#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/04/2013 16:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Είναι η Σλοβενία το επόμενο ντόμινο της ευρωζώνης μετά την Κύπρο;Οι διαδοχικές σλοβενικές κυβερνήσεις μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού έχουν αρνηθεί να ιδιωτικοποιήσουν τις τράπεζες της χώρας, κάτι το οποίο οδήγησε σε καταστροφικά δάνεια των επιχειρήσεων που συνδέονται με πολιτικά συμφέροντα και τώρα απειλούν να σύρουν την χώρα στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Οι χώρες έχουν πολλές διαφορές, αλλά έχουν τουλάχιστον δύο κοινά: όπως και η Κύπρος, η Σλοβενία χρειάζεται να ανακεφαλαιοποιήσει τις μεγαλύτερες τράπεζές της, δεν έχει όμως τα χρήματα για να το κάνει, αναφέρει το δημοσίευμα. Τόσο η Σλοβενία όσο και η Κύπρος μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν αυτή προχώρησε σε μια επέκταση «bing bang», ανοίγοντας την πόρτα σε δέκα πρώην κομμουνιστικές χώρες το 2004. Ένα χρόνο μετά, οι χώρες αυτές άλλαξαν τα νομίσματά τους σε ευρώ.
Όμως ενώ οι τράπεζες στην Κύπρο έχασαν πολλά εξαιτίας του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, αυτό δεν συνέβη με τη Σλοβενία. Αν και η Κύπρος δέχτηκε ισχυρή κριτική για την διόγκωση του τραπεζικού τομέα της εξαιτίας των υπεράκτιων επιχειρήσεων, ο τραπεζικός τομέας της Σλοβενίας είναι μόλις 1,4 φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ της, λιγότερο από το μισό του μέσου όρου στην ευρωζώνη. Όμως η πηγή των προβλημάτων για τις δύο χώρες είναι παρόμοια, υποστηρίζει το άρθρο. Μία αιτία ήταν η φτηνή χρηματοδότηση που οδήγησε την Σλοβενία, την Κύπρο, την Ισπανία, την Ιρλανδία και άλλες χώρες της ευρωζώνης σε διόγκωση της αγοράς ακινήτων. Στην περίπτωση της Σλοβενίας, η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε από την έλλειψη επαρκούς εποπτείας στο κρατικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Υπήρχε πλεονάζουσα ρευστότητα που θόλωσε την κρίση ορισμένων», δήλωσε ο νεοδιορισθείς διοικητής της κεντρικής τράπεζας Bostjan Jazbec, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιούλιο. «Είναι σαφές ότι στη Σλοβενία ​​δεν τα καταφέραμε ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση των κρατικών εταιρειών». Οι δύο χώρες μοιράζονται επίσης τις ίδιες παθογένειες όσον αφορά στις τράπεζές τους. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Σλοβενία ​​θα χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζές της, οι οποίες στην πλειοψηφία τους ή σε μεγάλο βαθμό είναι κρατικές, μια ανακεφαλαιοποίηση συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ αυτό το έτος, ή περίπου το 3% του ΑΕΠ.
Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Σλοβένων αξιωματούχων ότι «Η Σλοβενία δεν είναι Κύπρος» δεν είναι τίποτε άλλο από προσπάθειες να ηρεμίσουν οι αγορές, αναφέρει το Reuters. Και ενώ η Σλοβενία ​​εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, οι επενδυτές έχουν ωθήσει το κόστος δανεισμού της άνω του 6%, που δεν απέχει πολύ από το ποσοστό του 7% το οποίο θεωρείται μη βιώσιμο. Μια δημοσκόπηση της Delo Stik τον Μάρτιο έδειξε ότι το 48% των Σλοβένων πίστευαν ότι η χώρα δεν θα επιβιώσει χωρίς τη διεθνή βοήθεια, έναντι μόλις 44% όσων πίστευαν ότι θα μπορούσε.

http://www.reuters.com/article/2013/04/07/slovenia-bailout-idUSL5N0CS2HN20130407

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αρμ
  αρμ'υρας 07/04/2013 17:14:49

  Slovevia... Και συνεχιζουν...

 2. Αλέξ avatar
  Αλέξ 07/04/2013 18:25:55

  Μεγαλεία για τους Αυστριακούς... ο Γερμανός ηγεμόνας ανταμοίβει τους πιστούς συμμάχους... τράπεζες, επιχειρήσεις, ιδιοκτησίες, το λιμάνι του Καποδίστρια... και όλα αυτά τόσο κοντά, προσβάσιμα, μόνιμα... :-)

 3. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 07/04/2013 19:30:46

  Άντε να τελειώνουμε γιατί βαρέθηκα. Ας παμε στο κυρίως πιάτο, την Ιταλία.

  • pan avatar
   pan @ Γιώργος Αχαιός 08/04/2013 09:39:55

   φοβάμαι το κυρίως πιάτο είναι η Γαλλία και με την κυβέρνηση Holland θα σερβιριστεί ζεστό-ζεστό...

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ pan 08/04/2013 13:14:12

    Ενω με οποιαδηποτε αλλη κυβερνηση, δεν θα σερβιριζοταν, ε; Η μονη που ισως να μην τους το σερβιρει ειναι η Λεπεν γιατι εχει πει επανειλλημενα πως θελει την Γαλλια εκτος ευρω γιατι δεν μπορει να ανταγωνιστει την Γερμανια με οποιονδηποτε τροπο πλην της νομισματικης πολιτικης, αν και θεωρω οτι περισσοτερο αυτο ταιριαζει στην Ιταλια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.