#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/07/2011 12:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας για μια ζωή (τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας)

Οι γκρίζες ζώνες της συμφωνίαςΦανταστείτε την Ελλάδα να έχει βουτήξει στη θάλασσα, να πνίγεται και κάποιοι από το καράβι να της ρίχνουν ένα σωσίβιο. Παραδόξως, όμως, το σωσίβιο έχει... βαρίδια και ο παρ' ολίγον πνιγμένος μόλις και με τα βίας βγάζει το κεφάλι του από το νερό.

Κάπως έτσι είναι η συμφωνία που υπεγράφη χθες στη Σύνοδο Κορυφής, οι κρυφές λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες αλλά θα πάρει μέρες για να καταλάβουμε τι υπάρχει από πίσω. Διότι είναι ωραίο να ακούς ότι θα πάρουμε 109 δισ. ευρώ, ότι ακολουθεί ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, ότι μειώνονται τα επιτόκια και κερδίζουμε 3 δισ. το χρόνο, ότι επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής.

Είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία κι εκεί πάνω θα παίξει η κυβέρνηση το επικοινωνιακό της χαρτί. Τα βαρίδια όμως θα παραμένουν και θα οδηγούν την Ελλάδα προς το βυθό.

Έχουμε και λέμε:

Μας μίλησαν για αναπτυξιακό πακέτο, ούτε ξέρουμε πόσα δις ευρώ. Μα αν δεν κάνουμε λάθος το ΕΣΠΑ αναπτυξιακό πακέτο είναι, πάνω από 20 δισ. έχει συμφωνηθεί, είναι δικά μας λεφτά δεν μας τα χαρίζουν και μπορούμε μόνοι μας να τα διαχειριστούμε. Ξαφνικά λοιπόν παίρνουν το ΕΣΠΑ, προσθέτουν και μερικά άλλα και μας το παρουσιάζουν ως σχέδιο Μάρσαλ. Τα λεφτά που δικαιούμαστε μας τα παρουσιάζουν ως δική τους παραχώρηση.
Μάλιστα, ενώ το ΕΣΠΑ το διαχειριζόμαστε μόνοι μας, καθορίζαμε ποιους κλάδους θα αναπτύξουμε σύμφωνα με τις δικές ανάγκες, ξαφνικά μας βάζουν...γκαουλάιτερ. Η επιτροπή για την τεχνική βοήθεια θα έχει επικεφαλής έναν Γερμανό ο οποίος και θα κάνει το κουμάντο στην ανάπτυξη της Ελλάδας, όπως αυτός θέλει.
Οι ξένοι που μας δίνουν το αναπτυξιακό πακέτο θα έχουν λόγο στο που θα πηγαίνουν αυτά τα χρήματα. Αν π.χ. η Ελλάδα είχε ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη της υπαίθρου και αυτό το πρόγραμμα δεν συμφέρει τους ξένους, δε θα υπάρχει πρόγραμμα. Αν ο Γερμανός επιχειρηματίας έρθει και κάνει επενδύσεις στην ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες κ.λπ. Θα θελήσει να πάνε εκεί τα λεφτά του αναπτυξιακού πακέτου ώστε και ο ίδιος να βγάλει κέρδος από μια αγορά που πάει μπροστά. Ό,τι δεν αρέσει στους ξένους επενδυτές θα μείνει χωρίς λεφτά.
Η χορήγηση νέων δανείων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής σημαίνει ότι το Μνημόνιο θα υπάρχει στην Ελλάδα για τουλάχιστον 40 χρόνια. Κι αυτό σημαίνει ότι θα γίνεται τακτικός έλεγχος των δημοσιονομικών, θα καθορίζουν οι Βρυξέλλες την οικονομική πολιτική, θα απαιτούν και θα παίρνουν νέα μέτρα, θα καθορίζουν αν και πότε θα αυξηθούν ή θα μειωθούν οι συντάξεις. Αυτό κι αν είναι βαρίδι. Μας ρίχνουν το σωσίβιο για να σωθούμε με αντάλλαγμα την εκχώρησης τη εθνικής κυριαρχίας για μια ζωή.
Μας είπαν ότι το επιτόκιο θα είναι χαμηλό, σίγουρα κάτω από 5%. Μα τα ευρωπαϊκά επιτόκια είναι σήμερα στο 3,5% και η Γερμανία δανείζεται με 2,80%. Επομένως, έχουμε μια καθαρά τοκογλυφική σύμβαση η οποία μάλιστα ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί στις λεπτομέρειές της. Π.χ. το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο, σταθερό και ποια θα είναι η “μίζα” που θα πάρει ο EFSF για την χορήγηση του δανείου; Μιλάμε για νόμιμη μίζα.
Πάμε τώρα στην εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών. Για να υπάρχουν εθελοντές σημαίνει ότι θα βγάλουν κέρδος, αυτό είναι σίγουρο. Θα δώσουν 37 δισ. και μαζί με ένα κούρεμα θα φτάσει τα 50 δισ. Αν καταλαβαίνουμε καλά από οικονομικα, πρόκειται για μια μετακύλιση του χρέους, ένα εθελοντικό  roll-over στα πρότυπα του γαλλικού μοντέλου. Είναι δηλαδή μια παράταση ζωής για να φτιάξει η Ελλάδα τα δημόσια οικονομικά της, πράγμα πολύ δύσκολο σύμφωνα με τα ελλείμματα και τις μαύρες τρύπες που διαρκώς διευρύνονται. Επομένως, ποιες είναι οι εγγυήσεις που παίρνουν οι καλοί Σαμαρείτες ιδιώτες (δηλαδή τράπεζες) για να συμμετέχουν στο  roll-over;
Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι η συμφωνία υποκρύπτει μια επιλεκτική χρεοκοπία ή  selective default όπως αρέσκεται στον κ. Βενιζέλο να λέει. Θεωρείται σίγουρο ότι οι ξένοι οίκοι θα μας υποβαθμίζουν με άγνωστα αποτελέσματα και συνέπειες. Πόσο θα κρατήσει, πόσο θα μς στηρίξουν οι ξένοι και τι κακό θα γίνει, κανείς δε μας το λέει.
Μας είπε ο πρωθυπουργός ότι το χρέος θα μειωθεί κατά 26 δισ ή το 12% του ΑΕΠ. Δεν μας είπε όμως σε τι ποσοστό θα φτάσει το χρέος μετά τα νέα 109 δισ. ευρώ. Γιατί αν από 170% φτάσει 250%, τότε το 12% είναι σταγόνα στον ωκεανό.
Κανείς δε μιλά για την εθελοντική συμμετοχή στο κούρεμα από την πλευρά των Ελλήνων. Εκτός από τις τράπεζες θα ενταχθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία που πνέουν τα λοίσθια; Ποιος ρώτησε τους ασφαλισμένους για τα λεφτά που θα χάσουν τα ταμεία τους και ποιος διαπραγματεύεται γι' αυτούς; Να θυμίσουμε ότι τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν ομόλογα 25 δισ. ευρώ κι ένα «κούρεμα» της τάξης του 20% θα οδηγούσε σε απώλειες 5 δισ. ευρώ.

