#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/04/2013 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν θα νοσταλγήσουμε και την χούντα επειδή πτώχευσε η μεταπολίτευση!Μια πολύ σημαντική δημοσκόπηση της Metron Analysis δημοσιεύει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».  Πέρα από τα συνηθισμένα, δηλαδή ότι η ΝΔ προηγείται, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί κ.λπ. που συναντά κανείς άλλωστε και στα υπόλοιπα γκάλοπ, ιδιαίτερη σημασία έχει η ερώτηση «στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα απ' ότι σήμερα»; Με αφορμή προφανώς την αποφράδα επέτειο της «Επανάστασης της 21ης Απριλίου» ο κόσμος ερωτάται εμμέσως σχεδόν πενήντα χρόνια μετά, αν θα ήταν καλύτερα αν δεν είχαμε δημοκρατία. Το 30% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα, το 63% διαφώνησε και το 7% απάντησε «δεν γνωρίζω-δεν απαντώ».

Και ύστερα ο πολιτικός κόσμος και η κοινωνία μένουν έκπληκτοι διότι η Χρυσή Αυγή χτυπά 11% στις δημοσκοπήσεις παρά το γεγονός ότι κάτι τύποι χειρότεροι και από μαϊμούδες στο Αττικό πάρκο, αναμασούν συνθήματα της 4ης Αυγούστου, των Ναζί ή της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Η απαξίωση του πολιτικού κόσμου, τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλη. Ξεπερνά κάθε άλλη χρονική περίοδο της Μεταπολίτευσης μόνο που μέχρι το 2009 τα «μπουκωμένα στόματα» έβλεπαν αλλά δε μιλούσαν. Όταν ήρθε η κρίση να σαρώσει τα πάντα και η φτώχεια να χτυπήσει την πόρτα κάθε οικογένειας, όλοι θυμήθηκαν τους πολιτικούς που κλέβουν και αφήνουν το λαό στην ανέχεια.

Εν πάση περιπτώσει, το θέμα δεν είναι η υποκρισία όλων μας που ενώ πηγαίνουμε στις κάλπες και ψηφίζουμε όλους εκείνους που έχουν εξευτελίσει την Ελλάδα την άλλη μέρα των εκλογών τους βρίζουμε και ζητάμε να «καεί το μπ…λο η Βουλή».

Το θέμα μας είναι τι είναι αυτό που οδηγεί έναν στους τρεις Έλληνες να πιστεύουν ότι μια από τις πιο στυγνές δικτατορίες της σύγχρονης εποχής θα μπορούσε να κάνει καλύτερα τα πράγματα.

Κατ’ αρχάς είναι σίγουρα ο χρόνος ο οποίος καθαγιάζει τα πάντα. Κάνει τους εγκληματίες καλούς πολίτες, μετατρέπει τους Χίτλερ και τους Στάλιν σε ήρωες, κάνει την καταστροφή της Σμύρνης «συνωστισμό» και την Άλωση της Πόλης, αναίμακτη συμφωνία. Ασφαλώς ο χρόνος είναι ο καλύτερος σύμμαχος όλων των κακών στον πλανήτη.

Όμως, μαζί με το χρόνο, βασική αιτία του καθαγιασμού είναι και η έλλειψη ιστορικής μνήμης. Όταν στα σχολεία κι όχι μόνο η πραγματική ιστορία δεν διδάσκεται αλλά επιλέγονται αμφιλεγόμενες πρακτικές, τι να περιμένει κανείς. Κι όταν οι σημερινοί 20άρηδες ή 30άρηδες δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει Χούντα, Παπαδόπουλος, Παττακός και Θεοφιλογιαννάκος, γιατί να μην πιστεύουν ότι και η Επταετία ήταν ο ελληνικός παράδεισος; Τους έμαθε ποτέ κανείς την ιστορία πέρα από συνθήματα και τσιτάτα;

Άλλη βασική αιτία της αποδοχής της Χούντας και των σύγχρονων Ούνων που έχουν πιάσει θέση και στη Βουλή είναι φυσικά η απαξίωση της πολιτικής, ασφαλώς όχι μόνο με την ευθύνη των πολιτών που τη στήριξε και τη στηρίζει. Το ίδιο το πολιτικό προσωπικό με τα σκάνδαλα, τις ρεμούλες, τους Άκηδες και τους Τσουκάτους, τις μίζες με τα εξοπλιστικά, τα πανάκριβα δημόσια έργα και τους εθνικούς νταβατζήδες, έβγαλε μόνο του τα μάτια του.

Αλλά πέρα από τα σκάνδαλα, εκείνο που εξοργίζει τον κόσμο είναι η ατιμωρησία, τουλάχιστον μέχρι πρότινος. Όταν φαγώθηκαν τόσα δισεκατομμύρια χωρίς ποτέ κανείς να πάει φυλακή γιατί να απορούμε με το ότι το 30% θεωρεί τους δικτάτορες καλύτερους; Είναι απλά τα πράγματα: Όταν ο πολίτης βλέπει απαξιωμένους πολιτικούς που δεν έχουν και καμιά κουλτούρα καθώς και όταν δε βλέπει πραγματικούς ηγέτες, είναι πανεύκολο να έλκεται από το άγνωστο. Διότι πώς να το κάνουμε: Οι χουντικοί, σχεδόν πενήντα χρόνια μετά είναι άγνωστοι στους περισσότερους. Κάτι σαν εξωτικά φρούτα που ευδοκίμησαν στην Ελλάδα.

Πιστεύει κανείς ότι θα ασχοληθεί κάποιος πολίτης σήμερα με τα τόσα προβλήματα που έχει, με το αν η Χούντα κατάλυσε τη δημοκρατία; Αν φυλάκισε, βασάνισε ή σκότωσε κανέναν; Αν είναι υπεύθυνη για την κατοχή της Κύπρου;

Ποιο εύκολα περνάνε οι φωτογραφίες του Παττακού με το μυστρί και οι παλαβομάρες του Παπαδόπουλου για τον κομμουνισμό και τον ασθενή που πρέπει να χειρουργηθεί, παρά το εθνικό έγκλημα και το γεγονός ότι η χώρα μπήκε στο γύψο για 7 χρόνια. Χωρίς μεγάλη αντίσταση για να λέμε την αλήθεια.

Όμως, δεν έχει κανένα νόημα να κάνουμε ιστορική ανάλυση για το τι ήταν η Χούντα και τι όχι. Ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράζει την άποψή του, και σίγουρα την ελευθερία αυτή του την παρέχει η δημοκρατία που έχει κατακτηθεί με αίμα και αγώνες. Μεγαλύτερη σημασία έχει να υπάρξει ανασύνταξη των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων. Να βγουν στην πολιτική και την κοινωνία έντιμοι, έξυπνοι και εργατικοί άνθρωποι, αυτοδημιούργητοι κι όχι πολιτικά τζάκια που κάνουν κουμάντο χρόνια τώρα. Υπάρχει η ευκαιρία και η κρίση που ζούμε τώρα έχει αυτό το καλό:

Πρώτον μπορεί να οδηγήσει στη φυλακή μερικά φυντάνια που πλήγωσαν τον ελληνικό λαό, έκλεψαν, κορόιδεψαν, σκύλευαν πάνω από το μεταπολιτευτικό πτώμα της χώρας.

Και δεύτερον, μπορεί να βγάλει στον αφρό υγιείς δυνάμεις της πολιτικής που θα αντιμετωπίσουν τόσο τον εφιάλτη του παρελθόντος όσο και του παρόντος. Τόσο τους πραγματικούς νοσταλγούς της Χούντας ή του ναζισμού όσο κι εκείνους που δεν ξέρουν απλά ιστορία.

Αριστερός Ψάλτης 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος avatar
  Νίκος 21/04/2013 07:59:46

  "Υπάρχει η ευκαιρία και η κρίση που ζούμε έχει αυτό το καλό...."
  "να βγουν στην πολιτική έντιμα, έξυπνα και εργατικά άτομα..."
  Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο στο πολιτικό σκηνικό, η χούντα δεν θα φάνταζε ως λύση στο σημερινό πολιτικό αδιέξοδο. Δυστυχώς, το πολιτικό προσωπικό ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ και όχι επειδή δεν μπορεί ή δεν αντιλαμβάνεται, εγκληματεί εις βάρος των πολιτών . Φαίνεται σαν να μην υπάρχει λύση. Και όμως υπάρχει. Οι πολιτικοί θα είναι μέρος αυτής και όχι αυτοί που θα δώσουν τη λύση......

 2. Μara avatar
  Μara 21/04/2013 08:08:34

  Χωρίς μεγάλη αντίσταση???
  Χωρίς καθόλου αντίσταση να λές και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα... Γιατί καθόλου αντίσταση???
  Ο κόσμος που νοσταλγεί την χούντα, δεν νοσταλγεί τους πραξικοπηματίες.
  Νοσταλγεί την καθημερινότητα που ζούσε επί επταετίας και την συγκρίνει με αυτή της "δημοκρατίας".
  Για αυτό αγαπητέ Αριστερέ Ψάλτη, μην σου κάνει καθόλου εντύπωση, γιατί ένα ποσοστό της τάξεως του 30% δηλώνει ότι περνούσε καλύτερα τότε.
  Να αναρωτιέσαι ποιοί είναι οι λόγοι που αυτό το ποσοστό δηλώνει αυτό που δηλώνει και όχι να καταδικάζεις γιατί το δηλώνουν.

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ Μara 21/04/2013 09:38:58

   Πολύ ωραία! είστε μέσα στο 30% που νοσταλγεί εκείνη την
   καθημερινότητα,δικαίωμα σας...είμαι μέσα στο 63% που
   θυμάται με αποστροφή...είμαστε πλειοψηφία!...μας αρέσει
   η κρίση και η παρακμή!...μπορείτε,όμως,να συνεχίσετε να
   απολαμβάνετε τις αναμνήσεις μιάς καθημερινότητας με
   "υψιπετή" περιρρέουσα ατμόσφαιρα!
   Τώρα,τί νόημα έχει η δημοσκοπική σύγκριση της καθημερινότητας
   δύο εποχών,με τελείως διαφορετικές ορίζουσες,αυτό άς το ψάξουν
   στις μύχιες σκέψεις των δημοσκοπούντων....και η θεία μου που,συν
   θεώ,πλησιάζει τα ενενήντα,θυμάται νοσταλγικά τα 5ο's και τις
   ταινίες με την Σίντ Τσάρις και τον Φρέντ Ασταίρ, ενώ όλα ήσαν
   σφιχτά κι'ασήκωτα!

   • Μara avatar
    Μara @ βαγόνι 21/04/2013 10:23:08

    Ε.. καλά τώρα χρυσέ μου "δημοκρατικέ" παρακμιακέ, θα σου χαλάσω εγώ τον εφιάλτη της επτάχρονης τυρρανίας σου που την θυμάσαι κιόλας με αποστροφή?
    Άν φυσικά ζούσες τότε και δεν στα έχουν διηγηθεί....
    οι "προοδευτικοί ήρωες...." του πολυτεχνείου γονείς σου.

    • βαγόνι avatar
     βαγόνι @ Μara 21/04/2013 10:29:54

     Δεν έχω παρά να σ'έυχαριστήσω,μιάς και με
     υποπτεύεσαι κατα σαράντα χρόνια νεώτερο!

     • Μara avatar
      Μara @ βαγόνι 21/04/2013 11:03:55

      Παρακαλώ δεν κάνει τίποτα!!

      Και αφού παραπλανήθηκα κατά 40 χρόνια για την ηλικία σου, μπορείς άν θέλεις να μας καταθέσεις τους λόγους που η καθημερινότητα της τότε εποχής ήταν τρις χειρότερη από την σημερινή που κατά την γνώμη σου είναι υπέροχη.....

    • mara avatar
     mara @ Μara 21/04/2013 11:51:17

     Eλεος αγαπητή κι έχουμε και το ίδιο όνομα. Αμαυρωνετε μια όλοκληρη γεννιά επειδή κάποιοι ολίγοι απ΄αυτους, έγιναν σφουγγοκωλάριοι της εξουσίας και υποτιμάτε τον αγώνα που έδωσαν χιλιάδες νέοι με αγνά αισθήματα. Δεν έζησα τη χούντα αυτό που έμεινε όμως χαραγμένο στη μνήμη μου, είναι τα συναισθήματα των γονιών μου, ότι ώρα και να ξύπναγα τη νύχτα ήταν πάνω απο ένα ράδιο η αγωνία τους και ο φόβος για την κατάληξη, γιατί κάποια μέλη της οικογενειας μου μετείχαν σε αυτό χωρίς σήμερα να χαίρουν κανενός προνομίου.
     Προοδευτικούς με εισαγωγικά να αποκαλέσετε αυτους που εξαργύρωσαν τον αγώνα τους εξασφαλίζοντας θέσεις στο πολιτικό σκηνικό θυσιάζοντας τα πάντα στο βωμό της εξουσιας.

     • mara avatar
      mara @ mara 21/04/2013 14:13:45

      "Προοδευτικούς ήρωες"

     • Μara avatar
      Μara @ mara 21/04/2013 17:08:04

      Κοίταξε... άσε τα "...έλεος..." και άν δεν θέλεις να έχουμε το ίδιο όνομα, άλλαξε nick ή βάλε ένα διακριτικό να ξεχωρίζεις.
      Για τους "προοδευτικούς ήρωες" σαφώς και εννοώ τους δήθεν δημοκρατικούς μουσάτους τύπους που εξαργύρωσαν τους ανύπαρκτους αγώνες τους με θεσούλες στην μεταπολίτευση. (Και φυσικά δεν ήταν λίγοι.... όπως ισχυρίζεσαι).
      Αμαυρώνω λοιπόν μιά γενιά που αντιστάθηκε στην χούντα?
      Πές μου ποιός αντιστάθηκε και πώς?
      Μοναδική εξαίρεση αντίστασης ο ένας, ο μοναδικός και ρομαντικός Αλέκος Παναγούλης.
      Όσο για τους γονείς σου που ξενυχτούσαν πάνω από ένα ραδιόφωνο ανησυχώντας και τρέμοντας για τα συγγενικά τους πρόσωπα, δεν καταλαβαίνω τί εννοείς?
      Για ποιούς ανησυχούσαν? Για αυτούς που δεν αντιστάθηκαν ποτέ?
      Εγώ έγραψα για την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, της τότε εποχής, συγκρίνοντας τη με την τωρινή εποχή της εξαθλίωσης και εσύ μου γράφεις σε δραματικό ύφος άλλα αντί άλλων....
      Άσε λοιπόν τα γνωστά δραματικά αριστερά παραμύθια..., γιατί δεν συγκινούν πλέον κανέναν.

     • Je ne regrette rien avatar
      Je ne regrette rien @ Μara 22/04/2013 02:21:05

      @ Μara (να μην γίνει σύγχυση με την άλλη...) μπράβο σου πού ...τόλμησες να πείς δυνατά κάτι πού οι πιό πολλοί Ελληνες λένε μέσα τους. Διότι μεγαλύτερος φασισμός από αυτόν δεν υπάρχει : το να πείς ότι ίσως να ήταν καλύτερα επί Χούντας από την σημερινή κατάντια, προκαλεί φωνές υστερίας καταιγισμό υποτιμητικών χαρακτηρισμών και στην καλύτερη περίπτωση απαξίωση. Τέτοια προπαγάνδα και πλύση εγκεφάλου έχουμε υποστεί.
      Ε, ναί βρέ παιδιά μπορεί κάποιος να έχει και διαφορετική γνώμη από όλα εσάς τα αριστερούλικα παπαγαλάκια...
      Σας μπουχτήσαμε, οι κασέτες σας χάλασαν πιά και γρατζουνάνε τα αυτιά μας.
      Καμαρώστε λοιπόν την σημερινή Ελλάδα της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.....
      Αριστερέ Ψάλτη, σήμερα έγραψες σαν σκέτος αριστερός χωρίς το ψάλτης...
      Καληνύχτα σε όλους

     • B.Q avatar
      B.Q @ Je ne regrette rien 22/04/2013 07:46:28

      Πολύ αγαπητή μου Je ne regrette rien, καλημέρα. Γιατί θα
      πρέπει αλήθεια να αισθανόμαστε την ανάγκη να επιλέξουμε ανάμεσα στο
      φασισμό της στρατιωτικής στολής και στο φασισμό που φόρεσε Gucci;
      Επί της ουσίας, όλοι γνωρίζουμε οτι μόνο ο μανδύας αλλάζει, ενώ η
      εξουσία συνθλίβει πάντα, με άλλα μέσα κάθε φορά. Το ΄67 με
      φυλακίσεις, βασανισμούς, διώξεις, λογοκρισία, το 2013 με ανεργία,
      τρομοκράτηση, περιθωριοποίηση, ανέχεια και ψυχικό μαρασμό. Για ποιά
      ...Δημοκρατική κι ελεύθερη Ελλάδα μιλάμε λοιπόν; Τύποις ελεύθεροι,
      μα επί της ουσίας κατεχόμενοι δούλοι. Και το ΄67 και το 2013, η
      ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ παραμένει το μόνο ζητούμενο. Ο δρόμος που η πλειοψηφία
      ξανά δεν τολμά να επιλέξει, βουλιάζοντας νωθρά και μίζερα, στην
      αθλιότητα των λατρεμένων της κατά συνθήκη ψευδών..... Ούτε το χθες,
      ούτε το σήμερα. Τίποτε από τα δύο δεν μας ταιριάζει. Αυτό πρέπει
      ν΄αποφασίσουμε.

     • mara M. avatar
      mara M. @ B.Q 22/04/2013 18:27:39

      +100000000

     • Je ne regrette rien avatar
      Je ne regrette rien @ B.Q 22/04/2013 18:28:41

      Ισως να είναι και έτσι @Βασιλισσά μου.
      Εκανα την "σύγκριση" λόγω άρθρου και μετέπειτα σχολίων.
      Ομως , λόγω χαρακτήρα "αντιδρώ" όταν υπάρχει τέτοια μονόπλευρη θέαση των πραγμάτων. Εξοργίζομαι.
      Η μία άποψη δεκτή και συζητήσιμη η άλλη ..."στον Καιάδα" Ε, όχι !
      Και να πώ κάτι φιλτάτη Βασίλισσα ;
      Εάν έπρεπε να διαλέξω ο π ω σ δ ή π ο τ ε μία κατάσταση θα διάλεγα το 67 όπου δεν υπήρχε ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΣ ,ανεργία και διασυρμός του Ελληνικού λαού.
      Ευθαρσώς και με όλο τον σεβασμό , Μεγαλειοτάτη

     • mara M. avatar
      mara M. @ Je ne regrette rien 22/04/2013 18:17:43

      @je ne regrette rien
      "τη νάλλη..." ''δραματικά αριστερά παραμύθια'',''αριστερούλικα παπαγαλάκια'',''σας μπουχτήσαμε'',''οι κασέτες σας χάλασαν'', ''γρατζουνάτε τα αυτιά μας''.
      Ω! τι ευγένεια νιώθω τόσο άβολα για το φτωχό μου "έλεος" αλλά δυστυχώς αδυνατώ να ταυτιστώ με τη χούντα έστω και μέσα από την ανωνυμία του site.
      Συγνώμη που δεν ανταποδίδω αλλά δεν είναι της "αριστερής" ιδιοσυγκρασίας μου,όσο για τα γεγονότα που ανέφερα την επόμενη φορά θα πάρω την άδειά σας.

     • Je ne regrette rien avatar
      Je ne regrette rien @ mara M. 22/04/2013 18:42:20

      Καλή μου @ mara, ηρέμησε... πρώτον, προσωπικά απευθυνόμουν ΓΕΝΙΚΑ και όχι ειδικά σε εσένα.
      Δεύτερον , κανείς δεν ταυτίστηκε με την χούντα. Τουλάχιστον, όχι εγώ. Την έννοια "ταυτίζομαι" την ξέρετε;
      Μιά κουβέντα είπα, λίγο ...πικαρισμένη ούσα, όπως εξήγησα ΕΑΝ έπρεπε οπωσδήποτε να διαλέξω "το μή χείρον βέλτιστον"
      Τόσο απλά.

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ mara M. 22/04/2013 19:07:24

      Η αναρτηση που σχολιαζουμε εχει ως θεμα την δημοσκοπηση και τα ευρηματα της. Αναγκαστικα συγκρινουμε δυο εποχες. Η συγκριση δεν σημαινει επιλογη. Ας μην βαραμε λοιπον thn Je ne regrette rien.

     • mara M. avatar
      mara M. @ mara M. 22/04/2013 19:39:01

      Je ne regrette rien.
      Ok.
      Σέβομαι την άποψή σου.
      Κι εδώ θα συμφωνήσω απόλυτα με τη βασίλισσα. Γιατί θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στις χειρότερες καταστάσεις που έχει βιώσει η Ελλάδα; Mας αξίξει κάτι καλύτερο.

     • Τάσος avatar
      Τάσος @ mara 21/04/2013 21:04:38

      Συγνώμη αλλά αυτά που λέτε γίνανε σε ένα // σύμπαν! Κάτι βαρετά "Ζήτωσαν οι ΕΔ" και ο απαγορευμένος Μίκης ήσαν τα μεγαλύτερα καθημερινά προβλήματα. Λίγο DW για κουτσομπολιό...αυτά. Δεν σας κάνει εντύπωση που δεν υπήρξε καθόλου αντίσταση? Μόνο και μόνο για αισθητικούς λόγους θα έπρεπε να υπάρξει!

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ βαγόνι 22/04/2013 11:29:26

    Η λογική ενστικτώδης αντίδραση μίας κοινωνίας σε τέτοια φαινόμενα θα ήταν ο σχηματισμός ενός συμπαγούς δημοκρατικού τόξου, η συσπείρωση των δημοκρατικών πολιτών γύρω από ένα στόχο...και πως να γίνει αυτό όταν η κοινωνία έχει γαλουχηθεί ότι σε ότι διαφωνούμε είναι φασιστικό; χούντα; κλπ; όταν η βία είναι η μόνιμη επωδός σε κάθε πρόβλημα; σε ατομικό συλλογικό οπαδικό κοινωνικό επίπεδο...
    Οταν ο κάθε διαφωνών χαρακτηρίζει τον άλλο χούντα βασικά το ...100% πιστεύει ότι ήταν καλύτερα επί χούντας ...καθώς απλά θέλει να επικρατήσει η δική του χούντα.

   • kaneis avatar
    kaneis @ βαγόνι 07/05/2013 15:04:40

    Έ, εντάξει ρε μεγάλε, μη το παρακάνεις και με το ποσοστό αυτών που υπέφεραν τότε, 63%!. Αν θυμάμαι καλά -κι είμαι κοντά 60 τώρα- οι οικοδόμοι -πολυπληθείς ομάδα τότε- καμάρι του ΚΚΕ, ήταν από τους καλύτερα αμοιβόμενους εργάτες-προλετάριους και -κρυφά και φανερά- υποστηρικτές του "γειά σου Γιώργη Παπαδόπουλε" πούλεγε και το άσμα. Όσο για τους "νοικοκυραίους" -μαγαζάτορες, ελευθεροεπαγγελματίες, τεχνίτες, μικρομεσαίου (σαν την άμμο της θαλάσσης), κλπ- κατευχαριστημένοι ήταν με την "επάρατο" χούντα, γιατί δέκα έβγαζαν κι ένα μαρτύραγαν -όπως και τώρα καλιώρα-. Οπότε, μήπως να χαμηλώσουμε λίγο το ποσοστό των "κατατρεγμένων"; Ας πούμε στο 10% ή στο 15%;, όσοι ήταν και οι "δηλωμένοι" αριστεροί, γιατί οι παλινοστούντες -γιατί κάποιοι το κρύβουν ότι οι πρώτοι παλινοστούντες από τις χώρες του παραδείσου του υπαρκτού σοσιαλισμού ήρθαν επί χούντας;- είχαν περάσει από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Κι άντε και μερικοί ιδεολόγοι, που μόλις έπεσε η χούντα τους πήρε και τους σήκωσε γιατί δεν "ανήκαν" ούτε στα "δημοκρατικά" κόμματα (ΚΚε, ΚΚΕεσ, ΠΑΣΟΚ, κλπ) ούτε στους -κλασικούς ή χουντοβολεμένους- δεξιούς, που "είδαν το φως ξανά" με την έλευση του Εθνάρχη.
    Άστα λοιπόν, καλύτερα. Το σίγουρο είναι ότι επί χούντας δεν φοβόντουσαν οι γριές να πάνε στο μπακάλικο. Αυτό μόνο επί "δημοκρατίας", "κοσμοπολιτισμού", "πολυπολιτισμού" και "ευχαριστούμε στους ξένους που μας προτιμούν ως χώρα προορισμού" επιτεύχθηκε.

    • Περικλής avatar
     Περικλής @ kaneis 07/05/2013 15:16:35

     Πλάκα μου κάνεις; Ο παππούς μου ήταν οικοδόμος (δεξιός όμως) και το γύρισε στην κτηνοτροφία γιατί είχε καλύτερα λεφτά επί χούντας και δεν υπήρχαν αρκετές δουλειές. Δεν ισχύει αυτό που λες για τους οικοδόμους.

     Άσε που μου έχει πει ότι επειδή ήταν δημοτικός σύμβουλος η αστυνομία του ζητούσε να καταδίδει αντιφρονούντες. Θα μας βγάλετε και την χούντα καλή εσείς.

     • kaneis avatar
      kaneis @ Περικλής 08/05/2013 10:13:30

      Μάλλον δεν στα είπε καλά ο παππούς σου! Τότε ήμουν σπουδαστής και δούλευα ταυτόχρονα. Ανάμεσα σε πιο μόνιμες δουλειές -ναι τότε υπήρχε τέτοια έννοια- δούλεψα κανά δυο φεγγάρια και στην οικοδομή -υδραυλικά και μονώσεις ταρατσών- συνπώς ξέρω κι από πρώτο χέρι τι γινόταν. 7 με 2μμ δουλειά και το μεροκάματο ήταν όσο το βδομαδιάτικο σε άλλα επαγγέλματα. Όσο για το πως χαλούσαν τα λεφτά τους -οι οικοδόμοι εννοείται- μόνο οι "επιχειρηματίες" της εποχής -γουρουνάδες, τουριστάδες κι εργολάβοι- τους κόντραραν στα σκυλάδικα της εποχής.
      Άσε καλύτερα, μην σκαλίζεις αυτά τα πράγματα.

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 21/04/2013 08:15:25

  Καλημέρα ΑΨ. Δίχως πρόθεση να υπερασπιστώ την Χούντα, που μόλις την θυμάμαι, νομίζω πως δεν είναι η Χούντα αυτή καθ' αυτή που νοσταλγείται από τους πολλούς αλλά η σταθερότητα του κοινωνικού περιβάλλοντος, η οικονομική άνθιση και κυρίως το ότι η Χούντα είχε -έστω και ένα γελοίο-εθνικό όραμα.
  Τωρα τι έχει ο κόσμος.
  Πολύ αέρα περί δημοκρατίας
  Φορους επί φόρων που δεν λενε να τελτιώσουν ούτε και να σταθρτοποιηθούν
  Ψέμματα επί ψεμμάτων
  Εγληματικότητα, κυρίως εισαγόμενη
  Λαθρομετανάστευση ανεξέλεγκτη
  Μία αριστερά να μας αποκαλεί συλλήβδην εθνικιστές και να στη΄ριζει πολιτικές ανοιχτών συνόρων λες και διαλ΄θυηκαν οι παγκόσμιες ταξικές διαφορές και ζούμε σε "παγκόσμιο" χωριό όπως ονειρεύονται οι επιδοτούμενοι φασιστονεοταξίτες όλων των αποχρώσεων.
  Μια δεξιά όπως πάντα ανίκανη να διατυπώσει κοινωνικό και εθνικό όραμα.
  Αστάθεια και τρομακτική άυξηση τιμών με παράλληλη μείωση μισθών και εισοδημάτων.
  Ανασφάλεια, ανασφάλεια, ανασφάλεια για το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας.
  Και έχουν το θράσος να μας μιλαν για καλύτερες μέρες που έρχονται; Σε παρακαλώ. Πρέπει να πάψουμε να εθελοτυφλούμε. Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουμε ως ανεξάρτητη εθνική οντότητα σε συντεταγμένο κράτον. εκτός και άυτό θέλουν...

