#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/07/2009 02:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δαμανάκη μαινόμενη…

 


Γιατί ακριβώς εκνευρίστηκε η βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ (και πάλαι ποτέ Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου) κι έβγαλε καταγγελτική ανακοίνωση για το Μουσείο της Ακρόπολης (κλικ εδώ)


Γιατί, λέει, «τεμαχίστηκε» ένα «έργο τέχνης» του Κώστα Γαβρά, που προβαλλόταν στο Μουσείο. Κι αυτοί που το τεμάχισαν έκαναν «λογοκρισία που… θύμιζε περίοδο χούντας»!


Ρωτήσαμε, κι αυτό που μάθαμε είναι κάτι πολύ-πολύ διαφορετικό:


Δεν πρόκειται για κάποιο «έργο Τέχνης» πρόκειται για ένα ενημερωτικό φιλμάκι που προβάλλεται μπροστά από την αίθουσα του Παρθενώνα στον τρίτο όροφο του μουσείου. Το φιλμάκι αυτό προβάλλει με animation (δηλαδή με κινούμενα σχέδια) την Ιστορία της Ακρόπολης και τις καταστροφές που υπέστη κατά καιρούς. Ανάμεσα σε άλλα που διεκτραγωδεί υπάρχει και μια σκηνή όπου εικονίζονται κάποιοι «ρασοφόροι» να πελεκούν και να καταστρέφουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα.


Τέτοια περιστατικά όντως συνέβησαν γύρω στον 5ο αιώνα μ.Χ. Η επίμαχη σκηνή (διάρκειας 12 δευτερολέπτων σε ένα φιλμάκι συνολικής διάρκειας ενάμιση λεπτού) πράγματι κόπηκε. Με τη λογική ότι το Μουσείο δεν δημιουργήθηκε για να διχάσει, αλλά για να ενώσει.  Αλλά το ζήτημα δεν είναι εκεί:


Πρώτον, αυτό που κόπηκε ΔΕΝ είναι «έργο Τέχνης», ούτε είναι «έκθεμα» του Μουσείου. Είναι απλώς ενημερωτικό υλικό.


Δεύτερον, τέτοια ενημερωτικά υλικά κόβονται και ράβονται συνεχώς και είναι στη διακριτική ευχέρεια του Μουσείου να αποφασίσει αν και πώς θα τα χρησιμοποιήσει.


Τα animation που δημιουργούνται ως βοηθητικό ενημερωτικό υλικό στα μουσεία μπορεί να είναι (ή να μην είναι) ευρηματικά και χαριτωμένα, σίγουρα ΔΕΝ θεωρούνται έργα Τέχνης που πρέπει να σεβαστούν οι πάντες την ακεραιότητά τους, λες και πρόκειται για τη… Μόνα Λίζα.


Τρίτον, το μουσείο δημιουργήθηκε πράγματι, για να προβάλλει τα μάρμαρα του Παρθενώνα, όχι για να προσβάλλει τις πεποιθήσεις των ανθρώπων.


Τέταρτον, αν έθιγε το Κοράνι, η κα. Δαμανάκη θα υποστήριζε να κοπεί αμέσως! Γιατί αν προσέβαλε την Πίστη των συμπατριωτών μας Μουσουλμάνων θα ζήταγε την άμεσα απομάκρυνσή του, ενώ όταν θίγει την Πίστη των Χριστιανών πρέπει να το αφήσουμε;


Πέμπτον, το Μουσείο δεν φτιάχτηκε για να καταγγείλει κάποιες ακρότητες φανατικών ζηλωτών του 5ου μ.Χ. αιώνα. Φτιάχτηκε για να καταγγείλει  τον ακρωτηριασμό που υπέστη το μουσείο το 1802 από τον Λόρδο Έλγιν. Και να επιτύχει την επανένωσή των γλυπτών του. Αυτά όλα δεν έχουν καμία σχέση με τη σκηνή που κόπηκε από το ενημερωτικό φιλμάκι.


Μάλλον, η κα. Δαμανάκη ξεπέρασε τα εσκαμμένα…


Και κάτι τελευταίο: πριν από επτά χρόνια, σε μια έκθεση εικαστικών που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, εμφανίστηκε πίνακας ο οποίος προσέβαλε τα χριστιανικά σύμβολα. Υπό το βάρος της κατακραυγής που δημιουργήθηκε, ο τότε υπουργός Πολιτισμού απέσυρε τον πίνακα.


Τότε αποσύρθηκε ολόκληρος πίνακας, όχι ένα μικρό μέρος από ένα διαφημιστικό φιλμάκι σε μουσείο. Τότε αποσύρθηκε αληθινό «έργο Τέχνης» αληθινό «έκθεμα».


Όμως, η κα. Δαμανάκη ΔΕΝ διαμαρτυρήθηκε τότε. Ούτε κατήγγειλε «λογοκρισία που θυμίζει εποχή χούντας».


 Αν θέλετε να συζητήσουμε τι είναι Τέχνη και τι δεν είναι, τι είναι λογοκρισία και τι δεν είναι πολύ ευχαρίστως.


 Αλλά να συζητήσουμε. Όχι να ακούμε κάποιους αλαφροΐσκιωτους να ανοητολογούν.


 Για να μη θυμίσουμε στην κα. Δαμανάκη ότι η πιο αναίσχυντη και απροκάλυπτη λογοκρισία ασκήθηκε σε καθεστώτα που η ίδια λάτρεψε και ύμνησε.


Χωρίς ποτέ να ζητήσει μια συγγνώμη.


 Και έρχεται σήμερα και παραδίδει μαθήματα φιλελευθερισμού σε ανθρώπους που ουδέποτε υπηρέτησαν ούτε χούντες ούτε υπαρκτούς Ολοκληρωτισμούς.


 Κι αυτό το απύθμενο θράσος κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να το συζητάμε στην Ελλάδα.


 Και να το στιγματίζουμε…


 Περίοικος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 27/07/2009 04:23:17

  Ανάμεσα στις κατάρες των παπάδων κατά του φιλμακίου και τις υπερβολικές εμμονές των προοδευτικόπληκτων, συμφωνώ ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η μέση οδός.

  Οι επισημάνσεις σου είναι σωστές.

 2. Takitos avatar
  Takitos 27/07/2009 04:25:49

  Δεν έχω σκοπό να υπερασπίσω την Δαμανάκη, factorx, αλλά επισημαίνω πως το animation δεν είναι ενημερωτικό υλικό του Μουσείου. Οι συγκεκριμένες σκηνές προέρχονται από ένα φιλμάκι που δημιούργησε ο Κώστας Γαβράς για την Ακρόπολη και τα μνημεία της και είχε προβληθεί κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας σε μεγάλη εκδήλωση στη Νέα Υόρκη. Είναι, άρα, έργο τέχνης και ανήκει μάλιστα στα ιστορικά ντοκυμαντέρ. Και υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του ιστορικού ντοκυμαντέρ και των άλλων μορφών τέχνης. Το πρώτο κρίνεται για την αλήθεια, ενώ η τέχνη έχει κάθε δικαίωμα παραποίησης και ψεύδους. Δεν είναι ζήτημα πίστης, ηθικής, βλασφήμιας, αλλά βρισκόμαστε μπροστά σε κίνδυνο παραχάραξης της Ιστορίας. Οι πηγές, αλλά και οι αρχαιολογικές έρευνες, είναι σαφείς: καταγράφεται στα βυζαντινά χρόνια καταστρεπτική μανία των χριστιανών στα απομεινάρια του Δωδεκάθεου. Το ταινιάκι του Γαβρά δεν κάνει καμία φοβερή αποκάλυψη.

  Εκείνο για το οποίο εγώ μέμφομαι την κ. Δαμανάκη είναι ότι ενώ καταγγέλλει κυβέρνηση και υπουργό, δεν τολμά να πει λέξη για την Εκκλησία που ξεκίνησε το θέμα. Τα ψηφαλάκια, βλέπεις, είναι πολύτιμα...

 3. Lavazza avatar
  Lavazza 27/07/2009 04:58:09

  Για την Δαμανάκη, τι να πει κανεις...

  Θυμάμαι στη Βουλή, όρθια από τα έδρανα να επιπλήττει τον Ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, να τον υβρίζει και να τον λούζει πατόκορφα.

  Τώρα βγαίνει στα κανάλια κι από κάτω γράφει "εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ"...

  Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι...

 4. o Μήτσος avatar
  o Μήτσος 27/07/2009 05:23:08

  Περίοικε,
  πολύ εμπάθεια βγάζει το σχόλιο σου. Μπας και έχεις παπά στην οικογένεια και σε κούρδισε;

  Η αλήθεια είναι ότι το φιλμάκι του Γαβρά καλλιτεχνικά είναι κάτω του μέτριου. Υπάρχουν κινούμενα σχέδια φοιτητών που είναι πολύ πιο καλά.

  Όμως το μήνυμα που περνάει σχετικά με την πορεία του μνημείου στους αιώνες είναι σωστό. Μήπως οι χριστιανοί δεν κατέστρεψαν τα περισσότερα αρχαιοελληνικά μνημεία;

  Πρέπει να δεχόμαστε την αλήθεια. Το ταινιάκι δεν θίγει ούτε το κοράνι αλλά ούτε και την αγία γραφή. Δείχνει όμως και ότι κατά την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας την ζημιά τους την έκαναν και αυτοί.

  Τα μουσεία δεν φτιάχνονται για να καταγγέλλουν, αλλά για να προβάλλουν ιστορικά αντικείμενα και την Αλήθεια....

  • tiramola avatar
   tiramola @ o Μήτσος 27/07/2009 09:30:22

   Σωστός!
   Φαίνεται όμως ότι σημασία για τον "περίοικο" δεν έχει η ουσία της ιστορικής αλήθειας και αν το φιλμάκι έπρεπε να παιχτεί ή όχι αλλά τι είπε η Δαμανάκη...

 5. Knjaz Neretve avatar
  Knjaz Neretve 27/07/2009 06:16:20

  To θέμα είναι απλό:
  Είναι ή όχι αληθές ότι οι οπαδοί του Χριστιανισμού, κάποτε, στη φάση πάλης για εδραίωση έκαναν και ασχημίες, μεταξύ άλλων και εις βάρος του Παρθενώνα;
  Είναι αληθές ή όχι ότι ενώ αυτό απεικονιζόταν σε ένα φιλμάκι για τον Παρθενώνα κάποιοι εθίγησαν και απεσύρθη;
  Αν τα παραπάνω είναι αληθή μικρή σημασία έχει το ποιος τα καταγγέλει. Και εμένα η πολιτική πορεία της Δαμανάκη από το Πολυτεχνείο ως την εξαργύρωσή του και τις κ...τούμπες από το ΚΚΕ στο ΠΑΣΟΚ μου τη δίνει στα νεύρα. Αλλο όμως αυτό και άλλο το τι θα έλεγε η Δαμανάκη περί Κορανίου και το τι συνέβη στην περίπτωση ενός άλλου πίνακα. Να κρίνουμε το γεγονός αυτοτελώς

 6. prota-i-ellada avatar
  prota-i-ellada 27/07/2009 06:40:41

  Κατά τη γνώμη μου, υποβιβάζεις το επίπεδο του blog όταν αναφέρεσαι σε ένα άνθρωπο σαν τη Δαμανάκη.
  Έρχεται από μία άλλη εποχή που είναι γεμάτη από κόμπλεξ, έμμονες ιδέες και εμπάθειες που, στην καλύτερη των περιπτώσεων, την ονομάζεις γραφική.
  Το μεγαλοκορίτσι είναι ανάξιο λόγου (και σχολιασμού).

  • leontas avatar
   leontas @ prota-i-ellada 27/07/2009 17:42:22

   χιλια δικια....

 7. rs avatar
  rs 27/07/2009 07:36:10

  Η κριτική στις πολιτικές θέσεις πάντα συνοδεύονταν απο τις απαραίτητες "μπηχτές" για τα "πρόσωπα" που τις εξέφραζαν. Αυτό δεν άλλαξε απο αρχαιοτάτων χρόνων.
  Η άποψη για την οποία ασκεί κριτική το κείμενο είναι του ΠΑΣΟΚ και θα μπορούσε κάποιος να διαφωνεί ή και να συμφωνεί.
  Το όλο κείμενο είναι όμως ένα συγκαλυμμένο και "φαιό" σχόλιο για την Δαμανάκη εναντίον της οποίας θα γραφούν και τα περισσότερα σχόλια.
  Σίγουρα η προσωπική (πολιτική) διαδρομή του καθενός είναι και το "στίγμα" του. Όταν όμως εκφράζει απόψεις κόμματος τι σχέσει έχουν οι προσωπικές επιθέσεις;
  Θα μπορούσε δηλαδή κάποιος ν' ανακαλεί συνεχώς στην τάξη το Πάγκαλο (πράγμα αδύνατο έτσι κι΄ αλλιώς), επειδή ο ....παππούς του ήταν δικτάτορας;
  Θα ήταν λοιπόν πιό "κόσμιο" να γράφονταν ένα κείμενο εναντίον της πολιτικής διαδρομής της Δαμανάκη, παρά να δίνεται η έτσι η αφορμή στον κάθε "πικραμένο" αφού γράψει δύο λόγια περί της ελευθερία ή μή της Τέχνης να επιτίθεται κατά βούληση στην Δαμανάκη.
  Η όλη ιστορία μου θυμίζει το πολύ παλιό ανέκδοτο που τελείωνε με την φράση "...και σείς γιατί βασανίζεται τους νέγρους;"

 8. M. avatar
  M. 27/07/2009 07:51:54

  «Είναι απαράδεκτο να υποκύπτει η Πολιτεία στις πιέσεις εκπροσώπων της Εκκλησίας και να παρεμβαίνει σε ένα φιλμ που αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα», ήταν η πρώτη αντίδραση του Κώστα Γαβρά. «Η Εκκλησία πάντοτε αρνείται την πραγματικότητα, για να σώσει το δόγμα της. Νόμιζα ότι η Ελλάδα είχε ξεφύγει από όλες αυτές τις μικρότητες».

  Δεν με ενδιαφέρει η κ. Δαμανάκη αλλά το antinews: Υπερασπίζεται άραγε τις αντιδραστικότερες ιδεολογικές παρεμβάσεις της Εκκλησίας;!!

 9. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 27/07/2009 08:23:42

  Η αντίδραση του Γαβρά ήταν πολύ πιό ενδιαφέρουσα. Έχω μιά αίσθηση οτι μπορεί και να τα πίστεψε αυτά τα περί "έργου τέχνης" ! Σου λέει "ποιός είσαι εσύ ρε Παντερμαλή να επέμβεις στο cartoon μου, λογοκριτή, σκοταδιστή"

  "...και τριγύρω ρασοφόροι, καλογέροι, χριστιανοί
  και το ρύθμιζε το βήμα τους μιά τρομάρα, μιά ηδονή...'

