#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/03/2011 11:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν υπάρχει σωτηρία, μόνο η αναμονή του τέλουςΜετά την τραγική εικόνα που παρουσίασε για μια ακόμα φορά η ελληνική διπλωματία στην τελευταία σύνοδο κορυφής, παρατηρούμε μια μετάλλαξη της κυβερνητικής προπαγάνδας, μια απέλπιδα προσπάθεια να αναχαιτιστεί η βαρύνουσα πραγματικότητα των αριθμών και να περάσει ένα μήνυμα ‘’θα σας στύψουμε κι άλλο, γιατί τώρα πετύχαμε ευνοϊκότερους όρους και θα βγούμε στις αγορές’’.  Μοχλός της νέας μετάλλαξης, με κύριο εκφραστή τη γνωστή φυλλάδα του Φαλήρου, είναι γενικώς μια κάποια ‘’ανάπτυξη΄΄ και ειδικώς μια αγωνία να επιστρέψει το Α.Ε.Π. σε θετικό πρόσημο.  Με λίγα λόγια, οι φωστήρες που μας πήραν στο λαιμό τους και μας οδήγησαν στη φτώχεια, όχι μόνο δεν παραδέχονται τα εγκληματικά τους λάθη, αλλά επιπλέον πιστεύουν ότι μια αύξηση του Α.Ε.Π., θα έλυνε ως δια μαγείας το πρόβλημα του χρέους.

 

Οι υποψιασμένοι αναγνώστες των ‘’Αντινέων’’, θα πρέπει να γνωρίζουν τη σχέση του Α.Ε.Π. με την πραγματική οικονομία και πώς αυτό χρησιμοποιήθηκε διαδοχικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για να κρύψει το διογκούμενο χρέος κάτω από το χαλί.

 

Ε, λοιπόν, το Α.Ε.Π. δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική οικονομία.  Είναι ένας απλός δείκτης, ο οποίος μας επιτρέπει να μετράμε και κυρίως να συγκρίνουμε οικονομικά μεγέθη.  Λέμε λοιπόν ότι το χρέος μας είναι 150% του Α.Ε.Π., πράγμα που σημαίνει ότι αν το Α.Ε.Π. αυξηθεί, τότε το χρέος θα γίνει π.χ. 130%, άρα θα έχει μειωθεί λογιστικά, (αλλά θα έχει αυξηθεί σε πραγματικούς αριθμούς). Τρίχες.

 

Αυτό που καθορίζει την πραγματική οικονομία (επαναλαμβάνουμε: Την πραγματική οικονομία) είναι ο δείκτης Χρέους – Εσόδων.  Με απλά λόγια, η δύναμη της ελληνικής οικονομίας και κάθε οικονομίας είναι τα έσοδα που μπορεί να μαζεύει κάθε χρόνο.  Η δυνητική δύναμη της ελληνικής οικονομίας είναι περίπου 60δις ευρώ.  Όσο λοιπόν και αν μειωθεί ή αυξηθεί το Α.Ε.Π., η δύναμή μας θα παραμείνει κοντά στα 60 δις, όσα δηλαδή μπορούμε να μαζεύουμε από φόρους και άλλα έσοδα.  Με αυτά τα 60 δις θα πρέπει να είμαστε σε θέση να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις, να ενισχύουμε υγεία και παιδεία και να αποπληρώνουμε το χρέος.  Ακόμα λοιπόν και αν το Α.Ε.Π. τρέξει με +10%, πάλι εμείς με 60δις πρέπει να κάνουμε όλη τη δουλειά.

 

Στις τράπεζες όλου του δυτικού κόσμου υπάρχει ένας βασικός κανόνας χρηματοδοτήσεων.  Αυτός λέει εν ολίγοις ότι μια επιχείρηση μπορεί να δανειστεί τόσα, όσα τα ετήσια έσοδά της (κύκλος εργασιών, ελληνιστί τζίρος).  Ένας δεύτερος βασικός κανόνας λέει ότι η ίδια επιχείρηση δεν μπορεί να διαθέτει παραπάνω από το 30% των εσόδων, για την αποπληρωμή των χρεών της.  Κάθε παράβαση των παραπάνω κανόνων θέτει την όποια επιχείρηση υπό καθεστώς αυστηρής επιτήρησης.

 

Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας οι κανόνες μεταφράζονται ως εξής:

 

Για να κριθεί βιώσιμη η οικονομία ο συνολικός δανεισμός (χρέος) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 60 δις. Σήμερα το χρέος είναι 348 δις και ανεβαίνει.
Για να κριθεί ομαλή η εξυπηρέτηση του χρέους, οι ετήσιες δόσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 18 δις.  Τα νούμερα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια, με επιμήκυνση ή χωρίς, ξεπερνούν το νούμερο αυτό επί 3 ή 4 σε ετήσια βάση.

 

Αντιλαμβάνεστε ότι για τους δανειστές της ελληνικής οικονομίας, που κάτι τέτοια τα διδάσκουν στους νεοπροσλαμβανόμενους στα πολυτελή μαγαζιά τους, όχι μόνο δεν υπάρχει οδός επιστροφής, παρά μόνο η αναμονή της εξαγγελίας του μοιραίου.

 

Αφού λοιπόν είναι αδύνατον να επιχειρηματολογήσει η κυβέρνηση ως προς τα πραγματικά νούμερα, έχει επιστρατεύσει για εσωτερική κατανάλωση τη μέθοδο του Α.Ε.Π., που με τόση μαεστρία εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή, σπρώχνοντας τη χώρα στο γκρεμό της χρεοκοπίας. Επισημαίνουμε εδώ ότι το Α.Ε.Π. και η αυξητική του –με κάθε κόστος- πορεία, αποτελεί το sine qua non του νεοφιλελευθερισμού, με πατριάρχη της στη χώρα μας τον κ. Μάνο.

 

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Υπουργό Οικονομίας πόσα είναι ακριβώς τα έσοδα του κράτους και πόσο είναι το χρέος και να του δώσουμε μια συμβουλή:

 

Να πει την αλήθεια στους Έλληνες Πολίτες, να σταματήσει να αερολογεί περί ανάπτυξης και επιστροφής στις αγορές και να προσπαθήσει, όσο είναι ακόμα καιρός, να αποτρέψει την εκποίηση της περιουσίας της πατρίδας μας.

 

Κακοφωνίξ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 23/03/2011 11:31:11

  right to the point Kακοφωνίξ!
  Και αναρωτιόμουν μέρες τώρα που χάθηκες!

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Κώστας Ροδινός 24/03/2011 09:40:51

   Ήμουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας σε πρώην υπανάπτυκτες χώρες, αντιμετωπίζοντας εκνευριστικά αργές συνδέσεις και πολύ καχυποψία...

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 23/03/2011 11:43:42

  Κακοφωνίξ, μήπως ακριβώς η εκποίηση του εθνικού μας πλούτου, ώστε μετά να μην έχουμε τίποτε, είναι η αποστολή που εντέλλεται από τους ξένους πάτρωνές της να φέρει σε πέρας η ληστοσυμμορία του ΓΑΠ;

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Αυριανιστής 23/03/2011 11:59:57

   Είναι ακριβώς η ίδια πρακτική που ακολουθούσαν οι τράπεζες την εποχή της φούσκας, όταν έδιναν αβέρτα δάνεια ακόμα και σε άτομα που δεν θα μπορούσαν να τα αποπληρώσουν, προσβλέποντας μελλοντικά σε αντίστοιχες κατασχέσεις.
   Δάνειζαν δηλαδή τυπωμένα χαρτάκια για να πάρουν μετά πραγματική περιουσία.

   "Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η «επίθεση» κατασχέσεων ακινήτων που έχουν εξαπολύσει τράπεζες σε βάρος υπερχρεωμένων δανειοληπτών...Οπως ανέφερε στον «Α» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Μπάμπης Περβανάς, έχει φτάσει στα γραφεία τους σειρά καταγγελιών από υπερχρεωμένους δανειολήπτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατάσχεση του ακινήτου τους από τράπεζες, τρεις από τις οποίες έχουν γίνει και εγγράφως. Πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η κατάσχεση των ακινήτων γίνεται για μικροποσά, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 6.000 - 18.000 ευρώ, ενώ η διαδικασία εκτέλεσης του πλειστηριασμού έχει οριστεί για τις αρχές του επόμενου χρόνου...Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι παρακρατήσεις μισθών και συντάξεων υπερχρεωμένων δανειοληπτών από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα οποία οι οφειλέτες έχουν λογαριασμό".

  • korax67 avatar
   korax67 @ Αυριανιστής 23/03/2011 12:00:09

   μην ξεχνάς και τον προηγούμενο . . . . και αυτός μέσα στο κόλπο ήταν, τόση προεργασία έκανε . . . . .

   • ΝΙΚΟΣ Λ. avatar
    ΝΙΚΟΣ Λ. @ korax67 23/03/2011 18:59:46

    Ακριβώς και όλοι οι προηγούμενοι .

 3. zio avatar
  zio 23/03/2011 11:59:39

  Δεν καταλαβαίνω την λογική τέτοιων άρθρων, ειλικρινά. Την απαισιοδοξία του Στούπα στα οικονομικά την καταλαβαίνω, τη δουλειά του κάνει.

  Υπάρχει κάποιο κέρδος για τον πολίτη το να αναδείξουμε το πόσο σφιχτή θα είναι η θηλιά στον λαιμό του, πόσο θα πονάει, πως θα πεθάνει και τι σπασμούς θα κάνει το σώμα του όταν θα ξεψυχάει?

  Το που πάμε, το ξέρουμε, το φανταζόμαστε. Το τι κάνουμε για να το αποτρέψουμε αυτό, όσο αφορά την αντιπολίτευση, δεν το βλέπουμε, μόνο το φανταζόμαστε. Ειδικά μετά την (ακόμα μία) αποτυχημένη επικοινωνιακή ημέρα της ΝΔ και εντός Βουλής και εκτός, όπου υψηλόβαθμα στελέχη αποδείχθηκαν για ακόμα μια φορά κατώτερα των περιστάσεων.

  Είναι ξεκάθαρο πλέον το ότι το μόνο που θέλει να πετύχει η ΝΔ είναι να μην σκάσει στα δικά της χέρια η βόμβα. Δεν θα έχει κάνει όμως πολλά για να το αποτρέψει και παράλληλα θα έχει ανάψει και αυτή ένα μέρος του φιτιλιού, μικρό ή μεγάλο.

  Δεν απευθύνομαι στον συντάκτη, αλλά στο "μοντέλο" της απαισιοδοξίας το οποίο δεν προσφέρει το οτιδήποτε, αντίθετα παγώνει περισσότερο τον κόσμο και τον καθίζει πιο βαθιά στον καναπέ του, απογοητευμένο.

  Αν η αντιπολίτευση, με το ίδιο πάθος που η κυβέρνηση ψεύδεται, ξεπουλάει και μαραζώνει τον Έλληνα, μας φώναζε την αλήθεια (της σωτηρίας, όχι της κατάληξης), προστάτευε και έδινε ελπίδα στον Έλληνα, τότε τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά.

  Εθελοτυφλούμε ότι στοχοποιείται η συγκεκριμένη κυβέρνηση για όλα τα δεινά, χωρίς να αναγνωρίζεται η ευθύνη όλου του σάπιου πολιτικού συστήματος και η όποια συμμετοχή στα δεινά ακόμα και της προηγούμενης κυβέρνησης.