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Νίκος Αργεάδης 21/04/2013 09:46:23

   Συμφωνώ απόλυτα. Με έβγαλες απο τον κόπο να γράψω δικό μου σχόλιο.

  • cresswell avatar
   cresswell @ Νίκος Αργεάδης 21/04/2013 12:00:17

   Aπολύτως εύστοχος! Απολύτως!
   Δεν θα είχα να προσθέσω ούτε ένα κόμμα!

   Με την καταστροφή που συντελείται, όχι μόνο θα δούμε φαινόμενα νοσταλγίας της επταετίας, αλλά θα δούμε φαινόμενα τύπου "Χρυσής Αυγής" να εκτινάσσονται σε αξιωματική αντιπολίτευση (το χειρότερο, δεν τολμώ να το γράψω, αρνείται το πληκτρολόγιό μου ...)

   Κι αυτό όμως, μέσα στο σχέδιο της καταστροφής (προφέρεται "διά-σω-ση") είναι. Μία κοινωνία βαθύτατα διαιρεμένη (ακροδεξιοί εναντίων ακροαριστερών και μεταναστών, μετανάστες εναντίον όλων, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι εναντίον δημοσίων υπαλλήλω και ταναπαλιν, κτλ κτλ.), πολιτικά κατακερματισμένη, τσακίζεται ευκολότερα.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Νίκος Αργεάδης 21/04/2013 12:15:35

   Συμφωνώ απολύτως.

  • Hrthe_to_telos avatar
   Hrthe_to_telos @ Νίκος Αργεάδης 21/04/2013 13:49:02

   Προσυπογραφω επισης.

   • blue nile avatar
    blue nile @ Hrthe_to_telos 21/04/2013 17:25:49

    Κύριε Νίκο τους χαιρετισμούς μου.
    Να προσθέσω μόνο ότι πολύς αέρας περί δημοκρατίας όπως γράφετε, την ίδια ώρα που οι πολιτικοί, οι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες και οι δημοσιογράφοι που τα πήραν από την Siemens κυκλοφορούν όλοι ελεύθεροι και ατιμώρητοι.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ blue nile 22/04/2013 07:59:44

     Αγαπητέ Μπλού Νάϊλ, καλημέρα από την Νέα Υόρκη.
     Έτσι, η ατιμωρησία, μέγα σκάνδαλο.

  • Lichnee avatar
   Lichnee @ Νίκος Αργεάδης 21/04/2013 20:59:44

   Προσυπογράφω

  • Je ne regrette rien avatar
   Je ne regrette rien @ Νίκος Αργεάδης 22/04/2013 02:25:21

   Νίκο Αγρεάδη @, προσυπογράφω και με τα δυό χέρια

   • Je ne regrette rien avatar
    Je ne regrette rien @ Je ne regrette rien 23/04/2013 11:23:21

    Συγγνώμη @ Νίκο Αργεάδη γιά τον αναγραμματισμό στο όνομά σου !
    Επαναλαμβάνω πόσο συμφωνώ με αυτά πού τόσο ωραία διατυπώνεις...

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ Je ne regrette rien 23/04/2013 17:14:46

     Je ne regrette rien, κανένα πρόβλημα.

 4. Ανδρεας45 avatar
  Ανδρεας45 21/04/2013 08:50:41

  Οταν ο κοσμος δεν εχει να φαει,τι να την κανει τη δημοκρατια; Φαι δεν εχουμε και ραπανακια (δημοκρατια) για την ορεξι γυρευουμε.

 5. sceptic avatar
  sceptic 21/04/2013 08:58:52

  Χαίρομαι που πάρα πολλοί ζουν στον κόσμο τους και δεν αντιλαμβάνονται τι έχει συμβεί στη χώρα μας ,διότι όταν θα έρθει η σφαλιάρα θα πάνε όλοι αδιάβαστοι και δεν θα το έχουν καταλάβει καν....

 6. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 21/04/2013 09:12:24

  ΤΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΧΕ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙ ΧΡΕΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ........ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ. ΤΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΤΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΝΟΜΙΜΟ ΤΡΟΠΟ...........ΑΣ ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΕΦΤΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΡΑΧΤΑ.....ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΑΣ. Ο........ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΕΝΑ ΔΩΡΑΚΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ......ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ? ΕΧΟΥΝ ΑΡΑΞΕΙ ΣΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΤΟΥΣ. Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ......ΑΓΙΑ. Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΝΕΡΓΙΑ 30% ΟΥΤΕ ΑΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΙΑ. Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΚΑΤΕΚΛΕΨΕ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΩΣΤΕ ΣΕ ΛΙΓΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ. Η ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕ? ΟΧΙ ΠΑΝΤΩΣ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ. ΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ? ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ Η ΓΥΑΡΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΚΡΙΝΝΗΣΟΣ , ΤΩΡΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ......ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ, ΟΤΑΝ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ........

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/04/2013 09:16:50

  Nοσταλγουν την πληρη απασχοληση και την ελλειψη λαθρομεταναστων.Ειναι αρκετα αυτα.Θα μπορουσα να πω και διαφορα περι "εθνικης ανεξαρτησιας" που ηταν και συνθημα των αντιστασιακων και εγκληματικοτητος αλλα θα περιορισθω σε ενα παραδειγμα : οι Γερμανοι κακοποιοι Ντουφτ και Μπασεναουερ διεπραξαν εξι φονους με ληστειες στην Ελλαδα και καταδικασθηκαν σε θανατο.
  Οι Γερμανοι εκαναν παρεμβαση λεγοντας οτι στην Ευρωπη η ποινη του θανατου εχει καταργηθει.Η απαντηση του Παττακου ηταν οτι στην Ελλαδα ισχυει.
  Οι κακοποιοι εκτελεσθηκαν.Εννοειται οτι εκεινη την εποχη δεν κυκλοφορουσαν "τροικανοι" ή οποιοιδηποτε αλλοι σε υπουργεια για να ζητανε φορους ή μειωσεις μισθων και απολυσεις υπαλληλων,αυτα που γινονται σημερα ησαν αδιανοητα.Γιαυτο φρονιμα - φρονιμα οι πασης φυσεως αντιστασιακοι εξακολουθουν να μιλουν για δημοκρατια και ελευθερια,εκει οπου εχουν πλεονεκτημα και τη φραση "εθνικη ανεξαρτησια" την εχουν ξεχασει γιατι οποιος μιλησει σημερα για εθνικη ανεξαρτησια λεει ανεκδοτα.

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ ψυχραιμια 21/04/2013 12:35:27

   Οι Ντούφτ και Μπασενάουερ δεν ήσαν παρά περιθωρειακά
   πρόσωπα στη Γερμανική κοινωνία της εποχής...η τότε
   γερμανική παρέμβαση είχε καθαρά τυπικό χαρακτήρα...άλλοστε,
   δεν είχαν την σημερινή δύναμη επιβολής....θα μπορούσες,όμως,
   να θυμηθείς την παρέμβαση του κ. Σάυρους Βάνς για την απόσυρση
   της Ελληνικής Μεραρχίας απο την Κύπρο...εξετελέσθη πάραυτα
   και οι συνέπειες έγιναν ορατές το '74... άλλη μία καραμπινάτη
   εθνική ήττα στη γραμμή Κίσσινγκερ....κάποτε πρέπει να αποκτήσουμε
   την αίσθηση των αναλογιών και της δύναμης των παραδειγμάτων...
   στη σημερινή περίοδο εθνικής ταπείνωσης,μόνο πρόσφορο δεν
   είναι να αντιπαραθέτουμε άλλα πολύ χειρότερα...νομίζω!

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ βαγόνι 21/04/2013 14:57:59

    Αυτο ειχε σχεση με εξωτερικη πολιτικη και οχι με επεμβαση στα εσωτερικα της χωρας.Και δεν υπηρξε καμμια διαταγη.
    Υπηρξε μεσολαβηση μεταξυ Ελλαδος και Τουρκιας γιατι μετα την επιθεση στην Κοφινου που ΔΕΝ την οργανωσε η χουντα (να το πουμε προβοκατσια,μαλλον ο ορισμος ηταν) η Τουρκια δηλωσε οτι θα κηρυξει τον πολεμο στην Ελλαδα αν δεν φυγει η μεραρχια.
    Αυτα ειναι αλλης φυσεως γεγονοτα.Ειναι σα να μου λες ότι η αποχωρηση των τμηματων απο τα Ιμια μετα τις συνομιλιες Χολμπρουκ - Παγκαλου ηταν έλλειψη εθνικης ανεξαρτησιας.Δεν ηταν.Ηταν αποφαση εξωτερικης πολιτικης βασει των δεδομενων της στιγμης.
    Ελλειψη εθνικης ανεξαρτησιας ειναι να σου υπαγορευουν τι μισθους θα δωσεις,τι συνταξεις,τι φορους,τι μεταναστες θα εχεις (Δουβλινο),τι αποφασεις θα παιρνουν τα δικαστηρια σου (ΕΔΑΔ) και τα παρομοια.
    Ξαναειπα : δεν ειναι καθολου τυχαιο που ολοι οι αντιστασιακοι αναφερονται πια αποκλειστικα σε ελευθερια και εχουν κοψει την καραμελα της εθνικης ανεξαρτησιας που εδινε και επαιρνε μετα το 1974.

    • cresswell avatar
     cresswell @ ψυχραιμια 21/04/2013 16:13:14

     Oι διάφορες "διαμεσολαβήσεις" μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας αποτελούν (διαχρονικά) εργαλείο άσκησης πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή. Και απευθύνονταν παραδοσιακά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. ΑΠλά, στο μετεμφυλιακό ελληνικό σκηνικό γενικά, υπήρχε μεγαλύτερη πιθανότητα υποχώρησης της ελληνικής πλευράς, για πολλούς και διάφορους λόγους. Και όταν δεν υπήρχε ελληνική υποχώρηση, απλά ... άλλαζε το πολιτικό σκηνικό. Δεν μου αρέσουν οι απλουστεύσεις αλλά στο μυαλό μου, έχουν μεγάλη ομοιότητα δύο γεγονότα: το 1964, ο Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε (ευρισκόμενος στις ΗΠΑ) την πρόταση Λυντον Τζόνσον για ένα ελληνοτουρκικό Καμπ Ντειβιντ με θέμα το Κυπριακό. Η συνέχεια ήταν ευγλωττη: ΑΣΠΙΔΑ, ρήξη με το Παλάτι, κυβέρνηση αποστατών, Δικτατορία, "επίλυση" του Κυπριακού το καλοκαίρι του 1974. Το 2008, ο Κ. Καραμανλής έθεσε βέτο σε εκπεφρασμένη βούληση του Τζ. Μπους Jr. Τη συνέχεια επίσης της είδαμε: "Δεκεμβριανά", σκανδαλολογία, "λεφτα υπάρχουν", δανειακή, μμνημόνιο, κτλ. κτλ.

     Μπορεί βεβαια να είναι συμπτώσεις ...

     Σε όσα γράφεις πως "Αυτο ειχε σχεση με εξωτερικη πολιτικη και οχι με επεμβαση στα εσωτερικα της χωρας" έχεις μόνο τυπικά δίκιο. Οι εκάστοτε διατυπωνόμενες απειλές (υπο την μορφή "προειδοποίησης") δεν είναι διαταγές, αλλά αποτελουν μία μορφή επέμβασης. Και σίγουρα η απόφαση για απόσυρση της μεραρχίας το 1968 (όπως και η απόσυρση της φρουράς των Ιμίων το 1996) αποτελούν πολιτικές αποφάσεις. Οι πολιτικές αποφάσεις όμως δείχνουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ την εξάρτηση της πολιτικής σου βούλησης από τις έξωθεν υποδείξεις, ενάντια ενδεχομένως στο εθνικό συμφέρον. Η περίφημη "Σχολη Πιπινέλη" υποτίθεται πως αφορούσε σε αποφάσεις περί εξωτερικής πολιτικής. Στη βάση της όμως, δεν διέφερε με το απλούστατο δόγμα "ό,τι μα πουν από την πρεσβεία" ...

     • βαγόνι avatar
      βαγόνι @ cresswell 21/04/2013 18:02:26

      Με εξέφρασες,δε χρειάζεται ν΄απαντήσω!

  • Lichnee avatar
   Lichnee @ ψυχραιμια 21/04/2013 21:01:31

   Κοίτα που θα συμφωνήσω μαζί σου μια φορά βρε ψυχραιμία...
   Δεν το περίμενα να πω την αλήθεια...

  • lemetwra avatar
   lemetwra @ ψυχραιμια 23/04/2013 11:21:06

   Καταρχήν το θέμα δεν είναι η Εθνική ανεξαρτησία αλλά η ατομική ανεξαρτησία (ότι αυτό σημαίνει για τον καθένα) κάτι το οποίο ούτε επί χούντας πιστεύω ότι υπήρχε(δεν ζούσα τότε) ούτε τώρα υπάρχει… Επίσης καλό θα ήταν να μην μπερδευομαστε με ψευτοδιλήμματα τέτοιου τύπου (εξάλλου τέτοια διλήμματα μας έφεραν εδώ που είμαστε τώρα ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ?, αριστερά ή δεξιά? ευρώ ή δραχμή κλπ…)

 8. τοξο avatar
  τοξο 21/04/2013 09:32:37

  Γιά να συγκρίνεις δύο καταστάσεις,αξιόπιστα,πρέπει να τις έχεις ζήσει,άρα να είσαι πάνω από 60 ετών τουλάχιστον.Το 30% πόσο θα ήταν αν η δημοσκόπηση γινόταν στους άνω των 60 ετών;

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ τοξο 21/04/2013 21:08:43

   ..και επειδη η διαρκεια της ανθρωπινης ζωής δεν αρκει για να τα 'δεις όλα' .. οι ανθρωπινες γενιές ειναι καταδικασμένες να επαναλαμβάνουν τα ίδια (πολλες φορές εγκληματικά) λάθη

 9. Νέοπας avatar
  Νέοπας 21/04/2013 09:36:37

  Στο γύψο; Δεν ξέρω αν ήμασταν στο γύψο; Οταν σε σχέση με τισ μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις είχεσ 0 χρέος ή σχεδόν 0 αν δεν κάνω λάθος. Στο γύψο είναι λίγο άδικο. Anyway σίγουρα δεν υπήρχε ελευθερία έκφρασης και άποψης όποτε θα δεχτώ πολλά και σίγουρα δεν είμαι μαζί τους ούτε αποτελούν λύση. Αλλά και η ασυδοσία που ακολούθησε ειδικά από το 80 και μετά δεν ήταν κι ότι καλύτερο... Να προσέχουμε τι , πωσ και γιατί ψηφίζουμε...

 10. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 21/04/2013 10:37:34

  Καλημέρα σε όλους.
  Η οικονομική ευημερία της περιόδου 1967-74 προήλθε από το αποτέλεσμα της πολιτικής που άρχισε από το 1953 επί Ελληνικού Συναγερμού (υπουργός Συντονισμού Μαρκεζίνης) και συνεχίστηκε την οκταετία της ΕΡΕ επί Καραμανλή.Οι βάσεις της οικονομικής ανάπτυξης είχαν τεθεί από τη δεκαετία του 1950.Η ανατίναξη των θεμελίων της νοικοκυρεμένης οικονομικής πολιτικής συνέβη το 1981 με την άνοδο του πασοκισμού στην εξουσία όπου το σύνθημα ήταν ''ΚΛΕΨΤΕ και ΦΑΤΕ''.Αυτά έχουν γραφεί και τονιστεί επανειλημμένως.
  Θα σχολιάσω το εξής:
  Η κεντρική ανάρτηση τονίζει πως ''η απαξίωση του πολιτικού κόσμου τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλη''.Πράγματι,είναι γεγονός αυτό.Και υπάρχει το ερώτημα:ΠΟΙΟΣ ευθύνεται γι'αυτό; Μα φυσικά ο ΙΔΙΟΣ ο πολιτικός κόσμος ο οποίος ΔΕΝ έχει τη πολιτική λεβεντιά,το φιλότιμο,την ευσυνειδησία να εργαστεί προς όφελος της κοινωνίας!! ΔΥΣΤΥΧΩΣ,δεν λέει αλήθειες!! Άλλα ξεστομίζονται προ εκλογών,λέγονται ένα σωρό βαρύγδουπες ανακοινώσεις και τάζονται της Παναγιάς τα μάτια και ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικά πραγματοποιούνται την επομένη των εκλογών.Ας μην αραδιάσω το τι ελέχθη στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών διότι οι πάντες εκτέθηκαν δημόσια με μεγάλα λόγια και στην ουσία αποδείχθηκαν εξαιρετικά λίγοι.
  Και προχωρώ τάχιστα το συλλογισμό μου:
  Η χώρα,τα τελευταία τρία έτη,διαλύεται.Ίσως απορούν πολλοί για το 30% της δημοσκόπησης.Αυτοί,που βρέθηκαν και βρίσκονται στα ''ψηλά πατώματα'' είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση,έχουν αναρωτηθεί γιατί έφτασε αυτό το νούμερο; Και ΠΩΣ να μη φτάσει και να μην ανεβαίνει συνεχώς από την ώρα που ΚΑΤΑΚΛΑΠΗΚΕ το σύμπαν,ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ η πατρίδα,ΠΥΡΠΟΛΕΙΤΑΙ η κοινωνική συνοχή και ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ η ζωή μας;
  ΠΩΣ να μην φτάσει 30% από τη στιγμή που οι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ της ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ,που βιώνει η πατρίδα και οι πολίτες της,ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ και ΑΝΕΤΟΙ;; ΠΟΥ είναι η κάθαρση και η τιμωρία των ενόχων;; Ο κόσμος πεινάει,αυτοκτονούν άνθρωποι,η ανεργία καλπάζει,οι ξένοι δανειστές έχουν ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΘΕΙ εντελώς,η εθνική αξιοπρέπεια έχει πάει περίπατο....
  Εδώ μέσα έχουν υπάρξει και εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές φωνές που συνεχώς κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για όσα συμβαίνουν και όσα πιθανό ν'ακολουθήσουν,χωρίς να ωραιοποιούν και να εξωραΐζουν.Ο πολιτικός κόσμος,ΣΥΣΣΩΜΟΣ,πρέπει να πάρει ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ προς ΟΦΕΛΟΣ της κοινωνίας και ΜΟΝΟΝ.Σε λίγο καιρό θα είναι πολύ αργά.Γύρω μας υπάρχει ένα διεθνές ναρκοπέδιο όπου μια σπίθα αρκεί να φέρει μεγάλη καταστροφή,ενώ εσωτερικά η κοινωνία βράζει σιωπηλά,έχοντας μέσα της απίστευτα συσσωρευμένη οργή,μεγάλο θυμό και τρομερή αγανάκτηση.....

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Komis Montechristo 21/04/2013 11:40:38

   Σωστά!

  • mara avatar
   mara @ Komis Montechristo 21/04/2013 12:01:47

   Επιτέλους! Η φωνή της αλήθειας.

   • Je ne regrette rien avatar
    Je ne regrette rien @ mara 22/04/2013 18:57:03

    @ mara μου, συγγνώμη πού θα στο πώ ,αλλά ξέρεις τι θέλεις; Με έχεις καταμπερδέψει.

    • mara M. avatar
     mara M. @ Je ne regrette rien 22/04/2013 19:50:32

     Δεν υπερσπίζομαι σε καμμία περίπτωση την παρούσα κατάσταση και την ασυλία όλων αυτών που μας έφεραν εδώ,σου απαντώ και πιο πάνω, απλά αρνούμαι να συγκρίνω τις δυο καταστάσεις που η κάθε μία με τον τρόπο της θεωρώ ότι είναι καταστροφικές για την Ελλάδα.
     Αξίζουμε κάτι καλύτερο κι αυτό πρέπει να ψάξουμε όχι να κάνουμε συγκρίσεις.

  • GO avatar
   GO @ Komis Montechristo 21/04/2013 13:27:47

   Πολύ σωστά.

  • aris. aold avatar
   aris. aold @ Komis Montechristo 21/04/2013 13:34:58

   komi

   Το αστραφτερό χαμόγελο του Γιάννου και τα 50.000 ευρώ εγγύησημε τα οποία αφέθηκε ελεύθερος είναι ο καθρέφτης της μεταπολίτευσης.

   Ατιμωρησία, ασυδοσία και χαβαλές στο όνομα μιας πλαστής δημοκρατίας.

   Κάποιοι αρνούνται να συνειδητοποιήσουν ότι ο μεγαλύτερος κριτής είναι τα αποτλέσματα που παράγει κάθε περίοδος.

   Το 30% είναι εντυπωσιακό ποσοστό και δείχνει την αποστροφή του κόσμου στο πλιάτσικο τριών δεκαετιών.

   Η μεταπολίτευση έφτιαξε λίγους και κατέστρεψε πολλούς.

   Αυτή είναι η αλήθεια.

   Η μυθοποίηση της θα είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο σε μερικά χρόνια.

 11. Scarface avatar
  Scarface 21/04/2013 10:48:45

  Δεν μπορω να πω αν τα πραγματα ηταν καλυτερα με τη χουντα, γιατι δεν την εζησα. Γνωριζω ομως λογω δουλειας πολλους που την εζησαν και η γνωμη τους για εκεινη την περιοδο, ιδιαιτερα σε συγκριση με την τωρινη, πιστεψτε με οτι δεν θα σας αρεσει.
  Αυτο ομως για το οποιο ειμαι σιγουρος, γιατι αυτο το εζησα, ειναι οτι αυτο που βιωδσαμε τα τελευαια 25 χρονια που θυμαμαι πολυ καλα, δεν ηταν δημοκρατια.

  Δεν ηταν δημοκρατια η γιγαντωση του δτ και το βολεμα του καθε αφισοκολητη. Εμενα γιατι δεν μου προσφεραν καμια θεση? Που ειναι η ισοπολιτεια μας?

  Δεν ηταν δημοκρατια η μετατροπη του καθε αμορφωτου σφραγιδοφορου μανδαρινου-κομματοσκυλου σε απολυτο αρχοντα, εχοντα δικαιωματα πανω στους ανυπερασπιστους πολιτες.

  Δεν ειναι δημοκρατια το 30% ανεργιας, οι μισθοι των 400 ευρω, τα συσσιτια, οι αυτοκτονιες, οι συνταξεις πεινας, η αθλια ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη.

  Δεν ειναι δημοκρατια η στοχοποιηση του μικρομεσαιου ιδ με περαιωσεις, μη ανταποδοτικες εισφορες, υπερογκη φορολογια και αθεμιτο ανταγωνισμο. Αν υπαρχει φοροδιαφυγη να πανε να την πιασουνε. Δεν φταιμε ολοι.

  Δεν εινα δημοκρατια η στοχοποιηση της ιδιωτικης περιουσιας με χαρατσια, φορους, δημευσεις καταθεσεων (συντομα κοντα μας).

  Δεν εινα δημοκρατια οταν θυμουνται να ζητησουν τη γνωμη μας μονο καθε τεσσερα χρονια, ενω για σημαντικα θεματα οπως η ΕΟΚ, το ευρωσυνταγμα, η διευρυνση, το ευρω, μας θεωρουν ανικανους να κρινουμε.

  Δεν ηταν δημοκρατια οταν με πραξεις η παραλειψεις της αρχουσας ταξης της χωρας μας, εχουμε μετατραπει στο σκουπιδοτοπο της ευρωπης και κινδυνευουμε να γινουμε σαν τους κοπτες στην αιγυπτο, μειονοτητα στον τοπο μας, η χειροτερα σαν τους εβραιους πριν τη δημιουργια του κρατους του Ισραηλ, προσφυγες χωρις πατριδα.

  Δεν ειναι τελος δημοκρατια οταν οι πνευματικοι "ηγετες' αυτου του τοπου, βαφτιζουν οποιον αγαπαει την πατριδα του ακροδεξιο, οποιον σηκωνει την ελληνικη σημαια φασιστα κι οποιον προβληματιζεται για το τεραστιο προβλημα της λαθροΕΙΣΒΟΛΗΣ, φασιστα. Σπουδαζα στη Αγγλια κατα τη διαρκεια του EURO2004 και ολοι οι αγγλαρες ειχαν σηκωσει την ασπροκοκκινη σημαια του Αγιου Γεωργιου (OXI την union jack). ΔΕν ειδα εκει κανεναν να τους αποκαλει εθνικιστες και φασιστες. Μονο εμεις λεμε τους πατριωτες φασιστες.

  Μη μασ ζαλιζετε λοιπον και πολυ με τη δημοκρατια (ειδικα σημερα), γιατι δε θυμαμαι να τη ζησαμε ποτε.

  • Scarface avatar
   Scarface @ Scarface 21/04/2013 10:51:19

   Δηορθωση: κι οποιον προβληματιζεται για το τεραστιο προβλημα της λαθροΕΙΣΒΟΛΗΣ, ρατσιστη.

   • panas avatar
    panas @ Scarface 21/04/2013 11:13:30

    Επειδή οι "αντιδημοκρατικές" πρακτικές που προαναφέρεις έγιναν με την ψήφο του ελληνικού λαού, ναι αυτό ήταν δημοκρατία! Η δική μας στρεβλή, ελληνική δημοκρατία. Μη ξεχνάμε ακόμη πως τις περισσότερες φορές ψηφίζαμε με σταυρό προτίμησης. Πέρα από την επιλογή κόμματος και την άλογη τελικά ιδεολογική ψυχαναγκαστική εμμονή του καθένα μας, ο Λαός επέλεξε και συγκεκριμένα πρόσωπα να τον εκπροσωπήσουν. Αυτή ήταν η δημοκρατία ΜΑΣ και οτιδήποτε την ακυρώνει, αντί να προσπαθούμε να την βελτιώσουμε - διορθώσουμε και να την κάνουμε πιο δίκαιη, φιλελεύθερη και κοινωνική, μας οδηγεί σε άλλους σωτήρες. Τότε ήταν οι γελοίοι συνταγματάρχες, τώρα είναι η τρόικα...

    • βαγόνι avatar
     βαγόνι @ panas 21/04/2013 12:05:16

     +1οοο

    • Lichnee avatar
     Lichnee @ panas 21/04/2013 21:04:05

     Κονοβουλευτική ολιγαρχία όπου ότι και να ψήφιζαν οι "ελεύθεροι πολίτες" εν τέλει ήταν το ίδιο πράγμα ήταν αλλά τέλος πάντων...

  • dim avatar
   dim @ Scarface 22/04/2013 01:44:34

   Μας αρέσει, δε μας αρέσει, μια χαρά δημοκρατία ήταν... Και μάλιστα η πεμπτουσία της δημοκρατίας, αφού έγινε με τη ψήφο του Ελληνικού λαού... Εμείς τους ψηφίζαμε, εμείς θα τα λουστούμε...

