#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/04/2011 06:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δέκα ιδέες για έξοδο από την κρίσηΕίναι γνωστό ότι τα ετήσια έσοδα του Κράτους δεν ξεπερνούν τα 51 δισεκ. τα οποία βαίνουν μειούμενα κατά 8%, όπως έδειξαν τα έσοδα του 1ου 3μηνου του 2011. Συγχρόνως, οι τρέχουσες ετήσιες ανάγκες μισθοδοσίας του δημοσίου και των συντάξεων, ανέρχονται σε 22 δισεκ. ευρώ περίπου, ενώ οι ανάγκες αποπληρωμής των τόκων για το σύνολο του ελληνικού χρέους προσεγγίζουν τα 17 δισεκ.! Με βάση τα δεδομένα αυτά, ακόμα  και ένας απόφοιτος γυμνασίου αντιλαμβάνεται ότι όταν δύο μόνο συντελεστές κόστους, όπως της μισθοδοσίας και  χρεωστικών τόκων φτάσουν να αποτελούν το 80% των συνολικών καθαρών εσόδων, τότε μαθηματικά είσαι τελειωμένος.

Οποιαδήποτε λοιπόν λύση στο πρόβλημα της χώρας με βάση τα αποσπασματικά μέτρα και τις θεωρητικολογίες των πολιτικών, καθηγητών και «ειδικών» οικονομολόγων εγχώριων και διεθνών, θα είναι προσωρινά «μπαλώματα» και δεν θα μας βγάλουν από την εντατική αφού δυστυχώς τα ίδια πάλι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε 2-3 χρόνια από την στιγμή που θα συνεχίζουμε να “μπαίνουμε” μέσα κατά 20-22 δισεκ. τον χρόνο!

Άρα στόχος δεν πρέπει να είναι πως θα περικόψουμε μισθούς, συντάξεις από τα συνήθη «υποζύγια» και ταυτόχρονα θα αυξήσουμε τα έσοδα με την επιβολή κάθε είδους φόρων που θα μηχανευτούμε, για να μειώσουμε κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες κάθε χρόνο το έλλειμμα, αλλά πως θα πατάξουμε τα προβλήματα που γεννούν το χρέος, άρα και των αυξημένων εξόδων, και ταυτόχρονα θα αναπτύξουμε τις «πηγές» εκείνες που μπορούν να δημιουργήσουν πλούτο ώστε να αυξηθεί ο τζίρος στην αγορά και κατ’ επέκταση τα φορολογητέα έσοδα!

Σε στιγμές κρίσης λοιπόν σαν αυτές που ζούμε, απαιτούνται ριζικές και αποφασιστικές ενέργειες και μέτρα, άμεσα εφαρμόσιμα και ρεαλιστικά, ακόμα κι αν για την υλοποίησή τους θα πρέπει να παρακαμφθεί η συνήθης διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μέτρα ικανά να φέρουν ΑΜΕΣΑ αποτελέσματα, ώστε να ΜΗΝ παράγονται πλέον νέα ελλείμματα και παράλληλα θα κόψουν την τάση του οποιουδήποτε Έλληνα για φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και διαφθορά σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής, θα δημιουργηθεί αίσθημα ισονομίας και δικαιοσύνης, θα δώσουν το φιλί της ζωής στην οικονομία και θα αναπτερωθεί το χαμένο ηθικό ενός ολόκληρου λαού που θα συσπειρωθεί σε μία κυβέρνηση που θα έχει το guts να τα υλοποιήσει.

Ένα τέτοιο «πακέτο» μέτρων, χωρίς να αποκλείονται κάποια άλλα ιδίας φιλοσοφίας που θα μπορούσε να προσθέσει κανείς, είναι τα εξής :

1.  Μείωση του κόστους του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα στο μισό, μέσα σε τρία  χρόνια (με αρχή από τις ζημιογόνες επιχειρήσεις) με πραγματική μείωση του αριθμού των απασχολουμένων και των δαπανών λειτουργίας του γενικότερα και ταυτόχρονα κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων! Όχι στις μετατάξεις σχετικών σε άσχετες θέσεις, άσχετων σε σχετικές θέσεις και απολύσεις μη αρεστών για την πρόσληψη αρεστών! Όχι στην νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας, του ραχατιού και των προκλήσεων σε διαφθορά  που προσφέρει η μονιμότητα του δημοσίου.

2. Ουσιαστικός έλεγχος σε βάθος του πόθεν έσχες όλων των πολιτικών και πολιτικού προσωπικού που διετέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, διοικητές οργανισμών, κλπ. και των συγγενών τους μέχρι 2ο βαθμό, από το 1981 μέχρι σήμερα και άμεση δήμευση του 1/3 οποιασδήποτε κινητής και ακίνητης περιουσίας δεν δικαιολογείται από τα νόμιμα εισοδήματά τους. Εφόσον υπάρξει άμεση επίλυση, το Κράτος να παραιτείται από ποινικές και αστικές αξιώσεις και ο επίορκος πολιτικός να μην έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει πάλι πολιτικό αξίωμα ή άλλη θέση στον κρατικό μηχανισμό.

3. Οι λίστες με τα ονόματα και τίς καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό είναι γνωστές και όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν πολύ καλύτερα, ξεπερνούν το ελληνικό χρέος! Να γίνει  εξονυχιστικός έλεγχος των εταιρειών και του πόθεν έσχες των φυσικών προσώπων σε σχέση με τις αντίστοιχες καταθέσεις και λοιπά περιουσιακά στοιχεία τους και να παρασχεθεί φορολογική αμνηστία έναντι καταβολής του 1/3 οποιασδήποτε κινητής και ακίνητης περιουσίας δεν δικαιολογείται από τα νόμιμα έσοδα και εισοδήματά τους. Άλλως άμεση καταβολή του 20% σε μετρητά και της υποχρέωσης παλιννόστησης τουλάχιστον του 50% των κεφαλαίων αυτών και για μία 10ετία. Σε περίπτωση άρνησής των φοροφυγάδων σε συμβιβασμό και κωλυσιεργία για αποφυγή πληρωμής με διάφορα νομικά τερτίπια, το Κράτος να εγείρει άμεσα αξιώσεις κατά τον ΚΕΔΕ, εξαντλώντας την αυστηρότητά του σε ποινές και προσαυξήσεις, άρση της  ατομικής και εταιρικής φορολογικής ενημερότητας για τους υπόχρεους και ταυτόχρονα ασφαλιστικά μέτρα και κατασχέσεις εις χείρας τρίτων στο εσωτερικό και εξωτερικό. Τυχόν φορολογική αμνηστία έναντι εφ’ άπαξ φόρου 5 ή 8% είναι γελοία και γίνεται για τα μάτια του κόσμου αφού οι φοροδιαφεύγοντες όχι μόνο δεν θα έχουν πληρώσει φόρους της τάξης του 30-40% όπως οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, αλλά θα έχουν επιβαρύνει κιόλας το κοινωνικό σύνολο από τις επιπτώσεις της φοροδιαφυγής τους. Επιπλέον, οι κύριοι αυτοί όλα αυτά τα χρόνια έχουν βγάλει  από τόκους και τις λοιπές επενδυτικές τοποθετήσεις των κεφαλαίων αυτών, πολύ περισσότερα απ’ αυτά που η παρούσα κυβέρνηση τους καλεί με «διακριτικότητα» να καταβάλλουν, ακόμα δε κι αν κατέβαλαν το 1/3 όπως προτείνεται εδώ.

4.  To κρατικοδίαιτο σύμπλεγμα των μεγαλοεργολάβων και ομίλων να λειτουργήσει και να επιβιώσει  αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως όλες οι άλλες επιχειρήσεις στην αγορά. Να καταργηθεί η απαλλαγή του ΦΠΑ πού έχουν ορισμένοι εξ αυτών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ανακύκλωσης και των green business καθώς επίσης και ο καταχρηστικός συντελεστής 6,5% στο ΦΠΑ που απολαμβάνουν οι εκδοτικές τους επιχειρήσεις για τίς φυλλάδες και τα πάσης φύσεως και ύλης περιοδικά τους και να αποδίδουν 13 ή και 23% όπως όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

5.  Να δημευτεί και αξιοποιηθεί από το Κράτους το 1/3 της εκκλησιαστικής περιουσίας, του μόνου δήθεν μη κερδοσκοπικού Οργανισμού που παράγει τεράστια έσοδα και ακίνητα,  εκμεταλλευόμενος το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων, προσφέροντας ψίχουλα στους φτωχούς!

6.  Να περιοριστεί ο αριθμός των μεταναστών σε ποσοστό κάτω του 5% του πληθυσμού με προτεραιότητα στην παραμονή των νομίμως εγκατεστημένων και απασχολουμένων στη χώρα.

7. Να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ στο 10 και 20% και να ισχύουν για όλους, χωρίς διακρίσεις και απαλλαγές. Επιπλέον να μειωθούν για μία 5ετία οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων στο 15-18%  και των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών κατά 30-35% τουλάχιστον.

8.  Άμεση νομοθετική ρύθμιση που να επιβάλλει στις αλυσίδες λιανικής πώλησης (super markets, κλπ.) να εξοφλούν τα τιμολόγια των προμηθευτών τους εντός 60 ημερών, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Είναι αδιανόητο οι εν λόγω επιχειρήσεις να εισπράττουν από το καταναλωτικό κοινό μετρητά και να εξοφλούν τους προμηθευτές τους μετά από 7 και 8 μήνες, παρακρατώντας δισεκατομμύρια ευρώ ρευστότητα από την αγορά για ίδιο όφελος, οδηγώντας σε τραπεζική εξάρτηση όλους τους εγχώριους προμηθευτές τους (πράγμα που δεν κάνουν όταν πρόκειται για συναλλαγές με ξένες πολυεθνικές). Η παρακρατούμενη με αυτό τον τρόπο ρευστότητα από την αγορά, σε βάρος κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ξεπερνάει κατά μέτριους υπολογισμούς το ποσό των 2 δισεκ. ευρώ!

9.  Διατήρηση υπό κρατικό έλεγχο των κοινωφελών και ιδιαίτερα των κερδοφόρων επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, κλπ.). Η οποιαδήποτε εκχώρηση των επιχειρήσεων αυτών σε πολυεθνικά κεφάλαια και καρτέλ, θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις από τις αυξήσεις των τιμολογίων τόσο για τους πολίτες όσο και στην εγχώρια βιομηχανία με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή και τον αφανισμό του παραγωγικού ιστού προς όφελος των ανταγωνιστών του εξωτερικού.  Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην απελευθερωμένη αγορά της ενέργειας στην Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, κλπ. η τιμή της κιλοβατώρας για τους οικιακούς καταναλωτές είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη της ΔΕΗ και 20-25% περίπου ακριβότερη για την βιομηχανία. Κάτι ανάλογο θα γίνει αν εκχωρηθεί «τεμαχισμένη» η ΔΕΗ, αφού θα είναι εύκολη «λεία» για το καρτέλ στην συνέχεια.

10.  Πάταξη του παραεμπορίου και ενεργοποίηση των τελωνειακών και φοροελεγκτικών μηχανισμών  για  κάθε εισαγόμενο και διακινούμενο εντός της χώρας προϊόν που προέρχεται  από τρίτες χώρες. Συνειδητοποιημένο μποϋκοτάζ των εισαγόμενων προϊόντων, ανεξαρτήτου προέλευσης και ανταγωνιστικών στα εγχώρια. Έχω ξαναγράψει ότι μία μείωση των εισαγωγών κατά 20% ετησίως με αντίστοιχη αύξηση των εξαγωγών, είναι ικανή μέσα σε μία 3ετία να αντιστρέψει το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας σε θετικό με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας, την άμεση επανεκκίνηση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού και την δημιουργία πλούτου, την αύξηση του ΑΕΠ και επομένως της φορολογητέας ύλης και των εσόδων του Κράτους, την αύξηση της απασχόλησης και συνεπώς των ασφαλιστικών εσόδων με ταυτόχρονη η μείωση της ανεργίας και της ελάφρυνσης των ασφαλιστικών φορέων και του Κράτους σε επιδόματα ανεργίας και λοιπών κοινωνικών παροχών, κλπ.

Πέραν όμως των παραπάνω μέτρων,  η απεμπλοκή από το ΔΝΤ και τις καταστροφικές συνταγές του, το οποίο φυσικά εξυπηρετεί μόνο τους δικούς του σκοπούς και των διεθνών δανειστών μας, θα πρέπει να είναι άμεσος στρατηγικός στόχος. Σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα, η χώρα δανείστηκε από την τρόικα το ποσό των 53 δισεκ. εκ των οποίων η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν μόλις  14,6 δισεκ.

Η αποφασιστική υλοποίηση του προτεινόμενου πακέτου μέτρων και ιδιαίτερα των υπ. αριθ. 2 και 3, μπορεί να φέρει άμεσα στα ταμεία του Κράτους ποσά ικανά για να εξοφλήσουμε και να ξαποστείλουμε το ΔΝΤ, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικά διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα για ριζική βελτίωση των όρων του μνημονίου σε απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και την ΕΚΤ.

Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου θα πρέπει να έχει στόχο την διάρκεια αποπληρωμής του συνολικού χρέους και του επιτοκίου. θα πρέπει να επιδιωχτεί εξόφληση σε  τουλάχιστον 30 ετήσιες δόσεις (δεν είναι ασύνηθες  το φαινόμενο στις διεθνείς αγορές οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα να είναι 25, 30  ή ακόμα και 35 χρόνια) και επιτόκιο που δεν θα υπερβαίνει το 2% και στην χειρότερη περίπτωση το 2,5%. Σημειώνουμε ότι σήμερα και με εγγύηση ομόλογα του δημοσίου η ΕΚΤ δανείζει με 1,25% τις ελληνικές τράπεζες για να δανείζουν αυτές με την σειρά τους στο ελληνικό δημόσιο με επιτόκιο άνω του 5%! Δηλαδή συμβαίνει το παράδοξο η ΕΚΤ να στηρίζει την κερδοσκοπία των τραπεζών σε βάρος του δημοσίου και με την εγγύηση του ιδίου του δημοσίου!

Και μόνο μέσα από μια μείωση του επιτοκίου έστω στο 2,5%, οι πληρωτέοι τόκοι από τα 17 δισεκ. θα έπεφταν στα μισά, δηλ. στα 8,5 δισεκ. περίπου και ως εκ τούτου το έλλειμμα θα περιοριζότανε κατά το αντίστοιχο ποσό, δηλ. στα 12 δισεκ. ή στο 5,3% του ΑΕΠ, στο ήμισυ δηλαδή του ελλείμματος του 2010 που ήταν 10,5%!

Σημειώνουμε ότι με την παραπάνω πρόταση οι ετήσιοι δόσεις ΜΑΖΙ με τους τόκους θα διαμορφώνονταν συνολικά στα 16 δισεκ. περίπου, δηλ. λιγότερα κατά 1 δισεκ. από το ποσό που καλούμαστε να πληρώσουμε σήμερα αποκλειστικά και μόνο για τόκους!

Η συνδυασμένη υλοποίηση του δεκαλόγου των μέτρων, της ανάπτυξης που θα δημιουργηθεί σαν αποτέλεσμα αυτών και της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου κατά τα ανωτέρω, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα δημιουργήσει εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα αντί σταθερά υψηλό έλλειμμα και η εξυπηρέτηση του χρέους, η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της κατάθλιψης του λαού, θα είναι πια ένα άσχημο παρελθόν!

Αν δεν γίνουν τα παραπάνω, οποιαδήποτε επιμήκυνση κατά 4 ή 5 χρόνια και μείωση του επιτοκίου π.χ. κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ή ακόμα και 30-40% “κούρεμα”, θα είναι μόνο για πρόσκαιρους πανηγυρισμούς από ανεπαρκείς διαχειριστές και η τρελή χαρά των κερδοσκόπων από τις «επενδύσεις» τους σε CDS, αφού η Ελλάδα δυστυχώς θα κατεβάσει ρολά σε λιγότερο από 2 χρόνια!

Delta Lamda

23.04.2011

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 27/04/2011 06:44:20

  Ποιός θα κάνει το #2;

  Θα πιάσεις και τους εφοπλιστές στο #3;

  Βασικός μέτοχος στο #4

  Προτιμώ να έχει η Εκκλησία τα ακίνητα, παρά ο κάθε Λοβέρδος στο #5

  Ναι στον ενιαίο και χαμηλότερο ΦΠΑ, και μόνιμα χαμηλότεροι συντελεστές

  #8... Λίγο παρεμβατικό δεν είναι αυτό;

  Οι ΔΕΚΟ να είναι "Κοινής Ωφέλειας". Ανεξάρτητες Θρυθμιστικές Αρχές

  ΟΠΑΠ; Προτιμώ καμπάνια ΚΑΤΑ του πάσης φύσεως τζόγου

  Τα τιμολόγια της ΔΕΗ ανεβαίνουν για το όνειρο ΓΑΠ/Μπιρμπίλη/κλπ

  #10 Πιο εύκολο με έξοδο από το ευρώ και υποτίμηση

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 27/04/2011 06:58:44

  #1: Δε βλέπω τίποτα διαφορετικό από αυτά που λέει η "Δράση" του Μάνου...

  • Φακ Κωστας avatar
   Φακ Κωστας @ Αυριανιστής 28/04/2011 01:00:22

   Εγώ πάλι βλέπω το αντίστροφο κόλλημα με αυτό που έχω εγώ για τους Δ.Υ.

 3. spiros avatar
  spiros 27/04/2011 07:06:11

  Με δεδομένο την διτήρηση των σημερινών δεδομένων η ανάλυση απευθύνεται μόνο στους δημόσιους Υπαλλήλους και όχι στον Δημόσιο τομέα. Η ανάπτυξη έχει παραληφθεί παντελώς . Η ανάπτυξη μεγυνθύνει το ΑΕΠ άρα και τα έσοδα άρα ελαττώνει το ποσοστό των αναγκαίων πόρων από 80% που υπολογίζεται σήμερα στο 70% με κάποιους ρυθμούς ανάπτυξης ή και χαμηλότερα. Από μόνο του η ελάττωση του ΦΠΑ δεν επιφέρει αύξηση εσόδων αντίθετα με την ισχύουσα οικονομική κατάσταση θα καταρεύσουν τα έσοδα. Πολλά από αυτά αν δεν συνοδευτούν από ανάπτυξη τετέλεσται.

 4. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 27/04/2011 07:28:23

  Ποιός να ασχοληθεί με τέτοιες προτάσεις. Η Νέα Δημοκρατία έχει άλλα σοβαρά πράγματα να ασχοληθεί. Πρέπει να ολοκληρώσει την αυτοκριτική της για την εγκληματική απογραφή Αλογοσκούφη.

  • φωνη avatar
   φωνη @ Νίκος Α 27/04/2011 21:11:58

   Γιαυτό ετοιμάζει το ζάππειο 2 και γιαυτό παρουσίασε και το ζάππειο 1....

   • Φακ Κωστας avatar
    Φακ Κωστας @ φωνη 28/04/2011 01:02:39

    Αν γνωρίζει τη λύση ο Σαμαράς καλό ειναι να την πει όσο υπάρχει ακόμα πρόβλημα προς επίλυση..
    Γιατι σε λίγο δεν θα βρεί τίποτα όρθιο να λύσει...

 5. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 27/04/2011 07:39:21

  Λόγια, λόγια, λόγια. Διάχυτος ο φθόνος για όποιον πρόκοψε. Έβγαλε χρήματα, να του τα πάρουμε. Δεν πα να τα έβγαλε στο εξωτερικό και να τα φορολογήθηκε εκεί; Εμείς θα τον κάνουμε εξ ορισμού φοροφυγά και θα του τα πάρουμε.

  Πάρτε το απόφαση ότι αυτή η νοοτροπία είναι που μας έφερε εκεί που μας έφερε. Γιατί να είναι όλο αυτό το χρήμα έξω; Μα γιατί κάποιοι σαν τον Δέλτα Λάμδα θέλουν να τους το πάρουν.

  Αφήστε τον κόσμο να βγάλει χρήματα και πάρτε του και λίγο φόρο αλλά ΛΙΓΟ! Και κατανοήστε, κυρίως, αυτό που είπε ο Σαμαράς: Αν θέλεις να αυξήσεις τα φορολογικά έσοδα, μειώνεις τους φόρους. Τι εννοεί βαθύτερα και τι νοοτροπία πρέπει να διέπει το κράτος στη συλλογή φόρων; Κάτσε και σκέψου το. Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που μας προτείνεις.

  Δύο πράγματα μας χρειάζονται: 1) Να κοιτάξουμε να προκόψουμε εμείς και 2) Να γίνουμε λιγότερο εχθρικοί ως κράτος και ως κοινωνία σε όποιον άλλον πρόκοψε.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Επώνυμος 27/04/2011 08:36:08

   Ο ίδιος ακριβώς φθόνος για την Εκκλησιαστική περιουσία. Ο συνήθης ύποπτος. Δεν πα να είναι η Εκκλησία ο μεγαλύτερος ευεργέτης της χώρας ΚΑΙ με την περιουσία της; Εμείς θέλουμε να της την πάρουμε και την βάλουμε και αυτή προς "αξιοποίηση" μαζί με την υπόλοιπη που θα μας βάλει να αξιοποιήσουμε η τρόικα.

   Βασικά, δεν μπορώ να σεβαστώ ΚΑΝΕΝΑΝ που πιστεύει τις μπούρδες της Νέας Τάξης για την "τεράστια" εκκλησιαστική περιουσία (κάποτε ήταν, το 96% της το έχουμε ήδη πάρει, της Εκκλησίας...). Τεράστια είναι η, είτε αναξιοποίητη, είτε καταπατημένη, περιουσία του κράτους.

   Και ως προς το "να δημευτεί", εχμ, υπάρχει Σύνταγμα και Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων Ανθρώπου, αν δεν το θυμάστε.

   Με αυτή τη συμπλεγματική νοοτροπία δεν θα πάμε πουθενά.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Επώνυμος 27/04/2011 10:10:21

    Επώνυμε, κάτι τέτοιες νοοτροπίες είναι ξένες προς το είναι της Παράταξής μας και παραπέμπουν σε ολοκληρωτισμό. Είναι ανατριχιαστικές οι ομοιότητες με τις μπολσεβικικές πρακτικές και «επιχειρήματα» (τα δικά μου δκικά μου, τα δικά σου δικά μου), για όποιον έχει διαβάσει λίγο Σολζενίτσυν:

    1) αν αρνηθούν (σημ. ΚΜ: να τα δώσουν), θα φορτώσουμε στη ράχη τους τον λιμό και θα συντρίψουμε την Εκκλησία,
    2) αν δεχτούν θα σαρώσουμε τις εκκλησίες (εννοεί θα αρπάξουν ο,τιδήποτε βρουν μέσα),
    3) και στις δυο περιπτώσεις θα αυξήσουμε το συναλλαγματικό μας απόθεμα.

  • sawas avatar
   sawas @ Επώνυμος 27/04/2011 09:09:05

   Ξανά και ξανά
   h**p://www.youtube.com/watch?v=Cu5B-2LoC4s

   όσο αφορά την επανεπένδυση κεφαλαίων που γλίτωσαν την φορολογία δες εδώ..
   h**p://www.youtube.com/watch?v=tubgMAh5s74&feature=related

   Η "συνταγή" όπου με έναν μισθό αγόραζες αμάξι, έφτιαχνες σπίτι, πήγαινες διακοπές βρίσκεται στο παρελθόν....... Πόση ήταν η φορολογία τότε?

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Επώνυμος 27/04/2011 17:14:46

   Υπάρχουν όμως και τα νούμερα:

   http:// techiechan. com/ ? p = 984

   χωρίς να υπολογίζουμε την ...παραοικονομία και την φοροδιαφυγή...

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ Ο Ιθαγενής 27/04/2011 17:20:39

    και για να μιλάμε και με στοιχεία:

    Τα στοιχεία τής EUROSTAT για την πραγματική φορολογική επιβάρυνση (implicity tax rates) τού κεφαλαίου και τής εργασίας σε διάφορες χώρες τής ΕΕ. Στην Ελλάδα διαχρονικά (πήγαινε στο αρχείο τής EUROSTAT) το κεφάλαιο φορολογείται στο μισό ποσοστό τού μ.ο. τής ΕΕ. Για το 2006 ποσοστό φορολόγησης των κερδών 16% εδώ, 33% ο μ.ο. τής ΕΕ http://picasaweb.google.com/cornelsen008/SRTiqE#5558596670772841666

    Και κάτι άλλο χαρακτηριστικό. Την εικοσιπενταετία 1975-2000 το κράτος δανειζόταν με επιτόκια 15-20% ενώ άφηνε αφορολόγητη τις μεγάλες περιουσίες. Στον σχετικό πίνακα (http://www.oecd.org/dataoecd/8/6/37504458.pdf) φαίνεται ότι ο φόρος στα εισοδήματα και τα κέρδη (ως ποσοστό τού ΑΕΠ) ήταν χαμηλότατος. ΑΝΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΑΝΕΙΖΟΤΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ (κυρίως) ΜΕ ΥΨΗΛΟΤΑΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ.

    • sawas avatar
     sawas @ Ο Ιθαγενής 27/04/2011 18:19:55

     Μερικά ακόμα ιστορικά στοιχεία (1950+) από την άλλη πλευρά του ατλαντικού για το corporate income tax.

     Σελ 72. Ο ένας ανεβαίνει ο άλλος κατεβαίνει. Μαντέψτε ποιος και τι.....
     h**p://www.taxpolicycenter.org/legislation/upload/x-1-11.pdf

     Έτσι δεν πάμε πουθενά. Εδώ θα μείνουμε......

 6. Delta Lamda avatar
  Delta Lamda 27/04/2011 07:47:38

  @ archaeopteryx

  1 και 2. Μάλλον συμφωνείς. Προφανως αντιλαμβάνεσαι οτι δεν αναφερομαι στους εφοπλιστές, των οποίων οι έδρες και τα έσοδα προέρχονται απο δραστηριότητες εκτός Ελλάδος (αν και θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ξεχωριστή κατηγορία με ενα σημαντικά μικροτερο ποσοστό φόρου). Την ιδια ερωτηση θέτω κι εγω με σένα. Με ποιά κυβέρνηση, ποιό ηγέτη και ποιό πολιτικό προσωπικό μπορεί να υλοποιηθούν, οχι μονο αυτα τα δυο, αλλά ολα τα προτεινομενα.

  4. Τι συνειρμός ειναι αυτος που κανεις με τον βασικο μέτοχο? Εδω μιλάμε να τους αφήσουν να λειτουργούν με ιδιωτιοικονομικά κριτήρια και οχι να τους δίνουν με αδιαφανεις διαδικασίες κρατικα εργα, διαφημίσεις και συγχρόνως να παρεμβαίνουν στίς τράπεζες για να τους χρηματοδοτούν! Και τι σχεση εχει ο βασικος μέτοχος με το να τους εντάξουν σε κανονικούς συντελεστές ΦΠΑ οπως το 99,9% των επιχειρησεων και οχι 6,5% και μάλιστα σε ορισμένες δραστηριότητες που εμπλέκονται οι ιδιοι παλι αυτοί να εξαιρούνται?

