#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/10/2010 06:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελλάδα, το βολικό θύμα της Ευρωζώνης (ή, τι δε μας είπε ο κ. Γιούνκερ)«Ήταν φανερό ότι κάποια ημέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφθανε, διότι το συζητούσαμε: οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, η Ε. Ε. και εγώ ο ίδιος -για τις προοπτικές- για αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό και το αποκαλούμε ελληνική κρίση. Ήξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα. Εγώ δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα. Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά όχι με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το τελευταίο έτος. Έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες». Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ.«Γιούνκερ statistics»

Ουδέποτε πίστεψα  την ιστορία με τα  Greek statistics! Οχι πως δεν μας έχω ικανούς. Ισα-ίσα, αλλά με τις on-line συναλλαγές, τους οίκους αξιολόγησης, τις διασταυρώσεις στις δευτερογενείς αγορές , είναι αδύνατον να κρυφτείς. Το χρέος είναι  χρηματοοικονομικό προϊόν,  εμπόρευμα.  Πωλείται και αγοράζεται!  Ολοι  το  γνωρίζουν!

Τι μας λέει, λοιπόν, καθυστερημένα ο κ. Γιούνκερ;  (είναι αυτός που θυμωμένος μας απειλούσε, κουνώντας  το δάκτυλο  «the game is over»).

α) «Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί, πριν από δυο-τρείς δεκαετίες.»  Αρα καταρρέει ο μύθος, που με τόση επιμέλεια καλλιέργησε το ΠΑΣΟΚ και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ,  ότι η σημερινή κρίση  είναι  δημιούργημα της κυβέρνησης Καραμανλή και δικαιώνεται η κριτική Σαμαρά, ότι το χρέος είναι επίτευγμα  των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ!

β) «Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά όχι με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το τελευταίο έτος.» Ποιο είναι «το τελευταίο έτος», στο οποίο αναφέρεται;  Αν εννοεί το 2009, τότε  το τελευταίο τρίμηνο συνέβαλε και  ο κ. Παπανδρέου στη διόγκωση του προβλήματος. Αν είναι το 2010, μήπως ομολογεί   ό,τι το Μνημόνιο απέτυχε;

γ) «Ότι η Ε.Ε., Ε.Κ.Τ. όχι μόνο ήξεραν αλλά συζητούσαν για το ελληνικό πρόβλημα ήδη από το 2008!» Αφού, λοιπόν, το  συζητούσαν στα κρυφά, γιατί δεν το δημοσιοποίησαν; Γιατί δεν ζήτησαν από τον κ. Καραμανλή να πάρει μέτρα; Μήπως  επιθυμούσαν  κάποιον άλλον, πιο πρόθυμο;  Αν συμβαίνει αυτό, τότε έχουμε μια πρωτοφανή και ανεπίτρεπτη ανάμειξη στα εσωτερικά μας. Και κάτι ακόμα. Αφού ήξεραν, γιατί παρίσταναν τους αιφνιδιασμένους; Μήπως τα Greek Statistics ήταν η βολική δικαιολογία για να μας οδηγήσουν στο Μνημόνιο;

δ) «Ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα!»  Δηλαδή, οι  ηγέτιδες χώρες της Ε.Ε. συμπεριφερόταν ως μαυραγορίτες επί κατοχής! Για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, ρήμαξαν τη δική μας! Κερδοσκοπούσαν σε βάρος μιας χώρας μέλους της Ε.Ε.;  Εναι αποδεκτή  ευρωπαϊκή πρακτική;  Και  η αρχή της αλληλεγγύης;

ε) «Ότι δεν μπορούσε να πεί  δημόσια αυτό που γνώριζε!» Και παραμένει ακόμα στη θέση του; Ηξερε  κάτι τόσο σημαντικό, που αποτελούσε βόμβα στα θεμέλια της Ε.Ε. και το κράτησε μυστικό; Αρα όσοι ήξεραν  ευθύνονται!  Γιατί γνώριζαν  και δεν έδρασαν.

Και μια τελευταία απορία: Γιατί αυτή η όψιμη ….κρίση ειλικρίνειας του κ. Γιούνκερ;  Μήπως το Μνημόνιο εξεμέτρησε το βίο του; Μήπως,  στο παρασκήνιο, ετοιμάζουν  άλλες λύσεις «για το ελληνικό πρόβλημα»;

Τι παίχθηκε στο παρασκήνιο;

Ας φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας. Όταν ο κ. Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές, τα  spreads ήταν περίπου στις 130 μονάδες. Η Ελλάδα είχε προβλήματα, όπως όλες οι  χώρες της ευρωζώνης (η Γερμανία έβγαινε από μια ύφεση της τάξεως το 4.70%) , αλλά  δανειζόταν ομαλά.  Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε παροχές, ο κ. Παπακωνσταντίνου … αύξησε το έλλειμμα και άρχισαν οι γνωστές δηλώσεις (Τιτανικός, εντατική, περιορισμένη κυριαρχία κ.λ.π.).   Στη συνέχεια η χώρα μας δέχθηκε μια  συντονισμένη και σφοδρή  χρηματοπιστωτική επίθεση.  Αποτέλεσμα. Μέσα σε 4 μήνες   το ΧΑ κατέρρευσε,  χάνοντας πάνω από το 30% της κεφαλαιοποίησης του. Οι  τιμές των CDS και των spreads,  σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα, τετραπλασιάστηκαν,  τα επιτόκια των διετών  ομολόγων επταπλασιάστηκαν  και των τρίμηνων  δεκαπλασιάστηκαν! Η Ελλάδα έγινε περίγελος της οικουμένης! Συνώνυμη της διαφθοράς και της απάτης.  Όπως ήταν αναμενόμενο, η «ελληνική κρίση»  οδήγησε και στην υποτίμηση του ευρώ, το οποίο έχασε το 12% της αξίας του σε 4 μήνες.

Ποιοι ήταν οι κερδισμένοι από την κρίση αυτή;  Το τελευταίο τρίμηνο του 2009, ενώ αρχίζει η «ελληνική κρίση»,  στη Γερμανία έχουμε έκρηξη στις νέες βιομηχανικές  παραγγελίες.   Παράλληλα η αύξηση των εξαγωγών ( που διευκολύνθηκε από το φθηνότερο ευρώ)   έβγαζε τη Γερμανία από την ύφεση του 4.7% και την οδηγούσε σε ρυθμούς ανάπτυξης που είχε να γνωρίσει από την ενοποίηση της!

Όμως, «η ελληνική κρίση» είχε και μια άλλη ευεργετική επίπτωση!  Αυξήθηκε η ζήτηση για τα γερμανικά ομόλογα!  Αυτό οδήγησε  στη μείωση του επιτοκίου τους! Ετσι η κα Μέρκελ δανείζόταν φθηνότερα από ποτέ!  Όταν στην Ελλάδα τα  spreads  έφτασαν στις 1000 μονάδες και η χώρα έμπαινε στο ΔΝΤ, το αντίστοιχο γερμανικό ήταν στο 3,07%! Νομίζω ότι μόνο η Ελβετία δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο!

Μήπως, η πορεία της Ελλάδος προς τα δεσμά του Μνημονίου, ήταν ένα πολύ καλά καταστρωμένο σχέδιο που βοήθησε όχι μόνο τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνη να βγούν από την ύφεση; Μήπως εμείς ήμασταν το «βολικό θύμα»; Ο «κακός μαθητής», που τιμωρήθηκε παραδειγματικά, για να συνετιστεί η τάξη;

Ο ρόλος του κ. Παπανδρέου

Μετά τις αποκαλύψεις του κ. Γιούνκερ, τίποτα δεν είναι πια ίδιο. Με  την εκλογή του κ. Παπανδρέου, διαδραματίστηκε ένα βρώμικο παιχνίδι με στόχο την  ελληνική οικονομία.   Το αμείλικτο ερώτημα για τον πρωθυπουργό  είναι το εξής:  Για ποιο λόγο συμμετείχε σ’ αυτό το σχέδιο; Από  άγνοια των οικονομικών δεδομένων; Επειδή του υποσχέθηκαν κάτι; Επειδή ήθελε να δείξει ότι είναι  καλό παιδί; Τελικά για αυτό βραβεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Γερμανία; Για αυτό οι έπαινοι ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού;

Είναι, επίσης, βέβαιο ότι όσοι ήξεραν αυτήν την ιστορία  απεκόμισαν υπερκέρδη. Να αναφέρω ένα  παράδειγμα. Οσοι  «βγήκαν από το ΧΑ τον Οκτώβριο του 2009 με την Εθνική Τράπεζα στα 22 ευρώ, μπορούσαν λίγους μήνες αργότερα να την ξαναγοράσουν στα 10! Ούτε μάθαμε ποτέ ποιοι διευκολύνθηκαν από την επέκταση του Τ3 σε Τ10!

Ό,τι και να συμβαίνει, ο κ. Παπανδρέου είναι πολλαπλώς εκτεθειμένος και  οφείλει εξηγήσεις.  Γιατί  οδήγησε  τη χώρα στο Μνημόνιο; Η απάντησή του  έχει τεράστια πολιτική  σημασία, για τη χώρα, τους θεσμούς και τους πολίτες της.

Από την άλλη, αποδείχθηκε ότι η Ε.Ε. και βασικά της όργανα (π.χ. ΕΚΤ) λειτούργησαν κατά παράβαση του θεσμικού πλαισίου της.  Με απλά λόγια αβαντάρισαν δυο ισχυρά κράτη σε βάρος ενός αδύνατου. Και στη συνέχεια τιμώρησαν τον αδύνατο, που τον είχαν απομυζήσει οι ισχυροί! Αν αυτό δεν είναι τοκογλυφία, τότε τι είναι; Δηλαδή ο Σόρος τι το διαφορετικό κάνει; Τίθεται και ένα μείζον ζήτημα αξιοπιστίας για το μέλλον. Όταν η Ε.Ε. αντιμετώπισε τόσο επιπόλαια (;) την «ελληνική  κρίση»,  ποιόν θα πείσει ότι θα λειτουργήσει  καλύτερα, αν ανακύψει ένα σοβαρότερο πρόβλημα;

Η δικαίωση του κ. Σαμαρά

Ο κ. Γιούνκερ δικαιώνει πανηγυρικά την αντι-μνημονιακή στρατηγική του κ. Σαμαρά. Απεδείχθη διορατικός στην εκτίμησή, ακριβής στην ανάλυση και αποτελεσματικός στην πολιτική διαχείριση. Όμως, όποιο μακροπρόθεσμό σχεδιασμό και να είχε, η …εξομολόγηση Γιούνκερ, επιταχύνει τις εξελίξεις.

-Το Μνημόνιο ούτε αναγκαίο ήταν, ούτε τα προβλήματά μας θα λύσει. Μάλλον  αντίθετα αποτελέσματα θα φέρει.

-Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά ότι ο κ. Παπανδρέου εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και υφάρπαξε την ψήφο του, άρα εγείρεται θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης του.

-Νομίζω ότι για τη Ν.Δ. είναι πλέον μονόδρομος η υποβολή πρότασης δυσπιστίας προς την Κυβέρνηση και η διατύπωση του αιτήματος για πρόωρες εκλογές.

Αν η  χώρα έχει στοιχειώδη αξιοπρέπεια πρέπει να αντιδράσει. Και  αντίδραση σημαίνει καταγγελία του μνημονίου.

-Καιρός είναι να διεκδικίσουμε α) να αποκαταστήσουν τη ζημιά που προκάλεσαν στη χώρα μας  και β) να μας επιστρέψουν αυτά που παρανόμως  μας πήραν.

Η Ελλάδα  έχει ανάγκη από άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής.  Αυτή που μας επέβαλαν, θα  αυξήσει το χρέος και θα εξαθλιώσει την κοινωνία μας. Κανένας πολιτικός με στοιχειώδη αξιοπρέπεια , δεν εθελοτυφλεί σε μια τόσο αδιέξοδη πολιτική.   Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δε θα λυθεί με οικονομικούς, (όπως δεν δημιουργήθηκε με οικονομικούς), αλλά με πολιτικούς όρους.

Η Ελλάδα για να έχει ελπίδα, χρειάζεται μια σοβαρή κυβέρνηση, η οποία θα διαπραγματευτεί με «αυτούς που γνώριζαν για το πρόβλημα από το 2008» και θα απαιτήσει μια πολιτική λύση.  Αυτή τη δουλειά, προφανώς  δεν μπορεί να την κάνει η Κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου. Για αυτό η χώρα χρειάζεται εκλογές. Και χρειάζεται εκλογές άμεσα, προτού προλάβουν,  κάνοντας χρήση του νέου τρόπου υπολογισμού του ελλείμματος, να παρατείνουν τη διάρκεια του Μνημονίου.

Κώστας Ροδινός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kiki avatar
  kiki 11/10/2010 06:24:33

  Εχετε απολυτο δικιο,αμεσες εκλογες,αλλα και ενημερωση πορτα-πορτα,για το τι συνεβη πως μας μπλεξανε,πως μας προδωσανε,το ρολο της φιλης Γερμανιας,και της φιλτατης Γαλλιας.
  Γρηγορα εκλογες,γιατι δεν προλαβαινουμε,να σωσουμε οτι εχει μεινει.

  • χρηχα avatar
   χρηχα @ kiki 11/10/2010 11:03:37

   εμπαίξαν και καταλήστεψαν και τις ελπίδες μας για "Ενωμένη Ευρώπη"

   φτού σας σκυλιά....

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ χρηχα 11/10/2010 11:23:18

    Η "Ενωμένη Ευρώπη" ήταν χοντρό κόλπο από την αρχή.
    Και το ΠαΣοΚ και το ΚΚΕ το έλεγαν αυτό στη δεκαετία του 1980. Το ΚΚΕ ακόμη το λέει.

    Ο απλός άνθρωπος δέχτηκε την ένωση γιατί πείστηκε ότι θα έδινε μια δυναμική στη χώρα, να ξεφύγει από την υπανάπτυξη.

    Το σχέδιο όμως δεν προέβλεπε τέτοιο πράγμα. Καταστατικά.

    Θυμάται κανείς το 1978 νομίζω το κείμενο που δημοσίευσαν οι εφημερίδες τότε που υπογράφτηκε νομίζω στο Ζάππειο; Ελεγε πράματα και θάματα. Ισχύει ακόμη. Τα αποτελέσματά του είναι εύκολο να τα ανιχνεύσει κανείς (Γελάδια μπορεί να έχεις, γάλα να παράγεις, αλλά αν δεν έχεις "άδεια", δεν θα βρεις αγοραστή για τον κόπο σου, γιατί πρέπει να πουλήσει και ο Γάλλος το γαλατάκι του).

    Η ΕΕ, νόμιμα και παράνομα (με διαφθορές), ανέκοψε την αυτόνομη ανάπτυξη της χώρας. Το ευρώ μας έδωσε το ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΟ χτύπημα.

    Η Ενωμένη Ευρώπη μας ήθελε μόνο για καταναλωτές προϊόντων και δανείων. Και παραγωγούς ΦΟΡΩΝ για να πληρώνονται τα δάνεια.

    Το κόλπο είναι τόσο χοντροκομμένο, ΤΟΣΟ ΧΟΝΤΡΟΚΟΜΜΕΝΟ, που είναι απίστευτο το πως κατάφερε και εφαρμόστηκε χωρίς αντιδράσεις. Οι επιδοτήσεις προφανώς οι αποκοιμιστικές έπαιξαν τον ρόλο τους.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • χρηχα avatar
    χρηχα @ χρηχα 11/10/2010 11:52:57

    θράκα δεν έχω υπ'οψιν μου το κείμενο.....

    ξέρω όμως ότι μέχρι το 1987 οι αγροτικές οικογένειες στην πεδινή ξάνθη ζούσαν καλύτερα απ'τους αστούς υπαλλήλους...απ'το 1987 ως το 1995 κάτι διαφαινόταν αλλά όχι τόσο καθαρά....μετά το 1995 έως σήμερα.....τί να πώ....στην γενιά του πατέρα μου το χωριό μου είχε 315 αγροτικές οικογένειες που ζούσαν καλά και μόνο από αγροτικά εισοδήματα....σήμερα είναι 27 μ'ονο οικογένειες που ζούν μόνο από αγροτικά εισοδήματα...οι άλλοι κάνουν κάτι άλλο ή έχουν φύγει....


    αυτά...
    για όποιον διαφωνεί, το mail μου από τον φάκτορα για περισσότερα και εκτενέστερα σοιχεία...

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 11/10/2010 06:25:45

  Δηλαδή η Ελλάδα, μετά τον ομαδικό και παρά φύσει βιασμό της από τους «ισχυρούς», είναι και υπόλογη, επειδή δεν είναι παρθένα.

  Γι’αυτό, σε 30 περίπου ημέρες, το «πισσάρισμα» της νεοταξικής μαφιοκρατίας θ’αγγίξει τα ουράνια.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ η Dimi 11/10/2010 10:42:09

   Dimi,

   "νεοταξική μαφιοκρατία", τώρα το πρόσεξα.
   Εύστοχο!

