#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/05/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για έναν "ιστορικό συμβιβασμό" του Α. Σαμαρά και του Α. ΤσίπραΌλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάμε σε εκλογές με δύο μονομάχους στην αρένα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με σίγουρο προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά αλλά με τον κόσμο να συνεχίζει να πιστεύει τις… παπανδρεϊκές υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Τα γκάλοπ τελειώνουν σε λίγες ημέρες και από εδώ και στο εξής, εξαιτίας του άθλιου αυτού νόμου των απαγορεύσεων, θα ακούμε κάθε μέρα και μια μπαρούφα. Αλλά, κοντός ψαλμός αλληλούια. Στις 17 Ιουνίου θα γίνει το τελικό ταμείο.

Τα μικρά κόμματα, από το τρίτο και κάτω δηλαδή, ισχυρίζονται ότι δεν θα αφήσουν τη χώρα να πάει σε μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν συνεργασίες που παλαιότερα είχαν αποκλειστεί αλλά τώρα είναι εθνική ανάγκη να γίνουν. Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά.

Αν βγει η ΝΔ πρώτη τότε μπορεί να γίνει κυβέρνηση έστω και με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που ξεκάθαρα έχουν δηλώσει υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας με σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.

Αν, όμως, βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις θα πρέπει να βρει συμμάχους. Με ποιους όμως, αφού έχει ... τσακωθεί με όλους; Με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αδύνατο, με το ΚΚΕ σίγουρα όχι, ενώ αμφίβολοι είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες λόγω σοβαρών διαφορών σε άλλα θέματα πλην της οικονομίας. Τότε δυστυχώς μπορεί να οδηγηθούμε σε νέο κύκλο ακυβερνησίας.

Όμως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για την Ελλάδα. Ή θα αρχίσει να κυβερνιέται αυτή η χώρα και να διαπραγματεύεται με τους ξένους, ή θα βάλει λουκέτο οριστικά και αμετάκλητα.

Έχουμε ξαναγράψει ότι το μήνυμα των προηγούμενων εκλογών ήταν "συνεργαστείτε". Σύμφωνα με τα δεδομένα , όπως διαμορφώνονται στη συνέχεια, είναι προφανές ότι ο κόσμος επιλέγει τον Αντώνη Σαμαρά για να συγκροτήσει κυβέρνηση με τη στήριξη κι άλλων δυνάμεων. Άλλωστε απέδειξε ότι μόνον αυτός μπορεί να διαπραγματευτεί με τους ξένους αλλά και να ακουστεί από αυτούς, όπως φάνηκε στην τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Κι αυτή είναι η λογική εξέλιξη. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ και παράλληλα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι και να διαπραγματευτεί με τους ξένους ένα νέο συμβόλαιο. Έχουν καταλάβει και οι ξένοι ότι το πράγμα με την Ελλάδα δεν τραβάει και η κρίση διαχέεται μολύνοντας όλη την Ευρώπη. Επομένως, την επόμενη των εκλογών χωρίς καμιά καθυστέρηση, ο Σαμαράς πρέπει να βρει τους τρόπους να ανακουφίσει τον ελληνικό λαό, αλλάζοντας βασικούς όρους του Μνημονίου και κυρίως, ανατρέποντας τα πάντα στην Ελλάδα με μεταρρυθμίσεις που δεν χωράνε άλλες αναβολές.

Αυτό είναι το στοίχημα της ΝΔ και στοίχημα όλης της χώρας. Τέλος πια με το κομματικό κράτος, με τις ρεμούλες, τα σκάνδαλα, την άκρατη φοροδιαφυγή.

Από την άλλη, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα πάρει μετεκλογικά πάλι τους ... δρόμους ή θα συμπεριφερθεί επιτέλους ως υπεύθυνη εθνική πολιτική δύναμη;

Ο λαός επέλεξε στις προηγούμενες εκλογές και κατά τα φαινόμενα θα το επιλέξει και τώρα τον  ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο ισχυρής αντιπολίτευσης να πιέζει για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Έναν ΣΥΡΙΖΑ όμως που δεν θα διεκδικεί τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ πάνω από τον τάφο του. Αλλά έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα αποτελέσει τον μοχλό για τον εκσυγχρονισμό και την πλήρη ανανέωση και της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής Αριστεράς. Ήδη όπως θα διαβάσετε σε άλλη ανάρτηση ο κ. Δραγασάκης ανοίγει "παράθυρο μετεκλογικής συνεννόησης με σχέδιο SOS για την οικονομία" το οποίο όμως συναντά ισχυρές αντιστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αδιαμφισβήτητα χωρίζουν πολλά την παράταξη του Α. Σαμαρά και την παράταξη του Α. Τσίπρα. Τους ενώνει όμως και κάτι σημαντικό: η διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Στο μέλλον μπορούν να τους ενώσουν κι άλλα. Για φανταστείτε μια κυβέρνηση ικανή να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ με μια ισχυρή εξ αριστερών αντιπολίτευση που θα πιέζει; Κανείς δε θα μπορεί να εφησυχάσει στην Αθήνα και κανείς δεν θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στις Βρυξέλλες. Άλλωστε το μήνυμα το πήραν.

Για ένα εθνικό σχέδιο σωτηρίας της χώρας

Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για να τους αφήσουμε στα χέρια μαθητευόμενων μάγων. Μπορούμε όμως να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή διαπραγματευτική ομάδα που θα πάει στους δανειστές μας έχοντας ένα και μόνο σκοπό. Να διασώσει την πατρίδα.

Η διάσωση μπορεί να πάει την μορφή ενός ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ εξόδου από την κρίση, ενός Ελληνικού Μνημονίου, όπως έγραψε ο Ακενατόν σε άλλη ανάρτηση.

Το  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ θα είναι ο δικός μας ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ εξόδου από την κρίση που θα αντιπαρατεθεί στο ξενόφερτο αποτυχημένο σχέδιο της τρόικας. Ένα σχέδιο με βάση τις ανάγκες της χώρας και του λαού μας, που όμως θα πείσει τους εταίρους μας για τις πραγματικές μας προθέσεις να αλλάξουμε ως οικονομία και ως χώρα και να φύγουμε προς τα εμπρός. Ένα σχέδιο με μεταρρυθμίσεις, με συγκεκριμένα μέτρα, κοστολογημένο, εφικτό και κυρίως «ταιριαστό» στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Ένα σχέδιο εν τέλει ΠΕΙΣΤΙΚΟ προς τα έξω που θα αντικαταστήσει το επαχθές μνημόνιο και θα στείλει μήνυμα βούλησης και εργασίας όλης της κοινωνίας για έξοδο από το αδιέξοδο του σπιράλ της ύφεσης.

Ένα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, που αφού εγκριθεί και οριστικοποιηθεί από διαφορετικά κόμματα και πολιτικές δυνάμεις μπορεί να γίνει κοινή πρόταση του πολιτικού συστήματος για έξοδο της χώρας από την κρίση και να λειτουργήσει ως ο συνεκτικός ιστός μιας μετεκλογικής σύμπραξης τουλάχιστον όσων κομμάτων μπορούν ακόμη να προσφέρουν κάποιο ρεαλιστικό και πραγματοποιήσιμο κυβερνητικό όραμα στην ελληνική κοινωνία.


ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γ. Ε. Καλογρίδης avatar
  Γ. Ε. Καλογρίδης 31/05/2012 08:06:59

  Σωστά φαίνονται όλα αυτά και μακάρι να γίνουν έτσι.
  Ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι να έλθει πρώτο κόμμα η Ν.Δ και να γίνει Πρωθυπουργός ο Σαμαράς.
  Βλέπετε, όμως, να γίνεται κάτι τέτοιο; Βλέπετε να το θέλει πολύ ο Σαμαράς;
  Αν ναι, τι προεκλογική εκστρατεία κάνει; Πώς δραστηριοποιείται; Πού εμφανίζεται; Σε ποιές συνεντεύξεις; Σε ποιές τηλεοπτικές εμφανίσεις; Σε ποιές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης;
  Ολοι οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί έχουν καθημερινή προεκλογική δραστηριότητα. Ο Σαμαράς πού είναι;

  • GO avatar
   GO @ Γ. Ε. Καλογρίδης 31/05/2012 12:22:45

   Θα μιλήσει σήμερα στο Ε.Β.Ε.Α.

 2. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 31/05/2012 08:37:39

  Θα σχολιάσω μόνο την αρνητική σας κρίση για την απαγόρευση των δημοσκοπήσεων το τελευταίου 15/νθήμερο πρίν τις εκλογές. Η άποψη αυτή την οποία ακούω συνέχεια είναι εντελώς απαράδεκτη και χαρακτηριστική της σύγχισης της ελληνικής κοινωνίας. Οι δημοσκοπήσεις επηρρεάζουν και ο κόσμος τώρα λίγο πρίν τις κάλπες πρέπει να σκεφτεί ανεπηρρέαστα. Επίσης ο νομοθέτης έχει συγκροτημένο λόγο να απαγορεύει ενώ ο κατακρίνων πολίτης νομίζει ότι τα ξέρει όλα. Οι μόνοι που έχουν συμφέρον να καταργηθεί η απαγόρευση είναι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων.

  • Παπαδάκης Ανδρέας avatar
   Παπαδάκης Ανδρέας @ Δεξιόχειρας 31/05/2012 08:47:28

   Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η παύση για 15 μέρες, εξυπηρετεί μόνο την όποια (άν υπάρχει) "διαπλοκή" ορισμένων εταιριών τέτοιων με πολιτικά κόμματα και κέντρα εξουσίας, με την έννοια οτι μπορούν οι εταιρίες να παρουσιάζουν μια εικόνα διαφορετική, "κατασκευασμένη" κατά παραγγελία, μέχρι και 15 μέρες πριν, και να έχουν μετά τις εκλογές τη δυνατότητα να πούν "ήταν μια φωτογραφία της στιγμής τότε, άλλαξαν τα δεδομένα στην πορεία, εμείς τα μετρούσαμε τα νέα δεδομένα, αλλά δεν επιτρεπόταν να τα δημοσιοποιήσουμε"
   Δε θα μπορούσε να σταθεί μια εταιρία που την παραμονή των εκλογών "μετρούσε" ή "εκτιμούσε" εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα που δεν επαληθεύτηκαν. Σε μια ελεύθερη αγορά με ΚΑΝΟΝΕΣ και ΔΙΑΦΑΕΙΑ, μια τέτοια εταιρία θα έκλεινε την επομένη των εκλογών.
   Δε βλέπω ποιό άλλο λόγο εξυπηρετεί απαγόρευση επί 15 μέρες, πέραν του εύλογου χρονικού διαστήματος για χρήση "άλλοθι".

  • YannisOll avatar
   YannisOll @ Δεξιόχειρας 31/05/2012 09:11:37

   Ακόμα μία Ελληνικής επινοήσεως παγκόσμια πρωτοτυπία...

 3. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 31/05/2012 08:45:10

  Άμα είναι να γίνει αυτο τότε ορκιζομαι θα σταματήσω να πλακωνομαι με την ροζα κ´ τις άλλες συνεστωσεις

  • Factorx avatar
   Factorx @ Διηνεκης 31/05/2012 12:51:28

   Αυτό κατάλαβες; Μήπως το άρθρο διευρύνει την έννοια του "πατριωτικού μετώπου" αλλά δεν το πιάνεις; Τι είπε ο Σαμαράς στην τελευταία ομιλία του; Η ιδεολογική αντιπαράθεση και το ξεκαθάρισμα των θέσεων δεν εμποδίζει την συνεργασία για την πατρίδα, αλλά την προϋποθετει

 4. Ραβινος avatar
  Ραβινος 31/05/2012 08:46:17

  Αντε παλι η ΝΔ να διδαξει δημοκρατια στην μπανανοχωρα Ελλαδα !Οχι κυριοι συγνωμη αλλα δεν θα παρω!Τσιπρεικη αριστερη κυβερνηση θελει ο ''σοφος'' λαος αυτο να παρει !Ισως μετα την καταστροφη {για την οποια προειδοποιηθηκε δεοντωσ }βαλει μυαλο !Γαια πυρι μιχθητω ειπε ο τσιπρας μετα τις εκλογες της 6ης Μαιου 2012 αυτο να γινει !

 5. m.s avatar
  m.s 31/05/2012 08:52:31

  στην πτήση Ελλάς 2012 έχει ανάψει η ένδειξη ''προσδεθείτε''

 6. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 31/05/2012 08:55:24

  Ὃσο πλησιάζουν οἱ ἐκλογές,ὃσο πιό ἐπιτακτική φαίνεται τῶρα,ἡ ὑλοποίηση ἑνός Ἑλληνικοῦ σχεδίου-μνημονίου διάσωσης τῆς χῶρας καί σταδιακῆς βελτίωσης τῶν συνθηκῶν διαβίωσης τοῦ Ἑλληνικοῦ λαοῦ,τόσο πιό πολύ καταδεικνύεται ἡ γύμνια τῆς κυβέρνησης .Γ.Παπανδρέου,ἡ φαυλότητά της,ἡ πλήρης ἀναξιότητά της καί ἡ μέχρι τοῦ σημείου προδοσίας ἐνδοτικότητα καί δουλικότητά της,ὃταν ἀνέλαβε τά ἠνία τῆς χῶρας τό 2009... Τόσο πιό πολύ καί πιό πολλοί Ἓλληνες,γιά τόν λόγο αὐτό,χτυποῦν τό κεφάλι τους στόν τοίχο...,γεγονός πού ἀντί νά δημιουργήσει συνθῆκες σωτήριας περισυλλογῆς γιά καθαρές σκέψεις μπροστά στήν κάλπη στίς 17 Ἰουνίου,ἒχει ζαλίσει τόσο τάς τυπτομένας κεφαλάς πού,ἑάν τελικά βγεῖ ὁ ΣΥΡΙΖΑ,θά συντελεσθεῖ ἡ ἐσχάτη πλάνη ἡ χείρων τῆς πρῶτης...

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 31/05/2012 09:39:11

   Δεν κατάλαβες όμως ότι με το άρθρο βολιδοσκοπούνται οι αντιδράσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ σε μετεκλογική συνεργασία με τον Σύριζα...
   Αυτό κατάλαβα εγώ, τουλάχιστον.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ ΒΙΣ 31/05/2012 10:02:02

    Εγώ δεν θα έβλεπα αρνητικά μια "συνεργασία", αλλά σε "υπόγεια" βάση. Όπως δηλαδή ο Κων. Καραμανλής έβαζε τον Ανδρέα το 1975 να φωνάζει "βυθίσατε το Χόρα".

    Το θέμα όμως για κάτι τέτοιο είναι:
    (α) πόσο αξιόπιστος θα ήταν σε έναν τέτοιο διπλό εθνικό ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο προς τα έξω (Ευρώπη), όσο και στο ενδοκομματικό του επίπεδο
    (β) πολλές άλλες παράμετροι του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ (λάθρο, εγκληματικότητα, εθνική ταυτότητα, θρησκεία και πολιτισμός) είναι ασύμβατες με τις επιδιώξεις της ΝΔ και του Σαμαρά ειδικότερα.

    Οπότε, έχω σοβαρές επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο επιτυχούς συνεννόησης.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΒΙΣ 31/05/2012 11:36:46

    ...και άλλων ψηφοφόρων, όχι μόνον της ΝΔ.
    Άλλωστε, το εκλογικό σώμα, ιδιαίτερα το νεότερο σε ηλικία, έχει ρευστοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό (βλέπε μετακινήσεις ακόμη και από ΧΑ σε ΣΥΡΙΖΑ).

   • Factorx avatar
    Factorx @ ΒΙΣ 31/05/2012 12:52:46

    Το άρθρο εκφράζει δικές μου απόψεις και του Α.Ψ. Κανενός άλλου. Δεν κατάλαβες λοιπόν καλά

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΒΙΣ 31/05/2012 13:02:05

    Η κατεύθυνση του άρθρου συγκλίνει - ίσως τυχαία - και με νεότερα συμπεράσματα από το "ευρωπαικό σκέλος" (Ισπανία, διαφοροποίηση θέσεων στις Βρυξέλλες, βέτο Γερμανικής αντιπολίτευσης για το Σύμφωνο Σταθερότητας άν δεν γίνουν δεκτοί οι όροι της, Ολλάντ κτλ).
    Κατά τη γνώμη μου αυτό το θέμα είναι στην πραγματικότητα το πιό αποφασιστικό. Αλλά οι ψηφοφόροι όλοι έχουν πολύ ελλιπή, σχεδόν μηδενική ενημέρωση. Περισσότερο ψυχανεμίζονται, παρά γνωρίζουν τι συμβαίνει ¨εκεί έξω".
    Ακόμη και άν βολιδοσκοπούνται λοιπόν - από ατομικές απόψεις , καλό είναι να βολιδοσκοπούνται.

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΒΙΣ 31/05/2012 13:17:16

    Πάνω σέ ποιά βάση θά μποροῦσε νά εὐοδωθεῖ μιά ὁποιαδήποτε συνεργασία,ἀφοῦ σέ ὃλα μά ὃλα τά θέματα,τό ἂσπρο γιά ἐμᾶς,εἶναι μαῦρο γι' αὐτούς καί τό ἀντίθετο...

 7. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 31/05/2012 09:01:20

  Οταν παραμονές μιας μάχης, η μια πλευρά αναζητεί τον συμβιβασμό , τότε πιθανότατα θα χάσει την επερχόμενη μάχη και μοιραία θα οδηγηθεί, όχι σε συμβιβασμό, αλλά σε μια άνευ όρων συνθηκολόγηση.

  • Mara avatar
   Mara @ Κώστας Ροδινός 31/05/2012 09:12:30

   Κώστα Καλημέρα!

   Η λέξη "συνθηκολόγηση...." ΄μόνο ανατριχίλα προκαλεί....

   • juliet avatar
    juliet @ Mara 31/05/2012 09:16:18

    Καλημέρα,
    .....άνευ όρων !

    • Mara avatar
     Mara @ juliet 31/05/2012 09:24:48

     Καλημέρα Ιουλία!

     Το "άνευ...όρων..." δεν προκαλεί ανατριχίλα, αλλά ηλεκτροσόκ.....

     Δεν πάμε καλαααά.....

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ juliet 31/05/2012 09:24:52

     Προλαβαίνω μια θερμή καλημέρα στις κυρίες, πριν ενσκήψει το ..τυφώνας Δαναός.

     • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
      Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 31/05/2012 09:29:47

      Έχει πέσει η έντασή του σε 4 από 15! Δροσερό αεράκι έχει γίνει.

     • juliet avatar
      juliet @ Γιάννης Φαίλτωρ 31/05/2012 09:37:48

      Καλημέρα παιδιά,
      Γιάννη ,νόμος της φύσης....πάντα μετά από τυφώνα και καταμέτρηση των καταστροφών ....το αεράκι.
      :)

     • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
      Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Γιάννης Φαίλτωρ 31/05/2012 09:46:36

      Κρυφό τσουνάμι είναι..απλώς δεν το δείχνει σε όλους !
      Ανεμοστρόβιλος και βάλε..

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 31/05/2012 10:02:47

      Καλημέρα σ΄όλους! Τι να πω ρε φίλοι! Παραδίνουμε τα όπλα; Το τελευταίο που θα μπορούσα να σκεφτώ.

     • juliet avatar
      juliet @ Δαναός 31/05/2012 10:06:57

      Καλημέρα ,
      τα όπλα παραδοτέα που;

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ Δαναός 31/05/2012 10:15:17

      Μόλις επικοινώνησα με το Strange και μου είπε ότι, μόλις είδε τον τίτλο του άρθρου τρέχει να γραφτεί στον Παπαθεμελη!!!

     • juliet avatar
      juliet @ Δαναός 31/05/2012 10:21:05

      Δαναέ,
      σαν πεσμένος φαίνεσαι,αλλα σε ρωτάνε τα παιδιά εδώ και άλλα απαντάς.......που τρέχει ο λογισμός σου;

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ Δαναός 31/05/2012 10:29:49

      Γεια σου ρε Ιουλία!!! Στο τρέξιμο είμαι! Από μπαρ σε μπαρ! Στη νεολαία!

     • juliet avatar
      juliet @ Δαναός 31/05/2012 10:32:16

      Ετσι εξηγούνται πολλά ...φωτίζεις το σκότοs της νύχτας .
      :)

     • Φελίζα avatar
      Φελίζα @ Δαναός 31/05/2012 11:04:35

      κοίτα να δεις που συμφωνώ πάλι με τον strange......

      καλημέρα

  • Παύλος avatar
   Παύλος @ Κώστας Ροδινός 31/05/2012 10:58:50

   Καλημέρα, Συμφωνώ απολύτως με την άποψή σου Κ.Ποδινέ !

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Κώστας Ροδινός 31/05/2012 11:32:10

   Αγαπητέ Κώστα,
   σε κάποια πολιτική διάλεκτο το λεχθέν σημαίνει "συνθηκολόγηση", σε κάποια άλλη σημαίνει "συμβολή στην κυβερνησιμότητα".

  • Factorx avatar
   Factorx @ Κώστας Ροδινός 31/05/2012 12:56:11

   Κοινοτυπίες, κ. Ροδινέ. Το άρθρο μιλάει για το πως θα σωθεί η Ελλάδα και όχι τα κομματικά μαντριά. Αναφέρεται στο τι θα γίνει μετά τις εκλογές με το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ΝΔ και ενός ισχυρού ΣΥΡΙΖΑ ισχυρής αντιπολίτευσης στους δρόμους. Το άρθρο δίνει διέξοδο και απαντά σε εκείνους που ήδη προωθούν (καθημερινά) τον Ππαπαδήμο ως νέο πρωθυπουργό επειδή τον Αντώνη δεν τον θέλουν με τίποτα. Κατά τα άλλα μακριά είναι η νύχτα στα βουνά στους κάμπους πέφτει χιόνι...

   • ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
    ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ @ Factorx 31/05/2012 13:13:57

    Από τα δέκα σημεία αντιπαράθεσης σε βασικά ζητήματα, που παρουσιάσατε χθες σε άλλο άρθρο, σε ποια από αυτά προτείνεις να κάνει πίσω η ΝΔ και σε ποια θεωρείς οτι είναι πρόθυμος να κάνει πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ;

    • romeo avatar
     romeo @ ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 31/05/2012 21:05:14

     Ασύμβατα και ασυμβίβαστα... Και μόνο τον Αντώνη Σαμαρά δεν ευνοεί η παραφιλολογία γύρω από το άρθρο.

     • ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
      ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ @ romeo 31/05/2012 21:11:42

      Διάβασα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα 18 σημεία του Σαμαρά. Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα άλλο γύρω από αυτό το άρθρο.

