#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/02/2013 16:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για μια νέα Δεξιά, αλλά και για ένα νέο Κέντρο: για ένα Ευρωπαϊκό Λαϊκό ΚόμμαΠροϋποθέσεις προβληματισμού: προ πάσης εργασίας πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, αν ένας ενδεχόμενος νέος πολιτικός σχηματισμός θα αξιώνει να αναδομήσει την Ελλάδα εκθεμελιώνοντας αποφασιστικά την κομματοκρατία, ή αν θα επαγγέλεται την καλύτερη δυνατή πολιτική διαχείριση των πραγμάτων δια της κομματοκρατίας. Η κομματοκρατία δεν είναι ένα σύνθημα, αλλά μια απτή πραγματικότητα: είναι (α) το γεγονός ότι συνταγματικά αλλά και πρακτικά όλες οι εξουσίες της χώρας συσσωρεύονται σχεδόν αποκλειστικά στους κομματικούς μηχανισμούς (π.χ. ο διορισμός της κεφαλής της δικαστικής εξουσίας, η ταύτιση κράτους και κόμματος, νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας κλπ.) και (β) το γεγονός ότι για να φέρει ο πολίτης εις πέρας οποιαδήποτε σχέση του με το κράτος εξωθείται στην διαπλοκή με τους κομματικούς μηχανισμούς, «πλην Ηρώων». Αν μιλάμε για νέο κόμμα χωρίς να τασσόμαστε έμπρακτα, και όχι ως ευχολόγιο, με την εκθεμελίωση της κομματοκρατίας, απλώς χάνουμε τον χρόνο μας – διότι «η ύπαρξη των σημερινών κομμάτων όπως τα γνωρίζουμε είναι συνυφασμένη με ένα παχύ πλέγμα συμφερόντων και σχέσεων εξάρτησης και διαπλοκής (ανίερες συμμαχίες – δεσμεύσεις και αντίδωρα) που καθιστούν ανέφικτη την ριζοσπαστική και καινοτόμο μετεξέλιξή τους». Θα αντιτείνει κανείς, «καλά, με κόμμα θα την πολεμήσεις την κομματοκρατία;» - μέχρι να προκύψει κάποια πληρέστερη πρόταση, ναί!

Η συζήτηση δεν έχει ανοίξει τώρα, αλλά εδώ και πολύ καιρό. Για την συνέχεια του νήματος της σκέψης παραπέμπουμε στην εκτίμησή μας ότι «το ζητούμενο είναι η τρίτη παράταξη, η οποία θα πρέπει να είναι εν τοις πράγμασιν -και όχι στις προθέσεις ή στις επαγγελίες- φιλευρωπαϊκή και ταυτόχρονα αντικαθεστωτική/ριζοσπαστική, ανατρέποντας την τρέχουσα νεώτατη πολιτική γεωγραφία». Καταστήσαμε σαφές ότι «πολλά θα κρινόντουσαν από τα πρόσωπα και από το πόσο συγκεκριμένος θα ήταν ο λόγος ενός νέου κόμματος. Θα μίλαγε για «αξιοκρατία», για «πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής» έτσι γενικά, όπως όλοι σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης; Ή θα υπεδείκνυε τους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους θα πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα, περιγράφοντας το ποια ακριβώς αυγά θα σπάσει και πώς;». Διότι και οι συνθήκες έχουν αλλάξει: πλέον ο διαχωρισμός της κοινωνίας δεν είναι «ταξικός», αλλά ανάμεσα στους «κερδισμένους της μεταπολίτευσης» και τους «χαμένους της μεταπολίτευσης». Η Νέα Μεταπολίτευση δεν μπορεί παρά να έχει δύο σκέλη: αφ’ ενός σημαίνει  έναν φορέα (α) προγραμματικό (β) ριζοσπαστικό (γ) φιλοευρωπαϊκό (δ) πατριωτικό (ε) κοινωνικό και αφ’ ετέρου προϋποθέτει Δίκες για Δικαιοσύνη, μιαν «ελληνική Νυρεμβέργη».

Τί γίνεται όμως με την σχέση «Δεξιάς», «Κέντρου» και «Κεντροδεξιάς»;

Η κυριαρχία των όρων «Κεντροδεξιά» και «Κεντροαριστερά» δημιουργεί μια περίεργη εννοιολογική κατάσταση, αφού οι παραδοσιακοί πυλώνες της πολιτικής γεωγραφίας (Δεξιά, Αριστερά, άντε και Κέντρο) εξαφανίζονται, εκλείπουν, και μένουν όρθιες μόνο οι «ενδιάμεσες καταστάσεις», το κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας. Όταν ακούω τη σύνθετη λέξη «κεντροδεξιός», πάντα φαντάζομαι κάτι σαν μυθολογικό τέρας: μισός Κεντρώος και μισός Δεξιός. Όμως, το ετοιμαζόμενο εγχείρημα οφείλει να αποκαλύπτει με παρρησία τον Δεξιό πολιτικό πυλώνα και την ιδεολογία του, αλλά και να αντλεί από τον χώρο του «χαμένου κέντρου» (ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με το ερμαφρόδιτο ιδεολόγημα του «μεσαίου χώρου») : τον χώρο της άλλοτε αδιαπραγμάτευτης πατριωτικής ανιδιοτέλειας, τον χώρο της συνάντησης σε εκείνα στα οποία όλοι πιστεύουν και όχι της συναίνεσης σε αυτά στα οποία δεν πιστεύει τελικά κανένας. Όχι «Κεντροδεξιά», όχι αμαλγάματα, όχι λίγο από Δεξιά και λίγο από Κέντρο: και Δεξιά και Κέντρο, μαζί, δίπλα και ταυτόχρονα, σύντροφοι εν όπλοις, πλήρης Δεξιά και πλήρες Κέντρο, καθ’ υποστατικήν ένωσιν, ασυγχύτως, ατρέπτως, αδιαιρέτως, αχωρίστως. Έτσι κατανοώ και τον «κοινωνικό φιλελευθερισμό» του Σαμαρά, που δεν τον έχουμε δει ακόμα: δεν είναι «λίγο από φιλελευθερισμός» και «λίγο από κοινωνική δικαιοσύνη»: είναι και τα δύο, εν ταυτώ. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για πολιτικό μόχθο ενωτικό του ελληνικού λαού...

Και ένα... σημείο των καιρών:

Συνήθως, η Δεξιά προτάσσει ως πρώτη προτεραιότητα «το συμφέρον του έθνους, της πατρίδας» (χωρίς αυτό να σημαίνει πως αγνοεί την κοινωνική δικαιοσύνη) ενώ η Αριστερά «την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία των αδικημένων» (χωρίς αυτό να σημαίνει πως αγνοεί το συμφέρον της πατρίδας). Στην προκειμένη όμως περίπτωση, την Ελλάδα των Μνημονίων, ένα από τα μεγαλύτερα διακυβεύματα για το έθνος είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, μια κοινωνική δικαιοσύνη που έχει εξαφανιστεί στις χαράδρες της μεταβάσεως από την Ελλάδα του Αντρέα στην Ελλάδα των πλεονασμάτων και λόγω της αντεπίθεσης της εγχωρίου φεουδαρχίας, η οποία παραπέμπει τις δικές της υποχρεώσεις στον απλό πολίτη, κι όσο αυτός αντέξει. Ως εκ τούτων, σήμερα «το συμφέρον του έθνους, της πατρίδας» είναι «η κοινωνική δικαιοσύνη, η προστασία των αδικημένων».

Και μια που έχει αρχίσει η ονοματολογία και οι εκούσιες διαρροές, ας βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου:

Το όνομα ενός κόμματος είναι ο «λόγος» του, το πολιτικό στίγμα του και ο αυτοπροσδιορισμός του. Δεν νοείται να υποτάσσεται ολοκληρωτικά στην επικοινωνιακή λογική και στην λογική των εντυπώσεων, οφείλει να αντανακλά και την πραγματική πολιτική. Τί θέλει να δείξει ο ηγεμονεύων στον πολιτικό χώρο δεξιώτερα του κέντρου αρχηγός; Πως το επερχόμενο κόμμα του (α) θα έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό, (β) πως προέρχεται από την ιστορική και ιδεολογική Δεξιά χωρίς περιστροφές και άλλοθι, (γ) πως αφορά τον λαό, τον κάθε Έλληνα πολίτη, και όχι μιαν ολιγαρχία.

Επίσης, μετά από όλην την παρδαλή ευφημιστική μετωνυμία της Μεταπολίτευσης, ένα κόμμα οφείλει να αυτοαποκαλείται, ντόμπρα, κόμμα. Ούτε «Κίνημα» όπως το... Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό, ούτε «Συνασπισμός» όπως η δήθεν ενωμένη Αριστερά, ούτε «Συναγερμός» όπως του Καρατζαφέρη, ούτε βέβαια... «Άρμα». Ένας κομματικός φορέας είναι ένας κομματικός φορέας, ένα κόμμα, επιτέλους! Δείτε τί ωραία που αυτοπροσδιορίζεται το βρεττανικό συντηρητικό κόμμα: The Conservative Party!

Ποια ονομασία (α) ευθυγραμμίζεται έμπρακτα με την Ενωμένη Ευρώπη, όχι απλώς δια της αναφοράς της λέξης «ευρωπαϊκό» αλλά βαθύτερα και ευρύτερα; (β) Αντλεί από τις πηγές της εγχωρίου Δεξιάς (όχι οποιασδήποτε Δεξιάς του παρελθόντος: στην πηγή!), και μάλιστα απενοχοποιώντας όσα ενοχικά απεμπόλησε η Δεξιά παράταξη παριστάνοντας την «βενιζελική»; Παραπέμπει σε παραταξιακή «βάση» αντίρρησης και αντίστασης στον μεταπρατισμό και στον μιμητισμό, ακόμα και αν οι ηγέτες της τότε Δεξιάς ήταν μεταπράτες; (γ) Δηλώνει την ταύτιση με τον λαό και όχι με μειοψηφίες και ολιγαρχίες; Προτάσσει τις συντηρητικές αξίες του ελληνικού λαού έναντι ενός ελιτιστικού φιλελευθερισμού;

Μα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ομώνυμο του πανευρωπαϊκού συνασπισμού των κεντροδεξιών και χριστιανοδημοκρατικών δυνάμεων, έμπρακτη ευθυγράμμιση με την πραγματικότητα της Ενωμένης Ευρώπης.

Ομώνυμο των πηγών της ιστορικής Δεξιάς, του Λαϊκού Κόμματος.

Ομώνυμο του προτάγματος του λαϊκού συμφέροντος, όχι της λαϊκιστικής του παραχάραξης.

«Πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων»: ιδού τα σύμβολα, ιδού και το πήδημα.

Τέλος, να σημειώσω ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την «νέα κεντροδεξιά» δεν έχει απολύτως κανένα νόημα όσο οι αναφερόμενοι στις διάφορες «λίστες» αλλά και οι αυτονόητα ύποπτοι εκτός λιστών παραμένουν φορολογικά ανενόχλητοι, όσο το μόνο «νόμισμα» στην στελεχιακή αγορά της κεντροδεξιάς είναι τα ψηφαλάκια στη σχολή, στο συνδικάτο ή στον νομό και όσο η οποιαδήποτε ζύμωση δεν προτάσσει αντι-φεουδαρχικά χαρακτηριστικά, ήτοι την άρση της κομματοκρατίας. Δε θέλουμε λόγια για να παραμυθιαστούμε, θέλουμε πράξη για να συντονιστούμε...

Σωτήρης Μητραλέξης

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αγροφύλακας avatar
  Αγροφύλακας 02/02/2013 16:30:58

  Αυτα θελουμε να ακουσουμε αγαπητε κ. Μητραλεξη και οχι αυτα που μα ελεγες τις αλλες για τον Χριστοδουλο. Ιδου πεδιον λαμπρον για σχολιασμο. Δυστυχως ειμαι καθὀδον και αδυνατω να επεκταθω.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Αγροφύλακας 02/02/2013 18:23:48

   ...Βέβαια, νὰ σημειώσουμε ὅτι μὲ τὸ σχόλιό σας ὡς πρῶτο μᾶλλον δὲ θὰ γίνει συζήτηση, διότι πάλι θὰ μιλοῦν γιὰ τὸν μακαριστό...

