Ελάφρυνση των βαρών!!!
17/03/2014 13:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελάφρυνση των βαρών!!!

Αν η κυβέρνηση δεν καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης της καθημερινότητας με ελάφρυνση των βαρών, τότε ο πολιτικός αχταρμάς, το χάος που βλέπουμε θα συνεχίσει να υπάρχει στην ελληνική κοινωνία

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, αλλά και σήμερα, ο καιρός είναι ανοιξιάτικος. Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και τις πλατείες, πίνει τα καφεδάκια του, τρώει και κανένα μαριδάκι, αν του έχουν μείνει και τίποτε λεφτά, πίνει και κανένα τσίπουρο. Μαζεύει ήλιο, χαζεύει γκόμενες που τα έχουν πετάξει όλα έξω και σκέφτεται που θα βρει λεφτά να πάει στο χωριό το Πάσχα να φάει το κοκορέτσι. Ελληνικά πράγματα δηλαδή που δύσκολα μπορούν να εξαφανιστούν, όσες τρόικες κι αν έρθουν, όσα μνημόνια κι αν εφαρμοστούν.

Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών μια ομάδα δύσμοιρων υπουργών και υπαλλήλων επί ώρες κάνει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα μέχρι τις 5 το πρωί. Εκεί παίζονται πολλά και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση έχοντας απέναντί τους δανειστές οι οποίοι θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω και δεν καταλαβαίνουν Χριστό.

Ωστόσο, στις καφετέριες και κάτω από τον ήλιο όποιος τυχερός είχε πάει το Σαββατοκύριακο ουδόλως ενδιαφερόταν για το τι συμβαίνει στην πλατεία Συντάγματος. Ξέρετε με τι ασχολούνταν και τι τους «έκαιγε»; Η τσέπη τους που πονάει αλλά και διάφορα μέτρα που ακούγονται σαν φήμες αλλά που τις περισσότερες φορές μπαίνουν ως προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευτεί κάποια δόση.

Ακούγεται για παράδειγμα ότι έπεσε στο τραπέζι πρόταση για φορολόγηση των αυτοκινήτων που βρίσκονται σε ακινησία, οι ιδιοκτήτες κατέθεσαν τις πινακίδες γιατί δεν είχαν να πληρώσουν τα ετήσια τέλη, βενζίνη ή συντήρηση και τα έχουν κλεισμένα σε κάποιο γκαράζ. Κάποιος φωστήρας λοιπόν σου λέει ότι μπορούν να πληρώσουν όλοι αυτοί (που δεν είχαν να πληρώσουν τα τέλη), ένα ετήσιο τέλος ακινησίας προκειμένου να εισπράξει το κράτος 100-150 εκατ. ευρώ. Τ’ ακούει αυτό ο Έλληνας και μεταξύ καφέ και τσίπουρου του Σαββατοκύριακο ρίχνει και μερικά καντήλια στους πολιτικούς. Διότι ποιος θα φταίει αν μαζευτούν 1.000 ιδιοκτήτες ακίνητων Ι.Χ. και τα κάψουν στο Σύνταγμα;

Ακούνε επίσης ότι επιβάλει η τρόικα (οι κουκουλοφόροι επιχειρηματίες λέμε εμείς) ομαδικές απολύσεις, κατώτατο μισθό όχι μόνο στους νέους έως 25 ετών αλλά και στους μακροχρόνια άνεργους καθώς και λοκ άουτ, δηλαδή να κλείνουν οι εταιρείες όποτε ανακοινώνεται απεργία και να μην πληρώνουν τους εργαζόμενους με ένα εκβιασμό άνευ προηγουμένου. Και ρίχνουν τέτοιο βρίσιμο που σίγουρα θα φτάνει μέχρι το Σύνταγμα.

Ακούνε επίσης ότι θα πληρώνουν 5, 10 ή 20 ευρώ για να πάνε στα νοσοκομεία, 1 ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκων ή σκέφτονται που θα βρουν το φάρμακο της μάνας τους με κλειστά φαρμακεία.

Και φυσικά διαβάζουν στις κυριακάτικες εφημερίδες ότι θα πληρώσουν 4 φόρους μαζί τώρα που θα γίνει η φορολογική δήλωση ή ότι αν δεν πληρώσουν γιατί δεν έχουν τα χρέη τους θα τους πάρουν τη σύνταξη ή το μισθό.

