#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/07/2012 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για τις ευθύνες της Τρόϊκα θα μιλήσουμε ποτέ;Διαβάζω και ακούω δηλώσεις  για την «ανάγκη επαναφοράς του προγράμματος σταθεροποίησης». Διαβάζω, επίσης, ότι «οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόϊκα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και συνταχθεί η έκθεση».

Να ξεκινήσω από το τελευταίο. Ποιά αξία μπορεί να έχει η έκθεση της Τρόϊκα; Πότε έπεσε μέσα στις εκτιμήσεις της; Ποιά πρόβλεψή της απεδείχθη σωστή; Καμμιά! Τι μας κάνει να ελπίζουμε οτι η νέα της έκθεση θα απεικονίζει την πραγματικότητα, θα αναλύει δηλαδή αντικειμενικά τους λόγους που το πρόγραμμα είχε  τραγικές επιδόσεις;

Γιατί, αν κρίνω από τις πρώτες διαρροές, θα μας επιρρίπτουν πάλι ευθύνες για μη συμμόρφωση προς τις υποδείξεις. Λέγεται μάλιστα ότι από του 300 (ναι 300!) στόχους που μας είχαν θέσει ...αποτύχαμε στους 210!!!

Όμως, εδώ τίθεται ένα μείζον θέμα:  πόσο ουδέτερη μπορεί να είναι η Τρόϊκα στις εκτιμήσεις της; Ο Τόμσεν και η παρέα του δεν συνέταξαν το πρόγραμμα; Δεν επιμένουν  στην πιστή εφαρμογή του; Είναι ποτέ δυνατόν να ..ακυρώσουν τους εαυτούς τους; Να ...αποδώσουν ευθύνες στους οργανισμούς που εκπροσωπούν και των οποίων τις εντολές εξυπηρετούν;

Να επανέλθω στην πρώτη επισήμανση, στην ανάγκη δηλαδή για  την επαναφορά του προγράμματος».  Με την ύφεση στο 7% ποιό πρόγραμμα θα επανέλθει; Και σε ποιά κατάσταση θα επανέλθει; Ποιά μακροοικονομικά μεγέθη μπορούν να εκτιμηθούν, όταν η οικονομία βουλιάζει; Ποιός μπορεί να προϋπολογίσει έσοδα, όταν η ανεργία καλπάζει;

Οι εκτιμήσεις της Τρόϊκα έχουν ήδη ξεπεραστεί από την επιδείνωση της οικονομίας μας. Τα μέτρα που  ζητά  στηρίχθηκαν σε  άλλα δεδομένα. Και αν ακόμα τα υιοθετήσουμε και τα εφαρμόσουμε στο ακέραιο (πράγμα αδύνατον) και πάλι  δεν θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα! Γιατί, απλούστατα,  επιδεινώθηκαν, επί τα χείρω, τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας. Να το διατυπώσω απλά: Τα  έσοδα που προσδοκούν να μαζέψουν δεν θα τα πετύχουν γιατί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί. Άρα, όσα μέτρα και να λαμβάνονται,  δεν θα υλοποιούνται. Και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο για να μη κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους.

Από την άλλη πρέπει να γίνει σαφές ότι ο Τόμσεν και η παρέα του δεν είναι άμοιροι  ευθυνών για την τραγική κατάσταση στην οποία περιήλθε  η οικονομία μας. Δεν δικαιούνται, επομένως, να παριστάνουν τις αγνές παρθένες, ούτε να μας κουνούν επιτιμητικά το δάκτυλο. Ούτε νομιμοποιούνται να μας αξιολογούν γιατί έχουν, προ πολλού απωλέσει, το τεκμήριο της αντικειμενικότητας. Μαζί μας απέτυχαν και αυτοί! Εκτός και αν πραγματικά ο ανομολόγητος στόχος τους ήταν να μας οδηγήσουν εδώ! Γιατί, ειλικρινώς, αδυνατώ να κατανοήσω την απροθυμία τους να δούνε το προφανές,

Η αποτυχία της Τρόϊκα και της συνταγής της, είναι ένα επιχείρημα που πρέπει να το αναδείξουμε και να το προωθήσουμε γιατί δεν είναι λίγοι οι πρόθυμοι να ακούσουν.

Που θέλω να καταλήξω;  Με ρώτησε χθές ένας Αμερικανός φίλος: «κατά τη γνώμη της Ελληνικής Κυβέρνησης που οφείλεται η αποτυχία του προγράμματος; Ήταν σωστή η συνταγή και εφαρμόστηκε με  λάθος τρόπο, οπότε φταίτε εσείς  ή  σας  χορήγησαν  ένα λάθος φάρμακο, που ότι και να κάνατε, στο τέλος θα σας σκότωνε;»

Έχει σημασία τι απάντηση θα δώσουμε στο ερώτημα αυτό. Και πρέπει να τη δώσουμε το ταχύτερο δυνατό...

ΚΡ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 16/07/2012 08:37:04

  Για να μη θεωρηθεί οτι η Ελλάδα αποφεύγει να δεί την ουσία του προβλήματος, ας προτείνουμε τη δημιουργία μας "Ομάδας Σοφών" η οποία αφού καταγράψει τη σημερινή κατάσταση ας συντάξει ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση.
  Και στην ομάδα αυτή (ενδεικτικά αναφέρω τα ονόματα) θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ο εκ των σοφών οικονομολόγων της Γερμανίας και σύμβουλος της Μέρκελ, Peter Bofinger, ο Νομπελίστας Οικονομολόγος Πισσαρίδης, ο πρώην Επικεφαλής της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι κ.λ.π .
  Δεν μπορεί η τύχη μιας χώρας να επαφίεται σε κάποιους χαμηλόβαθμους και αποτυχημένους τεχνοκράτες της συμφοράς, που αν εργαζόταν σε μια ιδιωτική επιχείρηση θα είχαν ήδη απολυθεί...

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Κώστας Ροδινός 16/07/2012 12:48:22

   ᾿Εσκεμμένη ΛΑΘΟΣ συνταγή, κ. Ροδινέ. . . ἀλλοῦ προσβλέπει ἡ τρόϊκα καί οἱ προίστάμενοι της! ᾿Ορυκτό πλοῦτο ἐπιθυμοῦν διακαῶς!!!!!!!

   ΥΓ. Οἱ σιχαμεροί ὑπάλληλοι τύπου τόμσεν θά εἶχαν ἐκδιωχθεῖ κακήν κακῶς ἀπό ὁποιαδήποτε ᾿Αμερικανική ἑταιρία. Τό γνωρίζω ἀπό προσωπική ἐμπειρία!

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Φωτεινή 16/07/2012 13:58:33

    Μπράβο Φωτεινή!

    • Φωτεινή avatar
     Φωτεινή @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/07/2012 14:10:12

     Κυθήριε,

     Μᾶς ζητοῦν νά ἀπαντήσωμε "Τί κάνει νιάο νιάο στά κεραμύδια"!

  • Δίων Κάσσιος avatar
   Δίων Κάσσιος @ Κώστας Ροδινός 16/07/2012 16:25:52

   Αγαπητέ κ. Ροδινε,

   τρόικα = μνημόνιο.
   Απορρίπτεις την τρόικα, απορρίπτεις και το μνημόνιο.
   Δέχεσαι το μνημόνιο; Δέχεσαι και την τρόικα

   Είναι κάτι σαν την ...εκτελεστική εξουσία της αγίας Τριάδας η τρόικα!
   Μνημόνιο = ο Θεός, και τρόικα = οι 10 εντολές του. "Θέσφατο", που λένε στα μορφωμένα.

  • Ανώνυμος avatar
   Ανώνυμος @ Κώστας Ροδινός 16/07/2012 19:32:37

   Κύριε Ροδινέ,

   Οι "σοφοί" ή και σοφοί που προτείνετε, έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημα. Δεν είναι Έλληνες, δεν έχουν ζήσει (σ)την Ελλάδα, άρα αγνοούν την ελληνική πραγματικότητα και ψυχοσύνθεση του ελληνικού λαού. Χωρίς αυτές τις γνώσεις, είναι αδύνατον να χαραχθεί σωστό και εφαρμόσιμο σχέδιο.

   Γιατί να πάμε πάλι σε ξένους; Γιατί υποτιμούμε τους εγχώριους γνώστες των οικονομικών, οι οποίοι χρόνια ασχολούνται μ' αυτά εδώ, στην Ελλάδα, και γνωρίζουν κάλλιστα την κατάσταση;

   Αυτοί πρέπει να αναλάβουν την σύνταξη σχεδίου, αλλά να είναι άτομα εκτός πολιτικής, να τους αφήσουν τα κόμματα να εφαρμόσουν το πρόγραμμά των απρόσκοπτα και χωρίς την παρέμβασή των.

   Έτσι και μόνον έτσι βλέπω κάποια αμυδρά ελπίδα. Και λέω "αμυδρά", διότι φοβούμαι ότι τα χάλια μας είναι πολύ χειρότερα, απ' ό,τι μάς τα παρουσιάζουν.

   Τώρα βέβαια, τι θα πει η τρόικα και αν συμφωνήσει, αυτός είναι άλλος λογαριασμός.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Ανώνυμος 16/07/2012 23:24:13

    Κατ' αρχή θεωρώ εξαιρετικά σημαντικά να γίνει μια αξιόπιστη καταγραφή της πραγματικότητας από μια ομάδα σοφών, τα ονόματα είναι πάντα ενδεικτικά.
    Και το θεωρώ σημαντικό γιατί, όπως αναφέρω, πρέπει να ξεφύγουμε από την υπαλληλική λογική Τόμσεν.
    Η οικονομία δεν είναι μόνο αριθμοί.
    Είναι πολιτική, είναι ψυχολογία και σε τελική ανάλυση οι άνθρωποι.
    Ποσώς με ενδιαφέρει αν επιτύχει ένα πρόγραμμα με αντίτιμο τη διάλυση της κοινωνίας.
    Γιατι προτείνω την ομάδα σοφών;
    Γιατί θεωρώ οτι ένα καλά επεξεργασμένο πρόγραμμα, από ανθρώπους κύρους, θα είναι όπλο στα χέρια μας.

    • Ανώνυμος avatar
     Ανώνυμος @ Κώστας Ροδινός 17/07/2012 18:35:16

     Συμφωνώ απολύτως, κ. Ροδινέ. Η παρέμβασή μου, σκοπό είχε να τονίσει ότι, για να γίνει σωστό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα, πρέπει αυτοί που θα το κάνουν να γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα. Και αυτήν την γνωρίζουν μόνον Έλληνες, διότι μπορούν να ξέρουν (και) την ελληνική νοοτροπία.

  • Anaconda avatar
   Anaconda @ Κώστας Ροδινός 16/07/2012 19:36:45

   Ο Πισσαρίδης, όπως αποδείχθηκε από την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, δεν έχει ιδέα από το πως λειτουργεί η οικονομία στην Ελλάδα. Ο Καθ. Ανδρέας Νικολόπουλος της ΑΣΟΕΕ του έριξε άκυρο όταν του εξήγησε λ.χ. πώς λειτουργεί το σύστημα των σχέσεων εργασίας και του ρόλου των συνδικαλιστών: όσοι ήταν εκεί κατάλαβαν το πόσο εκτός πραγματικότητος είναι οι θεωρητικές αναλύσεις σε ακαδημαϊκά paper.
   Όλοι οι εκτός του πανηγυριού λειτουργούν με μακέτες εκτός τόπου και χρόνου. Η οποιαδήποτε τέτοια ομάδα σοφών θα καταλήξει σαν και την αντίστοιχη του ΓΑΠ.
   Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω γιατί σας είναι τόσο δύσκολο να αποδεχθείτε ότι ΟΝΤΩΣ χρειάζεται να γίνει μια "Ομάδα Σοφών" για να καταγράψει τη σημερινή κατάσταση και να συντάξει ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση αλλά πρέπει να αποτελείται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από όσους και είναι εντός των τειχών, και μπορούν, και έλεγαν ακριβώς αυτό και προεκλογικά: 5-10 άτομα είναι όλα και όλα, με εσένα included.
   Σωτήρες από τον ουρανό μην περιμένετε.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Anaconda 16/07/2012 23:25:03

    παρακαλώ δείτε το προηγούμενο σχόλιο

   • Geros avatar
    Geros @ Anaconda 17/07/2012 00:50:01

    Το ότι ο Πισσαρίδης δεν είναι ειδικός στα εργασιακά των ...... κομμωτριών όσο ο Νικολόπουλος είναι αυτονόητο , άλλη δουλειά κάνει ο Πισσαρίδης και οι Ελληνίδες κομμώτριες δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες του , ενώ του Νικολοπουλου είναι. Το να ξεκινάς από αυτό και να καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι "δεν έχει ιδέα πως λειτουργεί η οικονομία στην Ελλάδα" και ότι είναι "εκτος πραγματικότητας" είναι τραβηγμένο. Έχει πάρει και ένα Νόμπελ , ο Νικολόπουλος από την άλλη το μόνο Νόμπελ που θα μπορούσε να πάρει ποτέ είναι ηλιακός θερμοσίφωνας.

    • Anaconda avatar
     Anaconda @ Geros 17/07/2012 01:05:32

     Η επίλυση των προβλημάτων των Ελληνίδων κομμωτριών είναι -για το Ελληνικό κράτος- πιο σημαντική από τη φιλολογική συζήτηση μεταξύ καθηγητών. Αν ήσουν παρών στη συζήτηση που έγινε στο ΜΜΑ θα καταλάβαινες. Όσο για τα σχόλια επί προσωπικού στον Νικολόπουλο, προφανώς τον συγχέεις με κάποιον άλλο.

     • Geros avatar
      Geros @ Anaconda 18/07/2012 13:05:07

      Για τον ίδιο Νικολόπουλο μιλάμε αγαπητέ , είναι ειδικός στα εργασιακά , έχει ασχοληθεί και με τις κομμώτριες και με τους εκδοροσφαγείς και με τους χειριστές ρυμουλκών , και δεν ξέρω αν το ξέρεις αλλά με τέτοιο επιστημονικό έργο νόμπελ δεν δίνουν την τελευταία φορά που ρώτησα.
      Αξιολογότατος ο συμπαθής καθηγητής αλλα αυτός που έκανε σχόλια επί προσωπικού για έναν νομπελίστα βγάζοντας τον πάνω - κάτω άσχετο είσαι εσύ , εγώ απλά διατύπωσα το αυτονόητο ότι δηλαδή ο κύριος Νικολόπουλος δεν ανήκει στην ίδια κατηγορια οικονομολόγου με τον Πισσαρίδη.
      Το google scholar δίνει στο κύριο Νικολόπουλο γύρω στα 500 αποτελέσματα (ελάχιστα από τα οποία είναι δικά του , τα περισσότερα είναι συνωνυμίες) και στον Πισσαρίδη 14.000 ! Υπάρχει μια διαφορά δεν νομίζεις?

     • Andreas avatar
      Andreas @ Geros 21/04/2013 11:40:24

      Μία διόρθωση: To google scholar εμφανίζει για το Νικολόπουλο 112.000 αποτελέσματα και για το βιβλίο του Negotiating Strategically: One versus All, 15.800.000 αποτελέσματα, ενώ του Geros μόλις 21 στο google scholar και 11.500 στο γενικό.

  • Ιεροφάντης avatar
   Ιεροφάντης @ Κώστας Ροδινός 16/07/2012 21:07:29

   Γράφεις Κώστα...

   "Η αποτυχία της Τρόϊκα και της συνταγής της, είναι ένα επιχείρημα που πρέπει να το αναδείξουμε και να το προωθήσουμε γιατί δεν είναι λίγοι οι πρόθυμοι να ακούσουν".

   "Δεν μπορεί η τύχη μιας χώρας να επαφίεται σε κάποιους χαμηλόβαθμους και αποτυχημένους τεχνοκράτες της συμφοράς, που αν εργαζόταν σε μια ιδιωτική επιχείρηση θα είχαν ήδη απολυθεί…"

   Άριστοι αρθρογράφοι του Antinews αλλά και ο Φάκτορας, πολλάκις έχουν μιλήσει για Εθνικό Σχέδιο Εξόδου από την κρίση, Εθνική Αντιπρόταση, Εθνική Λύση, Ελληνικό Μνημόνιο κ.ο.κ.

   Κοινός παρονομαστής των αμέσως ανωτέρω, η συγκρότηση Ομάδας Σοφών, Διαπραγματευτικής Ομάδας, Ομάδας υλοποιητών της πολιτικής με γόνατα και άντερα, εμπλοκή στη σωτηρία της χώρας υγειών δυνάμεων, ενεργοποίηση των αρίστων και όχι των αρεστών κ.ο.κ.

   Ξέρεις τι καταλαβαίνω από τα παραπάνω Κώστα;

   Καλοί και οι ξένοι ειδικοί ή οι θεωρητικοί της οικονομίας, αλλά σε τούτο εδώ το μετερίζι, υπάρχουν εξαιρετικοί άνθρωποι και φωτεινά μυαλά, γήινοι και συνάμα μεστοί γνώσεων και εικόνων ζωής, που, χωρίς πουρί και τοξίνες στους εγκεφαλικούς νευρώνες τους, σκέφτονται δυνατά, γράφουν καθαρά και είναι στρατευμένοι στην υπηρεσία της Πατρίδας τους, προσφέροντας με ανιδιοτέλεια το καλύτερο από τον εαυτό τους.

   Δυστυχώς, οι επίσημες επιλογές των πολιτικών μας ταγών, τις φωνές αυτές τις αγνοούν και το όραμά τους το θολώνουν, συμπεριφερόμενες τις πλείστες όσες φορές, ως κατώτεροι των περιστάσεων, είτε με άκρως φοβικά ανακλαστικά είτε με περίσσεια αυταρέσκεια και ξερολισμό.

   Ελπίζω να είναι από αμέλεια ή ανόητη μεγαλομανία. Δεν μου πάει να σκεφτώ ότι οφείλεται σε σκοπιμότητα...