Αυτές κι άλλες πολλές είναι οι κρυφές πτυχές αλλά υπάρχει κι ένα μεγάλο όνειδος: Μας έλεγε μέχρι την Τετάρτη η κυβέρνηση ότι είναι κόκκινη γραμμή της να μη δεχθεί απόφαση που δε θα λύνει συνολικά το πρόβλημα χρέους της Ευρώπης. Και ξαφνικά συμφώνησε σε μια λύση μόνο για την Ελλάδα. Έχουν άραγε να απαντήσουν κάτι επ' αυτού;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. βουλα ελευθεριαδου avatar
  βουλα ελευθεριαδου 22/07/2011 12:50:48

  αυτο το τελευταιο ειναι σημαντικο οσο και αν προσπαθησα δεν ακουσα τιποτα για τα ταμεια που εχουν τα ομολογα, μονο για τις τραπεζες φωναζουν πως τις εσωσαν, αν και το σιγουρο ειναι πως οι Ελληνες δε σωζονται με τιποτα

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 22/07/2011 12:54:44

  Αν αποδεχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία να ενταχθούν σε μια τέτοια "εθελοντική" (υποχρεωτικά εθελοντική! λόγω Standard and Poor's!), τότε δεν θα πρέπει να μηνυθούν οι διοικητές τους για απιστία;

  Το ίδιο και οι ελληνικές κρατικές τράπεζες, έτσι δεν είναι;

  Ας έχουμε καλού κακού έτοιμες μηνυσούλες στο συρτάρι μας για την περίπτωση που αποφασίσουν οι διοικητές των ταμείων μας να σώσουν τις ξένες τράπεζες με τα λεφτά μας...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Επώνυμος 22/07/2011 14:55:04

   Στο ποστ για τις τραπεζες που συμμετειχαν στο IIF ησαν ολες οι ελληνικες πλην Αγροτικης και μικρων και οχι ασφαλιστικα ταμεια.
   Οι αλλες μαλλον θεωρουνται ιδιωτικες...

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ψυχραιμια 22/07/2011 14:58:42

    Συμφωνα με το παρακατω αρθρο μεμονωμενος ανθρωπος που εχει ομολογα μπορει να ζητησει να πληρωθει στο ακεραιο γιατι αν του αρνηθουν θα γινουν ρεζιλι αφου λενε οτι ειναι εθελοντικη συμμετοχη και απλως πιεζουν πολιτικα τιςμεγαλες τραπεζες.
    http://blogs.reuters.com/felix-salmon/2011/07/21/greece-defaults/

   • drider avatar
    drider @ ψυχραιμια 22/07/2011 15:32:40

    Η αγροτική τράπεζα είναι κομβική για πολλούς λόγους:
    1ον απέτυχε στο στρες τεστ (όπως και η eurobank)
    2ον διαχειρίζεται αγροτική γη
    3ον τα κόμματα εξουσίας έχουν δανειστεί έκαστο από 120 εκ.

 3. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 22/07/2011 13:02:06

  Το έχω ξαναγράψει όπως και άλλοι σχολιαστές.Ό,τι επιδιώκει η κυβέρνηση Παπανδρέου και ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ για καλό της χώρας,ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ,πραγματοποιείται ΑΚΡΙΒΩΣ το αντίθετο.Από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας,η πατρίδα αργοπεθαίνει.ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι μας σώζει,ενώ στη πραγματικότητα μας ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ολοένα και πιο ΒΑΘΙΑ.Οι κυβερνώντες μας ΤΑΠΕΙΝΩΝΟΥΝ,μας ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ,μας ΠΕΤΣΟΚΟΒΟΥΝ σιγά-σιγά...Η ολοκληρωτική ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ της πατρίδας είναι ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ....

