#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/12/2011 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιεΑν πιστέψατε ότι ήρθε το τέλος του καπιταλισμού, μη βιαστείτε να βάλετε μαύρα.  Παρά τους ευσεβείς πόθους των επί γης αριστερών, ο καπιταλισμός είναι ακόμα ζωντανός και υγιής.  Κάποιοι βέβαια προσπαθούν να του ρίξουν όλο το φταίξιμο, αφού αυτός είναι ο συντομότερος δρόμος για την επαναφορά των απολιθωμάτων του παρελθόντος από την πίσω πόρτα. 

Μια από τις βασικές αρχές του καπιταλιστικού συστήματος είναι η αυτορύθμιση.  Αυτή η αρχή λέει εν ολίγοις ότι αφού ο καπιταλισμός βρίσκεται πιο κοντά στη φύση του ανθρώπου από οποιοδήποτε άλλο οικονομικό σύστημα, αρκεί να τον αφήνεις να κάνει όλη τη δουλειά χωρίς παρεμβάσεις.  Χωρίς παρεμβάσεις;  Όχι απόλυτα.  Εκεί έρχεται η δημοκρατία, το δικαιότερο πολιτικό σύστημα, να θέσει μερικά όρια, ανάλογα με το πώς θέλουμε το κράτος μας και πόσο υποφερτή και ανεκτική την κοινωνία μας.

Στα δυτικού τύπου πολιτικά συστήματα το κράτος (στην ιδανική του μορφή, όταν δεν είναι διεφθαρμένο και δεν συναλλάσσεται) έχει το ρόλο του ρυθμιστή μεταξύ ανεξάρτητων ιδιωτικών συστημάτων προκειμένου να αποφεύγονται τα μονοπώλια ή οι μαφίες και προκειμένου να παρέχει στήριξη σε αδύναμες ομάδες.

Πολλοί, κυρίως στην κομουνιστική αριστερά, πίστεψαν ότι ο καπιταλισμός ευθύνεται για την οικονομική κρίση εξ ολοκλήρου και τον αφόρισαν.  Μια ματιά όμως στην έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, μας βγάζει στα αντίθετα συμπεράσματα.  Γιατί αν στην έναρξη της κρίσης είχαμε τη σοφία να αφήσουμε το σύστημα να αυτορυθμιστεί, θα είχαμε γλιτώσει πολλά δεινά.  Και αναφέρομαι φυσικά στο σάπιο τραπεζικό σύστημα και στην επιμονή Ελλήνων και ευρωπαίων πολιτικών να σκορπίζουν αλόγιστα χρήμα σε μια μαύρη τρύπα.

Για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ότι η ωμή κρατική παρέμβαση, διέλυσε τα πάντα.  Έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια βάναυσης λιτότητας και παράλογων περικοπών, που είχαν ως συνέπεια την εκθεμελίωση της μεσαίας τάξης, βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν.  Μόνο που εκτός από πολύτιμο χρόνο, χάσαμε και μερικές δεκάδες δις, τα οποία θα ήταν πολύτιμα για την ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Η ωμή κρατική παρέμβαση υπέρ ενός επιχειρηματικού κλάδου (τράπεζες) και εναντίον ενός άλλου (μικρομεσαίοι), απορύθμισε τελείως το σύστημα, διέλυσε τους δεύτερους, με συνέπεια να καταρρεύσουν τα δημόσια έσοδα και να εισαχθεί η οικονομία στον γνωστό φαύλο κύκλο.

Αν τα πάνω από 100 δις που διέθεσε αφειδώς το κράτος στις τράπεζες είχαν οδηγηθεί στην πραγματική οικονομία, αν αντί για τα μαγαζάκια των αξιότιμων κ.κ. Ψωμιάδη και Λαυρεντιάδη το κράτος είχε επιλέξει να στηρίξει και να σώσει τα χιλιάδες ‘’λουκέτα’’ που συνέτριψαν την πραγματική οικονομία, πιθανότατα η κατάσταση σήμερα να ήταν διαφορετική.

Και τι θα κάναμε δίχως τράπεζες;  Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα το απαντήσουμε ούτως ή άλλως σε μερικούς μήνες (ή μήπως εβδομάδες;).  Αλλά εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο από τη δημιουργία μιας μικρής και υγιούς τράπεζας, ακόμα και από φορείς όπως οι δήμοι και τα επιμελητήρια.   Να μια ακόμα βασική αρχή του καπιταλισμού:  Ο καπιταλισμός απεχθάνεται το κενό.

Επειδή έρχονται πονηρές μέρες, να έχετε τις κεραίες σας ανοιχτές και τα αυτιά βουλωμένα στις σειρήνες που θέλουν να επαναφέρουν τα κρατικά μονοπώλια ακόμα και στα μπακάλικα.  Γιατί καλά είναι όλα αυτά στη θεωρία, αλλά να θυμάστε ότι πίσω από τα κρατικά μονοπώλια υπάρχουν πάντοτε άνθρωποι οι οποίοι κινούν τα νήματα.  Είναι αυτοί που κρατούν για τους εαυτούς τους και τους οικείους τους την πρώτη ποιότητα και ρίχνουν στο ΄΄δελτίο’’ τη δεύτερη.  Και είναι οι ίδιοι που με την πρώτη ευκαιρία θα εγκαθιδρύσουν την απολυταρχία τους.

 Κακοφωνίξ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Fanis avatar
  Fanis 05/12/2011 07:41:17

  Αν τα πάνω από 100 δις που διέθεσε αφειδώς το κράτος στις τράπεζες
  ==
  Δεν μπορω να καταλαβω ενα πραγμα.
  Αυτα τα 100 δις ευρω που πηγαν?
  Μπηκαν σε ντουλαπια (σεντουκια) ?
  Δηλαδη αν ειχαμε κρατησει τα νουμερα των χαρτονομισματων ,ας πουμε,και ανοιγαμε τα χρηματοκινωτια των τραπεζων σημερα θα τα βρισκαμε ακομα εκει μεσα??

  Η μηπως θα ξαναγυριζαν στον .."ξενοδοχο"??
  (κατα ενα ανεκδοτο που κυκλοφορει ευρεως τωρα τελευταια)..

  • deldio avatar
   deldio @ Fanis 06/12/2011 17:05:41

   Και τα 100 δις αυτορρυθμίστηκαν, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις! Ο κρατικομονωλιακός καπιταλισμός τί είναι; Υπάρχει πουθενά καπιταλισμός σήμερα χωρίς να παρεμβαίνει ρυθμιστικά το κράτος; Το "κούρεμα" ή άλλες ρυθμίσεις του χρέους σε όλες τις χώρες τί και υπέρ ποίου είναι; Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας παντού; Οι πακτωλοί χρημάτων σε Τράπεζες παντού; Οι εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις ακόμη και ΔΕΚΟ ή δημόσιων υπηρεσιών στρατηγικής σημασίας ή έστω βασικών αναγκών τί είναι; Η κατεδάφιση των κοινωνικών παροχών ακόμη και της κοινωνικής ασφάλισης που έχουμε πληρώσει; Οι εξαγορές από το δημόσιο υπερχρεωμένων επιχειρήσεων-πάμπλουτων επιχειρηματιών-στη φάση της ανάπτυξης τί είναι; Όπως βλέπεις Κακοφωνίξ τα ίδια γίνονται παντού, είτε στην φάση της κρίσης είτε στη φάση της ανάπτυξης, τον ίδιο κρατικομονωλιακό χαρακτήρα έχει το κράτος, και δεν συμβαίνει μόνο εδώ. Διαφορετικά, το πρώτο που θα έπρεπε να συμβεί σε όλον το κόσμο θα ήταν να πτωχεύσουν και να βάλουν λουκέτο οι Τράπεζες όπως συμβαίνει με κάθε άλλη επιχείρηση.

  • sapiens avatar
   sapiens @ Fanis 07/12/2011 14:15:29

   Αυτό που περιγράφει το άρθρο, τελικά, είναι ο καπιταλισμός και μάλιστα στο κακό του το χάλι γιατί επιστρέφει από κει που ξεκινάει δηλαδή τις τράπεζες και τα λαμόγια. Και ναι! Είναι ο καπιταλισμός σε κρίση βρε ηλίθιε!

 2. Nikos Petropoulos (@NPetropoulos) avatar
  Nikos Petropoulos (@NPetropoulos) 05/12/2011 07:44:17

  Προφανώς και δεν είναι καπιταλισμός αυτό που ζούμε. Εξάλου στη μητρόπολη (ΗΠΑ) γίνεται η συζήτηση για την επόμενη μέρα του.

 3. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 05/12/2011 07:47:39

  Έτσι. Θέλουμε ελεύθερη οικονομία με δημοκρατικό κράτος ρυθμιστή υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών και όχι κράτος νυχτοφύλακα των τραπεζών και εγγυητή των ξένων δανειστών αποκλειστικά

 4. trans avatar
  trans 05/12/2011 08:22:42

  ΑΦΩΝΟ ΤΟ BBC ΑΠΟ ΛΟΓΟ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗ-GOLDMAN SACHS!
  http://www.youtube.com/watch?v=j6szSpFqB0I

 5. Geros avatar
  Geros 05/12/2011 09:06:36

  Υπέροχο άρθρο , συμφωνώ απόλυτα .
  Βάζει τα πράγματα στην θέση τους με απλό τρόπο και απαντάει στην αριστερά που νομίζει ότι η σημερινή κρίση είναι η απόδειξη ότι ο καπιταλισμός πέθανε (βαρέθηκα να μετράω πόσες φορες και για πόσες αιτίες έχει κάνει τους ιδιους ισχυρισμούς η αριστερά , μάλλον όσες φορες έχουν προβλέψει και οι Ιαχωβαδες την δευτερα παρουσία , του ιδιου επιπεδου προβλέψεις είναι).
  Η κριτική στον καπιταλισμό είναι ευπρόσδεκτη , αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι ο καπιταλισμός μέσα στην χειρότερη του κρίση παρέχει πολύ μεγαλύτερη ευημερία στους πολίτες από ότι ο υπαρκτός σοσιαλισμός στην καλύτερη του στιγμή. Η απάντηση μου λοιπόν στον κύριο Μπογδάνο συγγραφέα του βιβλίου "Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε" είναι : "Θυμήσου τον σοσιαλισμό βλακα".

  • μητσοs avatar
   μητσοs @ Geros 05/12/2011 12:02:47

   ειναι ο μπογιοπουλοs(και οχι ο .....μπογδανοs>> ημιμαθη.....

  • gynner avatar
   gynner @ Geros 05/12/2011 13:12:31

   Γειά σου ρε Γέρο καπιτάλα!!!Αν σε γυρίσω ανάποδα πόσα ευρώ θα τρέξουν απο την τσέπη σου???

   • Geros avatar
    Geros @ gynner 05/12/2011 18:46:40

    Μετά από 30 χρονια σκληρής δουλειάς σε θέσεις ευθύνης θα τρέξουν αρκετά , εσύ τι ζόρι όμως τραβάς ? Αν ήμουν πάμπτωχος τα ίδια θα πίστευα και το ξέρω αυτό γιατί όταν ήμουν με 500 δραχμές όλες και όλες και ένα απολυτήριο στρατού στην τσέπη αυτά πίστευα , και επειδή πίστευα σε αντίθεση με εσένα στην σκληρή δουλειά και όχι στο δούλεμα , έφτασα εκεί που έφτασα.
    Αν έχεις κάτι να πεις πες επιχείρημα , όχι ειρωνείες επιπεδου δημοτικού σχολειου.
    Ζητω συγγνώμη που έκανα λάθος το όνομα του μεγιστου στοχαστή Μπογιόπουλου , λόγο ηλικίας ξεχνάω τους ασήμαντους , τους βλάκες και τους μικρονοικους . Πως σε λένε είπαμε ?

    • μητσοs avatar
     μητσοs @ Geros 05/12/2011 20:23:08

     προλεταριοs με κοστουμι και γραβατα........
     σου αρκει........??????
     ειναι <>,γραμμενο 160 χρονια πριν <>......

     • μητσοs avatar
      μητσοs @ μητσοs 05/12/2011 20:39:49

      η απαντηση ειναι για τον .......geros:
      ειναι το .....κεφαλαιο........του καρλ μαρξ,γραμμενο 160 χρονια πριν και πιο συγχρονο απο ποτε ημιμαθη ........ηλιθιε........

