#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/01/2013 19:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Λαό με θεσμική αντεπίθεση ΣαμαράΟι εξελίξεις στην οικονομία εδώ και περίπου ένα μήνα βαίνουν σχετικά καλά. Και δεν εννοούμε ότι ξαφνικά ο κόσμος πλούτισε, η ανεργία μειώνεται και η Ελλάδα έγινε η Γη της Επαγγελίας. Ωστόσο, η αποφυγή του Grexit με το κόστος που όλοι πληρώνουμε, είναι ένα καλό σημάδι. Διαφορετική θα ήταν η εικόνα της χώρας αν είχε χρεοκοπήσει και αναγκαζόταν να βγει από το ευρώ, αυτό το ομολογούν όλοι πλέον, εκτός από τους… αναρχικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που μένει στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά είναι να κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης. Διότι μόνο αν πέσουν λεφτά στη χώρα θα μειωθούν οι συνέπειες των Μνημονίων και θα πάρει ανάσα ο πολίτης. Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός έχει πάρει πάνω του την προσέλκυση επενδύσεων και φαίνεται ότι υπάρχουν αισιόδοξα σημάδια.

Άλλωστε, ακόμη κι αυτή η έκρηξη του τουρισμού που περιμένουμε το 2013 (αύξηση στις προκρατήσεις από 20% έως 40% δείχνουν τα στοιχεία) είναι σημάδι αισιοδοξίας.

Χωρίς να αφήνει λοιπόν η κυβέρνηση την οικονομία στην άκρη, επιχειρεί μια στροφή σε άλλα επίσης σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν κυρίως με θεσμική θωράκιση της χώρας. Δύο κατευθύνσεις έχει δώσει ο κ. Σαμαράς οι οποίες θα ξεδιπλωθούν τους αμέσως επόμενους μήνες.

Η πρώτη είναι φυσικά αυτή που βλέπουμε να υλοποιείται τις τελευταίες ημέρες. Η επιχείρηση νόμος και τάξη. Στην κυβέρνηση φέρονται αποφασισμένοι να δείξουν ότι τα φαινόμενα των κουκουλοφόρων, των καταλήψεων και του γενικού μπάχαλου, κυρίως στους πανεπιστημιακούς χώρους, πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Η ανακατάληψη από την πλευρά του κράτους των κατειλημμένων κτιρίων δεν έγινε απλά και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Αποτελεί επιλογή ώστε να αναδειχθεί ο σεβασμός πλέον στους θεσμούς όπως ιδιοκτησία, παιδεία, ασφάλεια του πολίτη, σεβασμός στην ελευθερία του άλλου. Τα πράγματα ήταν απλά: Ή θα συνεχιστεί το μεταπολιτευτικό χάος όπου κανένας δε θα μπορεί να αγγίξει τα αναρχοαριστερά γκρουπούσκουλα που νομίζουν ότι η χώρα είναι κτήμα τους ή θα εφαρμοστούν οι νόμοι.

Γι’ αυτό και στην κυβέρνηση έχουν ένα ευρύτερο σχέδιο να πειστεί ο πολίτης ότι δε μπορούν να γίνουν πλέον αποδεκτά φαινόμενα ανομίας. Η επιχείρηση Ξένιος Ζευς, με τα αποτελέσματα έστω που έχει, η σύγκρουση με όσους ονειρεύονται νέα Δεκεμβριανά, η προσπάθεια που θα γίνει σύντομα για χτύπημα του καθημερινού εγκλήματος, είναι πρωτοβουλίες που θα συνεχιστούν.

Στην κυβέρνηση ωστόσο σκέφτονται να κινηθούν και σε άλλες κατευθύνσεις, όπως π.χ. μια γενική παρέμβαση στο χώρο της δικαιοσύνης ώστε να τηρούνται οι νόμοι και να δικάζονται όσοι τους παραβαίνουν. Να μην αποφυλακίζονται δηλαδή όσοι παράνομοι συλλαμβάνονται από την αστυνομία, είτε αυτοί είναι τρομοκράτες, είτε μπαχαλάκηδες, είτε ληστές του κοινού ποινικού δικαίου.

