#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/03/2012 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εγγυημένη κατώτατη σύνταξη 600 ευρώ για όλουςΣε 40-50 ημέρες έχουμε εκλογές οι οποίες μπορεί να αλλάξουν ριζικά το πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό της χώρας. Ακούμε για κούρεμα, PSI, πακέτα με λεφτά που θα έρθουν για τις τράπεζες και κάτι θολές εξαγγελίες για ανάπτυξη και σχέδια Μάρσαλ.

Όμως, όλα αυτά φαντάζουν τόσο αδιάφορα, τόσο κενά για τους απλούς πολίτες, αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν κάποιο από τα δεκάδες κόμματα. Τον συνταξιούχο ή τον μικρομισθωτό δεν τον ενδιαφέρει καν τι παίζεται στις Βρυξέλλες. Ακούνε κάτι περίεργες λέξεις όπως EFSF, ESM, PSI,ΔΝΤ, τρόικα, selective default κ.λπ. και σκέφτονται πώς θα γεμίσουν το πιάτο τους, πώς θα βοηθήσουν τα παιδιά τους. Γι’ αυτό και οι πολιτικοί που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας θα πρέπει να απευθυνθούν στον απλό πολίτη, αυτόν που στηρίζει την πραγματική οικονομία.

Τα κόμματα εξουσίας πρέπει να μιλήσουν στην καρδιά και το μυαλό των συνταξιούχων και των μισθωτών. Με προτάσεις που θα είναι εφικτό να υλοποιηθούν στην κατάσταση που είναι σήμερα η χώρα.

Ούτε να χαϊδέψουν αυτιά, ούτε να πουν ότι υπάρχουν λεφτά, ούτε να κάνουν προεκλογικές υποσχέσεις και λίγες ημέρες μετά να τις ξεχνάνε. Το παιχνίδι παίζεται στον πραγματικό στίβο της κοινωνίας, στο σπίτι του καθενός κι όχι στα υπουργεία και στις αίθουσες της Βουλής.

Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα και θα κληθεί να κυβερνήσει με άδεια ταμεία και μια χώρα υπό διάλυση. Τι θα μπορούσε άραγε να κάνει μέσα στις 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησής της;

Το πρώτο που θα κάνει είναι να ασχοληθεί με τους συνταξιούχους, διότι εκεί υπάρχουν μεγάλα δράματα και μεγάλες διαφορές, ειδικά στις συντάξεις του δημοσίου τομέα. Το έχει δηλώσει άλλωστε ο ίδιος ο Α. Σαμαράς που είπε πρόσφατα ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι "να αποκατασταθούν οι αδικίες με τις χαμηλές συντάξεις, μέχρι τα 700 Ευρώ".

Σύμφωνα με πληροφορίες του Antinews, η ΝΔ αντιμετωπίζει ήδη ευνοϊκά πρόταση που θα εγγυάται κατώτατη σύνταξη για τους δεινά δοκιμαζόμενους με το μνημόνιο συνταξιούχους.

Σήμερα στο ΙΚΑ η κατώτερη σύνταξη είναι 486 ευρώ και η ανώτερη είναι 2770 ευρώ, τεράστια η διαφορά και δείχνει και την κοινωνία των δύο άκρων που στήνεται σιγά – σιγά. H ΝΔ σκέφτεται λοιπόν να προτείνει κατώτερη εγγυημένη σύνταξη της τάξης των 600 ευρώ. Να μην μπορεί δηλαδή κάποιος να έχει χαμηλότερο από 600 ευρώ εισόδημα ώστε και να είναι σε θέση να ζήσει με σχετική αξιοπρέπεια και να μπορεί να πληρώσει τα χαράτσια που του έχουν επιβληθεί.

Και πώς θα μπορούσε να βρει τα λεφτά που θα απαιτηθούν, θα ρωτήσει, φυσικά, κάποιος.

Σε περιπτώσεις ανθρώπων που ζουν με 480 ευρώ δεν μπορεί να λες από πού θα βρεθούν τα λεφτά. Πρέπει να βρεθούν, αλλιώς οδηγούμε χιλιάδες συνταξιούχους στην εξαθλίωση και στο ψάξιμο των σκουπιδιών. Και φυσικά κανείς δε θέλει να δει τον πατέρα, το θείο, τον παππού, το φίλο να ψάχνει στους σκουπιδοτενεκέδες.

Τα απαραίτητα κονδύλια θα μπορούσαν λοιπόν θα μπορούσαν να βρεθούν με δύο τρόπους: Πρώτον με το να επιβληθεί ανώτατο πλαφόν στις κρατικές συντάξεις και δεύτερον να καταργηθεί η δεύτερη κρατική σύνταξη.

Η ανώτατη κρατική σύνταξη είναι σήμερα 2770 ευρώ το μήνα και θα μπορούσε να γίνει, για παράδειγμα, 2.000 ευρώ.  Άδικο μεν για κάποιους που έχουν δώσει ένσημα για τόσο υψηλούς μισθούς, δίκαιη όμως η αναδιανομή εισοδήματος για ένα τέτοιο σκοπό.

Θα μπορούσε λοιπόν η πρόταση να λέει ότι επιβάλλεται πλαφόν 2.000 ευρώ και τα χρήματα που θα εξοικονομήσει το κράτος να τα αναδιανείμει στις κατώτερες συντάξεις που θα τις εγγυηθεί και δε θα χωρούν μειώσεις.

Ορισμένα στοιχεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόταση.

Το 60% των συνταξιούχων στην χώρα, δηλαδή περίπου 1,8 εκατ. Έλληνες παίρνει σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Συνολικά οι συνταξιούχοι υπολογίζονται σε τρία εκατομμύρια (1.000.000 στο ΙΚΑ, 800.000 του ΟΓΑ, 400.000 στον ΟΑΕΕ και οι υπόλοιποι σε Δημόσιο και άλλα Ταμεία)

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι 20 χιλιάδες συνταξιούχοι της ΔΕΗ και του ΟΤΕ παίρνουν σύνταξη πάνω από 2.000 ευρώ.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι περίπου μισό δις ευρώ δίνεται σε «μαϊμού» συνταξιούχους. Περίπου 40.000 συμπολίτες μας έπαιρναν μέχρι πρότινος συντάξεις για ανθρώπους που πιθανότατα έχουν πεθάνει. Αυτά μονάχα τα λεφτά να δίνονταν για κατώτερη εγγυημένη σύνταξη θα είχε υλοποιηθεί η πρόταση.

