#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/04/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελληνικό δημογραφικό πρόβλημα, το μέγιστο εθνικό θέμαΜε αφορμή την συζήτηση για το επίδομα γάμου θα επιχειρήσουμε να συνοψίσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα βασικά στοιχεία σχετικά με το ελληνικό δημογραφικό πρόβλημα. Όσο κι αν κάποιοι το θεωρούν «πασέ», το πρόβλημα της υπογεννητικότητας είναι το μεγαλύτερο εθνικό μας πρόβλημα – ή τουλάχιστον ένα από τα μεγαλύτερα. Υπονομεύει ευθέως το ενδεχόμενο ύπαρξης ελληνικού έθνους-κράτους στην αυγή του 22ου αιώνα. Η πολιτική εξουσία ρυθμίζει τις προτεραιότητες, το ποιά ζητήματα αξιολογούνται ως σημαντικώτερα, κρισιμώτερα, πλέον επείγοντα, ποιά όχι. Αν η πολιτική εξουσία θεωρεί ότι «δεν έχουμε χρήματα για να λύσουμε αυτό το ζήτημα»... Προσέξτε μην και απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος!

Τί είναι το ελληνικό δημογραφικό πρόβλημα; Κάθε γενιά για να αναπαραχθεί χρειάζεται κατ’ ελάχιστον 2.1 (δείκτης γεννητικότητας / total fertility rate) παιδιά κατά μέσο όρο ανά γυναίκα: η ελληνική οικογένεια γεννά 1-1.3, αριθμός εφιαλτικά χαμηλός. Σύμφωνα με αυτόν τον αριθμό, το 2100 οι απόγονοι των σημερινών Ελλήνων (...αν δεν έχουν μεταναστεύσει όλοι) θα είναι περίπου 2,3 εκατομμύρια. Αναλογιστείτε λίγο τον αριθμό: 2,3 εκατομμύρια.

Γιατί όμως είναι «πρόβλημα» η δημογραφική σμίκρυνση; Λίγα από τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά της, όταν πλέον η «δημογραφική πυραμίδα» θα έχει γίνει... ρόμβος και ανάποδη πυραμίδα, είναι τα παρακάτω:

-Γιγαντιαία οικονομικά προβλήματα, αδυναμία διατήρησης κοινωνικού κράτους: ένας ασύμμετρα περιορισμένος πληθυσμός νέων εργαζομένων θα καλείται να σιτίζει με την εργασία του έναν ασύμμετρα εκτεταμένο αριθμό συνταξιούχων πολιτών.

-Αδυναμία της (γεροντικής πλέον) ελληνικής κοινωνίας να «προχωρήσει», να «αυτομεταρρυθμιστεί». Ένα από τα πρακτικά απότοκα αυτής της εξέλιξης είναι η μαζική μετανάστευση των πιο δυναμικών στοιχείων της νεολαίας στο εξωτερικό και η παραμονή τους εκεί (brain drain όχι μόνο για οικονομικούς λόγους λοιπόν).

-Η ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία θα αποδεικνύεται όλο και δυσκολώτερη. Πέρα από τον καθαρά αριθμητικό παράγοντα, μια ηττημένη κοινωνία που έχει πάρει την «κάτω βόλτα» δεν προσφέρει κίνητρα αλλά αντικίνητρα για την υιοθέτηση της εθνικής της ταυτότητας και την πλήρη ενσωμάτωση και αφομοίωση των μεταναστών.

-Δυσχεραίνει την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, αφού συνδυαζόμενη η δημογραφική συρρίκνωση με τον εγκεντρισμό στα μεγάλα αστικά κέντρα, και κατ’ ἐξοχήν σε αυτό των Αθηνών, τα σύνορα μένουν «αφύλαχτα» από εντόπιους πληθυσμούς, με ακόμα και τον παραμικρό «εποικισμό» να δύναται να ανατρέψει τις πληθυσμιακές ισορροπίες στην εκάστοτε ακριτική περιοχή (μην πάει το μυαλό σας μόνο στην Θράκη, σκεφτείτε και τα νησιά. 2010: ο νομάρχης Χίου ζητά να δοθεί άδεια σε Τούρκους να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι στα ελληνικά νησιά προκειμένου να εξισορροπηθεί το πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού και εγκατάλειψής τους από τη νεολαία-Τα συμπεράσματα δικά σας). 2,3 εκατομμύρια Έλληνες δεν δύνανται να προασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα της σημερινής έκτασης της Ελλάδας, τελεία και παύλα.

-Ενθαρρύνει την δημιουργία αποσχιστικών τάσεων, αφού σε περιοχές με ιδιαίτερη οικονομική (παραγωγική ή τουριστική) δραστηριότητα και σε εποχή δημογραφικής κατακρήμνισης το ερώτημα «γιατί να ταΐζουμε εμείς εδώ την κοινωνία των Αθηνών» μετατρέπει τον τοπικισμό σε αποσχιστική τάση. Ψήγματα τέτοιων τάσεων, οσοδήποτε μικρά μα ενδεικτικά του τί μπορεί να συμβεί αν γιγαντωθούν, έχουν παρουσιασθεί στην Κρήτη, στην Κέρκυρα κλπ.

-Καλά, για το τί πολιτικό προσωπικό θα αναδεικνύει και θα ψηφίζει μια συνολικά γερασμένη κοινωνία δεν το συζητάμε καν. Αυτό είναι ήδη σήμερα μέρος του προβλήματός μας, και ήδη σχετίζεται και με την δημογραφική γήρανση.

(«Δε συμβαίνουν τέτοια πράγματα, όλα θα πάνε καλά». Μετά την κρίση και την αντιστροφή τόσων χαρακτηριστικών της καθημερινής ζωής του Έλληνα σε ελάχιστα χρόνια, η μόνη έγκυρη και ικανοποιητική απάντηση σε αυτήν την ένσταση μπορεί να είναι: «ναι, εντάξει, οκ, ξέρουμε». Και προ ετών τα ίδια λέγατε.)Είναι η συζήτηση για το δημογραφικό πρόβλημα «συντηρητική ατζέντα», όπως συνήθως θεωρείται; Παραπάνω εκτίθενται οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι, ο τρόπος με τον οποίο το δημογραφικό πρόβλημα υπονομεύει την ίδια την ύπαρξη του λαού μας και της κρατικής μας υπόστασης. Αν αυτό είναι «ζήτημα συντηρητικής ατζέντας», πάω πάσο.

Σημειωτέον ότι η άμετρη εισροή μεταναστών δεν αποτελεί εργαλείο αριθμητικής λύσης του δημογραφικού προβλήματος: εκτός του ερωτήματος για την ένταξη και αφομοίωσή τους (ειδικά άμα είναι... περισσότεροι από τους οσονούπω ιθαγενείς), οι μετανάστες γερνάνε και αυτοί με την σειρά τους, επαναλαμβάνοντας το πρόβλημα των ελαχίστων εργαζομένων-απειράριθμων συνταξιούχων με ελάχιστες δεκαετίες παράταση.

Ποιές είναι οι αιτίες του προβλήματος; Θέλουμε σάμπως  να αναγκάσουμε τις γυναίκες να κάνουν παιδιά; Πριν κάποιος αναφωνήσει «κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει τις γυναίκες να κάνουν παιδιά», ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις έρευνες (Greek Fertility Surveys, National Centre for Social Research κ.ά.) οι Ελληνίδες θέλουν να κάνουν παιδιά αλλά δεν μπορούν λόγω των συνθηκών και του κόστους γέννησης και ανατροφής παιδιών στην Ελλάδα! Η συντριπτική πλειονότητα των Ελληνίδων θά’θελε να έχει και δύο και τρία (και τέσσερα) παιδιά (στον Πειραιά και αλλαχού), αλλά γεννά εν τέλει μόνον ένα, υποδιπλασιάζοντας σχεδόν τον πληθυσμό κάθε γενιάς. Οι συνθήκες ζωής την υποχρεώνουν να μην πραγματοποιήσει την επιθυμία της, ακόμα και προ κρίσης. Σε άλλα έθνη (π.χ. Γερμανία, με επίσης μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα) οι γυναίκες επιθυμούν να γεννήσουν παιδιά λιγώτερα από τον αναγκαίο αριθμό για την συντήρηση του πληθυσμού μιας γενιάς (2.1) και όντως γεννούν τόσα. Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, η δημογραφική κρίση δεν είναι απότοκο κάποιου πλεονάσματος της ισότητας των φύλων, αλλά του ελλείμματός της! Το κόστος κύησης και ανατροφής, η δυσκολία της ανατροφής των παιδιών απουσία δημοσίου χώρου και σχετικής κρατικής μέριμνας, το ενίοτε προβληματικό καθεστώς των αδειών μητρότητας και ανατροφής στον ιδιωτικό τομέα και ένα πλήθος άλλων παραγόντων οδηγεί την νέα ελληνική οικογένεια στην επιλογή της μη τεκνοποιΐας, επιλογή συνήθως ριζικά αντίθετη με τις επιθυμίες της.

Μπορεί να υπάρξει λύση; Μέχρι πότε; Σύμφωνα με τον δημογραφικό δείκτη της Ελλάδος, κάθε γενιά αποτελεί περίπου υποδιπλασιασμό της προηγουμένης. Μετά το 2040 περίπου η εξέλιξη είναι μη αναστρέψιμη: κάθε δεκαετία θα χάνεται και ένα εκατομμύριο ελληνικού πληθυσμού χωρίς να «βγαίνουν οι αριθμοί» για το ενδεχόμενο αντιστροφής της κατακλυσμιαίας πλέον εξέλιξης. Ως εκ τούτου, ο χρόνος για μια συνολική πολιτική αναστροφής του δημογραφικού προβλήματος ως απόλυτη εθνική προτεραιότητα και στρατηγική (οικονομικά κίνητρα για τεκνοποιΐα, μείωση του κόστους του τοκετού και της κυήσεως, καλύτερες βρεφονηπιακές δομές, επαναδημιουργία δημοσίου χώρου στις πόλεις και πολλά άλλα) είναι πάρα, μα πάρα πολύ περιορισμένος.

«Μα όλα αυτά κοστίζουν, τώρα δεν έχουμε χρήματα». Αν το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι ανίκανο όχι να αντιμετωπίσει, αλλά απλώς και μόνον να θέσει επί τάπητος τις εθνικές προτεραιότητες που θα κρίνουν την ύπαρξη ή την ανυπαρξία του έθνους-κράτους μας και του λαού μας, αν οι εντυπώσεις και η «επικοινωνία» έχουν αντικαταστήσει τόσο πολύ την ουσία και έχουν διαβρώσει τόσο πολύ τις συνειδήσεις του πολιτικού κόσμου ώστε τα προβλήματα μακροπρόθεσμης συλλογικής επιβίωσης να τους αφήνουν αδιάφορους ως μη ψηφοσυλλέγοντα, τότε... με τις υγείες μας.

 Σωτήρης Μητραλέξης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 05/04/2013 08:09:01

  Συγχαρητήρια γιά τό ἄρθρο σας κ.Μητραλέξη!
  Πράγματι,μέ 1 παιδί ἀνά οἰκογένεια ὁ πληθυσμός μειώνεται,τά 2 ἀντικαθιστοῦν τούς γονεῖς,ἀλλά ὁ πληθυσμός δέν αὐξάνεται,παρά μόνο μέ 3 καί πάνω.
  Ἡ ἀλήθεια εἶναι πάντως,ὅτι τό πρόβλημα τῆς ὑπογεννητικότητας εἶναι πρόβλημα κακῆς νοοτροπίας,πού ὑφίσταται ἐδῶ καί πολλά χρόνια.
  Πρό κρίσης τά νέα ζευγάρια δέν ἤθελαν νά ἀποκτήσουν γρήγορα παιδί,διότι δέν ἤθελαν νά δεσμευτοῦν τόσο νωρίς,ἐπιθυμοῦσαν νά χαροῦν τή ζωή τους πρῶτα,ἀνέμελα.
  Οἱ γυναῖκες δέν τεκνοποιοῦσαν στήν πιό γόνιμη ἠλικία τους,διότι ἦταν ἀφιερωμένες στήν καριέρα τους καί ὅταν πιά ἀποφάσιζαν σέ μεγαλύτερη ἠλικία νά τό πράξουν,διάφορα προβλήματα σχετικά μέ τήν ἐγκυμοσύνη δέν τούς τό ἐπέτρεπαν,τουλάχιστον πάνω ἀπό ἕνα ἤ δύο παιδιά.
  Τῶρα πού ἐνέσκηψε ἡ κρίση,οἱ καταστάσεις γιά νά φέρει κανεῖς παιδιά στόν κόσμο,εἶναι πάρα πολύ δύσκολες οἰκονομικά.
  Ἄν δέν κοιτάξει ἡ Πολιτεία λοιπόν τό πρόβλημα ἀπό κοντά,νά δώσει κίνητρα γιά τήν ἀπόκτηση καί τήν ἀνατροφή τῶν παιδιῶν,τότε τά πράγματα εἶναι πάρα πολύ δύσκολα.Καί νά δώσει κίνητρα ΜΟΝΟ στούς Ἕλληνες,ὄχι στούς μετανάστες,αὐτοί λόγω τῆς κουλτούρας τους δέν ἔχουν προβλήματα ὑπογεννητικότητας,τό ἀντίθετο μάλιστα.
  Ἄριστα,κατά τή γνώμη μου,εἶχε πράξει ὁ Μακαριστός Χριστόδουλος,πού ἐπιδοτοῦσε μέ ἕνα μικρό βοήθημα τίς χριστιανικές οἰκογένειες στή Θράκη.
  Μακάρι μιά κυβέρνηση μελλοντικά ἀπαλλαγμένη ἀπό κάποια σύνδρομα,νά πράξει κάτι ἀνάλογο...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Κυθήριος Τ. 05/04/2013 12:13:25

   Σ ευχαριστώ πολύ Κυθήριε, επίτρεψέ μου μόνο να προσθέσω κάτι.

   Η ελληνικη υπογεννητικότητα δεν έχει ως αιτία την γυναικεία καριέρα, ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ: το γεγονός ότι το "καριέρα ή οικογένεια" τίθεται ως δίλημμα, ή το ένα ή το άλλο. Σε άλλες χώρες η καριέρα ουδόλως υποκαθιστά τη μητρότητα. Μέρος της επίλυσης του δημογραφικού είναι να ενθαρρύνεται η νέα μητέρα να κάνει καριέρα, να διαπρέψει, να διακριθει, χωρίς να στερείται de facto την δυνατότητα της μητρότητας - και όχι να αντιπροτείνεται το Kirche Kinder Küche!!! Χρειαζόμαστε περισσότερη καριέρα για τις γυναίκες, όχι λιγώτερη.

   Επίσης, ας μην ξεχνά η πολιτική ηγεσία την δυναμική των συμβολικών κινήσεων. Ο πατριάρχης Γεωργίας (νομίζω!), για να βοηθήσει σε παρόμοιο πρόβλημα εκεί, βαφτίζει αυτοπροσώπως το πέμπτο παιδί κλθε οικογένειας. Ξέρεις πώς έχε βοηθήσει αυτό στη Γεωργία;

   • fitsoulas avatar
    fitsoulas @ Σωτ Μητραλ 05/04/2013 13:47:20

    Και εμείς ως παράταξη μπορούμε να αναλάβουμε ανέξοδα τέτοιες κινήσεις! Για παράδειγμα, το πέμπτο παιδί κάθε οικογένειας, θα το βαφτίζει ο Επίτιμος!

    • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
     Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ fitsoulas 05/04/2013 14:16:13

     ...καὶ θὰ γίνεται ζόμπι;

     • kat avatar
      kat @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 05/04/2013 23:31:50

      Όχι ...immortal.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Σωτ Μητραλ 06/04/2013 10:27:02

    Στο άρθρο "Βαδίζει η ευρωζ'ωνη προς διάλυση;" σε αντισχόλιό μου, είχα γ΄ραψει πως

    "Απεμπλοκή με πολιτικές που αντιμετωπίζπουν σε βάθος χρόνου τα στρατηγικά μας προβλήματα:
    1) Το Δημογραφικό. Είναι η βάση για μακροχρονια ανάπτυξη.
    2) Το οικονομικό αλλά μέσω σαρωτικής αναδιάρθρωσης του κράτους.
    3) Της παιδείας

    Τέλος, πρέπει να ανακτήσουμε την χρηματοπιστωτική μας ανεξαρτησία είυε εντός είτε εκτόςε ευρώ.. Δίχως αυτή θα είμαστε έρμαια του κάθε ηγεμονιστή."

    Χαίρομαι που το αναδείξατε στην ανάλυσή σας εδώ. Δυστυχώς η ελίτ δεν το βλέπει ούτε και πιστεύω πως έχει ιεραρχημένη στρατηγική για την αντιμετώπισή του. Ο μακροχρόνιος εθισμός της στα τακτικά μπαλώματα δεν επιτρέπει τετοιες βάθους στρατηγικές.

  • Kanaris avatar
   Kanaris @ Κυθήριος Τ. 05/04/2013 12:38:15

   Άψογος κ.Μητραλέξη! Θίγετε το ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΟ στρατηγικά για την επιβίωση του Ελληνισμού πρόβλημα, το οποίο θα κληθούμε να διαχειριστούμε στα αμέσως επόμενα χρόνια. Και το τραγικότερο είναι ότι το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται με πεφωτισμένες δεξιές ή αριστερές ιδεοληψίες, με επιδέξιους πολιτικούς χειρισμούς και εξωτερικές συμμαχίες, ούτε καν με περισσότερα κονδύλια για φονικότερους εξοπλισμούς προς προστασία των συνόρων μας. Δυστυχώς ακόμα και αν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για κάποιες παρεμβάσεις, αν αυτές ήταν μεμονωμένες τότε μόνο επιφανειακά θα προσέγγισαν το θέμα. Η Πολιτεία απαιτείται να εκπονήσει μια συνεπή, μακροχρόνια, και συνολική στρατηγική που θα περνά μέσα από όλους τους οργανωμένους θεσμούς της και πρώτα απ’ όλα μέσα από το Σχολείο, όπου με κατάλληλη εκπαίδευση να επαναπροσδιορίζει τον θεσμό της Οικογένειας σαν το μόνο υγιές κύτταρο της κοινωνίας, και την γέννηση των παιδιών σαν την υπερτάτη ευλογία της Δημιουργίας.

   Δεν είναι δυνατόν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 να εισάγονται στο πόδι μαθήματα για την σημασία του «Ολυμπιακού Πνεύματος», ή παλαιότερα μαθήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, και από την άλλη πλευρά τόσες δεκαετίες να αφήνουμε στα παιδιά μας να πλανιέται η αίσθηση ότι οι αμβλώσεις αποτελούν κοινωνική κατάκτηση και χειραφέτηση. Οι οικονομικές ελαφρύνσεις και τα κίνητρα στα νεαρά ζευγάρια για να κάνουν πολλά παιδιά μπορούν να έχουν αποτελέσματα μόνο όταν τα ζευγάρια αυτά βιώνουν αγαπητικά τον γάμο τους, και γνωρίζουν πως να αναθρέφουν τα παιδία τους. Που ήσαν τόσα χρόνια εκείνα τα σχολειά που θα διδάξουν τους νεαρούς μας να αγαπούν υγιώς τα παιδιά τους, και άρα να τα ανατρέφουν σωστά; Οι αγράμματες ΜΑΝΕΣ που «είχαν το μητρικό φίλτρο» κληρονομιά από τις δικές τους μανάδες έχουν τελειώσει πια προ πολλού, έτσι είναι λογικό οι σημερινοί μας νέοι, ακόμα και αν έχουν την απαραίτητη οικονομική ευμάρεια, να αντιμετωπίζουν τα βλαστάρια τους όχι σαν απότοκο της αγάπη τους, αλλά σαν αγνώστου πολυπλοκότητας δυσεπίλυτα προβλήματα, που τους προκαλούν ενόχληση και θα τους απομακρύνουν από τους κοινωνικούς τους στόχους. Ευτυχώς η Εκκλησία τον τελευταίο καιρό συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο το πρόβλημα και προσπαθεί με συνάξεις και σεμινάρια να αφυπνίσει συνειδήσεις.

   Ευχαριστώντας τον πάντα αγαπητό μου Κυθήριο για την υπενθύμιση της δράσης «για το τρίτο παιδί στην Θράκη» του Μακαριστού μας Χριστόδουλου, θα κλείσω με μια παλαιότερη δική του παραίνεση «Δώστε μου μια καλύτερη οικογένεια για να σας χαρίσω ένα καλύτερο κόσμο…».

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ Kanaris 05/04/2013 14:54:44

    Ἀγαπητὲ Κανάρη δὲ σοῦ κρύβω ὅτι μὲ ἀγχώνει λίγο τὸ ὅτι ὅλοι συμφωνοῦν πὼς πρόκειται γιὰ τόσο σημαντικὸ θέμα. Ποῦ εἶναι ὅλοι αὐτοὶ οἱ ἄνθρωποι στὶς ἐκλογές; Τί ψηφίζουν, ἀφοῦ ὅλα τὰ κοινοβουλευτικὰ κόμματα θέτουν ἄλλα ζητήματα ὡς τὶς 3-4 πρῶτες προτεραιότητες τῶν προγραμμάτων τους; Τὸ κάνουν γαργάρα καὶ ψηφίζουν ὅ,τι νά'ναι;

    • Kanaris avatar
     Kanaris @ Σωτ Μητραλ 05/04/2013 17:14:36

     Δεν μπορώ να απαντήσω για τους άλλους όμως εγώ σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά στην ζωή μου ψήφισα ΝΔ. Ελπίζω μέχρι το τέλος της θητείας της να καταφέρω να έχω ένα θετικό ισοζύγιο με την συνείδηση μου.

    • Γιώργος Αχαιός avatar
     Γιώργος Αχαιός @ Σωτ Μητραλ 05/04/2013 17:18:33

     "Ποῦ εἶναι ὅλοι αὐτοὶ οἱ ἄνθρωποι στὶς ἐκλογές; Τί ψηφίζουν, ἀφοῦ ὅλα τὰ κοινοβουλευτικὰ κόμματα......."

     Είναι λάθος η αντίληψη ότι στην Δημοκρατία ο λαός κυβερνάται από αυτούς που του αξίζουν. Κυβερνάται απο κάποιον από τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς που συνήθως είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς.

     Με άλλα λόγια κυβερνάται απο κάποιους πολύ χειρότερους απο αυτούς που του αξίζουν και ως φυσική συνέπεια, δεν πρόκειται ποτέ να ασχοληθούν σοβαρά με το πιο σοβαρό απόλα τα προβλήματά μας, το δημογραφικό. Για την ακρίβεια, όχι απλά δεν έλυσαν το πρόβλημα αλλά το δημιούργησαν κιόλας!

 2. Βούρδουλας avatar
  Βούρδουλας 05/04/2013 08:59:34

  Συγχαρητήρια, από τα ουσιαστικότερα άρθρα που έχω διαβάσει, κοιτάει πολύ μπροστά, αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα που έρχονται. Θα πρόσθετα μόνο στο 'οικονομικά κίνητρα για τεκνοποιΐα, μείωση του κόστους του τοκετού και της κυήσεως, καλύτερες βρεφονηπιακές δομές, επαναδημιουργία δημοσίου χώρου στις πόλεις και πολλά άλλα' πως δεν είναι πλέον μόνο οι υποδομές που λείπουν.

