#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/10/2010 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για ένα πραγματικά ανεξάρτητο ελληνικό κράτοςΚράτος σημαίνει, πρώτα από όλα, εξουσία. Και μάλιστα, συντεταγμένη άσκηση μονοπωλιακής εξουσίας. Η κρατική δράση, είτε για τη συμμόρφωση των πολιτών στους νόμους, είτε εναντίον εξωτερικών κινδύνων, διενεργείται συντεταγμένα, μέσα από τα κρατικά όργανα. Κανένας πολίτης ή τρίτος δεν έχει δικαίωμα στην άσκηση εξουσίας έναντι άλλων, παρά μόνον το κράτος μέσα από τους θεσμούς –  δικαιοσύνη, αστυνομία, στρατό κλπ.

Προϋπόθεση για την εκχώρηση των αποκλειστικών αυτών εξουσιών προς το κράτος από τους πολίτες, είναι η άσκηση της εξουσίας να γίνεται: α) προς το συμφέρον της ολότητας και β) με τρόπο πειστικά δίκαιο. Αν δεν συντρέχουν αυτές οι δύο προϋποθέσεις, η εξουσία του κράτους παύει, ολικά ή μερικά, να είναι νομιμοποιημένη στη συνείδηση των πολιτών. Είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που απαιτείται και ουσιαστική (όχι μόνον τυπική) δημοκρατικότητα στη λήψη των αποφάσεων, που εμπεριέχουν άμεσα ή έμμεσα τον κρατικό καταναγκασμό.

Το Μνημόνιο θέτει με ένταση το ερώτημα του αν το ελληνικό κράτος έχει σήμερα το μονοπώλιο της κρατικής εξουσίας στην Ελλάδα, καθώς ένας εξωγενής παράγοντας, η τρόικα, έχει υποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τους θεσμούς στη λήψη αποφάσεων.

Αν το καλοσκεφτούμε, όμως, είχε άραγε, πριν το Μνημόνιο, μονοπώλιο στην εξουσία στην Ελλάδα το ελληνικό κράτος; Αποφάσιζε μόνο αυτό, συντεταγμένα και με βάση το συμφέρον της ολότητας και την ειλικρινή βούληση της πλειοψηφίας;

Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε να μην πολεμήσει η Ελλάδα στα ελληνικά χώματα της Κύπρου του 1974; Ποιος αποφάσισε να επιδείξει ψοφοδεϊσμό και υποχωρητικότητα απέναντι στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο; Ποιος θεωρεί ότι δικαιούται να εκχωρήσει 3.500 χρόνια ελληνικής ιστορίας της Μακεδονίας στους Σλάβους; Ποιος αποφασίζει με το έτσι θέλω να φύγει η ελληνική σημαία από την ελληνική νησίδα των Ιμίων; Ποιος αποφασίζει να μην αποτρέψει το ελληνικό κράτος αποτελεσματικά στίφη λαθρομεταναστών από το να εισβάλουν στην ελληνική επικράτεια; Ποιος καταργεί με το έτσι θέλω τη δυνατότητα άσκησης κρατικής εξουσίας στο κέντρο της πρωτεύουσας; Ποιος εμποδίζει το ελληνικό κράτος από το να αποτρέψει την καταστροφή της περιουσίας των πολιτών του – που του εκχώρησαν εξουσία, υποτίθεται, για να τους προστατεύει συντεταγμένα! – στη δήθεν εξέγερση του πορτοκαλί «Δεκέμβρη»; Και ποιος αποφασίζει ότι το ελληνικό κράτος δεν θα ασκεί εξουσία στις νησίδες ανομίας που έχει καταντήσει προ πολλού ο χώρος του πανεπιστημιακού «ασύλου»;

Και μόνον η ύπαρξη του περιβόητου πανεπιστημιακού «ασύλου» δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με την κρατική εξουσία στην Ελλάδα. Το πρόβλημα υπερβαίνει τη σωστή χρήση του μονοπωλίου της κρατικής εξουσίας και την ηθική και πολιτική της νομιμοποίηση. Είναι πρόβλημα ως προς την ίδια την ύπαρξή της.

Η ανυπαρξία κρατικού μονοπωλίου στην εξουσία, είναι φανερό ότι, στη νεοελληνική τουλάχιστον εκδοχή της, οδηγεί αιτιακά στο φαινόμενο να χρησιμοποιείται αυτή όχι προς το συμφέρον της ολότητας και, συνακόλουθα, χωρίς επαρκή ηθική και πολιτική νομιμοποίηση. Αυτό αποδεικνύεται και από τη σκανδαλώδη ασυλία πολλών υπερπρονομιούχων ομάδων, από τους «νταβατζήδες», μέχρι τους βουλευτές και τους ξένους «χορηγούς». Το κράτος-προτεκτοράτο, που γεννήθηκε το 1827 στη ναυμαχία του Ναβαρίνου, ποτέ δεν είχε μονοπώλιο στην εξουσία εντός της ελληνικής επικράτειας, και γι’ αυτό δεν μπόρεσε ποτέ να είναι δίκαιο, ούτε να ασκήσει τα καθήκοντά του υπέρ του συμφέροντος της ολότητας.

Πώς επιτρέψαμε όμως, ως λαός και ως έθνος, να φτάσουν τα πράγματα στο σημείο αυτό;

Η σημαντικότερη αιτία είναι η έλλειψη επαρκούς συνειδητοποίησης από τον ελληνικό λαό ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη και η σωστή άσκηση του μονοπωλίου της εξουσίας από το ελληνικό κράτος.

Αν το 1944 πολλοί έβλεπαν στον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ τη δυνατότητα ριζικής ανάταξης της κρατικής εξουσίας υπέρ του συμφέροντος της ολότητας, κάποιοι άλλοι έβλεπαν σε αυτή την προσπάθεια απλώς μια απόπειρα αλλαγής αφεντικού – από την Αγγλία στην ΕΣΣΔ. Δίκιο είχαν τελικά οι δεύτεροι, όμως το σωστό αίτημα το είχαν οι πρώτοι. Η ένταση της διαμάχης των δύο πλευρών δεν επέτρεψε να συνειδητοποιηθεί το λάθος της κάθε πλευράς. Οι μεν νόμιζαν ότι πράγματι μάχονταν για εθνική ανεξαρτησία, οι δε δεν κατάλαβαν την ουσία του αιτήματος.

Αν το 1974 ο λαός ξεγελάστηκε από την ύπουλη προπαγάνδιση της δήθεν «αδυναμίας» της Ελλάδας να αντιμετωπίσει στρατιωτικά την τουρκική εισβολή, σήμερα ωστόσο αποκαλύπτεται ατράνταχτα ότι η Ελλάδα είχε σαφή συνολική στρατιωτική υπεροχή σε όλα τα μέτωπα και θα της ήταν πολύ εύκολο να αντιμετωπίσει τους Τούρκους. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα έπρεπε το ελληνικό κράτος να ασκεί μόνο του την εξουσία στην επικράτειά του, και όχι να νοθεύεται το μονοπώλιο από τη βούληση του Αμερικανού επικυρίαρχου.

Σήμερα όμως, οι δικαιολογίες τελειώνουν. Το Μνημόνιο ήρθε πολύ απότομα και πολύ άγαρμπα στη ζωή των Ελλήνων για να γίνει πιστευτό ότι ήταν κάτι δήθεν «αναπόφευκτο» ή «σωτήριο». Ούτε καν οι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος δεν πείθονται. Η συνειδητοποίηση ότι το παιχνίδι, που παίζεται εις βάρος της χώρας με φαινομενική, μόνον, αφορμή το χρέος και το έλλειμμα είναι στημένο είναι ήδη σήμερα πλειοψηφική, και τείνει να γίνει σαρωτική. Και έτσι, για πρώτη φορά σήμερα, εξαιτίας ακριβώς του Μνημονίου, είναι σε θέση συνειδητοποιήσει ο Έλληνας, πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσει, επιτέλους, το δημοκρατικό ελληνικό κράτος πλήρες, ηθικά και πολιτικά νομιμοποιημένο, χρησιμοποιούμενο προς το συμφέρον της ολότητας, συντεταγμένο μονοπώλιο στην κρατική εξουσία. Να αποκτήσει, με άλλα λόγια, το ελληνικό κράτος, πλήρη εθνική και λαϊκή κυριαρχία.

Η ελλιπής υλοποίηση του δημοκρατικού και εθνικού μονοπωλίου της ελληνικής κρατικής εξουσίας, εξηγεί και την υπανάπτυξη κοινωνικών και πνευματικών θεσμών που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επιβολή του Μνημονίου. Το Μνημόνιο δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η εμφανής και απεχθής όψη του ελλιπούς μονοπωλίου εξουσίας που βίωνε σχεδόν αφανώς το ελληνικό κράτος από τη στιγμή της ίδρυσής του.

Το αίτημα για απαλλαγή από το Μνημόνιο έχει λοιπόν κατά βάθος πολύ ευρύτερες και ιστορικότερες διαστάσεις από όσο φαίνεται. Το αίτημα δεν είναι και δεν μπορεί να είναι η απλή απαλλαγή από το Μνημόνιο, η απλή επιστροφή μας στο καθεστώς πριν από αυτό. Το πραγματικό, βαθύτερο αίτημα είναι η δημιουργία πραγματικά ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, κράτους δηλαδή, που να ενεργεί προς το συμφέρον της ελληνικής μας ολότητας και μόνον. Αυτό που ποτέ δεν έκανε το έρμο το κράτος-προτεκτοράτο που μας προέκυψε μετά το Ναβαρίνο.

Στάδιο πρώτο σε αυτή την προσπάθεια είναι η ανάκτηση του ηθικού μας έναντι των δυναστών της χώρας, η ανάκτηση – απόκτηση εθνικής αυτοπεποίθησης, με ουσιαστική και σε βάθος καταπολέμηση των συμπλεγμάτων εθνικής κατωτερότητας έναντι της προηγμένης ή «προηγμένης» Δύσης, που με έντεχνο τρόπο μάς καλλιεργείται από την πρώτη Άλωση και μετέπειτα. Εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να αρνηθούμε τη μομφή έναντι της Ελλάδας ως δήθεν «χρεωκοπημένης χώρας». Όχι γιατί μας αρέσει να έχουμε χρέος και να ζούμε με δανεικά. Αλλά γιατί ο επικοινωνιακός μας βομβαρδισμός με τη δήθεν «αναπόφευκτη» χρεωκοπία δεν είναι παρά η συνέχιση της υποβολής των ίδιων συμπλεγμάτων κατωτερότητας, στα οποία βασίστηκε ηθικά και πολιτικά ο χαρακτήρας του νεοελληνικού κράτους ως προτεκτοράτου.

Μαζί με την εθνική αυτοπεποίθηση και την ανόρθωση του ηθικού μας, πρέπει να πηγαίνει, να συμβαδίζει, η ανόρθωση της ηθικής μας στάθμης ως ατόμων και ως λαού. Διότι, αν η ανόρθωση του ηθικού είναι η προϋπόθεση για την ανάκτηση/απόκτηση του μονοπωλίου της εξουσίας από το ελληνικό κράτος, η ανόρθωση της ξεπεσμένης ηθικής μας είναι η θεμελιώδης προϋπόθεση για τη σωστή χρήση της συντεταγμένης εξουσίας προς το συμφέρον της ολότητας.

Ούτε το ένα ούτε το άλλο ζήτημα είναι βέβαια απλό ή εύκολο. Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε το πλεονέκτημα να έχουμε μπροστά μας πολύ συγκεκριμένο στόχο: Την απαλλαγή από το Μνημόνιο. Και ακόμη περισσότερο, πολύ συγκεκριμένο τρόπο για να κάνουμε το πρώτο βήμα: Τη μαζική υπερψήφιση των αντιμνημονιακών δυνάμεων στις περιφερειακές εκλογές. Των πραγματικών αντιμνημονιακών, και όχι των γιαλαντζί, που το μυαλό και η ψυχή τους δεν μπορούν να πάρουν διαζύγιο από το Κόμμα του Μνημονίου. Από το κόμμα στο οποίο χρεώνεται ιστορικά όχι μόνον το Μνημόνιο, αλλά και η σκόπιμη κατασπατάληση, ο σκόπιμος εκφυλισμός της ευκαιρίας πραγματικής εθνικής ανεξαρτησίας που δημιουργήθηκε για τον Ελληνισμό μετά την κυπριακή προδοσία.

Αν όλοι εμείς σήμερα στηρίζουμε με νύχια και με δόντια τον Αντώνη Σαμαρά, το κάνουμε ακριβώς διότι βλέπουμε στο πρόσωπό του έναν έντιμο και δυναμικό άνθρωπο, που μπορεί να διαχειριστεί υπεύθυνα το κρατικό μονοπώλιο της εξουσίας, προς το συμφέρον της ολότητας, νομιμοποιώντας το, ηθικά και πολιτικά, στο σύνολο του ελληνικού λαού.

Αυτό πρέπει να είναι και το βαθύτερο νόημα της «υπέρβασης» που κάποτε επαγγέλθηκε ο Σαμαράς.