Κανείς δεν θα έλεγε όχι σε μια πρόταση που δίνει ελπίδα και αξιοπρέπεια σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς μάλιστα να αυξηθεί η δημόσια δαπάνη.

Προσθετικά η νομοθετική πρωτοβουλία θα μπορούσε να λέει ότι δε μπορεί οι βουλευτές να παίρνουν υπερβολικές συντάξεις και μάλιστα με ελάχιστα χρόνια στο κοινοβούλιο. Σήμερα η ανώτερη σύνταξη των βουλευτών είναι 4.500 ευρώ και η κατώτερη είναι 1.700 ευρώ με μόλις 48 μήνες συμπληρωμένους (συνεχώς ή διακεκομμένα) στη Βουλή.

Μάλιστα, δεκάδες συνταξιούχοι βουλευτές έχουν κι ένα εξαιρετικό προνόμιο. Μπορούν να εισπράττουν δύο ή και περισσότερες παράλληλες συντάξεις. Το ίδιο συμβαίνει σε περιπτώσεις νομαρχών, δημάρχων, συνδικαλιστών οι οποίοι μπορούν να πάρουν δύο ή τρεις συντάξεις καθώς έχουν δικαίωμα και στη σύνταξη από το επάγγελμα που ασκούσαν πριν εκλεγούν.

Θα μπορούσαν λοιπόν να κοπούν κάποιες χιλιάδες παράλληλες συντάξεις και το εξοικονομηθέν ποσό να πάει σε ένα ιερό σκοπό: Την κατώτατη εγγυημένη σύνταξη.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 19/03/2012 08:08:11

  600 ευρώ με τις τιμές αγοράς που επικρατούν σήμερα, είναι πολύ λίγα,εκτός αν το όραμά τους είναι η παγίωση της επιστροφής στην δεκαετία του 50.

  • madprof avatar
   madprof @ ΠΕΛΙΑΣ 20/03/2012 20:31:16

   Μία σύνταξη (όχι πολλαπλές, που απολαμβάνουν τα βολεμένα τομάρια) συναρτώμενη και με εισοδηματικά αντικειμενικά κριτήρια!
   Τόσο απλό!

 2. ΠΑΔΙΠΑ avatar
  ΠΑΔΙΠΑ 19/03/2012 08:26:53

  Σε μία χρεωκοπημένη χώρα καμία σύνταξη δεν μπορεί να είναι πάνω από τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα.

  • Κριτική Σκέψη avatar
   Κριτική Σκέψη @ ΠΑΔΙΠΑ 19/03/2012 15:05:39

   Τι επαγγέλεστε? Αν.. λέω Αν.. επιτρέπεται? Για να καταλάβουμε με ποιόν έχουμε να κάνουμε?

   • ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
    ΓΣΠΥΡΟΥ @ Κριτική Σκέψη 19/03/2012 17:57:55

    Το βέβαιο είναι ότι επαγγέλεται κάτι. Η αφασια του αεργου να σας ενοχλεί. Οι απόψεις δεν εχουν αξία για λόγους επαγγελματικης καταγωγής. Ποια επαγγέλματα έχουν μεγαλυτερη συγγενεια με το ορθό;

 3. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 19/03/2012 10:23:37

  Απο οτι καταλαβα προτεινετε να γινει μια αναδιανομη του ...πλουτου μεταξυ των μικρων και των λιγοτερο μικρων , οι οποιοι ειναι και τα μονιμα υποζυγια καθε αφαιμαξης . Δηλαδη επειδη δεν μας φθανει το φτηνο κρασι που εχουμε, το ανακατευουμε με ξυδι, ετσι ωστε να εχουμε επαρκεια!!!!!!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΝΤΙΝΟΣ 19/03/2012 17:07:48

   Για το ότι θα εξοικονομηθούν κάμποσα εκατομμύρια από τις κακώς αποδοθείσες συντάξεις μέσω ψευδών στοιχείων νομίζω επαρκεί για να πάει το 480 σε 600 σε όσους είναι τόσο χαμηλά.

 4. factorx avatar
  factorx 19/03/2012 11:06:18

  Έχεις κάτι να προτείνεις;

  • NM avatar
   NM @ factorx 19/03/2012 12:07:42

   Βενιζέλος;

  • anonymous avatar
   anonymous @ factorx 19/03/2012 16:54:48

   Να μας επιτρέψει να διακόψουμε τη σχέση με τον ασφ. φορέα μας, υπό τον όρο να ασφαλιστούμε αλλού. Αυτά που πληρώναμε μας τα έφαγαν ως κοινοί απατεώνες. Να μας τα δώσουν πίσω δε γίνεται. Τουλάχιστον να μας επιτρέψει να περισώσουμε ότι μπορούμε από δω και πέρα.

  • ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
   ΓΣΠΥΡΟΥ @ factorx 19/03/2012 18:15:41

   Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλαδα ειναι αναδιανρμητικό. Αναδιανεμει τις εισφορές των εργαζομενων στους συνταξιουχους. Η "αναρτηση" προτείνει αυτοί που παραγουν και δινουν εισφορές να αμείβονται για την εργασία τους λιγότερο απο το επίδομα - συνταξη. Με βασικό μισθό 430-500 € ειναι οικονομικό παράδοξο να προτείνεται κατώτερη συνταξη 600€.
   Η αποψη αυτή από τη μια αποθαρρύνει την εργασία και από την άλλη επιβάλλει , ως στοιχειώδη αντιδραση των εργαζομενων, την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροαποφυγή.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΓΣΠΥΡΟΥ 19/03/2012 18:28:06

