#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/03/2013 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επερχόμενη επέλαση φοιτητών-βουλευτών στην Θεσσαλονίκη!Εκατόν εξήντα και πλέον νέοι Έλληνες φοιτητές, αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι, συρρέουν στην συμπρωτεύουσα και ες αεί συμβασιλεύουσα για να συστήσουν «Κοινοβούλιο». Τι γίνεται; Ανακηρύσσεται δεύτερη «κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης»;

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου ξεκινά στην Θεσσαλονίκη το τετραήμερο «Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων» (ΜΒΕ ), η πρώτη προσομοίωση της νομοθετικής διαδικασίας του ελληνικού κοινοβουλίου για Έλληνες φοιτητές. Η προσομοίωση στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών με τους θεσμούς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και στην ενεργό ανάμειξή τους με τα κοινά, στην πολιτική τους ενεργοποίηση.

Όπως έχουμε ξανασημειώσει, το ΜΒΕ δημιουργήθηκε κατ’  αρχάς από δύο προπτυχιακούς φοιτητές της νομικής Θεσσαλονίκης, μακριά από τα κομματικά εργαστήρια. Κατά τις τέσσερις ημέρες τις προσομοίωσης, η «κυβέρνηση» θα καταθέσει πέντε σχέδια νόμων (από τα υπουργεία Παιδείας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομικών) με σκοπό να υπερψηφιστούν αυτά με τις λιγότερες δυνατές τροπολογίες από τους 160 «βουλευτές»  (επιλεγμένους βάσει βιογραφικού, όπως και οι «υπουργοί») των τεσσάρων «κομμάτων» του ΜΒΕ: ενός κεντροαριστερού (Σοσιαλιστική Δύναμη), ενός κεντροδεξιού (Κόμμα Φιλελευθέρων – περιέργως, όχι επώνυμα «συντηρητικό»), ενός πιο «σκληρού» αριστερού (Ενωμένη Αριστερά) και ενός πιο «σκληρού» δεξιού (Εθνικό Κίνημα). Πάνω από 700 αιτήσεις κατετέθησαν για τις 160 θέσεις των «βουλευτών».

Σημειώνουμε ότι το γενικό περιεχόμενο των προτεινομένων νομοσχεδίων ορίζεται εκ  των προτέρων από την ημερήσια διάταξη, δηλαδή και τα σχέδια νόμων και η γενικότερη συζήτηση λαμβάνει χώρα σε προκαθορισμένα πλαίσια, πριν από την επιλογή των προσώπων που τα διακονούν. Στόχος είναι η κατά το δυνατόν πιστότερη προσομοίωση των πραγματικών διαδικασιών και όχι η δημιουργία μιας «ονειρικής Βουλής», όπου θα κυβερνά η νεανικότητα, η ριζοσπαστικότητα κλπ., και όπου η καλύτερη ομιλία θα είναι η πιο συναισθηματοθηρική («μας κλέβετε τα όνειρα» και το κακό συναπάντημα): το εκπαιδευτικό κέρδος της προσομοίωσης έγκειται ακριβώς στην μεταφορά των πραγματικών συνθηκών στο πεδίο της προσομοίωσης, εξ ου και –επι παραδείγματι- η συζήτηση των βουλευτών στην ολομέλεια των οικονομικών θα βασισθεί σε σχέδιο νόμου «της κρίσης», με απολύσεις, αποκρατικοποιήσεις κλπ. Το ερώτημα είναι, τί θα βγάλουν τελικά οι φοιτητές σε ένα τέτοιο πλαίσιο, με όλους τους σκόπιμους περιορισμούς του;

Τα προτεινόμενα σχέδια νόμου μόνο χλιαρά δεν είναι, και καλύπτουν επίτηδες μεγάλο φάσμα της πολιτικής γεωγραφίας: από ένα εξόχως σκληρό σχέδιο νόμου του ΥΠΕΞ, που θεσπίζει και θεσμίζει ΑΟΖ, επέκταση της αιγιαλίτιδος ζώνης και ανηλεείς αναχαιτίσεις… ταυτοχρόνως, μέχρι ένα ακραία ελευθεριακό νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, με αποποινικοποίηση της χρήσης όλων και επικέντρωση στην πρόληψη και την θεραπεία. Στόχος, να δημιουργηθεί η κατάλληλη πόλωση στην ολομέλεια και στις επιτροπές, ώστε τα αποτελέσματα που θα προκύψουν να προκύψουν μέσα από τις σκληρές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις των «κομμάτων» και των «βουλευτών». Παραδείγματος χάριν, το σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια εισάγει την έννοια της «πολιτειότητας» αντί της υπηκοότητας και την διαστέλλει από την έννοια της ιθαγένειας, ενώ παράλληλα εντέλει απελάσεις, κλπ κλπ.

Μένει να δούμε, στο πέρας αυτών τα τεσσάρων ημερών, τι έχουν να καταθέσουν εν τέλει οι περίφημοι νέοι. Μπορούν να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν σε πέντε σχέδια νόμου, περνώντας τις κατάλληλες αλλαγές, ή αδυνατούν; Θα χαρακτηριστούν οι προτάσεις τους από ρεαλισμό και μεταρρυθμιστική διάθεση, από ηττοπάθεια έναντι της γενικής καταστάσεως ή από μαξιμαλιστική αφέλεια απόστασης από κάθε δυνατότητα εφαρμογής; Θα διαπιστωθεί ότι οι νέοι που ενδιαφέρονται για την πολιτική εμφορούνται από ανιδιοτέλεια και πάθος για την χώρα τους και την κοινή μας μοίρα, ή ότι αποτελούν κακέκτυπα της χαρτοκοπτικής του κομματικού συστήματος και «άξιοι» συνεχιστές του;  Σύντομα στις οθόνες σας.

Σωτήρης Μητραλέξης

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. man8os avatar
  man8os 01/03/2013 20:58:25

  Καλη μας επιτυχια!!

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ man8os 01/03/2013 22:25:30

   ...γεια σου ρε Μανθε!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.