#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/05/2012 19:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελληνικό Μνημόνιο ή χάοςΤρία χρόνια τώρα η ελληνική κοινωνία πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική-κοινωνική κρίση που γνώρισε ποτέ αναπτυγμένη κοινωνία. Οι Έλληνες υποφέρουν, «στριμώχνονται», πτωχαίνουν κάθε μέρα και περισσότερο. Αυτοκτονούν, εκπατρίζονται, έφτασαν να λιμοκτονούν!

Το θέμα όμως είναι να μην «ξοφλήσει» η Χώρα! Και η Χώρα έχει μεγάλες πιθανότητες να «ξοφλήσει»  αν την εξουσία κατακτήσει το «μόρφωμα» που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Όχι γιατί θα μας σφάξουν με κονσερβοκούτια ή θα μας πάρουν τα σπίτια (αστεία πράγματα), ούτε επειδή θα μας «πνίξουν» οι λαθρομετανάστες ή θα μας επιτεθεί η Τουρκία (απίθανα σενάρια). Η Χώρα θα καταρρεύσει σε μια τέτοια περίπτωση απλούστατα επειδή το συγκεκριμένο «μόρφωμα» έκπληκτο και το ίδιο από την ξαφνική του εκλογική γιγάντωση είναι εντελώς απαράσκευο για να ασκήσει εξουσία. Χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα, με αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις, με θολή και ασύντακτη στόχευση, με μαξιμαλιστικές (άρα προβοκατόρικες) υποσχέσεις, με ακροβατική εξωτερική πολιτική, αποτελεί την τέλεια συνταγή ακυβερνησίας και διάλυσης της Ελλάδας.

Η ΝΔ, όμως τι κάνει; Αν δεν είναι ανακουφισμένη που δεν θα «σκάσει» η χρεοκοπία στα χέρια της, μοιάζει να σύρεται πίσω από διχαστικά και χρεοκοπημένα στη συνείδηση του κόσμου διλήμματα. «Αριστερά – Δεξιά», «Αστική Δημοκρατία – Κομμουνιστικός Κίνδυνος», «Φως – Σκοτάδι» και άλλα τέτοια. Με τέτοια προτάγματα συμπτύσσει προεκλογικά μέτωπα που προς το παρόν εξαντλούνται στον χώροςτης, αυτοϊκανοποιείται με κομματικές φιέστες, βαυκαλίζεται με ελάχιστες δημοσκοπικές «υπεροχές» που το μόνο που εξασφαλίζουν στην επερχόμενη πολιτική «έρημο» είναι η απόλυτη ακυβερνησία!

Αλήθεια, σκέφτεται κανείς στη Συγγρού την «επόμενη μέρα»; Σκέφτεται κανείς πως και με ποιους θα κυβερνήσει αυτή τη Χώρα σε τούτη την κρίσιμη ώρα αν όντως ο Λαός την βγάλει πρώτο κόμμα;

Ας έρθουμε λοιπόν στην ταμπακιέρα. Όλοι μας έχουμε κουραστεί με τις αναλύσεις και τις προβλέψεις. Ας μιλήσουμε επιτέλους για το «δια ταύτα». Έχω τη γνώμη πως αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο Λαός είναι μια μίνιμουμ βεβαιότητα σωστής και αποτελεσματικής «κυβερνησιμότητας» μετά τις επερχόμενες εκλογές. Θέλει κάποιον να του πει τι ακριβώς θα κάνει, πως και με ποιους. Όσο αυτό το μίνιμουμ σιγουριάς δεν εξασφαλίζεται, τόσο αυξάνει η πιθανότητα μιας αυτοκτονικής και αυτοτιμωρητικής ψήφου. Τόσο κοντύτερα πλησιάζει η ακυβερνησία ή χειρότερα η άνοδος στην εξουσία των «παιδικών χαρών» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ παρά τα προβλήματα και τις «χρεώσεις» της από τον Λαό, παραμένει το κυρίαρχο αστικό κόμμα με επικεφαλής έναν πολιτικό που παρά τα λάθη ή τις παραλείψεις που έγιναν, είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει μετεκλογικά με ασφάλεια τη χώρα.  Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, μετεκλογικά η χώρα δεν θα μπορεί να κυβερνηθεί από ένα κόμμα. Χρειάζεται λοιπόν να βρεθεί από τώρα η «συγκολλητική» ουσία, το “modus operanti”  μιας όσο το δυνατόν πιο πλατιάς συνεργασίας πολιτικών δυνάμεων για να βγούμε από την κρίση χωρίς άλλες απώλειες.

Έχω γράψει και παλαιότερα ότι αυτή η "συγκολλητική ουσία"  μπορεί να είναι ένα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Ένας δικό μας ΜΠΟΥΣΟΥΛΑ εξόδου από την κρίση που θα αντιπαρατεθεί στο ξενόφερτο αποτυχημένο σχέδιο της τρόικας. Ένα σχέδιο με βάση τις ανάγκες της χώρας και του λαού μας, που όμως θα πείσει τους εταίρους μας για τις πραγματικές μας προθέσεις να αλλάξουμε ως οικονομία και ως χώρα και να φύγουμε προς τα εμπρός. Ένα σχέδιο με μεταρρυθμίσεις, με συγκεκριμένα μέτρα, κοστολογημένο, εφικτό και κυρίως «ταιριαστό» στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Ένα σχέδιο εν τέλει ΠΕΙΣΤΙΚΟ προς τα έξω που θα αντικαταστήσει το επαχθές μνημόνιο και θα στείλει μήνυμα βούλησης και εργασίας όλης της κοινωνίας για έξοδο από το αδιέξοδο του σπιράλ της ύφεσης.

