#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/08/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για πρώτη φορά η δεξιά ανατρέπει την μεταπολιτευτική ηγεμονία της κεντροαριστεράς

Παρελθόν, παρόν και μέλλον
Παρελθόν

Το 1978-79 δύσκολα προδικαζόταν η έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία με τον σαρωτικό τρόπο που συντελέστηκε.

Υπήρχε η φθορά της εξουσίας από την κόπωση του εκλογικού σώματος. Η Αριστερά επέβαλλε μεθοδικά την ιδεολογικοπολιτική της ηγεμονία στην κοινωνία, αφού ο πρεσβύτερος Καραμανλής τής είχε από το 1974 παραδώσει Παιδεία, Ιστορία και Πολιτισμό.

Αλλά προσωπικά ο Ανδρέας αντιμετωπιζόταν από την μεγάλη πλειοψηφία σαν αυτό που ήταν, ένας αφερέγγυος δημεγέρτης, ο οποίος απασχολούσε περισσότερο με ιδιορρυθμίες, όπως το ζιβάγκο σε μια γραβατοκρατούμενη Βουλή, παρά με τις πολιτικές του προτάσεις.

Ήταν αρκετή, ως κοινωνικοπολιτικός καταλύτης, η οικονομική δυσπραγία από την παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση του 78-79, την οποία εάν συγκρίναμε με την σημερινή κρίση θα ήταν σαν να συγκρίναμε συνάχι με βρογχοπνευμονία.

Το κύμα δυσαρέσκειας κατά της τότε κυβέρνησης έδωσε πρωτοφανή δυναμική στο ψευδεπίγραφο σύνθημα «Αλλαγή!», μέχρι του σημείου που, όπως λεγόταν, η ΝΔ ακόμα και να δωροδοκούσε ατομικά κάθε ψηφοφόρο, κάτι που μερικοί παράγοντες έκαναν μυστικά στη Θεσσαλία, δεν θα κέρδιζε τις εκλογές του 1981.

Στις οποίες, στο ΠΑΣΟΚ, συστρατεύτηκαν παλαιοκεντρώοι και παπανδρεϊκοί, δυσαρεστημένοι από την οικονομική κατάσταση, ενοχλημένοι από την «αποχουντοποίηση», και η κομμουνιστική Αριστερά, εξωκοινοβουλευτική και κοινοβουλευτική.

Το μεν ΚΚΕεσ., ο πολιτικός πρόγονος της ΔΗΜΑΡ, έχοντας λιγοστές δυνάμεις, το 1981 στηρίζοντας καθολικά το ΠΑΣΟΚ αποκλείστηκε από τη Βουλή, πλήθος όμως στελεχών και οπαδών του εισήλθε στα ενδότερα της εξουσίας.

Το δε ΚΚΕ ενώ φανερά, υποτίθεται, επεδίωκε ποσοστό 17% για να ενισχυθεί από το ισχύον τότε εκλογικό σύστημα με τη Β’ Κατανομή, μυστικά έδινε επιλεκτικά «γραμμή» στον κύκλο επιρροής του για υπερψήφιση του ΠΑΣΟΚ.
Έτσι θα μπορούσε στην πορεία ο «γιος του Πέτρου» να γίνει πλέον γνωστός με το δικό του όνομα.

Η Ιστορία δεν διδάσκει παρά μόνο ότι κανείς δεν διδάσκεται από αυτήν, σύμφωνοι.
Ανιχνεύουμε όμως στην σημερινή εποχή ανησυχητικές ομοιότητες με την περίοδο εκείνη, στο ενδεχόμενο ακριβώς να συντελεστεί μια καθοριστική μεταστροφή των ψηφοφόρων και να δημιουργηθεί ισχυρό πολιτικό ρεύμα που θα αποβεί εθνικά μοιραίο.

Παρόν

Υπάρχει σήμερα, ως βασικό στοιχείο, η έντονη δυσαρέσκεια από την διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να θεωρούν ο,τιδήποτε απολαμβάνουν ως «κεκτημένο», λίγο εξετάζουν το ότι η άνοδος του βιοτικού επιπέδου κατά την παρελθούσα 30ετία οφειλόταν σε δανεικά.

Υπάρχει το αδιέξοδο από την αδυναμία υποστήριξης ενός τρόπου ζωής που θεμελιώθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες. Και ο μέσος άνθρωπος δεν ενδιαφέρεται για αιτιολογικές αναγωγές, ότι σε όλον το Δυτικό Κόσμο τα μεσαία στρώματα εξαθλιώνονται, ενδιαφέρεται για την ύπαρξή του.

Υπάρχει μια συντηρητική, στον κορμό της, κυβέρνηση που, ενώ τότε η χώρα ήταν σχεδόν αχρέωτη, έχει ασφυκτικά δεσμευτεί από τα μνημονιακά μέτρα και εισπράττει τη φθορά από την επιβολή τους, από την εφαρμογή μιας πολιτικής που πανθομολογείται διεθνώς ότι «δεν βγαίνει».

Και υπάρχει απέναντι στην κυβέρνηση μια πολιτική δύναμη που παρουσίασε ραγδαία εκλογική άνοδο, όπως το ΠΑΣΟΚ τότε, με έναν αρχηγό χωρίς το  διαμέτρημα του Ανδρέα, που όμως βρίσκει ομοίως απήχηση τουλάχιστον στο κεντροαριστερό ακροατήριο, τον ιστορικό αντίπαλο της συντηρητικής παράταξης.

Το μείζον πολιτικό ερώτημα σήμερα είναι ακριβώς εάν ο κ. Τσίπρας μπορεί να επιτύχει συσπείρωση δυνάμεων εύρους τέτοιου που θα δημιουργήσει εκλογικό «κύμα» το οποίο θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, οψέποτε γίνουν εκλογές, είτε από εξάντληση της αντοχής της κυβέρνησης είτε από τακτική κήρυξή τους.

Μέχρι στιγμής, η δημοσκοπική στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει ότι το εκλογικό σώμα διατηρώντας τη μνήμη του παραμένει δύσπιστο απέναντι στο χώρο που αποτελεί τον πολιτικό διάδοχο του ΠΑΣΟΚ. Εντοπίζουμε όμως εξελίξεις που μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά για το κόμμα του κ. Τσίπρα.

Πρώτον, σε αντίθεση με αυτό της ΝΔ, το οποίο επιβεβαίωσε εσωκομματικά την ηγεμονία του Αντώνη Σαμαρά χωρίς όμως να προκαλέσει πολιτικό αντίκτυπο, το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ παρήγαγε πολιτικά αποτελέσματα στην κοινωνία.

Ο κ. Τσίπρας αναδείχτηκε με καταλυτικό ποσοστό οριστικά κυρίαρχος, συνεπώς και «πρωθυπουργήσιμος», παρά τις Λαφαζάνειες αντισυστημικές διακηρύξεις που «τρόμαξαν» πάλι τον Αμερικανικό παράγοντα, ο οποίος μετά το Brookings ήταν θετικά  διακείμενος απέναντι του. Έπειτα, η διάλυση των «συνιστωσών» άφησε στην κοινωνία θετική εντύπωση και ενέγραψε υποθήκη συντηρητικής στροφής που μπορεί να αμειφθεί εκλογικά.

Δεύτερον, εκδηλώνεται πλέον εμφανώς στην κοινωνία η διαμάχη, μην πούμε πόλεμος, των γενεών, ένα θέμα που λες και είναι ταμπού ουδέποτε απασχολεί το δημόσιο λόγο ενώ αξίζει από μόνο του ανάλυση.

Οι νεώτερες γενιές θέλουν να πάρουν την εξουσία από εκείνες «του Πολυτεχνείου» και «της Μεταπολίτευσης» που διαχειρίζονται την κοινωνία. Κάποιοι στις μικρές ηλικίες δείχνουν να έλκονται από τον ακτιβισμό της ΧΑ. Ιδίως όμως οι ηλικίες 30-40, κατ’ εξοχήν ευνοημένες από την τεχνητή ευμάρεια του παρελθόντος, μπροστά στην έλλειψη προοπτικής και την ανεργία, κατηγορούν την, όπως λένε, φαυλότητα των μεγαλύτερων γενεών οι οποίες «μάς έφτασαν εδώ», και βρίσκουν προτιμότερο εκπρόσωπο για την έκφραση της αμφισβήτησής τους στο πρόσωπο ενός συνομηλίκου τους.

Τρίτον, και κυριότερο, η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στον αναμφισβήτητο, μείζονα πόλο της «προοδευτικής» παράταξης ενισχύει σε όφελός του τις φυγόκεντρες τάσεις στα υπόλοιπα κόμματα της κεντροαριστεράς.

Η ΔΗΜΑΡ, μετά την έξοδό της από την κυβέρνηση, αλληθωρίζει προς τους παλαιούς «συντρόφους». Το ΚΚΕ, ιδίως μετά την κραυγαλέα εξέλιξη στον 902, θα έχει διαρροές. Το ΠΑΣΟΚ, διακρατεί μια κάστα νυν «συστημικών» στελεχών και μελών, από εκείνους που έγιναν άρχουσα τάξη την τελευταία 30ετία.

Όμως οι απλοί ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΚΚΕ- ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Αριστεριστές-Οικολόγοι, αλλά και στελέχη, σε ένα απροσδιόριστο αλλά υπολογίσιμο ποσοστό, την «ώρα της κρίσεως» θα προσανατολιστούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ για να γεμίσουν την εκλογική του δεξαμενή. Όπως έκαναν όλοι τους το 1981.

Διότι είναι ιδεολογικά όμαιμοι, δέστε πώς ενώνονται σε θέματα όπως το «αντιρατσιστικό».
Διότι όσους γιους και να στείλει ο κ. Ψυχάρης στη Δεξιά η ψυχή του θα ανήκει στην Αριστερά, γεννήθηκε υπό την προστασία της ΟΠΛΑ.

Όπως ο κατά δήλωσή του αεί τροτσκιστής Λαλιώτης αναδείχθηκε κορυφαίο στέλεχος στο ΠΑΣΟΚ, όπως οι κόρες μελών του ΚΚΕ Διαμαντοπούλου και Μπατζελή υπουργοποιήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο γιος κομμουνιστή Πέτρος Κωστόπουλος ευδοκίμησε επί ΠΑΣΟΚ, όπως ο πρόεδρος των υπαλλήλων του Μετρό Σταματόπουλος, νυν ΑΝΤΑΡΣΥΑ, διορίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κουφοντίνας ήταν στο ΠΑΣΟΚ Γκύζη, έτσι και όλοι οι σημερινοί θα ενωθούν σε μια «κυβερνητική Αριστερά», αυτό που ήταν το ΠΑΣΟΚ, αυτή που θέλει να κληρονομήσει και να αναβιώσει ο κ. Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

…και μέλλον

Ένα βράδυ έσυρα τα πόδια μου σε μια συγκέντρωση όπου θα μιλούσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με επιφανέστερο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενδεχόμενο υπουργικό στέλεχος σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να τους ακούσω και δια ζώσης – όχι ότι δεν τους ήξερα.
Τα παιδιά, και τους αποκαλώ έτσι με την επίγνωση ότι για κάποιους ο μειωτικός χαρακτηρισμός μειώνει τον αρθρογράφο, δεν έχουν την παραμικρή αντίληψη για το πώς λειτουργεί η πραγματική οικονομία. Είναι επικίνδυνοι.

Και αν τυχόν αναλάβουν την εξουσία, επειδή χρήματα δεν θα υπάρχουν για να μοιράσουν, για να ικανοποιούν το ακροατήριό τους και να παραμείνουν στην εξουσία, με ιδεοληψία, μίσος και ιδιοτέλεια θα κηρύξουν πολιτισμικό πόλεμο κατά της ελληνικότητας.

Νομιμοποίηση λαθρομεταναστών και ιθαγένεια στους γύφτους. Ανοιχτά σύνορα. Επίθεση στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στο θρησκευτικό φρόνημα. Διάλυση των ενόπλων δυνάμεων. Ποινικοποίηση και δίωξη του πατριωτισμού. Ανεξέλεγκτοι ομοφυλόφιλοι, ποινικοί και ναρκωτικά. Οριστική οικονομικοκοινωνική καταστροφή και των εναπομενόντων «νοικοκυραίων».

Ας ανθίσουν εκατό λουλούδια ή ένα;

Απέναντι σε μια Αριστερά που πολυδιασπάται ιδεολογικά και κομματικά αλλά στις κρίσιμες στιγμές από την έμφυτη προλεταριακή αλληλεγγύη του συμφέροντος ενώνεται, η Δεξιά γίνεται μαοϊκή. Ας ανθίσουν εκατό λουλούδια. ΝΔ, ΧΑ, ΑΝΕΛ, Νέα ΜΕΡΑ, άλλες κινήσεις.

Σε μια μοναδική ιστορική συγκυρία όπου, για πρώτη φορά, τουλάχιστον δημοσκοπικά, τα κόμματα της ευρύτερης δεξιάς συγκεντρώνουν ποσοστό που οριακά τείνει στο 50%, ανατρέποντας το μεταπολιτευτικό δεδομένο της κεντροαριστερής εκλογικής ηγεμονίας σε ποσοστό 40-60.

Διεθνώς, η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η απαξίωση της σοσιαλδημοκρατίας, οι καταχρήσεις στο κοινωνικό κράτος, οι συντριπτικές πιέσεις που ασκεί η αμερικανική παγκοσμιοποίηση των πολυεθνικών εταιρειών στις εθνικές κοινωνίες, η χρηματοπιστωτική απολυταρχία, οι χαώδεις ανισοκατανομές του πλούτου, οι εισβολές λαθρομεταναστών, στρέφουν τους πολίτες σε συντηρητικές θέσεις.

Υπάρχει η ευκαιρία για μια κυβέρνηση υποστηριζόμενη από δεξιές δυνάμεις, με δεξιά ατζέντα. Όμως ατζέντα λαϊκής δεξιάς, όχι νεοφιλελεύθερης δεξιάς που θα ξεπουλήσει τον δημόσιο πλούτο σε 2 εργολάβους, 3 τραπεζίτες, και 5 επιχειρηματίες.

Γιατί μπορεί ο κόσμος να συναινεί στη διάλυση των αριστερών –και όχι μόνο- κυκλωμάτων που λυμαίνονταν το κράτος, αλλά δεν συναινεί στην διάλυση του ίδιου του κράτους. Αντίθετα, επιζητεί την ενίσχυση του και την από αυτό προστασία σε κρίσιμους τομείς όπως υγεία, παιδεία, ενέργεια, δημόσια τάξη, εθνική άμυνα.

Στη Δεξιά βρίσκονται τα δυο πολιτικά κεφάλαια της χώρας : ο Σαμαράς ενεργό και ο Καραμανλής ανενεργό.
Ο Καραμανλής μάλλον δεν θα ήθελε να διαδραματίσει σήμερα ρόλο ούτε του ταιριάζει ο δεύτερος.
Σήμερα φυσικός ηγέτης σε έναν ενιαίο πολιτικό χώρο, ίσως όχι απαραίτητα και κομματικά ενιαίο, με συντηρητική ατζέντα που θα συσπείρωνε τους ψηφοφόρους ΝΔ, ΧΑ, ΑΝΕΛ και άλλων, είναι ο Αντώνης Σαμαράς.

Και επειδή διαβάζω τερατολογίες περί «ναζιστών», το 90% των ψηφοφόρων της ΧΑ είναι πρώην ψηφοφόροι της ΝΔ, το 5% κοινωνικά συντηρητικοί που από παράδοση υπήρξαν πολιτικά αντιδεξιοί, και το υπόλοιπο 5% πανσπερμία πολιτικής προέλευσης. Το να υπάρχουν σε 400.000 ψηφοφόρους 400 φιλοναζιστές είναι αντίστοιχο του ότι στις «συνιστώσες» και μόνο υπάρχουν εκατοντάδες λάτρεις του Πολ Ποτ, ενώ στην ευρύτερη Αριστερά υπάρχουν χιλιάδες υποστηρικτές τού σφαγιασμού των αστών κατά τα πρότυπα του Μελιγαλά. Και όπως είπε η Κανέλλη, «στον 4ο Γύρο θα σας σφάξουμε όλους, σαν τους μενσεβίκους».

Αν λοιπόν οι δεξιάς προέλευσης ψηφοφόροι πετιούνται στον Καιάδα σαν «ναζιστές» πώς θα διαμορφωθεί δεξιά πλειοψηφία για να ανακόψει μια πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία;

Ή μήπως τελικά έχει προτιμηθεί, αν από τα εκλογικά αποτελέσματα προκύψει, μια μελλοντική κυβερνητική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η λειτουργία του εγχώριου «Συστήματος» και η εξυπηρέτηση των δανειστών, γι’ αυτό και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σπεύδει σε επίδειξη «αλληλεγγύης» να συνδράμει τον Δραγασάκη στο Προεδρείο της Βουλής, σε ένα προσωπικό θέμα που όζει;

Γι’ αυτό σαν «λαγός» ο Τατσόπουλος δηλώνει ότι θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με «πατριώτες» από το χώρο της ΝΔ;
Και ποιους αλήθεια νοεί ο ΣΥΡΙΖΑ «πατριώτες» στη ΝΔ; Μήπως τον σημερινό υπουργό Ναυτιλίας που είχε δηλώσει για την ελληνική σημαία «έκαψαν ένα πανί» και σύμφωνα με φήμες ήταν αυτός που είχε δηλώσει και το διαβόητο «εμείς να βγαίνουμε βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ ας κυβερνάει 50 χρόνια»;

Ο πρεσβύτερος Καραμανλής επέτρεψε στην Αριστερά να γιγαντωθεί και να καταλάβει την εξουσία.
Ο Μητσοτάκης με μόλις τρία χρόνια νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης σε όφελος μεγαλοσυμφερόντων την ξαναέφερε θριαμβευτικά επί 11 χρόνια στην εξουσία.
Ο νεώτερος Καραμανλής από συστημική ευλάβεια «κλώτσησε» την ευκαιρία να διαλύσει με εκλογές τον Οκτώβριο του 2007 ένα ΠΑΣΟΚ που σπαρασσόταν και να εφαρμόσει πρόγραμμα ήπιας προσαρμογής.