  Αυτό μπορεί να μην βολεύει έναν αντιπολιτευτικό πολιτικό λόγο, αλλά ο κόσμος δεν είναι βλάκας. Φοβισμένος είναι, ξενερωμένος, απογοητευμένος.

  Η ΝΔ θα πρέπει να οδηγήσει τις εξελίξεις, να μπεί μπροστά στα γεγονότα και όχι απλά να κάθεται και να σχολιάζει τις καθεστωτικές πράξεις, κρατώντας απλά τα πρακτικά.

  Γιατί μπορεί να μην καταδικαστεί για δολοφονία εκ προμελέτης, αλλά σίγουρα μπορεί να παραπεμφθεί για υπόθαλψη εγκληματία.

  υγ. αν το 3% του κάθε Τσίπρα έχει φτιάξει 5 οργανώσεις ανά τη χώρα που κάνουν όσα κάνουν, αν μπορεί το κάθε fimotro να κατεβάσει 5-10.000 στο δρόμο, η αντιπολίτευση με τόσο κόσμο ΤΙ ΚΑΝΕΙ? μνημόσυνο στον μακαρίτη?

  • kimon avatar
   kimon @ zio 23/03/2011 23:11:02

   Επιγραμματικά και μόνο...είσαι σωστός δεν χρειάζεσαι ανάλυση!!!

  • azof1234 avatar
   azof1234 @ zio 23/03/2011 23:14:00

   Επιγραμματικά και μόνο ...είσαι σωστός,πολύ σωστός στις απόψεις σου δεν χρειάζεται ανάλυση!!!

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ zio 24/03/2011 09:48:35

   Δεν είναι θέμα απαισιοδοξίας ή ηττοπάθειας. Σε μια δημοκρατία οι πολίτες απαιτούν τουλάχιστον την αλήθεια.

   Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρχίζει να θυμίζει τον Μπατίστα, που γιόρταζε την πρωτοχρονιά στο προεδρικό μέγαρο, ενώ οι αντάρτες έμπαιναν ήδη στην πρωτεύουσα.

 4. farmakotriftis avatar
  farmakotriftis 23/03/2011 12:15:55

  μια χαρα ειναι το αρθρο,με δυο ενστασεις ομως...μια επιχειρηση δεν μπορει να δανειστει το τζιρο της.Ο δανεισμος ειναι συναρτηση των κερδων που παραγει καθε χρονο και του αντικειμεινου που δραστηριοποιειται......οσον αφορα το Α.Ε.Π καθε αυξηση του συνεπαγεται και μεγαλυτερες εισπραξεις απο φορους,φπα κ.λ.π

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ farmakotriftis 24/03/2011 09:45:05

   Συμφωνώ σε γενικό επίπεδο, άλλωστε υπάρχει μια δόση υπερβολής επίτηδες για να αναδειχθεί το μείζον θέμα. Αλλά ακόμα και έτσι, άντε να φθάσουν τα έσοδα στα 70 δις λόγω αύξησης του ΑΕΠ (παραπάνω αποκλείεται). Φθάνουν;

   Το δε συνολικό χρέος, ανάλογα με το επιτόκιο και τη διάρκεια θα μπορούσε να προσεγγίσει ακόμα και τα 150 δις (ακραία περίπτωση). Πάλι όμως ισχύει ο κανόνας του 30% των εσόδων. Οπότε...

 5. saltcity avatar
  saltcity 23/03/2011 12:16:30

  Από το site που λες αντιγράφω τον φίλο sala :

  Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.

  Will Durant, 1885-1981, Αμερικανός ιστορικός & φιλόσοφος.

  -Ίσως η αντιστροφή στο παραπάνω να είναι η λύση... λέω εγώ...

 6. Κάποιος avatar
  Κάποιος 23/03/2011 12:24:35

  Σωτηρία υπάρχει αρκεί να θέλουμε να σωθούμε ομαδικά ως χώρα.

  Το πρόβλημα είναι ότι προς το παρόν κάποιοι τρέχουν να σωθούν ατομικά,βγάζοντας σε τράπεζες του εξωτερικού όσα χρήματα έχουν καβαντζώσει από τα χρόνια των παχιών αγελάδων κι όσοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, είτε τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να βγάλουν ένα μεροκάματο και να έχουν ένα πιάτο φαί κι ένα κεραμίδι κάτω από το κεφάλι τους, είτε νομίζουν ότι θα έρθει ο μεσσίας στις εκλογές για να τους σώσει.
  Το σίγουρο είναι πως το τέλος της Ελλάδας δεν θα είναι το τέλος για όλους, όπως άλλωστε είχε συμβεί και και άλλες φορές στο παρελθόν.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Κάποιος 23/03/2011 12:59:58

   Αν κάποιος "είχε καβαντζώσει" ένα (μάλλον) μικροποσό, της τάξης των 30 ή 40 χιλιάδων ευρώ, θα είναι συνένοχος αν το βγάλει έξω μπας και καταφέρει να σώσει ο,τιδήποτε αν σώζεται;

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Αυριανιστής 23/03/2011 13:20:00

    Δεν μίλησα για συνενοχή.
    Μίλησα για νοοτροπία.Καλώς ή κακώς αυτήν την στιγμή η πλειοψηφία του κόσμου τρέχει να σωθεί ατομικά, διασφαλίζοντας τις όποιες καβάτζες έχει μαζέψει, θεωρώντας δεδομένη την καταστροφή ή αδιαφορώντας για το μέλλον του τόπου γενικότερα.
    Αν είχα άδικο θα έπρεπε αυτήν την στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να είναι έξω από την Βουλή και να απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης και την έξοδο από το μνημόνιο τώρα.

    Αντ' αυτού διαβάζουμε κάτι ειδήσεις όπως αυτή:
    "Η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό είναι ένα πολύ σπουδαίο ζήτημα. Είναι γνωστή σε όλους η ρήση «όλοι τα φάγαμε». Εγώ δεν ξέρω αν είναι σωστό ή όχι. Μπορώ όμως να σας πω με πολύ μεγάλη πικρία ότι «όλοι μαζί τα φύγαμε». Ως πολίτης αυτής της χώρας με διακατέχει πολύ μεγάλη θλίψη όταν βλέπω το είδος, το φάσμα, τον αριθμό, το πλήθος των ανθρώπων που έσπευσαν να πάρουν τα λεφτά τους και να τα πάνε στο εξωτερικό. Από πάμπλουτους μέχρι καλόγριες..."

    Είμαι σίγουρος δε ότι πολλοί δε εξ αυτών σε προσωπικές ή δημόσιες συζητήσεις θα διαρρυγνύουν τα ιμάτια τους για την έλλειψη εθνικού οράματος, για κρατικό ξεπουλημα και άλλα ωραία εθνικοπατριωτικά για ξεκάρφωμα και απενεχοποίηση.

    • giannis avatar
     giannis @ Κάποιος 23/03/2011 13:42:54

     Κατα τη γνώμη σου δηλαδή έπρεπε να αφήσουμε τις καταθέσεις μας στην Ελλάδα, ώστε να έχουν οι τράπεζες διαθέσιμα να δώσουν άλλα 500 εκατομμύρια στο ALTER;
     Και όπου ALTER βάλε οποιοδήποτε ΜΜΕ, ΔΕΚΟ, ΛΑΝΑΡΑ και ότι άλλο θέλεις.
     Ίσως αν δεν είχαν δώσει δάνεια στον οποιονδήποτε, έλληνα ή ξένο, τότε και οι καταθέτες να μην έστελναν τα λεφτά τους έξω.

    • http://neotera.wordpress.com avatar
     http://neotera.wordpress.com @ Κάποιος 23/03/2011 14:08:22

     OTAN ALLAXOUN NOOTROPIA OI TRAPEZITES KAI GINOUN YPOLOGOI STHN KOINWNIA KAI STO KRATOS TOTE THA ALLAXEI KAI TO KOINO TOYS. MONO ME KATASXESI PROSWPIKWN PERIOYSIWN PAME PROS TA KEI.

    • GEODETIS avatar
     GEODETIS @ Κάποιος 23/03/2011 19:02:37

     εγώ δεν βλέπω να παράγεται λύση με το να είναι ο Ελληνικός λαός έξω απο την βουλή ή εναλλακτικά έξω απο την βίλα, του όποιου επαγγελματία (κλεφτοσυμμορίτη) πολιτικού (συνταξιούχου ή εν δυνάμει συνταξιούχου), να τους βρίζει και να τους μουντζώνει ... όχι ότι δεν τους αξίζει τέτοια αντιμετώπιση βέβαια ... εκτός και αν έχει αποφασίσει μαζικά και αυθόρμητα ο Ελληνικός λαός τελικά, να αποδώσει άμεση δικαιοσύνη (βλέπε λαικά δικαστήρια και άλλα τέτοια με σχοινιά και δέντρα κτλ) που ως γνωστόν όταν λαμβάνουν χώρα τέτοιες εκτροπές, οδηγούν σε σοβαρή ¨αταξία¨ τα αποτελέσματα είναι τραγικά και αιματηρά και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι τέτοιες αντιδράσεις είναι ¨αυθόρμητες¨ όπως ανέφερα παραπάνω ή ύποπτα υποκινούμενες ... καταλαβαίνετε βέβαια ότι ο λαός ως όχλος είναι επικίνδυνα ανεξέλεγκτος και σε τέτοιες περιπτώσεις είναι που βλέπουν οι μαινόμενοι τα ελικόπτερα πάνω απο κτήρια ... αυτά είναι γνωστά σε όλους.
     Ωστόσο θα έβλεπα σαν λύση την καθημερινή παρουσία μας έξω απο τον Άρειο Πάγο με την εξής απαίτηση : την άμεση αυτοκάθαρση της δικαστικής εξουσίας απο τα εκατοντάδες παράσιτα που υποδύοντε τους ακέραιους δικαστές, την ανάδειξη των άξιων και σοβαρών στα ανώτερα επίπεδα του σώματος τους, οι οποίοι θα αναλάβουν με προτροπή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (αυτοί γνωρίζουν το πως) να διαλύσει την Βουλή και των κομματικών μηχανισμών, να απαγορευτεί η έξοδο απο την χώρα στο σύνολο των πολιτικών προσώπων. Να αναλάβει ολιγομελής ομάδα το υπουργικό συμβούλιο (έκαστος σε ένα υπουργείο) μετά απο επιλογή των προσώπων, απο τον Προέδρου της Δημοκρατίας και την σύμφωνη γνώμη της δικαστικής εξουσίας, να οριστούν και να ορκιστούν υπουργοί με ¨ανακριτικά καθήκοντα¨ ώστε να έχουν την δυνατότητα να συλλαμβάνουν άμεσα (με την όποια ένδειξη) το όποιο (κομματόσκυλο – κοπρόσκυλο) γενικό γραμματέα ή άλλο κατώτερο λειτουργό που θα παρεμποδίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Μέσα σε τρεις μήνες σε Εθνοσυνέλευση θα ερωτηθεί ο Έλληνας για ένα Σύνταγμα που θα υπηρετεί τον ίδιο και δεν θα προστατεύει τον κάθε καλοπληρωμένο αλητάκο που έχει κάτσει στον σβέρκο του. Στην πάροδο αυτών των τριών μηνών θα έχει ελεγχθεί, όλη η προηγούμενη βρόμα πολιτικών και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Αυτά βέβαια τα επαιτούμε απο την δικαστική εξουσία διότι διαφορετικά έχει κρεμάλα για αυτούς που κάθονται μακάρια και παρακολουθούν εδώ και δεκαετίες την ληστεία της χιλιετίας.
     Θα μου πείτε ότι αυτά είναι επιστημονική φαντασία ... ίσως ... είναι ωστόσο η γνώμη μου ... και μην μου πείτε ότι σήμερα οι γνώμες είναι σαν τους κώλους, όλοι έχουν έναν ... διότι δεν είχα καμία πρόθεση να απελευθερώσω εγκεφαλικές κλανιές ... αυτά ...