    Υπάρχει βέβαια και η εισφορά του εργοδότη - και ότι μπαίνει στο σύστημα ως εισφορά εργοδοτών + εργαζομένων, μπορεί να είναι ανταποδοτικό. Από αυτή την ανταποδοτικότητα θα ορίζεται το ύψος της πρόσθετης σύνταξης, πέραν της εγγυημένης κατώτατης.
    Φυσικά το σύστημα ως όλον (μαζί με την εγγυημένη κατώτατη) είναι και πρέπει να είναι αναδιανεμητικό: Η εγγυημένη κατώτατη θα έχει την εγγύηση του Δημοσίου. Και προυπόθεση είναι να καταργηθεί η Τριμερής χρηματοδότηση, και αντ' αυτής, η χρηματοδότηση από το Δημόσιο να πάει μόνον στην κατώτατη (για το ακριβές ύψος της οποίας θα προκύψει συζήτηση).
    Εννοείται ότι το όλο σύστημα πρέπει ν' απλοποιηθεί: Τα επικουρικά με τις εισφορές των εργαζομένων να ενσωματωθούν στα ανταποδοτικά κύρια ταμεία. Η εγγυημένη κατώτατη θα διαχειρίζεται από ένα και μόνον Ταμείο, ενιαίο και δημόσιου χαρακτήρα. Τα χρονικά όρια συνταξιοδότησης επίσης ενιαία, πλήν ειδικών περιπτώσεων.

 5. xaris avatar
  xaris 19/03/2012 11:24:22

  αν υπαρξει κατωτατη εγγυημενη συνταξη τοτε θα μπορουν και πιο ευκολα της τροικας να την κοβουν οπως επισης θα μπορουν να τους πανε ολους κατευθειαν στην κατωτατη να μην υπαρχει καποιος με περισσοτερα ασχετα ποσα πληρωσε σε ολη την διαρκεια της ζωης του ,υπαρχουν οι μικρες συνταξεις του ΟΓΑ αλλα πολλοι απο αυτους δεν πληρωσαν τιποτα και ενω σωστα δινεται ενα βοηθημα και σε αυτους δεν ειναι σωστο να παιρνουν το ιδιο με καποιον που πληρωνε για 30 και 40 χρονια, η κατωτατη εγγυημενη συνταξη ενω ακουγεται καλα ειναι παγιδα θα πρεπει να υπαρξουν πολλες κατηγοριες κατωτατης και ανωτατης συνταξης για να λειτουργησει σωστα και για να μην υπαρχει συνεχεια η καραμελα των συνταξιουχων της δεν που πληρωνονται υπερβολικα

  • SOTPAP avatar
   SOTPAP @ xaris 19/03/2012 11:59:21

   η σύνταξη του ΟΓΑ δεν είναι σύνταξη από τη στιγμή που δεν έχουν καταβληθεί εισφορές, είναι βοήθημα
   η λύση είναι
   1. να μην καταβάλλονται σε βάθος 10ετίας αγροτικές συντάξεις σε όσους δεν εχουν πληρώσει εισφορές
   2. να καθιερωθεί μια κατώτερη εθνική σύνταξη ( π.χ. 600 ευρώ) κι αν κάποιος έχει πληρώσει εισφορές και δικαιούται παραπάνω, να τα παίρνει, αν όχι , να περιοριστεί σε αυτά
   3. να γίνει πλήρες ξεκαθάρισμα του μητρώου συνταξιούχων ώστε να γνωρίζουμε πόσοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι
   4. να δημιουργηθεί ένας κοινωνικός πόρος υπερ της ασφάλισης ( π.χ. το 2% από το ΦΠΑ κάθε χρόνο), ώστε να υπάρχει μια σταθερή χρηματοδότηση των Ταμείων
   5. για λόγους δικαιοσύνης, όσοι είχαν δημόσια αξιώματα ( βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι κλπ) να μην δικαιούνται σύνταξη, αλλά να παίρνουν τη σύνταξη που προβλέπει το Ταμείο του επαγγέλματος που ασκούσαν πριν αναλάβουν τα καθήκοντα τους ( π.χ. είσαι βουλευτής και δικηγόρος, θα πάρεις τη σύνταξη του δικηγόρου και για όσο διάστημα ήσουν βουλευτής θα πληρώνει τις εισφορές σου στο ταμείο σου η Βουλή)
   Λύσεις υπάρχουν, πολιτική βούληση δεν υπάρχει

 6. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 19/03/2012 11:29:51

  Δεν μπορούμε δυστυχώς να μιλάμε για κανένα εγγυημένο εισόδημα σε μια χώρα που βουλιάζει.Σωστή πρόταση αλλά πολλά τα εμπόδια