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Komis Montechristo 22/07/2011 17:02:07

   Καταστροφή του ΠΑΣΟΚ θα έχουμε αλλά όχι της Χώρας. Μπορεί να φτωχύνουμε αλλά δεν θα καταστραφούμε. Ο Παπανδρέου με τους Καρχιμάκηδές του θα πάνε στα πολιτικά αζήτητα. Οι εκλογές είναι πολύ κοντά. Ειδικά σε ένα μήνα που όλες οι αμερικάνικες εταιρείες αξιολόγησης (οι "οίκοι" ... όλως λέμε "ανοχής") θα μας έχουν κατατάξει σε καθεστώς επιλεκτικής, περιορισμένης, προσωρινής κλπ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ τότε θα δεις τι εστί κατρακύλα ΠΑΣΟΚ και κυβέρνησης.

   • Δ.Μ. avatar
    Δ.Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 22/07/2011 18:59:35

    Και αν οι εκλογές γίνουν το μήνα που θα βγούμε από την επιλεκτική χρεωκοπία τι θα γίνει; Θα πάρει το ΠΑΣΟΚ 50%

 4. ataktos avatar
  ataktos 22/07/2011 13:09:19

  μια νέα COOPER .. γεννήθηκε!!!

 5. Σταράτα avatar
  Σταράτα 22/07/2011 13:27:24

  Ολά συμβαίνουν γιά εμάς τόν κυρίαρχο λαό δηλ. χωρίς εμάς.
  τί είμαστε μπιμπελό στό σαλόνι?ποιός μέ ρώτησε εμένα τί θέλω?σέ αλλο τόπο είμαι κάτοικος?πώς αποφασίζουν γιάμένα χωρις εμένα?

 6. ataktos avatar
  ataktos 22/07/2011 13:40:33

  από το σύνθημα του Αντρέα Παπανδρέου... "η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες " ..Ο ΓΑΠ κατέληξε στο.... ανήκουμε στους Γερμανούς(80%) και Γάλλους (17%)..σε λιγο θα βγουν να πανηγηριζουν στα ΜΜΕ ..ΧΙΧΧΙ

 7. Aggelos avatar
  Aggelos 22/07/2011 13:56:40

  και ο γαπ και ο Σαμαρας τοπικοι κυβερνητες θα ειναι στη μελλοντικη ευρωπη που η εξουσια θα ειναι ψηλοτερα..

  το θεμα ειναι να παει δημοκρατικα ψηλοτερα..

  το θεμα ξεπερναει τους τοπικους ηγετες,,οπως και τη μερκελ και το σαρκοζυ,,και οσο το βλεπουμε τοπικα,τοσο δεν θα λυνεται.

  εμχρι να τολμησουμε ως ευρωπη να εκλεξουμε μια ηγεσια σε ευρωπαικο επιπεδο,,αλλα θα δεχτουν να δωσουν την εξουσια οι ντοππιοι και να περασουν σε 2η μοιρα?

  Ναι,,μόνο ομως αν φτασει η Ευρωπη πραγματικα στο χειλος της καταστροφης,,

  και ακομα δεν εφτασε..

 8. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 22/07/2011 14:30:17

  Πράγματι εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ;
  H N.Δ. ΚΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ πού είναι ; θα έχουμε τίποτα καυστικές ανακοινωσούλες
  και μετά μπανάκια; Γιατί δεν κατεβάζουν σήμερα τον κόσμο στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ, λέγοντας πρώτα τα πράγματα με το ΔΥΣΚΟΛΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΑΛΛΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ; εκτός αν νομίζουν ότι οι περισσότεροι έχουν πάει διακοπές χαχαχαχα.

  • Μπολιβάρ avatar
   Μπολιβάρ @ ΣΠΥΡΟΣ 22/07/2011 22:36:30

   Που είναι; Κάνουν τον ψόφιο κοριό, ελπίζοντας ότι οι Έλληνες θα το χάψουν κι αυτό και θα παραδοθούν στη λήθη ως συνήθως, Δεν υπάρχει αντιπολίτευση στην Βουλή της πατρίδας μας φίλε, όχι μόνον αξιωματική, γενικά η αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη. Μας εξαπατούν, μας «παίζουν», με τον Τύπο και το «γυαλί» μας εξημερώνουν σε υπάκουα βόδια που λατρεύουν το ζυγό τους.

   Ποιος εχέφρων Έλληνας πιστεύει ότι εμείς και αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάτι το κοινό; Μόνον τα κορόιδα και οι αναλφάβητες γριές (οι συμπαθέστατες). Ούτε οι μετανάστες πάνω στους οποίους ξεχύθηκαν για να δημιουργήσουν τον νέο κομματικό στρατό τους ψηφοφόρων δεν τους δίνουν σημασία, τους γράφουν κανονικά και καλά κάνουν. Ας αφήσουμε τα κορόιδα στη λήθη τους και την τηλεοπτική τους ευφορία και ας δούμε εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για τον τόπο μας, εμείς που δε θεωρούμε εαυτούς κορόιδα και ξέρουμε πως η ζάχαρη δεν είναι αλάτι.

 9. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 22/07/2011 14:38:20

  Εκεί να δείτε πλάκες . Το ΕΣΠΑ θα το διαχειριστούν οι ίδιοι οι ευρωπαίοι και θα δώσουν τα μεγάλα έργα σε δικές τους εταιρείες, αυτό λένε τα παιδιά της πιάτσας και άρχισαν το κλαψούρισμα.

 10. Aggelos avatar
  Aggelos 22/07/2011 14:46:24

  χεστηκα που θα τα δωσουν,,αρκει να μην σκοτωνονται τοσοι στην ασφαλτο και να εχουμε τρενα της προκοπης..

  • daughter of mercy avatar
   daughter of mercy @ Aggelos 22/07/2011 17:21:45

   Όταν θα γίνουν όλα αυτά δυστυχώς φίλε μου θα σου είναι αδύνατον να κάνεις και αυτό που λες γιατί οργανικά δεν θα μπορείς, άσε που θα πληρώνεις και φόρο!