  Γενικά θα έλεγα οτι με αυτό το Μουσείο παρατηρούνται πολλές συγχύσεις και σε πολλά επίπεδα. Και καλά το άψογο γκαζόν δίπλα στον Πικιώνη... αλλά το πιό σουρεαλιστικό είναι η μυρωδιά καπουτσίνου που ανεβαίνει απο την καφετέρια στην αίθουσα των γλυπτών. -Άαααααχ, πάμε για καφεδάκι ;

  Ισως όμως να το κάνουν επίτηδες, ίσως νά'ναι σχεδιασμένο κι εγώ απλά κομπλεξικός : ίσως γίνεται για να ξεχάσουν τα καημένα τα Γλυπτά την τσίκνα που μάζεψαν τόσα χρόνια απο τις θυσίες.

 10. osaperas avatar
  osaperas 27/07/2009 08:42:30

  Καλό είναι το ποστ και αρκετά σωστές κάποιες παρατηρήσεις (πχ για την μπουρδολογία της Δαμανάκη).

  Όμως κατά την πάγια ελληνική τακτική φθάνει στο αντίθετο άκρο. Εντάξει δεν είναι έργο τέχνης αυτό που έφτιαξε ο Γαβράς αλλά τι σημαίνει "ενημερωτικό υλικό";

  Και μου προκαλεί έκπληξη "περίοικε" που σε αυτό το πληρέστατο σποτ με τόσες και τόσες σωστές παρατηρήσεις αφήνεις έξω το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας.

  Ποιό ειναι το κεντρικό πρόσωπο; Η Δαμανάκη;

  Δεν είναι η Δαμανάκη. Είναι ο Γαβράς; Δεν αντέδρασε λοιπόν ο Γαβράς σε αυτό το θεμα;

  Γιατί "χάνεται" "εξαφανίζεται" η αντίδραση του;

  Ή μήπως δεν είχε δικαίωμα να αντιδράσει. Μην πάμε αλλού τώρα...

  Η άποψη μου για αυτό το ζήτημα ήταν αυτή που είχε γράψει σε ένα σχόλιο του ο φάκτορας. Το "ενημερωτικό υλικό" δεν έπρεπε να παίξει επειδή ακιρβώς δεν "κολλάει" στην φιλοσοφία της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει για το Μουσείο. Τελεία και παύλα

  Αφού έγινε το λάθος και έπαιξε,(η ευθύνη βαρύνει τους αρμόδιους (του Μουσείου/του υπουργείου) και ακολούθησαν οι αντιδράσεις από τους παπάδες , θα έπρεπε να ρίξουν τους τόνους (αφού έκαναν που έκαναν την βλακεία) και να κλείσουν το θέμα.

  Αυτό το επιθετικό στιλ που ακολουθείται ομως το μόνο που κάνει είναι ζημιά στο πρόσωπο του Σαμαρά. Δεν χρειάζεται ο Σαμαράς τέτοιου είδους επικοινωνιακές τακτικές δίπλα του. Δεν κολλάνε -πιστευω- και με την φιλοσοφία του με τον χαρακτήρα

 11. nyfitsa avatar
  nyfitsa 27/07/2009 08:52:45

  Βλακία τους, που το κόψανε. Στα έργα τέχνης ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ τεμαχισμός και ραψίματα, όπως θα το ήθελαν μερικοί. Ο Κ.Γαβράς έχει απόλυτο δίκιο!!!
  Δεν είναι προσβολή καμίας πίστης, αλλά αναπαράσταση των τότε γεγονότων. Γιατί να τα κρύψουμε? Αυτές ακρότητες φανατικών ζηλωτών του 5ου μ.Χ. κακώς έγιναν, αλλά έγιναν. Εδώ, και ο πάπας βγείτε να ομολογήσει τα αίσχη τους τότε, και ζήτησε συγνώμη από όλο τον κόσμο. Τι κάνουν οι δικοί μας οι ρασοφόροι? ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑΤΑ?

 12. Nike Taras avatar
  Nike Taras 27/07/2009 09:09:44

  Νομίζω πως ήταν μικρό μα στρατηγικό λάθος του Σαμαρά να καταδεχθεί να το κόψει...Δεν απολύτως κέρδισε τίποτα από αυτή του την κίνηση, εν αντιθέσει ήταν μια πύρρειος νίκη του σκοταδισμού και λέω πύρρειος διότι με την δημοσιότητα που πήρε το θέμα ακόμα και τα μικρά παιδιά μάθανε τον ανθελληνικό ρόλο της Εκκλησίας...

 13. Συλογισμός avatar
  Συλογισμός 27/07/2009 09:10:11

  Αντι για το ποστ του περίοικου θα προτιμούσα να αναρτηθεί η δήλωση του ΓΑΒΡΑ που είναι ο άνθρωπος που θίγεται πάνω απο όλα και τα σχόλια ας γινόνταν πάνω στην άποψη του ΓΑΒΡΑ.
  Επειδή τόσο σε αυτό το post όσο και σε προηγούμενο προχθεσινό δεν γίνεται καμία αναφορά στη άποψη του δημιουργού(ΓΑΒΡΑ)αλλά μόνο στο ότι ο φταιχτης είναι ο ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗΣ(που είναι και ΠΑΣΟΚΟΣ όπως αναφέρατε τη παρασκευή) και ότι η Δαμανάκη (ΠΑΣΟΚ) δεν διακουται να ομιλεί όπως πςερίπου λέτε εδώ..θα παραθέσω την δήλωση του Γαβρά σχετικά με το επίμαχο κόψιμο.
  Οσο για το σχόλιο ότι το animation δεν είναι τέχνη ..μην το πούμε παρά έξω γιατι θα μας πάρουν με τις ντομάτες!!!
  Πάντως εγώ πεθαίνω να μάθω τι θέση πήρε ο Υπουργός Πολιτισμού (που είναι και φυσικός προιστάμενος του διευθυντή του μουσείου)
  Σε όλες τις αναρτήσεις φαίνεται ότι την απόφαση την πήρε μόνος του ο ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗΣ...αλλά αλήθεια είναι αυτό??
  Πάντως πρώτη φορά ακούω ή δημιουργία ενός μουσείου έχει σκοπό να ενώσει!!
  Γιατί είχαμε προβληματα διχασμού??(δεν έχει πέσει κάτι τέτοιο στην αντιληψή μου!!!)
  Πάντως όταν είχε γίνει η διαδήλωση για την ταυτοτητες στο σύνταγμα δεν έχει καμία απαγορευση για την μη παραγματοποιησή της με σκοπό να μην διχάσει!!!)
  Η αποψη του ΓΑΒΡΑ την αλιευσα απο την ηλεκρονική έκδοση της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

  "Κ. Γαβράς: «Λογοκριτές ο κλήρος»
  Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης, με επιστολή του στα ελληνικά ΜΜΕ, διαμαρτύρεται για την περικοπή σκηνής από ενημερωτικό φιλμ που προβάλλεται στον προθάλαμο της γυάλινης αίθουσας με τα γλυπτά του Παρθενώνα, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Κάνει λόγο για «σύγχρονους θρησκόληπτους που επεμβαίνουν κόβοντας εικόνες».
  Στην επιστολή του ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς επισημαίνει:

  "Σκοπός μου ήταν να δείξω - βασιζόμενος σε αναμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα - ότι η σταδιακή " συρρίκνωση " του Παρθενώνα δεν πρέπει να αποδοθεί σε τυχόν φθορές μέσα στο χρόνο ή σε ενδεχόμενες αδυναμίες της κατασκευής του αλλά αντίθετα οφείλεται στον φανατισμό των ανθρώπων καθώς και στην βαρβαρότητα των διαδοχικών εισβολέων, χωρίς να ξεχνά κανείς τις ασύστολες λεηλασίες του λόρδου Eλγιν, πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας.

  Στη σκηνή που κόπηκε βλέπουμε μερικούς βανδάλους " παλαιοχριστιανούς " να καταστρέφουν τα γλυπτά που κοσμούσαν το αέτωμα του ναού θεωρώντας τα είδωλα και αναπαραστάσεις ακολασίας.

  Φαίνεται ότι ο ελληνικός κλήρος ζήτησε στη Διοίκηση του Μουσείου της Ακρόπολης όπου προβάλλεται η ταινία να κόψει αυτή τη σκηνή. Η ιστορία επαναλαμβάνεται : οι θρησκόληπτοι που άλλοτε ακρωτηρίαζαν τα αγάλματα, σήμερα επεμβαίνουν και κόβουν τις εικόνες. Το πεδίο των λογοκριτών εμπλουτίσθηκε με ανώτερους δημοσίους λειτουργούς των οποίων το καθήκον είναι η προστασία της Δημοκρατίας.

  Οι νόμοι που προστατεύουν τα Πνευματικά Δικαιώματα των Δημιουργών ( Droits d'Auteur) απαγορεύουν ρητά οποιαδήποτε αλλαγή σε μία κινηματογραφική ταινία χωρίς τη συγκατάθεση του σκηνοθέτη".

  Στον επίλογο της επιστολής ο σκηνοθέτης σημειώνει:"Θέλω να κάνω σαφές το εξής:ο κύριος σκοπός της ταινίας μου είναι να αποδειχθεί ότι ο λόρδος Eλγιν κατέστρεψε μέρος του ναού και έκλεψε τα αγάλματά του για κερδοσκοπικούς λόγους : ο αγοραστής - δηλαδή ο κλεπταποδόχος - ήταν το αγγλικό κράτος.Τα αγάλματα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του Παρθενώνα".

 14. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 27/07/2009 09:20:18

  Οι Αχαίοι κατέστρεφαν τους ναούς των Πελασγών και των Μινωιτών και οι Έλληνες (Δωριείες, Ίωνες, κτλ) των Αχαιών.

  Και οι ΕΛΛΗΝΕΣ Χριστιανοί έκαναν καταστροφές σε "αρχαία μνημεία".

  Πάντοτε η νέα πιο δυναμική και "αγνή" ομαδα προκαλεί ζημιές στα μνημεία των παλαιότερων παρηκμασμένων κοινωνιών.

  • mesaios daktylos avatar
   mesaios daktylos @ Dubai Expatriate 27/07/2009 21:21:09

   Dubai Expatriate says:

   **Οι Αχαίοι κατέστρεφαν τους ναούς των Πελασγών και των Μινωιτών και οι Έλληνες (Δωριείες, Ίωνες, κτλ) των Αχαιών.**

   Διαφωνώ ριζικά και κάθετα. Εκτός 2-3 περιπτώσεων λεηλασίας και όχι καταστροφής, που στιγματίστηκαν, ο αρχαίος κόσμος εσέβετο τα αλλότρια ιερά. Αλλως τε είχαν κοινά θρησκευτικά πιστεύω. Μπορείς σε παρακαλώ να παραθέσεις πηγές;;;

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ mesaios daktylos 28/07/2009 11:57:27

    Για να δούμε τι έκανε στη Δήλο ο Περικλής, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανέγερση τής Ακρόπολης τής Αθήνας.

    Στο παρακάτω λινκ θα διαβάσετε πώς οι Αθηναίοι τής δημοκρατίας κλπ κούρσεψαν τη Δήλο, την οποία σεβάστηκαν ακόμη και οι ίδιοι οι Πέρσες! Η Δήλος έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί ήταν ΟΛΗ ένα ιερό, ΟΛΟ το νησί ήταν ο ιερότερος τόπος όλων των Ελλήνων.

    Αυτό που έκαναν οι Αθηναίοι ισοδυναμεί με το πάνε οι Αμερικάνοι και να ισοπεδώσουν τη Μέκκα ή τη Ρώμη ή την Ιερουσαλήμ.

    Διαβάστε:

    http://www2.egeonet.gr/aigaio/forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaID=6850

    Η Δήλος βγήκε αλώβητη από την περιπέτεια των Περσικών πολέμων, επειδή και οι Πέρσες τη θεωρούσαν ιερή και δεν τη λεηλάτησαν, όπως τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Το 478 π.Χ., μετά το τέλος των Περσικών, ιδρύθηκε η Δηλιακή Συμμαχία των ελληνικών πόλεων, με στόχο την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών. Έδρα της συμμαχίας ήταν η Δήλος· εκεί φυλασσόταν το τεράστιο ποσό των εισφορών των συμμαχικών πόλεων και εκεί γίνονταν οι συναντήσεις των αντιπροσώπων. Πολύ σύντομα η Δηλιακή Συμμαχία εξελίχθηκε σε Αθηναϊκή Ηγεμονία και οι ξύμμαχοι έγιναν περίπου υπήκοοι των Αθηναίων. Τα χρήματα του κοινού ταμείου μεταφέρθηκαν το 454 π.Χ. στην Ακρόπολη των Αθηνών, δήθεν για λόγους ασφαλείας, στην πραγματικότητα όμως για να χρηματοδοτήσουν το φιλόδοξο οικοδομικό πρόγραμμα του Περικλή.

    Το 476 π.Χ. άρχισε να οικοδομείται ο δεύτερος ναός του Απόλλωνα, ο Μέγας ναός, ή ναός των Δηλίων. Η οικοδόμησή του διακόπηκε μετά τη μεταφορά του ταμείου στην Αθήνα και συνεχίστηκε την περίοδο της Δηλιακής Ανεξαρτησίας (314-166 π.Χ.), χωρίς ποτέ να ολοκληρωθεί.

    Τα πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου οι Αθηναίοι, συνωστισμένοι μέσα στα τείχη της πόλης, βρέθηκαν σε απελπιστική θέση εξαιτίας του λοιμού που θέριζε τους κατοίκους «σαν τα πρόβατα», όπως γράφει ο Θουκυδίδης. Υπολογίζεται πως το 427/426 π.Χ. τα θύματα από τη θανατηφόρα επιδημία ήταν 30.000. Ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι οι Αθηναίοι είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο αναισχυντίας που «κανένας φόβος των θεών ή νόμος των ανθρώπων δεν τους συγκρατούσε πια». Μέσα σε τέτοιο κλίμα απόγνωσης και ανασφάλειας διέπραξαν ένα αποτρόπαιο έγκλημα, την «κάθαρση» της Δήλου, δήθεν για λόγους ευσέβειας. Άνοιξαν όλους τους τάφους που υπήρχαν στο νησί, ακόμα και τους πιο φρέσκους, και μετέφεραν τα οστά και τα κτερίσματα στη Ρήνεια, όπου τα έθαψαν σε ένα κοινό λάκκο. Παράλληλα αποφάσισαν να μη γεννιέται και να μην πεθαίνει κανείς πια στη Δήλο, αλλά να μεταφέρονται οι επίτοκοι και οι βαριά άρρωστοι στη Ρήνεια. Από τότε κανείς δεν γεννήθηκε, κανείς δεν πέθανε και κανείς δεν τάφηκε στο ιερό νησί, οι δε Δήλιοι, όπως επεδίωκαν οι Αθηναίοι, έγιναν απάτριδες. Το 422 π.Χ. οι Αθηναίοι ολοκλήρωσαν την «κάθαρση», εξορίζοντας όλο τον ντόπιο πληθυσμό. Οι Δήλιοι κατέφυγαν στο Αδραμύττιο της Μικράς Ασίας, ύστερα από πρόσκληση του Φαρνάκη, και κατεσφάγησαν με προδοσία από τον Αρσάκη.

