Δύο κινήσεις ματ του Σαμαρά
25/04/2014 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δύο κινήσεις ματ του Σαμαρά

Το όραμά του για την Ελλάδα των επόμενων ετών, ξεδιπλώνει αργά αλλά σταθερά ο Αντώνης Σαμαράς...

Το όραμά του για την Ελλάδα των επόμενων ετών, ξεδιπλώνει αργά αλλά σταθερά ο Αντώνης Σαμαράς. Τις επόμενες εβδομάδες, πιθανότατα και πριν από τις εκλογές, αλλά και λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιό του για το μέλλον της χώρας και θα κάνει δύο κινήσεις ματ που σχετίζονται αφενός με την οικονομία και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και αφετέρου με τις πολιτικές εξελίξεις.

Η δημοσιοποίηση του σχεδίου «Ελλάδα 2021: Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο» το οποίο παρουσιάστηκε από τον Γιάννη Στουρνάρα και τον πρόεδρο του ΣΟΕ, καθηγητή Πάνο Τσακλόγου στις Βρυξέλλες, είναι το πρώτο μέρος του σχεδίου που υλοποιεί ο κ. Σαμαράς.

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που αλλάζει τον τρόπο ανάπτυξης της χώρας και δίνει προοπτική για τις επόμενες δεκαετίες, θα ανακοινωθεί και επίσημα το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς οριστικοποιήθηκε την Τρίτη σε σύσκεψη υπό τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρακαι Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκημε τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του συμβούλου του Πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδηκαι του Φίλιππου Σαχινίδηαπό το ΠαΣοΚ.

Οι λεπτομέρειες για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, που θα κατευθυνθούν οι χρηματοροές, που θα υπάρξουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών, ποιοι κλάδοι θα ενισχυθούν κ.λπ. θα παρουσιαστούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος κάνει πράξη το διαρκές αίτημα της κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων για το αναπτυξιακό μοντέλο που χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να βγει από την κρίση και να καταστεί μια χώρα με νοικοκυρεμένη οικονομία μακριά από εξαρτήσεις και δάνεια.

Η δεύτερη κίνηση που σχεδιάζει με προσεκτικά βήματα ο κ. Σαμαράς αφορά στις πολιτικές και θεσμικές αλλαγές που σκέφτεται. Αλλαγές οι οποίες είναι κι αυτές αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Οι θεσμικές αλλαγές μπορεί να έχουν να κάνουν με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, πιθανές ανατροπές στο Κοινοβούλιο με μείωση του αριθμού των βουλευτών αλλά δημιουργία Γερουσίας, αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων και το πολιτικό χρήμα κ.λπ.

Όσο για τις πολιτικές αλλαγές, αυτές έχουν να κάνουν με την ανασύνταξη ενός κεντροδεξιού ευρωπαϊκού, εκσυγχρονιστικού (με την καλή έννοια για να μην παρεξηγούμαστε) μετώπου το οποίο θα ηγηθεί της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Σαμαράς θα καλέσει σε συστράτευση όλες τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις, απ’ όλους τους χώρους που όμως δεν θα έχουν καμιά σχέση με τα δύο άκρα. Θα απευθύνει προσκλητήριο ενότητας και δουλειάς για τον κοινό στόχο. Την πρόοδο της πατρίδας πάντα εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, την ισχυροποίηση της χώρας χωρίς υποχωρήσεις για τα εθνικά θέματα, την οικονομική ανεξαρτησία.

Η Νέα Ελλάδα για την οποία έχει μιλήσει ακροθιγώς ο κ. Σαμαράς δεν αποκλείει κανέναν πραγματικό πατριώτη ο οποίος βάζει πάνω απ’ όλα την πρόοδο της χώρας. Ασφαλώς με τους άλλους πολιτικούς χώρους η ΝΔ έχει μεγάλες διαφορές. Ωστόσο, το προσκλητήριο θα απευθύνεται σε εκείνους που πιστεύουν αυτό που έγραψε ο Ρήγας Φεραίος: «Για την Πατρίδα όλοι να ‘χωμεν μια καρδιά».

Η μεγάλη διαφορά αυτή τη στιγμή του κ. Σαμαρά και το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να μπει μπροστά και να σχεδιάσει το μέλλον της χώρας, την ίδια στιγμή που οι πολιτικοί αντίπαλοι σπαράσσονται από έριδες. Το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει ενώ η Αριστερά έχει την ατυχία να εκπροσωπείται από τον τόσο λίγο και μικρό Αλέξη Τσίπρα. Αρα το βάρος της ευθύνης για την Ελλάδα πέφτει στους ώμους του πρωθυπουργού.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. threshold avatar
  threshold 25/04/2014 07:49:21

  Λόγια λόγια λόγια... Βούληση και προσωπικό δεν υπάρχει. Διαβάστε λίγο το το αναπτυξιακό σχέδιο και θα καταλάβετε.ΟΤΑΝ το επιτρεψουν τα οικονομικά της Ελλάδας, θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, ενώ θα έπρεπε να ΓΙΑ ΝΑ βελτιωθούν τα οικονομικά πρέπει να μειωθούν οι συντελεστές. Η ΝΔ με απογοητεύσε.Για τον Σύριζα δεν συζητάω καν,είναι σαν να πέφτω με 100 χμ/ώρα σε τοίχο χωρίς αερόσακο...

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ threshold 25/04/2014 10:36:32

   Aκριβώς έτσι φίλε μου...

  • Κόνδωρας avatar
   Κόνδωρας @ threshold 25/04/2014 11:26:05

   Κι εγώ φίλε νοιώθω απογοήτευση: το κόμμα που ψηφίζω εδώ και 32 χρόνια, έγινε συνώνυμο του κρατισμού, των φόρων/εξόντωσης του μικροεπαγγελματία, των πελατειακών διορισμών. Ο Πρόεδρος έχει όραμα, αλλά η αναπτυξιακή ομάδα δεν έχει επαφή με την αγορά. Το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο έπρεπε να είχε συνταχθεί το καλοκαίρι του 2012, και να εφαρμόζεται από το Σεπτ '12: τώρα θα είχαμε ορατά αποτελέσματα μπροστά μας.

