Εκλογές και κρίση θα σαρώσουν το πολιτικό σκηνικό
03/05/2014 08:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκλογές και κρίση θα σαρώσουν το πολιτικό σκηνικό

Η γέννηση του καινούργιου θα έχει πολλές ωδίνες αλλά οι πραγματικοί πατριώτες εύχονται να επικρατήσει ο ενάρετος κύκλος απέναντι στη μπαχαλοποίηση του συστήματος ή στην επικράτηση της διαπλοκής.

Ο πολιτικός μετασχηματισμός είναι προ των πυλών και το διατυμπανίζουν νυχθημερόν σε μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ, αρκεί να διαβάσει κανείς τα κείμενά τους προσεκτικά και να είναι σίγουροι πολλοί ότι ήδη το κάνουν.

Αυτό που λέμε ότι συμβαίνει εδώ και δύο χρόνια αλλά όλο παίρνει αναβολές, ίσως το δούμε να εξελίσσεται μέσα στο κατακαλόκαιρο. Και ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις ίσως το δούμε να τραβάει μέχρι τις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Αυτό που λέμε ότι θα συμβεί είναι η μετά – μεταπολίτευση, η Νέα Μεταπολίτευση, το νέο σκηνικό που θα σαρώνει τα παλαιά (και ίσως παλαιολιθικά) κόμματα και θα αναδείξει τους νέους παίκτες στην πολιτική σκακιέρα των επόμενων ετών.

Είναι σαφές και φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού. Οι διεργασίες ξεκίνησαν στα μαγειρεία της διαπλοκής με κορυφαίους σεφ των εκδοτικών συγκροτημάτων… Ξέρουν τη δουλειά καλύτερα από τον καθένα και έχουν το Know how.... ελληνιστί την τεχνογνωσία: ρίχνουν, ανεβάζουν, αποδομούν και αναδομούν κυβερνήσεις.

Από τη μια πλευρά είναι η επιχείρηση ανοικοδόμησης μιας άλλης Ελλάδας, μιας Νέας Ελλάδας σε πιο στέρεα θεσμικά θεμέλια όπως προκύπτει από τη συνταγματική αναθεώρηση που επενδύει ο Αντώνης Σαμαράς. Και φάνηκε ποιους πείραξαν οι προτάσεις του πρωθυπουργού για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου αντέδρασε, ο δε ΣΥΡΙΖΑ σιώπησε ή μίλησε για εντυπωσιασμό. Γιατί άραγε αυτές οι δυνάμεις της συντήρησης να μη θέλουν την αλλαγή;

Από την άλλη πλευρά δυστυχώς βλέπουμε τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως είναι μέρος του πολιτικού παιχνιδιού (μην ξεχνάμε πως πολιτεύτηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου που ήταν μετρ του λαϊκισμού).

Ένα κόμμα κι ένας αρχηγός που είναι βουτηγμένοι στην πολιτική απάτη, στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού με δόλιο τρόπο. Δυστυχώς, αυτή η αριστερά ούτε προοδευτική είναι, ούτε αληθινή. Θα έλεγε κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με τα… οπίσθια της Πίπα Μίντλετον. Αν δεν το ξέρετε, η αδερφή της πριγκίπισσας Κέιτ, Πίπα, στον βασιλικό γάμο έλαμψε με την οπίσθια πλευρά της αλλά τώρα αποδεικνύεται ότι είχε βάλει ψεύτικο… πωπό.

Κάπως έτσι είναι και στον ΣΥΡΙΖΑ και να μας συμπαθάνε με τον παραλληλισμό, αλλά είναι τόσο ψεύτικοι όταν λένε ότι θα σκίσουν τα μνημόνια και θα διώξουν την Μέρκελ που προτιμάμε την Πίπα… Μίντλετον.

Αλλά το πιο ανησυχητικό στην μετεξέλιξη του πολιτικού συστήματος είναι ο Νέος Μπερλουσκονισμός που αναδύεται από το Λιμάνι του Πειραιά με την υποψηφιότητα Μώραλη που στηρίζεται από Βαγγέλη Μαρινάκη (δεξιών πεποιθήσεων) και Σωκράτη Κόκκαλη (γνωστό υποστηρικτή του ΠΑΣΟΚ και ειδικά του εκσυγχρονισμού επί Σημίτη). Και να μας το θυμηθείτε. Θα δούμε κι άλλα τέτοια φαινόμενα. Κάποιοι επιχειρηματίες ήδη ετοιμάζονται να μπουν στο ενεργό πολιτικό στίβο ενώ και άλλοι άνθρωποι του αθλητισμού καλοβλέπουν τη δημιουργία κομμάτων – ομάδων.

Στον προηγούμενο πολιτικό μετασχηματισμό, μετά το 1974 δημιουργήθηκαν τα υπάρχοντα κόμματα αλλά δεν υπήρχε τέτοια απροκάλυπτη παρέμβαση επιχειρηματιών στον πολιτικό στίβο. Έχουν τόσο αποθρασυνθεί ορισμένοι που αντί να περιμένουν από τους εκπροσώπους τους, μπαίνουν και οι ίδιοι μπροστά για να ελέγξουν το παιχνίδι. Αυτή η νέα γενιά επιχειρηματιών δεν ορρωδεί προ ουδενός.

Έμπειροι αναλυτικές υποστηρίζουν ότι το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών θα είναι τέτοιο που θα δείξει το δρόμο για το μετασχηματισμό των κομμάτων αλλά και την ανασύνταξη των παρατάξεων. Σε αυτό το πλαίσιο θα δούμε και… τερατογεννέσεις και κάποιοι θα επιχειρήσουν να δούμε και ένα συνδυασμό Ποταμιού-Ελιάς από τα δεξιά, αλλά με άρωμα εφοπλισμού!