Χωρίς ένα τέτοιο ρεαλιστικό ΣΧΕΔΙΟ κάθε κουβέντα για «καταγγελία», «επαναδιαπραγμάτευση», «ακύρωση», «αναθεώρηση» του μνημονίου της τρόικας είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό και δεν προσφέρει καμιά προοπτική για τη χώρα, ακόμη και αν αποφασίσουμε (ή μας αναγκάσουν) να εξέλθουμε οικειοθελώς από το ΕΥΡΩ και να επιστρέψουμε σε εθνικό νόμισμα. Λέω δηλαδή τελικά, πως ένα τέτοιο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, αφού εγκριθεί και οριστικοποιηθεί από διαφορετικά κόμματα και πολιτικές δυνάμεις μπορεί να γίνει κοινή πρόταση του πολιτικού συστήματος για έξοδο της χώρας από την κρίση και να λειτουργήσει ως ο συνεκτικός ιστός μιας μετεκλογικής σύμπραξης τουλάχιστον όσων κομμάτων μπορούν ακόμη να προσφέρουν κάποιο ρεαλιστικό και πραγματοποιήσιμο κυβερνητικό όραμα στην ελληνική κοινωνία.

Γνωρίζω ότι ο καιρός είναι πολύ λίγος αλλά μην ξεχνάμε πως ο πολιτικός χρόνος μπορεί να είναι τόσο πυκνός που ακόμη και η ιστορία να δυσκολεύεται να τον παρακολουθήσει! Μήπως ήρθε η ώρα τα υπεύθυνα κόμματα να «συνέλθουν» και έστω την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή να αναλάβουν την ευθύνη που πεισματικά απεκδύονται τόσον καιρό; Μήπως ήρθε η ώρα της συνεννόησης, της σύμπραξης, της υπευθυνότητας; Αν όχι τώρα, τότε πότε;

Akenaton     

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tak avatar
  tak 27/05/2012 19:07:41

  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
  • Ακολουθεί η τελευταία παράγραφος από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά σε παλιότερη εκδήλωση του Economist. Αξίζει τον κόπο να τη δείτε με πολύ προσοχή.

  Επιστροφή στην Αριστοτελική σκέψη, υπέρβαση των άκρων, νέα σύνθεση. Αυτό είναι η πολιτισμική προϋπόθεση όχι μόνο για το ξεπέρασμα της Οικονομικής κρίσης, αλλά και για να ελεγχθούν οι πολιτικές επιπτώσεις της.
  Διότι η νέα σύνθεση και ο δρόμος της μεσότητας είναι και προϋπόθεση Δημοκρατίας.
  Αν η Επανάσταση απαιτεί πλατωνικό ιδεαλισμό – να πιστέψουν απόλυτα οι άνθρωποι σε ένα απόλυτο ιδανικό – η Δημοκρατία απαιτεί δυνατότητα ισορροπιών και αναζήτηση μεσότητας, πέρα από αντίθετους ιδεαλισμούς.
  Αν η Απελευθέρωση απαιτεί Επαναστάσεις για μια μόνον ιστορική στιγμή, η Ελευθερία απαιτεί Δημοκρατία, δηλαδή ισορροπία και μέτρο, για πάντα. Και δυνατότητα εξισορρόπησης όταν ανατρέπεται η ισορροπία και ξεπερνιέται το μέτρο…
  Ισορροπία και εξισορρόπηση, μέτρο και μεσότητα, Δημοκρατία και Ελευθερία. Αυτά είναι τα πολιτισμικά προτάγματα για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης σήμερα.
  Για να αποφύγουμε τον άχαρο και τραγικό ρόλο του Σισύφου.
  Για να πάψουμε να ταλαντευόμαστε, ως εκκρεμές, ανάμεσα σε αντίθετα άκρα…

  • akenaton avatar
   akenaton @ tak 27/05/2012 19:34:10

   Πολύ σωστά το είπε ο Πρόεδρος. Καιρός να το δούμε και στην πράξη. Στο χέρι του είναι!

  • @NPetropoulos avatar
   @NPetropoulos @ tak 28/05/2012 14:29:06

   Πόθεν Αριστοτελικό;

 2. barde avatar
  barde 27/05/2012 19:38:27

  Ένα ελληνικό μνημόνιο,

  το οποίο θα κληθούν να εφαρμόσουν η Ντόρα, ο Ψωμιάδης και ο τσιριχτός ακροδεξιός,

  με πιθανό πρόεδρο δημοκρατίας τον Καραμανλή.

  Δε μένει παρά να αποφυλακιστεί ο Άκης και να τεθεί επικεφαλής του επικρατείας.

  Η ιδεολογική μας ταύτιση με τη διαπλοκή, συν το γεγονός ότι το Μπομπολαίικο μας αβαντάρει αισχρά, παρέα με τους τραπεζίτες,

  εγγυάται μια ιδεολογική ήττα άνευ προηγουμένου,

  καθώς, ακόμα και αν κερδηθούν οι εκλογές όπως όλα δείχνουν, η διαχείριση της εξουσίας, με τα συγκεκριμένα άτομα και τις συγκεκριμένες πρακτικές, θα οδηγήσει μαθηματικά στην εξέγερση.

  Αυτά όμως έπρεπε να μας απασχολούν, πριν χρίσουμε σωτήρα τον Παπαδήμο και τους ομοίους του,

  πριν υπερψηφίσουμε τον όλεθρο της δανειακής,

  πριν ανακαλέσουμε από τα μπουντρούμια της πολιτικής όλη τη συμμορία της διαπλοκής και τα ορφανά της ακροδεξιάς,

  όταν είχαμε την ευκαιρία να κυριαρχήσουμε ιδεολογικά με το παραπαίον ΠΑΣΟΚ, αλλά προτιμήσαμε να ταυτιστούμε μαζί του,

  δια την σωτηρίαν της πατρίδος.

