#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/06/2010 13:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκλογές στη ΝΔ: «Όσοι είναι ….επικίνδυνοι, τους κονταίνουμε!»Είχα, παλαιόθεν,  αλλεργία  με  τα  εσωκομματικά.  Θυμάμαι, πρωτοετής φοιτητής,  ασχολήθηκα για λίγο σε μια τοπική της  Β Αθηνών.  Ο πρόεδρος της, «αστέρι», μ’ ανέβαζε, «αστέρι» με κατέβαζε!  Με έπεισε να θέσω υποψηφιότητα στις εσωκομματικές εκλογές. Μου είπε μάλιστα να μην ασχοληθώ, γιατί αυτός θα προωθούσε την εκλογή μου. Και δεν ασχολήθηκα.  Όταν βγήκαν  τα αποτελέσματα, το «αστέρι»,  το κατάπιε μια  «μαύρη τρύπα»!  Συγκέντρωσα τον συγκλονιστικό αριθμό των 3 ψήφων!  Έσχατος και καταϊδρωμένος!  Σκεφθείτε και να μη με στήριζε!   Ο πρόεδρος, ένας απόστρατος, είχε λάβει  το σύνολο των ψηφισάντων 156!   Λίγους ψήφους πάνω, λίγους κάτω, πήραν και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής!

Μια μέρα, τυχαία,   συνάντησα στο δρόμο ένα μέλος της Τ.Ε. και μου εξήγησε τι συνέβη. Ο Πρόεδρος, επειδή με θεωρούσε …επικίνδυνο  και όχι «ακραιφνή δεξιό», έδωσε εντολή να  με μαυρίσουν. «Μα τότε γιατί  επέμενε να θέσω υποψηφιότητα» ρώτησα,  ο αφελής. «Γιατί, σε ήθελε ηττημένο», ήταν η απάντηση. Ήταν το πρώτο εσωκομματικό μου μάθημα. «Όσοι είναι ….επικίνδυνοι, τους κονταίνουμε!»

Μετά από καμιά δεκαριά χρόνια, κάποιοι  φίλοι με έπεισαν να ασχοληθώ εκ νέου σε μια τοπική.  Όταν ο Μητσοτάκης εξελέγη αρχηγός, το  σύστημά του,  με διέγραψε   με συνοπτικές διαδικασίες και απαξιωτική αιτιολογία, επειδή είχα υποστηρίξει τον  Στεφανόπουλο! Επικεφαλής του Πειθαρχικού ήταν ο κ. Απόστολος Κράτσας, ο οποίος την Κυριακή επανεξελέγη μέλος της Πολιτικής Επιτροπής!  Εννοείται ότι δεν με κάλεσαν ποτέ σε απολογία! Τι ερωτήσεις είναι αυτές!  Δεύτερο, εσωκομματικό μάθημα: όταν υποστηρίζεις τον αντίπαλο του Αρχηγού, είσαι επίσης …επικίνδυνος! Και ανεπιθύμητος!   Μ’ αυτό το «βεβαρυμένο ιστορικό», έπαψα να ασχολούμαι  με τα εσωκομματικά.

Τα διλήμματα του προέδρου

Ας έρθουμε τώρα στο αποτέλεσμα της νεοεκλεγείσας Πολιτικής Επιτροπής.  Κατ’  αρχήν τίθεται ένα ερώτημα: Έχει να διαδραματίσει κανένα σοβαρό ρόλο, για να συμμετέχουν εκεί στενοί συνεργάτες του προέδρου; Αν η απάντηση είναι όχι, τότε κακώς έθεσαν υποψηφιότητα!

Αν, η απάντηση  είναι ναι, τότε η συζήτηση αλλάζει.  Προφανώς και είναι δικαίωμα του προέδρου να  έχει τους δικούς τους ανθρώπους. Το κάνουν όλοι οι πρόεδροι παντού.  Ο Σαμαράς, όμως, είχε το εξής δίλημμα. Αν παρενέβαινε ο ίδιος και στήριζε τους στενούς του συνεργάτες και εκλεγόταν πρώτοι  στη σχετική ψηφοφορία, την επαύριον, όλοι θα  κραύγαζαν ότι ο πρόεδρος στήνει  προσωπικούς κομματικούς  μηχανισμούς.   Αν ο Σαμαράς, παρέμεινε ουδέτερος και οι στενοί του συνεργάτες είτε αποτύγχαναν να εκλεγούν, είτε εκλεγόταν χαμηλά, τότε οι ίδιο καλοθελητές, θα παρατηρούσαν σκωπτικά, ότι «αποδοκιμάστηκαν οι άνθρωποι του προέδρου»!

Οι κομματάρχες

Εδώ, όμως, προκύπτει  ένα ζήτημα.  Κάποιοι συνεργάτες του προέδρου εξελέγησαν πολύ ψηλά στη σχετική ψηφοφορία. Κάποιοι άλλοι, είτε εξελέγησαν χαμηλά, είτε απέτυχαν να εκλεγούν! Δεν είμαι ειδικός στους «γραμμητζίδες», αλλά είναι, ηλίου φαεινότερο,  ότι ακολουθήθηκαν δυο μέτρα και δυο σταθμά! Κάποιοι πριμοδοτήθηκαν και κάποιοι όχι. Και για να το πω ωμά: κάποιοι μπορεί και να επιχείρησαν  κοντύνουν κάποιους! Έτσι για να μην πάρουν και πολύ φόρα! Αυτό είναι ανησυχητικό. Δηλαδή, οι κύριοι Ζωντανός, Αγγέλακας, Σταμάτης και Γεροντόπουλος, εκλέγονται  ψηλά στη λίστα, ενώ ο κ. Λαζαρίδης στις τελευταίες θέσεις και ο κ. Κρανιδιώτης αποτυγχάνει να εκλεγεί!  Αν, όντως, συνέβη αυτό, οι υπεύθυνοι του Οργανωτικού, έπρεπε,  με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, να φύγουν από τη Ρηγίλλης!. Γιατί δεν έκαναν ζημιά στον Λαζαρίδη και τον Κρανιδιώτη, αλλά στον ίδιο τον πρόεδρο!

Οι παλαιοκομματικοί

Ένα άλλο ζήτημα που σχολιάστηκε αρνητικά ήταν η …επιβίωση των παλαιοκομματικών …δεινοσαύρων!

Ουδεμία έκπληξη μου προκάλεσε και ούτε με απασχολεί ιδιαίτερα,  αρκεί να μην αποτελούν την πλειοψηφία!

Εδώ, ο κ. Παπανδρέου έχει τον  Ανωμερίτη  επικεφαλή της επιτροπής δεοντολογίας!

Στα κόμματα πάντα υπάρχει μια ομάδα που  έχει αυτό το ταλέντο.  Είναι ικανοί στο να παραγοντίζουν  και να  μαζεύουν ψήφους! Για αυτό και επιβιώνουν!

Ας είμαστε ρεαλιστές, κανένα κόμμα δεν κατάφερε ποτέ να απαλλαγεί οριστικά από τα βαρίδια του παρελθόντος!  Είναι σαν τις ..γρατσουνιές σ’ ένα καινούργιο αυτοκίνητο!