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ threshold 25/04/2014 14:04:03

   Το συμπέρασμά σου αγαπητέ threshold είναι αδιαμφισβήτητο . Η Ν.Δ. κάνει ακριβώς το αντίθετο απ' ότι πρέπει για να υπάρξει ανάπτυξη. Εγώ νοιώθω οτι με τη ΝΔ κατευθυνόμαστε με 100 χμ/ώρα σε τοίχο χωρίς αερόσακο και τη στιγμή που πρέπει ο οδηγός να πατήσει φρένο, αυτός πατάει γκάζι... Η διαφορά με το Σύριζα είναι πως νοιώθω οτι αυτός δεν πατάει γκάζι, ενώ υπάρχει και μια ελπίδα πριν το τέλος να φρενάρει και να σωθούμε, με αποτέλεσμα να με βάζει σε πειρασμό να τον δοκιμάσω αφού έτσι κι αλλοιώς χαμένοι είμαστε...

 2. JIM BEAM avatar
  JIM BEAM 25/04/2014 08:48:52

  Ελεύθερον διατελεί και βέλτιστα πολιτευόμενον και δυνάμενον άρχειν πάντων, μιας τυγχάνον πολιτείας. Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος μτφρ: [το Ελληνικό γένος] ζει ελεύθερα και διοικείται άριστα και θα μπορούσε να κυριαρχήσει, αν ήταν πολιτικά ενωμένο

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ JIM BEAM 25/04/2014 18:11:39

   O Aριστοτέλης είχε πάντα δίκιο φίλε JIM BEAM και δεν έχει τυχαία αναγνωριστεί Παγκοσμίως ως ο υπ' αριθ. 1 Σημαντικός Ανθρωπος στον κόσμο, με δεύτερο τον Πλάτωνα και τρίτον το Χριστό! (πρόσφατη έρευνα Αμερικανικού Πανεπιστημίου). Το πρόβλημα με τους Ελληνες είναι οτι πάντα υπήρχαν οι Μηδίσαντες που πίστευαν οτι συμφέρει την πόλη τους να πανε με το μέρος του ισχυρότερου, έστω κι αν αυτός ήταν ο εχθρός, όπως οι Γερμανοί στην εποχή μας...Θα πρέπει λοιπόν να φύγουν πρώτα απο τη μέση οι μηδίσαντες και υπογράψαντες τις επιταγές του εχθρού, για να ενωθεί το Εθνος και να μεγαλουργήσει. Ετσι έγινε και με την κυβέρνηση Τσολάκογλου που πίστευε πως ό,τι είναι ωφέλιμο για τη Γερμανία, είναι ωφέλιμο και για την Ελλάδα (Για τη δική τους Ελλάδα που έπαιρνε και τότε τα φιλέτα εννοείται)...

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 25/04/2014 23:33:37

    Αφού το λένε οι παντελώς ασχετοι από φιλοσοφία αμερικάνοι έστι θα είναι. Ο παπούς Σωκράτης κάτω από το παιδί Πλάτωνα και το εγγόνι Αριστοτέλη. Ο Ιησούς Χριστός είναι μια κατηγορία μόνος Του και Τον βγάζουν τρίτον. Αυτόν που χώρισε την Ιστορία σε προ και μετά. Μιλάμε για ΤΗΝ βλακεία και ΤΗΝ εμπάθεια. (για την ιεράρχηση των σημαντικών το σχόλιό μου)

 3. Vas avatar
  Vas 25/04/2014 09:13:40

  Βλεπω μετριοπαθεια (ισως και ηττοπαθεια) της ΝΔ για αυτες τις εκλογες. Δεν το περιμενα...

  • Γιάννης Τ. avatar
   Γιάννης Τ. @ Vas 25/04/2014 12:15:37

   Αγαπητέ Vas τι δεν περίμενες; Μετά από 2 χρόνια διακυβέρνησης με συνταγές ΓΑΠ, μνημονιακές πολιτικές πρωτόγνωρες, κλπ κλπ τι περίμενες να εισπράξεις; Χειροκροτήματα για το 500 ευρω που λαμβάνεται από λάθρο, ρομά κλπ; Ή για την έξοδο στις αγορές να βγούμε πανηγυρίζοντας στους δρόμους; Άσε για την αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική και την υπαγόρευση-αποκλεισμό των πατριωτικών δυνάμεων από το ευρω-ψηφοδέλτιο θα μιλήσουμε άλλη φορά.....

