#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/06/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Είναι οι Έλληνες τεμπέληδες;


Η αμερικανική εταιρία έρευνας και δημοσκοπήσεων Pew Research, ολοκλήρωσε μια ενδιαφέρουσα εργασία επάνω στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, εν μέσω της πολιτικής και δημοσιονομικής αναταραχής που κυριαρχεί αυτόν τον καιρό στην ΕΕ.

Η έρευνα αυτή εξετάζει το πώς οι ευρωπαϊκοί λαοί βλέπουν ο ένας τον άλλο, αλλά και τους εαυτούς τους. Μερικά από τα συμπεράσματα ήταν αναμενόμενα, αφού για παράδειγμα, όλοι οι Ευρωπαίοι, ακόμη και οι ίδιοι οι Ιταλοί, θεωρούν την Ιταλία ως απόλυτα διεφθαρμένη!

Ένα όμως ακόμη συμπέρασμα, που μάλλον θα πρέπει να οδηγήσει σε συζητήσεις, είναι το ότι όλοι οι λαοί της Ευρώπης, πλην ενός, συμφωνούν ότι οι Γερμανοί είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενο απ όλους τους υπόλοιπους.

Η μόνη εξαίρεση στην παραπάνω ομοφωνία είναι οι … Έλληνες, οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους ποιο σκληρά εργαζόμενους.

Αυτό το εύρημα σίγουρα θα οδηγήσει σε γελάκια, ή και σε κάποιες έντονες διαφωνίες, αφού εδώ και πολύ καιρό η Ελλάδα αποτελεί για κάποιους το κλασικό παράδειγμα μιας χώρας τεμπέληδων και προνομίων.

Συνεχώς ακούμε για το πόσο γενναιόδωρο είναι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, το οποίο οι Έλληνες θεωρούν ως κεκτημένο τους δικαίωμα. Αυτό, μαζί με κάποια άλλα στοιχεία, κάθε άλλο παρά σκληρά εργαζόμενους αποδεικνύει τους Έλληνες.

Σύμφωνα όμως με μια έρευνα της McKinsey & Company, που δημοσιεύτηκε πέρσι, υπάρχουν στοιχεία που στηρίζουν την άποψη ότι όντως οι Έλληνες εργάζονται ιδιαίτερα σκληρά.

Το 2011, η εταιρία αυτή μελέτησε την ελληνική οικονομία. Υπήρξαν αρκετά συμπεράσματα που επιβεβαίωσαν την  άποψη ότι πρόκειται για μια «ανίατη» περίπτωση, με τεράστιο παρεμβατικό δημόσιο τομέα, με πολλά χρέη, με διαφθορά και με μια απίστευτη φοροδιαφυγή.

Παράλληλα όμως μελέτησε και το εργατικό δυναμικό της χώρας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα, πως σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, οι Έλληνες που εργάζονται είναι συγκριτικά λιγότεροι.

Στην Ευρώπη, το 73% του εργατικού δυναμικού έχει δουλειά. Στην Νότια Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι 70%. Στην Ελλάδα όμως, είναι μόλις 66%. Ανάλογο ποσοστό με την Ελλάδα έχουν και οι ΗΠΑ, εξαιτίας της αδυναμίας της οικονομίας τους.

Η μελέτη συμπέρανε ότι λιγότεροι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες, για να στηρίξουν αυτούς που δεν εργάζονται.

Αυτό δεν σημαίνει ότι παράγουν, αφού μεγάλο μέρος εργάζεται στον δημόσιο τομέα, αλλά κάποιος πρέπει να συντηρεί το δίκτυο ύδρευσης και το ηλεκτρικό.

Όσοι δεν δουλεύουν, κυρίως νέοι και νέες, διατηρούν μια άνεση εξαιτίας αυτών που δουλεύουν, αλλά και των δανεικών. Όπως το θέτει η μελέτη: «Ένα σχετικά μικρό ποσοστό Ελλήνων εργάζεται περισσότερες ώρες από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, για να στηρίξουν ένα γενικά μη παραγωγικό οικονομικό σύστημα».

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα, που εξηγεί την αντίφαση που υπάρχει. Οι Έλληνες που εργάζονται, εργάζονται σκληρά. Γενικά όμως, δεν εργάζονται σε παραγωγικούς τομείς και για αυτό ακόμη και ο πλεονάζων ζήλος τους δεν βοηθά κατά πολύ την οικονομία της χώρας. Αυτό είναι που εμποδίζει την Ελλάδα να ανακάμψει και που θα οδηγήσει σε κατάρρευση του κοινωνικού της κράτους.