 11. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 22/07/2011 14:54:07

  Τελικά αποκαλύφθηκε η αποστολή της “οικουμενικής” Γιώργου-Μπένυ: εκκαθαριστές της επί χάρτου “ελεγχόμενης” και επιλεκτικής χρεοκοπίας υπό Γερμανική εγγύηση και κηδεμονία. Το τι θα γίνει στην πράξη θα το δείξει η νεκροψία. Διατύπωσα προχθές το ερώτημα σε περίπτωση SD κατάστασης ποιος θα διασφάλιζε την επιβίωση των ελληνικών τραπεζών. Τα δεδομένα ήταν τότε ότι ο Τρισέ απέκλειε αποδοχή ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και οι Γερμανοί δεν δεχόταν να πληρώσει εγγυήσεις το EFSF. Το μόνο που άλλαξε είναι ουσιαστικά ο διακανονισμός εγγυήσεων με λεφτά Ευρωπαίων (βλ. Γερμανών κυρίως) φορολογουμένων για στήριξη του ελληνικού και ευρύτερα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. (Τα ανταλλάγματα θα βγαίνουν σιγά-σιγά και είμαι σίγουρος ότι είναι πολλά.) Όπως και να διαβαστεί το κείμενο δεν είναι παρά η αναμενόμενη “ελεγχόμενη” αναδιάρθρωση που μας την έκαναν άλλοι άρον-άρον. Δε θέλω να αναλωθώ σε ερωτήματα του τύπου τι έγιναν οι περίφημες δηλώσεις “δεν πρόκειται να κάνουμε ποτέ αναδιάρθρωση, θα τηρήσουμε όλες τις υποχρεώσεις”, και τα ρέστα. Θα ρωτήσω μόνο τι διαδικασίες χρειάζονται για την εγγυοδοσία από το EFSF. Χρειάζεται έγκριση εθνικών κοινοβουλίων για αυτές τις ρυθμίσεις; Ή είναι fast track? Δηλ., αν αύριο φάμε την υποβάθμιση σε SD (που αν γίνουν αυτά που γράφει το κείμενο είναι καραμπινάτο SD), μπορούν να βουτήξουν τα λεφτά του ευρωπαϊκού ταμείου και να τα ρίξουν σε οποιαδήποτε ελλ. τράπεζα θα έχει πρόβλημα ρευστότητας, ή θα κάποιοι θα ψάχνουν ρευστό μέσα στον Αύγουστο που δεν υπάρχουν ειδήσεις, μόνο γεγονότα;

  Και κάτι άλλο, πιο σημαντικό: Η υστέρηση εσόδων και η υπέρβαση δαπανών ρίξανε έξω τον προϋπολογισμό κάπου 4 δις. Με τέτοια ξεφτίλα στα δημοσιονομικά που πάτε ρε καραμήτροι;;; (εννοώ την “οικουμενική” Γιώργου-Μπένυ). Σε 4, και όχι σε 40 χρονάκια, για ολική χρεοκοπία και νόμισμα χαρτοπετσέτα πάτε...

  Πώς είπατε; Δεν θα πάρετε άλλα μέτρα. Θα πάααρετε, αλλά για να διασφαλίσετε τα ρετιρέ που εσείς ανεγείρατε από το την δεκαετία του '80. Για να λιανίσετε τους χαμηλόμισθους και όσες υγιείς επιχειρήσεις απέμειναν, και να την βγάζουν καθαρή οι νταβατζήδες και οι σκυλάδες και οι καταπατητές. Και θα στήσετε και την φάμπρικα και παραοικονομία της φαιοπράσινης ενέργειας.

  Για την φαιοπράσινη ανάπτυξη δεν λέω τίποτε άλλο, αυτή από μόνη της είναι ικανή να διαλύσει και υγιή οικονομία. Μελλοντικά επιφυλάσσομαι να αναφερθώ στα όργια που ετοιμάζονται να γίνουν και τις χρυσές δουλειές που θα κάνουν οι Γερμανοί παραγωγοί φωτοβολταϊκών με τα 500-άρια της μεγαβατώρας των κορόιδων. Ενώ αυτοί κάνουν deals με τους Ρώσους για υδρογονάθρακες (και κάτι άλλο... μαντέψτε τι, χα-χα). Και τελειώνω λέγοντας ότι εγώ κάθε άλλο παρά αντιπαθώ τους Γερμανούς. Τους καραγκιόζηδες απεχθάνομαι.

  • Ted Iskariotis avatar
   Ted Iskariotis @ Professor Moriarty 22/07/2011 15:26:16

   Σπουδαία ανάλυση!
   Βέβαια το σχέδιο προβλέπει και επενδυτικό πακέτο για ανάπτυξη. Αυτό το πακέτο θα το διαχειρισθούν αποκλειστικά οι κηδεμόνες μας. Αυτοί θα βγάλουν τις προκηρύξεις, θα κάνουν τους διαγωνισμούς, και τα έργα θα τα πάρουν γερμανικές και μερικές γαλλικές εταιρίες. Οι δικοί μας λήσταρχοι ίσως γίνουν υπεργολάβοι. Αλβανοί, Πολωνοί και Βούλγαροι θα δουλεύουν στα έργα και θα τους ταΐζουν Ολλανδικά τυριά και Ολλανδικές μπριζόλες. Όταν τελειώσουν τα έργα οι Έλληνες πτυχιούχοι θα πιάνουν δουλεία στα διόδια και οι ξενόγλωσσοι πτυχιούχοι σερβιτόρες και σερβιτόροι στα ξενοδοχεία. Όσες και όσοι έχουν περισσότερα από δυο διδακτορικά θα μπορούν να κάνουν αίτηση για maitre d’.