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 25/04/2014 09:52:53

  “Move well – Eat well – Feel well – One life. Live it well.” Στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Αθήνα έβλεπε επιτέλους να ολοκληρώνεται και να αποδίδεται προς χρήση το μεγαλύτερο κτίριό της, το Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Πέρα από το αρχιτεκτονικό γεγονός, που απέδωσε στην πρωτεύουσα ένα σημαντικό κατασκευαστικό έργο, το οποίο ισορροπεί ανάμεσα στο νεοκλασικό της παρελθόν και την πρόκληση του μοντερνισμού, αξίζει να σταθεί κανείς στη κοινωνική και εμπορική πλευρά του εγχειρήματος.
  Οι προθέσεις και ο ενθουσιασμός της εποχής έχουν καταγραφεί με σαφήνεια: «…εις τας πλευράς [της στοάς] θα υπάρχουν πλούσια καταστήματα, τα οποία θα προσδίδουν είς το σύνολον όψιν ευρωπαϊκού πασσάζ… εντατική εκμετάλλευση υπογείου με κουρεία, μπαρ, στιλβωτήρια, μικροκαταστήματα, λουτρά, αίθουσα οπλομαχίας και γυμναστικής, καμπαρέ… Το μεγαλύτερο κινηματοθέατρο των Βαλκανίων “θαύμα συγχρονισμού και πολυτελείας… η τελευταία λέξις της αισθητικής οικοδομής”!» Η περίοδος της παρακμής για το κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού άρχισε τη δεκαετία του ‘70. Η κρίση του κινηματογράφου και η σταδιακή αλλαγή των προτιμήσεων της αγοράς αλλοίωσαν τον άμεσο περίγυρο και το ίδιο το Μέγαρο: παραδοσιακά στέκια ποιότητας έσβησαν και οι συνήθειες του κόσμου άλλαξαν, οι αγορές μετατοπίσθηκαν, οι κυκλοφοριακές συνθήκες υποβάθμισαν παλιούς αστικούς κόμβους. Είχε επέλθει πλέον η στιγμή για να επανεξετασθεί η τύχη των 60.000 τετ. μέτρων χώρων εργασίας, εμπορίου και αναψυχής στο κέντρο της Αθήνας. Ως πρώτη προτεραιότητα τέθηκε ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, που μετέτρεψε το παλιό “Μετοχικό” στο Citylink, το σημερινό μέγαρο πολλαπλών χρήσεων, εξοπλισμένο πλήρως με κάθε λογής ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων: ο όγκος τους, απαραίτητος για τον εμπλουτισμό του έργου με σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, δίνει το μέτρο της ραγδαίας αλλαγής των απαιτήσεων, αλλά και της τεράστιας δυσκολίας του έργου των ειδικών. Ακόμη δυσκολότερο ήταν το έργο των πολιτικών μηχανικών. Αυτοί έπρεπε να ενισχύσουν τον τεράστιο σκελετό οπλισμένου σκυροδέματος ηλικίας ογδόντα ετών και να τον καταστήσουν ασφαλή, σύμφωνα με τις σημερινές προδιαγραφές. Ταυτόχρονα, έπρεπε να σεβαστούν όχι μόνο την “επιδερμίδα” του κτιριακού συνόλου, αλλά, και την εσωτερική του γεωμετρία. Το Μέγαρο, αναγνωρισμένο από την Πολιτεία ως διατηρητέο μνημείο του νεώτερου πολιτισμού της χώρας που χρήζει ιδιαίτερης προστασίας, είχε προικισθεί από τον αρχικό του σχεδιασμό με ιδιαίτερη προσωπικότητα, που το επέβαλε ως οικείο αστικό κέντρο. Τα δυνατά του στοιχεία ήταν οι στοές και οι βιτρίνες, τα θέατρα και τα εστιατόρια, τα καφέ και τα ζαχαροπλαστεία. Η επιτυχία των επεμβάσεων της ανακαίνισης στηρίχθηκε στην εξισορρόπηση ανάμεσα στην αποκατάσταση του μνημειακού πλούτου του μεσοπολέμου και τον εκσυγχρονιστικό ανασχεδιασμό των επιμέρους χώρων. Σημείο αφετηρίας στη συνολική προσπάθεια ήταν η προσεκτική αποκατάσταση εκείνων των ποιοτικών στοιχείων που απέπνεαν την ατμόσφαιρα της εποχής – και γοητεύουν ιδιαίτερα τον σημερινό άνθρωπο. Ολόκληρο το ανακαινισμένο μέγαρο προβάλλει στις όψεις του το Art Deco του ελληνικού μεσοπολέμου, με την καθαρότητα του αρχικού σχεδιασμού και την εγκυρότητα της προσεκτικής αποκατάστασης με σύγχρονα υλικά: ξαναφωτίστηκε η μαρκίζα στην οδό Σταδίου, έλαμψε πάλι η στοά Βυζαντίου, αναδείχθηκαν τα μεγάλα κλιμακοστάσια, ξαναστήθηκαν οι “παλαιομοδίτικες” πέργκολες στο ρετιρέ. Η νέα εποχή πλαισιώνει τις αναστηλωτικές χειρονομίες με τη λάμψη της αντίθεσης, που συγχρονίζεται με το παρόν και εκτοξεύει το έργο στο μέλλον. Στοά Σπυρομήλιου Όποιος τα τελευταία χρόνια περνούσε από τη Στοά Σπυρομήλιου, διαπίστωνε την παρακμή του χώρου. Μοιραία έκανε τη σύγκριση με τις δύο άλλες κεντρικές ιστορικές αθηναϊκές στοές: τη Στοά Ορφέως και τη Στοά Νικολούδη. Και οι δύο είχαν ανακαινισθεί και επανενταχθεί στην αστική ζωή. Τι ήταν αυτό που είχε απαξιώσει το «ευρωπαϊκό πασσάζ» της Στοάς Σπυρομήλιου; Μήπως μια γυάλινη στέγη θα την μετέτρεπε σε χώρο πιό φιλικό για το σημερινό κόσμο; Βέβαια ο σχεδιασμός γυάλινης στέγης δεν είναι απλή υπόθεση. Πώς θα επιτευχθεί η διατήρηση των ιδιαίτερων αναλογιών του χώρου; Το κρυστάλλινο στέγαστρο που ξεπηδά με τη μορφή ελεύθερου προβόλου από τη βάση του προτελευταίου ορόφου της πτέρυγας της οδού Σταδίου πέτυχε δύο στόχους: Να διατηρηθεί ο ημιυπαίθριος χαρακτήρας της Στοάς με διαρκή ανανέωση του αέρα και να τηρηθούν οι αποστάσεις ανάμεσα στο νέο έργο και τον κτιριακό όγκο του “Παλλάς”. Στο δάπεδο της Στοάς ανοίχτηκε μια φωτεινή «σχισμή» από γυαλί, που οριοθετεί το χώρο του εστιατορίου Pasaji από το δημόσιο πέρασμα και τον σηματοδοτεί με εμβληματικό τρόπο. Η Στοά Σπυρομήλιου έγινε ο κομβικός χώρος του Μεγάρου, μέσα