#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/02/2011 07:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δημοκρατία: Ο αποτυχημένος ΘεόςΚάτι που λέγεται συχνά, στα πλαίσια της πολιτικής θεωρίας, είναι ότι οι λαοί έχουν τις κυβερνήσεις που θέλουν,  και που στην ουσία υπονοεί ότι τελικά έχουν τις κυβερνήσεις που τους αξίζουν. Αυτό το αξίωμα δεν έχει εφαρμογή μόνο στη δημοκρατία, όπου οι ηγεσίες βασίζονται στη συναίνεση του λαού, αλλά και σε άλλου είδους πολιτικά συστήματα.

Μια μοναρχία, ή και μια δικτατορία, επίσης στηρίζονται στη συναίνεση των πολιτών τους. Όταν αυτή η συναίνεση πάψει να υπάρχει, οι λαοί έχουν αρκετά όπλα στα χέρια τους για να ξεφορτωθούν τις ηγεσίες που δεν επιθυμούν. Πραξικοπήματα, εμφύλιοι πόλεμοι, μαζικές έξοδοι, διαδηλώσεις, αναρχία, κλπ είναι κάποια από αυτά τα όπλα. Στη δημοκρατία, όταν λείψει η συναίνεση, η διαδικασία μετάβασης είναι θεσμική, ειρηνική, και χωρίς αιματοχυσίες. Με απλά λόγια. Η κάλπη στοιχίζει πολύ λιγότερο από τη σφαίρα.
Αυτός είναι και ο λόγος που σπάνια οι επαναστάσεις οδηγούν σε μια καλύτερη κατάσταση. Αλλάζουν τα καθεστώτα αλλά δεν αλλάζουν τους ανθρώπους. Μια επανάσταση απλώς αντικαθιστά κάποιον ηγέτη, με κάποιον άλλο.

Η ιστορία είναι γεμάτη από τα πτώματα φιλελεύθερων δημοκρατιών, όπως της Γαλλίας του 1789, που προσπάθησε να αντιγράψει το αμερικανικό πείραμα αυτοδιοίκησης, χωρίς όμως να προσφέρει τα πνευματικά, πολιτισμικά, και νομικά θεμέλια που θα εξασφάλιζαν την επιτυχία της. Για τα επόμενα 60 χρόνια, η Γαλλία συνταράχθηκε από πραξικοπήματα, επαναστάσεις, και αντεπαναστάσεις. Η δεύτερη μεγάλη επανάσταση του 1848, που δημιούργησε τη Δεύτερη Γαλλική Δημοκρατία, αντιγράφτηκε μάλιστα, από πολλούς στην Ευρώπη.

Το 1848 ήταν η χρονιά των επαναστάσεων. Μόλις όμως κατακάθησε ο κουρνιαχτός, και διαλύθηκε ο καπνός του μπαρουτιού, οι επαναστάσεις διαλύθηκαν, και αυτό που προέκυψε ήταν για μια ακόμη φορά κάποιες ανελεύθερες κοινωνίες.
Μεταξύ του 1905 και του 1915, διάφοροι διανοούμενοι στόχευσαν στη δημοκρατικοποίηση της ανθρώπινης κοινωνίας, αρχής γενομένης με την αποτυχημένη επανάσταση στη τσαρική Ρωσία. Διάφορα δημοκρατικά κινήματα σάρωσαν τη Τουρκία, τη Κίνα, το Ιράν, το Μεξικό, και τη Πορτογαλία, χώρες που αποτελούσαν το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού της εποχής. Καμία τους δεν πέτυχε τον σκοπό της. Η σφαίρα δεν οδήγησε στη κάλπη. Οι διανοούμενοι, που έπαιζαν με τις ζωές των ανθρώπων, δεν μπόρεσαν ποτέ να καταλάβουν ότι η πολιτική κουλτούρα ξεφυτρώνει από μέσα. Είναι οργανικά εγγενής.

Ο ελευθεριστής οικονομολόγος Hans Herman Hoppe, αναφερόμενος στη δημοκρατία, την χαρακτηρίζει ως «αποτυχημένο Θεό». Ο λόγος είναι αφενός μεν ότι  οι δημοκρατικές επαναστάσεις συνήθως αποτυγχάνουν, και αφ ετέρου ότι όταν πετυχαίνουν, σπάνια καταλήγουν σε ατομικές ελευθερίες.