Η ιστορική ευκαιρία του Νοεμβρίου 2011 αφέθηκε να διαβεί. Αλλά και για αυτό το μπλοκ εξουσίας που σκιαγραφούμε, σύμφωνα με κάποιους η ευκαιρία έχει ήδη χαθεί, άποψη που δεν συμμεριζόμαστε υπό την προϋπόθεση ότι η ΝΔ θα κινηθεί σε κατεύθυνση λήψης φιλολαϊκών, κυβερνητικών μέτρων.

Το μετέωρο βήμα της κοινωνίας

Η κυβέρνηση έχει επενδύσει τα πάντα στην πολιτική «θα σας ταράξουμε στη συμμόρφωση» απέναντι στους δανειστές, και στο περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα. Και σε μερικούς τομείς έχει μέσα σε ένα χρόνο επιτύχει τόσα όσα δεν έγιναν επί 38. Αλλά ελάχιστη ήταν η από αυτά έμπρακτη ανακούφιση των πολιτών. Η ανεργία αυξάνει, η εγκληματικότητα συνεχίζεται, η φορολογία σκληραίνει.

Το ότι, για παράδειγμα, δεν αντέχονται άλλα μέτρα σκληρής, οριζόντιας, φορολόγησης αποτελεί κοινοτυπία. Δεν έχει νόημα να λέμε σε ξένους μεγιστάνες που ούτε νοιάζονται ούτε συγκινούνται ότι «μαζεύουμε φόρους από ανθρώπους που δεν έχουν να δώσουν». Νόημα έχει να σταματήσουμε να  μαζεύουμε από αυτούς. Ούτε έχει νόημα να ανησυχούμε πολιτικά για ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη το φθινόπωρο όταν δεν μειώνουμε τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης.

Η κοινωνία κρατάει την ανάσα της αναμένοντας την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η οικονομία και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Από το κατά πόσο αυτές θα επηρεάσουν τη ζωή καθενός, θα λάβει άμεσα τις αποφάσεις για την μελλοντική εκλογική της συμπεριφορά.
Ο έχων ώτα ακούειν τη φωνή της, ακουέτω.

Προφήτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 12/08/2013 08:22:51

  Eνα,ενα τα πραγματα.
  Η κριση του 1978-79 δεν ηταν συναχι μπροστα σε βρογχοπνευμονια σε σχεση με τη σημερινη.Αυτο ισχυει ΜΟΝΟ για την Ελλαδα.Για τον υπολοιπο κοσμο η κριση αυτη (η ονομασθεισα δευτερη πετρελαικη κριση) ηταν σοβαροτερη απο τη σημερινη.Το ΔΝΤ πηγε σε σειρα ευρωπαικων χωρων,Πορτογαλια,Τουρκια ,ακομη και Μ.Βρεταννια.Στην Ελλαδα τοτε δεν ηλθε.Γιατι δεν χρειαζοταν.
  Η κριση αυτη ηταν και η αφετηρια για κοσμογονικες αλλαγες : στη Δυση εφερε την ανοδο του νεοφιλελευθερισμου.Θατσερ και Ρεηγκαν ανεβηκαν λογω αυτης της κρισης.Και την ιδια στιγμη στην Κινα ανεβηκε ο Τενγκ Χσιαο Πινγκ.
  Απο τοτε,απο το 1980 αρχιζει η στροφη του ΠΛΑΝΗΤΗ και οχι μιας χωρας προς τα δεξια.Η Ελλαδα εστριψε αντιθετα και απο τοτε αρχιζει η αποκλιση της απο το διεθνες γιγνεσθαι.
  Για σημερα : εαν η ηγεσια της ΝΔ ενδιαφερεται για το συμφερον της χωρας και οχι το κομματικο θα καθιερωσει ΑΜΕΣΩΣ την απλη αναλογικη.Ολα τα άλλα κόμματα το θελουν.Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορει να αντιταχθει στα ισια,εστω και αν του κοβουν την αυτοδυναμια.Η απλη αναλογικη θα καταστησει αδυνατη την κυριαρχια ακραιων.Θα ευνοησει βεβαια τους κεντρωους (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) αλλά και τη ΝΔ αφου πια εχει σημαντικη ακροδεξια προς τα δεξια της.
  Εαν ομως τελει υπο την επηρεια παραισθησεων περι δεξιας πλειοψηφιας και ρισκαρει μονομαχια με το ΣΥΡΙΖΑ με το μπονους των 50 εδρων,πολυ πιθανον να γινουν οσα λεει ο Προφητης.
  Περι ενωσεως της δεξιας : Καθε ενωση με τη ΧΑ ειναι ΑΔΥΝΑΤΗ.Δεν ειναι θεμα ψηφοφορων ουτε οτι ο Μιχαλολιακος ειναι ναζι και οι ψηφοφοροι του δεν ειναι.
  Ειναι θεμα ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.Εαν ο Σαμαρας ειχε κυβερνηση συνασπισμου με τη ΧΑ δεν θα περναγε ουτε απεξω απο το Λευκο Οικο.Ουτε δανεια απο τροικες θα υπηρχαν.Γενικα στην Ελλαδα υπαρχει μια παρεξηγηση-νομιζουν οτι αυτο που εγινε εδω οπου λογω εμφυλιου ταγματασφαλιτες και αγγλοφιλοι ενωθηκαν κατα των κομμουνιστων μετα εγινε και διεθνως.Δεν εγινε ομως.Ο ψυχρος πολεμος ειχε αρχισει και στη Νυρεμεβεργη μαζι Αμερικανοι και Σοβιετικοι δικαζαν τους Ναζι.Παρα λοιπον την αντιθεση τους η ναζιστικη Γερμανια θεωρειται χειροτερη απο την ΕΣΣΔ στην Αμερικη,ακομη και απο τους αγριους αντικομμουνιστες.Η ΧΑ με σαφεστατες ναζιστικες αναφορες ειναι ανεπιθυμητη και εχθρος απο τη Δυση χειροτερα απο το ΚΚΕ.
  Το τι λεει ο κυρ Μητσος ,ο εγγονος του χιτη που απειλει απο τη ΝΔ να παει στη ΧΑ γιατι του εκοψαν τη συνταξη και νομιζει οτι δεν διαφερουν πολυ δεν ενδιαφερει τον Ομπαμα ή τη Μερκελ ή το διεθνες κατεστημενο.Η ΧΑ ειναι απαραδεκτη για κυβερνηση χωρας της ΕΕ και συμμαχου των ΗΠΑ.Για το Ισραηλ και το λομπυ του ας μη μιλησουμε καλυτερα.
  Συνεπως εφ οσον η ΝΔ θελει να παραμεινει στην Δυση,συνεργασια με ΧΑ δε γινεται.ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΤΩΡΑ.

  • Ελλην πολιτης avatar
   Ελλην πολιτης @ ψυχραιμια 12/08/2013 11:40:17

   Εξαιρετικη αναλυση.

  • George avatar
   George @ ψυχραιμια 12/08/2013 11:56:27

   Σαφώς η ΧΑ δεν παίζει διεθνώς στην παρούσα μορφή της. Η δυναμική που έχει όμως θεωρητικά θα την κάνει να αφήσει τα φολκλορικά της στοιχεία και να μετεξελιχθεί σε λεπενικό κόμμα. Όλα θα εξαρτηθούν από την προετοιμασία που θα κάνει πριν τις ευρωεκλογές και τις συμμαχίες που θα κάνει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μετά από αυτές. Μακάρι για τη ΝΔ να αποδειχθούν τόσο στόκοι και να κυκλοφορούν με σβάστικες στην Ευρωβουλή και να αναρωτιούνται φωναχτά αν έγινε ή όχι το ολοκαύτωμα! Αλλά αν πρώην Μαοικοί του συριζα καταθέτουν σήμερα συζητήσιμες οικονομικές προτάσεις μάλλον μπορούν να μετεξελιχθούν κι αυτοί. Η Ευρωπαϊκή ακροδεξιά χρειάζεται την ΧΑ και ανάποδα. Το θέμα είναι να πείσει η ΝΔ ότι η ΧΑ ήταν καμπανάκι που είναι πάντα χρήσιμο όταν ακούγεται. Από εκεί και πέρα αν κάποιος περιμένει λύση από το καμπανάκι αυτό κάτι λέει γι αυτόν και όχι για την καμπάνα.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ψυχραιμια 12/08/2013 13:06:14

   Σωστή ανάλυση.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ ψυχραιμια 12/08/2013 14:09:59

   Σωστός

  • np_complete_problems avatar
   np_complete_problems @ ψυχραιμια 12/08/2013 14:13:50

   Αγαπητέ ψυχραιμία,
   Σημαντική η ανάλυση σου - τα είπες όλα ...
   Οποιος ονειρεύεται κυβέρνηση ΝΔ-ΧΑ, να πάει να τον δεί κανένα γιατρός.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ ψυχραιμια 12/08/2013 14:14:48

   @ ψυχραιμια

   Καλή ανάλυση.

  • Factorx avatar
   Factorx @ ψυχραιμια 12/08/2013 15:04:16

   Ειδικά ο μονιμως παρανοών Ψυχραιμίας, αλλά και οι υπόλοιποι να καναδιαβάσετε τιο άρθρο παρακαλώ. Αν το 95% των ψηφοφόρων της Χρυσαυγής δεν ψηφιζαν ΧΑ ποια θα ηταν σήμερα η κατάσταση; Γιατί το κόμμα του Καμμένου δημιουργήθηκε την τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές;

   • Aφροδίτη avatar
    Aφροδίτη @ Factorx 12/08/2013 15:19:59

    Μα για τον ίδιο λόγο που δημιουργήθηκε και το κόμμα του Καρατζαφέρη, τότε που δημιουργήθηκε! Η αυτοδυναμία είναι επιθυμητή, μόνο κάτω από "ειδικές" συνθήκες! Άτιμε Νοέμβριε του 2009, που μας χάλασες τα σχέδια...!

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ Factorx 12/08/2013 16:19:39

    Αρκετες στατιστικες, αλλα και η αισθηση που εχω απ τη τοπικη κοινωνια, ειναι οτι ειδικα το κομμα του καμμενου (ΑΝ-ΕΛΛ), συγκρατησε πολλους απ το να πανε (απο οργη για τη Τροικα) να ψηφισουν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογες του 2012. Αργα ή γρηγορα θα διαλυθει, αλλα ετσι ή αλλοιως κρατησε καποιο κοσμο στο Δεξιο χωρο (αν και ως κομμα εχει και ...Μαριαδες και Μαρκατους). Τη Χ.Α, ο Δενδιας πρεπει να τη διεμβολισει με μαζικες απελασεις, αυξηση των συλληψεων για παραεμποριο και μικρο-εγκληματικοτητα. Καθως και με στηριξη των ΕΛΛΗΝΩΝ μακροχρονια ΑΝΕΡΓΩΝ. Το Κρατος με τη βοηθεια της Ελλ Εκκλησιας μπορει να ταισει (στοχευμενα κ συγκεκριμενα) πολλες απορες Ελληνικες οικογενειες..

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Factorx 12/08/2013 17:23:44

    Δεν μπορεις να μην εχεις απωλειες με τετοια οικονομικη πολιτικη.Δεν υπαρχει η πιθανοτητα να μην εφευγαν προς τα καπου ολοι αυτοι που εφυγαν.
    Το θεμα ειναι οτι αν εφευγαν προς τα κάπου αλλου θα ηταν δυνατη η συνεργασιά με αυτο το κάπου ενώ με τη ΧΑ δεν είναι.

   • Φαύλος Ενάρετος avatar
    Φαύλος Ενάρετος @ Factorx 12/08/2013 17:38:31

    Το κόμμα του Καμμένου, δημιουργήθηκε μετά από την ολέθρια αναστροφή της αντιμνημονιακής πορείας, όπως όλοι θυμόμαστε. Τι κρίμα λοιπόν, που δεν ευθύνονται αυτοί που βολεύει να ενοχοποιήσουμε!

 2. Υποδεκανέας Θητείας avatar
  Υποδεκανέας Θητείας 12/08/2013 09:17:09

  Όποιος θεωρεί τη Χρυσή Αυγή δεξιό κόμμα, προφανώς δεν έχει ιδέα από πολιτική και ειδικά από ιστορία πολιτικών ιδεών.
  Για εμένα και το ΠΑΣΟΚ, λόγω των de facto πολιτικών του επιλογών την τελευταία τριετία, θα έπρεπε να ανήκει στην ευρύτερη κεντροδεξιά.  Νομίζω ότι εδώ απαιτείται μια καλύτερη πολιτική χαρτογράφηση των Ελληνικών κομματικών σχηματισμών:


  Η Χρυσή Αυγή δεν είναι καν ακροδεξιό κόμμα, αλλά ένα ναζιστικό λαϊκίστικο κόμμα.
  Ακροδεξιό συντηρητικό κόμμα είναι το ΛΑΟΣ.
  Ακροδεξιό λαϊκό κόμμα είναι η Κοινωνία.
  Λαϊκίστικη Δεξιά είναι οι ΑΝΕΛ.
  Δεξιό λαϊκό κόμμα είναι ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας.
  Δεξιά συντηρητικά κόμματα είναι το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα και η Δημοκρατική Αναγέννηση.
  Δεξιά κόμματα είναι η Νέα Δημοκρατία και η Νέα Μέρα.
  Φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα είναι η ΔΗΞΑ.
  Η ΔΡΑΣΗ συνιστά ένα αμιγώς φιλελεύθερο κόμμα.
  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία αποτελεί ένα ριζοσπαστικό φιλελεύθερο κόμμα.
  Η "Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα" είναι ένα κεντρώο φιλελεύθερο κόμμα.
  Το ΠΑΣΟΚ είναι πια de facto ένα κεντρώο φιλελεύθερο κόμμα.
  Η Ένωση Κεντρώων αποτελεί ένα λαϊκίστικο κεντρώο κόμμα.
  Η ΔΗΜΑΡ συνιστά ένα κεντροαριστερό κόμμα.
  Η Κοινωνική Συμφωνία είναι ένα λαϊκίστικο κεντροαριστερό κόμμα.
  Η "Δραχμή 5 Αστέρων"συνιστά επίσης ένα λαϊκίστικο κεντροαριστερό κόμμα.
  Οι Οικολόγοι-Πράσινοι είναι ένα αριστερό οικολογικό κόμμα.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα αμιγώς αριστερό κόμμα.
  Το ΕΠΑΜ συνιστά ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα.
  Το "ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" είναι ένα λαϊκίστικο ακροαριστερό κόμμα.
  Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ένα κόμμα της αναρχικής ακροαριστεράς.
  Το ΚΚΕ είναι ένα σταλινικό μετασοβιετικό κόμμα.(όπως και τα παρακλάδια του:ΚΚΕ Μ-Λ,Λ-Μ κλπ)


  Από τα προαναφερόμενα κόμματα η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ κινούνται ευθαρσώς εκτός του νομικού πλαισίου του Συντάγματος του 1974, ενώ επίσης η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το "ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" κινούνται αισθητά εκτός των συνταγματικών ορίων.

  • CONSERVATIVE avatar
   CONSERVATIVE @ Υποδεκανέας Θητείας 12/08/2013 10:31:28

   καταρχην κε υποδεκανεα η νδ δεν ειναι ενα δεξιο κομμα ειναι μια κεντροδεξια παραταξη απο την στιγμη που ειναι ενα ικανο ποσοστο στελεχων και ψηφοφορων ιδεολογικα κινουνται στο κεντρο του πολιτικου συστηματος. Το ΛΑΟΣ δεν το θεωρω ακροδεξιο κομμα γιατι λεει πως πιστευει στην δημοκρατια και δεν κανει αναφορα σε ¨διαφορα¨τυπου (χουντα ,4η αυγουστου)κτλ.Ειναι για μενα ενα ανυπαρτο κομμα που κινειται δεξια της νδ.Παμε ομως στα υπαρκτα .Συμφωνω απολυτα με τον ιδεολογικο χαρακτηρισμο που εδωσες στους ανελ.Για την χα.Καταρχας συμφωνω μαζι σου οτι ειναι ακραιο κομμα και κινειται πολλες φορες αισθητα εκτος νομου.Εκφραζει συχνα φανερα και μη εθνικοσοσιαλιστικες αποψεις αλλα αυτο απο μονο του δεν καθιστα το 10 % των ελληνων ¨νεοναζι ¨.Αυτα προς το παρον

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ CONSERVATIVE 12/08/2013 11:38:38

    Δεν εχει σημασια ο ψηφοφορος αλλα τα στελεχη.Το οτι ολοι οι παλιοι κεντρωοι ψηφιζαν ΠΑΣΟΚ δεν εκανε το ΠΑΣΟΚ Ενωση Κεντρου.Το οτι σημερα πολλοι πασοκοι πανε στο ΣΥΡΙΖΑ δεν κανει το ΣΥΡΙΖΑ κεντροαριστερα.
    Ετσι και το οτι μη-ναζι ψηφιζουν ΧΑ δεν κανει τη ΧΑ μη ναζιστικη.Για ολους τους παραγοντες μεσα και εξω ειναι ναζιστικη.