 15. tiramola avatar
  tiramola 27/07/2009 09:40:04

  Ωραία λοιπόν , η Δαμανάκη είπε μπουρδολογίες...
  Ο υπουργός πολιτισμού όμως γιατί μένει στο απυρόβλητο της κριτικής αφού ο ίδιος είναι υπεύθυνος για την απόφαση να παιχτεί ή να μην παιχτεί ή να περικοπεί?
  Από τα σχόλια φαίνεται πάντως ότι οι σχολιαστές ασχολούνται με την ουσία και όχι με ότι είπε η Δαμανάκη...
  Με το τι είπε η Δαμανάκη ασχολήθηκε μόνο ο "περίοικος"....

 16. Φελιξ avatar
  Φελιξ 27/07/2009 10:28:58

  8.40
  ''Κατα τη γνώμη μου, υποβιβάζεις το επίπεδο του blog οταν αναφέρεσαι σε εναν ανθρωπο σαν την Δαμανάκη''

  Εύγε, πολυ καλό σχόλιο.....μας δείξατε ήδη περίτρανα το δικό σας επίπεδο.
  Κύριε ''πρώτα η Ελλάδα'', η Μαρία καθώς και πολλοί άλλοι βρέθηκαν με προσωπική τους επιλογή στην κατάλληλη ώρα ,στον κατάλληλο τόπο για να
  αντιταχθούν στην Χούντα, διακινδυνεύοντας ακόμα και τις ζωές τους.
  Τίμησε τα νιάτα της, έκανε το χρέος της.
  Αν έκτοτε παρεξέκλινε της ...αναμενόμενης πορείας της , αυτό αφορά την ίδια.
  Δυστυχώς το ίδιο πιθανόν να έκαναν και άλλοι σε αντίρροπη κατεύθυνση, δηλ. τότε ,να ήταν με τίς δυνάμεις του ΝΤΕΡΝΤΙΛΗ και μετά να έγιναν ...πλειοδότες δημοκράτες και αντιχουντικοί.

  • Factorx avatar
   Factorx @ Φελιξ 27/07/2009 11:16:49

   χαλάρωσε Φελίξ. Και πάρα πολλοί άλλοι όρθωσαν το ανάστημά τους στον Ντερτιλή αλλά δεν έγιναν βουλευτές, ούτε αγαπημένοι του Λαμπρακιστάν

  • Factorx avatar
   Factorx @ Φελιξ 27/07/2009 11:16:50

   χαλάρωσε Φελίξ. Και πάρα πολλοί άλλοι όρθωσαν το ανάστημά τους στον Ντερτιλή αλλά δεν έγιναν βουλευτές, ούτε αγαπημένοι του Λαμπρακιστάν

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Φελιξ 27/07/2009 23:02:59

   "Τίμησε τα νιάτα της, έκανε το χρέος της."

   Μόνο που, όπως λέει ο λαός μας, τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Και ποια είναι τα στερνά της οπορτούνας Δαμανάκη, όλοι το γνωρίζουν.

 17. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 27/07/2009 10:42:32

  πολύ κακό για το τίποτα

  το φιλμάκι, είναι γυρισμένο για να ειρωνευτεί και να προκαλέσει γέλωτα, από την άποψη αυτή πέτυχε το σκοπό του ο σκηνοθέτης βάζοντας τις "πολύ μικρής κλίμακας" ανθρώπινες φιγούρες - όποιες και αν εννοούσε - τις στερεωμένες με σχοινιά για αντίβαρο -να ιδρώνουν για να ξηλώσουν ένα αρχιτεκτόνημα που τους ξεπερνούσε με το ειδικό του βάρος αλλά και με το φυσικό του όγκο

  έλεος ένθεν και ένθεν

 18. Naruto avatar
  Naruto 27/07/2009 11:13:21

  Απλα για Αχαιοπελασγιμο και Δωριοαχαϊσμο δεν εχω ακουσει κατι. Για Ελληνοχριστιανισμο ακουω συνεχεια.

  Οι Ιωνες και οι Αχαιοι δεν ηταν κατατρεγμενει και μολις πηραν "ανεξιθρησκια" την πεσαν στους μη χριστιανους.

  Ετσι δεν ειναι και τοσο δοκιμος ο παραλληλισμος

 19. ataktos avatar
  ataktos 27/07/2009 11:25:58

  Το μήνυμα και η απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζανης αφορα την κυρία μας … Να είναι πάντα ευλογημένη ….

 20. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 27/07/2009 12:10:45

  Παιδιά για λίγο να συνέλθουμε γιατί η ζέστη χτυπάει μερικούς κατακέφαλα...
  Σημασία δεν είναι αν γενικά το animation είναι έργο Τέχνης. Αλλά αν ένα διαφημιστικό φιλμάκι είναι "μνημειακό έργο" που οφείλουμε να σεβόμαστε την ακεραιοτητά του λές και προκειται για το Μονα Λιζα.

  Αν δείτε το περί ου λόγος φιλμάκι (κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από προχθές) είναι πιο πρωτολειακό απο το πιο προχειρα πειδικά cartoons που βλέπουν οι πιτσιρικάδες κάθε Σάββατο πρωί στην TV.
  Αν αυτό το ονομάζεται "Τέχνη" τότε είναι που θα γελάσει κάθε πικραμένος.
  Η κα. Δαμανάκη θεμελιώνει όλο το επιχείρημά της πάνω στο ότι "τεμαχιστηκε το έργο τέχνης του Γαβρά".

  Αν δείτε ολόκληρο το φιλμάκι, δείχνει ότι οι ζηλωτές του 5ου μ.Χ. αιώνα έκαναν μεγαλύτερη ζημιά απ' ότι ο Έλγνιν!
  Ουσιαστικά δίνει προσχηματικά επιχειρήματα στο Βρετανικό Μουσείο να υποστηρίζει ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα τα κατέστρεψαν οι φανατικοί Χριστιανοί τουο 5ου αιώνα και τα "διέσωσε" ο Έλγιν τον 19ο αιώνα...

  Αυτό δεν έχει καμία σχέση ούτε με την Ιστορία ούτε με τις πηγές.
  Κι ομως, αυτήν ακριβώς την εντύπωση δίνει το φιλμάκι στο σημείο που κόπηκε.

  Ακόμα κι αν ήταν κομψοτέχνημα δεν θα χόραγε στο ενημερωτικο υλικό του Μουσείου. Χώρια που είναι μια χοντροκοπιά.
  Αλλά το πρόβλημα δεν είναι στην αισθητική του αλλά στην ουσία του.
  Δεν είναι στην Τέχνη, αλλά στην Πολιτική.
  Το Μουσείο, κάθε Μουσείο, υπεράσπίζεται ένα δημόσιο αγαθό κι οφείλει να ασκεί Πολιτική.
  Δεν πρέπει να υποτάσσεται η Τέχνη στην Πολιτική. Αλλά ούτε και η Πολιτική στην Τέχνη.

  Όλη αυτή η συζήτηση ουσιαστικά μας λέει:
  * Πρώτον, από τη στιγμή που ο Γαβράς (που δεν είναι αρχαιολόγος) είχε τη γνώμη ότι έπρεπει να προβληθεί η καταστροφή του Παρθενώνα έτσι, εμείς οι υπόλοιποι έπρεπε να το δεχθούμε - δεν μπορούσαμε να διαφωνήσουμε, δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς, είμαστε όλοι "δέσμιοι" της "αλήθειας" ή των εμμονών του κ. Γαβρά.
  * Δεύτερον, από τη στιγμή που άρχισε να προβάλλεται αυτό το φιλμάκι (κακώς, πολύ κακώς) δεν μπορούσαμε να το κόψουμε. Διότι αυτο θα ισοδυναμούσε με "λογοκρισία Τέχνης"!
  Δεν έχουμε δυνατότητα να ασκήσουμε πολιτικη, δεν έχουμε δυνατότητα να προβάλουμε το Μουσείο όπως θέλουμε, είμαστε δέσμιοι των μονομεριών όποιου μας ετοίμασε ένα ενημερωτικό φιλμάκι.

  Αυτά όλα ΜΟΝΟ στην Ελλάδα λέγονται.
  Αλλού πουθενά δεν τα παίρνει κανείς στα σοβαρά.
  Για την ακρίβεια, δεν διανοούνται να πούν τέτοιες ακραίες ανοησίες...

  Οταν ετοιμάζουν το ενμηερωτικό υλικό του Λούβρου επιμένουν στην παραμικρή λεπτομέρεια των προδιαγραφών, το τι θα μπεί και τι δεν θα μπεί και πως θα μπεί και από ποιά πλευρά τα προβληθεί και σε τι αναλογία με άλλα, για όλα αυτά έχει απολυτο λόγο - τον πρώτο και τον τελευταίο - η διεύυυνση του Μουσείου.
  Το ίδιο και σε όλα τα μεγάλα Μουσεία του Κόσμου.
  Μόνο εδώ θέλουμε το Μουσείο να είναι δέσμιο των εμμονών ενός Γαβρά που είναι μεγάλος σκηνοθέτης, αλλά δεν είναι αρχαιολόγος ούτε έχει ειδικευτεί στο animation.

  Και δεν ξέρω αν καταλάβατε. Αλλά ο κ. Γαβράς ΔΕΝ υπερασπίστηκε την Τέχνη του. όπως δικαιούτο και όφειλε.
  Υπερασπίστηκε την άποψή του περί Ιστορίας, άποψη που έχει τόση αξία όσο οποιουδήποτε άλλου ΜΗ ειδικού.
  Όλα αυτά συγγνώμη είναι ΜΗ σοβαρά.
  Ακόμα και γι' ανθρώπους σαν κι εμάς που συμφωνούμε απόλυτα ότι υπήρξε περίοδος όπου ο Χριστιανισμός λειτούργησε καταστροφικά για τον Αρχαίο Πολιτισμό τα μνημεία και το Πνεύμα τους.
  Όμως αυτή δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια - είναι μόνον η μισή.
  Η άλλη μισή είναι ότι πριν επέλθει η ισοπεδωτική μανία των ζηλωτών, το Αρχαίο Πνεύμα είναι περιέλθει σε απόλυτη παρακμή.
  Κι ότι υπήρξαν και εποχές όπου ο Χριστιανισμός προσεχώρησε στο αρχαίο πνεύμα, το διέσωσε και διασώθηκε εξ αιτίας του.
  Υπήρχαν κι αυτές οι πλευρές.
  Κι αν αποφασίσουμε να πούμε την αλήθεια, ας τηνπούμε ΟΛΟΚΛΗΡΗ. Μόνο που δεν μπορούμε να την πούμε επ' ευκαιρία του Μουσείου της Ακρόπολης.
  Το Μουσείο φτιάχθηκε για να προβάλει τα γλυπτά του Παρθενώνα και το αίτημα της ενοποίησής τους.
  Πώς από ένα αίτημα ενοποίησης των γλυπτών καταντήσαμε στο διχασμό των νεοΕλλήνων.
  Αυτά μόνο ένα άρρωστο πολιτικό σύστημα, νοσηρό κυριολεκτικά, μπορει να τα καταφέρει.

  • Συλογισμός avatar
   Συλογισμός @ Θ.Κ. 27/07/2009 14:08:31

   "Και δεν ξέρω αν καταλάβατε. Αλλά ο κ. Γαβράς ΔΕΝ υπερασπίστηκε την Τέχνη του. όπως δικαιούτο και όφειλε."
   Aπο που καλέ μου άνθρωπε προκύπτουν όλα αυτά τα αυθαίρετα συμπεράσματα που καταθέτεις εδώ???
   Την ανακοίνωση του ΓΑΒΡΑ που διένειμε στα ΜΜΕ την διάβασες???
   Αν όχι πάρε μια γευση
   "
   Βρίσκω πολύ λυπηρό και απαράδεκτο για την Ελλάδα, μια χώρα που είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό που συνέβη: το να υποκύψει δηλαδή η Πολιτεία στις πιέσεις εκπροσώπων της Εκκλησίας και να προβεί σε αυτήν την πράξη παρέμβασης σ' ένα φιλμ που αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα. Ό,τι απεικονίζεται σε αυτό το μικρό φιλμ είναι ιστορικά αποδεδειγμένο. Αναφέρεται στις καταστροφές που έχει υποστεί ανά τους αιώνες το μνημείο, από τους ανθρώπους. Οι πρώτοι χριστιανοί έκαναν αρκετές καταστροφές στα μνημεία και στα γλυπτά για διάφορους λόγους, ορισμένες φορές επειδή απλώς τους είχε σκανδαλίσει η γύμνια των αγαλμάτων
   Η ιδέα του φιλμ ήταν να διατρέξουμε τις καταστροφές που έχει υποστεί το μνημείο από το ανθρώπινο χέρι για να φτάσουμε και στη μέγιστη καταστροφική πράξη του Έλγιν. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε, άλλωστε, το μνημείο ήταν από τους ανθρώπους. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι καταστροφικές παρεμβάσεις, ίσως η Ακρόπολη να είχε παραμείνει όπως ήταν στην εποχή του Περικλή, πριν από 2.500 χρόνια. Όσο για τις αντιδράσεις των εκπροσώπων της Εκκλησίας, δε με ξαφνιάζουν. Η Εκκλησία αρνείται πάντοτε την πραγματικότητα, για να σώσει το δόγμα της. Νόμιζα ότι η Ελλάδα είχε ξεφύγει απ' όλες αυτές τις μικρότητες... Λυπάμαι πολύ!»

   Οσο για την αποψη σου να οτι ο ΓΑΒΡΑΣ δεν υποστηριξε την τέχνη του
   τι επιπλέον να πεί ο ΓΑΒΡΑΣ απο το αυτονόητο!!!
   συνεχίζει στην δηλωσή του
   "Η ιστορία επαναλαμβάνεται: οι θρησκόληπτοι που άλλοτε ακρωτηρίαζαν τα αγάλματα, σήμερα επεμβαίνουν και κόβουν τις εικόνες.

   Το πεδίο των λογοκριτών εμπλουτίσθηκε με ανώτερους δημοσίους λειτουργούς των οποίων το καθήκον είναι η προστασία της Δημοκρατίας. Οι νόμοι που προστατεύουν τα Πνευματικά Δικαιώματα των Δημιουργών ( Droits d'Auteur) απαγορεύουν ρητά οποιαδήποτε αλλαγή σε μία κινηματογραφική ταινία χωρίς τη συγκατάθεση του σκηνοθέτη».

   Στον επίλογο της επιστολής ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Θέλω να κάνω σαφές το εξής: ο κύριος σκοπός της ταινίας μου είναι να αποδειχθεί ότι ο λόρδος Έλγιν κατέστρεψε μέρος του ναού και έκλεψε τα αγάλματά του για κερδοσκοπικούς λόγους : ο αγοραστής - δηλαδή ο κλεπταποδόχος - ήταν το αγγλικό κράτος. Τα αγάλματα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του Παρθενώνα».

