#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/12/2012 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για μια νέα και ιδεολογικά και πολιτικά τολμηρή ΚεντροδεξιάΗ αντίθεση «μνημονιακός» - «αντιμνημονιακός» σιγά – σιγά χάνει το νόημά της και φεύγει επιτέλους από το πολιτικό λεξιλόγιο (στο οποίο ποτέ δεν έπρεπε να εισχωρήσει εξ αρχής). Προσπαθούν να την συντηρήσουν μονάχα όσοι αναμένουν πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη από τέτοιου είδους απλοϊκές και βαθύτατα λαϊκίστικες προσεγγίσεις του σύνθετου και δυσεπίλυτου σταυρόλεξου της ελληνικής κρίσης.

Ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ εξακολουθούν ακόμη να πιπιλίζουν την καραμέλα της «αντιμνημονιακής» ρητορικής, ενώ για τα άκρα (Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ) αυτός ο διαχωρισμός είναι και θα είναι πάντα η απαραίτητη εισαγωγή στον άλλον βαθύτερο διχασμό, όπου ονειρεύονται να οδηγηθεί κάποτε η ελληνική κοινωνία, ώστε να εξακολουθήσουν να ελπίζουν πως θα μπορέσουν οψέποτε να εγκαθιδρύσουν ο καθένας για λογαριασμό του το (εξωκοινοβουλευτικό) Σύστημα που πεισματικά και αμετανόητα ονειρεύονται. Οι «αντιμνημονιακές» φωνές ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να περιορίζονται δραστικά, ενώ οι ΑΝΕΛ χάνοντας αυτό το προνομιακό πεδίο άσκησης λαϊκισμού και αερολογίας, «φυλλορροούν» θανάσιμα μέρα την μέρα.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως το πολιτικό πρόβλημα της χώρας έχει λυθεί! Αντιθέτως, όλη αυτή η κινητικότητα του πολιτικού προσωπικού, η βουβή αναμονή στα υπάρχοντα κόμματα, η ολοφάνερη ποιοτική υποβάθμιση του Κοινοβουλίου (ίσως το υποδεέστερο από άποψης πολιτικού προσωπικού που είχαμε ποτέ) και η περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα με μάχες «οπισθοφυλακών» και αψιμαχίες «ανιχνευτών», προδίδουν την αγωνιώδη, αγχωτική και νομοτελειακή ανάγκη για την γέννηση του ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ. Δεν γνωρίζω πόσον καιρό θα πάρει για την «μαμή» Ιστορία τούτη η δύσκολη «γέννα» αλλά είμαι βέβαιος πως κυοφορούνται ΔΙΔΥΜΑ και το πρώτο ελπιδοφόρο «κλάμα» θα ακουστεί τελικά από την πλευρά της Κεντροδεξιάς.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο μόνος πολιτικός που μπορεί να βλαστήσει καινούριο φύτρο αυτή την ώρα, τώρα που πέρασε η μπόρα της εξασφάλισης της θέσης της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και έχοντας ηγεμονικό ρόλο στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα, θα ανοίξει αργά ή γρήγορα την διαδικασία γέννησης του ΝΕΟΥ που κυοφορείται. Ο καιρός (το timing στην καθομιλουμένη), ποτέ δεν ήταν ευνοϊκότερος! Καθώς το «δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», η νέα ευκαιρία για αυτοκάθαρση, ανασυγκρότηση, ανανέωση και ιδεολογική – πολιτική οριοθέτηση μιας καινούριας ελκυστικής και αποτελεσματικής Παράταξης της καθ’ ημάς Κεντροδεξιάς δεν είναι δυνατόν να περάσει ανεκμετάλλευτη. Ο πολιτικός χώρος χάσκει κενός και κατακερματισμένος από τις παρυφές του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, μέχρι τα όρια της αποθρασυνόμενης Χρυσής Αυγής.

Μια καινούρια, σφριγηλή και ιδεολογικά και πολιτικά τολμηρή Κεντροδεξιά με ηγέτη τον Α. Σαμαρά καλείται σύντομα να τον καταλάβει και να ηγεμονεύσει πολιτικά για τα επόμενα χρόνια, μέχρι να συντονιστούν τα κατάλοιπα μιας ηττημένης και στρεβλής Σοσιαλδημοκρατίας και να διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο στην πολιτική σκηνή. Ο χώρος στο δημοκρατικό φάσμα θα συμπληρωθεί αργότερα από ένα αριστερό μετριοπαθές κόμμα τύπου «Πρασίνων» που θα ενσωματώσει τις ήπιες συνιστώσες του «τρομπαρισμένου» με πολιτικό «αέρα»  ΣΥΡΙΖΑ και ένα δεξιό φιλελεύθερο μόρφωμα που θα εκφράσει τους οπαδούς των ακραιφνών Τζημερομάνων. Με αυτόν τον τρόπο, τα άκρα θα περιοριστούν στα γνωστά μονοψήφια «κυβικά» τους, η πολιτική θα ξαναπάρει τα ηνία από τους «μπαχαλάκηδες» και τους «μαυροντυμένους ρέηντζερ» του Μιχαλολιάκου και ίσως σε κάποια άκρη επιβιώσει και το τελευταίο απολίθωμα του «υπαρκτού», το «τιμημένο ΚΚΕ» της Αλέκας και των ορφανών του Στάλιν.

Ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα φυσικά, το τελευταίο που έχει ανάγκη είναι η «απλή και άδολη αναλογική». Θεσμικές αλλαγές θα πρέπει να συμβούν αναμφίβολα αλλά το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να είναι: συμφωνημένο, σταθερό για δεκαετίες, με κατώφλι εισόδου στην Βουλή οπωσδήποτε και προσανατολισμένο στην κυβερνησιμότητα. Θα πρέπει όθεν, να ευνοεί τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνασπισμού δύο (το πολύ) κομμάτων στην βάση προγραμματικών συγκλίσεων και κυβερνητικών εξαγγελιών. Μια ματιά στο Γερμανικό σύστημα με κάποιες διευθετήσεις μπορεί να μας δώσει την απάντηση στον γρίφο. Οπωσδήποτε πάντως θα πρέπει να θεσπισθούν τα εξής: μείωση του αριθμού των βουλευτών (200;) – ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή και συνταγματική μεταρρύθμιση.

Akenaton

Υ.Γ Να ευχηθώ στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καλό βόλι και λυτρωτικά για το Έθνος πολιτικά αποτελέσματα στην κατεύθυνση της Νέας Μεταπολίτευσης που έχει ήδη αρχίσει!

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. firiki2010 avatar
  firiki2010 18/12/2012 09:29:18

  ".... Μήπως είναι καιρός να σταματήσουμε να συζητάμε και να επιχειρηματολογούμε υπέρ ή κατά του “μνημονίου” γενικώς και αορίστως; Μήπως είναι καιρός να διαγράψουμε μια ηλίθια διαχωριστική γραμμή (“μνημονιακοί- αντιμνημονιακοί”) που άκριτα βάλαμε και βάσει αυτής πορευθήκαμε 2,5 χρόνια; Μήπως επι τέλους μπορούμε να συζητήσουμε να συμφωνήσουμε και να διαφωνήσουμε , να τσακωθούμε και να “σκοτωθούμε” εν ανάγκη, αλλά επί του “ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ”;.....
  Τι κράτος θέλουμε; Ποσο μεγάλο και με τι αρμοδιότητες; Τι σχολεία και Πανεπισήμια χρειαζόμαστε; Τι νοσοκομεία; Θέλουμε επιχειρήσεις (και επιχειρηματίες) ή δεν γουστάρουμε; Θέλουμε πραγματικά να γίνουμε πετρελαιοπραγωγοί ή θέλουμε να απεξαρτηθούμε από το πετρέλαιο; Μας ενδιαφέρει ή όχι το πόσοι και ποιοι μετανάστες “φιλοξενούνται” στην Ελλάδα; Εχουμε ή όχι πρόβλημα με κάποιους γειίτονες μας; Τι κάνουμε γι αυτό; Θέλουμε η “αριστεία” να επιβραβεύεται ή κάτι τέτοιο μας φαίνεται “ελιτίστικο”; Τι περιεχόμενο δίνουμε σε έμμοιες όπως “νόμος”,”ελευθερία”, “αλληλεγγύη”;Και πέρα από το τι θέλουμε, να δούμε και το τι μπορούμε και κυρίως να δούμε το “πως”. Με τι κανόνες, με τι αρχές, με τι παραδείγματα; (Και πάντως όχι χωρίς προσπάθεια) ......
  .....Η τοποθέτηση υπέρ ή κατά του μνημονίου δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι το όχημα για να περνάνε προς την κοινωνία ανόητες απόψεις, ούτε το καταφύγιο για να κρύβεται η … ανυπαρξία τους. "
  Από την τελευταία μου ανάρτηση μου στο firiki2010

  • akenaton avatar
   akenaton @ firiki2010 18/12/2012 12:13:36

   Όπως είναι φυσικό, συμφωνώ σε όλα !!!!

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ firiki2010 18/12/2012 14:00:19

   Το Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο γίνεται σταδιακά ανεπίκαιρο, διότι με τον Σαμαρά στην κυβέρνηση η εφαρμογή του Μνημονίου επιδιώκεται να γίνει με όρους όσο το δυνατόν πιο συμφέροντες για την χώρα. Ο Σαμαράς είναι φανερό ότι δεν διακατέχεται από τα συμπλέγματα κατωτερότητας των ΓΑΠ-Παπακωνσταντίνου, που εκδηλώθηκε ως σύμπλεγμα ανωτερότητας έναντι της χώρας. Αν ο ΓΑΠ δεν ήθελε να συκοφαντεί και να καταρρακώνει τη χώρα με το γνωστό ηδονισμό με τον οποίο το έπραττε, είναι βέβαιό ότι και σε Μνημόνιο να ήμασταν (που δεν θα ήμασταν), θα ήμασταν με τελείως διαφορετικούς όρους.

   Το αίτημα ήταν εξαρχής, να γίνει διαχείριση της κατάστασης με το βλέμμα στα συμφέροντα της χώρας. Αυτό εκφράστηκε με το Αντιμνημόνιο, όσο το Μνημόνιο εξυπηρετούσε εμφανώς συμφέροντα αντίθετα με αυτά της χώρας. Ο Σαμαράς, βοηθούμενος και από τη θετική δημοσιονομική συγκυρία, κατόρθωσε μέσα σε μερικούς μήνες να κερδίσει πράγματα προς όφελος της χώρας. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά και για αυτό σήμερα ξεθωριάζει το Αντιμνημόνιο: Διότι το Μνημόνιο άρχισε να εκτελείται, έστω και λιγάκι, με τρόπο συμφέροντα για τη χώρα. Όσο και εάν, από μόνο του, δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας.