στον οποίο συνυπάρχουν οι δύο ακραίες εποχές: ο μεσοπόλεμος με τη στιβαρή και κατασταλαγμένη αισθητική του και ο 21ος αιώνας με την τόλμη των κατασκευών, τη λάμψη των υλικών και τη διερευνητική αναζήτηση νέων μορφών. Θέατρο Παλλάς Η ανάπλαση της εισόδου του «Παλλάς» επαναφέρει τη διείσδυση του δημόσιου χώρου στο εσωτερικό του κτιρίου, χάρη στα τολμηρά υαλοπετάσματα. Προστέθηκαν, επίσης, δύο κρυστάλλινοι ανελκυστήρες, για να εξυπηρετηθούν τα άτομα με κινησιακές δυσκολίες. Μέσω των μεγάλων κρυστάλλινων επιφανειών, που στηρίζονται σε λεπτές ανοξείδωτες σιδηροκατασκευές, κυριαρχεί το διάφανο το οποίο έρχεται να αναδείξει την ποιότητα του αρχικού σχεδιασμού: τις ορθομαρμαρώσεις από πράσινα μάρμαρα Στύρων και Τήνου, τις επιστρώσεις από Πεντελικό μάρμαρο. Στο ανακαινισμένο «Παλλάς» διατηρήθηκε με ευλάβεια ο χαρακτήρας του διατηρητέου μνημείου με τα art deco στοιχεία του, που προβάλλονται κυρίως στην είσοδό του. Ανακτήθηκε, ακόμα, και το φουαγιέ στον πρώτο όροφο, που είχε μετατραπεί σε μικρό θέατρο. Ο χώρος άνοιξε θεαματικά και αναδείχθηκαν τα θαυμάσια γεωμετρικά ψηφιδωτά στα δάπεδά του. Η σκηνή του θεάτρου ανυψώθηκε στα 28 μέτρα και επεκτάθηκε. Το δάπεδό της «διασπάται» σε εννιά τμήματα, που βυθίζονται και ανυψώνονται, παρέχοντας πολλαπλές δυνατότητες στους δημιουργούς. Η πιο ενδιαφέρουσα «έκπληξη» είναι η οροφή της αίθουσας που απαρτίζεται από τρία κλιμακωτά επίπεδα, με πλευρικά όρια σε ημιτονοειδείς κυματισμούς. Σύγχρονη γραφή διασκευής του παλιού κελύφους επιχειρεί να φέρει τον κόσμο ξανά μέσα στο “Παλλάς”. Μια σύγχρονη γραφή σε ισορροπημένη συνύπαρξη με τα συντηρημένα προπολεμικά μέλη: τις κλίμακες, τα φωτιστικά, τα ταμεία. Το Παλλάς εκσυγχρονίστηκε, έγινε ανάλαφρο, διαφανές, δίχως να χάσει τον χαρακτήρα του. Το εσωτερικό του Μεγάρου Οι αδύναμες περιοχές του Μεγάρου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού ήταν οι γραφειακοί χώροι της ανωδομής, διαρρυθμισμένοι με τρόπο ξεπερασμένο πια, δυσπροσπέλαστοι και απαξιωμένοι. Πολύ περισσότερο προβληματικοί ήταν οι υπόγειοι χώροι που είχαν προβλεφθεί για καταστήματα, αλλά δεν γνώρισαν εμπορική κίνηση. Στην ανάπλαση του Μεγάρου οι αδυναμίες αυτές μεταμορφώθηκαν σε ισχυρά και ζωντανά στοιχεία.
  Έτσι, κάτω ακριβώς από την Στοά Σπυρομήλιου βρήκε τη θέση της η πισίνα ενός από τα πιο σύγχρονα γυμναστήρια – spa της Αθήνας, το Holmes Place. Οι χώροι του εκτείνονται και σε ορόφους, που βλέπουν στην οδό Σταδίου και τη Στοά Σπυρομήλιου. Στην πτέρυγα της οδού Σταδίου στεγάσθηκε η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, με άνετους χώρους που μοιάζουν περισσότερο με γκαλερί τέχνης και λιγότερο με γραφειακούς χώρους. Η παρουσία της Τράπεζας Πειραιώς έδωσε μια νέα πνοή στο Μέγαρο. Η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις που οργανώνονται στη Στοά και τον πεζόδρομο εγγράφει τις ποιοτικές προϋποθέσεις για τη μελλοντική κοινωνική ζωή του έργου. Είσοδος της Διοίκησης Τράπεζας Πειραιώς Η είσοδος της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, με την προσαρμογή της παλιάς μαρμάρινης πορτωσιάς με την σφυρήλατη εξώθυρα, είναι ένας χώρος υποδοχής εξωστρεφής, τριγυρισμένος από βιτρίνες. Κεντρική θέση στο χώρο αποτελεί η εμβληματική έκθεση ενός μεγάλου ορειχάλκινου έργου γλυπτικής του Fernado Botero με θέμα την αρπαγή της Ευρώπης. Η διάπλαση του χώρου γύρω από το γλυπτό, που καθορίζει την οργάνωση των κινήσεων - ράμπα δεξιά του, καμπύλα σκαλοπάτια αριστερά του, που σμίγουν στο κυκλικό του βάθρο, τοίχος-φόντο από λωρίδες κοκκινωπού μαρμάρου, ορειχάλκινες επενδύσεις των υποστυλωμάτων και μινιμαλιστική επίπλωση - συνθέτουν ένα σκηνικό ισχυρής προσωπικότητας, που υπογραμμίζει τη δυναμική της Τράπεζας, αλλά και τις ποιοτικές της επιλογές: κάτι που θα γνωρίσει ο επισκέπτης ανεβαίνοντας στους ορόφους, όπου η παρουσία των έργων τέχνης παίζει κύριο ρόλο στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος των χώρων εργασίας. Πεζοδρόμηση της Βουκουρεστίου Η πεζοδρόμηση της οδού Βουκουρεστίου έγινε με βάση τα νέα δεδομένα του Citylink: η κίνηση των οχημάτων τροφοδοσίας κρατήθηκε μακριά και διαμορφώθηκαν τρείς ενότητες υπαίθριας εκτόνωσης του ζωτικού χώρου του Μεγάρου: η πρώτη κοντά στην Πανεπιστημίου, ως εξέδρα τραπεζοκαθισμάτων, η δεύτερη μπροστά στην είσοδο του Παλλάς, “πλατεία” συγκέντρωσης των θεατών και χώρος υπαίθριων εκδηλώσεων, και η τρίτη, μικρός κήπος με παγκάκια κοντά στην οδό Σταδίου. Δύο συντριβάνια ορίζουν την αρχή και το τέλος της πεζοδρομημένης ζώνης και ως υδάτινοι ηχοφράχτες αναχαιτίζουν τη βοή των αυτοκινήτων. Νέα ζωή, νέο design, νέα ονόματα και στα δύο ιστορικά στέκια που όλοι θυμόμαστε ως Brazilian και Zonar’s. Μνήμες art deco θα θυμίζουν τις μέρες τις παλιές, αλλά οι τελευταίας τεχνολογίας εγκαταστάσεις παρασκευής φαγητού και γλυκού στα ανακαινισμένα υπόγεια θα προσφέρουν νοστιμιές στο εστιατόριο Pasaji και στο café Clemente VIII.” (πηγή: Citylink / Iστορικό)