Θυμηθείτε τι έγραφε το ΒΗΜΑ την Κυριακή:

«....Προσκείμενοι στις δύο παραδοσιακές και άλλοτε ηγεμονεύουσες νεοδημοκρατικές πολιτικές οικογένειες «ψιθυρίζουν» τα βράδια ότι η Νέα Δημοκρατία θα υποστεί ήττα αντίστοιχη εκείνης του ΠΑΣΟΚ το 2012 και ότι από το βράδυ των ευρωεκλογών θα τεθούν σοβαρά πολιτικά θέματα. ..Μάλιστα, θέτουν και εκλογικά όρια δράσης. Αν η Νέα Δημοκρατία υπολείπεται περισσότερο από τρεις μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ τότε, όπως λένε άσπονδοι φίλοι του Πρωθυπουργού, θα εγερθεί μείζον θέμα για την κυβέρνηση και τον κ. Σαμαρά. Στο περιβάλλον της οικογένειας Μητσοτάκη μιλούν για ανοίγματα, καλοβλέπουν Το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη και καλλιεργούν σενάρια για νέες συμμαχικές κυβερνήσεις. Ο πατριάρχης της οικογένειας λέγεται ότι έχει εμμονές με τον δικαστή και διατελέσαντα για έναν μήνα πρωθυπουργό κ. Π. Πικραμμένο..."

Οι εκλογές της 25ης Μαΐου είναι πολύ κρίσιμες και αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν πολλοί. Η πρώτη φάση της κρίσης επισκιάστηκε από το δίλημμα «διάσωση ή χρεοκοπία» και από την αντίθεση «μνημονιακοί - αντιμνημονιακοί». Στις δίδυμες δεύτερες εκλογές του Μαϊου και Ιουνίου του 2012, κυριάρχησε το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή».

Η κρίση και το μνημόνιο έφερε τα πάνω-κάτω στο σύστημα με μόνη σταθερά, όσο και εάν ξενίζει ορισμένους, τη ΝΔ και την κεντροδεξιά! Κι αυτό το οφείλει στον Αντώνη Σαμαρά που κατάφερε να κρατήσει όρθιο το κόμμα, ακόμη κι αν οι πορφυρογέννητοι τον υπέσκαπταν.

Όμως, τώρα τα πάντα μεταβλήθηκαν και η χώρα είδε να γεννιούνται τόσα πολλά κόμματα που ποτέ άλλοτε δεν έχει ιστορικά καταγραφεί!

Οι απόπειρες πολλές, από τους «58», την Ελιά, το Ποτάμι, τις δεξιές παραφωνίες του Καμμένου, του Πολύδωρα, του Ψωμιάδη έως το ανησυχητικό που παραπέμπει σε μία ελληνική εκδοχή του Μπερλουσκονισμού, την ευθεία εισβολή επιχειρηματιών στον στίβο της πολιτικής, ενώ παραμένει ακόμα δυνατή η Χρυσή Αυγή.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για φαινόμενα που εξηγούνται από την επίδραση που άσκησε και ασκεί εξελισσόμενη η οικονομική κρίση στο σώμα της πολιτικής. Από την κάλπη θα οριστεί το μέλλον αυτού του τόπου και η αναμέτρηση είναι η πιο κρίσιμη των τελευταίων δεκαετιών, όσο και να μην το καταλαβαίνουν πολλοί!

Αυτή η γέννηση του καινούργιου θα έχει πολλές ωδίνες αλλά όλοι οι σοβαροί άνθρωποι, οι πραγματικοί πατριώτες σ’ αυτή τη χώρα εύχονται να επικρατήσει ο ενάρετος κύκλος απέναντι στη μπαχαλοποίηση του συστήματος ή στην επικράτηση της διαπλοκής. Το μπάχαλο θα φέρει τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω και θα θρέψει φαινόμενα όπως αυτά του ευρωσκεπτικισμού, του φασισμού, των άκρων.

Η δε επικράτηση της διαπλοκής θα δημιουργήσει απλά μια μετά-μεταπολίτευση που δεν θα διαφέρει καθόλου απ΄ αυτά που ζούμε τα τελευταία 40 χρόνια.

Ήρθε λοιπόν η ώρα για την μετεξέλιξη της πολιτικής ζωής από αυτούς που μπορούν και θέλουν να συστρατευτούν σε μια νέα Εθνική Ιδέα, σε μια νέα Ελλάδα η οποία θα κάνει πραγματικότητα τα όνειρα των πραγματικών Ελλήνων για μια σύγχρονη, ισχυρή και ακηδεμόνευτη χώρα. Όποιος έχει τα κότσια και την καρδιά μπορεί να φυλάττει Θερμοπύλες.

Υ.Γ. Περιττό να επαναλάβουμε ότι μέσα στο σκηνικό που διαμορφώνεται η ΝΔ ή θα αλλάξει ή θα πεθάνει

ΣΧΟΛΙΑ

 1. MCA avatar
  MCA 03/05/2014 09:23:25

  Δύσκολο να γίνει αυτήν την στιγμή συστράτευση με την μορφή των μεγάλων κομματικών παρατάξεων του παρελθόντος.Οι δύσκολες οικονομικές, κοινωνικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Η μόνη διέξοδος είναι η συνεργασία μεταξύ κομμάτων.

 2. Άλυτη εξίσωση avatar
  Άλυτη εξίσωση 03/05/2014 10:00:12

  Xαχαχαχα!!! Το βιολί βιολάκι τους οι αστείοι Αρλεκίνοι! Μιλάει και το Βήμα κι ...εύχεται τάχα μου, '' να επικρατήσει ο ενάρετος κύκλος απέναντι στη μπαχαλοποίηση του συστήματος και στην επικράτηση της διαπλοκής.'' Μα αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να τα κλείσουνε τα ...μαγαζιά οι Εθνικοί μας Κατσαπλιάδες. Ποιόν κοροϊδεύουν σήμερα πια; Άραγε δεν κατανοούν, πόσο πολύ ποθούμε να τους εξαφανίσουμε ως συνεργούς της καταστροφής; Το ξέρουνε καλά, όμως σφυρίζουν αδιάφορα και ... λιβανίζουν υστερόβουλα, για να εξασφαλίσουν περαιτέρω την παρασιτική τους επιβίωση. Τι κρίμα! Δεν πουλάει και δεύτερη φορά το ίδιο παραμύθι. Και ακριβώς από όλους ετούτους τους αδίστακτους και διαπλεκόμενους εις τους αιώνες των αιώνων Φαρισαίους, πρέπει ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ Ν΄ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ. Γι αυτό κι οι επερχόμενες εκλογές μαζί με τις επόμενες Εθνικές, θα΄ναι πραγματικά από τις πλέον κρίσιμες που έχουμε ζήσει.

