29/03/2014 10:16
Βασίλης Ζήσης - Κάλχας
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για μια νικηφόρα στρατηγική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

Αν η ΝΔ θέλει να έχει πραγματικά αποτελέσματα η τακτική της απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τον φέρνει σε συνεχή αντίθεση με την αριστερά. Να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι θα την κοροϊδέψει όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου. Μόνον έτσι θα αποδυναμώσει την εκλογική του βάση και επιρροή

Όσα ακολουθούν δεν διεκδικούν το αλάθητο. Μακριά από εμάς κάθε ιδέα παντογνώστη. Πηγάζουν όμως από μια πολύχρονη θητεία στο πολιτικό ρεπορτάζ και μια καλή γνώση του πως σκέφτεται η Αριστερά. Ελπίζουμε να φανούν χρήσιμα στους αρμόδιους:

Τα πολύ σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ που προκαλούν οι αντιφάσεις της στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν τον τελευταίο καιρό σκεπάσει την έλλειψη ψυχραιμίας με την οποία αντιδρούσε η ΝΔ απέναντι στο βασικό της πολιτικό αντίπαλο και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε ένα πραγματικό ντέρμπι. Οι σπασμωδικές κινήσεις και σε πολλές περιπτώσεις οι αδιέξοδες μάχες χαρακωμάτων στις οποίες επιδόθηκε η ΝΔ κατά του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν το διάστημα ειδικά αμέσως μετά τις δημοσκοπικές πρωτιές του ΣΥΡΙΖΑ και το «σκηνικό ήττας» που διαγραφόταν για το κυβερνών κόμμα μετά τα Χριστούγεννα. Τις υπενθυμίζουμε ως παράδειγμα αποφυγής στο μέλλον

Κορυφαίο παράδειγμα: Η έντονη αντίδραση της ΝΔ σε κάθε εκδήλωση υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ (ή συνιστωσών του) στην τρομοκρατία στην πραγματικότητα βοηθούσε τη στρατηγική του. Για τον εξής απλούστατο λόγο: Με την τακτική της η ΝΔ παρεμπόδιζε την διαρροή των ελάχιστων συντηρητικών ψηφοφόρων της που ενδεχομένως θα πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ. Με την τακτική του ο ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόταν στο απωθημένο υπέρ της τρομοκρατίας των αριστερών και των σκληρών ΠΑΣΟΚων και τους συσπείρωνε περισσότερο.

Ας αφήσουμε στην άκρη αστείες αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα οι επικρίσεις που δέχτηκε ο Τσίπρας για την αθεΐα του. Επικρίσεις που αρνούνταν ακόμα και στοιχειώδεις αρχές της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπως κληρονομήθηκαν απ’ την εποχή του διαφωτισμού και της γαλλικής επανάστασης, υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων.

Κι ας πάμε στο σοβαρότερα ερωτήματα: Ποια είναι τα λάθη της ΝΔ που επιτρέπουν στο ΣΥΡΙΖΑ να φλερτάρει με την κυβερνητική εξουσία; Μπορεί η ΝΔ να αντιστρέψει το κλίμα δυσπιστίας των πολιτών που εισπράττει εξίσου και η κυβέρνηση με το σύνολο του πολιτικού συστήματος; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτά , αν δεν προσεγγίσει πρώτα το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας κατάματα, χωρίς περιστροφές και στρουθοκαμηλισμούς.

Η ιδεολογική και πολιτική χρεοκοπία της αστικής τάξης

Για μια νικηφόρα στρατηγική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ 115435 photo

Η ελληνική οικονομία χρεοκόπησε, όντας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Στο έδαφος αυτής της οικονομικής κρίσης και της χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού χρεοκόπησε και η κορυφαία στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης της Ελλάδας μεταπολεμικά, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ και μαζί της χρεοκόπησε και το μοντέλο ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού που χαρακτηρίστηκε απ’ τους «επιχειρηματίες που προμηθεύουν πετρέλαιο τον 6ο στόλο».

Το ευρωπαϊκό όραμα της «ισχυρής και ανταγωνιστικής Ελλάδας» που υποσχέθηκε η αστική τάξη της χώρας έχει μετατραπεί σήμερα σε εφιάλτη για τους εργαζομένους και τα μικροαστικά στρώματα, για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Για εκατομμύρια πολιτών στη χώρα μας το ευρωπαϊκό όραμα που βιώνουν σήμερα είναι η διάλυση της λεγόμενης μεσαίας τάξης, η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση, οι φόροι, τα χαράτσια και τα χρέη.

