#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/02/2013 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για ένα μέτρο γη, κύριε Στουρνάρα…Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Το σπίτι του Έλληνα, η γη του, είναι το κάστρο του. Συνήθως έχει αγωνιστεί μια ζωή γι’ αυτό, με δάνεια, γραμμάτια, ιδρώτα και πόνο. Είναι η ασφάλεια των παιδιών του, η ζωντανή απόδειξη της νοικοκυροσύνης του, ό,τι δεν πάνε χαμένοι οι κόποι του. Κι αν έχει λίγες ρίζες ελιές ή αμπέλι και το πατρικό του σε καμμιά ράχη, ας είναι σε χωριό με κλειστό σχολειό, και κρήνες – κληροδοτήματα, όπου πια πίνουν νερό μόνο τα πουλιά και τ’ αγρίμια, αυτά δεν είναι απλά το κάστρο του αλλά το άδυτο των αδύτων της ψυχής του, ναοί - μνημεία του ιδρώτα των γονιών και των παππούδων του.

Κάποτε από αυτή την πατρώα τραχιά γη κατέβηκε κι αυτός εσωτερικός μετανάστης στις γκρίζες πόλεις της αντιπαροχής. Και πίσω στα βάθη του χρόνου, όποτε η φωτιά της Ιστορίας  κι η Πατρίδα ήθελαν ψυχές και κορμιά, σαν κύματα κατέβαιναν από κει στα πεδία των μαχών οι γιοι των Ελλήνων. Στωϊκοί Ηπειρώτες και Παλιολλαδίτες, σκληροτράχηλοι φιλοπόλεμοι Αρβανίτες και Κρήτες, δαιμόνιοι Μωραΐτες, δουλευτές Θεσσαλοί, δυο φορές πρόσφυγες Πόντιοι, λιγομίλητοι νησιώτες, φιλήσυχοι Μικρασιάτες, ωραίοι «τρελλοί» Επτανήσιοι, εθελοντές Κύπριοι και περήφανοι Μακεδόνες και Θράκες, σμίξανε στα τείχη, στις φάλαγγες των οπλιτών, στα έμπεδα και στα χαρακώματα των αιώνων. Σμίξανε αργότερα και στην διασπορά, στα μπάρκα και στις στοές των ορυχείων, στις γερμανικές φάμπρικες και στις «ντάϊνες» των αχανών μεγαλουπόλεων στις εσχατιές της Αμερικής και της Ωκεανίας.

Πίσω – πίσω, στους τόπους που γέννησαν την πολυχρωμία της προφοράς, των χορών και των τραγουδιών τους, όλοι αυτοί, στο Εθνικό Κέντρο ή στη Διασπορά, έχουν αγροικίες σε δασωμένα βουνά ή ξερότοπους, μικρές κάμαρες σε φιδογυριστά δρομάκια ή δίπατα πέτρινα αρχοντικά, λευκά σπιτάκια στους βράχους, ακόμη και στάνες – σπηλιές ή πύργους βιγλάτορες. Εκεί επιστρέφουν τα καλοκαίρια, σαββατοκύριακα, το Χειμώνα για να μαζέψουν τις ελιές τους, να πλύνουν τους σκονισμένους τάφους και ν’ ανάψουν το καντήλι αυτών που δάμασαν τη γη και φύτεψαν πριν δεκαετίες ή αιώνες τα δέντρα που τώρα δίνουν τη σοδειά τους. Μικρό ή ανύπαρκτο το κέρδος αλλά εργάτες, υπάλληλοι, επιστήμονες, στρατιωτικοί και καλλιτέχνες, επιστρέφουν από τις πόλεις συνεχώς στα λιοστάσια και στους κήπους τους, ανοίγουν να λιαστούν τα πατρικά τους σπίτια και φροντίζουν ένα βιος, που ‘χει πίσω του αίμα, ιδρώτα και τις μνήμες των γονιών τους και των παππούδων τους.

Και πίσω, στις πόλεις της εσωτερικής μετανάστευσης, σκοπός, αποστολή μια ζωής είναι το δικό τους σπίτι, να το χτίσουν ή να το αγοράσουν. Φτύνουν αίμα γι’ αυτό και την μέρα που μπαίνουν μέσα αλλά και την άλλη, όταν ξοφλούν το δάνειο τους, την θυμούνται για πάντα με περηφάνεια, γιατί είναι μια στέρεη κι απτή απόδειξη της προκοπής τους και κυρίως της αγάπης τους για τα παιδιά τους.

Η ανηλεής λοιπόν επίθεση στην ατομική ιδιοκτησία, η πολλαπλή φορολόγηση του σπιτιού, ακόμη και των αγροτεμαχίων, των Ελλήνων, δεν είναι απλά κάτι ατελέσφορο. Δεν είναι απλά δημοσιονομικός στόχος που θα μείνει στα χαρτιά. Τα απανωτά χαράτσια, με τις διάφορες «πατέντες» υπολογισμού και τσαμπουκαλεμένης είσπραξης, δεν είναι απλά λάθος.

Είναι επίθεση στον πυρήνα της ψυχοσύνθεσης, της συγκρότησης του Έλληνα. Μόνο όποιος είναι αφασιακός ψευτοκουλτουραιραίος ή νεοφιλελεύθερος μαρξιστής απ’ την ανάποδη, που βλέπει ταξικά την κοινωνία αλλά από την μεριά των ισχυρών, ήτοι «κομμούνι» με αρμάνι, δεν μπορεί να καταλάβει τι κρύβει πίσω της η φράση «τον σκότωσε για ένα μέτρο γη». Μόνο όποιος δεν ξέρει πως δουλεύεται αυτή η γη, πως από ρουμάνι έγινε ζυμάρι και κήπος στα χέρια του δαμαστή της.

Μόνο όποιος δεν είδε τους γονείς του να τρώνε όλοι την ακμή της νιότης τους για ένα δάνειο και χρέη σε μηχανικούς κι εργολάβους για ένα σπίτι 80 τετραγωνικών, δεν θα καταλάβει.

Η υπέρογκη κατά ριπάς φορολόγηση, η ύπουλη φορολόγηση, ακόμη και περιουσίας που δεν παράγει εισόδημα ή που ίσα –ίσα βγάζει τα έξοδα της, είναι ευθεία επίθεση στην ατομική ιδιοκτησία, στους κόπους γενεών, απλών τίμιων ανθρώπων και ισοδυναμεί με απόπειρα δήμευσης.

Η υστέρηση εσόδων στο ΦΠΑ, δεν δίδαξε τίποτα; Οι «κουτόφραγκοι», πχ, τον μείωσαν στην εστίαση και έχουν ήδη ραγδαία αύξηση εσόδων. Κατανοητές οι δεσμεύσεις, όμως απορώ, αυτοί οι τύποι, εκπρόσωποι των δανειστών, οι γκραν οικονομισσάριοι, απλές αριθμητικές πράξεις δεν ξέρουν; Ξέρουν πως η αύξηση φορολογικών συντελεστών φέρνει μείωση εσόδων, ύφεση και κοινωνική συμπίεση μέχρι εκρήξεως;

Την σχέση των Ελλήνων με το σπίτι τους, τις ελιές, τα αμπέλια τους και τα ντουβάρια και κεραμίδια του πατρικού τους σίγουρα δεν την ξέρουν. Ας ρωτήσουν τον κλητήρα του κ. Στουρνάρα, που ‘ναι από χωριό και δεν τρώει σούσι.

Ως πότε θα πορευόμαστε σε μερικά ζητήματα κόντρα στην κοινή λογική, έρμαιοι στα αρνητικά αποτελέσματα, με εμμονή στον λάθος τρόπο και ανακόλουθοι με τις υποσχέσεις μας;

Σίγουρα «ου αν λάβοις παρά του μη έχοντος», όμως πέραν της αποτυχίας του ληστρικού οικονομικού στόχου επί των ήδη στραγγισμένων πολιτών, θα θυμίσω πως, αν κάποιος μπορεί να σκοτώσει για ένα μέτρο πατρώας γης, φανταστείτε, Υπουργέ μου, τι μπορεί να κάνει για όλη του τη γη και όλο το σπίτι που ξεχρέωνε 25 χρόνια. Ένας από τους λόγους, ξέρετε, που κάποτε με τη πάλα, το γιαταγάνι και το ντουφέκι, ξεκινήσαμε και πήγαμε σπρώχνοντας τους σουνίτες δυνάστες μας πίσω στην Ασία, τον λέγανε χαράτσι…

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. litsa avatar
  litsa 03/02/2013 08:20:49

  Κύριε Κρανιδιώτη, άθελα σας βέβαια, με κάνατε και έκλαψα με το άρθρο σας.Απεικονίσατε την πραγματικότητα.Ειστε ένας ευαίσθητος στοχαστής και μεγάλος λογοτέχνης.Ευχαριστώ.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ litsa 04/02/2013 01:52:16

   Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια αλλά τί είμαι μπροστά στον καλλίκομο ποιητή Κουράκη; Ένα τίποτα.

   • litsa avatar
    litsa @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/02/2013 19:27:42

    Εσείς μιλήσατε στις καρδιές,εσάς ευχαριστούμε.Βλέπω ένα πλήθος σχολιαστών.Πρωτοφανές γιά ένα άρθρο.Αυτό κάτι λέει.

 2. tsakali avatar
  tsakali 03/02/2013 08:30:35

  αριστον το αρθρο Φαήλου. Το γιατι γίνεται δεν ακουμπά. Δυστυχώς ομως δεν εισακούεται .

 3. Δρυς avatar
  Δρυς 03/02/2013 08:35:41

  Ευχαριστώ Φαήλο, μίλησες στην καρδιά μου

 4. submarine avatar
  submarine 03/02/2013 08:40:54

  Σωστος Φαηλο για ενα μετρο γης στο τελος θα πεσουν κορμια ,γιατι εγω δεν εκλεψα οταν υπηρχαν εσκεμενα θυσαυροι αφυλαχτοι ,γιατι ειχα δωσει τον ορκο προς την πατριδα σαν στρατιωτικος ,και επιδης δεν εκλεψα τωρα με καλουν να πληρωσω αυτα που αφησαν πισω τους οι κλεφτες.Και αναρωτιεμαι αν αξιζε τοσες θυσιες για τον ορκο που ειχα δωσει,λεω ναι και ας κυνδινευω να παω φυλακη γιατι δεν εχω να πληρωσω τους φορους που μου επιβαλουν.Η τιμιοτητα μου δινει το δικαιωμα να ονειρευομαι και να παλευω για τις αξιες και τα ιδανικα που περασαν απο γενια σε γενια.Δεν θα επιτρεψω ομως σε κανεναν μα σε κανεναν να μου στερηση αυτο το σπιτι που με τοσο κοπο εκανα οποιο και να ειναι το τιμημα

 5. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 03/02/2013 08:45:30

  Τα βάρη που σηκώνουμε,τις δυσκολίες που περνάμε,την υπομονή και ελπίδα που έχουμε μην τα εκλαμβάνετε ως αδυναμία και ραγιαδισμό.
  Πολύς κόσμος εχει παραδώσει πινακιδες στα ΙΧ μα την ταμπελίτσα στην πόρτα ''καλώς ήλθατε '' στο σπίτι δεν θα την παραδώσει ποτέ.Πρόσεξε Υπουργέ την τελευταία παραγραφο,ξέρει τι λέει ο κ.Κρανιδιώτης.

 6. cool avatar
  cool 03/02/2013 09:17:25

  γιατι εκτελουν διαταγες της τροικας .κ επειδη ειναι ασχετοι ......μηπως απο το ΟΙΚ/επιτελειο ειναι κανεις απο την πιατσα.......ειναι πολιτικοι που σχεδον ολοι δεν εχουν δουλεψει ποτε τους ,κ το χειροτερο ειναι οτι κ να μην εκλεγουν θα τους διορισει το πολιτικο συστημα καπου ΔΕΚΟ νοσοκομεια,επιτροπες ΤΑΙΠΕΔ κ τα λοιπα για να συνεχισουν το εργο τους, νομιζεται οτι θα ερθει αναπτυξη ? ΑΣΧΕΤΟΙ

 7. cool avatar
  cool 03/02/2013 09:20:45

  ..... κ ρωτω εγω ο βλακας, με ποιο δικαιωμα κ γιατι πχ διορισαν τον πλασκοβιτη σε κρατικο οργανισμο ? ηταν επιτυχημενος ? αν δεν αλλαξει το πολιτικο συστημα να θεωρει το κρατος τσιφλικι του ειμαστε χαμενοι !

 8. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 03/02/2013 09:28:32

  Πέραν από τούς χαρακτηρισμούς πού δίνεις στούς διαφορετικής καταγωγής έλληνες (πού αφενός δέν δέν μέ βρίσκουν σύμφωνο καί αφετέρου πάνε ενάντια στό κεντρικό σου '.....καστράκι τού κ ά θ ε έλληνα'), η άποψη ότι η καταιγίδα φόρων στά ακίνητα τών πολιτών (αυτών τής ανεργίας, τού πληθωρισμού καί τού μονοφαγά πάν κάλου αφέντη) θά ξεχειλίσει τό ποτάμι τής συσσωρευμένης οργής, είναι σωστή.
  Ομως ο 'ουδείς αναμάρτητος' (έμφαση στό ουδείς) καλύπτει απόλυτα τόν βόν Στούρν (εκ Στουρναρέων, γιού νόου....).

 9. sceptic avatar
  sceptic 03/02/2013 10:06:09

  Κύριε Κρανιδιώτη σας είδα σήμερα το πρωί στον Σκάι.Μπορώ να σας ρωτήσω κάτι;
  Τι σχέση έχουν αυτά που είπατε ,με αυτά που γράψατε στα παραπάνω άρθρο σας;
  Είλικρινά σας το λέω , μου είστε και συμπαθείς παρόλο που έχω διαφορετικές πολιτικές απόψεις , γιατί το κάνετε αυτό ,τι κερδίζετε;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ sceptic 03/02/2013 10:38:18

   Μάλλον τότε δεν προσέξατε τι είπα.
   Διαφώνησα με την λογική Στουρνάρα στην φορολόγηση των ακινήτων και όχι μόνο.

   • nikias avatar
    nikias @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/02/2013 03:10:51

    Ποιον πρωθυπουργό έχει ως προϊστάμενο ο κ.Στουρνάρας;
    Γιατί δεν απευθύνεσθε σ΄αυτόν κ.Κρανιδιώτη;

 10. Kimon avatar
  Kimon 03/02/2013 10:21:22

  Το σπίτι στο χωριό, τα λιόδεντρα, η ξερολιθιά μας βυθίζουν μυστικιστικά στον χώρο και στον χρόνο. Εμπεδώνει στο υποσυνείδητο τις κοινές πολιτισμικές αξίες, την πατίνα του παράλληλου εθνικού παρελθόντος. Οι παλιές φωτογραφίες στους τοίχους μας υπενθυμίζουν ότι οι πατεράδες, οι παπούδες, οι συγγενείς μας πολέμησαν για την πατρίδα. Έχουμε ματωμένους τίτλους ιδιοκτησίας εδώ αποκτημένους με σφαίρες. Τίτλους, που προδότες αστοί πολιτικοί, τραπεζίτες, νεοφιλελεύθεροι, διεθνιστές, φθονεροί αριστεροί, έμποροι των εθνών και κοράκια μας κλέβουν για να τους δώσουν σε αλλοεθνείς επίλυδες. Πως αλλιώς το σάπιο πολιτικό σύστημα θα στεγάσει τα εκατομμύρια των λαθρο-εισβολέων, τους «νέους Έλληνες» ; Ο SIRIZA θέλει να τους εγκαταστήσει και να τους στεγάσει στην ύπαιθρο για να «ξαναζωντανέψουν» την αγροτική γη, τα αστικά κόμματα θέλουν να τους εκμεταλλευθούν μέσω της απαξίωσης της εργασίας , οι αριστεροί για να ικανοποιήσουν την αρρωστημένη ιδεοληψία της πολυπολυτισμικής κοινωνίας. Το σπίτι στο χωριό είναι η υποσυνείδητη ασφάλεια που παρέχει το καταφύγιο «αν κάτι δεν πάει καλά». Είναι η φυγή από τον εφιάλτη της πόλης, το όνειρο ότι θα κλείσουμε τα μάτια μας εκεί. Μας παίρνουν, το όνειρο και την ελπίδα για να μπορούν να ελέγχουν την ψυχή μας. Μας αφανίζουν ψυχικά και βιολογικά. Θα τους αφήσουμε;

  • litsa avatar
   litsa @ Kimon 03/02/2013 10:29:31

   Και εσείς Κίμωνα μιλήσατε στην ψυχή μας.