 3. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 03/05/2014 11:20:21

  EAN ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΡΚΕΛΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟ , ΛΕΕΙ Α Κ Ρ Ι Β Ω Σ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟ 1980. ΜΙΛΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΓΡΑΨΕΙ ΠΙΣΤΑ. Υ.Γ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΤΗΣ ΙΔΙΑΣ -ΣΧΕΔΟΝ- ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ .

 4. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 03/05/2014 11:32:45

  ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ. ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΒΛΗΘΕΙ . Η ΚΡΙΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΝΕΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ . ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ, ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΘΑ ΠΑΙΧΤΟΥΝ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ,ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ. Π.Χ. ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΞΙΑ. ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ.

 5. PHANTOM avatar
  PHANTOM 03/05/2014 11:37:35

  Εκπληκτικο!!! Το προβλημα ειναι τα συμφεροντα του Μαρινακη και του Κοκκαλη στον Πειραια που εκφραζονται στο προσωπο του Μωραλη.Μαλιστα..Κατα τα αλλα κουβεντα για τον Μιχαλολιακο, τον πλεον ανεπαγγελτο πολιτικο που δεν εχει ουτε μισο ενσημο και ο λογος του ειναι χειροτερος απο μαυρογυαλουρο.Κουβεντα για την επιλογη Μιχαλολιακου απο τους μαγκες του Μαξιμου. Ξερετε, η κριτικη κανει καλο, δεν θα παθουν τιποτα εκει στο Μαξιμου αν καποια στιγμη αποφασισετε να πειτε τα πραγματα με το ονομα τους.

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ PHANTOM 03/05/2014 16:42:35

   Ο ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ,ΣΕ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ . ΟΙ ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΚΑΛΑ. ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙΣ ΤΟ ΣΩΒΡΑΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΒΒΑΤΑ.

 6. JIM BEAM avatar
  JIM BEAM 03/05/2014 11:53:47

  Μετα τις εκλογές το πρώτο μέλημα θα πρέπει να ειναι η διάλυση των κομματικών μηχανισμών της μεταπολίτευσης, ο αποχωρισμός των συνδικαλιστών απο τα κόμματα και ο εξορθολογισμος του κράτους στα πρότυπα των δυτικών κοινωνιών. Η ανάπτυξη θέλει ανάλογο περιβάλλον, οι επενδυτές χρειάζονται συνθήκες αντίστοιχες με τον υπόλοιπο κόσμο, οι νόμοι πρέπει να ειναι παρόμοιοι με του υπολοίπου πολιτισμένου κόσμου. Δεν μπορεί να μην εργάζεται κανείς και να ζουν όλοι απο το δημόσιο είτε εώς υπάλληλοι, είτε ως συνταξιούχοι, είτε ως επιχειρηματιες. Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού θα φέρει τέλος στις πελατιακες σχέσεις, στα ρουσφέτια και στην παντοδύναμια μηχανισμών που ελέγχουν το δημόσιο ( συνδικαληστες κλπ). Επίσης σημαντικό ειναι να χτίσουμε και νέα πρότυπα συμπεριφορών, κοινωνικής καταξίωσης και επιχειρηματικότητας. Πρέπει να γίνουμε κοινωνία ουσίας και όχι επιφάνειας, πρέπει να λειτουργεί το σύστημα για όλους με ίσους όρους, χωρίς παρεμβάσεις. Ο λόγος που δεν έχει προχωρήσει στους δημόσιους οργανισμούς η μηχανογράφηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών για την εξυπηρέτηση του πολίτη ειναι η Αγωνία της μεσολάβησης ! Πρέπει να εξαρτάται απο κάποιον η οποία σχέση με το σύστημα για να κανείς την νόμιμη δουλειά σου ! Και αυτό ξεπερνιέται με λαδομα ή πολίτη ομηρία ..... ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΕΤΣΙ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΑΙΖΟΝΕΤΕΣ, BMW και PRADA αλλά να μην δουλεύουμε. ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, και ο θεός να βάλει το χέρι του !!!!

 7. η Dimi avatar
  η Dimi 03/05/2014 12:00:50

  “Οι ωδίνες της διαδικασίας ωρίμανσης. Οι άνθρωποι κάνουν πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες για ν’ αποφύγουν αυτά που φοβούνται, από το ν’ αποκτήσουν τα όλα όσα επιθυμούν.” ~Νταν Μπράουν (GoodReads database)

 8. Marcelos avatar
  Marcelos 03/05/2014 12:44:00

  Για να αλλάξει η κατάσταση πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες πρωτίστως οι πολίτες. "Αρπαχτές", "δημοσιοϋπαλληλίκι", να "βολευτώ" εγώ και οι άλλοι ας πάνε να κουρεύονται, να μου γίνει η δουλειά μου, δηλώνω πάντα το αφορολόγητο όριο, επιδιώκω για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μου να πληρώνομαι "μαύρα", αποκρύπτω αυθαιρεσίες, λαδώνω και λαδώνομαι προκειμένου να επισπεύσω ή να παρακωλύσω διαδικασίες κτλ. κτλ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΙΨΟΥΝ! Για τα παραπάνω δεν μας φταίει καμία Μέρκελ και αν δεν τα αλλάξουμε δεν γινόμαστε ποτέ κράτος όσα δισεκατομμύρια και να πέσουν από οπουδήποτε...

 9. Χρήστος avatar
  Χρήστος 03/05/2014 12:46:58

  "Κάποιοι επιχειρηματίες ήδη ετοιμάζονται να μπουν στο ενεργό πολιτικό στίβο ενώ και άλλοι άνθρωποι ...." Ρίξτε μια ματιά στους υποψήφιους δήμαρχους της περιφέρειας για να δείτε πόσοι είναι επιχειρηματίες. Εχουν μυριστεί πολύ φαγητό για την επόμενη εξαετία

  • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
   Γιάννης Αυλακιώτης @ Χρήστος 03/05/2014 16:39:45

   φίλε μου, να κατεβαίνουν μόνο δημόσιοι υπάλληλοι και παπάδες κατ΄ εσένα για δήμαρχοι

 10. Μαρκος avatar
  Μαρκος 03/05/2014 13:27:28

  Οποιος γνωριζει ελαχιστα απο φυσικη γνωριζει οτι για να δημιουργηθει κατι καινουργιο πρεπει το προηγουμενο καθεστως να καταστραφει.Πραδειγμα ειναι οι φυσικες φωτιες των δασων.Ολα τα αλλα ειναι μπαλωματα.