  • Ioustinianos avatar
   Ioustinianos @ barde 28/05/2012 08:41:46

   Συμφωνώ απολύτως.

 3. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 27/05/2012 19:39:18

  Eίναι καλή ιδέα αυτή του Ελληνικού μνημονίου, θα πρέπει να καλλιεργηθεί προεκλογικά , ώστε να γίνει το σημείο σύγκλισης αργότερα μιας μελλοντικής κυβέρνησης συναινέσεων από όσο το δυνατόν περισσότερους πολιτικούς χώρους.
  Θα δώσει δύναμη στην διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας, αφού θα έχει την δύναμη της ενότητας του πολιτικού συστήματος, η φωνή της Ελλάδας θα είναι μία και ενιαία και το κυριώτερο θα βγάζει την χώρα από την κρίση σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες της δικής μας οικονομίας.

 4. S.P. avatar
  S.P. 27/05/2012 19:45:50

  Εντάξει με τον σύριζα είναι γνωστά τα πράγματα.
  Αλλά τι εννοείτε "ελληνικό" μνημόνιο; Ξεχνάτε ότι εμείς πήγαμε γυρεύοντας, ότι εμείς είμαστε ο ασθενής και άρα δεν μπορούμε να υπαγορεύουμε όρους;
  Έπειτα με το πρόσχημα της αναχαίτισης του σύριζα θα συγκεντρωθούν τα πιο απίθανα πρόσωπα στην νδ. Ο έχων δικαστικές περιπέτειες επί παραδείγματι Ψωμιάδης θα σώσει την Ελλάδα;...
  Φοβάμαι ότι θα επαναληφτεί έτσι, ότι έγινε την δεκαετία του 50 (με ευθύνη της αριστεράς βέβαια) συγκεντρώθηκαν όλοι οι ιδιοτελείς με όχημα τον αντικομμουνισμό για να σώσουν την Ελλάδα και είδατε το αποτέλεσμα. Τελικά για να εκτελείται καλά ένα ταγκό χρειάζεται δύο καλούς χορευτές: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αν ο λαός (στην απελπισία του) δεν το βλέπει τι να του κάνω;

  • akenaton avatar
   akenaton @ S.P. 27/05/2012 23:03:22

   Αγαπητέ S.P. δε νομίζω οτι οι δανειστές μας θα είχαν κανένα πρόβλημα με το ΣΧΕΔΙΟ δράσης, εφόσον επιτυγχάναμε τους αντικειμενικούς στόχους. Και οι στόχοι αυτοί είναι η μείωση έως μηδενισμού των πρωτογενών ελλειμμάτων και η επιστροφή στην Ανάπτυξη (δηλαδή η αύξηση του ΑΕΠ). Το σχέδιό τους απέτυχε αυτό το κατάλαβαν! Αν τους παρουσιάζαμε ένα αξιόπιστο δικό μας σχέδιο που θα αντιμετώπιζε παράλληλα και τις παρενέργειες των μνημονίων Ι και ΙΙ, θα έδινε δηλαδή ανάσα στον φτωχό και χειμαζόμενο Έλληνα, πιστεύω οτι θα ήταν ευκολότερο να τους πείσουμε να "χαλαρωσουν" λιγάκι την πίεση. Να μην πω οτι ίσως και να καταφέρναμε με πολλή δουλειά και σύμπνοια να βγούμε και στις αγορές νωρίτερα από τις προβλέψεις. Το θέμα είναι ποιοί θα σχεδίαζαν αυτό το Ελληνικό Πρόγραμμα και κυρίως ποιοί θα το εφάρμοζαν! Εδώ σε θέλω κάβουρα ......

   • S.P. avatar
    S.P. @ akenaton 27/05/2012 23:24:13

    Μακάρι να είναι έτσι αγαπητέ akenaton!
    Το εύχομαι ολόψυχα!

 5. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 27/05/2012 20:08:22

  Πολύ καλή σκέψη κι ίσως τελικά η μοναδική ελπίδα....

  Γιατί όμως δεν το σκέφτηκε κανείς από τους πολιτικούς;

  Επρεπε να έρθει το εκλογικό αποτέλεσμα ώστε να καταλάβουν όλοι πως τελείωσε η ιστορία των αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

  Ξαφνικά ο μόνος τρόπος είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας, κάτι που μετά βδελυγμίας απέτασσαν μέχρι πριν λίγο....

  Εχουμε ακόμη πολύ "ψωμί" για να δούμε αν πραγματικά το πιστεύουν ή είναι απλά η ανάγκη της στιγμής....

  Θα ήθελα να συμπληρώσω στο πολύ καλό κείμενο ένα πράγμα.... Κατά την άποψή μου ο μόνος τρόπος να σωθούμε και να πάμε μπροστά, εκτός του δικού μας μνημονίου, είναι ο αυστηρότατος έλεγχος κι η δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας, τουλάχιστον μέχρι να αλλάξουμε νοοτροπία. Ακόμη και τώρα, μέσα στην κρίση, κάποιοι σκέφτονται μόνο το όφελός τους εξαπατώντας τους υπόλοιπους. Αυτό πρέπει να σταματήσει! Πρέπει όλοι να απαιτήσουμε την αυστηρότατη εφαρμογή των νόμων, ανεξαιρέτως!!!!!!