   Υ.Σ. Για άλλη μια φορά ένα εξαιρετικό άρθρο σου. Τον τελευταίο καιρό παρατηρώ από την αρθρογραφία, ότι πολλοί παλαιοί και καλοί αρθρογράφοι και σχολιαστές, αρχίζουν να διαμορφώνουν μια πιο κριτική προσέγγιση στα οικονομικά και τα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας σε σχέση με το Οικονομικό της Πρόγραμμα, γεγονός που αναμφίβολα αντανακλάται και σε αναπόδραστη κριτική προς τις κυβερνητικές επιλογές. Αυτό δεν είναι κακό...

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Ιεροφάντης 16/07/2012 23:30:29

    Αγαπητέ φίλε Ιεροφάντη,
    έζησα για πάνω απο μια δεκαετία στο εξωτερικό.
    Δεν έχω προβλήματα ποιός θα κάνει τί, αρκεί να κάνει τη δουλειά και να την κάνει εξαιρετικά.
    Δεν τρέφω αυταπάτες.
    Εσυ με διαβάζεις καιρό, ξέρεις τις απόψεις μου.
    Οπως, ανέφερα και ανωτέρω.
    Ενα ελληνικό σχέδιο επεξεργασμένο από μια ομάδα σοφών, που χαίρει παγκοσμίου εκτιμήσεως, θα αποτελέσει όπλο στα χέρια μας.
    Αυτή τη στιγμή, εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, όλη η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις ανοησίες του τόμσεν και της παρέας του.
    Τα πράγματα ξεπέρασαν και το μη περαιτέρω.
    Πρέπει να αλλάξει η ατζέντα και η συζήτηση να επαναπροσδιοριστεί σε μια ρεαλιστική βάση.
    Ενώ, τώρα ...κυνηγάμε αποτυχημένους στόχους.
    Το έργο είναι Σισύφειο.

    • Anaconda avatar
     Anaconda @ Κώστας Ροδινός 17/07/2012 01:08:53

     Για να επεξεργαστεί μια "Αλλοδαπή Ομάδα Σοφών" ένα Ελληνικό σχέδιο, πρέπει πρώτα μια "Ελληνική Ομάδα Σοφών" να παράξει το σχέδιο.

 2. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/07/2012 08:53:01

  Καλημέρα κ.Ροδινέ.Ξεκινῶντας ἀπό τό τελευταῖο ἐρώτημα,,κατά τή γνώμη μου πιό σωστή θά ἦταν ἡ ἐξῆς διατύπωση:χρειαζόταν ἡ Ἑλλάδα νά πάρει φάρμακα ἢ ὂχι; Ἡ δική μου ἀπλοϊκή σκέψη εἶναι,ὃτι ἡ Ἑλλάδα χρειαζόταν νά μπεῖ σέ μιά θεραπεία,σέ ἓνα εἲδος δίαιτας χωρίς φάρμακα,ἀπό μόνη της.Γινόταν ὃμως αὐτό πού κάνουμε καί στήν προσωπική μας ζωή,ὃλο ἀπό Δευτέρα ξεκινᾶμε δίαιτα,καί τίποτα δέν κάνουμε,μέχρι πού μᾶς τήν ἐπιβάλλει ὁ γιατρός μέ φάρμακα...,ετσι φτάσαμε ἐδῶ πού φτάσαμε...Ἐπίσης,κατά τή γνώμη μου,τή Τρόϊκα τήν ἐνδιαφέρει μόνο νά πουλάει φάρμακα,δέν τήν ἐνδιαφέρουν οἱ παρενέργειες,θά ἒχει πολλά στήν ἀποθήκη φαίνεται πρός διάθεσιν...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/07/2012 23:31:58

   αγαπητέ Κυθήριε,
   δε θα μπορούσα να συμφωνήσω μαζί σου περισσότερο.

 3. Ἀντρέας avatar
  Ἀντρέας 16/07/2012 08:54:00

  Έχω βαθύτατη βεβαιότητα για το ότι κανένα πρόγραμμα δεν απέτυχε: Δε μπορώ να δεχθώ ότι η λογίστρια μου, μια απλή λογίστρια της σχολής, όταν πρώτο-αναγγείλανε τα προγράμματα μου 'πε αμέσως και με βεβαιότητα πρώτον ότι αυτοί οι στόχοι που λένε δεν επιτυγχάνονται, και δεύτερον τα αντίθετα αποτελέσματα που θα 'ρθουν (ύφεση αυξανόμενη με επακόλουθα τα γνωστά, ανεργία, μείωση εσόδων κτλ, αφαίρεση ρευστότητας από την αγορά) και την ίδια στιγμή, οι αδρά πληρωμένοι "εγκέφαλοι" της παγκόσμιας οικονομίας με την τόση εμπειρία και τα διδακτορικά δεν καταλάβαιναν το ζητάνε και που οδηγεί αυτό που ζητάνε.
  Η τρόικα δεν είναι υπόλογη για αποφάσεις πράξεις (και παραλείψεις) στην Ελλάδα.
  Η τρόικα δίνει λογαριασμό στους εντολείς (τα αφεντικά του Ευρωπαϊκού και Αμερικανικού νομισματικού τραπεζικού συστήματος)
  ...και απ ότι βλέπω, δεν έχει απολυθεί κανείς απο δαύτους για αντίστοιχη υφεσιακή καταστροφή που έφεραν σε άλλα κράτη όπου εφάρμοσαν την ίδια συνταή στο παρελθόν. Αντίθετα, επιβραβεύονται με παχυλούς αφορολόγητους μισθούς και μπόνους για την επιτυχία τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά καλούνται να εφαρμόσουν τις ίδιες συνταγές και σε άλλα κράτη ακόμα και τώρα. Στην υπάκουη Ισπανία τώρα δας που μιλάμε.

  Ούτε απέτυχε η "τρόικα" ούτε θα "τιμωρηθεί" κανείς. Οι συνταγές ήταν γνωστές, τα αποτελέσματά τους ήταν γνωστά και σε πρωτοετή οικονομολόγο φοιτητή. Το μνημόνιο μια χαρά πετυχαίνει τη διαχείριση του χάους με συγκεκριμένο τρόπο.

  Δεν είναι υπόλογη η 'τρόικα' - Οι κυβερνήσεις είναι υπόλογες όταν δημιουργούν με πράξεις και ανοχή αυτό το χάος, και μετά αποφασίζουν να εφαρμόσουν αυτές τις καταστροφικές για τους φτωχότερους και αδύναμους "συνταγές".

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ἀντρέας 16/07/2012 23:33:10

   η λογίστριά σας, όπως και η δική μου, διαθέτει κοινό νού.
   Μη νομίζετε οτι το διαθέτουν οι ..τεχνοκράτες της τρόϊκα!

  • Ηλίας avatar
   Ηλίας @ Ἀντρέας 19/07/2012 13:24:33

   "δεν έχει απολυθεί κανείς απο δαύτους για αντίστοιχη υφεσιακή καταστροφή ". Δεν έχεις αντιληφθεί ότι όλη η ιστορία με τα μνημόνια έχει στόχο την ¨εσωτερική υποτίμηση" κατά 30% ??
   Πράγμα το οποίο θεωρητικά είναι σωστό.
   Αλλά αυτό σημαίνει ύφεση και μόνο ύφεση μέχρι να φτάσουμε εκεί. Και αν δεν υπήρχε η "ελεύθερη αγορά" τα πράγματα θα ήταν πιο απλά. Ρίχναμε σε μια νύχτα τους μισθούς με νόμο, καθορίζαμε την ίδια νύχτα με άλλο νόμο τις τιμές κάποιων προϊόντων και υπηρεσιών και τέλος.
   Τώρα όμως ο τρόπος είναι ένας και επώδυνος. Πρώτα μειώνεται το εισόδημα και μετά, όταν δεν μπορείς πλέον να αγοράσεις, "αυτορρυθμίζονται" και οι τιμές.

 4. SER avatar
  SER 16/07/2012 09:29:24

  νομιζω οτι ο πλέον καταλληλος για αυτό είναι πρωθυπουργός......

 5. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 16/07/2012 09:36:49

  Καλημέρα σε όλους.Είναι ολοφάνερο πως εισήλθαμε στον αστερισμό του ΔΝΤ (με στυγνό εκτελεστή τον Παπανδρέου) με σκοπό το πλήρες ξεπούλημα του πλούτου της χώρας.Οι ξένοι τοκογλύφοι χρησιμοποίησαν ως πιόνια τους εδώ κυβερνώντες για να πραγματοποιήσουν τα μακιαβελικά σχέδιά τους.
  Εάν κάποτε η δικαιοσύνη,ανεπηρέαστα και δυναμικά,εισέλθει στο βάθος της περιόδου 2009-2010,τότε όλοι μας θα μείνουμε εμβρόνητοι από το τι συνέβη στα σκοτεινά παρασκήνια....Όσο για τη τρόικα,που έρχεται κάθε λίγο και λιγάκι στη χώρα μας,υπάλληλοι είναι,εντολές από τ'αφεντικά τους εκτελούν,ό,τι θέλουν λένε....Το ζήτημα είναι τι λέει η κυβέρνηση στους έξω και σε ποιο πλαίσιο κινείται.Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην βγαίνει (το είχα γράψει σε σχόλιο προ πολλών μηνών-εξάλλου ιδιαίτερη φιλοσοφία θέλει;).Εάν η πολιτική του διπλωματικού ραγιαδισμού συνεχιστεί,τότε μην περιμένουμε τίποτα θετικό....

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ Komis Montechristo 16/07/2012 20:46:22

   Συμφωνώ απολύτως, αλλά σχετικά με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο υφάνθηκε αυτός ο άθλιος ιστός που σήμερα μας πνίγει, παρακαλώ η Δικαιοσύνη αν κάποτε ''ανεπηρέαστα και δυναμικά εισέλθει στο βάθος της σχετικής διερεύνησης'', να συμπεριλάβει και το χρονικό διάστημα 1996-2004, οπότε και μπήκαν οι....βάσεις του τελικού οικοδομήματος, από τον μεγάλο Εθνάρχη Κ.Σημίτη. Ευχαριστώ.

   • Ηλίας avatar
    Ηλίας @ BLACKQUEEN 19/07/2012 13:26:34

    Αλλά φυσικά να εξαιρεθεί η περίοδος 2004-2009 που όλα πήγαν καλά.

 6. Επαναδιαπραγμάτευση avatar
  Επαναδιαπραγμάτευση 16/07/2012 09:39:44

  Ποιές ευθύνες? Μια χαρά την κάνουν τη δουλειά.

  Ευθύνες έχουν αυτοί που μας μπαλαμούτιασαν για αλλαγές και μόλις έπιασαν τις καρέκλες έκαναν γαργάρα.

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Επαναδιαπραγμάτευση 16/07/2012 12:58:43

   Τὸν "Λεφτά ῾Υπάρχουν" ἐννοεῖς;; :D

 7. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 16/07/2012 09:55:06

  Κώστα, καλημέρα. Ο ορισμός της "επιτυχίας" είναι διαφορετικός και δεν είναι πάντα αυτός για τον οποίο μιλάν οι ξένοι. Τι θέλω να πώ:
  Για την Ελλάδα επιτυχία θα ήταν η ανάκαμψη ώστε με ετήσια ανάπτυξη πχ 4% να μπορούσε το κράτος να ανταπεξέλθει στην πληρωμή των τόκων. όταν φυσικά ο τόκος θα ήταν 2% και όχι 5%.
  Για τους Τροϊκανούς υπάρχουν δύο ειδών επιτυχίες: 1) η δηλούμενη, πχ το συμμάζεμα των ελλειμμάτων κλπ, τα γνωστα δλδ και 2) η κρυφή, δλδ η μείωση της αξίας της εθνικής περιουσίας ώστε να αγοραστεί σε τιμές εξευτελιστικές. Τα παραδείγματα περιττεύουν. Η ύφεση είναι το κυριότερο εργαλείο με το οποίο μας εξαναγκάζουν στην συμμόρφωση που επιδεινώνει όμως την κατάσταση, φαύλος κύκλος.
  Η χρήση της αυτόματης αύξησης του χρέους υπο τις παρούσες συνθήκες είναι θηλιά που θα μας πνίξει ως κράτος και πιθανός ως έθνος και αυτό καλείται να αποτρέψει ο Α. Σαμαράς.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Νίκος Αργεάδης 16/07/2012 11:05:24

   πιθανώς, όχι "πιθανός".

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Νίκος Αργεάδης 16/07/2012 23:35:40

   Νίκο,
   σωστά αυτά, αλλά πλέον πέρασαν δυο χρόνια.
   Αρκετά με τις διαπιστώσεις.
   Πρέπει να περάσουμε στα έργα.
   Και δεν αρκεί να λέμε οτι το πρόγραμμα της τρόϊκα ..επιτυγχάνει και διαλύει τη χώρα.
   Πρέπει να καταθέσουμε σχέδιο για να σωθεί η χώρα.

 8. Καλά Κρασιά avatar
  Καλά Κρασιά 16/07/2012 10:09:11

  Γιατί δεν κοιτάτε αυτούς που αυτοκτονούν κάθε μέρα να δείτε τις ευθύνες της Τρόικας των διεθνών αφεντικών της και των ντόπιων υπαλλήλων τους ;

  Ευτυχώς η τωρινή κυβέρνηση διαφέρει από την προηγούμενη και γεμίζει ελπίδα και κουράγιο τους Έλληνες !!!!

  Πάει και ο γιατρός σήμερα πρωί- πρωί !! :rip:

 9. epanastatis79 avatar
  epanastatis79 16/07/2012 10:09:33

  Θα συμφωνήσω απόλυτα με το συλλογισμό σου, φίλε Ανδρέα. Αν πάρουμε υπ' όψιν τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής του αποπληθωρισμού ή εσωτερικής υποτίμησης, όπως αλλιώς λέγεται, σε διάφορες χώρες, μπορούμε να κατανοήσουμε ότι όλα αυτα γίνονται για συγκεκριμένους σκοπούς. Βολιβία, Αργεντινή, Δομινικανή Δημοκρατία, Λεττονία, Ουγγαρία, Ρουμανία και τόσες άλλες χώρες ουσιαστηκά σαρώθηκαν από τακτικές που είναι σύμφυτες με την οικονομική σχολή του Σικάγο. Μείωση κρατικών δαπανών με την ολέθρια οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων και αύξηση φόρων, όχι με αναλογικότητα, όπως εικάζει το Σύνταγμα, αλλά εις βάρος των αδύναμων, γνωρίζαμε ότι θα οδηγήσει σε ραγδαία πτώση της ζήτησης, μιας και η αγοραστική δύναμη των πολιτών επιδεινώνεται ραγδαία, άρα πτώση τζίρου επιχειρήσεων, άρα πτώση εσόδων του Κράτους. Η πτώση τζίρου των επιχειρήσεων μοιραία οδηγεί σε γενικευμένη αύξηση της ανεργίας, άρα πάλι λιγότερα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία, άρα σε νέες μειώσεις συντάξεων. Το σύστημα του αποπληθωρισμού, που στραγγίζει την αγορά από χρήμα, οδηγεί πάντα σε τέτοιες τραγικές καταστάσεις. Η ύφεση πολλαπλασιάζεται, το ίδιο και η ανεργία, τα έσοδα του Κράτους καταρρέουν και τα νέα μέτρα είναι η εύκολη ανάγνωση του επόμενου βήματος ακόμα και από έναν άσχετο οικονομικά άνθρωπο. Η ελεύθερη αγορά από τη μια θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο της αυτορύθμισης, από την άλλη όμως, όταν από την αλαζονεία και την αρπακτική της διάθεση δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα είναι της αποψης "κοινωνικοποίηση των ζημιών, ιδιωτικοποίηση των κερδών". Αυτή δεν είναι λογική και σίγουρα θα έπρεπε να αλλάξει αυτό και όλοι να πληρώνουν στο Κράτος, ύμφωνα με την εισοδηματική τους (όχι αυτό που δηλώνουν, αλλά αυτό που κατέχουν κατ' εμέ) δυνατότητα. Δεν μπορεί μονίμως εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρήσεις, εργολάβοι, τράπεζες και κρατικοδίαιτα λαμόγια να μένουν στο απυρόβλητο και να την πληρώνουν τα γνωστά θύματα δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι και μισθωτοί. Το προκλητικό του ζητήματος είναι ότι η τρόϊκα γνωρίζει πολύ καλά ποιοί τρώνε με χρυσά κουτάλια στην Ελλάδα και όμως "παραλείπει" (όλως τυχαίως φυσικά) να τους τσακίσει. Επίσης, όταν μιλάει για "απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων" δεν μας λέει ότι πρέπει να απολυθούν πάρ' αυτά όλα τα κοπρόσκυλα που διορίστηκαν από το παράθυρο επί ΠΑΣΟΚ & ΝΔ, αλλά μιλάει θολά. Τέτοιες πολιτικές, όπως του ΔΝΤ, είναι εξ' αρχής καταδικασμένες σε αποτυχία, μιας και βάζουν όλους τους ανθρώπους στην ίδια μοίρα (άρα αυτό βαίνει εις βάρος των αδύναμων), διότι αδικούν την κοινωνία και είναι υφεσιακές, καταστροφικές και αναποτελεσματικές.

