#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/02/2011 22:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Δεν θέλουμε μια πρόσκαιρη γεύση εξουσίας. Θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα....»

Πώς θα είναι η κοινωνική σύγκρουση του μέλλοντος…Λέγεται ότι οι στρατιωτικοί έχουν την τάση να πολεμούν «τον προηγούμενο Πόλεμο».

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι αυτοί που σχεδιάζουν και διεξάγουν τον Πόλεμο μαθαίνουν την «τέχνη» τους από την προηγούμενη εμπειρία. Και τείνουν να αντιγράφουν τις πιο επιτυχημένες πρακτικές που απέδωσαν στο παρελθόν. Να βγάζουν τα συμπεράσματά τους από το τι έχει ήδη δουλέψει και τι όχι…

Και τις περισσότερες φορές δεν πηγαίνουν πίσω σε όλους τους πολέμους. Αρκούνται να μελετήσουν τι δούλεψε στον αμέσως προηγούμενο Πόλεμο...            Ουσιαστικά ετοιμάζουν ένα remake, μια «επανάληψη» στη διεξαγωγή του Προηγούμενου Πόλεμου, αυτού που καλύτερα και βαθύτερα μελέτησαν.

Κι εκεί, συνήθως, την «πατάνε»!

Ο λόγος είναι απλός: οι κοινωνίες και η τεχνολογία συνεχώς αλλάζουν. Και ό,τι δούλεψε την «προηγούμενη φορά» είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ξεπερασμένο σήμερα. Αλλά αυτό θα γίνει ευρύτερα αντιληπτό την επόμενη φορά. Αύριο...

Κι έτσι ο Πόλεμος επιφυλάσσει τις μεγαλύτερες εκπλήξεις σ’ αυτούς που τον γνωρίζουν καλύτερα, τους ίδιους τους στρατιωτικούς! Ακόμα και τους νικητές! Γιατί κι αυτοί οφείλουν να διδάσκονται από τις προηγούμενες νίκες τους. Κι από τα δικά τους σφάλματα παρά τις νίκες τους. Όπως βεβαιώνουν δύο μεγάλα παραδείγματα της στρατιωτικής Ιστορίας: Ο Αννίβας και ο Ναπολέων.

Πόλεμοι και ΕπαναστάσειςΌ,τι ισχύει για τους Πολέμους ισχύει, κατά μείζονα λόγο μάλιστα, για τις Επαναστάσεις. Που κι αυτές είναι μια μορφή «Πολέμου». Με τη διαφορά ότι η Επανάσταση εμπλέκει συνήθως λιγότερο «επαγγελματίες» της τεχνικής και περισσότερο «πολιτικοποιημένους» της εξέγερσης.

Οι στρατιωτικοί έχουν την τάση να μελετούν υπερβολικά την προηγούμενη πολεμική εμπειρία. Οι επαναστάτες συνήθως έχουν μελετήσει ελάχιστα την προηγούμενη εμπειρία εξέγερσης. Τις περισσότερες φορές γίνονται «επαναστάτες» μέσα στην εξέγερση. Κι αφότου έχει ξεκινήσει...

Στις σπανιότερες περιπτώσεις που έχουν μελετήσει την προηγούμενη εμπειρία, οι επαναστάτες τείνουν να κάνουν το ίδιο σφάλμα με τους στρατιωτικούς: Μελετούν τις επαναστάσεις που πέτυχαν, και αντιγράφουν το παρελθόν. Όταν το παρόν, που καλούνται να ανατρέψουν, έχει προ πολλού αλλάξει.

Αυτό το «βάρος της αδράνειας» περιορίζει τον ορίζοντα και των στρατιωτικών και των επαναστατών, κι είναι και το μεγάλο μειονέκτημά τους. Και επιτυχημένος γίνεται όποιος καταφέρνει να το αποσείσει. Όποιος μελετήσει τι ακριβώς ισχύει σήμερα και που οδηγούνται τα πράγματα αύριο. Ώστε να χαράξει στρατηγική που θα αποδώσει στο μέλλον.

Γιατί αυτό πρωτίστως τον αφορά! Ιδιαίτερα τον Επαναστάτη που υποτίθεται ότι προετοιμάζει το ίδιο το μέλλον. Δεν προετοιμάζεται, απλώς, για το μέλλον...

Επαναστάσεις και επαναστατικά «πρότυπα»Οι γάλλοι επαναστάτες του 1789 είχαν ως πηγή έμπνευσης την Αμερικανική Επανάσταση του 1776 (στο πλευρό της οποίας αρκετοί είχαν πολεμήσει, ως άγημα που έστειλε τότε ο τελευταίος Γάλλος Βασιλιάς). Η Γαλλική επανάσταση, ωστόσο, ανέπτυξε εντελώς διαφορετική δυναμική...

Οι ευρωπαίοι Επαναστάτες του 1848 είχαν ως πρότυπο την εξέγερση του Παρισιού το 1789.

Οι Γάλλοι Κομμουνάροι του 1871, μιμούνταν τις εξεγέρσεις του 1848.

Οι Ρώσοι Μπολσεβίκοι, την Γαλλική Κομμούνα του 1871, ενώ οι Μενσεβίκοι και οι Εσσαίροι τις εξεγέρσεις του 1848.

Το κίνημα Εθνικής Αντίστασης στην Ελλάδα, την περίοδο 1941-44, άντλησε έμπνευση από την εθνεγερσία του 1821 (και την παράδοση του «κλεφτοπόλεμου»).

Οι Έλληνες φοιτητές του 1973, από το «Γαλλικό Μάη» του ’68 (και το Γερμανικό και Ιταλικό φθινόπωρο του 1969).

Ενώ οι εξεγέρσεις στις ανατολικές χώρες του «υπαρκτού Σοσιαλισμού», προσπαθούσαν να μιμηθούν δύο πρότυπα: είτε την εξέγερση της Ουγγαρίας (1956) είτε την «άνοιξη της Πράγας» (1968). Μέχρι που ανέδειξαν το ιδιαίτερο δικό του «πρότυπο»: την εξέγερση της Πολωνικής «Αλληλεγγύης» το 1979.

Γενικά οι επιτυχημένες επαναστάσεις ξεπέρασαν τα πρότυπά τους και δημιούργησαν νέα. Αντίθετα, όπου δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα πρότυπα που προσπάθησαν να μιμηθούν, απέτυχαν.

Τρία σύγχρονα πρότυπαΤα τελευταία χρόνια, υπάρχουν τρία μεγάλα πρότυπα διεθνώς:

* Η ισλαμική φονταμενταλιστική Επανάσταση του Ιράν για τον Ισλαμικό κόσμο.

* Οι «πολύχρωμες επαναστάσεις» στις πρώην χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

* Και το «τουρκικό μοντέλο» που δεν είναι ακριβώς «επανάσταση», αλλά αποτελεί μια σταδιακή μετάβαση από ένα αυστηρά «κοσμικό κράτος» σε ένα «ήπιο» ισλαμικό καθεστώς. Μόνο που κανείς δεν ξέρει με σιγουριά, πού θα καταλήξει αυτή η «μετάβαση» (ως σήμερα ιδιαίτερα επιτυχής) κι αν θα παραμείνει «ήπιο» το ισλαμικό καθεστώς, όταν θα καταφέρει να εξουδετερώσει τους εσωτερικούς καθεστωτικούς αντιπάλους του (στρατό και δυτικόστροφη Κεμαλική γραφειοκρατία).

Αυτό που γίνεται σήμερα σε διάφορες μουσουλμανικές πρωτεύουσες (στην Τυνησία, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, το Μπαχρέϊν, αλλά και το Μαρόκο και την Ιορδανία) είναι ένα μείγμα και των τριών παραπάνω «προτύπων» (μοντέλων).

-- Βασικό χαρακτηριστικό του φονταμενταλιστικού κινήματος, η προσπάθεια να επιβληθεί στο κοσμικό κράτος μέσα από λαϊκές εξεγέρσεις. Μόνο που τα φονταμεταλιστικά αιτήματα δεν είναι κυρίως «πολιτικά» είναι κοινωνικά και καθεστωτικά. Ζητούν, ουσιαστικά αλλαγή καθεστώτος, με κυρίαρχους τους θεσμούς της Σαρίας (Ισλαμικού Νόμου) και της θεοκρατίας (θεσμική κυριαρχία του Ιερατείου). Βαθύτερο διαχρονικό αίτημα του Σουνιτικού φονταμενταλισμού η αποκατάσταση του «Χαλιφάτου», δηλαδή της ενότητας του Μουσουλμανικού κόσμου.

-- Βασικό χαρακτηριστικό των «πολύχρωμων επαναστάσεων», η έξωθεν καθοδήγησή τους, μέσα από ηλεκτρονική δικτύωση, της νεολαίας κυρίως, και μικρών ομάδων «διαφωνούντων» που την κρίσιμη στιγμή συγκλίνουν μαζί με την εξεγερμένη νεολαία, γύρω από τα ισχυρά προπύργια ενός συγκεντρωτικού καθεστώτος και το ανατρέπουν. Ανοίγοντας το δρόμο για την κυριαρχία δυνάμεων που τις ενοποιεί η εξάρτησή τους από δυτικά κέντρα και διεθνείς αγορές.

-- Όσον αφορά το «τουρκικό μοντέλο», αυτό παραπέμπει στο φαινόμενο της προσωρινής δυαρχίας. Για το οποίο είχε πρωτο-μιλήσει ο ίδιος ο Λένιν, λίγο πριν την Επανάσταση του Οκτωβρίου του 1917, όταν προέβλεπε ότι για ένα σύντομο μεταβατικό διάστημα θα υπήρχαν «δύο κέντρα εξουσίας»: τα «αστικά» (Κοινοβούλιο, Κυβέρνηση, Στρατός) και τα «Σοβιέτ». Μέχρις ότου το ένα διαλύσει το άλλο…

Το φαινόμενο της «δυαρχίας» αποδείχθηκε εξαιρετικά βραχύβιο στην περίπτωση της Μπολσεβίκικης Επανάστασης. Εμφανίστηκε στην  περίπτωση της Ιρανικής Επανάστασης το 1978, όταν για μερικές μέρες υπήρχαν δύο κέντρα εξουσίας και δύο «κυβερνήσεις», μέχρις ότου εκείνη που εκπροσωπούσε το παλαιό καθεστώς του Σάχη σαρώθηκε από τους Μουτζαχεντίν της Ισλαμικής Επανάστασης.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της σύγχρονης Τουρκίας, είναι ότι η άτυπη δυαρχία διατηρήθηκε για μακρό χρονικό διάστημα, από το 2003 μέχρι σήμερα περίπου, με τους μετριοπαθείς ισλαμιστές να αποδυναμώνουν όλο και περισσότερο τα κέντρα ισχύος του παραδοσιακού Κεμαλικού καθεστώτος, στο οποίο έχουν πλήρως κυριαρχήσει, αν και χωρίς να το εξουδετερώσουν πλήρως.

Φονταμενταλισμός στη Δύση και αντί-συσπείρωσηΤο Σουνιτικό φονταμενταλιστικό κίνημα δοκιμάστηκε κι εκτός μουσουλμανικού κόσμου, στην Ευρώπη, με τις κινητοποιήσεις κατά των «γελοιογραφιών του Μωάμεθ». Κατόρθωσε να επιβάλλει τα αιτήματά του – να μη γίνονται δεκτές οι εικαστικές απεικονίσεις του Προφήτη – αλλά προκάλεσε σοβαρή αντί-συσπείρωση στις δυτικές κοινωνίες, οι οποίες άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι το φονταμενταλιστικό Ισλάμ δεν μπορεί να συμβιώσει μέσα στις δυτικές κοινωνίες. Δεν μπορεί καν να γίνει ανεκτό απ’ αυτές, γιατί τις απειλεί από τα μέσα. Και κατά συνέπεια πρέπει να ελεγχθεί (ως Ισλάμ) και να εξουδετερωθεί (ως φονταμενταλιστικό).

Η δεκαετία του 2000 άλλαξε συνολικά και δραστικά τις αντιλήψεις των δυτικών κοινωνιών για το Ισλάμ. Αντιλήφθησαν όλοι ότι αποτελεί απειλή και στην ακραία τρομοκρατική του εκδοχή (αιματηρές επιθέσεις στη Μαδρίτη το 2004 και στο Λονδίνο το 2007), αλλά και στη πιο «κινηματική» του μορφή (με τις πανευρωπαϊκές διαδηλώσεις κατά των γελοιογραφιών του Μωάμεθ).

Επίσης, η Ολλανδία συγκεκριμένα, η πιο «ανεκτική» κοινωνία έναντι των μειονοτήτων στην Ευρώπη, συγκλονίστηκε δύο φορές με τις δολοφονίες του Πιμ Φόρτσουιν (Μάιος του 2002) και τους σκηνοθέτη Τεό Βαν Γκόγκ (Νοέμβριος του 2004). Και οι δύο είχαν επικρίνει τη επίδραση του Ισλάμ στη φιλελεύθερη δυτική κοινωνία και είχαν υπογραμμίσει τον ασύμβατο χαρακτήρα ανάμεσα στην «φονταμενταλιστική κουλτούρα του Ισλάμ» και τις δυτικές αξίες. Κι έπεσαν δολοφονημένοι από ισλαμιστές…

Έτσι τείνει να εδραιωθεί μια νέα αντίληψη στην Ευρώπη, ότι οι μουσουλμάνοι  πρέπει να «εκδυτικισθούν» για να μπορέσουν να αφομοιωθούν στις δυτικές κοινωνίες. Και το αίτημα της «αφομοίωσης» έγινε κυρίαρχο πλέον – σε αντίθεση με το προηγούμενο πρόταγμα της πολύ-πολιτισμικότητας:

Πράγματι, σύμφωνα με την «πολύ-πολιτισμικότητα» μέσα σε συνθήκες ισονομίας και ισότητας ευκαιριών, όλες οι πολιτισμικές συνιστώσες μπορούν να «συμβιώσουν αρμονικά και να αναμιχθούν δημιουργικά». Τα γεγονότα της δεκαετίας του 2000 απέδειξαν ότι ορισμένοι πολιτισμοί δεν μπορούν να αναμιχθούν εύκολα με άλλους και παράγουν πολύ περισσότερες τριβές και συγκρούσεις παρά «αρμονική ανάμιξη». Άρα, για να συμβιώσουν οι ασύμβατες μειοψηφίες, πρέπει να αφομοιωθούν! Να πάψουν να είναι διακριτά πολιτισμικά σύνολα και να αποδεχθούν την πολιτιστική ταυτότητα της κοινωνίας στην οποία εγκαθίστανται.

