#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/02/2013 14:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Είναι πλέον θέμα επιβίωσης και όχι πολιτικήςΚάθε συζήτηση για δημιουργία μιας νέας Κεντροδεξιάς (και έχουμε ανοίξει την ατζέντα είναι αλήθεια εδώ στο Antinews) ή και άλλων πιθανώς κομματικών υποκειμένων, είναι άνευ σκοπού και αξίας, αν δεν υπάρχει το αντικείμενό τους. Αν δηλαδή δεν υπάρχει κοινωνία! Δυστυχώς, η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να συμπιέζεται στα όριά της σε τέτοιο βαθμό, που παρά την κρισιμότητα και την χρησιμότητα τέτοιων πολιτικών συζητήσεων, αυτές να μοιάζουν σε πολλούς από τους δυσφορούντες συμπατριώτες μας, ατελέσφοροι συβαριτισμοί. Είναι λοιπόν μείζον θέμα η διατήρηση του κοινωνικού ιστού και της αίσθησης του συνανήκειν σε μια διακριτή κοινωνική ομάδα – Έθνος. Και δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να παραδεχτώ και να φωνάξω αν χρειαστεί, πως πρέπει να προταχθεί από οποιαδήποτε άλλη αυτή την στιγμή πολιτική, οικονομική ή καθαρά τεχνική πλατφόρμα κινήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση και πριν ανοίξει οποιαδήποτε πολιτική ατζέντα, πριν από οποιαδήποτε κομματογένεση, πριν ακόμη από οποιαδήποτε ευρείας έκτασης μεταρρύθμιση του συστήματος, είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε κυβέρνηση, πολιτικό σύστημα και κοινωνία σε μερικά απλά, βασικά και κατά την γνώμη μου εντελώς προαπαιτούμενα οποιασδήποτε ανάκαμψης πράγματα. Πράγματα που αν αφεθούν στην τύχη τους, ακόμη και σε περίπτωση αναστροφής του κλίματος οικονομικής δυσπραγίας και επιτυχίας ενός βαθμού ανάκαμψης, θα οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό την κοινωνία και σε πλήρη αποτυχία του κράτους ως έννοια: δικαίου, προστασίας και ασφάλειας των πολιτών του.

Τα θέματα τα οποία θα πρέπει να συμφωνήσουμε να πραγματοποιήσουμε αμέσως και πάση δυνάμει (ακόμη και με κίνδυνο ανατροπής κάθε άλλου σχεδιασμού) είναι κατά την γνώμη μου τα εξής:

Κανένας Έλληνας πολίτης δεν πρέπει να μείνει ούτε μέρα χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμη και (κυρίως) οι ανασφάλιστοι, στους οποίους θα πρέπει αυτή να χορηγείται εντελώς δωρεάν.

Καμία ελληνική οικογένεια δεν πρέπει να μείνει ούτε μέρα χωρίς τουλάχιστον το μηνιαίο εισόδημα ενός κατώτατου μισθού. Αν υπάρχουν τέτοιες οικογένειες να επιδοτηθούν επ’ αόριστον με αυτό το ποσόν μέχρι που να φθάσει η στιγμή να εργάζεται ένα τουλάχιστον μέλος τους και να παίρνει αυτό το ποσόν.

Όλες οι οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας θα εφοδιαστούν με ειδική κάρτα με την οποία, θα μπορούν να αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ (μέχρι κάποια ποσότητα). Το ρεύμα και το νερό δεν είναι δυνατόν να κοπούν σε νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι υπόλοιποι Έλληνες θα αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης στην τιμή των 0,70 ευρώ το λίτρο (μέχρι κάποια ποσότητα). Το κράτος θα κόψει το σβέρκο του να χτυπήσει με άλλους τρόπους το λαθρεμπόριο καυσίμων. Καμία ελληνική οικογένεια δεν θα κρυώσει ούτε για μια μέρα.

Θεσπίζεται αφορολόγητο 6.000 ευρώ για άγαμο, 10.000 ευρώ για ζευγάρι και προσαύξησή του κατά 2000 ευρώ για κάθε παιδί. Δεν είναι δυνατόν να ζητούνται φόροι από πολίτες που κερδίζουν λιγότερα από 1000 ευρώ το μήνα! Δεν πληρώνεται τέλος επιτηδεύματος για επαγγελματίες με εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο. Το κράτος δεσμεύεται πως θα βρει τα κρυμμένα εισοδήματα των ευπόρων και θα τα φορολογήσει δίκαια αντί να ζητά να πληρώσουν τα σπασμένα αυτοί που δεν μπορούν.

Δεν πληρώνουν χαράτσι και φόρο ακινήτων όσοι έχουν μονάχα ένα σπίτι και μέχρι τα 60 τμ για άγαμο, 80τμ για έγγαμο που αυξάνεται κατά 10 τμ για κάθε παιδί. Οι συντελεστές φορολόγησης πηγαίνουν στο μισό για ακίνητη περιουσία κάτω από 500.000 ευρώ. Τα χρήματα που θα λείψουν, θα τα βρει το κράτος από την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης σε όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία πάνω από 600.000 ευρώ.

Αυτά για αρχή και είμαι σίγουρος πως μπορούν να κωδικοποιηθούν και να βελτιωθούν. Συμπληρούμενα με την ρητή αναφορά πως θα εφαρμοστούν προς κάθε κατεύθυνση οι νόμοι του κράτους και καθένας που θα προσπαθήσει να επωφεληθεί και να καταστρατηγήσει προς ίδιον όφελος τις παραπάνω προς τους αδύνατους ευεργετικές διατάξεις, θα τιμωρείται αυστηρά, γρήγορα και με τις ανώτατες προβλεπόμενες από τον νόμο ποινές. Και για όποιους ρωτήσουν, έχω δεκάδες προτάσεις (πολλές είναι ακόμη και κομμουνιστικές!) για τον τρόπο που μπορεί να κράτος να βρει τα χρήματα που θα λείψουν, αν πάρει αυτά τα μέτρα. Ακόμη και η δημιουργία ενός μεγάλου ταμείου κοινωνικής συνοχής δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Πρώτος εγώ άλλωστε είμαι έτοιμος να βάλλω το χέρι στην τρύπια τσέπη μου και να συνεισφέρω αν χρειαστεί από το υστέρημά μου, σε ένα τέτοιο κοινωνικό ταμείο συνοχής και αλληλεγγύης όταν δημιουργηθεί. Φαντάζομαι και η πλειοψηφία των συνελλήνων, ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του. Οι εικόνες της ντροπής για την κοινωνία μας πρέπει να εκλείψουν. Αν χρειαστεί, ας πάμε όλοι μαζί, συντεταγμένοι και με αξιοπρέπεια στην φτώχεια μας. Αν χάσουμε την αξιοπρέπειά μας ως άτομα και ως κοινωνία, δύσκολα θα ανακάμψουμε ως κράτος και ως Έθνος στο μέλλον.

Μπορεί να είναι κάποιος φιλελεύθερος, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως είναι και ανάλγητος, ανόητος ή «κολλημένος». Και είναι όλα αυτά, όποιος πιστεύει πως μπορεί να κατισχύσει πολιτικά ή ιδεολογικά, όποιος νομίζει πως μπορεί να κυβερνήσει μια κοινωνία σε αποσάθρωση, μια κοινωνία που διαλύεται, έναν λαό που υποφέρει και πεθαίνει αβοήθητος.

Akenaton     

ΣΧΟΛΙΑ

 1. foros1 avatar
  foros1 17/02/2013 14:38:33

  "Το κράτος δεσμεύεται πως θα βρει τα κρυμμένα εισοδήματα των ευπόρων (...γιατί οχι όλων;;;) και θα τα φορολογήσει δίκαια αντί να ζητά να πληρώσουν τα σπασμένα αυτοί που δεν μπορούν."
  ευκολο στα λόγια, δυσκολο στην πράξη...

  • akenaton avatar
   akenaton @ foros1 17/02/2013 20:36:46

   Πράγματι. Αλλά πιο δύσκολη θα είναι η κοινωνική αποσάθρωση που θα επιφέρει ο φορονόμος αν εφαρμοστεί ως έχει. Στην πράξη κι αυτή.

 2. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 17/02/2013 14:48:35

  Akenaton, να που συμφωνώ ,απόλυτα, και πάλι μαζί σου.
  Τώρα τελευταία έχεις σχεδόν τέλειες εμπνεύσεις!
  Μόνο στα "αγροτικά" διαφωνούμε!

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΝΤΙΝΟΣ 17/02/2013 20:37:15

   Είναι επειδή μάλλον δεν είστε άνθρωπος της υπαίθρου ....

 3. Γιάννης Μ. avatar
  Γιάννης Μ. 17/02/2013 14:50:51

  Αγαπητέ Akenatonμε αυτά που όρθά σημειώνεις δεν είσαι φιλελεύθερος όπως το εννοούν στην πράξη αλλά όπως ερμηνεύεται ετοιμολογικά η λέξη. Μια παγίδα που πέσαμε πολλοί και αρκετοί εξακολουθούν.

  Υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ των δύο ερμηνειών και ήταν φυσικό επόμενο μετά από τόσα χρόνια κρατικισμού η εύηχη καθ όλα λέξη "φιλελεύθερος" να αγγίξει όλους όσους αηδίασαν από αυτά που βίωναν σε όλες τις εκφάνσεις του κράτους στην καθημερινότητά τους.
  Είναι όμως η μέρα με τη νύχτα η δημιουργία εντός έθνους - κράτους με πίστη στην ελεύθεση οικονομία αλλά και τον κοινωνικό του χαρακτήρα με το μοντέλο του φιλελεύθερου κράτους που τα πάντα θυσιάζονται προς χάριν της ευημερίας των αριθμών και των ολίγων.

 4. Queen In Black avatar
  Queen In Black 17/02/2013 14:52:42

  '' Αν χρειαστεί, ας πάμε όλοι μαζί, συντεταγμένοι και με αξιοπρέπεια στην φτώχεια μας.''

  Όχι καλέ μου Αkenaton. Δεν είναι αναπόφευκτη η εν χορώ συνθηκολογημένη μας πορεία μας προς το σύγχρονο ...Ζάλλογγο. Καιρός να απαιτήσουμε, να επιβάλλουμε και να υποδείξουμε το δρόμο της αντίστασης και της αντίδρασης σ΄εκείνους που ασκούνε επ΄ονόματί μας την εξουσία. Όσο σιωπούμε, αδρανούμε, λουφάζουμε, τόσο λιγότερα όπλα τους προσφέρουμε για να αξιώσουν την ανατροπή της Σύμβασης του αργού μας θανάτου.
  Πρέπει να εξεγερθούμε για να τρομάξουν άπαντες. Όλο μας ...περιμένουν κι εμείς όλο σκύβουμε. Άδικα διαμαρτυρόμαστε και κλαίμε που μας πατάνε.
  Ότι έρπει, φυσικά αργά ή γρήγορα, θα ποδοπατηθεί.

  Η εξέγερση - Τάσος Λειβαδίτης

  Ο ρόλος μου σ' αυτήν την τρομερή υπόθεση, που τόση σύγχυση
  έμελλε να προκαλέσει, ήταν να σηκώσω το μεγάλο καθρέφτη -
  μυστήριο, τι μπορεί να χρησιμέψει ένας καθρέπτης σε τέτοιες στιγμές -
  ύστερα κάποιος θα 'δινε το σύνθημα και θ' άρχιζε η εξέγερση, αλλά
  ποιος θα 'δινε το σύνθημα? άλλοι έλεγαν ο φύλακας του πάρκου,
  άλλοι ο αντικρινός φαρμακοποιός κι άλλοι αυτός ο άγνωστος που
  περνούσε τ' απογέματα με το μαύρο καπέλο, αλλά τι σημασία έχει το
  ποιος, άλλοι κάνουν τις εξεγέρσεις κι ας μην τους θυμάται η Ιστορία -
  αλλά και ποιο θα ήταν το σύνθημα? άλλοι επέμεναν στη λέξη "χίμαιρα",
  άλλοι στη λέξη "αθώος", πολλοί έδειχναν το μεγάλο εκκρεμές της πόλης
  που είχε από χρόνια σταματήσει, αν έμπαινε άξαφνα μπροστά αυτό θα
  ήταν το σημάδι, άλλοι πάλι κάθονταν στα καφενεία κι ισχυρίζονταν πως
  θα τους ειδοποιήσουν εν καιρώ.

  • Queen In Black avatar
   Queen In Black @ Queen In Black 17/02/2013 14:59:13

   Ζάλογγο

   • Aspetos avatar
    Aspetos @ Queen In Black 18/02/2013 15:40:31

    Έτσι κι αλλιώς η ουσία δεν αλλάζει!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Queen In Black 17/02/2013 20:38:52

   Δεν ισχυρίζομαι πως είναι αναπόφευκτη αγαπητή βασίλισσα. Αλλά, δεν γίνεται να αφήνουμε κάποιους συνανθρώπους να πεθαίνουν. Δεν γίνεται το Κράτος να το κάνει αυτό!!!!!!!!!!!!!!

   • Queen In Black avatar
    Queen In Black @ akenaton 17/02/2013 22:16:42

    Και όμως, αυτό το απλό, το αυτονόητο, το δίχτυ ασφαλείας που θα έπρεπε εξ ΄αρχής να είχε απλωθεί ώστε να μην αφήνονται οι άνθρωποι έρμαια της απόγνωσης, δεν υπήρξε. Εγώ πιστεύω οτι αυτό από μόνο του, αποδεικνύει το παραμορφωτικό γυαλί μέσα από το οποίο κοιτάζουν όλοι τους την πραγματικότητά μας. Άλλο σύμπαν, άλλη αλήθεια, άλλη αντίληψη. Μόνο με άγριο ταρακούνημα ίσως ξυπνήσουν.

    • Αιρετικός avatar
     Αιρετικός @ Queen In Black 18/02/2013 22:26:11

     Για μία ακόμη φορά απόλυτα σωστή! Δυστυχώς δεν φαίνεται να βλέπουν το αυτονόητο αυτοί που έχουν καθήκον να υπηρετούν την πατρίδα και όχι την πάρτη τους και το party τους...

 5. George avatar
  George 17/02/2013 15:31:10

  Λάθος αφετηρία. Δεν λείπουν τα χρήματα στο κράτος μας αλλά όσα και να έχει απλά τα καίει στο τζάκι. Και με ένα πιάτο φαγητό να την βγάζουμε και να παίρνει τα υπόλοιπα πάλι δε του φτάνουν. Η σοβιετία δεν απέτυχε γιατί υπήρχαν σπάταλοι πολίτες αλλά γιατί δεν παρήγαγε. Για να παράγεις πρέπει να υπάρχει κάποιο κέρδος για εσένα και όχι για το νταβατζή.