   Η επταετία δε πα να είχε 100 καλά... Από τη στιγμή που δεν ήταν εκλεγμένη και κατέλαβε την εξουσία με τα όπλα και δίχως τη ψήφο του ελληνικού λαού, τελειώνει εκεί η κάθε κουβέντα... Αν θες να μιλάς μέσα στο πλαίσιο που ονομάζεται δημοκρατία, δε την κρίνεις εκείνη τη περίδο καν... Δε συζητάς καν για αυτήν... Δεν υπάρχει για εσένα... Τέλος... Χίλια καλά να είχε, δεν μας αφορά... Είναι άλλο πολίτευμα, άλλος κόσμος, άλλη λογική...

   Αν αποφασίσουμε ότι ως λαός δε μπορούμε να επιλέξουμε δημοκρατίκα τη καλύτερη για εμας λύση, και αποδεχόμαστε ότι κάποιος άλλος μπορεί και πρέπει δια των όπλων να αναλάβει την εξουσία "για το δικό μας καλό", ας κάνουμε ενα δημοψήφισμα για αυτό: "Είμαστε ανίκανοι και διχασμένοι να αποφασίσουμε μόνοι μας πιο είναι το καλό για εμάς, και ο πιο δυνατός που ελέγχει στρατό και μπορεί να μας επιβληθεί, ας μας αναλάβει, και όπου βγει"... Μια φορά, την επταετία βγήκε σε καλό (λέμε τώρα), ε ας αναλάβει κάποιος ξανά δια της βίας, μπας και βγει και τώρα πάλι σε καλό... Εμείς έτσι κι αλλιώς είμαστε ανίκανοι να επιλέξουμε τους σωστούς εδώ και 40 χρόνια... Όλο τους λάθος ανεβάζουμε στην εξουσία... Άρα με βάση τη στατιστική, και την Αριστερά να ανεβάσουμε με τη ψήφο μας πάνω, λάθος εκτίμηση θα κάνουμε πάλι... Και την Ακροδεξιά να ανεβάσουμε με τη ψήφο μας, πάλι λάθος εκτίμηση θα κάνουμε τελικά... Ας μη ψηφίζουμε λοιπόν, ας αναλάβει κάποιος ισχυρός να μας επιβάλλει τη πολιτική του με το έτσι θέλω... Ας την εφαρμόσει ανενόχλητος για 7 χρόνια και μετά βλέπουμε που μας έχει οδηγήσει....

   Για να τελειώνουμε λοιπόν: Μια χαρά δημοκρατία είχαμε, και έτσι έπρεπε να γίνει... Μην έχουμε αυταπάτες... Ο κόσμος ψήφιζε με γνώμονα το συμφέρον του και αφού έτσι έκρινε, καλά έκανε... Απλά έκρινε και θεωρούσε ως «συμφέρον» του, το συμφέρον της δικής του γενιάς, εγωιστικά, άσπλαχνα για τα παιδιά του, και έλεγε «ας περάσω εγώ καλά τώρα, και έχει ο Θεός, το τι θα γίνει σε 20 -30 χρόνια θα το δούμε»... Έλεγα στη γιαγιά μου: «Τι ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ ρε γιαγιά? Δε καταλαβαίνεις ότι η σύνταξη που σου δίνει τώρα, και το θείο που διορίζει, θα τα πληρώνουμε εμείς για τα επόμενα 20 χρόνια?»... «Σώπασε παιδί μου, έχει ο Θεός, ο Ανδρέας φροντίζει για εμάς, μην ανησυχείς, μια χαρά θα είμαστε... Κάτι θα βρεθεί και σε 20-30 χρόνια δε θα είμαστε άσχημα, καλά θα είμαστε και τότε»... Και να που έφθασε το «20-30 χρόνια μετά». Και το πληρώνουμε τώρα εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια αυτών που δημοκρατικά και με βάση το στενό δικό τους συμφέρον ψήφιζαν «τσοβόλα δώστα όλα» και «λεφτά υπάρχουν»... Αυτό όμως δε σημαίνει ότι εμείς τώρα πρέπει να παραδώσουμε τη χώρα στον ολοκληρωτισμό ή στην αναρχία και τον εθνομηδενισμό... Απλά πρέπει δημοκρατικά, αλλά υπεύθυνα, με κρίση και επίγνωση να υποστούμε τη δύσκολη και επίπονη προσρμογή, ώστε να μη ζήσουν οι επόμενες γενιές εξαθλίωση τέτοια, που η τωρινή κατάσταση θα φαντάζει παράδεισος μπροστά της...

 12. βαγόνι avatar
  βαγόνι 21/04/2013 11:20:09

  Tό'γραψα και παραπάνω...και μόνο
  η ιδέα της δημοσκοπικής σύγκρισης,
  για δύο καθημερινότητες σε εποχές
  που έχουν έρθει τα πάνω-κάτω,δε λέει τίποτε...άσε που μυρίζει...τα υπόλοιπα είναι υποκειμενικά....για την ώρα είμαστε "πλειοψηφούντες".
  Τα σέβη μου!

 13. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 21/04/2013 11:35:59

  Όταν λαός τρώει τόσα χαστούκια, όταν συνειδητοποιεί πως οι νταβατζίδες του δεν μπορούν να τον προσταψουν πλέον, είναι επόμενο να αναζητεί σανίδα σωτηρίας.
  Όταν συνειδητοποιεί ότι η Δημοκρατία έχει εκφυλιστεί σε πορνογραφική θεατρική παράσταση, προτιμάει - και είναι όχι μόνο ανθρώπινο, αλλά και ευγενές - τη δύναμη του Ηγεμόνα.

  • B.Q avatar
   B.Q @ Μανιάτης 21/04/2013 11:59:35

   Ποιού ...ηγεμόνα; Του φασίστα; Του ανεγκέφαλου; Του πρακτορίσκου; Του φαντασμένου κομπλεξικού; Η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Δικαιοσύνη, δεν ...εκφυλίζονται. Οι άνθρωποι εκφυλίζονται, διαφθείρονται, ''ξεπουλιούνται'' και καλά θα κάνει ο καθένας μας, να εκτελέσει μέσα του χωρίς δισταγμό τον κακομοίρη συμφεροντολόγο δούλο, που ανέχεται υπάκουα τους κάθε είδους τυράννους, είτε φορούν στρατιωτική στολή είτε πανάκριβα Αrmani. Δεν υπάρχουνε ...σωτήρες!!! Υπάρχουν γενναίοι, υπερήφανοι, συνειδητοποιημένοι πολίτες-αγωνιστές, ή πρόθυμα προς εξαφάνιση, άτιμα, έρποντα και άθλια σκουλήκια. Τα λοιπά, είναι φτηνιάρικες, αυτοαθωωτικές δικαιολογίες. Μόνο που ο καιρός των βολικών ψεμάτων, πέρασε πια ανεπιστρεπτί και πίσω ΔΕΝ γυρίζει....

   • βαγόνι avatar
    βαγόνι @ B.Q 21/04/2013 12:12:18

    Πολύ καλή τοποθέτηση,πολιτικά και ηθικά! ...με μιά μικρή,άν επιτρέπεις,επιφύλαξη: ανάμεσα στους
    "γενναίους" και τους "άτιμους" που αντιπαραθέτεις,
    υπάρχει και ο καθημερινός άνθρωπος με τα σύν και τα
    πλήν του...δές τον με κάποια συμπάθεια!

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ B.Q 21/04/2013 12:44:59

    Στη χώρα μας είναι προ πολλού εκφυλισμένες και ξεφτυλισμένες. Καραμέλες εξαπάτησης τις κατάντησαν οι ήρωες...των δημοκρατικών ιδανικών.
    Ο κόσμος υποφέρει και πεινά και εσύ τα ίδια παραμύθια...τους απαντα ο Σαββόπουλος.

 14. B.Q avatar
  B.Q 21/04/2013 11:38:37

  Ιθάκη (από το «Δεύτερο Μπογιάτι» ) - Αλέξανδρος Παναγούλης

  Οδυσσέα σαν βγήκες στην Ιθάκη
  τι δυστυχία θα΄ νιωσες !
  Αφού κι άλλη ζωή μπροστά σου είχες,
  γιατί τόσο νωρίς να φτάσεις;

  Χωρίς σκοπό έμεινες πια
  από μεγάλος έμεινες μικρός.
  «Πιο μακρινή ας ήταν η Ιθάκη»
  πιστεύω πως ψιθύρισες
  και πως δεν θέλησες
  καινούρια πια Ιθάκη να ζητήσεις
  γιατί φοβήθηκες,
  πως και σ΄ αυτή νωρίς θα φτάσεις

  Απ' την αρχή έπρεπε
  αλλιώτικη Ιθάκη να ζητούσες
  Ιθάκη όμορφη και μακρινή,
  που να τη φτάσει
  δεν ζητά μονάχα ένας

  Τέτοια δεν ήταν η δική σου
  αφού μονάχος την ποθούσες
  κι αν όμορφη την είδαν οι πολλοί,
  στην πέννα ενός Ομήρου το χρωστάει.

  ''...Κατά διάρκεια της δίκης του, δεν έκανε καμία δήλωση μεταμέλειας. Αντιθέτως πέταξε το αμπέχονό του μπροστά στο δικαστήριο και υπερασπίστηκε τη δράση του. Δήλωσε στην απολογία του: «Δεν έχει σημασίαν ότι ημείς απετύχαμεν. Αλλοι έρχονται μετά από εμάς. Δεν υποχωρώ διότι γνωρίζω ότι το ωραιότερον κύκνειον άσμα οιουδήποτε πραγματικού αγωνιστού είναι ο επιθανάτιος ρόγχος προ του εκτελεστικού αποσπάσματος, παρά ενώπιον μιας τυραννίας, και αυτήν την θέσιν αποδέχομαι''.

  • Σχετικά Ασχετος avatar
   Σχετικά Ασχετος @ B.Q 22/04/2013 11:46:00

   Λές να του πέρασε από το μυαλό ότι ένας από τους άλλους που θα έρχονταν μετά από αυτόν,θα ήταν και ο Στάθης;;

   • B.Q avatar
    B.Q @ Σχετικά Ασχετος 22/04/2013 12:00:18

    Δεν σας αρέσει ο κ.Στάθης; Να υποθέσω οτι μάλλον δεν θα τον ψηφίσετε..... :-)

 15. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 21/04/2013 11:52:02

  Οι ελληνικές οικογένειες πορεύονται και με την οικογενειακή Μνήμη. Η δική μου αριστερή οικογένεια υπέστη αμέτρητες διωξεις ΠΡΟ επταετίας, μέχρι και εκτελεσθέντα με το Γ´ ψήφισμα, με αποτέλεσμα οι ελαφρές οχλήσεις των χουντικών επί επταετίας να έχουν καταγραφεί ως περίοδος ηρεμίας και βαθειάς ανάσας σχεδόν στην οικογενειακή μας Μνήμη.

  • mara avatar
   mara @ Β.Κ.Σ. 21/04/2013 14:06:07

   Θα συμφωνήσω μόνο στο ότι οι οικογένειες πορεύονται με την οικογενειακή Μνήμη.
   Κατα τα άλλα θεωρώ ότι η ΠΡΟ επταετίας και μετά επταετίας εποχή είναι ο ηθικός αυτουργός της σημερινής καταστροφής δεδομένου ότι η πλειοψηφία της δικής μου γεννιάς των αριστερών οικογενειών, βιώνοντας έστω και από περιγραφές και εξιστορήσεις καταστάσεις φόβου,απόρριψης των οικογενειών τους σε θεμελιώδη δικαιώματα που για τους υπολοίπους ήταν δεδομένα, στράφηκε σε κόμματα που τους εξασφάλιζαν αναγνώριση, δικαιώματα, δικαίωση ασφάλεια και τελικά οδήγησαν την Ελλάδα και το σύνολο του λαού στην εξαθλίωση, τη φτώχεια, τη μιζέρια, την άβυσσο. Ισως τελικά θα έπρεπε να μείνουμε πιστοί στην παράδοση της οικογένειας.

   • Je ne regrette rien avatar
    Je ne regrette rien @ mara 22/04/2013 19:12:43

    @ mara μου : άλλο γέ ν ν α και άλλο γε ν ι ά !
    Φιλικά

    • mara M. avatar
     mara M. @ Je ne regrette rien 22/04/2013 20:39:18

     Εχεις δίκιο. Και κάτι δεν μου πήγαινε καλά.

 16. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 21/04/2013 11:57:32

  Θυμάμαι παιδάκι, πέντε χρονών, τα εγκαίνια του αντλιοστασίου στον κάμπο μας, ίσως να ήταν και αυτοπροσώπως ο ίδιος ο Παττακός, αυτό δεν το έχω καταγράψει, αλλά ως παιδί έχω καταγράψει πως δίνανε σε όλους απο ένα κουτί γλυκά σιροπιαστά γιαννώτικα, που τα μικρά χεράκια και πλατούλες μου δυσκολεύτηκαν πολύ να τα φθάσουν στο σπίτι. Όπως διαβάζετε δώσαν και στο πεντάχρονο...

  • B.Q avatar
   B.Q @ Β.Κ.Σ. 21/04/2013 16:23:35

   Πάντα οι ...βιαστές καλοπιάνουν τα αθώα τους θύματα με καραμελίτσες, γλυφιντζούρια και σοκολάτες. Διαχρονικά αποτελεσματικότατη μέθοδος!!
   Με την πάροδο των χρόνων, οι καραμελίτσες γίναν διορισμοί, τα γλυφιντζούρια εξυπηρετήσεις και οι σοκολάτες αμοιβαία ανοχή.
   Ο Φασισμός πάντα παρών, αλλάζοντας μόνο μανδύες.....

 17. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 21/04/2013 12:00:12

  Να είμαστε ειλικρινείς: Αν κάναμε σύγκριση Δικτατορίας και Δημοκρατίας , λίγοι θα υποστήριζαν τη Δικτατορία (αν και ανάμεσα στους λίγους θα ήταν και ο Πλάτων...)

  Αλλα αν θέλουμε να κάνουμε ρεαλιστικά σύγκριση ανάμεσα στο τότε και στο τώρα μάλλον μιλαμε για σύγκριση ανάνεσα σε Δικτατορία και Πλουτοκρατία!

  Διαλέξτε λοιπόν, τι είναι καλύτερο , να κυβερνάνε μερικοί ημιμαθείς Συνταγματάρχες , ή να κυβερνάνε μερικά λαμόγια με πολυτελεις βίλλες στα Β.Προάστεια (με ελικοδρόμια...) και ολοκληρωτικό έλεγχο στα Media (αποτελεσματικότερο απο τα τάνκς)...

  • dim avatar
   dim @ ΣΤΕΛΙΟΣ 22/04/2013 02:09:16

   Αφου μας "προτρέπεις" να "διαλέξουμε"... Ε αυτό κάνουμε, με το μόνο προφανή τρόπο που έχουμε, τη ψήφο μας... Έτσι μόνο μπορεί να διαλέξει ένα σύνολο... ψηφίζοντας... Αλλιώς δε "διαλέγουμε", μας επιβάλλεται... Και 40 χρόνια τώρα αυτό κάνουμε λοιπόν, διαλέγουμε, έστω και τους λάθος, αλλά είμαστε υπεύθυνοι εμείς για τις επιλογές μας... Ενω την επταετία, όσα καλά κι αν έκανε, δε τι διαλέξαμε... μας επιβλήθηκε... Αυτό είναι και το μεγαλείο της δημοκρατίας... Ότι ο καθένας αναλαμβάνει και την ευθύνη των επιλογών του, και μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του με τη ψήφο του... Στη δικτατορία είσαι αναγκασμένος να υποστείς τις συνέπεις των πράξεων και των πολιτικών αυτών που αποφασίστηκαν ερήμην σου, και χωρίς να ζητηθεί καν η γνώμη σου... Αυτό, από ανθρώπους σκεπτόμενους και με κρίση, δε μπορεί να γίνει αποδεκτό... Πρέπει να μπορώ να εκθέσω τα επιχειρήματα μου, τις απόψεις μου, να προσπαθήσω να πείσω ότι αυτά που λέω είναι για το γενικότερο καλό, και να κριθώ μέσα από τη ψήφο σου... Και αν με επιλέξεις με τη ψήφος σου, έχει καλώς, αν επιλέξεις τον αντίπαλό μου, καλώς και πάλι... Εγώ θα φταίω, που δε μπόρεσα να σε πείσω ότι το να επιλέξεις τον αντίπαλο μπορεί να φαίνεται παροδικά "ωραίο" - "συμφέρον" κλπ, αλλά υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών σου... Εκτός κι αν το κατάλαβες αυτό, και απλά δε σε νοιάζει... Είσαι και εσύ του δόγματος "Ας φάμε τώρα ό,τι μπορούμε, και έχει ο Θεός... Σε 20 χρόνια ποιος ζει, ποιος πεθαίνει... Θα τη βρουν την άκρη τα παιδιά μας μόνα τους όταν έρθει η ώρα εκείνη"...

   • kaneis avatar
    kaneis @ dim 07/05/2013 15:18:41

    Τα θέλεις και τα λες ή σου ξεφεύγουν;
    Είσαι πραγματικά ελεύθερος να διαλέξεις; Με τα κανάλια να ανήκουν στους εργολάβους που πιπιλάνε το μυαλό του καθημερινού πολίτη 24 ώρες/24ωρο υπέρ των πολιτικών τους "φίλων" και διαπλεκόμενων συνεργατών;
    Ποια δημοκρατία λοιπόν; Αυτό θα ίσχυε -ίσως- αν ζούσες στην Ισλανδία, τη Φινλανδία ή τη Νορβηγία. Αλλού δεν νομίζω, ούτε στη Β. Ευρώπη και με τίποτα στο Νότο και ούτε μία στο δισεκατομμύριο στην Ελλάδα.

 18. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 21/04/2013 12:19:14

  Και να συμπληρώσω πως τα λεφτά για τα σιροπιαστά με την μεταπολίτευση γινόταν μεζονέτα με πισίνα του διοργανωτή των εγκαινίων, που πλέον γινόταν χωρίς κέρασμα...
  Στην μεν πρώτη περίπτωση έχουμε σεβααμό στο ελληνικό έθος, ακολούθως έχουμε επαναλαμβανόμενο βιασμό του, έως τελικής πτώσεως, την οποία και βιώνουμε στο πετσί μας όλοι σήμερα -πλην των προαναφερθέντων ιδιοκτητών μεζζονετών μετά πισίνος.

  • B.Q avatar
   B.Q @ Β.Κ.Σ. 21/04/2013 16:31:19

   Είτε με...κέρασμα είτε...άνευ, ο βιασμός ως γεγονός, δεν αλλάζει. Όταν όμως το θύμα φτάσει πια να ....ερωτευτεί το θύτη του, τότε μιλάμε πλέον για ...σχέση, όπου απλά ο ένας παρίστανε για τη χαρά του παιχνιδιού, τον αναποφάσιστο και το δύσκολο!!

   • Σχετικά Ασχετος avatar
    Σχετικά Ασχετος @ B.Q 22/04/2013 11:53:57

    Έτσι εξηγείται η συμπεριφορά της Φατμαγκιούλ........

    • mara M. avatar
     mara M. @ Σχετικά Ασχετος 22/04/2013 18:23:05

     Ελα! βλέπεις και τούρκικα;

 19. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 21/04/2013 12:19:39

  Εγώ άρχισα να διαμορφώνω πολιτική άποψη περίπου το '90. Ό,τι γνωρίζω για χούντα, μεταπολίτευση, Ανδρέα, προέρχεται από πηγές και εξιστορήσεις. Αυτό όμως που θέλω να επισημάνω είναι ότι ο ελληνικός λαός με τις επιλογές του είτε πρόκειται για επίσημη εκλογική αναμέτρηση είτε για ένα απλό γκάλοπ αποδεικνύεται ΑΝΩΡΙΜΟΣ.
  1. Εάν η χούντα κυβέρνησε καλώς δεν θα έπρεπε να περάσουν 40 χρόνια, να πτωχεύσουμε, για να τη θυμηθούμε. Θα υιοθετούσαμε τουλάχιστον την αυστηρότητά της στο δημόσιο και δεν θα γινόμαστε ξέφραγο αμπέλι. Αντίθετα μέχρι να τελειώσουν τα ευρώ κάναμε πάρτι ασυδοσίας και κατάχρησης. Τώρα θυμηθήκαμε τη χούντα. Εάν αυτό δεν λέγεται ανωριμότητα σίγουρα λέγεται υποκρισία.
  2. Η χούντα επιβλήθηκε με τη δύναμη των όπλων. Ξαφνικά μετά από 7 χρόνια κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος επειδή η Δαμανάκη κλείστηκε στο πολυτεχνείο. Αυτή και οι ομοϊδεάτες της ξαφνικά έγιναν ... υπουργοί. Αυτό το γεγονός το ανέχτηκε ως φυσιολογικό μέχρι που τέλειωσαν τα ευρώ και άρχισε να βρίζει τη γενιά του πολυτεχνείου και να υμνεί τον Παπαδόπουλο.
  3. Όσο θυμάμαι μέχρι να εκλεγεί ο Καραμανλής το 2004 οι πολιτικοί μου αντίπαλοι με έβριζαν ως φασίστα, δεξιό και χουντικό. Ξαφνικά σήμερα εκθειάζουν, αυτοί πιστέψτε με οι ίδιοι, τη χούντα. Αλλά με τίποτα δεν αναγνωρίζουν την παράταξη που υποστηρίζουμε χρόνια, τη Ν.Δ. Ο εγωισμός τους λοιπόν αυτός είναι που τροφοδοτεί τη χουντική ανάμνηση. Η χουντοανάμνηση εφευρέθηκε από αυτούς τους οποίους με τίποτα δεν θέλουν να δούν την αλήθεια: ότι η Ν.Δ δικαιώθηκε από την αρνητική εξέλιξη. Διότι είναι εχθροί της παράταξής μας. Είναι αυτοί που έφεραν στην εξουσία το καταστρεπτικό ΠΑΣΟΚ και σήμερα βρήκαν διέξοδο σε Χ.Α και ΑΝΕΛ. Πείσμωνες και κακεντρεχείς είναι αυτοί που εμποδίζουν την εθνική ομοψυχία. Απομονώστε τους!

  • Hrthe_to_telos avatar
   Hrthe_to_telos @ MantisKalhas 21/04/2013 14:05:48

   Οτι ναναι.
   Αν εσυ ακομα νομιζεις οτι η χουντα επεσε απο το Πολυτεχνειο και τη Δαμανακη .........
   Ο αλλος λεει οτι η σωτηρια θα προελθει απο εμας και μονο απο εμας!!!
   Θα σας ελεγα τι θα ερθει απο εμας αλλα θα με κοψει ο φακτορας.

   • MantisKalhas avatar
    MantisKalhas @ Hrthe_to_telos 21/04/2013 15:40:27

    Αυτό κατάλαβες; Επιβεβαίωσες τα γραφόμενά μου.

   • B.Q avatar
    B.Q @ Hrthe_to_telos 21/04/2013 16:34:52

    Από εσάς ειδικά, έτσι κατηγορηματικά όπως το θέτετε, πραγματικά δεν πρέπει να περιμένουμε να μας...έρθει απολύτως τίποτε. Είστε τόσο αμετακίνητος ως προς αυτό, που μας στερείτε κάθε φρούδα ελπίδα και υποχρεούμαστε να σας πιστέψουμε. Καλή τύχη λοιπόν....

 20. Στέργιος avatar
  Στέργιος 21/04/2013 12:28:23

  Άντε να πείσεις έναν νέο Έλληνα, άνεργο παρά τα 2 πτυχία και τα 2 μεταπτυχιακά του, που βλέπει τη σύνταξη των γονιών του να πετσοκόβεται 60%, που καλείται να πληρώσει 5 φόρους για το ίδιο ακίνητο, που καλείται να πληρώσει φόρο 150% επί των εισοδημάτων του (λόγω τεκμηρίων), που δεν δικαιούται δωρεάν προνοιακής ασφάλισης όπως η γιαγιά τής μετανάστριας παραδουλεύτρας (που ήρθε πέρυσι από την χώρα της) επειδή ο παππούς του τού είχε γράψει ένα σπίτι στο χωριό, που τον βρίζουν οι αριστεροί ότι τάχα αυτός φταίει αφού "μαζί τα φάγαμε" και οι δεξιοί επειδή δεν καταδέχεται να δουλέψει στα φραουλοχώραφα τής Πελοποννήσου για 200 ευρώ μηνιάτικο, που με ΑΜΚΑ/ Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση/ Άρση Τραπεζικού Απορρήτου/ διατάξεις Αντιτρομοκρατικού Νόμου δεν έχει ιδιωτικότητα, που όταν κατεβαίνει να διαμαρτυρηθεί τρώει δακρυγόνα από τα ΜΑΤ και μολότοφ από το παρακράτος, που δυο φορές μπήκαν διαρρήκτες στο σπίτι του και του έκλεψαν το λάπτοπ και το στερεοφωνικό αλλά η αστυνομία αρνήθηκε να πάει να πάρει κατάθεση λέγοντας "πάει έφυγαν τώρα αυτοί, βρίσκονται ήδη στην χώρα τους", άντε να τον πείσεις ότι τώρα ζει καλύτερα από ό,τι θα ζούσε επί χούντας επειδή κάθε τέσσερα χρόνια έχει το δικαίωμα να ψηφίζει.

  • Je ne regrette rien avatar
   Je ne regrette rien @ Στέργιος 23/04/2013 11:14:14

   @Στέργιος : ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ! (και με χιούμορ)

  • kaneis avatar
   kaneis @ Στέργιος 07/05/2013 15:21:38

   Σωστός! δεν χρειάζεται κανέναν άλλο σχόλιο.

 21. Ελπιδοφορος avatar
  Ελπιδοφορος 21/04/2013 13:12:18

  1) μόνο που μέχρι το 2009 τα «μπουκωμένα στόματα» έβλεπαν αλλά δε μιλούσαν
  Ούρλιαζαν όχι απλώς μιλούσαν και μεταξύ αυτών και η ΝΔ. , μαζί με όσους την στηρίζαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε απαιτώντας δεξιά και φιλελεύθερη πολιτική σε αντιδιαστολή με αυτήν των αριστερό-σοσιαλιστών αλλά φωνή βοώντος εν τη έρήμω.
  Σας θυμίζω το 1990 που έλεγε ο Μητσοτάκης πως εάν συνεχιστεί αυτή η σοσιαλιστική πολιτική θα καταστραφούμε και οι κολλαδες κατέβαζαν τα παντελόνια στους ανήμπορους να αντιδράσουν οδηγούς.
  Σας θυμίζω τον Καραμανλή το 2004 που ήθελε να αλλάξει τα πάντα στο κράτος αλλά οι ορδές των αφισοκολλητών συνδικαλΗσταραδων με μπροστάρηδες τους σοσιαλιστές που τώρα μετονομαστήκαν σε αριστερούς σάρωναν τα πάντα στο διάβα τους.
  Θυμηθείτε τον γαπ, την Κατσελη και λοιπούς πως ξεσήκωναν τον κόσμο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, στο ξεπούλημα του ΟΤΕ και τελικά με τα ψέματα και το λεφτά υπάρχουν άρπαξαν την εξουσία.
  Δεξιά πολιτική ήθελε και θέλει ο κόσμος που ψηφίζει Ν.Δ. διαφορετικά θα ψήφιζε όλους τους υπόλοιπους.
  Τι έπρεπε να κάνουμε επανάσταση;


  2) Εν πάση περιπτώσει, το θέμα δεν είναι η υποκρισία όλων μας
  Εκεί ακριβώς βρίσκεται.
  Δεν τολμάμε να παραδεχτούμε ότι η ΑΡΙΣΤΕΡΟ-σοσιαλιστική πολιτική που επικράτησε από τότε που πέθανε η δεξιά το 1980 είναι υπεύθυνη για την κατάντια μας, γιατί δεν είναι in.

