#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/11/2013 06:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιτέλους, φως στην άκρη του τούνελH κατάθεση του προϋπολογισμού, όταν αυτός προβλέπει νέους φόρους και περικοπές ασφαλώς και δεν μπορεί να κάνει κανέναν χαρούμενο. Το 2014 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, όμως, προσέξτε: Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα είναι η τελευταία χρονιά που η Ελλάδα θα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, στον πάτο του βαρελιού ή όπως λέμε πολλές φορές, με το πιστόλι στον κρόταφο.

Τα στοιχεία που κατατέθηκαν μπορούν να δημιουργούν ένα αίσθημα αισιοδοξίας ότι το καράβι αλλάζει ρότα. Για πρώτη φορά μετά από το 2010, ο… Τιτανικός απομακρύνεται από το παγόβουνο, ο καπετάνιος - Σαμαράς έστριψε το τιμόνι και μάλλον δεν υπάρχει πισωγύρισμα.

Όμως ο μεγάλος τιμονιέρης αυτής της αλλαγής πορείας είναι ο ελληνικός λαός. Οι απίστευτες θυσίες που έκανε και που καλείται να κάνει είναι αυτές που δημιούργησαν το… πλεόνασμα αισιοδοξίας.

Εκεί κάπου μέσα στο μαύρο σκοτάδι, μια χαραμάδα φωτός υπάρχει για πρώτη φορά από τότε που η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο.

Η κυβέρνηση κατέθεσε έναν προϋπολογισμό ο οποίος δεν έχει λάβει την έγκριση της τρόικας. Κι όσο κι αν λένε ότι θα υπάρξουν την άνοιξη οδυνηρές αλλαγές η ουσία είναι ότι οι τροικανοί είτε δεν ενημερώθηκαν είτε σιωπηρά συναίνεσαν στα οικονομικά μεγέθη που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο. Και αυτό είναι από μόνο του μια πρωτιά. Υπάρχουν κι άλλες:

Πρωτιές

Μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα παρουσιάζει πλεόνασμα και μάλιστα το 2013 θα είναι πάνω από 800 εκατ. ευρώ αν και η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για λιγότερα από 350 εκατ. ευρώ. Όσο για το 2014 η αισιόδοξη πρόβλεψη κάνει λόγο για πλεόνασμα πάνω από 2,8 δις ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις, να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις, υγεία και παιδεία χωρίς να δανειζόμαστε. Συμμαζέψαμε το μαγαζί μας βρε αδερφέ.

Μεγάλη υπόθεση είναι ότι μετά από 6 χρόνια η Ελλάδα, έστω και οριακά, εισέρχεται σε φάση ανάπτυξης. Είναι το φως στην άκρη του τούνελ. Και για πρώτη φορά, έστω και οριακά θα μειωθεί η ανεργία, το μείζον κοινωνικό πρόβλημα της χώρας. Με την ανάπτυξη θα έρθουν και οι δουλειές, αυτό είναι σίγουρο.

Επίσης, αξιοπρόσεκτο είναι ότι η Γερμανία δείχνει να «μαλακώνει», κάπως. Οι δηλώσεις της Μέρκελ για σεβασμό των θυσιών των Ελλήνων δεν θα γίνονταν ποτέ αν η χώρα δεν ακολουθούσε ένα πρόγραμμα οδυνηρό, με λάθη αλλά και με σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες.

Θα αναρωτηθεί κανείς; Μα τι κάθεστε και γράφετε όταν έξω υπάρχει κοινωνική κρίση; Έτσι είναι, όμως, θέλουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι εντελώς άδειο. Πράγματι, οι ελληνικές οικογένειες είναι στα όριά τους, έχουν εξουθενωθεί και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για πιέσεις και λιτότητες. Όμως, είναι πολύ χειρότερο να βρίσκεται μια χώρα σε ανθρωπιστική κρίση και ταυτόχρονα να μην βλέπει διέξοδο.

Ελπίδα. Αυτό ακριβώς ζητούσε ο ελληνικός λαός και κυρίως όχι ψεύτικη όπως αυτή που πουλάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τι μένει από εδώ και πέρα είναι το ζητούμενο. Αυτό που μένει είναι να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός με την τρόικα που δεν θα περιλαμβάνει τις λέξεις μέτρα και λιτότητα. Επίσης, η μεγάλη μάχη που θα δοθεί για το χρέος και τη βιωσιμότητά του. Εκεί θα κριθεί το μέλλον των παιδιών μας.

Με την Ελλάδα να έχει προσαρμοστεί στο πρόγραμμα των δανειστών, με τα στοιχεία της οικονομίας να δείχνουν θεαματική βελτίωση παντού και με μια κυβέρνηση που, παρά τις δυσκολίες, δείχνει να τα καταφέρνει, η τύχη μας θα είναι καλύτερη. Θα μπορούμε να απαιτήσουμε καλύτερους όρους για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Να πούμε ευκολότερα «όχι σε νέα μνημόνια, όχι σε πισωγυρίσματα» που θα καταστρέψουν ότι χτίστηκε με τόσο κόπο.