Οι αριστίνδην

«Φαντάζεσαι τον Κωνσταντίνο Τσάτσο να μαζεύει ψήφους; Θα είναι προσβολή για τον ίδιο!», μου είχε πει κάποτε ο  Τάκης Λαμπρίας, στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Συζητούσαμε για τους Βουλευτές Επικρατείας και μου εξήγησε το σκεπτικό του Καραμανλή όταν καθιέρωσε το θεσμό. Βέβαια στην πορεία η ιδέα εκφυλλίστηκε και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι  μέσο βολέματος ..ημετέρων. Ας πούμε τι δουλειά είχε ο Σιούφας στο Επικρατείας με δυο χρόνια θητεία στην Προεδρία της Βουλής;

Έκανα αυτή τη διαδρομή στο παρελθόν γιατί, κατά τη γνώμη μου,  στον  πρόεδρο πρέπει να παρέχεται η ευχέρεια  υπόδειξης κάποιων συνεργατών  του, ως   αριστίνδην,   στην Πολιτική Επιτροπή. Ο αριθμός να είναι μικρός για να μην  αλλοιώνεται η σύνθεση της Επιτροπής και η βούληση της βάσης.   Οι άνθρωποι αυτοί, είτε επειδή είναι σχετικά άγνωστοι στο κομματικό ακροατήριο, είτε επειδή δεν έχουν το ταλέντο να συγκεντρώνουν ψήφους, είτε επειδή δεν πρέπει να φθείρονται με εσωκομματικές διαδικασίες, πρέπει να διορίζονται με απόλυτη ευθύνη του προέδρου. Εδώ θα διοριστούν δυο αντιπρόεδροι, θα χάλαγε ο κόσμος, αν στην Πολιτική Επιτροπή, ο πρόεδρος πρότεινε 5-10 συνεργάτες του;

Συμπέρασμα:

-Ο πρόεδρος εξελέγη ενισχυμένος και  αναβαθμισμένος από τη διαδικασία αυτή

-Κάποιοι όμως από το περιβάλλον  του, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αποστολή τους  είναι να διευκολύνουν τον πρόεδρο και όχι να προωθούν τον εαυτό τους.

- τα κομματικά στελέχη  δεν ανανεώνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Σημασία έχει ποιοι παίρνουν τις αποφάσεις και βγαίνουν μπροστά.

-Η Ν.Δ. επειδή στο παρελθόν είχε στελεχωθεί με  άτομα περιορισμένων δυνατοτήτων, δεν έχει την πολυτέλεια να απομονώνει άξιους και ικανούς με διάθεση να προσφέρουν.

Τέλος, πρέπει  να καταλάβουν ότι, από εδώ και στο εξής, όλοι κρίνονται και τα κριτήρια θα είναι αυστηρά. Προέχει η ενότητα.

Η Ν.Δ. πλήρωσε ακριβά τις προσωπικές στρατηγικές στελεχών και δελφιναρίων.  Τα παθήματα του παρελθόντος ας γίνουν μαθήματα!

Κώστας ΡοδινόςΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΡΑΧΟΣ avatar
  ΒΡΑΧΟΣ 30/06/2010 13:49:22

  Κύριε Ροδινέ, αν ο χρόνος που αναλώνεται για τα εσωκομματικά, αναλωνόταν σε πραγματική πολιτική, θα είχαν λυθεί άπειρα προβλήματα.
  Το πρόβλημα είναι η πραγματική πολιτική παρέμβαση, του κάθε κομματικού οργάνου. Διατηρώ τις αμφιβολίες μου.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΒΡΑΧΟΣ 30/06/2010 17:36:47

   Πολύ σωστό. Δυστυχώς, δεν ασχολούμαστε παρά ελάχιστα με την πραγματική πολιτική.

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ ΒΙΣ 30/06/2010 17:41:24

    @ ΒΙΣ
    Έχω την εντύπωση ότι περισσότερη "πολιτική" υπάρχει στα σχόλια μίας ημέρας, του χώρου που μας φιλοξενεί, παρά σε μιά ντουζίνα ατέρμονες συνεδριάσεις κομματικών οργάνων...
    Αλλά βέβαια εγω, ποτέ δεν ήμουν κομματικό στέλεχος και δεν γνωρίζω το ομολογώ.Μπορεί να κάνω λάθος.

 2. νεόπτωχος avatar
  νεόπτωχος 30/06/2010 14:02:58

  Κώστα, καλή η ανάλυση αλλά νομίζω ότι την τελική ευθύνη την έχει ο Πρόεδρος και όχι οι ασήμαντες μετριότητες που νομίζουν ότι είναι σημαντικές.
  Ελπίζω ο Αντώνης Σαμαράς να έχει συνειδητοποιήσει τη σημασία της αλλαγής νοοτροπίας που χρειάζεται η Νέα Δημοκρατία.
  Κρίνεται ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ για τα τυχόν λάθη και τυχόν παραλείψεις, ειδικά στις διαδικασίες και τη στελέχωση.
  Εάν δεν είναι μέσα του επαναστάτης εκτιμώ ότι θα γίνει Έβερτ.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ νεόπτωχος 30/06/2010 14:06:11

   Νεόπτωχε,
   γιαυτο και μιλάω για παθήματα και μαθήματα!

 3. aurora3363 avatar
  aurora3363 30/06/2010 14:04:34

  Παρα πολυ σωστα κ Ροδινε! Και στο κατω κατω ολοι λενε οτι δεν εχουμε στην Ελλαδα αξιοκρατια..Ισως πρεπει να αναρωτηθουμε απο ποιον επιβαλλεται αυτη η αξιοκρατια και ποια αξιοκρατια θελουμε. Αυτοι που "προωθησαν" τα αξια στελεχη τους με τι κρητηρια το εκαναν τι αξιοκρατια ηθελαν και αυτοι που εκλεχθησαν τι ειναι αξιοι να κανουν???

 4. Spm avatar
  Spm 30/06/2010 14:22:09

  Κωστα Ροδινέ, θα συμφωνησω σε ολα όσα αναφερονται στο αρθρο σου. Για να μην πω ότι θα έλεγα και περισσότερα. Σε ενα σημειο μονο θα συμπλήρωνα, στο τέλος λές:
  "Τέλος, πρέπει να καταλάβουν ότι, από εδώ και στο εξής, όλοι κρίνονται και τα κριτήρια θα είναι αυστηρά. Προέχει η ενότητα."

  Σαφώς και όλοι κρίνονται απο εδω και στο εξής, αυστηρά, πολύ αυστηρά.
  Οσον αφορά όμως, την ενότητα που προέχει, για μένα προέχει η ενότητα για το καλό της χώρας, όχι ενότητα για την ενότητα ή η ενοτητα για το καλό του κόμματος.
  Αυτό δεν με ενδιέφερε ποτέ και δεν θα με ενδιεφέρει και στο μέλλον.
  Αν η ενότητα της παραταξης σημαινει ενοτητα για το καλο του τόπου και των πολιτων του, τότε ναι είναι ζητούμενο.

 5. undercover gpr avatar
  undercover gpr 30/06/2010 14:34:52

  Ποιος είναι ο σκοπός ύπαρξης μιας Πολιτικής Επιτροπής καταστατικά?
  Τι δουλειά κάνει αυτή η επιτροπή πρακτικά?
  Λογοδοτεί κάπου και για ποιο λόγο?
  Πληρώνονται τα μέλη που εκλέχθηκαν?

  Ρωτώ ειλικρινά ως άσχετος με οτιδήποτε έχει να κάνει με εσωκομματικά γενικώς.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ undercover gpr 30/06/2010 16:25:31

   Εχω την εντύπωση ότι οι θέσεις είναι άμισθες.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ undercover gpr 30/06/2010 16:45:32

   Πολιτική Επιτροπή θα είναι πλέον το όνομα του οργάνου της ΝΔ, του μέχρι τώρα γνωστού ως Κεντρική Επιτροπή. Μια Κεντρική Επιτροπή (Πολιτική Επιτροπή) είναι το "κοινοβούλιο" του κόμματος. Επεξεργάζεται πολιτικές και κάνει εισηγήσεις στο πιο πάνω κλιμάκιο.

   Λογοδοτεί; Τρόπος του λέγειν. Λογοδοτεί σε αυτούς που την ψήφισαν. Που είναι οι αντιπρόσωποι των κομματικών οργανώσεων σε ένα συνέδριο. Δηλαδή "λογοδοτεί" στο επόμενο συνέδριο. (Αλλά ας μην κρατάμε την ανάσα μας) Η Λογοδοσία είναι μια πολύ σοβαρή δημοκρατική διαδικασία που δεν συμφέρει και δεν εφαρμόζεται στις δημοκρατικές μας μέρες.