  • Οδηγός ΗΣΑΠ avatar
   Οδηγός ΗΣΑΠ @ Θ.Κ. 27/07/2009 15:01:16

   "Μόνο εδώ θέλουμε το Μουσείο να είναι δέσμιο των εμμονών ενός Γαβρά". Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, ο Γαβράς αποφάσισε να βάλει το φιλμάκι του στο μουσείο ως ενημερωτικό υλικό, μπήκε ένα βράδυ μέσα χωρίς να τον πάρει κανείς χαμπάρι, το συνέδεσε με τις οθόνες και όταν οι δαιμόνιοι υπεύθυνοι του μουσείου διαπίστωσαν την "παραχάραξη" της ιστορίας, το παραχαράξαν με τη σειρά τους για να είναι όλοι ευχαριστημένοι και να συνεχίζει το μουσείο να περιλαμβάνει τον Γαβρά του, έστω και ακρωτηριασμένο. Υπονοείς τέτοια πράγματα και μετά επικαλείσαι τη σοβαρότητα. Επίσης, υπονοείς ότι κάποιος που δεν είναι ιστορικός-αρχαιολόγος δεν μπορεί να αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα και πηγές; Άμα είναι έτσι να αφήσουμε το δικαίωμα της ψήφου μόνο στους πολιτικούς επιστήμονες.
   Για πολλοστή φορά μπράβο στο antinews που με τις επιλογές του αποδεικνύει περίτρανα πως ο μόνος τρόπος με τον οποίο συνδιαλέγονται οι νεοέλληνες είναι η λογική του Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού και του Camel-Marlboro.

 21. Συλογισμός avatar
  Συλογισμός 27/07/2009 12:16:17

  "Όσο για τις δηλώσεις Δαμανάκη, ΚΚ, ΓΑΠ, Σαμαρά, Αλαβάνου και όποιου άλλου επί του θέματος μου είναι παγερά αδιάφορες"
  Eμένα πάλι με νοιάζουν και με κόφτουν οι δηλώσεις όχι τόσο των άλλων (που διάβολε αντιπολίτευση ασκούν)όσο του υπουργού Πολιτισμού ο οποίος ασκεί πολιτική.
  Εαν δεχεται την "αφαίρεση" σε video animation απο την πίεση της εκλησίας ..τι να περιμένουμε ότι μπορεί να αφαιρέσει κατα την άσκηση της πολιτικής του όταν κάποτε κληθεί να γίνει πρωθυπουργός??

 22. MBP avatar
  MBP 27/07/2009 13:20:40

  Δεν ειναι κακο να θυμομαστε ποσο οπισθοδρομικοι και μισαλοδοξοι υπηρξαν οι οπαδοι του χρηστιανισμου. Και ακομη τετοιοι ειναι φυσικα. Αρα καλο θα ηταν να εβλεπαν ολοι οχι μονο ενα μικρο αποσπασμα απο φιλμακι, αλλα μια ολοκληρη ταινια πχ με θεμα το θανατο της Υπατιας.

 23. thanos avatar
  thanos 27/07/2009 13:25:51

  Το φιλμάκι φτιάχτηκε για να δείξει τις καταστροφές που υπέστη το μνημείο αν τους αιώνες και όχι μόνο αυτή του Έλγιν ΨΕΥΤΗΗΗΗΗΗ!!!!!

 24. jmitrog avatar
  jmitrog 27/07/2009 13:34:25

  Για ποιο έργο τέχνης μιλάνε οι άσχετοι;
  Για ένα ενημερωτικό φίλμ 13 λεπτών μέσα στο οποί περιλαμβάνονται σκηνές 12 δευτερολέπτων του Γαβρά μα κινούμενα σχεδια.

  Τώρα, για όσους μιλούν για τον Υπουργό Πολιτισμού και το γεγονός ότι δεν παίρνει θέση...(όπως η Δαμανάκη) σεφτείτε τι θα έλεγαν αν έπερνε θέση. Είτε με τη μία είτε με την άλλη πλευρά.

  Αυτό θέλουν οι θιασώτες του Λένιν και του Στάλιν. Υπουργούς που έχουν άποψη επί παντός επιστητού! Και την άποψή τους την επιβάλλει και σε θέματα που αφορούν αρχαιολόγους, ιστορικούς ή ιστορικούς τέχνης.

  Αυτό θέλει η κα Δαμανάκη και οι όμοιοί της!!!

  • τιραμολα avatar
   τιραμολα @ jmitrog 27/07/2009 21:25:47

   Αποδεικνύεται για άλλη μιά φορά ότι και η μη θέση είναι θέση...
   Κοινώς , καλύτερα να κάνουμε το παγώνι , και άσε τους μαλάκες να τα ερμηνεύουν όπως θέλουν...
   Νέα ήθη από τους επαγγελματίες της πολιτικής.
   Τους παίρνει...αποδεικνύεται και σε αυτήν την ιστοσελίδα...

 25. Tηλέμαχος avatar
  Tηλέμαχος 27/07/2009 13:40:50

  Τα πράγματα είναι απλά, επειδή κακά τα ψέμματα

  1. Το μουσείο φτιάχτηκε με πολύ κόπο, πολλά χρήματα και άπειρες ώρες δουλειάς για δεκαετίες, για ΕΝΑΝ πολύ συγκεκριμένο σκοπό: να επανέλθουν τα μάρμαρα στον φυσικό τους χώρο

  2. Το φιλμάκι, ως μέρος του μουσείου εντάσσεται κι αυτό στον συγκεκριμένο στόχο

  3. Το μουσείο χωρίς τα μάρμαρα είναι ποδόσφαιρο χωρίς μπάλα.

  4. Ακόμα και το φιλμάκι να ήτανε αριστούργημα τέχνης, το γεγονός ότι ανοίξει ένα ανεξάρτητο θέμα παράλληλα με τον βασικό του στόχο, αυτό και μόνο υποβαθμίζει τον βασικό του στόχο. Έτσι, μοιραία υποβαθμίζεται και ο στόχος του μουσείου.

  5. Θέλουμε ένα μουσείο να εμπεριέχει τα μάρμαρα, το οποίο δεν θα θίγει στο φιλμάκι κανένα άλλο παρεμφερές θέμα, ή ένα μουσείο άδειο από τα μάρμαρα που θα έχει ικανοποιήσει τον αντικληρικαλισμό ορισμένων;

  6. Προφανώς λοιπόν ο Γαβράς υπερέβη τον σκοπό τον οποίον κλήθηκε να υπηρετήσει με αυτό το φιλμάκι.

  7. Άριστα έπραξε το Μουσείο ή ο οποιοσδήποτε και έκοψε το επίμαχο κομμάτι

 26. Συλογισμός avatar
  Συλογισμός 27/07/2009 14:22:55

  To ότι κάποιους έχει χτυπήσει η ζέστη στο κεφάλι είναι βέβαιο!!!
  Απο πότε διχασμό προκαλεί μόνο ο καλιτέχνης (στην προκείμενη περίπτωση ΓΑΒΡΑΣ και αύριο ίσως κάποιος άλλος π.χ. ο ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ)και ποτέ αυτός που με άμεσο τρόπο(πολιτεία) ή έμεσο τρόπο(εκλησία) ασκεί την εξουσία και άρα δρά πολιτισμικά!!!
  Γιατί το βίντεο προκαλεί διχασμό και όχι η εκλησία που μαζευει 1 εκατομυριο άτομα στην συγκέντρωση του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ για τις Ταυτότητες!!!
  Γιατί η τέχνη διχάζει και προκαλεί και δεν προκαλεί ο ΑΝΘΙΜΟΣ που απο του άμβωνος στην Θεσσαλονικη κάθε Κυριακή ασκεί εξωτερική πολιτική αποκαλώντας του Σκοπιανούς γυφτοσκοπιανούς.
  και τέλος για το επίμαχο βίντεο έχω να πώ το εξής (το άντλησα απο το Zougla)

  Το βίντεο - animation, του Κώστα Γαβρά (σε μουσική Μ. Μάτσα) προβλήθηκε στο σύνολό του, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Το ελληνικό κράτος, μέσω του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, πλήρωσε χιλιάδες ευρώ για το συγκεκριμένο έργο, που προβλήθηκε στις 20 Μαΐου 2003 ως μέρος της παράστασης «Όλα γύρω είναι φως» στη Μητροπολιτική Όπερα της Ν. Υόρκης. Θεωρήθηκε τότε το πλέον κατάλληλο, προκειμένου να κατατοπίσει τους ξένους και ιδιαίτερα τους μη ειδικούς για το τι συνέβη στο μνημείο."

  Εάν το κράτος δεν ξέρει τι χρηματοδοτεί(κατασκευή animation) τότε είναι επικυνδυνο με την καταστροφική διαχείρηση των χρημάτων των πολιτών ...αν όμως γνωρίζει τι χρηματοδοτεί(το κράτος) και αλάζει στάση μελλοντικά επειδή μια ομάδα ρασσοφόρων δεν συμφωνεί τότε η στάση του κράτους είναι σχιζοφρενική!!!
  Διαλέγει και πάιρνει ο καθένας..Δημοκρατία έχουμε εξάλου!!

 27. nikiplos avatar
  nikiplos 27/07/2009 14:24:27

  Ο περίοικος απλά αναφέρει την άποψή του. Σεβαστή μεν, τελείως ασταθής και ανισσόροπη δε...
  Ασταθής:
  Πριν συζητήσουμε τι είναι και τι δεν είναι τέχνη καλό είναι να μάθει πως ένα φιλμάκι, ιδίως ένα φιλμάκι κινουμένων σχεδίων, απαιτεί πολύ κόπο και χρόνο και φτιάχνεται κυρίως κατά το μοντάζ καρέ, καρέ. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει το δικαίωμα να κάνει κοπτορραπτική ύστερα για να προσθέσει ή να αφαιρέσει υλικό. Ακόμη κι όταν για πρακτικούς λόγους παρίσταται τέτοια ανάγκη, πχ οικονομία χώρου ή χρόνου κανένας άλλος δεν είναι αρμόδιος να το κάνει αυτό, από τον Σκηνοθέτη και τους υπόλοιπους καλλιτεχνικούς συντελεστές. Πέρα από όποια εμπάθεια, το σωστό είναι να συζητήσει ο ενδιαφερόμενος (Παντερμαλής) με το Σκηνοθέτη για περικοπή και για ποιά ακριβώς σημεία και αν βρεθεί συμφωνία καλώς. Αν ΔΕΝ βρεθεί συμφωνία, τότε καλό είναι να παίρνει ο καθένας το δρόμο του ελαφρά τη καρδία και χωρίς εμπάθεια αφού δεν τα βρήκαν. Το να επεμβαίνεις όμως σε έργο τέχνης (είτε σου αρέσει περίοικε είτε όχι) και να κάνεις από μόνος σου κοπτορραπτική, αποτελεί και βεβήλωση και προσβολή προς τον σκηνοθέτη και κυρίως προσβολή προς το κοινό που δεν το αφήνεις μόνο του να δει και να κρίνει...
  Ανισσόροπη, γιατί η χολή προς τη Δαμανάκη (που δεν έκανε καμία επέμβαση αλλα απλά διαμαρτυρία) είναι ασύμμετρη προς τον υπουργό που είναι και ο κυρίως υπεύθυνος και αν έχει επίγνωση της κατάστασης πρέπει αναμφισβήτητα τις επόμενες ημέρες να βγει και να πει ξεκάθαρα το ότι δεν είχε ανάμιξη. Τότε πρέπει φυσικά να υποβάλλει κυρώσεις προς τον κύριο Παντερμαλή, ανεξάρτητα τι ψηφίζει ο καθένας, για παρέμβαση σε ένα έργο τέχνης (βοηθητικό έστω) ενός διάσημου, διεθνούς και καταξιωμένου καλλιτέχνη του κύρους του κου Γαβρά.

  Εν κατακλείδι, για το επίμαχο βίντεο η καταστροφή συνετελέσθη τον 5ο αιώνα μΧ κυρίως από Ιερωμένους κληρικούς μαζί με ζηλωτές χριστιανούς τότε. Αυτό είναι ένα αντικειμενικό ιστορικό γεγονός. Με τίποτε όμως δεν ακυρώνει την μακρά πορεία του Νέου Ελληνισμού, από τον αρχαίο μέχρι τον Υστεροβυζαντινό μέσα από την σφυρηλάττηση της χριστιανικής πίστης, που σε όλη την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία τότε έγινε δόγμα. Δυστυχώς σαν δόγμα εξοστράκισε πολλά από τα καλά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, άλλα ενσωμάτωσε όμως. Επίσης προήγε κατά πολύ το ζήτημα της θρησκείας, αφού ο Χριστιανισμός ιστορικά, είναι η πρώτη θρησκεία που κατοχυρώνει τον άνθρωπο σαν ίσο μεταξύ άλλων (δεν το έκανε η αρχαία θρησκεία αυτό αλλά ερμηνείες αυτής) και ενώπιον του Θεού. Η πρώτη θρησκεία που ήταν ανθρωποκεντρική με κέντρο τον άνθρωπο ανεξαρτήτως αίματος γαλάζιου, εθνότητας (και ανοησίες περί περιούσιων λαών) ή χρώματος. Ακόμη και σήμερα ο ορθόδοξος χριστιανισμός κυρήσσει σαν αιρετικό τον όποιον διαχωρισμό, φυλετικό, εθνοτικό κλπ μεταξύ των ανθρώπων, εις μάτην βέβαια εθνικιστών και λοιπών αγραμμάτων... Κυρρήσσει σαν αιρετική οποιαδήποτε θρησκευτική οργάνωση έξω από την εκκλησία και την ενορία, εις μάτην των πολλών και διαφόρων παραχριστιανικών οργανώσεων που προέκυψαν από τον εμφύλιο και δώθε.

  Τα επεισόδια καταστροφών αρχαίων από τους Χριστιανούς δεν ξεπερνούν τα 200 (αν είμαι γαλαντόμος) για τα ιστορικά τεκμηριωμένα φυσικά. Οι εκτελεσθέντες Εθνικοί (όπως η Υπατία) δεν είναι πολλοί σε σχέση με τους Χριστιανούς. Πέρα από τους όποιους συμψηφισμούς, οι εκτελεσθέντες Εθνικοί, εντοπίζονται σε μια συγκεκριμένη σκοτεινή περίοδο Θεοδοσίου μέχρι Ιουστινιανού. Ακόμη και μέσα στο Βυζάντιο η δουλεία συνεχίστηκε και πολλές φορές με τα βακούφια και τα τιμάρια, κληρικοί, είχαν δουλοπάροικους. Όλες οι κοινωνίες πέρασαν από αυτά τα σταδια του μεσαίωνα. Αυτό με τίποτε δεν ακυρώνει την αφύπνηση που έκανε ο Χριστιανισμός στις κοινωνίες εκείνες και τους ανθρώπους που απελευθέρωσε από τη δουλεία.