   • markoulas avatar
    markoulas @ CONSERVATIVE 13/08/2013 16:32:04

    Η ΝΔ ΗΤΑΝ κεντροδεξιά.

  • Γκοτζιλα avatar
   Γκοτζιλα @ Υποδεκανέας Θητείας 12/08/2013 10:50:48

   Συντροφε Υποδεκανεα, στην πολυ πονηρη, αλλα εκτος πραγματικοτητας, αναλυση σου παραλειπεις σκοπιμα να μιλησεις για καποιες συνιστωσες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποιοες, αν το ΚΚΕ ειναι μια φορα εξω απο το Συνταγμα, εκεινες βρισκονται δυο φορες εξω και λιγα λεω. Επισης δεν μας λες οτι το ΑΝΤΑΡΣΥΑ/ΚΕΕΡΦΑ ειναι εξωτερικη συνιστωσα το ΣΥΡΙΖΑ και οτι αυτο που μενει απο το ΠΑΣΟΚ ειναι ενα ουλτραφιλελευθερο μορφωμα, το οποιο στα θεματα της κοινωνιας και της λαθρομεταναστευσης εχει τις ιδιες αποψεις με την αριστερα και την ακρα αριστερα.
   Πως γινεται να σ'ενοχλουν 400 ναζιστες και να μην σ'ενοχλουν πολλαπλασιοι οπαδοι του Τσαουσεσκου και του Πολ Ποτ που βρισκονται στα κομματα που εσυ ονομαζεις απλως αριστερα; Και για τους γουναραδες και τα καδρονια, γιατι δεν μας λες κατι;

   Πολυ σωστη και δυνατη η αναλυση του Προφητη!

  • George avatar
   George @ Υποδεκανέας Θητείας 12/08/2013 12:29:14

   Συγνώμη αλλά πως μπορεί να είναι φιλελεύθερο ένα κόμμα που λέει ναι στην υπερ-ρυθμισμένη αγορά, ναι στους μεγάλους φόρους, πιστεύει ότι το κράτος πρέπει να κάνει τον επιχειρηματία (σε "στρατηγικούς τομείς" ή όχι), να παρεμβαίνει σε συλλογικές συμβάσεις, να μην μειώνει την γραφειοκρατία, να θέλει ένα nanny state κτλ κτλ. ? Μήπως εννοείται σοσιαλδημοκρατικά/εργατικά? Για την ΧΑ έχετε δίκιο για την ώρα είναι εθνικό-σοσιαλιστικό κόμμα, μια πολύ πιο brute εκδοχή του πασοκ του 70 και του πρώτου μισού του 80.

  • DDoS avatar
   DDoS @ Υποδεκανέας Θητείας 14/08/2013 12:51:48

   Αγαπητέ Υποδεκανέα Θητείας

   Το ΚΚΕ μ-λ και το Μ-Λ ΚΚΕ είναι Μαοικά κόμματα με κύριες διαφορές την δράση της συζύγου του Μάο.... lol
   Το ΟΑΚΚΕ, που ξέχασες να αναφέρεις είναι ακραίο Σταλινικό Σοβιετικό κόμμα, και το ΚΚΕ μπροστά τους είναι παιδική χαρά....
   αυτά...

  • Panx Romana avatar
   Panx Romana @ Υποδεκανέας Θητείας 14/08/2013 19:26:41

   "Το ΠΑΣΟΚ είναι πια de facto ένα κεντρώο φιλελεύθερο κόμμα."

   Ακομη μια αποψη που δειχνει ποσο δαιμονοποιημενος και παρεξηγημενος ειναι ο φιλελευθερισμος στην Ελλαδα...

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 12/08/2013 10:43:17

  Και αυτό:
  27/7/2013, Εξωραϊσμοί και το κεντρικό πρόβλημα
  h**p://www.johnloulis.gr/default.asp?siteID=1&pageID=5&tablePageID=1&langID=1&entryID=748
  Ηγεμονία των μετρίων...

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Uncle Stgm 12/08/2013 14:27:58

   Επειδή αυτός που τα υποστηρίζει αυτά είναι αντιπαθής, συνεπάγεται ότι η άποψή του είναι άκυρη. Πολιτικά Μαθηματικά 1

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Γιάννης Φαίλτωρ 12/08/2013 19:14:55

    Δεν έχω λόγο να μου είναι αντιπαθής...
    Πολιτικά ουδετερος για τις δικές μου συνεταγμένες.
    Ως δημοσκοπικό και στρατηγικό αναλυτή τον κρίνω, και βρίσκω τη ματιά του οξεία. "Περνάει πέρα από το θολό τζάμι"...

  • Factorx avatar
   Factorx @ Uncle Stgm 12/08/2013 15:05:43

   Φερε μας να διαβάσουμε και Ρουσόπουλο

 4. Νιλος avatar
  Νιλος 12/08/2013 11:13:56

  "Νομιμοποίηση λαθρομεταναστών και ιθαγένεια στους γύφτους. Ανοιχτά σύνορα. Επίθεση στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στο θρησκευτικό φρόνημα. Διάλυση των ενόπλων δυνάμεων. Ποινικοποίηση και δίωξη του πατριωτισμού. Ανεξέλεγκτοι ομοφυλόφιλοι, ποινικοί και ναρκωτικά. Οριστική οικονομικοκοινωνική καταστροφή και των εναπομενόντων «νοικοκυραίων»."

  Συγνώμη τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια αυτά ακριβώς δεν ζούμε με τις υπεύθυνες κεντροδεξιές κυβερνήσεις Πασοκ και ΝΔου...;;;;;;

 5. yiannoscy avatar
  yiannoscy 12/08/2013 11:49:49

  Καλημέρα σε όλες και όλους από την Κύπρο,

  Το άρθρο του Προφήτη θέτει ως κεντρικό ζήτημα την προοπτική δημιουργίας ενός Μεγάλου Δεξιού Κοινωνικού και Πολιτικού (μετΕκλογικού) Συνασπισμού Εξουσίας. Υπό την ηγεσία Σαμαρά.

  Συμμερίζομαι πλήρως την ανησυχία του αρθρογράφου για το ενδεχόμενο ανάδειξης μιας αντεθνικής-καταστροφικής κυβερνητικής παράταξης και προσθέτω ότι εάν αυτό επισημβεί, καμιά αξία (παρά μόνο ακαδημαϊκή) δεν θα έχει μια εκ των υστέρων συζήτηση περί της αδυναμίας της Δεξιάς να τους φράξει το δρόμο.

  Ο Προφήτης δεν φοβάται να υποδείξει ότι για τη συγκρότηση ενός Μεγάλου Δεξιού Συνασπισμού είναι απαραίτητη η συστράτευση ΟΛΩΝ, συμπεριλαμβανομένων και των 400 χιλιάδων που ψήφισαν ΧΑ. Εάν αυτό αποτελεί απαράδεκτη προοπτική για τη ΝΔ, που προς το παρόν φαίνεται να είναι, τότε ας ετοιμαστούμε να δούμε το σήριαλ "Η πρώην Ελλάς και οι φίλοι της".

  Συμφωνώ επίσης με τον Προφήτη ότι ως πρώτο βήμα προς την εν λόγω πολιτική και κοινωνική εξέλιξη, είναι αναγκαία μια άκρως φιλολαϊκή κυβερνητική στροφή. Προσθέτω, επίσης και μια εντυπωσιακή και διαρκής προσπάθεια ΕΚΔΙΩΞΗΣ των λαθρομεταναστών ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ.

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 12/08/2013 11:56:51

  Απο τη μια μερια ο Προφητης τα βαζει με τον Καραμανλη Α΄επειδη "επετρεψε" στην αριστερα να επιβληθει σε εποχες που υπηρχε ΕΣΣΔ και ο σοσιαλισμος ηταν της μοδας παγκοσμιως αλλά δεν ψεγει τον Καραμανλη Β΄που πηγαινε στον Αη-Στρατη,που αρνηθηκε να ψηφισει το ψηφισμα του Συμβουλιου της Ευρωπης για τα εγκληματα του κομμουνισμου,που οχι μονο ανεχοταν αλλά και υποδαυλιζε την αντιαμερικανικη προπαγανδα και τα παπαγαλακια του ακομη διακινουν φουμαρα οτι η εξεγερση εναντιον του δεν εγινε απο αριστερους αλλά απο .....Αμερικανους παρα μονο γιατι δεν αποτελειωσε το ΠΑΣΟΚ.
  Προσπαθει να ισορροπησει στον παρανοικο κοσμο της αντιδυτικης λαικης δεξιας που θελει να ξεχασει οτι την Ελλαδα απο τον κομμουνισμο την εσωσαν οι Δυτικοι και παριστανει οτι νικησε μονη της ενω ελπιζει στον πρακτορα της KGB που κυβερνα τη Ρωσια με τον οποιο συμπροσευχεται.
  Ετσι βεβαια ανοιγει την πορτα διαπλατα στο χρυσαυγιτισμο που ειναι επισης αντιδυτικος,ρωσοφιλος,φιλολαικος (ως εθνικοΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ) και απορει γιατι η ηγεσια της ΝΔ φρεναρει το φιλοχρυσαυγιτισμο των μελων.Μα γιατι οι ιδεοληψιες σας δεν εχουν αντικρυσμα στο σημερινο κοσμο.Θα κανετε συνεργασια με το Ισραηλ με αντισημιτες στην κυβερνηση;'H θα πατε στον Ομπαμα με υπουργο χρυσαυγιτη που θα αποκαλει τον Αντετονκουμπο πιθηκο;
  Η επιχειρηση "ιδεολογικη κυριαρχια" απετυχε απο τη στιγμη που βγηκε τοσο μαυρο χρυσαυγιτικο ακατεργαστο στην επιφανεια.
  Μονη λυση η απλη αναλογικη και κυβερνησεις συνεργασιας με μετριοπαθη αριστερα - κεντροαριστερα στοιχεια.Δεν ειναι προς θανατον.Ρεβανς για την πασοκρατια δεν θα παρετε αλλά τα χειροτερα για τη λαθρομεταναστευση θα τα αποτρεψετε αφου θα ειστε μεσα και το προγραμμα της ΕΕ ειναι κατα 90% δεξιο.
  Βεβαια εσεις θελετε "λαικη δεξια" με τον αντιδυτικισμο της και τη ρωσοφιλια της.ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.Ειναι καταδικασμενη απο χερι.

  • Γκοτζιλα avatar
   Γκοτζιλα @ ψυχραιμια 12/08/2013 18:34:31

   Αγαπητε Ψυχραιμια
   1. Σε καμμια χωρα της Ευρωπαïκης Ενωσης δεν ακουγονται συνθηματα τυπου: ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ και ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ (οπου φασιστας ειναι οποιος δεν συμφωνει με τον κραυγαζοντα συριζαιο, κουκουε, ανταρσιτη, αναρχοαντιαεξουσιαστη, Πακιστανο η Αφγανο). Σε καμμια χωρα, εκτος απο την Ελλαδα! Στην Ελλαδα, οπου τα συνθηματα αυτα εχουν περασει στην πραξη με τις ομαδες κρουσεως των καταληψιων, με τις επιθεσεις σε αστυνομικα τμηματα και σε μεμονωμενους αστυνομικους.
   2. Καμμια αλλη χωρα της Ε.Ε δεν υφισταται μονιμη απειλη απο olous τους γειτονες της, οι οποιοι επιβουλευονται (και το φωναζουν) τα εδαφη της και οχι μονο!
   3. Καμμια αλλη χωρα της Ε.Ε δεν εχει τοσο εντονο λαθρομεταναστευτικο προβλημα, συνδεδεμενο με παραεμποριο-λαθρεμποριο-φοροδιαφυγη. Συνδεδεμενο επισης με μεγαλη και
   βαρεια εγκληματικοτητα.
   4. Στα εθνικα θεματα και στα θεματα της κοινωνιας, νεοφιλελευθεροι διεθνιστες, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και εξωκοινοβουλευτικη αριστερα δεν εχουν μεγαλες διαφορες.
   5. Και φυσικα, καμμια αλλη χωρα της Ε.Ε δεν εχει το τραγικα εντονο οικονομικο προβλημα της Ελλαδας.

   Επομενως, αγαπητε Ψυχραιμια, ta κουφια λογια με ευρωπαïκα η παγκοσμια παραδειγματα σκοπο εχουν μονο να παραπλανησουν τον απονηρευτο αναγνωστη και να προωθησουν ατζεντες καποιων. Ευχαριστουμε αλλα δεν θα παρουμε.

   Υ.Γ Το προγραμμα της Ε.Ε δεν ειναι κατα 90% δεξιο! Ειναι κατα 90% νεοφιλελευθερο.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Γκοτζιλα 12/08/2013 19:29:14

    Μετά το 1980 (Ρέηγκαν - Θάτσερ), παντού δεξιο = νεοφιλελευθερο.
    Η σχέση είναι ταυτοτική.
    Υπάρχουν "συντεταγμένες":
    Κεντροδεξιά → κοινωνική οικονομία της αγοράς
    δεξιά → απορρύθμιση, "όχι στο παρεμβατικό - ρυθμιστικό κράτος", αλλά με ανοιχτά σύνορα
    ακροδεξιά → απορρύθμιση με κλειστά σύνορα ("τάξη" μέσα, μπάχαλο έξω)
    κεντροαριστερά → "τρίτος δρόμος" (χάθηκε στο δρόμο, με Μπλέρ και Κλίντον)
    αριστερά του Ευρωπαικού μαρξισμού → μετά τον θάνατο του Μπερλινγκουέρ ακόμη ψάχνεται...
    ακροαριστερά → "μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση", δηλαδή μπάχαλο παντού
    σταλινική αριστερά → Κίνημα Σοβιετικής νοσταλγίας
    Στην κατάταξη δε μπορώ να βάλω 2 πολιτικές δυνάμεις: Τον "αστερισμό Ομπάμα" των μετά-Κλίντον Δημοκρατικών στις ΗΠΑ και τους κομμουνιστές - καπιταλιστές της Κίνας. Εν μέρει, ούτε τους Κενροευρωπαίους Πράσινους. Αλλά όλοι αυτοί είναι τοπικά ανεπτυγμένες πολιτικές δυνάμεις

    • Γκοτζιλα avatar
     Γκοτζιλα @ Uncle Stgm 12/08/2013 20:10:26

     Οι διεθνιστες νεοφιλελευθεροι δεν ειναι δεξιοι. Απλως σφετεριστηκαν το ονομα. Διεθνιστες νεοφιλελευθεροι υπαρχουν και στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Θα τους δουμε να εμφανιζονται και στο ΣΥΡΙΖΑ.
     Σημερα, σε καμμια περιπτωση η Κομισιον της Ε.Ε δεν μπορει να ονομασθει δεξια. Ειναι καθαρα διεθνιστικη νεοφιλελευθερη και υποχειριο των τραπεζων και των πολυεθνικων. Δεν συνεβαινε αυτο την εποχη του Ντε Γκωλ.
     Στην Ελλαδα, το κοινωνικο κρατος το εστησε η Δεξια, το διελυσε το ΠΑΣΟΚ και θα το επανασυστησει η Δεξια.

     • Ιωάννης Ζέρβας avatar
      Ιωάννης Ζέρβας @ Γκοτζιλα 13/08/2013 16:59:11

      +1000!

     • κωνσταντίνος avatar
      κωνσταντίνος @ Γκοτζιλα 13/08/2013 19:33:51

      Να αγιάσει το στόμα σου άνθρωπέ μου!