Η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη. Παράλληλα, έτσι εξηγείται και μια ακόμη τάση που γίνεται εμφανής στη χώρα. Οι νέοι, σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες, την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια, εγκαταλείποντας μαζικά την χώρα. Ως πολίτες χώρας μέλους της ΕΕ, οι Έλληνες έχουν κάθε δικαίωμα να ταξιδεύουν και να εργάζονται ελεύθερα σε όποια χώρα της ένωσης επιθυμούν. Ήδη το  έχουν κάνει περίπου 500.000 απ αυτούς. Πολλοί άλλοι έχουν επιλέξει να πάνε στην Β. Αμερική και στην Αυστραλία. Το κύμα αυτό της φυγής όλο και αυξάνεται, με αποτέλεσμα να επιδεινώνει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Πάντως, οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες. Ίσως να είναι μερικοί. Οι περισσότεροι όμως δουλεύουν σκληρά, παράγοντας ελάχιστα.

fullcomment.nationalpost.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aris2 avatar
  aris2 01/06/2012 09:22:16

  To άρθρο αυτό πρέπει να μεταφραστεί στα Γερμανικά και το υπουργείο εξωτερικών να μεριμνήσει για ένα ικανοποιητικό χρονικό να δημοσιεύετει στα Γερμανικά ΜΜΕ.

  • Ιωάννης33 avatar
   Ιωάννης33 @ aris2 01/06/2012 13:31:41

   Γιατί να γίνει αυτό;
   Ο ναρκισσισμός δεν είναι για θαυμασμό,ούτε για διαφήμιση.
   Το να λένε οι Ελληνες,ΕΓΩ δουλεύω περισσότερο απο όλους στην Ευρώπη,πιστεύεις οτι θα πείσει κανέναν;

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 01/06/2012 10:12:30

  "Ήδη το έχουν κάνει περίπου 500.000 απ αυτούς. Πολλοί άλλοι έχουν επιλέξει να πάνε στην Β. Αμερική και στην Αυστραλία"

  Χα χα 500.000 ;;;; Μάλλον μετράνε και τους έλληνες τουρίστες!

 3. alakran avatar
  alakran 01/06/2012 10:32:06

  Πρόσφατα δημοσιεύτηκε η λίστα ανταγωνιστικών χωρών.Η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση, μπροστά μόνο από τη Βενεζουέλα τού Τσάβες που τόσο θαυμάζει ο Τσίπρας.

 4. akenaton avatar
  akenaton 01/06/2012 11:51:45

  ΝΑΙ!!!!!!!!!

 5. ο ξένος avatar
  ο ξένος 01/06/2012 12:00:14

  Μη χαίρεσαι γιατί στη θέση αυτή την Ελλάδα δεν την έφερε ο Τσίπρας, την έφεραν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

  • alakran avatar
   alakran @ ο ξένος 01/06/2012 13:19:11

   Δεν χαίρομαι καθόλου.Την Ελλάδα σε αυτή τη θέση την έφερε ο κρατισμός τού Πασόκ (κυρίως), η απουσία μεταρρυθμίσεων της Ν.Δ και οι αριστερές ιδεοληψίες που που κυριάρχησαν στη μεταπολίτευση και που εαυαγγελίζεται ο Σύριζα.

   • aris2 avatar
    aris2 @ alakran 02/06/2012 07:10:05

    Aπο μόνες τους οι Αριστερές ιδεοληψίες δεν θα έκαναν τίποτε...Ούτε καν φύλλο συκής στους ξεδιάντροπους κυβερνώντες...

 6. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 01/06/2012 13:35:47

  Θα έπρεπε η έρευνα να ψάχνει πόσοι εργαζόμενοι συντηρούν πόσους συνταξιούχους.Νομίζω η αναλογία θα μας έβγαζε πρωταθλητές!
  Τεμπέληδες δεν μας λες,αλλά άραγε υπάρχουν και άλλοι που απο το πρώτο ένσημο μετρούν αντίστροφα για τη σύνταξη;Μάλλον ανυπόμονοι είμαστε

 7. φαρμακογλωσσα avatar
  φαρμακογλωσσα 01/06/2012 15:10:04

  "Η μελέτη συμπέρανε ότι λιγότεροι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες, για να στηρίξουν αυτούς που δεν εργάζονται."

  Με αλλα λογια, υπαρχουν τα κοροιδα και οι εξυπνακηδες. Χρειαζοταν μελετη γι'αυτο;

  • aris2 avatar
   aris2 @ φαρμακογλωσσα 02/06/2012 07:12:14

   Ξέρει καμμιά χώρα που να μην υπάρχουν?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.