    • JOHN avatar
     JOHN @ Κάποιος 23/03/2011 23:26:00

     Οταν καποτε ελθει το μοιραιο αυτοι που θα την κοπανησουν πρωτοι θα ειναι οι πολιτικοι τους οποιους εμεις ψηφισαμε να μας κυβερνησουν.Θ ακολουθησουν μεγαλοεκδοτες μεγαλοεργολαβοι και υψηλα ισταμενα κοματοσκυλα.Τα καλογριες και καλογεροι ειναι για να ριχνουν σταχτη στα ματια των αφελων.

  • Μisha avatar
   Μisha @ Κάποιος 23/03/2011 14:46:27

   Κάποιε,

   Γιατί η σωτηρία της χώρας πρέπει να ταυτίζεται με τη σωτηρία των τραπεζών; Να σώσουμε την Αγροτική , το ΤΤ , ίσως και την Εθνική , μπορώ να το αντιληφθώ! Να νοιαζόμαστε όμως για την Αλφα, τον Σάλλα, τον Λάτση και τον Λαυρεντιάδη με τον Σπέκχαρτ του απέχει πολύ από το να θεωρείται πατριωτική λογική...

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ Μisha 23/03/2011 15:08:10

    Γιατί και σε αυτές τις τράπεζες έχουν πολίτες Έλληνες τις οικονομίες τους και δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι.

    • Μisha avatar
     Μisha @ ΣΟΝ ΠΕΝ 23/03/2011 15:25:06

     Σον Πεν

     Αν οργανώσεις μια πχ μελισσοκομική επιχείρηση και της δώσεις 130 δις ευρω (τοσα πάνω κάτω είναι όσα έχουν πάρει από το κράτος υπό τη μορφή εγγυήσεων οι τραπεζες τα τελευταία 2 χρόνια περίπου ) θα δώσεις δουλειά σε όλο τον ελληνικό πληθυσμό...
     Οι ιδιωτικές τράπεζες είναι η καρδιά του προβληματος μας , όχι μέρος της λύσης του.
     Όταν κλείνεις και πουλάς τον εθνικό σου αερομεταφορέας , την Ολυμπιακή, επειδή σου απαγορεύει ο ευρωφασισμός να τον επιδοτήσεις , τότε ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΪΚΌ να επιδοτείς ιδιωτικές τράπεζες.

    • Θραξ Αναρμόδιος avatar
     Θραξ Αναρμόδιος @ ΣΟΝ ΠΕΝ 23/03/2011 15:39:33

     @ΣΟΝ ΠΕΝ είπε: "Γιατί και σε αυτές τις τράπεζες έχουν πολίτες Έλληνες τις οικονομίες τους και δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι."

     Μα με τόσο ρευστό και εγγυήσεις που τους έδωσε το δημόσιο (100-τόσα δις) τις αγόραζε. Και έσωζε και τις θέσεις εργασίας.

     Τις καταθέσεις ούτως ή άλλως τις εγγυάται.

     Επιδοτώντας και ξανα-επιδοτώντας το δημόσιο τις τράπεζες δεν το κάνει από ψυχοπονιά για την ελληνική κοινωνία.

     Το κράτος είναι ταξικό. Οι τράπεζες είναι ιδιοκτησία των ιδιοκτητών του. Εντολές εκτελεί το κράτος. Και μάλιστα οπλισμένο.

     Το κράτος είναι ιδιοκτησία της οικονομικής ολιγαρχίας και το λειτουργεί η πολιτική ολιγαρχία (με υπαλληλική σχέση) ΠΑΝΤΑ προς όφελος των ιδιοκτητών. Και όχι φυσικά της ελληνικής κοινωνίας.

     Γι' αυτό και δεν πειράζουν τον χάρτη της πολιτικής ανισότητας που είναι το μαγειρεμένο μας Σύνταγμα. Γι' αυτό και το πολίτευμα μένει "αντιπρόσωποι με μακρές θητείες" και πρωθυπουργοί με ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ.

     Γι' αυτό και δεν έχουμε δημοκρατία δηλαδή.

     Οπως δεν είχαν και δεν έχουν πουθενά. Ούτε στην (πρώην) ΕΣΣΔ, ούτε στην τωρινή, ούτε στις ΗΠΑ, που κάνει και εξαγωγή δημοκρατίας (οι αθεόφοβοι) με βόμβες και μισθοφόρους.

     Θραξ Αναρμόδιος

     • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
      ΣΟΝ ΠΕΝ @ Θραξ Αναρμόδιος 23/03/2011 21:26:24

      Θράξ

      έχουμε πικράν πείρα από κρατικές επιχειρήσεις και γενικώς από κρατικοδίαιτους θεσμούς π.χ αγροτικούς συνεταιρισμούς, Ολυμπιακή,ΟΣΕ κ.λ.π.
      Πώς φαντάζεσαι ότι θα λειτουργούσαν σήμερα κρατικές τράπεζες με τον εσμό των συνδικαλιστών?
      Θα έδιναν θαλασσοδάνεια τύπου ΕΤΒΑ, με χαρτάκι της κλαδικής.

     • Θραξ Αναρμόδιος avatar
      Θραξ Αναρμόδιος @ ΣΟΝ ΠΕΝ 23/03/2011 21:38:30

      @ΣΟΝ ΠΕΝ

      Εχουμε πικρή πείρα και από πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις όμως.

      Δεν μπορούν να αφεθούν ΟΛΟΙ οι οικονομικοί τομείς στο κέρδος. Μερικοί τομείς είναι πολύ ζωτικοί για την κοινωνία ή πολύ επικίνδυνοι να αφεθούν σε ιδιωτικά χέρια που ενδιαφέρονται ΜΟΝΟ για την μεγιστοποίηση του κέρδους πχ. πυρηνικά εργοστάσια, νοσοκομεία, κλπ, ή ακόμη έχουν στρατηγικό εθνικό ενδιαφέρον, πχ φυλακές, πυρόσβεση, άμυνα της χώρας.

      Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος κομμουνιστής για να καταλάβει την σημασία αυτής της απλής αλήθειας.

      Μια λογική κοινωνία θα αφήσει στην σφαίρα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και στην επιχειρηματική άμιλλα μόνο εκείνους τους τομείς της οικονομίας από τους οποίους δεν θα κινδυνέψει η ασφάλεια, η υγεία της κλπ κλπ. Δηλαδή η ίδια της η επιβίωση.

      Εμείς εδώ στον δυτικό κόσμο έχουμε επιτρέψει να δημιουργηθούν κεφάλαια αερητζίδικα από ντεμέκ χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ αντίκρυσμα στην πραγματική οικονομία (εμπορεύματα) τα οποία κεφάλαια είναι πόσες-δεν-ξέρω φορές το ΑΕΠ του πλανήτη, που λιμνάζουν και κερδοσκοπούν και τοκογλυφούν και πίνουν το αίμα των κοινωνιών.

      Δεν είναι σοφία αυτό που κάνουμε φυσικά.

      Ιδιωτικές επιχειρήσεις εκεί που πρέπει λοιπόν. Οχι σε όλα.

      Και το ότι έχουμε τα φαινόμενα αυτά στις κρατικές επιχειρήσεις δεν σημαίνει ότι οι κρατικές επιχειρήσεις τα δημιουργούν. Το φαύλο πολιτικό σύστημα τα δημιουργεί. Που τρελλαίνεται και καρα-γουστάρει να ιδιωτικοιποιεί γιατί οι μίζες είναι χοντρές, σε όλες τις χώρες.

      Θραξ Αναρμόδιος

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Μisha 23/03/2011 18:30:20

    Δεν εννούσα αυτό.

    Την νοοτρόπια και την γενικότερη στάση που επικρατεί περιγράφω.
    Αν όλοι αυτοί οι καταθέτες που έσπευσαν να διασφαλίσουν τις "καβάτζες τους" στις τράπεζες του εξωτερικού, έδειχναν την ίδια σπουδή και για τα πολιτικά τεκταινόμενα, θα είχε πέσει ήδη η κυβέρνηση και θα είχε φύγει η τρόικα με τις κλωτσιές.

 7. Iokasti@gr avatar
  Iokasti@gr 23/03/2011 12:26:00

  Τουλάχιστον στο Antinews διαβάζουμε και συγκροτημένες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για έξοδο απο την κρίση, βλέπε πρόσφατη αρθρογραφία:
  http://www.antinews.gr/2011/03/19/91917/

  Όσο για τα Άλλα που αναφέρεστε δεν ξέρω ειλικρινά: περί άλλα τυρβάζουν η η επικαιρότητα όπως περιγράφετε μιάς "ακόμα αποτυχημένης επικοινωνιακής ημέρας της ΝΔ και εντός Βουλής και εκτός, όπου υψηλόβαθμα στελέχη αποδείχθηκαν για ακόμα μια φορά κατώτερα των περιστάσεων" τους πήρε πάλι απο κάτω?

  • Iokasti@gr avatar
   Iokasti@gr @ Iokasti@gr 23/03/2011 12:29:14

   για τον zio το σχόλιο

  • zio avatar
   zio @ Iokasti@gr 23/03/2011 13:18:45

   ακριβώς επειδή σέβομαι και εκτιμώ το επίπεδο των συντακτών αλλά και των επισκεπτών (αν και διαφωνώ και έχω ενοχληθεί από κάποιες διαγραφές μη υβριστικών μηνυμάτων και από "εξαιρέσεις" κάποιων μελών του κόμματος), όπως και γνωρίζω ότι έχουν γραφτεί πολύ σοβαρά και ουσιαστικά άρθρα, γι αυτό εκφράζω το παράπονο ότι απαισιόδοξοι τίτλοι και περιεχόμενα άρθρων δεν προσφέρουν τίποτα θετικό, αντιθέτως, ο κόσμος αντιδρά αρνητικά. Αναφέρομαι πάντα σε θέμα αντιπολιτευτικού λόγου.

   Ας τους βομβαρδίσουμε με προτάσεις, με καταγγελίες, με έλεγχο, αλλά όχι με απαισιοδοξία και σίγουρα όχι με τα χθεσινά απίστευτα του αντιπρόεδρου.

   Όπως πολλοί υποστηρίζουν ότι "έρχεται το τέλος", έτσι και άλλοι λένε ότι θα ξεσκεπαστεί η αλήθεια. Όταν όμως φτάνει το σημείο αυτό της αποκάλυψης και εσύ δεν το προβάλεις, τότε ή μιλάμε για άχρηστους ή για στημένους.
   Ακριβώς την ίδια απορία είχα με τον ΓΑΠ στις πρώτες μέρες διακυβέρνησής του. Τελικά με έπεισε ότι άχρηστος δεν είναι.

   Η χθεσινή αποκάλυψη για τον σύμβουλο φάντασμα θα έπρεπε να είναι η σημαία σήμερα, όχι μόνο στο μανταλάκι του ΕΤ. Δεν γίνεται, δεν νοείται να μαθαίνουμε χθες ότι τα 50 δις είναι στημένη δουλειά εδώ και πολλούς μήνες και ότι πάνε να φάνε τα κέρατά τους από αυτή τη δουλειά, και να μην έχουν πέσει σήμερα τα τσιμέντα. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!