Αν αυτό δε γίνει αντιληπτό τότε δεν μπορεί να γίνει κατανοητή η τρέχουσα πολιτική κατάσταση της χώρας, οι σοβαρές διεργασίες που συντελούνται και αποτυπώνονται στη στάση του ελληνικού λαού που κατά τα 2/3 είναι δύσπιστος προς την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ταυτόχρονα, ενώ κατά το 1/3 τάσσεται υπέρ της «μονομερούς διαγραφής του χρέους και της εξόδου απ’ την ευρωζώνη», την ώρα μάλιστα διαχέεται οριζόντια στην κοινωνική βάση σχεδόν όλων των πολιτικών δυνάμεων αυτή η άποψη. Δεν μπορεί να γίνει επίσης αντιληπτή η αντοχή της επιρροής της Χρυσής Αυγής στο έδαφος της πολιτικής κρίσης που μαστίζει τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Σήμερα η ΕΕ κατανοείται ως ο ζωτικός οικονομικός χώρος του γερμανικού ιμπεριαλισμού που εμφανίζει κατακτητικές διαθέσεις. Η Ελλάδα προσδέθηκε σ’ αυτό το άρμα δεκαετίες πριν διαλύοντας την παραγωγική της βάση και υποδομή για να δανείζεται και να πληρώνει –για προϊόντα που θα μπορούσε η ίδια να παράγει και όχι να τα εισάγει την κάθε Siemens και όλα αυτά τα ευαγή ιδρύματα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, κυρίως του γαλλογερμανικού. Και εδώ συμπυκνώνεται το πολιτικό πρόβλημα της χώρας: Το ιδεολογικό αδιέξοδο αν όχι η ιδεολογική χρεοκοπία της αστικής τάξης ως ηγέτιδας τάξης του ελληνικού έθνους.

Κατά συνέπεια το ερώτημα για τα λάθη της ΝΔ στην αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ απαντάται όταν απαντηθεί ένα άλλο πιο ουσιαστικό ερώτημα. Ποια στάση έπρεπε να κρατά ένα αστικό κόμμα όπως η ΝΔ απέναντι σε μια άλλη αστική άποψη, όπως αυτή που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, με στόχο να διασφαλιστεί η λειτουργία του πολιτικού συστήματος με δεδομένη την εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ αλλά και για να προληφθούν κοινωνικές εκρήξεις λόγω της οικονομικής κρίσης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αστική πολιτική δύναμη

Για μια νικηφόρα στρατηγική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ 115436 photo

Πρέπει να είναι καθαρό ότι άσχετα απ’ το χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ ως μικροαστικού αριστερού κόμματος, η επίσημη άποψη του για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας δεν ξεφεύγει απ’ τα αστικά όρια, είναι αστική στην ουσία της και δεν είναι αριστερή. Το επισημοποίησε η ίδια η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει των ευρωεκλογών με το δίλημμα «λιτότητα ή ανάπτυξη» και αφού είχε προηγηθεί το «Τέξας». Σ’ αυτό το σημείο η ΝΔ δείχνει μια χαρακτηριστική αδυναμία να παρακολουθήσει τις συνεχείς «δεξιές» μετατοπίσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο οικονομικό του πρόγραμμα. Τον εγκαλούν και του αποδίδουν πράγματα που στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πιστεύει και δείχνουν να αγνοούν πως όσα και ότι απ’ αυτά πιστεύει, είναι αδύναμος να τα υπερασπιστεί μέχρι τέλους, λόγω της μικροαστικής του φυσιογνωμίας, και τα εγκαταλείπει όπως έχει καταδείξει απερίφραστα η διαδρομή του απ’ τις εκλογές του 2012 μέχρι σήμερα.

Η ΝΔ ευθύς εξαρχής επέμενε να κατηγορεί με πολεμικούς μάλιστα όρους το ΣΥΡΙΖΑ για αντιευρωπαϊκή στάση. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ απαντούσε με το «Τέξας» η ΝΔ έβγαζε στην επιφάνεια τις αντιφάσεις της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να τον φέρει σε θέση απολογητική, ότι δήθεν επιδιώκει την έξοδο της Ελλάδας απ’ την ευρωζώνη απ’ τη στιγμή που δεν γίνεται ακραιφνής υποστηρικτής της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων στην ΕΕ. Το αποτέλεσμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντάει πολύ εύκολα και απλά κατηγορώντας για Μερκελισμό το Σαμαρά. Και επιπρόσθετα ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σ’ αυτό το κλίμα προσπερνάει σχετικά ανώδυνα χωρίς να επωμίζεται ιδιαίτερο πολιτικό κόστος το γεγονός ότι κορυφαία του στελέχη επενδύουν σε μεγάλα funds.

Την ίδια ώρα η ηγεσία της ΝΔ κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι διώχνει τους επενδυτές, όταν το μόνο για το οποίο δεσμεύεται αυτή τη στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 750 ευρώ και πέραν τούτου ουδέν. Το αποτέλεσμα είναι και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντάει πολύ απλά και εύκολα ότι είναι υπέρ των παραγωγικών επενδύσεων και όχι των αεριτζήδων και του ξεπουλήματος της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών και να κερδίζει δυνάμεις όταν στην ουσία δεν λέει κάτι δραματικά διαφορετικό για τη βελτίωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων. Δηλαδή η ΝΔ πιστεύει ότι με μισθούς 400 ευρώ και κανά δυο εκατομμύρια ανέργους θα υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας; Ποιοι θα καταναλώσουν με τέτοια εισοδήματα; Ή θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με το να αλλάξει απλά ιδιοκτησιακό καθεστώς περνώντας σε ιδιωτικά χέρια η ΔΕΗ και ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, άντε και να δημιουργηθούν και μερικές μαρίνες; Το παράδειγμα του λουκέτου στη βιομηχανία Χάλυβα της Ελλάδας τι διδάσκει άραγε;

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αντιγράψει τον Ανδρέα Παπανδρέου

[photo_3]