   Τα κόμματα έχουν ελάχιστα επαγγελματικά στελέχη, δηλαδή αμοιβόμενα με μισθό. Απαραίτητα για την λειτουργία του κόμματος. Οι υπόλοιποι, ανάλογα με την συνείδησή τους και ανάλογα με την πολιτική εξουσία που συγκέντρωσαν στα χέρια τους, με τις μεθόδους που περιγράφει και το άρθρο, προσπαθούν να μεταφράσουν σε οικονομικό όφελος την κομματική τους ενασχόληση. Οχι μόνο όταν το κόμμα τους βρίσκεται στην κυβέρνηση.

   Οι λιγοστοί έντιμοι και δημοκράτες, σπάνιο φαινόμενο, ζουν την κομματική τους ζωή μέσα στην πικρία. Είτε φεύγουν (το σύνηθες), είτε ενδίδουν κι αυτοί, είτε μένουν και στρουθοκαμηλίζουν. Οτι τάχα 40 χρόνια δεν ήξεραν, δεν είδαν ότι στο διπλανό γραφείο γίνονταν συναλλαγές.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Θραξ Αναρμόδιος 30/06/2010 17:21:33

    Αν είναι το κοινοβούλιο του κόμματος τότε γιατί η προσπάθεια υποβάθμισής του ?

    Αυτοί που ψήφισαν τα μέλη είναι απλός λαός ή "επαγγελματίες ψηφοφόροι της ΝΔ" ?

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 30/06/2010 17:35:09

    @undercover gpr

    Δεν ξέρω αν έγινε προσπάθεια υποβάθμισης όπως λες. Οσα ξέρω για τα εσωκομματικά της ΝΔ προέρχονται γιατί παρακολουθώ αυτό εδώ το ιστολόγιο.

    Αυτοί που ψηφίζουν τα μέλη μιας τέτοιας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, είναι εκλέκτορες που αναδεικνύουν οι κομματικές οργανώσεις βάσεις, κατά την προσυνεδριακή διαδικασία. Οσα περιγράφω εδώ και πιο πάνω ισχύουν πάνω κάτω για όλα τα κόμματα.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Θραξ Αναρμόδιος 30/06/2010 19:22:17

    Προσπάθεια υποβάθμισης από Νδημοκράτες σχολιαστές και αρθρογράφους , όπως ο Κώστας , εννοώ Θράκα μου όχι από επίσημα χείλη.

    Αν δεν ψήφισε ο απλός λαός είναι απλά αποτυχία , όπως άλλωστε σε όλα τα κόμματα.

 6. Κ.Τ. avatar
  Κ.Τ. 30/06/2010 14:41:02

  Περι ταμπακιερας ο λογος, δεν μας αφορα ο θιασος και η κομπαρσοι της ΝΔ, εχοθν τιποτα να πουν για τισ σπαταλες, τα νεα ομολογα των 4.5 δις με 800μβ τα σπρεντς κλπ.

  • νεόπτωχος avatar
   νεόπτωχος @ Κ.Τ. 30/06/2010 16:10:52

   Κυκλοφορούν πολλά ληγμένα στην αγορά και μερικοί είναι εντελώς ασυνάρτητοι.

 7. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/06/2010 14:45:34

  Ολα αυτα ειναι κουραστικα και μ θυμιζουν συζητησεις αντιστασιακου χαρακτηρα του ΠΑΣΟΚ... δεν εχει αναγκη απ αυτα ο κοσμος της ΝΔ. Απλα, κατανοητα, ΧΡΗΣΙΜΑ και εντιμα εργαλεια. τπτ αλλο.

  Ο Αντωνης να αισθανεται δυνατος με τις 800χιλ ψηφους, με την αποχωρηση της Θοδωρας και να κανει χρηση των πληροφοριων απο επιτροπη Μιζενς και να στηριζει Καμμενο και Τζαβαρα. Τοσα χρονια αντιπολιτευση στο ΠΑΣΟΚ ενα μαθημα δεν πηραν?? Να παρουν τον Καχριμακη να τους κανει σεμιναρια. Ελεος.

  ΠΠ

 8. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/06/2010 15:07:23

  Στελεχη περιορισμενων δυνατοτητων προσλαμβανουν,
  1. οι ηλιθιοι
  2. οι ανασφαλεις
  3. οι "πελατες" τους
  4. οι βαριεστημενοι
  5. οι της λογικης διαιρει και βασιλευε
  6. οι εχοντες περιεργες "ορεξεις" και "αναγκες"
  7 οσοι προσλαμβανουν στην τυχη, καθως η μαλακια και η ηλιθιοτητα δεν σπανιζουν αναμεσα μας.

  ΠΠ

  • xrhxa65 avatar
   xrhxa65 @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/06/2010 20:07:37

   ξέχασες την βασικότερη κατηγορία....τους πολιτικούς που θέλουν "κοινό" να τους χειροκροτεί κι όχι συνεργάτες που θα τους κρίνουν.....
   ειδικά αν είναι και κάποιος ειλικρινής....έχει περιπέσει σε "θανάσιμο αμάρτημα"

 9. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 30/06/2010 16:22:38

  Τα κόμματα, όλα τα κόμματα, όπως και τα σωματεία, είναι ΑΝΤΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ οργανισμοί.

  Πρώτοι και καλύτεροι το γνωρίζουν αυτό τα ΛΙΓΟΣΤΑ ενεργά μέλη. Ενα για χρόνια ενεργό μέλος, ιδίως στις ψηλότερες κομματικές βαθμίδες, αρχίζει σιγά-σιγά και μοιάζει με το κόμμα του. Κατ'εικόνα και καθ' ομοίωση. Αποκτά αντι-δημοκρατική νοοτροπία. Λύνει τα εσωκομματικά του "προβλήματα" με δολοπλοκίες και βυζαντινισμούς. Οπως και το κόμμα του.

  Τα κόμματα δεν είναι φυτώρια δημοκρατίας. Ούτε σχολεία δημοκρατίας είναι. Η συμμετοχή στην εσωκομματική ζωή συνηθίζει το μέλος στην υποκρισία. Το εμβολιάζει με την διπλοπροσωπία. Με την πολιτική διαπλοκή. Με οτιδήποτε πέραν της δημοκρατίας.

  Τα κόμματα, λόγω πρακτικής, δεν νομιμοποιούνται να μιλούν για δημοκρατία. Η δημοκρατία βλάπτει τα κόμματα. Η δημοκρατία είναι ισχυρό κομματο-κτόνο. Η δημοκρατία μεταλάσσει τα κόμματα. Δημοκρατία και κόμματα είναι ασύμβατα πράγματα.

  Η εκλογή, ως μέθοδος ανάδειξης αρχόντων, έστω και κομματικών, είναι αντι-δημοκρατική πρακτική. Εφαρμόζεται με το σύνηθες επιχείρημα ότι έτσι θα γίνε η επιλογή των αρίστων. Τα αιώνια αποτελέσματα της εφαρμογής της εκλογής είναι τα ίδια και γνωστά τοις πάσι.

  Η κλήρωση είναι η δημοκρατική μέθοδος. Κιαν ένα κόμμα θέλει να μας πείσει ότι είναι αληθινά δημοκρατικό ας εφαρμόσει, στα περισσότερα τουλάχιστον αξιώματα, μια-δυο βασικές δημοκρατικές αρχές:
  -κλήρωση
  -θητείες που δεν διαρκούν πάνω από ένα έτος
  -όχι δυο φορές στο ίδιο αξίωμα
  -όχι αντιπροσώπους, αλλά άμεσα

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Άνθρωπος τις avatar
   Άνθρωπος τις @ Θραξ Αναρμόδιος 30/06/2010 16:57:06

   Συμφωνώ με τις εκτιμήσεις σου 100%

   Αλλά τα κόματα υπάρχουν:

   (α) για τη νομή της εξουσίας (όχι γενικώς και αορίστως, της εξουσίας με τη συγκεκριμένη μορφή και περιεχόμενο στη σημερινή κοινωνία) και

   (β) για να λειτουργεί το πολιτικό σύστημα ως ΕΝΑΣ μηχανισμός αναπαραγωγής αυτής της εξουσίας. Όπως ακριβώς βλέπουμε καθαρά και σήμερα (για όσους ξέχασαν το '89, το '65 κλπ. κλπ. κλπ.), ισχύει απολύτως η λαϊκή ρήση "το μοναστήρι (πολιτικό σύστημα) να 'ν' καλά κι οι καλογέροι (κόματα, πολιτικοί, "προσωπικότητες" κλπ.) μάτσο"!