   • koinos_nous avatar
    koinos_nous @ zio 23/03/2011 15:30:30

    Ωραιες οι προτασεις και τα σχολια αλλα το χρεος δεν προκειται να μικρυνει.

    • αχ κουλα!! avatar
     αχ κουλα!! @ koinos_nous 23/03/2011 21:41:00

     συμφωνω μαζι σου. αμεσα να λογοδοτησει το antinews γιατι παρολες τις προτασεις και τα σχολια του δεν κανει κατι για να μικρυνει το χρεος!!!

 8. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 23/03/2011 12:45:10

  Eιναι πολυ πιθανον να μην μπορει η ελληνικη οικονομια να ξεφυγει.
  Εαν ομως το ΑΕΠ ειναι ασχετο και εαν βιωσιμο χρεος ειναι μονο το ποσο των φορολογικων εσοδων τοτε παρα πολλες αλλες οικονομιες ειναι μη βιωσιμες.
  Εαν αλλωστε ειναι ετσι τοτε δεν θα εβαζαν ως δεικτη εισοδου στο ευρω το λογο χρεους/ΑΕΠ που τεθηκε στο 60% αλλα το λογο χρεους/εσοδα.
  Αυτο δεν το εβαλαν Ελληνες αλλα Γερμανοι για ολες τις χωρες της ΕΕ.
  Τελος τα 60 δις ειναι το 25% του ΑΕΠ δηλαδη αν ισχυει αυτο η ελληνικη οικονομια εχει χρεωκοπησει εδω και πολλα χρονια και κυριως συναγεται οτι μια οποιαδηποτε οικονομια μπορει να ειναι χρεωκοπημενη ακομη και αν ο δεικτης χρεος/ΑΕΠ ειναι ο μισος απο τον προβλεπομενο στη συνθηκη του Μααστριχτ δηλαδη οτι αυτοι που την εφτιαξαν ( και δεν ησαν Ελληνες ) δεν ηξεραν τι εφτιαχναν.
  Για το τι σημαινει αυτο π.χ. για την ιαπωνικη οικονομια που το χρεος ειναι 200% του ΑΕΠ και φανταζομαι θα ειναι πολλαπλασιο των φορολογικων εσοδων μια και καμμια οικονομια του κοσμου οτι δομη και αν εχει δεν μπορει να εχει εσοδα μεγαλυτερα ή εστω παραπλησια με το ΑΕΠ της ειναι φανερο.

  • http://neotera.wordpress.com avatar
   http://neotera.wordpress.com @ ψυχραιμια 23/03/2011 14:13:05

   Κοντά 50% του ΑΕΠ το Ιαπωνικό χρέος. Ευκαιρία τώρα (και ανάγκη...) να ανέβει δραστικά... ))

  • Μisha avatar
   Μisha @ ψυχραιμια 23/03/2011 14:23:07

   Ψυχραιμία welcome to the club....

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ψυχραιμια 23/03/2011 14:45:10

   Ιαπωνικό χρέος, όχι βέβαια 200 % ή 50 (!) % του ΑΕΠ, αλλά 225 %. Πρωταθλητές.
   Ήρθε τώρα και ο σεισμός με το τσουνάμι, βράσε Ιαπωνικήν όρυζα.
   h**p://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_by_public_debt
   Μη λέμε ότι θέλουμε.
   Στην περίπτωση της Ιαπωνίας, οι "ταμειακές ροές", δηλαδή ο λόγος χρεους/εσοδα, είναι κάπου στο 400 %. Είναι τρελός, είναι τρελός ο Σαμουράι!
   Φαντάσου να υπήρχαν "κανόνες Μάαστριχτ" για τις χώρες του Ειρηνικού!

   • http://neotera.wordpress.com avatar
    http://neotera.wordpress.com @ Ο Θείος 23/03/2011 15:41:41

    Μιλάμε για το εξωτερικό χρέος συνολικά, δημόσιο και ιδιωτικό.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ ψυχραιμια 23/03/2011 14:54:15

   Συμπολίτες, το κεφάλαιο δεν πολυ-ενδιαφέρεται πια για την υπεραξία της εργασίας. Μεταβλήθηκε από το 1970 και μετά σε ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΟ. Τέτοιου είδους επενδύσεις κάνει και αυτον τον ρόλο παίζουν πια τα χρηματιστήρια και οι "ελεύθερες αγορές".

   Σαφώς και δεν είναι λογικά δυνατόν να συμβαίνουν, όπως σημεώνει ο Ψυχραιμία, αυτά τα νούμερα.

   Και αυτή η απληστία για κέρδος, από το τίποτε, από την "μόχλευση" μόνο, είναι που φέρνει την κρίση που ζούμε. Η οικονομία όπως διδάσκεται σήμερα είναι μια τοκογλυφική επιστήμη.

   Και κάποιοι "σώφρονες" εντός συστήματος πρέπει να έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι το "σύστημα" θα φάει και τον εαυτό του. Ηδη τον τρώει. Δεν μπορεί να ελεγχθεί ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ η απληστία του.

   Γι' αυτό πρέπει να μείνουμε μακριά του, με δική μας ΚΡΑΤΙΚΗ επιτέλους και όχι γιαλαντζί κρατική κεντρική τράπεζα, δικό μας νόμισμα και τα γνωστά.

   Κι όχι Μνημόνια και επιμηκύνσεις, κι ευρω-ομόλογα και αναδιαπραγματεύσεις... Με ποιον; Με τα βαμπίρ; Αυτοί σε λίγο θα πίνουν το δικό τους αίμα. Δείτε τι έχουν κάνει στις ίδιες τις ΗΠΑ, που κοιμούνται τόσα εκατομμύρια συνάνθρωποί μας στα χαρτόκουτα.

   Θραξ Αναρμόδιος

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ ψυχραιμια 24/03/2011 09:56:41

   Η πλασματική αύξηση του ΑΕΠ ώστε να μη φαίνεται το χρέος είναι το ''Πιστεύω'' της Ε.Ε. Και είναι αυτό που χρησιμοποίησε με επαγγελματισμό ο κ. Σημίτης διαλύοντας την εθνική οικονομία. Θυμηθείτε: Ολυμπιακοί αγώνες, εξοπλισμοί, Swaps, δημόσιες και κονοτικές επενδύσεις. Το ΑΕΠ στο θεό και η πραγματική οικονομία να στενάζει και να παρακαλάει για δανεικά από παραφουσκωμένες τράπεζες.

   Η Ιαπωνική οικονομία (200% χρέος) δεν πρέπει να συγχέεται με την ελληνική. Είναι πλεονασματική οικονομία με τεράστια φορολογικά έσοδα, το δε χρέος της είναι σχεδόν 100% εσωτερικό (οι πολίτες δανείζουν το κράτος).

 9. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 23/03/2011 12:48:39

  Οσο μένουμε στο Μνημόνιο, με ή χωρίς "αναδιάρθωση", με ή χωρίς ευρω-ομόλογο, ή επιμήκυνση, η ευρω-μηχανισμό διάσωσης, δεν έχουμε ΣΩΤΗΡΙΑ.

  Σωτηρία μας θα είναι, κατά το παράδειγμα της Αργεντινής, η στάση πληρωμών. Και φυσικά η επιστροφή μας σε εθνικό νόμισμα. Αυτό λέει η διεθνής εμπειρία για τις κρίσεις στις οποίες ανακατεύτηκε το ΔΝΤ και Σία.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Misha avatar
   Misha @ Θραξ Αναρμόδιος 23/03/2011 13:06:41

   Θράκα, το ξέρουν αλλά τωρα τα χαρτάκια των «δανείων» μετατρέπονται σε ενυπόθηκα. Κοινώς: το αφεντικό τρελάθηκε και ξεπουλάει...

   Κι αυτό είναι έγκλημα εθνικής μειοδοσίας που δεν ξεπλένεται με τίποτα.

   Βεβαίως πάντοτε υπάρχει η επιλογή Καμμένου: επειδή το μνημόνιο είνια αντισυνταγματικό και παράνομο, η ψήφιση του είναι άκυρη και συνεπώς και όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χωρα υπογράφοντας το δια χειρών ΓΑΠ.

   • zio avatar
    zio @ Misha 23/03/2011 13:22:57

    Επίσης, έχεις δέσμια μια ΑΤΕ στην οποία σκανδαλωδώς δεν κάνεις ΑΜΚ, την έχεις παρατημένη αφού την έχεις στραγγίξει με αρπαχτές και την αποτιμάς γύρω στα 500 μύρια.
    Η οποία αντίστοιχα, έχει σε υποθηκευμένη σχεδόν όλη την αγροτική γη. Με 500 μύρια τίμημα. Αυτό και αν είναι σκάνδαλο.

 10. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/03/2011 13:21:10

  Για τις επιχειρήσεις ισχύει. Αλλά άν βρείτε έστω και μία χώρα της Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, σύν Ιαπωνία και Ρωσία (δηλαδή σ' όλο τον "παλιό" αναπτυγμένο βιομηχανικό κόσμο), που να έχει τέτοιο δείκτη δημόσου χρέους - δημόσιων εσόδων, να την καδράρετε, για να βάλουμε τη φωτογραφία της σημαίας της δίπλα στη σημαία της Κίνας.
  A propos, η ίδια η "υγιής" Γερμανική οικονομία δεν τον έχει, με μεγάλη διαφορά. Άλλωστε είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που παραβίασε τα (αρκετά πιό ελαστικά) όρια Δημόσιου χρέους του Μάαστριχτ (από το 2002 άν δεν απατώμαι).

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Ο Θείος 24/03/2011 10:01:16

   Αγαπητέ Θείε,

   Θα χρειαζόμουν δέκα σελίδες τουλάχιστον για να αναλύσω σε βάθος θέματα χρέους. Η ένστασή σου γίνεται μερικώς δεκτή, αναλογίσου όμως ότι οι περισσότερες οικονομίες που αναφέρεις μπορούν να έχουν πλεονάσματα όποτε το θελήσουν και έχουν πάντοτε εμπορικά πλεονάσματα, πράγμα ιδιαιτέρως σημαντικό σε περιβάλλον κλειστού νομίσματος. Μπορεί δηλαδή επίσημα η Γερμανία να έχει μεγάλο χρέος έχει όμως και αντίστοιχες επενδύσεις σε ξένα ομόλογα (και σε ξένες κοινωφελείς εταιρίες).

   Αν το χρέος των 60 δις σου φαίνεται σοκαριστικό, μείνε στον δεύτερο κανόνα που είναι πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Πόσα είναι τα φορολογικά έσοδα της Γερμανίας;

 11. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/03/2011 13:26:17

  Ο ψυχραιμία το γράφει ρητά περί κανόνων Μάαστριχτ (που φυσικά, ακόμα και αυτοί είναι πιά σε πρακτική "αναστολή"):
  "Εαν αλλωστε ειναι ετσι τοτε δεν θα εβαζαν ως δεικτη εισοδου στο ευρω το λογο χρεους/ΑΕΠ που τεθηκε στο 60% αλλα το λογο χρεους/εσοδα".
  Για κάντε ένα "δειγματοληπτικό" τσεκάρισμα με λόγο δημόσου χρέους – δημόσιων εσόδων (λόγου χάρη Ιταλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Λουξεμβούργο (!), Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο) και θ' ακουστεί το γέλιο της αρκούδας.
  Τα σχετικά νούμερα είναι εύκολα προσπελάσιμα, π.χ. στο Wikipedia ή στο site του IMF.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Ο Θείος 24/03/2011 10:04:49

   Αν η Ε.Ε. προχωρούσε με κανόνες Χρέους/έσοδα, θα αποτελούνταν από 5 - 6 κράτη. Ο μόνος τρόπος που υπήρχε ήταν η εφεύρεση του λόγου Χρέος/ΑΕΠ.