   • deldio avatar
    deldio @ Γκοτζιλα 12/08/2013 20:12:16

    Οι ναζί-Χρυσαύγουλα διοργανώνουν γιορτές μνήμης και τιμής για τους ταγματασφαλίτες; Δηλ. τους συνεργάτες των Γερμανών που ορκίζονταν πίστη και αφοσίωση στον Αδόλφο Χίτλερ; Αυτό συμβαίνει σε άλλη χώρα της Ευρώπης; Λες:
    "...Στα εθνικα θεματα και στα θεματα της κοινωνιας, νεοφιλελευθεροι διεθνιστες, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και εξωκοινοβουλευτικη αριστερα δεν εχουν μεγαλες διαφορες.
    5. Και φυσικα, καμμια αλλη χωρα της Ε.Ε δεν εχει το τραγικα εντονο οικονομικο προβλημα της Ελλαδας...".
    Α) Έχεις να παραθέσεις κάποιο παράδειγμα όπου όλοι αυτοί οι πολιτικοί χώροι που αναφέρεις (στα εθνικά και κοινωνικά θέματα) να υποστηρίζουν τις ίδιες θέσεις; Διότι αν και είμαι αρκετά ενημερωμένος εντούτοις δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.
    Β) Αφού, όπως λες, καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει τόσο έντονο οικονομικό πρόβλημα όσο έχει η Ελλάδα, τότε για ποιό λόγο σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της ΕΕ παίρνονται τα ίδια μέτρα (μειώσεις μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις, περικοπή δικαιωμάτων των εργαζομένων, φοροληστεία κλπ) είτε με είτε χωρίς μνημόνιο; Έχεις κάποια απάντηση;

    • Γκοτζιλα avatar
     Γκοτζιλα @ deldio 13/08/2013 00:10:45

     deddio
     Τα συνθηματα ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ και ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ δεν απευθυνονται μονο στους χρυσαυγιτες, οπως θα επρεπε να ξερεις αφου λες οτι εισαι καλα ενημερωμενος. Και τις επιθεσεις εναντιον των αστυνομικων τμηματων και των μεμονωμενων αστυνομικων πως τις δικαιολογεις;
     Στα εθνικα θεματα πες μου εσυ ποιες ειναι οι διαφορες μεταξυ τους. Εγω δεν τις βλεπω. Αν προσθεσουμε και το λαθρομεταναστευτικο, σε τι διαφερουν;
     Στο θεμα της ιθαγενειας, σε τι διαφερουν; Στο θεμα τις εισαγωγης αλλοδαπων στις σχολες των Ε.Δ και των Σ.Α, σε τι διαφερουν; Στο θεμα του γαμου των ομοφυλοφιλων και της υιοθεσιας παιδιων απο ζευγαρια ομοφυλοφιλων, σε τι διαφερουν; Στα θεματα της θρησκειας, σε τι διαφερουν; Κ.ο.κ

     Στα οικονομικα θεματα, δεν εχεις παρα να διαβαζεις τον διεθνη οικονομικο τυπο για να καταλαβεις σε τι διαφερει η κατασταση στην Ελλαδα απο την κατασταση στις υπολοιπες χωρες στην Ευρωπη. Πουθενα δεν λαμβανουν συνεχως τοσα πολλα και σκληρα μετρα. Και μην μου μιλησεις για τις χωρες του παλιου ανατολικου μπλοκ. Καποιες απο αυτες τις εβαλαν στην Ε.Ε απο το παραθυρο για πολιτικους μονο λογους. Οι υπολοιπες τηρουν ακομα τα κοινοτικo κεκτημενo.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Γκοτζιλα 12/08/2013 22:31:31

    Toυς συριζαιους και τους λαθρομεταναστες να τους αντιμετωπισεις με την προταξη της δημοκρατιας.Εαν εβλεπες τι εγραφα το 2008 θα εβλεπες οτι ζητουσα αμεση επεμβαση της αστυνομιας και συντριβη των αναρχικων και αριστεριστων.Αλλά η επεμβαση θα γινοταν στο ονομα της δημοκρατιας και οχι με ναζιστικα συμβολα και μαιανδρους.
    Αυτα δεν γινονται αποδεκτα απο κανενα διεθνως.

    • Γκοτζιλα avatar
     Γκοτζιλα @ ψυχραιμια 13/08/2013 00:28:40

     Η καθε ειδους παραβατικοτης καταπολεμαται με την εφαρμογη και την επιβολη του Νομου. Προς καθε κατευθυνση ομως. Δεν μπορει να κυνηγας καποιους και να μην ασχολεισαι με τους "λισταρχους" Λαγκαρντ κλπ!

 7. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 12/08/2013 12:28:56

  Να επισημάνω μια αντίφαση. Ορθώς επισημαίνεται ότι η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς ξεκίνησε από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τραγική παράλειψη όμως θεωρώ τη μη αναφορά [ως παράγοντα ανάδειξης της Αριστεράς] της σοσιαλμανίας του Καραμανλή, που σήμανε την πλήρη και για πολλές δεκαετίες υποταγή της Δεξιάς στον οικονομικό τομέα. Ήταν ο πρώτος τομέας όπου ο Καραμανλής υποχώρησε, κάνοντας κρατικοποιήσεις, υιοθετώντας πολιτικές που έφθαναν στα όρια της σοσιαλδημοκρατίας και οδηγώντας τους πολίτες και την οικονομία να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από το κράτος. Αυτές τις βάσεις βρήκε ο Αντρέας Παπανδρέου για να δημιουργήσει την καταστροφή που ακολούθησε, με τα ρουσφέτια και το κοινωνικό κράτος των δανεικών, και από αυτές αναδείχθηκε το στρεβλό πρότυπο της περιορισμένης, κλειστής και κρατικοδίαιτης οικονομίας που πασχίζουμε να αλλάξουμε τώρα. Η υποχώρηση στον οικονομικό τομέα ήταν τραγική, και οικονομικά και ιδεολογικά. Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που είχε μάθει να ζει με αυτάρκεια και να ζητά μικρή έως μηδενική εμπλοκή του κράτους στη ζωή του, με χαμηλούς φόρους, ελάχιστη γραφειοκρατία κτλ, έμεινε ξεκρέμαστο, και είτε στράφηκε προς τα αριστερά, στην κατεύθυνση δηλαδή της παρέμβασης του κράτους, είτε ιδεολογικά απενεργοποιήθηκε. Και επειδή πάντα βασικός παράγοντας για την ψήφο των πολιτών είναι η τσέπη τους όλοι αντιλαμβανόμαστε τι κακό έκανε μακροπρόθεσμα αυτή η υποχώρηση στην ελληνική Δεξιά, που κατάντησε σε πολλούς τομείς να είναι immitation του ΠΑΣΟΚ. Γιατί ποτέ το immatation δε μπορεί να ανταγωνιστεί το γνήσιο.
  Η έλλειψη αναφοράς αυτού του παράγοντα έχει συνέπειες και στον υπολογισμό του παρόντος, καθώς στην ουσία όχι μόνο δικαιολογείται, αλλά και επαινείται η οικονομική υποταγή στην Αριστερά. Αναφέρω ενδεικτικά τη δαιμονοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν είναι λογικό από φόβο μήπως ολισθήσεις προς το νεοφιλελευθερισμό να φτάνεις στο επίπεδο της σοσιαλδημοκρατίας, και να θες το κράτος να παρεμβαίνει στην οικονομία όλο και περισσότερο. Όταν χάνεις το όπλο σου στην οικονομία, και μάλιστα δαιμονοποιείς ακόμα και την κοινωνική αντίληψη [το άτομο έναντι του κράτους] από την οποία πηγάζουν οι οικονομικές σου απόψεις ξεκινάς τον αγώνα πολλά χιλιόμετρα πίσω από την αφετηρία. Όσο λοιπόν συνεχίζεται αυτή η υποταγή στην Αριστερά, που ο αρθρογράφος κάθε άλλο παρά κατακρίνει, η Δεξιά θα παραμένει ευνουχισμένη.
  Επίσης, πραγματικά δεν καταλαβαίνω με ποια λογική κατατάσσονται οι ΑΝΕΛ στο δεξιό φάσμα του πολιτικού συστήματος. Για τη ΧΑ μπορώ να το καταλάβω, αν και υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις. Τι σχέση έχουν όμως οι ΑΝΕΛ με τη Δεξιά; Θεωρούνται δεξιοί ο Μαριάς και η Μακρή, ή η συνομοσιολογία του Καμμένου ταιριάζει στη Δεξιά;
  Αντιθέτως, σωστές επισημάνσεις είναι η καταλληλότητα της σημερινής εποχής για την ανατροπή της αριστερής ιδεολογικής ηγεμονίας και ο χαρακτηρισμός του Σαμαρά ως το μοναδικό πρόσωπο που μπορεί να φέρει το έργο εις πέρας. Σήμερα οι συνθήκες συντείνουν στο ότι χρειάζεται μια μεγάλη Δεξιά. Όλες οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και στο κράτος και στην κοινωνία έχουν δεξιό πρόσημο, και ο κόσμος τις θέλει, όσο κι αν περιμένει να γίνουν από την πολιτική ηγεσία και δεν τις ζητά ενεργά. Ακόμα και στην οικονομία η ουσιαστική χρεοκοπία του κράτους έχει οδηγήσει σε μείωση της εμπιστοσύνης προς αυτό, και ήδη σχηματίζεται μια τάση αποχωρισμού των πολιτών. Βλέποντας το κράτος να έχει αποτύχει και την αποτυχία να πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες πλέον δε ζητάνε να τους βοηθά το κράτος, αλλά να τους αφήνει ήσυχους. Για αυτό και τα αιτήματα για μειώσεις των φόρων έχουν πολύ μεγαλύτερη δυναμική από πχ τα αιτήματα για επιδόματα, και όλες οι μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό του Δημοσίου συναντούν μια σιωπηρή αποδοχή. Το αριστερό κρατικοδίαιτο οικονομικό μοντέλο μέρα με τη μέρα καταρρίπτεται. Το ζήτημα είναι να υπάρξει μια ιδεολογικά ισχυρή και πολιτικά τολμηρή Δεξιά να το εκμεταλλευτεί. Θα το εκμεταλλευτεί ή θα φοβηθεί μην τη χαρακτηρίσουν νεοφιλελεύθερη και θα κάνει πίσω;

 8. Gigi Riva avatar
  Gigi Riva 12/08/2013 12:51:45

  Είναι τόσα τα θέματα που ανοίγονται προς σχολιασμό που δεν θα αποφύγω να αναφέρω κάτι για τα βασικά, γιατί χωρίς αυτά πως να πάμε πάρα κάτω;
  Υπάρχει μια ένσταση, δομική ένσταση, στο θέμα της εκλογικής λίστας.
  Δηλ. τί έχουμε εδώ τώρα, και άλλη "απομάκρυνση" των ψηφοφόρων από τη εξουσία;
  Πώς θα γίνει το ξεκαθάρισμα του βουλευτικού δυναμικού της χώρας με βάση την διαδρομή, τα πισωγυρίσματα και τα έργα του;
  Στην σειρά των τελευταίων εκλογών υπήρξε ολική εκκαθάριση του Πασοκ και ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ στην ΝΔ για πρόσωπα που (τουλάχιστον) προσέβαλαν την νοημοσύνη των ψηφοφόρων τους, θέλοντας να τους μανιπουλάρουν σε "άλλες" ιδεολογικοπολιτικές πολιτείες.
  Έχουν την δύναμη οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων να αποκλείσουν ήδη εκλεγμένους βουλευτές, που σε κάποιες περιπτώσεις "επεβλήθησαν" έξωθεν και αυτό έγινε αποδεκτό για απαραίτητους λόγους "προσθετικής";
  Γιατί να μην αναλάβη ο πάσχων λαός το ξεκαθάρισμα δίνοντας στους ηγέτες των κομμάτων την δυνατότητα να λειτουργήσουν με πλήρωμα αρχών και όχι συμβιβασμών;

  Θα υπάρχει αυτόνομη στάση των εθνοπατέρων και δεν θα "ελέγχονται"...
  Μα αυτό δεν είναι η πεμπτουσία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας για την οποία τόσο κοπτόμεθα 40 χρόνια τώρα; Είναι καλλίτερα να υπογράφουν δοτοί βουλευτές βαρύτατα δεσμευτικά νομικά κείμενα, παρακάμπτοντας έστω ακόμη και τις στους ψηφοφόρους τυπικές υποχρεώσεις με ένα... "δεν πρόλαβα να το διαβάσω";
  Ο εκλεγμένος βουλευτής, σήμερα (παρ' ότι συνταγματικά έχει το απεριόριστο της ελεύθερης γνώμης του), απειλείται πως πρέπει να παραδώση την έδρα σε περίπτωση μη ψηφίσεως μεταμεσονύκτιας ΠΝΠ με μη αναδρομική ακύρωσή της (καταλαβαινόμαστε)... πόσω μάλλον εάν είναι "λισταρχούμενος".
  Άλλωστε είσθε βέβαιοι πως ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο της εμπιστοσύνης σας και όχι κάποιος ακόμη και απίθανα απρόβλεπτος συμβιβασμός που κάποια "μέσα" θα επιβάλουν; Από πού θα ελέγχονται οι πράξεις αυτού... ο ΓΑΠ θα έπεφτε με λίστα και παραιτήσεις;
  Ας μη λησμονούμε πως με την συνταγματική αναθεώρηση του 85 εξέλιπε και η στοιχειώδης δυνατότητα του Προέδρου για "επιβράδυνση" αποφάσεων μιας "ενός ανδρός αρχής" και τα είδαμε τα χαΐρια...
  Στο κάτω κάτω τα δημοψηφίσματα γιατί υπάρχουν... ακόμη και εκλογές εν ανάγκη.
  Ο κόσμος πλέον, πρέπει να γίνη αντιληπτό, πως βγήκε απ' το καβούκι του και συμμετέχει εξ -ανάγκης- άμεσα στα κοινά, αφού δεν κολυμπά πλέον αλλά αναπνέει με αναπνευστήρα.
  Ή θα σεβασθούμε την γνώμη του, ή καλλίτερα, να ιδιωτεύσουμε... εφόσον υπάρχει τόση εμπιστοσύνη στα σχέδια!
  Είναι πολύ απαιτητικά αυτά, το γνωρίζω και πιθανόν δεν αφορούν τον μέσο Έλληνα, που ζητεί μόνο την σύνταξη και τον ευρωμισθό του. ΟΚ... όμως σκεφθείτε και "εσείς" ότι εδώ που εφθάσαμε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αναντιστοιχίας παραδοσιακού τύπου αντιπροσώπων και αντιπροσωπουμένων.
  Σοβεί πλέον η πεποίθηση, σε ευρέα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας, πως εάν (πολύ τραβηγμένο... έτσι ως παράδειγμα) ανετίθετο η εκπροσώπηση του ελληνικού λαού για τις υποθέσεις του σε ένα καλό δικηγορικό γραφείο παγκοσμίου φήμης τα πράγματα θα ήσαν πολύ καλλίτερα και θα επροστατεύετο χωρίς κόστη από "δουλείες" και "χρησιδάνεια".
  Ο νομικός μας εκπρόσωπος (γενικώς) δίδει την μάχη στο σεβαστό δικαστήριο επιδεικνύοντας τα ιδικά μας ατού και όχι του αντιπάλου ( "διεφθαρμένη χώρα η Ελλάδα"... αλήθεια ποιά οικογένεια συνέβαλε και ποιοί επώνυμοι- δεν αφορά τον λαό- την υπεστήριξαν μανιωδώς, έως τέλους;).
  Έτσι, συμπερασματικά, το να "άρουμε" τη ευθύνη της απ' ευθείας εκλογής του ψηφοφόρου και να την μεταθέσουμε στην φιλτραρισμένη έμπνευση του όποιου κομματάρχη (δεν είναι μόνο ένας, για σκεφθήτε τι μπορεί να σημαίνει αυτό με ακραίες θέσεις)... μόνο κινδύνους επί πλέον μεταθέτει,γιατί ισχύει και τούμπαλιν το... ουδέν καλόν αμιγές κακού.

 9. - avatar
  - 12/08/2013 13:12:46

  Ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία της Δεξιάς σημαίνει επικράτηση των ιερών αξιών Πατρίδας, Θρησκείας, Οικογένειας. Πόσοι και πόσο κοντά στις αξίες αυτές είναι στη ΝΔ ? Ακόμα δεν είμαστε ούτε στο "α" το μικρό για να ισχυριζόμαστε ότι η ηγεμονία της αριστεράς ανετράπη...

 10. στεντωρ avatar
  στεντωρ 12/08/2013 13:55:33

  Εχω μια απορια. Σωστα η Χ.Α χαρακτηριζεται ως μορφωμα εκτος δημοκρατικου τοξου. Γιατι ομως το ΚΚΕ ειναι εντος δημοκρατικου τοξου -όρα δικτατορια του προλεταριατου- οι μαοικες και τροτσκιστικες συνιστωσες του ΣΥΡΙΖΑ -σιγα μη διαλυθηκαν- η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα λοιπα συσσωματωματα της Αριστερας στη γλωσσα τους γκρουπουσκουλα. Εκτος και αν ακομη μας οδηγει η σκεψη και τα ρητα του μεγαλου καθοδηγητη και τιμονιερη της Ελλαδος κατα μια ελαχιστη μειοψηφια ομως καταστροφεα και ολετηρα Ανδρεα Παπανδρεου. Το ΠΑΣΟΚ και οι λοιπες Δημοκρατικες δυναμεις.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ στεντωρ 12/08/2013 14:23:55

   Εχεις δικιο αλλά να ξεχωρισουμε το εθνικο και το διεθνες πλαισιο.Για το ελληνικο ας απαντησει ο Καραμανλης που αρνηθηκε να ψηφισει το ψηφισμα του Συμβουλιου της Ευρωπης για τα εγκληματα του κομμουνισμου,μοναδικο κομμα μελος του Ευρωπαικου Λαικου Κομματος και που σεβοταν και τιμουσε τους αγωνες.Εγω δεν εχω να πω κατι άλλο.
   Στο διεθνες πλαισιο τωρα : ο κομμουνισμος διεθνως θεωρειται σαφως αντιδημοκρατικος αλλά γινεται ανεκτος εστω καταγγελλομενος διοτι προκυπτει απο μια οικουμενικη κοσμοθεωρια ενω ο ναζισμος λογω ρατσισμου θεωρειται απαραδεκτος.
   Οσοι δηλαδη μετανοουν τωρα και κλαινε για τον ιδεολογικο αφοπλισμο εναντι της αριστερας πρεπει να ξερουν οτι δεν μπορουν να κανουν ρελανς νομιμοποιωντας τη ΧΑ γιατι υπαρχει διεθνες φραγμα.
   Μπορουν φυσικα να τοποθετησουν το ΚΚΕ,τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τιποτε συνιστωσες εκει που εχουν τοποθετησει τα αντιστοιχα κομματα στην υπολοιπη Ευρωπη,ενα σκαλι ομως πανω απο τη ΧΑ ,γιατι ο ναζισμος ειναι το απολυτο κακο.Κλαψιες τυπου η ΧΑ ειναι "παραστρατημενοι δεξιοι " και να ειμαστε ελαστικοι αφου ειμαστε και με τους ακροαριστερους δεν περνανε εξω.Επειδη καποτε αφησες την πρωτευουσα σου να την καψουν οι αριστεριστες δεν απεκτησες καποιο δικαιωμα να αφηνεις για αντιβαρο να δερνουν οι χρυσαυγιτες.