 7. Μάκης Π. avatar
  Μάκης Π. 19/03/2012 12:23:21

  Δεν είναι κακό και συμφωνώ επί της αρχής αλλά,..... επιτέλους να δούμε το οικογενειακό εισόδημα και τους φόρους.
  Διότι οι αδύνατοι είναι περισσότεροι απ' ότι φαίνεται !!
  Η οικογένεια είναι ο δομικός λίθος της κοινωνίας και όχι το άτομο.
  Πρόσφατα έγινε απογραφή, ξέρουν τι συμβαίνει στις οικογένειες και πόσοι διαβιούν στην ίδια οικία.
  Είναι πολύ εύκολο για έναν "βάρβαρο" να ισοπεδώνει τα πάντα και να περικόπτει νόμιμες αποδοχές, ή να επιβάλλει φόρους, χωρίς να τον ενδιαφέρει αν έχεις παιδιά, αν εργάζονται ή όχι, αν τα σπουδάζεις, αν έχεις δάνεια κλπ.....
  Τον Έλληνα νομοθέτη όμως, θα έπρεπε να τον ενδιαφέρει πρωτίστως.
  Όταν ένας ΣΥΝΝΟΜΟΣ πολίτης έλαβε μία σύνταξη και βάσει αυτής σχεδίασε τη ζωή του και ανέλαβε υποχρεώσεις, οι περικοπές πρέπει αφ' ενός μεν να έχουν λογικό όριο και εφ' ετέρου δε , να επιβάλλονται οι φόροι με βάση τα συνολικά έσοδα και έξοδα της οικογενείας του.
  Είναι άλλο να βλέπεις ένα ζευγάρι συνταξιούχων χωρίς δάνεια και χωρίς παιδιά , να ζει άνετα με 1200 έως και 5 χιλιάδες ευρώ μηνιαία και άλλο να βλέπεις ένα ζευγάρι με παιδιά, όπου υπάρχει μόνον ένα εισόδημα, το οποίο συνεχώς να περικόπτεται......
  Κι αν σπουδάζουν τα παιδιά.....κι αν υπάρχει και δάνειο κατοικίας ;;;;
  Δεν μας ενδιαφέρει ; Πως θα τα βγάλει πέρα ο νοικοκύρης, όταν το Κράτος τον βλέπει ως μονάδα ,ενώ πίσω του υπάρχουν κι άλλοι;
  Να κλέψει, να εκδώσει τη γυναίκα του ή να πρωταγωνιστήσει σε ταινίες πορνό ;
  Ας πρόσεχε ο νοικοκύρης θα πει κάποιος μικρόνους αλλά, ο νοικοκύρης πρόσεχε !
  Ορθά και σύννομα τα υπολόγισε τα οικονομικά , δεν έχασε χρήματα σε τζόγο,ούτε σε night club, τα έχασε από τις λαθεμένες και βιαστικές αποφάσεις ενός ανίκανου Κράτους, το οποίο είναι υπεύθυνο και υπόλογο, επειδή δεν διαχειρίστηκε σωστά τα οικονομικά .
  Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά και υπό την πίεση των δανειστών έχουν συντελεσθεί εγκληματικές πράξεις.
  Πολλοί έχασαν τα σπίτια τους και βρέθηκαν στο δρόμο.
  Πολλοί αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές του παιδιού τους, ή να μην το στείλουν καθόλου για σπουδές.
  Η εξαθλίωση γενικώς έχει έρθει με ποικίλους τρόπους στην Ελληνική κοινωνία ,ακριβώς επειδή οι περικοπές και οι φόροι επιβάλλονται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της κάθε οικογένειας.
  Το γεγονός ότι, ευρισκόμαστε ως Χώρα στο επίκεντρο των εξελίξεων θα πρέπει να το εκμεταλλευθούμε υπέρ μας. Ουδέν κακό αμιγές καλού.
  Να η ευκαιρία να διαδώσουμε ταχύτατα νέες Ελληνικές ιδέες και απόψεις για μια πιο πολιτισμένη Ευρώπη.

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 19/03/2012 13:08:50

  Η ουσία που επικροτώ, είναι το εξής:
  "Να καθιερωθεί μια κατώτερη εθνική σύνταξη ( π.χ. 600 ευρώ) κι αν κάποιος έχει πληρώσει ανταποδοτικές εισφορές και δικαιούται παραπάνω, να παίρνει ότι διακαιούται. Άν όχι, μόνον τα 600".
  Ανταποδοτικές είναι και οφείλουν να είναι όλες οι εισφορές που έχει πληρώσει ο εργαζομενος και ο εργοδότης του (ιδιώτης ή το Κράτος ως εργοδότης των ΔΥ). Οι εισφορές που έχει καταβάλει το στενό Δημόσιο σε Ταμεία του ιδιωτικού τομέα ή των ΔΕΚΟ, στα πλαίσια της "Τριμερούς χρηματοδότητης", φυσικά δεν είναι ανταποδοτικές. Και θα πρέπει να ανακατανεμηθούν εκ των υστέρων με κοινωνικά κριτήρια, ενισχύοντας τον "κουμπαρά" των 600 Ε.
  Άν ψάξει κανείς τα διάφορα Ταμεία, ίσως μείνει έκπληκτος από το ύψος της κρατικής επιδότησης σε Ταμεία καθόλα ισχυρά, ακόμη και "ευγενή". Αυτό άνοιξε δραματικά την ψαλίδα, ευνοώντας αθέμιτα με Δημόσιους πόρους τις συντάξεις των "εξασφαλισμένων" κλάδων. Ανακατανομή προς τα άνω!!!

 9. andreas avatar
  andreas 19/03/2012 13:12:43

  ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΓΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΩΝ 'ΦΤΩΧΩΝ' ΤΩΝ 600 Ε ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΕΓΩ ΠΛΗΡΩΝΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΕΚΛΕΒΑΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ Η ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
  {ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΗ}

 10. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 19/03/2012 13:31:22

  Τις προτάσεις για κατάργηση δεύτερης και τρίτης σύνταξης και για ελάχιστη σύνταξη τις έχει κάνει εδώ και αρκετό καιρό ο... πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

  Το πρόβλημα με το μέτρο αυτό είναι ότι εαν και εφ'όσον κόψουμε τις συντάξεις το όποιο κέρδος θα πρέπει να πάει στη μείωση του ελλείμματος. Και προφανώς δεν μπορούμε να κόψουμε μόνο από τους πολίτες που βρίσκονται από ένα οικονομικό επίπεδο και πάνω γιατί τα ποσά που χρειαζόμαστε είναι τεράστια. Δεν βγαίνουν τα νούμερα αν κόψουμε μόνο από τους "έχοντες".

  Το θέμα είναι αυτό που όλοι ξέρουμε. Το δημόσιο έχει γίνει τόφαλος. Και από τόφαλος πρέπει να γίνει μοντελάκι. Ποιος όμως θα προσλάβει ένα πρώην ρουσφέτι? Κανείς. Άρα λοιπόν ποιος θα αναλάβει να απολύσει και να διαχειριστεί π.χ 150000 πρώην ρουσφέτια που είναι καταδικασμένα να πεθάνουν τις πείνας? Σε αυτό το ερώτημα παλεύει να απαντήσει ο πολιτικός κόσμος της χώρας από τον Μάϊο του 2010.