Έτσι τα φονταμενταλιστικά κινήματα μέσα στις Ευρωπαϊκές χώρες προκάλεσαν τα αντίθετα αποτελέσματα: Ουσιαστικά άρχισαν τη διαδικασία απομόνωσης του Ισλάμ μέσα στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα στο κατώφλι της «μετάλλαξης»Στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε σήμερα και τα τρία φαινόμενα:

-- Μιαν απόπειρα «πολύχρωμης επανάστασης», για την οποία έγινε ήδη η «γενική πρόβα» τον Δεκέμβριο του 2008. Με καθαρά ελεγχόμενο χαρακτήρα άσκησης πίεσης στην τότε κυβέρνηση. Και επιτυχημένη αποσταθεροποίησή της.

-- Μια απόπειρα ισλαμικής πίεσης από την πλευρά λαθρομεταναστών. Με έντονα τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής πρόκλησης. Αφού τα αιτήματα των λαθρομεταναστών – που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν: «πλήρη κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα» κλπ. – προβάλλονται με ολοφάνερη την επιδιωκόμενη πρόκληση έκρηξης, με ανάμιξη όλων των μεταναστών, λαθραίων και μη, κυρίως, όμως των μουσουλμάνων.

-- Και η δημιουργία μιας «δυαρχίας», που θα τείνει να εγκαταλείψει το παραδοσιακό μοντέλο της μεταπολίτευσης, υπό τον πίεση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που επιβάλλει το Μνημόνιο και με στόχο να μειώσει ακόμα και τα τελευταία προσχήματα εθνικού ελέγχου πάνω στην Πολιτική: και να μεταβιβάσει όλους τους αρμούς της εξουσίας σε υπερεθνικά κέντρα. Αλλοιώνοντας σε πρώτη φάση το Πολίτευμα και σε επόμενη τον ίδιο τον εθνικό χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας (με θεσμούς πολύ-πολιτισμικότητας, που απορρίπτονται πια παντού αλλού στην Ευρώπη).

Στρατηγική αντιμετώπισηΠώς αντιμετωπίζονται όλα αυτά;

Με εξουδετέρωση και αντιστροφή όλων των στοιχείων αυτής της στρατηγικής:

-- Πρώτον, με ανάδειξη του αιτήματος ανασυγκρότησης του εθνικού κράτους. Το σύνθημα «να ξαναπάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας». Να ξαναπάρουμε την εξωτερική Πολιτική στα χέρια μας (γιατί την είχαμε εκχωρήσει στις Βρυξέλλες και στις…ΜΚΟ), να ξαναπάρουμε την Οικονομική Πολιτική στα χέρια μας (γιατί την έχουμε εκχωρήσει στην Τρόικα) ουσιαστικά αναδεικνύει για πρώτη φορά τη στροφή σε εθνοκεντρικό κράτος, όπως συμβαίνει πια σε όλη την Ευρώπη. Κι όπως έχει πάψει να συμβαίνει πλέον στην Ελλάδα από την εποχή Σημίτη.

-- Να απονομιμοποιήσουμε όλες τις συνιστώσες και τα σημεία ισχύος της τάσης για αφελληνισμό της ελληνικής κοινωνίας. Με κατάργηση του ασύλου (που δημιουργεί κέντρα ανεξέλεγκτης παρανομίας, αλλά και με τον έλεγχο των μεταναστών. Κυρίως της εισροής τους από τα διάτρητα σύνορα (αίτημα στο οποίο εσχάτως «προσχώρησε» και το ΠΑΣΟΚ), αλλά και των αστικών περιοχών όπου δημιουργούν «άβατες ζώνες», πράγμα που πρέπει και μπορεί να αντιστραφεί. Αλλά είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως…

-- Να ελεγχθούν ξανά οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του κράτους (Εκπαίδευση, Ενημέρωση, Τέχνη, Λόγος, Πολιτισμός - και Διαδίκτυο που συνδυάζει όλα τα προηγούμενα). Να ελεγχθούν, όχι «πυραμιδικά», αλλά «δικτυακά»! Δηλαδή όχι περνώντας μια «κεντρική γραμμή», αλλά δημιουργώντας ένα ευρύ και χαλαρό εθνικό πλαίσιο που επιτρέπει τη συζήτηση για όλα, θέτοντας, ωστόσο, κάποια πράγματα, εκτός ορίων «εθνικής συναίνεσης».

Όχι «απαγορεύοντάς» τα (με κατασταλτικούς μηχανισμούς). Αλλά από-νομιμοποιώντας τα (με ιδεολογικούς και πολιτικούς όρους)…

-- Να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που αξιοποιεί τα ελληνικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα (για πολλά χρονιά απολύτως παραμελημένα) και τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου (που μένουν όχι απλώς αναξιοποίητα, αλλά υφίστανται συνεχή απαξίωση και ενίοτε τα καταπατούν και τα σφετερίζονται). Ο λόγος που ποτέ δεν προχώρησε το Κτηματολόγιο στην Ελλάδα ήταν πιθανότατα, ακριβώς αυτό: για να μην μπει έλεγχος σε μια τεράστια πηγή υπεραξιών – την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου – για να παραμείνει πιο εύκολος στόχος καταπάτησης και σφετερισμού.

Μόνο μια χώρα που έχει εγχώρια πηγή πλούτου να εκμεταλλευτεί και εγχώρια πλεονεκτήματα να αναδείξει μπορεί να αποκτήσει εθνοκεντρικό και ταυτόχρονα αναπτυξιακό χαρακτήρα. Με εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα.

Άμεσες προτεραιότητεςΜέχρι να προχωρήσουν όλα αυτά, όμως, χρειάζονται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των άμεσων κρίσεων που κυοφορούνται.

-- Αν χτυπήσουν κεντρικά – κατά το πρότυπο των «πολύχρωμων επαναστάσεων» – τότε πρέπει να τους εξουδετερώσουμε αποκεντρωμένα. Δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε τη δυνατότητα αντίδρασης από την Περιφέρεια προς το Κέντρο (Μαοϊκό μοντέλο).

-- Κι αν χτυπήσουν αποκεντρωμένα, να τους αντιμετωπίσουμε κεντρικά (το Λενινιστικό μοντέλο).

Σε κάθε περίπτωση, το διαδίκτυο πρέπει να παράγει ετοιμότητα αντίδρασης και στα δύο επίπεδα. Χωριστά ή ταυτόχρονα.

-- Στο πολιτικό επίπεδο να προωθούμε απ’ όλες τις πλευρές τις απόψεις της εθνοκεντρικότητας και στο διαδικτυακό επίπεδο να ετοιμαζόμαστε για αντίδραση αν και όταν χρειαστεί.

-- Το μοντέλο στο οποίο οδηγούνται οι εξελίξεις, αφορά την κινητοποίηση της μεσαίας τάξης. Αυτό συμβαίνει δύσκολα και σπάνια: Η μεσαία τάξη αντιδρά, όταν πιεστεί πολύ κι όταν έχει κάπου να πιαστεί. Δεν οργανώνεται εύκολα (όπως η εργατική τάξη) δεν καθοδηγείται εύκολα (όπως η αγροτική τάξη) και δεν συσπειρώνεται εύκολα (όπως η μεγαλο-αστική τάξη).

Αλλά η αντίδραση της μεσαίας τάξης, ουσιαστικά αλλάζει καθεστώτα, όχι απλώς κυβερνήσεις. Και συνήθως αντί-συσπειρώνεται μπροστά σε κίνδυνο. Δεν δρα. Αντιδρά...

Το ίδιο ισχύει και για την νεολαία, συνήθως προπομπό κινητοποίησης της μεσαίας τάξης. Αυτή μέχρι πριν δύο-τρία χρόνια έμοιαζε εντελώς «αλλοτριωμένη» πολιτικά. Τώρα έχει αρχίσει ήδη να αφυπνίζεται, για τρείς λόγους: λόγω κατάρρευσης του καταναλωτισμού που αποχαύνωνε τους νέους, λόγω χαλάρωσης επιρροής των προπαγανδιστικών μηχανισμών (ΜΜΕ κλπ.) και λόγω διάδοσης του διαδικτύου, όπου ο αντισυμβατικός λόγος κυριαρχεί πια (αν και συχνά με στρεβλώσεις).

Συνθήκες για την κινητοποίησή της μεσαίας τάξης υπό έκτακτες συνθήκες δημιουργούνται ήδη: υπάρχει η ασφυκτική πίεση (του Μνημονίου) και αναδεικνύεται το «αποκούμπι», δηλαδή αρχίζει να εκπροσωπείται το αίτημα του «εθνοκεντρισμού» που μέχρι πριν λίγο ήταν «απαγορευμένη λέξη».

Προέχει η αντίδραση της μεσαίας τάξη να είναι κινηματική και δημοκρατική:

-- Κινηματική, για να αντιμετωπίσει φαινόμενα μειοψηφικών ανταρσιών, όπως αυτά που ετοιμάζουν κάποιοι.

-- Και δημοκρατική, για να μην αναπτυχθούν ολοκληρωτικές τάσεις, κάτι που ευνοείται μέσα σε συνθήκες διάλυσης του κοινωνικού ιστού και διάχυτου πανικού…

Γι’ αυτό η συζήτηση που τώρα ανοίγει σε αυτό το ζήτημα έχει νόημα:

Διότι έρχονται δύσκολα και δεν πρέπει να συρθούμε από τα γεγονότα. Πρέπει να βρεθούμε μπροστά από τα γεγονότα. Και να είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε…

Πολλά απ’ αυτά που έπρεπε να πούμε τα είπαμε. Κάποια τα υπονοήσαμε. Και κάποια δεν τα θίξαμε καθόλου. Αλλά η συζήτηση τώρα μόλις ανοίγει.

Και σημασία δεν έχει πως θα ανοίξει, αλλά πως θα προχωρήσει

Δεν φοβούνται οι «απέθαντοι»!Πάντως να θυμάστε: δεν πάμε να μιμηθούμε κάποια πρότυπα εξεγέρσεων του παρελθόντος. Πάμε να αλλάξουμε τη χώρα.

Δεν πάμε να κερδίσουμε μια πρόσκαιρη γεύση εξουσίας. Πάμε να τα αλλάξουμε όλα.

Δεν πάμε να ξορκίσουμε τα «φαντάσματα της Μεταπολίτευσης».

Πάμε να θεμελιώσουμε τη «νέα Μεταπολίτευση».

Δεν πάμε να «πείσουμε» τον κόσμο για τις απόψεις μας. Πάμε να εκπροσωπήσουμε τον κόσμο, που χρόνια τώρα έχει τις απόψεις μας, αλλά δεν αντιδρούσε. Τώρα αρχίζει να ξυπνά. Και να αντιδρά…

Δεν πάμε να κερδίσουμε «οριακούς και περιστασιακούς» ψηφοφόρους «μιας χρήσεως». Δημιουργούμε ένα πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα.

Δεν φοβόμαστε μήπως «αλωθεί η Πατρίδα». Αντίθετα, όσοι προσπαθούν να την «αλώσουν» πρέπει να φοβούνται.

Γιατί πια δεν είμαστε περιθωριοποιημένοι. Κερδίζουμε έδαφος και επιρροή και κεντρική καταγραφή και εκπροσώπηση. Που δεν την φαντάζονταν μέχρι πριν λίγο καιρό…

Κι είναι εκείνοι που περιθωριοποιούνται συνεχώς και βρίσκονται σε αναδίπλωση.

Μας παρουσίαζαν ως «εθνικιστές», ενώ γνώριζαν ότι είμαστε απλώς πατριώτες, σύμφωνα με τις καλύτερες πατριωτικές παραδόσεις του τόπου αυτού…

Μας παρουσίαζαν ως «ακροδεξιούς», ενώ γνώριζαν ότι οι πολλοί από μας έχουμε μη δεξιά προέλευση. Και βαθιά δημοκρατική Παιδεία

Μας παρουσίαζαν ως «ξενόφοβους», ενώ γνώριζαν ότι πολλοί από μας έχουμε ζήσει ή σπουδάσει στο εξωτερικό κι έχουμε δοκιμαστεί εκτός συνόρων...

Μας είχαν για πεθαμένους και τους βγαίνουμε… «απέθαντοι»!

Δεν ξέρουν ακόμα με τι έχουν να κάνουν. Αν και αρχίζουν να το υποπτεύονται

Δεν φοβόμαστε εμείς τους τριγμούς ενός καθεστώτος που καταρρέει, ούτε τα ερείπιά του που σείονται συθέμελα.

Εκείνοι φοβούνται. Και δίκιο έχουν.

Σ’ αυτό τουλάχιστον...
Ελευθέριος Μπαλτάς

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 21/02/2011 23:21:52

  Ξηλώνουμε το σύστημα ΠΑΣΟΚ.
  Αποκαθιστούμε την Δημοκρατία, που κατάργησε η βρώμικη Γενιά του Πολυτεχνίου.