     • Geros avatar
      Geros @ μητσοs 06/12/2011 09:49:18

      Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί διανοούμενοι έχουν κάνει τον παραλληλισμό μεταξύ Μαρξισμού και θρησκευτικού φονταμενταλισμού.
      Κάθε φορα που κάποιος θα προσπαθήσει να έχει διάλογο με επιχειρήματα με έναν Μαρξιστή θα βρει απέναντι του :
      1. Την επίκληση ιερών βιβλίων ("το κεφαλαιο του Μαρξ γραμμένο πριν 160 χρονια και πιο σύγχρονο από ποτε").
      Η επιστήμη μετά από 160 χρονια έχει ανάγκη αλλαγών , διορθώσεων , προσθηκών γιατί εξελίσσεται , τα ιερά βιβλία όμως (και η τέχνη αλλα δεν νομίζω να ισχυρίζονται ότι είναι τέχνη ο Μαρξ ) με το πέρασμα του χρόνου ασκούν όλο και μεγαλύτερη μαγεία στα ματια του πιστού. Μπορείς να πεις σε έναν πιστό "καλά τα έλεγε σε μερικά σημεία ο Χριστός αλλα πρέπει να κάνουμε πολλές αλλαγές γιατί σε αλλα σημεία τα έλεγε εντελώς λάθος" ? Άλλο τόσο μπορείς να αμφισβητήσεις την αυθεντία του Μαρξ στους Μαρξιστές , ο τύπος κατάπιε μάλλον όλη την σοφια του κόσμου πριν γράψει το κεφαλαιο. Με λίγα λόγια είναι ένα κείμενο εξ αποκαλύψεως αληθές για αυτούς που το ακολουθούν , δηλαδή θρησκευτικό.

      2. Αφαίρεση δικαιώματος λόγου ("ημιμαθή").
      Μπορούμε να σχολιάζουμε τον οποιονδήποτε κολοσσό του ανθρωπινου πνεύματος και μάλιστα με στιλάκι "όχου μας επριξε και αυτός" ,αλλα αν κάποιος μας θίξει τον Μαρξισμό ξαφνικά είναι ένας ημιμαθης που δεν δικαιούται να πιάσει τον Μαρξ στο στόμα του. Είναι και αυτό ενδεικτικό θρησκευτικού φονταμενταλισμού , για να σχολιάσεις ένα βιβλίο ενός μεγάλου συγγραφέα αρκεί να το έχεις διαβάσει , για να σχολιάσεις την θρησκεία του αλλου πρέπει να είσαι μέλος της σέκτας και μάλιστα υψηλόβαθμο. Για την ιστορία σε αντίθεση με το 99% των Μαρξιστών που ξέρω το έχω διαβάσει το κεφαλαιο , και το κράτος και επανάσταση του Lenin και ένα καρο αλλα βιβλία επί του θέματος και έχω να πω , πως αυτή η μπούρδα που λένε και πολλοί δεξιοί "ο Μαρξισμός στην θεωρία είναι είναι σωστός , στην πράξη χωλαίνει" είναι λάθος , ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΧΩΛΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ.

      3. Βρισιές ("ηλίθιε")
      Είναι πολύ βαθιά ριζωμένη η πιστη και η οποια αμφισβήτηση προκαλεί θυμο διότι δεν αμφισβητεί μια θεωρία αλλα αμφισβητεί το ποιος είσαι. Ο φανατικός είναι απόλυτα πεπεισμένος για την ορθότητα των θέσεων του οποτε αντιδρά άσχημα σε οποιον δεν μοιράζεται τις ίδιες θέσεις γιατί στα δικά του ματια αντιπροσωπεύει το κακό. Τέτοιες αντιδράσεις έχουμε εκτος από τους μαρξιστές και σε φανατικούς χριστιανούς . Παράδειγμα η συμπαθέστατη Ελένη Λουκά που φώναζε στα κανάλια "είσαι σατανάς" σε οποιον διαφωνούσε μαζί της.

      Τέλος οφείλω να παραδεχτώ ότι όπως οι παρουσιαστές στα κανάλια τσιγκλούσαν την Λουκά εξεπίτηδες έτσι και εμενα μου αρέσει να τους τσιγκλάω τους Μαρξιστές γιατί τους κάνω χάζι όταν αρχίζουν να συγχύζονται . Δεν είμαι περήφανος για το χόμπι μου αλλα αμαρτία εξομολογημένη .....

     • neos avatar
      neos @ Geros 30/12/2011 11:51:34

      Ή από άλλο πλανήτη ήρθες, και όχι από σοσιαλιστικό καθεστώς, ή πάσχεις από γεροντική άνοια γέρο. θα μπορούσα να σου παραθέσω άπειρα παραδείγματα αλλά θεωρώ ότι θα ήταν μάταιο, στο χωριό μου λένε, τον λύκο τον βλέπεις τον ντορό ψάχνεις.

    • Panagiotis avatar
     Panagiotis @ Geros 19/03/2012 02:44:26

     otan isxyrizesai oti ekanes lefta me skliri douleia alli fora,na min ksexnas na anafereis poianou skliri douleia.

  • Kάποιος avatar
   Kάποιος @ Geros 06/12/2011 12:55:14

   "ο καπιταλισμός μέσα στην χειρότερη του κρίση παρέχει πολύ μεγαλύτερη ευημερία στους πολίτες από ότι ο υπαρκτός σοσιαλισμός στην καλύτερη του στιγμή."

   Αυτό που γράφεις,γέρο, είναι εντελώς αυθαίρετο.
   Για να κάνεις μια τέτοια κρίση θα πρέπει, πρώτον να αποσαφηνίσεις το πως καθορίζεις την ευημερία,δεύτερον να φέρεις συγκεκριμένα παραδείγματα σε αντίστοιχες χρονικές περίοδους, και τρίτον να αναφέρεις ποσοστά πληθυσμού που ευνοούνταν ανάλογα από την εκάστοτε οικονομική και κοινωνική πολιτική.

   • Geros avatar
    Geros @ Kάποιος 06/12/2011 19:13:51

    Έχεις δίκιο
    παρασύρθηκα από την προσωπική μου άποψη .Μεγάλωσα στον υπαρκτό σοσιαλισμό , τον Μαρξισμό τον είχα μάθημα στο σχολειό.
    Υποκειμενικά για εμενα δεν υπάρχει καν σύγγκριση . Το σύστημα με έπνιγε , έβγαζα σπυράκια με αυτά που έβλεπα γύρο μου.
    Μάλλον για να έχει βαρύτητα αυτό που είπα πρέπει να βγάλουμε έναν δείκτη ευημερίας και να συγκρίνουμε "like for like " που λένε και στο χωριο μου .
    Δεν πρέπει να είναι και τόσο δύκολο.

  • ΤΑΣΟΣ avatar
   ΤΑΣΟΣ @ Geros 20/12/2011 21:34:57

   ο ηλιθιος δυστυχως ποτέ δεν θα καταλάβει οτι ειναι ηλίθιος!!!!!!!!!!!!!!!

  • petros avatar
   petros @ Geros 20/10/2012 21:32:44

   Εμεις,ναι.Εσύ?

   Η λεφτάς εισαι μάγκα μου η λοβοτομημένος.Τον σοσιαλισμό/κομμουνισμό δεν μπορούν να τον συλλάβουν όλοι οχι γιατί ειναι βλάκες αλλα κοινωνικα αναλγητοι.Ναι,σε ειπα αναισθητο

 6. drider avatar
  drider 05/12/2011 09:14:28

  Καλημέρα Κακοφωνίξ. Το να σωθούν οι τράπεζες με εγγυήσεις του Ελληνικού δημοσίου, με την παροχή έκτακτης ρευστότητας από τον ELA κτλ. ήταν 1) αίτημα της αστικής τάξης στην Ελλάδα που δεν ήθελε να χάσει τον έλεγχο των τραπεζών της και 2) συνέδεσε πιο σφιχτά την μοίρα της πατρίδας μας με την τύχη τους.

  Ειδικότερα για το 2ο σημείο, εξασφαλιζόταν ότι παρέχοντας ολοένα και περισσότερες εγγυήσεις στις τράπεζες ότι το κόστος διάσωσης τους θα έβαινε αυξανόμενο, ακόμα και αν αυτό σήμαινε και την οριστική χρεωκοπία του ελληνικού λαού. Πολιτική που άρχισε από ΝΔ (Αλογοσκούφης), συνεχίστηκε από ΠΑΣΟΚ και θα συνεχιστεί και υπό συγκυβερνήσεως.

  Εξάλλου όταν λέμε "αγορές", "δανειστές" κτλ. προφανώς εννοούμε και τις ντόπιες τράπεζες. Το μνημόνιο μέσα σε όλα τα άλλα εξασφαλίζει ότι οι τραπεζίτες μας θα συνεχίσουν να πληρώνονται τα ομόλογα που έχουν και ότι θα μπορούν να μοιράζουν ακόμα και σήμερα μπόνους. Σε βάρος όλης της υπόλοιπης κοινωνίας...

 7. Vrennus avatar
  Vrennus 05/12/2011 09:41:55

  Ο Καπιταλισμός είναι οι Τράπεζες, ηλίθιε!

  • kainourgios avatar
   kainourgios @ Vrennus 05/12/2011 13:40:10

   Αυτό ακριβώς!! Αν αυτά τα 100 δισ. δε δίνονταν στις τράπεζες αλλά στους μικρομεσαίους ή στο κόσμο γενικά τότε δε θα ήταν καπιταλισμός!!Αντί να κατακεραυνώνετε έτσι ένα βιβλίο από τον τίτλο του διαβάστε το καλύτερα. Μπορεί να διαφωνεί κανείς με την εξήγηση που δίνει για τα αίτια της κρίσης όμως παραθέτει συγκλονιστικά στοιχεία για το φαγοπότι και τη διαπλοκή που υπάρχει σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα.

 8. Gianni Morandi avatar
  Gianni Morandi 05/12/2011 09:53:12

  Αυτό το νεοφιλελεύθερο παραμύθι με την δήθεν "απορρύθμιση" δεν τελειώνει ποτέ ; Οι πολιτικές της σχολής του Σικάγο μας έφεραν εδώ. (βλ.Ναόμι Κλάϊν: το δόγμα του σόκ - που εφάρμοσε και ο ΓΑΠ στην Ελλάδα τελευταία)
  Οι χορηγήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι 254 δισ , ενώ οι καταθέσεις τους έχουν ήδη πέσει κάτω από 180 δισ. Ενα μεγάλο μέρος των 100 δισ είναι εγγυήσεις για χορηγήσεις σε ΜΜΕ. Άλλα είναι στην ουσία ομόλογα τοκιζόμενα με 10%. Τί σημαίνει αυτό ; Ότι το πρόβλημα ΕΙΝΑΙ ο καπιταλισμός, όπως λειτουργεί στην χώρα μας, και δεν δημιουργήθηκε απο την παρέμβαση του κράτους.. Αν οι τράπεζες είχαν αφεθεί να χρεωκοπήσουν το πρόβλημα δεν θα ήταν μόνο οικονομικό, Μια μαζική αγορά τους και μάλιστα με εξευτελιστικό τίμημα θα παρέδιδε οικονομικά την χώρα σε ξένους.
  Αλλά και γενικότερα όταν το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι 70 τρις δολλ και τα σωρευμένα χρεώγραφα είναι πάνω απο 700 που απαιτούν κέρδος, το αδιέξοδο είναι προφανές,
  Ο καπιταλισμός ΕΙΝΑΙ το πρόβλημα,εξυπνάκια!
  Φυσικά είναι αλήθεια πως δεν θέλει βέβαια κανείς την εναλλακτική του λενινισμού-σταλινισμού και των ολοκληρωτικών καθεστώτων τύπου "υπαρκτού" σοσιαλισμού...