   • Παύλος avatar
    Παύλος @ Factorx 31/05/2012 14:49:56

    Για στάσου λίγο αγαπητέ Φάκτωρα,
    Είναι οιονεί..... ευλογία η ισχυρή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ;;; (για να αναφέρω μόνο ένα από τα παράδοξα του άρθρου).
    Έχω την εντύπωση ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κεντροδεξιού μετώπου φοβάται και τρέμει για το ακριβώς αντίθετο !
    Άσε το άλλο: " και κάτι σημαντικό: η διάλυση του ΠΑΣΟΚ."
    Έχω την εντύπωση ότι είναι ακόμα νωπό το μελάνι από την ανάρτηση του Antinews , που κάνει λόγο για τα πρωτοπαλίκαρα του Τσοχα, που επανδρώνουν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ.
    Ποιός δεν αντιλαμβάνεται ότι τα κατά τω μάλλον ή ήττον χειρότερα στοιχεία του βαθέως ΠΑΣΟΚ υπέστησαν όσμωση στο δοχείο του ΣΥΡΙΖΑ ;;;;;
    (Περιττόν να αναφέρω ότι ακολούθησαν και οι ψηφοφόροι !)

    • Mara avatar
     Mara @ Παύλος 31/05/2012 15:35:45

     Αγαπητέ μου Παύλο,

     χειρότερο από την αποτυχία είναι να αντιλαμβάνεσαι "κατόπιν εορτής" πως ήσουν ένα βήμα... πριν από την επιτυχία προτού δειλιάσεις.....
     Την νίκη Παύλο την κυνηγάς μέχρι τέλους με πείσμα, επιμονή χωρίς διλλήματα όσο και άν σε στριμώχνουν.....
     Γιατί ο πραγματικά τελειωμένος... δεν είναι αυτός που νικήθηκε μιά φορά, αλλά αυτός που εγκατέλειψε την προσπάθεια να συνεχίσει τον αγώνα.
     Και ένας ηγέτης που δείχνει ότι εγκαταλείπει, δυστυχώς τον εγκαταλείπει και ο λαός.

   • antonis avatar
    antonis @ Factorx 31/05/2012 22:16:14

    Καλα ο Παπαδημος δεν ηταν οικονομικος συμβουλος των Σημιτη = Παπανδρεου ;;;;;;;;;;; Πως τετοιος συμβουλος και δεν προεβλεψε ΤΟ ΧΑΟΣ ;;;;;;;; Δηλαδη καποιοι δεν εχουν ικανοποιηθει απο ΤΟ ΧΑΟΣ ζητουν διαλυση ;;;;;;;; Γνωριζει ο Παπαδημος καλυτερα οικονομκα απο τον Σαμαρα ;;;;;;; ΑΝ ΝΑΙ !!!!! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΓΑΠ STOP , ΠΡΙΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΖΗΤΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ;;;;;;;;; Μια σκεψη κανω : Mηπως , λεω μηπως , καποιοι τους εστειλαν , να μας τελειωσουν ;;;;;;;;;;;;

   • Mara avatar
    Mara @ Factorx 01/06/2012 01:16:55

    Έχω την εντύπωση ότι, ο τρόπος που διατυπώθηκε το άρθρο, όπως και ο τίτλος, είναι ο λόγοι που προκλήθηκε παρεξήγηση στην ερμηνεία.
    (ειδικά η λέξη συμβιβασμός.... είναι ιδιαιτέρως ερεθιστική....)

 8. anagnostopoulos panagiotis avatar
  anagnostopoulos panagiotis 31/05/2012 09:04:45

  Η συνεργασία των δύο κομμάτων είναι η μοναδική δυνατότητα μας για να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Ελλάδας. Εάν δεν συνεργαστούν τα κόμματα, θα έχουμε συνεχώς νέες εκλογές, επειδή κανένα δεν μπορεί και δεν πρέπει να κυβερνήσει μόνο του. Μόνο έτσι θα πειθαρχήσουν όλοι και κυρίως οι τράπεζες που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν όλο τον κόσμο (http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2612.aspx ).

 9. S.P. avatar
  S.P. 31/05/2012 09:07:19

  Δεν γνωρίζω γιατί γράψατε αυτό το άρθρο. Οι απόψεις σας είναι παντελώς ανεδαφικές στο συγκεκριμένο θέμα. Θα συνεννοηθεί η νδ με τον σύριζα σε ζωτικά θέματα όπως το μεταναστευτικό, η δημόσια τάξη, και η ασφάλεια, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, η ανταγωνιστικότητα και η μείωση του δημόσιου τομέα... αστεία πράγματα. Εκτός αν η νδ προσχώρησε στις θέσεις του σύριζα, πράγμα όχι απίθανο για τα 3/4 της νδ. Να μας το πει όμως. Και κάτι ακόμη βαρέθηκα να ακούω να μην τηρηθεί το μνημόνιο... Όποιος χρωστάει πληρώνει. Ρωτήστε ένα βαλκανικό πολίτη κατά προτίμηση Έλληνα τι κάνει στις καθημερινές συναλλαγές του.
  Εδώ που φτάσαμε προβλέπω: η νδ δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει, γιατί θα συναντήσει την ισχυρή αντίδραση των λαϊκιστών του σύριζα κ.α. Αν εκλεγεί ο σύριζα θα τινάξει στον αέρα τη δανειακή σύμβαση και θα οδηγήσει τη χώρα σε στάση πληρωμών.

  • juliet avatar
   juliet @ S.P. 31/05/2012 09:14:40

   S.P καλημέρα,διαβάζω και ξαναδιαβάζω το άρθρο και προσπαθώ να καταλάβω τι άκριβώς εννοεί. Οταν λέει αριστερές δυνάμεις ποιές εννοεί ,γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ στο θέμα που πραναφέρεις ....υπάρχει ΟΜΟΦΩΝΙΑ. Εγώ προτείνω να υπάρχει την επομένη λύση ΕΤΟΙΜΗ ...να είμαστε έτοιμοι για ότι προκείψει ..λύση δυνατή που να μπορεί ο λαός να πιστέψει και να κρίνει.

   • S.P. avatar
    S.P. @ juliet 31/05/2012 09:41:04

    Juliet, Καλημέρα
    Ίσως το έγραψε κάποιος για να σταθμίσει τις αντιδράσεις...
    Για την επόμενη μέρα, απαιτείται ηρωϊσμός από την πλευρά των πολιτικών της νδ, υπομονή και συναίνεση από την πλευρά του λαού. Θα υπάρξουν και τα δύο;;;;
    Πάντως η πρόβλεψη μου αναφέρεται στο τέλος του προηγουμένου σημειώματος.

    • juliet avatar
     juliet @ S.P. 31/05/2012 10:00:01

     Γι'αυτό μίλησα για μια λύση ΔΥΝΑΤΗ ,γιατί συμφωνώ απόλυτα ....εκτός αν ...εκλογές πάλι.

     • akenaton avatar
      akenaton @ juliet 31/05/2012 12:02:57

      Αγαπητή μου Ιουλιέτα, το "εκλογές πάλι" νομίζω οτι θα πρέπει να το ... ξεχάσουμε! Ο χρόνος είναι δυστυχώς εχθρός μας σε αυτή την φάση.
      Ένα Ελληνικό Μνημόνιο θα πρέπει να περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις, νέο (απλό, αυστηρό και δίκαιο) φορολογικό νόμο, μείωση λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, μικρότερο και αποδοτικό κράτος, απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων (ΕΣΠΑ, κλπ), μείωση του ΦΠΑ, κατάργηση του "χαρατσιού" της ΔΕΗ με ενοποίηση των φόρων ακινήτων σε έναν δίκαιο και προοδευτικό φόρο, αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος, ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, πληρωμή των απλήρωτων προμηθευτών του κράτους, επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις από το κράτος, διεκδίκηση επιπλέον κονδυλίων από την ΕΤΕΠ για ιδιωτικές επενδύσεις, αλλαγές στα μισθολόγια και τις συντάξεις του δημοσίου για δίκαιη κατανομή των βαρών (π.χ. στοχευμένη μείωση των υψηλών μισθών και συντάξεων ώστε κανείς να μην παίρνει κάτω από ένα ποσόν και πάνω από ένα άλλο - αναγκαστικά θα πληρώσουν το μάρμαρο τα "ρετιρέ"), αποκατάσταση των κατωτέρων μισθών, και των κλαδικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, πλήρης μηχανοργάνωση στο δημόσιο, θέσπιση της μιας υπογραφής, αναμόρφωση του συνδικαλισμού εκτός κομματικής αγκάλης, κατάργηση της μονιμότητας των ΔΥ, αυστηρός έλεγχος των επιδομάτων πρόνοιας, αναπηρίας, κλπ, εφαρμογή των Νόμων του κράτους σε κάθε κατεύθυνση, εφαρμογή του "πόθεν έσχες" σε όλους (και ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ), αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος κατόπιν αναλογιστικών μελετών ώστε να καταστούν τα ταμεία βιώσιμα (δεν είναι δυνατόν στο ΙΚΑ να παίρνει κανείς σύνταξη 500 ευρώ και σε άλλο "ευγενές ταμείο" 1500 ευρώ με το ΙΔΙΟ ένσημο!!!! - κάποιοι θα χάσουν τα παράνομα προνόμιά τους εδώ). Όλα αυτά τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, θα αλλάξουν πιστεύω την ψυχολογία και την πίστη στην αγορά και αυτή η αλλαγή είναι κατά τη γνώμη μου το ήμισυ του παντός για την επανεκκίνηση της οικονομίας!

     • juliet avatar
      juliet @ akenaton 31/05/2012 12:29:24

      akenaton
      συμφωνώ απόλυτα ...πιστεύω ότι και οι πιο κακόβουλοι να κατάλαβαν ότι υπάρχει πρόγραμμα και όχι αερολογίες και μαγκίες .Τα κάλυψες όλα .
      Και εκείνες τις συντάξεις των αντιστασιακών ...απωθημένο μου.
      Τώρα ακούω τον Βορίδη ...η καλύτερη επιλογή....
      Τα σέβη μου.

     • S.P. avatar
      S.P. @ juliet 31/05/2012 13:45:34

      Juliet,καλό μεσημέρι.
      Εννοείς τους "αντιστασιακούς με πάνες" κατά τονSpiegel; Αυτών πρέπει να τους αφαιρεθούν αμμέσως και να δημοσιευθούν τα ονόματα τους προς διαπόμπευση. Αλλά θα μπει το πολιτικό κόστος, οπότε θα εγκαταλείψουμε τα συνήθη κόμματα

     • juliet avatar
      juliet @ S.P. 31/05/2012 14:48:54

      S.P
      εχω πρόβλημα ηθικής τάξεως .Ακου σύνταξη αντιστασιακού , κουβάλαγε νερό να πιουν αυτοί που ήτανε στα βουνά και συνταξιοδοτήθηκε γι'αυτό.Ασε και κάποιους που είχανε ένα σηματάκι το ξέρω γιατί κάποιος ήθελε να παινευτεί ...και μου το έδειξε και έμεινε κόκκαλο όταν του είπα .....ότι μας στοιχίζει ακριβά η αντίστασή του.
      Ο Spiegel σωστά το είπε ..και δεν μιλάει κανένας .

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ juliet 31/05/2012 13:49:55

      Juliet,μέ τούς ἀντιστασιακούς μήν εἶσαι ἀνυπόμονη,οἱ περισσότεροι ἒχουν πεθάνει,λίγοι ἒχουν μείνει,τά πιό ''γερά κόκκαλα''...

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ akenaton 31/05/2012 13:40:41

      akenaton, καίρια ὃλα αὐτά πού προτείνεις καί ἀπολύτως ἀναγκαία,ἓνα πρός ἓνα,μέ προτεραιότητα,ἂν μοῦ ἐπιτρέπεις,κατά τήν ταπεινή μου ἂποψη,στήν πλήρη μηχανοργάνωση στό Δημόσιο,μέ τήν δίκαιη κατανομή στούς μισθούς καί στίς συντάξεις καί τήν μείωση τῶν λειτουργικῶν δαπανῶν τοῦ Δημοσίου ὃπως ἀναφέρεις.
      Ὃμως,παραθέτεις καί πολλά πού πρέπει νά γίνουν καί ἀπαιτοῦν ἂμεση ἐκταμίευση χρημάτων ἀπό τό κράτος,ὃπως π.χ. ἐπιστροφές ΦΠΑ,πού θά βρεθοῦν τόσα χρήματα;Καί τέλος,μιλᾶς γιά κατάργηση τῆς μονιμότητας στό Δημνόσιο,μά,ἐφόσον ἐπίκεινται ἀπολύσεις,πρέπει νά καταργηθεῖ κι ἡ μονιμότητα;

     • juliet avatar
      juliet @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 31/05/2012 14:56:20

      ΚΥΘΗΡΙΟ
      Oι επιστροφές μπορεί να γίνουν με συμψηφισμούς και να είναι πιστωτικοί απέναντι στο κράτος,
      εφ'όσον συντέχουν λόγοι ανωτέρας βίας και είμαστε και σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.Οσο για τις απολύσεις γνώμη μου είναι από τη στιγμή που θα άρεις την μονιμότητα δεν χρειάζονται .Τι σημαίνει αυτό; Παράγεις άρα είσαι αναγκαίος ,αυτοί που θα έχουν πρόβλημα θα είναι αυτοί-ες, ....που θα συνταξιοδοτηθούν για τον αέρα που έκαναν ,δηλ.θα αντικατασταθούν με ανεμιστήρες οροφής.....
      :)

 10. aris2 avatar
  aris2 31/05/2012 09:07:29

  Aγαπητέ Factorx ,
  Εγώ θα προχωρήσω ενα βήμα παρα πέρα.
  1.Το πρώτο αίτημα στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, θα πρέπει να περιλαμβάνει ως ΚΟΚΚΙΝΗ γραμμή οτι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ στην Ελλάδα, για χρέη που δημιουργούνται μετά το 2008.
  Αν δεν δεχτουν αυτό τον όρο, δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε περαιτέρω. Αν τον δεχτούν προχωράμε παρακάτω:
  2. Πάγωμα όλων των φόρων έκτακτων και μονίμων στα ακίνητα μέχρι να υπάρξει ανάκαμψη στην οικοδομή.
  3. Σταμάτημα κάθε περαιτέρω οριζόντιας περικοπής, μέχρι να συληφθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή με την παράδοση στην Ελληνική δικαιοσύνη του CD με τους φοροφυγάδες της Ελβετίας.
  4. Λογιστικός έλεγχος του χρέους, για διαπίστωση αν πχ.Τσοχατζόπουλοι,Χριστοφοράκοι,Τσουκάτοι, Μαντέληδες και σια ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ των δανειστώ μας χρέωσαν όχι για ανάγκες του κράτους . ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ.
  Aν δεν δεχτούν κάποιον απο τους 3 αυτούς όρους, πάλι δεν προχωράμε παρακάτω. Αν τους δεχτούν, προχωράμε.Εγώ έχω μερικές ιδέες για ενα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ που θα μας βγάλει απο την κρίση.
  Να έρθουμε σε επαφή με τους 10 μεγαλύτερους Τραπεζίτες του κόσμου και να τους παρακαλέσουμε να μας βοηθήσουν, χωρίς χρήματα μάλιστα, αν δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Πώς?
  Α.Να Δημιουργήσουν τουλάχιστον 1 φορολογικό παράδεισο σε ένα Ελληνικό νησί . (Ξέρουν αυτοί τη μέθοδο) ωστε να εισρεύσουν χοντρά κεφαλαια και όχι φραγκοδίφραγκα.
  Β.Να “πείσουν” μέσω όσων ΜΜΕ ελέγχουν, οτι ΚΑΤΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟ συμβαίνει με την προβλεπόμενη επικράτηση Τσίπρα στην Ελλάδα . Το “έξυπνο” χρήμα εχει αντιληφθεί το επερχόμενο τέλος της κρίσης και αρχίζει να παίρνει θέσεις ώστε να επωφεληθεί της προβλεπόμενης εκρηκτικής ανάπτυξης που έρχεται. Την επόμενη ημέρα ενας (δικός τους ) οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει ξαφνικά κατά 2-3 βαθμίδες την Ελλάδα γιατί οι χθεσινές πληροφορίες αποδεικνύονται βάσιμες και άρχισε η απρόσκοπτη ανακεφαλαίωση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος με την εισροή των 18 δίς ευρώ τη Δευτέρα. Σε 2-3 μέρες και οι υπόλοιποι οικοι ανταγωνίζονται στην περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδος. Σε 10 μέρες το Ελληνικό χρηματιστήριο απογειώνεται… Η κυβέρνηση ”παγώνει” για ενα μήνα τουλάχιστο την εκποίηση των δημοσίων ακινήτων οπότε η αξία τους εκτινάσσεται στα 300 δίς. Τότε αρχίζει να πουλάει αργά και μεθοδικά, κατ’ αρχήν αυτά που φέρνουν κκεφάλαια και επενδύσεις. Ετσι η οικονομία ξαναπαίρνει εμπρός. Παράλληλα η Κυβέρνηση ξεκινάει αμέσως την επανίδρυση του κράτους πχ. αφού καθορίσει τον απολύτως αναγκαίο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων (πχ. 300000) τους περνάει όλλους απο “πανελλαδικές εξετάσεις” καρατάει τους καλύτερους και τους υπόλοιπους τους πάει εφεδρεία ή σύνταξη ή ιδιωτικό τομέα.
  Εφαρμόζει το Σκανδιναυικό σύστημα στη φορολογία,την οικονομία, την παιδεία και την ανάπτυξη. Καταργεί στην πράξη όλα τα μονοπώλια με κρατική παρέμβαση. Πχ. επιτρέπει σε κάθε πρατηριούχο απ’ ευθείας πρόσβαση στα διυλιστήρια, για να δικαιωθέι και ο κ. Μάνος. Εφαρμόζει σε κρατικό επίπεδο τις επιχειρήσεις καμικάζι του Παν/μίου Θεσ/νίκης για σπάσιμο των καρτέλ των μεσαζόντων παντού όπου αυτά εμφανίζονται. Και γενικά έχοντας απαλλάξει το πολιτικό κατεστημένο απο όλους τους πολιτικούς του παρελθόντος που είναι ύποπτοι διαφθοράς, προχωρεί στην κατεύθηνση αυτή τη φορά για ειλικρινή μετατροπή της Ελλάδος σε Δανία του Νότου. (Με τα απαραίτητα “παράθυρα” για τους μεγάλους μας φίλους τραπεζίτες, όπως συμβαίνει σε όλες τις καθώς πρέπει χώρες).
  Αν κάποιοι άλλοι πολίτες ή κόμματα έχουν προτάσεις ας τις κάνουν ώστε το τελικό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ να είναι το καλύτερο δυνατό…

 11. voter avatar
  voter 31/05/2012 09:10:50

  Πολυ ευγενείς και πολύ ...ευσεβείς πόθοι ! Δεν μπορούν να ερθουν σε συμβιβασμό .Αν μπορούσαν θα το είχαν ήδη κάνει . Κι αυτό γιατί δεν μπορουν να αλλάξουν τον εαυτό τους . Ψυχολογική ερμηνεία . Μετα την "ηττα " ( της χώρας και οχι απλώς των κομμάτων ) μπορεί .

 12. bird avatar
  bird 31/05/2012 09:16:39

  Αναγκαστικά ένα εθνικό σχέδιο ή ένα ελληνικό μνημόνιο θα έχει φιλελεύθερο πυρήνα. Αν μπορεί να συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ....Οκ.

 13. Free Mind avatar
  Free Mind 31/05/2012 09:27:52

  Μόλις παρακολούθησα στον Ant1 το διάλογο της Μπακογιάννη με τον Σκουρλέτη του Συ.Ριζ.Α.... Η συζήτηση ήταν αποκαλυπτική για το ύφος και τις προθέσεις του καθενός...

  Αν αυτή η διχαστική λογική και ρητορική που εξέφρασε η Ντόρα (και η Ν.Δ. τελευταία) επικρατήσει στην προεκλογική και μετεκλογική πολιτική σκηνή, τότε η συννενόηση και ο 'ιστορικός συμβιβασμός' είναι ανέφικτος!!!

  Οι πρακτικές και οι ρητορικές του διχασμού σίγουρα δεν ταιριάζουν με τις κρίσιμες σημερινές περιστάσεις!!!

  Ελπίζω να μην επικρατίσουν στον πολιτικό διάλογο τέτοιες λογικές, όπως έναν αιώνα πριν... Γιατί οι συνέπειες είναι γνωστές...

  • Δεξιόχειρας avatar
   Δεξιόχειρας @ Free Mind 31/05/2012 10:08:36

   Ο Σκουρλέτης ....τα'πε καλά φαντάζομαι...

  • Περσέας avatar
   Περσέας @ Free Mind 31/05/2012 10:25:07

   Από την άλλη δεν είναι ...καθόλου διχαστική η εμμονή μερικών να αυτοπροσδιορίζονται 'προοδευτικοι'.
   Δεν είναι ...καθόλου αναχρονιστική η προσπάθεια των ιδίων να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα.
   Είναι τελείως δημοκρατική η νοοτροπία τους να ...μην επιτρέπουν στον συζητητή τους να ...έχει άποψη διαφορετική απο την δική τους.
   Φίλε μου όχι Free Mind αλλά Left Mind θα ήταν καλύτερα!

   • Αείμνηστος avatar
    Αείμνηστος @ Περσέας 31/05/2012 12:24:46

    προς Περσέα και δεξιόχειρα.
    Η ΝΔ το 2007 πήρε 42% το 2009 33% και το 2012 19%.
    Αυτό το 23% που της λείπει πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ , ΑΝΕΛ, Χ.Α.
    Όλους αυτούς οι οποίοι βγαίνουν στο site και σχολιάζουν , με κριτική αλλά όχι κακόπιστη διάθεση , τους κατηγορείτε οι 30 μόνιμοι εδώ μέσα ώς αριστερούς, πρασινοφρουρούς και χίλια δυο επίθετα.
    Εάν ενδιαφερόσασταν για το καλό του τόπου πρώτα και της παράταξης δeυτερευόντως(εφόσον πιστευετε οτι μόνο αυτή μπορεί να πραγματοποιήσει το πρώτο) θα έπρεπε να απαντήσετε με επιχειρήματα και όχι ειρωνείες και αφορισμούς και να κάνετε και αυτοκριτική η κριτική στα λάθη .
    Εκτός αν πιστευετε ότι το 23% δεν έφυγε απο το κόμμα για αυτά τα λάθη που εσείς εδω μέσα , κρύβατε κάτω απο το χαλί, αλλά ξαφνικά στα 40-45 τους ανακάλυψαν τηη φωτεινή πλευρά της αριστεράς.