  Προσωπικά με προσβάλλει που έχουμε κληρικούς κατώτερους των περιστάσεων που προσβάλλονται για 200 επεισόδια καταστροφών έναντι 1000 χρόνων ιστορίας προστασίας και ανάδειξης χιλιάδων μνημείων. Ακόμη χειρότερα με προσβάλλει που κάποιοι θέτουν ζήτημα θρησκείας σε τέτοια ιστορική αφήγηση. Καλό θα είναι να ξανααναλογιστούν τι σημαίνει ενωτικός ορθόδοξος χριστιανισμός. Με προσβάλλει που στον κλήρο κάθησαν αγράμματοι και αφοριστικοί αρχιεπίσκοποι σαν τους Χρυσοπηγήτες. που εξέφεραν αντί ενωτικών εμπρηστικούς λόγους. Κατώτατοι των περιστάσεων και φυσικά καθόλα αντάξιοί μας γιατί ο κλήρος είναι πάντοτε αντάξιος του λαού που τον θάλλει. Αλλά αυτό είναι άλλου ιερέως ευαγγέλιο...

 28. osaperas avatar
  osaperas 27/07/2009 14:39:39

  Επανέρχομαι στο θέμα για να πω το αυτονόητο.

  Δεν χρειάζεται να υποβαθμίσουμε το φιλμάκι του Γαβρά προκειμένου να οδηγηθούμε στο σωστό συμπέρασμα ότι δεν χρειαζόταν να παιχτεί το συγκεκιρμένο φιλμάκι στο Μουσείο. Υποβαθμίζοντας τοι φιλμάκι αδυνατίζουμε παράλληλα και τα επιχειρήματα ότι δεν χρειαζόταν το συγκεκριμένο φιλμάκι για τον συγκεκριμένο ρόλο που θέλουν να δώσουν στο Μουσείο.

  Αναφερθήκαμε στις μπουρδολογίες της Δαμανάκη αλλά οι μπουρδολογίες που ακολουθούν είναι περισσότερες.

  Εάν είναι αλήθεια ότι το φιλμάκι "το δημιούργησε σε ανύποπτο χρόνο στο παρελθόν ο Κώστας Γαβράς για την Ακρόπολη και τα μνημεία της και είχε προβληθεί κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας σε μεγάλη εκδήλωση στη Νέα Υόρκη" μου φαίνεται κομμάτι δύσκολο να ειναι ...της πλάκας, όπως κάποιοι θέλουν να το παρουσιάσουν.

  Σαφέστατα το φιλμάκι φτιάχτηκε για άλλο λόγο, σαφέστατα το Μουσείο έχει μια διαφορετική φυσιογνωμία σαφέστατα και έκαναν βλακεία αυτοί που επέλεξαν κάποιες σκηνές να προβληθεί, σαφέστατα και έπραξαν σωστά που κατάλαβαν το λάθος τους και προσπάθησαν να το διορθώσουν ωστε να μην χαθεί η "΄λογική" του Μουσείου μπροστά στον θόρυβο για τις ιστορικά αποδεδειγμένες αθλιότητες κάποιων ρασοφόρων. Εδώ είμαστε και τελειώσαμε.

  Και καλό θα ήταν οι αρμόδιοι να είχαν (ήδη) βρει κάτι άλλο στη θέση του που να εκφράζει την φιλοσοφία επάνω στην οποία έχει δημιουργηθεί το Μουσείο.

  Η λογική του στιλ "σιγά το φιλμ" "ποιος είναι ο Γαβράς" "τι να μας πει τώρα και η Δαμανάκη" "η αριστερη κουλτούρα" και άλλες μπούρδες είναι επίσης έξω από τη φιλοσοφία και το συμβολισμό του Μουδείο της Ακρόπολης. Έξω από το πνεύμα που θέλει να περάσει ο Σαμαράς σαν υπουργός Πολιτισμού.

 29. Factorx avatar
  Factorx 27/07/2009 15:12:43

  Αγαπητέ ττην βλακεία προσπαθω να εξαλείψω και τους μεροκαματιάρηδες των σχολίων. Εσυ πάντως μου ξέφυγες

 30. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 27/07/2009 15:42:54

  «Με τη λογική ότι το Μουσείο δεν δημιουργήθηκε για να διχάσει, αλλά για να ενώσει.»

  Δεν ήξερα οτι τα Μουσεία οφείλουν να είναι εργαλεία εθνικής συσπείρωσης ή πολιτικώς σκοπιμοτήτων. Πίστευα οτι είναι εκεί για να δείχνουν την αλήθεια ως έχει, κι ότι είναι να γίνει ας κόψει το λαιμό του να γίνει.

  «όχι για να προσβάλλει τις πεποιθήσεις των ανθρώπων.»

  Η απεικόνιση της πραγματικότητας δεν συνιστά προσβολή. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει στο Ισλαμαμπάντ ή την Τεχεράνη, δεν το αποκλείω. Η Ελλάδα τέτοια δεν σηκώνει όμως. Αν κάποιος έχει πεποίθηση οτι οι χριστιανοί ΔΕΝ έκαναν αυτά που δείχνει το βίντεο, πρέπει να ευχαριστεί τον Γαβρά που τον απελευθέρωσε από τις αυταπάτες του.


  Τώρα σχετικά με το σενάριο της προσβολής του Ισλάμ, συμφωνώ πως δεν γίνεται να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

 31. Menippos avatar
  Menippos 27/07/2009 16:25:01

  Μομφές μομφών, ω μομφές για το μέμφεσθαι.

  Η ίδια ιστορία ξαναεπαναλαμβάνεται πάλι επίσης για άλλη μια φορά ακόμη.
  Κάποιος κάνει κάτι, κάποιος άλλος ήθελε να το έχει κάνει, δεν πρόκαμε, και το μέμφεται.

  Προσωπικά ποσώς με κόφτει τι είπε η Δαμανάκη, ο Γαβράς, η Εκκλησία, η Κυβέρνηση, η Δημοτική Παράταξη αντιπολίτευσης του Ουλάν Μπατόρ και ο κάθε άλλος Πικραμένος.

  Το μουσείο φτιάχτηκε για να φιλοξενήσει τα Μάρμαρα και κανείς δεν έχει το δικαίωμα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να το χρησιμοποιήσει για πολιτικά ή άλλα ίδια οφέλη.

  Να βγάλουν όλοι λοιπόν το σκασμό και να φροντίσουν να εκπληρωθεί ο σκοπός του μουσείου με προσωπική δουλειά, αφού είναι οι μεν εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών-ιδιοκτητών των μαρμάρων, οι δε αυτόκλητοι εκφραστές κάποιου λαϊκού αισθήματος και οι παράδε συνεχιστές του δήμω επιλεγμένου θρησκευτικού καθεστώτος.

  Το σκασμό, λοιπόν, παπαγαλάκια κάθε προελεύσεως, κατευθύνσεως και ιδιοσυγκρασίας, και με τα μούτρα στη δουλειά να φέρουμε τα μάρμαρα.

 32. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 27/07/2009 16:56:36

  Θ.Κ. μπήκες πραγματικά στην ουσία γιατί είσαι απο τους λίγους που δέν κοίταξαν το θέμα με τα γυαλιά της πολιτικής. Είναι αλήθεια οτι εδωπέρα λόγω Γαβρά πειράχτηκαν λίγο κάποια ρομαντικά (αριστερά) αντανακλαστικά. Ταιριάζουν και λίγο οι κόκκινες σημαίες...

  Για τους Εγγλέζους βρέ παιδιά χτίστηκε το Μουσείο, στά μούτρα τους βροντήξαμε όλον αυτόν τον γρανίτη, το κρύσταλλο και τα λαμπρά εγκαίνια. Για να αυξηθεί η πίεση εναντίον τους οργανώθηκε μέχρι υπερβολής, μέχρι κινδύνου να γίνουμε γελοίοι αυτή η φιέστα. Τα γλυπτά θέλουμε, απαιτώντας, εκβιάζοντας, ουρλιάζοντας, γκαρίζοντας, προπαγανδίζοντας και ψέματα - ναί, γιατί όχι! Αυτο προσπαθεί να ψελλίσει ο καημένος ο Παντερμαλής, αλλά δυστυχώς δέν τον παίρνει να το πεί πιό ωμά.

  Τί θέλουν κάποιοι δηλαδή, να δείξουμε και την "αναστήλωση" του Μπαλάνου που με τις σιδερένιες ράβδους που χρησιμοποίησε έκανε μεγαλύτερη ζημιά κι απ'τον Μοροζίνι ;

 33. aris lalidis avatar
  aris lalidis 27/07/2009 17:06:51

  " Ενας ενας ομως οι ναοι μετατρεπονταν σε χριστιανικες εκκλησιες.Αυτη η μετατροπη σταθηκε σωτηρια για τα μνημεια της Ακροπολης που ετσι διατηρηθηκαν σχεδον ακεραια σε ολο το Μεσαιωνα."
  ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ.

  Εικοσι περιπου χρονια μετα τη σπορα του,το κακο σπυρι του διχασμου πυορροει κατα τροπο που δεν φανταζονταν ουτε οι σπορεις του.
  "Αρχαιολατρες","χριστιανοι",νουμερα με ζουρλο"μανδυες",αριστεροι με πνευματικη ψωρα,αφελεις,πνευματικοι ανθρωποι,τροφιμοι της οδου Μελιδωνη,βαθμοφοροι Ινστιτουτων,σαιεντολογοι,ψωνια,επιστημονες σοβαροι,πραγματικοι πατριωτες,μελη των στοων,περιοδικα,συγγραφεις,"συγγραφεις",αντιγραφεις,βιβλιεμποροι κ.λ.π
  ενεπλακησαν σε ενα διαλογο χωρις αρχη και τελος.
  Αξιζει τον κοπο καποια στιγμη να μιλησουμε για τους σπορεις.

  • thanos avatar
   thanos @ aris lalidis 27/07/2009 18:16:15

   Ξέχασες τους επιστήμονες, τους άθεους, τους λογικά σκεπτόμενους ανθρώπους, τους ανθρωπιστές, τους προοδευτικούς τους ευαίσθητους τους μορφωμένους, τους καλλιεργημένους ...ξέχασες όλους εμάς.

   Αλλά με τέτοια αρνητική ενέργεια που σε χαρακτηρίζει όλα μαύρα και άραχνα τα; βλέπεις.

   • Beyond The Stars avatar
    Beyond The Stars @ thanos 27/07/2009 20:04:04

    Δηλαδή, ξέχασε το ΠΑΣΟΚ!
    Αλλά με τέτοια αρνητική ενέργεια που τον χαρακτηρίζει,
    όλα γαλάζια τα βλέπει...

    Κάτω η χούντα της Δεξιάς!
    Εκλογές εδώ και τώρα!

 34. babis lazarou avatar
  babis lazarou 27/07/2009 19:24:53

  Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΑΡΟΥΣΙΑΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕ ΠΑΛΙ.ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΑΚΙ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΛΕΕΙ ΤΗΣ ΘΥΜΙΣΕ ΧΟΥΝΤΑ. ΕΚΕΙ Η ΜΑΡΙΟΡΗ ΚΟΛΗΜΕΝΗ.ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΧΟΥΝΤΑ ΠΡΩΙ, ΜΕΣΗΜΕΡΙ,ΒΡΑΔΥ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΗ ΜΠΑΖΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΜΑΓΑΖΙ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙ.ΧΩΡΙΑ ΤΑ ΤΥΧΕΡΑ. ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗ ΣΕ ΠΙΑΣΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΤΗΣ Η ΜΑΡΩ.ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΙΟΥΛΑ.ΩΜΩΣ ΜΑΡΙΟΡΗΜΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΕΜΑΘΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΚΥΒΑΛΑ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ .ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΥΡΟΛΟΓΟ ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΦΕΝΤΙΑΣΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΓΡΑΜΕΝΗ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΥ.ΚΡΙΜΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΑΚΟΥΝΕ, ΚΑΙ ΣΕ ΨΗΦΙΖΙΥΝΕ ΑΚΟΜΑ .ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΒΡΑ ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ.ΕΝΑΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΠΟΥ ΓΕΜΙΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ ΜΕ ΤΑΙΝΙΕΣ,ΚΑΙ ΝΑ ΛΟΓΟΚΡΙΘΗ; ΑΙΣΧΟΣ . ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ. ΝΑ ΠΕΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ .ΚΑΤΩ ΤΑ ΠΑΠΑΔΑΡΙΑ.ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ .

 35. parsifal avatar
  parsifal 27/07/2009 20:04:21

  Αλήθεια η ετέρα "συναγωνίστρια" χημικός μηχανικός, η Τόνια Μ. τι να γίνεται ? Σαν να τα κατάφερε καλύτερα το "Μαράκι" του σ. Χαρίλαου που την εκαμε και αντιπρόεδρο της Βουλής εκείνο το βρώμικο καλοκαίρι του 89 ! Πότε θα απαλλαγούμε απο τα byproducts του "Πολυτεχνείου", απο τους Παύλους - Φαύλους του 902 και της Siemens, τον ημίτρελλο "συγγραφέα" σκουπιδιών, σιτιζόμενο παρά τη κ. Ελένη (σκέτα η "κυρία" για οσους ξέρουν...) και απολογητή...κοινών μπράβων της νύχτας ?

