#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/10/2012 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διάσωση της καθεστηκυίας καταστάσεως ή ανατροπή της;Μιλήσαμε ήδη για το τί είδους «νέο κόμμα» δεν θα θέλαμε. Ώρα να περιγράψουμε και το τί είδους κόμμα θα θέλαμε... Υπονοώντας, όμως, το πόσο απευκταίο θα ήταν να συμβούν τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που θα περιγράψουμε.

Πρώτον, ο κυρίως λόγος αποτυχίας και ανάγκης απόσυρσης των σημερινών κομμάτων είναι η ποιότητα του πολιτικού τους προσωπικού: ως εκ τούτου, ένα εγχείρημα «ανακύκλωσης» των προσώπων, έστω των τάχα μου «καλύτερων» προσώπων, θα ήταν ό,τι χειρότερο – και παντελώς θνησιγενές.

Δεύτερον, ο Κώστας Ροδινός ορθοτομεί τον λόγο της πολιτικής μας αληθείας όταν κανοναρχεί ότι πρώτα αποφασίζουμε (α) ποιά Ελλάδα θέλουμε, μετά (β) σε ποιά κατεύθυνση θέλουμε να την οδηγήσουμε και κατά τρίτον (γ) ποιοί μπορούν να αναλάβουν  το τιτάνιο έργο – όχι ανάποδα! «Με άλλα λόγια, πρώτα επιλέγουμε το ταξίδι, μετά χαράσσουμε την διαδρομή και στη συνέχεια αναζητούμε όχημα και οδηγό που θα μας πάει στον προορισμό μας». Ας εξετάσουμε λοιπόν το πρόβλημα – και τη λύση του.

Αποτελεί λογικό σολοικισμό το να πιστεύουμε ότι η λύση στο αδιέξοδό μας μπορεί να προκύψει από τους τρέχοντες κομματικούς σχηματισμούς. Και αυτό δεν λέγεται για συναισθηματικά φορτισμένους λόγους, αλλά επί τη βάσει μιας θεμελιώδους διαπίστωσης: ότι τα σημερινά κόμματα δημιουργήθηκαν με άλλο σκοπό, στόχευαν σε άλλου τύπου διαχείριση, στελεχώνονταν με διαφορετικά κριτήρια και πολιτεύονταν με άλλες μεθόδους από τις σήμερα αναγκαίες.

Η αλήθεια της διαπίστωσης καθίσταται πασιφανής μόλις κάποιος παρατηρήσει την μετριότητα του στελεχιακού δυναμικού των κομμάτων. Τα στελέχη αυτά εδώ και δεκαετίες δεν επεδίωξαν, δεν εκπαιδεύτηκαν/ανδρώθηκαν και εν τέλει δεν μπορούν να διαχειριστούν συνθήκες σαν τις σημερινές. Η πολιτική-ως-βιοπορισμός λειτούργησε ως κλειστό σύστημα, η πρόσβαση στο οποίο βασιζόταν κυρίως σε ένα και μόνο κριτήριο, ήτοι αν ο υποψήφιος διαθέτει «δεξαμενή έτοιμων κουκιών». Η συνακόλουθη αποστολή του πολιτικού στελέχους ήταν κυρίως η μετεκλογική πελατειακή διαβουκόληση των ψηφοφόρων του, με την παραγωγή πολιτικής ως πάρεργο. Το ζήτημα είναι πως πέρα από την παρουσία ή την απουσία εγγενούς φιλοπατρίας ή επιμέρους ικανοτήτων, τα στελέχη που έχουν μάθει να λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο εδώ και δεκαετίες απλώς αδυνατούν να λειτουργήσουν αλλιώς, να προσαρμοστούν σε συνθήκες εντελώς καινούργιες. Πολλές φορές, τα ενθάδε πολιτικά στελέχη δεν έχουν τα εφόδια για να κατανοήσουν καν τις συντεταγμένες των σημερινών πρωτοφανών, πολύπλοκων προβλημάτων, πόσω δε μάλλον για να πρωτοστατήσουν στην επίλυσή τους. Αλλά και πέραν τούτου, το πολιτικό-κομματικό σύστημα δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζει φοβικά το ενδεχόμενο να μπει καινούργιο κρασί στα παλιά ασκιά του, γιατί και το ίδιο ως σύνολο, ως οργανισμός, αδυνατεί να «σκεφτεί διαφορετικά». Η δε ύπαρξη των σημερινών κομμάτων όπως τα γνωρίζουμε είναι συνυφασμένη με ένα παχύ πλέγμα συμφερόντων και σχέσεων εξάρτησης και διαπλοκής (ανίερες συμμαχίες – δεσμεύσεις και αντίδωρα) που καθιστούν ανέφικτη την ριζοσπαστική και καινοτόμο μετεξέλιξή τους.

Χρειάζονται διάλυση και επανίδρυση

Προϋπόθεση λοιπόν για οποιαδήποτε πραγματικά νέα σελίδα είναι η δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, όχι απλώς ενός νέου κόμματος αλλά ενός κόμματος νέου τύπου.

Οι νέες οικονομικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει ένα καινούργιο, ιδιαίτερο και ακόμα διαμορφούμενο πολιτικό τοπίο. Κατά περίεργο τρόπο, όσο «σφίγγει» η οικονομική πλευρά της κρίσης τόσο αντιλαμβανόμαστε πως το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο από τους ίδιους τους αριθμούς της οικονομίας. Τις συντεταγμένες της οικονομίας λίγο πολύ τις ξέρουμε και ακόμα λιγώτερο τις ελέγχουμε, ως εκ τούτου το παρόν άρθρο θα ασχοληθεί κυρίως με τα πέραν της οικονομίας, με τα θεσμικά και πολιτικά ζητήματα σχετικά με το κόμμα νέου τύπου που χρειαζόμαστε. Ο τρόπος της οικονομικής διαχείρισης προκύπτει από τις αρχές, τους στόχους, την συγκρότηση και το προσωπικό ενός νέου κόμματος.

Δεδομένου του κατ’ εξοχήν πασοκικού χαρακτήρα («πράσινα» ή «γαλάζια» πασοκικού) της μεταπολιτευτικής πολιτικής διαχείρισης και του αριστερού προσήμου αυτής της περιόδου, η προσφορώτερη παράταξη για να γεννήσει κάτι τέτοιο είναι η ευρισκόμενη δεξιώτερα του κέντρου (συμπεριλαμβανομένου και του Κέντρου, όχι όμως με την έννοια του νεφελώδους «μεσαίου χώρου»). Το γεγονός ότι το κόμμα που σήμερα επαγγέλλεται την κυρίως εκπροσώπηση αυτής της παράταξης είναι κλινικά νεκρό (η ολιγότητα π.χ. των υποψηφιοτήτων για τη θέση του Γραμματέα αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας τον ισχυρισμό) διευκολύνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, αφού η φύση απεχθάνεται το κενό. (Να σημειώσουμε εδώ ότι αρνούμαστε να προσεγγίσουμε τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» ως ανεξάρτητο κόμμα, θεωρώντας τους κατ’ ουσίαν εσωκομματικό αντισαμαρικό συνδικαλισμό και αποτύπωση της δραχμικής συνιστώσας της παράταξης).

Εδώ, ο σημερινός πρωθυπουργός έχει μιαν ιστορική ευκαιρία: ακολουθώντας τα βήματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος διέλυσε τον «Ελληνικό Συναγερμό» για να δημιουργήσει την ΕΡΕ και κατόπιν δημιούργησε την Νέα Δημοκρατία από τις στάχτες της ΕΡΕ, να διαλύσει το σάπιο, νεκρό κόμμα του και να σαλπίσει τη γέννηση του καινούργιου, ενός κόμματος χτισμένου με άλλες προϋποθέσεις τις οποίες θα επιχειρήσουμε νε περιγράψουμε σε λίγο. Η αποστράτευση του παλαιού πολιτικού προσωπικού είναι δεδομένη, αναπόφευκτη, αλλά ο κ. Σαμαράς έχει ακόμα σήμερα μια δυνατότητα επιλογής (ένα προνόμιο) που οι άλλοι δεν έχουν: μπορεί (ναι, ακόμα σήμερα) να επιλέξει εκείνος αν θα ανήκει στο «παλιό» πολιτικό σύστημα ή στο «νέο»- και αν κάνει την δεύτερη επιλογή, έχει την ακόμα συναρπαστικότερη δυνατότητα να συνδιαμορφώσει το αυριανό πολιτικό τοπίο. Η εναλλακτική επιλογή είναι μεσοπρόθεσμα η οριστική αποστράτευση, στην καλύτερη (και λιγώτερο πιθανή) περίπτωση η ειρηνική αποστράτευση. Οι διεργασίες δημιουργίας ενός πολιτικού υποκειμένου και κομματικού φορέα που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες θα λάβουν νομοτελειακά ούτως ή άλλως χώρα, είτε παρουσία είτε ερήμην των σημερινών πολιτικών ανδρών, μα αν ο κ. Σαμαράς αποδείξει -ακόμα και τώρα στο παρά πέντε- ότι μπορεί να πυροδοτήσει τις διαδικασίες για μια νέα μεταπολίτευση, θα κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο, ταλαιπωρία, παράπλευρες απώλειες παντός είδους και άλλα τινά διόλου ευκαταφρόνητα. Οπότε, η εκούσια αυτοδιάλυση ενός σημερινού κόμματος εξουσίας για να καρπίσει στο χώμα της το καινούργιο θα ήταν το πιο ελπιδοφόρο από τα ενδεχόμενα.

Αντιστρέφοντας καθ’ όλον ή κατά μέρος τα χαρακτηριστικά των μέχρι σήμερα κομμάτων (εξουσίας), το νέο κόμμα δεν μπορεί παρά να είναι:

(α) Προγραμματικό:

Η σύγκλιση των δυνάμεων που θα δημιουργήσουν έναν αυτοτελή πόλο με αξιώσεις διακυβέρνησης και πολιτικής ηγεμονίας (ένα «πλειοψηφικό ρεύμα» που λέγαμε) οφείλει να γίνει επί τη βάσει της πολύ συγκεκριμένης συμφωνίας για το δέον γενέσθαι. Για το δέον γενέσθαι πολιτικά, θεσμικά, οικονομικά, πολιτισμικά. Για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική Ελλάδα, το «όραμα» δεν θα είναι συγκεχυμένο ακριβώς για να συμφωνούν όλοι («Αλλαγή», «καλύτερες μέρες», «περήφανη Ελλάδα το 2021») αλλά εξαιρετικά συγκεκριμένο, απευθυνόμενο σε πολίτες που ξέρουν τί θέλουν και ξέρουν τί δεν θέλουν (ακόμα κι αν δεν είναι έτσι η κατάσταση, ώστε να τους συμπαρασύρει να... μάθουν.) Επειδή όποιος κάηκε από τον χυλό φυσά και το γιαούρτι, τα «παχιά λόγια» μάλλον δεν πείθουν κανέναν πλέον. Όποιος προτείνει ανερυθρίαστα ή υπορρήτως να είναι το πρόταγμα/όραμα θολό και συγκεχυμένο ώστε να «ψαρεύει» περισσότερους, πραγματικά ψαρεύει σε θολά νερά. Αντιθέτως όμως, η μετ’ακριβείας έκθεση του τί ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε στην χώρα και γιατί σαρκώνει την στρατηγική της ειλικρίνειας.

(β) Ριζοσπαστικό:

Αν το νέο κόμμα δεν προτάσσει την έμπρακτη ρήξη με τις λογικές και τα πεπραγμένα του παρελθόντος, η δημιουργία του δεν έχει κανένα νόημα. Έμπρακτη σημαίνει προγραμματική, και με την ανθρώπινη ποιότητα πολιτικών στελεχών που να μπορεί να την εγγυηθεί. Εδώ, ριζοσπαστισμός είναι η ανατροπή της μέχρι σήμερα ισορροπίας που αναλύσαμε αλλού («Αντί για Νέα Μεταπολίτευση... εκ νέου Μεταπολίτευση») ως διάκριση «κερδισμένων» και «χαμένων» της Μεταπολίτευσης. Ένα πραγματικά νέο κόμμα θα αποστασιοποιείται ρητά από τα συμφέροντα των μέχρι σήμερα «κερδισμένων» και θα δομεί τις προϋποθέσεις για την αποκατάσταση των «χαμένων» (αξιοκρατία, ευνομία, ισονομία).

(γ) Φιλευρωπαϊκό-Αστικό:

Δεν γνωρίζω αν η Ελλάδα «ανήκει στη Δύση», πάντως σίγουρα εντάσσεται στρατηγικά στην Δύση. Η συμπόρευσή της με την ιστορική πρωτοπορία, με την πραγματικότητα της ενωμένης Ευρώπης –με όλα τα στραβά της- είναι εκ των ων ουκ άνευ και βασικός, θεμελιώδης λόγος και πρόταγμα της συσπείρωσης δυνάμεων που συγκροτούν τον νέο πόλο. Η υπεράσπιση της μετοχής της Ελλάδας στην Ευρώπη (και όχι π.χ. της γεωπολιτικής της δορυφορίας πέριξ της Τουρκίας) δεν μπορεί παρά να συμπορεύεται με την επαναδιεκδίκηση θέσης ισότιμου και ισόκυρου εταίρου, και όχι με την παραμονή σε μία από τις «πολλές ταχύτητες» μιας κατακερματισμένης Ευρώπης.

(δ) Πατριωτικό:

Πατριωτικό, γιατί προτάσσει την ετερότητα και αυτοτέλεια του ελλαδικού έθνους-κράτους. Την Ενωμένη Ευρώπη των εθνών, όχι την «Ευρωσούπα». Την ιστορική συνείδηση ως προϋπόθεση για να έχεις μέλλον, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο αν έχεις ρίζες στο παρελθόν. Την σπουδή της ιδιοπροσωπίας μας ως «εγχειρίδιο πολιτικής» αλλά και ύπαρξης.

(ε) Κοινωνικό:

Προτάσσοντας τα συμφέροντα όχι των κερδισμένων της «προηγούμενης παρτίδας», αλλά όσων κλήθηκαν αδίκως να πληρώσουν τον λογαριασμό, το νέο κόμμα έχει κοινωνικό, λαϊκό χαρακτήρα. Σημείο αναφοράς του είναι ο πολίτης και η νέα ελληνική οικογένεια, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων του προγράμματός του.

Η παραπάνω διάταξη σε μεγάλο βαθμό υπερβαίνει τους διαχωρισμούς του παρελθόντος (πολιτικοί δεινόσαυροι ίσως θα την χαρακτήριζαν «αντιφατική»), και εδώ να σημειώσουμε ότι ως σπόρο για τέτοιες υπερβάσεις βλέπουμε πολύ θετικά την συνύπαρξη του εκσυγχρονιστή συνεπή τεχνοκράτη Στουρνάρα με τον Σαμαρά.

Το κυρίως αίτημα ενός τέτοιου πολιτικού υποκειμένου δεν μπορεί παρά να είναι η «Νέα Μεταπολίτευση». Η οποία έχει δύο βραχίονες: (α) βαθιά μεταρρύθμιση – εκ βάθρων ανασχεδιασμό του κράτους, αναγκαστικά και σε συνταγματικό επίπεδο και (β) αποκατάσταση της δικαιοσύνης για την Μεταπολίτευση. Δηλαδή (α) «επανίδρυση του κράτους» και (β) μια «ελληνική Νυρεμβέργη». Ο ένας πυλώνας προϋποθέτει τον άλλον, μπορούν μόνο να συνοδοιπορούν.

Το πρώτο πρόταγμα ξεπερνά τις αρμοδιότητες μιας απλής Βουλής και απαιτεί Συντακτική Εθνοσυνέλευση, η οποία θα θεσπίσει:

-Τον πλήρη διαχωρισμό των εξουσιών (ξεχωριστή εκλογή κοινοβουλίου-εκτελεστικής εξουσίας, εκλογή δικαστικής εξουσίας, ασυμβατότητα μεταξύ υπουργικού και βουλευτικού αξιώματος) και την μετάβαση στην προεδρική δημοκρατία.

-Την επανακατάληψη των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, οι οποίες αποτελούν δημόσιο χώρο και θα παραχωρούνται μόνον έναντι αντιτίμου και κατόπιν αδείας και ελέγχου σε ιδιώτες

-Την αναίρεση των συνταγματικών προϋποθέσεων της «κομματοκρατίας», δηλαδή της συγκέντρωσης σχεδόν κάθε εξουσίας, εμμέσως ή άμεσα, στους κομματικούς μηχανισμούς.

-Την εγκαθίδρυση πραγματικής ισονομίας, πλήρους ισότητας των πολιτών έναντι του νόμου χωρίς συνταγματικά προνόμια εξαίρεσης για βουλευτές ή υπουργούς

Σε θεσμικό/νομοθετικό επίπεδο, πέραν του συντάγματος καθ’ εαυτό:

-Την σμίκρυνση των εκλογικών περιφερειών (κυρίως μονοεδρικές) με στόχο την περιστολή του μαύρου πολιτικού χρήματος.

[Παρεμπιπτόντως, ως προς το ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού (ώστε i. η κυρίως απασχόληση του υπουργού να μην είναι η μέριμνα της βουλευτικής επανεκλογής του και συνακόλουθα ii. το υπουργείο να μην λειτουργεί ως βιοτεχνία παντοειδών εξυπηρετήσεων). Δυστυχώς, την προεκλογική αυτή δέσμευση δεν την είδαμε καν να πραγματώνεται με την παραίτηση των κοινοβουλευτικών υπουργών από τις βουλευτικές τους έδρες.]

Τα παραπάνω οφείλουν οπωσδήποτε να προηγούνται από μια «ελληνική δίκη της Νυρεμβέργης», δηλαδή την απόδοση ευθυνών και την τιμωρία των υπευθύνων πολιτικών και πολιτικών ηγεσιών για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας σήμερα. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως αναγκαίο για το restart της ελληνικής πολιτικής ζωής, και δεν μπορεί να γίνει «δειγματοληπτικά» παρά μόνο πραγματικά.

Αυτές οι προτάσεις δεν κατατίθενται ως «θέσφατα». Κατατίθενται σε έναν ζωντανό ιστότοπο αμφίδρομης επικοινωνίας ως βάσεις συζήτησης ή διαφωνίας, για να προκύψει κάτι καλύτερο, πληρέστερο, σωστότερο.