Η πορεία προς την οριστική έξοδο από τη χώρα δεν ήταν, ούτε είναι εύκολη. Όμως, είναι κρίμα να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια τώρα που φάγαμε το βόδι κι αφήσαμε την ουρά. Είναι κρίμα να πάνε χαμένες οι θυσίες όλων μας. Ας αναλογιστούν όλοι ότι η Ελλάδα ήταν ένας Τιτανικός εδώ και χρόνια με προδιαγεγραμμένη πορεία. Τώρα, όλοι μαζί μπορούμε να γράψουμε ιστορία. Να μην αφήσουμε να βουλιάξει το καράβι.

Αριστερός Ψάλτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φανούριος Αττάρδ avatar
  Φανούριος Αττάρδ 22/11/2013 07:35:50

  Όλα καλά, αρκεί να μην πετάξουμε κι άλλους στη θάλασσα...και μείνει άδειο το καράβι....οπότε ...βουλιάξει - δε βουλιάξει....μία ή άλλη !!!!!!!!!

 2. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 22/11/2013 08:16:40

  Ἐπειδή θέλω κι ἐγῶ νά βλέπω τό ποτήρι μισογεμάτο,ἀλλά γιά νά τό βλέπω ἔτσι πρέπει νά ἔχει νερό μέχρι τή μέση,δέν μπορῶ λοιπόν νά ἀναγνωρίσω κανένα «μαλάκωμα» τῆς Γερμανίας καί κανένα γλυκόλογο τῆς Μέρκελ ἤ τοῦ Σόϊμπλε.Τά ἴδια μᾶς τά ἔχουν ξαναπεῖ,τά ἴδια εἶπε ἡ Καγκελάριος ὅταν εἶχε ἔλθει ἐδῶ καί μετά ἡ Τρόϊκα-κατ' ἐντολῶν τους- ἄλλα μᾶς παρουσιάζει καί γιά ἐλλείματα ἐπιμένει.
  Ἄν δέ δῶ φόρους νά μειώνονται,ΦΠΑ- ὄχι στά γαριδάκια καί τίς τσίχλες- ἀλλά στά καύσιμα τουλάχιστον νά κατεβαίνει,ἄν δέ δῶ τό χαράτσι νά κόβεται καί ὁ κόσμος σιγά-σιγά νά βρίσκει δουλειά,ἔστω πρόχειρες δουλειές,τότε παρ' ὅ,τι εἶμαι φύσει αἰσιόδοξος,κρατῶ ἐπιφυλάξεις γιά τήν πληρότητα τοῦ ποτηριοῦ σέ ὕδωρ...

  • θηραία avatar
   θηραία @ Κυθήριος 24/11/2013 00:10:44

   ++++++++

 3. Μάρξανδρος avatar
  Μάρξανδρος 22/11/2013 08:19:09

  "o μεγάλος τιμονιέρης" ο Ελληνικός λαός, δεν έμεινε μαλκακία που δεν την έκανε τα τελευταία 100 χρόνια. θα κάνει κι άλλες.

 4. Aggelos avatar
  Aggelos 22/11/2013 08:24:06

  αντε,,καλη ζωη μετα θανατον,,ο παραδεισος μας περιμενει

 5. Πίθηκας avatar
  Πίθηκας 22/11/2013 09:57:50

  Η Ελλάς επιτέλους νοικοκυρεύται και γίνεται μια σοβαρή φιλελεύθερη χώρα.
  Οι μίζεροι αριστεροκομμουνιστές και οι ακροδεξιοί εθνικιστές έχουν καταφύγει σε γελοίο λαϊκισμό και είναι πια έκδηλο ότι η κυβέρνηση είναι η μόνη σοβαρή δύναμη στον τόπο.
  Σταδιακά θα γίνουν όλοι άνθρωποι του 21ου αιώνα μακριά από τις κρατικοδίαιτες ιδεοληψίες και τις ναζιστικές κραυγές.
  Ο δρόμος είναι ευθύς και η κυβέρνηση θα τα καταφέρει, γιατί όλες οι σοβαρές δυνάμεις του τόπου την στηρίζουν.
  Όποιος δεν αντέχει υπάρχει η Βενεζουέλα και η Λευκορωσία...
  Να μην επιβαρύνει όμως το μέλλον της πατρίδας μας ως κοινός χαραμοφάης!
  Η Ελλάς έχει ανάγκη από ικανούς ανθρώπους και μάχιμους αγωνιστές της ζωής και όχι από κλαψιάρηδες και φυγόπονους που για τη δική τους ανικανότητα κατηγορούν μονίμως τους άλλους και ειδικά το κράτος και τους θεσμούς.
  Η Ελλάς είναι μια χώρα της Πεφωτισμένης Φιλελεύθερης Δύσης και έτσι θα παραμείνει δια παντός!

  • Δαρβινος avatar
   Δαρβινος @ Πίθηκας 22/11/2013 12:08:42

   Διαψευδεις την θεωρια μου περι εξελιξης. Οι μεχρι σημερα παρατηρησεις μου δεν οδηγουν σε εκπροσωπους του ειδους σου που γνωριζουν αναγνωση και γραφη. Μαλλον ανηκεις σε καποιο ενδιαμεσο κρικο που μεχρι στιγμης μου εχει διαφυγει. Θα το εξετασω παντως.