   Οπότε λοιπόν γιατί τα κόματα να εφαρμόσουν τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που προτείνεις; Για να αυτοδιαλυθούν;

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Άνθρωπος τις 30/06/2010 17:23:09

    Οχι.

    Για να μας αποδείξουν ότι είναι δημοκρατικοί οργανισμοί και σαν συμβατοί με την δημοκρατία μπορούν να λειτουργήσουν με δημοκρατία. Αλλιώς ας μας πουν τι είναι κι εμείς αποφασίζουμε μετά αν χρειαζόμαστε τέτοιους οργανισμούς.

    Στην δημοκρατία, όπως μας παραδόθηκε, ο κάθε ένας που συγκεντρώνει πολιτική ισχύ πέραν αυτής της δικής του ψήφου, είναι δημοκρατικά επίφοβος. Ο φόβος δηλαδή της δημοκρατίας είναι ότι κάποιος μπορεί να συγκεντρώσει πολιτική ισχύ πέραν του μεριδίου, της μίας και μοναδικής ψήφου, που δικαιούται. Γι' αυτό και στην δημοκρατία ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ αντιπρόσωποι. Δηλαδή βουλευτές. Διότι παραβαίνουν αυτόν τον κανόνα (το εξηγεί κάπου και ο Αριστοτέλης αν θυμάμαι καλά αυτό, παρότι στην εποχή του δεν υπήρχε κοινοβουλευτισμός).

    Σε όσα αξιώματα μπορούσε να εφαρμοστεί ανάδειξη δια κληρώσεως, στα περισσότερα δηλαδή, αυτή και εφαρμοζόταν. Στα ελάχιστα που απαιτούσαν κάποια ειδική κατάρτιση, πχ. στους 10 άρχοντες της Αθήνας, εφαρμοζόταν εκλογή. Με βραχύβια θητεία. Και δρακόντειο πόθεν έσχες. Πριν και μετά. Λεπτομερής καταγραφή περιουσίας, και των γονέων, πριν, μέχρι και τα σανδάλια που φορούσες. Αυστηρότατη λογοδοσία μετά.

    Σε όλους, κληρωτους, εκλεγμένους και απλούς πολίτες, επικρέματο κάθε στιγμή η απειλή του νόμου για όσους ζημίωναν το δημόσιο συμφέρον: "αυθημερόν τελευτησάτω".

    Εδώ, δεν έχουμε δει ακόμη κανέναν στην φυλακή. Ακόμη και αυτούς που ανοιχτά και δημοσίως παραδέχθηκαν ότι δέχθηκαν "χορηγίες".

    Είμαστε έτη φωτός μακριά από την δημοκρατία.
    Κι εγώ βέβαια δεν είμαι ειδικός.


    Θραξ Αναρμόδιος

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ Άνθρωπος τις 30/06/2010 17:30:20

    @ Αναρμόδιον
    Mία παράμετρος του πολιτεύματος είναι τα κόμματα. Βασική όμως είναι άλλη.
    Τυφλή, λέγεται πως είναι.
    Προβληματική, το λιγότερο, λέω εγώ. Αν εκείνη δεν λειτουργεί, δεν λειτουργεί απολύτως τίποτα...Θεμέλιο της Δημοκρατίας, παλαιόθεν.Χωρίς θεμέλια, όσο καλή θέληση "δημοκρατικότητας" και αν έχεις, δεν μπορείς να κτίσεις ούτε παράγκα.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Άνθρωπος τις 30/06/2010 18:17:48

    @ΒΡΑΧΟΣ

    To αγγλοσαξωνικό κοινοβουλευτικό μοντέλο που εφαρμόζουμε θέλει την Δικαιοσύνη ανεξάρτητη. Υποκριτικά εντελώς βέβαια. Διότι σε μια κατ' επίφασιν δημοκρατία το να ζητάμε πολιτική εντιμότητα δεν έχει νόημα.

    Ομως στην "δημοκρατία" μας η κορυφή της δικαιοσύνης ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ από τον υπουργό. Που μπορεί και να μην είναι καν εκλεγμένος. Απλώς διορισμένος κι αυτός. Δεν μπορεί να συμβαίνουν τέτοια πράγματα και να ονομάζουμε το πολίτευμά μας δημοκρατία. Εκτός από προσβολή στην έννοια είναι και προφανής άγνοια και ανοησία όταν το κάνουμε. Το κάνουμε όμως λόγω ταχύτητας... (λολ)

    Συστατικό στοιχείο της απόδοσης δικαιοσύνης, όχι νομοτεχνικά αλλά ουσιαστικά, είναι η δημοκρατική συμμετοχή στην διαδικασία της δίκης. Ο Rober Flaceliere στο "Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός βίος των αρχαίων ελλήνων" (εκδ. Παπαδήμας), περιγράφει την διαδικασία που εφαρμοζόταν στην απονομή δικαιοσύνης. Αρχαιόθεν είμαστε έθνος δικομανών, όπως μας χωρατεύει ο Αριστοφάνης στην αρχή των Ορνίθων. Δίκες συνέχεια. Με τόσες δίκες που συμμετέχουμε εμείς; Πόσους από μας έχουν καλέσει για ενόρκους; Τους πατεράδες μας; Γιατί; Τους λείπει η πείρα ζωής να αποφασίσουν; Και ποιους καλούν; Τους δημοσίους υπαλλήλους. Που οι ίδιοι κομματικοί παράγοντες έχουν διορίσει τους περισσότερους ως "πελάτες" (με την αρχαιο-ρωμαϊκή έννοια).

    Οταν δεν έχεις δημοκρατία, δεν έχεις και δικαιοσύνη.
    Και στο τέλος δεν έχεις και ελευθερία.

    Αυτό δεν ζούμε;

    Θραξ Αναρμόδιος

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ Άνθρωπος τις 30/06/2010 18:28:40

    @ Αναρμόδιον.
    ΔΥ είμαι και εγώ και δεν έχω κληθεί ποτέ.
    Βέβαια δεν είμαι πελάτης κανενός, έχω αντικειμενικό μειονέκτημα.
    Ζούμε σε ανομία και ατιμωρησία.Και δυστυχώς, ενώ θα έπρεπε να περιμένουμε Δικαστές, να κάνουν το καθήκον τους, παρακολουθούμε συνδικαλιστές δικαστές να διεκδικούν μισθούς και επιδόματα...Δεν ξέρω πια τι να περιμένουμε και από ποιον.

 10. ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ avatar
  ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ 30/06/2010 16:46:41

  Φιλτατε Αντωνιε,

  Ερχομαι απ'ευθειας στην ουσια (σχετικα με την ψηφοφορια στο συνεδριο) και σου λεω ΑΝ ΣΕ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ (και νομιζουμε ναι... αλλοιως δεν σε βλεπουμε να κλεινεις ουτε χρονο..) ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ... και τολμη ειναι η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, μπορει αυτη να εχει θυματα (ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ) αλλα μονο ετσι θα φτασεις εκει που θελεις (και θελεις ΣΩΣΤΑ) και να παραξεις ΕΡΓΟ ..

  Δυστυχως υπαρχει ΠΟΛΛΗ ΣΑΒΟΥΡΑ μεσα στο κομμα Αντωνιε, μονο την ΔΙΑΒΟΗΤΗ και ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ να εβλεπες να ρουθουνιζει γουρουνισια στην πρωτη σειρα ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΕΙ ΠΟΤΕ... φτανει. Πως θα παμε μπροστα Αντωνη με ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ - ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ και αλλους που ξερεις ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΝ ΕΜΟΥ ? Ξεφορτωθηκες μεν τον ΚΑΡΚΙΝΟ (την αμερικανοδουλη κορη του αποστατη) αλλα πρεπει να ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ...