   Υπάρχει και κάτι ακόμη: Ενώ μέχρι χθες, το κόστος της απεμπλοκής από το Μνημόνιο (χρεωκοπία, και ίσως δραχμή) ήταν μικρότερο από το κόστος της παραμονής μας στο Μνημόνιο, οι όροι που δημιουργούνται σήμερα ίσως να καταστήσουν την παραμονή στο Μνημόνιο σχετικά σύντομη και ίσως με μικρότερο κόστος για τη χώρα. Προϋπόθεση, βέβαια, να αντέξουμε όλοι μας τα τρομακτικά μέτρα του 2013.

   Η ουσία είναι ότι φαίνεται φως στο τούνελ, που πριν δεν φαινόταν. Αυτό είναι που κάνει τον διαχωρισμό να ξεθωριάζει.

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Διογένης 18/12/2012 23:48:25

    .. είναι βέβαιό ότι και σε Μνημόνιο να ήμασταν (που δεν θα ήμασταν), θα ήμασταν με τελείως διαφορετικούς όρους.

    Ειναι ετσι ακριβώς, βλεπε πχ. Πορτογαλία, Ιρλανδια κλπ.. και γιατι οχι και καλυτερα, οι τραπεζες μας ήταν υγιεις, και η εννοια του sovereign risk στην Ευρώπη ηταν *αδιανοητη* μερχι την εμφανιση του ΓΑΠ

    Ο κοσμος ομως δεν τα εχει αντιληφθεί αυτα ..
    το γεγονος ο'τι οι ΓΑΠ & Παπακωνσταντινου κυκλοφορουν ελευθεροι χωρις να τους εχουν απαγγελθει κατηγοριες παει να ξεχαστει τελείως..
    και 'οι σοβαροί' πολιτικοί κανουν την πάπια ..
    βλεπεις 'το ΠΑΣΟΚ στηριζει την κυβέρνηση'
    αυτο και αν λέγεται διαπλοκή

   • Γιάννης avatar
    Γιάννης @ Διογένης 19/12/2012 01:41:22

    Πάνω που έμαθα στο γάϊδαρό μου να μην τρώει.... πέθανε

  • Στρυμών avatar
   Στρυμών @ firiki2010 18/12/2012 22:37:54

   Συμφωνώ με το φιρικι απόλυτα. Τόσο απλά και μεστά τοποθετημένα με σύντομο τρόπο όλα σχεδόν τα σημαντικά που πρέπει να μας απασχολήσουν και να αλλάξουμε ριζικά.

 2. ΔΟΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ avatar
  ΔΟΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 18/12/2012 09:39:18

  ΟΤΑΝ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΛΥΣΗ.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΔΟΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 19/12/2012 09:11:57

   Και εμεις δεν ενδιαφερομαστε για οσους δεν ενδιαφερονται.

 3. Tasos avatar
  Tasos 18/12/2012 10:03:14

  Όταν ο βασικός εκφραστής της κεντροαριστεράς που μας έφερε εν πολλοίς εδώ που είμαστε - το ΠΑΣΟΚ - πρόκειται να πάρει πάλι λεφτά που δεν τα δικαιούται με τα ποσοστά που έχει και αυτό πάει να γίνει με την ανοχή της "τολμηρής" ΝΔ όταν σε τέτοια εποχή η κεντροδεξιά δεν τολμά να κάνει πράγματα όταν η κοινωνία θα επικροτήσει, τότε πώς θα κάνει και πράγματα που η κοινωνία δεν θα επικροτήσει? Πώς θα μιλήσουμε για τολμηρή κεντροδεξιά όταν οι εκφραστές στης φοβούνται και στον ίσκιο τους (το λιγότερο) για να μη πω τίποτε άλλο?

  Θα μου πείς η ΝΔ δεν είναι ακόμα η κεντροδεξιά που εννοούμε. Πόσο πρέπει να περιμένουμε για να φύγουν τα σάπια δηλαδή?

  • Tassos avatar
   Tassos @ Tasos 18/12/2012 12:20:41

   Εσύ ψηφίζεις. Από μόνοι τους...

   • Tasos avatar
    Tasos @ Tassos 18/12/2012 16:37:44

    Η εκλογές με λίστα έγιναν.
    Ούτε και υπάρχουν εσωκομματικές διαδικασίες όπου πραγματικά η βάση να χτίζει όπως νομίζει έναν σκελετό στελεχών που να τα θεωρεί ικανά να παράγουν. Με τον έναν ή άλλο τρόπο, πάντα οι αξιωματούχοι προκύπτουν από φιλίες, συμμαχίες/κόντρες/διαπλοκή και όχι από τον ψηφοφόρο όπως υποννοείς. Επομένως περιμένεις έναν καλό και άγιο πολιτικό να επιλέξει μόνος του ικανά στελέχη και να ελπίζεις να σου βγούν τίμιοι και σωστοί.
    Γενικά έτσι όπως είναι στημένο το κομματικό/βουλευτικό σύστημα δεν μπορεί να προκύψει πραγματική λαϊκή αντιπροσώπευση σε επίπεδο στελέχωσης σε μια παράταξη (και άρα προσδοκία αντίστοιχης επιτυχημένης αντιπροσώπευσης σε κυβερνητικό σχήμα).

 4. ΜΥΘΟΣ ΑΙΣΩΠΟΥ avatar
  ΜΥΘΟΣ ΑΙΣΩΠΟΥ 18/12/2012 10:08:41

  Η σφριγηλή και ιδεολογικά και πολιτικά τολμηρή Κεντροδεξιά υπάρχει και εκφράζεται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, τουλάχιστον καταστατικά, ενίοτε και διακυβερνητικά.
  Το θέμα είναι, οι καταστατικές αρχές και αξίες της να εφαρμόζονται αδιαλείπτως όταν ασκεί την κυβερνητική εξουσία. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.
  Οποιαδήποτε άλλη και δη προσωπική καταξίωση, εκτός Ν.Δ, θα πέσει και πάλι στο κένο και ενδεχομένως, στην παρούσα συγκυρία, να αποτελούσε μια καταστροφική προοπτική για την παράταξη και για την χώρα.
  Υ.Γ Ο Φάκτορας έπραξε άριστα που αφαίρεσε το θέμα της ιδεολογίας από τον τίτλο του άρθρου. Αφαιρέστε το και σεις από τις πολιτικές σκέψεις σας, άλλως ...με τους ακραιφνείς τζημερομάνους.

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΜΥΘΟΣ ΑΙΣΩΠΟΥ 18/12/2012 10:41:43

   "Η σφριγηλή και ιδεολογικά και πολιτικά τολμηρή Κεντροδεξιά υπάρχει και εκφράζεται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας" .......

   Άνευ ουδενός σχολίου!!!!

   • ΜΥΘΟΣ ΑΙΣΩΠΟΥ avatar
    ΜΥΘΟΣ ΑΙΣΩΠΟΥ @ akenaton 18/12/2012 10:45:09

    Αποσιωπάτε τη συνέχεια του σχολίου μου.
    Χρόνια πολλά! Καλές γιορτές!

    • akenaton avatar
     akenaton @ ΜΥΘΟΣ ΑΙΣΩΠΟΥ 18/12/2012 11:15:30

     Επίσης χρόνια πολλά, με υγεία !!!!!!!!

  • LamprosM avatar
   LamprosM @ ΜΥΘΟΣ ΑΙΣΩΠΟΥ 18/12/2012 11:18:57

   συμφωνω μαζί σου φιλε μου.
   Η ΝΔ διαχρονικά, με ΟΛΑ της τα λάθη, παραλειψεις, σκάνδαλα & "σκανδαλα" και γενικά τις αμαρτίες της, ηταν πάντα η "καλυτερη δυνατή επιλογή" και σιγουρα όχι η "αριστη" δεδομένου οτι το άριστο δεν ειναι και εφικτό σε τελική αναλυση.
   Το σπιτι μας η κεντροδεξια, θέλει επισκευές. Εκτεταμένες μεν, αλλά επισκευές. δεν χρειάζεται να το καταστρέψουμε, να το γκρεμισουμε, να το μισησουμε για να ξαναφτιάξουμε κατι απο την αρχή. Καταστροφή, και γκρεμισμα χρειαζεται το ΠΑΣΟΚ & όσα εκφράζει (μαζί με το PAsok Plus ή συριζα), και ήδη για το ΠΑΣΟΚ ο λαός το έκανε. Εκρεμμει να το κάνει και για το διδυμο αδερφάκι του τον Συριζα.

   Επιτέλους, ειτε αρεσει σε κάποιους ή όχι, η παραταξη αυτή εχει δικαιωθεί σε ΌΛΕΣ τις μεγάλες στρατηγικές επιλογές της. Όλα όσα πληρωνουμε σημερα ειναι στρατηγικά λάνθασμενες κινησεις που μας έβγαζαν απο αυτό το δρόμο, και τα λάθη αυτά εχουν όνομα "Παπανδρεου" κα επωνυμο "Λαικισμός".

   • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
    Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ LamprosM 18/12/2012 11:53:35

    Ε οχι και να βγαλουμε τον χαλαρο συνασπισμο φεουδων που ηταν για δεκαετιες η ΝΔ ως "το κατι αλλο". Συγγνωμη, αλλα αυτο ειναι ή οπαδιλικι ή πολιτικη μυωπια.

    • LamprosM avatar
     LamprosM @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 18/12/2012 14:03:04

     κατ αρχήν δεν αποδέχομαι τους χαρακτηρισμούς σου. Ουτε οπαδος ειμαι ουτε μυωπας. Μπορώ αν θές να στους επιστρεψω αν προσπαθείς να με πεισεις πως πχ το 2009 όταν ειχαμε την επιλογή ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ η σωστή επιλογή ήταν "κάτι άλλο"...? Το "κατι άλλο" ή τις παραλίες τοτε διάλεξαν οι ΝΔκρατες (και εσυ ίσως Αστυάνακτα?Να με συγχωρείς στο λέω με κάθε σεβασμό, ειλικρινά) και το αποτέλεσμα ηταν ο ΓΑΠ και το -11% που παλευει να διορθώσει ο Σαμαρας (ναι, ακόμα και σημερα...αυτό παλεύουμε)

     Η ΝΔ εκφάζει την ΔΕΞΙΑ. Λαική, πραγαμτική εθνική ΔΕΞιΑ. Όλα τα άλλα μικρομάγαζα που αοιξαν & έκλεισαν τα καταδικασε ο Λαός. Όσοι ειχαν προσωπικές ατζέντες πάλι τους καταδικασε & όσοι επομένουν στο χέρι μας ειναι να τους διώξουμε. Ειμαι Δεξιός απο τα γενοφάσκια μου και η ΝΔ ειναι το σπίτι μου. Αυτοι θα φύγουν και θα το ξακάνω ΠΑΛΑΤΙ. Δεν θα το γκρεμισω

     • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
      Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ LamprosM 18/12/2012 16:03:25

      Πρωτον, δεν αυτοπροσδιοριζομαι ως Νεοδημοκρατης. Ουτε με σφαιρες. Οι αξιες στις οποιες πιστευω δεν εκπροσωπηθηκαν ποτε εμπρακτως απο την ΝΔ (διαφανεια, αξιοκρατια, παραγωγικοτητα, παραδοσιοκεντρικοτητα, -βλ. Βιβλιο Γιαννακου/Ρεπουση-, παταξη του κρατισμου κ.ο.κ)

      Δευτερον, το σχολιο ηταν και για εσενα και για τον παραπανω που ελεγε "αυτο το κομμα υπαρχει ηδη και ειναι η ΝΔ", σχολιο που εμφανιζεται σε καθε παρομοια αναρτηση. Δεν κρυβω οτι συγχυζομαι απο αυτα τα σχολια, διοτι διαλυουν την σχετικη συζητηση και φιλοδοξουν να μπλοκαρουν μια αναγκαια για τον τοπο εξελιξη. Λεμε δηλαδη για πολιτικο φορεα που θα παταξει την φεουδαρχια, οικογενειοκρατια, διαπλοκη, διαφθορα, δηλαδη πολιτικα χαρακτηριστικα που μοιραζεται ΚΑΙ η ΝΔ για οποιον εχει ματια και βλεπει, και πεταγεται καποιος να πει "αυτο το κομμα υπαρχει ηδη και ειναι η ΝΔ;;;;; Ε οχι!

