Εγώ είμαι Ολυμπιακός, Δεληκάρης, Μιχαλολιάκος
14/05/2014 20:26
Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εγώ είμαι Ολυμπιακός, Δεληκάρης, Μιχαλολιάκος

Ο Ολυμπιακός δεν είναι κόμμα. Δεν είναι πολιτική παράταξη. Δεν θέλουμε να είναι. Δεξιοί, αριστεροί, ψηλοί, κοντοί, κάθε απώτερης καταγωγής ανήκουμε στην ομάδα μας και μας ανήκει...

Εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 1970, στα 88 στρέμματα στον Κορυδαλλό, δίπλα από τις φυλακές, υπήρχε ένα κατηφορικό γηπεδάκι γεμάτο πέτρες κι έναν βράχο μες στη μέση. Εκεί παίζαμε μπάλα οι μικροί, γιατί το μεγάλο χωμάτινο γήπεδο, που δεν είχε βράχο για σταθερό κι ακλόνητο συμπαίκτη, ήταν κατειλημμένο από τους μεγάλους του «Αετού» και της «Θύελλας». Λέω πάντα ότι όποιος μάθει μπάλα σε κατηφορικό γήπεδο με κοτρόνες όλα τα μπορεί.

Είμαι, φυσικά, Ολυμπιακός, Θρύλος, ΟΣΦΠ. Παππούς λιμενεργάτης, πατέρας τεχνικός στον ΟΛΠ, Αμφιαλιώτες, κι εγώ γέννημα θρέμμα Κορυδαλλιώτης. Τι θα ήμουν, Εορδαϊκός; Σαν τώρα θυμάμαι να περπατώ κρατώντας το χέρι της μάνας μου, καλοκαίρι στο Δημοτικό Θέατρο, και να πίνω εντυπωσιασμένος νερό, από ένα θαύμα «διαστημικής τεχνολογίας» για εμάς που σ’ εκείνη τη χωμάτινη ανηφόρα είχαμε ψυγείο πάγου, από έναν από τους ψύκτες που είχε βάλει ο Σκυλίτσης στις πλατείες. Καμιά φορά με έπαιρνε ο πατέρας μου με τη μοτοσικλέτα στη δουλειά του, μέσα στον κραταιό τότε ΟΛΠ, να δω το «Καλυψώ» του Κουστό ή τους θηριώδεις γερανούς, όπου δούλευαν οι Λεμονήδες, ο Γιώργος βαλκανιονίκης στη σφαίρα, καλοί φίλοι και κουμπάροι μας 60 χρόνια. Ένα λιμάνι σε οργασμό ζωής, από το οποίο η οικογένειά μας έφαγε ψωμί τρεις γενιές.

Την αγαπάω και την Αθήνα, αλλά τότε για μας ήταν μακρινό ταξίδι, στεριανό. Ο Κορυδαλλός είναι η γειτονιά μου και ο ευρύτερος Πειραιάς η ιδιαίτερη πατρίδα μου. Στον μόλο, στο Πασαλιμάνι, ήταν η καλή μας βόλτα από το γυμνάσιο, όταν ιχνηλατούσαμε την αυτονομία μας στην εφηβεία. Εκεί, στα εννιά με δέκα, είχα τρεις ήρωες, τον Λεωνίδα, τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Γιώργο Δεληκάρη. Αυτόν τον διάλεξα βλέποντάς τον να παίζει στητός, ευθυτενής, παλικαρίσια. Επίθεση, επίθεση και μόνο επίθεση. ςνα Σώμα Ιππικού μόνος του.

Αγοράζαμε κάτι φιγούρες, σε κλίμακα 1/29, σαν τα παλιά καλά στρατιωτάκια της Airfix, με την εντεκάδα του Ολυμπιακού. Το πολυτιμότερο απόκτημά μου ήταν αυτή με το δεκάρι στην πλάτη και γένια. Ο αρχηγός του Θρύλου υπό κλίμακα. Κάποιες φορές, όταν μοιραζόμασταν να παίξουμε μπάλα στο κατηφορικό γήπεδο που έμοιαζε περισσότερο με νταμάρι, παίζαμε ξύλο ποιος θα κάνει τον Δεληκάρη. «Εγώ θα είμαι, ρε!» «Όχι, εγώ!» Ενίοτε η σύρραξη μετατρεπόταν σε πετροπόλεμο, άλλωστε άφθονα τα πυρομαχικά γύρω μας. Ψηλαφώντας το τριχωτό της αρβανίτικης κεφαλής μου, έχω ακόμη τα σημάδια από τη διεκδίκηση του ρόλου του μεγαλύτερου για μένα παίκτη του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο οποίος αγωνιζόταν αγέρωχα, χωρίς να ξέρει ότι κάτι πιτσιρικάδες, που σήμερα είναι μετανάστες, δικηγόροι, υπάλληλοι στη ΔΕΗ ή εργάτες, διεκδικούσαν την τιμή να τον υποδυθούν σε μια πετρώδη αλάνα.