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 25/04/2014 11:57:39

   “To live is
   the rarest thing
   in the world,
   but most people
   prefer simply to exist. That is all.” Congrats! Mr. President

 5. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 25/04/2014 09:59:02

  .Είναι τραγικό μετά απο 2 χρόνια που κερδήθηκαν με αίμα να ανακοινώνεται "Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο» μέσα στην προεκλογική περίοδο, πράγμα που το καθιστά ντε φάκτο αναξιόπιστο και προεκλογικό τρύκ. Για να καταστεί ενα αναπτυξιακό πρότυπο Εθνικό, πρέπει πρωτίστως να γίνει αποδεκτό απο την αντιπολίτευση. Με το 70% του λαού να μην το πιστεύει και να το πολεμάει, δεν έχει καμμιά ελπίδα επιτυχίας , αρα δικαίως καθίσταται προεκλογική πομφόλυγα. Εθνικά πρότυπα, σχέδια, κυβερνήσεις, μόνο απο κοινού κυβέρνηση-αντιπολίτευση μπορούν να καταστρώσουν. Αλλοιώς πρόκειται περί απάτης ή απλά περι μονοκομματικού συμφέροντος που συγκαλύπτεται υπό τον τίτλο "Εθνικός". Υπ' αυτήν την έννοια και το πρόγραμμα του Σύριζα και των άλλων κομμάτων είναι Εθνικά Αναπτυξιακά Πρότυπα και για το καλό του εθνους, όπως το εννοεί το κάθε κόμμα απ' τη σκοπιά του καταστρώνωνται. Επομένως αφού πρώτα επιλέξουμε το κόμμα , μετά θα δούμε και το Νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπό του, που όλα τα κόμματα διαθέτουν αυτή τη στιγμή.

 6. takis 400 avatar
  takis 400 25/04/2014 13:07:42

  αρχες Μαιου ληγουν οι συμβασεις για 10.000 με τα 5μηνα του ΟΑΕΔ και ακριβως στις 23-28 Μαιου,ληγουν αλλες 28.000+7.000,εκει να δεις αναπτυξη και σχεδια που θα παει το μαυρο συννεφο,αφου ολοι αυτοι για να μπουν ξανα σε προγραμμα αναλογο θελουν τουλαχιστον 2 χρονια λογω της ανεργιας και δεν δικαιουνται επιδομα ανεργιας.Καλο ηταν για να πεσουν λιγο οι δεικτες της ανεργιας,αλλα ολος αυτος ο κοσμος με τι ψυχολογια θα παει να ψηφισει,εχοντας απολυθει τις ημερες των εκλογων?μηπως να το κοιταξουν οι υπευθυνοι του κομματος?διοτι προκειται για πολυ κακη συγκυρια.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ takis 400 25/04/2014 23:35:58

   Και τι έγινε που λήγουν τα 5μηνα αυτών. Θα πάνε οι επόμενοι μακροχρόνιοι άνεργοι που δεν είχαν τόση ανεργία για την πρώτη φουρνιά. Οι ίδιοι θες να πηγαίνουν; Ας φάνε όλοι λίγο ψωμάκι μέχρι να μπει σε κίνηση η πραγματική οικονομία ώστε να βρουν πιο σταθερή δουλειά.

 7. no justice avatar
  no justice 25/04/2014 14:02:40

  Οι λεπτομέρειες για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια... Μα το μελημα του νεοελληνα πλεον ειναι πως θα επιβιωσει ΣΗΜΕΡΑ, μεσοπροθεσμα η μακροπροθεσμα ολοι θα εχουμε πεθανει. Λοιπον για ν'αφησουμε τα φυκια και τις μεταξωτες κορδελες κε πρωθυπουργε βαλτε φρενο στους ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ νομους, φτιαξτε αφορολογητο για τα ακινητα και προστατεψτε την πρωτη κατοικια[οπως προσταζει και το συνταγμα] απο την εφορια αλλιως οι φωνες που ακουγονται οτι υπαρχει σχεδιο εκποιησης της ιδιωτικης περιουσιας θα γινουν τοσο δυνατες που δεν θα ειστε εδω για να εκπονησετε κανενα σχεδιο αναπτυξης.

