Δυστυχώς δεν ψηφίζουν οι αριθμοί
04/06/2014 07:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δυστυχώς δεν ψηφίζουν οι αριθμοί

Όσο κι αν ευημερούν οι αριθμοί, αν δυστυχούν οι ψηφοφόροι τότε μαύρο θα ρίξουν στην κυβέρνηση, ακόμη και αν η εναλλακτική λύση μπορεί να είναι χειρότερη.

Αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, πάσχει μια… ανίατη ασθένεια. Λέγεται «αριθμολαγνεία». Τα πάντα γίνονται για τους αριθμούς, ώστε αυτοί να ευημερούν. Όλοι περιμένουμε με ανοικτό το στόμα αν το ΔΝΤ θα κάνει καλές προβλέψεις, αν ο Σόιμπλε θα μιλήσει για ανάπτυξη ή τι ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ θα ανακοινώσει η Κομισιόν. Δε λέμε, καλό είναι να ακούμε για ανάπτυξη 0,6% φέτος και 2,5 του χρόνου. Καλό είναι να ακούμε για μείωση χρεών ή για PMI, καταναλωτική εμπιστοσύνη και άλλα τέτοια.

Δυστυχώς όμως για τις κυβερνήσεις δεν ψηφίζουν οι αριθμοί. Όσο κι αυτοί ευημερούν, αν δυστυχούν οι ψηφοφόροι τότε μαύρο θα ρίξουν στην κυβέρνηση, ακόμη και αν η εναλλακτική λύση μπορεί να είναι και χειρότερη.

Όσοι κοιτούν με λαγνεία τους αριθμούς, υπουργοί, αναπληρωτές, υφυπουργοί ή γενικοί γραμματείς, καλό είναι να κάνουν καμιά βόλτα στους δρόμους ή στα συσσίτια της Εκκλησίας και του δήμου. Θα συγκλονιστεί κυρίως από τους απόμαχους της ζωής, συνταξιούχους που πλέον παίρνουν τρεις κι εξήντα και ψάχνουν στα σκουπίδια για τρόφιμα. Άνεργες γυναίκες που περιμένουν πότε θα τελειώσουν οι λαϊκές για να πάρουν τα σάπια που έμειναν.

Παιδιά που δεν παίρνουν χαρτζιλίκι το πρωί για το σχολείο γιατί οι γονείς είναι άνεργοι. Χιλιάδες παιδιά παίρνουν κάθε μέρα πρωινό χάρη στην κινητοποίηση ιδρυμάτων και καλών ευτυχώς ΜΚΟ.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι θα συνεχίσουν να ζουν στα όρια της φτώχειας, δηλαδή κάτω από 7.000 ευρώ το χρόνο, ακόμη και αν η ανάπτυξη φτάσει το 3%. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα βρίσκονται στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού, ακόμη κι αν όλα πάνε κατ’ ευχήν και η χώρα ξεπεράσει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Αυτές οι κοινωνικές πληγές που άνοιξε η κρίση, δύσκολα θα κλείσουν τα επόμενα χρόνια. Μόνο αν αλλάξουν πολιτικές και υπάρξουν πιο στοχευμένες κινήσεις για ανακούφιση των πληγέντων από τη λαίλαπα των μνημονίων, θα μπορέσει να ανασάνει η χώρα. Οσο συνεχίζουμε να λατρεύουμε τους αριθμούς και να μην κοιτάμε τους ανθρώπους τόσο θα χάνουμε το δάσος. Και τόσο η λαϊκή οργή θα εκφράζεται με «μαύρο» ή αποχή στις εκλογές. Αν δεν το καταλάβουν οι υπεύθυνοι και οι κρατούντες πολύ σύντομα θα περάσουν κι αυτοί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όπως και οι κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 04/06/2014 13:27:00

  Λάθος οι αριθμοί ψηφίζουν. Απλά οι αριθμοί για την ώρα είναι καλύτεροι από τους πολύ κακούς που υπήρχαν πριν. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και καλοί όμως. Ας βρει τρόπο να τους κάνει καλούς η ΝΔ και θα κάνει περίπατο. Ιδίως αν κατεβάσει σημαντικά τον δείκτη ανεργίας και των φορολογικών βαρών σε σχέση με παρόμοιες οικονομίες. Αν και ουσιαστικά αυτά τα δύο είναι το ίδιο.

 2. zame avatar
  zame 04/06/2014 14:31:14

  Αν όπως 'λένε' οι αριθμοί την αλήθεια .. πολύ φοβάμαι πως ΟΥΤΕ οι αριθμοί θα αντέξουν τόση αλήθεια ακομα ίσως & με -κοινωνικές πληγές- μη αναστρέψιμες στις 'ορατές' γενεές Προς όφελος τι ακριβως ? της έντασης..του καλύτερου αριθμού.. όταν το καλύτερο θαναι πάντα ο 'εχθρός' του καλού.. & στον 'εχθρο' αν προστίθεται η δυνητικά (για ευνοητους λογους) ανεργία ( ισως & μη αναστρέψιμη) που καθορίζουν παράπλευρα & ασύμμετρα νεα σοβαρότατα προβλήματα. τοτε τι ?