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ Kimon 03/02/2013 11:39:16

   Τό 'σπίτι στό χωριό' δέν αφορά τούς μισούς καί πλέον έλληνες, γόνους προσφύγων πού, παρά τίς αντίξοες συνθήκες πού αντιμετώπισαν στούς βίαιους επαναπατρισμούς τους (1915-1922 κ.α.), κατάφεραν νά αποκτήσουν κάποιο, μοναδικό ίσως, 'κεραμίδι', κυρίως αστικό, σέ μιά Ελλάδα πού αντάλλασε τότε τόν μεγαλοιδεατισμό μέ τήν ελπιδοφόρα βιομηχανική ανάπτυξη καί 'κοινωνική απελευθέρωση' καί τούς χρειαζόταν. Λίγα χρόνια μετά, καί πρίν καλά καλά προλάβουν νά ορθοποδήσουν οι εκ προσφύγων, η πατρίς τούς εκάλεσε νά τήν υπηρετήσουν στόν Β'ΠΠ καί 'μετά' (όπου πολλοί υπηρέτησαν μέ τήν 'άλλη πλευρά' καί ξαναμαναπροσφύγεψαν κτλ κτλ.

   • Kimon avatar
    Kimon @ ειδωλοκλάστης 03/02/2013 13:45:28

    Μετά από 100 περίπου χρόνια, ακόμα πρόσφυγας αισθάνεσθαι στην Ελλάδα; Φαντασθήτε λοιπόν το αποτέλεσμα της εποίκισης της Ελλάδος με λαθρομετανάστες, ποτέ δεν θα αγαπήσουν αυτό τον τόπο. Πάντως όλο και κάποιο εξοχικό η διαμέρισμα θα έχετε κάπου στην Ελλάδα, όπως πολλοί απόγονοι μικρασιατών που αποκτήθηκαν με σκληρή εργασία η με προίκες με ντόπιους Ελλαδίτες. Εκτός βέβαια και αν δεν ανήκετε στο 85% των Ελλήνων ιδιοκτητών στην χώρα, οπότε το άρθρο του κ. Κρανιδιώτη δεν σας αφορά.

 11. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 03/02/2013 10:23:50

  ¨Κατανοητές οι δεσμεύσεις..."
  ΟΧΙ, δεν είναι κατανοητές αγαπητέ Φαήλε. Ξερριζώνει την Ελληνική υπόστασή μας ο,τι δήποτε βάλλει ευθέως κατά των εθνικών συμφερόντων. Εκεί αποσκοποπ0ύν οι ξένοι, στη διάλυση του πυρήνα της Ελληνικής μας ύπαρξης, στην εξατομίκευση (το καταφέρνουν ήδη με τα ακροαριστερά χρησιμα ηλίθια που δεν διδάχτηκαν ΤΙΠΟΤΑ από την ιστορία μας).
  Γιατί σε τί χρησίμευαν οι δεσμέυσεις για να θάβουμε την παραγωγή μας όταν ΟΛΟΙ, μα ΟΛΟΙ γαλάζιοι και πράσινοι μς ωθούσαν στα ναρκωτικά της εξάρτησης από τους ξένους, τάχα μου για το Ευρωπαϊκό όνειρο. Ο δρόμος για την κόλαση ήταν στρωμένος με παρτέρια γεμάτα υποσχέσεις για καλύτερη ζωή, εξάρτηση από την Ευρώπη, από αυτούς που μόλις πριν 50-60 χρόνια μας έστηναν στον τοίχο ακούγοντας Μπετοβεν στη διαπασών. Και μη μου πεις πως είμαι αντιευρωπαϊστής ή δεν ξέρω τί. Θα είμαι ΑΝΤΙ σε ο,τι δήποτε μας μειώνει και μας καταστρέφει σαν Ελληνες, και σαν γιός αγρότη ένα θα πώ. Όταν εξαφανιστεί η αγροτιά θα εξαφανιστεί και η Ελλάδα.
  Καλημέρα.

  • τις avatar
   τις @ Νίκος Αργεάδης 03/02/2013 18:39:17

   "Εστίν αρετής και βίου διδάσκαλος, ελευθέρου τοις πάσιν ανθρώποις αγρός" Μένανδρος.
   " Η ύπαιθρος σχηματίζει κράτος και ο λαός της υπαίθρου έθνος!" Ρουσσω.
   "Οι γεωργοί είναι απηλλαγμένοι από τρία κακά, την ανία, την πονηρία και την πενία" Βολταίρος.
   Πρέπει να ξαναδιαβασθή με πραγματικό ενδιαφέρον ο οικονομικός του Ξενοφώντα... και όχι μόνο για τα γεωργικά του.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ τις 04/02/2013 08:39:36

    Καλημέρα. Για το δεύτερο δεν είμαι σίγουρος.

 12. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/02/2013 10:42:40

  Τώρα είδα πως ο δαίμων του πληκτρολογίου έφαγε το κάπα από το ουκ στυο "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος".

 13. ΖΕΠΟΣ avatar
  ΖΕΠΟΣ 03/02/2013 11:08:20

  Στον επόμενο ανασχηματισμό ο κύριος ΣΑΜΑΡΑΣ θα πρέπει να αλλάξει υπουργό Οικονομικών.

  • Taras Boulba avatar
   Taras Boulba @ ΖΕΠΟΣ 03/02/2013 15:09:38

   Ε ναί! Τότε θα σωθούμε (για 3.565 φορά...)

 14. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 03/02/2013 11:20:08

  Θαυμάσια προσέγγιση του θέματος που έχει χαρακτήρα εθνικού ζητήματος.
  Η ψυχή της Ελλάδος είναι το ρουμάνι πούγινε λιόδεντρα κι αμπέλια σε κακοτρόχαλες πλεύρες.
  Κι όταν η ψυχή εξανεμίζεται, το κενό καλύπτουν αφάνες κι αλμύρα.

  Δεν είναι ζήτημα πια δεξιού κι αριστερου.
  Είναι ζήτημα ευνουχισμένου και κραταιού.
  Κι όσοι σκάψανε με τον γκασμά το άνυδρο χώμα τούτης της χώρας
  γνωρίζουν τη διαφορά.

 15. Κώστας τουρίστας. avatar
  Κώστας τουρίστας. 03/02/2013 11:26:37

  Καλημέρα!
  Κύριε Κρανιδιώτη, Και αριθμητική ξέρουν οι λογιστές της Τρόϊκα και τα άλλα θεωρητικά περί μή ανάπτυξης, όταν αυξάνεται η φορολόγηση.
  Ομως, ακριβώς γι' αυτό θέλουν να επιβάλλουν αυτά τα μέτρα. Για να μήν αναπτυχθούμε, να διαλυθούμε σαν ¨Εθνος και σάν οικονομία, ώστε να μας πάρουν όλο τον πλούτο που έχουμε.
  Βέβαια, όλοι είμαστε υποψιασμένοι για το τί συμβαίνει, αλλά δυστυχώς όλοι, δέν μπορούμε να κάνουμε διάφορα πράγματα που πρέπει.
  Ο κ. Σαμαράς όμως ,που απάνω του στηριζόμαστε, μπορεί να εφαρμόσει αυτά που έλεγε προεκλογικά, οτι δηλαδή πρέπει να μειωθούν οι φόροι για να έρθει ανάπτυξη.Και μή μου πείτε πάλι οτι δέν του δώσαμε αυτοδυναμία.Εμείς το προσπαθήσαμε. Αλλοι δέν την έδωσαν. Απο την θέση του πρωθυπουργού, μπορεί να επιβάλλει κάποιες θέσεις. ---Εκτός άν δέν μπορεί λόγω δεσμεύσεων-- αλλά και πάλι, υπάρχει στον αέρα η "επαναδιαπραγμάτευση".
  Επι τέλους, δέν θα κοιτάξουμε μήν χάσει η κυρία Μέρκελ τις εκλογές! Είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τον Ελληνα πολίτη.Και μάλλιστα, μακάρι να τις χάσει.
  ΄Οσο για την γή μας και τα σπίτια μας, ένας πρόγονός μου, ονόματι Λεωνίδας, είχε πεί το περίφημο "μολών λαβέ" (Δυστυχώς δέν γνωρίζω Γερμανικά για να το μεταφράσω).
  Με εκτίμηση, για τα ωραία κείμενα που μας δίνετε να διαβάσουμε.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Κώστας τουρίστας. 03/02/2013 13:57:33

   Αγαπητέ Κώστα,
   Αν θέλανε να μας διαλύσουν, απλά δεν θα μας δάνειζαν και θα μας άφηναν να καταρρεύσουμε.
   Χαοτικά ξεκίνησε η κρίση και "ψάχνοντας" την αντιμετωπίζουν όλοι.

   • Κώστας τουρίστας. avatar
    Κώστας τουρίστας. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/02/2013 14:45:36

    Και αυτό σωστό είναι.
    Σε αυτό όμως το "ψάχνοντας", θα ήθελα να συμμετέχουμε και εμείς οι ΄Ελληνες.Και ψάχνοντας, να ανατρέπαμε κάποια πράγματα. Βέβαια θα μου πείτε, ο Σαμαράς τα έλεγε. Ναί, τα έλεγε, αλλά άν τον εξεβίαζαν οι ξένοι (βλέπε Γερμανοί), θα έπρεπε να βγεί και να μας ενημερώσει.
    Και τέλος, δέν νομίζω οτι θα ήταν τόσο εύκολο να αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει, γιατί ,τί θα έλεγαν στην κοινή γνώμη της Ευρώπης; Οτι ήσαν ανίκανοι; Μήν ξεχνάμε τον "πόλεμο" μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής.
    Καλό απόγευμα!

   • Ανιψιός avatar
    Ανιψιός @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 05/02/2013 17:12:10

    Εάν δεν μας δάνειζαν, θα κατέρρεαν και αυτοί.
    Με το να μας δανείζουν, είναι ευκολότερο να μας διαλύσουν.
    Αυτά είναι λυμένα ζητήματα κε Κρανιδιώτη, κακώς επικαλείστε αυτό το επιχείρημα.

  • Afroditi P. avatar
   Afroditi P. @ Κώστας τουρίστας. 03/02/2013 14:09:22

   Εξαιρετικό το άρθρο σας . Κρανιδιώτη, φοβάμαι όμως ότι οι Ελληνες θιασώτες - και χαράσσοντες οικονομικής πολιτικής - της Ευρωζώνης, δεν συγκινούνται από αυτά τα αγωνιώδη ερωτήματα που βασανίζουν πολλούς Ελληνες.

   Παρεπιπτόντως, σημερα είναι και η επέτειος της δημιουργίας του Ελληνικού κράτους ( 3 Φεβρουαριου 1830).

   183 χρόνια πέρασαν από τη δημιουργία του , και ήδη εξαφανίζονται τα κυριαρχικά του δικαιώματα - Με το ρυθμό αυτό, πολύ αμφιβάλλω αν το 2030, θα υπαρχει λόγος εορτής για τα 200 χρόνια μας....


   @Κώστα τουρίστα,

   Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου ότι:
   '' Και αριθμητική ξέρουν οι λογιστές της Τρόϊκα και τα άλλα θεωρητικά περί μή ανάπτυξης, όταν αυξάνεται η φορολόγηση.
   Ομως, ακριβώς γι’ αυτό θέλουν να επιβάλλουν αυτά τα μέτρα''

   -Αλλωστε , τους τα είχαν πεί και γράψει ΕΠΑΝΕΙΛΛΗΜΕΝΑ οικονομολόγοι, με σχετικές μελέτες , και προτάσεις, όπως , π.χ. αυτη του Οικονομολόγου κ. Ν. Ζόνζηλου, Επιστ. Συμβούλου ΙΟΒΕ, ( Ιαν. 2012) που αναφέρει μεταξύ άλλων :

   ''ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ( ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ) ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ......ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑ, ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΣΥΝΗΘΩς ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΩΝ''

   -Αρα, τι πρέπει να συμπεράνει κανείς, με την συνεχή παραδοχή των ίδιων λανθασμένων δεδομένων από την Τρόϊκα, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥΣ ΑΣΥΖΗΤΗΤΙ από τις Ελληνικές κυβερνήσεις ?

   Να υποθέσουμε λοιπόν, τι οι υποτιθέμενοι στόχοι, όπως η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, η μείωση της ανεργίας, τίθενται μόνον για τα ''μάτια του κόσμου'', ενώ οι πραγματικοί τους στόχοι είναι , πρώτα απ' όλα, η βίαιη εσωτερική υποτίμηση ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΑΞΙΑΣ στην Ελλάδα - είτε αυτή είναι η εργασία, αλλά και τα ακίνητα κτλ - με σκοπό την εύκολη εκποίηση της , και πιθανότατα αξιοποίησης της από άλλα, σκοτεινα συμφέροντα.

   Ολη η μελέτη εδώ :

   https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:xJiQL3Ci028J:www.tovima.gr/files/1/2012/01/25/iobemeleti.pdf+&hl=el&gl=gr&pid=bl&srcid=ADGEEShhilZsoxPSIvcmC8GylRHC3hhRqRZcAiWjbC6N7HrsnoPP0WdPGw1KfrkTrhfotu0v2C4c0FJ3ssOxjP783Z4jz00u7rN3c2uB3sWqiW2Uy_oLwOolT09KSdbiwR1SVGgsfB2z&sig=AHIEtbQCLWcbFK0uuaLAp0F6xioPDO3ZOA

 16. Ρηνα avatar
  Ρηνα 03/02/2013 11:48:29

  Αλλο ενα ωραιοτατο κειμενο.Φαηλε φαινεται οτι ....τοχεις, που λετε κι εσεις οι νεοι.
  Προσεχε το φθονο παιδι μου....

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ρηνα 03/02/2013 13:58:34

   Ο φθόνος δεν μ' ενδιαφέρει. Από το "ψώνιο" με προστατεύει ο αυτοσαρκασμός κι η απόλυτη επίγνωση της θνητότητας.

 17. Θόδωρος XVII-VI-MMXII avatar
  Θόδωρος XVII-VI-MMXII 03/02/2013 12:00:32

  Όντως η ιδιοκτησία είναι ιερή στην Ελλάδα, αγαπητέ Φαήλο.
  Κι αυτό που αναφέρεις "τον σκότωσε για ένα μέτρο γη", το 'χω νιώσει (δεν το 'χω δει..) κι εγώ τι σημαίνει, λόγω καταγωγής των γονιών μου.

  Αντιπαρέρχομαι τα δυνατά σημεία που επισημαίνεις στο περιεκτικό άρθρο σου στα οποία κι συμφωνώ αφού κι εγώ είδα τους δικούς μου να πληρώνουν χρόνια και χρόνια για 80 τ.μ..

  Να κάνω μια ερωτηση όμως:

  Γίνεται να μπει συντελεστής φορολόγησης, ας πούμε 2%, μόνο για περιουσία από 1,000,000 € ή 700,000 € και πάνω? Όχι για τους χαμηλότερους, μόνο για τους μεγάλους.
  Αυτοί έχουν περισσότερα, Φαήλο, είτε τ' απόκτησαν με λαμογιά κλεψιμέϊκα -που 'ναι και το πιο πιθανό αν σκεφτούμε την περασμένη 30ετία- είτε με το σταυρό στο χέρι, που πολύ αμφιβάλλω για ΤΕΤΟΙΑ ποσά. Με εννοείς, όλο και κάποια "λουμπινιά" θα 'χουν κάνει.

  Λοιπόν, τι λες? Δεν είναι ερώτηση-παγίδα, να πληρώσουν αυτοί που έχουν πολλά, ρε Φαήλο, γι' αυτό δεν στηρίζουμε τον ΑΣ εμείς?
  Ας τα βάλει και μαζί τους, ν' ανασάνουμε λίγο κι εμείς!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Θόδωρος XVII-VI-MMXII 03/02/2013 14:59:35

   Στην ευρωζωνη ιερο ειναι το ευρω και οχι το ακινητο.Τα γραφω πιο κατω.
   Υποχρεωση του δυτικογερμανικου κρατους που εγινε υποχρεωση και της ευρωζωνης ειναι η σταθεροτητα της αξιας του νομισματος και αρα των καταθεσεων και οχι των σπιτιων.