Για να φτάσουμε, όμως, εκεί, πρέπει πρώτα το μονοπώλιο στην εξουσία να αποκτηθεί πραγματικά από το ελληνικό κράτος. Να γίνει δηλαδή πραγματικό μονοπώλιο, χωρίς να υπάρχει συνδιαχείριση του κρατικού καταναγκασμού με κανέναν άλλον, ούτε ξένο προστάτη, ούτε Έλληνα «νταβατζή»: Την εξουσία πρέπει να την έχει ακέραια ο ίδιος ο ελληνικός λαός, με κυβέρνηση ταγμένη στην υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων όλων μας.

Από αυτή την άποψη, η ψήφος κατά του Μνημονίου αποκτά ιστορικό χαρακτήρα και ιστορική προοπτική.

Και η ευθύνη του κάθε εκλογέα, επίσης.

Επώνυμος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Misha avatar
  Misha 23/10/2010 12:43:03

  Φίλε μου Επώνυμε,

  «πραγματικά ανεξάρτητο ελληνικό κράτος» με Μάαστριχτ, Σένγκεν, Μαδρίτη, Δουβλίνο και Λισσαβώνα είναι απολύτως αδύνατο.

  • nicname@ta lefta iparhoun.gap avatar
   nicname@ta lefta iparhoun.gap @ Misha 23/10/2010 16:39:05

   Misha δεν φταίει ούτε το Μάαστριχτ, ούτε η Σέγγεν, ούτε η Μαδρίτη,ούτε το Δουβλίνο,ούτε η Λισσαβώνα. Φταίει η πλήρης ανικανότητα των τεράτων που ψηφίζουμε και μας κυβερνούν. Και οι υπόλοιπες χώρες που έχουν υπογράψει αυτές τις συνθήκες δεν έχουν απωλέσει τίποτα από τα κυριαρχικά τους δικαιώματα γιατί απλά δεν τις κυβερνούν διεφθαρμένες οικογένειες!
   ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ελπίδα ο Σαμαράς . Αν και αυτός βγεί σκάρτος , Ζήτω που καήκαμε!

   • Misha avatar
    Misha @ nicname@ta lefta iparhoun.gap 23/10/2010 21:42:42

    Βεβαίως και έχουν απωλέσει δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα: εθνικά, δικαστικά, εργασιακά.
    Θυμήσου ποιον υπεράσπισε η ευρωφασιστική γραφειοκρατία όταν ο Κωστάκης προσπάθησε να στριμωξει τους νταβατζήδες.

 2. hope avatar
  hope 23/10/2010 12:47:51

  Ποτέ δεν θα αποκτήσουμε ανεξάρτητο κράτος. Ζούμε με εφιάλτες.

  • Ο Ρόδιος avatar
   Ο Ρόδιος @ hope 23/10/2010 15:02:11

   Προς τι τόση απαισιοδοξία ? Αν χάσουμε και την ελπίδα......

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ hope 23/10/2010 17:47:08

   Ανεξάρτητο κράτος θα αποκτήσουμε, όταν αποκτήσουμε ανεξάρτητα κόμματα.

   Θραξ Αναρμόδιος

   ΥΓ. Δηλαδή, χαιρέτα μου τον πλάτανο...

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Θραξ Αναρμόδιος 24/10/2010 09:22:48

    έχετε γειά βρυσούλες !!!

    στο χέρι μας είναι, αν το θελήσουμε.

 3. night star avatar
  night star 23/10/2010 13:01:14

  Η χωρα απο το 1981 εκχωρησε εξουσιες στην τοτε ΕΟΚ και μετα το 1992 παραπανω εξουσιες στην Ε.Ε. Αρα σε καμμια περιπτωση δεν υπαρχουν οι δυνατοτητες που προτεινει ο συντακτης.
  Η Ελληνικη επανασταση εγινε απο την Φ.Εταιρια, εναντια στη μοναρχια -την Οθωμανικη- για να καταληξει η Ελλαδα σε ξενοφερτη μοναρχια, αρα απο μια αποψη αποτυχια, απο τη μια πλευρα, επιτυχια απο την αποψη οτι ο μοναρχης δεν αναγνωριζε ισα δικαιωματα στους υπηκοους του.
  Οταν ξεφορτωθηκαμε την ξενοφερτη μοναρχια οριστικα το 1975, δεν ηταν πια αυτο το ζητουμενο για την οργανωμενη Αστικη ταξη, αφου πλεον η τελευταια δεν ειχε το χαρακτηρα της "Εθνικης" πλεον, αλλα της παγκοσμιας, αφου η διακηνηση πλεον των κεφαλαιων γινεται απροσκοπτα σε παγκοσμιο σχεδον επιπεδο, με την καταρρευση δε της ΕΣΣΔ σε ολοκληρο τον κοσμο.
  Στην σημερινη αναγκη για πολιτικη και οικονομικη διακυβερνηση σε παγκοσμιο επιπεδο ωπου ηδη κυριαρχουν οι μεγαλες εταιριες, το ερωτημα θα πρεπει να ειναι αν θα υπαρχει υπερσυγκεντρωση εξουσιων σε ενα πυρηνα, πως στην ΕΣΣΔ και τωρα στην Ε.Ε. η αντιθετα αποκεντρωση σε πολλες μικρες και αυτοδιοικουμενες κοινοτητες, η "Εθνη" με την εννοια της ομαδος, για παραδειγμα το "Εθνος των Ελληνων".

 4. fitsulas avatar
  fitsulas 23/10/2010 13:12:50

  Ανεξαρτησία σημαίνει παιδεία, απλή αναλογική, 24μηνη θητεία με πραγματική εκπαίδευση και φυσικά ισχυρές μυστικές υπηρεσίες ώστε να πνίγονται εν τη γεννέσει τους οι διάφοροι ΓΑΠιόληδες, Έλληνες και ξένοι. Και μια αστική τάξη που να ταυτίζεται με τα συμφέρονται της Ελλάδας και όχι της πρεσβείας.
  Άντε πες στον Αντωνάκη σου για απλή αναλογική και στον Έλληνα μπούλη για 24 μήνες στη Γκατζολία.

 5. Κώστας avatar
  Κώστας 23/10/2010 13:15:10

  Φίλε Επώνυμε, καταρχήν συγχαρητήρια για το άρθρο.
  Το γεγονός πως το ελληνικό κράτος την τελευταία 30ετία έχει παρακμάσει είναι αδιαμφισβήτητο. Και γι'αυτό όπως ευστοχότατα γράφεις το αληθινό αίτημα της εποχής είναι "... να αποκτήσει, επιτέλους, το δημοκρατικό ελληνικό κράτος πλήρες, ηθικά και πολιτικά νομιμοποιημένο, χρησιμοποιούμενο προς το συμφέρον της ολότητας, συντεταγμένο μονοπώλιο στην κρατική εξουσία. Να αποκτήσει, με άλλα λόγια, το ελληνικό κράτος, πλήρη εθνική και λαϊκή κυριαρχία"

  Να μου επιτραπεί μόνο μία διαφωνία ιστορικού περιεχομένου. Γράφεις:"Το κράτος-προτεκτοράτο, που γεννήθηκε το 1827 στη ναυμαχία του Ναβαρίνου, ποτέ δεν είχε μονοπώλιο στην εξουσία εντός της ελληνικής επικράτειας, και γι’ αυτό δεν μπόρεσε ποτέ να είναι δίκαιο, ούτε να ασκήσει τα καθήκοντά του υπέρ του συμφέροντος της ολότητας".
  Επειδή η τάση ιστορικού αυτομαστιγώματος είναι διαδεδομένη συχνά παραβλέπονται κάποιες ιστορικές πραγματικότητες,ίσως διότι η μεταπολιτευτική παρακμή σκιάζει την όλη πορεία του ελληνικού κράτους από τον 19ο αιώνα και μετά. Η πορεία του νεοελληνικού κράτους από το 1830 και μετά κάθε άλλο παρά αποτυχημένη είναι. Τα όμορα βαλκανικά κράτη θεωρούν-με ζηλότυπη διάθεση συχνά-την πορεία της Ελλάδας τους δύο τελευταίους αιώνες πρότυπο σε ότι αφορά στην εθνική ολοκλήρωση και αποκατάσταση και σε ό,τι αφορά στην κοινωνικοοικονομική εξέλιξη. Και έτσι είναι.
  Το μικρό και αδύναμο κράτος της Μελούνας μέσα σε λιγώτερο από 100 χρόνια ενσωμάτωσε τον θεσσαλικό κάμπο,απελευθέρωσε Ηπειρο και Μακεδονία μετέτρεψε το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη διασώζοντας τον αιγαιοπελαγίτικο ελληνισμό.Παράλληλα ιδίως από το 1910 και μετά απέκτησε χαρακτηριστικά σύγχρονου κράτους με κοινωνική πολιτική, ενώ από την δεκαετία του 1960 και μετά η οικονομική ανάπτυξη και η ανύψωση του βιοτικού επιπέδου ήταν ραγδαία.Και φτάνουμε στο 1980 και στην ενσωμάτωση μας στην Ευρωπαική Κοινότητα όταν άλλοι(Ισπανία, Πορτογαλία κλπ)υπολοίπονταν σε οικονομική ανάπτυξη και μόλις έβγαιναν από τραυματικές εμπειρίες δικτατορικών καθεστώτων. Και όλα αυτά σε ένα ιστορικό και γεωπολιτικό πλαίσιο που "έβραζε",χωρίς αστική τάξη με συνείδηση του ιστορικού της ρόλου όπως στη Δυτική Ευρώπη και με τους ελάχιστους αληθινούς ηγέτες που αξιώθηκε να έχει η χώρα(Βενιζέλος, Καραμανλής)να κυβερνούν με αφάνταστε δυσκολίες: Διχασμός, Μικρασιατική καταστροφή, 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και ενσωμάτωσή τους, εμφύλιος, μετεμεφυλιακό κράτος κλπ.

  Η παρακμή που μας άφησαν παρακαταθήκη οι κυβερνήσεις από το 1981 και μετά είναι δικό τους αποκλειστικό κατόρθωμα και δεν οφείλεται σε "προπατορικό" αμάρτημα του νεοελληνικού κράτους, το οποίο είχε αξιοζήλευτη πορεία με συγκεκριμένα και χειροπιαστά από την Ιστορία επιτεύγματα,όπως και δεδομένες αστοχίες και αποτυχίες(Κυπριακό, Δικτατορία κλπ),που όμως δεν ακυρώνουν την συνολική κρίση για την πορεία του.

  • Κ. Κων/νος avatar
   Κ. Κων/νος @ Κώστας 24/10/2010 10:08:14

   Kαλά τα λές συνονόματε φίλε Κώστα αλλά με μιά υποσημείωση.
   Στο μόρφωμα που δημιούργησαν οι μεγάλες δυνάμεις από την επανάσταση και μετά, δεν επετράπει ποτέ να είναι αυτόνομο, αυτάρκες και αυτεξούσιο. Γεννήθηκε υποθηκευμένο και η υποθήκη δεν λύθηκε ποτέ.
   Έχω αναρτήσει κατά καιρούς σχετικούς διαφωτιστικούς πίνακες.
   Παραδόξως όλο και "κάτι" συμβαίνει και η υποθήκη ανανεώνεται, πότε με την ένταξη στον πυρήνα της ΟΝΕ, πότε με τους Ολυμπιακούς, πότε με το μνημόνιο κλπ.
   Το ζήτημα προσκρούει στη μελέτη της συνταγματικής ιστορίας του τόπου, όπου κατέχουμε άλλη μιά παγκόσμια πρωτοτυπία (22 αλαγές συντάγματος σε 100 χρόνια).
   Η ουσία της έννοιας ελευθερία - ανεξαρτησία δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
   Κάλλης Κων/νος
   Ιστορικός

 6. MatrixRevolutionEra avatar
  MatrixRevolutionEra 23/10/2010 13:15:47

  Όλα αυτά προϋποθέτουν έξοδο της χώρας από τη νομισματική και πολιτική ΕΕ, πράγμα το οποίο ασπάζομαι εδώ και αρκετα χρόνια. Ο Σαμαράς τι γνώμη έχει επ΄αυτού;

  • Κ. Κων/νος avatar
   Κ. Κων/νος @ MatrixRevolutionEra 24/10/2010 10:09:34

   Καλλίτερα μόνοι μας και αγαπημένοι.
   Η Ελλάδα περισσότερες φορές πουλήθηκε από τους συμμάχους παρά κινδύνεψε από εχθρούς.

 7. aris. A avatar
  aris. A 23/10/2010 13:16:54

  Επώνυμε

  Περιγράφεις με απόλυτη ακρίβεια το ιδεολογικό διακύβευμα που πρέπει να τεθεί στις επόμενες εκλογές από πλευράς ΝΔ και Σαμαρά.

  Μια εθνοκεντρική πολιτική που θα οδηγήσει σε ένα πραγματικά ισχυρό κράτος με αυτοπεποίθηση ή ένα κράτος κομπάρσος των διεθνών συσχετισμών που ευαγγελίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου.

  Παρά την νάρκωση που επιχειρείται στον Ελληνικό πληθυσμό σιγοκαίει μέσα στους πολίτες η φλόγα της αποδοτικής-αποτελεσματικής-με φωνή Ελλάδας.