Αυτά, λοιπόν, είναι προβλήματα της καθημερινότητας που καίνε τον κόσμο. Αν και έχουν άμεση σχέση με την τρόικα, ουδόλως σκέφτονται αν θα κλείσει ή όχι η διαπραγμάτευση. Αυτό που τους δένει κόμπο στο λαιμό είναι η καθημερινή διαχείριση των προβλημάτων και όλα αυτά που ακούγονται ότι θα ισχύσουν. Κι όταν έρχεται και ο υπάλληλος της εταιρείας δημοσκόπησης να τον ρωτήσει αν θα ψηφίσει κυβέρνηση ή ΣΥΡΙΖΑ ή Ποτάμι τι πιστεύετε ότι απαντά; Απλά διαβάστε τα γκάλοπ, στημένα ή όχι, που βγαίνουν τις τελευταίες ημέρες.

Τα πράγματα είναι απλά. Αν η κυβέρνηση δεν καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης της καθημερινότητας με ελάφρυνση των βαρών, τότε ο πολιτικός αχταρμάς, το χάος που βλέπουμε θα συνεχίσει να υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Και τότε θα εμφανιστούν κι άλλοι νεόκοποι σωτήρες σαν τον Θεοδωράκη οι οποίοι θα παίρνουν 10% απλά και μόνο γιατί κουβαλάνε ένα σακίδιο στην πλάτη και το παίζουν εναλλακτικοί.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. JIM BEAM avatar
  JIM BEAM 17/03/2014 14:13:08

  Εάν απαντηθεί το ερώτημα του πως θα βγούμε απο την κρίση, τότε και μόνο θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Έχουμε μια κοινωνία που μαστίζεται απο οικονομικά προβλήματα, το 25% του πληθυσμού έχει βιοποριστικό πρόβλημα και άλλο ένα αντίστοιχο ποσοστό έχει χάσει το μισό του εισοδήματος του και δεν έχει κατανοήσει κανείς πως θα βγούμε απο αυτή την κατάσταση. Ακόμα και οι καλοπροαίρετοι με τον Πρωθυπουργό δεν έχουν πειστεί ότι υπάρχει σχέδιο ανατροπής της οικονομικής καθόδου. Πολλοί πιστεύουν ότι το ψάρι ΔΕΝ βρωμάει πια απο το κεφάλι αλλά εξακολουθεί να βρωμάει απο την ουρά εώς το κεφαλι. Και ψάρι μόνο με κεφάλι δεν επιβιώνει .... Πρέπει πριν τις όποιες εκλογές οπότε και αν γίνουν να κατατεθεί ένα σχέδιο εξόδου απο την κρίση, ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους. Χωρίς αποκλεισμούς, αλλά με διαχειριστές νέα πρόσωπα και θεσμούς. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η υπομονή έχει και τα όρια της και ότι η πείνα είναι κακός σύμβουλος. Δεν αρκεί η κάθαρση και η επιβολή του νομού σε μια κοινωνία που δεν έχει πλέον την ελπίδα για δημιουργία. Κανείς δεν είναι αισιόδοξος, η κατάθλιψη κυριαρχεί. Ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας θα απορροφούσε ανέργους και θα μείωνε τις εισαγωγές, οι επενδύσεις σε λιμάνια και μεταφορές θα καταστουσετην Ελλάδα κόμβο για τις χώρες της Άπω Ανατολής, η βιοτεχνία και η οικιακή οικονομία εάν συνδιαστουν με παραδοσιακά προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τότε ανοίγουμε νέες αγορές στην Ευρώπη. Το Ιταλικό μοντέλο είναι νομίζω αυτό που πρέπει να ακολουθήσουμε, έχουμε τον Τραχανά, τυριά καλύτερα απο την παρμεζανα και την μοτσαρελα, ζυμαρικά ελληνικά. Έχουμε το καλύτερο λάδι του κόσμου, κρασιά κλπ. Δεν έχουμε συσκευαστηρια, βιοτεχνίες επεξεργασίας και εθνική στρατηγική και marketing. Ο τουρισμός έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης, όπως η κρουαζιέρα, ο θρησκευτικός τουρισμός, και η αξιοποίηση ιαματικών πηγών και ο ιατρικός τουρισμός. Εάν επισκεφθεί κανείς τον χώρο των ιαματικών λουτρών του Καιαφα στην Ζαχαρω Ηλείας θα ντραπεί που είναι Έλληνας. Και τέλος η ιδιωτικοποίηση του δημοσίου τομέα πιστεύω ότι θα έκανε την χώρα πλουσιότερη, καθαρότερη και αποτελεσματικότερη. Το σχέδιο για την ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ πρέπει να κατατεθεί άμεσα και να επικοινωνηθεί με τον τον καλύτερο τρόπο, ΟΧΙ ΤΟΝ ακριβότερο αλλά τον αποτελεσματικότερο ! Και τέλος όλη αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να καλυφθεί απο τα ΜΜΕ ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο life style, ΝΕΑ ΠΡΩΤΥΠΑ συμπεριφοράς, όπου η καινοτομία και η παραγωγικότητα σε κάνει μάγκα, η έρευνα και η εργατικότητα σε καταξιώνει κοινωνικά και τελικά ο Σούπερ Έλληνας είναι αυτός που εξάγει τραχανά στην Ιταλία και Όχι αυτός που έχει πελάτη το δημόσιο. Δεν πρέπει να μας ξεπεράσει η κοινωνία πρέπει να προλάβουμε τις εξελίξεις και πρέπει γρήγορα να κάνουμε την υπέρβαση μας !