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 11/10/2010 06:28:54

  Ουφ, επιτέλους. Και λίγα λες. Πιστεύω ότι αυτή η ιστορία είναι και πιο ύποπτη ακόμη από όσο δείχνει.

 4. Minnie avatar
  Minnie 11/10/2010 06:51:56

  Τι μας ειπε δηλαδη ο κυριος Γιουνκερ?
  "Χιχιχι, σας τη σκασαμε!"
  Μπραβο ρε μεγαλε, εχεις ενα ρουμπο!

  Κι'αντι συσσωμες οι πολιτικες μας δυναμεις να του ριξουν δυο φασκελα, καθονται και παιζουν την κολοκυθια για το "ποιος ηταν ο πρωθυπουργος".
  Ωραιο επιπεδο!
  Ολο και περισσοτερο πειθομαι οτι στα νηπιαγωγεια επικρατει μεγαλυτερη σοβαροτητα.

 5. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 11/10/2010 07:01:53

  Τα έχω ξαναγράψει, αλλά επειδή μερικοί ακόμα πιστεύουν ότι ο Καραμανλής φόρτωσε την Ελλάδα με 100 δις ευρώ χρέος, θα το επαναλάβω απαντώντας στο ερώτημα του κ. Παπανδρέου "που πήγαν τα λεφτά;"

  Την περίοδο 2004 - 2009 πληρώσαμε:

  -62 δις ευρώ για τόκους προηγουμένων δανείων!
  - 10 δις τα οποία δεν είχαν εγγραφεί στους Προϋπολογισμούς από το 1996 έως το 2004!
  -15 δις σε προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων.
  -6 δισ ευρώ για τα νοσοκομεία. Η Ε.Ε., μάλιστα, απαίτησε νομοθετική ρύθμιση το 2004 για να πληρωθούν αυτά τα 6 δις!

  Σύνολον 93 δις

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 11/10/2010 07:13:37

   Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως αφού κάποιοι παραμένουν αμετανόητοι ή ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Ποιός θα αναλάβει να τα κάνουμε αυτό ένα βιντεάκι ή ένα powerpoint και να το ανεβάσουμε στο youtube στο facebook στο twitter και αλλού?

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 11/10/2010 07:22:58

    Ο Μικρός Οδυσσέας και κάποιοι άλλοι που καταγίνονται με ...γαλαξιακές αναζητήσεις.

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ Γιάννης Φαίλτωρ 11/10/2010 10:32:15

    Οδυσσέα με 93 εκτ μπορείς μόνο να αγοράσεις τα νύχια του Μέσσι από την πεντικιουρίστ του.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 11/10/2010 10:32:23

    Αθλητικογράφοι που εσχάτως ανακάλυψαν και επιδίδονται με επιτυχία στο πολιτικό ρεπορτάζα μπορούν να αναλάβουν αυτό το εύκολο έργο.

    Αλλωστε οι μικροί τρέχουν για τέτοιες δουλιές.

    Σε ποιόν να τις αναθέσουμε;

    Στον Strange που σηκώνεται από τον καναπέ μόνο για τσίπουρο;

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιάννης Φαίλτωρ 11/10/2010 10:40:56

    Περιμένετε μέχρι το βράδυ...

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 11/10/2010 10:43:52

    Φαίλτωρα,

    Το βράδυ σε βλέπω να μας έχεις λύσει την εξίσωση Ντρέηκ!

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιάννης Φαίλτωρ 11/10/2010 10:57:51

    Έχω να τελειώσω πρώτα μια μελέτη για τον εμπειριοκριτικισμό του Λένιν που μου έβαλε ο Αττράκτορας. Μετά θα δούμε...

 6. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 11/10/2010 07:08:58

  Διευκρίνιση δεύτερη.
  Χθές, ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε "ανοησίες" τις ...αποκαλύψεις του κ. Γιούνκερ ότι πρώην πρωθυπουργός του εξομολογήθηκε οτι κυβερνάει μια διαφθαρμένη χώρα και αράδιασε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του.
  Να του υπενθυμίσω και κάτι που του ...διέφυγε:

  Οι κυβερνήσεις Σημίτη προεισέπραξαν μελλοντικά έσοδα του δημοσίου αποστερώντας έτσι αυτά τα έσοδα από τις επόμενες κυβερνήσεις!.

  Να μερικά παραδείγματα.

  -Με το άρθρο 14 του νόμου 2801 του 2000, προεισπράχθηκαν έσοδα του ελληνικού δημοσίου ύψους 4 δις ευρώ.
  -Στις 13 Δεκεμβρίου 2001 η Κυβέρνηση εκχώρησε στην εταιρεία «ΑΙΟΛΟΣ» , 355.000.000 ευρώ και τα εισέπραξε τότε για το 2004 έως 2019!
  -Το 2000 προεισέπραξε έσοδα των κρατικών λαχείων, 650.000.000 ευρώ
  -Προεισέπραξε επίσης μελλοντικά έσοδα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, 2.000.000.000 ευρώ.

  Συνολικά, προεισέπραξε μελλοντικά έσοδα πάνω από 7 δις!

  Να πώς ασκούσε πολιτική.

  Φυσικά η ιστορία με το SWAP της Goldman Sachs είναι πασίγνωση, να μην την επαναλάβω.

  • Minnie avatar
   Minnie @ Κώστας Ροδινός 11/10/2010 07:32:52

   Δηλαδη ξαφνικα νιωσαμε προσβεβλημενοι επειδη ο κυριος Γιουνκερ επανελαβε κατι που ο ΓΑΠ εχει ηδη διεθνως διαλαλησει σε ολους τους τονους απο τοτε ακομα που ηταν αντιπολιτευση.
   Εαν θυμαμαι καλα ηταν το '08 σε ομιλια του στο LSE.
   Ουδεις αντεδρασε τοτε, ουδεις οταν συνεχισε να μας ξεφτιλιζει ως πρωθυπουργος πλεον.
   Τωρα μας επιασε ο πονος?

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Minnie 11/10/2010 07:42:37

    Minnie,
    Κατ' αρχήν οι ερωτήσεις σου είναι εύστοχες.
    Ομως,πολλοί αντιδρούσαν και τότε, αλλά οι φωνές δεν περνούσαν από τα ΜΜΕ.

    Και δεύτερον, νομιμοποιείται ο κ. Γιούνκερ να παριστάνει τον τιμητή όταν ήξερε τί γινόταν και δε μιλούσε επειδή Γερμανοί και Γάλλοι κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα; (οπλικά συστήματα ήταν τα περισσότερα για να μην ξεχνιώμαστε)

   • Minnie avatar
    Minnie @ Minnie 11/10/2010 07:49:49

    Αυτο το σχολιασα ηδη κ. Ροδινε, στο τεταρτο post αυτου του thread.

 7. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 11/10/2010 08:15:18

  Καλα ολα αυτα !!! Ο Σαμαρας θα βγαλει τον κοσμο στο δρομο??? Απ τους αλλους δεν βλεπω φως !

  ΠΠ

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 11/10/2010 15:15:06

   http://www.antinews.gr/?p=65665&cpage=1#comment-541910

 8. DeltaLamda avatar
  DeltaLamda 11/10/2010 08:19:12

  @ Κώστας Ροδινός
  Ενω συμφωνω με την ουσία του αρθρου, διαφωνω με :

  «Ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα!» Δηλαδή, οι ηγέτιδες χώρες της Ε.Ε. συμπεριφερόταν ως μαυραγορίτες επί κατοχής! Για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, ρήμαξαν τη δική μας! Κερδοσκοπούσαν σε βάρος μιας χώρας μέλους της Ε.Ε.; Εναι αποδεκτή ευρωπαϊκή πρακτική;

  Οι παραπάνω εκαναν την δουλειά τους και την εκαναν καλα. Εμείς είμαστε οι μακακες! Εκτός κι αν ειμαστε μωρά που θα έπρεπε να μας πάρουν απο το χέρι και να μας λένε τι πρεπει και τι δεν πρεπει να κάνουμε κάθε φορά?
  Οταν εμείς προκειμένου να ικανοποιησουμε τα κομπλεξικά απωθημένα μας αγοράζαμε οτιδήποτε εισαγόμενο κυκλοφορούσε στην αγορά σε βάρος των αντίστοιχων της εγχώριας παραγωγής, ο Γιούνκερ, η Μερκελ ή ο Σαρκοζι μας εφταιγε?
  Οταν γίναμε όλοι αεριτζήδες προκειμένου να τσεπώνουμε χωρίς ιδιαίτερο αγχος και κόπο την ευκολη προμήθεια, προωθώντας στην αγορα οποιοδήποτε ξενο προιόν απο οποιαδήποτε πηγή, ανταγωνιζόμενοι τα παραγόμενα στην χωρα, πάλι οι παραπανω μας εφταιγαν?
  Γι' αυτό ας πάψουμε επιτέλους να αναζητούμε αλλοθι για τα δικά μας λάθη κι ας μην βλέπουμε παντού συνωμοσίες για να δικαιολογήσουμε τα σημερινά χάλια μας. Εχουμε συμβάλλει κι εμεις γι' αυτο που ζούμε και εν πασει περιπτωσει οι πολιτικοί μας ειναι μια αντανάκλαση του ίδιου του εαυτού μας. Αυτοί ειμαστε αυτούς αξίζουμε! Δυστυχώς.

  Οσον αφορά :
  "ότι για τη Ν.Δ. είναι πλέον μονόδρομος η υποβολή πρότασης δυσπιστίας προς την Κυβέρνηση και η διατύπωση του αιτήματος για πρόωρες εκλογές"

  αυτο ειναι κατι που θα μπορούσε να το ζητήσει η Ν.Δ. μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου. Με κατεγραμμένη την λαική δυσφορία και ενδεχομένως το κλεισιμο της ψαλίδας στίς 2 με 3 μονάδες, δημιουργείται το καταλληλο κλίμα για μια τετοια πρόταση.
  Ειναι ακαιρη τυχόν καταθεση προταση δυσπιστίας πριν αφου το μονο που θα επιτυχει ειναι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ σε μια περίοδο που μονο αυτο θα οφελούσε!

  • firiki2010.wordpress.com avatar
   firiki2010.wordpress.com @ DeltaLamda 11/10/2010 09:08:53

   "...Οι παραπάνω εκαναν την δουλειά τους και την εκαναν καλα. Εμείς είμαστε οι μακακες!..." Συμφωνώ απόλυτα όπως μαι με το γενικότερο πνευμα του σχολίου σου. Κάποια στιγμή ως χώρα, ως κοινωνία, ως κόμματα, ως άτομα πρέπι να συμπεριφερθούμε σαν υπαύθυνοι ενήλικες και να σταματήσουμε να ανακαλύπτουμε φανταστικούς εχθρούς ή να επικαλούμαστε ότι "οι άλλοι" φρόντισαν για το συμφέρον τους ("οποία έκπληξις!") για να κρύψουμε τις δικές μας αστοχίες και ανεπάρκειες.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ DeltaLamda 11/10/2010 09:16:51

   DeltaLamda,

   Προφανώς και οι άλλοι έκαναν τη δουλειά τους!
   Οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις είναι δαρβινισμός, αλλά όταν προηγήθηκαν αυτά η Ελλάδα είχε λόγους να διαπραγματευτεί διαφορετικά. Αυτό είναι το νόημα του άρθρου.

   Οταν η Γερμανία διέθεσε 100 δις για να σώσει μια μεσαία τράπεζά της, δεν καταλαβαίνω γιατί εμείς έπρεπε να υποβληθούμε σ' αυτήν την εξευτελιστική διαδικασία που οδηγεί το λαό στα έσχατα όρια της φτώχειας.

   Για την πρόταση μομφής τα είπα σε άλλα σχόλια.

   Ομως,πολυ φοβούμαι ότι ανευρίσκουμε δικαιολογίες.
   Μετά τις εκλογές θα λέμε οτι θα τους συσπειρώσουμε εν όψει προϋπολογισμού και ο χρόνος περνάει.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ DeltaLamda 11/10/2010 09:37:34

   Firiki,
   Εδώ δεν ανακαλύπτουμε φανταστικούς εχθρούς.
   Πρόκειται μια τοκογλυφική πολιτική εταίρων.
   Αν αυτό δεν είναι ζήτημα΄, τότε ποιό είναι;

   Θυμάσαι εκείνα τα πρωτοσέλιδα του Focus;

   Ποιός θα αποζημιώσει ΄τη χώρα μας για τη ζημιά που υπέστη ο τουρισμός για παράδειγμα;

   Ποιός θα μας αποζημιώσει για την εκτίναξη των spreads, που φόρτωσαν στην οικονομία μας δυσβάσταχτους τόκους;

 9. AGGELOS avatar
  AGGELOS 11/10/2010 08:25:55

  Δηλαδη, αν αντελήφθην ορθώς, ο κος Γιουνκερ ως άλλος Παγκαλος, ανεφώνησε κι αυτος: ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ!!!!
  Πόσο δίκιο είχε τελικως η κυρία Θατσερ όταν δήλωνε το 1983 ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο διεφθαρμένο από την ευρωπαική γραφειοκρατία!!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ AGGELOS 11/10/2010 09:18:25

   Αγγελε,

   Η παρομοίωση Γιούνκερ- Πάγκαλο είναι όλα τα λεφτά!

   Σωστή και η υπενθύμιση της Θάτσερ!

 10. man8os avatar
  man8os 11/10/2010 08:27:22

  Χρειαζετε αλλαγη στοχευσης. Δεν χρειαζετε το μνημονιο εαν υπαρχει εναλακτικη προταση στηριξης. Ακομα περισσοτερο εαν καταφερουμε και βγουμε στις αγορες να μπαλωσουμε το ελλειμα και να μπουμε στον εναρετο κυκλο που λεει ο κυριος Σαμαρας.
  Φυσικα η αναδιαρθρωση και το χαιρκατ ειναι απαραιτητα για να μειωθουν οι τοκοι και να τημωρηθουν οι χαζοι που δανεζαν στην Ελλαδα ενω αυτη δεν εχε να πληρωσει.
  Η ΝΔ ωφειλει να πει και δημοσια οτι θα αναδιαπραγματευθει το μνημονιο η θα το καταργηση υπο την παρουσα μορφη του.
  Εαν τυχον υπαρχει μυστικο προτοκλο μεταυ Γερμανιας και τριτης δυναμης για την διασφαλιση πρεπει να γινει ειδικος χειρισμος του θεματος ,αλλα παρολα αυτα η ΝΔ να δηλωσει και παλι οτι επιθυμει την εξοδο απο το μνημονιο με καθε δυνατο τροπο.
  Εαν το παραπανω συμβαινει, δε μπορει παρα να το ξερουν 20-30 ανθρωποι στη χωρα, αλλα και παλι οφειλει ο κυριος Σαμαρας να μας εμψυχωσει και να μην μας πει οτι αυτος θα κανει καλυτερη διαχειριση.
  Δεν θελουμε καλυτερη διαχειριση!
  Θελουμε λυση, εστω και αν εχει ρισκο!
  Αλλοιως θα βγουμε στους δρομους ειτε εξοργισμενοι ειτε πεθαινοντας απο πεινα σε κανα η δυο χρονια.

 11. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 11/10/2010 09:02:36

  Μια άλλη εξήγηση…

  Η κεντροαριστερά τα τελευταία χρόνια έχει χάσει σημαντικό έδαφος στην Ευρώπη.
  Η ανάμιξη του ΔΝΤ στην Ευρώπη, έφερε στο ευρωπαϊκό προσκήνιο τον Γάλλο σοσιαλιστή και επικεφαλή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν
  Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις κατατάσσουν τον Ντομινίκ Στος Καν στην κορυφή των πολιτικών προσωπικοτήτων της χώρας του και πυροδοτούν σενάρια για την επιστροφή του στη γαλλική πολιτική ζωή.
  Αν η κεντροαριστερά κερδίσει τη Γαλλία θα μπορέσει να κάνει διαφορετικό
  « παιχνίδι» στην Ευρώπη των κεντροδεξιών.
  Ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς και πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου εκτός από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του είναι φυσικό να θέλει να προωθήσει με κάθε μέσο την υποψηφιότητα του σοσιαλιστή Ντομινίκ Στρος Καν, η υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ ήταν η χρυσή ευκαιρία.
  Έβαλε τον ελληνικό λαό σε μια δύσκολη περιπέτεια και από την άλλη πλευρά εξυπηρέτησε πολλαπλούς πολιτικούς και οικονομικούς στόχους σε διεθνές επίπεδο.

  Όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα ήταν το ιδανικό θύμα. δεν είναι μεγάλη οικονομία όπως για παράδειγμα η Ισπανία που θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, δεν είναι Ιρλανδία που έχει πολύ πιο χαμηλό οικονομικό βάρος από την Ελλάδα, κ.α

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ o βουνίσιος 11/10/2010 09:28:55

   Βουνίσιε,

   Συμφωνώ.

   Οι νέες δηλώσεις του Στρος Κάν ότι το ΔΝΤ θα συμφωνούσε σε μια παράταση του δανείου του ΔΝΤ,εκτός του οτι ενισχύει τον ισχυρισμό σου εγείρει νέα ερωτήματα.