  • akenaton avatar
   akenaton @ George 17/02/2013 20:40:08

   Γενικά συμφωνούμε. Αυτά που ζητάμε είναι όλως προσωρινά, έκτακτα και με σκοπό να σωθούν (στην κυριολεξία) ζωές !!!!!!!!!!!

 6. Σωτήρης avatar
  Σωτήρης 17/02/2013 15:31:51

  Μπορεις να μου φερεις ενα παραδειγμα συγχρονης χωρας οπου ισχυει αυτο
  "η δημιουργία ενός έθνους – κράτους με πίστη στην ελεύθεση οικονομία αλλά και τον κοινωνικό του χαρακτήρα " ;

  • foros1 avatar
   foros1 @ Σωτήρης 17/02/2013 15:50:17

   η Νορβηγία μήπως;...

  • Φρέσκα Κουλούρια avatar
   Φρέσκα Κουλούρια @ Σωτήρης 17/02/2013 17:09:25

   Καναδάς.

  • Jay Gatsby avatar
   Jay Gatsby @ Σωτήρης 17/02/2013 19:49:26

   Γερμανία.

   Κοινωνική οικονομία της αγοράς - Soziale Marktwirtschaft

   Ludwig Erhard

  • Γιάννης Μ. avatar
   Γιάννης Μ. @ Σωτήρης 18/02/2013 09:10:58

   Εκτός των παραδειγμάτων που υπάρχουν είναι κι ένα άλλο ερώτημα που θα πρέπει να έχουμε κατά νου :
   Μήπως οι ακραίες μορφές "φιλελευθεροποίησης" με διάλυση του κοινωνικού κράτους ωθήσουν τις κοινωνίες στον αντίποδα του κρατικισμού ή του εθνικισμού ;

   Αυτό θέλουμε ;

 7. kosvag avatar
  kosvag 17/02/2013 15:50:25

  κατ΄αρχήν αυτό είναι το πρόγραμμα του Τσίπρα και της ΧΑ (συσσίτια) & είναι αργά να το υιοθετήσει η κυβέρνηση. Επόμενη παρατήρηση: έστω οτι προλαβαίνει να το υιοθετεί η κυβέρνηση, είναι στόχος αυτός σε μια χώρα με άπειρες δυνατότητες. Πάλι για χρόνο ψάχνουμε? τι να τον κάνουμε? Μήπως χρειαζόμαστε χρόνο για ΑΟΖ, γεοπολιτικά πράματα και χοντρό παιχνίδι γενικά? Αν ο λαός δεν εμπιστεύεται το 3ο Σούτσες πρόβλημα εφαρμογής σε αυτό που εν Ελλάδι βαφτίζουν φιλευθερισμό (την παγκόσμια πραγματικότητα δηλαδή). Για να μην είμαι αρνητικός πάντως: οι Έλληνες είμαστε πολύ καλοί παζαρτζήδες, τι Τούρκοι και πράσινα άλογα, υπάρχουν αντικειμενικά οι προυποθέσεις για νίκη-νίκη-ανάταση, μέγα πρόβλημα η αναξιπιστία του πολιτικού συστήματος, μέγα^2 πρόβλημα που οι νέοι είναι στην απ' έξω ακόμα και ο Χριστόδουλος το πήρε τότε χαμπάρι.

  • akenaton avatar
   akenaton @ kosvag 17/02/2013 20:41:39

   Αυτό που κατάλαβα είναι ότι καταλάβατε λάθος πως μιλάμε για συσσίτια. Όχι μιλάμε για συγκεκριμένα κυβερνητικά μέτρα άμεσης απόδοσης και έκτακτης κοινωνικής ανάγκης.

   • kosvag avatar
    kosvag @ akenaton 18/02/2013 01:03:26

    ΟΚ, δεκτό.

 8. ΠΕΤΡΟΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ 17/02/2013 16:18:03

  Προς Akenaton: Έχω κουραστεί να ακούω για μέτρα που θα ανακουφίσουν τους μη έχοντες και πενητες αυτή της χώρας. Κατι σαν τα Ζάππεια δηλαδή. Ωραία ακούγονται αυτά αλλά την απάντηση την δίνει ο ίδιος ο Σαμαράς και τα Στουρνάρια του. Οι Δανειστές μας δεν συζήτούν για αλλαγή του προγράμματος (γιατι για αλλαγή μιλάμε). Δηλάδη τι διαφορετικό προτείνουμε από άλλους τυχάρπαστους βλ. Τσίπρα, Καμμένο, Καζάκηδες κ.τ.λ. Δυστηχώς ο Σαμαράς έχασε την ευκαιρία να ανορθώσει ανάστημα και να πεί οτι έως εδώ αυτά μπορούμε να κάνουμε. Τώρα θα βρεθεί αντιμέτωπος της διστακτικότητάς του και των βουνών των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί. Αυτό που με τσαντίζει περισσότερο είναι οτι φτιάχνουν προγράμματα πρακτικά ανεφάρμοστα, με κάτι τρελούς στόχους. Στην συνέχεια δεν πετυχαίνουμε τους στόχους και ο Ελληνικό Λαός καταντά περίγελος των ξένων γιατί δεν μπορεί να εφαρμόσει οτι έχει συμφωνηθεί. Με ποιο δικαίωμα ρε Λαμόγια (Σαμαράδες, Βενιζέλοι, Παπανδρεόυ, Κουβέληδες και Σία) συμφωνείται εν ονόματι του Ελληνικού Λαού για μέτρα που δεν μπορούν να πετύχουν με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ως ασυνεπείς. Οι μόνοι ασυνεπείς είναι αυτοί που παρουσίαζαν άλλο πρόσωπο και υπόσχονταν διαφορετικά από αυτά που κάνουν τώρα.

  • Ollandos avatar
   Ollandos @ ΠΕΤΡΟΣ 17/02/2013 16:27:26

   +10000000

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΠΕΤΡΟΣ 17/02/2013 21:15:39

   Προτείνετε να μην γράφουμε τίποτε;

   • Αποδημος Εθνικηστης avatar
    Αποδημος Εθνικηστης @ akenaton 17/02/2013 23:54:48

    εσεις τα γραφετε,απλα καποιοι αλλοι τα γραφουν καπου αλλου......

 9. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 17/02/2013 16:23:22

  Ὀρθά τά ἐπισημαίνεις ἀγαπητέ akenaton,ὅμως μέ ποιούς θά συμφωνήσουμε νά πραγματοποιήσουμε τά θέματα πού προτείνεις; Μέ τήν τρόϊκα; Μά μέ αὐτήν ὑπογράψαμε μνημόνιο γιά νά μήν πέφτουμε οὔτε σέντς ἔξω ἀπό τόν προϋπολογισμό,ἀλλιῶς´..καινούργια μέτρα,ἤ δόσεις γιόκ! Τί θά τούς ποῦν τῶρα,παροχές;
  Μεθαύριο ἔρχονται καί θά ἀπαιτήσουν ἐδῶ καί τῶρα ἀπολύσεις Δημ.ὑπαλλήλων,οἱ ὁποίοι,ἄν ἀπολυθοῦν,θά δημιουργήσουν καινούργιο τεράστιο μέγεθος ἀνέργων,πού θά χρειαστοῦν τήν ἐπιδότηση ἀπό τό κράτος πού λές,γιά ὅσο καιρό μείνουν ἄνεργοι.Ἀπό πού θά βρεθοῦν πάλι ὅλα αὐτά τά χρήματα;Φαῦλος κύκλος δημιουργεῖται,καί δέν βλέπω τόν τρόπο πού θά ξεφύγουμε ἀπ' αὐτόν..
  Ὅσο γιά τό ταμεῖο κοινωνικῆς συνοχῆς πού προτείνεις,πολύ σωστό,ἀλλά ἐγῶ πρῶτος δέν θά βάλω οὔτε εὐρῶ σ' αὐτόν! Ἐκτός κι ἄν μοῦ πάρουν μέ τό ζόρι...
  Πολύ ἀπλά,γιατί δέν ἐμπιστεύομαι κανέναν καί τίποτα!Προτιμῶ,ἄν μπορῶ,νά τά δῶσω σέ συλλόγους,ἤ σέ κάποια Ἐνοριακά Φιλόπτωχα Ταμεῖα,πού ἀποδεδειγμένα τά διαθέτουν γιά τόν σκοπό τόν ὁποῖο τά μαζεύουν καί ὄχι στό Κράτος. Σ' αὐτά τά θέματα ἐμπιστεύομαι τόν κ.Σαμαρᾶ,ἀλλά δέν θά τά μαζεύει ἐκεῖνος,ὁπότε...
  Μακάρι ὅμως,οἱ προτάσεις σου νά εἰσακουστοῦν καί νά γίνουν οἱ μισές τουλάχιστον πράξη καί ὄχι μισές δουλειές...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Κυθήριος 17/02/2013 20:49:16

   Η σωτηρία ανθρώπινων ζωών και η διαφύλαξη της ύπαρξης κοινωνίας και όχι ζούγκλας θηρίων είναι υπεράνω μνημονίων τρόικας και δανειστών. Εγώ λέω ότι αυτό θα το καταλάβουν. Αν δεν το καταλάβουν, ε, τότε το πρόβλημα είναι δικό τους. Εμείς οφείλουμε στον λαό μας ως κράτος να τον προστατέψουμε και να τον κρατήσουμε ενωμένο και όρθιο. Αν προσπαθήσουν να μας εμποδίσουν σε αυτό το θεμελιώδες ζήτημα δεν μπορεί παρά να αντιδράσουμε. Τα χρήματα που απαιτούνται για τιςδράσεις που προτείνονται, μπορούν εν μέρει να προέλθουν από φορολόγηση παλαιών φοροκλεπτών, ακόμη και αν χρειαστεί να περιμένουν λιγάκι τα χρονοδιαγράμματα της τρόικας και εν μέρει από επιπλέον χρηματοδότηση των δανειστών. Δεν είναι μονάχα δανειστές μας, είναι και "συνεταιράκια" μας !!!!!!!!!!

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ akenaton 17/02/2013 21:06:14

    Δέν διαφωνῶ,λές ὅμως μιά φράση μαγική: ''ἀκόμη κι ἄν χρειαστεῖ νά περιμένουν λιγάκι τά χρονοδιαγράμματα τῆς τρόϊκας...''
    Μά,ἐξαιτίας αὐτῶν τῶν χρονοδιαγραμμάτων πού ὅλο ἔξω πέφτουν,ἐνεργοποιοῦνται ἤ ἐπ' ἀπειλῇ θά ἐνεργοποιηθοῦν καινούργια μέτρα,κι ἐμεῖς θά μποροῦσαμε νά περιμένουμε ἀποδοχή γιά καθυστέρησή τους;

    • akenaton avatar
     akenaton @ Κυθήριος 17/02/2013 21:39:46

     Φίλε μου Κυθήριε, για μένα δεν έχουν πια σημασία ούτε τα χρονοδιαγράμματα, ούτε το χρέος, ούτε και το τι λέει η τρόικα. Μια - δυο μικροδόσεις μείνανε ακόμη! Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς εδώ μέσα. Κάνουμε τίποτε; Και κυρίως μπορούμε να προφυλάξουμε τους αδύνατους; Αν δεν μπορούμε, δεν είμαστε κράτος, ούτε και οργανωμένη κοινωνία. Πριν ανακάμψουμε (όταν και αν) πρέπει να σιγουρευτούμε ότι θα ζούμε όλοι να το χαρούμε.

  • ένδον avatar
   ένδον @ Κυθήριος 17/02/2013 22:28:05

   Κρίνω τα γραφόμενά σας υπερβολικά. Οι 25-50-100 χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν θα δημιουργήσουν "τεράστιο" μέγεθος ανέργων μπροστά στο ένα εκατομμύριο των ήδη ανέργων του ιδιωτικού τομέα. Άλλοι μιλάνε για 1,5 εκατ. αλλά γνωρίζω ότι μερικοί είναι μόνο στα χαρτιά άνεργοι, γι' αυτό χρησιμοποίησα ένα πολύ συντηρητικότερο νούμερο.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ ένδον 17/02/2013 22:53:40

    Tό ἀνέφερα ὥς θέμα γιά τήν πρόταση χρηματοδότησής τους πού προτείνει ὁ ἀρθρογράφος,πάντα βέβαια προστιθέμενοι στούς ἤδη ὑπάρχοντες ἀνέργους...

   • dim avatar
    dim @ ένδον 17/02/2013 22:56:23

    Το πρόβλημα της ανεργίας είναι πραγματικά τεράστιο... Λένε πολλοί ότι η πραγματική ανεργία είναι και πάνω από 28%... Εδώ θα διαφωνήσω... Είναι ίσως η πρώτη φορά, που η επίσημη ανεργία είναι μεγαλύτερη από τη πραγματική... Πολλοί δηλώνονται άνεργοι ενώ παλιά τους ήταν αδιάφορο, ενώ άλλοι μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας και συνεχίζουν να εργάζονται αδήλωτοι για να αυξήσουν το εισόδημα τους... Πάντως, το ότι υπάρχει τεράστια ανεργία σε σχέση με πρόπερσι είναι γεγονός, και αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο... Το φράγμα του 30% για την κοινωνική συνοχή είναι καθοριστικό, δε πρέπει να ξεπεραστεί με τίποτα... γιατί παρότι δε θα είναι το πραγματικό (η πραγματική ανεργία πρέπει να είναι 5-6 μονάδες πιο κάτω), θα το εκμεταλλευτούν πολιτικά οι δημαγωγοί της αντιπολίτευσης...

    Τώρα για τους ΔΥ, πραγματικά δε καταλαβαίνω την εμμονή κάποιων στο να μην υπάρχουν απολύσεις... Ποίος είναι ο εργοδότης τους? Το κράτος δεν είναι? Αφού ο εργοδότης είναι στα πρόθυρα χρεωκοπίας δεν πρέπει να απολύσει κάποιους, ειδικά αν αυτοί είναι μάλιστα υπεράριθμοι? Ο ιδιώτης εργοδότης γιατί απολύει τους ΙΥ? Οι ΔΥ γιατί να μην απολυθούν αν αυτό βοηθάει τον εργοδότη (το κράτος) να μη χρεωκοπήσει, ειδικά αφού μετά από αξιολόγηση θα φανει ότι κάποιες θέσεις είναι πλεονάζουσες?

    • Το Άλφα και το Ωμέγα avatar
     Το Άλφα και το Ωμέγα @ dim 17/02/2013 23:26:21

     H πραγματική ανεργία είναι ήδη 30%. Η μετρήσιμη έχει να κάνει με τους καταγεγραμμένους στο ταμείο ανεργίας. Δηλαδή οι μακροχρόνια άνεργοι δεν μετρώνται. Οι Ελ.Επαγγελματίες που καθημερινά κλείνουν τα μαγαζιά τους, δεν μετρώνται. Οι νέοι που δε εργάσθηκαν ποτέ, δεν μετρώνται. Εσύ έχεις φαίνεται άλλο δικό σου μετρητή, αυτόν της πλασματικής ευκταίας κομματολατρευτικής πραγματικότητας. Καλά κάνεις, αλλά με την αλήθεια, καμία σχέση Dim.