    • GreekInLux avatar
     GreekInLux @ Αείμνηστος 31/05/2012 15:09:38

     Ντροπή σας και μάλιστα μεγάλη! πριν γράψετε βουτήξτε και λίγο τη γλώσσα στο μυαλό! Το ιστολόγιο αυτό έχει επανειλημμένως ασκήσει δριμεία κριτική στη ΝΔ. Όσο για τους 30 μόνιμους, αυτό είναι χαρακτηριστικό του κάθε ανάλογου site. Πάντα υπάρχουν κάποιοι που απλά διαβάζουν και άλλοι που σχολιάζουν πιο συχνά. Για ρίξτε καμιά ματιά στα likes στο facebook, στους followers στο twitter και τους εγγεγραμμένους στα feeds.

    • Περσέας avatar
     Περσέας @ Αείμνηστος 01/06/2012 11:57:12

     Ένας καλός τρόπος να περάσεις τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, προσποιούμενος τον ...προβληματισμένο νεοδημοκράτη.
     Την τεχνική αυτή την έχω γνωρίσει καλά.
     Για τα ποσοστά, έχω ένα παράδειγμα.
     Στον νομό μας στον σύλλογο των καθηγητών η ΔΑΚΕ το Νοέμβριο του 2004 πήρε 52%.
     Η ΠΑΣΚ το Νoέμβριο του 2009 πήρε 54%, με ίδιες ηγεσίες και με σταθερά τα ποσοστά των δύο άλλων παρατάξεων.
     Ξαναδιάβασε το σχόλιο του Free Mind

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Free Mind 31/05/2012 11:40:04

   Όχι μόνον η κ. Μπακογιάννη.
   Ρέει υπερβολική αδρεναλίνη, γενικώς διακρίνεται εύκολα η πολλή ανασφάλεια και η έλλειψη ψυχραιμίας.
   Άκουγα χθές και τον κ. Παναγιωτόπουλο απέναντι στον "εξωφρενικά" ήρεμο κ. Σταθάκη.

 14. Mara avatar
  Mara 31/05/2012 09:53:17

  .....Επιστροφές-καταστροφές
  έχω για σένανε κάνει πολλές.
  Κι οι αντοχές γίναν κλωστές,
  πόσο ν’ αντέξουνε, σπάσαν κι αυτές.

  Κάθε που γύριζα το πανηγύριζα,
  την ίδια έκανα υπομονή.
  Όμως γελάστηκα, σε όλες βιάστηκα,
  καμιά δεν άξιζες επιστροφή.

  Επιστροφές-καταστροφές
  στην ίδια κόλαση, στο ίδιο χτες.
  Κι όμως μετά, κάθε μετά,
  πάντοτε έλεγα "ποτέ ξανά".

  Κάθε που γύριζα το πανηγύριζα,
  την ίδια έκανα υπομονή.
  Όμως γελάστηκα, σε όλες βιάστηκα,
  καμιά δεν άξιζες επιστροφή......

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Mara 31/05/2012 09:57:27

   δεν νομίζω αυτό να το αφιερώνεις στο Δαναό;

  • juliet avatar
   juliet @ Mara 31/05/2012 10:03:14

   Μάρα ,
   και εσύ τραγουδιάρα μας προέκυψες ...
   :)

  • Mara avatar
   Mara @ Mara 31/05/2012 11:39:41

   Στο θρύλο... αυτό το τραγούδι ΠΟΤΕ....
   (σε άλλες όψιμες " αγάπες" αφιερώνεται....)

   Ιουλία μου, όταν ζορίζομαι.... το ρίχνω στο τραγούδι

  • juliet avatar
   juliet @ Mara 31/05/2012 11:56:15

   Μάρα
   ........
   Ας κλαίη και μέσα μου η καρδιά.Κι από τα κλάματά της
   αθάνατο λουλούδι,
   της μοναξιάς παρηγορίας, της Χώρας παραστάτης ,
   φυτρώνη το Τραγούδι...
   Παλαμάς

 15. panos avatar
  panos 31/05/2012 09:54:17

  Αν ειναι δυνατον να συνεργαστουμε με τους βολεμενους που θελουν ενα κρατος κρατικοδιαιτο οπου να κτβερνανε οι συριζοπασοκοι συνδικαλισταραδες, ιδε φωτοπουλος-ριζος στη Δεη που την καταντησαν προβληματικη. Αντωνη βγες και πες την αληθεια στο λαο γιατι δυστυχως γεν τη ξερει και να πεις οτι σαν λαος επρεπε να καναμε ενα ΜΝΗΜΟΝΙΟ απο χρονια ωστε να φτιαξουμε την Ελλαδα. Μετα απο πολλα χρονια δικαιωνετε ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ που παντα ελεγε την αληθεια που αλλοι νανοι της πολιτικης την κρυβουν για τα ψυφουλακια.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ panos 31/05/2012 10:06:39

   Μπάστα, ρε φίλε, γιατί δεν μπορεί να ισχύει πάντα το "όλα τα στραβά καρβέλια τα φτιάχνει η νύφη". Σίγουρα είναι πολύ κακός ο συνδικαλισμός των ΡιζοΦωτόπουλων για μια δημόσια επιχείρηση, αλλά δε νομίζω ότι αυτοί ειδικά την κατέστησαν προβληματική. Προβληματική έχει καταστεί από το φθινόπωρο, που ο Βενιζέλος τη μετέτρεψε σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό (χαράτσι ακινήτων) και, όπως ήταν επόμενο, πολλαπλασιάστηκαν δραματικά οι επισφάλειές της.

   Να αποδίδουμε και τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι. Έτσι δεν είναι;

   • Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας @ Αυριανιστής 31/05/2012 10:10:51

    Τα απέδωσε....Έτσι όπως τα΄λες είναι. Όλα ξεκίνησαν το φθινόπωρο, μέχρι τότε όλα πήγαιναν ρολόι.

  • juliet avatar
   juliet @ panos 31/05/2012 10:13:52

   Βρε ,Πανούλη
   ο Μητσοτάκης δεν ήτανε που για να γεμίσει τα ταμεία ,το πιο λογικό να βρεί από που χάνουν, έβαλε τον τόκο στα χρέη προς την εφορία τοις εκατό το μήνα ,όχι το χρόνο;
   Δόθηκε η ευκαιρία και τότε ..αλλά πάλι έπρεπε να γίνουμε όλοι ίδιοι...αντε που θα μας πεις για ανάπτυξη επί Μητσοτάκη.Την έφερε ο Μάνος με φορολογικά βάρη ...

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ panos 31/05/2012 13:46:28

   Ὁ Κώστας Μητσοτάκης πάντα ἒλεγε τήν ἀλήθεια;;;;;;;!!!!!!!;!;!

 16. petros avatar
  petros 31/05/2012 10:13:41

  Το πασοκ των Παπανδρέου- Παπακωνσταντίνου- Βενιζέλου εφάρμοσε μια εγκληματική πολιτική από τον Οκτώβριο του 2009 :
  - με συνεχείς δηλώσεις υπονόμευσαν τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στο μνημόνιο και στο ΔΝΤ,
  - δεν διαπραγματεύτηκαν ΠΟΤΕ, αλλά δουλικά εφάρμοσαν ένα πρόγραμμα μαζικής εξόντωσης των Ελλήνων, με οριζόντιες περικοπές, διπλές και τριπλές φορολογήσεις εισοδημάτων, ακινήτων και αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να βουλιάξουν τη χώρα στην ύφεση,
  - καθημερινά βούλιαζαν την ελληνική οικονομία και την οικονομία των Ελλήνων και σήμερα η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο. Αν χρεωκοπούσαμε το 2010, οι Έλληνες είχαν οικονομικά αποθέματα για να αντέξουν, είχαν αποταμιεύσεις και τότε οι ξένοι, επειδή είχαν ελληνικά ομόλογα,θα βοηθούσαν χωρίς επαχθείς όρους. Το Πασοκ τους έδωσε το χρόνο να τα ξεφορτωθούν, να αποδυναμώσουν οικονομικά το 80% των Ελλήνων και να τους φτάσουν σε αυτό το σημείο σήμερα, όπου η ανεργία έχει φτάσει το 1,5 εκατομμύριο, οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ το 1,5 εκατομμύριο, οι σιτιζόμενοι στα συσσίτια της Εκκλησίας στις 200.000 !

  Σήμερα, αν γίνει πτώχευση, οι Έλληνες δεν θα μπορέσουν να αντέξουν, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής ανικανότητας του ΠΑΣΟΚ.

  Από την άλλη ο Σύριζα, έχει ένα νεφελώδες οικονομικό πρόγραμμα, που "σπάει" τις σχέσεις με την Ε.Ε. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι έχουν προετοιμαστεί για σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας,όσο και το γεγονός ότι μπορεί να σταματήσουν αναπτυξιακά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ, πέραν της διακοπής της δανειοδότησης. Το άσχημο με τον Σύριζα δεν είναι στο εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό της Ελλάδας. Καλώς ή κακώς, πέραν του 25 ή 30% που τον υποστηρίζουν, υπάρχει μια φοβία στους υπόλοιπους Έλληνες, σχετικά με την οικονομική του πολιτική. Πως θα φορολογήσει τα υψηλά εισοδήματα, αν η μια μετά την άλλη οι επιχειρήσεις κλείσουν και φύγουν από την Ελλάδα ; Πως θα φορολογήσει τα υψηλά εισοδήματα, εάν οι εφοπλιστές, την άλλη μέρα, σηκώσουν ξένη σημαία ; Πως θα φορολογήσει υψηλά εισοδήματα, εάν οι ξένοι επενδυτές αποσυρθούν από το ισχνό - έτσι κι αλλιώς- Χρηματιστήριο ή οι Έλληνες επιχειρηματίες κλείσουν τις εδώ επιχειρήσεις τους και τις μεταφέρουν σε γειτονικά κράτη, φοβούμενοι τη πολιτική του Σύριζα ; Το άσχημο για το Σύριζα είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στους περισσότερους πολίτες, οι οποίοι- βλέποντας το προβάδισμά του- θα πανικοβληθούν και θα κάνουν κινήσεις που θα οδηγήσουν σε χρεοκοπία,όπως μαζικές αναλήψεις από τράπεζες,αγορά τροφίμων για να έχουν σε περίπτωση χρεοκοπίας κλπ. Ο Σύριζα, πράγματι, παίρνει ένα υψηλό ρίσκο κινδύνου,όχι τόσο από τις δηλώσεις των ξένων που μπορεί να μπλοφάρουν, όσο από το κλίμα πανικού που δημιουργείται καθημερινά από το ασαφές και υψηλού ρίσκου πρόγραμμά του. Αν πανικοβληθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και αρχίζει να φεύγει η ανεργία θα εκτοξευθεί στα ύψη μέσα σε 1-2 μήνες ακόμα περισσότερο,τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΟΑΕΔ θα καταρρεύσουν,λόγω έλλειψης εσόδων.
  Σε αυτή τη συγκυρία, λοιπόν, που μας οδήγησε η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ, ΑΝΙΚΑΝΗ πολιτική του πασοκ, δηλαδή, στο χείλος του γκρεμού χρειάζεται μια μέση λύση, σε σχέση με τα δύο άκρα που περιγράφονται παραπάνω. Χρειάζεται μια πολιτική επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου ΑΛΛΑ και μεγάλα κίνητρα για ανάπτυξη και επενδύσεις από την ΕΕ, τη ναυτιλία και τον τουρισμό,μείωση φορολογίας, ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωση ( αλλά με δρακόντεια μέτρα για τη πάταξη της φοροδιαφυγής ), αναδιοργάνωση του Δημοσίου ( χωρίς μαζικές απολύσεις ).

  Αυτή την ενδιάμεση πολιτική, καλώς ή κακώς, ίσως μπορέσει να την εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία και ο Σαμαράς, που μπορεί να οδηγήθηκε σε ένα συμβιβασμό ανεπίτρεπτο, αλλά τώρα είναι και ο μόνος που μπορεί να ανατρέψει αφενός αυτή την ΗΛΙΘΙΑ, ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΗ πολιτική του Πασοκ και αφετέρου να προστατεύσει την Ελλάδα από μια άτακτη χρεοκοπία, λόγω Σύριζα, με την μαζική απόσυρση καταθέσεων από Τράπεζες την παραμονή των εκλογών μέχρι και αποχώρηση ξένων και Ελλήνων επιχειρηματιών πριν ή και αμέσως μετά τις εκλογές.

 17. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 31/05/2012 10:44:21

  Δεν νομίζω ότι στόχος του Συριζα είναι η κυβερνητική συνεργασία με ΝΔ.
  Το λένε καθαρά, η χώρα θα έχει κυβέρνηση στις 18/06, αλλά υπάρχουν δύο εκδοχές.
  Αν βγεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνει συνεργασία με ΔΗΜΑΡ και ίσως ανοχή πασοκ.
  Αν βγεί πρώτο κόμμα η ΝΔ, τότε θα γίνει κυβέρνηση ΝΔ με συμετοχή ή ανοχή πασοκ και ίσως ΔΗΜΑΡ.
  Κάθε άλλη εκδοχή συνεργασίας δεν νομίζω να την εξετάζει τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ.
  Η πραγματική θέληση του ΣΥΡΙΖΑ σ΄αυτή την συγκυρία δεν πιστεύω να είναι να κάνει κυβέρνηση, αλλά να κρατήσει τον ρόλο της αντιπολίτευσης, γιατί έτσι θα συνεχίσει να κραυγάζει ανέξοδα.
  Για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, το έχω υποστηρίξει και σε προηγούμενες αναρτήσεις του αντινιούζ, το πιστεύω σαν ιδέα, πρώτα απ΄όλα σύμπνοιας του πολιτικού κόσμου, αν και δεν πιστεύω στην ολική συμετοχή.
  Παρόλα αυτά, αν καταρτισθεί και αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση, αρκεί να είναι σωστό και ρεαλιστικό, νομίζω ότι δύσκολα θα το αρνηθούν οι δανειστές, αφού θα εξασφαλίζει την αποπληρωμή των χρεών και δεν θα ενέχει τον κίνδυνο ανατίναξης της Ελληνικής οικονομίας, άρα και τον κίνδυνο ανατίναξης των άλλων ευαίσθητων Ευρωπαϊκών οικονομιών.
  Αυτό προϋποθέτει όμως σοβαρή δουλειά, που πιστεύω ότι μπορεί να γίνει, από ανθρώπους γνώστες του αντικειμένου, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ώστε ν΄αποτελέσει τον Εθνικό μπούσουλα.
  Και καλό θα ήταν η ΝΔ, να είναι η πρώτη πολιτική δύναμη που θα το βάλει στο τραπέζι, από τώρα, προεκλογικά.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Απλή σκέψη 31/05/2012 10:55:00

   Συμφωνώ με την εκτίμησή σου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί στρατηγική αξιωματικής αντιπολίτευσης. ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να κυβερνήσει, και αν δει ότι κινδυνεύει να... βγει πρώτος, τότε θα ρίξει στο παιχνίδι μια δήθεν "γκάφα" που θα... επαναφέρει την επιθυμητή τάξη πραγμάτων.

   Άλλωστε, ακόμα κι αν έβγαινε πρώτος, με ποιους θα συγκυβερνούσε; Με την "ανοχή" (=όχι εμπιστοσύνη) του ultra μνημονιακού ΠΑΣΟΚ; Ή με τους σαλονάτους ψευτοαριστερούς του Κουβέλη, ο οποίος πηγαίνει σύντομα στο Βερολίνο για να υποβάλει τα σέβη του στον Σόιμπλε και να δείξει ότι -αντίθετα με τον Τσίπρα- ο ίδιος είναι καλό παιδί; Θα είχε διάρκεια παραπάνω από έναν μήνα μια τέτοια συγκυβέρνηση; Αστεία πράγματα...

 18. ο ξένος avatar
  ο ξένος 31/05/2012 10:48:48

  Κάτι που αδυνατούν να αντιληφθούν οι δεξιοί είναι ότι μνημόνιο+λάθρο πάνε πακέτο. Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Παπανδρέου, πριν ακόμη φέρει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, ήταν η πανηγυρική εξαγγελία του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια.
  Οι δεξιοί οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει επιστροφή σε μια φτωχή πλην τίμια Ελλάδα, όπου η οικογένεια "σφάζει" το καρπούζι στην παραλία και μοιράζεται τις φέτες, ενώ το βράδυ κοιμάται σε μπαλκόνια και ταράτσες χωρίς ανάγκη κλιματιστικών.
  Η πολιτική των μνημονίων, των μισθών 300 ευρώ, στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, πηγαίνει πακέτο με λάθρο, ανασφάλεια, εγκληματικότητα, ώστε ο πολίτης να κοιμάται μεν νηστικός, φοβισμένος και κλειδαμπαρωμένος, να ευχαριστεί δε τον Θεό που για μια ακόμη μέρα επέζησε και δεν σφαγιάστηκε από κάποιον ακόμη πιο εξαθλιωμένο από τον ίδιο.
  Καταλάβετε επιτέλους (βάλτε το να δουλέψει), ότι πιο πιθανό είναι να λύσει το θέμα των λάθρο ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ, παρά οι πιστοί υπηρέτες του μεγάλου κεφαλαίου, της εγχώριας και της διεθνούς τραπεζικής μαφίας.

  • kas avatar
   kas @ ο ξένος 31/05/2012 12:59:47

   Βεβαίως και θα το λύσει...και η εθνική ποδοσφαίρου θα έχει 19 μελαψούς παίκτες μετά...

 19. Απορών avatar
  Απορών 31/05/2012 10:59:09

  Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και πολύς κόσμος μπερδεμένος που είναι απλά υπέρ του πολιτικού φιλελευθερισμού αλλά κατά του οικονομικού φιλελευθερισμού επειδή έχει φάει τη σχετική προπαγάνδα ταυτίζοντας ό,τι φιλελεύθερο με τη Goldman Sachs κτλ. Ο κόσμος αυτός έχει τρομάξει με τη δεξιά στροφή της ΝΔ, με τη "λαϊκή δεξιά" την οποία ταυτίζουν με "χουντοβασιλικούς" (sic) με παχιές μουστάκες...
  Η ΝΔ παρουσιάζει αντιφατική εικόνα με το να δίνει ψήφο ανοχής και έπειτα να μιλάει για καταστροφή αν έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
  Μια ολοκληρωμένη στρατηγική θα ήταν η λεγόμενη στρατηγική του "μεσαίου χώρου" χωρίς τη χλιαρότητα των προηγούμενων ετών. Η ΝΔ θα έπρεπε να εμφανίζεται ως η κατ΄εξοχήν φιλελεύθερη δύναμη η οποία επιδιώκει να συνενώσει όλο τον ελληνικό λαό είτε ψηφίζοντάς την είτε αποδεχόμενη να συνεργαστεί με όλο το πολιτικό φάσμα πλην ΧΑ και ΚΚΕ, και ΝΑ ΚΑΛΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ πάνω σε βασικούς άξονες.
  Π.χ. αν καλούσε το ΣΥΡΙΖΑ να επανιδρύσουν μαζί το πασοκικό κράτος σε βάσεις αξιοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε θα φαινόταν ξεκάθαρα ότι επικρατεί εντός του το παλαιό ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν και σοβαρές εκσυγχρονιστικές τάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες μπορεί να αντιδρούσαν. Μπορεί ακόμα και να συμφωνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην εκτεθεί και για να τελειώνει με το ΠΑΣΟΚ.
  Όσο τρελό και αν ακούγεται ο λόγος της ΝΔ θα έπρεπε να είχε την εξής μορφή: "συντρόφοι" (αστείο) του ΣΥΡΙΖΑ ελάτε επιτέλους να αλλάξουμε μαζί την Ελλάδα, να μειώσουμε μαζί το κράτος (και αφήστε τους να αντιδρούν και να εκτίθονται), να προστατέψουμε τους αστέγους και όσους πεινάνε (αλλά ως εκεί για να φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προστατέψει και τα προνόμια), να φτιάξουμε μια περήφανη Ελλάδα κτλ. κτλ.
  Μια ΝΔ φιλελεύθερη, εκσυγχρονιστική (χωρίς να χρησιμοποιεί ίσως τους όρους επειδή ειδικά ο εκσυγχρονισμός έχει μαγαριστεί), ΑΝΟΙΧΤΗ και ΜΗ ΦΟΒΙΚΗ θα μπορούσε κάλλιστα να φαίνεται πως θέλει να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ επάνω σε συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις τις οποίες αν αποδεχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν όμως τις απέρριπτε θα εκτίθονταν...

 20. ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
  ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 31/05/2012 11:27:26

  Καλημέρα! Πρώτα απο όλα ο συμβιβασμός δεν θα πρέπει να είναι απο την πλευρά του Αντώνη διότι και μετά τις εκλογές ο Σαμαράς έκανε τα πάντα ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.Αυτός που δεν το ήθελε ήταν ο Τσίπρας.Επομένως πρέπει να μιλάμε για συμβιβασμό του Τσίπρα.

  Αν θέλει ο Τσίπρας να στηρίξει το σχέδιο του Σαμαρά για την επανεκκίνηση της οικονομίας,για την ανάκαμψη της κοινωνίας ,για την διασφάληση της κοινωνικής συνοχής ,για την δημιουργία ενός κοινωνικά φιλελεύθερου κράτους που αφορά την διοίκηση ,την νοοτροπία ολόκληρης της κοινωνίας,την διακυβέρνηση γενικότερα της χώρας ας το κάνει.Ελέυθερος είναι να το κάνει και θα ήταν και υπεύθυνο απο μέρος του.Το θέμα είναι ότι επειδή ο ίδιος μια ζωή ήθελε να είναι αντιπολίτευση δεν έχει μάθει να κρατάει υπεύθυνη στάση.

  Δεν νομίζω να μπορέσει να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ ,επομένως ο Αντώνης σε τι να συμβιβαστεί; Τί να πεί δηλαδή ; Δεν θα βγάλω τις κουκούλες ,δεν θα στηρίξω την ιδιωτική οικονομία του τόπου,θα συμφωνήσω σε προσλήψεις στο δημόσιο ,θα υιοθετήσω την θέση των Σκοπίων για την Μακεδονία,θα είμαι υπερασπιστής του μπάχαλου και του χάους;;;

  Η αλλαγή αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να είναι υπεύθυνο κόμμα και αν σέβεται πραγματικά τις ανάγκες του λαού και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην κοινωνία.