Το βασικότερο ίσως όλων που περιλαμβάνει τα παραπάνω είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να θέλει και να επιδιώκει να «στεριώσει» την αστική τάξη τώρα που βρίσκεται σε ιδεολογικό και πολιτικό αδιέξοδο και όχι απλά να είναι απολογητής της. Σ’ αυτό το σημείο προσπαθεί να αντιγράψει τον Αντρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ του 1981. Ωστόσο υστερεί σ’ αυτό όχι μόνο γιατί είναι διαφορετικές οι εποχές και ο Τσίπρας δεν έχει το «ταλέντο» του Αντρέα, αλλά γιατί για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας η επίσημη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αστική, αντίθετα με του ΠΑΣΟΚ τότε που αξίζει να θυμάται κανείς ότι μαζί με το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει στη βουλή την ένταξη στην ΕΟΚ το 1979. Ωστόσο στην προσπάθειά του αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως μια δύναμη που κάτι πάει να εκφράσει γι αυτό και μια μεγάλη μερίδα του κόσμου λέει «ας δούμε τι θα κάνουν μι αυτοί»

Και για καταλήγουμε (προσωρινά): Εκ των πραγμάτων δημιουργείται ένα πολύ πιο σοβαρό πολιτικό αδιέξοδο απ’ αυτό που δημιουργήθηκε το Νοέμβρη του 2011, γιατί τότε υπήρχε η ΝΔ να προστρέξει να κρατήσει την κατάσταση μπροστά στην κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. Τώρα τι θα υπάρχει αν δεν θα υπάρχουν και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι σαφές ότι σε κύκλους της αστικής τάξης φαίνεται να ωριμάζει η σκέψη και να αναζητείται σανίδα σωτηρίας, ενδεχομένως κάνοντας και την ανάγκη φιλοτιμία, για μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση μεγάλων παραγόντων της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας από τότε δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και τόσο απλό και βέβαιο ότι θα συμβεί.

Σε μια τέτοια περίπτωση αυτοί οι κύκλοι δε θα διστάσουν να ανακατέψουν την τράπουλα του πολιτικού συστήματος αν κρίνουν δεν υπάρχει άλλος δρόμος γι’ αυτούς. Η περίπτωση της ανόδου και της πτώσης του Γιώργου Παπανδρέου είναι εξαιρετικά διδακτική. Όπως και η περίπτωση του «Ποταμιού»

Βασίλης Ζήσης - Κάλχας

Ηθικό δίδαγμα: Αν η ΝΔ θέλει να έχει πραγματικά αποτελέσματα η τακτική της απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τον φέρνει σε συνεχή αντίθεση με την αριστερά. Να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι θα την κοροϊδέψει όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου. Μόνον έτσι θα αποδυναμώσει την εκλογική του βάση και επιρροή

ΣΧΟΛΙΑ

 1. EVA avatar
  EVA 29/03/2014 11:51:28

  ''Ηθικό δίδαγμα: Αν η ΝΔ θέλει να έχει πραγματικά αποτελέσματα η τακτική της απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τον φέρνει σε συνεχή αντίθεση με την αριστερά.'' Από το ποσοστό των ψηφοφόρων που προτιμούν τον Σύριζα, πόσοι αλήθεια είναι οι....''αριστεροί;'' Πόσοι διαθέτουν ...αριστερή οπτική, φιλοσοφία και προσέγγιση, ώστε να ...παρεξηγηθούν – θιγούν, παρακολουθώντας τις ''τακτικές'' μετατοπίσεις που πραγματοποιούνται στη σκακιέρα; Ένα 4% μόλις δεν συγκέντρωνε πριν την ισοπέδωση της κοινωνικοοικονομικής ζωής των Ελλήνων το συγκεκριμένο κόμμα; Οι εν πλω προστιθέμενοι λοιπόν, αυτοί που προσέγγισαν εξ ανάγκης, εκ των συνθηκών και εκ του δικαιολογημένου άγριου θυμού-τιμωρητικής διάθεσης για την προσβλητική τους ολική υποβάθμιση και φτωχοποίηση, είναι δεδομένα πολύ πιο …χαλαροί και ανεκτικοί στις ΄΄ιδεολογικές ανακολουθίες’’ του Σύριζα, μιας και αφενός δεν ‘’ανήκουν’’ φανατικά, ούτε αριστερά μα ούτε και δεξιά και αφετέρου ο σκοπός τους, είναι η αποκαθήλωση των υπαρχόντων ‘’αρχόντων’’, προκειμένου να φυσήξει ο αέρας και να γυρίσει η σελίδα, για να δοκιμαστεί όποια άλλη πρόταση, που ίσως βελτιώσει με κάποιον τρόπο τη ζωή τους. Πολλοί δεν έχουν πια να χάσουνε και τόσα, μιας και τους τα΄χουν ήδη πάρει ….. Σε θαυματοποιούς και μεσσίες μετά από τόσα χαστούκια, μάλλον δεν πρέπει να ελπίζουν. Κρατάνε σίγουρα μικρό καλάθι. Η άποψή μου είναι, ότι η ηγεσία της ΝΔ πρέπει να βρεί το θάρρος και ν΄αντιμετωπίσει τα δικά της λάθη, τις ανακολουθίες και τις διαψεύσεις που προκάλεσε, με ειλικρίνεια και αυτοκριτική διάθεση. Αν θέλει να έχει αύριο. Όχι να στρουθοκαμηλίζει, προσπαθώντας ματαίως να…αποδομήσει τον τάχα…αριστερό Σύριζα, σ΄ένα κοινό κατά βάση, μη διαθέτον αριστερή συνείδηση. Μάλλον καλό θα του κάνει η …αποαριστεροποίηση….. Ηθικό δίδαγμα : Όταν κλειδώνεις κάποιον σε ένα ερειπωμένο σπίτι με ψωμί και νερό κι όταν του κτίζεις και όλα τα παράθυρα, είναι πολύ λογικό και αναμενόμενο μόλις θ΄ …ανακαλύψει τους κρυμμένους δυναμίτες και τα σπίρτα στο …πατάρι, να ΣΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΓΚΙ!