  • Geros avatar
   Geros @ Gianni Morandi 06/12/2011 11:08:10

   Θα μπορούσες να αναφέρεις κάποιες από τις πολιτικές της σχολης του Σικάγο που μας έφεραν ως εδώ ? Δεν έχω πρόθεση να σε βάλω σε κόπο αλλα από όσο εγώ ξέρω όλοι οι οικονομολόγοι της σχολης του Σικάγο είναι εδώ και πολύ καιρό "στα κάγκελα" και εντελώς αντίθετοι με όλη την διαχείριση της κρίσης. Και πριν την κρίση στην κόντρα ήτανε αν θυμάμαι καλά , και όταν φτιάχτηκε το euro λέγανε "σε δέκα περίπου χρονια στην πρώτη μεγάλη κρίση θα διαλυθεί".
   Δεν λέω αν έχουν δίκιο η όχι , απλά λέω ότι δεν ακολουθούνται οι πολιτικές τους , και επειδή το καράβι μάλλον πάει στα βράχια θέλω να ξέρω ποιον θα βρίζουμε μετά. Αν μου δείξεις ότι αυτούς πρέπει να βρίζουμε πάω πάσο , αλλα ψάξε αν έχει ακολουθηθεί η γραμμή τους κάπου στο βόρειο ημισφαίριο μετά την Θάτσερ.
   Λέγανε οι τύποι από το Σικάγο φτιάξτε ανάπτυξη με δανεικά ? Λέγανε φτιάξτε τεράστιες κρατικές μηχανές που να κοστίζουν το 50% του ΑΕΠ σας τον χρόνο ? Λέγανε σώστε τους χρεοκοπημένους τραπεζίτες με λεφτά του κόσμου ? Και το 2008 ποιος μίλαγε για φούσκα στην αγορά των ενυπόθηκων δανειων στην Αμερική ? Mε δικες τους πολιτικές χρηματοδοτήθηκε η φούσκα ?
   Όσο αφορά το βιβλίο που ανέφερες είχα την ατυχία να το διαβάσω και δεν βρήκα τίποτα άλλο εκεί μέσα εκτος από εύπεπτη , αστήρικτη συνωμοσιολογία.

   Η συγκεκριμένη σχολη της οικονομολογίας κατά την γνώμη μου έχει περιθωριοποιηθεί εδώ και πολλά χρονια (καλώς η κακώς δεν το εξετάζω) από τις πολιτικές εξελίξεις και στην ευρώπη και στην Αμερική , η πραγματική της πολιτική επιρροή μετά την περίοδο της Θάτσερ και του Ρέιγκαν που ήταν θιασώτες της είναι ελαχιστη. Εμφανίζεται όμως συνεχώς μπροστά μας ως μπαμπούλας από την αριστερά , είναι ένας αστικός μύθος απλά ,η .... επιδρομή των νεοφιλελεύθερων , φάτε το φαΐ σας η θα σας φάει ο Friedman. Δεν έχει σχέση με την θεωρία πια αυτό που γίνεται , ο .... παππούς από το Σικάγο έχει γίνει το σύμβολο του αρχετυπικού κακού καπιταλισμού . Ψάξε πίσω από το σύμβολο και θα δεις το απόλυτο κενό , η ιστορία "νεοφιλελεύθερη συνωμοσία " είναι φούσκα.

 9. Agni avatar
  Agni 05/12/2011 10:28:57

  Μα αυτο το πράγμα που υπάρχει, δεν είναι καπιταλισμός,ο καπιταλισμός είναι δίκαιος και αξιοκρατικός όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο σε κάποιους ..Μακάρι να υπήρχε,αλλα δεν υπάρχει υπάρχει ένα κλειστό οικονομικό σύστημα οπου πολυ συγκεκριμένοι έχουν πρόσβαση και ένα υπεραυταρχικό υπερκράτος που τσακίζει κάθε ατομική πρωτοβουλία..

 10. Bloody_Ophelia avatar
  Bloody_Ophelia 05/12/2011 10:29:45

  Ο καπιταλισμός απεχθάνεται το κενό , η ιστορία όμως μισεί τα "αν".
  Αυτός είναι ο καπιταλισμός και χρεοκόπησε. όπως χρεοκόπησε και ο κομμουνισμός.
  Κι όσο βλέπω ανθρωπους να μην έχουν να φάνε, μου ρχεται εμετός και παραγούριασμα απ τους αυτόκλητους υπερασπιστές του συστήματος.

  • Pico Aliso avatar
   Pico Aliso @ Bloody_Ophelia 06/12/2011 01:13:06

   Μαλλον χρεωκοπησε αυτος ο τυπου καπιταλισμος.Υπαρχουν κ αλλες μορφες καπιταλισμου με αλλες ιδεολογιες που τον στηριζουν.

 11. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 05/12/2011 10:32:41

  Κύριε Κακοφωνίξ
  "ότι αφού ο καπιταλισμός βρίσκεται πιο κοντά στη φύση του ανθρώπου από οποιοδήποτε άλλο οικονομικό σύστημα"
  Ομολογώ ότι τέτοια μεταφυσική θεώρηση δεν την περίμενα από έναν υπέρμαχο του καπιταλισμού !
  Τώρα άν η φύση του ανθρώπου είναι μόνο το κέρδος, γιατί αυτός είναι ο στόχος του καπιταλισμού, τι να πώ ?
  Ομως σκέψου ότι το σύστημα έφτασε να στοιχηματίζει την χρεωκοπία των μελών του, στοιχείων που το απαρτίζουν, δηλαδή την χρεωκοπία του εαυτού του, χωρίς να λαμβάνει υπ΄οψιν του τις κοινωνικές επιπτώσεις. Αυτό είναι, νομίζω, κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει, και γι αυτό πολλοί μιλούν- και όχι μόνον πολέμιοι του καπιταλισμού- για την κατάρρευση του συστήματος εν μέσω χαοτικών φαινομένων.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ ΝΑΥΤΗΣ 05/12/2011 12:25:18

   Φυσικά και η φύση του ανθρώπου είναι το κέρδος. Από τον πρώτο γεωργό που ήθελε να "κερδίσει" την αυτονομία του από τα άγρια κοπάδια των οποίων το κατόπι τον έκανε νομά, μέχρι τους εργάτες-σκλάβους που ήθελαν να "κερδίσουν" την οικονομική ελευθερία τους από τους φεουδάρχες και, φυσικά, μέχρι τον σύγχρονο άνθρωπο που θέλει να "κερδίζει" το ψωμί του, αντί να του δίνουν τζάμπα μερικά ψίχουλα με αντάλλαγμα την υποταγή σε κάποιο ανελεύθερο σύστημα. Για τα δε άλλα που αναφέρετε, ΔΕΝ είναι καπιταλισμός πολύ απλά όλα αυτά τα νεοφιλελεύθερα εφευρήματα ακριβώς γιατί αντιτίθενται στη βασική αρχή του καπιταλισμού που είναι η ανάπτυξη και όχι η στείρα συσσώρευση κεφαλαίων.

 12. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 05/12/2011 11:09:04

  Ο κρατικοδίαιτος επιχειρηματίας, που απομυζούσε σαν στρείδι το δημόσιο με υπερκοστολογήσεις έργων, φαρμάκων, υλικών κάθε είδους, άξιζε να στηριχθεί; Ήταν υγιής επιχειρηματικότητα; Ο μαφιόζος ιδιοκτήτης καφετέριας με την ηχορρύπανση και τα κατειλημμένα πεζοδρόμια - και τους μπράβους ενίοτε - είναι υγιής επιχειρηματικότητα;
  Διότι στην Ελλάδα, μέσα στην τάση προς υπερβολή και τον μανιχαϊσμό που μας διακρίνει, είδαμε και καταγγείλαμε τις προφανείς παθογένειες του δημόσιου τομέα και τον υπερτροφισμό του, αλλά ανακηρύξαμε συλλήβδην τον ιδιωτικό τομέα ως "υγιή οικονομική δραστηριότητα". Ενώ η πραγματικότητα είναι ότι και ο ιδιωτικός τομέας είναι εξίσου άρρωστος με τον δημόσιο.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ΒΙΣ 06/12/2011 09:21:39

   Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, ΒΙΣ. Δυστυχώς όμως, δεν βλέπω κανέναν Ράιχ-ενμπαχ να ασχολείται με τη μαφία των καφετεριάδων, που παραβιάζουν κατά συρροή ένα σωρό νόμους. Οι φετφάδες του έχουν ως αποτέλεσμα το στραγγαλισμό μόνο των μισθωτών, των συνταξιούχων και των (λίγων, αλλά υπαρκτών) πράγματι υγιών επιχειρηματιών.

 13. Μενέλαος Κατσαμπέλας avatar
  Μενέλαος Κατσαμπέλας 05/12/2011 11:14:28

  Δηλαδή, κατά την άποψή σας, Δημοκρατία είναι απλά το πολιτικό σύστημα που θέτει όρια στον Καπιταλισμό; Ευθυμήσαμε πάλι σήμερα...

 14. Bohemian avatar
  Bohemian 05/12/2011 12:05:34

  Καπιταλισμός ελέω...φύσης λοιπόν!
  Αν είχε αφεθεί στην αυτορρύθμιση στο τραπεζικό σύστημα το 2008 θα είχε καταρρεύσει σε λίγους μήνες και φυσικά ο καπιταλισμός. Προφανές είναι. Οι ευρωπαϊκοί λαοί πληρώνουν τις τράπεζες.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Bohemian 05/12/2011 12:26:26

   Ο καπιταλισμός θα είχε ανασάνει, δεν θα είχε καταρρεύσει.

 15. mico avatar
  mico 05/12/2011 12:22:32

  Πρόκειται για ΚΛΑΣΣΙΚΟΤΑΤΟ Φριντμανικό φερέφωνο. Η Σχολή του Σικάγο..
  Επιχειρούν να εφαρμόσουν πάνω μας το λεγόμενο "δόγμα του σοκ":
  Συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας και τσάκισμα κάθε δικαιώματος, παροχών στην Υγεία - Παιδεία, απορρύθμιση των βασικών κρατικών λειτουργιών. ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ όλων των δημοσίων υπηρεσιών, ορυκτού πλούτου, τηλεπικοινωνιών και παραγωγής ενέργειας. "Ελαστική απασχόληση", φορολογικοί παράδεισοι, γη και ύδωρ για το μεγάλο κεφάλαιο.
  ΑΥΤΗ ακριβώς η θεωρία είναι που έφερε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε εξευτελιστική κατάσταση, σε Νότια Αμερική, Αφρική και Ασία, κατέστρεψε και καταστρέφει το περιβάλλον και τις φυσικές πηγές του πλανήτη...
  ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ συστήματος η μόνη λύση που μπορεί να δώσει προοπτική για τους λαούς της γης, πέρασμα των μέσω παραγωγής πλούτου σε αυτούς που τον παράγουν. Προστασία του περιβάλλοντος, μακριά από κάθε ιμπεριαλιστική πηγή εκμετάλλευσής του.

 16. Kάποιος avatar
  Kάποιος 05/12/2011 12:37:03

  "Δεν είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε",ΜΟΝΟ, είναι και η μαλακία που έχεις στο κεφάλι σου, νομίζοντας ότι η συσσώρευση πλούτου θα σου προσφέρει την ευτυχία, ενώ στην πραγματικότητα το υστερικό-νευρωτικό κυνήγι του χρήματος, καταλήγει όχι μόνο στην προσωπική σου δυστυχία και αλλοτρίωση αλλά και στην δυστυχία των άλλων, την οποία προκαλείτε εσύ και οι όμοιοι σου στις προσπάθειες σας να γεμίσετε τα σάβανα σας με θησαυρούς.

  • factorx avatar
   factorx @ Kάποιος 05/12/2011 12:54:33

   Αυτό είναι το επίπεδό σας; Μόνο έτσι μπορείτε να απαντήσετε όταν στριμώχνεστε; Ύβρεις και προπυλακισμούς σε όσους δεν συμμορρφώνονται στις διαχρονικές ανοησίες της αριστεράς; Μια ζωή δεκανίκια του συστήματος κακομοίρη μου

   • Kάποιος avatar
    Kάποιος @ factorx 05/12/2011 13:39:57

    Στον "ηλίθιο" του τίτλου και σε όσα αντιπροσωπεύει απευθύνομαι και όχι σε συγκεκριμένο πρόσωπο.
    Εκτός κι αν ο Μπογιόπουλος ή ο Κακοφωνίξ ύβριζαν και προπηλάκιζαν κάποιον συγκεκριμένα με τον χαρακτηρισμό "ηλίθιε".

  • Ignoramus avatar
   Ignoramus @ Kάποιος 05/12/2011 12:56:49

   και με καπιταλισμο και με κομονισμο οι τραπεζιτες κουμανταρουν τηνκατασταση παντα.