Η δεύτερη κατεύθυνση της θεσμικής θωράκισης είναι μια αντεπίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση με όχημα τη συζήτηση που θα ανοίξει σύντομα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ένα βασικό στοίχημα του κ. Σαμαρά είναι η υλοποίηση ενός παλιότερου σχεδίου, αυτού της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό. Ο κόσμος να αποφασίζει δηλαδή ποιος θα είναι ο Πρόεδρός του ο οποίος μπορεί να έχει πιο ενισχυμένες αρμοδιότητες και να μην είναι απλά το… διακοσμητικό κάδρο της Δημοκρατίας, όπως το είχε καταντήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν του αφαίρεσε όλες τις αρμοδιότητες.

Δεύτερη σημαντική κίνηση θα είναι να ανοίξει η κουβέντα για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ένας νόμος που αποδείχθηκε «έκτρωμα» και ίσως οδήγησε σε φαινόμενα μεγαλύτερης διαφθοράς και πολιτικών σκανδάλων. Είναι καιρός για μια γενικότερη αλλαγή σε θέματα όπως π.χ πότε παραγράφονται τα αδικήματα, γιατί μετά από δύο κοινοβουλευτικές περιόδους οι πολιτικοί «βγαίνουν λάδι» και άλλα τέτοια. Επίσης, Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες και σε ότι αφορά τους πραγματικούς ελέγχους των πόθεν έσχες των πολιτικών και των άλλων κρατικών αξιωματούχων καθώς και προβλέψεις ακόμη και δήμευσης περιουσιών που δεν δικαιολογούνται, π.χ. ένας παράνομος και ξαφνικός πλουτισμός πολιτικών. Κι από τέτοιους έχουμε πάρα πολλούς πολιτικούς άνδρες που δεν είχαν ούτε παντελόνι να φορέσουν και τώρα κάνουν διακοπές στα σαλέ τους, έχουν τις σκαφάρες τους και τα πολυτελή σπίτια τους και διάγουν εξωφρενικά πλούσιο βίο χωρίς να γράφουν ούτε ένα ένσημο.

Η θεσμική αυτή αντεπίθεση του Αντ. Σαμαρά μπορεί να πάρει σάρκα και οστά παράλληλα με άλλες πρωτοβουλίες όπως π.χ. τι θα γίνει με την ΑΟΖ, πώς και πότε θα αλλάξει ο νόμος για την ιθαγένεια κ.λπ. Κι επειδή ασφαλώς μόνος του στην παρούσα φάση δεν μπορεί να τα κάνει όλα αυτά, θα χρειαστεί συμμάχους και ανοίγματα. Στη ΝΔ κρίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να μιλά κανείς πλέον για μονοκομματικές κυβερνήσεις κι ότι ο ελληνικός λαός δε δέχεται πλέον περιχαρακώσεις τύπου αριστερός, δεξιός, κεντρώος κ.λ.π. Γι’ αυτό και θα γίνουν περαιτέρω ανοίγματα σε χώρους οι οποίοι μπορούν να συνεργαστούν για τη σωτηρία της χώρας και τη χάραξη νέας πορείας. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι ο καθένας θα κάνει ότι θέλει και θα βάζει τους όρους που θέλει. Όμως, θα πρέπει να αναδειχθεί η διαφοροποίηση με τις δυνάμεις της πραγματικής συντήρησης και οπισθοδρόμησης που δυστυχώς αυτή τη στιγμή εκπροσωπεί η Αριστερά του κ. Τσίπρα σε συνεργασία με τα ορφανά του ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. roadrunner avatar
  roadrunner 12/01/2013 20:01:19

  Ο νόμος 4043/2012 είναι αντίθετος με τους παραπάνω στόχους σε ότι αφορά τη δικαιοσύνη, και νομίζω πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Προβλέπει μεταξύ άλλων
  " Παραγραφή και παύση ποινικής δίωξης για αξιόποινες πράξεις ...πταίσματα και πλημμελήματα (μόνο για αυτά που ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης ΜΕΧΡΙ ΕΝΑ ΕΤΟΣ ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές" και η εφαρμογή του είχε σαν αποτέλεσμα, κάποια αδικήματα να θεωρηθούν ως μη γενόμενα, και κάποιοι ποτέ να μην τιμωρηθούν.

