Επιχειρηματικός πόλεμος για τον έλεγχο της εξουσίας
30/05/2014 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιχειρηματικός πόλεμος για τον έλεγχο της εξουσίας

Όσο δεν μπορούν να δημιουργηθούν μονοκομματικές κυβερνήσεις οι επιχειρηματίες θέλουν να ελέγχουν τα κόμματα που θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο του ρυθμιστή των εξελίξεων

Πολύ χοντρό επιχειρηματικό – πολιτικό παιχνίδι παίζεται τις τελευταίες ημέρες στο παρασκήνιο, με μυστικά δείπνα, συνεννοήσεις, παρεμβάσεις και διαρροές με συγκεκριμένη στόχευση.

Παλαιοί και νέοι επιχειρηματίες, δεν θέλουν να αφήσουν τίποτε χωρίς να το ελέγχουν και για το λόγο αυτό έχουν ξεκινήσει έναν αδυσώπητο αγώνα για την τελική, κατά πολλούς, αναμέτρηση. Συγκεκριμένα, επιχειρηματικά, εκδοτικά και πολιτικά κέντρα που έχουν στο αίμα τους την ίντριγκα, τη συνωμοσία και τα παιχνίδια εξουσίας βλέπουν ότι μετά τις εκλογές πάει να δημιουργηθεί ένα κενό και σπεύδουν να το καλύψουν.

Το κενό αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον ισχυρά κόμματα, δεν μπορούν να δημιουργηθούν μονοκομματικές κυβερνήσεις και θα πρέπει κάποιοι να συνεργαστούν με κάποιους άλλους. Έτσι, οι επιχειρηματίες θέλουν να ελέγχουν τα κόμματα που θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο του ρυθμιστή των εξελίξεων.

Έτσι λοιπόν δεν είναι καθόλου τυχαίες οι κόντρες που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό καθώς διαμορφώνονται στρατόπεδα που τους επόμενους μήνες θα παίξουν πολύ μεγάλα παιχνίδια.

Αν κάποιος μπορεί να συνδέσει διάφορες διάσπαρτες πληροφορίες και γεγονότα θα διαπιστώσει ότι κάτι σιγοβράζει. Κάποιοι μαγειρεύουν σενάρια που ξεπερνούν την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση και το συγκεκριμένο πολιτικό προσωπικό.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1. Πριν από μερικές ημέρες, ανήμερα των εκλογών, έκανε αίφνης την εμφάνισή της η Γιάννα Αγγελοπούλου, και μάλιστα στο κανάλι του επιχειρηματία Κοντομηνά. Ασφαλώς η «Λαίδη Γιάννα» δεν είδε φως και μπήκε, η παρουσία της ήταν στοχευμένη. Μάλιστα η κυρία έκανε δύο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις: Η πρώτη ήταν ότι επιτέθηκε στον Μαρινάκη και την παρέα που ελέγχει τον Πειραιά και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο, έχοντας δικό της δήμαρχο. Η δεύτερη ήταν ότι έθεσε τον εαυτό της στη διάθεση του ελληνικού λαού καθώς ερωτώμενη αν θα ενδιαφερόταν για την προεδρία της Δημοκρατίας είπε ότι θα πάει όπου της ζητηθεί. Ειδικά αν ο Πρόεδρος εκλεγεί από το λαό μετά από Συνταγματική αναθεώρηση.

2. Ο πόλεμος δεν άργησε να ξεκινήσει και τα νταούλια βάρεσαν στον Πειραιά όπου ο Μαρινάκης μέσω του Μώραλη χαρακτήρισε την Αγγελοπούλου συγγραφέα με βλαχομπαρόκ αισθητική, θυμίζοντάς της τα πυροτεχνήματα που έκαψαν το δάσος της Φιλοθέης.

3. Εντελώς... τυχαία, λίγα 24ωρα μετά ο Β. Μαρινάκης φωτογραφίζονταν στο ΣΕΦ με τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλου, αδερφό του συζύγου της Γιάννας, με τους οποίους βρίσκεται σε πολύχρονη δικαστική διαμάχη για την περιουσία. Ο εχθρός του εχθρού μου δηλαδή...

4. Από την άλλη, ο Β. Μαρινάκης φέρεται να βρίσκεται σε σφοδρή αντιπαράθεση -κι όχι μόνο για τα ποδοσφαιρικά - με τον Γ. Αλαφούζο και τον Ι. Σαββίδη .