 2. dim avatar
  dim 02/02/2013 17:05:34

  Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα… Ως έννοιες προσδίδουν για εμένα το περιεχόμενο που θα ήθελα να έχει η σύγχρονη Κεντροδεξιά παράταξη… Ευρωπαϊκό, άρα να αποδέχεται το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής λογικής που είναι η ελεύθερη αγορά και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα… Λαϊκό, με την έννοια ότι ενεργεί υπερ του λαού, άρα του ευρύτερου συνόλου… Τα μεγαλύτερα σύνολα ενός τόπου ορίζονται από τις έννοιες: «Έθνος», «Πατρίδα», «Κοινωνία»… Άρα αν συντηρεί τις παραδόσεις του έθνους, έχει κοινωνικό πρόσημο στην ασκούμενη οικονομική πολιτική (κοινωνικός φιλελευθερισμός) και δρα υπερ της προάσπισης των συμφερόντων της πατρίδας (πατριωτισμός), έχει αυτό το πακέτο που για εμένα πρέπει να έχει η σύγχρονη Κεντρο-Δεξιά παράταξη που θα κυριαρχήσει για την επόμενη εικοσαετία στη χώρα μας… Την ιδεολογία του «Πατριωτικού Κοινωνικού Φιλελευθερισμού»

  Το μειονέκτημα της ονομασίας είναι ότι κάποιοι θα το ταυτίζουν με το ΕΛΚ, και θα λένε ότι επελέγη πλήρη ταύτιση, ακόμα και ονόματος, με το κόμμα το οποίο συνειρμικά εδώ και μια δεκαετία παραπέμπει στους: Μερκελ, Σαρκοζύ και Μπερλουσκόνι…

  Για να τελειώνουμε μια και καλή με τα θέματα της ιδεολογικής προσέγγισης στη σύγχρονη πολιτική σκηνή, τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο καθένας μέσα του, για να αποφασίσει που ανήκει και τι τον εκφράζει είναι σε δύο άξονες και τα παραθέτω «χοντροκομμένα» για να καταλαβαινόμαστε:

  Σε θέματα κοινωνικά-εθνικά-πολιτισμικά κλπ, στο ερώτημα άτομο ή σύνολο, τι θέλω? Θέλω τα ατομικά δικαιώματα του καθενός να υπερτερούν πλήρως και ανεξαιρέτως του κοινωνικού συνόλου? Θέλω πλήρως και ανεξαιρέτως το αντίθετο? Το σύνολο να επιβάλλει και να αφαιρεί κάθε δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης? Θέλω κάτι ενδιάμεσο, και με πιο πρόσημο? Με πρόσημο κάπως υπερ της προάσπισης θεσμών και συνόλων, ή με πρόσημο υπέρ της ατομικής έκφρασης ακόμα και αν προβάλλει το δημόσιο αίσθημα? Θέλω δηλαδή να επιτρέπω σε κάποιον να βγει γυμνός μπροστά από μια εκκλησία Κυριακή πρωί και να χοροπηδάει μπροστά στις γριούλες που εκκλησιάζονται? Ή το θεωρώ αυτό προσβολή και το απαγορεύω? Πόση ελευθερία επιτρέπω ή πόσο προασπίζω τη διατήρηση των ελληνικών θεσμών? Σε αυτά τα ερωτήματα η απάντηση για μένα είναι: Κέντρο και προς τα δεξιά: Η Ελληνική παράδοση, το Ελληνικό Έθνος δεν προσφέρεται για διάβρωση από αριστερές, ελευθεριάζουσες πρακτικές και απόψεις, αλλά μακριά από εμάς και εθνικιστικές ακροδεξιές λογικές… Συντηρητισμός, Πατριωτισμός είναι το σωστό πρόσημο, δηλαδή Κεντρο-Δεξιά του Κοινωνικο-Εθνικο-Πολτισιμικού Άξονα

  Σε θέματα οικονομικά αντίστοιχα, τι θέλω? Άκρατο Κρατισμό ή άκρατο φιλελευθερισμό? Καμία δραστηριότητα στο κράτος ή τα πάντα στο κράτος? Κάτι ενδιάμεσο, και με τι πρόσημο? Τα πιο πολλά στο κράτος αλλά και να επιτρέπεται η ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά οι πόροι του κράτους να πηγαίνουν πιο πολύ υπερ της συντήρησης ενός μεγάλου κράτους με δημόσιους υπαλλήλους κλπ? Ή το κράτος να έχει περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα και να δίνει κίνητρα στην ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, διατηρώντας μόνο το δικαίωμα παρεμβάσεων υπερ των ασθενέστερων στρωμάτων και παρέχοντας του τις βασικές παροχές ενός κράτους πρόνοιας? Θέλουμε μια σοσιαλιστική οικονομία, ή μια φιλελεύθερη οικονομία με κοινωνικό πρόσημο? Η απάντηση και σε αυτόν τον άξονα είναι μια: Κέντρο και προς τα Δεξιά: Κοινωνικός Φιλελευθερισμός, μακριά από τις αριστερές λογικές στην οικονομία, τις λογικές της οπισθοδρόμησης και ενός κράτους γίγαντα, που ευνοεί τη διαφθορά, την διαπλοκή και είναι αντιπαραγωγικό και σπάταλο, αλλά και μακριά από τις ακροδεξιές οικονομικές λογικές του άκρατου φιλελευθερισμού, με πλήρη ελευθερία και ασυδοσία στην αγορά χωρίς καμία κρατική πρόνοια για τα ασθενέστερα στρώματα…. Κοινωνικός Φιλελευθερισμός λοιπόν, δηλαδή Κεντρο-Δεξιά και του Οικονομικού Άξονα…

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ dim 02/02/2013 21:05:22

   «με το κόμμα το οποίο συνειρμικά εδώ και μια δεκαετία παραπέμπει στους: Μερκελ, Σαρκοζύ και Μπερλουσκόνι…»

   Δηλαδὴ μὲ πολιτικοὺς ποὺ διαφύλαξαν τὸ συμφέρον τῆς πατρίδας τους μπροστά σὲ μιὰ... ὑπερβολικὰ εὐρεία εὐρωπαϊκὴ ἑνοποίηση, χωρὶς νὰ παύουν νὰ εἶναι «εὐρωπαϊκοί». (πλὴν ἄλλων στοιχείων φυσικά)

 3. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 02/02/2013 17:40:58

  Μέ μισθοφόρους νά φυλούνε τή Βουλή, όλα είναι δυνατά.

 4. Zugzwang avatar
  Zugzwang 02/02/2013 18:33:55

  Πολυ ωραια ολα αυτα και θα συμφωνουσα απολυτα αν το κειμενο δεν ειχε παραλειψει το κυριωτερο. Το οτι η χωρα μας αυτη τη στιγμη δεν ειναι κυριαρχο κρατος. Ειναι ενα προτεκτορατο. Για να μπορεσει να επανακτησει την κυριαρχια του χρειαζονται περισσοτερα και δυσκολοτερα πραγματα απο αυτα που διαβαζουμε πιο πανω. Και βεβαια χρειαζονται καινουργιοι ανθρωποι, αφθαρτοι, των οποιων τα ονοματα να μην βρισκονται στις λιστες που εχει στα χερια της η κυρια Μερκελ και οι υπολοιποι "φιλοι" και "εταιροι" μας. Λιστες με τις οποιες πιεζουν και επιβαλλουν την θεληση τους. Λιστες Χριστοφορακου, λιστες Λαγκαρντ και οτι αλλου ειδους λιστες με ληστες θελετε. Λιστες οι οποιες καθοριζουν τις εξωτερικες σχεσεις αλλα και τις εσωτερικες εξελιξεις. Λιστες που επιτρεπουν στον εμπνευστη και αρχιτεκτονα της σημερινης καταστασης να αισθανεται ακομα τοσο ισχυρος (παρ'ολο που θεωρητικα και φαινομενικα ειναι εκτος κυβερνησης) ωστε να δημοσιευει αρθρο με "συμβουλες" και "προειδοποιησεις" λιγο πριν απο την επετειο των Ιμιων.
  Ελληνικη Νυρεμβεργη ειπατε; Απο το στομα σας και στου Θεου το αυτι! Αλλα ποιος θα επιτρεψει να γινει μια τετοια δικη που, φυσικα, θα πρεπει να περιλαμβανει και την υποθεση των Ιμιων; [Γιατι η υποστολη μιας σημαιας και ο θανατος τριων γενναιων σηματοδοτησε την αρχη παραχωρησεων και υποχωρησεων που την σημασια τους εχουμε αρχισει να βλεπουμε.] Ποιος θα επιτρεψει μια δικη στην οποια θα πρεπει να δικασθουν και οι υπευθυνοι των παρανομων πολιτογραφησεων, των παρανομων νομιμοποιησεων μεταναστων και της λαθρομεταναστευσης;
  Επισης ο πολιτικος σχηματισμος, την δημιουργια του οποιου ευχεται το κειμενο, θα πρεπει να γινει συντομα ωστε να προλαβει να ειναι παικτης πριν ελθουν δυσαρεστες εξελιξεις στο θεμα της ΑΟΖ, στο σκοπιανο, στα προβληματα της Θρακης και στις βλεψεις του Ερντογαν του "Μεγαλοπρεπους" και αλλων.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Zugzwang 02/02/2013 21:08:14

   «θα πρεπει να γινει συντομα»

   Τὸ ἂν τὸ νέο κόμμα θὰ εἶναι «μία ἀπὸ τὰ ἴδια» ἢ ἡ νέμεσις τῆς κομματοκρατίας δὲν εἶναι συνάρτηση χρόνου, ἀλλὰ ἂς μὴ δοθεῖ τὸ δικαίωμα νὰ ποῦν κάποιοι «γρήγορα δὲν τὸ θέλατε; Πάρτε το λοιπόν!», σερβίροντας τὴν παλιὰ σούπα ξαναζεσταμένη...

   Ἀλλὰ ἐπιμένω, δὲν εἶναι συνάρτηση χρόνου. Μπορεῖ νὰ ἱδρυθεῖ αὔριο καὶ νὰ σπάει κόκκαλα, μπορεῖ νὰ ἱδρυθεῖ τοῦ χρόνου καὶ νὰ εἶναι... τὰ ροῦχα τοῦ Μανωλιοῦ, ἀλλιῶς.

  • JE NE REGRETTE RIEN avatar
   JE NE REGRETTE RIEN @ Zugzwang 02/02/2013 21:11:51

   @ Zugzwang , ορθότατα τα λές, άν και ...Γερμανός.
   Συμφωνώ μέ κάθε λέξη.

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ JE NE REGRETTE RIEN 02/02/2013 21:49:25

    Ευχαριστω fan de Piaf αλλα πανε χαμενα...C'est une voix qui crie dans le désert...

    • JE NE REGRETTE RIEN avatar
     JE NE REGRETTE RIEN @ Zugzwang 05/02/2013 20:43:46

     @Zugzwang ...και γαλλομαθής... Δεν είμαι τόσο φαν της Πιάφ όσο της ρήσης αυτής,πού τυγχάνει τίτλος της μεγάλης επιτυχίας της !

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Zugzwang 02/02/2013 21:37:00

   Περὶ ἐξάρτησης, ὑπάρχουν δύο προτάσεις: (1) ἡ ἀποδέσμευση ἀπὸ τὰ Μνημόνια διὰ τῆς ὅσο τὸ δυνατὸν ταχύτερης ἀποπεράτωσής τους, καὶ (2) νὰ τὰ κάνουμε ὅλα γῆς μαδιᾶμ, γιὰ σηκωθεῖτε νὰ βγοῦμε στοὺς δρόμους ἄντρες γυναῖκες μὲ ὅπλα στοὺς ὥμους. Ὁ κομματικὸς φορέας τῆς δεύτερης δὲν νοιώθει καὶ πολὺ καλὰ τελευταῖα, καὶ ὅλο τὰ γυρίζει...

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Σωτ Μητραλ 02/02/2013 22:17:10

    "Αποδεσμευση απο τα Μνημονια δια της οσο το δυνατον ταχυτερης αποπερατωσης τους." Ναι αλλα μπορουν; γινεται να αποπερατωθουν τα Mνημονια η θα διαιωνισθει η κατασταση με Σημιτη (η Κουβελη) προεδρο της Δημοκρατιας;

 5. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 02/02/2013 18:38:42

  Από τότε που στην ζωή μας μπήκαν τα forums και αργότερα τα ιστολόγια (ελληνιστί blogs), έχουν γραφεί τόσα πολλά, που θα μπορούσε κανείς να φτιάξει μία σειρά τόμων μ' αυτά από δω και στην σελήνη. Δεν νόμίζω να υπάρχει τίποτε που να μην έχει γραφεί, αλλά δυστυχώς τίποτε δεν έχει αλλάξει.