Μια από τις πιο αποτυχημένες χώρες στον πλανήτη είναι η Λιβερία, που το όνομά της σημαίνει ελευθερία. Το Σύνταγμα της  αποτελεί ακριβή σχεδόν αντιγραφή του αμερικανικού. Η πρωτεύουσα της Μονρόβια, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν ενός Αμερικανού προέδρου. Όμως ο πολιτισμός της, η πολιτική της κουλτούρα, δεν ήταν έτοιμοι για αυτοδιάθεση. Μήπως όμως ούτε οι αραβικές χώρες σήμερα δεν είναι έτοιμες για δημοκρατία; Μήπως θα επαναληφθούν οι αποτυχημένες απόπειρες του 1848 και του 1905;

Μόλις προχθές, ο συνταγματάρχης Καντάφι προειδοποίησε πως οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο θα καταλήξουν σε ποταμούς αίματος. Για πρώτη μάλλον φορά στη μίζερη ζωή του, είπε επιτέλους μια αλήθεια.

S.A.-Forbes

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 25/02/2011 08:55:10

  Τρικυμία εν κρανίω. Οτι νάναι. Κυριολεκτικά ότι νάναι.

  Μιλάει το Forbes για την κοινοβουλευτική, συνταγματική κλπ κλπ δημοκρατία, λες και μιλάει για δημοκρατία. Αμ όχι "αποτυχημένος θεός", μασκαρεμένος θεός είναι αυτός. Και έντυπα και "δεξαμενές σκέψης" σαν και το Forbes συνεχίζουν να συντηρούν το επίχρισμα του μασκαρέματος της ολιγαρχίας σε δημοκρατία.

  Ανακατεύουμε και γαλλική επανάσταση (του 1789) και ολίγη Λιβερία για να αποδείξουμε πως η δημοκρατία δεν λειτουργεί, πως χρειάζεται "επίπεδο πολιτών".

  Ισα ρε κ...φάλες εκεί στο Forbes! Ο Λαφαγιέτ δηλαδή, ο συντάκτης της διακήρυξης των δικαιωμάτων μπλα μπλα, με την εθνοφυλακή του και τα αμέτρητα θύματά του ήταν φιλελεύθερος δημοκράτης; Γι' αυτό και η διακήρυξη του αντικαθιστά την μοναρχική τυραννία με την τυραννία των "εκπροσώπων" του έθνους;

  Οσο για τη Λιβερία, την έφτιαξαν οι αμερικάνοι για να χουν κάπου να παρκάρουν τους απελεύθερους σκλάβους τους και ποτέ δεν σταμάτησαν να ανακατεύονται στα ζητήματά της. Τι δημοκρατία να κάνουν οι άνθρωποι; Ποιος να τους την μάθει; Οι αμερικάνοι; Οπως την μάθαν και σε άλλους λαούς όπου πήγαν; Σαν το Ιρακ και το Αφγανιστάν; Και ποια δημοκρατία; Των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων-βουλευτών που τους ελέγχει ο αρχηγός και τους εξαγοράζει η κάθε μεγαλο-εταιρία;

  Αλλο "δημοκρατία" και άλλο δημοκρατία.

  Ναι, θα αποτύχουν πολλές απόπειρες. Αλλά σαν είδος πάνω σε αυτό τον πλανήτη είναι η μόνη μας ελπίδα η δημοκρατία (των πατέρων μας, όχι αυτή η σχολική παράσταση). Διότι όσο δεν έχουμε δημοκρατία θα κατρακυλάμε στην βαρβαρότητα. Σαν και τώρα...

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Θραξ Αναρμόδιος 25/02/2011 12:11:41

   +1000
   Το άρθρο είναι "σλιαμ σλιουτς κοκκώνα Μαριγώ", που λένε και στην Κοζάνη.
   Άλλα αντ'άλλων.
   Καλύτερες πολιτικές αναλύσεις κάνει η Πετρούλα από ό,τι τα αμερικάνικα θινκ-τανκ.

 2. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 25/02/2011 09:12:42

  "Μιλάει το Forbes" !

 3. Κάποιος avatar
  Κάποιος 25/02/2011 09:22:26

  "Μια μοναρχία, ή και μια δικτατορία, επίσης στηρίζονται στη συναίνεση των πολιτών τους..."

  χαχαχαχαχαχαχα!