Επίσης, όλες οι παραπάνω παρατηρήσεις αποτελούν καρυκεύματα, «δεύτερα βιολιά» στην θεμελιώδη διαπίστωση: τα παλιά ασκιά δεν μπορούν να κρατήσουν το καινούργιο κρασί. Τα σημερινά κόμματα «δεν τραβάνε», αποδεικνύονται νεκρά ως οργανισμοί, η λύση είναι αδύνατο να προέλθει από αυτά. Πάμε γι’ άλλα. Κι αν προλάβει να το αντιληφθεί και κανένας σοβαρός πολιτικός αρχηγός, τόσο το καλύτερο. Όχι όμως για να κάνει τα... ακριβώς αντίθετα!

Σωτήρης Μητραλέξης

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 25/10/2012 09:01:02

  Κύριε Μητραλέξη μου, στα πολύ σωστά και λογικά που γράφετε, δεν μπορεί να διαφωνίσει κανείς.
  Το 80% των πολιτών θα συμφωνήσουν μαζί σας για το πως πρέπει να είναι ένα κόμμα της σύγχρονης εποχής.
  Τα δύσκολα αρχίζουν μετά..Στην εφαρμογή αυτών των αξιών και κανόνων.
  Εδώ το 80% των παραπάνω πολιτών και πολιτικών ,που υπερθεματίζουν τις αλλαγές ,αρχίζουν τα αλλά.
  Ναι ,να γίνει αυτό ,αλλά να μην αρχίσει απο το δικό μας μοκροσυμφέρον και βόλεμα.
  Ναι,συμφωνούμε ,αλλά καντε το στον διπλανό νομό, σε άλλους επαγγελματίες , σε άλλους πολίτες.

  Ο κόσμος ,παρόλη την αισιοδοξία σας ότι δεν γίνεται να πιστεύει απο παχιά λόγια,δυστυχώς γίνεται,γίνεται όπως έλεγε ο Ηλιόπουλος παλιά.
  Θέλει το παραμύθι του, το ηρεμιστικό του,το ντοπάρισμα του για να ελπίζει και να συμετάσχει.Δεν μπορούν όλοι να λειτουργούν ορθολογικά, οπότε εκ των πραγμάτων πρέπει οι πολιτικοί να λένε μισές αλήθειες.
  Οσοι τόλμησαν να πούνε ολόκληρες καταποντίσθηκαν.

  Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η όποια αναγέννηση του πολιτικοκομματικού κράτους μας θα πρέπει να επιβληθεί,να επιβλεφθεί και να ελεγχθεί αποτελεσματικά απο τους εξαποδώ προστάτες μας.
  Το θέμα είναι να συμπίπτουν οι προθέσεις τους με τα όσα σωστά γράφετε ότι πρέπει να έχουν τα σύγχρονα μας κόμματα.
  Ας ελπίσουμε ότι οι ευρωπαίοι που ανέλαβαν την δουλειά απο τους αμερικανούς, να θελήσουν να μας οργανώσουν με ένα κράτος με στοιχειώδεις δομές και αυτονόητα, όπως και τα υπόλοιπα ,μιά και έχουν αποφασίσει, ως φαίνεται, να μας κρατήσουν ως ένα μέρος της ευρωπαικής λύσης και πορείας, για τους δικούς του λόγους.

  Ο πρωθυπουργός αν δεν στηριχθεί απο τους εξαποδώ στην προσπάθεια ανασύστασης ενός καινούργιου κόμματος , και βασιστεί στους δικούς μας κομματάρχες θα αποτύχει.
  Γιατί εκτός απο τους πολίτες ,θα πρέπει να στηριχθεί στην προσπάθεια αυτή και απο το οικονομικό κατεστημένο μας, που ήταν περισσότερο βολεμένο στο υπάρχον σύστημα ,και θα πρέπει να παραχωρήσει και να χάσει κάποια φέουδα και βιλαέτια, να προσαρμοστεί στους όρους λειτουργίας των δυτικών-ευρωπαικών δεδομένων του 2020 και όχι στην ανατολή του 1820 στην οποία στηρίχθηκε και φτιάχτηκε το κράτος μας (απο αρματωλούς και κλέφτες για να μην το ξεχνάμε, και απο τους εξαποδώ προστάτες και χρηματοδότες τους).
  Αυτά που ξέραμε τελείωσαν, αλλά είναι δύσκολο να αποδεχτούμε ,κυρίως οι ισχυροί και βολεμένοι του συστήματος.

  Ο πολίτης πείθεται και πειθαναγκάζεται ευκολότερα με τη βοήθεια των ΜΜΕ,του οικονομικού κατεστημένου μας και της έντεχνης χειραγώγισης της κοινης γνώμης.
  Θα χρειαστεί χρόνος ,που πρέπει να δοθεί απο τους εξαποδώ ,πέρα απο την βοήθεια τους, για να επιβληθεί τελικά ,βίαια και όχι συναινετικά το νέο κομματικό μοντέλο της μεταπολίτευσης.Πρέπει να αναγεννηθεί ένα σύστημα κρατώντας το όμως εν λειτουργία..
  Πολύ δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, αν το θελήσουν όλοι οι ισχυροί παίχτες που κουμαντάρουν το παιχνίδι.
  Εδώ έφτιαξαν τον γιωργάκη με τους κηπουρούς του ντριμ τίμ της πολιτικής , στο επικοινωνιακό κομμάτι και φυσικά καταποντίστηκε στο πραγματικό..
  Αν ο αντώνης βασιστεί σε κηπουρούς και ανίκανους που του στέλνουν οι ισχυροί θα χάσει την μπάλα και την ευκαιρία.Τουλάχιστον να απαιτήσει, όταν θα είναι σε θέση ισχυος, να διαλέξει τους καλύτερους απο αυτούς που πρέπει να πάρει μαζί του για να διατηρήσει τις αναγκαίες ισσοροπίες.
  Λέω αναγκαίες γιατί δεν νομίζουμε ότι μπορεί να γίνουν όλα αυτά με μια επανασταικώ δικαίω λύση και πορείες του ηγέτη μαζί με τον λαό στους δρόμους,ώστε να τσακιστούν τα μονοπώλεια και οι τραπεζίτες.
  Αυτά ανήκουν στην σφαίρα του φαντασιακού

  Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, πέραν της υποχρεωτικής ανασύστασης του κομματικού κατεστημένου.
  Θα πρέπει να γίνει όμως με αφάνταστη σκληρότητα, με όρους πατροκτονίας ,αν πρέπει να έχει επιτυχία...
  Ολες αυτές οι περιφερόμενες μάσκες του παρελθόντος, όσο και αν εμπνέουν πολλούς δεξιού και νεοδημοκράτες θα πρέπει να σαρωθούν, έστω και αν μαζί με τα ξερά καούν και μερικά χλωρά φυντάνια.
  Μόνο έτσι θα γίνει αποδεκτή στην κοινωνία η όποια λύση.
  Λύσεις σκληρές..
  Κανένας βουλευτής πχ με πάνω απο 3 θητείες,για να μη πω 2.Κανένας απο το παλιό κόμμα που διατέλεσε σε υπουργικού θώκους στις πρώτες θέσεις του κόμματος, δεν θα φύγει, αλλά θα μείνει απλός στρατιώτης αν θέλει να υπάρξει.Πέρα απο μεμονωμένες εξαιρέσεις, δεν νομίζω ότι θα βρούμε περισσότερους απο 3-4 πετυχημένους υπουργούς την κυβέρνηση του καραμανλή που θα μπορούσαν να υπάρξουν στην πρώτη γραμμή.
  Οχι όμως κηπουρούς, κολλητούς απο καλαμάτα ,φίλους απο τα μπαράκια και τα γυμναστήρια όπως γίνεται συνήθως στο ελλαδιστάν μας.
  Μπορεί ο πρωθυπουργός να καταπιεί τους γενάρχες του κομματικού του μηχανισμού?
  Αν δεν το κάνει θα τον καταπιεί τονίδιο η λερναία ύδρα του παλαιοκαμματισμού.
  Κόντρα σε φωνές και διαμαρτυρίες φίλων και "φίλων" πρέπει να πορευθεί μόνος..Μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να βγεί προς τα έξω η εικονα της αναγέννησης και της προοπτικής, η οποία ,παρόλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες είχε δείξει μερικές αναλαμπές την σκληρή δεκαετία το 1990 με την τότε άνοιξη.
  Αυτό όμως τελείωσε, έκανε τον κύκλο του, και ανήκει στο παρελθόν.
  Νέοι καιροί, νέα πρόσωπα (έστω και μεγάλα σε ηλικία, η νεότης της σκέψης δεν συμβαδίζει με την ηλικία μερικές φορές), νέες ιδεες (έστω και απο παλιά πρόσωπα) ,πρέπει να κυριαρχήσουν.

  Στο θέμα το τελευταίο τα πήγε καλά και ας γκρινιάζουν μερικοί.Διαπραγμάτευση με τους συμμάχους στην κυβέρνηση να βρεθούν κοινές συνισταμένες αλλά και αποφασιστικότητα να κλέινει επιτέλους η ιστορία.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ορεσείβιος 25/10/2012 12:23:36

   Ἐπιτρέψτε μου να διαφωνήσω σὲ κάποια σημεῖα (καὶ πρωτίστως στὴν ἐναπόθεση τῶν ἐλπίδων μας στοὺς «ἐξαποδῶ»: ἂν εἶναι ἔτσι, γιατί νὰ μὴν κάνουμε ἐπίσημη αἴτηση προτεκτοράτου; Ποιά ἡ διαφορά;)

   «Το 80% των πολιτών θα συμφωνήσουν μαζί σας για το πως πρέπει να είναι ένα κόμμα της σύγχρονης εποχής.»

   Οὐδόλως καὶ μὲ τίποτα! Ἡ εἰδοποιὸς διαφορὰ στὴν πολιτικὴ εἶναι ἡ ἱεράρχηση προτεραιοτήτων. Ἂν ποῦμε, ἀτάκτως ἐρριμένα «πρέπει νὰ γίνει τό'να» «τ'ἄλλο» «ἡ παιδεία εἶναι πολὺ σημαντικὸ πρᾶγμα» κλπ., ναί, ὅλοι θὰ συμφωνοῦσαν, μὰ αὐτὸ δὲν εἶναι πολιτική. Προτείνεται στὸ κείμενο συγκεκριμένη ἱεράρχηση προτεραιοτήτων:

   α) Προγραμματικὰ ἐκπεφρασμένη ἀνατροπή, ρήξη μὲ τὸ «καθεστὼς» τῆς μεταπολίτευσης. Ὅσο κι ἂν στὰ λόγια χτίζουμε ἀνώγια καὶ κατώγια, ἕνα εὐμέγεθες κομμάτι τῆς κοινωνίας ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ἀπὸ τὰ μεταπολιτευτικὰ καθεστηκότα (οἱ «κερδισμένοι τῆς μεταπολίτευσης», οἱ ὁποῖοι δὲν εἶναι κατ' ἀνάγκην εὔποροι, γιὰ νὰ μὴν μπερδευόμαστε) καὶ ΔΕΝ θέλει ΟΝΤΩΣ ἀνατροπὴ αὐτῆς τῆς ἰσορροπίας.

   β) ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ πρόγραμμα, ὅπως σωστὰ τονίζει καὶ ὁ Κώστας Ροδινός. Μιλᾶμε γιὰ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ κόμμα, ὄχι πρωτίστως γιὰ ἰδεολογικὸ κόμμα. Ἐδῶ κι ἂν διαφωνοῦν ὅλοι - στὸ λαϊκὸ ἐπίπεδο, συνήθως ἂν προχωρήσεις πέρα ἀπὸ τὴν θολούρα τῶν εὐχολογίων... σταματάει ἡ συζήτηση ἀπὸ τὶς πολλὲς διαφωνίες τῶν 10 ἑκατ. «εἰδικῶν». Ἡ πολιτικὴ τάξη τῆς νεώτερης Ἑλλάδος, ὄχι ἁπλῶς τῆς μεταπολίτευσης, τὸ γνωρίζει αὐτὸ καὶ χαϊδεύει συστηματικὰ αὐτὴν τὴν ἀδυναμία, ἐκτοξεύοντας ὑδαρεῖς ἀρλοῦμπες. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ἐπιλογὲς γιὰ τὰ μεγάλα διλήμματα τῆς χώρας, στὰ ὁποῖα (ἐξ ὁρισμοῦ λόγῳ τῆς διλημματικῆς φύσης) οὐδόλως δὲν θὰ συμφωνοῦσε τὸ "80%".

   γ) Θεώρηση τοῦ πολιτικοῦ προσωπικοῦ τῆς μεταπολίτευσης -καὶ ΕΙΔΙΚΑ τῶν κορυφῶν του- ὡς ἀπορριπτέου. Ὅσο κι ἂν ὅλοι φωνάζουν γιὰ τοὺς πολιτικούς, κυκλοφορεῖ καὶ ἐπιπλέει μιὰ χαρὰ ἡ ἄποψη «νὰ μαζευτοῦν ὁ [...], ἡ [...] καὶ ὁ [...] νὰ κάνουν ἕνα κόμμα τῆς προκοπῆς». Ἡ θεώρηση τοῦ πολιτικοῦ προσωπικοῦ ὡς ΒΑΣΙΚΟΥ μέρους τοῦ προβλήματος, διότι ἁπλῶς ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ τὶς συντεταγμένες τοῦ καινοφανοῦς προβλήματος, νὰ λειτουργήσει μὲ τρόπο ἄλλον ἀπὸ αὐτὸν ποὺ ξέρει, δὲν εἶναι μιὰ αὐτονόητη ἄποψη, στὴν ὁποία συμφωνοῦμε κατὰ δεδομένο τρόπο ὅλοι- κάθε ἄλλο! Μὴν ξεχνᾶτε τὶς ἀποκαλύψεις τοῦ Antinews γιὰ τὸ τί εἴδους νέο κόμμα ἑτοιμάζεται... Μᾶλλον ὅλοι αὐτοὶ ἀνήκουν στὸ ἕτερον 20% τοῦ 80%!!

   Καὶ λοιπά, καὶ λοιπά.
   Θὰ μποροῦσα νὰ σᾶς γράψω σεντονιάδες γιὰ τὸ "δέον γενέσθαι" χωρὶς ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ("νὰ κάνουμε νοσοκομεῖα" -... νὰ κάνουμε! "νὰ φχιάξουμε γέφυρες" - νὰ φχιάξουμε!), θὰ συμφωνούσαμε ΟΛΟΙ ἀλλὰ θὰ ἦταν καφενειακὲς κουβέντες μὲ μηδενικὴ ἀξία. Τὸ παραπάνω κείμενο ἔχει τὴν ἀξίωση ὅτι ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ αὐτὴν τὴν κατάσταση καὶ προτείνει συγκεκριμένη ἱεράρχηση. Ὄχι τόσο τὸ περιεχόμενο κάθε σημείου (ἂς ποῦμε, μὲ τὶς 4 γραμμὲς ποὺ ἀφιερώνονται στὸ πῶς θὰ εἶναι ἕνα νέο κόμμα «κοινωνικὸ» δὲν ὑφίσταται φυσικὰ ἡ ἀξίωση ὅτι ἐκτίθεται ἐπαρκῶς τὸ σημεῖο) ἀλλὰ τὴν ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ τῶν σημείων, διότι θεωρῶ πὼς ΑΥΤΗ εἶναι ποὺ λείπει. Εἶναι ἡ διαφορὰ τῆς φιλολογικῆς συζήτησης ἀπὸ τὴν πολιτική.

   • ορεσείβιος avatar
    ορεσείβιος @ Σωτ Μητραλ 25/10/2012 13:14:38

    Και εγώ δεν συμφωνώ με την λύση των εξαποδώ, όμως είναι αυτή που γίνεται..
    Το να κλείνουμε τα μάτια δεν μας σώζει απο τον δράκο..Οταν τα ανοίξουμε πάλι εκεί θα είναι και θα μας κυτάει.

    Είμαστε προτεκτοράτο.
    Το ότι δεν το ζητάμε επισήμως είναι ένα ερώτημα.
    Ο κόσμος μπορεί και να το ψήφιζε...
    Η δική μας ελίτ της οικονομίας το θέλει?
    Γιατί το προτεκτοράτο ,το επίσημο, θα έχει νόμους που ισχύουν και εξαποδώ.
    Εδω συντηρούμε μια προτεκτορική μορφή για τους ολίγους και ταίζουμε φούμαρα τους πολλούς περί ηρωικού έθνους,πατρίδας και δεν συμαζεύεεται. Γιαυτό δεν το ζητάμε επίσημα.Βολεύει έτσι όπως φτιάχτηκε το 1946-1950.

    Μακάρι να μην τους χρειαστούμε τους εξαποδώ στην αναδιαργάνωση μας.
    Πότε το κάναμε μόνοι μας όμως? Να στήσουμε ένα νέο μαγαζί?
    Η σοβαρότερη κίνηση ρήξης και εμφυλίου (βενιζέλος-βασιλικοί) στηρίχθηκε στον στόλο αγγλογάλλων επειδή η γερμανία ήταν ΠΟΛΥ μακρυά...
    Η πιό πρόσφατη (1946-49) στηρίχθηκε στον ποταμό δολλαρίων εξ αμερικής και στον στόλο ...
    Το 1974 (Ελλάς Γαλλία συμμαχία παραληρούσαν τα πλήθη στις πλατείες).
    Ο Καραμανλής αν δεν είχε την ισχυρή υποστήριξη των αμερικανών και το 1950 και το 1974 δεν θα μπορούσε μόνος του να φτιάξει το κόμμα όπως ήθελε.
    Αν το παραβλέπουμε αυτό, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε σωστα τα μελλούμενα.

   • Ιππίας avatar
    Ιππίας @ Σωτ Μητραλ 26/10/2012 03:23:12

    Eκείνον τον ...άξιο τεχνοκράτη το Στουρνάρα τι τον χρειαζόμαστε κ.Μητραλέξη;

    Μήπως είναι...ασκός νέος για να βάλουμε τον νέον οίνον;

    Ο ...πανάξιος και ...πανέντιμος αυτός κύριος δεν υπήρξε ο σύμβουλος του Σημίτη που έσπειρε το σπόρο της διαφθοράς και της απάτης που μας οδήγησαν στο χάλι που είμαστε σήμερα;

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΙΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ...
    Μην ακυρώνετε τις καλές ιδέες σας με τέτοιες προτάσεις.