  5. Εδω μου φαινεται οτι κανεις οτι δεν καταλαβαινεις...

  8. Παρεμβατικο? γιατι? το ιδιο δεν ισχυει σε ολη την ευρωζωνη? δηλαδη εσυ συμφωνεις η καθε αλυσίδα super market να εισπραττει μετρητά (καμμια απο δαυτες παρα τα εκατονταδες εκατ. ευρω τζιρο δεν εχει χρεωστικους τοκους στους ισολογισμούς της) και να φτιάχνει ολο και νεα καταστηματα με τίς πιστωσεις των προμηθευτών τους?. Απεναντίας ολοι οι εγχωριοι προμηθευτές τους ειναι καταχρεωμένοι στο τραπεζικό σύστημα αφου τους πληρώνουν με 7 και 8 μηνων επιταγες!

  9. Μάλλον συμφωνεις επι της ουσίας.

  10. Ειχα την εντυπωση οτι ησουνα πιο "ψαγμενος" και ενημερωμενος για τίς επιπτωσεις επι του συγκεκριμένου που προτεινεις.

  Ξαναλέω. Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει, δεν είναι αν και ποιά από τα προτεινομενα μέτρα είναι υλοποιήσιμα, αλλά με ποιά κυβέρνηση, ποιό ηγέτη και ποιό πολιτικό προσωπικό μπορούν να υλοποιηθούν!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Delta Lamda 27/04/2011 08:37:48

   Ο βασικός μέτοχος έχει και παραέχει σχέση και κάτσε και σκέψου αντί να παπαγαλίζεις τη mainstream προπαγάνδα. Όλα αυτά υπάρχουν επειδή υπάρχει διαπλοκή με τους εργολάβους-καναλάρχες. Θα σταματήσουν να υπάρχουν, όταν σταματήσει αυτή η διαπλοκή.

   Σκεφτείτε λίγο, θα σας κάνει καλό.

   • Delta Lamda avatar
    Delta Lamda @ Επώνυμος 27/04/2011 13:14:35

    Τα ίδια λέω κι εγω στο 4? Οχι? Για σκέψου λίγο καλυτερα. Θα σου κάνει καλο!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Delta Lamda 27/04/2011 10:01:19

   αν μιλάμε για το κρατικούς κανόνες για το πότε πληρώνουν τα σουπερμάτκετ τους προμηθευτές, μάλλον σε κάποια άρρωστη Σοβιετία ή Ανατολικογερμανία παραπέμπεις, όχι ευχαριστώ δεν θα πάρω, προτιμώ να μετακομίσω.

   Όσο για τα κεφάλαια που είναι έξω, η ΕΡΕ πέθανε προσπαθώντας να ελέγξει την λαθραία εξαγωγή συναλλάγματος. Ο Σημίτης (χάρη στα προενταξιακά) έλαμψε επειδή το απελευθέρωσε.

   Με μείωση 1) φορολογικών συντελεστών 2) μείωση κρατικών εξόδων 3) διαχωρισμό ΜΜΕ από εργολάβους έχεις λύσει το 50% του προβλήματος. Με αλλαγή από Προεδρευομένη σε Προεδρική και διαχωρισμό εξουσιών έχεις λύσει το άλλο μισό.

   ΤΙ σημασία έχει εάν είμαι ψαγμένος; Ψάξε εσύ να κάνεις κανένα νόμο για πληρωμές από σουπερμάρκετ. (Επιτροπή Ανταγωνισμού λέγεται, είναι άχρηστη και καταναλώνει λεφτά φορολογουμένων)

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ archaeopteryx 27/04/2011 11:20:25

    αρχαίε, στο θέμα των πληρωμών στους προμηθευτές έχει δίκιο ο Δ.Λ., και δεν έχει καμμία σχέση με κρατικό παρεμβατισμό. Υπάρχουν πιστοποιημένες ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες που εκδίδουν λίστες αξιοπιστίας για τους υποψήφιους αγοραστές, τις οποίες συμβουλεύεται ο ενδιαφερόμενος πωλητής, προκειμένου να παραχωρήσει πίστωση. Δύο μήνες είναι πράγματι το τρέχον μέγιστο διάστημα αποπληρωμής, όποιος αγοραστής δεν το σέβεται μπαίνει απλώς σε μαύρη λίστα, που σημαίνει ότι ο πωλητής θα απαιτεί άμεση εξώφληση, για όσο διάστημα ο αγοραστής είναι "μαύρος".

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ δρόμος 27/04/2011 11:43:19

     έχω πουλήσει σε σουπερμάρκετ, και έχω αγοράσει για λογαριασμό σουπερμάρκετ. Πρόκειται για "ελεύθερη" συναλλαγή στην οποία το ράφι έχει τα πάνω χέρι. Τα σουπερμάρκετ χρηματοσοτούνται από τους προμηθευτές τους. Κακό, καλό, δεν έχει σημασία, είναι εμπορικό και όχι διοικητικό θέμα. Λύνεται με απαγόρευση σουπερμάρκετ, και όχι με διοικητική παρέμβαση. Εάν οι προμηθευτές είχαν το πάνω χέρι, θα απαγορεύαμε τους προμηθευτές;

     • δρόμος avatar
      δρόμος @ archaeopteryx 27/04/2011 13:55:22

      Ακριβώς επειδή είναι εμπορικό το θέμα, δηλ. υπόθεση της αγοράς, αντίστοιχες ελεγκτικές εταιρίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και εδώ, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αποπληρωμής των προμηθευτών, με κριτήρια αγοράς. Δεν είναι διοικητική παρέμβαση η θέσπιση μέγιστου χρόνου-το πρόβλημα σ'εμάς είναι η ύπαρξη καρτέλ υπεραγορών.

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ δρόμος 27/04/2011 15:20:24

      ποιός το θεσπίζει; Το κράτος; Με τι κριτήρια; Τα δικά του; Το κράτος θα μπορούσε να έχει Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά είναι όσο ανεξάρτητη όσο η ...ΡΑΕ. Με κανένα πραγματικό ολιγοπώλιο δεν μπορεί και δεν τολμάει καν να ασχοληθεί. Έχω λαμβάνειν 12μηνα και 18μηνα και δεν τολμώ να τα διαγράψω. Εγώ, οι περισσότερες επιχειρήσεις και κυρίως οι Τράπεζες. Θα νομοθετήσουμε Ελληνική λογιστική πρακτική για τα σουπερμάρκετ και όχι για τους πελάτες των υδραυλικών ή τις Τράπεζες; Συγγνώμη, αλλά δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, αλλά ιδου η Ρόδος ιδού κλπ. Όποιος έχει όρεξη...

      Και άντε να αποδείξεις καρτέλ στα Ελληνικά σουπερμάρκετ. 3-4 μεγάλα και άλλα τόσα μικρά. Και μετά θα δούμε και την τιμή του τσιμέντου; Του ρεύματος; το δημοσιογραφικό χαρτί; Μπορώ να μεγαλώσω την λίστα αλλά θα ...καρφωθώ.

 7. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 27/04/2011 07:50:14

  Μια μικρή διαφωνία μόνο: τα δύο έξοδα φτάνουν στο 80% των εσόδων γιατί κάποιοι δεν πληρώνουν φόρους εδώ και ...αιώνες.
  -Το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου είναι πλέον 12,1 δις €
  - το 80% των υπαλλήλων να λαμβάνουν από 1,000 - 1,500 €.
  -οι Δ Υπάλληλοι είναι πλέον με τις αποχωρήσεις κάτω από 700,000 (εκ των οποίων 200,000 στα σώματα ασφαλείας και εκπαιδευτικοί) της απογραφής και όχι λόγω τω ν κομπασμών του κυρίου Ραγκούση αλλά λόγω της ηλικιακής σύνθεσης (...δες απογραφή) το 2013 θα έχουν φύγει άλλες 200,000
  Να κόψουμε λοιπόν συντάξεις;

  Εκεί που πρέπει να γίνει εξορθολογισμός είναι στο λειτουργικό κόστος....αδύνατο όμως για την νοοτροπία των "ειδικών" γιατί:

  -είναι οι μίζες των εκάστοτε θέσεων ευθύνης των κυβερνώντων και οι άχρηστες (επί το πλείστον) δουλειές του Ιδιωτικού τομέα της χώρας. Εχουμε ιδιωτικό τομέα που ζει με την παρακράτηση ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών, πλουτίζει με τη φοροδιαφυγή και καθαρίζει με την περαίωση (...μόνο ο βλάκας ιδιώτης είναι συνεπής στη χώρα...)
  -5,2 δις είναι τα επιδόματα των πραιτοριανών ... να στενοχωρήσουμε τους "κολλητούς"; να παίρνει η καθαρίστρια της Βουλής ή ο κλητήρας του ΥΠΟΙΟ λιγότερα από χειρούργο;
  -να κλείσουμε Νομικά Πρόσωπα και ΑΕ; που θα βολευτούν όλοι αυτοί οι κομματικοί στρατοί μετά την εφήμερη νίκη; οι Πρόεδροι τα ΔΣ και οι σύμβουλοι πως θα τρώνε και θα κάνουν δουλειές;

  Οσοι γκρινιάζουν για το Δημόσιο (και μιλάω από δημοσιογράφους έως ... εκπροσώπους) είναι ή θέλουν να είναι σε γραφεία Τύπου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΑΕ (και όχι ως υπάλληλοι...) και να πέφτει η αμοιβή της συμμετοχής.

  Ας το ξανά πω άλλη μια φορά για τους νέους της παρέας: μόνο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα έχουν το δικαίωμα να ...βρίζουν, εγώ με τα πτυχία μου και με 1,423 € καθαρά μετά από 23 χρόνια εργασίας (...που με θέλουν όλοι ως ...Ελβετικό Κράτος με τις συνθήκες και τις Ελληνικές τους συνήθειες) έχω τουλάχιστον την μονιμότητα που εξασφαλίζει την ποιότητα της εργασίας, γιατί διαφορετικά κάθε κομματάνθρωπος των πολιτικών γραφείων θα με είχε διώξει. Συμφωνώ να απολύονται οι τεμπέληδες και οι λαδιάρηδες αλλά για την μονιμότητα να θεσμοθετηθούν κανόνες λειτουργίας αγαπητέ πρώτα...γιατί κάθε πολιτικό γραφείο κάθε τύπου ...Μάνου έχει τους Δ/ντες και τους συμβούλους και τους μετακλητούς που κρίνουν με βάση την ασχετοσύνη τους... τα αποτελέσματα δε τα ζούμε όλοι ...

  Κανένας πολιτικός από όσους σχίζουν τα ιμάτιά τους δεν είπε πχ έξω τα πολιτικά γραφεία από τα Υπουργεία που διοικούν ή κατάργηση του θεσμού των Γ Γραμματέων αφού υπάρχουν Γ Δ/ντες.... απλά γιατί κανένας δεν θέλει Δημόσια Διοίκηση.

  • Α.Κ. avatar
   Α.Κ. @ Ο Ιθαγενής 27/04/2011 08:41:10

   Επιτέλους, να και ένας που ξέρει τι γίνεται στο Δημόσιο Τομέα !!

   Η μονιμότητα των Δ.Υ. είναι ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ του ελληνικού λαού και όχι των Δ.Υ. !! Η κατάργησή της θα έχει ως αποτέλεσμα την ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ των τιμών των προμηθειών σε όλο το δημόσιο τομέα, τον περαιτέρω παραγκωνισμό των δ.υ. ή και την απόλυση εκείνων που δεν "τα παίρνουν", την οσφιοκαμπτική συμπεριφορά εκείνων που θα μείνουν, την πρόσδεση έτι περαιτέρω των δ. υ. σε κόμματα (ή/και σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις) !

   Όποιος υποστηρίζει, γενικά, την άρση της μονιμότητας, είναι άσχετος με την Ιστορία της χώρας, παντελώς άσχετος με το δημόσιο μάνατζμεντ, παντελώς άσχετος με την νοοτροπία των ελληνικών επιχειρήσεων και σαφώς ιδεολογικά (άρα τυφλά) προσανατολισμένος στις ίδιες νεοφιλελεύθερες πρακτικές που απέτυχαν παταγωδώς παγκοσμίως.

   Η μονιμότητα ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ για τα στραβά του δημόσιου τομέα. Το περιβόητο management by objectives του ιδιωτικού τομέα, για όποιον καταλαβαίνει την ορολογία, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να εφαρμοστεί αυτούσιο στο Δημόσιο Τομέα. Η Ελλάδα χρειάζεται μία ηθική επανάσταση διά του παραδείγματος και όχι ο δημόσιος τομέας της να μετατραπεί σε ιδιωτικό.

   Πριν την άρση της μονιμότητας υπάρχουν χιλιάδες λύσεις για τα προβλήματα του δ.τ. και την προβληματική συμπεριφορά των δ.υ.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Α.Κ. 27/04/2011 08:46:37

    Εξαιρετικός!