  Παρε το γιαταγανι φιλε , μην φοβασαι ΚΕΦΑΛΙΑ ΚΟΠΡΙΤΩΝ θα κοψεις που δεν εχουν ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΩΘΕΝ ΚΑΛΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ εκτος απο ξενα κεντρα εχθρικα .. στειλτους στο ΔΙΑΟΛΟ μια και καλη και εμπιστευσου ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΜΟΡΦΩΜΕΝΑ - ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΑ - ΕΝΤΙΜΑ και ΚΥΡΙΩΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ, που αδολα να προσφερουν θελουν και οχι ΝΑ ΤΑ ΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ η να 'εξυπηρετησουν καταστασεις' ...

  Σηκωσε το φλαμπουρο της επαναστασης Αντωνη και καθαρισε την κοπρια ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ , η χωρα ειναι σε κρισιμη κατασταση και δεν μπορουμε να παιζουμε με κωστακηδες , ντορουλες και πακηδες... οσοι ΞΕΥΤΙΛΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ - ΟΣΟ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ - ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ δεν υπαρχει πια χρονος για σκεψεις πολλες , ειναι η ωρα ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΔΡΩΝ..

 11. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 30/06/2010 16:50:27

  κώστα Ροδινέ


  Σωστά τα λες.

  Αυτό πρέπει να κάνουν!

  Οι κουμανταδόροι των αποτελεσμάτων της πολιτικής επιτροπής απεδείχθησαν

  επικίνδυνοι και γιά τον Πρόεδρο και για το κόμμα.

  Να φύγουν ΤΩΡΑ.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 30/06/2010 16:52:42

   Κάποιοι μεθόδευσαν τα αποτελέσματα με τρόπο, που δεν αποτυπώνουν

   την εικόνα της βάσης που ανέδειξε το Σαμαρά Πρόεδρο.

   Ο Αγγελάκας είναι ο πρώτος υπεύθυνος.

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 30/06/2010 16:54:50

    Εκείνο το ...Ζωντανό περνιέται για στέλεχος της νέας μεταπολίτευσης?

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 30/06/2010 16:59:02

    Τελευταίο

    γιατί τα έχω πάρει άγρια για Λαραζίδη-Κρανιδιώτη.

    Σήμερα Κώστα Ροδινέ τα λες καλά.

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 30/06/2010 17:01:42

    Λ Α Ζ Α Ρ Ι Δ Η Βεβαίως. Συγνώμη

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ ΣΟΝ ΠΕΝ 30/06/2010 17:04:26

    Πότε, είπαμε ότι διαφωνούσες ΣΟΝ ΠΕΝ;

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ ΣΟΝ ΠΕΝ 30/06/2010 17:17:40

    Συμφωνώ με την παρατήρησή σου, στο βαθμό που στους μήνες από Νοέμβριο μέχρι Μάιο η γραμματεία οργανωτικού δεν έκανε ό,τι χρειαζόταν για να ενσωματωθούν οι 800.000 ψηφοφόροι στις δομές και τη λειτουργία του κόμματος (τουλάχιστον τα νέα μέλη). Αποτέλεσμα, οι επιλογές των εκλεκτόρων του Συνεδρίου περιορίστηκαν στα γνωστά-αναγνωρίσιμα πρόσωπα, με άμεση συνέπεια την τελική σύνθεση της Π.Ε.

    Δυστυχώς, μία μεγάλη ευκαιρία ενσωμάτωσης χάθηκε για αρκετούς από τους 800.000 κατά την προ-συνεδριακή περίοδο. Ας ευχηθούμε ότι με την κανονική νέα λειτουργία των οργανώσεων από το φθινόπωρο όλα θα μπουν σε νέα βάση.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 02/07/2010 19:22:27

   ΄Κώστα Ροδινέ

   Αργησα να δώ την ερώτηση σου.

   Αν επιστρέψεις εξηγήσου γιατί δεν σε κατάλαβα.

 12. Κώστας Μανίκας avatar
  Κώστας Μανίκας 30/06/2010 17:29:01

  Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Ο ρόλος της Π.Ε. είναι πιο περιορισμένος από όσο μπορεί να δείχνει το όνομα της, γι' αυτό και η κοινωνία ελάχιστα ασχολήθηκε με το ζήτημα. Το ζήτημα είναι έστω και σημειολογικά υπήρξε ανανέωση προς χάριν των αυτοδημιούργητων και των άξιων (ακόμα και του διαδικτύου) που αναφέρει συνεχώς ο Σαμαράς; "Η ανάδειξη των άξιων και αυτοδημιούργητων" http://maxitikoi-polites.blogspot.com/2010/06/blog-post_30.html

 13. socrates avatar
  socrates 30/06/2010 17:40:39

  Ο απλός νεοδημοκράτης δεν πρόκειται να συγχωρήσει τον Αντώνη Σαμαρά εάν υποπέσει στα ίδια σφάλματα στα οποία υπέπεσε ο προκάτοχός του.
  Τόχουμε πεί χίλιες φορές.
  Με φθαρμένα (ή β' διαλογής) υλικά δεν γίνεται γερό οικοδόμημα.

 14. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 30/06/2010 18:47:21

  O Λαζαριδης και ο Κρανιδιωτης ειναι κοκκινο πανι για πολλους.Αυτο δε σημαινει οτι δεν πρεπει να αξιοποιηθουν - νομιζω οτι ηδη αξιοποιουνται - αλλα υπηρχαν πολλοι καλοθελητες ετοιμοι να κραυγασουν για εθνικιστικη στροφη εαν εβγαιναν σε καλες θεσεις.
  Νομιζω οτι αυτος ηταν ο λογος που ησαν αρκετοι μουδιασμενοι να τους ψηφισουν.

  • Γιάννης Χριστόπουλος avatar
   Γιάννης Χριστόπουλος @ ψυχραιμια 30/06/2010 19:17:16

   Αυτό ήταν το πρόσχημα όσων τους ήθελαν εκτός. Οι μόνιμοι κομματοκράτορες πάντα φοβούνται τους ιδεολόγους γιατί οι τελευταίοι 1) δεν ελέγχονται, 2) σε σύγκριση μαζί τους εύκολα εκτίθεσαι και ξεσκεπάζεσαι, 3) κλέβουν την δόξα λόγω της δημοτικότητάς τους στον λαό, 4) είναι "επικίνδυνοι" όταν βρεθούν σε θέσεις πολιτικής ευθύνης γιατί δρουν χωρίς προσωπικά κίνητρα. Φαντάζεσαι να έμενε έξω και ο Λαζαρίδης; Θα ήταν τραγικό! Τέλος πάντων, εξελέγησαν, ευτυχώς, και πολλοί άξιοι και έμπιστοι άνθρωποι, συνεπώς, με τα ανωτέρω σχόλιά μου, δεν παριστάνω τον ξερόλα μηδενιστή.