   Πρώτον, ομολογεί οτι το μνημόνιο απέτυχε.
   Δεύτερον, αφού μπορούσαν να μας δώσουν περισσότερο χρόνο,γιατί δεν το έκαναν από την αρχή;
   Τρίτον,ουσιαστικά πετάσει την καυτή πατάτα στην Ε.Ε. άρα Μέρκελ και Σαρκοζί (πιθανώς αντίπαλός του στις Προεδρικές εκλογές)

 12. pikras avatar
  pikras 11/10/2010 09:16:19

  Μία αξιοπρεπής κυβέρνηση θα έπρεπε να εγκαλέσει τον Γιούνκερ και τα τσιράκια τους για τον περίεργο ρόλο τους στην υπόθεση της !
  Φθάνουμε να αναπολούμε τον Αντρέα, με όλα τα "χούγια" του , ο οποίος μετά από τέτοιες δηλώσεις θα τίναζε την μπάγκα στον αέρα!
  Τέτοια υποτέλεια!
  Τέτοιος εξεφτελισμός!
  Ο the game is over θα έπρεπε να είναι ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ως συνυπαίτιος στο οικονομικό έγκλημα που έχει συντελεστεί σε βάρος ενός αδύναμου κράτους!
  Πολύ αλληλεγγύη έχει πέσει τελευταία μέσα στην ΕΕ!
  Άς όψεται η πεφωτισμένη κυβέρνησή μας!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ pikras 11/10/2010 09:46:05

   pikra,

   νομίζω οτι το έγραψα σε κάποια άλλη ανάρτηση.
   Μια σοβαρή κυβέρνηση θα καλούσε αμέσως στο υπουργείο εξωτερκών τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. και θα ζητούσε εξηγήσεις.
   Ακόμα και έκτακτη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ δικαιούμαστε να ζητήσουμε.
   Αν δεν εκμεταλλευτούμε αυτό το θέμα, τι να πώ;

   • pikras57 avatar
    pikras57 @ Κώστας Ροδινός 11/10/2010 09:57:46

    Άν τα γεγονότα ήταν αντεστραμμένα το ΠΑΣΟΚ με τους "επικοινωνισμούς του" δεν θα είχε ρίξει κυβέρνηση, δεν θα είχε προκαλέσει πρόταση μομφής και γενική απεργία...Θα είχε πυρπολήσει την Γερμανική πρεσβεία, την Γαλλίκή... και το Ευρωπαικο Κοινοβούλιο!!!!!!

   • Misha avatar
    Misha @ Κώστας Ροδινός 11/10/2010 11:36:14

    pikra

    γι αυτό τις βρώμικες δουλειές τις κάνουν οι σοσιαλήταρχοι.
    για να βραχυκυκλώνει ο κοσμάκης.
    να βλέπει τους Μάηδες του 68 να γλύφουν τα πόδια των τραπεζιτών και να παθαίνουν κοκομπλοκο.
    είναι πανευρωπαϊκό το χούι

    βλέπε Σολάνα, Μπαρόζο, Φίσερ κλπ

 13. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 11/10/2010 09:17:00

  Ενα πράγμα χρειάζεται και όλα τ' άλλα έπονται κατά συνέπεια και αυτό είναι η ΚΑΘΑΡΣΗ. Χωρίς τιμωρία της πολιτικής αλητείας που έφτασε να ασκεί δημοσιονομική πολιτική για την ΚΟΝΟΜΑ τη δική τους και των "νταβάδων" ανακυκλώνουμε τα ίδια και γίδια. Ποιός έχει το πολιτικό και το ανθρώπινο θάρρος να πολιτευθεί σοβαρά με αυτον τον στόχο ; Αυτόν θέλουμε ! Είναι αρχηγός μεγάλου κόμματος, είναι ο Σαμαράς αρχηγός της αξ/κής αντιπολίτευσης αυτός που πορεύεται ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΕΙ προς την Κάθαρση ; Αυτός μας κάνει ! Είναι το ΚΚΕ με ηγεσία Παπαρήγα ; Ολοι ΚΚΕ οφείλουμε να ευγνωμονούμε ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ απ' ότι φαίνεται ; Θα συνεχίσουμε τότε να τρώμε τις σάρκες κοροϊδεύοντας ο ένας τον άλλον και τον εαυτό μας έως ότου η ποσοτική υπερβολή, η εξαθλίωση να φέρει ποιοτικές αλλαγές στην κοινωνία και στις ηγεσίες της.

 14. Deo Domuique avatar
  Deo Domuique 11/10/2010 09:18:52

  «Το χρέος είναι χρηματοοικονομικό προϊόν, εμπόρευμα. Πωλείται και αγοράζεται! Ολοι το γνωρίζουν!»

  Και στο εμπόριο όμως, υπάρχει το παραεμπόριο. ΝΑ... προχθές ας πούμε, ανακάλυψαν κρυμμένα κινέζικα προιόντα τα οποία ήταν έτοιμα να διατεθούν στην αγορά με ύπουλο τρόπο.

  Θεωρώ τον παραλληλισμό ατυχή.

 15. Y. avatar
  Y. 11/10/2010 09:21:04

  Ανακοινώνεται σήμερα το Νομπέλ Οικονομίας

  Φαβορί του βραβείου
  Aμερικάνοι
  1.Ρίτσαρντ Θέιλερ και Ρόμπερτ Σίλερ, θεωρητικοί στα οικονομικά της συμπεριφοράς (behavioral economics)
  2.Μάρτιν Βάιτζμαν και Ουίλιαμ Νορντχάους, στις οικονομικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη
  3.Γιουτζίν Φάμα, στην οικονομική θεωρία.
  4.Πολ Ρόμερ, Ντέιλ Γιοργκσον και Ρόμπερτ Μπάρο, σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης
  5.Λαρς Χάνσεν στη στατιστική
  6.Κέβιν Μέρφι, στα θέματα εργασίας

  Μη αμερικάνοι
  7.Ζαν Τιρόλ, Γάλλος
  8.Ερνστ Φεχρ, Αυστρία
  9.Αλμπέρτο Αλεζίνα, Ιταλία
  10.(το δέκα το καλό) το Ελληνικό δίδυμο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, για τιη πρωτότυπη εργασία τους,
  “Στοχαστική παραμετροποίηση ενός οικονομικού μοντέλου, για την μεγιστοποίηση των μακροχρόνιων αποδόσεων στην υπονόμευση μιας χώρας και ενός λαού”

  (Η ανακοίνωση του νικητή, στις δύο το μεσημέρι, δική μας ώρα)

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Y. 11/10/2010 09:31:15

   and the winner is...

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ Y. 11/10/2010 09:57:16

   Ποιο Νόμπελ και μλκς καμαρωτές;;;

   Τα είχα γράψει σε σχόλιο σε άλλη ανάρτηση και μιας και μιλάμε για οικονομία και νόμπελ και "επιτυχημένα μοντέλα":

   Tarpley: ‘Globalization is failing’

   http://www.youtube.com/watch?v=lU6bU2WGLC0&feature=channel

   ““…So, if you add this up, you’re gonna get 3 billion people, give or take, who are either on extreme or moderate poverty after a quarter of century globalization…And I think that’s a verdict, history will say globalization is a failure”

   Τον ρωτάει η δημοσιογράφος ποια πιστεύει ότι θα είναι η “συμμετοχή” των αναπτυσσόμενων χωρών στον σχεδιασμό και τους στόχους του ΟΗΕ για να “πολεμήσει” (λολ) την ανέχεια και την φτώχεια και ο Webster απαντάει για την ισχυρή θέση των ΗΠΑ-Αγγλία-Γαλλία στο συμβούλιο ασφαλείας η οποία επισκιάζει τα πάντα.
   Άναφέρει για καλές ιδέες που υπάρχουν στις επιτροπές και υπο-επιτροπές του ΟΗΕ αλλά η όποια επιρροή τους ΚΑΤΑΤΡΟΠΩΝΕΤΑΙ (crushed) ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ WALL STREET!!!!


   Το όλο παγκόσμιο σύστημα ταράζεται από σοκ τα οποία είναι μελετημένα και βασίζονται στην ΝΤΠ η οποία δεν ξεκίνησε πριν 15 χρόνια αλλά πάει πολλές δεκαετίες πίσω.

   Τα χρέη των κρατών είναι Π-Ρ-Ο-Ι-Ο-Ν-Τ-Α τα οποία μαζί με τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες ορίζονται από τις "αγορές" και όχι από το νόμο προσφοράς-ζήτησης ή τα τεκμαρτά αποθέματα.
   Ο δανεισμός των κρατών που θεωρείται πλέον νορμάλ κατάσταση παγκοσμίως αποκρύπτει το γεγονός ότι τα οργανωμένα κράτη ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ από τους δανειστές τους και όχι φυσικά από την ψήφο των πολιτών τους.

   Όλα τα υπόλοιπα/ενδιάμεσα (κατ'εμέ) είναι "layers of the onion"...μηχανισμοί απόκρυψης πληροφορίας ή επιμέρους "διαχείρισης" της άρχουσας τάξης ώστε να ρυθμίζεται η βαλβίδα αποσυμπίεσης της κοινωνίας.

   Η τροφή μας, η γη μας και το χρέος μας είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ οριζόμενα από την σπέκουλα των δανειστών και ΟΧΙ από την πραγματικότητα που βλέπουμε κάθε μέρα.

   Me thinks...

  • Y. avatar
   Y. @ Y. 11/10/2010 13:14:18

   Το χάσαμε το βραβείο. Το μοιράστηκε όμως αδελφός Κύπριος ονόματι Χρυστόφορος Πισσαρίδης, από το LSE
   Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen, Christopher A. Pissarides
   Η εργασία τους, "Analysis of markets with search frictions", επάνω σε θέματα εργασίας (labor economics)
   Επίκαιρο, μιας και οι δείκτες ανεργίας, υψηλοί παντού

  • Y. avatar
   Y. @ Y. 11/10/2010 19:32:08

   Tsilivithras
   Όπως τα λες!

 16. thpr avatar
  thpr 11/10/2010 09:24:18

  @ Κώστας Ροδινός
  Απόλυτα εύστοχες οι ερωτήσεις σου. Συμφωνώ.
  Εχω μιά ερώτηση ομως. Τί θα γίνει στο διάστημα της διαπραγμάτευσης οταν θα χρειαζόμαστε δανεικά ?

 17. pikras57 avatar
  pikras57 11/10/2010 09:51:52

  ουφ...
  Ηρεμήσαμε!
  Ο Γιούνκερ έδωσε εξηγήσεις μέσω εκπροσώπου του!
  Δεν ήταν ο Σημίτης! Δεν ήταν ο Καραμανλής!
  Ούτε ο Παπανδρέου! (τουλάχιστον όχι δια στόματος!)
  Νάτη η κολοκυθιά!
  Τέτοια δικάιωση MEGA Παπακωνσταντίνου δεν την περιμέναμε!
  Να και η δικαίωση της Ελευθεροτυπίας!
  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=212167

 18. cornelsen avatar
  cornelsen 11/10/2010 09:57:51

  Δυστυχώς, ήταν ο "άνθρωπός τους στην Αθήνα". Είτε από ανικανότητα είτε βάσει σχεδίου η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο. Το χειρότερο είναι ότι αφού "μάς βγήκε το όνομα" κανείς δεν θα μάς δανείζει. Και έτσι το ένα Μνημόνιο θα διαδέχεται το άλλο. Μέχρι τελικής πτώσεως. Ίσως αυτό το τελευταίο να είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία που προσέφεραν οι "πρόθυμοι" πολιτικοί μας.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ cornelsen 11/10/2010 10:03:43

   Δυστυχώς βάσει σχεδίου..

 19. blue nile avatar
  blue nile 11/10/2010 09:57:51

  Κε Ροδινέ για άλλη μια φορά γράψατε ένα έξοχο άρθρο.

  Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα που οδήγησαν τη χώρα στο ΔΝΤ, υπενθυμίζω το περίφημο που διαβάζω ότι τον Ιανουάριο δεν μπορούσαμε να δανειστούμε όλο το ποσό που χρειαζόμασταν για το 2010 γιατί αν ζητούσαμε τόσα θα απογειώναμε τα spreads, έχουν αρχίσει να γίνονται φανερές στο πολύ κόσμο οι κυβερνητικές ασάφειες.
  Κάποιοι φιλικά διακείμενοι υποστηρίζουν ότι έπρεπε να μπούμε στο ΔΝΤ γιατί δεν θα μπορούσαμε να εξυγειάνουμε τη χώρα με διαφορετικό τρόπο, έπρεπε να υπάρχει ο μπαμπούλας που θα φοβίζει. Λες και τον ασθενή πρώτα τον πεθαίνεις και μετά προσπαθείς να τον αναστήσεις, οι ίδιοι βέβαια υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ είναι ένας απλός οργανισμός που παρέχει χαμηλότοκα δάνεια και τίποτα παραπάνω και όταν τους αντιτείνεις το τι έχει γίνει σε άλλες χώρες που το ΔΝΤ τις διέλυσε απαντούν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε χώρα της ευροζώνης.
  Βέβαια το θέμα πλέον είναι ότι όλο και περισσότεροι σιγά σιγά αντιλαμβάνονται ότι μπήκαμε στο ΔΝΤ βάσει συγκεκριμένου σχεδίου που εξυπηρετούσε κάποιους σκοπούς και στόχους που ο καθένας (ανάλογα και με τη τοποθέτηση του) προσπαθεί να ορίσει και να ερμηνεύσει.
  Προσωπικά θεωρώ ότι οι τοποθετήσεις οι δικές σας, του φάκτορα όπως και άλλων σ'αυτή την ιστοσελίδα συνθέτουν τις πιο κοντινές στην πραγματικότητα εξηγήσεις για τους σκοπούς και στόχους που μας φτάσανε στο ΔΝΤ .

 20. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 11/10/2010 09:59:09

  Οι εταίροι μας (ο θεός να τους το ξεπληρώσει) κι εμείς έχουμε υπογράψει συμφωνίες. Τις οποίες ομολογούν ότι πρώτοι αυτοί ΔΕΝ ΤΗΡΗΣΑΝ. Γιατί κέρδιζαν "τεράστια ποσά". (Κάνας εισαγγελέας δεν διαβλέπει εδώ κάποιο χώρο να ασκήσει τα καθήκοντά του, μήπως, λέω...)

  Τελικά αυτοί οι διεθνείς οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τίνος τα συμφέροντα δουλεύουν;

  Αν τους ζημιώσαμε, ας μας πουν πόσο;
  Αν κέρδισαν από μας, ας μας πουν πόσο;

  Εν τέλει από αυτή τη συμμετοχή μας στην ροκ μπάντα ΕΕ+ΕΚΤ, ποιος τα κονόμησε;
  Αυτοί οι εμείς;
  Ποιος έχασε;
  Αυτοί ή εμείς;

  Και να με συγχωράτε που θα προβώ σε ωμότητα πάλι, αλλά όλα τα άλλα είναι π.α.παριές.

  Οσο για τη ΝΔ, ή να σταματήσει το τροπάρι περί "κυβέρνησης του Μνημονίου" ή να αρχίσει να περιλαβαίνει και την ΕΕ και την ΕΚΤ, και να τους λούζει, ως απατεώνες με δική τους ομολογία, όπως λούζει και τον ΓΑΠ, όπως τον λέτε.

  Αλλιώς, ας μη μας ζαλίζει και η ΝΔ ότι κόπτεται για το εθνικό συμφερον.
  Το εθνικό συμφερον ΔΕΝ το ζημίωσε μόνο ο "ΓΑΠ" ο καταστροφικότατος, και η παρέα του.

  Το εθνικό συμφέρον το ζημίωσε και η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
  Ας πει η ΝΔ κάτι εναντίον του ΔΝΤ έστω.
  Τι ηρωϊσμοί εκ του ασφαλούς είναι αυτοί;
  Και μου θέλουν και ποσοστά στις εκλογές.
  Και μας καλούν να τους υπερψηφίσουμε για να μην πάρει ο "ΓΑΠ" κι άλλα μέτρα.
  Υπέρ τίνος θα τα πάρει ο "ΓΑΠ" τα άλλα μέτρα;
  Του Φούφουτου;
  Αϊντε ρε πατριώτες, κόφτε το δούλεμα.

  Αϊντε και σεις οπαδοί πια, αμάν, θα κόψω τις φλέβες μου.
  Αμάν αδέρφια. Αμάν.

  Το να απαιτείς από τους αντιπάλους ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ.
  Από ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΑΣ απαιτείστε ο καθένας.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Misha avatar
   Misha @ Θραξ Αναρμόδιος 11/10/2010 10:19:32

   Έτσι Θράκα.
   Η πηγή της απάτης και της διαφθοράς είναι το ίδιο το σύστημα της ΕΕ, που δανείζει με 1% τον χρεωκοπημένο Σάλλα και 6% την Ελλάδα, με υποθήκες την Ακρόπολη και τον Στρατό.