  Στόχος πρέπει να είναι εκτός από την οικονομική ανόρθωση της χώρας η αποτίναξη του φοβικού συνδρόμου απέναντι στην Τουρκία.

  Είναι κρίμα ότι οι προηγούμενες γεννιές με βαριές θυσίες κέρδισαν να χαθούν στα πλαίσια των διευθετήσεων που πρέπει να γίνουν στην περιοχή.

  Ο Τάσσος Παπαδόπουλος με το όχι στο σχέδιο Ανάν ο Κώστας Καραμανλής με το βέτο στο Βουκουρέστι έθεσαν το θεμέλιο λίθο της άμυνας του έθνους.

  Ο Σαμαράς παίρνοντας την σκυτάλη πρέπει να ωρθώσει ανναγενητικό λόγο για τον ρόλο που πρέπει να παίξει η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο να καλέσει τους Ελληνες σε συστράτευση με τελικό στόχο την δημιουργία ενός ισχυρού οικονομικά και πολιτικά εθνοκεντρικού κράτους.

  Πρέπει να καλέσει να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια όσοι ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με γνήσια ελληνικές αρχές και αξίες.

  Ο κόσμος είναι ψημμένος ξέρει τι συμβαίνει απλά περιμένει τον πολιτικό που θα αναδείξει το θέμα.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ aris. A 23/10/2010 15:20:08

   στ' αυτιά μου αντηχεί ακόμη το κεντρικό σύνθημα, ανεκπλήρωτο, των ογκωδέστατων φοιτητικών διαδηλώσεων στην Ιταλία επί χούντας:

   LIBERTA, INDIPENDENZA, POTERE POPOLARE
   (λευτεριά, ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία)

   Έχει δίκιο ο Επώνυμος. Εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια, το πρώτο, απαραίτητο, βήμα για την ολοκλήρωσή μας.

   • Κ. Κων/νος avatar
    Κ. Κων/νος @ δρόμος 24/10/2010 10:11:54

    Να συμπληρώσω, απόλυτο έλεγχο όλων των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών, συμπεριλαμβανομένου και του πνευματικού δυναμικού που εξάγουμε.

 8. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 23/10/2010 13:18:23

  Η πραγματικότητα δεν είναι παρά το φόντο στο οποίο προβάλλεται το προσωπικό μας δράμα.

  Την βαθύτερη ουσία όμως του συνολικού μας δράματος, συμπυκνώνει η παρακάτω παράγραφος:

  "Αν όλοι εμείς σήμερα στηρίζουμε με νύχια και με δόντια τον ΧΧΧΧ ΧΧΧΧ, το κάνουμε ακριβώς διότι βλέπουμε στο πρόσωπό του έναν έντιμο και δυναμικό άνθρωπο, που μπορεί να διαχειριστεί υπεύθυνα το κρατικό μονοπώλιο της εξουσίας, προς το συμφέρον της ολότητας, νομιμοποιώντας το, ηθικά και πολιτικά, στο σύνολο του ελληνικού λαού."

  Στην θέση των Χ μπορεί να βάλει ο καθείς όποιο πρόσωπο θεωρεί καταλληλώτερο. Η οποιο πρόσωπο έβαζε στο πρόσφατο παρελθόν, επειδή το θεωρούσε ως καταλληλώτερο. Να θυμηθεί πόσες φορές έκανε αυτή την αντικατάσταση με άλλα πρόσωπα, που επίσης θεωρούσε ως καταλληλώτερα εκείνη την εποχή. Και μετά να ρωτήσει ειλικρινά τον εαυτό του, πόσο απέδωσε αυτή η τακτική. Αν μπορεί να συνομιλήσει ειλικρινά με τον εαυτό του.

  Θα αργήσουμε πολύ να καταλάβουμε ως άτομα και ως κοινωνία την ευθύνη των πράξεων, των παραλείψεων και των λόγων μας. Των προτάσεών μας προς το σύνολο. Θα χρειαστούν πολλές συνολικές απογοητεύσεις, πολύς πόνος μέχρι να συνειδητοποιήσει και ο τελευταίος από μας το βάρος και την ευθύνη του λόγου του. Και μάλλον δεν πρόκειται να γίνει ποτέ κάτι τέτοιο.

  Μας έχει πλακώσει μια μεγάλη μαύρη και βαριά πέτρα. Δεν μας αφήνει να ανασάνουμε. Κι εμείς προσπαθούμε να την διώξουμε, φυσώντας.

  -Πάμε να πολεμήσουμε στο εκλογικό κέντρο, εκεί που θα πρεπε να πολεμάμε στον δρόμο και στη διαδήλωση.
  -Πάμε να δώσουμε ψήφο, εκεί που θαπρεπε να ζητάμε δεσμεύσεις με ρήτρα.
  -Πάμε να αλλάξουμε πρόσωπα, εκεί που θα πρεπε να αλλάζουμε κανόνες και θεσμούς
  -Πάμε να νομιμοποιήσουμε το πολιτικό σύστημα, εκεί που θα πρεπε να το στιγματίζουμε

  Εχει πολλά καλά και έντιμα παιδιά η πατρίδα μου. Που "κουράστηκαν και γύρισαν στο σπίτι".

  Ισως είναι καιρός να αραιώνω κι εγώ σιγά σιγά. Μάλλον η πατρίδα δεν χρειάζεται τις υπηρεσίες μου. Κι ο παππού-Επίκουρος, σαν να το ξερε, τον βλέπω να χαμογελάει από το μάκρος της ιστορίας: "Λάθε βιώσας".

  Καλό αγώνα και μακριά από τύψεις κι ενοχές.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • MatrixRevolutionEra avatar
   MatrixRevolutionEra @ Θραξ Αναρμόδιος 23/10/2010 13:20:04

   Και να ήθελα να διαφωνήσω...δεν μπορώ!

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Θραξ Αναρμόδιος 23/10/2010 15:27:38

   άλλος ο ρόλος της διαδήλωσης, και άλλος του εκλογικού κέντρου.

   Στη διαδήλωση επιδιώκεις να κοινοποιήσεις και, ει δυνατόν, να μαζικοποιήσεις το αίτημα. Στην κάλπη αποφασίζεις ο ίδιος, με γνώση και συνειδητή επιλογή, σε ποιόν αναθέτεις το έργο της υλοποίησης.

   Αμαν αδελφάκι μου μας ψυχοπλάκωσες. Και φώναζα του Ψυχραιμία... Υπάρχει και θετικός τρόπος έκφρασης: βάζε τα αιτήματα, ΑΠΛΩΣ.

  • Dyer avatar
   Dyer @ Θραξ Αναρμόδιος 23/10/2010 16:19:03

   Η εύκολη «λύση» είναι ο ηγέτης ΧΧΧΧΧΧ, το δύσκολο είναι αυτό που λες φίλε Θράκα. Ο Επίκουρος είδε από τότε, σε ένα κράτος που ήταν υπερδύναμη, το μάταιο των πολιτικών ηγετών και στράφηκε, με τη φιλοσοφία, του στην ελεύθερη αυτοοργάνωσης των ανθρώπων, χωρίς να αφήνει ελπίδες για σωτήρες και μεταφυσικές σωτηρίες. Εμείς οι νεοέλληνες δυστυχώς δεν διδαχτήκαμε τίποτα απ’ τον Επίκουρο. Από ιδρύσεως κράτους ελπίζαμε - επαναπαυόμαστε στους ισχυρούς ξένους ή στους χαρισματικούς ηγέτες και βέβαια στο Θεό της Ελλάδας που στο τέλος θα μας γλιτώσει. Είναι ηρεμιστικό να κανείς τη μ@λ@κι@ και μετά να αδρανείς ελπίζοντας στο θαύμα του ηγέτη. Γιαυτο καλλιεργούν τέτοιες ελπίδες, φοβούμενοι μήπως αφυπνιστείς και εξεγερθείς.

   • Κ. Κων/νος avatar
    Κ. Κων/νος @ Dyer 24/10/2010 10:14:23

    Τον Επίκουρο τον έσφαξε το ίδιο το σύστημα, συνεπώς δεν είναι και το καλλίτερο παράδειγμα.
    Η άρνηση της συμμετοχής στα κοινά, δίνει προβάδισμα στους οργανωμένους.

   • Dyer avatar
    Dyer @ Dyer 24/10/2010 11:48:40

    @ Κ. Κων/νος
    Τον Επικουρισμό τον έθαψαν οι χριστιανοί.
    Η αυτοοργάνωσης ελαχιστοποιεί την ανάγκη κεντρικής εξουσίας.
    Άλλωστε ο Επίκουρος δεν απέρριπτε την κοινωνική οργάνωση την υποκρισία των πολιτικών ηγετών καυτηρίαζε.

 9. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 23/10/2010 13:24:31

  προσωπικά θεωρώ ότι το λάθος που διαπράττεις, είναι που πιστεύεις ότι με την αναρρίχηση στην εξουσία(μέσω βέβαια της εκλογικής διαδικασίας) ενός και μόνο ανθρώπου (στην προκειμένη περίπτωση του κυρίου Σαμαρά) θα αλλάξουν τα πάντα.
  Sorry, αλλά πολιτικοί "μεσσίες" δεν υπάρχουν......

  Εγώ αντίθετα πιστεύω ότι τα πράγματα θα αρχίσουν να αλλάζουν, όταν θα αλλάξουμε εμείς οι πολίτες ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ.....όταν δηλαδή :

  - δεν θα ψηφίζουμε ως πρόβατα ή δεν θα ψηφίζουμε για να διοριστούμε εμείς ή τα παιδιά μας στο δημόσιο......

  - θα γίνουμε ενεργοί πολίτες και δεν δεχόμαστε άκριτα (λόγω κομματικού συμφέροντος) ό,τι μας σερβίρουν οι "Μαυρογιαλούροι" των κομμάτων....

  - θα ψηφίζουμε τους ΑΞΙΟΥΣ και όχι τους πιο δημοφιλείς ή τους πιο γνωστούς ή όποιους έχουν καλύτερη φωτογένεια(βέβαια κάποιος που είναι άξιος δεν αποκλείεται να είναι και πολύ δημοφιλής ή γνωστός)......

  - θα απομονώσουμε και καταψηφίσουμε όσους πολιτικούς έγιναν πλούσιοι από την ενασχόλησή τους από την πολιτική ή έχουν δεύτερη φύση την διαφθορά.....

  - όποιοι πολίτες αποφασίζουν να ασχοληθούν με την πολιτική, το κάνουν ειλικρινά για να προσφέρουν στην κοινωνία και να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων της και όχι για να βγάλουν χρήματα ή να αποκτήσουν δημόσια αξιώματα.....

  • aris. A avatar
   aris. A @ δαιμονάκι 23/10/2010 13:38:14

   Τίποτα δεν γίνεται χωρίς τον πραγματικό ηγέτη μπροστάρη.

   Οικονομικοί κολοσσοί στήθηκαν από το μηδέν λόγω του οράματος και της εργατικότητας των δημιουργών τους.

   Ισχυρό κράτος χωρίς πραγματικό ηγέτη που θα εμπνεύσει και θα παρακινήσει δεν μπορεί να δημιουργηθεί.

   Ακόμα και οι Αμερικανοί που είναι θιασώτες της ομάδας αναγνωρίζουν ότι χωρίς ηγετική φυσιογνωμία επικεφαλής η ομάδα δεν μπορεί να μεγαλουργήσει.

   Οι ανθρώπινες κοινωνίες χαρακτηρίζονται από δύο πράγματα από την οργανωσή τους σε αγέλη και από τον μημιτισμό.

   Η αγέλη προυποθέτει αρχηγό και αν αυτός είναι πρότυπο με αρχές και αξίες η στάση ζωής του περνάει στην ομάδα με αποτέλεσμα αυτή να αποκτά καλύτερη ποιότητα.

   Δεν μπορείς με διεφθαρμένους και χαμηλής στάθμης ηγεσίες να απαιτείς ο λαός να είναι καλύτερος.

   Δες για παράδειγμα τον αθλητισμό.

   Ο Γκάλης έμπαινε πρώτος και έβγαινε τελευταίος από την προπόνηση.
   Δεν κάπνιζε έκανε αθλητική ζωή και έδινε το παράδειγμα στους υπόλοιπους.

   Οταν ο μεγάλος Γκάλης έδειχνε το καλό παράδειγμα ποιός μπορούσε να μην ακολουθήσει στον ίδιο ρυθμό.

   Οι κοινωνίες τα κράτη οι εταιρίες πάνε τόσο μακριά όσο μπορούν να οραματιστούν οι κυβερνήτες του.

  • Κώστας avatar
   Κώστας @ δαιμονάκι 23/10/2010 13:57:42

   "προσωπικά θεωρώ ότι το λάθος που διαπράττεις, είναι που πιστεύεις ότιμε την αναρρίχηση στην εξουσία(μέσω βέβαια της εκλογικής διαδικασίας) ενός και μόνο ανθρώπου (στην προκειμένη περίπτωση του κυρίου Σαμαρά) θα αλλάξουν τα πάντα."