 2. A.M. avatar
  A.M. 21/02/2011 23:29:33

  Εξαιρετικό! το άρθρο σας.

  Και συμφωνώ.. φοβούνται.
  Και αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια.
  Και γι αυτό όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται περισσότερο επικίνδυνοι.
  Όσο πιο αανασφαλείς και φοβισμένοι τόσο πιο επικίνδυνοι θα γίνονται.
  Θέλουν προσοχή μέχρι να ξερριζωθούν και να ξεκουμπιστούν.

 3. ευτυχια avatar
  ευτυχια 21/02/2011 23:39:11

  Το Μπαλτάς ψευδώνυμο είναι?

  • factorx avatar
   factorx @ ευτυχια 21/02/2011 23:46:15

   Αυτήν μόνο την απ[ορία έχεις απο το άρθρο; Τι αστυνομική λογική είναι αυτή που εχουν μερικοί;

   • Μικρός Οδυσσέας avatar
    Μικρός Οδυσσέας @ factorx 22/02/2011 00:04:05

    Μάλιστα. Και θέλουμε να ξέρουμε και ποια ομάδα υποστηρίζει για να διαβάσουμε το άρθρο του.

   • ευτυχια avatar
    ευτυχια @ factorx 22/02/2011 07:03:47

    Οσο για το σχόλιο του Μ.Οδυσσέα, του θυμίζω ότι δεν ήμουν εγώ ο αστυνομικός στην (κατά παραγγελία) μεταξύ μας επικοινωνία.Και παρόλοπου του απάντησα με το πραγματικό μου όνομα, δεν ζήτησα ΠΟΤΕ να μου πεί ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ γι αυτόν. Καλή μέρα και σε σάς.

    • Μικρός Οδυσσέας avatar
     Μικρός Οδυσσέας @ ευτυχια 22/02/2011 10:23:39

     Δεν αναφερόμουν σε σένα, είναι προφανές

   • ευτυχια avatar
    ευτυχια @ factorx 22/02/2011 07:13:08

    Συγνώμη: πλειοψηφία

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ ευτυχια 22/02/2011 11:50:32

   Eργαλείο κοπής κρέατος και κεφαλιών.

 4. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 21/02/2011 23:43:33

  Η εθνοκεντρικότητα δεν ταυτίζεται με τον εθνικισμό. Κάθε νουνεχής ασπάζεται την οικουμενική αξία της ανθρώπινης ύπαρξης ανεξαρτήτως φυλής και έθνους αλλά αν δεν αγαπάς το σπίτι σου (την πατρίδα σου), αν δεν την φροντίσεις ώστε να είναι ελεύθερη κατά το δυνατόν από ξένες πατρωνίες, οικονομικά βιώσιμη και πολιτιστικά ενεργή πώς θα αγαπήσεις τον άλλο; Αν δεν έχεις αυτοσεβασμό ως Έλληνας πώς θα σεβαστείς τον άλλον, τον Τούρκο ας πούμε ή τον Αλβανό ή τον Γερμανό; Η εδραίωση του νέου εθνοκεντρικού ελληνικού κράτους που θα αντικαταστήσει το τσίρκουλο που έχουμε σήμερα είναι εγγύηση για ομαλή συμβίωση και συνεργασία όλως των χωρών των Βαλκανιών, και τούτο δεν είναι μαξιμαλιστικό αρκεί να το πιστέψουμε.

 5. neotera avatar
  neotera 22/02/2011 00:04:44

  Πολύ καλό το δεύτερο, το ουσιαστικό μέρος για την ελλάδα. Το σπουδαιότερο συν της αφήγησης ότι δεν προϋποθέτει τη ΝΔ και τον Σαμαρά ως ηγεσία για συθέμελη αλλαγή που απαιτούν τώρα οι καιροί. Θεωρητικώς μιλώντας, βεβαίως μακάρι να αναδεικνύονταν απο ένα μεγάλο κόμμα η ηγεσία και η νέα κατάσταση γιατί όλα θα ήταν πιο εύκολα, αλλά δεν δείχνει... ))
  Αντίθετα θα συμφωνήσω ότι επικρατεί ανάμεσά μας το αίτημα για ουσιαστική δημοκρατία που περιλαμβάνει τον οικονομικό εκδημοκρατισμό, την απόσυρση των δημόσιων πόρων από τις αγορές . Σ' αυτό το κομβικό ζήτημα του αυστηρού διαχωρισμού του δημόσιου πλούτου από τις ιδιωτικές τσέπες των ολιγαρχών θα είχε ενδιαφέρον να δουμε αν υπάρχουν διαφωνίες...

  • Ελευθέριος Μπαλτάς avatar
   Ελευθέριος Μπαλτάς @ neotera 22/02/2011 00:42:20

   Οικονομικός εκδημοκρατισμός, μεταξύ άλλων, σημαίνει όχι "να αποκλείσουμε τους δημόσιους πόρους από τις αγορές", δηλαδή να αφήσουμε την δημόσια περιουσία ανεκμετάλλευτη, όπως συμβαίνει δεκαετίες τώρα.
   Αλλά να αποκλείσουμε τους κρατικοδίαιτους "ολιγάρχες" από τον σφετερισμό, την οικειοποίηση και την καταπάτηση της δημόσιας περιουσίας. Δηλαδή να αλλάξουμε αυτό που συμβαίνει τώρα.
   Ανεκμετάλλευτη δημόσια περιουσία, δεν σημαίνει απλώς ότι έχουμε τεράστιους πόρους ως κράτος και μένουν αδρανείς όταν βουλιάζουμε στα χρέη. Σημαίνει ότι αυτή την αδρανή περιουσία, βαθμιαία την καταπατούν και σφετερίζονται τρωκτικά και επιτήδειοι. Οι οποίοι αντιστέκονται σε κάθε ιδέα αξιοποίησής της.

   • neotera avatar
    neotera @ Ελευθέριος Μπαλτάς 22/02/2011 01:20:49

    Δεν κάνουμε σουάπ στα δημοσια κεφάλαια. Δεν δανειζόμαστε χωρίς ορίζοντα αποπληρωμής, δεν βάζουμε τα αποθεματικά των ταμείων στο χρηματιστήριο ούτε υποθηκεύουμε ακίνητα του δημοσίου για δάνεια. Μισθοί, συντάξεις, περίθαλψη εγγυημένα. Ατομική ελευθερία κατοχυρωμένη μαζύ με πολλές άλλες η επιλογή της συμμετοχής με εισφορές στα ταμεία . Βάζουμε φρένο με αυστηρό κώδικα λειτουργιας στις τράπεζες που ελέγχονται και ως προς τον τρόπο επικοινωνίας με το κοινό. Προβλέπουμε πέρα από συνταγματικές πρόνοιες ποινικές κυρώσεις για όποιον τολμήσει . Ο χειρισμός των δημόσιων λογιστικών γίνεται παντα με εγγύηση προσωπικής περιουσίας.
    Ως προς την αξιοποίηση ακινήτων έτοιμων από καιρό όπως η βάση της Ν. Μάκρης. Φτιάχνουμε επί τούτου οργανισμό του δημόσιου που εκπονεί οικιστικό σχέδιο, κόβει οικόπεδα, τα κτίζει κι όλας, ή τα πουλάει αναλόγως με την συγκυρία, δεν αναθέτουμε-ξεπουλάμε σε ιδιώτες κάτι απλό που μπορεί να αναλάβει το κράτος. Εννοείται ότι η διοίκηση σ ΄ένα τέτοιο κράτος θα έχει αναδειχθεί σε υπέρτατη αξία μαζύ με την ακεραιότητα. Οι υπάλληλοι θα απολύονται αν κλέψουν, θα μπαίνουν και μέσα, αλλά και κάτω από όρισμένες άλλες συνθήκες. Λογοδοσία παντού. Τα κόμματα μακρυά από τις δημόσιες υπηρεσίες. Ιδιώνυμο η διαφθορά στην πολιτική επισύρει βαρύτατες ποινές. Θα τιμωρείται ο προϊστάμενος όταν κωλοβαράνε οι υφιστάμενοι. Και άλλα πολλά ενδεικτικά της κατεύθυνσης για να ξεκινήσουμε ξανά να παράγουμε...

    • ZXSpectrum avatar
     ZXSpectrum @ neotera 22/02/2011 02:08:46

     +++++++

 6. ΥΠΕΡ avatar
  ΥΠΕΡ 22/02/2011 00:06:09

  Υπάρχει καλύτερο αίσθημα απο την αγάπη για την πατρίδα ? Αν αγαπάς την πατρίδα σου δεν αισθάνεσαι ούτε μίσος ούτε φόβο. Σου δίνει δύναμη.
  Το άρθρο είναι απο τα καλύτερα που έχουν δημοσιευθεί εδώ.

 7. Tasos avatar
  Tasos 22/02/2011 00:17:06

  198 μέθοδοι ειρηνικής ανατροπής καθεστώτων

  h--p://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12522848

  Νομίζω ότι πρέπει να διαβαστεί και από τις δύο κατευθύνσεις:

  Πώς ρίχνεις το υπάρχον Σύστημα. Πώς δεν αφήνεις να σε αποσταθεροποιήσουν.
  tip: Ξεκινάς με μικρές πράξης καθημερινής αντίστασης. Σας θυμίζει κάτι;

  • neotera avatar
   neotera @ Tasos 22/02/2011 00:52:05

   Ναι, μου θυμίζει τις ξέσαλα βίαιες παρεμβάσεις των εγγλέζων σε άλλες χώρες με φανερά κατακτητικούς σκοπούς, τα απίθανα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν. Επίσης την κατρακυλα του πρακτωροκρατούμενου ΒΒC εδώ και καιρό που ευλογεί τα πάντα με παραπληροφόρηση και προπαγάνδα.

 8. Κάποιος avatar
  Κάποιος 22/02/2011 00:46:11

  Ο εθνοκεντρισμός που ευαγγελίζεται το κύριο άρθρο είναι κατά βάση εσωτερικής κατανάλωσης και στοχεύει στα φοβικά αντανακλαστικά του πληθυσμού (δικαιολογημένα ή μη) προκειμένου να συσπειρώσει ιδεολογικά ανομοιογενείς ομάδες πολιτών.
  Με πολύ απλά λόγια, σε συνθήκες μπαχαλοποίησης και ξεπουλήματος του κράτους με διαχρονικές ευθύνες των δύο μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ο εθνισμός-πατριωτισμός πουλάει και με το κατάλληλο περίβλημα συνενώνει.
  Παλιά ο μπαμπούλας προκειμένου να κυβερνάνε ανεξέλεγκτα κάποιοι, ήταν οι κόκκινοι.Σήμερα είναι οι ισλαμιστές.
  Πρωτοπόροι σε αυτό, οι ΗΠΑ, με τους σύγχρονους τρομονόμους και τις περιστολές ατομικών δικαιωμάτων στο όνομα της ισλαμικής τρομοκρατίας, να αντικαθιστούν το παλιό καλό μακαρθισμό.
  Στο όνομα πάντα φυσικά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

  Είναι έτοιμη και η συνταγή :
  "Να ελεγχθούν ξανά οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του κράτους (Εκπαίδευση, Ενημέρωση, Τέχνη, Λόγος, Πολιτισμός – και Διαδίκτυο που συνδυάζει όλα τα προηγούμενα). Να ελεγχθούν, όχι «πυραμιδικά», αλλά «δικτυακά»! Δηλαδή όχι περνώντας μια «κεντρική γραμμή», αλλά δημιουργώντας ένα ευρύ και χαλαρό εθνικό πλαίσιο που επιτρέπει τη συζήτηση για όλα, θέτοντας, ωστόσο, κάποια πράγματα, εκτός ορίων «εθνικής συναίνεσης»
  Όχι «απαγορεύοντάς» τα (με κατασταλτικούς μηχανισμούς). Αλλά απόνομιμοποιώντας τα (με ιδεολογικούς και πολιτικούς όρους)…".

  Αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση.
  Εξωτερικά βεβαίως θα παραμείνουμε όπως πάντα προτεκτοράτο ξένων δυνάμεων.
  Εκτός κι αν η εθνική ανεξαρτησία είναι ποσό που αυξάνεται ανάλογα με το ποσοστό ελληνικών σημαιών ανά μπαλκόνι και πατριωτικών ασμάτων ανά εκπομπή.
  Η ιστορική εμπειρία από τις δεκαετίες του '50,'60,'70 μάλλον δείχνουν ότι τα ποσά είναι αντιστρόφως ανάλογα.Τότε που οι σφαλιάρες και οι προσοχές στους ξένους επιτετραμμένους έπεφταν σύννεφο και χάνονταν η μισή σχεδόν Κύπρος.

  Οσον αφορά δε τα περί "απέθαντων" είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο.
  Απέθαντοι απ'όσο ξέρω είναι μόνο τα ζόμπι και οι βρυκόλακες.
  Οι άνθρωποι γεννιούνται και πεθαίνουν.
  Ασχημους συνειρμούς κάνει ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός.

  • Ελευθέριος Μπαλτάς avatar
   Ελευθέριος Μπαλτάς @ Κάποιος 22/02/2011 01:08:39

   Απάντηση στον: Κάποιος
   Το "απέθαντοι" είναι σχήμα λόγου. Αν σε φοβίζει φόρα μια... γιρλάντα με σκόρδα!
   Εκείνο που υπονοεί είναι ότι μας είχαν ξεγράψει, μας είχαν για "καταραμένους" μας είχαν συκοφαντήσει, μας είχαν βγάλει στο περιθώριο του δημόσιου λόγου. Μας είχαν κάνει ό,τι κάνουν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που θέλουν να αποκλείσουν μια ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΗ άποψη της κοινωνίας, από το δημόσιο βήμα.
   Κι εμείς τους εμφανιζόμαστε μπροστά τους, "απέθαντοι". Στα μάτια τους είμαστε πράγματι, σαν βρυκόλακες. Γιατί μας είχαν δαιμονοποιήσει τόσα χρόνια...