  • Hawk avatar
   Hawk @ Πίθηκας 22/11/2013 12:08:45

   Φίλε μου σε ζηλεύω, πραγματικά πρέπει να είσαι πολύ ευτυχισμένος άνθρωπος.

  • foros1 avatar
   foros1 @ Πίθηκας 22/11/2013 12:18:16

   ...θα μπορουσα να πω πολυ περισσότερα στο ιδιο μοτιβο, αν ειμουν μεσα στους "βολεμένους" αυτου του τοπου (με εισοδηματα 5.000 ευρω+ τον μηνα, καταθεσεις στο εξωτερικο κλπ).
   θα ειμουν ομως πολυ θρασυς να παροτρυνω "Όποιος δεν αντέχει υπάρχει η Βενεζουέλα και η Λευκορωσία…"
   και σταματω εδω γιατι υπαρχει και το αντιρατσιστικο νομοσχεδιο...

  • George avatar
   George @ Πίθηκας 22/11/2013 12:44:37

   Φαντάζομαι μας μιλάτε από το 2023. Είναι καλό να ξέρουμε ότι τελικά όλη αυτή η ταλαιπωρία είχε happy end.

   • Αβαδδών avatar
    Αβαδδών @ George 22/11/2013 15:41:42

    Το ποιό? Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 8,32 δισ. ευρώ στους δανειστές το 2022 και 10,29 δισεκατομμύρια το 2023 και ακόμα περισσότερα για το 2024, σε δέκα χρόνια από τώρα - 11,02 δισεκατομμύρια ευρώ! Μην ξεχνάμε και τα 7,32 δισεκατομμύρια το 2014 και 8,51 δισεκατομμύρια το 2015, ακολουθούμενα από 3,04 δισ. ευρώ το 2016 - σύνολο 18,87 δισεκατομμύρια ευρώ.
    Του χρόνου δηλ πρέπει να πληρώσουμε 7 δις ενώ το πλεόνασμα θα είναι 3 δις..
    Χρειαζόμαστε ελάφρυνση.

    • George avatar
     George @ Αβαδδών 22/11/2013 23:28:00

     Το χρέος δεν είναι δικό μας πρόβλημα αλλά των δανειστών μας. Ανεξάρτητα αν φωνάζουμε (και καλά κάνουμε) για ελάφρυνση, ήδη το επιτόκιο είναι χαμηλό και με ένα 3-4% πρωτογενές καλύπτουμε τους τόκους. Το χρέος ανακυκλώνεται, δεν εξοφλείται. Αυτή η πλευρά της ιστορίας θα έχει happy end. Ο αποκλεισμός του 1/3 της κοινωνίας όμως, οι υπέρμετροι φόροι, ο κλονισμός της εμπιστοσύνης της αγοράς και Νo future για τη νέα γενιά προς χάρην αυτής που έφτιαξε την κρίση, κάνουν τα πιό πάνω μη βιώσιμα, μια απλή λογιστική άσκηση δλδ. Ανάπτυξη με τις δομές που έχουμε και που τόσο πολύ θέλουμε να κρατήσουμε, δεν μπορεί να υπάρξει και δανεικά για φούσκες τελειώσανε. Ζούμε on borrowed time ή αλλιώς we are running on empty και αυτό φοβάμαι ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό.

  • Πλάνη εικαστική avatar
   Πλάνη εικαστική @ Πίθηκας 22/11/2013 13:16:13

   Φάτε ήσυχα τη μπανανούλα σας Πίθηκα. Καλύτερα να μασάτε παρά να γράφετε .....Πιθηκουλιές.

  • tk avatar
   tk @ Πίθηκας 22/11/2013 15:18:51

   Σε έχουν πάρει χαμπάρι κύριε Πίθηκα άστο καλύτερα!!

 6. H.S avatar
  H.S 22/11/2013 10:27:55

  Το θεμα ειναι οτι στο καραβι πανω εχει μεινει μονο ο κρατικοδιαιτος δημοσιος τομεας και η ελιτ της χωρας οι υπολοιποι ανεργοι, μισθωτοι ιδ.τομεα και ελευθεροι επ. εχουμε βουλιαξει εδω και καιρο.