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ Ιππίας 26/10/2012 16:38:40

     Ἂν τὸ πρόβλημά σας μὲ τὸ πολιτικὸ προσωπικὸ αὐτῆς τῆς χώρας εἶναι ὁ Στουρνάρας, θέτω μείζον ζήτημα ἀκρισίας (καὶ σοβαρότητας)...

  • avax avatar
   avax @ ορεσείβιος 25/10/2012 12:48:48

   Αγαπητέ Ορεσείβιε τώρα τελευταία έχεις αρχίσει να ντεραπάρεις ή μου φαίνεται?
   Η ευγενέστατη απάντηση του Σωτήρη Μητραλέξη σε κολλάει στον τοίχο:

   "Ἐπιτρέψτε μου να διαφωνήσω σὲ κάποια σημεῖα (καὶ πρωτίστως στὴν ἐναπόθεση τῶν ἐλπίδων μας στοὺς «ἐξαποδῶ»: ἂν εἶναι ἔτσι, γιατί νὰ μὴν κάνουμε ἐπίσημη αἴτηση προτεκτοράτου; Ποιά ἡ διαφορά;)".

   Eγώ είχα κάνει την πρόταση, εν βρασμώ ψυχής ,απο το 2009 μόλις ξέσπασε η κρίση και διαπίστωσα οτι δεν μας αντιμετώπιζαν ως τμήμα του Ευρωπαικού πληθυσμού και της Ευρώπης, αλλά σαν Ιθαγενείς. Είχα προτείνει με επιστολή μου στην Ελευθεροτυπία να προσαρτηθούμε στην Γαλλία όπως και η Κορσική. Αλλωστε το λέει και το διαφημιστικό σλόγκαν σε όλα τα τουριστικά γραφεία της Γαλλίας: "La Grece nous appartient" (Η Ελλάδα μας ανήκει) και το μεγάλο κίνημα των Γάλλων υπέρ της Ελλάδος λέει: "Nous sommmes tous Grecs" (είμαστε όλοι Ελληνες). Καί όλη η Νότιοανατολική Γαλλία βρίθει απο επιγραφές πόλεων και χωριών που με περηφάνεια δηλώνουν οτι είναι Ελληνικά...
   Αμέσως θα γλιτώναμε απο την κρίση αφού το χρέος μας απλά θα άυξαινε το Γαλλικό χρέος μόλις κατα 3-4 μονάδες και θα απαλλασσόμασταν δια παντός απο τους κλέφτες και απατεώνες πλιατσικολόγους πολιτικούς μας

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ avax 25/10/2012 13:01:25

    Αγαπητέ avax, συγγνώμη αλλά τώρα έκανες σούτ προς την εξέδρα και πέτυχες με την μπάλλα διερχόμενη μπεκάτσα.
    Δεν γίνεται να είσαι υπέρ της (δύσκολα, πολιτικά μόνον επιτεύξιμης) "Ευρωπαικής λύσης" και ταυτόχρονα να την γελοιοποιείς εκ των προτέρων με "προτεκτοράτα" (η αγαπημένη παπαριά όσων προτείνουν "σοσιαλισμό σε μια μοναδική χώρα" - την Ελλάδα) και με "Κορσικές".
    Πάει ο Κορσικανός, τον μπουζουριάσανε στο Βατερλώ οι Λόρδοι και τον έστειλαν στην Αγια Ελένη, στη μέση του Ατλαντικού.
    Αντί για ηρωισμούς του τύπου "και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ", άς κυττάξουμε να βρούμε διέξοδο από το Ελληνικό (και Ευρωπαικό) Βατερλώ μας. Και σ' αυτή την προσπάθεια, τόσο ο κ. Μητραλέξης όσο και ο Ορεσίβειος (όπως και άλλοι), είναι εποικοδομητικοί.

    • ορεσείβιος avatar
     ορεσείβιος @ Ο Θείος 25/10/2012 13:18:19

     Αρχησαν και τα περάσματα της μπεκάτσας Θείε, σωστός ο άβακας στο σημάδι...
     Εδώ άλλοι ψάχνουν και δεν βρίσκουν.

 2. TasosC avatar
  TasosC 25/10/2012 09:11:41

  Πολύ ωραίο άρθρο. Σχεδόν άψογο.
  Το κόμμα όμως που περιγράφεις υπήρχε και υπάρχει ακόμη στα χαρτιά και είναι η Νέα Δημοκρατία.
  Αυτό το κόμμα - αν δεν κάνω λάθος- δεν έχει βγάλει ακόμη από το καταστατικό τον Πατριωτικό Κοινωνικό Ριζοσπαστικό Φιλελευθερισμό που πάρα πολύ γλαφυρά περιγράφεις και στα οποία δεν έχω να προσθέσω απολύτως τίποτα.
  Όπως επίσης πολύ σωστά υπογραμμίζεις ο Εθνάρχης κάποτε είχε τα κότσια να κάνεις την ανατροπή (με την διάλυση του Ελ. Συναγερμού) και δεν κάθισε να το λιβανίζει δύο χρόνια και να γκρινιάζει γιατί δήθεν δεν ελέγχει το κόμμα και με ποιους να προχωρήσει.
  Τώρα η επιλογή για μένα φίλε και ομοϊδεάτη αρθρογράφε είναι μία:
  Να ξαναγίνει η Ν.Δ αυτό που τώρα μόνο στα χαρτιά είναι. Αν τους πειράζει το όνομα (γιατί το σύμβολο το αλλάξανε ήδη), ας το αλλάξουν κι αυτό, ας κάνουν όσα επανιδρυτικά συνέδρια θέλουν, αλλά επιτέλους ας γυρίσουν στις αρχές της Ν.Δ της περιόδου ΄75-81.
  Τότε που η Ν.Δ συμφιλίωσε και δεν δίχασε τον λαό, ο ηγέτης κοιμόταν σε πλοίο τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης (γιατί μιλούν για αυταπάρνηση και πατριωτισμό), έκανε δύσκολες επιλογές (μέσα - έξω από ΝΑΤΟ, ΕΟΚ, κρατικοποιήσεις μεγάλων Οργανισμών, κ.λ.π) και με γνώμονα το συμφέρον της χώρας έκανε το καλύτερο δυνατόν. Το μέγα λάθος βέβαια ήταν ότι δεν υπερασπίστηκε όσο έπρεπε την παρακαταθήκης της (κάτι ανάλογο κάνει και τώρα για την πενταετία 2004-2009) με αποτέλεσμα να πέσει ο λαός σαν ώριμο φρούτο στα χέρια του λαοπλάνου Ανδρέα (ο οποίος τουλάχιστον ήταν έξυπνος και παρ όσα λέγονται κατά τη γνώμη μου και πατριώτης σε αντίθεση με τον ΓΑΠ).
  Εν κατακλείδι να μιμηθούμε το παρελθόν της ΝΔ στα καλά και στις αρχές, να μην επαναλάβουμε τα λάθη και να κινηθούμε με γνώμονα το πατριωτικό συμφέρον.

  • GO avatar
   GO @ TasosC 25/10/2012 11:37:02

   Δεν κάνετε λάθος, αγαπητέ, η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα και μάλιστα όχι μόνο στα χαρτιά, αλλά στη συνείδηση των περισσοτέρων από μας.

   • Φωτεινή avatar
    Φωτεινή @ GO 25/10/2012 16:13:12

    Τούς ἔφταιγε ἡ δάδα, τήν ἐξυγχρόνισαν σέ γραμμές ἀλλά τά ποσοστά τῶν ψηφοφόρων μειώθηκαν. Κάποιοι stragestits εἰσηγοῦντε τώρα ἀλλαγή ὀνόματος μήπως καί ἐπαναφέρουν στό κόμμα ὅλους τούς ἀποδημήσαντας σέ ἄλλα ἀποκόμματα. Φταῖνε τά λόγκο καί ὄχι ἡ πολιτική στρατηγική τῶν συμβούλων πού ἀπεμάκρυνε πολλούς ΝΔς!!!

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ Φωτεινή 25/10/2012 19:05:34

     Αμα προκειται για το ειδος των ψηφοφορων που αποφασιζουν τι θα ψηφισουν με βαση τον εικονισμο του οποιουδηποτε πυρσου... Να φυγουν και να μην ξαναγυρισουν! Η πολιτικη δεν ειναι... ζωδια, επιτελους!

     • Φωτεινή avatar
      Φωτεινή @ Σωτ Μητραλ 26/10/2012 01:20:57

      Σᾶς παραπέμπω στό ἀνωτέρω σχόλιο τοῦ GO!

      ῾Απλῶς ἡ προσωπική μου ἐκτίμηση εἶναι ὅτι ἡ προσπάθεια ἀπομάκρυνσης συμβόλων καί ἀλλαγή ὀνόματος τοῦ κόμματος δέν ἔφεραν καί οὔτε θά φέρουν ἐπιθυμιτά ἀποτελέσματα. Διαχρονική δεξιά ΝΔτισσα.

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ GO 27/10/2012 16:47:00

    Τὴν εἴδαμε τὴν κυβερνητικὴ ΝΔ, ὄχι μία ἀλλὰ πολλὲς φορὲς τὶς τελευταῖες δεκαετίες. Ἂν ἱκανοποιεῖ τὰ κριτήριά σας γιὰ χρηστὴ διακυβέρνηση, μεταρρυθμίσεις, μετάγγιση ἀξιακοῦ ὑποβάθρου καὶ οὐσιαστικῆς ἀντιπρότασης, δικαίωμά σας. Ὅμως, οἱ γευσιγνῶστες δὲν παζαρεύουν.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ TasosC 25/10/2012 12:41:13

   Εὐχαριστῶ θερμότατα γιὰ τὰ εὔσημα, μὰ ἐπιτρέψτε μου νὰ διαφωνήσω -μὲ σκοπὸ τὴ γονιμότητα τοῦ διαλόγου- 180 μοῖρες μὲ τὴν διαπίστωσή σας.

   «Πατριωτικό Κοινωνικό Ριζοσπαστικό Φιλελευθερισμό» Βάζουμε ἐπίθετα; Νὰ βάλω κι ἐγὼ μερικά; Συγχωρῆστε τὸ σκωπτικὸ σχόλιο, μὰ θέλω νὰ πῶ ὅτι ἡ Νέα Δημοκρατία εἶναι τὸ ΚΑΤ' ΕΞΟΧΗΝ κόμμα ποὺ δὲν διέθετε ποτὲ ἰδεολογία, καὶ ὑπάρχει ἐκτενὴς ἀρθρογραφία πολλῶν ἐδῶ καὶ δεκαετίες γιὰ τὸ θέμα. Τί σημαίνει «ριζοσπαστικὸς φιλελευθερισμός»; Τί σημαίνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ποιό εἶναι τὸ νοηματικὸ περιεχόμενό του, ὄχι γενικῶς. Καὶ γιατί ὁ πυρήνας τῆς δεξιᾶς παράταξης στὴν Ἑλλάδα (ὁ πυρήνας, ὄχι ἕνα ἐπιμέρους στοιχεῖο) εἶναι ὁ φιλελευθερισμός, μιὰ ἐντελῶς μεταπρατικὴ θεώρηση ἀντίπαλη σὲ ἕναν ἐχθρὸ ποὺ δὲν ὑφίσταται πιά; (περὶ ἰδεολογίας ρίξτε μιὰ ματιὰ στὸ κείμενο ἐδῶ: http://goo.gl/xx9v4) »Γιατί περίπου εκατό χρόνια τώρα, η Δεξιά παράταξη μας… δουλεύει! Έχει μεταπρατική-‘φιλελεύθερη’ κορυφή και συντηρητική-παραδοσιοκεντρική βάση…«

   Θεωρεῖτε ὅτι ἡ ΝΔ, ἔστω ἡ πρώιμη καταμανλικὴ ΝΔ, λειτουργοῦσε μὲ κριτήριο τὴν πολιτικὴ ἐφαρμογὴ συγκεκριμένων ἰδεολογικῶν ἀρχῶν;

   Ἡ ΣΥΣΤΑΤΙΚΗ τῆς Δεξιᾶς παράταξης λειτουργία της ὡς συνονθυλεύματος μικρο-(καὶ μεγαλο-)φέουδων ποῦ ἀνήκει; Στὸ Πατριωτικό, στὸ Κοινωνικὸ ἢ στὸ Ριζοσπαστικὸ κομμάτι;

   Ἡ ὀνειρώδης ἱδρυτικὴ ΝΔ τί εἶχε νὰ ἀντιτάξει στὸν ριζικὸ κοινωνικὸ μετασχηματισμὸ τῆς κοινωνίας, τὸν ὑπεσχημένο καὶ πραγματοποιημένο (παραπέμπω http://goo.gl/WnmEl), ἀπὸ τὸ ἀνδρεϊκὸ ΠΑΣΟΚ; Ἀντιπρόταση, συνεπῆ συνέχιση ἢ ... τὰ βλέφαρα τοῦ Ἐθνάρχου;

   Στὴν προσπάθειά μας νὰ γεννήσουμε τὸ καινούργιο, προτείνετε νὰ μιμηθοῦμε ἕνα κόμμα ποὺ (α) δὲν ἦταν προγραμματικό, ἀλλὰ φεουδαρχικὸ (β) δὲν εἶχε ἰδεολογία (γ) δὲν εἶχε τὴν ζωτικότητα ἢ τὴν εὐφυία νὰ ἀντιτάξει τίποτα ἀπολύτως στὴν καταστροφὴ -σύμφωνα μὲ τὶς «δεξιὲς» ἀξίες- τῆς χώρας ἀπὸ τὸν Ἀνδρέα, παρὰ μόνο τὴ συνέχιση τοῦ ἀνδρεϊσμοῦ (δ) βασιζόταν σχεδὸν ἀποκλειστικὰ στὴν προσωπικότητα τοῦ ἡγέτη του, δὲν εἶχε "στόφα" ὡς κόμμα καθ' ἑαυτό (ε) ἔχει καταλήξει δεκαετίες τώρα στυλοβάτης -ἂν καὶ "δεύτερο βιολί", καθ' ὅτι τὸ ΠΑΣΟΚ εἶναι πάντα ὁ κυρίως στυλοβάτης- ἑνὸς συστήματος διαφθορᾶς, διαπλοκῆς, ἀναξιοκρατίας καί, ὡς ἐκ τούτων, πατριδοκτονίας;

   Μᾶλλον θὰ τὸ συναγάγατε ἀπὸ τὰ παραπάνω σχόλιά μου, ἀλλὰ... δὲ συμφωνῶ!

   • GO avatar
    GO @ Σωτ Μητραλ 25/10/2012 20:22:40

    Η ιστορία των λαών, συνήθως η πρόοδός τους, γράφεται από "φεουδάρχες" και όχι από γραφειοκρατικά κόμματα.

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 25/10/2012 09:19:57

  24-10-12 Ραδιοφωνική συνέντευξη Νoam Chomsky προς ΕΕ: «Καταστρέφετε την Ελλάδα!» http://www.briefingnews.gr/europe/item/36415-noam-tomki-pr

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ η Dimi 25/10/2012 11:25:55

   Είναι εξαιρετική συνέντευξη, τα "λέει όλα" για την Ελληνική κρίση. Λέει όσα θα περιμέναμε να πεί ένας πολύ καλός Έλληνας πολιτικός.
   Λέει αυτά,
   "που ποτέ κανένα (πολιτικό) στόμα
   δεν τά 'βρε και δεν τά 'πε ακόμα".

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Ο Θείος 25/10/2012 11:29:39

    !!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 25/10/2012 11:45:15

    Έτσι τα συνόψισα ήδη πρόχειρα, σε απλά Ελληνικά, αγαπητή Dimi.
    Άν και διέφυγαν πολλά απο αυτήν την πρόχειρη σύνοψη.
    h**p://www.antinews.gr/2012/10/24/185812/#comment-1073668

    • η Dimi avatar
     η Dimi @ Ο Θείος 25/10/2012 12:26:44

     Όπως πάντα εύστοχος αγαπητέ Θείο. Και η επιλογή του στίχου, από το ρομαντικό τραγουδάκι για το «αναπάντητο ερώτημα», εξαιρετική!

   • ειδωλοκλάστης avatar
    ειδωλοκλάστης @ Ο Θείος 25/10/2012 12:46:59

    Τά λέει όλα....πλήν τής λίστας Χριστοφοράκου καί τών προηγούμενων λαρχιλίσταρχων τών Μήζενς...

 4. anagnostopoulos panagiotis avatar
  anagnostopoulos panagiotis 25/10/2012 09:49:12

  Από το http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2722.aspx

  Διαγράψαμε χρέη 106 δις € - με αποτέλεσμα να εξευτελισθούμε χωρίς λόγο παγκοσμίως, να χρεοκοπήσουμε τις υγιέστατες μέχρι τότε τράπεζες μας, καθώς επίσης να διώξουμε κάθε λογικό επενδυτή, Έλληνα ή ξένο, από τη χώρα μας.

  Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού ήταν δικό μας – ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, οργανισμοί και ιδιώτες. Πυροβολήσαμε λοιπόν μόνοι μας τα πόδια μας – ή «βάλλαμε τα χεράκια μας, να βγάλουμε τα ματάκια μας», κατά τη γνωστή έκφραση.

  Λόγω της διαγραφής (PSI), είμαστε υποχρεωμένοι να ανακεφαλαιοποιήσουμε τα ταμεία και τις τράπεζες – για τις οποίες έχουμε συνάψει συμφωνία δανεισμού, ίση με το ποσόν των 109,1 δις € (μεγαλύτερο από τα 106 δις €).