   Όσον αφορά τον "εθνοκεντρισμό" δεν... πουλάει σήμερα.
   Περνάει σήμερα! Έχει πέραση...
   Οι κοινωνίες που διαλύονται απο πειραματισμούς με την αλλοίωση της ταυτότητάς τους, έχουν την τάση να επιστρέφουν στην εθνική τους ταυτότητα για δύο λόγους:
   Πρώτον, για να αποκαταστήσουν τη συνοχή τους - να μη γίνουν "ζούγκλες".
   Και δεύτερον, για να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία τους - να μη γίνουν "προτεκτοράτα".
   Και σε παρακαλώ μην έχεις επιλεκτική μνήμη.
   Αν ήταν "υπερεθνικόφρονες" αυτοί που πούλησαν τη μισή Κύπρο το 1974, ήταν... "κάργα προοδευτικάριοι" αυτοί που παρ' ολίγον να την πουλήσουν ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Κύπρο με το Σχέδιο Ανάν.
   Κι ακόμα, στη δεκαετία του '50 που η Ελλάδα ζούσε τις ανώμαλες εποχές της μετεμφυλιακής περιόδου, η Κεντρώα Παράταξη επέκρινε την τότε "δεξιά" ως "όργανο των ξένων συμφερόντων" και ως "ένοχη εθνικής μειοδοσίας".
   Το τότε Κέντρο χτύπαγε τη "μετεμφυλιακή δεξιά" από θέσεις πατριωτικές.
   Σου θυμίζω, τέλος, πως την ελληνική μεραρχία στην Κύπρο, ο κεντρώος "γέρος της Δημοκρατίας" την έστειλε και η χούντα την απέσυρε!
   Κι όταν απέσυρε η χούντα τη μεραρχία από την Κύπρο (Νοέμβριος του 1967), ήταν ολόκληρη η δημοκρατική αντιπολίτευση της εποχής (στην παρανομία τότε) που κατήγγειλε τη χούντα για μειοδοσία κατά παραγγελίαν των "αμερικανονατοϊκών αφεντικών της".
   Ο εθνοκεντρισμός, λοιπόν, δεν είναι μόδα που "πουλάει".
   Είναι ρήτρα κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας.
   Και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες σήμερα, στον εθνοκεντρισμός στρέφονται, γιατί πρώτον νιώθουν να κινδυνεύουν (απο την κρίση) και
   δεύτερον βλέπουν ότι η "ενοποίηση" δεν κατοχυρώνει την σύγκλισή τους, αλλά την γερμανική κυριαρχία σε βάρος τους.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Ελευθέριος Μπαλτάς 22/02/2011 01:43:07

    Εθνοκεντρισμός που έχει εσωτερική στόχευση και όχι εξωτερική είναι εντός εισαγωγικών και δεν αφορά το σύνολο του λαού.
    Το γεγονός ότι μια πολύ μεγάλη μερίδα Ελλήνων έχει ταλαιπωρηθεί από τα σκάνδαλα, την κακοδιαχείρηση, την ανικανότητα και την αναλγησία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν σημαίνει ότι επιθυμεί να ξαπλώσει επί της αυτοσχέδιας πατριωτικής χειρουργικής κλίνης, απέθαντων προκρούστηδων που θα τους μετράν με βάση την δική τους εθνο-πατριωτική μεζούρα.

    Εδώ βέβαια θα βοηθούσε πολύ, αν ξεκαθαριζόταν ποια θα είναι "τα όρια εθνικής συναίνεσης", εκ των οποίων όσοι κινούνται εκτός θα απονομιμοποιούνται.
    Επίσης ενδιαφέρον θα έχει να μάθουμε ποιοι θα καθορίζουν αυτά τα όρια.Μήπως αφ'εαυτού, οι "δημοκρατικοί-κινηματίες";

    Επίσης οι συμψηφισμοί μεταξύ Αττίλα και Ανάν, δεν νομίζω να βοηθούν την επιχειρηματολογία.
    Είναι σαν να συγκρίνεις το κρυολόγημα με τον καρκίνο.
    Εκτός αν το αναφέρεις για να με αναγκάσεις να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου (βλ.ΠΑΣΟΚ) για να με εκθέσεις.

    Προσωπική πεποίθηση μου είναι ότι ελεύθερες και ανοιχτές τοποθετήσεις από όπου και αν προέρχονται μόνο καλό κάνουν.
    Είναι γνωστό άλλωστε από τις κινηματογραφικές ταινίες τρόμου, ότι η καλύτερη προστασία απέναντι στους απέθαντους δεν είναι τα σκόρδα αλλά το φως του ήλιου.

    • βαγόνι avatar
     βαγόνι @ Κάποιος 22/02/2011 08:00:38

     +1000

     Θα πρέπει να μας πούν,πώς αυτό το "εθνοκεντρικό" κράτος
     θα κάνει συσσώρευση κεφαλαίου σε εθνική βάση στα
     προσεχή ...30 χρόνια .....δίνω μεγάλο τράτο!
     'Οσο για το ρόλο της "μεσαίας τάξης", τον επιδίωξαν πολύ
     αξιότεροι αλλά η απάντηση ήταν ΟΧΙ στην πράξη...τέτοια
     που γαλουχήθηκε απο το '50 και μετά,τέτοια απάντηση
     θα έδινε!
     Στην καλύτερη περίπτωση, άλλη μιά νοσταλγική
     ιδεολογικοποίηση , διαφορετικά : τρέχουσα ανάγκη
     ανάκτησης εξουσίας.
     Υπάρχει όμως ένα θέμα: η πολιτική και θεωρητική
     παραλυσία του "προοδευτικού" και του εν γένει "αριστερού"
     χώρου,που είτε "διαχειρίζεται" ερείπια είτε στηλώνει τα
     πόδια και δεν παράγει καμμιά πρόταση.
     Είναι πολύ φυσικό να αναβιώνουν οι μεσοπολεμικές δεξιές
     πλατφόρμες σε ...νέα βάση!
     Σε τέτοια ένδεια έχουμε περιέλθει!

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ βαγόνι 22/02/2011 09:19:48

      Ποτε αυτοι δεν ειχαν καμμια προταση πλην του σοβιετικου μοντελου.Εδω και 20 χρονια ειτε ζητουν την επαναληψη του ειτε φθειρουν το σημερινο κρατος χωρις να ξερουν με τι θα το αντικαταστησουν.

    • Ελευθέριος Μπαλτάς avatar
     Ελευθέριος Μπαλτάς @ Κάποιος 22/02/2011 11:56:16

     Τι "συμψηφισμοί; Ποιός μίλησε για συμψηφισμούς;
     Το πραξικόπημα στην Κύπρο ήταν μια προδοσία που πέτυχε.
     Το Σχέδιο Ανάν ήταν μια προδοσία, καλά σχεδιασμένη, που ΔΕΝ πέτυχε. Αν είχε περάσει το Σχέδιο Ανάν θα σου έλεγα εγώ αν συγκρίνονταν.
     Και μη ξεχνάς. Οι δημοκράτες πήγαν την ελληνική μεραρχία στην Κύπρο. Οι χουντικοί την πήραν.Ύστερα οι χουντικοί άνοιξαν την πόρτα για την απώλεια της μισής Κύπρου και οι "προοδευτικοί" άνοιξαν την πορτα για την απώλεια της υπόλοιπης Κύπρου (με το Σχέδιο Ανάν). Απλά δεν τους βγήκε.

     Αυτά τα "εθνοκεντρισμός" για εσωτερική και για εξωτερική κρίση, δεν τα καταλαβαίνω και δεν μπορώ να τα παρακολουθήσω. Όπως εγώ το εννοώ στροφή στον εθνοκεντρισμό σημαίνει να ξαναγίνουμε εθνική δημοκρατικό κοινωνία.
     Όχι πολυεθνικό μόρφωμα που πάνε να μας καταντήσουν (με "εισβολή" λαθρομεταναστών),
     ούτε προτεκτοράτο που μας έχουν ήδη καταντήσει.
     Τι δεν καταλαβαίνεις απ' αυτά;

     Τέλος, σε ό,τι αφορά το ερώτημα "πως θα θέσουμε τα όρια" να στο πώ πολύ απλά: Όπως όλα τα άλλα ευρωπαϊκά δημοκρατικά κράτη. Ασφαλώς επιτρέπουν όλες τις απόψεις να ακούγονται, να διαδίδονται, να διερευνώνται και να κυκλοφορούν.
     Αλλά δεν τις επιδοτούν κι όλα με χρήματα του φορολογουμένου!
     Σε αυτό που εγώ φαντάζομαι δεν θα υπήρχε μόνον ένα πολυδιαφημισμένο ντοκυμαντέρ για το 1821, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Εθνική Τράπεζα (υπό κρατικό έλεγχο με την ευρεία έννοια) και με μία μόνο άποψη για τα τότε γεγονότα. Η οποία, κατά σύμπτωση είναι ΑΝΤΙΘΕΤΗ με όλη τη σύγχρονη Ελληνική Ιστοριογραφία (από τον Παπαρηγόπουλο ως το Σβορώνο) και ΣΥΜΦΩΝΗ με την επισημη Προπαγάνδα του Τουρκικού κράτους!
     Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί. Ούτε θα μπορούσε να έχει συμβεί το βιβλίο Ιστορίας της Ρεπούση για παιδιά της ΣΤ Δημοτικού. Η κα. Ρεπούση ασφαλώς θα μπορούσε να γράφει τα βιβλία της και να τα παρουσιάζει και να τα διαφημίζει. Αλλά η σχολική εκπαίδευση θα έχει την "εθνική αφήγηση", όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες δημοκρατικές κοινωνίες του κόσμου. Κι όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Που λέει, οχι τυχαία (άρθρο 16 Παράγραφος 2) ότι η Δημόσια Παιδεία στην Ελλάδα στόχο έχει να "προάγει την εθνική, ηθική και θρησκευτική συνείδηση των ελληνοπαίδων..."
     Στο Λύκειο να το δούμε το πράγμα πιο κριτικά. Στο Πανεπιστήμιο να το ψάψουμε απ' όλες τις πλευτές. Αλλά όχι από την ΣΤ Δημοτικού να αποδομούμε την εθνική αφήγηση και να προβάλλουμε μόνο τις μειοψηφικές αποψεις της πλήρους αμφισβήτησης κάθε εθνικής ταυτότητα και κάθε εθνικής αρετής.
     Αυτά που υπάρχουν σε όλα τα άλλα εθνικά κράτη εννοώ. Που κάποτε ήταν αυτονόητα και εδώ. Και που παραμένουν αυτονόητα παντού αλλού. Αυτά εννοώ. Τι δεν καταλαβαίνεις;

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Ελευθέριος Μπαλτάς 22/02/2011 13:02:19

      Τα χουντικά και φιλοβασιλικά καθεστώτα του παρελθόντος, εξολοκλήρου ελεγχόμενα από ξένες δυνάμεις, είχαν κατορθώσει μέσω της βίας και της λογοκρισίας να εδραιώσουν σε απόλυτο βαθμό τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό και την εθνική ομοιογένεια στην ελληνική κοινωνία, που ευαγγελίζεται το άρθρο.
      Στο εσωτερικό της χώρας δεν κουνιόταν φύλλο.
      Οποιος μιλούσε πήγαινε για μπανάκια σε νησάκια της άγονης γραμμής, μανικιούρ,πεντικιούρ και ενίοτε στο εκτελεστικό απόσπασμα.
      "Ψωμί,ελιά και κώτσο βασιλιά" και αργότερα "πατρίς θρησκεία,οικογένεια".Ο ενωμοτάρχης,ο δάσκαλος και ο παπάς ήταν οι στυλοβάτες της ελληνικής κοινωνίας.
      Τότε διδάχθηκαν προφανως την "αντικειμενική" ελληνική ιστορία στο "δημοκρατικό" σχολείο, πολλοί εδώ σχολιαστές.

      Πίσω από την πλύση εγκεφάλου που υποβάλλονταν ένα ολόκληρο έθνος, κάτω από τον μανδύα του ελληνοχριστιανικού πατριωτισμού, κρύβονταν τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ξένων δυνάμεων, κυρίως των ΗΠΑ, που διόριζαν τους κυβερνήτες του προτεκτοράτου ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και τις αντιδράσεις του λαού.

      Οταν το εθνοπατριωτικό παραμυθάκι δεν έπιανε στις μάζες, επιστρατεύονταν τα μεγάλα μέσα, ο εθνικός στρατός για να μας βγάλει από τα εθνικά αδιέξοδα μας.Κάπως έτσι χάθηκε η μισή σχεδόν Κύπρος.


      Αργότερα ήρθαν οι γιαλαντζί αριστεροί πατριώτες του ΠΑΣΟΚ να μας σώσουν με τα "Εξω οι βάσεις του θανάτου", "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" και το "η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες".
      Οταν δεν μπορείς να τα βάλεις με τον λαό παριστάνεις τον φίλο του.
      Εφαγε και ο κόσμος "κρέας" την πρώτη τετραετία για να γλυκαθεί και μετά ήρθε σιγά-σιγά ο λογαριασμός.

