Εις μνήμην Τάκη Ζήση
29/04/2014 23:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εις μνήμην Τάκη Ζήση

O Τάκης (Παναγιώτης) Ζήσης, Λοχίας ασυρματιστής στην Αλβανία, με πλάκα τα γαλόνια. Είναι καβγατζής και αθυρόστομος, μα σαν τον βρεις στις καλές του, μπορεί να του πάρεις και το βρακί...

Ας έχει ο Παντοδύναμος καλά το ... Google. Τα πάντα μπορεί να βρει κανείς εκεί. Έτσι και κάποιοι φίλοι βρήκαν και μου έστειλαν ένα απόσπασμα από το βιβλίο "Ας μη βρέξει ποτέ" για την ιστορία του ΕΔΕΣ και το οποίο αναφέρεται στην δράση του πατέρα μου, Παναγιώτη (Τάκη) Β. Ζήση.

Ας μου επιτρέψετε λοιπόν να αναφερθώ για μία φορά στην οικογενειακή μου ιστορία. Αναφέρει το απόσπασμα:

"…Εδώ στην Καρδίτσα την Μεγάλη Πέμπτη του Πάσχα 1941, μια ημέρα μετά την είσοδο των Γερμανών στην Πόλη, δυο νεαροί φίλοι, ο Παυσανίας Χρ. Βησσαρίου, βοηθός στο μπακάλικο του πατέρα του και ο Νικήτας Αναγνώστου, τελειόφοιτος της Νομικής, γόνος μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της Πόλης, γυρίζοντας από τη βόλτα τους μέχρι το μύλο του Παρθένη, απ’ τον στύλο του ηλεκτρικού, στη γωνία του καροποιείου αδελφών Θέου, όπου οι Γερμανοί είχαν τοποθετήσει πινακίδες από αλουμίνιο, για τις μονάδες κατοχής, απέσπασαν την μεγαλύτερη. Την πήρε ο Παυσανίας και κρυφά έκανε δύο σέσουλες, απ’ τις οποίες σώζεται ακόμα η μία.

Άλλος ακόμα «τρελός», ο Παναγιώτης Β. Ζήσης, Λοχίας ασυρματιστής στο Βορειοηπειρωτικό Έπος, όταν γύρισε στην Καρδίτσα κουβαλώντας στην πλάτη του, σαν πολύτιμο λάβαρο, τον ασύρματο της Υπηρεσίας του, βάλθηκε απόπασχα, να ακούει το B.B.C. και τις κυριότερες ειδήσεις του, αντέγραφε και με κεφαλαία γράμματα έκανε δυο – τρία αντίγραφα. Άγρια μεσάνυχτα τα τοιχοκολλούσε στις κολώνες της πλατείας Μεταξά (τώρα Ελευθερίας).

Εις μνήμην Τάκη Ζήση 56195 photo

....Και μαζί με τον Ίλαρχο και η Ομάδα διοίκησης του Λόχου. Επικεφαλής ο Φωκίωνας Μπίτσιος κι ας παίρνει για πρώτη φορά «το βάπτισμα του πυρός». Του έχει μεγάλη αδυναμία ο Χαρβαλάκης και σαν τον φωνάζει «Φώκο» στάζει μέλι η γλώσσα του.

Εδώ κι ο Τάκης (Παναγιώτης) Ζήσης, Λοχίας ασυρματιστής στην Αλβανία, με πλάκα τα γαλόνια. Είναι καβγατζής και αθυρόστομος, μα σαν τον βρεις στις καλές του, μπορεί να του πάρεις και το βρακί. Τον περιγελάμε ότι είναι αρχηγός των διαβιβάσεων. Μα που ασύρματοι και τηλέφωνα. Εδώ έχει δύο νιάνιαρα αντάρτες για συνδέσμους σε ώρα ανάγκης και σε τούτη τη μάχη, μπρος στο χρέος κουβάλησε τραυματία, κυριολεκτικά στην πλάτη του, πάνω από μισό χιλιόμετρο.

Εις μνήμην Τάκη Ζήση 56197 photo

Στους ολμίσκους ο Γιάννης Ματζιάρας και ο Λιώνιας (Λεωνίδας) Αντωνιάδης γνωστός και από τη μάχη στον Αρχάγγελο Πρέβεζας. Στο συσσίτιο ο Λίβας (Τάκης Μανώλης) μάγειρας ο Δήμος Γραββάνης και φούρναρης ο Βασίλης Μπετσούνης. Κι επικεφαλής στα μεταγωγικά ο Λαοκράτης (Θωμάς Κόκκορας) με δύο βοηθούς, τον Βασίλη Κρομμύδα και έναν άλλον....