     • dim avatar
      dim @ Το Άλφα και το Ωμέγα 17/02/2013 23:45:25

      Αν ήξερες μόνο πόσοι είναι αυτοί που είχαν δουλειά από πριν, και συνεχίζουν να δουλεύουν σε συνεννόηση με τον εργοδότη τους ανασφάλιστοι, για να παίρνουν και το επίδομα ανεργίας... Μόνο να ήξερες...

      Με την αλήθεια και μόνο την αλήθεια έχω σχέση, και είπα, αν το πρόσεξες, ότι σε σχέση και πρόπερσι είναι ήδη τραγική η αύξηση της ανεργίας... και πρέπει να γίνει κάτι ΑΜΕΣΑ, πριν σπάσει και το ψυχολογικό φράγμα του 30%... Καμία λατρεία δεν έχω με κανέναν... Στόχους και αποτελέσματα ΑΜΕΣΑ απαιτώ από τον ηγέτη που στηρίζω, αλλιώς θα τον κρίνω και αυτόν ως αποτυχημένο... Στόχος και δέσμευση ότι το 30% δε θα ξεπεραστεί… (και αν ξεπεραστεί, ολοταχώς για το plan b, όλα έχουν και κάποιο όριο….)

     • Το Άλφα και το Ωμέγα avatar
      Το Άλφα και το Ωμέγα @ dim 18/02/2013 15:01:09

      '' Αν ήξερες μόνο πόσοι είναι αυτοί που είχαν δουλειά από πριν, και συνεχίζουν να δουλεύουν σε συνεννόηση με τον εργοδότη τους ανασφάλιστοι '' Υπερβάλλεις και το ξέρεις. Η ανεργία είναι περισσότερη από την καταγεγραμμένη και οι υπεύθυνοι το γνωρίζουν. Γι αυτό τρόμσξσν. Το 30% το λένε γι αυτούς που θέλουνε να το πιστέψουν. Όσο για το '' Στόχους και αποτελέσματα ΑΜΕΣΑ απαιτώ από τον ηγέτη που στηρίζω, αλλιώς θα τον κρίνω και αυτόν ως αποτυχημένο…'', έτσι όπως μπλέξαμε με την αδιαμαρτύρητη συνθηκολόγηση και την εφαρμογή αδιέξοδων προγραμμάτων, η ύφεση κι η ανεργία θα αυξάνουν. Μόνη λύση η παραπέρα άρνηση εφαρμογής του μνημονίου. Όλοι μαζί, ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης, ας αρνηθούμε τη γενοκτονία μας. Αποτυχημένος ο Α.Σαμαράς δε θα λέγεται, μάλλον άτολμος και υπερσυντηρητικός. Κι αυτό, θα είναι χειρότερο.

     • dim avatar
      dim @ Το Άλφα και το Ωμέγα 18/02/2013 15:28:19

      Δεν υπερβάλλω καθόλου... Ο κάθε ένας από εμάς, αν θέλει να είναι ειλικρινής θα παραδεχθεί πόσες τέτοιες περιπτώσεις ξέρει στο ευρύτερο περιβάλλον του... Δεν είπα ότι είναι και η πλειοψηφία, το πρόβλημα είναι τεράστιο, και δεν έχει τόσο σημασία αν είναι 23%-25% ή 27%, σημασία έχει η ανοδική τάση και το κλίμα... Αυτο πρέπει να ανακοπεί ΑΜΕΣΑ... αλλιώς η αποτυχία, η οποια θα προέρχεται από την ατολμία, της κυβέρνησης θα είναι δεδομένη...

     • geo avatar
      geo @ Το Άλφα και το Ωμέγα 18/02/2013 20:34:09

      η αληθεια ειναι πως υπαρχουν αρκετοι ανασφαλιστοι εργαζομενοι ή απασχολουμενοι που φαινονται επισημα ανεργοι αλλα δεν πρεπει να ξεχναμε πως υπαρχουν και εκατονταδες χιλιαδες απασχολουμενοι (τετραωρα κλπ) με εισοδημα 300 ευρω και λιγοτερο!!για το δικο μου το μυαλο κι αυτοι ανεργοι ειναι...

 10. ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
  ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 17/02/2013 16:36:07

  Μου κάνει εντύπωση μεγάλη το πώς εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες (από παιδιά ακόμη) όταν μας λένε ή μας προτείνουν κάτι, ψάχνουμε με τόσο ζήλο το αρνητικό, το εναλλακτικό από αυτό που μας λένε, το μειονέκτημα.
  Ο Akenaton τονίζει το πρόβλημα ότι αυτή η κοινωνία καταρρέει δηλαδή ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Εσείς όλοι που γράψατε διαφωνείτε με αυτό; Πιστεύετε ότι το κράτος δεν οφείλει να λάβει μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η έννοια της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ; Για όσους δεν το πρόσεξαν περιέχει τη λέξη ΚΟΙΝΟ και όχι τη λέξη ΑΤΟΜΙΚΟ. Το ΚΟΙΝΟ μπορεί να είναι οτιδήποτε και τα πάντα. Αρχές, αξίες, ιδανικά, κέρδος, συμφέρον, δικαίωμα, υποχρέωση, αξιοπρέπεια, στόχος, πορεία, θυσία, νίκη.
  Εσείς εδώ (οι προηγούμενοι σχολιαστές) ψάξατε και βρήκατε ένα σωρό εμπόδια και αρνητικά στις προτάσεις του Akenaton. Μπράβο σας, κάνατε μία τρύπα στο νερό.
  Ελπίζω ότι ο Akenaton (και ο κάθε Akenaton) δεν θα απογοητευθεί, αλλά θα συνεχίσει να βλέπει, να παρατηρεί, να λογίζεται και να προσπαθεί να βρίσκει ιδέες/λύσεις/προτάσεις για τα προβλήματα που αντιλαμβάνεται. Όλες οι ιδέες μας δεν είναι σωστές, αλλά οι σωστές θα βρίσκονται εκεί ανάμεσα στις ιδέες μας.

 11. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 17/02/2013 16:41:29

  Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κοινωνία ζεί πρωτόγνωρες στιγμές. Έπεσε από τα σύννεφα. Όλα άλλαξαν μέσα σε λίγους μήνες. Κανείς δεν φανταζόταν ότι θα σταματήσει το κράτος να τροφοδοτεί τις ανάγκες του. Κάθε χρόνο ο δημ υπάλ/συνταξιούχος είχε τουλάχιστον αύξηση στα όρια του πληθωρισμού, ο αγρότης είχε ανοικτό δάνειο από την Αγροτική, ο έμπορος επενδυτικό πρόγραμμα/λοβιτούρα, ο μηχανικός δημόσιο έργο, ο γιατρός σταθερές πληρωμές για τις ψεύτικες επισκέψεις και ο πολιτικός τη δυνατότητα να εξυπηρετεί την "πελατεία" του. Όλα αυτά τελείωσαν με την αδυναμία του ελληνικού κράτους να δανείζεται και να υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών της. Κάποιοι λένε ότι όλα αυτά ήταν προσχεδιασμένα, κάποιοι άλλοι ότι η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο μίας διεθνούς συνωμοσίας, εγώ λέω ότι ήρθε η ώρα να δούμε την πραγματικότητα. Κανένας δεν πρόκειται να σου χαρίσει τίποτα, τίποτα δεν είναι δωρεάν, ό,τι πρόκειται να αποκτήσεις θέλει αντάλλαγμα. Είμαστε έτοιμοι να ιδρώσουμε για την οικονομική μας ανεξαρτησίας; Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε καρτερικότητα; Η ελληνική κοινωνία δεν πεθαίνει επειδή της έκοψαν την σύνταξη, πέρασε χειρότερα και η λιποψυχία δεν της ταιριάζει. Θα σηκωθούμε δυνατότεροι, σήμερα είναι απαραίτητη η στήριξη των αδύνατων για χτίσουμε αύριο την κοινωνία των άριστων, των δυνατών.

  • Φρέσκα Κουλούρια avatar
   Φρέσκα Κουλούρια @ Δεξιόχειρας 17/02/2013 17:24:24

   Το θέμα μας δεν είναι αν θα μας χαρίσει κάποιος κάτι ή όχι.
   Το θέμα μας είναι ότι δεν θέλουμε να παράγουμε εμείς για να τα τρώνε οι δανειστές «μας», δηλαδή οι δανειστές των τραπεζιτών!

   Το θέμα μας επίσης είναι πως δεν θέλουμε εμείς να πληρώσουμε αυτά που οι τραπεζίτες θα έπρεπε να πληρώσουν ή αυτά που οι τραπεζίτες και οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίας της «ελεύθερης» ελληνικής οικονομίας μαζί με τους διαπλεκόμενους μαζί τους καναλάρχες και λοιπούς παρατρεχάμενους τσέπωναν για τρείς τουλάχιστον δεκαετίες.

   Αρνούμαστε να αποδεχτούμε την εφαρμογή του «ιδιωτικοποίηση των κερδών και κοινωνικοποίηση των ζημιών» δηλαδή.

   Τα μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων που αρμέχτηκαν από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου, του Έλληνα καταναλωτή αλλά και των επιδοτήσεων της ΕΕ τα τελευταία τριάντα χρόνια δεν τα έφαγε ούτε ο συνταξιούχος, ούτε ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, ούτε καν οι δημόσιοι υπάλληλοι (αν και οι τελευταίοι έζησαν όντως εποχές παχιών αγελάδων σε βάρος των υπόλοιπων εργαζομένων).
   Τα λεφτά αυτά τα έφαγαν οι προαναφερθέντες διαπλεκόμενοι «επιχειρηματίες», καναλάρχες, πολιτικοί, τραπεζίτες και τώρα θέλουν να πληρώσει τα σπασμένα ο ταλαίπωρος συνταξιούχος των 500 € τον μήνα ή ο νέος που θα πρέπει να εργαστεί (αν και όταν υπάρξει αυτή η ανάπτυξη που όλοι επαγγέλονται αλλά που ακόμα δεν είδαμε) για 200 ή 300 € τον μήνα.

   Απλή λογική.
   Μην ψάχνουμε για ηλίθιους!

   • Θαλής2 avatar
    Θαλής2 @ Φρέσκα Κουλούρια 18/02/2013 09:48:38

    ΑΠΛΗ καιΤΕΤΡΑΓΩΝΗ Η ΛΟΓΙΚΗ όσων καλούμαστε χωρίς να έχουμε φάει ούτε δεκάρα χωρίς να την δουλέψουμε, να πληρώσουμε τα χρέη που ποι Τραπεζίτες με τους Ακηδες, Μαντέληδες, Τσουκάτους, Χριστοφοράκους Παπαντωνίου Παπακ. και Ολόκληρης της 'συγκυβέρνησης" όπως φαίνεται και απο τη λίστα Λαγκάρντ που κανείς δεν τολ΄μάει να ανοίξει.
    Ομως φίλε φρέσκα κουλούρια, υπάρχει και η πολύπλοκη περιπεπλεγμένη λογική των Τραπεζιτών και των συνενόχων τους πολιτικών, που μας επιβάλλεται αφού αυτοί εξουσιάζουν τα ΜΜΕ...Κοντέυουν βλέπεις να μας πείσουν οτι εσύ και εγώ έχουμε Πόρσε και τις κρύβουμε καλά για να περάσει η κρίση...

  • Κώστας avatar
   Κώστας @ Δεξιόχειρας 17/02/2013 17:39:50

   Δεξιόχειρα μάλλον πρέπει να αρχίσεις να γράφεις με το αριστερό. Άλλωστε αυτό στο έχουν ξαναπεί κι άλλοι εδω μέσα.

   • Φωτεινή avatar
    Φωτεινή @ Κώστας 17/02/2013 22:04:01

    Μᾶλλον τό Δεξιό χέρι ἔχει ἀτροφίσει ἐδῶ καί 30+ χρόνια! Συνέχιζε Δεξιόχειρα, σέ χρειαζόμαστε!!

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Φωτεινή 17/02/2013 22:55:46

     Πάντα εὔστοχα καυστική Φωτεινή!!!

     • Φωτεινή avatar
      Φωτεινή @ Κυθήριος 18/02/2013 01:03:44

      Εὐχαριστῶ ἀγαπητέ Κυθήριε. Τό θράσος πρέπει ν ἀντιμετωπίζεται μέ περισσότερο θράσος. . .ἐνίοτε ἡ σιωπή δέν εἶναι χρυσός!

  • dim avatar
   dim @ Δεξιόχειρας 17/02/2013 22:59:07

   Η λύση για τη πατρίδα μας είναι μια... Μπροστά και (κεντρο)δεξιά, με Σαμαρά...

   Οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και του εθνομηδενισμού (ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΛΑΙΟ ΠΑΣΟΚ) δεν έχουν καμία θέση στην Ελλάδα του αύριο...

   • Πέτρος avatar
    Πέτρος @ dim 17/02/2013 23:15:44

    Έχουν μιά χαρά θέση στον κρατικό μηχανισμό, στη συγκυβέρνηση και στη λήψη των αποφάσεων. Ο Βενιζέλος προσεχώς κατά τον ανασχηματισμό, για να σωθεί θα αξιώσει Αντιπροεδρία.

    • dim avatar
     dim @ Πέτρος 17/02/2013 23:53:19

     Οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και του εθνομηδενισμού δεν είναι πλέον ο Βενιζέλος, αν δεν το έχεις καταλάβει όλο το παλαιό ΠΑΣΟΚ έχει μετακομίσει προς Σύριζα μεριά, και έχει βρει εκεί και ακόμα πιο σκληρούς θιασώτες του κρατισμού και της οπισθοδρόμησης....Ο Βενιζέλος μπροστά στο Τσίπρα και τη Ριζοσπαστική Μαρξιστική Λενινιστική Αριστερά των 8 κομμουνιστικών Συνιστωσών είναι ο "Βασιλιάς των Μεταρρυθμίσεων"...

     • ΕΚΑΤΗ avatar
      ΕΚΑΤΗ @ dim 18/02/2013 11:54:14

      Ναι. όπως τα λες είναι. Ο χοντροΜπένυ εκπροσωπεί το ...καλό Πασόκ, (που συμφέρει) αφού θα κάνει τα πάντα για να γλιτώσει από τον εξασφαλισμένο καταποντισμό του. Το άλλο το ...κάκιστο Πασόκ που δεν συμφέρει (αλλά μακάρι να το είχαμε κι αυτό), είναι όλο στον παλιοΣύριζα, που άμα σερνόμαστε για λίγο ακόμη και βυθίζουμε τον κόσμο στην απελπισία, παίζει να μας πάρει και την εξουσία μιάν ώρα αρχίτερα.
      Μπράβο. Είσαι αντικειμενικός.