 8. Naruto avatar
  Naruto 25/04/2014 19:16:18

  Σωστά ολα αυτά αλλά γιά να πάρει μπρός η μηχανή της οικονομίας απαιτείται ενας όρος εκ τών ούκ άνευ. Αυτός δέν είναι αλλος από την διευθέτηση του χρέους ,αλλά για νά δεχτούν οι εταίροι συζήτηση γιά το χρέος απαιτούσαν ισοσκελισμένο προυπολογισμό.Ετσι ο Σαμαράς αναγκάστηκε να πάρει το τσεκούρι και να κάνει σε δύο χρόνια όσα δέν έγιναν επί δεκαετίες.Φυσικά έγιναν λάθη ,αδικίες,παραλογισμοί ακόμα και ιδιοτέλεια υπήρξε από στελέχη.Ολα ομως μπορούν να διορθωθουν υπό τον όρο της διευθέτησης του χρέους διαφορετικά......δεν θέλω να το σκεφθώ

 9. Marcelos avatar
  Marcelos 25/04/2014 19:56:20

  Με ένα εκατομμύριο κόσμο στο δημόσιο και άνω των 35 Δις ετησίως για τη μισθοδοσία του, ΔΕΝ πρόκειται να έρθει ποτέ ανάπτυξη! Είμαστε βαρέλι δίχως πάτο, όσα δισεκατομμύρια και να πέσουν από οπουδήποτε...

  • Naruto avatar
   Naruto @ Marcelos 25/04/2014 20:43:20

   Ενα εκατομμύριο καί βάλε κοσμος στό δημόσιο Μάρκελε αυτό ακριβώς ενοώ ως λάθη και αδικίες στό σχόλιο μου .Το δημόσιο ειναι μεγάλο πρόβλημα οχι μόνο καλοπληρώνονται οχι μόνο δέν δουλέυουν αλλά εμποδίζουν και τον ιδιωτικό τομέα να εργαστεί.

   • Marcelos avatar
    Marcelos @ Naruto 26/04/2014 00:13:37

    Naruto, έχω συμμετάσχει σε ολόκληρη ειδική μελέτη. Το κράτος πληρώνει γύρω στους 1.020.000 μισθούς σε περίπου 850.000 φυσικά πρόσωπα (οι μισθοί είναι παραπάνω διότι υπάρχουν διπλοθεσίτες και τριπλοθεσίτες). Εάν λογαριάσεις από 2.500 Ευρώ μεικτά μηνιαίως και 14 μισθούς, έχουμε ένα ποσό πάνω από 35 Δις ετησίως! Μα 35 Δις ετησίως δεν θέλει η Γαλλία των 65 εκατομμυρίων πληθυσμού, που έχει βαριά βιομηχανία με μάρκες όπως Citroen, Peugeot, Renault, Airbus, Rafale, Mirage και διάφορους άλλους κολοσσούς... Εμείς από πού να τα βρούμε τα 35 Δις το χρόνο;;; Αφού δεν παράγουμε και δεν εξάγουμε τίποτε σαν χώρα. Μοιραία λοιπόν θα πρέπει να πληρώνουμε χαράτσια, να πληρώνουμε φόρο ακινήτων, να πληρώνουμε τέλη επιτηδεύματος κτλ. κτλ. για να εξασφαλίζεται κάθε πρώτη του μηνός ότι θα πληρωθούνε οι μάζες στο δημόσιο... Κι εμείς οι "πληρωτές", στην καλύτερη περίπτωση 400 Ευρώ μηνιαίως για 8ωρο στον ιδιωτικό τομέα οι υπάλληλοι, και καναν πελάτη με το ντουφέκι το μήνα οι ελεύθεροι επαγγελματίες... Όλο τα οικονομικά της χώρας γυρίζουν γύρω-γύρω από τους μισθούς του ενός εκατομμυρίου δημοσίων υπαλλήλων! Μπήκαμε στα μνημόνια και πήραμε δόσεις, μόνον και μόνον για να πληρωθούνε αυτοί και να μην απολυθεί κανείς από το δημόσιο! Τίποτε άλλο δεν έγινε με τα λεφτά των μνημονίων! Η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα κορυφώθηκε, οι μισθοί έφτασαν τα 400 Ευρώ για 8ωρο, τα μαγαζιά κλείσαν, η μεσαία τάξη εξαφανίστηκε. Κι έχουμε την ΟΛΜΕ να κάνει απεργία γιατί παίρνει βρέξει-χιονίσει 1.000 Ευρώ το μήνα για 25 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως. Κι όταν λέμε "ώρες" εννοούμε 45άλεπτα... Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να φτάσουν τις 350.000. Τελεία και παύλα! Ούτε παράγουν τίποτε για εξαγωγή, ούτε πληρώνουν εφορία, ούτε προσλαμβάνουν κανέναν ιδιωτικό υπάλληλο, ούτε τίποτε! 350.000 το ανώτερο και είναι και πολλοί. Πρέπει να το κάνει αυτό ο Σαμαράς με οποιονδήποτε τρόπο. ΔΕΝ υπάρχει άλλη λύση. Δεν μπορεί εννιά εκατομμύρια κόσμος να πληρώνει 35 Δις ετησίως προς το κράτος για να πληρώνει αυτό μετά μισθούς και εφάπαξ στο ένα εκατομμύριο...

    • no justice avatar
     no justice @ Marcelos 26/04/2014 09:00:40

     Αυτο επρεπε να εχει ηδη γινει, αλλα προτιμηθηκε ο αφανισμος της ιδιωτικης οικονομιας, τα ''μυαλα μας'' μεταναστευουν κι ολα αυτα για εκατονταδες χιλιαδες αχρηστους Δ.Υ[οι περισσοτεροι]. Αυτο ομως εχει ονομα αγαπητε...λεγεται...ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ και βεβαια ειναι αντιθετος στα συμφεροντα της χωρας...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Marcelos 25/04/2014 23:37:31

   Που το βλέπεις το 1 εκατομμύριο δ.υ.; Πιωμένος είσαι και τα βλέπεις διπλά τα νούμερα; 600.000 έμειναν και μειώνονται συνεχώς με συνταξιοδοτήσεις. Σύνελθε!