 2. gikon avatar
  gikon 29/03/2014 12:10:14

  Ο πραγματικά αριστερός ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 4%. Το 70% περίπου είναι με τον Τσίπρα και το υπόλοιπο με τον Λαφαζάνη. Άρα, μόνο ένα ποσοστό της τάξης της μιας μονάδας μπορεί να συγκινηθεί από μια τέτοια αντιμετώπιση. Όλο το υπόλοιπο, εκλογικό του 2012 και δημοσκοπικό τώρα, ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά αριστεροί είναι και βολεύονται, ίσως και να ανακουφίζονται από την σταδιακή απομάκρυνση του Τσίπρα από τις παλιές του θέσεις και την σχεδόν πλήρη ένταξή του στο συστημικό παιχνίδι. Αυτή η μετεξέλιξή του είναι προφανές ότι θα του προσδώσει περαιτέρω εκλογική δύναμη, ιδιαίτερα μετά τα αποτελέσματα των προσεχών ευρωεκλογών.

 3. blue nile avatar
  blue nile 29/03/2014 12:21:55

  Έτσι είναι... Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ένα τεράστιο λάθος. Αναλώνονται σε ατέρμονες συζητήσεις έμπλεες αριστερών ιδεοληψιών χωρίς να καταλαβαίνουν ότι οι πολίτες που τους ψηφίζουν δεν ανδιαφέρονται για τέτοια χαζά αλλά επιδιώκουν την καλυτέρευση των οικονομικών συνθηκών.
  Και εκεί ο λόγος τους δεν είναι ξεκάθαρος.

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ blue nile 29/03/2014 14:57:21

   Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν εμπιστοσύνη προς τον Συριζα.Παράσταση νίκης ναι ,αλλά όχι εμπιστοσύνη πως θα καλυτερέψει την ζωή τους. Και αυτό είναι χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας σήμερα,είναι τόσο μπερδεμένη και οργισμένη που επικροτεί την μετριότητα

 4. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 29/03/2014 12:38:26

  Αν η ΝΔ θέλει να δει νίκη στις εκλογές, πρέπει να μαζέψει και ένα ή δύο στελέχη που διακρίνονται για την αμετροέπεια, την τηλεοπτική υπερέκθεση και τον κυνισμό.

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 29/03/2014 13:13:21

  Eάν η ΝΔ θέλει να έχει επιρροή πρέπει να βάλει προτεραιότητες.Τα όσα γίνονται με το γάλα είναι χαρακτηριστικά.Υπενθυμίζω ότι ως αντιπολίτευση η ΝΔ είχε εξαγγείλει στήριξη των αγελαδοτρόφων.ΠΟΙΟΣ αποφάσισε να εμπλέξει άσχετα πράγματα και να τα βάλει στο μνημόνιο;Τό είπε ο Λοβέρδος - ο Χατζηδάκης. Χωρίς να υπάρχει κανείς λόγος έβαλε την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ στο μνημόνιο,δηλαδή μια έκθεση ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ που παρήγγειλε η χώρα χωρίς να τη ζητήσει κανείς.Και φυσικά ο ΟΟΣΑ δεν είναι μέλος της τρόικας.Ο Σαμαράς κάνει το ίδιο λάθος που έκανε ο Μητσοτάκης το 1993 (όταν τον ανέτρεψε).Ανοίγει όλα τα μέτωπα μαζί.Τα μέτωπα της εργαλειοθήκης δεν ήταν ανάγκη να ανοίξουν τώρα.Ευνοείται από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταρρεύσει και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σε καμμιά περίπτωσ την εμβέλεια του παλιού ΠΑΣΟΚ.Αλλά υπάρχουν και όρια στα όσα μπορούν να περάσουν μαζί.

 6. ΜΒ avatar
  ΜΒ 29/03/2014 13:19:01

  Εκτός από την εκτενή ανάλυση της "παθολογίας" του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο άρθρο δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά 1. στο γεγονός ότι είναι η ΝΔ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα που όχι μόνο συγκυβερνά με το αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει υιοθετήσει πλήρως όλα τα στελέχη του και εφαρμόζει με προκλητική σκληρότητα την πολιτική του, 2. στα τρανταχτά σκάνδαλα τόσο του ΠΑΣΟΚ (που συστηματικά συγκαλύπτει), όσο και στα δικά της, που έχουν εξοργίσει το Λαό και 3. στην ανεργία, την απέραντη εξαθλίωση και τη σοβούσα ανθρωπιστική κρίση. Ποια στρατηγική μπορεί, άραγε, να αντιτάξει η ΝΔ σ' αυτήν την πραγματικότητα;

  • Μάρκος2 avatar
   Μάρκος2 @ ΜΒ 29/03/2014 16:40:13

   Το αν ο τσίπρας είναι χριστιανός

   • ΜΒ avatar
    ΜΒ @ Μάρκος2 30/03/2014 11:09:08

    Μπα, εδώ υπερτερεί πλήρως ο πρωθυπουργός-καντηλανάφτης.