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Α.Κ. 27/04/2011 10:30:37

    Ακριβώς! Επειδή έχουμε μπερδέψει την μονιμότητα με την ασυδοσία ορισμένων (το τονίζω, ορισμένων) "φατριών" ΔΥ, ξεχνάμε ότι ο θεσμός της μονιμότητας τέθηκε ως αναγκαίο κακό λόγω του ηλιθιώδους μεγέθους που είχε εκλάβει το αλισβερίσι πολιτικών-ψηφοφόρων τέλη 19ου με αρχές 20ού αιώνα. Στο παρελθόν είχα κατηγορήσει τον Βενιζέλο για το μέτρο αυτό, αλλά μετά τα τραγελαφικά της τελευταίας δεκαετίας με τους συμβασιούχους, κατάλαβα τη σωστή βάση του θεσμού αυτού. Το κακό βέβαια έγκειται στην έλλειψη οποιασδήποτε μορφής ελεγκτικών μηχανισμών, ανταποδοτικής φιλοσοφίας και κοινωνικής δικαιοσύνης στην πρόσληψη, μισθοδοσία και λοιπή παροχολογία πλήθους θέσεων στο Δημόσιο. Για όσους ήταν στην αγορά κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της κρίσης, θα ξέρουνε ότι αυτό που "κρατούσε" κάπως τις επιχειρήσεις ήταν ο σίγουρος μισθός των πελατών Δ.Υ., και ότι η πραγματική κατρακύλα ξεκίνησε όταν και αυτοί πλέον χτυπήθηκαν. Οπότε, όπως καταλαβαίνουμε, δεν είναι ένα απλό θέμα κατάργησης της μονιμότητας, παρά εκμετάλλευσης των πλεονεκτημάτων της και προσπάθειας εξάλειψης των προβληματικών της χαρακτηριστικών. Αν θέλετε τη γνώμη μου, αυτό που θα έπρεπε να καταργηθεί στο Δημόσιο τομέα είναι ο συνδικαλισμός, τουλάχιστον ο κομματικής φύσεως, και όχι η μονιμότητα.

    • Α.Κ. avatar
     Α.Κ. @ TopGunZ 27/04/2011 11:18:29

     Συμφωνώ, επαυξάνω και συμπληρώνω:
     Λύσεις προβλημάτων Δ.Τ.:

     -Κατάργηση πολυνομοθεσίας, χαοτικής και ύποπτης (κατ' εμέ). Όποιος δεν έχει δουλέψει στο δ.τ., δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει να ψάχνεις 5 νόμους, 10 υπουργικές αποφάσεις, 5 προεδρικά διατάγματα, 4 δικαστικές αποφάσεις, 2.500 σελίδες, για να βρεις άκρη. Και παρ' όλ' αυτά να μην είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα. Χρόνος, ανθρωποώρες, πεταμένες στον κάλαθο των αχρήστων, που ΔΕΝ προσμετρώνται στην παραγωγικότητα ούτε του ΟΑΣΣΑ, ούτε της Ε.Ε., ούτε σε καμία μελέτη !

     -Επόμενο βήμα, η σύνθεση των Πειθαρχικών συμβουλίων. Δεν γίνεται να κρίνεται ένας Δ.Υ. από τους συναδέλφους του που είναι κάθε μέρα μαζί !

     -Καλύτερα μικρές, συχνές ποινές, παρά μεγάλες και σπάνιες. Δικαίωμα (θα δούμε πως) στον ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ επιλεγμένο (ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ, που θα το δούμε στην πορεία, ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ !) προϊστάμενο, για μικρές ποινές μέχρι π.χ. 200€, συνολικά, το μήνα στη διεύθυνσή του. Ο επιμερισμός δικός του.

     -Δικαίωμα στον προϊστάμενο για μικρά μπόνους π.χ. 300€, συνολικά, το μήνα στη διεύθυνσή του. Ο επιμερισμός δικός του.

     -Μεγαλύτερο, σε γενικές γραμμές, εύρος εποπτείας. Δεν γίνεται να υπάρχει τμήμα με έναν προϊστάμενο και έναν υπάλληλο, ούτε διεύθυνση με διευθυντή και δύο υπαλλήλους !

     -Προτεραιότητα στην εκδίκαση των υποθέσεων διαφθοράς δ.υ. στα δικαστήρια και όχι οριστικές αποφάσεις μετά από 5 χρόνια (ή και περισσότερο όπως τώρα)

     -Επειδή ο δ.τ. (μέχρι τώρα) δεν έχει σαν προσανατολισμό το κέρδος, τα μετρήσιμα αποτελέσματά του είναι απείρως δυσκολότερο να μετρηθούν. Αλλά σαν μία πρώτη ιδέα, μετράμε την ικανοποίηση των πολιτών που ήρθαν σε επαφή με την Υπηρεσία. Εννοείτε ότι, υπολογίζουμε στατιστικά και αφαιρούμε την αρνητική γνώμη εκείνων που είναι αρνητικά προδιατεθειμένοι με τις δ.υπηρεσίες ή που δεν καταλαβαίνουν ότι ήρθαν σε λάθος Υπηρεσία !( ναι, υπάρχουν και αυτοί!). Επίσης, το εφαρμόζουμε σε μία Υπηρεσία που είναι πλήρης και όχι όταν έχει 50% κενά οργανικών θέσεων ! κτλ, κτλ, κτλ,

     -Μείωση της επαφής του πολίτη με την Δ. Υπηρεσία. Άνευ εταίρου σχολιασμού.

     Και κάτι τελευταίο:
     Πάντα στο μυαλό μας να υπάρχει η ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά ιδιωτικού με δημοσίου τομέα: ο πρώτος πράττει ό,τι ΡΗΤΩΣ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Ο δεύτερος πράττει ό,τι ΡΗΤΩΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ.
     Εάν για τον ιδιώτη 1 και 1 ισούται με 2, για τον δ.υ., ακόμα και αν είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα της άθροισης, ΠΡΕΠΕΙ αυτό να προβλέπεται από κανόνα δικαίου !

     • Φακ Κωστας avatar
      Φακ Κωστας @ Α.Κ. 28/04/2011 01:38:18

      Κατανοώ τα προβληματά σου και των υπολοίπων ΔΥ. Για τους Ι.Υ. όμως (ένα προς ένα):
      -δεν αντιμετωπίζουν και αυτοί την πολυνομοθεσία?
      -πολλοί Ι.Υ. κρίνονται ως προς την απόδοσή τους από αλλους Ι.Υ. (και πιθανόν απολύονται)
      -ποινές χρηματικές εφαρμόζονται και σε ιδιωτικούς υπαλλήλους.
      -bonus δίνονται επίσης
      -ομάδες εργασίας με ενδιάμεσους προισταμένους υπάρχουν και στον ι.τ.
      -γιατι να έχεις προτεραιότητα στην εκδίκαση υποθέσεων σε σχέση με τον οποιονδήποτε?
      -δυστυχώς το μόνο αντικειμενικά μετρήσιμο είναι πόσα "φέρνεις" στην επιχειρηση
      -και πολλοί υπάλληλοι του ι.τ. έρχονται σε επαφή με απαιτητικούς και ενοχλητικούς πολίτες...

      Με όλα τα παραπάνω προσπαθώ να σου πω ότι μάλλον δεν είσαι και ιδιαίτερα αδικημένος ως εργαζόμενος και ότι πιθανόν η άρση της μονιμότητας και η απειλή της απόλυσης να σε ενεργοποιούσε περισσοτερο (όπως συμβαίνει και με τους Ι.Υ)..
      Συμφωνώ ότι οι κομματικές διώξεις αντιφρονούντων ΔΥ σε περίπτωση αρσης της μονιμότητας είναι αδικία..Δεν ειναι εξίσου άδικο να είναι άνεργοι ένα σωρό Ι.Υ. για την κρίση που βιώνει η Κρατική Μηχανή (δηλαδή η επιχείρηση των ΔΥ)?

     • Α.Κ. avatar
      Α.Κ. @ Φακ Κωστας 28/04/2011 09:03:00

      Αγαπητέ Κώστα,
      Ευχαριστώ για το σχόλιο και πάμε να τα δούμε ένα προς ένα τα θέματα που θέτεις:

      -Ασφαλώς και αντιμετωπίζουν και αυτοί την πολυνομοθεσία. Αρα δεν διαφωνούμε. Είναι κάτι απίστευτα ΚΑΚΟ που πρέπει να τελειώνει κάποτε.

      -το ότι πολλοί ι.υ. κρίνονται από άλλους ι.υ. είναι εντελώς διαφορετικό στην περίπτωση των δ.υ. Γιατί στο τέλος της χρονιάς ο μάνατζερ θα κριθεί από τα χρήματα που έφερε άρα η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ο ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ, ο ΦΑΡΟΣ, ο ΣΚΟΠΟΣ είναι το ΚΕΡΔΟΣ και το ΧΡΗΜΑ. Στο δ.τ. όλα αυτά ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τίθενται παρά μόνο η προσφορά της καλύτερης ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ στο καλύτερο κόστος και ΟΧΙ η μεγιστοποίηση του κέρδους. Συμπληρώνω ότι όταν γίνεται internal audit control σε πολυεθνικές, δεν τον κάνουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι της θηγατρικής της Ελλάδας, αλλά έρχονται υπάλληλοι από π.χ. την μητρική στην Αγγλία ή την θυγατρική στην Ουκρανία. Αυτό είναι κάτι έξυπνο που μπορεί ο δ.τ. να το υιοθετήσει και να μην κρίνουν στα πειθαρχικά συμβούλια κάποιοι υπάλληλοι τους φίλους τους !

      -Πρέπει να έχω προτεραιότητα, ΟΤΑΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΜΟΥ, ώστε α) να μεσολαβεί το μικρότερο δυνατό διάστημα μεταξύ εγκλήματος και ποινής, β) να ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΖΕΤΑΙ η ίδια μου η Υπηρεσία ότι έκανα κάτι κακό και τιμωρήθηκα ΑΜΕΣΩΣ, γ) να βλέπει ο πολίτης ότι ο επίορκος δ.υ. τιμωρήθηκε ΑΜΕΣΩΣ κτλ. Επειδή ακριβώς κατέχω ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ, πρέπει να τιμωρούμε (ή να αθωώνομαι βέβαια) ΤΑΧΥΤΑΤΑ.

      -Γράφεις: "δυστυχώς το μόνο αντικειμενικά μετρήσιμο είναι πόσα “φέρνεις” στην επιχειρηση".
      Εδώ είναι όλο το ζουμί. Ο ρόλος του δ.υ. δεν είναι να τα "φέρνει". Είναι, μέσω των δημόσιων αγαθών (με την ευρεία έννοια και όχι των οικονομικών εγχειριδίων), να προωθεί την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ των πολιτών με το ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΟΣΤΟΣ. Η δημόσια υγεία, παιδεία, και τα παραγώμενα αγαθά των ΔΕΚΟ (χρηματοδοτούμενα από φόρους ΟΛΩΝ μας), μαζί με το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ, είναι ο πραγματικός στόχος της επίθεσης, χρησιμοποιώντας ως προπέτασμα καπνού τα στραβά του δ.τ. Δεν ουρλιάζουν όλοι αυτοί για να μπορείς εσύ να πηγαίνεις το παιδί σου δωρεάν στο γιατρό και στο σχολείο.
      Επαναλαμβάνω: τα υπαρκτά στραβά του δ.τ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο πραγματικός στόχος (όχι μόνο στην Ελλάδα. Παγκοσμίως). Πρέπει να υποχωρήσει και να ηττηθεί το κράτος και η αλληλεγγύη (που χτίζεται με την σωστή αξιοποίηση των φόρων).

      -Πολλοί ι.υ. έρχονται σε επαφή με αγενείς και ιδιότροπους δ.υ. Δεν διαφώνησα ποτέ με αυτό.

      Γενικά το σχόλιό μου αφορούσε μία πρώτη προσπάθεια να βρεθούν λύσεις (και υπάρχουν χιλιάδες) ΧΩΡΙΣ την άρση της μονιμότητας.

      Και το κερασάκι στην τούρτα:

      Οταν κλέβω το δημόσιο ταμείο, όταν διαφθείρομαι, όταν καθίσταμαι επίορκος ΑΣΦΑΛΩΣ και ΑΠΟΛΥΟΜΑΙ ! Προβλέπεται στην παρούσα νομοθεσία ! Δεν εφαρμόζεται γιατί μπορεί να είμαι ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ, μπορεί να λαδώσω με τη σειρά μου, μπορεί να καθυστερήσει το δικαστήριο 7 χρόνια οπότε βγαίνω στη σύνταξη, μπορεί να με κρίνουν "επιεικώς" οι φίλοι μου στο πειθαρχικό συμβούλιο !

      Κατάλαβες τώρα τι γίνεται ;

      και πάλι ευχαριστώ.

     • Φακ Κωστας avatar
      Φακ Κωστας @ Α.Κ. 28/04/2011 09:26:46

      Mε κάλυψες (εκτός της τελευταίας παραγράφου)..
      Αν οι περισσότεροι ΔΥ ήταν πολίτες ευσυνείσδητοι όπως δείχνεις να είσαι εσύ δεν θα υπήρχε το μένος εναντίον τους..
      Και αναφέρομαι στους παλαιότερους ΔΥ, που είναι συνήθως προιστάμενοι υπαλλήλων με πληθώρα τίτλων σπουδών, όντες οι ίδιοι απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαιδευσης.