   • Θόδωρος XVII-VI-MMXII avatar
    Θόδωρος XVII-VI-MMXII @ ψυχραιμια 03/02/2013 22:57:38

    Δλδ. τι σημαίνει αυτό? Να πουλήσουμε τα σπίτια μας και να τα κάνουμε καταθέσεις?
    Καινοφανής και "περίεργη" μου φαίνεται αυτή η προσέγγιση, παρόλο που διάβασα και τα σχόλια σας παρακάτω.
    Το ακίνητο ήταν, είναι και θα είναι μεγάλο μέρος της βάσης μιας δυτικής οικονομίας.

    Εγώ υποστηρίζω, όπως και άλλοι σχολιαστές παρακάτω, το εξής:

    1. Αντικειμενική 150,000€ -> 50-80€ φόρος
    2. Αντικειμενική 2,000,000 € -> 40,000€ φόρος

    Δεν είναι δίκαιο? Μια χαρά δίκαιο μου φαίνεται εμένα..

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ψυχραιμια 04/02/2013 02:21:37

    Ε, και; Κι εμάς υποχρέωση μας είναι η προστασία της οικογενειακής στέγης, της λίγης αγροτικής γης που έχει ο καθένας και του πατρικού σπιτιού του. Αυτό δίνει ασφάλεια και κοινωνική σταθερότητα. Δεν μιλάμε για μεγαλοϊδιοκτησίες.
    Το ό,τι έχουμε τόσο μεγάλο ποσοστό μικροϊδιοκτητών ακινήτων, είναι ευτύχημα αλλιώς με τέτοια ανεργία οι άστεγοι θα ήταν στρατιές και θα πολεμούσαμε από γωνία σε γωνία μεταξύ μας.

 18. pavlos avatar
  pavlos 03/02/2013 12:04:58

  κυριε Κρανηδιωτη γιατι απευθυνεστε στον κ.Στουρναρα ?προσωπικη πολιτικη κανει?ποιος ειναι πρωθυπουργος που συνεχιζει την πολιτικη Παπανδρεου, η μηπως με την λογικη σας να την χρεωσουμε στον Παπακωνσταντινου? Ολοι τους δεν εχουν αναλαβει καποιο ρολο ,που οδηγει στον αφελληνισμο αυτης της χωρας και στην δημευση της περιουσιας (αληθεια ποιος θα μπορει να πληρωνει φορο για 10 ριζες ελιες στο χωριο με 450Ε μισθο)? τα τελευταια χρονια διωχνουμε τα παιδια μας (επιστημονες) στην ευρωπη και εισαγουμε πλυθησμο ο οποιος θα ζησει στην επαρχια με συνθηκες1950

 19. Γιάννης avatar
  Γιάννης 03/02/2013 12:18:31

  Πρέπει να σε ευχαριστήσουμε Φαήλο για το άρθρο που "αγγίζει" το μεγαλύτερο ποσοστό του λαού μας. Προφανώς σε κάποιους καλοαναθρεμένους μπουμπούκους, ακάματους, δεν έχουν απήχηση τα λεγόμενά σου. Πολλές φορές οι Έλληνες έδωσαν και τη ζωή για τη γη, για να μείνει η Ελλάδα. Τώρα απ' ότι φαίνεται θέλουν να εξαφανίσουν και εμάς και τη χώρα.

 20. ΛΜ avatar
  ΛΜ 03/02/2013 12:33:00

  Όταν στη μιά μεριά της ζυγαριάς των υπευθύνων μπαίνει η αλλοδαπή επιβράβευση για την επίτευξη των στόχων (τους) κι από την άλλη όλοι εμείς, η ζωή, η αξιοπρέπεια, η επιβίωσή μας τελικά, ας μην εθελοτυφλούμε και χάνουμε το χρόνο μας. Η έξωθεν αποδοχή και αναγνώριση, μετράει περισσότερο. Επενδύουνε μάλλον στις μελλούμενες ακριβοπληρωμένες διαλλέξεις τους στα απανταχού της γης Πανεπιστήμια, με θέμα : ''Πως δημιουργείς στρατιές νεόπτωχων, νεοαστέγων και προκαλείς άμεσα, κοινωνική εξέγερση''.
  Βλέπουν μακριά οι ταγοί. Τι νομίζατε; Δεν ομφαλοσκοπούν.

  • ΛΜ avatar
   ΛΜ @ ΛΜ 03/02/2013 12:35:26

   διαλέξεις και όχι διαλλλλέξεις

 21. Κλέων () avatar
  Κλέων () 03/02/2013 13:02:36

  Άρτιο, λογοτεχνικά, το κείμενο.
  Για άλλη μία φορά, απευθύνεσθε στο θυμικό του αναγνώστη και επικοινωνείτε άριστα μαζί του.
  Εν αντιθέσει, με την προσφώνηση "Υπουργέ μου", σε ποιον απευθύνεσθε;
  Ποιος είναι ο σκοπός του άρθρου τελικά;
  Εάν είναι να συγκινήσετε τους πάσχοντες, το πετυχαίνετε άριστα χαϊδεύοντάς τους τον ώμο, ωσάν παρηγοριά, εάν δε είναι να τους δικαιώσετε την σκέψη και πάλι το πετυχαίνετε ενισχύοντάς την με μνήμες που η αντιπαροχή αλλοτρίωσε και στην συνέχεια έσβησε.
  Διότι ποιος από αυτούς που μετοίκησαν στις πόλεις, θα αντάλλαζε το "σύγχρονο" διαμέρισμά του για ένα κομμάτι γης, με αμπέλια, ελιές και λαχανόκηπο που εμπεριέχουν όλες τις μνήμες που αναφέρεσθε;
  Άρα, για ποιες ακριβώς μνήμες μιλάμε;

  Εάν όμως σκοπός είναι να καταδείξετε το άδικο της επιδρομής, τότε, τολμώ να πω, ότι με την φράση "κατανοητές οι δεσμεύσεις", ακυρώνεστε.
  Ποιο είναι εν τέλει το διακύβευμα και η ουσία του πράγματος;
  Η φιλική "επίθεση" στον συναισθηματικό κόσμο των θυμάτων, ή εκστρατεία κατά αυτών που άλλα υπεσχέθησαν και άλλα εφαρμόζουν;
  Κατά αυτών που δείχνουν ανίκανοι να διορθώσουν το λάθος που εντόπιζαν κάποτε, κατά αυτών που δεν γνωρίζουν αριθμητική αλλά τη εφαρμόζουν, κατά αυτών που δεν θα ρωτήσουν ποτέ τον κλητήρα τους, κατά των «κουτόφραγκων» που άλλα κάνουν οι ίδιοι και άλλα εφαρμόζουν σε εμάς;
  Μάλλον θα φταίνε οι δεσμεύσεις.

  Με ρητορικές όμως ερωτήσεις, και λογοτεχνικά άρτια κείμενα, που απευθύνονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε θύτες και θύματα, θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι σε λίγα χρόνια, θα είσαστε σε θέση να γράψετε έναν ωραιότατο επικήδειο της Ελληνικής Εστίας, μεταξύ άλλων.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Κλέων () 03/02/2013 14:03:59

   Το κείμενο μου, για μένα, είναι βαθύτατα πολιτικό και σαφέστατα απευθύνεται πρωτίστως στους ταγούς, στην κυβέρνηση. Μην θεωρείται δεδομένο ότι όλοι εκεί πάνω νοιώθουν και καταλαβαίνουν αυτό που είναι κοινός τόπος για τον απλό Έλληνα πολίτη.
   Εξηγώ με τον δικό μου τρόπο, την ορθότερη πολιτική προσέγγιση, που κατ' εμέ είναι η ιστορική, την σχέση του Έλληνα με το βιος του και γιατί είναι ΛΑΘΟΣ η προσέγγιση που γίνεται στην φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και που στο τέλος δεν θα αποφέρει και τα έσοδα που προγραμματίζονται.
   Δεν καταλαβαίνω τι δεν δεν καταλαβαίνετε.

   • Κλέων () avatar
    Κλέων () @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/02/2013 15:03:58

    Μάλλον εσείς δεν καταλάβατε, το πώς εννοώ εγώ την πολιτική.
    Για εμένα, πολιτική δεν είναι μία αυτονόητη διαπίστωσις περί λανθασμένων επιλογών, ούτε η συνεχής διατύπωσις αυτών με διαφορετικούς τρόπους.
    Πολιτική, για εμένα, είναι η διερεύνηση και ο εντοπισμός του τρόπου που σκέπτεται κάποιος που λαμβάνει αποφάσεις και αφορούν το σύνολο των πολιτών.

    Από την στιγμή λοιπόν που ο τρόπος που σκέπτεται και πράττει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο, και όχι μόνον, θέμα είναι αποδεδειγμένα λανθασμένος και άδικος, πολιτική παρέμβαση θεωρώ ότι είναι η κατάδειξις της πολιτικής της ανεπάρκειας όσον αφορά την αντίληψη του αυτονόητου και της επαναλαμβανόμενης αδικίας και η με παρρησία προτροπή, ή της αλλαγής του εκάστοτε λειτουργού της, εάν κάνει του κεφαλιού του, ή ψυχρή καταγγελία της, στο όλον, εάν αδιαφορήσει.

    Η απλή αναφορά σε λάθος προσέγγιση, σε αποδεδειγμένη αναποτελεσματικότητα και σε κλήση κατανόησης του ψυχισμού των πολιτών, δείχνει μία, πολιτική υστέρηση στην προσέγγιση του ψυχισμού και της λειτουργίας των εντολοδόχων.
    Και επειδή ακριβώς, θεωρώ ότι, δεν υστερείτε σε πολιτική σκέψη εις βάθος, προσλαμβάνω το κείμενο ως επιφανειακό μάλωμα σε κακομαθημένα παιδιά.

 22. daresome avatar
  daresome 03/02/2013 13:11:39

  Και μια που απευθυνόμαστε στον κ. Στουρνάρα, ας αφήσει το προκλητικό ¨κανένας νέος φόρος στα ακίνητα¨ διότι σαφώς πρόκειται για νέο φόρο για όσους και για όσα ακίνητα δεν επαβαρύνονταν μέχρι σήμερα, όπως επίσης και το απαράδεκτο "στον νέο φόρο θα ενσωματώνονται όλοι οι φόροι που πληρώνονταν μέχρι σήμερα από τους ιδιοκτήτες", όπου στο "ενσωματώνονται" περιλαμβάνεται και το γνωστό μας έκτακτο εετηδε, το οποίο κατά τα άλλα θα ίσχυε για δύο χρόνια και το οποίο πλέον - μέσω της "ενσωμάτωσης" - από έκτακτο γίνεται τακτικό ..... Άραγε το Συμβούλιο της Επικρατείας που στην υπέροχη κρίση του περί συνταγματικότητας του εετηδε, η οποία βασίστηκε ακριβώς στον έκτακτο χαρακτήρα του με τη σημείωση ότι αν συνεχίσει η επιβολή του το δικαστήριο επιφυλάσσεται να το επανεξετάσει, τι θα είχε να μας πει για την "ενσωμάτωση" αυτή ? Αλλά, δυστυχώς μαντεύουμε τι θα είχε να μας πει ....

  • dim avatar
   dim @ daresome 03/02/2013 18:01:20

   Ας δούμε τη τελική μορφή του και μετά κρίνουμε... Ένας ενιαίος φόρος, νοικοκυρεμένος, δεν είναι κακό... Άν κάποιοι δε πλήρωναν πριν τίποτα, δε μπορεί ξαφνικά με τα νέα κριτήρια να πληρώσουν πολλά... Αυτό θα σημαίνει ότι κάπως "την σκαπούλαραν" τόσα χρόνια, αλλά αυτές οι περιπτώσεις θα είναι οι εξαιρέσεις... Αν κάποιοι που δε πλήρωναν τώρα πληρώνουν 50 ή 100 ετησίως, και αυτός είναι λόγος για να "έχουμε νεκρούς, για ένα μέτρο γη...", ΟΚ, σηκώνω τα χέρια ψηλά...

   Το σημαντικό είναι άλλο: Να ξεκαθαριστεί ότι για όσο κρατάει το πρόγραμμα (έως το 2015), τα συνολικά προβλεπόμενα έσοδα από το φόρο αυτόν θα είναι όσα είχαν προβλεφθεί και από το άθροισμα ΧΑΡΑΤΣΙ + ΦΑΠ + ΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, για τα έτη 2011 και 2012 της κρίσης, και ότι ΜΕΤΑ ΤΟ 2015, μέσα από την αναπροσαρμογή του αφορολογήτου (χωρίς να αλλάζει πάλι η λογική, γιατί επαναλαμβάνω η λογική του ενός τέλους και μόνο είναι σωστή και νοικοκυρεμένη), να επανέλθουν τα προβλεπόμενα έσοδα από το φόρο αυτό, στα επίπεδα των φόρων που εισπράττονταν από τα ακίνητα προ του 2011.... Αν ξεκαθαριστεί αυτό, θα είναι δίκαιο και από εκεί και πέρα κάθε κριτική θα είναι κακοπροαίρετη και εκ του πονηρού...

 23. Η Αλίκη των θαυμάτων avatar
  Η Αλίκη των θαυμάτων 03/02/2013 13:22:41

  Tι νόημα έχει η επίθεση όλων μας στον κ.Στουρνάρα;
  Αν ο κ.Α.Σαμαράς επιθυμεί, τον αντικαθιστά ή του επιβάλλει την άποψή του, όποτε το επιθυμήσει. Διορισμένος είναι ο πάνσοφος, ούτε καν εκλεγμένος.
  Άρα, πείτε τα σε εκείνον απ΄ευθείας κ. Φαήλο μου και μην ξοδεύετε άσκοπα τα πυρά σας. Για να μην κοροϊδευόμαστε δηλαδή Κυριακάτικα.

 24. ΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ avatar
  ΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ 03/02/2013 13:27:29

  EYΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ, ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΑ ΥΛΙΚΑ(ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ) ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΛΗΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΣΗΜΙΤΗ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΙ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.

 25. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 03/02/2013 13:36:32

  Η Αλίκη των θαυμάτων,

  Ποῦ ξέρεις, μπορεῖ ὁ κ. Κρανιδιώτης νά τά ψάλη στήν πεθερά γιά νά τ᾿ ἀκούη ἡ νύφη. . .

  Μιλᾶτε πάντα στήν καρδιά μας, κ. Κρανιδιώτη. Σ᾿ ἕνα παλαιότερο σχόλιο μου εἶχα γράψει ὅτι θά σᾶς ἥθελα νά ἀναλαμβάνετε τά ἡνία τοῦ ΥΠΕΑ. Λέτε νά πραγματοποιηθῆ τό ὄνειρο μου; :D

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φωτεινή 03/02/2013 14:04:34

   Μπααα.

 26. ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
  ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ 03/02/2013 13:40:53

  Αγαπητέ συμπατριώτη (κατά Βοιωτία μεριά) Φαήλο !

  Αφού πρώτα διέλυσαν την εκπαίδευση και κατ' επέκταση την Παιδεία της Χώρας μας , έρχονται και στο ... "ζουμί" ! Θέλουν να πάρουν-κατασχέσουν και τα "παππουδικά μας" χωράφια , σπίτια , διαμερίσματα που ακόμα χρωστάει ο κοσμάκης , για να μετατρέψουν την Χώρα μας ένα ακόμη υποχείριό τους στη διεθνή πολιτική σκηνή . Τούτο , διότι Λαός πολιτισμικά "ρηχός" κι' οικονομικά εξαθλιωμένος ΔΕΝ έχει αντιστάσεις ... , ασχολούμενος ΜΟΝΟΝ για την εξασφάλιση του επιούσιου καθημερινού άρτου . Σ' αυτό ... ποντάρουν οι "οικονομικές θεωρίες των Άκρων" .

  Όταν σε προεκλογική συγκέντρωση της ΝΟΔΕ Ευβοίας ρώτησα τον Δήμαρχο Μιχαλολιάκο (κεντρικό ομιλητή) , "τι θα γίνει με τα Χαράτσια ;" , η απάντησή του ήταν ότι "ΔΕΝ θα μας πάρουν τα παπουδικά μας , αλλά κάποιο μικρό αντίτιμο-φόρο θα πρέπει να πληρώσουμε" και πολύ σωστά συμφωνήσαμε οι παριστάμενοι . Το ερώτημα που τίθεται από τον απλό κόσμο αυτή τη στιγμή , είναι "πόσο μικρό θεωρείται στη σημερινή οικονομική Δυσπραγία (το γράφω διπλωματικά , για να μη πληκτρολογήσω κάτι άλλο...) το Μικρό Αντίτιμο ;" .