  Ιδέες επί ιδεών, κατεβατά επί κατεβατών, σεντόνια επί σενετονιών και τώρα όλα είναι ανούσια αναμασήματα.

  Νομίζω ότι θα έπρεπε να γράφουμε λιγότερα και κάνουμε περισσότερα.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Επισκέπτης 02/02/2013 18:52:57

   Τὸ ὅτι οἱ ἰδεολογικὲς ζυμώσεις εἶναι «ἀνούσια ἀναμασήματα» εἶναι ἐδῶ καὶ δεκαετίες ἡ «γραμμὴ» τῆς Δεξιᾶς πάντως...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Επισκέπτης 02/02/2013 18:57:28

   Ἐπίσης καὶ σημαντικό: ἡ «μαγκιὰ» δὲν εἶναι στὴν ἀναφορὰ τῶν κακοδαιμονιῶν, ἀλλὰ στὴν ἱεράρχησή τους. Ἡ ἱεράρχηση τῶν προτεραιοτήτων εἶναι ποὺ γεννᾶ τὴν πολιτικὴ πρόταση. Ἄσχετο μὲ τὸ συγκεκριμένο ἄρθρο καθ' ἑαυτό, σχετικὸ μὲ τὴν «γενικὴ εἰκόνα».

 6. μετανάστης 7 avatar
  μετανάστης 7 02/02/2013 18:50:55

  Σας τα χώσαμε και καλά κάναμε στα άρθρα για Χριστόδουλο και Ντερτιλή,αλλά τώρα συμφωνώ και επαυξάνω

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ μετανάστης 7 02/02/2013 18:54:33

   Ποτὲ δὲν ἔγραψα ἄρθρο σχετικὰ μὲ τὸν Ντερτιλὴ πάντως (;!;!;;;)

 7. fitsoulas avatar
  fitsoulas 02/02/2013 19:04:27

  "Αντικαθεστωτικοί"; Χαζομάρες κύριε Μητραλέξη, αυτά έλεγε και ο ΓΑΠ και δείτε που είναι τώρα.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ fitsoulas 02/02/2013 21:10:27

   Τὸ τί ἐννοοῦμε μὲ τὸ «ἀντικαθεστωτικὴ» τὸ ἔχουμε ἀναλύσει ἐκτενῶς (http://www.antinews.gr/2012/11/24/191461/), ἔχουμε ἐπιχειρήσει νὰ ἐξηγήσουμε τὶς προϋποθέσεις του καὶ τὸ τί ἀκριβῶς περικλείει καὶ δὲν εἶναι μιὰ κουβέντα τῆς στιγμῆς. Τώρα, ἂν ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ ἐπιμένετε νὰ τὸ ἐξισώνετε μὲ τὸ «ἀντιεξουσιαστὲς στὴν ἐξουσία» τοῦ ΓΑΠ, συγγνώμη ἀλλὰ δὲ φταίω ἐγώ.

 8. Nεστωρίδης avatar
  Nεστωρίδης 02/02/2013 19:08:05

  Το επίθετο Ευρωπαϊκό στον τίτλο του κόμματος αποπροσανατολίζει, επειδή ΔΕΝ γνωρίζουμε πόσο ευρωπαϊστές (φεντεραλιστές) θέλουμε να είμαστε. Όπως γνωρίζεται ΔΕΝ υπάρχει Ευρωπαϊκή ταυτότητα και αλληλεγγύη, προς το παρόν είναι μία νομισματική ένωση με αβέβαιο μέλλον. Οπότε ΔΕΝ μπορεί κάποιο κόμμα στην Ελλάδα να έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των Ελλήνων προς όφελος ενός Ευρωπαϊκού έθνους που δεν υπάρχει.
  ΔΕΝ μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα των λοιπών Ευρωπαίων πριν λύσουμε τα δικά μας. ΔΕΝ πρέπει να υπάρχει στο τίτλο ενός σύγχρονου Ελληνικού συντηρητικού κόμματος το επίθετο Ευρωπαϊκό, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα έχει Ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
  Εκείνο που χρειάζεται είναι να παραμένουμε σταθεροί στις δεξιές- συντηρητικές αξίες.
  1)Πίστη στο έθνος μας, ΔΕΝ επιτρέπονται εθνομηδενιστικές απόψεις σε αυτόν τον χώρο
  2)Ανυποχώρητη πίστη στις διαχρονικές αξίες που έχουν την αρχή τους στην Αρχαία Ελλάδα) όπως η δημοκρατία, η ελευθερία και το επιχειρείν.
  3)Η καταπολέμηση της κρατικής φορομπηχτικής πολιτικής (μειώσεις φόρων για την επιβίωση των επιχειρήσεων)
  4) Όσοι ΔΕΝ εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους πρός το κράτος να περιθωροποιούνται πολιτικά (πέρα απο οποιαδήποτε άλλη ποινή προβλέπεται)
  5)Δίωξη του κομματισμού και της διαπλοκής παντού με χρονικό περιορισμό άσκησης δημοσίου καθήκοντος (απο την κορυφή του κράτους, τους διευθυντές δημοσίου μέχρι τους προέδρους συνδικάτων).
  6) Σεβασμός στην Ορθόδοξη εκκλησία και την οικογένεια
  7) Κατάργηση απο το σύνταγμα των ολιγαρχικών διατάξεων και εκλογή προέδρου άμεσα απο τον λαό.
  8) Αξιολόγηση στην πράξη όλων των ΑΕΙ- ΤΕΙ με ταυτόχρονη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ
  9) Επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων και σε επαγγέλματα χρήσιμα στην εθνική οικονομία
  10) Προσδιορισμός των εχθρών και συμμάχων με κριτήριο την στάση τους απέναντι στο κράτος μας (και όχι να κάνουμε ηλίθιες δημόσιες σχέσεις με τους δολοφόνους μας). Όχι στην μυστική διπλωματία που οφελεί πάντα τους εχθρούς της χώρας μας.
  11) Η θέση της χώρας μας είναι βεβαίως στην Δύση (ΕΕ και ΗΠΑ) αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε Ρωσία και Κίνα

  Τα ανωτέρω ΔΕΝ μας εμποδίζουν να συνεργαστούμε με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όχι όμως να γίνουμε παράρτημά του

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Nεστωρίδης 02/02/2013 21:10:56

   Ἀπὸ ποῦ κι ὣς ποῦ εὐρωπαϊκὸ ὀφείλει νὰ σημαίνει ἀκριβῶς φεντεραλιστικό;

   • Χαράλαμπος Σταμέλος avatar
    Χαράλαμπος Σταμέλος @ Σωτ Μητραλ 08/02/2013 01:13:45

    Το Ευρωπαϊκό Φεντεραλιστικό Κόμμα υποστηρίζει την εξέλιξη της ΕΕ σε Ομοσπονδία.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Nεστωρίδης 02/02/2013 21:11:41

   Τὰ συμφέροντα τῶν Ἑλλήνων αὐτὴν τὴν στιγμὴ εἶναι στὴν στήριξη τῆς εὐρωπαϊκῆς πορείας τῆς χώρας.

 9. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 02/02/2013 19:14:30

  ΜΠΡΑΒΟ!!!

  Δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, έστω και υπό συνθήκες βαθύτατης πολυφυούς κρίσης, το μουχλιασμένο κομματικό όχημα της ΝΔ αποτελεί σημείο γενεσιουργικής αναφοράς σε τέτοιου είδους πολιτικές αναλύσεις και από τέτοια μυαλά. Αυτό από μόνο του αποτελεί μεγάλη –εικάζω χωρίς επόμενο– πολυτέλεια, που η στοιχειώδης λογική (εν προκειμένω απερίφραστα ταυτόσημη με το ένστικτο επιβίωσης) και οι συγκυρίες επιτάσσουν να μην παρέλθει ανεκμετάλλευτη και αναξιοποίητη.

  Θέλουμε δε θέλουμε η νέα μεταπολίτευση είναι εδώ, έστω και αν μέχρι στιγμής δεν μοιάζει όπως την έχουμε ονειρευτεί μερικοί. Η ΝΔ έκλεισε τον ιστορικό της κύκλο - ό,τι ήταν να προσφέρει το πρόσφερε. Ήδη εδώ και καιρό θυμίζει ξεπεσμένο υπέργηρο θεατρίνο που επιμένει με πείσμα να συνεχίζει ένα έργο του οποίου η αυλαία έχει πέσει προ πολλού. Είναι τουλάχιστον ανήθικο σε εποχές βίαιης φτωχοποίησης οι συνυπεύθυνοι να επαγγέλλονται την ομαλότητα στο τέλμα. Το τυράκι στη φάκα της κομματοκρατίας ήταν πάντα το δημόσιο χρήμα. Σήμερα όμως το κάλλος της φάκας έδυσε και τα κόμματα που τη συνιστούν εξέπεσαν στο θυμικό του κόσμου σε σύμβολα φθοράς και αναξιοπιστίας, σε σήματα διχασμού. Όλα πια δείχνουν ότι ο δρόμος της συσπείρωσης και της ενότητας περνά μέσα από αποκεκαθαρμένους σύγχρονους φορείς, που κομίζουν όραμα και αλήθειες, όχι μεταπρατικές φαντασιώσεις και κουτόχορτο βαλκανικής.

  Τόπο στο νέο!

 10. stamoschios avatar
  stamoschios 02/02/2013 19:19:53

  Δεξιά πραγματική και όχι φοβική.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ stamoschios 02/02/2013 21:12:50

   Γι' αὐτὸ καὶ τὴν ξεχωρίζω ἀπὸ τὸ Κέντρο, ἀσχέτως τῆς ἐνδεχόμενης συμμαχίας του μὲ τὴν Δεξιά.

 11. akenaton avatar
  akenaton 02/02/2013 20:16:25

  Συγχαρητήρια κ. Μητραλέξη που προτείνετε τόσο συγκεκριμένα και άρα και συζητήσιμα πράγματα. Είναι κάτι που το κάνετε συστηματικά από αυτό το βήμα και την προσπάθειά σας αυτή την παρακολουθούμε με προσοχή αλλά και απόπειρες συμμετοχής ουκ ολίγοι - είμαι βέβαιος - ανησυχούντες πολίτες, του χώρου ή όχι δεν έχει τόση σημασία.
  Στην πρώτη σας απόπειρα να ονοματισθεί το καινούριο πολιτικό κόμμα, που πολλοί πιστεύουμε πως είναι αδήριτη ανάγκη να δημιουργηθεί στην "δεξιά του κέντρου" - όπως προσφυώς την ονομάσατε - περιοχή του πολιτικού τόξου, επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να συμβάλλω με την ταπεινή γνώμη μου.
  Το όνομα που προτείνετε, κατά τη γνώμη μου θα προκαλέσει σύγχυση καθώς είναι ταυτόσημο με το "Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα" του Ευρωκοινοβουλίου. Αν λείψει όμως το "Ευρωπαϊκό" από την ονομασία, οδηγούμαστε κατευθείαν στο απώτερο παρελθόν του "Λαϊκού Κόμματος". Δεν πιστεύω πως είναι φρόνιμο να ανασυρθεί όνομα από τα βάθη της πολιτικής ιστορίας του τόπου! Σε κάθε περίπτωση, παρ΄όλο που το όνομα μπορεί να φαίνεται δευτερεύον, κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικότατο και πρέπει να τύχει ιδιαίτερης και μακράς (πλην όμως ιδιωτικής και όχι δημόσιας) συζήτησης στο στενό επιτελείο του νέου αρχηγού και ιδρυτή του εφόσον αποφασίσει το τελικό τόλμημα. Με τη λέξη "κόμμα" και την παρουσία της στην νέα ονομασία συμφωνώ απολύτως. Φρονώ πως η (οι) συνοδή (-δες) λέξη (-εις) θα πρέπει να επιλεγούν πολύ προσεκτικά και ανάλογα πάντα με την στοχοθεσία τους εγχειρήματος. Προχωρούμε σε κόμμα - παράταξη με σκοπό αυτοδύναμη κυβέρνηση ή σε κόμμα - ιδεολογική πλατφόρμα με σκοπό την συμμετοχή (κυρίαρχα ή όχι) σε κυβερνήσεις συνεργασίας; Με άλλα λόγια, θέλουμε να καλύψουμε όλον τον "δεξιά του κέντρου χώρο" ή να καταλάβουμε ξεκάθαρα μια στγκεκριμένη περιοχή του αφήνοντας χώρο και για άλλα πολιτικά υποκείμενα στον συγκεκριμένο χώρο;