      Και τώρα διαβάζω πάλι σε πατριωτικά μανιφέστα ότι έρχονται κι αλλοι να μας σώσουν, οι "απέθαντοι".
      Αλήθεια σε ποια κομματική παράταξη έχουν βρεί καταφύγιο αυτοί οι "παρεξηγημένοι" ;

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Κάποιος 22/02/2011 13:26:48

      To παραμυθακι που λες δεν ξεκινησε το 1945 οπως ισως νομιζεις αλλα απο το 1821.
      Ηταν η ιδεολογια του νεοτερου ελληνικου κρατους και προηλθε απο μια επανασταση.Η επιλογη των "προστατιδων δυναμεων" ηταν επιλογη των επαναστατων που οδηγησε στο Ναυαρινο οταν ειδαν οτι δεν μπορουσαν να νικησουν μονοι τους.
      Και φυσικα ολοι αυτοι προτιμουσαν χιλιες φορες να εχουν ανεξαρτητο κρατος υπο την επιρροη δυτικων δυναμεων παρα να συνεχισουν την "πολυπολιτισμικη συμβιωση" τους στην Οθωμανικη Αυτοκρατορια.
      Καποιο λογο θα ειχαν γιαυτο.
      Η Ελλαδα ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ εγινε η πρωτη χωρα της Ανατολης που ειχε ελευθερες εκλογες το 19ο αιωνα και η ιδεολογια αυτη καθορισε ολους τους αγωνες του εθνους.
      Το 1912 -13 πανω απο 12.000 Ελληνοαμερικανοι γυρισαν για να πολεμησουν χωρις να τους αναγκασει κανεις.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ ψυχραιμια 22/02/2011 13:39:42

      Αν δεν υπήρχε ο Βενιζέλος να χειριστεί διπλωματικά τις κόντρες μεταξύ των προστατιδών δυνάμεων προς όφελος του ελληνικού κράτους, μέχρι την Λαμία θα ήταν τώρα τα σύνορα και κάποιοι θα ονειρεύονταν ακόμη μαρμαρωμένους και καβαλάρηδες βασιλιάδες.
      Οοσν αφορά το Ναυαρίνο, ας μην είχε δρομολογηθεί σε επίπεδο μεγάλων δυνάμεων η διάσπαση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και θα σου έλεγα μετά περί επιλογών των επαναστατών.

      Για Ορλωφικά Νο2 θα συζητούσαμε...

     • Ελευθέριος Μπαλτάς avatar
      Ελευθέριος Μπαλτάς @ Κάποιος 22/02/2011 14:06:28

      Απάντηση στον "Κάποιος":
      Έχεις κολλήσει λίγο στην ανάγνωση της Ιστορίας από τη δεκαετία του ΄80.
      Οι κακοι "βασιλοχουντικοί" πατριδοκάπηλοι κλπ.
      Και οι "καλοί";
      Ποιοί ήταν οι "καλοί";
      Το παραμύθι δεν έχει "καλούς" πια...
      Γιατί παλαιότερα είχε: Τους αριστερούς!
      Που όμως αποκαλύφθηκε ότι κι εκείνοι, όταν δεν ήταν απελπιστικά αφελείς κι αυτοί υποκινούνταν ή αλιθώριζαν σε άλλες κατευθύνσεις.
      Κι εξυπηρετουσαν κι εκείνοι άλλα ξένα συμφέροντα...

      Στο μεταξύ η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε με πάταγο, οι περισσοτεροι αριστεροί μεταλλάχθηκαν κι έγιναν οι ιδιοι κήρυκες της υποταγής σε ξένα κέντρα, με πρόσχημα την παγκοσμιοποίηση αυτή τη φορά και την πολυπολιτισμικότητα.
      Και τα δύο κινδυνεύουν να γίνουν η "Σοβιετική Ένωση" της επόμενης γενιάς. Και τα δύο - και η πολυπολιτισμικότητα και η παγκοσμιοποίηση - ως ιδελογήματα εθνικής αποδόμησης έχουν εγκαταληφθεί διεθνώς (ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης) και κάποιοι εδώ, εξακολουθούν και τα υπερασπίζονται. Πολεμώντας τους φαντασιακούς εχθούς του "εθνικισμού"!

      Όμως, το Έθνος είναι κυτίδα δημοκρατίας και Πολιτισμού!
      Και ο Μεσαίωνας δεν είχε έθνη, δεν είχε εθνικά κράτη αλλά δεν τον ...αναπολούμε. Δεν νοσταλγούμε τον Μεσαίωνα, επειδή τότε τα εθνικά κράτη ήταν άγνωστα...
      Τον θεωρούμε "εφιάλτη"!
      Τόσο η Αναγέννηση, όσο και κυρίως ο Διαφωτισμός ήταν ιστορικές διαδικασίες που σημαδεύτηκαν από την κατάλυση των αρχέγονων Αυτοκρατοριών, από την άνοδο των εθνικών κρατών. και το σχηματισμό των σύγχρονων εθνών.
      Που οταν συγκροτήθηκαν άρχισαν να ρέπουν προς τη Δημοκρατία.
      Η "Ιερά Συμμαχία" προσπάθησε να το αναχαιτίσει αυτό. Προσπάθησε να εξορκίσει τους δαίμονες της δημοκρατίας και του εθνικισμού. Έτσι τα αντιλαμβανόταν αυτά τότε: ως "δίδυμους δαίμονες".
      Και τελικά δεν κατάφερε να τα καταστείλει.

      Το 1848 οι Επαναστάστες Δημοκράτες στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κραύγαζαν "είμαστε απέθαντοι"! Εννοώντας, ότι παρά τις προσπάθειες της "Ιεράς Συμμαχίας" - δηλαδή της Ένωσης των Κεντρικών Αυτοκρατοριών της Ευρώπης - να ενταφιάσει για πάντα τις τάσεις Δημοκρατικής και Εθνικής αφύπνισης, οι λαοί ξεσηκωθηκαν και αγωνίζονταν για "Δημοκρατία και Πατρίδα".

      Από τότε το μάθαμε το μάθημα:
      Δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς πολίτες.
      Και δεν υπάρχουν πολίτες χωρίς "Πόλη".
      Και πόλη είναι η Κοινή Πατρίδα.

      Κι όσοι θέλουν να καταλύσουν την Δημοκρατία, ουσιαστικά καταλύουν τις Πατρίδες, μιλάνε για "παγκοσμιοποίηση" και "παγκόσμια διακυβέρνηση". Όπου θα κυριαρχούν οι λίγοι και ισχυροί. Και οι πολίτες θα "ελέγχουν", στην καλύτερη περίπτωση, τις τοπικες Νομαρχίες τους...

      Και οι Αυτοκρατορίες του Ολοκληρωτισμού, όπου διαλύθηκαν, πριν είκοσι χρόνια, διασπάστηκαν σε εθνικά κράτη για να μπορέσουν να γινουν Δημοκρατίες.
      Και πάλι το εθνικό κράτος κυτίδα δημοκρατίας.
      Όχι πριν 160 χρόνια.
      Μόλις πριν μιάμιση με δύο δεκαετίες.

      Και με την πρόσφατη διεθνή κρίση, η στροφή στόν εθνοκεντρισμό ενισχύθηκε διεθνώς.
      Εμείς λοιπόν, θέλουμε να ξαναγίνουμε πολίτες μέσα στην Πόλη μας, δηλαδή στην Κοινή Πατρίδα μας. Κι αύτή να είναι σύγχρονη Δημοκρατία, όχι προτεκτοράτο ούτε Νομαρχία.
      Τόσο απλό. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
      Κι όποιος θέλει να παραμένει κολλημένος στην αντιδεξιά προπαγάνδα της δεκαετίας του '50, ύπνο ελαφρύ.
      Δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται το... "δράκουλα". Βρίσκεται ήδη στην αγκαλιά του...

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Ελευθέριος Μπαλτάς 22/02/2011 19:24:13

      Η ιστορική "δεξιά" στην οποία αναφέρεσαι δεν υπήρξε πατριωτική.
      Πατριδοκάπηλη σίγουρα.
      Οι πολιτικές ρίζες της βρίσκονται στα τάγματα ασφαλείας του Ράλλη, στους χίτες του Γρίβα, στους λακέδες του παλατιού και στα στρατοδικεία του Α.Παπάγου.
      Είναι η παράταξη του κοινωνικού διχασμού, των πιστοποιητικών νομιμοφροσύνης, των πολιτικών διώξεων,των οσφυοκαμπτών στον αμερικανικό παράγοντα.

      Το πρόσωπο αυτό άλλαξε ριζικά την περίοδο της μεταπολίτευσης με ηγέτη τον Κ.Καραμανλή, ο οποίος έλαβε σοβαρά υπόψη του τα μηνύματα του Πολυτεχνείου και του αριστερού πολιτικού και του κοινωνικού κινήματος του '65(που ανέκοψε η αμερικανοκίνητη χούντα), εγκαθιδρύοντας την αστική δημοκρατία.
      Κίνηση που είχε την υποστήριξη και μεγάλης μερίδας της αριστεράς που συμβολικά αποτυπώθηκε στην ρήση του Θεοδωράκη "Καραμανλής ή τανκς".
      Βέβαια χουντικά σταγονίδια εξακολουθούσαν να επανδρώνουν διοικητικές θέσεις στον στρατό και την αστυνομία και να διανθίζουν με την παρουσία τους το κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής, φέρνοντας πολύ άσχημους συνειρμούς στην πλειοψηφία του λαού που είχε δεινοπαθήσει για δεκαετίες πριν την μεταπολίτευση.
      Γι' αυτό μια επταετία μετά ο Ανδρέας βρήκε την δυναμική υπό το σύνθημα "ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά" να εγκαθιδρύσει το δικό του καθεστώς με τους μισούς έλληνες να τον στηρίζουν αρχικά(48%).Συν ένα 11% που πήρε το ΚΚΕ.

      Οταν λοιπόν μιλάμε για εθνικό πατριωτισμό θα πρέπει να διευκρινίζουμε τι καθορίζουμε ως εθνικό και ποιους συμπεριλαμβάνει αυτό.

     • Κώστας avatar
      Κώστας @ Ελευθέριος Μπαλτάς 18/03/2011 14:27:49

      "Όμως, το Έθνος είναι κυτίδα δημοκρατίας και Πολιτισμού!
      Και ο Μεσαίωνας δεν είχε έθνη, δεν είχε εθνικά κράτη αλλά δεν τον …αναπολούμε. Δεν νοσταλγούμε τον Μεσαίωνα, επειδή τότε τα εθνικά κράτη ήταν άγνωστα…": Το ότι δε νοσταλγούμε το Μεσαίωνα, δεν είναι επειδή τα εθνικά κράτη ήταν άγνωστα, αλλά επειδή ο σκοταδισμός, η ανελευθερία σκέψης, και η θρησκεία ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά του. Τότε τα τσιφλίκια τα είχαν οι ευγενείς. Τώρα επιχειρείτε κι εσείς να δημιουργήσετε τσιφλίκι στο όνομα του πατριωτισμού σας.

     • Κώστας avatar
      Κώστας @ Ελευθέριος Μπαλτάς 17/03/2011 14:16:36

      Αν δεν κάνω λάθος, βασικός μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας είναι η εκκλησία της Ελλάδος. Θεωρείτε ότι η Εκκλησία θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο στην εθνική συνοχή όπως την ορίζετε; Διότι από τη μία η ορθοδοξία φαντάζομαι για εσάς είναι μέρος της ταυτότητάς μας, όμως από την άλλη συμμετέχει στην υπονοούμενη εθνική διαστρεύλωση μέσω της εκπομπής του ΣΚΑΙ με τις ευλογίες του κράτους.

   • trans avatar
    trans @ Ελευθέριος Μπαλτάς 22/02/2011 11:25:06

    Συμφωνώ με άρθρο αλλά και σχόλιο.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Κάποιος 22/02/2011 09:18:06

   Δηλαδη αυτοι που ζητουν ανεξελεγκτη εισοδο και νομιμοποιηση μεταναστων δεν θελουν να μεινουμε προτεκτορατο ξενων δυναμεων;

 9. K.Σ. avatar
  K.Σ. 22/02/2011 08:23:16

  Αντιγράφω από:
  http://kostasxan.blogspot.com/2011/02/blog-post_1481.html

  «Είσοδος μισθοφόρων Κοσοβάρων στη χώρα; Τί συμβαίνει;

  Πράματα και θάματα πρόκειται να δούμε (;) τις επόμενες 2 (τουλάχιστον) μέρες!
  Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες 4-5 ημέρες, παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα:
   στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ όπου με πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας καταφθάνουν για ... τουρισμό τύποι ....μυστήριοι! Μιλάμε για λεγεωνάριους της γνωστής Λεγεώνας των Ξένων (ευρισκόμενοι σε άδεια προφανώς). Ταξιδεύουν σε ομάδες των 4 ή 5 ΜΟΝΟ, παραλαμβάνονται από ΙΧ και εξαφανίζονται προς Αθήνα... ΟΛΟΙ τους ανήκουν σε "εξωτικές" φυλές και ΚΑΝΕΝΑΣ στην καυκάσια ή έστω ινδοευρωπαϊκή...
   στους συνοριακούς σταθμούς με ΣΚΟΠΙΑ και ΑΛΒΑΝΙΑ εισέρχονται παρόμοιας σύνθεσης ομάδες των 4-6 ατόμων από τους οποίους ο καλύτερος έχει βιάσει και δολοφονήσει τη μάνα του. Σύμφωνα με μαρτυρία ντόπιων που... ξέρουν πρόσωπα και πράγματα, έχουν αναγνωριστεί αρκετοί Κοσοβάροι με δράση στα μέτωπα της Βοσνίας και του Κοσσόβου.

  ΑΠΟΡΙΕΣ
  Τι γυρεύουν οι αλεπούδες στο παζάρι; Γιατί κατευθύνονται (και... στρατοπεδεύουν) στην Αθήνα; Υπάρχει σχέση της "Ελληνικής" Αστυνομίας ή του ΓΕΣ ή κάποιων ΜΚΟ στη μετακίνηση ή στο "στρατωνισμό" αυτών των ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΩΝ ΟΜΑΔΩΝ;»
  ---------------------------------------------------------------------------------
  Το Δεκέμβριο του 2008 όσοι από εμάς κυκλοφορούσαν στο κέντρο είχαμε δει πολλές τέτοιες φάτσες: κοντοκουρεμένοι θύμιζαν στρατιώτες ειδικών δυνάμεων, με ένα χαρακτηριστικό σακίδιο, είχαν όλοι το ίδιο, που δεν μιλούσαν ελληνικά, σε ομάδες των 4-5. Είχα τότε ενημερώσει ένα συγγενή μου αστυνομικό και μου είχε βεβαιώσει ότι πράγματι παρόμοιες πληροφορίες είχαν και αυτοί.