  Ο Σαμαράς διαθέτει το σωστό σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και κοινωνίας ώστε σύντομα να ανακάμψουμε με στόχο την ανάπτυξη.Και για να σημειώσουμε ανάπτυξη θα περάσει χρονικό διάστημα δεν γίνεται την επομένη των εκλογών.Αλλά αυτό που γίνεται αμέσως μετά τις εκλογές είναι να ξεκινήσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα του Σαμαρά που στηρίζει συνολικά τα αδύμανα στρώματα και την μεσαία τάξη,τα Ελληνικά συμφέροντα.

  Και επειδή για την ΕΛΛΑΔΑ είναι απαραίτητος ο Σαμαράς διότι έχει το σωστό σχέδιο και ΟΡΑΜΑ εκέι πρέπει να επικεντρωθούμε.Στο ΟΡΑΜΑ του Σαμαρά όχι να συμβιβαστεί με 'πολιτικούς' που θέλουν την διαιώνηση του παλιού.Το νέο θα έρθει μόνο με τον Σαμαρά και για να έρθει πρέπει όλοι αγωνιστούμε για να περάσει και να γίνει κτήμα όλης της κοινωνίας το ΟΡΑΜΑ Σαμαρά!

  Ένα όραμα και ένα σχέδιο που βοηθάει στην αλλαγή ψυχολογίας των ΕΛΛΗΝΩΝ.Που θα στηρίξει την ιδιωτική οικονομία ,τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες,θα στηρίξει τον πρωτογενή τομεα παραγωγής γεωργία-κτηνοτροφεία-αλιεία,θα δώσει έμφαση σε τομείς όπως η τυποποίηση -μεταποίηση,έρευνα-καινοτομία-τεχνολογία, θα στηρίξει τον τουρισμό ,την ναυτιλία μας ,θα προσελκύσει η Ελλάδα επενδύσεις με παράλληλη μείωση των φόρων αλλα και αντμετώπιση της φοροδιαφυγής ώστε να είμαστε ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον για να έρθουν οι επενδύσεις.Να στηριχθεί ο κλάδος της οικοδομής που παραδοσιακά στήριζε την οικονομία της χώρας μας.Να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό μας πλόυτο και για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να γίνει η ανακύρηξη της ΑΟΖ (έργο ανάπτυξης -ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ).Να γίνει η απορρόφηση του ΕΣΠΑ θα έργα υποδομής και αναπτυξιά έργα.

  Να γίνουν επίσης αλλαγές στην παιδεία ,ώστε να έχουμε και τα σωστά φρονήματα σαν κοινωνία.Έχουμε φτάσει στο σημείο να νιώθουμε πρώτα Δημόσιοι υπάλληλοι και μετά ΈΛΛΗΝΕΣ.Επομένως πώς να συμβιβαστεί ο Σαμαράς με τον Τσίπρα που προσπαθεί να απαξιώσει και να υπονομεύσει κάθε τι εθνικό,πως να συμβιβαστεί με τις επιθυμίες του Τσίπρα για την κατάργηση των εθνικών παραλάσεων;Άρα οι αλλαγές στην παιδεία είναι εθνικής σημασίας και το σχέδιο του Σαμαρά για την παιδεία δεν πρέπει να νοθευτεί.

  Αν συμφωνεί επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ με όλα αυτά ,να συμβιβαστεί με τον Σαμαρά γιατί αυτό θα είναι και το σωστό.Αν δεν το κάνει (διότι αυτοί δεν αλλάζουν νοοτροπία-μια ζωή έτσι έμαθαν) τότε θα πρέπει να το κάνουν οι ψηφοφόροι ,όλοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ όπου και αν ανήκουν ιδεολογικά ,κομματικά.Γιατί εδώ μιλάμε για την ΕΛΛΑΔΑ και δεν θα χαριστούμε στον Τσίπρα.

  ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αγαπούν την Πατρίδα τους και πρέπει να είναι ενωμένοι είτε είναι δεξιοί είτε αριστεροί.Η επιλογή για αυτές τις εκλογές θα πρέπει να είναι η Ελπίδα για την Σωτηρία του τόπου και της Αναγέννησης της Ελλάδας.

  Η επιλογή δεν θα πρέπει να αφορά το παλιό (ΣΥΡΙΖΑ) αλλά το νέο (ΟΡΑΜΑ ΣΑΜΑΡΑ).

  • ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
   ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ @ ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 31/05/2012 11:36:20

   *απορρόφηση του ΕΣΠΑ για έργα υποδομής και αναπτυξιά έργα.

 21. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 31/05/2012 11:29:07

  "Βρετανία-έρευνα: Αν η Ευρωζώνη διαλυθεί, θα καταρρεύσουν και οι τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο" (Ελ. Τύπος).
  Χα, χα, κάποιοι ξέχασαν τον "νόμο των συγκοινωνούντων δοχείων"!
  Δεν θα γλυτώσεις ευκατάστατε Greco mascara, εφοπλιστή που "τά χεις" έξω ή ραντιέρη πού τά βγαλες έξω, και "τά 'χωσες" στο Χάμπστεντ, για να ξαναγοράσεις Ελλάδα σε τιμές δραχμής !!!
  Αυτό που θεωρούσαν ευλογία, ίσως αποδειχθεί η χειρότερη κατάρα.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 31/05/2012 11:34:32

   Ίσως το ξανασκέφτονται, οι πιό προβλεπτικοί από τους "ευκατάστατους". Οι χωρίς καμμένες μπιέλες.
   Εκεί ήθελα να καταλήξω.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Ο Θείος 31/05/2012 11:43:56

    Δεν είναι μόνο οι ευκατάστατοι, Θείο. Από δαύτους άλλωστε, οι περισσότεροι τάσσονται αναφανδόν υπέρ του ευρωλιγουρισμού.

    Είναι κυρίως οι απελπισμένοι, που όχι μόνο ακίνητα στο Λονδίνο δεν έχουν, αλλά που κυρίως δεν έχουν πια τίποτε να χάσουν. Και αυτών έχουν ήδη καεί οι ζωές πριν (κατά την άποψή σου) "κάψουν μπιέλες". Τρέξτε σβήστε τώρα τη φωτιά (που έγινε πυκαγιά) εσείς οι "προβλεπτικοί" και "συνετοί" φιλοευρωπαίοι...

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Αυριανιστής 31/05/2012 11:55:44

     Σε "ευκατάστατους" αναφέρθηκα, και κυρίως "καραβίσιους". Αποκλειστικά σε "ευκατάστατους" . Ίσως έπρεπε να βάλω κεφαλαίο αρχικό, Καμμένες μπιέλες, για να είναι σαφέστερο.
     Τι λιγουρεύονται αυτοί, είναι φανερό και εύλογο στους παροικούντες...
     Οι απελπισμένοι είναι μια εντελώς άλλη ιστορία, ΟΚ.

 22. βαγόνι avatar
  βαγόνι 31/05/2012 11:53:49

  Αυτό το compromesso storico δεν έγινε δυνατό ούτε στην Ιταλία,
  με βασικό προτείνοντα έναν Berlinguer, εδώ ποιοί θα είναι οι...έγκυροι συνομιλητές;

 23. Jim Bim avatar
  Jim Bim 31/05/2012 12:08:22

  Ένα εθνικό σχέδιο σωτηρίας της χώρας θα ήταν το ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ εξόδου από το μνημόνιο.
  Θα αποκαταστήσει τις σχέσεις μας με την Ευρώπη και τελικά θα είχαμε ένα ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ανασυγκρότησης της χώρας !!!
  Οι εταίροι θα παρακολουθούσαν την πορεία της οικονομίας και θα ξεφεύγαμε από την στενή κηδεμονία τους και τελικά θα εφαρμόζαμε ένα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ που θα σεβόταν τις ιδιαιτερότητες και την κουλτούρα μας .

 24. Moriarty avatar
  Moriarty 31/05/2012 12:09:30

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hGEUWWGyLWg#! Το βίντεο τα λέει όλα!

 25. Αείμνηστος avatar
  Αείμνηστος 31/05/2012 12:10:43

  Είναι η πρώτη φορά που αναρτήθηκε άρθρο , με πιθανή εξέλιξη, στο antinews, και όλοι οι γνωστοί δήθεν Σαμαριτολάγνοι έπεσαν να πεθάνουν.
  Όλοι αυτοί που πριν την 6η Μαίου πίστευαν , δήθεν, οτι η αυτοδυναμία είναι δεδομένη, όλοι αυτοί που έκλειναν και κλείνουν τα μάτια στη μεταστροφή του εκλογικού σώματος.όλοι αυτοί που μετά τα αποτελέσματα δεν έκαναν κριτική και αυτοκριτική αλλά ζητούσαν αλλαγή λαού, γιατί αυτός δεν ξέρει να ψηφίζει, είναι αυτοί που "τρελάθηκαν " με τη ρεαλιστική προσέγγιση του αρθρογράφου.
  Μέχρι χθές όλοι οι μόνιμοι θαμώνες εδώ μέσα μιλούσατε για πατριωτική στάση του Αντώνη Σαμαρά , για εθνικό συμφέρον κλπ, και κατηγορούσατε τον Τσίπρα που δεν δέχθηκε συγκυβέρνηση, σαν δευτερο κόμμα.
  Τώρα στην πιθανή περίπτωση που η ΝΔ βγεί δεύτερο κόμμα, δεν θα είναι πατριώτης ο Σαμαράς ούτε θα συντρέχει Εθνικό συμφέρον εάν συνεργαστεί με ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία κυβέρνησης?
  Μάλλον το πρόβλημα σας είναι οτι σε συτή την περίπτωση δε θα περισέψουν θεσούλες και για σας σε αυτή την κυβέρνηση, οπότε ο Σαμαράς απο μεγάλος ηγέτης θα γίνει προδότης, και ο εθνικός κίνδυνος της ακυβερνησίας θα γίνει προδοσία εμαντίον της χώρας(της δικής σας μικροχώρας)
  Ελπίζω ο διαχειριστής των σχολίων να μην ανήκει στο παραπάνω ποσοστό και να επιτρεέψει την δημοσιευση του σχόλιου.

  • Δεξιόχειρας avatar
   Δεξιόχειρας @ Αείμνηστος 31/05/2012 12:59:42

   Ο Σαμαράς και το Μάη του δινε ανοχή. Πού είναι η αντίφαση; Εάν χρειαστεί θα του δώσει και τον Ιούνη. Όμως δεν μπορεί να συνεργαστεί για να καταστρέψει τη χώρα όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

  • Παύλος avatar
   Παύλος @ Αείμνηστος 31/05/2012 13:58:35

   Δεν κατάλαβες καλά, βιάστηκες και πιθανώς εκτίθεσαι εύκολα.
   Φυσικά και θα συνεργασθεί προ του φάσματος της ακυβερνησίας , μόνο με την έννοια της ανοχής !
   Οπότε , χάρισμά σας ΟΛΕΣ οι θεσούλες!
   Κατάλαβες, ή δεν κατάλαβες;;;;
   Αλλά είναι ολοφάνερο ότι η γλώσσα σου μίλησε εκ του περισσεύματος της καρδίας σου!!!!

   • Παύλος avatar
    Παύλος @ Παύλος 31/05/2012 14:53:00

    Προφανώς απευθύνθηκα στον Αείμνηστο !

 26. aris2 avatar
  aris2 31/05/2012 12:11:29

  Aγαπητέ factorx ,
  Εγώ θα προχωρήσω ενα βήμα παρα πέρα.
  1.Το πρώτο αίτημα που το Ελληνικό σχέδιο για την αντικατάσταση του μνημονίου, θα πρέπει να περιλαμβάνει ως ΚΟΚΚΙΝΗ γραμμή, ειναι οτι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ στην Ελλάδα, για χρέη που δημιουργούνται μετά το 2008.
  Αν δεν δεχτουν αυτό τον όρο, δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε περαιτέρω. Αν τον δεχτούν προχωράμε παρακάτω:
  2. Πάγωμα όλων των φόρων έκτακτων και μονίμων στα ακίνητα μέχρι να υπάρξει ανάκαμψη στην οικοδομή.
  3. Σταμάτημα κάθε περαιτέρω οριζόντιας περικοπής, μέχρι να συληφθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή με την παράδοση στην Ελληνική δικαιοσύνη του CD με τους φοροφυγάδες της Ελβετίας.
  4. Λογιστικός έλεγχος του χρέους για να διαπιστωθεί ποιό μέρος του οφείλεται στην εγληματική δράση των Τσοχατζόπουλου, Χριστοφοράκου, Μαντέλη, Τσουκάτου κλπ. πράγμα που θα ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ όχι μόνο τον Σαμαρά, αλλα και τους εταίρους να ζητήσουν οι ίδιοι ανάκληση των υπογραφών τους απο μια συμφωνία που εμπεριέχει σκιές ποινικών αδικημάτων...
  Aν δεν δεχτούν κάποιον απο τους 3 αυτούς όρους, πάλι δεν προχωράμε παρακάτω. Αν τους δεχτούν, προχωράμε.Εγώ έχω μερικά σχέδια για ενα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ που θα μας βγάλει απο την κρίση.
  Να έρθουμε σε επαφή με τους 10 μεγαλύτερους Τραπεζίτες του κόσμου και να τους παρακαλέσουμε να μας βοηθήσουν, χωρίς χρήματα μάλιστα, αν δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Πώς?
  Α.Να Δημιουργήσουν τουλάχιστον 1 φορολογικό παράδεισο σε ένα Ελληνικό νησί . (Ξέρουν αυτοί τη μέθοδο) ωστε να εισρεύσουν χοντρά κεφαλαια και όχι φραγκοδίφραγκα.
  Β.Να “πείσουν” μέσω όσων ΜΜΕ ελέγχουν, οτι ΚΑΤΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟ συμβαίνει με την προβλεπόμενη επικράτηση Τσίπρα στην Ελλάδα . Το “έξυπνο” χρήμα εχει αντιληφθεί το επερχόμενο τέλος της κρίσης και αρχίζει να παίρνει θέσεις ώστε να επωφεληθεί της προβλεπόμενης εκρηκτικής ανάπτυξης που έρχεται. Την επόμενη ημέρα ενας (δικός τους ) οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει ξαφνικά κατά 2-3 βαθμίδες την Ελλάδα γιατί οι χθεσινές πληροφορίες αποδεικνύονται βάσιμες και άρχισε η απρόσκοπτη ανακεφαλαίωση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος με την εισροή των 18 δίς ευρώ τη Δευτέρα. Σε 2-3 μέρες και οι υπόλοιποι οικοι ανταγωνίζονται στην περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδος. Σε 10 μέρες το Ελληνικό χρηματιστήριο απογειώνεται… Η κυβέρνηση ”παγώνει” για ενα μήνα τουλάχιστο την εκποίηση των δημοσίων ακινήτων οπότε η αξία τους εκτινάσσεται στα 300 δίς. Τότε αρχίζει να πουλάει αργά και μεθοδικά, κατ’ αρχήν αυτά που φέρνουν κκεφάλαια και επενδύσεις. Ετσι η οικονομία ξαναπαίρνει εμπρός. Παράλληλα η Κυβέρνηση ξεκινάει αμέσως την επανίδρυση του κράτους πχ. αφού καθορίσει τον απολύτως αναγκαίο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων (πχ. 300000) τους περνάει όλλους απο “πανελλαδικές εξετάσεις” καρατάει τους καλύτερους και τους υπόλοιπους τους πάει εφεδρεία ή σύνταξη ή ιδιωτικό τομέα.
  Εφαρμόζει το Σκανδιναυικό σύστημα στη φορολογία,την οικονομία, την παιδεία και την ανάπτυξη. Καταργεί στην πράξη όλα τα μονοπώλια με κρατική παρέμβαση. Πχ. επιτρέπει σε κάθε πρατηριούχο απ’ ευθείας πρόσβαση στα διυλιστήρια, για να δικαιωθέι και ο κ. Μάνος. Εφαρμόζει σε κρατικό επίπεδο τις επιχειρήσεις καμικάζι του Παν/μίου Θεσ/νίκης για σπάσιμο των καρτέλ των μεσαζόντων παντού όπου αυτά εμφανίζονται. Και γενικά έχοντας απαλλάξει το πολιτικό κατεστημένο απο όλους τους πολιτικούς του παρελθόντος που είναι ύποπτοι διαφθοράς, προχωρεί στην κατεύθηνση αυτή τη φορά για ειλικρινή μετατροπή της Ελλάδος σε Δανία του Νότου. (Με τα απαραίτητα “παράθυρα” για τους μεγάλους μας φίλους τραπεζίτες, όπως συμβαίνει σε όλες τις καθώς πρέπει χώρες).
  Αν κάποιοι άλλοι πολίτες ή κόμματα έχουν προτάσεις ας τις κάνουν ώστε το τελικό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ να είναι το καλύτερο δυνατό…

 27. ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
  ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 31/05/2012 13:03:29

  'Oταν λες οτι είναι πιο πιθανό να λύσει το θέμα των λαθρο ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ ,προφανώς θα αστιεύεσαι,μάλλον!

  • ο ξένος avatar
   ο ξένος @ ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 31/05/2012 16:30:49

   Αστειεύομαι όσο και συ, στην περίπτωση που φαντάζεσαι ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες επίλυσης του προβλήματος η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατά τη διακυβέρνηση και τη συγκυβέρνηση των οποίων η Αθήνα έγινε πιο "μαύρη" από την Τύνιδα και το Ραμπάτ, ενώ καραβάνια απελπισμένων εξακολουθούν καθημερινά να περνούν αμέριμνα τα σύνορα, με τις ελληνικές αρχές να τους επιβιβάζουν σε πούλμαν προς τα ενδότερα.

   • ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
    ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ @ ο ξένος 31/05/2012 23:44:15

    Ο Σαμαράς μιλάει για κατάρηση του νόμου για την ιθαγένεια και μάλιστα κάνει συμμαχίες με τις χώρες του Νότου που και αυτοί αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.Μιλάει για ασφάλεια των πολιτών μέσω της αστυνόμευσης και για απέλαση των λαθραίων.Ο Τσίπρας τι ακριβώς κάνει;;;; Τους προστατεύει και τους ευνοεί.

    • ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
     ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ @ ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 31/05/2012 23:44:54

     κατάργηση*

 28. kas avatar
  kas 31/05/2012 13:03:50

  you fool...

  δεν τον ενδιαφέρει η κυβερνησιμότητα ή το μνημόνιο ή οτιδήποτε δεν νοείς να το καταλάβεις

  με μαχαίρια και κλαδευτήρια και την "νομιμοποίηση" του αριστεροαναθρεμμένου ελλαδικού λαού, θα φέρουν την Κουβανοποίηση του τόπου

  κατάλαβέ το επιτέλους
  μπες στα συριζέικα και διάβασε διαλόγους

  "Μας πάνε για εμφύλιο...αλλά καλό είναι να γίνει για να τους φάμε όλους"

  όταν το καταλάβεις θα είναι αργά

 29. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 31/05/2012 13:05:06

  Αυτοί που περιγράφεις έφυγαν γιατί τους κόπηκε ο μισθός και εξοργίστηκαν. Τώρα που θα γυρίσουν πίσω με την ουρά στα σκέλια θέλω να ακούσω από σένα τί σημαίνει αυτό; Εκτός εάν πιστεύεις ότι θα στηρίξουν το ΣΥΡΙΖΑ οπότε πλανάσαι πλάνην οικτρά. Εγώ είμαι ικανοποιημένος που θα χρειαστεί κάποιοι να στηρίξουν το Σαμαρά από ανάγκη. Τον έβρισαν τόσο που τώρα χαίρομαι να τους βλέπω να ρίχνουν δαγκωτό Ν.Δ για να μην έρθει ο Τσίπρας. Για να δούμε τελικά ποιός έκανε λάθος;

  • Q-Nihilism avatar
   Q-Nihilism @ Δεξιόχειρας 31/05/2012 14:38:06

   Πιστεύεις, μεταξύ μας, ότι η ΝΔ θα πάρει 33% και θα φτασει το 2009; Η άνοδος που βλέπουμε μόνο στην αντι-Συριζιική ρητορική μπορεί να αποδοθεί, κοινώς μη χείρον βέλτιστον. Έχει δίκιο ο αείμνηστος αλλά εσείς ακόμη αυτοδυναμίες ονειρεύεστε.

  • Αείμνηστος avatar
   Αείμνηστος @ Δεξιόχειρας 31/05/2012 23:03:54

   δεξιόχειρα.Α καλά εσύ έχεις ξεφύγει!!

 30. πετρος avatar
  πετρος 31/05/2012 13:19:47

  Επειδή η Συγγρού είναι κολλημένη στο κόσμο της, και έτσι παραμένει και η ΝΔ προσκολλημένη σε χαμηλά ποσοστά, με κίνδυνο να ανέβει η Σύριζα,
  τους ξαναλέω τα τρια βασικά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους Έλληνες :

  1) Ανεργία
  2) Χαράτσι στα ακίνητα , συνοδευόμενο από 4 φόρους από το 2009
  3) νέες φορολογικές δηλώσεις του Βενιζέλου, που αποτελούν "νέα κρεμάλα" στα νοικοκυριά, σε αφάνταστο βαθμό. Είναι ασύλληπτες οι επιπτώσεις από τη μείωση του αφορολογήτου, των τεκμηρίων του κ. Βενιζέλου

  Επιπρόσθετα προβλήματα :
  1) Το 80% των μαθητών έγραψε κάτω από τη βάση στη Φυσική
  2) αναδρομικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και πάγωμα επιστροφών του Δημοσίου, χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με τους φόρους των πολιτών.
  3) Κραχ στα φάρμακα, στους γιατρούς, στα νοσοκομεία. Για να πάρουν βεβαίωση υγείας για τα παιδιά τους, οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν πάνω από 50 ευρώ.
  4) Μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα με τη μετενέργεια.

  ΑΝ Η ΝΔ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ, ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ, ΑΜΕΣΕΣ, ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΤΟΤΕ Ο ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΑΛΠΗ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΘΥΜΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΙΟΥ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΟΥ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ; ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ;
  ΑΝ ΛΥΣΕΙ , ΑΜΕΣΑ, ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΜΑΤΑ, ΘΑ ΠΑΡΕΙ 40%...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ πετρος 31/05/2012 13:44:02

   Πράγματι, τα έχει ξαναγράψει ο Πέτρος, και είχα και τότε (όπως και τώρα) συμφωνήσει μαζί του.

   Ειδικά τα τρία πρώτα θέματα, με αιχμή την υπερφορολόγηση, είναι αυτή τη στιγμή το Α και το Ω που απασχολεί τους χειμαζόμενους Έλληνες.