 6. Ιωαννης Τ avatar
  Ιωαννης Τ 27/05/2012 20:47:34

  αυτο το ελληνικο μνημονιο αν το ειχε σαν πλανο μπορουσε να το βαλει σε εφαρμογη μετα τις εκλογες της 6ης μαιου. μαζι με πασοκ και δημαρ. θα το ελεγε στο ΕΛΚ αν υπηρχε.
  ομως ουτε το ειχε ,αλλα ουτε και το εχει.
  για μενα ειναι τραγικο να βλεπει κανεις εκπροσωπους 2 κομματων εξουσιας (ΝΔ και Συριζα, εκπομπη λαβυρινθος ΕΤ3, Μηταρακης/Σταθακης, αλλα και σε πολα αλλα πανελ) να μην απαντουν σε τιποτε απολυτως. τους εκαναν ερωτησεις και ο μεν Σταθακης μιλουσε σαν ζομπι και ελεγε τιποτε, ο δε Μητρακης αρες μαρες κουκουναρες.
  αδερφια που λεει και ο Φαηλος δεν παμε καλα. προσωπικα αισθανομαι σαν να εχω να επιλεξω αναμεσα στην σκυλλα και την χαρυβδη. σκετη απογοητευση!!!

 7. Παύλος avatar
  Παύλος 27/05/2012 21:10:32

  Αγαπητέ Akenaton,
  Πριν αρχίσουμε να χτίζουμε όνειρα και να καταστρώνουμε σχέδια για ..."κυβερνητικούς" σχεδιασμούς, ( ίδια μνημόνια κ.τ.λ/), καλά θα ήταν να μεριμνήσουμε , ΠΩΣ θα φθάσουμε στην εξουσία αντ΄αυτού ( του Τσίπρα) .!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Παύλος 28/05/2012 15:06:03

   Η πρότασή μου εξυπηρετεί ΚΑΙ αυτόν τον στόχο! Η μόνιμη επωδός του ΣΥΡΙΖΑ και των αντιμνημονιακών είναι πως "η ΝΔ θα εφαρμόσει κατά γράμμα την πολιτική του Μνημονίου ΙΙ). Αυτό καταπίπτει πάραυτα με την εισαγωγή και προώθηση ενός ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ με πλατιά πολιτική - κομματική υποστήριξη. Άρα διευκολύνει την πορεία προς ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα!

 8. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 27/05/2012 21:12:10

  Μα...κανένας δεν θέλει ένα "Ελληνικό Μνημόνιο"
  Μα...κανένας δεν μίλησε για το τι θα κάνει ...με νούμερα όχι θεωρίες.
  Θα κλείσουν Οργανισμοί και ΑΕ και Ν Πρόσωπα των Προέδρων και των ΔΣ;
  Θα μηχανογραφηθεί με προγράμματα in house & open σε πλαίσια δια- λειτουργικότητας το δημόσιο;...όχι άλλο TAXIS ΑΠΔ & ...isdn
  Θα σταματήσουν τα επιδόματα ...κεραίας, πλυσίματος χεριών και κολλητών σε ΔΕΚΟ που δεν είναι Δημόσιες;
  Θα σταματήσουν να δίνουν όλοι λεφτά σε κολλητούς σε Μέγαρα Λυρικές ΜΚΟ και Ιδρύματα;
  Θα πληρώσει κανένας άλλος φόρο πλην μισθωτών και συνταξιούχων;
  ............................
  Όταν κάθε Υπουργός κουβαλά στρατιές μετακλητών συμβούλων και Προέδρων για τα ...εποπτευόμενα
  Όταν κάθε "ιδιώτης" κάνει δουλειές με το Κράτος ανάλογα με ποιον κάθεται στην καρέκλα
  Όταν η ανεξάρτητη και αδέσμευτη δημοσιογραφία απλά χρηματοδοτείται
  Όταν δίνουμε συντάξεις σε αόμματους ή με βεβαιώσεις και όχι με ένσημα

  Ποιο Ελληνικό Μνημόνιο τότε;
  Θα πρέπει να έχουμε Ελληνες για να έχουμε και κάτι ...ελληνικό.

 9. konstantinos avatar
  konstantinos 27/05/2012 21:25:29

  To διδυμο Σαμαρα με Τσιπρα θα ηταν αχτυπητο και οτι καλυτερο στην τρεχουσα τραγικη κατασταση. Θα υπηρχε ηρεμια στο εσωτερικο και τεραστια διαπραγματευτικη δυναμη στο εξωτερικο Δυστυχωs o Tσιπραs ενδιαφερεται περισσοτερο για τιs συνιστωσεs παρα για την Ελλαδα.