      Εχουμε διαφορετικη αναγνωση της προσφατης ιστοριας. Η ΝΔ ειναι/ηταν κατα βαση ενα φεουδαρχικο κομμα, ενας συνασπισμος συμφεροντων (για να ειμαι πιο σαφης, δεν ηταν ας πουμε ενα προγραμματικο κομμα ή ενα ιδεολογικο κομμα - ειδικα στο θεμα της ιδεολογιας, αστα να πανε). Δεν ειναι λοιπον το θεμα "να διωξουμε τους κακους": ο οργανισμος αυτος ειχε συγκεκριμενη λειτουργια, και αυτην επιτελουσε, με οχι τοσο μεγαλη μαεστρια οσο το ΠΑΣΟΚ βεβαια. Για να αλλαξει η δομη, οι στοχοι του και οι λειτουργια του (και οχι απλως καποιοι παραπλευροι "εθισμοι") θελει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ επανιδρυση, και επικεφαλης ακραια αποφασισμενον.

      Στην περιπτωση που καποιος διαφωνει καθετα με τα παραπανω, ας μας εξηγησει: με ποιον τροπο η ΝΔ των τελευταιων 30 χρονων ηταν εμπρακτως εχθρικη απεναντι στη διαφθορα, στη διαπλοκη (μια κουβεντα ειπε ο ΚΚ στου Μπαιρακταρη κι εκτοτε.... σιγη ιχθυος) στα ρουσφετια, την οικογενειοκρατια κλπ;;; Θεωρω οτι το να υποστηριξει κανεις κατι τετοιο αποδεικνυει πολιτικη μυωπια.

     • Ρηνα avatar
      Ρηνα @ LamprosM 18/12/2012 16:25:31

      Λαμπρο αυτη η τελευταια σου παραγραφος ειναι ο,τι ακριβως νοιωθω και γω.

     • akenaton avatar
      akenaton @ LamprosM 18/12/2012 16:37:27

      Το κόμμα δεν είναι σπίτι ευτυχώς. Είναι ζων οργανισμός και εκεί έχετε το λάθος. Ο οργανισμός αυτός είναι βαριά ασθενής (εκτός κι αν δεν το παραδέχεστε αυτό, οπότε δεν έχει νόημα να συζητάμε). Αν επιδέχεται θεραπεία, την δίνεις. Αν όχι, τραβάς τα σωληνάκια και φτιάχνεις καινούριο με τις προδιαγραφές που επιθυμείς. Προσοχή, οργανισμός είπα, όχι άνθρωπος!

     • Μικρασιάτης avatar
      Μικρασιάτης @ LamprosM 18/12/2012 20:04:27

      Λαμπρο οι 2 τελευταιες φρασεις σου , καλυπτουν απολυτα κι εμενα.
      Αλλωστε οπως και να ΄χει, ο τελειος κομματικος φορεας δεν υπηρξε και δεν υπηρχει πουθενα στο Πλανητη. Αλλα μεσα απ τα οσα λαθη εκανε, η ΝΔ ειναι με μεγαλη διαφορα η παραταξη που προσφερε τα περισσοτερα στη μετα το 74 Ελλαδα. Εμεις εδω θα ειμαστε, πολυ απλα για να προσπαθουμε , οσο μπορουμε να κανει λιγοτερα λαθη, κι ακομα πιο πολλα σωστα.

 5. Σκαρλάτος Νικόλαος avatar
  Σκαρλάτος Νικόλαος 18/12/2012 10:33:41

  Αντί για κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά κόμματα, θα πρέπει επιτέλους ν' αρχίσουμε να συζητούμε σ' αυτό το κράτος για πυξίδα. Το άσπρη γάτα ή μαύρη γάτα, όπως είχε πει ο πρώην πρόεδρος της Κίνας ο Χσέν Σιάο Πίγκ δεν έχει καμιά σημασία, όταν αυτή δεν πιάνει ποντίκια. Άλλωστε με παλιά υλικά δεν κτίζονται καινούργια σπίτια. Χρειαζόμαστε γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο να προβλέπει συμβούλιο χάραξης εθνικής στρατηγικής και σώμα γερουσίας, όπως έχουν όλες οι σοβαρές χώρες του κόσμου, που θα ελέγχουν και θ' αναπέμπουν τις αποφάσεις της βουλής, όταν αυτές είναι αντίθετες προς το συμφέρον του έθνους, του κοινωνικού συνόλου, αλλά και των επόμενων γενεών. Χρειαζόμαστε εθνική και οικονομική στρατηγική, που θα παρακολουθεί τις παγκόσμιες εξελίξεις, θα προσαρμόζεται στο εσωτερικό και διεθνές περιβάλλον και δεν θα εξαρτάται απο τη βούληση του ενός ή το συμφέρον οικονομικών, τραπεζικών ή άλλων παραγόντων. Το σώμα της γερουσίας, το οποίο θα εκλέγεται με άμεση ψηφοφορία απο το λαό, χωρίς επίσημη κομματική ταυτότητα, θα είναι ανεξάρτητο απο την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία και θα εξασφαλίζει με τις αποφάσεις του και το κύρος του προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Αριστοφάνης στον "Πλούτο" υποστηρίζει ότι η πενία υπήρξε η κυριότερη αιτία της κοινωνικής προόδου της Αθήνας, γιατί επεξέτεινε τη δράση της προς πάσα κατεύθυνση. Είναι καιρός συνεπώς να μιλάμε για Συνταγματικές ρήξεις, τομές και ανατροπές στο πολιτικό μας σύστημα, αντί για κεντροδεξιές και κεντροαριστερές συμμαχίες. Εθνικό είναι ότι είναι αληθινό και όχι αν είναι αριστερό, δεξιό ή αχταρμάς αυτών των δύο πολιτικών συστημάτων.

 6. ΚΙΚ avatar
  ΚΙΚ 18/12/2012 10:34:59

  ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙ ΝΑΙ ΑΚΟΜΗ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΛΗΘΩΡΑΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟ ΝΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ.ΒΕΒΑΙΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟ ΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ.ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΤΙ ΣΟΒΑΡΟ ΑΠΟ ΠΑΝΟΥΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥΣ,ΚΑΡΑΜΠΕΛΕΣ,ΣΠΗΛΙΟΤΟΠΟΥΛΟΥΣ, ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΔΕΣ,ΚΑΛΑΦΑΤΗΔΕΣ,ΙΩΑΝΝΙΔΗΔΕΣ 'Η ΤΟ ΠΑΣΟΚΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ?ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ .

 7. BLACKQUEEN IN STORM avatar
  BLACKQUEEN IN STORM 18/12/2012 10:38:32

  ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ;
  Αμέσως άλλαξα σα σκίτσο τη ημέρα,
  ρίχνοντας τη μπογιά απ' τον κουβά,
  έδειξα πάνω στην ανάγλυφή μας σφαίρα
  ανάγλυφα του κόσμου τα καλά και τα στραβά.
  Στα λέπια των ψαριών τα κρύα
  εύκολα διάβασα τα δόγματα της κοσμοσυρροής.
  Εσείς θα καταφέρετε
  να παίξετε τη νυκτωδία, σε ένα φλάουτο
  από σωλήνες της υδρορροής;

  Vladimir Mayakovsky

 8. BLACKQUEEN IN STORM avatar
  BLACKQUEEN IN STORM 18/12/2012 11:21:41

  Aφιερωμένο σε όποιον μ΄ευκολία καταφέρνει, να αποκωδικοποιεί αινίγματα και γρίφους :
  Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι
  ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ;
  Αμέσως άλλαξα σα σκίτσο τη ημέρα,
  ρίχνοντας την μπογιά απ’ τον κουβά,
  έδειξα πάνω στην ανάγλυφή μας σφαίρα
  ανάγλυφα του κόσμου τα καλά και τα στραβά.
  Στα λέπια των ψαριών τα κρύα
  εύκολα διάβασα τα δόγματα της κοσμοσυρροής.
  Εσείς
  θα καταφέρετε
  να παίξετε τη νυκτωδία, σε ένα φλάουτο
  από σωλήνες της υδρορροής;

  ** To ξαναστέλνω, γιατί το έκοψε μάλλον ο server

 9. η Dimi avatar
  η Dimi 18/12/2012 11:27:14

  Εκπληκτική όπως πάντα, η επιλογή της εικόνας. Όταν το υδάτινο συναντά το πύρινο, το υδάτινο πάντα, ο κατά κράτος νικητής!

  • Χαζούλης avatar
   Χαζούλης @ η Dimi 18/12/2012 13:28:54

   Αυτό θα το δούμε όταν ο ήλιος αγγίξει τη γη

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Χαζούλης 18/12/2012 16:20:11

    Όταν/αν συμβεί αυτο, δεν θα είμαστε ζωντανοί για να το δούμε. Επί του παρόντος, ισχύει το Αξίωμα “fire drills ”

 10. ΜΥΘΟΣ ΑΙΣΩΠΟΥ avatar
  ΜΥΘΟΣ ΑΙΣΩΠΟΥ 18/12/2012 11:27:54

  Το αυτό και δι' υμάς.