  Εξυπακούεται , ότι οφείλουμε όλοι κι' ειδικά οι του antinwes , να μεταφέρουμε τους "προβληματισμούς" της κοινωνίας μας για το επίμαχο θέμα "όπου δεί" ... , καθότι "κάλλιον προλάμβανε , παρά θεράπευε" , μια και " Ένας από τους λόγους, ξέρετε, που κάποτε με τη πάλα, το γιαταγάνι και το ντουφέκι, ξεκινήσαμε και πήγαμε σπρώχνοντας τους σουνίτες δυνάστες μας πίσω στην Ασία, τον λέγανε χαράτσι… "

 27. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 03/02/2013 13:55:06

  Θαυμάσια τα λέτε κ. Κρανιδιώτη.
  Η ουσία όμως είναι να τα λέτε όχι σε μένα αλλά απ΄ευθείας στον κ. Στουρνάρα ή (και το ουσιαστικότερο) σε αυτούς που έχουν την ευθύνη για τον κ. Στουρνάρα!
  Μια ματιά στο βιογραφικό του θα μας πείσει για τις απώτερες απόψεις του.
  Καθώς και με την ταύτιση των απόψεων του με τον ΓΑΠ στα θέματα περί παγκόσμιας διακυβέρνησης.
  Συνεπώς μας οδηγεί αναπόφευκτα προς τον γκρεμό εκτός και αν υπάρχει πιστικός αντίλογος που καλόπιστα δέχομαι να τον ακούσω!!!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΝΤΙΝΟΣ 03/02/2013 14:07:44

   Δηλαδή αντί να γράφω άρθρα να στέλνω μόνο επιστολές στον Στουρνάρα;
   Δεν νομίζω. Πιο παραγωγικό είναι αυτό που κάνουμε εδώ, έτσι μπορείτε κι εκφράζεστε κι εσείς, να μεγαλώνει η κοινή φωνή μας και η πυκνότητα των επιχειρημάτων, αυξάνεται η "ατμοσφαιρική πίεση" και μπορούν κι οι αρμόδιοι να δουν τι σκέφτεται ο κόσμος και, γιατί όχι, να μάθουν και κάτι...

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/02/2013 19:34:17

    και συμπληρωνω εγω: γιατι αρκετοι ζουν στη κοσμαρα τους....

   • Μαθηματικός avatar
    Μαθηματικός @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/02/2013 03:20:48

    Φαήλε, δεν τους ενδιαφέρει ούτε τι λέει ο κόσμος,ούτε αν υποφέρει. Αυτό που έχει στο μυαλό του ο Στουρνάρας (ή που του ζήτησαν...), θα το εκτελέσει μέχρι κεραίας κι ας πάει να .... ο κοσμάκης

 28. Μάνος avatar
  Μάνος 03/02/2013 14:01:25

  Από το στόμα σας και στου Αντώνη το αυτί...
  εκτός αν δουλεύει και αυτός τελικά για τον ...ΣΥΡΙΖΑ.

  Η κλοπή του χρηματιστηρίου επί Σημίτη έγινε επί εποχών παχέων δανειστικών αγελάδων, οπότε το γεγονός καλύφθηκε, ξεχάστηκε λόγω των εύκολων δανεικών εκείνης της περιόδου. Το οικονομικό κένο λοιπόν της μέσης Ελληνικής οικογένειας, τότε, έτσι καλύφθηκε.

  Σήμερα τα πράγματα είναι αλλιώς, η πιθανή επικείμενη αναδιανομή της ακίνητης περιουσίας της μέσης ελληνικής οικογένειας, εαν γίνει, θα αποτελέσει το τέλος της δεξιάς παράταξης στην συνείδηση του λαού και θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για άλλη μια εικοσαετία "ροδαλο"-φρουρών (έπειτα από την εικοσαετία των πρασινο-φρουρών).

 29. ΜΔ avatar
  ΜΔ 03/02/2013 14:08:18

  Επί δεκαετίες και με ευθύνη τραπεζών, συμβολαιογράφων, κατασκευαστών/πωλητών και σίγουρα των αγοραστών, χάθηκαν μεγάλα έσοδα (π.χ. φόροι μεταβίβασης, φόροι στα αδήλωτα κέρδη των κατασκευαστών) για την πολιτεία.
  Συμφωνώ μαζί σας ότι το να τα βάζει το κράτος κατά δικαίων και αδίκων με υπερφορολόγηση των ακινήτων (κάτι που μάλλον ισχύει ακομα περισσότερο για ακίνητα που δεν "εμφανίστηκαν" σε αγοραπωλησία τις τελευταίες δεκαετίες της φούσκας) είναι λάθος. Λάθος στο λάθος της εγκληματικής ελεγκτικής αδράνειας κατά τις αγοραπωλησίες.
  Αν όμως, όπως ζητάμε οι περισσότεροι, πρέπει να βρουν τα "κλεμμένα", ένα σημαντικό μέρος αυτών, βρίσκεται στα ακίνητα. Όχι μόνο στους ιδιοκτήτες τους, αλλά και στους πωλητές/κατασκευαστές τους! Κατά συνέπεια, αντί να αναδεικνύουμε το (με αφετηρίες στην ψυχοσύνθεσή μας) λάθος της υπερφορολόγησης των ιδιοκτητών ακινήτων, ας προτείνουμε λύσεις για να γίνει η αναζήτηση στη σωστή βάση, ελέγχοντας και τους υπόλοιπους εμπλεκομένους σε όλες αυτές τις αγοραπωλησίες.
  Λύση πάντως δε μπορεί να είναι η μη φορολόγηση. Μεταξύ των άκρων της καθαρά λογιστικής υπερφορολόγησης (ιδιοκτητών και μόνο) και της μη φορολόγησης υπάρχει και η μέση όδος του αναδρομικού ελέγχου και της σωστής φορολόγησης αυτών που πρέπει.
  Φιλικά!

  • Μάνος avatar
   Μάνος @ ΜΔ 03/02/2013 14:17:31

   Καλά τα λες αγαπητέ. Στη θεωρία όμως.

   Μια πρακτική θεώρηση αυτών που λες θα είναι να τεθεί ένα γερό "χαράτσι" στις συνοματαξίες επαγγλματιών που αναφέρεις, δηλαδή τραπεζιτών, συμβολαιογράφων, κατασκευαστών/πωλητών κλπ.
   Δηλαδή αυτών που τα κονόμησαν ΧΟΝΤΡΑ τα χρυσά χρόνια του ευρώ.

   Αλλά που, πάλι οι κακομοίρηδες θα την πληρώσουν, όπως έμμεσα προτείνεις άλλωστε, αφού θα γνωρίζεις ότι δίκαιη φορολόγηση στην Ελλάδα είναι αδύνατον να σχεδιαστεί μεσα σε μερικές εβδομάδες.

 30. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 03/02/2013 14:34:48

  Όσο πάει και επιβεβαιώνονται οι φόβοι μου για οργανωμένο σχέδιο αποκοπής του λαού από τις ρίζες την ιστορία και την παράδοση του. Τι μας έχει απομείνει πια; Το δέσιμο που έχουμε ως λαός με τις οικογένειες μας. Η επιστροφή σε κάθε ευκαιρία στις πατρογονικές μας εστίες. Απαράδεκτα πράγματα στα μάτια των παγκοσμιοποιημένων. Δεν πρέπει να υπάρχουν ρίζες, δεν πρέπει να υπάρχουν σημεία αναφοράς, δεν πρέπει να υπάρχει οικογένεια. Κόβουμε την ελαχιστότατη σύνταξη που απέμεινε στους γέροντες της επαρχίας και μια που αυτοί (περιέργως) επιμένουν ακόμα στον τρόπο ζωής που διδάχθηκαν από τους προγόνους τους, πάμε στο επόμενο βήμα, τους αναγκάζουμε να πουλήσουν.
  Και το χειρότερο όλων; Αντί να βλέπουμε την κυβέρνηση να κάνει το παν για να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος, διαπιστώνουμε ότι βάζει τα δυνατά της για να πετυχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
  Θα πάω ένα βήμα παραπάνω και θα κάνω έναν παραλληλισμό της σύγχρονης Ελλάδας με την Αμερική πριν 300-400 χρόνια. Υπήρχαν οι ιθαγενείς που με βίαιο τρόπο εκτοπίστηκαν, η πλούσια γη τους πέρασε στα χέρια μεγαλογαιοκτημόνων που χάρη των δούλων (λέτε να είναι οι μετανάστες σήμερα;) έβγαζαν πλούσιες σοδειές με σχεδόν μηδενικό κόστος;
  Δεν θέλω να πιστεύω ότι ισχύει έστω και το παραμικρό από τα παραπάνω, μόνο και μόνο γιατί έχω εμπιστοσύνη στον Σαμαρά που ήξερα από παλιά. Επιτακτική πλέον η ανάγκη άμεσου ανασχηματισμού.

 31. Kimon avatar
  Kimon 03/02/2013 14:53:29

  Ο κ. Στουρνάρας είναι πρώην κνίτης. Σαν πρώην κνίτης λοιπόν και συνεπώς ανθέλληνας, στοεχεύει να πλήξει τα ζωτικά όργανα του Ελληνισμού μέσω της θραύσης του ομφαλίου λóρου του Έλληνα με τη «γή και το σπίτι στο χωριό». Ο κ. Σαμαράς δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα; Δεν καταλαβαίνει τι μηχανή του στήνει η ανθελληνική αριστερή συγκυβέρνηση ;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Kimon 03/02/2013 15:05:07

   Λες να ειναι κνιτης και ο Σοιμπλε;Δε νομιζω.Στην Ευρωπη η ακινητη περιουσια φορολογειται.Το κρατος (η ΕΚΤ τωρα) εχει υποχρεωση να εξασφαλιζει τη σταθεροτητα του νομισματος και αρα των καταθεσεων και οχι των σπιτιων.
   Οσοι φωναζουν οτι βαλλεται η ιδιοκτησια θα πρεπει να καταλαβουν ποια μορφη ιδιοκτησιας ΔΕΝ βαλλεται στην ευρωζωνη : τα μετρητα.

   • Kimon avatar
    Kimon @ ψυχραιμια 03/02/2013 15:47:48

    Η Μέρκελ ήτανε. Για τον Σόιμπλε δεν γνωρίζω. Παραγνωρίζεις ότι στην ΕΕ δεν υπάρχει ιδιοκτησία επειδή οι φεουδαρχικές δομές (παρά την αστική επανάσταση) διαιωνίζονται. Στην Γερμανία μόνο το 25% είναι ιδιοκτήτες. Στην Αγγλία τα σπίτια είναι ιδιόκτητα μόνο..για 99 χρόνια,μετά πάλι επανέρχονται στην κυριότητα της τράπεζας, η κατάτμηση της γης απαγορεύεται και μόνο το 3% του πληθυσμού έχει δεύτερο σπίτι η εξοχικό (cottage). Η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση, η κατοχή γης συνεπάγεται ανεξαρτησία, υπερηφάνια, ασφάλεια για τον πληθυσμό. Αυτό θέλουν να μας στερήσουν.

 32. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 03/02/2013 14:57:39

  Αφηστε τις ριζες,τις ιστοριες και τις παραδοσεις και δειτε οτι ολη η πολιτικη ηγεσια θελει παση θυσια την παραμονη στην ευρωζωνη.Αυτο εχει συνεπειες.
  Πραγματι η ασφαλεια του Ελληνα ηταν ως τωρα η ακινητη περιουσια του.Και ηταν η ασφαλεια του γιατι ζουσε σε πληθωριστικο περιβαλλον.Η δραχμη σημερα αγοραζε Α ειδη και αυριο Α/3 με την υποτιμηση της.Τα μετρητα ηταν για την καθημερινη διαβιωση και η μακροπροθεσμη επενδυση το σπιτι,το εξοχικο,το οικοπεδο.
  Δεν ειναι ομως αυτος ο τροπος που χτιστηκε η Δυτικη Γερμανια : εκει η ασφαλεια του ανθρωπου ηταν το μαρκο και η σταθεροτητα του,οι καταθεσεις.Συνταγματικη υποχρεωση της Μπουντεσμπανκ ηταν η καταπολεμηση του πληθωρισμου,η σταθεροτητα της αξιας του νομισματος και των καταθεσεων.
  Ποσοι Γερμανοι ειχαν δυο και τρια σπιτια;Ελαχιστοι και οχι μονο λογω φορολογιας αλλα και γιατι μπορει να εχαναν την αξια τους.Στην Ελλαδα ομως το ακινητο μονο κερδιζε σε αξια γιατι ηταν το νομισμα που εχανε με τον πληθωρισμο.
  Οταν η Ελλαδα αποφασισε να κανει νομισμα της το ευρω αποδεχθηκε εναν ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ.Εναν τροπο ζωης οπου η αγκυρα,η ασφαλεια,η σιγουρια θα ειναι το νομισμα και οχι τα ακινητα.Τα ακινητα μπορει να χασουν αξια εαν γινει οπως τωρα εσωτερικη υποτιμηση για να κρατηθει η σταθεροτητα του νομισματος.
  Οι καταθεσεις και οχι τα σπιτια ειναι η βαση της ζωης στην ευρωζωνη και υποχρεωση των κυβερνησεων να προστατευουν.Και εφ οσον η Ελλαδα θελει το ευρω και πρεπει να βρει λεφτα για να εχει ισοσκελισμενο προυπολογισμο για να μη χασει το ευρω την αξια του θα φορολογησει ολα τα υπολοιπα ΚΑΙ τα σπιτια για να το πετυχει.
  Ελπιζουμε στο αφορολογητο των 50.000 ευρω και σε μικρους συντελεστες κατα το δυνατον.Αλλά η αντιληψη ειμαι υπαλληλος και εχω δυο διαμερισματα στην Αθηνα ,ενα σπιτι στο χωριο και ενα εξοχικο στη Νεα Μακρη θα υποφερει.

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ ψυχραιμια 03/02/2013 16:13:28

   +10000

  • Κλέων () avatar
   Κλέων () @ ψυχραιμια 03/02/2013 17:05:14

   Εάν κάνεις μία ψυχρ(αιμ)ή αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης, τότε επιβεβαιώνεις ότι αυτό που θέλει η Γερμανία είναι η βίαιη αλλαγή της νοοτροπίας μας, σε σχέση με τα μεγέθη χρήμα και ακίνητο ή γη.
   Εάν το πετύχει, μέσω νόμων-δεσμεύσεων, τότε μιλάμε για μία εκ νέου φεουδαρχική Ευρώπη, όπου ο ισχυρότερος επιβάλλει το δικό του συμφέρον και την δική του οπτική.
   Δηλα δή κουραφέξαλα Ευρωπαϊκή ενοποίηση.

   Όταν το ακίνητο ή η γη είναι δικό σου, όχι ως επένδυση, σου είναι παντελώς αδιάφορο η διακύμανση της αξίας τους.
   Αντιθέτως, η διακύμανση της αγοραστικής δύναμης του χρήματος, τον μεν απλό πολίτη τον επηρεάζει στις αγοραστικές του δυνατότητες, του δε επενδυτή ή κεφαλαιούχου του ανεβοκατεβάζει την πίεση και την λίμπιντο.
   Βλέπεις τα πάντα κρίνονται, όσον αφορά το χρήμα, από το εύρος, την ποσότητα.

   Δεν αποφάσισε η Ελλάδα την είσοδο στο Ευρώ, αλλά κάποιοι πολιτικοί που εκπροσωπούσαν την Ελλάδα.
   Μία εκπροσώπηση όμως, που δεν συνοδευόταν από βαθιά γνώση του τι σημαίνει αυτή η προσχώρηση, σε βάθος χρόνου, αλλά και μία εντολή από ψηφοφόρους που δεν είχαν ιδέα τι τους περιμένει.
   Ο άλλος τρόπος ζωής, δεν προτάθηκε, αλλά επιβλήθηκε.

   Με άλλα λόγια, σε τόσο κρίσιμα, όπως εξελίχθηκαν, ζητήματα που αφορούν σημαντικότατες αλλαγές νοοτροπίας, και τρόπου ζωής στο εξής, δεν δικαιούται ΚΑΝΕΙΣ , να παίρνει "μόνος" του τις αποφάσεις.
   Το "αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν", συνάδει μόνον με το άσμα "για το καλό σου" και αφορά πρόβατα και μοσχάρια εκτροφείου.