Αυτή είναι η ιδέα της ομάδας μου. Βάλσαμο και καμάρι με τις νίκες της για τους ταπεινούς ανθρώπους των γειτονιών του Πειραιά. Της μεγαλύτερης και λαϊκότερης, της πλέον ένδοξης, που εκπροσωπεί τις απέραντες στρατιές των λαϊκών ανθρώπων του Πειραιά αλλά που, όταν κερδίζει, πανηγυρίζουν από το Πασαλιμάνι, το Πέραμα, τον Κορυδαλλό, τη Νίκαια, τον Ρέντη και το Κερατσίνι ως τη Λευκωσία, το Βερολίνο, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Τορόντο, το Σίδνεϊ, σε ποντοπόρα πλοία, παντού.

Αυτή η ιδέα δεν είναι εργαλείο πολιτικής. Κι εμείς οι οπαδοί αγαπάμε την ομάδα, τιμούμε τη διοίκηση, όταν φροντίζει την ομάδα, αλλά η διοίκηση δεν είναι ο «γραμμιτζής» μας. Δεν ταυτιζόμαστε κατ’ ανάγκην με όλες τις μη αθλητικές, πολιτικές, επιχειρηματικές ή όποιες άλλες φιλοδοξίες των διοικούντων.

Εύχομαι ο Βαγγέλης Μαρινάκης να έχει υγεία αυτός κι η φαμίλια του, να κάνει 1.000 τα πλοία του, κραταιός να συσσωρεύει πλούτο, να δίνει δουλειά σε κόσμο και ευτυχής να παρέχει τα πάντα στην ομάδα μου για να κερδίζει και σε κάθε νίκη να τον παίρνουμε στους ώμους. Εύχομαι να μείνει στην Ιστορία πιο ψηλά από κάθε άλλον πρόεδρο. Όμως ο Ολυμπιακός δεν είναι κόμμα. Δεν είναι πολιτική παράταξη. Δεν θέλουμε να είναι. Δεξιοί, αριστεροί, ψηλοί, κοντοί, κάθε απώτερης καταγωγής ανήκουμε στην ομάδα μας και μας ανήκει. Δεν μπορεί κανείς να μας μοιράσει και να μας χρησιμοποιήσει τους μεν ενάντια στους δε. Είμαστε οπαδοί της ομάδας κι όχι των πολιτικών επιλογών της διοίκησης.

Ο Πειραιάς λοιπόν έχει καλό δήμαρχο, τον Βασίλη Μιχαλολιάκο. Οταν βγήκε στις περασμένες εκλογές, του είπα: «Επίτρεψέ μου μια συμβουλή, κάνε για τον Πειραιά ό,τι ο καλός νοικοκύρης στο σπίτι του και στον κήπο του, στην οικογένειά του, φρόντισέ τον, έχε τον καθαρό, περιποιημένο, τον κήπο σου πιο πλούσιο, καλοποτισμένο». Μου απάντησε κοφτά: «Ελα σε δυο μήνες να δεις». Δεν χρειάστηκε τόσο. Ο Βασίλης είναι καλός νοικοκύρης. Έκανε δουλειά που την βλέπεις κι άλλη που δεν φαίνεται. Και θα κάνει κι άλλη. Γι’ αυτό πρέπει να ξαναβγεί, με τη βοήθεια όλων μας. Και μόλις τελειώσουν οι εκλογές, με πρωτοβουλία όλων πρέπει η διοίκηση της ομάδας μας να συμφιλιωθεί με τον δήμαρχο της πόλης μας. Αμελλητί…

Δημοσιεύεται στη "Δημοκρατία"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ 14/05/2014 21:01:37

  Ευγε Φαήλο. Βέβαια κάποια παραπολιτικά site λένε ότι κάνεις συμμαχία με την ακροδεξιά και για να το μεταφέρω ακριβώς " ΥΓ: Κάτι τύποι σαν αυτόν και τον Μιχαλολιάκο συρρικώνουν τη Νέα Δημοκρατία γι' αυτό και ο Σαμαράς τους έχει κάνει πέρα." Βέβαια αυτοι είναι οι τύποι που ντρέπονται να πουν ότι είναι Δεξιοί τόσα χρόνια στις πιάτσες και στις τοπικες όταν τους ρώταγε ο κόσμος αλλά μιλάνε περι "μεσαίου χώρου-μηδέν ιδολογία" και κάτι τέτοια....σε λίγο όπως πάνε θα κερδίσουν και την eurovision....