   Είναι κάτι σαν το ενεργητικό στη δική μας πιάτσα. Όταν μας δίνουν μια ψόφια επιχείρηση που πρέπει να δανειοδοτηθεί, σκαλίζουμε τον ισολογισμό και τινάζουμε στο Θεό το ενεργητικό (π.χ. τις αξίες των ακινήτων - ''γηπέδων'')

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ kakofonix 24/03/2011 22:00:20

    Με μια πρόχειρη εκτίμηση, από 2 ή 3 κράτη. Φινλανδία, Σουηδία και οριακά Δανία.
    Γερμανία και Γαλλία είναι πολύ out.

 12. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 23/03/2011 13:31:28

  Βαλλιανάτος: ακόμη σύμβουλος του Παπανδρέου, υπέρ της ονομασίας Μακεδονία για τα Σκόπια!

  http://www.mustmagazine.gr/content/view/797/

 13. rigakisalex avatar
  rigakisalex 23/03/2011 13:37:40

  Πάντα υπάρχει σωτηρία (http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2315.aspx ) και είμαι σίγουρος ότι ο Σαμαράς δεν περιμένει το τέλος. Πιέζεται βέβαια από την ευρώπη και από πολλούς άλλους, αλλά πιστεύω πως δεν πρόκειται να ενδώσει.

 14. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/03/2011 13:40:18

  Να το πώ πιό απλά: Τα κράτη δεν είναι επιχειρήσεις εισηγμένες σε χρηματιστήρια, αλλά πολιτικοί οργανισμοί που πρέπει να έχουν, εκτός των άλλων, και ορθολογική οικονομική λειτουργία.
  Ο έλεγχος ταμειακών ροών - που ποτέ δεν γινόταν πρίν την κρίση του 2008, σε κανένα δημόσιο καμμίας χώρας της ΕΕ, είναι χρήσιμος και αναγκαίος σήμερα, μετά το κράχ του 2008. Οι αγορές είναι εντελώς αποσταθεροποιημένες. Αλλά η σωτηρία ή μη των οικονομικών ενός κράτους, είναι όπως πάντα, εν πρώτοις ζήτημα πολιτικό και μόνον κατά δεύτερο λόγο οικονομετρίας, λογιστικής, ή ακόμα χειρότερα, ελέγχου ταμειακών ροών (λές και είναι η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης Batir Corporation).
  Αυτό άλλωστε το ενπρώτοις πολιτικό φαινόμενο, παρατηρούμε να συμβαίνει εδώ και 2 - 3 χρόνια περίπου σχετικά με Ελλάδα, Ιρλανδία κτλ.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Ο Θείος 24/03/2011 01:55:06

   Νομιζω εδω Ο Θειος τα λεει ολα.
   Το προβλημα ειναι κατ'εξοχην πολιτικο.
   Στο εσωτερικο εχουμε ενα χρεωκοπημενο πολιτικο συστημα
   που αδυνατει να προστατευσει τα εθνικα συμφεροντα και να διαπραγματευτει εξοδο απο την κριση (ενα κομματι του μαλιστα ειναι αποκλειστικα υπευθυνο για την προκληση της κρισης δανεισμου).
   Στο εξωτερικο εχουμε την αλλαγη ισορροποιων εντος Ευροζωνης με την Γερμανια ουσιαστικα να αποσυρει την στηριξη προς τις χρεωμενες χωρες του € (λογοι της ειναι αλλη κουβεντα) αποσταθεροποιωντας και τις χωρες αυτες και την ευροζωνη (σε βαθμο που δεν το περιμενε).
   Αποτελεσμα η Ελλαδα να παραμενει σε limbo
   εφοσον δεν ξυπνησαμε μεχρι τωρα να ξηλωσουμε το σαπιο συστημα
   το μονο που θα διαταραξει τη limbo μας θα ειναι εντολη 'κατεδαφισης' που θα ερθει απ'εξω (ποιο θα την εκτελεσουν).
   Τελικα δεν απεφυγα την απαισιοδοξη διαθεση του τιτλου
   απο αλλη οπτικη ομως και αυτο μπορει να κανει την διαφορα αν αφησουμε στην ακρη την μακροοικονομια και εστιασουμε σε πολιτικες και πολιτικους που μπορουν να τις εκφρασουν.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Ο Θείος 24/03/2011 10:08:12

   Από τη στιγμή που τα κράτη αγωνιούν στον προθάλαμο της όποιας Citigroup περιμένοντας με αγωνία δανειοδοτήσεις, εκπίπτουν σε κοινές εταιρίες.

   Καμία πολιτική.

   Άλλωστε με τον ίδιο τρόπο που αξιολογούνται οι εταιρίες, αξιολογούνται και τα κράτη.

   Η διαφορά βρίσκεται στον τρόπο πτώχευσης. Οι εταιρίες βαράνε κανόνι, ενώ τα κράτη έχουν ασυλία.

   Αυτή την ασυλία προσπαθεί να εκχωρήσει με κάθε δυνατό τρόπο η κυβέρνησή μας.

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ kakofonix 25/03/2011 02:13:16

    Ο ρολος των Citigroup κλπ δεν εχει καμμια σχεση με τον σχετικα ανεξαρτητο ρολο που ειχαν αυτες οι τραπεζες-μεγαθηρια προ 2007.
    Η ουσια ειναι ο'τι καμμια απ'αυτες Δεν θα υπηρχε σημερα χωρις τις τεραστιες κρατικες παρεμβασεις.
    Σε ευαισθητα θεματα αναχρηματοδοτησης κρατικου χρεους παιρνουν γραμμη και ακολουθουν.
    Γι'αυτο επιμενω πως το προβλημα ειναι 100% πολιτικο.
    Δεν μπορεις να 'πεισεις τις αγορες' αν οι αγορες δεν διαισθανθουν ο'τι υπαρχει ισχυρη πολιτικη βουληση.

 15. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/03/2011 14:07:54

  ΑΕΠ ειναι τα Λουκουμια της Συρου, η Φαβα της Σαντορινης, τα Ζωντανα Γιαουτρια και τα φυτα.

  Κακοφωνιξ, μια χαρα τα λες αλλα το στοιχημα εχει χαθει απο το 89 !... οσο κ αν φωναζαμε στις παρεες τοτε, μας ελεγαν γραφικους. Σημερα απλα κανουμε καταγραφες της καταστροφης. Οταν μπει το τσουναμι δεν ψαχνεις να δεις ποσα κυβικα ειναι αλλα προσευχεσαι που ζεις και αναπνεεις.

  Οποις Πολιτικος δεν βλεπει το κρατος σαν το σπιτι του η τη δουλεια ΤΟΥ ειναι αχρηστος. Εμεις ολοι φταιμε. Εμεις ολοι τους βαλαμε εκει πανω. Εμεις και θα τους ριξουμε.

  Τι εσοδα και εξοδα... τι Δανεια... τι Τοκοι... και ερχεται ενα ΓΑΠ να μας κανει τουλουμι στο "ξυλο". Ποιος?? ο κοπηλατης, ο γυιος του μπαμπα του στην τελικη !!

  Αν ηταν μαγκες και εντιμοι θα κατεβαιναν στις εκλογες παραιτουμενοι της Βουλευτικης Ασυλιας... οσο μας λιβανιζουν με πρασιναδες και μπουρμπουληθρες μη ευχεσαι τπτ. κοιτα την παρτη σου και το σπιτι σου.

  ΠΠ

 16. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/03/2011 14:26:48

  με Μνημονιο και υφεση -6.6% !!!... τι υπολογισμους περιμενεις να μας κανει ο ΠΑΠΑΚ για το μελλον?
  350 Δις Χρεος + 200 δις ασφ ταμεια + 260 Δις Ιδιωτ Χρεος = 810 Δις τωαρ που μιλαμε !!! 810 τα βγαζω εγω !!! εσυ??? χωρια τα οσα χρωστα το κρατος σε ιδιωτες κ εταιριες...

  Οποιος με αμφισβητει στα νουμερα τον προκαλω να μου την πει...

  Δεν υπαρχει καμια επλιδα, παρα μονο 3 ( για εμενα ).

  1. Δις ιζ Παρτα... και η ΕΚΤ να σβησει τα 70 δις π κραταει..ετσι κ αλλιως δεν χανει !!!! απλα κερδιζει απο τοκους.
  2. ΑΟΖ αμεσα, δικαιωματα ερευνας και εξωρυξης ΑΜΕΣΑ... και ομολογα πανω στα αποθεματα.
  3. Κρατικοποιηση ΟΛΩΝ των Τραπεζων στην Ελλαδα. ΤΩΡΑ με ελαχιστο 51%.

  Δεν αναλυω... ειμαστε ολι μεγαλα παιδια.

  ΠΠ

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/03/2011 15:00:04

   @ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ

   ΣυμφωνΑω με την πρόταση του προλαλήσαντος.
   Που την ψηφίζω; (διότι αυτό είναι το πρόβλημα)

   Θραξ Αναρμόδιος

  • Μisha avatar
   Μisha @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/03/2011 15:11:21

   ΠΠ

   Ο Δούκας προσθεσε και άλλα 40 δις κρατικών εγγυήσεων που ισοδυναμούν με οφειλές ..Αν και νομίζω πως οι εγγυήσεις προς τις τράπεζες μόνο ανέρχονται κάπου στα 130 δις μόνο την τελευταία διετία...

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Μisha 23/03/2011 15:24:58

    Ειναι πολλα τα $$ σε εγγυησεις. κανεις δεν γνωριζει το ακριβες ποσον !! δες Μεγαρο πχ.. χαχαχα
    δεν υπαρχει λυση παρα στα μουτρα αμεσα και take it or lleave it.
    Ετσι κ αλλιως εχουμε χρεοκοπησει. Δε θα σωσουμε τωρα τις γιαουρτοβιομηχανιες....

    ΠΠ

    • Μisha avatar
     Μisha @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/03/2011 15:29:45

     ΠΠ

     Η χρεωκοπία είναι δεδομένη.Το ξέρουν όλοι .Ααυτό που γινεται τώρα είναι η υποθήκευση του τόπου εν ονόματι ενός ανυπαρκτου χρεους. Δυστυχως έχουμε μπλέξει όπως μπλέκει μια οικογένεια που δανείζεται από τοκογλύφους, και το δυστυχημα είναι πως στην περίπτωση μας η αστυνομία είναι όργανο των «γούκων».

     Συνεπώς, λύση άλλη πλην της αυτοχειρίας ή του «αποθανέτω η ψυχή μου μετα των αλλοφύλων» δεν υπάρχει.