 12. pakor avatar
  pakor 02/02/2013 20:19:41

  Ο πρωτιστος και κυριοτερος κανονας για τη δημιουργια μιας νεας κεντροδεξιας παραταξης ειναι να πεταξεις ολα.............τα φθαρμενα και ληγμενα υλικα στα μπαζα. Αυτο ειναι αδυνατον να γινει στη χωρα που κυριαρχει η διαπλοκη, το πελατειακο συστημα, οι διορισμοι για τα ψηφαλακια,οι λιστες, το βρωμικο χρημα,το ξεπλυμα, οι διαφοροι νταβαντζηδες του κρατικου χρηματος και, και, και.....................Μην τρεφουμε αυταπατες στον απλο κοσμο, γιατι στο μελλον θα δημιουργηθουν δυο πολοι που θα καλυπτουν απο κεντρο μεχρι δεξια και απο κεντρο μεχρι αριστερα. Στο κεντροδεξιο κομμα (η ευρωπαικο) θα δουν πολλα τα ματακια μας, οπως συνυπαρξη των δηθεν εκσυγχρονιστων ΦΑΥΛΩΝ πασοκων με στελεχη της δεξιας. Εκει να δω τι θα κανει ο απλος πολιτης που ειχε μαθει να πηγαινει στα κομματα μονο και μονο για κανενα ρουσφετακι και για διορισμους στην αγελαδα του δημοσιου, μιας και τα δανεικα μας τελειωσαν. Εγω προσωπικα δεν περιμενω ΤΙΠΟΤΑ απο ενα πολιτικο συστημα που τοσα χρονια το μονο που ηξερε ηταν να διοριζει να βγαζει....τα λεφτα μας στο εξωτερικο και να διαπλεκεται με τους γνωστους και επωνυμους νταβαντηδες. Οι εξεραισεις ειναι ελαχιστες, αλλα και να θελει καποιος.......καθαρος να ασχοληθει με το πολιτικο γιγνεσται τον λιανιζει το συστημα, και τον πεταει αμεσως στην απεξω.Και κατι τελευταιο που θελω να αναφερω ειναι οτι στη πολιτικη δυστυχως........μπαινουν παντα ανεπαγγελτοι, ατομα χωρις καμια ποροσφορα στη κοινωνια, χωρις κανενα ενσημο,γονοι .........οικογενειων, και παιδακια που μεγαλωσαν στη χλιδη και στα πουπουλα...........

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ pakor 02/02/2013 21:28:18

   «Αυτο ειναι αδυνατον να γινει στη χωρα που κυριαρχει......Μην τρεφουμε αυταπατες στον απλο κοσμο.....εγω προσωπικα δεν περιμενω ΤΙΠΟΤΑ»

   Λέτε ξεκάθαρα ὅτι παραδίδετε τὰ ὅπλα. Ἐμεῖς οἱ ὑπόλοιποι ποὺ προσπαθοῦμε νὰ εἴμαστε «καί παρά δύναμιν τολμηταί καί παρά γνώμην κινδυνευταί καί έν τοίς δεινοίς εύέλπιδες», νὰ συνεχίσουμε τοὐλάχιστον νὰ τὰ συζητᾶμε;;;

 13. ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
  ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ 02/02/2013 20:27:20

  Αγαπητέ κ. Μητραλέξη , φίλες & φίλοι του antinews .

  Συμπερασματικά , (από Όλα τα προαναφερόμενα) , το Κόμμα της προσεχούς δεκαετίας - εικοσαετίας , θα είναι ΕλληνοΕυρωπαϊκό Πατριωτικό ΚεντροΔεξιό .

  Είθε !

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ 02/02/2013 21:31:20

   Πάντως γιὰ μένα δὲν εἶναι αὐτὸ τὸ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ.

   Θεωρῶ πὼς τὸ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ εἶναι αὐτὸ ποὺ περιγράφω στὴν πρώτη παράγραφο:«Προϋποθέσεις προβληματισμού: προ πάσης εργασίας πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, αν ένας ενδεχόμενος νέος πολιτικός σχηματισμός θα αξιώνει να αναδομήσει την Ελλάδα εκθεμελιώνοντας αποφασιστικά την κομματοκρατία, ή αν θα επαγγέλεται την καλύτερη δυνατή πολιτική διαχείριση των πραγμάτων δια της κομματοκρατίας. Η κομματοκρατία δεν είναι ένα σύνθημα, αλλά μια απτή πραγματικότητα: είναι (α) το γεγονός ότι συνταγματικά αλλά και πρακτικά όλες οι εξουσίες της χώρας συσσωρεύονται σχεδόν αποκλειστικά στους κομματικούς μηχανισμούς (π.χ. ο διορισμός της κεφαλής της δικαστικής εξουσίας, η ταύτιση κράτους και κόμματος, νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας κλπ.) και (β) το γεγονός ότι για να φέρει ο πολίτης εις πέρας οποιαδήποτε σχέση του με το κράτος εξωθείται στην διαπλοκή με τους κομματικούς μηχανισμούς, «πλην Ηρώων». Αν μιλάμε για νέο κόμμα χωρίς να τασσόμαστε έμπρακτα, και όχι ως ευχολόγιο, με την εκθεμελίωση της κομματοκρατίας, απλώς χάνουμε τον χρόνο μας»

   Tὸ λέω εὐθέως (τὴν ταπεινή μου γνώμη): ἂν εἶναι νὰ δημιουργηθεῖ κόμμα πατριωτικό, εὐρωπαϊκό, δεξιὸ ἀλλὰ ὑπηρετικὸ μιᾶς «κάπως βελτιωμένης» κομματοκρατίας, νὰ τὸ χ.......!

   • akenaton avatar
    akenaton @ Σωτ Μητραλ 03/02/2013 02:31:09

    Συμφωνώ απολύτως με την τελευταία σας πρόταση!

    • ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
     ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ @ akenaton 03/02/2013 11:20:36

     Επίσης συμφωνώ

  • JE NE REGRETTE RIEN avatar
   JE NE REGRETTE RIEN @ ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ 03/02/2013 00:35:59

   @Τροφώνιε, εσύ , (έτερο μαντείο ,χα χα) Βρέ παιδί αυτά τα κεντρο-δεξιό, κεντρο-αριστερό, ακρο-αριστερό, ακρο-δεξιό, αναρχο-το ένα, αναρχο-το άλλο...μού θυμίζουν τα μπορντω-ροδο-κόκκινα χαλιά της Μοιραράκη...
   Αμάν με τις nuances... Κάτι πιό ξεκάθαρο ;

   • ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
    ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ @ JE NE REGRETTE RIEN 03/02/2013 11:40:23

    Αγαπητή μου επίσης Γαλλομαθή JE NE REGRETTE RIEN .

    Δεν είναι όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας μας "ειδικοί" (;) στην ενδελεχή ανάλυση των οικονομικο-κοινωνικών "γίγνεσθαι" ...
    Κάπως θα πρέπει θα πρέπει να προσδιοριστεί αρχικά το Νέο πολιτικό δημιούργημα και για την κατανόηση από τους "απλούς" ανθρώπους , κάτι δηλαδή σαν boussole (πυξίδα) ...
    ΥΓ
    Να υποθέσω για τα περί Μαντείων "πράγματα" , ως χιούμορ , καθότι ουδεμίαν σχέση έχουν με ...τους - τις συμπαθείς( !!!) σημερινούς επί γης εκπροσώπους των , πλην ίσως , με την από αρχαιοτάτων χρόνων καταβολή του "αναγκαίου οβολού" ...

 14. JE NE REGRETTE RIEN avatar
  JE NE REGRETTE RIEN 02/02/2013 21:05:24

  K.Μητραλέξη ωραία τα λέτε, ποιός ο συσχετισμός όμως του κειμένου με την ιερή Θόλο των Δελφών ; Κανείς δεν το σχολίασε.
  Πώς σκεφθήκατε να συνοδεύσει αυτή η φωτο, ένα άρθρο πού αναφέρεται στα μικρο-κομματικά της Ελληνικής πολιτικής ;
  Μήπως ευελπιστείτε να αφυπνισθούν οι Ελληνες γιά να ξαναγίνουμε "ο Ομφαλός της Γής " ;
  Η μυστηριακή Θόλος και η Βο(υ)λή με τους Βο(υ)λευτές, έχουν τόση σχέση όσο ο Φάνης με το ρετσινόλαδο !
  Θα χαιρόμουν να μού πείτε το σκεπτικό της εικόνας !
  Πάντως, μπράβο πού μας θυμίσατε αυτό το μαγικό χώρο...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ JE NE REGRETTE RIEN 02/02/2013 21:34:19

   Τὸ χάρισμα ἐπιλογῆς φωτογραφιῶν μᾶς τὸ παρέχει ὁ Φάκτωρ. Κανεὶς δὲν ξέρει τί ἀκριβῶς θέλει νὰ δηλώσει μὲ τὶς φωτογραφίες ποὺ κάθε φορὰ ἐπιλέγει... Ὁ Φάκτωρ, οὗ τὸ μαντεῖόν ἐστι τὸ ἐν Antinews, οὔτε λέγει οὔτε κρύπτει, ἀλλὰ σημαίνει.

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Σωτ Μητραλ 02/02/2013 22:02:18

    Οφειλουμε να παραδεχθουμε παντως οτι οι φωτογραφιες που βαζει ο Φάκτωρ ειναι ενα απο τα ατου του Αντινιουζ.

   • JE NE REGRETTE RIEN avatar
    JE NE REGRETTE RIEN @ Σωτ Μητραλ 03/02/2013 00:27:50

    Oφείλω να επικροτήσω την πανέξυπνη "δελφική" απάντηση. Εύγε !

    • victoria (true) avatar
     victoria (true) @ JE NE REGRETTE RIEN 04/02/2013 22:20:44

     Κι εγώ!
     Και νονός και μάντης.

 15. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 02/02/2013 21:23:29

  Καταλαβαίνω αὐτὸ τὸ «τυφλὸ» σημεῖο τῆς προτεινόμενης ὀνομασίας, ὅπως ἀξιώνω ὅτι δὲν μπορεῖ οὔτε κατὰ διάνοια νὰ συγκριθεῖ μὲ ἄλλες προτάσεις ὀνομασίας ποὺ -ἀχὲμ- διέρρευσαν ἀλλαχοῦ, σὲ ἄλλες ἱστοσελίδες. Δὲν σᾶς κρύβω ὅτι ἡ πρώτη μου σκέψη ἦταν... «οὔτε νὰ τὸ σκέφτεστε»!

  Παρεμπιπτόντως, καὶ τὸ «Νέα Μεταπολίτευση» ὣς ὄνομα κόμματος δὲν θὰ ἦταν καθόλου κακό. Ὅπως ἡ «Νέα Δημοκρατία», τότε, περιέγραψε μὲ τὸ ὄνομά της τὴν ἀλλαγὴ σελίδας στὴ χώρα ἀπὸ τὴν δικτατορία στὴν δημοκρατία, ἔτσι τὸ «Νέα Μεταπολίτευση» ἐπιτελεῖ τὴν ἴδια ἀκριβῶς λειτουργία: σημαίνει-περιγράφει τὴν μετάβαση στὴν νέα ἐποχὴ μετὰ ἀπὸ τὶς κακοδαιμονίες τῆς Μεταπολίτευσης.

  Ὡς πρὸς τὸν τελευταῖο σας προβληματισμό, ἔχω ξαναπεῖ πὼς πιστεύω στὰ conviction politics: νὰ πεῖ ἕνας ἀρχηγὸς καὶ ἕνα κόμμα «αὐτὲς εἶναι οἱ ἀρχές μου καὶ οἱ ἰδέες μου, αὐτὸ εἶναι τὸ ἀκριβὲς σχέδιό μου γιὰ τὴν Ἑλλάδα, καὶ ἡ παρρησία μου ἐγγυᾶται πὼς ἂν μὲ στηρίξετε θὰ τὸ πραγματοποιήσω, χωρὶς ἀστερίσκους καὶ ὑποσημειώσεις: ἐλάτε μαζί μου». Ὄχι γενικότητες, γενικολογίες χωρὶς ἰδεολογία, ταυτότητα καὶ ραχοκοκκαλιά. Ὡς πρὸς αὐτὴν τὴν στάση, ὄχι κατ' ἀνάγκην ὡς πρὸς τὸ ἀκριβὲς περιεχόμενο τῆς συγκρινόμενης πολιτικῆς, ἰσχύει τὸ «Κάν'το ὅπως ἡ Θάτσερ».