   Είναι βέβαιο πως ο Χρύσανθος κι ο Φαήλος αυτά τα γνωρίζουν, αλλά για τη ΝΔ η Ευρωπη είναι ο «χρυσούς μόσχος» , το τοτέμ που δεν πρέπει να το αγγίζουμε γιατί θα βρυκολακιάσει ο Τριανταφυλλίδης , θα συνασπιστεί με τον Μητσοτό και πνίξουν την Ρηγίλλης στο αίμα.

 21. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 11/10/2010 10:03:26

  Μόνο εγώ φαίνεται βλέπω πως η ΝΔ πρέπει να ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ την πολιτική της.

  Κι αν δεν την διορθώσει, θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ, πατριώτες...
  Για άλλα τριάντα χρόνια θα κερδίζουν οι διεθνείς απατεώνες "τεράστια ποσά".
  Οσο δεν τους καταγγέλουμε ΟΛΟΙ.
  Και η πρώτη καταγγελία πρέπει να έλθει από την τωρινή μας μοναδική ελπίδα: Την αξιωματική αντιπολίτευση.

  Θραξ Αναρμόδιος

 22. A.M. avatar
  A.M. 11/10/2010 10:09:12

  Το ψιλιαζόμασταν και τώρα μας το επιβεβαιώνουν με τον πιο επίσημο τρόπο και μάλιστα βραβεύοντας και τον «πρωθυπουργό» ΤΟΥΣ.

  Μας έβαλαν στο ευρώ με την κυβέρνηση Σημίτη γνωρίζοντας πως δεν έπρεπε να μπούμε αλλά ξέροντας πως μόλις μπούμε θα μας αρμέξουν κανονικά και πανεύκολα.

  Μας ρήμαξαν την οικονομία - ότι είχε απομείνει απ τα κοράκια του πασοκ - και έφαγαν τις σάρκες μας.

  Τώρα ψάχνουν και στο φέρετρο μήπως έχει ξεμείνει κανένα χρυσό δόντι που δεν πρόλαβαν να το βγάλουν πριν ρίξουν το χώμα από πάνω.

  Νεκροθάφτης βέβαια ο ΓΑΠ και το γραφείο κηδειών του ΠΑΣΟΚ.

  Στον νεκροθάφτη αφιερώνω το ..

  «Δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη!»

  ..και όχι μόνον δεν θα πεθάνουμε εμείς ποτέ
  αλλά και εσύ θα αλλάξεις επάγγελμα και σύντομα!
  Και εμείς θα τραγουδάμε για μια ακόμα φορά το εμβατήριο..

  «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει δεν την σκιάζει φοβέρα καμμιά!
  μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς την δόξα τραβά!»

  Είμαστε φυτρωμένοι χιλιάδες χρόνια σε αυτόν τον τόπο και αν και πολλοί το πρπσπάθησαν κανένας τελικά δεν τα κατάφερε να μας εξαφανίσει και ποτέ δεν θα το καταφέρει.

  Και κάτι αμερικανογερμανοθρεμμένοι θα περάσουν στην ιστορία σαν Εφιάλτες και σαν τέτοιους θα τους θυμούνται οι επόμενες γενιές των Ελλήνων.

 23. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 11/10/2010 10:16:00

  Θράκα,

  Ωρες- ώρες αισθάνομαι οτι μας προσγειώνεις απότομα στην πραγματικότητα χωρίς αλεξίπτωτο.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Κώστας Ροδινός 11/10/2010 10:36:20

   @Κώστας Ροδινός

   Κώστα (επέτρεψέ μου την οικειότητα), δεν το κάνω με χαρά.

   Μακάρι να βρεθούμε σε ένα τραπέζι χαράς για όλους και γλεντιού, να τσουγκρίσουμε ποτήρια χαρούμενοι, και να μιλήσουμε.

   Αλλά πρέπει κάτι να κάνουμε να φύγει αυτό το κακό από πάνω μας. Και να μπούμε σε ένα δρόμο που να μπορούμε να ελπίζουμε. Κι εμείς κι οι γέροι μας και τα παιδάκια μας.

   Θραξ Αναρμόδιος

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 11/10/2010 10:39:13

   Θράκα,

   Κατ' αρχήν η οικειότητα είναι ευπρόσδεκτη.
   Προφανώς και κανένας δε λέει με ευχαρίστηση δυσάρεστα πράγματα.

   "Η ελπίς ουδέποτε εκπίπτει"

 24. spiros avatar
  spiros 11/10/2010 10:21:08

  Αγαπητοί φίλοι το θέμα είναι εξαιρετικά μεγάλο.
  Έχει δύο κατευθύνσεις. Η μία ότι και σήμερα οι ξένοι δεν πείθονται από τα πεπραγμένα της Ελλάδας. Νομίζω ότι εξάγεται ως συμπέρασμα από τον τρόπο που ειπώθηκε, τον χρόνο και τον τόπο που ειπώθηκε.
  Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή. Ο συνεχής διασυρμός του Αρχηγού ενός κράτους σημαίνει κατάργηση του κράτους. Απαξίωση της εθνικής ένοιας, με ότι αυτό μπορεί να επιφέρει στο άμεσο και μακροχρόνιο χρονικό διάστημα. Όσο και να προσπαθήσουν να ξωραϊσουν τις δηλώσεις τα ΜΜΕ με την θεωρία "δήθεν λάθος ερμηνείας" και με ανάγκη να "ομολογ'ησει" το λάθος από τον κ. Γιούνγκερ είναι σχεδιασμένα για να συνεχίσουν κάποιοι το καταστροφικό τους έργο.
  Όλα δείχνουν συνέργεια του ΓΑΠ με ξένες δυνάμεις που επιθυμούν την διάλυση του κράτους .
  Δεν σας κρίβω ότι ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ, όχι απλώς ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΣ αλλά έτοιμος να ανέβω στο βουνό.................

  • axileys avatar
   axileys @ spiros 11/10/2010 10:31:30

   Να ανέβεις Σπύρε στο βουνό, όπως ανέβηκε και ο Λιαντίνης.

 25. blue nile avatar
  blue nile 11/10/2010 11:02:04

  Θράκα εξαρτάται πως βλέπει κανείς τις διεθνείς συσσωματώσεις όπως οι ΕΕ+ΕΚΤ που ναι μεν ζημιωθήκαμε απ'αυτές αλλά...
  Η ΕΕ δε καταργεί τη σημασία της ισχύος στις διεθνείς σχέσεις, πάλι το παιχνίδι θα παίζεται υπέρ των δυνατών που με τη προσθήκη εμάς των αδυνάτων αποκτούν κρίσιμη μάζα για την αντιμετώπιση των overseas γιγάντων ενώ εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε καρπαζοεισπράκτορες. Απλά τώρα ανήκουμε κάπου και διεκδικούμε κάτι περισσότερο σε αντάλλαγμα των λιγοστών που προσφέρουμε.
  Το ευρωπαικό μοντελάκι είναι μια ιδεολογική μηχανή που επιτρέπει στην Δυτική άρχουσα τάξη να πολτοποιεί τα σύνορα με απώτερο στόχο τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο νομισματο-στρατιωτικό έλεγχο των πρώτων υλών και των πηγών της γνώσης.
  Αυτό δεν σημαίνει ότι μέσα σε αυτή την ιστορία δεν μπορούσαμε να έχουμε οφέλη. Μας πρόσφεραν πακτωλούς χρημάτων που αντί να τους αξιοποιήσουμε αλλάζοντας τη χώρα δημιουργώντας όλες εκείνες τις προυποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, άρα προοδευτικά μεγαλώνοντας την κρατική ισχύ μας οπότε μετά να μπορούσαμε να επαναδιαπραγματευτούμε το ρόλο μας στην Ένωση, κατασπαταλήσαμε τις παχυλές επιδοτήσεις σε πολυτελή κότερα, παραδείσιες Μυκονιάτικες βίλες και πανάκριβα Καγιέν
  Αυτά για τους ευρωχαρούμενους που πιστεύουν σε κίβδηλες διακυρήξεις, παχιά λόγια, ευρωπαικές ολοκληρώσεις και ανθρώπινα δικαιώματα της Ρούλας.
  Στο κάτω κάτω της γραφής δεν δικαιούμαστε και εμείς και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι τα ίδια δικαιώματα. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν έλεγαν: ...και το άδικον δίκαιον εστί, ου τοις πάσοι αλλά τοις ανίσοι...

  • Misha avatar
   Misha @ blue nile 11/10/2010 11:10:35

   Mας προσέφεραν «πακτωλούς χρημάτων»;
   Δε νομίζω. Είναι τα δικά μας λεφτά, τα χαμένα από τη φορολογία των εισαγομένων προϊόντων, από την «αναδιάρθρωση» (διαβαζε εξαφάνιση) της ελληνικής γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής, από τις υπερτιμολογήσεις των εξοπλισμών και των δημοσίων έργων, από τα τοκογλυφικά επιτόκια τους , από το ξεπούλημα ΟΤΕ, αεροδρομίου κλπ

   Και πώς να ενισχύσεις το κράτος οταν οι Ευρωφασίστες σου επιβάλλουν «λιγοτερο κράτος» και όλο λιγοτερο κράτος , με αποτέλεσμα να έχουμε τα περισσότερα ιδιωτικά νοσοκομεία από καθε άλλη χωρα της Ευρωπης.

   Η Ναόμι Κλάιν σε πρόσφατο άρθρο της γράφει πως το ΔΝΤ ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης και το σώσαμε ΕΜΕΙΣ!

   Δε χρωστάμε φράγκο σε κανέναν π...τη.
   Φάγανε με πενηντα μασελες μέχρι τώρα.
   Αρκετα.Νισάφι πια

   • A.M. avatar
    A.M. @ Misha 11/10/2010 14:05:20

    Ουσιαστικά ΔΕΝ χρωστάμε πράγματι σε κανέναν.
    Μας χρησιμοποιήσαν για να μας πάρουν τα φράγκα και τώρα μας ζητάνε και τα σώβρακα.

    Λογιστικά χρωστάμε τα μαλλιά της κεφαλής μας και σε όλο το γνωστό σύμπαν και θα χρωστάμε και για πολλά χρόνια ακόμα ΑΝ συνεχίσουμε να φερόμαστε σα μακάκες όπως ο ΓΑΠ και τα κολλεγιόπαιδά του.

    Θα περίμενα μετά απ τις δηλώσεις Γιούνκερ να βγεί η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και όλοα τα πολιτικά κόμματα και να πούν όλοι μαζί:

    «Ώστε το ξέρατε έεεε;
    Έξω η Ελλάδα απ την ΕΕ, έξω το ΔΝΤ απ την Ελλάδα!
    Και πάρτε και τ'@@ μας απ τα «χρωστούμενα» αφού τα ξέρατε και δεν κάνατε τίποτε!»

    Και να ψάξουμε να βρούμε αλλού χρηματοδότες, δεν νομίζω νάναι και ακατόρθωτο κάτι τέτοιο σήμερα.

    Αλλά που καρύδια;;;

    Ευνουχισμένοι είναι οι πολιτικοί μας.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ blue nile 11/10/2010 11:16:42

   @blue nile

   Μόνοι μας ως χώρα, είμαστε μικροί. Εχουμε ανάγκη από "προσδέσεις".

   Τι τύπου προσδέσεις όμως;

   Δεν συνηθίζω σχόλια επί μικρο-πολιτικών αλλά θα κάνω τώρα ένα: Οταν είδα τον προηγούμενο πρωθυπουργό να ανοίγει πόρτες με τους Ρώσους και τους Κινέζους, πίστεψα σχεδόν, ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας, ετοιμαζόταν για "μεγάλο σκάκι", επιτέλους.

   Επιτέλους αναζητούσαμε "προσδέσεις ισορροπίας", πως να το πω.

   Τι πήγε στραβά μετά, δεν κατάλαβα καλά.

   Πάντως όταν δενόμαστε, εμείς οι μικροί, μονομερώς σε έναν "προστάτη", αυτός αρχίζει και εμφανίζει συμπτώματα ν.ταβατζή.

   Πρέπει να αναζητούμε και τα αντίρροπα στηρίγματα που θα εξισορροπούν το "κεντρικό νονιλίκι" του κυρίαρχου "προστάτη" μας.

   Θραξ Αναρμόδιος

 26. ΔΙΟΜΗΔΗΣ avatar
  ΔΙΟΜΗΔΗΣ 11/10/2010 11:04:53

  Συμφωνώ μαζί σου αλλά νομίζω ότι η εικόνα που παρουσιάζεις δεν είναι ολόκληρη. Υπάρχει μία ανάλυση στο http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-10-10-23-03-20-2010101028643/ που θα ενδιαφέρεικάποιους. Καλημερα

 27. Alkimos avatar
  Alkimos 11/10/2010 11:06:28

  Εάν και τώρα, μετά το επεξηγηματικό αυτό άρθρο και τα πολύ ενδιαφέροντα σχόλια που το συνοδεύουν, δεν καταλαβαίνει κανείς ότι έχουμε υποστεί μια νέα βρώμικη εισβολή ως χώρα, πολύ ποιο βρώμικη από την επέλαση των φασιστικών στρατευμάτων στον Β’ ΠΠ, τότε τα πράγματα τα βλέπω πολύ χλωμά για τους Έλληνες. Ο Jeffrey (ή αλλιώς ΓΑΠ) έχει κάνει καλά τη δουλειά του, πρώτον ως πρόεδρος της ΣΔ και δεύτερον ως αμερικανός πολίτης. Τα πράγματα είναι τόσο ξεκάθαρα, σε ότι αφορά την «χρησιμοποίηση» της μικρής Ελλάδας για αλλότρια συμφέροντα, που πολύς κόσμος έξω έχει αγανακτήσει με τους πολίτες αυτής της χώρας που δείχνουν να έχουν ακόμα μαύρα μεσάνυχτα… Έχουμε φτάσει, από εκεί που η Ελλάδα ήταν συνώνυμο της λεβεντιάς και του πνεύματος, τώρα να αποτελεί συνώνυμο της δειλίας και της …βλακείας! Και δεν είναι αυτό παράδοξο, αφού αφήνουμε τριάντα τόσα χρόνια να μας κυβερνάνε απατεώνες, δοσίλογοι και κλέφτες!

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Alkimos 11/10/2010 11:26:36

   @Alkimos

   Καλά μη θαρρείς ότι και πριν από αυτά τα τριάντα χρόνια, είχαμε τίποτε εντιμώτατους και πατριωτικότατους και τέτοιους.

   Η διαφθορά, η κλεψιά, η ανεντιμότητα, το κομματικό κράτος, η φαυλοκρατία και η αναξιοκρατία, έχουν μία ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ιστορική συνέχεια, και η οποία δεν είναι καθόλου κρυμμένη. Είναι εκεί στα ιστορικά βιβλία και περιμένει να την πληροφορηθούμε.

   Δεν είναι καινούριο φρούτο όλα αυτά.
   Απλώς τώρα έφτασε, για άλλη μια φορά, ο κόμπος στο χτένι.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Alkimos avatar
    Alkimos @ Θραξ Αναρμόδιος 11/10/2010 11:44:31

    Από το 81 και μετά όμως τα πράγματα έχουν πάρει μια διαφορετική τροπή… Η εκμετάλλευση και το ξεπούλημα της χώρας έγινε τόσο ωμά, που κάνει κάποιον να πιστεύει πως η χώρα αυτή κατοικείται από …ζουλού!

 28. Πλούταρχος Λευκαδίτης avatar
  Πλούταρχος Λευκαδίτης 11/10/2010 11:31:17

  Το ... μέντιουμ της δημοσιογραφίας ανακάλυψε το φταίχτη:

  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4598428

  Αντε, με τις υγείες μας!

 29. blue nile avatar
  blue nile 11/10/2010 11:33:34

  Misha ακόμα και έτσι , τα λεφτά δηλαδή να ήρθαν ως αντάλλαγμα σε άλλες επιβαλλόμενες απώλειες, τελικά όμως τα πήραμε, ήταν πακτωλοί και κάποιοι κάναν τη καλή τους.
  Όσο και αν τα όρντινα της ΕΕ στόχευαν σε λιγότερο κράτος κανείς δε εμπόδισε τη κυβέρνηση της χώρας να θωρακίσει τη Δημόσια Υγεία.
  Όσο για τις υπερτιμολογήσεις εμείς τις κάναμε.
  Το ΔΝΤ εμείς το φέραμε όσο και αν αυτοί το ήθελαν, η ευθύνη πρωταρχικά εμάς βαραίνει.
  Όταν πάρθηκε η πολιτική απόφαση για ένταξη στον εταιρισμό εθνών που είναι η ΕΕ ξέραμε ότι πολλές φορές για μας τους μικρούς αυτή η ένταξη είναι επιζήμια επειδή ακριβώς η ΕΕ είναι ή θέλει να είναι δημοκρατική.
  Οι μικροί λαοί πάντα θα αδικούνται γιατί η δημοκρατία είναι κατά κύριο λόγο η εφαρμογή της αρχής της πλειοψηφίας σε περίπτωση διαφωνίας, δηλαδή οι λίγοι να χάνουν δημοκρατικά έναντι των πολλών.
  Αναρωτηθήκατε ποτέ αν γίνει ένα πανευρωπαικό δημοψήφισμα για θέμα που μας αφορά και οι Αγγλο-γαλλο-γερμανίες έχουν διαφορετική άποψη από τη δική μας που είναι για μας επιζήμια?
  Που αρχίζει και που σταματά η κοινή Ευρωπαική στέγη?