  3) έναν στους τρεις Έλληνες να πιστεύουν ότι μια από τις πιο στυγνές δικτατορίες της σύγχρονης εποχής
  Αλήθεια το πιστεύεται αυτό;
  Πιο ΣΤΥΓΝΕΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ!
  Στην Ελλάδα ζούμε, δεν έχουν περάσει 200 χρόνια από τότε, γνωρίζουμε όλοι μας ανθρώπους που έζησαν εκείνη την εποχή.
  Η μεταπολίτευση εμφάνισε την χούντα ΩΣ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ από τον κομμουνισμό.
  Ρίξτε μια μάτια στο βίντεο της ΕΡΤ soviet story και σας παρακαλώ να παραλληλίσετε αυτές τις δυο ιστορίες, την χούντα και τον “κομμουνισμό” η υπαρκτό σοσιαλισμό για να μην παρεξηγηθούμε.
  Στην μεταπολιτευτική Ελλάδα ο κομμουνισμός ονομάστηκε πρόοδος και η χούντα στυγνή δικτατορία.
  Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε σήμερα, που όποιος δεν είναι προοδευτικός αγαπάει το Έθνος την πατρίδα την Ελληνορθόδοξη παράδοση κλπ. ,είναι φασίστας!

  4) ότι κάτι τύποι χειρότεροι και από μαϊμούδες στο Αττικό πάρκο, αναμασούν συνθήματα της 4ης Αυγούστου, των Ναζί ή της Χούντας των Συνταγματαρχών.
  Αλήθεια θα το γράφατε αυτό εάν επρόκειτο για τα φεστιβάλ σύριζα , ΚΚΕ κλπ. ;

  5) Κάνει τους εγκληματίες καλούς πολίτες, μετατρέπει τους Χίτλερ και τους Στάλιν σε ήρωες.

  Τον Στάλιν τον μετέτρεψε σε ήρωα η μεταπολίτευση και τώρα αρχίζει η αποκαθήλωση του εξαιτίας του διαδικτύου και της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού.
  Σε όλη την Ευρώπη ο ναζισμός και ο κομουνισμός είναι το ίδιο νόμισμα με διαφορετική όψη.
  Μόνο στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται στο συνταγματικό τόξο, παρόλο που ΟΙ ΙΔΙΟΙ ομολογούν πως δεν πιστεύουν στην αστική δημοκρατία.
  Ξανά η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο, δεν αναφέρομαι σε εσάς γιατί εσείς στηλιτεύεται και στο σημερινό σας άρθρο τον Στάλιν αλλά στο σύστημα που μας κυβερνά.

  6) Τους έμαθε ποτέ κανείς την ιστορία πέρα από συνθήματα και τσιτάτα;
  Μπα όχι.
  Κανένας μαθητής δεν έχει δει το τανκς να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του.
  Όλο το μυστρί τους δείχνουν.

  7) Αν φυλάκισε, βασάνισε ή σκότωσε κανέναν;
  3,000 αυτοκτονίες τα τελευταία χρόνια.
  Καθημερινά δολοφονούνται Έλληνες αλλά και αλλοδαποί.
  Δεν τολμούμε να κυκλοφορήσουμε ελεύθεροι από τον φόβο μην μας ληστέψουν, εκτός εάν μένουμε στην…Κηφισιά.
  Φυλακή για χρέη προς το δημόσιο επειδή δεν έχουμε να πληρώσουμε τους κεφαλικούς φόρους όχι εξαιτίας κακών δικών μας επιλογών.

  8) οι παλαβομάρες του Παπαδόπουλου για τον κομμουνισμό…
  Ήταν παλαβομάρες;
  Οι ίδιοι μας λένε κατάμουτρα ΣΗΜΕΡΑ πως η Ελληνορθόδοξη παράδοση ήταν σκοταδισμός. Πως δεν αναγνωρίζουν την συνέχεια του Ελληνικού Έθνους , και όποιος το υπερασπίζεται είναι ΦΑΣΙΣΤΑΣ , εσείς ο ίδιος γράφεται για την Ρεπουση καθώς και χίλια δυο άλλα που εάν τα απαριθμήσουμε ίσως να δείτε ότι δεν ήταν τελικά και πολύ παλαβομάρες.  Κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να υπερασπίζεται καμία δικτατορία, και το καλύτερο όπλο για την καταπολέμηση της είναι να προσπαθήσει η νέα δημοκρατία μαζί με τους άλλους δυο να επαναφέρουν τον χαμένο καπιταλισμό στη χώρα μας καταργώντας τα σοβιετικά μέτρα δήμευσης περιουσιών για να συνεχίζει ακάθεκτο το ολιγαρχικό σύστημα να τρώει τα παιδιά του!
  Να σταματήσει την αναγκαστική πολυπολυτισμικότητα γιατί ο πόλεμος από τα Έθνη μεταφέρεται εντος αυτών με τις συνέπειες που όλοι βλέπουμε.
  Μαζί με όσα άλλα προσπαθεί ο πρωθυπουργός αλλά βρίσκει αντιστάσεις από όλους αυτούς …που δεν είναι χουντικοί αλλά προοδευτικοί, για να μην χάσουν τα κεκτημένα!

  Διαφορετικά τα πράγματα θα οδηγηθούν στα άκρα και δεν θα φταίνε οι πολίτες!

  • Μara avatar
   Μara @ Ελπιδοφορος 21/04/2013 17:17:40

   Αγαπητέ Ελπιδοφόρε, έτσι ακριβώς όπως τα γράφεις!
   Περιέγραψες την ουσία εξαιρετικά.

 22. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 21/04/2013 13:12:30

  Έζησα τη Χούντα, ουδέποτε τη συμπάθησα και ουδέποτε ήμουν νοσταλγός της.
  Να όμως τώρα που είμαι υποχρεωμένος να αναθεωρήσω τις απόψεις μου και να γίνω και εγώ όψιμος υπερασπιστής της.
  Και εκ των υστέρων κρίνοντας και εκ των αποτελεσμάτων συμπεραίνοντας, εκμαίευσα αλήθειες πικρές μεν αλλά δυστυχώς πραγματικές!
  Οι νεκροί επί Χούντας για όλη την επταετία ήταν λιγότεροι από ότι οι νεκροί τροχαίων δυστυχημάτων σε μια εορταστική έξοδο! Βέβαια γνωρίζω πολύ καλά ότι η άδικη αφαίρεση ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνει σε ζυγαριά και γι΄αυτό άλλωστε δεν συμπαθούσα και τη Χούντα!
  Οι οικονομικοί δείκτες σημείωσαν εντυπωσιακή θετική άνοδο παρά τον ασφυκτικό οικονομικό κλειό από πολλά Ευρωπαϊκά κράτη . (Ας μην ξεχνάμε και την θριαμβευτική αυτάρεσκη ομολογία της Μελίνας,για το πως κατάφερε τους Ευρωπαίους της εποχής εκείνης, να μην χορηγούν Δάνεια στους Συνταγματάρχες).
  Ο πληθωρισμός ήταν ελάχιστος έως αρνητικός, με εξαίρεση το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης το 1973.
  Ο κόσμος έκλεινε τις πόρτες των σπιτιών του απλώς και μόνο να μην μπούνε τα σκυλιά και τα γατιά.
  Δεν υπήρχε ίχνος ούτε και υπόνοια κομπίνας ή υπεξαίρεσης . Ακόμα οι παλιοί θυμούνται το σκάνδαλο των κρεάτων με πρωταγωνιστή ένα Κυβερνητικό στέλεχος κάποιον Μπαλόπουλο . Ακαριαία όλοι διώχθηκαν αλύπητα χωρίς σκέψη κουκουλώματος.(Και να φανταστείτε ότι μιλάμε για ποσά μόνον μερικών χιλιάδων EUR.)
  Εντύπωση μου προξενεί το γεγονός ότι κανένας Χουντικός κατά την μεταπολίτευση , δεν κατηγορήθηκε για διαφθορά!
  Αυτοί που διώχθηκαν πραγματικά και έχασαν το ...παντεσπάνι τους, ήταν οι Πολιτικοί και οι Μεγαλοδημοσιογράφοι, έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι κανένας από αυτούς δεν πρόσκειται υπέρ.
  Βέβαια εξαίρεση αποτελούν οι της Χ.Α.η ιδεολογία των οποίων δεν έχει πολύ σχέση με αυτή της Χούντας, παρά του ότι προσπαθούν να αποκομίσουν οφέλη υποδύοντας τους συνεχιστές της.
  Η μόνιμη και σταθερή προπαγάνδα της ήταν ο Εθνικισμός , ο οποίος στην επταετία στηρίχθηκε στο σίριαλ έμβλημα "Ο άγνωστος πόλεμος", που κατά κύριο λόγο πραγματεύεται και καταπολεμά τον Χιτλερισμό και τον Ναζισμό!
  Λυπάμαι που κατάντησα να γίνω λίαν όψιμος υπερασπιστής της Χούντας, αλλά πιστέψτε με πάνω από όλα είμαι θερμός εραστής της αλήθειας, όσο σκληρής και αν είναι!!!

 23. B.Q avatar
  B.Q 21/04/2013 13:20:20

  Σ΄εσάς είναι απλά πιό εύκολο να καταδικάσετε νοήματα, ιδέες και αξίες, προκειμένου να αισθανθείτε ''θύμα'' και να βουλιάξετε στην απραξία και την εύκολη κατηγορητική προς άπαντες εκτός του εαυτού σας και του ......κόσμου που ''υποφέρει και πονά''.
  Αυτός που υποφέρει και πονά, όταν συμβιβάζεται με τη μιζέρια και την κατάντια του, δεν του αξίζει κάτι άλλο. Του αξίζει; ΑΣ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ B.Q 21/04/2013 13:31:58

   Όμορφα όλα αυτά, αλλά ποιητικά τα βρίσκω, μάλλον μικροαστικά.

   • B.Q avatar
    B.Q @ Μανιάτης 21/04/2013 14:12:19

    Πολύ ωραία :-) !!!
    Να σας αφιερώσω τότε ένα τραγουδάκι από τα...''Μικροαστικά''. Θα το καταλάβετε :
    ''Κολλήγα γιος''
    h**p://www.youtube.com/watch?v=KEC2lcfaFzU

 24. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 21/04/2013 13:21:26

  Μήπως νοσταλγούν τις νύχτες με κλεισμένες βαρειές κουρτίνες, όλη την οικογένεια μαζεμένη γύρω απο το ραδιόφωνο, στο δωμάτιο με χαμηλό ρομαντικό φωτισμό, ίσως παρόντες και μερικοί φίλοι ή γείτονες ;
  Το ραδιόφωνο στη σκάλα των βραχέων, σε χαμηλή ένταση, ν' ακούς τις ειδήσεις απο την Ελληνική εκπομπή του BBC ή της Deutsche Welle, με τη χαρακτηριστική φωνή της Γιολάντας Τερέντσιο. Ή του Παύλου Μπακογιάννη ή του Αλέξανδρου Σχινά.
  Και μετά, για να μην είμαστε πολιτικά μονόπλευροι, το ράδιο γύριζε στα μεσαία κι έπιανε Βουδαπέστη, Ελληνική εκπομπή που άρχιζε με μουσική του Μπέλα Μπάρτοκ και συνέχιζε με τον Ίστβαν Μόλναρ να λέει τις ειδήσεις σε πραγματική Ελληνική γλώσσα (και όχι στα κορακίστικα του Παπαντόπουλος).
  Γι αυτό "χαίρεται ο κόσος και χαμογελά πατέρα", μόλις ακούει τη λέξη "χούντα";
  Για το ρομαντισμό της βουβής αντίστασης ρε γαμώτο;

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ Uncle Stgm 21/04/2013 17:59:32

   Τελικά,η μνήμη σου είναι σοβαρό προικώο...που θυμηθήκες τον
   'Ιστβαν Μόλναρ,και μάλιστα με συνοδεία Μπάρτοκ;
   Επί του θέματος: σκέφτομαι πώς δεν χρειάζεται να
   κοντράρουμε τους "νοσταλγούς"....μετά απο πολύ καιρό νομίζουν
   ό,τι κάτι έχουν να αντιπαραθέσουν....εάν είναι απλό θέμα
   εκτόνωσης,μετά μακρά σιωπή,άς το να πάει..."ανθρώπινο,
   πολύ ανθρώπινο",που θά'λεγε κι' ο Φρήντριχ!

  • Kimon avatar
   Kimon @ Uncle Stgm 21/04/2013 18:26:21

   Καλά, μήπως μπερδεύεις την χούντα με την Γερμανική κατοχή;

 25. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 21/04/2013 13:30:02

  Αγαπητέ ΝΤΙΝΟ,
  είναι κατανοητή η τοποθέτησή σου.
  Όμως, τούτη η ριμάδα η αλήθεια δεν λέει να αποκαλυφτεί ποτέ. Θα την φλερτάρουμε, αλλά ποτέ δεν θα την ρίξουμε.
  Η αλήθεια (α+λήθη) είναι σαν την Ιθάκη του Καβάφη. Είναι ταξίδι χωρίς τελειωμό.
  Ας μη πέφτουμε ως Έθνος στην παγίδα της Σκύλλας και της Χάρυβδης
  Η Χούντα ήταν προϊόν παρακμής. Ως τέτοιο αδύνατο να προσφέρει καρπούς στο Έθνος.
  Οι έκτακτες καταστάσεις είναι απλά προσωρινό γύρισμα του διακόπτη. Δηλ. σκοτάδι. Μετά επιστροφή στην παρακμή.
  Υπεύθυνοι για την Χούντα δεν είναι βέβαια οι στρατιωτικοί, αλλά αυτοί που καλλιέργησαν το έδαφος για να περάσουν τα τανκς.
  Ουσιαστικά οι ίδιοι που μας έφεραν εδώ που είμαστε σήμερα, ώστε έτσι χαστουκισμένοι να αναζητούμε την προστασία του σκότους της Χούντας.

  • Hrthe_to_telos avatar
   Hrthe_to_telos @ Μανιάτης 21/04/2013 14:39:23

   Για να δουμε ποτε ιστορικα επιβληθηκαν δικτατοριες.
   Οταν οι δημοκρατες πολιτικοι τα ειχαν κανει σκ@τα και επρεπε καπως να μπει ταξη.
   Για να μην κοροιδευομαστε μεταξυ μας.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Hrthe_to_telos 21/04/2013 15:18:42

    Αυτό λέω κι εγώ.

 26. B.Q avatar
  B.Q 21/04/2013 13:30:05

  @ βαγονι : Αγαπητό βαγόνι, στους πολέμους, ''ο καθημερινός άνθρωπος'', ο αδύναμος, ο δειλός, ο απέχων, ο κρυπτόμενος στην τρύπα του ώσπου να περάσει το ..κακό, γίνεται σύμμαχος του ''εχθρού'' και διαιωνίζει με την κακόμοιρη παθητικότητά του τη δουλεία ΟΛΩΝ. Δεν τον συμπαθώ καθόλου λοιπόν, γιατί ΗΡΩΑΣ δε γεννιέσαι, σε μεταμορφώνουν οι σκληρές πραγματικότητες, όταν δεν ανέχεσαι πλέον να έρπεις. Σήμερα ζούμε άγριο πόλεμο, σφυρίζουμε αδιάφορα και έρπουμε ακάματα. Έχουν τριφτεί τα παντελόνια μας στα γόνατα και συνεχίζουμε να παριστάνουμε στους εαυτούς μας, τα...θύματα.

  • Kimon avatar
   Kimon @ B.Q 21/04/2013 17:55:22

   Σωστή τοποθέτηση! Τον ψυχισμό του καθημερινού καιροσκόπου ο Α. Παπανδρέου τον κατάλαβε σε βάθος και τον εξέφρασε πολιτικά στα χρόνια της πασοκοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η πολιτική του διαθήκη διαιωνίζεται μέχρι σήμερα σε όλο το πολιτικό φάσμα.

 27. GO avatar
  GO 21/04/2013 13:33:19

  Δεν θυμάστε ίσως κάτι θαλασσοδάνεια σε αρκετούς φίλους του συστήματος για ξενοδοχεία και χοιροστάσια.

  • el greco avatar
   el greco @ GO 21/04/2013 18:05:42

   Πολλά ξεχάσαμε Go,θαλασσοδάνεια όπως αναφέρεις,βόλεμα συγγενών ,διπλασιασμούς των μισθών τους μόλις ανέλαβαν την εξουσία ,τα κρέατα Αργεντινής(Μπαλόπουλος),το Τάμα του έθνους ,τον Τομ Πάππας .
   Kαι κάτι τελευταίο :Περίοδος εορτών ήταν, οι «εθνοσωτήρες» αποφάσισαν – ίσως εν όψει πρωτοχρονιάς – να κάνουν άλλο ένα καλό δώρο στον εαυτό τους. Καλό και ωφέλιμο στο … διηνεκές – έτσι τουλάχιστον ήλπιζαν. Την Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 1970, νομοθέτησαν τα «περί ευθύνης υπουργών». Μεταβατική διάταξη (παρ. 48) του ΝΔ 802 όριζε ότι δεν μπορούσε να ασκηθεί δίωξη εναντίον υπουργού ή υφυπουργού της δικτατορίας, παρά μόνο εάν το αποφάσιζαν οι … συνάδελφοί του.

 28. WY avatar
  WY 21/04/2013 13:37:49

  @@@
  Αριστερός Ψάλτης

  Quote
  Κι όταν οι σημερινοί 20άρηδες ή 30άρηδες δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει Χούντα, Παπαδόπουλος, Παττακός και Θεοφιλογιαννάκος, γιατί να μην πιστεύουν ότι και η Επταετία ήταν ο ελληνικός παράδεισος; Τους έμαθε ποτέ κανείς την ιστορία πέρα από συνθήματα και τσιτάτα;
  Unquote

  _____________________________

  Κι άν σέ παρακαλούσα θερμά, νά μάς εξηγήσης /μάθης εσύ,πού μάλλον έχεις ζήσει τήν περίοδον αυτήν τής εκτροπής καί -φυσικά- τά παρελκόμενά της???
  Εναγωνίως αναμένω νά μάθω κι εγώ, έστω καί συμπερασματικά,τήν ιστορίαν τής περιόδου τής εκτροπής κι από μίαν άλλην οπτικήν γωνία/εξιστόρησιν!!!

  υ.γ.

  Πρός ενημέρωσίν σου δέ καί πρός αποφυγήν λανθασμένων συνειρμών/συμπερασμάτων έκ μέρους σου,όχι μόνον δέν συμπεριλαμβάνομαι στό 11% τής Χ.Α. αλλά δηλώνω καί τήν πολιτικο-ιδεολογικήν απέχθειάν/αντίθεσίν μου.

  • B.Q avatar
   B.Q @ WY 22/04/2013 18:14:31

   Αφήστε τον Αριστερό Ψάλτη ήσυχο WY. Δεν είναι καθηγητής Ιστορίας να σας...διδάξει. Διαβάστε σχετικά βιβλία, μάθετε, διασταυρώστε και κρίνετε.

   • WY avatar
    WY @ B.Q 22/04/2013 18:43:27

    Κι εσύ B.Q.τί είσαι τού Α.Ψ.??
    Ή **τροφός **του ή ή παιδονόμος του??

 29. Zugzwang avatar
  Zugzwang 21/04/2013 13:59:46

  30 0/0 ειπατε; Και λιγοι ειναι! Αν τα πραγματα συνεχισουν να πηγαινουν οπως πηγαινουν, σε λιγο θα γινουν 60 0/0 οι νοσταλγοι της χουντας, νεοι, μεσοκοποι και ηλικιωμενοι μαζι. Ηδη στην ερωτηση "ποτε υπηρχε μεγαλυτερη ασφαλεια, επι χουντας η τωρα;" 59 0/0(!!!) απαντησαν "επι χουντας"(!!!) Και πως να μην απαντησουν ετσι οταν η ολη σχεδον η Ελλαδα εχει γινει κουρδιστο πορτοκαλλι απο τις συμμοριες των λαθρομεταναστων ληστων. Πως να μην απαντησουν ετσι οταν λαθρομεταναστες ληστευουν, βιαζουν και σκοτωνουν την γιαγουλα 85 ετων που καθοταν στο διπλανο σπιτι; Πως να μην απαντησουν ετσι οταν μπουκαρουν στου παππου 80 χρονων της διπλανης πορτας και τον ληστευουν και του ριχνουν βενζινα και του βαζουν φωτια; Πως να μην οργιστεις οταν διαπιστωνεις οτι τα ΜΜΕ της διαπλοκης δεν αναφερουν αυτα τα γεγονοτα, η οταν λενε μια κουβεντα, συστηματικα υποβαθμιζουν την σημασια τους; Πως να μην αγανακτησεις οταν πανοπλοι κομμαντος επιτιθενται σε ελληνικη φυλακη και δεν ξερουμε τιποτε γι'αυτους ουτε τι απεγιναν; Πως να μεινεις αδιαφορος οταν οι 11 αλλοδαποι δραπετες αυτης της φυλακης γυριζουν ακομα ελευθεροι σκορπωντας το θανατο;
  Πως να μεινεις αδιαφορος οταν φοβασαι οτι οι θα μπουκαρουν απο τη μια στιγμη στην αλλη και στο δικο σου το σπιτι. Οταν δεν μπορεις να κθκλοφορησεις το βραδυ στην γειτονια σου η να πας στο χωραφι σου; Πωως;

  • Je ne regrette rien avatar
   Je ne regrette rien @ Zugzwang 22/04/2013 20:50:27

   Πέεες τα Χρυσόστομε @Zugzwang !!!

 30. MCA avatar
  MCA 21/04/2013 14:14:28

  Η δικτατορία κράτησε μόνο 7 χρόνια, λίγος χρόνος για να προλάβουν να φανούν τα σημάδια φθοράς που προκαλεί η άσκηση της εξουσίας χωρίς τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, χωρίς την ψήφο του λαού.H ανεξέλεγκτη εξουσία είναι επικίνδυνη. Όσο ΄΄σοφοί¨ και να είναι οι ολιγάρχες αποκλείεται να έχουν καλύτερη κρίση από αυτήν 10 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η παραμονή στην εξουσία επί δεκαετίες χωρίς τον έλεγχο των εκλογών, αποκόπτει τον ολιγάρχη από την πραγματικότητα και μπορεί να τον μετατρέψει σε τύραννο.

  Όταν έχεις κάτι δεδομένο δεν το εκτιμάς. Έτσι και πολύ από εμάς σήμερα δεν εκτιμάμε την ελευθερία έκφρασης και λόγου. Αν όμως την χάσουμε , τότε θα καταλάβουμε την αξία της.

 31. Νικος Β avatar
  Νικος Β 21/04/2013 14:39:41

  Δυστυχώς ο λαός μας δεν είναι σε θέση να εκλέξει καλούς πολιτικούς. Γι' αυτό το λόγο, είναι προτιμότερο να μας κυβερνάνε στρατιωτικοί. Αλήθεια, γιατί ο φάκελλος της Κύπρου δεν άνοιξε ποτέ? Μήπως γιατί την Κύπρο δεν την πρόδωσαν οι χουντικοί?

 32. Ρηνα avatar
  Ρηνα 21/04/2013 14:56:15

  Θυμαμαι καποτε τον μακαριστο Χριστοδουλο που δηλωσε οτι "εγω δεν καταλαβα πολλα απο Χουντα, σπουδαζα τοτε.." και του επετεθη ολη η "προοδευτικη" κοινωνια. Μεσα μου απορησα γιατι ετσι συνεβη και με μενα, σπουδαζα τοτε και δεν με ενοχλησε τιποτα απο οσα διαβασα οταν επεσε η Χουντα. Ισως γιατι προερχομουν απο "δεξια" οικογενεια; ισως γιατι δεν ειχαμε καποιον χωμενο στη παρανομια; Για πολλα χρονια επι ΠΑΣΟΚ φοβομουνα στην Υπηρεσια μου κυριολεκτικα να ομολογησω οτι επι Παπαδοπουλου ζησαμε καλα, αφοβα και φτηνα, οτι η ζαχαρη ειχε καθε χρονο την ιδια τιμη καθως και πολλα αλλα προϊοντα, οτι σιγα σιγα φτιαξαμε το σπιτι μας βασιζομενοι στους μισθους μας και οτι ανοιγαμε τα....λεξικα για να δουμε τι σημαινει πληθωρισμος.
  Ομως ειχα ζυμωθει οτι η Δημοκρατια ειναι το αριστο πολιτευμα. Ματαια ενας αξιωματικος του Πολεμικου Ναυτικου -φιλος τοτε- με παρακαλουσε στο δημοψηφισμα για το βασιλια να ψηφισω τη παραμονη του. Θα το μετανοιωσουμε ολοι μου ελεγε, δεν ειμαστε εμεις αξιοι για πολλη δημοκρατια ενω εδω υπαρχει εγγυηση...-τι μας λες ανταπαντουσα εγω με τα νεανικα απερισκεπτα τσιτατα: να ταϊζουμε τοσους αχρηστους; [ετσι τοτε μας πιπιλιζαν το μυαλο στα Πανεπιστημια], ασχετα αν μετα ταϊσαμε απειραριθμες ορδες προεδρων και αλλων μεγαλοσχημων που ορμησαν σε μια μικρη ορεινη χωρα με τρεις καμπους ολους κι ολους και τη ρημαξαν στη κλεψια και τη κακοκυβερνηση αλλα με "προοδευτικο τροπο".
  Σιγα σιγα ωριμαζα και αρχιζα να διαμορφωνω πολιτικη γνωμη μονη μου.Παρατηρουσα οτι οι νεοι σαν και μενα δεν πηγαιναν πχ να ψηφισουν στο Πανεπιστημιο και εκει αλωνιζαν οι αριστεροι και κομψα ειχαν βρει και την ωραια ονομασια για τη παραταξη "η σιωπηρα πλειοψηφια". Σιωπηρα γιατι ηταν του καναπε ενω οι "αλλοι" μια ζωη στους δρομους....Ομως οι αγωνιστες των δρομων ειχαν πιασει ολα τα ποστα και μετα ηρθε κι ο Αντρεας και τους απογειωσε με τη συνδικαλιστικη ανοιξη. Ολοι μαζι λοιπον βαφτισαν το κρεας ψαρι και ορμησαν πανω στην ερμη τη χωρα και τη κατασπαραξαν. Οι "αποδω μερια" που λει κι ο Πασαλαρης κοιταζαν ξελιγωμενοι και αναρωτιοντουσαν σα χανοι: αφου εμεις νικησαμε και χυσαμε το αιμα μας γιατι κανουν αλλοι κουμαντο; στα ελαχιστα διαλλειματα που κυβερνησαν καναν σαν τα ξεσυνεριαρικα παιδακια που μιμουνται ο,τι βλεπουν....
  Το κακο ομως ηταν οτι οι προοδευτικαριοι δεν περιοριστηκαν μονο στο οικονομικο φαγοποτι, μπηκαν πιο βαθια, προσπαθησαν να ξεθεμελιωσουν οτι πολυτιμο ειχε απομεινει στη ψυχη του λαου, τη Πιστη του με εκσυγχρονισμους και νεες ταχα τεχνολογιες, την Ιστορια του με νεες καθαρογραμμενες ιστοριες , τη παραδοσιακη του οντοτητα με θολοκουλτουρες, λες και ειχαν συνεννοηθει face to face με τον.... Κισσινγκερ. Το δε δανεικο χρημα που ερρεε και συσκοτιζε εμποδιζε τη καθαρη σκεψη. Τωρα ολα γιναν φανερα και φωτιστηκαν. Ο,τι θα φανερωθει απο δω και εμπρος θα αφορα προσωπα. Οι ενεργειες και τα σκεπτικα εχουν ξεσκεπαστει. Το διαδικτυο και η πλατεια ενημερωση βοηθησαν το κοσμο να καταλαβει. Το αποτελεσμα ειναι να νοσταλγει ενα καθεστως του οποιου οι πρωτεργατες αρνηθηκαν να παρουν χαρη-πρωτοφανες για τα σημερινα δεδομενα που ολοι επικαλουνται διαφορες αιτιες συνηθως ψευδεις για να αποφυλακιστουν και τελικα να πεθανουν ΠΑΜΦΤΩΧΟΙ σε σημειο που τις χηρες τους να τις συντηρουν με ερανους. Αυτα σκεφτεται ο κοσμος και αν τωρα τα λεξικα αυτο το λενε δικτατορια και αυτο που ζησαμε ως μεταπολιτευση το λενε Δημοκρατια δεν τον απασχολει διολου, γιατι ολοι δεν παραδεχομαστε οτι ολα κρινονται εκ του αποτελεσματος;

  • Σαρακατσανος avatar
   Σαρακατσανος @ Ρηνα 21/04/2013 15:03:58

   ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΣ ΜΕ ΠΟΥΝ ΛΑΙΚΙΣΤΗ..........ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ,ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΡΧΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΙ (ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ).