   • daughter of mercy avatar
    daughter of mercy @ Ignoramus 05/12/2011 17:01:38

    Το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ που ζει τα τελευταία 200 χρόνια έχει τα ίδια αφεντικά και σίγουρα δεν είναι ο λαός. Το ευχάριστο είναι ότι καταρρέει και για αυτό βλέπουμε αυτή την πιεστική πρεμούρα (με κάθε μέσο) και εδώ στην Ελλάδα να μας καλουπώσουνε πριν το αναπόφευκτο τέλος. Ευτυχώς τώρα πια στο κάδρο ,παγκόσμια, έχουν μπει οι αληθινοί υπαίτιοι και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

  • nick avatar
   nick @ Kάποιος 05/12/2011 21:26:01

   +1000

   Δε μπορω να συμφωνισω περισσοτερο

 17. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 05/12/2011 12:54:07

  Είναι σίγουρα ο καπιταλισμός - αλλά και ο ¨υπαρκτός σοσιαλισμός¨ που ευαγγελίζεσαι ακόμα - ΠΑΝ - ΗΛΙΘΙΕ - που έσβησε κάθε ελπίδα στην ανθρωπότητα - για να είναι σήμερα βορά στους λύκους της εκμετάλλευσης , των πολέμων και της ανελευθερίας ! Όταν διαπιστώνεις - μία αλήθεια απ΄ τις πολλές δεν κάνεις τίποτα ΠΑΝ - ΗΛΙΘΙΕ συγγραφέα του γνωστού βιβλίου .

  Όσο γι΄αυτούς που προσπαθούν να εξάγουν το αντίθετο συμπέρασμα από αυτό που εσύ προπαγανδίζεις στα λόγια - είστε το ίδιο νόμισμα με δύο όψεις !

  Αναπαράγεστε και αλληλοτροφοδοτείστε σε βάρος της ανθρωπότητας , διότι εκτός των άλλων , εκτός των ατομικών και των ¨συλλογικών γραφειοκρατικών -συντεχνιακών - κομματικών ¨ - ταξικών συμφερόντων , ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΝ - ΗΛΙΘΙΕ .

 18. vagkalf avatar
  vagkalf 05/12/2011 12:55:57

  μπραβο ρε παιδια....εχετε χρονο να σκεφτεστε.....

 19. δημητρης avatar
  δημητρης 05/12/2011 13:05:52

  Καπιταλισμος ειναι η ΔΕΞΙΑ (καθε ειδους και παραλλαγης) con!!!

 20. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 05/12/2011 13:30:34

  Και επί φεουδαρχίας τα ίδια έλεγαν οι κάθε είδους απολογητές της.
  Ότι η φεουδαρχία είναι το πλησιέστερο προς τη φύση του ανθρώπου σύστημα.

 21. SABI avatar
  SABI 05/12/2011 13:38:33

  Εχουμε την τάση να θεωρούμε τον καπιταλισμό ως σύστημα, όμως δεν είναι. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι καπιταλισμός είναι η φυσική εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας που βασίζεται στον ίδιο θεμελιώδη νόμο της εξέλιξης των ειδών τον ευρύτερα γνωστό νόμο του Δαρβίνου που σοφά ο λαός συνόψισε στην παροιμία «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» . Και απ’ ότι ξέρω αυτός ο νόμος είναι ο πλέον αδιαμφισβήτητος και ο πλέον άδικος απ’ όλους τους γνωστούς ως σήμερα νόμους του Σύμπαντος. Όπως και με όλους τους νόμους της φύσης, οι προσπάθειες του ανθρώπου να τον καταρρίψουν οδηγούν την κοινωνία στην πρόοδο, ανεξαρτήτως απωλειών.Aν ρωτήσουμε ποιος είναι ο ιδρυτής του καπιταλισμού δεν θα πάρουμε απάντηση, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει…
  Ποιητική αδεία θα μπορούσε κάποιος να πεί ο Κάιν, αφού αυτός ήταν ο «πρώτος άνθρωπος» που σκότωσε τον αδελφό του για να του φάει την περιουσία. Επιστημονικά ο πρώτος καπιταλιστής ήταν ο πρώτος πρωτόγονος άνθρωπος που από κυνηγός έγινε τροφοσυλλέκτης .(capitalise=αποθηκεύω και κρατώ αγαθά)
  Στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν «κέντρα» αποφάσεων που σχεδιάζουν να κυβερνήσουν τη γη. Δυστυχώς…
  Ακόμα και οι τυχόν «συμμαχίες» που δημιουργούνται κατά καιρούς, είναι προσωρινές λυκοφιλίες και μοιραία διαλύονται μόλις «αρπάξουν» κάποια ευκαιρία, διότι πάντα ο ισχυρότερος των «συμμάχων» θέλει να κρατήσει τη «λεία» για τον εαυτό του. Οι «αγορές» είναι οι «καρχαρίες» του συστήματος.
  Πρόκειται για 10-20 τεράστιες πολυεθνικές εταιρείες όπως πχ.η Goldman Sachs, με ετήσιους προυπολογισμούς πολλαπλάσιους κρατών όπως η Ελλάδα. Βλ. http://english.pravda.ru/business/finance/18-10-2011/119355-The_Large_Families_that_rule_the_world-0/
  Οι «αγορές» δεν έχουν κανένα σχέδιο. Ούτε συμπαθούν ούτε αντιπαθούν κάποιον είτε είναι επιχείρηση είτε κράτος.
  Οι αγορές «συμπαθούν» μόνο το χρήμα. Υπάρχουν μόνο
  εξ’ αιτίας του και για χάρη του. Όπως οι καρχαρίες, ζουν αποκλειστικά για το χρήμα-αίμα και όσο περισσότερο αποκτούν και μεγαλώνουν, τόσο περισσότερο χρειάζονται. Ακόμα κι αν δεν το χρειάζονται, το αρπάζουν για να μην τους το πάρει κάποιος άλλος.
  Τα «δόντια» αυτών των καρχαριών είναι οι περίφημοι (βασικά 3) «οίκοι αξιολόγησης».(Moody’s, Fitch, Standard and Poors).
  Μόλις μυρίσουν «αίμα» (επιχείρηση ή κράτος σε οικονομική αδυναμία) ορμούν και κατασπαράσσουν το θύμα.
  Προσωπικά πίστευα ότι μετά την κατάρρευση του Σοσιαλισμού δεν υπήρχε πλέον όριο στην εξέλιξη του καπιταλισμού. Όπως λένε στην Αμερική «the limit is the sky» (Το όριο είναι ο ουρανός). Πίστευα ότι οι «ιθύνοντες» του καπιταλισμού με ελεύθερο πλέον το πεδίο δράσης θα έκαναν τις απαραίτητες ρυθμίσεις (θα έδιναν κάποιες κοινωνικές παροχές) ώστε το σύστημα να λειτουργεί απρόσκοπτα. Η τελευταία κρίση που παρά λίγο να αποδειχτεί χειρότερη από εκείνη του 1929, με έβγαλε από την μεγάλη αυτή αυταπάτη. Διαπίστωσα ότι στον, ο Νεοφιλελευθερισμός σάρωσε όλα τα εμπόδια στο δρόμο του καπιταλισμού με αποτέλεσμα να φτάσουμε από τον χρηματιστηριακό στον καπιταλισμό-καζίνο και μέσω της δημιουργίας της αγοράς παραγώγων, στην δημιουργία του τέρατος των «αγορών» που σε αγαστή συνεργασία με τους «οίκους αξιολόγησης» οδηγεί στις φούσκες που με τη σειρά τους οδηγούν στη συγκέντρωση αμύθητων ποσών κεφαλαίου στα κοιμητήρια κεφαλαίου που είναι τα θησαυροφυλάκια των τραπεζών των φορολογικών παραδείσων.
  Το πάγωμα αυτών των τεραστίων ποσών χρήματος οδηγεί στην κρίση. Οι πολιτικοί ηγέτες βεβαίως έντρομοι στο G20 το ομολόγησαν και μάλιστα δια στόματος Σαρκοζί και Ομπάμα δήλωσαν ότι ξεκινούν διεθνή εκστρατεία ξηλώματος των φορολογικών παραδείσων και περιορισμό των τραπεζών με φορολόγηση και κατάργηση της αγοράς παραγώγων. Αυτή η τοποθέτηση έσωσε προς το παρόν την Αμερική από την κρίση. Όμως έκτοτε, ως συνήθως, οι πολιτικοί δεν έκαναν τίποτε σε αυτή την κατεύθυνση με αποτέλεσμα η κρίση να μεταφερθεί στην Ευρώπη και αν συνεχίσουν στην γραμμή Μέρκελ η διάλυσή της είναι βέβαιη καθώς και η παγκόσμια κατάρρευση για άλλη μια φορά του καπιταλισμού. Οπότε η μόνη ελπίδα των ανθρώπων θα είναι πάλι ο Νέος Σοσιαλισμός με όποια μορφή μπορέσει να πάρει…

  • nick avatar
   nick @ SABI 05/12/2011 21:32:53

   αρες μαρες κουκουναρες...
   ενα σεντονι με 100% λιπαρα και 0% ουσιαστικο νοημα...

   Απλα θα κανει τα κοκκαλακια του φουκαρα του Δαρβινου να τριζουν...
   (καλα τοοοοσο δεξιος τιο δουλεια εχεις με το Δαρβινο? εσεις ειστε συνηθως δημιουργηστες και πιστευετε πως ο καλος θεουλης δημιουργησε τον αδαμ και την τσιτα πριν 6000 χρονια)

 22. Θύμιος avatar
  Θύμιος 05/12/2011 14:00:53

  Συμφωνώ, έχουμε όμως και την ύπουλη σχέση Γερμανίας-Ρωσίας, και την σχεδόν ολοσχερή αντικατάσταση της ελληνικής επιχειρηματικής αστικής τάξης, από αριστερούς ή καγκεμπίτες ολυγάρχες, τύπου Κόκκαλη-Μπόμπολα ή ανθρώπων του Περισσού. Η ΠαΣοΚτζίδική υπαλληλία, νοούμενη ως μεσαία τάξη παρακμάζει τώρα, όσοι είχαν σχέση με ρυθμίσεις σχετικές με την γή, έχουν από τριάντα χρόνια πρόβλημα. Δεν υπάρχει διαθέσιμη αρκετή βιομηχανική γή, και δεν μπορούν να γίνουν επεκτάσεις σχεδίων επαρχιακών πόλεων.(δεν συζητώ για την Αθήνα), όλη η γή σχεδόν είναι δεσμευμένη. Τα (συνήθως ΠαΣοΚικά λαμόγια) των δασαρχείων και των πολεοδομιών, βασανίζουν τον κόσμο. Μόνο μια ΣταλινοΖαχαριαδική γρούπα (Ο.Α.Κ.Κ.Ε.) μοιάζει για φιλελεύθερος σχηματισμός. Επί Ράλλη είχε ρίξει λίγο φώς ο Μάνος.

 23. Δρακουμέλ avatar
  Δρακουμέλ 05/12/2011 14:47:42

  Από τη μια έχουμε ένα κείμενο από το - υστερικό κατά τη γνώμη μου - στρουμφάκι, τον κακοφωνίξ. Το διαβάσαμε. Από την άλλη έχουμε ένα βιβλίο, το "ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΗΛΙΘΙΕ" του Μπογιόπουλου, που δεν αρκείται σε αφορισμούς, αλλά επί 500 σελίδες παραθέτει στοιχεία και επιχειρήματα. Ας το διαβάσουμε κι αυτό, ας το αντιπαραβάλουμε με το κειμενάκι - της πλάκας - του κακοφωνίξ, και τότε...

  • factorx avatar
   factorx @ Δρακουμέλ 05/12/2011 14:51:16

   Κουκουμελ (μπορω να σε προσφωνώ έτσι;) δεν χρειάζονταν 500 σελίδες επιχειρημάτων του Μπουγιόπουλου για να πεισθούμε. Μια φράση μονον αρκεί: Παταγώδης Κατάρρευση του Υπαρκτου Σοσιαλισμου

   • petros t avatar
    petros t @ factorx 05/12/2011 16:28:39

    Και η "δημοκρατία" κατέρρευσε παταγωδώς στην Αθήνα μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, αλλά αυτή η παταγώδης κατάρρευση δεν εμπόδισε κανένα να προσπαθήσει να την ξαναεφαρμόσει σε άλλες (εξίσου και περισσότερο αποτυχημένες) εκδοχές μετά από λίγα και μετά από χιλιάδες χρόνια.
    Κοινώς, ο συλλογισμός σου είναι ένα σόφισμα που στερείται λογικής.