 10. aks avatar
  aks 27/05/2012 21:30:54

  Αγαπητέ Ακενατόν,
  Εγώ έχω μερικά σχέδια για ενα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ που θα μας βγάλει απο την κρίση.
  Να έρθουμε σε επαφή με τους 10 μεγαλύτερους Τραπεζίτες του κόσμου και να τους παρακαλέσουμε να μας βοηθήσουν, χωρίς χρήματα μάλιστα, αν δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Πώς?
  1.Να Δημιουργήσουν τουλάχιστον 1 φορολογικό παράδεισο σε ένα Ελληνικό νησί . (Ξέρουν αυτοί τη μέθοδο) ωστε να εισρεύσουν χοντρά κεφαλαια και όχι φραγκοδίφραγκα.
  2.Να "πείσουν" μέσω όσων ΜΜΕ ελέγχουν, οτι ΚΑΤΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟ συμβαίνει με την προβλεπόμενη επικράτηση Τσίπρα στην Ελλάδα . Το "έξυπνο" χρήμα εχει αντιληφθεί το επερχόμενο τέλος της κρίσης και αρχίζει να παίρνει θέσεις ώστε να επωφεληθεί της προβλεπόμενης εκρηκτικής ανάπτυξης που έρχεται. Την επόμενη ημέρα ενας (δικός τους ) οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει ξαφνικά κατά 2-3 βαθμίδες την Ελλάδα γιατί οι χθεσινές πληροφορίες αποδεικνύονται βάσιμες και άρχισε η απρόσκοπτη ανακεφαλαίωση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος με την εισροή των 18 δίς ευρώ τη Δευτέρα. Σε 2-3 μέρες και οι υπόλοιποι οικοι ανταγωνίζονται στην περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδος. Σε 10 μέρες το Ελληνικό χρηματιστήριο απογειώνεται... Η κυβέρνηση ''παγώνει" για ενα μήνα τουλάχιστο την εκποίηση των δημοσίων ακινήτων οπότε η αξία τους εκτινάσσεται στα 300 δίς. Τότε αρχίζει να πουλάει αργά και μεθοδικά, κατ' αρχήν αυτά που φέρνουν κκεφάλαια και επενδύσεις. Ετσι η οικονομία ξαναπαίρνει εμπρός. Παράλληλα η Κυβέρνηση ξεκινάει αμέσως την επανίδρυση του κράτους πχ. αφού καθορίσει τον απολύτως αναγκαίο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων (πχ. 300000) τους περνάει όλλους απο "πανελλαδικές εξετάσεις" καρατάει τους καλύτερους και τους υπόλοιπους τους πάει εφεδρεία ή σύνταξη ή ιδιωτικό τομέα.
  Εφαρμόζει το Σκανδιναυικό σύστημα στη φορολογία,την οικονομία, την παιδεία και την ανάπτυξη. Καταργεί στην πράξη όλα τα μονοπώλια με κρατική παρέμβαση. Πχ. επιτρέπει σε κάθε πρατηριούχο απ' ευθείας πρόσβαση στα διυλιστήρια, για να δικαιωθέι και ο κ. Μάνος. Εφαρμόζει σε κρατικό επίπεδο τις επιχειρήσεις καμικάζι του Παν/μίου Θεσ/νίκης για σπάσιμο των καρτέλ των μεσαζόντων παντού όπου αυτά εμφανίζονται. Και γενικά έχοντας απαλλάξει το πολιτικό κατεστημένο απο όλους τους πολιτικούς του παρελθόντος που είναι ύποπτοι διαφθοράς, προχωρεί στην κατεύθηνση αυτή τη φορά για ειλικρινή μετατροπή της Ελλάδος σε Δανία του Νότου. (Με τα απαραίτητα "παράθυρα" για τους μεγάλους μας φίλους τραπεζίτες, όπως συμβαίνει σε όλες τις καθώς πρέπει χώρες).