     • dim avatar
      dim @ ΕΚΑΤΗ 18/02/2013 15:24:31

      Τα γεγονότα και οι αριθμοί επιβεβαιώνουν αυτά που λέω... Όλο το Παλιό Πασοκ έχει μεταφερθεί στο Σύριζα.. Στελέχη, συνδικαλιστές, ψηφοφόροι της νοοτροπίας "παλαιού πασοκ", όλοι μόλις είδαν ότι δεν έχει κάτι άλλο να προσφέρει για τη μάσα και τη καλοπέραση τους το ΠΑΣΟΚ, έφυγαν σφαίρα για το Σύριζα...

     • Θαλής avatar
      Θαλής @ ΕΚΑΤΗ 19/02/2013 08:59:53

      Aπ' την απάντησή του βλέπεις οτι σε κατάλαβε...Περίμενες αιδώ?
      Aπλα ομολογεί λόγω 'ρεαλισμού'.
      Οι έξυπνοι Πασόκοι συνεργάζονται με τον Σαμαρά και "καθαρίζονται" στην κολυμβήθρα της συγκυβέρνησης . Οι κουτοί και οι αμετανόητα αριστεροί εξ αυτών, πάνε στον Σύριζα...Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε...Η ψήφος απ' τη στιγμή που μας δοθεί είναι καλή. Αυτό που δεν κατάλαβε ο φίλος dim είναι οτι αυτό ισχύει και για τους άλλους...

 12. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 17/02/2013 17:09:06

  Akenaton, συμφωνώ και με την γενική λογική, και με τις επιμέρους προτάσεις.
  Πάλι όμως ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με τις 2 προυποθέσεις:
  1. Λειτουργία (για την ακρίβεια επανεκκίνηση) της πραγματικής οικονομίας.
  2. Χρηματοδότηση στοιχειώδους κοινωνικού κράτους, κράτους που προωθεί και δεν διαλύει την κοινωνική συνοχή.
  Το πρώτο, στην παρουσα φάση, προυποθέτει πριν απ' όλα επαναλειτουργία, επανεκκίνηση του εγχώριου τραπεζικού δυναμικού, ως εμπορικών τραπεζών λιανικής τραπεζικής, και κυρίως του σκέλους τους ως πιστωτικών ιδρυμάτων. Σήμερα αυτό δεν υπάρχει. Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης απο τον Μηχανισμό πρέπει ν' αλλάξει όλο το πλαίσιο λειτουργίας, φυσικά και οι διοικήσεις τους. Τα λοιπά - ΕΣΠΑ, Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων - χρησιμότατα, αλλά επικουρικά.
  Το δεύτερο προυποθέτει Δημόσια έσοδα, αύξηση. Με το στράγγισμα της πραγματικής οικονομίας, οι ρεαλιστικές δυνατότητες για δίκαιη άντληση είναι πολύ συγκεκριμένες: Ανάκτηση μακροχρόνια συσσωρευμένης φοροδιαφυγής (βλέπε "λίστες"), φορολόγηση μεγάλου πλούτου (κινητού και ακίνητου) που παραμένει μακροχρόνια εκτός φορολογικής βάσης και λιμνάζει εκτός παραγωγικής διαδικασίας και επενδυτικών στοχεύσεων.
  Οι "τοκιστές και σουλατσαδόροι" πρέπει να εξαναγκασθούν να βγαλουν τα ανενεργά και κρυμμένα της κινητής περιουσίας (εταιρικής και ατομικής) στην κυκλοφορία, κυρίως να επενδύσουν παραγωγικά. Θ' αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο μόνον άν το ρίσκο της ακινησίας γίνει μεγαλύτερο. Και χωρίς αποδοχή ρίσκου δεν υπάρχει επιχειρηματικότητα. Ήταν τραγικά αντιπαραγωγική η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στα (επενδυόμενα) κέρδη των ΑΕ με ταυτόχρονη μείωση στα διανεμόμενα μερίσματα.
  Οι "φετιχιστές" της ξενοίκιαστης μεγάλης ιδιοκτησιας πρέπει να πάρουν κίνητρα και ποινές, ώστε να μισθώσουν και να πουλήσουν σε χαμηλότερα επιπεδα, για να αυξηθεί η κυκλοφορούσα ρευστότητα.
  Και επίσης χρειάζεται προσεκτική και στοχευμένη μείωση ΦΠΑ για αύξηση εσόδων.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Uncle Stgm 17/02/2013 20:54:09

   Απόλυτη συμφωνία μαζί σας στην εξειδίκευση της εξεύρεσης των πόρων για το μίνιμουμ κοινωνικό κράτος που προτείνουμε. Ακριβώς έτσι είναι και με την αναδόμηση (ολοκληρωτική) των πιστωτικών μας ιδρυμάτων. Αγαπητέ Uncle, το σχόλιό σας θα μπορούσε να είναι λειτουργική συνέχεια του σημειώματός μου και προτέινω σε όλους τους συν-σχολιαστές να διαβαστεί έτσι. Σας ευχαριστώ πολύ!

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ Uncle Stgm 17/02/2013 21:53:51

   Είναι αφελές εκ μέρους σας να πιστεύετε πως οι "τοκιστές και σουλατσαδόροι" θα εξαναγκασθούν "να επενδύσουν παραγωγικά". Ό,τι και να κάνει το σπάταλο, αργοκίνητο και υπερχρεωμένο κράτος μας, σε οικονομία ανοιχτών συνόρων, τα κεφάλαιά των θα μπορούν πάντα να επενδύονται σε χρηματοοικονομικά προϊόντα άλλων αγορών. Ενίοτε εξόχως προσοδοφόρα και χωρίς να αναγκάζεται να ασχολείται κανείς με ενοχλητικά θέματα όπως πολιτική αστάθεια, συναλλαγματικό ρίσκο, γραφειοκρατία, ΙΚΑ, επιθεώρηση εργασίας, ΠΑΜΕ, περαιώσεις μέχρι και 10 έτη μετά την λήξη των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, δημοσίευση προσωπικών οικονομικών στοιχείων, "έκτακτους" φόρους που αποφασίζει κατά το δοκούν ο κάθε κ. Βενιζέλος ή Παπακωνσταντίνου ή Σαμαράς ή Στουρνάρας και που στο τέλος γίνοται μόνιμοι, και χωρίς την υποχρέωση να "δηλώνει το σύνολο της περιουσίας του σε όλη την υφήλιο" (όπως απαιτεί η φορολογική μας νομοθεσία).

   Είστε αρκετά ευφυής για να αντιληφθείτε ότι δεν υφίσταται το δίλημμά σας "ρίσκο παραγωγικής επένδυσης στη χώρα μας" ή "ρίσκο της ακινησίας". Η χώρα πρέπει να γίνει φιλόξενη (με όποιον τρόπο καθένας το ερμηνεύει και με όποιον τρόπο η κάθε κυβέρνηση προτείνει) σε επενδύσεις. Επιχειρηματίας με δικά του κεφάλαια και με το στανιό (και δη σε "παραγωγικούς" τομείς, όπως φαντάζεσθε) δεν γίνεται κανείς. Έχουν στρατιές διεθνών δικηγόρων και οικονομολόγων για να συμβουλεύονται, και αυτοί δεν εγκλωβίζονται σε πλαστά διλήμματα, ούτε συμμερίζονται τα περί πατρίδας ή καθήκοντος τού οιουδήποτε εξ ημών.

   Επίσης μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς "η πώληση κλειστών ιδιοκτησιών σε χαμηλότερα επίπεδα αυξάνει την κυκλοφορούσα ρευστότητα"; Το συσσωρευθέν ρευστό του υποθετικού αγοράζοντος γιατί δεν κυκλοφορεί σήμερα, ενώ το ίδιο ρευστό που θα πάρει ο πωλών θα συμβάλει σε αύξηση του κυκλοφορούντος χρήματος, αντί να καταλήξει εκεί όπου βρισκόταν όταν ήταν στην κατοχή του αγοράζοντος; (Αγνοώ, για την οικονομία της συζήτησης, ότι σε κάθε αγοραπωλησία οι φόροι που καταλήγουν στο κράτος, αν χρησιμοποιηθούν από αυτό για την πληρωμή εξωτερικών υποχρεώσεων, ισοδυναμούν με μείωση του κυκλοφορούντος χρήματος).

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Αντίθεσις 17/02/2013 23:25:20

    Οι αντιρρήσεις και επιφυλάξεις σας είναι πολύ σοβαρές, τις σκέφτομαι ανάλογα και αξίζει να τις σκέφτεται καθένας που προτείνει το α ή το β. Για το λόγο αυτό οφείλω να σας ευχαριστήσω. Ωστόσο:
    1. Υπάρχει ήδη απο το καλοκαίρι του 2011, Κοινοτική πρόβλεψη για δέσμευση κινητών ή ακίνητων αξιών που έχουν κατατεθεί ή επενδυθεί σε χώρες της ΕΕ (όχι μόνον της Ευρωζώνης), άν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι προέρχονται απο φοροδιαφυγή σε χώρα της ΕΕ. Προυπόθεση είναι να κινήσει τη διαδικασία η παθούσα χώρα. Πεδίον δόξης λαμπρόν λοιπόν, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση των κυβερνώντων. Προς το παρόν λείπει.
    Αυτό θα μπορούσε λοιπόν να είναι ένα "μαστίγιο" που θα κάνει φανερό ότι υπάρχει επιτέλους "ρίσκο της ακινησίας", προκειμένου να φανεί μικρότερο κακό το επενδυτικό ρίσκο - ή ρίσκο της κυκλοφορίας.
    Σε "καρότα" έχω ήδη αναφερθεί: Μείωση έως μηδενισμό συντελεστών επενδυόμενων κερδών ΑΕ, στοχευμένη μείωση συντελεστών ΦΠΑ, και απλή έως "απλοική", κυρίως όμως σταθερή φορολογική νομοθεσία για 15 χρόνια τουλάχιστον.
    Ως προς την πίστη σε πατρίδα και καθήκοντα έχετε απόλυτο δίκαιο: Δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι το χρήμα έχει πατρίδα.
    2. Για τα ακίνητα: Στα παρόντα επίπεδα τιμών δεν υπάρχουν ούτε προκειται να υπάρξουν σοβαροί αγοραστές. Η αγορά ακινήτων είναι ακόμη πολύ υπερτιμημένη, και ως προς τα θεμελιώδη και ως προς τα "τεχνικά" της. Αγοραστές θα εμφανισθούν μόνον σε επίπεδα 50 % χαμηλότερα από το peak του 2008. Περιμένουν τη "διόρθωση", γι αυτό δεν κυκλοφορεί. Άς λάβουμε υπόψη και την ανυπαρξία "λιανικού" τραπεζικου δανεισμού και επίσης ότι η αντιπαροχή έχει τελειώσει ως τρόπος παραγωγής ακινήτων. Μηχανικός είμαι, ξέρω την αγορά, τα κοστολόγια, τα ποσοστά κέρδους.
    Φόροι από μελλοντικές αγοραπωλησίες ακινήτων δεν έχουν συμπεριληφθεί στον τρέχοντα προυπολογισμό, γιατί απλούστατα σήμερα δεν υπάρχουν αγοραπωλησίες. Άρα δεν έχουν προυπολογισθεί στο τρέχον σχήμα αποπληρωμής εξωτερικών υποχρεώσεων. Είναι λοιπόν extra, και όταν με το καλό έρθουν (έχουμε δρόμο !), θα μπορούσαν να εισρέουν π.χ. σ' ένα ταμείο κοινωνικής συνοχής ή για επαγγελματικό αναπροσανατολισμό ανέργων από τα σχετικά με την οικοδομή επαγγέλματα.

 13. takis400 avatar
  takis400 17/02/2013 18:11:55

  απολυτα πρακτικα και εφαρμοσιμα τα οσα προτεινεις,σε ακουει ομως καποιος απο αυτους που θα επρεπε?

 14. Nik avatar
  Nik 17/02/2013 18:59:50

  Βρίσκεις το εισόδημα, το φορολογείς και τελειώνει το θέμα. Ολοι οι φόροι, όπως και αν τους ονομάζουμε και τους υπολογίζουμε από το εισόδημα έρχονται. Ακόμη και αυτοί της μεγάλης ακίνητης περιουσίας από το εισόδημα πληρώνονται.

  Αυτό που δεν μπορέσαμε ποτέ να κάνουμε έναι ένα απλό τεστ βιοτικού επιπέδου, όπως ισχύει σε άλλες χώρες, και αποκαλύπτει το πραγματικό εισόδημα και από εκεί την φοροδιαφυγή. Ψάψνουμε λοιπόν "πατέντες" στυλ τεκμηρίων και τετραγωνικών. Ετσι δεν πάμε μπροστά.

 15. dem avatar
  dem 17/02/2013 19:24:51

  +++++++++10000000000000000000

 16. ΠΑΚΗΣ avatar
  ΠΑΚΗΣ 17/02/2013 19:32:28

  Υπάρχει ένα νέο βιβλίο (Εκδόσεις Λιβάνη)με τίτλο: Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε.
  Παρακαλώ τους αναγνώστες να το διαβάσουν.
  Θα σας ληθούν πολλές απορίες.

 17. ένδον avatar
  ένδον 17/02/2013 20:05:10

  > δεν πρέπει να μείνει ούτε μέρα χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμη και (κυρίως) οι ανασφάλιστοι

  Αφαιρέστε λοιπόν και το τελευταίο κίνητρο για να ασφαλίζεται κανείς... Οι πληρώνοντες εισφορές θα επιδοτούν και αυτούς που δεν πληρώνουν. Έχετε δει καμμιά σοβαρή οικονομική έρευνα για το πόσο κοστίζει στο σύστημα υγείας μας (νοσοκομεία, φάρμακα, υλικά) η περίθαλψη μη ασφαλισμένων (χωρίς ένσημα, άποροι, λαθρομετανάστες); Στην ουσία μιλάτε για έργω κατάργηση του κοινωνικού συμβολαίου που διέπει την κοινωνική ασφάλιση. Η υγεία χρειάζεται πόρους, η ανοχή της εισφοροδιαφυγής πώς θα λύσει το πρόβλημα; Ή μήπως για να λύσουμε το πρόβλημα θα πρέπει να προσθέσουμε νέους νόμους με εύηχα ονόματα, όταν δεν μπορούν να συλλεχθούν οι ήδη υπάρχοντες;

  > Καμία ελληνική οικογένεια δεν πρέπει να μείνει ούτε μέρα χωρίς τουλάχιστον το μηνιαίο εισόδημα ενός κατώτατου μισθού.