   Εάν δεν υπάρχουν επιλογές, και είναι όλα προαποφασισμένα, ποιος ο λόγος να συζητάμε;
   Ας τρέξουμε όλοι να πουλήσουμε ότι ακίνητο ή γη έχουμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε την νομισματική σταθερότητα των 500-1200 ευρώ έκαστος.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Κλέων () 03/02/2013 18:33:50

    Σωστα αρκετα οσα γραφεις αλλα δεν βλεπω κατι φεουδαρχικο στην αντικατασταση του ακινητου απο το χρημα.Αντιθετα η φεουδαρχια βασιζοταν στην εγγειο ιδιοκτησια και ο καπιταλισμος στο χρημα.
    Οταν ομως λεμε χρημα εννοουμε ενα χρημα οπου το καταστατικο της Μπουντεσμπανκ παλια και της ΕΚΤ τωρα ζητει τη ληψη μετρων αν ο πληθωρισμος περασει το 2%.
    Μιλαμε δηλαδη για μια οικονομια οπου το χρημα δεν χανει αξια ή χανει πολυ λιγο.Μπορει να βασισθει καποιος για την υπολοιπη ζωη του και να εχει για αβαντα τις καταθεσεις του.
    Αυτο στην Ελλαδα ειναι πρωτογνωρο λογω της πληθωριστικης δραχμης και ο κοσμος εχει συνηθισει να εχει σαν επενδυτικο καταφυγιο τα ακινητα.Ομως η οικονομια εχει αναγκη οι επενδυσεις να πηγαινουν στην βιομηχανια και το εμποριο μεσω των καταθεσεων που γινονται δανεια και οχι να δεσμευονται σε γη ανεκμεταλλευτες.
    Θεωρω οτι η κατασταση θα ισορροπησει σε ενα μεσο επιπεδο. 3 δις το χρονο απο φορους ακινητων ειναι αρκετα αλλα εαν μπουν σωστοι συντελεστες δεν θα απειλησουν τον κατοχο δυο ακινητων.Τωρα ανθρωπο που δεν εχουν ρευστο αλλα εχουν πολλα ακινητα ασφαλως θα πληγουν.

    • Κλέων () avatar
     Κλέων () @ ψυχραιμια 03/02/2013 19:17:54

     Το "φεουδαρχικό" έγκειται στην αντιμετώπιση της Ευρώπης από την Γερμανία ως έγγειας "ιδιοκτησίας" της προκειμένου να διασφαλίσει το "καπιταλιστικό" της σύστημα που νοσεί βαριά.
     Καλός ο σταθερός πληθωρισμός που πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη ανάπτυξη για να μην φάει την αξία των καταθέσεων σε βάθος χρόνου, αλλά παραγνωρίζεις το γεγονός, ότι το χρονικό σημείο που συντελείται ο συνδυασμός, της αφαίμαξης των καταθέσεων λόγω των οριζοντίων μέτρων, με την φορολογικά συντονισμένη επίθεση στην ακίνητη περιουσία, την μόνη ασφάλεια που παρέχει αυτή η τακτική είναι στους ήδη έχοντες με "νόμιμους" τρόπους μεγάλο "μαξιλάρι καταθέσεων.
     Στην πράξη βέβαια, θα είμαστε σε θέση να εκφέρουμε αντικειμενική γνώμη, όταν οριστικοποιηθούν τα μέτρα και υπάρξουν αντίστοιχα παραδείγματα του πριν και του μετά.
     Το χαράτσι βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι θεσμίστηκε και επικυρώθηκε από το ΣτΕ ως έκτακτο.

    • Φοιτητης avatar
     Φοιτητης @ ψυχραιμια 03/02/2013 19:31:38

     Μην ξεχνατε, ομως, οτι οσοι ειχαν καταθεσεις με την "πληθωριστικη δραχμη" απολαμβαναν επιτοκια 20% με 25%. Και μιλαμε για πραγματικες καταθεσεις (προθεσμιακες) και οχι ταμιευτηριου που μπορουν να φυγουν αμεσα. Η θεια μου την παλια εποχη χρησιμοποιουσε μια καταθεση που ειχε και την εκανε προθεσμιακη συνεχεια για να αποπληρωνει το ενοικιο της (δεν ειχε δικο της σπιτι). Αλλωστε, οταν τα χρηματα επενδυονται σε "ανεκμεταλλευτα ακινητα" οπως μας λετε, τα ακινητα αυτα πιθανοτατα θα ενοικιαστουν και με μεγαλο ποσοστο ιδιοκατοικησης θα εχουμε φθηνα ενοικια αρα φθηνοτερο μακροχρονιο τουρισμο και επενδυσεις real estate. Οσο για το προβλημα ελλειψης ρευστου... Αυτα ειναι γελοια προβληματακια στον καπιταλισμο, αγαπητε. Μια μειωση του συντελεστη των κλασματικων αποθεματων δινει την δυνατοτητα στις τραπεζες απο εκει που με 1 δρχ δημιουργουσαν 10 και μεσω επανακαταθεσης-> νεου δανειου κατεληγαν 100 δρχ, να μπορουν να δημιουργουν απο 1δρχ -> 5 δρχ και τελικα 500. Τωρα ποτε θα ξεπεραστει το επιπεδο οπου τα πραγματικα χρηματα θα ειναι λιγοτερα απο τους τοκους πανω στα δημιουργημενα απο δανεια... Λοιπον, αυτο ειναι ενα παγκοσμιο προβλημα που αν αναμιχθει με ηθικη (τυπου μα τα δανειστηκαμε, δεν μπορουμε να μην πληρωσουμε τους τοκους) παροτι το ιδιο το συστημα κλασματικων αποθεματων που τα δημιουργησε ειναι οχι μονο ανηθικο αλλα "μαγικο", εχεις ετοιμη μια μηχανη (παγκοσμιο τραπεζικο συστημα) που καθε δευτερο που περναει απορροφα ολο και περισσοτερο απο τον φθινων παραγομενο πλουτο με το μονο που κανει να παταει μερικα κουμπια στον Η/Υ και να δημιουργει ψευτικο χρημα. Αν εχω να διαλεξω μεταξυ αυτου του "καπιταλισμου" και της "φεουδαρχιας" οπως μαλλον λετε την ιδιοκατοικηση και γενικως την πραγματικη οικονομια, τοτε διαλεγω "φεουδαρχια".

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ ψυχραιμια 03/02/2013 19:43:03

     Μπορει να βασιστει κανεις στην υπολοιπη ζωη του στο χρημα οπως λετε,ακομα και σε περιπτωση πολεμου;

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Ρηνα 03/02/2013 19:58:29

      Oχι.Ακριβως η επισφαλης θεση της Ελλαδος και οι συχνοι πολεμοι,δικτατοριες ,ανωμαλες καταστασεις κλπ εκαναν τον κοσμο να πονταρει στα ακινητα.
      Βεβαια οταν μιλαμε για πολεμο που θα απειλησει το ευρω μιλαμε για ευρωπαικο ή παγκοσμιο πολεμο.
      Τι γινεται σε περιπτωση τοπικου πολεμου;
      Αγνωστον.Ομως εαν η χρεωκοπια της Ελλαδος εν καιρω ειρηνης απειλησε την ευρωζωνη με καταρρευση περισσοτερο ενας τοπικος πολεμος της Ελλαδος που θα επιφερει σιγουρα χρεωκοπια θα κανει το ιδιο.
      Αυτος ειναι ενας απο τους λογους που η πολιτικη ηγεσια θελει το ευρω.Αποτελει και αποτρεπτικη ασπιδα για τη χωρα.Οσο η Ελλαδα ειναι στην ευρωζωνη οποιος επιτεθει εναντιον της απειλει εκτος των αλλων το νομισμα της Ευρωπης.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ψυχραιμια 04/02/2013 02:16:16

   Πολύ μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας δεν έχουν "δυο διαμερισματα στην Αθηνα ,ενα σπιτι στο χωριο και ενα εξοχικο στη Νεα Μακρη". Και ξέρεις πολύ καλά σε τι αναφέρομαι.
   Πχ, οι γονείς μου έχτισαν ένα σπίτι με δάνειο, 80 τ.μ., εγώ κι ο αδερφός μου χτίσαμε από ένα διαμέρισμα στον αέρα, μετά από γονική παροχή.
   Η μητέρα μου έχει και γύρω στα 20 στρέμματα ελιές κι ένα μικρό αμυγδαλεώνα στο Μαυρομμάτι, Μέσα στο κτήμα χτίσαμε ένα σπίτι 70 τμ και αποθήκη στο ισόγειο για τα αγροτικά εργαλεία, με δάνειο και μετά την καταστροφή από τον σεισμό των Αλκυονίδων του πατρικού της σπιτιού (σχεδόν 300 ετών!). Αυτή είναι η περιουσία των γονιών μου κι η δική μου.
   Ένα σπίτι 40 ετών κι 80 τμ με υπόγεια αποθήκη, ελιές, που μια χρονιά κάνουν, μια όχι, και ένα σπίτι στο κτήμα. Κι εγώ μόνο την ψιλή κυριότητα του διαμερίσματος που έχτισα. Πόσες φορές θα μας τα φορολογήσουν;
   Οι περισσότεροι αυτό έχουν, το σπίτι της φαμίλιας τους και το πατρικό τους στο χωριό, συν κάποια χωράφια που αποδίδουν λίγα.
   Αυτά δεν είναι "επένδυση". Είναι ασφάλεια. Διότι κι αν βρεθείς άνεργος και στριμωχτείς θα την βγάλεις.
   Οι θεωρίες σου περί του χρήματος ως ασφάλεια αλά Deutschland, ωραίες, αλλά καμμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.
   Προσωπικά δεν έκανα "επένδυση". Έφτιαξα ένα σπίτι, ώστε να μην πληρώνω νοίκι και να έχουν κάτι, ένα καταφύγιο τα παιδιά μου.
   Να πληρώσωβ ένα χαμηλό, λογικό φόρο. Αν αποκτούσα (χλωμό το βλέπω) δυο, τρία, τέσσερα σπίτια, να πληρώσω περισσότερα, όχι όμως αυτό το ένα σπίτι να μου φορολογείς λες κι είναι αγελάδα γι' άρμεγμα, τόσα μας λείπουν, τόσα κοτσάρουμε ως φόρο.
   Οι Γερμανοί κάνουν κι άλλα αγαπητέ, ζητάνε νοίκι από τα παιδιά τους μετά τα 18! Οι Άγλοι κλείνουν ραντεβού με τον πατέρα τους για δείπνο και πληρώνουν μισά μισά. Ευχαριστώ αλλά δεν θα φέρω.
   Μικρός φόρος στην οικογενειακή στέγη, αν ξεπερνά κάποια αξία (50.000 κάνει μόνο χαμοκέλα στη Βερανζέρου), μεγαλύτερος στην μεγάλη ακίνητη περιουσία κι αφορολόγητο στην αγροτική γη.
   Προοδευτική αναλογικότητα, προστασία όμως της οικογενειακής στέγης.
   Είναι ευτύχημα που έχουμε τέτοιο ποσοστό μικροϊδιοκτητών ακινήτων κι έτσι πρέπει να μείνει. Αλλιώς με τόση ανεργία θα είχαμε ήδη οδομαχίες.

   • Ανιψιός avatar
    Ανιψιός @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 05/02/2013 17:08:44

    Η ιδιοκατοίκηση της πλειοψηφίας του πληθυσμού, η αυτονομία και η αξιοπρέπεια που αυτή παρέχει, είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα στη προσπάθεια απόλυτης εξαθλίωσης και ποδηγέτησης των Ελλήνων, που κάνουν εδώ και τρία χρόνια οι Τρόϊκες(εντός και εκτός).
    Ο στόχος τους είναι πέραν κάθε αμφιβολίας πλέον, η απαλλοτρίωση της μικρής ακίνητης περιουσίας, ώστε οι μελλοντικά ανέστιοι πολίτες να είναι απολύτως εξαρτημένοι και άρα απολύτως υπάκουοι στις εντολές και τις αποφάσεις των εγχώριων και αλλοδαπών κυβερνώντων.
    Είναι βέβαιο κατά τη γνώμη μου, ότι εάν τους αφήσετε, θα σας τα πάρουν τα σπίτια(προσωπικά δεν έχω), ώστε να σας(μας) καθ' υποτάξουν.

  • Kimon avatar
   Kimon @ ψυχραιμια 04/02/2013 03:10:06

   Το παγκοσμίως παραγόμενο προϊόν είναι σε αναντιστοιχία με το υπάρχον χρήμα. Συνεπώς όταν ο πύργος θα καταρρεύσει το χρήμα θα αξίζει μόνο σαν χαρτί. Η ασφάλεια εκφρασμένη σε καταθέσεις χρήματος είναι μάλλον για τους αφελείς (Πασοκικό χρηματιστήριο) και δικαιώνει μόνο την πληθώρα των διδακτορικών στην οικονομία. Τραπεζικές καταθέσεις σε χρήμα σε μια οικονομία που δεν παράγει τίποτα, θα έχουν την τύχη των καταθέσεων της κατοχής.

  • Μαθηματικός avatar
   Μαθηματικός @ ψυχραιμια 04/02/2013 03:34:44

   "Αφηστε τις ριζες,τις ιστοριες και τις παραδοσεις και δειτε οτι ολη η πολιτικη ηγεσια θελει παση θυσια την παραμονη στην ευρωζωνη."