  Όμως κάποια στιγμή πρέπει η χώρα να γυρίσει σελίδα.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Δημήτρης 19/03/2012 13:49:19

   Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι η "Τριμερής χρηματοδότηση", με τον τρόπο που έγινε επί δεκαετίες, και τεράστια σπατάλη Δημόσιων πόρων ήταν, και αντικοινωνική: Ενίσχυσε τις μεγάλες συντάξεις και ταμεία υγείας, και συμπίεσε τη δυνατότητα εύρεσης πόρων για τα μειονεκτικά ταμεία.
   Άν το συνδυάσουμε και με την τεράστια εργοδοτική εισφοροδιαφυγή, πρόκειται για μεταφορά πόρων απευθείας απο τους μή έχοντες στους έχοντες, με δράστη το Κράτος: Π.χ. ο εργοδότης δεν πληρώνει το ΙΚΑ και το κενό του το καλύπτει το Δημόσιο με την "Τριμερή".
   Από τη στιγή που σταματήσει η "Τριμερής" και η κάλυψη από το Δημόσιο κάθε ασφαλιστικής τρύπας, ακόμη και για ταμεία που παρέχουν υψηλές συντάξεις, και το Δημόσιο πληρώνει εισφορές μόνον ως εργοδότης για τους εργαζομένους του και για την εγγυημένη των 600 στον ιδιωτικού τομέα - ΔΕΚΟ, και η κοινωνική διάσταση θα αποκατασταθεί και θα γίνει εποπτεύσιμο το σύστημα.
   Βλέπεις μετά, απ' ότι κοπεί, τι θα πάει για την εγγυημένη των 600 και τι για τη μείωση του ελλείμματος. Προς το παρόν, το σύστημα και δεν είναι κάν εποπτεύσιμο, και άνοιξε τεράστια ψαλίδα συντάξεων.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Δημήτρης 19/03/2012 14:47:14

   Και μόνον το ότι θα είναι εποπτεύσιμο το σύστημα, είναι τεράστια πρόοδος.
   Το σημερινό χάος στο ασφαλιστικό είναι η χαρά του εισφοροδιαφεύγοντος εργοδότη. Αλλά και του υψηλόμισθου με τα "κεκτημένα", από τα "ευγενή" και δημοσίως "ευγενοποιημένα" Ταμεία, από τα "ειδικά μισθολόγια" και τις ΔΕΚΟ, προβληματικές ή μή ή και πρώην ιδιωτικές (π.χ. Τράπεζες) με ασαφέστατο διαχρονικό προυπολογισμό.

   • Δημήτρης avatar
    Δημήτρης @ Ο Θείος 20/03/2012 02:32:20

    Δεν κατάλαβα. Τα ασφαλιστικά ταμεία μπαίνουν μέσα χοντρά. Αν το κράτος σταματήσει να τα επιδοτεί θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό το επόμενο πρωί. Αλλιώς μιλάμε για μείωση συντάξεων γύρω στο 50-60%.

   • Δημήτρης avatar
    Δημήτρης @ Ο Θείος 20/03/2012 13:39:30

    Και κάτι άλλο: θεωρώ αυτονόητη την κατάργηση των συντάξεων που παίρνουν οι διάφορες βουλγάρες, ρουμάνες κλπ που πάνε και ξελογιάζουν έναν γέρο 70 χρονών λίγο πριν τα τινάξει. Δεν πιστεύω να δώσουμε εξακοσάρι και εκεί!

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Δημήτρης 21/03/2012 12:03:28

     Χώρες της ΕΕ είναι αυτές οι 2 που αναφέρεις. Γνωρίζεις τη νομοθεσία;
     Μήπως έχεις μείνει στα πρίν το 1989.

 11. Δεν έχει σημασία avatar
  Δεν έχει σημασία 19/03/2012 14:13:13

  Αν αυτό είναι ό,τι καλύτερο έχει να προτείνει η ΝΔ βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός. Ούτε καν πρωτότυπο.
  Ιδίου βεληνεκούς με τις 130000 δραχμές σύνταξη του Σημίτη και τα 1100 ευρώ ελάχιστο μισθό του ΚΚΕ (νομίζω γίναν 1400 εσχάτως).
  Οι περιστάσεις δεν σηκώνουν ερασιτεχνισμούς. Σοβαρευτείτε.

 12. Νικολαος avatar
  Νικολαος 19/03/2012 14:30:55

  Το τι περιθωρια διαπραγματευσης εχει η οποια νεα κυβερνηση των δυο,ας διαβασουν τις δηλωσεις του υπερπρωθυπουργου Ραιχενμπαχ για το ποιοι ΠΡΕΠΕΙ,κατ'αυτον,να κυβερνησουν αλλα και οτι η πολιτικη που θα ακολουθηθει εχει ηδη υπογραφει με το μνημονιο 2.Το παραμυθι πρεπει να τελειωσει καποτε.

 13. giorgos avatar
  giorgos 19/03/2012 14:41:03

  Ολα σ'ενα,νοικοκυρεμενα.Ενα ταμειο,μια συνταξη.Και για τους μερακληδες υπαρχει και η ιδιωτικη ασφαλιση.Οι υπολοιποι ας αρκεστουν στη φιλανθρωπια των 600 ευρω.Αλητεεεεεες.

 14. Ειρήνη Θαλασσινού avatar
  Ειρήνη Θαλασσινού 19/03/2012 15:29:21

  .........."Η ανώτατη κρατική σύνταξη είναι σήμερα 2770 ευρώ το μήνα και θα μπορούσε να γίνει, για παράδειγμα, 2.000 ευρώ. Άδικο μεν για κάποιους που έχουν δώσει ένσημα για τόσο υψηλούς μισθούς, δίκαιη όμως η αναδιανομή εισοδήματος για ένα τέτοιο σκοπό...."
  Φάκτορα ποιός είναι αυτός ο σκοπός που δικαιολογεί να περικοπεί η δική μου σύνταξη για την οποία πλήρωνα εισφορές 35 χρόνια (10.500 ένσημα ) πρός όφελος αυτού που πλήρωσε μόνο τα 5 τελευταία χρόνια π.χ και γι αυτό έχει σύνταξη 480 € ?Με άλλα λόγια σ' αυτή την χώρα βγαίνουν πάντα κερδισμένοι όσοι κλέβουν εφορία και Ταμεία ...
  Αποδεικνύονται οτι τα γονίδια του λήσταρχου Νταβέλη είναι πολύ ανθεκτικά και έχουν βάλει την σφραγίδα τους στο νεοελληνικό κράτος .