  • ο τριτος πόλος avatar
   ο τριτος πόλος @ JIM BEAM 17/03/2014 17:27:48

   Συμφωνώ σε πολλά, εδώ που φτάσαμε πλέον, η όποια ¨ανάπτυξη¨ πρέπει να αρχίσει από τον πρωτογενή(παραγωγή) και δευτερογενή(μεταποίηση) τομείς της οικονομίας. Τον τριτογενή(γραβάτα και παπατζιλίκι) άστον προς το παρόν έξω. Το θέμα όμως είναι ότι με το γιούρο στο 1.38$, δεν μπορεί να γίνει τίποτα ή ελάχιστα(εκτός και αποφασίσουμε, ΟΛΟΙ ΟΜΩΣ, να γίνουμε Κούληδες-όλοι στον κουβά). Γιατί νομίζεις φρέναραν οι εξαγωγές??

 2. Aegean times avatar
  Aegean times 17/03/2014 14:19:44

  Η κυβέρνηση πρέπει να προκαλέσει μια μεγάλη συζήτηση για το " αύριο " της χώρας, είτε μετά την απόδειξη των στοιχείων του πλεονάσματος είτε μετά τις ευρωεκλογές που εγώ πιστεύω ότι θα πάει καλά , με τους ευρωπαίους εταίρους της. Η ίδια κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί διότι τα νεύρα όλων έχουν σπάσει, είτε θα υπάρξει ένα κούρεμα, είτε επιμήκυνση του χρέους, αλλά πάνω απ΄όλα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και η στήριξη για την έξοδο της χώρας από την κρίση και εφαρμογή άμεσων προγραμμάτων ανάκαμψης της οικονομίας. Εαν δεν γίνει απολύτως τίποτα σημαίνει ότι κάποιοι από τους εταίρους μας εμπαίζουν και έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους που δεν θα είναι μακρυά από τα διάφορα συνωμοσιολογικά σενάρια που λέγονται κατά καιρούς. Ας ελπίσουμε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα αφήσει άλλο την χώρα να " σέρνεται" εκλιπαρώντας για δανεικά εν μέσω θεατρικών παραστάσεων των τροϊκανών.

 3. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 17/03/2014 14:43:25

  Απ' ό,τι διαβάζουμε και αλλού,η τρόϊκα εγκρίνει τελικά μόνο 400 εκατ. από το πρωτογενές,να δοθεί στους πολίτες ως κοινωνικό μέρισμα. Με βάση λοιπόν αυτή την χιλιοπαιγμένη πρακτική,νομίζω οτι οποιοδήποτε σχέδιο εξόδου από την κρίση ή πλάνο διαχείρισης,όπως θέλετε πείτε το,να ανακοινωθεί όποτε ετοιμασθεί,αλλά να γίνει προσπάθεια εφαρμογής,άν και όποτε απεμπλακούμε από την μάστιγα που λέγεται τρόϊκα. Για τον απλούστατο λόγο ότι,κάθε προσπάθεια ή σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση,θα σκοντάφτει πάντα στους αγκυλωτικούς τροϊκανούς γραφειοκράτες. Ό,τιδήποτε γίνει,θα γίνει μόνο εάν φύγουν αυτοί από τον σβέρκο μας,αλλιώς προκοπή εγώ προσωπικά δε βλέπω...