   Ακριβώς έτσι θα γίνει. Γιατί έτσι γίνεται πάντα.Αιώνες τώρα
   Χωρίς Τσώρτσιλ θα επικρατούσε ο "κατευνασμός" και η συμφωνία του Μονάχου. Χωρίς Ρούσβελτ η Αμερική θα επέμενε στον απομονωτισμό αφήνοντας την Ευρώπη στα ναζιστικά νύχια. Χωρίς Βενιζέλο θα μέναμε στην "μικρά και έντιμο" Ελλάδα. Χωρίς Καραμανλή δεν θα μπαίναμε ποτέ στο "συνδικάτο".
   Με ΓΑΠ και εξαπτέρυγα(πολιτικά και δημοσιογραφικά) θα ακούμε μόνο πόσο κακοί και διεφθαρμένοι είμαστε.Πόσο χρειζόμαστε ΔΝΤ και ξένους συμβούλους(σαν τον αστείο Ιταλό) γιατί μόνοι μας δεν μπορούμε. Και βέβαια με ΓΑΠ, Σημίτηδες,Μητσοτάκηδες κλπ δεν μπορούμε. Με Σαμαρά όμως μπορούμε. Οχι γιατί είμαστε προσωπολάτρες. Αλλά γιατί λέει με θάρρος το εθνικά αυτονόητο και το υπαγορευμένο από την κοινή λογική. Γιατί γκρέμισε σε ένα χρόνο το μύθο-απάτη του μονόδρομου του Μνημονίου, γιατί με το ΟΧΙ του πήγε κόντρα σε θεούς και δαίμονες(ελληνικό μεγάλο κεφάλαιο, ΜΜΕ, Ευρωπαίους), γιατί με την αντιπρόταση συγκεκριμένης πολιτικής της 7ης Ιουλίου κατέδειξε το αδιέξοδο της πολιτικής "φορολογήστε ότι κινείται" και όλοι οι άσχετοι το μόνο που βρήκαν να πουν ήταν ο μηδενισμός του ελλείματος. Που να καταλάβουν οι αποχαυνωμένοι από ΜΕGA και ΔΟΛ τη διαφορά κυκλικού και διαρθρωτικού ελλείματος και σε τι αναφερόταν ο Σαμαράς. Μια κοινωνία μαθημένη στις "κόκκινες γραμμές"(δηλαδή μέχρι που θα υποχωρήσουμε), μαθαίνει με τον Αντώνη τις γαλάζιες γραμμές(μέχρι που θα θέσουμε στόχους διεκδίκησης και παρουσίας).

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ δαιμονάκι 23/10/2010 15:35:58

   αγαπητέ πασοκάνθρωπε, διάβασε ένα-ένα τα σημεία στα οποία προτείνεις να "αλλάξουμε νοοτροπία", και προσπάθησε να θυμηθείς ποιός τα κατάφερε, με συστηματική αρχηγική προπαγάνδα, να εγκαθιδρύσει στον τόπο μας όλα αυτά που καταγγέλλεις. Ένας ήταν, και ίδρυσε δυναστεία, που συνέχισε το έργο του.

   Το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι. Και το τριαντάφυλλο μοσχοβολάει από το άνθος του. Τα υπόλοιπα είναι για να διαλύουν τις προσπάθειες.

  • Κ. Κων/νος avatar
   Κ. Κων/νος @ δαιμονάκι 24/10/2010 10:16:13

   Μπορεί η τιμωρία να είναι η σωστή πράξη αλλά δεν διασφαλίζεσαι από την υστεροβουλία του επόμενου εμπλεκόμενου.

 10. Aggelos avatar
  Aggelos 23/10/2010 13:26:09

  "Μια εθνοκεντρική πολιτική που θα οδηγήσει σε ένα πραγματικά ισχυρό κράτος "

  αλλα και με μεγαλυτερη -δημοκρατικη ελπιζω- σύσφιξη της Ευρωπης..

  ερχονται νεες εποχες..
  οι προυπολογισμοι και πολλα αλλα θα ελεγχονται κεντρικα στην ΕΕ,
  αλλα για να μην επαναστατησει ο ευρωπαικος λαος,,πρεπει να εχει τη δυναμη να ψηφιζει την ευρωπαικη ηγεσια..μεσω της ευρωβουλης..


  εκει θα πανε τα πραγματα,,να το δειτε...

  • Κ. Κων/νος avatar
   Κ. Κων/νος @ Aggelos 24/10/2010 10:19:17

   Την Ευρώπη ξέχασέτην.
   Δεν ενώθηκε ποτέ και πάντα λειτουργούσε εις βάρος μας και σε απόλυτο έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών. Περισσότερο κακό μας έκανε διαχρονικά, παρά καλό. Στο κάτω κάτω, ας πάψουμε πια να ψάχνουμε για προστάτες.
   Ο θεός να μας φυλλάει από τους φίλους μας

 11. hope avatar
  hope 23/10/2010 13:51:34

  Το ευχαριστώ της πολιτείας προς τον Γκάλη μεγάλο και διαχρονικό. Ούτε μια τιμή!!!
  Ανεξαρτησία ποτέ δεν θα δούμε, αλλά αντιθετα θα δούμε μεγάλα και υπέροχα τζαμιά σε κάθε νομό.
  Όσοι μείνουν αλώβητοι απο την οικονομική κρίση, θα λένε στα παιδιά τους πως κάποτε υπήρχε μια χώρα με εθνική υπερηφάνια. Άντε μετά να πείς στον γιό ή στην κόρη σου ότι η Ελλάδα κάποτε ήταν χώρα ορθόδοξη!!!

 12. Ψυλλιασμένος avatar
  Ψυλλιασμένος 23/10/2010 14:42:33

  Ας δούμε τα πράγματα νηφάλια και ρεαλιστικά.
  Με την ιδεολογική επιβολή της Νέας Αριστεράς και στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, κάθε προσπάθεια κράτους-έθνους που δεν επιλέγει τον απομονωτισμό - και ελάχιστοι εξ ημών θα ήθελαν να είμαστε Βόρεια Κορέα...- να υπερασπιστεί θεμελιώδη κυριαρχικά του δικαιώματα υπόκειται σε καταιγισμό κριτικής από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, αλλά και σε απειλή ποινών από διάφορα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και άλλους υπερεθνικούς θεσμούς.
  Ολόκληρη Γαλλία, με ισχυρή κρατική παράδοση αιώνων, έφτασε να απολογείται σε Ευρώπη και ΜΜΕ επειδή ήθελε να διώξει από το έδαφός της εκατό...Ρουμανόγυφτους που βρίσκονταν εκεί χωρίς άδεια. Η Μέρκελ κόντεψε να απολογηθεί στα διεθνή ΜΜΕ επειδή τόλμησε επιτέλους και είπε το αυτονόητο για τους μουσουλμάνους νόμιμους μετανάστες στη χώρα της. Εμείς έχουμε γίνει όμηροι ενός συρφετού εκατοντάδων χιλιάδων τυχοδιωκτών, μουσουλμάνων κάθε προέλευσης, χωρίς χαρτιά, χωρίς ούτε να μπορούμε να τους εμποδίσουμε να εισβάλλουν, λόγω ανθρωπισμού, ούτε να ξέρουμε τι να τους κάνουμε.
  Ειμαστε μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος και το ζήτημα είναι ότι η Ευρώπη έχει διαβρωθεί στο αξιακό επίπεδο και πλέον δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πλημμυρίδα από την Ασία και την Αφρική. Η υπογεννητικότητα της Ευρώπης οξύνει το πρόβλημα.
  Ο πολυ-πολιτισμός εμφανίστηκε ως πανάκεια, κατέληξε να είναι ένα πολιτικώς ορθό ιδεολόγημα άνευ ουσίας.

  Είναι έτοιμη η Ευρώπη να αναδείξει κυβερνήσεις που θα ενισχύσουν τον ντόπιο πληθυσμό, θα προσπαθήσουν να καταστήσουν την Ευρώπη φρούριο (ναι!) έναντι του Ισλάμ, θα στραφούν πίσω προς τις αξίες που διαμόρφωσαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, θα θελήσουν να προβάλουν τις αξίες αυτές ως προϋπόθεση, εκ των ων ουκ άνευ, για την απόδοση της ευρωπαϊκής ταυτότητας σε κάθε νεοφερμένο;
  Τέτοιες κυβερνήσεις προς το παρόν φέρουν την ταμπέλα της "ακροδεξιάς". Μην έχετε αμφιβολία ότι όσο καιρό το οικοδόμημα της Ευρώπης θρυμματίζεται εκ των έσω, ενώ το εξωτερικό περίβλημα παραμένει παραπλανητικά ακέραιο, σοβαρά κόμματα με εθνικό προσανατολισμό θα ανεβάζουν τα ποσοστά τους, ακόμα και αν τα κυρίαρχα διαπλεκόμενα ΜΜΕ τα βαφτίζουν "ξενοφοβικά", "ακροδεξιά" και δεν συμμαζεύεται.
  Αν η ΝΔ καταλάβει αυτή την αλλαγή που έρχεται στον άνεμο, θα κερδίσει. Αν συνεχίσει με πολιτικές Λούλη, θα γίνει σκόνη.

  • hope avatar
   hope @ Ψυλλιασμένος 23/10/2010 15:31:40

   Η Ευρώπη μετά τον δέυτερο παγκόσμιο πόλεμο, δυστυχώς δεν είχε ποτέ πολιτική άποψη για τίποτε. Μια κατεστραμμένη Ευρώπη, αγκιστρώθηκε στο άρμα του φιλελευθερισμού.
   Μια Ευρώπη που ταλαιπωρήθηκε απο χούντες, και δικτατορίες. Είναι πολύ δύσκολο πλέον για μια χώρα να΄μείνει μακριά απο το αγγλοσαξωνικό μοντέλο του φιλελευθερισμού και να κάνει το μεγάλο ΒΗΜΑ να μιλήσει για πατρίδα-ανεξαρτησία, τώρα που η κατάθλιψη της ύφεσης βρίσκεται στα ύψη.
   Όλες οι Ευρωπαικές χώρες είναι καταχρεωμένες, με αποτέλεσμα να χάνεται μια για πάντα η ανεξαρτησία!!
   Μην ξεχνάς ότι όλα τα κομματα στην βουλή είναι νεοφιλελεύθερα και χρεωκοπημένα!!!!

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ hope 23/10/2010 15:53:41

    τώρα εσύ, πού το βρήκες ότι όλα τα κόμματα της ελληνικής βουλής είναι νεοφιλελεύθερα, τρέχα-γύρευε... όσο για το χρεωκοπημένα, άσε να δούμε τι θα πει και ο λαός!

   • hope avatar
    hope @ hope 23/10/2010 16:09:05

    Είδες κανένα να λέει ελέυθερα και καθαρά ΟΧΙ στα τζαμιά;Εάν εξαιρέσεις τον Σαμαρά που είπε όχι στο μνημόνιο ( δεν μιλώ για Νέα Δημοκρατία) οι άλλοι τι έκαναν;
    Φιλελεύθεροι είναι.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ hope 23/10/2010 17:05:20

    τώρα ανακατεύεις τη μετανάστευση με την οικονομική και την πολιτική χρεωκοπία. Εγώ τουλάχιστον δεν καταλαβαίνω τίποτε. ΝΔ και ΛΑΟΣ ψηφίσανε κατά του μεταναστευτικού νόμου. Για το μνημόνιο και την απειλή οικονομικής χρεωκοπίας ΟΧΙ είπαν η ΝΔ και η αριστερά. Πολιτικά χρεωκοπημένος ποιός είναι, θα το δούμε πολύ σύντομα.

   • Dyer avatar
    Dyer @ hope 23/10/2010 17:10:20

    @ δρόμος
    Δεν αρκεί να δηλώνεις ότι δεν είσαι νεοφιλελεύθερος, στην καθημερινή σου πρακτική πρέπει να το αποδεικνύεις. Και δυστυχώς ο hope έχει δίκιο.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ hope 23/10/2010 17:13:43

    παραδείγματα θέλω, όχι αφοριστικές δηλώσεις

   • Dyer avatar
    Dyer @ hope 23/10/2010 17:22:10

    @ δρόμος
    Τυποεκδοτική, σου λέει τίποτα;

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ hope 23/10/2010 17:28:29

    εννοείς ότι το ΚΚΕ είναι νεοφιλελεύθερο? α, καλά, αυτό βέβαια δεν καλύπτει το σύνολο του κοινοβουλίου, και φυσικά θα σου απαντήσει η συντρόφισσα Αλέκα πάραυτα, υποθέτω

   • Dyer avatar
    Dyer @ hope 23/10/2010 17:34:07

    @ δρόμος
    Απλά, οι επιχειρηματικές πρακτικές είναι νεοφιλελεύθερες (απολύσεις κτλ). Αυτοί βέβαια μπορούν να δηλώνουν κομουνιστές και να δικαιολογούνται με λόγια!!!

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ hope 24/10/2010 09:32:41

    αγαπητέ Dyer, αφού το θέτεις έτσι, τότε και οι ... προσλήψεις είναι νεοφιλελεύθερες.

    Μην πολεμάτε την επιχειρηματικότητα, πελεκάτε τα πόδια μας. Το κράτος οφείλει να θέτει κανόνες που να ελέγχουν και να περιστέλουν τις υπερβάσεις των εμπλεκομένων. Να περιορισθεί σ'αυτόν τον ρυθμιστικό ρόλο, και παράλληλα να ενθαρρύνει (π.χ. απομακρύνοντας τη γραφειοκρατία) την υγιή έφεση του νέου ανθρώπινου δυναμικού για εργασία και προκοπή. Η ατομική καταξίωση οδηγεί στη συνολική πρόοδο.