 33. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 21/04/2013 15:09:12

  Αγαπητοί Μανιάτη και Θείε.
  Ο λόγος που δεν συμπαθούσα τη Χούντα, είναι ακριβώς οι συνθήκες που περιγράφετε.
  Βέβαια με δόσεις υπέρτατης υπερβολής και με σωρεία ψεύτικων στοιχείων αντλούμενα δήθεν από αξιόπιστες πηγές.
  Πάρτε ως παράδειγμα τους αναφερόμενους νεκρούς εντός του Πολυτεχνείου και το προσκλητήριο μνήμης τους που απήγγειλαν οι μετέπειτα ηγήτορες μας.
  Κανένας νεκρός δεν υπήρχε, τα φερόμενα θύματα της εξέγερσης ήταν πράγματι φοιτητές του Πολυτεχνείου αλλά της περιόδου 1941-1944!!!
  Ας μην ξεχνάμε και την φωτογραφία της απαχθήσας και εξαφανισθήσας Ιλένια , η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν το πρόσωπο ενός μοντέλου από ξένο περιοδικό μόδας!!
  Και έχοντας υπόψη μου όλα αυτά προσπάθησα να επανεξετάσω τις απόψεις μου βλεπόμενες με τα σημερινά δεδομένα.
  Όπως η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το μεγαλύτερο ψέμα , έτσι και η ..μισή Δημοκρατία ίσως είναι ένα από τα χειρότερα πολιτεύματα.
  Κακή η Χούντα, αλλά πιστέψτε με , τότε που δεν ανέπνεα και τόσο ελεύθερα κρίνοντας με τις σημερινές καταστάσεις , ήμουν πολύ πιο ελεύθερος από όσο αισθάνομαι σήμερα που ζω την κατ΄επίφαση ελευθερία ,αλλά ουσιαστικά βιώνω μια εποχή στέρησης των πραγματικών Δημοκρατικών Πολιτικών και Οικονομικών δικαιωμάτων μου.
  Και ας μου απαντήσει κάποιος με ακραιφνή Δημοκρατικά αισθήματα και με το χέρι στην καρδιά , αν αισθάνεται ότι διαβιεί εν μέσω Δημοκρατικών ιδεωδών!!!

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ ΝΤΙΝΟΣ 21/04/2013 17:05:01

   Αγαπητέ Ντίνο,

   Ο ίδιος δεν πιστεύω στην αξία των Αξιών. Γενικά δεν πιστεύω στα είδωλα και στα ιδεολογήματα
   Απλά πιστεύω ότι ο λεγόμενος δημοκρατικός τρόπος διακυβέρνησης είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος διακυβέρνησης των κοινωνιών εκείνων που οι κοινωνικές εξελίξεις έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αλλά και τις αναγκαιότητες για τέτοια μορφή διακυβέρνησης.
   Δηλαδή, ο δημοκρατικός τρόπος διακυβέρνησης δεν λειτουργεί σε όλες τις κοινωνίας.
   Τι σημαίνει δημοκρατικός τρόπος διακυβέρνησης: διαχωρισμός των τριών εξουσιών, κοινοβουλευτισμός, Σύνταγμα, ελευθερίες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές.
   Όλα αυτά έχουν κατακτηθεί σταδιακά, ειρηνικά και βίαια.
   Οι αξίες που συνοδεύουν το δημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης είναι ιδεολογικοποίηση των αναγκών και των επιδιώξεων, οι οποίες νομιμοποιούνται μέσω των νόμων και των πρακτικών.
   Το ζήτημα πρέπει να το δούμε και ανθρωπολογικά. Πώς διαμορφώνεται η κοινωνική φύση του ανθρώπου (η κοινωνική φύση κι όχι η φυσική - ο άνθρωπος είναι πρώτιστα κοινωνικό ον κι δευτερευόντως φυσικό ον).
   Ο δημοκρατικός τρόπος διακυβέρνησης έχει το πλεονέκτημα να επιτρέπει την ανοικτή αντιπαράθεση, τον ανταγωνισμό κτλ. που δημιουργούν συνθήκες για συνεχή ανανέωση και εξέλιξη.
   Τα ολοκληρωτικά και κλειστά καθεστώτα αυτό δεν το επιτρέπουν με αποτέλεσμα να παρακμάζουν σύντομα. Έχουν, επομένως, μικρό κύκλο ζωής.
   Βέβαια και οι λεγόμενες ανεπτυγμένες κοινωνίες με δημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης τείνουν πολλάκις σε ολοκληρωτικές μορφές – αυτό συμβαίνει στις ημέρες μας όπου έχουμε τάσεις οικονομικού ολοκληρωτισμού. Η δημοκρατία δηλαδή δεν είναι δεδομένη.
   Η Δημοκρατία στη χώρα μας: Πρόκειται για ιδιόρρυθμο καθεστώς που εδραιώθηκε το 1822 και που ως βάση του έχει την εξουσία των κοτζαμπάσηδων.
   Με διάφορες μορφές παραμένει το ίδιο. Η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας θεσμοποιημένου τρόπου διακυβέρνησης οδήγησε στη δολοφονία του Καποδίστρια.
   Όπως και το 1820 – 1840 έτσι και σήμερα κρατικοδίαιτες ομάδες (οικογένειες) έχουν ιδιοποιηθεί τη χώρα και κυβερνούν με ένα μοντέλο που ανάλογα με τις συνθήκες το διαπλάθουν. Δεν είναι τυχαίο πως είναι προσωποπαγές με λαϊκίστικο πολιτικό λόγο.

   Δημοκρατικά ιδεώδη όντως δεν βλέπω. Βλέπω μόνο βολεμένους και ταλαιπωρημένους.

 34. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 21/04/2013 15:53:46

  Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο μάλλον αδιαφορούν για τα συστήματα διακυβέρνησης εάν καλύποτονται οι βασικές τους ανάγκες (φαγητό, ασφάλεια, σεξ).
  Ας μάθουν οι νεότεροι που τυχόν διαβάζουν ότι η αντίληψη περί του ζην είναι ζήτημα αισθητικής.

  • B.Q avatar
   B.Q @ Γιάννης Φαίλτωρ 21/04/2013 16:12:13

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++
   ''Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο ...''
   Tα περισσότερα έμβια όντα, που μόνος τους σκοπός είναι η επιβίωση-απόλαυση, αυτό ακριβώς απαιτούν. Το minimum. Τους αρκεί.....
   Αυτή είναι και η καρδιά του προβλήματος.
   Από το...ζώον στον ...άνθρωπο η απόσταση, έτη φωτός!!!
   '' «Στον κόσμο τούτον» συλλογίζουνταν, «θά 'σαι αρνί ή λύκος - αν είσαι αρνί σε τρων - αν είσαι λύκος τρως. Θεέ μου, δεν υπάρχει ένα τρίτο ζώο, καλύτερο, δυνατότερο»; Και μια φωνή μέσα του του αποκρίνουνταν: «υπάρχει, υπάρχει, παπα-Γιάνναρε, κάνε υπομονή. Τώρα και χιλιάδες χρόνια ξεκίνησε να φτάσει, να γίνει άνθρωπος - δεν έφτασε ακόμα. Βιάζεσαι; Ο Θεός δε βιάζεται παπα-Γιάνναρε.»''
   Νίκος Καζαντζάκης

  • Kimon avatar
   Kimon @ Γιάννης Φαίλτωρ 21/04/2013 17:58:28

   +++++!

  • Μara avatar
   Μara @ Γιάννης Φαίλτωρ 21/04/2013 21:19:30

   Ναί αγαπητέ Γιάννη.
   Οι ουρές που βλέπουμε στα συσσίτια είναι όντως... θέμα αισθητικής....
   Και μάλιστα υψηλής.....

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Μara 22/04/2013 16:36:05

    Mara (με το Μ κεφαλαιο) πολυ ευστοχη!!!!!

 35. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 21/04/2013 16:36:28

  Φαίλτορ,
  Υπεραπλουστεύεις τα πράγματα και αν νομίζεις ότι Δημοκρατία έχουμε χωρίς ασφάλεια είσαι τραγικά γελασμένος!
  Και όταν λέμε Ασφάλεια εννοούμε, Ασφάλεια διακινήσεως ιδεών,, Ασφάλεια Ιατροφαρμακευτική, Ασφάλεια για την προστασία της ζωής ή της περιουσίας, Ασφάλεια εργασίας, Ασφάλεια και προστασία νομίμως κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και κυρίως από τις Συνταγματικές διατάξεις, Ασφάλεια της προσωπικότητας ,της Ελευθερίας, της κυκλοφορίας και της Σωματικής ακεραιότητας του Ατόμου κλπ.κλπ.κλπ.!
  Και το σπουδαιότερο, που πάντα στην κατ΄επίφαση Δημοκρατία , μας διαφεύγει.
  Η Δημοκρατία του ενός να σταματά εκεί που αρχίζει η Δημοκρατία του άλλου!!
  Και όσον αφορά το ότι η διαβίωση σε μια Κοινωνία χωρίς τα παραπάνω πληρεί τις προϋποθέσεις του "ευ ζειν" γιατι αυτή είναι η "αισθητική σου", σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, νομίζω ότι οι απόψεις σου είναι ...λίγο απαράδεκτες.
  Πάντως είμαι σχεδόν βέβαιος ότι κάτι άλλο θα εννοούσες.
  Φιλικότατα

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ ΝΤΙΝΟΣ 21/04/2013 17:41:07

   Ότι θες καταλαβαίνεις αγαπητέ.
   Τους περισσότερους δεν τους ενόχλησε η αισθητική της φάτσας του Παττακού γιατί αν τους ενοχλούσε θα έκαναν κάτι γι αυτό.
   Όπως δεν τους ενόχλησε η αισθητική του νεόπλουτου "αγωνιστή της χούντας" μετέπειτα.
   Όπως δεν τους ενόχλησε η κυριαρχία της ασχήμιας.
   Όπως δεν τους ενόχλησαν τα αυθαίρετα στα δάση.
   Όπως δεν τους ενόχλησαν ποτέ οι 1500 νεκροί κάθε χρόνο απ' τα τροχαία. (Τώρα κλαίνε για την αύξηση των αυτοκτονιών)
   Όπως δεν τους ενοχλεί η αγραμματοσύνη τους και η αμορφωσιά τους κι ας έβγαλαν το γυμνάσιο και το Λύκειο (με άριστα τάχα)
   Στη χούντα το έπαιζαν θρησκευόμενοι πατριώτες.
   Στη μεταπολίτευση το έπαιζαν φλογεροί δημοκράτες.
   Με τη Φωνή Κυρίου επί επαναστάσεως, με την ΑΚΡΟΠΟΛΗ το 70, με την ΑΥΡΙΑΝΗ το 80, με το ΚΛΙΚ το 90 και με τον ΕΠΕΝΔΥΤΗ το 2000, ίδιοι κι απαράλλαχτοι.
   Αλλά τη δουλίτσα τους πάντοτε την έκαναν και με τους μεν και με τους δε.
   Τα υπόλοιπα που αναφέρεις τα γράφαμε στις εκθέσεις ιδεών στο λύκειο για να πάρουμε καλό βαθμό. Μεγαλώσαμε πια και καταλάβαμε το ποιόν της πλειοψηφίας. Αυτά τα ολίγα περί αισθητικής του λαού που τάχα επί εφτά χρόνια δεν μπορούσε ν' ανασάνει. Και τώρα βρίζει τη δημοκρατία.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Γιάννης Φαίλτωρ 21/04/2013 18:46:35

    Πολλή καλή προσέγγιση.
    Η αισθητική της πολιτικής.

    • Β.Κ.Σ. avatar
     Β.Κ.Σ. @ Μανιάτης 22/04/2013 09:36:05

     Αντόρνο

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Β.Κ.Σ. 23/04/2013 10:06:33

      Αυτοί παραμένουν σημαντικοί.

   • βαγόνι avatar
    βαγόνι @ Γιάννης Φαίλτωρ 21/04/2013 19:11:21

    Ακριβέστατος,θα πάρει καιρό για τα αυτονόητα!

 36. Nik avatar
  Nik 21/04/2013 16:39:29

  Ως Άμμοχωστιανός έχω ιδιαίτερη άποψη για τη χούντα που δεν είναι του παρόντος.

  Αναρωτιέμαι όμως, αν η χούντα δεν ήταν τόσο κιτς, αν δεν ήταν μονομανιακά αντικομμουνιστική με όλα όσα αυτή η μονομανία επέβαλλε (δηλώσεις μετανοίας, βασανιστήρια, εξορίες, λογοκρισία κλπ), μήπως σήμερα οι πρωτεργάτες θερωύνταν εθνικοί ευεργέτες;

  Από την άλλη, αν η χούντα δεν ήταν ψυχοπαθολογικά αντικομμουνιστική, αλλά πραγματικά εθνοκεντρική, δεν θα κατέληγε σε τραγωδία. Η εμμονή στον κομμουνιστικό "κίνδυνο" τους τύφλωσε στην πραγματική απειλή, εξ ου δηλώσεις του τύπου "καλύτερα Τούρκος παρά κομμουνιστής" από αφρίζοντες αξιωματικούς και αναρωτιόμασταν τι στο διάολο εννοούσαν.

 37. ALEXANDROS avatar
  ALEXANDROS 21/04/2013 16:57:21

  Δεν έχουμε παρά να αφήσουμε τον Πλάτωνα να εκφράσει την άποψη του για τα Πολιτεύματα, (Φασισμος Δημοκρατια κτλ) διά στόματος Θρασύμαχου , με τον πιο ωμό τρόπο (Πολιτεία Ά) : '' Λοιπόν κάθε εξουσία θέτει νόμους σύμφωνα με το δικό της συμφέρον: η Δημοκρατία επιβάλλει νόμους δημοκρατικούς , η τυραννία νόμους τυραννικούς και τ' άλλα καθεστώτα πράττουν παρόμοια . Ύστερα , αφού έχουν επιβάλλει τους νόμους , διακηρύσσουν σαν δίκαιο για τους κυβερνωμένους αυτό που είναι το συμφέρον των κυβερνώντων, κι αν κάποιος ξεφεύγει από την εφαρμογή (αυτού του συμφέροντος) τον τιμωρούν σαν παραβάτη του νόμου και της δικαιοσύνης. Αυτό είν' ακριβώς, εξαίσιε άνδρα, που λέγω ότι είναι η δικαιοσύνη ταυτόσημη σ΄όλες τις πολιτείες : ότι δηλαδή αποτελεί το συμφέρον της κυρίαρχης-κατεστημένης τάξης. Συνεπώς αυτή είναι η εξουσία που έχει τη δύναμη. Απ' εδώ προκύπτει, γι' αυτόν που σωστά στοχάζεται, παντού το δίκαιο να 'ναι το ίδιο, δηλαδή το συμφέρων του ισχυροτέρου''.

 38. ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ avatar
  ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ 21/04/2013 17:02:35

  Μην τα μπερδεύουμε.
  Η Χούντα ήταν καθαρή επιλογή των ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ που την επέβαλαν
  με τους εγχώριους εγκάθετους ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, ΙΩΑΝΝΙΔΗ κ.λ.π.
  Εξ ου και η συγγνώμη του ΚΛΙΝΤΟΝ όταν επισκέφτηκε την ΕΛΛΑΔΑ.
  Απ’ την άλλη πλευρά όμως επειδή ήθελε να φτιάξει ένα στοιχειώδες λαϊκό έρεισμα χάρισε χρέη, έδωσε δάνεια ,ξεκίνησε τον πλήρη εξηλεκτρισμό της χώρας, προχώρησε στην αυτοματοποίηση των τηλεφωνικών κλήσεων έφτιαξε σχολεία, νοσοκομεία, αεροδρόμια ,δρόμους.
  Όλα τα πιο πάνω έδωσαν ανάπτυξη και δουλειές στον Λαό όπως επίσης και την ασφάλεια που υπήρχε λόγω πλειάδας χαφιέδων και ρουφιάνων.
  Έως εδώ καλά.
  Όμως παρ΄ολο που ήταν στρατιωτικοί και έπρεπε να κάνουν το παν για
  την ασφάλεια και την ακεραιότητα της Χώρας εκεί φάνηκε ότι ήσαν λίγοι
  μικροί και δεδομένοι στα αφεντικά τους.
  Πήραν πίσω την Ελληνική Μεραρχία απ’ την Κύπρο επειδή φοβηθήκαν την μπλόφα της ΤΟΥΡΚΙΑΣ για επικείμενο Πόλεμο προσπαθώντας να αποφύγουν το ενδεχόμενο της επιστράτευσης διότι τότε τα όπλα θα τα έπαιρναν στα χέρια τους και οι αντιφρονούντες.
  Και εξαναγκάστηκαν να βάλουν ένα διεφθαρμένο και περίγελο(σε αντίθεση με την κρατούσα στάση τους περί των Φαύλων Πολιτικών) Υπουργό επί των Εξωτερικών τον περιβόητο ΠΙΠΙΝΕΛΛΗ να κάνει τις διαπραγματεύσεις με τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ γιατί αυτοί ήσαν ανίδεοι και αναξιόπιστοι κατά τους πάτρωνες τους.
  Δεν είχαν το σθένος και το θάρρος ενός ΜΕΤΑΞΑ που άγγιξε την ψυχή ενός Λαού με το ΟΧΙ που είπε.
  Όσοι δε από εσάς είστε μεγαλύτεροι και συμμετείχατε στην επιστράτευση του ΙΟΥΛΙΟΥ του 1974 θα αντιληφθήκατε την διάλυση του στρατεύματος που είχε συμβεί και την πλήρη αναρχία.
  ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΚΛΗΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΛΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ.
  Τα όσα δε ακολούθησαν ας μην τα μνημονεύσουμε.
  Η δεύτερη ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ μετά το 1922.
  Αυτά να θυμόμαστε οι παλιότεροι και να τα περιγράφουμε στους νεώτερους.

  • Σαρακατσανος avatar
   Σαρακατσανος @ ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ 21/04/2013 18:49:35

   ΚΥΡΙΕ ΕΠΙΔΕΞΙΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ 85 ΕΠΙ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ(ΒΥΘΙΣΤΕ ΤΟ ΧΩΡΑ) ΩΝΤΑΣ ΕΦΕΔΡΟΣ ΑΞ/ΚΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΑ ΗΤΑΝ ΛΗΓΜΕΝΑ......

   • ΑΝΕΚΛΑΛΗΤΟΣ avatar
    ΑΝΕΚΛΑΛΗΤΟΣ @ Σαρακατσανος 22/04/2013 12:27:05

    Αλλο πραμα να μην εχεις οπλα και στολες και αλλο τα ληγμενα αντιαρματικα.οι στρατοι ολου του κοσμου εχουν και ληγμενα υλικα αναγκαστικα.διοτι οι παραγγελιες αφορουν τεραστιους αριθμους σφαιρων,βληματων,πυραυλων κτλ. και ειδικα σε καιρο ειρηνης δεν γινεται να καταναλωθουν.γι`αυτο
    αλλοστε στις ασκησεις χρησιμοποιουν αρκετα ληγμενα π.χ. στις βολες πυροβολικου.μεγαλος κινδυνος δεν υπαρχει,ιδιως εκεινα τα χρονια που η τεχνολογια ηταν απλοτερη διοτι σημερα με τα υλικα και τα ηλεκτρονικα που εχει καθε "μπομπιτσα"σιγουρα καποιο θεμα παλαιοτητας θα παιζει.αφορμη για να γραφουν αυτα ειναι πως ο στρατος μας ενω εχει δισεκατομμυρια σφαιρες ληγμενες ή μη,εντουτοις καναμε ας πουμε 25χλμ.πορεια φια να ριξουμε 8 σφαιρες εκαστος και ολα αυτα πριν 10+χρονια πισω.θυμαμαι ελεγα στο λοχαγο για το γελοιο της καταστασης.μας πηγαιναν για σκοποβολη.ε,ας ριξουμε λοιπον με ολους τους τροπους,κατα ριπας,κατα βολη,ορθιοι,καθιστοι κτλ.οχι με εναν τροπο καθε φορα και με 8 σφαιρες ουτε καν δεκα!

 39. blue nile avatar
  blue nile 21/04/2013 17:21:22

  Δηλαδή ανάμεσα στην χούντα των συνταγματαρχών και την ευρωχούντα των τραπεζιτών πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να υπάρχει;
  Τότε βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν πολλοί από το εγκληματικό καθεστώς σε εφτά χρόνια αλλά για βάλτε κάτω τις απώλειες που μετράμε καθημερινά σε λιγότερο από τρία χρόνια και συγκρίνετε...
  Προς τιμήν του ο ίδιος ο Σαμαράς παραδέχεται το δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει σε όλη την ευρωζώνη.
  Εκεί που σώζονται οι τράπεζες μαζί με τους υπόλοιπους που δημιούργησαν την Κρίση και καταστρέφονται οι ευρωπαικοί λαοί που καλούνται να πληρώσουν την Κρίση.
  Περίπου πέρυσι η μεγαλύτερη σε μέγεθος ιταλική τράπεζα, η UniCredit, η οποία ήταν υπό πτώχευση, μέσα σε μια μέρα πήρε 42 ολόκληρα δις από την ΕΚΤ !!!
  Εκεί που η Κύπρος, ένα ανεξάρτητο κράτος, για λιγότερα από έξη δις διαλύθηκε...
  Τώρα που οι Έλληνες πολίτες φορτώνονται υπέρογκα δάνεια ύψους 30 δις για να τα πάρουν οι ελληνικές χρεωκοπημένες τράπεζες οι οποίες δεν θα δώσουν δάνεια ούτε 0,3 δις !!!
  Τόσο πολύ δημοκρατία δεν την αντέχω.

  Αλλά αν έχουν κάποιοι τολμηροί το κουράγιο ας κάνουν μια δημοσκόπηση με τι από τα δύο θα προτιμούσαν οι πολίτες;

  Μια προσχηματική δημοκρατία με μια συγκυβέρνηση που όπως όλα δείχνουν δεν μπόρεσε να αποτρέψει το ναυάγιο της χώρας ακριβώς επειδή τα βαρίδια της Ζίμενς που ήταν οι κυριότεροι υπεύθυνοι στην κατάντια της χώρας ήταν μέλη της.
  Ή μια χούντα που παρόλο που θα αφαιρούσε τις ατομικές ελευθερίες, θα εξασφάλιζε το βιοτικό επίπεδο και θα τιμωρούσε επίορκους πολιτικούς και διαπλεκόμενους επιχειρηματίες .

  Το αποτέλεσμα αυτής της δημοσκόπησης θα ξάφνιαζε ...
  Και αν σας βαστάει προσπαθείστε και εσείς να δώσετε μια τίμια μια ειλικρινή απάντηση στον ευατό σας...
  Τι από τα δύο θα προτιμούσατε άραγε;

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ blue nile 22/04/2013 22:30:56

   Ανεξάρτητο κράτος ήταν η Κύπρος μέχρι και το 2003. Το 2004 αποφασισε να εισελθει στην ΕΕ, να λαβει επιδοτησεις, να εφαρμοσει κοινη δασμολογικη πολιτικη, κτλ. Το 2008 εχασε καθε ιχνος ανεξαρτησιας της οταν εγκατελειψε το νομισμα της και εδωσε την νομισματικη και συναλλαγματικη της πολιτικη στην ΕΚΤ. Να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους...

 40. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 21/04/2013 17:51:56

  Ας κοιτάξουν τώρα οι αιώνιοι "αντίπαλοι" της μεταπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, τις καθημερινές τους υποχρεώσεις στη συγκυβέρνηση της συγκάλυψης, κι ας μην προβληματίζονται ΓΙΑΤΙ ο λαός κατάντησε να σκέφτεται έτσι. Αυτός που διέπραξε για ένα έγκλημα ποτέ δε θέλει να συνειδητοποιήσει την ...αιτία της σύλληψής του

 41. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 21/04/2013 18:50:30

  Φαίλτωρ.
  Τι σχέση έχουν αυτά που εκθέτεις με αυτά που γράφω;
  Και ποιός είπε ότι η παρουσία της Χούντας ήταν θαυμάσια!
  Απλώς ήταν απείρως καλλίτερη από πολλούς μεγαλόσχημους πολιτικούς μας, οι οποίοι δεν δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους μια και φρόντισαν τα ''τζάκια" τους να τους σπουδάσουν ...Υπουργούς ή ακόμα και Πρωθυπουργούς! Όπως λέει και το ανέκδοτο!
  Για τα υπόλοιπα με πρόλαβε ο blou nile πιο πάνω.
  Πάντως αν θεωρείς ότι το" ευ ζειν" υφίσταται χωρίς την ασφάλεια όπως την αναφέρω, τότε θα πρέπει να είσαι φανατικά υπέρμαχος της ...οποιασδήποτε και οπουδήποτε Χούντας .
  Και αν νομίζεις ότι τα περί αισθητικής του ευ ζειν είναι απλώς έκθεση ιδεών, τότε είμαι ευτυχής που μάλλον δεν πρόκειται ποτέ να σε συναντήσω!!!!!

 42. ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟΙ avatar
  ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟΙ 21/04/2013 20:01:47

  Θέλω να καταθέσω την ταπεινή μου άποψη για την χούντα, την εποχή της και τη σημερινή εποχή. Οταν έγινε η χούντα ήμουν 13 χρονών και πολιτικοποιημένος γιατι η οικογενεια μου ήταν προοδευτική και οι παρεες στο γυμνάσιο πολιτικοποιημένες διότι βαδίζαμε για εκλογές. Θυμάμαι ακόμη εκείνο το πρωινό που ακούσαμε στο ραδιόφωνο τα εμβατήρια. εκλααψα με μαυρο δάκρυ. Το κυριο προβλημα στην χούντα 'ηταν η καταπίεση, ιδιαίτερα στους νέους. υπήρχε οικονομική ανάπτυξ ικανοποιητική. Σε σύγκριση τώρα με το σήμερα εκείνο που αποβαίνει συγκριτικά υπερ της χούντας είναι το αίσθημα δημόσιας ασφάλειας. Δεν είναι ούτε η οικονομική κρίση , ούτε τα χρήματα. Ενα κοματι ψωμί θα βρεις να φας. Αλλά να φοβασαι να κυκλοφορησεις στο δρόμο , να κλειδωνεσαι στο σπιτι σου και να φοβασαι μηπως σε σκοτώσουν ,αυτό ειναι ανυπόφορο . ο Φόβος. Οποιος λύσει αυτό το πρόβλημα αυτός θα κερδίσει. Δυστυχώς η ΝΔ δεν έχει καν ψηλαφήσει το πρόβλημα αυτό.