   • στεντωρ avatar
    στεντωρ @ ψυχραιμια 12/08/2013 15:55:58

    Ειπα σωστα η Χ.Α ειναι εκτος δημοκρατικου τοξου. Οι αλλοι γιατι ειναι εντος εφοσον δεν αποκηρυσσουν τις συγκεκριμενες αντιδημοκρατικες ιδεες. Και δεν ομιλω περι αποκλεισμου απο το Κοινοβουλιο η απο την πολιτικη ζωη. Οχι. Αλλα να μην τους χαρακτηριζουμε και δημοκρατες τα αριστεροφασισταρια.

   • WY avatar
    WY @ ψυχραιμια 12/08/2013 23:24:22

    ## Στο διεθνες πλαισιο τωρα : ο κομμουνισμος διεθνως θεωρειται σαφως αντιδημοκρατικος αλλά γινεται ανεκτος εστω καταγγελλομενος διοτι προκυπτει απο μια οικουμενικη κοσμοθεωρια ενω ο ναζισμος λογω ρατσισμου θεωρειται απαραδεκτος. ##.
    .............................................................................
    Eύγε!!!!
    Ωραίο ιστορικό επιχείρημα!!!

    Καί τίς Εθνότητες πού κυριολεκτικά αφάνισε ό κομμουνισμός(Λένιν+Στάλιν,δλδ Εβραίους,Ποντίους,Τσιγγάνους,Γερμανούς τού Βόλγα,Εσθονούς,Κοζάκους,Πολωνούς κ.α.,περίπου 25 εκατ. + 25 εκατ.Ρώσους αντιφρονούντες),πώς τό χαρακτηρίζεις???
    ΄Εσωτερικό ## ξεσκόνισμα ## άν όχι ρατσιστικά εγκλήματα καί μάλιστα τά πιό ειδεχθή καί μεγαλύτερα πού καταγράφει ή Ιστορία??

    Ήμαρτον!!!!!

 11. Ρηνα avatar
  Ρηνα 12/08/2013 14:23:12

  Περιπου ολη η Ελλαδα αριστεριζει χωρις να εχει ιδεα τι σημαινει Αριστερα....
  Οι Ελληνες κινουνται και ψηφιζουν μονο με γνωμονα τη τσεπη και το ποιος θα ταξει περισσοτερα. Ειμαστε ανωριμος πολιτικα λαος και εδω και χρονια οι κυβερνωντες μας λενε τα αντιθετα γιατι εξασφαλιζουν χαριν αυτης της ανωριμοτητος τη δικη τους επιβωση.
  Εθνικη συνειδηση αναπτυσσουν οι συντηρητικοι και σχετικα ωριμης ηλικιας πολιτες αφηνοντας τη νεολαια σε απυθμενο σκοτος που οταν θα ξυπνησει ξαφνικα σε κανα χαρακωμα, θα αυτοκτονει κατα εκατονταδες......
  Τελος οι νεοταξιτικες θεσεις κατακτουν ολο και περισσοτερο και τη χωρα μας και οι παραδοσιακες αξιες εξοβελιζονται ως παρωχημενες και εκτος εποχης. Και οχι μονο εξοβελιζονται αλλα και στοχοποιουνται ως γραφικες με μοναδικο σκοπο τη γελοιοποιηση τους στα ματια των νεων. Αυτα συνοπτικα και ας ελπισουμε οτι η μαγια που υπαρχει οντως, θα καταφερει να ζυμωσει ολο το φυραμα.....

 12. Επιφανιος avatar
  Επιφανιος 12/08/2013 14:32:05

  Το ΚΚΕ θα το εβαζα στα δεξια κομματα αφου στην πραξη ειναι το μονο που εχει εφαρμοσει στον ευατο του απολυσεις (τυποεκδοτικη) και ιδιωτικοποιηση (902).
  Αντιθετα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διατηρουν τα κρατικοδιαιτα ιδρυματα τους, σπευδουν να διορισουν τα στελεχη τους στο δημοσιο οταν αναλαμβανουν την εξουσια και σπαταλανε απερισκεπτα δημοσιο και δανεικο χρημα στις εκλογες (αποδειξη τα χρεη τους στις τραπεζες).
  Φανταζεστε υποψηφιο για θεση μανατζερ πολυεθνικης να ειναι γραμμενος στον τειρεσια για δανεια και πιστωτικες καρτες ενω παραλληλα κανει σπαταλη ζωη;

 13. yiannos avatar
  yiannos 12/08/2013 14:49:16

  Καλημέρα σε όλες και όλους από την Κύπρο,

  Το άρθρο του Προφήτη θέτει ως κεντρικό ζήτημα την προοπτική δημιουργίας ενός Μεγάλου Δεξιού Κοινωνικού και Πολιτικού (μετΕκλογικού) Συνασπισμού Εξουσίας. Υπό την ηγεσία Σαμαρά.

  Συμμερίζομαι πλήρως την ανησυχία του αρθρογράφου για το ενδεχόμενο ανάδειξης μιας αντεθνικής-καταστροφικής κυβερνητικής παράταξης και προσθέτω ότι εάν αυτό επισημβεί, καμιά αξία (παρά μόνο ακαδημαϊκή) δεν θα έχει μια εκ των υστέρων συζήτηση περί της αδυναμίας της Δεξιάς να τους φράξει το δρόμο.

  Ο Προφήτης δεν φοβάται να υποδείξει ότι για τη συγκρότηση ενός Μεγάλου Δεξιού Συνασπισμού είναι απαραίτητη η συστράτευση ΟΛΩΝ, συμπεριλαμβανομένων και των 400 χιλιάδων που ψήφισαν ΧΑ. Εάν αυτό αποτελεί απαράδεκτη προοπτική για τη ΝΔ, που προς το παρόν φαίνεται να είναι, τότε ας ετοιμαστούμε να δούμε το σήριαλ "Η πρώην Ελλάς και οι φίλοι της".

  Συμφωνώ επίσης με τον Προφήτη ότι ως πρώτο βήμα προς την εν λόγω πολιτική και κοινωνική εξέλιξη, είναι αναγκαία μια άκρως φιλολαϊκή κυβερνητική στροφή. Προσθέτω, επίσης και μια εντυπωσιακή και διαρκής προσπάθεια ΕΚΔΙΩΞΗΣ των λαθρομεταναστών ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ yiannos 12/08/2013 17:34:02

   Το ενδεχομενο αυτο μπορει ευκολα να αντιμετωπισθει με την καθιερωση της απλης αναλογικης.Αυτη θα καταστησει μονιμες κυβερνησεις σαν την τρικομματικη με διαφορους συνδυασμους μεσα στις οποιες θα ειναι παντα η ΝΔ γιατι αλλιως δεν βγαινουν τα νουμερα.Δεν θα ειναι μονη της ομως.Θα ειναι σιγουρα και το ΠΑΣΟΚ και διαφοροι άλλοι,πιθανως και καποιοι απο το ΣΥΡΙΖΑ.Ολοι αυτοι θα κυβερνουν υπο τη δαμοκλειο σπαθη της ευρωζωνης,αρα οτι και να πιστευουν το οικονομικο προγραμμα θα ειναι κατα βασιν δεξιο.Τα εθνικα - μεταναστευτικα θα παιζονται αναλογα με τους παικτες αλλά με τη ΝΔ μεσα εξτρεμισμοι δεν μπορουν να γινουν.Αντιθετα η διατηρηση του ιδιου εκλογικου νομου ρισκαρει κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ.

 14. aris. aold avatar
  aris. aold 12/08/2013 15:01:30

  Ηγεμονία;;;

  Τέτοια την εκφράζουν και την εφαρμόζουν πρόσωπα που μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο;;

  Τέτοια που τα βλέπετε στην σημερινή νδ;;;;

  Το ταιπεδ δοθηκε σε στέλεχος της δράσης του 1% το κρίσιμο στοίχημα της ερτ ανατέθηκε στον καψη και ο Σπυρόπουλος είναι στο ικά.

  Η νδ είναι στα ίδια χαλια με το ΠΑΣΟΚ με βουλευτές και στελέχη όπως αυτά που περιγράφεται σαν τον Μίλτο.

  Ξεκομμένη από την κοινωνία απλά αντέχει επειδή Καραμανλής και Σαμάρας την προστατεψαν από την φθορά του α μνημονίου.

 15. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 12/08/2013 15:05:41

  Όσοι ανδρωθήκαμε πολιτικά στα χρόνια της ΠΑΣΟΚικής κυριαρχίας και λέμε ότι προερχόμαστε από το Δεξιό μέρος του φάσματος, φαίνεται ότι αντιμετωπίζουμε ένα ψυχολογικό ζήτημα το οποίο επηρεάζει την κρίση μας. Θέλοντας να πάρουμε μια άτυπη ρεβάνς από το κυρίαρχο ΠΑΣΟΚικό καθεστώς θεωρούμε ότι θα πρέπει η Δεξιά να ηγεμονεύσει, παίρνοντας έτσι το αίμα της πίσω, αλλά με όρους μεταπολιτευτικούς. Διαπράττουμε το σφάλμα το οποίο το διαπράττουν και πολλοί από την λεγόμενη Κεντροαριστερά να συνομιλούμε με όρους του παρελθόντος.
  Η πολιτική δύναμη η οποία θα ηγεμονεύσει στο μέλλον δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί. Η οικονομική κρίση δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το διαλυτικό της στάδιο. Και δεν έχει σχηματοποιηθεί ακόμη η κρίσιμη μάζα η οποία θα αναδυθεί από τις στάχτες του καταρρέοντος οικονομικού μοντέλου, το οποίο κυριάρχησε από τα μέσα της δεκαετίας του 60 (ρουμς το λετ, αντιπροσωπείαι αυτοκινήτων, κατασκευαί πολυτελών διαμερισμάτων). Η συγκρότηση αυτής της κρίσιμης μάζας δε θα γίνει με όρους ηθικολογικούς αλλά με οικονομικούς. Και ούτε είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι π.χ. ο Σαμαράς ή όποιος άλλος, με μια ομάδα πεφωτισμένων θα εκπονήσουν Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκροτήσεως το οποίο ως νέος Μωυσής θα το φέρει γραμμένο σε πλάκες και το αλαλάζον πλήθος θα φωνάζει Ωσαννά. Και μετά θα κάνουμε τη Νέα Μεταπολίτευση.
  Η πολιτική κυριαρχία του μικροαστού μικροϊδιοκτήτη, με όχημα το ΠΑΣΟΚ, εν τέλει, δεν ξεκίνησε το 74. Αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του 60. Και στο οικονομικό τρίπτυχο που ανέφερα πιο πάνω προστέθηκε και το κρατικός υπάλληλος.
  Ο Ε. Βενιζέλος δεν κυριάρχησε πολιτικά επειδή ήταν κανένας Μεσσίας. Εξέφρασε την άνοδο μιας νέας τάξης η οποία αναδύθηκε μετά την πτώχευση του ‘97.
  Η νέα τάξη που, ενδεχομένως, να δημιουργηθεί μέσα από τα συντρίμμια του μεταπολεμικού οικονομικού προτύπου ανάπτυξης θα δημιουργήσει τους όρους της ηγεμονίας της. Προς το παρόν δεν υφίσταται ακόμα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Γιάννης Φαίλτωρ 12/08/2013 17:37:22

   Ενας λογος της σημερινης κρισης ειναι ακριβως οτι πολλοι ηθελαν να παρουν το αιμα τους πισω για το κρατος της δεξιας και προσχωρησαν στο ΠΑΣΟΚ.Η επαναληψη του ιδιου σεναριου απο την άλλη πλευρα θα μπορουσε να γινει μονο αν δεν ειχε αναδυθει ο χρυσαυγιτισμος.Απο τη στιγμη που αναδυθηκε λυση ειναι τα κεντροδεξια σεναρια οπως ελεγαν καποτε δια της απλης αναλογικης.

 16. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 12/08/2013 15:12:07

  Ενδιαφέρουσα ανάλυση, αλλά χάνει την ουσία των αιτιών της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς (με την ευρεία έννοια).
  Κι ενώ σημειώνεται υπό τη μορφή αξιώματος:
  "Η Αριστερά επέβαλλε μεθοδικά την ιδεολογικοπολιτική της ηγεμονία στην κοινωνία, αφού ο πρεσβύτερος Καραμανλής τής είχε από το 1974 παραδώσει Παιδεία, Ιστορία και Πολιτισμό."
  - Τίποτα τέτοιο δεν έγινε.
  Η ιδεολογικοπολιτική ηγεμονία δεν είναι μια μάζα θέσεων και ιδεών που βουληματικά παραδίδονται ως γαμήλια τούρτα.

  Στη συνέχεια επισημαίνεται για τον Βαρβιτσιώτη τζούνιορ: "...τον σημερινό υπουργό Ναυτιλίας που είχε δηλώσει για την ελληνική σημαία «έκαψαν ένα πανί» και σύμφωνα με φήμες ήταν αυτός που είχε δηλώσει και το διαβόητο «εμείς να βγαίνουμε βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ ας κυβερνάει 50 χρόνια»"

  Μήπως αυτοί οι πρίγκηπες είναι από τις κύριες αιτίες της ιδεολογικοπολιτικής κρίσης της Δεξιάς; Γιατί έγινε η κίνηση του 1909;
  Ο χώρος της κεντροαριστεράς (=ΠΑΣΟΚ) αντιμετωπίζει σήμερα τις ίδιες αιτίες κρίσης με τη Δεξιά. Η κρίση των πριγκήπων, των διαδόχων και των τζούνιορ. Δηλ. βρίσκεται στο κενό του Λόγου και της Ιδέας.
  Όποιος έχει τύχει να γνωρίσει κάποιους από δαύτους ξέρει τι εθνικό έγκλημα επιτελείται με την παρουσία τους σε ηγετικές θέσεις για τη χώρα.

 17. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 12/08/2013 15:14:30

  Σωστά συμπεράσματα!

 18. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 12/08/2013 15:29:06

  Ειναι τοσο ανωριμη.........η πλειοφηφια του Ελληνικου λαου, οπου το εκαστοτε πολιτικο συστημα δυστυχως.....πονταρει σε αυτο. Η πλειονοτητα των Ελληνων τα τελευταια χρονια κοιταζει μονο το ΕΓΩ, την τσεπη του και το αιωνιο ΒΟΛΕΜΑ εις βαρος αλλων κοινωνικων ταξεων. Αυτο το εκμεταλευονται ολα τα πολιτικα κομματα και συστηματα γιαυτο και η κατρακυλα του ΕΘΝΟΥΣ.

 19. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 12/08/2013 16:15:43

  Για πρώτη φορά εχουμε Κράτος
  Αυτός επρεπε να είναι ο τίτλος.Και οφείλετε αποκλειστικά στον Πρωθυπουργό και σε μια ομάδα συνεργατών του.Βεβαίως στην πορεία αρκετοί εμπνευστηκαν απο το όραμα του και ανέβηκαν στο καράβι και άλλοι εξοργίστηκαν απο τις πολιτικές του και πήδηξαν...περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!
  Μετά απο πάρα πολλά χρόνια.... περιοχές ξεβρώμισαν,άσυλα σώπησαν,Νόμοι εφαρμόστηκαν,το κοινό καλό ήταν πάνω απο συνδικαλιστικά προνόμια-πολιτικά κέρδη,εξωτερικές σχέσεις επαναπροσδιορίστηκαν,ενεργειακά σχέδια προχώρησαν,ένοχοι φυλακίστηκαν,καθάρματα εξουδετερώθηκαν και όλα αυτά εν μέσω χρεοκοπίας,δραχμής και εικονικών ανταρτοπολέμων.
  Στα αλήθεια αν βάλουμε Σαμαρά,Παπανδρέου και Τσίπρα στην ζυγαριά, ο Πρωθυπουργός θα τους εκτοξεύσει αυτους στο διάστημα

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Μεγάλες στιγμές 12/08/2013 17:38:15

   Είμαι μαζί σου εντελώς! Και απορώ πως τόσα που έκανε σε τόσο λίγο χρόνο δεν έχουν μείνει στο λαό. Μάλλον κοιτάμε πολύ περισσότερο την τσέπη μας από την πατρίδα μας. Και έτσι μας κοροϊδεύουν οι διάφοροι ακόμη...