 11. panas avatar
  panas 18/12/2012 11:35:17

  Μια κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά που δεν θα είναι διαπλεκόμενη με τους κρατικοδίαιτους ισχυρούς ή με τα κομματικά πελατάκια - ψηφοφόρους και θα την νοιάζει το γενικό καλό είναι το ζητούμενο.
  Να προάγει και να στηρίζει την υγιή ντόπια -και να μην περιμένει από τον όποιο άραβα ή τούρκο επιχειρηματία να δει φως- επιχειρηματικότητα, αλλά και ένα αποτελεσματικό κράτος που θα παρέχει ασφάλεια υγεία και παιδεία στους πολίτες της χώρας. Να μην υποκινεί τα πιο ταπεινά αισθήματα μίσους, μισαλλοδοξίας και πόλωσης στην χώρα, αποκρύπτοντας έτσι τους σκελετούς που έχει στην ντουλάπα της. Να στοχεύει με εμμονή στην ουσιαστική και ολοκληρωμένη λύση του όποιου προβλήματος μέσα από ομαδική δουλειά , χωρίς τις προχειρότητες της όποιας αυθεντίας...

  Σταματάω, γιατί στο τέλος θα βγει μανιφέστο... :)

  • akenaton avatar
   akenaton @ panas 18/12/2012 12:11:32

   Έτσι ακριβώς.

 12. retardare avatar
  retardare 18/12/2012 12:08:26

  H Nέα Δημοκρατία, υπό την προϋπόθεση ότι θέλει να έχει μέλλον, θα πρέπει όσο πιο σύντομα γίνεται να περάσει σε μια νέα γενιά πολιτικών. Το νέο αίμα του Μυταράκη, του Σταϊκούρα και αρκετών άλλων μπορεί να αναεώσει ένα κουρασμένο κόμμα. Να μην το ξεχνάμε αυτό.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ retardare 18/12/2012 16:29:01

   Δε διαφωνω καθολου αλλα παντα υπο τη καθηδηγηση του πεπειραμενου, για τα δυσκολα...

 13. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 18/12/2012 12:29:26

  Η Νέα Μεταπολίτευση ΔΕΝ μπορεί να ξεκινήσει με αυτούς που συμμετείχαν 40 χρόνια στο πάρτυ...μην ελπίζετε σε πολλά...το πολιτικό εκρεμμές έχει ακόμη πολύ αιώρηση αριστερά και δεξιά μέχρι να ισορροπήσει...Πάθαμε και μάθαμε...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Τί να λέμε; 18/12/2012 16:00:33

   Όχι με αυτούς!!!!

 14. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 18/12/2012 13:33:13

  Ἄ, τώρα ποὺ μιλᾶμε γιὰ τὴ Νέα Μεταπολίτευση, νὰ σᾶς πῶ κι ἕνα νέο: ἐπιτέλους τῆς βρήκανε ἐκπομπὴ στὴν ΕΡΤ τῆς κόρης τοῦ Σαλαγκούδη! Ἀπὸ 'δῶ τὴν φέρναν, ἀπὸ 'κεῖ τὴν πήγαιναν, ἀποτυχημένα δοκιμαστικὰ καὶ παρουσιάσεις, σὲ πόσες ἐκπομπὲς τὴν δοκιμάσανε, τελικὰ χώρεσε σὲ μιὰ «πρωινὴ ἐκπομπή».

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 18/12/2012 14:38:10

   Ἀπογευματινή θά εἶναι καί ὄχι μέ ὅποιον κι ὅποιον,μέ τόν Μαμαλάκη παρακαλῶ.

 15. cp avatar
  cp 18/12/2012 13:56:50

  Νομίζω ότι ο πάνας τα είπε ωραία.Μόνο που επιθυμεί να πάμε Θεσσαλονίκη και οι εξελίξεις μας πάνε Καλαμάτα........Ακριβώς αντίθετα ..........
  Είχα πει Δεκέμβριο του 2011(εδώ) ότι ο Σαμαράς πρέπει να λύσει το πρόβλημα της Σφίγγας , για να πάρει αυτοδυναμία. Οι εξελίξεις δεν με διάψευσαν .
  Το πρόβλημα της χώρας είναι μεν και πολιτικό (φθαρμένα κόμματα) , αλλά κυρίως είναι οικονομικό -νομισματικό (95%).
  Δείτε όλους τους οικονομολόγους που προέβλεψαν σωστά .
  Αυτοί που βλέπουν το οικονομικό μοντέλο Ελλάδας-ΕΕ και όχι μόνο Ελλάδας κάνουν και τις σωστές προβλέψεις ,ανεξαρτήτως αν είναι υπερ ή κατά του Ευρώ. Ο Σαμαράς του 2% του ευρωπαικού ΑΕΠ δεν μπορεί να να αλλάξει την δομή του ευρώ ,διότι ανάμεσα στους 17 είναι ο τελευταίος τροχός.
  Το να ονειρεύονται κάποιοι ότι η δημιουργία νεου κόμματος θα αλλάξει τα οικονομικά θέματα της ελλάδας και κατ' επέκταση τα πολιτικά και ο κόσμος θα τρέξει να τους ψηφίσει πλανώνται πλάνη εικτρά. Με ανεργία στο 30% ,ύφεση να σπάει το ρεκόρ γκίνες ας μην αστιεύονται. Αλλωστε η φούσκα των δανείων που διαδέχθηκε την φούσκα των χρεών είναι το ίδιο αδιέξοδη.Σύντομα θα σκάσει και αυτή.

  • akenaton avatar
   akenaton @ cp 18/12/2012 15:59:38

   Άλλο χρέη κι άλλο ελλείμματα. Το χρέος είναι δύσκολο πράγμα αλλά παλεύεται (with a little help from our friends που λέμε στο χωριό μου). Τα ελλείμματα (πρωτογενές και ισοζυγίου) είναι καθοριστικά για το μέλλον της χώρας και εκεί έχει γίνει πρόοδος.

 16. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/12/2012 14:04:35

  Αγαπητέ akenaton, σε ένα βασικό συμφωνώ απολύτως: "Ο καιρός (το timing στην καθομιλουμένη), ποτέ δεν ήταν ευνοϊκότερος". Ή σε λίγο θα είναι. Απο κεί και πέρα, επιμέρους παρατηρήσεις:
  Μετά το τέλος του Grexit (με την προυπόθεση ότι όλα θα πάνε καλά και με Ισπανία - Ιταλία), η Κεντροδεξιά και ο Σαμαράς θα κριθούν κυρίως σε 2 βασικά ζητήματα που έχουν μπροστά τους: Δημιουργία δίκαιου, αποτελεσματικού και μόνιμου φορολογικού συστήματος και φοροσυλλεκτικού μηχανισμού. Ανάκτηση ενός μέρους του ιδιωτικά απαλλοτριωθέντος δημόσιου πλούτου (όλη η Ευρώπη βοά για τον ιδιωτικό Ελληνικό πλούτο).
  Το κενό στην κεντροαριστερά (ή σοσιαλδημοκρατία, ταυτοσημο είναι), είναι πολύ μεγάλο για να μείνει έτσι. Δεν μπορεί να λειτουργήσει βιώσιμο πολιτικό σύστημα χωρίς αυτό τον πόλο.
  Μετριοπαθές κόμμα τύπου «Πρασίνων» πολύ δύσκολα θα σταθεροποιηθεί στον Ελληνικό χώρο - δεν αναπτύσσεται άλλωστε πουθενά στον Μεσογειακό Νότο. Στις χώρες αυτές είναι διαδεδομένες οι εγωιστικές και ηδονιστικές νοοτροπίες, σε αντίθεση με τον Ευρωπαικό βορρά, όπου η συνοχή της κοινωνίας και οι αρχές καθολικής ισχύος εκτιμώνται.
  Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορώ να κάνω τώρα καμμία πρόβλεψη, το μείγμα που δημιουργήθηκε μετά τον Μάιο είναι πολύ ετερογενές. Φοβάμαι ότι τα συνεκτικά στοιχεία του είναι πολύ εφήμερα - δεν υπάρχει "στρατηγικό βάθος".
  Το ΚΚΕ θα μείνει αυτό που είναι, οριακά βιώσιμο.
  Για δεξιό ιδεοληπτικά "φιλελεύθερο" χώρο, δεν υπάρχει έδαφος. Δεν αναπτύχθηκε ούτε στις διεθνώς "χρυσές" δεκαετίες 1990 - 2000 αυτών των ιδεολογημάτων.
  Για τους 200 βουλευτές συμφωνώ, για το "Γερμανικό εκλογικό συστημα" επίσης. Αλλά αυτό σημαίνει διπλή ψήφος (για κόμμα με λίστα και ξεχωριστά για άμεσο αντιπρόσωπο ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης) και κατανομή εδρών με απλή αναλογική, αλλά με φράγμα 5 % ή 3 %.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ο Θείος 18/12/2012 15:56:55

   Σε λίγο θα είναι, ακριβώς!
   Συμφωνώ στα δύο σημεία και προσθέτω τρίτο: την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
   Έτσι είναι με την Σοσιαλδημοκρατία.
   Ίσως έχετε δίκιο για το κόμμα τύπου "πρασίνων" αλλά μ' αρέσει ως ιδέα!
   Για το δεξιό φιλελεύθερο χώρο, πιστεύω πως υπάρχει ρόλος.
   Σωστά με το γερμανικό σύστημα. Μπορούμε και να το προσαρμόσουμε κάπως, κανείς δεν μας εμποδίζει.
   Να είστε καλά.

 17. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 18/12/2012 15:03:12

  Αυτά ακριβώς που γράφετε τα είδαμε στους διορισμούς των νεων διοικητών σε διάφορους Οργανισμούς.Νέοι,σφριγηλοί,τολμηροί!!
  Πριν αλλάξουμε εδρα,ας αλλάξουμε παίκτες
  Πριν αλλάξουμε φανέλες,ας αλλάξουμε μυαλα.

  • Σκαρλάτος Νικόλαος avatar
   Σκαρλάτος Νικόλαος @ Μεγάλες στιγμές 18/12/2012 19:37:39

   Πολύ σωστά. Τίποτα δεν αλλάζει στη ζωή εάν προηγουμένως δεν αλλάξουν οι άνθρωποι.

 18. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 18/12/2012 15:22:46

  Για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται ένα εκρηκτικό (επικοινωνιακά) ξεκίνημα , π.χ ,να γινει ταυτόχρονα με την ομαδική απόλυση όλων των υπαλλήλων της Βουλής σε στύλ Ρήγκαν.

  Να το πω τελείως κυνικά ,δεν αρκεί να'χεις καλό προϊόν , πρέπει να είσαι σε θέση να το πουλήσεις κιόλας!

  Ας μην υπάρχουν αυταπάτες πως είναι σωστό το timing, επειδή πήραμε τη δόση, ή επειδή οι ξένοι μας σχολιάζουν θετικά: Μην περιμένετε πως ο λαός του "λεφτά υπάρχουν" και του "Τσοβόλα δώστα όλα" θα εκτιμήσει τις πραγματικά σοβαρές προσπάθειες του Α.Σ , και θα συμπαραταχθεί. Τη στιγμή μάλιστα που αντιμετωπίζει τέτοια δραματικά προβλήματα στην καθημερινότητά του , που δικαιολογημενα δεν έχει τη δυνατότητα καθαρής σκέψης.