  ΠΑΙΔΙΑ προσοχή αύριο, τα μάτια σας ανοιχτά για προβοκάτορες

  • A.M. avatar
   A.M. @ K.Σ. 22/02/2011 10:13:45

   «Ξανάπαιξε» αυτό το πόστ σε άλλο θέμα.

   Η ΝΔ έχει σχετικές πληροφορίες;
   Ανακοίνωσε κάτι;
   Προειδοποίησε για τις συνέπειες;
   Έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της;

   Ή όλα αυτά είναι απλώς ένα ωραία παραμυθάκι για να φοβίσουμε τον κόσμο να ΜΉΝ κατέβει αύριο στους δρόμους;;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ K.Σ. 22/02/2011 10:17:56

   Ειναι πολυ πιθανον να επιχειρηθει εξεγερση μεταναστων στην οποια θα συμμετεχουν και εισαγομενοι του τυπου αυτου με τη συνεργασια στελεχων του παπανδρεικου καθεστωτος μολις πεθανει ενας απεργος πεινας στην Υπατια.
   Αυτοι που το προγραμματιζουν ξερουν πολυ καλα οτι η μεγαλη πλειοψηφια του ελληνικου λαου ειναι αντιθετη με την παραχωρηση αδειων παραμονης και πολυ περισσοτερο δικαιωματος ψηφου στους μεταναστες και μονο ενας θανατος και γενικη μετα εξεγερση μπορει να τρομοκρατησει τον πληθυσμο ωστε να αποδεχθει οριστικα οτι η Ελλαδα δεν ανηκει στους Ελληνες αλλα και σε αλλους λαους.
   Το καθεστως και οι δυναμεις της αριστερας θα εμφανισθουν στο ρολο του "μεσολαβητη" σε μια κριση που θα εχουν προκαλεσει οι ιδιοι και θα ζητησουν την ικανοποιηση των απαιτησεων των εισβολεων χαριν της κοινωνικης ειρηνης πατωντας στα συντηρητικα ανακλαστικα στων αντιπαλων τους που πανω απο ολα θελουν ησυχια και ταξη.
   Στην περιπτωση ομως αυτη η ησυχια και η ταξη θα ειναι η ταξη των λαθρομεταναστων.Πρεπει να προετοιμαζομαστε αλλα και στη ΝΔ να ξυπνησουν γιατι στην πρωτη φαση του εργου "Νομικη" ησαν υποτονικοι.
   Θεση της ΝΔ πρεπει να ειναι η αμεση απελαση οποιου ξενου στραφει κατα του ελληνικου κρατους και η ξεκαθαρη αποψη οτι δεν εχουν πολιτικα δικαιωματα στον τοπο μας περισσοτερα απο τους τουριστες.
   Τυχον εκβιασμος οτι καντε πσιω αλλιως τα σπαμε και χρεωκοπειτε πρεπει να απορριφθει.Καλυτερα συγκρουση.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ ψυχραιμια 22/02/2011 11:27:41

    Εδώ "ψυχραιμία" δεν απελαύνονται οι Ελληνες που στρέφονται καθημερινά εδώ και δεκαετίες κατά του ελληνικού κράτους με τα σκάνδαλα, τις κομπίνες και την ανικανότητα τους, θα απελαθούν οι ξένοι που το πλήττουν ;

    Κολυμβήθρα του Σιλωάμ τείνει να γίνει το μεταναστευτικό πρόβλημα για τις αμαρτίες δεκαετιών των ελληνικών κυβερνήσεων Μητσοτάκη,Σημίτη,Καραμανλή,Παπανδρέου.

    Τρέφουμε ονειρώξεις εσωτερικής κατανάλωσης και φοβικά σύνδρομα για ισλαμικές επαναστάσεις στην Ελλάδα, ανατροπές πολιτεύματος από απεργούς πείνας, την στιγμή που η Ελλάδα έχει γίνει ήδη προτεκτοράτο της τρόικας και με την βούλα (βλέπε δανειακή σύμβαση), και το μόνο που απομένει είναι πως θα μας σερβίρουν με τρόπο το ξεπούλημα της εθνικής μας κυριαρχίας και της δημόσιας περιουσίας.

    Η διαιώνιση του μεταναστευτικού συμφέρει πολιτικά με τον ίδιο τρόπο που συμφέρει και η διαιώνιση της αθλητικής βίας.
    Απλά το μεταναστευτικό αφορά πολύ μεγαλύτερη μάζα πολιτών απ'ότι η αθλητική βία διαφορετικά μπορεί να διαβάζαμε τώρα άρθρα για την "στάση του Νίκα".

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Κάποιος 22/02/2011 12:17:16

     Ποτε δεν καταλυεται η εθνικη κυριαρχια ενος λαου οριστικα οσο αυτος βρισκεται στο εδαφος της χωρας του.
     Ξενοι επενδυτες και τροικες,βασιλιαδες και δικτατορες ,ακομη και ξενοι στρατοι κατοχης ειναι προσωρινοι γιατι η ροη των γεγονοτων τους αποσταθεροποιει καποτε.
     Η μονη μονιμη και μη αντιστρεψιμη καταλυση γινεται οταν ενας αλλος λαος ελθει στο ιδιο εδαφος.Φυσικα αυτο για οσους πιστευουν οτι "οι λαοι δεν εχουν τιποτα να χωρισουν" δεν ειναι καταλυση.Κατα την αποψη τους οι λαοι θα συγχωνευθουν αν και σπανιως γινεται.Οι Ινδιανοι της Αμερικης εξαφανισθηκαν,οι Παλαιστινιοι δεν θα ξαναπανε στη Χαιφα.
     Εαν ομως το μονο προβλημα ειναι οι ξενοι στρατοι,τα ΔΝΤ και οχι οι ξενοι πληθυσμοι τοτε γιατι ο Χριστοφιας τρωγεται με τους Τουρκοκυπριους για το ποσοι εποικοι θα μεινουν στην Κυπρο;

    • Ελευθέριος Μπαλτάς avatar
     Ελευθέριος Μπαλτάς @ Κάποιος 22/02/2011 12:18:41

     Πάλι τα μπερδεύουεις ολα, για να μην κατανοούμε τίποτε.
     Και για να γίνουμε ακόμα πιο παθητικοί. Γιατί η σύγχυση γεννά παθητικότητα.
     Τα σκάνδαλα και τα "σκάνδαλα" των πολιτικών δεν έχουν σχέση με την εισβολή λαθρομεταναστών.
     Γιατί τα σκάνδαλα μπορούν να σταματήσουν αν ξυπνήσουμε. Αν αλλαξουμε τους νόμους και το Σύνταγμα, αν ερευνησουμε τι "πόθεν έσχες" όσων διαχείριστηκαν εξουσία κλπ.
     Τα σκάνδαλα και ελέγχονται και σε μεγάλο βαθμό διορθώνονται.

     Ενώ τα τεράστια αλλεπάλληλα κύματα λαθρομετανάστευσης δημιουργουν καταστάσεις ανεξέλεγκτες και ΜΗ αντιστρέψιμες.
     Ακόμα και αν ξυπνήσει κάποτε ο κόσμος, μπορεί να είναι αργά.

     Γι' αυτό μη πετάτε την μπάλα στην εξέδρα. Τα ζητήματα αυτά δεν είναι συγκρίσιμα. Όταν μιλάμε για την απόπειρα απο-εθνικοποίησης της χώρας, για την προσπάθεια να μετατραπεί η χώρα σε "χώρο" και ο λαός σε "πληθυσμό" δεν αναφερόμαστε ούτε σε σκάνδαλα πολιτικών ούτε σε συμπτώματα πολιτικής κακοδιοίκησης...
     Αναφερόμαστε σε κάτι πολύ πιο σοβαρό και πολύ πιο καίριο. Για την ύπαρξη του τόπου αυτού...

     Υπάρχει ο "πατριωτισμός" της τσέπης, αλλά υπάρχει - κι είναι πολύ πιο διαδεδομένος στις μέρες μας - και η ο "διεθνισμός" της τσέπης, και η "προοδευτικότητα" της τσέπης και οι ΜΚΟ που άλλα λένε κι απ' αλλού τα παίρνουνε.
     Τα τελευταία χρόνια δεν υποφέραμε από αργυρώνητους "πατριώτες". Υποφέραμα από αργυρώνητους "διεθνιστές", "προοδευτικάριους" κλπ.
     Αυτοι μας έφεραν σε αυτά τα χάλια. Κι αυτούς πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Τους άλλους τους έχουμε υπ' όψιν, αλλά δεν πολεμάμε το φαντασιακό εχθρο. Τον πραγματικό πολεμάμε κάθε φορά. Αλλιώτικα κυνηγάμε ανεμόμυλους την ώρα που διαλύεται η χώρα μας...

     • Ελευθέριος Μπαλτάς avatar
      Ελευθέριος Μπαλτάς @ Ελευθέριος Μπαλτάς 22/02/2011 12:19:50

      Το παραπάνω σχόλιο ήταν για τον "Κάποιος" κι όχι για τον "Ψυχραιμία", βέβαια...

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Ελευθέριος Μπαλτάς 22/02/2011 13:30:22

      Τα σκάνδαλα μπορούν να σταματήσουν όχι αν αλλάξουμε τους νόμους και το Σύνταγμα αλλά απλά αν τους εφαρμόσουμε.
      Γιατί άραγε δεν γίνεται αυτό ;
      Επειδή η εκτελεστική, η νομοθετική και η δικαστική εξουσία ελέγχεται από μετανάστες ;
      Ολοι όσοι επανδρώνουν τις παραπάνω εξουσίες είναι Ελληνες με την βούλα, γαλουχημένοι οι περισσότεροι και λόγω ηλικίας με ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, αλλά παρόλα αυτά είναι οι πρώτοι που παραβαίνουν τους νόμους ή επιτρέπουν την ατιμωρησία.

      Για το μεταναστευτικό πρόβλημα που είναι υπαρκτό και απόλυτα συμβατό με την γενική αποδόμηση του ελληνικού κράτους είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι οι ίδιοι οι Ελληνες, κυρίως πολιτευτές και επιχειρηματίες όλου του πολιτικού και ιδεολογικού φάσματος.

      Εστιάζουμε από άγνοια ή από σκοπιμότητα στο σύμπτωμα και όχι στο γενεσιουργό αίτιο που είναι η ίδια η ελληνική κοινωνία και η ελληνική πολιτική σκηνή.

      Η πραγματική επανάσταση είναι από μέσα προς τα έξω δηλαδη από τους εαυτούς μας προς την κοινωνία και τον έξω κόσμο και όχι το αντίστροφο.
      Και σε αυτήν την επανάσταση δεν χρειάζονται ούτε κραυγές, ούτε φωτιές, ούτε λογοκρισία, ούτε υψωμένες παντόφλες ή παπούτσια.
      Είναι η επανάσταση των συνειδήσεων που ευαγγελίζονταν στο παρελθόν ο Ρήγας Φερραίος.

     • Ελευθέριος Μπαλτάς avatar
      Ελευθέριος Μπαλτάς @ Κάποιος 22/02/2011 15:35:01

      Τα σκάνδαλα δεν θα τα εξουδετερώσουμε αν εφαρμόσουμε τους νόμους. Αλλά αν τους αλλάξουμε! Δραστικά και σαρωτικα.
      Το πιο συντηρητικό επιχείρημα όλων των τελευταίων ετών είναι αυτό ακριβώς: οτι (τάχα) η Ελλάδα δεν χρειάζεται αλλαγή νόμων, αλλαγή συστήματος, αλλά "εφαρμογή νομοθεσίας"!
      Ποιά εφαρμογή; Που προβλέπεται παραγραφή εντός τριών ετών για κακουργήματα;
      Ποια εφαρμογή; Που το άσυλο προέβλεπε ότι αν συντελείται κακούργημα εκτός Πανεπιστημίου και ο δράστης καταφεύγει εντός Πανεπιστημίου, οι αρχές δεν μπορούν να τον κυνηγήσουν;
      Αυτοί δεν ειναι νόμοι που απλώς "πρέπει να εφαρμοστούν". Αυτοί ειναι νόμοι ανεφάρμοστοι!
      Ή νόμοι που προστατεύουν τον "σκανδαλιάρη" υπουργό ή τον εγκληματία.

      Ύστερα, τα "ελληνοχριστιανικά ιδεώδη" που κολλάνε;
      Σε "ελληνοχριστιανικά ιδεώδη" ήταν γαλουχημένοι όσοι έκαναν αντίσταση στην Κατοχή!
      Τώρα που δεν γαλουχούνται πουθενά, δηλαδή είναι πιο "ελεύθερα πνεύματα" ή πιο χαμένα, μπερδεμένα και παθητικά άτομα;

      Τότε - και μέχρι πρόσφατα - διάβαζαν οι αποφοιτοι Λυκείου Παπαδιαμάντη από το πρωτότυπο. Και τον καταλάβαιναν. Σήμερα δεν διαβάζουν ούτε από μετάφραση.