  Εάν δε αυτή η ανακεφαλαιοποίηση γίνει από το ESM, τότε είναι πολύ πιθανόν οι τράπεζες μας να καταλήξουν σε ξένα χέρια (αφελληνισμός), όπου στη συνέχεια θα μετατραπούν σε μικρά υποκαταστήματα πώλησης χρηματοπιστωτικών προϊόντων – παράλληλα με την απόλυση χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων. Εάν αυτό δεν είναι το ζενίθ της ανοησίας, τότε πως αλλιώς να το χαρακτηρίσουμε;

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ anagnostopoulos panagiotis 25/10/2012 12:42:53

   Εὐχαριστοῦμε γιὰ τὸ παντελῶς ἄσχετο μὲ τὸ συγκεκριμένο ἄρθρο σχόλιο.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ anagnostopoulos panagiotis 25/10/2012 12:47:58

   Για να συνεχίσω στο παντελώς άσχετο (ζητώντας συγγνώμη):
   Ελληνικές (και Γερμανικές, Ισπανικές, Ιρλανδικές κτλ) τράπεζες, στην πραγματικότητα υπάρχουν όσο υπάρχουν Ελληνικές (και Γερμανικές, Ισπανικές, Ιρλανδικές κτλ) φυτείες κοκκοφοίνικα.
   Όλο το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης (και όχι μόνον) είναι μπλεγμένο όπως τα μακαρόνια μιας μακαρονάδας.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 25/10/2012 13:40:19

    Καλοβρασμένης μακαρονάδας, προς το λαπαδιασμένο.
    Δεν έχει πιά al dente.

 5. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 25/10/2012 10:11:51

  Η πρόταση αποτελεί σταθμό για το μέλλον της Ελλάδος μας. Χρειάζεται δύναμη και τόλμη. Και αυτό είναι χάρισμα πολύ ολίγων.

 6. Προκόπιος avatar
  Προκόπιος 25/10/2012 10:37:09

  Ανατροπή μόνο εάν υπάρχει λύση.Που σε λίγο καιρό θα διακοιολογήσει με το έργο της την αλλαγή. Που θα κάνει τον κόσμο να φτύνει όταν τους μιλάς για του παλιούς.Μόνο αν βρεθεί αντικαταστάτης λοιπόν. Αλλιώς ,αποτυχία,γκρίνια,επαναφορά των διεφθαρμένων για άλλα τριάντα χρόνια!

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 25/10/2012 11:41:23

  Πώς θα γίνουν όλα αυτά τα σωστά, ποιός θα τα επιβάλλει στο αδρανές "πολιτικό σώμα" της χώρας;
  Τα δυνητικά πανίσχυρα, αλλά σήμερα ταλαιπωρημένα, κατακερματισμένα, απαξιωμένα και "χαμένα στη μετάφραση" 2/3 του κοινωνικού σώματος; Μπορούν στη σημερινή κατάσταση;
  Το ερώτημα αφορά ποιές κινητήριες δυνάμεις θα σπρώξουν και θα εξαναγκάσουν. Διότι δεν πιστεύω ότι το "πολιτικό σώμα" έχει την ικανότητα και ενέργεια για να αυτο-μεταρρυθμιστεί, πόσο μάλλον να αυτο-ανατραπεί.
  Δύο ελπίδες υπάρχουν κατα τη γνώμη μου. Αμυδρές αλλά υπαρκτές.
  Η πρώτη είναι να αρχίσει να διαφαίνεται αχνά στον ορίζοντα η αφύπνιση με αυτοσυνείδηση και ενότητα - χωρίς αυταπάτες - των ταλαιπωρημένων 2/3 του κοινωνικού σώματος. Αυτό θα είναι ένα σόκ που θα τρομάξει το "πολιτικό σώμα". Θα το "χτυπήσει" σαν ηλεκτρική εκκένωση. Ίσως τότε, αυτό το παχύδερμο, αδρανές και οκνηρό κτήνος αρχίσει να κινείται.
  Η άλλη ελπίδα είναι αυτή που ήδη διατύπωσε ο "ορεσίβειος": " Η όποια αναγέννηση του πολιτικοκομματικού κράτους μας θα πρέπει να επιβληθεί,να επιβλεφθεί και να ελεγχθεί αποτελεσματικά απο τους εξαποδώ προστάτες μας". Τους Ευρωπαίους εταίρους μας εννοεί.
  Μόνο που για να μπορέσουν να τοκάνουν, πρέπει προηγουμένως και αυτοί να περάσουν μια φάση πολιτικής ανατροπής ή αυτο-μεταρρύθμισης.
  Είμαστε στην καρδιά της κρίσης. Και η κρίση δεν είναι αποκλειστικά Ελληνική.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Ο Θείος 25/10/2012 12:52:35

   Ἀγαπητὲ Θεῖο,

   τὸ πολιτικὸ ὑποκείμενο ποὺ θὰ ἐπιδιώκει τίμια περίπου τὰ παραπάνω θὰ προκύψει νομοτελειακά, διότι «ἡ φύση ἀπεχθάνεται τὸ κενό». Τὸ ἐρώτημα εἶναι ἂν θὰ προκύψει ἀπὸ κάποιους «στὰ πάνω» ἢ «ἀπὸ τὰ κάτω». Γιατί νὰ προκύψει ἀπὸ κάποιους «στὰ πάνω», γιατί νὰ προτιμᾶμε κάτι τέτοιο; Διότι «αν ο κ. Σαμαράς αποδείξει -ακόμα και τώρα στο παρά πέντε- ότι μπορεί να πυροδοτήσει τις διαδικασίες για μια νέα μεταπολίτευση, θα κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο, ταλαιπωρία, παράπλευρες απώλειες παντός είδους και άλλα τινά διόλου ευκαταφρόνητα.» Καὶ ὅταν λέμε «χρόνο», δὲν ἐννοοῦμε μόνο «χρόνο»:

   Ὅσο ἀργεῖ τὸ πολιτικὸ ὑποκείμενο τῆς ἀνατροπῆς νὰ ἐμφανιστεῖ, τόσο πιὸ πιθανὴ καθίσταται ἡ «μετα-μεταπολιτευτικὴ ὑποτροπὴ»* καὶ λογιῶν-λογιῶν ἄσχημες ἐκπλήξεις. Αὐτὸς εἶναι ὁ ΜΟΝΟΣ λόγος γιὰ νὰ ἐλπίσει κανεὶς σὲ πρωτοβουλία Σαμαρᾶ, καὶ εἶναι ἕνας ΚΑΛΟΣ ΛΟΓΟΣ: οὔτε εἶναι κανεὶς ἐρωτευμένος μαζί του (καλά, δὲν μπορῶ νὰ μιλήσω ἐκ μέρους ὅλων...) οὔτε κάτι παρόμοιο.

   (Πέραν τούτου, ἔχουμε πάντα μιὰ τάση νὰ ἁγιοποιοῦμε ὅτι προκύπτει ἀπὸ «τὰ κάτω»: ἀνηθικότητα καὶ καιροσκοπισμὸς δὲν ὑπάρχει μόνο στὸ τρέχον πολιτικὸ σύστημα... Τὸ ὅτι κάτι θὰ προκύψει «ἀπὸ τὰ κάτω» δὲν συνεπάγεται ὅτι θὰ εἶναι ἐξ ὁρισμοῦ ἀγλαόκαρπο. Δὲν πέφτει ἡ Μεταπολίτευση γιὰ νὰ ἀνέβει ὁ... Τζήμερος!!!)

   *«Μετα-μεταπολιτευτική υποτροπή» ἀπὸ ἐδῶ:http://goo.gl/WnmEl
   «Βέβαια, η περίοδος της Μεταπολίτευσης δεν ήταν μόνον η περίοδος της διαφθοράς, της διαπλοκής, του λαϊκισμού, της καταλήστευσης του κράτους. Η Μεταπολίτευση ήταν επίσης η εποχή των κοινοβουλευτικών θεσμών, του ευρωπαϊσμού, της ελευθεροτυπίας, της ισότητας των φύλων, του κοινωνικού κράτους, της ιδεολογικής αναζήτησης και λοιπά. Η δόμηση μιας επόμενης περιόδου μετά την κατάρρευση της Μεταπολίτευσης δεν ενδέχεται να είναι μόνο μια γυαλιστερή υπέροχη «Νέα Μεταπολίτευση» με αξιοκρατία, ήθος και υγιή παραγωγικότητα, αλλά και το «σενάριο βήτα», μια αντιδραστική αντιμεταρρύθμιση που θα επέβαλε ένα αυταρχικό καθεστώς. Θα ονομάζαμε αυτό το ενδεχόμενο «μετα-μεταπολιτευτική υποτροπή» και αναγνωρίζουμε σαφώς την πιθανότητα επιβολής του από την απολύτως πρωτοφανή και ταχύτατη άνοδο και αποδοχή της Χρυσής Αυγής (αυτό δεν σημαίνει ότι ένα τέτοιο καθεστώς θα επιβαλλόταν κατ’ ανάγκην από την Χρυσή Αυγή: η άνοδός της και η αποδοχή της σηματοδοτεί το φιλόξενο υπόστρωμα για να κυριαρχήσουν τέτοιες τάσεις, είτε από την ίδια την Χρυσή Αυγή είτε από κάποιον άλλο μελλοντικό φορέα ή πρόσωπο). Όσο κανείς δεν μεθοδεύει δυναμικά μια «Νέα Μεταπολίτευση», όλοι καθίστανται συνυπεύθυνοι στον όλο και εκτενέστερο ρεαλισμό του «σεναρίου βήτα».

   Αξιακά, δεν είμαστε ακόμη στον δρόμο για μια «Νέα Μεταπολίτευση». Η ελληνική κοινωνία στέκεται απλώς έντρομη μπροστά στο γεγονός ότι το «καύσιμο» της προηγούμενης περιόδου τελείωσε (και των άνομων αλλά και των τίμιων, έννομων εκδοχών της), χωρίς να έχει λάβει χώρα η καταλυτική στιγμή για την μεταστροφή των αξιών της κοινωνίας, ή η έμπνευσή της από κάποιο πολιτικό υποκείμενο. Η αντίληψη ότι από μόνη της η έλλειψη του «καυσίμου» επαρκεί για να μας οδηγήσει σε μια «Νέα Μεταπολίτευση» είναι, βεβαίως, αφελέστατη. Οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί δεν λαμβάνουν χώρα μόνον επειδή η προηγούμενη περίοδος «κουράστηκε»: χρειάζονται καταλύτες, ρήξεις, άγρια μάχη και πάλη με το παλιό, συγκεκριμένη και όχι γενικόλογη σπορά του καινούργιου. Με φορείς τα πρόσωπα αλλά και το πολιτικό υποκείμενο με την ηθική νομιμοποίηση για την επαγγελία οποιασδήποτε πραγματικά «νέας σελίδας». Σε κάθε περίπτωση, όσο δεν ξεμυτίζει η «Νέα Μεταπολίτευση», τόσο καθίσταται όλο και πιο πιθανή η «μετα-μεταπολιτευτική υποτροπή». Προσδεθείτε.»

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ Ο Θείος 25/10/2012 12:57:17

   Θείε ,μακάρι να μπορούσε να γίνει με την πρώτη επιλογή, θα ήταν λυτρωτικό αλλά και καθοριστικό για το μέλλον της χώρας.
   Ομως δυστυχώς δεν μπορεί να υλοποιηθεί γιατί λείπουν οι ισχυροί συνεκτικοί ιστοί στην κοινωνία που θα το διαμορφώσουν και θα το ποδηγετήσουν ,στα πρώτα στάδια τουλάχιστον.
   Ποιός να κινηθεί, αν εξαιρέσουμε τα σάπια κομματικά κατεστημένα?
   Η εκκλησία με τον πειραιώς και τον άνθιμο που ψάχνουν προδότες και μιάσματα και έχουν τα εικονίσματα του καιάδα στα γραφεία?
   Τα κρατικοδίαιτα συνδικάτα?
   Οι χρυσοκάνθαροι των λογής ΜΚΟ που έχουν εφεύρει τον επαγγελματικό εθελοντισμό?
   Η αστική μας τάξη, η οποία είναι αυτή που δεν θέλει τις αλλαγές?
   Οι βιομήχανοι ,που δεν έχουν βιομηχανίες?
   Οι αγρότες ,χωρίς παραγωγικούς συναιτερισμούς, με τα επιδόματα της αγρανάπαυσης?
   ..
   Τελειωμό δεν έχει η Λίστα. Μεγαλύτερη και απο της Λαγκάρντ.
   Χωρίς να βάζουμε στην λίστα τις τροχοπέδες της γραφειοκρατίας και των ανεξάρτητων στρατηγών-αυτοκρατόρων με τους παντοειδείς στρατούς των χαρτογιακάδων.

   Επομένως για μια ακομη φορά στην ιστορία ,οι εξαποδώ θα ανοίξουν τα πορτοφόλια και θα στείλουν τα ευρόπουλα..
   Στρατό δεν θα χρειαστεί να στείλουν με τη δρομολογούμενη λύση για να φυλάξει το δικό μας πεντάγωνο (τρομάρα μας) και την βουλή.
   Η όποια άλλη λύση που ονειρευόμαστε εν τη αφελεία μας , προυποθέτει και πραγματική ,στους δρόμους, σωτηρία μέσω στρατού, και αυτό δεν είναι εύκολο να το δεχτούν οι πολίτες των εξαποδώ.
   Εντάξει να στείλουν λεφτά αλλά όχι και στρατά για να μπορεί ο κάθε πανταλάκης να το παίζει προύχοντας.
   Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και η διαπραγματευτική μας ισχύς..Ελήφθη υπόψην ,γιαυτό και μας κρατάνε εντός συστήματος με πολιτική απόφαση, ούτε ραπανάκια και αγγουράκια δεν παράγουμε πλέον ,όπως υπαινήχθηκαν στον γέρο καραμανλή οι γερμανοί όταν ήθελε να μπεί στην ΕΟΚ...
   Πουλάμε όμως φύκια για μεταξωτές κορδέλες, μέχρι να δούμε την αξία τη κανονική.ΑΟΖ,αέρια, πετρέλαια,χρυσάφια..ΘΑ τα βρούμε, ΘΑ τα εξορύξουμε (αφού μας δώσουν καμιά πενηντάρα ), Θα γίνουμε πλούσιοι.
   Μας ξέρουν, και τους ξέρουμε.
   Και μεταξύ μας ξεραινόμαστε που θα έλεγε η τατιάνα.
   Ευχόμαστε όλοι να μπορέσουν οι γερμανοί να μας φτιάξουν κράτος επιτέλους ,αλλά την ίδια ώρα τους σκυλοβρίζουμε γιατί είναι σκληροί, φασίστες κλπ κλπ.

   Αυτοί λοιπόν οι εξαποδώ είναι αναγκασμένοι να ξαναφτιάξουν το σύστημα εξουσίας και διακυβέρνησης της φοβερής μας χώρας, βασιζόμενοι στο μέχρι τώρα κατεστημένο, διαλέγοντας όσους μπορούν να συνενοηθούν ,χωρίς να κινδυνεύουν κάποια μέρα να ακούσουν για δραχμές ,δημοψηφίσματα, κούγκια και λοιπά ηρωικά.
   Τα οποία ικανοποιούν τα εγχωρια καφενεία αλλά τρομοκρατούν όσους σοβαρούς υπάρχουν στη χώρα για τη δυνατότητα μας ,ως κοινωνία, να περάσουμε απο το στάδιο των νηπίων με τις τροφούς που τα συντηρούν ,στην ενηλικίωση.
   Αφού οι σοβαροί ξέρουν ότι δένδρα που να βγάζουν ευρώ και ιδίως δραχμές δεν φύονται στην γωνιά μας...

   Το τραγικό του πρωθυπουργού είναι ότι οι περισσότεροι "δικοί" του θα τον αφήσουν λόγω εγγενούς αδυναμίας να αντιληφθούν την πραγματικότητα και θα στηριχθεί απο αυτούς που έβριζαν μέχρι πριν λίγο οι ηρακλειδείς του σαμαρισμού, αφισοκολλητές και μη.
   Γιατί γεμίσαμε απο αντώνηδες καλύτερους του αντώνη τελικά.
   Το παλιό ανέκδοτο. Εγινε διαγωνισμός για τον καλύτερο σωσία του Τέλυ Σαβάλας (δικό μας παιδί, καραφλός για τους νεανίες που ίσως δεν ξέρουν), έλαβε μέρος και ο ίδιος και ήρθε τρίτος.
   Αυτοί είμαστε. ελληνάρες και ελληναράδες

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ ορεσείβιος 27/10/2012 16:55:14

    Βιάστηκες: ὁ Ἄνθιμος ἔχει «ἀφορίσει» πρὸ πολλοῦ τὴ Χρυσὴ Αὐγή, ἴσως ὁ πρῶτος ἢ ἀπὸ τοὺς πρώτους. Μὴν ἀφήνετε τὶς προκαταλήψεις νὰ σᾶς παρασύρουν!

  • avax avatar
   avax @ Ο Θείος 25/10/2012 13:00:25

   Ο Ορεσείβιος αγαπητέ θείε, μάλλον λόγω καταγωγής του , δεν ξέρει όπως εμείς που τους ζούμε εκ των έσω, τι κουμάσια είναι οι Ευρωπαίοι "εταίροι " μας και έχει την αφελή εντύπωση οτι θέλουν το καλό μας, ακόμα και τώρα που βλέπει σε τι καταστροφή μας οδήγησαν. (Μάλλον δεν τον άγγιξε ακόμα αλλοιώς θα είχε πάθει την 'ηλεκτρική εκκένωση' που λές). Δεν ξέρει οτι γι' αυτούς το μέτρο των πάντων είναι το χρήμα και όχι ο άνθρωπος. Οτι αυτοί ζούν για να δουλεύουν και όχι το αντίστροφο διότι κατάγονται απο δούλους.
   Οτι τέλος αυτοί πιστεύουν και δεν το κρύβουν οτι μεταξύ κρατών υπάρχουν συμφέροντα και όχι φιλίες. Και εμείς είμαστε ξένο κράτος γι αυτούς και μάλιστα υπανάπτυκτο, άρα ευκόλως εκμεταλλεύσιμο κατα τη γνωστή τους αποικιοκρατική τακτική.
   Είναι κατάντια και σας λυπάμαι ειλικρινά να παραδέχεστε οτι είστε τόσο άχρηστοι που ίσως ενας ξένος αφέντης να σας δώση κάποια αξία. (Θα σας ζυγίσει στο καντάρι και θα σας ελέγξει τα δόντια φαντάζομαι...)