 19. akenaton avatar
  akenaton 18/12/2012 15:52:37

  Έχετε δίκιο, μα, να μην γράφουμε; Να συνεχίσουμε έτσι; Χωρίς κανείς να αρθρώνει λέξη;

 20. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 18/12/2012 15:59:48

  Αν δεν καταργήσει ο Σαμαράς την ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ μην περιμένουμε τίποτα ,ούτε εμείς ούτε αυτός.

 21. Διογένης avatar
  Διογένης 18/12/2012 16:11:34

  Χονδρικά, ένα πράγμα θα πρέπει να προσέξει σε επίπεδο τακτικισμού ο Σαμαράς στο νέο κόμμα που από ό,τι δείχνουν τα πράγματα θα ιδρύσει: Να μην το κάνει προτού να έχει κερδίσει το πολιτικό παιχνίδι, να μην το κάνει προτού να προηγηθεί καθαρά το σημερινό του κόμμα, η ΝΔ, στις δημοσκοπήσεις. Αν αυτό δεν συμβεί, είναι δύσκολο να υπάρξει καλό timing. Ή και να μην προηγηθεί, πάντως να έχει δυναμική κυβερνησιμότητας της χώρας. Σήμερα την έχει τη δυναμική αυτή, αλλά δεν είναι καθαρή, δεν είναι ακόμη καθαρή, όσο λείπει (αναγκαστικά, σε αυτή την δημοσιονομική συγκυρία) το φιλολαϊκό στοιχείο από την πολιτική Σαμαρά.

  Αυτό σε επίπεδο τακτικισμού. Σε επίπεδο στρατηγικής, το κρίσιμο ζήτημα είναι άλλο: Να μπορέσει ο Σαμαράς να βάλει πλώρη για να καταστεί η Ελλάδα χώρα και χώρος Ελευθερίας και Ευνομίας. Αυτά τα δύο, που είναι προϋπόθεση το ένα του άλλου, είναι ο πυρήνας του προβλήματος της Ελλάδας από τότε που γεννήθηκε το ελλαδικό κράτος.

  Σε μια χώρα όπου το "δημόσιο συμφέρον" με την έννοια του συμφέροντος αυτού του άθλιου κράτους, είναι ο υπέρτατος νόμος, ο νόμος χάριν του οποίου ποδοπατείται κάθε ελευθερία των πολιτών και ταπεινώνεται και εξουδετερώνεται κάθε επιθυμία του πολίτη για πρόοδο και δημιουργικότητα, ούτε η συνεισφορά στο κοινό ταμείο (φορολογία) θα αποκτήσει ποτέ πολιτική νομιμοποίηση, ούτε θα σεβαστούν οι λοιποί πολίτες τον μόχθο και την δημιουργία του κάθε ενός από τους υπόλοιπους. Και με τον όρο "σεβασμός" νοείται πρωτίστως αυτό που αναφέρεται συχνά ως "αξιοκρατία". Δεν υπάρχει αντιδημοκρατικότερο και υπονομευτικότερο συμβάν για την συνοχή και την πρόοδο αυτής της χώρας, από να ισοπεδώνονται οι ικανοί και οι άξιοι και να τίθενται όχι μόνον σε ίσο, αλλά και σε χειρότερο επίπεδο από τους μη ικανούς και τους μη άξιους, παρά μόνον στο να δρέπουν τους κόπους των άλλων.

  Η διαπλοκή, τα λαμόγια, όλα αυτά τα "ωραία" που ανεβάζουν και κατεβάζουν ανθρώπους και συνειδήσεις, δεν θα μπορούσαν να ισχύουν, σε έναν τόπο όπου οι σωστοί νόμοι εφαρμόζονται σωστά και όπου το βιος και ο κόπος του καθενός αντιμετωπίζονται με όσο σεβασμό αντιμετωπίζονται οι υποθέσεις του όλου κράτους.

  Δεν μπορεί π.χ. εάν χρωστάς στο κράτος να αντιμετωπίζεις στέρηση φορολογικής ενημερότητας, μη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων, αυτόφωρο και σύλληψη για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, άρση τραπεζικού απορρήτου, κοινωνική και επαγγελματική σπίλωση, μια λίγα λόγια, οικονομική και προσωπική καταστροφή, ενώ αν χρωστάς σε έναν ιδιώτη, στον προμηθευτή σου π.χ., (δεν μιλούμε για τις τράπεζες...) αυτός να μην έχει κανένα μέσον για να εισπράξει που να μην βασίζεται στο φιλότιμο του οφειλέτη του. Δεν μιλώ καν για τα χρέη του κράτους προς τους πολίτες, εκεί είναι που δεν έχεις καμία τύχη. Μιλώ για τα χρέη των ιδιωτών προς ιδιώτες, που δεν έχεις παρά ελάχιστη πιθανότητα να τα καταφέρεις, κι αυτό εάν δεν έχεις απέναντι στου "επαγγελματία" μπαταχτσή. Εκεί βλέπεις το κράτος να αδιαφορεί για την επιβολή των νόμων και να ενδιαφέρεται μόνον για το πώς θα εισπράξει τα δικά του. Και δεν το ενδιαφέρει, εάν το να μην επιβάλλει το νόμο στις ιδιωτικές οικονομικές σχέσεις καταρρακώνει την οικονομία, καθηλώνει τους έντιμους και αναδεικνύει τους ανέντιμους και τα λαμόγια σε νικητές της κρίσης.

  Η Ελλάδα ως ένας χώρος όπου ο φθόνος των υπολοίπων δεν θα εμποδίζει κανέναν ικανό να προοδεύσει. Η Ελλάδα ως ένας χώρος όπου ο εισαγωγέας δεν θα μπορεί να υπονομεύσει το έργο του εντόπιου παραγωγού. Η Ελλάδα ως ένας χώρος όπου εν αμφιβολία θα πληρώσεις λιγότερο και όχι περισσότερο φόρο στο βωμό της δήθεν "πάταξης της φοροδιαφυγής". Η Ελλάδα ως ένας χώρος όπου δεν θα διανοείται κανείς να σου φερθεί ανέντιμα, αλλά παράλληλα θα υπάρχει και η επιείκια για όποιον πραγματικά και όχι στα ψεύτικα αδυνατεί να ανταποκριθεί.

  Τι να λέμε, όμως, για το κράτος της "υπεύθυνης δήλωσης", ένα κράτος στο οποίο υποχρεούσαι να λες την αλήθεια μόνον εάν την βάλεις μέσα σε ειδικό έντυπο; Ένα κράτος ψευτιάς, ένα κράτος ανελευθερίας, ένα κράτος που επιμένει να αποφασίζει αυτό το ίδιο, με όση αθλιότητα και αυθαιρεσία κουβαλεί μέσα του από τότε που ιδρύθηκε, για το ποιος θα γίνει πλούσιος και ποιος θα γίνει φτωχός;

  Αυτό το κράτος πρέπει να αλλάξει και ο Σαμαράς, αν θέλει να γράψει ιστορία να φροντίσει όχι να εξαγγείλει, αλλά απλώς να κάνει πράξη αυτό που αποκάλεσε ο Καραμανλής "επανίδρυση του κράτους".

  Με αυτούς τους όρους, ναι, έχει νόημα η ίδρυση ενός νέου κόμματος. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι "άλλαξε ο Μανωλιός".

  • akenaton avatar
   akenaton @ Διογένης 19/12/2012 00:48:38

   Απόλυτο δίκαιο και για τους χαρακτηρισμούς και για τις προτάσεις σας!

 22. fe avatar
  fe 18/12/2012 16:54:37

  η τωρα η ποτε.Η επιτυχια ειναι δεδομενη.

 23. blue nile avatar
  blue nile 18/12/2012 17:05:14

  Το θέμα είναι όμως να υπάρχει χώρα μετά το μνημόνιο.
  Δύο νούμερα περιγράφουν όλη την πραγματικότητα.
  Το εθνικό εισόδημα θα πέσει γύρω στα 175 δις και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα πλησιάσει το 200%.
  Μη ξεγελιόμαστε , οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι.
  Μετατρεπόμαστε γοργά σε προτεκτοράτο χρέους όπου όλες οι σημαντικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από αλλοδαπή επιτροπεία.

  Αν η κυβέρνηση αυτή καταφέρει και αντιστρέψει την πορεία προς τη καταστροφή τότε η ΝΔ θα ή όποιο κόμμα καταλάβει τη θέση της θα κυριαρχήσει στα πολιτικά πράγματα.

  Αν όμως τελικά βουλιάξουμε όλα θα παίζονται...

 24. ΧΑΡΗΣ avatar
  ΧΑΡΗΣ 18/12/2012 17:54:40

  Ολα καλά και άγια αυτά που γράφετε αλλά θα μου επιτρέψετε να προσθέσω έναν επίλογο ενός σχολίου (άσχετο φαίνεται αλλά είναι η ουσία και θα προσθέσει κύρος στην κεντροδεξιά).
  "Κύριε Σαμαρά, μην παραδώσετε πάλι τον ΕΛΓΑ στα κομματόσκυλα. Μην επιτρέψετε να γίνει και πάλι ο ΕΛΓΑ ένας πρωταθλητής στην κούρσα των ελλειμμάτων. Μην καταστρέψετε ένα success story. Είναι το μόνο success story που έχουμε..."
  Ετσι σκέφτεται ο Ελληνας σήμερα και όχι μαυρογιαλούρικα αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια.
  Μόνο έτσι έρχονται κέρδη αλλά και κύρος όλα τάλλα είναι γνωστές συνταγές που οδηγούν σίγουρα στη συρρίκνωση και στην ανωμαλία στη κοινωνία.