  • ο τριτος πόλος avatar
   ο τριτος πόλος @ Κυθήριος 17/03/2014 17:28:39

   Αγκυλωτικούς και αγκυλωτούς

 4. ΑΛΕΚΟΣ- avatar
  ΑΛΕΚΟΣ- 17/03/2014 21:09:40

  "Αν η κυβέρνηση δεν καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης της καθημερινότητας με ελάφρυνση των βαρών, τότε ο πολιτικός αχταρμάς, το χάος που βλέπουμε θα συνεχίσει να υπάρχει στην ελληνική κοινωνία". Πολύ σωστό το συμπέρασμα του άρθρου, αλλά μόνο αν τεθεί καταληκτική ημερομηνία το αργότερο ως τις 10 Απριλίου να έχει ψηφιστεί το ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης της καθημερινότητας με ελάφρυνση των βαρών,υπάρχει ελπίδα μεταστροφής του κλίματος. Τα βασικά και αδιαπραγμάτευτα σημεία αυτού του πλάνου θα είναι 1. Επαναφορά του αφορολόγητου μέχρι τα 25.000 ευρώ. 2. Κατάργηση του χαρατσιού που ηταν προσωρινό απο το νόμο, και επαναφορά του ΦΜΑΠ για περιουσία αξίας 200.000 ευρώ το άτομο και άνω με τους συντελεστές που ίσχυαν προ του 2009. 3.Ταύτιση αντικειμενικών αξιών με πραγματικές. 4. Επαναφορά του αντικειμενικού τρόπου φορολόγησης των μικρομεσαίων με το σύστημα Παπαδόπουλου-Φλωρίδη. Επαναφορά των συντελεστών φορολόγησης στα πρό του 2009 επίπεδα. 5. Εγγραφή στον προυπολογισμό των δισεκατομμυρίων που προυπολογιζεται να εισπραχθούν απο τις "λίστες Λαγκάρντ" και συμφωνία με τους δανειστές να αποπληρώνονται τοκοχρεωλύσια ανάλογα με την εισροή εσόδων απο τη σύλληψη της μεγαλοφοροδιαφυγής. 6. Δημιουργία κρατικής τράπεζας επενδύσεων και ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ακόμα και με τη δημιουργία μικτών επιχειρήσεων κράτους-ιδιωτών. 7. Αίτημα διπλασιασμού τουλάχιστο του κονδυλίου για την έρευνα και καινοτομία απο κοινοτικά προγράμματα. 8. Οριστική απαγόρευση για πάντα της κατάσχεσης της Α' κατοικίας εφ' όσον αυτή είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο που απομένει στον ιδιοκτήτη της. 9. Γενναία μέτρα τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας.

 5. Επιφανιος avatar
  Επιφανιος 18/03/2014 09:57:55

  ποια βαρη και ποτε ; η κυβερνηση εχει μακελεψει κυριολεκτικα τη μεσσαια ταξη 2,5 εκ Ελληνες κινδυνευουν με φυλακιση για χρεη σε φορους απο φανταστικο εισοδημα οι περιουσιες τους εχουν υποτιμηθει εσκεμενα ανω του 50%

 6. μελιτίνη avatar
  μελιτίνη 18/03/2014 14:37:15

  Τελικά θα ισχύσει η εκχώρηση ακινήτου προς το δημόσιο έναντι οφειλών, ή όνειρο ήταν πέταξε και θα συνεχίσει ο εφιάλτης της υπερφορολόγησης;

  • ηλιας παπαδοπουλος avatar
   ηλιας παπαδοπουλος @ μελιτίνη 18/03/2014 18:06:14

   Τόσο ωραίο μέτρο και ακόμα να το εφαρμόσουν? Τι κρίμα!

   • μελιτίνη avatar
    μελιτίνη @ ηλιας παπαδοπουλος 18/03/2014 21:39:21

    Φαίνεται, εσένα σου κλήρωσε τζακ ποτ στο λαΪκό!!!!

    • ηλιας παπαδοπουλος avatar
     ηλιας παπαδοπουλος @ μελιτίνη 18/03/2014 22:00:03

     Και αν δεν έχεις "ακίνητο", θα μπορείς να "παραχωρείς" το σώμα σου?Ωραίες αντιλήψεις έχετε!

     • μελιτίνη avatar
      μελιτίνη @ ηλιας παπαδοπουλος 19/03/2014 01:31:22

      Οσοι δεν έχουν ακίνητα, δεν ξέρουν, τι θα πει υπερφορολογημένος... κι ας μη μιλάνε καλύτερα...!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.