   Όταν λόγω των χαρατσιών και της "ενοποίησής" τους, θα χαθούν ΠΟΛΛΕΣ μικροϊδιοκτησίες το προσεχές δεκαοκτάμηνο, επόμενο δεν είναι ο υποψήφιος νεοάστεγος να ψηφίσει όποιον του υποσχεθεί ότι το σπίτι του δεν θα γίνει δωρεάν παραθεριστική κατοικία για λιγδιάρηδες γερμανούς συνταξιούχους με πέδιλο και άσπρη κάλτσα;

   'Οταν λόγω των λεγόμενων τεκμηρίων θα φτάσουν "εργαζόμενοι" των 300 ευρώ, ή και άνεργοι ακόμα, να πρέπει να πληρώσουν φόρο για εισόδημα 50.000 ευρώ επειδή έτυχε να έχουν κληρονομήσει ή φτιάξει στο παρελθόν ένα μεγάλο σπίτι, επόμενο δεν είναι ο υποψήφιος συλληφθείς για χρέη να ψηφίσει όποιον θα του υποσχεθεί άρση της υπερφορολόγησης;

   Σκεφτείτε το...

 31. Πέτρος avatar
  Πέτρος 31/05/2012 13:31:47

  ΤΑΚΗΣΠέμπτη 31 Μαίου 2012, 13:10
  ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΤΑΧΙS NET.
  ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ,
  ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ......ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ!!!
  1379 euro!!!!!
  «Αξιοπρεπής διαβίωση» ΚΥΡΙΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ......
  ΕΝΑΜΙΣΗ ΜΙΣΘΟΣ ΕΚΑΝΕ ΦΤΕΡΑ,
  «Αξιοπρεπής διαβίωση» .......................

  ( μεταφέρω σχόλιο από αλλού μήπως και καταλάβει κάτι η Συγγρού και κάνει κάτι, πριν είναι αργά... )
  Πολύτεκνοι με μειωμένα εισοδήματα καλούνται να πληρώσουν
  άλλος 1500 ευρώ, άλλος 3000 ευρώ, άλλος 5000 ευρώ. Και στις θέσεις των συλλόγων των Πολυτέκνων έχουν απαντήσει μόνο το ΚΚΕ και οι Οικολόγοι Πράσινοι, μιλάμε για ένα σύνολο ψήφων περίπου 500.000, που δεν είναι σίγουροι για τη Νέα Δημοκρατία, αν δεν αλλάξει κάτι στη καθημερινότητά τους ! Τα ίδια οι τρίτεκνοι, τα ίδια οι μονογονεϊκές, τα ίδια οι άνεργοι ! Οι φορολογικές δηλώσεις θα γίνουν η "ταφόπετρα" του Βενιζέλου, ας μη γίνουν το ίδιο για τη Ν.Δ και την Ελλάδα.

  • Ιξίων avatar
   Ιξίων @ Πέτρος 31/05/2012 15:11:10

   Ακριβώς έτσι Πέτρο , και μπράβο για το σχόλιο.
   Ειδικά το θέμα της Άγριας Φορολόγησης βλέπω να
   γίνεται γαργάρα και εδώ μέσα.
   Δεν έπρεπε ο Κος Σαμαράς όταν το ψήφιζε ο Χοντρός
   να σηκωθεί και να του πει ¨Τι κάνεις εδώ ρε ; Τους εξανδραποδίζεις ;
   Εχεις διαβάσει ποτέ Βυζαντινή Ιστορία ; Θα τους πεθάνεις ;
   Το δε νεομεταγραφόμενο βαρύ σεντερφόρ ασχολείται με
   ρητορικου τυπου ερωτήματα που έχουν σχέση με την τρομοκρατία.
   Όχι. Δεν κάνω προπαγάνδα. Την πίκρα μου βγάζω.

 32. Χανιώτης avatar
  Χανιώτης 31/05/2012 13:37:45

  Άμα γίνει τέτοιος ιστορικός συμβιβασμός, να με ειδοποιήσετε εγκαίρως να μαζέψω τα μπογαλάκια μου.

  • Factorx avatar
   Factorx @ Χανιώτης 31/05/2012 13:57:52

   Δηλαδή διαφωνείς με μια μίνιμουμ συμφωνία κοινωνικής ηρεμίας και συνάινεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην "ξεσκίσουν" μια κυβέρνηση Σαμαρά; Μάλλον αυτό κάνεις, από το χωριό της Ντόρας είσαι άλλωστε

   • kas avatar
    kas @ Factorx 31/05/2012 14:23:53

    σε τι πλαίσια φάκτορα ?

    Σιγά μην συναινέσουν. Πότε υπήρξε σωφροσύνη στην αριστερά ? Πές μου μιά στιγμή σωφροσύνης στην ανθελληνική και δωσιλογική παρουσία της από τότε που υπάρχει δίκην 5ης φάλλαγας στην χώρα αυτή.

    Σε τι να συναινέσουν ? Μόνο στην ακύρωση της ατζέντας Σαμαρά που προσπαθεί να σταματήσει η εσπερία με νύχια και δόντια εδώ και μήνες συναινούν.

    Οσο θα συναινούν (sic) θα ετοιμάζουν τα σχέδιά τους στα Μπούλκες...τους

    Μία πιθανότητα μόνο υπάρχει να γίνει αυτό. Να συναινέσουν να διώξουν τα ορκς. ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ.
    Σιγά μην συναινέσουν στον θεμελιώδη στρατηγικό λίθο πλήρης εξαφάνισης της Ελλάδος.

    Θα...συναινέσει ο λύκος με τα πρόβατα να μην τα φάει...
    Αν το δούμε και αυτό...οντως θα είναι θετικό. Αλλά ο ταλιμπάν ο λοβοτομημένος....δεν φάκτορα.
    Σιγά μην περιμένεις από δαύτους...ειλικρίνεια.

   • Χανιώτης avatar
    Χανιώτης @ Factorx 31/05/2012 14:31:36

    Επί της ουσίας: 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσει στο παραμικρό γιατί έτσι αυτοκαταργείται. 2. Ως εκ τούτου, τέτοιες κουβέντες τέτοιες ώρες, ειδικά όταν ακροθιγώς εξετάζεται και το ενδεχόμενο συνεργασίας με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ, μόνο ηττοπάθεια δημιουργούν.

   • KM avatar
    KM @ Factorx 31/05/2012 14:38:12

    Φάκτορα, και για ποιό λόγο να μην επιδιώξουν να τον «ξεσκίσουν»; Η στείρα άρνηση, τους αποδίδει ψήφους - κορόιδα είναι; Ή μήπως τους πήρε ο πόνος για τον τόπο;

    Όποιος τους έχει ζήσει από κοντά ξέρει τί επιδιώκουν...

    Κατά την άποψη μου, η «μίνιμουμ συμφωνία» που λες, δεν νοείται καν από πλευράς τους - άρα λίγη σημασία έχει το άν την θέλει κανείς ή δεν την θέλει.

    • Factorx avatar
     Factorx @ KM 31/05/2012 14:58:48

     Γιατί αγνοείς τον λαϊκό παράγοντα; Η ψήφος θυμού δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Και κάποια στιγμή ο λαός πρέπει να φάει, να πληρώσει τα φροντιστήρια, να κάνει τα μπάνια του κλπ κλπ. Η ανέξοδη καταγγελία θα γυρίσει λοιπόν μπούμερανγκ στους εμπνευστές της. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ. Κόβουμε τις γέφυρες και πολώνουμε, ή ΛΕΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΛΑΔΑ. Ποιος θα φανεί τότε αδιάλλακτος;

   • ΕΛΛΗΝ avatar
    ΕΛΛΗΝ @ Factorx 31/05/2012 14:48:36

    Φάκτορα

    Άφησέ τους........ου γαρ οίδασι τι έρχεται!!!!!!!!!!

    +++++++++++++++++++++++++++

 33. Κεντροδεξιός ψηφοφόρος avatar
  Κεντροδεξιός ψηφοφόρος 31/05/2012 13:45:21

  "Τέλος πια με το κομματικό κράτος, με τις ρεμούλες, τα σκάνδαλα, την άκρατη φοροδιαφυγή"...

  Αν ο ΑΣ ήθελε να τελειώσει με το κομματικό κράτος, με τις ρεμούλες, τα σκάνδαλα και την άκρατη φοροδιαφυγή δεν θα έβαζε τη Ντορίτα επικεφαλή. Αλλά μάλλον μας θεωρούν σιγουράκια εκεί στη Συγγρού.

 34. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 31/05/2012 13:51:41

  Compromesso storico. H σύγκλιση όλων των καλών της ιστορικής Ευρωπαικής αριστερής παράδοσης με τον "ηθικό πυρήνα" του Καθολικισμού (και του Χριστιανισμού ευρύτερα).
  Η μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία για την Ιταλία και όλο τον Ευρωπαικό νότο.
  Ο Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, ευπατρίδης Ευρωπαίος κομμουνιστής απο την Σαρδηνία, ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πιό οραματικές πολιτικές μορφές της μεταπολεμικής Ευρώπης. Μαζί με τον Ντε Γκώλ, τον Αντενάουερ, τον Βίλλυ Μπράντ...
  Έφυγε από τον κόσμο νωρίς και άφησε πίσω του πολύ μικρούς για να συνεχίσουν.
  Για να τον θυμόμαστε, Ενρίκο Μπερλινγκουέρ: "Η ηθική διάσταση της κρίσης της πολιτικής","υπέρ της εγκράτειας, κατά του άκρατου ατομικού καταναλωτισμού". Συνέντευξη του 1981, αλλά είναι σαν να δόθηκε σήμερα.

 35. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 31/05/2012 13:52:41

  Η ηθική διάσταση της κρίσης της πολιτικής - Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, συνέντευξη στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», 28.07.1981.
  h**p://ecoleft.wordpress.com/2012/01/17/%CE%B7-%CE%B7%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9/#more-12035

 36. Αυτόνομος avatar
  Αυτόνομος 31/05/2012 13:54:44

  Η σημερινή έρευνα της Pulse RC για το “Π” , εκτός των άλλων, διερευνά τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων για τις κυβερνητικές συνεργασίες μετά τις εκλογές. Τα ευρήματα έχουν τρομακτικό ενδιαφέρον, καθώς βλέπουμε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, συνολικά, περισσότερο ελκυστικός για εκλογική συνεργασία συγκριτικά με τη Ν.Δ., με εξαίρεση τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προτιμούν … τη ΝΔ! Ενισχύεται η πόλωση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ έχει εισροές 2% από Δημοκρατική Συμμαχία, 1,5% από Ανεξάρτητους Έλληνες και 1,5% από Χρυσή Αυγή και περίπου 2% από τα εκτός Βουλής κόμματα. Έχει σχεδόν εξαντλήσει τη συσπείρωσή της. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιθώρια ανόδου διότι δεν έχει εξαντλήσει τη συσπείρωσή του, η οποία μέχρι τώρα κυμαίνεται σε 75% έως 80%. Στην παράσταση νίκης προηγείται η Ν.Δ., η οποία θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν βγει πρώτο κόμμα, έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση με τη Δημοκρατική Αριστερά και τη στήριξη ή ανοχή του ΠΑΣΟΚ ή των Ανεξάρτητων Ελλήνων».

 37. Αυτόνομος avatar
  Αυτόνομος 31/05/2012 14:04:55

  Ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει μετά τις εκλογές και πάλι συζήτηση για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, άφησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

  Μιλώντας στον Real Fm εκτίμησε ότι δεν θα είναι εύκολο να σχηματιστεί με άλλους τρόπους κυβέρνηση και έτσι είναι πολύ πιθανό να μπει και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης η προοπτική μίας οικουμενικής.

  «Η χώρα χρειάζεται μία προοδευτική κυβέρνηση για να αποφύγουμε τις τρίτες εκλογές, με τους δύο όρους που έχουμε θέσει: την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τη σταδιακή αποδέσμευση από τις πολιτικές του μνημονίου».

  Επανέλαβε ότι η όποια μετεκλογική συνεργασία μπορεί να γίνει μόνο βάσει μίας προγραμματικής συμφωνίας, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορεί να γίνει όσο θα υπάρχουν απόψεις στην Κουμουνδούρου για μονομερή καταγγελία του μνημονίου.

 38. kas avatar
  kas 31/05/2012 14:40:17

  Θα είναι τουλάχιστον επιπολαιότητα αν δεν πάρει κανείς σοβαρά το κομμουνιστικό (softer) μανιφέστο που δημοσίευσε ο συριζα

  http://www.tovima.gr/files/1/2012/05/30/syriza-1.pdf

  Λένε καθαρά οι άνθρωποι εκεί, για να μην υπαρχουν μετά αμφιβολίες οτι δεν μας προειδοποίησαν, οτι με πρόσχημα την οικονομική κρίση, η χώρα θα μετατραπεί σε μια κομμουνιστική οικονομία εάν φυσικά οι πολίτες το επιτρέψουν.

  Πλήρης άρνηση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. ΄Αρα βίαιη επιστροφή στη δραχμή.

  “«1. ΑΚΥΡΩΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο μέτρο διακυβέρνησης της χώρας θα προχωρήσει στην άμεση ακύρωση των μνημονίων και ειδικότερα του 2ου Μνημονίου, το οποίο διαμόρφωσε μαζί με την τρόικα και άρχισε να υλοποιεί η κυβέρνηση Παπαδήμου με τη στήριξη κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στη θέση τους θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ένα Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, τη παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναδιανομή εισοδήματος και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση».”

  Κρατικοποίηση όλων των μεγάλων ΔΕΚΟ, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια κλπ. Φυσικά θα γίνει εθνικοποίηση άνευ αποζημίωσης γιατί ως γνωστόν ανήκουν στο λαό και λεφτά δεν έχει ο λαός. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι οι περισσότερες στο χρηματιστήριο και οι μετοχές τους στα χέρια οχι μόνο της πλουτοκρατίας – όπως διατείνονται – αλλά και σε πάρα πολλούς μικροεπενδυτές. Χώρια από αυτή την “λεπτομέρεια”, παρόμοιες πολιτικές μάλλον δεν περνάνε στην ΕΕ και η έξοδος και από την ΕΕ είναι δεδομένη..

  “«6. ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Θεμελιώδης στρατηγική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο δημόσιος έλεγχος των στρατηγικών τομέων της οικονομίας (πχ. ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.) Στο πλαίσιο αυτό θα περάσουν σταδιακά υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο στρατηγικές επιχειρήσεις που είτε βρίσκονται σε πορεία ιδιωτικοποίησης είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.λπ.)”

  Αρκετοί βέβαια θα πουν οτι η τρομοκρατία και η αντικομμουνιστική προπαγάνδα είναι παρούσα, αλλά πρέπει να τα λέμε αυτά για να μην πείτε μετά οτι δεν τα ξέρατε. Αν ο λαός διαλέξει, με γνώση της πραγματικότητας όμως, την πλήρη στροφή του πολιτεύματος, ας έλθει και αυτό και οτι προκύψει..
  Αρκεί να ξέρουμε που πάμε..

 39. Όταν χαράζει avatar
  Όταν χαράζει 31/05/2012 15:00:17

  1) O συμβιβασμός προϋποθέτει αμοιβαίες υποχωρήσεις. Δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύεις ότι ο συμβιβασμός θα επιτευχθεί με υποχώρηση μόνο του ενός. Αν το ισχυρίζεσαι, πρόκειται απλώς για επικοινωνιακό τέχνασμα.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να υποχωρήσει στο θέμα των κοινωνικών αντιδράσεων ("μην ενισχύετε π.χ. διαδηλώσεις, επεισόδια κτλ.). Η ΝΔ σε τι είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει; Αν δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει σε τίποτα, η πρόταση είναι είτε ανεδαφική, είτε επικοινωνιακή.

  2) Κάνετε το ίδιο λάθος με τη Γερμανία. Η Γερμανία επέλεξε να εμπλέξει τον Σαμαρά στο δεύτερο Μνημόνιο για να στεγανοποιήσει το πολιτικό σκηνικό και να το ελέγξει. Ξέχασε όμως ότι η πολιτική που σπάει την κοινωνία στα δύο θα έχει σαν αποτέλεσμα το τμήμα εκείνο της κοινωνίας που πνίγεται να επιλέξει να απεγκλωβιστεί από τη "δικομματική φυλακή" που προσπάθησαν να το κλείσουν. Γι' αυτό και επήλθε ο κατακερματισμός. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ συμβιβαστεί και επιλέξει (για άγνωστο λόγο) να καταστείλει την οργή/απελπισία των ψηφοφόρων του, τι πιστεύετε ότι θα συμβεί; Απλά θα εξαφανιστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και το ΠΑΣΟΚ (πολύ πιο εύκολα από το ΠΑΣΟΚ, αφού δεν θα έχει τις βαθειές ρίζες) και τη θέση του θα πάρει κάποιος άλλος σχηματισμός (από διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ; Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Κάποιος εντελώς νέος;) Προσγειωθείτε στην πραγματικότητα. Αν περιμένετε από τους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους να συναινέσουν στην θανάτωσή τους, κινείστε σε παράλληλο σύμπαν. Αν θέλετε συναινέσεις, διαλέξτε πολιτικές στις οποίες να μπορεί να συναινέσει κάποιος.

 40. Κλαούζεβιτς avatar
  Κλαούζεβιτς 31/05/2012 15:08:23

  Αν σκεφτούμε πιο ψύχραιμα την τακτική Σαμαρά βλέπουμε οτι απο καιρό πολώνει συστηματικά την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή στην πολιτική ισχύει πάντα το αντίστροφο το κάνει για να τον "σηκώσει" σε βάρος του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίνεται και το ΠΑΣΟΚ με την βοήθεια βεβαίως του Μνημονίου καταρρακώνεται. Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κέρδη απο την διάλυση του ΠΑΣΟΚ και κυρίως η Ελλάδα. Με άλλα λόγια στην "υψηλή πολιτική" ο Σαμαράς παίρνει άριστα. Στα κομματικά ούτε καν την βάση. Ετσι με τον ανίκανο μηχανισμό που έχει του ξέφυγε και το ¨"ανοιγμα" προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το άνοιγμα προς τον πατριωτικό χώρο, επειδή αυτά που έλεγε ο ίδιος για την πατρίδα, του τα πήρε ο Καμμένος.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Κλαούζεβιτς 31/05/2012 15:15:19

   Είχαμε και την "παράξενη φιλο-ΣΥΡΙΖΑ" δήλωση του Σοσιαλιστή προέδρου στο Ευρ/βούλιο Χάνες Σβόμποντα χθές. Έμοιαζε σαν εγκατάλειψη του ΠΑΣΟΚ.

 41. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 31/05/2012 15:13:19

  Ο πολιτικός χρόνος επιταχύνεται πάρα πολύ, εντός και (ιδίως) εκτός Ελλάδος.
  Θα υπάρξουν απότομες μετατοπίσεις - τα "κολλήματα" δεν είναι λειτουργικά, δεί δε προπάντων αναθεωρήσεων και ευστροφίας.
  factorx, τελικά ερμηνεύω το άρθρο (και) ως εκδήλωση γρήγορων αντανακλαστικών.

 42. victoria (true) avatar
  victoria (true) 31/05/2012 15:35:36

  Δεν θα είχα πρόβλημα με την προσέγγιση του akenaton, αν μπορούσα να εμπιστευθώ το ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τη χώρα πάνω από τις ιδεοληψίες των συνιστωσών του. Όμως μην τα ξαναλέμε, στα εθνικά θέματα έχουμε πρόβλημα, στην οικονομία υπάρχει τόση άγνοια (κινδύνου) που σοκάρει.

  Υπάρχει ένας Δραγασάκης και Παπαδημούλης εγώ θα πω, αλλά δεν είμαι σίγουρη πως θα επικρατήσουν.

  Ίσως όμως η προσέγγιση να είναι μέρος της λύσης: να τεθεί το “ηθικό” αυτό δίλημμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και να αναγκαστούν να πάρουν σαφή θέση. Αυτή είναι δυνητικά μια στρατηγική διεξόδου για τη χώρα. Και τη ΝΔ. Αυτό θεωρητικά προσπάθησε ο Σαμαράς με την “ψήφο ανοχής”.

  Γιατί Ή θα διαμορφωθούν και θα χωριστούν οι δύο τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ (σε αυτούς με τους οποίους υπάρχει κοινός τόπος και δεν θέλουν το μπάχαλο για να επικρατήσουν πάνω στα ερείπια και στους άλλους), επιτρέποντας τη συνεννόηση τουλάχιστον με το ένα σκέλος, Ή θα υιοθετήσει όλος ο Σύριζα την ‘εξτρεμιστική αριστερή’ αντίληψη τύπου η Βουλή είναι τα χειμερινά ανάκτορα, θέλουμε την ανατροπή (το μετά δεν μας ενδιαφέρει) και το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του, οπότε θα ‘ξεκαρφωθεί’ και θα του αναλογεί το όποιο ποσοστό στην ελληνική κοινωνία ταυτίζεται με αυτά και όχι παραπάνω. Win win?

 43. Παύλος avatar
  Παύλος 31/05/2012 15:47:19

  Αγαπητή μου Juliet,
  Τί να πούμε και μεις, που μας χρωστάει πάνω από 140000 euro ;;;;;;;

 44. coyote avatar
  coyote 31/05/2012 15:48:10

  +++++++ το επιασες...

 45. juliet avatar
  juliet 31/05/2012 15:57:54

  Παύλο,χαιρετώ
  Αστα μη μου μιλάς για λεφτά που πρέπει να πάρουμε ....γενικά και απο οφειλέτες .
  Και μετά σου λέει ..τι έχεις και είσαι στα κάγκελα ; Το κράτος ο οφειλέτης ν'απαιτεί .....και δε μπορείς να κάνεις τίποτε .

 46. Q-Nihilism avatar
  Q-Nihilism 31/05/2012 16:01:51

  Η μισή δική μου και η μισή δική σου. Ο αείμνηστος μίλησε για τους σχολιαστές όχι το ιστολόγιο. Αυτά που συμβουλεύουμε τα κάνουμε και οι ίδιοι..

 47. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 31/05/2012 16:05:19

  Οπως πάντα, υποκλίνομαι στις εξυπνάδες που δεν καταλαβαίνω!

  • romeo avatar
   romeo @ Κώστας Ροδινός 31/05/2012 21:08:02

   Κώστα Ροδινέ, είσαι οπαδός της ασάλευτης μεσότητας!