 10. abc avatar
  abc 16/07/2012 10:10:45

  Καλά, ο Αμερικανός φίλος σου που σου κάνει αυτό το ερώτημα είναι αγράμματος, αδιάβαστος, "φευγάτος", ή το παίζει "αλλοιώς"?
  Κατ' αρχήν που είδε την αποτυχία του προγράμματος? Τό πρόγραμμα το δικό μας όσο και ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤA που εφήρμοσαν το ΔΝΤ και οι Τρόικες είχαν απόλυτη επιτυχία για τους δανειστές. Και οι "Τρόικες" είναι υπάλληλοι που δουλεύουν για τα συμφέροντα των ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ τους που είναι οι Τραπεζίτες αρχικοί δανειστές μας, και όχι ΕΜΕΙΣ. Τα μνημόνια γίνονται για να εξασφαλίσουν οι Υπερτραπεζίτες δανειστές των κρατών την πληρωμή των δανείων τα οποία φόρτωσαν (με νόμιμους και παράνομους τρόπους στα κράτη) . Η πληρωμή γίνεται με την μεταφορά του χρέους από το κράτος-πελάτη των τραπεζιτών στο σύνολο των φορολογουμένων. Δεν γίνονται για να βοηθήσουν τα χρεωμένα κράτη, ασχέτως τι δηλώνουν οι συνένοχοι πολιτικοί. Μέσα στα μνημόνια βέβαια, για συγκάλυψη, μπαίνουν και διάφορες "καλοπροαίρετες" μη υποχρεωτικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις (μάλιστα επειδή γίνονται βιαστικά με copy-paste προτάσεις που ισχύουν πχ για τον Νίγηρα μπαίνουν και στην Ελλάδα και μετά ψάχνονται γιατί είναι ξεκάρφωτες) που υπόσχονται σε ένα αόριστο μέλλον επανάκαμψη στις "αγορές". Και βέβαια σύμφωνα με τον Γερανό υφυπουργό? οικονομικών στην Ελλάδα το "Πρόγραμμα" της Τρόικας έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό για τους δανειστές. Καθότι μετέτρεψε το Ελληνικό χρέος σε Ευρωπαικό και πληρώνεται στο ακέραιο απο τους Ευρωπαίους πολίτες προς τις Υπερ-τράπεζες, (τη στιγμή που στην ελέυθερη αγορά το Ελληνικό χρέος πληρώνεται μόνο στο 12-20%!!!!) και η Γερμανία εκτός απο την απαλλαγή μεγάλου φορτίου απο τις τράπεζές της έχει καί άμμεσα κέρδη δισεκατομμυρίων απο το τοκογλυφικό επιτόκιο που επέβαλλε στην Ελλάδα...
  Τέλος, σε κανένα απο τα κράτη όπου μέχρι σήμερα εφαρμόστηκε το μνημόνιο, εκτός απο την επιτυχία για τους Υπερτραπεζίτες δεν υπήρξε ταυτόχρονη επιτυχία και για τον χρεωμένο, όπως άλλωστε είναι απόλυτα φυσιολογικό.
  Είναι δυνατό να κερδίζουν ταυτόχρονα και οι δύο μαχόμενοι μέχρι θανάτου αντίπαλοι? Τουλάχιστον απο την πλευρά των χρεωμένων μην μου πείτε οτι το "μέχρι θανάτου" είναι σχήμα λόγου. Τρείς την ημέρα εδώ, Δύο στην Ισπανία και ένας την ημέρα στην Ιταλία και συνεχίζει αυξανόμενος ο μακάβριος αριθμός,όπως και τα κέρδη των Υπερτραπεζών που τα τελευταία 30 χρόνια είναι σταθερά καρφωμένα πάνω από το 15%!!!
  Δεν καταλάβαμε ακόμα οτι η Ευρώπη αλλά και ο κόσμος όλος είμαστε πλέον έρμαιο στα νύχια των λυμεώνων των 10-12 Υπερ-τραπεζών που έρχονται πάντα στην επιφάνεια κάθε φορά που ξεσπάει ενα σκάνδαλο τύπου Barklays ή Lehman bros κλπ.?

 11. Geros avatar
  Geros 16/07/2012 10:30:41

  Το πρόγραμμα της Τρόικας δεν μπορούμε να το αξιολογήσουμε (ούτε θα μπορέσουμε ποτε) μια και ουδέποτε υλοποιήθηκε. Όταν σου λένε να κάνεις τρία πράγματα σε ένα χρόνο και εσύ κάνεις το ένα από τα τρία συν άλλα δυο αντίθετα από αυτά που σου ζήτησαν σε δυόμισι χρονια δεν φταίει η τρόικα.
  Μπορεί το σχέδιο που έφτιαξαν να μην ήταν καλό , αυτό όμως δεν θα το μάθουμε ποτέ.
  Όσο για την κριτική που έγινε στην τρόικα ότι δηλαδή ήταν τόσο βλάκες που δεν είδαν ότι το πρόγραμμα τους θα φέρει ύφεση , έχω να πω ότι αυτοί που τα λένε αυτά ουδέποτε διάβασαν τους στόχους του προγράμματος και καμια σχέση με οικονομικά δεν έχουν.
  Το πρόγραμμα μιλάει και για ύφεση και για αύξηση της ανεργίας γιατί είναι αυτονόητο ότι όταν η πίτα μικραίνει δημιουργείται ύφεση. Το να ταΐσει κανείς χίλια άτομα με ένα καρβέλι ψωμί και δυο ψάρια μόνο ο Ιησούς το κατάφερε και αυτός μόνο μια φορά το έκανε παρά τις προσευχές δισεκατομμυριων πιστών επί δυο χιλιάδες χρόνια.
  Η τρόικα δεν ήρθε για να φτιάξει ένα πρόγραμμα που θα διατηρούσε το επίπεδο διαβίωσης του Έλληνα γιατί αυτό ήταν αδύνατο , το επίπεδο διαβίωσης για να διατηρηθεί έπρεπε να χρηματοδοτεί κάποιος γύρω στα 30 δις ελλείμματα τον χρόνο. Επειδή τέτοιος βλάκας δεν υπάρχει στον κόσμο η τρόικα ήρθε για να φτιάξει ένα πρόγραμμα που θα δημιουργούσε όσο το δυνατό μικρότερη και δικαιότερη πτώση του επιπέδου διαβίωσης.
  Υπάρχει ένας μύθος που είναι φοβερά διαδεδομένος στην Ελλάδα (όταν δε ανακυκλώνεται από πολιτικούς , δημοσιογράφους και γενικά επωνύμους προηγείται η φράση "μα δεν καταλαβαίνουν ότι ..." λες και είναι κάτι το αυτονόητο) , ο μύθος λέει ότι όταν μειώνουμε μιστούς δημοσίων υπαλλήλων μειώνουμε την αγοραστική τους δύναμη άρα δημιουργούμε ύφεση. Αυτό φυσικά δεν είναι αλήθεια , οι δημόσιοι υπάλληλοι κάνουν κυρίως μη παραγωγικές δουλειές (όχι ότι δεν είναι χρήσιμοι , απλά δεν παράγουν άμεσα πλούτο) , τα λεφτά για να πληρωθούν τα πήραμε από την αγορά , μειώνοντας το κονδύλι για μισθούς μειώνουμε τα λεφτά που παίρνουμε από την αγορά άρα δεν είναι υφεσιακό μέτρο.
  Την ύφεση την έφεραν 1. Τα λιγότερα δανεικά , 2. Η μη λήψη μέτρων για αύξηση της παραγωγικότητας , 3. Ο ψυχολογικός παράγοντας του να ζούμε κάτω από την απειλή της επικείμενης χρεοκοπίας . Για ποιο από τα παραπάνω φταίει η τρόικα?

  • abc avatar
   abc @ Geros 16/07/2012 12:50:14

   Και οι Ιρλανδοί που έκαναν αμμέσως και τα τρία πράγματα γιατί εξακολουθούν να έχουν το μεγαλύτερο έλλειμα στην ΕΕ και μιά απο τις μεγαλύτερες ανεργίες? Αλλωστε αυτά τα τρία πράγματα δεν ήταν δουλεια της τρόικας να μας τα επιβάλλει. Τα είχε πεί πρώτος ο Καραμανλής...

   • Geros avatar
    Geros @ abc 16/07/2012 13:29:20

    Συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια , η ευρωπαϊκή ένωση δεν έχει αναλάβει το 100% των υποχρεώσεων της Ιρλανδίας προς το εξωτερικό όπως έχει κάνει με την Ελλάδα , μιλάμε για δυο εντελώς διαφορετικά μνημόνια. Η Ιρλανδία είναι εντός στόχων και η ανεργία είναι στο 14% , εμείς στο 24%. Θέλεις να παρουσιάσεις μια εικόνα όπου όλοι όσοι ακολούθησαν μνημόνιο απέτυχαν , η πραγματικότητα σε διαψεύδει. Μονο εμείς αποτύχαμε μέχρι τώρα, τυχαίο ?

    • Βούρδουλας avatar
     Βούρδουλας @ Geros 16/07/2012 14:26:25

     Απόλυτα λογική η σκέψη σου, δεν υπάρχει ουσιαστικό αντεπιχείρημα παρά μόνο φωνές και συνωμοσίες. Αν τολμήσεις, έστω και για την κουβέντα να πεις σε κάποιον 'μα, δεν εφαρμόστηκε σχεδόν τίποτα απ' όσα έλεγαν, ΑΣΧΕΤΑ αν πιθανώς θα είχαν αρνητικά αποτελέσματα" σε περνάνε για τρελό. Μένουν όλοιμόνο στα αρνητικά αποτελέσματα. Το ερώτημα όμως στη συγκεκριμένη κουβέντα είναι εντελώς άλλο. "Εφαρμόστηκε ή όχι ;". Εδώ η απάντηση δεν έχει υπεκφυγές. Υπάρχει το ναι και το όχι, τρίτη απάντηση δεν υπάρχει.

     Θα πρότεινα στον φάκτορα να ανέβαζε κεντρικό θέμα την προηγούμενη τοποθέτηση σου (στις 10:30), είναι μια άλλη οπτική στο θέμα. Πιθανώς δεν αρέσει στον κόσμο που προτιμά τις κατάρες αλλά καλό είναι να βλέπουμε σφαιρικότερα κάποια πράγματα.

    • abc avatar
     abc @ Geros 16/07/2012 14:36:28

     Πας καλά Γέρο?
     Ξέρεις εσύ κάπου να πέτυχε μνημόνιο? και που είδες τα μήλα και τα πορτοκάλλια? Υπάρχουν κίτρινα και κόκκινα μνημόνια που κάνουν και καλό στους "άτακτους"? Ολα τα PIIGS δεν είναι εκτός αγορών και "συντηρούνται" με εσωτερική υποτίμηση απο τους δανειστές που εισπράττουν ακριβώς λόγω της εσωτερικής υποτίμησης που επιβάλλουν με τη δαμόκλειο σπάθη των δικών τους οίκων αξιολόγησης?Που 5 χρόνια τώρα ανακοινώνει τον δικόν της και ποτέ δεν το κατορθώνει, χειρότερη κι απ' την ψωροκώσταινα η ΕΕ?
     Ολοι δεν πετάχτηκαν έξω απ' τις αγορές εξ αιτίας των τραπεζών? Ξέχασες πως εδώ η κρίση ξέσπασε μόλις ο Καραμανλής έδωσε τα τελευταία 28 δις του κράτους στις τράπεζες? Η μήπως νομίζεις οτι οι δικές μας ειδικά στα υποκαταστήματα του εξωτερικού δεν είχαν "τοξικά"? Η μόνη πρωτοτυπία μας είναι οτι ενώ στους άλλους τα "δήθεν νόμιμα δάνεια" τα έφαγαν αποκλειστικά οι Τραπεζίτες με τους Νταβατζήδες και τους πολιτικούς, εδώ έφαγαν ψίχουλα και τα πασοκολαμόγια για να διατηρείται ξεχαρβαλωμένο το κράτος και να μην τους κοστίζει σχεδόν τίποτα...

     Δηλαδή η ανεργία της Ιρλανδίας 14% είναι κατ' εσέ επίτευγμα και όχι συμφορά που έφερε το "καλό" μνημόνιο στους Ιρλανδούς?
     Εγώ θέλω να παρουσιάσω μια εικόνα όπου όλοι όσοι ακολούθησαν μνημόνιο απέτυχαν,ή πραγματικότητα με επαληθεύει συστηματικά? Μπορείς εσύ να μου απαριθμίσεις κάποια μνημόνια που πέτυχαν και μας τα κρύβουν συστηματικά μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα?
     Δηλαδή αν πετύχουμε εμείς έχεις την εντύπωση οτι θα λυθεί η κρίση στην Ευρώπη αφου όλοι οι άλλοι πέτυχαν, όπως λές? Και φαντάζεσαι στο μέλλον μια ΕΕ όπου όλοι θα είναι ξεχρέωτοι και χρεώνουμε τα κορόιδα τους Κινέζους για να αγοράζουν τα "ανταγωνιστικά" προιόντα μας? Πολύ παραμύθι μας πουλάνε οι "μεγάλοι" φίλε μου και σύ φαίνεσαι να τους πιστεύεις λόγω συλλογικήε ενοχής που τεχνηέντως σου επέβαλλαν...

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Geros 16/07/2012 14:45:13

     Εκτός στόχων είναι και η Ιρλανδία (σε ύφεση, ανεργία, έλειμμα), αλλά η απόκλιση είναι αρκετά ηπιότερη από την Ελλάδα. Εφήρμοσε αρκετές μεταρρυθμίσεις.
     Το ίδιο περίπου και η Πορτογαλία, είναι εκτός στόχων.
     Η αλήθεια είναι ότι όλοι απέτυχαν. Η Ελλάδα όμως, η οποία δεν εφήρμοσε καμμία σχεδόν μεταρρύθμιση αλλά μόνον τα υφεσιακά, σκληρά ταξικά, οριζόντια μέτρα, είναι η πιό αποτυχημένη ανάμεσα στους αποτυχημένους.
     Τυχαίο; Δεν νομίζω!!!

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ο Θείος 16/07/2012 14:46:13

      Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση, ως συνήθως...

     • Βούρδουλας avatar
      Βούρδουλας @ Ο Θείος 16/07/2012 15:02:37

      Πάντα, πάντα και παντού. Αλλά ανάλογα με την εποχή και τη διάθεση πολλές φορές δεν θέλουμε να το αντιληφθούμε

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ abc 16/07/2012 14:40:37

    Οι Ιρλανδοί έχουν το μεγαλύτερο έλλειμμα (2011 33 % του ΑΕΠ) και χρέος στην ΕΕ, λόγω χρεωκοπημένων Τραπεζών και μόνον. Τις κρατικοποίησαν προσωρινά όλες με εγγυήσεις του EFSF, οι οποίες εγγράφηκαν στο Δημόσιο χρέος και έλλειμά τους.
    Αυτή ήταν η παλιά ρύθμιση. Τώρα ζητούν να ισχύσουν τα (αόριστα ακόμη) νεότερα δεδομένα που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής για την Ισπανία. Δηλαδή ο Μηχανισμός να ανακεφαλαιοποιεί Τράπεζες απευθείας, χωρίς εγγραφή στο χρέος και έλειμμα. Θα απαλλαγεί έτσι απο πολύ μεγάλο βάρος.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Geros 16/07/2012 15:37:28

   Και επειδή σωστά τα λες. Και τούτη η αλήθεια είναι. Το όνειρο μου χαλάς.
   Κι εγώ πιστός στην παράδοση του Έθνους προφάσεις θα ψάχνω...
   Με έμαθαν, με γαλούχησαν εχθρούς να βλέπω.
   Διαμάντια και πλατίνα κρύβουν τα κατσάβραχα κι ας έλεγε ο γέρος πως τούτη η γη μονάχα αγκάθια και αφάνες βγάζει.
   Κι όμως οι εχθροί μνημόνια έφεραν τον πλούτο μας να κλέψουν.
   Διέλυαν το Κράτος, την τίμια Δικαιοσύνη, την Εφορία μας κι όλους του Θεσμούς. Διέφθειραν τους ηγέτες μας, έφεραν και τους διαπλεκόμενους κι όλα τα κακά του Κάτω Κόσμου. Τυχαίο που την λένε Τρόικα; Την Αγιά μας Τριάδα να διακωμωδήσουν, την πίστη μας να ξεφτιλίσουν.

 12. avanti avatar
  avanti 16/07/2012 10:35:15

  Σαν ένα είδος αντιπολίτευσης στην τρόϊκα είναι το κείμενο.........
  κουράγιο, πόσα θα είναι τα χρόνια της σκλαβιάς είπαμε 40, 50 μείον το τρίτο που διανύουμε, είμαστε σε καλό δρόμο!

 13. johnny avatar
  johnny 16/07/2012 10:38:55

  Δυστυχως η τροικα ηταν και απ'οτι φαινεται θα παραμεινει το αλλοθι των κυβερνησεων που ειτε δεν μπορουν ειτε δεν θελουν να διαπραγματευτεουν.Ποιος πραγματικα μεχρι τωρα εδειξε με στοιχεια και κυριως με πυγμη στους υπαλληλους που εχουν απεναντι τους οτι το προγραμμα ειναι λαθος;αντιθετα καθονται σουζα και τους χρεωνουν οτι αντιλαικο μετρο περνουν ή εξακολουθουν να εφαρμοζουν,οπως το χαρατσι της ΔΕΗ.

