#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/01/2012 17:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Εγώ δε λογαριάζω τους λογικούς»

Τι προάλλες διάβασα ξανά το βιβλίο του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ «Πιλότος Πολέμου». Να θυμίσω ότι κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν πιλότος της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και σκοτώθηκε λίγο πριν από την λήξη του πολέμου όταν το αεροπλάνο του χάθηκε κάπου στην Μεσόγειο. Το συγκεκριμένο βιβλίο γράφηκε λίγο μετά την εισβολή των Γερμανών στην Γαλλία και την συντριπτική ήττα που υπέστησαν οι Γάλλοι.

Αντιγράφω ένα μικρό απόσπασμα το όποιο καμία σχέση δεν έχει με την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας !

“Θα μπούμε αύριο στο σκοτάδι. Ας υπάρχει ο τόπος μου, όταν  ξανάρθει η μέρα!. Τι πρέπει να κάνουμε για να τον σώσουμε; Πώς να εκφράσεις μια απλή λύση; Οι ανάγκες αλληλοσυγκρούονται. Χρειάζεται να σώσουμε την πολιτιστική κληρονομιά, χωρίς την οποία η φυλή θα στερηθεί την διάνοια της. Πρέπει να σώσουμε την φυλή, χωρίς την οποία η κληρονομιά θα χαθεί. Οι λογικοί , επειδή δεν υπάρχει τρόπο να σωθούν και τα δύο , θα επιχειρήσουν να σώσουν ή την ψυχή ή το σώμα. Αλλά εγώ δεν τους λογαριάζω τους λογικούς. Θέλω τον τόπο μου και με το πνεύμα του και με τη σάρκα του όταν θα ξανάρθει το φως. Για να δράσω για το καλό του τόπου μου, πρέπει να κλίνω κάθε στιγμή προς την κατεύθυνση αυτή με όλη μου την αγάπη...

Αφού ανήκω σε αυτούς, δεν θα απαρνηθώ ποτέ τους δικούς μου ότι και να κάνουν. Δεν θα μιλήσω ποτέ εναντίον τους μπροστά στους άλλους. Αν είναι δυνατόν να τους υπερασπιστώ, θα τους υπερασπιστώ. Αν με ντροπιάσουν θα κλείσω αυτή την ντροπή στην καρδιά μου και θα σωπάσω. Κι ότι κι αν σκέπτομαι τότε γι’ αυτούς, δεν θα πάω ποτέ μάρτυρας κατηγορίας εναντίον τους. Ένας σύζυγος δεν θα γυρίσει ποτέ από σπίτι σε σπίτι να πληροφορήσει τους γειτόνους πως η γυναίκα του είναι πόρνη. Δεν θα σώσει έτσι την τιμή του. Γιατί η γυναίκα του ανήκει στο σπίτι του . Δεν εξυψώνεται εναντίον της. Μόνο όταν γυρίσει σπίτι του έχει το δικαίωμα να εκφράσει την οργή του.

Έτσι δεν θα διαχωριστώ από μια ήττα που θα με ντροπιάσει. Ανήκω στην Γαλλία. Η Γαλλία έβγαλε ανθρώπους σαν τον Ρενουάρ, τον Πασκάλ , το Παστέρ, τον Γκιγιωμέ (συμπολεμιστής), τον Οσεντέ (συμπολεμιστής). Έβγαλε επίσης ανίκανους πολιτικούς κι απατεώνες. Αλλά μου φαίνεται πολύ εύκολο να διεκδικώ τους μεν και να αρνούμαι κάθε συγγένεια με τους δε.»

Για την αντιγραφή

Νίκος Βαρσακέλης

Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτρης Σκαμπαρδώνης avatar
  Δημήτρης Σκαμπαρδώνης 27/01/2012 19:25:18

  Κύριε καθηγητά ευχαριστώ πολύ πού μέσω τού συγγραφέα εκφράζετε τά πιστεύω μου

 2. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 27/01/2012 19:48:19

  Καταπληκτικό απόσπασμα...πόσο αισχρή φαντάζει η συμπεριφορά Ελλήνων πολιτικών (κι όχι μόνο ), αν τη συγκρίνεις με την προτελευταία παράγραφο του κειμένου...

 3. Πανδαμάτωρ avatar
  Πανδαμάτωρ 28/01/2012 07:04:39

  Θέλει μεγάλη ψυχή για να μπορείς να είσαι τόσο μεγάλο πνεύμα! Δηλαδή... να κοιτάζεις το αύριο!

 4. Νταβελιώτης avatar
  Νταβελιώτης 28/01/2012 09:08:46

  Το γεγονός ότι υπάρχουν μόνον δύο σχόλια για το άρθρο δείχνει το πόσο χαμηλά έχει πέσει ο άνθρωπος σήμερα.
  Δεν ενδιαφέρεται πλέον για την ουσία, για το μεγαλείο, για ιδανικά.
  Μέσα στην μιζέρια, στην πνευματική πτωχεία, στην ιδιοτέλεια που να βρεθεί χρόνος για τέτοια;

  Αξεπέραστα ύψη μεγαλείου ανθρώπινης ψυχής!

  Ο κόσμος μας χάνεται επειδή χάθηκαν τέτοιες ψυχές.

  Μελαγχολώ βλέποντας ότι ανήκω και εγώ σε αυτόν τον φτηνό σημερινό κόσμο.

 5. madprof avatar
  madprof 29/01/2012 17:29:18

  Εδώ χιλιάδες ένστολοι προ-φυλάσσουν τους φορείς εξουσίας, τους οποίους θα έπρεπε να είχαν ήδη συλλάβει για εσχάτη προδοσία της χώρας και των πολιτών και δεν πρόβλεψαν οι αλητήριοι, να στείλουν ένα τροχονόμο να ελέγξει την είσοδο του τούνελ, στου οποίου την έξοδο βρήκε τραγικό θάνατο ένας εκ των ελαχίστων Ελλήνων που με το πνευματικό του έργο έκανε την πατρίδα μας σεβαστή και τους πολίτες της περήφανους ανά την υφήλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.