  Αυτή η φράση είναι όλα τα λεφτά.
  Δεν χρειάζεται να διαβάσεις παρακάτω.Απ'εδώ μόνο καταλαβαίνει κάποιος το επίπεδο πολιτικής σκέψης του αρθρογράφου του Forbes.

  • τσώφλι πασατέμπου avatar
   τσώφλι πασατέμπου @ Κάποιος 25/02/2011 09:51:59

   Γιά καλοσκέψου το !

 4. Samarikia avatar
  Samarikia 25/02/2011 09:34:58

  Στην δική μας περίπτωση....έπρεπε να βάλετε στην φωτογραφία το παιντί της Ελλάδας....And paidi created monarchy.....

 5. Κάποιος avatar
  Κάποιος 25/02/2011 10:35:36

  Βεβαίως.
  Ο Μεταξάς και ο Παπαδόπουλος στηρίχθηκαν στην συναίνεση των Ελλήνων πολιτών για να εγκαθιδρύσουν τα καθεστώτα τους.

  Ο δε πρώτος δυό φορές επιχείρησε δημοκρατικά να αναλάβει την εξουσία και ο ελληνικός λαός τον "μαύρισε" στις εκλογές.
  Γι'αυτό του έδωσε μια μικρή βοήθεια μετά ο βασιλιάς...

 6. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 25/02/2011 10:45:50

  Για αυτό πολλές φορές προτιμώ τους Αμερικανούς. Βρίσκουν τον πιο εύστοχο τρόπο να εκφράσουν ιδέες που ένας Γάλλος, παραδείγματος χάριν, διανοούμενος θα χρειαζόταν μερικές δεκάδες σελίδες περιφράσεων για να τις αγγίξει. Έχω βέβαια κάποιες ενστάσεις για τα κινήματα του 1848, αλλά οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι αριστεροί είναι ακόμη πιο νυχτωμένοι ως προς την ερμηνεία τους.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Professor Moriarty 25/02/2011 12:19:51

   Ποιος αντέγραψε ποιον, αγαπητέ κ. καθηγητά...
   Οι Γάλλοι αντέγραψαν τους Αμερικάνους ή το αντίθετο;
   Πού υπεγράφη η συνθήκη ανεξαρτητοποίησης των 13 Αποικιών από την Αγγλία; Στο Hotel d'Angleterre, την πρεσβεία τής Αγγλίας στο Παρίσι!
   Η περίφημη Συνθήκη των Παρισίων.
   Οι ζυμώσεις είχαν αρχίσει στη Γαλλία πολύ πριν από ό,τι στην Αμερική και οι Ιδρυτές Πατέρες είχαν εμπνευστεί από τους Γάλλους.
   Στη Γαλλία, όμως, έπρεπε να ανατραπεί το Ancien Regime, ενώ οι Αμερικανοί δεν είχαν να ανατρέψουν τίποτα. Γι'αυτό και η Αμερικανική Επανάσταση προηγήθηκε 10-15 χρόνια τής Γαλλικής.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Στέργιος 25/02/2011 13:23:45

    Σε διαψεύδει ο Βολτέρος. Από πολιτική και κοινωνική αντίληψη και οι Άγγλοι ακόμη ήταν ήδη πιο προχωρημένοι από τους Γάλλους. Μιλάμε για ιδέες και θεσμούς. Το πού υπογράφηκε η συνθήκη τι σχέση έχει; Και η συνθήκη ανεξαρτησίας της Κύπρου υπογράφηκε στην Ζυρίχη. Ε και;

    • Στέργιος avatar
     Στέργιος @ Professor Moriarty 25/02/2011 14:21:48

     Α ναι, ξέχασα...
     Είστε ο σερ τού antinews, ο αγγλόφιλος προφέσσωρ...
     Υποστηρίζετε ότι η Αγγλία είναι "δημοκρατία", παρά το ότι η αγγλική κοινωνία ακόμη κυλιέται στον βούρκο τής μεσαιωνικής προ του Διαφωτισμού Ευρώπης, με αδυναμία των κοινών θνητών να αποκτήσουν γη και με τον τελικό λόγο για τα πράγματα τής χώρας να τον έχουν οι λόρδοι και οι κόμηδες.
     Δεν πειράζει. Διαστροφές υπάρχουν πολλές, και για όλα τα γούστα. Εδώ η Παπαρήγα νοσταλγεί την ΕΣΣΔ τού Στάλιν.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Στέργιος 25/02/2011 16:05:08

      Τέλος πάντων, άλλοι προτιμούν τα αράπικα φυστίκια διότι η Ευρώπη δεν τους καλύπτει την όρεξη...