 14. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/07/2012 10:50:38

  Οι άνθρωποι της τρόικα είναι υπάλληλοι και ως τέτοιοι πρέπει να κριθούν - καλοί ή κακοί υπάλληλοι που εκτελούν εντολές και παίρνουν πρωτοβουλίες μέσα σε συγκεκριμένο, δεδομένο πλαίσιο.
  Οι ευθύνες είναι κατά πρώτο λόγο πολιτικές: Συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις και συγκεκριμένο πολιτικό προσωπικό καθοδήγησαν μέχρι τώρα την ΕΕ και τις μεγάλες χώρες της στα χρόνια της κρίσης (2008 - 2012). Πολύ συγκεκριμένες, και θα έλεγα μονόπλευρες δυνάμεις στο πολιτικό φάσμα. Αυτές ορίζουν το πλαίσιο και δίνουν τις εντολές.
  Οι ευθύνες τους είναι πολιτικές και όχι τεχνικές. Πολιτικά θα αξιολογηθούν και θα κριθούν, εν καιρώ. Θα κριθούν από τον Μέγα Αξιολογητή που λέγεται λαός, πολίτες των χωρών της Ευρώπης.
  Στην πολιτική όλα πληρώνονται. Μερικές φορές πολύ αργά, μετά την ζημία που προκαλούν, ωστόσο πληρώνονται.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 16/07/2012 11:03:32

   Η απάντηση στον Αμερικανό: Και εντελώς λάθος ήταν η συνταγή, και με εντελώς λάθος τρόπο εφαρμόστηκε.
   Λάθος συνταγή, γιατί στην πραγματική οικονομία ήταν άκρως pro-κυκλική, δηλαδή επιτάχυνε την ούτως ή άλλως πτωτική οικονομική τάση μετά το 2008 και την έκανε ...πολύ πτωτική. Λάθος η εφαρμογή, γιατί χτύπησε τα αδύνατα απο οικονομική άποψη κοινωνικά στρώματα (με οριζόντια μέτρα), ενώ έπρεπε να κάνει "αφαίμαξη" και "απολίπωση" των ισχυρών στρωμάτων, δηλαδή να ανακτήσει μέρος των υπεξαιρεθέντων στις προηγούμενες δεκαετίες χλίδας.
   Η ρίζα της δημοσιοικονομικής κρίσης, ακόμη και στην Ελλάδα, είναι στην πραγματική οικονομία και συνίσταται στην απλή αλήθεια ότι έγινε υπερβολική εισροή και συσσώρευση σε αντιπαραγωγικούς τομείς και κατανάλωση που πρέπει ή να ανακτηθεί ή να καταστραφεί: Και η συνταγή και η εφαρμογή της αγνόησαν αυτή την απλή αλήθεια.
   Οπότε η ζημιά μεγιστοποιήθηκε. Όλοι φταίνε. Δεν υπάρχει τίποτε σωστό μέσα στο λάθος.

   • abc avatar
    abc @ Ο Θείος 16/07/2012 11:44:18

    Πάλι προσπαθείς να τα μπερδεύψεις θείε. Βεβαίως και υπάρχει σωστό μέσα στο λάθος . Αλλά το σωστό είναι για τους Τραπεζίτες-δανειστές και όχι για τους λαούς νομίμως ή μη νομίμως χρεωθέντες.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Ο Θείος 16/07/2012 11:50:18

    Θείε, δεν σου επιτρέπω να τα λες αυτά! χαχαχα
    Δεν είναι "λάθος" αυτό που προσχεδιασμένα επιδιώκεται.
    Οι ΔΝΤδες είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες, οι οποίοι κακώς εμπλέκονται στην επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων, που σκοπεύει στο να παραπλανηθεί το πόπολο, δουλειά που πέφτει στους πολιτικούς αλλά την αποφεύγουν, παριστάνοντας τον "αντιστασιακό" έναντι των "κακών".

    Και αμφιβάλλω σφόδρα ότι "όλα πληρώνονται".
    Ανδρέας.
    Απόλαυσε τα πάντα.
    Δεν πλήρωσε τίποτα.
    Τα χρέη του πληρώνουμε εμείς και οι, άγνωστο πόσες, επόμενες γενιές Ελλήνων.

    Μη μου πεις ότι "πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ" επειδή τα σκύβαλα, και όχι όλα, ξαναπήγαν στη θέση στους, στην αφάνεια.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Προφήτης 16/07/2012 12:16:14

     Αγαπητοί abc και Προφήτη,
     φοβάμαι ότι χρησιμοποιούμε εντελώς διαφορετικά τις έννοιες "σωστό" και "λάθος". Δυστυχώς είναι πρόβλημα ουσίας, φιλοσοφικό θα έλεγα.
     Προσωπικά είμαι ρεαλιστής, Αριστοτελικός και Καντιανός. Το "σωστό" και το "λάθος" δεν είναι σχετικά. Ή είναι καθολικής ισχύος ή δεν υπάρχουν, οπότε anything goes και ο καθένας κάνει ότι του κατέβει και (κυρίως) ότι τον συμφέρει.
     Το "σωστό" και το "λάθος" είναι πάντα συγκεκριμένο και κρίνεται εκ του αποτελέσματος, όχι από προθέσεις. Π.χ. αντίθετα με τα θρυλούμενα, με το "κούρεμα" ομολόγων του Ελληνικού PSI χάσανε τεράστια ποσά τόσο τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά ταμεία σε Ελλάδα και Ευρώπη, όσο και οι κερδοσκοπικές εμπορικές Τράπεζες που δάνειζαν επί δεκαετίες το Ελληνικό βαρέλι χωρίς πάτο - αποσκοπώντας βεβαίως σε ...καλά κέρδη.
     Άλλο παράδειγμα: Άν τελικά, ό μή γένοιτο, έχουμε χρεωκοπία (ή νέο "κούρεμα" - και του Δημόσιου τομέα αυτή τη φορά), οι νέοι θεσμικοί δανειστές (δηλαδή Δημόσια Ευρωπαικών χωρών, EFSF και ΔΝΤ), θα υποστούν τεράστιες ζημίες, όπως και οι Έλληνες πολίτες, κυρίως των πιό αδύνατων στρωμάτων.
     Παράδειγμα έφερα μόνον, τι μπορεί να σημαίνει "σωστό" και "λάθος".¨Οταν έχουμε τέτοιες κρίσεις έχουμε καταστροφή κεφαλαίων. Δεν είναι "παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος", ότι χάνει ο ένας δεν το κερδίζει αναγκαστικά κάποιος άλλος.
     Ο σχετικιστικός και "συνωμοσιολογικός" τρόπος που συνηθίσαμε να σκεφτόμαστε στην Ελλάδα συχνά οδηγεί σε παραμύθια και ανορθολογισμούς εκτός πραγματικότητας.
     Το σωστό είναι πάντα σωστό και το λάθος λάθος. Δεν έχουν να κάνουν με την οπτική γωνία του παρατηρητή ή τα συμφέροντά του, αλλά με την πραγματικότητα που είναι μία και αδιαίρετη.

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ Ο Θείος 16/07/2012 13:12:55

      Σωστό και λάθος αυτό που γράφεις περί "σωστού" και "λάθους" θείε.
      Όντως ή είναι καθολικής αποδοχής ή δεν υπάρχει.

      Αλλά, παραβλέπεις την αφετηρία.

      Αίμα και Έδαφος.

      Με βάση αυτά κρίνεται το ορθό και το λάθος.

      Και όχι με την υποτιθέμενη αλλά και πραγματική σοβαρότητα των Γερμανών, τους οποίους εκτιμώ παρά τον δημαγωγικό αντιγερμανισμό, που στον κλιματολογικά δυσμενή χώρο τους κρίνουν τα πάντα Α, αλλά όταν βρεθούν στον εκμαυλιστικό Νότο "ξεβρακώνονται", ανεβαίνουν στα τραπέζια και κρίνουν τα πάντα Ω.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Προφήτης 16/07/2012 13:49:43

      Blut und Boden;
      Προφήτη; Βλέπω καλά ή βλέπω φαντάσματα και "ακούω φωνές";
      Παραμυθάκια φίλε μου για αφελείς. Δεν υπάρχει Blut und Boden. Μόνον Πλούτος και Βόïδεν.
      Τα Βόïδεν είμασταν εμείς, οι απλοί πολίτες στη χώρα της φαιδράς αγγουρέας, 50 - 60 χρόνια.
      Τον Πλούτο τον βλέπεις και τον βλέπω, γύρω μας. Δεν λέει να λειώσει. ατέλειωτος συυσωρεύτηκε.
      Μας πιάσανε Βόïδεν !

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ Ο Θείος 16/07/2012 15:49:42

      Είναι απλό θείε : για το "Αίμα και Έδαφος" των Γερμανών υπάρχουν αυτές οι εξελίξεις.
      Τι δουλειά εχω εγώ να έχω Λεττονό!! επίτροπο να μου λέει αν τηρώ τα ανθρώπινα δικαιώματα;

      Επειδή οι Τεύτονες Ιπποτες εκστράτευσαν στη Βαλτική και "εκχριστιάνισαν" τους παγανιστές Λιθουανούς και σία, και ήρθε η σημερινή Γερμανία να τους εντάξει ξυπόλητους βίαια στην ΕΕ, για να ανασυστήσει την μεσαιωνική σφαίρα επιρροής της.

      Βέβαια, οι ηγέτες μου με έβαλαν στην ΕΕ και οι συμπατριώτες μου ρήμαξαν τα κονδύλιά της. Δεκτό. Αλλά όχι και καταλυτικό.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Προφήτης 16/07/2012 17:18:44

      Ά όλα κι όλα, αγαπητέ Προφήτη, δεν ξέρω για τους Γερμανούς, αλλά μην θίγεις τους Λετονούς, Εσθονούς και Λιθουανούς, είναι μαζί με Πορτογάλους και Ιρλανδούς η αδυναμία μου. Αδέλφια, border Europeans and european borders. Δες την ταινία "Αντρέι Ρουμπλιόφ" του Ταρκόφσκι και θα καταλάβεις. Ακόμη και όλος ο Μεσαιωνικός Ρωσικός πολιτισμός από κεί γύρω ξεκίνησε. Η συνάντηση Βαλτικών, Σκανδιναβικών (οι Ρώς), Σλαβικών και Γερμανικών λαών που έγινε εκεί, είναι πολύ σπουδαία Ευρωπαική ιστορία. Και η Γερμανικών απαρχών εμπορική "Χάνσα" είναι μεγάλη ιστορία, έτσι τέλειωσε η φεουδαρχική Ευρώπη και φθάσαμε στους αστούς, στους εμπόρους και τεχνίτες των πόλεων κτλ. Η Ρίγα και το Καίνιξμπεργκ στο τέλος του Μεσαίωνα ήταν σπουδαίες όρο η Φλωρεντία και η Βενετία.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Προφήτης 16/07/2012 17:22:36

      Δεν είναι τόσο απλά. Θα πώ βαρειά κουβέντα: Ο "αντιγερμανισμός" του 2012 έγινε πιά σαν τον "αντιαμερικανισμό" των seventies.
      Ένας φερετζές που σκεπάζει την ανεπάρκεια και τον ανορθολογισμό της αποτυχημένης κοινωνίας μας, της αποτυχημένης οικονομίας μας, της αποτυχημένης Πολιτείας μας.
      Ο Χ. Γιανναράς - άν και συχνά υπερβολικός - έχει τελικά μεγάλα δίκαια.

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ Προφήτης 16/07/2012 18:16:38

      Όχι, είναι απλά. Η Ελλάδα δεν επρεπε να συμμετέχει με αυτή τη σχέση στην ΕΕ. Ειδική σχέση, με αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων μας.

      Δεν μου φταίει ο Γερμανός που προωθεί όσα του επιτάσσει το "Αίμα και Έδαφός" του. Μου φταίει ότι δεν όφειλα να τον ακολουθώ τυφλά και υποτακτικά.

      Πάσχει ο τρόπος που εισήχθη ο "ευρωπαϊσμός" στην Ελλάδα. Υποτίθεται αφορά τους πάντες. Αλλά οι Αγγλοσάξωνες έχουν δίκιο. Η ΕΕ είναι μια σύνθεση των στενών επιδιώξεων των αρχουσών τάξεων κυρίως των ισχυρών χωρών, με λίγες παροχές στις ελίτ των μικρών. Αν δεν ανήκεις εκεί, Χιούστον...

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Προφήτης 16/07/2012 12:27:00

     Χα χα ο "Ανδρέας" ως πρόσωπο δεν πρόκανε να πληρώσει τίποτε. Απεναντίας τον μιμήθηκαν και τον θαυμάζουν ακόμη (φανερά ή κρυφά !), μέχρι και διάφοροι "λαικο"δεξιοί.
     Αλλά στην πολιτική ποτέ δεν πληρώνουν τα λάθη τα ίδια τα πρόσωπα. Πληρώνουν οι πολιτικές δυνάμεις, ως συνέχεια. Και στο πολιτικό προσωπικό οι επίγονοι.
     Έτσι ήταν πάντα, έτσι θα είναι. Παντού. Και ιδίως στις κρίσεις.
     Και μετά τους πολίτες, κρίνει και η Ιστορία. Αυτή κρίνει τελεσίδικα. Δες τις ΗΠΑ: Πώς θυμούνται τον Φρ. Ρούσβελτ, πώς θυμούνται τον Χούβερ;

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ Ο Θείος 16/07/2012 13:01:50

      Μα αυτό ήταν η ισχύς του Ανδρέα : αήθεια.

      Όχι ανηθικότητα. Ο ανήθικος γνωρίζει ότι παραβαίνει.

      Ο Ανδρέας δεν νοιαζόταν ούτε για το τι θα γράψει η Ιστορία ούτε για τίποτα.

      Άλλωστε του το'παν : σε 20 χρόνια, μ' αυτά που κάνεις, η Ελλάδα θα καταστραφεί.
      Απάντηση : Τότε εγώ δεν θα ζω.

      Φυσικά και τον ζήλεψαν δεξιοί και αριστεροί.
      Όχι όμως η λαϊκή δεξιά.
      Και επειδή σε ξέρω, αυτό είναι μια αδιόρατη "μπηχτή" σε έναν χώρο που κρίνεις μεσανατολικά οπισθοδρομικό.
      Τον ζήλεψε η εκσυγχρονιστική, νεοφιλελεύθερη δεξιά.

      Η λαϊκή δεξιά ήταν αυτή που κράτησε τη σημαία του αντι-Ανδρεϊσμού, ώστε σήμερα να υπάρχει ακόμα, πολύ μικρότερη απ' ό,τι οφείλεται, αλλά υπάρχει, η επίρριψη της βασικής ευθύνης στον Ανδρέα.

     • abc avatar
      abc @ Ο Θείος 16/07/2012 21:12:44

      Αγαπητέ Προφήτη,
      Μην ξεχνάς οτι τότε πηγαίναμε φούλ για Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης, και η Ελλάδα έγινε δεκτή τιμής ένεκεν και επειδή ως 2% του Ευρωπαικού ΑΕΠ η ΕΕ μπορούσε να την θρέφει άνετα όπως πχ. το Λουξεμβούργο που δεν παράγει τίποτε και έχει και 10πλάσιο ΑΕΠ απο την Ελλάδα. Ακόμα και μόλις ξέσπασε η κρίση, αν οι Γερμανοί μας αντιμετώπιζαν ως δική τους επαρχία και όχι ως ξένους και ενσωμάτωναν το χρέος μας στο δικό τους, δεν θα έπαιρνε κανένας τίποτε είδηση όσον αφορά την Ελληνική οικονομία. Αυτό περίπου εννοούσε και ο Ρομάνο Πρόντι όταν είπε οτι η Ελληνική κρίση μπορούσε να είχε λυθεί σε 5 λεπτά...
      Κατόπιν βεβαίως θα είχαμε όλο το χρόνο να επανιδρύσουμε το κράτος. Τώρα, χωρίς επανάσταση θα είναι δύσκολο.

   • tiramola avatar
    tiramola @ Ο Θείος 16/07/2012 16:42:45

    Βασικά θέλεις και άλλα δανεικά, έτσι δεν είναι Θείε?
    Για να μην το πολυκουράζουμε...

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ tiramola 16/07/2012 17:07:13

     Ήμουν και είμαι "καθαρός", borrow-free! Aνέκαθεν.
     "Δεν χρωστάω σε κανέναν (πού*τη), ούτε θέλω πιο πολλά"...
     h**p://www.youtube.com/watch?v=8Bl3UK5mLVw

     • tiramola avatar
      tiramola @ Ο Θείος 16/07/2012 17:26:50

      Ούτε εγώ χρωστάω, ενδεχομένως ούτε ο Προφήτης ούτε και η Φωτεινή.
      Χρωστάει το κράτος όμως που είμαστε όλοι εμείς.
      Για να μην το κουράζουμε...
      Η τρόικα έχει τη συνταγή της.Αν δεν μας αρέσει μπορούμε να τους γράψουμε στα @@ μας, και να επιστρέψουμε στη δραχμή.
      Αλλά και τότε το ίδιο πρόβλημα θα έχουμε αφού πρέπει να έχουμε τουλάχιστον ένα ευρώ πλεόνασμα διαφορετικά και τότε θα χρειαστούν περικοπές.
      Δεν υπάρχει λύση χωρίς πόνο, νομίζω το έχεις καταλάβει.
      Αν τώρα από την άλλη επικρατήσει η λογική της Φωτεινής ότι δεν τρέχει τίποτα και όλα είναι βάσει σχεδίου για να μας πάρουν τον ορυκτό πλούτο ε ας κάνουμε μονομερή καταγγελία του μνημονίου, ας το ακυρώσουμε νομοθετικά και σας περίφανοι έλληνες που είμαστε να τους στείλουμε στο διάολο μιά ώρα αρχύτερα και να πιάσουμε τους κασμάδες να σκάβουμε μέχρι να βρούμε πετρέλαιο...

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ tiramola 17/07/2012 12:03:42

      Την ξέρεις τη γνώμη μου.
      Δεν υπάρχει κράτος στον κόσμο χωρίς καταφυγή σε δανεισμό.
      Ο δανεισμός από τις αγορές είναι αδύνατος. Ως χώρα είμαστε για το ορατό μέλλον αναγκασμένοι να καταφεύγουμε σε διακρατικό δανεισμό (ο Μηχανισμός !). Άλλη λύση δεν υπάρχει.
      Το πρόβλημα για μένα είναι ένα: Πώς θα επιστραφούν τα δανεικά, νέα και παλιά. Ποιοί θα τα επιστρέψουν.
      Αυτοί που επωφελήθηκαν, λέω. Αυτοί που καρπώθηκαν ιδιωτικώς επί 30 χρόνια τα Δημόσια δανεικά.
      Δανείστηκε το Δημόσιο, αλλά τα κατανάλωσαν και τα αποθησαύρισαν ιδιώτες. Να πληρώσουν αυτοί.
      Απαλλοτρίωση των απαλλοτριωτών.
      Πετρέλαιο δεν ξέρω άν υπάρχει, αλλά δεν έχει να κάνει καθόλου με το πρόβλημά μας.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 16/07/2012 11:42:04

   Προς επίρρωσιν του ισχυρισμού ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό, θα επισημάνω μόνον την εντελώς διαφορετική, αντίστροφη αντίδραση στην κρίση μετά το 2008, της πολιτικής Διοίκησης και της Κεντρικής Τράπεζας (FED) στις ΗΠΑ και της πολιτικής Διοίκησης στην ΕΕ:
   Στις ΗΠΑ άνοιξαν την στρόφιγγα και διοχέτευσαν ρευστότητα ("quantitative easing") προς την πραγματική οικονομία. Αυτό έγινε και μέσω Δημόσιων επενδύσεων (ακόμη και την GM κρατικοποίησαν προσωρινά εν μέρει), ενώ στον τραπεζικό τομέα είχαν αντιμετωπίσεις κατά περίπτωση (άφησαν τράπεζες να κλείσουν, άλλες τις κροατικοποίησαν προσωρινά, άλλες τις συγχώνευσαν, άλλες τις πούλησαν σε Ιάπωνες ή άλλους).
   Στην ΕΕ έκαναν το ακριβώς αντίθετο: Αφαίρεσαν ρευστότητα από το σύστημα της πραγματικής οικονομίας. Και χάνοντας πολύτιμο χρόνο χωρίς καμμιά παρέμβαση, άφησαν να προκύψει ένα Ευρωπαικό εμπορικό τραπεζικό σύστημα ζόμπι. Ένα τρις Ευρώ ρευστότητα της ΕΚΤ κατάπιε το σύστημα αυτό τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται 7 μήνες μετά ολική ανακεφαλαιοποίηση.
   Λιτότητα μεν, αλλά με τρομακτικής έκτασης σπατάλη δε.