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ avax 25/10/2012 13:17:31

    Άχ, κρίμα, μου τα χαλάς αγαπητέ (γράφω και παραπάνω).
    Του λόγου μου, όπως και ο Ορεσίβειος είμαι καταγωγικά ...άκρως ορεσίβειος, Πινδου, αλλά ξέρω καλά και τον ορεινό "λαό και το Κολωνάκι", και εξ ίσου γνώρισα από κοντα τους εταίρους μας (χωρις διπρόσωπα εισαγωγικά παρακαλώ - οι Συνθήκες και τα deals είναι συνθήκες και deals).
    Μην μου λές λοιπόν ότι οι εταίροι είναι "κουμάσια", ενώ εδώ κάτω έχουμε μόνον Αγίους που χαιδεύουν ο ένας τον άλλο με στοργή.
    Μην μου λές ότι οδήγησαν σε καταστροφή οι εταίροι (τα "κουμάσια") αυτή την άριστα διοικούμενη "χώρα της αρετής και της σύνεσης" ...
    Μην μου λές ότι οι εταίροι (τα "κουμάσια") έχουν "ως μέτρο των πάντων το χρήμα και όχι τον άνθρωπο", ενώ εδώ έχουμε 10 εκατομμύρια Αγίους Φραγκίσκους της Ασσίζης.
    Μην μου λές ότι αυτοί εκεί πέρα ζούν για να δουλεύουν σαν μέρμηγκες ενώ "εμείς" παριστάνουμε τον τζίτζικα.
    Και είναι ταυτόχρονα "αφεντάδες" και "δούλοι", ενώ "εμείς"...Ποιοί "εμείς";
    Κατ' αρχήν, δεν υπάρχει "εμείς": Ο απλός Έλληνας πολίτης δεν έχει τίποτε κοινό με αυτούς που έκρυψαν στη λίστα Λαγκάρντ.
    Αριστερός και ταυτόχρονα ξενόφοβος εθνικιστής γίνεται;
    Γίνεται;

    • avax avatar
     avax @ Ο Θείος 25/10/2012 16:20:33

     Αγαπητέ Θείε δέχεσαι λοιπόν οτι οι εταίροι είναι κουμάσια όπως το λέω, αλλά και εδώ κάτω έχουμε κουμάσια. Συμφωνούμε.
     Οι "εταίροι" οδήγησαν στην καταστροφή αυτήν την εκ συστάσεως ανατολίτικα διοικούμενη ανατολική χώρα της ψωροκώσταινας μαζί με τις υπόλοιπες χώρες PIIGS που δεν ήταν κακοδιοικούμενες αλλά απλώς αδύναμες . Σαφώς και εδώ δεν έχουμε εκατομμύρια Αγίους Φραγκίσκους της Ασσίζης αλλα επίσης σαφώς οι περισσότεροι απο εμάς, ευτυχώς ακόμα δουλεύουμε όσο χρειάζεται για να ζούμε, γιατί ξέρουμε οτι " ά δε ητοίμασας τινί έσται?" και "δεν θα τα πάρουμε μαζί μας στο λάκκο". Αλήθεια άκουσες ποτέ αυτή την εκπληκτική έκφραση εις τας Ευρώπας? Εγώ ποτέ, στα 30 και βάλε χρόνια μου μαζί τους. Χτίζουν τα σπίτια τους σα να πρόκειται να ζήσουν 1000 χρόνια τουλάχιστο...
     Αριστερός και εθνικιστής, όπως ήρθαν το 1989 τα πράγματα γίνεται ανγκαστικά. Αριστερός και ξενόφοβος βεβαίως και δεν γίνεται. Που το είδες?
     Αριστερός και κριτικός έναντι ντόπιων και κυρίως ξένων που χώνουν τη μύτη και τα βρωμόχερά τους επιβάλλεται...

    • ειδωλοκλάστης avatar
     ειδωλοκλάστης @ Ο Θείος 25/10/2012 17:43:05

     Στήν Πίνδο λοιπόν, συνεταιρίστηκε τό πρόβατο μέ τόν λύκο καί .......έζησαν αυτοί καλά κιεμείς καλύτερα!

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ειδωλοκλάστης 26/10/2012 17:17:36

      Η Πίνδος είναι το μόνο μέρος στην Ελλάδα όπου στους πραγματικά δύσκολους καιρούς δεν πάτησαν οι συνεταιρισμένοι "λύκοι" ("Ράλληδες, ταγματαλήτες, Μπουραντάδες, Γερμανοί").
      Μόνον μετά το 1949, οι επίγονοί τους (κάτι σαν μετεμφυλιακοί "λυκάνθρωποι")...
      Άν θα τολμήσουν να πατήσουν τώρα στους (συγκριτικά) εύκολους καιρούς, οι εκφυλισμένοι και τρυφηλοί "λύκοι 3ης γενεάς" (οι Λαγκαρδιανοί ντέ, οι τρόφιμοι της λίστας), δεν το γνωρίζω μετά βεβαιότητος.
      Διαθέτουμε ακόμη εκλεκτά τσοπανόσκυλα, πεινασμένα για λιπαρό κρέας...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ avax 25/10/2012 13:23:31

    Και μη μου μιλάς για "ξένο αφέντη που θα με ζυγίσει και θα μου δώσει αξία".
    Αυτά να τα πείς σ' αυτούς που χέζανε μέσα στη φωλιά τους επί εξήντα χρόνια.
    Έγραψα άλλωστε ότι για να μας σπρώξουν προς την αναγέννησή μας "πρέπει προηγουμένως και στην λοιπή Ευρώπη να περάσουν μια φάση πολιτικής ανατροπής ή αυτο-μεταρρύθμισης".
    Αλλά για σας τους εθνικοαπομονωτιστές, "δεξιούς" ή "αριστερούς", αυτά είναι ψιλά γράμματα.

    • avax avatar
     avax @ Ο Θείος 25/10/2012 16:24:16

     Σ' αυτούς τα λέω αγαπητέ θείε και ελπίζω να μην ανήκεις σ' αυτούς...
     Οταν λοιπόν "προηγουμένως και στην λοιπή Ευρώπη να περάσουν μια φάση πολιτικής ανατροπής ή αυτο-μεταρρύθμισης” τότε θα τους επιτρέψουμε να ασχοληθούν και με εμάς μέσα σε πνεύμα ισότητας, ελευθερίας και αδελφότητας...

  • Χριστίνα avatar
   Χριστίνα @ Ο Θείος 26/10/2012 13:10:00

   Αγαπητέ Θείε νομίζω ότι η πρώτη μπορεί να ''γεννήσει'' την δεύτερη, αλλά υπάρχει φως κεριού για την πρώτη ή το δόγμα σοκ έχει επιφέρει μόνιμο καθήλωμα στον αναπνευστήρα ;

 8. θησεας avatar
  θησεας 25/10/2012 11:43:59

  η διαμαντοπουλου,ο λοβερδος,ο χρυσοχοιδης θα ειναι μεσα ?

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ θησεας 25/10/2012 12:55:18

   Ἀγαπητὲ Θησέα,

   ἀντιγράφω ἐξαντλητικὰ σαφῆ ἀποσπάσματα ἀπὸ τὸ ἄρθρο:

   «Πρώτον, ο κυρίως λόγος αποτυχίας και ανάγκης απόσυρσης των σημερινών κομμάτων είναι η ποιότητα του πολιτικού τους προσωπικού: ως εκ τούτου, ένα εγχείρημα «ανακύκλωσης» των προσώπων, έστω των τάχα μου «καλύτερων» προσώπων, θα ήταν ό,τι χειρότερο – και παντελώς θνησιγενές.[...] Η αλήθεια της διαπίστωσης καθίσταται πασιφανής μόλις κάποιος παρατηρήσει την μετριότητα του στελεχιακού δυναμικού των κομμάτων. Τα στελέχη αυτά εδώ και δεκαετίες δεν επεδίωξαν, δεν εκπαιδεύτηκαν/ανδρώθηκαν και εν τέλει δεν μπορούν να διαχειριστούν συνθήκες σαν τις σημερινές. Η πολιτική-ως-βιοπορισμός λειτούργησε ως κλειστό σύστημα, η πρόσβαση στο οποίο βασιζόταν κυρίως σε ένα και μόνο κριτήριο, ήτοι αν ο υποψήφιος διαθέτει «δεξαμενή έτοιμων κουκιών». Η συνακόλουθη αποστολή του πολιτικού στελέχους ήταν κυρίως η μετεκλογική πελατειακή διαβουκόληση των ψηφοφόρων του, με την παραγωγή πολιτικής ως πάρεργο. Το ζήτημα είναι πως πέρα από την παρουσία ή την απουσία εγγενούς φιλοπατρίας ή επιμέρους ικανοτήτων, τα στελέχη που έχουν μάθει να λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο εδώ και δεκαετίες απλώς αδυνατούν να λειτουργήσουν αλλιώς, να προσαρμοστούν σε συνθήκες εντελώς καινούργιες. Πολλές φορές, τα ενθάδε πολιτικά στελέχη δεν έχουν τα εφόδια για να κατανοήσουν καν τις συντεταγμένες των σημερινών πρωτοφανών, πολύπλοκων προβλημάτων, πόσω δε μάλλον για να πρωτοστατήσουν στην επίλυσή τους. »


   Διαβάζουμε καὶ τὸ ἴδιο τὸ ἄρθρο... ὄχι μόνο τὸν τίτλο του!!!

 9. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 25/10/2012 12:18:41

  Συγχαρητήρια κ. Μητραλέξη!
  Όσο όλοι οι άλλοι θα ασχολούνται με τη στερεότυπη ερώτηση "με ποιούς" εσείς μπορείτε να εμβαθύνετε σε όσα περιγράψατε και κυρίως να τα επικοινωνείτε. Να γίνει η αρχή ... τα λοιπά θα έρθουν.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Εύμηλος 27/10/2012 16:59:26

   Ἀγαπητὲ Εὔμηλε (εὐχαριστῶ),

   δυστυχῶς, στὸ Antinews ὑπάρχει καταγεγραμμένο ὑλικὸ γιὰ 7 ἐπανιδρύσεις τοῦ κράτους, 4 ἐπαναστάσεις καὶ 18 "τσουνάμι" ζειδώρων μεταρρυθμίσεων.... Ἡ ἀνάλυση καὶ ἡ ἐμβάθυνση ΔΥΣΤΥΧΩΣ δὲ φτάνουν - πρέπει νὰ θέλει ἡ νύφη κι ὁ γαμπρός...

   Ἅμα θέλει κάποιος νὰ βάλει φωτιὰ στὰ τόπια, τὸ τελευταῖο του πρόβλημα θὰ εἶναι τὸ «μὲ ποιούς»...

 10. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 25/10/2012 12:19:47

  Καλύτερα να πάψουμε να μιλούμε για τη διάκριση σε "αστικά" και "μη αστικά" κόμματα - με εξαίρεση κόμματα του τύπου ΚΚΕ και ΧΑ.
  Θα έχουμε κόμματα "λαïκά", με συνεκτικά στοιχεία προγραμματικά-πολιτικά και όχι σκληρές διχαστικές ιδεολογίες.
  Όλα (με την εξαίρεση που ανέφερα) θα είναι "αστικά": Με την έννοια ότι εναλασσόμενα και συνδυαζόμενα στην εξουσία, θα διαχειρίζονται μια χώρα και μια κοινωνία, αναπόσπαστο μέρος ενός Ευρωπαικού και διεθνούς όλου, που λειτουργεί (μέχρι νεωτέρας) με τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής.
  Και όλα θα είναι "λαïκά", πολυσυλλεκτικά κόμματα, που απευθύνονται εκλογικά και πολιτικά στον "μέσο πολίτη" και όχι σε target groups πελατειακής ή ιδεολογικής φύσης.
  Ήδη αυτό κάνουν, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, οι ΑΝΕΛ, η ΔΗΜΑΡ.
  Όσο πιό γρήγορα το κωφό “πολιτικό σώμα” υπερβεί εαυτόν και καταφέρει ν' ακούσει κάποιες από τις "φωνές" της πραγματικότητας, τόσο θα λιγοστέψουν οι πόνοι των ταλαιπωρημένων 2/3 του κοινωνικού σώματος.
  Αλλά ξέρω, γυρεύω πολύ μεγάλα "θαύματα". Ελπίζω, ακόμη κι αυτά γίνονται. Αλλά μιά φορά στο εκατομμύριο, μια φορά στα 100 χρόνια.

  • J.Van Helsing avatar
   J.Van Helsing @ Ο Θείος 25/10/2012 20:21:45

   Καλυτερα θα ηταν να καναμε ενα κομμα ολοι μαζι: ΝΔ, "υγειη στοιχεια" του ΠΑΣΟΚ, "ευρωαριστεροι" του ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ Κουβελη-Ρεπουση (η εφευρετρια του συνωστισμου ειναι, πως να το κανουμε βρε παιδι μου, ευπρεπης), ΑΝΕΛ, Καρατζαφερης και ισως και ο Κωνσταντινου αν φορεσει κοστουμι και αφησει το σακιδιο. Και στο κατω κατω της γραφης μπορουμε να θεσουμε εκτος νομου το ΚΚΕ και τη ΧΑ. Ce n'est pas grave, oι ψηφοφοροι τους εχουν χαμηλο IQ και τρωνε με τα δακτυλα.

 11. avax avatar
  avax 25/10/2012 12:29:51

  " αλλά ο κ. Σαμαράς έχει ακόμα σήμερα μια δυνατότητα επιλογής (ένα προνόμιο) που οι άλλοι δεν έχουν: μπορεί (ναι, ακόμα σήμερα) να επιλέξει εκείνος αν θα ανήκει στο «παλιό» πολιτικό σύστημα ή στο «νέο»-"
  Αγαπητέ Σωτήρη Μητραλέξη, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω κάθετα με την ατεκμηρίωτη άλλωστε αυτή υπόθεση που κάνεις. Ο κ. Σαμαράς ανήκει απο κάθε άποψη στο "παλιό" πολιτικό σύστημα. Εχει υπάρξει δύο φορές υπουργός της ΝΔ χωρίς ούτε αυτός στους τομείς που υπηρέτησε να έχει πετύχει κάτι διαφορετικό απο τους άλλους που θα μας έπιθε οτι είναι κάτι διαφορετικό. Εχει υπογράψει το μνημόνιο που "σκοτώνει μετά βεβαιότητος την Ελλαδα" κατά την δική του διαπίστωση. Τώρα υπογράφει και ψηφίζει τα τελειωτικά κατά της Ελλάδος μέτρα. Ακόμα και ηλικιακά, ανήκει πλέον στην απερχόμενη γενεά αφού υπερέβη τα 60...Επομένως σωστά παρατηρείς οτι γι' αυτόν, " η εναλλακτική επιλογή είναι μεσοπρόθεσμα η οριστική αποστράτευση, στην καλύτερη (και λιγώτερο πιθανή) περίπτωση η ειρηνική αποστράτευση." Αυτή η λύση πιστεύω είναι πλέον μονόδρομος για τον Α.Σαμαρά.
  Η Ιστορία θα δείξει αν ήταν συνειδητή επιλογή ή αποτυχία του.
  Οσον αφορά το πολιτικό μας σκηνικό δεν είναι τυχαίο οτι τώρα που φτάνουμε στο αποκορύφωμα της τραγωδίας , τα τρία κόμματα που μας οδήγησαν σ' αυτήν απο το 1975 μέχρι σήμερα, (Ο Κουβέλης-ΕΔΑ-ΔΗΜΑΡ ανέκαθεν ουρά του ΠΑΣΟΚ ήταν, ακόμα και στην μοιρασιά των διορισμών) συγκυβερνούν και συνυπογράφουν την συνθήκη παράδοσης της χώρας στον οικονομικό της εχθρό (Υπερτραπεζίτες) που είναι και στα υπόλοιπα εχθρός, αφου η οικονομία είναι η βάση των πάντων...Κανένα απο τα κόμματα αυτά δεν ήταν αριστερό ή Σοσιαλιστικό πέραν του ψευδεπίγραφου τίτλου τους. Το ΠΑΣΟΚ απεδείχθη δεξιώτερο και αγρίως νεοφιλελεύθερο σε σχέση με την ΝΔ σε όλα τα επίπεδα.
  Επομένως μπορούμε να πούμε οτι αυτό που κατέρρευσε είναι το δεξιό-νεοφιλελευθερο σύστημα που κυριάρχησε στον κόσμο και στην Ελλάδα μετά το 1985. Αυτό το πολιτικό σκηνικό αντιπροσωπεύει όμως μόνο το μισό. Το άλλο μισό που εκπροσωπείται σήμερα κυρίως απο τον ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ και λοιπά αριστερά κομματίδια, δεν έχει δοκιμαστεί στην εξουσία. Αρα αυτό εκπροσωπεί το "νέο" και μάλιστα προσωποπειείται και ηλικιακά στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα που είναι νέος, πατέρας και κάτω των 40 ετών...
  Μάλιστα απο την σύντομη γνωριμία που μόνον τώρα λόγω της θεαματικής ανατροπής των εκλογικών ποσοστών και μην μπορώντας να τα εξαφανίσει, το σύστημα των ΜΜΕ των νταβατζήδων, μας αποκάλυψε την σημαντική διαφορά κλάσεως και ευφυίας μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων του "παλαιού" και του "νέου".
  Θεωρώ μεγίστης σημασίας το γεγονός οτι το "παλαιό" εκπροσωπείται στη συντριπτική του πλειοψηφία απο εγκεφάλους θεωρητικής κατεύθυνσης, συνήθως νομικούς (αποτυχημένους επαγγελματικά) ή γιατρούς με σπάνιες εξαιρέσεις μηχανικών, ενώ το "νέο" εκπροσωπείται κυρίως απο εγκεφάλους θετικής κατεύθυνσης, μηχανικούς, οικονομολόγους,τεχνικούς και κάποιους νομικούς κατ' εξαίρεσιν.
  Ας τους δοκιμάσουμε πρώτα και αυτούς, όπως άλλωστε θα υποχρεωθούμε απο το Σύνταγμα και αν αποτύχουν και αυτοί, τότε θα αναζητήσουμε το "νέο" σε νέα άγνωστα ως τώρα πρόσωπα και σε αχαρτογράφητα νερά...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ avax 25/10/2012 13:20:12

   Πρῶτον, ἡ λογικὴ τοῦ «ἕνα κόμμα ποὺ ἐδῶ καὶ τριάντα χρόνια ἔχει στασίδι στὴν ἀντιπολίτευση δὲν ἔχει κυβερνήσει, ἄρα εἶναι ὁ φορέας τοῦ νέου καὶ τὸ πλέον ἐλπιδοφόρο ἐνδεχόμενο θὰ ἦταν νὰ κυβερνήσει» πάσχει. Συγκεκριμένα δέ, ἡ μὴ-ΚΚΕ ἀριστερὰ λειτουργοῦσε ἐδῶ καὶ δεκαετίες ὡς (α) ἀπόφυση τοῦ ΠΑΣΟΚ, ὡς τὸ «μορφωμένο» τμῆμα του (β) ὡς δεξαμενὴ παροχῆς καὶ στελεχῶν καί, ὡς ἐκ τούτου, ἀριστεροῦ ἄλλοθι στὸ ΠΑΣΟΚ - καὶ δὲν ἀναφέρομαι ΜΟΝΟ στὴν Δαμανάκη καὶ στὸν Ἀνδρουλάκη - (γ) ὡς κυβέρνηση ἀντὶ τῆς κυβερνήσεως ἐπὶ ΠΑΣΟΚ στὰ Πανεπιστήμια καὶ στὴν παιδεία ἐν γένει, σὲ συγκεκριμένους τομεῖς τῶν ΜΜΕ καὶ σὲ ὅοοοολο τὸ φάσμα τοῦ πολιτισμοῦ/τεχνῶν. Ἡ Ἀριστερὰ ἔχει ἤδη κυβερνήσει. Πολύ. Ὑπερβολικὰ πολύ. Αὐτὴ ἡ περιβόητη «ρεβὰνς» ἔχει παρθεῖ... καμιὰ δωδεκαριὰ φορές!