 7. Hunter avatar
  Hunter 29/03/2014 15:57:30

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκαθεν απευθύνονταν σε ανθρώπους ΑΚΡΟαριστερών πεποιθήσεων. Σταδιακά εντάχθηκε σε αυτόν όλο το βαθύ ΠΑΣΟΚ! Το ποσοστό που λείπει από το ΠΑΣΟΚ είναι ακριβώς αυτό που προστέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ξύπνησαν μια μέρα και είπαν οτι: "από σήμερα είμαστε αναρχοαυτόνομοι και προωθούμε το μπάχαλο, το χάος και την αναρχία". Γιατί αυτά προωθούσε ο Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2,5%-3,5% ας μην γελιόμαστε. Εφόσον λοιπόν το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε πιο κεντρώο, έγινε και ο Τσίπρας πιο κεντρώος και πιο "διαλλακτικός" για να μπορέσει να το κρατήσει. Όπως ακριβώς προσπαθεί να κάνει η Χρυσή Αυγή με τους δεξιούς που πήγανε εκεί χωρίς φυσικά να είναι νεοναζί. Ήταν στο 1% και βρεθήκαν στο 10%. Μαλάκωσαν και οι Χρυσαυγίτες και έγιναν πιο "διαλλακτικοί" για να μπορέσουν να τους κρατήσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ αβαντάρει ανοιχτά το "αίμα στους δρόμους", που φυσικά πρέπει να είναι αίμα αστυνομικών, αίμα "καπιταλιστών", αίμα μνημονιακών, αίμα φασιστών κτλ. Αυτό για μένα συνιστά "εγκληματική οργάνωση" και απορώ που δεν έχει επέμβει εισαγγελέας (μάλλον επεμβαίνει μόνο στις εγκληματικές οργανώσεις που κόβουνε ψήφους από τη συγκυβέρνηση). Τα μισά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είτε λαμβάνουν τα ίδια μέρος είτε υποστηρίζουν ανθρώπους οι οποίοι βγαίνουν τη νύχτα και πετάνε μολότοφ σε αστυνομικούς με σκοπό να τους κάψουνε ζωντανούς. Δηλαδή να τους σκοτώσουν! Αυτό δεν συνιστά "εγκληματική οργάνωση";;; Πρέπει λοιπόν να διαδίδεται πειστικά σε όλους τους τόνους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα είναι η Χρυσή Αυγή της Αριστεράς. Έχει έναν σκληρό πυρήνα που αποτελείται από εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, έχει οργανωμένα "τάγματα εφόδου", έχει "εκπαιδευτές" στο αντάρτικο πόλης και κάνει προπαρασκευαστικές εργασίες κατάλυσης του πολιτεύματος. Ακριβώς για ότι κατηγορείται και η Χρυσή Αυγή! Έχω δει σε φυλλάδιο συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ να γράφεται αυτολεξεί: "Ελάτε να βάλουμε βόμβες στα θεμέλια του Κράτους για να διαλυθεί κάθε Αρχή και Εξουσία"! Όπως το διαβάζετε αγαπητοί!!! Δηλαδή αν είναι ο Μιχαλολιάκος μέσα, ο Τσίπρας τι πρέπει να γίνει;;; Ελάτε στο εξωτερικό στις πολιτισμένες χώρες και μοιράστε φυλλάδια στα πεζοδρόμια και καλέστε τον πληθυσμό μαζικά να βάλετε βόμβες (μεταφορικά και κυριολεκτικά) για να διαλυθεί το κράτος κάθε αρχή και εξουσία... Ελάτε και μοιράστε τέτοια χαρτιά στη Γερμανία, στη Δανία, στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο, στη Δανία, στη Σουηδία... Ελάτε...

  • EVA avatar
   EVA @ Hunter 30/03/2014 07:27:47

   ''Ο ΣΥΡΙΖΑ αβαντάρει ανοιχτά το "αίμα στους δρόμους", που φυσικά πρέπει να είναι αίμα αστυνομικών, αίμα "καπιταλιστών", αίμα μνημονιακών, αίμα φασιστών κτλ. Αυτό για μένα συνιστά "εγκληματική οργάνωση" και απορώ που δεν έχει επέμβει εισαγγελέας....'' Σιγά τα αίματα καλέ μου άνθρωπε. Εξόχως ακραία και υπερβολικά όσα υποστηρίζετε, τραβηγμένα από τα μαλλιά. Στα Δημοκρατικά καθεστώρα χωρίς αποδείξεις, δε στέκουν οι κατηγορίες. Πρέπει να είσαστε ηλικιωμένος, ίσως και λίγο ...φοβικός.. Πάντως σίγουρα εκτός Ελληνικής πραγματικότητας. Γι αυτό, καθήστε εσείς στα ...εξωτερικά τα ...άψογα κι αφήστε εμάς στα ...εσωτερικά να πορευόμαστε με παλαιοημερολογίτικες μεθόδους. Δεν σας ζηλεύουμε πάντως, ούτε κι αποτελείτε ....πρότυπό μας. Κουλάρετε και λίγο, γιατί η ένταση κι η επιθετικότητα κάνουν κακό στην υγεία και τη δική σας και των άλλων.