 36. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 27/07/2009 20:32:33

  Δυσκολεύομαι να καταλάβω τους συλλογισμούς του "Συλλογισμού"
  Ασφαλώς ο Γαβράς ΔΕΝ υπερασπίζεται την Τέχνη του.
  Γιατί, αν δεν απατώμαι η Τέχνη του κ. Γαβρά είναι ο Κινηματογράφος. Δεν είναι η... Ιστορική αλήθεια. (άσε που δεν είναι καν το animation, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα).
  Η άποψη Γαβρά περί την Ιστορική αλήθεια είναι τόσο σημαντική όσο και οποιουδήποτε άλλου, ερασιτεχνικώς περι τα τοιαύτα ασχολουμένου.
  Ο κ. Γαβράς πιστεύει απολύτως ότι αυτό που δείχνει το φιλμάκι του είναι η "ιστορική αλήθεια".
  Κι εμείς τι φταίμε;
  Ο Μανόλης Ανδρόνικος, λίγο σχετικότερος με την "ιστορική αλήθεια", υποστήριξε ότι η μετατροπή των αρχαίων ναών σε εκκλησιαστικούς ναού διέσωσε τους περισσότερους απ' αυτούς.
  Δεν ξέρω αν είχε δίκιο. Αλλά ασφαλώς είναι αρμοδιότερος για το ζήτημα από τον κ. Γαβρά.
  Εν πάσει περιπτωσει γνωρίζουμε από τι πηγές, ότι ο Παρθενώνας μέχρι τα μέσα του 15ου μ.Χ. αιώνα διτηρούσε λαμπρότητα και μεγαλείο που συνάρπασε ακόμα και τον ίδιο τον Πορθητή Μωάμεθ.
  Απ' αυτό προκύπτει ότι η σκηνή που κόπηκε από το φιλμάκι - και που έδειχνε ρασοφόρους να γκρεμίζουν τον Παρθενών 10 αιώνες πρίν - ήταν το λιγότερο υπερβολική.
  Οπότε η σκηνή αυτή κακώς υπήρχε. Και καλώς κόπηκε.
  Συμφωνώ απολύτως ότι το φιλμάκι δεν έπρεπε να παιχθεί εξ αρχής. Κι οχι διότι αντέδρασε η Εκκλησία. Αλλά διότι έδινε τη λάθος εικόνα.
  Από κει και ύστερα η μονομανία και οι εμμονές του αντικληρικαλισμού της Αριστεράς ειναι στα όρια της ψυχοπαθολογίας.
  Το να θεωρούν "ανεκτίμητο έργο τέχνης" ένα ενημερωτικό φιλμάκι με κινούμενα σχέδια δειχνει ότι έχουν χάσει το μέτρο.
  Το να θεωρούν ότι απο τη στιγμή που έγινε το λάθος να παιχθεί, το Μουσείο δεν είχε το δικαίωμα να το κόψει (ή και νατο διακόψει) δείχνει ότι έχουν χάσει τα λογικά τους.
  Το να ταυτίζουμε τις περικοπές μιας σκηνής που δίνει λάθος εντύπωση από φιλμάκι κινουμένων σχεδίων με... "λογοκρισία τύπου χούντας!" δείχνει ότι έχουνε ξεφύγει...
  Αλλά να ξέρουν ότι το παραλήρημά τους θα μας βρίσκει απέναντι.
  Όλοι εμείς που δεν χρωστάμε ούτε στην οποια κυβέρνηση, ούτε στην όποια Εκκλησία, ούτε στο όποιο Παντερμαλή (που τα μούσκεψε, αλλά ευτυχώς το διόρθωσε, όπως το διόρθωσε) όλους εμάς που διαθέτουμε ακόμα κοινό νού να αντιστεκόμαστε στον Ηρωστράτειο οίστρο, όσων δεν έχουν ούτε μέτρο στις απόψεις τους, ούτε λογική στις αντιδράσεις τους, θα μας βρίσκουν μπροστά τους.
  Και τα μουσεία σε όλο τον κόσμο ασκούν Πολιτική γιατί διαχειρίζονται δημόσιο αγαθό.
  Κι αν δεν το έχουν αντιληφθεί αυτό κάποιοι καλά ξυπνητούρια.
  Γιατί αν δεν το πούμε ορθά κοφτά ότι το Μουσείο υπερασπίζεται δημόσιο αγαθό με ότι αυτό σημαίνει τότε θα σκοτωθούμε για το ΠΟΙΑ ιστορική αλήθεια θα προβάλουμε.
  Ξέρετε, ολοι οι Ιστορικοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους ποια είναι η Ιστορική αλήθεια.
  Ούτε μπορούμε με ένα Μουσείο που αξιωθήκαμε να φτιάξουμε να λύσουμε όλα τα δυσεπίλυτα προβλήματα για τις σχέσεις Αρχαιότητας-Χριστιανισμού.
  Κι όσο κι αν όλοι εμείς θα προτιμούσαμε να ζούμε στο Χρυσού Αιώνα του Περικλέους παρά στα χρόνια της μαρτυρικής Υπατίας, σε θυμίζω ότι στα χρόνια του Περικλέους (ελάχιστα μετά το θάνατο του ίδιου του Περικλή) η Δημοκρατική Αθήνα κατέσφαξε του Μηλίους! Κι ότι όταν ήλθε ο Χριστιανισμός δεν βρήκε ένα ακμαίο αρχαίο Κόσμο. Αλλά ένα κόσμο όπου το αρχαίο Πνεύμα είχε προ πολλού παρακμάσει και οι αρχαίες κοινωνίες είχαν προ πολλού διαλυθεί.
  Κι όταν συναρμολογήσετε όλες αυτές τις αντιφατικές αλήθειες ίσως θα αρχίσετε να αντιλαμβάνετα ότι δεν μπορείτε να βάλετε την Ιστορία να υπηρετεί τις απλοϊκές εμμονές σας - αντικληκαλιστικές ή οποιεσδήποτε άλλες.
  Κακώς οι Χριστιανοί κακοποίησαν τους ναούς. Και καλούς τους συντήρησαν. Και σήμερα το πρόβλημα δεν είναι να τσακωνόμαστε ποιός τους έβλαψε περισσότερο, αλλά να ενωθούν τα γλυπτά του Παρθενωνα για να αποκτήσουμε ξανά μια αίσθηση αυτού που ήταν και αυτού που αντιπροσώπευαν.
  Κι αυτό το στόχο δεν τον επιτυγχάνουμε με το να προβάλουμε με λάθος τρόπο άσχτες τραγωδίες του παρελθόντος.
  Αλλά με το να μιλήσουμε γι' αυτούς τους δύο που μετέτρεψαν τον Παρθενώνα από λειτουργικό και μεγαλόπρεπο κτίσμα σε ερείπιο.
  Κι αυτοί ήταν ο Μοροζίνης και ο Ελγιν.
  Όχι οι ανώνυμοι ζηλωτές του μεσαίωνα, που ότι ζημιά κι αν έκαναν ήταν ελάχιστη μπροστά σε εκείνη των Μοροζίνη-Έλγιν.
  Κι αν επ' αυτού διίστανται οι απόψεις του κ. Γαβρά (που δεν είναι ιστορικός) και του Μανόλη Ανδρόνικο (που υπήρξε κορυφαίος Αρχαιολόγος χωρίς καμία ιδιαίτερη σχέση με την Εκκλησία) εμείς ξέρουμε ποιόν θα πιστέψουμε.
  Εν πάσει περιπτώσει δεν τέλειωσαν οι άνθρωποι που ξέρουν γράμματα και υπερασπιζονται την αλήθεια τους κι όχι τις εμμονές του συρμού...

  • mesaios daktylos avatar
   mesaios daktylos @ Θ.Κ. 27/07/2009 22:14:00

   Θ.Κ. says:
   **Ο Μανόλης Ανδρόνικος, λίγο σχετικότερος με την “ιστορική αλήθεια”, υποστήριξε ότι η μετατροπή των αρχαίων ναών σε εκκλησιαστικούς ναού διέσωσε τους περισσότερους απ’ αυτούς.**

   Φυσικό δεν είναι;; Εάν δεν είχαν μετατραπεί σε χριστιανικούς θα είχαν υποκύψει στο ¨¨Εις έδαφος φέρειν¨¨. Αλλά μη τρελλαθούμαι κιόλας. Δεν τους μετέτρεψαν σε χριστιανικούς για να τους σώσουν. Απλώς εκμεταλλεύτικαν τόσο το κτήριο όσο και τα παρελκόμενα του. (Τοποθεσία, οδικό δίκτυο, ύδρευση και κυρίως την συνήθεια στον χώρο αυτό να αποδίδονται τιμές στο θείο.) Διάβασε ΛΙΒΑΝΙΟ ""ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΩΝ""


   **Αλλά ένα κόσμο όπου το αρχαίο Πνεύμα είχε προ πολλού παρακμάσει και οι αρχαίες κοινωνίες είχαν προ πολλού διαλυθεί.**

   Παρ΄ όλα αυτά χρειάσθηκε πολύ ρόπαλο και ακόμη περισσότερο ξίφος για να πεισθούν να προσχωρήσουν στην θρησκεία της αγάπης(;;;).


   **...εμείς ξέρουμε ποιόν θα πιστέψουμε.**

   Πριν να σιγουρευτούμαι ότι ξέρουμαι διαβάζοντας "Ξένοι ταξιδιωτες στην Ελλάδα 333μχ-1700μχ" του Κ. Σιμόπουλου καθώς και το "Ταξίδι στην Ελλάδα" του τούρκου Εβλιά Τσελεμπί που είναι η τελευταία περιγραφή του Παρθενώνα πριν τον βομβαρδισμό του Μοροζίνη. Αυτά τα ολίγα.

 37. aris lalidis avatar
  aris lalidis 27/07/2009 20:38:05

  Αχ μωρε thanos μαλλον δεν διαβαζεις προσεκτικα.Μιλησα και για πνευματικους ανθρωπους,επιστημονες σοβαρους,πραγματικους πατριωτες.Δε σε χωρανε αυτες οι λεξεις η σε καταδυναστευει καποια μυγα;
  Κι εν τελει αυτο ηταν το ζητουμενο;Na καταγραφουν ολες οι κατηγοριες που ενεπλακησαν στην πιο βλακωδη ομφαλοσκοπιση της εικοσαετιας η να δωσουμε μια απαντηση σε μερικα ερωτηματα;
  Φυσικα και δεν φαινεσαι η περιπτωση ανθρωπου πυ θα αναζητησει τους ΣΠΟΡΕΙΣ.Για σχολιασμο του ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ δεν εχω απαιτησεις.

  Αν βεβαιως κρινεις απαραιτητο να τσονταρω κι εγω λιγη "θετικη ενεργεια",κομματια να γινει.
  Γιατι οχι;ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ.

 38. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 27/07/2009 22:40:41

  Η αρχαιολαγνεία είναι δείγμα υπέρτατου νεοελληνικού πιθηκισμού.

  Οίμεεεεε, οι Αρχαίοι, όιμεεεε!

  Κάποιοι αρνήθηκαν ότι οι Αχαίοι και οι λοιποί παπούδες μας κατέστρεφαν "ιερά και όσια".

  Ιλιάδα έχετε διαβάσει? Είναι ένα βιβλιαράκι με πολύ σεξ και βία σας πληροφορώ. Προσφατα έγινε και ταινία με τον καθόλα Έλληνα Μπραντ Πιτ.


  Θουκιδίδη?? Σφαγή των Μηλίων σας θυμίζει κάτι??

  Μέγας Αλέξανδρος-Περσέπολη???

  Τύραοςτης Σάμου??

  Καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού?? Ναι οι παπούδες μας "καθάρισαν" του φιλήσυχους Μινωήτες.


  Υποθετω ότι και οι Ελληνικές τραγωδίες δεν σας λένε τίποτα που δείχνουν τη σκληρότητα της φύσης και του ανθρώπου, τα πάθη και τις αδυναμίες τους και όχι την ηθική των "Αριστερών", μια Προτεσταντική βάρβαρη και αισχρή ηθική.

  Οι αρχαίοι Έλληνες έγιναν Χριστιανοί και θανατωσαν συμολικά τους προγόνους τους για να δείξουν το πέρασμα στη νεα εποχή. Απολύτως φυσιολογικό σε όλες τις κοινωνίες

  (Rites of passage)

  Το "πέρασμα" έχει πόνο αγαπητοί συνομιλητές. Η ιστορία δεν γενιέται με τραγούδια του Μίκη αλλά με αίμα και δάκρυα. Όπως ακριβώς και στη βιολογική ΄γεννηση.


  Τέλως πάντων, η μποργιά του Γαβρά ως καλλιτέχνη έχει περάσει. Εάν το καλύτερο που έχει να δώσει για το νέο μουσείο είναι μερικά καρτούν με παπάδες πυο φορούν μαύρα να παίρνουν πέτρες από την Ακρόπολη, τότε τι να πω?

  Γαι τη δε Δαμανκαή, κάθε σχόλιο περιττό.

  Η τέλεια μοναχή του αριστερίστικού εξευτελισμού των σημερινών Αθηνών.

  Η παπαδιά του ΚΚΕ

  Η άσχετη με τον πολιτισμό, ημιμαθής, αντιτηλεοπτική, ακατονόητη, απωθητική και εν τέλει ΠΑΣΟΚΑ βουλευτοπερσόνα.



  Υ.Γ

  Οι παπάδες "φόρεσαν" μαύρα ράσσα μετά το 15ο αιώνα.

  Ο πολύς Γαβράς δεν ρωτούσε έναν ιστορικό πρωτού φτιάξει τα καρτούν? Δεν υπήρχαν παπάδες με μαύρα και όπως τους εννοούμαι σήμερα, τον 4ο αιώνα !!

 39. mesaios daktylos avatar
  mesaios daktylos 28/07/2009 00:20:39

  Συμπλήρωμα:

  ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ ΥΠΗΡΞΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Η ΣΟΣΙΑ..ΛΗΣΤΗΣ

 40. Κλινοσοφιστής avatar
  Κλινοσοφιστής 28/07/2009 06:32:59

  Ἔχω ἀσχοληθεῖ καί προφανῶς θά ξαναασχοληθῶ στό Phorum.gr μέ τήν ἐπίμαχη περικοπή. Τό ἔξοχο φιλμάκι τοῦ Κώστα Γαβρᾶ, πέρα ἀπό τίς ἀρχιτεκτονικές καί χρηστικές πληροφορίες γιά τόν Παρθενώνα, μᾶς δίνει καί τό ἱστορικό τῶν καταστροφῶν του, εἰκονογραφώντας αὐτό τό ἱστορικό μέ λόγια καί εἰκόνες. Καί λέει τήν ἀλήθεια.
  Γιατί τάχα μία ἀλήθεια θά πρέπει νά ἀποσιωπηθεῖ;
  Τότε, νά ἀποσιωπηθοῦν καί οἱ ἄλλες. Κι’ ἔτσι δέν θά θιγεῖ κανείς.
  Ἀπορῶ πῶς ὁ κ. Ἀντώνης Σαμαρᾶς ἀπό τή μιά ἔκανε τήν ἱερή συμβολική πράξη νά τοποθετήσει τό κεφάλι τῆς Ἴριδος πού ἔλειπε, καί ἀπό τήν ἄλλη ὁ ἴδιος ἐπέτρεψε νά δημιουργηθεῖ κενό στό ἱστορικό τῆς καταστροφῆς τοῦ ἴδιου μνημείου.
  Αὐτά μόνον στήν ἠττοπαθή Ἑλλάδα συμβαίνουν.
  Ὀφείλει νά ζητήσει συγγνώμη, νά ἐπανορθώσει ἤ…Ἄς ἀφήσει νά γελοῦν καί οἱ κότες σέ βάρος τῆς Ἑλλάδος.
  Ἐγώ ὡς Ἕλλην, δέν τό δέχομαι.
  Υ.Γ. [ὑπάρχει διόρθωση]

 41. Στέργιος avatar
  Στέργιος 28/07/2009 12:03:35

  Με την άδειά σου, συνυπογράφω.

 42. Beyond The Stars avatar
  Beyond The Stars 28/07/2009 13:26:23

  @ hanos

  Σχετικέ,

  Είναι φανερό πόσες "χιλιάδες" χρόνια
  διαρκεί ο μεσαίωνας των ΠΑΣΟΚοφόρων...
  Τρικυμία εν κρανίω βλέπω...
  _______________________________________________
  [Χριστιανικά εκτρώματα]
  Τί λέ ρε παιδάκι μου? Αυτός ο υπαρκτός σοσιαλισμός
  έχει καταφέρει να κάψει πολλά εγκεφαλικά κύτταρα από ότι φαίνεται.


  [Τεχνολογία με την οποία πληκτρολογείς εδω μέσα]
  Σοβαρά ρε τεχνολογικά προηγμένε βρετανολάγνε?
  Αυτά σου έμαθε ο Δαρβίνος?
  Άντε πάγαινε να ξαναδιαβάσεις τα απομνημονεύματα του Τίτο...
  Θα βρείς εκεί τη συλλογιστική του Τρίτου Δρόμου
  προς τον Σοσιαλισμό...