 2. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 14/05/2014 21:14:19

  Και το μούσι σήμερα Φαήλο,μάλλον κατάλοιπο Δεληκάρειας λατρείας;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Κυθήριος 14/05/2014 22:53:27

   Λες το υποσυνείδητο;

   • xenos avatar
    xenos @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/05/2014 02:41:43

    Μπράβο,Φαήλο για το ωραιότατο κείμενο. Εγώ,βέβαια, είμαι πράσινος (Παναθηναϊκό,εννοώ, όχι τη...χολέρα ) αλλά με τέτοια ωραία περιγραφή από σήμερα θα βλέπω με ...συμπάθεια και το Θρύλο. Η θέση σου για το σημερινό Δήμαρχο ΑΡΙΣΤΗ ! ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΜΑΘΕΙ !

 3. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 14/05/2014 23:42:32

  Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΦΑΗΛΟ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ. ΗΤΑΝ Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΩΤΕΡΟ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙΣ . ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΦΙΛΕ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗ ,ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗ. Υ.Γ. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ,ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΟ.

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 15/05/2014 08:05:41

  φαήλε, ολυμπιακός και ξερό ψωμί! και υβ τριαντάφυλλος και τάκης συνετόπουλος και λίγο παλιότερα μποτίνος, σιδέρης, πολυχρονίου, κα. να είσαι καλά

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νίκος Αργεάδης 15/05/2014 11:45:59

   Και Κελεσίδης και Γιούτσος και Παπαδόπουλος με χέρια τιτάνα, το πιο δυνάτο "αράουτ", όπως λέγαμε πιτσιρικάδες το πλάγιο και άλλοι πολλοί...

 5. ΚΟΥΡΙΑΛΟΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΑΛΟΣ 15/05/2014 12:16:47

  Έχω "κρατηθεί" πολλές φορές,για να σε συγχαρώ,αγαπητέ συνάδελφε (κ να προσελθω για να τα πουμε κ απο κοντά...). Όμως σημερα κ για το θέμα που αναλυεις κ που κ εγω όπως κ πολλοί άλλοι της δικής μου ηλικίας ( ειμαι ...λίγο μεγαλυτερός σου) αλλα κ για τα "άλλα" που σε αφορούν,λέω με παρρησία, οτι συμφωνώ απολύτως κ ειναι όλα ετσι όπως αισθάνθηκα και εγω απο τη πρώτη στιγμή. Συνυπογράφω τη κεντρική ιδέα του όλου πονήματος κ ελπίζω να τα πουμε κάποια στιγμή. Με εκτίμηση Παντα με υγεία. ( μικρός άκουσα στο ραδιόφωνο τον αγώνα Ολυμπιακός-Σάντος 2-1. Για να καταλάβεις...)

 6. NEMESIS avatar
  NEMESIS 15/05/2014 16:32:30

  "Ένα λιμάνι* σε οργασμό ζωής, από το οποίο η οικογένειά μας έφαγε ψωμί τρεις γενιές." * με τη ναυπηγοεπισκευαστικη του ζώνη (θα ελεγα εγώ) Αυτοι που εγιναν αιτια ολ΄αυτα να γινουν γαϊτανακι και πεδίο δράσης πρασινοσκωλήκων και ερυθροειδών αμοιβάδων θα πληρώσουν ποτε το τίμημα; Και μην αναφέρεις τον Σκυλίτση. Θελεις να σου προσάψουν περισσότερα;

 7. ΓΡΗΓΟΡΗς avatar
  ΓΡΗΓΟΡΗς 16/05/2014 13:34:51

  Μονο που μετα ο Δεληκαρης,πηγε στον Παναθηναικο! αρα & ο Φαηλος στα γεραματα μπορει να γινει ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΓΡΗΓΟΡΗς 17/05/2014 00:34:37

   Πολύ χλωμό...

 8. ΓΕΔΡΩΣΙΑ ΕΡΗΜΟΣ avatar
  ΓΕΔΡΩΣΙΑ ΕΡΗΜΟΣ 16/05/2014 13:51:44

  Έχω περιέργεια κε Φαήλο να σας δω να κουβαλάτε στον ώμο σας το κο Μαρινάκη. Μετά από νίκη του Ολυμπιακού, εννοείται.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΓΕΔΡΩΣΙΑ ΕΡΗΜΟΣ 17/05/2014 00:34:02

   Μην ανησυχείς. Είμαι γερό παιδί.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 18/05/2014 12:17:46

    Χαχαχαχαχα! Έλιωσα φίλε! Και μπράβο για τη θέση σου. Είσαι ντόμπρος.

 9. dimitrios avatar
  dimitrios 16/05/2014 22:21:37

  καταπληκτικός Φαήλος

 10. δημης avatar
  δημης 19/05/2014 09:48:44

  ++++++++++++++++++++++++++ http://dexiextrem.blogspot.gr/2014/05/blog-post_3613.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.