Για τις ανάγκες της Σχολής Νοσοκόμων ταξίδεψε στην Αθήνα ο Μένιος Θεολόγης , όπως γράφει σε πρόχειρες σημειώσεις του, μαζί με τον Κώστα Σαφαρίκα. Εκεί συναντήθηκαν με τον Τάκη Ζήση και αγόρασαν φάρμακα, στη μαύρη αγορά, κυρίως κινίνα και αντεμπρίνες. Την εποχή εκείνη αυτά ήταν τα φάρμακα για όλες τις αρρώστιες..."

Εκείνος ο ασύρματος έχει μεγάλη ιστορία. Έψαχναν οι του ΕΑΜ να βρουν ποιος κολλούσε στους στύλους τις ανακοινώσεις του BBC. Τελικά ανακάλυψαν τον πατέρα μου και απαίτησαν να τον στρατολογήσουν. Εκείνος αρνήθηκε, τον επικήρυξε η ΟΠΛΑ και τότε το έσκασε και πήγε στον "Ιερό Λόχο" του Ζέρβα.

Κάποτε όμως ο ασύρματος χάλασε. Κατέβηκε λοιπόν στην Αθήνα κρυφά ο πατέρας μου να τον φτιάξει, αλλά το ραντεβού του αποδείχτηκε συνεργάτης των Γερμανών και τον περίμενε η ... Γκεστάπο. Συνελήφθηκε, καταδικάσθηκε σε θάνατο και απέδρασε από τις φυλακές Αβέρωφ μέσα στην αναταραχή από την παράδοση των Ιταλών.

Εις μνήμην Τάκη Ζήση 56196 photo

Στη μεγάλη πείνα στην Αθήνα κατέβηκε να πάρει τον ξάδερφό μου στην Καρδίτσα. Όταν πήγε να ανεβεί στο τρένο στο Σταθμό Λαρίσης με το παιδί στην αγκαλιά, Γερμανός συνταγματάρχης τον έσπρωξε για να ανεβεί στο τρένο. Και τότε ο Τάκης (Τακούσης) Ζήσης τον σφαλιάρωσε κανονικά. Τα έχασε ο Oberst, τρελάθηκε. Αλλά ώσπου να συνέλθει ο πατέρας μου το είχε σκάσει. Αλλά ποιος να θυμάται και τι για την τρέλα του πολέμου. Μακάρι να είχα κρατήσει σημειώσεις από όσα μου έλεγε κατά καιρούς.

Να μου επιτρέψετε τώρα να πω και κάτι άλλο. Αργότερα στον Εμφύλιο, ο Πατακός, που ήταν ίλαρχος στην Λάρισα, "απελευθέρωσε" την Καρδίτσα από τους αντάρτες. Έμεινε στο πατρικό μου σπίτι.

Αμέσως μετά το πραξικόπημα ήρθε στην Καρδίτσα μεταξύ άλλων για να «στρατολογήσει» τον πατέρα μου που είχε μεγάλο κύρος και επιβολή στην Θεσσαλία. Ο πατέρας μου αρνήθηκε να πάει, έγινε ψιλοχαμός, η μάνα μου έκλεγε ότι θα μας εξορίσουν όλους και τελικά τον φόρτωσαν σε ένα τζιπ και τον πήγαν στον Πατακό. Και τι του είπε; «Χαιρετίζω τον Στελάρα που πολεμήσαμε μαζί τους κομμουνιστές. Δεν χαιρετίζω αυτούς που κατέλυσαν την Δημοκρατία". Όλη την δικτατορία την περάσαμε πουλώντας Tupperware οικογενειακώς για να την βγάλουμε. Οργανώναμε και παρτίδες πόκας για να παίρνουμε την γκανιότα.

Αργότερα , στα μαύρα μετεμφυλιακά χρόνια, προσπαθούσε να απελευθερώσει αριστερούς από το Μακρονήσια και έλεγε ότι εγώ πολέμησα με το όπλο και τις ιδέες μου, όχι ύπουλα και μπαμπέσικα.

Kαι ήταν ο μόνος που πήγε να συμπαρασταθεί στον Χαρίλαο Φλωράκη στην μεγάλη δίκη στην Λάρισα την δεκαετία του πενήντα.