 17. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/03/2011 14:37:54

  Στο κάτω κάτω της γραφής, όσοι μιλούν πολύ και με τέτοια γλώσσα, γι' αυτά τα θέματα, πολιτική κάνουνε (και μερικές φορές πολύ μικροκομματική). Ακόμη κι εμείς, που διαφωνούμε εδώ μέσα.
  Τα δήθεν "οικονομικά" επιχειρήματα είναι ένας μπερντές, πίσω από τον οποίο κρύβονται, σκληρές, σκληρότατες πολιτικές και κομματικές απόψεις.
  "Δεν υπάρχει σωτηρία, μόνο η αναμονή του τέλους": Σύνθημα που μεταδίδει αισιοδοξία και διάθεση για αγώνα, πλημμυρίζει από φιλοπατρία.
  Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των "αλλοφύλων". Σημασία έχει να μείνει ζωντανό το κόμμα.

 18. Arianos avatar
  Arianos 23/03/2011 14:41:36

  (Απόσπασμα από την ομιλία του διευθυντή του Λυκείου Λιτοχώρου Γ. Μάνου, στα πλαίσια της εκδήλωσης για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Παπαδιαμάντη -21/3/2011)
  Το 1896, λίγο πριν την τέλεση των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων ο Παπαδιαμάντης είχε γράψει:
  «Ημύνθησαν περί πάτρης οι άστοργοι πολιτικοί, οι εκ περιτροπής μητρυιοί του ταλαιπώρου ωρφανισμένου Γένους, του ‘‘στειρεύοντος πριν, και ητεκνωμένου δεινώς σήμερον;’’. Άμυνα περί πάτρης δεν είναι αι σπασμωδικαί, κακομελέτητοι και κακοσύντακτοι επιστρατείαι, ουδέ τα σκωριασμένης επιδεικτικότητος θωρηκτά. Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και του πιθηκισμού, του διαφθείραντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεωκοπίας. Τις ημύνθη περί πάτρης; Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί των ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος».
  Ένα χρόνο μετά ήλθε η επονείδιστη ήττα του 1897. Ο Παπαδιαμάντης, η γλαυξ που θρηνούσε επί των ερειπίων, είχε δικαιωθεί…

 19. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 23/03/2011 14:48:53

  "Ακόμα λοιπόν και αν το Α.Ε.Π. τρέξει με +10%, πάλι εμείς με 60δις πρέπει να κάνουμε όλη τη δουλειά".

  Aν το ΑΕΠ αυξηθεί κατά 10% δε θα αυξηθούν και τα 60δις ?

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 23/03/2011 14:52:03

   Παντα αυξανεται.. δεν ειναι τυχαιο οτι 190 Χωρες και ΟΛΕΣ χρωστανε !!! ΟΛΕΣ..
   το Χρωσταω... παιζει σε ολα τα ΑΕΠ σε ολους τους πλανητες και γαλαξιες...

   ΠΠ

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ ΣΟΝ ΠΕΝ 24/03/2011 10:10:56

   Θα γίνουν 65. Φθάνουν;

 20. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/03/2011 14:50:43

  David Riccardo, «οι διεθνείς επενδυτές αντιλαμβάνονται πως αν επενδύσουν σε ένα καταχρεωμένο κράτος, θα επιμερισθεί και σε αυτούς το κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους αυτού.»...........

  ΠΠ

 21. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 23/03/2011 14:56:07

  Κ.Μπέης , Καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας στο ΜΕΓΑ.

  "Θυμάμαι τη δεκαετία του 70 τους φοιτητές μου όλο φλόγα και αισιοδοξία να αλλάξουν τα πράγματα.
  Πολλοί από αυτούς γίνανε υπουργοί και σιχαίνουμε να τους χαιρετίσω.
  Σήμερα μάθαμε, μετά από 5 διαφορετικές κυβερνήσεις που υπόσχονταν τα πάντα, ότι από το 1989 τα δημόσια οικονομικά ήταν τέτοια, που η χώρα αν δε δανειζόταν δε θα είχε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις".

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ ΣΟΝ ΠΕΝ 23/03/2011 15:03:24

   @ΣΟΝ ΠΕΝ : "..σιχαίνουμε να τους χαιρετίσω..." lol

   Ναι, αλλά το μαγαζί τα βγάζει τα έξοδά του. Και μισθούς και συντάξεις. Τα λεφτά πάνε στους τοκογλύφους, και αρκετά ροκανίζουνε και οι ίδιοι οι δικοί τους αρουραίοι...

   Το ψέμμα "αν δεν μπαίναμε στο ΔΝΤ δεν είχαμε για μισθούς" το είπαν τα ΜΜΕ και σε άλλες χώρες. Ετσι τους συμφέρει, έτσι λένε...

   Θραξ Αναρμόδιος

   ΥΓ. Ωραίοι οι υπουργοί;

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ Θραξ Αναρμόδιος 23/03/2011 21:40:32

    Θραξ
    Δεν είπε αυτό ο Κ. Μπέης.
    Δε δικαιολόγησε το μνημόνιο.
    Είπε ότι η οικονομία είχε φαληρίσει από το 1989 αλλά κάνανε βπως δεν καταλάβαιναν.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 23/03/2011 15:29:09

   τι να πει ο ανθρωπος...
   τον ρωτησε και καποιος απ τους φωστηρες μαθητες του την αποψη του??
   σε λιγο ο Παγκαλος θα τον εγκαλεσει ως ηθικο αυτουργο...
   κ Μπεη μην δωσετε λιστα των μαθητων σας σας παρακαλω...

   ΠΠ

 22. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/03/2011 15:03:09

  Τελικά, μ' αυτά που διαβάζω, απορώ πώς δεν υπάρχουν ήδη στην Πϊνδο ή στον Όλυμπο οι πρώτοι λόχοι του Αντιμνημονιακού Στρατού, ετοιμοπόλεμοι για τον δεύτερο γύρο μετά την "προδοσία" της Βάρκιζας (συγγνώμη, των Βρυξελλών). Μήπως εκείνο το έρημο το αστυνομικό τμήμα στο Λιτόχωρο, θα πρέπει να προσέχει ιδιαιτέρως;

 23. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/03/2011 15:07:49

  Σωστός ο Ρόμπερτ. Από τον "Πολίτη" θα είναι, ένα από τα τελευταία δημοσιευμένα άρθρα του Άγγελου Ελεφάντη, που μας λείπει τόσο, εδώ και 3 χρόνια σχεδόν.
  Μεγάλο το κενό. Αντ' αυτού, "Γουλιμήδες".

 24. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/03/2011 15:18:16

  Σωστός ! Ο "σοσιαλισμός σε μία μόνον χώρα" αποδείχθηκε ανέφικτος, ένας κακός εφιάλτης μάλλον.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 23/03/2011 15:31:06

   Έτσι ακριβώς. Κι αυτή η λεπτομέρεια είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα: Οι συνέλληνες αστοί μένουν στο city και στο big apple (άντε και μερικοί στις Παρθένες Νήσους). Ενώ στις Βρυξέλλες μένουν μόνον συνταξιούχοι ανθρακωρύχοι, στο Παρίσι μπατίριδες φοιτητές (ρίχνουν κανά γιαούρτι) και στη Φραγκφούρτη Έλληνες λαμαρινάδες της Όπελ.
   Σκέτη μιζέρια αυτή η Ελληνική διασπορά!

 25. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/03/2011 15:21:11

  Μεταξύ μας, για το ότι οι offshore δεν έχουν "πάρει" ήδη τον Όλυμπο, διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις.

 26. Μisha avatar
  Μisha 23/03/2011 15:26:28

  Φεύγει, Αμί, τους λές «ΑΝΤΕ ΓΑ....» και άι σιχτίρ...

 27. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 23/03/2011 15:32:29

  @l' ami du peuple

  έξοχο κείμενο. Που το βρήκες βρε θηρίο; Τα 'λεγε αυτά και όταν έγινε υπουργός ή σαν τους δικούς μας μετά τα έκανε γαργάρα;

  Γιατί αυτοί, "όλοι ιδιοι είναι" (ωχ ωχ τώρα... λολ)

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Θραξ Αναρμόδιος 23/03/2011 15:40:10

   Τα έλεγε, φίλε Θράκα, και ως υποψήφιος Πρόεδρος. Μετά τον σκοτώσανε.
   Τυχαίο; Δεν νομίζω!

 28. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/03/2011 15:37:13

  Χα χα, "τον έχω ζήσει αυτόν τον μύθο", 2-3 δεκαετίες.
  Η πείρα είναι η στάχτη της ζωής.

 29. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/03/2011 15:41:35

  Ψηφίστηκε πριν από λίγο στη Βουλή με ονομαστικές ψηφοφορίες επί έξι άρθρων, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
  ....................

  Το άρθρο 45 αποζημιώνει με 10 εκ. ευρώ την ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, για την χρησιμοποίηση του νεκροταφείου της προκειμένου να ανεγερθεί στον ίδιο χώρο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της πόλης. Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται και η αποπληρωμή των χρεών του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ύψους τουλάχιστον 85 εκ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση της ανάληψης εκ μέρους του Δημοσίου, της πλειοψηφίας στο Διοικητικό του Συμβούλιο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ψχαχαχαχαααχαχαα

  ΠΠ

 30. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 23/03/2011 15:42:17

  Για Κακοφώνιξ: Τα θερμά μου συγχαρητήρια.
  Για ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ: Εξαιρετικό το απόσπασμά σου από τον David Riccardo. Αφιερώνεται στον επιπόλαιο Υπουργό Οικονομικών και σε "όλους τους φωστήρες" που παρουσιάζονται και φιλοξενούνται στο ΑΛΑΦΟΥΖΟΚΑΝΑΛΟ.

 31. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 23/03/2011 15:42:39

  Δεν μπορώ καθόλου τις επαναστάσεις (σε κάθε επανάσταση κέρδιζε συνήθως η πιο βίαιη πλευρά και εφάρμοζε ένα πιο βίαιο καθεστώς)...

  ...ούτε τα αντίσκηνα

  Θέλω πολιτισμό και σούκου μπρίζα για το πιστολάκι με το οποίο στεγνώνω την μακριά επαναστατική μου γενειάδα.

  Θραξ Αναρμόδιος

  ΥΓ. Να πάτε εσείς στα βουνά (λολ)

 32. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 23/03/2011 15:46:24

  @l' ami du peuple

  Συν-επαναστάτη σου έχω απαντήσει. Ο λαός έχει το κουσούρι να είναι πολύς. Δεν γίνεται εύκολα ζάφτι αν καταλάβει ποιο είναι το συμφέρον του.

  Αν ξεκινήσει καβγά ο λαός με τα όπλα που έχει η εξουσία (που είναι ΠΑΝΤΑ οπλισμένη), θα ματώσει και θα χάσει.

  Πρέπει να πολεμήσουμε την εξουσία, με άλλα "όπλα" πατριώτη. Οχι με όπλα.

  Θραξ Αναρμόδιος

  ΥΓ. ΔιαφωνΑμε, έτσι είναι η ζωή...

 33. Μisha avatar
  Μisha 23/03/2011 15:52:39

  Αμί

  Είναι ο ίδιος κύκλος της απληστίας που λέει πως το κέρδος μιας τράπεζας υπερισχύει της ανθρώπινης ζωής, ο ίδιος κύκλος που δεν βάζει πλαφόν στην ανεργία αλλά θέλει να βάλει πλαφόν στο χρέος κ.ο.κ

 34. Μisha avatar
  Μisha 23/03/2011 15:59:40

  l ami

  Mπορεί και να γίνει όπως στη Μαριναλέδα ...Αξίζει τον κόπο η προσπάθεια τουλάχιστον...Τοπικά νομισματα, «ηθικές τράπεζες», συνεταιριστικά καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν και υπό τις παρούσες ασφυκτικές συνθήκες.