  Η αβεβαιότητα είναι σήμερα το κυριότερο αίσθημα, κανείς δεν ξέρει αν θα έχει αύριο τη δουλειά του (αν βέβαια ακόμα δουλεύει) ή όχι, κοιτάει πλέον μήνα με το μήνα και έχει σταματήσει να κάνει προγράμματα και πλάνα και μοιραία το αν θα κάνει ή όχι παιδιά ανήκει σχεδόν στη σφαίρα της φαντασίας.

 3. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 05/04/2013 09:08:20

  Εξαιρετικό άρθρο μπράβο στον κύριο Σ.Μ αναρωτιέμαι αν σαν λαός παράδωσαμε τα κλειδιά κ´ αυτοκτονησαμε.

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 05/04/2013 09:20:29

  Eιναι λαθος η αποψη οτι η μεταναστευση δεν λυνει το δημογραφικο προβλημα.
  Η πιο χαρακτηριστικη περιπτωση ειναι οι ΗΠΑ που εγινε και παραμενει υπερδυναμη λογω της μεταναστευσης αλλα υπαρχουν και αλλες,Αυστραλια κλπ.
  Το βασικο στη μεταναστευση ειναι η αφομοιωση και ενσωματωση των μεταναστων.
  Εχω πολλες φορες γραψει και εδω οτι πρεπει να ιδρυθει Υπηρεσια Μεταναστευσης κατα το προτυπο του Immogration Service και εκτος των αλλων να καθορισει ποσοστωσεις νομιμων μεταναστων απο φιλικα προς την Ελλαδα εθνη που θα επιτρεπεται να ερχονται καθε ετος στην Ελλαδα.Ενας αριθμος 50.000 - 100.0000 κατ ετος ειναι αρκετος για την αναπληρωση και αυξηση του πληθυσμου.
  Ως δεξαμενη πρεπει να επιλεγουν κυριως φτωχες μικρες χωρες της τεως Ανατολικης Ευρωπης και ΕΣΣΔ ορθοδοξου χριστιανικου πληθυσμου (Μολδαβια,Γεωργια,Αρμενια κτλ),οι χριστιανικες μειονοτητες της Μ.Ανατολης (Συροι,Λιβανεζοι χριστιανοι και Κοπτες της Αιγυπτου),αλλα και οσοι πλουσιοτεροι Ευρωπαιοι ενδιαφερονται λογω κλιματος.Ειναι πολυ ευκολο σπαζοντας τον αριθμο σε ομαδες 15-20 χιλιαδων απο καθε γκρουπ να πετυχεις ομοιομορφη κατανομη και προσαρμογη.
  Αυτο ομως θα προυπεθετε αποφαση οτι το ελληνικο εθνος επιθυμει να παραμεινει αυτο που αρχικως αυτοορισθηκε στην εθνοσυνελευση της Επιδαυρου : Ελληνες ειναι οι κατοικοι της Ελλαδος οι πιστευοντες εις Χριστον.
  Αυτο ειναι προφανες οτι ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ σε επιπεδο πολιτικης ηγεσιας.
  Και αν δε συμβαινει ανοιχτα οσον αφορα τις ηγεσιες του ΠΑΣΟΚ και της αριστερας,δε συμβαινει κρυφα και οσον αφορα τις ηγεσιες της δεξιας.
  Δεν αναφερομαι στο τζαμι που πλεον κατα τη γνωμη μου εχει καταστει απαραιτητο.Αναφερομαι σε αυτο που το κατεστησε απαραιτητο,στην απαραδεκτη μεταναστευτικη πολιτικη Καραμανλη - Παυλοπουλου που ανοιξε την πορτα στην ασιατικη ισλαμομεταναστευση ενω μεχρι τοτε ηταν βαλκανικη και ανατολικοευρωπαικη.
  Οποτε οτι και αν γραφουμε εμεις εφ οσον οι ιθυνοντες εχουν αποφασισει αλλιως δεν εχει νοημα.

  • euagelos avatar
   euagelos @ ψυχραιμια 05/04/2013 10:22:51

   Αν αλλάζαμε τους ιθύνοντες ή αν τους υποχρεώναμε να κάνουν αυτά που θέλουμε ως θεσμικοί αντιπρόσωποι της θέλησής μας? Πιο αξιοπρεπές δε θα 'ταν από το να ζητιανεύουμε να μας δώσουν κανένα κόκκαλο από τη λεία τους?

  • Kostas nikolaou avatar
   Kostas nikolaou @ ψυχραιμια 05/04/2013 11:43:50

   Αν καταλαβα καλά μιλάς για εισαγωγή '' Ελληνων'' για λύση του δημογραφικού? ευχαριστώ δεν θα πάρω ( είμαι ''φασίστας, ρατσιστής'' και σαν Έλληνα αναγνωρίζω μόνο τους Έλληνες το γένος). σύμφωνώ βέβαια ότι από τους ισλαμοταλιμπάν καλύτερα οι αρμένιοι και οι ευρωπαίοι ( για τους γεωργιανούς αστο καλύτερα).
   το κακό με τα παραδείγματα των ήπα και αυστραλίας που αναφέρεις είναι ότι οι εισαγόμενοι έστειλαν αδιάβαστους ( ηπα) ή περιθωριοποίησαν πλήρως ( αυστραλία) τους γηγενείς

   • Σταυρουλα avatar
    Σταυρουλα @ Kostas nikolaou 05/04/2013 17:17:31

    λες είμαι ”φασίστας, ρατσιστής” και συνεχιζεις σύμφωνώ βέβαια ότι από τους ισλαμοταλιμπάν καλύτερα οι αρμένιοι και οι ευρωπαίοι ..Τα εισαγωγικα γιατι τα εβαλες ? Ο ρατσισμός είναι το δόγμα που αναπτύσσεται με σύνδεσμο συγκεκριμένα γνωρίσματα "traits", όπως π.χ. εθνικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά κ.λπ., προκειμένου να αναγάγει μια ομάδα αντίστοιχα (κοινωνική, φυλετική, θρησκευτική), ως υπέρτερη άλλων. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στην λέξη (εκ της ιταλικής ("ράτσα") razza = φυλή), είναι ο φυλετικός ρατσισμός. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

    Εισαι ρατσιστης μην το παιζεις θυμα , αποδεξου το ..

    Κ. Μητραλεξη δλδ για την υπογεννητικοτητα στην Ελλαδα φταινε οι δημοσιοι (Προσέξτε μην και απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος!)?Οι μονοι οι οποιοι μπορουν να κανουν οικογενειες(αυτο δεν σημαινει πως πρεπει να τους απαγορευτει με απολυσεις κτλ). Οταν οι κυβερνησεις τα τελευταια χρονια εχουν φορολογησει τα παιδια, εχουν κοψει μισθους , ανεργια -μεταναστευση, κοβουν επιδοματα γαμου, περικοπες σε παιδει -υγεια κτλ. Αν ηθελαν να κανουμε παιδια θα το εδειχναν με ΠΡΑΞΕΙΣ .. ..Απο το να αυξανουν μονο τα κερδη τους οι εφοπλίστες κτλ φρονιμοτερο ειναι για την κοινωνια να μπορουμε να κανουμε οικογενειες ....

    • Kostas nikolaou avatar
     Kostas nikolaou @ Σταυρουλα 05/04/2013 22:57:12

     σταυρούλα
     συγνώμη που δεν μου αρέσει η πατρίδα μου να κατακλύζεται από δίποδα ζώα ( αυτό είναι όντως ρατσιστικό για τα ζώα όμως, αλλα αυτή τη γνώμη έχω για τους πακιστανοαφγανομογγόλους). τα αισθήματα βέβαια πιστεύω είναι αμοιβαία αφου για αυτούς είμαι ένας απιστος που πρέπει να αλλαξοπιστήσει ή να πεθάνει.
     σου εύχομαι ( συγνώμη αλλά μάλλον κατάρα είναι, οπότε την παίρνω πίσω την ευχή) σε μια άλλη ζωή (λέμε τώρα ) αντί για σταυρούλα να είσαι η σεχραζάτ από το καράτσι για να αντιληφθείς την διαφορά ανάμεσα στις φυλές.
     καλώς ή κακώς αγαπητή μου δεν μπορώ να αγαπήσω όλο τον κόσμο

     • Μικρασιάτης avatar
      Μικρασιάτης @ Kostas nikolaou 06/04/2013 03:04:28

      +1.000..

    • Zugzwang avatar
     Zugzwang @ Σταυρουλα 05/04/2013 23:58:12

     Σταυρουλα
     Ποιοοiηταν οι ρατσιστες, οι ινδιανοι που αντιστεκοταν στους ξενους εισβολεις η οι αγγλοσαξωνες μεταναστες που ηθελαν να παρουν την γη τους; Τηρουμενων των αναλογιων, τετοια ειναι η κατασταση στην Ελλαδα σημερα. Με εμας τους Ελληνες στην θεση των ινδιανων.

     • popaia avatar
      popaia @ Zugzwang 08/04/2013 17:56:25

      +10000000000000000000000000000000

      Είμαστε οι νέοι Ινδιάνοι!

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Kostas nikolaou 06/04/2013 02:01:40

    Nαι αλλα τους νομους για τη μεταναστευση τους εφτιαξαν τα κρατη των επηλυδων της Αυστραλιας και των ΗΠΑ και εξυπηρετησαν πληρως το σκοπο τους.

  • Αθώρ avatar
   Αθώρ @ ψυχραιμια 05/04/2013 17:38:36

   Ψυχραιμία θέλω να σου γράψω πάρα πολλά, αλλά θα με κάνουνε BAN. Καταλαβαίνεις. Είναι λοιπόν, σαν να σου τα είπα....

  • Λουκάς Βάρσος avatar
   Λουκάς Βάρσος @ ψυχραιμια 05/04/2013 17:51:40

   Φίλτατε/η Ψυχραιμία,

   άλλο η μετανάστευση κι άλλο η λαθρομετανάστευση.

   Στην Αμερική δεν μεταναστεύανε οικογένειες ούτε πατερφαμίλιες αλλά νέοι άνθρωποι ως επί το πλείστον.
   Στην Ελλάδα οι λαθρομετανάστες έχουνε ήδη πολυπληθή οικογένεις στις πατρίδες τους. Είτε δεν θέλουνε καθόλου να φέρουνε τις οικογένειές τους στην Ελλάδα παρά μόνο να τους στέλνουνε χρήματα είτε κι αν τις φέρουνε θα κάνουνε "το παν" προκειμένου να μην "λερωθούνε" από τον δυτικό πολιτισμό.
   Επιπλέον στην Αμερική και στην Αυστραλία, οι μετανάστες που πήγαιναν είχανε το ίδιο θρήσκευμα με τον γηγενή πληθυσμό (βασικότατο) και κάνανε μεικτούς γάμους διότι η θρησκεία δεν ήτανε εμπόδιο.
   Στην Ελλάδα δεν πρόκειται οι Έλληνες να παντρευτούνε με Πακιστανές ούτε οι Ελληνίδες με Αφγανιστανούς ή Νιγηριανούς.
   Οι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα δεν πρόκειται να "ενταχθούνε" και να "ενσωματωθούνε" ουτε σε 50 χρόνια διότι έρχοντε από εντελώς διαφορετικό κόσμο και βλέπουνε τη Δύση σαν "εχθρό"...
   Μπορούνε όμως να μας "αλλοιώσουνε" (από όλες τις απόψεις) μόλις σε 15 χρόνια...

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Λουκάς Βάρσος 05/04/2013 23:44:33

    Και το κυριωτερο: οι ΗΠΑ, ο Καναδας, η Αυστραλια κλπ ειναι χωρες μεταναστευσης. Oι αγγλοσαξωνες dεν ειναι γηγενεις. Οι μεταναστες που πηγαν εκει, αρχικα και βασικα απο την Ευρωπη, εξανδραποδισαν η μαντρωσαν σε επι τουτου περιοχες τους εναπομειναντες γηγενεις (ινδιανους κλπ), οπως θα κανουν (εχουν αρχισει κιολας) εδω με μας οι τουρκοπακιστανοαλβανοι κλπ. Εκτος εαν αντισταθουμε (αν δεν ειναι πολυ αργα).

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Λουκάς Βάρσος 06/04/2013 02:05:54

    Αυτο λεω και εγω και προτεινα μεταναστευση απο χριστιανικες χωρες αποκλειομενων των μουσουλμανων.

 5. euagelos avatar
  euagelos 05/04/2013 09:30:05

  Η αντιμετώπιση των πολυτέκνων και μόνο από τις τελευταίες κυβερνήσεις δείχνει ότι έχουν αντιληφθεί και τα ξέρουν αυτά. Οπότε και νομοθετούν αναλόγως των σχεδιασμών τους.

 6. Kostas nikolaou avatar
  Kostas nikolaou 05/04/2013 09:35:37

  πως κάνετε έτσι κ. Μητραλέξη
  απλώς η συγκυβέρνηση θα βαφτίσει Έλληνες όλους αυτούς τους πακιστανομογγόλους που έχουν εισβάλει και το πρόβλημα θα λυθεί. Σίγα το ζήτημα τώρα αν οι Έλληνες το 2100 είναι λίγο πιο κιτρινόμαυροι από το φυσικό.
  είμαι 30 χρονών και τρέμω στην ιδέα να μείνει έγγυος η κοπέλα μου. Έσεις πιστεύετε ότι η πολιτεία ενδιαφέρετε πραγματικά για αυτό το θέμα? με μέτρα όπως αυτό της φορολογησης των παιδιών? εξάλλου πάνω από όλα η σωτηρία της Ελλάδας ( '' Έλληνες '' θα εισάγουμε από Αφρική και Ασία).

  • euagelos avatar
   euagelos @ Kostas nikolaou 05/04/2013 09:55:20

   30 χρονών και τρέμεις τον έρωτα αδερφέ? Τα χούφταλα, οι σαπιοκοιλιάδες και κάποιοι κλωνοποιημένοι 3οάρηδες που τους περιστοιχίζουν και παίζουν το μέλλον σου στα ζάρια, αυτοί έπρεπε να τρέμουν τη δίψα των 30άρηδων για ζωή και μέλλον. Και να μη τους πιάνει ύπνος. Διότι μη ξεχνάς φίλε μου ότι ΕΣΥ είσαι η "πολιτεία".

   • Αστυάναξ avatar
    Αστυάναξ @ euagelos 05/04/2013 12:45:51

    ΕΥΆΓΓΕΛΕ έχω τρία παιδιά και σκεφτόμασταν και για 4ο μέχρι που βγήκε ο Βενιζέλος τον Νοέμβριο του 2011 και μείωσε αναδρομικά το αφορολόγητο κατα 10000, μαζί με την συνεχή μείωση των εισοδημάτων μας.Έπειτα ήρθε ο Σαμαράς με τα 16 ψέματα για την ανάπτυξη της χώρας , πρώτο πρώτο το θέμα των πολυτέκνων.
    Και αυτό πρώτο εφάρμοσε με την φορολόγηση των παιδιών , κατάργηση επιδομάτων, φοροαπαλλαγών κλπ.
    Τώρα πλέον, δεν έχω να ζήσω ούτε τα τρία παιδιά και φοβάμαι μηπως απο τπο άγχος , παθω τίποτα και τί θα απογίνουν .
    Όσο για τη χώρα υπάρχουν υπέροχες προτάσεις σαν του ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, θα εισάγουμε πληθυσμό απο το μπαγκλαντες, τι τα χρειαζόμαστε τα ελληνάκια που τρώνε και πολύ.
    Τι δυστυχισμένος!!!

    • popaia avatar
     popaia @ Αστυάναξ 08/04/2013 18:04:56

     Ο/Η ψυχραιμία είπε για μετανάστες χριστιανούς και δη ορθόδοξους, μην την αδικούμε. Και πράγματι θα ήταν μια άμεση λύση.

   • euagelos avatar
    euagelos @ euagelos 05/04/2013 16:39:45

    Άρα???? Σκέψου ένα τρόπο να μην τρέμεις εσύ για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ στους απογόνους σου, αλλά αυτοί που προσπαθούν να σου το στερήσουν. Η έννοια του ανθρώπου δεν είναι προνόμιο ούτε αριστερών ούτε δεξιών.

 7. Δρυς avatar
  Δρυς 05/04/2013 10:14:18

  Δε βγαίνει άκρη με τον ρομαντικό ιδεαλισμό που πρεσβεύεις Ευάγγελε. Με ιδέες και συναισθήματα δεν πληρώνεις τίποτα.

  • euagelos avatar
   euagelos @ Δρυς 05/04/2013 11:28:50

   Δηλαδή ο υλισμός, ο ρεαλισμός τι θα έλεγε Δρυ? Σε αυτούς που υποθήκευσαν το μέλλον της επόμενης γενιάς για να γλεντήσουν την "αντίσταση" στο Πολυτεχνείο, πρέπει να τους επιτραπεί να πουλήσουν τα παιδιά τους προκειμένου να πληρωθεί ο λογαριασμός? Όλα για τον παρά? Όλα αυτά τα μνημόνια, δανειακές συμβάσεις, PSI, ανεργία, νέα γενιά χωρίς μέλλον, ΟΛΑ έγιναν για να μη χάσει τη βόλεψη η ανεκδιήγητη γενιά του Πολυτεχνείου. Το αποκάλυψαν οι ίδιοι οι Σαμαράς-Βενιζέλος στον κ.Σόιμπλε όταν τους πρότεινε να βγάλουν συντεταγμένα την Ελλάδα από την ευρωζώνη προκειμένου να ορθοποδίσει. "Μα δε θα έχουμε λόγο ύπαρξης μετά" απάντησαν οι "σωτήρες"! Και γιατί? Διότι θα αποκαλύπτονταν το φιάσκο της ισχυρής Ελλάδας του ευρώ που πιπιλίζει εδώ και 10 χρόνια το σύστημά τους. Θα πετιούνταν στο καλάθι των αχρήστων την ίδια στιγμή από τον κόσμο. Οπότε έπρεπε ο εμπαιγμός να συνεχιστεί. Τη σωτηρία των "σωτήρων" πληρώνει η χώρα θυσιάζοντας το μέλλον των παιδιών της που παρακολουθούν αμήχανα έχοντας απονευρωθεί εδώ και χρόνια χάρη στις ακατάσχετες "εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις". Αυτή είναι η πραγματικότητα.

 8. Δρίμακος avatar
  Δρίμακος 05/04/2013 10:42:40

  “Πολῖται, χρὴ λέγειν τὰ καίρια”

  Μπράβο στὸν κ. Μητραλέξη !

  Παράλληλα μὲ τὶς καθαρὰ ὑλικὲς αἰτίες τοῦ προβλήματος
  (ἔλλειψη χώρων, ἀνεπάρκεια παιδικῶν σταθμῶν, δύσκαμπτη πολιτικὴ σὲ θέματα ἀδειῶν μητρότητας κ.τ.ὅ)
  ὑπάρχουν κι αὐτὲς ποὺ κινοῦνται στὸ ΑΞΙΑΚΟ ἐπίπεδο.

  Ἂς θυμίσουμε, λοιπόν, ἀντὶ πολλῶν :

  * τὴν Ἕνωση Γυναικῶν Ἑλλάδας (τὶς ἀλήστου μνήμης ΕΓΕς …), ποὺ προμοτάρανε ἀνοικτὰ τὴν ἔκτρωση, τότε, στὴ δεκαετία τοῦ ᾽80.
  Ἤμουν μαθητὴς τὴν ἐποχὴ ἐκείνη καὶ τὸ θυμᾶμαι καλά.
  Ἄσχημο θὰ μᾶς ἔπεφτε ν᾽ ἀριθμοῦσε σήμερα τοῦτο ᾽δῶ τὸ ταλαίπωρο ἔθνος καμμιὰ 300αριὰ χιλιάδες πολίτες ἐπὶ πλέον, στὴν κρίσιμη ἡλικία τῶν 20 - 30 ἐτῶν;
  Παρὰ τὸ ἐπικείμενο, βέβαιο brain drain καὶ τὴν φυγή, κάποιοι ἀπ᾽ αὐτοὺς θά ᾽μεναν, νὰ “σηκώσουν τὸ βόδι ἀπ᾽ τὴ λάσπη”, ἐκεῖ, στὴν κρίσιμη καμπὴ τοῦ 2030 …
  Εἶναι, λοιπόν, σαφεῖς οἱ εὐθῦνες μιᾶς ὁρισμένου τύπου πασοκιᾶς γιὰ τὸ κατάντιο.

  *τὴν ὀλέθρια ἐπίδραση τῆς συγκεκριμένης, ἄθλιας, ἑλληνικῆς ἰδιωτικῆς TV τὰ τελευταία 24 χρόνια.
  Ἡ “ἀποικιοποίηση τοῦ φαντασιακοῦ” ὅλων τῶν τηλεθεατῶν,
  μὰ πρὸ πάντων τῶν ἀνηλίκων,
  ΕΚΑΝΕ Τ᾽ ΑΓΟΡΙΑ ΜΑΣ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΑΣ ΤΣΟΚΑΡΑ.
  Προσθέστε καὶ τὴν ἀνάδειξη τῆς “πισωγλέντας”
  ὡς ἰσόκυρης, ἐναλλακτικῆς σεξουαλικότητας ...
  Ποιοί εἶναι πίσω ἀπ᾽ τὰ κανάλια; Ὅσο πιὸ ἐκμαυλιστικὸ εἶναι τὸ περιεχόμενο τῶν ἐκπομπῶν τοῦ σταθμοῦ, τόσο πιὸ πολὺ οἱ μέτοχοί τους χάνονται σὲ διάφορες ἑταιρεῖες holding.
  Οὔτε ἡ πρὸ τοῦ ᾽89 ἄθλια πασοκική, κρατικὴ τηλεόραση δὲν εἶχε ξεπέσει τόσο χαμηλὰ στὸ περιεχόμενο τῶν ἐκπομπῶν της.
  Σαφεῖς κι ἐδῶ οἱ πολιτικὲς εὐθῦνες τῆς ἄλλης πλευρᾶς.

  * τὸ lifestyle, μὲ ἄλλες ὁδούς, ἐκτὸς ἀπ᾽ τὴν τηλεόραση.
  “Ἀποικιοποίηση τοῦ φαντασιακοῦ” καὶ ἐδῶ.
  Καὶ ἐδῶ, ἐπίσης, οἱ εὐθῦνες μὲν ἐπώνυμες,
  πλὴν ἡ ἀποδοχή τοῦ lifestyle καθολική, ἀπ᾽ ὅλο τὸ πόπολο.
  Σιγὰ μὴ σκεφτοῦμε γιὰ γάμο καὶ τεκνοποιία …

  * τὸ ΞΕΔΟΝΤΙΑΣΜΑ μιᾶς ἐπαρκέστατης κρατικῆς ἐκπαίδευσης
  ποὺ εἴχαμε κάποτε.
  Καὶ τοῦτο, τόσο σ᾽ ἐπίπεδο ἀναλυτικῶν προγραμμάτων,
  ὅσο καὶ σ᾽ ἐπίπεδο ὀργανωτικῶν ρυθμίσεων. Δὲν λέω σ᾽ αὐτὸ περισσότερα.
  Ἁπλῶς μιὰ ἐκπαίδευση μὲ στέρεο ἀξιακὸ ὑπόβαθρο,
  ποὺ διακονεῖ καὶ διέπεται ἀπὸ “μεγάλες ἀφηγήσεις”,
  αὐτόχρημα ἐξισσοροπεῖ (σὲ ἱκανὸ βαθμὸ)
  τὴν διαλυτικὴ ἐπίδραση τῆς τηλεόρασης ἢ τοῦ lifestyle.
  Μὲ περαιτέρω συνέπεια, νά ᾽ναι στοιχειωδῶς πιὸ “τσιμεντωμένη” ἡ κοινωνία, μὲ ὅ,τι αὐτὸ συνεπάγεται.
  Δὲν εἶναι τυχαῖο λ. χ. ὅτι στὴν Κύπρο
  μιὰ παιδεία μέχρι πρό τινος οὔτε ἀποδομημένη οὔτε ἀφελληνισμένη
  συμβάδιζε ἐκεῖ
  μ᾽ ἕναν σαφῶς ὑψηλότερο δείκτη γεννητικότητας ἀνὰ γυναῖκα
  ἀπ᾽ ὅ, τι στὴν ξεθεμελιωμένη Ἑλλάδα.