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Μαρκος 03/05/2014 16:44:33

   ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΔΗΛΑΔΗ 30 ΧΡΟΝΙΑ ?

   • Μαρκος avatar
    Μαρκος @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 03/05/2014 17:04:09

    Η απαντηση ειναι να ερθει γρηγορα η καταστροφη.

    • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
     ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Μαρκος 03/05/2014 20:17:08

     ΤΙ ΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΕΜΟ ?

     • Μαρκος avatar
      Μαρκος @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 04/05/2014 13:00:43

      “Ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μάχαιραν” (Ματθ. ι’ 34-37)

 11. luma avatar
  luma 03/05/2014 13:37:35

  Κάπου άκουσα ότι η βάση της νέας ανάπτυξης θα είναι τα αυθαίρετα "επιχειρηματικού χαρακτήρα" στον αιγιαλό.

 12. πολίτης avatar
  πολίτης 03/05/2014 13:52:00

  Aυτό το καινούριο μοιάζει με το μωρό της Ρόζμαρι; Είναι αστειότητες να υποστηρίζετε ότι το κατεστημένο της χώρας δεν υποστηρίζει την κυβέρνηση με νύχια με δόντια. Τους εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή, άσχετα με το γεγονός πως αν πάψει, τότε θα αναθεωρήσουν τη στάση τους. Το να μπουν τα κακώς κείμενα στη θέση τους, δεν είναι το ζητούμενο αυτής της πολιτικής και όποιος δεν το πιστεύει δεν έχει παρά να δει τα μέτρα που παίρνονται. Θα με πείσετε να ακολουθήσω το καινούριο που ευαγγελίζεστε με 400 ευρώ μισθό και σύνταξη πείνας στα 70; Και θέλετε και να με ονομάσετε πατριώτη και συνετό άνθρωπο αν δεχτώ αυτήν την καταδίκη; Λοιπόν με τη θεωρία σας είμαι άπατρις και μπαχαλάκιας επειδή δε συναινώ και καμαρώνω γι΄αυτό.

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ πολίτης 03/05/2014 16:49:46

   ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ .ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑΣ ΜΑΓΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΣΒΥΝΑΜΕ ΜΟΝΟΜΙΑΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΜΑΣ. ΑΥΤΑ ΠΕΡΙ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΛΙΩΣΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ, ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΓΑΝΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ,ΔΕΝ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ

 13. Θόδωρος 17.06.2014 avatar
  Θόδωρος 17.06.2014 03/05/2014 14:55:37

  Ο κόσμος που ταλαιπωρείται από την οικονομική στενότητα δεν έχει πια εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. Εκτός από τους συριζο-πασόκους και πολλούς ΔΥ που ψηφίζουν Σύριζα (τους τρελο-διεθνιστές δεν τους βάζω γιατί είναι εκτός συναγωνισμού) για τους γνωστούς και χιλιο-ειπωμένους λόγους, οι υπόλοιποι συν-Έλληνες δεν εμπιστεύονται πια τους πολιτικούς. Άρα δεν τους ενδιαφέρουν κι οι εκλογές. Αν ανησυχούσαν για κάτι είναι η πτώχευση του κράτους και οι τράπεζες. Τώρα που τακτοποιήθηκαν κι αυτά, είναι πιο χαλαροί στο τι θα ψηφίσουν, όσοι ψηφίσουν.. Αν ο ΑΣ συνεχίσει να είναι σοβαρός πολιτικός και ξαναφτιάξει την Ελλάδα (έστω και σιγά-σιγά, αν και το καλύτερο θα 'ταν πιο γρήγορα), τότε θα ξαναρχίσει να τον εμπιστεύεται ο κόσμος. Χρειάζεται χρόνος να ξαναπιστέψεις. Δεν ήταν ο ΑΣ που πρόδωσε τον Ελλ. Λαό, αλλά "μαζί με τα ξερά..". Ίσως και γι' αυτό κάποιοι προσπαθούν και θα προσπαθήσουν να τον συκοφαντήσουν, να τον "κάψουν" τελικά. "Πως θα 'ταν δυνατόν να παραμείνει αυτός κι όχι εμείς στη νέα εποχή? Κι αν αρχίσει και τον εμπιστεύεται ο κόσμος, άντε να τον ξεκουνήσεις μετά! Εμείς τελειώσαμε έτσι!" σκέφτονται. Δυστυχώς ο κόσμος, οι καθημερινοί άνθρωποι, δεν αλλάζουν εύκολα, ούτε στις συνήθειες, ούτε στις πεποιθήσεις. Ούτε τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, να έχουν ταχεία αντίληψη των πραγμάτων και να αποφασίζουν γρήγορα. Αλλιώς θα πίστευαν πολλοί περισσότεροι την προσπάθεια του ΑΣ. Χρειάζεται χρόνος, αυτόν που παν να στερήσουν τώρα από τον ΑΣ.. Υ.Γ. Το ότι ακόμα και εδώ μέσα στο antinews με την γνωστή ποιότητα των περισσότερων σχολιαστών του, κάποιοι δεν καταλαβαίνουν στοιχειώδη πράματα για την οικονομία και είναι βαθιά συντηρητικοί, αποδεικνύει ότι δεν μπορείς να περιμένεις πολλά από τον πολύ κόσμο. Δεν είναι αυτές που πιστεύουν οι περισσότεροι οι απαιτήσεις της νέας εποχής, δεν εννούν να καταλάβουν ότι αυτά τα χρόνια ζούμε την -πολύ αργοπορημένη- μετεξέλιξη του Ελληνικού Έθνους στη νέα κατάσταση. Σαν μια βιολογική εξέλιξη¨: Αν δεν γίνει, δεν επιβιώνει ο οργανισμός. Μια κατάσταση που -όχι ο Τσίπρας- ούτε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρώσος ή ο Κινέζος Πρόεδρος δεν είναι ικανοί να αναστρέψουν. Θα το κάνουμε εμείς, η τελευταία τρύπα του ζουρνά?! "Είναι καλύτερη η νέα κατάσταση?" ΌΧΙ! Αλλά η "τελευταία τρύπα του ζουρνά" μπορεί να την αλλάξει? Ίσως τώρα που θα παν στην Ευρωβουλή οι Συριζαίοι να τους τα πρήξουν κι εκεί, μπας και αλλάξει κάτι. Εδώ αρκετά τους ακούσαμε και μας τα πρήξαν, να τους δω μάγκες και στους ξένους, όχι μόνο εκεί που τους "παίρνει".