 15. firiki2010.wordpress.com avatar
  firiki2010.wordpress.com 30/06/2010 19:57:58

  Η πρώην Κεντρική νυν Πολιτική Επιτροπή ήταν (κακώς ίσως) ένα όργανο περιορισμένης σημασίας και μάλλον θα παραμείνει τέτοιο.
  Δεν θεωρώ ότι είναι δίκαιο να ρίχνουμε ευθύνες δεξιά και αριστερά επειδή δεν εξελέγησαν αυτοί που θέλαμε ή δεν εξελέγησαν με καλή σειρά. Ετσι είναι οι εκλογικές διαδικασίες.
  Για τα δυο συγκεκριμένα πρόσωπα δεν εκπλήσσομαι. Οι Νεοδημοκράτες πάντα ήταν επιφυλακτικοί απέναντι σε ανθρώπους προερχόμενους από την Αριστερά ή σε ανθρώπους με "οξύ" πολιτικό λόγο.
  Παρα πολύ σωστή η παρατήρηση του "δ ρ ό μ ο ς" ότι αποτελεί πρόβλημα το ότι δεν ενσωματώθηκαν οι 800.000 του Νοεμβρίου στο κόμμα. Αποτέλεσμα: Μετά απο 7 μήνες τους καλούσαν να ψηφίσουν ανθρώπους που δεν είχαν την ευκαιρία όχι να τους αξιολογήσουν, ούτε καν να τους γνωρίσουν!Ανθρωποι που θα ήθελαν να εμπλακούν για πρώτη φορά ή να επαναδραστηριοποιηθούν δεν είχαν ουσιαστικά δυνατότητα παρά μόνο ως κολλητοί ή παρατρεχάμενοι κάποιου παλιού.

  • anonymous avatar
   anonymous @ firiki2010.wordpress.com 30/06/2010 20:07:03

   Οι Νεοδημοκράτες πάντα ήταν επιφυλακτικοί απέναντι σε ανθρώπους προερχόμενους από την Αριστερά ή σε ανθρώπους με “οξύ” πολιτικό λόγο.

   Και ειδικά όταν ο λόγος δεν είναι σφαιρικός και πολυδιάστατος αλλά μονοδιάστατος τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.

 16. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 30/06/2010 19:58:19

  Κύριε Κ. Ροδινέ
  Παλαιότερα σε κάποιο άρθρο σου για το τι θα πρέπει να κάνει ο Α.Σ προκειμένου να αναστήσει το κόμμα, σου είχα γράψει ότι συμφωνούσα με τις απόψεις σου,αλλά "είχες ρωτήσει αν ο Α.Σ ήθελε ότι εσύ πρότεινες ?". Νομίζω ότι οι εξελίξεις με δικαιώνουν, και δυστυχώς γιά την χώρα μας, δεν βλέπω φως στο τούνελ. Φαίνεται μόνον ότι άλλη μιά ευκαιρία για την χώρα χάνεται...
  Εχει γίνει πασιφανές ότι βαδίζουμε την ίδια ατραπό που μας οδήγησε εδώ που είμαστε. Ούτε ρήξεις, ουτε ανάλυση των αιτίων της ήττας, ούτε αξιοκρατία στον ορίζοντα...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΝΑΥΤΗΣ 30/06/2010 22:41:09

   ΝΑΥΤΗ,

   Νομίζω ότι βιάζεσαι, αλλά εδώ θα είμαστε να τα ξαναπούμε!

   • NAYTHΣ avatar
    NAYTHΣ @ Κώστας Ροδινός 01/07/2010 09:33:58

    Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο εύχομαι να διαψευστώ. Μακάρι για όλους μας να έχω άδικο...

 17. Αφροδίτη avatar
  Αφροδίτη 30/06/2010 20:11:17

  Αγαπητέ Κώστα Ροδινέ,
  ως προς το πρώτο μέρος της ανάλυσής σου θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, άλλωστε έχω κι εγώ επισημάνει αυτήν την παθογένεια και ήδη έχω τοποθετηθεί εξ αρχής μέσα από σχόλιά μου.
  Ποιοί όμως είναι αυτοί, που άλλους τους κονταίνουν και άλλους τους στέλνουν στα αζήτητα; Είναι ασφαλώς κάποιοι, από τους έχοντες την ευθύνη της οργάνωσης του συνεδρίου, που προφανώς τους λείπει το απαραίτητο ειδικό βάρος, δεν θέλουν στα πόδια τους αξιολογότερους ( μάλλον τους θέλουν ηττημένους ) και προσπαθούν να αναρριχηθούν με τα «μέσα» που διαθέτει ο κοχλίας.
  Γιατί λοιπόν θα έπρεπε να είναι υποψήφιοι για την Π.Ε. και μέλη της οργανωτικής επιτροπής και οι επικεφαλής γραμματειών με τους συνεργάτες τους; Στην αναγέννηση-επανίδρυση της Ν.Δ. όπου το κυρίαρχο ζητούμενο είναι η αλλαγή νοοτροπίας, είναι δυνατόν να καταστρατηγούνται τόσο εξόφθαλμα οι ίσες ευκαιρίες και οι ίδιες αφετηρίες; Έτσι κι αλλιώς αυτοί, ως στελέχη «πρώτης» γραμμής, συνεργάζονται ήδη στενά με τον πρόεδρο εκ του θεσμικού τους ρόλου. Δεν τους ήταν αρκετό αυτό;
  Άραγε η υποψηφιότητά τους και η «τραβηγμένη από τα μαλλιά» εκλογή τους στις πρώτες θέσεις, υποκρύπτει την πρόθεσή τους για παραπέρα διεκδικήσεις όπως είναι η υποψηφιότητα για το Κοινοβούλιο ή για την Αυτοδιοίκηση. Κάποιοι θα ονειρεύονται καμιά Γ.Γ. υπουργείου και κάποιοι άλλοι θα χρησιμοποιήσουν την εκλογή τους για να διατηρήσουν τα «κεκτημένα» τους και για να μπουν στο πάνθεον των λεγόμενων παραγόντων που «λύνουν και δένουν». Δεν υπάρχει πιο αλγεινή εντύπωση, να βλέπεις στις 10 πρώτες θέσεις να εκλέγουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους!
  Για να γίνουν λοιπόν τα παθήματα μαθήματα και για να γίνει η Ν.Δ. το κόμμα των αξίων και των αξιών που θα καταργήσει τους μηχανισμούς και τις βαρονίες, θα πρέπει να συντελεστούν επώδυνες ανατροπές!
  Ο Αντώνης είναι αναμφίβολα ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Ν.Δ. και ο μόνος που μπορεί να τις υλοποιήσει, αφού έχει την πρόσφατη εντολή από τη βάση να τα αλλάξει όλα!

  • firiki2010.wordpress.com avatar
   firiki2010.wordpress.com @ Αφροδίτη 30/06/2010 21:03:20

   Συγγνώμη Αφροδίτη, αλλά στην ΠΕ ποιοι θα πρέπει να μετέχουν? Δεν είναι λογικό να συμμετέχουν άνθρωποι που κατά κάποιο τρόπο έχουν καταξιωθεί μέσα από την πολιτική/ κομματική δράση τους? Περισσότερο πρόβλημα έχω με την εκλογή ανθρώπων που εξελέγησαν ως δήθεν "κολλητοί" και "πιστοί οπαδοί".

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ firiki2010.wordpress.com 30/06/2010 22:45:57

    Firiki,
    Ο Καραμανλής την έπαθε από τους ...κολλητούς του!

    Οι κολλητοί είναι για παρέα! Οχι για δουλειά.

    Στη δουλειά χρειάζεσαι επαγγελματίες.

    Και όταν ένας επαγγελματίας γίνεται κολλητός, συνήθως παύει να είναι επαγγελματίας γιατί δεν στηρίζεται πλέον στη δουλειά, αλλά στη φιλία1

   • Αφροδίτη avatar
    Αφροδίτη @ firiki2010.wordpress.com 30/06/2010 22:58:02

    firiki2010, σε ποιό σημείο του σχολίου μου υπερασπίζομαι τη μη συμμετοχή των καταξιωμένων; Και ποιά θεωρείς εσύ ως καταξίωση; Εγώ έθεσα ένα θέμα ηθικής τάξης και δεν υπερασπίστηκα πουθενά την εκλογή ούτε κολλητών ούτε πιστών οπαδών. Εσύ πιστεύεις ότι στις κομματικές καρέκλες κάθονται μόνον καταξιωμένοι; Μακάρι να ήταν έτσι!