  Στὸ θέμα αὐτό, στὴν ἀποδόμηση καὶ τὸν ἀφελληνισμὸ τῆς παιδείας, οἱ εὐθῦνες πέφτουν σχεδὸν ἀποκλειστικὰ στὸν ἀριστερισμό.

  • nikias avatar
   nikias @ Δρίμακος 06/04/2013 02:00:52

   Αγαπητέ Δρίμακε "έφης ήδη τα καίρια " !
   Συγχαρητήρια για τις ωραίες προτάσεις και διαπιστώσεις σου με τις οποίες συμφωνώ απόλυτα !

   Θερμό ΜΠΡΑΒΟ και στο Σωτήρη για την ...τόλμη του να αναδείξει τόσο πειστικά ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
   Βαθύτατη βέβαια είναι η λύπη μου για όλα τα κακά που έφεραν στον κόσμο των οικογενειών και δη των πολυτέκνων αυτοί που πιστέψαμε πως θα τις στήριζαν και μας εξαπάτησαν...Από τους αριστερούς φοβόμασταν και το κακό μας ήρθε από άλλους.
   Ο Θεός να βάλει το χέρι του και να μας γλιτώσει από άμεσα επερχόμενα χειρότερα...

   ένας υπερπολύτεκνος...

 9. νεφέλη avatar
  νεφέλη 05/04/2013 10:53:33

  Εξαιρετικό το άρθρο, όμως κατά τη γνώμη σας ο μνημονιακός νομοθέτης
  τάσσεται υπέρ ή κατά της αντιμετώπισης του ελληνικού δημογραφικού προβλήματος;
  Αυτό και μόνο αυτό είναι το σημερινό Α και Ω !

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ νεφέλη 05/04/2013 13:08:17

   Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

   Δεν ειν ο μνημονιακος νομοθετης, ειναι η ελληνικη πολιτικη ταξη και οι προτεραιοτητες της. Πριν το Μνημονιο παλι τα ιδια - απλως τωρα μειωθηκαν ή κοπηκαν κατι αστεια, καταγελαστα επιδόματα που ουδεμία σχέση έχουν με επίλυση δημογραφικού.

   • νεφέλη avatar
    νεφέλη @ Σωτ Μητραλ 06/04/2013 00:05:48

    Οι μνημονιακές καταργήσεις σε φοροαπαλλαγές λόγω τέκνων αλλά κι η υπέρμετρη επιβάρυνση των ακινήτων (παλαιόθεν... υποθηκευμένα για το μέλλον των παιδιών), σίγουρα επιρεάζουν σήμερα τις επιλογές των νέων ζευγαριών ως προς την απόκτηση ενός, πόσο μάλλον παραπάνω παιδιών.

    Για τα επιδόματα έχετε δίκιο. Ιδιαίτερα, όταν αφορούσαν ήδη εύπορότατους γονείς.

    Οι έλληνες πολιτικοί όφειλαν/οφείλουν, να είναι προστατευτικότεροι πάνω στο θέμα παιδί και τις οικονομικές επιβαρύνσεις που συνεπάγεται. Δυστυχώς, υποκλεινόμενοι στις μνημονιακές απαιτήσεις, αδιαφορούν υποδειγματικά.

    Πλέον γενικεύεται η συζήτηση για κτύπημα κατά του Ελληνισμού και σε δημογραφικό επίπεδο, με όπλο τον οικονομικό στραγκαλισμό της ελληνικής οικογένειας.

 10. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 05/04/2013 10:56:39

  Η διευκόλυνση της ένταξης των Ασιατών και Αφρικανών αδερφών μας (που κάποια φασιστάκια επιμένουν να αποκαλούν λαθρομετανάστες) θα λύσει το δημογραφικό μας πρόβλημα άπαξ και δια παντός.

  Η επόμενη φάση άλλωστε είναι να αρχίσουν να φέρνουν και τις οικογένειές τους. Υπολόγισε 8-10 παιδιά ανά οικογένεια ,σωθήκαμε!

  Απλά στο μέλλον θα είμαστε λίγο πιο σκούροι ,δεν θα μιλάμε Ελληνικά ,και θα είμαστε και Μουσουλμάνοι. Α, και τα δικά μας τα παιδιά θα τα έχουν σφάξει. Κατά τα άλλα , no problem!

  Και θα έχει και η Διαπλοκή φτηνά και υπάκουα εργατικά χέρια…

 11. Λιογκος avatar
  Λιογκος 05/04/2013 11:15:38

  Πάλι καλά που όσοι έχουν παιδιά πληρώνουν περισσότερο φόρο από αυτούς που δεν έχουν....

 12. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 05/04/2013 11:50:25

  Πολλα εχουν γραφει για την επιδραση της δεκαετιας του 80 στην οικονομικη καταστροφη.Ωστοσο παρομοια επιδραση ειχε και στη δημογραφικη.Μπορειτε να δειτε το διαγραμμα που δημοσιευεται πιο πανω πως πεφτει αποτομα ο δεικτης των γεννησεων σε ολη τη δεκαετια του 80 απο το 2.2 στο 1,2.
  Η καμπυλη της πτωσης των γεννησεων επι του ολετηρα Ανδρεα Παπανδρεου ειναι τοσο κατηφορικη οσο ανηφορικο ειναι το διαγραμμα της ανοδου του δημοσιου χρεους.Υπηρξε τοτε μεγαλη προπαγανδα κατα της τεκνοποιιας και της παραδοσιακης οικογενειας και οχι μονο απο τη μεγαιρα Μαργαριτα συζυγο του ολετηρα και μητερα του ΓΑΠ.
  Σημαντικο ρολο στην υπονομευση της οικογενειας και ττων παραδοσικων αξιων επαιξε η μονιμη υπουργος Πολιτισμου Μελινα Μερκουρη η οποια στο τελος της θητειας της μαλιστα δηλωνε οτι δεν ειναι και πολυ ικανοποιημενη γιατι βλεπει "τα νεα κοριτσια να θελουν γαμο".Επι λεξει η αλητισσα αυτο ειπε.

 13. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 05/04/2013 12:22:49

  Το καημένο το κοριτσάκι της φωτογραφίας που κάθεται στις γραμμές ,θα το πατήσει το τραίνο!

  Και όχι οποιοδήποτε τραίνο ,αυτό :
  http://www.railpictures.net/images/d1/1/2/4/4124.1265229916.jpg

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ ΣΤΕΛΙΟΣ 05/04/2013 15:30:39

   Χα χα χα! Στέλιο εἶσαι πρῶτος!!

  • Αθώρ avatar
   Αθώρ @ ΣΤΕΛΙΟΣ 05/04/2013 16:16:23

   Δυστυχώς, κάπως έτσι.

  • popaia avatar
   popaia @ ΣΤΕΛΙΟΣ 08/04/2013 18:16:01

   Στέλιο, ανατριχιαστική φωτογραφία, ανατριχιαστικό το μέλλον μας.

 14. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 05/04/2013 13:05:10

  Θα σου ήμουν ευγνώμων αν διάλεγες ψευδώνυμο που να μην δημιουργεί σύγχυση με το δικό μου, διότι είναι αναπόφευκτη.(απο το 09 το χρησιμοποιω εδω στο Antinews)

  • Αστυάναξ avatar
   Αστυάναξ @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 05/04/2013 14:26:37

   ok sorry

 15. ferdinand avatar
  ferdinand 05/04/2013 13:12:10

  Είμαι αρκετά σκεπτικιστής για το κατά πόσον οι Ελληνίδες (και οι Έλληνες) θέλουν να κάνουν παιδιά αλλά δεν μπορούν λόγω κόστους. Όπως φαίνεται και στο γράφημά σας η περίοδος καταβαράθρωσης του δείκτη γεννητικότητας συμπίπτει ακριβώς με την περίοδο όπου καλώς ή κακώς, γνησίως ή πλασματικώς, υπήρξε γενική άνοδος του βιοτικού επίπεδου της χώρας.

  Και βρίσκω τουλάχιστον ατυχές το συμπέρασμα ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα ελλείμματος στην "ισότητα των φύλων". Βασικά θα μπορούσε κανείς να επιχειρηματολογήσει ότι αυτή είναι εν μέρει μία από τις πηγές του προβλήματος.
  Οι γυναίκες σήμερα εργάζονται, θέλοντας ή μη, σπουδάζουν κλπ. Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί στο να τίθεται ο γάμος και η τεκνοποιία σε δεύτερη (τρίτη, τέταρτη) προτεραιότητα. Και στην έρευνα που παραμπέμπετε αυτό αναφέρεται ρητά:
  In regards to the factors affecting fertility, there exist a causal (negative) influence
  of women’s employment upon fertility both directly and indirectly through women’s sex-role attitudes
  Το πρότυπο της ανεξάρτητης, δυναμικής κοκ γυναίκας είναι προφανώς ασύμβατο με αυτό της μητέρας που μένει στο σπίτι και φροντίζει την οικογένειά της, άσχετα με το πώς προσπαθούν οι διάφοροι προοδευτικοί φωστήρες να τετραγωνίσουν τον κύκλο, ότι δήθεν τα πάντα συμβιβάζονται με τα πάντα.
  Το πόσο βέβαια ανεξάρτητη και δυναμική αισθάνεται η κοπέλα που δουλεύει στα Goody's ή στο σουπερμάρκετ, μάλλον δεν το έχει εξετάσει κανείς τους, ούτε την ρώτησαν ποτέ αν μπορούσε να επιλέξει μεταξύ αυτού και του να μεγαλώνει τα παιδιά της στο σπίτι της, τι θα επέλεγε. Της είπαν απλά ότι έτσι πρέπει να θέλει και να κάνει και από ένα σημείο κι ύστερα, καθαρά οικονομικοί λόγοι δεν της αφήνουν και άλλη επιλογή. Βλέπετε η είσοδος των γυναικών στην αγορά εργασίας βοήθησε στο να κρατούνται οι μισθοί όλων χαμηλά, και για τις γυναίκες και για τους άντρες, λόγω της αυξημένης προσφοράς.
  Συνυπολογίστε κι ότι πλέον σχεδόν οι μισοί γάμοι καταλήγουν σε διαζύγια, εν πολλοίς αποτελέσμα της "ισότητας" και της "ανεξαρτησίας" κι αυτό, και έχετε σε μεγάλο βαθμό την υλική βάση του δημογραφικού προβλήματος.

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ ferdinand 05/04/2013 14:08:04

   ''Το πρότυπο της ανεξάρτητης, δυναμικής κοκ γυναίκας είναι προφανώς ασύμβατο με αυτό της μητέρας που μένει στο σπίτι και φροντίζει την οικογένειά της,..''
   Αν οι γυναίκες μπορούσαν να είναι εξασφαλισμένες οικονομικά από ένα σοβαρό, οργανωμένο και σταθερά προσανατολισμένο στην πάταξη της υπογεννητικότητας κράτος, σίγουρα θα επέλεγαν στην πλειοψηφία τους να μείνουν κοντά στα παιδιά τους για όσο αυτό θα ήταν απαραίτητο. Αλλά μη ζητάτε όπως είναι τα πράγματα (ξεχάρβαλα)τόσα πολλά, δηλαδή να ρισκάρει και να επενδύσει μία γυναίκα όλη της τη ζωή και την ψυχική της ισορροπία και την αξιοπρέπεια, ποντάροντας ως αφελής συναισθηματικός τζογαδόρος, στη ''σίγουρη πολυετή κοινή πορεία'' με τον παρόντα αγαπημένο που πιθανότατα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα για κάποιους Χ λόγους δε θα είναι πια συνοδοιπόρος στις υλικές ανάγκες!! Είναι ανέφικτο.
   Το ......όλα στο μαύρο κι ότι γίνει, στο καζίνο της ζωής όταν το διακύβευμα αφορά το παρόν και το μέλλον των παιδιών σου, δεν είναι επιλογή ενσυνείδητων ανθρώπων, αλλά επιπόλαιων και αιθεροβαμόνων!!!!

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Queen For The Black Side 05/04/2013 16:50:47

    Συμφωνω απολυτα βασιλισσα οταν μαλιστα οι Χ λογοι μπορει να ειναι ο εξης ενας: δειλια για τον αγωνα της ζωης , πιο καλα μονος και να καλοπερνω. Φυσικα και δεν αφορα ολους το σχολιο. Ομως καλο θα ειναι οι νεες μαμαδες να προετοιμαζουν τους κανακαρηδες οτι η ζωη ειναι αγωνας, γιατι τα κοριτσια ετσι κι αλλιως θα το ανακαλυψουν μονα τους οταν θα γινουν τα ιδια μανες...

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ Ρηνα 05/04/2013 20:46:48

     Αγαπητή Ρήνα, τι φταίνε κι οι πολύ νέοι άνθρωποι; Θα έπρεπε να υπάρχουν ευκαιρίες-προκλήσεις προσφερόμενες απλόχερα ώστε να έχουν κίνητρο να αγωνιστούν, να εργασθούν, να δημιουργήσουν. Κι αντί αυτού η κακοπληρωμένη εργασία του δούλου θεωρείται ....προνόμιο, η οικογένεια γίνεται θηλιά που σε υποχρεώνει σε συμβιβασμούς και μιζέρια, η δέσμευση μοιάζει απειλή που σε καταδικάζει στη στασιμότητα και την ισόβια ψυχική υποταγή. Απλά οι γυναίκες οφείλουν να είναι δυό φορές πιό υπεύθυνες και πιό προσεκτικές, γιατί αυτές κυρίως επωμίζονται την ανατροφή και την επιβίωση των παιδιών τους, όταν και εάν η ''συναισθηματική επιχείρηση'' γάμος, πέσει..έξω. Πλήθος τα φαινόμενα των ασυνείδητων και αδιάφορων ''πατεράδων'', που επιπόλαια και ανεύθυνα κάνουν καινούργια...αρχή, ενώ δεν δύνανται να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις προς τα υπάρχοντα τέκνα τους. Μιλάμε για δράματα!

   • Kanaris avatar
    Kanaris @ Queen For The Black Side 05/04/2013 17:29:11

    Ή ανθρώπων που πραγματικά αγαπιούνται για μια όλοκληρη ζωή αγαπητή μου βασίλισσα! Με την σύζυγο μου, που κάποτε αποφάσισε "να τα ποντάρει όλα στο μαύρο" και παράτησε την εργασία της για να φύγει μαζί μου στην Αμερική για τα μεταπτυχίακα μου, είμαστε μαζί συναπτά 33 έτη, και αγαπιώμαστε κάθε μέρα και περισσότερο.

   • ferdinand avatar
    ferdinand @ Queen For The Black Side 05/04/2013 18:44:34

    Αν η γυναίκα σκέπτεται έτσι, τότε γιατί κι ο άντρας να ρισκάρει και να επενδύσει όλη του την ζωή σε αυτήν την κοινή(?) πορεία;
    Καλώς ή κακώς η γυναίκα είναι που κρατάει ή διαλύει μια οικογένεια. Και η μεγάλη πλειοψηφία των διαζυγίων ξεκινάει από τις γυναίκες:

    "Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 70% των διαζυγίων οφείλονται σε απόφαση των γυναικών με βασικό λόγο την ανεξαρτητοποίηση και την οικονομική αυτονομία τους, γεγονός που οδηγεί τον άνδρα στο να χάνει τον πρωταρχικό ρόλο της διαχείρισης των οικονομικών του σπιτιού."
    http://live-avles.gr/sxeseis_gamoi.php

    Καθοριστική δε στην αύξηση των διαζυγίων ήταν η νομοθετική αλλαγή του 1983 με την ψήφιση του Nόμου 1329/1983:

    "Πρόκειται για τον νόμο που θεσμοθέτησε το συναινετικό διαζύγιο, το οποίο απάλλαξε στην ουσία τα έγγαμα ζευγάρια, που επιθυμούσαν να χωρίσουν κοινή συναινέσει, από την αβαρία να εφευρίσκουν σοβαρά αίτια (όπως η εκδήλωση βίας του ενός προς τον άλλο σύζυγο), προκειμένου να αποκτήσουν την πολυπόθητη ελευθερία. Oι παλαιότεροι θυμούνται ότι πριν από το 1983 τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα και εξαιρετικά χρονοβόρα για την έκδοση διαζυγίου."
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22733&subid=2&pubid=710616

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ ferdinand 05/04/2013 21:06:01

     Όταν αγαπητέ ferdinand το γυαλί του έρωτα, του σεβασμού, της αγάπης και της επικοινωνίας ραγίσει, όταν οι σύντροφοι δε γίνεται ν' απολαμβάνουν πια παρέα το ταξίδι της ζωής και δεν υπάρχει τίποτε να μοιραστούν με χαρά, μη ψάχνετε για ....''υπευθύνους''. Αυτό είναι το παιχνίδι της συμβίωσης, άλλοι πετυχαίνουν το σωστό συνδυασμό κι αντέχουν, άλλοι όχι. Όταν υπάρχει κάλυψη υλικών αναγκών κι ευαισθησία στην κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών των παιδιών, οι αρνητικές επιπτώσεις , σχεδόν εξαφανίζονται.

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Queen For The Black Side 05/04/2013 21:12:27

      'Οταν όμως η οικονομική αδυναμία υποχρεώνει τους πρώην ''αγαπημένους'' να συγκρουστούν, πρόκειται περί αβάσταχτης κατάντιας και εξευτελισμού (όλοι έχουμε ακούσει ή βιώσει από κοντά παραδείγματα), όπου το πεδίο μάχης μεταφέρεται στον ψυχισμό των παιδιών τους. Γι αυτό οι μη έχοντες, πρέπει να είναι πιό προσεκτικοί, σοβαροί και υπεύθυνοι απ΄όσους έχουν δυνατότητα να καλύψουν με κάποια μεγαλύτερη ευκολία και με λιγότερες απώλειες τα ''λάθη'' τους. Εκτός απ΄τη συναισθηματική ασπίδα, χρειάζεται και η υλική, γιατί τα παιδιά σήμερα, έχουν στο επίπεδο της μόρφωσης υπεραυξημένες απαιτήσεις, αν δε θέλει κανείς να καταδικάσει τους γόνους του σε ουραγούς .

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ferdinand 05/04/2013 14:23:52

   «Είμαι αρκετά σκεπτικιστής για το κατά πόσον οι Ελληνίδες (και οι Έλληνες) θέλουν να κάνουν παιδιά αλλά δεν μπορούν λόγω κόστους.»

   Ὑπάρχουν ἔρευνες γι' αὐτὸ τὸ θέμα, εἶναι λυμένο. Δὲν τίθεται ἐρώτημα γιὰ τὸ τί ἄποψη ἔχει ὁ καθένας, ἂν ἔχετε ἐσεῖς ἢ ἐγὼ δίκιο: τὸ ζήτημα ἔχει μετρηθεῖ μὲ ἔρευνες. Μελετῆστε τὸν πίνακα στὴ σελίδα 7:
   http://www.unece.org/fileadmin/DAM/pau/_docs/ffs/FFS_2000_FFConf_ContriSymeo%20.pdf

   Ὅσον ἀφορᾶ γιὰ τὶς γυναῖκες, δὲν ὑπάρχει εὐκολώτερος τρόπος νὰ παγιωθεῖ ἡ δημογραφικὴ κρίση ἀπὸ τὴν υἱοθέτηση τῆς ἄποψης ὅτι ἡ ἐναλλακτικὴ στὴν δημογραφικὴ κατακρύμνιση εἶναι τὸ barefoot and pregnant καὶ τὸ Kinder, Küche, Kirche. Μὴν δικαιώνουμε ὅσους θεωροῦν τὴν συζήτηση τοῦ δημογραφικοῦ μιὰ ἀμιγῶς συντηρητικὴ ἀτζέντα: ὑπονομεύουμε τὴν ἴδια τὴν ἐπιβίωση τοῦ ἔθνους μας ἔτσι.

   • ferdinand avatar
    ferdinand @ Σωτ Μητραλ 05/04/2013 19:54:12

    Τι είναι λυμένο κ.Μητραλέξη, άλλο τι αναφέρει κανείς ότι θεωρεί ως "επιθυμητό" ή "ιδανικό" (το δεύτερο μάλιστα ως απάντηση στο ερώτημα: "ποιον θεωρείτε ιδανικό αριθμό παιδιών για την μέση ελληνική οικογένεια" - δηλαδή τι πρέπει να κάνουν άλλοι, ούτε καν οι ίδιες) κι άλλο το τι κάνει στην πράξη.
    Και αν αυτό το θεωρητικό "ιδανικό" δεν το πραγματοποιούσαν την περίοδο που -τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα- τα σκυλιά τα δέναν με λουκάνικα (αλλά αντιθέτως τότε μάλιστα ήταν που κάλπαζαν οι εκτρώσεις και τα διαζύγια), πότε να περιμένει κανείς ότι θα γίνει;

    Και τι εννοείτε ως αμιγώς συντηρητική ατζέντα, το λέτε και στο άρθρο αυτό. Εσείς δηλαδή γράφετε από προοδευτική σκοπιά; Ακόμα κι εδώ ντρεπόμαστε να πούμε ότι η δεξιά ατζέντα είναι η σωστή και η αριστερή οδηγεί στην καταστροφή, μην τυχόν και παρεξηγηθούν οι δυνάμεις της αριστεράς και της προόδου;

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ ferdinand 05/04/2013 21:22:23

     Δεν υπάρχει δεξιά και αριστερή ατζέντα όταν πρόκειται για την επιβίωση των Ελλήνων κύριε. Σας το λέει ξεκάθαρα ο κ. Μητραλέξης. ΞΕΚΟΛΛΗΣΤΕ ΑΠ΄ ΤΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΜΜΟΝΕΣ.

     • ferdinand avatar
      ferdinand @ Queen For The Black Side 05/04/2013 21:46:49

      Φυσικά και υπάρχει, διότι κάποιοι την επιβίωση των Ελλήνων απλά την έχουν χεσμένη και κάποιοι όχι. Μιλάω βέβαια σε ιδεολογικό επίπεδο, τώρα το τι κάνουν οι αντίστοιχοι πολιτικοί φορείς και κατά πόσο ανταποκρίνονται στις θεωρητικές τους διακηρύξεις ή πρακτικά ακολουθούν αυτές των αντιπάλων τους, άλλου παπά ευαγγέλιο.
      Το σίγουρο πάντως είναι το πρόβλημα η αριστερή ατζέντα το δημιούργησε και το συντηρεί. Μάχη όπου κάποιος αρνείται ακόμα και να ονομάσει τον αντίπαλο είναι εκ των προτέρων χαμένη.