 2. syntaxioyxos avatar
  syntaxioyxos 12/01/2013 20:02:40

  Καλές είναι οι αναθεωρήσεις, αλλά εγώ ο συνταξιούχος που δεν μου φτάνουν να ζήσω την οικογένειά μου θα πάρω καμμιά αύξηση?
  ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ syntaxioyxos 12/01/2013 20:56:49

   Και αυτό που λες εσύ -αν δεν τρολάρεις- είναι σοβαρό και αυτά που γράφει ο αρθρογράφος όμως πρέπει να γίνει επειδή εκεί που φτάσαμε από κάποιες ελλείψεις τέτοιες φτάσαμε. Αλλιώς θα έτρεμαν οι ζημιάρηδες και δε θα έκαναν την καταστροφή που έκαναν. Έστησαν το παιχνίδι πριν αρχίσει και μετά μπήκαν στο γήπεδο να μας ισοπεδώσουν. Δεν πρέπει κάποτε να παίζει επί ίσοις όροις ο λαός με τους πολιτικούς;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ syntaxioyxos 12/01/2013 22:00:26

   Oχι.

 3. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 12/01/2013 20:26:10

  Ὑποθέτω ὅτι ὑπονοεῖται ἡ μετάβαση στὴν Προεδρικὴ Δημοκρατία, διότι ἂν ἁπλῶς βγαίνει ὁ ΠτΔ ἀπὸ τὸν λαὸ μὲ «κάπως αὐξημένες ἁρμοδιότητες» δὲν ἔχει νόημα. Ἔχει γίνει μεγάλη συζήτηση στὴν κοινωνία γιὰ τὴν Προεδρικὴ Δημοκρατία, καὶ θὰ ὑπάρξει εὐρύτερη συναίνεση ἂν ἀναληφθεῖ τέτοια πρωτοβουλία...

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 14/01/2013 14:02:10

   +++!
   Προεδρική Δημοκρατία για σταθερότητα 5ετίας με μαξ 2 θητειες ανα Πρόεδρο.
   Χωρίς Πρωθυπουργό αλλά με Αντιπρόεδρο. Η Βουλή να εκλέγεται με ξεχωριστές εκλογές.

 4. ΚΟΥΡΙΑΛΟΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΑΛΟΣ 12/01/2013 20:42:47

  Πολύ σημαντικά όλα αυτά.
  Μακάρι να βρεί ο Πρωθυπουργός υπεύθυνους συμμάχους κ συμπαραστάτες για να
  μπορέσει,στη μοναδική αυτή ευκαιρία κ χρονική συγκυρία,να μεταμορφώσει
  την Ελλάδα σε ένα κράτος Δικαίου,Δημοκρατίας,Αξιοκρατίας κ Ευημερίας-μακρυά από τις παθογένειες του παρελθόντος-κ να εμπνεύσει τους Ελληνες,έτσι ώστε,με σεβασμό στις αξίες κ την ιστορία του έθνους, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους κ τη δημιουργικότητά τους,για ένα καλύτερο μέλλον,όπως αξίζει στην Ελλάδα μας.-

 5. γιωργης avatar
  γιωργης 12/01/2013 21:19:16

  Καραμανλης πρόεδρος με απίστευτη διαφορά, και Σαμαράς πρωθυπουργό
  ς, δεν γίνετε;

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ γιωργης 13/01/2013 02:09:27

   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Εἴθε!

 6. Moriarty avatar
  Moriarty 12/01/2013 21:27:40

  Αν οι θεσμικές αλλαγές περιορισθούν στην άμεση εκλογή ΠτΔ από το λαό, ίσως με κάποια αύξηση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, δεν θα πρέπει να μιλάτε για θεσμική αντεπίθεση αλλά για μεταρρυθμιστική φενάκη και καθρεπτάκια για ιθαγενείς. Θεσμική αντεπίθεση θα ήταν π.χ. η θεσμική κατοχύρωση της αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση και η απαλλαγή της από την κομματική μέγγενη. Ή, η επιλογή διοικήσεων δημοσίων οργανισμών με ανοικτές και αξιοκρατικές διαδικασίες και κριτήρια. Ή, η θεσμική κατοχύρωση της παραγωγής νομοθετικού έργου υψηλής ποιότητας. Ή, η κωδικοποίηση και απλοποίηση της κείμενης νομοθεσίας. Πώς είπατε;

  • Κώστας Σταματάκης avatar
   Κώστας Σταματάκης @ Moriarty 13/01/2013 09:11:29

   Τον Σαμαρά τον στηρίξαμε και τον ψηφίσαμε τον Νοέμβριο του 2009 και στις εκλογές του 2012, γιατί υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει την κληρονομική δημοκρατία, βασική αιτία της διαπλοκής και της αναξιοκρατίας που κυριαρχεί στη χώρα μας. Υποσχέθηκε ότι θα θέσει σε ισχύ το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή και ότι θα υπάρξει στην συνταγματική αναθεώρηση πρόβλεψη και πρόταση για εκλογή μόνο για δύο (2) θητείες για όλα τα εκλεγμένα μέλη της χώρας (είτε πρόκειται για πρωθυπουργούς είτε για βουλευτές είτε ακόμη και συνδικαλιστές). Καταλαβαίνω ότι θα υπάρχει πίεση από ανεπάγγελτους βουλευτές γόνους πολιτικών οικογενειών, όπως π.χ. Αλευράς, Βαρβιτσιώτης, Μητσοτάκης κλπ, όποτε ας γίνει μια μεταβατική πρόβλεψη για αυτούς να ισχύει για τρεις θητείες….