     • Στέργιος avatar
      Στέργιος @ Professor Moriarty 25/02/2011 17:09:14

      Πιο αντι-ευρωπαϊκή χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει.
      Τα σέβη μου στην Α.Μ. Λίλιμπεθ.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Στέργιος 25/02/2011 19:04:50

      Να πας εκεί στην αραπιά που σούχουνε μιλήσει
      για έναν μεγάλον αραπά τα μάγια να σου λύσει.

      χα-χααα-χα!

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Στέργιος 25/02/2011 16:21:06

    Τι σχέση έχει η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που συνέταξαν οι αμερικανοί έποικοι στηριζόμενοι στα διδάγματα του Διαφωτισμού και Ουμανισμού, με τις θέσεις του αμερικάνικου περιοδικού Forbes που αντιπροσωπεύει τον διεθνοποιημένο νεοφιλεύθερο καπιταλισμό ;

    Οση σχέση έχει και ο "τοιαύτος" τρίπους με τα "τοιούτα" γεώμηλα!

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Στέργιος 25/02/2011 16:47:38

    Αν “κάποιος” έχει τραυματικές εμπειρίες από το δηκτικό μου χιούμορ (και δεικτικό του δικού του θεάτρου του παραλόγου) σε παρελθούσα συζήτηση, καλύτερα να απευθυνθεί για βοήθεια σε κάποιον άλλο ειδικευμένο σε τέτοιες ψυχολογικές καταστάσεις. Εγώ με ανθρώπους που θέλουν να βρουν στην Ιλιάδα, ή οπουδήποτε αλλού, πράγματα που δεν υπάρχουν συνηθίζω να μην συζητώ σοβαρά και να κάνω από ένα σημείο και μετά χοντρή πλάκα. Όταν βρεις τον τρίποδα που έψαχνες έλα να με βρεις. Ή να πεις καθαρά το “mea maxima culpa ” και να τελειώνει.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Professor Moriarty 25/02/2011 17:01:48

     Μόνο εσύ έχεις δικαίωμα στο δηκτικό χιούμορ ;

     Aν ωστόσο αυτό στέκεται εμπόδιο στο να απαντήσεις στην ερώτηση μου, αποσύρω την τελευταία φράση του σχολίου μου.
     Πες ότι δεν την έγραψα.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Κάποιος 25/02/2011 17:18:16

      Πρώτον, δεν διέκρινα κανένα αυθεντικό χιούμορ, παρά μόνο ν-οστή επανάληψη δικών μου “δηκτικών” αντωνυμιών. Δεύτερον, δεν άκουσα το mea culpa. Τρίτον, είναι η ώρα που πάω για τρέξιμο. (Τέταρτον, υποψιάζομαι ότι θα γίνεις ο καλύτερός μου φοιτητής, αν δεν είσαι ήδη στα κρυφά, χα-χαα!)

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Professor Moriarty 25/02/2011 18:07:59

      Πρόσεξε να μην σκοντάψεις σε κανένα "τοιαύτο" γεώμηλο την ώρα που τρέχεις!

      Ηξερα το απορία ψάλτου βηξ αλλά σήμερα έμαθα και το απορία προφέσορος δρόμος.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 25/02/2011 19:02:29

      Παντοπόρος· ἄπορος ἐπ᾽ οὐδὲν ἔρχεται ο Professor.

      όσο για σένα θα έγραφα μόνο το “παντοπόρος ἄπορος” σκέτο, αλλά φοβάμαι ότι θα σου είναι και πολύ, διότι μάλλον ανήκεις στο "κουφονόων φῦλον ὀρνίθων". Αν έκανες λίγη υπομονή θα άκουγες την άποψη του προφέσσορος, τώρα κάτσε τιμωρία έξω από την αίθουσα.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Professor Moriarty 25/02/2011 19:28:06

      Το ξέρω ότι "επ'ουδέν σύ έρχει".
      Μάλλον δεν καταλαβαίνεις τι αντιγράφεις από τον Σοφοκλή, αν το έγραψες αυτό ως αυτοέπαινο.