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ Professor Moriarty 22/07/2011 15:51:27

   ...το ερώτημα είναι βέβαια κάπως ελαφρολαϊκά διατυπωμένο. Το θέμα είναι πώς και πότε και υπό ποιούς όρους θα πάνε οι εγγυήσεις στην ΕΚΤ. Και ποιές διαδικασίες προβλέπονται.

 12. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 22/07/2011 15:03:02

  εσχατη προδοσια.
  να οδηγηθουν σε δικες εξπρες και αν οχι θανατικη καταδικη,στην μακρονησο,που ανοιξε ο παπους του προδοτη γιωργακη.
  να μην πανε απλα στα σπιτια τους,αλλα σε φυλακες ο γαπ,η κυβερνηση του,οι προθυμοι υποστηρικτες του μονοδρομου μνημονιου,δημοσιογραφοι,πολιτικοι,εργολαβοι,εκδοτες και καθε προδοτης της ελλαδας.
  δεν πρεπει να φυγουν απο την χωρα.

 13. ΚΩΣΤΑς Β. avatar
  ΚΩΣΤΑς Β. 22/07/2011 15:22:15

  Ανδρέας Παπανδρέου 1987:"Βυθίσατε το ΧΟΡΑ" Παπανδρέου Γιώργος: "Την" άκουσα πατέρα.

 14. Κώστας avatar
  Κώστας 22/07/2011 16:11:16

  Mόνο η Wall Street Journal, η El Pais, η El Mundo και ο Guardian τον ακούνε και τον δικαιώνουν.
  Τον δε ΓΑΠ κανείς δεν τον ακούει γιατί έξω δεν μιλάει. "Greece watches from the sidelines" έλεγαν χθες οι FT για τον παρατηρητή-τουρίστα ΓΑΠ που δεν έβαλε ως κόκκινη γραμμή την συμμετοχή ιδιωτών=επιλεκτική χρεοκοπία, άφησε τους άλλους να κανονίσοθν τη ζωή μας για χρόνια χωρίς να βγάλει κιχ-όπως κάνει πάντα δηλαδή...- και έτσι μας άφησε άμεριμνος να γίνουμε πειραματόζωα.
  Και ναι οι ταξιτζήδες έχουν δίκιο. Και θα νικήσουν.

 15. dadelos avatar
  dadelos 22/07/2011 16:12:37

  Αν ζητανε εμπραγκτες εγγυησεις, να τους δωσουμε τον Παπανδρεου.

 16. Aggelos avatar
  Aggelos 22/07/2011 16:39:52

  να τον κανουν τι?

 17. Σαος avatar
  Σαος 22/07/2011 16:56:50

  Μάνο, από την Κρήτη είσαι όρε κουζουλέ;;; Έλα να κλάψεις στον Πειραιά με τον ΓΑΠ, τον αγαπημένο σου...Λεφτά υπάρχουν στο κάτω-κάτω.

 18. ΛΑΜΠΙΡΗΣ avatar
  ΛΑΜΠΙΡΗΣ 22/07/2011 16:58:05

  ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΟΥΝ. ΜΑΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΑΣΑΝ ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΜΟΥΡΗ
  ΚΑΤΩ ΝΑ ΜΗ ΠΩ ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ
  ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ.ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ
  ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΤΙ ΑΛΟ ΝΑΠΕΙΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ? ΟΥΣΤ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΜΑΣ ΞΕΥΤΙΛΙΣΜΕΝΟΣ
  ΛΑΟΣ . ΒΡΕ ΤΟΝ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΔΙΔΑΧΕΣ ΚΑΙ ΑΜΑΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ. ΠΝΙΓΟΜΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ
  ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΤΗΠΗΣΗ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ Ο ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ
  ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΑ ΓΛΥΨΗΜΑΤΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΤΕΤΙΟΣ ΛΑΟΣ. ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ Η ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝΕ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΧΘΕΣ . ΜΗΝ ΕΙΔΑΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ?????????????

 19. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/07/2011 17:31:49

  Τελικά αποδείχθηκε κορίτσι-αίλουρος:
  h**p://www.nooz.gr/economy/i-merkel-8a-afosio8ei-me-oles-tis-tis-dunameis-stin-ellada
  Κοίτα πώς αλλάζουν οι καιροί, Αγγελική !

 20. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 22/07/2011 18:04:58

  Ο καφές της παρηγοριάς όπως είθισται σε κάθε κηδεία.(Εμείς όμως θα κλάψουμε τον μακαρίτη).

  http://3.bp.blogspot.com/-DvnkHtW7a04/TikcspYXopI/AAAAAAAAe0M/n4vc4pfTaoI/s1600/Untitled-1.jpg

 21. cas avatar
  cas 22/07/2011 19:34:32

  Εγώ ξέρω ότι ένας άνθρωπος που δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς του και δεν του δανείζουν κι άλλο είναι χρεοκοπημένος ήδη, το ίδιο και το κράτος.
  Τα ρέστα είναι για εσωτερική κατανάλωση και για το αν θα πληρωθούν τα ασφάλιστρα και τα στοιχήματα που έχουν παίξει στο κεφάλι μας.