 11. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 27/05/2012 21:50:27

  Φίλε Akenaton,τη καλησπέρα μου.Θα ήθελε να προβώ σε μερικές απλές παρατηρήσεις,πάνω στις άκρως ενδιαφέρουσες σκέψεις σου:
  Η χώρα αποτελείται από πολίτες.Και οι πολίτες μαστιγώνονται,διαλύονται,εξοντώνονται.Το τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία είναι γνωστό.Το βλέπουμε όλοι στη ζωή μας.Θα ήταν ανοησία να γράψω λεπτομέρειες και να κουράσω.Οι παρατηρήσεις σου,ως προς τον ασθμαίνοντα τρόπο κατά τον οποίο η ΝΔ προχωρά το προεκλογικό δρόμο,κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.Θ'αναφέρω τα εξής:
  Η ΝΔ δεν θυμίζει ''ένωση κομμάτων'',παρά ένα κόμμα;Που είναι η ψυχική της ενότητα;Προσχώρησαν άνθρωποι από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς.Εκτός της αριθμητικής,τι άλλο προσέθεσαν;Ενίσχυσαν το προγραμματικό λόγο της;Την εκτίναξαν ποιοτικά;Έδωσαν ουσιαστικά βέλη στην ιδεολογική της φαρέτρα;Ενίσχυσαν το λαϊκό-κοινωνικό χαρακτήρα του κόμματος,ο οποίος έχει δεχθεί χτυπήματα,προκαλώντας σύγχυση στο εκλογικό σώμα;
  Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως ''ο εχθρός ενώνει τους πάντες και δεν μας χωρίζει τίποτα''.Από τις 18 Ιουνίου και εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα,μας δίνει την εντύπωση η ΝΔ πως θα λειτουργήσει ενωμένα;Ποιος ξέχασε πως και σ'εποχές που υπήρχε παντοδυναμία του αρχηγού δεν υπήρχαν και ''σεισμικές δονήσεις'';Ειδικά τώρα δεν θα υπάρξουν;Δεν υπάρχουν στη ΝΔ βιλαέτια,καπετανάτα,προσωπικές στρατηγικές;Ένα σωρό....Και ειδικά αν τερματίσει πρώτη η ΝΔ θα ορμήσουν όλοι για τις καρέκλες.Τα έχουμε ζήσει επανειλημμένως.
  Η ΝΔ έχει προκρίνει το σύνθημα ''δημοκράτες από τη μία,νεοκομμουνιστές-μηδενιστές από την άλλη''.Δεν μου κάνει εντύπωση.Το μοναδικό σημείο της συγκολλητικής ουσίας όλων αυτών των προσχωρήσεων αυτό ήταν.Δεν μπορούσε να ήταν άλλο.Απλά και εφόσον η ΝΔ τερματίσει πρώτη,αυτή τη βαβέλ και πανσπερμία απόψεων θα τη βρει μπροστά της (και θα το πληρώσει),όταν θα κληθεί να συγκυβερνήσει (θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο-σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί αυτοδυναμία).
  Το χειρότερο είναι άλλο.Όταν προκρίνει κάποιο κόμμα ένα τόσο διχαστικό σύνθημα,θα βρει μπροστά του και όσα επακολουθήσουν.Όποιος σπέρνει ανέμους,θερίζει θύελλες.Θα δούμε την αριστερή παράταξη να ωρύεται,το κυβερνητικό οικοδόμημα (συγκυβέρνησης) να κλυδωνίζεται,ενώ η λαϊκή δυσαρέσκεια θα διογκώνεται ταχύτατα.Θα ισχυριστεί κάποιος ''θα επαναδιαπραγματευτούμε το μνημόνιο''.Η απάντηση είναι η εξής:Ναι στη διαπραγμάτευση(σε όλα) στο μνημόνιο,αλλά με τους κατάλληλους ανθρώπους και κυρίως έχοντας ως κατάλληλο πολιτικό όχημα τη πολιτική που πρεσβεύεται.Όμως,ποια πολιτική πρεσβεύεται όταν στο κόμμα εισήλθαν νεοφιλελεύθερα στελέχη;Το μήνυμα που δίνεται στους πολίτες δεν είναι αντιφατικό;Η χώρα χρειάζεται ψυχική ενότητα.ΑΛΛΑ ΠΩΣ θα επιτευχθεί όταν το ίδιο το κόμμα της ΝΔ ΔΕΝ έχει τη κατάλληλη συγκολλητική ουσία που δεν είναι άλλη από ψυχική ενότητα,με κοινή ιδεολογική αφετηρία;
  Η Ιστορία έχει διδάξει πως υπάρχουν οι ουσιαστικές-ισχυρές νίκες αλλά και οι πύρρειες-εφήμερες νίκες.Υπάρχει ένα κλασικό παράδειγμα στη νεοελληνική Ιστορία,εξαιρετικά χαρακτηριστικό.Το 1910 ο Ελ.Βενιζέλος εισήλθε στη πολιτική σκηνή,σαρώνοντας τους αντιπάλους του με ενωτικό,κοινωνικό και ριζοσπαστικό (σε πολλά) πρόγραμμα,στις εκλογές του Νοεμβρίου του ίδιου έτους.Η περίοδος 1910-1914 ήταν από τις πιο δημιουργικές στην ελληνική πολιτική ζωή της προπολεμικής Ελλάδος (ίσως η πιο δημιουργική).Είχαν μεσολαβήσει οι εθνικές εκλογές του Μαρτίου του 1912,με το ίδιο πρόγραμμα και με συντριπτικό αποτέλεσμα υπέρ του Βενιζέλου.Το 1915 (τέλη άνοιξης) νίκησε τους αντιπάλους του στην εθνική εκλογική αναμέτρηση,αλλά στο πρόγραμμά του άρχιζε να κυριαρχεί η διαφορά του με την αντίπαλη παράταξη της εποχής,ως προς τα εξωτερικά θέματα κυρίως,που ήταν κολοσσιαία (το γνωστό δίλημμα με τη βοήθεια στη Σερβία εφόσον της επιτεθεί η Αυστροουγγαρία).Το αποτέλεσμα;Κέρδισε μεν,αλλά η χώρα,λίγους μήνες μετά,εισήλθε στον Εθνικό Διχασμό,με καταστροφικά αποτελέσματα,με αποκορύφωμα το μικρασιατικό δράμα του 1922 (ενώ είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές του 1920).
  Φίλε Akenaton,το πρόβλημα της Ελλάδος ''περνά'' ΜΕΣΑ από το πρόβλημα της ΝΔ.Ο ένας πόλος εξουσίας (πασοκισμός) κατέρρευσε.Από τη ΝΔ (ως άλλου πόλου εξουσίας) ανέμενα μεγαλύτερη υπευθυνότητα και πολιτική ωριμότητα.Και η προσωπική μου γνώμη είναι πως για να υπάρξει ένα ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ διακυβέρνησης της χώρας θα πρέπει η ίδια η ΝΔ να ξεμπλέξει από τη βαβέλ του οίκου της.Με τη νοοτροπία που τη διακατέχει,δεν θα μακροημερεύσει στην εξουσία,ακόμη και αν τερματίσει πρώτη στη κούρσα των εκλογών.
  Οι απόψεις μου δεν διεκδικούν κανένα αλάθητο.Σέβομαι τις απόψεις σου απόλυτα.Απλά συμβάλλω στον εσωτερικό διάλογο,μέσα απ'αυτό το διαδικτυακό μετερίζι,με κοινά σημεία την αγωνία και ανησυχία όλων μας,ως προς το μέλλον και τη προοπτική αυτής της ένδοξης αλλά και χιλιοταλαιπωρημένης χώρας.Οψόμεθα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Komis Montechristo 27/05/2012 22:56:06

   Αγαπητέ κόμη, καλησπέρα. Οι σκέψεις σου είναι και δικές μου. Γενικά το πολιτικό σύστημα δίνει την εντύπωση "σκορποχωριού". Αυτό θα πρέπει να αντιστραφεί, αλλιώς τίποτε καλό δεν προμηνύεται. Πιστεύω πως δεν υπάρχει ΣΧΕΔΙΟ αντιμετώπισης της κρίσης (ούτε καν σχέδιο για περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ!) και έτσι, ο καθένας (ακόμη και μέσα στα κόμματα!) έχει σηκώσει το δικό του "μπαϊράκι" οδεύοντας προς ΟΛΕΣ τις κατευθύνσεις ασύντακτα δίκην μπουλουκιού. Ο Λαός από κάτω μουδιασμένος, παρακολουθεί με αγωνία την πραγματική οικονομία να καταστρέφεται. Η αγορά έχει παραλύσει, κανείς δεν πληρώνει κανέναν (το κράτος ομοίως). Η ρευστότητα των τραπεζών είναι σε οριακό σημείο. Και το πολιτικό σύστημα περί άλλων τυρβάζει. Είμαι απαισιόδοξος ......