   Ἅμα θέλουμε ἕναν ΣΥΝΕΠΗ ἐκφραστὴ τοῦ παλιοῦ, ἁπλῶς μὲ λεοντὴ «νεότητας» καὶ «πατρότητας», ναί, πᾶμε στὸν Τσίπρα. Ἂν ὅμως θέλουμε τὴν ἀνατροπὴ καὶ τὸ καινούργιο, οὔτε κατὰ διάνοια.

   Τώρα, σχετικὰ μὲ τὸν Σαμαρᾶ (ἂν καὶ ἐσεῖς μᾶς δηλώσατε εὐθαρσῶς ὅτι δέσατε τὸν γάϊδαρό σας στὸν «νέο πατέρα» ἐκ τοῦ σχολικοῦ, πανεπιστημιακοῦ καὶ κομματικοῦ συνδικαλισμοῦ, ὁπότε τὸ λέω μόνο γιὰ χάρη τῆς συζήτησης): δὲν ὑπενόησα ὅτι κρατάω κάποιο ΤΕΡΑΣΤΙΟ καλάθι, ἤτοι καλαθούνα, κρατῶ ὅμως ἕνα καλάθι, διότι... ἕνα εἶναι καλύτερο ἀπὸ κανένα. Καὶ δὲν ἀναφέρομαι σὲ καμιὰ ΝΔ καὶ σὲ κανένα «περιβάλλον», ἀναφέρομαι στὸν ἄνθρωπο ποὺ ἐν πάσῃ περιπτώσει εἶναι αὐτὴ τὴ στιγμὴ Πρωθυπουργὸς τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας (μεγάλο προσὸν σὲ ἐγχειρήματα ἀναγέννησης διὰ τῆς ἀνατροπῆς, μπάη δὲ γουέη). Ὁ λόγος εἶναι αὐτὸς ποὺ ἔγραψα καὶ στὸν Θεῖο, καὶ γιὰ χάρη τῆς ἄμεσης ἀπάντησης (καὶ ὄχι διὰ τῆς... παραπομπῆς ἀλλοῦ) τὸ ἀντιγράφω ἐδῶ:
   τὸ πολιτικὸ ὑποκείμενο ποὺ θὰ ἐπιδιώκει τίμια περίπου τὰ παραπάνω θὰ προκύψει νομοτελειακά, διότι «ἡ φύση ἀπεχθάνεται τὸ κενό». Τὸ ἐρώτημα εἶναι ἂν θὰ προκύψει ἀπὸ κάποιους «στὰ πάνω» ἢ «ἀπὸ τὰ κάτω». Γιατί νὰ προκύψει ἀπὸ κάποιους «στὰ πάνω», γιατί νὰ προτιμᾶμε κάτι τέτοιο; Διότι «αν ο κ. Σαμαράς αποδείξει -ακόμα και τώρα στο παρά πέντε- ότι μπορεί να πυροδοτήσει τις διαδικασίες για μια νέα μεταπολίτευση, θα κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο, ταλαιπωρία, παράπλευρες απώλειες παντός είδους και άλλα τινά διόλου ευκαταφρόνητα.» Καὶ ὅταν λέμε «χρόνο»,δὲν ἐννοοῦμε μόνο «χρόνο»:

   Ὅσο ἀργεῖ τὸ πολιτικὸ ὑποκείμενο τῆς ἀνατροπῆς νὰ ἐμφανιστεῖ, τόσο πιὸ πιθανὴ καθίσταται ἡ «μετα-μεταπολιτευτικὴ ὑποτροπὴ»* καὶ λογιῶν-λογιῶν ἄσχημες ἐκπλήξεις. Αὐτὸς εἶναι ὁ ΜΟΝΟΣ λόγος γιὰ νὰ ἐλπίσει κανεὶς σὲ πρωτοβουλία Σαμαρᾶ, καὶ εἶναι ἕνας ΚΑΛΟΣ ΛΟΓΟΣ: οὔτε εἶναι κανεὶς ἐρωτευμένος μαζί του (καλά, δὲν μπορῶ νὰ μιλήσω ἐκ μέρους ὅλων...) οὔτε κάτι παρόμοιο.

   (Πέραν τούτου, ἔχουμε πάντα μιὰ τάση νὰ ἁγιοποιοῦμε ὅτι προκύπτει ἀπὸ «τὰ κάτω»: ἀνηθικότητα καὶ καιροσκοπισμὸς δὲν ὑπάρχει μόνο στὸ τρέχον πολιτικὸ σύστημα... Τὸ ὅτι κάτι θὰ προκύψει «ἀπὸ τὰ κάτω» δὲν συνεπάγεται ὅτι θὰ εἶναι ἐξ ὁρισμοῦ ἀγλαόκαρπο. Δὲν πέφτει ἡ Μεταπολίτευση γιὰ νὰ ἀνέβει ὁ... Τζήμερος!!!)

   • avax avatar
    avax @ Σωτ Μητραλ 25/10/2012 16:35:43

    Δηλαδή αγαπητέ Σωτ Μητραλ , μας λές σε απλά μαθηματικά οτι,
    30 χρόνια στην Κυβέρνηση ΟΛΩΝ των τομέων της χώρας απο το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ= κυβέρνηση ἀντὶ τῆς κυβερνήσεως ἐπὶ ΠΑΣΟΚ στὰ Πανεπιστήμια καὶ στὴν παιδεία ἐν γένει, σὲ συγκεκριμένους τομεῖς τῶν ΜΜΕ καὶ σὲ ὅοοοολο τὸ φάσμα τοῦ πολιτισμοῦ/τεχνῶν.
    Πιό απλά: εμείς κυβερνήσαμε με τους Νταβατζήδες και τους εργατοπατέρες όπως το ομολογούμε επι 30 χρόνια τη Χώρα και σεις κυβερνήσατε στα Πανεπιστήμια, ολίγον στα ΜΜΕ και στον πολιτισμό και τις τέχνες, αρα είμαστε πάτσι. Δε χρειάζεται να πάρετε και την Κυβέρνηση της χώρας...
    Τότε λοιπόν εγώ θα σου προτείνω το αντίστροφο: Nα κυβερνήσει την χώρα η Αριστερά για τα επόμενα 30 χρόνια και η Δεξιά τα Πανεπιστήμια τα ΜΜΕ τις τέχνες και τον πολιτισμό, για να μπορούμε να συγκρίνουμε επι ίσοις όροις. Αντιλαμβάνεσαι φαντάζομαι το κενό του συλλογισμού σου?

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ avax 25/10/2012 13:52:03

   Συγγνώμη αγαπητέ άβακα,αλλά να διορθώσω.
   Να τους δοκιμάσετε έπρεπε να γράψεις, όπως παραπάνω έγραψες , βάζοντας τον ευατό σου μακρυά στην ασφάλεια της ξενιτειάς.

   Κατά τα άλλα ,λίγο κράτει...Βάστα λόγια...Εγκέφαλος θετικής κατεύθυνσης ο δρχαμζάνης και ο στρατούλης που θα ανοίξουν τα συρτάρια του τραπεζικού συστήματος και θα πάρουν τις καταθέσεις με τα τσουβάλια και μάλιστα σε εικοσάευρα για να φαίνονται πολλά?
   Θετικά μυαλά οι γραφικοί αμπελοφιλόσοφοι της ρόζας και του κόκκινου?
   Ελεος κύριε άβακα μου, εμείς θα τους υποστούμε, κόψτε κάτι.
   Τουλάχιστον να έχουμε το επιχείρημα, ότι απο τη θεωρία στην πράξη έχασαν τη μπάλα οι δραχμαζάνηδες.
   Θα έχουμε καμιά αυτανάφλεξη λόγω τάσεων και συνιστουσών του θεωρητισμού πριν την ώρα μας.

   • avax avatar
    avax @ ορεσείβιος 25/10/2012 15:23:31

    Θες αγαπητέ Ορεσίβιε να σου απαριθμίσω τους αποτυχημένους δικηγόρους που αποτελούν την κυβέρνησή μας? Δεν νομίζω. Τους ξέρεις καλύτερα απο εμένα...

 12. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 25/10/2012 13:10:32

  Δύο ερωτήματα σε σχέση με τις προτάσεις του πολύ καλού κειμένου του κ. Μητραλέξη (που με βρίσκουν σύμφωνο):
  1. Πιστεύετε ότι δεν υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ένα νέο Σύνταγμα; Σας ικανοποιεί η σημερινή θεσμική θέση του Προέδρου (θα την αποκαλούσα "γλάστρα", με όλο τον σεβασμό); Μήπως θα ήταν και ένας οριστικός ενταφιασμός του Ανδρεοπαπανδρεϊσμού η αναβάθμιση του θεσμού του Προέδρου;
  2. Υπάρχει η δυνατότητα ίδρυσης ενός νέου κόμματος, με βάση τον κεντροδεξιό χώρο, δίχως μία ηγετική προσωπικότητα με ισχυρό κύρος επικεφαλής;

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΒΙΣ 25/10/2012 15:06:13

   Χαῖρε ΒΙΣ!

   Τὴν γνώμη μου:

   (α) Ναί, μιὰ Προεδρικὴ Δημοκρατία θὰ ἦταν εὐκταία γιὰ πολλοὺς λόγους καὶ ἐγὼ προσωπικὰ τὴν στηρίζω μὲ μεγάλη χαρά, ἀλλὰ τὸ κυρίως πρόβλημα τοῦ Συντάγματος εἶναι ἡ κατ΄ οὐσίαν κατωχύρωση τῆς κομματοκρατίας, καθὼς καὶ τὸ ὅτι εἶναι ταυτισμένο μὲ ἕνα πολιτικὸ σύστημα ποὺ ἔχει πιὰ πεθάνει -τὴ Μεταπολίτευση. Σαφῶς καὶ ἕνα νέο Σύνταγμα πιθανώτατα θὰ προέβλεπε Προεδρικὴ Δημοκρατία, ὅμως ΜΗ νομίζουμε ὅτι κάτι τέτοιο ἀποτελεῖ πανάκεια, ἢ ὅτι μόνο ἐκεῖ βρίσκεται τὸ πρόβλημα.

   (β) Τὸ πολιτικὸ ὑποκείμενο ποὺ χρειαζόμαστε ἢ θὰ δημιουργηθεῖ ἀπὸ κάποιον «περίεργο» μέσα στὸ τρέχον πολιτικὸ σύστημα ἢ θὰ προέλθει τελείως ἔξω ἀπὸ αὐτό, εἴτε ἀπὸ τὰ κάτω εἴτε ἀπὸ προσωπικότητες ποὺ δὲν ἔχουν ἐνταχθεῖ στὴν πολιτική (ἐξ ὁρισμοῦ αὐτὰ εἶναι τὰ δύο ἐνδεχόμενα). Τὸ πρῶτο ἐνδεχόμενο τὸ θεωρῶ γιὰ τοὺς λόγους ποὺ παράθεσα στὸν Θεῖο πιὸ ρεαλιστικό, πιὸ ἀσφαλὲς καὶ πιὸ ἄμεσα ἐπιτεύξιμο: ἄλλο νὰ διαλύσει καὶ νὰ ἀναγεννήσει τὸ πολιτικὸ σύστημα ὁ ἴδιος ὁ Πρωθυπουργὸς κι ἄλλο τὸ νὰ προσπαθήσει ἕνα σχῆμα νὰ διεμβολίσει ἕνα πολιτικὸ σύστημα ποὺ ἀσκεῖται ἐδῶ καὶ δεκαετίες στὴν αὐτοσυντήρηση καὶ στὴν αὐτοάμυνα. Τὸ θέμα εἶναι ὄντως νὰ ἀλλάξουν τὰ πράγματα, ὄχι ἁπλῶς νὰ κάνουμε μιὰ κίνηση καταδικασμένη στὴν ἀποτυχία γιὰ νὰ ἔχουμε καθαρὴ τὴ συνείδησή μας. Ἐπίσης, δυστυχῶς δὲν μᾶς περισσεύουν οἱ ἡγετικὲς προσωπικότητες ποὺ θὰ μποροῦσαν νὰ ἀναλάβουν τέτοιον ρόλο ὤστε νὰ μποροῦμε... νὰ διαλέξουμε κιόλας, ποιόν ἀπ' ὅλους θὰ θέλαμε. Μέχρι νεωτέρας πορευόμαστε μὲ ὅ,τι ἔχουμε.

   • avax avatar
    avax @ Σωτ Μητραλ 25/10/2012 15:32:43

    Υποθέτω λοιπόν οτι στην περίπτωση που "θα διαλύσει καὶ θὰ ἀναγεννήσει τὸ πολιτικὸ σύστημα ὁ ἴδιος ὁ Πρωθυπουργὸς ",
    πρώτα απ' όλα θα ξαναδιώξει την Ντόρα και τους Καρατζαφέρηδες, καθώς και τους κ.κ. "τίποτα".
    Αρα θα ξεκινήσει το νέο κόμμα και πάλι με μονοψήφιο ποσοστό, όπως κάποτε την πολιτική άνοιξη, και σε 12-15 χρόνια μετα την νέα πορεία στην έρημο (που θα παραμένει ακμαίος λόγω των εξελίξεων της επιστήμης) μπορεί και να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό.
    Το γεγονός είναι οτι όλοι όσοι οραματίζονται το "νέο" δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο μέσα απο τον Κεντροδεξιό χώρο. Οπότε όλες τους οι προτάσεις είναι "φλού", κάτι σαν την αναμονή του Μεσσία που όμως δεν είναι αυτονόητο οτι θα τον γνωρίσουν όλοι...Ετσι και κάποιος 'ρίξει' κάποιο πρόσωπο στο τραπέζι πέφτουν πάνω του δεκάδες άλλοι να τον φάνε...

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ avax 25/10/2012 16:01:21

     Μ' ἀρέσει ποὺ σ' ὅλα αὐτὰ ἀντιπροτείνεις τὸν Τσίπρα... Ἀπορῶ καὶ ἐξίσταμαι.

     • avax avatar
      avax @ Σωτ Μητραλ 25/10/2012 17:55:14

      Eσύ ποιόν αντιπροτείνεις?

    • GO avatar
     GO @ avax 25/10/2012 20:27:39

     Αρα θα ξεκινήσει το νέο κόμμα και πάλι με μονοψήφιο ποσοστό, όπως κάποτε την πολιτική άνοιξη, και σε 12-15 χρόνια μετα την νέα πορεία στην έρημο (που θα παραμένει ακμαίος λόγω των εξελίξεων της επιστήμης) μπορεί και να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό
     ...ή να επανενταχθεί στη Ν.Δ.

 13. Δρυς avatar
  Δρυς 25/10/2012 13:24:30

  Άλλαξε τα ρούχα του ο Μανωλιός, και άλλαξε ο καιρός.

 14. θησεας avatar
  θησεας 25/10/2012 13:33:54

  σωστα τα γραφεται εσεις αλλα επειδη κυκλοφορουν διαφορα τελευταια....

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ θησεας 25/10/2012 13:47:15

   «Μιλήσαμε ήδη για το τί είδους «νέο κόμμα» δεν θα θέλαμε. Ώρα να περιγράψουμε και το τί είδους κόμμα θα θέλαμε… Υπονοώντας, όμως, το πόσο απευκταίο θα ήταν να συμβούν τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που θα περιγράψουμε.»

   « Κι αν προλάβει να το αντιληφθεί και κανένας σοβαρός πολιτικός αρχηγός, τόσο το καλύτερο. Όχι όμως για να κάνει τα… ακριβώς αντίθετα!»

 15. ERASMUS avatar
  ERASMUS 25/10/2012 13:51:18

  Το τελευταιο αρθρο των FT αναφέρει οτι με το νεο μνημονιο γινεται πλέον και τοποθετηση επιτηρητων ξενων επιτηρητων στην Ελλάδα

  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231219232

  Ολη η παραπάνω κουβεντα για ποιο λογο γινεται ???????????
  Αφου πλεον με τα δεδομενα αυτά .. αν ειναι αληθεια ... η Ελλάδα τιθεται υπο διεθνη ελεγχο και δεν υπάρχει ουσιαστικός λογος υπαρξης ουτε κομμάτων ουτε κυβερνησης !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Κατι σαν 7ετια δηλαδη αλλά στο πιο ευρωπαικο του ..... Οποτε για ποιους μετασχηματισμούς μιλάμε ??? αφου ειναι χωρίς λογο και ουσιαστικής αιτίας .. οτι μετασχηματισμός και να γινει θα ειναι για εσωτερική καταναλωση ....... και χωρις ουσιαστικη σημασια ....................