  • περήφανος δεξιός avatar
   περήφανος δεξιός @ Μεγάλες στιγμές 12/08/2013 22:06:05

   συμφωνώ απόλυτα..

 20. Ρηνα avatar
  Ρηνα 12/08/2013 16:54:10

  Γιαννη Φαιλτορα η φραση σου "η συγκροτηση αυτης της κρισιμης μαζας δεν θα γινει με ορους ηθικολογικους αλλα με οικονομικους" ειναι μεν η αληθεια αλλα ειναι και ο,τι ακριβως φοβομαστε εμεις οι μεγαλυτεροι.
  Μια σωστη κοινωνια βεβαια θα επρεπε να συγκεραζει και τα δυο με περισσοτερη εμφαση στα Ελληνοχριστιανικα ιδεωδη μας που ειναι αυτα που μας κρατησαν ζωντανους τα περισσοτερα χρονια της υπαρξης μας. Η τελευταιες παρηκμασμενες γενιες που βιωνουμε δεν ηταν παντοτε το ιδανικο προτυπο της φυλης μας.....

 21. Μ.Β avatar
  Μ.Β 12/08/2013 16:55:48

  Όσο η ανεργία καλπάζει ασυγκράτητα και μόνο οι ευχές και τα οράματα την …καταπολεμούν, όσο οι υπεύθυνοι της συμφοράς για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας απολαμβάνουν αμέριμνοι κι αθωωμένοι τις διακοπές τους, όσο οι λήσταρχοι των λιστών και οι μεγαλοκαρχαρίες συνεχίζουν το έργο τους ανεμπόδιστοι και ατιμώρητοι, όσο τα κούφια λόγια, οι κινδυνολογίες και ο αποπροσανατολισμός αποτελεί το μόνο επιχείρημα για να ασκούμε την εξουσία ''εμείς'' και όχι οι ''άλλοι'' που είναι ...χειρότεροι, ηγεμονία ΔΕΝ υπάρχει.
  Την ηγεμονία θα την κερδίσει όποιος επιλέξει τη σύγκρουση, την ανατροπή, την επιβολή της δικαιοσύνης αδιακρίτως, τη γενναία αντιμετώπιση των προκλήσεων με κάθε κόστος, μη μετρώντας μικρόψυχα τις συνέπειες στην κομματική του τάξη. Θα ηγηθεί αυτός που θα βρεί τρόπο να απευθυνθεί στους πολίτες με απόλυτη ειλικρίνεια, αυτός που θα καταφέρει να μας πείσει, να μας εμπνεύσει και να μας συστρατεύσει σε μιά κοινή πορεία εξόδου από την κόλαση. Με κοροϊδίες, με μαντζούνια, με υποσχέσεις για ....μεταθανάτια δικαίωση, δε γίνεται πλέον να πάει κανείς τους, πουθενά.
  Α, και οι πλασματικοί μα τόσο βολικοί διαχωρισμοί Δεξιός - Αριστερός, μεταξύ των ανέργων, των υποβαθμισμένων, των συνεχώς απειλούμενων και των απέλπιδων, δε λειτουργεί ξέρετε πια.....
  Από τη μία οι βολεμένοι υπομονετικοί και οι ωφελημένοι από τη λαίλαπα κι από την άλλη όλοι εμείς.
  Ποιός αξίζει λοιπόν να ηγηθεί; Αυτός, ας το κερδίσει μια φορά, την πιο κρίσιμη ώρα, με την αλήθεια του επί τέλους το ….στέμμα.

  • Μ.Β avatar
   Μ.Β @ Μ.Β 13/08/2013 00:05:25

   ”Η Αριστερά επέβαλλε μεθοδικά την ιδεολογικοπολιτική της ηγεμονία στην κοινωνία….”
   Αγαπητέ μου Προφήτη, αυτό το σλόγκαν, αποτελεί το σύγχρονο παιδαριώδες ”άλλοθι” της ”Δεξιάς”, την απλοϊκή …προπαγάνδα εσωτερικής κατανάλωσης που χρησιμοποιεί, για να ξορκίζει την τριακονταετή ιδεολογική της ανυπαρξία και να αποποιείται των τεράστιων ευθυνών που την βαρύνουν. Και καλά η …”Αριστερά” είναι η ένοχη γιατί και μη κυβερνώντας, τάχα κυβερνούσε….. Ας μην της το επέτρεπε λοιπόν η …φωτισμένη Δεξιά με το ….ανίκητο ιδεολογικό οπλοστάσιο, το …σπάνιο ήθος και την ….άμεμπτη συμπεριφορά.

 22. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 12/08/2013 17:00:08

  Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η κατανομή των ψηφοφόρων σε ΑΝΕΛ και ΧΑ δείχνει άλλα πράγματα. h-p://www.publicissue.gr/2011/koinwniko_profil-sunoxes/
  Είναι πολλοί οι νέοι ψηφοφόροι που πήγαν κατευθείαν σε αυτούς ενώ άντλησαν και από τη δεξαμενή του ΛΑΟΣ. Οι νέοι ψηφοφόροι και οι άνεργοι, ΔΕΝ ψήφισαν ΝΔ. Η δημογραφική σύνθεση των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι από την απογητευτική. Κυριαρχία στους άνω των 50 ετών στους συνταξιούχους και στις νοικοκυρές. Ωραία μαγιά για πολιτική ηγεμονία.

  • markoulas avatar
   markoulas @ Γιάννης Φαίλτωρ 13/08/2013 16:30:05

   Λάθος. Κυριαρχία της ΝΔ στους άνω των 60.

 23. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 12/08/2013 17:19:59

  Στην Ελλάδα ΠΟΤΕ δεν κυβέρνησε η αριστερά και ΟΥΤΕ πρόκειται να κυβερνήσει.
  Ο κομμουνιστικός κίνδυνος αποκορυφώθηκε στον συμμοριτοπόλεμο και ξεριζώθηκε δια παντός.
  Επειδή η βία αποτρέπει αλλά δεν διδάσκει, έπρεπε ο Έλληνας να πάρει μια ακίνδυνη γεύση σοσιαλισμού και την πήρε με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
  Σήμερα κανένας δεν θέλει να ακούει για σοσιαλισμό, κρατισμό ή κομμουνισμό. Κανείς δε θέλει να πληρώνει ασφαλιστικές ή υγειονομικές εισφορές. Κανείς δεν πιστεύει στη δωρεάν παιδεία και υγεία.
  Πλέον έχουμε μια ωριμότερη κοινωνία.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ MantisKalhas 12/08/2013 18:14:48

   ''..ακίνδυνη γεύση σοσιαλισμού...''
   Τόσο ἀκίνδυνη,πού οὔτε τή νιώσαμε πῶς πέρασε...

 24. Hawk avatar
  Hawk 12/08/2013 17:40:59

  Τι θέλεις να πεις ότι δεν είχαμε κράτος επί ΓΑΠ? Ξέχασες εκείνα τα περί πράσινης ανάπτυξης - πράσινα άλογα τα λέγαμε τότε - και τις 100.000 που θα έβρισκαν δουλειά, ξέχασες τα open gov, ξέχασες τους κηπουρούς και τις κηπουρίνες? Ξέχασες ότι τον αποκαλούσαμε πρωθυπουργό των εξωτερικών μιάς και μόνιμα ήταν σε ένα αεροπλάνο! Αχ γιώργο, αχάριστος λαός, δεν σε άφησε να μετατρέψεις το κράτος σε δανιμαρκία του νότου!

 25. M.B avatar
  M.B 12/08/2013 17:52:07

  Κι αλήθεια ποιά ...''αριστερά''; Οι ίδιοι άνθρωποι αλλάζοντας χρώμα μανδύα, πότε μ΄εσάς και πότε με τους ...άλλους - και σήμερα όπως χθες- κρατούν τα ηνία του κρατικού ψωραλέου άρματος, που με το ζόρι σέρνεται στα καλντερίμνια των αισχρών τροϊκανομνημονίων. Κανείς δεν είναι ό,τι δηλώνει, ούτε και ότι ...βολεύει κατά περίσταση....

 26. yianna avatar
  yianna 12/08/2013 17:58:15

  Από τα σχόλια διακρίνω μια αγωνία για την πορεία της ΝΔ ή της δεξιάς γενικότερα.
  Ο κόσμος μπορεί να τοποθετείται δημοσκοπικά αυτή τη στιγμή, μπορεί να διαμαρτύρεται γιατί έχει χάσει γύρω στο μισό του συνολικού του εισοδήματος - όχι όλοι φυσικά - όμως δεν ζητά εκλογές τώρα. Εάν επιθυμούσε εκλογές θα μπορούσε να τις προκαλέσει με μαζικές καθημερινές συγκεντρώσεις, ταραχές και επεισόδια.
  Πολλοί από εμάς διαμαρτύρονται για τα μέτρα, άλλοι σε αντίθεση αγανακτούν γιατί η Κυβέρνηση δεν παράγει γρήγορο αποτέλεσμα.
  Ο Σύριζα έχει προβάδισμα γιατί χαϊδεύει αυτιά, όταν όμως έρθει η ώρα των εκλογών θα αναγκαστεί να μιλήσει συγκεκριμένα. Αλλά ακόμα και εάν ο λαός τους δώσει την πλειοψηφία σε 6 μήνες θα ξαναέχουμε εκλογές.
  Άς αντιληφθούμε όλοι ένα πράγμα, οι τύχες μας είναι στα χέρια των δανειστών μας. Ο Σύριζα το γνωρίζει και γι' αυτό ποιεί την πάπια.
  Εν κατακλείδι, οι Έλληνες είναι πονηροί δεν είναι βλάκες να χάσουν τα κεκτημένα. Επομένως αγαπητέ αρθρογράφε μην ανησυχείτε. Υπάρχει αρκετό ένστικτο αυτοσυντήρησης ακόμα.

  • Λ_Μ avatar
   Λ_Μ @ yianna 12/08/2013 18:01:52

   ''οι Έλληνες είναι πονηροί δεν είναι βλάκες να χάσουν τα κεκτημένα.''
   Μιλάς για κουτοπόνηρους, που κοροϊδεύονται οτι θα έχουν για πολύ ακόμη ....κεκτημένα!

 27. M.B avatar
  M.B 12/08/2013 17:58:40

  Αλήθεια είναι οτι αυτοί που έχουν γεμάτη (ή όχι άδεια τελείως την τσέπη τους), εν αντιθέσει με τους δυστυχούντες, έχουν το περιθώριο να ....υπερασπίζονται κάτι ανώτερο από την ταπεινή επιβίωση (ή έστω να το επικαλούνται υποκριτικά). Αναλόγως.....

 28. yianna avatar
  yianna 12/08/2013 18:27:57

  Εάν είχες ταξιδέψει στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εικοσαετίας ή και τώρα θα διαπίστωνες ότι ο τρόπος ζωής της ευρωπαϊκής μεσαίας τάξης τώρα προσομοιάζει με το δικό μας, μετά τις περικοπές. Τα κεκτημένα που εννοώ αφορούν αυτούς που δεν είχαν που την κεφαλή κλίναι και ξαφνικά... αγόρασαν οικόπεδα και έκτισαν σπιτάκια κάποιων εκατομμυρίων στα Βόρεια προάστια, όταν ο μέσος Εγγλέζος, Γάλλος και Γερμανός έμεναν ή και μένουν σε κοτέτσια. Δεν μιλάω για τα Audi, τις BMW, και τα λοιπά φτηνά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους μας.
  Αυτά τα κεκτημένα εννοώ, που δεν θα τα αποχωριστεί κανένας και με τίποτα.

  • Λ_Μ avatar
   Λ_Μ @ yianna 12/08/2013 18:35:55

   Για ότι κι αν μιλάς, τα κοτέτσια είναι για τις κότες και τα παραμύθια για τα μικρά παιδιά. Οι μπαμπούλες δε, αντιπαιδαγωγικές μέθοδοι για να τρομάζουν οι ανάξιοι γονείς τα μικρά τους παιδιά. Διάβασε ποιο είναι το μέσο εισόδημα του Ευρωπαίου (όχι του προερχόμενου από το ανατολικό μπλοκ), ποιο το κόστος ζωής, ποια η ανεργία του και κελαηδάς αργότερα. Αν μας αναλογούν με το Ευρώ κοτέτσια, μιζέρια και δυστυχία, καλύτερα στη δραχμή,. για να ορθοποδήσουμε κάποτε. Τόσες θυσίες για μιά χαμοζωή στο ευρώ αλλά χωρίς ευρώ, σίγουρα δεν αξίζουν.

 29. Μ.Β avatar
  Μ.Β 12/08/2013 18:29:12

  :-) Σαν ...αεράκι, πράγματι! Καρκινογόνο μεν, πλην όμως αεράκι.

 30. Γκοτζιλα avatar
  Γκοτζιλα 12/08/2013 18:48:25

  Αγαπητε MantisKalhas
  Στην Ελλαδα το κοινωνικο κρατος το ιδρυσε η Δεξια, το διελυσε το ΠΑΣΟΚ και θα το επανασυστησει η Δεξια.

  • MantisKalhas avatar
   MantisKalhas @ Γκοτζιλα 12/08/2013 21:55:14

   Το κοινωνικό κράτος είναι το όπλο της οικογενειοκρατίας. Απλά προπληρώνεσε μια μελλοντική οφειλή με κέρδη στο παρόν για τους εκάστοτε κυβερνήτες.

   • Γκοτζιλα avatar
    Γκοτζιλα @ MantisKalhas 13/08/2013 13:04:30

    MantisKalhas
    Νεοταξιτικο παραληρημα νεοφωτιστου νεοφιλελευθερου που λεει οτι ειναι ετοιμος ν'ανοιξει ξανα τον Καιαδια και να πεταξει εκει οποιους θεωρει (εκεινος) "αχρηστα" στοματα.
    Επαναλαμβανω για να με ακουσει καλα: Στην Ελλαδa το κοινωνικο κρατος το εστησε η Δεξια, το διελυσε το ΠΑΣΟΚ και θα το επανασυστησει η Δεξια!

    • MantisKalhas avatar
     MantisKalhas @ Γκοτζιλα 13/08/2013 17:07:25

     Γράφω την άποψή μου και αποφεύγω να χαρακτηρίζω τους άλλους. Πιστεύω ότι το δημόσιο χρήμα βολεύει καλύτερα αυτόν που το διαχειρίζεται παρά αυτόν που το δικαιούται. Τουλάχιστον η πραγματικότητα της τριακονταετίας αυτό μου δίδαξε και καλύτερος δάσκαλος από την πραγματικότητα δεν υπάρχει όσες ύβρεις και κακοχαρακτηρισμοί και αν επιστρατευτούν.

     • Γκοτζιλα avatar
      Γκοτζιλα @ MantisKalhas 13/08/2013 18:37:10

      MantisKalhas
      Η ιστορια της Ελλαδας δεν περιοριζεται στα 30 τελευταια χρονια και τα 30 τελευταια χρονια ειναι στην ουσια η ιστορια τηs θεομηνιας του ΠΑΣΟΚ. Του κρατους καραγκιοζ μπερντε του ΠΑΣΟΚ. Πριν αναλαβει το ΠΑΣΟΚ την διακυβερνηση της χωρας, υπηρχε κρατος. Μπορει να μην ηταν τελειο, ηταν ομως κρατος.
      Νεοταξιτης, νεοφωτιστος, νεοφιλελευθερος ειναι υβρεις;

 31. el eternauta avatar
  el eternauta 12/08/2013 19:28:01

  Αμα ειναι μαγκας ο Σαμαρας ας πεισει και να παρει πισω τους ψηφοφορους των ΑΝΕΛ και ΧΑ, δεξιοι ειναι και αυτοι.
  Επισης κατι χαζομαρες περι κεντροδεξιας δεν υπαρχουν αυτα, αυτα τα λενε κατι κομπογιανιτες φοβικοι πολιτικοι της παραταξης, μια ειναι η Δεξια, δεν υπαρχει κεντροδεξια, δεν εχει αναγκη η Δεξια το κεντρο. Εχεις ακουσει ποτε κανεναν να τον ρωτας τι εισαι και να σου απαντα κεντροδεξιος? Δεξιος σκετο σου απαντα.
  Μια χαρα φτανουν τα κουκια για αυτοδυναμια μετα.
  Αλλα με τους φλουφληδες μεσα που εχει θελει πολυ δρομο ακομα για να το καταφερει αυτο και ο χρονος τελειωνει.
  Ο χρονος ειναι καπου την ανοιξη με τις ευρωεκλογες και τις δημοτικες, εκει θα πεσει η πρωτη σφαλιαρα αν δεν καλυτερεψει η καθημερηνοτητα των πολιτων και δεν δουν απτα αποτελεσματα.
  Πολλα επεισης εξαρτωνται απο το εκκαθαριστικο!Ηρθε ελαφρυ? δεν υπαρχουν χαρατσια? τοτε θα επιβραβευθεις , αλλιως θα τιμωρηθεις.
  Μην ξεχνατε οτι στις πρωτες 19% πηρε η ΝΔ και μετα 29% αφου τους επεισε και τους πατησε στο φιλοτιμο. Τεραστια διαφορα!
  Και μην λετε για το επιπεδο των ψηφοφορων μετα για να δικαιολογηθειτε, αυτο ειναι το "υλικο" με αυτο θα πορευθειτε.