  • EVANGELOS avatar
   EVANGELOS @ Κώστας Ροδινός 31/05/2012 21:34:04

   φίλε Κώστα η στρατηγικά αδιέξοδη πόλωση με εμφυτεύσεις εμφιλιοπολεμικών συνθημάτων , αμάσημα απαξιωτικών εκφράσεων "άπλυτοι" , εθνοπροδότες" , "χαος του στάλιν" κλπ

   είναι μια από αυτές τις "εξυπνάδες που δεν καταλαβαίνω" ΕΓΩ , εδώ και πολύ καιρό !!!

   πιο το όφελος ??? θα φοβηθώ εγώ πιστέυεις και δε θα ψηφίσω Σύριζα ??? ... υπάρχει περίπτωση να με πεισεις ότι ΕΙΜΑΙ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΗΣ επειδή ψήφισα Σύριζα ???

   όχι !!!

   ίσα ίσα που αντιδρώντας πολλοί ψηφοφόροι αναγκάζονται (χωρίς να το θέλουν) να μετατραπούν από απλοί ψηφοφόροι σε "οπαδοί" του Σύριζα ...

   αλλά και το κυριότερο ... η "εξυπνάδα" που δεν καταλαβαίνω ...

   έστω ότι κερδίζει την 1η θέση η ΝΔ σε ένα κλίμα ΒΑΘΙΑΣ ΠΟΛΩΣΗΣ ... στο οποίο ο μέσος ψηφοφόρος της έχει πεισθεί ότι ο Τσίπρας είναι ο Στάλιν και ο Σύριζα ο νέος ΟΠΛΑ ...

   ΜΕΤΑ ΤΙ ???

   Πως θα κυβερνήσεις έχοντας δαιμονοποιήσει το 20% των ψηφοφόρων ???

   και επιπλέον πως ΔΕ θα μετατραπεί αυτό το 20% σε 45% μετά από 3-4 μήνες μνημονιακής συγκυβέρνησης όπου πλέον ΟΛΑ τα δεινά του πασόκ θα είναι και με τη βούλα ταυτισμένα ΚΑΙ με τη ΝΔ ...

   Αυτή η στρατηγική (κατ εμέ) είναι μια απο τις ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ "εξυπνάδες που δεν καταλαβαίνω"

   νομίζω μια ψυχραιμότερη ανάγνωση της ανάρτησης θα σε πείσει για την εθνικά οφέλιμη αναγκαιότητα του "συμβιβασμού" χωρίς νικητές και ηττημένους κομματικά ... σε αντίθεση με την καταστρεπτική εθνικά πόλωση και επιδίωξη να ΝΙΚΗΣΕΙΣ ... (εσύ ή ο άλλος)

  • tak avatar
   tak @ Κώστας Ροδινός 01/06/2012 09:07:08

   Κώστα Ροδινέ καλή σου μέρα και υπομονή. Καταλαβαίνω σίγουρα τι λες, καταλαβαίνω αυτά που θα ήθελες να πεις και καταλαβαίνω την απορία σου, άλλωστε και δική μου απορία είναι. Κάτι ακόμα...
   [Αν πρώην οπαδοί της ΝΔ ήθελαν κάτι άλλο, θα πήγαιναν στον αντίστοιχο αριστερό σχηματισμό, του κ. Κουβέλη και δε θα μας κούναγαν το δάκτυλο δείχνοντάς μας τον Τσίπρα...].

 48. dikefalosaitos avatar
  dikefalosaitos 31/05/2012 16:09:35

  Το άρθρο, τέτοια ώρα, είναι ... fail.

  • juliet avatar
   juliet @ dikefalosaitos 31/05/2012 16:17:45

   Είναι για παίχτες με γερά νεύρα....και στρογγυλή σκέψη, εμείς το πρωί το ρίξαμε στα άσματα.

  • Factorx avatar
   Factorx @ dikefalosaitos 31/05/2012 16:54:11

   Κανένα επιχείρημα έχεις; Ή απλώς μοστράρεις την κομματική εθελοτυφλία

   • juliet avatar
    juliet @ Factorx 31/05/2012 17:36:48

    Φάκτορα ,
    σε μένα πήγαινε αυτό ...;εννοούσα ότι το άρθρο είναι δύσκολο και τα σχόλια αν δεν τα προσέξεις τέτοια που να σε παρασύρουν σε άλλους δρόμους .

 49. firiki2010 avatar
  firiki2010 31/05/2012 16:28:57

  "....Ο λαός επέλεξε στις προηγούμενες εκλογές και κατά τα φαινόμενα θα το επιλέξει και τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο ισχυρής αντιπολίτευσης να πιέζει για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Έναν ΣΥΡΙΖΑ όμως που δεν θα διεκδικεί τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ πάνω από τον τάφο του. Αλλά έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα αποτελέσει τον μοχλό για τον εκσυγχρονισμό και την πλήρη ανανέωση και της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής Αριστεράς...."
  Ο ΣΥΡΙΖΑ να πιέζει για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν; Ποιες αλλαγές; Να επανακρατικοποιήσουμε την Ολυμπιακή; Να κάνουμε Μητροπολιτικό πάρκο το Ελληνικό;Να εκτοξεύσουμε στα ύψη τους φορολογικους συντελεστές; Ο ΣΥΡΙΖΑ μοχλός για εκσυγχρονισμό; Σαλτάραμε τελείως; Τι αποτελεί εκσυγχρονισμό; Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για τα Πανεπιστήμια; Για τη λαθρομετανάστευση; Για την "πολιτική" βία; Για τα εθνικά θέματα; Για την επιχειρηματικότητα; Ελεος!!!!
  Δεν καταλαβαίνω πως εμπνευσθήκατε τον "ιστορικό συμβιβασμό Σαμαρά -Τσίπρα". Αλλά δεν γίνεται αντιληπτό πως δεν υπάρχει καμμία προϋπόθεση για κάτι τέτοιο;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ firiki2010 01/06/2012 01:39:35

   Αλήθεια, τι αποτελεί εκσυγχρονισμό; Η σαλαμοποίηση και η τσιμεντοποίηση του Ελληνικού αντί για τη μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο;

   Αν ζεις στην Αθήνα και έχεις τέτοιες απόψεις (επειδή έτσι θέλει η διαπλοκή, οι νεοφιλελεύθεροι και οι ευρωναζί), δεν δυσκολεύομαι καθόλου να καταλάβω γιατί η Αθήνα κατάντησε όπως κατάντησε: γιατί πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα θυσιάζουν την ποιότητα της ζωής των παιδιών τους για να (λένε ότι) έχουν "ισχυρό" νόμισμα στην τσέπη...

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ Αυριανιστής 01/06/2012 21:36:15

    Δεν μου είπες κάτι για την λαθρομετανάστευση! Δεν μου είπες κάτι για τα Πανεπιστήμια! Δεν μου είπες κάτι για τις επανακρατικοποιήσεις! Δεν μου είπες κάτι για την πολιτική βία! Γιατί;;;;
    Οσο για το Ελληνικό, το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης στην άκρη της πόλης και πάνω στη θάλασσα είναι μια ανοησία. Το Ελληνικό μπορεί να αξιοποιηθεί και να αποφέρει έσοδα τα οποία μπορούν να διατεθούν για πραγματική προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος.

 50. Νίο avatar
  Νίο 31/05/2012 16:45:04

  Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει.
  Τα δεδομένα που δεν μπορούν να αλλάξουν θα είναι.

  Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά 22-27 %
  Μια υπολογίσιμη ΝΔ με αντίστοιχα ποσοστά.
  Ένα αποδυναμωμένο ΠΑΣΟΚ του 10-15 %
  Ένα κομμουνιστικό κόμμα του 5-7 % που κινητοποιεί όμως πολύ κόσμο
  Ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σαν την ΔΗΜ.ΑΡ. με έναν αρχηγό με μεγάλη δημοτικότητα.
  Την Χρυσή Αυγή με ισχυρό όπλο το μεταναστευτικό και ένα κόμμα της λαϊκής δεξιάς με ένα 5-10 % (Ανεξάρτητοι Έλληνες)

  Με λίγα λόγια , ο διπολισμός δεν φαίνεται να είναι τόσο ισχυρός και όποιος θέλει να λέγεται ρεαλιστής πρέπει να έχει υπόψη ότι.

  Σε μια μελλοντική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ που έχει αποδοκιμαστεί είτε μείνει στο 13 % είτε ανέβει στο 15 %.

  Δεν μπορεί να ΜΗΝ συμμετέχει ή να μην την στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ που εκ νέου θα έχει λάβει από τον λαό νέα δύναμη.

  Δεν γίνεται να μην συμμετέχει ή να μην την στηρίζει η ΝΔ.

  Μια τέτοια συγκυβέρνηση σε περίπτωση που η διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος είναι μικρότερη των 3 μονάδων δεν μπορεί να έχει ως πρωθυπουργό είτε τον Σαμαρά είτε τον Τσίπρα. Σε αυτή την περίπτωση καλύτερη λύση θα ήταν ένα ΠΟΛΙΤΙΚΟ πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα προέρχεται από τον ευρύτερο πόλο που κέρδισε.Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ο Φώτης Κουβέλης ή ο Δραγασάκης, αν είναι η ΝΔ μπορεί να είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ή ο Σταύρος Δήμας.

  Δεν θα μπορέσει να σταθεί άλλη κυβέρνηση έστω και μερικούς μήνες με ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ στην αντιπολίτευση , ούτε κάποια κυβέρνηση με τη δεξιά-κεντροδεξιά στην αντιπολίτευση.

  Επίσης λύσεις τύπου Παπαδήμου και γενικά οικουμενικών κυβερνήσεων με παραμερισμένες τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων θα είναι καταστροφικές (εκ νέου ) για την χώρα και στην ουσία δεν θα είναι λύσεις αλλά νέα προβλήματα για την Ελλάδα.

 51. Παύλος avatar
  Παύλος 31/05/2012 16:55:10

  Πας λόγος ηττάται, αγαπητή μου Mara !!!!

  Αν, έστω και ένας Έλληνας -Ελληνίδα συνάδει με το ...άσμα μου,
  θα συνεχίσω να το άδω,
  πολλώ μάλλον, όταν αυτή η Ελληνίδα είναι η Mara !!!!

  • Mara avatar
   Mara @ Παύλος 31/05/2012 21:42:39

   Παύλο, είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος!!!

 52. theo1611 avatar
  theo1611 31/05/2012 16:57:57

  H παραίνεση του άρθρου είναι 100% σωστή στην παρούσα συγκυρία και ιδίως η μέχρι στιγμής εντολή από τις προηγούμενες εκλογές.

  Μοιάζει ανεδαφική, όχι λόγω πραγματικότητας που διαμορφώθηκε, αλλά τελείως τεχνητά, λόγω του εκτρώματος των εκλογικών νόμων Σκανδαλίδη-Παυλόπουλου που αδυνατούν να λειτουργήσουν υπό συνθήκες πολλαπλών επιλογών του εκλογικού σώματος παραπλήσιας βαρύτητας. ("Συνεργαστείτε!!!")

  Δεν μας πήγε ποτέ στο μυαλό ότι μπορεί να συμβεί κάτι σαν "ο χαμένος τα παίρνει όλα" και τώρα που το βλέπουμε να συμβαίνει ψαχνόμαστε όλοι μας.

  Εν κατακλείδι, μπράβο στο Antinews, που εισάγει έγκαιρα τον προβληματισμό, μπας και αποφύγουμε να πάμε σκοτωμένοι μεταξύ μας στις εκλογές, αντί να προετοιμάζουμε το έδαφος για τις μετεκλογικές συγκλίσεις, που εκ των πραγμάτων είναι αναπόφευκτες (αν δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε τα δράματα του παρελθόντος)

 53. tak avatar
  tak 31/05/2012 16:58:06

  Όχι φίλε μου! Δεν τον έβαζε ο Καραμανλής! Δεν θα έπεφτε ποτέ στο επίπεδο του δημαγωγού, που είχε μοιράσει την Ελλάδα στους Έλληνες...

  • juliet avatar
   juliet @ tak 31/05/2012 17:23:12

   Αυριανιστή,
   ο tak έχει δίκιο ,δεν ήτανε δημαγωγός ο ΚΚ.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ tak 01/06/2012 01:19:11

   Λησμονείς, φίλε μου, ότι ο Καραμανλής είχε επίσης πει το περίφημο "στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται, και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται"...

   • tak avatar
    tak @ Αυριανιστής 01/06/2012 08:55:46

    Όχι, δεν το λησμονώ, γιατί τον έβλεπα και τον άκουγα live! Επειδή γνώριζα αρκετά καλά τον Καραμανλή και είχα συνομιλήσει μαζί του... Πέραν τούτου, στη σκιά του Μεγάλου Ευάγγελου - Αβέρωφ μεγάλωσα πολιτικά -είχα αυτή την τύχη- και μπορώ να εκφέρω άποψη για θέματα και ανθρώπους που γνωρίζω ή γνώρισα από πρώτο χέρι...

    • GO avatar
     GO @ tak 01/06/2012 09:15:54

     Μία μόνο πραγματικά μεγάλη πολιτική πράξη του αναγνωρίζω:
     Την, με πονηρό τρόπο, επιβολή της επιστροφής Καραμανλή, το 1974.
     Με αυτό ως γνώμονα, έχει θετικό πολιτικό ισοζύγιο, γιατί κατά τα άλλα,
     ......απλώς "δεδικαίωται".

     • tak avatar
      tak @ GO 01/06/2012 20:04:58

      Αν θέλετε το συζητάμε, έστω και μετά τις εκλογές... Υπάρχουν και παλιότερα σχόλια, αν θέλετε τα βρίσκετε...

 54. victoria (true) avatar
  victoria (true) 31/05/2012 16:59:29

  ++

  • ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
   ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ @ victoria (true) 31/05/2012 23:45:32

   :)

 55. tokarvouno avatar
  tokarvouno 31/05/2012 17:08:01

  Έτσι ακριβώς

 56. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 31/05/2012 17:17:16

  Κατά τήν λαϊκή ρῆσι "πετᾶς ἄδειες γιά νά πιάσης γεμᾶτες";

  Ἀτυχέστατη ἡ ἀνάρτηση, Φάκτορα. Εἶναι ἔνδειξη ἡττοπάθειας. . .ἐκτός καί ἄν εἶναι σχέδιο στρατηγικῆς. . .μέ ἱσχυρή ἀντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) θά πιέσωμε γιά σκληρή ἐπαναδιαπραγμάτευση τῶν ὅρων τοῦ μνημονίου. Τελικά στήν πολιτική ὑπάρχουν πράγματα πού γίνοντε ἀλλά δέν λέγοντε (οὔτε πρέπει νά γράφοντε).

 57. akenaton avatar
  akenaton 31/05/2012 17:24:16

  Το Ελληνικό Σχέδιο προϋποθέτει ΑΝ γίνει δεκτό, τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Οπότε, όπως θα ξέρετε, τα 6,5 δις που χρωστά το κράτος σε προμηθευτές και εταιρείες προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση. Έναν άλο τρόπο πρότεινε και η Ιουλιέτα επίσης.
  Φιλικά.

 58. akenaton avatar
  akenaton 31/05/2012 17:28:02

  Αγαπητέ Κυθήριε, οι απολύσεις λύνουν το πρόβλημα του υπερτροφικού Δημοσίου. Η άρση της μονιμότητας θα λύσει σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του "μη παραγωγικού" Δημοσίου. Έτερον εκάτερον.
  Φιλικά.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ akenaton 31/05/2012 23:21:50

   Εὐχαριστῶ.

 59. avanti avatar
  avanti 31/05/2012 17:30:57

  Ο στόχος του άρθρου δυτός, ένας για το εσωτερικό και ένας για το εξωτερικό.
  Και ο νοών νοείτο.

 60. Ollandos avatar
  Ollandos 31/05/2012 17:43:25

  Από τις λίγες φορές που συμφωνώ απόλυτα με τα άρθρα σας. Συμφωνώ πως ενα ελληνικό μνημόνιο είναι η εθνικά προτιμώτερη λύση αλλά από πολιτικής πλευράς τόσο για τη ΝΔ οσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ευδοκιμήσει. Όχι μόνο γιατί υπάρχουν πάρα πολλές ανεύθυνες φωνές στα 2 κόμματα που θα πολεμούσαν ενα τέτοιο συμβιβασμό αλλά και γιατί ας υποθέσουμε το ιδεατό σενάριο ότι συμφωνούν σε αυτό τον συμβιβασμό. Με το χέρι στην καρδιά πιστέυετε πως θα συμφωνούσαν έστω και σε ένα μέτρο για τον περιορισμό του χρέους? Επιπλέον, συμβιβασμός για το κοινό σημέιο της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ όπως αναφέρετε μου ακούγεται επιεικώς αστείος όταν άμεσα ή έμμεσα και τα 2 κόμματα θα αναζητούν την στήριξη του μετά τις εκλογές..

 61. theo1611 avatar
  theo1611 31/05/2012 17:54:18

  H NΔ χωρίς τον Σαμαρά στις προηγούμενες εκλογές ήταν ένα 11% (κάτω από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς τη Ντόρα βέβαια). Ο ΑΣ τσίμπησε ακόμη ένα 8%.

  Η ΝΔ τώρα είναι ένα 13% χωρίς το Σαμαρά και με το Σαμαρά διπλασιάζει το ποσοστό.

  Αυτή είναι η πραγματικότητα!!!
  Και μεγάλη χάρη κάνει ο Σαμαράς που κρατά τα αστέρια 2004-2009 στις λίστες (ας όψεται ο εκλογικός νόμος!!!)

 62. Factorx avatar
  Factorx 31/05/2012 17:56:31

  Για "συμβιβασμό" γράφουμε, οχι για "κυβερνητική συνεργασία". Για αμοιβαία συναίνεση στην επίτευξη ενός μίνιμουμ προγράμματος εθνικής επιβίωσης. Πουθενά δεν γράφω για συγκυβερνηση

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Factorx 31/05/2012 23:18:22

   Φάκτορα τό καταλαβαίνω,ἀπάντησα στόν ΒΙΣ.

 63. hdgr avatar
  hdgr 31/05/2012 18:19:36

  Το κλίμα έχει πολωθεί , οι περισσότεροι ένθεν και ένθεν σκέφτονται το βράδυ της 17ης Ιουνίου.
  Τα "ωραία" όμως έρχονται με την αυγή της 18ης Ιουνίου.
  Γι ' αυτό η ανάρτηση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

  ΟΛΟΙ θα είναι σε δύσκολη θέση. Είτε είναι στην ΠΡΩΤΗ είτε στην ΔΕΥΤΕΡΗ θέση.
  Στην πιο ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ θα συνεχίσει να βρίσκεται o ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ.
  Ακριβώς γι ' αυτό δεν θα χαριστεί μετεκλογικά ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ.

  Όσοι λοιπόν σκέφτονται το μετά είναι οι πολιτικά ωριμότεροι.
  Ακόμα καλύτερα αν παίρνουν και τα μέτρα τους από τώρα.

 64. Evro-skeptikos avatar
  Evro-skeptikos 31/05/2012 18:28:02

  Ο ιστορικός συμβιβασμός δεξιάς - αριστερας είναι επιθυμητός, χωρίς βεβαια τα "πολιτικά ζόμπι" του Βαγγέλη... Το θέμα είναι ότι ο Σαμαράς πρέπει να συνειδητοποίηση ότι αν (και είναι ένα ΜΕΓΑΛΟ ΑΝ) η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα: (i) δεν θα έχει λαϊκή νομιμοποίηση για να εφαρμόσει το μνημόνιο αφού αυτό έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία τών πολιτών και (ii) ο μονος λόγος που οι πιστωτές θα του δώσουν κάποια σημασία αν επιχειρήσει να αναδιαπραγματευθεί στα σοβαρά το μνημόνιο είναι όχι γιατί έχει ο ίδιος διαπραγματευτική δύναμη (έχει υπογράψει υποταγή στην τρόικα) αλλα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκρηκτική άνοδο και αυτό ακριβώς είναι που φοβίζει την τρόικα για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Δεν φαντάζομαι βεβαια κανεις αφελής να θεωρεί ότι η προσχώρηση της Ντόρας στην ΝΔ ενίσχυσε την διαπραγματευτική δύναμη του Σαμαρά στην Ευρώπη...

  Από εκεί και πέρα, ιστορικός συμβιβασμός σημαίνει πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις: Της δεξιάς στα θέματα του χαϊδέματος των τραπεζών και της ανάλγητης λιτότητας χωρίς κοινωνική προστασία, του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της εθνικοποίησης των ΔΕΚΟ και της αύξησης της φορολογίας των επιχειρήσεων που θα βλάψουν οποια απόπειρα ανάκαμψης. Η 18 Ηουνίου θα δείξει...

  ΥΓ. Θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ γιατί η τρόικα πρέπει να πάρει καθαρά το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι για πούλημα με το μνημόνιο και δεν είμαστε έθνος ραγιάδων!

  • Ελληνική Φιλοσοφία avatar
   Ελληνική Φιλοσοφία @ Evro-skeptikos 31/05/2012 18:36:16

   Η ΝΔ έτσι και αλλιώς πάντα για αλλαγή του μνημονίου μιλούσε.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ να ξέρει οτι αν βγει πρώτο ή δεύτερο κόμμα δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση να βγάλει τη χώρα από το ευρώ.

 65. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 31/05/2012 18:32:28

  ...ΥΓ. Θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ γιατί η τρόικα πρέπει να πάρει καθαρά το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι για πούλημα με το μνημόνιο και δεν είμαστε έθνος ραγιάδων!...
  Και Βελουχιώτης, και Κολοκοτρώνης ο Τσίπρας.
  Δύο δηλαδή, στην συσκευασία του ενός.
  Τρέμουν οι Ευρωπαίοι.