 35. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 23/03/2011 16:09:09

  @l' ami du peuple

  Από τα λίγα που διάβασα δεν θυμάμαι ποτέ τον λαό να βγήκε κερδισμένος όσες φορές τον έσυραν σε αιματηρές επαναστάσεις.

  Μια και λόγω nick name θα ξέρεις τι έκανε ο μαρκήσιος Λαφαγιέτ (νομίζω) με τους εθνοφρουρούς της γαλλικής επανάστασης, στο επαναστατημένο και άοπλο πλήθος, που δεν υπάκουσε στις εντολές του;

  Σφαγή!

  Και ποιο το τελικό κέρδος; Οι Βοναπάρτηδες που ακολούθησαν και οι Στάλιν; Μα δεν φαινόταν από την αρχή ότι όπως πήγαινε το πράγμα θα επικρατούσαν πάντα οι ΒΙΑΙΟΤΕΡΟΙ;

  Οχι, όχι εγώ.

  Θραξ Αναρμόδιος

 36. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 23/03/2011 17:23:54

  Χωρίς να έχω κάνει κάποιο υπολογισμό, νομίζω, ότι ο μέσος όρος τού δημόσιου χρέους των κρατών της ευρωζώνης, σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι πάνω από το 90% τού ΑΕΠ της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει, ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία μείωσης ή αύξησης του χρέους των κρατών - μελών, έχει να κάνει με την θέση του ευρώ, ως νόμισμα διεθνούς αναφοράς. Την περίοδο της δραχμής, η Ελλάδα είχε ένα εσωτερικό χρέος σε δραχμές και ένα εξωτερικό χρέος σε σκληρά νομίσματα (Δολ, Μάρκο, λίρα Αγγλίας, ελβ. Φράγκα). Το εσωτερικό χρέος το αποπλήρωνε, χωρίς δυσκολίες, πληθωρίζοντας την δραχμή ( αύξηση ποσότητας ). Το εξωτερικό χρέος έπρεπε να αναχρηματοδοτείται με σκληρό νόμισμα. Αυτό είχε σαν συνέπεια, να προσπαθεί η χώρα να συγκρατεί το εξωτερικό χρέος της σε ένα λογικό διαχειρίσιμο μέγεθος, άλλως θα είχε την τύχη της Αργεντινής. Με την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη -και με την ισοτιμία ανταλαγής δραχμής σε ευρώ (κατα την άποψή μου υπερτιμήθηκε η δραχμή)- το συνολικό χρέος του δημασίου ( εσωτερικό και εξωτερικό ) έγινε ένα και σε ένα νόμισμα και αυτό νόμισμα διεθνών συναλλαγών. Η συνθήκη του Μάαστριχτ και ο τρόπος κυκλοφορίας του ευρώ, οδήγησε το δημόσιο, να χρωστά αποκλειστικά στις τράπεζες. Εγχώριες και διεθνείς. Δεν εκδίδει πιά η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας νόμισμα κατά το δοκούν των κυβερνώντων, αλλά βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων της ΕΚΤ. Σε ανάρτησή μου, είχα προτείνει την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ή διαγραφή μερους του, ως ειδεχθές. Τα επιμέρους προβλήματα, πού θα ανέκυπταν σε μια τέτοια περίπτωση ( 100 δισ ευρώ κατέχουν ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, οργανισμοί κ.κλ.π.), δεν θέλησα να τα θίξω, γιατί είναι αποτελέσματα συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής. Δεν είμαι, ούτε τελείως απαισιόδοξος, ούτε τελείως αισιόδοξος. Ολα είναι θέμα πολιτικής επιλογής. Οταν πολιτικά ορίσεις την πορεία σου, θα βρείς και τις λύσεις. Επονείδιτες μέν, λύσεις δέ. Το δυστύχημα είναι, ότι απο την περίοδο Σημίτη και μετά, τα πολιτικά κόμματα διαχειρίζονται το μοντέλο Α. Παπανδρέου. Ενα νέο μοντέλο οικονομικής πολιτικής,το οποίο ήδη από το 1988 είχε εκπνεύσει. Μην τα ρίχνουμε όλα στις εγχώριες τράπεζες. Την δουλειά τους κάνουν, όπως ο καθένας απο εμάς. Αλλαγή πολιτικής θέλουμε. Οχι αλλαγή διαχειριστή.

 37. Μάνος στο Βουνό avatar
  Μάνος στο Βουνό 23/03/2011 17:52:22

  '' Εγώ βρε παιδιά , δεν κατέχω γράμματα και τα πολλά νούμερα με μπερδέυουν .
  Το μόνο που καταλαβαίνω είναι ότι ενώ δουλέυω όλη μου την ζωή , πληρώνω σχεδόν ότι βγάζω σε λογαριασμούς , υγείες , νοίκια , εφορίες , και μένουν και κάτι ψιλά γιά κανά κιλό κρέας το σαββατόβραδο και πέντε μπύρες , έρχεται ο πρωθυπουργός της χώρας να μου ζητήσει 200.000 ευρώ , οτι τα χρωστάω ! Μα αφού τα έχω πληρωμένα όλα , και κανα δάνειο δεν έχω πάρει απο κάποιον , απο πού κι ως πού αυτά τα λεφτά ??? ''
  'Αντε εξήγηστε εσείς του ανθρώπου...

 38. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 23/03/2011 21:36:02

  ami
  Μπράβο
  Μας θύμισες σε ποιο σημείο της διαδρομής έγινε το λάθος.
  Και είναι σημαντικότερο που δεν το λέει κάποιος συντηρητικός ή θρησκόληπτος αλλά ένας αμερικανός.
  Εκτιμούσα τον Ρ. Κένεντυ αλλά δεν είχα διαβάσει αυτό το απόσπασμα.
  Αθάνατος.

 39. tsar avatar
  tsar 23/03/2011 21:41:08

  «ΚΑΤΑ ΤΟΚΙΖΟΝΤΩΝ» ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΝΥΣΣΗΣ

  Ἀργόσχολη καὶ πλεονεκτικὴ εἶναι ἡ ζωὴ τοῦ τοκιστῆ. Δὲ γνωρίζει αὐτὸς τοὺς κόπους τῆς γεωργίας οὔτε τὴν ἐφευρετικότητα τοῦ
  ἐμπορίου. Ἀντίθετα (ἀπ’ ὅ,τι συμβαίνει μὲ ὅσους ἀσκοῦν παραγωγικὰ ἐπαγγέλματα), ὁ τοκιστὴς κάθεται στὸν ἴδιο πάντοτε τόπο, μέσα στὸ σπίτι του μεγαλώνει τὰ θρεφτάρια τῆς κερδοσκοπίας.
  Ἄσπαρτα κι ἀκαλλιέργητα θέλει τὰ πάντα γι’ αὐτὸν νὰ φυτρώνουν.
  Γι’ ἀλέτρι ἔχει τὴν πέννα· γιὰ χωράφι, τὸ χαρτί· γιὰ σπόρο, τὸ μελάνι· γιὰ βροχή, τὸ χρόνο ποὺ τοῦ πολλαπλασιάζει ἀθόρυβα τοὺς τόκους τῶν χρημάτων. Δρεπάνι του εἶναι ἡ δικαστικὴ ἀπαίτηση τοῦ χρέους, ἁλώνι, τὸ σπίτι του, ὅπου λιανίζει τὶς περιουσίες τῶν ἀναγκεμένων ἀνθρώπων. Ὁλωνῶν τ’ ἀγαθὰ τὰ βλέπει δικά του. Εὔχεται στοὺς ἀνθρώπους ἀνάγκες καὶ συμφορές, γιὰ νὰ τρέξουν ὑποχρεωτικὰ νὰ δανειστοῦν ἀπ’ αὐτόν. Μισεῖ τοὺς αὐτάρκεις καὶ ὅσους δὲν ἔχουν δανειστεῖ ἀπ’ αὐτόν, τοὺς θεωρεῖ ἐχθρούς του.
  Συχνάζει στὰ δικαστήρια γιὰ ν’ ἀνακαλύψει κάποιον ποὺ τὸν πιέζουν οἱ δανειστὲς καὶ τοὺς φοροεισπράκτορες ἀκολουθεῖ, ὅπως τὰ κοράκια τοὺς στρατοὺς ποὺ διεξάγουν πόλεμο (γιὰ νὰ τρῶνε τοὺς σκοτωμένους). Κουβαλάει παντοῦ τὸ κομπόδεμα, καὶ σὰν δόλωμα τὸ δείχνει σ’ἐκείνους ποὺ τοὺς πνίγει ἡ ἀνάγκη, ὥστε, ἀνοίγοντας
  γι’ αὐτὸ τὸ στόμα, νὰ καταπιοῦν μαζὶ μ’ αὐτὸ καὶ τὸ ἀγκίστρι τοῦ τόκου. Καθημερινὰ μετράει τὰ κέρδη, μὰ ἡ δίψα του γιὰ χρῆμα δὲ σβήνει. Στεναχωριέται γιὰ τὸ χρυσάφι ποὺ ἔχει φυλαγμένο στὸ σπίτι, ἐπειδὴ μένει ἀχρησιμοποίητο κι ἀνεκμετάλλευτο…
  Περιεργάζεται ὁ δανειστὴς ὅλες τὶς πράξεις τοῦ ὀφειλέτη, τὰ ταξίδια του, τὶς χειρονομίες του, τὶς ἐπισκέψεις του, τὶς ἐμπορικὲς συναλλαγές του. Κι ἂν καμιὰ δυσάρεστη εἴδηση φτάσει, ὅτι δηλ. ὁ τάδε ἔπεσε στοὺς ληστές, ἢ ὅτι φτώχεψε ξαφνικὰ ἀπὸ κάποια ἀτυχία, κάθεται μὲ σταυρωμένα τὰ χέρια, ἀναστενάζει ἀδιάκοπα, χύνει κρυφὰ μαῦρο δάκρυ·
  ξετυλίγει τὸ χρεώγραφο, θρηνεῖ τὸ χρυσάφι ποὺ ἀντιπροσωπεύουν οἱ γραμμές του, προσκομίζει τὸ συμβόλαιο σὰ νὰ ἦταν ἔνδυμα πεθαμένου παιδιοῦ του· μάλιστα κι ἀπὸ ’κεῖνο, περισσότερη θλίψη τοῦ προκαλεῖ.
  Ἂν μάλιστα συμβεῖ νὰ ἔχει δανείσει ναυτικούς, κάθεται διαρκῶς κοντὰ στοὺς γιαλούς, μελετάει τὶς κινήσεις τῶν ἀνέμων, ρωτάει ἐπίμονα ὅσους καταπλέουν, μήπως ἀκούστηκε κανένα ναυάγιο, μήπως κινδύνεψαν πουθενὰ ναυτικοί; Λιώνει ἡ ψυχή του κάτω ἀπὸ τὸ βάρος τῶν καθημερινῶν φροντίδων. Σ’ ἕνα τέτοιον ἀξίζει βέβαια νὰ εἰπωθεῖ: σταμάτα, ἄνθρωπέ μου, τὶς ἐπικίνδυνες αὐτὲς φροντίδες· λυτρώσου ἀπὸ τὴν ἐξουθενωτικὴ προσδοκία τοῦ κέρδους· πρόσεξε μήπως κυνηγώντας τόκους, δαπανήσεις τὸ πολύτιμο κεφάλαιο ποὺ εἶναι ὁ εαυτός σου. Ζητεῖς εἰσοδήματα καὶ πρόσθετα πλούτη ἀπ’ τὸ φτωχό,κάνοντας κάτι ἀνάλογο μ’ αὐτὸν ποὺ θἄθελε νὰ πάρει θημωνιὲς σιτάρι
  ἀπὸ χωράφι ποὺ τὸ ξέρανε ὁ λίβας, ἢ ἄφθονα σταφύλια ἀπὸ ἀμπέλι ἀπ’τὸ ὁποῖο πέρασε χαλαζοφόρο σύννεφο, ἢ παιδιὰ ἀπὸ στείρα κοιλιὰ ἢ θρεπτικὸ γάλα ἀπὸ γυναῖκες ποὺ δὲν ἔχουν γεννήσει…Πῶς θὰ προσευχηθεῖς λοιπόν, τοκογλύφε; Μὲ τί συνείδηση θὰ ζητήσεις ἀπὸ τὸν Θεὸ κάποια εὐεργεσία, σὺ ποὺ ἔμαθες ὅλο νὰ παίρνεις καὶ ποτὲ νὰ μὴ δίνεις; Ἢ μήπως σοῦ διαφεύγει ὅτι ἡ προσευχή σου ἀποτελεῖ ὑπόμνηση τῆς δικῆς σου ἀπανθρωπιᾶς; Ποιὰ συγχώρηση ἔδωσες καὶ ζητᾶς συγγνώμην; Ποιὸν ἐλέησες κι ἐπικαλεῖσαι τὸν Ἐλεήμονα; Ἀλλὰ κι ἂν ἀκόμη προσφέρεις ἐλεημοσύνη, ὡς προϊὸν ἀπάνθρωπης ἐκμετάλλευσης δὲν θὰ εἶναι καρπὸς
  τῶν συμφορῶν τῶν ἄλλων, γεμάτη δάκρυα καὶ στεναγμούς; Ἂν γνώριζε ὁ φτωχὸς ἀπὸ ποῦ προσφέρεις τὴν ἐλεημοσύνη, δὲν θὰ τὴ δεχόταν, γιατὶ θὰ αἰσθανόταν σὰ νὰ ἔμελλε νὰ γευτεῖ σάρκες ἀδελφικὲς καὶ αἷμα συγγενῶν του. Θὰ σοῦ πετοῦσε δὲ κατάμουτρα τοῦτα τὰ λόγια τὰ γεμάτα θάρρος καὶ φρονιμάδα: Μὴ μὲ θρέψεις, ἄνθρωπε, ἀπὸ τὰ δάκρυα τῶν ἀδελφῶν μου. Μὴ δώσεις στὸ φτωχὸ ψωμὶ βγαλμένο ἀπὸ τοὺς στεναγμοὺς τῶν ἄλλων φτωχῶν. Μοίρασε στοὺς συνανθρώπους σου ὅσα μὲ ἀδικίες μάζεψες καὶ τότε θὰ παραδεχτῶ τὴν εὐεργεσία σου. Ποιὸ τὸ ὄφελος, ἂν ημιουργεῖς πολλοὺς φτωχοὺς (μὲ τὴν ἐκμετάλλευση) κι ἀνακουφίζεις ἕνα (μὲ τὴν ἐλεημοσύνη); Ἂν δὲν ὑπῆρχε τὸ πλῆθος τῶν τοκογλύφων (τῶν ἐκμεταλλευτῶν γενικά), δὲν θὰ ὑπῆρχε οὔτε ἡ στρατιὰ τῶν πεινασμένων. Ἂς διαλυθοῦν τὰ ὀργανωμένα οἰκονομικὰ συμφέροντα καὶ ὅλοι θ’ ἀποκτήσουμε τὴν οἰκονομική μας αὐτάρκεια.