   • abc avatar
    abc @ Ο Θείος 16/07/2012 12:40:49

    Εχεις λοιπόν την εντύπωση αγαπητέ θείε οτι στην ΕΕ έκαναν το ακριβώς αντίθετο απο καθαρή βλακεία ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ γενικώς, επειδή εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε βλάκες και μόνο όταν γίνουμε Αμερικάνοι γινόμαστε και έξυπνοι?
    Δεν σου μπήκε η σκέψη οτι ακριβώς ήταν συνενοημένοι οι Υπερτραπεζίτες με τους Γερμανούς και την ΕΚΤ που ελέγχουν, ώστε αφού οι Αμερική τους απέκρουσε, να πάρουν αυτά που έχουν ανάγκη πριν σκάσει νέα Lehman Brothers απο την ΕΕ που έχει και λίπος, αρχίζοντας απο τα ζουμερά PIIGS?
    Και δεν σου κάνει εντύπωση που τώρα που ακόμα και εσύ τους τα γράφεις αυτοί συνεχίζουν ακάθεκτοι στο ίδιο βιολί με τη Μέρκελ να δηλώνει οτι δεν υπάρχει κανένας λόγος να παίρνουμε βιαστικές αποφάσεις?

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ abc 16/07/2012 13:07:29

     Η κατά βάση εξήγηση είναι πολύ πιό απλή και άκρως πολιτική.
     Στις μεγάλες Ευρωπαικές χώρες κυβερνούσαν νεοφιλελεύθεροι δεξιοί, δηλαδή πολιτικοί δούλοι που φυλάνε τα αφεντικά τους απο τον κόσμο του χρήματος.
     Στις ΗΠΑ κυβερνά ο Ομπάμα. Κι απ' ότι λένε μερικοί αντίπαλοί του, ο άνθρωπος ένα "κακό κουμμούνι" είναι...

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ abc 16/07/2012 13:14:51

     Εμείς οι Ευρωπαίοι - όπως και οι Αμερικανοί - δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
     Αποτελούμαστε από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και στρώματα, έχουμε αντιτιθέμενα συμφέροντα μεταξύ μας.
     Οι Αμερικανοί ιθύνοντες είναι απλώς πιό πρακτικοί. Αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με λιγότερο ιδεολογικό τρόπο και εμμονές. Είδαν ότι ο νεοφιλελευθερισμός και ο μονεταρισμός οδηγούν σε αδιέξοδο, ξαναθυμήθηκαν λοιπόν αμέσως τον Κέυνς ακόμη και μερικοί δεξιοί Αμερικανοί - μην αναφέρω μόνον την Διοίκηση Ομπάμα.
     Οι σημερινοί Ευρωπαίοι δεξιοί πολιτικοί εκτός της δουλείας τους στον εταιρικό κόσμο, είναι και κολλημένοι σε ιδεοληψίες. Έχουν παρανοικές εμμονές. Βρωμάνε στενοκέφαλη μικροαστίλα.

     • abc avatar
      abc @ Ο Θείος 16/07/2012 16:03:16

      Θείε, τα φέρνεις απο δω τα πας απο κει, στο τέλος συμφωνείς, αλλα πολύ διακριτικά θα έλεγα. Μην το φοβάσαι, καλό είναι να συμφωνούμε στο τέλος.
      Αυτό το τελευταίο επειχείρημά σου πραγματικά θα με παρηγορούσε με την έννοια οτι δίνει μια ψυχολογική έστω εξήγηση στην ανεκδιήγητη συμπεριφορά των Ευρωπαίων πολιτικών, αν δεν έβλεπα κάθε μέρα γύρω μου όλη αυτή την αιματοχυσία των χιλιάδων αυτοκτονημένων στις χώρες-PIIGS , τις εκατόμβες απο κατεστραμμένες ζωές στην Ασία, τη Λατινική Αμερική στην Αφρική και τώρα στην Ευρώπη όπου οι Υπερτραπεζίτες εφαρμόζουν το ίδιο σενάριο: "Πάρε αφειδώς δάνεια παγκόσμιε Τσοχατζόπουλε κι εδώ είμαστε εμείς, και ξαφνικά ένα ωραίο πρωί, υποβάθμιση απ' τους "οίκους", στοπ οι κάνουλες, φέρτε πίσω όλα τα δανεικά κάντε υποτίμηση, λιτότητα, μνημόνιο".
      Ας δεχτούμε λοιπόν οτι όσον αφορά την συμπεριφορά των Ευρωπαίων πολιτικών, δεν οφείλεται όπως συνήθως στην εξαγορά ή την εκβίαση τους απο "τον εταιρικό κόσμο", όπως τον αποκαλείς,( ενώ εγώ τους αποκαλώ Υπερτραπεζίτες ή Αυτοκρατορία του χρήματος καμμία σχέση έχουσα με θεωρίες συνομωσιών, απλά έχουσα ακόρεστη απληστία χρήματος και ισχύος), αλλά οφείλεται απλά σε μια αθεράπαυτα στενοκέφαλη μικροαστίλα,
      κάποιων Ευρωπαίων δεξιών πολιτικών που είναι δούλοι του Εταιρικού κόσμου.
      Τώρα λοιπόν που ερμηνεύσαμε ψυχολογικά την εγκληματική συμπεριφορά των σημερινών Ευρωπαίων δεξιών πολιτικών, φαντάζομαι θα συμφωνείς οτι η μόνη λύση που μας απομένει ως Ευρωπαίων πολιτών είναι να απαλλαγούμε απ' αυτούς το ταχύτερο δυνατόν πριν μας καταστρέψουν τελείως, αποκλείοντας εφ' εξής κάθε υποψία Δεξιού Ευρωπαίου πολιτικού στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε όλη την Ευρώπη.
      Αν είναι έτσι τα πράγματα, ταμάμ αγαπητέ θείο.Τσίπρες παντού, σ' όλη την Ευρώπη δηλαδή μπας και απαλλαγούμε απ' αυτούς που μας έχωσαν στα μνημόνια και είναι κολλημένοι σε ιδεοληψίες. Έχουν παρανοικές εμμονές. Βρωμάνε στενοκέφαλη μικροαστίλα...

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ abc 16/07/2012 17:33:08

      Χαίρομαι που συμφωνούμε.
      Ναι, χρειαζόμαστε και Τσίπρες, αλλά και πιό μπρατσωμένα αγόρια και κορίτσια: Και Ολλάντ και Γκάμπριελ και Κράφτ και Τρίττιν και Σβόμποντα. Και άλλους που θα προκύψουν αύριο.
      Και Μπάρακ άμα λάχει.
      "Για να γυρίσει ο ήλιος", θέλει πολλά και δυνατά χέρια. Ενωμένα. Κανείς δεν μπορεί μόνος.

     • abc avatar
      abc @ Ο Θείος 16/07/2012 20:38:58

      Tώρα συμφωνούμε απόλυτα θείε, αλλα αν τα πιστεύεις αυτά τα τελευταία που έγραψες , εδώ μέσα όλοι θα ξέρουν πλέον οτι είσαι αριστερός, με κάποιες κεντροδεξι'ες αποχρώσεις...
      Επιτέλους απεκαλύφθης...

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ abc 17/07/2012 11:54:11

      Ποιοί είναι οι αριστεροί στην μετά το 2008 Ελλάδα;
      Ποιοί ήταν οι αριστεροί στις δεκαετίες της φούσκας, της χλίδας και της λίγδας 1980 - 2008;

     • abc avatar
      abc @ Ο Θείος 17/07/2012 13:04:11

      Αγαπητέ θείο,
      Οι αριστεροί στην μετά το 2008 Ελλάδα,είμαστε εσύ, εγώ, ο Τσίπρας κ.ά.
      Οι αριστεροί στις δεκαετίες της φούσκας, της χλίδας και της λίγδας 1980 – 2008, ή πέθαναν, ή ανήκουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας...

 15. blue nile avatar
  blue nile 16/07/2012 11:05:03

  Κε Ροδινέ καλημέρα.
  Έχετε δίκιο σε όλα όσα γράφετε...δυστυχώς...
  Η προηγούμενη κυβέρνηση εφάρμοσε τις εντολές της τρόικας, μπορεί να το έκανε βλακωδώς με τις οριζόντιες περικοπές αλλά το έκανε, χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα.
  Όσο για τις πολυθρύλητες διαρθρωτικές αλλαγές ναι μεν κάποιες από αυτές είναι απαραίτητες αλλά δεν έχουν και σε πρώτο χρόνο σχέση με την διογκούμενη ύφεση. Οποότε δεν μπορούμε να πουμε ότι η μη υλοποίηση τους ευθύνεται γαι την αποτυχία του προγράμματος που μας επιβάλανε.

  Το πρόβλημα είναι τώρα τι γίνεται...
  Εγώ πάντως αν είμουν στη θέση του Στουρνάρα θα πάλευα για ένα πράγμα.
  Θα έπαιρνα κάποια περιοριστικά μέτρα ακόμα (τα οποία θα φρόντιζα να μην αγγίζουν χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους) με μόνο σκοπό την ισοσκέλιση εσόδων και εξόδων...
  Για να 'μαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο...

 16. anonymous avatar
  anonymous 16/07/2012 11:14:07

  Κύριοι είναι ενδιαφέρον να μελετηθεί από νομική άποψη η ευθύνη των πιστωτών. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει. Αν μεταφέρουμε τις διατάξεις των διαφόρων εθνικών νομοθεσιών για αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης τότε μπορούμε να καταλήξουμε κάπου.

  • abc avatar
   abc @ anonymous 16/07/2012 12:42:02

   Μην τα λες αυτά. Θα κατηγορηθείς ως Τσιπραίος...

 17. Nik avatar
  Nik 16/07/2012 11:19:26

  Ακριβώς ότι συμβαίνει με ΜΚΟ που προωθούν, ενίοτε επιβάλλουν, πολιτικές και πρακτικές χωρίς όμως να επωμίζονται ελάχιστη ευθύνη σε περίπτωση αστοχίας ή αποτυχίας.

  Εκείνα έφεραν τούτα. Δεν ζητάμε υπευθυνότητα από κανέναν και για αυτό όλοι κάνουν ότι θέλουν εις βάρος μας.

  Εξαιρετικό άρθρο! Κάποτε πρέπει να τονίζονται τα αυτονόητα που ξεχνάμε για να ξεκαθαρίζει το τοπίο.

  • abc avatar
   abc @ Nik 16/07/2012 11:54:18

   Τώρα που ζητήσαμε υπευθυνότητα απο την τρόικα νασαι σίγουρος θα μας απαντήσουν...

 18. tpe avatar
  tpe 16/07/2012 11:31:15

  Ανήκω στους αιρετικούς.
  Η τρόικα δεν εφαρμόζει πολιτικές. Νούμερα λέει.
  Δεν είναι δική τους ευθύνη που δεν έχει κλείσει ούτε μισό 'μαγαζάκι' πολιτικών.
  Δεν είναι δική τους ευθύνη που (πχ) οι ταξιτζίδες εμπορεύονταν μαύρα τις άδειες.
  Δεν είναι δική τους ευθύνη που δεν έχει ανοίξει ούτε μισό επάγγελμα.
  Δεν είναι δική τους ευθύνη που το fast track που μας ζάλισαν είναι αργότερο από το αντίστοιχο της Βουλγαρίας την εποχή του Κουμουνισμού.
  Δεν είναι δική τους ευθύνη που έγιναν οριζόντιες περικοπές.
  Δεν είναι δική τους ευθύνη που το ΚΕΠΕ βρήκε 6-7 δις που άνετα κόβονται ΤΩΡΑ, μετά από τέτοια ύφεση
  Δεν είναι ευθύνη της Τρόικας που μέσα σε 2 μέρες 2 υπουργού βρήκαν 2εκ. που μπορούν να περικοπούν από άχρηστα ενοίκια.
  Δεν είναι ευθύνη της Τρόικας που επί ένα χρόνο είχαμε τα Airbus και σκούριαζαν και πληρώναμε κι υπαλλήλους για να τα συντηρούν.
  Δεν είναι ευθύνη της Τρόικας που προσλήφθησαν 70,000
  Δεν είναι ευθύνη της Τρόικας που για να πάρει κάποιος σύνταξη πρέπει να μείνει 15-18 μήνες χωρίς ούτε μισό ευρώ!

  Τέλος, δεν είναι ευθύνη της Τρόικας που ο Βενιζέλος μας κόστιζε 2εκ το χρόνο!

  Να συνεχίσω;

  • panos avatar
   panos @ tpe 16/07/2012 12:32:16

   ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ ΦΙΛΕ ΜΟΥ. Δεν φταινε οι χαρτογιακαδες οταν δυο χρονια ο ΓΑΠ δεν εκανε τιποτα και προστατευε το πελατακια του.Ελπιζω ο ΑΝΤΩΝΗΣ να μην κανει τα ιδια.

  • avanti avatar
   avanti @ tpe 16/07/2012 12:59:27

   Οι ταξιτζίδες φταίνε .... αυτοί έχουν καταστρέψει την Ελληνική οικονομία και όχι μόνο, ο αντίκτυπος δε έφτασε μέχρι την Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Σλοβενία και έπεται η συνέχεια.
   Προτείνω να καούν όλοι οι έχοντες άδεια ταξί στην πυρά προς παραδειγματισμό & εξειλέωση!!!!!!!!!!

   • tpe avatar
    tpe @ avanti 16/07/2012 14:06:41

    Όποιος έχει τη μύγα...
    Παράδειγμα ήταν μεγάλε!

    Θα μπορούσα να βάλω μέσα τους φορτηγατζήδες. Ή την υποχρεωτική (=εντελώς "δημοκρατική") εγγραφή τα επιμελητήρια, τις ενιαίες τιμές στα βιβλία, το εγγυημένο κέρδος των φαρμακοποιών, τις άδειες των φαρμακοποιών (τα ίδια και χειρότερα με των ταξιτζήδων), το κλέψιμο στα καύσιμα, τα πρατήρια καυσίμων, τα έτσι τα αλλιώς...

    Τα θεόστραβα του τόπου μας είναι πολλά, πάρα πολλά. Αλλά αυτό που τελικά δεν πρόκειται να αλλάξει, είναι η "ευαισθησία" μας στα του "κλάδου" μας...

    • avanti avatar
     avanti @ tpe 16/07/2012 14:45:55

     Δεν είμαι ταξιτζής φίλε... αλλά εδώ και δύο χρόνια γελάω όταν ακούω ότι το πρόβλημα είναι οι ταξιτζήδες , οι φορτιγατζήδες..... ο Παπακωνσταντίνου και ο Ραγκούσης έλεγαν ότι με το άνοιγμα των (ανωτέρω) επαγγελμάτων θα είχαμε μείωση της ανεργείας κατά 1% τουλάχιστον,...... ακόμη γελάω....
     Σίγουρα υπάρχουν πολλά στραβά και θεόστραβα στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία ( λέμε τώρα), αλλά δεν νομίζω ότι αυτά ήταν το πρόβλημα που φθάσαμε έως εδώ. Η κυρία Μέρκελ δια του υποτακτικού της κυρίου ΓΑΠ μία κρίση ρευστότητας της Ελλάδας κατόρθωσε να την κάνει τεράστια ευρωπαϊκή κρίση. Και έπεται συνέχεια. Γι αυτό λοπόν είτε αλλάξει το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών είτε παραμείνει το ίδιο, ουδεμία επίδραση μπορεί να έχει στα όσα βιώνουμε εδώ και στην Ευρώπη. Βρίσκομαι σε αδυναμία να εξηγήσω τους λόγους που οδήγησαν & οδηγούν την Μέρκελ στις γνωστές της αποφάσεις & μεθόδους περί στιγνής λιτότητας, όμως ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο όπως ελπίζω.

 19. Morelo avatar
  Morelo 16/07/2012 11:33:44

  Ποιές ευθύνες και ποιά λάθη μωρέ τι λέτε; Οι άνθρωποι για το σκοπό τον οποίο έχουν είναι άριστοι στο είδος τους. Καταστρέφουν κοινωνικά και οικονομικά χώρες με την υποστήριξη εγχώριων νταβατζήδων, δεν καταλαβαίνω γιατί κάνετε έτσι.. Εσείς δεν ψηφίσατε μνημόνιο για να μη βγούμε απο το ευρώ; Τώρα γιατί κλαίγεστε;
  Είστε τελιωμένοι όλοι εκεί στην κυβέρνηση, η ΝΔ θα έχει τη μοίρα του ΠΑΣΟΚ, στη αφάνεια όλοι όσοι πρόδωσαν τις αξίες και τους πολίτες αυτής της χώρας, ντροπή, κ. Στουρνάρα όποτε βλέπω τη σκατοφατσά σας μου έρχεται να ξεράσω, είσαι τρισάθλιος, αντε μου και.. τραπεζίτη της δεκάρας.