Και επί επταετίας έκρυψε στο σπίτι του βουλευτή της ΕΔΑ της περιοχής για να μην τον πιάσουν τις πρώτες ημέρες και γλιτώσει το ξύλο.

Εις μνήμην Τάκη Ζήση 56198 photo

Αυτός ήταν ο πατέρας μου. Πατριώτης με το όπλο στο χέρι (και όχι φρου φρου και αρώματα), έφτασε στο απόσπασμα για την Ελλάδα, αλλά δεν ήταν βαμμένος αντικομουνιστής, ούτε πολούσε ποτέ μούρη για όσα έκανε. Έχυσε το αίμα του για την Ελλάδα στην μάχη, αλλά μέχρι να φύγει από τον κόσμο αυτό ήταν υπέρμαχος της λησμοσύνης του παρελθόντος και της ενότητας όλων των Ελλήνων.

Αν δεν το καταλάβατε ακόμα αυτό εννοώ σαν "Νέο Πατριωτισμό". Έναν πολύ παλαιό, αρχέγονο και αναλλοίωτο Πατριωτισμό, που δεν έχει καμία σχέση με τους πουλώντες πατριωτισμό τοις μετρητοίς και με δόσεις σήμερα

Βασίλης Π. Ζήσης

ΥΓ. Οι Γερμανοί του έκαναν συνεχώς εικονικές εκτελέσεις. Όταν λοιπόν τον ρώτησα μια φορά τι έκανε όταν πήγαν να τον πάρουν για πρώτη φορά μου απάντησε: “έβαλα πρώτα τα παπούτσια και μετά τις κάλτσες”.

[photo_5]

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 30/04/2014 06:54:37

  Συγκινητικό. Να τον θυμάσαι και να τον τιμάς Βασίλη. Όσο για το " Είναι καβγατζής και αθυρόστομος, μα σαν τον βρεις στις καλές του, μπορεί να του πάρεις και το βρακί" ... κάποιον μου θυμίζει!

 2. gikon avatar
  gikon 30/04/2014 07:46:53

  Βίοι παράλληλοι, για έναν Αθηναίο του Εθνικού Στρατού, με συμμετοχή στον Γράμμο, που μετά τον εμφύλιο βοήθησε κι αυτός, όσο μπορούσε, άδικα κατατρεγμένους, κομμουνιστές φίλους του. Τον πατέρα μου. Να 'μαστε καλά, να τους θυμόμαστε με αγάπη.

 3. Vesper avatar
  Vesper 30/04/2014 08:25:47

  Γενναίος Έλληνας. Να τον θυμάσαι με περηφάνια διότι το ΑΞΙΖΕΙ. Και Έλληνας μιας εποχής που δείχνει να πέρασε. Κι αυτό είναι που με ενοχλεί διαβάζοντας τέτοιες ιστορίες Ελλήνων. Γιατί να μην μπορούμε να έχουμε και σήμερα τις αξίες, ανθρώπων σαν τον πατέρα σου και άλλους ίδιους Έλληνες. Θα ήταν όλα διαφορετικά. Γιατί;

  • Factorx avatar
   Factorx @ Vesper 30/04/2014 08:31:17

   Γιατί δεν μπορούμε; Η ίδια φύτρα είμαστε. Αρκεί να απαλλαγούμε από τους γνωστούς. Να επιβάλουμε εμείς τις ιδεολογικές και θεσμικές αλλαγές

   • Vesper avatar
    Vesper @ Factorx 30/04/2014 08:41:02

    Διότι φίλε, εμείς δείχνουμε έτοιμοι και πρόθυμοι να συμβιβαστούμε με τον κάθε "Στελάρα". Ενώ ο πατέρας σου και οι όμοιοί του, αντιδρούσαν αλλιώς στους "Στελάρες". Τέλος πάντων. Με φόρτισε πολύ αυτή η ιστορία και αν συνεχίσω μπορεί να γράψω πράγματα που δεν κάνει να τα λέμε, τέτοια εποχή και σε τέτοια περίοδο. Γερός να είσαι, να τον θυμάσαι και να τον τιμάς.

 4. Δρυς avatar
  Δρυς 30/04/2014 08:30:43

  Αξιοθαύμαστος άνθρωπος, όντως με αξίες. Ας τον είναι καλά εκεί που είναι. Το δίδαγμά του όπως το βλέπω εγώ, είναι να έχεις τέτοιες επιλογές, που να μη μπορούνε να σε χτυπήσουν ούτε μετά θάνατον.