    • Tassos avatar
     Tassos @ TopGunZ 28/04/2011 12:35:28

     Take a look

     http://www.youtube.com/watch?v=sqLyjFHm7PM&feature=player_embedded

   • Γιώργος Μεσσηνίας avatar
    Γιώργος Μεσσηνίας @ Α.Κ. 27/04/2011 14:44:28

    Η μονιμότητα εφαρμόσθηκε ιστορικά, για να αποφεύγονται συνθήκες πλατείας κλαυθμού και οδυρμού των απολυμένων Δ.Υ τις εποχές Βενιζέλου-Δηλιγιάννη..
    Οκ, με το ιστορικό κομμάτι, είναι σαφές!
    Μήπως όμως έγινε εκμετάλλευση αυτής της κατάστασης και τελικά έμειναν ...εκτός άμβωνος, άνθρωποι με ικανότητες και γνώσεις προς όφελος κουτοπόνηρων συμπολιτών μας που βαριόντουσαν να αναλάβουν ευθύνες και πίεσαν να βολευτούν στο δημόσιο;
    Θυμάσαι το χαρακτηριστικό "τρούπωσα" που ακουγόταν σε παλιά ελληνική ταινία;
    Και τι κακό υπάρχει εν τέλει στο να παραμένουν μόνο όσοι φέρνουν αποτελέσματα με βάση την αποστολή που τους έχει ανατεθεί;
    Φαντάζεσαι να ήταν σε τέτοιο χάλι το οδικό δίκτυο, ή οι υπηρεσίες υγείας, ή η πολύπαθη δημόσια διοίκηση σε επίπεδο street level bureaucracy, αν ίδρωναν οι ιθύνοντες για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους;
    Σε καμία δε περίπτωση δεν θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί -ως προς το κεφάλαιο/ιδιοκτησία- ο δημόσιος τομέας, καθώς εκφράζει τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή χαράσσεται διαμέσου των εκλογών και αποτελεί κρατική επιταγή.
    Αν διαφωνούμε με το αντιπροσωπευτικό σύστημα είναι και αυτή μια άποψη, ωστόσο θα πρέπει επιτέλους να υπάρχει η ευθύνη στη δημόσια διοίκηση και όχι να γίνεται πάρτι.
    Στο κάτω-κάτω για αυτό υπάρχει και η δικαστική εξουσία, ώστε αν γίνονται παράνομες απολύσεις Δ.Υ, που εξωκοίλουν από την ουσία του έργου κάθε υπαλλήλου ,να επιβάλλει το δίκαιο, ώστε να αποφεύγονται οι παραπάνω διαμορφωμένες καταστάσεις που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

    • TopGunZ avatar
     TopGunZ @ Γιώργος Μεσσηνίας 28/04/2011 09:40:00

     Μα ουσιαστικά συμφωνούμε, το πρόβλημα δεν είναι αυτός καθ' αυτός ο θεσμός, αλλά το πως εκφυλίστηκε προς όφελος ορισμένων.

 8. Jimesto avatar
  Jimesto 27/04/2011 07:50:24

  Να απολυθεί ο γράφων!

 9. Delta Lamda avatar
  Delta Lamda 27/04/2011 07:52:57

  @ Αυριανιστή
  Αν συμφωνεις με τα υπολοιπα 9, μην κολάς στο Νο. 1. Εχει σημασία ποιος το λέει. Η ουσία εχει σημασία.

 10. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 27/04/2011 08:07:34

  Αν θέλεις λύσεις τώρα για την οικονομία ορίστε:

  -μείωση φορολογικών συντελεστών
  -μείωση ασφαλιστικών εισφορών στα Ευρωπαϊκά επίπεδα με ένα ποσοστό να πάει σε αύξηση αποδοχών έτσι ώστε να τονωθεί η κατανάλωση, η ζήτηση, τα έσοδα κλπ
  -μείωση ΦΠΑ
  -οδικό χάρτη λειτουργίας με θεσμοθέτηση διατάξεων και άμεση κατάργηση της ζούγκλας της πολυνομίας και της συν αρμοδιότητας που μας έχουν οδηγήσει στον οικονομικό συντεχνιακό Μεσαίωνα

  Τα παραπάνω μέτρα αρκούν για την επανεκκίνηση της μικρο - οικονομίας.

  -Κατάργηση ΝΠΔΔ - ΝΠΙΔ - κρατικών ΑΕ που έχουν μόνο αμειβόμενες θέσεις ... κολλητών
  -Στελέχωση των υπολοίπων μόνο με υπαλλήλους που υπηρετούν στο Δημόσιο
  -Κατάργηση του θεσμού του πολιτικού επιτρόπου ...Γ Γραμματέα
  -Καθηκοντολόγιο και μηχανογράφηση / τυποποίηση στο Δημόσιο
  -...έπειτα ενιαίο μισθολόγιο

  Αρκούν για να λειτουργήσει (...αν θέλει ο Ιδιωτικός τομέας και οι κολλητοί) το Δημόσιο

  -Διασταύρωση Ε1 και Ε9 με όσα όλοι μας δηλώσαμε τα τελευταία 10 χρόνια. Σε περίπτωση .... αποκλίσεων δέσμευση.
  -Για το χρέος; Δεν καταλαβαίνω γιατί το Δημόσιο έχει δώσει με την μορφή των εγγυήσεων πάνω από 120 δις στις τράπεζες. Τις κρατικοποιείς ( το έκαναν πχ οι Βρετανοί) και καις όσα ομόλογά σου έχουν στα συρτάρια σου και μετά τις πουλάς για ...1 € την κάθε μία .... (α) μην ακούσω πάλι μπούρδες για την κεφαλαιακή τους επάρκεια, όλοι μας την έχουμε εξασφαλίσει με τις εγγυήσεις & (β) σβήνεις το 1/3 του χρέους.
  -Εγγυημένη ΜΙΑ ενιαία Εθνική σύνταξη ίση με το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη και από εκεί και πάνω με βάση τις εισφορές και κοινωνικά κριτήρια ...τέρμα σε ΕΚΑΣ ή 3 συντάξεις πολιτικών ή ...πρόωρες, με πλαφόν στην ανώτερη τα 4,000 €.

  Μόνο που για να γίνουν όλα αυτά θα έπρεπε οι εκάστοτε κυβερνώντες να αρχίσουν από:

  -τις τσέπες τους ...πονάει
  -τις τσέπες των φίλων τους ...δύσκολο
  -τις τσέπες των αφεντικών τους ...επικίνδυνο έως αδιανόητα αδύνατο

 11. Delta Lamda avatar
  Delta Lamda 27/04/2011 08:22:50

  @ Ο Ιθαγενής
  Αδελφε δεν φανταζομαι να πιστευεις οτι παραθέτω στοιχεια στον αέρα. Οι μισθοι και συνταξεις του Δημοσίου, συμφωνα με τις εκτιμησεις της Κυβερνησης θα ειναι στα τελη του 2011 περι τα 18,6 δισεκ. και στα οποία προστιθενται και οι μισθοι των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυματων που ειναι 3,1 δισεκ. Αν σκεφτείς οτι η κυβέρνηση πέφτει μονιμα εκτος προβλέψεων γιατι τα 21,7 να μήν ειναι τελικα 22,5 στα τέλη του ετους? Εγω μιλάω για 22 δισεκ. Που βλέπεις το λάθος επάνω στο οποίο επιχειρηματολογείς? Για την διευκόλυνσή σου δες >
  http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/c6/c8/2a/c6c82a091fb876dfd40100533ee37134d9f399db/application/pdf/110420_dt_budget+03+months.pdf

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Delta Lamda 27/04/2011 09:33:35

   Γιατί εκεί φίλε μου προσθέτουν και το κόστος των ....κολλητών: που είναι μεν μισθολογικό κόστος αλλά δεν είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι οι ...Πρόεδρο, τα ΔΣ, οι σύμβουλοι και οι μετακλητοί.
   Η ...σούμα δε με τις συντάξεις γίνεται για να κρύψουν την αλήθεια: ξανά ρωτώ λοιπόν να κόψουμε συντάξεις;
   Τα στοιχεία από εκεί όχι μόνο τα παίρνω αλλά στέλνω κιόλας κάθε μήνα για αυτό γελάω....
   πχ ΔΕΚΟ αν απολύσουμε όλους πόσα γλιτώνουμε; 1 δις το χρόνο....οι υπόλοιπες ζημιές είναι οι ...μίζες των προμηθειών. Πρέπει να εξορθολογιστεί η αμοιβή να γίνει καθηκοντολόγιο και μετά να μιλάμε διαφορετικά η κάθε ιδιαιτέρα θα παίρνει μπόνους και συμμετοχές και θα κόβονται οι αποδοχές των εργατών των ορυχείων ή των εναριτών και θα μιλάμε για ...εξορθολογισμό.


   ΥΓ

   Με τα στοιχεία του ...minfin και της ΕΛ. ΣΤΑΤ διαμορφώθηκε ο προϋπολογισμός του 2011 ή το έλλειμμα....;;;; Που ζητούν δελτία από το ....2005 για το 2011;
   ...όσο για τους "πολιτικούς μας" πολλοί από την παρέα των αντινέων θα μπορούσαν να διοικούν Υπουργεία σε αντίθεση με αυτούς που ελάχιστοι θα μπορούσαν να είναι ...Δημόσιοι Υπάλληλοι.

 12. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 27/04/2011 08:41:42

  Και μια ευθανασία στους συνταξιούχους και ειδικά σε εκείνους του δημ'οσιου τομέα,καλή δεν θα ήταν? Τί ποσό ακριβώς θα μπορούσαμε να εξοικονομίσουμε ΔΛ?

 13. A.M. avatar
  A.M. 27/04/2011 08:43:28

  Η λύση είναι μία:

  Επιστροφή στο πρό του 1974 οικονομικό καθεστώς στην Ελλάδα.
  Και εν ανάγκη και στο πρό του 1974 «πολιτικό» καθεστώς στην Ελλάδα.
  Όχι κατ' ανάγκην με τον στρατό, αρκεί και ένας αποφασισμένος πολιτικός.

  Όλα τα άλλα είναι ασπιρινούλες για τον καρκίνο.

  Αυτά τα μέτρα και όποια άλλα παρόμοια για να εφαρμοστούν απαιτούν έναν δικτάτορα που θα κόβει κεφάλια σε όποιον παραβιάζει τον νόμο.
  Και εννοώ θα στήνει κυριολεκτικά στον τοίχο και θα εκτελεί τους παραβάτες.

  Άντε και γράφεις για μείωση των λαθρομεταναστών σε επίπεδα κάτω του 5% του συνολικού πληθυσμού.
  Συμφωνώ και εγώ.
  Και για πές μου εσύ τώρα πως θα το κάνεις αυτό;
  Και άντε και απελαύνεις τους «περισσευούμενους» και πετυχαίνεις το 5%.
  Πως θα εμποδίσεις την επανείσοδο των ίδιων ή την είσοδο νέων;
  Με .. συνοριοφύλακες που πίνουν καφέ στο Κολωνάκι;
  Ή με λιμενικούς και αστυνομικούς που εμπορεύονται πόρνες και λαθρομετανάστες;

  Αυτα κύριε γίνονται μόνον όταν τα σύνορα της χώρας τα φυλάει ο στρατός και κάθε παράνομα εισερχόμενος θεωρείται εχθρός και πυροβολείται.
  Και κάθε δημόσιος υπάλληλος και δη αστυνομικός που συλλαμβάνεται να συνεργάζεται με λαθραία κυκλώματα να εκτελείται.
  Κίνα κατάσταση δηλαδή, δημόσια εκτέλεση.

  Και όταν κάθε εργοδότης που απασχολεί παράνομα εργαζόμενο και δή λαθρομετανάστεη θα του δημεύονται τα πάντα! επιχείρηση, σπίτι, καταθέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ότι έχει και δεν έχει και θα πηγαίνει και για είκοσι τουλάχιστον χρόνια στην ψειρού χωρίς μείωση ποινών και τα παρόμοια.

  Έχει κάποιος τα κότσια να εφαρμόσει τέτοιους νόμους στην Ελλάδα σήμερα;
  Δεν έχει κύριε!

  Οπότε θα τρώμε στην μάπα το ίδιο σκηνικό δεν ξέρω και γω μέχρι πότε.

  Και εγώ θάλεγα να ΜΉΝ απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος.
  Και να ΜΉΝ καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
  Απλά οι αποδοχές και οι παροχές κάθε δημοσίου υπαλλήλου να είναι οι μισές του ιδιωτικού υπαλλήλου και το λάδωμα να τιμωρείται με εκτέλεση.

  Να πως εξυγιαίνεται αμέσως ο δημόσιος τομέας!

  Όταν η ποινή για την παράβαση κοστίζει κατά πολύ περισσότερο απ το όφελος που θα προκύψει απ την παράβαση.

  Η φοροδιαφυγή...
  Συνελήφθη εταιρεία να φοροδιαφεύγει;
  Δήμευση της εταιρείας
  Ισόβια στον ιδιοκτήτη
  Κατάσχεση περιουσίας ιδιοκτήτη

  Εφοριακός που διευκόλυνε την φοροδιαφυγή;
  Τις ίδιες ακριβώς ποινές!
  Απόλυση
  Ισόβια
  Δήμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου

  κ.ο.κ.

  Τα παραπάνω μέτρα που προτείνονται είναι ανεφάρμοστα επειδή δεν υπάρχει κάποιος να τα εφαρμόσει.
  Ακόμα και αν κάποιος πολιτικός έχει την βούληση να τα εφαρμόσει δεν θα το κάνει λόγω «πολιτικού κόστους».

  Και όταν μια κοινωνία ανέχεται μια κατάσταση σαν την σημερινή σημαίνει πως πρώτον την βολεύει και δεύτερον είναι συνένοχη για την κατάσταση κατά ένα σημαντικό ποσοστό του συνόλου των πολιτών (που σημαίνει των κολλητών των κομμάτων εξουσίας).