     • Σωτ Μητραλ avatar
      Σωτ Μητραλ @ ferdinand 06/04/2013 05:10:11

      Συγγνώμη, ἀλλὰ δὲν ἀντιλαμβάνεστε τὶς συνισταμένες τοῦ προβλήματος. Τὸ νὰ χρεωθεῖ σὲ «συντηρητικὴ ἀτζέντα» σημαίνει ὅτι ἠ φοβερὴ ἀντιπρόταση ἐπίλυσης εἶναι τὸ λεγόμενο «barefoot and pregnant» γιὰ τὶς γυναῖκες, τὸ γερμανικὸ ΚΚΚ καὶ τὰ λοιπά. Οἱ συντηρητικὲς λύσεις στὸ συγκεκριμένο πρόβλημα σπάνια προχωροῦν πέρα ἀπὸ τὴν ἠθικολογία περὶ τῶν παραδοσιακῶν σχέσεων οἰκογενείας, τὸ δημογραφικὸ ὅμως δὲν εἶναι πρόβλημα ἔκλειψης κάποιοων «παλιῶν καλῶν ἐποχῶν». Ὅταν λοιπὸν λέω ὅτι ἔχουμε πρόβλημα ἐλλείμματος καὶ ὄχι πλεονάσματος τῆς ἰσότητας τῶν φύλων, ἂς ποῦμε ὅτι τὸ γράφω ἀπὸ «προοδευτικὴ» σκοπιά.

      Τώρα γιὰ τὸ ἂν ντρέπομαι τὸν συντηρητισμὸ καὶ τὴν δεξιά, εὐτυχῶς ἔχουμε γράψει καὶ μιὰν ἀρμαθιὰ ἄρθρα ἀκόμα.

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ ferdinand 06/04/2013 05:05:04

     «Και τι εννοείτε ως αμιγώς συντηρητική ατζέντα, το λέτε και στο άρθρο αυτό. Εσείς δηλαδή γράφετε από προοδευτική σκοπιά; Ακόμα κι εδώ ντρεπόμαστε να πούμε ότι η δεξιά ατζέντα είναι η σωστή και η αριστερή οδηγεί στην καταστροφή, μην τυχόν και παρεξηγηθούν οι δυνάμεις της αριστεράς και της προόδου;»


     Ἡ ἐπίλυση τοῦ δημογραφικοῦ θὰ ἔπρεπε νὰ εἶναι ἕνα θέμα πρώτης γραμμῆς γιὰ ἀμφότερους δεξιοὺς καὶ ἀριστερούς, ὄχι μιὰ σημαία εὐκαιρίας γιὰ τὴν μία ἢ τὴξν ἄλλη παράταξη.

     Τὸ δημογραφικὸ εἶναι μερικὲς χιλιάδες φορὲς πιὸ σημαντικὸ ἀπὸ τὸ σκὸρ στὸ παραταξιακὸ «ματσάκι».

    • popaia avatar
     popaia @ ferdinand 08/04/2013 18:26:51

     Μπράβο Φερντινάν.

 16. Nik avatar
  Nik 05/04/2013 13:33:31

  Το πρόβλημα είναι κοινό σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και στο ανεπτυγμένο μέρος της Τουρκίας. Προφανώς η άνοδος του βιοτικού επιπέδου οδηγεί σε μείωση της γενητικότητας. Μόνο το ανατολικό, λιγότερο ανεπτυγμένο μέρος της Τουρκίας έχει γεννήσεις μεγαλύτερες του 2,0 ανά ζευγάρι. Αρα είναι λάθος να ζωγραφίζεται η Ελλάδα σαν μια νησίδα υπογεννητικότητας μέσα σε έναν κόσμο που αναπαράγεται κανονικά.

  Να δούμε όμως και την οικολογικό άποψη που προωθείται από ακραίες αλλά και μετριοπαθέστερες ΜΚΟ που υποστηρίζουν την εθελοντική μείωση του πληθυσμού. Πες- πες το κατάφεραν.

 17. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 05/04/2013 13:37:40

  Επιτέλους αρχίζουμε τα συζητάμε το σοβαρότερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Μια κοινωνίας πλαδαρής η οποία δεν έχει ίχνος ζωτικότητας και δανειζόμενος έναν όρο της φυσικής, δε διαθέτει κοινωνική εσωτερικής ενέργεια. Όχι μόνο δεν ανανεώνεται αλλά και το νεαρότερο τμήμα της μπολιάζεται με τη νοοτροπία του συνταξιούχου. (Θυμάμαι προ ετών νεαρούς 25 χρονών να συζητάνε για το πότε θα πάρουν σύνταξη).
  Και συμβαίνουν πολλά παράδοξα.
  Όσοι είχαμε την ευλογία να αποκτήσουμε παιδιά, ξέρουμε από πρώτο χέρι και πόσο δαπανηρό είναι και πόσο εξαντλητικό είναι, ιδίως για τη μητέρα.
  Επειδή η σύγχρονη ζωή έχει απαιτήσεις που δεν υπήρχαν προ 50 και 60 ετών, είναι τρομακτικά πιο δύσκολη η ανατροφή σήμερα, παρ' όλο που στο παρελθόν οι συνθήκες ήταν χειρότερες και από πλευράς υγιεινής και από πλευράς φτώχειας. Η ζωή τότε ήταν απλούστερη αλλά και πιο επικίνδυνη για τα νεογέννητα. Και η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι γονείς που γνωρίζω θα ήθελαν να έχουν πάνω από τρία παιδιά. Αλλά οι ίδιοι πάλι λένε ότι δύσκολα θα έμπαιναν στη διαδικασία. Έχοντας την εμπιερία και του κόστους αλλά και της μη ουσιαστικής υποστήριξης από την κρατική μέριμνα, το αποφεύγουν.
  Ο ρόλος μιας μητέρας σήμερα είναι πολύ δύσκολος και η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν συμπαράσταση.
  Από την άλλη όσοι έχουν εμπειρία μαιευτηρίων γνωρίζουμε πολύ καλά τον τιτάνιο αγώνα πολλών οικογενειών να τεκνοποιήσουν με τη βοήθεια της ιατρικής, γιατί αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Σε αντιπαράθεση βλέπουμε τον μεγάλο αριθμό αμβλώσεων οι οποίες αν περιορίζονταν στο μισό, ίσως να μην είχαμε τόσο μεγάλο πρόβλημα.
  Για τους πολιτικούς, πλην εξαιρέσεων όπως π.χ ο καθηγητής Μανώλης Δρεττάκης που φώναζε ήδη από τη δεκαετία του 80 για το πρόβλημα, ό,τι δε φέρνει ψήφους δεν έχει σημασία. "Να διορίζωμεν και ας τρώγωμεν πέτρες".
  Εύγε Σωτήρη

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Γιάννης Φαίλτωρ 05/04/2013 14:47:12

   « ό,τι δε φέρνει ψήφους δεν έχει σημασία. “Να διορίζωμεν και ας τρώγωμεν πέτρες”.»
   «Επιτέλους αρχίζουμε τα συζητάμε το σοβαρότερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας.»

   Καὶ ποὺ τὰ συζητᾶμε Γιάννη, τί καταφέρνουμε; Τί εἶχες Γιάννη, τί εἶχα πάντα. Εἰδικὰ τὰ τελευταῖα 3-4 χρόνια ποὺ διαπιστώνουμε ξανὰ καὶ ἐκ νέου ὅτι ἡ πολιτικὴ εἶναι ἕνα κλειστὸ ἐπάγγελμα μὲ κλειστὲς πόρτες, ὅτι μόνο οἱ κλῶνοι τῶν κομματικῶν σωλήνων τὴν αἱμοδοτοῦν. Νὰ χαρῶ ἐγὼ «κινήματα ἀπὸ τὴ βάση».

 18. helios avatar
  helios 05/04/2013 13:42:09

  Πέρα τα κίνητρα για τεκνοποιία που θα πρέπει να δοθούν,θα πρέπει επίσης να δοθούν ισχυρά κίνητρα για προσέλκυση Ελλήνων(οποιαδήποτε γενιάς) από το εξωτερικό στην Ελλάδα στα πρότυπα του Ισραήλ.

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ helios 05/04/2013 14:18:52

   Στο Ισραήλ πήγαν βασικά οι εξαθλιωμένοι μετά τον πόλεμο Εβραίοι της Ανατολικής Ευρώπης ,που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Απο τις ΗΠΑ και την Δυτική Ευρώπη δεν πήγε σχεδόν κανείς ,κορόιδα ήταν?

   Αντίστοιχα ,ποιός Ελληνας που έχει φτιάξει τη ζωή του σε μιά πολιτισμένη χώρα θα γυρίσει στο Ελαδιστάν ,παρα μόνο αν είναι για διακοπές?

 19. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 05/04/2013 14:20:36

  Μπράβο σας κ. Μητραλέξη που πλησιάζετε ένα τόσο φλέγον θέμα αντικειμενικά, με σοβαρότητα, και ψυχραιμία.
  Στην παράγραφο : '' Στην Ελλάδα η δημογραφική κρίση δεν είναι απότοκο κάποιου πλεονάσματος της ισότητας των φύλων, αλλά του ελλείμματός της! Το κόστος κύησης και ανατροφής, η δυσκολία της ανατροφής των παιδιών απουσία δημοσίου χώρου και σχετικής κρατικής μέριμνας, το ενίοτε προβληματικό καθεστώς των αδειών μητρότητας και ανατροφής στον ιδιωτικό τομέα και ένα πλήθος άλλων παραγόντων οδηγεί την νέα ελληνική οικογένεια στην επιλογή της μη τεκνοποιΐας, επιλογή συνήθως ριζικά αντίθετη με τις επιθυμίες της.'', τα λέτε ΟΛΑ και δε χρειάζεται να προσθέσω απολύτως τίποτε.
  ** Με 30% ανεργία, τους νέους προς εκπατρισμό και τους ...εργαζόμενους με μισθούς πείνας, κάθε αισιόδοξη σκέψη αναστροφής της καταστροφικής μας πορείας, μοιάζει αδύνατη.

 20. kosvag avatar
  kosvag 05/04/2013 14:27:23

  Εξαιρετικό άρθρο, ευχαριστούμε για την δημοσίευση.
  Επιτρέψτε μου να μεταφέρω και εγώ τις απόψεις μου: το δημογραφικό πρόβλημα το μεγαλώνει το πολιτικό μας σύστημα. Όλοι προστατεύουν τους 55+ (το 55+ είναι σχηματικό είναι όχι κατ' ανάγκη ηλικιακό).
  Ποιός σοβαρός νέος θα μείνει στην χώρα μας να δημιουργήσει και να γεννήσει όταν ακούει συνεχώς προγράμματα για πρόωρη συνταξιοδότηση, +300.000 διάβασα προχθές (δηλ -300.000 θα πληρώνουν εισφορές & +300.000 θα εισπράττουν σύνταξη) ? αφού του λένε οτι και να τα καταφέρει ατομικά θα πληρώνει τους 55+ για να ξαναψηφίσουν τον περεταίρω μαρασμό του? Μιλάμε για σοβαρούς νέους που νιώθουν την ανάγκη να δημιουργηθούν και συνεπώς να δημιουργήσουν.
  Η όλη εικόνα που εκπέμπεται σήμερα είναι γεροντολαγνείας, κεκτημένων κτλ.

  Υπάρχουν βέβαια ενδείξεις οτι είναι στημένο και στο τέλος να πάρουν όλοι μικρές επιδοματικές συντάξεις. Υπάρχει δηλαδή η πιθανότητα ΝΔΠΑΣΟΚΟΔΗΜΑΡ να πουλήσει τους 55+, όταν και αν αρχίσει η ανοικοδόμηση της χώρας που θα τους χρειάζεται τους νέους. Το πρόβλημα είναι οι ψήφοι.
  ΣΣ1: είμαι σχεδόν 55+ και γιαυτό ποντάρω στους 55-, ΣΣ2 τα λεφτά των συντάξεων είναι παράδειγμα μόνο.

  • helios avatar
   helios @ kosvag 05/04/2013 15:48:46

   Έχεις απόλυτο δίκιο.

   Θα πρέπει να προστατευτεί με όλα τα δυνατά μέσα το εγχώριο εργατικό δυναμικό ώστε να χάσουν οι αλλοδαποί τις άδειες παραμονής - εργασίας τους και να ξεκινήσουν άμεσα μαζικές απονομιμοποίησεις
   Θα πρέπει να βάλουμε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες κάτω των 65 ετών να ξανά εργαστούν πραγματικά (μέσω κινήτρων ακόμη και με επιβολή αν χρειαστεί) προκειμένου να σωθεί αυτός ο τόπος, αλλιώς θα επέλθει οριστική κατάρρευση και καταστροφή.

 21. Γεωργία avatar
  Γεωργία 05/04/2013 14:32:05

  Κάποια μητέρα τις προάλλες μου είπε το εξής κορυφαίο: ακούς εκεί να έχεις 2 παιδιά στην σημερινή εποχή. Θα στα πάρει ο Στουρνάρας.

  Δείγμα της εποχής μας.

  • Φαύλος Ενάρετος avatar
   Φαύλος Ενάρετος @ Γεωργία 05/04/2013 15:35:44

   Ο πολύτεκνος αοιδός Πλούταρχος είπε : ''έδωσα στο κράτος 5 Α.Φ.Μ''.
   Δυστυχώς, δεν έχει άδικο. Για το Ελληνικό κράτος οι πολίτες του από τη γέννησή τους, έχουν τη χρησιμότητα που έχουν τα Α.Φ.Μ. !!
   Το κακό είναι οτι οι άσχετοι εξουσιάζοντες, δεν φροντίζουν να τα πολλαπλασιάσουν κι όταν αυτά ενηλικιωθούν, τα διώχνουμε κι όλας, ώστε να παράξουν και να φορολογηθούν στην αλλοδαπήν.

 22. helios avatar
  helios 05/04/2013 15:36:40

  Σε 3.178 αλλοδαπούς δίνεται το οικογενειακό επίδομα ΟΓΑ

  Σε 176.350 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων επιδόματος τρίτεκνης οικογένειας του ΟΓΑ και στους 76.010 ο αριθμός των δικαιούχων πολυτεκνικού επιδόματος, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που διαβιβάστηκαν στη Βουλή. Συνολικά 3.178 δικαιούχοι είναι αλλοδαποί, εκ των οποίων οι περισσότεροι αλβανικής (1.241).

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ helios 06/04/2013 00:13:55

   Στους "ημεδαπους" πρεπει να προσθεσουμε και τους "Ρομα" με ελληνικη υπηκοοτητα (πρωταθλητες στα επιδοματα) καθως και τους πολιτογραφημενους με το νομο Ραγκουση "μεταναστες".

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Zugzwang 06/04/2013 00:52:38

    Συγγνωμη,να περιλαβουμε ηθελα να πω και οχι να προσθεσουμε.

  • όμηρος avatar
   όμηρος @ helios 06/04/2013 17:36:40

   Σε κανέναν δεν δίνεται επίδομα τρίτεκνου η πολύτεκνου, πλέον.Περιμένει ο Στουρνάρας να φύγει η Τρόικα , για να της παρουσιάσει μαιμού στοιχεία, ωστε ίσως να ψηφίσει το νόμο που υποσχέθηκε αντί του αφορολόγητου που κατήργησε , για 500 ευρώ σε κάθε παιδί.
   Ετσι οι 3178 μουσουλμάνοι θα πάρουν απο 5000 για τα 10 παιδιά που θα εμφανίσουν και οι έλληνες τα α.......α τους.

 23. Μαριος Σιδας avatar
  Μαριος Σιδας 05/04/2013 15:48:55

  να μην ξεχναμε και την πολυτιμη συνδρομη κατι τυπων στυλ κωστοπουλου ή θεμου, που φροντισαν ο πρωτος απο τα τελη της δεκαετιας του 80 κ ο δευτερος μεχρι κ σημερα ως ο μεγας εθνικος νταβατζης μας, να δημιουργησουν προτυπα στις νεες γενιες τετοιου lifestyle που τα αποτελεσματα φαινονται σημερα οσον αφορα το δημογραφικο. θα πει κανεις, εισαι συντηριτικος. ε, τι να κανουμε; για να συντηρησεις του αναγκαιους αριθμους ωστε να μην εχεις δημογραφικο προβλημα πρεπει να εισαι (τουλαχιστον ως προς αυτο) συντηριτικος

  • Αθώρ avatar
   Αθώρ @ Μαριος Σιδας 05/04/2013 16:12:37

   Δεν είστε ''συντηρητικός''. Παλαιολιθικά ανεδαφικός είστε. Με 500 € οικογένεια ΔΕΝ ζει. Ούτε με 1.000 € κι ενοίκιο και φόρους και κόστος ζωής εξωγήϊνο. ΞΥΠΝΗΣΤΕ!! Δεν βρίσκονται όλοι στην ευχάριστον θέσιν σας.

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ Αθώρ 05/04/2013 16:16:50

    Τὸ ποσὸν ἀπὸ μόνο του δὲ σημαίνει τίποτα, τὸ κόστος ζωῆς εἶναι ποὺ καθορίζει πόσο φτάνουν καὶ πόσα δὲ φτάνουν. Μὲ πολιτικὴ βούληση, τὸ κόστος ζωῆς μπορεῖ νὰ ἀλλάξει ἄρδην.

    • Αθώρ avatar
     Αθώρ @ Σωτ Μητραλ 05/04/2013 16:21:50

     Σίγουρα, δίκιο έχετε, αλλά η ...πολιτική βούληση απουσιάζει. Έχει μεταναστεύσει στο...2020 κι εμείς ζούμε στο 2013.

     • Μαριος Σιδας avatar
      Μαριος Σιδας @ Αθώρ 05/04/2013 16:28:37

      μαζι με την πολιτικη βουληση εχει μεταναστευσει και η ικανοτητα καποιων να αντιλαμβανονται τι διαβαζουν μου φαινεται

     • Αθώρ avatar
      Αθώρ @ Μαριος Σιδας 05/04/2013 16:38:47

      Σας ....φαίνεται. Μιά χαρά σας καταλάβαμε. Ψάχνετε για κορόϊδα να βουλιάξουνε στη μιζέρια που συνδημιουργήσατε (ανεχόμενοι τους φαύλους) και να έχουν και 2-3 παιδιά μαζί τους για να αισθάνεστε ασφαλής οτι δε θα χαθεί το...έθνος. Σας πιστεύω, μόνο αν αποδείξετε πως ζείτε στο ενοίκιο, με 300 € σύνταξη. Αλλά για να έχετε τόση αλαζονεία, μάλλον υψηλοσυνταξιούχος πρώην Δημ.Υπάλληλος θα είσαστε. Σίγουρα βολεμένος και εκ του ασφαλούς σαλπίζων το σωστόν!

     • Μαριος Σιδας avatar
      Μαριος Σιδας @ Αθώρ 05/04/2013 16:44:23

      χαχαχα. παραληρεις, το ξερεις;

     • Αθώρ avatar
      Αθώρ @ Μαριος Σιδας 05/04/2013 16:51:53

      Χαχαχαχα! Διασκεδάζω αφάνταστα με την επιπόλαιη προσέγγιση της πραγματικότητας που επιτρέπετε στον εαυτό σας! Άκου φταίει το...Life style!!! Ούτε Life δεν έχουμε. Ποιό style??

     • Μαριος Σιδας avatar
      Μαριος Σιδας @ Μαριος Σιδας 05/04/2013 16:58:31

      εσεις μπορει. εγω ομως απο την ...ευχαριστον θεσιν που βρισκομαι εχω κ απ' τα δυο. τι νομιζατε δηλ. οτι ειμαι ανεργος με παιδι κ μιλαω ετσι; οχι κυρια μου. καλοπερναω. απλα εχω το βιτσιο να βλεπω τους αλλους να μιζεριαζουν φερνοντας παραλληλα στον κοσμο πολλα παιδια για να μου καλυπτουν το εθνικο κενο που αρχιζω να νοιωθω.

     • Αθώρ avatar
      Αθώρ @ Μαριος Σιδας 05/04/2013 17:05:56

      @ Μαριος Σιδας : Καλά μην το παρατραβάτε τόσο, για να κρύψετε μιάν αλήθεια που φωνάζει, οτι μιλάτε δηλαδή εκτός τόπου και χρόνου! Άνεργος σίγουρα δεν είστε και για την ώρα δεν πολυζορίζεστε κι όλας. Γι αυτό η εκ του ασφαλούς και υπεράνω κριτική. Πάντα καλά να είσαστε λοιπόν, αλλά μην είστε τόσο αυστηρός, με όσους ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ αρνούνται να αυτοκαταδικαστούν στη μιζέρια που η ανοχή σας καλλιέργησε κι έχουν την πρόνοια να μην πάρουν στο λαιμό τους κι αγέννητους αθώους. Κόψτε και λίγη από τη τζάμπα, αυστηρή σας κριτική, ντροπή πια!

     • Μαριος Σιδας avatar
      Μαριος Σιδας @ Μαριος Σιδας 05/04/2013 17:15:28

      αυστηρη κριτικη; ουτε καν κριτικη. την αποψη μου ειπα. κ εν παση περιπτωση, ποιον σου εθιξα; τον κωστοπουλο ή τον θεμο; γιατι δεν ξερω αν το καταλαβες, που απο ο,τι φαινεται δεν, αλλα εγω ανεφερα απλα το ρολο τους στα προτυπα που δημιουργησαν για περισσοτερο απο 20 χρονιαμεσα απο τα εντυπα, τις εκπομπες τους κ την εν γενει σταση τους. τωρα, εσυ επελεξες να μου επιτεθεις με ενα σωρο ασχετες ατακες λες κ εγω εγραψα καπου οτι τα 500 ευρω φτανουν για να ζει μια οικογενεια. μην με κανεις να υποθεσω οτι το προβλημα σου πηγαζει απο αλλου. που μαλιστα υπαρχει κ αρθρο εδω στο antinews κ εχεις postαρει κ εκει.

     • Αθώρ avatar
      Αθώρ @ Μαριος Σιδας 05/04/2013 17:30:22

      @ Μαριος Σιδας : Επειδή χάσατε την ψυχραιμία σας :-)(γνώρισμα όλων των εν αδίκω ευρισκόμενων), ως ψυχραιμότερη, θα το κλείσω το ζητηματάκι σας.
      1) Όταν λέτε οτι φταίει ο Κωστόπουλος και ο Θέμος, το life style και ο φεμινισμός και η ...κοπελιά που έπεσε...θύμα της ισότητας, δε χρειάζεται να ονομάσετε το πρόβλημά σας, το καταλάβαμε. Αυτόματα παραβλέπετε την 30% ανεργία, τα 500€ μισθό, το υψηλό κόστος ζωής και την κοινή λογική που αποτρέπει την τεκνοποίηση και επιχειρείτε να ερμηνεύσετε την πραγματικότητα με όρους απωθημένων και ιδεοληψιών. Πρόβλημα με το γυναικείο φύλο;
      2) Δεν σας επιτίθεμαι, απλά κονιορτοποιώ τα έωλα των επιφανειακών σκέψεών σας 3) ''μην με κανεις να υποθεσω οτι το προβλημα σου πηγαζει απο αλλου'' Ποιά έπαρση και ποιά ανόητη φαντασίωση σας ωθεί(υπερεκτιμώντας αφελώς)τον εαυτό σας, να πιστέψετε οτι η γνώμη σας για έναν άγνωστό σας άνθρωπο, μπορεί να έχει γι αυτόν την παραμικρή βαρύτητα? Μην κουράζεστε, δεν έχει. :-) Καλό σας απόγευμα τώρα και καλά μυαλά. Αντίο.