 5. Tassos avatar
  Tassos 30/04/2014 08:40:35

  Είσαι από καλή φύτρα.

 6. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 30/04/2014 09:18:57

  "έβαλα πρώτα τα παπούτσια και μετά τις κάλτσες" Συγκλονιστική απάντηση Βασίλη. Όχι τάχα μου εγώ είμαι γενναίος , χτενίστηκα και σηκώθηκα ατάραχος. Βαριά κληρονομιά να έχεις τέτοιους γεννήτορες.

 7. Wolf avatar
  Wolf 30/04/2014 11:43:37

  Να τον θυμάσαι και να τον τιμάς Βασίλη. Αυτοί οι ΑΝΤΡΕΣ, έδωσαν ότι είχαν και δεν είχαν στην πατρίδα, σ αντίθεση με κάποιους άλλους που μόνο έπαιρναν και παίρνουν.

 8. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 30/04/2014 12:13:41

  Μεγάλο πράγμα να μπορούν να υπερηφανεύονται οι γονείς για τα παιδιά τους,μεγαλύτερο ακόμη,να υπερηφανεύονται τα παιδιά για τους γονείς τους και ιδίως για τον πατέρα τους... Το βιβλίο του Σ.Τσαμπηρά κυκλοφορεί,μπορεί να το βρεί κάποιος;

  • Factorx avatar
   Factorx @ Κυθήριος 30/04/2014 12:46:46

   Μπορείς να το κατεβάσεις από το διαδίκτυο, αλλά καλό είναι να το αγοράσουμε για να τον ενισχύσουμε

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Factorx 30/04/2014 13:15:38

    Ευχαριστώ.

 9. Μ.Ο. avatar
  Μ.Ο. 30/04/2014 14:37:56

  !!!!! Τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά!

 10. πΔπ avatar
  πΔπ 30/04/2014 15:04:00

  Ζωή σε σας. (απ' το εγγόνι μιας συναγωνίστριας του ΕΔΕΣ)

 11. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 30/04/2014 15:27:38

  Ο πατέρας μου συνήθιζε να κλείνει τις κουβέντες του μ' αυτή τη φράση : '' αυτά που ζήσαμε εμείς , να μη τα ξαναζήσει άνθρωπος ... '' . Πολεμιστής στην Αλβανία , μετέπειτα στον εμφύλιο με τον Εθνικό Στρατό , είχε στάση ζωής τη λήθη του παρελθόντος και την ενότητα , βοηθώντας όπου και όποιον μπορούσε . Ο Πατριωτισμός είναι αγνός και ανιδιοτελής . Αυτό ήταν και αυτό είναι . Οι φωνές και οι ύβρεις είναι για να σκεπάζουν την απουσία του . Να είστε καλά κ. Ζήση , να θυμάστε τον πατέρα σας !

 12. η Dimi avatar
  η Dimi 30/04/2014 16:14:14

  “Eυτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι.” ~Θουκυδίδης

 13. ΚΜ avatar
  ΚΜ 30/04/2014 16:32:43

  Ευχαριστούμε για την σημερινή ανάρτηση. Η ιστορική μνήμη, και δή μέσα από προσωπικές ιστορίες, είναι φάρος.

 14. Άλυτη εξίσωση avatar
  Άλυτη εξίσωση 30/04/2014 17:02:19

  Πολύ συγκινητικό αφήγημα. Το μεγαλειώδες Αλβανικό έπος, είναι η απόδειξη αυτού που μπορούμε να επιτύχουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ. Τα αδιανόητα μπορούμε. Η σπαρακτική κατάντια του Εμφύλιου σπαραγμού, είναι η απόδειξη οτι παρασυρόμενοι από ξένα συμφέροντα, εύκολα γίνεται ν΄αυτοκαταστραφούμε. Ποτέ λοιπόν ξανά ''εχθροί'', μιας και πολύ καλά το ξέρουμε οτι η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, αγωνίζεται, θυσιάζεται και προσκυνά τις ίδιες αξίες και τα ίδια ιερά. Ακόμα κι αν διαφωνούμε ως προς το μονοπάτι που θα βγάλει στο φως, ο σκοπός μας είναι πάντα ο ίδιος. Μόνο οι τυφλά φανατικοί κι οι υστερόβουλοι, αρνούνται να το αναγνωρίσουν.