  • ΜΒ avatar
   ΜΒ @ Hunter 30/03/2014 12:55:52

   Η ΝΔ ανέκαθεν απευθυνόταν, στην καλύτερη περίπτωση σε light οπαδούς και στελέχη που συγχέουν το φιλελευθερισμό με το life style των "σκαφάτων" και της Μυκόνου, και ήδη (μέσω των αποκτηθέντων από όμορα πολιτικά "συγκοινωνούντα δοχεία" στελεχών) σε ανθρώπους ακροδεξιών πεποιθήσεων και ένθερμων θιασωτών του άκρατου καπιταλισμού, που είναι η άλλη όψη του εφαρμοσμένου σταλινισμού των φυλακών-μεταλλαγμένων γκουλάγκ και της αρπαγής των ιδιωτικών περιουσιών (τραπεζικών καταθέσεων και ακινήτων). Σταδιακά εντάχθηκε (και ενσωματώθηκε πλήρως) σ' αυτήν όλο το βαθύ και αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ (θαλασσοδάνεια, χαράτσι, PSI, off shore, λίστες, ΕΛΣΤΑΤ, εργολάβοι, σκάνδαλα-σκάνδαλα-σκάνδαλα) των Βενιζέλου, Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Χρυσοχοϊδη, Παπουτσή, Πάγκαλου, Σημιτοστουρνάρα κλπ., το οποίο - σε ένδειξη ευγνωμοσύνης - διατήρησε στις θέσεις εξουσίας και συγκάλυψε προκλητικά. Το ποσοστό που λείπει από τη ΝΔ σε βουλευτικές έδρες είναι ακριβώς αυτό που προστέθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Οι προδομένοι και χιλιάκις εξαπατημένοι πολίτες που εν μια νυκτί βρέθηκαν πένητες, διωκόμενοι, άνεργοι και εν δυνάμει άστεγοι, στράφηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ, εκτοξεύοντας τα ποσοστά του. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε και αύξησε τη δυναμική του αυτή, παρά τη διαβρωτική δράση των (φανερών και κρυφών) διαπλεκόμενων μμε, τη λάσπη που καθημερινά δέχεται από τους στρατευμένους τρωγλοδύτες-κομματόσκυλα και, το σημαντικότερο, τη δημιουργία πληθώρας αποκομμάτων, με στόχο την αποτροπή της βίαιης αποδόμησης των συγκυβερνώντων. Η ΝΔ προβαίνει σε φυλακίσεις εξαθλιωμένων επαγγελματιών με το πρόσχημα της φοροδιαφυγής, χύνει αίμα αθώων πολιτών στους δρόμους, ποτίζει με χημικά και στέλνει στα νοσοκομεία από το άγριο ξύλο αγανακτισμένους, συνταξιούχους, καθηγητές, σχολικούς φύλακες, καθαρίστριες και γυναικόπαιδα. Το υπουργείο Προστασίας Εργολάβων μπουκάρει στα σχολεία, ρίχνει χημικά και συλλαμβάνει ανήλικους μαθητές. Τα think tanks της συγκυβέρνησης φιλοτεχνούν το προφίλ του κράτους "του νόμου και της τάξης", της καταστολής, της βίας και του φόβου και αβαντάρουν τη βαρβαρότητα, την προδοσία, τη ρουφιανιά και την εξαγορά, τέχνη που γνωρίζουν από παλιά. Αυτά (και άλλα πολλά) για μένα συνιστούν "εγκληματική οργάνωση" και εσχάτη προδοσία και, όταν θα έρθει η ημέρα που θα επέμβει ο εισαγγελέας, δεν θα τους σώσει το - επινόησής τους, φυσικά - κατάπτυστο νομοθέτημα "περί ευθύνης υπουργών" που με ευλάβεια διατηρούν ακόμη σε ισχύ. Τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προβαίνουν νυχθημερόν σε εμπρηστικές δηλώσεις σε όλα τα μμε και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υβρίζοντας και προκαλώντας τους Έλληνες που η πολιτική τους έχει "κάψει" ζωντανούς. Δηλαδή όχι μόνο τους σκοτώνουν ωθώντας τους στην αυτοκτονία, αλλά τους περιυβρίζουν ακόμη και νεκρούς, αμφισβητώντας τον αριθμό και τα κίνητρά τους! Αυτό δεν συνιστά "εγκληματική οργάνωση";;;;; Είναι λοιπόν αυταπόδεικτο ότι η ΝΔ της μνημονιακής συγκυβέρνησης είναι ένα σταλινικού τύπου ιδεοληπτικό μόρφωμα της Δεξιάς. Έχει έναν σκληρό πυρήνα που αποτελείται από εγκληματίες έναντι της Πατρίδας, έχει οργανωμένα τάγματα καταστολής, έχει εκπαιδευτές στη βία και τη δικτατορική προπαγάνδα και, με πρόσχημα το φασιστικής επινόησης "δίκαιο της ανάγκης", έχει καταλύσει το πολίτευμα, αναστέλλοντας το Σύνταγμα, καταργώντας την "Αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας" και ποδηγετώντας τη Νομοθετική και Δικαστική Εξουσία. Ακριβώς για ό,τι κατηγορεί και τη Χρυσή Αυγή! Έχω δει σε εκατοντάδες εμπρηστικές συνεντεύξεις τις "υπερσυνιστώσες" της συγκυβέρνησης να εξυμνούν την τρόϊκα, το ΔΝΤ και τους γερμανούς κατακτητές, να τους λιβανίζουν ολημερίς και να τους συγχαίρουν για την κατάργηση των θεσμικών, κοινωνικών και πολιτικών εγγυήσεων και τη de facto κατάλυση του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους. Όπως τους ακούτε αγαπητοί!! Ελάτε, λοιπόν, εσείς που αξιώνετε σεβασμό των δικαιωμάτων σας, να μιλήσετε για πατριωτισμό, ελευθερία, δικαιοσύνη, υγεία, παιδεία, εργασία, αξιοπρέπεια και δημοκρατία στη Γερμανία των κ.κ. Μέρκελ και Σόιμπλε, στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και γενικά την ΕΕ των κ.κ. Όλι Ρεν, Μπαρόζο κλπ.... Ελάτε....