      Η μία ανηψιά μου, ετών 40 σήμερα, είχε στα 20 χρόνια της στη βιβλιοθήκη του δωματίου της και τον Παπαδιαμάντη και τον Μάρκ Τουαίην και τον Μπερναρ Σω και τον Λένιν και τον Τζέίμς Τζόϋς. Και τον Παπαρηγόπουλο και τον Σβορώνο και τον Χόμπσμπαουμ.
      Η άλλη ανιψιά μου, ετών 25 σήμερα έχει στη βιβλιοθήκη του δωματίου της όλη τη σειρά του... Χάρυ Πότερ, του άρχοντα των δακτυλιδιών και τα βιβλία του Λιακοπουλου.
      Δε σας είπα και το καλύτερο:
      Η πρώτη έγινε απλή επαγγελματίας και μητέρα.
      Η δεύτερη τέλειωσε το... διδακτορικό της και ετοιμάζεται για Πανεπιστημιακή καριέρα!
      Η πρώτη πήγε σχολείο όταν ακόμα γαλουχούσαν με "ελληνοχριστιανικά ιδεώδη". Δεν έγινε "θεούσα", δεν έγινε "εθνικίστρια", αλλά έμαθε γράμματα.
      Η δεύτερη πήγε σχολείο όταν έπαψαν πια να γαλουχούν με οποιαδήποτε ιδεώδη, γίνεται ήδη "Πανεπιστημιακός", αλλά γράμματα δεν έμαθε (άσε που δυσκολεύεται να κλίνει τα τριτόκλιτα).

      Κι ύστερα σε μάραναν τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη...

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Ελευθέριος Μπαλτάς 22/02/2011 18:57:20

      Κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις νόμων, όπως αυτές που ανέφερες, μπορούν να τροποποιηθούν.
      Δεν χρειάζεται να ξαναγραφτεί όλο το Σύνταγμα από την αρχή για να εφαρμοστούν τα στοιχειώδη.
      Αν δεν υπάρχει θέληση από πλευράς δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, είτε λόγω αδυναμίας, είτε λόγω διαφθοράς,να εφαρμοστούν και να τηρηθεί η νομιμότητα και τους καλύτερους και αυστηρότερους νόμους να θεσπίσουμε, πάλι τα ίδια χάλια θα βιώνουμε.
      Ειδικά όταν οι πρώτοι που τους παραβιάζουν είναι οι φύλακες και οι θεσμοθέτες.

      Οσον αφορά την εκπαίδευση στις δεκαετίες του '50,'60,'70, αν παρατηρήσεις στατιστικά στοιχεία θα διαπιστώσεις ότι ο αναλφαβητισμός έκανε θραύση.
      Στη στατιστική της UNESCO για το 1957, το ποσοστό αναλφαβητισμού στην Ελλάδα ανερχόταν σε 25%.Δηλαδή 1 στους 4 έλληνες ήταν εντελώς αγράμματοι.
      Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ αντίστοιχα για την περίοδο 1995-2005, το ποσοστό αλφαβητισμού στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 96%.
      Στην πραγματικότητα βεβαια το ποσοστό αναλφαβητισμού είναι μεγαλύτερο και μπορεί να φτάνει το 9 με 11%, αλλά σε αυτό συμπεριλαμβάνονται μειονότητες που συχνά δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο όπως τσιγγάνοι, μετανάστες κτλ.
      Από προσωπικά παραδείγματα, όπως αυτά που παρέθεσες, δεν μπορούν να βγούν συνολικά συμπεράσματα.
      Σίγουρα μπορούν και επιβάλλεται να γίνουν πολλά πράγματα στο χώρο της παιδείας, αλλά πισωγυρίσματα σε εθνικούς μύθους και παραμύθια και σε τυπολατρεία του παρελθόντος μας δε πρόκειται να οδηγήσει πουθενά, όπως άλλωστε δεν οδήγησε μέχρι τώρα.

     • Ελευθέριος Μπαλτάς avatar
      Ελευθέριος Μπαλτάς @ Ελευθέριος Μπαλτάς 22/02/2011 19:28:52

      Αυτοί που πηγαίνουν σχολείο σήμερα προσδιορίζουν το μορφωτικό επίπεδο μετά από 12 χρόνια τουλάχιστον.
      Στη δεκαετία του '50 είχε μεσολαβήσει μια χαμένη δεκαετία λόγω Κατοχής και Εμφυλίου.
      Αλλά τα παιδιά που πήγαν σχολείο τότε και όλη τη δεκαετία του 60 ανατράφηκαν με ιδεώδη πατρίδας και γλώσσας. Και βγήκαν πολύ πιο συγκροτημένα σε ιδανικά και πολύ πιο ικανά σε γλωσσική έκφραση. Από τις δεκαετίες του 70 και μετά φάνηκε αυτό με την εξάλειψη του αναλφαβητισμού.
      ΄Υστερα άρχισαν τα εκπαιδευτικά "πειράματα" και η Εκπαίδευση πήρε την κάτω βόλτα.
      Τα παιδιά έπαψαν να μιλάνε σωστά Ελληνικά. Κι έπαψαν ακόμα να έχουν πρόσβαση σε κλασικά εργα της Ελληνικής Λογοτεχνίας.
      Και σένα σε πείραξαν οι... "εθνικοί μύθοι"!

      Οι διεθνιστικές μύθοι δεν σε ενοχλούν. Οι προοδευτικές παπάρες δεν σε πειράζουν;

      Η Γαλλία φαντάζομαι ότι συμφωνείς πως είναι πολιτισμένο έθνος. Γνωρίζεις με πόσο σεβασμό περιβάλλουν στην Παιδεια τους την Ιωάννα της Λωρένης; Γνωρίζεις τα Γερμανόπαιδα πόσο σεβασμό διδάσκονται στο σχολείο για το Μεγάλο Φρειδερίκο; Η τα Ισπανόπουλα για την Ισαβέλλα;
      Ή τα αμερικανάκια για τον Τζώρτζ Ουάσιγκτων;
      Η τα γιαπωνεζάκια για τον Αυτοκράτορά τους;

      Δεν σου κάνει εντύπωση ότι όλα τα πολιτισμένα έθνη μπολιάζουν τα παιδιά τους με σύμβολα συλλογικής μνήμης και συλλογικής αρετής;
      Αυτά σε ενοχλουν; Αυτά θέλεις να αποδομήσεις;
      Γιατί εγώ σε αυτά θέλω να επιστρέψουμε!
      Δεν θέλω να κάνουμε τίποτε διαφορετικό απ' ό,τι κάνουν τα εκπαιδευτικά συστήματα σε όλες τις πολιτισμένες και αναπτυγμένες δημοκρατίες του κόσμου. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο. Το κακό είναι ότι αυτά κάναμε κι εδώ! Αυτά εγκαταλείψαμε. Κι είδαμε τα χαίρια μας.
      Η Παιδεία βούλιαξε.
      Και μερικοί θεωρούν αυτή την οπισθοχώρηση προς το Μεσαίωνα του ημι-αναλφαβητισμού ως "Πρόοδο". Έλεος...

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Ελευθέριος Μπαλτάς 23/02/2011 01:13:10

      Το γλωσσικό ζήτημα ταλάνιζε την παιδεία μας από συστάσεως του νεολληνικού κράτους μέχρι την μεταπολίτευση.
      Ολόκληρες γενιές υποχρεώνονταν να γράφουν με διαφορετικό τρόπο απ'ότι μιλούσαν στο βωμό μιας γλωσσικής τυπολατρείας αλλά και ιδεολογικής γραμμής.
      Αρκεί να διαβάσεις παλιές αναφορές ή έγγραφα δημοσίων υπαλλήλων στην καθαρεύουσα για να καταλάβεις την γλωσσική σύγχυση που επικρατούσε.
      Είναι δυνατόν να μιλάμε πλέον για γλωσσικά ιδεώδη, όπως έκαναν οι χουντικοί, όπου αρκούσε η χρήση της δημοτικής γλώσσας σε έγγραφα για να κατηγορηθείς ως κομμουνιστής ή ανθέλληνας ;
      Η ακόμα παλιότερα όπου συχνά χύνονταν αίμα όπως στα "ευαγγελικά" ή τα "ορεστιακά" αναφορικά με την χρήση της δημοτικής γλώσσας.

      Οσον αφορά δε τους μύθους και τα σύμβολα, στην πράξη λειτουργούν αντιπαιδαγωγικά καθώς ούτε στην ιστορική πραγματικότητα δεν ανταποκρίνονται, ούτε ευνοούν την κριτική σκέψη και το βασικότερο όλων πολώνουν ιδεολογικά και συναισθηματικά.
      Είναι αντιθέτως πολύ χρήσιμα, όταν θέλεις να δημιουργείς οπαδούς και στρατιωτάκια.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Ελευθέριος Μπαλτάς 22/02/2011 15:28:24

      Mην κοπιάζεις άδικα. Είναι σαν να απευθύνεσαι στη μούμια του Λένιν και να περιμένεις να σε ακούσει.
      Τα λοίσθια πνέουν από άποψη ιδεολογική, έχουν πλέον γίνει τα σκυλάκια κανίς του κάθε λούμπεν κακοποιού στοιχείου που περνάει τα σύνορα. Ξεκίνησαν από υποστηρικτές των γκουλάγκ και των ψυχιατρείων για πολιτικούς κρατούμενους και έφτασαν να υποστηρίζουν ανθρώπους που ήρθαν εδώ για να ληστεύουν γριές στο δρόμο.
      Πρόκειται για ψυχοπαθολογικές περιπτώσεις.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ ΒΙΣ 22/02/2011 18:30:54

      Επανειλημμένα επιχειρηματολογείς εναντίον μου στο 2ο ή 3ο πληθυντικό πρόσωπο μάλλον γιατί θέλεις να μου κολλήσεις ταμπέλες (όχι ότι δεν το κάνεις και απροκάλυπτα) προκειμένου να απαξιώσεις τα γραφόμενα μου.
      Σου εχω απαντήσει πάνω σε αυτό και συνεχίζεις να το κάνεις.
      Δεν θα πέσω στο επίπεδο σου ώστε να σου απευθύνω αντίστοιχους άμεσους ή έμμεσους χαρακτηρισμούς.
      Αυτό πάντως δεν λέγεται δημόσιος διάλογος.
      Αν την βρίσκεις έτσι, συνέχισε...

     • Ελευθέριος Μπαλτάς avatar
      Ελευθέριος Μπαλτάς @ Κάποιος 22/02/2011 19:02:58

      Γιατί να σου "κολλήσω ταμπέλες";
      Το αντίθετο: Θέλω να βγάλεις τα παραμορφωτικά γυαλιά της "πολιτικής ορθότητας"...
      Γιατί αυτο το "ελληνοχριστιανικά ιδεώδη" που χρησιμοποίησες πιο πάνω (και κάποια ακόμα), ασφαλώς, δείχνουν άνθρωπο που δεν μπορει να ξεφύγει από κολήματα του παρελθόντος.
      Του πολύ βαθέως παρελθόντος...

      Να βγάλεις τα παραμορφωτικά γυαλιά σου θέλω, ώστε να πάψεις να βλέπεις γύρω σου φαντάσματα απο τη... δεκαετία του '50!

      Ποιές "ταμπέλες";
      Μήπως σε ξέρω; Ή μήπως σε εμποδίζει κανείς να αλλάξεις ψευδώνυμο [οπότε και "ταμπέλες" να σου κολλήσω σήμερα θα πάνε χαράμι];

      Άκου να σου κολλήσω ταμπέλλες...
      Να δείς μακρύτερα θέλω.
      Και να πάψεις εσύ να κατηγοριοποιείς τις διαφορετικές απόψεις...
      Ούτε εσύ με θίγεις προσωπικά ούτε εγώ σε θίγω, αφού δεν σε ξέρω.
      Συζήτηση κάνουμε.
      Μιλάμε για τη μεγάλη κρίση που έρχεται σήμερα.
      Και συ βρίσκεσαι (ακόμα) στο "μεγάλο κακό" που πάθαμε πριν 30 ή 50 χρόνια.
      Και ιδωμένο - αυτό το βαθύ παρελθόν - από μια "αριστερή" οπτική που ουδέποτε υπήρξε Αριστερή. Άσε που ποτέ δεν ήταν ούτε "οπτική".
      Η τύφλα μας η μαύρη ήταν
      (κι έδώ χρησιμοποίησα πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, όπως είδες)

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Κάποιος 22/02/2011 19:26:36

      Στον ΒΙΣ απευθυνόμουν.
      Αν προσέξεις απάντησα σε δικό του σχόλιο.
      Σ' εσένα απάντησα παραπάνω συγκεκριμένα στο θέμα που συζητούσαμε.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ ΒΙΣ 22/02/2011 19:01:09

      ΒΙΣ, +1.

     • S.T. avatar
      S.T. @ Ελευθέριος Μπαλτάς 22/02/2011 18:58:33

      Ξεχνάτε να μιλήσετε για τα αφορολόγητα και καθαρά κέρδη τής κατάστασης:

      Κεφαλικά τέλη ταξιδιού λαθρομεταναστών προς Ελλάδα 2.000.000 Χ 4.000 ΕΥΡΩ= 8 ΔΙΣ ευρω

      Κέρδη από λαθρεμπόριο= 10-15 ΔΙΣ ευρω

      Κέρδη από κάθε είδους παράνομες διακινήσεις= 50 δις και βάλε ευρώ.

      Θέλετε κι άλλα;
      Ορίστε η απάντηση για την απορία σας : "Τι κάνουν όλοι αυτοί εδώ;"

      Το κέρδος και μόνο το κέρδος
      (συν το κλίμα τρομοκρατίας και ελέγχου των μαζών)

  • neotera avatar
   neotera @ K.Σ. 22/02/2011 11:04:04

   Δεν μπορεί να είμαστε 11 εκτ. κόσμος και να μην έχουμε υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά αντιθέτως να είμαστε εκτεθειμένοι σε ...Κοσοβάρους ξαφνικά, αλλά και πράκτωρες σαμποτέρ γενικώς επί 10 τουλάχιστον χρόνια. Εγκλημα του κωστάκη κυρίως είναι αυτό που αποδέχθηκε το "μπατε ξένοι σκύλοι αλέστε και ...". Δεν μπορεί να μην έχουμε καθόλου έλληνες φύλακες για να μπορεί να πραγματοποιηθεί κορυφαία εκδήλωση διαμαρτυρίας.