 7. Πλάνη εικαστική avatar
  Πλάνη εικαστική 22/11/2013 11:23:57

  Όλα καλά, αλλά μην είν το φως από το τραίνο που έρχεται με χίλια καταπάνω μας;
  Εγώ γύρω μου βλέπω ανέργους, ''εργαζόμενους'' που έχουν να δούν μισθό εδώ και μήνες και μισθωτούς που εισπράττουν χαρτζιλίκια, ανίκανα να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της πανάκριβης επιβίωσης. Συν την άγρια φοροκαταιγίδα κατά δικαίων αποκλειστικά, συμπληρώνεται η επιτυχία!
  Όσο για το υπεραισιόδοξο ''τώρα που φάγαμε το βόδι κι αφήσαμε την ουρά...'', δεν ξέρω ποιάν ουρά βλέπετε εσείς, εγώ βλέπω μονάχα ένα μεγάαααααλο κοπάδι από καινούρια βόδια (νέο μνημόνιο, νέα μέτρα, καινούργια αδιέξοδα).
  ''....μεγάλη μάχη που θα δοθεί για το χρέος και τη βιωσιμότητά του. Εκεί θα κριθεί το μέλλον των παιδιών μας.'' Η μόνη λύση είναι το κούρεμα. Η επιμήκυνση - εξάρτηση - διαιώνιση που θα καταστήσει υπόδουλους τους ερχόμενους Έλληνες, δε γίνεται να παρουσιαστεί σαν περήφανη...''Νίκη''.
  Σαν Πύρρειος Νίκη όμως, δεκτή.
  Εύχομαι ολόψυχα να διαψευστούν οι ψυχρές και ρεαλιστικές μου προβλέψεις, αλλά τι κρίμα! Η ρότα είναι λάθος, τα θύματα πολλά και το καράβι κινδυνεύει από τον εφησυχασμό, που προσπαθούν ματαίως να εμπνεύσουν οι αδικαιολόγητα πανηγυρίζοντες στο πλήρες άφθονων υδάτων πλέον, κατάστρωμα.

 8. George avatar
  George 22/11/2013 11:30:52

  Το καράβι ίσως δεν βουλιάξει αλλά δεν πάει και πουθενά. Έχουμε κλείσει την τρύπα από το πέσιμο στα βράχια με 1,5 εκ ανθρώπους και απίστευτους φόρους που διέλυσαν την αγορά και σε λίγο και τις τράπεζες. Το να ανοίγουμε σαμπάνια στην πρώτη θέση και να δίνουμε συγχαρητήρια ο ένας στον άλλο, είναι άγνοια κινδύνου ακόμα πιο ασυγχώρητη από αυτήν των ελλειμμάτων και του υπερδανεισμού. Μοιάζει να ετοιμαζόμαστε για το επόμενο sequel του I see your death εκτός κι αν βαρεθήκαμε τα θρίλερ κι αρχίσουμε έστω στο και πέντε, τις δομικές αλλαγές.

 9. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 22/11/2013 11:38:30

  Θα μου απαντησει καποιος......για το ποιος μικρομεσαιος-εμπορακος θα ανταξει ΤΟ 2014 με φορολογια απο το μηδεν και την αναλογη προκ/λη????Η συντριβη της ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ στο τελευταιο σταδιο........Αυτα δεν τα βλεπει ο Προεδρος που στηριξαμε και ψηφισαμε και δυστυχως αντι να συμμαζεψει το μπαχαλο-σπαταλο κρατος τελειωνει μια ταξη που ειναι η ραχοκκοκαλια της οικονομιας και της κοινωνιας???Αλλα ξεχασα προεχουν τα ψηφαλακια απο τα πελατακια του δημοσιου τομεα που εβαζαν ασυστολα απο το 1981 και μετα, αλλα τωρα και αυτοι στην πλειοψηφια τους πανε στο ΣΥΡΙΖΟΠΑΣΟΚ ωστε να κρατησουν τα κεκτημενα της ΣΟΒΙΕΤΙΑΣ εν ετη 2013 και υποτιθετε σε συγχρονο ευρωπαικο κρατος.....Για αυτο αλλωστε οι....απεξω γελανε το ιδιο και η τροικα.

 10. tnt avatar
  tnt 22/11/2013 11:59:33

  Μόνο οι κομματικοί βολεύονται σε αυτή τη ζωή,για τους άλλους δεν υπάρχει ελπίδα.ο σαμαρας δεν τολμά να καθαρίσει την κομματοκρατία από το δημόσιο αντ αυτού συνεργάζεται.αυτο δεν ειναι φιλελευθερισμός. Τελικά,διαβατήρια η μονη λύση.

 11. The Don avatar
  The Don 22/11/2013 12:35:15

  Λυπάμαι, αλλά δεν είμαστε καν στη μέση της διαδρομής. Το πρόγραμμα δεν βγαίνει, οι ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν κάτι σοβαρό για το χρέος, οπότε ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να παρουσιάσει ειλικρινά και έντιμα την κατάσταση στους Έλληνες, όπως έκανε ο Καραμανλής. Και, φυσικά, να προτείνει τη λύση που πιστεύει καλύτερη. Αν δεν τα κάνει αυτά, ας δέσουμε τις ζώνες μας και ας ετοιμαστούμε για πρόσκρουση.

 12. Άργος avatar
  Άργος 22/11/2013 12:46:30

  -Υπάρχει μια ακόμη πρωτοφανής πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Είναι αυτή που αφορά στην τάση μεταβολής των φορολογικών εσόδων, δηλαδή στη σχέση μεταξύ της πορείας της οικονομίας και της πορείας των φορολογικών εσόδων. Ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί μόλις κατά 0,1% τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 2,8%. Πρόκειται για μια πρωτοφανή τάση μεταβολής (buoyancy) 29,11. Με άλλα λόγια για κάθε ένα ευρώ που αυξάνεται το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται κατά 29,11 ευρώ! Μένει να δούμε αν θα επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη.