 25. Economist avatar
  Economist 18/12/2012 18:29:12

  Κάτι νέο όταν “ παίζεις τα ρέστα σου ”;

 26. cp avatar
  cp 18/12/2012 19:14:36

  Oλοι προσευχόμαστε να πάει καλά η οικονομία.Δεν είναι αρκετό .Το ευρώ από μόνο του δημιουργεί χρέη στις ποιο ασθενικές-ελλειματικές- οικονομίες.Είναι ολοφάνερο.
  Μπορεί με στυλ πωλ ποτ , στάλιν ή τσαουσέσκου (που μηδένησε το χρέος) να σφίξεις τα πράγματα αλλά πας αλλού! Χρειάζεται άλλου τύπου ευρώ για να πάει καλά η οικονομία των νοτίων χωρών.Τεράστιες αλλαγές.Αλλά δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτε η εκάστοτε κυβέρνηση της Ελλάδος. Οριακά πράγματα και διόρθωση λαθών .Ενα 20% .(Αλήθεια ο νερουλάς της βουλής παίρνει ακόμη 3.000 € ?) .Για να επανεκκινήσει η οικονομία χρειάζεται μια επαναστάση . Η εκτίμηση μου είναι ή ότι πρέπει να αποκτήσουμε το δικό μας νόμισμα ή να αλλάξει δομή το ευρώ.Το δεύτερο είναι δύσκολο αφού μια ομάδα χωρών επωφελείται . Ο ιδιωτικά απαλλοτριωθείς δημόσιος πλούτος έγινε ακίνητα στο Βερολίνο και στο Λονδίνο. Ενώ με το σχιζοφρενές φορολογικό σύστημα διώκεται η ακίνητη περιουσία στην πατρίδα μας ,αφού οι δανειστές θέλουν λεφτά άμεσα.
  Εχουμε γίνει χώρα μεταπρατών , συνταξιούχων.
  Ουσιαστικά δεν υπάρχει λύση είτε αλλάξουν τα κόμματα είτε όχι .Και μην ξεχνούμε : Kαποιοι λένε ότι σήμερα ζούμε στον παράδεισο. Η κόλαση έρχεται με το νέο κύμα της ύφεσης. Ηδη έχω γνωρίσει νέα παιδιά σε χώρα της Μ.Ανατολής να δουλεύουν γκαρσόνια με 700 € . Σαν τους πακιστανούς . Το πολιτικό σύστημα δεν το έχει καταλάβει αυτό και θα το βρεί μπροστά του. Είτε λέγεται ΝΔ είτε Τσίπρας είτε ΚΚΕ (για όλα φταίει ο καπιταλισμός) κτλ. Ολοι περιμένουν ουρανοκατέβατη λύση ,δεν κάνουν τίποτε ουσιαστικό. Μόνο σαν κωμωδία θα ακουστούν νέα σχήματα.

 27. gurdian avatar
  gurdian 18/12/2012 19:32:41

  Ειτε αριστερα ειτε δεξια τα ιδια ειναι χαλια ειναι ..
  Για παραδειγμα δεν γινεται να μην βλεπουμε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι το νεο ΠΑΣΟΚ του 1981 , παρε παραδειγμα την ομιλια του στην Βραζιλια και μπορω να δωσω χιλιαδες αλλα παραδειγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ οπως συναντησεις με Λ.Κατσελη , Μ.Ξενογιαννακοπουλου και αλλους που θελουν να ενταχθουν και να στηριξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Επισης σημαντικο ειναι η συμφωνια σε θεματα οσον αφορα την οικονομικη κριση με τους ΑΝΕΛ.
  Δεν γινεται να μην βλεπουμε την αποσαρθρωση του ΠΑΣΟΚ που θελει να κανει συνεργασια με τη ΔΗΜΑΡ που τωρα ενοψει του Συνεδριου τον Φλεβαρη εχει καλεσει και ηγετικα στελεχη της ΔΗΜΑΡ.
  Αναρωτιεμαι τοσα χρονια και ακομα να δουμε κατι απ'οτι εχουν υποσχεθει προεκλογικα. Παιζονται αλλα συμφεροντα ειναι παρα πολυ απλο και ολη αυτη η αναμορφωση του πολιτικου σκηνικου ειναι για να βρεθουν νεα κομματα στο προσκηνιο προκειμενου να διαχειριστουν με μεγαλυτερη ευκολια τον κοσμο για να μπορουν καποια πραγματα πιο ευκολα , αυτο το ρολο παιζει ο ΣΥΡΙΖΑ για παραδειγμα.
  Ολα αυτα δεν εξυπηρετουν εμας αλλα αλλους..

 28. αριων avatar
  αριων 18/12/2012 19:49:17

  Αγαπητέ Θείε,
  Αν σωθούν η Ιταλία και Ισπανία που θέτεις ως προυπόθεση, τότε συζητάμε το αυτονόητο. Ο Σαμαράς αν δεν έχει πέσει είτε λόγω του οτι σε μας η επιδείνωση που έρχεται με το νέο έτος μοιάζει με τσουνάμι, είτε λόγω καθυστέρησης ή και επιδείνωσης της κατάστασης σε αυτές τις δύο χώρες, το 2015 θα είναι θριαμβευτής!...Τα υπόλοιπα αν θέλει τα κάνει. Αν δεν θέλει κανείς δεν θα μπορέσει να του το επιβάλλει. Το ερώτημα λοιπόν επανέρχεται αμείλικτο: Mέσα στο 2013 Σαμαράς ή Τσίπρας? Και για τους δύο δεν μπορούμε να κάνουμε καμμία πρόβλεψη, πλην αυτές των γκάλλοπ που ως τις εκλογές θα αλλάξουν πολύ.

 29. akenaton avatar
  akenaton 18/12/2012 20:23:29

  Επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να ανακεφαλαιώσω την ως τώρα συζήτηση. Υπάρχουν αυτοί που λένε πως δεν χρειάζονται ριζικές αλλαγές στην Παράταξη αλλά μερικά μερεμέτια. Δεν συμφωνώ! Και η διαφωνία μου δεν αφορά μόνον την Δεξιά αλλά όλους τους πολιτικούς χώρους. Όλοι κινούνται σε ρυθμούς Μεταπολίτευσης και συνθήκες μιας ανύπαρκτης πια χώρας, της "ΔΑΝΕΙΑΣ". Έτσι δεν πρόκειται ποτέ να πάμε μπροστά.
  Υπάρχουν άλλοι που στέκονται στα πρόσωπα. Σωστά, υπάρχει όμως περίπτωση να γίνουν τέτοιες κοσμογονικές αλλαγές και να μείνουν ίδια τα πρόσωπα; No way! που λένε στο χωριό μου.
  Υπάρχουν τέλος αυτοί που λένε ότι είναι αργά ή νωρίς για αλλαγές τέτοιου εύρους. Μην είμαστε λιπόψυχοι. Ποτέ δεν είναι αργά για να σωθεί μια χώρα. Οι χώρες δεν "πεθαίνουν" έτσι εύκολα. Όσο για το "νωρίς", είναι η συνήθης δικαιολογία των συντηρητικών απέναντι στις δομικές αλλαγές. Πάντα θα είναι "νωρίς" ή "πολύ αργά". Ο καλύτερος χρόνος για εμπνευσμένες μεταρρυθμίσεις και ανατρεπτικές μεταβολές είναι πάντα το "ΤΩΡΑ".
  Και μερικές γενικότητες: Θα έλεγα πως δεν πρέπει πια να κοιτούμε το χρέος, στην πραγματικότητα το χρέος μας είναι πια "αόρατο". Εκείνο που έχει τώρα σημασία για την χώρα είναι τα ελλείμματα: το δημοσιονομικό και του εμπορικού ισοζυγίου. Όταν αυτά έρθουν σε θετικά πρόσημα, θα καταλάβουμε όλοι πως η μπόρα η βαριά έχει περάσει. Αλλίμονο αν τότε δεν έχουμε προχωρήσει ήδη στις απαραίτητες δομικές αλλαγές στην χώρα μας. Θα υπάρξει δυστυχώς ανατροφοδότηση του φαύλου κύκλου που μας έφερε ως εδώ και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μπούμε σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και παραγωγικότητας.
  Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, δύο πράγματα πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού: την κοινωνική συνοχή και την δικαιοσύνη. Να προστατέψουμε δηλαδή αποτελεσματικά τους αδυνάτους, με πόρους που θα προκύψουν από την βίαιη "απίσχναση" αυτών που παρανόμως και χωρίς μέτρο συγκέντρωσαν τον πλούτο της κοινωνίας στις βαθιές τους τσέπες. Εκεί θα κριθεί η σωτηρία της χώρας κατά τους επομενους μήνες και φυσικά η επιτυχία της παρούσης κυβερνήσεως.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ akenaton 18/12/2012 21:44:53

   Αγαπητέ Akenaton,
   σύμφωνω με την προβληματική με την οποία προσεγγίζεις το ζήτημα, καθώς και με τα επιμέρους σημεία του άρθρου.
   Πρώτιστα σύμφωνω πως ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΟΜΙΚΕΣ, ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ.
   Χωρίς ριζικές αλλαγές θα τρώμε την ουρά μας.

   Τόσο η δεξιά όσο και η αριστερά πρέπει να ξεσκονίσουν τα μυαλά τους...

 30. Χρηστου Νίκος avatar
  Χρηστου Νίκος 18/12/2012 20:32:08

  Ολα καλά και άγια αυτά που λέτε παραπάνω, αλλά πείτε μου εσείς σε πόσο καιρό θα έχουμε ορατά αποτελέσματα ανάκαμψης στον οικογενειακό οικονομικό προυπολογισμό;
  Γιατί με 4 παιδιά πιστέψτε με είναι υπεράνθρωπο να καλύψεις τις βασικές ανάγκες μιάς εξαμελούς οικογένειας. Ο γιός μου είναι 17 και σε όλα τα μμε ακούει για εκατομμύρια και δισεκατομμύρια και το Σάββατο με το ζόρι βρίσκω 5 ευρώ για να πάει μιά απλή βόλτα. Εκείνο το βλέμμα του όταν του λέω : μόνο αυτά έχω, με τρελλαίνει και περίεργες σκέψεις βράζουν στο μυαλό μου..
  Αν υπάρχει κάποιο κόμμα που μπορεί να βοηθήσει οικογένειες αλλά και ανθρώπους με οικονομικές ανάγκες, τουλάχιστον εγώ είμαι πρόθυμος να το ψηφήσω ότι και αν πρεσβεύει. Και αυτό θα το κάνω γιατί έτσι απλά δίνει παράταση ζωής στην οικογένειά μου αλλά και σε μένα.
  Το ζητούμενο είναι εργασία για μεροκάμματο προκειμένου να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με σχετική αξιοπρέπεια, χωρίς να γίνουμε βάρος σε κανένα.
  Ετσι λοιπόν η ίδρυση ή όχι ενός ή δέκα ακόμα κομμάτων σε μένα δεν κάνει από μόνο του καμμία διαφορά και μου είναι τελείως αδιάφορο.
  Οσο για την πολυπόθητη οικονομική ανάκαμψη του Ελληνα πολίτη, ίσως όταν θα έρθει να είναι πάρα πολύ αργά για πολλους από εμάς.