 8. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 29/03/2014 16:31:35

  επαναφορά της αστικής τάξης,, γίνεται;

 9. NK avatar
  NK 29/03/2014 16:33:05

  Σωστός ο Hunter. Απο την άλλη κάπου ελπίζω να βγουν οι Τσαβίστες. Εξηγουμαι. Σε πέντε ή δεκα μηνες το πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διαλέξει, ευρώ ή επίδομα πλυσίματος χεριών σε όλους και 200.000 νέες προσλήψεις. Είναι σαφές τι θα πράξουν οι νεοκομμουνιστές θαυμαστές του Μαδούρο και της Αργεντινής. Επειδή η ΕΕ τους την έχει στημένη, θα κάνουν δημοψήφισμα. Ε, αφου θα τους έχουμε κυβέρνηση στο Σύνταγμα των Κορυσχάδων θα κολλήσουμε; Αέρα να φύγει η Ευρώπη των μονοπωλίων. Μόνο όταν ο Έλληνας πεινάσει, εννοώ ταραχές για το κωλόχαρτο, όχι αηδίες, θα καταλάβει τι εστί κομμουνιστής. Μόνο τότε θα ντρέπεται να βγάλει σφυροδρέπανο όπως ακριβώς ντρέπεται για την σβαστικα, που λέει κι ο Άδωνις. Αλλιώς δεν γίνεται, πρέπει να το ζήσει για να καταλάβει. Οι άντρες οικοδομή στη Βουλγαρία, οι γυναίκες πλύστρες και οι ΔΥ 500.000 Νέες Δραχμές το μήνα- δηλαδή 140 ευρώ. Έξτρα κέρδος, οι παράνομοι θα ψάχνουν την έξοδο μόνοι τους. Σε πέντε μήνες δεν θα έχει μείνει ούτε ο Πακιστανός πρέσβυς. Αναγκαστικά λοιπόν ΣΥΡΙΖΑ δαγκωτό. ΜΕΤΑ απ΄αυτά, ΑΝ έρθει στα σύγκαλά του ο Έλληνας και σταματήσει τους νεοκομμουνιστές και τους νεοναζί, θα ξαναψηφίσει ΔΕΞΙΑ. (Υ.γ.:Δεξιά δεν είναι 60% του ΑΕΠ φόροι και η ΑΣΟΕΕ κλειστή λόγω Νιγηριανής μαφίας...)

  • EVA avatar
   EVA @ NK 30/03/2014 07:33:26

   'Άδωνι εσύ; Εκτός από την ...έλλειψη στο χαρτί υγείας που μας επισημαίνεις, διευκρίνησέ μας παρακαλούμε πάνσοφε! Οι άντρες οικοδόμοι στη ...Βουλγαρία και οι γυναίκες πλύστρες γεωγραφικά που ακριβώς; Που σημειώνεται έλλειψη πλυστρών; Αποσαφήνισέ το για να΄ναι τραγικότερο το δίλημμα! :-)

  • ΜΒ avatar
   ΜΒ @ NK 30/03/2014 12:59:28

   Μα, υπάρχουν τόσο πολλές καθεστωτικές φυλλάδες σ' αυτή τη Χώρα, που δεν κινδυνεύουμε από ταραχές για το κωλόχαρτο....

   • gikon avatar
    gikon @ ΜΒ 30/03/2014 13:15:33

    Αν λείψουν κι αυτές, θα τυπώνουμε το σχόλιο του κινδυνολόγου. Προσοχή, σε ανακυκλωμένο χαρτί.

    • ΜΒ avatar
     ΜΒ @ gikon 30/03/2014 15:12:40

     Το χαρτί στο οποίο τυπώνονται είναι ήδη ανακυκλωμένο, εξ' ου και η οσμή σκανδάλων....