  Το να ξεπληρώνεις όμως τα παλιά χωρίς υποθήκη δάνεια με νέα ενυπόθηκα δάνεια αυτό συνιστά κουταμάρα.
  Αν θέλουν λοιπόν να έχουν ενιαία πολιτική για τις χρεωμένες χώρες στην ευρωζώνη ας ξεκινήσουν από αυτό :
  Ας μας δώσουν και μας χωρίς υποθήκη δάνεια όπως έδωσαν στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, που σε καμιά από αυτές τις χώρες δεν μπήκε στις συμφωνίες δανεισμού όρος περί “άρσης ασυλίας εθνικής κυριαρχίας”.

 22. cas avatar
  cas 22/07/2011 19:51:13

  Εγώ ξέρω ότι ένας άνθρωπος που δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς του και δεν του δανείζουν κι άλλο είναι χρεοκοπημένος ήδη, το ίδιο και το κράτος.
  Τα ρέστα είναι για εσωτερική κατανάλωση και για το αν θα πληρωθούν τα ασφάλιστρα και τα στοιχήματα που έχουν παίξει στο κεφάλι μας.

  Το να ξεπληρώνεις όμως τα παλιά χωρίς υποθήκη δάνεια με νέα ενυπόθηκα δάνεια αυτό συνιστά κουταμάρα αν όχι προδοσία.
  Αν θέλουν λοιπόν να έχουν ενιαία πολιτική για τις χρεωμένες χώρες στην ευρωζώνη ας ξεκινήσουν από αυτό :
  Ας μας δώσουν και μας χωρίς υποθήκη δάνεια όπως έδωσαν στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, που σε καμιά από αυτές τις χώρες δεν μπήκε στις συμφωνίες δανεισμού όρος περί “άρσης ασυλίας εθνικής κυριαρχίας”

 23. Αναξίμανδρος avatar
  Αναξίμανδρος 22/07/2011 21:52:07

  "Ο καλύτερος τρόπος για να μείνεις προσανατολισμένος και να αντισταθείς στο σοκ είναι να ξέρεις τι σου συμβαίνει και γιατί". ~ Ναόμι Κλάιν

  "Η πρώτη πράξη αντίστασης είναι να μην αφήσουμε την συλλογική μας μνήμη να σβήσει" ~ Ναόμι Κλάιν

  "'Οταν οι άνθρωποι είναι τόσο απασχολημένοι με τις έκτακτες ανάγκες τους, δεν μπορούν να προστατέψουν τα συμφέροντα τους" ~ Το δόγμα του σοκ

  Θέλετε να καταλάβετε τι γίνεται γύρω μας και γιατί γίνεται αυτό σε εμάς και την χώρα μας;

  Δείτε στο You Tube το ντοκιμαντέρ "The Shock Doctrine" βασισμένο πάνω στο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν. Θα σας λύσει όλες τις απορίες και μετά δεν θα αναρωτιέστε πια γιατί οι κυβερνήτες μας, οι δύο πρωθυπουργοί μας, είναι ο ένας από την Νεφελοκοκυγία και ο άλλος από τη Χαχανούπολη. Δεν θα αναρωτιέστε πια γιατί γίνονται όλα όσα γίνονται. Όταν καταλάβετε, θα μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε.

  Το ψέμα είναι μέρος του δόγματος του σοκ και με αυτό μας έχουν κάνει υπόδουλους!

  Ο στόχος τους; Είναι "η συστηματική λεηλασία της δημόσια σφαίρας" όπως μας λέει το ντοκιμαντέρ. Αυτό το ξέρουμε. Είναι μια πρακτική που βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και 30 χρόνια, σε Αμερική, Ασία και Αφρική, αλλά για πρώτη φορά αγγίζει την Ευρώπη. Δείτε και καταλάβετε γιατί και οι δικοί μας πολιτικοί διαλύουν την χώρα μας και την ξεπουλάνε.

  Η απάντηση και οι πολιτικοί μας είναι και αυτοί "Αγόρια από το Σικάγο", οι φονταμενταλιστές οπαδοί του Μίλτον Φρίντμαν, που στόχο έχουν την εκμετάλλευση της καταστροφής της χώρας μας και την υποτέλεια της μέσω του σοκ που μας προκαλούν, το οποίο υποτίθεται θα πετύχει την απόλυτη υποταγή μας.

  Το ντοκυμαντέρ είναι σε 6 συνέχειες με ελληνικούς υπότιτλους και εξηγεί το δόγμα του σοκ το οποίο εφαρμόζεται με θρησκευτική ευλάβια πάνω στον ελληνικό πληθυσμό εδώ και δύο - τρια χρόνια. Είμαστε και εμείς πλέον τα θύματα του και έχει έλθει ο καιρός να το πολεμήσουμε. Ήλθε ο καιρός να σταματήσουμε να φοβόμαστε. Θα έχουμε μάθει τι πρόσωπο έχει το κακό και δεν θα φοβόμαστε πια.

  Διαδώστε το ντοκυμαντέρ στο You Tube. Ο λόγος που πρέπει να το κάνετε αυτό είναι απλός και τον βρήκα μέσα στο ντοκυμαντέρ από την ίδια την Ναόμι Κλάιν:

  "Το δόγμα του σοκ στηρίζεται πάνω στην άγνοια για να πετύχει. Η τακτική τελευταία έχει αρχίσει να φθίρεται, γιατί δεν υπάρχει πλέον το στοιχείο του αιφνιδιασμού, γιατί τους παρακολουθούμε πλέον στενά και το δόγμα δεν δουλεύει πια. Γινόμαστε ανθεκτικοί στο σοκ". ~ Ναόμι Κλάιν

  Μόνο η άγνοια μπορεί να τους κάνει να πετύχουν!
  Μπορείτε να βρείτε το ντοκυμαντέρ στο You Tube. Δείτε το και στείλτε τα στους φίλους σας! Σπάστε την άγνοια και τελικά, σπάστε την υποδούλωση...