  • Geros avatar
   Geros @ Ειρήνη Θαλασσινού 19/03/2012 18:39:19

   Λοιπόν Ειρήνη ,
   κανείς δεν θέλει να σου κλέψει τα λεφτά που επί 35 χρονια έβαζες στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων (τουλάχιστον όχι εγώ).
   Στην ουσία πλήρωνες έναν πολύ βαρύ φόρο όλα αυτά τα χρονια , χοντρικά το 35% αυτών που κέρδιζες . Κάποιος έξυπνος το βάφτισε "εισφορά" , αλλα δεν παύει να είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ , η εισφορά είναι εθελοντικής φύσεως.
   Αν όλα πάνε καλά θα ζήσεις πάνω από 80 χρόνια και έχοντας συνταξιοδοτηθεί στα 65 (αν και ο μέσος όρος είναι 8 χρόνια μικρότερος) το σύστημα θα σου δίνει πίσω για καμια εικοσαριά χρονια αυτά που επί 35 χρονια έδινες.
   Υποθέτω ότι παίρνεις πάνω από 2000 ευρώ σύνταξη αφού λες ότι θα περικοπεί η σύνταξη σου, ας πούμε για χάρη της συζήτησης 2500. Για να πάρεις λοιπόν 2500 τον μήνα για 20 χρόνια πρέπει να έπαιρνες κατά μέσο όρο στα 35 χρονια εργασίας σου γύρω στα 4500 . Αλήθεια τόσα έπαιρνες ?
   Αν ναι τότε πάω πάσο , αν όμως ανήκεις στην συντριπτική πλειοψηφία των υψηλών συντάξεων που ούτε κατά διάνοια οι συντάξεις τους δεν αντιστοιχούν στις εισφορές και που μέσα σε ένα δαιδαλώδες σύστημα με πλασματικά χρονια , ευνοϊκές ρυθμίσεις , κρατικές επιχορηγήσεις , φόρους υπέρ τρίτων και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κατάφεραν να πάρουν συντάξεις πολλές φορές και πάνω από τους μισθούς τους , συν εφάπαξ , συν ένα εκατομμύριο άλλα ασφαλιστικά ευεργετήματα , τότε έλεος βρε Ειρήνη , έλεος!
   Ναι έδωσες , αλλα αυτά που παίρνεις (ίσως όχι εσύ αλλά σίγουρα πάνω από το 80% των υψηλοσυνταξιούχων) είναι πολλαπλάσια αυτών που έδωσες και αυτά κάποιος τα πληρώνει , όχι εσύ πάντως.
   Ποιος τα πληρώνει ?
   Ο χαμηλοσυνταξιούχος πληρώνει που δούλεψε 45 και 50 χρονια και όχι 35 όπως εσύ λες με καμάρι , και φυσικά όλοι εμείς μέσω των φόρων μας που συνεισφέρουμε έτσι ώστε εσύ να παίρνεις περισσότερα από όσα έχεις βάλει, αν εμείς την ελεημοσύνη μας (γιατί περί ελεημοσύνης πρόκειται) αποφασίσουμε να την μοιράσουμε διαφορετικά είναι δικαίωμα μας και εσύ δεν έχεις κανένα λόγο να διαμαρτύρεσαι , είσαι από τους ευνοημένους του συστήματος.

 15. NO avatar
  NO 19/03/2012 16:36:52

  ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ. ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΣΤΑ 65 ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ , ΕΙΤΕ ΕΧΟΥΝ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΟΠΩΣ ΕΥΡΩΠΗ.

  • ereglentia avatar
   ereglentia @ NO 19/03/2012 18:32:43

   ...και οι ελληνοποιημένοι ή μη Βούλγαροι, Αλβανοί, Γεωργιανοί, Πακιστανοί, κλπ με τα εικονικά ένσημα;;;;;;

 16. καιτη κουλούρη avatar
  καιτη κουλούρη 19/03/2012 17:59:13

  Εάν επιθυμούν να διασφαλίσουν τις συντάξεις των 600 Ευρώ να κόψουν τις πλασματικές που οι ίδιοι χορήγησαν ρουσφετολογικά.Να ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων καιόχι να κακακλέβουν τις εισφορές όσων πλήρωναν μια ζωή.Αυτό είναι καθαρή ληστεία.Ή να επιστρέψουν τις ΕΠΊ ΠΛΈΟΝ εισφορές τους πίσω.Ενα κράτος δικαίου δεν ληστεύει τον νόμιμο πολίτη που πλήρωνε ότι αυτό όριζε για να διασφαλίσει όσες και όσους βρίσκονταν στην θαλπωρή του σπιτιού τους ή του καφενείου μιά ζωή.Είναι άδικο να προσπαθείς να διορθώσεις λάθη του παρελθόντος (κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση ή ρουσφετολογική πελετειακή πολιτική ) σε βάρος άλλων που στερήθηκαν για την σύνταξη.Το κουτσούρεμα είναι απάτη ,είναι κλοπή και σου δίνει μόνο μια κατεύθυνση Μάθε να κλέβεις....μάθε να εισφοροδιαφεύγεις ......μάθε να τεμπελιάζεις ......γιατί μετά θα έλθει ένας ηγέτης......επικαλούμενος την διασφάλιση να κλέψει εσένα....................................

 17. oneoff avatar
  oneoff 19/03/2012 18:26:20

  1800000Χ120 ευρά(διαφορά σημερινής με τη προτεινόμενη)= 216000000.
  20000Χ770 ευρά(περικοπή από τους "χλιδάτους")= 15400000. Λείπουν περίπου 200000000 ευρά για να υλοποιηθεί η πρόταση.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ oneoff 21/03/2012 12:09:46

   Παρέλειψες περίπου 100.000 χλιδάτους (ΔΕΚΟ, ειδικά μισθολόγια and Co, μαζί με τις χλιδάτες συντάξεις).
   Κάνε και την περικοπή 1.000 ευρά (μεσοσταθμικά).
   Έχουμε και λέμε:
   1.000x120.000 = 120.000.000
   Βάλε και 100.000.000 μερτικό από ανακτημένη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή των μη μισθωτών χλιδάτων.
   Πατσίσαμε.