  • Misha avatar
   Misha @ blue nile 11/10/2010 11:40:02

   Δεν αναιρώ τις ευθυνες των δικών μας νενέκων.
   Αντίθετα υπερτονίζω τις ευθύνες τους.
   Και λέω πως ξεκινωντας από τον άθλιο ΓΑΠ θέλουν κρεμασμα ανάποδα σαν τον Μουσολίνι

   Όσο αυτό που κατ ευφημισμό ονομάζεις δημοκρατία, δεν είναι παρά η συγχρονη εκδοχή της παλιάς φεουδαρχίας.

 30. Ευθύμης avatar
  Ευθύμης 11/10/2010 11:33:41

  Λευτά υπάρχουν λέμε, μη γκρινιάζετε...
  Ακόμα τα ψάχνει, θα τα βρεί όταν βρούν και οι αμερικανοί τα βιολογικά όπλα του σαντάμ στο ιρακ.

 31. blue nile avatar
  blue nile 11/10/2010 11:39:24

  Θράξ Αναρμόδιε

  Συμφωνώ ότι έχουμε ανάγκη από προσδέσεις , συμφωνώ ασκόμα ότι και στα όρια του δυνατού πρέπει να αναζητούμε προσδέσεις ισσοροπίας όπως εύστοχα αναφέρεις.
  Όμως δεν πρέπει αν ξεχνάμε το πραγματικό σκοπό των όποιων εταιρισμών εθνών που συμμετέχουμε και να έχουμε την αντίστοιχη δράση.

 32. Greekx avatar
  Greekx 11/10/2010 11:45:01

  Επιτέλους μια ολοκληρωμένη ανάλυση για τη μεγάλη Ευρωπαϊκή απάτη και κυρίως τους πρωτεργάτες της Γερμανούς και Γάλλους!!!

 33. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 11/10/2010 11:49:52

  @ Κώστας Ροδινός, μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση για το ζήτημα.
  Στην αρχή της δεκαετίας η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είχε την απόλυτη πλειοψηφία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βασικότερο στοιχείο το γεγονός ότι η Γαλλία και η Γερμανία είχαν κυβερνήσεις που ανήκαν στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
  Η υποχώρηση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς ήταν φυσικό αποτέλεσμα, κυρίως της ιδεολογικήςστροφής τους στην νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση και της αδυναμίας τους να δώσουν λύσεις σε βασικά κοινωνικάπροβλήματα, όπως η ανεργία κ.α. Δεν θα αποτελούσε υπερβολή να πούμε ότι ηευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στην προσπάθεια να μην χάσει την πολιτικήκυριαρχία μεταλλάχθηκε σε δούρειο ίππο του νεοφιλελευθερισμού αρνούμενητις δικές της ιδεολογικές ρίζες..
  Την περασμένη άνοιξη η προσφυγή μιας χώρας της ευρωζώνης στο ΔΝΤ καιμάλιστα από σοσιαλιστική κυβέρνηση ξένισε πολλούς οικονομικούς και πολιτικούςαναλυτές, όσο χάλια και να ήταν η οικονομία της Ελλάδος η αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος με ίδια μέσα από τους οικονομικούς καιπολιτικούς μηχανισμούς της εε και η προσφυγή στο ΔΝΤ υπονόμευε το όραμα τηςενωμένης Ευρώπης. Στην Ελλάδα η απόφαση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ έβαλε σε περιπέτειες το βασικό ιδεολογικό πυλώνα του πασοκ, το κοινωνικό κράτος.
  Είναι επίσης γνωστό ότι, στην πολιτική, στο πλείστον των περιπτώσεων, πρωτεύοντα ρόλο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων έχουν οι σκοπιμότητες καιτα συμφέροντα. Αν σε αυτό προσθέσουμε και το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησηςκαι οι αγορές δεν έχουν πολιτική ουδετερότητα τότε καταλήγουμε να πούμε ότι ηελληνική κρίση του χρέους έχει πολλές πιθανότητες να ήταν «καθοδηγούμενη και χειραγωγούμενη».
  Παρακάτω θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί το πρόβλημα της Ελλάδας εξυπηρέτησε μεταξύ άλλων την καταρέουσα ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.
  Η διεθνοποίηση της κρίσης του ελληνικού χρέους και η πολιτική τακτική πουακολουθήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση [δλδη της προσφυγής στο ΔΝΤ]έδωσε τη δυνατότητα να εμφανιστεί στο ευρωπαϊκό προσκήνιο ο Γάλλοςσοσιαλιστής και επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ΝτομινίκΣτρος Καν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία κατατάσσουν τον ΝτομινίκΣτος Καν στην κορυφή των πολιτικών προσωπικοτήτων της χώρας του καιπυροδοτούν σενάρια για την επιστροφή του στη γαλλική πολιτική ζωή. Μεδεδομένο ότι η κεντροαριστερά στη Γαλλία αντιμετωπίζει προβλήματα η υποψηφιότητα του Ντομινίκ Στρος Καν για την γαλλική προεδρία θα είναι μια καλή λύση για την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά. Αν η κεντροαριστερά κερδίσει τις εκλογές στη Γαλλία θα μπορέσει να κάνει με σημαντικά μεγαλύτερη ευχέρια « πολιτικό παιχνίδι» στην ευρωπαϊκή ένωση των κεντροδεξιών. Ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς και πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου εκτός από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του είναι φυσικό να θέλει να προωθήσει με κάθε μέσο την υποψηφιότητα του σοσιαλιστή Ντομινίκ Στρος Καν, η υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ ήταν η χρυσή ευκαιρία. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα ήταν το ιδανικό «θύμα» για να εξυπηρετήσει πολλαπλούς πολιτικούς και οικονομικούς στόχους σε διεθνές επίπεδο, δεν είναι μεγάλη οικονομία όπως για παράδειγμα η Ισπανία που θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία,δεν είναι Ιρλανδία που έχει πολύ πιο χαμηλό οικονομικό βάρος από την Ελλάδακαι το βασικότερο, η κατάσταση ήταν απόλυτα ελεγχόμενη. Ο παραπάνω ισχυρισμός αποκτά ένα πρόσθετο επιχείρημα αν δούμε τις τελευταίες δηλώσεις του Ντομινίκ Στρος Καν στις εργασίες της ετήσιας σύνοδος του ΔΝΤ και τηςΠαγκόσμιας Τράπεζας, εκεί δήλωσε ότι το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η χώρα μας είναι μονόδρομος. Από πότε η σοσιαλιστές θεωρούν μονόδρομο τη σκληρή λιτότητα!
  Επίσης, μπορούμε να δεχτούμε η οικονομική ελίτ και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να θεωρούν μονόδρομο τη σκληρή λιτότητα για την Ελλάδα και μάλιστα με παράταση του προγράμματος από το ΔΝΤ, ενώ σε ότι αφορά την παγκόσμια οικονομία όλοι συμφωνούν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάπτυξη με δημόσιες επενδύσεις γιατί η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί!.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ o βουνίσιος 11/10/2010 11:54:49

   Bουνίσιε,

   Γιατό το ..σπατάλησες εδω.
   Θα χαθεί.
   Αυτό αποτελεί από μόνο του μια ανάρτηση.
   Να το σχολιάσουν και άλλοι φίλοι.
   Ελπίζω να διαβάζει ο Φάκτορας

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ o βουνίσιος 11/10/2010 12:28:07

   o βουνίσιος + Κώστας Ροδινός

   Πολύ καλή επισκόπηση και ανάλυση πράγματι.

   Θέλω να σημειώσω κάτι, σχετικό και ...άσχετο, με το σχόλιο. Οταν σκεφτόμαστε πολιτικά συνήθως παίρνουμε υπόψη την οικονομία και τους πολιτικούς συσχετισμούς. Θεωρώ, μετά και από όλη την εμπειρία των προηγούμενων αιώνων κοινοβουλευτισμού, καθώς και την πικρή πρόσφατη δική μας, πως θα πρέπει να βάζουμε και μία ακόμη σημαντική παράμετρο στην σκέψη μας: το έγκλημα.

   Και εξηγούμαι. Φαίνεται να συνδέεται η πολιτική των καιρών μας, πολύ συχνά, με εγκληματικά στοιχεία. Πολλές "δυσεξήγητες" πολιτικές και οικονομικές επιλογές, δεν φαίνεται να μπορούν να ερμηνευθούν διαφορετικά. Οι πολιτικές επιλογές μια κοινοβουλευτικής κυβέρνησης πρέπει να εξετάζονται και από αυτό το πρίσμα μέσα. Και όχι μόνο με οικονομικούς ή εθνικούς όρους, πολιτικές ισορροπίες και συσχετισμούς. Στην Ιταλία, ίσως είναι πιο ορατό αυτό. Αλλά πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε δεκτό στην σκέψη μας πως ένα ΠΟΛΥ μεγάλο κομμάτι του πολιτικού προσωπικού, στον δυτικό κόσμο, έχει διαβρωθεί από το διεθνές έγκλημα, το οποίο πλέον δρα με πολιτική κάλυψη.

   Δηλαδή, ας αρχίσουν να λαμβάνουν υπόψη τους και οι πολιτικοί αναλύτές, αυτό που οι λαοί της ευρώπης και της αμερικής το έχουν καταλάβει εδώ και καιρό. Το έγκλημα έχει διεισδύσει στην πολιτική.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Θραξ Αναρμόδιος 11/10/2010 12:32:55

    Θράκα,
    Ηταν πάντα μέσα!
    Πότε δεν έφυγε.
    Θα πρόσθετα μάλιστα ότι ίσως ήταν και σύμφυτο!
    Δυστυχώς...

 34. blue nile avatar
  blue nile 11/10/2010 11:53:04

  Ίσως να μη χρησιμοποιούσα τόσο εύκολα τη λέξη απάτη.

  Διαπράτει απάτη κάποιος που προσπαθεί να ξεγελάσει τον άλλο ή κάποιος που θέλει να παίρνει μόνο χωρίς να δίνει.

  Όταν μπήκαμε στην ΕΟΚ αυτά τα ξέραμε, αν όχι εμείς οι πολιτικοί μας.
  Ανταλλάγματα δίνονται τελικά ποόσο εμείς τα αξιοποιούμε.
  Η ίδια η ένταξη έχει και καλά σημεία για πλείστα θέματα αν εμείς θέλουμε να τα εκμεταλευτούμε.
  Παράδειγμα και συγνώμη αν πλατιάζω, ο Γιανναράς έγραφε ότι από τα προηγούμενα χρόνια θα έπρεπε να ζητούμε από κάθε υποψήφιο προς ένταξη κράτος στην ΕΟΚ να καταδικάζει την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, να δεσμεύεται ότι δεν θα αναγνωρίσει το Βορειοκυπριακό ψευδοκράτος και να μην αναγνωρίζει το κράτος των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία ή τα παράγωγα.
  Υπήρχε και υπάρχει αυτή η προοπτική οι πολιτικοί μας δεν την υλοποιήσαν ποτέ.

  • Misha avatar
   Misha @ blue nile 11/10/2010 12:04:19

   Κι ύστερα ήλθε το Κόσσοβο και ξυπνήσαμε όλοι μαζί...

 35. blue nile avatar
  blue nile 11/10/2010 11:56:53

  @Misha

  Δηλαδή τι εννοείς δημοκρατία το 30% να υπερισχύει έναντι του 70% ?

  • Misha avatar
   Misha @ blue nile 11/10/2010 12:06:47

   Δημοκρατία δεν είναι να σε κυβερνά ένας ανέλεγκτος και ανεξέλεγκτος Μπαρόζο, ούτε να σου πουλάνε με το στανιό υποβρύχια που γέρνουν.

   Αυτό λέγεται καθεστως δουλοπαροικίας.

   Τέτοια «δημοκρατία» ονειρευόταν και ο Χιτλερ

   • ένας Άμλετ avatar
    ένας Άμλετ @ Misha 11/10/2010 13:12:48

    Μα το Ευρωενωσιακό Τέρας είναι το κατ΄ εξοχήν χιτλερικό «όραμα». Μέσα στην κοιλιά αυτού του Τέρατος, δεν είναι τυχαίο ότι το ΙΚΑ του Γκαπ θεωρεί ότι «είναι οικονομία, να κόβουν τα πόδια, αντί να αγοράζουν παπούτσια.» (παπα-Ηλίας)…..

   • ένας Άμλετ avatar
    ένας Άμλετ @ Misha 11/10/2010 13:15:52

    Και δεν έχουμε δει τίποτε ακόμη –εκτός αν εκφράσουμε ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΡΑΣ, έστω και τώρα.

 36. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 11/10/2010 12:12:43

  Κώστας Ροδινός έχεις δίκιο!

 37. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 11/10/2010 12:41:18

  Παρακολουθώντας την ειδησειογραφία της ημέρας, διαπιστώνω ότι αυτή η ιστορία με τις δηλώσεις Γιούνκερ, την αμετροέπεια του Παπακωνσταντίνου,από το εξωτερικό μάλιστα, να σπεύσει να φωτογραφήσει τον Καραμανλή, τον Μανώλη Καψή από το MEGA,επίση να δείξει Καραμανλή, δημιουργεί ένα μείζον θέμα αξιοπιστίας για την Κυβέρνηση το οποίο πρέπει να αξιοποιήσει η Ν.Δ.

 38. blue nile avatar
  blue nile 11/10/2010 13:34:05

  @ νομίζω όι υποτιμάς την έννοια της πλειοψηφικής αρχής.
  Όσο για τα σωστά που λες κατά τη γνώμη μου περί ανεξέλεγκτου του Μπαρόζο η ΕΕ προέβλεψε την αρχή της επικουρικότητας, άσχετο το πως αυτή εφαρμόζεται.

  @ προς υπόλοιπους

  Πολύ εύστοχα ο βουνίσιος αναλύει το ρόλο της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Αν όχι όλο τότε αναλύει μια πολύ σημαντική πτυχή του.
  Γράφει:
  Η υποχώρηση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς ήταν φυσικό αποτέλεσμα, κυρίως της ιδεολογικήςστροφής τους στην νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση και της αδυναμίας τους να δώσουν λύσεις σε βασικά κοινωνικά προβλήματα, όπως η ανεργία.

  Τα κόμματα της κεντροαριστεράς μπορούσαν να δώσουν λύση αν εφάρμοζαν δικές τους πολιτικές. Πόσο όμως αυτό είναι εφικτό στην ΕΕ της καπελωμένης από τις τράπεζες οικονομικής δραστηριότητας και εν τέλει πόσο οι κεντροαριστεροί ηγέτες ήθελαν να γίνει κάτι τέτοιο?
  Μη ξεχνάμε ότι ένας από τους εχθρούς του σημερινού πολιτεύματος στη Ευρώπη είναι η θεσμοθετημένη φαυλοκρατία των πολιτικών. Πχ. τα ιλιγγιώδη ποσά που τους χορηγούνται για τις προεκλογικές τους εκστρατείες από κάπου αντλούνται και μάλλον αυτό το κάπου είναι οι Ευρωπαικές τράπεζες.
  Πως θα πάνε μετά κόντρα στα συμφέροντα των τραπεζών?
  Έχω επίσης την αίσθηση ότι η κατάργηση του υπαρκτού σοσιαλισμού πρόσφερε ιδεολογικό άλλοθι στις αντιλαικές πολιτικές. Σώφρον πλέον πανευρωπαικά θεωρείται ότι έχει να κάνει με την συρρίκνωση του εργατικού εισοδήματος την εντατικοποίηση της εργασίας και τη μεγιστοποίηση του κέρδους των ιδιοκτητών των μέσων παραγωγής.
  Το απορίας άξιον πως το ρόλο του οδοστρωτήρα των χαμηλών εισοδημάτων τον παίζει η κεντροαριστερά και όχι ο ιδεολογικός της αντίπαλος.
  Μάλλον οι κεντροδεξιοί όπως ο Ούγγρος ηγέτης νοιάζονται πιο πολύ για τον τόπο τους.
  Όσο για το όραμα της ενωμένης Ευρώπης που αναφέρει ο βουνίσιος έγραψα παραπάνω αρκετά που καταδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο δεν υπήρχε ποτέ με τον τρόπο που θέλουμε να το βλέπουμε.
  Απλά τώρα γίνεται πιο εύκολα κατανοητός ο σκοπός της δημιουργίας της ΕΕ.

 39. tamam_87 avatar
  tamam_87 11/10/2010 13:40:37

  παρακατω εβαλα ενα κομματι απο ενα ενδιαφερον αρθρο που βρηκα σημερα

  http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-10-10-23-03-20-2010101028643/

  Το ερωτημα ειναι γιατι επιτρεπουμε σε ασχετους να ασκουν διοικηση και διαχειρηση, οταν εκ των πραγματων εχουμε πλεονεκτημα ???