 7. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 12/01/2013 21:28:20

  Δύο παρατηρήσεις:
  1. Η επιχείρηση "Νόμος και τάξη" πρέπει να συνεχιστεί και να μην αποδειχθεί σαπουνόφουσκα. Βέβαια, το περίεργο είναι ότι αστικές εφημερίδες του κεντροαριστερού χώρου, όπως το "Βήμα", δεν την υποστηρίζουν ανοιχτά, αλλά δίνουν μεγάλη δημοσιότητα σε προπαγανδιστικά ρεπορτάζ του BBC, που μιλάνε για τον αστυνομικό που έσπασε το (κλεμμένο) καροτσάκι του Μπαγκλαντεσιανού ή βαφτίζουν "κατοίκους της Ελλάδας" τους αγνώστου διαμονής, ονόματος, ηλικίας, εισοδήματος και προέλευσης τριτοκοσμικούς ισλαμοφασίστες, δήθεν "πρόσφυγες¨, δήθεν "δυστυχείς" (με 500 και 1000 ευρώ εισόδημα μαύρο και αφορολόγητο το μήνα...) και δήθεν "πεινασμένους" (να είναι καλά τα συσσίτια που πληρώνουμε από το υστέρημά μας οι χριστιανούληδες, εμού συμπεριλαμβανομένου)....
  Επίσης, το "Βήμα" δίνει μεγάλη έκταση σε ανακοινώσεις του ισλαμο-αριστερίστικου γκρουπούσκουλου που ακούει στο όνομα Ανταρσύα και διαθέτει, κατά τα φαινόμενα, αστείρευτους πόρους...Ολα αυτά είναι περίεργα και μάλιστα όταν γίνονται σε μία χώρα με 26% ανεργία. Συγγνώμη που θα το πω ωμά, αλλά το μέλλον των μεταναστών στην Ελλάδα ΔΕΝ μπορεί να είναι προτεραιότητα καμίας σοβαρής κυβέρνησης.
  2. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό είναι αδήριτη ανάγκη και έχει επισημανθεί εδώ και καιρό από σοβαρά ιστολόγια του ευρύτερου συντηρητικού χώρου, όπως αυτό του Πέτρου Χασάπη. Δεν πρέπει να επαναληφθεί φαινόμενο εκλογής ενός ετοιμόρροπου γεροντίου στην Προεδρία, τέως μεγαλο-υπουργού, όσο συμπαθής και αν είναι ως άνθρωπος. Και πρέπει να ενισχυθεί φυσικά ο θεσμός του Προέδρου με αρμοδιότητες. Αυτή τη στιγμή, πρόκειται για μία γλάστρα. Η πολιτειακή μεταρρύθμιση θα θωρακίσει το πολίτευμα και θα αποτελέσει αντίβαρο σε μία τυχοδιωκτική τυχόν και ολοκληρωτικού χαρακτήρα κυβέρνηση της Αριστεράς στο εγγύς μέλλον.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΒΙΣ 12/01/2013 23:55:48

   Kαθολου περιεργη δεν ειναι η σταση που κραταει το Βημα που εχει μεινει ορφανο λογω της καταρρευσης του ΠΑΣΟΚ .Εκεινο που ψαχνει ο συγκεκριμενος αστικος χωρος ειναι ενα αστικο πολυπολιτισμικο κομμα.

  • Re, ti ginetai! avatar
   Re, ti ginetai! @ ΒΙΣ 13/01/2013 00:20:17

   @όπως το “Βήμα”

   Τα παράπονά σου στον... βαφτισιμιό του Αντρέα, κ. Αντγέα Ψυχάγη (πήρε και το όνομά του, για να... πάρει ο μπαμπάς του δάνειο!).

   @Δεν πρέπει να επαναληφθεί φαινόμενο εκλογής ενός ετοιμόρροπου γεροντίου στην Προεδρία, τέως μεγαλο-υπουργού, όσο συμπαθής και αν είναι ως άνθρωπος.