  Τα σχόλια περιττεύουν...

 13. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 22/11/2013 13:26:14

  Η τρόικα έχει μεταφέρει στο Eurogroup ότι ένας από τους βασικούς λόγους καθυστερήσεων της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έχει να κάνει με την «ευαισθησία» της κυβέρνησης στο να θίξει «συμφέροντα» σε ορισμένες κλειστές μέχρι και σήμερα αγορές προϊόντων και υπηρεσιών …

  Και για το θέμα αυτό θα ζητηθεί πολύ πιθανό η εκτίμηση του Υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα από ορισμένους συναδέλφους του, οι οποίοι εξακολουθούν να επιμένουν ότι η Κυβέρνηση στηρίζει ακόμα και σήμερα την επιβίωσή της σε πελατειακές σχέσεις με ισχυρές οικονομικές ομάδες στην Ελλάδα που παραμένουν ανεπηρέαστες από τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί. Κατά τα άλλα ο κ. Στουρνάρας σήμερα – εκτός ατζέντας – θα κληθεί να εξηγήσει το πώς ο νέος Προϋπολογισμός θα προσεγγίσει τις απαιτήσεις που έχει αφήσει σε εκκρεμότητα η τρόικα κατά την αποχώρησή της χθες από την Αθήνα. Οι «διαφορές» αυτές όπως διευκρίνισαν αρμόδια κοινοτικά στελέχη στο Capital.gr, είναι σημαντικές αλλά «δεν πρόκειται να …σκοτώσουν την διαπραγμάτευση η οποία εκκρεμεί και η οποία κάποια στιγμή και χωρίς βιασύνη θα κλείσει με θετικό αποτέλεσμα» (σ.σ. αναλυτικό ρεπορτάζ στο «Κεφάλαιο» στην αυριανή έκδοση).

  Πηγή:www.capital.gr

  Πού φθάσαμε;
  Η τρόικα να μεταφέρει στο Eurogroup ότι ένας από τους βασικούς λόγους καθυστερήσεων της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έχει να κάνει με την «ευαισθησία» της κυβέρνησης στο να θίξει «συμφέροντα» σε ορισμένες κλειστές μέχρι και σήμερα αγορές προϊόντων και υπηρεσιών …

  Καλό καί αναγκαίο τό πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά η «ευαισθησία» της κυβέρνησης στο να θίξει «συμφέροντα» θά ξεπεράσει αυτό τού ΣΥΡΙΖΑ.

 14. Tasos avatar
  Tasos 22/11/2013 19:12:58

  Απορώ γιατί υπάρχει αυτή η βεβαιότητα πως το όποιο πλεόνασμα - όσο κι αν είναι - μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει και του χρόνου και του παραχρόνου. Από πού προκυπτει η σιγουριά ότι όσοι πλήρωσαν με αίμα φέτος για διπλά-τριπλά χαράτσια, θα ξαναέχουν να πληρώσουν και του χρόνου? Η ύφεση δε λογίζεται αθροιστικά? Δε θα μπούν άλλα λουκέτα? Δε θα μείνει κανείς άνεργος από όσους εργάζονται? Το ότι τα κόκκινα δάνεια στέγασης από 16% πήγαν 30+ σε 2 χρόνια δε σημαίνει πως ακόμα κι αν βρείς σήμερα να πληρώσεις, για του χρόνου ποιός ξέρει?
  Το πλεόνασμα πρέπει να προκύπτει όταν βγάζεις περισσότερα από αυτά που ξοδεύεις (δηλαδή παραγωγή) κι όχι να ξοδεύεις λιγότερα από αυτά που βγάζεις (φορολογία-λιτότητα). Εμείς κάνουμε σχεδόν αποκλειστικά το 2ο. Άρα?

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Tasos 22/11/2013 20:20:38

   Ανάπτυξη με φθηνές πιστώσεις που παλιότερα έκανε δυνατή μια απεριόριστη κρατική και ιδιωτική κατανάλωση δεν πρόκειται ποτέ ξανά να υπάρξει. Άρα επιστροφή στό χρυσό γένος τού ελλαδικού ανθρώπου τής πρό ΓΑΠ εποχής δέν πρόκειται νά υπάρξει στόν δικό μας βίο.
   Τό σιδηρούν γένος τής μετά ΓΑΠ εποχής πρέπει νά ιδρώσει σκληρά καμιά δεκαετία τουλάχιστον, πρίν δεί κάποιο φώς. Καί πρέπει νά προσέχει τήν Ύβριν πού μπορεί νά προκαλέσει η αλαζονεία τού ξερόλα. Από τό χάλινο γένος μιά τρίχα τό χωρίζει.