 10. JIM BEAM avatar
  JIM BEAM 25/04/2014 20:00:27

  Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις. Οδυσσέας Ελύτης, 1911-1996, Ποιητής, Νόμπελ 1979

 11. Άλυτη εξίσωση avatar
  Άλυτη εξίσωση 25/04/2014 22:00:44

  Εάν όμως διαλύσεις τελικά την Ελλάδα υποχωρώντας σε ατιμωτικούς εκβιασμούς και σε ιδιοτελή προστάγματα, τότε σου απομένουν μια ελιά ...θρούμπα με δάκο, ένα καμένο αμπέλι κι ένα καράβι βυθισμένο στο βούρκο..... Που σημαίνει : Μόνο με Θεϊκή παρέμβαση την ξαναφτιάχνεις..... Υ.Γ : Ήθελα να΄ξερα πραγματικά, ο Οδυσσέας Ελύτης αν μπορούσε να μας δεί και να μας ...απολαύσει, τι θα σκεφτόταν για όλους εμάς και τι θα μας έλεγε τάχα.....

  • JIM BEAM avatar
   JIM BEAM @ Άλυτη εξίσωση 25/04/2014 23:13:17

   Όταν η συνέχεια γίνεται ζόρικη, οι ζόρικοι συνεχίζουν. Τζων Κέννεντυ, 1917-1963, Αμερικανός πρόεδρος [1960-1963]

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ JIM BEAM 25/04/2014 23:38:11

    Έξυπνο από Αμερικάνο...

   • Άλυτη εξίσωση avatar
    Άλυτη εξίσωση @ JIM BEAM 26/04/2014 08:35:36

    ''Τρομερός είναι ο θυμός ενός λαού που μουρμουρίζει. Βαρύ χρέος, που πληρώνεται με δημόσιες κατάρες.'' Αισχύλος

 12. Π.Κ. avatar
  Π.Κ. 26/04/2014 17:53:13

  Όσες κινήσεις και να γίνουν στην πραγματική οικονομία τα πράγματα είναι τραγικά. Αν ο πρόεδρος δεν....αποτάξει τον ΚΡΑΤΙΣΜΟ δυστυχώς θα βυθιζόμαστε για χάρη των γνωστών πελατών του κράτους και των κομμάτων. Μια βόλτα στην αγορά θα σας πείσει.....

  • Βασιλική Κ. Σιάπκα avatar
   Βασιλική Κ. Σιάπκα @ Π.Κ. 26/04/2014 19:46:04

   Πρέπει να γίνει το συντομότερο μία κίνηση ανατροπής από τον Α. Σαμαρά. Η πιο ενδεδειγμένη, αυτή που θα αποφέρει το μεγαλύτερο όφελος. Όσο ρηξικέλευθη κι αν είναι. Ένα παράδειγμα από τον χώρο των εργοδοτικών εισφορών: να καταργηθούν πλήρως οι ασφαλιστικές εισφορές για υπηρεσίες υγείας. Και από τον δημόσιο, και από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι μια παλαιά μελετημένη πρόταση από τον Λιαρόπουλο, που την επανέφερε στο προσκήνιο πρόσφατα ο Δοξιάδης. Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν περικόψει το κόστος λειτουργίας τους στο μισό, αυτό που έχει μείνει το αναλαμβάνει το κράτος (είναι το 1/10 από το κόστος των ετήσιων συντάξεων). Και ο Εοπυυ δεν κάνει συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα και αλύπτει μόνον με 30% συμμετοχή -εάν μπορεί κι αυτό- για τρία χρόνια, και αφού ανακάμψουμε και υπάρχει κρατικό χρήμα, ανεβάζει το ποσοστό. Ένα ενδιαφέρον οικονομικό παράδειγμα είναι η ανάκαμψη του Λιβάνου τα τελευταία δέκα χρόνια μετά από εμφύλιο και κατοχή.

 13. Βασιλική Κ. Σιάπκα avatar
  Βασιλική Κ. Σιάπκα 27/04/2014 14:08:28

  Η χώρα έχει ανάγκη από μεγάλες επενδύσεις. Το όποιο ενδιαφέρον που προκύπτει για επενδύσεις χρειάζεται να το παίρνει εξ ολοκλήρου πάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μόλις διάβασα πως το καλοκαίρι θα έρθει στην Ελλάδα η Κ. Βλαχάκη από τη Αμερική της εταιρείας Ecos για διερεύνηση των συνθηκών δημιουργίας εργοστασίου στην πατρίδα του πατέρα της. Εάν δεν κληθεί να μιλήσει με τον ίδιο τον πρωθυπουργό ώστε να συντονισθεί αποτελεσματικά το ευνοϊκό πλαίσιο αυτής της επένδυσης, φοβάμαι πως θα ανακρούσει πρύμναν στους σχεδιασμούς του εκλιπόντος πατέρα της... Ήρεμα, αθόρυβα, με προσωπική πρωτοβουλία του ίδιου του επιτελείου του πρωθυπουργού θα ανακάμψει η οικονομία μας. Με πραγματικά εργοστάσια που δημιουργούν θέσεις εργασίας.