     • ΝΚ avatar
      ΝΚ @ ΜΒ 31/03/2014 13:07:36

      Τυπώστε το, όντως κινδυνολογικό, σχόλιο μου και κρατήστε το. Τα λέμε μετά την πρώτη τετραετία ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ, όπως εξηγώ, ξέρω γιατί ακριβώς θα ψηφίσω τσαβίστας. ΔΑΓΚΩΤΟ. Εσείς; Νομίζετε ότι επειδή δεν είστε εσείς Τσαβίστας, θα ξεγίνει ο Λαφαζάνης; ΜΟΝΟ δια της ομοιοπαθητικής ξεπερνιέται ο τσαβισμός. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν, τόσο το καλύτερο. Καλή μας ημέρα. Υ.Γ. : Δεν είμαι καθεστωτικός, νομίζω ήταν σαφές. Ψήφισα το 2009 πρώτη φορά ΝΔ από ανάγκη. Από την ίδια ανάγκη θα ψηφίσω ΔΑΓΚΩΤΟ ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Ομοιοπαθητική.

 10. Μάριος Τσαμπάς avatar
  Μάριος Τσαμπάς 29/03/2014 17:15:22

  Η νικηφόρα στρατηγική έχει ήδη συγκροτηθεί: -Με Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα -Με Πάγκαλο στη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ -Με Παπαθανασίου στα ΕΛΠΕ και τώρα με Σπυράκη στο Ευρωψηφοδέλτιο, η επιλογές και μόνο αναδεικνύουν την υπεροχή της πολιτικής Σαμαρά.

 11. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 29/03/2014 17:32:23

  Οπως είναι τώρα αγκαλιά (ΝΔ=ΠΑΣΟΚ) πάμε καρφί στον πάτο.

 12. Π.Κ. avatar
  Π.Κ. 29/03/2014 17:43:36

  Τον κάθε υγιή σκεπτόμενο και όχι ΒΟΛΕΜΕΝΟ από το σύστημα πολίτη τον ενδιαφέρει το παρόν και το μέλλον του που αυτή τη στιγμή είναι αβέβαιο. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία το λιγότερο που σκέφτεται είναι οι ταμπέλες και τα κόμματα. Ο Σαμαράς πρέπει να πετύχει μια ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους αν δυνατόν....και σήμερα, ώστε να βγει η χώρα στις αγορές και να τελειώνει με τα μνημόνια. Το βασικότερο για τη χώρα πρέπει να είναι η ΜΗ διεξαγωγή εθνικών εκλογών και να κάνει ο Σαμαράς κάποια....πράγματα που πρέπει να κάνει που θα είναι το εμπόδιο στην εξουσία του κάθε....τυχάρπαστου κρατιστή αριστερού. Προσωπικά θα έπρεπε άμεσα να γίνει ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ με πολλές αναθεωρήσεις και με κτύπημα στο πελατειακό σύστημα με την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που δεν έχει τολμήσει κανένας πολιτικός για προφανείς λόγους...Πρέπει ο Σαμαράς να κάνει τη πολυπόθητη μείωση των βουλευτών σε 200, να κάνει τομές στη παιδεία με ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων(η μόνη χώρα της δύσης που δεν τολμά...) και το βασικότερο να βάλει άμεσο χρονοδιάγραμμα για μείωση φορολογικών συντελεστών, ώστε και επενδύσεις να γίνουν και επίσης να....σωθεί ότι υγιές απέμεινε από τον πολύπαθο ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ που χάνετε στο βωμό της κρατικίστικης αντίληψης να σώσουμε πάνω από όλους τα πελατάκεια μας του διεφθαρμένου κατά πλειοψηφία ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ. Αν ο Σαμαράς κάνει πράξη αυτά και άλλα...τότε θα δούμε όλοι μας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και ο κύριος Τσίπρας με την ΑΡΝΗΣΗ του σε όλα αυτά θα αποκαλυφθεί και θα πάει στο ποσοστό που του αρμόζει.....Όλα είναι στο χέρι του Αντώνη Σαμαρά από δω και στο εξής.

  • ΜΒ avatar
   ΜΒ @ Π.Κ. 30/03/2014 13:07:41

   Ευσεβείς πόθοι, αγαπητέ. Οι υγιείς και σκεπτόμενοι πολίτες είναι παραγκωνισμένοι και διωκόμενοι από αυτούς που κρατούν τις κομματικές ταμπέλες...

 13. Γ.Δ avatar
  Γ.Δ 02/04/2014 22:51:49

  Διαφωνώ. Οι αριστεροί θα πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ ετσι κι αλλιως για να ζησουν το ονειρο των παππουδων τους για την 'κυβερνηση της αριστερας'. Το ζητημα ειναι να αποτραπουν οι νοικοκυραιοι, μετριοπαθεις ψηφοφοροι να 'δοκιμασουν΄ την εναλλακτικη ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτη την κατευθυνση δουλευει συστηματικα ο ΣΥΡΙΖΑ βαζοντας στο καδρο Σταθακη, Δραγασακη, Παπαδημουλη, που εκφραζουν ενα πιο μετριοπαθη λογο απο την υπολοιπη αλητοπαρεα των Εξαρχειων. Πέρα απο αυτούς, τί ; Ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι ενα κομμα της ακρας αριστερας, και, εαν κυβερνησει, θα εφαρμοσει το αριστερο προγραμμα του με τις οποιες συνεπειες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.