  Γιατι κανεις, μα κανεις απο τα 300 βουβαλια δεν μπορει να αρθρωσει ενα πληρη πολιτικο και οικονομικο,εξω απο μικροπολιτικες σκοπιμοτητες λογο ??

  Γιατι αφηνουμε να μας ταλαιπωρει η ανικανοτητα τους ???

  ΠΙΝΑΚΑΣ VI: Συνολικό χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό

  Χώρα Συνολικό Χρέος* Δημόσιο Χρέος** Ιδιωτικό Χρέος

  Ελλάδα 252% 128,90 123,1%

  Γερμανία 285% 76,70 208,3%

  Ιταλία 315% 116,70 198,3%

  Γαλλία 323% 82,50 240,5%

  Πορτογαλία 323% 84,60 238,4%

  Μ. Βρετανία 466% 80,00 386,0%

  Πηγή: Συνδυασμός στοιχείων από Κομισιόν, McKinsey Global Institute και μελέτη της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία το ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας είναι 123% του ΑΕΠ, ενώ της Πορτογαλίας 239%

  Όπως φαίνεται καθαρά από τον Πίνακα VΙ, η Ελλάδα, με συνολικό χρέος 252% του ΑΕΠ της το 2008, ήταν σε καλύτερη θέση από όλες τις υπόλοιπες Οικονομίες – ενώ δεν εμφανίστηκαν ανυπέρβλητα προβλήματα στις τράπεζες ή στον κλάδο των ακινήτων της. Σε σχέση δε με την Ιρλανδία (πρόβλημα τραπεζών και ακινήτων – συνολικό χρέος άνω του 1.100%), με την Ισλανδία (χρεοκοπία τραπεζών – συνολικό χρέος 1.189%), με την Ισπανία (ανεργία 20%, τεράστια προβλήματα τραπεζών, ακινήτων – συνολικό χρέος 342%), με τη Μ. Βρετανία (πρόβλημα τραπεζών και συνολικό χρέος 466%) και την Πορτογαλία, ευρίσκεται σε μία απίστευτα πλεονεκτική θέση.

 40. victoria avatar
  victoria 11/10/2010 15:02:40

  Κι εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ευθύνη και στις δύο πλευρές, και στην Ε.Ε. που μας έταξε όραμα Ζισκάρ ντ'Εσταίνγκ και μεταμορφώθηκε σε ..Σόρος, Moody's, ΔΝΤ, ή Μέρκελ στην καλύτερη, αλλά και στους διουκούντες την Ελλάδα που δεν διαπραγματεύθηκαν τις ευκαιρίες που δόθηκαν στη χώρα, *παρά* το ότι η Ε.Ε. δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα (Μίσα ήξερες).

  Με προβλημάτισε αυτό που λέει ο Θράκας, αν και νομίζω ότι η ΝΔ λέει ευθέως (και αρκετά) εναντίον του ΔΝΤ. Τώρα αν δεν έχει σπεύσει να καταδικάσει την EΕ, δεν είμαι σίγουρη αν αυτό θα σημάνει κάτι τώρα, πέραν του ότι θα σπεύσουν να το αξιοποιήσουν τα παπαγαλάκια που (με χαρά και ανυπομονησία) περιμένουν κάτι τέτοιο για να πουν "μα τι Ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα" είστε εσείς κλπ. Όπως έκαναν με όλη τη φιλολογία του Μνημονίου, πώς είναι δυνατόν να μην το ψηφίσετε κλπ. Θα διαλύσετε την Ε.Ε., την ευρωζώνη, την οικονομία, ποιοι είμαστε εμείς, ιδεολογική σύγχυση της ΝΔ, μήπως δεν ανήκομεν εις τη δύση και άντε να μπλεχτούμε στο μπλα μπλα. Να δείξουν διάσταση, διάσπαση, και το δάσος να χαθεί.

  Πιστεύω ότι καμιά πολιτική δεν έχει το αλάθητο, ούτε η Ε.Ε., σίγουρα όχι ο άκρατος καπιταλισμός, ούτε η σοβιετία. Άρα γιαυτό λέμε ότι λειτουργούμε σε ένα πλαίσιο (Ε.Ε., τι να γίνει τώρα, αυτό έχουμε) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε τα "φίλτρα" μας απέναντι σε αυτό, δηλαδή σοβαρή κριτική, διεκδίκηση και αντεπιχείρημα. Σίγουρα θέλει να έχεις μια αξιοπιστία σαν κράτος (αχ...), αλλά όποιος έχει μπει σε συνεδριάσεις με 27 χώρες ξέρει τι εννοώ και αν τολμά η Κομισιόν να κάνει τον καμπόσο σε χώρες που ξέρουν το μάθημα και έχουν θέσεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, πότε η Κομισιόν κατηγορείται σε ένα λεπτό ότι υπερβαίνει τις αρμοδιότητες ή εντολές της, κλπ...!

  Δηλαδή, εννοώ ότι μια μέρα το να θέσουμε την Ε.Ε. προ των ευθυνών της, το να ξεμπροστιάσουμε με κανένα "Μη μιλάμε άλλο για χρεοκοπία παλικάρια, για θα σου πω γιατί χρωστάω, σε ποιον κι από πότε, και θα στενοχωρηθούμε, κι εσύ κι εγώ", το να βάζεις φρένο στις φιλοδοξίες και τα οικονομικά συμφέροντα του άλλου, το να υπερασπίζεσαι τις γραμμές σου εντέλει, μπορούμε να το κάνουμε και θα πρέπει να το κάνουμε. Νομίζω αυτά εννοεί ο Σαμαράς και τα έχει πει.
  Τα έχουμε πει κι εδώ, πολιτική λύση θέλει το θέμα, δεν υπάρχει οικονομικό.

  Τέλος, η φράση "Στην Ελλάδα η απόφαση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ έβαλε σε περιπέτειες το βασικό ιδεολογικό πυλώνα του πασοκ, το κοινωνικό κράτος" μου χτύπησε ένα αντανακλαστικό/μια ένσταση να το πω, στην κατά τ'άλλα πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση του βουνίσιου...

 41. nina avatar
  nina 12/10/2010 07:27:27

  @θραξ

  συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. άν δεν πάψουμε να είμαστε οπαδοί και δεν αρχίσουμε να ασκούμε κριτική στο κόμμα που ανήκουμε άν ανήκουμε δηλαδή ,δεν υπάρχει σωτηρία. κάποτε τα κόμματα πρέπει να γίνουν δεξαμενές προβληματισμού και να πάψουν να είναι διαχειριστές της τσέπης τους και άλλων.Βαρέθηκα πιά να ακούω από κάθε κομματόσκυλο βλακείες και νάμαι και υποχρεωμένη να τα αποδεχτώ. άς καθαρίσει και ο Αντώνης τη θέση του γιατί μέχρι στιγμής εκτός από τα γλυφταριά στον κομματικό μηχανισμό δεν πείθει κανέναν άλλο. τον βλέπω σαν δεύτερο ΚΚ απαξιωμένο από τον κόσμο. εκεί στη Ρηγίλης ξυπνήστε πρίν νάναι αργά.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ nina 12/10/2010 09:44:57

   @nina

   Διαβάζω δεξιά κι αριστερά ότι έχουν αρχίσει να μας θεωρούν, antinews και σχολιαστές, κάτι σαν think tank, δηλαδή μία "σοβαρή" δεξαμενή σκέψης, "όπως Αμερική" (Βέβαια Strange Attractor, Τσιλιβίθρας και σια, διόρθωσαν τον χαρακτηρισμό σε drink tank -lol- και πολύ καλά έκαναν)

   Εγώ λέω ότι καλά αυτά κι ευχαριστούμε για την εκτίμηση, αλλά...

   Think tank πρέπει να γίνουν ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΒΑΣΗΣ.
   Ολων των κομμάτων.
   ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.
   Οχι εμείς εδώ, που ότι και να πούμε λίγο είναι και ισχύ δεν έχει.

   Οι τοπικές κομματικές οργανώσεις βάσης, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, πρέπει να ΞΑΝΑΓΕΜΙΣΟΥΝ κόσμο. Με βουή. Να γίνει συζήτηση. Να μιλάνε. Να συζητάνε. Να διαφωνούν. Να θυμώνουν και να μονοιάζουν μεταξύ τους. Με ιδέες. Με απόψεις. Με διαβάσματα και παραπομπές.

   Οι τοπικές κομματικές οργανώσεις βάσης να γίνουν τα think tank που θα βγάλουν την πατρίδα μας από το τέλμα το τωρινό.

   Κάντε τις κομματικές σας οργανώσεις think tank.
   ΚΑΙ ΠΙΕΣΤΕ ΤΙΣ ΗΓΕΣΙΕΣ για την σωστή πολιτική.
   ΝΔ-τες και ΠαΣοΚοι.
   Ολοι.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ Θραξ Αναρμόδιος 12/10/2010 09:52:37

    Βρε Θράκα θα με κάνεις να βγάλω το τσίπουρο από το συρτάρι πρωί-πρωί.

    Εδώ λέμε να στείλουμε τα κόμματα στο αγύριστο και στα ποινικά δικαστήρια κι εσύ ξαφνικά μας το γύρισες και μιλάς για κομματικές οργανώσεις;;;;

    Να γίνουν οι κομματικές οργανώσεις think tank;;;!!!!!

    Σμπαρδακουάκ...!!!!!!

    Αυτό είναι σαν να ζητάς από τον Πάγκαλο να κάνει δίαιτα...

    It just CAN'T happen!!!!

   • victoria avatar
    victoria @ Θραξ Αναρμόδιος 12/10/2010 11:09:58

    Το σμπαρδακουάκ μου άρεσε!

    Στα σοβαρά τώρα όμως, για μένα υπάρχει μία σύγχυση δεν ξέρω αν τη βλέπετε. Τα "κόμματα" είναι κάτι πολύ κακό, και όποιος είναι νέος, σκεπτόμενος και χρωματισμένος (καλά, αν ασχολείται κιόλας, άστο...) είναι κομματόσκυλο, τότε γιατί κάποιος να πάει να ασχοληθεί, σας ρωτώ.

    Από την άλλη, σε αυτή τη δημοκρατία που έχουμε τελοσπάντων (μην το ανοίξουμε), κόμματα λειτουργούν και από αυτά περιμένετε/περιμένουμε τους ανθρώπους που αύριο θα διοικήσουν/καθοδηγήσουν κλπ. Σωστά?
    Ουρανοκατέβατος δεν ήρθε ποτέ κανείς πουθενά στον κόσμο (εξαιρώ δικτατορίες, που για καλό δεν ήταν), εκτός αν είμαι πολύ μικρή και δεν το 'χω σαν πληροφορία, συγχωρήστε με.

    Και Νίνα, να σου πω κάτι, στο φέρνω σαν παράδειγμα. Κάποια στιγμή ασχολήθηκα με τα πολιτικά (+ όχι για δική ΜΟΥ θέση, ούτε δική μου υποψηφιότητα κλπ), έχω άποψη για αρκετά θέματα και έχω κ πιστεύω. Από 'κει και πέρα, είμαι μέλος της ΝΔ (με τις τελευταίες εκλογές) αλλά δεν είμαι σε καμιά κομματική οργάνωση κ δεν θα μπω γιατί κουράζομαι α) από την αντιμετώπιση που κάποιος σαν εμένα λαμβάνει όταν κυβερνούν οι απέναντι (μη μου πείτε ότι πιστέψατε το open gov) και β) από την αντιμετώπιση του οποιουδήποτε άλλου σκεπτόμενου (?) που λέει ότι είναι όλα σάπια, να στείλουμε τα κόμματα στον αγύριστο, κλπ.

    Κι εγώ εντέλει δεν έχω κανένα τάμα να πείσω κανέναν πέραν του ότι πχ με καίει αυτό που μας συμβαίνει σαν χώρα. Αλλά θα κάθομαι να βγάζω τα λεφτά μου και δεν θέλω να έχω κανέναν στον κεφάλι μου να με κρίνει (παρά μόνο τον εργοδότη μου κ τέλος), ούτε να έχω κανέναν ανάγκη ή υποχρέωση. Γιατί αυτό αυτόματα με οδηγεί εκτός. Κανείς σας δεν λαμβάνει υπόψη, πόσο εκτίθεσαι, και όχι με την καλή έννοια (δεν είναι χλιδή, είναι ντροπή) να ασχολείσαι με τα "κομματικά".

    Είναι δουλειά η πολιτική? Στην πολιτική, για να είσαι καθαρός πρέπει να έχεις άλλες καβάτζες (ακίνητα? γονείς? σύζυγο?), αλλιώς δεν μπορείς να πληρώνεσαι από εκεί (ή πληρώνεσαι ψίχουλα, και είσαι πλέον κ "επαγγελματίας" με ότι αυτό συνεπάγεται), οπότε για μένα κάνεις τη δουλειά σου κι όσο χρόνο έχεις, αν θες τον αφιερώνεις.

    Επιπλέον όμως, εγώ που δεν έχω καβάτζες και θέλω μισθό +καριέρα, αλλά που μου κόβει όμως (όσο μου κόβει τελοσπάντων), δεν έχω κανένα λόγο να πάω να μπω ακόμα και στο ...think tank. Εννοώ κανένα πρακτικό λόγο.
    Και μου μειώνετε και το μόνο συναισθηματικό/ηθικό λόγο, δηλ να προσφέρω, ότι τελοσπάντων μπορώ, γιατί όλο κ κάποιος θα με πει κομματόσκυλο! Σιγά μην κάποιος έχει ηθικό πρόταγμα σήμερα, σωστά?

    Άρα κανένας λόγος.
    Άρα τους κομματάρχες του Κωνσταντάρα θα έχουμε όλοι μας, αν δεν κρίνουμε με ψυχραιμία κ με καλή διάθεση, εκτός και αν κάποιος σωστός τρελαθεί και πάει στην πολιτική (κ πάλι γρήγορα θα φύγει, αν έχει αξιοπρέπεια, αυτό λέτε).

    Λυπάμαι αλλά σας τα χώνω λίγο. Άλλο να απορρίπτουμε τους κομματάρχες του 1950, αλλά δεν είναι τυχαίο ότι αυτά υπάρχουν γιατί αυτοί ασχολούνται!
    Είτε γιατί είναι ανεπάγγελτοι κ από αυτό ψάχνουν να αυτο-προσδιοριστούν, ή γιατί θέλουν τη δόξα/φιλοδοξία. Άρα με αυτό το προφίλ ανθρώπων, τα γνωστά αποτελέσματα θα έχουμε.

    Γιατί να βγάλει οποιοσδήποτε λογικός το φίδι από την τρύπα?
    Ή τρελό θέλουμε, ή αποτυχημένο επαγγελματικά, ή νάρκισσο να βλέπει τον εαυτό του σε αφίσες.
    Περαστικά μας.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 12/10/2010 11:32:37

    @tsilivithras

    Ο λαός πιστεύει ακόμη (δυστυχώς) στα κόμματα.
    Ο λαός νομίζει ότι ζει σε δημοκρατία.
    Τι να κάνουμε;

    Σιγά-σιγά.
    Γι' αυτό λέω ότι έχουμε ανάγκη από έναν νέο ελληνικό διαφωτισμό.

    Δεν είμαστε στο "Τι να κάνουμε".
    Είμαστε στο "Τι να ξέρουμε".

    Πακτωμένους τους έχουν τους πολίτες συναισθηματικά. Δεν βλέπεις εδώ μέσα τι γίνεται;

    Οταν λέω τέτοια τα λέω για τους εγκλωβισμένους ακόμη στα κόμματα. Οι οποίοι, στο κάτω-κάτω, την έχουν την δύναμη να ΕΠΗΡΡΕΑΣΟΥΝ. Λίγο έστω. Αλλά ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ.

    Περιμένω (στα όνειρά μου τα κρυφά) ότι θα εμφανιστεί κάποια στιγμή το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΟΜΜΑ. Αυτό που θα μας υποσχεθεί ότι θα κάνει δημοκρατία, και μετά θα αυτοδιαλυθεί. Αλλά μέχρι τότε, έχουμε πολύ πόνο. Και πολλά δάνεια (που πήραν τα κόμματα) να ξεπληρώσουμε...

    Θραξ Αναρμόδιος

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ Θραξ Αναρμόδιος 12/10/2010 12:48:31

    Θράκα

    Καταλαβαίνω ότι έχεις και ένα υποσύστημα που προσπαθεί να λειτουργήσει συστεμικά όπως κι εγώ και οι περισσότεροι προφανώς.
    Αλλά κοίτα να δεις τι γίνεται…
    Μιλάς για νέο ελληνικό διαφωτισμό και «τι να ξέρουμε».
    Οκ συμφωνώ…ΠΩΣ ΡΕ ΦΙΛΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;;;
    Με το να γίνουν οι κομματικές οργανώσεις –ως δια μαγείας- think tanks που θα λειτουργήσουν ΞΑΦΝΙΚΑ προς το συμφέρον του τόπου;;;;

    ΠΩΣ;;;;
    Οι κομματικές οργανώσεις (νεολαίες, παρατάξεις, τοπικές κτλ) είναι «παιδιά» των κομμάτων. Αν υποθέσουμε ότι ανήκουμε σε μια ακομμάτιστη μερίδα πολιτών που όχι απλά δεν πιστεύει στα κόμματα αλλά τα θεωρεί τους ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΦΤΑΙΧΤΕΣ για την σημερινή κατάσταση της χώρας ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ;;;
    Αφού είναι σπηλιές κομματόσκυλων και ανθρώπων που λειτουργούν προς όφελος ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ…ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ…ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ!!!!!