  Με κάτι τέτοιους οπαδούς [σαν κι εσένα]
  ο ΓΑΠ θα πάει πολύ μπροστά...

 43. Rogue avatar
  Rogue 28/07/2009 15:25:18

  Πάντως, ότι και αν σημαίνει αυτό, ο Βενζινέλος αναφέρεται στη Δαμανάκη με το μικρό της ως "Μάριαμ". Το οποίο ως γνωρίζετε δε έχει χριστιανική ρίζα.

 44. Μερόπη avatar
  Μερόπη 29/07/2009 05:48:58

  Έχω μείνει εμβρόντητη με τον Περίοικο! Μα, Χριστιανέ μου, εκεί είναι το πρόβλημα σου? Το ότι διαμαρτυρήθηκε η Δαμανάκη για ένα "έργο τέχνης" που δεν είναι έργο τέχνης? Το ότι η Πολιτεία υπέκυψε, για άλλη μια φορά, στην Εκκλησία, η οποία θέλει να κρύψει την πραγματικότητα της συμβολής της στην καταστροφή των αρχαίων μνημείων δεν σε ενόχλησε????

 45. Περίοικος avatar
  Περίοικος 29/07/2009 06:13:22

  @ Προς "εμβρόντητη" Μερόπη
  Η Δαμανάκη κατήγγειλε ακρωτηριασμό έργου τέχνης. Ναί ή όχι;
  Το φιλμάκι του Γαβρά ΔΕΝ είναι μνημειακό έργο τέχνης. Είναι δημιούργημα για ενημερωτικό υλικό. Το οποίο ο ίδιος πούλησε στο μουσείο και τα πνευματικά του δικαιώματα ανήκουν στο μουσείο. Το οποίο μπορεί να το κάνει ό,τι θέλει.
  Άρα δεν υπάρχει "ακρωτηριασμός έργου τέχνης" και η Δαμανάκη λέει αρλούμπες
  Αυτό είναι η ΟΥΣΙΑ σε ό,τι αφορά την καταγγελία της Δαμανάκη.

  Από κει και ύστερα, το φιλμάκι του Γαβρά έδινε τη λάθος εντύπωση ότι τον Παρθενώνα τον κατέστρεψαν οι πρωτοχριστιανοί σχεδόν το ίδιο όσο τον κατέστρτεψε ο Έλγιν. Κάι ενισχύει τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου ότι επί τόσους αιώνες "κατέστρεφαν μόνοι τους τον Παρθενώνα" κι ήλθε ο Λόρδος Έλγιν μάζεψε τα κομμάτια και τα "έσωσε".
  Το πόοσ δίνει αυτή την εικόνα το φιλμάκι φαίνεται κι από πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ που υπερασπίζονται το φιλμάκι του Γαβρά με τίτλο (επί 18 αιώνες κατέστρεφαν τον Παρθενώνα).

  Αυτό ΔΕΝ είναι αλήθεια.
  Παρά τις αβαρίες που υπέστη από διάφορους ο Παρθενώνας διατήρησε την αίγλη και το μεγαλείο του μέχρι την Άλωση τουλάχιστον. Δηλαδή 10 αιώνες μετά το περιστατικό που περιγράφει το καρτούν του Γαβρά.
  Άρα δίνει λάθος εικόνα και καλώς κόπηκε.
  Αυτή είναι η ουσία όσον αφορά την περικοπή της σκηνής.

  Κι ύστερα ο Μανόλης Ανδρόνικος που ήξερε περισσότερα από αρχαιολογία και Ιστορία (και δεν ανήκε στο χώρο της Εκκλησίας,αλλά σε αριστερό κόμμα, αν δεν απατώμαι) υποστήριξε οτι η μετατροπή των αρχαίων ναών σε Χριστιανικούς τους διέσωσε!
  Αυτό μαρτυρούν και πλήθος ιστορικές πηγές.
  Αυτή είναι η Ουσία της Ιστορικής αλήθειας.

  Έχουμε λοιπόν όχι μία αλλά τρείς "ουσίες"
  * Αυτό που λέει η Δαμανακη περί ακρωτηριασμού έργου τέχνης (για το φιλμάκι που κοπηκε) είναι αρλούμπα
  * Η εντύπωση που δίνει η επίμαχη σκηνή από το φιλμάκι του Γαβρά λειτουργεί υπέρ της προπαγάνδας τους Βρετανικού μουσείου (άθελα του Γαβρά, βέβαια) και εξισώνει τις αβαρίες που υπέστη ο Παρθενώνας τον 5ο αιώνα με την λεηλασία και την κατατροφή που του έκανεο Μοροζίνης και ο Έλγιν. Αυτή είναι η ουσία για περικοπή της σκηνής. Έγινε γιατί έβλαπτε τους στόχους του μουσείου (και ωφελούσε τους εχθρούς του) κι όχι γιατί διαμαρτυρήθηκαν κάποιοι από την Εκκλησία.
  * τρίτον υπάρχει και η ουσία περί Ιστορικής αλήθειας, που είναι πολύ διαφορετική απ' αυτή που νομίζουν μερικοί κολλημένοι στα στερεότυπα τους. Κι αυτό το μαρτυρούν οι πηγές και άνθρωποι πολύ πιο αξιόλογοι από το Γαβρά.

  Από τις τρείς αυτές "ουσίες" διάλεξε όποιαν θέλεις αγαπητή Μερόπη.
  Στο ίδιο συμπέρασμα θα καταλήξεις.
  Εκτός κι αν είσαι κι εσύ κολλημένη στα αντικληρικαλιστικά στερεότυπα οπότε ο,τι και να πώ χάνω τα λόγια μου.

 46. Κλινοσοφιστής avatar
  Κλινοσοφιστής 29/07/2009 07:35:04

  Βλέποντας τό φιλμάκι, τό μυαλό σταματᾶ κι' ἀνατριχιάζει στήν καταστροφή τοῦ Μοροζίνι καί ἐμμένει, κολλάει στήν καταστροφή τοῦ Ἔλγιν. Τό εἶδα καί ξέρω. Τό χριστιανικό ἱστορικό σχεδόν περνοῦσε ἀπαρατήρητο - ἀλλά ἔπρεπε κι' αὐτό νά θιγεῖ, ἀφοῦ εἶναι ἀλήθεια. Ἡ δουλειά τοῦ Κώστα Γαβρᾶ ἐξυπηρετοῦσε ἀπόλυτα τόν στόχο τοῦ Μουσείου καί κυρίως τό αἴτημα τοῦ Ἑλληνικοῦ παρόντος: ἐπιστροφή τῶν ἀναγλύφων τοῦ Παρθενώνα.
  Μέ τό νά ἀφαιρεθεῖ τό συγκεκριμένο στιγμιότυπο μεταφέρθηκε ὅλη ἡ προσοχή στό "ἐπουσιῶδες"!... Ἀπό κεῖ καί πέρα ἀρχίζει τό ρεζίλι. Καί ἐπιμένω ὅτι ρόλο ἔπαιξε κάποια γυναίκα.
  Ἀπό ποῦ κι' ὥς ποῦ λέει, κάποιος, ἀφοῦ τό πούλησε (ποῦ τό ξέρει;) στό Μουσεῖο, τό Μουσεῖο ἔχει τό δικαίωμα νά τό κάνει ὅ,τι θέλει;! Ἄκου ἠλίθια ἄποψη! Τότε νά τό φτιάχνανε μόνοι τους τό φιλμάκι. Ἄν δέν τούς ἄρεσε, νά τοῦ τό πετούσανε στά μοῦτρα πρίν τό "ἀγοράσουν καί τό προβάλουν". Ἔφτιαξαν ἕνα τέτοιο μουσεῖο ἀριστούργημα καί δέν εἶχαν τήν διαύγεια νά δοῦν τό "στραβό" φιλμάκι; Cherchez la femme πού ὥς καί φιλμάκια σέρνει...

 47. Μερόπη avatar
  Μερόπη 29/07/2009 08:16:34

  Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τον Κλινοσοφιστή.
  Με το εν λόγω φιλμάκι, το οποίο ας σημειωθεί, ανεξάρτητα αν είναι ή δεν είναι «Έργο Τέχνης» δεν παύει να είναι «Έργο Πνευματικό», παρουσιαζόταν η ανά τους αιώνες σταδιακή καταστροφή του Παρθενώνα. Και ναι τη μεγαλύτερη καταστροφή επέφερε στο Μνημείο ο Μοροζίνι και ακολούθως ο Έλγιν (τονίζεται αυτό στο φιλμάκι). Όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε δικαίωμα να αποκρύψουμε τις προηγούμενες καταστροφές, έστω και μικρότερης έκτασης. Η εκ των υστέρων αποκοπή της περί ής ο λόγος σκηνής από το φιλμ, τονίζει την υφιστάμενη (ακόμα) στενή εξάρτηση του Ελληνικού Κράτους από το Ιεραρχείο και έδωσε αφορμή για ειρωνικά διεθνή σχόλια σε βάρος της Ελλάδας. Αυτό εμένα τουλάχιστον με ενόχλησε πολύ περισσότερο από την επέμβαση της Δαμανάκη, η οποία αντιμετωπίζεται στο σχετικό άρθρο με υπερβολική ειρωνεία και εμπάθεια, μπορώ να πω. Προς Θεού, δεν είμαι οπαδός της εν λόγω κυρίας.
  Αυτά είχε να πει η «εμβρόντητη» Μερόπη Περίοικε μου.

 48. Περίοικος avatar
  Περίοικος 29/07/2009 08:51:52

  @ Απάντηση σε Κλινοσοφιστή και Μερόπη

  Το φιλμάκι του Γαβρά τονίζει μιαν "αλήθεια" που ΔΕΝ τη βεβαιώνει ΚΑΜΙΑ ιστορική μαρτυρία για τον Παρθενώνα.
  Παραβλέπει μιαν αλήθεια - την αποσιωπά τελείως - που έχουν υποστηρίξει και προβάλλει πολλοί γνώστες του αντικειμένου, όπως ο Ανδρόνικος, ότι μεγάλοι αρχαίοι ναοί διασώθηκαν με την μετατροπή τους σε χριστιανικούς ναούς.
  ΟΙ υποστηρικτές του Γαβρά (πράγμα για το οποίο δεν ευθύνεται ο ίδιος, ασφαλώς) εδώ εις τα καθ' ημάς από υπερβάλλοντα ζήλο τείνουν να υιοθετήσουν τη λογική του Βρετανικού Μουσείου, ότι "επί 18 αιώνες τον πελεκάγαμε μόνοι μας τον Παρθενώνα". Αυτό δεν φαίνεται να σε ενοχλεί.
  Αφού συμφωνήσαμε ότι το φιλμάκι ΔΕΝ είναι "έργο τέχνης" (όπως υποστήριξε η κα. Δαμανάκη) ας πάμε παρακάτω:. Το ότι είναι "πνευματικό δημιούργημα", δεν σημαίνει ότι οφείλει να μένει ακέραιο.
  Αν ένας συλλέκτης ή ένα μουσείο αγοράσει ένα μνημειακό έργο Τέχνης (ας πούμε τη Μόνα Λϊζα) είναι υποχρεωμένο να σεβαστεί απολύτως της ακεραιότητά του. Δεν μπορεί να της βάλει...μουστάκια!
  Αν ένας ιδιώτης ή ένα ίδρυμα αγοράσει ένα οποιοδήποτε δημιούργημα (ας πούμε ένα ενημερωτικό κείμενο ή φιλμάκι ή διαφημιστική εικόνα) και αγοράσει τα πνευματικά δικαιώματα, τότε μπορεί να το κάνει ότι θέλει!
  Αυτή είναι η διάσταση ανάμεσα στα μνημειακά έργα τέχνης και τα "πνευματικά δημιουργήματα" τα δικαιώματα των οποιων είναι αντικείμενα αγοραπωλησίας.

  Αν σας ενοχλεί ο διεθνής θόρυβος που έγινε για το "κόψιμο" της σκηνής από το έργο του Γαβρά, αναλογιστείτε μήπως η ευθύνη ανήκει στην κα. Δαμανάκη που το πρόβαλε ως κάτι τελείως διαφορετικό απ' οτι ήταν (ως "ακρωτηριασμό" έργου τέχνης) παραβλέποντας τις θεμιτές (και σωστές) εντάσεις που υπήρχαν για το πως χειρίστηκε την Ιστορική αλήθεια του θέματος (για την οποία υπάρχουν πολλές γνώμες - διαφορετικές εκείνης του κ. Γαβρά) και για τη λανθασμένη εικόνα που έδινε (κατά την άποψη του Μουσείου, που έχει κάθε δικάιωμα να έχει άποψη εν προκειμένω) για την καταστροφή του Παρθενώνα.

  Σκεφτείτε την περίπτωση που ο κ. Γαβράς έφτιαχνέ ένα φιλμάκι για τον Βενιζέλο όπου τον εμφάνιζε να πυροβολεί τον Ίωνα Δραγούμη. Και υποθέστε ότι το Ιστορικό Μουσείο αγόραζε τα φιλμάκι αυτό και τα πνευματικά δικαιώματα από τον κ. Γαβρά.
  Είναι αλήθεια ότι το Δραγούμη τον δολοφόνησαν κάποιοι Βενιζελικοί.
  Αλλά ουδέποτε αποδείχθηκε ότι ο ίδιος ο Βενιζέλος έδωσε τέτοια διαταγή. Υπάρχουν σοβαρές μαρτυρίες ότι ο Βανιζέλος ενοχλήθηκε σφόδρα όταν έμαθε τη δολοφονία Δραγούμη.
  Βεβαίως ό κ. Γαβράς στο φιλμάκι του μπορούσε με τη φαντασία του να φτιάξει ότι θέλει. Αλλά ήταν υποχρεωμένο το Μουσείο να κρατήσει μια σκηνή που ούτε στην αλήθεια ανταποκρίνεται ούτε το στόχο του Μουσείου προωθεί;
  Κι αν έκοβε τη σκηνή αυτή, και κάποιος κατάγγειλε "λογοκρισία του έργου Τέχνης", ποιός θα έφταιγε για το διεθνή αρνητικό αντικτυπο;
  Αυτός που έκοψε μια ακραία σκηνή που δεν θα έπρεπε να υπάρχει σε ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ φιλμάκι του οποίου είναι ο απόλυτος ιδιωτικτήτης;
  Ή μήπως αυτός που το "κατήγγειλε" κάνοντας την τρίχα -τριχιά με αμετροέπεια και υπερβολή.
  Υπάρχει μια ελληνική πσροιμία: Ότι μόνοι μας βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας.
  Στο εξής όταν ακούω αυτή την παροιμία θα θυμάμαι την κα. Μαρία Δαμανάκη. Κι αν αυτό σε αφήνει "εμβρόντητη" Μερόπη μου, λυπάμαι...