  • DebbyTant avatar
   DebbyTant @ ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟΙ 21/04/2013 20:12:59

   Μα τι παθατε ολοι σας με την χουντα? Και εγω την εζησα. Ηταν καλυτερη απο την Μεταπολιτευση. Ειχαμε κυριολεκτικα ησυχια ταξη ασφαλεια. και παιδεια κ ελευθερια.
   Σεβασμο στον συνανθρωπο τους γονεις την κοινωνια. Ψωμι κ βουτυρο κ φαγητα. Και αυτοσεβασμο.
   Γιατι να περιφρονω την Χουντα. Δεν μου σκοτωσε τον πατερα.

 43. firiki2010 avatar
  firiki2010 21/04/2013 20:31:08

  Και μόνο το ότι το συζητάμε αν επί δικτατορίας ήταν καλύτερα νομίζω είναι πρόβλημα. Αν δεν ξεκινήσουμε από το ότι η Δημοκρατία και οι πολιτικές και οικονομικές ελευθερίες είναι το minimum που απαιτούμε από τις κοινωνίες μας και τους εαυτούς μας τότε εύκολα μπορούμε να κυλήσουμε στο ότι ΟΛΑ ΕΠΙΤΡΕΟΝΤΑΙ. Κι αυτό οδηγεί κατ΄ ευθείαν στο νόμο της ζούγκλας. Λυπάμαι ... δεν θα πάρω.

 44. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 21/04/2013 20:39:53

  Μα, η τροϊκα και η χουντα εχουν τοσα κοινα (με την χουντα να κερδιζει απολυτως την τροϊκα):

  1) Και οι δυο ειναι οι μοναδικες που καταφεραν να φερουν αποπληθωρισμο σε μια βαθια πληθωριστικη οικονομια. Βεβαια, η Χουντα τα καταφερε πολυ καλυτερα με θεσπιση ανωτατων τιμων και ποσοτικων περιορισμων, οχι με τα εργαλεια της ελευθερης αγορας τυπου "αν γουσταρει ο πωλητης θα μειωσει την τιμη επειδη δεν εχει κανεις οσα ζηταει για να αγορασει" γιατι η ελευθερη αγορα σημαινει ανταγωνισμος και οχι καρτελ που ειναι το παρατσουκλι της ελληνικης οικονομιας.

  2) Και οι δυο εφορμησαν στους μισθους, διαμηνυοντας οτι "ο Ελληνας πρεπει να δουλευει περισσοτερο και να αμοιβεται λιγοτερο", εχοντας στο μυαλο τους την ηγεσια κοστους για "ατμομηχανη" της ελληνικης οικονομιας.

  3) Ενα ποσοστο της κοινωνιας, για την Χουντα οι χουντικοι και για την τροϊκα οι μνημονιακοι, τα δυο αυτα κατ' αντιστοιχια οργανα ειναι τα μονα που "θα μας εκαναν ανθρωπους, θα μας εστρωναν στην δουλεια, θα μας εφτιαχναν την χωρα, θα μας εδιναν ευημερια και υπερηφανια" και γενικως πολλα πραγματα που θα μας εσωζαν απο τον κοινο εχθρο, τους αχρηστους πολιτικους, διαβεβαιωνοντας μας οτι η δημοκρατια ειναι ειδος πολυτελειας και μονο ευσυνειδητοι λαοι μπορουν να την εχουν. Ασφαλως, καθως φανηκε για την Χουντα και καθως φαινεται για την τροϊκα, στοχος τους ειναι η ικανοποιηση ατομικων και οργανισμικων επιδιωξεων.

  Συμπερασματικα, ο χαζος αυτος λαος παντα περιμενει απο καποιον εξωθεσμικο παραγοντα να τον σωσει χωρις να κουνησει το δακτυλο, ειτε ειναι η Χουντα, ειτε οι Αμερικανοι, ειτε οι τροϊκανοι. Αν δεν αλλαξουμε, συνεχως θα βουλιαζουμε.

  • fe avatar
   fe @ Φοιτητης 21/04/2013 20:55:08

   "Ενα ποσοστο της κοινωνιας, για την Χουντα οι χουντικοι και για την τροϊκα οι μνημονιακοι"

   εχεις σφαξει πολυ κοσμο ..χααχαχαχαχαχ
   respect

  • Scarface avatar
   Scarface @ Φοιτητης 21/04/2013 21:04:49

   Μονο που η εξωθεσμικη τροικα υπηρετειται απολυτα απο τη "θεσμικη" καστα που μας κυβερναει εδω και σαραντα χρονια και που ειναι απολυτα υπευθυνη για το χρεος που εφερε την τροικα.
   Τι περισσοτερο εξωθεσμικο, απο το να ψηφηζεις Σαμαρα και να κυβερναει ο Τομσεν? Δε θυμαμαι ψηφοδελτιο της τροικας και οι εκλογες ειναι πολυ προσφατες.

 45. B.Q avatar
  B.Q 21/04/2013 20:56:21

  Μάνος Χατζιδάκις για το φασισμό και το νεοναζισμό :

  "Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενυσχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του.
  Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία. Η αληθινή παιδεία και όχι η ανεύθυνη εκπαίδευση και η πληροφορία χωρίς κρίση και χωρίς ανήσυχη αμφισβητούμενη συμπερασματολογία. Αυτή η παιδεία που δεν εφησυχάζει ούτε δημιουργεί αυταρέσκεια στον σπουδάζοντα, αλλά πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα και την ανασφάλεια. Όμως μια τέτοια παιδεία δεν ευνοείται από τις πολιτικές παρατάξεις και από όλες τις κυβερνήσεις, διότι κατασκευάζει ελεύθερους και ανυπότακτους πολίτες μη χρήσιμους για το ευτελές παιχνίδι των κομμάτων και της πολιτικής. Κι αποτελεί πολιτική «παράδοση» η πεποίθηση πως τα κτήνη, με κατάλληλη τακτική και αντιμετώπιση, καθοδηγούνται, τιθασεύονται.
  Ενώ τα πουλιά… Για τα πουλιά, μόνον οι δολοφόνοι, οι άθλιοι κυνηγοί αρμόζουν, με τις «ευγενικές παντός έθνους παραδόσεις». Κι είναι φορές που το κτήνος πολλαπλασιαζόμενο κάτω από συγκυρίες και με τη μορφή «λαϊκών αιτημάτων και διεκδικήσεων» σχηματίζει φαινόμενα λοιμώδους νόσου που προσβάλλει μεγάλες ανθρώπινες μάζες και επιβάλλει θανατηφόρες επιδημίες.''
  (αφιερωμένο στους αμετανόητους νοσταλγούς και τους ανιστόρητους οπαδούς).

 46. akenaton avatar
  akenaton 21/04/2013 21:08:48

  Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΧΟΥΝΤΑ
  Όταν επιβλήθηκε η στρατιωτική δικτατορία ήμουν μόλις 5 ετών και όταν έπεσε 12.
  Συνεπώς, στην πραγματικότητα, οι μνήμες μου από εκείνη την εποχή είναι οι μνήμες ενός μικρού παιδιού. Ίσως όμως αυτό να είναι και πλεονέκτημα στην προσπάθεια να αποδώσω την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της επταετίας και στην απόπειρα σύγκρισής της με την μεταπολίτευση που βίωσα ως έφηβος και ως ενήλικος. Δεν λέει κάπου ο σοφός λαός μας ότι «από παιδί και από τρελό, μαθαίνεις την αλήθεια»;
  Ας αρχίσουμε από τα εύκολα. Η «παλλαϊκή αντίσταση» του λαού μας απέναντι στην χούντα είναι ένας τεράστιος μύθος της μεταπολίτευσης και της περίφημης (και περιβόητης πια) γενιάς του Πολυτεχνείου. Στην πραγματικότητα, επί επτά χρόνια 8,5 εκατομμύρια χατζηαβάτηδες (εξαιρούνται κυριολεκτικά μερικές – ελάχιστες – εκατοντάδες αγωνιστών), προσκυνούσαν και χειροκροτούσαν μια χούφτα καραγκιόζηδες. Η χούντα απολάμβανε της αποδοχής της πλειοψηφίας του λαού, τουλάχιστον μέχρι την πτώση του Παπαδόπουλου. Θα έλεγα της συντριπτικής πλειοψηφίας αν δεν φοβόμουν μην χαρακτηρισθώ «συνοδοιπόρος», «συμπαθών» ή ακόμη και «σταγονίδιο».
  Αυτό ήταν μαζί ευτύχημα και δυστύχημα. Ευτύχημα, διότι στην ουσία η ελληνική χούντα ήταν και λόγω αυτής της αποδοχής, η ηπιότερη από όλες τις παράλληλες ευρωπαϊκές ή παγκόσμιες χούντες που «έτρεχαν» εκείνα τα χρόνια. Δυστύχημα, διότι η αποδοχή αυτή και η υποστήριξη δόθηκε στα λάθος πρόσωπα. Οι ίδιοι οι πραξικοπηματίες ήταν δυστυχώς προσωπικότητες ελάχιστων ικανοτήτων και φτωχότατων προδιαγραφών, σε βαθμό που όλη αυτή η κοινωνική συναίνεση αναγκαστική ή αυθόρμητη, στην ουσία παρήγαγε πολύ ισχνά αποτελέσματα.
  Πολλοί ισχυρίζονται πως οι χουντικοί πέτυχαν σε κάποιους τομείς, φέρνοντας ανάπτυξη στην χώρα, εμπεδώνοντας ένα αίσθημα ασφάλειας, προσέχοντας την ύπαιθρο, αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά σκάνδαλα και κρατώντας χαμηλά τον εξωτερικό δανεισμό. Δεν θα διαφωνήσω σε τίποτε από αυτά, έτσι ήταν. Όμως, οι επιδόσεις τους ήταν κλάσμα μονάχα αυτών που θα μπορούσαν να επιτύχουν στην θέση τους άνθρωποι με πραγματικές πολιτικές και κυβερνητικές ικανότητες. Δηλαδή με άλλα λόγια, περάσαμε επτά χρόνια «σκοτεινής» δεσποτείας αντί για επτά χρόνια «φωτισμένης» τυραννίας. Οι «σκοτεινοί» και ελάχιστοι αυτοί καραβανάδες, δυστυχώς δεν είχαν ούτε κατά διάνοια τις ικανότητες να εκμεταλλευτούν ικανοποιητικά: το περιοριστικό πλαίσιο, την λόγω στρατιωτικού νόμου έλλειψη ταξικών, εργατικών και κοινωνικών αναταραχών και την σιωπηρή συμπόρευση του μεγαλύτερου και κρισιμότερου κομματιού της κοινωνίας με τις πολιτικές και τις κατευθύνσεις τους.
  Δεν γνωρίζω, καθώς δεν είμαι μάντης και η ιστορία δεν μπορεί να στηριχθεί σε υποθέσεις, τι θα γινόταν αν δεν είχε παρεμβληθεί η επταετία και η πολιτική ιστορία της χώρας συνεχιζόταν ομαλά. Εκείνο που γνωρίζω από πρώτο χέρι, είναι πως αυτός ο λαός και αυτή η κοινωνία, δεν τα πήγε και τόσο καλά στην διάρκεια της μεταπολίτευσης. Δεν κατάφερε γενικά να «τιμήσει» την Δημοκρατία που τόσο ύμνησε μετά το ’74 στα στάδια, στις μπουάτ και στις συναυλίες. Οι επιλογές μας τόσο σε επίπεδο προσώπων, όσο και σε επίπεδο κομμάτων και πολιτικών, υπήρξαν τουλάχιστον αμφιλεγόμενες. Ποτέ και σε κανένα σημείο αυτής της 40χρονης πορείας δεν σηματοδοτήθηκε εκ των «κάτω» κάποια πολιτική ανατροπή, κάποια βαθιά αλλαγή ή κάποια ελπιδοφόρα ρήξη. Ακόμη και σήμερα, στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής της χώρας, ελκόμαστε ως λαός και ως κοινωνία από το παράλογο, από το ευτελές, από το πολιτικά ατελέσφορο, από το «εύκολο» και χθαμαλό αντί από το «δύσκολο» και το υψιπετές.
  Εκ του αποτελέσματος λοιπόν της μεταπολιτευτικής πολιτικής μας πορείας, δεν αποτελεί παράδοξο να βιώνουμε σήμερα τέτοιου είδους «ανίερες» δημοκρατικά συγκρίσεις, μεταξύ της εποχής της χούντας και της σημερινής εποχής της οικονομικής καταστροφής. Και αν απαντούσε η κοινωνία με μεγαλύτερη ειλικρίνεια και τιμιότητα, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν ακόμη χειρότερο για την εποχή μας. Δικαίως; Εξαρτάται τι προτάσσει κανείς στην συλλογιστική του. Εκείνο που πρέπει να σημειώσω κλείνοντας, είναι πως μετά από την λεηλασία του κρατικού χρήματος που βιώσαμε ως λαός, κοινωνία και Έθνος, ακόμη και από πολιτικούς που αναδείξαμε στις υψηλότερες θέσεις της κυβερνητικής και της πολιτικής πυραμίδας, δεν είναι παράλογο να «φαίνονται» ως όαση τιμιότητας και ανιδιοτέλειας οι πραξικοπηματίες. Η αλήθεια είναι, πως συγκριτικά και μέσα σε επτά χρόνια και κάτω από τις συνθήκες που κυβέρνησαν, για το τελευταίο που μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς είναι για οικονομικές ατασθαλίες. Και ίσως αυτό να είναι και το μοναδικό «ελαφρυντικό» που θα μπορούσε να τους αναγνωρίσει κάποιος, όταν θα κάνουμε «ταμείο» για την συνολική αποτίμηση εκείνης της κωμικοτραγικής περιόδου της πολιτικής μας ιστορίας.

  • WY avatar
   WY @ akenaton 22/04/2013 10:06:22

   ##Πολλοί ισχυρίζονται πως οι χουντικοί πέτυχαν σε κάποιους τομείς, φέρνοντας ανάπτυξη στην χώρα, εμπεδώνοντας ένα αίσθημα ασφάλειας, προσέχοντας την ύπαιθρο, αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά σκάνδαλα και κρατώντας χαμηλά τον εξωτερικό δανεισμό. Δεν θα διαφωνήσω σε τίποτε από αυτά, έτσι ήταν. Όμως, οι επιδόσεις τους ήταν κλάσμα μονάχα αυτών που θα μπορούσαν να επιτύχουν στην θέση τους άνθρωποι με πραγματικές πολιτικές και κυβερνητικές ικανότητες. ##
   ........................................................................................


   Eάν σού αναφέρω αναλυτικά τά πολλά/τεράστια έργα ανάπτυξης,πού έλαβαν χώραν επί Χούντας,θά πρέπει νά διαβάζης διά μία εβδομάδα κι άν συγκρίνεις δέ καί τόν χρόνον/έργα μέ αντίστοιχες πολιτικές περιόδου (Δημοκρατία),θά ήθελα νά μού εξηγήσης πότε καί σέ ποία άλλη δημοκρατική περίοδο δήθεν,έγιναν τόσα πολλά καί μεγάλα/τεράστια αναπτυξιακά έργα {μέ πραγματικό τρέχον κόστος/έργου καί χωρίς τά δωράκια τών 500 εκατ./δρχ,πού επί Ανδρέα/ΠΑΣΟΚ ήταν πλέον επιβεβλημένα), μέσα σέ ελάχιστο χρόνο (5,5 χρόνια)}.

   Κι όλα αυτά στήν ουσίαν από τό 1967 έως καί τό 1973 κι έν μέσω τεράστιας ενεργειακής (πετρέλαιο) κρίσης,πού έπληττε τήν περίοδον εκείνην ,κυρίως τίς Ευρωπαικές χώρες + φυσικά τήν χώραν μας.

   υ.γ.

   Σέ κάποιον σχολιαστή πού ανεφέρθη διά τό σκάνδαλο τών **σάπιων κρεάτων**, (Μπαλόπουλος/Συνταγματάρχης Ε.Σ. καί υπουργός Εμπορίου,Τσώνης Μεγαλο-εισαγωγεύς κρεάτων,μέ φάρμες ζώων κυρίως στήν Αργεντινή καί μέ κεντρικά καταστήματα κρεάτων στήν κεντρική αγορά τού Ρέντη,στόν Πειραιά,στήν Αθήνα),θά ήθελα νά τόν ενημερώσω,ότι τό έν λόγω σκάνδαλο ήταν **στημένο** από τήν ψυχασθενή αρσακειάδα,Δ.Ιωαννίδη/Ταξίαρχο Ε.Σ.,Αρχηγό τής ΕΣΑ,τά δέ **σάπια κρέατα** ήσαν από τήν Ροδεσία,πού εθεωρούντο/θεωρούνται ακόμη καί σήμερα, τά καλύτερα από κάθε άποψη/ποιότητα παγκοσμίως.
   Ό Μπαλόπουλος λπν,ώς υπουργός εμπορίου κι επειδή οί περισσότερες χώρες είχαν ασκήσει **εμπάργκο** στήν Ελλάδα,όσον αφορά καί τίς εισαγωγές κρεάτων,ή δέ Ροδεσία ήταν ήδη σέ καθεστώς **εμπάργκο εξαγωγών**, συνέστησε σέ μεγαλο-εισαγείς κρεάτων νά **σπάσουν** αυτό τό εμπάργκο καί νά εισαγάγουν στήν Ελληνικήν αγοράν πάμφθηνο αλλά συγχρόνως καί εξαιρετικό σέ ποιότητα βοδινό κρέας.
   Ή δίκη επομένως τών **σάπιων κρεάτων** ήτο καί πολιτική αλλά καί δίκη οικονομικών συμφερόντων,κυρίως όμως πολιτική,διά λόγoυς/αιτίες πού μόνον ό αείμνηστος Ιωαννίδης γνωρίζει καί ή .......CIA!!!!!!!!!.
   Τόσον ό Μπαλόπουλος όσον όμως καί ό Τσώνης,πέθαναν από καρκίνο,μετά από ελάχιστα χρόνια,αφού εφυλακίσθησαν,ενώ ό Τσώνης είχε ήδη υποστεί τεράστια οκονομική ζημία.

   • WY avatar
    WY @ WY 22/04/2013 10:09:04

    Διόρθωσις :
    συνέστησε σέ μεγαλο-εισαγωγείς κρεάτων
    αντί
    συνέστησε σέ μεγαλο-εισαγείς κρεάτων

   • el greco avatar
    el greco @ WY 22/04/2013 18:42:30

    Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 1972. Ο Παττακός έδωσε εντολή να «διατεθούν το ταχύτερον εις την κατανάλωσιν» τα κρέατα. Ποια κρέατα; Της Αργεντινής. Αυτά που «μαύριζαν», αυτά που θα «ξέμεναν». Τα γνωστά και ως «κρέατα Μπαλόπουλου». Μαζί με το «Τάμα», ίσως το πιο … εμβληματικό σκάνδαλο της χούντας!
    Ο Μιχάλης Μπαλόπουλος ήταν υφυπουργός Εμπορίου. Αυτός κι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, ο Ζαφείρης Παπαμιχαλόπουλος, κάθισαν στο εδώλιο για το σκάνδαλο των κρεάτων. Σκάνδαλο … πολυεπίπεδο, με κατηγορητήριο πλούσιο!
    Η σοβαρότερη κατηγορία σε βάρος των δυο, ήταν πως χρηματίζονταν «κατά συρροήν» από μεγαλέμπορους της Ροδεσίας που επεδίωκαν να αποκτήσουν μονοπωλιακά προνόμια στην εισαγωγή κρέατος. Αποτέλεσμα της συγκέντρωσης αδειών εισαγωγής σε χέρια λίγων ήταν οι ανατιμήσεις στις τιμές του κρέατος – ίσως, ακόμη, οι ευνοημένοι έμποροι να ήθελαν έτσι να καλύπτουν και τα έξοδα των δωροδοκιών…
    Απαγορεύτηκε, επίσης, για κάποιο διάστημα η διάθεση ντόπιου κρέατος, ώστε να προωθηθούν στην αγορά τα προβληματικά, εκείνα της Αργεντινής. Η προαναφερθείσα εντολή του Παττακού ήταν γραπτή και αναγνώστηκε στο δικαστήριο.
    Ο Μπαλόπουλος έγινε σλόγκαν και … στα γήπεδα
    Ο Μπαλόπουλος καταδικάστηκε τον Ιούνιο του ’74 σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών, η οποία μειώθηκε σε 14 μήνες το 1976. Το σκάνδαλο των κρεάτων ήταν το μοναδικό που «έστειλε» στο εδώλιο αξιωματούχους της χούντας, προτού καταρρεύσει η χούντα. Η εξήγηση είναι η ίδια με εκείνη, για τη δημοσιοποίηση των ατασθαλιών του «Τάματος»: Ο Ιωαννίδης επιθυμούσε να καταδείξει ότι ήταν αναγκαία, από ηθικής πλευράς, η ανατροπή του Παπαδόπουλου.
    Κάπως έτσι έμεινε στην … Ιστορία το όνομα του Μπαλόπουλου, τον οποίον περιέβαλαν επίσης επίμονες φήμες για ατασθαλίες στον ΕΟΤ, όταν ήταν γραμματέας του οργανισμού.
    Το σκάνδαλο των κρεάτων ενέπνευσε και τους … φιλάθλους. Εάν κάποιος ποδοσφαιριστής δεν απέδιδε καλά, η κερκίδα τον αποκαλούσε με ευκολία «βόδι Αργεντινής» ή «κρέας του Μπαλόπουλου».

 47. WY avatar
  WY 21/04/2013 21:23:40

  Quote

  α)....Aγνοώ τήν έκτασιν τού κομμουνιστικού κινδύνου.Έν πάσει περιπτώσει,ένας άλλος κίνδυνος εκαραδοκούσεν.Ή πολιτική καί ηθική αναρχία.Ή Χώρα,συγκλονιζόμενη από άγρια πολιτικά πάθη,ωδηγείτο πρός αδελφοκτόνον σπαραγμόν.Ούδείς κι όλοι ευθύνονται.Ή Δημοκρατία,πρό πολλού χρόνου,είς τήν Πατρίδαν μου είχε χρεωκοπήσει καί έν συνεχεία εδολοφονήθη...Δύναταί τις νά είπη ότι ή Δημοκρατία εδολοφονήθη έν Ελλάδι......καί ότι οί Συνταγματάρχαι δέν έκαμαν άλλο,παρά νά τής δώσουν τήν χαριστική βολήν..
  (Κωνσταντίνος Καραμανλής/Παρίσι.εφημερίς **Le Monde**/27ην Νοεμβρίου 1967).

  β).Ό Ελληνικός λαός,πρέπει νά θυμάται καί τά αίτια πού ωδήγησαν στό πραξικόπημα τής 21ης Απριλίου 1967.
  {Κωνσταντίνος Καραμανλής (ό Εθνάρχης κι όχι ό Ελάχιστος)/21ην Ιανουαρίου 1978}.

  γ)....Δέν θά προσπαθήσω νά προσδιορίσω τούς σύνθετους λόγους τής καταστροφής τής Δημοκρατίας στήν Ελλάδα,τήν 21ην Απριλίου 1967...Είναι προτιμότερο τό έργο αυτό ν΄ αφεθή στούς ιστορικούς τού μέλλοντος.Επιτρέψτε μου ωστόσο νά υπογραμμίσω,ότι ό Ελληνκός Λαός ούτε αρνείται ούτε υποτιμά τό μέρος ευθύνης του γιά τήν σημερινήν κατάστασιν....
  (Ιωάννης Ζίγδης ,καταθέτων είς τήν Έπιτροπήν τού Κογκρέσσου τών Η.Π.Α. τήν 27ην Μαρτίου 1973).

  δ).Αναμένετο καί ....εγένετο
  (Γεώργιος Παπανδρέου κατά τήν σύλληψίν του/21η Απριλίου 1967).

  ε)....ναί,ή Επανάστασις σας ,κ. Αντιπρόεδρε,ήτο αναπόφευκτος!!
  Εγώ τήν περίμενα....δέν γινόταν αλλιώς...ναί,φταίω...ναί,έφταιξα πολύ....!
  {Διάλογοι τού ΄Ανδρέα Παπανδρέου μέ τόν Στ.Παττακό,(Αντιπρόεδρο τής Κυβέρνησης τών Συνταγματαρχών),όταν τού παρέδιδε (ό Παττακός) τό διαβατήριο.}
  Unquote.

  υ.γ.
  α.-@@@
  Αριστερόν Ψάλτη.

  Τίς μικρές αυτές αλήθειες/σελίδες τής Ιστορίας τίς έχεις υπ΄ όψιν σου??
  ......................................................................................................................

  β.-Χρωστούμεν σ΄ όσους ήρθαν,
  θά ΄ρθούνε,θά περάσουν,
  κριτές θά μάς δικάσουν
  οί αγέννητοι....οί νεκροί...
  (Κωστής Παλαμάς).

  • Γιώργης Α. avatar
   Γιώργης Α. @ WY 23/04/2013 09:15:09

   Δεν ήμουν γεννημένος στη χούντα και δεν έχω προσωπική αποψη . Θυμάμαι παλαιότερα σε μια εκπομπή της 4Ε (τοπικό κανάλι της Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη) σε μια εκπομπή για γεγονότα της εποχής , ανεσειρε ο παρουσιαστής μια αθηναική εφημερίδα του '65 η οποία στο προτοσέλιδο είχε γελιογραφία τη δημοκρατία ως γυναίκα και στη γωνία την παραφύλαγε ένας στρατιωτικός με ένα ρόπαλο. Ήταν τόσο εμφανή τα πράγματα δηλαδή; Γιατί έτσι θα έπρεπε να αναζητηθούν ευθύνες πολύ πριν τους συνταγματάρχες.

 48. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 21/04/2013 21:30:09

  Kαλησπέρα σέ ὅλους.
  Ἐγῶ τή χούντα δέν τήν ἔζησα,γεννήθηκα πρός τό τέλος της καί δέν μπορῶ νά ἐκφέρω γνώμη.
  Ὅμως χούντα γιά ἐμένα σήμερα,εἶναι νά μήν μπορῶ νά αἰσθανθῶ ὑπερήφανος χωρίς νά λοιδορηθῶ καί νά κατηγορηθῶ ὥς χουντικός,γιά τήν Ἑλλάδα τῶν Ἑλλήνων Χριστιανῶν καί τήν Πατρίδα μου τή Θρησκεία μου καί τήν Οἰκογένειά μου,ἐπειδή τά χρησιμοποίησε ὥς τσιτάτα ἡ χούντα τῶν συνταγματαρχῶν...

 49. Zugzwang avatar
  Zugzwang 21/04/2013 21:55:02

  Ολα αυτα ειναι καλα και αγια B.Q. Αλλα τι να τα κανει σημερα η γιαγια η ο παππους που τρεμουν μηπως μπουκαρουν στο σπιτακι τους και τους σφαξουν οι λαθροληστες;

  • Je ne regrette rien avatar
   Je ne regrette rien @ Zugzwang 22/04/2013 02:52:16

   @Καλή μου Βασίλισσα, έχει δίκιο ο @Zugzwang...
   (Kαμιά φορά είσαι υπερβολικά ρομαντική...)