     • Μαριος Σιδας avatar
      Μαριος Σιδας @ Μαριος Σιδας 05/04/2013 17:42:30

      εχεις δικιο. η...διαθεση για μη τεκνοποιηση ξεκινησε την ημερα που βγηκε ο ψυχακιας στο καστελοριζο. πως μου διεφυγε! ο,τι να 'ναι κοπελια!! για την υπολοιπη ακατασχετη φλυαρια σου και τις μαντικες ιδιοτητες που ενδεχωμενως διαθετεις στο να μπορεις να "διαβαζεις" το αλλον δεν θα μπω στο κοπο να πω τιποτα. θα σου πω μονο ενα ανεκδοτο για να καταλαβεις ποση σχεση εχεις. στις 5 τα ξημερωματα χτυπαει το τηλεφωνο κ μετα απο πολυ ωρα μια νυσταγμενη φωνη απανταει: εμπρος...-ναι γεια σας, το 2106826479 εκει; - ρε βλαμμενε, ουτε ενα δεν πετυχες!!!

     • Αθώρ avatar
      Αθώρ @ Μαριος Σιδας 05/04/2013 17:52:58

      @ Μαριος Σιδας :
      ''Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου φαίνεται απ’ αυτό που θεωρεί αστείο.''
      Βόλφγκανγκ Γκαίτε
      Τώρα που επιβεβαιώσατε πλήρως την υποψία μου, Αντίο σας. :-)

     • Μαριος Σιδας avatar
      Μαριος Σιδας @ Μαριος Σιδας 05/04/2013 19:31:26

      ω! μπουχου...

    • kosvag avatar
     kosvag @ Σωτ Μητραλ 06/04/2013 17:49:05

     συγνώμη αλλά στις ''δυτικές'' χώρες το κόστος ζωής είναι περίπου ίδιο ένεκα παγκοσμιοποίησης. Ριζικές αλλαγές βλέπω μόνο μέσω σοσιαλισμού, ενθικοσοσιαλισμού ή αγροτομαοισμού

     • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
      Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ kosvag 07/04/2013 00:18:31

      Αὐτὸ δὲν ἰσχύει, ἐδῶ ὑπάρχουν ΜΕΓΑΛΕΣ διαφορὲς σὲ δύο πόλεις τῆς ἴδιας χώρας, π.χ. Βερολίνο - Μόναχο.

     • kosvag avatar
      kosvag @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 08/04/2013 01:27:30

      για να το γράφεις προφανώς θα ισχύει, και είναι ειλικρινής η ερώτηση: εκτός από τα ακίνητα-νοίκια (που δεν αφορά την Ελλάδα λόγω ιδιοκατοίκησης) άντε και μικροδιαφορές στο κόστος υπηρεσιών υπάρχουν & στα λοιπά διαφορές? δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στα λοιπά?

   • Μαριος Σιδας avatar
    Μαριος Σιδας @ Αθώρ 05/04/2013 16:17:20

    Αλλα λεει η θειά μου, αλλα ακουν τ' αυτια μου

    • Αθώρ avatar
     Αθώρ @ Μαριος Σιδας 05/04/2013 16:20:40

     Να πάτε γρήγορα να τα ξεβουλώσετε τα αυτιά σας αν δεν ακούνε κυρ Μάριέ μου.

     • Μαριος Σιδας avatar
      Μαριος Σιδας @ Αθώρ 05/04/2013 16:23:23

      ευθυς, κυρια μου

     • Αθώρ avatar
      Αθώρ @ Μαριος Σιδας 05/04/2013 16:27:23

      Έεεεεετσι!!!! :-)

 24. Μαριος Σιδας avatar
  Μαριος Σιδας 05/04/2013 15:56:43

  Το μεγαλυτερο "παραμυθι" που εφαγε ποτε το γυναικειο φυλο ηταν ο φεμινισμος. Η τραγωδια της χειραφετησης της γυναικας.
  Ελευθερια κ ισοτητα για τη γυναικα, ναι! Αλλα εσυ εγινες θυμα κοπελια. Τωρα, τρεχουμε!

  • Αθώρ avatar
   Αθώρ @ Μαριος Σιδας 05/04/2013 16:10:01

   Ποιό θύμα φίλε μου; Τα Ευρώ που εισπράττει ο ένας ΑΝ τα εισπράττει δεν φτάνουν ούτε για την εβδομάδα και οι συζυγικοί ''δεσμοί'' σπάνε εύκολα πια! Μην είστε επιφανειακός. Και άνεργη και μάννα και χωρισμένη; Πλάκα έχετε ορισμένοι. Καλύτερα στο Αλκατράζ. Τρέξετε εσείς.

   • Μαριος Σιδας avatar
    Μαριος Σιδας @ Αθώρ 05/04/2013 16:17:37

    βλεπε παραπανω

    • Αθώρ avatar
     Αθώρ @ Μαριος Σιδας 05/04/2013 16:22:58

     Βλέπε κι εσύ

 25. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 05/04/2013 15:58:35

  Πολλά καί «έξυπνα» κίνητρα μπορούν νά δοθούν από τό κράτος, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος, σέ πολυτεκνικές οικογένειες. Αντίθετα μάλιστα μπορεί νά καλυφθεί από τούς προτεινόμενους φόρους ατεκνίας.
  Επί παραδείγματι:

  -Άτοκο δάνειο σπουδών σέ ανώτερα καί ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα γιά όλα τά σπουδάζοντα μέλη πολυτεκνικών οικογενειών. Τά δάνειο θά επιστρέφεται μέ τήν επαγγελματική αποκατάσταση τού επιδοτούμενου άτοκα καί μέ δόσεις πού δέν θά ξεπερνούν τά 50-100€ τόν μήνα. Τό ποσό επιστροφής νά αφαιρείται επίσης από τό φορολογήσιμο εισόδημα.

  - Στρατιωτική θητεία όχι μεγαλύτερη τού εξαμήνου γιά όλα τά μέλη πολυτεκνικών οικογενειών. Επιπλέον αποζημίωση γιά κάθε μήνα στρατιωτικής θητείας μέ τόν κατώτερο θεσπισμένο μισθό, ο οποίος θά καταβάλεται καί γιά ένα ακόμα εξάμηνο μετά τό πέρας τής στρατιωτικής θητείας, αναξαρτήτως τού γεγονότος άν σέ αυτό τό διάστημα υπάρχει επαγγελματική αποκατάσταση οιασδήποτε μορφής.

  - Δυναμική μοριοδότηση γιά όλα τά μέλη πολυτεκνικών οικογενειών σέ εργασιακές θέσεις τού Δημοσίου καί τών ΟΤΑ, εφ' όσον πληρούν τά τυπικά προσόντα τής θέσης.
  Άν γιά παράδειγμα μιά τρίτεκνη οικογένεια θά δικαιούται γιά κάθε μέλος της 100 μόρια, μιά τετράτεκνη θά δικαιούται γιά κάθε μέλος της 200 μόρια, μιά πεντάτεκνη θά δικαιούται γιά κάθε μέλος της 300 μόρια, κ.ο.κ.

  - Θέσπιση αντικινήτρων σέ άτεκνα ζευγάρια μέ επιβολή φόρου (όπως τό περίφημο αργομουνιάτικο τών Υδραίων) 4% στό ακαθάριστο εισόδημά τους, αρχής γενομένης από τήν συμπήρωση δύο χρόνων έγγαμου βίου. Τό ποσό θά εκπίπτει μέ τήν γέννα τού πρώτου τέκνου γιά δύο έτη. Μετά τήν παρέλευση δύο ετών από τήν γέννα τό ποσό θά επανέρχεται μέ συντελεστή 2% καί θά καταργείται οριστικά μέ τήν γέννα τού δεύτερου παιδιού.

  - Γιά ομοφυλόφυλλα ζευγάρια πού νομικά ζούν σέ σύμφωνο διαβίωσης επιβολή φόρου φυσικής ατεκνίας 8% στό ακαθόριστο εισόδημά τους εφ' όρου ζωής, ανεξαρτήτως άν υπάρχει υιοθεσία. Κάποιοι πρέπει σέ τελική ανάλυση νά καλύψουν τό κοινωνικό κενό πού δημιουργεί η σεξουαλική τους προτίμηση τής φυσικής ατεκνίας.

  - Η Θέσπιση αντικινήτρων μπορεί νά επεκταθεί καί σέ κάθε άγαμο πολίτη μέ επιβολή φόρου ατεκνίας 4% στό ακαθάριστο εισόδημά τους, εφ όσον έχει συμπληρώσει κάποια ηλικία. Π.χ. τό 25ον έτος.

  Ιδέες νά θέλεται.
  Τό κράτος πού νομοθετεί,
  θά τό εκβιάσουμε νά αντιδράσει κάποτε;

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Ιαπετός 06/04/2013 05:14:17

   Ἰαπετὲ τὸ πολιτικὸ προσωπικὸ δὲν ἔχει κανένα κίνητρο γιὰ τὴν ἐπίλυση τῶν μακροπρόθεσμων προβλημάτων. Δὲ φέρνουν ψήφους στὴν περιφέρεια...

  • Geros avatar
   Geros @ Ιαπετός 06/04/2013 08:54:47

   Φοβερές προτάσεις! Έβαλες φόρο ακόμα και στην ομοφυλοφιλία! Λες και αν οι ομοφυλόφιλοι πληρώσουν φόρους θα αρχίσουν να γλυκοκοιτάζουν τις κοπελιές!
   Οι προτάσεις είναι τόσο άστοχες όσο και το άρθρο ολόκληρο. Τα επιδόματα και οι φόροι δε λύνουν το πρόβλημα γιατί δεν έχει σχέση με, επιδόματα και φόρους.
   Τα ίδια τα στοιχεία που παραθέτει ο αρθρογράφος ακυρώνουν τα συμπεράσματα του. Η καταβαράθρωση των γεννήσεων συμπίπτει με την αύξηση του βιοτικού επιπέδου. Μια γυναίκα για να κάνει πάνω από δυο παιδιά πρέπει να ξεκινήσει νωρίς να κάνει παιδιά , όταν ξεκινάει στα 35 και ένα να κάνει θαύμα είναι. Έτσι τα έφτιαξε η φύση , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 35-40 Η ΓΟΝΙΜΗ ΗΛΙΚΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.
   Να βγαίνουμε και να λέμε ότι ΑΝ έπαιρνε επίδομα , ΑΝ τα παιδιά τα έβρισκαν όλα στρωμένα , ΑΝ έπαιρνε πολυτεκνικό .... τζιπ (τα δίνανε τα τζιπ , αυξήθηκαν οι γεννήσεις??) και ΑΝ η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν τότε οι γυναίκες θα κάναν περισσότερα παιδιά είναι λάθος. Γιατί? Γιατί σε καμία από τις χώρες που οι γυναίκες κάνουν πολλά παιδιά ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΑ. Αντίθετα στις Ευρωπαϊκές χώρες που τα έδωσαν όλα αυτά και ακόμα περισσότερα ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ.
   Η υπογεννητικότητα είναι μάστιγα ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ και όχι των φτωχών. Αυτά που εγώ και εσείς ονειρευόμαστε για τα παιδιά μας δεν συνάδουν με δημιουργία μεγάλης οικογενείας. Το επίπεδο φροντίδας που δίνουμε στα παιδιά μας είναι φύση αδύνατο να δοθεί σε τέσσερα ή πέντε παιδιά εκτός αν είμαστε πάμπλουτοι.
   Διακοπές , σχολεία , φροντιστήρια , εξωσχολικές δραστηριότητες , ντουλάπες με παιχνίδια , ντουλάπες με ρούχα , σπουδές , αμάξι , βοήθεια στα πρώτα επαγγελματικά του βήματα , σπίτι .... Είναι δυνατόν να τα κάνεις αυτά επί πέντε? Ξεκινώντας μάλιστα την προσπάθεια στα 35-40?
   Όσο στην Ευρώπη θέλουμε να ζήσουμε την ζωή μας καμιά εικοσαριά χρόνια , μετά να παντρευτούμε και να δώσουμε στα παιδιά μας πράγματα που πριν 100 χρόνια ούτε τα βασιλοπούλα δεν είχαν , θα υπάρχει υπογεννητικότητα. Δεν το λέω ούτε σαν κακό ούτε σαν καλό , είναι η πραγματικότητα όλου του ανεπτυγμένου κόσμου.

   • MCA avatar
    MCA @ Geros 06/04/2013 12:55:46

    Τα αντικίνητρα είναι εξίσου σημαντικά με τα κίνητρα, ειδικά σε μια εποχή που λεφτά δεν υπάρχουν. Είναι ο μοναδικός τρόπος να βρεθούν χρήματα, για κοινωνικές παροχές στους πολύτεκνους συμπατριώτες μας. Με ανύπαρκτο βιοτικό επίπεδο παιδιά δεν γίνονται. Πάνε εκείνες οι εποχές που οι φτωχοί Έλληνες έκαναν 6 και 7 παιδιά, επειδή τα χρειάζονταν ως εργατικά χέρια στα χωράφια. Μία μικρομεσαία οικονομικά οικογένεια που έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να προσφέρει αυτά που αναφέρατε στα παιδιά της, με κοινωνικά μέτρα από το κράτος μπορεί να φτάσει
    το στόχο των τριών παιδιών.
    Βασικό ρόλο στην υπογεννητικότητα, παίζει η παιδεία και η νοοτροπία των δυτικών κοινωνιών. Το τι σημαίνει σε αυτές επιτυχία και καλή ζωή. Χρειάζεται σωστή εκπαίδευση στο σχολείο από μικρή ηλικία για την αξία της οικογένειας και των πολλών παιδιών.

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ Geros 07/04/2013 02:33:59

    Πάντως στὴ Γερμανία ταράζουν τοὺς μὴ ἔχοντες οἰκογένεια στοὺς φόρους.

    • Geros avatar
     Geros @ Σωτ Μητραλ 07/04/2013 07:41:51

     Φορολογικές ελαφρύνσεις σε ομάδες πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες υπάρχουν παντού και όχι μόνο στην Γερμανία.
     Φόρος ατεκνίας δεν υπάρχει , μόνο ο Stalin είχε βάλει φόρο ατεκνίας.
     Δεν μπορεί μια πολιτισμένη χώρα να φορολογεί τα προβλήματα υπογονιμότητας , την σεξουαλική διαφορετικότητα και τις απόψεις για την ζωή του καθενός.

 26. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 05/04/2013 16:37:16

  Ἂ καὶ κάτι ἀκόμα:

  στὴν Γερμανία ποὺ ἔχει ἐπίσης ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα, δὲν ὑπάρχουν μόνο κίνητρα γιὰ οἰκογένεια, ἀλλὰ καὶ ἀντικίνητρα γιὰ μὴ-οἰκογένεια.

  Ὁ ἐργένης φορολογεῖται ἀνηλεῶς, ἀνηλεῶς, καὶ τὰ χρήματά του πηγαίνουν στὰ ἐπιδόματα οἰκογενείας. «Γιατί νὰ γίνεται αὐτό;» Μὰ ἐπειδὴ ἡ οἰκογένεια καὶ ἡ καταπολέμηση τῆς ὑπογενν εἶναι ἐκεῖ ἐθνικὴ στρατηγική. Ἐπίσης, ἔχοντας οἰκογένεια ἔχεις φοροελαφρύνσεις, ποὺ αὐξάνονται ὅσο αὐξάνονται τὰ παιδιά.

  Στὴ Γερμανία, συμφέρει οἰκονομικὰ νὰ τεκνοποιεῖς ἀνελλιπῶς...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Σωτ Μητραλ 05/04/2013 16:40:34

   Καὶ δὲν εἶναι ἐπειδὴ «ἔχουν λεφτά». Ἀπ' τοὺς ἐργένηδες τὰ παίρνουν.

   • Λόγιος avatar
    Λόγιος @ Σωτ Μητραλ 15/04/2013 13:05:28

    Και που φορολογούν τους εργένηδες εκεί (συμφωνώ!), και πάλι έχουν τεράστιο πρόβλημα υπογεννητικότητας

  • Αθώρ avatar
   Αθώρ @ Σωτ Μητραλ 05/04/2013 16:42:52

   Πολύ σωστά πράττει η Γερμανία, αφήστε που τώρα με την εσκεμμένη πυρπόληση του Νότου, προσεταιρίζεται το πιό ακμαίο, μορφωμένο και ικανό ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ δυναμικό μας.
   Αλλά μισθοί Γερμανίας? Ανεργία Γερμανίας? Κοινωνική πρόνοια, υγεία, ταμείο ανεργίας Γερμανίας κ.λ.π.,κ.λ.π.????

 27. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 05/04/2013 17:22:14

  Σωτήρη, συγχαρητήρια για το θέμα σου και λίγα είναι.
  Η κατάσταση είναι πλέον τραγική.
  Αλλά θα σου πω και κάτι άλλο, πέρα από την οικονομική παράμετρο του θέματος. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλές κοπελλίτσες στην Ελλάδα σήμερα είναι "καμμένες" από τα 15 τους. Καταστάσεις τραγικές. Το απόλυτο κενό. Μέσα σε 20 χρόνια, χάρη στον πασοκικό αμοραλισμό, μιμηθήκαμε τις πιο περιθωριακές πλευρές της δυτικοευρωπαϊκής κοινωνίας. Δεν νομίζω ότι τα 16χρονα σήμερα στην Ελλάδα, σε μέσες αστικές οικογένειες (αυτές που υποτίθεται ότι είναι το θεμέλιο της κοινωνίας), είναι λιγότερο "καμμένα" από αντίστοιχης ηλικίας εφήβους από τα πιο προβληματικά εργατικά προάστια των αγγλικών μεγαλουπόλεων....
  Και το φοβερό είναι ότι οι έλληνες γονείς δεν έχουν απολύτως καμία συναίσθηση της ευθύνης τους....
  Για τι οικογένεια μετά μιλάμε;

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ ΒΙΣ 05/04/2013 20:51:36

   Ὄχι μόνο δέν ἔχουν συναίσθηση τῆς εὐθύνης τους κάποιοι ἀπό τούς σημερινούς γονεῖς,ἀλλά καμαρώνουν κιόλας!

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΒΙΣ 06/04/2013 05:16:08

   ΒΙΣ ἔχεις δίκιο, ἀλλὰ πιστεύω ὅτι αὐτὰ ξανα-ἀλλάζουν σὲ λίγα, ἐλάχιστα χρόνια (ὄχι λόγῳ κάποιας κρατικῆς πρωτοβουλίας, ἀλλὰ ὅταν ἔρθει τὸ πλήρωμα τοῦ χρόνου γιὰ συλλογικὸ σὸκ αὐτεπίγνωσης. 3000 χρόνια στὸ κουρμπέτι, δὲ θὰ μᾶς κάνει μιὰ χαψιὰ ἡ Μεταπολίτευση)

 28. takis400 avatar
  takis400 05/04/2013 17:22:26

  η μη παιδεια τα τελευταια 30 χρονια δημιουργησε λαθος προτυπα ως προσ τον τροπο ζωης,χαλαρωσε τους δεσμους της οικογενειας,ακομα και ανθρωποι που εκαναν παιδια,τα θεωρουσαν ενα αναγκαστικο λαθος μεσα στο ρυθμο της ζωης τους και ετσι τα αντιμετωπιζαν.Μου εχει τυχει επειδη ημουν προπονητης σε ακαδημιες,να γυρισει η γλωσσα παιδιου να το επαναφερουμε,9 η ωρα το βραδυ ,να το παμε νοσοκομειο για τα περαιτερω,να τηλεφωνω απο την πρωτη στιγμη στους γονεις του να μην απαντα κανεις και οταν επιτελους απαντησε η μητερα του και της ανεφρερα το τι εγινε,με παρακαλεσε αν μπορω να το παω σπιτι γιατι ειχε δουλεια στο γραφειο??????????????το παιδι καταλαβε τι μου ειπε και για να δικαιολογησει τα πραγματα μου ειπε οτι η μαμα κουραζετε πολυ τωρα τελευταια και δεν τον πειραζει να τον παω εγω σπιτι του,12 χρονων παιδι/
  Και για να τελειωνω,τα διαφορα ποδοσφαιρα-μπασκετ-μπαλετα ηταν και ειναι ενα απεραντο parking παιδιων,οι γονεις που αντιμετωπιζουν ετσι τα παιδια φυσικο ειναι να μη θελουν αλλα.Εκει βρισκεται η βαση του προβληματος και κατα δευτερον νομιζω ειναι το οικονομικο.
  Αυτο το λεει καποιος με 2 παιδια και πολυ μικρο εισοδημα

 29. Αλέξ avatar
  Αλέξ 05/04/2013 18:31:01

  Κάτι ανέξοδο το οποίο θα πρότεινα: η ψήφος του γονέα στις εκλογές να έχει πολλαπλή βαρύτητα ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων παιδιών του. Συμβολικό μεν, αλλά μπορεί και να οδηγήσει τους πολιτικούς να αναβαθμίσουν την "οικογενειακή πολιτική" στην ατζέντα τους.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Αλέξ 07/04/2013 02:35:06

   Παραβιάζει τὴ βασικὴ ἀρχὴ τῆς κοινοβουλευτικῆς δημοκρατίας, 1 πολίτης ἴσον 1 ψῆφος.

   • Αλέξ avatar
    Αλέξ @ Σωτ Μητραλ 08/04/2013 18:44:55

    Σας ευχαριστώ για την απάντηση κε Μητραλέξη! Αναγνωρίζω ότι είναι πραγματικά ανεφάρμοστο και ουτοπικό, το πάτημά μου ήταν η μη αντιπροσώπευση των παιδιών στην δημοκρατία που κατ'αυτόν τον τρόπο έστω και έμμεσα θα επιλυόταν... ενώ σε πολλές άλλες πτυχές του δημόσιου βίου ο γονέας καλείται να λειτουργεί ως αντιπρόσωπος των παιδιών του.
    Σε τελείως άλλο επίπεδο, και με περιορισμένη εμβέλεια, θα ήθελα να σχολιάσω αρνητικά την ευκολία καταφυγής των μαιευτήρων στον τοκετό με καισαρική. Αυτό δεσμέυει την γυναίκα για τις επόμενες γέννες και δεν είναι πολλοί αυτοί που θα ρισκάρουν μια τρίτη καισαρική -ή που θα κάνουν αποφασιστικά και χωρίς δεύτερες σκέψεις το ψηστήρι στην γυναίκα τους, γιατί κακά τα ψέματα αυτές τραβάνε το λούκι...

 30. pasokos avatar
  pasokos 05/04/2013 18:56:58

  Προ κρίσης, γεννάγαμε σαν τα κουνέλια; Όχι. Γιατί; Γιατί περνάγαμε καλά και δεν θέλαμε να αναλάβουμε το βάρος της ανατροφής πολλών παιδιών. Ένα (άντε δύο), έτσι για το καλό, και τέλος. Τώρα, βρήκαμε τη δικαιολογία ότι φταίει η κρίση. Αύριο, κάποια άλλη. Η αλήθεια είναι ότι όσο ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο, τόσο μειώνονται οι γεννήσεις και δεν βλέπω τρόπο να αλλάξει. Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας αλλά και των περισσοτέρων δυτικών χωρών. Το πρόβλημα της γηρασμένης Ευρώπης, είναι γνωστό σε όλους.