      Απάντηση απ'ότι φαίνεται δεν θα πάρω στο ερώτημα που σου απεύθυνα.
      Δεν θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 25/02/2011 21:12:22

      'Ω μοι, αναιδείην επιειμένε... Εσύ είσαι πιο άσχετος-η απ όσο είχα υποθέσει. Τι κάθομαι και σπαταλώ το χιούμορ μου. Απορρίπτεσαι. Περαστικά, αν και μάλλον ανίατος-η είσαι.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Professor Moriarty 26/02/2011 08:36:22

      Τι είδους χιούμορ είναι αυτό, να πετάς αρχαιοελληνικά μαργαριτάρια, πραγματικά μόνο εσύ το καταλαβαίνεις.
      Εκτος κι αν προσπαθείς να συζητήσεις σοβαρά αλλά το χάνεις στην πορεία και σου βγαίνει τελικά σε κωμωδία.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 26/02/2011 10:50:18

      Έχεις χοντρό πρόβλημα με τα ελληνικά! Επιμένεις ακόμη να κάνεις σκηνές. Καλύτερα να πας να διαβάσεις αντί να χάνεις τον καιρό σου εδώ να με διασκεδάζεις ανεπαρκή φιλόλογε του γυμνασίου.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Professor Moriarty 26/02/2011 10:54:06

      Καλύτερα φιλόλογος του γυμνασίου, παρά φιλόλογος εκ του προχείρου.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 26/02/2011 11:07:30

      Έχω πρόχειρες παγίδες για κάποιους/ες σαν και σένα. Εκεί που την πάτησες είναι το ότι εσύ δεν ξέρεις σε ποιόν απευθύνεσαι, ενώ εγώ σε τσεκάρησα από την καλή την ανάποδη.

 7. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 25/02/2011 12:23:38

  ''Ο ελευθεριστής οικονομολόγος Hans Herman Hoppe, αναφερόμενος στη δημοκρατία, την χαρακτηρίζει ως «αποτυχημένο Θεό»''
  ΠΟΛΙΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΘΕΟ ΜΟΝΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΘΕΟ ΔΙΑΠΛΑΘΟΥΝ.
  ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΕΝΑΝ "ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ" ΘΕΟ, ΑΡΚΕΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΘΕΟΙ !
  ΑΠΛΟ ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ (ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΑΣΤΟ ΕΞ ΗΜΩΝ...)

 8. EtsiMareSei avatar
  EtsiMareSei 25/02/2011 12:30:35

  Διθυραμβικές οι κριτικές για την ανήμπορη δημοκρατία που αδυνατεί να βρεί τον δρόμο της.
  Τι σου είναι αυτοί οι λαοί πάντως..κάθε τόσο αλλάζουν την γνώμη τους σχετικά με την συναίνεση που δείχνουν στο κυβερνών σύστημα ,πολύ απρόβλεπτοι ρε παιδί μου!!
  Και πολυμήχανοι,ναι,κυρίως αυτό!
  Σκαρφίστηκαν πραξικοπήματα, εμφύλιους πολέμους, μαζικές εξοδους, διαδηλώσεις,ενώ έπασχαν και απο ανίατα αναρχικά σύνδρομα. Εσχάτως δε για καθαρά οικονομικούς λόγους ή απλά "αισθητικούς"σκαρφίστηκαν μέχρι και ..την δημοκρατία!
  Κάτι σαν μόδα δηλαδή που επιτέλους έφτασε η εποχή της..
  Και το παράξενο εδώ,είναι οτι το πρόβλημα της συναίνεσης γιγαντώθηκε τώρα..
  Πλέον κάθε 4 χρόνια αλλάζουν γνώμη,ε αν είναι δυνατόν!
  Για να σοβαρευτούμε τώρα,όπως καλά λέει και ο "proffesor" πιο πάνω,υπάρχουν πιο εύστοχοι τρόποι να αλλάξεις την συναίνεση του λαού και να τον γλυτώσεις και τον ίδιο απο τα φοβερά διλήμματα που τον απασχολούν..και γι'αυτο πολλές φορές προτιμώ κ'εγώ τους αμερικανούς.
  Ειδικά κάποια περασμένη δεκαετία μας η τιμή της αλλαγής της συναίνεσης στην πέρα του ατλαντικού μεριά είχε το κόστος μιας και μοναδικής σφαίρας..

 9. αποκατάσταση avatar
  αποκατάσταση 26/02/2011 00:09:34

  Έμμεση δημοκρατία σε αδιέξοδο; καιρός για πιο άμεση δημοκρατία; θα βρεθεί πρωτοπόρος; μετά την Αθήνα του χρυσού αιώνα τι;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.