    Δεν θέλω να κράζω τα κόμματα συνέχεια γιατί δεν θέλω να προσβάλω ανθρώπους (εδώ μέσα τουλάχιστον) που είναι κομματικοποιημένοι από καλή πρόθεση και πιθανότατα πολύ πιο έμπειροι πολιτικά από μένα.
    Δεν μπορώ να προσφέρω στην «κομματική» συζήτηση. Μου λείπει ο επικοινωνιακός τους κώδικας και το ενδιαφέρον.
    Αλλά κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται.
    Εγώ αυτά ξέρω, αυτά λέω.
    Ότι οι πολιτικοί και τα κόμματα σε μια αληθινή δημοκρατία ΘΑ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ (φαντάσου εσύ λες για κοντά 2 αιώνες).

    Εσύ ως βράχος αντισυστεμικής πνευματικής διαύγειας εδώ μέσα (και ξέρεις ότι το εννοώ) λες τόσα όμορφα πράγματα και ανοίγεις μάτια ανθρώπων που δεν ξέρουν την τύφλα τους για την Δημοκρατία (σαν και μένα καλή ώρα) και ξαφνικά δίνεις ένα αποκούμπι σε αυτά που πάμε να στηλιτεύσουμε;;;;

    Πως είναι δυνατόν να στηρίζουμε Άμεση Δημοκρατία και ΜΕΣΙΤΕΣ στον ίδιο λόγο;;;;
    Έχοντας φτάσει στο απροχώρητο ο τόπος ο κόσμος ψάχνει για εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες αλλά πριν από όλα ψάχνει για στεντόρειες φωνές να του πουν ΤΙ ΠΗΓΕ ΛΑΘΟΣ…!!!!

    ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΡΕ ΦΙΛΕ!!!!

    Άρα σε ποιον πέφτει το μπαλάκι;;;;

    Από ποιους θα ξεκινήσει ο Νέος Ελληνικός Διαφωτισμός;;;

    Αν μεθαύριο (που λέει ο λόγος) αντί για τσίπουρα κάτσουμε να συζητήσουμε σοβαρά για συστήματα διοίκησης και Δημοκρατία είσαι έτοιμος ψυχικά να ΔΕΙΞΕΙΣ;;;;

    ΝΑΙ ΕΣΥ…ο Αναρμόδιος που σε ξέρουν πολλοί περισσότεροι από ότι νομίζεις και περιμένουν πως και πώς να δουν το επόμενο σχόλιο που θα υπογραμμίζει με τον ωραίο ευγενικό σου τρόπο τα κακώς κείμενα της τηλεοπτικής κομματοκρατίας…!!!

    Με συγχωρείς αν ακούγομαι λίγο επιθετικός…είναι το νεαρό της ηλικίας και η διάθεση για Αγάπη και Πίστη σε ιδανικά, σε ιδέες και στην Πατρίδα.
    Και μου το χαλάς όταν σε ακούω «συμβιβαστικό».

    Με χαλάς όταν βάζεις κοκα-κολα στην ρετσίνα σου φίλε…και έχεις από το καλύτερο βαρέλι στο διαδίκτυο.

    Με σεβασμό πάντα…

   • victoria avatar
    victoria @ Θραξ Αναρμόδιος 12/10/2010 13:39:36

    Tsilivithra υπάρχουν σίγουρα άνθρωποι που ψηφίζουν κάτι ή πιστεύουν κάποιο κόμμα, ΧΩΡΙΣ αυτό να σημαίνει ότι δεν θυμώνουν, κ ίσως περισσότερο από σένα (γιατί προδίδονται ακόμα περισσότερο) με όσους είναι επίορκοι, ή τα παίρνουν, καταχρήσεις, παραβάσεις κλπ.
    Επειδή κάποιος μπορεί να εκμεταλλεύεται μια κατάσταση, σημαίνει ότι η κατάσταση είναι λάθος?

    Συμφωνώ με πολλά από όσα λες, αλλά εμένα δεν με νοιάζει τόσο να βρω τη στεντόρεια φωνή για το τι πήγε λάθος, τα είπαμε, τα ξαναείπαμε, λίγο ως πολύ ότι κατάλαβε ο καθένας. Κατά πού πρέπει να πάμε σωστά, θα πουν οι στεντόρειες φωνές??

    Έτσι επειδή σίγουρα εγώ είμαι ..λαός κ πιστεύω όπου πιστεύω μετά από τα όσα λίγα φίλτρα μπορώ να εφαρμόσω σε αυτά που βλέπω και σε όσα μου λένε, πιστεύω ότι η συζήτηση είναι σε λάθος βάση.
    Δεν είναι το θέμα τα κόμματα ή η ταμπέλα που προφανώς σημαίνει αυτό για τον καθένα. Αν έχετε καμιά άλλη ιδέα για το πώς πρέπει να διακυβερνηθούμε, όταν αυτή πραγματωθεί αναλόγως μπορούμε να τοποθετηθούμε κι οι υπόλοιποι, τώρα εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ, γιατί δεν καταλαβαίνω. Ούτε τι σημαίνει διαφωτισμός στο πολιτικό σύστημα, ούτε πού μπορώ να πάω για να "απελευθερωθώ από τα κόμματα".

    Το θέμα είναι για μένα συνδυασμός, ατόμων-προσωπικοτήτων αλλά βέβαια και το τι πιστεύουν, τι υπηρετούν. Αν μπορέσουμε να τα δούμε μέσα στην ομίχλη.
    Γιαυτό διαβάζω αυτές τις σελίδες, για να μαθαίνω, για να ενημερώνομαι, για να διαβάζω τα αντεπιχειρήματα κ να μπορώ όταν έρχεται η ώρα να κρίνω όσο μπορώ καλύτερα. Και κρίνω με την ψήφο μου, αυτό μου έχει μείνει.

    Α. Και το εξωσυστημικό και το επαναστατικό ασκεί σε όλους μας γοητεία. Αλλά εγώ έχω πολεμήσει και μέσα και έχω πληρώσει τα αντίστοιχα τιμήματα. Για άντε να κρατήσεις θερμοπύλες μέσα στο σύστημα. Έτσι γιατί το πιστεύεις. Γιατί κάποιος πρέπει να το κάνει. Πού είναι οι θερμοπύλες δηλαδή απέξω? Σόρρυ, αλλά δεν είδα πολλούς θυμούς απέξω. Μέχρι τώρα τουλάχιστον.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 12/10/2010 13:59:16

    @victoria says:
    12/10/2010 at 15:39

    "
    Tsilivithra υπάρχουν σίγουρα άνθρωποι που ψηφίζουν κάτι ή πιστεύουν κάποιο κόμμα, ΧΩΡΙΣ αυτό να σημαίνει ότι δεν θυμώνουν, κ ίσως περισσότερο από σένα (γιατί προδίδονται ακόμα περισσότερο) με όσους είναι επίορκοι, ή τα παίρνουν, καταχρήσεις, παραβάσεις κλπ.
    Επειδή κάποιος μπορεί να εκμεταλλεύεται μια κατάσταση, σημαίνει ότι η κατάσταση είναι λάθος?
    "

    Θα απαντήσω κι εγώ, με την άδειά σου Τσιλιβήθρα.

    victoria πόσες επαναλήψεις του ίδιου λάθους πρέπει να κάνει κάποιος μέχρι να καταλάβει ότι Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, όπως την λές, ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ;

    Πόσες εναλλαγές κομμάτων πρέπει να δεις στην εξουσία victoria για να πειστείς;

    Αν ακόμη δεν πείστηκες ότι ο κοινοβουλευτισμός παράγει την διαφθορά, ευθύνεται για τα κρυφά δάνεια, για τα Μνημόνια, τους Διεθνείς Οικονομικούς Ελέγχους και χίλια δυο, εγώ δεν περιμένω να πειστείς ποτέ. Και θλίβομαι γι' αυτό.

    Διότι γίνεσαι κι εσύ μέρος του αναχώματος που πρέπει να υπερβούμε.
    Μέρος του προβλήματος.

    Τι σε εμποδίζει να καταλάβεις victoria ότι ο κοινοβουλευτισμός ΕΙΝΑΙ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ;
    Τι σε έχει πείσει victoria ότι ο κοινοβουλευτισμός είναι "δημοκρατία";
    Οι γιορτές στο προεδρικό μέγαρο;
    Στο ανάκτορο;

    Οχι victoria.
    Μπορεί να είσαι αγνός άνθρωπος, έντιμος, πατριώτης, με διάθεση προσφοράς και αδιάφθορος.
    Ομως, είσαι μέρος του προβλήματος.
    Με σεβασμό αλλά και με ειλικρίνεια, σκληρό ξε-σκληρό, είσαι μέρος του προβλήματος.
    Οχι μέρος της λύσης.

    Οπως και οι υπόλοιποι, οι πολλοί, που δεν το κατάλαβαν ακόμη.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 12/10/2010 14:16:21

    @tsilivithras

    Ισως δεν το είπα καλά. Θα το προσπαθήσω πάλι.

    Τα κόμματα είναι οι πρωτεργάτες της καταστροφής μας. Κι όπως λέει και ένας διάσημος: "δεν το λέω μόνο εγώ, το έχω γράψει κιόλας και στο μπλόγκ μου" (h**p://anarmodios.blogspot.com/2010/10/blog-post_04.html, κάτω κάτω, εκεί που λέει για τα κόμματα)

    Ομως, κάποιοι είναι ήδη κομματικά μέλη. Ούτως ή άλλως δεν θα απεγκλωβιστούν τώρα γρήγορα. Ανεξάρτητα από το τι λέω εγώ, τι θέλω εγώ κι εσύ, αυτοί οι καλοί άνθρωποι, οι καλοί έλληνες, οι καλοί πατριώτες, είναι ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ. Σε διάφορα κόμματα. Και το παλεύουν, όσο το παλεύουν από κει.

    Τι τους λέμε αυτούς; Πες μου, τι τους λέμε;
    Τους λέμε φευγάτε. Κι αυτοί λένε όχι. Δεν φεύγουμε. Θα μείνουμε στο κόμμα μας και θα το παλέψουμε. Ασχετα αν έχουν να πατήσουν στο κόμμα τους 10 χρόνια.

    Ε, κι εγώ τους λέω, αφού θέλετε να μείνετε, παλέψτε το μ' αυτόν και μ' αυτόν τον τρόπο. ΠΙΕΣΤΕ. Πιέστε τις ηγεσίες σας. Πιέστε τες.

    Και για να τις πιέσετε σωστά και ΔΥΝΑΤΑ, πρέπει να ΠΑΤΕ στο κόμμα σας. Να ΠΑΤΕ δηλαδή στις ΤΟΠΙΚΕΣ οργανώσεις βάσης. Στις τοπικές οργανώσεις βάσης, λέω. Να αρχίσετε να συζητάτε. Δημοκρατικά. Να παίρνετε αποφάσεις. Για θέματα. Για ζητήματα. Και να ΠΙΕΖΕΤΕ.

    Ξυπνάτε τους κοιμισμένους προέδρους των ΤΟΠΙΚΩΝ οργανώσεων, κι αρχίστε τη δουλειά. Τη συζήτηση.
    Αυτό λέω.

    ΔΕΝ λέω τίποτε για τα παραπάνω κλιμάκια. Δεν λέω τίποτε για τις ΤΟΜΕΑΚΕΣ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ, ΚΛΑΔΙΚΕΣ, ΑΧΤΙΔΙΚΕΣ και πως τις λέει το κάθε κόμμα.

    Στα πιο πάνω κλιμάκια ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΟ ΑΠΟ ΧΕΡΙ.
    Τα πιο πάνω κλιμάκια ΔΕΝ έχουν σχέση με μας. Με το λαό.
    Τα πιο πάνω κλιμάκια είναι όργανα των κομματικών ηγεσιών.

    Εγώ απευθύνομαι στον κομματικό λαό. Στον λαό. Στη βάση.

    ΔΕΝ ΛΕΩ ΣΤΟΝ ΟΠΑΔΟ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ (θεός φυλάξοι).
    Λέω στον οπαδό να φύγει μακριά. Να μη γίνει συνένοχος. Να μην δώσει κι ΑΛΛΗ δύναμη στη Λερναία Υδρα που μας κατασπαράζει.

    Αλλά σε αυτόν που ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ, πρέπει να πω κάτι.
    Δεν συμφωνείς;

    Θραξ Αναρμόδιος

    ΥΓ. Πολύ με παινεύεις.

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ Θραξ Αναρμόδιος 12/10/2010 14:18:27

    victoria

    Προσυπογράφω την απάντηση που σου έδωσε ο θράκας.

    Και κάτι ακόμα επειδή διακρίνω πάθος στον λόγο σου αλλά σε ξεγέλασαν κι εσένα και πληγώθηκες...

    Τα κόμματα είναι σαν τα μπητσόμπαρα που έχουν κατακλύσει τις παραλίες και δυσκολεύεσαι να βρεις να κάνεις μπάνιο στο τζάμπα.
    ΞΕΡΕΙΣ ότι έχει κι άλλες παραλίες αλλά σε έχουν "γονατίσει" όλοι αυτοί οι βολεψιματίες που βολεύτηκαν στην ξαπλώστρα-ομπρέλα-φρέντο κατάσταση και πλέον το θεωρείς φυσιολογικό.
    Μάλιστα σε έκαναν να αγαπήσεις την άνεση της ξαπλώστρας τόσο πολύ που ξέχασες την χαρά του να πλατσουρίζεις τα πόδια σου στο κύμα νωχελικά πίνοντας φραπεδάκι "σπαστό" με πετσέτα κλεψιμέικια από τα rooms to let...

    ....

    ....

    Όχι άλλα μπητσόμπαρα victoria.

    ....

    Όχι άλλοι μεσάζοντες ανάμεσα στον άνθρωπο και τον ωκεανό.

    Όχι άλλοι μεσίτες ελπίδων και βολευτάδες που μας κρύβουν την ΑΜΕΣΗ επαφή με την κοινωνική ευθύνη.

    Civic responsibility λένε οι Αμερικάνοι (που τους έχουμε για ηλίθιους) και όλος ο κόσμος πλέον ξυπνάει και αντιδράει...και ξέρεις που θα στραφούν για Νέες Ιδέες και Διαφωτισμό;;;

    Take a wild guess...!!!

    Eίναι τεράστιες οι ευθύνες που έχουμε σαν πολίτες απέναντι στον εαυτό μας αλλά και σαν τρισχιλιόχρονος πολιτισμός απέναντι στην παγκόσμια κοινότητα η οποία περνάει καρμικές ανακατατάξεις.

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ Θραξ Αναρμόδιος 12/10/2010 14:42:48

    Θράκα

    Δεν παινεύω εσένα… «παινεύω» τον λόγο σου και «κουβαλώ» φίλους στο antinews για να σε διαβάζουνε. Όπως το κάνω και για άλλους σχολιαστές που θεωρώ τον λόγο τους άξιο αναφοράς και διδακτικής προσοχής.
    Σου είπα τη γνώμη μου αν θυμάσαι…
    Ο Ευκαιριακός αναπαράγει την εικόνα του.
    Ο Ενάρετος άνθρωπος/ηγέτης/πολίτης με αίσθηση ευθύνης δεν αναπαράγει την εικόνα του αλλά τις αξίες του…την Αρετή.
    Άρα ο λόγος που εκφέρει είναι Όπλο που μπορεί όταν σταθεί και στοιχειωθεί να δημιουργήσει Φάλαγγα.

    Περί φάλαγγας ο λόγος λοιπόν.
    Άσε τους συμπολίτες μας που επιμένουν στις κομματικές τους τοποθετήσεις.
    Μυαλό έχει ο καθένας και κάνει τις επιλογές του.
    Αν πιστεύουν στην Πατρίδα και το Κοινό Καλό τότε μαζί είμαστε όλοι.
    Αν δεν πιστεύουν τότε ας τραβήξει ο καθένας το δρόμο του και τις συνέπειές του.

    Εσύ όμως μιλάς αλλιώτικα. Μιλάς για «ρήξη» και Δημοκρατία και μερικοί άλλοι «τρελάρες» εδώ μέσα θέλουν να μάθουν γι αυτά, και σε παρακολουθούν στο λόγο σου, και συμφωνούν μαζί σου και –ω του θαύματος- μερικοί από τους συμφωνούντες ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΒΑΜΜΕΝΟΙ!!!!

    Άρα λοιπόν μάλλον καλά τα λες χωρίς να χρειάζεται να γίνεις «συμβιβαστικός».