  Οι γυναίκες, καλά κάνουν και θέλουν να έχουν καριέρα, αντίστοιχη με τους άνδρες (δεν λέω ότι γράφεις το αντίθετο, σε κάποιους σχολιαστές αναφέρομαι). Δεν κατάλαβα; Γιατί θα πρέπει να κάθονται σπίτι να μεγαλώνουν μόνες τα παδιά. Και στα 50, όταν τα παιδιά θα έχουν γίνει 18-20 και θα φύγουν, θα κάθονται σπίτι να κάνουν τι; Να κοιτούν το ταβάνι; Έχουν δώσει μάχες τα τελευταία 100 χρόνια για να αποκτήσουν τα αυτονόητα σήμερα (παιδεία, ψήφο, εκλογή σε αξιώματα, καριέρα, κλπ). Πρέπει και ο πατέρας να αναλάβει τις ευθύνες του. Όμως, ακόμα και στις πιο προχωρημένες χώρες (π.χ. Σουηδία, Ολλανδία, κλπ) δεν έχει αλλάξει θεαματικά αυτό, η εικόνα της γυναίκας δηλαδή. Μπορεί να πλένουν κανά πιάτο ή να βάζουν κανένα πλυντήριο (ή και σκούπα!) αλλά ως εκεί.

  Επιπλέον, ακόμα και σε χώρες με πλουσιοπάροχα επιδόματα δεν υπήρξε αναστροφή. Θυμάμαι δημοσίευμα της Sun που έγραφε για επταμελή οικογένεια που λάμβανε 40.000 λίρες σε επιδόματα, οι γονείς κάθονταν σπίτι και δεν δούλευαν και το σπίτι ήταν παροχή του κράτους (το δημοσίευμα ήταν αρνητικό - ουσιαστικά ότι οι γονείς ήταν τεμπελόσκυλα που αρμέγαν την αγελάδα - δηλαδή το κράτος). Γιατί δεν τρέχουν όλοι οι Άγγλοι να κάνουν παιδιά και να ζουν στην υγεία των κορόιδων; (μη διαβάσω σχόλια του τύπου ότι είναι όλοι gay, γιατί τότε καλά κάνουν και αυτοί και μας θεωρούν κοπρόσκυλα που δεν δουλεύουνε). Πρόσφατη μελέτη στη Γερμανία (θυμάσαι το εξώφυλλο στο Spiegel - Das Sorgenkind;), έδειξε ότι η πολιτική (60 ετών!) παροχής επιδομάτων, φοροαπαλλαγών κλπ, απέτυχε παταγωδώς! 1.4 παιδιά είναι πλέον ο δείκτης!!! Και ακόμα δεν έχει αποδειχτεί ότι η παροχή μεγαλύτερης βοήθειας κατά την προσχολική ηλικία μπορεί να κάνει τη διαφορά (όπως προτείνουν οι μελετήτες).

  Το πρόβλημα δεν λύνεται με την εισροή μεταναστών στην Ευρώπη (όπως διατυμπανίζει συνεχώς ο Economist). Γιατί πολύ απλά και αυτοί θα ακολουθήσουν το ίδιο πρότυπο ζωής. Είναι μύθος ότι οι Πακιστανοί, Ινδοί, κλπ που κατέκλυσαν την Ευρώπη μετά τον 2ΠΠ (αυτά έχουν οι αποικίες) θα γίνουν περισσότεροι από εμάς. Το '51 υπήρχαν 30,000 Ινδοί Βρετανοί στην Αγγλία, το '81 περίπου 670,000 (ναι, καλά διαβάσατε), όμως το ΄91 σταθεροποιήθηκε η αύξηση τους, το '01 άρχισε να μειώνεται ο δείκτης και από το '11 πλησιάζει τον δείκτη των λευκών βρετανών (γύρω στο 1.7). Γιατί; Γιατί πλέον ο μέσος όρος του εισοδήματος τους είναι κοντά σε αυτόν των λευκών βρετανών και σε λίγο θα τον ξεπεράσουν! Καλοπερασάκηδες γίναν και αυτοί!!!!!!!

  Τέλος, οι πολίτες, σε όλο τον κόσμο, στις εκλογές πάνε έχοντας ένα πράγμα στο μυαλό τους: το πορτοφόλι τους. Ως γνωστόν, it's the economy stupid. Κατά σειρά προτεραιότητας ψηφίζουν οικονομία, υγεία, παιδεία και ΜΜΜ. Σκέφτεται κανείς το αν θα υπάρχουν έλληνες (ή άγγλοι ή γερμανοί ή ολλανδοί) το 2200; Προφανώς, όχι.

  Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν βλέπω λύση στο πρόβλημα. Εκατομμύρια να μοίραζε η κυβέρνηση, πάλι θα το σκεφτόμασταν. Πείτε με απαισιόδοξο αλλά πολύ φοβάμαι ότι είμαι ρεαλιστής. Είναι το παράδοξο της αύξησης του βιοτικού επιπέδου.

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ pasokos 05/04/2013 21:09:35

   Ἐπειδή διακρίνω,ὅτι σέ κάποιο σημεῖο ἴσως ἀναφέρεστε σέ κάποια ἀποστροφή τοῦ σχολίου μου πού μίλησα γιά πολλές γυναῖκες πού προτιμοῦν τήν καριέρα ἀπό τήν οἰκογένεια,ἴσως φταῖω πού δέν τό διευκρίνησα: Ἡ γυναῖκα βεβαίως καί θά ἀκολουθήσει μιά καριέρα,θά παλαίψει γι' αὐτήν,θά πρέπει ὅμως τό Κράτος νά τῆς παράσχει τή δυνατότητα καί τά κίνητρα παράλληλα μέ τήν καριέρα της νά μπορεῖ νά ἀποκτήσει καί νά ἀναθρέψει καί τά παιδιά της.
   Ἀποκλείετε ὅμως τό γεγονός,ὅτι πολλές γυναῖκες,ἐνῶ θά μποροῦσαν νά ἀποκτήσουν παιδιά παράλληλα μέ τήν ἐργασία τους,νά ἀπορρίπτουν μετά βδελυγμίας μιά τέτοια προοπτική; Γιά νά ἀφιερωθοῦν ψυχί τε καί σώματι στή δουλειά τους,νά μήν ἔχουν ἄλλες ἔννοιες,νά ζήσουν ἀπρόσκοπτα τή ζωή τους,χωρίς μωρουδιακά,κλάματα καί νυκτερινές ἀϋπνίες;
   Καί καλά κάνουν,ἀφοῦ εἶναι ἐπιλογή τους! Ὅταν ὅμως κάποια στιγμή ἀποφασίσουν ὅτι θά πρέπει νά κάνουν κι ἕνα παιδί-ἴσως μετά τά σαράντα- τότε ἡ ἀδυσώπητη φύση νά μήν τούς ἐπιτρέψει νά τό ἀποκτήσουν,ἤ μετά πολλῶν κόπων καί βασάνων.Τί νά κάνουμε,φύση εἶναι αὐτή,νομοτέλεια!
   Καί ἐδῶ μπαίνει τό θέμα τῆς ἀνάρτησης πού μιλᾶ γιά τό πρόβλημα τῆς ὑπογεννητικότητας,καί ἐρχόμαστε ἐμεῖς καί σχολιάζοντας λέμε,ὅτι ἴσως καί μιά αἰτία τοῦ προβλήματος εἶναι καί αὐτή...

   • Queen For The Black Side avatar
    Queen For The Black Side @ Κυθήριος Τ. 05/04/2013 21:57:12

    Η μητρότητα αγαπητέ Κυθήριε Τ. είναι μιά τόσο υπεύθυνη, απαιτητική και αμετάκλητη κίνηση στη σκακιέρα της ζωής μιας γυναίκας, που μόνο ολόψυχα και απόλυτα συνειδητά αξίζει να την κάνει. Ούτε από λάθος, ούτε με πίεση, ούτε καταναγκαστικά.
    Το ''μπορώ'' δε σημαίνει απαραίτητα και ''επιλέγω'' και το ''μπορώ'' δε σημαίνει ''οφείλω'', ούτε ''πρέπει''.
    Το ''επιθυμώ'' εκτιμώντας με ψυχραιμία τα δεδομένα μου, μονάχα μετράει.
    Η ξεκάθαρη, σταθερή κι απόλυτα συνειδητή επιλογή, είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος.

    • Κυθήριος Τ. avatar
     Κυθήριος Τ. @ Queen For The Black Side 05/04/2013 22:39:36

     Συμφωνῶ μαζί σου ἀγαπητή μου βασίλισσα.
     Πῶς θά μποροῦσα ἄλλωστε νά διαφωνήσω μέ ἕναν ἄνθρωπο πού κατεξοχήν ἐκφράζει τή μητρότητα,μέ μιά γυναῖκα!
     Θά πάρω ἀφορμή ὅμως ἀπό ἕνα λόγο πού διάβασα κάπου,πού λέει:''ὄχι ἡ τεκνογονία ἀλλά ἡ διαπαιδαγώγηση κάνει τό σωστό γονέα'',γιά νά σοῦ πῶ,ὅτι τελικά ἡ τεκνογονία εἶναι ἀγῶνας,ἀποστολή,θυσία,γιά τόν ἄνδρα πού γεννᾶ καί τή γυναίκα πού τίκτει,ἀλλά καί συγχρόνως δῶρο ἀσύλληπτης σπουδαιότητας,πρῶτα γιά τή γυναίκα ἡ μητρότητα καί ὕστερα βέβαια γιά τόν πατέρα.Δῶρο μάλιστα,πού κατατάσσει τή γυναίκα συνδημιουργό μέ τόν ἴδιο τό Θεό,ἀφοῦ χωρίς ἐκείνη δέν θά ἦταν δυνατόν νά συνεχιστεῖ ἡ ζωή.
     Ἡ μητρότητα λοιπόν νομίζω,ὅτι εἶναι δῶρο πού ἐπιλέγει ἡ γυναίκα νά τό δεχθεῖ ἤ ὄχι,εἴτε τό ἐπιθυμήσει εἴτε ὄχι,τό δῶρο θά ὑπάρχει γιά ὅποτε,ὅταν καί ἄν οἱ συνθῆκες τό ἐπιτρέψουν νά γίνει ἀποδεκτό.
     Ἀπό τήν ἄλλη ὅμως,δέν εἶναι κρίμα ἕνα τέτοιο δῶρο,ἐνῶ μπορεῖ νά τό δεχθεῖ καί νά τό χαρεῖ τή στιγμή πού τῆς προσφέρεται,ἐκείνη τόσο νά τό περιφρονεῖ;

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Κυθήριος Τ. 06/04/2013 09:24:34

      Aγαπητέ μου Κυθήριε Τ., συμφωνώ απολύτως με όλα όσα λέτε, απλά πιστεύω κοιτάζοντας γύρω μου, πως δεν υπάρχει ''περιφρόνηση'' του Θεϊκού δώρου από την πλευρά των γυναικών. Αυτό θα ίσχυε, μόνο εάν προσφερόταν πλήρης κάλυψη από την πλευρά του κράτους απέναντι στη μητέρα, εντός αλλά και εκτός γάμου. Ζούμε κάτω από σκληρότατες ισοπεδωτικές συνθήκες, βυθισμένοι στον υλισμό, εξαρτημένοι και όμηροι ενός αδηφάγου οικονομικού συστήματος, που μας μετατρέπει από ανθρώπους σε γρανάζια και επαίτες της επιβίωσης. Σε μία ζούγκλα όπου τα αισθήματα αποτελούν πολυτέλεια,τα όνειρα και οι επιθυμίες ευσεβείς πόθους προς ...ανακύκλωση, καταλήγει και το προνόμιο της μητρότητας να μετατρέπεται σε βαρύ και αβάσταχτο φορτίο. Είναι. Δεν φταίνε οι γυναίκες που το αντιλαμβάνονται ως τέτοιο, ούτε ισχύουν οι συγκρίσεις με κοινωνίες που υπήρξαν προ 100 ετών κι έφερναν στον κόσμο 5-6 παιδιά κι όσα ζούσαν, όπως ζούσαν. Σήμερα η ευθύνη αλλά και οι απαιτήσεις σε υλικό επίπεδο είναι τεράστιες συγκριτικά με το μέσο εισόδημα, τις προοπτικές και το αρνητικό περιβάλλον που μας απειλεί συνεχώς με παραπέρα υποβάθμιση. Δεν είναι τόσο απλό να επιλέξεις, όταν θα κουβαλάς ισοβίως και την ευθύνη ενός αθώου, που εξ αιτίας σου ήρθε στον κόσμο. Δεν επιτρέπονται οι παρορμητικές επιλογές, γιατί το τίμημα του λάθους είναι η εξαθλίωση. Δυστυχώς, το δώρο αυτό δε γίνεται να το αποδεχτούν και να το απολαύσουν όσοι ακριβώς το θέλουν, αλλά μονάχα εκείνοι που είτε από τύχη αντικειμενικά μπορούν να ανταποκριθούν, είτε αυτοί που κρίνουν ψύχραιμα πως (μάλλον) δύνανται να είναι συνεπείς στην τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνουν. Δεν είναι η περιφρόνηση λοιπόν, αλλά η συνειδητοποίηση του απαγορευτικού τοπίου, που καθιστά το όλο εγχείρημα προκαταδικασμένο.

     • Κυθήριος Τ. avatar
      Κυθήριος Τ. @ Queen For The Black Side 06/04/2013 11:42:51

      Ἀγαπητή μου Βασίλισσα καλημέρα,συμφωνῶ ἀπολύτως μέ ὅσα λές!
      Πρέπει νά παραδεχθεῖς ὅμως,ὅτι ὑπάρχουν καί περιπτώσεις πού κάποιες γυναίκες περιφρονοῦν τή μητρότητα ἐξ' ἐπιλογῆς τους καί γιά λόγους ὄχι οἰκονομικούς.
      Ἔχω προσωπικά παραδείγματα καί συγγενικῶν μου προσώπων μάλιστα,πού δέν ἤθελαν τά παιδιά,ὄχι γιατί δέν μποροῦσαν νά τά μεγαλώσουν,ἀλλά διότι ἡ μία ἤθελε νά κάνει ταξίδια στόν ἐλεύθερο χρόνο της καί τά παιδιά ἦταν δέσμευση καί ἡ ἄλλη δέν ἤθελε νά χαλάσει τό σῶμα της μέ τίς ἐγκυμοσύνες.
      Ἡ πρώτη πού τῶρα ἀποφάσισε ὅτι θέλει παιδί,ἔχει δῶσει ἕνα σωρό λεφτά γιά ἐξωσωματικές γιά πρόβλημα πού ἀπ' ὅ,τι ξέρω ἔχει σχέση περισσότερο μέ τήν ἠλικία...
      Σίγουρα εἶναί ἐξαιρέσεις οἱ περιπτώσεις πού ἀναφέρω,ἀλλά ὑπάρχουν καί αὐτές.

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Κυθήριος Τ. 06/04/2013 22:08:08

      Σίγουρα αγαπητέ μου Κυθήριε Τ., υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις. Δεν είναι κατακριτέες. Εξ άλλου η διαιώνιση του είδους είναι δικαίωμα και θείο δώρο. Όχι υποχρέωση. Κάθε άνθρωπος πρέπει να αναλαμβάνει μόνο εκείνες τις ευθύνες στις οποίες προτίθεται να ανταποκριθεί και ψυχολογικά δύναται να υποστηρίξει, χωρίς να βαρυγκομά και να μετανιώνει. Όταν ο χρόνος δε απαγορεύει πια την τεκνοποίηση, η πολιτεία θα έπρεπε να προωθεί και να διευκολύνει την υιοθεσία. Τόσα παιδάκια χωρίς αγάπη και στοργή ζουν παρατημένα στα ιδρύματα.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ pasokos 07/04/2013 02:35:31

   Μὰ ἐγὼ δὲν ἔγραψα ὅτι τὸ δημογραφικὸ πρόβλημα εἶναι γέννημα τῆς κρίσης!

 31. A.K. avatar
  A.K. 05/04/2013 20:21:14

  "Αν η πολιτική εξουσία θεωρεί ότι «δεν έχουμε χρήματα για να λύσουμε αυτό το ζήτημα»… Προσέξτε μην και απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος!"

  Και εδώ φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Αυτό πια καταντά ΕΜΠΑΘΕΙΑ !!!!!!!!!!!!

  Κρίμα και σας είχα για έξυπνο άνθρωπο. Πάτε και σεις. Στον κάλαθο......

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ A.K. 06/04/2013 05:20:03

   Αὐτὸ καταλάβατε ἐσεῖς ἀπὸ τὸ ἄρθρο, ἔτσι; Ὁ καθένας τὸν χαβᾶ του

 32. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 05/04/2013 20:36:02

  Mπράβο σας αγαπητέ Kanari, αλλά όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε κοιτάζοντας γύρω σας, είστε η θαυμάσια εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Εύχομαι άλλα 33 χρόνια μαζί !! :-)

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Queen For The Black Side 05/04/2013 21:11:54

   @ ferdinand : Όταν αγαπητέ ferdinand το γυαλί του έρωτα, του σεβασμού, της αγάπης και της επικοινωνίας ραγίσει, όταν οι σύντροφοι δε γίνεται ν' απολαμβάνουν πια παρέα το ταξίδι της ζωής και δεν υπάρχει τίποτε να μοιραστούν με χαρά, μη ψάχνετε για ....''υπευθύνους''. Αυτό είναι το παιχνίδι της συμβίωσης, άλλοι πετυχαίνουν το σωστό συνδυασμό κι αντέχουν, άλλοι όχι. Όταν υπάρχει κάλυψη υλικών αναγκών κι ευαισθησία στην κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών των παιδιών, οι αρνητικές επιπτώσεις , σχεδόν εξαφανίζονται. 'Οταν όμως η οικονομική αδυναμία υποχρεώνει τους πρώην ''αγαπημένους'' να συγκρουστούν, πρόκειται περί αβάσταχτης κατάντιας και εξευτελισμού (όλοι έχουμε ακούσει ή βιώσει από κοντά παραδείγματα), όπου το πεδίο μάχης μεταφέρεται στον ψυχισμό των παιδιών τους. Γι αυτό οι μη έχοντες, πρέπει να είναι πιό προσεκτικοί, σοβαροί και υπεύθυνοι απ΄όσους έχουν δυνατότητα να καλύψουν με κάποια μεγαλύτερη ευκολία και με λιγότερες απώλειες τα ''λάθη'' τους. Εκτός απ΄τη συναισθηματική ασπίδα, χρειάζεται και η υλική, γιατί τα παιδιά σήμερα, έχουν στο επίπεδο της μόρφωσης υπεραυξημένες απαιτήσεις, αν δε θέλει κανείς να καταδικάσει τους γόνους του σε ουραγούς .

 33. ΝΚ avatar
  ΝΚ 05/04/2013 20:48:17

  Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, η Αρμενία άλλο ένα θετικό. Κανονικά το αξίωμα λέει πως "το κρεβάτι του φτωχού είναι γόνιμο." Αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, ο Δρίμακος τους κάλυψε επαρκώς. Επειδή αναφέρθηκαν οι Έλληνες του εξωτερικού να μου επιτρέψετε καποιες παρατηρήσεις. Πρέπει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη μόνο να υπάρχουν 3 εκατ. Έλληνες πρώτης και δεύτερης γενιάς. Ανήκω σε αυτούς, ξενιτεύτηκα το 2007, επί "παχέων αγελάδων", όταν κάποιοι άναβαν τα πούρα με πεντάευρα.
  Πρώτη παρατήρηση, ούτε το 2007 είχε η γενιά μου ιδιαίτερη όρεξη για παιδιά. Μεγαλώσαμε ως αιώνιοι έφηβοι, με την δικιά μας μάνα να έχει έτοιμο το φαγητό, να πλένει τα ρούχα, αιώνιοι φοιτητές, νεανίζοντες, ανεύθυνοι. Αν κάνουμε παιδιά θα πρέπει να ξυπνάμε εμείς μέσα στη νύχτα για τις πάνες, για να πάμε στη δουλειά, κτλ. Δυστυχώς οι συνομήλικοί μου είναι αιωνίως ανεύθυνοι έφηβοι. Τώρα φταίει το μνημόνιο, αλλά το βρίζουμε όλη μέρα στο twitter, από το κινητό μας. Ούτε επανάσταση δεν θέλουμε, μακάρι να συνέβαινε κάτι τέτοιο, απλά θέλουμε να πούμε την πιο έξυπνη ατάκα στα social media και να είμαστε προστατευόμενα μέλη στη φορολογική δήλωση του μπαμπά. Γλυκιά ζωή. Θα μπορούσα να επικαλεστώ άπειρα παραδείγματα γνωστών μου, αλλά το πινακάκι τα λέει όλα. Πτώση της γεννητικότητας παράλληλη με την άυξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ! Άρα κάτι άλλο φταίει κι όχι η πτώχευση.
  Δεύτερη παρατήρηση, μετανάστευση. Γερμανία και Αγγλία δέχονται στον 21ο αιώνα μετανάστες κατά 60% πτυχιούχους, κυρίως Ευρωπαίους. Η πρόταση για ομόθρησκους είναι σωστή, αλλά πρέπει να τους προσελκύσουμε. Πλην των σφαζομένων, αυτή την στιγμή που μιλάμε, Συρίων Ελληνορθοδόξων, ποιός άλλος θα έρθει σε μια χώρα με 200 φόνους το χρόνο στην πρωτεύουσα της, γεμάτη ΑΚ-47, λοιμώδεις νόσους της προβιομηχανικής εποχής (ελονοσία στην Σπάρτη), με αρνησιδικία αν τύχει και πάει σε κάποιο δικαστήριο, με σφυροδρέπανα και νεοναζί; Και που να δουλέψουν;
  Oι έντιμοι μορφωμένοι Ευρωπαίοι που μεταναστεύουν πηγαίνουν στην Ιταλία (Ρουμάνοι), Γερμανία, (Πολωνοί, έπονται όλοι οι άλλοι), Μεγάλη Βρετανία (τα ίδια).
  Τρίτη παρατήρηση, προξενικές υπηρεσίες. Γεννήθηκε το παιδί μου μετά την Τρίτη Ελλαδική Χρεωκοπία. Ο προξενικός υπάλληλος μου είπε, ευγενέστατα, πως θα τους διευκόλυνα αν πήγαινα στην Ελλάδα για διαβατήριο, αλλιώς θα έπαιρνε μήνες να εκδώσουν οι ίδιοι. Έχουμε στερηθεί και τα πολιτικά μας δικαιώματα. Αυτά τα πράγματα δεν κοστίζουν, είναι πολιτικές επιλογές. Καταλαβαίνω πως δεν είμαστε δα και παρανόμως εισελθόντες Αφγανοί, αλλά νομίζω πως δικαιούμαστε κι εμείς χαρτιά και ψήφο.
  Τέλος, κάτι που ισχύει στο Ισραήλ. Καλό θα ήταν να υπάρχει πρόβλεψη για επίστρατους από το εξωτερικό. Εκτός εάν πιστεύουμε πως δεν θα γίνει πόλεμος, ή αν γίνει θα κρατήσει 12 ώρες. Και βεβαίως αύξηση της θητείας και κατάργηση των κληρωτών σε ΠΑ, ΠΝ, μπας και επανδρωθεί καμία μονάδα. Και, μια που αναφέρθηκε η ισότητα, πιθανώς και στράτευση των γυναικών. Ξέρω πως είναι της μόδας τα δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις, αλλά πρέπει να αντιληφθούμε πως είμαστε έθνος ανάδελφο, με αντίπαλο αριθμητικά υπέρτερο. Κάποια πράγματα είναι μονόδρομος.

