17/01/2009 01:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για ένα νέο «Κοινωνικό Συμβόλαιο»

Η αποδυνάμωση των παντοδύναμων οικονομικών ελίτ, οι οποίες αντλούσαν τη δύναμη τους από τα χρηματοπιστωτικά κεφάλαια, κάνουν τη σημερινή την καταλληλότερη εποχή για τον θεσμικό επαναπροσδιορισμό των σχέσεων των οργάνων αντιπροσώπευσης και διακυβέρνησης με τις ισχυρές και μειοψηφικές ομάδες συμφερόντων. Τα πάλαι ποτέ αδύναμα κοινοβούλια και κυβερνήσεις έχουν σήμερα μια μοναδική ευκαιρία να εκσυγχρονίσουν και να εμπλουτίσουν τους θεσμούς  της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, επαναπροσδιορίζοντας την σχέση κράτους, κοινωνίας, οικονομίας και ΜΜΕ, χωρίς να φοβούνται τα αμείλικτα αντίποινα των άλλοτε πανίσχυρων ελίτ.

Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής (Reader) Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Δικαίου, στο University of Manhcester, σε ένα άρθρο που ετοίμασε για το http://www.antinews.gr/.  Στο άρθρο, στο οποίο αναπτύσσει την ιδέα για ένα νέο «Κοινωνικό Συμβόλαιο», επισημαίνονται επίσης τα εξής :

Τα τελευταία τριάντα χρόνια οι σχέσεις κομμάτων, πολιτικών προσώπων και κυβερνήσεων με τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες, και τους ισχυρούς του πλούτου κατέστη ιδιαιτέρως προβληματική σε πολλές χώρες της δύσης. Η σχέση αυτή οδήγησε, ειδικώς σε χώρες όπως η Ελλάδα, στις οποίες παρατηρούνται υψηλότατα επίπεδα διαφθοράς μεταξύ των δημοσίων προσώπων, σε μια ανομολόγητη αλλά ισχυρότατη ανάσχεση της αποτελεσματικής λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί εδώ η υπόθέση της Siemens. Η απαλλαγή της οικονομικής ζωής και των κρατικών επενδύσεων από τα λογής λογής καρτέλ θα απελευθερώσει τις πραγματικές παραγωγικές δυνάμεις σε μια σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δημιουργώντας στέρεες συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας καθώς και δικαιότερης και πιο αξιοκρατικής κατανομής του πλούτου...

Βασική συνιστώσα του νέου "Κοινωνικού Συμβολαίου" θα είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων με βασικό στόχο την κοινωνική ανάπτυξη. Ως τέτοια ανάπτυξη νοείται όχι τόσο η δημιουργία βαριάς μορφής παραγωγικών υποδομών, αλλά περισσότερο η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των φτωχών για να γίνουν παραγωγικοί, η ένταξη των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες στην οικονομική ζωή και η βελτίωση των υποδομών εκπαίδευσης και υγείας.

Η αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, θα είναι μια άλλη συνιστώσα. Η λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα πρέπει να υπηρετεί την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των χωρών και όχι απλώς την αλόγιστη αναζήτηση κέρδους.

Καθίσταται επίσης επιτακτική μια νέα οργανωτική διάρθρωση των τραπεζικών ιδρυμάτων. Αυτά θα πρέπει να είναι μικρότερα, πιο ασφαλή, πιο εξειδικευμένα, και να  παρέχουν ένα υψηλότερο επίπεδο  υπηρεσιών στους καταναλωτές, διευκολύνοντας επίσης την πρόσβαση στο σύστημα των πιο απομονωμένων κοινωνικών ομάδων μέσω της τεχνικής των μικροχρηματοδοτήσεων (microfinance).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: http://www.antinews.gr/blogimages/newsocialcontract.htm

ΣΧΟΛΙΑ

 1. neoinileias avatar
  neoinileias 17/01/2009 08:35:18

  Χθες η ευρωπαϊκή τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς στο 2%.
  Την ιδία στιγμή στη χώρα μας οι τραπεζίτες δηλώνουν ότι στην ελληνική αγορά τα επιτόκια δεν είναι υψηλά. Την παραπάνω δήλωση έκανε χθες ο γ.γ. της ΕΕΤ, στο ρ/σ Alpha 98,9 επίσης τόνισε ότι, οι συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική Οικονομία περιλαμβανομένου και του τραπεζικού συστήματος, δεν επιτρέπουν να δίνονται τα δάνεια με την ευκολία που δίνονταν ένα χρόνο πριν.

  Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://neoinileias.blogspot.com/

 2. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 17/01/2009 12:16:53

  Ο κ. Καθηγητής πετυχαίνει μέσα σε λίγες παραγράφους να συμπεριλάβει μια συνεκτική παράθεση της οικονομικής κακοδαιμονίας. Ιδιαίτερα εύστοχη και η αναφορά του στο ιδεολογικό εποικοδόμημα και η αντίστοιχη καταγγελία της ανάδειιξης του ιστορικά πλήρως ξεπερασμένου ατομισμού σε θρησκευτικό φετίχ της σύγχρονης κρατικής πολιτικής.
  Η ιδέα των λύσεων που προτείνει, υπό την μορφή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, ενώ όντως μπορούν να έχουν καταλυτικές συνέπειες στο ξεπέρασμα της κρίσης, παραβλέπουν ένα βασικό ιστορικό δεδομένο: Η λεγόμενη αστική τάξη την εποχή των διαφωτιστών έπαιζε πράγματι προοδευτικό ρόλο και μπορούσε να προτείνει ένα συμβόλαιο, που να δίνει μια συνολική προοπτική στις κοινωνικές τάξεις. Μια επιστροφή στο παρελθόν όμως θα σήμαινε εν τέλει ιδιοκτησιακή απαλλοτρίωση των κολοσιαίων περιουσιών και διανομή τους σε μικρά οικονομικά υποκείμενα, για να ξεκινήσει εκ νέου ο ανταγωνισμός και η συσσώρευση. Αυτό δεν γίνεται, γιατί ο σημερινός τρόπος παραγωγής, προϋποθέτει τεράστιες μονάδες με ισχυρότατη εισροή κεφαλαίου. Μια άλλη δυνατότητα θα ήταν η διανομή της υπάρχουσας συγκεντρωμένης υποδομής στο κοινωνικό σύνολο μέσω ιδιοκτησιακών τίτλων. Αυτό όμως σημαίνει σοσιαλισμός. Διότι τι θα μας προσφέρει ένα χαρτί στο χέρι, σε σύγκριση με την δυνατότητα να μπορέσει η κοινωνία να εγγυηθεί μια στοιχειώδη ευημερία στα μέλη της;
  Η διέξοδος δεν μπορεί να είναι άλλη από τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό. Και δημοκρατικός και σοσιαλισμός, στην πράξη και όχι στα λόγια. Χωρίς δικτατορίες του "προλεταριάτου" και αγάδες της μούχλας.
  Αυτά διακήρησε ο Αντρέας στη δεκαετία του 70. Τι έφερε; Τον "εκσυγχρονισμό" και τα λαμόγια. Γιατί ο λαός προτιμάει τα ζιβάγκο από το όραμα και τη χειραφέτηση.
  Κάποτε ρώτησε ο Χίτλερ τους Γερμανούς αν προτιμούν βούτυρο ή κανόνια. Η πλειοψηφία απάντησε ότι το βούτυρο ανεβάζει τη χοληστερίνη.

  Τι θα γίνει εάν οι εξουσιαστές δεν εισακούσουν τις καθ' όλα φρόνιμες προτάσεις του κ. Αυγουλέα; Ή θα πρέπει να κάνουμε επανάσταση για να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες την πραγματική οικονομία;
  Σωστή η διάγνωση της φυματίωσης. Οι ασπιρίνες όμως μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή εκεί που έφτασε, παρά μόνο εάν καταπιεί μερικά κουτιά ταυτοχρόνως. Και το κινίνο μάλλον αυτή τη φορά θα υποχρεωθεί το σύστημα να το πάρη από άλλη οδό, απότι τα χάπια και τις ενέσεις.

 3. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 17/01/2009 13:36:41

  Έχω ξαναγράψει ότι τα τελευταία 15 χρόνια παρατηρούμε την ύπουλη μεταβίβαση της πολιτικής εξουσίας απο τους αργυρώνητους πολιτικούς στα Διοικητικά Συμβούλια των Α.Ε.
  Αυτές με τη σειρά τους υπέσκαψαν την έννοια κράτος, λέγε με παγκοσμιοποίηση, εξαγόρασαν περιθωριακούς πολιτικούς και μας τους σερβίρησαν για σωτήρες, μέχρι που φάνηκε με τι νούμερα μπλέξαμε.
  Τώρα που μέσα από την απληστία τους χάσανε τα δισεκατομμύρια απο τα κλοπιμαία τους, παρακαλάνε τους αργυρώνητους για να τους σώσουν.
  Από που ξεκινάει κάποιος για να πλύνει την μπουγάδα ;
  Από τις Τράπεζες, και όχι απο τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
  Απόλυτος κρατικός έλεγχος τώρα, διότι και η χειρότερη κρατική διαχείριση είναι απείρως καλύτερη απο την διαχείριση των ιδιωτών "τραπεζιτών" έτσι όπως τα κατάφερε διεθνώς το σύστημα και ειδικώς στην Ελλάδα.
  Μην ξεχνάτε για ποιούς δούλευε ουσιαστικά ο Αλογοσκούφης.