   Αντί άλλης απάντησης, σου παραθέτω το κείμενο του Θεόδωρου Παντούλα, εκδότη του περιοδικού "manifesto", με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του "Finis Graeciae, από την μεταπολίτευση στην χρεωκοπία". Σου αφιερώνω ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ την τελευταία παράγραφο του άρθρου !!!
   ~~~~~~~~~~~~~~~~
   """Finis Graeciae ήταν ο τίτλος ενός κειμένου που δημοσίευσε ο Χρήστος Γιανναράς το 1986, πριν από 25 χρόνια, όταν στη χώρα μας μεσουρανούσε η made in Greece εκδοχή του σοσιαλισμού και στις πίστες ο Λευτέρης Πανταζής.

   Υπάρχει μια πάγια αναγνωστική συμπεριφορά που θεωρεί θεμιτή στους συγγραφείς τις υπερβολές. Έτσι, νομίζω, ότι προσπεράστηκε ο σπαραγμός εκείνης της διατύπωσης, όχι ως κυριολεξία.

   Γι'αυτό και συνεχίσαμε τις ζωές μας εμπιστευόμενοι τις διατυπώσεις άλλων, λιγότερο αρμόδιων αλλά και λιγότερο στενάχωρων.

   Και πορευτήκαμε και εμπορευτήκαμε δια της χρόνιας μεταφυσικής αυταπάτης ότι " η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει". Αθάνατη μεγαλουργεί στα χρηματιστήρια, διακρίνεται στις "Ολυμπιάδες" κι επαιτεί στις Αγορές. Κι όλα αυτά στο όνομα του "πατριωτισμού"! Ενός τζαμπατζίδικου πατριωτισμού που-ακόμη και τώρα-γίνεται κομπασμός και ρητορεία.

   Σήμερα, που όχι απλώς ψηλαφούμε την αλήθεια εκείνης της διατύπωσης αλλά βυθιζόμαστε στην ανομολόγητη επαλήθευσή της, επιλέγουμε και πάλι την προσπέρασή της.Finis Graeciae. Όχι γιατί μας τελείωσαν τα δίφραγκα αλλά επειδή αρνηθήκαμε τον εαυτό μας. Γίναμε ουραγοί της νεωτερικότητας, παριστάνοντας τον εταίρο μια συμμορίας. Επειδή το μόνο που έχουμε να υπερασπίσουμε είναι η επάνοδός μας στις Αγορές. Τίποτε άλλο. """

 33. Karenin avatar
  Karenin 03/02/2013 15:05:35

  Περίπτωση 1. Ακίνητο στο Περιστέρι 120τμ. με αντικειμενική 150.000 μειο το αφορολόγητο με 0,1 πληρώσει 100ευρώ. Ειναι πολλά;
  Περίπτωση 2. Ακίνητο 450τ.μ με αντικειμενική 2εκτμ. στο ψυχικό με συντελεστή 2% πληρώσει 40.000, που είναι το πρόβλημα;
  Περίπτωση 3. 20 στρέματα χωράφια στο χωριό με αντικειμενική 50.000, πληρώσει
  40 ευρώ, ο κάτοχος καταστράφηκε;
  Τελικά τι ακριβώς συμβαίνει εδώ, μήπως έχουν βάλει τα πενηντάρικα να σκούζουν για να γλυτώσουν οι πραγματικά έχοντες;

  • αλέξανδρος παύλιος avatar
   αλέξανδρος παύλιος @ Karenin 04/02/2013 12:04:42

   Γιατί ακριβώς μπαίνει ο φόρος? Όταν στην περίπτωση 2 πληρώσει κάποιος 40.000 τις πληρώνει για ποιές υπηρεσίες του κράτους που αφορούν το ακίνητό του? Σε όλο το δυτικό κόσμο η λογική της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας είναι οι υπηρεσίες (δρόμοι, κλπ.) που προσφέρει το κράτος και δημουργούν υπεραξία στην περιουσία σου. Εδώ τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν? Σοβιετική τιμωρία με από δεξιό κόμμα? Εγώ ξέρω ότι για τα αστικά κόμματα η ιδιοκτησία είναι ιερή. Μήπως η ΝΔ έγινε επαναστατικό αριστερό κόμμα και δεν το καταλάβαμε όταν την ψηφίσαμε? Και με αυτή τη φορολογία δεν έχεις ιδιοκτησία, αφού ουσιαστικά το σπίτι στο ψυχικό το ξανα-αγοράζεις σε 50 χρόνια.

   • Karenin avatar
    Karenin @ αλέξανδρος παύλιος 04/02/2013 15:59:06

    Γιατί πιθανόν να αποκτήθηκε με φορολογική δήλωση 12.000χιλ, και να συνεχίζεται να δηλώνεται έτσι. Υπάρχει άλλος τρόπος να τα πάρεις απο τους έχοντες στην χώρα μας;

 34. akenaton avatar
  akenaton 03/02/2013 15:40:18

  Με προϋπόθεση ότι:

  1. Θα υπάρχει αφορολόγητο 50.000 ευρώ για άγαμο και 100.000 για έγγαμο.
  2. Ότι θα υπάρχουν έξι ή οκτώ κλίμακες του φόρου ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.
  3. Ότι θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες ώστε να πλησιάσουν τις τιμές της αγοράς και θα μπουν σε σύστημα αντικειμενικών αξιών όλα τα ακίνητα, χωράφια, οικόπεδα ή κτίρια απανταχού της χώρας.

  Θεωρώ πως αυτός ο φόρος, ίσως να είναι ο δικαιότερος φόρος που θα έχει επιβάλλει ποτέ το ελληνικό κράτος. Τον προτιμώ δε χίλιες φορές από επιπλέον οριζόντιες μειώσεις μισθών ή αύξηση των εμμέσων φόρων που πλήττουν κυρίως τους πολύ φτωχούς και τους απόρους.

  • Karenin avatar
   Karenin @ akenaton 03/02/2013 15:48:28

   Συμφωνώ και στα τρία σημεία και είναι πανεύκολο να γίνει. Να δεις όμως πως και πάλι το θέμα συσκοτισμένο θα το κρατήσουν ψηλά.

  • Γιώργος Π. και ... avatar
   Γιώργος Π. και ... @ akenaton 03/02/2013 22:21:29

   Ψύχραιμη τοποθέτηση, ολόσωστες και αποτελεσματικές οι προϋποθέσεις χωρίς να παράγουν αδικίες.
   Το θέμα είναι αγαπητέ Akenaton, αρχικά να ευοδωθεί μια τέτοια πρόταση, αφετέρου ότι οι βουλευτές που ανέχθηκαν μια μονοσήμαντη επιδρομή εσωτερικής λιτότητας εις βάρος του κοινωνικού ιστού με παροιμιώδη ψυχραιμία, τώρα αντιδρούν...
   Γιατί άραγε;;;;
   Και επειδή το ερώτημα είναι ρητορικό, ας το αντιστρέψω (κάνοντας μια τολμηρή υπόθεση εργασίας, εφαρμόζοντας αντιστρόφως προοδευτική κλίμακα προς τα κάτω).
   Αν σε αυτή την ολόσωστη πρόταση αντιστρέφονταν λοιπόν οι όροι ως εξής:

   1. Θα υπάρχει αφορολόγητο μόνο για εισοδήματα ΠΑΝΩ από 50.000 € για άγαμο και ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100.000€ για έγγαμο
   2. Ότι θα υπάρχουν έξι ή οκτώ κλίμακες του φόρου αυξανόμενου ανάλογα με το πόσο χαμηλό είναι το ύψος της ακίνητης περιουσίας.
   3. Με υποκειμενικά κριτήρια εκτίμησης της αξίας για κάθε ακίνητη περιουσία από επιτροπή διορισμένη από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

   Τότε θα εξακολουθούσαν να αντιδρούν;
   Άνθρωποι μάλιστα που δεν τους λες και "λαϊκά παιδιά"...

   • akenaton avatar
    akenaton @ Γιώργος Π. και ... 04/02/2013 01:21:04

    Έχω την αίσθηση πως οι αντιδράσεις αυτές καθόλου δεν είναι αθώες. Και μπροστά έχουν βάλει ως συναισθηματικό πολιορκητικό κριό (άθελά τους είμαι σίγουρος) κάποιους καλοπροαίρετους που συγκινούνται με την ιδέα να φορολογηθεί το πατρικό στην άνω ραχούλα και οι δέκα ρίζες ελιές στην κάτω πλατανιά. Απώτερος σκοπός; Να γλυτώσει το τσεκούρωμα η "κατάμαυρη" βίλα με την 25άρα πισίνα και το εξοχικό στην Μύκονο ή το σαλέ στην Αράχωβα του κάθε αναξιοπαθούντος λαμογίου. Ελπίζω να δομήσουν δίκαια τον φόρο και να αρπάξουν αυτούς που χρόνια κρύβονται πίσω από τους ψηλούς μαντρότοιχους των ΒΠ και να τους "αρμέξουν" για τα καλά! Καλή νύχτα!

  • Αριστείδης-ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
   Αριστείδης-ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ @ akenaton 04/02/2013 01:18:08

   Θα είναι λοιπόν δίκαιος ο φόρος αυτός, ΜΟΝΟ όταν καταργηθούν οι οριζόντιες μειώσεις μισθών ή αύξηση των εμμέσων φόρων που πλήττουν κυρίως τους πολύ φτωχούς και τους απόρους. Δηλαδή για τους περισσότερους Ελληνες στην άλλη ζωή, η οπωσδήποτε με μια άλλη κυβέρνηση. Δηλαδή θα πρέπει να παραδεχτείς αγαπητέ akenaton οτι ΣΗΜΕΡΑ αυτός ο φόρος είναι ΑΔΙΚΟΣ και αντισυνταγματικός και θα είναι, μέχρι να γίνει το άλλο που λέμε...

   • akenaton avatar
    akenaton @ Αριστείδης-ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ 04/02/2013 01:24:09

    Με το σωστό αφορολόγητο, και το σωστό εισαγωγικό κλιμάκιο, ακόμη και τώρα μπορεί να είναι αρκετά δίκαιος.
    Η έκφραση "στην άλλη ζωή" είναι υπερβολική!

    • Αριστείδης-ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
     Αριστείδης-ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ @ akenaton 04/02/2013 11:58:21

     Δυστυχώς αγαπητέ Ακενατών στην Ελλάδα ποτέ ένας φόρος που ψηφίζεται δεν καταργείται. Ακόμα πληρώνουμε το φόρο για το σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978 που είχε επιβληθεί "προσωρινά" στους γονείς μας που τώρα βρίσκονται στην άλλη ζωή...Ψάξτο επιμελέστερα και θα δείς οτι έχω δίκιο. Δεν είναι τυχαίο που στην Ελλάδα όλες οι κινητοποιήσεις γίνονται και διαρκούν μέχρι να ψηφιστεί ο "Νόμος" . Μετά το παίρνουμε απόφαση οτι θα είναι για πάντα...
     "Με το σωστό αφορολόγητο, και το σωστό εισαγωγικό κλιμάκιο". Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν αυτά υπό το Μνημόνιο. Αφού δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή "αντικειμενική αξία " ακινήτου. Ενα ακίνητο σήμερα μπορεί να πουληθεί ακόμα και στο 10% της αξίας του αν επικρέμαται φυλάκιση. Για να υπάξει σωστό αφορολόγητο θα έπρεπε να ορίζεται ως εξής: πχ. 50,000 ευρώ + τα δάνεια πάσεις φύσεως +τα χρέη προς δημόσιο και ιδιώτες του ιδικτήτη του ακινήτου.
     ¨Η αλλοιώς 50.000 ευρώ και αντικειμενική αξία του 2007 με ταυτόχρονη αναστολή καταβολής χρεών πάσης φύσεως του ιδιοκτήτη μέχρι να επανέλθη το εισόδημά του στο επίπεδο του 2007....

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ akenaton 04/02/2013 01:44:28

   2. ''...οκτω κλιμακες....''
   ΟΚ, αλλα αν οι κλιμακες αυξανονται ανα 100.000 Ευρω, ειναι εντελως κοροιδια.

   3. ''...να πλησιασουν τις τιμες της αγορας...''.
   Γιατι να μην ταυτιστουν με τις τιμες τις αγορας?? Δεν ειναι δυσκολο να γινει αυτη η ταυτιση. Ειναι τελειως λαθος η φιλοσοφια στο θεμα της φορολογιας, και ειδικα των ακινητων.

 35. Νάξιος avatar
  Νάξιος 03/02/2013 15:58:06

  Πολύ σωστά και με εύγλωττο τρόπο τα είπατε για μια ακόμα φορά κ. Κρανιδιώτη. Το απολαμβάνω να σας διαβάζω κάθε φορά που γράφετε αλλά θα ήθελα μόνο να προσθέσω ότι στο όνομα του μέσου Έλληνα που παλεύει να αναθρέψει τα παιδιά του έχοντας ένα σπίτι για να στεγάσει την οικογένειά του και κάνει ό,τι μπορεί να συντηρήσει (αν έχει βέβαια) το πατρικό του στο χωριό ή μερικές ρίζες ελιές για δική του χρήση, να μη πληρώσει ο άλλος Ελληνας που κατέχει και εκμεταλλεύεται μεγάλη περιουσία.
  Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, κάθε Έλληνας αποδίδει στο Κράτος αυτά που του αναλογούν σύμφωνα με τα εισοδηματά του, πράγμα που οι Έλληνες δεν το έχουν δει ακόμα.
  Κάποιοι μονίμως ξεφεύγουν και κάποιοι μονίμως πληρώνουν. Αν τα αβάσταχτα αυτά βάρη ήταν δίκαια μοιρασμένα ο Ελληνας θα τα άντεχε , δεν είναι όμως...... και καταλαβαίνω ένας καθηγητής τεχνοκράτης να μην αντιλαμβάνεται το ''σφυγμό'' της κοινωνίας , ο Σαμαράς όμως;
  Γιατί ό,τι έχει να κάνει με κόψιμο συντάξεων και μισθών αυτό πραγματοπείται άμεσα και με αναδρομική ισχύ μάλιστα και ό,τι έχει να κάνει με μεγαλο'ι'διοκτήτες, μεγαλοκαταθέτες (βλέπε λίστα Λαγκάρντ), κλειστά επαγέγλματα, αποκρατικοποιήσεις , ισχύει το "όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει"?
  Τώρα πρέπει να τολμήσει ο πρωθυπουργός για τις μεγάλες αλλαγές αύριο θα ειναι αργά.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Νάξιος 03/02/2013 21:23:05

   Στη Νομικη λενε: αναδρομικος νομος, τζαναμπετης νομοθετης.

 36. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 03/02/2013 16:22:30

  Ενα σχολιο της τροϊκας πριν καιρο οτι στην Ελλαδα αλλα και στην Ιταλια, Πορτογαλια, Ισπανια εχετε "αδικαιολογητα υψηλο ποσοστο ιδιοκατοικησης" φανερωσε για αλλη μια φορα την ελλειψη βασικων γνωσεων της τροϊκας για τις οικονομιες που εχουν ερθει απο ανιδιοτελεια και αγαπη να σωσουν (οπως εκεινο το σχολιο στην αρχη της μνημονιακης περιπετειας "μα με 300 ευρω στην Ελλαδα πρεπει να περνατε πολυ καλα με το επιπεδο τιμων που πρεπει να εχετε" - νομιζε οτι ηταν Βουλγαρια ο Μαζουχ).

  Οπως και ειπε ο "ψυχραιμια" πιο πανω και συμφωνησα απολυτα μαζι του (αν και συχνα διαφωνω σε αλλα θεματα) η ασφαλεια του Ελληνα ηταν το ακινητο γιατι τα λεφτα ηταν για "καθημερινη χρηση" και δεν αξιζε να εχεις καταθεσεις (βεβαια, μην ξεχναμε τα απιστευτα επιτοκια καταθεσεων που απαλυναν το προβλημα της υποτιμησης, αλλα τεσπα). Με την εισοδο μας στο ευρω νομιζαμε οτι θα συνεχισουμε να κανουμε ο,τι θελουμε αλλα στην πραγματικοτητα μπηκαμε στο μαρκο με αλλο ονομα. Επομενως, αναγκαστικα θα πρεπει να μαθουμε να ζουμε οπως οι γερμανοι. Με ασφαλεια μας τις καταθεσεις μας και οχι τα ακινητα μας.

  Αποδεικνυεται για αλλη μια φορα ποσο καταστροφικη ηταν η εισοδο μας στο ευρω και οτι ηταν πραγματικα το μεγαλυτερο λαθος (και η μεγαλυτερη εκχωρηση εθνικης κυριαρχιας αλλα τοτε δεν μας ενοιαζε) που εκανε ποτε η Ελλαδα.

 37. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 03/02/2013 16:28:00