  ΥΓ Μικρό μπόνους: Μάθετε στο ντοκυματέρ τι είναι το Σχέδιο Μάρσαλ και γιατί δεν έχει καμία σχέση με αυτή την μπούρδα που προωθούν σαν "δεύτερο Σχέδιο Μάρσαλ" προς την Ελλάδα.

  Μέρος 1:
  http://www.youtube.com/embed/bFx4gVul5WA

  Μέρος 2:
  http://www.youtube.com/embed/i38FreIKI3Y

  Μέρος 3:
  http://www.youtube.com/embed/YuLG9rPBzIg

  Μέρος 4:
  http://www.youtube.com/embed/wIpwEf3r_Hs

  Μέρος 5:
  http://www.youtube.com/embed/NOBKbXY_gUs

  Μέρος 6:
  http://www.youtube.com/embed/VC24TY-SGSI

 24. Epsilon avatar
  Epsilon 23/07/2011 04:56:09

  Μπορεί κάποιοι να έχουν την γνώμη για τον Πρωθυπουργό ότι είναι ένας "παραξηγιμενος" Εθνοσωτήρας.Κάποιοι άλλοι ότι είναι εντελώς ανίκανος και Aνθέλληνας.Mπορεί η αλήθεια να βρίσκετε αλλου.Να είναι ένας επαγγελματίας πολιτικός που κάνει "καταγραμμα" την δουλειά του ανάλογα τις οδηγίες που έχει λάβει.Ότι βλέπει τα "πραγματα" οχι με τα όρια που βάζουν τα σύνορα μιας χώρας αλλα πολύ πιο πλαtία.Χωρίς σύνορα μονο με "συmφεροντα".Όχι τα συμφέροντα τα δικά σου ή τα δικά μου αλλα τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ.Το θέμα όμως που πρέπει να ανησυχεί είναι ότι δεν είναι ο μονος.Πολλοί άλλοι πολιτικοί από διαφορα κόμματα βαδίζουν στην ίδια γραμμή.Απλώς αλλάζουν ρόλους ανάλογα τις περιστάσεις.

 25. Lux aeterna avatar
  Lux aeterna 25/07/2011 02:47:30

  H δημοκρατία είναι κοινωνικό κατόρθωμα, όχι ιδεολογική συνταγή. Για την ιδελογική συνταγή βεβαίως δεν υπάρχουν αδιέξοδα, οι ιδεολογίες προσχεδιάζουν συνήθως παραδείσους. Eνώ το κοινωνικό κατόρθωμα προϋποθέτει εξ ορισμού και το ενδεχόμενο του μη κατορθώματος, της αποτυχίας ή της ανικανότητας.

  Oταν μια συλλογικότητα αποτυγχάνει ή δεν είναι ικανή να κατορθώσει τη δημοκρατία (δεν διαθέτει την απαιτούμενη κατά κεφαλήν καλλιέργεια), τότε πρέπει κάπως αλλιώς να εξασφαλιστεί η διαφορά της κοινωνίας των αναγκών από τη θηριωδία της ζούγκλας. Συνήθως αυτόν τον ρόλο σπεύδουν να τον αναλάβουν αυτεπάγγελτοι «σωτήρες» – σατραπικά άτομα ή συμμορίες εξουσιολάγνων. Mιλάμε τότε για «αυταρχικά καθεστώτα», που περιορίζουν τα ατομικά δικαιώματα (συνήθως με τρόπο αυθαίρετο) προκειμένου να αποτρέψουν τη γενικευμένη αυθαιρεσία των νόμων της ζούγκλας.

  Για να επιβληθεί ένα αυταρχικό καθεστώς πρέπει (κατά κανόνα) να ασκήσει βία. Σε εποχές όχι και πολύ μακρινές την αποτελεσματικότερη βία μπορούσαν να την ασκήσουν οι εξ επαγγέλματος ένοπλοι πολίτες (στρατιωτικοί, αστυνομικοί). Eνα στρατιωτικό πραξικόπημα ήταν η φυσιολογική κατάληξη πολύχρονων αποτυχημένων προσπαθειών να κατορθωθεί η δημοκρατία, κατάληξη της υποβαθμισμένης κατά κεφαλήν καλλιέργειας που διαστρέφει τη συνταγή της δημοκρατίας σε πρόσχημα συντεχνιακών αυθαιρεσιών. Λειτουργούσαν τα στρατιωτικά πραξικοπήματα σαν δικλίδες βραχυχρόνιας εκτόνωσης της δυσαρέσκειας για την αποτυχία ή την ανικανότητα και επέτρεπαν, μετά το «διάλειμμα», την επανεκκίνηση της προσπάθειας μήπως και κατορθωθεί δημοκρατία.

  Σήμερα, για λόγους που απαιτούν μακρά ανάλυση (πολύ ενδιαφέρουσα), η αποτελεσματικότερη βία δεν ασκείται με τα όπλα, ακόμα και τα όπλα τα ελέγχουν μεθοδικά στημένοι μηχανισμοί της οικονομίας. Αυτοί που σήμερα αποφασίζουν αυθαίρετα και επιβάλλουν εκβιαστικά τα ποσοστά των καταδικασμένων στην απόγνωση της ανεργίας, την εξευτελιστική της ανθρωπιάς του ανθρώπου μείωση μισθών και συντάξεων, αυτοί οι δυνάστες λαών σήμερα δεν φοράνε στολές και πηλήκια, παράσημα και ξίφη, δεν τιτλοφορούνται δικτάτορες ή στρατιωτικοί πραξικοπηματίες. Είναι κοστουμαρισμένοι κοινότοπα υπάλληλοι ιδιωτικών «οίκων αξιολόγησης κρατικών οικονομιών», στελέχη διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών ή παντοδύναμων στον διεθνή τζόγο Τραπεζών. Και εκτελεστές των αποφάσεων αυτών των τυράννων καριέρας, πειθήνιες ορντινάντσες (όσο ποτέ λοχίας σε στρατιωτική δικτατορία ή λακές γόνων κληρονομικής ηγεμονίας), είναι εκλεγμένοι πρωθυπουργοί και υπουργοί οικονομίας κρατών αποτυχημένων ή ανίκανων να κατορθώσουν τη δημοκρατία.