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ERASMUS 25/10/2012 15:10:53

   Ἀπ' ὄτι καταλαβαίνω, πρόκειται γιὰ ἀνακύκλωση τῆς πρότασης Σόϊμπλε ἡ ὁποία ἀπορρίφθηκε πανηγυρικά. Μὴν τσιμπᾶτε.

 16. avax avatar
  avax 25/10/2012 14:43:39

  Σου απάντησε εκ μέρους μου ο Ορεσείβιος θείε.
  Εγώ τουλάχιστο την πέτυχα τη μπεκάτσα...Οσο για τους ηρωισμούς του τύπου “και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ” είσαι αδιαμφισβήτητα ο ειδικότερος όλων εδώ στο Αντινιούζ. Και με τη Δεξιά και (ολίγον) με την Αριστερά...
  Εγώ γελοιοποιώ την “Ευρωπαική λύση” ή οι "μεγάλοι'', με πρώτη και καλύτερη τη Μέρκελ που αφού μα τσάκισε στό ξύλο σαν ιθαγενείς, τώρα ματώνει η καρδιά της απο αδελφική αλληλεγγύη?
  Ε ρε Τσίπρας που τους χρειάζεται....

 17. Φανη avatar
  Φανη 25/10/2012 14:43:46

  Να προσθεσω οτι τα 60 χρονια του Σαμαρα και του καθε ασχολουμενου με τα κοινα δεν ειναι καθολου πολλα.Ισα ισα που ειναι στο μεταιχμιο της συνεσης και της πειρας που παντρευονται με τη δυναμη και τη σοφια.Δηλαδη ικανος να καθοδηγησει τους νεωτερους και αξιος και πεπειραμενος να βρει τροπους και να υποδειξει μηχανισμους.Ειναι η παραγωγικοτερη ηλικια οχι για το χωραφι που θελει χερια αλλα για το πασης φυσεως τιμονι που θελει μυαλο και πειρα.
  Μονο τα τυπικα στοιχεια και πτυχια δεν φτανουν,αρκουν για την ανελιξη αλλα πρεπει να συνοδευονται και απο ωριμοτητα που δυστυχως λειπει κατα πολυ απο τους καλομαθημενους νεους μας.Ας βασιστουμε λοιπον ακομα στην ωριμοτητα που φερνει αυτη η μεση ηλικια.Αν γινει κανενας πολεμος να δειτε ποσους θα επαναφερουν στο στρατευμα εν μια νυκτι.....θυμηθειτε το αυτο.

  • avax avatar
   avax @ Φανη 25/10/2012 15:05:14

   Αγαπητή Φανή, με κολακεύεις οταν λες οτι "τα 60 χρόνια ειναι στο μεταιχμιο της συνεσης και της πειρας που παντρευονται με τη δυναμη και τη σοφια.Δηλαδη ικανος να καθοδηγησει τους νεωτερους και αξιος και πεπειραμενος να βρει τροπους και να υποδειξει μηχανισμους.Ειναι η παραγωγικοτερη ηλικια οχι για το χωραφι που θελει χερια αλλα για το πασης φυσεως τιμονι που θελει μυαλο και πειρα." Σαν μελωδία ακούγονται στ' αυτιά μου...
   Πραγματικά με συγκινείς και δεν ξέρω αν είσαι και νέα, γιατί εγώ που τα έχω ελαφρώς περάσει τα 60, ένοιωθα κάτι σαν ληγμένο προιόν...Θα με κάνεις να αλλάξω γνώμη μου φαίνεται, αλλα μάλλον άστο γιατί θα φαίνεται και το "ακρη μπάρμπα" που μού 'ριξε ενας ντελιβεράς προχθές θα με προσγειώσει και πάλι...
   Επιστημονικά πάντα πιστεύω οτι η ημερομηνία λήξης του ανθρώπου είναι τα 50. Μετα αρχίζουν οι επισκευές και τα ρεκτιφιέ. Αστα, καλύτερα να μη σε απογοητεύω...

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ avax 25/10/2012 20:37:01

    αvax, με ασφάλεια θα μπορούσα να πω ότι αδικείτε το ανδρικό φύλο. Ο άνδρας ο οποίος παύει να εργάζεται και να μαθαίνει, είναι εγκεφαλικά υπερήλικας είτε είναι είκοσι, είτε ογδόντα. Ο άνδρας ο οποίος παραμένει ενεργό και υγιές κύτταρο και διατηρεί σε εγρήγορση το μυαλό του, απολαμβάνει ισόβια νιότη. Η ηλικία Δεν ακυρώνει την Αξία. Το αντίθετο συμβαίνει: της προσδίδει «πατίνα». Και το πιό σημαντικό: το ανδρικό σώμα και μετά τα πενήντα και μέχρι την αιωνιότητα, διατηρεί τη δική του υπέροχη, αυτόνομη λογική. Και δεν υπάρχει γυναίκα στον κόσμο που δεν απολαμβάνει το θαύμα αυτό.

    • Samurai avatar
     Samurai @ η Dimi 26/10/2012 13:17:57

     Αγαπητή Dimi.
     Είμαι λίγο πάνω από τα 40,αλλά διαβάζοντας αυτό τον ύμνο..θα ήθελα να ήμουν 50άρης.

     • η Dimi avatar
      η Dimi @ Samurai 27/10/2012 15:36:11

      “Aυξάνουμε ό,τι επαινούμε”
      ~Tσαρλς Φίλμορ (1854–1948) Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια, Μπέρκλεϋ

   • Χριστίνα avatar
    Χριστίνα @ avax 26/10/2012 13:17:13

    Κύριε avax θα σας πρότεινα να αυξήσετε τα τελομερή σας και τότε θα δείτε πως η βιολογική αλλάζει και μένει μόνο ψηφία σε άδεια χαρτιά :)
    Η αύξηση τους κάνει θαύματα : )

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Φανη 25/10/2012 15:14:54

   Συνήθως εἶμαι ὁ πρῶτος ποὺ ξεσηκώνομαι ὅταν κάποιοι ἡρωοποιοῦν τὴν νεαρὴ ἡλικία καθ' ἑαυτήν, ὅτι δῆθεν οἱ νέοι (π.χ. οἱ «κλῶνοι» τῶν παρατάξεων καὶ τῶν νεολαιῶν) ἔχουν ἂς ποῦμε πιὸ φρέσκια σκέψη, ἐνῷ οἱ συγκεκριμένοι στοὺς ὁποίους ἀναφέρονται ἁπλῶς ἀναπαράγουν τὰ γνωστά... Ὅμως ἐσεῖς πήγατε στὸ τελείως ἀντίθετο ἄκρο!

   »η ωριμοτητα που δυστυχως λειπει κατα πολυ απο τους καλομαθημενους νεους μας.Ας βασιστουμε λοιπον ακομα στην ωριμοτητα που φερνει αυτη η μεση ηλικια.«

   Τὸ νὰ θεοποιεῖται ἡ νεότητα ἔχουμε βαρεθεῖ νὰ τὸ βλέπουμε. Ἀλλὰ τὸ νὰ θεοποιεῖται ἡ μέση ἡλικία διότι «οἱ νέοι εἶναι ἀνώριμοι»... Τὰ ἀποτελέσματα τῆς δημογραφικῆς γήρανσης στὴν ἰδεολογία!

 18. avax avatar
  avax 25/10/2012 14:50:12

  Και στην κορφή η Αγία Τριάς Θείε.
  Rotchild, Rocfeller, Paulson.
  Πρίν μερικές βδομάδες αγόρασαν και την δήθεν Γαλλική Societe Generale στην οποία, μαζί νε την Bundesbank καταλήγουν όλες οι περικοπές που μας
  επιβάλλει η Τρόικα ελέω Σαμαρά-Μπένυ.

 19. firiki2010 avatar
  firiki2010 25/10/2012 14:55:06

  Η ιδέα της άμεσης και πληρους ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού είναι μια ξεκάθαρη φαντασίωση. Ούτε καν μετά την πτώση της δικτατορίας δεν συνέβη και ούτε μπορούσε να συμβεί. Η ανανέωση είναι μια διαρκής διαδικασία (ενίοτε επιταχυνόμενη) η οποία σε μεγάλο βαθμό στις Δημοκρατίες είναι αρμοδιότητα του λαού. Εαν ο κόσμος ψηφίζει 10 τετραετίες τον Χ υποψήφιο ή αυτός ο άνθρωπος κάτι αξίζει ή ο κόσμος έχει .. πρόβλημα.
  Η ανανέωση επίσης δεν μπορεί να είναι θέμα ενός αρχηγού, του Σαμαρά ή κάποιου άλλου και φυσικά δεν είναι θέμα ούτε ηλικιακό ούτε απλώς να έρθει κανένας καινούργιος. Ηλικιακά νέος ή καινούργιος δεν σημαίνει αναγκαστικά καλύτερος. Η ανανέωση προκύπτει εκ των πραγμάτων- πάντα σταδιακά -όταν υπάρχει ανάγκη νέων πολιτικών πρακτικών τις οποίες κάποιοι από τους παλιούς δεν μπορούν να υπηρετήσουν.
  Είμαστε σε μία τέτοια φάση;;; Αναμφισβήτητα ναι ! Το πρόβλημα είναι μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας δεν έχει καταλάβει ούτε τι ούτε γιατί συμβαίνει κι απλώς θέλει τη ζωή της πίσω. Αυτό το κομμάτι ούτε ανανέωση θέλει, αλλά μάλλον αναπαλαίωση έστω με καινούργιους αλλά με πολύ παλιές νοοτροπίες. Το άλλο κομμάτι αυτό που πραγματικά θέλει την αλλαγή δυσκολεύεται (λογικά) να βρει κοινούς παρονομαστές και επειδή συνήθως "οι ηλίθιοι είναι πάντα σίγουροι και οι σοφοί πάντα αμφιβάλλουν" σε μια νεφελώδη κατάσταση δεν έχει να προτείνει ΤΗΝ λύση, αλλά περισσότερο μια πορεία.
  (Ο avax βεβαια φαγώθηκε να δοκιμάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και τον Αλέξη επειδή είναι νέος, κάτω από τα 40 , και ...πατέρας. Για να κάνει ποια πολιτική; Εκτός αν αυτό είναι λεπτομέρεια)

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ firiki2010 25/10/2012 15:20:37

   Μὴν πετᾶμε ὅλην τὴν ὥρα τὸ μπαλάκι στὸν «λαό», ὅπως βρέθηκαν πολλοὶ πρόθυμοι νὰ κάνουν γιὰ τὴν ἀνανέωση τῆς ΝΔ ποὺ οὐδέποτε ἔγινε. Γιὰ τὸ γεγονὸς ὅτι τὸ πολιτικὸ καὶ κομματικὸ σύστημα ξέρει μόνο νὰ ἀναπαλαιώνεται καὶ νὰ φυλάει τὰ κεκτημένα του καὶ τὸ modus viventi του (βλ. τὸ σήριαλ μὲ τὶς «λίστες» ἐν μέσῳ περικοπῶν καὶ τὸ διεθνὲς γιουχάϊσμα) δὲν φταίει «ὁ λαὸς ποὺ ψηφίζει τοὺς ἴδιους καὶ τοὺς ἴδιους». Μιὰ φορὰ δὲν «ψήφισε τοὺς ἴδιους καὶ τοὺς ἴδιους» καὶ ἔβγαλε 27% τὸν Τσίπρα, 7%++ τὴν Χρυσὴ Αὐγὴ καὶ 7% ἕνα ἀνύπαρκτο κόμμα ποὺ μιλάει γιὰ τὰ chemtrails καὶ τὰ κάναμε ὅλοι πάνω μας. Γιὰ τὸ ἂν οἱ πολιτικοὶ ἡγέτες ἔχουν ἢ δὲν ἔχουν τὸ θάρρος, τὸ θράσος καὶ τὴ διορατικότητα νὰ πραγματώσουν φοβερὲς τομές, πραγματικὰ ριζοτόμες μεταρρυθμίσεις καὶ ἀνανεώσεις ΔΕΝ φταίει «τὸ κομμάτι τῆς κοινωνίας ποὺ δὲν θέλει νὰ ἀλλάξει».

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ Σωτ Μητραλ 25/10/2012 16:26:42

    Στις Δημοκρατίες δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα χωρίς τον λαό. Εστω για μια Κυριακή κάθε 4 χρόνια πρέπει να τον έχεις μαζίσου.
    Αυτό που αναφέρετε ότι μια φορά δεν ψήφισε ο κόσμος τους ίδιους και προέκυψε ότι προέκυψε νομίζω ότι λειτουργεί ως επιχείρημα υπέρ της άποψης μου ότι δεν αρκεί το διαφορετικό, το νέο, το καινούργιο.
    Δεν λέω ότι δεν φταίνε οι πολιτικοί , αλλά πείτε μου : Οσοι κατα καιρούς είπαν διαφορετικά, πρωτοποριακά και ενίοτε δυσάρεστα πραγματα περιθωριοποιήθηκαν και από τον κόσμο και απο τα κόμματα τους ή όχι;

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ firiki2010 25/10/2012 16:33:42

     Ναί, ἀλλὰ τώρα δὲν εἶναι μιὰ συνηθισμένη κατάσταση! Οἱ συνθῆκες εἶναι τελείως διαφορετικὲς - ἁπλῶς ἐκεῖνοι ἀρνοῦνται νὰ τὸ καταλάβουν!

  • avax avatar
   avax @ firiki2010 25/10/2012 15:21:04

   Δυστυχώς αγαπητέ Φιρίκι εστω και ακροθιγώς με κατανοείς.
   Αλήθεια, " για να κάνει ποια πολιτική; Εκτός αν αυτό είναι λεπτομέρεια".
   Μάλλον και συ υποψιάζεσαι οτι η πολιτική είναι πλέον λεπτομέρεια σ' έναν κόσμο όπου οι δέκα Υπερτραπεζίτες έχουν πάνω απο το 60% του πλούτου της γής. Τυπώνουν όσο χρήμα θέλουν. Ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις και "κρατάνε" πολιτικούς από τον Ομπάμα και τον Ολλάντ μέχρι τη Μέρκελ και τον Σαμαρά...
   Πάντως συμφωνώ απόλυτα μαζί σου οτι "η ανανέωση προκύπτει εκ των πραγμάτων- πάντα σταδιακά -όταν υπάρχει ανάγκη νέων πολιτικών πρακτικών τις οποίες κάποιοι από τους παλιούς δεν μπορούν να υπηρετήσουν." Γι αυτό θεωρώ αναπόφευκτη την δοκιμή Τσίπρα. Ολοι θα δοκιμαστούν αργά ή γρήγορα. Το πλήρωμα του χρόνου έρχεται πάντα για όλους, είτε μας αρέσει είτε όχι. Το βέβαιο είναι οτι ο Τσίπρας δεν θα είναι χειρότερος απο όλους αφου υπάρχει το απίστευτο τρίδυμο ΓΑΠ-ΠΑΠΑΚ-ΜΠΙΡΜΠΙ.
   Θα μου πεις γιατί βάζεις και την Μπιρμπίλω? Απλά γιατί αυτή μας έστειλε στα ραντάρ των αγορών πριν την Ιρλανδία προκειμένου να μελετήσει το νόμο Σουφλιά για τα αυθαίρετα και να τον φηφίσει μετά απο ένα εξάμηνο, όπως και τον νόμο για την απόσυρση. Η "μελέτη" της Μπιρμπίλως μας κόστισε 8 δίς εντός του 2009, όπως πολύ σωστά υπολόγισε ο Παπαθανασίου έστω και στην χαρτοπετσέτα που ξίνισε στην "μανδάμ" Κριστίν...Και μετά μου λέει ο θείος γιατί τους βρίζω. Ακου την πείραξε η χαρτοπετσέτα...

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ avax 25/10/2012 16:17:24

    Avax,
    Σε κατανοώ, απλά διαφωνούμε.
    Οχι η πολιτική δεν είναι λεπτομέρεια. Είναι η ουσία.
    Τι πάει να πει "όλοι θα δοκιμαστούν"; Και ο Μιχαλολιάκος; Και η Παπαρήγα; Από που προκύπτει;;
    Δε λέω .... πολλά μπορεί να συμβούν.. . τίποτα όμως δεν είναι υποχρεωτικό και βέβαιο. Οι χαζοχαρούμενες βεβαιότητες μας ανήκουν στο παρελθόν.

    • avax avatar
     avax @ firiki2010 25/10/2012 18:14:59

     Για τον Μιχαλολιάκο και την Παπαρήγα δεν προκύπτει, εχεις δίκιο. Για τον Τσίπρα, τα μαθηματικά λένε οτι όταν πέφτει η κυβέρνηση, λογικά αναλαμβάνει η αξιωματική αντιπολίτευση εκτός και γίνει κάτι απρόβλεπτο.Τίποτα δεν είναι βέβαιο. Τα πάντα ρεί. Ούτε αυτά που λες εσύ είναι βέβαια. Μερικές φορές και οι δικές σου βεβαιότητες είναι χαζοχαρούμενες, σαν τις δικές μου και όλα τα έπεά μας ανήκουν στο παρελθόν αφού είναι πτερόεντα...

    • Samurai avatar
     Samurai @ firiki2010 26/10/2012 13:32:54

     Εγώ θα συμφωνήσω εδώ με τον κυριο Avax.
     Η πολιτική είναι το μέσο και οι πολιτικοί μας χρησιμοποιούνται σαν εργαλεία,ενώ οι ψηφοφόροι
     σα συντηρητές εργαλείων.
     Και επειδή ανέφερες την Παπαρήγα και το Μιχαλολιάκο..αναρωτήσου,ιδίως για το Μιχαλολιάκο..
     Ποιος χρηματοδοτεί τη Χρυσή Αυγή?Σχεδόν σε κάθε πόλη της Ελλάδας έχουν γραφεία,οργανώνουν συγκεντρώσεις,''επισκέπτονται''και λα'ι'κές άμα λάχει..βρίσκονται παντού..
     Αυτά συνεπάγονται και κάποιο κόστος..νομίζω ότι μόνο η κρατική επιχορήγηση δε φτάνει..
     Ο κύριος Κασιδιάρης άλλωστε δήλωσε από το βήμα της βουλής ότι η Χρυσή Αυγή έχει προτείνει τη μείωση των επιχορηγήσεων αυτών και αργότερα την κατάργησή τους.