  Ένας φίλος πιο πάνω γράφει πως περιουσία είναι τα μετρητά (Γερμανικό πρότυπο) και όχι τα ακίνητα(προσοχη δεν μιλαω για ακινητα που τα εχουμε ως επενδυση ή για εξοχικα). Σκοπιμα αραγε μπερδεύει το οικογενειακό σπίτι ή χωράφι στο χωριό- πατρογονικό κληροδότημα- με τα ευρώ; Υποθέστε ότι αύριο κάποια δύναμη θέλει να πάρει την πατρίδα μας, εμεις τι θα πρέπει να υπερασπιστούμε; Τη γη που δεν θα μας ανήκει αφου θα την έχουμε μετατρέψει σε λίγα μετρητά ; Δίκιο έχει λοιπόν ο φίλος, αφού θα έχουμε ως επιλογή να πάρουμε τα μετρητά μας να τα στείλουμε με έμβασμα στο εξωτερικό (πιστεύω πως το ύψος τους θα φθανει για να ζήσουμε αξιοπρεπώς στο Μπαγκλαντες ή στο Σουδαν) και να κινήσουμε για άλλες πολιτείες.. Νέα μας πατρίδα η τράπεζα που θα έχουμε καταθέσει τα μετρητά μας.
  Κι όμως ξεχνά κάτι, είμαστε Έλληνες, είμαστε ο σπόρος που δεν πεθαίνει. Άλλωστε αντέξαμε στους 2 παγκόσμιους πολέμους που προκάλεσε (για το καλό όλων των λαών) το πρότυπο κράτος της Γερμανίας.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Χμμμμ 03/02/2013 16:36:32

   Μια χαρά υπερασπίστηκαν την χώρα τους οι Εγγλέζοι στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και ας μην έχουν υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης και κατοχής εξοχικών σπιτιών. Αμάν πια, όλα ίσιωμα τα έχουμε κάνει ..... Με την λογική σας δεν θα έπρεπε να πολεμήσουν ποτέ, εκείνοι οι Έλληνες που δεν έχουν ακίνητη περιουσία στο χωριό ή στην πόλη (περίπου το 25-30%).

 38. Χριστόφορος Α. Μ.ιχου avatar
  Χριστόφορος Α. Μ.ιχου 03/02/2013 16:35:38

  Αγαπητέ Φαήλο, τι ευχάριστο ξύσιμο στην ψυχή μας η πένα σου σήμερα για μας τα χωριατόπαιδα.. ειλικρινά σ ευχαριστώ γιατί οι πραγματικότητες που περιγράφεις με εξέφρασαν (και δε νομίζω μόνο εμένα) με τον καλύτερο τρόπο, αναδύοντας μια γλυκιά μελαγχολία από μέσα μου !

 39. Orfeas avatar
  Orfeas 03/02/2013 16:56:35

  Τους τελευταίους 24 μήνες επιβλήθηκαν 14 (!!!) φόροι στα ακίνητα:
  1.Αλλαγή γονικής παροχής όπου στην ουσία διπλασιάστηκαν τα έξοδα μεταβίβασης με αναδρομική ισχύ. Δηλαδή ενώ είχαν γίνει ήδη συμβόλαια μεταβίβασης -πριν ληφθεί το μέτρο-οι πολίτες αναγκάστηκαν να πληρώσουν σύμφωνα με το νέο μέτρο.
  2.Επιβολή 23% ΦΠΑ στα σπίτια που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.
  3.Αύξηση φορολογίας
  4.Αύξηση στα δημοτικά τέλη
  5.Ημιυπαίθριοι. Οι δήμοι έκαναν αυτοψία και φορολογούσαν τους ημιυπαίθριους
  6.Ενεργιακό πιστοποιητικό.
  7.Φόροι κατοχής με την μορφή έκτακτης εισφοράς
  8.Αναπροσαρμογή από τους δήμους για την τιμή της κάθε Ζώνης.
  9.Περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση στα μικρά νησιά. Δηλαδή ενώ κατά την αγορά του οικοπέδου, η φορολόγηση γίνεται σαν να είναι αυτό άρτιο και οικοδομήσιμο, όταν έρχεται η ώρα της εκμετάλλευσής του, αυτό αντιμετωπίζεται ως μη άρτιο και οικοδομήσιμο.
  10.ΕΤΑΚ
  11.Αλλαγή του ΕΤΑΚ σε ΦΑΠ με χαμηλότερο αφορολόγητο και χωρίς να υπολογίζονται τα προστατευμένα μέλη.
  13.Τέλος ακινήτου μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
  14.Τακτοποίηση αυθαιρέτων

  Το μόνο που απομένει μετά τα μνημόνια και τον κοινωνικό κανιβαλισμό στον Έλληνα είναι η υπεράσπιση της ήδη υπάρχουσας και δημιουργηθείσας ιδιοκτησίας. Και μην ξεχνάμε πως είναι αυτό που στις πρόσφατες εκλογές έδωσε τη νίκη στη ΝΔ. Ο φόβος της οριστικής απώλειας ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης όσων έχουν ακόμα κάτι να χάσουν!
  Αυτονόητα και εύστοχα όλα όσα αναφέρετε κ. Κρανιδιώτη!
  Γιατί συμβαίνει λοιπόν όλος αυτός ο παραλογισμός όταν μάλιστα την κυβέρνηση συντονίζει ένας άνθρωπος με φιλελεύθερη αντίληψη,πυρήνας της οποίας είναι ο σεβασμός της ατομικής ιδιοκτησίας;

 40. δημης avatar
  δημης 03/02/2013 19:22:47

  +++++++++
  "Η ανηλεής λοιπόν επίθεση στην ατομική ιδιοκτησία, η πολλαπλή φορολόγηση του σπιτιού"
  θέλουν οι..."ΠΡΩΗΝ ΚΝΙΤΕΣ ..." ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ ΚΑΙ Η ΧΑΡΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙ.....

 41. ΝΠ avatar
  ΝΠ 03/02/2013 19:45:08

  Πρέπει να παραμείνει το όριο 200.οοο για έγγαμο με παιδί.
  Η δόση δανείου να μην ξεπερνάει το 1/3 των καθαρών αποδοχών ή συντάξεων.
  Και να μεταβίβάζεται και στα τέκνα,το χρέος, με τους ίδιους όρους.
  Ή δεν καταλαβαίνουμε τις τρομερές μειώσεις ...και την ανεργία..και το σχεδόν ελάχιστο εφάπαξ για αυτούς τουλάχιστον που αιφνιδιάστηκαν;(πάνω απο 25 χρόνια υπηρεσία) χωρίς να φταινε;
  Ειδάλλως,...πάνε ...μαζικά μικρομεσαίοι και μισθωτοί και συνταξιούχοι ή κοντά στη σύνταξη.
  Τι θα ωφεληθεί τότε η πατρίς;

 42. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 03/02/2013 22:53:37

  Φαήλε,
  Σε ευχαριστούμε. Μπουχτίσαμε από μεταπτυχιακά. Ας ακούγεται και κάτι που ακουμπά με ευαισθησία και γνώση στην Ελληνική πραγματικότητα.

 43. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 03/02/2013 23:00:31

  ” (…………..)
  Οι μικροί παραγωγοί, οι οποίοι ήταν πολυάριθμοι, εκδιώχθηκαν με τον κνούτο και τις ξιφολόγχες των στρατιωτών, για να οδηγηθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πολλοί από αυτούς εργάστηκαν, κάτω από άθλιες συνθήκες, σε μανουφακτούρες και σε βιομηχανικά εργοστάσια – κάτεργα, που έκαναν την Αγγλία το πρώτο εμπορικό έθνος του κόσμου… Αλλοι έγιναν ζητιάνοι, πόρνες, αλήτες, κλέφτες, ληστές, πυκνώνοντας έτσι τις γραμμές του λούμπεν προλεταριάτου.
  Με μεθόδους απάνθρωπης κτηνωδίας και μέσα από τη φωτιά και το σίδηρο, δημιουργήθηκε ο καπιταλισμός στον αγροτικό τομέα της Αγγλίας, ο οποίος, την περίοδο της εδραίωσης της μεγάλης βιομηχανίας στα τέλη του 18ου αιώνα τροφοδοτούσε με τρόφιμα, πρώτες ύλες και με ανθρώπινο δυναμικό τα αστικά κέντρα της χώρας. Με τον τρόπο αυτό έλυσε ο καπιταλισμός το αγροτικό ζήτημα στην Αγγλία.
  Από τη σκοπιά του κεφαλαίου, αυτό που λύθηκε τον 18ο αιώνα στην Αγγλία, παραμένει άλυτο τον 21ο αιώνα στην Ελλάδα. Δηλαδή, η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια και η καπιταλιστική εκμετάλλευση της γεωργίας, με όρους οικονομίας κλίμακας.
  (……………)”

  “Για τα ζητήματα της κατοικίας και της αγροτικής γης”

  http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7276412

 44. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 03/02/2013 23:18:31

  Κύριε Κρανιδιώτη, σε ένα ξερότοπο νησιού κληρονομήσαμε από τον παππού εξ αδιαιρέτου (επειδή είχε στο μεταξύ αποβιώσει ο πατέρας μας) εγώ και η αδελφή μου μερικά στρέμματα γης. Χέρσα γη, σε βουνά. Την κρατούμε μόνο και μόνο για συναισθηματικούς λόγους, για να θυμόμαστε (πιο σωστά: για να θυμούνται τα παιδιά μας αργότερα, γιατί τώρα είναι μικρά) ότι έχουν ρίζες από το νησί αυτό. Σπίτι δεν έχουμε στο νησί αυτό, πηγαίνουμε για ελάχιστες μέρες τον χρόνο, φιλοξενούμενοι, κατά κανόνα για κανένα γάμο, βάφτιση, κηδεία, μνημόσυνο συγγενούς, ή για καμιά λειτουργία, που προσπαθούμε να το κρατούμε και αυτό σαν οικογενειακή παράδοση, για να λειτουργείται το ξωκκλήσι του αγίου.
  Τώρα θα μας αναγκάσει ο Στουρνάρας να πουλήσουμε τα παλιοχώραφα και να ξερριζωθούμε στην ψυχή μας. Αλλά κανείς δεν θα τα αγοράσει. Ή μάλλον, μπορεί να τα αγοράσουν κάποιοι επιτήδειοι που θα αγοράσουν και τα διπλανά και τα παραδιπλανά παλιοχώραφα, για να βρεθούν με μία τεράστια έκταση, όπου θα μπορέσουν αργότερα να χτίσουν έναν "παραθεριστικό οικισμό" για ανθρώπους της τάξης του κ. Στουρνάρα...

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ ΒΙΣ 04/02/2013 09:28:06

   Το περιεγραψες πολυ καλα και τα δικα μου με τον αδελφο μου δεν εχουν καν τη δυνατοτητα συνενωσεως. Τα κραταμε μονο για συναισθηματικους λογους και για να πηγαινουμε ν αναβουμε το καντηλακι σε δυο μετρα γης που επισης μας ανηκει. Επειδη δε και το χωριο ειναι τελειως ερημο και αυτα εχουν γινει ρουμανια, σκεφτομαι να τα δωρισω στον εφορο αν τα φορολογησει γιατι στην εκκλησια του χωριου που ειχα αρχικα σκεφτει ντρεπομαι.....

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ ΒΙΣ 04/02/2013 18:56:09

   Δηλαδή πόση αντικειμενική έχει το χέρσο παλιοχώραφο και θα αναγκαστείτε να το πουλήσετε για να γλυτώσετε από τη φορολογία; Μη μας κάνετε να κλάψουμε και μη δέχεστε να παίζετε το ρόλο του λαγού για άλλους που έχουν πολύ παραπάνω από ένα παλιοχώραφο που λέει κι ο Akenaton παραπάνω...

 45. roadrunner avatar
  roadrunner 04/02/2013 00:05:22

  Πολύ σωστά γράφετε, κ. Κρανιδιώτη, λαμβάνοντας υπόψη σας, την μετανάστευση (εσωτερική-εξωτερική).
  Πράγματι, δεν απαντάται, συχνά στις χώρες των δανειστών μας, το «δέσιμο» αυτό, του Έλληνα μετανάστη, με τα πατρογονικά ακίνητα. Και αυτό που δίνετε, λοιπόν, είναι ένα καλό συγκριτικό επιχείρημα (δηλαδή, σε σχέση με τη φορολόγηση στις δικές τους χώρες).
  Είθε να εισακουστείτε, για τις ξεκάθαρες περιπτώσεις, που περιγράφετε.

  Ωστόσο, κάπου συμφωνώ και με τον akenaton, ότι πρέπει να υπάρξει φορολόγηση, στην «μεγάλη» ακίνητη περιουσία (ακόμη κι αν είναι πατρογονική), πολύ περισσότερο δε, όταν έχει αποφέρει σημαντικά εισοδήματα τα περασμένα χρόνια.

  Σ.σ.: το κείμενο, ειδικά οι παράγραφοι 1-4 και 6, θα μπορούσαν να βρίσκονται, σε μια σελίδα, από ένα σπουδαίο λογοτεχνικό βιβλίο..

 46. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 04/02/2013 00:22:16

  ---Οπως εχει γινει φανερο, ενα μεγαλο μερος της βασης (και) της Ν.Δ εχει οργιστει απ το γελοιο αφορολογητο στο ΝΕΟ-ενιαιο-ΦΟΡΟ ακινητης περιουσιας, και τις ληστρικα υψηλες κλιμακες φορολογησης που ακουγεται οτι εχουν αποφασιστει, για τις μεσαιες ακινητες περιουσιες.

  ---Για να ΜΗΝ χρεωθει η Ν.Δ τη ρετσινια της δημευσης της μεσαιας και μικρο- μεσαιας περιουσιας του Ελληνα, πρεπει τουλαχιστον να πεσουν οι αντικειμενικες αξιες αμεσα 35%. Οτιδηποτε λιγοτερο ειναι δουλεμα εν ψυχρω..

  ---Επισης πρεπει να αυξηθει το ποσοστο μειωσης των αντικειμενικων αξιων με το συντελεστη παλαιοτητας, ειδικα για τα ακινητα που ειναι απο 10 ετων και πανω, και ακομα περισσοτερο για τα πιο παλια που ειναι 20 , 25, 30+ ετων.

  ---Τα εξοδα επισκευης των ακινητων πρεπει να αφαιρουνται (σε μεγαλο ποσοστο) απο το φορολογητεο εισοδημα, όποιων εχουν ενα μικρο ή μεσο εισοδημα απο εκμεταλευση ακινητων. Θα ειναι και κινητρο για να κοβονται αποδειξεις και τιμολογια, αντι πολλα να ειναι ''μαυρα'' οπως τωρα.

  ---Ξυπνατε εκει στη ΝΔ. Αρκουν οι μεγαλες περικοπες στις μεσαιες συνταξεις και τα μεσαια εισοδηματα. Οχι νεες επιβαρυνσεις για τη πολυπαθη Ελληνικη μεσαια ταξη.

  ---Μην χτυπατε αλλο τις οικογενειες των νοικοκυραιων που μια ζωη σας στηριζουν, και μην τους στελνετε πακετο σε Χ.Α, Αν-Ελλ ακομα και Τσιπρα (οσους ειναι σε συγχυση....)

 47. ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ avatar
  ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 04/02/2013 06:51:17

  Εξαιρετο αρθρο. Για αλλη μια φορα με εκπλησει ευχαριστα ο κ. Κρανιδιωτης που ετσι και αλλιως τον παρακολουθω τα τελευταια χρονια οπου και οποτε πεσει στην αντιληψη μου αρθρο του .
  Η μονη ενσταση που εχω ειναι οτι βρισκεται σε λαθος πολιτικο κομμα.

 48. Μακεδόνας avatar
  Μακεδόνας 04/02/2013 10:54:37

  "Είναι επίθεση στον πυρήνα της ψυχοσύνθεσης, της συγκρότησης του Έλληνα. Μόνο όποιος είναι αφασιακός ψευτοκουλτουραιραίος ή νεοφιλελεύθερος μαρξιστής απ’ την ανάποδη, που βλέπει ταξικά την κοινωνία αλλά από την μεριά των ισχυρών, ήτοι «κομμούνι» με αρμάνι, δεν μπορεί να καταλάβει τι κρύβει πίσω της η φράση «τον σκότωσε για ένα μέτρο γη». Μόνο όποιος δεν ξέρει πως δουλεύεται αυτή η γη, πως από ρουμάνι έγινε ζυμάρι και κήπος στα χέρια του δαμαστή της." Όσο ο Έλληνας έχει το δικό του κεραμίδι και το δικό του χωραφάκι δεν θα προσκυνήσει κανένα "σπουδαίο" πρώην ΙΟΒΕ , εκσυγχρονιστή, νεοφιλελεύθερο, μπερδεμένο δεξιό και θα αποδοκιμάζει τους αμετανόητους και μόνιμα ηττημένους γερμανούς τύπου Μέρκελ-Σόιμπλε. Για το λόγο αυτό έχει μπει στο στόχαστρο η ατομική ιδιοκτησία. Με τη μέθοδο της υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας θα υποθηκευτεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της από το κράτος που θα περάσει αργότερα, αντί πινακίου φακής, στους μεγάλους. Δυστυχώς όλα αυτά γίνονται με την ψήφο της ΝΔ και την υπογραφή του Α. Σαμαρά. Στις δημοκρατίες οι μεγάλες ανατροπές ξεκινούν πολλές φορές από θέματα που οι κυβερνήσεις είτε υποτιμούν είτε παραβλέπουν τη σημασία τους και το θέμα της υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας μπορεί να είναι η σταγόνα που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει . Είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα τα "καταφέρουν" και ότι ως νεοδημοκράτης, από το 1974 χωρίς "διάλειμμα", θα αγωνιστώ για να μην περάσουν τέτοια μέτρα που θα καταστρέψουν την Ελλάδα και θα αφανίσουν την Ν.Δ.