   Συμπαθής; σε ποιον; Στην Μιμή; Στην Στάη; Στον μακαρίτη Λιβανό; Στον Λιάνη; Ή στον Αντρέα; Μάλλον στον τελευταίο, που του... δάνεισε 10.000.000 δρχ και έτσι ΕΜΑΘΕ και όλος ο ντουνιάς το πώς να παρακάμπτει τη νομιμότητα;

   "Συμπαθής", ο γερο- γλείφτης, αριστερών, πασοκικών και δεξιών τσανακιών!

 8. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 12/01/2013 21:40:01

  Ενδιαφερον... θελει σκεψη και αναλυση το αν πρεπει συντομα να παμε σε Προεδρικη Δημοκρατια.

 9. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 12/01/2013 22:49:01

  Ἔχει καταλήξει σέκτα αὐτὴ ἡ ἱστορία μὲ τὸν ΚΚ. Ἀφῆστε τον τὸν ἄνθρωπο στὴν ἠρεμία του!

 10. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 12/01/2013 23:50:44

  Μην ξεχνας και την δικαιοσυνη κ. Σαμαρά. Οι δικαστές, τουλαχιστον οι ανώτεροι, πρεπει να εκλέγονται. Μόνο έτσι θα ξεκινήσει να γίνεται ανεξαρτητη η δικαιοσύνη, όταν οι δικαστές απαλλαγούν από άμεσες εξαρτήσεις.

 11. Νίκος avatar
  Νίκος 13/01/2013 00:15:34

  Οι συνομιλίες με το Θεό τελικά πιάνουν τόπο..Αφού θα παταχτεί τελικώς και η αναρχοκομμουνιστική ανομία,αφού αυτή αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι δια την χώραν(και όχι π.χ.η συγκάλυψη),θα προοδεύσωμεν ως κράτος..Άψογα.. Αλήθεια,με την αύξηση του τζίρου των Ξενοδόχων θα αυξηθούν και οι μισθοί των Ξενοδοχουπαλλήλων παράλληλα ή θα πέσουν κι άλλο στο όνομα της Ανάπτυξης και της Ευνομίας??Και κάτι ακόμα:ο ΔΕΝδιας μύνησε τελικά το Reuters???

 12. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 13/01/2013 09:48:01

  "Στη ΝΔ κρίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να μιλά κανείς πλέον για μονοκομματικές κυβερνήσεις κι ότι ο ελληνικός λαός δε δέχεται πλέον περιχαρακώσεις τύπου αριστερός, δεξιός, κεντρώος κ.λ.π. Γι’ αυτό και θα γίνουν περαιτέρω ανοίγματα σε χώρους οι οποίοι μπορούν να συνεργαστούν για τη σωτηρία της χώρας και τη χάραξη νέας πορείας."
  Να υποθέσω τώρα εγώ ότι θα δω να παίρνουν τα πάνω τους κάτι γιοί, γαμπροί, ανήψια κλπ. βουλευτών που ολοκλήρωσαν τη θητεία τους, "έφαγαν" ότι μπόρεσαν και πρέπει τώρα να βολέψουν τα παιδάκια τους για να μη μείνουν άνεργα, χωρίς καν να ξέρω αν μπορούν να μοιράσουν σε δυο γαϊδάρους άχυρο; Χρειάζεται πολύ ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί μετά από όσα έχουν συμβεί η υπομονή όλων είναι στο κόκκινο.

 13. monomaxos avatar
  monomaxos 13/01/2013 11:26:47

  Αυτό που ζούμε σήμερα στη χώρα μας είναι κατά βάση κρίση πολιτική. Αποδείχθηκε ότι το σύνολο των πολιτικών μας ήταν και είναι κατώτερο των περιστάσεων.

  Τι καλούμαστε τώρα να συζητήσουμε? Αν πρέπει ο λαός να εκλέγει τον Πρόεδρο ο ίδιος ή όχι δηλαδή να διαλέξουμε πως το ίδιο το πολιτικό κουφάρι θα αναπαράξει τον εαυτό του με άλλο κέλυφος.

  Αν θέλουμε να δούμε προκοπή και να βγούμε από τη λάσπη, η Συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να είναι ουσιαστική και τολμηρή. Το πολίτευμα θα πρέπει να αλλάξει σε "Δικαστευόμενη Δημοκρατία".