 20. Χριστίνα avatar
  Χριστίνα 25/10/2012 15:25:02

  Γιατί έχω την αίσθηση ότι ακόμα αντί να κοιτάξουμε το φεγγάρι κοιτάμε το δάχτυλο; Γιατί πρέπει για να πάμε Θεσσαλονίκη η διαδρομή που θα επιλέξουμε να είναι μέσω Αιγύπτου και όχι απευθείας έστω και με τα πόδια.
  Μα πως είναι δυνατόν έχουν περάσει 38 από την μεταπολίτευση και 72 απο το τέλος το Β ΠΠ και να μην έχουμε μάθει ότι είναι αδύνατον ένα πρόβλημα που δεν λύνεται με κάποιες μεταβλητές να περιμένουμε ότι αν το ξαναλύσουμε με τις ίδιες θα έχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα.
  Εντάξει είπαμε να δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία άντε τρίτη άντε και τέταρτη, μη κοιτάτε εμείς ως λαός έχουμε βαθιά ριζωμένη μέσα μας την άποψη ''επανάληψη μήτηρ μαθήσεως'' αλλά είπαν στην γριά ... και τα λοιπά εννοούνται.
  Ο Σαμαράς θα κάνει κάτι όπως ο πάλαι ποτέ αείμνηστος (παίζει αλλά δεν είναι η ώρα) τότε ...Συγνώμη τότε όμως ο λαός είχε άλλη νοοτροπία .
  Τότε ο κόσμος είχε άλλο τρόπο σκέψης
  Τότε όμως ο Καραμανλής έμπαινε στο υπουργικό συμβούλιο και τα καντήλια πήγαιναν γόνατο και κανείς δεν τόλμαγε να μιλήσει . Επίσης οι λοιποί εταίροι και εταίρες του εξωτερικού είχαν περισσότερο ήθος απο τους υπάρχοντες (όχι και άγιοι αλλά εε κάπως καλύτεροι) ..
  Οι αλλαγές επέρχονται από στάχτες και όχι από το άλλαξε ο μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Είναι σαν τη λογική εε τώρα περάσαμε τους νόμους εε να κάνουμε και έναν ανασχηματισμό για να μην αντιδράσει ο λαός.
  Για να μη πω ότι το νέο κόμμα θα πρέπει να αποτελείται από άτομα τα οποία δεν έχουν ξανά πολιτευτεί ποτέ. Άντε και ο Σαμαράς να μείνει αλλά από κάτω ξήλωμα όλοι .... Ξερίζωμα . Δεν υπάρχει περίπτωση πλέον ο λαός να εμπιστευτεί κάποιον που έστω και 10 μέρες διετέλεσε βολευτής στην βολή. Αν θέλει ας το καταλάβει ..Αλλιώς θα αναλώνουμε επαναστατικά όλοι λογίδρια στα πληκτρολόγια και θα μαλλιάζουν οι καρέκλες του γραφείου που θα καθόμαστε.
  Η θεωρία είναι καλή αλλά στην πράξη τα ως άνω θα απευθυνθούν σε έναν λαό :
  κουρασμένο
  απογοητευμένο
  πεινασμένο
  απηυδισμένο
  θυμωμένο
  καταπιεσμένο
  άνεργο
  φτωχό
  και πλέον με μνήμη αλλά γεμάτη μαύρες εικόνες
  Αν ο κος. Σαμαράς θέλει να κάνει κάτι ας ξεκινήσει απο το να δει εν τοις πράγμασι πως μιλάει ο κόσμος όχι μέσω των εκπροσώπων του αλλά κατ ιδίαν.
  Μόνο αν μπορέσει (που δεν το πιστεύω αλλα λέμε) να μιλήσει στην ψυχή του λαού του και όχι στην τσέπη του τότε και μόνο τότε μπορεί να κάνει όχι μόνο κόμμα αλλά κίνημα. Το ζήτημα όμως είναι τι θέλει
  ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΕΛΛΗΝΩΝ
  Ή
  ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
  Για ποιους θέλει να δουλέψει αν το βλέπει σαν δουλειά γιατί όλο αυτό λέει ότι η δουλειά και η δουλειά μας είναι ...Οχι δεν είναι δουλειά είναι λειτούργημα και για να μη λειτουργηθούμε όλοι μαζί καλό θα είναι να αλλάξουν νοοτροπία και μετά κόμμα.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Χριστίνα 25/10/2012 17:21:04

   Ἐγὼ πάντως θέλω νὰ σώσει κάποιος τὴν Ἑλλάδα... ἀνεξαρτήτως τῶν «Ἀνεξαρτήτων Ἑλλήνων». (Ἀλήθεια ρὲ παιδιά, ποῦ πῆγαν αὐτὲς οἱ ψυχές; Ἐλλείψει πολιτικῆς πᾶνε οἱ μισοὶ στὸν Σαμαρᾶ καὶ οἱ μισοὶ στὸν ΣΥΡΙΖΑ; Ὅπως εἶπε κι ἕνας γνωστός μου «σοῦ μυρίζει κάτι Καμμένο; Ναί, εἶναι ἀπὸ Πάνο»...)

   • avax avatar
    avax @ Σωτ Μητραλ 25/10/2012 18:16:52

    Οι μισοί πάνε στον Σύριζα ως αντιμνημονιακοί.
    Στον Σαμαρά οι άλλοι μισοί ως τέως Ντορακικοί μήπως? Είσαι σίγουρος για τα ποσοστά?

 21. Χριστίνα avatar
  Χριστίνα 25/10/2012 15:27:30

  Ψάχνω να βρω ένα σχόλιο μου σε αυτή την ανάρτηση και το έχω χάσει όποιο το βρει θα λάβει αμοιβή :P

  • noldor avatar
   noldor @ Χριστίνα 25/10/2012 15:42:59

   Μην ανησυχείς δεν είσαι η μόνη.

   • Samurai avatar
    Samurai @ noldor 26/10/2012 13:38:14

    Τάξτε κάτι ντε !

 22. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 25/10/2012 17:17:55

  Τὸ «θὰ κυβερνήσει νομοτελειακὰ ὁ Τσίπρας» εἶναι τόσο ἰδεοληπτικὸ ὅσο τὸ «μὴν ἀνησυχεῖτε παιδιά, δυὸ ἀλλαγὲς θὰ κάνουμε γιὰ τὰ μάτια τοῦ κόσμου κι ὅλα μέλι-γάλα» τῶν μεταπολιτευτικῶς σκεπτόμενων πολιτικῶν τῆς «κεντρικῆς σκηνῆς».

 23. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 25/10/2012 17:18:43

  Αὐτὸ λές;
  http://www.antinews.gr/2012/10/25/185933/#comment-1074377

  Δὲν ἔχετε ὑπομονή. Οὔτε στὴν πολιτικὴ οὔτε στὰ φόρουμ!

 24. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 25/10/2012 17:23:19

  Η Ελλάδα δεν έχει πια σωτηρία. Αυτό πιστεύω, δυστυχώς, αυτό βλέπω. Αν όμως είχε κι αν θέλαμε να αλλάξουμε κάτι, τότε αυτό θα έπρεπε να είναι το κομματικό σύστημα.

  Ήταν πάντα πεποίθησή μου ότι για την κακοδαιμονία στην χώρα ευθύνεται το κομματικό σύστημα, ο κοινοβουλευτισμός, ο οποίος φέρει μέσα του στον σπόρο της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας. Διαφθορά, επειδή γίνεται μία κλειστή κάστα, με έντονα τα στοιχεία της οικογενειοκρατίας (νεποτισμού) και ευνοιοκρατίας (κράτος "ημετέρων"). Σε άλλες χώρες, ίσως τα στοιχεία αυτά να μην είναι τόσο έντονα, όσο στην Ελλάδα, γι αυτό και δεν γενικεύω. Αναξιοκρατία, επειδή για να βγει κάποιος στην βουλή, πρέπει να μπει σε κόμμα, άρα να υπακούει στον capo της συμμορίας. Να κάνει εκπτώσεις από τις αρχές του και να δέχεται την απαράδεκτη κομματική πειθαρχία.

  Ανατροπή, λοιπόν, του κομματικού κράτους και αντικατάστασή του με άλλης μορφής διακυβέρνηση, η οποία να μην βασίζεται σε κόμματα. Μία σκέψη θα ήταν οι επαγγελματικές τάξεις (κορπορατισμός ή κορπορατιβισμός). Μία άλλη, η εκλογή ατόμων από μία κοινή λίστα (κοινή, αφού δεν θα υπάρχουν κόμματα).

  Βεβαίως, δεν μπορώ εδώ και τώρα να απαντήσω στα εύλογα ερωτήματα ποιος θα τα κάνει όλα αυτά και ποιος και πώς θα καταρτίζει την λίστα. Απλώς θέλω να καταδείξω ότι (πρέπει να) υπάρχουν κι άλλοι τρόποι διακυβέρνησης, εκτός του κομματικού.

  Το παν είναι να βρεθούν (να είχαν βρεθεί, διότι, όπως είπα, τώρα είναι αργά πια) άνθρωποι ικανοί και πρόθυμοι να δουλέψουν για μια τέτοια ιδέα. Άνθρωποι ευφάνταστοι, καλοί γνώστες των νομικών, οικονομικών, αλλά και της νοοτροπίας του ελληνικού λαού, διότι χωρίς την άριστη γνώση της ιδιομορφίας ενός λαού, δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτε. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε δει παρά κομματανθρώπους, απογόνους κομματανθρώπων, οι οποίοι βλέπουν την πολιτική σαν προσοδοφόρο επάγγελμα και τίποτε άλλο.

  Πολύ αργά πια για όλα, πολύ αργά.

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Επισκέπτης 27/10/2012 17:33:06

   Ἂν ἀρχίζετε ἕνα μήνυμα μὲ τὸ «Η Ελλάδα δεν έχει πια σωτηρία» καὶ τὸ κλείνετε μὲ τὸ «Πολύ αργά πια για όλα, πολύ αργά», τί νόημα ἔχει ἡ πολιτικὴ συζήτηση ἀλλὰ καὶ ἠ πολιτικὴ πράξη;

   • Επισκέπτης avatar
    Επισκέπτης @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 28/10/2012 13:05:28

    Κανένα. Απλώς λέω τι θα μπορούσε να είχε γίνει, αν δεν υπήρχαν οι συμμορίες των κομμάτων, που κατέστρεψαν την χώρα. Απλό είναι.

 25. GO avatar
  GO 26/10/2012 08:08:14

  ...και φεουδάρχης είναι ο ΗΓΕΤΗΣ εκείνος που, από την πολιτική θεωρία, επιλέγει το μείγμα πολιτικής πρακτικής για να το εφαρμόσει προς όφελος του λαού και του έθνους του, στην κατάλληλη συγκυρία και στο κατάλληλο περιβάλλον.

  • GO avatar
   GO @ GO 26/10/2012 09:59:11

   ...και κάτι ακόμα.
   Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν διακρίθηκε για τα βλέφαρά του (όπως γράφετε), αλλά για τα εξαιρετικά μεγάλα του, πολιτικά ...φρύδια!!!

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ GO 26/10/2012 16:39:54

    Φρύδια, σωστά. Συγγνώμη.

    • GO avatar
     GO @ Σωτ Μητραλ 26/10/2012 22:04:34

     Υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι εννοείτε τα ομοιοκατάληκτα, συγχωρεμένος.

 26. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 26/10/2012 08:57:13

  Rothschild, παρακαλώ καί, προσθέτω, μήν μπλέκουμε τά σώβρακα μέ τή γραβάτα, οι κρυπτόμενοι(όχι πλέον) πίσω από τήν κόκκινη ασπίδα τους είναι αφενός πολύ πιό πάνω ιεραρχικά από τίς άλλες δυό δευτεράντζες καί, αφετέρου, εξαπαρχής καί μέχρι σήμερα υπεύθυνοι γιά τό (εκ συστάσεως καί κακόβουλου σχεδιασμού) συνεχές χάλι τού ελληνικού κράτους μας (καί όχι μόνο αυτού), πράγμα πού μάλλον αγνοεί, θέλω νά ελπίζω, ο νεαρός γερμανοτραφής συντάκτης τού εν λόγω κειμένου πού, σεβόμενος ευλαβικά τό πολυτονικόν τής γλωττός, επιχειρεί νά μάς πείσει ότι έχει τεράστια σημασία πιό κριάρι ηγείται τού κοπαδιού στό δρόμο γιά τό σφαγείο!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ειδωλοκλάστης 26/10/2012 17:06:08

   Έχω την εντύπηση ότι άν είναι έτσι, είναι προφανές ότι τώρα πιά από το Γαλατοπρεπές Ροτσίλντ είναι (ή πάει να γίνει), Ρό - Τσί - Λί ή κάτι τέτοιο - από τη χώρα του σοφού Κόνγκ- Κιού, κατά κόσμον "Δασκάλου Κόνγκ".
   Ο Δάσκαλος είχε καταγράψει στα "Ανάλεκτά" του: "Όποιος δανείζει στον "Κύριο του Βασιλείου" (εννοούσε τον Αυτοκράτορα) είναι ο επικυρίαρχος των Βασιλικών Θησαυροφυλακίων και των θησαυροφυλακίων των υπηκόων του".

   • ειδωλοκλάστης avatar
    ειδωλοκλάστης @ Ο Θείος 26/10/2012 18:10:39

    Ψηλά βουνά κι απάτητα, μανούλα μου, περνούμε:
    Νεμέρσκα, Πίνδο, Μόροβα και πάντοτε νικούμε. (δις)

    Τάδε άδη Μπαγιαντέρας πρό Γιάλτας (πού λέγαμε τό πάλαι).

    Γιά τά τσομπανόσκυλα καμιά αντίρηση, ούτε άλλωστε καί γιά τά πολυδιαφημιζόμενα "Κοτόπουλα Πίνδου"!

 27. Χριστίνα avatar
  Χριστίνα 26/10/2012 09:08:10

  Εχετε δίκιο στα περί υπομονής κ. Μητραλ για τα φόρουμ, μόνο. Για την πολιτική έχουμε επιδείξει τόσο υπομονή που και γαιδούρια δεν θα επεδείκνυαν θα αντιδρούσαν σε βαθμό όχι απλά να κλωτσήσουν αλλά και να δαγκώσουν.

 28. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 26/10/2012 11:44:51

  ΣΏΖΟΥΜΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΚΟΙΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΕΥΡΩ,ΕΥΡΩΠΗ,ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
  τα υπόλοιπα άνευ ουσίας,ιθαγενείς υπάρχουν!όσοι δε την βγάλουν ,υπάρχει κόσμος και κοσμάκης που αναμένει στα σύνορα.

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ ΝΙΚΟΣ 27/10/2012 17:01:01

   Ἅμα ἔρθω στὸ καφενεῖο, θὰ σᾶς πῶ κι ἐγὼ ἄλλα τόσα κι ἄλλα τόσα. Στὴν ἀντιπρόταση χωλαίνουμε...

 29. Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ avatar
  Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ 27/10/2012 00:21:55

  Συμφωνώ απόλυτα με όλες τις απόψεις σας. Αφήνετε όμως ένα σημαντικό κενό, στην καρδιά του θέματος. Με ποιά κριτήρια θα γίνει η στελέχωση του νέου κόμματος, όχι φυσικά με την μέχρι σήμερα πεπατημένη, αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο επιλογής, δηλαδή η στελέχωση να γίνει με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια από τις κοινωνικές δυνάμεις του σήμερα, που ανοίγουν δρόμους στο αύριο και όχι από καρεκλοκένταυρους. Μήπως θα έπρεπε να γίνει διαχωρισμός σε απλά μέλη και σε στελέχη και όσοι από τα απλά μέλη θέλουν να γίνουν στελέχη να επιλέγονται μέσα από μιά μορφή "πολιτικών εξετάσεων", από πολιτικές επιτροπές κύρους; Στη συνέχεια όποια από αυτά τα επιτυχημένα πολιτικά στελέχη έχουν και την στήριξη της κοινωνίας θα μπορούν να στελεχώσουν την Κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο, την Αυτοδιοίκηση και την κρατική Διοίκηση. Με τον τρόπο αυτό νομίζω, ότι εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η δημιουργία του νέου, άφθαρτου και ικανού πολιτικού προσωπικού, που θα διαχειριστεί αποτελεσματικά τη νέα πραγματικότητα.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ 27/10/2012 16:45:19

   Πιστεύω εἰλικρινὰ πὼς πρόκειται ἁπλῶς γιὰ συνάρτηση πολιτικῆς βούλησης. Εἴμαστε μικρὸ χωριό, κι ὅποιος θέλει πραγματικὰ νὰ μάθει ποιοί μποροῦν νὰ κάνουν 5-6 πράγματα, νὰ ἀρθρώσουν ἕναν Χ πολιτικὸ λόγο καὶ νὰ χαρακτηρίζονται ἀπὸ κάποιον κρίσιμο βαθμὸ ἀνιδιοτέλειας, βρίσκει. Τώρα, ἂν τὸ «μὲ καθαρὰ ἀξιοκρατικὰ κριτήρια» σημαίνει ἕνα εἶδος OpenGov (ὁσοδήποτε καλό), τότε θὰ διαφωνήσω ἀγρίως. Γιὰ πολλοὺς λόγους (ὅπως ὅτι κάθε "ἀπρόσωπη" διαδικασία εἶναι καταδικασμένη νὰ ἔρχεται ἔξωθεν καὶ νὰ γίνεται ἀντιληπτὴ ὡς περίπου... κατοχικὴ στὴν Ἑλλάδα), ἀλλὰ κυρίως γιὰ τὸ γεγονὸς ὅτι οὔτε τὸ πολιτικὸ ταλέντο οὔτε ἡ ἀνιδιοτέλεια οὔτε ἡ ὀξυμμένη κρίση-διάκριση (π.χ. ἐπιλογῆς συνεργατῶν) εἶναι συνάρτηση πτυχίων ἢ κάτι παρόμοιο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.