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ A.M. 27/04/2011 08:54:14

   Αν γνώριζες τόσο καλά την "προ του 1974" ιστορία, όπως ισχυρίζεσαι, μάλλον δεν θα πρότεινες επιστροφή στο προ του 1974 οικονομικό καθεστώς. Για τον υπερδανεισμό του Μακαρέζου, προκειμένου να πουλάει "δόξα τω θεώ, καλά περνάμε" στο καταπιεζόμενο πόπολο, μάλλον δεν σου έχει μιλήσει κανείς.

   • A.M. avatar
    A.M. @ Αυριανιστής 27/04/2011 09:22:16

    Γνωρίζω πως ζούσαν οι Έλληνες πριν το 1980 και πως ζούν σήμερα.
    Γνωρίζω ποιό ήταν το χρέος της Ελλάδας πριν το 1980 και ποιό είναι σήμερα.
    Και γνωρίζω ποιά ήταν η Ελλάδα πριν το 1980 και ποιά είναι σήμερα.
    Και πόση ήταν η ανεργία πριν το 1980 - τι είναι αυτό; - και πόση είναι σήμερα.
    Ποιά ήταν η ανάπτυξη της Ελλάδας πριν το 1974 και ποιά - τι είναι αυτό; - είναι σήμερα;
    Μην αναφερθώ σε θέματα ασφάλειας τώρα και στα παρόμοια γιατί δεν υπάρχει σύγκριση ούτε κατά διάνοιαν.
    Και γνωρίζω επίσης πως πριν το 1980 ο κάθε Έλληνας δεν έψαχνε μια θέση στο δημόσιο, το κάθε άλλο μάλιστα!

    Εμένα αυτά μου αρκούν για να προτιμώ την πρό 1974 καθεστώς απ το σημερινό μπάχαλο.

    Και όσο για το «καταπιεζόμενο πόπολο» που γράφεις..
    Αλήθεια, - και μεταξύ μας τώρα δεν θα το πω πουθενά - πιστεύεις σήμερα πως το πόπολο δεν είναι καταπιεζόμενο;
    Γιατί εγώ βλέπω πως είναι χίλιες φορές περισσότερο καταπιεζόμενο απ ότι ήταν τότε.
    Τότε υπήρχε μόνο η καταπίεση στο να μην είσαι κομμουνιστής και να μην εκφράζεσαι ελεύθερα - ενώ σήμερα έχουμε τον νόμο Καστανίδη που είναι ακόμα χειρότερος απ την χουντική λογοκρισία αλλά βλέπεις αυτό δεν είναι καταπίεση, είναι «προστασία της διαφορετικότητας» .. τέσπα - και μέχρι εκεί.

    Σήμερα είσαι καταπιεσμένος απ την ανεργία, απ την ακριβεία, απ την εγκληματικότητα, απ την εν γένει ανασφάλεια, απ την έλλειψη δωρεάν υγείας και παιδείας, απ τους 100 νωματαίους που καίνε την Αθήνα όποτε γουστάρουν, απ την πλύση εγκεφάλου των μέσω και μύριες άλλες καταπιέσεις.

    Προτιμώ την προ του 1974 «καταπίεση» φίλε μου.

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ A.M. 27/04/2011 11:23:32

     Με πολλά από όσα λες, συμφωνώ. Απλώς, θα επαναλάβω: έχεις ιδέα τι πάρτι δανεισμού είχε κάνει ο Μακαρέζος για να σερβίρει καθρεφτάκια ευζωίας στους ιθαγενείς;

 14. kiki avatar
  kiki 27/04/2011 08:48:10

  Εξοδος απο την κριση ειναι μια ,
  να ξεκουμπιστουν αυτα τα ανδρεικελα,
  οι υπηρετες των ξενων τοκογλυφων,
  και μετα απο ενα καλο ξεκαθαρισμα, φυλακισεις για παραβιαση του Συνταγματος απο τους 165 , δημευση της περιουσιας τους,
  θα τα βρουμε γιατι θα εχουμε ξανακερδισει την Εθνικη μας Κυριαρχια, και την εθνικη μας Υπερηφανεια, δεν θα κλωθογυρναμε γυρω γυρω απο την φτωχεια , την εξαθλιωση και θα αναπτερωθει το ηθικο μας.
  Επισης να απαγορευτει η εισοδος στο ΔΝΤ, σε οποιονδηποτε εκπροσωπο τους, και τοκογλυφικα κορακια ολων των Ευρωπαιων, των Χρηματοπιστωτικων Ιδρυματων, των Σορος και των παρατρεχαμενων.

 15. Λίζα Αλεξίου avatar
  Λίζα Αλεξίου 27/04/2011 09:19:41

  Το Ευρώ άδειασε τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών, πιστεύω οτι η επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα και η υποτίμηση του, δεν θα εξαθλίωνε τους εργαζομένους και δεν θα προκαλούσε τέτοια παράλυση στην οικονομία.Εδώ βλέπω μια αντίθεση άποψη, μήπως είναι εύκολο να έχω απάντηση;

 16. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 27/04/2011 09:32:56

  Σχετικά με το παρασιτικό ρόλο των τραπεζών και τη μαύρη τρύπα της οικονομίας δεν είδα ιδιαίτερη αναφορά, ούτε έλεγχο από ανεξάρτητη επιτροπή Ελλήνων οικονομολόγων και πανεπιστημιακών για το χρέος και αναλυτική κατάσταση για το πως και από ποιους διογκώθηκε.
  Είναι πιο εύκολο να προβάλλονται λαϊκισμοί όπως σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία, για την οποία τάχας δεν ξέρουμε πόσες φορές το ελληνικό κράτος άπλωσε τα χέρια του δήθεν για το καλό των φτωχών και των μη εχόντων. Όπως στο τόπο που ζω όπου πήραν πριν 50 περίπου χρόνια το 80 % της περιουσίας της εκκλησίας σε ακίνητα και ιδίως γη για να την μοιράσουν σε υποτιθέμενους άκληρους αγρότες. Στη πραγματικότητα τα περισσότερα δόθηκαν σε επιχειρηματίες που το έπαιξαν αγρότες. Εκκλησία του Χριστού είμαστε όλοι εμείς και η περιουσία της - ό,σο έχει απομείνει - είναι δικιά μας και γιαυτό κάτω τα κουλά σας, όπως και κάτω τα κουλά σας αχυράνθρωποι των ξένων συμφερόντων από ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ορυκτό πλούτο και ό,τι προσοδοφόρο έχει απομείνει στο ελληνικό κράτος.

 17. ΚΜ avatar
  ΚΜ 27/04/2011 09:55:51

  Ναι ρε, πάρτε από την εκκλησία και το τελευταίο 1% της περιουσίας της και δώστε το στον Σηφουνάκη να το διαχειριστεί. Θα το αξιοποιήσει καλύτερα αυτός και θα βοηθάει τους φτωχούς (γι'αυτό έχουμε έλλειμα 10,1% και χρέος 141% του ΑΕΠ). Ή δώστε τα στην Μέρκελ να τα φάει απευθείας. Αλλά με τέτοιο μίσος για την Εκκλησία που έχουν ορισμένοι (τεχνηέντως καλλιεργημένο από τους παπατζήδες ψευτοδιανοούμενους της αθεΐας επί γενιές ολόκληρες) είναι ικανοί να το ζητήσουν κι αυτό. Κάτι τέτοιες περιπτώσεις της καλύπτει το λαϊκό ρητό: «Να δω τη νύφη μ' χήρα κι ας πεθάνει ο γιος μου».

  (Το 99% της περιουσίας της ήδη το έχει δωρήσει στο κράτος η Εκκλησία, εδώ και δεκαετίες, ως αντιστάθμισμα για το οποίο παίρνουν μισθό οι παπάδες.)

  • Γιώργος Μεσσηνίας avatar
   Γιώργος Μεσσηνίας @ ΚΜ 27/04/2011 13:34:56

   Όντως έτσι είναι, μόνο σε αυτό το σημείο διαφωνώ με την ανάρτηση

 18. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 27/04/2011 09:56:04

  Δεν Μπορεί να γίνει τίποτε! Το Δημόσιο έχει παραλύσει,δεν μπορεί να υλοποιηθεί καμμία πολιτική από τους υπάρχοντες Δ.Υ. Ανήκουν σε άλλη εποχή που μας τελείωσε,η κρατική μηχανή καταστράφηκε!
  Οι πολίτες αποχαυνωμένοι περιμένουν το τέλος,σαν να μη τους αφορά(ευτυχώς μέχρι στιγμής τα μέτρα άγγιξαν τον γείτονα),να είμαστε καλά να φοροκλέβουμε!!!Όλοι φοροφυγάδες ,από τον "τελευταίο" μέχρι τον " πρώτο".
  Χρειάζεται οδυνηρή τομή-ποιός μπορεί να την κάνει και με ποιούς;Ελπίζω να μη μας ξυπνήσει καμμία εθνική καταστροφή!
  Χρειάζεται ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ όπως τον εννοεί ο Χρύσανθος Λαζαρίδης,ο οποίος Πατριωτισμός,είναι απαγορευμένη έννοια!

  • Φακ Κωστας avatar
   Φακ Κωστας @ Κώστας Τ 28/04/2011 01:48:20

   Πες τα ρε κώστα..συμφωνώ απόλυτα

 19. Λίζα Αλεξίου avatar
  Λίζα Αλεξίου 27/04/2011 09:57:51

  Στην Θεσσαλονίκη ο Άνθιμος ταϊζει 5000 φτωχούς ανθρώπους, κάθε μέρα, και μπράβο του!

  • Loretta avatar
   Loretta @ Λίζα Αλεξίου 27/04/2011 10:16:10

   liza
   Το θεμα ειναι οτι ο κοσμος ο πολυς δεν τα γνωριζει αυτα...μηπως θαπρεπε οι μητροπολεις ανα περιοχη να "κοινοποιουν "το εργο τους ευρητερα?
   ειδικα σε τετοιες υπουλες εποχες.

   • Λίζα Αλεξίου avatar
    Λίζα Αλεξίου @ Loretta 27/04/2011 10:35:26

    Πολλά πρέπει να γίνουν loretta, πολλά να γραφτούν και πολλά να διαβαστούν, για να μάθει ο αποπροσανατολισμένος Έλληνας τί συμβαίνει ακριβώς στη χώρα του. Οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται μέσω διαδικτύου βοηθάνε πολύ.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Loretta 27/04/2011 10:41:00

    Καλώς ή κακώς αγαπητή μου, είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό της φιλανθρωπίας να μην διαφημίζεται. Αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό σου και εν μέρει συμφωνώ, αλλά η Εκκλησία δεν είναι Βαρδινογιαννολάτσηδες να οργανώνει γκαλά για να επιδεικνύουν πλούσιες κυρίες τον πλούτο τους. Νομίζω πως, όπως και η ψήφος μας, είναι ατομική ευθύνη του καθενός να συμπαρασταθεί και να διαδώσει το έργο της Εκκλησίας.

    Και φυσικά θεωρώ εξαιρετικά γελοία οποιαδήποτε συζήτηση περί δήμευσης της Εκκλησιαστικής περιουσίας, δε θυμάμαι αν το είχα γράψει εγώ ή άλλος συν-σχολιαστής, αλλά υπάρχει μια παραβολική σύνδεση του μέθυσου πατέρα με το σπάταλο κράτος και της συνετής μητέρας με την Εκκλησία μας, αλίμονο αν βάλει στο χέρι ο μέθυσος το κομπόδεμα που μάζευε η μάνα για να ταίσει τα παιδιά της...

    • Λίζα Αλεξίου avatar
     Λίζα Αλεξίου @ TopGunZ 27/04/2011 11:16:12

     Πρέπει να επιβραβεύεται και να γίνεται παράδειγμα προς μίμηση κάθε πράξη ανθρωπιάς, σε περιόδους τέτοιας διάστασης ηθικής κρίσης, η Εκκλησία είναι η μόνη όαση. Η αγάπη και το ειλικρινές ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπό μας ίσως αποδειχθεί η μόνη σωτηρία μας, αλλά αυτά πρέπει να γίνονται με κάθε τρόπο γνωστά, για να μην αισθάνεται απελπισμένος ο Ελλ. λαός και μόνος του.

     • TopGunZ avatar
      TopGunZ @ Λίζα Αλεξίου 28/04/2011 09:42:53

      Καταλαβαίνω τι εννοείς και δεν μπορώ να διαφωνήσω, απλά ζούμε σε "περίεργες" εποχές και πρέπει να προσέχουμε, δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει η Εκκλησιαστική φιλανθρωπία βορά των επικοινωνιακών κανιβάλων.

 20. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 27/04/2011 10:31:43

  Οταν ολο το πανηγυρι γινεται για τις Τραπεζες λιγη σημασια εχουν τα ντοπια μετρα !!! ολη η ΕΕ και ολος ο κοσμος σωζει τις Τραπεζες οι οποιες εφαγανα τα λεφτα μαζι με τις κυβερνησεις, αμεσα και εμεσα. Η μεγαλυτερη ρεμουλα στην ιστορια.. και εσκασε...
  Ποια μετρα... ??
  ΑΝ δεν βγεις να διεδκικησεις!!! και να μιλησεις σαν Τραπεζα... δεν εχεις καμια τυχη... θα κυνηγας την ουρα σου.. την οποια θα τραβανε παντα οι Τραπεζιτες.

  Οποιος ειναι προβλεψιμος και προσαρμοσιμος στη λογικη των Τραπεζων ειναι καταδικασμενος !!! το προβλημα ειναι Θεσμικο στην ΕΕ και Τραπεζικο κραχ.
  ΤΕΛΟΣ.-

  Ξερετε ποσο ειναι το Χρεος μας σε Δολλαρια?? ( 1,47 σημερα ) !!!! εγω τα γραφω... σιγα σιγα... να περασει και ο οβελιας...