  Μιὰ σωστὴ Δεξιά, δεδομένης τῆς ἐποχῆς, θὰ συμπαρασύρει μαζί της τὸ πολιτικὸ Κέντρο ἀκριβῶς ἐπειδὴ θὰ εἶναι μιὰ σωστὴ Δεξιά, μιὰ συνειδητοποιημένη καὶ συγκεκριμένη παράταξη ποὺ ξέρει ποῦ πατάει καὶ ποῦ βρίσκεται, καὶ ἐπὶ τῇ βάσει αὐτῶν καλεῖ συμμάχους καὶ συνοδοιπόρους. Ἡ «συναίνεση» τοῦ «τὰ βρίσκουμε κάπου στὴ μέση» εἶναι ἄνοστη γιὰ ΟΛΑ τὰ συμβαλλόμενα μέρη.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Σωτ Μητραλ 02/02/2013 22:44:42

   "Νέα Διακυβέρνηση"; Χμμμ... μπα όχι...

 16. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 02/02/2013 21:58:23

  Η Καχεκτική Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι αποτέλεσμα της κομματοκρατίας. Είναι ένα απο τα συστατικά της στοιχεία αλλά όχι το κύριο.Αλλά μιας και ο Αθρογράφος το επέλεξε ας ασχοληθούμε με αυτό. Η αναδόμηση της Ελληνικής κοινωνίας απαιτεί την ύπαρξη ενός νέου πολιτικού φορέα .Η εκθεμελίωση του κομματικού κράτους αλλά και της κρατικής γραφειοκρατίας και του κρατικοδιαιτου συνδικαλιστικού κινήματος σωστά επισημαίνεται ότι πρέπει να επέλθει μέσα απο την κατάργηση των πελατειακών σχέσεων η κατάργηση τους όμως προυποθέτει την ενίσχυση του κοινωνικού ελέγχου .Και ξαναερχόμαστε στην ρίζα που παρήγαγε εκφυλιστικά φαινόμενα κατα το πρόσφατο παρελθόν , στην ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων, των πολιτών, σε θεσμούς εκπροσώπησης και σε μηχανισμούς άσκησης εξουσίας

  Η πολυεπίπεδη και πολύμορφη κρίση που βρίσκεται σήμερα στο απόγειο της κατέδειξε το πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο της Ελληνικής κοινωνίας, η κρίση σήμερα είναι πρώτιστα κρίση αρχών, αξιών, ιδεών ιδανικών

  Ουσιαστικά λοιπόν πρέπει να γεννηθεί εκείνη η νέα μεγάλη ιδέα η οποία θα συνεπάρει την Ελληνική κοινωνία και θα κινητοποιήσει το Εθνος .Πολύ σωστά επισημαίνεται ότι θα πρέπει αυτή να διαθέτει ριζοσπαστικό ,φιλοευρωπαϊκό , πατριωτικό, και προγραμματικό κοινωνικό χαρακτήρα

  Η αυτογνωσία όντως θα είναι μια πορεία οδυνηρή αλλα αποτελεί κομβικό σημείο και πρέπει να είναι παράλληλη με την πορεία κοινωνικής συνειδητοποίησης, απλά να μην χαθούμε στο κυνήγι του χτές αλλα να κεφαλοποιήσουμε όλα τα διδάγματα που αυτό παρήγαγε

  Απέναντι στις ετικέτες η ζωή κατέδειξε πως ο οποίος ιδεολογικός προσδιορισμός είναι απόρροια της στάσης απέναντι στην εξελικτική διαδικασία .Το καμίνι της ζωής, η σφυρηλάτηση μέσα στην διαπάλη και την καθημερινότητα, η εμβάπτιση στην λαική εντολή αποτελούν τα εχέγγυα για την παραγωγή της σύνθεσης .

  Η ζωή μισεί τα κενά και η ιστορική πορεία του Εθνους και την Φυλής μας επιβάλλει με κάθε τρόπο με κάθε μέσο να οικοδομηθεί μια νέα συλλογικότητα η οποία δεν θα υπηρετεί τον εαυτό της με την άσκηση της πολιτικής αλλά όλα εκείνα τα στοιχεία που κατέστησαν αναγκαία την διαμόρφωση της.

  Οπως πολύ σοφά έχει διατυπωθεί για να υπάρξει Εθνική στρατηγική - η οποία και αποτελεί την μόνη ασφαλή πορεία για την σωτηρία της Ελλάδας και του Ελληνισμού -απαιτείται το μέγιστο δυνατό της κοινωνικής συνοχής.Δεν είναι σε αντιδιαστολή λοιπόν το Εθνικό συναίσθημα με την κοινωνική διακαιοσύνη.

  Υπάρχει μια λαική παροιμία όπως θέτε πείτε την τα ράσα δεν κάνουν το παπά , τα γένια δεν κάνουν το παπά. Σημαντικό στοιχείο η δύναμη της επικοινωνίας αλλά αυτή καθίσταται ουσιαστική μόνο όταν φέρει την αλήθεια , όταν κουβαλεί το αυθεντικό. Και πίσω απο το σύμβολο υπάρχει και ο νόμος ότι "το μέσο είναι το μήνυμα".Το μήνυμα πρέπει να είναι ισχυρό τόσο απο την βάση όσα απο τα μεσαία στελέχη και την Ηγεσία.Γιατί μπορεί πολιτική να είναι και η διαχείριση των συμβόλων όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και η Ελληνική ιστορική πραγματικότητα ,ότι σε τούτα τούτα τα ακρογιάλια του Αιγαίου Γεννήθηκε η Ιδέα του Πολίτη (του ανθρώπου που συμμετέχει στα κοινά, που μέλημα του αποτελεί το να προσφέρει το καλύτερο στην Φυλή του, φέροντας "κοινό νού" με οξεία κριτική σκέψη ) αυτή η Εννοια πρέπει να αναγεννηθεί να μπολιαστεί ξανά και ξανά

 17. Κλέων () avatar
  Κλέων () 02/02/2013 22:17:23

  Λυπάμαι εάν σας στεναχωρήσω κύριε Μητραλέξη, αλλά η διαπίστωσις είναι απογοητευτική.
  Στην ανάρτηση για τον Χριστόδουλο, είχαν ήδη μαζευτεί πάνω από 100 σχόλια στην ανάλογη ώρα.
  Σε αυτήν που ασχέτως εάν κάποιος διαφωνεί με την αφετηρία της σκέψης σας, και που ανοίγει πεδίο παράθεσης επιχειρημάτων σε πολλές έννοιες και τρόπους πολιτικής σκέψης, μόνον 30.
  Πορευόμαστε με τα πρόσωπα του παρελθόντος, αντί να στρώνουμε τα μονοπάτια του μέλλοντος.
  Επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ επί της σκέψης σας αύριο, μετά σκέψης και εγώ.....

 18. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 02/02/2013 23:00:41

  μπρρρρρρρ

 19. Απορών avatar
  Απορών 02/02/2013 23:04:50

  Ενδιαφέρον άρθρο... 2 παρατηρήσεις ωστόσο:
  1. "Προτάσσει τις συντηρητικές αξίες του ελληνικού λαού έναντι ενός ελιτιστικού φιλελευθερισμού;" Θα είχε ενδιαφέρον μια γενικότερη συζήτηση στο κατά πόσο οι συντηρητικές αξίες του ελληνικού λαού είναι τελικά ή όχι οι φιλελεύθερες αξίες και ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΕΡΑ. Ο όρος "συντηρητικός" προέρχεται από τη Δύση και έχει διπλή αναφορά: στο προκαπιταλιστικό Ancien Regime δηλαδή στη φεουδαρχία και στο ανάλογό της στη Βρετανία (βλ. Βουλή των Λόρδων κτλ.) με τη διαφορά ότι στον αγγλοσαξωνικό κόσμο η μετάβαση έγινε σταδιακά με συνέπεια και οι "συντηρητικοί" να ενστερνιστούν τις αξίες του κλασσικού φιλελευθερισμού περνώντας από ένα κολεκτιβιστικό σε ένα ατομοκεντρικό παράδειγμα (και οι φιλελεύθεροι συνεπικουρούν με τη λογική ότι έτσι διασώζεται η παράδοση και η άγραφη σοφία του λαού η οποία δεν προέρχεται από κεντρικό κοινωνικό σχεδιασμό κτλ.).΄
  Στην Ελλάδα όμως τί αντιπροσωπεύει ο όρος; Θα έλεγα ότι αντιπροσωπεύει είτε την πιετιστική ηθική των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων (δηλαδή μια τυπική προτεσταντική ηθική) είτε την αναφορά σε αξίες των κοινών που καταστράφηκαν πολύ νωρίς με την ίδρυση του κράτους και ιδιαίτερα στις αρχές του 20ου αιώνα με τον πλήρη εκδυτικισμό του. Προφανώς και αυτά τα δύο σημαινόμενα είναι τελείως διαφορετικά και αντιθετικά και επιπλέον, το 2ο δεν μπορεί να θεωρηθεί "συντηρητικό" σε σχέση με τη Δύση! Αντιθέτως, όσοι θεωρούμε ότι έχει κάτι να προσφέρει το θεωρούμε ένα βήμα παραπέρα και το φιλελευθερισμό των επιδιώκω (να μην μιλήσω σε πρώτο πληθυντικό) ως την πιο μικρή οπισθοχώρηση στο πλαίσιο του εφικτού που μπορεί να γίνει γιατί καλώς ή κακώς το κύριο πρόβλημά μας σήμερα είναι ο κρατισμός, ο λαϊκισμός κτλ.
  Θέματα όπως η παράδοση, η ηθική κτλ. θα πρέπει να προέρχονται και να πηγάζουν από το λαό, δεν θα πρέπει να επιβάλλονται από το κράτος προς το λαό. Μόνο έτσι θα είμαστε σίγουροι για την αυθεντικότητά της και την ουσιαστική πολιτισμική μας συνέχεια.
  Θα πρότεινα ένα άλλο όνομα, πιο μινιμαλιστικό: "Δημοκρατικό Κόμμα". Θεωρούσα ότι αυτό το ρόλο θα έπρεπε να τον παίξει η κεντροαριστερά στην Ελλάδα, αλλά με δεδομένο ότι ο χώρος της κεντροδεξιάς είναι τελικά πιο κρατικιστικός ακόμα και από το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρώ ότι της ταιράζει καλύτερα αφού δεν θα ήταν δόκιμο να χρησιμοποιούσαμε και τον όρο Ρεπουμπλικανικό στην Ελλάδα... Όσο για την κεντροαριστερά... Ας εγκαταλείψει τον όρο "Σοσιαλιστικό", ας υιοθετήσει ας πούμε τον όρο "Κοινωνικό Κόμμα" ή "Κοινωνιοκεντρικό Κόμμα" ώστε να βρει πραγματικό ρόλο ύπαρξης και να αρθρώσει σοβαρό πολιτικό λόγο ο οποίος θα έλκει και από την παράδοσή μας και ας θάψουμε για πάντα τα δυτικόφερτα εθνικοσοσιαλκομμουνιστικά τριτοκοσμικά οράματα που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν...
  Είναι ωραίο να οραματίζεσαι μια Νέα Ελλάδα, που θα αντλεί από τον ελληνισμό και τη ρωμιοσύνη...

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Απορών 03/02/2013 00:58:12

   "...με τη διαφορά ότι στον αγγλοσαξωνικό κόσμο η μετάβαση έγινε σταδιακά με συνέπεια..."
   Η σταδιακη μεταβαση με συνεπεια ηταν ο αποκεφαλισμος του βασιλια Καρολου του 1ου (Stuart);

   Να καταλαβουμε οτι προτεινετε την διαιωνιση του δικομματισμου;

   • Απορών avatar
    Απορών @ Zugzwang 03/02/2013 03:30:39

    Είναι γνωστές οι διαφορετικές πορείες στην Αγγλία και στην ηπειρωτική Ευρώπη (Γαλλία κατά βάση αλλά και άλλες καθολικές χώρες). Το ότι ο Κάρολος ήταν φιλοκαθολικός δεν είναι άσχετο...
    Όσο για το δικομματισμό: δεν είναι θέμα αριθμού, ούτε θεωρώ ότι αυτά είναι τα μόνα που θα ήθελα ή θα ήταν μέσα στις προσωπικές μου προτιμήσεις. Απλά είναι (ή ήταν) δύο ισχυρά ρεύματα στην ελληνική κοινωνία τα οποία λέω πως θα ήθελα να εξελιχθούν. Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο το ΚΚΕ θα έλεγα ότι έχει λόγο ύπαρξης αλλά και αυτό ως έκθεμα σε κάποιο μουσείο, να κάνει μια ΜΚΟ για το αρχείο του κτλ. Τα υπόλοιπα κόμματα τα θεωρώ απλά κωμωδία με εξαίρεση τη ΧΑ η οποία είναι απλά μια εγκληματική οργάνωση κατά τη γνώμη μου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά ρεύματα στην ελληνική κοινωνία τα οποία κάποια στιγμή μπορεί να εκπροσωπηθούν και στη Βουλή.