 32. κουκουλοφόρος με ζαρτιέρες avatar
  κουκουλοφόρος με ζαρτιέρες 12/08/2013 22:24:33

  Πολύ καλή ανάλυση Προφήτη, μόνο που το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981
  το έφεραν οι μεγαλύτερες πυρκαϊές που γνώρισε η Ελλάδα και είχαν χρεωθεί
  την εποχή εκείνη στη 17 Νοέμβρη

 33. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 12/08/2013 22:25:19

  Καλησπέρα σε όλους.
  Το αρχικό κείμενο δίνει την αφορμή για υγιή και γόνιμο προβληματισμό.Από τη πλευρά μου θα τονίσω τις ενστάσεις που έχω σε κάποια σημεία του (συμφωνώ σε αρκετά άλλα):
  1.Ο Κωννος Καραμανλής δεν παρέδωσε,από το 1974,τη Παιδεία,την Ιστορία και τον Πολιτισμό στην αριστερή παράταξη.
  Πρέπει ν'ανατρέξουμε λίγο νωρίτερα,στο έτος 1963,για να διαπιστώσουμε πως αυτό ήταν το έτος-ορόσημο στροφής του εκλογικού σώματος σε κεντροαριστερές-αριστερές πολιτικές-εκλογικές επιλογές.Η δολοφονία Λαμπράκη το Μάιο,η παραίτηση Καραμανλή τον Ιούνιο,η προκήρυξη εκλογών το Νοέμβριο,η τρομακτική λάσπη που δεχόταν ο Καραμανλής από Ένωση Κέντρου,ΕΔΑ και Ανάκτορα(τα Ανάκτορα δεν συγχώρεσαν ΠΟΤΕ στον Καραμανλή αφενός τις προσπάθειες αυτονόμησής του από αυτά αφετέρου τη πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος το Φεβρουάριο του 1963 όπου περιόριζε τις βασιλικές εξουσίες-η άρνηση ψήφισης από την τότε Ένωση Κέντρου ήταν κολοσσιαίο λάθος,το πλήρωσε βαρύτατα κι εκείνη 2,5 έτη αργότερα) και εν τέλει η οριακή νίκη της Ενώσεως Κέντρου στις 3 Νοεμβρίου.Οι εκλογές του Φεβρουαρίου του 1964 (με απουσία Καραμανλή-συντριπτική νίκη του παπανδρεϊσμού) ήταν απλά η τελική πράξη του ελληνικού εκλογικού δράματος και αποτέλεσαν την αρχή ''εκρήξεων'' που ανατίναξαν το πολίτευμα.
  Το 1974 το πολιτικό κλίμα είχε ήδη διαμορφωθεί (ας όψεται η περίοδος 1963-1974).
  Ο Καραμανλής παρέλαβε χάος το καλοκαίρι του '74.Προσπαθούσε να ξαναφτιάξει το κράτος από την αρχή.Τα προβλήματα ήταν γνωστά και οι εκκρεμότητες ήταν τεράστιες.Ας μην επαναλαμβάνω τα γεγονότα.Δημιούργησε τη Νέα Δημοκρατία η οποία έλαβε στις πρώτες εκλογές 54,4%.Η νέα μεγάλη παράταξη τοποθετήθηκε στο κεντροδεξιό χώρο του πολιτικού φάσματος,συνδυάζοντας ελεύθερη οικονομία και κοινωνική προστασία.Δυστυχώς για τη πατρίδα,εκείνη τη περίοδο,στην αντιπολίτευση υπήρχε ο Αν.Παπανδρέου,όπου με απίθανα εκλογικά συνθήματα ''μάγεψε'' το εκλογικό σώμα,εκμηδένισε τη κομμουνιστική-ευρωκομμουνιστική αριστερά,ενσωμάτωσε τόσο την πολυπληθή-άστεγη εαμογενή-μη κομμουνιστική αριστερά όσο και το αντιδεξιό-ριζοσπαστικό κέντρο,οδηγώντας εν τέλει το προσωπικό του πολιτικό όχημα-το πασοκισμό στη μεγάλη εκλογική επιτυχία του 1981.
  2.Κατά τη προσωπική μου γνώμη,δεν υπάρχει καμία συντηρητική κυβέρνηση.
  Η κυβέρνηση είναι ένας συνασπισμός ΝΔ-εκσυγχρονιστικούβενιζελικού ΠαΣοΚ,με απόλυτα μνημονιακά χαρακτηριστικά και πλήρη ιδεολογική γύμνια,εφαρμόζοντας πιστά τις εντολές Βερολίνου και ΔΝΤ(το παραπάνω επιχείρημα το είχα τονίσει προ μηνός ως έναν από τους βασικούς λόγους ανόδου της ''Χρυσής Αυγής'').Η επαναδιαπραγμάτευση πήγε περίπατο,η χώρα στενάζει κυριολεκτικά,η κοινωνία αργοπεθαίνει.Και το χειρότερο όλων (θα το επαναλάβω για νιοστή φορά) η τιμωρία των ενόχων αυτής της ανυπολόγιστης καταστροφής πήγε περίπατο.Οι αποκλειστικά υπεύθυνοι κυκλοφορούν άνετοι και προκλητικότατοι,χωρίς κανένα ίχνος ντροπής.....
  3.Η κεντρική ανάρτηση αναφέρεται στην ατζέντα της λαϊκής δεξιάς και όχι της νεοφιλελεύθερης δεξιάς.Βιώνουμε ως πολίτες καμία λαϊκοφιλελεύθερη ιδεολογία του κυβερνητικού σχήματος ή φαίνεται στο κοντινό ορίζοντα κάτι τέτοιο;Πολύ φοβούμαι πως το λαϊκό-κοινωνικό στοιχείο της πάλαι ποτέ μεγάλης καραμανλικής παράταξης έχει χαθεί(ελπίζω να επανακτηθεί και να προχωρήσει ακάθεκτα,ξανά,πρωτοπόρο).Η πολιτική που εφαρμόζεται (με Στουρνάρα,ορφανά του σημιτισμού,νεοφιλελεύθερους μνημονιακούς) είναι τελείως αντίθετη από τις αρχές και της αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε η μεγάλη καραμανλική-δημοκρατική παράταξη.Και φυσικά όσο εξακολουθήσει να υφίσταται αυτή η συγκυβέρνηση,η συρρίκνωση της παράταξης θα επιταχύνεται,με οδυνηρά αποτελέσματα για τη πατρίδα,τους πολίτες και την ίδια.
  Κατά τη προσωπική μου γνώμη,ανατροπή της μεταπολιτευτικής κεντροαριστερής ηγεμονίας δεν υπάρχει,προς το παρόν.Αν υπήρχε,τα εκλογικά ποσοστά της ΝΔ θα ήταν εντελώς διαφορετικά.Δυστυχώς,τα νούμερα των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων του παρελθόντος έτους είναι αμείλικτα(η πολυδιάσπαση της παράταξης ήταν ξεκάθαρη-ενότητα του χώρου σ'επίπεδο ψηφοφόρων δεν υπήρξε).Εξάλλου η Ιστορία δίνει πανίσχυρες απαντήσεις,όταν η παράταξη ήταν σφριγηλή,ακμαία και ενιαία.Το πολιτικό τοπίο είναι εξαιρετικά θολό,η πολιτική ζωή της χώρας βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο.Και κάτι ακόμη:
  Η Ιστορία θυμίζει τα έτη 1951,1955,1997.
  Το 1951 η κεντροδεξιά παράταξη ήταν διασπασμένη.Οι εκλογές του 1950 ήταν ο απόλυτος κατακερματισμός της.Ποιοι ήταν οι τότε ηγέτες του χώρου,με το δικό τους πολιτικό κόμμα ο καθένας;Κ.Τσαλδάρης,Κανελλόπουλος,Στεφανόπουλος,Σοφ.Βενιζέλος,Ν.Ζέρβαςκαι μερικοί άλλοι.Ανέλαβε κανένας απ'αυτούς την εκλογική ενοποίηση του χώρου;Όχι.Η παράταξη χρειαζόταν κάτι άλλο που να συνδύαζε εμπειρία,ικανότητες και το κυριότερο να ΕΝΩΝΕΙ.Η λύση Παπάγου εκτόξευσε τη παράταξη,ενοποίησε το ευρύτατο εκλογικό ακροατήριο της,τότε,κεντροδεξιάς και έτσι δημιουργήθηκε το εκπληκτικό 49% του Νοεμβρίου του 1952,αραιώνοντας απελπιστικά το Κόμμα Φιλελευθέρων και εξαφανίζοντας το Λαϊκό Κόμμα.
  Το 1955 η κεντροδεξιά παράταξη κλυδωνιζόταν.Το Κυπριακό τάραξε τη συνοχή του κυβερνητικού συγκροτήματος,ο Παπάγος ασθενούσε και κανείς από τα ηγετικά στελέχη του Ελληνικού Συναγερμού δεν ήταν ικανός και κατάλληλος όπου θα έβγαζε τη παράταξη από τη φθορά,τη πολυδιάσπαση και τη περιθωριοποίησή της.Τελικώς,ο τότε Υπουργός Δημοσίων Έργων Κωννος Καραμανλής επιλέχθηκε και τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι γνωστά.
  Τη περίοδο 1996-97 η παράταξη της ΝΔ ''σφαζόταν'' κυριολεκτικά.Έβερτ-Σουφλιάς αγωνίζονταν ποιος θα είναι ο ''εκλεκτός'' της παράταξης.Τελικώς η λύση του νεαρού Κ.Καραμανλή αποδείχθηκε σωτήρια και λυτρωτική,δίνοντας νέα δυναμική και προοπτική στη παράταξη.
  Σήμερα;Η παράταξη χρειάζεται ανασύνταξη,ανασυγκρότηση αλλά με βάση το λαϊκό-κοινωνικό-πατριωτικό της στοιχείο τ'οποίο βρίσκεται στο DNA της.Μέσα από τέτοια διαδικασία θα λάβουν σάρκα και οστά οι προϋποθέσεις ηγεμονίας του χώρου.Οι ευθύνες όσων βρίσκονται στο τιμόνι της παράταξης και πλησίον αυτού είναι τεράστιες.Η χώρα βρίσκεται στο σημείο μηδέν.
  Συγχαρητήρια στον Προφήτη για το κείμενό του διότι θίγει πολλά και σημαντικά ζητήματα.Ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί εν μέρει ή εν όλω,οι παρεμβάσεις του είναι καίριες και προσφέρουν,απλόχερα,άφθονο υλικό για γόνιμες ανταλλαγές απόψεων.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Komis Montechristo 12/08/2013 23:20:36

   Eιχε χρεη ο Καραμανλης;Οχι και φροντιζε παντα να μην κανει.Φροντιζε παντα να μην εχει ελλειμμα και παντα μιλουσε για λιτοτητα.Επειδη η οικονομια ανεβαινε νομιζεις οτι ηταν κατι διαφορετικο απο το σημερινο.
   Αλλά ηταν το ιδιο.Αλλωστε εκεινοι που ζουσαν τοτε διερρεαν προς τον παπανδρεισμο για λεφτα που υπαρχουν.Και το 1963 και το 1981.
   Λοιπον το παραμυθι τελειωσε.Αυτη ειναι η δεξια πολιτικη.Θα δωσει παροχες οταν εχει.Τωρα δεν εχει.Δεν αντεχεις - πας στα λεφτα που υπαρχουν.Οπως επαναλαμβανω το 1963 και το 1981.Και μετα ζητας επιτροπη λογιστικου ελεγχου του χρεους για τα λεφτα που υπηρχαν και εφαγες.Το παραμυθι ομως το πηραν ειδηση εξω.

   • GO avatar
    GO @ ψυχραιμια 13/08/2013 07:47:43

    Καμμία μα καμμία σχέση είχε η λιτότητα Καραμανλή με αυτά που ζει την τελευταία τριετία η Ελλάδα. Δεν μιλάμε για παροχές, μιλάμε για την διατήρηση μιας στοιχειωδώς αξιοπρεπούς διαβίωσης της μεσαίας τάξης και τον κοινωνικό αφανισμό της κατάτερης.
    Βρείτε μου μία χρονιά διακυβέρνησης Καραμανλή που να μην αυξήθηκαν μισθοί και συντάξεις, που να μην διευρύνθηκαν οι κοινωνικές παροχές. Δεν υπάρχει. Την λιτότητα, την επέβαλε σε όλες τις υπόλοιπες-ελαστικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού. Ουδείς 'Ελληνας πολίτης εθίγη από την "λιτότητα" Καραμανλή.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ GO 13/08/2013 20:51:58

     Σου ξαναγραψα οτι δεν ηταν οι ιδιες συνθηκες.Δεν υπηρχε ουτε χρεος ουτε κοινο νομισμα.

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ ψυχραιμια 13/08/2013 12:29:43

    @ψυχραιμια
    Θυμαμαι τη μητερα μου-δημ. υπαλληλος- που μια ζωη ελεγε:
    ερχεται ο Καραμανλης και σφιγγουμε το ζωναρι μετα ερχεται ο Παπανδρεου {ο γερος} και ανασαινουμε ....
    Ομως ΠΑΝΤΑ ψηφιζε Καραμανλη γιατι αισθανοταν σιγουρια για το Κρατος, ετσι μας ελεγε.
    Πραγματι ο Εθναρχης φροντιζε να μην δημιουργει χρεη γιατι γνωριζε οτι αυτο φερνει εξαρτηση. Οταν ομως η χωρα καλομαθε στον λαϊκισμο πηγαμε κατα διαολου.
    Δε θα ξεχασω ποτε το σκανδαλο που ειχαν δημιουργησει οι τοτε "αντιπαλοι" για τη Λενα Ραλλη που συμετειχε στην εταιρεια εισαγωγης lacoste και πια βουηξε ο τοπος για να ερθουν μετα αυτοι και να ρημαξουν τον τοπο με αμυθητα ποσα και σπαταλες. Το ιδιο αν θυμαμαι καλα ειχε γινει και με τη πισινα που η Μαρικα Μητσοτακη κολυμπαγε για τους γνωστους λογους υγειας. Μια ζωη τα δικα μας ηταν καρυδια και βρονταγανε......

  • Φανουρια avatar
   Φανουρια @ Komis Montechristo 13/08/2013 12:16:16

   Συγχαρητηρια και στον Προφητη αλλα και σε σενα κομη για τις θεσεις σου!

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Φανουρια 13/08/2013 12:52:06

    Κι απο μενα !!!

 34. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 12/08/2013 22:29:24

  Oλόσωστος!
  Χρόνος υπάρχει ακόμα αλλά απελπιστικά λίγος.
  Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει κανείς άξιος για να υλοποιήσει την πολιτική της συστράτευσης της δεξιάς.
  Δεν είναι δύσκολο
  Αρκεί να ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις που πιστεύουν σ αυτήν και όχι να λύνουν και να δένουν οι δυνάμεις του τύπου- εμείς να βολευόμαστε και άστε τους άλλους να κουρεύονται-.
  Δυστυχώς αυτοί κυβερνούν παρ όσα επιδιώκει και λέει ο Σαμαράς.
  Ποιοί δεν του λένε την αλήθεια; Ποιοι του σερβίρουν παραμύθια και ποιό το όφελος τους;
  Ενεργοποιήστε επιτέλους τις υγιείς δυνάμεις που κάποιοι κρατούν πίσω.
  Πιστέψτε
  Πολεμήστε
  Κερδίστε
  Εύκολο είναι...
  Δώστε όραμα στο λαό, δώστε του ελπίδα, δώστε του την δύναμη της μιας γροθιάς.
  Ξυπνήστε!!!!!!!!!!

 35. George avatar
  George 12/08/2013 23:48:02

  Μα εκεί περιχαρακώθηκε η ίδια η ΝΔ αντί να διεκδικήσει αυτό που θα έπρεπε να της ανήκει. Περιχαράκωση στους συνταξιούχους όπως και το πασοκ πιό πριν στους ΔΥ. Αδιέξοδη πολιτική με πολύ κοντά ποδάρια και το χειρότερο είναι ότι για να μείνουν οι συντάξεις στα 900 για λίγο ακόμα, στην συνέχεια θα χρειασθεί να αφήσουν τελείως ξεκρέμαστους ανθρώπους που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα πιά. Κάποιοι θα έχουν προλάβει να φύγουν, οι υπόλοιποι όμως?

 36. Σωτήρης avatar
  Σωτήρης 12/08/2013 23:57:51

  Το εχω ξαναπει αλλα δυστυχως καποιοι δεν θελουν να καταλαβουν:

  1. Στην πολιτικη ΔΕΝ ισχυει η ''μπακαλικη'' προσθεση εκλογικων ποσοστων.

  2. Η Χ.Α. θα καταστρεψει πρακτικα την επιρροη αυτου που λετε εσεις δεξια παραταξη στο κρατος.

  Αλλα εφοσον η πλειοψηφια αυτης της παραταξης κανει τετοια παιδαριωδη λαθη αξιζει να πεθανει.