   • Dyer avatar
    Dyer @ hope 24/10/2010 11:24:35

    Αγαπητέ δρόμος
    Κανένας σώφρον δεν πολεμά την επιχειρηματικότητα. Τον αθέμιτο ανταγωνισμό που επιβάλουν οι ξένες πολυεθνικές πρέπει να στιγματίζουμε, που δυστυχώς τις ολέθριες συνέπειες βιώνουμε όλοι. Κανένας επιχειρηματίας δεν απολύει από κακία, άλλωστε από την εργασία του εργαζόμενου έχει κέρδος, η συρρίκνωση του κύκλου εργασίας του το επιβάλει. Η προσφορά προϊόντων από χώρες χαμηλού εργατικού κόστους και η απερίσκεπτη αποδοχή εκ μέρους των καταναλωτών, δημιουργούν τις συνθήκες όπου χαμένοι βγαίνουν και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες συνήθως.
    Πρακτικά όλοι λειτουργούμε μέσα σαυτο το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που λόγο του αθέμιτου ανταγωνισμού έχει στρεβλώσει δραματικά. Τέλος οι κρατικές παρεμβάσεις αντί να διορθώνουν αυτή τη στρέβλωση την επιδεινώνουν έτι περαιτέρω.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ hope 24/10/2010 11:32:03

    συμφωνώ απολύτως μαζί σου, για τα μέχρι σήμερα. Στηρίζουμε τον Αντώνη Σαμαρά ΕΠΕΙΔΗ ακριβώς μιλάει για όλα αυτά προς τη σωστή κατεύθυνση, και πιστεύουμε ότι, αν του δοθεί η ευκαιρία, θα δώσει τη σωστή υπόσταση στο ρόλο του κράτους, αλλά και στη δυναμική της δράσης των πολιτών.

   • Dyer avatar
    Dyer @ hope 24/10/2010 18:42:48

    Αγαπητέ δρόμος
    Αυτά για τους ηγέτες-σωτήρες έχω εκφράσει άποψη πιο πάνω.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Ψυλλιασμένος 23/10/2010 15:47:47

   η προτελευταία σου παράγραφος, ψυλλιασμένε, είναι λιγάκι πίσω ως προς την πραγματικότητα. Ο Σαρκοζί και η Μέρκελ δεν θεωρούνται ακροδεξιοί. Στις Ελβετία, Ολλανδία, Σουηδία, Ιταλία, Αγγλία η πλειοψηφία βάζει πλέον με ένταση θέματα αυστηρού ελέγχου της μετανάστευσης. Την ευρωπαϊκή ΣΗΜΕΡΙΝΗ ατζέντα μετέφερε η ΝΔ κατά τη συζήτηση του λαθρονομοσχεδίου στη Βουλή, και υποσχέθηκε να "δει" το ζήτημα από την αρχή, όταν θα γίνει κυβέρνηση.

   • hope avatar
    hope @ δρόμος 23/10/2010 15:49:27

    Είναι light δεξιοί όμως.

  • Κ. Κων/νος avatar
   Κ. Κων/νος @ Ψυλλιασμένος 24/10/2010 10:23:14

   Καμμιά αυτοκρατορία δεν ανέχθηκε εθνικές ιδιεταιρότητες, αυτός είναι και ο λόγος που η σημερινή αυτοκρατορία προσπαθεί να μετατρέψει τα πολιτισμικά Ευρωπαικά κράτη σε πολιτικά-πολυφυλετικά.
   Η κίνηση θέλει πολύ προσεκτικά βήματα και το παράδειγμα της Κορέας είναι ακραίο.

 13. Papageorgiou Takis avatar
  Papageorgiou Takis 23/10/2010 14:56:11

  Συμφωνώ με το άρθρο, είναι καλό και αυτό που περιγράφει ο τίτλος είναι σίγουρα το ζητούμενο. Όμως χρειάζονται ριζικά μέτρα, όπως αυτό στο http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2216.aspx . Αυτός που θα ψηφίσουμε πρέπει να έχει θάρρος να αντιδράσει, οπως η Ουγγαρία. Ελπίζω να είναι ο Σαμαράς.

  • Κ. Κων/νος avatar
   Κ. Κων/νος @ Papageorgiou Takis 24/10/2010 10:29:56

   Τα μέτρα θα πρέπει να είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ και οχι απλά ριζικά.
   Πολύ καλό το άρθρο που προτείνεις αλλά να σου θυμίσω πως τα ισιζύγια ξεπληρώνονται με ομόλογα και η γαμημένη η ιστορία έχει δείξει πως τα ομόλογα ΔΕΝ ξεπληρώνονται ποτέ.
   Κάποιος μένει με τα χαρτιά στα χέρια.
   Ανασκουμποθείται, έρχεται μεγάλη καταιγίδα, γιατί κανείς από τους μεγάλους δεν κάνει πίσω.
   Να σας θυμίσω πως όταν στο βάλτο τσακόνωνται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια και εμείς είμαστε .... τέτοια.
   Κάλλης Κων/νος
   Ιστορικός

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Κ. Κων/νος 24/10/2010 10:38:55

    μεγάλη αναστάτωση, θαυμάσιος ήχος...

 14. δρόμος avatar
  δρόμος 23/10/2010 15:51:14

  Αγαπητέ Επώνυμε, είναι το πιό δυνατό κείμενό σου, μέχρι σήμερα. Συγχαρητήρια.

 15. Νίκος avatar
  Νίκος 23/10/2010 16:47:16

  Η απάντηση στα ερωτήματαά σου Επώνυμε είναι απλή: ευθύνεται η ραγιαδικη κλεπτοαλητ μας.

 16. GAETANO avatar
  GAETANO 23/10/2010 17:02:14

  ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ ΑΠΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ

  1.- ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΜΑΣ ΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ . ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟ 30% ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 2,5%-3,0% ΣΕ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΧΑΡΙΤΟΣ

  2.- ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ . ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΡΧΜΗ

  3.- ΥΠΟΤΙΜΟΥΜΕ , ΕΝΑ ΕΥΡΩ = 681,50 ΔΡΧ , ΚΑΙ ΞΕΛΙΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

  4.- ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ , ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ , ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕ

  5.- ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 10% ΚΑΙ 10ΕΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΩΧΥΡΟΜΕΝΟ ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΙΚΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ

  ΚΑΙ ΟΠΟΙΑ ΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΟΚ

  • JOHN avatar
   JOHN @ GAETANO 23/10/2010 17:23:20

   Δυστυχως ειμαστε δεσμιοι στους Νεομετερνιχ των Βρυξελων!!

  • Misha avatar
   Misha @ GAETANO 23/10/2010 21:44:43

   Γκαετάνο, και μόνο η θέση των ζητημάτων αυτών στο διάλογο θα ήταν αρκετή για να μας λάβουν σοβαρά υπόψη.Εμείς έχουμε παραδοθεί αμαχητί στις επιθυμίες του Δ Ράιχ

  • Κ. Κων/νος avatar
   Κ. Κων/νος @ GAETANO 24/10/2010 10:35:33

   Επενδυτικό και αναπτυξιακό σοκ θα έρθει μόνο από τον ουσιαστικό εθνικό επανέλεγχο όλων των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών.
   Συμπεριλαμβάνεται το πνευματικό δυναμικό που μέχρι τώρα εξαγόταν.
   Έχεται την αφέλεια να πιστεύεται πως αυτοί δεν ξέρουν τις δυνατότητες μας; Νομίζεται ότι μας πήραν στην ΕΟΚ για τα νησιά μας;
   Έχεται κοιτάξει σε τί πλούτο καθόμαστε & τι δυνατότητες έχουμε;

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Κ. Κων/νος 24/10/2010 10:42:43

    Θερμή παράκληση: γράφε το β' πληθυντικό με -ε (νομίζετε, έχετε, πιστεύετε) προκειμένου να γίνεσαι κατανοητός.
    (Με όλο τον σεβασμό για τις απόψεις που εκφράζεις).

 17. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 23/10/2010 17:25:49

  Φίλε Επώνυμε

  Πρώτον, συγχαρητήρια για το άρθρο σου.

  Δεύτερον, διαφωνώ εντελώς μ'αυτά που γράφεις.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ τσώφλι πασατέμπου 23/10/2010 17:33:47

   θέλεις να μας εξηγήσεις και το γιατί?

   • τσώφλι πασατέμπου avatar
    τσώφλι πασατέμπου @ δρόμος 23/10/2010 20:06:13

    Φίλε Δρόμε.

    Να εξηγήσω το πρώτο, ή το δεύτερο ;

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ δρόμος 24/10/2010 09:34:48

    και τα δύο, φυσικά

 18. TASSOS avatar
  TASSOS 23/10/2010 18:11:31

  Κύριοι, επειδή σέβομαι απόλυτα την ποιότητα λόγου που εκφέρεται στο antinews πρέπει να μην επιδεικνύουμε έλλειψη ιστορικής μνήμης και κρίσης. Αν λοιπόν νομίζεται ότι το Πρωτόκολλο που υπογράφτηκε στο Λονδίνο στις 3 Φεβρουαρίου του 1830 επειδή σε κάποιους φαντάζουν πολλά τα 180 χρόνια δεν ισχύει πλανώνται πλάνην οικτράν. Οι Παπανδρέου, οι Μητσοτάκηδες όπως και ο Δελληγιάνης του 1860 -1880 είναι συνέπεια της τότε συμφωνίας. Καμμία διαφωνία πως όλοι αυτοί οι ..... είναι για ΟΥΣΤ!! Η λέξη όμως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ στην Ελλάδα θέλει γενιές και δουλειά από όσους αγαπούν αυτό τον τόπο (δεν είναι λίγοι αυτοί αλλά δυστυχώς δεν είναι και τόσο πολλοί). Κατά τα άλλα ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ "ΚΑΛΟΥΣ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ".

 19. Orestios avatar
  Orestios 23/10/2010 18:34:34

  "χωρίς όμως καθόλου για τους ανθρώπους να γνοιαστεί, μα είχε στο νου του
  να τους 'ξοντώσει ολότελα κι άλλους να σπείρει"

 20. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 23/10/2010 18:44:24

  Το υπάρχον πολιτικό σύστημα πνέει τα λοίσθια, και έχουν βγει όλη στην αλάνα, για να μαζέψουν τους φιλάθλους που αποχωρούν σιγά σιγά, πριν καν ακόμη σφυρίξει την λήξη του παίγνιου, ο νεκροθάφτης.
  Αναζητήστε ανεξάρτητο κράτος, εκεί όπου δεν υπάρχουν συμβιβασμοί.
  Αναζητήστε ανεξάρτητο κράτος, εκεί όπου δεν υπάρχουν παραχωρητήρια και πωλητήρια.
  Δηλαδή εκτός Ελλάδος.
  Το υπάρχον πολιτικό σκηνικό, όσο και εάν ωραιοποιεί τον λόγο του, είναι κατώτερο των αναγκών ενός στοιχειωδώς ανεξάρτητου κράτους.

  Οι επιλογές των πολιτών για συνδυασμό χρήσιμης για την πόλη τους ψήφο, με έντονη αποδοκιμασία της άθλιας κυβέρνησης, βρίσκονται μόνο σε όποιους συνδυασμούς απέχουν ειλικρινά από κομματικές υποστηρίξεις.
  Οι εκλεκτοί των κομμάτων, υπηρετούν σε αυτήν την φάση τα κόμματά τους, αλλά στην συνέχεια θα έχουν υπερεξουσίες, και δεν θα δίνουν κανένα λογαριαμό.

  Εάν ο σκοπός ορισμένων είναι να θρέψουν την αντιπολίτευση, εγκαθιστώντας στους θώκους των δημαρχείων και των περιφερειών, άθλιους αξιωματούχους, να γνωρίζουν ότι η ευθύνη τους είναι το ίδιο μεγάλη.

 21. TASSOS avatar
  TASSOS 23/10/2010 18:59:17

  "Το κακό που στην αρχή του δεν τιμωρείται, μεγαλώνει πιό πολύ" ΑΙΣΩΠΟΣ

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ TASSOS 24/10/2010 09:39:37

   Καλά τα λέει ο Αίσωπος. Ερώτηση: σύμφωνα με όσα έγραψες παραπάνω, και στα οποία δέν έχεις άδικο, πόσο διαρκεί η αρχή? Μήπως ακόμη έχουμε καιρό ν' αρχίσουμε να διορθώνουμε τα κακώς κείμενα?