  ΠΠ

 21. Γιώργος Μεσσηνίας avatar
  Γιώργος Μεσσηνίας 27/04/2011 11:18:17

  Συμφωνώ απόλυτα με το #1, για παράδειγμα ο ΟΟΣΑ είχε προτείνει για τα δημόσια νοσοκομεία να μετατραπούν σε Ν.Π.Ι.Δ και να διοικούνται στη βάση ενός σύγχρονου επαγγελματικού μάναντζμέντ με εξειδικευμένα στελέχη.
  Τι μετατάξεις και κολοκύθια;;;
  Τι περιορισμός προσλήψεων και ανοησίες;;;
  Χρειάζεται απλά, ο δημόσιος τομέας να λειτουργεί σε καθεστώς αντίστοιχο με τον ιδιωτικό, υπό την εργοδοσία του κράτους και τα στελέχη να παραμένουν στη θέση τους ΜΟΝΟ εάν πέτυχαν τους στόχους που τους είχαν ανατεθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.
  Φτάνει με τους αλμπάνηδες της πολιτικής και τις νομοθετικές μηχανορραφίες.
  Και κάτι τελευταίο...
  Μήπως θα ήταν καιρός σιγά-σιγά, να υπάρξει μια ουσιαστική κωδικοποίηση της ελληνικής νομοθεσίας, να απλουστευτούν οι διοικητικές πράξεις μπας και από βασίλειο χαρτογιακάδων μετατραπούμε σε σοβαρό και ευνομούμενο κράτος;
  Κάπως έτσι θα αντιμετωπιστεί σε σημαντικό βαθμό το τέρας της γραφειοκρατίας...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Γιώργος Μεσσηνίας 27/04/2011 11:30:21

   Έννοια σου, και ο ψευτοκομψευόμενος φαφλατάς που παριστάνει τον πολιτικό προϊστάμενο στο χώρο της Υγείας, θα πάει ακόμα παραπέρα. Οι συγχωνεύσεις (σε πρώτη φάση) προοιωνίζονται ΠΩΛΗΣΗ νοσοκομείων (προφανώς των πιο σύγχρονων, που κατασκευάστηκαν κατά κόρον από το 2002 και μετά). Θα μείνουν μόνο τα αφρικανικού τύπου σαπάκια, ως... προθάλαμοι κοιμητηρίου -να μην πω "κρεματορίου"- για τους ιθαγενείς που στο μεταξύ θα έχουν εξαθλιωθεί και μη μπορώντας να πάνε στα ιδιωτικοποιημένα, θα ψοφάνε σαν τις μύγες.

   Σήμερα στα "Νέα", ο νεοφιλελεύθερος πρόεδρος της "επιτροπής σοφών" δήλωσε κατηγορηματικά ότι πρέπει να μη γίνει καμία πρόσληψη στο χώρο της Υγείας για την επόμενη τετραετία, και ότι θα μετατεθούν γιατροί (προφανώς για να κλείσουν/πουληθούν νοσοκομεία).

   Οι τροϊκανοί κατακτητές έδωσαν σαφή εντολή να κλείσουν/πουληθούν νοσοκομεία, και αυτό κάνει με συνέπεια η ληστοσυμμορία που μας κυβερνά.

   • Γιώργος Μεσσηνίας avatar
    Γιώργος Μεσσηνίας @ Αυριανιστής 27/04/2011 11:36:08

    Δε νομίζω πως θα παραμείνει στην εξουσία για πολύ ακόμα όλο αυτό το κηφηναριό...
    Έτσι ελπίζω τουλάχιστον!

 22. Γιώργος Μεσσηνίας avatar
  Γιώργος Μεσσηνίας 27/04/2011 11:57:44

  Επίσης το #6 δείχνει σεβασμό σε μετανάστες που ήρθαν από την πόρτα της κύριας εισόδου στη χώρα μας και κόβει το βήχα σε μελλοντικές δουλεμπορικές κοινοπραξίες.
  Παράλληλα, συμβάλλει στην απορρόφηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που καλλιεργήθηκε ειδικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ανύπαρκτης μεταναστευτικής πολιτικής και δίνει μια δυνατότητα οι μετανάστες να ζήσουν σαν άνθρωποι και όχι σαν άγρια ζώς σε μια ζούγκλα που τους προτάσσει 2 επιλογές:"ή εγκληματείς για να επιβιώσεις ή πεθαίνεις".
  Επίσης φαίνεται να γίνονται κατανοητοί και οι προβληματισμοί, για την κοινωνική συνοχή και την εθνική ακεραιότητα, που όντως υπονομεύονται συστηματικά, καθώς όλοι πια γνωρίζουμε πως καμιά -αθώα- τυπική ροή μεταναστών δεν καλείται να αντιμετωπίσει η εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά οργανωμένες εισβολές που εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες τις οποίες επισφραγίζουν εγχώριοι νενέκοι στο όνομα... των δικαιωμάτων του ανθρώπου!

 23. Delta Lamda avatar
  Delta Lamda 27/04/2011 11:59:26

  τελικα αντι να βλεπουμε το δάσος, δηλ. το συνολικό "πακετο" πιανόμαστε σε επι μέρους θέματα ανάλογα πως βολευει τον καθένα!

  @ Επωνυμε,
  και μόνο ενδεικτικά σου λεω οτι υπάρχουν μερικοί παράγοντες του ποδοσφαίρου και πρωην διαιτητές με μερικά εκατ. ευρουλάκια τον καθένα. Τον ενα μάλιστα τον επιασαν με 6 εκατ. στην βαλίτσα στο αεροδρόμιο και δεν πρόλαβε να τα βγάλει!
  Προφανως οι παραπάνω, οι γιατροί με τα 20 χιλ. εισοδήματα και τα 20 εκατ. καταθέσεις στο εξωτερικο και ενα σωρό αλλοι που "πάρκαραν" μερικές εκατοντάδες δισεκ. στο εξωτερικό, ειναι οι "προκομένοι που έβγαλαν χρήματα και κάποιοι με την νοοτροπία του δέλτα λαμδα θέλουν να τους τα πάρουν?"!

  Ελεος, ειχα την εντυπωση οτι ησουνα πιο συγκροτημένος...

  Οσο για το οτι με μια μείωση των φόρων μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη στην αγορά και να αυξηθούν τα φορολογητέα έσοδα, μάλλον δεν ειδες το υπ. αριθ. 7 και ουτε διάβασες την ανάρτηση συνολικά. Κόλησες στο 3 και αμέσως ετρεξες να σχολιάσεις χωρίς να πας παρακάτω. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι τι ζόρι τραβας εσυ με την ιδέα αυτή?

 24. Delta Lamda avatar
  Delta Lamda 27/04/2011 12:12:16

  @ archaeopteryx

  Κόλλησες κι εσυ στο 8 προφανως γιατι έχεις δουλέψει στίς προμήθειες κάποιας τέτοιας αλυσίδας (ή έχεις δικο σου super market) οπως κάποιοι άλλοι Δ.Υ. κόλλησαν στο 1 και στην μονιμότητα, κάνοντας μαθήματα περί "κατακτήσεων του ελληνικού λαού και όχι των Δ.Υ. που η κατάργησή της θα έχει ως αποτέλεσμα την ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ των τιμών των προμηθειών σε όλο το δημόσιο τομέα"!!!

  Οποιος ξέρει πραγματικά απο αγορά, ξέρει τι συμβαίνει εκει εξω. Βγες και ρωτα!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Delta Lamda 27/04/2011 13:09:21

   "Κόλλησα"; Μήπως έχω την τιμή να μιλάω με τον Μωϋσή και τις 10 εντολές του;

   Εάν φαντάζεσαι ότι θα ελεγξεις εισαγωγές και εξαγωγές ή κίνηση κεφαλαίων το 2011, μόνο με Κατοχή μπορείς, και πάλι δύσκολο. Εάν θες να ελέγξεις το πως πληρώνουν τα σουπερμάρκετ, και εάν είσαι της ΝΔ, και υποψήφιος για το Υπ. Ανάπτυξης, πες το μας, να ψηφίσω Κανέλλη.

   Αφού μαντεύεις τι δουλειά κάνω, να μαντέψω ότι έχει ξαναγράψει "απόψεις" με άλλα αρχικά;

   • Delta Lamda avatar
    Delta Lamda @ archaeopteryx 27/04/2011 13:30:23

    @ archaeopteryx

    Αναρωτήθηκες ποτέ τι προσφέρεις εσυ στο κοινωνικό σύνολο? Δημιουργείς κάτι ωστε να συμβάλλεις για την παραγωγή πλούτου στην χώρα? Προφανως εισαι εμπορος (και οι μεγαλομπακάληδες τέτοιοι ειναι) και μεταπράτης κάθε κινέζικου και αδιάθετων ευρωπαικών προιόντων σε βάρος των εγχώριων.

    Υ.Γ. Δεν εχω γραψει περισσοτερα απο 5-6 κείμενα εδω και 2 χρόνια και ολα είναι με το ιδιο ψευδωνυμο.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Delta Lamda 27/04/2011 15:46:16

     Κοινωνικές προσφορές κάνουν οι υποψήφιοι πολιτικοί και οι ΜΚΟ. Εγώ δεν είμαι.

     Έχεις πλάκα. Ορκίζομαι το στυλ σου είναι ίδιο ίδιο ίδιο.

  • Α.Κ. avatar
   Α.Κ. @ Delta Lamda 27/04/2011 13:51:55

   Επειδή αναφέρεσαι σε μένα, πες μου που διαφωνείς και γιατί. (Εάν βέβαια έχεις διαβάσει κάτι άλλο πέρα από τους Hayek, Schumpeter, Friedman και Poper ή/και έχεις ζήσει πέρα από το "αγοράζω ergo υπάρχω").

 25. Panagiotis anagnostopoulos avatar
  Panagiotis anagnostopoulos 27/04/2011 13:10:31

  Πολύ καλό άρθρο, με ρεαλιστικές προτάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Μπράβο.

 26. Delta Lamda avatar
  Delta Lamda 27/04/2011 13:17:47

  Κατάλαβα. Εχεις απόλυτο δίκιο. Με επεισες για το κριτικό σου πνεύμα!!!

 27. Delta Lamda avatar
  Delta Lamda 27/04/2011 13:18:35

  Delta Lamda είπε:
  27/04/2011 στις 3:17 pm

  Κατάλαβα. Εχεις απόλυτο δίκιο. Με επεισες για το κριτικό σου πνεύμα!!!

 28. Φυγόκεντρος avatar
  Φυγόκεντρος 27/04/2011 14:23:29

  Αν το Νο 8 θίγει τις φιλελεύθερες ευαισθησίες μας, θα πρότεινα ο χρόνος πληρωμής του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος να συνδεθεί με τον χρόνο αποπληρωμής του κάθε τιμολογίου ξεχωριστά.
  Δεν μπορεί να πληρώνεται ΦΠΑ στο δίμηνο, προμηθευτής εξωτερικού μετρητά, ΙΚΑ κλπ στον μήνα και να περιμένεις με εξόφληση σε 8 μήνες να βρεις πολλές συνεπείς επιχειρήσεις σε εποχές κρίσης.
  Ο Delta Lamda εντόπισε την πηγή πολλών κακοδαιμονιών στην αγορά που την ταλαιπωρεί πολλά χρόνια τώρα.

 29. Dyer avatar
  Dyer 27/04/2011 15:27:21

  Για μένα Delta Lamda οι προτάσεις σου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
  Μόνο κάτι για τις τριγωνικές συναλλαγές των πολυεθνικών θα ήθελα να συμπλήρωνες.
  Κατά τα αλλα δεν μπορώ να καταλάβω τις αντιδράσεις των σχολιαστών. Από το να κρίνουν ας προτείνουν εκεί που διαφωνούν κάτι καλύτερο.
  Πάντως το ερώτημα παραμένει ποιος θα τα υλοποιήσει αυτά;

  • Delta Lamda avatar
   Delta Lamda @ Dyer 27/04/2011 17:55:51

   @ Dyer
   Σωστή η παρατήρησή σου για τίς τριγωνικές συναλλαγές των πολυεθνικών.
   Οπως και η άλλη για τίς κριτικές των σχολιαστών. Δυστυχώς ειναι χαρακτηριστικό μας ως λαός, αντί να κάνουμε εποικοδομητικές και αποτελεσματικές προτάσεις να κρίνουμε αμέσως αυτούς που επιχειρούν να προτείνουν κατι. Ακόμα κι αν δεν έχουμε διαβάσει ολόκληρο το κείμενο και χωρίς να έχουμε προβληματιστεί καν με αυτά που λέει ο προτείνων με μόνο κριτήριο την περιχαράκωση του δικού μας χώρου, την εμπάθεια, τον εγωισμό ακόμα και με επίκληση θρησκευτικών συναισθημάτων, λες κι εγω ειμαι λιγοτερο χριστιανός ή άθεος και θέλω να στερήσω απο τους παπάδες το 1/3 των εσόδων τους (αυτοί δεν θα μείνουν χωρίς δουλειά ουτε θα πεινάσουν ανεξαρτήτως συνθηκών).
   Δυστυχώς με το μυαλό που κουβαλάμε στο τέλος θα πεινάσουμε όλοι. Και θα μας αξίζει!