   • oneoff avatar
    oneoff @ factorx 05/12/2011 17:34:44

    Παταγωδώς άσχετη παρατήρηση κε factorx.

 24. Orestios avatar
  Orestios 05/12/2011 14:48:06

  +1000 Κακοφωνίξ

 25. juliet avatar
  juliet 05/12/2011 14:50:55

  To να να έχεις δουλειά και να μπορείς να ζείς με αξιοπρέπεια την οικογένειά σου είναι δικαίωμα.
  Το να δίνεις δουλειά και να σέβεσαι τον εργαζόμενό σου είναι σεβασμός.
  Το να μπορείς αυτές τις δύσκολες ώρες να δίνεις από το υστερημά σου είναι αγάπη .Το να καμαρώνεις το παιδί του γείτονα γιατί είναι άξιο είναι μεγαλείο .
  Το να θες όλοι οι άνθρωποι να ζούνε ,να έχουνε να φάνε ,να έχουνε ένα ζεστό μέρος να γείρουν τις κρύες μέρες είναι ανθρωπιά ,ηλίθιοι.Δεν υπάρχουν στάμπες κομματικές ,υπάρχουν άνθρωποι που στο όνομα της δήθεν ιδεολογία λειτουργούν σαν εκτελεστές προγραμμάτων .Αφήστε τα ...όλα .Και ο καπιταλισμός και ο σοσιαλισμός αποδείχτηκαν όργανα στα χέρια ηλιθίων και οι μάζες έγιναν πιόνια των συστημάτων χωρίς να γνωρίζουν το γιατί.
  Καπιταλιστές -ελεήμονες ,σοσιαλιστές - λεηλάτες.Καπιταλιστές -δολοφόνοι,σοσιαλιστές -εκτελεστές.
  Αν μπορούσαμε να αποβάλλουμε τη απληστία μας και λειτουργούσαμε σαν ομάδα όλοι αυτοί θα ήτανε αδύναμοι .Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχουν ανθρωποι.

  • βικυ γουλιωτη avatar
   βικυ γουλιωτη @ juliet 05/12/2011 18:21:58

   Juliet, + 100000000!!!!!!!

  • Magaki avatar
   Magaki @ juliet 08/01/2012 06:48:05

   Τελικά φαίνεται ότι υπάρχουν. Πρέπει να είσαι σπουδαίος Άνθρωπος Juliet. Mε "Α" κεφαλαίο.

   *Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης! Αν δεν σωθεί, ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!
   ~Νίκος Καζαντζάκης

  • doken avatar
   doken @ juliet 30/01/2013 04:26:03

   juliet διάβασα τοσες φράσεις τοσες λεξεις τόσα σχόλια και στο δικο σου κοντοστάθηκα και ειπα , ναι, αυτο με εκφράζει 100%. ο ανθρωπος κανει τα συστήματα, και οχι τα συστηματα τον άνθρωπο.. απλα η αληθεια είναι οτι ο καπιταλισμός και η λεξη ανθρωπιά δύσκολα πάνε μαζι.. το βιβλιο του μπογιοπουλου ειναι εργαλείο, ειναι κόσμημα για μια βιβλιοθήκη. μεχρι εκει. απο κει και περα ,γνωμη μου πάντα, το τέλειο θα ηταν να κρατήσει κάποιος τα 1-2 καλα στοιχειά του καπιταλισμού και τα πολλά καλά στοιχεία του σοσιαλισμου. ακούγεται σαν γενικόλογο αλλα αυτη ειναι η γνωμη μου. θα κλεισω αυτο το σχολιο μου με τις λέξεις του νικου μπογιοπουλου.. ''ένας χάρτης του κόσμου που δεν περιέχει την ουτοπία δεν αξίζει να τον κοιτάξεις καν, γιατι αφήνει έξω τη μονη χωρα όπου η ανθρωπότητα πάντα θα προσγειώνεται. Κι όταν προσγειωθεί, κοιτάζει πέρα και, βλέποντας μια καλύτερη χώρα, ξεκινάει για εκει. Προοδος, είναι η υλοποίηση της μιας μετα την άλλη Ουτοπίας..''

 26. filistor avatar
  filistor 05/12/2011 15:07:37

  πάντως ούτε και η δημοκρατία λειτουργεί σωστά (την αναφέρεις ως παράγοντα ισορροπίας) , αφού έχει νοθευτεί η λειτουργία της και ο τρόπος ανάδειξης των αντιπροσώπων είναι από σκοτεινός ως παντελώς αναξιόπιστος

  • juliet avatar
   juliet @ filistor 05/12/2011 15:22:40

   Η δημοκρατία προυποθετεί ελευθεριά,ηθική και σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου.Εφ΄όσον νοθευτεί η λειτουργία της τότε θα έχουμε όλα όσα έπονται ,αδικίες ,ατομικισμός ,λεηλασίες ,ξεπούλημα.
   ''Εκεί που υπάρχει υγιές δημοκρατικό κλίμα δεν χρειάζονται άνδρες ισχυροί.Λειτουργεί ομαλά το πολίτευμα και με κοινούς ,αλλά έντιμους ανθρώπους ''. Καραμανλής Κωνσταντίνος

   • Magaki avatar
    Magaki @ juliet 08/01/2012 07:01:40

    Juliet,
    δυστυχώς στις μέρες μας,
    Δημοκρατία είναι το καθεστώς που ΔΕ σου επιτρέπει να σε κυβερνούν πολιτικοί καλύτεροι, από αυτούς που σου αξίζουν.

    Χρειάζεται να επαναστατήσουμε στο μυαλό και στην συνείδησή μας.

 27. crisis avatar
  crisis 05/12/2011 15:23:59

  μπογιοπουλε στη οικονομικη πραξη επι σταλινισμου που εστειλε τη μιση σοβιετικη ενωση στα γκουλαγκ 20.000.000 νεκρους μεταξυ και αυτων πανω απο 35.000 αδελφια μας ελληνες ποντιους βαλε και τους πολεμους απο το β παγκοσμιο πολεμο τι να τους κανατε θα ειχατε πολλους ανεργους ευτυχως για το σταλιν και εσας τους αριστερους σκοτωθηκαν και λυσατε προσωρινα το ασφαλιστικο της σοβιεττικης ενωσης οταν ηταν στα καταναγκαστικα εργα χωρις ενσημα να δουλευουν 16 ωρες για ενα πιατο σουπα δεν ειναι εκμεταλλευση αγριοκαπιταλιστα αριστερε σταλινιστα ο κομμουνισμος ειναι οικονομικη υποκριτικη ιδεολογια και ξερετε γιατι εγιναν ολα αυτα γιατι στο λενιν εδωσαν δανεια οι σιωνιστες να ριξετε το τσαρο επειδη το κρατος της ρωσιας ετυπωνε το νομισμα σημερα συμβαινει το αντιθετο εκτος απο τη ρωσια και τη κινα και δεν πληρωσαν οι σοβιετικοι τους τοκους τις δοσεις στους σιωνιστες με αποτελεσμα να κλεισει η στροφιγγα και ετσι ο σταλιν επινοησε οσες μεινοτητες προερχονται απο καπιταλιστικα κρατη ειναι εχθροι μας πρακτορες των καπιταλιστων και να σωσει τους δικους τους με τα προνομια τους στη σημερινη ελλαδα το αντιθετο γινετε γιατι εχουμε παρεμβαση απο ε.ε. δ.ν.τ. και να ισχυει για ολους ουτε εξαιρεσεις ζητανε οι ανωτερω, στο κομμουνισμο δεν περιερχει οικονομικη ηθικη ισοτητα σε ολους στη φορολογια στα εργασιακα δικαιωματα ανεξαρτητως των πεποιθησεων ο κομμουνισμος σημερα μαζι με το καπιταλισμο ειναι υπερ των ανοιχτων συνορων δηλαδη θελει να εξαθλιωθει ο ελληνικος λαος απο τη πισω πορτα ειναι υπερ του μνημονιου και της μειωση του μισθου ο κομμουνισμος ειναι δημιουργημα του σιωνισμου θα το βρειτε στα πρωτοκολλα των σοφων της σιων γι αυτο ειναι πιονια των σιωνιστων και λεγονται οι ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ της νεας ταξης των πραγματων κυριε μπογιοπουλε ειναι ο κομμουνισμος και ο καπιταλισμος ηλιθιε.

  • juliet avatar
   juliet @ crisis 05/12/2011 15:53:30

   crisis,
   τα είπες όλα .....και λέγονται οι ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ της νέας τάξης των πραγμάτων κ.........είναι ο κομμουνισμός και ο καπιταλισμός.
   Ο πρώτος ξάδελφος του πατέρα μου πέθανε στη Σιβηρία ,είχε ένα ελάττωμα ήτανε πλούσιος(έμπορος )και αντιφρονούντας και μετά από χρόνια , ο εγγονός του δημοσιογράφος δολοφονήθηκε -έγραφε και ενοχλούσε -ήτανε κομμουνισμός που έγινε σοσιαλισμός ,ηλίθιοι.Τα μπαγκάκια που ξηλώνονται γιατί χαλάνε τη μόστρα και δημιουργούν αντιαισθητικές εικόνες στους άρχοντες λέγονται καπιταλισμός.

  • oneoff avatar
   oneoff @ crisis 05/12/2011 17:32:32

   Το ψευδώνυμο σας είναι αληθινά επιτυχημένο. Δείχνει να εκφράζει εξαιρετικά τη ψυχική σας κατάσταση.
   Παρεμπιπτόντως, ο Μπογιόπουλος δε γράφει στα Αντί Νέα και πιθανότατα δε τα διαβάζει καν. Επίσης, αν και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, τα "πρωτόκολλα των σοφών της Σιών", δε γράφτηκαν ποτέ.
   Τέλος, παρακαλώ εξηγείστε μας πως καταφέρνετε να γράφετε κατ'αυτό τον αξιοπερίεργο τρόπο, χωρίς προτάσεις, σημεία στίξης, κεφαλαία κλπ.(αρχαιοελληνικά;). Είναι εξαιρετικό!

   • Τιγράνης avatar
    Τιγράνης @ oneoff 05/12/2011 17:44:39

    Απολαυστικό ανάγνωσμα (μυθιστόρημα) για τα πρωτόκολλα των σοφών της Σιών: Το κοιμητήριο της Πράγας, Ουμπέρτο Έκο, Εκδόσεις Ψυχογιός

    • oneoff avatar
     oneoff @ Τιγράνης 05/12/2011 18:09:09

     Εκτενής αναφορά και στο "Εκκρεμές του Φουκώ", του ιδίου.

 28. Θύμιος avatar
  Θύμιος 05/12/2011 15:58:21

  δεν υπήρξε άλλο, εκτός απ' κεφαλαιοκρατία. το θέμα είναι η ελεύθερη, κεφαλαιοκρατία, και με δημοκρατία. δημοκρατία στην κοινωνία, αλλά και δημοκρατία των εργαζομένων. ο συκοφαντημένος Κερένσκυ φαίνετε να τα εξασφάλιζε, και τα δυό αυτά. αστικό κοινοβούλιο και εκ παραλλήλου συμβούλια.

 29. Αχινός avatar
  Αχινός 05/12/2011 16:33:24

  """Αν πιστέψατε ότι ήρθε το τέλος του καπιταλισμού, μη βιαστείτε να βάλετε μαύρα. Παρά τους ευσεβείς πόθους των επί γης αριστερών, ο καπιταλισμός είναι ακόμα ζωντανός και υγιής."""

  Αυτός καλά είναι, εμάς έχει πεθάνει.

  """Κάποιοι βέβαια προσπαθούν να του ρίξουν όλο το φταίξιμο, αφού αυτός είναι ο συντομότερος δρόμος για την επαναφορά των απολιθωμάτων του παρελθόντος από την πίσω πόρτα."""

  Βέεεεβαια, ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα είναι η επιστροφή του κομμουνισμού, μιλάμε φοβερή ανάλυση.