  • Μisha avatar
   Μisha @ tsar 24/03/2011 12:07:37

   ++++

   Αν η Εκκλησία είχε προς τα έξω την εικόνα που παρουσιάζει ο φωτισμένος Άγιος Γρηγόριος επίσκοπος Νύσσης , ο αδελφός του Μ.Βασίλειος, ο αδελφικός φίλος του τελευταίου Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο αγ Ιωάννης ο Χρυσόστομος και οι όμοιοι τους δεν θα υπήρχε φτωχός στον πλανήτη, ούτε κάποιος που δεν θα ήθελε να είναι χριστιανός και οι τραπεζίτες θα θεωρούνταν επάγγελμα επονείδιστο, παρόμοιο με αυτό των μαφιόζων , των εμπόρων ναρκωτικών και των διακινητών λευκής σάρκας.

 40. Orestios avatar
  Orestios 23/03/2011 22:07:00

  Έπεσε η κυβέρνηση στην Πορτογαλία.

 41. tiramola avatar
  tiramola 24/03/2011 00:03:45

  Δεν έχω ακόμα ευκρινή εικόνα για το πως θα είναι το αυριανό κοσμοσύστημα.
  Εκείνο που βλέπουμε είναι αγριοι κλυδωνισμοί σε όλα τα θεσμικά πεδία του κοσμοσυστήματος.
  Η παγκόμια οικονομία δέχεται έντονες κερδοσκοπικές πιέσεις που ξεφεύγουν πλέον από τον έλεγχο των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ελεγκτικών μηχανισμών όπως είναι οι κεντρικές τράπεζες.
  Επιπλέον βλέπουμε υψηλό βαθμό βίας που ξεσπά παντού σε μεγαλύτερες ή μικρότερες δόσεις και τους ηθικούς περιορισμούς που επέβαλλαν τα κράτη ή οι θρησκευτικοί θεσμοί να είναι όλο και λιγότερο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπισή της.
  Κατά την ταπεινή μου γνώμη το σύστημα αν και περνά κρίση θα συνεχίσει να προσπαθεί να λειτουργεί με τους συνηθισμένους τρόπους.
  Για το σύστημα που οικοδομείται προκειμένου σταδιακά να διαδεχθεί το σημερινό, ίσως να επαληθευθεί το σενάριο του "Νευρομάντη"(γυρίζεται και ταινία) όπου τα κράτη δεν θα υφίστανται πλέον, ο καπιταλισμός θα έχει φτάσει στο μέγιστο σημείο ανάπτυξής του και τον κόσμο θα ελέγχουν τεράστιες εταιρικές κοινοπραξίες.
  Πάντως όσο πολωμένο και αν είναι το τωρινό σύστημα αφήνει τουλάχιστον μιά θετική κληρονομιά.
  Ο κόσμος σήμερα έχει μεγαλύτερη επίγνωση, είναι πιό πρόθυμος να παλέψει για τα δικαιώματά του και πιό σκεπτικιστής απέναντι στην ρητορεία των ισχυρών και των "ειδικών".

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ tiramola 24/03/2011 01:44:12

   ασε τα περί κερδοσκοπίας. Σοσιαλιστική προπαγάνδα made in Germany και την έχετε χάψει σαν ψαρια. Το 1999 δεν προλαβαίνατε να κλέβετε, και τώρα θέλετε Κεντρικό Σχεδιασμό για εξιλέωση.

   • tiramola avatar
    tiramola @ archaeopteryx 24/03/2011 09:32:12

    Να αφήσω τα περί κερδοσκοπίας?
    Εγώ να τα αφήσω, έλα όμως που πλέον τα θυμούνται όλο και πιό συχνά το σύνολο των ηγετών της ΕΕ.
    Εσύ φίλε μου είσαι αναρχοκαπιταλιστής, δεν γουστάρεις να πληρώνεις φόρους, κάτι σαν το tea party δηλαδή, όπου και εκεί έχουν φορέσει τον μανδύα του πατριώτη.
    Ακόμα και η δεξιά Μέρκελ, όπως και ο δεξιός Σαμαράς δεν διανοούνται την διάλυση του κοινωνικού κράτους-μαξιλάρι για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
    Τώρα πως γίνεται να είσαι πατριώτης και να κλέβεις ή να μην πληρώνεις τους φόρους που σου αναλογούν όπως και το σύνταγμα καθορίζει, είναι μιά απορία...

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ tiramola 24/03/2011 12:33:09

     Οταν αυτοί που πρέπει να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα, δηλαδή οι πολιτικοί και οι ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί, κατασπαταλούν,καταχρώνται και τζογάρουν τους φόρους του ελληνικού λαού, που μόνο ανταποδοτικοί δεν είναι, μετά μην απορούμε που ο καθένας προσπαθεί να γλιτώσει ότι μπορεί.

     Και σε ρωτώ ευθέως, την κρίση που ζούμε και μια ενδεχόμενη χρεωκοπία ποιος την πληρώνει και ποιος κινδυνεύει να πεινάσει, ο απλός λαός ή οι πολιτικοί και οι κρατικοί αξιωματούχοι που έχουν κάνει τις χοντρές καβάτζες τους σε καταθέσεις και ακίνητα εδώ και χρόνια ;

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ tiramola 24/03/2011 02:05:32

   αν ο κοσμος στην Ελλαδα ειχε επιγνωση τοτε αυτοι οι τυποι που παραμενουν ακομα στην εξουσια θα ειχαν φυγει προ πολλου (και ορισμενοι δε θα ειχαν παει καν σπιτι τους αλλα καπου αλλου ..)

 42. GAETANO avatar
  GAETANO 25/03/2011 16:57:41

  Τα δημοσια εσοδα ειναι συναρτηση του ονομαστικου ΑΕΠ η Εθνικου εισοδηματος . Το ονομαστικο ΑΕΠ της Ελλαδας το 2008 ηταν περιπου 240δις . Αν το ΑΕΠ αυτο αυξηθει κατα 10% οπως λεει ο αγαπητος Κακοφωνιξ ( πχ 3% πραγματικα αυξηση και 6% πληθωρισμος ) τοτε τα εσοδα θα αυξηθουν και αυτα συμφωνα με την αποκαλουμενη "εισοδηματικη ελαστικοτητα των φορων " επι του ΑΕΠ . Ιστορικα η ελαστικοτητα αυτη ειναι ιση περιπου με το 0,75% για καθε 1% αυξησης του ΑΕΠ . Αν δηλαδη αυξηθει το ΑΕΠ κατα 1% τοτε τα δημοσια εσοδα θα αυξηθουν κατ 0,75% ΑΕΠ .

  Κανοντας λοιπον τον λογαριασμο αν αυξηθει 10% το ΑΕΠ , δηλαδη κατα 24 δις ( 240δις Χ 10% = 24 δις ) τοτε το 75% Χ 24δις = 18δις επιπλεον δημοσια εσοδα .
  Κατα συνεπεια τα εσοδα απο 60δις θα γινουν 78δις .

  Αγαπητε Κακοφωνιξ επειδη τα δημοσια εσοδα δεν ειναι ανεξαρτητα απο το ΑΕΠ η Εθνικο εισοδημα , φοβαμαι οτι ο συλλογισμος σου εχει παρει λαθος δρομο . Μονο η αυξηση του ΑΕΠ και μαλιστα σε πολυ μεγαλο , ακατορθωτο βαθμο , πχ 10% θα μπορουσε να βοηθησει στην εξυπηρετηση του Δημοσιου χρεους .
  Αλλα αυτο δεν το βλεπω να γινεται . Το αντιθετο το ΑΕΠ εχει παρει την κατιουσα λογω υφεσης και κατα συνεπεια οδηγουμεθα σε βεβαιη χρεωκοπια . Αυτο βλεπουν και οι διεθνεις αγορες και τα επιτοκια δανεισμου ειναι γυρω στα 11%-12% .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.