  Αλλιώς, δεν πειράζει, τι να κάνουμε, όπως είπε κι Μπάρμπα-Μακρυγιάννης πάντα μας χαλάνε τους Έλληνες και πάντα μένει μαγιά και ξαναγινόμαστε. Κάποια μαγιά θα μείνει.

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ ΝΚ 06/04/2013 00:41:20

   Δεν εχουν πια δικαιωμα τα ελληνικα προξενεια να εκδιδουν διαβατηρια. Απο το 2006 (αν δεν κανω λαθος) τα διαβατηρια τα εκδιδει αποκλειστικα η Ελληνικη Αστυνομια. Τα προξενεια πλεον απλως διαβιβαζουν τις αιτησεις στην ΕΛ.ΑΣ, η οποια μετα τους στελνει τα διαβατηρια για να τα παραδωσουν στους δικαιουχους. Για λογους οικονομιας εχει μειωθει η συχνοτης των διπλωματικων ταχυδρομειων, εχουν κλεισει η συγχωνευθει πολλα προξενεια και εχει μειωθει (και με απολυσεις) το προσωπικο τους. Εξ ου και οι μεγαλες καθυστερησεις. Τα παραπανω εξηγουν την συμβουλη που σας εδωσε ευγενικα ο προξενικος υπαλληλος.

  • nikias avatar
   nikias @ ΝΚ 06/04/2013 02:10:15

   ΟΡΘΟΤΑΤΑ !!!!!

 34. dim avatar
  dim 05/04/2013 21:55:54

  Η λύση είναι απλή:

  'Οποια γυναίκα μετά τα 30 της δεν έχει κανένα παιδί, θα πληρώνει έκτακτο φόρο 3.000 ευρώ ανά έτος

  Όποια γυναίκα έχει 1 παιδί θα πληρώνει 1500 ευρώ

  Όποια έχει 2 παιδιά δεν θα πληρώνει τίποτα

  Για κάθε παιδί πάνω από τα 2, θα παίρνει 4.000 ευρώ ετησίως επίδομα...

  Να δεις μετά πως θα τρέχουν όλες να κάνουν 3 και 4 παιδιά...

  • Δαίμων avatar
   Δαίμων @ dim 05/04/2013 22:03:05

   Άσε τις σαχλίτσες Dim. Αυτά ούτε για πάνες δε φτάνουν

   • Δαίμων avatar
    Δαίμων @ Δαίμων 05/04/2013 22:04:13

    Πόσο άσχετος είσαι ρε άνθρωπε; Άμα δεν ξέρεις μη μιλάς καθόλου. Η σιωπή είναι χρυσός.

 35. akenaton avatar
  akenaton 05/04/2013 22:22:31

  Κοιτάζοντας ένας ψύχραιμος αναγνώστης την καμπύλη του μέσου όρου παιδιών ανά οικογένεια που περιλαμβάνει στο άρθρο του ο αγαπητός αρθρογράφος, αντιλαμβάνεται αμέσως πόσο αστήρικτες είναι οι αιτιάσεις πως δήθεν για την υπογεννητικότητα φταίει η οικονομική κρίση και η φτώχεια! Εξάλλου, μια ματιά στον παγκόσμιο χάρτη γεννητικότητας, θα μας αποκαλύψει περίτρανα πως τα μεγαλύτερα νούμερα αφορούν τις φτωχότερες χώρες. Αυτά, χωρίς να παραβλέπω το γεγονός πως η υπογεννητικότητα ΕΙΝΑΙ ένα πρόβλημα για το Έθνος μας. Σημειώνω όμως πως εξακολουθούμε να το βλέπουμε οι περισσότεροι από λάθος πλευρά. Οι αντιπαροχές σε χρήμα (επιδόματα) και οι αποκρουστικές αντιπαροχές σε είδος (μόρια για διορισμό, βαθμοί εισαγωγής στα ΑΕΙ, μικρότερη θητεία, κλπ) έχουν μετρήσει τον βίο τους και δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Μάλιστα κατά την γνώμη μου οι δεύτερες πρέπει να κοπούν άμεσα λόγω καταστρατήγησης κάθε ένοιας ισονομίας και ίσων ευκαιριών. Χρειάζεται καινούρια οπτική, σε ένα κοινό πρόβλημα όλων σχεδόν των αναπτυγμένων χωρών. Να υποθέσω στο τέλος, πως όταν (και αν τελικά) φτωχύνουμε πραγματικά, μπορεί και να λύσουμε στην πράξη και το πρόβλημα. Κάντο όπως οι Ινδοί, οι Πακιστανοί, οι Μπαγκλαντεσιανοί, οι Αφρικανοί, κλπ .....

 36. MCA avatar
  MCA 05/04/2013 23:37:46

  Το Ελληνικό δημογραφικό πρόβλημα είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε σειρά πρόβλημα της χώρας μετά την οικονομική κρίση και την εισβολή των ξένων. Κίνητρα και Παιδεία είναι η λύσεις του προβλήματος. Τα κίνητρα για τις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω πρέπει να είναι οικονομικά, κοινωνικές παροχές, βρεφονηπιακοί σταθμοί, προστασία των εργαζόμενων γυναικών, ειδικά του ιδιωτικού τομέα που είναι πολίτισες β΄ κατηγορίας σε σχέση με του δημοσίου, έξτρα μόρια σε σχολές, σε προσλήψεις, μείωση των άχρηστων σχολών που παράγουν άνεργους πτυχιούχους οι οποίοι αργούν να μπουν στην ΄΄ζωή΄΄,στη βιοπάλη και συνεπώς να κάνουν οικογένεια κ.λ.π. Η ΠΑΙΔΕΙΑ είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας. Περιλαμβάνει σχολική εκπαίδευση, από μικρή ηλικία για την αξία της οικογένειας, τον προορισμό του ανθρώπου πάνω στη γη, την διαιώνιση του είδους, την γιγάντωση του Έθνους. Σωστή διαπαιδαγώγηση από τους γονείς με τις παραπάνω αξίες, οι οποίες αποτελούν προστασία από τα τυχάρπαστα LIFE STYLE σερβιριζόμενα υποπροϊόντα των ΜΜΕ. Ειδικά οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες σε μικρότερο βαθμό, παραμυθιάστηκαν άσχημα τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα γελάω με τα αμέτρητα ΄΄σοβαρά΄΄ άρθρα και εκπομπές που διάβαζα και έβλεπα περί καριέρας και εάν ή γυναίκα πρέπει να διαλέξει την οικογένεια ή την καριέρα και εάν αυτά τα δύο συμβαδίζουν. Όλες οι Ελληνίδες κατά περίεργο τρόπο τα προηγούμενα 10 με 15 χρόνια έκαναν καριέρα, πάνω σε τι δεν ξέρω. Έτσι χωρίς ζώνες άμυνας και αντισώματα, φούσκωναν τα μυαλά των Ελληνίδων και που μυαλό για οικογένεια. Δυστυχώς όταν ο χρόνος κυλούσε και τα μυαλά έμπαιναν στην θέση τους τότε ήταν πολλές φορές αργά…. Η γυναίκα είναι αυτή που κρατάει το σπίτι και την οικογένεια. Είναι η συγκολλητική ουσία της οικογένειας, Ο άνδρας ακολουθεί προσαρμόζεται, προστατεύει, μοχθεί για να φέρει εισόδημα στο σπίτι. Η έξυπνη γυναίκα κάνει τον άντρα σπιτόγατο και του αυξάνει το ενδιαφέρον για προσφορά και βοήθεια εντός και εκτός του σπιτιού. Εάν δεν προσεχθεί από την πολιτεία και από τον άντρα της, ειδικά όταν είναι εργαζόμενη τότε το θέμα με τις γεννήσεις είναι δύσκολο.
  Και επιτέλους τι νόημα έχει η ζωή εάν όταν μεγαλώσεις δεν αφήσεις απογόνους. Για ποιόν να αγωνίζεσαι και να μοχθείς για τον εαυτό σου; Καταντάει λίγο βαρετό με τα χρόνια.

 37. roadrunner avatar
  roadrunner 05/04/2013 23:38:27

  Εύγε κ. Μητραλέξη που αναδείξατε το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας μας,
  με το άρθρο σας. Το νούμερο ένα, εθνικό πρόβλημα οπωσδήποτε.
  Υπογεννητικότητα προϋπάρχουσα,
  που τροφοδότησε και ενέτεινε την μνημονιακή υπογεννητικότητα
  και επιπλέον μνημονιακή μετανάστευση: συνδυασμός εθνοκτόνος !
  Οφείλει η πολιτεία να πάρει κατεπείγοντα μέτρα ΧΘΕΣ.

 38. Δρίμακος avatar
  Δρίμακος 05/04/2013 23:49:50

  Θά ᾽ταν ἐνδιαφέρον νὰ ἔβλεπε κανεὶς κάποια, προσωρινὰ ἔστω,
  στοιχεῖα γιὰ τὸν δείκτη γεννητικότητας στὴν Ἑλλάδα
  μετὰ τὸ 2005
  (ὁπότε καὶ σταματοῦν οἱ ἐνδείξεις στὸ ραβδόγραμμα τῆς κυρίας ἀνάρτησης)
  καὶ μέχρι σήμερα.

  Μπορεῖ κανεὶς ἀπ᾽ τοὺς (συν-)σχολιαστὲς νὰ βρεῖ κάτι ἀξιόπιστο (ὄχι συνομωσιολογικὸ) στὸ Διαδίκτυο καὶ νὰ μᾶς ῾῾ἀνοίξει σύνδεσμο῾῾ πρὸς τὰ ᾽κεῖ ;

  Νομίζω ὅτι μόνο ἐπὶ τῇ βάσει συγκεκριμένων, ἀριθμητικῶν στοιχείων μποροῦμε ν᾽ ἀξιολογήσουμε ἐπακριβῶς τὴν ἐπίπτωση τῆς ἐκπτώχευσης γενικότερα καὶ τοῦ ἑλληνικοῦ Μνημονίου εἰδικότερα στὶς δημογραφικές μας προοπτικές. Ἔχει μιὰ μικρὴ σημασία.

  Διακινδυνεύω, ὡστόσο, μιὰ πρόβλεψη, κι ἂς μὲ ποῦν "Κασσάνδρα" :
  Μὲ βάση τὴν διεθνῆ ἐμπειρία λέγεται ὅτι σὲ ὅποια (ΜΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ, βεβαίως) χώρα ἐμφανίσθηκε τὸ ΔΝΤ, τὰ δημογραφικά της πῆραν τὴν κατιοῦσα.
  Δὲν θ᾽ ἀποτελέσουμε, φοβᾶμαι, ἐξαίρεση.
  Ἀπ᾽ τὴν ἄλλη, πάλι, ἔχει γραφεῖ ὅτι οἱ ἀγωγὲς κι οἱ αἰτήσεις γιὰ διαζύγια στὸ Πρωτοδικεῖο Ἀθηνῶν μετὰ τὸ 2010 ἔχουν καταγράψει σαφῆ μείωση σ᾽ ἀπόλυτα μεγέθη.
  Ποιά νά ᾽ναι ἄραγε ΣΗΜΕΡΑ ἡ ἀκριβὴς ἔκταση τοῦ προβλήματος ;

 39. Πα-Λαζ avatar
  Πα-Λαζ 06/04/2013 12:21:40

  κύριε Μητραλέξη,
  συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας να ασχοληθείτε με αυτό το τεράστιο θέμα. Από τον διάλογο που επακολούθησε, το θέμα της υπογεννητικότητας αντιμετωπίστηκε παράλληλα με το πρόβλημα της άναρχης λαθρομετανάστευσης, ως γεννεσιουργές αιτίες για τον αφανισμό του έθνους μας.
  Επειδή ακριβώς εργάζομαι ως ελεύθ. επαγγελματίας στο κέντρο της Αθήνας τουλάχιστον 12 ώρες ημερησίως, επειδή έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο και επειδή μεγαλώνω παιδιά, αυτά τα θέματα με έχουν προβληματίσει τα μάλα και παραθέτω τις σκέψεις μου επ΄αυτών:
  Α. Αιτίες
  1. Το πρόβλημα ξεκινάει από την ανατροφή των παιδιών μας (οικογένεια, σχολείο, κοινωνία) και ειδικά των κοριτσιών μας. Ενώ κάποτε το πρότυπο ήταν η δημιουργία οικογένειας, την δεκαετία του '80 (διακυβέρνηση παπατζή του 2ου)το κοινωνικό πρότυπο έγινε να (ύπερ)καταναλώνουμε, να ζούμε πλουσιοπάροχα, χωρίς να δουλεύουμε.
  2. Παράλληλα με αυτό το φαινόμενο ξεκίνησε μία στοχευμένη (;) προσπάθεια αφελληνισμού της παιδείας, από την εποχή του Γ. Ράλλη με την κατάργηση των Αρχαίων και της καθαρεύουσας, η οποία συνεχίστηκε επί παπατζή του 2ου και γιγαντώνεται σήμερα (Ρεπούση, Βερέμης κ.ά), όπου η οποιαδήποτε αναφορά στην ιστορία μας, την λαϊκή μας παράδοση και τον πολιτισμό μας, αντιμετωπίζεται ως ρατσισμός από τους αρνησιπάτριδες που παριστάνουν τους αριστερούς ή (σπανιότερα) τους δεξιούς.
  Οπότε γιατί να κάναμε παιδιά αφού νιώθαμε ότι καλοπερνάμε, ότι μας καταξιώναν ως πολίτες το άραγμα, η λούφα και το ζείν πολυτελώς με δανεικά;
  Γιατί να κάνουμε παιδιά να υπηρετήσουν την πατρίδα, αφού πατρίδα μας είναι όλη η γή, αφού δεν υπάρχουν πατρίδες σύμφωνα με τα "αριστερά" και δεξιά υποχείρια της παγκοσμιοποίησης;
  3. Με την πλήρη υποδούλωση της πατρίδας μας στους τοκογλύφους δυνάστες της (επί παπατζή του 3ου), δίνεται και η χαριστική βολή. Πλέον δεν θέλουμε να κάνουμε παιδιά γιατί τα χρήματα είναι πολύ λίγα.
  Αλήθεια οι πομάκοι, που βλέπω στην γειτονιά μου στον Κολωνό, να τεκνοποιούν συνέχεια, έχουν τόσα λεφτά; Όχι βέβαια, απλά έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την οικογένεια.
  4. Η 4η αιτία που επιτείνει το πρόβλημα είναι η λειψανδρία. Τα κορίτσια δεν βρίσκουν άντρες και μην γελάσετε με αυτό, δυστυχώς είναι η αδήριτη πραγματικότητα.
  Πολύ βρώμικο ρόλο σε αυτό έχουν παίξει τα ΜΜΕ. Το πρότυπο του στιβαρού άντρα που έχει λόγο και σοβαρότητα (παλιές ελληνικές ταινίες), αντικαταστάθηκε με τα αγοράκια που είναι gay, αμφί, θηλυπρεπή, "φυσιολογικά" και πάνω απ' όλα επιτυχημένα επαγγελματικά και αποδεκτά κοινωνικά, στα σκουπίδια της ιδιωτικής τηλεόρασης.
  Στην εποχή μας οι αδελφές είναι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, μαζί με τους δολοφόνους βιαστές (Πάρος), τους αρνητές στράτευσης, τους αναρχοφασίστες δολοφόνους κ.ά.
  Όλες αυτές οι αιτίες και η χρονική τους εκδήλωση αποτυπώνονται στον Πίνακα του κου Μητραλέξη.

  Β. Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
  1. Δημιουργία μιάς αμιγώς Ελληνοκεντρικής παιδείας, όπου τα παιδιά μας και τα παιδιά των μεταναστών που φοιτούν στα σχολειά μας, θα μαθαίνουν σωστά την γλώσσα μας, τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας, θα κοινωνούν στα νάματα της λαϊκής μας παράδοσης (τραγούδι, χορός). Η γραμμή κρούσης του Ελληνισμού απέναντι στους εσωτ και εξωτ. εχθρούς του, είναι όλη αυτή η τεράστια πνευματική δημιουργία, που γεννήθηκε σε αυτόν τον τόπο και κατέκλυσε ολάκερη την οικουμένη.
  Δεν χρειάζονται επιπλέον κονδύλια γι΄αυτό. Χρειάζονται αφενός μεν η χάραξη πολιτικής από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και εκπαιδευτικοί που θα δουλεύουν, θα ελέγχονται και θα αξιολογούνται.
  Χαρακτηριστικά να σας πώ ότι για παράδειγμα ποτέ δεν κατάλαβα, γιατί δεν γίνεται μάθημα, όταν οι εκπαιδευτικοί έχουν συνέλευση.
  Να επισημάνω εδώ, ότι κατ΄εμέ συνένοχοι στην καταστροφή της χώρας και της παιδείας είναι και οι εμετικοί συνδικαλιστές (ειδικά της εκπαίδευσης), που απαιτούν να καλοπληρώνονται χωρίς κανέναν έλεγχο και δουλεύοντας ελάχιστα.
  2. Πολιτική στήριξης των γεννήσεων.
  α. Ξέρω αρκετές κοπέλες που θα ήθελαν παιδί, έχουν τα οικονομικά μέσα, αλλά δεν βρίσκουν σύντροφο. Γιατί να μην δώσουμε κίνητρα σε αυτές τις κοπέλες να κάνουν μονογονεϊκές οικογένειες; Μήπως η Εκκλησία πρέπει να καταστήσει σαφές ότι και αυτέ οι ηρωΐδες μάνες είναι αποδεκτές στου κόλπους της και έχουν την στήριξή της; Μήπως πρέπει τα ΜΜΕ και τα σχολεία να προσπαθήσουν και για την αποδοχή αυτών των οικογενειών από το κοινωνικό σύνολο;
  β. Μεγάλες φοροαπαλλαγές (προοδευτικά), γι΄αυτούς που κάνουν 1, 2, 3 κλπ παιδιά, εφόσον τα παιδιά τους φοιτούν σε ελληνικό σχολείο.
  γ. Να φορολογηθούν περισσότερο, όσες γυναίκες δεν τεκνοποιούν. Κατά την άποψή μου, ειδικά οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι που μένουν στο 1 παιδί, ή δεν κάνουν κανένα, πρέπει να φορολογούνται επιπλέον για να καλύπτονται τα έξοδα της ανατροφής παιδιών ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών. Τα δε επιπλέον φορολογικά έσοδα να πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο γι΄αυτόν τον σκοπό.
  3. Μεταναστατευτικό
  i. Υπάρχουν μετανάστες που μπορούν να αφομοιωθούν από την Ελληνική κοινωνία. Είναι οι προερχόμενοι από χώρες της Ανατ. Ευρώπης, οι μετριοπαθείς μωαμεθανοί (αλεβίτες, κούρδοι, σούφι κ.ά). Γι΄αυτούς πρέπει κατά την άποψή μου να θεσπιστεί ένα υφυπουργείο ¨Εξελληνισμού αλλογενών", εντός του Υπ. Παιδείας. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν την γλώσσα μας, τα ήθη μας και τα έθιμά μας. Τονίζω ότι δεν χρειάζονται άλλοι διορισμοί εκπαιδευτικών για να γίνει αυτό.
  Υπερεπαρκούν οι υπάρχοντες, που εργάζονται το 1/4 των ωρών που δουλεύω εγώ, με το 1/10 του καθημερινού μου άγχους και για εννέα μήνες τον χρόνο.
  ii. Υπάρχουν μετανάστες που δεν αφομοιώνται με τίποτα.
  Βλέπω κάθε Παρασκευή τους φανατικούς, που πηγαίνουν στα δεκάδες παράνομα τζαμιά, με τα σαρίκια τους, τις γεννειάδες αλλά Μπίν Λάντεν και το μίσος στο βλέμμα τους όταν τους κοιτάς κατάματα.
  Αυτοί μας μισούν, ονειρεύονται πότε θα κυριαρχήσουν, πότε θα αντιμετωπίζουν όλες τις γυναίκες σαν ζώα (όπως κάνουν στις πατρίδες τους - έχω ιδία γνώση του θέματος-), πότε θα κάνουν αυτόν τον τόπο Λιβύη, πότε θα σφάξουν τους απίστους που αντιδρούν. Αυτούς τους ρατσιστές ισλαμοφασίστες πρέπει να τους πετάξουμε έξω χθές!!!!!!
  Και οι ταγματασφαλίτες του ισλαμοφασισμού ("αντιρατσιστές", "αντιφασίστες", κ.ά.), που προσδοκούν στις ψήφους των παρανόμως ελληνοποιηθέντων ισλαμοφασιστών, να ξέρουν ότι με την πολιτική της υποστήριξης τέτοιων φαινομένων, εγκληματούν κατά του εαυτού τους, των γυναικών τους και των κοριτσιών τους (το έγκλημα εις βάρος της πατρίδας δεν το αναφέρω γιατί δεν αισθάνονται πατρίδα).
  4. Αποφυγή εκτρώσεων (300.000!!!! ετησίως)
  Να δημιουργηθεί (με μετατάξεις, όχι νέους διορισμούς), ειδική κοινωνική υπηρεσία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
  Οι "γιατροί" και οι "κλινικές" που κάνουν εκτρώσεις, να υποχρεώνονται να καλούν κοινωνικούς λειτουργούς από αυτήν την υπηρεσία, οι οποίοι θα προσπαθούν αν δώσουν λύση στο πρόβλημα, χρησιμοποιώντας παράλληλα ανθρώπους, που θέλουν είτε να υιοθετήσουν, είτε να αναθρέψουν παιδί, είτε να λειτουργήσουν ως ανάδοχος γονέας (από αρχείο που θα τηρείται και θα ελέγχεται στην ίδια υπηρεσία).
  Την τελική απόφαση για την έκτρωση, να την παίρνει η κοπέλα, αφού την ενημερώσουν οι κοινωνικοί λειτουργοί για τις ολέθριες συνέπεις της έκτρωσης και τις δυνατότητες που έχει στην διάθεσή της για την κυοφορία του εμβρύου.

  Ελπίζω να συνέβαλλα στον γόνιμο διάλογο που διαμοίβεται πάνω στο άρθρο σας.
  Με εκτίμηση
  Π.Λ.

 40. λαλακης avatar
  λαλακης 06/04/2013 12:51:59

  Φυσιολογικη εξελιξη η μειωση του πλυθησμου .
  Ειναι η φυσικη αντιδραση στην οικονομικη καταρρευση.
  Αντιθετα στην Αφρικη παρα το χαος και τη διαλυση που επικρατει
  κοντρα στην πραγματικοτητα γεννοβολουν και πεθαινουν απο πεινα.
  Απο τη στιγμη που το κρατος επελεξε την διαλυση της ιδ οικονομιας
  και το πνιξημο στους φορους οι ανθρωποι κανουν 1 η και κανενα παιδι.
  Το φαινομενο δεν ειναι μονο Ελληνικο αλλα εχει συναντηθει και σε αλλες
  κοινωνιες πχ μετασοβιετικη Ρωσια.
  Επισης δεν υπαρχει λογικη στο να εχει η Ελλαδα 10 εκ κατοικους
  αντι για 5.
  Νομιζω οτι με 5 εκ κατοικους η χωρα θα ηταν καλυτερα.