 14. η Dimi avatar
  η Dimi 01/05/2014 19:57:39

  «Έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων θα παρουσιαστεί στην Ουάσινγκτον | clickatlife / Εικαστικά | Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014 | Πρόκειται για άλλη μία φιλόδοξη έκθεση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε έναν κορυφαίο πολιτιστικό οργανισμό των ΗΠΑ. Έκθεση αφιερωμένη στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων θα φιλοξενηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον. Σε συνάντηση που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), Πάνος Παναγιωτόπουλος, με τον διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσιγκτον, συμφωνήθηκε να εκτεθεί εκεί ένα μέρος από τα ευρήματα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων. Τον Ιούνιο, διευθυντικά στελέχη του ΥΠΠΟΑ, υπό τη γενική γραμματέα, Λίνα Μενδώνη, θα ταξιδέψουν στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες με την ηγεσία και τα τεχνικά κλιμάκια του μουσείου. Η φιλοδοξία είναι η έκθεση αυτή να είναι η πρώτη που θα υποδεχθεί το αμερικανικό και διεθνές κοινό στη Δυτική Πτέρυγα της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσιγκτον μετά την ανακαίνισή της το 2016. Αρκετές εκθέσεις για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά έχουν σχεδιαστεί το επόμενο διάστημα. Ήδη το Μουσείο Getty στο Λος Άντζελες φιλοξενεί έκθεση του ελληνικού κόσμου του Βυζαντίου. Η έκθεση θα μείνει στο Μουσείο Getty έως τις 27 Αυγούστου. Στη συνέχεια, ένα μέρος της θα μεταφερθεί στο Art Institute στο Σικάγο, όπου θα παραμείνει έως το τέλος του χρόνου. Επίσης, η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα έως τον Μέγα Αλέξανδρο», θα εγκαινιαστεί στις 14 Δεκεμβρίου στην Οττάβα του Καναδά. Τον Ιούνιο του 2015 θα μεταφερθεί στο Μόντρεαλ. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου στο Field Museum στο Σικάγο και την άνοιξη του 2016 στο Μουσείο του National Geographic στην Ουάσινγκτον. «Η πολιτιστική εξωστρέφεια είναι βασικός άξονας της πολιτικής μας», σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, εξηγώντας: «Διότι οικοδομεί εκ νέου τη δημόσια εικόνα της χώρας διεθνώς. Αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά μας, αλλά και τα εθνικά μας δίκαια, δίνοντας απαντήσεις στη γελοία, ανιστόρητη προπαγάνδα, όπως είναι εκείνη των Σκοπίων. Και παράλληλα, βοηθά την προσέλκυση επισκεπτών απ' όλο τον κόσμο. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι η Tαυτότητά μας και έχουμε κάθε λόγο να την προτάσσουμε». ♠ ♠ O Μυστηριώδης Μηχανισμός των Αντικυθήρων http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/66/NAMA_Machine_d%27Anticyth%C3%A8re_1.jpg «το παλαιότερο δείγμα επιστημονικής τεχνολογίας που διασώζεται ως σήμερα και αλλάζει τελείως τις απόψεις μας για την αρχαία ελληνική τεχνολογία», όπως έχει πει ο πρώτος μελετητής του, ο φυσικός, μαθηματικός και ιστορικός των Επιστημών Ντέρεκ Ντε Σόλα Πράϊς, τα ευρήματα από αυτό το ρωμαϊκό πλοίο παρουσιάζονται για πρώτη φορά μαζί. Πρόκειται συνολικά για 378 αντικείμενα που βρίσκουν τη θέση τους στην έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το πλοίο - Οι θησαυροί - Ο μηχανισμός», που θα εγκαινιαστεί τον Απρίλιο και θα διαρκέσει ένα έτος. Ανάμεσά τους και τα ευρήματα της δεύτερης αρχαιολογικής έρευνας στο ναυάγιο που πραγματοποιήθηκε το 1976 με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου του Κουστώ, του περίφημου Καλυψώ. Γλυπτά και σκεύη πολυτελείας, γυάλινα, κεραμικά και χάλκινα αγγεία, κοσμήματα, νομίσματα, τμήματα μιας κλίνης, κομμάτια και από το ίδιο το πλοίο, κατάλοιπα ακόμη και τροφών, και φυσικά Ο Μηχανισμός, στον οποίο αφιερώνεται μία ολόκληρη αίθουσα, ανασυνθέτουν το ταξίδι αυτού του άτυχου σκάφους που ναυάγησε γύρω στο 60-50 π.Χ. Μια εποχή που η εμπορική ναυσιπλοΐα και οι θαλάσσιες μεταφορές έργων τέχνης από την Ανατολή προς τη Δύση είχαν φθάσει στο απόγειό τους. Το φορτίο ωστόσο χρονολογείται κυρίως στην Ελληνιστική Εποχή (τέλη 2ου - αρχές 1ου αιώνα π.Χ.), με μία εξαίρεση: το εξαιρετικής τέχνης χάλκινο άγαλμα του λεγόμενου Εφήβου των Αντικυθήρων, που ανήκει στον 4ο αιώνα π.Χ. Πρόκειται για το άγαλμα ενός νέου παλαιστή και τα αγάλματα του Οδυσσέα και του Αχιλλέα, τα οποία προορίζονταν να τοποθετηθούν μαζί σε μια σύνθεση εμπνευσμένη από τον Τρωϊκό κύκλο, ο οποίος στους κύκλους των φιλοτέχνων της εποχής ήταν πολύ της μόδας! Συνταρακτική είναι ωστόσο η εντύπωση που αφήνουν τα γλυπτά τα οποία βγήκαν από τις αποθήκες ειδικά για την έκθεση, λόγω του τρόπου διατήρησής τους μέσα στη θάλασσα. Ένας Απόλλωνας, ένας Ερμής, ο κορμός αλόγου που προερχόταν από κάποιο τέθριππο, όλα από παριανό μάρμαρο, μισοφαγωμένα όμως από μικροοργανισμούς - αντίθετα με το τμήμα τους που ήταν βυθισμένο στη λάσπη και γι' αυτό διατηρήθηκε ατόφιο. Στην έκθεση γίνεται και η αναπαράσταση μιας αρχαίας κλίνης από πλεξιγκλάς πάνω στο οποίο θα τοποθετηθούν τα χάλκινα διακοσμητικά στοιχεία της αλλά και κομμάτια από το ξύλο, που επίσης διασώθηκε. Διάφορα εξαρτήματα από χρυσά περιδέραια και τρία σκουλαρίκια - τα δύο ζευγάρι - με ένθετα πολύτιμα πετράδια και μαργαριτάρια ανοίγουν το εύρος των εμπορευμάτων του πλοίου ή μπορεί να σημαίνουν ότι σε αυτό επέβαιναν και γυναίκες.» («Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» (απόσπασμα – πηγή: kithera.gr)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.