 18. ereglentia avatar
  ereglentia 19/03/2012 18:31:09

  Η βουλευτική σύνταξη είναι στα 2300€.
  Όσοι πλήρωναν εισφορές (ως μ@λ@κες) πρέπει να το βουλώσουν διότι χαλούν την πιάτσα.
  Όσοι πάρουν 600€ δεν θα καλύπτουν τα τεκμήρια σπιτιού - αυτοκινήτου και θα θεωρούνται κλέφτες, και διακινητές μαύρου χρήματος.

  • oneoff avatar
   oneoff @ ereglentia 19/03/2012 18:51:10

   Ακόμη δε και αν δεν έχουν σπίτι και αυτοκίνητο, θα φορολογούνται για το ιλιγγιώδες ποσό των 600 ευρών που θα παίρνουν ως σύνταξη. Ας θυμηθούμε ότι πλέον το αφορολόγητο όριο είναι 5000 ετησίως. Τουλάχιστον με τα 480 το μήνα πληρώνουν μικρότερο φόρο.

 19. katerina koulouri avatar
  katerina koulouri 19/03/2012 18:31:44

  διαφωνω

 20. Μανος avatar
  Μανος 19/03/2012 18:38:27

  Το μέτρο αυτό το είχε προτείνει πρώτος ο (φτου κακά) Στέφανος Μάνος.
  Μάλιστα έλεγε ότι βάση του προυπολογισμού και των αποθεματικών των ταμείων η σύνταξη θα μπορούσε να φτάνει στα 10.000ευρώ ετησίως. Βέβαια αυτό προυποθέτει οι κομματικές πελατείες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ(ΔΕΗ ΟΤΕ ΟΣΕ κλπ) να μην παίρνουν πλέον το καταπέτασμα σε συντάξεις. Στηρίζουμε ΑΣ σε αυτή του την κίνηση.

 21. Bohemian avatar
  Bohemian 19/03/2012 19:02:15

  Σύμφωνα με την eurostat το όριο της φτώχεις στην Ελλάδα είναι 1.300ευρώ/μήνα.

 22. Λ.Υ. avatar
  Λ.Υ. 19/03/2012 23:24:10

  +1000

 23. Λ.Υ. avatar
  Λ.Υ. 19/03/2012 23:29:29

  ΣΩΣΤΟ

 24. ΜΠΛΟΥΜ avatar
  ΜΠΛΟΥΜ 20/03/2012 00:18:30

  ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!!
  Οι βουλευτές έχουν τον κώλο πίσω που λένε και στην Αθήνα μου....????
  Να πού πάνε τα λεφτά (εκτός από αυτά που αρπάζουν με άλλους τρόπους)!!!!
  Στους δούλους δηλαδή, το όριο ηλικίας ανεβαίνει και δεν επιτρέπεται κανείς να παίρνει 2 συντάξεις......ΑΛΛΑ στην πλουτοκρατία των βολευτών, με ΜΟΝΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ στη βουλή, παίρνουν ΠΑΧΥΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 1.700 και άνω....'εως και 4.500 ευρώ και εκτός αυτού, ΤΟΥς ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να παίρνουν και 2 και 3 συντάξεις!!!!ΑΙΣΧΟΣ ΑΙΣΧΟΣ ΑΙΣΧΟΣ!!!!
  Θα έπρεπε τα ένσημα τους από τη βουλή να συμψηφίζονται με τα υπόλοιπα που έχουν από την εργασία τους!
  Και γιά να τους ενδιαφέρει όλους αυτούς τους αλήτες το τι ψηφίζουν κάθε φορά,
  θα πρέπει οι νόμοι να αφορούν και τους ίδιους.....αν διαβιούν σαν τον Λουδοβίκο τον 14ο (?) σιγά μην τους ενδιαφέρει τι ψηφίζουν και σιγά μην μπορούν να καταλάβουν εμάς όλους...........
  {Να συμπληρώσω...ότι και τα 600 ευρώ είναι λίγα γιά σύνταξη.......
  .....και με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα τι θα γίνη?}
  Λοιπόν κύριε Σαμαρά. έτρεξα και γράφτηκα στην Ν.Δ γιά να σε ψηφίσω....
  και φώναξα και κάνα δυό φίλους αναποφάσιστους ή βαριεστημένους....
  αν δεν υποσχεθείς όμως να καταργήσεις ΚΑΙ τα προνόμια των βουλευτών....
  χλωμό το βλέπω να σε ξαναψηφίζω.......

 25. factorx avatar
  factorx 20/03/2012 00:54:40

  Τι γράφει το κείμενο αδελφε;

 26. Μαθηματικός avatar
  Μαθηματικός 20/03/2012 01:31:25

  "...H ΝΔ σκέφτεται λοιπόν να προτείνει κατώτερη εγγυημένη σύνταξη της τάξης των 600 ευρώ. Να μην μπορεί δηλαδή κάποιος να έχει χαμηλότερο από 600 ευρώ εισόδημα ώστε και να είναι σε θέση να ζήσει με σχετική αξιοπρέπεια και να μπορεί να πληρώσει τα χαράτσια που του έχουν επιβληθεί...."

  Δεν μου αρέσει ΚΑΘΟΛΟΥ αυτό που διαβάζω. Γιατί το παραπάνω υπονοεί ότι τα χαράτσια ΔΕΝ θα έχουν τον έκτακτο χαρακτήρα που ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ότι θα έπρεπε να έχουν, αλλά μάλλον θα καταστούν ΜΟΝΙΜΑ !!!!!!!!!

  Κύριοι της Ν.Δ. οφείλετε να λάβετε ΞΕΚΑΘΑΡΗ θέση.......
  Δεν ξεχνώ άλλωστε τη δέσμευσή σας ότι το χαράτσι για τα ακίνητα θα καταργηθεί, όταν τουλάχιστον το επιτρέψουν τα οικονομικά της χώρας.
  Ξεκαθαρίστε τη θέση σας !!!!