   Στήν πλούσια καί μακρινή Αυστραλία εφαρμόζουν την λαϊκή ρήση, «τών φρονίμων τά παιδιά, πρίν πεινάσουν μαγειρεύουν».
   Τί νά πείς όμως; Σκαμπάζουν αυτοί από οικονομία καί νομισματική πολιτική; Βάρβαροι μιά ζωή.
   Παραθέτω:

   «Η Επιτροπή, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, προτείνει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 70, μέτρο που θα αποδώσει στο κράτος 150 δισεκατομμύρια δολάρια, χρήματα αναγκαία για την πληρωμή συντάξεων και παροχή υπηρεσιών στους πολίτες τρίτης ηλικίας.

   Οι απογραφές του πληθυσμού δείχνουν ότι ο πληθυσμός της Αυστραλίας γερνά. Η υπογεννητικότητα δεν βοηθά τη φυσική ανανέωση του πληθυσμού με συνέπεια τη συνεχή αύξηση του κόστους παροχής συντάξεων, περίθαλψης και άλλων υπηρεσιών.

   Συνοπτικά η Επιτροπή παραγωγικότητας προτείνει:

   *Αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 70 χρόνια και όχι στα 67 που προβλέπει απόφαση των πρώην Εργατικών κυβερνήσεων της χώρας.

   *Αύξηση στα 60 του ορίου ηλικίας, που οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αποσύρουν χρήματα από το εφάπαξ τους.

   *Διεκδίκηση από το κράτος μεριδίου από τα 400 εκ. δολάρια, που κατά τους υπολογισμούς της Επιτροπής θα κληρονομήσουν οι «baby boomers» από τους γονείς τους

   *Διεκδίκηση από το κράτος μέρος της προστιθέμενης αξίας της ιδιωτικής κατοικία των συνταξιούχων, για να λαμβάνουν κατ' οίκον βοήθεια από το κράτος. Το κράτος θα διεκδικεί το μερίδιό του από την προστιθέμενη αξία όταν θα πουλιέται το σπίτι κάθε συνταξιούχου.»

   • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
    ΝΙΚΟΛΑΣ @ Ιαπετός 23/11/2013 09:17:36

    O Στέφανος Μάνος αγαπητέ Ιαπετέ, όπως απεδειξε με πράξεις σε όλους τους τομείς με τους οποίους καταπιάστηκε, έχει κάνει πολύ πιο προχωρημένες προτάσεις απ΄αυτές των Αυστραλών. Και οι προτάσεις του ήταν πάντα απόλυτα κοστολογημένες με κομπιουτεράκι, αλάνθαστες.
    Την εποχή Γιαννίτση ακόμα αν θυμάμαι καλα, πολύ πριν υποψιαστεί κανεις οτι μπορεί να έλθει κρίση και μάλιστα απο τις ΗΠΑ, πρότεινε την κατάργηση ΟΛΩΝ των ασφαλιστικών ταμείων του Δημοσίου, και την κατάργηση των εφοριών, με απόλυση (με τις νόμιμες αποζημιώσεις όλων των υπαλλήλων τους).
    Απο την εξοικονόμηση δαπανών που θα προέκυπτε για το κράτος υπολόγισε οτι θα μπορούσε εφ' εξής ΟΛΟΙ οι Ελληνες άνω των 67 εών να έχουν ασχέτως αν εργάζονταν ή οχι, ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ αξίας 1.150 ευρώ ετησίως, χωρίς να βάλουν ουτε 1 ευρώ απο την τσέπη τους!!! Και το κράτος να ξοδευει λιγώτερα απο πρίν, για να συντηρεί τους οργανισμούς αυτούς και την επιχορήγηση των συντάξεων!
    Παράλληλα, οι Ελληνικες εταιρείες θα αποκτουσαν ενα φοβερό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αφού θα απαλλάσσονταν απο τις ασφαλιστικές εισφορές!!!