 18. dimitris avatar
  dimitris 30/06/2010 20:11:29

  Απο οποια οπτικη γωνια και να δεις τα πραγματα ειναι απογοητευτικα,
  Αντι ο Σαμαρας να μας ξεσηκωνει με οραμα μας στενοχωρει με την ατολμια του στα εσωκοματικα, απο την αλλη ο Τζεφρι διαλυει οτιδηποτε εχει μεινει ορθιο σ αυτη τη χωρα. Την χανουμε την πατριδα..., πατριωτη.

 19. Dimi avatar
  Dimi 30/06/2010 21:04:20

  Αγαπητέ Κώστα,

  Η γη παράγει αρκετά για να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των ανθρώπων, όχι όμως και την απληστία τους.

  Η Μη-Εκλογή Αριστίνδην Προσωπικοτήτων όπως η Δική σου και του κ. Φαήλου, κατά τη γνώμη μου, οφείλεται στο γεγονός ότι πλειοψηφικά, οι υποψηφίοι στιγματίζονται από απληστία, φιλαρχία και υπέρμετρη φιλοδοξία.

  Εκλέγονται κι ενδιαφέρονται μόνο γιά την εξασφάλιση της «τυπικής» συνέναισης. Τα θέλουν όλα και θα θέλουν τώρα.

  Με ό,τι ολέθριο αυτό συνεπάγεται για την κινητήρια δύναμη προόδου σ’αυτή τη πανέμορφη, πολύπαθη Χώρα.

  Γι’αυτό και στέκουν κυριολεκτικά στη κόψη του ξυραφιού στη συνείδηση των Πολιτών.

  Γι’αυτό και μονίμως, απουσιάζουν παρόντες.

  Γι’αυτό και ιστορικά κι ανέκλητα, τους κατατάσσουμε στα πλουτίνδην και όχι Αριστίνδην Μέλη..

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Dimi 30/06/2010 21:45:58

   Αγαπητή μου Dimi,

   Η Ν.Δ. ειδικά μετά το 1981, σταδιακά "εκπασοκοποιήθηκε" πλήρως!
   Επιχείρησε να αντιγράψει τακτικές, πρακτικές, ακόμα και οργανωτικές μεθόδους και λογικές!
   Εγινε κάτι σαν ....ΠΑΣΟΚ!
   Με ένα ακόμα μειονέκτημα που επιδείνωσε τα πράγματα: την ουσιαστική έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των στελεχών της.
   Για αυτό και δεν μακροημέρευσε στην εξουσία.
   Για αυτό κάθε φορά που έχανε την εξουσία, πάθαινε συντριβή.
   Η Ν.Δ. απέτυχε να διαχειριστεί τις νίκες της.
   Από την άλλη αργούσε πολύ να ξεπεράσει τις ήττες της.

   Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και αυτή είναι η πιό δύσκολη δουλειά απ' όλες!

   • Orestios avatar
    Orestios @ Κώστας Ροδινός 30/06/2010 21:57:24

    Συμφωνώ.

   • firiki2010.wordpress.com avatar
    firiki2010.wordpress.com @ Κώστας Ροδινός 30/06/2010 22:02:21

    ".. .ουσιαστική έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των στελεχών της..." Γράφε το συχνά μήπως κάποτε το εμπεδώσουμε! Μέχρι στιγμής από τους περισσότερους δεν γίνεται καν αντιληπτό ως πρόβλημα.

   • dtd avatar
    dtd @ Κώστας Ροδινός 30/06/2010 22:44:51

    Απόλυτα σωστός....
    καμία αλληλεγγύη... ήταν απλά ένας εκλογικός συνασπισμός αλληλοϋπονομευόμενων φεουδαρχών από την κορυφή μέχρι το τελευταίο γραφείο....

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Κώστας Ροδινός 01/07/2010 08:11:30

    Το θέμα έλλειψης αλληλεγγύης είναι αισθητό μέχρι τη βάση. Πολλοί επιδιώκουν προσωπική καταξίωση, γιαυτό και οι αντιδικίες με κάθε ευκαιρία.

    Αυτό φυσικά δεν αποτελεί ίδιον της ΝΔ, όλοι οι μαζικοί φορείς πάσχουν από παρόμοιες ασθένειες. Ο μόνος τρόπος να μειωθούν τέτοια φαινόμενα είναι να ασχοληθούν κυρίως άτομα καταξιωμένα σε άλλους τομείς, ώστε να μην έχουν σαν στόχο τους την αυτοπροβολή και την προσωπική ανέλιξη.

   • NAYTHΣ avatar
    NAYTHΣ @ Κώστας Ροδινός 01/07/2010 09:43:49

    Δεν θα συμφωνήσω μαζί σου. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΙΒΩΝ. Αναζήτησέ την αλλού, για παράδειγμα στον τρόπο που αναλύονται οι αιτίες της αποτυχίας του 2004-9. Μεταφυσικές λογικές και πελατειακές νοοτροπίες ας πούμε. Κομματικές παρωπίδες και συμφέροντα σε ένα πλαίσιο αναξιοκρατίας. Γι αυτό είμαι απογοητευμένος, δεν βλέπεις πως περιμένουν, καραδοκούν θα έλεγα, οι κολλητοί και οι γλύφτες για να πάρουν τις θεσούλες ...

  • Dimi avatar
   Dimi @ Dimi 01/07/2010 09:57:06

   Αγαπητέ μου Κώστα, όπως ακριβώς τα λες, Eίναι.

   Γι'αυτό, η καινούργια Νέα Δημοκρατία έχει πολλαπλά
   ιστορικό χρέος να συνειδητοποιήσει, ότι:

   O Εχθρός του Καλού Είναι το Καλύτερο.
   Το λιγότερο Κακό, ΔΕΝ είναι Ποτέ! Καλό..

   Ο Εχθρός του Κακού είναι το Χειρότερο.
   Kαι το Λιγότερο Καλό, είναι Πάντα! Κακό..

 20. danaos avatar
  danaos 30/06/2010 21:35:52

  Πότε επιτέλους θα ξυπνήσει αυτή η παράταξη;Πότε θα αξιοποιήσει τα ικανά της στελέχη;

 21. moriarty avatar
  moriarty 30/06/2010 22:45:30

  Έχω την αίσθηση ότι οι παρατηρήσεις σας είναι σωστές. Το ζητούμενο παραμένει: που, πώς και ποιοί θα παράγουν πολιτική στη ΝΔ.. Αν δεν 'παραχθεί' ουσιαστική πολιτική και παραμείνουμε στον αστερισμό μικρονοϊκών κομματαρχών και δόλιων απατεώνων, οι συνέπειες για την Ελλάδα και τη ΝΔ θα είναι δυσάρεστες.

 22. nov11 avatar
  nov11 30/06/2010 23:13:26

  Εξαρτάται από τις ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ που έγιναν,τις ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ που δόθηκαν και ποσες χώρεσαν στο κρεβάτι του Προκρούστη.
  Εσείς βρε πατριώτες υποδεχθήκατε τον Κουρασμένο με μουσική υπόκρουση ...
  ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ.....
  Ζητάτε και τα ρέστα για τις 'ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ';
  Η ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΕΚΤΟΡΩΝ...
  ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΣΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ!
  ΕΚΕΙ...ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ!!

 23. chrisss avatar
  chrisss 30/06/2010 23:13:32

  Κύριε Ροδινέ παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή και τις πολιτκές εξελίξεις και τις εσωκομματικές εξελίξεις στην ΝΔ. Μου έχουν όμως δημιουργηθεί διάφορες απορίες και ανησυχίες..
  Ο κύριος Σαμαράς ,τον οποίο προεκλογικά στήριξα και ψήφισα, δεν έχει καταφέρει να δώσει πνοή νίκης και ολικής επαναφοράς στο κόμμα.Θα πεί κανείς πως είναι νωρίς και θα το δεχτώ,αν και οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις δεν μπορούν να περιμένουν την ΝΔ και πολύ.
  Στο επίπεδο της αντιπολιτευτικής γραμμής της ΝΔ θα δεί κανείς μια καθόλου δυναμική αντιπολίτευση χωρίς πυξίδα και συγκεκριμένους στόχους.
  Στο οικονομικό κομμάτι ελπίζω η πρόταση της ΝΔ να μην είναι απλώς η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου,γιατί αν είναι όντως μόνο αυτό, θα μας πάρουν με τις πέτρες. Αναμένω λοιπόν την 7η Ιουλίου και προσμένω σε μια περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση της οικονομικής πρότασης της ΝΔ.By the way ελπίζω σε κάτι ριζοσπαστικό,ορθολογικό και φιλελεύθερο.