  """Μια από τις βασικές αρχές του καπιταλιστικού συστήματος είναι η αυτορύθμιση. Αυτή η αρχή λέει εν ολίγοις ότι αφού ο καπιταλισμός βρίσκεται πιο κοντά στη φύση του ανθρώπου από οποιοδήποτε άλλο οικονομικό σύστημα, αρκεί να τον αφήνεις να κάνει όλη τη δουλειά χωρίς παρεμβάσεις. """

  Ναι, αυτή είναι η θεωρία που πουλάνε στα Αμερικανάκια. Άμα δεν έχεις κοινωνία, και άμα δεν έχεις παράδοση δημοκρατίας και Πολιτείας, χάβεις εύκολα ότι «ο καπιταλισμός βρίσκεται πιο κοντά στην φύση του ανθρώπου».

  Η αρχαία Ελλάδα ―και το Βυζάντιο στα καλά του― που ζούσε χωρίς καπιταλισμό (γιατί αυτό που λέμε καπιταλισμός εμφανίστηκε προς το 14ο αιώνα, με πρώτες τις εμπορικές πόλεις της Ιταλίας), θα ήταν ...μακριά από την ανθρώπινη φύση. Και βέβαια, το ίδιο μακριά θα ήταν και όλοι οι άλλοι ανθρώπινοι πολιτισμοί.

  Μέσα στην ανθρώπινη φύση ―με αυτή τη λογική― είναι μόνο η προτεσταντική ηθική της συσσώρευσης και της εργασίας, τα χρηματοπιστωτικά που οι αρχαίοι πολιτισμοί τα είχαν στο φτύσιμο (όρα από Αριστοτέλη έως άραβες), και η ακατάπαυστη τεχνολογική ανάπτυξη εις βάρος κάθε άλλου κοινωνικού στόχου αρκεί να βγαίνει το κέρδος.

  Και βέβαια, σε αντίθεση με το ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΘΗΜΑ, της αρχαίας Ελλάδας, ότι δηλαδή οι κοινωνίες δεν είναι έρμαια της μοίρας, των θεών κλπ, αλλά μπορούν να αυτοκυβερνώνται, εδώ εισάγουμε την «αγορά», που τάχα πρέπει να την αφήσουμε να «αυτορυθμίζεται». Από εκεί, στο να πετάς στα σκουπίδια ανθρώπους (π.χ. συνταξιούχους), για να σου βγούν τα «νούμερα», είναι μόνο ένα μικρό βήμα.

  Όταν μια θεωρία δίνει βάση στο «αόρατο χέρι» (Άνταμ Σμιθ), καλό είναι να προσέχουμε τον κω... μας....

 30. Theoprovlitos avatar
  Theoprovlitos 05/12/2011 17:50:55

  Cacofonix φιλε μου,

  Εδω πεφτεις σε μια αντιφαση λογω ιδεολογικης εμμονης. Αντιπαραβαλλεις ενα κακεκτυπο του κομμουνισμου με ενα ουτοπικο σχημα του καπιταλισμου που δεν υπαρχει, ούτε υπήρξε ποτέ. Και κατ εμενα ουτε προκειται να υπαρξει. Πολυ απλα διοτι όλοι αυτοι του παγκοσμιου στερεώματος που ειναι υπεύθυνοι για την κριση ειναι καπιταλιστες και αν όντως επιθυμουσαν τα πραγματα θα ηταν διαφορετικά.

  Στην πραξη, ούτε σωστός καπιταλισμός προκειται να υπαρξει ποτε ούτε κομμουνισμος. Και αυτο γιατι αμφοτεροι προσβλεπουν στον ελεγχο της οικονομιας και της παραγγης από μια ελιτ.

  • Dyer avatar
   Dyer @ Theoprovlitos 07/12/2011 17:05:15

   +1000

 31. SABI avatar
  SABI 05/12/2011 18:32:18

  Αχινός,
  Eχεις απόλυτο δίκιο φίλε μου. Oσοι δεν κατάλαβαν ούτε τώρα οτι η "αυτορρύθμιση της αγοράς" με την πλήρη απελευθέρωσή της είναι τοΠΛΕΟΝ ΧΟΝΔΡΟΕΙΔΕΣ ΨΕΜΜΑ ΠΟΥ ΕΦΗΥΡΕ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ προκειμένου να ικανοποιήσει την αχαλίνωτη απληστία των καπιταλιστών χωρίς όριο, μετά την κατάρρευση του Σοσιαλισμού, είναι στη καλύτερη περίπτωση αφελείς και στην χειρότερη οπαδοί του Μίλτον Φρήντμαν που είπε οτι επειδή οι άνθρωποι για να πεισθούν και να σε ακολοθθήσουν πρέπει να έχεις κάποια ιδεολογία, εμείς που δεν πιστεύουμε στις ιδεολογίες πρέπει να κατασκευάσουμε μία . Και δεν αρκεί αυτό. Πρέπει σχεδόν να την πιστέψουμε πρώτα, για να είμαστε πειστικοί απέναντι στους άλλους. Ετσι μας πλάσσαρε τον Νεοφιλελευθερισμό και την αυτορρύθμιση των αγορών που οδήγησε στην σημερινή καταστροφή και τον Πόλσον (πρώην Κου-κλουξ-κλαν) στα γόνατα να παρακαλάει τον Νέγρο Ομπάμα να κρατικοποιήσει τη Lehman Brothers γιατί "Ιt's too big to fail". Ο νεοφιλελευθερισμός είναι σαν να παίζεις ποδόσφαιρο χωρίς διαιτητή, ή να κάνεις Ολυμπιακούς αγώνες ταυτόχρονα με τους Παραολυμπιακούς όπου βάζεις αρτιμελείς και αναπήρους να ανταγωνίζονται απο την ίδια αφετηρία και χωρίς κριτές...

 32. Αχινός avatar
  Αχινός 05/12/2011 19:17:32

  Φυσικά και η φύση του ανθρώπου είναι το κέρδος.

  Αυτά είναι μεταφυσικές βλακείες δυτικής κοπής --και υπεύθυνα για τα χάλια που είμαστε σήμερα.

  Δεν είμαστε ζώα να ενδιαφερόμαστε μόνο για το κέρδος και να πράττουμε το καλό μόνο από φόβο (αν και αυτό είναι ανακριβές: η σύγχρονη επιστήμη έχει δείξει ότι αλτρουϊστική συμπεριφορά υπάρχει και στα ζώα).

  Ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, π.χ. στον πόλεμο, ο άνθρωπος ΔΕΝ διαλέγει το συμφέρον του με κάθε τρόπο (δηλαδή να ζήσει αυτός και στα τέτοια του οι άλλοι).

  Τον άνθρωπο τον κοινούν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ παράγοντες εκτός από το κέρδος, συχνά τον οδηγούν και να ΘΥΣΙΑΣΤΕΙ ακόμα για τους άλλους.

  Από την υπερηφάνεια, την υστεροφημεία, την περιέργεια, την επιδίωξη της γνώσης, την αγάπη, την ντροπή, το φιλότιμο, η φιλοπατρία, κλπ κλπ.

  Είναι δυνατόν, Έλληνες, που έχουν μια κάπως πιο άμεση πρόσβαση στον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα, να αναμασούν δυτικές προκαταλήψεις του κώλου;

  • nick avatar
   nick @ Αχινός 05/12/2011 21:23:04

   +1000

   ελεος πια, ο καθε λιγουρης νομιζει πως ο υψιστος σκοπος του ανθρωπου ειναι το... ΚΕΡΔΟΣ !!!
   Φερτε μου το Σινικο τοιχος να βαρεσω το κεφαλι μου...

 33. madprof avatar
  madprof 05/12/2011 19:20:52

  "Γιατί καλά είναι όλα αυτά στη θεωρία, αλλά να θυμάστε ότι πίσω από τα κρατικά μονοπώλια υπάρχουν πάντοτε άνθρωποι οι οποίοι κινούν τα νήματα. Είναι αυτοί που κρατούν για τους εαυτούς τους και τους οικείους τους την πρώτη ποιότητα και ρίχνουν στο ΄΄δελτίο’’ τη δεύτερη. Και είναι οι ίδιοι που με την πρώτη ευκαιρία θα εγκαθιδρύσουν την απολυταρχία τους."
  Τι θέλει να πει τω ποιητή; Οι βολεμένοι στο κυνόβιο και τα υβρίδιά τους με την ευρεία έννοια του όρου (συμπεριλαμβανομένων των κομματικά βολεμένων σε θέσεις κλειδιά της δημόσιας διοίκησης), τι έχουν εγκαθιδρύσει; Ολιγαρχία των κρετίνων, Μήπως;
  Χειρότερα θα μας συμβούν και θα βιώσουμε σαν χώρα και πολίτες με αυτά τα ανήθικα και ασυνείδητα Καρούμπαλα!
  Απαιτείται Κάθαρση και Πολιτική Ηθική!
  Υ.Γ. Που είναι ο Λιάπης, ο Αλογοσκούφης, ο Παπαντωνίου κ.λπ. αστέρες του ισχυρού ΤατιανοΤσιτσιολινοπροτεκτοράτου, αλήθεια;
  Πίνουν εις υγείαν των κορόϊδων, Βεβαίως!

 34. Γενίτσαρος Πανεπιστημίου avatar
  Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 05/12/2011 19:24:42

  Το ΚΚΕ μιλάει για αύξηση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις.
  Στο τέλος θα μείνουν μόνο οι Σομαλοί, έξω από τη Νομική.

 35. mikros fokion avatar
  mikros fokion 05/12/2011 19:33:04

  μια διορθρωση. δεν υπηρξε ποτε υπαρκτος σοσιαλισμος. υπηρξε κρατικος - μαφιοζικος καπιταλισμος.
  οσο σοσιαλιστικο ειναι το ΠΑΣΟΚ αλλο τοσο σοσιαλισμο ή κομμουνισμο ειχαμε στα ανατολικα κρατη.
  οπως το ΠΑΣΟΚ ξεφτιλισε την ιδεολογια του σοσιαλισμου με τον ιδιο τροπο η ΕΣΣΔ ξεφτιλισε τον κομμουνισμο.
  Οποτε ας απολαυσουμε την συντριβή των αδυνατων ή αυτων που δεν εχουν το μικροβιο του λαμογιου ή αυτων που δεν εχουν τα σωστα κονε΄κλπ είτε στον τραπεζικό καπιταλισμο είτε στον κρατικο καπιταλισμο. οσο για την αυτορρυθμιση... στο κραχ του 1929 η αυτορρυθμιση ηρθε με εναν παγκοσμιο πολεμο (ωραιο συστημα και πανανθρωπινο)

 36. Μπαμπης avatar
  Μπαμπης 05/12/2011 19:44:50

  Ευστοχο ή άστοχο το άρθρο δεν έχει και πολύ σημασία για μια χώρα που όπου υπάρχει φεουδαρχία.Η διαφορά με το μεσαίωνα είναι ότι το φέουδο είναι το κράτος και τα κομμάτια του τα μοιράζονται όσοι έχουν πρόσβαση στο ''κόμμα''.

 37. βαγόνι avatar
  βαγόνι 05/12/2011 19:47:48

  Πάμε για γενική αλλαγή,σε καθεστώς υπερπληθυσμού- 7 δισεκ. ψυχών!
  Κάποια μορφή σοσιαλισμού θα αντικαταστήσει το σημερινό αδιέξοδο...
  η ζούγκλα τελειώνει, μαζί και και οι ζογκλέρ του είδους...!
  Κατα τον ' Οσκαρ Ουάιλντ ("Η ψυχή του ανθρώπου στο Σοσιαλισμό" )
  μια μορφή "πνευματικά αριστοκρατικού" Σοσιαλισμού ε'ιναι μοιραία
  απόληξη.....διαφορετικά, το τέλος του είδους!
  Τα χρήματα πρέπει να γίνουν προιστορία, όπως πραγματικά τους
  αξίζει.....θα ζάσουμε ευτυχέστερα με πολύ λιγότερα "αγαθά"....
  l'arte povera a vivere!