    Οι μικρομεσαίοι συνήθεις "φοροφυγάδες"θα φορολογούνταν με το αντικειμενικό σύστημα των Φλωρίδη-Παπαδόπουλου (ΠΑΣΟΚ) που ήταν το πιο αποδοτικό για το κράτος , απ' όσα δοκιμάστηκαν μέχρι σήμερα. Οι μεγάλοι φοροφυγάδες με τζίρο πάνω απο 100.000 θα ελέγχονταν ΟΛΟΙ απο το ΣΔΟΕ με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις σαν αυτή που έκανε ο ίδιος το 1991 στις εισπράξεις των καταστημάτων με γούνες, κοσμήματα, σκάφη κλπ. είδη πολυτελείας μέσω πιστωτικών καρτών και δημοσίευσε απο τότε την πρώτη λίστα τύπου "Λαγκάρντ" βάζοντας στο κρατικο ταμείο πολλά εκατομμύρια, φτάνοντας ακόμα και στο σημειο να κλείσει κάποιους "μεγάλους" που εμφάνισαν απο κάρτες εισόδημα 1 δις και στη φορολογική τους δήλωση 20-25 χιλιάδες ευρώ.
    Ετσι θα λύνονταν μια για πάντα το προβλημα της φορο και εισφορο-διαφυγής καθώς και της διαφθοράς στους τομείς αυτούς . Εκτοτε, κανένα σοβαρό επιχείρημα δεν εμφανίστηκε κατά των προτάσεων αυτών, αλλά αιδημόνως αποσιωπήθηκαν απο το σύολο των ΜΜΕ.
    Οι προτάσεις αυτές τότε φάνταζαν σαν ανάλγητες νεοφιλελεύθερες, όμως μετά τη σημερινή λαίλαπα των περικοπών που μας οδηγεί κατ' ευθείαν σε συντάξεις και μισθούς Ρουμανίας είναι σχεδόν Σοσιαλιστικές και φιλοεργατικές...
    Το παράδειγμα της Αυστραλίας που αναφέρεις και γενικά των κρατών που προτείνουν λεηλασία των συντάξεων και πέταμα των συνταξιούχων στον Καιάδα χάριν της αύξησης κερδών των υπολοίπων, που διαθέτουν ακομη "ζουμί" προς απορρόφηση, είναι μεν νόμιμα, αλλά δεν είναι ηθικά . Θα ήταν αποδεκτά, ακόμα και η πλήρης ιδιωτικοποίηση των συντάξεων, αλλά με υποχρεωτική την ελάχιση , αν παράλληλα το κράτος αναλάμβανε την σωτηρία των ιδιωτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων με την δημιουργία κρατικού ασφαλιστικού επικουρικού ταμείου, όπως κάνει και με τις ιδιωτικές τράπεζες όταν πτωχεύουν, και καταργούσε εννοείται τις ασφαλιστικές εισφορές.
    Αυτό ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ σε κάθε ιδιωτικοποίηση. Δεν μπορεί πχ. με τις τράπεζες να είμαστε νεοφιλελευθεροι για να τους δίουμε πλήρη ελευθερία "ανάπτυξης" και "ανταγωνιστικόττας" και οταν φαληρίζουν να μας παρακαλάνε να γίνουμε (μόνο γι αυτές) κομμουνιστές και να τις σώζει το κρατος σε βάρος του λαού...
    Ο Νεοφιλελευθερισμός είναι καλός, αν ο καθένας ξεκινά απο την αφετηρία που προσαρμόζεται στις δυνάμεις του (Γι αυτό υπάρχουν και τα special οlympics) και το κράτος είναι αδέκαστος διαιτητής παίζοντας κι αυτό με νεοφιλελεύθερους όρους, ώστε να είναι αδιανόητη η δημιουργία καρτέλ. Η ελευθερία είναι καλή μόνον οταν την έχουν ΟΛΟΙ και κατ΄εξοχήν οι πιό αδύναμοι, πράγμα που δεν συνέβει ποτέ έως σήμερα, εξ ού και η κατάρρευση του Νεοφλελευθερισμου μαζί με τις Leehman Brothers κλπ.
    Είναι "Φιλελευθερισμός" των ολίγων και δυνατών σε βάρος των πολλών και αδυνάτων...