 12. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 27/05/2012 21:58:55

  Η ιδέα του αρθρογράφου είναι σωστή. Με ένα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΝΗΜΌΝΙΟ καταπίπτουν τα λαικίστικα επιχειρήματα του Καμμένου και του Τσίπρα περί δήθεν δοσιλογισμού και η ελληνική κοινωνία ενηλικιώνεται μεταβαίνοντας από την ανευθυνότητα στη δική της ευθύνη. Φταίμε κι εμείς, όχι μόνο οι πολιτικοί

 13. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 27/05/2012 22:52:43

  Πολύ ρεαλιστική καί ὑπεύθυνη πρόταση,ἀλλά,''εἰς ὢτα μή ἀκουόντων''...
  Ποιά σύμπραξη καί ποιά συννενόηση,ἀφοῦ ὁ Τσίπρας θέλει νά ἐφαρμόσει δικό του Μνημόνιο καί γι' αὐτό ψάχνει συνενόχους νά τόν (τό) ψηφίσουν.
  Ἒπειτα πιστεύω,ὃτι καί ἡ λέξη ''Μνημόνιο'',φέρνει ἀρνητικούς συνειρμούς στούς Ἓλληνες καί δέν θά 'πρεπε νά χρησιμοποιεῖται.Τό σχέδιο αὐτό κατά τή γνώμη μου,ἀφοῦ δέν πρόκειται νά ὑπάρξει αὐτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας,μπορεῖ νά ὑλοποιηθεῖ μόνο ἀπό τήν Ν.Δ. καί τό ΠΑΣΟΚ,τά δύο κόμματα πού συγκυβέρνησαν.

  • Απλή σκέψη avatar
   Απλή σκέψη @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 27/05/2012 23:35:23

   Ίσα ίσα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η λέξη ¨μνημόνιο¨, για να μην ξαναπαίξει το δίλλημα μνημονιακός - αντιμνημονιακός.
   Θα δώσει άλλη έννοια στον όρο και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται πλέον για δημαγωγία.

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Απλή σκέψη 27/05/2012 23:43:02

    Ἒχεις δίκιο,δέν τό σκέφτηκα ἒτσι.
    Ὃμως σέ σχέση μέ τόν Τσίπρα,ὃ,τι σχέδιο καί νά ὑπάρχει καί ὃπως νά ὀνομάζεται,θά βρίσκεται στήν κόψη τοῦ ξυραφιοῦ.
    Δέν πιάνονται πουθενά οἱ ἂνθρωποι...

 14. Βούρδουλας avatar
  Βούρδουλας 27/05/2012 23:31:33

  Ολα αυτά που είπες θα έπρεπε να είναι το ελληνικό μνημόνιο και να το έχουμε επιβάλλει μόνοι μας χωρίς να χρειάζεται να μας λένε τα αυτονόητα άλλοι. Οταν όμως τα δύο κόμματα είχαν 80% και βάλε για 30 χρόνια, όταν δηλαδή το περίφημο μήνυμα των εκλογών ήταν τότε 'μάγκες καλά τα κάνετε, πάμε γερά, μην αλλάζετε τίποτα', ποιος και πότε να τολμήσει κάτι τέτοιο.

 15. m.s avatar
  m.s 27/05/2012 23:32:22

  Μια καλή ευκαιρία για να καταδεικνυόταν η πολιτική ανεπάρκεια της Αριστεράς και οι ανεδαφικές της προτάσεις θα ήταν να κερδίσει τις εκλογές.
  Είμαι βέβαιος ότι δεν θα μακροημέρευε όχι γιατί θα της γινόταν πόλεμος από έξω αλλά γιατί θα διαλύονταν από μέσα όταν το όνειρο θα συγκρούονταν μετωπικά με την πραγματικότητα.
  Τώρα η ΝΔ στην κυβέρνηση θα έχει ένα μεγάλο ατού. Τα προβλήματα των χωρών του νότου που θα οδηγήσουν την Ευρώπη σε λύση πακέτο. Ας μη γελιόμαστε κατά εκεί πάμε. Και αυτό να μην συμβεί πάλι η κυβέρνηση θα στηριχτεί πολιτικά και οικονομικά από την Ευρώπη που δεν θα θέλει ένα δυναμικό καμ μπάκ της Αριστεράς.
  Εμείς όμως πρέπει να λύσουμε το χειρόφρενο.

 16. Αιζενχάουερ avatar
  Αιζενχάουερ 28/05/2012 00:05:04

  Από το να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία είναι προφανές ότι είναι χίλιες φορες προτιμότερο να την πάρει ο Σαμαράς. Ακόμα και ο Λένιν θα συμφωνούσε σε αυτό.

  Θα πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν πάρει ικανή πλειοψηφία έτσι ώστε να μην εξαρτάται από την Μπακογιάννη και το ΠΑΣΟΚ, δεν θα μπορέσει να επιτύχει πολλά πράγματα και το πιθανότερο θα είναι να καταρρέυσει μετά από μερικούς μήνες.

  Οπότε το ζήτημα είναι όχι μόνον να γίνει κυβέρνηση η ΝΔ αλλά να γίνει με πολύ μεγάλο αριθμό βουλευτών ώστε να μην εξαρτάται από τους βουλευτές της Μπακογιάννη και του Βενιζέλου που θα αρχίσουν το "ροκάνισμα" από τις 18 του μηνός.

 17. ΛΟΥΜΠΕΝ avatar
  ΛΟΥΜΠΕΝ 28/05/2012 00:35:09

  Βρε Αικ συμβουλεψου και τον Πατον.
  Στην ΝΔ επιβληθηκε η συνεργασια με Βενιζελο και Ντορα.
  Η Μερκελ νομιζεις οτι ειναι αδιαφορη.
  Αφου βλεπει - αυτο που δεν εβλεπαν πολλοι στην ΝΔ- οτι αυτοδυναμια καπουτ.
  Επεβαλε στον Αντωνη-ε δεν ηταν και πολυ δυσκολο- τους υπολοιπους δυο.
  Θελει δεν θελει του αρεσει δεν του αρεσει -το ιδιο ισχυει φυσικα και για μας-
  ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ...ΥΓΙΕΣ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ.
  Και ας στεναχωριεται ο Factoras που γραφουμε τετοια πραγματα.
  Τι να κανουμε;

  • Ιωαννης Τ avatar
   Ιωαννης Τ @ ΛΟΥΜΠΕΝ 28/05/2012 03:01:01

   δεν υπαρχει αυτο που αποκαλεις υγιες πασοκ. υπαρχει μονο σαπιο Πασοκ. σαπιο ηταν, σαπιο ειναι και σαπιο θα ειναι.
   το εκανες μια φορα και βρεθηκες στο 18%. αν το κανεις και δευτερη σορρυ θα πας στα ταρταρα.