  • Ernestoche avatar
   Ernestoche @ K.Σ. 07/04/2011 18:01:25

   Τι ταλαιπωρία! 500 χλμ. και τόσα διόδια. Γιατί δεν έρχονταν κατευθείαν στο Ελ. Βανιζέλος;

 10. Pikis avatar
  Pikis 22/02/2011 10:13:59

  Εγώ έχω χάσει ή ξεχάσει την έννοια Πατρίδα. Τι είναι; Το κράτος; Οι παραλίες; Τα βουνά; Οι "συμπατριώτες"; Ας εξηγήσει κάποιος.
  Εδώ και αρκετά χρόνια δεν νιώθω ότι έχω πατρίδα.
  Πήγα στρατιώτης (16 μήνες) και μου στοίχισε ο κούκος αηδόνι. Περιττό να αναφέρω ότι στο στρατό ο πόλεμος διεξάγεται μεταξύ βυσμάτων και ανώνυμων φαντάρων. Πληρώνω φόρους χωρίς καμία παροχή. Πάω στην παραλία και πρέπει να πληρώσω χαράτσι στο beach-bar και να υποστώ την άθλια μουσική του (αλήθεια, γιατί όλες οι παραλίες έχουν μετατραπεί σε υπαίθριες-κακόγουστες πίστες;). Πάω διακοπές το καλοκαίρι και με ρημάζουν οι "συμπατριώτες" μου ενώ οι ξένοι τουρίστες τη βγάζουν μπέικα με το 30% του budget μου.
  Πληρώνω φόρο για το πατρικό μου και ο δίπλα έχει αυθαίρετο και δηλώνει "αγανακτισμένος" από το κράτος. Ο κολλητός μου πλήρωσε για κατοικήσιμο τον υμιυπαίθριο και πρέπει να ξαναπληρώσει τον άπληστο κατασκευαστή για να καταθέσει χαρτιά για "τακτοποίηση". Παράλληλα, ο μισθός μου μειώνεται σχεδόν κάθε μήνα. Κάτι άλλοι συμπατριώτες μου αυξάνουν κάθε εβδομάδα τα είδη στο super market ενώ κάποιοι άλλοι με αναγκάζουν να πληρώνω διόδια για δρόμους που δεν βλέπω (όπως ο Βέγγος στην ταινία με την αόρατη σούπα). Έχω και κάποιους συμπατριώτες που εργάζονται σκληρά στη Βουλή και οι μειώσεις μισθών δεν τους αφορούν ("κάποια ζώα είναι λίγο πιο ίσα από τα άλλα", Όργουελ). Αρκετοί υπερπατριώτες έχουν off shore για το καλό των παιδιών τους ενώ κάποιοι άλλοι με λένε κοπρίτη επειδή ΕΓΩ τα έφαγα. Χθες έτρωγε σπαλομπριζόλα ο πατριώτης υπουργός Πρωτόπαπας στο Κολωνάκι και μου ήρθε ο λογαριασμός στο σπίτι. Το ίδιο έγινε με τον καφέ της Μιλένας στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου. Πριν 2 χρόνια μου είχαν χρεωθεί στην κάρτα κάτι φουλάρια HERMES που είχε κάνει δώρο ο Άρης Σπηλιοτόπουλος σε ομόλογους του υπουργούς τουρισμού. Σήμερα πλήρωσα 5 ευρώ είσοδο στο νοσοκομείο για να μπω στην ουρά πίσω από κάτι λαθρομετανάστες του τζάμπα.
  Αν αυτή είναι η πατρίδα τότε γεια χαρά μας.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Pikis 22/02/2011 11:42:39

   Θα σου απαντήσω εγώ γιατί.
   Γιατί πατρίδα πλέον έχουν γίνει τα όρια της τσέπης καθενός.
   Για τους περισσότερους δε πολιτικούς και επιχειρηματίες πατρίδα τους είναι και η Ελβετία,η Μ.Βρετανία, οι ΗΠΑ ή η Γερμανία.
   Οπου δηλαδή έχουν καταθέσεις, ακίνητα και οικονομικά συμφέροντα.

   Στους άλλους βέβαια μιλάνε για ελληνική συνείδηση, πολιτισμό, επαναστάσεις κτλ.
   Αυτό είναι το πατριωτικό τους άλλοθι.Βάζουν και λίγη ή πολύ δόση από μεταναστευτικό και δένει η σούπα.Παράλληλα όμως οι ξένες υπηρέτριες,νταντάδες, κηπουροί, μάγειρες, κτλ (συχνά δε ανασφάλιστοι) πάνε και έρχονται στα πατριωτικά σπίτια τους.
   Πατριώτες με πολυεθνική τσέπη δηλαδή, όπως λέγαμε παλιότερα αριστεροί με δεξιά τσέπη.

 11. ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ avatar
  ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ 22/02/2011 12:08:35

  Aντιγράφω σχόλιο του Μπαλτά: "Και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες σήμερα, στον εθνοκεντρισμό στρέφονται, γιατί πρώτον νιώθουν να κινδυνεύουν (απο την κρίση) και
  δεύτερον βλέπουν ότι η “ενοποίηση” δεν κατοχυρώνει την σύγκλισή τους, αλλά την γερμανική κυριαρχία σε βάρος τους".
  Αντισχόλιο: βεβαίως και στρέφονται στον εθνοκεντρισμό και, αν προσεκτικά δούμε την πολιτική στάση και κοινωνική συμπεριφορά των πολιτών στα κράτη-πυρήνες της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ο εθνοκεντρισμός ξεκίνησε ως "στροφή" ΠΡΙΝ την οικονομική κρίση η οποία απλώς ΑΠΕΔΕΙΞΕ τη "στροφή" αυτή. Περιττό δε να ειπωθεί, ότι όταν η Ευρώπη έβλεπε τους πολίτες της να νοσταλγούν ανοικτά τον εθνοκεντρισμό σαν προϋπόθεση κοινωνικής δημιουργίας, αλλά και σεβασμού στην έννοια της πολυπολιτισμικότητας (η τελευταία δεν υφίσταται αν δεν πατάει στο σεβασμό των διαφορετικών εθνικών ταυτοτήτων και όχι στο μηδενισμό τους)στην Ελλάδα οι "αναλυτές" δεν ηταν "αναλυτές" από το σύστημα αν δεν
  "εβλεπαν" στην υπόλοιπη Ευρώπη (μόνο) την 'ευκαιρία για πάταξη των εθνικώ εγωισμών' και τρίχες κατσαρές κατσαρότατες μάλιστα.

 12. S.T. avatar
  S.T. 22/02/2011 15:10:56

  Πάντως ο Giorgakis εξελίσσεται σε μεγάλο ΓΚΑΝΤΕΜΗ:

  Φίλος του Καντάφι: πάει το καθεστώς!

  Φίλος του Μουμπάρακ: πάει κι αυτός!

  Συναγωνιστής του Μπεν Άλι: νά 'ταν κι άλλος!

  Φίλος και θαυμαστής της Μέρκελ: έχασε τις εκλογές στο Αμβούργο και καταρρέει!

  Φίλος του Στρος Κααν: μπορεί να μην τα καταφέρει για την γαλλική προεδρία λόγω Giorgakis!

  Φίλος του Ερντογάν και του Νεντανιάχου : κόντεψαν να έρθουν σε πόλεμο!

  Από τότε που άρχισε τα ταξίδια στην Ε.Ε.: το Βέλγιο παραμένει ακυβέρνητο!

  Όσο για την Ελλάδα: έχει ξεπεράσει τον εαυτό του!
  (ξέρετε αν επισκέφθηκε πρόσφατα την Ν. Ζηλανδία;;;;)

 13. Wolf avatar
  Wolf 22/02/2011 16:45:51

  Εξαιρετική τοποθέτηση, αναφορά και ανάλυση κε Μπαλτά.
  Συγχαρητήρια.

 14. ΚΜ avatar
  ΚΜ 22/02/2011 18:44:29

  Επικεντρώνω σε μια εξαιρετικη πρόταση στο κείμενο, που δείχνει τον δρόμο:

  Να απονομιμοποιήσουμε όλες τις συνιστώσες και τα σημεία ισχύος της τάσης για αφελληνισμό της ελληνικής κοινωνίας.

  Ασφαλώς, με ιδεολογικούς και πολιτικούς όρους, όχι απαγορεύσεις, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας παρακάτω. Η ιδεολογική και πολιτική απονομιμοποίηση, άλλωστε, είναι αποτελεσματικότερη κι από μια υποτιθέμενη απαγόρευση (που δεν την θέλουμε για άλλους λόγους).

  Μπαλτά πέτυχες διάνα! Αυτό φαίνεται άλλωστε κι από το ότι κάποιοί εθνοφοβικοί σχολιαστές εδώ μέσα ήδη σφαδάζουν...

 15. S.T. avatar
  S.T. 22/02/2011 18:59:43

  Ξεχνάτε να μιλήσετε για τα αφορολόγητα και καθαρά κέρδη τής κατάστασης:

  Κεφαλικά τέλη ταξιδιού λαθρομεταναστών προς Ελλάδα 2.000.000 Χ 4.000 ΕΥΡΩ= 8 ΔΙΣ ευρω

  Κέρδη από λαθρεμπόριο= 10-15 ΔΙΣ ευρω

  Κέρδη από κάθε είδους παράνομες διακινήσεις= 50 δις και βάλε ευρώ.

  Θέλετε κι άλλα;
  Ορίστε η απάντηση για την απορία σας : “Τι κάνουν όλοι αυτοί εδώ;”

  Το κέρδος και μόνο το κέρδος
  (συν το κλίμα τρομοκρατίας και ελέγχου των μαζών)

 16. Ηλίας Πιερίδης avatar
  Ηλίας Πιερίδης 22/02/2011 22:15:18

  Καλά !!! παιδιά μην σκίσουμε κανένα καλσόν για την επανάσταση΄προσοχή!!!!

  • Ελευθέριος Μπαλτάς avatar
   Ελευθέριος Μπαλτάς @ Ηλίας Πιερίδης 22/02/2011 23:07:45

   Εσύ προσωπικά μη ανησυχείς.
   Κι αν σου φύγει κάνας πόντος θα σου πάρουμε καινούργιο...

   • Ηλίας Πιερίδης avatar
    Ηλίας Πιερίδης @ Ελευθέριος Μπαλτάς 24/02/2011 06:51:14

    Ναι, αλλά προσέξτε μήπως με αυτό το στύλ δεν "ψωνίσει" ο λαός

 17. αποκατάσταση avatar
  αποκατάσταση 23/02/2011 00:11:33

  Η δεξιά όσο κυβερνούσε τον τόπο άκμαζε η Ελλάς. Την ανάπτυξη αυτή θα αργήσουμε να τη ξαναδούμε. Η μεταπολίτευση ναυάγησε την όποια προσπάθεια εκσυγχρόνισης του κράτους και διάβρωσε την συνείδηση του Έλληνα. Τον έκαμε άναρχο με το να μισεί την κοινωνία για τις υποχρεώσεις που αυτή του επιβάλλει. Η κρίση η σημερινή είναι κρίση αξιών προτίστως.
  Και σήμερα βλέπουμε την αποσύνθεση της ελληνικής κοινωνίας και έχουμε ακόμη τα σύνδρομα της μοχθηρής δεξιάς. Εκτός και αν το ΠΑΣΟΚ είναι δεξιά και δεν το καταλάβαμε.

 18. Κάποιος avatar
  Κάποιος 23/02/2011 00:47:35

  Αυτό σε ποιο ανέκδοτο το είδες γραμμένο ;
  Η Ελλάς δεν αντιπροσωπεύονταν μόνο από οικογένειες πολιτικών και επιχειρηματιών, ούτε από τους αυλικούς του Παλατιού που καλοπερνούσαν.
  Αν η χώρα ήκμαζε, γιατί φεύγανε τότε σωρηδόν οι μετανάστες για ΗΠΑ,Γερμανία,Αυστραλία κ.α και γιατί μετά το λαικό κίνημα του '65, προέκυψαν οι αποστασίες και τελικά η αμερικανοκίνητη χούντα ;
  Τα ξερονήσια, τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων,η λογοκρισία, οι πολιτικές διώξεις, η αθρόα μετανάστευση (εσωτερική και εξωτερική) αφορούσαν μικρό ή μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού ; Αυτή είναι η ανάπτυξη που ονειρεύεσαι ;
  Χίλιες φορές προτιμότερη η σημερινή "αναρχία" παρά η "ησυχία, τάξις και ασφάλεια" των χωροφυλάκων.
  Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ το σίγουρο είναι ότι ακολουθεί νεοφιλελεύθερη πολιτική.
  Σοσιαλιστικό είναι μόνο στην λεζάντα.

 19. ΗΠΑΞΕΙΠΑ avatar
  ΗΠΑΞΕΙΠΑ 13/04/2011 09:35:31

  13-4-2011 Η Ελλαδα πειναη ΚΑΙ ΕΑΝ βρητε τραπεζι σε ενα εστιατορειο στο κεντρο της ΑΘΗΝΑΣ η και στα προαστεια ΑΔΕΙΟ γραψτε μου.
  η ΛΑΜΟΓΙΑ και Η ΑΠΑΤΕΩΝΙΑ το ΨΕΜΑ και το ΜΙΣΟΣ σε συνδιασμο με την ΑΠΑΤΡΙΑ και τον ΩΧΑΕΛΦΙΣΜΟ μας εχουν κανη ενα μπαχαλο κρατος
  ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΗ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.