5. Στην... ποδοσφαιρική εξίσωση μπαίνει και η Ρένα Δούρου, η οποία ως νέα Περιφερειάρχης θα έχει να μοιράσει περί τα 4 δισ. ευρώ στη θητεία της. Παράλληλα, αν και συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατασκευή της «Αγιάς Σοφιάς» στη Ν. Φιλαδέλφεια, εντούτοις είναι σε εκκρεμότητα η επιχορήγηση που θα δώσει η Περιφέρεια. Ο Γ. Σγουρός είχε υποσχεθεί 20 εκατ. στην ΑΕΚ και 6-7 εκατ. στον Παναθηναϊκό για τη Λεωφόρο. Τι θα γίνει λοιπόν με τα γήπεδα των αντιπάλων του Ολυμπιακού; Ποια θα είναι η στάση της Δούρου η οποία είναι πανθομολογούμενο ότι εξελέγη χάρη στις ψήφους που της πρόσφερε στον Πειραιά ο Μαρινάκης;

6. Σε πολιτικό επίπεδο γίνεται ο μεγάλος χαμός, κυρίως στα μικρά κόμματα, δεξιά κι αριστερά του πολιτικού φάσματος. Οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε βαθιά κρίση με πολλούς βουλευτές να κρυφοκοιτάζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλους προς τα δεξιά. Στη ΔΗΜΑΡ η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη αφού το 1,2% των εκλογών και η παραίτηση (;) Κουβέλη έχει φέρει τα πάνω – κάτω σε ένα κόμμα που μέχρι πέρυσι ήταν στην κυβέρνηση. Από τους 14 βουλευτές που έχει ορισμένοι λοξοκοιτάνε προς τον Τσίπρα και άλλοι θέλουν να ανασυγκροτήσουν την κεντροαριστερά μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Πρόσωπα που γνωρίζουν τους πολιτικούς χώρους λένε ότι η φάση αποσύνθεσης που περνούν τα κόμματα οφείλονται και στις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία θέλουν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα, να συνθέσουν νέους πολιτικούς χώρους τους οποίους θα μπορούν να ελέγξουν ευκολότερα.

7. Η εξίσωση έχει και τον παράγοντα... βιομήχανοι. Στην γενική συνέλευση αυτό που είδαμε και ακούσαμε ήταν μια ξεκάθαρη «δεξιά» στροφή του Α. Τσίπρα ο οποίος προσκάλεσε του επιχειρηματίες να βοηθήσουν στη... Νέα Ελλάδα και τους υποσχέθηκε μέχρι και φθηνή ενέργεια. Την ίδια στιγμή ο απερχόμενος πρόεδρος, Δ. Δασκαλόπουλος έκανε δηλώσεις για την... αλλαγή που έφεραν οι ευρωκάλπες, στηρίζοντας ξεκάθαρα τον κ. Τσίπρα. Σε αντίθεση με άλλους βιομηχάνους που τήρησαν ουδέτερη στάση, αλλά είδαν και με... ενδιαφέρον την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Και κάποιοι μάλιστα λένε ότι γίνονται διάφορες κουβέντες για το πώς ένας «δεξιός» Τσίπρας θα μπορούσε να μοιράσει την πίτα.

8. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από τις κινήσεις που κάνουν διάφοροι πολιτικοί σε όλους τους χώρους. Μόνο τυχαία δεν ήταν η πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και η κινητικότητα που επιδεικνύει η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία ως κόρη Μητσοτάκη μιλάει πίσω από την πλάτη και παράλληλα περιμένει μήπως πάρει κάποιον υπουργικό θώκο ή μετακομίσει στις Βρυξέλλες. Να μην ξεχνάμε και τις συχνές παρουσίες της Σημιτικής παρέας και του πρώην πρωθυπουργού.

9. Οι υπόλοιποι παραδοσιακοί επιχειρηματίες, οι οποίοι ελέγχουν και μέσα ενημέρωσης, όπως ο Μπόμπολας ή ο Βαρδινογιάννης, παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και την παρουσία νέων «τζακιών» που αποκτούν δύναμη και πολιτική εξουσία όπως ο Μαρινάκης.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντες καθώς δεν αποκλείεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είτε σύντομα είτε με αφορμή την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εκτός κι αν κάποιοι ήδη φτιάχνουν τον ιδανικό πρόεδρο που θα περάσει από 180 βουλευτές.