  Και γιατί να επιλέξει κάποιος να εργασθεί (φανερά), αντί να εργάζεται σποραδικά (μαύρα), ενώ συνεχίζει να εισπράττει τον παραπάνω μισθό αν υλοποιηθεί το σενάριό σας; Αν ο κόσμος δεν έχει πιεστικότατο κίνητρο να παράγει, είτε εργαζόμενος, είτε επιχειρών, δεν θα ανακάμψει ποτέ μια οικονομία που βρίσκεται στα χάλια της δικής μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παράγουμε μαλθακούς πολίτες, δεν επιβιώνουμε έτσι. Χρειαζόμαστε εκατοντάδες χιλιάδες μαχητές, λιοντάρια, ύαινες, ο,τιδήποτε ξέρει να επιβιώνει σε σκληρές συνθήκες.

  Επίσης παρακαλώ ορίστε το "ελληνική οικογένεια". Σας υπενθυμίζω ότι δεν επιτρέπονται διακρίσεις έναντι λοιπών ευρωπαίων της Ε.Ε. και ότι ο καθ' ημάς κατώτατος μισθός είναι μέτριος για αρκετές χώρες της Ε.Ε. Ετοιμαστείτε λοιπόν να επιδράμουν στα ταμεία του κράτους κατατρεγμένες οικογένειες από ρομά Βουλγαρίας, Ρουμανίας, και πολύτεκνους Τσεχίας, Πολωνίας, Λεττονίας, όπως έγινε και με τις αγροτικές συντάξεις και κάποιες προνοιακές συντάξεις του ΙΚΑ.

  Η γνώμη η δική μου είναι ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια στους αναξιοπαθούντες, αλλά όχι σε χρήμα: μόνο σε είδος. Συσσίτια για απόρους, κουβέρτες και ρούχα και φιλοξενία σε ξενώνες (τόσα άδεια και κατεσχεμένα ξενοδοχεία σαπίζουν) σε αυτούς που δεν έχουν θέρμανση, εκπαιδευτικά προγράμματα για ανέργους σε πραγματικές δεξιότητες (π.χ. υλοτομία, αμπελουργία, επιπλοποιία αντί λογιστικής, μάρκετινγκ, διαφήμισης).

  Είτε μας αρέσει είτε όχι το ζητούμενο σ' αυτή τη χώρα είναι να παράγει και να μεγαλώσει το ΑΕΠ, και αυτό όταν επιδοτείται η αεργία δυστυχώς δεν γίνεται.

  Εξακολουθείτε να είστε αθεράπευτα ρομαντικός (ή ουτοπιστής). Και πολύ καλώς κάνετε από μίαν άποψη...

  • akenaton avatar
   akenaton @ ένδον 17/02/2013 21:13:49

   1. Ίσως δεν έγινε αντιληπτό πως αυτά που προτείνονται είναι τελείως προσωρινά και δεν λέμε να παγιωθούν νομοθετικά και μετά την ανάκαμψη.
   2. Ήδη ξεκίνησε δειλά ένα πρόγραμμα συνέχισης παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανθρώπους που έχασαν την ασφάλισή τους. Κατά την γνώμη μου πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους ανασφάλιστους έλληνες, παρά τα όσα γράφετε παραπάνω, λόγω εκτάκτων συνθηκών. Ακόμη και στις φιλελεύθερες ΗΠΑ, οι άποροι και ανασφάλιστοι έχουν το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (medicaid, medicare). Είμαι απολύτως ενήμερος για τα υγειονομικά κόστη. Σας λέγω πως με τον περιορισμό της σπατάλης σε φάρμακα, άχρηστες εξετάσεις και ιατρικές πράξεις και μόνο μπορούμε να εξοικονομήσουμε τα ποσά που χρειάζονται για την παροχή αυτή σε όσους αυστηρά την χρειάζονται.
   3. Η μαύρη εργασία δεν χτυπιέται κόβοντας τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα. Τα συσσίτια και τα δημόσια υπνωτήρια δεν είναι λύσεις για περήφανους ανθρώπους και οδηγούν την κοινωνία στον εξευτελισμό και τους ανθρώπους στην απαξίωση.

   Τέλος, να σημειώσω πως το κράτος πρέπει να πάψει επιτέλους να παριστάνει τον επιχειρηματία, τον πελάτη, τον εργοδότη και τον μεσάζοντα. Ο ρόλος του είναι ρυθμιστικός και εποπτικός. Όλα όσα αναφέρετε θα μπορούσαν να λυθούν με έλεγχο από τα αρμόδια όργανα του κράτους. Η δικαιολογία πως επειδή δεν προλαβαίνουμε να οργανώσουμε το κράτος αρκετά γρήγορα ώστε να ελέγχει σωστά, αφήνουμε ανθρώπους να πεθαίνουν, να κρυώνουν, να πεινούν και να υποφέρουν για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (την στιγμή που μας έχουν δανείσει κοντά στα 400 δις ευρώ !!!!!!!!), εμένα πλέον δεν με πείθει. Όπως δεν με πείθει και ένα κράτος που πάει να αφήσει τους πολίτες του στο έλεος της ιδιωτικής ή εκκλησιαστικής ελεημοσύνης όσο καλής πρόθεσης και αν είναι αυτή (και φυσικά δεν αμφισβητώ ότι πράγματι είναι καλής πρόθεσης).

   • ένδον avatar
    ένδον @ akenaton 17/02/2013 22:22:14

    1. Τι ακριβώς σημαίνει "προσωρινά", όταν το αν και πότε θα έλθει η ανάκαμψη είναι άγνωστο;

    2. Τα συσσίτια και τα δημόσια υπνωτήρια δεν είναι λύσεις για περήφανους ανθρώπους, αλλά δεν είμαστε κράτος που μπορεί να εγγυηθεί υπερηφάνεια στους πολίτες του. Υπερήφανοι άνθρωποι δεν ακούνε το πότε θα κάνουν δημοψήφισμα, ή το τι θα πρέπει να ψηφίσουν από γαλλογερμανικά χείλη και έντυπα. Τελούμε υπό οικονομική κατοχή και απαιτούνται πολεμικού καιρού ενέργειες. Η άποψή μου είναι ότι είμαστε αναγκασμένοι (αφού φυσικά σε κανέναν δεν αρέσει κάτι τέτοιο) να αφήνουμε ανθρώπους να κρυώνουν, να πεινούν και να υποφέρουν (όχι βέβαια να πεθαίνουν), για να γίνουν μαχητές και κυνηγοί (ηλικιωμένοι, βαριά ασθενείς και μικρά παιδιά προφανώς εξαιρούνται). Η πείνα οξύνει τις αισθήσεις ως γνωστόν. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε για μερικές ακόμα χιλιετίες ως έθνος με καλομαθημένους και μαλθακούς πολίτες - οικονομικές μονάδες, όταν επίκειται οικονομική κατάρρευση και περικλειόμαστε από λαούς (πιο) πεινασμένους και μαχητικούς. Θα πρέπει οι περισσότεροι να ξεχάσουμε το κράτος πατερούλη. Η χώρα που μέχρι μερικές δεκαετίες έβγαζε εμπόρους κοσμοπολίτες διεθνούς επιπέδου, δεν θα επιβιώσει με την νεολαία της να παραμένει άνεργη και αδρανής (αντί να ψαρεύει, να καλλιεργεί, μαζεύει καρπούς, να ανακυκλώνει συσκευασίες ή ο,τιδήποτε άλλο κάνουν οι μετανάστες για να βγάλουν ένα πενιχρό μεροκάματο) περιμένοντας να προσληφθεί από το κράτος με πεντάμηνη σύμβαση εποχιακού δασοπυροσβέστη ή να φιλοσοφεί στις καφετέριες πέριξ του ΤΕΙ ανθοδετικής. Όποιος δεν το βλέπει, κάνει μακροπρόθεσμα κακό και στη χώρα και στα παιδιά της. Η φράση του Κ.Κ. περί επιχειρήσεων που πρέπει να μάθουν να κολυμπούν τώρα που ρίχτηκε η χώρα στα νερά της ΕΟΚ ακούγεται συχνά στο παρόν ιστολόγιο.

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ ένδον 17/02/2013 21:41:57

   @ένδον
   "Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παράγουμε μαλθακούς πολίτες"
   Δεν καταλαβα. Δηλαδη τα μελη μιας οικογενειας που θα επιβιωνει με 586 μικτα ευρω το μηνα κινδυνευουν να γινουν "μαλθακοι πολιτες"; Τι θα τρωνε; Χαβιαρι; Με τα 586 ευρω;

   • ένδον avatar
    ένδον @ Zugzwang 17/02/2013 22:54:18

    Το ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν χρήματα στα κρατικά ταμεία (αλλά προσδοκώνται από δόσεις δανείων, είσπραξη διαφυγόντων φορολογικών εσόδων, πώληση ακινήτων και τιτλοποιημένου μελλοντικού χρέους, υδρογονάνθρακες, νέο σχέδιο Μάρσαλ) για να συμπληρώσουν το εισόδημα των 586 ευρώ (ή ισοδύναμα να μειώσουν τους φόρους), σημαίνει ότι επιβάλλεται η οικογένεια προσωρινά να μην πληρώνει φόρους ή να αποκτήσει κι άλλους συνεισφέροντες στο οικογενειακό εισόδημα. Δεύτερη δουλειά (που σήμερα πλέον δεν υπάρχει) ή επιστροφή στην καλλιέργεια και το μικρό αγροτικό νοικοκυριό, ή μετανάστευση μελών της (παλιά αναγκάζονταν οι νέοι να πηγαίνουν στα καράβια). Δυστυχώς. Δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη επιβίωσης και αναπαραγωγής.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Zugzwang 17/02/2013 23:29:42

    Με τα 586 ευρω κινδυνεύουν να γίνουν συνδαιτημόνες του κ. Μέργου στο τρελό πάρτυ της κυρίας της ΕΤΕ...
    Εδώ και αρκετά χρόνια, στα χρόνια της χλιδής των μεγαλομεσαίων, χάθηκε η αίσθηση της πραγματικότητας και των αναλογιών.

    • Zugzwang avatar
     Zugzwang @ Uncle Stgm 18/02/2013 00:13:42

     Aκριβώς!

 18. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 17/02/2013 22:00:45

  Μαζί σου εἶμαι φίλε akenaton,ἐλπίζω οἱ ἀπαντήσεις μας νά εἶναι δυναμικώτερες ἀπό δῶ κι ἐμπρός..
  Σέ εὐχαριστῶ γιά τήν ἀπάντηση.

 19. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 17/02/2013 22:21:33

  Αντιγράφω από «TaXalia»

  Λαϊκό προσκύνημα στην ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ
  Μπορεί, μόνιμο θέμα στα σχόλια του διαδικτύου και τα τηλεπαράθυρα να είναι η κρίση, η φτώχεια κ.λ.π., στην πράξη βλέπουμε φαινόμενα απίστευτης ευμάρειας: τρείς χιλιάδες...
  Έλληνες να διασκεδάζουν σε καζίνο των Σκοπίων με τη Πέγκυ Ζήνα κι απέξω άλλες πέντε χιλιάδες να ικετεύουν να τους αφήσουν να μπουν μέσα (!), πέντε χιλιάδες κόσμου στο καζίνο της Θεσσαλονίκης να χάνει κάθε μέρα, δέκα χιλιάδες αυτοκίνητα να πλημμυρίζουν το πάρκιγκ του Cosmos κάθε Σάββατο και την πρεμιέρα Ρουβά- Νίνο να πλημμυρίζει από κόσμο -κατάμεστη η ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ- και λουλούδια.
  Πού να γινόταν κιόλας η συναυλία του Χατζηγιάννη στο Princess! Θα είχε κόσμο, που θα παρακαλούσε να δώσει 500 ευρώ "φακελάκι" στον πορτιέρη, για να τον αφήσει να μπεί στον προθάλαμο! (και πάνω από 10.000 Ελλήνων έξω από το σκοπιανό καζίνο να ψάχνουν τρόπο να μπουν).
  Τι να πεί κανείς για αυτή τη χώρα; Υπάρχει πολύς, πάρα πολύς κόσμος που φυσάει ακόμη τον παρά.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Ιαπετός 17/02/2013 22:59:21

   Καί τήν πληρώνουμε κι ἐμεῖς πού δέν ξεροσταλιάζουμε ἀπ' ἔξω ἀπ' τά καζίνα,ἀλλά μᾶς τρώει ἡ ἀγωνία πῶς θά βγάλουμε τό μῆνα...

  • ένδον avatar
   ένδον @ Ιαπετός 17/02/2013 23:06:27

   Το απόσπασμα τού TaXalia είναι ίσως υπερβολικό, αλλά δεν με εκπλήσσει.

   Το 50-100 ευρώ για τη "μουσική διασκέδαση" μια φορά το μήνα (και τα 2-3 ευρώ για καφέδες/τσιγάρα καθημερινά) εξακολουθούν να είναι ακόμη διαθέσιμο εισόδημα για πολλούς.

   Τα χρήματα που σπαταλώνται στο καζίνο από την άλλη είναι συνήθως μαύρα και επειδή οι ανόητοι πολιτικοί μας αποφασίζουν να φορολογηθεί μέχρι εξόντωσης ό,τι μπορεί να καταγραφεί (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη), οι έχοντές τα τά καίνε διακριτικά. Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί η πάγια φορολογική πριμοδότηση της οικονομικής ασωτίας από το πάνσοφο κράτος μας, παρά τα περί της αξίας της αποταμίευσης λεγόμενα κατά καιρούς: για ίσα και φορολογημένα εισοδήματα ενός θαμώνα καζίνο και ενός αποταμιευτή, ο δεύτερος θα πληρώνει ατέλειωτους φόρους (ακόμη και όταν δεν θα έχει εισοδήματα) για το σφάλμα του να μην τα φάει σε καζίνο, ταξίδια, και ερωτικές συντρόφους της μίας βραδιάς, αλλά να τα κάνει ακίνητα, ομόλογα ελληνικού δημοσίου (και ενδεχομένως οσονούπω τραπεζικές καταθέσεις).

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Ιαπετός 17/02/2013 23:36:57

   Ιαπετέ κυκλοφορεί πολύ "μαύρο". Το ξέρουν και δεν κάνουν τίποτε, πρόκειται για πολιτικό έγκλημα. Φαντασιώνονται μάλιστα, ότι έτσι "δίνουν ανάσες" στην "κοινωνία", δηλαδή σ' αυτους με τους οποίους συγχρωτίζονται: Τους "πελάτες".
   Η ίδια αυταπάτη του 2008, όταν δήθεν "το μαύρο θα μας προστάτευε απο την κρίση".
   Δέν δουλεύει....
   Οι "πελάτες" είναι αχόρταγοι, έτσι το βαρέλι γίνεται άπατο και μετά οι οικονομέτρες ψάχνουν "γιατί ο πολλαπλασιαστής είναι τόσο στραβός στην Ελλάδα"...