 20. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 16/07/2012 12:00:34

  Ποιες ευθυνες της τροϊκας ; Εδω ο Σαμαρας εστειλε επιστολη με την οποια αναλαμβανει την "ιδιοκτησια του προγραμματος" ! Με αλλα λογια, αποδεχεται την αγγλικη μεταφραση ενος νομικου ορου, βασει του οποιου αναλαμβανει εξ ολοκληρου ο ιδιος κι η κυβερνηση του την πληρη ευθυνη για το "προγραμμα σωτηριας" (!) και απαλλασσει εκ προοιμιου τους τροϊκανους για τις συνεπειες του. (Και μετα θα ακολουθησουν κι οι συνεπειες της εφαρμογης του αγγλικου δικαιου, το οποιο επισης αποδεχτηκε).

 21. ΤΝΤ avatar
  ΤΝΤ 16/07/2012 12:25:03

  Ποιός θα τολμήσει να μιλήσει εναντίων της τρόϊκας ;;
  Θα μαζέψει φάπες και θα τον φάει το μαύρο σκοτάδι...
  Αφήστε που ακόμα δεν έχουν βγει τα ονόματα των μιζαδόρων απο την siemens...

 22. abc avatar
  abc 16/07/2012 12:28:00

  Είσαι σίγουρος οτι πρόκειται για λάθος της τρόικας ή απλούστατα χ@στηκε η Τρόικα αν θα φτιάξουμε εμείς αποτελεσματικό κράτος? Η Τρόικα τα λεφτά για τα αφεντικά της θέλει. Μάλιστα αν γίνουμε αποτελεσματικοί ως κράτος μάλλον θα έχει πρόβλημα να τα εισπράξει γιατί θα αρχίσουμε να ψάχνουμε πχ. αν είναι όντως νόμιμα τα χρέη που μας φόρτωσαν...
  Οι "μεταρρυθμιστικές" προτάσεις που συνοδεύουν τα μνημόνια ακόμα και στα αποτελεσματικώτερα των κρατών όπως πχ. Ιρλανδία, είναι στάχτη στά μάτια των λαών για να συγκαλυφθεί η ληστεία που η Τρόικες διεκπαιραιώνουν υπέρ των Τραπεζιτών-δανειστών.Ουδέποτε πέτυχαν. Η μεταρρύθμιση, ή οπως σωστότερα το είχει διατυπώσει ο Καραμανλής η επανίδρυση του κράτους είναι αποκλειστική και εξόχως εσωτερική υπόθεση στην οποπία οι ξένοι ουδεμία θετική συμβολή δεν μπορούν να έχουν ακόμη κι αν ειλικρινά αυτό επιθυμούσαν (γιατί άραγε?)

 23. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 16/07/2012 12:42:08

  Ποιές ευθύνες;Οι άνθρωποι αυτοί την δουλειά τους κάνουν,για αυτό τους επέλεξαν κάποιοι δικοί μας εδώ και κάποιοι άλλοι δικοί μας τους δέχονται.Τώρα ως πότε εμείς θα ανεχόμαστε όλους τους παραπάνω θα εξηγηθεί; απο την ψυχιατρική έρευνα.

 24. SER avatar
  SER 16/07/2012 12:51:37

  κανεις πολλά λάθη στους συλλογισμούς σου.....οι δημοσιοι υπάλληλοι είναι 700.000....βγάζεις 50000 στρατιωτικούς που σου είναι απαραίτητοι.....βγάζεις΄50000 γιατρούς-νοσηλευτές γιατί ευτυχώς έχουμε ακόμα ΄δημόσια υγεια.....είναι πολύ λιγότεροι από τις άλλες χώρες.......τώρα όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα....ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΕΝ ΠΑΡΗΓΑΓΕ ΤΙΠΟΤΑ....Και για αυτό με την πρώτη περικοπή του 10 στα δώρα η αγορά κατέρρευσε.....ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ Δ.Υ.....αν κάποιος αυτή τη στιγμή ακόμα καταναλώνει είναι ο δημόσιος υπάλληλος.....και κάτι άλλο...........να σε ενοχλει πιο πολύ τα 150 δις που πληρώνεις στο δημόσιο χρεος η ανακεφαλοποιήση τραπεζών ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥΣ προκειμένου να πηγαινουν με το σκάφος τους τις κρουαζιερες οι τραπεζίτες.....να σε ενοχλουν πιο πολυ τα λεφτα που εκλεψε η ενεργκα......να σε ενοχλουν πιο πολύ τα 500 μυρια που χρωσταει η χοχτιφ.......

  • SER avatar
   SER @ SER 16/07/2012 14:19:13

   ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΑΝΕΡΓΟΣ ΕΙΜΑΙ...ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ......ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΑΥΤΗ ΝΑ ΤΗΝ ΑΦΗΣΕΙΣ...ΜΙΛΑΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ......ΑΝ ΕΙΧΕΣ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΘΑ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΑΚΑΛΑΕΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ Δ.Υ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΟΥΝ.....ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ......ΕΙΜΑΙ ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.....ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΗ ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ,ΓΙΑΤΙ Ο ΙΔΙΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΕΡΔΗ.....ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΑ ΟΤΑΝ ΕΙΧΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΟΝΤΑΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ......ΑΝ ΗΤΑΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ Η ΥΓΕΙΑ ΘΑ ΕΙΧΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΤΩΡΑ....ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ...ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕ ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΧΩΡΙΣ ΔΙΔΑΚΤΡΑ......

  • SER avatar
   SER @ SER 16/07/2012 14:27:26

   ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΑΝ Η ΕΝΔΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΣΟΥ ΣΕ ΕΞΩΘΕΙ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ....Ε ΤΟΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ.....ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙΣ ΕΣΥ, ΜΕ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΩ ΚΑΘΑΡΑ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΚΗΦΗΝΑΣ, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΜΙΑΣ ΛΑΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΕ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΜΜΑ....ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ

   • olga avatar
    olga @ SER 16/07/2012 18:37:17

    Δυστυχως το επιπεδο σας ειναι πολυ χαμηλο. Ο η SER σας απανταει με επιχειρηματα κι εσεις βριζετε. Κριμα...

   • SER avatar
    SER @ SER 16/07/2012 19:46:41

    παλι εκτος τόπου και χρόνου....μόνο γενικόλογες τοποθετήσεις και αοριστολογίες......όσο αν θα με βολέψει κανείς στο δημόσιο.....δε χρειάζεται να σου πώ κάτι....πες τα αυτά στη δακε δημοσιου τομέα.....300000 ψήφοι είναι με τις οικογενειες τους.....τόσο πολύ σου περισσεύουν αυτοί οι ψήφοι....ΕΣΥ ΠΑΝΤΩΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΑΛΑΚΗΣ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ, ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΕΤΣΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ Η ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΣ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΟΣ ΤΕΜΠΕΛΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΜΑΣΣΑΣ Ο,ΤΙ ΣΟΥ ΣΕΡΒΙΡΕΙ.....ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΣΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ.......ΟΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΣ ΘΑ ΧΑΝΕΙ 2 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΝΔ.......ΑΠΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΒΑΛΕ 100000 ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ....ΤΡΑΒΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ......ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΤΣΙ......ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ....Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΟ 93 ΟΤΑΝ ΕΡΙΞΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ........

   • Γαλαζοπράσινος επιχειρηματίας-κηφήνας avatar
    Γαλαζοπράσινος επιχειρηματίας-κηφήνας @ SER 16/07/2012 19:59:37

    ΕΣΥ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙΣ; ΜΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕ ΜΕΝΑ Ε;;;;

 25. panos avatar
  panos 16/07/2012 12:59:02

  Δεν φταιει η τροικα για την πολυεπιπεδη διαφθορα τον αχρηστο ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ και τα μπουμπουκια των συντεχνιων. Α ΞΑΧΑΣΑ η φοροδιαφυγη ζει και βασιλευει και ολα τα παραλικα μερη νησια κ.λ.π. εκτος της φοροδιαφυγης ειναι τιγκα με μαυρα ειδη και χωρις ελεγχο. Βαλτε τα πελατακια του δημοσιου εκει να ελεγχουν (μεταταξεις) και οχι να καθονται αραχτοι στα κλιματιστικα. Οι παραοικονομια ειναι 60 δις το χρονο....................

  • ΝΙΚΟΣ avatar
   ΝΙΚΟΣ @ panos 16/07/2012 13:29:25

   Πάρτε τους στα ποδάρια τους κερατάδες το αίμα θα μας πιούν. ενωμένος όλος ο λαός δεξιοί αριστεροί όλι μαζί θα πεινάσουμε με αυτόυς, ήρθε η ώρα τους. ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ ΠΛΕΟΝ. ΨΗΦΙΣΑ Ν.Δ. ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΑΣ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ, διαπραγμάτευση δυναμική. δεν τον θελω κότα.... σε καμία περίπτωση.

 26. Morelo avatar
  Morelo 16/07/2012 13:20:20

  Νισάφι πιά με τον δημόσιο τομέα. Για τα πάντα ευθύνεται ο δημόσιος τομέας και οι ρέμπελοι υπαλληλοί του. Η Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία τότε γιατί και αυτές είναι στην ίδια μοίρα με εμάς; Και εκεί έχουν σπάταλο δημόσιο; Ως ένα βαθμό ισχύει, ειδικά για την δική μας περίπτωση, αλλά έλεος επιτέλους. Για όλα τα πανδινά του κόσμου επιρρίπτουμε όλες τις ευθύνες στους δη. Υπάλληλους που πλέον ο μισθός πολλών είναι εξευτελιστικός... Σοβαρευτείτε

  • avanti avatar
   avanti @ Morelo 16/07/2012 13:48:20

   Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα αντιστοιχεί 1 ΔΥ σε 10 κατοίκους και στην υπόλοιπη Ευρώπη η αντιστοιχία είναι 1 ΔΥ σε 20 κατοίκους.
   Το θέμα είναι να γίνει ομαλοποίηση με ανθρώπινες συνθήκες χωρίς να καταστρέφονται ανθρώπινες ζωές αλλά και να εξυπηρετούνται οι πολίτες που έτσι και αλλιώς τώρα πληρώνουν δυσβάσταχτα χαράτσια.
   Αλλά φίλε ζούμε την εποχή της υπέρτατης ανθρωποφαγίας είτε λέγεσαι ΔΥ είτε ιδιωτικός! Κάναμε το λάθος να γεννηθούμε άνθρωποι. Εγώ εδώ καταλήγω.

   • Μοναχικός Λύκος avatar
    Μοναχικός Λύκος @ avanti 16/07/2012 15:43:17

    Είσαι λάθος. Σουηδία, Γαλλία, Δανία, Γερμανία (!!) κ.α. έχουν μεγαλύτερο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων.
    Από 'κει και πέρα οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι μιλάνε για την ισοπέδωση του ταμπού των απολύσεων στο δημόσιο, κάποιοι θέλουν ένα μεγάλο κράτος κτλ κτλ κτλ.
    Ενα είναι το σίγουρο και επ' ευκαιρίας θα πω δυο πραγματάκια. Το τρέχον μοντέλο καταργείται και αντικαθίστανται από το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού. Στην ουσία καταργείται ο ρόλος του κράτους ως εργοδότη και σταδιακά η πραγματική οικονομία θα ελέγχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είμαστε η πρώτη χώρα που περνάει αυτή την αναπροσαρμογή, ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να πιέσει προς αυτή την αλλαγή συνείδησης.
    Κλείνω υπενθυμίζοντας πως η παγκόσμια κρίση που ακόμα βιώνουμε οφείλεται στις ασυδοσίες του λεγόμενου ιδιωτικού τομέα, με τα παράγωγα των 700τρις, τα ομόλογα των 120τρις κτλ. Μια φούσκα που ανήλθε στα 1.2 τετράκις εκατομμύρια δολάρια, όταν το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι στα 60 τρις. Αντί να υπάρξει αλλαγή λογικής, επιταχύνεται η οικονομία... όποιος βιάζεται σκοντάφτει...
    Η λογική των ελεύθερων αγορών θα φέρει μια πρόσκαιρη ευημερία και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν σοβαρότερες και μακροβιότερες κρίσεις. Ζούμε σ'έναν πλανήτη που δεν καταλαβαίνει από οικονομίες... υπακούει σ'άλλους νόμους.
    Η θεωρία του προσωπικού κέρδους έναντι του συλλογικού θα καταρριφθεί με τον πιο οδυνηρό τρόπο σε πολύ συντομότερο διάστημα και όχι απαραίτητα λόγω της... επανάστασης του προλεταριάτου.

    Υ.Γ.: Απλά συλλογίζομαι φωναχτά... δεν μου έμεινε πια τίποτε άλλο...

  • tpe avatar
   tpe @ Morelo 16/07/2012 14:13:26

   Δηλαδή, η αξία ενός ΔΥ είναι μεγαλύτερη από την αξία ενός ΙΥ;
   Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει πρόβλημα με τις απολύσεις το δημόσιο.
   Προσωπικά, διαφωνώ ριζικά και κάθετα με τη θέση της ΝΔ για μη απολύσεις.
   Ο τομέας που έχει έλλειψη (αν έχει) είναι η παιδεία κι η υγεία. Αλλά οι άχρηστοι που βρίσκονται σε κάτι τυχάρπαστους οργανισμούς που φτιάχτηκαν μόνο και μόνο για να βολέψουν την πελατεία τους οι βουλευτές, ΠΡΕΠΕΙ να πάνε σπίτι τους.
   Και δυστυχώς είναι πολλοί αυτοί, αλλά είναι λιγότεροι από του 1.200.000 ανέργους του ιδιωτικού τομέα και δεν ξέρω και 'γω πόσους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν εγγράφονται στον ΟΑΕΔ, ή τους μηχανικούς, πχ, που ενώ δεν έχουν δουλειά πληρώνουν 300€ το μήνα στο ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς να παίρνουν κι επίδομα...

   Δεν είναι η ιερή αγελάδα οι ΔΥ. Αλλά δεν είναι κι λύση η απόλυση όλων των ΔΥ. Γιατί το φαύλο κράτος θα δημιουργήσει νέες γραφειοκρατικές δομές με νέους ΔΥ...

   • avanti avatar
    avanti @ tpe 16/07/2012 14:58:18

    Η απόλυση περισσότερων ΔΥ στην ουσία σημαίνει ακόμη περισσότερες απολύσεις ιδιωτικών υπαλλήλων, διότι σημαίνει περαιτέρω συρρίκνωση των επιχειρήσεων.
    Ολοι αυτοί που κάθονται εδώ και εκεί και κ@@@βαράνε μπορούν κάλλιστα να ενταχθούν σε παραγωγικούς τομείς και υπηρεσίες. Απλούστατα ΔΕΝ έγινε μέχρι σήμερα καμμία αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, καμία αξιολόγηση, αλλά τι λέω, εδώ καλά καλά δεν ξέρουμε πόσοι τελικά είναι, τι μισθό παίρνουν, και τόσα άλλα.
    Και δεν φτάνει που το πολιτικό προσωπικό δεν ήξερε τι του γινόταν γιατί ήταν απασχολημένο μέ άλλα .... ουσιώδη ζητήματα που άπτονταν της οικονομικής του κυριαρχίας, δεν είχε την στοιχειώδη ευαισθησία να προασπίσει με κάθε τρόπο το δημόσιο από κακόβουλες πράξεις δημοσίων υπαλλήλων με αποτέλεσμα να έχουν κάνει φτερά εκατομμύρια εκατομμυρίων από τα δημόσια ταμεία ......

    • Βούρδουλας avatar
     Βούρδουλας @ avanti 16/07/2012 15:36:52

     'Ολοι αυτοί που κάθονται εδώ και εκεί και κ@@@βαράνε μπορούν κάλλιστα να ενταχθούν σε παραγωγικούς τομείς και υπηρεσίες'.

     Θεωρητικά ωραίο ακούγεται. Εχεις όμως την εντύπωση πως ο 55χρονος υπάλληλος που 20 χρόνια τα έξυνε και τα αέριζε, που έσπασε κάθε ρεκόρ στην πασιέντζα και ήταν στις 2 κάθε μεσημέρι στο στρωμένο του τραπέζι με το λαχταριστικό κοκκινιστό να τον περιμένει, που κατάφερε να βολέψει την κόρη σ' έναν οργανισμό και τον γαμπρό σε μια θεσούλα στην τράπεζα, που περιμένει την ώρα για να πάρει το ζεστό εφάπαξ και την άξια σύνταξη που πληρώνω με τους φόρους μου (κι ενώ είναι θέμα χρόνου να αρχίσω να μπαίνω μέσα σε μισθούς, αντίθετα όμως ποτέ δεν πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση σε μισθό ιερής αγελάδας κοπρόσκυλου), έχεις λοιπόν την εντύπωση πως αυτό το κομματόσκυλο (που μόνο μειοψηφία δεν είναι και ψήφισε αλέξη με αγανάκτηση γιατί πάνε να του πειράξουν τα άγια κεκτημένα) θα καθίσει να δουλέψει, να γίνει αποδοτικό και παραγωνικό, να βρει φιλότιμο και όρεξη ; Εχω άλλη άποψη.

     • avanti avatar
      avanti @ Βούρδουλας 16/07/2012 17:22:03

      Αν όμως ήξερε ότι αν δεν δουλέψει τον περιμένει στην γωνία η απόλυση και τα 400 ευρώ του ταμείου ανεργείας? Δια τούτο λοιπόν το μείζον είναι να καταργηθεί η μονιμότητα των ΔΥ!! Προσωπικά πιστεύω και δεν έχω σταματήσει να το φωνάζω τουλάχιστον από το 1990 - όπου φαινόταν που πήγαινε το πράγμα - ότι έπρεπε να είχε καταργηθεί η μονιμότητα των ΔΥ.
      Ας μου πει κάποιος, έναν λόγο που οι διοικητικοί υπάλληλοι των νοσοκομείων π.χ., πρέπει να είναι μόνιμοι.