 22. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 23/10/2010 19:39:23

  Mπορει να εχει καποιος ενστασεις για τον Καποδιστρια ή τον Οθωνα ή τον Βενιζελο κλπ.
  Δεν μπορει ομως να αμφισβητησει οτι το ελληνικο κρατος ειναι δημοκρατικο απο το 1974 και αυτο το δημοκρατικο κρατος με τις δημοκρατικες κυβερνησεις του υπερχρεωθηκε και χρεωκοπησε.Επειδη λοιπον ετσι ειναι τα πραγματα το ζητημα ειναι εσωτερικο και συγεκριμενα οι ιδεολογιες που κυριαρχουν στην Ελλαδα.
  Ακομη και στην καλυτερη των περιπτωσεων που π.χ. ο Σαμαρας θα ερχοταν στην εξουσια και θα κατορθωνε να φυγει απο το ΔΝΤ ουτε οι αναρχικοι ουτε οι κομμουνιστες ουτε οι πασοκοι ουτε κανεις αλλος θα αλλαζε συμπεριφορα.
  Αργα ή γρηγορα θα ειχαμε καταστασεις τυπου Δεκεμβριου 2008.
  Ο Επωνυμος και πολλοι αλλοι θελουν να φτιαξουν ενα σχημα "ολος ο λαος εναντιον λιγων πουλημενων".Μαλλον την ιδια αποψη ειχε και ο Καραμανλης που γυριζε τα μνημεια του παρελθοντος και δηλωνε οτι σεβεται και τιμα τους αγωνες της αριστερας και κατεληξε οπως ξερουμε.
  Οι διαιρεσεις της ελληνικης κοινωνιας δε φευγουν επειδη καποιοι απλως θελουν να φυγουν.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ ψυχραιμια 24/10/2010 09:43:46

   τα λάθη του Καραμανλή μπορούν να γίνουνε μαθήματα, αγαπητέ Ψυχραιμία. Αυτό σημαίνει συμβολή του καθενός στην κοινή προσπάθεια, έστω κι αν κάποιοι φαίνεται να χάνωνται καθ' οδόν.

 23. hope avatar
  hope 23/10/2010 19:58:07

  Ζούμε στον θλιβερό καιρο της παγκοσμιοποίησης.Ζούμε στον θρίαμβο του καταναλωτισμού. Οι ιδεολογίες παιρνάνε κρίση.Τα κράτη παιρνάνε κρίση. Είναι αρκετά δύσκολο ο λαός να απαγκιστρωθεί απο το κάρο του φιλελευθερισμού. Απλό είναι. Τα κόμματα τα Ελληνικά κόμματα εδώ και χρόνια έχουν εκφυλιστεί. Εχουν περάσει και αυτά στην σφαιρα επιρροής της παγκοσμιοποίησης.
  Λέω κάτι καινούργιο; Είναι δύσκολο για μια χώρα να έχει ανεξαρτησία. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν πρόκειται ποτέ να την αποκτήσει. Οι λόγοι είναι γνωστοί..

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ hope 24/10/2010 09:47:00

   Η ανεξαρτησία δεν κατακτήθηκε πουθενά από τους χορτάτους καταναλωτές. Μόνο όσοι δεν έχουν τίποτε πια να χάσουν μπορούν να αγωνισθούν γι'αυτήν. Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να αποκτήσει ολόκληρο στρατό απόκληρων, μη νοιάζεσαι. Φρόντισε να ξεβολευτείς κι εσύ, αν πραγματικά θέλεις να γίνεις ανεξάρτητος.

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ hope 24/10/2010 10:03:23

   hope

   Οι Ιδεολογίες εξαφανίστηκαν όταν τα 2 κοινωνικο-οικονομικά συστήματα (cap+comm) ιδιοποιήθηκαν τις ιδέες, τις ταύτισαν με τα πρόσωπα/θεσμούς που τις εξέφραζαν και έκτοτε μπήκαμε στην εποχή της Ιδεοληψίας που ρήμαξε όλο τον κόσμο.

   Οι Ιδέες παραμένουν εκεί και μας περιμένουν να τις ανακαλύψουμε εκ νέου.
   Οι Ιδέες που πηγάζουν από τα ΦΥΣΙΚΑ δικαιώματα των ανθρώπων και μπορούν να προσφέρουν βάση δημιουργίας μιας κοινωνίας πολιτών και όχι άβουλων καταναλωτών.

   Ο γνώμονας πάντα είναι το συμφέρον της κοινωνίας, το Κοινό Καλό που αποσκοπεί στην ευημερία των πολιτών.
   Η ευημερία είναι που αποδίδει νομιμοποίηση στο σύστημα.
   Χωρίς ευημερία οι κοινωνίες πάντα θα "ντεραπάρουν".

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ tsilivithras 24/10/2010 10:21:26

    Λυπάμαι αλλά η "πλατωνική πολιτεία" δεν υφίσταται παρά μόνο στην θεωρία και ο ίδιος ο Πλάτων όσες φορές προσπάθησε να την υλοποιήσει απέτυχε παταγωδώς.
    Η άποψη ότι υπάρχει ο Κόσμος των Ιδεών, κάπου μεταξύ ουρανού και γης και περιμένει να ανακαλυφθεί, μου φαίνεται άκρως ουτοπική.
    Οι Ιδέες κατά την ταπεινή μου γνώμη ξεπηδούν μέσα από την υλική πραγματικότητα και αναγκαιότητα όπως δίδασκε ο Αριστοτέλης και πολλούς αιώνες αργότερα οι φιλοσόφοι του διαλεκτικού υλισμού.

    Αρα οι κοινωικό-πολιτικο-οικονομικές συνθήκες του σύγχρονου κόσμου οδηγούν στην κατάρρευση των παλαιών ιδεολογιών και στην ανάγκη ανάδειξης νέων.

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ tsilivithras 24/10/2010 10:33:58

    Κάποιος

    Universal principles

    Όχι Πλατωνική Πολιτεία.

    ΚΙSS (Keep It Simple Stupid).

    Και προς Θεού ΟΧΙ αμπελοφιλοσοφία του καναπέ.
    Έχουμε όλα τα στοιχεία και όλες τις ενδείξεις στα χέρια μας για το τι ΔΕΝ λειτουργεί.
    Το διαδίκτυο είναι η εκδημοκρατικοποίηση της Πληροφορίας.
    Ο μόνος τρόπος να διαχυθεί ΆΜΕΣΑ η Πληροφορία που οδηγεί στην Λογική διεργασία (ανάλυση-σύνθεση-πράξη).
    Προσθέτεις την Ηθική της Κοινωνίας και στο περίπου έχεις μια βάση για να δουλέψει το μυαλό περί Αρετής.

    Σε πολύυυυ γενικές γραμμές...

    Ούτε κουμουνισμός ούτε φιλελευθερισμός ούτε άλλες βλακείες.

    Η αναζήτηση της Ενάρετης Πράξης στην κοινωνία και την ανθρώπινη συμπεριφορά.

    Η εναντίωση στην Ευκαιρία και τους μεσίτες αυτής: τους Ευκαιριακούς!!!

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ tsilivithras 24/10/2010 11:07:15

    Το ζήτημα είναι ποιος καθορίζει ή κρίνει, ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά μιας Ενάρετης πράξης μέσα σ'ένα συγκεκριμένο κοινωνικό σύνολο.

    Η Αρετή σύμφωνα με τον Αριστοτέλη(με τον οποίο στο συγκρεκριμένο θέμα συμφωνώ)είναι επίκτητη ιδιότητα που καθορίζεται από την γνώση και την εμπειρία και όχι δι' επιφοιτήσεως αποκάλυψη ή εγγενής ιδιότητα του ανθρώπου.

    Αρα για να μην "αμπελοφιλοσοφούμε" περί Αρετής και Ενάρετης Πράξης στην κοινωνία και στην ανθρώπινη συμπεριφορά, θα πρέπει να καθορίσουμε τα χαρακτηριστικά της.

    Είναι η "μεσότης" του Αριστοτέλη ή "προντεσταντική ηθική" του Weber ή κάτι άλλο ;

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ tsilivithras 24/10/2010 11:22:47

    Κάποιε

    Το θέμα συζητείται εδώ και καιρό από την παρέα εδώ πάνω βόρεια.Σύντομα θα κάνουμε μια ανοιχτή κουβέντα για το θέμα. Φύλαξε τις απόψεις σου και όποτε δεις κουβέντα πήδα on board.

    Για την ώρα...screw Webber.
    ΄
    Ποια είναι τα φυσικά δικαιώματα του ανθρώπου;;
    Ποιες είναι οι ανάγκες που πρέπει να καλύπτει μια κοινωνία;
    Τι ενδείξεις έχουμε στα χέρια μας ώστε να ξέρουμε τι ήταν αυτό που δεν λειτούργησε στις κοινωνίες μας;;

    Παίξε λίγο με αυτά στο μυαλό σου.
    Το θέμα είναι ευκολότερο από ότι φαίνεται λόγω της κοινωνικής μηχανικής και του indoctrination που έχουμε όλοι μας υποστεί.

    cheers

 24. Nίκος Θ. avatar
  Nίκος Θ. 23/10/2010 20:04:38

  Η απωλεια της ανεξαρτησίας της Ελλάδος μας ταυτίστηκε με τις διεφθαρμένες οικογένειες που κυβέρνησαν τη χώρα μας για δεκαετίες. Υπάρχει η ελπίδα όμως και αυτή είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Εμπρός λοιπόν όλοι μαζί για την ανατροπή και την εδραίωση της ανεξαρτησίας της Ελλάδος μας.

 25. hope avatar
  hope 23/10/2010 20:05:23

  Είπε ο δρόμος: τώρα ανακατεύεις τη μετανάστευση με την οικονομική και την πολιτική χρεωκοπία.
  Φίλε μου, οι εποχές έχουν αλλάξει. Η μαγεία του φιλελευθερισμού αυτή είναι.
  Μία soft society όπου θα έχει μόνο καταναλωτές, και ελεύθερο εμπόριο. Δεν τους νοιάζει τι είσαι.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ hope 24/10/2010 09:48:08

   Καλό μου, έχω πιεί αμμονιαζόλ-τα μαγικά τους δεν με πιάνουν.

 26. firiki2010.wordpress.com avatar
  firiki2010.wordpress.com 23/10/2010 20:11:28

  Βρίσκομαι σε πλήρη μάλλον αντίθεση με όσα γράφεις
  Οσο πιο συνοπτικά μπορώ:
  1 Το "Προϋπόθεση για την εκχώρηση των αποκλειστικών αυτών εξουσιών προς το κράτος από τους πολίτες, είναι η άσκηση της εξουσίας να γίνεται: α) προς το συμφέρον της ολότητας και β) με τρόπο πειστικά δίκαιο" μου θυμίζει το περίφημο του Ρόβλια ότι "Το Σύνταγμα δεν μπορεί να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται κατα τρόπο που αντιβαίνει στα συμφέροντα του τόπου".
  Ποιος και πως κρίνει αν η ασκηση της εξουσίας γινεται προς το συμφέρον της ολότητας καιμε πειστικά δικαιο τρόπο? Στις δημοκρατίες αυτά κρίνονται στις εκλογές.
  2 Στα ερωτήματα που θέτεις Ποιος....?Ποιος.....? η απάντηση (εκτός του πρώτου) είναι "η εκάστοτε νόπμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση". Πρόσεξε δεν σου λέω ότι συμφωνώ ή διαφωνώ. Σου λέω όμως ότι έχει τη νομιμοποίηση να το κάνει.
  3 Το πως ερμηνεύεις το τι συνέβη στην Ελλάδα το 1944 και μετά(προφανώς και λίγοπρίν) μου φαίνεται τουλαχιστον περίεργο και απόλυτα ισοπεδωτικό.Μπορεί να ενοχλεί κάποιους αναγνώστες και σχολιαστές του blog αλλά αυτό που συνέβη ήταν στην Ελλάδα μετα τον Β ΠαγκόσμιοΠόλεμο ήταν απλά μια προσπαθεια του ΚΚΕ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΚΛΗΡΩΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ. Τελεία.
  4.Οι αντιμνημονιακες δυνάμεις την υπερψήφιση των οποίων ζητάς δεν είναι όλες στο ίδιο τσουβάλι. Διαφορετικός ο δρόμος που δείχνει ο Σαμαράς διαφορετικός του ΚΚΕ κ.ο.κ Δεν υπάρχει κανενός είδους κοινό μέτωπο κι απ ότικαταλαβαίνω διατρανώνεις την αντιθεση σου στους "γιαλαντζί αντιμνημονιακούς" (Δημαράδες φαντάζομαι)και πολύ καλα κάνεις, τηρώντας όμως "αιδήμονα σιγή" για τους υπόλοιπους.

 27. hope avatar
  hope 23/10/2010 20:29:30

  Εσύ πιστεύεις ειλικρινά ότι το ΚΚΕ είναι κόμμα;Έχει πάψει να είναι κόμμα εδώ και χρόνια, και ότι και να λέει για το μνημόνιο είναι μια φούσκα. Εγώ πιστέυω μόνο στον Σαμαρά ΟΧΙ στην ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
  Απλά πιστέυω στις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο εκάστοτε ηγέτης αυτής της χώρας. Φυσικά και δεν περιμένουμε τίποτα απο τα κόμματα. Μην ξεχνάς την κριτική που δέχτηκε ο Σαμαράς όταν έιπε όχι στο μνημόνιο μέσα στο κόμμα.Γιατί απλά ο ακραίος φιλελευθερισμός τα έχει τσακίσει. Εδώ γονάτισε η Ελληνική κοινωνία....

  • GAETANO avatar
   GAETANO @ hope 23/10/2010 21:04:18

   ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ 151 ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ 181 ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ . ΕΝΤΙΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ .

   ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΟΜΩΣ Η ΑΠΕΜΠΟΛΕΙ Η ΔΕΝ ΑΠΕΜΠΟΛΕΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ . ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΨΗΦΙΖΟΤΑΝ ΜΕ 151 Η 181 . ΕΓΩ ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΑΠΕΜΠΟΛΕΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ . ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΤΟ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΜΑΣ .

   ΠΟΥ ΧΩΡΑΕΙ ΟΜΩΣ ΕΔΩ ΤΟ ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ( ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΗΛΑΔΗ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ) ΑΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ .
   ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΤΙ ; ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ;
   ΘΕΛΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΛΗΜΑ .
   ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΗΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ , ΔΙΟΤΙ ΑΠΕΜΠΟΛΕΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ , ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ . ΑΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ .

  • GAETANO avatar
   GAETANO @ hope 23/10/2010 21:06:29

   hOPE ΕΙΠΕς ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ .

   Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΟΧΙ Η ΝΔ . ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΔ . ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ . ΑΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΑΕΙ Η ΝΔ .

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ hope 24/10/2010 09:51:05

   Μη σκας, είναι και αρκετοί που στέκονται όρθιοι, κοντά στον Α.Σ.

 28. ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ avatar
  ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 23/10/2010 21:46:53

  ΕΝΑΣ ΚΟΥΚΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!! ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ!! ΣΑΜΑΡΑΣ (+) χ ΝΔ (-) = - (ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ).. ΜΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΕΙ!! ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ = ΛΟΓΙΚΗ!! ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ!!

  • παραέλληνας avatar
   παραέλληνας @ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 23/10/2010 21:57:16

   τυχαίο; δε νομίζω.

  • A.M. avatar
   A.M. @ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 23/10/2010 22:08:55

   Και είδες εσύ ποτέ κανέναν να κερδίζει στην πολιτική με τα μαθηματικά;;;

   Στην πολιτική κερδίζεις με το συναίσθημα, με την προπαγάνδα, με το παραμύθιασμα.
   Τουλάχιστον αυτό δείχνει η μέχρι σήμερα παγκόσμια ιστορία.

   Ακόμα και αν έχεις τις καλύτερες προθέσεις δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να σε αφήσουν να ανέβεις στην πολιτική ψηλά αν δεν χρησιμοποιήσεις το συναίσθημα των ανθρώπων, την προπαγάνδα και το παραμύθι.
   Και να θέλει κάποιος να βοηθήσει πραγματικά έναν λαό δεν έχει άλλη επιλογή επειδή πολύ απλά οι «άλλοι» θα τον φάνε στην στροφή.

   Το ψεύδος είναι κανόνας στην πολιτική.
   Και είναι και αποδεκτό αν είναι «ευγενές ψεύδος».

   • firiki2010.wordpress.com avatar
    firiki2010.wordpress.com @ A.M. 23/10/2010 23:09:32

    Μήπως η αποδοχή του ότι το ψεύδος είναι ο κανόνας στην πολιτική μας έφερε σ άυτή την κτάσταση? Μήπως φταίει το ότι ως πολίτες δεν εκπαιδευτήκαμε και δεν μάθαμε να επιβραβεύουμε την ειλικρίνεια? Οχι επειδή γενικώς και αορίστως η ειλικρίνεια είναι καλό πράγμα, αλλά επειδή μακροπρόθεσμα συμφέρει.

   • A.M. avatar
    A.M. @ A.M. 24/10/2010 08:55:28

    Να εκπαιδευτούμε από ποιόν και από πότε και μετά;
    Χιλιάδες χρόνια δια του ψεύδους διοικούνται οι λαοί.
    Και διοικούνται έτσι επειδή αδυνατούν να σκεφτούν κάτι περισσότερο απ ότι τους σερβίρει ως αλήθεια ο κάθε ένας που βρίσκεται σε κάθε είδους εξουσιαστική θέση στις κοινωνίες.

    Και το ότι η ειλικρίνεια τελικά συμφέρει είναι ένα ζήτημα.
    Συμφέρει ΑΝ το σύνολο του λαού έχει την δύναμη να αντέξει την ειλικρίνεια και ΑΝ μπορεί να αντιληφθεί ότι μακροχρόνια συμφέρει.
    Πιστεύεις ότι αυτές οι προϋποθέσεις υπάρχουν σήμερα ή πρόκειται να υπάρξουν κάποια στιγμή;
    Εγώ όχι. Δεν το πιστεύω.
    Και δεν πρόκειται να υπάρξου ΚΑΙ επειδή όσοι διαχειρίζονται την εξουσία ΔΕΝ εξυπηρετούνται με την ειλικρίνεια επειδή τους είναι πιο εύκολο να διοικούν και να ασκούν εξουσία με το ψεύδος.
    Και γι αυτό και κρατάνε τον λαό σε μια αμάθεια, αμορφωσιά και άγνοια, για να μπορούν να τον ελέγχουν εύκολα και να τον χειρίζονται κατά βούλησιν.

    Σε έναν τέτοιον λαό ένας καλοπροαίρετος ηγέτης αν απευθυνθεί με ειλικρίνεια είναι χαμένος από χέρι και δεν θα γίνει ηγέτης ή και αν γίνει θα παραμείνει ελάχιστα. Επειδή λείπουν οι «υποδομές» του λαού για να αντέξουν έναν ειλικρινή ηγέτη.

    Και κατά την γνώμη μου για όσο εγώ θα αντιλαμβάνομαι τον κόσμο αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Μετά βέβαια αλλάξει δεν αλλάξει ελάχιστα θα έχει σημασία για μένα.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ A.M. 24/10/2010 09:58:01

    Α.Μ., η προεκλογική στάση του Καραμανλή είναι εξαιρετικό παράδειγμα για να συζητηθεί αυτό που λες. Πιστεύω ότι αν είχε εξηγήσει όλη την αλήθεια νωρίτερα, φροντίζοντας να "εκπαιδεύσει" τον λαό σ'αυτή τη γνώση, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό. Λέω ίσως, γιατί φυσικά πρέπει να συνυπολογίσουμε και την παρέμβαση όχι μόνο της άγνοιας, αλλά και της εσκεμμένης παραπληροφόρησης και αντίρροπης προπαγάνδας από όλους τους εγκατεστημένους μηχανισμούς (διαπλεκόμενο τύπο κλπ.)

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ A.M. 24/10/2010 10:12:39

    δρόμος,
    ο Καραμανλής (όπως και οι περισσότεροι) δεν πίστευε ότι θα υπάρξει διεθνής οικονομική κρίση, Lehmann Bros, πιστωτική στενότητα κτλ. Πίστευε στη συνεχή "ανάπτυξη", άρα νόμιζε, θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε στο διηνεκές.
    Δεν έβλεπε τη φούσκα (που θα έσκαγε, αυτό είναι το αύριο και η δουλειά της κάθε φούσκας), επειδή ήταν μέσα στη φούσκα. Σούμπιτος. Όπως και ο Σημίτης, πρίν κτλ.
    Μετά ήλθε ο Παπανδρέας ("τα λεφτά υπάρχουν"!), και επακολούθησε ο Σαμαράς ("υπήρχαν και αλλού λεφτά και μπορούθσαμε να τα βρούμε" - εκτός ΕΕ/ΔΝΤ)
    Οι πολιτικοί (και οι πολιτικές) της "ανάπτυξης" και της σπατάλης είναι εκ φύσεως μύωπες. Μοιράζουν ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις, αλλά στα δύσκολα αερολογούν.
    Η εποχή της αφθονίας είχε μέρες μετρημένες ήδη επί Σημίτη -ο παράδεισος των μπετατζήδων, Ολυμπιακά έργα κτλ. Η παρακμιακή φάση Καραμανλή ήταν ο επιθανάτιος ρόγχος της. Και πέρασε οριστικά στην ιστορία.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ A.M. 24/10/2010 10:22:50

    πεισιθανάτιες απόψεις, θείε, και έχω Κυριακάτικη διάθεση σήμερα. Δεν πιστεύω ότι δεν ήξερε ο Καραμανλής, ούτε και ο Σημίτης. Όλοι γνωρίζανε, απλώς προσπάθησαν να το αντιμετωπίσουνε διαφορετικά. Ο μεν Σημίτης προς όφελος των τραπεζών και μέσω της κρατικίστικης νοοτροπίας του ΠΑΣΟΚ, ο δε Καραμανλής με την "ήπια ανάπτυξη", που οδηγούσε σε λιγώτερο επιθετική επενδυτική πολιτική, προσπαθώντας να συγκρατήσει το τέρας του αυτοδιογκούμενου (λόγω των τόκων) χρέους. Ας μην ξανανοίξουμε τη συζήτηση επ'αυτού, έχουμε καταναλώσει άπειρες θερμίδες. Ο δανεισμός είναι η κακιά μας μοίρα, και πρέπει να τιθασευθεί. Πάντως ΟΧΙ με νέο δανεισμό, και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΟΧΙ ΕΝΥΠΟΘΗΚΟ, όπως του ΔΝΤ.

   • firiki2010.wordpress.com avatar
    firiki2010.wordpress.com @ A.M. 24/10/2010 11:34:22

    @ Α.Μ.
    Καταλαβαίνω απόλυτα την προβληματική σου κι ως ένα βαθμό την συμμερίζομαι. Δύσκολα κάποιος που θα είναι ειλικρινής θα κερδίσει την εξουσία και δυσκολότερα θα παραμείνει. Γι αυτόκαι προσωπικά είμαι αντίθετος σε αυτούς που λένε ότι ο ηγέτης πρέπει να αγνοεί το πολιτικό κόστος κλπ. Το πολιτικό κόστος πρέπει να το συνυπολογίζει αλλά πρέπει να βλέπει όχι μόνο το σήμερα, πρέπει να συνυπολογίζει και τα μακροπρόθεσμα οφέλη.
    Ομως πως μπορούν να δημιουργηθούν αυτό που λες "υποδομές ενός λαού για να αντέξουν ένα ειλικρινή ηγέτη"? Σιγά-σιγά, με τη δική μας προσπάθεια, με τη δική μας στήριξη σε ανθρώπους που τολμάν να πούνε δυσάρεστες αλήθειες, με το ξεσκέπασμα κάθε "παπαρολόγου",με το κτίσιμο θεσμών και διαδικασιών.
    Φαντάζει αφελής η άποψη μου,αλλά είναι η μόνη ρεαλιστική. Αν παραδοθούμε στη λογική του "αυτά δεν γίνονται" και δεν κάνουμε τίποτα σ΄αυτή τη κατεύθυνση δεν πρόκειται να φέρουμε ούτε την μικρή βελτίωση που είναι απαραίτητη για να γίνει μεγαλύτερη αύριο "όταν δεν θα αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο".

   • A.M. avatar
    A.M. @ A.M. 24/10/2010 17:53:39

    @firiki2010.wordpress.com

    Δεν διαφωνώ με την ορθότητα της άποψής σου.
    «Διαφωνώ» με την εφικτότητα της άποψής σου όμως.
    Το θεωρώ ανέφικτο σήμερα με την παιδεία που ΔΕΝ έχει ο λαός.

    Για κάποιους λίγους ανθρώπους που έχουν την παιδεία και την ικανότητα να εκτιμήσουν την ειλικρίνεια ενός πολιτικού ηγέτη σαφώς και είναι η ειλικρίνεια ο βασικότερος παράγοντας επιλογής προσώπου για πρωθυπουργό, υπουργούς και βουλευτές.

    Είναι καλό βέβαια το να αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που μπορούν να εκτιμήσουν μια ειλικρινή και υπεύθυνη θέση και στάση ενός πολιτικού ηγέτη. Ποιός μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό;
    Και μακάρι ο αριθμός αυτών των πολιτών να γίνει η πλειοψηφία έτσι ώστε στο άμεσο μέλλον να εκλέγονται ηγέτες ειλικρινείς και υπεύθυνοι.
    Είμαι όμως προσωπικά απαισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να συμβεί στο άμεσο μέλλον.
    Και επειδή «το σπίτι μας ΣΗΜΕΡΑ καίγεται!» χρειαζόμαστε έναν ηγέτη ειλικρινή και υπεύθυνο που να αγαπάει την Ελλάδα και να έχει τις καλύτερες προθέσεις για την πατρίδα και τον λαό της και εγώ θα του συγχωρήσω το να μεταχειριστεί όσα παραμύθια θέλει για να ανεβεί στην εξουσία και να μείνει εκεί όσο θα έχει να προσφέρει καλές υπηρεσίες στην πατρίδα.
    Και θα του το συγχωρήσω και θα το επαινέσω γιατί ξέρω πως αν δεν το κάνω αυτό θα ξαναφάω στην μάπα για άλλα τριάντα χρόνια τους αποδεδειγμένα ψεύτες, ριψάσπιδες και μισέλληνες πρασινοφρουρούς που θα ξεπουλήσουν την χώρα (αν δεν την έχουν ΉΔΗ ξεπουλήσει χωρίς να το πολυκαταλάβουμε) και που θα βάλλουν στο χρέος τον κάθε Έλληνα που θα γεννηθεί στην Ελλάδα τα επόμενα πενήντα χρόνια.
    Γι αυτό και δεν απορρίπτω το «ευγενές ψεύδος» ως μέθοδο για την άνοδο στην εξουσία ενός φιλόπατρη πολιτικού.
    Όχι ότι θεωρώ καλύτερο το παραμύθι απ την ειλικρίνεια γενικά αλλά ως προς την συγκεκριμένο σκοπό και υπό τις παρούσες συνθήκες δεν βλέπω άλλον τρόπο σήμερα απ την προσφυγή ΚΑΙ στο ψεύδος.
    Ο σκοπός ΑΝ είναι καλός αγιάζει και τα μέσα.