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ Μακεδόνας 04/02/2013 18:47:58

   Ετσι ακριβως, ειδικα στις τελευταιες 3 γραμμες τα λες ολα. Το ιδιο λεμε κι εμεις εδω, που επισης ειμαστε στον ιδιο κομματικο χωρο με σενα απ το 1985 ''χωρις διαλειμμα'', & θα προσπαθησουμε να τους ξυπνησουμε, πριν κανουν μη-αναστρεψιμη ζημια στη Ν.Δ και στην Ελληνικη μεσαια ταξη...

 49. αλέξανδρος παύλιος avatar
  αλέξανδρος παύλιος 04/02/2013 11:46:26

  Από τα ελάχιστα πολιτικά άρθρα που βγάζουν ψυχή. Και αναρωτιέμαι, με αφορμή το άρθρο, γιατί δεν είδαμε από κανένα πολιτικό στην Ελλάδα επί 3 χρόνια την εικόνα της υπουργού στην Ισπανία που δάκρυζε όταν ανακοίνωνε τα μέτρα. Η αναλγησία των Ελλήνων πολιτικών είναι αξιοθαύμαστη. Έχουν ξεχάσει το -όχι μαρξιστικό - αλλά το Αμερικάνικο: κυβέρνηση από το λαό για το λαό. Και αυτό μας το θυμίζει ο Φαήλος.

 50. Πετρος avatar
  Πετρος 04/02/2013 11:47:16

  Κυριε Κρανιδιωτη ενα πραγμα δεν μπορω να καταλαβω...Πως γινεται να συμφωνω με την αποψη σας, οπως αυτη εκφραζεται στο Antinews, και κατα τις εμφανισεις σας σε τηλεπαραθυρα να με βγαζετε εξω απο τα ρουχα μου και να αλλαζω καναλι. Αλλη η Ελλαδα της τηλεορασης και των ενημερωτικων εκπομπων και αλλη αυτη του πληκτρολογιου; Γιατι τα λογια σας σε τηλεοπτικο σταθμο το Σαββατοκυριακο δεν εχουν καμια σχεση με οσα γραφετε παραπανω. Πιστευω πως υπαρχει εξηγηση και δεν νομιζω να χρειαζεται να περιμενουμε το τελος για να κανουμε ταμειο οπως χαρακτηριστικα ειπατε στην εκπομπη. Και σιγουρα η εξηγηση σας θα βασιζεται στην λογικη, γιατι δεν νομιζω να εχετε διπλη προσωπικοτητα.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Πετρος 05/02/2013 01:06:18

   Μάλλον σου μουρμούραγε η γυναίκα σου και δεν άκουγες τι έλεγα: διαφώνησα ευθέως με την λογική Στουρνάρα στην φορολόγηση ακινήτων, είπα ότι είναι επιτακτική ανάγκη η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (η Γαλία το έκανε κι είχε ραγδαία αύξηση εσόδων), ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών κι ότι οι υπέρογκοι φόροι στα ακίνητα ισοδυναμούν με έμμεση δήμευση.
   Είπα πως οι αύξηση των φορολογικών συντελεστών οδηγεί σε υστέρηση εσόδων και μεγαλύτερη ύφεση.
   Επίσης όμως είπα πως στο τέλος του χρόνου θα κάνουμε ταμείο, διότι προσμένω αλλαγή συνταγής μετά τις γερμανικές εκλογές. Πως κανείς άλλος δεν αναφέρει πειστικό εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης.
   Πως δεν πιστεύω σε θεωρίες συνωμοσίας, διότι χαοτικά ξεκίνησε στις ΗΠΑ η κρίση και πως την αντιμεςτωπίζουν "ψάχνοντας" και πως ΔΕΝ αμφισβητώ τις προθέσεις του Σαμαρά κι ας κάνει λάθη.
   Τι δεν καταλαβαίνεις, που διαφωνείς και που βλέπεις την αντίφαση;
   Δεν σε ικανοποιώ γιατί δεν πουλάω τον Σαμαρά; Γιατί δεν αρχίζω τα τσιτάτα για "δωσίλογους"; Είμαι μαζί του 20 χρόνια και θα είμαι άλλα τόσα (αν ζούμε) λέγοντας του πάντα ευθαρσώς την γνώμη μου.

   • Πετρος avatar
    Πετρος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 05/02/2013 12:05:36

    Δεν νομιζω οτι μονο εγω ειδα την αντιφαση. Ουτε θα συνεχισω την κουβεντα τωρα. Το video της εκπομπης μαλλον ειναι ευκολο να βρεθει.
    Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι απο που αντλησατε την αισιοδοξια σας για αλλαγη του κλιματος μετα απο 8-10 μηνες. Γιατι απλα φοβαμαι οτι η προσμονη σας για αλλαγη της συνταγης μετα τις γερμανικες εκλογες, θα παραμεινει ως εχει. Και ακομα θα λετε οτι ειστε με τον Σαμαρα. Με τον λαο ποιος θα ειναι;

    • Ανιψιός avatar
     Ανιψιός @ Πετρος 05/02/2013 17:16:11

     Σε 8-10 μήνες θα έχουμε αλλαγή κλίματος και ανάκαμψη(τα πρώτα της σημάδια). Το είπε άλλωστε και ο Στουρνάρας.

 51. Νικ avatar
  Νικ 04/02/2013 15:10:01

  Σαράντα χιλιάδες σε ακίνητο 2 εκατομμυρίων ακούγεται καλό. Είστε βέβαιοι ότι οι κάτοχοι αυτών των ακινήτων έχουν εισόδημα που μπορεί να καλύψει 40 000 Ευρώ ετήσιο φόρο πάνω και πέρα από τον φόρο εισοδήματος;

  Την πιθανότητα απαξίωσης της ακίνητης περιουσίας στη χώρα την έχετε σκεφτεί; Εχετε αναλύσει τις επιπτώσεις από το δημογραφικό όταν η ιδιοκτησία συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερους κληρονόμους που θα επιβαρύνονται με όλο και περισσότερους φόρους; Τότε θα υπάρχει δυνατό κίνητρο για να ξεφορτωθούν την ακίνητη περιουσία.

  Δείτε λίγο την κατάσταση στην Γερμανία όπου η ιδιοκτησία συγκεντρώνεται σε ελάχιστους μεγαλογαιοκτήμονες και τα ενοίκια αποφέρουν 500 δισ ετησίως. Αυτό θέλουμε εδώ;

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ Νικ 05/02/2013 00:08:43

   Αυτα & αλλα πολλα ΝΙΚ. Τα φωναζουμε, και προτεινουμε και καποιες λυσεις, γιατι ειναι πολυ κρισιμο χρονικο σημειο για τη χωρα μας, για την επιβιωση της μεσαιας ταξης, για τη ΝΔ (που καποιοι απο εμας τη στηριζουμε για δεκαετιες σταθερα & με ανιδιοτελεια) και για τη Πατριωτικη Δεξια γενικα. Πανω που καπως ισως η κατασταση βελτιωθει μεσοπροθεσμα (γιατι ακομα ειμαστε σε τρομερες δυσκολιες), μην αναστησετε τον ανυπαρκτο & ανικανο Τσιπρα!

 52. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 05/02/2013 00:02:09

  Συμπυκνωμενη αληθεια !

  Αποσταγμα ψυχης...

  Οδοιπορικο του Ελληνα ανα τους αιωνες...

  Σταχτη και μπουρμπερη...αλλα τα λουλουδια καραδοκουν...

  Και ΕΙΣΑΙ Κηπουρος...

  Σ ευχαριστουμε Φαηλο !!!

 53. kosvag avatar
  kosvag 05/02/2013 07:02:48

  Απ΄ όσο θυμάμαι το κόλπο-πυραμίδα με τα ακίνητα ήταν η Ελληνική πρόταση.
  Βενιζέλος: η ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων είναι 300% του ΑΕΠ (μετά μας χρέωσε και CDS), Σαμαράς: 50 δις αποκρατικοποιήσεις, & τώρα τελευταία ο Στουρνάρας έλεγε: το Ελληνικό δημόσιο είναι ιδιοκτήτης τεράστιων εκτάσεων γιατί ήρθαν στην κατοχή του κράτους μετά την Τουρκοκρατία (γιατί οι Τούρκοι δεν θέλαν να έχουν ιδιοκτησίες οι Έλληνες κτλ). +++

  Για εμάς, το κεντούσαν από την αρχή: στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, μικρός ιδιωτικός δανεισμός κτλ κτλ. Όπως τους δούλους που τους πούλησαν οι Αφρικανοί φύλαρχοί τους – δεν ανακαλύφθηκε στις ΗΠΑ η δουλεία και μάλιστα όταν καταργήθηκε στις ΗΠΑ συνέχισε στην Αφρική.

 54. sam530 avatar
  sam530 05/02/2013 10:32:02

  κ. Κρανιδιώτη το άρθρο σας εξαιρετικό, εκείνο όμως που δεν καταλαβαίνω σε
  σας, δεδομένης τη μόρφωσή σας και της ευφυίας σας, είναι η πίστης σας ότι,
  γίνεται ότι γίνεται από λάθος και όχι από σκοπιμότητα.
  Θέλετε παραδείγματα;; έσοδα από πετρέλαιο θέρμανσης , τέλη κυκλοφορίας και
  πολλά άλλα.

  • Ανιψιός avatar
   Ανιψιός @ sam530 05/02/2013 17:18:09

   "Δεδομένης";

 55. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 05/02/2013 14:49:42

  Ας προκαλέσω λίγο, καθώς ο περισπούδαστος εξ Αθηνών ορμώμενος Στουρνάρας δεν κατέχει γρι από γεωπολιτικά...πως θα μπορούσε άλλωστε; είναι ένας θεωρητικός οικονομολόγος...ο οποίος δεν έχει διοικήσει ούτε περίπτερο...οπότε δεν μπορεί να αντιληφθεί τη συχέτιση της επιβολής mega-φόρων στην περιφέρεια...ας γίνω λίγο δικηγόρος του διαβόλου μπας και καταλάβουν κάποιοι στο Σάπιο Κράτος των Αθηνών τη Μεγάλη Εικόνα...ας καταλάβουμε πως θα μπορούσαν να σκεφτούν κάποιοι κακοί λύκοι...
  π.χ. ρωτώ τους Γιαννιώτες: "τα Γιάννενα (ήταν) πρώτα στ' άρματα και στα γρόσια"....πότε συνέβαινε αυτό; Επί Τουρκοκρατίας...χμμμμμμ....μήπως θα μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν αυτό κάποιοι πονηροί; Μήπως θα μπορούσαν να υποστηρίξουν πως απ' όταν απελευθερώθηκαν τα Γιάννενα από τους Τούρκους τους κατήντησε η Ελληνική ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΦΤΩΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ;;;;;;;
  Μετά έχεις και τους κουζουλούς Κρητικούς...οι οποίοι βλέπουν την πολύ πλούσια Κρήτη να τροφοδοτεί με υπέρογκους mega-φόρους το σάπιο κράτος των Αθηνών και να στέλνουν σφαίρες...και οι οποίοι Κρητικοί φοβούνται πως κάποιοι ΣΑΠΙΟΙ των Αθηνών θα τους φάνε το φυσικό αέριο...
  Κύριε Στουρνάρα: κάτω τα ξερά σας από την Ελληνική Γη...από την ατομική περιουσία του Έλληνα...θα μπορούσαν να υπάρξουν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΑΣ...υπάρχουν πολλοί ανεγκέφαλοι εκεί έξω οι οποίοι εύκολα θα γίνονταν υποχείρια κάποιων...οι καιροί είναι πολύ πονηροί για τέτοιους mega-φόρους στην ακίνητη περιουσία....

 56. Inno avatar
  Inno 05/02/2013 16:43:50

  μοναδικός, όπως πάντα

 57. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 05/02/2013 18:39:25

  ---Επειδη στο πλαισιο των διαφορων προτασεων διαβαζω διαφορα ασχετα. Η σωστες επιλογες στη φορολογια των ακινητων ειναι ....

  1) Ενα λογικο αφορολογητο περιπου 150.000 Ευρω. Το κατωτερο αφορολογητο που ειχαμε εως τωρα, ηταν 200.000 Ευρω. Πόσο παρακατω μπορουμε να παμε σε μια χωρα απο εχει πολυ υψηλο ποσοστο ιδιοκατοικισης ??

  2) Λογικες φορολογικες κλιμακες, απο 0,10% για αξια ακινητων εως 300.000 Ευρω, και μικρη προοδευτικη αυξηση πχ 0,125% εως 400.000 , 0,15% εως 500.000 κτλ
  --εναλλακτικα για πολυ χαμηλο αφορολογητο πχ 50.000, ας ξεκιναει μετα απο μια πολυ μικρη πρωτη φορολογικη κλιμακα πχ 0,05% εως 150.000, μετα 0,075% εως 250.000 κτλ...

  3) Δικαιες αντικειμενικες αξιες, τουλαχιστον 35% κατω απ τις σημερινες. Που ακομα και ετσι θα ειναι υψηλοτερες απ τις σημερινες εμπορικες αξιες, αφου οι τελευταιες ειναι 40-50% κατω απ τις σημερινες αντικειμενικες. Στην διαμορφωση των νεων αντικειμενικων αξιων, πρεπει να παιζει ακομα μεγαλυτερο ρολο ο συντελεστης παλαιοτητας, ειδικα για τα ακινητα ανω των 10 ετων, και ακομα περισσοτερο για τα ανω των 20 ετων.

  4) Να υπολογιζονται ως δαπανες, και να εκπιπτουν (σε ενα λογικο ποσοστο πχ 15% ) απ το φορολογητεο εισοδημα απο εκμεταλευση ακινητων, οι δαπανες επισκευης των ακινητων αυτων. Ετσι θα εισπραξει και το κρατος ΦΠΑ και φορο εισοδηματος και θα εχει πιο πολυ δουλεια ο τομεας αυτος.

  5) ΜΗΝ μπλεξετε τη φορολογια της αξιας του ακινητου, με το ΑΝ το ακινητο αυτο εχει βαρη, πχ στεγαστικα δανεια κτλ. Διοτι ετσι ειναι σαν να τιμωρειτε καποιον που οντας συνεπης ξεπληρωσε το δανειο του.
  Επισης ετσι ειναι σαν να τιμωρειτε καποιον που χωρις να παρει δανειο (και αντι να εχει τις οικονομιες του, αδρανεις στη τραπεζα) τις επενδυσε στην αγορα καποιου ακινητου, ωφελοντας ετσι το Κρατος αφου και φοροι εισπραχθηκαν και η αγορα κινηθηκε.

  6) ΜΗΝ μπλεξετε τη φορολογια της αξιας του ακινητου, με το αν το ακινητο ειναι εκμισθωμενο ή οχι. Αφου το εισοδημα απο ενοικια ηδη φορολογειται αρκετα , ενω ετσι τιμωρειται και παλι καποιος που προσπαθει να αξιοποιησει τη περιουσια του, και δεν την παραιταει αφηνοντας την αδρανη. (αναφερομαι σε διαμερισματα και καταστηματα εντος του αστικου ιστου, που εχουν καποια αξια/ζητηση )

  Ειναι πολυ κρισιμο θεμα η φορολογια της ακινητης περιουσιας του Ελληνα. Προσοχη σας παρακαλω θερμα!

 58. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 05/02/2013 19:41:36

  και κάτι ακόμη:
  Το χαρακτηριστικό των νομαδικών φυλών είναι η μη σχέση τους με τη γη. Περιφέρονται από εδώ και από κει χωρίς προκοπή. Όποιος λαός δεν τίμησε τη γη, το χωράφι, το σπίτι, έσβησε. Υποδουλώθηκε. Όποιος τα βάλει το αμπέλι, το λιόδεντρο κλπ. έχει στόχο την Ελλάδα. Τη θέλει διασπασμένη. Θέλει αλλαγές συνόρων. Θέλει αυτονομήσεις και ανεξαρτησίες περιοχών...γιατί εμμέσως, εκεί θα οδηγήσουν οι mega-φόροι των Αθηνών. Επιζητούν πόλεις-κράτη.....
  Ε, κάτι τέτοιο θα γίνει με τα καμώματα του θεωρητικού οικονομολόγου άνευ διοικητικής πείρας, Στουρνάρα.
  Έλεος πια με τους ακαδημαϊκούς.
  Όπως είχε πει και ο Παπάγος, ιδρυτής της ΕΡΕ, αν θέλετε καλό υπουργό οικονομικών χρησιμοποιείστε έναν συσσιτιάρχη του Στρατού....

 59. Σ.Κ avatar
  Σ.Κ 05/02/2013 19:46:06

  Δουλεψαμε πολλοι από μας στο εξωτερικο, στη ΒΑΡΙΑ βιομηχανια της Γερμανιας
  στις στοες του ΒΕΛΓΙΟΥ 2000 μετρα κατω από τη γη ,αγωνισθηκαμε χωρις να φοβηθουμε τιποτα και
  κανενα για ένα καλυτερο μελλον και ερχονται τωρα καποιοι από το πουθενα και δημευουν τη περιουσια μας.
  Όταν φευγαμε το 60 με το ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ πραξαμε αγια, το σφαλμα μας είναι ότι επιστρεψαμε
  σε αυτη τη χωρα για συναισθηματικους λογους.
  Ας ερθουν λοιπον να τα δημευσουν όλα και να βαλουν φυλακη οσους δεν εχουν να πληρωσουν
  τους φορους που αυτοι ψηφιζουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.