  • Α avatar
   Α @ ΛΟΥΜΠΕΝ 28/05/2012 09:42:54

   Aν δεν θέλετε να συνεργαστεί με κανέναν, μία λύση υπάρχει. Ψηφίστε ΝΔ και δώστε αυτοδυναμία ισχυρή στον Σαμαρά!

 18. Τηλέμαχος avatar
  Τηλέμαχος 28/05/2012 00:46:11

  Αγαπητέ Αϊζενχάουερ,η διασύνδεση Σαμαρά- Λένιν, προκειμένου ν` αποσοβηθεί ανάληψη της Κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ,ανοίγει νέους ορίζοντες πολιτικής σκέψης. Καί πρώτο κόμμα να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Λένιν στη Συγγρού θα πάει την Κυριακή το βράδυ.Να είμαστε όλοι εκεί!

 19. άγρυπνη avatar
  άγρυπνη 28/05/2012 04:22:41

  Σαν ν'άλλαξε φορά ο άνεμος.Διαπιστώνω όλο και περισσότερα άρθρα στον τύπο με νουθεσίες,σαν να προλειαίνουν το έδαφος για πιθανότητες συνεργασιών και με μη συμβατούς πολιτικούς χώρους.Γιατί γίνονται εκλογές;Παράξενοι καιροί!

 20. αγθ avatar
  αγθ 28/05/2012 06:40:01

  Αγαπητέ, ρώτησες, αλήθεια, τους ...τραπεζίτες αν όντως τα θέλουν αυτά (τα σωστά, σε γενικές γραμμές) που προτείνεις?
  Μήπως, με τις ενέργειές τους, εδώ και 4-5 χρόνια, επιδιώκουν ακριβώς το αντίθετο: μια πτωχευμένη κοινωνία, και τελικά χώρα, με σκοπό την εύκολη και άνετη σκύλευσή της αφενός, χρήση της κατά το δοκούν στα "παιχνίδια" τους αφετέρου?

  υγ: μια χώρα με πτωχευμένη και εξαθλιωμένη την κοινωνία της, για την οποία ως μόνη προοπτική αναζητείται η "ανακούφιση (sic) των ασθενέστερων", δεν έχει κανένα μέλλον... τρανταχτά παραδείγματα οι ...σφόδρα ανταγωνιστικές χώρες της Αφρικής και της Ασίας... όπως π.χ. ο Νίγηρας με τις αλλεπάλληλες επισιτιστικές και ανθρωπιστικες´ "κρίσεις", για τις οποίες, πάντοτε, φταίνε οι ...τεμπέληδες και αχάριστοι ιθαγενείς (θυμίζουν μήπως κάτι αυτοί οι όροι, που με ανατριχιαστική συνέπεια επαναλαμβάνονται όπου επιλαμβάνεται το γνωστό ...ταμείο?)

  • aks avatar
   aks @ αγθ 28/05/2012 14:48:52

   Φυσικά και ξέρω την απάντηση που θα μου δώσουν οι τραπεζίτες. Γι αυτό τα γραφόμενά μου δεν απευθύνονται σ' αυτούς παρα μόνο ειρωνικά (τους "μεγάλους φίλους μας τραπεζίτες"...)

 21. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 28/05/2012 23:27:51

  Καλά το πας akenaton...

  Καλά το πας!

 22. victoria (true) avatar
  victoria (true) 31/05/2012 15:19:02

  Δεν θα είχα πρόβλημα με την προσέγγιση του akenaton, αν μπορούσα να εμπιστευθώ το ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τη χώρα πάνω από τις ιδεοληψίες των συνιστωσών του, μην τα ξαναλέμε, στα εθνικά θέματα έχουμε λοιπόν πρόβλημα, στην οικονομία υπάρχει τόση άγνοια (κινδύνου) που σοκάρει.

  Υπάρχει ένας Δραγασάκης και Παπαδημούλης εγώ θα πω, αλλά δεν είμαι σίγουρη πως θα επικρατήσουν.

  Ίσως όμως η προσέγγιση να είναι μέρος της λύσης: να τεθεί το "ηθικό" αυτό δίλημμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και να αναγκαστούν να πάρουν σαφή θέση. Αυτή είναι δυνητικά μια στρατηγική διεξόδου για τη χώρα. Και τη ΝΔ. Αυτό θεωρητικά προσπάθησε ο Σαμαράς με την "ψήφο ανοχής".

  Γιατί Ή θα διαμορφωθούν και θα χωριστούν οι δύο τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ (σε αυτούς με τους οποίους υπάρχει κοινός τόπος και δεν θέλουν το μπάχαλο για να επικρατήσουν πάνω στα ερείπια και στους άλλους), επιτρέποντας τη συνεννόηση τουλάχιστον με το ένα σκέλος, Ή θα υιοθετήσει όλος ο Σύριζα την 'εξτρεμιστική αριστερή' αντίληψη τύπου η Βουλή είναι τα χειμερινά ανάκτορα, θέλουμε την ανατροπή (το μετά δεν μας ενδιαφέρει) και το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του, οπότε θα 'ξεκαρφωθεί' και θα του αναλογεί το όποιο ποσοστό στην ελληνική κοινωνία ταυτίζεται με αυτά και όχι παραπάνω. Win win?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.