     • Μοναχικός Λύκος avatar
      Μοναχικός Λύκος @ Βούρδουλας 16/07/2012 17:30:13

      Δεν διαφωνώ, το κομματόσκυλο δεν ξεμυτίζει εύκολα από το σκυλόσπιτο.
      Αυτό όμως που παραδέχονται λίγοι είναι πως το κομματόσκυλο έχει πολλές ράτσες.
      Οπως και να έχει, τόσα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα ο μισθός είναι κολλημένος σε τριτοκοσμικά νούμερα και κατηγορούμε μετά αυτούς που έτρεχαν πίσω από ένα καλύτερο μέλλον (άσχετα αν το έκαναν με εγωιστικό τρόπο).
      Σε κάθε περίπτωση, να δούμε τώρα που θα απολυθούν οι ΔΥ αν θα ξεκολλήσουν οι μισθοί στον ιδιωτικό από το "εξωφρενικό" όριο των 500-900Ε.

     • tpe avatar
      tpe @ Βούρδουλας 17/07/2012 06:25:45

      Υπάρχει και το άλλο το δημόσιο. Αλλά δεν ξέρω με ποιο τρόπο θα βγει στην επιφάνεια. Όταν για παράδειγμα, κάνει τα αδύνατα δυνατά να το φάει ζωντανό το γνωστό...

 27. firiki2010 avatar
  firiki2010 16/07/2012 15:17:24

  Aπό μια μέτρια συνταγή που γράφτηκε και στο πόδι θα προκύψει ένα μέτριο γλικό. Αν ο μάγειρας μπερδεύει τη ζάχαρη με το αλάτι και για διατροφικούς λόγους δεν θέλει να χρησιμοποιήσει αυγά θα προκύψει μια μπούρδα. Ε, ΠΡΟΕΚΥΨΕ!

 28. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 16/07/2012 15:37:50

  Για την οικονομία της συζήτησης θα δεχτώ ότι η αποτυχία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής δεν οφείλεται στο σχεδιασμό της αλλά στην εφαρμογή της (ουδέν αναληθέστερο αλλά είπαμε να συμφωνήσω με του υπερασπιστές της τρόικας) μα και σε αυτή τη περίπτωση το λάθος οφείλεται σε αυτούς που προσπαθούν να επιβάλλουν εξωπραγματικά μέτρα σε μια χώρα με διαλυμένη δημόσια διοίκηση και ένα λαό στα κάγκελα κ.λ.π. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα 50 δις € από αποκρατικοποιήσεις που περίμεναν να εισπράξουν. Αυτός (Παπακωνσταντίνου) που το πρότεινε και αυτοί (τροικανοί) που το δέχτηκαν είναι είτε λαμόγια ή ηλίθιοι (τείνω προς το δεύτερο) Όσο για τα αίτια της ύφεσης αυτό είναι ένα και μοναδικό και είναι το "εφεύρημα" της εσωτερικής υποτίμησης κάτι που μερικοί το αποκαλούν και εργαλείο το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από μια νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία. Και βέβαια η καινοφανής θεωρεία ότι επειδή ο δημόσιος υπάλληλος δε παράγει πλούτο (με την ευρεία έννοια του όρου) η απόλυσή του δεν έχει επίπτωση στην ύφεση είναι τελείως λανθασμένη διότι σε μια οικονομία που κατά βάση στηρίζεται στο λιανεμπόριο ,βστην οικοδομή και στις υπηρεσίες έστω και ένα € (από όπου αν προέρχεται) αν λείψει από τη κατανάλωση επιτείνει την ύφεση.

  • Μοναχικός Λύκος avatar
   Μοναχικός Λύκος @ Γιάννης Κιαπέκος 16/07/2012 15:56:02

   Κε Κιαπέκο έχετε απόλυτο δίκιο, αλλά που να το βρείτε;
   Ζούμε στην πιο παράλογη εποχή ίσως, με εξαίρεση τον Μεσαίωνα. Αυτό σημαίνει πως οι παραλογισμοί δεν έχουν τελειωμό. Η εσωτερική υποτίμηση της πραγματικής οικονομίας οδηγεί σε απολύσεις, καταστροφή επιχειρήσεων, μείωση μισθών και συντάξεων (συνεπώς της αγοραστικής δύναμης των πολιτών), αύξηση των τιμών στα τρόφιμα/αγαθά κτλ. Την ίδια ώρα δίνονται δις από τα λεφτά των φορολογουμένων στις τράπεζες, στην πιστωτική οικονομία και πουλιούνται επιχειρήσεις που χτίστηκαν με τον ιδρώτα των πολιτών έναντι πινακίου φακής! Το χειρότερο... οι υπεύθυνοι του μεταπολιτευτικού συμποσίου που εξελίχθηκε στην πλάτη των Ελλήνων είναι και αυτοί που κερδίζουν τώρα. Οι φυλακές γεμίζουν οφειλέτες, οι δρόμοι άνεργους και άστεγους αλλά οι πραγματικοί εγκληματίες ελεύθεροι και ωραίοι.
   Στην ουσία, συνοψίζοντας τα γεγονότα, αντί να έχουμε μια αποκεντροποίηση της οικονομίας έχουμε συσσώρευση πλούτου σε λιγότερα χέρια, δηλαδή το αντίθετο από το προσδοκώμενο (ή μήπως όχι)!

 29. Economist avatar
  Economist 16/07/2012 15:51:18

  Όταν βλέπεις ένα σκύλο να κυνηγάει να πιάσει την ουρά του γελάς, όταν βλέπεις έναν άνθρωπο να κυνηγάει να πιάσει πράγμα που δεν μπορεί να φτάσει κλαις.

 30. No Way avatar
  No Way 16/07/2012 16:09:36

  Δηλαδη σαν να λεμε , εσεις τροικανοι θα δικαστειτε για εγκληματα που προκαλεσατε κατα της ανθρωποτητας (βλεπε Ελλαδα)
  ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΤΑΚΗ , αυτα γινονται μονο με καταστασεις εκτακτης αναγκης και επαναστατικου στρατιωτικου δικαιου , οπως το 67 ενα πραγμα

 31. tiramola avatar
  tiramola 16/07/2012 16:36:15

  Μάλιστα, λάθος το φάρμακο, να το δεχτούμε.
  Το σωστό φάρμακο ποιό είναι?

  • Μοναχικός Λύκος avatar
   Μοναχικός Λύκος @ tiramola 16/07/2012 17:21:10

   Κανένα... Οι αριθμοί δεν βγάζουν πια νόημα, η μουσική άρχισε να σταματάει και το σύστημα τρέμει συθέμελα. Το καλύτερο της υπόθεσης είναι πως δεν υπάρχει αντίπαλο δέος, τα έβγαλαν μόνοι τα ματάκια τους.
   Προσωπική εκτίμηση, η κατάσταση θα χειροτερεύει, οι τιμές θα ανεβαίνουν, η λιτότητα θα είναι όλο και πιο επώδυνη. Και αυτό γιατί δεν μπορούν να κάνουν πίσω, να δώσουν χάρη... αν δώσουν άφεση αμαρτιών στην Ελλάδα, τότε θα ακολουθήσουν και όλα τα υπόλοιπα κράτη (όλα χρωστάνε κάπου) και θα τιναχθεί στον αέρα η "παγκόσμια αρμονία". Το πρόβλημα τους είναι πως θα κάνουν ανεκτά τα μέτρα, μέτρα εκατοντάδων δις που θα δεσμεύσουν ολόκληρες γενιές με όρους υποταγής και δουλοπρέπειας. Αν κατάλαβες τι εννοώ, τότε συνειδητοποιείς ότι προσπαθούν να κόψουν την παλάμη για να σώσουν το μπράτσο... το θέμα είναι πως δεν πείθεται ο ασθενής, έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πως δεν τρέχει κάτι με το χέρι του, αλλά με τον γιατρό...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ tiramola 16/07/2012 17:27:24

   Ο Θείος Μπάρακ ξέρει.
   Και ο θείος Φρανσουά επαυξάνει.
   Λυπάμαι σφόδρα, φίλοι αντι-Αμερικανοί.
   (όσο για τους αντι-Γερμανούς, συνιστώ θείο Ζίγκμαρ, θείο Γιούργκεν και θεία Χανελόρε).
   Οι γιατροί και φαρμακοποιοί είναι αρκετοί, δυστυχώς το "νοσοκομείο" είναι ακόμη γιαπί του παλιοκιαρατά, με τα μισά μπετά ακόμη στο καλούπι.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 16/07/2012 17:28:40

    Μέχρι να ξεκαλουπώσουν, να προσέχουμε ανεβατόρια και αδέσποτα καδρόνια, μην μας έλθουν κατακέφαλα.

  • Βούρδουλας avatar
   Βούρδουλας @ tiramola 16/07/2012 17:28:37

   Να δίνουν λεφτά και να μην μιλάνε.

   • abc avatar
    abc @ Βούρδουλας 17/07/2012 10:15:43

    Ναι τα κόβουν απ' τα παιδιά τους για χάρη μας...Επειδή έχουμε τον κ@@ο πίσω...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Βούρδουλας 17/07/2012 13:43:26

    TARP (Troubled Asset Relief Program).
    Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι Τράπεζες.

 32. Κώστας ΜΠ avatar
  Κώστας ΜΠ 16/07/2012 17:14:53

  Η Τρόικα πρέπει να υποβληθεί στη διαδικασία του να δώσει απαντήσεις δημόσια.
  Ένα από τα "εγκλήματα" του ΓΑΠ ήταν η απόφαση να μην ξαναδώσει η Τρόικα συνέντευξη τύπου στην Ελλάδα, γιατί τάχα μας προσέβαλαν με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που πρότειναν πριν το ανακοινώσει η κυβέρνηση.
  Από τις πιο λαικίστικες αποφάσεις που κατέληξε στο να μην υπόκειται σε δημόσια λογοδοσία ένα όργανο με το οποίο η Ελληνική Δημοκρατία έχει σχέσεις αλληλεξάρτησης.
  Π.χ η Τρόικα πρέπει να απαντήσει: ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕΒΑΣΤΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ; Πού αλλού καθορίζονται οι κατώτεροι μισθοί με υποηργικές αποφάσεις; Παραβιάζεται έτσι ή όχι ο νομικός και ηθικός πυρήνας της Ευρώπης; Σε αυτά η Τρόικα πρέπει να απαντήσει δημόσια. Είναι απολογούμενοι. Είναι κατηγορούμενοι ως αποτυχόντες και όχι κατήγοροι.
  Προσωπικά πιστεύω πως στην επόμενη επίσκεψή τους είναι αρμοδιότητα του μόνου που δύναται να επαναφέρει τα πράγματα και τις σχέσεις σε πολιτικά ηθική βάση, του Αντώνη Σαμαρά, να τους- για να το πω κατανοητά- κόψει το υφάκι. Έπεσαν έξω στην ύφεση και να μην γελοιοποιούνται με επιχειρήματα πως τάχα αν είχαμε απελευθερώσει το επάγγγελμα της κωμώτριας ή αν είχαμε πουλήσει καμιά ΔΕΚΟ δεν θα είχαμε ύφεση 7%... Είναι επαναλαμβάνω κατηγορούμενοι, να απολογηθούν.

  http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17572&subid=2&pubid=28714258

 33. xp avatar
  xp 16/07/2012 17:52:47

  Αν έγραφα ένα μυθιστόρημα τριακοσίων σελίδων το πιθανότερο θα ήταν να κατέληγε στα σκουπίδια.Αν μπορούσα να εξαναγκάσω όμως τους φίλους έδω, να το διαβάσουν προσεκτικά ,το πιθανότερο είναι να έβρισκαν μια φράση ή και μερικές σελίδες πολύ καλές! Το σύνολο όμως θα ήταν για τον καιάδα ...........Μην ξεχνούμε ότι η τρόικα ερχόταν εδώ και επέβλεπε !Το αποτέλεσμα ήταν βαρύτατες βλάβες -όχι θυσίες-για την Ελλάδα.Αν δούλευαν σε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα θα είχαν διαβεί την πόρτα του λογιστηρίου προ πολλού για τις αποτυχίες τους. Το ερώτημα είναι γιατί δεν έχουν λογοδοτήσει ακόμη.....Για αυτό μας περνούν δεύτερες σκέψεις για την σκοπιμότητα της εφαρμογής της λάθος συνταγής.Η Ελλάδα βρίσκεται σε υφεσιακή διάρκεια 3η στα παγκόσμια χρονικά (μετά από αφρικανικές χώρες) , είναι 4η σε ανεργία στον πλανήτη με αυξητικές τάσεις.Δεν είναι απλό!Αλλά τι διάβολο είναι οι μεταρρυθμίσεις ,που όλο ακούω?

 34. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 16/07/2012 17:58:30

  Αφού ο Σαμαράς έχει πει εδώ και 2 χρόνια πως το φάρμακο σκοτώνει δε θεραπεύει. Και τους το λέει συνέχεια. Τι συζητούμε λοιπόν; Η επαναδιαπράγματευση λοιπόν μέσω των ισοδύναμων μέτρων, θα καταδείξει την (ένοχη και ύποπτη) εμμονή των δανειστών στην πολιτική δυστυχίας που επέβαλαν και θα φανεί:
  α) Η σκόπιμη εισαγωγή μας στο μνημόνιο από τον πράκτορα ΓΑΠ και τα τσιράκια του Συστήματος
  β) Η θέληση για διάλυση της Ελλάδας για να τη λεηλατήσουν και για εκδίκηση για όσα έγιναν στον Α' ΠΠ κατά της Γερμανίας και όσων προσπάθησε να πετύχει με τη συμμαχία με Ρωσία ο Κ. Καραμανλής και τα ακύρωσε ο ΓΑΠ κατά παραγγελία της Ουάσιγκτον (ΔΝΤ).
  γ) Η (έμμισθη) υποκρισία όσων έλεγαν πως εμείς δεν εφαρμόζουμε όσα λέμε. Αφού και οι υπόλοιπες χώρες που τα εφάρμοσαν πάνε από το κακό στο χειρότερο. Άρα η συνταγή των "γιατρών" σκοτώνει αργά και σταθερά.

  Άρα ένα μένει για τον Πρωθυπουργό. Να δείξει σε όλους πως ενώ θέλουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να συμμαζέψουμε το κράτος μας και να προχωρήσουμε, οι υποτιθέμενοι εταίροι θέλουν να διαλυθούμε κοινωνικά, εθνικά και οικονομικά. Τότε θα έχει όλα τα δίκια να πάει στον Πούτιν για δάνειο και στρατηγική συμμαχία προς αποφυγή προβλημάτων με Τούρκους κατ' εντολή των ΗΠΑ. Καταγγέλει μνημόνια και δανειακές και συσπειρώνει το λαό γύρω του με προοπτική την έξοδο από την αιχμαλωσία μέσω θυσιών. Είναι μοιραίο να βγούμε από την ΟΝΕ έτσι που το πάνε οι "εταίροι". Το θέμα είναι πως και με τι πλάτες για να μη διαλυθούμε τελείως και κινδυνέψουμε από τους λύκους που μας περικυκλώνουν...

 35. xp avatar
  xp 16/07/2012 18:14:07

  Πουλήθηκε η ολυμπιακή ! οκ Και εμένα με ενοχλούσαν πολλά .Εγινε καρτέλ και ανέβασε τα ναύλα.Εκανε καλό στον τουρισμό? Οχι βέβαια!!! Φτιάξαμε το αεροδρόμιο στα σπάτα.Η Χοκτιφ έχει μια μικρή ,τόση δά ,εκκρεμότητα με την εφορία :1,8 δις .Τα τέλη ,που χρεώνει, είναι στο θεό και απαγορεύεται η κατασκευή άλλου αεροδρομίου.Από τις μπύρες μέχρι τα σουπερμάκετ έχουμε μια λογική καρτέλ.Οι πολυεθνικές και οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν το αφορολόγητο μέσω τριγωνικών πωλήσεων , και όλα καλά..Αυτά περιλαμβάνονται στο μνημόνιο?Αν θέλουμε να μην κάθονται οι ΔΥ ,ας στείλει 500 από αυτούς να κάνουν ελέγχους στα βενζινάδικα ,όπου πας συστημένος εκεί που δεν θα σε κλέψουν και δεν θα σου βάλουν νοθευμένη βενζινη!Δεν κοιτάς την τιμή βέβαια ,αυτός είναι "ανταγωνισμός"

 36. panos avatar
  panos 16/07/2012 18:16:37

  Ενα ειναι σιγουρο και να το θυμαστε οτι στο τελος θα δημιουργηθει οπως στι ΗΠΑ, ΗΝΩΜ. ΠΟΛΙΤ. ΕΥΡΩΠΗΣ. Στο αμερικα οταν βλεπουν σε κατι περιεργες περιοχες αυτοκινητο με πινακιδες NYC το σπανε για πλακα,και αμα ρωτησεις βορειο(ανατολικο) θα σου πει πως στη καλιφορνια ειναι τεμπεληδες και δεν δουλευουν και για αυτο χρεοκοπησαν(αν ειναι δυνατον)........ειδατε οτι το κλιμα διαπλαθει συνειδησεις. Για να επιβιωσουμε πρεπει οι πολιτικοι μας να ξεχασουν τις ριζες τους και τους λαικισμους τους και η αντιπολιτευση να μη θυμιζει Πασοκ επι Ανδρεα......μονο που τοτε δεν υπηρχε κριση ΕΕ ευρω και κινα.....και φυσικα χρεος απιστευτο. Η διαφορετικη πλεον θεωρηση της οικονομικης πραγματικοτητας δυστηχως θα ειναι πολλη ΑΓΡΙΑ.