  Αυτο που θα γινει ειναι μεγαλη επικρατηση της κεντροαριστερας μεσο του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβερνηση αυτη θα αποτυχει στα οικονομικα αλλα θα περασει τεραστιες μεταρρυθμισεις στο κρατος και σε μη-οικονομικες πολιτικες και μετα θα περασει απο την Βουλη με πρωτοβουλια της ιδιας η απλη αναλογικη και αυτη θα υπερψηφιστει απο την πολυ μεγαλη πλεοψηφια κατα τη εκτιμηση μου (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ(εαν μπει στην βουλη) και επισης ΝΔ(η οπως αλλιως λεγεται τοτε)).
  Γεια σας

 37. ΕλιζαΒοζεμπεργκ avatar
  ΕλιζαΒοζεμπεργκ 13/08/2013 07:49:05

  Προφήτη καλημέρα κ χρόνια πολλά. Πάρα την ιστορικά προσεκτική κ ένα πολλοίς ρεαλιστική προσέγγιση, δεν εστιάζεις σε πρόσωπα που κατ ανάγκη δίνουν στίγμα ουσιαστικό σε αντίπαλους με τη ΝΔ σήμερα πολιτικούς σχηματισμούς. Πως πχ θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο κ θα συνυπαρξουμε με εκλεγμένους βουλευτές που είτε μας αποκαλούν ευθέως δωσίλογους κ προδότες , είτε μας ¨απειλουν¨ με κρεμάλες (ΑΝΕΛ), η πώς θα μπορούσε να υπάρξει όσμωση με τύπους όπως ο Καιαδας,ο Κασιδιάρης και ο Γερμενής της ΧΑ; Πώς μπορεί να ανεχθεί κ να αποδεχθεί το εκλογικό σώμα της ΝΔ Τέτοια σύμπραξη με όσες αποκλίσεις κ αν έχει;

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ ΕλιζαΒοζεμπεργκ 13/08/2013 12:34:13

   Κυρια Βοζεμπεργκ με ολο το σεβασμο στην ιδιοτητα σας, τα ηγετικα προσωπα μας ενδιαφερουν, αυτα που εχουν τη δυναμη να αλλαξουν πορειες και να συνθεσουν καταστασεις. Τα απλα προσωπα ειναι συνηθως αναλωσιμα απο τις περιστασεις και η ιστορια τα βαζει μονη της στο περιθωριο. Εδω καταφεραν να συνεργαστουν με τον Φλωρακη και χωρις τα σημερινα προβληματα.....

  • Γκοτζιλα avatar
   Γκοτζιλα @ ΕλιζαΒοζεμπεργκ 13/08/2013 13:26:01

   Κυρια Βοζεμπεργκ
   Λετε: "πώς θα μπορούσε να υπάρξει όσμωση με τύπους όπως ο Καιαδας,ο Κασιδιάρης και ο Γερμενής της ΧΑ; Πώς μπορεί να ανεχθεί κ να αποδεχθεί το εκλογικό σώμα της ΝΔ Τέτοια σύμπραξη με όσες αποκλίσεις κ αν έχει;"

   Πως αποδεχθηκε το εκλογικο σωμα της ΝΔ συμπραξη με τους κ.κ Γεωργιαδη και Βοριδη; Διαβαστε Χααρετζ, Γκαρντιαν, Νιου Γιορκ Ταïμς, Λιμπερασιον κλπ και θα διαπιστωσετε οτι, ακομα και σημερα, βλεπουν με το ιδιο ματι τους κ.κ Γεωργιαδη και Βοριδη που βλεπουν και τους βουλευτες τις ΧΑ που αναφερατε. Μαλιστα δεν παραλειπουν να θυμιζουν ποσο "ζωηρος" ηταν και ο κ. Γεωργιαδης στα νιατα του...Απο την αλλη μερια, οι οπαδοι της ΝΔ κανουν υπομονη και ανεχονται συγκυβερνηση με τους κ.κ Βενιζελο και ΓΑΠ που κατεστρεψαν την χωρα. Και οπως πολυ σωστα θυμιζει η Ρηνα, στο παρελθον η ΝΔ ειχε συμπραξει και με τον καπεταν Γιωτη. Γνωριζετε πολυ καλυτερα απο εμενα ποσο ρευστα ειναι τα πραγματα στην πολιτικη και πως αλλαζουν οι ανθρωποι και τα κομματα!
   Υ.Γ
   "Καιαδας" ειναι το παρατσουκλι του Γερμενη΄

  • Kimon avatar
   Kimon @ ΕλιζαΒοζεμπεργκ 13/08/2013 22:43:58

   Αξιότιμη κυρία,
   Ως εκπρόσωπος παιδείας, με την ΝΔ στην αντιπολίτευση, ουδέποτε ανταποκριθήκατε στις εκκλήσεις των Νεοδημοκρατών Πανεπιστημιακών Καθηγητών έστω για μία συνάντηση ώστε να σας εκθέσουμε τα προβλήματα μας.

 38. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 13/08/2013 12:51:01

  - Να μην παραγνωριζεται οτι η κρίση του 77-78 ήταν γρίπη για την Ελλάδα (αλλά βρογχοπνευμονια για τους υπόλοιπους) γιατί κάποιοι σ΄αυτή τη χώρα λίγα χρόνια πριν ειχαν δημιουργήσει υποδομές στις οποίες στηρίχτηκε ο κουφός θείος και λεηλάτησε το αληταριο του πασοκ.
  - Το ποια ήταν και εν πολλοις είναι η ΝΔ το δειχνει το πως χειρίστηκε η Δεξια που η ΝΔ καλυπτε την επελαση του πασοκοκηφηναριου. Να σας θυμίσω μονο τι ελεγε αυτο το κατακαθι για τις εκλογές του 61. Κι ομως υπήρχε απαλλακτικο βούλευμα (38/1966) απο ερευνα που ειχε προκαλεσει ο παππους του ΓΑΠ, το οποίο η ΝΔ αγνόησε και αγνοεί ακομα. Η ερευνα αυτη δειχνει και το ποιον των κεντρώων που εν πολλοις μεταγγίστηκε στο πασοκ. Στις εκλογες του 61 ειχε γινει νοθεια οχι για να βγει η ΕΡΕ, αλλά για να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση το κέντρο και οχι η ΕΔΑ οπως το 1957. Αυτο το ηξερε ο παππους, αλλα τωρα ολοι ξερουν ποιοι ηταν οι παπανδρεου
  - Το ποιοι ηταν οι ψηφοφόροι του πασοκ το 81 το ξερουμε καλα οσοι ζησαμε - ακόμα και σαν παιδια οπως εγω- την εποχη εκεινη. Το κοινό σημείο ολων ηταν οτι προερχοντα απο τα φυσει λουμπεν στοιχεία της κοινωνίας. Ακομα και ολοι να διαφωνείτε, τα γεγονότα 30 ετών το αποδεικνύουν. Κεντρώοι - μόνοι υπαίτιοι των "ανένδοτων" και των "αγώνων του 114" οπως και βασικοι τροφοδοτες των "λαμπράκηδων", γονοι εγκληματιων του κκε που πηραν εκδίκηση για "την εξορια των δικων τους" παραγνωριζοντας οτι οι "εξόριστοι" βαρύνονταν με εγκλήματα που επεσυραν θανατο, λιγούρια που δικην ορνιων μυρίστηκαν ψοφήμι διαισθανομενοι το τι θα επακολουθουσε γνωρίζοντας το ποιον του αντρεα (το 1965 τοτε ηταν κοντα) και θλιβεροι τύποι που πούλησαν με το κιλο δημοκρατικότητα και σε πολύ καλη τιμη μάλιστα ψωμιζομενοι δια βίου
  - ο συριζα αποτελει φυσικο διαδοχο του πασοκ. Οι πιο διεφθαμενοι απο το συμπίλημα εκεινου του εσμού εδωσε δυναμη σ΄ενα γραφικο συνονθυλευμα εμμονικων μπολσεβίκων, που επαγγέλεται να κανει οτι και ο ανδρεας παραβλέποντας οτι εκεινος ειχε σχεδον ακαιρεες τις υποδομές στους α΄και β΄γενη τομεις που η χουντα ειχε φτιάξει και γιαυτο μπορουσε να δανειζεται αφειδως με ορους ληστρικους. Ο μονος λόγος που αυτος ο "φορέας" υπάρχει ειναι η ΝΔ που ακομα δεν εχει αρχισει να στελνει φυλακη ότι πρασινοκοκκινο παρασιτο εξίκμασε την οικονομια επι 30ετια (λχ "συνταξιουχους" απο το 65 που πουλησαν σε καλη τιμη προοδευτισμό)
  - Με την ΧΑ η ΝΔ κανει το ιδιο λαθος που εκανε και με την ΕΠ το 77. Οπως τοτε η κεντρωοι μολυναν τη Δεξια ετσι και τωρα μπολσεβικογενεις μολύνουν το κομμα και δεν το αφηνουν να αναπτυξει τη δυναμική του. Η ΧΑ εχει πολυ περισσοτερους των 400.000 διαφορετικα δεν θα απασχολουσε κανεναν. Αλλα αυτο δεν ειναι κακο κυριως αν οι περισσοτεροι ψηφιζαν ΝΔ. Οι ψηφοφοροι αυτοι ειναι Δεξιοι και ποτε δε θα ψηφιζαν αριστερους ή κεντρωους παρα μονο απο αναγκη οπως τοσα χρονια γινοταν. Η απομάκρυνση τους ομως "απενοχοποιει" το κομμα και του δινει τη δυνατοτητα να ξεβρωμισει την κοινωνια απο την πασοκογενη αλητεια (καθε αποχρωσης απο γαλαζοπρασινη ως βαθεια κοκκινη) καθισταμενο φορεας κάθαρσης χωρις να μπορουν να το βλαψουν "κορωνες " περι ρεβανσιστικης Δεξιας. Αυτο και θα ξεβρωμισει τη χωρα και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις επαναπατρισμού των ψηφοφορων. Αντι λοιπον να "πονταρει" το κομμα στον εκφυλισμενο και εν πολλοις υπόλογο "μεσαιο χωρο" και να μηχανεύεται ηλιθιότητες που ενδυναμωνουν την ΧΑ τελικως, καλο θα ηταν να αρχισει την αποκαθήλωση πασοκογενων δομών. Εκτος και αν πιστευει καποιος στο κομμα οτι Δεξιος θα ψηφιζε κυβερνηση με αντιπροεδρο τον βενιζελο

  • GO avatar
   GO @ IOKLOS ZARAS 13/08/2013 13:34:07

   Για τη χρυσή οκταετία 1955 - 1963, έχετε ακούσει κάτι; Αν μιλάμε για υποδομές, ε;

  • στεντωρ avatar
   στεντωρ @ IOKLOS ZARAS 13/08/2013 20:40:10

   Δεν μπορω να διαφωνησω σχεδον σε τιποτε. Καποτε πρεπει να πει καποιος εντος του χωρου μας ότι αρκετα το χαιδεμα στους αριστερούληδες και στις ιδεες τους.Μπραβο. Υ.Γ Στη πατριδα μου Ζαρας ειναι ευεργετης και δωρισε το νοσοκομειο της πολης πολυ ριν την ελευση του ΕΣΥ.

 39. popaia avatar
  popaia 13/08/2013 13:06:23

  Σε όσους σνομπάρουν τους άνω των 50 ψηφοφόρους της ΝΔ, τις αξίες τους και τον τρόπο ζωής τους, ξελιγωμένοι μπροστά στο....ιδεώδες των "νέων επιχειρηματιών" και μισώντας το κράτος, επισημαίνω απλά ότι:
  -- Έχουν παιδιά, εγγόνια, ανήψια, γαμπρούς, νύφες, υπαλλήλους, μαθητές, κλπ, κλπ, αυτοί οι ψηφοφόροι κι επηρρεάζουν. Άλλο τα σήριαλ με το ξεκάθαρα διαφορετικό κοινό κι άλλο η ζωή μας.
  -- Τα κόμματα τύπου Μάνου απέτυχαν παταγωδώς και άρα δεν καταλαβαίνω πώς είναι τόσο σίγουροι κάποιοι ότι μόνο τα παππούδια πρεσβεύουν σε μια λαϊκή Δεξιά ενώ όλοι οι υπόλοιποι την απεχθάνονται.
  -- Επίσης μια παρανοϊκή ταλιμπανονεοφιλελεύθερη τρολ οργάνωση, η ΟΑΚΚΕ που έχει μανία καταδίωξης εναντίον της Ρωσίας απλώνοντας παραληρηματικά σεντόνια στους τοίχους, κατεβαίνει κάθε χρόνο στις εκλογές και βρίσκει μόνο την ψήφο της.
  -- Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο ΕΕ, Κομισσιόν, πρόσδεση στο άρμα της αμερικάνικης παγκοσμιοποίησης, ανοιχτά σύνορα και υποταγή στις εταιρίες, σημαίνει και πολλά άλλα όπως π.χ. μια καθημερινότητα τόσο υψηλού επιπέδου και μέσα σ' ένα τόσο εκθαμβωτικό αλλά και οργανωμένο αστικό περιβάλλον που εμείς δεν έχουμε δει ούτε στον ύπνο μας. Κάτι τέτοια βέβαια οι κύριοι που επαίρονται ως φανατικοί ευρωπαϊστές τα παρασιωπούν συστηματικά ταυτίζοντας και την Ευρώπη και τη ΝΔ με κάτι αλλούτερο, μάλλον εχθρικό προς το μέσο άνθρωπο.

  Συγχαίρω τον Προφήτη για το άρθρο του, συμφωνώ σε όλα πλην της αισιοδοξίας. Και μόνο οι Χωμενίδηδες στη νέα ερτ άλλα δείχνουν. Τώρα το τί λιμπίζεται η ΝΔ από όλα αυτά τα αμοράλ κουλτουρονεοταξίτικα παράσιτα κι έχει το σύνδρομο να ντρέπεται που είναι Δεξιά και να θέλει σώνει και καλά να μοιάζει με Αριστερά, σε μια εποχή μάλιστα που η υπεράσπιση παραδοσιακών αξιών είναι για τους λαούς θέμα ζωής και θανάτου, ο Θεός κι η ψυχή της. Αλλά κι οι ψηφοφόροι άνθρωποι είναι, όχι νοσοκόμες κομμάτων με ψυχολογικά προβλήματα...

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ popaia 13/08/2013 20:19:37

   popaia γι αυτο σε παω!!
   Αυτο το "αμοραλ κουλτουρονεοταξιτικα παρασιτα" εγραψε παλι οπως και ολη η αναρτηση σου. Καλη Παναγιά σου ευχομαι.

 40. xristoforos Michou avatar
  xristoforos Michou 13/08/2013 16:53:06

  Μήπως τον σημερινό υπουργό Ναυτιλίας που είχε δηλώσει για την ελληνική σημαία «έκαψαν ένα πανί» και σύμφωνα με φήμες ήταν αυτός που είχε δηλώσει και το διαβόητο «εμείς να βγαίνουμε βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ ας κυβερνάει 50 χρόνια»;
  Giati ton ekenan upourgo auton ton tupo re paidia? toso ksemeiname apo empsuxo uliko?

  • Solar avatar
   Solar @ xristoforos Michou 17/08/2013 14:33:29

   Δεν είπε έκαψαν ένα πανί.
   Είπε "Είναι ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ του καθένα να καίει την ελληνική σημαία."
   Γιατί δεν ρωτάς ποιος μετά από αυτήν την δήλωση τον ψήφισε και τον έκανε παλι βουλευτή και γιατί ψηφίζουμε ένα κόμμα που συμφωνεί -αλλιώς θα τον έδιωχναν- με τέτοιες απόψεις;

 41. GO avatar
  GO 13/08/2013 21:54:38

  Δεν εθίγησαν οι πολίτες επί Καραμανλικής λιτότητας. Αντιθέτως. Σ' αυτό επιμένω, αυτή ήταν η Καραμανλική πολιτική!

 42. popaia avatar
  popaia 14/08/2013 00:14:44

  Καλή Παναγιά Ρήνα μου και σ' εσένα και στην οικογένειά σου. Και σ' ευχαριστώ που με πας. Αμοιβαίο.

 43. ΕλιζαΒοζεμπεργκ avatar
  ΕλιζαΒοζεμπεργκ 14/08/2013 06:18:00

  Αγαπητέ/η kimon,κάνετε λάθος! Ανταποκρίθηκα κ μάλιστα με πολλή όρεξη για συνεργασία. Όμως τότε, μου αφαιρέθηκε ο τομέας κ ανατέθηκε τον κ Άρη Σπηλιωτόπουλο πριν προλάβω να ολοκληρώσω τις πογραματισμένες επαφές. Συμβαίνουν αυτά στην πολιτική, χρήσιμο θεωρώ να τα θυμόμαστε όλα.

 44. Solar avatar
  Solar 17/08/2013 14:30:22

  Εγώ δεν βλέπω ανατροπή.
  Συνηγεμονία βλέπω ιδεολογική - και επαγγελματική- ταύτιση.
  Έναν υγιή ανταγωνισμό μεταξύ συναδέλφων της ίδιας πολυεθνικής που δουλεύουν μαζί για το ίδιο μαγαζί και χωριστά ο καθένας για το μπόνους του.

  Η κοινωνία κρατάει την ανάσα της όχι για να δει προς τα πού θα κινηθεί η οικονομική πολιτική, αυτό είναι γνωστό και ανακοινώνεται σε όλους τους τόνους.
  Η κοινωνία κρατάει την ανάσα της για εξάσκηση. Να δει πόσο μπορεί να ζήσει χωρίς να αναπνέει όταν θα τεθεί και θέμα φόρου αναπνοής.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.