  • blade runner avatar
   blade runner @ Χρηστου Νίκος 18/12/2012 22:54:08

   Εσάς αγαπητέ, που είστε η απλή φωνή του μέσου Έλληνα που όλα τα υπομένει, μπορεί και να σας πουν οτι χρειαζεστε... δομική και θεσμική αλλαγή νοοτροπίας!
   Θα ψηφίσετε κόμμα για την εργασία και το μεροκάμματο προκειμένου να μεγαλώσετε τα παιδιά σας με αξιοπρέπεια;;; Όχι μόνο έχετε μείνει πίσω, αλλά κρατάτε κι εμάς τους πιο έξυπνους πισω!!! Τς... τς... τς...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Χρηστου Νίκος 19/12/2012 01:56:21

   Κύριε Χρήστου, τα κάναμε όλα λάθος. Πρέπει να τα ξανακάνουμε όλα από την αρχή σωστά. Ποιοί θα τα κάνουν, με ποιόν τρόπο, με ποιό σχέδιο, εμείς θα τους επιλέξουμε. Έχει σημασία ποιούς πιστεύουμε κάθε φορά, ποιούς επιτρέπουμε να μας κυβερνήσουν. Δεν μιλάμε "περι διαγραμμάτων"! Εφαρμογές κακής πολιτικής από κακούς πολιτικούς που ψηφίστηκαν από "ανέμελους" πολίτες που πίστεψαν στα λόγια τους για λίγη δουλειά και μεγάλους μισθούς μας έφτασαν ως εδώ, να μην έχουμε χαρτζιλίκι για τα παιδιά μας (έχω κι εγώ γιο φοιτητή που με κοιτάζει απορημένος κάθε φορά που παίρνει το ελάχιστο πια χαρτζιλίκι του). Δεν θα μας βοηθήσει κανείς, εμείς πρέπει να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας επιλέγοντας αυτή την φορά καλύτερα από τις προηγούμενες. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν γίνουμε ενεργότεροι ΠΟΛΙΤΕΣ.

 31. Karenin avatar
  Karenin 18/12/2012 22:29:39

  Και έχετε βγάλει τελείως στην απέξω την κοινωνία και ότι παίζεται μέσα σε αυτή.
  Σε επίπεδο γειτονιάς γενιέται και φουσκώνουν τα πανιά της χρυσής αυγής. Στην αγωνία των εργαζομένων και μεσαίας τάξης παίζει Σύριζα. Υπονοείς ότι το σωμένο κομάτι της κοινωνίας θα γεννήσει την μεγάλη κεντροδεξιά; Ποιοί είναι αυτοί και πόσοι είναι σήμερα; Αύριο πόσοι θα έχουν απομείνει; Τα δισ. στους αγρότες δεν φθάνουν γιατί αυριο θα θέλουν να διορίσουν τα παιδιά τους.....
  Και μια παρατήρηση. Το μνημόνιο για την κυβέρνηση είναι το φάρμακο και το αντίδοτο στην κρίση. Για τους άλλους ειναι αιτία όλων των κακών, και πρέπει να καταργηθεί. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως δεν είναι μια απλή συζήτηση για να σταματήσει έτσι απλά, αλλά αντίθετα είναι η μητερα όλων των μαχών όπου θα παιχθούν τα ρέστα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Karenin 19/12/2012 00:38:49

   Όλα θα κριθούν μέσα στην χώρα πια! Θα πρέπει να ξεχάσουμε τα μνημόνια και το χρέος. Να γίνουμε παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί, γιατί δεν έχουμε πουθενά να ελπίσουμε παρά μόνο σε μας τους ίδιους.

   • Karenin avatar
    Karenin @ akenaton 19/12/2012 01:03:23

    Και βέβαια στην χώρα θα κριθούν όλα! Αλλά πως να ξεχάσεις το μνημόνιο που αν εισαι μικρομεσαίος και θέλεις να συμβάλεις στην ανάπτυξη έχεις την απειλή αυξησης ρευματος, συν το φορολογικό. Μόλις εφαρμοστούν αυτές οι μνημονιακές υποχρεώσεις θα δεις ποσο ανταγωνιστικός θα γίνεις. Για κόστος χρήματος δεν μιλάμε γιατί στις τράπεζες γεια σας, αντίο σας. Τωρα αν είσαι ανεργος εργαζόμενος,μάθε με πόσα προσέλαβε η ΙΚΕΑ, οι υπόλοιποι θα είναι πιο κουβαρντάδες;

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ Karenin 19/12/2012 09:34:38

     Το πρόβλημα είναι της χώρας μας είναι πολυπλοκότερο από ότι η καθημερινή μας εμπειρία
     ή τα θεωρητικά μοντέλα μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε.
     Πρώτον, το θέμα της νοοτροπίας. Σκεπτόμαστε και αναλύουμε αποσπασματικά, αντιφατικά και με έννοιες κλισέ και φετίχ.
     Π.χ. η μεσαία λεγόμενη με αίσθημα θρησκευτικής λατρείας επιχειρηματική δραστηριότητα είναι από τις αιτίες παρακμής της παραγωγικής ικανότητας της Ελλάδος.
     Οφείλουμε να καταλάβουμε, επιτέλους, τι σημαίνει μικρομεσαίοα παραγωγική μονάδα σε συνάρτηση, μεταξύ των άλλων, με τον διεθνή καταμερισμό εργασίας.
     Να καταλάβουμε σε ποιούς τομείς παραγωγής μπορεί να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και σε ποιούς όχι.

     Δεύτερον, να ξεκαθαρίσουμε θέλουμε να νοικοκυρέψουμε το Δημόσιο ή όχι! Ας μη το παίζουμε κουτοπόνηροι μπακάλιδες.

     Τρίτον, θέλουμε να νοικοκυρέψουμε το νομικό και θεσμικό πλαίσιο του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα ναι ή όχι. Δεν είναι δεδομένο πως το θέλουμε.

     Τέταρτον, να καταλάβουμε ότι οι πολιτικές και οι οικονομικές ελίτ, καθώς και όλες οι πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται σε αναντιστοιχεία με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας.
     Οι πολιτικές δυνάμεις αναμασουν λόγια νοοτροπιών που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

     Εδώ το ερώτημα ως συμπύκνωση όλων των άνω:
     γιατί δεν μπορούμε να λύσουμε το στοιχειώδες πρόβλημα των σκουπιδιών;

 32. panos avatar
  panos 18/12/2012 22:53:21

  Προτεραιοτητα του Α.ΣΑΜΑΡΑ ειναι να σωθει η χωρα και ολα τα αλλα θα ερθουν απο μονα τους στο μελλον.Θα δουμε μεγαλες εκπληξεις και σε προσωπα. Πολλα ΒΑΡΙΔΙΑ απο το κομμα θα πανε απο εκει που ηρθαν........στα πουπουλενια κρεβατακια τους, αλλωστε μεγαλη ζημια εχουν κανει στη παραταξη. Δυστυχως η αναταξη της χωρας θα παρει χρονο αλλα πιστευω οτι μετα το αιμα που θα χυθει θα γεννηθει το νεο το καινουργιο το ευρωπαικο οραμα που αξιζει στο τοπο. Να ειστε σιγουροι οτι τοτε κατι ΑΚΡΑ συριζα-Χ.Α. θα ειναι κατω του 10% γιατι ο κοσμος θα καταλαβει οτι για τον κατηφορο μας ειναι βασικοι υπευθυνοι οι δηθεν αριστεροι φιλολαικοι του παλαι ποτε ΣΟΒΙΕΤ που για μενα στην ουσια αυτοι κυβερνουσαν μετα την μεταπολιτευση και συνεβαλαν στην κατακρεουργηση της κοινωνιας. Τοτε ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ θα εχει ολο το χρονο με τα καταλληλα στελεχη να βαλει τη χωρα ΙΣΑΞΙΑ στον ευρωπαικο χωρο, και να δημιουργησει την παραταξη της νεας Ελλαδας.

 33. rally monkey avatar
  rally monkey 18/12/2012 23:35:09

  κεντροδεξια, μεγαλη περιοχη, πέταλο, αριστερή κερκίδα...
  οπως και να το πεις σημασια δεν εχει 'ο χωρος' αλλά οι *προσωπικότητες*
  αν μπορει να αλλάξει μεσα στο κομμα ο κοσμος δεν ειναι (τοσο) χαζος ..θα το δει (και δεν νομιζω να τον πολυαπασχολει το brand name)
  αν παλι *δεν* μπορει να αλλάξει μεσα στο κομμα.. ειναι εξιρετικά αμφίβολο το αν θα μπορεσει να κανει κατι διαφορετικό σε΄νεο χώρο' με το 'ανοίξαμε και σας περιμένουμε..'

 34. Kostas nikolaou avatar
  Kostas nikolaou 19/12/2012 13:06:47

  Πειράζει που εγώ προτιμώ να είμαι δεξιός από κεντροδεξιός? πειράζει που αυτά περί κεντροδεξιάς τα θεωρώ μπαρούφες του στυλ '' Σερβοέλληνας, Ρωσοπόντιος, ελληνόιταλόρουμάνος? μέχρι πότε η Νδ θα ντρέπεται να δηλώνει δεξιά και θα καταφεύγει σε ερμαφρόδιτες καταστάσεις στυλ ''κεντροδεξια''?

  • akenaton avatar
   akenaton @ Kostas nikolaou 19/12/2012 13:32:38

   Μέχρι τότε που θα διεκδικεί για τον εαυτό της τον ρόλο μιας μεγάλης κυβερνητικής Παράταξης κύριε Νικολάου.
   ΥΓ. Αν ανατρέξετε στις ιδεολογικές καταβολές της Παράταξης θα δείτε γιατί δεν είναι ποτέ δυνατόν να απεμπολήσει τον όρο "κεντροδεξιά", απορρίπτοντας αυτομάτως το έντονο κοινωνικό τους στοιχείο!

   • Kostas nikolaou avatar
    Kostas nikolaou @ akenaton 20/12/2012 09:42:42

    έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να φεύγει κόσμος από την νδ εξαιτίας αυτού του τίτλου (κεντροδεξιά)? εννοώ ''δεξιοί'' ψηφοφόροι να κατευθύνονται σε ΄΄γνήσια δεξιά κόμματα΄΄ ( πχ χ.α και παλαιότερα λα.ο.ς) και ΄΄κεντρώοι΄΄ ψηφοφόροι σε ΄΄γνήσια κεντρώα κόμματα΄΄ ( πχ πασοκ παλαιότερα και τώρα σύριζα)

    • ΜΥΘΟΣ ΑΙΣΩΠΟΥ avatar
     ΜΥΘΟΣ ΑΙΣΩΠΟΥ @ Kostas nikolaou 20/12/2012 10:17:12

     'Οχι, δεν το έχουμε σκεφτεί καθόλου.
     Με αυτή την ετικέτα, η μεγάλη πολυσυλλεκτική παράταξή μας, κατήγαγε τεράστιες εκλογικές επιτυχίες (40% - 54%).
     'Αρα, δεν είναι ο προσδιορισμός του πολιτικού χώρου που απομακρύνει παληούς ψηφοφόρους, αλλά οι ασκούμενες πολιτικές.

  • dim avatar
   dim @ Kostas nikolaou 20/12/2012 02:47:12

   Tο τι είναι ο καθένας από εμάς θα το προσδιορίσει όταν απαντήσει στο τι επιθυμεί σε σχέση με 2 θέματα:

   Α) Στα οικονομικά, ποιός είναι ο ιδεολογικός σου προσανατολισμός?