 37. xp avatar
  xp 16/07/2012 18:29:55

  Ψαχνόντουσαν με τους δικηγόρους.Δεν τους άρεσε βέβαια , το ότι αν είχες δικαστήριο στην επαρχία θα έπρεπε να διόριζες και δικηγόρο με εντοπιότητα . Δηλαδή αν θέλεις να κουβαλήσεις τον δικηγόρο σου από την Αθήνα στην Ξάνθη για παράδειγμα ,θα του δώσεις την αμοιβή του προσαυξημένη με τα εκτός έδρας( η οποία θα είναι υψηλή αφού θα είναι καλός δικηγόρος ),θα πληρώνεις τα αεροπορικά του εισητήρια ,το φαγητό ,την διαμονή του και το ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 200 €,του δικηγόρου της επαρχίας!!! Αυτά τα έλεγε ο Στουρνάρας ,ως μεταρρύθμιση !!! (σημείωση :Ουτε εμένε μου άρεσε αλλά χτύπα πρώτα τα καρτέλ και κάνε μετά τα υπόλοιπα...)

 38. EVANGELOS avatar
  EVANGELOS 16/07/2012 20:04:38

  πολλά λόγια από προφανώς ΜΗ έχοντες -ακόμα- πρόβλημα που εξακολουθούν να αναλύουν την κατάσταση ως θεατές ή τουρίστες ...

  μόλις το πρόβλημα ακουμπήσει ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ όλους τους "φωνακλάδες" κήνσορες που κάνουν τις περισπούδαστες αναλύσεις και εν έτη 2012 έχουν ΑΚΟΜΑ κομματικά κολλήματα και προσωπολατρεία (λες και το πρόβλημα είναι αν ο πρωθυπουργός λέγεται Σαμαράς ή Τσίπρας) ... θα μεταλλαχθούν στους ΠΙΟ ΑΚΡΑΙΟΥΣ πολέμιους της μνημομονιακής πολιτικής ...

  μόνο που τότε θα είναι ακόμα πιο δύσκολος ο "αλλος" δρόμος ...

  κατα τα άλλα ΕΥΧΟΜΑΙ να απολυθουν 1εκ ΔΥ να δω τότε που σαν συνέπεια θα κλείσουν και οι υπόλοιπες ιδιωτικές (σαν τη δικιά μου) ποιόν άλλο "εχθρό" θα τους πείσουν να βρούν ??? ... έλεος με τη χαζομάρα πια

 39. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 16/07/2012 20:56:46

  ''Για τις ευθύνες της Τρόϊκα θα μιλήσουμε ποτέ;''
  Όχι. Να μη μιλήσουμε, γιατί χάνουμε την ώρα μας άδικα. Όταν καλείς τον τοκογλύφο - βιαστή στο σπίτι σου να σε βάλει σε ...τάξη, μετά είναι πολύ αστείο να ζητάς ευθύνες, για τη σκληρή και άκαρδη συμπεριφορά του. Αφέλεια δεν είναι να απαιτείς.... τρυφερότητες, και κατανόηση και ...ψυχική επαφή;;; Κοίτα να βρείς στα γρήγορα έναν τρόπο να τον πετάξεις έξω απ΄την ....παράγκα το συντομότερο κι άσε τα λόγια, τα παράπονα, τις γκρίνιες και τα παρακάλια...... Αυτό λέει η ψυχρή λογική.

 40. xp avatar
  xp 16/07/2012 22:24:01

  Επειδη ακουγονται πολλα ,για να τελειωνουμε με τους κηφινες και τους δουλευταραδες ας γινει το εξης απλο:Οσοι μισθοδοτουνται από το δημοσιο και τις ΔΕΚΟ ,ας δηλωσουν τα ετησια εισοδηματα τους(απο το δημοσιο μονο), την θεση,το επαγγελμα,τον φορεα και τις παροχες (πχ αυτοκινητο),σε φορμα στο ιντερνετ.Απο τον Προεδρο μεχρι τον συμβασιουχο.Επισης το αρμοδιο υπουργειο να αναγραφει τιμες απο διαφορα προιοντα στην Ελλαδα και τις αντιστοιχες στο εξωτερικό.Νομίζω οτι θα μαθουμε πολλα και θα ψηφιζουμε ποιο δικαια και φυσικα θα διορθωθουν αρκετα ,μονο από αυτο.....

 41. Περικλής avatar
  Περικλής 17/07/2012 00:10:53

  Κύριε Ροδινέ,

  Δεν πρόκειται για αμφοτεροβαρή σχέση και συμφωνία οπότε θα ήταν λογικό να εξεταστούν και οι ευθύνες της Τρόικας για την αποτυχία του προγράμματος. Έχουμε να κάνουμε με Λεόντιο σύμβαση στην οποί οδηγηθήκαμε από τα δικά μας λάθη και παραλείψεις. Το μοναδικό ερώτημα που τίθεται είναι , την εφαρμόζουμε ή όχι. Τίποτα άλλο. Στο χέρι μας είναι να τους διώξουμε.
  Εμείς τους διαβεβαιώνουμε ότι θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα , ψηφίζουμε Νόμους και δεν τους εφαρμόζουμε και κουτοπονηριές. Άνοιξε κανένα επάγγελμα; Μειώθηκε το Δημόσιο ; Χτυπήθηκε η φοροδιαφυγή; Έγινε καμία αποκρατικοποίηση; Αντιμετωπίστηκε η διαφθορά; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.
  Αν είχαμε εφαρμόσει το πρόγραμμα ναι , θα μπορούσαμε να συζητήσουμε με τους δανειστές για εναλλακτικά μέτρα , πιθανές ελαφρύνσεις και τροποποιήσεις.Τώρα στα μάτια τους είμαστε απατεώνες και αναξιόπιστοι , εμείς όμως παριστάνουμε τους αγέρωχους και αδικημένους. Ο Σαμαράς κοιτάει πως να μην γίνουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που είναι οι υψηλόμισθοι ,όταν τους υπόλοιπους μας έχουν πετσοκόψει. Στις επόμενες εκλογές βλέπω τον Σύριζα στο 50% και θα είμαστε στην δραχμή πριν αυτές.

 42. Dimitris avatar
  Dimitris 17/07/2012 00:23:54

  Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην αρχή της κρίσης...
  Αν ο ΓΑΠ από το 2008 όπου φαινόταν που πάει το πράγμα, από κοινού με τον Καραμανλή που του το ζητούσε, προχωρούσαν σε άμεσα μέτρα ούτε η Τρόικα θα ήταν εδώ σήμερα ούτε η χώρα σ αυτή την κατάσταση. Αλλά προτίμησε την εύκολη λύση του λαικισμού.
  Τα πράγματα βέβαια αντιστράφηκαν ένα χρόνο μετά, όταν ο ΓΑΠ πια κατάλαβε περί τίνος πρόκειται αλλά βρήκε την ανάλογη "συναίνεση" από την Ν.Δ.
  Και πάλι όμως αυτό δεν μειώνει τις ευθύνες του Πασοκ, αφού αντί να προβούν άμεσα τότε σε δίκαιες παρεμβάσεις ουσίας όπως ιδιωτικοποιήσεις, κάθετες παρεμβάσεις με κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου, μαχαίρι σε προνόμια ρετιρέ του Δημοσίου βουλευτών και δικαστικών, δραστικές μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς των υψηλόμισθων πάνω από ένα πλαφόν, απολύσεις ρουσφετιών και ανίκανων υπαλήλων, απλό και δίκαιο φορολογικό, εξορθολογισμό επιδομάτων και δαπανών νοσοκομείων, όταν ακόμα υπήρχε χρόνος, λίπος στην οικονομία, και το "πολιτικό κόστος" θα μπορούσε να αποδοθεί στην "κακή Τρόικα", προτίμησαν τις καταστροφικές οριζόντιες παρεμβάσεις και τους πειραματισμούς που διέλυσαν την οικονομία και την κοινωνία.
  Αν η δημοσιονομική προσαρμογή γινόταν τότε γρήγορα και με αποτελεσματικό τρόπο, η ύφεση θα υπήρχε αλλά δεν θα είχε βαθύνει τόσο, η οικονομία και η κοινωνία δεν θα είχαν διαλυθεί και τώρα θα είχε ουσία η συζήτηση για οικονομική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης. Αλλά τρία χρόνια μετά συζητάμε ακόμα για το αν και πόσοι οργανισμοί πρέπει να κλείσουν και πως θα αναμορφώσουμε τη φορολογία, αφού χαρατσώσαμε τους πάντες και τα πάντα για να συντηρηθεί ένα μοντέλο που μας οδήγησε στην χρεοκοπία, ενώ κάθε συζήτηση για συμμάζεμα του κράτους προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και των ίδιων των Υπουργών που θα πρέπει να "τρέξουν" τις αλλαγές (βλέπε αντιδράσεις για συγχωνεύσεις άχρηστων και επικαλυπτόμεων ΑΕΙ και ΤΕΙ, περιττών στρατοπέδων, υπολειτουργούντων νοσοκομείων κλπ).

 43. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 17/07/2012 00:27:37

  Όταν καλέσεις το βρικόλακα στο σπίτι σου κι αυτός κάνει το μόνο πράγμα που ξέρει, δηλαδή σε κατασπαράξει, τι ευθύνη του ζητάς μετά; Δυστυχώς εξακολουθούμε να ερμηνεύουμε τελείως λανθασμένα το διεθνές περιβάλλον.

 44. No Way avatar
  No Way 17/07/2012 00:29:27

  Μέρκελ: «Μην ζητάτε ανάπτυξη με δανεικά»

  Την άποψη πως είναι απαραίτητη η περαιτέρω συρρίκνωση των οικονομιών της Ελλάδας και της Ισπανίας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των δύο αυτών χωρών εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

  Μιλώντας στη γερμανική Βουλή τόνισε ότι η εξυγίανση των προβληματικών κρατών – Ελλάδα, Ισπανία - θα έρθει μόνο μέσα από τη συρρίκνωση των οικονομιών τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να συζητά η Ευρώπη μέτρα ανάπτυξης που θα στηρίζονται σε δανεικά».

  Μάλιστα χαρακτήρισε την συρρίκνωση των οικονομιών ως «απαραίτητη και φυσιολογική εξέλιξη»!

  Να σημειωθεί ότι η κυρία Μέρκελ, σε ό,τι αφορά την «οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων», η οποία δίδεται στην Ελλάδα, τόνισε ότι θεωρεί «υψηλό αγαθό» την τήρηση των δεσμεύσεων και για μια ακόμη φορά υποστήριξε την ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο και δυνατότητα επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Ανέφερε δε ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο αποτελεί βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τόνισε ότι σε συγκεκριμένα σημεία θα πρέπει να δοθεί στις Βρυξέλλες ακόμη μεγαλύτερη εξουσία για επιβολή κυρώσεων, όταν ένα κράτος-μέλος δεν τηρεί τους κανόνες.

  Protothema.gr

  Το PSI+ η συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με σωρευτικό haircut 75% αποδείχθηκε καταστροφική λύση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την χώρα.
  Οι τράπεζες βρέθηκαν με αρνητικά ίδια κεφάλαια και καταποντίστηκαν ενώ το κράτος επιβάρυνε λανθασμένα τις τράπεζες για να υποχρεωθεί στην συνέχεια να δανειστεί έως 50 δις για να τις ανακεφαλαιοποιήσει.

  Το PSI+ έχει αποδειχθεί μια παταγώδης αποτυχία καθώς δεν έλυσε κανένα πρόβλημα ενώ εμφανίστηκε ότι η Ελλάδα κέρδισε απομειώνοντας το χρέος 105 δις για να αποδειχθεί όμως ότι το τελικός όφελος της Ελλάδος ήταν 27-28 δις ευρώ.
  Στις 20 Αυγούστου λήγουν 2 ομόλογα ύψους 3,1 δις ευρώ τα οποία κατά βάση κατέχει η ΕΚΤ η οποία εξαιρέθηκε από το PSI+.
  Επίσης μέρος των ομολόγων αυτών κατέχει και η ΕΤΕπ που επίσης εξαιρέθηκε.
  Αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα στρατηγικά λάθη της Ελλάδος να δεχθεί να εξαιρεθεί η ΕΚΤ από το PSI+.
  Η ΕΚΤ και οι Κεντρικές τράπεζες που εξαιρέθηκαν κατέχουν 49 δις ονομαστικής αξίας ελληνικού χρέους.
  Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει να αποπληρώσει τα 3,1 δις ευρώ και οι λύσεις που εξετάζονται είναι

  1)Να αποπληρωθούν τα 3,1 δις ευρώ ομολόγων που λήγουν στις 20 Αυγούστου από τις δημοπρασίες εντόκων που διενεργεί το ελληνικό δημόσιο.
  Να σημειωθεί ότι οι δημοπρασίες καλύπτονται αποκλειστικά από τις ελληνικές τράπεζες.
  Οι ελληνικές τράπεζες που χρεοκόπησαν λόγω του PSI+ θα κληθούν να πληρώσουν την ΕΚΤ που δεν συμμετείχε στο PSI+.
  Την ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει 121 δις ευρώ ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ και του ELA της ΤτΕ.
  Η απόλυτη εξάρτηση οι αδύναμες ελληνικές τράπεζες μπροστά στην πανίσχυρη αλλά και έως 23 φορές μοχλευμένη ΕΚΤ.

  2)Μια άλλη λύση που έχει εξεταστεί είναι να μετατεθεί για 30 μέρες η αποπληρωμή των ομολόγων.
  Ωστόσο η μετάθεση προσδιορίζεται χρονικά και κάθε απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα θεωρείται πιστωτικό γεγονός.

  Bankingnews.gr

  3)Μια 3η λύση θα ήταν να προκαταβάλλει η Τρόικα τα 3,1 δις ώστε να αποπληρωθούν τα ομόλογα.
  Δηλαδή να προκαταβάλλει η Τρόικα στην Ελλάδα για να πληρώσει τον εαυτό της.

  4)H λύση που προωθείται να δανειστεί το ελληνικό δημόσιο 3 δις από το ΤΧΣ που διαθέτει 6,8 δις διαθέσιμα διαψεύδεται από το ΤΧΣ.

 45. ΣΑΚΑΤΑΚ avatar
  ΣΑΚΑΤΑΚ 17/07/2012 00:41:58

  Δεν θα κουραστώ να το γράφω: Ο Τσίπρας φταίει για όλα …α παραλίγο να το ξεχάσω..και οι Δ. υπάλληλοι,φυσικά… αντε ρε παιδιά,ξεχνιόμαστε,αντε…

 46. ΣΑΚΑΤΑΚ avatar
  ΣΑΚΑΤΑΚ 17/07/2012 00:42:41

  Δεν θα κουραστώ να το γράφω: Ο Τσίπρας φταίει για όλα …α παραλίγο να το ξεχάσω..και οι Δ. υπάλληλοι,φυσικά… αντε ρε παιδιά,ξεχνιόμαστε,αντε..

 47. Χωρις Μασκα avatar
  Χωρις Μασκα 17/07/2012 01:30:12

  Εγώ ξέρω ότι ,παρά τον αγώνα μου να γίνει ο Σαμαράς Πρωθυπουργός,
  πάλι εγώ ο συνταξιούχος θα την πληρώσω.Έλεος πιά .Το τελευταίο που
  πρέπει να γίνει ,είναι να κοπούν και πάλι οι συντάξεις.Δεν καταλαβαί-
  νουν πως κάθε σύνταξη συντηρεί κι από ένα άνεργο τουλάχιστον;
  Τώρα πιά να δείτε αυτοκτονίες.Η μεσαία τάξη που πάει στην κόλαση!
  Η μεσαία τάξη που θα σώζαμε ,μας τελειώνει!Ας ελπίσουμε ότι ο Αντώνης
  θα θυμηθεί αυτά που είπε προεκλογικά.Δικαιολογίες του τύπου ''δεν γίνε-
  ται αλλιώς'' δεν πείθουν πιά.Αυτά μας τάπαν κι άλλοι.

 48. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/07/2012 13:48:34

  "Η Ευρώπη χρειάζεται να υιοθετήσει ένα μαζικό πρόγραμμα 700 δισ. ευρώ τύπου TARP, αντίστοιχο με αυτό που υιοθετήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να τονώσει τις τράπεζες της περιοχής", δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΟΣΑ.
  «Για να φύγει το πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος από το τραπέζι, απαιτείται μια μαζική ένεση ρευστότητας τύπου TARP με τη χρήση εγγυήσεων που θα καταλήξουν να κοστίζουν τίποτα στους φορολογούμενους», δήλωσε ο Adrian Blundell-Wignall, αναπληρωτής διευθυντής στο τμήμα χρηματοπιστωτικών και εταιρικών υποθέσεων.
  «Ο τρόπος που οι ΗΠΑ διαχειρίστηκαν την τραπεζική κρίση, αναμένεται να γραφτεί στα βιβλία της ιστορίας ως ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να γίνεται», τόνισε ο Blundell-Wignall. "Οι ηγέτες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν προβλήματα στην μέχρι στιγμής προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους της περιοχής. Η διάσωση των 100 δισ. ευρώ για τις ισπανικές τράπεζες που έχει συμφωνηθεί, έχει κάνει ελάχιστα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, ενώ και οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να παραμένουν στα ύψη, τόσο για τα ισπανικά όσο και για τα ιταλικά".
  h**p://m.capital.gr/News.aspx?id=1560073

  • abc avatar
   abc @ Ο Θείος 17/07/2012 21:50:20

   Θείε νομίζεις οτι δεν καταλαβαίνουν "γιατί έτσι χοντροκέφαλοι είναι οι Ευρωπαίοι", ή οπως πιστεύω εγώ είναι λαμόγια ανώτερα κι απ' τα δικά μας?

 49. Εύα avatar
  Εύα 17/07/2012 17:25:27

  ''ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να πιέσει προς αυτή την αλλαγή συνείδησης.''
  Συμφωνώ απόλυτα, εξαιρετικά εύστοχο..και να μου επιτρέψεις να πω πως δεν είναι το μοναδικό θέμα για το οποίο επιχειρείται αλλαγή συνείδησης..

  • Εύα avatar
   Εύα @ Εύα 17/07/2012 17:26:15

   @ για τον Μοναχικό Λύκο το σχόλιο..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.