   ....Μαύρο το πρωί, μαύρες ασπιρίνες και μαύρο χαρτί
   μαύρη κιμωλία και μαύρο το πιόνι
   μαύρο το καρπούζι και μαύρο πεπόνι
   μαύρος ο πουρές και μαύρος λαπάς
   μαύρα και τα πάμπερς, μαύρος Κοσκωτάς
   μαύρος μπακαλιάρος, μαύρος υπουργός
   μαύρο μαύρο μαύρος Λουκιανός

  • Θαλής2 avatar
   Θαλής2 @ Ιαπετός 18/02/2013 10:00:33

   Μα άν δεν υπήρχαν αγαπητέ Ιαπετέ αυτοί που φυσάνε τον παρά μέσα στην κρίση των φτωχών, πως θα είχαμε κρίση? Αν τα χρήματα δεν έβγαιναν εκτός Ελλάδος απο αυτά τα 10-20 ή και 50 χιλιάδες άτομα (ήτοι κάτω απ' το 1% των Ελλήνων) δεν θα είχαμε κρίση, οι υπόλοιποι 99%... Αν αύριο ψηφιστεί συνταγματική διάταξη που να λέει οτι όποιος φέρει πίσω πάνω από 1 εκατ. στην Ελλάδα απαλλάσσεται εφ' όρου ζωής απο φορολογία και δεν υποχρεούται πλέον να καταθέτει φορολογική δήλωση ούτε πόθεν έσχες και για να αρθεί αυτή η διάταξη να απαιτείται απόλυτη ομοφωνία των 300 στη βουλή, αμφιβάλλεις οτι θα έληγε αμμέσως η κρίση? Η κρίση αγαπητέ Ιαπετέ μαστίζει τους φτωχούς και αδυνάτους, και ΠΛΟΥΤΙΖΕΙ τους πλούσιους και ισχυρούς, όπως οι ίδιοι το ομολογούν.

 20. Zugzwang avatar
  Zugzwang 17/02/2013 22:38:40

  ενδον
  Η φραση του Κ.Κ ηταν σοφη και δυστυχως δεν την ακουσαμε! Τωρα ειναι πια αργα. Πνιγηκαμε! Με κοινωνικο κανιβαλισμο δεν προκειται ν'ανεβουμε ποτε ξανα στην επιφανεια.

 21. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 17/02/2013 22:57:53

  Akenaton, επειδή δεν συμφωνώ μαζί σου στα "αγροτικά", με χαρακτήρισες ως άνθρωπο όχι της υπαίθρου!
  Σε πληροφορώ ότι προέρχομαι από αγροτική περιφέρεια και επειδή έχω γνώση όλων των πτυχών και παραμέτρων του αγροτικού ζητήματος, γι' αυτό έχω και ειδική άποψη επί του θέματος!!
  Και βέβαια έχουν υποστεί αδικίες, αλλά δεν είναι και η πιο αδικημένη τάξη!!

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΝΤΙΝΟΣ 17/02/2013 23:51:50

   Δεν είπα ποτέ ότι είναι η πιο αδικημένοι..... Με συγχωρείτε αν σας θεώρησα κατά λάθος παιδί της πόλης :)

 22. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 17/02/2013 23:11:12

  ΕΓΩ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΑΛΛΑ ΠΛΕΟΝ ΕΙΜΑΙ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΜΕ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΔΕΝ ΣΩΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ

 23. tsakali avatar
  tsakali 17/02/2013 23:34:34

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ , ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΕΧΩ , ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΙΟΠΟΡΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ? Κ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΙ η ΠΟΛΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΙΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ? ΦΙΛΤΑΤΟΙ ΕΜΕΙΣ ΜΠΑΤΑΡΑΜΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΜΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΣΩΣΟΥΝ ΑΛΛΟΙ!

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ tsakali 18/02/2013 00:01:31

   Kαταλαβαίνω tsakali, τα ίδια με προβληματίζουν κι εμένα.
   Ίσως είναι αρκετοί όσοι θέλουν μια "ίσια κοινωνία" όπως λες. Εγώ νομίζω ότι είναι όσοι μπορούν να βιοπορίζονται, χωρίς να τους δουλεύει κανείς,
   αλλά και χωρίς να δουλεύουν κανένα. Ελπίζω να σας βοήθησα tsakali.

 24. Karenin avatar
  Karenin 17/02/2013 23:48:25

  Είναι φανερό πως πρέπει να κατασκευάσουμε τάχιστα κοινωνικές αποθήκες. Ομως και χρήματα να βρεθούνε ποιους θα πρωτοβάλουμε μέσα; Οτι οριζόντιο μέτρο υπερ των αδυνάτων παίρνεται χάνεται και λιγοστεύει γιατί οι φορολογικές δηλωσεις δεν αντανακλούν την πραγματικότητα. Είναι για τα πανηγύρια. Τό άθλιο πολιτικά συστημα που κυβέρνησε όπως δεν έκανε ποτέ περιουσολόγιο για να φορολογήσει, δεν ξέρει στην ουσία ούτε το φτωχολόγιο. Εκτός απο περιπτώσεις που βγάζουν μάτια. Οσον αναφορά την κοινωνική αλληλεγγύη, ξέρει κάποιος να μας πει πόσοι πράγματι μοίρασαν και βοήθησαν στην κατοχή;

 25. Γεωργία avatar
  Γεωργία 18/02/2013 00:19:44

  Από τα καλύτερα άρθρα του Akenaton.
  Εγώ θα ήθελα να προσθέσω στην επιχειρηματολογία του το εξής: αν διαβάσεις τα βιβλία του Κρούγκμαν, του Στίγκλιτς ακόμα και του Ρογκόφ, θα έβλεπες ότι μιλάνε για ένα οικονομολόγο, ο οποίος έχει επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις. Αυτός είναι ο Hyman Minsky, ο οποίος μέσω του βιβλίου με τον τίτλο "Stabilizing an Unstable Economy", απαντά και "συμφωνεί" με αυτά που έγραψε ο Akenaton.

  Για να κατανοήσουμε τη σημερινή κρίση στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρωζώνη, πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια οικονομική θεωρία μέσα από την οποία να προσεγγίζονται η δημοσιονομική κρίση, η οικονομική κρίση και η χρηματοπιστωτική αστάθεια ως εκφάνσεις της ενδογενούς δυσλειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος. Συμβατικές-νεοσυντηρητικές ή νεοφιλελεύθερες οικονομικές θεωρίες, που υποθέτουν εξωγενείς διαταραχές και ανωμαλίες για να εξηγήσουν οικονομικές διαταραχές στο πλαίσιο ανιστόρητων και αφηρημένων μοντέλων, έχουν περιορισμένη ως μηδαμινή ερμηνευτική ισχύ, παρά την ισχυρή ιδεολογική επίδρασή τους στον τρόπο σκέψης νεοσυντηρητικών οικονομολόγων και πολιτικών.

  Ο Minsky και σύμφωνα με τη κεντρική του ιδέα , υποστήριξε ότι η αστάθεια που προκαλείται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μεταφέρεται μέσω των αγορών χρήματος και κεφαλαίου στο σύνολο του οικονομικού συστήματος, καθιστώντας τον καπιταλισμό μη άριστο σύστημα οργάνωσης των οικονομικών σχέσεων. Επίσης υποστηρίζει ότι η συστημική αστάθεια του καπιταλισμού οξύνεται από την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών.

  Πολύ απλά: όσο δεν αλλάζουν μυαλά στην εξουσία, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουμε ως κράτος.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Γεωργία 18/02/2013 01:06:18

   Η παρατήρηση σας είναι εύστοχη. Ο σχετικά άγνωστος στην Ελλάδα "μετα-Κευνσιανός" Hyman Minsky (πέθανε το 1996) ανήκει στην παράδοση των "μεγάλων" του 20ου αιώνα (Simons, Schumpeter, Wassily Leontief, Michał Kalecki, John Maynard Keynes).
   Το εντυπωσικό είναι ότι η ερμηνεία του Minsky για τις κρίσεις συγκλίνει όχι μόνον με τις ερμηνείες των νεο-κευνσιανών, π.χ. του Stiglitz και του Krugman, αλλά και του Rogoff που προέρχεται απο την νεοκλασική παράδοση.
   Μια εξέλιξη της υπόθεσης του Minsky για την εγγενή αστάθεια του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, είναι και το περιβόητο ερώτημα του Nuriel Roubini (2011, Project Syndicate), μήπως τυχόν είχε δίκιο ο Μάρξ για τον εγγενή μηχανισμό αυτοκαταστροφής του καπιταλισμού μέσω της πτωτικής τάσης του ποσοστού του κέρδους, που τρέφεται από την ανισότητα και την υπερσυσσώρευση.
   Αλλά το ερώτημα αυτό υπερβαίνει την συστημική αστάθεια που προκαλεί δευτερογενώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα (η κυκλοφορία) και θέτει υπό παρατήρηση την αστάθεια στον ίδιο τον μηχανισμό αξιοποίησης του κεφαλαίου, στην καρδιά της παραγωγής της (ανταλλακτικής) αξίας.
   Το σίγουρο είναι ότι η παρούσα κρίση επαναφέρει ερωτήματα ξεχασμένα και θεωρούμενα ως "λυμένα" μετά το 1970. Και οι απαντήσεις δεν θα δοθούν απο τις θεωρίες, αλλά από την εξέλιξη των πραγμάτων, που θα αποσαφηνίσουν κάπως περισσότερο τα επόμενα χρόνια, πως λειτουργεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής στην όψιμη φάση: Μπαίνουμε σε φάση ενός ακόμη μετασχηματισμού και μετάλλαξης του (όπως η "ρύθμιση" και το new deal το 1930 και η αντίστροφη "απορρυθμιστική" μετά το 1970); ¨Η μήπως σε μια διαδικασία παρακμής;

   • Θαλής2 avatar
    Θαλής2 @ Uncle Stgm 18/02/2013 10:44:16

    Δείτε και το πρόσφατο έργο του Κώστα Γαβρά που κατ' εμέ είναι ένα ντοκυμαντέρ (με την έννοια οτι αυτή η ιστορία είναι αληθινή για τις 18 τουλάχιστον από τις 20 Παγκόσμιες υπερτράπεζες, έστω κι αν ο σκηνοθέτης για ευνοήτους λόγους αναφέρει το τυπικό, όπως και στο "Ζ", οτι " τα εμφανιζόμενα πρόσωπα και γεγονότα του έργου είναι φανταστικά")
    "Φανταστικά" όσο ο Λαμπράκης και ο Σαρτζετάκης τότε...
    Ντοκυμαντέρ δηλαδή, πάνω στον τρόπο λειτουργίας των Υπερτραπεζών σήμερα, όπου εξηγεί απλά και με σαφήνεια πως δημιουργούνται οι σημερινές κρίσεις του κεφαλαίου.
    Κι αν χρειάζεστε πιό επιστημονικά τεκμήρια διαβάστε το βιβλίο της ερευνητικής ομάδας των Γάλλων οικονομολόγων του Πανεπιστημίου της Toulouse υπό την διέυθυνση του μεγάλου οικονομολόγου François Morin με τίτλο στα Ελληνικά :"ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΓΟΥΩΛΛ ΣΤΡΗΤ?"
    Εκεί θα διαπιστώσετε το κοινό συμπέρασμα όλων των σχεδόν των οικονομολόγων, πλήν εκείνων που ευθύνονται για την κρίση και ανήκουν στη λεγόμενη "Νεοφιλελεύθερη σχολή του Σικάγο", είναι οτι η κρίσεις σήμερα δημιουργούνται απο την ασυδοσία και αμέτρητη απληστία των μεγαλύτερων Υπερτραπεζών του πλανήτη (περίπου 20 τον αριθμό) που μετά το 1989 'απελευθερώθηκαν ' και μπόρεσαν να ξεφύγουν απο τις τραπεζικές εργασίες δημιουργώντας παρατήματα -κολοσσούς που σε αγαστή συνεργασία με ασφαλιστικές Υπερεταιρείες και επενδυτικά Funds, γέμισαν τον κόσμο με εικονικό χρήμα ("τοξικά ομόλογα" τα είπαν) σε σημείο που να σκάνε ακόμα και οι μεγάλες εξ αυτών όπως η Leehman brothers που στο διάβα τους συμπαρασύρουν κράτη και Ενώσεις σαν την Ευρωπαική. Οπως σωστά παρατηρεί επανειλλημένα και ο Θείος, έχουν συσσωρεύσει τεράστιο "εικονικό" κεφάλαιο 4τετράκις εκατομμύρια δολ. το χρόνο έναντι 60 τρις που είναι το Πραγματικό παραγόμενο χρήμα (ητοι 1.5% του συνολικού!!!) το οποίο αναπόφευκτα πρέπει να καταστραφεί συμπαρασύροντας προφανώς μαζί του αυτούς κυρίως που το δημιούργησαν. Ομως αυτοί για να γλυτώσουν "χρεοκωπούν" τα κράτη με τις συνένοχές τους κυβερνήσεις (καθιστώντας μέσω των οίκων αξιολόγησης ληξιπρόθεσμα τα χρέη τους) απομυζώντας το πραγματικό τους χρήμα στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να αποφύγουν την καταστροφή τους, αυξάνοντας σε βάρος των φτωχών ακόμα και με "παράπλευρες απώλειες", την αναλογια πραγματικού/φανταστικό χρήμα...

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Θαλής2 18/02/2013 19:24:41

     Ωστόσο, το αναπάντητο ερώτημα που επισήμανα (με την εικασία του Roubini), είναι ακριβώς αυτό:
     Την συστημική αστάθεια την προκαλεί κατά βάση το χρηματοπιστωτικό σύστημα (οι "υπερτράπεζες", το εικονικό κεφάλαιο); Ή πρόκειται για αστάθεια στον ίδιο τον μηχανισμό αξιοποίησης του κεφαλαίου, στην καρδιά της παραγωγής της (ανταλλακτικής) αξίας;
     Η δυναμη των επενδυτικών "υπερτραπεζών" είναι "αρρώστεια", παροδική ανωμαλία ενός κατά τα άλλα βιώσιμου καπιταλισμού; Η μήπως ένα σύμπτωμα μόνον της βαθύτερης, συστημικής "γήρανσης" αυτού του τρόπου παραγωγής που εξαντλεί τα καύσιμά του και εισήλθε στην παρακμή;

   • Γεωργία avatar
    Γεωργία @ Uncle Stgm 18/02/2013 20:37:12

    Θα σου φέρω και ένα άλλο παράδειγμα: το Γέηλ ανακάλυψε τον....νεοφιλελευθερισμό.