Ότι και να συμβαίνει η νομή της εξουσίας έχει κινητοποιήσει την παλιά και νέα διαπλοκή καθώς η χώρα βγαίνει από την κρίση και τα επόμενα χρόνια θα αρχίσει να μοιράζονται ξανά το χρήμα και τα έργα. Με τους «διορατικούς» επιχειρηματίες να στήνουν κόμματα ή να αποδομούν υπάρχοντα προκειμένου να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή της μοιρασιάς.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 30/05/2014 06:42:12

  Δούλευε εσύ Σαμαρά νυχθημερόν για να σώσεις τη χώρα. Μου αρέσει που αυτοί οι τύποι θεωρούν την σωτηρία της χώρας, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, δεδομένη. Χωρίς πολιτική ηγεμονία Σαμαρά η χώρα είναι χαμένη από χέρι. Ή κάποιου πολιτικού τέλος πάντων. Ο Τσίπρας θα είναι μαριονέττα και δεν κάνει για αυτή τη δουλειά. Ο μόνος που έχουμε είναι ο Σαμαράς. Ας ελπίσουμε ο πρωθυπουργός να στοχεύσει στην πολιτική ηγεμονία. Εάν το στοχεύσει, θα το καταφέρει.

  • N. avatar
   N. @ Διογένης 30/05/2014 10:14:21

   Πριν λίγο καιρό στον Αντ1, ρώτησαν τον Καρατζαφέρη εάν θα γύριζε στην ΝΔ.Απάντησε ότι αφού δεν πήγε σε maison de tolerance μικρός,δεν έχει καμιά ανάγκη να το κάνει σε αυτή την ηλικία.Όλοι στάθηκαν στο ότι είπε την ΝΔ όπως την είπε.Το ενδιαφέρον όμως ήταν στο δεύτερο μέρος της απάντησης του.Είπε μέσες άκρες ότι εκτός από μια στενή ομάδα γύρω του δεν έχει κανένα έλεγχο στο κόμμα.Ετσι όπως πηγαίνει παρέλαβε ΝΔ και θα παραδώσει Πολιτική Άνοιξη.Μιλάτε για ηγεμονία αγαπητέ.Τον Καραμανλή και την Ντόρα τους ρωτήσατε να δείτε την γνώμη τους?

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ N. 30/05/2014 11:30:47

    Ηγεμονία ειναι να μην χρειάζεται να ρωτήσεις την γνώμη τους. Αλλά επειδή χρειάζεται να εξηγούνται τα προφανή, γι' αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

    • N. avatar
     N. @ Διογένης 30/05/2014 13:39:27

     Wannabe ηγεμόνες με αλλοδαπούς υπήκοους τοποτηρητές στα υπουργεία που θα επιβλεπουν περικοπές.Σε περίπτωση που δεν το έχετε διαβάσει αγαπητέ, ορίστε το λινκ http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231323446 Στο χωριό μου τους λέμε κάπως διαφορετικά πάντως, όχι ηγεμόνες.Να περιμένουμε οργισμένη διάψευση της Κυβέρνησης για το άρθρο?

   • Marcelos avatar
    Marcelos @ N. 30/05/2014 14:59:34

    Στο κόμμα κάνουν κουμάντο τρεις κλίκες. Του Καραμανλή, της Ντόρας και του Αβραμόπουλου.

 2. Βλάμης avatar
  Βλάμης 30/05/2014 11:26:42

  Δεν ξέρω τι ρόλο επιθυμεί να παίξει η μαντάμ Ανζελοπούλ, τo ιντερνέτι και τα σόσιαλ πάντως βοούν σήμερα για τον επιχειρηματία που του χαρίστηκαν οι οφειλές ΙΚΑ με ειδική τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο... Αυτό, είναι γεγονός, γεγονός. Συνέβη και το ενέκρινε η βουλή των Ελλήνων - όλα τ άλλα είναι σχέδια και όνειρα και θά και ίσως

 3. Παράσχος avatar
  Παράσχος 30/05/2014 13:35:03

  Έχω την αίσθηση ότι οι πολιτικοί φοβούνται περισσότερο μήπως και πετύχουν 'πολιτικά' οι επιχειρηματίες και τότε τι δουλειά θα μείνει για αυτούς να κάνουν;

  • zame avatar
   zame @ Παράσχος 30/05/2014 19:14:08

   ...την βρωμικη ?