  • Simon Bolivar V avatar
   Simon Bolivar V @ Θόδωρος 17.06.2014 03/05/2014 16:04:18

   Στέκομαι στην πρώτη παράγραφο σου και ρωτώ ποια θα είναι η επαγγελματική ομάδα που θα στηρίξει την ΝΔ και γιατί. Θα είναι αρκετή ? Δηλαδη το ποσοστο του Συριζα πως προκύπτει μονο απο τους ΔΥ

   • Θόδωρος 17.06.2014 avatar
    Θόδωρος 17.06.2014 @ Simon Bolivar V 03/05/2014 16:26:29

    1. Η "επαγγελματική ομάδα" που θα στηρίξει την ΝΔ είναι το σύνολο όλων εκείνων των Πατριωτών Ελλήνων απ' όλες τις επαγγελματικές ομάδες που ονειρεύονται μια σύγχρονη Ελλάδα, που "ανήκει στην Δύση". Όσο θα μεγαλώνει αυτή η ομάδα, τόσο πιο επαρκής θα γίνεται. Χρειάζεται πίστη σ' αυτό που κάνει ο ΑΣ, ένα δυνατό Έθνος με συνειδητοποιημένους πολίτες, που οι πολιτικοί ταγοί του θα εφαρμόζουν πρώτοι τους νόμους και τους κανόνες, δίνοντας το καλό παράδειγμα. Αν γίνουν αυτά, θα 'ρθουν και τα λεφτά μετά, οι Έλληνες δεν είμαστε τεμπέληδες. Το δύσκολο είναι ότι, ξεσκαρτάρωντας ο ΑΣ, μπορεί να μείνει "από πάγκο" στο τέλος! Θέλει καινούριο "αίμα" επειγόντως! 2. Είπα εγώ ότι το ποσοστό του Σύριζα προκύπτει μόνο από τους ΔΥ? Για ξαναδές το σχόλιο μου.

    • Simon Bolivar V avatar
     Simon Bolivar V @ Θόδωρος 17.06.2014 03/05/2014 16:31:44

     Μάλιστα σαφέστατος είσαι . Δεν απάντησες . Την μια πλευρά την στηρίζουν οι ΔΥ και την άλλη οι πατριώτες γενικά .

     • Marcelos avatar
      Marcelos @ Simon Bolivar V 03/05/2014 16:42:11

      Όλοι οι πασόκοι Δ.Υ πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και όλοι οι νεοδημοκράτες Δ.Υ πήγαν στον Καμμένο. Για αυτό άλλωστε και αυτά τα δύο κόμματα, όπου σταθούν και όπου βρεθούν διαμηνύουν στους Δ.Υ ότι: "μισθολογικά θα επανέλθετε στο 2009 και θα σας επιστρέψουμε και όλα τα επιδόματα που σας κοπήκαν". Κατάλαβες, τα επιδόματα για έγκαιρη προσέλευση, για φαξ, για καφέ στο κυλικείο και τα λοιπά γνωστά... 850.000 δημόσιοι υπάλληλοι (μισθούς πληρώνει το κράτος πάνω από ένα εκατομμύριο) και οι οικογένειές τους είναι σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος...

     • Θόδωρος 17.06.2014 avatar
      Θόδωρος 17.06.2014 @ Simon Bolivar V 03/05/2014 17:43:28

      Η απάντηση σου είναι, πιστεύω, εσκεμμένα παραπλανητική για τους αφελείς (που ψηφίζουν βεβαίως-βεβαίως), και ενεργείς στα πλαίσια ενός διχαστικού ψευδο-διεθνισμού που μάλλον πρεσβεύεις. Προσωπική μου γνώμη, μεσιέ μπολιβάρ.. Ας είναι. Οι αναγνώστες των λόγων μας ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους και τι τους συμφέρει να γίνει τελικά..

     • Simon Bolivar V avatar
      Simon Bolivar V @ Θόδωρος 17.06.2014 03/05/2014 18:17:44

      Προσπερνάω τα παχιά λόγια του αέρα και δίνω παράδειγμα μπας και πάει η κουβέντα παρακάτω. Υπάρχουν 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη στον ΟΑΕΕ που περιμένουν μια ρύθμιση από την κυβέρνηση . Τίποτα . Απεναντίας μόνο απειλές για κατασχέσεις. Έχεις να δώσεις κάποιο παράδειγμα? Μόνο με το χαρτζιλίκι στον ένστολο θα πάει το πράγμα? Κάποτε οι αγρότες έβγαζαν ΝΔ τώρα? Κλάδοι εργαζομένων παραδοσιακοί σύμμαχοι φεύγουν . Αυτά τέλος από μένα.

     • Θόδωρος 17.06.2014 avatar
      Θόδωρος 17.06.2014 @ Simon Bolivar V 03/05/2014 19:38:22

      Απ' ό,τι ξέρω, ρυθμίσεις οι ΕΕ μπορούν να κάνουν με τα ταμεία τους κατά μόνας. Που είναι το πρόβλημα? Εκτός κι αν με το "ρύθμιση από την κυβέρνηση" εννοείς να τους τα χαρίσει! Άλλο αυτό.. Αλλά υποψιάζομαι ότι όσοι από τους ΕΕ που λές, έχουν να δώσουν και το κρύβουν, μάλλον δεν θα τους γίνει η χάρη.. Οι αγρότες τι πάθαν και δεν θα ψηφίσουν ΝΔ, όπως λές? Που πληρώνουν χαράτσι 2€ το στρέμμα? Ποιοι κλάδοι εργαζομένων παραδοσιακοί σύμμαχοι φεύγουν? Μην πιστεύεις την προπαγάνδα του καθενός.. Το οικονομικό μοντέλο στην Ελλάδα αλλάζει. Τα παλιά "χατήρια" πέθαναν. Γι' αυτό η ΝΔ είναι ποσοστιαία εκεί που είναι. Αν έλεγε κι αυτή "λεφτά υπάρχουν" θα 'χε κι αυτή 44%. Αλλά αυτό που γίνεται είναι σωστό και ο ΑΣ δεν πρέπει να διστάσει στιγμή. Πρόταση: Ας κοιτάξουν οι ΕΕ π.χ. να προσαρμοστούν στην νέα κατάσταση, αλλιώς θα τους κλείσουν οι πολυεθνικές.