 41. Θ.Γ. avatar
  Θ.Γ. 06/04/2013 14:21:26

  Η λύση του δημογραφικού προβλήματος επιτυγχάνεται με τα εξής δύο:

  1) Σύνδεση της μελλοντικής κρατικής σύνταξης του πολίτη με τον αριθμό των απογόνων του (συμπεριλαμβανομένου υιοθετημένων). Ο τρόπος αυτός έχει συζητηθεί στην φθίνουσα δημογραφικά Εσθονία. Έτσι θα συνδεθεί η μελλοντική σύνταξη του καθενός με την συνεισφορά του στην δημιουργία της μελλοντικής γενιάς η οποία είναι αυτή που θα στηρίζει τη μελλοντική σύνταξη της προηγούμενης. Π.χ. όποιος πολίτης δεν γεννά απογόνους θα δικαιούται για παράδειγμα 1/4 κρατικής σύνταξης, ο πολίτης που γεννά 1 απόγονο θα δικαιούται μισή κρατική σύνταξη, αυτούς που γεννά 2 απογόνους τα 3/4 της προβλεπόμενης κρατικής σύνταξης, αυτός που γεννά 3 απογόνους ολόκληρη, κ.ο.κ.

  2) Άμεση ποινικοποίηση των αμβλώσεων, κατά το πρότυπο της Ιρλανδίας (η οποία το έχει αποφασίσει με δημοψήφισμα). Επιπροσθέτως, θεσμική αναβάθμιση των εμβρύων σε ανθρώπινα όντα, με πλήρη δικαίωμα ζωής, και κακουργηματική δίωξη των εγκύων που τα απορρίπτουν. Σε ειδικές παιδουπόλεις, και σε συνεργασία με την εκκλησία που είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός της χώρας, το κράτος θα αναλάβει την ανατροφή των παιδιών που γεννιούνται αλλά οι γονείς τους δεν θέλουν να τα αναθρέψουν.

 42. Ρηνα avatar
  Ρηνα 06/04/2013 18:11:18

  Θα προσθεσω και το δικο μου σχολιο μετα απ οσα διαβασα: Τυχαινει στη ζωη μου να επικοινωνω αμεσα με καμμια δεκαρια περιπου πολυτεκνες οικογενειες και αλλες τοσες απλα τις γνωριζω. Ολες εχουν απο 4 παιδια μεχρι 9! Ολες τις ηλικιες, απο μωρα μεχρι παντρεμενα και με επισης αρκετα μωρα...Καμμια απο αυτες τις οικογενειες δεν σκεφτηκε οταν δημιουργουσε ανθρωπους ουτε αν θα εχουν τα παιδια κομπιουτερ, ουτε αν θα καταφερουν να μαθουν μια ξενη γλωσσα ουτε αν θα εχουν στη ζωη τους καποια ασφαλεια. Μαλιστα δυο απ αυτες ειναι οικογενειες ιερωμενων και καποια φορα ρωτησα απορημενη: μα δεν ανησυχειτε για το μελλον;δεν φοβαστε; και μου απαντησε ο παπας -εγω δεν φοβαμαι τιποτα γιατι ειμαι βεβαιος οτι οποιος κανει το θελημα του Θεου δεν εχει τιποτα να φοβαται....Ολα τα παιδια του σπουδασανε και τα μεγαλυτερα καλοπαντρευτηκαν και ζουν ευτυχισμενα, παιζοντας μεταξυ τους ,αλλα και με αλλες πολυτεκνες οικογενειες , σχηματιζοντας ενα λοχο, χωρις να χαζολογανε αβουλα στη τηλεοραση, με μυαλο που μαθαινει να επινοει, να δινει λυσεις, να μηχανευεται και γιατι οχι να παραδειγματιζει ολους εμας που θελουμε το σπιτι της Μπαρμπι, τη λαλαλουπσι που αναθεμα κι αν ξερω τι ειναι, το γιογιο του Μπομπ του σφουγγαρακη και αλλα τετοια, για να ικανοποιησουμε τα παιδια και τα εγγονια μας αλλιως δεν ειμαστε in.
  Αυτοι απλα ζουνε αμεριμνα και το περιεργο ειναι οτι ολοι πανε καλα και ειναι ευτυχισμενοι. Αυτη την ευτυχια που ειναι ΟΡΑΤΗ τη σχολιαζουν μαλιστα χαμηλοφωνα ολοι γυρω τους. Και δεν τους την εμποδιζει οτι δεν τους βαζουν σε ενοικιαζομενα σπιτια, καποια στιγμη αξιωνονται και φτιαχνουν τη δικη τους φωλια και τη χαιρονται παραπανω. Ειναι η προκληση της φιλοσοφιας αυτης της ζωης,μια προκληση που φαινεται διαιωνιζεται στις οικογενειες αυτες. Πολλες φορες σκεφτηκα το γιατι τοση ευτυχια σ αυτες τις ψυχες που δεν τις αγγιζουν οι κρισεις και οι επικρισεις και βαδιζουν τα μονοπατια της ζωης με ολες τις δυσκολιες αλλα και με τις λυσεις. Απαντηση βρηκα μονο μια: ειναι ευλογημενες οικογενειες και την ευλογια καμμια κριση δεν μπορει να σου την παρει...

  • λαλακης avatar
   λαλακης @ Ρηνα 06/04/2013 21:37:25

   κα Ρηνα
   Πρωτα πρωτα για ποιο λογο κανεις να κανει 9 (!!) παιδια.
   Θα τα βγαλει παμφτωχα το πιθανοτερο χωρις ευκαιριες για
   μορφωση εξελιξη κλπ
   Το να λες κανω 10 παιδια και τα ριχνω μετα στο Θεο
   ''να τα θρεψει αυτος'' δειχνει και ανωριμοτητα και ανοησια
   και αγγιζει τα ορια της βλασφημιας. Προκαλεις το Θεο.
   Διαβαζω αποψεις εδω που απαιτουν(!!) υπερφορολογηση οσων
   προνοησαν να κανουν 1 παιδι η και κανενα λογο φτωχιας
   Προτιμησαν δηλ να μη βγαλουν μια δυστηχισμενη υπαρξη παραπανω
   και πρεπει να τιμωρηθουν για αυτο!!
   Ο Νικολαε Τσαουσεσκου εφαρμωσε υπερφορολογηση οσων δεν εκαναν παιδια η ειχαν 1 παιδι. Το αποτελεσμα τραγικο ,
   παιδια υποσιτισμενα , να κοιμουνται στους υπονομους
   να ζητιανευουν γιατι καποιοι νοσηροι εγκεφαλοι ηθελαν
   να δημιουργησουν μια κομμουνιστικη ρουμανικη αυτοκρατορια.
   Ξερεις κα Ρηνα ποσες πολυτεκνες οικογενειες σημερα δεν μπορουν
   να βρουν ουτε φαγητο στα παιδια τους ;
   Ποιος θα τα ταισει το κρατος η θα τα αφησουν στα ιδρυματα;
   Aπο τη στιγμη που το κρατος ειναι ανευθυνο και ανυπαρκτο
   πρεπει να ειμαστε υπευθυνοι εμεις και ας αφησουμε το Θεο
   μακρια απο τις δικες μας ανοησιες.

   • Κυθήριος Τ. avatar
    Κυθήριος Τ. @ λαλακης 06/04/2013 23:38:33

    κ.λαλάκη,ἡ ἀγαπητή Ρήνα αὐτά πού εἶπε εἶναι σέ τέτοιο μῆκος κύματος,πού οὔτε κάν ἡ σκέψη σου μπορεῖ νά φτάσει...

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ Κυθήριος Τ. 07/04/2013 12:15:16

     Αγαπητε λαλακη, η φωνη της απολυτης λογικης που φυσικα εκπεμπεις δεν ειναι αυτη που παντοτε οδηγει τις πραξεις της ζωης.Δεν χρειαζεται να σου απαριθμησω εδω ολη την Ελληνικη ιστορια απο τη μια, ουτε τα απειρα θαυματα που μας εχουν συμβει ειτε συλλογικα ειτε ατομικα απο την αλλη...Ομως αυτο που ειπες να αφησουμε το Θεο μακρυα απο τις ανοησιες μας με ....σκοτωσες λαλακη. Με σκοτωσες γιατι αν Του κλεισουμε τη πορτα και του πουμε Εσυ στα δικα Σου και μεις στα δικα μας ειναι βεβαιον οτι τιποτα δεν θα κατορθωσουμε, μα τιποτα. Εστω και ....κρυβομενος απο ανθρωπους που δεν Τον παραδεχονται, κυβερνα τη ζωη μας και δεν μας αφηνει ερμαια σε δυναμεις που επιθυμουν να μας κατασπαραξουν. Ειναι αδυνατον πιστευω στη ζωη σου να μην εχεις νοιωσει ποτε την παρουσια Του. Αν οχι τοτε δεν το αντεληφθης και καποια στιγμη θα σου κανει αισθητη την παρουσια Του. Ομως και εδω αγαπητε υπαρχουν ανθρωποι που κυριολεκτικα εκλιπαρουν την παρουσια Του στις ζωες τους γιατι την εχουν γευτει καποια φορα και ξερουν....Η παρουσια δε αυτη γινεται με πολλους τροπους και ειναι ολοι απο Εκεινον: αλλος γιατρευεται θαυματουργικα, αλλος βγαινει απο μια εγχειρηση νικητης, αλλος γλυτωνει απο αυτοκινητιστικο, αλλος απο σεισμο, αλλος απο χιλια δυο που μπορω να σου απαριθμησω. Ολες οι παραπανω περιπτωσεις ανηκουν στην κατηγορια των ανθρωπων που πιστευουν και καποια στιγμη ζητουν τη βοηθεια Του στα δυσκολα.
     Υπαρχει ομως κι αλλη κατηγορια ανθρωπων, αυτοι που πιστευουν πριν ερθουν τα δυσκολα και εχουν το θαρρος με αυτη τους τη πιστη να ορμησουν μεσα στο καμινι της ζωης και να κανουν και 9 και 10 παιδια και να πουνε οπως λεγαν οι παλιοι: ποσα παιδια εχεις; 10 του Θεου....
     Γιατι γνωριζουν ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ απο εμπειρια οτι πανω απο τις ευλογημενες οικογενειες τους στεκει ο Θεος που κανονιζει.
     Και τις δυο κατηγοριες ανθρωπων τις ευλογει ο Θεος και της πρωτης ωρας και της τελευταιας, αρκει να το κανουν με τη ψυχη τους. Τον υπολογισμο δεν θελει ο Θεος, εκει Τον προκαλουμε.
     Τον υπολογισμο και τον εγωϊσμο. Σημερα λοιπον που ειναι της Σταυροπροσκυνησεως κανε το Σταυρο σου μυρισε το δενδρολιβανο που μοιραζει η εκκλησια μας και μην σκανδαλιζεσαι απο αυτους που γεννουν με πιστη. Να ευχεσαι να γινουν σωστα Ελληνοπουλα και σωστοι Χριστιανοι γιατι αυτα τα παιδοπουλα μεγαλωνουν με Χριστιανικες αρχες και ειναι η ελπιδα της πατριδας μας.
     Χρονια σου Πολλα.

     • *Mara* avatar
      *Mara* @ Ρηνα 07/04/2013 15:52:44

      Αγαπητοί Ρήνα και Κυθήριε,
      ταυτίζομαι απόλυτα με τις απόψεις σας.
      Οι άνθρωποι που δημιουργούν συνειδητά μεγάλες οικογένειες, έχουν βαθιά πίστη στο θεό για αυτό έχουν την άμεριστη βοήθεια και προστασία του.
      Όσον αφορά τώρα το θέμα καριέρα ή οικογένεια για τις γυναίκες, είμαι απόλυτη. Οικογένεια πάνω από όλα... Δεν αποκλείω μία εργασία με νορμάλ ωράρια. Είναι δύσκολο αλλά μπορείς να τα καταφέρεις.
      Οι καριέρες όμως δεν χτίζονται με απλά ωράρια. Απαιτούνται 12ωρα εκτός σπιτιού.
      Οπότε...??? Ή δεν κάνεις παιδιά, ή τα αφήνεις στο έλεος..... ή είσαι τυχερή μέσα στην ατυχία σου σαν την αδελφή μου(χωρισμένη και εξ ανάγκης... έκανε καριέρα) και σου μεγαλώνει το παιδί η αδελφή σου (δηλ. εγώ...)
      Και φυσικά οικογένεια νωρίς.
      Το εφάρμοσα αμέσως μετά τις σπουδές (τέλος δεκαετίας ΄80 με αρχές δεκαετίας '90, κόντρα φυσικά στην "μόδα" της εποχής, με κάποιες φίλες και συμφοιτήτριες να μην θέλουν να ακούσουν για γάμο κάποιες άλλες που παντρευτήκανε λίγο αργότερα να μην θέλουν παιδιά για να ζήσουν το "όνειρο" των ταξιδιών, της ελευθερίας χωρίς ευθύνες και της διασκέδασης, ή όσες είχαν, να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ αφήνοντας τα παιδιά σε αλλοδαπές νταντάδες με τα γνωστά.... αποτελέσματα. Υπάρχουν βέβαια και αυτές που όταν θυμήθηκαν να κάνουν παιδιά, εκεί γύρω στα 40 δεινοπαθήσανε με εξωσωματικές και ελάχιστες τα καταφέρανε).
      Εν ολίγοις..., όταν η μάνα είναι απούσα και το ύψιστο καθήκον της ανατροφής των παιδιών περνάει σε τριτοδεύτερη μοίρα, οι συνέπειες στα παιδιά είναι ολέθριες και μη αναστρέψιμες. Όταν δε, το αντιληφθείς, είναι πολύ αργά.... Δυστυχώς στα παιδιά δεύτερη ευκαιρία δεν υπάρχει.
      Δεν μπορείς να τα μικρύνεις και να τα ξαναμεγαλώσεις...
      Το παιχνίδι το΄χεις χάσει....
      Και μετά... "φάε" καριέρα.
      Είναι τραγικό.

     • Κυθήριος Τ. avatar
      Κυθήριος Τ. @ *Mara* 08/04/2013 13:19:24

      Ἀγαπητή μου *Mara*,τῶρα εἶδα τό σχόλιό σου,σ' εὐχαριστοῦμε πολύ γιά τή συνεισφορά καί τῆς δικῆς σου πολύ ὄμορφης προσωπικῆς στάσης πάνω σ' αὐτό τό τόσο σπουδαῖο θέμα.
      Συμφωνοῦμε ἀπόλυτα καί νά προσθέσω,ὅτι καί ἡ σύζυγός μου δουλεύει ὥς καθηγήτρια,καί μέ τή βοήθεια τοῦ Θεοῦ,καταφέρνουμε καί ἀνατρέφουμε τά παιδιά μας στίς δύσκολες οἰκονομικές καί κοινωνικές συνθῆκες χωρίς νά χάνουμε τήν ἐλπίδα μας.

   • nikos avatar
    nikos @ λαλακης 23/04/2013 03:43:59

    Καλααα, και λεφτα που ειχαμε δεν εκαναν παιδια οι Ελληνίδες ! Ειχανε καλομαθει στη τεμπελια και στη καλοπερασή τους. Ασε , δυστυχως. Εγω ξερω οτι οσες μαναδες παλια εκαναν πολλα παιδια δεν χαθηκε κανενα. Ο καλος Θεούλης για ολα φροντισε, ολα βρηκαν το δρομο τους.

 43. εξωκοινοβουλευτική αριστερά avatar
  εξωκοινοβουλευτική αριστερά 06/04/2013 23:13:28

  Κυριε Μητραλεξη, ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ για το συγκεκριμένο άρθρο..Δυστυχώς η πλειονότητα των σχολιαστων αλλά κ'των ψηφοφόρων δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης.. Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία κ'η σκέψη μας επι του προβλήματος, θα εχουμε την τυχη των δεινοσαύρων..Ισως δεν ειναι απαραίτητη η ύπαρξή μας στην εξελιξη του ανθρώπινου είδους..

 44. ermis avatar
  ermis 07/04/2013 13:55:11

  έλληνας, υπάλληλος, τρίτεκνος με άνεργη σύζυγο, στο ενοίκιο, μηδέν ιδιοκτησία, 2500 ευρω εφορία. Κόπηκε το επίδομα τριτέκνων, μειώθηκε των πολυτέκνων. Μειώθηκαν οι μισθοί. Δουλειά δεν βρίσκουμε. Θέλαμε να κανουμε κι άλλα δύο παιδιά. Και δεκάδες σχόλια παραπάνω μιλούν για ιστορίες με αρκούδες.

 45. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 07/04/2013 21:50:57

  Το θέμα των παιδιών και του πλήθους ανα οικογένεια σε συνάρτηση με τα οικονομικά προβλήματα και τις δυσκολίες διαβίωσης συνήθως είναι αντιστρόφως ανάλογα.
  Διαφορετικά ολοι οι τσιγγάνοι πχ δεν θα έκαναν παραπάνω απο ένα παιδί..Οσο πιό ανεπτυγμένη είναι μια κοινωνία τόσο πιό πολύ πέφτει ο αριθμός των παιδιών ανα οικογένεια..
  Σοβαρό το πρόβλημα υπογεννητικότητας αλλά θέλει περισσότερο ανάλυση και ψάξιμο για τις αιτίες.Και κυρίως όχι επιφανειακή πολιτική στόχευση.
  Δηλαδή πριν 50 χρόνια ήταν καλύτερη η οικονομική κατάσταση της ελληνικής οικογένειας που είχε κατά μέσο ορο 4 παιδιά?

 46. ΑΦΡΟΔΙΤΗ avatar
  ΑΦΡΟΔΙΤΗ 08/04/2013 12:11:14

  Πολύτεκνη είχα την τύχη να γίνω προ κρίσης. Σε μικρή ηλικία αμέσως μετά τις σπουδές έκανα τα πιτσιρίκια μου το ένα πίσω από το άλλο (τέσσερα παιδιά). Δουλεύω ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια με σκληρά και απαιτητικά ωράρια. Προσπαθώ να ισορροπήσω οικογένεια και καριέρα. Δύσκολο πράγμα, προκλητικό. Τον καιρό των παχέων αγελάδων αντιμετωπίστηκα ως ούφο που έκανα παιδιά. Δε μετάνιωσα ποτέ. Συναισθηματικά είμαι πιο πλούσια από τον καθένα. Η καθημερινότητά μου είναι δύσκολη. Έχω όμως πίστη και ελπίδα. Αισθάνομαι βέβαια βαθιά προδωμένη από πολιτικούς και πολιτικές. Δυστυχώς το δημογραφικό ουδέποτε αντιμετωπίστηκε με σοβαρότητα. Ουδέποτε υπήρχαν κίνητρα για δημιουργία οικογένειας. Είμαστε δυστυχώς μικρόνοες. Σήμερα πια είναι αλήθεια ότι μόνο αντικίνητρα για δημιουργία οικογένειας παρέχονται. Φορολογούν τα παιδιά σα να είναι οι πολύτεκνοι φοροφυγάδες. Είναι ντροπή πραγματική. Είναι έγκλημα κατά της ελληνικής κοινωνίας. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, όμως, εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας κόντρα στις κασσάνδρες. Τα παιδιά μας και θα μορφωθούν και θα προσφέρουν στην κοινωνία γιατί μεγαλώνουν με αυτήν ακριβώς την εικόνα, της προσφοράς. Οι πολύτεκνες οικογένειες διδάσκουν στα παιδιά τους τί σημαίνει "μοιράζομαι" και "εκτιμώ¨αυτά που έχω. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. όλα είναι αποτέλεσμα σκληρής, ομαδικής δουλειάς και αγώνα.

  • *Mara* avatar
   *Mara* @ ΑΦΡΟΔΙΤΗ 08/04/2013 14:00:30

   Έτσι Αφροδίτη!!!
   Κόντρα στις Κασσάνδρες σε όλα τα επίπεδα....

  • nikos avatar
   nikos @ ΑΦΡΟΔΙΤΗ 23/04/2013 03:36:16

   εισαι Ελληνιδα ηρωιδα, μπραβο σου.
   Το προβλημα επι πλεον ειναι οτι δεν μας κυβερνουν ενθερμοι πατριωτες.
   Αυτοι που κανουν κουμαντα απο παλια στα πολιτικα πραγματα της Ελλάδος, δεν θελουν επ ουδενί να ανεβουν επάνω στην εξουσια οποιοι κι οποιοι.!! Γι αυτο ολος αυτος ο πουλημενος συρφετος που κυβερναει συνεχως την Ελλάδα χρονια πολλά τώρα ειναι ξενος με τα Ελληνικα συμφεροντα. Πατριωτισμος μηδεν εως ελαχιστος. Κυβερνουν δοσιλογοι και πρακτορες ξενων δυναμεων. Κυβερνουν προδοτες. Γι αυτο και συμβαινουν ολα αυτα τα ευτραπελα και τα παραξενα που δεν εχουν λογικη και καμμια πατριωτικη βαση. Και δεν βλεπω αν θα μας αφησουν να κυβερνηθουμε σωστα απο πραγματικούς πατριώτες ποτέ. !

 47. Ρηνα avatar
  Ρηνα 08/04/2013 15:00:16

  Αφροδιτη, ειστε η μαγια που θα φουσκωσει ολο το ζυμαρι του εθνους...

 48. Ρηνα avatar
  Ρηνα 08/04/2013 15:06:26

  Κυθηριε και συ επισης και ολοι οι ...τολμηροι. Εχει ο Θεος!
  Επειδη ξερω οτι εισαι καλος....μαθητης, σιγουρα δεν σου εχει διαφυγει η αναφορα του μακαριστου Αγιου γεροντα Ιωσηφ του Βατοπαιδινου που αρχιζει ως εξης:
  "θα γινει πολιτειακη ανωμαλια, μετα θα τραβηξει πισω το κεφαλαιο, το διεθνες,
  μετα θα απολυθουν ολοι οι υπαλληλοι..."
  Σου θυμιζει τιποτα;

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ Ρηνα 08/04/2013 15:42:44

   Πολλά Ρήνα μου...

 49. Zame avatar
  Zame 13/04/2013 15:39:26

  Σου αξιζουν πραγματικα συγχαρητηρια !!!Αφροδίτη!!!
  είσαι Η φωτεινή εξαίρεση.
  χμ..καλα που υπαρχουν & τετοια ..
  (γιατι ειμαστε ειδος κυριολεκτικα προς εξαφανιση)
  ..αλλα sorry..
  μετα και απο την προσφατη "αποχωρηση δεκαδων χιλιαδων" του καλυτερου & αξιολογοτερου ανθρωπινου δυναμικου..προς αναζητηση τυχης..κλπ.
  Δημοσιεύθηκε
  (πχ. εδω http://www.efenpress.gr/2013/04/blog-post_9739.html)
  η Κοινή Υπουργική Απόφαση... ΚΥΑ 4426/117/12.03.2013 (ΦΕΚ 681/22.03.2013 τεύχος Β’)
  ..εχει καμια σχεση με το θεμα ?
  γιατι μου μοιαζει λιγο με το
  "αν δεν μπορείς
  να κυβερνήσεις έναν λαό, τότε άλλαξε λαό"..?
  η κανω λαθος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.