  • zame avatar
   zame @ zame 04/06/2014 15:53:24

   Λησμονούν πως σύμφωνα με την αρχή της αβεβαιότητος, η φύση όσο μας αποκαλύπτει ένα μυστικό της τόσο μας κρύβει κάποιο άλλο.
   Αυτήν την - βελτίωση των αριθμων- έβλεπε μέσω της -ήπιας προσαρμογής- ο Κ.Κ όταν ζητούσε να εκλείψουν..έστω τα κραυγαλέα.. αλλά κάποιοι επιθυμούσαν & επέβαλαν..τι ακριβώς..? αλλα αυτο ειναι κατι που θα το δειξει η νεκροψια.

 3. blue nile avatar
  blue nile 04/06/2014 16:31:10

  Η κατάσταση στο μέλλον θα είναι πολύ χειρότερη από όσο φαντάζονται οι περισσότεροι και έχουμε μπλέξει για τα καλά... Η Αργεντινή σπάζοντας την κλειδωμένη ισοτιμία με το δολάριο μπόρεσε και υποτίμησε το πέσος, μοχλεύοντας παράλληλα την οικονομία της και έτσι έγινε πιο ανταγωνιστική καταφέρνοντας παράλληλα να ξεπεράσει τη Κρίση που τη μάστιζε.
  Εδώ αφενός δεν μπορούμε να βγούμε από το ευρώ χωρίς μια μεγάλη καταστροφή (γιατί πηγαίνοντας στην δραχμή με σκοπό να την υποτιμήσουμε, θα διαλύσουμε το τραπεζικό σύστημα) και οι εταίροι δεν μας διαθέτουν εκείνους τους απαραίτητους πόρους για ανάπτυξη. Όσο και να πηγαίνουν καλά οι αριθμοί το σενάριο για τη χώρα μας θα είναι η πλήρη κοσσοβοποίηση της. Θα μετατραπεί πλήρως σε μια χώρα που θα είναι μεν στο ευρώ αλλά το πιο σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν της θα είναι το ανθρώπινο δυναμικό της.
  Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει ποτέ αν η προτεραιότητα είναι οι ισοσκελισμένοι προυπολογισμοί
  Η κατάσταση θα ήταν τελείως διαφορετική και θα υπήρχε ελπίδα για μας, μόνο αν δεν είχαμε εγκαταλείψει το εθνικό νόμισμα που πάντα δίνει στα κράτη πολλούς βαθμούς ελευθερίας με την χρησιμοποίηση της λυτρωτικής υποτίμησης (η οποία παρεπιπτόντως επειδή τα δάνεια δίνονται σε εθνικό νόμισμα κουρεύει και το χρέος). Τώρα η μόνη λύση μπορεί να έρθει από τους εταίρους και την ΕΚΤ, αν αποφασίσουν να αλλάξουν βιολί και να εγκαταλείψουν τον μη ορθολογικό γερμανικό μονεταρισμό, ο οποίος επιφέρει τεράστιες ανθρωπιστικές Κρίσεις εντός της ευρωζώνης.
  Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ακόμα να γίνεται και η μόνη ορατή ελπίδα για την διάσωση των πολιτών της ευρωζώνης έρχεται από την Γαλλία.
  Εκεί που η Λεπαίν δείχνει ικανή να μπορεί να τα βάλει με το γερμανοκρατούμενο ευρωπαϊκό ιερατείο που σε συμμαχία με τους κατά τόπους τραπεζίτες, έχει επιβάλει τις μισανθρωπικές πολιτικές του.

  • Naruto avatar
   Naruto @ blue nile 04/06/2014 20:03:34

   Έτσι και ίσως και χειρότερα . Αν ήταν να αποπειραθούμε το σάλτο έξω απο το μαντρί του euro θα έπρεπε να γίνει μέσα στό 2010 τώρα είναι αργά. Η μόνη ελπίδα είναι πλέον η συντονισμένη αντίδραση τών χωρών του νότου,που κατά την γνώμη μου είναι απίθανη . Τό ακόμα χειρότερο για την χώρα μας η οικονομική καταστροφή θα φέρει και εθνικές τραγωδίες .

  • Thanos avatar
   Thanos @ blue nile 04/06/2014 20:15:24

   Oπως πάντα έχεις δίκιο φίλε Blue Nile . Η Γαλλία δημιούργησε την ΕΕ για τους πολίτες και όχι για τους Τραπεζίτες. Και η Γαλλία είναι η μόνη ορατή ελπίδα για την διάσωση των πολιτών της ευρωζώνης. Αφού ο Ολλάντ απεδείχθη ανίκανος να το κάνει θα το κάνει η Λεπέν...Είναι αδιανόητο να υποταγεί η τρίτη Δύναμη στον κόσμο πανίσχυρη Γαλλία στην νάνο απο άποψη στρατιωτικής ισχύος Γερμανία, για τα λεφτά κάποιων τραπεζιτών που δεν είναι καν Γάλλοι...

 4. εγκάθετος avatar
  εγκάθετος 04/06/2014 22:37:05

  Ψηφίζουν και καταψηφίζουν. Όχι οι αριθμοί που εννοείτε, αλλά αυτοί πάνω στα εκκαθαριστικά!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.