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Delta Lamda 27/04/2011 20:46:38

    Βρε Delta Lamda, έγραψες μια ανάρτηση. Την διαβάσαμε. Μια χαρά ανάρτηση. Ο καθένας έκανε και από μία παρατήρηση. Αυτή είναι η έννοια των σχολίων. Το ότι κάποιος σχολιάζει σημαίνει ότι σε διάβασε. Εσύ τσιμπάς στις παρατηρήσεις. Π.χ. στις δικές μου... Συμφωνώ στα περισσότερα και επαυξάνω, αλλά τι θες; Να ντρέπομαι να σου που έχω διαφωνία; Ναι, προτιμώ τους παπαδες να τρώνε από το να ροκανίζουν οι ΓΓ οποιουδήποτε κόμματος. Αν μη τι άλλο κάνουν λιγότερη ζημιά στο ...τοπίο. Γούστα μου.

    Σο θέμα της ΔΕΗ, διαχωρίζω την έννοια της Κοινής Ωφέλειας (utility) από το εάν ανήκει στο Δημόσιο ή σε Ιδιώτες. Με σωστή Ρυθμιστική Αρχή (regulator) δεν κάνει μεγάλη διαφορά. Ψιλά γράμματα; Δεν νομίζω.

    Να θυμώνεις και να κάνεις παρατηρήσεις σε σχόλια, εκτός εάν κάποιος είναι κακόπιστος ή στην πέφτει επί τούτου, είναι σαν να λες "μην με διαβάζετε". Με εξαίρεση εμένα που είμαι γενικά κολλημένος, όπως με απεκάλεσες, όλοι οι άλλοι είναι καλόπιστοι και παλιοί εδώ. Θες να δεις κόλλημα... δεν έχεις ιδέα από κόλλημα.

    • Delta Lamda avatar
     Delta Lamda @ archaeopteryx 27/04/2011 21:57:34

     Ποιός τσιμπάει? Εγω στον Dyer απάντησα...

     Πάντως να ξερεις απ' οσα κατα καιρούς κείμενα ή σχόλιά σου τυχαίνει να διαβάσω εδω, αυτό που προσέχω ιδιαίτερα, είναι οι απόψεις σου σχετικά με τα ενεργειακά ζητήματα.
     Και πραγματικά μου κάνει εντυπωση πως εσυ δεν "βλέπεις" οτι με την πωληση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ π.χ. στην RWE θα πληρώνουμε μετά απο λίγο καιρό όσο την πληρωνουν και οι Γερμανοί, δηλ. 0,23 € την kWh αντί των 0,11 € που πληρώνουμε σήμερα στην "κρατική" ΔΕΗ.
     Για σκέψου ενα μικροσυνταξιουχο ή ακόμα και ενα χαμηλόμισθο ζευγάρι να πρέπει να πληρώσει τα διπλάσια απ' οτι σήμερα για ρεύμα ή ακόμα και μία βιομηχανία που θα δεί το κόστος ρεύματος να αυξάνεται κατά 40-50%!
     Εκτός κι αν πιστεύεις οτι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα διπλασιαστούν οι μισθοί και οι συντάξεις και με την αυξηση του κόστους των μεταφορών (μετά την απελευθέρωση) και ενέργειας θα γίνει ανταγωνιστικότερη η βιομηχανία μας...

 30. kopritis avatar
  kopritis 27/04/2011 20:06:17

  Poli prototipes idees! bravo!pos den tis skeftike o GAP? Elpizo na tis diavasei o Papakostantinou kai na ksestravothei!!eleosssssss

 31. Ευμένης avatar
  Ευμένης 27/04/2011 20:40:48

  # 1 . Το "ραχάτι" των Δημοσίων υπαλλήλων, όπου υπάρχει, οφείλεται στην προστασία των κομματικο-συνδικαλιστικοπατέρων. Η "επιλογή" των άσχετων γίνεται επίσης με κομματικά κριτήρια. Με το να καταργήσεις την μονιμότητα τα κόμματα θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και θα γίνουν χειρότερα. Διαφωνώ.
  #2 και #3 Γενικά συμφωνώ και να προστεθούν και οι συγγενείς α' βαθμού.
  #4 Συμφωνώ
  #5 Η δήμευση είναι τιμωρία. Τι έγκλημα έκανε η Εκκλησία? Μπορεί όμως να φορολογηθεί, όπως όμως όλες οι δραστηριότητες των υπόλοιπων Ελλήνων. Όχι φορολόγηση ειδικά γι αυτή.
  #6-#10 Γενικά συμφωνώ.
  Να προστευθεί, ότι κατά την γνώμη μου θα πρέπει να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία και η παραγραφή. Από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι..

  • Delta Lamda avatar
   Delta Lamda @ Ευμένης 28/04/2011 18:19:04

   Θα επιμείνω στη θέση μου για το 1 και θα συμφωνήσω μαζί σου επι όσων άλλων προσθέτεις. Η ουσία του διαλόγου αυτο ειναι αδελφέ. Να βάζουμε τον σπόρο και να προσθέτουμε ολοι μας κατι που θα συμβάλλει στην γρηγορη και καλυτερη γονιμοποίησή του...

 32. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 27/04/2011 22:08:51

  μήπως έχεις δει το http://www.archaeopteryxgr.blogspot.com ;

 33. Sofie avatar
  Sofie 27/04/2011 22:17:59

  Καλά η ελληνική ναυτιλία δεν μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα?
  ...εφαρμογή ενός flat fee .. ας εκμεταλλευτούν κάποια πράγματα επιτέλους οι κοντόφθαλμοι
  Με περικοπές δεν γίνεται δουλειά....

 34. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 28/04/2011 00:56:49

  '5. Να δημευτεί και αξιοποιηθεί από το Κράτους το 1/3 της εκκλησιαστικής περιουσίας, του μόνου δήθεν μη κερδοσκοπικού Οργανισμού που παράγει τεράστια έσοδα και ακίνητα, εκμεταλλευόμενος το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων, προσφέροντας ψίχουλα στους φτωχούς!'

  Και γιατί να μη δημεύσουμε και την περιουσία ιδιωτών που εκμεταλλεύονται τους συνανθρώπους τους; Των εργοδοτών που δεν πληρώνουν αρκετά τους υπαλλήλους τους; Των εμπόρων που βγάζουν υπερβολικό κέρδος; Όποιου είναι πλούσιος και δε βοηθάει τους άλλους; Ή όσων δεν παράγουν ωφέλιμο έργο κατά την άποψη κάποιων σοφών; Πες μας ποιος δικαιούται να κρατήσει την περιουσία του και ποιος όχι. Ποιος είναι 'χρήσιμος' και ποιος είναι 'άχρηστος' κι επομένως καταργούνται τα δικαιώματά του για το καλό του 'συνόλου'.
  Να αξιοποιηθεί; Πώς; Όπως έχει αξιοποιήσει μέχρι σήμερα τους φόρους μας και τα πακέτα της ΕΕ;
  Προσφέρει ψίχουλα στους φτωχούς; Τα μέτρησες;
  Εκμεταλλεύεται το θρησκευτικό συναίσθημα; Χωρίς την εκκλησία δε θα υπήρχε αυτό το συναίσθημα. Και σε κάποιους από εμάς αρέσει που το έχουμε. Πιστεύουμε μάλιστα ότι σήμερα ζούμε σε δικό μας κράτος και όχι ως σκλάβοι (έστω κι αν αυτό το κράτος μας πρόδωσε) επειδή ανάμεσα στα 'ψίχουλα' που μας έδωσε η εκκλησία ήταν ότι μας βοήθησε να διατηρήσουμε την ταυτότητα και την αυτοσυνειδησία μας στα πεντακόσια χρόνια τουρκοκρατίας. Με το να μας κρατήσει χριστιανούς. Το ότι δεν είναι όσο καλή θα θέλαμε ουδόλως μας κάνει να θέλουμε τη σταδιακή εξαφάνισή της για λόγους 'οικονομικής εξυγίανσης' και 'εξορθολογισμού'.
  Ότι το κράτος χρωστάει στην εκκλησία από τις απαλλοτριώσεις που είχε κάνει στην περιουσία της και επειδή δεν μπορούσε να της τα επιστρέψει τότε (πολύ περισσότερο τώρα) συμφώνησε ως αντάλλαγμα να πληρώνει τους μισθούς των κληρικών το ήξερες;
  (όποιος ενδιαφέρεται, ας διαβάσει το σχετικό άρθρο του Ανδρέα Σταλίδη, στο antibaro.gr)
  Θέσπιση 'αντικειμενικής', δηλαδή εξαναγκαστικής, αλληλεγγύης, κατά τα πρότυπα του σοσιαλισμού, δε θέλουμε. Προτιμάμε να είμαστε ελεύθεροι και αξιοπρεπείς. Αν είναι να φάμε τους συνανθρώπους μας για να μην πεινάμε καλύτερα να πεινάμε.
  Αν ενδιαφερόσουν για το ρόλο της εκκλησίας στην Ελλάδα και για το 'θρησκευτικό αίσθημα' των Ελλήνων θα ζητούσες μια εκκλησία πιο ενεργή και πιο φιλάνθρωπη, όχι το ροκάνισμα της περιουσίας της.
  Αλλά είναι παλιά και σθεναρή η προσπάθεια να εξαφανιστεί το πιο σοβαρό και μακραίωνο στήριγμα του ελληνισμού. Πάντα με πρόσχημα το 'καλό μας'.

  • Delta Lamda avatar
   Delta Lamda @ Δημήτρης 28/04/2011 18:11:57

   Αν και αναφέρομαι στο 1/3 της περιουσίας, που στο κατω-κατω δεν θα πήγαινε χαμένη αφού θα μπορούσε να γίνει αξιοποίηση για μείωση του χρέους, εν τούτοις χαίρομαι οτι συμφωνείς με τα υπόλοιπα.
   Πάντως σκέψου οτι η εκκλησία μπορεί να επιβιώσει και με τα υπόλοιπα 2/3 της υφιστάμενης περιουσίας της και μην ξεχνας οτι οι ιερείς δεν πρόκειται να μείνουν χωρίς δουλειά ούτε θα πεινάσουν ποτε...

 35. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ 29/04/2011 20:33:21

  1.Μείωση του Φ.Π.Α. στο 19% και ειδικά για τις τουριστικές υπηρεσίες στο 3% για μια πενταετία
  2.Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων
  3.Για μια οκταετία, φόρος 1% επί του ναυλοσυμφώνου και πλήρης απαλλαγή από κάθε άλλη επιβάρυνση προκειμένου οι εφοπλιστές να επιστρέψουν ή και να ενταχθούν στην ελληνική σημαία
  4.Για μια πενταετία, πλήρης φορολογική απαλλαγή των ελληνικών επιχειρήσεων που θα παλινοστήσουν από τα Βαλκάνια υπό τον όρο ότι θα εγκατασταθούν στις παλαιές τους έδρες προσλαμβάνοντας έλληνες
  5.Υπερφορολόγηση αγροτικών προϊόντων προερχομένων από χώρες εκτός Ε.Ε.
  6.Για κάθε εισαγόμενο βιομηχανικό προϊόν υποχρεωτικά ένα μέρος του να κατασκευάζεται ή να συναρμολογείται στην Ελλάδα
  7.Δημοσιοποίηση των ονομάτων των φοροφυγάδων και δήμευση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας τους
  8.Στοχευμένη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου
  9.Εκκαθάριση παντί τρόπω των πάσης φύσεως εργατικών "σωματείων" και συντεχνιών
  10.Πλήρης διασταύρωση στοιχείων Taxis με το Α.Φ.Μ. των δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών και οναμστικοποίηση της αγοράς ομολόγων και χρυσού.

 36. perastikos avatar
  perastikos 29/04/2011 21:20:38

  Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το αρθρο και με τεκμηριωμένη σκέψη για τον τρόπο και το timing απεμπλοκής απο το ΔΝΤ. Οι "ιδέες" ειναι στοχευμένες και λαμβάνουν υποψη την εξυγίανση του δημόσιου τομέα και της πολιτικής ζωής απο επιορκους πολιτικούς, της απόδοσης δικαιοσύνης απο κάθε μορφής λαμόγιου, βασικές φορολογικές και εμπορικές προτωβουλίες για τόνωση της αγοράς και της ρευστότητας, κλπ.
  Επι της ουσίας, οι ιδέες φαίνονται υλοποιήσιμες, αλλά πράγματι το μεγάλο ερώτημα είναι ποιό κόμμα, ηγέτης και πολιτικό προσωπικό θα τίς εφαρμόσει.

 37. Απο Πλατεια Βαθης avatar
  Απο Πλατεια Βαθης 30/04/2011 16:40:01

  Διαβαζοντας μερικα απο τα παραπανω, θυμιθηκα το τραγουδι των ποτνικιων με την γατα... ποιος θα δεσει το τενεκεδακι στης γατας την ουρα ?
  Σωστα, κ. περαστικε !!
  Αλλα και παλι θελω μια περαιτερω απαντηση :
  Εστω -υποθετικοτατα- το χρεος ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ σημερα. Ποιος πιστευει -εστω.. ελπιζει- οτι σε 10-20 χρονια ΔΕΝ θα ειμαστε στην ιδια καταντια ??
  Να υποθεσω .. ΚΑΝΕΙΣ (για την κουβεντα... )??
  Αρα, ΠΡΩΤΙΣΤΟ -βεβαια παραλληλα εκτελουμενο- μελημα πρεπει να ειναι το ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ και τα ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ !
  ΣΥΝΘΗΜΑ = ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΝΑ ΛΑΜΠΕΙ ΜΟΝΙΜΑ
  ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ
  ΕΣΧΑΤΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ
  Οψομεθα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.