    Αυτό ήθελα να τονίσω…και ότι το λέμε μεν αλλά ίσως το ξεχνάμε…πως το διαδίκτυο είναι η σύγχρονη τυπογραφία που θα οδηγήσει στις επαναστάσεις του 21ου αιώνα…και πως ο ΠΟΛΙΤΗΣ άλλο βήμα δεν έχει για να αρθρώσει ΛΟΓΟ που θα γίνει ΟΠΛΟ όταν έρθουν ΚΙ ΑΛΛΟΙ για να κάνουν ΦΑΛΑΓΓΑ…!!!

    Συμβιβασμό χορτάσαμε…χρειαζόμαστε περισσότερο Αναρμόδιο Πολίτη.

    Όλοι πρέπει να είμαστε το καλύτερο από αυτό που πιστεύουμε…και ο κόσμος θα βρει το κριτήριο να επιλέξει όχθη.

    Έτσι σκέφτομαι εγώ ο ταπεινός και αμαθής tsilivithras και να με σχωρνάς αν το παραέκανα.

    Υ.Γ.
    Το “Αναρμόδιοι Πολίτες” πρέπει να το πατεντάρεις για μελλοντική χρήση.
    Περιγράφει ακριβώς αυτό που μας λείπει με ελαφρύ σαρκασμό.
    Εγώ θα πατεντάρω το drink-tank…

    Α και η Minnie είπε ότι της χρωστάς ένα ξανθιώτκο σαραγλί και πως φτιάχνει θεικό μπακλαβά αν ποτέ κατεβούμε κάτω.

    Cheers…

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 12/10/2010 14:59:09

    @Τσιλιβίθρας

    Κοίτα, άμα το μπαξίσι που θα παίρνουμε ως νέο κόμμα είναι τίποτις ταψιά με μπακλαβά μόνο, θα αργήσουμε να προκόψουμε. Και ως κόμμα αλλά και ως άνθρωποι που θέλουν να "υπηρετήσουν" τον λαό και την πατρίδα (λέμε τώρα, όπως λεν κι άλλοι...).

    Πρέπει να απαιτήσουμε να αναβαθμιστούν τα μπαξίσια. Οπως κάνουν και τα σοβαρά κόμματα.

    Αλλιώς μόνο για τσίπουρα στη λαδόκολα θα πηγαίνουμε.

    Θραξ Αναρμόδιος

    ΥΓ. Πες στη Minnie ότι (ακόμη) κυκλοφορώ με μοτοσυκλέτα, οικογενειακώς (λολ). Για να θυμάμαι ότι κάποτε υπήρξα νέος, αν και τώρα που βρέχει όλο μούσκεμα είμαι... Και έχω μόνο μια μικρή μπαγκαζιέρα που δεν χωράει πολλά πράματα. Ωστε όποτε πάω στο χωριό μου στην Ξάνθη να αντιστέκομαι, αναγκαστικά, στα μπαξίσια των γονέων μου από τον μπαξέ τους και τις λίγες ελιές που έχουμε. Συνήθισα και τα μεταλλαγμένα εξάλλου των σούπερ-μάρκετ. Τα "φυσικἀ" προιόντα θα μου χαλάσουν την επιδερμίδα, μετά από τόσα χρόνια, κι είναι κρίμα να πάει χαμένη τόση ομορφιά (λολ δις). Αλλά άμα πάω, θα προσπαθήσω να πάρω τουλάχιστον 4 σαραγλιά, ένα για τον καθέναν τους, πες, οικογενειακώς. Καθότι η Minnie εκτός από σύζυγο έχει ΚΑΙ γάτο ΚΑΙ γάτα. (πω πω μέσα θα μπω με τόση ακρίβεια)

 42. blue nile avatar
  blue nile 12/10/2010 11:10:22

  Και όμως σε μεγάλο βαθμό πληρώνουμε την διαστροφή της ουσίας της κομματικής ύπαρξης.
  Αυτή τη στιγμή λειτουργούν ως γραφεία παροχής υποσχέσεων και ρουσφετιών με πολιτικούς που το μόνο που τους νοιάζει είναι η εκλογή ή η επανεκλογή τους ενώ η κομματική μάζα περιμένει να βολευτεί και αυτή με τη σειρά της κάπου.
  Το χειρότερο από όλα είναι ότι το κόμμα καπελώνει κάθε φωνή στην κοινωνία.
  Ακούς έναν κομματικά ενταγμένο συνδικαλιστή και έναν φοιτητοπατέρα και δεν κάνουν προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων τους στο χώρο δουλειάς ή στην εκπαίδευση, δεν μιλούν εξ'ονόματος των συναδέρφων τους όπως κάποιος που τους παρακολουθεί μπορεί να νομίζει, αλλά αναπαράγουν τη θέση του κόμματος για τους αντίστοιχους χώρους.
  Τα κόμματα πρέπει να καταλάβουν ότι μεγάλο ποσοστό της σημερινής ανωμαλίας οφείλεται και σε αυτά που διαρκώς ανάγουν την κομματική ιδιότελεια ως ύψιστο σκοπό. Κατά κανόνα σε βάρος του εθνικού συμφέροντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
  Γι'αυτό αντιμετωπίζουμε την απογοήτευση της μεταπολίτευσης με πολιτικούς που δεν έχουν καταφέρει να λύσουν κανένα πρόβλημα έχοντας υποκαταστήσει την άσκηση της πολιτικής με επικοινωνία.
  Ευχής έργο θα είναι να γίνουν οι κομματικές οργανώσεις think tank όπως γράφει ο Θράκας.
  Αφού βεβαίως πρώτα κάνουν την αυτοκριτική τους και αποσαφηνίσουν το νόημα και το σκοπό της κομματικής ένταξης με ανιδιοτελή κριτήρια.
  Προτεραιότητα τους να είναι το κοινό καλό και όχι το βόλεμα.
  Οι αρχαίοι έλεγαν ότι καλύτερα να είσαι ο τελευταίος πολίτης σε μια πόλη που ευημερεί παρά ο καλύτερος σε μια πόλη που παρακμάζει.
  Δέστε τι έχουν πάθει όλοι αυτοί που αγωνίστηκαν με κάθε αθέμιτο μέσο να μπούν στο δημόσιο. Παρά της μειώσεις αποδοχών είναι ακόμα σε καλύτερη κατάσταση από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους αλλά ως πότε?

 43. victoria avatar
  victoria 12/10/2010 14:47:59

  Αγαπητέ Θράκα.
  Πράγματι σκληρό να με αποκαλείς μέρος του προβλήματος.

  Πράγματι σκληρό να μου λες ότι είμαι βλάκας γιατί μου έμαθαν στο σχολείο ότι έχουμε δημοκρατία και τους πίστεψα. Μου έμαθαν ότι πολλές φορές η δημοκρατία έχει προβλήματα (κ το βλέπω..) αλλά σε σχέση με άλλα που δοκιμάστηκαν, είναι μάλλον το καλύτερο κ δώστου τα ποιήματα για τη δημοκρατία, δώστου και για την ελευθερία, του λόγου, της ύπαρξης, δώστου τραγούδι το γελαστό παιδί. Έτσι έμαθα, έτσι κατάλαβα.

  Τώρα κάπου έχω κάνει λάθος σίγουρα, γιατί και αυτοί που υπηρετούν (δήθεν) τη δημοκρατία μου λένε ψέματα και εσύ γελάς μόλις λέω τη λέξη δημοκρατία.
  Καταλαβαίνω τι εννοείς με την ολιγαρχία-κοινοβουλευτισμό.
  Αλλά α) αυτό έχουμε. Όταν εδώ, και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, εφαρμοστεί η απευθείας δημοκρατία, μαζί σου και μιλάμε. Αλλά μέχρι τότε τι.
  Και β), επέτρεψέ μου επίσης με όλο το σεβασμό καθώς κι εγώ σε διαβάζω με εκτίμηση, να σου πω ότι αβασάνιστα απαξίωσες αυτό για το οποίο μιλούσα εγώ. Δηλαδή το ότι -με το δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή κοινοβουλευτισμός υπάρχει (βλ. α) - το ζήτημα είναι να εφαρμόζεται αυτός ΣΩΣΤΑ. Όπως υποτίθεται ότι ευαγγελίζεται. Δηλαδή χωρίς λαμογιές και εκπροσωπώντας τα συμφέροντά ΜΑΣ, δουλεύοντας για εμάς, όχι την πάρτη του.

  Έτσι όπως το θέτεις εσύ, είναι θέμα άρχειν και άρχεσθαι, εξουσία, αν το πάμε έτσι νομίζω ότι είναι εγγενές σε οποιοδήποτε σύστημα να διαφθαρεί καθώς αυτό υπάρχει και στη φύση του ανθρώπου κλπ. Εμένα με ενδιαφέρουν ασφαλιστικές δικλείδες που να μην επιτρέπουν λαμόγια στον Κοινοβουλευτισμό. Με ενδιαφέρει να κάνει τη δουλειά που λέει ότι κάνει, πώς το λένε. Ακριβώς αυτό με ενδιαφέρει, να μη γελάει κανείς όταν λέμε σεβασμός στους νόμους, στο συμπολίτη μας, στον εαυτό μας. Είτε είναι απευθείας, είτε κοινοβουλευτική, ή δεν ξέρω κι εγώ τι.

  Η εφαρμογή ενός συστήματος, το αναδεικνύει ή το ευτελίζει κατά τη γνώμη μου. Δηλαδή όταν κάνει άλλα από τα καταστατικά του. Στη βάση αυτή το κρίνεις. Αν σου έλεγε ότι σκοπός μου είναι να κάνω τους πλούσιους πλουσιότερους και πας να τον ψηφίσεις, έχεις εσύ το πρόβλημα ή έχεις άλλα προτάγματα. Αν σου έλεγε ότι υπερασπίζομαι την κοινωνική δικαιοσύνη και τον ψηφίζεις και αυτός κάνει μνημόνιο, εκεί σου λέει ψέματα. Ο κοινοβουλευτισμός-το σύστημα είναι εργαλείο. Το θέμα είναι πώς χρησιμοποιείς το εργαλείο, αυτό έλεγα, μπορεί να κάνω λάθος.

  Είμαι εγώ βλάκας που διαβάζω το job description όπως το γράφει το Σύνταγμα? Ή γράφει να είστε λαμόγια οι διοικούντες, οι νομοθετούντες κλπ και δεν το κατάλαβα? Είμαι γραφική γιατί ζητώ αυτό να εφαρμοστεί?

  Κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο -φυσικά άλλα καλύτερα, άλλα χειρότερα- ούτε η Πολιτεία του Πλάτωνα (νομίζω έχετε κάνει αναλύσεις επί αναλύσεων, δεν θα το λύσουμε εδώ). Οπότε σε αυτή τη ζωή, τι θα κάνουμε? Πάντως δεν στήνομαι πουθενά σαν ανάχωμα, εύκολα μπορείς να υπερβείς την ύπαρξή μου, κι αν θες δεν ξανασχολιάζω (πληγώθηκα). Αφήνω την πρωτοβουλία στα μέρη της λύσης.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ victoria 12/10/2010 15:21:43

   @victoria

   Σου ζητώ συγνώμη. Το παρα-έκανα προσωπικό. Ειλικρινά σου ζητώ συγνώμη και για την αλαζονεία μου να νομίζω ότι μόνο εγώ είμαι με την λύση.

   Δεν είμαι αυθεντία. Αποψη έχω, αλλά σε τίποτε δεν είμαι αυθεντία. Απλώς σπάω το κεφάλι μου να βρω πως θα εμπλουτίσουμε το πολίτευμα το κολοβό που έχουμε, να το κάνουμε να μοιάζει με δημοκρατία κάπως.

   Αλλά θα σου ξαναζητήσω να σκεφθείς την πιθανότητα μήπως έχουμε στραβό εργαλείο στο χέρι μας. Μήπως να σκεφτούμε ότι "αυτός είναι ο κοινοβουλευτισμός, αυτό παράγει, αυτό μπορεί να δώσει", ακόμη κιαν εφαρμοστεί "σωστά". Διότι εγώ θα συνεχίσω να υποστηρίζω ότι πρέπει να τον πετάξουμε κάποια στιγμή όπως το παλιό φθαρμένο πατάκι στην εξώπορτα. Παραβρώμισε. Μας βρώμισε όλους. Σκουπιζόμαστε κι αντί να καθαρίσουμε, βρωμάμε κι άλλο. Αυτό μας κάνει.

   Η διαφθορά ακμάζει όταν δεν υπάρχει έλεγχος. Και ο κοινοβουλευτισμός καταργεί αυτόν τον έλεγχο. Είναι μανούλα σ' αυτό. Δεν θα την ξεφορτωθούμε ποτέ την διαφθορά από τις κοινωνίες μας. Μόνο να την περιορίσουμε μπορούμε. Και το μόνο φάρμακο είναι η δημοκρατία και ο λαϊκός έλεγχος, που ΔΕΝ θέλει ο κοινοβουλευτισμός. Γι' αυτό και μετά από τόση ΔΙΑΦΘΟΡΑ, κανένα κόμμα δεν ανοίγει ανένδοτο πόλεμο με την διαφθορά. Γιατί θα πρέπει πρώτα να γίνει εκδημοκρατισμός, παλινόρθωση έστω μερική της δημοκρατίας, που δεν την θέλουν. Διότι δεν θα άρχουν, όσο άρχουν τώρα.

   Και σε παρακαλώ να συνεχίσεις να σχολιάζεις. Ολοι πρέπει να σχολιάζουμε.

   Και θέλω να ξέρεις ότι, για τα άλλα που περιγράφεις, σε καταλαβαίνω, ω! πόσο σε καταλαβαίνω να ξέρεις. Ετσι όπως το περιγράφεις νιώθουν όλοι οι καλοί άνθρωποι που ξέρω και συζητάω καθημερινά.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Θραξ Αναρμόδιος 12/10/2010 15:25:58

    Είσαι σκληρός, εντούτοις σ αγαπάμε.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ victoria 12/10/2010 15:42:40

   @victoria

   Αυτό όμως που με τσάκισε, είναι το παρακάτω που γράφεις:

   "Είμαι εγώ βλάκας που διαβάζω το job description όπως το γράφει το Σύνταγμα? Ή γράφει να είστε λαμόγια οι διοικούντες, οι νομοθετούντες κλπ και δεν το κατάλαβα? Είμαι γραφική γιατί ζητώ αυτό να εφαρμοστεί?"

   Ε, ρε γμτ μου! Αυτό εννοώ όταν λέω ότι έχουμε δώσει ως λαός στα κόμματα και στους πολιτικούς ΠΑΓΙΑ και ΜΟΝΙΜΗ ΕΝΤΟΛΗ, να αναχαιτίσουν την διαφθορά, και την αδικία και να φέρουν δικαιοσύνη και αξιοκρατία, εδώ και δεκαετίες.

   Κι αυτοί το χαβά τους.
   Καβγαδίζουν στα δελτία και στήνουν "εξεταστικές" επιτροπές.

   Και αποδοτικότητα ΜΗΔΕΝ.

   Δηλαδή το job description που τους αναθέσαμε το έχουν.
   Γιατί δεν μας ακούν;
   Ποιον ακούν;
   Αλλον;

   Αλλά ξέρεις κάτι. Κάθε μαγαζί, ακόμη και το πιο ταπεινό, έχει "υπεύθυνο απέναντι στον νόμο". Εχει έναν υπεύθυνο ακόμη και το περίπτερο στη γωνία. Και τον τσιμπάει ο ελεγκτικός μηχανισμός και τον πάει για τα περαιτέρω.

   Εμ, έλα που τα κόμματα δεν είναι τίποτε. ΤΙΠΟΤΕ.
   Οχι "υπεύθυνο απέναντι στον νόμο" δεν έχουν. Ούτε ΑΦΜ.
   Ούτε νομικά πρόσωπα είναι.
   Ούτε τίποτε, τίποτε.

   Δηλαδή, ένα πρόστιμο να θέλουμε να επιβάλλουμε σε ένα κόμμα, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

   Το πιστεύεις. Ενα πρόστιμο. Δεν υπάρχει υπεύθυνος.

   Είναι δυνατόν να είναι σωστά όλα αυτά; Είναι δυνατόν να περιμένουμε κάτι καλό από τέτοιους οργανισμούς;

   Θραξ Αναρμόδιος

   • danaos avatar
    danaos @ Θραξ Αναρμόδιος 12/10/2010 20:52:03

    Δεν γράφω αλλά σας διαβάζω όλους. Και βλέπω ότι όλοι έχετε δίκιο !Και συ Victoria και συ Θράκα και συ Τσιλιβίθρα! Διαφωνείτε αλλά έχετε τον ίδιο παρονομαστή!Παλεύετε για τις ίδιες αξίες!Τα μετερίζια διαφέρουν!Χαίρομαι που σας γνώρισα μέσα απ'το antinews!Μακάρι να τα πούμε και να τα πιούμε κι από κοντά!

 44. victoria avatar
  victoria 12/10/2010 21:46:41

  Για να το λήξουμε (εννοείται no hard feelings Θράκα), μου θυμίζει ο διάλογος το Μπραζιλέρο... "I understand you, who will understand ..I?"
  Καληνύχτα κ καλή τύχη σε όλους μας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.