 4. Marcelos avatar
  Marcelos 30/05/2014 14:57:39

  Έχει τόσα σημεία η ανάρτηση και στα περισσότερα αναφέρεται ο Μαρινάκης ή αναφέρονται σε αυτόν. Όταν μιλάμε στη χώρα μας για "επιχειρηματικά συμφέροντα" θα πρέπει να μιλάμε για επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν δοσοληψίες με το κράτος, έχουνε πελάτη το κράτος, προμηθεύουν με προϊόντα και υπηρεσίες το κράτος. Αυτοί είναι οι διαπλεκόμενοι. Ο Μαρινάκης δεν έχει καμία δοσοληψία με το κράτος (προς το παρόν). Τι θέλει να κάνει στο μέλλον και ποια είναι τα σχέδιά του μόνον αυτός ξέρει. Προς το παρόν ΔΕΝ είναι ο Μαρινάκης "νταβατζής". Αν δεν είναι ακόμα, αν δεν θέλει να γίνει, αν θέλει αλλά δεν μπορεί κτλ. είναι άλλο. Όταν λοιπόν μιλάμε για επιχειρηματικά συμφέροντα, να μιλάμε για αυτούς που έχουν δοσοληψίες με το κράτος! Σήμερα καταθέτει πάλι ο Λιακουνάκος που μεσολαβούσε και προμήθευε όπλα το κράτος με την EXXON. Χθες έφαγαν από 25 χρόνια οι Πρινιωτάκηδες και άλλοι ιδιοκτήτες χρηματιστηριακών εταιρειών για απάτες με τα κρατικά ομόλογα. Οι φαρμακοβιομήχανοι προμηθεύουν υπερτιμολογημένα φάρμακα εδώ και δεκαετίες τα νοσοκομεία. Οι καναλάρχες με τα χρήματα κρατικών διαφημίσεων κάνουνε πολιτική και καλλιεργούν άποψη. Οι νταβατζήδες εργολάβοι αναλαμβάνουνε δημόσια έργα και τελικώς τα υπερτιμολογούν τρεις φορές επάνω πριν τα παραδώσουν κακοφτιαγμένα. Παρέχουν διάφορες υπηρεσίες στο κράτος κάποιοι "επιχειρηματίες" και διαβάζουμε έκπληκτοι ότι το τάδε υπουργείο πλήρωσε στον τάδε "επιχειρηματία" 5.000.000 Ευρώ (πέντε εκατομμύρια Ευρώ) για να του φτιάξει μια ιστοσελίδα (αληθινό κόστος 2.000 Ευρώ)... Ο Μαρινάκης δεν έχει δοσοληψίες με το κράτος και είναι επιχειρηματίας σεβαστός στο εξωτερικό ανάμεσα στους πλοιοκτήτες. Ο π.χ. Κοντομηνάς δεν ξέρω πόσο σεβαστός είναι στο εξωτερικό ή ο Αλαφούζος με τις διαφημίσεις του ΣΚΑΪ ή ο Μπόμπολας τον οποίον έδιωξαν με την ΑΚΤΩΡ κακήν κακώς οι Άραβες και έδωσαν όλες τις δουλειές στην J&P και στην CCC. Έχω ξαναγράψει ότι το μόνο κακό του Μαρινάκη είναι ότι είναι κολλητός της Ντόρας. Όσο για τον Μιχαλολιάκο, ας πρόσεχε... Προσέγγισε τους λάθος ανθρώπους...

 5. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 31/05/2014 00:15:17

  Και ο τ. ΣΕΒ μιλαει . Ειναι επιχειρηματιας. Καποτε ο πατερας του ιδρυσε εναν κολοσσο τον οποιον ο υιος ρευστοποιησε και για πολλα χρονια ηταν ο κος ΣΕΒ. Συλλεκτης και υποστηρικτης του ΣΥΡΙΖΑ. Ισως ποτοιμαζεται και αυτος για μια καρεκλα . Οι δε αλλοι γερασμενοι , χωρις εξωστρεφεια λειτουργουν με οτι αρπαξουν απο την Ελλαδιτσα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.