    Πως;

    Με την έκδοση του βιβλίου με τον τίτλο «Masters of the Universe: Hayek, Friedman, and the Birth of Neoliberal Politics».
    Αν το διαβάσεις, θα δεις με έκπληξη να γίνεται κριτική στον Γκρίσπαν, στον Κλίντον κλπ, για την υποβάθμιση των πανεπιστημίων και την προώθηση των νεοφιλελεύθερων think tanks, κάτι αδιανόητο πριν μερικά χρόνια σε ότι αφορά το υπόψη πανεπιστήμιο.

    Η εποχή Ομπάμα βλέπεις.....

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Γεωργία 19/02/2013 01:34:44

     Έγινε πρώτα η "ζημιά", τώρα ψάχνουν τους "διαόλους" ("Masters of the Universe"), που παρέσυραν τόσο κόσμο στην "αμαρτία"...

     • Γεωργία avatar
      Γεωργία @ Uncle Stgm 19/02/2013 08:20:32

      Τουλάχιστον να μάθουν από τα λάθη τους, αν και επανέλαβαν τα λάθη του 29.

 26. ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ avatar
  ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ 18/02/2013 00:53:48

  Η προγραμματική συμφωνία της τρικομματικης κυβέρνησης δεν προβλέπει
  απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων.
  Αν γίνουν αντίο ΔΗΜΑΡ απ’ την κυβέρνηση και πιθανώς να παρασύρει
  και μέρος του ΠΑΣΟΚ.
  Ύστερα θα υπάρξουν και προσφυγές στα Δικαστήρια των απολυομένων τα όποια πιθανότατα θα αναστείλουν τις απολύσεις.
  Άλλωστε το όφελος της απομάκρυνσης 25000 Δημ. Υπαλλήλων δεν θα είναι και τόσο μεγάλο πλην του σημειολογικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα που θα έχει.
  Τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι μπροστά της και οι κίνδυνοι μεγάλοι .
  Συνεπώς πρέπει να προσέξει καλά το κάθε της βήμα .

 27. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 18/02/2013 01:14:30

  Μακάρι να γίνουν όσα λέει το άρθρο.
  Αλλά το θεωρώ απίθανο μέσα στο μνημόνιο.

  Είναι σα να λέμε ο παρανοικός δολοφόνος μου έδωσε μια τσεκουριά αλλά μετά προσφέρθηκε να περιποιηθεί την πληγή μου! Δεν γίνεται αυτό! Γιατί να μου δώσει την τσεκουριά τότε ευθύς εξαρχής;

 28. blue nile avatar
  blue nile 18/02/2013 02:26:25

  Καλές οι προτάσεις. Και απαραίτητες.
  Όμως δεν είναι οξύμωρο να υποστηρίζουν κάποιοι την απόλυτα μισανθρωπική επιβαλόμενη πολιτική του μνημονίου και μετά να υπερθεματίζουν και να ζητούν να φτιαχτεί δίκτυ προστασίας για τους αδύνατους;
  Εκτός αν περίμεναν ότι με τα μέτρα του μνημονίου δεν θα συνέβαιναν όλα αυτά.
  Η χώρα εξακολουθεί να είναι παγιδευμένη και να είναι δέσμια μιας πολιτικής που κάθε μέρα που περνά επιδεινώνει κι άλλο τα πράγματα.
  Η κοινωνία είναι καζάνι που βράζει υπόκωφα, όμως δεν αργεί η ώρα που θα γίνει το μεγάλο μπαμ.
  Κανένας λαός δεν μπορεί αν αντέξει αναίμακτα την μείωση κατά 25% του ΑΕΠ του όπως συντελείται εδώ.
  Η Ισπανία στον εμφύλιο έχασε το 15% του ΑΕΠ της και η Αργεντινή πριν δέκα χρόνια έχασε το 20%.
  Δηλαδή οι καταστροφικές συνέπειες του μνημονίου ξεπερνούν έναν εμφύλιο και μαι διάσημη χρεωκοπία.
  Το επιχείρημα ότι διαφορετικά θα ήταν χειρότερα δεν στέκει.
  Το τώρα το σκέφτεται κανείς ότι είναι ήδη ασήκωτο για χιλιάδες οικογένειες;
  Ο λαός καλείται να κάνει όλο και μεγαλύτερες θυσίες χωρίς κανένα όφελος την ίδια στιγμή που οι βασικοί υπεύθυνοι της καταστροφής μας, κυκλοφορούν ελεύθεροι και εξαθλιώνουν τους υπόλοιπους.
  Ο Σαμαράς δεσμεύτηκε προεκλογικά να προχωρήσει σε πόθεν έσχεν όλων όσων κυβέρνησαν από το 1974 και μετά.
  Ακούσατε τίποτα;
  Οι πολιτικοί που οι περισσότεροι από αυτούς έχουν δωροδοκηθεί από την Siemens επιβάλουν εξοντωτική φορολογία.
  Κάποτε λέγαμε ότι αν βγει το ΚΚΕ θα μας πάρουν τα σπίτια.
  Τώρα δηλαδή γίνεται τίποτα διαφορετικό;
  Η τραγωδία των πολιτών είναι ότι το αντίπαλο δέος σε όλα αυτά είναι ο Τσίπρας και οι συνιστώσες του.
  Που έτσι και κυβερνήσουν δεν θα είναι καθόλου απίθανο για να πάμε στην Ξάνθη να θέλουμε βίζα. Και για Λέσβο διαβατήριο.
  Η λύση είναι μόνο μία και δεν νομίζω να υπάρχει άλλη.
  Να θυμηθεί λίγο ο Σαμαράς το πρόσφατο αντιμνημονιακό παρελθόν του.
  Έχοντας στα χέρια του ένα έστω και πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα και την παραδοχή του ΔΝΤ ότι ήταν λάθος οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές να απαιτήσει αλλαγή των όρων του μνημονίου.
  Ναι να απαιτήσει...γιατί τώρα δεν μπορούν να τον απειλήσουν με τη μη είσπραξη της επόμενης δόσης από τη στιγμή που και χωρίς αυτή μπορούν να πληρώνονται μισθοί συντάξεις και προμηθευτές του δημοσίου.
  Γιατί έτσι πως πάμε δεν θα την βγάλουμε εύκολα μέχρι τις γερμανικές εκλογές.
  Το αντίθετο...

  • akenaton avatar
   akenaton @ blue nile 18/02/2013 11:20:54

   Το μνημόνιο θέτει στόχους. Όταν βλέπει ότι δεν κάνεις τίποτε για να τους επιτύχεις, τότε επιβάλλει πολιτικές. Δυστυχώς, για τις πολιτικές που τελικά επεβλήθησαν δεν φταίνε μονάχα οι ξένοι. Και δεν θα κουραστώ να γράφω πως δεν έφερε το μνημόνιο την φτώχεια αλλά η πτώχευση έφερε το μνημόνιο (ΔΝΤ), το οποίο εμείς οι ίδιοι παρακαλέσαμε να έρθει. Επιτρέψτε μου όμως να πιστεύω πως για την συνοχή της κοινωνίας και την επιβίωση των αδυνάτων υπεύθυνο ήταν, είναι και θα είναι το ελληνικό κράτος. Και κατ' επέκταση όλοι μας, εμμέσως ή αμέσως. Ένα παράδειγμα για να κατανοήσετε ακριβώς τι λέω: αν ο ΥΠΟΙΚ καταφέρει να μαζέψει ας πούμε 20 δις ευρώ από τους παλαιούς φοροκλέπτες με αναδρομική φορολόγηση των κλεμμένων, το μνημόνιο δεν τον εμποδίζει να κάνει κοινωνική πολιτική, αυξάνοντας το επίδομα ανεργίας ή διορθώνοντας τις αδικίες σε μικροσυνταξιούχους, μειώνοντας την φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, επεκτείνοντας το επίδομα ανεργίας, ανεβάζοντας το αφορολόγητο όριο, εφόσον φυσικά χρησιμοποιήσει ένα μέρος αυτών των χρημάτων για να ισοσκελίσει τα δημόσια οικονομικά ώστε να μην έχουμε πρωτογενές έλλειμμα. Εφόσον δηλαδή μείνει εντός στόχων του μνημονίου. Με τις περιόδους χάριτος που έχουμε επιτύχει θα αργήσουμε αρκετά να πληρώσουμε χρεολύσια και τόκους. Αλλά είναι λογικό να μας ζητούν να μην δημιουργούμε πρωτογενή ελλείμματα. Εσείς το βρίσκετε παράλογο;

   • blue nile avatar
    blue nile @ akenaton 18/02/2013 15:45:33

    Το να πάμε σε πρωτογενή πλεονάσματα (πραγματικά) είναι μια ορθή επιδίωξη. Άλλο όμως να επιχειρείται ένα οριακό πρωτογενές πλεόνασμα και άλλο να επιβάλλονται σε μια ήδη καθημαγμένη οικονομία περιοριστικά μέτρα 11,5 δις ώστε να δημιουργηθεί ένα ικανά μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα για να μπορεί να εξυπηρετείται το χρέος.
    Γιατί στην δεύτερη περίπτωση απλά μεγαλώνει η αυτοτροφοδούμενη ύφεση.
    Παράλληλα η πελώρια σμίκρυνση των δημοσίων δαπανών επιφέρει την αντίστοιχη συρρίκνωση του ΑΕΠ.
    Λόγω των παραπάνω ο τρόπος επίτευξης του υπάρχοντος πρωτογενούς πλεονάσματος εγκυμονεί τους σπόρους μιας απίστευτης κατάρρευσης που όμοια της δεν έχει ξαναζήσει χώρα της ευρωζώνης.
    Όπως λες το μνημόνιο εξαρχής έθεσε στόχους.
    Το θέμα είναι όμως ότι αυτοί οι στόχοι ήταν απολύτως ανέφικτοι.
    Και η δική μας ευθύνη έγκειται αποκλειστικά στο ότι αποδεχτήκαμε και δεσμευτήκαμε ότι θα πιάσουμε ανέφικτους στόχους.
    Η δημόσια παραδοχή περί λάθους υπολογισμού των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών τα λέει όλα .
    Ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής των οικονομικών ξέρει ότι μέσα σε μια τεράστια Κρίση με την ύφεση να έχει κάνει ήδη την εμφάνιση της η οριζόντια μείωση των δημοσίων δαπανών το μόνο που καταφέρνει είναι να μειώσει το ΑΕΠ , από την φορολόγηση του οποίου έρχονται τα δημόσια έσοδα.
    Είναι σαν να θέλει κάποιος σε περιόδους ξηρασίας να αντλήσει περισσότερα νερό από πηγάδια που πλέον δεν μπορούν να δίνουν το νερό που έδιναν σε καλές περιόδους.
    Γι'αυτό καμιά λιτότητα δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα μέσα σε υφεσιακό περιβάλλον.
    Αλλά για να γυρίσουμε στο παρόν.
    Τι πρέπει να γίνει τώρα;
    Κατά τη γνώμη μου και μπορεί να έχω λάθος, αν συνεχίσουμε την ίδια πολιτική θα δούμε σε λίγο το ΑΕΠ να οδεύει ασταμάτητο προς συρρίκνωση της τάξης του 30%.
    Βέβαια δεν θα φτάσουμε ποτέ εκεί, θα έχει διαλυθεί το σύμπαν. Και οι κουβέντες για την όποια νέα κεντροδεξιά θα είναι μάταιες.
    Εκτός αν στην πορεία οι εταίροι μας αποφασίσουν να χρυσώσουν λίγο το χάπι και χαλαρώσουν το μνημόνιο αλλά με συνεχιζόμενη έλλειψη ανάπτυξης.
    Η μόνη λύση αυτή τη στιγμή είναι να παρατήσουμε τις φιοριτούρες και να συγκρουστούμε με την τρόικα.
    Αλλιώς η συγκυβέρνηση, η οποία με το να μην έχει απαιτήσει την δημοσιοποίηση της λίστας της Siemens είναι έκθετη και δεν έχει την ηθική νομιμοποίηση να επιβάλει τέτοια μέτρα, θα αποδείξει ότι το μόνο που τη νοιάζει είναι να μην υποστεί ζημιά στο ίματζ της η Μέρκελ τώρα που είναι γερμανική προεκλογική περίοδος.
    Ας το ξανασκεφτούν καλύτερα οι κυβερνώντες.
    Γιατί ίσως το μεγαλύτερο κακό δεν θα είναι η διάλυση αλλά το ότι θα κληθούν να τη διαχειριστούν οι εθνομηδενιστικές αγελαίες μάζες του Αλέξη.

 29. nikias avatar
  nikias 18/02/2013 02:40:07

  Αγαπητέ Akenaton,
  Οι ιδέες σου εξαιρετικές για να περισωθεί έστω το ελάχιστο ζωτικό στοιχείο της ύπαρξής μας ως έθνους!
  Όπως όμως και σε άλλο κείμενό σου είπα,
  τις λογικές αυτές προτάσεις να τις απευθύνεις ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ στον καθ΄ύλην αρμόδιο, στον Πρωυθυπουργό , μήπως επιτέλους ακούσει και σένα
  και όχι εκείνους που γύρω του υψηλά έχουν στήσει τείχη κολακείας παραπληροφορώντας τον για το δικό τους ώφελος ...

 30. μακεδων avatar
  μακεδων 18/02/2013 02:47:16

  Προτεραιότητα στην περιφερειακή ανάπτυξη

 31. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 18/02/2013 13:56:48

  Ο αλογογκούφης δεν είχε αύξήσει το ΑΕΠ κατά 25% σε μια βραδυά αλλάζοντας μερικούς δείκτες για να συμπεριλάβει το μαύρο χρήμα αφού δεν μπορούσε να το φορολογήσει?
  Δηλαδή έφυγε ο αέρας αλογογκούφη?
  Ενώ το δημόσιο ακόμη δεν έχει κουνηθεί ούτε χιλιοστό...Ακόμη και οι προφυλακισμένοι για κλεψιές και απάτες...μισθοδοτούνται...Και μας φταινε οι εξαποδώ ...
  Μα γελάει κανείς ή να κλαίει για τα χάλια μας...Καβαντζάραμε και τον φλεβάρη και ακόμη να κλείσει ο οργανισμός διεκδικησης ολυμπιακών του 2004...Του χρόνου θα κλείσουν 10 χρόνια απο τους Ολυμπιακούς που... έγιναν και 20 σχεδόν απο τότε που τους αναλάβαμε...Δικαιούνται και συντάξεις πλέον τα παιδιά που τους διεκδίκησαν.