   • firiki2010.wordpress.com avatar
    firiki2010.wordpress.com @ A.M. 25/10/2010 12:54:13

    Νομίζω ότι σκεφτόμαστε τα ίδια πράγματα. Είμαι (ίσως αφελώς ) πιο αισιόδοξος από εσένα αλλά (ίσως και πάλι αφελώς) σκέφτομαι πιο μακροπρόθεσμα.
    Δύο επισημάνσεις
    1 Χρησιμοποιώντας "λάθος" μέσα για τους όποιους "καλούς" σκοπούς είναι πιθανόν κάποια στιγμή να βρεθείς να κάνεις "λάθος" "πράγματα.
    2 Αν χρησιμοποιήσεις το "παραμύθι" και την ευπιστία του κόσμου για να κερδίσεις την εξουσία, υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθεί κάποιος καλύτερος "παραμυθάς"

 29. neotera avatar
  neotera 23/10/2010 22:20:38

  Διαβάζοντας τόσο ωραία κείμενα από τόσο καλούς γραφιάδες στο αντινιούζ και τώρα πάλι για την ανεξαρτησία που μας καίει και βλέποντας ότι σε όλα θα υπάρξει λύση όταν αλλάξει η κυβέρνηση... Αναρωτιέμαι λοιπόν ο Σαμαράς και η ΝΔ έχουν άποψη για τα δομικά ζητήματα όπου παρατηρείται συνέχεια του κράτους, όπως η αποσοδόμηση της Παιδείας που έφτασε σε κρεσέντο με το "Νέο Σχολείο" της Μπίλντεμπεργκ με τ' αγγλικά και τις οθόνες από την 1η δημοτικού, με τα βιβλία της ιστορίας... Επίσης θα συνεχιστούν οι "επενδύσεις" δημόσιων πόρων των ΔΕΚΟ, ή της περιουσίας των ταμείων φερειπείν στα δομημένα ? Η ακόμη το καλό δικαίωμα της παγκόσμιας διακυβέρνησης να βάλει χέρι στο Τ.Τ. ,ή αν πρέπει να μετονομάζουμε οργανισμούς στα εγγλέζικα, η αν πρέπει να σταματήσει κάποτε η πλημμυρίδα των μεταναστών, το γκριζάρισμα του αιγαίου κ.α. πολλά. Τα δομικά ζητήματα που ξεκίνησαν να αποδομούνται επί σημίτη συνεχίσθηκαν με καθυστέρηση είναι αλήθεια επί Καραμανλή και "τρέχουν" τώρα με χίλια οδηγώντας σε καταστροφή του ελληνικού χαρακτήρα του κράτους είναι έξω απ' την πολιτική διαπάλη και κανένα κόμμα δεν διαταράσει τη μοιραία πορεία των πραγμάτων.

  • hope avatar
   hope @ neotera 23/10/2010 23:16:47

   Μόνο ο Σαμαράς μπορεί να αλλάξει κάτι προς το παρόν. Αριστερά δεν υπάρχει φυσικά.Απο τα μέσα της δεκαετίας '90 όλοι τους στον φιλελευθερισμό πίστεψαν και στην ελέυθερη αγορά χωρίς κανόνες. Να θυμηθούμε την Ορθοδοξία, το τελευταίο αποκούμπι των λαϊκών στρωμάτων, που κράτησε τον ελληνισμό όρθιο στις πιο μαύρες μέρες, έχει παραδοθεί στους Εφραίμ;
   Να θυμηθούμε την Διανόηση και τους «μορφωμένους», καθηγητάδες και προοδευτικους, που κατακλέψαν τον ελληνικό λαό; μη-κυβερνητικές οργανώσεις;
   Ζαχόπουλους?? ΕΛΕΟΣ

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ neotera 24/10/2010 10:01:04

   στο site (nd.gr) της ΝΔ μπορείς να βρείς απαντήσεις σε αρκετά από τα ερωτήματα που θέτεις, όπως και παρακολουθώντας τις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις από το κανάλι της Βουλής.

 30. zackii avatar
  zackii 24/10/2010 06:07:18

  Επώνυμε συμφωνώ σε όλα. Η μόνη μου ένσταση είναι ότι δεν νομίζω ότι φτάνει μόνο ο Σαμαράς γιά να αλλάξουν όλα. Αυτό που λέμε κρατική μηχανή, δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά με ένα μόνο άτομο όσο ικανός και να είναι. Πρέπει να ξεριζωθούν νοοτροπίες και συνήθειες 30 χρόνων -καταλαβαίνετε από πότε- γιά να λειτουργήσει οτιδήποτε.
  Και πριν από όλα πρέπει να αναταχθεί η οικονομία, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο στο σημερινό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί παγκόσμια. Και οι τελευταίες βιομηχανίες φεύγουν από την Ευρώπη αλλά και την Ιαπωνία,προς Κίνα, Ταιβάν και ακόμα Σκόπια, Βουλγαρία κλπ. Κανείς πιά δεν μποεί να αντέξει το υπέρογκο ασφαλιστικό κόστος των εργαζομένων -όποιος έχει προσωπικό καταλαβαίνει τι εννοώ- και τα υψηλά μεροκάματα όπως είχαν διαμορφωθεί στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες.
  Όπως είναι τα πράγματα βαίνουμε προς ένα φαύλο κύκλο, όπου από τη μιά μεριά σαν πολίτες θέλουμε φτηνά προιόντα αλλά από την άλλη θέλουμε να διατηρήσουμε τις δουλειές μας και μάλιστα με καλύτερς αμοιβές και υπηρεσίες πράγμα αδύνατον. Από την άλλη οι βιομήχανοι πηγαίνουν σε πάμφθηνες χώρες γιά να παράγουν προιόντα, έτσι όμως βουλιάζουν τις χώρες τους στην ανεργία με αποτέλεσμα να μην έχουν μετά αγοραστές γιά τα προιόντα αυτά. Άρα...φαύλος κύκλος
  Δεν ξέρω..κάπου έχω την αίσθηση ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να μηδενίσουμε το κοντέρ και να ξεκινήσουμε από την αρχή, ότι και να σημαίνει αυτό.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ zackii 24/10/2010 10:12:59

   Επειδή εδώ και ένα χρόνο παρακολουθώ αδιαλείπτως τη συζήτηση που γίνεται στο antinews, νομίζω ότι εκφράζω και τον Επώνυμο και πολλούς άλλους που εδώ καταθέτουν συχνά τη γνώμη τους. Ο λόγος που στηρίζουμε τον Σαμαρά είναι ΚΑΙ αυτός: εκτός από την προσωπική του (ιδεολογική) ακτινοβολία, σήμερα είναι αδιαμφισβήτητος ηγέτης σε ένα πολυπληθή πολιτικό σχηματισμό, ο οποίος, αν καθοδηγηθεί σωστά, μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό εργαλείο προς την κατεύθυνση που αναφέρεις. Ελπίδες προς αυτή την κατεύθυνση μας δίνουν τόσο η σωστή στελέχωση του οικονομικού επιτελείου, την οποία διαπιστώνουμε από τη σοβαρή και συστηματική δουλειά που έγινε και που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο για την οικονομία, όσο και το ανθρώπινο δυναμικό που αποτελεί τη βάση του κόμματος, που αποτελεί το πιό αληθινά προοδευτικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, την πραγματική κοιτίδα της επιχειρηματικότητας (το ελληνικό δαιμόνιο..)

 31. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 24/10/2010 12:33:03

  Ο θανάσιμος εχθρός της επιχειρηματικότητας είναι η πολιτική διαφθορά.

  Ξένα οικονομικά κέντρα έχουν αλώσει το κράτος διαφθείροντας πολιτικούς, με μόνο σκοπό την συρρίκνωση της εθνικής οικονομίας, εδώ και δεκαετίες. Βάζοντας τεράστια εμπόδια στην εγχώρια επιχειρηματικότητα. Κυρίως στους μικρους και μεσαίους συμπατριώτες μας επιχειρηματίες. Οι μεγάλοι επιχειρηματίες είναι σύμμαχοί των ξένων αυτών κέντρων. Συνεταίροι τους.

  Δηλαδή, η πολιτική διαφθορά είναι ο νεκροθάφτης της ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας.

  Οσο έχουμε πολιτική διαφθορά, (κι έχουμε να φαν κι οι κότες), ανάπτυξη ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΜΕ.

  Κι όσο δεν βλέπουμε ανάπτυξη, δεν θα δούμε κι ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.

  Είναι τόσο απλό.

  Ανεξάρτητα κόμματα θέλουμε λοιπόν. Χωρίς διεφθαρμένους πολιτικούς.
  Χωρίς ανεξάρτητα κόμματα, ανεξάρτητο κράτος δεν κάνουμε.

  Ανεξάρτητο κράτος χωρίς ανεξάρτητα κόμματα ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.
  Ανεξάρτητο κράτος με τα κόμματα γεμάτα πολιτικούς που οδήγησαν την χώρα εδώ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

  Γι' αυτό συζητήσεις οικονομικές και οικονομικίστικες που λαμβάνουν μόνο υπόψη οικονομικούς δείκτες, ΔΕΝ ΛΕΝΕ πολλά πράγματα. Δεν σημαίνουν τίποτε. Δεν πιάνουν "χαρτωσιά".

  Η διαφθορά είναι τόση και τέτοια που θα ακυρώσει οποιοδήποτε αναπτυξιακό μέτρο. Δίότι η ανάπτυξη πάει κόντρα στα συμφέροντα που η πολιτική διαφθορά εξυπηρετεί.

  Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ.

  Και η πολιτική διαφθορά ΔΕΝ μπορεί να καταπολεμηθεί με τα "συνήθη μέσα": εξεταστικές βουλευτών και διορισμένους από την κυβέρνηση δικαστές. Τα δοκιμάσαμε πολλές φορές αυτά τα "όπλα" και ήταν άσφαιρα.

  Οποιος νομίζει ότι μπορεί να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης χωρίς να γεμίσει τις φυλακές με τους διεφθαρμένους πολιτικούς ΚΑΝΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ. Κι εμείς δεν έχουμε ακόμη ΚΑΝΕΝΑΝ διεφθαρμένο στη φυλακή. Εχουμε μόνο ελλείμματα. Εχουμε μόνο τεράστια κρυφά δάνεια. Και κανέναν στην φυλακή.

  Εχουμε έγκλημα χωρίς ενόχους.

  Εχουμε ομολογία της μεγάλης διαφθοράς πρόσφατα από επιφανές στέλεχος του EuroGroup. Οτι ήξεραν για δεκαετίες για το οικονομικό χάλι του ελληνικού δημοσίου αλλά δεν μιλούσαν γιατί κέρδιζαν "τεράστια ποσά".

  Και έχουμε ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ κόμματα που κάνουν "αντι-μνημονιακό" αγώνα χωρίς να λένε τίποτε για την ταμπακιέρα: τους οργανισμούς εκείνους, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που κέρδιζαν και κερδίζουν "ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ" και μας έφεραν το Μνημόνιο. Η παρούσα καταστροφική κυβέρνηση είναι ένας απλός εκτελεστής του σχεδίου. Οι εγκέφαλοι είναι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ και η διεθνής ληστοσυμμορία πίσω από αυτούς.

  Και όσο δεν μιλάει η αντιπολίτευση εναντίον τους, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να κρατάμε μικρό καλάθι.

  Πατριωτική πολιτική δεν μπορεί να γίνει όταν λες ότι θα τιμήσεις την "υπογραφή τους κράτους" στο Μνημόνιο. Κάτω δηλαδή από ένα κείμενο που παραδίνει μεγάλα τμήματα της εθνικής μας κυριαρχίας σε ξένους οργανισμούς, και αποδέχεται να δικαστεί η ελλάδα με το Αγγλικό δίκαιο. Τι πατριωτική πολιτική είναι αυτή; Τι αντι-μνημονιακή πολιτική είναι αυτή;

  Ασε δε τους υποψηφίους...
  Μερικοί είναι τόσο για γέλια, που σου κόβεται η όρεξη να γελάσεις.

  Θραξ Αναρμόδιος


  ΥΓ. Πατριωτική πολιτική και αντι-μνημονιακή πολιτική είναι να βγεις και να καταγγείλεις τον νόμο περί ευθύνης υπουργών ως κατάπτυστο και ως βασικό όργανο της καταστροφής που βιώνουμε.

 32. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 24/10/2010 12:37:58

  Συνήθως, όταν καταλάβεις ότι έκανες λάθος, είναι πια πολύ αργά.

  Ακόμη και για να το παραδεχτείς.

  Θραξ Αναρμόδιος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.