 14. Marcelos avatar
  Marcelos 03/05/2014 15:06:23

  Να δημιουργηθεί το "καινούριο" και καλώς να δημιουργηθεί. Να δημιουργήσει ο Αντώνης Σαμαράς το καινούριο πατριωτικό κόμμα (Νέα Ελλάδα, Νέα Πατρίδα ή όπως θα λέγεται), να τον στηρίξω! Αν πάω όμως στην ιδρυτική διακήρυξη π.χ. στο ΣΕΦ ή στο ΟΑΚΑ ή οπουδήποτε, να έχει υπόψιν ότι θέλω να δω και καινούρια "υλικά". Γιατί άμα δω πρώτη γραμμή τον Αβραμόπουλο, τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, τον Κεφαλογιάννη, τον Βαρβιτσιώτη και όλο το αφανγκατέ της σημερινής Νέας Δημοκρατίας να αναγγέλλει "αγκαλιασμένο" το καινούριο κόμμα που θα μας σώσει, ειλικρινά σας μιλάω θα γίνει της κακομοίρας...

  • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
   Γιάννης Αυλακιώτης @ Marcelos 03/05/2014 16:37:47

   αναγγέλλοντας ότι "θα γίνει της κακομοίρας" υποθέτω ότι αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχετε θέση στη "νέα Ελλάδα". τραμπουκοειδή κλπ, στη χρυσή αυγή παρακαλώ.

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Marcelos 03/05/2014 16:52:51

   ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ ΠΡΟΤΙΜΑΣ ? ΤΥΠΟΥ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ ,ΜΑΚΡΗ η ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ? ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ.

   • Επισκέπτης avatar
    Επισκέπτης @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 03/05/2014 17:08:02

    To παλιό το δοκιμάσαμε και απέτυχε. Εκτός κι αν 40 χρόνια δεν σε έπεισαν. Καινούριο δεν μπορεί να υπάρξει από το ίδιο πολιτικό σύστημα και από τους ίδιους ανθρώπους.

    • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
     ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Επισκέπτης 03/05/2014 20:27:24

     ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ , ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ. Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ.

 15. Γιάννης Αυλακιώτης avatar
  Γιάννης Αυλακιώτης 03/05/2014 16:35:11

  αναφέρεις τους επιχειρηματίες ως μιάσματα... έτσι θα πάει μπροστά η παράταξη; υποτίθεται ότι είμαστε η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη. αν θέλετε να κάνετε κάτι καλό για την παράταξη βοηθήστε να τη φέρουμε κοντά στις ιδεολογικές της ρίζες και όχι να παραμένουμε του κρατιστικού ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80. ακόμα και σήμερα υπάρχει ρουσφέτι και παρακώλυση του επιχειρείν. ο σκορδάς τα λέει, όχι εγώ. ξυπνήστε, η φουστανέλα και το εθνοθρησκευτικό παραλήρημα δε συμβαδίζουν με το ευρωπαϊκό προφίλ της "νέας Ελλάδας". και κόψε με άμα δε σου αρέσει.

 16. εκ/κος avatar
  εκ/κος 03/05/2014 16:38:43

  Αυτό να το πείτε και σε όλους τους γονείς που έδωσαν τα πάντα για να περάσουν τα παιδιά τους Πανεπιστήμιο και τώρα σε νόμο για τις λαϊκές ιδρύουν Νομικές ιδιωτικές σχολές για να αποκαταστήσουν την πελατεία τους.Τα κανάλια σιωπούν...

  • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
   Γιάννης Αυλακιώτης @ εκ/κος 03/05/2014 18:42:28

   καλά κάνουν και τις ιδρύουν. υπέρ των ιδιωτικών επιχειρήσεων είμαστε.

   • takis 400 avatar
    takis 400 @ Γιάννης Αυλακιώτης 03/05/2014 20:15:32

    και για να εχουμε καλο ρωτημα,αφου καλα κανουν,γιατι το περνανε στα μουλωχτα?κανε μας τη χαρη και μην γινεσαι προκλητικος

    • Marcelos avatar
     Marcelos @ takis 400 04/05/2014 13:09:07

     Takis, η χώρα κάποτε πρέπει να ξεφύγει από τις κομμουνιστικές δομές (κρυφές και φανερές) που καλλιεργήθηκαν και γιγαντώθηκαν μετά το 1981... Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, στην Ελλάδα να μην υπάρχουν... Σε όλη την Ευρώπη είναι ανοιχτά τα καταστήματα 24 ώρες καί τα Σαββατοκύριακα, στην Ελλάδα να μην είναι... Σε όλη την Ευρώπη είναι ανοιχτά όλα τα επαγγέλματα, στην Ελλάδα είναι "κλειστά"... Σε όλη την Ευρώπη προτρέπεται η ιδιωτική πρωτοβουλία, στην Ελλάδα όποιος θέλει να γίνει επιχειρηματίας είναι κατευθείαν "νταβατζής", "διεφθαρμένος", "λαμόγιο", "του συστήματος" κτλ. κτλ. Δεν μπορεί η χώρα να κυβερνάται από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ... Αυτό πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει.

    • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
     Γιάννης Αυλακιώτης @ takis 400 04/05/2014 18:03:55

     προκλητικός είσαι όταν ζητάς να προστατεύονται κυφήνες.