   • B.Q avatar
    B.Q @ Je ne regrette rien 22/04/2013 08:00:47

    @Zugzwang @Je ne regrette rien : Ο φασισμός κυκλοφορεί σε
    πάμπολλες συσκευασίες, μορφές και χρώματα αγαπητοί. Δεν είναι μόνο
    οι λαθροεισβολείς που απειλούν. Είναι και η μιζέρια και η
    τρομοκράτηση και η απελπισία και η ανεργία και η διάλυση της
    κοινωνίας. ** Ο ...ρομαντισμός μου επίσης, ΔΕΝ με εμποδίζει να
    συστήσω στους παππούδες κυνηγετική καραμπίνα. ΟΛΟΙ πια οφείλουν να
    διαθέτουν.

    • Γιώργης Α. avatar
     Γιώργης Α. @ B.Q 23/04/2013 09:03:52

     E τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, μπορει σε εσωτερικούς χώρους η καραμπινα να υπερέχει του καλάσνικωφ, υπο προυποθέσεις, αλλά δεν μπορεί ο καθένας και δεν είναι λύση να έχει σπίτι του.

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ B.Q 23/04/2013 09:52:37

     Tη δικη μου καραμπινα μου την εκλεψε ενας Αλβανος......
     Οταν πηγα να το δηλωσω δεν δεχοντουσαν στο Αστυνομικο Τμημα τη δηλωση, ασε τωρα τι ψαχνεις....

 50. Μara avatar
  Μara 21/04/2013 22:00:55

  Θείε, να σου πώ....
  Αντίσταση καθισμένη στην πολυθρόνα ακούγοντας ραδιόφωνο και με γεμάτο στομάχι χωρίς να λείπουν τα καλούδια... απ΄το τραπέζι, κάνω και εγώ κάθε μέρα.....
  Γιατί... για να μην βγαίνουν στους δρόμους για πραγματική αντίσταση προφανώς ήταν πολύ χορτάτοι..... ε?
  Μόνο η πείνα βγάζει τον κόσμο έξω....
  Οι Έλληνες δεν φοβήθηκαν τους Γερμαναράδες, τους φονιάδες και αντιστάθηκαν μέχρι θανάτου και θα φοβόντουσταν μιά χούφτα συνταγματαρχών???
  Άρα.... τί συνέβη και στρογγυλοκάθονταν στους καναπέδες ακούγοντας BBC και Deutsche Welle ?????????

  • kaneis avatar
   kaneis @ Μara 07/05/2013 15:29:20

   Σωστή! και με χιούμορ. Με τέτοια νιάτα έχει ακόμη ελπίδες αυτός ο τόπος. Ευχαριστώ που υπάρχετε.

 51. rally monkey avatar
  rally monkey 21/04/2013 22:30:45

  το καθάρισες...!

  και αν μου επιτρέπεις ..
  σιγουρα ποτέ στο παρελθον 'οι πολλοί' στη χώρα μας δεν είχαν τόσο 'λόγο' στα πραγματα...
  (πως τον αξιοποίησαν δεν συζητάμε.. όπως και το αν προβλέπεται να αποκτήσουν στο μέλλον..)

  όσο για τους επίδοξους σωτήρες.. παίζεται ποιοί θα είναι ..η τρόικα παντως δεν έχει τετοιες φιλοδοξίες..

 52. Μara avatar
  Μara 21/04/2013 22:30:51

  Τί είπες Κυθήριε????
  "Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια"
  Μόλις σου κρέμασα την ταμπέλα του κρυφοχουντικού....
  Ντροπή σου... και σε είχα για δημοκράτη.... χα χα!

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ Μara 21/04/2013 22:57:35

   Πῆγα νά τό θολώσω λίγο μέ τό Ε.Ε.Χ.,ἀλλά μᾶλλον καρφώθηκα ἔ; :-)

   • Μara avatar
    Μara @ Κυθήριος Τ. 22/04/2013 00:00:32

    Εντελώς όμως... χα χα!

 53. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 21/04/2013 22:45:35

  Η Μεταπολίτευση, παρά το γεγονός πως όλοι μας περιμέναμε να πτωχεύσει, τελικώς κατάφερε και επιβίωσε.
  Το σάπιο πολιτικό-επιχειρηματικό κατεστημένο, παρά τη φοβερή κρίση επιβίωσε.
  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.
  Το ότι μπήκε φυλακή ένας Ακης δεν σημαίνει τίποτε.
  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΟΙ ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΣΑΤΟΙ ΑΚΗΔΕΣ-ΚΗΦΗΝΕΣ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
  Δυστυχώς, χάθηκε μία μοναδική ευκαιρία...
  Αν πράγματι είχε πτωχεύσει η Μεταπολίτευση, θα είχε αλλάξει το πολιτικό και επιχειρηματικό προσωπικό. ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ. ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΙΔΙΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ...απίστευτο...Και μόνο το γεγονός πως ακόμη υπάρχουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ κλπ. το καταδεικνύει...
  Αν άλλαζε το πολιτικό προσωπικό, αν έμπαιναν ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΣΑΤΑ ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ τότε δεν θα υπήρχε αυτό το 30%...ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΣΑΤΑ ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ. Συμπεριλαμβανομένων όσων εντάχθηκαν ή δημιούργησαν "νέα" κόμματα, παλαιοκομματικά πρώην μέλη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, νομίζοντας πως θα αποφύγουν το φτύσιμο...

 54. Agrofylakas avatar
  Agrofylakas 21/04/2013 22:55:30

  Πολυ ευστοχο το τοξο!.......

 55. makis Stefanatos avatar
  makis Stefanatos 21/04/2013 22:56:35

  Αγαπητέ Φαραώ,

  συμφωνώ εν πολλοίς με την γνώμη σου, θα ήταν ίσως πιό πλήρης η σκέψη αν συμπεριελάμβανε μία προσέγγιση ως προς τα κίνητρα των στρατιωτικών για την εξουσία, σε συνάρτηση με αυτά των πολιτικών της μεταπολίτευσης...θα είχε πιστεύω ενδιαφέρον να γίνει μία γενικότερη συζήτηση με θέμα τις αξιακές προτεραιότητες...

 56. mara Μ avatar
  mara Μ 21/04/2013 23:18:29

  ''προοδευτικοι ήρωες...του πολυτεχνείου γονείς σου.
  Δική σας δεν είναι η ειρωνία; Πως λοιπόν δεν καταλάβατε σε ποιά γεννιά αναφερομαι. Ποιος λέει άλλα αντί άλλων; Ποιός δεν αγνωνιστηκε; Αυτά που αποκαλείτε αριστερα παραμύθια είναι η πραγματικότητα όπως εγώ την εζησα. Το δραματικό ύφος δεν ξέρω που το είδατε, προφανώς εκεί που είδατε και τα αριστερά παραμύθια.

 57. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 21/04/2013 23:49:30

  Αν δεν μπορείς να αντιληφθείς την διαφορά, μην την ευτελίζεις με αηδίες. Η πολλή ψυχολογία βλάπτει.

  • B.Q avatar
   B.Q @ Β.Κ.Σ. 22/04/2013 07:51:01

   Δεν υπάρχει διαφορά για να την ...αντιληφθώ και ευτελή είναι από μόνα τους τα περιγραφόμενα. Η πολλή ....παραμυθολογία βλάπτει. Η ψυχολογία απλά ερμηνεύει :-).

   • Β.Κ.Σ. avatar
    Β.Κ.Σ. @ B.Q 22/04/2013 09:33:26

    Η διαφορά είναι στον ιδιοκτήτη της μεζονέτος μετά πισίνος.
    Και η μη αντίληψή της από τομ μέσο Νεοέλληνα είναι και η αιτία της
    σημερινής μας κατάντιας

    • B.Q avatar
     B.Q @ Β.Κ.Σ. 22/04/2013 10:50:18

     O ιδιοκτήτης της μεζονέτας μετά πισίνας, επέτρεπε στον μέσο Νεοέλληνα ''συνεργό'' του, να είναι μόνιμος μισθωτός τεμπέλης, συνταξιούχος μαϊμού, παραβάτης των νόμων, φοροκλέφτης κ.λ.π.
     Παλιότερα τον ...δούλευε με ....σιροπιαστά, στους επόμενους χρόνους με ανοχή. Το αλισβερίσι, αλισβερίσι..... Απλά το τρισάθλιο...θύμα, βολευότανε και με ψίχουλα.

     • B.K.Σ. avatar
      B.K.Σ. @ B.Q 22/04/2013 21:16:42

      To να διαθέτει ο διοργανωτής των εγκαινίων το προβλεπόμενο ποσό στα εγκαίνια και όχι στην αγορά μεζονέτος μετά πισίνος έχει μια ποιοτική διαφορά από αυτόν που το διαθέτει στην αγορά μεζονέτος μετά πισίνος. Ποιοτική διαφορά που όσο πιο τρισάθλιος είσαι τόσο πιο εύκολο να την αντιληφθείς, όσο πιο τρισμέγιστος είσαι τόσο πιο δύσκολο να την κατανοήσεις.
      το πρόβλημά μας είναι τελικά πως πήξαμε στους τρισμέγιστους.

 58. Lichnee avatar
  Lichnee 21/04/2013 23:51:28

  Ακριβώς η δική μου περίπτωση Κυθήριε.
  Η τελευταία σου παράγραφος όμως χτυπάει διάνα!

 59. mara Μ avatar
  mara Μ 21/04/2013 23:56:34

  Λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον.

  • Je ne regrette rien avatar
   Je ne regrette rien @ mara Μ 23/04/2013 10:40:49

   Ζήτω ! Τα βρήκαμε...
   Ειλικρινά, χαίρομαι όταν μπορούμε να συνεννοηθούμε, έτσι θα ΕΠΡΕΠΕ να είμαστε όλοι οι Ελληνες, ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ .
   Ισχύς εν τη ενώσει !
   Ευχαριστώ φίλε @ Zugzwang γιά την ..."υπεράσπιση" !
   Μπράβο @ Mara γιά την σωστή στάση .
   Οσο γιά την φιλτάτη @ Βασίλισσα...
   Ακόμη και όταν δεν συμφωνώ απόλυτα (σπάνια...) της δίνω δίκιο διότι έχει μία σοφία και έναν τρόπο να διατυπώνει τις σκέψεις της ...
   α ν ε π α ν ά λ η π τ ο !
   Τι να κάνω; Είμαι δηλωμένη "φάν" !!!
   Σε όλους τους ανωτέρω
   φιλικούς χαιρετισμούς

 60. stamoschios avatar
  stamoschios 22/04/2013 00:25:07

  Εικότως τοίνυν, είπον, ουκ εξ άλλης πολιτείας τυραννίς καθίσταται ή εκ δημοκρατίας, εξ οίμαι της ακροτάτης ελευθερίας δουλεία πλείστη τε και αγριωτάτη».
  Πολιτεία
  Συγγραφέας: Πλάτων
  Βιβλίο Η'

 61. mara Μ avatar
  mara Μ 22/04/2013 00:33:30

  Να προσθέσω και το συνδρομο της Στοκχόλμης.

 62. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 22/04/2013 00:33:57

  Προσθέσω μερικές σκόρπιες σκέψεις σε όσα σημαντικά (και σπαρακτικά στην αυτογνωσιακή ειλικρίνειά τους) γράφτηκαν από πολλούς φίλους :
  Η γενιά του Πολυτεχνείου από το σύνθημα Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία τι έκανε πράξη;
  Λεηλασία της Πατρίδας, ατομικός πλουτισμός, απίστευτη εγωπάθεια που θεωρεί ότι δεν είναι αρκετά και 20 χρόνια Υπουργιλίκι για να ξεπληρωθεί ένα υπαρκτό ή φανταστικό χαστούκι του χωροφύλακα.
  Οι Χουντικοί πέθαναν στην ψάθα, όταν ο τελευταίος Δημοκράτης εξασφάλισε τα δισέγγονά του και ήταν πρώτη είδηση σήμερα η δίκη του συντρόφου Άκη.
  Παιδεία διαλυμένη. Αντί δωρεάν Δημόσια εκπαίδευση, αιμορραγούν οι οικογένειες για φροντιστήρια παντού. Και τα περισσότερα ιδιαίτερα να γίνονται από καθηγητές του Δημοσίου (μην επικαλεστούμε την κρίση – το φαινόμενο γιγαντώθηκε πριν απ΄ αυτήν). Αναξιολόγητους για 30 χρόνια – απαλλαχθήκαμε, όμως, από τον Επιθεωρητή. Πανεπιστήμια κωμωδία. Κουρελαρία, σκουπιδαριό, 500 τμήματα σκορπισμένα σε όλες τις «εκλογικές Περιφέρειες». Καθηγητές επισκέπτες που χρησιμοποιούν τον τίτλο για προσωπικό πλουτισμό και «απορρόφηση» κοινοτικών προγραμμάτων «έρευνας». Οι νέοι επιστήμονές μας ψάχνουν για δουλειά στο εξωτερικό.
  Δημόσια έργα βάναυσα υπερκοστολογημένα, ημιτελή παρά τον πακτωλό της Ε.Ε. Θα κάνουν αναγκαστικά συγκρίσεις οι πολίτες με το μυστρί του Παττακού, όταν συνεχίστηκε το γιγάντιο πρόγραμμα Δημοσίων έργων της οκταετίας Καραμανλή (χωρίς Ευρωπαϊκά πακέτα και χωρίς δανεισμό).
  Το κράτος διαλυμένο, σε όλες του τις λειτουργίες.
  Γέλασα πικρά σήμερα με την (απεργούσα ειδησεογραφικά) κρατική ΕΡΤ να κάνει ένα ακόμα αφιέρωμα στην αντίσταση κατά της χούντας, με προσκαλεσμένους τους ίδιους μαϊντανούς των τελευταίων 40 ετών. Που έμοιαζαν τόσο γελοίοι όταν αναφέρονταν σε λογοκριμένα τραγούδια σαν μέγιστο ζήτημα Δημοκρατίας και ανακάλυπταν σχέσεις των Χουντικών με ξένες δυνάμεις, όταν είναι τόσο κραυγαλέα φανερή, σήμερα, η πρακτόρευση αυτής της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Τα Τουρκοσήριαλ ένα μικρό παράδειγμα.
  Τα πετρέλαια σφραγισμένα για 40 χρόνια, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι. Έπρεπε πρώτα να υποδουλωθεί μνημονιακά η χώρα και μετά να βγουν τα «οικόπεδα» σε έρευνα – δημοπρασία. Θα φταίει ο λαός αν θυμηθεί ποιος τρύπησε για πρώτη και τελευταία φορά το Αιγαίο και αντλούμε χρόνια τώρα στο κοίτασμα της Θάσου ( ο Ν. Μέρτζος έχει γράψει ότι η πτώση της Χούντας μυρίζει πετρέλαιο).

  Εθνική ανεξαρτησία.
  Η Ελλάδα στους Έλληνες.
  Το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση, ο Λαός στην εξουσία.
  Τιμημένα γηρατειά, περήφανα νιάτα.
  Έξω οι βάσεις του θανάτου.
  Εθνική συμφιλίωση (πράσινα και μπλε καφενεία, κλαδικές, Λαλιώτης, Καχριμάκης, Σμπώκος).
  Θα καμαρώσουμε και τον πρώην Βουλευτή της Ν.Δ. , τον κ. Λυκουρέζο στο ρόλο του συνηγόρου του τελευταίου. Επαρκής αυτή η τελευταία εικόνα για να περιγράψει την μεταπολίτευση. Και να δώσει ίσως κάποια εξήγηση σε όσους απορούν με το 30%. Αν δεν φτάνει πάρτε, για βοήθεια, και την περίπτωση της «φωνής του Πολυτεχνείου» της επιτρόπου του ΓΑΠ, της Μαρίας Δαμανάκη.
  Και κάτι τελευταίο: Μεγαλόψυχη η στάση της Δημοκρατίας απέναντι στον υπέργηρο Ντερτιλή (πέθανε στη φυλακή, ενώ δεν του είχε δοθεί άδεια να παραστεί στην κηδεία του παιδιού του – πενθήμερες όμως αβέρτα στον Αλή Ρετζάι)

 63. rally monkey avatar
  rally monkey 22/04/2013 01:12:45

  λές για 'ίχνος και υπονοια κομπίνας' ....
  αν καποιος τολμούσε να καταγγείλει 'λαθος άτομο' για παρανομίες και ατασθαλίες.. αντιμετώπιζε αρχικά απειλές και κατόπιν τις 'συνέπειες' και για τον ίδιο και για την οικογένειά του
  οσο για το τι εβγαινε στη δημοσιοτητα .. εκει έβλεπες 'επιλεγμένες φασεις και γκόλ',
  αφελής δεν είσαι ...

 64. fitsoulas avatar
  fitsoulas 22/04/2013 01:28:54

  Τι δουλειά έχουμε εμείς οι νεοδημοκρατές να νοσταλγούμε τη χούντα; Τον Καραμανλή πρέπει να νοσταλγούμε, μήπως και επί των ημερών του δεν υπήρχε τιμωρία για τους εχθρούς του έθνους;

  • Νίκος Α avatar
   Νίκος Α @ fitsoulas 22/04/2013 09:56:36

   Κανείς δεν νοσταλγεί. Συζητούμε για την ερμηνεία του 30%.

   • Je ne regrette rien avatar
    Je ne regrette rien @ Νίκος Α 22/04/2013 19:40:08

    @ Νίκος Α , πές τα ! Αψογος .

 65. ένδον avatar
  ένδον 22/04/2013 02:28:40

  Για όσους λένε ότι η χούντα δεν είχε σκάνδαλα και ευνοουμένους: στις γιορτές και τα πανηγύρια των χουντικών γλεντούσε (και τότε όπως και τώρα στα αντίστοιχα πανηγύρια) όλος ο καλός κόσμος, όλοι οι βιομήχανοι της εποχής: Αγγελόπουλοι, Λάτσηδες, Μποδοσάκηδες, έδιναν το παρών τους και υπέβαλαν τα σέβη τους στους λερωμένους με αίμα πατριωτών δικτατορίσκους. Αυτά δεν είναι δικά μου αστήριχτα λόγια, είναι καταγραμμένα στις κοσμικές σελίδες του τύπου της εποχής (ψάξτε αν ενδιαφέρεστε για τους αρραβώνες του Ρουφογάλη και ποιοι παρευρίσκονταν εκεί).

  Γιατί πήγαιναν άραγε στις γιορτές των συνταγματαρχών, αν όχι για να "σιγουρέψουν" δουλειές; Οι κραυγές των βασανιζόμενων αγωνιστών (κομμουνιστών, δημοκρατών ή όποιων άλλων) στα μπουντρούμια του ΕΑΤ/ΕΣΑ σίγουρα δεν έφταναν στα αυτιά τους, όταν διασκέδαζαν στα χουντικά πάρτυ και στα κοκτέιλ. Όσοι ξεχνάνε ότι η χούντα είχε και ταξική ταυτότητα και αφελώς πιστεύουν ότι δούλευε για τον λαό (ή έστω για μεγάλο τμήμα του), ας διαβάσουν ιστορία εκείνης της περιόδου.

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ ένδον 22/04/2013 12:12:34

   'Οχι η χούντα δεν είχε σκάνδαλα. Ούτε και η μεταπολίτευση θα είχε με τα ΜΜΕ της χούντας...

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ MAYRO XABIARI 22/04/2013 19:21:32

    Σοβαρά; Και να σκεφτείς πόσο έψαξαν οι μεταγενέστεροι, του Σπύρου Καρατζαφέρη πρωτοστατούντος, για να τα βρουν! Πρέπει να ήταν σαϊνια στην απόκρυψη. Μάλλον σκότωναν αυτούς που κουβαλάγανε το χρυσάφι...
    Εν τω μεταξύ, εσύ έκανες Δήμαρχο Αθηναίων τον Μπέη, που έψαχνε, ακολουθούμενος από ορδές δημοσιογράφων και όψιμων αντιστασιακών, για τον ομαδικό τάφο των 300 νεκρών του πολυτεχνείου, που οι, ακόμα και επί πλέριας δημοκρατίας φοβούμενοι την χούντα, γονείς τους δεν τολμούσαν να αναφέρουν στις Αρχές... Και χάρηκες όταν ο Αβέρωφ εξάρθρωσε το "πραξικόπημα της Πυζάμας" (Την έσκισε τη γάτα, ο άτιμος!).
    Φίλε, μήπως δεν έχεις καταλάβει ότι τα ΜΜΕ είναι το κύριο μέσον βιασμού της δημοκρατίας στον καιρό μας;
    Ξύπνα!

    • MAYRO XABIARI avatar
     MAYRO XABIARI @ ΠΗΛΕΑΣ 23/04/2013 10:55:02

     Το ότι έψαξε ο ... Καρατζαφέρης και δεν τα βρήκε, είναι τεκμήριο μη ύπαρξης; Χρόνια μετά το έγκλημα, αυτό δεν είναι εύκολο να τεκμηριωθεί, ειδικά σε μια περίοδο έλλειψης ελευθερίας και απουσίας ελέγχου των αρχόντων. Και εν πάσει περιπτώσει όταν κάποιος σφετερίζεται για τον εαυτό του εξουσία που δεν του ανήκει, τον κρίνεις για αυτό που είναι μείζον δεν ψάχνεις για τα πόσα έφαγε...

     ΥΓ ο Μπέης μου γύριζε τα άντερα, δεν μπορούσα να το αφήσω ασχολίαστο αυτό.
     300 δεν ήταν, καμμιά εικοσαριά όμως ήταν, ούτε αυτοί χρωστούσαν της Μιχαλούς.
     Τα ΜΜΕ είναι όπως και τα μαχαίρια. Ανάλογα με τη χρήση τους.

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ MAYRO XABIARI 23/04/2013 16:00:55

      Ο Παπαδόπουλος πέθανε φτωχός. Ο Μακαρέζος ζούσε μέχρι πρότινος στο πατρικό σπιτάκι στη Γραβιά (και είχε και το δυαράκι στην Αθήνα -όχι, "ηθική" offshore, κοινοβουλευτικής περιωπής δεν αξιώθηκε) ο Παττακός ζει με την βοήθεια των γειτόνων του, ο Ιωαννίδης πέθανε στην φυλακή, αρνούμενος να βγει με χάρη, τον Λαδά τον άρπαξε η ίδια η Χούντα για -ίσως- αμαρτήματα που σήμερα δεν θα συζητάγαμε καν κλπ. κλπ.
      Χωρίς σώμα του εγκλήματος, ο κατηγορούμενος αθωώνεται -εκτός αν αποδεικνύεται άλλως από αυτόπτες μάρτυρες. Ξέρεις κάτι και δεν το λες;
      Μήπως θα ήθελες να σχολιάσεις μια σύγκριση με τους τρέχοντες ταγούς-σωτήρες μας;

 66. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 22/04/2013 07:44:14

  Να τα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά

  1) Καλό θα ήταν όσοι γράφουν για την Ελληνική Χούντα των αχυράνθρωπων της CIA να έχουν υπόψην τους τα σχέδια Περικλής -Προμηθέας και την εξελιγμένη μορφή τους το σχέδιο Ιέραξ απο ποιούς εκπονήθηκαν κα ισε τι αποσκοπούσαν

  2) Να γνωρίζουν την Εξέλιξη της Ένωσης Νέων Αξιωματικών σε ΙΔΕΑ και απο εκεί σε Εθνική Ένωση Νέων Αξιωματικών και για ποιο λόγο αυτή έγινε

  3) να γνωρίζουν το ποιές αναγκαιότητες την επέβαλλαν (Κύπρος , Ισραήλ)

  4) Να γνωρίζουν τους σχεδιασμούς των Αχυράνθρωπων ως εκδηλώθηκαν με το σύμφωνο Κεσσάνης -Αλεξανδρούπολης

  5) Τα οικονομικά σκάνδαλα της Χούντας -«Λαμόγια» ... στο χακί - Τα απίστευτα σκάνδαλα της χούντας (http://www.iefimerida.gr)

  6) Σε ότι αφορά την βιβλιογραφία Γιάννης Κάτρης -
  (2010) Η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα: 1960-1974, Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη
  (1979) Ο προδομένος λαός, Εκδόσεις Παπαζήση
  και τέλος Τάσος Βουρνάς Η Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας (έξι τόμοι, 1974-1986)

  Συγχαρητήρια για την προσπάθεια της Ελευθεροτυπίας μονο που θα πρέπει να γνωρίζουν πως συγκρίσεις ανάμεσα σε ιστορικές περιόδους δεν υφίστανται ως λογικό σχήμα, η δε ιστορική αλήθεια φυσικά και μεταβάλλεται στο πέρασμα του χρόνου, όμως καλό θα ήταν να ρωτούσε αν δεν είχε επιβληθεί η χουντα των αχυρανθρώπων της Cia η Ελλάδα σε ποιά θέση θα ήταν σήμερα.Τα υπόλοιπα εκ του πονηρού

  • WY avatar
   WY @ Δρόλαπας 22/04/2013 18:38:29

   1.Στρατιωτικά σχέδια ,όπως ΠΕΡΚΛΗΣ,ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ,ΙΕΡΑΞ,πάντα υπήρχαν καί πάντα θά υπάρχουν,διά τήν αντιμετώπισιν Εθνικών Κινδύνων (εξω-έσω,ακόμη καί θεομηνιών)
   Αυτά συντάσσονται από εμπλεκόμενες υπηρεσίες κατ΄εντολήν ΠΑΝΤΑ τού Στρατιωτικού/Πολιτικού Προισταμένου καί πάντα φυσικά υπόκεινται σέ διαδικασία ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ/ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ,
   αναλόγως τών Εθνικών Συνθηκών/Κινδύνων.
   Διά τήν σύνταξιν/τροποποίησιν τού συγκεκριμένου Σχεδίου ΄Ενέργειας ** Προμηθεύς **,ό τότε Α/Γ.Ε.Σ. Στρατηγός Σπαντιδάκης,είχε δώσει εντολή στούς Γ.Παπαδόπουλο, (Γραφείον Επιχειρήσεων Γ.Ε.Σ) καί Ν.Μακαρέζος (Κ.Υ.Π). μέ τήν συνεργασίαν κι άλλων Ανωτέρων Αξιωματικών.

   2.ΙΔΕΑ. Τί ήταν πράγματι ό ΙΔΕΑ (ΙΕΡΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ) καί διατί εδημιουργήθη???
   Πολύ θά ήθελα νά μάς εξηγήσης,όπως φυσικά νά μάς εξηγήσης διατί δέν αναφέρεσαι κάν καί στήν παραστρατιωτική όργάνωση ΑΣΠΙΔΑ (ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΩΣΑΤΕ ΠΑΤΡΙΔΑ ΙΔΑΝΙΚΑ) μέ πολιτικόν αρχηγόν τότε τόν Ανδρέα Παπανδρέου !!!

   Όσον αφορά τά,3,4,5 μόνον εσύ ίσως τά γνωρίζης (ούτε κάν στήν wikipedia αναφέρονται)..