 4. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 17/01/2009 14:12:07

  Καλά τα λέει ο Αυγουλέας, αλλά πολύ θεωρητικό μπλα μπλα, χωρίς ιδιαίτερη επαφή με την πραγματικότητα. Στη θεωρία όλοι καλά μπορούμε να τα πούμε, στην πράξη, τι γίνεται; Μας λέει κάποιες γενικόλογες και κοινότοπες, λίγο ως πολύ αρχές, που όμως δεν είναι ουσία, δεν συνιστούν από μόνες τους συγκεκριμένη πρόταση. Αν όχι τι να κάνουμε, έστω, τι να μην κάνουμε.

  Χθες ήταν ο Αδαμάντιος Πεπελάσης στη Βίκυ Φλέσσα. Προσωπικός φίλος του Ανδρέα και μεγαλοπαράγοντας επί των κυβερνήσεών του. Λέει ο Ανδρέας φταίει για αυτό που ζούμε. Γιατί κατέστρεψε την παιδεία όταν κατήργησε την ποδιά στα σχολεία και όταν κατήργησε τους επιθεωρητές. Και έχει δίκιο. Εκεί είναι η ρίζα του κακού. Δέχομαι αυτό που λέει ο Πεπελάσης, ότι έχει να μου πει κάτι. Δεν δέχομαι αυτό που λέει ο Αυγουλέας γιατί βασικά δεν μου λέει καν το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθεί η πράξη. Γενικολογίες μόνον και μάλιστα βαρετές γενικολογίες. Δύσκολα διαβάζεται το κείμενο. Συγγνώμη κύριε Αυγουλέα, αυτό μου "βγάζει" το κείμενό σας.

 5. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 17/01/2009 19:55:33

  Πολλά "πρέπει", όλο σχεδόν το κείμενο σε τριτο πρόσωπο μέση φωνή και καμία αναφορά σε ριζοσπαστικές λύσεις. Όλα πρέπει να γίνουν με την καλή θέληση των εχόντων το πεπόνι και το μαχαίρι.
  Έχει ήδη καεί η γούνα μας απο τον αναδομημένο καθηγητή του L.S.E, τώρα πλάκωσε και το Μάντσεστερ.
  Δεν θα πάρω ευχαριστώ.

 6. KaryID avatar
  KaryID 17/01/2009 19:58:46

  Νομίζω ο Μποτίλια τα συνόψισε πολύ εύστοχα, συμφωνώ και επαυξάνω: ο καρκίνος δεν γιατρεύεται με ασπιρίνες.

 7. psarokefalos avatar
  psarokefalos 26/01/2009 20:27:33

  Το άρθρο είναι καλό . Δυστυχώς όμως θα έρθω να συμφωνήσω με τον φίλο "άσχετο". Μήπως είναι καιρός να πάψουμε να αναζητούμε τη λύση μέσα σε κοινωνικά συμβόλαια ; Μήπως πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε πως εξαιτίας αυτών των κοινωνικών συμβολαίων βρισκόμαστε εδώ που είμαστε τώρα ;
  Θεωρώ πως καλό είναι να αρχίσουμε σιγά -σιγά να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση των θεσμών και προ πάντων , στην ίδια τη δημιουργία τους . Ας σταματήσουμε επιτέλους να αποδεχόμαστε ετερόνομα καθορισμένους θεσμούς και να απαιτήσουμε την ισότιμη συμμετοχή μας στη δημιουργία τους. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πολιτική είναι πρώτα από όλα γνώμη "δόξα" για τους γνωρίζοντες τα του δημοκρατικού πολιτεύματος . Έχω δικαίωμα στη γνώμη δεν σημαίνει απλά να τη λέω αλλά να ακούγεται και να γίνεται διάλογος πάνω σε αυτή. Δεν θα πάρω ούτε και εγώ άλλους καθηγητές , διανοούμενους και κυρίως όχι άλλους πολιτικούς. Εμείς πρέπει να αποφασίζουμε , όλοι!!
  Αν κάνουμε λάθος και καταστραφούμε , τουλάχιστον διάολε θα είναι από την δική μας άγνοια, και όχι από την "τεράστια πολιτική γνώση των ειδημόνων"!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.