    • Zugzwang avatar
     Zugzwang @ Απορών 03/02/2013 15:22:42

     Η ευελιξια σας και η ευκολια με την οποια παρακαμπτετε τα εμποδια ειναι αξιοσημειωτες. Yπαρχει διαφορα μεταξυ τwν αποκεφαλισμων του Καρολου και του Λουδοβικου του 16ου; Και οι δυο ηταν καθολικοι. Και των δυο οι δικαστες δεν ηταν καθολικοι (προτεσταντες του πρωτου, αθεοι η αθρησκοι του δευτερου). Η διαφορα ηταν στον τροπο αποκεφαλισμου. Ο δημιος του Λουδοβικου χρησιμοποιησε την λαιμητομο, ο δημιος του Καρολου to tsekouri. Θα μου πειτε οτι οι Αγγλοι δεν ειχαν Ροβεσπιερο και Σαιν Ζυστ ουτε Terreur. Ειχαν Κρομγουελ και μαχες. Πολλες μαχες που ο αντικτυπος τους γινεται αισθητος ακομα και σημερα στην Βορειο Ιρλανδια ( π.χ Boyne, η σφαγη του Dorogheda κλπ).

     Σας ενοχλει η Χρυση Αυγη γιατι ειναι εγκληματικη οργανωση. Αλλες εγκληματικες οργανωσεις σας ενοχλουν; Οπως π.χ εκεινες που ειναι μεσα, γυρω η πανω απο τις λιστες Χριστοφορακου, Λαγκαρντ κλπ;

     Ας υποθεσουμε οτι ο Nils Muiznieks και ο Πετρος Κωνσταντινουν πετυχαινουν την απαγορευση της Χρυσης Αυγης. Ποιος θα εκπροσωπει μετα τους ψηφοφορους της και τους υποψηφιους ψηφοφορους της; Εστω και αν ενα μερος απο αυτους επιστρεψουν στις βασεις τους (αν υπαρχουν ακομη και αυτες), τους υπολοιπους ποιος θα τους εκπροσωπησει;

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Απορών 03/02/2013 10:51:59

   "Συντηρητικο" μπορει να σημαινει απλως το εχον αναφορα σε παραδεδομενες αξιες και αρχες, αυτο που προτασσει την συνεχεια, την παραδοση κλπ

   • dim avatar
    dim @ Σωτ Μητραλ 03/02/2013 16:19:05

    Ακριβώς αυτό. Το λέει και η ίδια η λέξη. Σε θέματα εθνικο-κοινωνικο-πολιτισμικά, "συντηρητητικός" είναι αυτός που επιθυμεί τη διατήρηση των παραδόσεων, των θεσμών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το Ελληνικό Έθνος, της ιστορία του, τα ήθη και τα έθιμα του, τον πολιτισμό του, των αξιών και των αρχών του...

    • Απορών avatar
     Απορών @ dim 03/02/2013 21:13:33

     Ναι αλλά αν τα ήθη, τα έθιμα, ο πολιτισμός και οι αξίες μας είναι προοδευτικές; Τώρα θα μου πείτε η έννοια "προοδευτικός" παραπέμπει σε μαρξιστικό ντετερμινισμό και ενδεχομένως να έχετε δίκιο, ωστόσο, υπάρχει ένας γενικότερος προβληματισμός σε σχέση με το αν ο συντηρητισμός στον τόπο μας εκφράζει πραγματικά την παράδοσή μας ή μια πιετιστική δυτική παράδοση όπως γράφω στην απάντηση στον κ. Μητραλέξη.

   • Απορών avatar
    Απορών @ Σωτ Μητραλ 03/02/2013 21:11:08

    Σύμφωνοι, το ερώτημα παραμένει όμως: οι συντηρητικοί στον τόπο μας, στην Ελλάδα, ή τελοσπάντων αυτό που έρχεται στο μυαλό των περισσοτέρων όταν αναφέρεται σε "συντηρητικούς" είναι όντως η παράδοση του τόπου μας; Είναι παράδοση του τόπου μας ο συντηρητισμός του Σωτήρος και των Ζωικών; Ή μήπως η κοινωνιοκεντρική οργάνωση των ελληνικών κοινών είναι πολύ πιο προοδευτική σε σχέση και με το τρέχον πολιτισμικό παράδειγμα στην Ευρώπη;
    Δεν λέω κάτι πρωτότυπο: πρόκειται για ερωτήματα που τέθηκαν από το Γιανναρά, από το Ζιάκα κτλ.
    Ίσως να είμαι αρκετά αισιόδοξος και αφελής, αλλά δεν φοβάμαι τα "φώτα" της Εσπερίας ακριβώς επειδή θεωρώ ότι κάποτε είμασταν πολύ πιο μπροστά (όσο ντετερμινιστικό και αν ακούγεται αυτό). Ο συντηρητισμός όπως γίνεται ευρύτερα αντιληπτός θεωρώ ότι ενδεχομένως αντί να μας οδηγήσει στο στόχο μας να μας οδηγήσει σε πρότυπα ξεπερασμένα πλέον τόσο στη Δύση και πολύ παλαιότερα στον τόπο μας. Βέβαια, αντιλαμβάνομαι την εμμονή λόγω του "μηδενισμού" που κυριαρχεί και φοβίζει. Θα έπρεπε να φοβίζει όμως κι εμάς; Δεν είμαι ωστόσο σίγουρος αν έχω απάντηση...

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ Απορών 03/02/2013 21:22:22

     Μην ξεχναμε την αντιστοιχια του διπολου αριστερα-δεξια στο διπολο προοδευτισμος συντηρητισμος: η αριστα/προοδευτισμος σημερα δεν διασωζει καμια εγνοια ταυτοτητας/συνεχειας/παραδοσης. Αυτο που λεει ο Γιανναρας περι "ατομοκεντρικης" δεξιας και "κοινωνιοκεντρικης" αριστερας μπορει να ειχενοημα να λεχθει στην πρωιμη Μετπολιτευση, αλλα δεν νομισω οτι κομιζει κατι σημερα. Μια που τό φερε η κουβεντα, τον "ατομοκεντρισμο" στην δεξια τον φερνει ο φιλελευθερισμος, οχι ο συμτηρητισμος. Γί´ αυτο ξεροβηχω περι φιλελευθερισμου.

     • Απορών avatar
      Απορών @ Σωτ Μητραλ 04/02/2013 03:11:29

      Υπάρχει η εξής διαφορά: τα κοινά μας, η παράδοσή μας, ενσωματώνει τα καλύτερα στοιχεία του ατομοκεντρισμού ως υπέρβασή του. Ο "κοινωνιοκεντρισμός" γενικά και αόριστα ενδέχεται (κάτι που είναι πολύ εύκολο σήμερα) να παραπέμπει σε κρατικό κολλεκτιβισμό, δηλαδή σε μορφές οργάνωσης οι οποίες είναι ακόμα πιο μακριά από την παράδοσή μας (φεουδαρχία, κομμουνισμός, φασισμός κτλ.).
      Με δίπολα επέρχεται σύγχυση ως προς τα παραπάνω και βλέπω περιχαρείς ορθοδόξους να χαίρονται για τα κοινά που έχουν με τους κομμουνιστές! Η Χριστιανική Δημοκρατία μετά από απαντήσεις της στο politicalmap φαίνεται πιο ολοκληρωτική ακόμα και από το ΚΚΕ (με πόνο ψυχής το λέω γιατί τους εκτιμώ ιδιαίτερα).
      Όσο για τους συντηρητικούς, τους θεωρούμε πιο κοινωνιοκεντρικούς από τους φιλελεύθερους απλά επειδή μετά το 2ΠΠ ταυτίστηκαν με τον κευνσιανισμό από κοινού με τους σοσιαλδημοκράτες, παλαιότερα δεν ίσχυε κάτι τέτοιο παρεκτός από τους συντηρητικούς του 18ου αιώνα που ήταν αντικαπιταλιστές.
      Όπως και να έχει, θα αναφέρω ξανά το Ζιάκα: θεωρώ ότι έχει πολλά να προσφέρει στα περί ελληνικότητας και ως προς την κατανόηση των ζητημάτων όπως τα θέτω. Βλέπω ένα σχημα κολλεκτιβισμού -> ατομοκεντρισμού -> κοινοτισμού (ή προσοκεντρισμού όπου το κάθε είναι ξεπέρασμα του επόμενου χωρίς να ισχύει κάποιος οικονομικός ή πολιτισμικός ντετερμινισμός φυσικά. Ο όρος συντηρητικός φοβάμαι ότι παραπέμπει στον κολλεκτιβισμό, ακριβώς επειδή δεν υπήρξε ακόμα κοινοτισμός στη Δύση από όπου και προέρχεται... και εξ αυτού η προτίμηση μου στο φιλελευθερισμό από τις άμεσα προσφερόμενες επιλογές και οι αναφορές στο ότι "μας πάει περισσότερο" γιατί νομίζω ότι το κράτος που φτιάξαμε μάλλον σε κολλεκτιβιστικές βάσεις στήθηκε τουλάχιστον στη μεταπολίτευση... και επιπλέον, σε φιλελεύθερα περιβάλλοντα βλέπουμε ότι οι Έλληνες θριαμβεύουν... ωστόσο δεν είναι αυτός ο τελικός μου στόχος αλλά ένα απαραίτητο (δυστυχώς) ενδιάμεσο στάδιο. Και με ενοχλεί και λίγο η ιδεά, ότι την παράδοση μου θα μου την επιβάλει ένα κόμμα διά του κράτους αφού καταλάβει την εξουσία. Για να ανθίσει ο κοινοτισμός το αντίθετο θα πρέπει να συμβεί... Γόνιμη συζήτηση...

     • Απορών avatar
      Απορών @ Σωτ Μητραλ 04/02/2013 03:21:07

      Περί Γιανναρά: τον θεωρώ κορυφαίο φιλόσοφο και θεολόγο, ωστόσο πραγματικά πιστεύω ότι όταν μιλάει για πιο πρακτικά πράγματα όπως ζητήματα κοινωνικής οργάνωσης του διαφεύγουν κάποια πράγματα. Ο διαχωρισμός ας πούμε σε ατομοκεντρική δεξιά και κοινωνιοκεντρική αριστερά είναι απίστευτα ατελής... η αριστερά έχει ταυτιστεί με το μαρξισμό και τον κρατισμό άρα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που έχουμε κατά νου μιλώντας για κοινωνιοκεντρισμό / κοινοτισμό κτλ. Μόνο σε κάποιες τάσεις του αναρχισμού ίσως να υπάρχουν κοινά στοιχεία και εκεί μιλάμε για προτάσεις (οι οποίες ενδεχομένως δεν είναι τυχαίο ότι προέρχονται κυρίως από Ρώσσους και όχι Γερμανοεβραίους) και όχι για βιωμένη εμπειρία και επιπλέον δεν ξέρω κατά πόσο μιλάμε για "αριστερά" σε αυτήν την περίπτωση. Έχει ενδιαφέρον ωστόσο ο Θείος Αρθρούρος και η Κόκκινη Πλατεία όπου σε κάποιο σημείο ένα κομματικό στέλεχος μέμφεται το Γιανναρά ως αναρχικό και αυτός δεν το αρνείται...
      Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορώ να αντιληφθώ το πως το κράτος θα επιβάλει κάτι τέτοιο: μόνο κράτη τα οποία αυτοπεριορίζονται δραματικά όπως η Ισλανδία, η Νορβηγία ή η Ελβετία να είναι σε θέση να το πράξουν... αλλά εμείς μάλλον χάσαμε την ευκαιρία με τον Καποδίστρια... ο κρατισμός μας έχει πλέον διαποτίσει..