 66. akenaton avatar
  akenaton 31/05/2012 18:43:24

  Η Χώρα μου θυμίζει την Βασιλεύουσα μερικές μέρες πριν από την Άλωση. Όλοι εμείς, ο Λαός και οι άρχοντές του ως τρυφηλοί Βυζαντινοί, χωρισμένοι σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς» όπως ακριβώς τότε σε «φιλοπαπικούς» και «αντιπαπικούς», ερίζουμε στα μοναστήρια, στις εκκλησιές και στο Προεδρικό Μέγαρο – Αγιασοφιά «περί όνου σκιάς». Ελάχιστοι εξ ημών έχουν αντιληφθεί πλήρως την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Χώρα. Αυτοί οι ελάχιστοι, κρατούν τα μετερίζια ως άλλοι Παλαιολόγοι και Γενουάτες (έστω μισθοφόροι) και προσπαθούν να πείσουν τους υπόλοιπους (που δείχνουν να έχουν παραιτηθεί της σωτηρίας) πως χρειάζεται ΟΜΟΨΥΧΙΑ, ΣΥΝΕΣΗ, ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ και ΚΟΙΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αν δε θέλουμε να διαβούν οι πολιορκητές. Σαλπίζουν τις σάλπιγγες οι «ψυλλιασμένοι» προς το εσωτερικό της Πόλης μήπως και συγκινηθούν οι ερίζοντες πολιορκημένοι και αφήσουν τους σκυλοκαβγάδες και ανέβουν σε καμιά πολεμίστρα.
  Ένα τέτοιο σάλπισμα βλέπω σε αυτό το άρθρο και με αυτόν τον τρόπο δικαιολογώ και κάποιες υπερβολές και υπερβάσεις. Άλλωστε χωρίς αυτές τις υπερβάσεις, δεν γίνεται να νικήσει ο Δαβίδ τον Γολιάθ, δε γίνεται να σωθεί η χιλιοπροδομένη Πόλη. Μόνος πια, κανείς δεν φθάνει να γυρίσει τον τροχό. Πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί. Ή τουλάχιστον να συμφωνήσουμε ότι θα αφήσουμε αυτόν που ο Λαός θα προκρίνει στις 17/6 να κάνει την δουλειά του ανεμπόδιστα. Γιατί όχι και να βάλουμε ένα χεράκι στα δύσκολα. Αλλιώς πάμε όλοι μαζί άκλαφτοι. Και όποιος μείνει ζωντανός ας ακούει των Ευρωπαίων τους επικήδειους!
  Κατά τη γνώμη μου, δυστυχώς, ο Αντώνης Σαμαράς είναι αυτή την στιγμή ο μόνος ικανός πολιτικός να βγάλει εις πέρας στην Ευρώπη μια δύσκολη, μακροχρόνια και περίπλοκη διαπραγμάτευση (ο καθένας μπορεί να προσαρτήσει το επίρρημα «δυστυχώς» είτε στο «μόνος» είτε στο «ικανός» σύμφωνα με την οπτική του, δύσκολα όμως μπορεί να αμφισβητήσει την αλήθεια του παραπάνω αξιώματος). Ακόμη όμως και αν ο Λαός επιλέξει αλλιώς, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι τον «νευρικό εραστή» Τσίπρα και vice versa. Ούτως ή άλλως, η «γεμάτη λέξεις πομφόλυγα» του ΠΑΣΟΚ έχει υποσχεθεί να βάλει πλάτη χωρίς ανταλλάγματα. Το να συμφωνήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε ένα μετεκλογικό «μορατόριουμ» ανοχής θα ήταν ευχής έργον για τη σωτηρία της Πατρίδας. Μακάρι η συμφωνία αυτή να επεκταθεί και σε ένα Ελληνικό Σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αν δεν ζητήσεις το πολύ δεν θα πάρεις το αρκετό.

  • ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
   ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ @ akenaton 31/05/2012 19:04:55

   Μας καλείς να συμφωνήσουμε σε ένα ανύπαρκτο εθνικό σχέδιο.
   Ας υπάρξει αυτό το σχέδιο, θα το δούμε και θα σου πούμε.
   Από τώρα να θες να βοηθήσουμε τον Τσίπρα να κάνει αυτό που ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προσδιορίσει τι είναι, παραπάει.
   Αντιθέτως το πρόγραμμα του Σαμαρά υπάρχει εδώ και καιρό, και σήμερα έδωσε 18 σημεία. Περιμένω να διαβάσω που συμφωνούν οι φίλοι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ.
   Επί της ουσίας το μόνο υπαρκτό πρόγραμμα είναι αυτό του Σαμαρά προς το παρόν. Όταν εμφανιστεί ένα εθνικό σχέδιο και όταν εμφανιστεί και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επικαιροποιημένο...συζητάμε.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ akenaton 01/06/2012 11:01:37

   "Μόνος πια, κανείς δεν φθάνει να γυρίσει τον τροχό. Πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί." Έτσι, και επαυξάνω !!!
   Κατά βάση συμφωνώ, όμως με μια παρατήρηση:
   Η Ευρωπαική κρίση εδώ και καιρό βαθαίνει, και κυρίως εξαπλώνεται, απο τον Ατλαντικό έως τη γραμμή Όντερ - Νάισε. Μόνον η Σκανδιναβία και η πρώην Ανατολικη Ευρώπη (όχι η Βαλκανική) δεν επηρεάζεται.
   Ένα Ελληνικό Σχέδιο εξόδου από την κρίση έχει πιθανότητες επιτυχίας μόνον ως "συνιστώσα" (δεν είναι υπονοούμενο!), ενός Ευρωπαικού σχεδίου αντιστροφής των Ευρωπαικών λαθών 2008 - 2012. Ευρωπαικού, αλλά και με κάποιες "Αμερικανικές προδιαγραφές" (quantitative easing). Αλλά αυτό προυποθέτει συνέχιση προς τα Ανατολικά και Νότια, του κύματος πολιτικής ανατροπής που άρχισε στην Γαλλία και στη Β. Ρηνανία.
   Διαφορετικά, φοβάμαι, το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον. Αλλά άν δεν δώσουν όλες οι "εθνικές μονάδες" την ιδιαίτερη, δική τους μάχη, πώς θα έχουμε ελπίδες να κερδίσει η "ευρωπαική στρατιά" τον πόλεμο;

 67. Μοναχικός Λύκος avatar
  Μοναχικός Λύκος 31/05/2012 19:01:34

  Οτι και αν γίνει η κατάσταση θα παραμείνει ίδια. Η ισοπέδωση του πολιτικού συστήματος προέρχεται από την ολοένα μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των ανθρώπων για τη διαστρέβλωση των θεσμών μέσα στην φαινομενικά "άριστη" κοινωνία.
  Οτιδήποτε γνωρίζουμε έχει βιαστεί συστηματικά από τον εκμεταλλευτικό και φασιστικό χαρακτήρα του ελεύθερου χρήματος. Είναι εθνικό συμφέρον να ξεπουληθεί η χώρα σε ξένους ιδιώτες αλλά δεν είναι εθνικό συμφέρον η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών δωρεάν στον πολίτη. Το είπε εξάλλου ο Μπουτάρης προ μηνών, ούτε το γάλα της μάνας μας δεν είναι τζάμπα. Αν είναι δυνατόν! Τι υποκρισία και τι καταστροφική είναι η σύγχρονη ρητορική περί οικονομίας.
  Μα κάποια πράγματα δεν οφείλουν να είναι δωρεάν, τα λεγόμενα και κοινωνικά αγαθά; Ο σκοπός των κοινωνιών και συνεπώς της οικονομίας δεν είναι η καλυτέρευση της ζωής όλων των ανθρώπων; Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει για τα ρημάδια τα δικαιώματα και πάλι τα παίζουν στα χαρτιά οι πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις.
  Δεν με ενδιαφέρουν πια οι πολιτικές εξελίξεις. Αποτελούν μια θεατρική παράσταση κομματικών συμφερόντων που συνήθως δεν αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των ανθρώπινων αναγκών και στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Και πως να το κάνουν όταν το ατομικό κέρδος είναι η απόλυτη προτεραιότητα του συστήματος. Ολα γίνονται πια για το κέρδος! "Δεν κερδίζετε αρκετά σαν κράτος. Πρέπει να υπογράψετε και να τηρήσετε το μνημόνιο γιατί μας χρωστάτε λεφτά. Δεν μας νοιάζουν οι πολίτες, το σημαντικότερο είναι να μην καταρρεύσει η Ευρωζώνη, να μην καταρρεύσει η παγκόσμια οικονομία. Αν τα καταφέρετε οι θάνατοι από τον λιμό και την φτώχεια δεν θα πάνε χαμένοι."
  Και μια ρήση, μιας και οι δεξιοί είναι καλοί Χριστιανοί:
  Ρίζα γὰρ πάντων τῶν κακῶν ἐστιν ἡ φιλαργυρία, ἧς τινες ὀρεγόμενοι ἀπεπλανήθησαν ἀπὸ τῆς πίστεως καὶ ἑαυτοὺς περιέπειραν ὀδύναις πολλαῖς.
  (Διότι ρίζα όλων των κακών είναι η φιλαργυρία. Και μερικοί, οι οποίοι εκυριεύθησαν από αυτήν και την σφοδράν επιθυμίαν, που γεννά η φυλαργυρία δια το χρήμα, παρεπλανήθησαν και εξέκοψαν από την πίστιν και εκάρφωσαν τον ευτόν τους με πολλάς οδύνας και πόνους, σαν με φοβερά καρφιά.)

  • Enas-Petros avatar
   Enas-Petros @ Μοναχικός Λύκος 01/06/2012 01:13:12

   Σωστός κ. Λύκε.
   Και μου θύμισες τον αρχαίο στρατηγό Φωκίωνα.
   Φαντάζομαι κάλαβες γιατί ...

 68. aris2 avatar
  aris2 31/05/2012 19:21:38

  Φίλε μου δεν είσαι μόνος σου . Ετσι είμαστε όλοι εμείς που δεν φάγαμε ποτέ μια δραχμή χωρίς να έχουμε δουλέψει για δύο. Και είμαι βέβαιος οτι είμαστε η συντριπτική πλειψηφία του Ελληνικού λαου. Αυτοί που μαζί τα φάγανε αποτελούν μονοψήφιο ποσοστό. Γι αυτό τα είχαμε πάρει στην κράνα ευθύς εξ αρχής μόλις είδαμε αυτά τα γλοιώδη σαλιγκάρια ΓΑΠ και Παπακων/νου να γλύφουν όλες τις κατουρημένες ποδιές των τοκογλύφων ξεφτιλίζοντας την "μήτρα του Ευρωπαικού πολιτισμού" και ταυτόχρονα να υπογράφουν την θανατική καταδίκη του φτωχού Ελληνικού λαού εν αγνοία του, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν τα δικά τους ποινικά αδικήματα τύπου Τσοχατζόπουλου που τους βαρύνουν.

 69. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 31/05/2012 19:59:06

  Η αλήθεια είναι ότι είναι άλλο πράγμα να κάνεις επαναστατική, αντιδραστική γυμναστική, με ακραία ρητορεία, ενόσω είσαι στο 4,5 % και είναι άλλο πράγμα, να κινδυνεύεις να αναλάβεις τις τύχες 11 εκατομμυρίων ψυχών, εν μέσω σφοδρής κρίσης, ως καπετάνιος.

  Μακροπρόθεσμα ο Ιστορικός Συμβιβασμός θα έρθει. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να λειτουργεί ως το νέο χωνευτήρι που γέννησε η κρίση στα αριστερά, στα σωθικά του οποίου, θα ανακατευτούν ακροατήρια από την άκρα αριστερά ως τις παρυφές της κεντροδεξιάς με αριστερές ανησυχίες, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι σε βάθος χρόνου, ο πολιτικός οργανισμός που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στα εσωτερικά του, απομονώνοντας και εν συνεχεία, αποβάλλοντας, τις ακραίες συνιστώσες του, διότι απλώς πλέον δεν θα τις χρειάζεται, κάνοντας την υπόθεση εργασίας, ότι επιθυμεί όντως να καταλάβει μακροπρόθεσμα τη θέση του αποσυντιθέμενου ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Κεντροαριστεράς, ως έτερος κυβερνητικός πόλος.

  Όμως σήμερα ο διατιθέμενος χρόνος για την εξέλιξη αυτή δεν είναι επαρκής. Η χώρα στις 18 Ιουνίου θα βρεθεί μπροστά σε μείζονα διλήμματα και ενώ το σχήμα που αυθαίρετα περιγράφω παραπάνω, δεν θα έχει μορφοποιηθεί.

  Η απόφαση αντιμετώπισης των διλημμάτων αυτών και ο τρόπος δράσης που θα επιλεγεί, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν θα αποτελέσει στις 18 του μηνός, προνομεία ενός και μόνο πολιτικού φορέα.

  Η μόνη πραγματιστική οδός για να μπορέσουν οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν με όσο το δυνατό μεγαλύτερο και αντιπροσωπευτικότερο τρόπο, είναι να οριστεί Ελληνική Εθνική Λύση εξόδου από την κρίση

  Οι ΑΝΕΛ το έχουν πει από νωρίς, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του αύριο παρουσιάζουν - άκουσον – άκουσον - Εθνικό Πρόγραμμα για την υπέρβαση της κρίσης, η ακαδημαϊκή κοινότητα και όλοι οι σοβαροί σχολιαστές εντός (και πλέον και εκτός) χώρας, μιλούν για αυτή την προοπτική. Ακόμη και η ΝΔ προγραμματικά, αρχίζει σιγά - σιγά να ξεφεύγει από το αφηρημένο και να προχωρά στο πιο συγκεκριμένο, αφήνοντας περιθώρια προγραμματικών συγκλήσεων, που οι ικανοί αναλυτές μπορούν να διαγνώσουν. Δεν υπάρχουν πλέον μονόδρομοι. Ή, για να είμαι πιο σαφής, υπάρχει μόνο ένας μονόδρομος. Η εξασφάλιση της συνέχισης του Κράτους, η ταχεία επαναφορά της οικονομίας μας, με επιθετική ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους μας και η διασφάλιση του Εθνικού μας συμφέροντος, υπεράνω κάθε άλλου.

  Δεν ξέρω αν τον ιστορικό συμβιβασμό που επικαλείσαι Φάκτορα, μπορεί να τον διασφαλίσει ένας υπερταχέως ωριμάζων ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες 18 ημέρες. Θεωρώ επί του παρόντος προσφορότερες άλλες λύσεις, αλλά αυτό είναι αντικείμενο άλλης κουβέντας.

  Ακούω με προσοχή όσους μέμφονται το σκεπτικό σου με τη λογική ότι είναι ουτοπία να αναμένεις υπεύθυνη συμπεριφορά από αριστερούς.

  Μερικά στοιχεία για τον προβληματισμό σας.

  Πρώτον, ο παρών χρόνος και η κατάσταση στη χώρα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αριστερή γυμναστική και αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως κομματίδιο διαμαρτυρίας του 5 % προβλέπω σε μερικούς μήνες να πέφτει πολύ ξύλο στην Κουμουνδούρου.

  Δεύτερον, μερικές πρόσφατες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά της ηγετικής του ομάδας κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι. Κρατήστε το αυτό.

  Τρίτον, η ίδια αυτή η ηγετική ομάδα, απαλλαγμένη πλέον από την ασφυκτική παρουσία των μονολιθικών βροντόσαυρων της (Κουβέλης & Αλαβάνος) και κυρίως από το άκαμπτο πολιτικό τους πρίσμα – πράγμα που η ΝΔ ακόμη το αναζητά σε μεγάλο βαθμό, ειδικά ως προς την πολιτική ευελιξία – επιδιώκει φιλόδοξα να φανεί. Και είναι η ηγετική αυτή ομάδα, πολύ νέα, με όλο το μέλλον μπροστά της. Δεν νομίζω ότι θα τα γκρεμίσουν όλα στο βωμό της …. Επανάστασης!

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ Ιεροφάντης 01/06/2012 02:00:42

   Με τη ΝΔ οι Συριζα δεν συζητούν να συνεργαστούν ούτε για αστείο από ό,τι λένε όλοι οι εκπρόσωποί τους στα κανάλια, οπότε μάλλον η κουβέντα μας είναι άνευ αντικειμένου στο συγκεκριμένο θέμα.

   Αλλά αγαπητέ ιεροφάντη οι ΑΝΕΛ που αναφέρεις για παράδειγμα, πιστεύεις θα στηρίξουν την κυβέρνηση της αριστεράς, που θέλει ο Σύριζα αν είναι πρώτο κόμμα;
   Ο Σύριζα μπορεί να συνεργαστεί μόνο με ΚΚΕ (χλωμό), ΔΗΜΑΡ (αν δεν καταγγείλουν το μνημόνιο), οικολόγους (αν μπουν) και ...Καμμένο. Άρα οι έδρες των ΑΝΕΛ είναι δυνητικά βασικό στήριγμα.

   Γιατί συγγνώμη αλλά νομίζω πρέπει να μας ενδιαφέρει ποιος θα εφαρμόσει και κυρίως τι, στη χώρα μας μεθαύριο, δεν μπορώ απλώς να ελπίζω στην ωρίμανση του Σύριζα (δυστυχώς) και μάλιστα ωρίμανση που προκύπτει όχι ιδεολογικά ή προγραμματικά, αλλά επειδή η ..ηγετική ομάδα πλέον μύρισε το άρωμα της εξουσίας.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ιεροφάντης 01/06/2012 11:09:36

   Ίσως οι προθέσεις τους είναι καλές και φιλότιμες (ή φιλόδοξες άν έτσι το προτιμάτε).
   Ωστόσο, οι μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία δεν έχουν γίνει από κακές προθέσεις, αλλά από λάθος χειρισμούς. Από "αστοχία του ανθρώπινου παράγοντα".
   Αντίθετα με τους συνωμοσιολάγνους, ο φόβος μου ήταν και είναι πάντοτε αυτός. Ο "κακός" με κάποιον τρόπο εμποδίζεται, ο αδέξιος και συγχυσμένος πολύ πιό δύσκολα.
   Υπάρχει και η γνωστή νεολληνική νοοτροπία της ανάληψης υπερβολικού ρίσκου, όχι αναγκαστικά ως "πόκερ" αλλά από απλή άγνοια κινδύνου. Σ' αυτό το στερεότυπο, κάποιοι περί τον Τσίπρα είναι typical Greeks.
   Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.

   • victoria (true) avatar
    victoria (true) @ Ο Θείος 01/06/2012 20:53:36

    Θείε, όταν στα έχουν πει τα ρίσκα και με τί παίζεις, δεν τίθεται θέμα άστοχου χειρισμού.

    O Σαμαράς είπε πως παίζουν με τα σπίρτα μέσα στη μπαρουταποθήκη. Και το ξέρουν. Τους το λέμε. Μετά δεν μπορούν να πουν αχ κοίτα να δεις καήκαμε.

 70. Pluto avatar
  Pluto 31/05/2012 20:28:18

  Eγώ τάλεγα πριν καιρό Φάκτορα! Καιρός φέρνει τα λάχανα,καιρός τα παραπούλια!

 71. EVANGELOS avatar
  EVANGELOS 31/05/2012 20:29:53

  αμφιβάλλω αν διάβασαν οι περισσότεροι το άρθρο πέραν της επικεφαλίδος ...

  ως επι σειρά ετών ψηφοφόρος ΝΔ και νυν ψηφοφόρος Σύριζα δεν έχω παρά να το προσυπογράψω ΩΣ έχει όσον αφορά το "δια ταύτα" ...

  δηλαδή ΑΝ το ερώτημα είναι πως θα κυβερνηθεί η χώρα με πολιτικές που να "μπολιάζουν" το ζητούμενο στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ είναι η μόνη λύση ... γιατί ανεξάρτητα του τι πιστέυουν οι σκληροπυρινικοί ούτε σταλινιστές είμαστε οι ψηφοφόροι του Σύριζα , ούτε νοσταλγοί του νεοφιλελευθερισμού και του Πινοσέτ οι ψηφοφόροι της ΝΔ ...

  ΑΝ το ζητούμενο είναι η αμφότερη κομματική περιχαράκωση και η ικανοποίηση των εσχάτως αναβιομένων εμφυλιοπολεμικών "αντικομμουνιστικών" από τη μια και "αντιδεξιών" από την άλλη ΚΡΑΥΓΩΝ τότε κατανοητές οι διαφωνίες ...

  ως ΟΠΑΔΟΣ του πρώτου και ως επι σειρά μηνών αντιδρών στην άσκοπη υστεριά περί "άπλυτων" , "εθνοπροδοτών" κλπ κλπ

  δεν έχω παρα να ΕΛΠΙΖΩ ότι στη ΝΔ και στο Σύριζα θα πάρουν ΠΟΛΥ σοβαρά το παραπάνω άρθρο αλλά και άλλες φωνές που ρωτάνε πολύ καιρό τώρα "μετά την πόλωση ΤΙ ???"

  Υ.Γ. respect factor και antinews ...