  Εδώ πλέον η βάση του πολιτέυματος είναι η ίδια με σήμερα με την διαφορά

  1. Ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος εκλέγεται με ίδιο τρόπο από τους βουλευτές της Βουλής όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα, θα πάρει τις πολιτικές και στρατιωτικές αρμοδιότητες του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι κουτό σήμερα να εκλέγονται με την ίδια διαδικασία από τη Βουλή δύο άνθρωποι που μπορούν να επιτελέσουν το ιδιο έργο και να μην καταργήσουμε τον έναν ώστε να πετύχουμε και μείωση δαπανών.

  2. Ο Ανώτατος Δικαστής της χώρας, που θα εκλέγεται από τον λαό όπως οι Πρόεδροι των άλλων κρατών, θα πάρει τις νομοθετικές και συνταγματικές εξουσίες των σημερινού Προέδρου. Έτσι θα μπορεί αμερόληπτα να κρίνει την Συνταγματικότητα ή όχι των Νομοθετημάτων, να προχωρά σε εξεταστικές ή προανακριτικές βάση των στοιχείων και όχι βάση της Βουλής, θα είναι η εγγύηση της χρηστής λειτουργίας της Κυβέρνησης.

  Με την εκλογή του Ανώτατου Δικαστή από τον λαό αποκτά πραγματικό νόημα το άρθρο του Συντάγματος που λέει ότι "όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό για τον λαό". Τι ποιό τίμιο και Δημοκρατικό ο λαός να επιλέγει και την Πολιτική και τη Δικαστική Εξουσία?

  Μόνο με ένα τέτοιο σύστημα, πιστής εφαρμογής του άρθρου του Συντάγματός, θα ξεβρωμίσουμε κάποτε.

  Όλες οι άλλες κουβέντες είναι για να αλλάξει ο Μανωλίος τα ρούχα του και να τα βάλει αλλιώς.

  Τολμήστε το..........

 14. ΚΟΥΡΙΑΛΟΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΑΛΟΣ 13/01/2013 11:47:00

  H προσέγγιση του αξιοτίμου ΒΙΣ, είναι,κατα τη γνώμη μου η ορθότερη κ πιο
  κοντά στην ανάγκη των απαραίτητων θεσμικών αλλαγών.
  Πρόεδρος ισχυρός, Θεσμοί ισχυροί,Δημοκρατία ισχυρή!

 15. Hans avatar
  Hans 13/01/2013 14:27:15

  Θα φύγει, σύντομα.

 16. Δημοκράτης avant-garde avatar
  Δημοκράτης avant-garde 14/01/2013 16:58:08

  Ναί στην προεδρική δημοκρατία με εξουσίες στον πρόεδρο.
  Πρέπει να επαναδημιουργηθεί ο θεσμός της γερουσίας με 2 εκπροσώπους ανα περιφέρεια, οι οποίοι θα εκλέγονται.
  Οι νόμοι να περνούν απο βουλή και γερουσία όπως στις ΗΠΑ.
  Να μειωθούν οι βουλευτές σε 200 και η θητεία ΟΛΩΝ να μην υπερβαίνει τις δύο θητείες.
  Οι ανώτατοι δικαστικοί να εκλέγονται και να δημιουργηθεί Συνταγματικό Δικαστήριο.
  Να μειωθούν οι Νομικές σχολές σε δύο καθώς και οι εισακτέοι, ο Ελληνικός λαός ΔΕΝ αντέχει να πληρώνει άλλους δημαγωγούς. Να καταργηθούν τα διάφορα χαράτσια για τους νομικούς που πληρώνει ο δύστυχος Έλληνας. Να μειωθούν και κωδικοποιηθούν ΟΛΟΙ οι νόμοι.
  Πόθεν έσχες συνεχές για όλους. Όχι μόνον να καταργηθεί ο νόμος και τα άρθρα του συντάγματος για την ασυλία πολιτικών (υπουργών, βουλευτών), αλλά να ζητηθούν ευθύνες απο τους ψηφίσαντες ανήθικους νόμους.

 17. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 14/01/2013 19:55:29

  Ωραία η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά πρέπει πρώτα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη ισχύ και να σεβόμαστε και αυτό που ήδη έχουμε. Και δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι το υπάρχον Σύνταγμά μας είναι, πως να το πούμε..., σε idle mode. Εν ολίγοις, μπορεί να φτιάξουμε ότι Σύνταγμα θέλουμε και να το έχουμε να το καμαρώνουμε. Το ζήτημα όμως είναι ποιος είναι ο κυρίαρχος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.