 49. Κλινοσοφιστής avatar
  Κλινοσοφιστής 29/07/2009 09:27:01

  Περίοικε, ὅταν ἀπαντᾶς σέ μένα, ἀπαντᾶς στόν ἴδιο τόν διάολο, γιατί ἤδη σέ ἔχω προλάβει λέγοντας: Ἄν δέν τούς ἄρεσε, νά τοῦ τό πετούσανε στά μοῦτρα πρίν τό “ἀγοράσουν καί τό προβάλουν”.
  Ποιός λογαριάζει τήν Δαμανάκη, τό ΠΑΣΟΚ, τήν ΝΔ καί τά ρέστα! Μιλᾶμε γιά τόν ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. Αὐτοί ἁπλῶς βιολογικῶς ζοῦν.
  Ξέρεις πολλούς Παρθενῶνες; Θέλεις νά ἀναστηθεῖ ἡ Μελίνα Μερκούρη νά σοῦ τό πεῖ κατάμουτρα βαρώντας τό στῆθος σου: Ξέρεις πολλούς Παρθενῶνες;
  Εἶμαι μεταφραστής. Οἱ ἐκδότες πάντα μέ ρωτοῦσαν, πρίν ἐκδοθεῖ ἕνα βιβλίο, ἄν δέχομαι νά ἀλλάξουν μία λέξη. Καί στό κάτω-κάτω μία κακή μετάφραση δέν εἶναι τό ἴδιο ρεζίλι μέ μία κακή εἰκόνα καί ἐντύπωση μουσείου τῆς Ἀνθρωπότητος.
  Ὁ Γαβρᾶς, ἡ Κάλλας, ὁ Μητρόπουλος...γι' αὐτό ἔφυγαν ἀπό τήν μίζερη Ἑλλάδα.

 50. Περίοικος avatar
  Περίοικος 29/07/2009 11:07:34

  Κλινοσοφιστή,
  Όταν απαντώ σε σένα απαντώ ακριβώς με τον ίδιο τροπο που απαντώ σε όλους τους άλλους.
  Αν εσύ θεωρείς τον εαυτό σου κάτι ξεχωριστό ... "διάβολο" ας πούμε, τι να πώ; Η περίπτωσή σου είναι αρμοδιότητος άλλων ειδικών. Κι ίσως δεν είναι σοβαρή, η σύγχρονη επιστήμη κάνει θαύματα.
  Άσε που δεν κολακεύεις και τον εαυτό σου αν τον θεωρείς "διάβολο".

  Όχι, δεν ξέρω πολλούς Παρθενώνες.
  Κι αυτό τι σημαίνει;
  Ότι πρέπει να δεχθώ ό,τι αρλούμπα λέγεται σχετικώς;
  Πρέπει να δεχθώ όσους πιστεύουν ότι ο Παρθενώνας καταστρέφηκε στα πρώτα χρόνια του Βυζαντίου, επειδή αυτή η "εντύπωση" τους έχει καρφωθεί στο μυαλουδάκι;
  Θέλεις να δεχθώ ότι οι πηγές λένε ψέμματα κι ισχύει αυτό που δεν υποστηρίζει ΚΑΜΙΑ πηγή, επειδή εσύ και κάποιοι σαν κι εσένα μισείτε παράφορα την Εκκλησία;
  Αν πίστευα ότι ρασοφόροι γκρέμισαν το άγαλμα της Αθηνάς από το ανατολικό αέτωμα (αυτο δείχνει το φιλμάκι του Γαβρά) δεν θα είχα αντίρρηση να φανεί. Αλλά αυτό ΔΕΝ προκύπτει από πουθενά.
  Αντίθετα υπάρχουν πηγές από την επίσκεψη του Βασίλειου Βουλγαροκτόνου (1015 μ.Χ) που ήλθε να προσκηνύσει στην Παναγία της Αθηνιώτισσα, στον Παρθενώνα, και περιγράφουν το ανατολικο αέτωμα (και τις μετώπες και τη ζωφόρο) όλα ανέπαφα και "περίλαμπρα".
  Επειδή λοιπόν σέβομαι τον Παρθενώνα δεν δέχομαι οτι υπέστη "φοβερές καταστροφές" από άλλους εκτός από εκείνους που τον κατέστρεψαν πράγματι.

  Τον 4ο και τον 5ό αιώνα μ.Χ. τις μεγαλύτερες καταστροφές στον Ελληνικό κόσμο (και στην Αττική) τιν έκαναν οι επιδρομές Έρουλων και Γότθων. Αυτοί όμως ήταν βάρβαροι δεν΄ήταν Χριστιανοί και δεν ήταν ρασοφόροι.
  Ανάμεσά τους ο Αλάρυχοςο έκανε τις μεγαλύτερες καταστροφές εκείνης της εποχής, αλλά εντυπωσιάστηκε από τον Παρθενώνα και τον σεβάστηκε.

  Καθ' όλη τη διάρκεια του Βυζαντίου ο Παρθενώνας ήταν "περίλαμπρος" και προσκηνυματικό κέντρο. Αν πιστέψουμε τον Γαβρά ήταν μισοκαταστραμμένος ήδη απο τον 5ο αιώνα.

  Άλλες πηγές αναφέρουν πως όταν τον είδε ο Μωάμεθ ο Πορθητής, έμεινε εκστατικός απο το μεγαλείο του. Αν πιστέψουμε το Γαβρά ήταν ερείπια 1000 χρόνια πρίν.
  Ξεκολήστε μωρέ!

  Κι όσον αφορά το μεταφραστικό έργο σου μια ερώτηση:
  Αν κάποιος σου αλλάξει το κείμενο, θα καταγγείλεις οτι έγινε "ακρωτηριασμός έργου τέχνης";
  Γιατί περί αυτού προκειται. Η κα. Δαμανάκη εξίσωσε ένα "πνευματικό δημιούργημα" με ένα "μνημειακό έργο τέχνης".
  Του οποίου η "λογοκρισία" θυμίζει "εποχή χούντας".
  Εσύ συμφωνείς με αυτούς τους χαρακτηρισμούς;
  Τους θωρείς "δίκαιους";

  Παιδιά, αν δεν ξεχωρίζετε το επιχείρημα από την αρλούμπα, την "εντύπωση" και την εμμονή από την ιστορική αλήθεια και την κριτική στην Εκκλησία απο το αντικληρικαλιστικό μένος, έχετε προβλημα.
  Σοβαρό πρόβλημα.
  Πολύ σοβαρό...

 51. Κλινοσοφιστής avatar
  Κλινοσοφιστής 29/07/2009 12:51:19

  Καί σήμερα ἀκόμη, σ' αὐτό τό "χάλι" πού ἔχει ὁ Παρθενώνας, προσελκύει τήν ἀνθρωπότητα ὁλόκληρη καί τόν θαυμασμό. Καί μόνον δέος προκαλεῖ.

 52. Beyond The Stars avatar
  Beyond The Stars 29/07/2009 13:46:43

  @ hanos

  Όχι, αλήθεια λέει ο Γαβράς.
  Γιατί είναι ο μόνος ιστορικός
  που σύμφωνα με ΠΑΣΟΚικές πηγές
  ανακάλυψε πως οι πρώτοι Έλληνες Χριστιανοί
  κατέστρεψαν τον Παρθενώνα
  αναγκάζοντας έτσι τον λόρδο Έλγιν
  να περισώσει ότι μπορούσε
  [απο τον γλυπτό διάκοσμο]
  στέλνοντας το σε βρετανικές επαύλεις
  και τελικά στο Βρετανικό Μουσείο.

  Χίλια πεντακόσια χρόνια μετά την καταστροφή του
  απο τους ζηλωτές χριστιανούς, ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία
  και αναστηλώνοντας ξανά τον Ναό,
  μας έδωσε την χαρά να αντικρύσουμε και μείς τον Παρθενώνα
  όπως τον έβλεπαν οι αρχαίοι Έλληνες Σοσιαλιστές...

  Τιμή και δόξα λοιπόν στον λόρδο Έλγιν
  [και την βασίλισσα Βικτώρια]
  που έσωσαν τα μάρμαρα από τους Χριστιανούς Βανδάλους!

  Και βέβαια,
  Τιμή και δόξα και στο προοδευτικό ΠΑΣΟΚ, που μέσω του Γαβρά
  και της Δαμανάκη μας αποκάλυψε την ΑΠΟΛΥΤΗ ιστορική αλήθεια!

  Οφείλουμε λοιπόν να βροντοφωνάξουμε όλοι:

  ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ! ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!
  Η ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ [ΚΑΝΟ], Η ΜΕ ΑΥΤΟ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ!

 53. Περίοικος avatar
  Περίοικος 29/07/2009 14:15:41

  @thanos
  Θέλεις να πείς ότι ο Γαβράς έχει την παραμικρή γνώση και ειδίκευση για να αναφέρεται στην ιστορική αλήθεια που ΚΑΜΙΑ ιστορική πηγή δεν επιβεβαιώνει, αλλά πολλές οι υπάρχουσες πηγές διαψεύδουν;
  Δεν έχεις καταλάβει ακόμα ότι ο Γαβράς έβγαλε τα "κολλήματά" του;
  Αναγορεύσατε το Γαβρά σε "πνευματικό ογκόλιθο" και "υπέρτατο κριτή" της Ιστορικής Αλήθειας!
  Πάει η ζέστη σας αποδεκάτισε...

 54. Χι avatar
  Χι 29/07/2009 14:50:27

  Ακριβώς αυτό θέλουν οι Βρετανοί. Να τρωγόμαστε για το ποιος προξένησε μεγαλύτερες φθορές, ώστε να απομακρυνθούμε από το έγκλημα του Έλγιν. Και ο Γαβράς έχει δίκιο και ο Παντερμαλής. Όμως, πρέπει να κοιτάξουμε το συμφέρον μας.

 55. Μερόπη avatar
  Μερόπη 29/07/2009 14:55:37

  Μα καλέ μου Περίοικε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής δεν αμφισβητεί ότι έγιναν καταστροφές στον Παρθενώνα από χριστιανικά χέρια. Συγκεκριμένα δήλωσε στα «ΝΕΑ» «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως έγιναν καταστροφές στον Παρθενώνα από τους χριστιανούς, γι΄ αυτό τον λόγο δεν έχουμε αλλάξει και το κείμενο στο βίντεο». Βλ. http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4529006&ct=4
  Είναι λοιπόν φανερό ότι το σχετικό κόψιμο της σκηνής δεν έγινε για λόγους αποκατάστασης της αλήθειας, όπως θέλεις να το παρουσιάσεις. Φοβάμαι ότι έγινε γιατί η Κρατική Εξουσία στην Ελλάδα, αν και μπήκαμε στον 21ο αιώνα, δεν μπορεί να αντισταθεί στις ωμές παρεμβάσεις της Εκκλησίας. Και αυτό είναι που με ανησυχεί εμένα.

  • Κλινοσοφιστής avatar
   Κλινοσοφιστής @ Μερόπη 29/07/2009 15:15:24

   Μερόπη, σταμάτησε. Ἔχεις νά κάνεις μέ ἐθελοτυφλοῦντες. Ὅ,τι εἴχαμε νά ποῦμε τό εἴπαμε. Πρίν ἀποχωρήσω, ἄς πῶ τό τελευταῖο: μέ ἀπωθεῖ ὁ γενικός τίτλος κάτω ἀπό τόν ὁποῖο βρεθήκαμε. Θά νομίζει πώς ξεσήκωσε αὐτή τίς θύελλες. Ἐμεῖς δέν καρπωνόμαστε τίποτα, οὔτε θέλουμε. Ἡ πολιτική εἶναι ὅ,τι πιό ξετσίπωτο ἁρπαχτικό.

 56. Μερόπη avatar
  Μερόπη 29/07/2009 15:36:03

  Κλινοσοφιστή μου σταματάω. Μόνο μια διαπίστωση έχω να κάνω για να δικαιολογήσω και το έμεινα "εμβρόντητη" που ανέφερα στην αρχή. Δεν περίμενα από το antinews να δίνει άλλοθι και να δικαιολογεί τέτοια ωμή παρέμβαση της Εκκλησίας.
  Αυτά και δεν επανέρχομαι πια. Επί του θέματος αυτού εννοώ. Πάμε γι' άλλα.

 57. Περίοικος avatar
  Περίοικος 29/07/2009 17:57:30

  Ο Παντερμαλής είπε στο Γαβρά ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τις καταστροφές που εμφανίζει στο φιλμάκι του.
  Αυτό δεν το άκουσες αγαπητή εμβρόντητη;
  Το ότι οι ζηλώτές κατέστρεψαν μνημεία (κι όχι μόνον αυτοί) ποιος το αρνήθηκε;
  Αλλά για τη συγκεκριμένη καταστροφή του Παρθενώνα μιλάμε.
  Όσον αφορά την κα. Δαμανάκη, κάντε υπομονή να δείτε άλλα για την υποκρισία της...
  Λίγο υπομονή μόνο
  Εσείς μπορεί να τελειώσατε. Εμείς όχι...

  • tiramola avatar
   tiramola @ Περίοικος 31/07/2009 23:24:47

   @περίοικος
   Μην φανατίζεσαι φίλε μου γιατί και σε αξιοπιστία χάνεις και το κεφάλι δεν δουλεύει σωστά.
   Αντί να ασχοληθείς με το σοβαρό που είναι το ποιός είναι υπεύθυνος για την γελοία διαχείριση του "προβλήματος" που προέκυψε ή ακόμα και για την αναζήτηση της "ιστορικής αλήθειας", ποστάρεις για την αντίδραση της Δαμανάκη...
   Και θέλεις μετά να σε πάρουμε και στα σοβαρά?
   Αποστολή έχεις...

   • Factorx avatar
    Factorx @ tiramola 31/07/2009 23:39:13

    Τιραμόλα εσύ εκτελείς αποστολή;

 58. leo avatar
  leo 30/07/2009 08:30:49

  Ούτως ή άλλως η Δαμανάκη δρά και κινείται
  ανθελληνικά.
  Συνεπώς τίποτα καλό δεν περιμένουμε από
  αυτήν!

 59. sakis avatar
  sakis 31/07/2009 22:22:21

  Προτείνω στον κ. Μπερλουσκόνι να ζητήσει από τον κ. Γαβρά αντίσοιχο "έργο τέχνης" για το Κολοσσαίο της Ρώμης...Ίσως εκτός από την νέα αντίληψη περί Τέχνης να μάθουμε και μια πιό νέα για τον αθλητιμό...!

 60. τιραμολα avatar
  τιραμολα 01/08/2009 14:43:18

  Η μοναδική αποστολή που έχω κύριε φάκτορα είναι η οικογενειά μου!
  Την αξιοπρέπεια μου την έχω κερδίσει , ούτε χρωστάω σε κανένα ούτε με ταίζει κανενας.

  • Factorx avatar
   Factorx @ τιραμολα 01/08/2009 14:50:09

   Να μην κατηγορείς λοιπόν άλλους. Ενταξει;

 61. manos avatar
  manos 19/11/2011 14:38:34

  προs felix.E oχι και διακυνδυνευσαν την ζωη τουs.η δαμανακη ηταν μεσα και μιλαγε στον ασυρματο και αλλοι ετρωγαν το ξυλο απεξω.τετοιουs αγωνεs εκ του ασφαλουs κανω κι εγω οσουs θεληs.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.