 15. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 30/04/2014 17:10:58

  Συγχαρητήρια! Είναι πράγματι, βαρειά κληρονομιά να έχεις τέτοιον πατέρα. Και ο δικός μου, ασυρματιστής στην Αλβανία ήταν, με το σύνταγμα που μπήκε στην Κορυτσά. Μάλλον θα τα' χαν πει με τον δικό σου. Το συνήθιζαν οι ασυρματιστές του Μετώπου, μεταξύ τους, στην ανάπαυλα.

 16. m.x. avatar
  m.x. 30/04/2014 19:11:27

  Συγκινητική εξομολόγηση. Τα λόγια είναι περιττά.

 17. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 30/04/2014 20:22:56

  ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ,ΝΑ ΤΟΝ ΘΥΜΑΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΤΙΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗ, ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΑ ΤΟ ΦΥΛΑΞΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ ,ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ.

 18. δημης avatar
  δημης 30/04/2014 21:01:49

  "ΑΜΕΣ ΔΕ ΓΕΝΝΩΜΕΘΑ ΠΟΛΛΩ ΚΑΡΡΟΝΕΣ";;;;;;;;;;;;; ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ....

 19. victoria (true) avatar
  victoria (true) 30/04/2014 21:34:21

  Και μετά λένε δεν παίζει ρόλο το γονίδιο! :-)

 20. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 01/05/2014 06:25:24

  Πόσο μου θυμίζει την ιστορία του πατέρα μου!!

 21. Όγδοος avatar
  Όγδοος 01/05/2014 10:43:54

  Μπραβο!Η οικογενειακη ιστορια ειναι η μεγαλυτερη δυναμη-ασπιδα για τα δυσκολα μονοπατια

 22. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 01/05/2014 17:41:03

  Εγώ θα γράψω για τη δική μου οικογένεια. Παππούς και απτέρας στον ΕΔΕΣ. Παππούς καταδικάστηκε σε θάνατο από τους κομμουνιστές. Μου έμεινε το παράσημο του πατέρα μου. ΧΕΣΜΕΝΟ ΤΟ ΕΧΩ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΟΥΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ. Το έχω κρατήσει για το δείξω στο παιδί μου και να του θυμίζω να μη ξαναπιαστεί ποτέ πια κορόϊδο κανενός αριστεροδεξιού ης Αθήνας. ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΔΕΣ (και τονΕΛΑΣ) ΧΕΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΩ. Μια ζωή κορόϊδα δεξιοί. -Για να διορίζει ο Αβέρωφ και ο Καλογιάννης κομμουνιστές. - Για να κυβερνούν οι κομμουνιστές. - Για να έχουν μέγαρα και πολυκατοικίες οι κομμουνιστές. - Για να στέλνουν σε αγγλοσαξωνικά πανάκριβα πανεπιστήμια τα παιδιά τους οι κομμουνιστές. Άϊ στο διάολο ΟΛΟΙ. Αριστεροί και δεξιοί του Κράτους της Αθήνας. Ποιός νοιάζεται πια για τις ψευτιές του Κράτους της Αθήνας;

 23. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 01/05/2014 21:13:34

  Αγαπητέ, "Τι να λέμε". Δεν λέω ότι έχεις άδικο, τουναντίον μάλιστα! Αυτό που με ξενίζει είναι η στοχοποίηση του όρου "Το Κράτος των Αθηνών"! Και να ξεκαθαρίζω, ζω στην Αθήνα, δεν είμαι Αθηναίος, δεν γεννήθηκα στην Αθήνα, κατάγομαι από την Ήπειρο, παρά ταύτα το Κράτος των Αθηνών δεν ευθύνεται για καμιά κακοδαιμονία. Ίσως να φταίνε οι Πρωθυπουργοί και Υπουργοί οι οποίοι προέρχονται και από την Πελοπόννησο και από την Κρήτη και από τη Μακεδονία και από άλλα μέρη. Η φράση "το Κράτος των Αθηνών", οδηγεί συνειρμικά στον θρίαμβο (είτε με τον ένα τρόπο ,είτε με τον άλλο), όλων αυτών που δικαίως βρίζεις και λοιδορείς . Η Ελλάδα είναι μία και αδιαίρετη, τα καθίκια είναι πολλά και θα πρέπει να τα απομονώσουμε και εξουδετερώσουμε με κάθε τρόπο!

 24. JIM BEAM avatar
  JIM BEAM 02/05/2014 12:56:30

  ελπίζω να του μιάσουμε και να μην ξαναζήσουμε τα ίδια !!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.