  • Marcelos avatar
   Marcelos @ εκ/κος 04/05/2014 13:03:43

   Σε ΌΛΕΣ τις πολιτισμένες χώρες υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια που δίνουν πτυχία ισάξια με αυτά των κρατικών πανεπιστημίων! Στην Ελλάδα γιατί να μην υπάρχουν δηλαδή, επειδή καταντήσατε τη χώρα το τελευταίο προπύργιο του κομμουνισμού όπου βασιλεύουν οι συντεχνίες και τα συνδικάτα, ειδικά μέσα στα ΑΕΙ/ΤΕΙ;;;

 17. foros1 avatar
  foros1 03/05/2014 17:22:36

  το "καινούργιο" δεν αφορά μόνο τα στελέχη πρώτης γραμμής. ακόμη και σήμερα βάζουμε για διοικητές οργανισμών τα αποτυχημένα πολιτικά φιλαράκια μας, τους γνωστούς μας με τους παχυλούς μισθούς μέλη σε 3-4 ΔΣ οργανισμών, τους συγγενείς μας σε προσωποπαγείς θέσεις .... σίγουρα το καινούργιο δεν είναι πάντα καλύτερο, αλλά ας γίνει μια διασπορά ρόλων και σε άλλους με διαφανή κριτήρια επιλογής...

 18. Ο Λούμπεν avatar
  Ο Λούμπεν 03/05/2014 18:44:58

  Να τονίσουμε εδώ, ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον Σαμαρά και στην Ν.Δ. Δηλαδή αυτό το οποίο έχει αποτελέσει πολλές φορές σύνθημα στο παρελθόν, για όλους τους αρχηγούς του κόμματος "δεν φταίει αυτός αλλά είναι μόνος του, δεν τον βοηθάνε" δεν πείθει πια κανέναν. Όποιος δεν μπορεί να βάλει τάξη σε ένα κόμμα, είναι άστοχο να το επιδιώκει για όλη την Ελλάδα!

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Ο Λούμπεν 03/05/2014 20:29:14

   ΣΩΣΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ.

   • Ο Λούμπεν avatar
    Ο Λούμπεν @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 04/05/2014 16:54:17

    Φυσικά και έχει σχέση καί με τον Σαμαρά καί με το δίλλημα το οποίο θέτει το άρθρο. Μπορείς να υποστηρίζεις ότι η Ν.Δ. αποτελεί το πολιτικό κόμμα το οποίο θα δρομολογήσει τις αλλαγές για την νέα εποχή. Μπορείς να υποστηρίξεις ότι για τα προβλήματα στην εξέλιξη της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων ευθύνονται οι συνεργάτες του Σαμαρά και όχι αυτός ο ίδιος. Αλλά δεν μπορείς να υποστηρίζεις καί τα δύο ταυτόχρονα!