 20. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 02/02/2013 23:17:27

  Κε Μητραλέξη
  Θα μου επιτρέψεις τρεις διαφοροποιήσεις.
  Πρώτον το «κοινωνικός φιλελευθερισμός» είναι σχήμα οξύμωρο. Είναι ένας όρος που σκοπό έχει να ρίξει «στάχτη στα μάτια», να εξωραΐσει δηλ. την πραγματική πολιτικο-οικονομική θεωρία του φιλελευθερισμού από την μια μεριά, και να καλύψει την αναλγησία και την θεωρία του «μαζί τα φάγαμε» από την άλλη. Πιστεύεις ότι ένας φιλελεύθερος ΥΠΟΙΚ θα μπορούσε να αυξήσει τους εταιρικούς φόρους για να δώσει αυξήσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους ?
  Δεύτερον. Ενώ ο όρος «κεντροδεξιός» είναι αποδεκτός, ο όρος «κεντροαριστερός» είναι παραμύθι. Είναι έμπνευση των «αριστερών» που την πλασάρουνε σε αυτούς που έχουν «αλλεργία» στον όρο «κομμουνισμός». Η απόσταση του «κεντρώου» από τον «αριστερό» είναι έτη φωτός. Μην μου πεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «κεντροαριστερό» κόμμα, που από την μια «θωπεύει» τις «κατσαρόλες και τα λοιπά μαγειρικά σκεύη», και από την άλλη πλέκει το εγκώμιο του Ομπάμα. Αν δεν είναι αυτό «θεατρινισμός» και ψηφοθηρικό παραμύθι, τότε τι είναι ? Κάποτε ρωτήθηκα να ονομάσω δύο «κεντροαριστερούς» και είχα μεγάλη δυσκολία. Είπα δύο ονόματα αλλά ακόμα δεν ξέρω αν ήμουν σωστός.
  Τρίτον και τελευταίο, νομίζω ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνεται όλο και δυσκολότερο να «προτάσσεις ως προτεραιότητα την συμφέρον της πατρίδας (όπως λες)», και συγχρόνως να είσαι και φιλοευρωπαϊκός. Φοβάμαι ότι πολλές φορές θα βρεθούμε (και όχι μόνο η πατρίδα μας) μπροστά στο δίλλημα Ευρώπη ή Ελλάδα. Η ολοκλήρωση της Ευρώπης είναι πλέον μία ουτοπία και αισθάνομαι ότι οι Ευρωπαϊκές ηγεσίες ενδιαφέρονται περισσότερο για τα «χωράφια» τους παρά για τα «χωράφια» όλων των Ευρωπαίων. Εν ολίγοις, δεν πιστεύω ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας θα είναι πάντα και συμφέροντα της Ευρώπης, και το αντίστροφο βέβαια.
  Σ’ ευχαριστώ που με διάβασες.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 03/02/2013 11:03:10

   Καλημερα,
   1) πρωτα πρωτα ενας φιλελευθερος ΥΠΟΙΚ δεν αυξανει φορους ποτε, σε κανεναν και για κανεναν λογο. Απο κει και περα, εικαζω οτι η χρηση της λεξης "φιλελευθερισμος" στο κοινωνικος φ. περισσοτερο δινει ενα στιγμα σε σχεση με τα μεγαλα διεθνη πολιτικοϊδεολογικα ρευματα, παρα προσπαθει να περιγραψει τα ονειρα μιας παραταξης. Σε καθε περιπτωση μεχρι στιγμης κανενας "κοινωνικος φ." δεν εχει πραγματοποιηθεί, διοτι η κυβερνητικη φοροευφορία ούτε φιλελεύθερη είναι ούτε κοινωνικη, οποτε δεν ξερω κατα πόσον έχει νόημα να τον συζητάμε επί της αρχής του.

   2) ειπα εγω ποτε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι κεντροαριστερος; Ουδεπωποτε!

   3) μα το λετε και μονος σας. Αν οι Ευρωπαιοι δειχνουν μια ταση να νοιαζονται περισσοτερο για τα "χωραφια" τους, ΤΟΤΕ ειναι που πρεπει να φωναζει η Ελλαδα "Ευρωπη! Ευρωπη!". Ασχετως αν η "ευρωπαικοτητα" της Ελλαδας ειναι παντοτε απο πεποιθηση ή απο συμφερον, αυτην την στιγμη ειναι ο δρομος που την συμφερει. Οι εναλλακτικες ειναι συγκεκριμενες, εχουν συγκεκριμενες συνεπειες τις οποιες πολλοι επιμενουν να μη λαμβανουν υπ οψιν στις συζητησεις τους, και δεν ειναι καθολου ελκυστικες. Οσο η ευρωπαικη ενοποιηση εναι ημιτελης, τοσο δεν τιθεται ζητημα/προβλημα εθνους-κρατους: ουτε πληρης φενταλισμος προτεινεται με ενδεχομενο αμεσης πραγματοποιησης, ουτε τιποτα. Οσο το καραβι πλεει, το συμφερον των Ελληνων, ακομα και αν εχουν διαφορετικες αποψεις για μια θεωρητικη πληρη ενοποιηση, ειναι με την Ευρωπη.

 21. ΣΑΚΗΣ ΜΠΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΑΚΗΣ ΜΠΑΝΤΗΣ 02/02/2013 23:17:31

  Ποια παράταξη θέλουν οι πολίτες;

  Ανέτειλε το 2013!
  Μας αποχαιρέτησε το αρνητικά «φορτισμένο» 2012, και μαζί του μας αποχαιρέτησε το «παλιάς κοπής» πολιτικό σύστημα.
  Κάθε μέρα που θα ανατέλλει, από δω και στο εξής, με τις μύριες δυσκολίες επιβίωσης για όλους, θα στέλνει πολλαπλά μηνύματα, με το πρώτο χάραμα της!
  Κι όσο δεν θα τα ακούει η «παλιά» εξουσία, τόσο το χειρότερο γι αυτή!
  Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, σε κάθε κάλπη, ο λαός, εμείς, θα εκλέγουμε τις «αρχές» που θα μας οδηγήσουν, θα οδηγήσουν τον τόπο μας στο νέο Ευρωπαϊκό και διεθνές «τοπίο».
  Πολλοί από μας αυτοπαγιδευόμαστε (και αυτό συνέβαινε σε εντονότερο βαθμό στο πρόσφατο παρελθόν…) υποστηρίζοντας – καμία φορά – από τη μία πως οι «μονομάχοι» ελάχιστα διαφέρουν μεταξύ τους, ενώ από την άλλη αυτοπροσδιοριζόμαστε ως «δεξιοί», ως «αριστεροί», ως «κεντρώοι», ως «κεντροδεξιοί», ως «κεντροαριστεροί», ως ...ως...
  Ευτυχώς ή δυστυχώς (δυστυχώς ή ευτυχώς, αν το προτιμάτε...) τέτοιες διαφορές – πλέον - δεν υπάρχουν!
  Το (ανα)ζητούμενο σήμερα και αιτούμενο καθημερινά από τους πολίτες δεν είναι κάποιος «θεωρητικός» ιδεολογικός τόπος.
  Εάν κάτι τέτοιο μας έλειπε...τότε όλοι θα προτιμούσαμε (ίσως) το ΚΚΕ, το οποίο (δυστυχώς) παραμένει σταθερά και με…συνέπεια προσανατολισμένο στην Οκτωβριανή επανάσταση!
  Το ζητούμενο εντοπίζεται και ανιχνεύεται σήμερα σε μία γιγαντιαία αλλά «μπερδεμένη» λαϊκή πλειοψηφία, που επιθυμεί την ολοκληρωτική και συθέμελη εξυγίανση όλων των φορέων που:
  • καθορίζουν τις εξελίξεις
  • παράγουν ή «αναπαράγουν» πολιτική
  • συντηρούν τον αναχρονιστικό και γραφειοκρατικό χαρακτήρα της κρατικής μηχανής
  • «ελέγχουν» τα τοπικά πράγματα,
  • «κουμαντάρουν» πρόσωπα και καταστάσεις.
  Αυτή η πλατιά λαϊκή πλειοψηφία, ψάχνει να βρει την ΠΑΡΑΤΑΞΗ, σε κάθε εκλογική μάχη, σε κάθε κάλπη (από τον πιο μικρό πολιτιστικό σύλλογο, μέχρι το κοινοβούλιο) που:
  • θα σπάσει τις αγκυλώσεις του πολιτικού βίου
  • θα «μπολιάσει» - με απλές κινήσεις - την Αξιοκρατία στον πολιτικό βίο της Ελλάδας, και στην καθημερινότητα του πολίτη
  • θα «κομματιάσει» την πελατειακή κομματική νεοπλασία
  • θα ανοίξει τις πόρτες, τα παράθυρα, τ΄ αμπάρια, αλλά και τους φεγγίτες να μπει ο φρέσκος και ζωογόνος αέρας της κοινωνίας
  • θα ζητήσει «απολογισμό δράσης και έργου» από κάθε εξουσία, αλλά θα κάνει και το δικό της
  • θα ακούσει τον απλό λαό που στενάζει
  • θα τσακίσει την «ιδιωτικοποίηση» των κομμάτων και τους «σωτήρες» του κρατικού πατερναλισμού
  • θα βάλει στο περιθώριο τους «πολιτικούς προικοθήρες»
  • θα ξεπατώσει την «κομματική επετηρίδα»
  • θα γκρεμίσει τα «φέουδα»
  • θα τσακίσει τα «δοβλέτια»
  • θα ρημάξει τα «καπετανάτα»
  • θα ξεριζώσει την «καμαρίλα» και τα «κολλητηλίκια»
  • θα σμπαραλιάσει τα «περιβάλλοντα»
  Οι πολίτες περιμένουν την ΠΑΡΑΤΑΞΗ που θα εξαφανίσει:
  • τον «ξύλινο» πολιτικό λόγο
  • το συνθηματικό και κλισαρισμένο «ποίημα»
  • το life style και το «δήθεν»
  • το “illustration” και λαμπερό περιτύλιγμα, άνευ περιεχομένου κοινωνικής αναφοράς
  • την κενολογία
  • τον βερμπαλισμό
  • τον αισχρό λαϊκισμό
  Οι πολίτες καρτερούν την ΠΑΡΑΤΑΞΗ που:
  • θα σταματήσει να χτυπά «φιλικά» στην πλάτη...
  • θα ξεριζώσει την «επετηρίδα» της κομματικής νομενκλατούρας.
  • θα σεβαστεί την «παραγωγική» Ελλάδα,
  • θα εκτιμήσει της δυνατότητες των Ελλήνων παραγωγικών αγροτών.
  Οι πολίτες ψάχνουν και θέλουν μια ΠΑΡΑΤΑΞΗ που θα εμπιστευτεί αυτούς και τις ικανότητές τους, που θα σεβαστεί το μόχθο και τις περιουσίες τους. Που θα βάλει στη θέση της την κρατική γραφειοκρατία και τους προνομιούχους της κάθε λογής εξουσίας. Που θα απελευθερώσει την δημιουργικότητα και το δαιμόνιο του Έλληνα, αλλά και θα σεβαστεί την εργατικότητα και την ευστροφία του, που θα τιμήσει την προσαρμοστικότητα και τις δεξιότητές του.
  Οι πολίτες ψάχνουν και θέλουν μια Λαϊκή Παράταξη που θα δώσει «προτεραιότητα» στον πολίτη, και θα «φρενάρει» το κομματικό κράτος, που θα λαμβάνει τις αποφάσεις ο πολίτης και όχι οι προνομιούχοι κρατικοί εξουσιαστές.
  Οι πολίτες ψάχνουν και θέλουν μια Λαϊκή Παράταξη που δεν θα (εξ)υπηρετεί «αφηρημένα» γενικά σύνολα, αλλά που θα νοιάζεται για το κάθε υποσύνολο, όσο μικρό και ολιγομελές και αν είναι, όσα κι αν είναι τα μέλη που το απαρτίζουν.
  Οι πολίτες ψάχνουν και θέλουν μια Παράταξη που δεν θα βάλει στον αφαλό της πολιτικής δράσης της, την απρόσωπη κρατική μηχανή, αλλά τους δημιουργικούς πολίτες, χωρίς εμπόδια, φραγμούς και απαγορεύσεις, αλλά με κανόνες και αρχές.
  Οι πολίτες ψάχνουν και θέλουν μια Παράταξη που δεν θα επιβάλει το μέλλον στα παιδιά τους, αλλά θα τους δώσει τα εφόδια και θα τους εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις να το διαμορφώσουν.
  Οι πολίτες ψάχνουν να βρουν την Παράταξη που θα συνθέσει και θα μονιάσει, που θα προσθέσει ελπίδα και θα αφαιρέσει μιζέρια, που θα πολλαπλασιάσει δυνάμεις, και θα διαιρέσει αδυναμίες. Που θα βοηθά τον αδύναμο και θα σέβεται τον ισχυρό, αλλά θα είναι δίκαιοι με ΟΛΟΥΣ!
  Οι πολίτες θέλουν συντονισμό των δυνάμεων, σ’ ένα κοινό τόπο, μ΄ ένα κοινό στόχο.
  «Σπάστηκαν» από την «αλάθητη» πλειοψηφία του ενός.
  Ζητούν συναίνεση και διάλογο, κοινό προβληματισμό και στράτευση στην κοινή μάχη.
  Θέλουν ριζοσπαστισμό και μεταρρυθμίσεις, αλλά συγχρόνως δικαιοσύνη, αξιοσύνη, αξιοκρατία, ελευθερία.
  Κι αυτά προϋποθέτουν την ΑΛΗΘΕΙΑ.
  • Για να έρθει η ΣΥΝΕΠΕΙΑ.
  • Για να κερδηθεί η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.
  • Για να αποκατασταθεί η ΤΑΞΗ!
  Το πρόβλημα του λαού δεν είναι ιδεολογικό, αφού καθένας από μας, ξέρει από που έρχεται και που θα πάει...
  Ξέρει τη μοίρα του...
  Το «πρόβλημα» της κοινωνίας σήμερα, από τα πάμπολλα λάθη, τις αστοχίες, τις παραλείψεις και τα εγκλήματα του χθες, είναι πρόβλημα γνησιότητας και ειλικρίνειας, ντομπροσύνης και τόλμης, φερεγγυότητας και συνέπειας, αποτελεσματικότητας και δυναμισμού.
  Αυτή την Παράταξη θέλουμε!
  Σ’ αυτή πιστεύουμε!
  Σ’ αυτή ελπίζουμε!