  Στο μεταναστευικό,ακολούθησε λάθος στρατηγική. Η συλλογή υπογραφών για διενέργεια δημοψηφίσματος ήταν μεγάλο επικοινωνιακό τρίκ του ΛΑΟΣ και κακώς δεν ήταν μπροστάρης η ΝΔ.

  Στο ΔΝΤ πρέπει να παίξει καλά και με μεγάλη προσοχή το χαρτί της,γιατί κινδυνεύει να χαρακτηριστεί λαϊκιστής.

  Στο επικοινωνιακό σκέλος επικρατεί και πάλι χάος. Μια σκέτη απογοήτευση..
  Καμία σοβαρή εφημερίδα,κανένα κανάλι,καμία σοβαρή κίνηση για να αγκαλιάσει πλατιές μάζες..

  Έγινε ένα συνέδριο ψιλοσούπα, βρίσαμε την Μπακογιάννη(και καλά της κάναμε) και μετά τι?
  Τι το καινούργιο προέκυψε?
  Φοβάμαι, τίποτα..

  Για την παραγωγή νέων στελεχών που λέμε και ξαναλέμε να σας θυμίσω πως αυτή θα γίνει είτε μέσω προσώπων πετυχημένων στον χώρο τους,σωστούς και καλούς επαγγελματίες, είτε μέσω της ΟΝΝΕΔ.
  Οι μεν πρώτοι δύσκολα θα ασχοληθούν με ένα κόμμα σαν την ΝΔ στην κατάσταση που βρίσκεται, στην δε ΟΝΝΕΔ για όσους δεν γνωρίζεται το κλίμα δεν είναι καθόλου υπέρ Σαμαρά μετά και την επικράτηση Παπαμιμίκου και πρέπει να κάνει άμεσα κινήσεις και πρός τα εκεί ο Σαμαράς αν δεν θέλει να χάσει την μπάλα τελείως στην νεολαία.
  Τέλος ,και αυτό το λεώ σε όλους τους τόνους, μην διαννοηθεί η ΝΔ να αλλάξει όνομα. Το brand name της το οποίο έχει κτίσει με τόσο κόπο, είναι αδιανόητο να κατασταφεί εν μια νυκτί..
  Και διερωτώμαι..Πάμε για εκλογές το φθινόπωρο??????????

 24. anonymous avatar
  anonymous 30/06/2010 23:16:04

  Συμφωνώ με τις πρώτες 2 παραγράφους της ανάρτησης. Επειδή δρούσαν κλίκες στη ΝΔ και δεν υπήρχε επικοινωνία με τη βάση ενώ παράλληλα παραγκώνιζαν ικανούς ανθρώπους φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

  Γι αυτό αμέσως μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου προτείναμε εδώ στα σχόλια να ανοίξει η ΝΔ προς τη βάση, να καταπολεμηθούν αυτά τα φαινόμενα ώστε ικανοί άνθρωποι να ανέβουν προς τα πάνω.

 25. eco avatar
  eco 01/07/2010 08:51:41

  Δυστυχώς τα αποτελέσματα δείχνουν την προσπάθεια περιορισμού στελεχών με καθαρά προσανατολισμένες τις απόψεις τους στα εθνικά.
  Όσο και να προσπαθούμε να ωραιοποιήσουμε τα πράγματα η ανάλυση των αποτελεσμάτων αυτό λέει.
  Ο Αβραμόπουλος αντιπρόεδρος!!!
  Τον ψήφισε κανείς;
  Εκφράζει το άνοιγμα στην κοινωνία;
  Υπήρξε επιτυχημένος υπουργός στην κυβέρνηση Καραμανλή;
  Ήταν ή δεν ήταν από αυτούς που πίεζαν για πρόωρες εκλογές, δηλαδή για γρήγορη ήττα;
  Συντονισμένη προσπάθεια να χαθεί η πραγματική ταυτότητα της ΝΔ
  Συντονισμένη προσπάθεια να αλλάξουν σύμβολα και ονόματα με τα οποία είναι ταυτισμένος ο απλός κόσμος της ΝΔ.
  Συντονισμένη προσπάθεια να μην εκφράσουμε την κεντροδεξιά.
  Και όλα αυτά για να εκφραστούν οι Νεοδημοκράτες από το νέο μαγαζί της κυρίας που θα προκύψει και με την προσχώρηση του ΛΑΟΣ.
  Όσο για τον Αντώνη ας αναλογιστεί ποιοι είναι οι πραγματικοί του φίλοι και να δει τον ρόλο που παίζουν και έπαιξαν στο παρελθόν κάποιοι άλλοι.

 26. Σωτηρία avatar
  Σωτηρία 01/07/2010 10:27:54

  Θα ξεκινήσω με το αριθμό μητρώου μου στη Νέα Δημοκρατία και την ημερομηνία γέννησης, 12972 είναι ο Α.Μ και 13-01-1972 ημερομηνία γέννησης. Επιλέγω να αρχίσω κατ' αυτό τον τρόπο για να καταλάβετε ότι μόλις έμαθα να μιλάω γράφτηκα και στο κόμμα.Από τον τρόπο λειτουργίας των εσωκομματικών διαδικασιών αντιλαμβάνεται κανείς και το που πάει ένας ιδεολογικός χώρος και που θέλουν να πάνε αυτό το κόμμα οι <> του προέδρου! Λοιπόν οι <> του Προέδρου όπως Γιάννης Μανώλης, Μανώλης Αγγελάκας και Πέτρος Τζώρζης με κάνουν να θέλω να φύγω φωνάζοντας από τον χώρο στον οποίο έδωσα και δεν πήρα τίποτα , ενώ αυτοί πήραν και συνεχίζουν να παίρνουν. Φοβάμαι πως με τον τρόπο που λειτούργησαν μαζί μου λειτουργούν και με πάρα πολλούς Νεοδημοκράτες και αν συνεχίσουν με αυτό τον τρόπο θα μας θέσουν εκτός Νέας Δημοκρατίας, εμάς επειδή απλά δεν προσκυνάμε στις προσωπικές τους φιλοδοξίες ή ακόμα καλύτερα δεν προσκυνάμε στην ματαιοδοξία τους.

  • αφισοκολλητης avatar
   αφισοκολλητης @ Σωτηρία 01/07/2010 10:31:48

   εχεις κουνησει πλαστικα σημαιακια για τον μητσοτακη εσυ...και τωρα θα βριζεις την κορη του απ'οτι φανταζομαι

 27. Σωτηρία avatar
  Σωτηρία 01/07/2010 10:52:08

  Δεν έχω κουνήσει φίλε σημαιάκια για κανέναν , έχω πολιτικό λόγο και αν θες δεν είμαι Ντορική, απλά επισημαίνω τα κακώς κείμενα, αν αυτό είναι έγκλημα ναι τότε πρέπει να με κρεμάσουν.

 28. Dimi avatar
  Dimi 01/07/2010 15:21:04

  H Νέα Δημοκρατια είναι ενήμερη γιά την Soft ψηφοθηρική διαφήμιση: «Αδεια Διαμονής Για τους Μακράν Διαμένοντες»;; Ragoussis on Οverdrive! Hmm..

 29. Thomas avatar
  Thomas 02/07/2010 13:32:18

  ΔΗΑΝΑ-ΠΟΛΑΝ-ΕΝΕΚ-ΔΙΚΤΥΟ 21
  εμπρός για το νέο PolitBuro=Πολιτική Επιτροπή του Κ.Κ.Σ.Ε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.