   Είσαι υπερ του να μην υπάρχει κανένας δημόσιος οργανισμός και οι μόνοι δημόσιοι υπάλληλοι να είναι αυτοί που ασκούν τις 3 εξουσίες (βουλευτές, υπουργοί, δικαστικοί)? Τότε είσαι ακροδεξιός στα οικονομικά θέματα... (δεν υπάρχει αντίστοιχο κόμμα αυτή τη στιγμή, ίσως η ΦΙΣ)

   Είσαι υπερ ενός άκρως φιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου? Τότε είσαι δεξιός στα οικονομικά θέματα... (Δράση, ΔΗΞΑ)

   Είσαι υπέρ του κοινωνικού φιλελευθερισμού? Τότε είσαι κεντροδεξιός στα οικονομικά θέματα... (ΝΔ)

   Είσαι υπερ της ίσης ποσότητας ανάμειξης του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στην άσκηση οικονομικής δραστηριότητας? Είσαι κεντρώος... (Περίπου ΠΑΣΟΚ, ή το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, ΡΙΚΣΣΥ?)

   Είσαι υπέρ του να είναι γίνονται λίγες αποκρατικοποιήσεις και να είναι τα πιο πολλά στον έλεγχο του κράτους? Είσαι σοσιαλδημοκράτης, δηλαδή κεντροαριστερός ... (ΠΑΣΟΚ? , ΡΙΚΚΣΥ?)

   Είσαι υπέρ του να έχεις τεράστιο κράτος και να υπάρχει τεράστιος παρεμβατισμός σε κάθε μορφή ιδιωτικής πρωτοβουλίας? Είσαι σοσιαλιστής, δηλαδή αριστερός...(ΔΗΜΑΡ, Χρυσή Αυγή και η «Δεξιά» πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

   Έισαι υπερ του να ανήκουν όλα στο κράτος και να απαγορεύεται η ιδιωτική πρωτοβουλία? Είσαι κομμουνιστής...(ΚΚΕ, και το Αριστερό Ρεύμα του Σύριζα και καμιά δεκαριά συνιστώσες του)

   Β) Στα κοινωνικά, εθνικά, πολιτισμικά θέματα, ποιος είναι ο ιδεολογικός σου προσανατολισμός?

   Εδώ το κυρίαρχο ερώτημα είναι ο βαθμός στον οποίο ο καθένας από εμάς τοποθετείται στο αν οι ατομικές ελευθερίες, τα ατομικά δικαιώματα, και η ατομική ευημερία είναι πάνω ή κάτω από τους κοινωνικούς θεσμούς, τα εθνικά συμφέροντα, την συλλογική ασφάλεια, τάξη και την εθνική ταυότητα…

   Είσαι υπερ της άποψης ότι τα πάντα πρέπει να καθορίζονται από την ατομική συνείδηση, την ατομική επιλογή του καθενός, και να μην υπάρχει καμία αρχή ή εξουσία που να ορίζει κανόνες? Καμία μορφή οικογένειας? Όλοι με όλους, κοινόβιο, πλήρης ελευθερία σε όλα, καμία μόρφή εθνικής συνείδησης κλπ κλπ? Είσαι αναρχικός, άκροαριστερός στα κοινωνικο-εθνικά θέματα (Ανταρσύα)

   Είσαι υπερ της άποψης ότι οι οι ατομικές ελευθερίες είναι συντριπτικά πάνω από κάθε έννοια εθνικής συνείδησης, υπερ της προάσπισης ατομικών δικαιωμάτων ακόμα και παρανόμων, ακόμα και αν αυτό θέτει σε κίνδυνο την αλλοίωση της εθνικής ταυτότητας της πατρίδας σου και της ιστορίας της? Είσαι αριστερός στα κοιωνικο-εθνικα θέματα (ΣΥΡΙΖΑ και μικρή μερίδα της ΔΗΜΑΡ, πχ Ρεπούση)

   Είσαι αρκετά πιο ευαίσθητος σε θέματα ατομικών δικαιωμάτων, ακόμα και αν αυτό κάνει δύσκολη τη ζωή των πολλών, των οργανωμένων κοινωνιών και ομάδων, ακόμα και αν αυτό προσβάλλει τα ήθη και τις παραδόσεις μιας κοινωνίας? Είσαι κεντροαριστερός στα κοινωνικο-εθνικά θέματα (ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, ΔΡΑΣΗ)

   Είσαι ακριβώς σε μια ισορροπία ανάμεσα στη προάσπιση ατομικών ελευθεριών και τη προάσπιση εθνικο-κοινωνικών συλλογικών παραδόσεων, εθίμων κλπ? Είσαι Κεντρώος…

   Είσαι υπερ μιας συντηρητικής ιδεολογίας που αναγνωρίζει μεν το δικαίωμα του κάθε ατόμου να είναι όπως θέλει στην ιδιωτική του ζωή, αλλά υποστηρίζεις ότι η προάσπιση θεσμών, εθίμων, της ιστορίας και των συμφερόντων ενός έθνους είναι πέρα και πάνω από τις μεμονωμένες επιδιώξεις του κάθε ατόμου? Είσαι κεντροδεξιός στα κοινωνικο-εθνικά θέματα (μια μεγάλη μερίδα της ΝΔ)

   Είσαι υπερ μιας ακόμα πιο ξεκάθαρης πατριωτικής ιδεολογίας, που πιστεύει ότι σε περιπτώσεις όπου το εθνικό συμφέρον, η ιστορία και η συνέχεια του έθνους το επιβάλλει, όλες οι ατομικές επιδιώξεις πρέπει να παραμερίζονται και όλοι να τάσσονται υπερ της μάχης για τη σωτηρία της πατρίδας, ακόμα και αν αυτό σε ατομικό επίπεδο σημαίνει απώλειες? Είσαι δεξιός στα κοινωνικο-εθνικά θέματα (Μια μερίδα της ΝΔ, της πατριωτικής δεξιάς)

   Είσαι υπερ της μόνιμης κατάλυσης κάθε ατομικού δικαιώματος, και υπερ ενός απολυταρχικού, ολοκληρωτικού καθεστώτος που όλοι οι πολίτες θα ακολουθούν πιστά και θα εφαρμόζουν υπερ του Έθνους και της Πατρίδος, τις εντολές και τα προστάγματα μιας εκλεγμένης ή και επιβαλλόμενης εξουσίας? Είσαι ακροδεξιός στα κοινωνικο-εθνικά (ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ή ΚΚΕ)

   Διαλέγεις και παίρνεις… Εγώ πάντως χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί ο όρος «Κεντροδεξιός» με εκφράζει και στους δύο άξονες… Και έτσι δεν χρειάζεται να δικαιολογούμε σαν το Μάνο πχ, που λέει ότι εγώ στα κοινωνικά είμαι πιο πολύ αριστερός, αλλά στα οικονομικά είμαι πιο πολύ δεξιός κλπ κλπ… Πιστεύω στο κοινωνικό φιλελευθερισμό στα οικονομικά θέματα (Κεντροδεξια), και έχω και μια συντηρητική-πατριωτική ιδεολογία στα κοινωνικο-εθνικά (Κεντροδεξιός, με πιο πολύ έμφαση στο Δεξιός σε αυτά τα θέματα)…

   Και αυτή είναι και η διαφορά του αληθινού πατριώτη, από τον υπερεθνικιστή… Ο αληθινός πατριώτης, όταν η πατρίδα του τον χρειάζεται, όταν υπάρχουν συνθήκες εκτάκτου εθνικής ανάγκης, θα πράξει το καθήκον του για τη πατρίδα του χωρίς να κοιτάξει το ατομικό του συμφέρον. Θα υποστεί θυσίες, αρκεί να μείνει όρθια η πατρίδα, όταν όμως είναι όρθια η πατρίδα θέλει από αυτήν να αναγνωρίσει και να περιβάλλει με σεβασμό τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων, και να τα ενσωματώνει με μέτρο στη καθημερινότητα της κοινωνίας… Ο υπερεθνικιστής από την άλλη, φυσικά και θα δώσει και αυτός τον εαυτό του υπερ της πατρίδας χωρίς να λογαριάσει ούτε στιγμή το προσωπικό κόστος, αλλά το κακό είναι ότι αυτή την υποταγή του κάθε ατόμου, στα προστάγματα των αρχόντων που κυβερνούν προς τη προάσπιση του Έθνους, την εννοούν και την επιβάλλουν σε μόνιμη βάση, με εξόντωση κάθε ατόμου που δεν συμφωνεί ή δεν ανήκει στις κατηγορίες που τα προστάγματα αυτά οριοθετούν, ακόμα και σε καιρούς μη έκτακτης ανάγκης…

   Επίσης, τα μόνα κόμματα που έχουν τον ίδιο προσανατολισμό και στους δύο άξονες που προσδιορίσουν τη θέση ενός πολιτικού κόμματος είναι η ΝΔ που είναι καθαρό κεντροδεξιό κόμμα (και στους 2 άξονες), η ΔΗΜΑΡ που είναι αριστερό (και στους 2 άξονες),, και το ΣΥΡΙΖΑ που είναι στα όρια του αριστερού προς ακροαριστερού κόμματος (και στους 2 άξονες)… ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ δε ξέρουν ούτε οι ίδιοι που βρίσκονται, η ΔΡΑΣΗ είναι αριστεροδεξιό κόμμα, το ΚΚΕ είναι ακροαριστερό στα οικονομικά και ακροδεξιο στα κοινωνικά, η ΧΑ είναι ακροδεξιό στα εθνικά αλλά αριστερό στα οικονομικά (εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα)…

 35. Alex avatar
  Alex 19/12/2012 15:37:33

  Για μια νέα, ιδεολογικά, πολιτικά τολμηρή Κεντροδεξιά... ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ.

 36. Νίκος Καπλάνης avatar
  Νίκος Καπλάνης 19/12/2012 20:23:24

  Μακάρι να γίνει σύντομα ,αλλά ταυτόγχρονα και αργά.Χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού.Θα είναι επίσης λάθος να γίνουν "μεταγραφές¨απο άλλα κόμματα.Χρειάζεται να αναδειχθούν αλλά και να προωθηθούν νέα άφθαρτα πρόσωπα πουμπορούν και θέλουν να υπηρετήσουν τη Πατρίδα.Ένα Φιλοευρωπαικό,Λαικό Πατριωτικό Κεντροδεξιό κόμμα ,απενεχοποιημένα απο τα φαντασματα του περασμένου αιώνα,με προσήλωση στην Ελληνορθόδοξη παράδοση και τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό.Με σκοπό να δημιουρηήσει ένα Κράτος που θα υπηρετεί τον πολίτη και δεν θα θεωρεί την ιδιωτική πρωτοβουλία ,αδίκημα!!!Ένα κράτος που,μετά αυτήν τη δυσκολη ανηφόρα που πρέπει να ανεβούμε ,θα είναι δίκαιο και προστατευτικό σε όσους το έχουν ανάγκη!!!ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ!!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.