  Μπαντής Αθανάσιος
  Γεωπόνος/Σέρρες

 22. cp avatar
  cp 03/02/2013 00:47:50

  Το πρόβλημα δεν είναι άλλο περιτύλιγμα με τους ίδιους ανθρώπους .
  Περιστοιχίζονται δε , με το χειρότερο υλικό της περιόδου Σημήτη. με τα swaps κτλ κτλ. Ας λύσουν κανένα θέμα και ας αφήσουν τα ονόματα και τις φιλοσοφίες .
  Τα πράγματα στην οικονομία πάνε άσχημα και θα πάνε απίστευτα χειρότερα μάλλον. Ας αφήσουμε τα περιτυλίγματα διότι υπάρχει και η εξαέρωσις!!!!!

 23. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ avatar
  ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ 03/02/2013 02:09:34

  Ε.ΛΑ.Δ.Α (ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ;)

 24. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ avatar
  ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ 03/02/2013 02:33:31

  Ε.ΛΑ.Δ. Α. (ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΛΑΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ)

 25. JE NE REGRETTE RIEN avatar
  JE NE REGRETTE RIEN 03/02/2013 12:51:43

  @Τροφώνιε, ευχαριστώ γιά απάντηση. Αυτό ακριβώς είπα : Καμία σχέση. Και ο οβολός ακόμη δεν ήταν ακριβώς έτσι, εδίνετο μέσω ζωωθυσιών...

 26. Παύλος avatar
  Παύλος 03/02/2013 16:10:13

  Αγαπητέ Μητραλέξη,
  διάβασα με προσοχή το άρθρο σας, μερικά από τα σχόλια των φίλων του Αντi-ΝΕWS και μερικές από τις απαντήσεις σας.
  Διάβασα και όλα, σχεδόν, τα προηγούμενα άρθρα σας.
  Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας εκθέσω, με ΠΑΣΑΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ, την άποψή μου :

  Αποφύγετε , κ. Μητραλέξη να ενασχολείσθε με θέματα, που άπτονται Ορθοδοξίας, , θρησκείας και προ πάντων ....Θείας Πίστεως !!!
  Δεν το ...."έχετε" το θέμα !!!!
  Είστε ...."αλλότριον" σώμα !!!!
  Για τους γνωρίζοντες, ........απλώς προκαλείτε !

  Πολλώ μάλλον, όταν είναι τοις πάσι αντιληπτό, ότι:
  Όσο περισσότερο διαθέτετε χρόνο, για να καταπιάνεστε με θέματα Θρησκευτικής Ζωής και προ πάντων Θείας Πίστεως,
  τόσο περισσότερο στερείτε τους φίλους του αντι-NEWS, από τις πολιτικές σας απόψεις, οι οποίες - χωρίς καμία διάθεση κολακείας (ουδέποτε , άλλωστε το συνήθιζα)- είναι τόσο εμπνευσμένες, τόσο επιβλητικές, τόσο ρηξικέλευθες, ώστε να μπορεί κανείς να ομιλεί περί πολιτικής ...ιδιοφυίας !!!Φιλικά ,
  Παύλος .

  • Αντίπαυλος avatar
   Αντίπαυλος @ Παύλος 03/02/2013 21:49:47

   Πλάκα μας κάνετε; Τα 'εκκλησιαστικά' του Μ. είναι μακράν τα καλύτερα. Μήπως εσείς 'δεν το ….”έχετε” το θέμα';;;

   • Παύλος avatar
    Παύλος @ Αντίπαυλος 04/02/2013 18:10:42

    Μίλησα για Θεία πίστη και όχι για γνώσεις θρησκευτικών ! Υπάρχει μεγάλη διαφορά !
    Ο Άρειος, φερ ' ειπείν είχε πολύ περισσότερες από όλους, για να μην αναφερθώ πόσο πολλές γνώσεις έχουν όλοι οι Χιλιαστές !!!!!

    • Παύλος avatar
     Παύλος @ Παύλος 04/02/2013 19:01:27

     Άλλωστε , πιστέψτε με ότι γνωρίζω κάποιους επίσημα άθεους (τουλάχιστον έτσι αυτοπροσδιορίζονται ), που έχουν πολύ πιο πλούσιο curiculum, από αυτό που μου παραθέτετε ως "Αντίπαυλος", το οποίο έχει βεβαίως την αξία του, αλλά ουδέ ένα βαθμό προσθέτει ( από μόνο του) στην έννοια : Χριστιανική Ορθόδοξη ΠΙΣΤΗ ! Και εδώ βρίσκεται η διαφωνία μας !

  • Απορών avatar
   Απορών @ Παύλος 04/02/2013 03:27:38

   Μήπως θα ήταν καλύτερα να αφήσουμε τον Κύριο να κρίνει περί αυτού ή έστω να συμπληρώνουμε και με τις αντιρρήσεις μας ώστε να δίνουμε τη δυνατότητα στον συνομιλητή να βελτιωθεί;
   Εγώ πάλι τον βρίσκω εξαιρετικό ως προς τα εκκλησιαστικά. Ως προς τα πολιτικά μου τα χαλάει λίγο (για να αστειευτώ λιγάκι).

 27. Απορών avatar
  Απορών 03/02/2013 21:01:22

  1. Καταρχήν δεν μίλησα για απαγόρευση της Χρυσής Αυγής, είπα απλά ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση, έτερον εκάτερον.
  2. Ανεξαρτήτως της γνώμης μου περί του ότι δεν θα έπρεπε να απαγορευτεί η Χρυσή Αυγή, το δεύτερο ερώτημα έχει ενδιαφέρον: το άτομο έχει ξεχωριστή υπόσταση με συγκεκριμένα δικαιώματα ως πολίτης ενός κράτους τα οποία θα πρέπει να προστατεύονται ακόμα και από την πιο συντριπτική πλειοψηφία; Αν ναι, η αντιπροσώπευση των ατόμων αυτών δεν με απασχολεί, όπως υποθέτω δεν απασχολούσε κι εσάς η αντιπροσώπευση των οπαδών του ΚΚΕ έως το 1974 ή η αντιπροσώπευση των παιδόφιλων για παράδειγμα.

 28. Απορών avatar
  Απορών 03/02/2013 21:04:19

  Για την αγγλική ιστορία δεν βλέπω να διαφωνούμε κάπου και δεν θεωρώ ότι ξεγλιστράω. Αναφέρομαι στη διαδικασία μετάβασης από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό, είναι πολύ καλά τεκμηριωμένες, όπως είπα η διαφορετικές διαδικασίες. Οι διάφορες θρησκευτικές διαμάχες κτλ. παίζουν και αυτές το ρόλο τους αλλά δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα: η Μάγκνα Κάρτα ήταν από το 13ο αιώνα.
  Όσο για την ευκολία που έχω να ξεφεύγω κτλ. προσπαθώ να απαντώ σε όλα τα ερωτήματά σας, σας αντιμετωπίζω με σεβασμό και πραγματικά δεν έχω κάποια διάθεση να ξεφύγω. Εξάλλου, δεν διεκδικώ κανένα αλάθητο, μπορεί να κάνω και λάθος.

 29. Zugzwang avatar
  Zugzwang 03/02/2013 23:24:11

  Δεν θελω να εχω τον τελευταιο λογο και, παρακαλω πιστεψτε με, εκτιμω την ευγενεια και την πραοτητα σας. Σαν συνομιλητης σας ομως, ειμαι υποχρεωμενος να παρατηρησω οτι παρακαμψατε τα περι ενδεχομενης υπαρξης εγκληματικης/ων οργανωσης/ων μεσα, γυρω και/η πανω απο τις λιστες Χριστοφορακου, Λαγκαρντ κλπ. Αν θελετε, απαντατε. Εγω παντως δεν θα απαντησω στην επομενη απαντηση σας για να μην υποτεθει οτι ειμαι σε "αντιδικια" μαζι σας. Φιλικη συζητηση κανουμε σ'αυτον εδω τον φιλοξενο χωρο.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Zugzwang 04/02/2013 02:56:47

   Μα χαίρομαι κάθε καλοπροαίρετη συζήτηση ότι και να πιστεύει ο συνομιλητής, μπορείτε να μου απαντήσετε. Και με τους φασίστες (χωρίς να αναφέρομαι σε εσάς) δεν έχω πρόβλημα: για τη ΧΑ αναφέρθηκα απλά επειδή λειτουργούσε ειδικά παλαιότερα με τη λογική των σκινς νεοναζί με δολοφονικές επιθέσεις κυρίως απέναντι ανυπεράσπιστων (αριστεροί / μετανάστες κ.ά.), μαχαιρώματα κτλ. κάτι που συνιστά τον ορισμό του εγκλήματος κατά ζωής.
   Η λίστα Λαγκάρντ προς το παρόν δεν μου λέει απολύτως τίποτα: είναι απλά μια λίστα καταθετών από ένα υποκατάστημα της HSBC στην Ελβετία και τίποτα παραπάνω. Απορώ γιατί γίνεται τόσος λόγος μέχρι να βρεθεί κατί. Για τη λίστα Χριστοφοράκου τα πράγματα αλλάζουν: μιλάμε για εξάρτηση συγκεκριμένων προσώπων ακόμα και πριν από την κατοχή. Δεν μιλώ για οργάνωση αλλά όπως φαίνεται για οργανωμένο οικονομικό έγκλημα που αφορά σε πρόσωπα και σε κόμματα. Ωστόσο, αν δούμε τα νούμερα, δεν είναι απλά αρκετές οι μίζες (περί το 2%) επί ενός 10% προμηθείων και έργων του Π/Υ για να μας έχουν φέρει ως εδώ, όταν οι μισθοί και οι συντάξεις είναι 70% και η εξυπηρέτηση του χρέους περί το 20%. Το "φέρτε πίσω τα κλεμμένα" είναι είναι ηθική επιταγή αλλά και λαϊκιστικό σύνθημα το οποίο θέλει να στρέψει τα βλέμματα μακριά από το πρόβλημά μας. Ωστόσο, αυτό σε τίποτα δεν αναιρεί ότι θα πρέπει να επέλθει κάθαρση και είτε να ακολουθήσουμε μια προσέγγιση τύπου ΗΠΑ όπου ο κ. Μαντέλης θα μπορούσε να πάρει "εκλογική χορηγία" (sic) αρκεί να το δήλωνε και φυσικά με περιορισμούς αν λάμβανε σχετικές με τις εταιρίες αποφάσεις κτλ. αλλά αυτό είναι μεγάλη συζήτηση.
   Παρόλα αυτά, όπως και να το κάνουμε, προτιμώ να με κλέβουν παρά να με μαχαιρώνουν... με άλλα λόγια άλλο είναι τα εγκλήματα κατά ζωής και άλλο τα οικονομικά εγκλήματα (τα οποία ωστόσο δεν θα αρνηθώ ότι είναι εξίσου σοβαρά όταν στρέφονται κατά του δημοσίου συμφέροντος).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.