 38. TARAMAS avatar
  TARAMAS 05/12/2011 20:03:59

  Για την πτώση του καπιταλισμού άκουγα από μικρός, κι ήμουνα νιος και γέρασα. Στο μεταξύ έζησα τους εκατοντάδες που έτρωγαν τις σφαίρες στην πλάτη προσπαθώντας να ξεφύγουν από το σοσιαλιστικό παράδεισο, έζησα όλους αυτούς που σήμερα προσπαθούν να μας πείσουν για τη διορατικότητά τους και για την κατάρρευση του καπιταλισμού να λένε τότε ότι όλα αυτά ήταν παραμύθια κι ότι ο Στάλιν ήταν ο Περικλής της εποχής μας, ενώ οι "ανατολικοί" ζούσαν ευτυχισμένοι, πλούσιοι και ελεύθεροι, έζησα τον κομμουνισμό να καταρρέει από το ίδιο του το βάρος, έζησα την εξ ανάγκης (υπό τον κίνδυνο του λιμού) μετατροπή όλων των μη καπιταλιστικών οικονομιών σε καπιταλιστικές. Συχωρέστε με λοιπόν που δε θα πάρω τη ρεβανσιστική χαιρεκακία και τις "προβλέψεις" των "διορατικών". Όταν στον σημερινό κόσμο δούμε το πρώτο επιτυχημένο παράδειγμα μετατροπής καπιταλιστικής οικονομίας σε κομμουνιστική, τα ξαναλέμε.
  Ο καπιταλισμός περνάει κρίσεις, αλλά μέχρι στιγμής πάντα τις ξεπερνάει παραμένοντας το πλέον επιτυχημένο οικονομικό σύστημα ως τώρα. Ψυχραιμία λοιπόν, μην ολοφύρεστε κάθε φορά που βραδιάζει νομίζοντας ότι ο ήλιος χάθηκε και δε θα ξαναβγεί. Κι αύριο μέρα θα είναι.

  • Pico Aliso avatar
   Pico Aliso @ TARAMAS 06/12/2011 01:18:05

   Συμφωνω απολυτα με την τοποθετηση σας!

 39. Γιώργος avatar
  Γιώργος 05/12/2011 20:05:52

  Ο καπιταλισμός, έτσι όπως εφαρμόζεται σήμερα στην πράξη από τους διεθνείς τραπεζίτες και τους συνεργαζόμενους με αυτούς: σκληρή και απάνθρωπη εκμετάλλευση του ανθρώπου από άλλους δημαγωγούς και αδίστακτους ανθρώπους.

  Ο κομμουνισμός, έτσι όπως εφαρμόστηκε στην πράξη στα δικτατορικά κομμουνιστικά καθεστώτα: σκληρή και απάνθρωπη εκμετάλλευση του ανθρώπου από άλλους δημαγωγούς και αδίστακτους ανθρώπους.

  Στο σημερινό καπιταλισμό, πολλοί άνθρωποι έχουν την ψευδαίσθηση ότι ζουν μέσα σε μια "δημοκρατία". Αυτή η ψευδαίσθηση, δεν υπήρχε στα δικτατορικά κομμουνιστικά καθεστώτα.

 40. Γενίτσαρος Πανεπιστημίου avatar
  Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 05/12/2011 20:47:14

  Πιστεύω ότι ο Καπιταλισμός είναι μια πιο επιθετική έννοια των αγορών, γκρεμίζει έθνη, σύνορα και αξιοπρέπεια. Από την άλλη πλευρά κομουνιστικό σύστημα παραγωγής δεν υπήρξε ποτέ γιατί απλούστατα ούτε ο Μαρξ, ούτε ο Λένιν ούτε ο Τρότσκι δεν μας έδειξαν με ποιον τρόπο παράγουμε περισσότερο.
  Αντιθέτως ο Σταλιν βρήκε τη μέθοδο, εξόντωσε 20 εκ ανθρώπους για να φτάνει το φαϊ.
  Κακοφωνίξ νομίζω ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός Καπιταλισμού και ελεύθερης αγοράς, όπου το κράτος- έθνος βάζει τους κανόνες.

 41. μητσοs avatar
  μητσοs 05/12/2011 20:53:22

  karl marx:ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

 42. drosulitis avatar
  drosulitis 05/12/2011 21:55:39

  Φυσικά και δεν φταίει ο καπιταλισμός
  Ο καπιταλισμός στο άρθρο 1 απαγορεύει τα καρτέλ.
  Και όμως υπάρχει το παγκόσμιο καρτέλ των ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ που το έχουν δυο οικογένειες.
  Στο άρθρο 2 απαγορεύει την κρατική παρέμβαση σε ιδιωτικές εταιρείες αλλά μετά και τα 60 δις θα έχουν δοθεί στις ιδιωτικές εταιρείες ( τράπεζες ) 174 δις σε μορφή ..... εγγυήσεων;;;;;
  Στο άρθρο 3 αναφέρει την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων αλλά πουθενά δεν λέει για κεφάλαια .... αέρα δηλαδή φανταστικά. Εφόσον υπάρχει πραγματική οικονομία άρα υπάρχει και φανταστική οικονομία δηλαδή αέρας κοπανιστός.
  "Δεν βρήκα μέχρι τώρα κανέναν, ο οποίος να μπορεί με λογική σκέψη,
  να δικαιολογήσει την κυβέρνηση που δανείζεται την χρήση των δικών της χρημάτων...
  Πιστεύω ότι θα έρθει ο καιρός που ο κόσμος θα απαιτήσει να αλλάξει αυτό.
  Πιστεύω ότι θα έρθει ο καιρός σε αυτή τη χώρα που πράγματι θα κατηγορήσουν εσάς και εμένα και κάθε άλλον που σχετίζεται με το κογκρέσο επειδή καθίσαμε άπραγοι και επιτρέψαμε την διαιώνιση ενός τόσο βλακώδους συστήματος."

  ~ Wright Patman. Δημοκρατικός εκπρόσωπος του κογκρέσου των ΗΠΑ, 1928-1976
  Πρόεδρος της επιτροπής για τραπεζικά & νομισματικά θέματα, 1963-1975

  Η ΑΓΝΟΙΑ ΦΤΑΙΕΙ! Η ΑΓΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ.(ΣΩΚΡΑΤΗΣ).
  drosulitis

 43. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 06/12/2011 03:18:37

  Αλήθεια ο Μπογιόπουλος πουλώντας το βιβλίο δεν επιδιώκει κέρδος?...
  Αλλά ξέχασα...το κάνει για το καλό των "ηλιθίων"...

  • καθηγητής avatar
   καθηγητής @ Φακ Κωστας 06/12/2011 13:17:46

   Διευκρινίζω ότι δεν ανήκω στους συμπαθούντες το σοσιαλισμό. Άλλο όμως το κέρδος που προκύπτει από μια παραγωγική διαδικασία, όπως αυτή του δημοσιογράφου Μπογιόπουλου και άλλο το τζογαδόρικο κέρδος μέσω παραγώγων, CDS και λοιπών τοκογλυφικών αλχημειών που δημιούργησε ο νεοφιλελευθερισμός. Αυτό άλλωστε κατακρίνει και η πλειοψηφία των σχολιαστών εδώ μέσα και όχι κάθε καινοτόμο, παραγωγική επιχειρηματική κίνηση που παράγει πλούτο και αποφέρει κέρδη στον εμπνευστή της προσφέροντας παράλληλα δουλειά σε άλλους ανθρώπους.

 44. καθηγητής avatar
  καθηγητής 06/12/2011 13:13:14

  Κακά τα ψέματα, όσο υπήρχε το ανατολικό μπλοκ υπήρχε αντίπαλο δέος και διατηρείτο ισορροπία, έστω του τρόμου. Όχι μόνο γεωστρατηγικά, αλλά και οκονομικοκοινωνικά. Ο δυτικός καπιταλισμός έπρεπε να αναδιανέμει, να διαχέει σε κάποιο βαθμό τα κέρδη προς την κοινωνία δημιουργώντας πρόσκαιρη ευμάρεια, ώστε να πλεονεκτεί συγκριτικά με τον υπαρκτό σοσιαλισμό της άλλης όχθης. Δεν είναι τυχαία και η σταδιακή επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού από όταν έγινε ορατή πλέον η επερχόμενη κατάρρευση του μπλοκ. Μέσα σε μια 20ετία τριτοκοσμικές χώρες χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτα πειραματόζωα για την εφαρμογή του δόγματος του σοκ και τώρα έχουμε την τιμή να αποτελούμε το πρώτο πειραματόζωο του αναπτυγμένου κόσμου.
  Θυμίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πειραματόζωων θανατώνεται μετά τη λήξη του πειράματος.

 45. SABI avatar
  SABI 06/12/2011 14:32:18

  Kύριε Καθηγητά ,
  Συνοψίσατε με τον κλύτερο τρόπο την ουσία αυτού του Μπλόγκ. Τα είπατε όλα ...

  Αγαπητέ TARAMAS,
  Δεν ολοφύρεται κανείς για τον καπιταλισμο. Ο καπιταλισμός δεν είναι ούτε ιδεολογία ούτε κοινωνικο-οικονομικό σύστημα γι' αυτό δεν πρόκειται να καταρρεύσει, όπως δεν καταρρέει το χώμα όταν καταρρέει το κτίριο, διότι απλά πού να πάει το χώμα? Τό μεγάλο ψάρι θα συνεχίσει να τρώει το μικρό όσο ο άνθρωπος θα συνεχίζει να είναι τροφοσυλλέκτης...Εκείνο που καταρρέει με πάταγο είναι το ψευδοοικοδόμημα του Νεοφιλελευθερισμού που προσπάθησε να "επενδύσει" με ιδεολογικοκοινωνικό μανδύα τον καπιταλισμό.
  Εκείνο που πρέπει να έχουμε σαν στόχο και το οποίο οι ΣΚΑΝΔΙΝΑΥΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ έχουν, χάρη στην ανώτερη κοινωνική τους ευφυία, πετύχει σε μεγάλο βαθμό, είναι να βάλουμε ενα λογικό όριο στην αδηφαγία του καπιταλισμού, ώστε να τρώει μεν τα μικρά ψάρια αφου αυτό είναι αναπόφευκτο, αλλά να μην τα τρώει ΟΛΑ , γιατί μετά θα πεθάνουμε ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΠΕΙΝΑ.

 46. Κρίμα avatar
  Κρίμα 06/12/2011 19:14:58

  Γράφει ο Κακοφωνίξ:
  "Μια από τις βασικές αρχές του καπιταλιστικού συστήματος είναι η αυτορύθμιση. Αυτή η αρχή λέει εν ολίγοις ότι αφού ο καπιταλισμός βρίσκεται πιο κοντά στη φύση του ανθρώπου από οποιοδήποτε άλλο οικονομικό σύστημα, αρκεί να τον αφήνεις να κάνει όλη τη δουλειά χωρίς παρεμβάσεις. Χωρίς παρεμβάσεις; Όχι απόλυτα. Εκεί έρχεται η δημοκρατία, το δικαιότερο πολιτικό σύστημα, να θέσει μερικά όρια, ανάλογα με το πώς θέλουμε το κράτος μας και πόσο υποφερτή και ανεκτική την κοινωνία μας."

  Ερώτηση 1: Τι ακριβώς αφορά η αυτορύθμιση; Την παραγωγή του πλούτου ή τη διανομή του; Πως ακριβώς επιτυγχάνεται αυτό (ακριβείς μηχανισμοί με αιτιοκρατική θεώρηση); Υπάρχει επιτυχής εφαρμογή αυτού του θεωρητικού δόγματος και που;

  Ερώτηση 2: Τι ακριβώς αφορά αυτό που ονομάζει φύση του ανθρώπου; Πως ορίζεται και από ποιούς παράγοντες καθορίζεται;

  Ερώτηση 3: Τι σημαίνει τον αφήνεις να κάνει όλη τη δουλειά χωρίς παρεμβάσεις;
  Ποιόν προσωποποιεί και ποιά είναι αυτή δουλειά; Αφορά αυτή η δουλειά και την κοινωνική δικαιοσύνη ή αυτή είναι έργο του κράτους και της φιλευσπλαχνίας των πολιτών;

  Ερώτηση 4: Η δημοκρατία που είναι το δικαιότερο πολιτικό σύστημα και αφορά την εκπροσώπηση όλων των μελών της κοινωνίας διαμορφώνει ή όχι την εκπροσώπηση αυτή με βάση την οικονομική βαθμίδα των μελών;

  Ερώτηση 5: Έχει υπόψη τι ακριβώς σημαίνει ο όρος "καπιταλιστικός λόγος" και τι σημαίνει για την κοινωνία;

  Ελπίζω ο συγγραφέας να έχει την ευγενή καλωσύνη να απαντήσει σε κάποιες "απλοϊκές" ερωτήσεις.

  ΠΡΟΣΟΧΗ μη βιαστεί να με χαρακτηρίσει.