  • factorx avatar
   factorx @ Μαθηματικός 20/03/2012 01:33:32

   Μπορείς να υπονοείς ό,τι θέλεις αλλά να μην διστρεβλώνεις αυτά που γράφουμε. Δεν λέμε τίποτα πουθενά για χαράτσια

   • Μαθηματικός avatar
    Μαθηματικός @ factorx 22/03/2012 02:44:29

    ΔΕΝ διαστρεβλώνω αγαπητέ.....
    Απλά ερμηνεύω (υποκειμενικά βέβαια αλλά νομίζω ότι έχω το δικαίωμα της γνώμης-ερμηνείας) αυτό που διαβάζω.
    Και επαναλαμβάνω την ερώτηση : θα πάρει πίσω το χαράτσι που μας επέβαλλαν οι "σοσιαλιστές" της συμφοράς και του ολέθρου ???

 27. Ειρήνη Θαλασσινού avatar
  Ειρήνη Θαλασσινού 20/03/2012 12:06:32

  Αγαπητέ Gero , οχι η σύνταξή μου δεν είναι 2.500 όπως γράφεις .Είναι μόλις 1480 και με τα διαδοχικά κουρέματα , λαφκα κλπ έπεσε στα 1180 , με πτωτική τάση .Οι εν ενεργεία αποδοχές μου ηταν 2.500 μικτά ( ταμείο ΙΚΑ , κοινές διατάξεις) .Με την πρόταση της ΝΔ να αποκαταστήσει τισ συντάξεις μέχρι τα 700 , σημαίνει οτι και η "πελώρια " δική΄ μου σύνταξη μάλλον θα "κάτσει "σ΄αυτό το ποσό για να μην πω στα 600 " εγγυημένα".Οπως βλέπεις δεν ανήκω ούτε στα ευγενή ταμεία ούτε θεωρώ οτι η ανωτέρω σύνταξη (1480 ) ήταν δωράκι ....

 28. elli avatar
  elli 20/03/2012 13:16:54

  ΜΟΥ φαίνεται τελείως εξωπραγματικό να βλέπω να βαυκαλίζεστε με ποιόν τρόπο θα μπορούσε η ΝΔ να κάνει την κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ και λυπάμαι που δεν έχω κρατήσει κάποια βιντεάκια από προηγούμενη προεκλογική περίοδο στην οποία είχε πάλι βγει στο σφυρί η κατώτερη σύνταξη!
  ΝΔ ¨150.000 δρχ η κατώτερη¨ ΠΑΣΟΚ ¨όχι εμείς θα την κάνουμε 155.000 την κατώτερη¨ που φυσικά και δεν έκαναν αυτά που έλεγαν μόλις βγήκαν .
  Εδώ τον Ιούνιο περιμένουμε νέα χαράτσια και μειώσεις μισθών και συντάξεων και μας λένε ότι θα τα αυξήσουν? Το πράγμα καταντάει φαρσοκωμωδία για να μην πω βαρύτερες κουβέντες!
  Προσπαθούν να ξεγελάσουν πάλι τα γεροντάκια με ψέμματα για να τους υφαρπάξουν την ψήφο, όπως ο ακατονόμαστος με το ¨λεφτά υπάρχουν¨ όταν ο Καραμανλής έλεγε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα.
  Έλεος πια με τα ψέμματα, αλλά μάλλον απ΄όλα όσα διδάχτηκαν στο πανεπιστήμιο οι πολιτικοί αρχηγοί, στις πολιτικές επιστήμες, ένα μάθημα μόνο συγκράτησαν και ήταν καλοί σ΄αυτό ; πως να λένε ψέμματα, να εξαπατούν και να χειραγωγούν τις μάζες!

 29. nordop avatar
  nordop 21/03/2012 01:04:22

  Προεκλογικες μπουρδες.

 30. Kajuku avatar
  Kajuku 05/09/2012 09:07:35

  Ειλικρινά δεν ξέρω τι θέση να πάρω στο ζήτημα. Το μόνο που ξέρω είναι πως είμαι 39 χρονών, και εδώ και 20 χρόνια κάνω αιμοκάθαρση. Τα τελευταία χρόνια έχω βγάλει αναπηρική σύνταξη, και παίρνω το ιλιγγιώδες ποσό των 540 ευρώ (τα 153 απο αυτά είναι το ΕΚΑΣ, τα υπόλοιπα είναι ΙΚΑ+ΤΕΑΜ, λόγω του ότι αποφάσισαν οτι έπρεπε να πάρω τα 3/4 της αναπηρικής σύνταξης, καθώς ξεκίνησα να εργάζομαι μετά την εμφάνιση της αναπηρίας). Ο πατέρας μου βγήκε και αυτός στη σύνταξη πρίν λίγα χρόνια (μετά απο 37 χρόνια εργασίας και 12 και βάλε χιλιάδες ενσήμων). Του βγήκε μια σύνταξη κοντά στα 1800 ευρώ, και τώρα έχει πέσει κάπου στα 1200. Και αναρωτιέται ο χριστιανός πόσο ακόμα θα του τη ρίξουν, και γιατί δούλευε μια ολόκληρη ζωή... Παράλληλα, ο μεσαίος αδελφός μου που δουλεύει σε Τραπεζα, βλέπει το μισθό του να πέφτει απο τα 1200 στα 900 ευρώ, ενώ ο μικρός μου αδελφός που δουλεύει σε ένα τυπογραφείο, τη βγάζει με 600 ευρώ το μήνα, και δεν πληρώνεται και στην ώρα του. Οπότε, ΤΙ να πω σε ΠΟΙΟΝ; στον πατέρα μου να κοιτάξει πόσα βγάζει το μικρός του γιός; Στον μεσαίο να κοιτάξει πόσα παίρνω εγώ; Σε μένα να δω τι σύνταξη παίρνει ο πατέρας μου; Σε όλους μας να πάμε να κόψουμε το λαιμό μας; Ειλικρινά δεν ξέρω ποιό είναι πλέον το σωστό και ποιό το λάθος...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.