  Διότι η δημοκρατία, όταν είναι κοινωνικό κατόρθωμα και όχι χρησιμοθηρική συνταγή, είναι αποδεδειγμένα το ισχυρότερο ανάχωμα στη βία, την ένοπλη ή του δόλιου τζόγου. Αν ο μαρξισμός και τα εφιαλτικά του έκγονα (λενινισμός - σταλινισμός, μαοϊσμός και τα συναφή) αγνόησαν το άθλημα της δημοκρατίας και σημάδεψαν την Ιστορία με φρίκη ολοκληρωτισμού, είναι γιατί ξεκινούσαν από την ίδια με τον καπιταλισμό εκδοχή της συλλογικότητας ως societas: «εταιρισμού επί κοινώ συμφέροντι». Και ο ατομοκεντρισμός του συμφέροντος αποκλείει τη δημοκρατία ως άθλημα σχέσεων κοινωνίας. Μπορεί, στην καλύτερη περίπτωση, να την αλλοτριώνει σε συνταγή - σύμβαση με νομικούς, χρησιμοθηρικούς όρους. Αλλά τότε εκδικείται ο ρεαλιστικότερος δείχτης γνησιότητας ή αλλοτρίωσης των σχέσεων κοινωνίας: η οικονομία. Αυτονομείται η οικονομία από την κοινωνία των αναγκών, μεταβάλλεται σε μέσο ή όπλο για την άσκηση βίας, υποτάσσεται σε μεθοδικά στημένους εργαλειακούς μηχανισμούς.

  Στην Ελλάδα σήμερα η εργαλειοποιημένη δυναστευτική οικονομία, με τη βία που συνεπιφέρει (νομιμότατα), είναι οργανικό γέννημα της κομματοκρατίας. Tα κόμματα φόρτωσαν στους Eλληνες ένα ιλιγγιώδες χρέος, προκειμένου να μπορούν τα ίδια, με δάνειο χρήμα και αδίστακτη ιδιοτέλεια, να εξαγοράζουν ψήφους και συνειδήσεις, να εκφαυλίζουν μεγάλες πλυθυσμικές ομάδες, να ανοίγουν διαύλους ανήθικου πλουτισμού στα στελέχη τους. Mε αποτέλεσμα, να είναι σήμερα οι Eλληνες υπόδουλοι, με προοπτικές δεκαετιών, στα ανεξέλεγκτα πλοκάμια αδίστακτων θεσμών διεθνούς κερδοσκοπίας που αφήνει πίσω του ψυχορραγώντας ο καπιταλισμός.

  H δημοκρατία, ως άθλημα και επιδίωξη, είναι η μόνη δυνατότητα για να αποτινάξουμε τον ζυγό που μας έχουν επιβάλει οι «αγορές», η μόνη δυνατότητα για να συνεχίσει να υπάρχει Eλληνισμός στα μέσα του 21ου αιώνα. Aλλά καινούργιο κρασί δεν μπαίνει σε παλιούς ασκούς. Για να κατορθωθεί δημοκρατία, πρέπει τα σημερινά κόμματα και το φαύλο κράτος που χρησιμοποιούν ως υποχείριο, να αποβληθούν από το πολιτικό σκηνικό. Oταν το αίτημα της αποβολής τους γίνει καθολικά συνειδητό, ο τρόπος της αποβολής τους θα γεννηθεί οργανικά και απρόβλεπτα. Δεν έχει κανένα νόημα να ψάχνουμε για τον τρόπο, αν δεν προηγηθεί η επίγνωση της επιτακτικής ανάγκης.

  Δυστυχώς, οι δημοσκοπήσεις της «K» (15.7.2011) δίνουν προβάδισμα έξι μονάδων στη N. Δ. και δεκαέξι μονάδων, μπροστά, στην «παράσταση νίκης». Δυστυχώς, γιατί χάνεται έτσι και η τελευταία ευκαιρία να κατορθωθεί δημοκρατία στον τόπο χωρίς τη «μαμή» της βίας – αίμα ή πείνα. Aυτό το κόμμα, που η πενταετία της κυβερνητικής του θητείας έδειξε ολοφάνερα πόσο σάπιο, δηλαδή πόσο εκπασοκισμένο είναι, πόσο αμετανόητα φαύλο και ανίκανο, ετοιμάζεται να βυθίσει ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στην άβυσσο. Δικαιώνεται ο κ. Σαμαράς που επιβράβευσε ως «τομεάρχες» τα πιο ανυπόληπτα αποφόρια του πολιτικού και κοινωνικού βίου – οι δημοσκοπήσεις του επιτρέπουν να κατέβει στις εκλογές με τέτοιας υποστάθμης «επιτελείο».

  Bιάστηκαν όσοι πίστεψαν ότι με τον ολίγιστο «Γιωργάκη» φτάσαμε στον πάτο της συμφορά

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.