 47. astor avatar
  astor 11/12/2011 01:46:59

  Αρκετοί δείχνουν να ξεχνούν (σκόπιμα?) ότι και η Αφρική και η Λατινική Αμερική και η Εγγύς Ανατολή ελέγχονταν και ελέγχονται σχεδόν στο σύνολό τους από τους καπιταλιστές. Και εκεί οι νόμοι της αγοράς ισχύουν. Και εκεί ο Καπιταλισμός είναι παρών. Και εκεί τα ίδια κέντρα (αυτο)ρυθμίζουν τις εξελήξεις. Το γεγονός ότι η ιδιότητα του έμμεσου αποικιοκράτη είναι τόσο βολική ώστε να κάνουμε τις πάπιες, συμβαδίζει πιθανώς με την αναμφισβήτητη ηθικη ανωτερότητα του καπιταλισμού και των παλακίδων του.

 48. Καλου avatar
  Καλου 17/12/2011 16:03:45

  Για να υποστηριζει κανεις τον καπιταλισμο επικαλουμενος την ανθρωπινη "φυση", θα πρεπει να ειναι επιστημονας και το εχει αποδειξει με επιστημονικο τροπο...Θυμιζει τις "επιστημονικες" παρατηρισεις του 3 ραιχ σχετικα με την φυλλετικη ανωτεροτητα.Απο την αλλη ταυτοχρονα με την παραδοχη οτι ο ανθρωπος ειναι παρτακιας και ατομιστης εκ φυσεως, αποθεωνει την δημοκρατια που βαζει καποιο φρενο στον ατομιστη ανθρωπο αλλα και στο ατομικιστικο καπιταλιστικο του δημιουργημα.Μονο που και η δημοκρατια ειναι ανθρωπινο δημιουργημα και αν ειναι δικαιο οπως λες,τοτε αυτο ερχεται σε αντιθεση με την ατομιστικη φυση του ανθρωπου καθως ο ιδιος δημιουργησε ενα "δικαιο" πολιτικο συστημα.Αρα το επιχειρημα περι καπιταλισμου και ανθρωπινης φυσης και δημοκρατιας ταυτοχρονα ειναι αβασιμο και παραλλογο.Πιο σαφης αποψη θα ηταν να πεις οτι πρεπει να ισχυει ο νομος της ζουγλας γιατι αυτος ταιριαζει στην ανθρωπινη ατομικιστικη παρταλιστικη "φυση"..Το μεν αλλο φοβερο επιχειρημα σχετικα με την αυτορυθμιση του συστηματος ειναι τελειως μα τελειως αβασιμο και αντιεπιστημονικο.Η κρατικη παρεμβαση στα οικονομικα συστηματοποιηθηκε μετα το κραχ του 1929 γιατι τοτε αποδειχτηκε κατι το οποιο με απλα μαθηματικα μπορει να αποδειχθει, οτι ο καπιταλισμος οδηγειται απο μονος του στην κριση του.Με την παρεμβαση του κρατους απλα αυτη η διαδικασια καθυστερει αλλα δεν αποφευγεται γιατι η διαδικασια της συσωρευσης συνεχιζεται και πρεπει να συνεχιζεται γιατι ετσι υπαρχει "αναπτυξη", γιατι ετσι"κινηται η αγορα"Αν αφηνουμε το συστημα να "αυτορυθμιστει" ειναι περα μα περα απο προφανες ανοιγουμε τα ποδια στους μεγαλοεπιχειρηματιες και οτι το μεφαλο ψαρι θα φαει το μικρο,ο πλουσιος θα γινει πλουσιοτερος και ο φτωχος φτωχοτερος με ταχυ μαλιστα ρυθμο το οποιο βεβαια ετσι κι αλλιως θα γινει στον καπιταλισμο αφου αυτη ειναι η φυσιολογικη του εξελιξη..Αν σου Και ετσι φτανουμε στην εξαθλιωση των πολλων και στα μονοπωλεια που θες να αποφυγεις οπως κι εγω.Αν υποστηριζεις τον καπιταλισμο και θες μια "δικαιη" κοινωνια οπου ΟΛΟΙ οι ανθρωποι θα ζουν καλα τοτε με αντικειμενικα κριτηρια πιστευεις σε μια ουτοπια..Η εξισωση ειναι αδυνατη..
  Θα συμφωνησω παντως με την απεχθεια σου στα καθεστωτα του ανατολικου μπλοκ,ομως γιατι απλα ΔΕΝ ηταν κομμουνιστικα.Εφαρμοσαν εναν κρατικο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ και ουσιαστικα παλι τα μεσα παραγωγης και ο πλουτος που παρηγαγε ο λαος δεν ανηκε σε αυτον αλλα στον ΚΑΠΙΤΑ"ΛΗΣΤΗ" κρατικο αφεντη του.Οποτε παλι ειχαμε αντιστοιχα φαινομενα.Θα σημφωνησω με καποιο σχολιο που λεει οτι εχθρος ειανι η αγνοια...Ο καπιταλισμος και η εξουσια ειναι τα επακολουθα..

 49. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 17/12/2011 22:43:16

  ΑΓΝΟΕΙΣ ΠΩΣ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ, ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ. Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ, ΕΝΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΞΕΡΕΙ. Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ, ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, ΔΕΝ ΕΞΑΓΕΤΕ, ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΠΡΩΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ. (Π.Χ. ΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΡΑ ΕΞΑΓΕΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΟΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΟΝΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ).
  ΟΙ ΕΠΙΧΗΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ, ΥΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΤΕΣ ΣΤΟ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ.
  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΛΥΛΟΓΩ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΤΥΧΙΕΣ Η ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΜΠΟΡΟΙ. ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΡΗΜΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΠΟΥ Η ΜΑΝΝΑ ΦΥΣΗ ΧΑΡΙΣΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΤΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΙΟΝ ΠΛΟΥΤΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ!
  ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ. ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΕΙ. ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΕΙ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΓΙΔΕΥΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝ (ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ, ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΝ ΓΚΟΥΛΑΚ), Η ΘΑ ΑΠΕΜΠΛΑΚΟΥΝ Η ΘΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΕΤΕ.
  ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ. ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΠΗΓΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΠΟΔΗΧΘΗΚΕ ΕΦΙΑΛΤΗΣ. ΑΥΤΟΣ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ ΤΟ ΚΑΛΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΚΑΛΥΜΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ.
  ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΕΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ- ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΚΟΥΣΤΗ. ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΚΛΗΤΟΙ. ΦΥΣΙΚΑ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΥΠΟΛΟΓΟΙ.
  Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ, ΑΣ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.
  ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ!!

 50. φουρτουνας avatar
  φουρτουνας 27/12/2011 20:38:40

  κρίμα με τόσα δινα που μας έχουν φέρει κάποιοι στο όνομα της παγκοσμιοποίησης που αυτό είναι καπιταλισμός σε αυτούς δώσανε τα δις ακόμα υπάρχουν υποστηρικτές. Κάτι ξέρουν και μας πηδάνε. Καλά κάνουν να βάλουν και άλλα μέτρα και να τα δίνουν πάλι σε αυτούς. άραγε πότε θα έρθουν η καλύτερες μέρες; Τελικά θα φέρουν την νέα τάξη πραγμάτων μπράβο τους είναι μάγκες εμείς τι είμαστε;

 51. έφηβος avatar
  έφηβος 26/02/2012 03:54:57

  Ως νέος και απόλυτα αντικειμενικός χωρίς συμφέροντά, προκαταλήψεις,χωρίς σαφη ιδεολογική άποψή ακόμη έχω να πω τα παρακατω καθαρά και αγνά λογία;

  Αρχικά μία αναφορά στον καπιταλισμό από το δικό μου πρισμα.
  Αυτο που βλέπω στα 18 χρονιά που ζω ειναι μία τεράστια αδικία, μία συνεχής προσπάθειά από τα μμε σιωπηλής προπαγάνδας και ατέλειωτης παραπληροφόρησης.αυτό που ζω σήμερα ειναι άθλιο .
  Βλέπω φίλους μου να πέφτουν στα ναρκωτικά και να είναι πεπησμενοι ότι δεν είναί τίποτα το σπουδαίο. Βλέπω αλλους να έχουν το "facebook" ως το ναο τους.να ενδιαφέρονται μονο για το αν έβγαλε νέο τραγούδι ο μπιμπερ και να σπάταλουν αμέτρητα λεφτα σε υλικά αγαθά. Βλέπω ταυτόχρονα διάφορα στατιστικά στοιχεία με θανάτους παιδιών επειδή δεν έχουν να φανε ανα δευτερόλεπτο και γεμιζω οργή .βλέπω πολιτικούς να υποχρεώνουν τους συμπατριώτες μου να πληρώνουν ολο και περισσότερα. Τέλος βλέπω τον πάτερα μου να ειναι σε απόγνοση,να μην του δίνονται δεκάδες χιλιάδές εύρω για τα οποία μόχθησε και να του λένε οτι η εταιρία μπήκε στο άρθρο 99 και για αυτό δεν θα πάρει φραγκο.


  Οσον άφορά τον κομμουνισμό έχω να πω τα παρακάτω.
  Κομμουνισμός αληθινός αν δεν απατώμαι ισχυει σήμερα μονο στην Κούβα.αναρωτιέμαι πως μία χωρά δίπλα από την απολλυτα καπιταλιστική άμερική επιβιώνει και μάλιστα υπο καποιεσ άξιες την στιγμή που έχει τον ουτοπικό όπως λενε κάποιο κομμουνισμό .ακομα θέλω κάποιος να μου πει αν έχει δοκιμαστεί ο κομμουνισμός παγκοσμίως δηλαδή εννοώ να έχουν ολες οι χώρες κομμουνισμό και οχι όπως τωρα η Κούβα ή παλιότερα η σοβιετική ένωσή. Τα προβλήματά του καπιταλισμού και ενω ισχυει παγκοσμίως τα ειδαμε και ακομα και οι πιο σηντηριτικοι θα συμφωνούσαν στο οτι.ειναι ένά προβληματικό σύστημά αφού δεν. Ειναι η.πρώτη φορά.που καταρρέει.


  Επειδή έχει πάει κ αργά θέλω να κλείσω με το ερώτημά. Ειναι άραγε ουτοπικό ένά σύστημά το οποιο προάγει την παιδεία , τις υγειεις ασχολίες ,την ισορροπία? Πάρτε παράδειγμά από τους σαολιν και αλλους διάφορους τέτοιους ανθρώπους οι οποίοι ζουν μακριά από την τεχνολογία και ως άξιες έχουν το σεβασμό προς τη φυση ,την πνευματική και σωματική υγεια κα

 52. Πάνος avatar
  Πάνος 30/03/2013 22:37:33

  Δεν είναι ούτε ο καπιταλισμός, ούτε ο σοσιαλισμός, ούτε ο κομμουνισμός. Έχουμε οικονομικό πρόβλημα, και ως συνέπεια αυτού έχουμε πολιτικό πρόβλημα. Αν λύσεις το οικονομικό έλυσες αυτόματα και το πολιτικό. Αυτό είναι το μοιραίο λάθος που συμβαίνει στις αυτοαποκαλούμενες κοινότητες ακτιβιστών σήμερα. Ο μεγαλύτερος καταστροφέας της οικολογίας, η μεγαλύτερη πηγή αποβλήτων και ρύπανσης, ο μεγαλύτερος προμηθευτής βίας, πολέμου, απάνθρωπων εγκλημάτων, φτώχειας και κοινωνικής παραμόρφωσης, ο μεγαλύτερος δημιουργός κοινωνικών και προσωπικών νευρώσεων, ψυχικών διαταραχών, κατάθλιψης, άγχους, και η μεγαλύτερη πηγή κοινωνικής παράλυσης που μας εμποδίζει να μετακινηθούμε σε νέες μεθοδολογίες για παγκόσμια αειφορία και ως εκ τούτου για να προοδεύσουμε σε αυτόν τον πλανήτη δεν είναι κάποια κυβέρνηση. Δεν είναι κάποια νομοθεσία. Δεν είναι ορισμένες αδίστακτες εταιρίες, μονοπώλια ή καρτέλ. Δεν είναι κάποιο ελάττωμα της ανθρώπινης φύσης. Είναι, στην πραγματικότητα, το ίδιο το οικονομικό σύστημα στα θεμέλια του. Το χρήμα είναι προϊόν χρέους, τόσο απλά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.