 19. Διογένης avatar
  Διογένης 03/05/2014 18:48:30

  Πολύ ωραίο και πολύ επίκαιρο άρθρο. Ας πάρουμε όμως ορισμένα πολιτικα δεδομένα που ήδη διαφαίνονται για την αυριανή ημέρα. 1) Το ΠΑΣΟΚ θα πέσει σαφώς κάτω του 10%. Αυτό θα επιταχύνει τα διαλυτικά φαινόμενα. Καταρχάς και πριν από αυτό, να αναλογισθούμε το εξής: Είναι η πρώτη φορά από το 1974 που δεν θα υπάρχει σε γενικές εκλογές (βουλευτικές ή ευρωεκλογές) ψηφοδέλτιο με το όνομα "ΠΑΣΟΚ"! Στην ουσία δηλαδή το ΠΑΣΟΚ ήδη δεν υπάρχει και μένει απλώς κάποια στιγμή να συνταχθεί και η ληξιαρχική πράξη θανάτου. Πιθανότατα αυτό να συμβεί μετά τις ευρωεκλογές. 2) Η ΝΔ φαίνεται όλο και πιθανότερο να έλθει πρώτη. Αυτό θα αποτελεί το απόλυτο χαστούκι και για τους εξυπνάκηδες του ΣΥΡΙΖΑ, και για την διαπλοκή. Η ΝΔ του Σαμαρά πρέπει να έρθει πρώτη στις ευρωεκλογές, ώστε να φτιάξει το παιχνίδι με δικούς της όρους. Και μια ψήφο διαφορά ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ήττα. Διότι θα δώσει πλείστες αφορμές στους διάφορους να την αποδομήσουν. Εάν αυτό επαληθευθεί (αν είναι δηλαδή πρώτη η ΝΔ), τότε θα γίνουν ταυτόχρονα δύο βήματα. Το ένα θα είναι η διάλυση του ΠΑΣΟΚ και το άλλο η... διάλυση της ΝΔ! Ναι, όσο οξύμωρο και να ακούγεται, πρωτιά της ΝΔ θα φέρει πιο κοντά τη διάλυσή της. Αυτό, διότι πρώτο δεν θα είναι το κόμμα που έφτιαξε ο Καραμανλής ο Α΄, αλλά το κόμμα που πήρε από την μνημονιακή απαξίωση ο Σαμαράς. Σε πρακτικούς όρους, θα εχει περισσότερη αυτοπεποίθηση και έδαφος ο Σαμαράς να διαλύσει-μετεξελίξει μια ωραία μέρα τη ΝΔ σε "Νέα Ελλάδα" ή ο,τιδήποτε άλλο. 3) Κάνουμε όλοι μας ένα μεγάλο λάθος. Θεωρούμε την οποιαδήποτε μετεξέλιξη των πραγμάτων ότι θα φέρει με μια αυτόματη περίπου διεργασία τις δυνάμεις της αρετής στο προσκήνιο. Καθόλου δεν συμβαίνει αυτό. Το ίδιο λάθος κάναμε και μετά τις 29 Νοεμβρίου. Θεωρούσαμε ότι με την επικράτηση Σαμαρά θα επικρατούσαν αυτομάτως οι δυνάμεις της αρετής έναντι των δυνάμεων του "κακού". Η πορεία των πραγμάτων έδειξε ότι δεν συνέβη αυτό. Εκ των υστέρων πιστεύω ότι ήταν και αδύνατον να συμβεί. Οι ανθρώπινες-πολιτικές-κοινωνικές-οικονομικές σχέσεις είναι τελικά τόσο περίπλοκες, που θα πρέπει να ξεχάσομε μια καλή μεσσιανισμούς που τόσο κακό έκαναν στην ελληνική πολιτική. Από τον Ελ. Βενιζέλο μέχρι το Κ. Καραμανλή τον Β΄, τον ΓΑΠ έως και τον Σαμαρά υπήρξαν προσδοκίες "μεσσιανικού" τύπου. Ήταν αυτές ακριβώς που ώθησαν πολλούς από εμάς του "ακραιφνείς" (και ειλικρινείς) σαμαρικούς του 2009 να μην ψηφίσουμε ΝΔ το 2012, για τον λόγο ακριβώς ότι διαψεύσθηκαν. Ενήλικοι ήμασταν, ξέραμε ότι δεν έπρεπε να τις έχουμε, όμως τις είχαμε και τις είχε ενισχύσει και η δύσκολη αντιμνημονιακότητα του Σαμαρά των ετών 2010-2011. Δεν λέω ότι κακώς ήμασταν αντιμνημονιακοί, λέω όμως ότι κακώς είχαμε μεσσιανικού τύπου προσδοκίες. Δηλαδή, ότι ένας Σαμαράς μπορούσε με "θαυματουργικό" τρόπο να εξαλείψει το Μνημόνιο. 4) Το ίδιο πράγμα δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα συμβεί και τώρα. Δηλαδή ότι το "καινούργιο" θα είναι αυτομάτως "καλό". Η περίπτωση Μαρινάκη-Κόκκαλη-Μώραλη το αποδεικνύει. Αυτοί οι τύποι προσποιούνται το "καινούργιο" και τους "άφθαρτους", ενώ στην πραγματικότητα είναι εκπρόσωποι του σκληρότερου, φθαρμένου, προμνημονιακού κατεστημένου. Θα ξεγελαστεί ο κόσμος; Θα φανεί από το ποσοστό που θα πάρει ο Μώραλης. Είναι πολύ κρίσιμο να δείξει ωριμότητα ο κόσμος και να μην τους ψηφίσει. 5) Πώς λοιπόν θα διασφαλίσουμε ότι θα επικρατήσει η αρετή έναντι της κακίας; Δεν υπάρχει τρόπος. Θα είναι ένας διαρκής αγώνας. Αν η ΝΔ αλλάξει όνομα δεν θα είναι αρκετό αυτό από μόνο του για να πούμε ότι έρχεται κάτι καινούργιο. Η συγκεντρωτικότητα του Σαμαρά ατυχώς θα αποτρέψει τις μεγάλες μάζες να οργανωθούν σε μεγάλο κόμμα μεταπολιτευτικού τύπου. Θα συνεχίσει να λειτουργεί με μια κλειστή ομάδα ανθρώπων και θα συνεχίσουν όλα να περνούν από τα χέρια του. Αυτό είναι και καλό, αλλά θα είναι κακό, διότι δεν θα επιτρέψει την δομική ανάδειξη των υγιών δυνάμεων στη χώρα. Αν λοιπόν σε κάτι πρέπει να στοχεύσει πια ο Σαμαράς την επομένη των ευρωεκλογών (που πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσει έστω και με μια ψήφο διαφορά για να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων), είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες, οι οποίες θα επιτρέψουν ανάπτυξη των υγιών δυνάμεων στη χώρα. Το κακό είναι ότι σήμερα τον στηρίζει από πλευράς "συστήματος" και "κατεστημένου" ό,τι χειρότερο υπάρχει στην χώρα. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα. Όμως ας μην γελιόμαστε για τις ικανότητες του ανδρός. Όταν τον έβλεπα να κάνει τα χατήρια του Βενιζέλου, σκεφτόμουν ότι όπως έκανε τα χατήρια των δανειστών και τελικά ξεδόντιασε το Μνημόνιο, έτσι αύριο θα ξεδοντιάσει και το ΠΑΣΟΚ και την διαπλοκή. Για το ότι θα τους ξεδοντιάσει λοιπόν δεν έχω αμφιβολία. Αν κάπου έχω αμφιβολία είναι για το καινούργιο σύστημα που θα χτιστεί αύριο. Θα είναι ένα σύστημα δομικα υγιές; Πολύ αμφιβάλλω, διότι λείπει αυτή τη στιγμή (όχι από τον Σαμαρά, αλλά γενικά από τη χώρα) το σωστό πρότυπο (εννοώ τον αγγλικό όρο paradigm). Άρα, τι να χτίσει για το αύριο; Ούτε ο ίδιος το γνωρίζει, ούτε κανένας άλλος αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρουμε ακριβώς ως κοινωνία τι θέλουμε για το αύριο. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα.

  • panas avatar
   panas @ Διογένης 04/05/2014 12:46:51

   Μια μικρή παρατήρηση: Αγγλικός όρος ο "paradigm";; Έλεος... Θυμάμαι και εγώ μια ολόκληρη σειρά από παραδόσεις σε τμήμα φιλοσοφίας σε γερμανικό πανεπιστήμιο αναφορικά στην ερμηνεία του ελληνικού "Paradigma" και το πόσο σημαντικό ήταν ο όρος γι' αυτούς, αλλά να μην ακυρώσουμε την ελληνικότητα του όρου, επειδή αρκετοί γηγενείς εκπαιδευτικοί μας δεν μπορούν ίσως να ανταπεξέλθουν επάξια στο χρέος τους...

 20. Κυψελιώτης avatar
  Κυψελιώτης 04/05/2014 18:25:40

  Αν ακούει κάποιος απο τη ΝΔ να αφήσουν τα άκρως επικίνδυνα σενάρια που απεργάζονται κάποιοι απίθανοι και έχουν να κάνουν με την απαγόρευση καθόδου στις εκλογές της ΧΑ. Δεν θέλουμε εδώ να γίνουμε Ουκρανία

 21. Ρηνα avatar
  Ρηνα 05/05/2014 09:25:32

  Το κακο με τους Ελληνες ειναι οτι πιστευουν στο οτι ο καθενας ο,τι δηλωσει ειναι.... Τα πολλα κομματα που εχουν εμφανιστει, τους δινουν την εντυπωση οτι μπορουν και να κυβερνησουν κιολας. Αν ησαν σε θεση οι ψηφοφοροι να γνωριζαν απο κοντα τι ανθρωπακια τα απαρτιζουν και τι προσωπικες φιλοδοξιες υπηρετουν, θα ετρεχαν και δεν θα εφταναν. Εχουμε στη κυριολεξια "ξυσει πατο" στο υλικο αυτων που καλουνται να μας κυβερνησουν και το χειροτερο ακομα ειναι πως κλεινουμε για μια ακομα φορα τα ματια μας και τραβαμε για τον Καιαδα, ερμαιοι των προσωπικων μας παθων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.