   Επίσης διά όσους έχουν ερωτήματα σχετικά μέ τήν απόσυρση τής Μεραρχίας (5- 8 χιλ.άνδρες/ήμισυ τής δυνάμεως μίας Μεραρχίας) από τήν Κύπρο,πού ευρίσκετο εκεί από τά μέσα τού 1964,θά πρέπει νά έχουν υπ΄ όψιν τους :

   1.Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου.
   2.Τά γεγονότα πού έλαβον χώραν στήν Κύπρον τόν Νοέμβριον τού 1967,μέ διαταγήν τού Γεωργίου Γρίβα-Διγενή καί χωρίς τήν έγκρισιν τής Κυβέρνησις τών Συνταγματαρχών
   3.Τίς Τουρκικές αντιδράσεις/απειλές εξ αιτίας αυτών τών γεγονότων.
   4.Τήν διεθνή υποστήριξιν τών θέσεων τής Τουρκίας από όλες τίς Κυβερνήσεις τού ΝΑΤΟ καί ΟΗΕ.
   5.Τό διαρκές αίτημα τού Μακαρίου πρός τίς Ελληνικές αρχές,διά τήν απομάκρυνσιν τής Ελληνικής Στρατιωτικής Δύναμης,τήν όποία καί χαρακτήριζε ##Δυνάμεις Κατοχής## διότι ##τού εδημιουργούσαν προβλήματα##.

   • WY avatar
    WY @ WY 22/04/2013 20:22:40

    Διόρθωσις :

    1.-Πολύ θά ήθελα νά μάς εξηγήσης,διατί δέν αναφέρεσαι..
    αντί
    Πολύ θά ήθελα νά μάς εξηγήσης,όπως φυσικά νά μάς εξηγήσης

    2.-ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΩΣΑΤΕ ΠΑΤΡΙΔΑ -ΙΔΑΝΙΚΑ --ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑ
    αντί
    ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΩΣΑΤΕ ΠΑΤΡΙΔΑ ΙΔΑΝΙΚΑ

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Δρόλαπας 22/04/2013 19:32:41

   Τρέμε Άκη και Γιάννο και λοιποί! Αφού μετά από τα τρομερά σκάνδαλα της Χούντας, όλοι τους πέθαναν στην ψάθα, για εσάς -κακόμοιροι με τα πεντακοσάρικα του Αντρέα, τι να προλάβετε;- προβλέπω το πετσί σας να γίνεται εξαντρίκ αμπαζούρ και γάντια, για να ξεπληρώσετε όσα σας καταμαρτυρούν.

 67. GO avatar
  GO 22/04/2013 07:54:37

  Δεδομένου την περίοδο 1974 - 1980 τέθηκαν εξαιρετικές βάσεις για την εδραίωση της Ελληνικής Δημοκρατίας και την ευημερία του ελληνικού λαού, πιστεύω ότι πιο εύστοχος τίτλος για το άρθρο σας θα ήταν: "Δεν θα νοσταλγήσουμε και την χούντα επειδή πτώχευσε ο πασοκισμός και επειδή τα κύτταρα του Γιωργάκη δεν ήταν στην καλλίτερη δυνατή κατάσταση!".

 68. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 22/04/2013 08:52:26

  ένδον,
  Καμιά αντίρρηση σ΄αυτά που γράφεις, όμως υπάρχει η εξής διαφορά μεταξύ της τότε και τώρα εποχής, τότε οι Βιομήχανοι και λοιποί "έγλυφαν" τους Κυβερνώντες, σήμερα οι Κυβερνώντες "γλύφουν" τους Βιομηχάνους!

 69. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 22/04/2013 11:54:07

  Διαβάζω κάποια σχόλια και δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω. Οι ίδιοι σχολιαστές, που αλλού φρίττουν από την έλλειψη ελευθερίας και ανεξαρτησίας που επιβάλουν οι εταίροι της ΕΕ, είναι προφανώς πρόθυμοι να εκχωρήσουν την δική τους ελευθερία σε κάποιους στρατιωτικούς (όποιους νάναι προφανώς, δεν θα τους επιλέξουν άλλωστε οι ίδιοι, σε όποιον κάτσει η μπίλια, συνταγματάρχης, στρατηγός, όποιος ...προλάβει) Γιατί όχι μηχανικούς ή οδοντίατρους άραγε; Αφού θεωρούν ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει την ωριμότητα να ορίζει τις τύχες μόνος του, ας αναθέσει σε κάποιους που πέρασαν πιτσιρικάδες σε στρατιωτικές σχολές, τις ευθύνες και την τύχη όλων μας. Μάλλον όμως ο ... Πλάτων δεν είχε κάτι τέτοιο στο μυαλό του...
  Κι αφού αισθάνεστε έτσι, γιατί δε το πάτε παραπέρα ωρέ ...παλληκάρια, κάντε ένα διεθνή διαγωνισμό και αναθέστε τη χώρα στον πλειοδότη, Τούρκο, Αμερικάνο, Γερμανό, Ρώσο, όποιον εξασφαλίσει ψωμί σε όλους τους Έλληνες και κοινωνική ασφάλιση για τα γεράματα...
  Προσωπικές αναμνήσεις από τη χούντα δεν έχω πολλές, παιδί ήμουν, θυμάμαι όμως το καρακιτσαριό και τα επίκαιρα, θυμάμαι τον καραδεξιό και τουλάχιστον στην αρχή συμπαθούντα τη χούντα πατέρα μου, να χορεύει καλαματιανό όταν έπεσε ο Παπαδόπουλος και δεν είχαμε μάθει ακόμα για τον Ιωαννίδη, θυμάμαι τη ντώυτσε βέλλε τη μέρα της εισβολής στην Κύπρο. Το κακό με την εξαγωγή συμπερασμάτων από τις προσωπικές αναμνήσεις είναι ότι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Όσα καταλαβαίνει για την σημερινή κρίση ένας που έχει ακόμη τη δουλίτσα του και το μισθουλάκο του και δεν τον πολυάγγιξε η κατάσταση, πέρα από το τσιπουράκι έξω, που τόκανε μια στις δεκαπέντε αντί για μια φορά τη βδομάδα και την κασίδα του όταν ακούει τις δηλώσεις Σόιμπλε στην τουβού, τόσα καταλαβαίνει και για τη χούντα κάποιος που δεν υπέστη ο ίδιος διώξεις, ξερονήσια, τρομοκρατία και απολύσεις (και είχα και φίλους με αυτή την οικογενειακή εμπειρία). Συν το γεγονός ότι η χρονική απόσταση και διαφορά στην ενημέρωση (και στα μέσα της ενημέρωσης και στην ποσότητα και διασπορά) ανάμεσα στις δυο εποχές, κάνει τα παλιά να φαίνονται πάντα καλύτερα και τα τωρινά χειρότερα απ' ότι ήταν και είναι στ' αλήθεια.

  Το θέμα είναι κατά πόσο κάποιος αντιλαμβάνεται ότι εξουσία χωρίς επιλογή (ελέω κληρονομιάς, ελέω επαγγελματικής ενασχόλησης με κουμπούρια, ελέω θεού κλπ), είναι εξουσία-λόττο και ότι εξουσία χωρίς δημοκρατικούς θεσμούς είναι εξουσία απόλυτη: απόλυτα ισχυρή, απόλυτα διεφθαρμένη, απόλυτα ανεξέλεγκτη και οι πολίτες είναι στην κυριολεξία στο έλεος της για το καλύτερο ή το χειρότερο. Λαός χωρίς ευθύνη των πράξεών του, είναι λαός υποδουλωμένος που απλά αναμένει τον (όποιον) κατακτητή που θα τον ταΐσει.

  ΥΓ Όσοι νοσταλγούν την δικτατορία, βολικά επιλέγουν να ξεχνούν την Κυπριακή τραγωδία στην οποία κατέληξε η "φωτισμένη ηγεσία" από τους χουντικούς - αναπόφευκτο άλλωστε, τόσο τους έκοβε τόσα έκαναν, μήπως τους έλεγχε κανείς; Και το πιο αστείο είναι ότι η μεταπολίτευση που τόσο λοιδωρούν, παιδί της χούντας ήταν. Τα χειρότερα παθολογικά της στοιχεία ήταν ευθεία απόρροια της επταετίας. Μαμή του Αντρέα και του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Παττακός, σάλπισμα της επέλασης προς το δημόσιο ο χρόνιος αποκλεισμός μερίδας της κοινωνίας από τη δημόσια ζωή, φυτίλι στη σημερινή μπαρουταποθήκη ο εκμαυλισμός της κοινωνικής συνείδησης από την πίστη σε φωτισμένους πατερούληδες και από μηχανής θεούς.

  • Καβαλιώτης avatar
   Καβαλιώτης @ MAYRO XABIARI 22/04/2013 20:27:27

   Προσυπογράφω το σύνολο του εξαιρετικού σας σχολίου.
   Όλως, δε, ιδιαιτέρως την επισήμανση ότι "τα χειρότερα παθολογικά στοιχεία [της μεταπολίτευσης] ήταν ευθεία απόρροια της επταετίας".

   Με μια μικρή προσθήκη:
   Εκτός από τους "σχολιαστές, που [ενώ] αλλού φρίττουν από την έλλειψη ελευθερίας και ανεξαρτησίας που επιβάλλουν οι εταίροι της ΕΕ, είναι προφανώς πρόθυμοι να εκχωρήσουν την δική τους ελευθερία σε κάποιους στρατιωτικούς", θα παρατηρήσατε ίσως και την ύπαρξη εκείνων που τόσο αλλού όσο και εδώ βλέπουν μία "παρόμοια" λύση "για έναν λαό που δεν είναι ικανός να κυβερνηθεί μόνος του":
   τότε την χούντα, σήμερα την τρόϊκα ...

 70. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 22/04/2013 16:07:21

  Οσοι νοσταλγούν τη Χούντα ίσως δεν θέλουν να υποστούν την καταπιεσή της, αλλά απλώς θέλουν να επισημάνουν και να τονίσουν την τότε με την τωρινή κατάσταση, τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και από απόψεως πολιτικών και Συνταγματικών δικαιωμάτων.
  Το έχουμε τονίσει αρκετές φορές, πολύ κακή η δικτατορία, αλλά σήμερα πιστεύω ότι ζούμε σε απείρως χειρότερο περιβάλλον.
  Η Χούντα έκανε πιθανόν αυτά που της καταμαρτυρούν , ίσως και με δόσεις υπερβολής, αλλά φαντάζεστε αν η Χούντα πραγματοποιούσε αυτά που σήμερα υφιστάμεθα;
  Το φαντάζεσθε ποια θα ήταν η αντιμετώπιση της από τη σημερινή Δικαιοσύνη αν
  εκχωρούσαν εθνική κυριαρχία και οι Κυβερνώντες να λογοδοτούσαν με απόλυτη υποτέλεια , σε κατώτερους υπαλλήλους κάποιου ξένου κέντρου;
  Αν σου μείωναν τον μισθό ή την σύνταξη μέχρι και 80% ;(Δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις).
  Αν σου έκοβαν τα Δώρα και το επίδομα Αδείας;
  Αν έδινε το δικαίωμα στους εργοδότες να σε υποχρεώνουν να εργάζεσαι και πάνω από 12 ώρες χωρίς επιπλέον αμοιβή;
  Αν σου αύξαναν με εξωπραγματικά ποσοστά τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ;
  Αν ήσουν άνεργος και σου επέβαλαν να πληρώσεις φόρο για φανταστικά εισοδήματα;
  Αν σου πολλαπλασίαζαν τους φόρους;
  Αν κατέλυαν το Σύνταγμα σε ότι αφορά τις εργασιακές σου σχέσεις;
  Αν σε φυλάκιζαν ή σου έπαιρναν το μοναδικό σου σπίτι λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας εξυπηρετήσεως του Δανείου;
  Αν απέλυαν από την εργασία , εσένα τη γυναίκα σου ή τα παιδιά σου , χωρίς ή με συνοπτικές διαδικασίες; Και μάλιστα με σαφώς μειωμένη ή και χωρίς καθόλου αποζημίωση;
  Αν με την πολιτική τους υποχρέωναν πάνω από 3000 άτομα να θέσουν τέρμα στη ζωή τους , μέχρι σήμερα και βλέπουμε;
  Και δεκάδες άλλες περιπτώσεις με την δικαιολογία ότι:" Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να σου τα επιβάλουμε όλα αυτά ,για να καλύψουμε τα σφάλματα που έχουμε διαπράξει εμείς οι ίδιοι Κυβερνώντες" !
  Λαμβανομένων υπόψη όλων αυτών ,ελάτε να συζητήσουμε πότε ήταν καλλίτερα!!!!

  • Je ne regrette rien avatar
   Je ne regrette rien @ ΝΤΙΝΟΣ 22/04/2013 19:55:41

   @ ΝΤΙΝΟ, τέλεια τα λές όμως μην περιμένεις ούτε να συζητήσουν ούτε να αποδεχθούν κάτι. Παραμορφωτικά γυαλιά, ξέρεις τι είναι; Προπαγάνδα , πλύση εγκεφάλων επί δεκαετίες, ΜΜΕ , όλη "διανόηση" να σε βομβαρδίζουν με τσιτάτα... Πόσο να αντέξεις;
   Καταλήγεις να ψελλίζεις " Ας ονομάζεται Δημοκρατία και άς μού πάρει το κεφάλι στο όνομα Αυτής!" Παγκόσμιο φαινόμενο αυτό πού μας συμβαίνει.

 71. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 22/04/2013 19:09:27

  Το '67 ήμουν στο Λύκειο (6τάξιο Γυμνάσιο) και, κάπου τον Οκτώβρη, μπήκε ένα μεσημέρι ο πατέρας μου, κουρντισμένος, και μου πήρε τις λυχνίες του "πειρατικού" μου ραδιοσταθμού, μετά από τελεσίγραφο του Διοικητή της Ασφάλειας. Όχι, δεν ήμουν αντιστασιακός. Μετέδιδα αφιερώσεις "από την Σούλα στον Γιάννη με θυμό και αγάπη..." κλπ.
  Αλλά "ο νόμος ήταν νόμος".
  Όταν μπήκα στο Ε.Μ.Π., πάντα επί χούντας, για να σταυρώσεις κουλτουριάρα γκόμενα έπρεπε να ξέρεις το "ΚΕΦΑΛΑΙΟ" του Μάρξ απ'έξω. Το αγόραζες στη Σόλωνος. Υπήρχε, λένε, λογοκρισία, αλλά δεν την κατάλαβα, τουλάχιστον τότε. Και τον Γκαρωντύ, τον Μαρκούζε, τον Κέστλαιρ, τον Σάρτρ, τότε τους διάβασα (και θαμπώθηκα λιγότερο απ' ότι άλλοι...).
  Για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου έχω ξαναγράψει πολλές φορές: Βασισμένοι στην επαναστατική προδιάθεση των φοιτητών κυρίως, η CIA και ο αφελής συνεργάτης της Ιωαννίδης έστησαν μια προβοκάτσια, όμοια με αυτή που στήθηκε αργότερα και στην πλατεία ΤιένΑνΜέν στην Κίνα, για να ρίξουν τον Παπαδόπουλο, που δυό μήνες πριν ΑΡΝΗΘΗΚΕ διέλευση των Αμερικάνικων αεροσκαφών προς βοήθεια του Ισραήλ στον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ, αλλά και να ξεδοντιάσουν την ανερχόμενη "αντίσταση" (και, όντως, μέχρι την πτώση της Χούντας ΔΕΝ ΞΑΝΑΚΟΥΣΤΗΚΕ αντιστασιακή φωνή, στο Ε.Μ.Π. τουλάχιστον -αλλά δεν θυμάμαι και από αλλού).
  Χρεώνουν -και πολύ σωστά- την Κύπρο στον Ιωαννίδη. Ήταν μια τραγική ανικανότητά του, όχι όμως προδοσία. Αυτά συμβαίνουν όταν ένας Ιωαννίδης προσπαθεί να "τη φέρει" σε έναν Κίσσιγκερ... Γι'αυτό και -πιστεύω- ο Ιωαννίδης δεν δέχτηκε να αποφυλακιστεί, όταν του πρότειναν χάρη, από τύψεις, για την ζημιά που έκανε, άθελά του.
  Βάλτε και ότι η Χούντα μας χάρισε και τους ΜΟΝΑΔΙΚΟΥΣ ΔΥΟ πλεονασματικούς ισολογισμούς της Νεώτερης Ιστορίας μας, και τα δάνεια των αγροτών και τόσα έργα σε τόσο λίγο χρόνο (αλήθεια, γιατί χάλασαν τη ΜΟΜΑ οι δημοκράτες;) και συμφωνήστε μαζί μου ότι, αν μη τι άλλο, η Χούντα απέδειξε ότι όποιοιδήποτε, ακόμα και μικρόνοες, ημιμαθείς, άξεστοι και ιδεοληπτικοί καραβανάδες, όταν δεν κυβερνούν το ντοβλέτι για να το ληστεύουν οι ίδιοι και οι παρατρεχάμενοί τους, μπορούν να το κάνουν να προκόβει, γιατί έχει και πόρους και ανθρώπους άξιους.
  Κάτι, που λέει πολλά για την μεταγενέστερη Κυνοβολευτική (σήμερα δικάζουν τον Άκη, ο Γιάννος βγήκε ήδη, ο Μαντέλης..., ο Τσουκάτος..., οι "ηθικές" offshore κλπ) Δημοκρατορία, που μας προέκυψε...
  Για πολλούς λόγους, Χούντα δεν ξαναβλέπουμε. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΛΕΟΝ (αφιλοκερδώς, όπως οι τραγικοί, στο τέλος, χουντικοί) ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Αλλά μην την μολογάτε και μην τη συγκρίνετε, όσοι την φοβάστε. Αφεθείτε στα παραμύθια της "Πολιτικής Ορθότητας", λιανίστε και ότι έχει απομείνει και ας ελπίσουμε ότι δεν θα χάσετε, παρά μονο την σοβαρότητά σας.

  Υ.Γ. Το σωστότερο σχόλιο για την Χούντα το είχε, επί μήνες, σαν πρωτοσέλιδη ατάκα η εφημερίδα του Πλεύρη "4η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ" το '74, νομίζω. Έλεγε (ακριβώς ή περίπου -πάνε χρόνια, έ;):
  ΤΟΥΣ ΑΠΡΙΛΙΑΝΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΕΜΑΣΟΥΝ. ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ!
  Και πράγματι, σκεφθείτε: Πόσες ΘΕΣΜΙΚΕΣ παρακαταθήκες μπορούσαν να αφήσουν, όντας δικτάτορες, που να μην τολμούν, χωρίς να γελοιοποιηθούν, να καταργήσουν ή να αλλάξουν οι δόλιοι μεταγενέστεροι!
  Υ.Γ.2 Ως προς την "παλλαϊκή αντίσταση" μερικών μυθοχαύνωτων: Ήταν κοινή αντίληψη της εποχής ότι, ο Μαρκεζίνης, ως επιλογή της Χούντας, αν γινόντουσαν εκλογές πριν την Κυπριακή Κατοχή, θα τις κέρδιζε άνετα.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ ΠΗΛΕΑΣ 22/04/2013 21:20:49

   Πηλέα, έτσι.

   Θέλει Αρετήν και Τόλμη η Ελευθερία.
   Του Νου πρωτίστως._

 72. mara Μ avatar
  mara Μ 22/04/2013 20:02:25

  Εχεις δίκιο, και κάτι δεν μου πήγαινε καλά.

 73. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 22/04/2013 21:03:54

  Τη χούντα την "ανέβασε" ο Ωνάσης για να την "πεί" στους αμερικάνους οι οποίοι την έριξαν μόλις βρήκαν ευκαιρία. Υπό αυτή την έννοια ίσως να ήταν πράγματι "εθνική κυβέρνηση"._

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ MantisKalhas 23/04/2013 00:55:14

   Μέχρι το "συνεργάστηκε" θα συμφωνήσω. Επιχειρηματίας ήταν και την Ελλάδα την αγαπούσε. Δεν θα περίμενε να πέσει η χούντα για να το κάνει. Αλλά ότι "την ανέβασε" πρώτη φορά το ακούω και το βρίσκω και υποτιμητικό και για τον Ωνάση, του οποίου την ιδιοφυΐα εκτιμώ απεριόριστα, και για την χούντα, αλλά και για την Ελλάδα: Τουλάχιστον μέχρι και την χούντα, καμιά δικτατορία δεν έγινε "για μια χούφτα δολλάρια".
   Για τους σημερινούς πολιτικούς δεν παίρνω όρκο...

 74. Πηρός avatar
  Πηρός 22/04/2013 23:24:31

  Φίλτατοι ,τα κουκιά είναι μετρημένα. Δεξιοί,αριστεροί,πασοκατζήδες, ακραίοι όλων των χώρων , την στιγμή που είναι αποδεκτό ,ότι δεν υπάρχει μία <> ο καθένας έχει τις απόψεις του και τα επειχηρήματα του. Έζησα την χούντα μαθητής δημοτικού στην επαρχία και την μεταπολίτευση όπως αυτή εξελίχθηκε. Δυστυχώς ,τα εχέγγυα της δημοκρατίας δεν τηρήθηκαν από τις δημοκρατικές δήθεν κυβερνήσεις. Η καταστροφή της οικονομίας, της παιδείας( Αλήθεια ,πότε υπήρχαν τόσοι πτυχιούχοι, αμόρφωτοι στην κυριολεξία?), της πρόνοιας και τόσων άλλων, από όλες τις κυβερνήσεις και από όλους τους πολιτικούς, μας οδήγησαν στο βούρκο. Η δικαιολογία, ότι δεν ήταν και δεν είναι όλοι λαμόγια, μόνο σε καθυστερημένους έχει πέραση. Τι έκαναν αυτοί οι έντιμοι,όταν όλοι οι άλλοι έκλεβαν,διόριζαν,εξαπατούσαν? Αν δεν συνηγορούσαν, τότε υπέθαλπταν. Το χειρότερο είναι ότι εδόθη τέρμα στο όνειρο. Φτάσαμε λοιπόν να αναπολούμε την Χούντα. Είχαμε καλύτερη ασφάλεια? Και βέβαια ,κιχ δεν κινιόταν.Καλύτερη οικονομία?Απίστευτα καλύτερη.Ξεπείνασε ο κόσμος.Όσο για τα Εθνικά θέματα,η προδοσία της Κύπρου βρήκε <> συνεχιστές. Οι διώξεις επί χούντας και επι δημοκρατίας καλά κρατούν.Οι εξορίες διαιωνίζονται μέσα από την αναγκαστική σημερινή μετανάστευση. Το τραγικότερο είναι ότι επιμένουν να μας σώσουν, ανακυκλωμένοι πολιτικοί γκαζοντενεκέδες. Ουαί τοις ηττημένοις.

 75. Α.Σ.Χ.Α. avatar
  Α.Σ.Χ.Α. 23/04/2013 16:13:57

  Φανταστικέ Ελληνικέ Λαέ...
  Σου στερούν δικαιώματα οι δημοκρατικές κυβερνήσεις σου (μετά από 40 χρόνια που χόρτασες iPad, αυθαιρετάκια, καγιέν κτλ.) και ποιά φοβερή λύση ανακαλύπτεις; Να έρθει μία χούντα και να σου στερήσει και τα υπόλοιπα! Πρωτοφανώς πανέξυπνο, μεγαλειώδες... Ευτυχώς που τη φυσική σου ευφυία δεν τη μόλυνες με αναγνώσματα βιβλίων, ή έστω εφημερίδων και ποιοτικών εντύπων και κράτησες το κοφτερό μυαλό σου ανόθευτο, ξουράφι σωστό...

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Α.Σ.Χ.Α. 23/04/2013 18:58:39

   Αν εννοειτε οτι σημερα τουλαχιστον μας μενει η ελευθερια, ξεχνατε κατι. Σε πολλες γειτονιες και σε πολλα χωρια, οι ανθρωποι δεν τολμουν να κυκλοφορησουν οταν πεσει το σκοταδι. Ας μη μιλησουμε και για τους ηλικιωμενους που φοβουνται να κυκλοφορησουν και την ημερα.

 76. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 23/04/2013 16:32:09

  ΘΟΥΡΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΤΤΑΚΙΣΤΑΝ

  Δω κάτω στο Παττακιστάν
  καραβανάδες κυβερνάν
  και τρων και πίνουν και γλεντάν
  και τις εικόνες προσκυνάν!

  Σκύψ' το κεφάλι πιο καλά,
  λύγα τη μέση σου, ραγιά,
  τον πισινό σου τουρλωτό -
  να πέφτη το λουρί στρωτό!

  Δω κάτω στο Παττακιστάν
  νταούλια, πίπιζες βροντάν -
  καραβανάς στο γιώτα-χι
  πάει τη γκόμενα εξοχή!..

  Αφού σ' αφήνουν και βοσκάς,
  γιατί, ραγιά, να χολοσκάς;
  Κι αν σου τραβήξουνε τ' αφτί,
  γέλα - και πες πως δεν πονεί!

  Έξω αγιάζι και βροχή -
  τί ζέστα πόχει το μαντρί!
  (Για να μην πέφτουμε σε λάκκους
  μάς βάλανε χωροφυλάκους!..)

  Δω κάτω στο Παττακιστάν
  οι μέρες μας γλυκά κυλάν:
  το Σαββατόβραδο Προ-πό,
  την Κυριακή με το θεό!

  Παν τα κορόιδα φυλακή -
  κ' εμείς οι άλλοι στη γραμμή,
  με ξεσκονόπανο στο χέρι
  και με γαρούφαλο στ' αφτί!

  Ασίκη μου καραβανά,
  η Παναγιά να σε φυλά!
  Είν' ο ραγιάς πιστό σκυλί,
  που γλείφει και παρακαλεί:

  «Νάχα μαχαίρι - την κοιλιά
  να σκίσω του καραβανά,
  ζεστό το αίμα να κυλήση,
  καφτή χαρά να με ποτίση!»

  Μα πού μαχαίρι, πού ψυχή!..
  Έρμη, σερνάμενη στη γη,
  μας μένει μόνο μια φτωχή
  και τρεμουλιάρα απαντοχή...

  Δω κάτω στο Παττακιστάν
  νταούλια, πίπιζες βροντάν!
  Καραβανάδες κυβερνάν
  και τρων και πίνουν και γλεντάν!..

  (Φαίδρος Μπαρλάς 1925-1975)

 77. Zugzwang avatar
  Zugzwang 23/04/2013 18:54:55

  Τι κριμα που πεθανε τοσο νωρις ο Μπαρλας! Αν ειχε ζησει μεχρι σημερα, τι ωραια που θα εγραφε την συνεχεια με τιτλο ΘΟΥΡΙΟN ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΣΤΑΝ...

  • Je ne regrette rien avatar
   Je ne regrette rien @ Zugzwang 24/04/2013 23:46:27

   Καλόοο @Zugzwang

 78. Ρηνα avatar
  Ρηνα 24/04/2013 09:20:39

  Tελειωνοντας ενας γονιμος σχολιασμος εχω να παρατηρησω το εξης: αντιπαρατεθηκαμε ολοι με το σκεπτικο ποτε ηταν καλυτερα; η ποιο καθεστως εκανε τα λιγοτερα η περισσοτερα λαθη; Μηπως εκει ειναι το λαθος μας; Μηπως θα επρεπε να τα απαιτησουμε ολα; Και το αριστο πολιτευμα, και τη χρηστη διακυβερνηση και τα αποτελεσματικα εργα και την ευταξια και την ευμαρεια.
  Με τις εκπτωσεις που ΕΜΕΙΣ διναμε στους εκαστοτε κυβερνωντες τους καταντησαμε να σκεφτονται και αυτοι με τον ιδιο τροπο: εκπτωτικα, πτωτικα, καταπτωτικα.....κι αυτοι με ενα κριτηριο : του δικου τους βολεματος και μονο....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.