 15. blue nile avatar
  blue nile 23/11/2013 10:00:35

  Μην υπερεκτιμάτε το πρωτογενές πλεόνασμα.
  Πέρα από το αν υπάρχει ή όχι, η επίμονη προσπάθεια επίτευξης του μέσα σε περίοδο παγκόσμιας Κρίσης κυοφορεί πλεονάζουσα επιδείνωση της πραγματικής οικονομίας.
  Για να εξηγούμαι:
  Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι απαραίτητο στην Γερμανική κυβέρνηση.
  Γιατί καθαυτό τον τρόπο μπορεί να βγαίνει στους ψηφοφόρους της και να λέει ότι η Ελλάδα πια βγάζει περισσότερα από όσα ξοδεύει (αν εξαιρεθούν οι αποπληρωμές των δανείων).
  Έτσι αιτιολογεί την εμμονή της στο να χορηγεί δάνεια στην Ελλάδα (που καταλήγαν σε Γερμανικές τράπεζες) υπό όρους αυστηρής λιτότητας.
  Όμως περιόδους Κρίσης όπως η σημερινή είναι ολέθριο το να επιχειρείται η επίτευξη πλεονάσματος με περιοριστικά μέτρα.
  Γιατί το κράτος για να προσκομίσει έσοδα στραγγαλίζει την πραγματική οικονομία με φοροεπιδρομές ενώ έχει ήδη μειώσει την ζήτηση με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων.
  Παράλληλα αφαιρώντας διαρκώς πόρους από το ταμείο δημοσίων επενδύσεων δεν μεριμνά για την αλματώδη αύξηση της ανεργίας.
  Ουσιαστικά δηλαδή το κράτος βάζει φωτιά και καίει μεγάλο μέρος του χωραφιού από το οποίο περιμένει να βγάλει τα προς το ζειν. Και συντηρεί αυτή τη φωτιά.
  Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό αλλά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.
  Μπορεί δηλαδή να πάμε σε πρωτογενή πλεονάσματα αλλά επειδή τα ίδια μέτρα με τα οποία πάμε σε πλεόνασμα ενισχύουν την αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση δεν θα μπορούμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα για πολύ καιρό.
  Πέρα από την εξυπηρέτηση κοντόθωρων πολιτικών αρχίζει να φαίνεται ποια είναι η επιδίωξη της Γερμανίας για όλη την ευρωζώνη.
  Να μετατραπεί σε μια ένωση που αποτελείται μόνο από πλεονασματικές χώρες.
  Σε πρώτο χρόνο τα πλεονάσματα σε όποιους δεν παράγουν να βγουν με λιτότητα και σε δεύτερο να αποκτήσουν όλοι οι εταίροι θετικό εμπορικό ισοζύγιο.
  Αν δεν τα καταφέρουν οι χώρες τότε η Γερμανία θα προχωρήσει σε μια νέα ένωση με ένα νέο ευρωμάρκο μαζί με τις χώρες που η βιομηχανία τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Γερμανική βιομηχανία.
  Δηλαδή η Γερμανία έρχεται και ζητάει κάτι το παράλογο.
  Να συνεχίσει η ίδια να είναι πλεονασματική ενώ παράλληλα και οι υπόλοιπες ευρωζωνικές χώρες να γίνουν πλεονασματικές.
  Κάτι που είναι παντελώς αδύνατον γιατί μέσα στην ευρωζώνη πολλές χώρες παρουσιάζουν πλεονάσματα ακριβώς επειδή κάποιες άλλες εμφανίζουν ελλείμματα. Εκτός αν γίνουν όλες πλεονασματικές λόγω εξαγωγών σε τρίτες χώρες όπως οι ασιατικές και οι ΗΠΑ.
  Και οι άλλες χώρες τι θα κάνουν, θα κάτσουν να κολλάνε μπρίκια;
  Αλλά αν τελικά καταφέρει μέσω λιτότητας να έχουν όλες οι χώρες πρωτογενή πλεονάσματα. Η λιτότητα όμως φέρνει πτώση ζήτησης και η μόνη διέξοδος θα είναι η αύξηση των εξαγωγών σε τρίτες χώρες
  Τότε όμως λόγω εμφάνισης πρωτογενών πλεονασμάτων που εξωραίζουν την κακή εικόνα κατευθείαν θα ανατιμηθεί το ευρώ οπότε θα έχουμε μια πρόσθετη δυσκολία στις εξαγωγές των ευρωζωνικών χωρών.
  Φαύλος κύκλος.
  Κάτι μου λέει ότι ακολουθούμε τις Γερμανικές επιταγές όταν οι Γερμανοί δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα.
  Ίδωμεν...

 16. Α avatar
  Α 23/11/2013 11:38:55

  Φως στην άκρη του τούνελ;
  Ποιοί θα καταφέρουν να το δούν;
  Σίγουρα ...
  -Όχι το 1,5 εκ. άνεργοι, που φορολογούνται ενώ έχουν μηδενικό εισόδημα, επειδή έχουν ένα σπίτι και μένουν, επειδή διπλο και τριπλοφορολογούνται για το σπιτάκι τους αυτό.
  - Όχι οι χιλιάδες μικρομεσαίοι που έκλεισαν τις επιχειρήσεις και οι επόμενοι που θα γονατίσουν από την απίστευτη φοροεπιδρομή.
  -Όχι οι νέοι επιστήμονες που φύγουν άρον - άρον για το εξωτερικό.
  -Όχι όσοι θέλουν να στήσουν μια δουλειά και δεν έχουν τα εργαλεία, με ένα τραπεζικό σύστημα ανύπαρκτο, μ΄ένα φορολογικό καθεστώς εχθρικό σε κάθε ιδιωτική επένδυση, μ΄ένα ασφαλιστικό που τρομοκρατεί τον εργοδότη με κατασχέσεις λογαριασμών και ακινήτων.

  Αν αυτά, είναι το φως στο ... τούνελ, συγχωρέστε με αλλά ...σε ποια μάτια που το βλέπουν, αναφέρεστε;
  Γιατί τα δικά μας μάτια βλέπουν μαύρο σκοτάδι.
  Γιατί εξακολουθούμε να είμαστε συνεπείς σ΄ένα αιμοβόρο πρόγραμμα της τρόϊκας , που εκτός ότι βασάνισε και βασανίζει τον Ελληνικό λαό, δεν έχει και αποτέλεσμα; Γιατί επιμένουν να εφαρμόζουν κάτι λανθασμένο και τόσο οδυνηρό;
  Δεν ξέρω αν υπάρχει διέξοδος απ΄αυτό το τούνελ, όταν το όποιο πλεόνασμα εξάγεται από την πλήρη αποστράγγιση του φορολογούμενου, αδιακρίτως αν μπορεί ή δεν μπορεί να πληρώσει φόρους...
  Δεν ξέρω πόσο βιώσιμο θα είναι αυτό το πλεόνασμα, όταν βασίζεται πάνω σε ερείπια που δημιουργεί;
  Κάτι γίνεται λάθος, πολύ λάθος, δεν μπορεί να ανακάμψουμε με κατεστραμμένο το ανθρώπινο δυναμικό, οικονομικά και ψυχικά.

  • tak avatar
   tak @ Α 24/11/2013 08:40:06

   Οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι πάνε κατά διαβόλου!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.