 32. Ronin avatar
  Ronin 18/02/2013 15:29:35

  πριν απ' ολα αυτα ομως φιλε akenaton, που χαρακτηριζονται ως αμεση ανακουφιση του δοκιμαζομενου λαου, χρειαζεται μια συμβολικη μα ιδιαιτερως απαραιτητη κινηση για την αλλαγη της ψυχολογιας του κοσμου. αυτη του παραδειγματισμου. οι....αποζημιωσεις υπουργων, βουλευτων, υφυπουργων, συμβουλων κλπ, να μην ξεπερνουν τα (ας πουμε) 800 ευρω. και να δεις μετα πως ξεχωριζει, φιλε αντωνη (αυτη τη φορα), η ηρα απο το σταρι

 33. Nεστωρίδης avatar
  Nεστωρίδης 18/02/2013 19:39:18

  Συμφωνώ με τις διαπιστώσεις σου φίλε Akenaton αλλά στις προτάσεις έχεις μερικώς δίκιο γιατί όπως λέει και ο "ενδον" ΔΕΝ πρέπει να επιδοτούμε την ανεργία, η βοήθεια να είναι σε είδος και σε υπηρεσίες (τα περί υπερηφάνειας δεν νομίζω ότι ισχύουν όπως απέδειξαν τα απλωμένα χέρια για τα δωρεάν λαχανικά) με διακριτικότητα και τάξη.
  Αυτά τα μέτρα που προτείνεις να είναι προσωρινά. Πόροι μπορούν να βρεθούν απο τα αφορολόγητα λιμνάζοντα κεφάλαια Ελλήνων εδώ και στις χώρες της ΕΕ (ακόμη και στην Ελβετία με διακρατική συμφωνία). Έσοδα μπορούν να έρθουν με φορολογική αμνηστία των εισερχόμενων κεφαλαίων που θα επενδύονται παραγωγικά (θα μαζέψουμε βεβαίως ΠΑΜΕ και ΣΥΡΙΖΑ) έχοντας ένα δεκαετές σταθερό φορολογικό καθεστώς.
  Επίσης έσοδα μπορούν να έρθουν απο τα εθνικά κληροδοτήματα και τα λιμνάζοντα αζήτητα κεφάλαια 20ετιας (και τις κληρονομιές στο κράτος).
  Παρεπιπτόντως ας ρίξουμε μια ματιά στο πείραμα του δημάρχου του Wongel της Αυστρίας που έγινε την εποχή της ύφεσης εκεί το 1932, όπου εφάρμοσε μία οικονομική θεωρία (αντίθετη της Μαρξιστικής) περί γρήγορης κυκλοφορίας του χρήματος.

 34. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 18/02/2013 21:19:16

  Νορβηγια, Σουηδια, Ισλανδια, Δανια, Γερμανια, Ολλανδια, Βελγιο...

 35. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 18/02/2013 21:23:31

  Η γρηγορη κυκλοφορια χρηματος ισως να απαιτει υψηλο πληθωρισμο (για να αναγκαζει σε αμεση καταναλωση/επενδυση και να αποτρεπει την αποταμιευση), δηλαδη απαιτει υποτιμουμενο νομισμα, λομπυ της δραχμης, της καταστροφης της παγκοσμιας οικονομιας (και του κλειδιου αεναης ανταγωνιστικοτητας της Κινας), κτλ.

 36. Θαλής avatar
  Θαλής 18/02/2013 21:23:31

  Θείε έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα η απάντηση κατα τη γνώμη μου είναι οτι Την συστημική αστάθεια την προκαλεί κατά βάση το χρηματοπιστωτικό σύστημα (οι “υπερτράπεζες”, το εικονικό κεφάλαιο).
  Αυτό φάνηκε καθαρά απο το γεγονός οτι τό πρόβλημα εμφανίστηκε αμμέσως μετά το 1989 και την "απελευθέρωση' των Υπερτραπεζών στη δημιουργία των πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικών παραγώγων που κατέληξαν να είναι τοξικά στην πλειοψηφία τους.
  Μεταξύ 1939 και 1989 που δεν είναι καθόλου αμελητέο διάστημα και οι τράπεζες ήταν αυστηρά ελεγχόμενες και περιορισμένες στον τραπεζικό ρόλο τους δεν είχαμε κάποια αξιομνημόνευτη κρίση που να θέτει σε κίνδυνο το παγκόσμιο σύστημα. Φυσικά και η συστημική “γήρανση” αυτού του τρόπου παραγωγής, συμβάλλει στην ένταση της κρίσης, αλλά όπως έχει αποδειχτεί πλέον ο "καπιταλισμός" δεν είναι σύστημα αλλά η αναγκαστική κοινωνικοοικονομική εξ'έλιξη του ανθρώπινου είδους που δεν μπορεί να ανατρέψει άρδην τον τρόπο αυτής της εξέλιξης χωρίς βεβαίως να αποκλείεται να πραγματοποιεί άλματα, αρκεί αυτά να μην ξεπερνούν τις δυνατότητές του.
  Ο Καπιταλισμός κατά τον μεγάλο Ρώσο θεωρητικό φυσικό Athanasse Kardashev βρίσκεται στη βρεφονηπιακή του ηλικία.
  Μέσω αυτού ο άνθρωπος θα 'φάει ' όλον τον πλανήτη, όταν θα έχει αποικίσει το ηλιακό σύστημα. Με τον καπιταλισμό στη συνέχεια θα "φάει" και το ηλιακό του σύστημα προκειμένου να αποικίσει τον Γαλαξία κ.ο.κ.
  Ηδη σε περίπου 40-50 χρόνια η πυρηνική σύντηξη υδρογόνου θα εξασφαλίζει άπειρη σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα ενέργεια=πλούτο. Σε 100-500 χρόνια η πυρηνική σύντηξη θα είναι εφικτή και για τα βαρέα στοιχεία ακόμα και τον σίδηρο...
  Μέχρι σήμερα η επιστήμη έχει αποδείξει οτι κανένα είδος δεν εξαφανίζεται λόγω 'γήρανσης" του κοινωνικοοικονομικού συστήματος εξέλιξής του, παρά μόνο απο την επικράτηση ενός ισχυρότερου είδους, που στην περίπτωση του ανθρώπου δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα, εκτός αν μιλήσουμε για εξωγήινους, αλλά τότε μπορούμε να μιλάμε και για αγγέλους που εγώ πιστεύω οτι είναι θηλυκού γένους...

 37. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 18/02/2013 21:46:11

  O Αρθρογράφος πολύ συνετά όρισε το Εθνικά απαράβατο και απαραβίαστο σε επίπεδο Κοινωνίας.Πολύ συνετά όρισε τις συμμαχίες -στα μάτια πολλών ετερόκλητες -ως την μόνη αξιόπιστη πρόταση προς την Κοινωνία.Ως πολιτική βάση της συμμαχίας η σύνθεση, το minimum δηλαδή της Εθνικής συννεόησης, ως ιδεολογία η ανάγκη της δημοκρατικής αλλαγής της κοινωνίας μας στην βάση του δημοκρατικού πατριωτισμού και Εθνικισμού.

  Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να τεθούν σοβαρά στον δημόσιο πολιτικό λόγο, όλες εκείνες οι άτυπες παραδοχές μιας συναίνεσης και ποιες πολιτικές ταιριάζουν στις πραγματικές μας αξίες. Το μέγιστο δε της Κοινωνικής Συναίνεσης για να πραγματωθεί επιβάλλει αυτή η διαδικασία να να μην είναι σιωπηρή αλλα να είναι συνειδητή, πεδίο γόνιμου διαλόγου, να συζητιέται,να κρίνεται,να εμπλουτίζεται και να μεταφράζεται σε πολιτικά προγράμματα.

  Ο Πολιτικός λόγος οφείλει να συμβαδίζει με την Ηθική και οι όποιες επιμέρους πολιτικές ασκηθούν να συμβαδίζουν με τις αξίες της κοινωνίας. Πάνω σε αυτή την βάση πρέπει να αναπτυχθούν οι επίσημοι και οι άτυποι θεσμοί ώστε επιτέλους να υπάρξει απτό το αίσθημα του κοινού συμφέροντος.

  Θα το πώ πιο καθαρά απο τον Αρθρογράφο απέναντι στην Ηθική Εξαχρείσωση, απέναντι στον Πνευματικό Ξεπεσμό ωχριά η κατάρρευση του βιοτικού μας Επιπέδου.Πολύ απλά γιατί Ιστορικά έχει αποδειχθεί πώς ο λαός εκείνος, το Εθνος εκείνο που διατήρησε άσβεστο τον Δημοκρατικό του πατριωτισμό μπόρεσε και να ανακάμψει.Μια στάση ζωής η οποία και δεν θα καθηλώνεται σε ότι γύρω συμβαίνει αλλά θα εξελίσσεται και προσπαθεί να το αυτό να το μεταβάλλει πρός το γενικότερο συμφέρον. Προσωπικά πιστεύω ότι η ιδεολογική αδυναμία, είναι πιο τραγική πτυχή της κρίσης που βιώνουμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και πως η διατήρηση της αξιοπρέπειας αποκτά ολοένα και βαθύτερο ηθικό - πολιτικό περιεχόμενο.

  Είμαι πεπεισμένος πως, όταν όλα έχουν χαθεί ή μοιάζουν να έχουν χαθεί, πρέπει ήρεμα να ξαναρχίζουμε το έργο μας από την αρχή. Είμαι πεπεισμένος πως πάντα πρέπει να στηριζόμαστε στον εαυτό μας και στις δικές μας δυνάμεις, να μην περιμένουμε τίποτα από κανέναν κι έτσι να μην εισπράττουμε απογοητεύσεις. Πως πρέπει να προγραμματίζουμε, να κάνουμε αυτό που ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε και να ακολουθήσουμε τον δρόμο μας".

  Ομως υπάρχει και το γεγονός πως "Κάθε 'βελανίδι' μπορεί να σκέπτεται ότι μπορεί να γίνει βελανιδιά. Εάν τα βελανίδια είχαν ιδεολογία, αυτή θα ήταν ακριβώς να αισθάνονται ότι 'εγκυμονούν' βελανιδιές. Αλλά στην πραγματικότητα το 99% των βελανιδιών χρησιμεύουν για το φαγητό των χοίρων και το πολύ συμβάλλουν στην παρασκευή λουκάνικων και μορταδέλας".Δεν αρκεί λοιπόν η αποδοκιμασία του χθές ως μία υπεκφυγή απέναντι στις προκλήσεις του παρόντος αλλά απέναντι στο καθήκον ως σήμερα ξεπροβάλλει να στεκόμαστε με ειλικρινεία, πίστη και αφοσίωση. Θα είναι δε μεγαλύτερη η χαρά αν τον στείρο λόγο διαμαρτυρίας τον διαδεχθεί ένας αυθεντικός λόγος χωρίς μετατοπίσεις τέτοιες που να προκαλούν σύγχυση

  Οφείλουμε απέναντι στην Ιστορία μας να Ελπίζουμε πως ο νέος φορέας θα είναι ένας αυθεντικός φορέας ηθικής και πολιτικής αναμόρφωσης της κοινωνίας και της Πατρίδας μας.Καμιά ήττα δεν είναι οριστική αν όποιος την έχει υποστεί δεν την έχει αποδεχθεί χωρίς όμως να φείδεται κόπου και χρόνου για να παράγει υψηλό λόγο και πολιτική μη αρνούμενος τις δικές του ευθύνες, παραλλείψεις και ανεπάρκειες

 38. Γεωργία avatar
  Γεωργία 18/02/2013 21:53:24

  Θα σου πω τι λέει ο Minsky:

  -Το καπιταλιστικό σύστημα σε όλες τις εκδοχές του παρουσιάζει δυσλειτουργίες με σοβαρές αποσταθεροποιητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, οι οποίες δεν έχουν, ωστόσο, την ίδια ένταση και έκταση σε όλες τις χώρες και τις εκδοχές του καπιταλισμού.

  -Ο καπιταλισμός είναι ένα σύνθετο σύστημα μεταβαλλόμενων χρηματοπιστωτικών σχέσεων και αβέβαιων ροών ρευστότητας.

  -Η ιδέα της αποσταθεροποιητικής επίπτωσης της αδυναμίας εκτίμησης του πιστωτικού ρίσκου από τους δανειστές και τους δανειζόμενους. Οι δανειστές είναι κυρίως τράπεζες και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί υψηλής μόχλευσης. Δηλαδή, κάθε ζημιά στο ενεργητικό τους σηματοδοτεί απώλεια κέρδους για τους τραπεζίτες και τους μετόχους. Εξαιτίας της μόχλευσης, αλλά και της στρατηγικής διαχείρισης του δανειζόμενου κεφαλαίου, ο τραπεζικός δανεισμός συντελείται βάσει διαφορετικών περιθωρίων ασφαλείας, τα οποία προσδιορίζουν το ρίσκο στη συμπεριφορά του δανειστή και του δανειζομένου. Αυτό ισχύει για τη χρηματοδότηση όχι μόνο νέων επενδύσεων και τη συσσώρευση κεφαλαιακών αγαθών μιας επιχείρησης, αλλά και δημόσιων ελλειμμάτων ενός εθνικού κράτους.

  Γι'αυτό επιμένω ότι το βιβλίο του Minsky είναι σαν να γράφτηκε για την κρίση του σήμερα.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Γεωργία 19/02/2013 01:31:39

   Ορθόδοξος μετα-Κευνσιανός λοιπόν, αλλά έχει εμβαθύνει στις χρηματοπιστωτικές ροές, μιας και έζησε την εποχή της απορρύθμισης των "Reaganomics" και της σύντηξης της εμπορικής με την επενδυτική τραπεζική.
   Περίπου ανάλογα πράγματα λέει και ο Κρούγκμαν (αλλά είναι πολύ νεότερος, του ταιριάζει ο όρος νεο-Κευνσιανός). Μήπως ήταν μαθητής του Μίνσκυ;

 39. ΝΠ avatar
  ΝΠ 18/02/2013 22:00:12

  ο ακενατόν
  χτυπάει ..διάνα.
  Λέει το απλούστατο
  απλά μέτρα για να επιβιώσει ο Έλληνας..
  τουλάχιστον οι πληττόμενοι...
  3 ή 4 στους 10....
  Τι αντιπροτείνετε;
  Εκτός ,και αν θα κερδίσουμε
  κάτι,καταστρέφοντας μικρομεσαίους , άνεργους ...γέροντες..νέους..

 40. Queen In Black avatar
  Queen In Black 18/02/2013 22:16:06

  Και για μένα geo, άνεργοι είναι. Και για όλους, άνεργοι, απλά δεν συμφέρει να τους μετρήσουμε γιατί θα πανικοβληθούμε (κι άλλο).

 41. akenaton avatar
  akenaton 19/02/2013 00:37:52

  Χάρηκα τόσο πολύ το σχόλιό σας αγαπητέ Δρόλαπα!

 42. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 19/02/2013 07:22:44

  Εγω σας ευχαριστώ Αγαπητέ Akenaton τόσο για την φιλοξενία όσο και για την δυνατότητα που μου δίνεται να αναπτύσσω τις απόψεις μου στα πλαίσια ενός γόνιμου διάλογου στο χώρο σας.Απλά να επισημάνω το αυτονόητο, είναι δυσκολότερο να γραφεί ένα άρθρο απο ότι ένα σχόλιο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.