 72. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 31/05/2012 20:52:46

  Ένας εκπληκτικός τίτλος σ'ένα τρομερά ενδιαφέρον κείμενο.Η λύση του ελληνικού πολιτικού δράματος είναι μπροστά μας.
  Είχε τεθεί αμυδρά το φθινόπωρο από τον γράφοντα,μετά τη ΔΕΘ.Μετά,περί της Πρωτοχρονιάς,πάλι το είχα αναφέρει χωρίς ν'αποκαλύψω παραπάνω σκέψεις.Είχα δεχθεί κάποιες επίμονες ερωτήσεις από μερικούς φίλους εδώ,αλλά δεν ήθελα ν'αποκαλύψω τις βαθιές σκέψεις μου.Και τώρα,μετά από μερικούς μήνες,το ίδιο το Antinews γράφει το περίγραμμα μια εθνικής συνεννόησης μεταξύ των δύο πόλων.Στις εξαιρετικά σημερινές συνθήκες είναι η πλέον δυνατή-απαραίτητη λύση και αποτελεί την αφετηρία της εξόδου της χώρας από τη πολιτική κρίση στην οποία έχει εισέλθει.Θα είμαι πιο σαφής,διότι το αρχικό κείμενο μου κάνει τη τέλεια ''πάσα'':
  Η χώρα,ως γνωστόν,έχει εισέλθει σε ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ κρίση,σε κάθε επίπεδο.Το ζούμε και το βιώνουμε οι πάντες.Η ευθύνη ανήκει στον εθνικό καταστροφέα-ολετήρα,το παπανδρεϊκό πασοκισμό.Τα εγκλήματα της πολιτικής του γνωστά.Αποτελείωσε τη πατρίδα,διέλυσε τις ζωές των Ελλήνων και αποκαλύφθηκε ο δόλιος ρόλος του.Κάποια στιγμή,όμως,ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να τελειώνουμε οριστικά και αμετάκλητα με το πολιτικό αυτό μόρφωμα,που ΓΚΡΕΜΙΣΕ τις ζωές των Ελλήνων και μας οδήγησε σ'αυτό το απερίγραπτο χάλι.
  ΤΩΡΑ,είναι μοναδική ευκαιρία,να συμβεί το εξής:Μετά τις εκλογές είναι σχεδόν αδύνατο (αν και στη πολιτική ελλοχεύουν πάντα οι εκπλήξεις) να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.ΑΝΤΙ να σχηματιστεί κυβέρνηση με την ανοχή ή στήριξη του πασοκισμού,θα ήταν ορθότερο (και λυτρωτικό) να σχηματιστεί κυβέρνηση με ΚΑΘΑΡΑ αντιμνημονιακό χαρακτήρα (με πρόσωπα εξωκοινοβουλευτικά-και όχι κομματικά για να μη κατηγορηθούν ότι ταυτίζονται με κομματικές επιδιώξεις),στηριζόμενη κυρίως από τα δυο πρώτα κόμματα.ΑΥΤΗ η κυβέρνηση (μικρής διάρκειας,ολίγων μηνών) να προβεί σε ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ.Τι θα περιλαμβάνει αυτό το ξεκαθάρισμα;
  Απόδοση δικαιοσύνης με τιμωρία παραδειγματική των ενόχων αυτής της τρομερής εθνικής καταστροφής,αναζήτηση ευθυνών σε όσους μας οδήγησαν ως εδώ,αλλαγή νόμων που εξέθρεψαν τη μίζα και τη λοβιτούρα,ανόρθωση της εθνικής αξιοπρέπειας στο εξωτερικό (αυτό θα συμβεί με τη τοποθέτηση σε υπουργικούς θώκους ανθρώπων μ'εθνικό κύρος,γνωστών για το ήθος τους και το πατριωτικό τους λόγο) και διαμόρφωση μιας σκληρής,αντιμνημονιακής,επαναδιαπραγματευτικής πολιτικής απέναντι στους ξένους δανειστές-αιμοβόρους λύκους.ΟΛΑ τα παραπάνω στοιχεία-που εξέθεσα-εκφράζουν τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.
  Αυτή η κυβέρνηση θα είναι εκτάκτου ανάγκης,θα λάβει όλα τα παραπάνω μέτρα(και πολλά τέτοιου είδους με πυρήνα τις παραπάνω σκέψεις) και θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές με ΑΛΛΟ πολιτικό κλίμα.Ο πασοκισμός θα έχει ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ολοσχερώς πια (ενώ τώρα πιθανόν να μεταλλαχθεί με άλλο όνομα,κρύβοντας ΥΠΟΥΛΑ το ΕΝΟΧΟ παρελθόν του),η κεντροδεξιά παράταξη θα επιστρέψει στις λαϊκές-κοινωνικές-πατριωτικές ρίζες της και η αριστερά παύει να έχει το προνόμιο καπηλείας της αντιμνημονιακής ψήφου.ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ,όμως,που επιτυγχάνονται είναι δύο:
  Πρώτον,ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ ένας νέος μεγάλος εθνικός διχασμός (στο παρελθόν η χώρα έχει ζήσει τόσους και τόσους,μ'εθνικές καταστροφές).Προχωρά η πατρίδα ενωμένη.
  Δεύτερον,η χώρα εισέρχεται ΟΜΑΛΑ στη ''Νέα Μεταπολίτευση''.Υπάρχουν πια δυο μεγάλες παρατάξεις (Κεντροδεξιά-Αριστερά),ο πασοκισμός εξαφανίζεται,οι φιλομνημονιακές φωνές συνθλίβονται (και πολιτικά διαλύονται) και η χώρα προχωρά κάθεκτη στην ΟΡΘΗ ανασυγκρότησή της.
  Η πατρίδα κινδυνεύει.Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι.Οι προκλήσεις είναι πολλές.Επιτέλους οι πολιτικές ηγεσίες ας αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.Απαιτείται ψυχική ενότητα.Όμως πρέπει να γίνει πράξη.Και πως θα γίνει πράξη;Εφαρμόζοντας το τίτλο της συγκεκριμένης ανάρτησης.ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ συμβιβασμός των δύο μεγάλων παρατάξεων για το καλό ΟΛΩΝ.
  Προσπαθώ να δω τη κατάσταση πέρα από τη πολιτική μου τοποθέτηση.Προχώρησα τη σκέψη μου,καταθέτοντας μια συνολική πρόταση.Οι περιστάσεις είναι κρίσιμες.Η χώρα,με ΑΚΕΡΑΙΑ ευθύνη του πασοκισμού,βρίσκεται εδώ που ζούμε σήμερα.Χωρίς την απαραίτητη κάθαρση,την εθνική ενότητα (γίνεται επιτακτική πλέον) και την επαναφορά της εθνικής μας αξιοπρέπειας (που έχει καταρρακωθεί στο εξωτερικό) ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ...Αντίθετα,ο γκρεμός έρχεται αναπόφευκτα...Και τότε θα είναι πολύ αργά....

  • Mara avatar
   Mara @ Komis Montechristo 31/05/2012 22:26:23

   Κόμη, εξαιρετική πρόταση.
   Πραγματική αντίσταση.
   Αλλά... γνωρίζεις πολύ καλά ότι, κάποιοι... ενεργούν κατόπιν συγκεκριμένου... σχεδίου, οπότε...???

   • Komis Montechristo avatar
    Komis Montechristo @ Mara 31/05/2012 23:19:35

    Αγαπητή Μάρα,δεν διαφωνώ.Παντού υπάρχουν ''Εφιάλτες'' και ''Δούρειοι Ίπποι''.Όμως,ΔΕΝ γίνεται αλλιώς.Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.
    Κατά τη προσωπική μου γνώμη,πρέπει να ξεκαθαρίσει οριστικά η κατάσταση.Το πρόβλημα της χώρας είναι ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ πολιτικό.Δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα στο τέλος.Η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει.Οι καταστροφείς της χώρας έχουν γίνει ''τιμητές'' της.Εκφράζουν απόψεις για έξοδο από τη κρίση,ποιοι;Αυτοί που μας κατέστρεψαν...Το πασοκικό μόρφωμα,μέσα από συγκυβέρνήσεις,θέλει να ''εξαγνιστεί'' και να ''κρυφτεί'',ποντάροντας στη λήθη....Αυτό εμποδίζει τη κάθαρση,ευνουχίζει την αντιμνημονιακή διάθεση των Ελλήνων,προκαλεί σύγχυση στο κόσμο.Η χώρα ΠΡΕΠΕΙ να προχωρήσει ενωμένη.ΟΜΩΣ,πριν απ'όλα,απαιτείται να συμβούν όλα όσα περιέγραψα στο παραπάνω σχόλιό μου.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Mara 01/06/2012 11:14:46

    Αγαπητοί Mara και Κόμη,
    τους ”Εφιάλτες” και ”Δούρειους Ίππους” δεν τους φοβάμαι, υπάρχουν τρόποι να τους αντιμετωπίσεις.
    Τους αδέξιους και επιπόλαιους όχι μόνον τους φοβάμαι, αλλά τρέμω μπροστά τους !!!
    Αυτό φοβάμαι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό κατέστρεψε το ΠΑΣΟΚ και μισοκατέστρεψε την ΝΔ, μαζί με την χώρα όλη.
    Η ελαφρότητα, η άγνοια και η ανεδαφική αυτοπεποίθηση είναι ανίκητες, όπως η βλακεία.

 73. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 31/05/2012 21:24:15

  Θα επιχειρήσω να εξηγήσω όπως το κατάλαβα εγώ το άρθο.
  Μας λέει ότι ίσως να είναι καλό, για τη χώρα να υπάρχει ο μπαχαλάκης ΣΥΡΙΖΑ, για να εκβιάζει τους Ευρωπαίους , ώστε να πετυχαίνουμε τελικά καλύτερα αποτελέσματα σε διαπραγματεύσεις που συνεχώς θα χρειάζεται να κάνουμε.
  Αυτό προϋποθέτει κυβέρνηση Σαμαρά και αντιπολίτευση Τσίπρα.
  Πονηρό το σχέδιο, αλλά αν είναι μόνο σχέδιο, οι ¨κουτόφραγκοι¨ θα το αντιληφθούν και δεν θα μασήσουν.
  Καλύτερα να παίζουμε με ανοιχτά χαρτιά, να διαπραγματευόμαστε με αξιοπιστία, ν΄απαιτούμε δίκαια πράγματα και για μας αλλά και γι΄αυτούς που μας δανείζουν. Άλλωστε δεν έχουμε ανάγκη από άλλα πυροτεχνήματα, το μνημόνιο δεν βγαίνει, η Ελλάδα αντικειμενικά είναι στα πρόθυρα της ολικής κατάρρευσης και αποτελεί το φυτίλι που είναι έτοιμο ν΄ανάψει.
  Χωρίς εκβιασμούς, πρέπει και η ΕΕ ν΄αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και των λαθών της και να βοηθήσει την Ελλάδα και τον εαυτό της.
  Οι καλύτερες λύσεις άλλωστε, είναι οι συνετές λύσεις.

 74. airman avatar
  airman 31/05/2012 22:25:40

  Η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος στις 17/6 θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων. Μια σαφής διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα (π.χ. 4% και πάνω) με ποσοστό του πρώτου να προσεγγίζει το 30%, δίνει το δικαίωμα στο πρώτο κόμμα να εφαρμόσει την πολιτική του. Σε αυτή την περίπτωση η συνετή στάση του δεύτερου κόμματος είναι το ζητούμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υιοθετήσει τέτοια στάση;
  Σε περίπτωση όμως που η διαφορά είναι μικρή, απαιτείται σοβαρότητα, ψυχραιμία και τόλμη. Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς είναι σε θέση να σταθμίσει την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί και να κάνει τα απαραίτητα βήματα. Και σε αυτή την περίπτωση όμως το ερωτηματικό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
  Συνεπώς ο όποιος συμβιβασμός απαιτηθεί, διαφαίνεται να αφορά πρωτίστως το ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες του. Με δεδομένο ότι ο χρόνος που έχει παρέλθει πλέον είναι πολύς (πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ''πολιτικό'' χρόνο), το ερώτημα-δίλημμα του συμβιβασμού ίσως είναι σκόπιμο να τεθεί προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σε θέση εάν απαιτηθεί να υποστηρίξουν μετά την 17η Ιουνίου μια τέτοια εθνικού χαρακτήρα επιλογή/ανάγκη;
  Ο λαός δεν επιτρέπει σε κανέναν να αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της. Όποιος δεν το έχει αντιληφθεί, μάλλον παίζει με την τύχη της Ελλάδας.

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ airman 31/05/2012 22:53:12

   Airman, επικίνδυνη η άποψη σου όσον αφορά το εξής : Γράφεις οτι το πρώτο κόμμα αν έχει σημαντική διαφορά από το δεύτερο και ποσοστό γύρω στο 30% πρέπει να αφεθεί να εφαρμόσει την πολιτική του.Δηλαδή, αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ( ο γίγας λαός έχει κάνει τόσες μ@λ@κίες κατά το παρελθόν, γιατί να μη διαπράξει άλλη μια) εμείς οι μη συριζαίοι πρέπει να βλέπουμε άπραγοι τους απάτριδες μηδενιστές να καταστρέφουν τη χώρα μας και να λέμε οτι είναι δικαίωμα τους, επειδή πήραν το ...κολοσσιαίο 30% ; Δηλαδή το 70% που δεν θα τους ψηφίσει τι είναι; Νόθα παιδιά χωρίς δικαίωμα γνώμης;
   Πάνω απ'όλα είναι η πατρίδα.Ομόνοια με τους νεοκομμουνιστές είναι αδύνατη. Θα την δυναμιτίσουν οι ίδιοι μέσα σε μία ημέρα. Ο εθνικός διχασμός είναι τραγικός, αλλά ξεπερνιέται. Η διάλυση της χώρας είν όμως όχι. Είναι αμετάκλητη.

   • airman avatar
    airman @ μεταρρυθμιστής 31/05/2012 23:07:53

    Για να ακριβολογούμε ''..... δίνει το δικαίωμα στο πρώτο κόμμα να εφαρμόσει την πολιτική του. Σε αυτή την περίπτωση η συνετή στάση του δεύτερου κόμματος είναι το ζητούμενο''.
    Και για να καταλήξουμε ''Ο λαός δεν επιτρέπει σε κανέναν να αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της. Όποιος δεν το έχει αντιληφθεί, μάλλον παίζει με την τύχη της Ελλάδας.''
    Δεν βλέπω να διαφωνούμε κάπου.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ μεταρρυθμιστής 01/06/2012 01:48:24

    Άσε, δεν πιάνει. Για εσάς τους "μεταρρυθμιστές", η (πάνω απ' όλα) πατρίδα είναι οι τράπεζες. Το μάθαμε πια.

 75. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 01/06/2012 00:01:58

  Τέτοιες προτάσεις είναι λογικό να ξενίζουν. Ας δούμε όμως τα πράγματα και λίγο πιο αποστασιοποιημένα. Στο κάτω κάτω δεν χάνουμε και τίποτα, και αν δεν μας αρέσουν όσα δούμε από ψηλά μπορούμε κάλλιστα να επιστρέψουμε σε πιο χοϊκές καταστάσεις. Χρόνια τώρα λοιπόν πολλοί από εμάς μάθαμε να λειτουργούμε πολιτικά με στεγανά, σε καλούπια. Και όσο το πράγμα έμενε εντός έδρας (ΝΔ: καλό, ΠΑΣΟΚ: κακό, Αριστερά: κακό εις τη νιοστή), μέσα σε αυτά τα καλούπια δηλαδή, τότε κεντούσαμε κυριολεκτικά. Κάθε φορά όμως που οι περιστάσεις μας ανάγκαζαν όμως να βγούμε από τη γυάλα της μεταπολίτευσης, τότε παραπαίαμε και αναπτύσσαμε φοβικά σύνδρομα. Την πολιτική αγοραφοβία οι αναλυτές την ονόμαζαν πόλωση και τα κόμματα συσπείρωση. Η νίκη του ενός περιέργως εξασφάλιζε και την τροχιά εξουσίας του άλλου – όλα επιτρέπονταν στον πολιτικό παιχνίδι αρκεί στο τέλος να νικούσε εις εκ των δύο πόλων. Αυτό συνέβαινε (με μεγάλες δόσεις θεατρικότητας είναι η αλήθεια) ακόμα και σε μέρες που οι δύο πόλοι έμοιαζαν σαν δυο σταγόνες νερό. Και ζούσαν αυτοί καλά και ΄μεις καλύτερα. Προσοχή, δεν στοχεύω να εκμηδενίσω τις, κατά περιόδους μεγάλες, διαφορές, επιχειρώ απλώς να υπαινιχθώ τις αιτίες που ενώ η ΝΔ ουσιαστικά εκπασοκίστηκε, δεν άνοιξε μύτη.

  Πάμε τώρα στην πρόταση του φάκτορα. Ή μάλλον πριν πάμε να παραδεχτούμε κάτι. Οι περισσότεροι εδώ μέσα θα προτιμούσαν μία ΝΔ αυτοδύναμη, έναν Σαμαρά ελεύθερο να κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει την πατρίδα. Το plan A λοιπόν το έχουμε – τα ΄παμε, τα συμφωνήσαμε, όλα μια χαρά. Ελάτε όμως που ο κόσμος έχει άλλη άποψη και θέλει ισχυρή Αριστερά; Τι θα κάνουμε τώρα, θα μας πιάσει το μανιάτικο και θα κυνηγάμε άπιαστα όνειρα; Άρα έχουμε δύο δρόμους μπροστά μας: Είτε αποκόπτουμε κάθε επαφή με την πραγματικότητα, όπως ακριβώς κάναμε δηλαδή και ένα μήνα πριν τις εκλογές του Μαΐου, που ενώ το σύμπαν βοούσε ότι πάμε για φούντο εμείς παλεύαμε για… 35άρια (όχι ότι ο δονκιχωτισμός είναι κακός, αλλά χρειάζεται χαλινάρι για να μην ξεφύγουμε τελείως). Είτε συμβιβαζόμαστε με την πραγματικότητα και με τις επιταγές, τα θέλω της κοινωνίας και προχωράμε παρακάτω, να βρούμε λύσεις και διέξοδο. Να χουμε κι εμείς ένα plan B, αχρείαστο να ΄ναι, που λέει ο λόγος.

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο το antinews αναλύει το ενδεχόμενο του ιστορικού συμβιβασμού της Κεντροδεξιάς με την Αριστερά. Αν γίνει με τους όρους που περιγράφει το κείμενο, τότε τα οφέλη φαντάζουν πολλαπλά: Η Αριστερά θα ενηλικιωθεί, θα αναλάβει ευθύνες, θα φθαρεί ακόμα αν θέλετε, θα ξεκολλήσει αναγκαστικά από τις εμμονές του παρελθόντες και θα αποκηρύξει τον παπανδρεϊκό τρόπο. Η Κεντροδεξιά θα έχει μια μοναδική ευκαιρία για ολικό ξεσκαρτάρισμα, για άνευ προηγουμένου ανανέωση δηλαδή (τι να την κάνεις την Ντόρα, τον Πάκη και τον Άρη όταν μια ολόκληρη κοινωνία έχει δώσει το οκ σε μια ιστορική σύμπραξή μεγατόνων;), ακόμα και για τη διάλυση του χιλιοφθαρμένου πολιτικού προϊόντος που λέγεται ΝΔ και τη δημιουργία νέου, ενωτικού, πατριωτικού μετώπου. Το ΠΑΣΟΚ (και η νοοτροπία του, το καρκίνωμα του παπανδρεϊσμού) θα απομονωθεί έτι περαιτέρω, για ένα διάστημα θα φυτοζωεί και, εν τέλει λογικά, θα στραφεί ενστικτωδώς και για λόγους αποκλειστικά επιβίωσης, στο ριζοσπαστισμό και στα προτάγματα του ΠΑΚ - μόνο που δεν είναι κάθε μέρα του Αη Γιαννιού – μέχρι που θα βάλει τελικά λουκέτο. Η χώρα παραμένει στο ευρώ, ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, μια νέα εποχή αρχίζει.

  Τι γίνεται όμως εάν το παιχνίδι δεν γίνει με τους όρους που περιγράφονται; Τι θα γίνει αν για παράδειγμα προλάβει τον συμβιβασμό ο εκπασοκισμός του ΣΥΡΙΖΑ (που ήδη καλπάζει ταχύτατα και έχει προλάβει να διανθίσει το χώρο με ουκ ολίγα μπουμπούκια, όχι από το light αλλά από το άλλο, το βαθύ, το σκληροπυρηνικό ΠΑΣΟΚ); Τι θα γίνει αν η ίδια η Αριστερά αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων, δειλιάσει στο τέλος και υποκύψει στις άναρθρες κραυγές των συνιστωσών της και προκρίνει την επιστροφή στη δραχμή; Ή ακόμα εάν δειλιάσει ο ίδιος ο Σαμαράς, ακριβώς όπως έκανε με την ανανέωση του Μαΐου;

  Για να μην μακρηγορώ άλλο, η πρόταση απαιτεί υψηλή στρατηγική και διπλωματία, τύχη, εκατέρωθεν συμβιβασμούς και όραμα που θα στοχεύει στην εθνική αξιοπρέπεια, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην αξιοκρατία, στη δημοκρατία. Όραμα που, επί τέλους, θα ενώνει. Έστω και ως plan B…

  • airman avatar
   airman @ Τιγράνης 01/06/2012 00:17:30

   Το ζητούμενο λοιπόν είναι ποιος μπορεί - θέλει δε θέλει ενδεχομένως - να λειτουργήσει με ένα ''Plan B''. Αφού βέβαια καταστρώσει ''Plan B''.
   Ενδεχομένως ο ΣΥΡΙΖΑ να ''πλασάρει'' ως ''Plan B'' την ''κολωτούμπα'' που επιχειρείται με τη διαφορετική/ποικιλόμορφη ερμηνεία των θέσεών του. Εδώ λοιπόν θέλει προσοχή.
   Ένα ''μαϊμού'' σε έκδοση ''Plan B'' πως μπορεί να λειτουργήσει, εάν απαιτηθεί κάτι τέτοιο;

  • EVANGELOS avatar
   EVANGELOS @ Τιγράνης 01/06/2012 00:18:12

   ψάχνω κάτι για να διαφωνήσω ... δε βρίσκω (απλά θα ευχόμουν να ήταν πιο ήρεμη κοινωνικά η κατάσταση ώστε να είναι πολύ λιγότερα τα προαπαιτούμενα και πιο πιθανή η εφαρμογή )

 76. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 01/06/2012 00:29:41

  Εάν οι κάλπες δώσουν ποσοστά ανάλογα με αυτά που δίνουν τώρα οι δημοσκοπήσεις τότε ή κάθεται κανείς στο τραπέζι για τα βρει (1η επιλογή) ή όχι (2η επιλογή). Μεσοβέζικες λύσεις δεν υπάρχουν, γιατί πολύ απλά η κοινωνία θα τους πάρει με τις πέτρες. Περιθώρια για άλλες εκλογές δεν υπάρχουν, τα όρια μέσα και έξω από τη χώρα είναι ασφυκτικά πια (οι κερδοσκόποι με δούρειο ίππο την Ελλάδα πιέζουν όποιον βρουν, παίζεται χοντρό παιχνίδι σε όλη την Ευρώπη, στο εσωτερικό κόσμος πεινάει και αυτοκτονεί). Άρα, κατά τη γνώμη μου, μπορεί να πάμε αδιάβαστοι από ένα σωρό λόγους, όχι όμως από έλλειψη ειλικρίνειας.

 77. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 01/06/2012 01:15:09

  Η κουλτούρα των συνεργασιών δεν είναι στις πρώτες θέσεις ενδιαφέροντος του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Άρα, εκ πρώτης όψεως τα πράγματα είναι δύσκολα για τέτοιου είδους εγχειρήματα.
  Άσε που η δυσκολία της εξ αριστερών παράταξης είναι μάλλον μεγαλύτερη γιατί θα αρχίσουν να μιλάνε ορισμένοι για Νέα Βάρκιζα κλπ.
  Βέβαια αν εξετάσουμε τα ιστορικά δεδομένα θα διαπιστώσουμε ότι η βασική αιτία των εθνικών μας συμφορών ήταν πάντα ο Διχασμός.
  Συνεπώς, εξ αντιδιαστολής, είναι ακαταμάχητο το επιχείρημα Η Ισχύς εν τη Ενώσει.
  Σκεφτείτε δηλαδή τη θέση της Ελλάδας μετά το τέλος του Β ΠΠ αν είχε λειτουργήσει η πολιτική σωφροσύνη και στις δυο πλευρές και δεν είχε προκληθεί ο τρομακτικός εμφύλιος σπαραγμός.
  Αν κανείς μάλιστα ξεφύγει από την αποκλειστικά οικονομική ερμηνεία της Ιστορίας (που γίνεται και εκ δεξιών και εξ ευωνύμων) και δει τη γεωπολιτική ανάγκη ύπαρξης μιας ενοποιημένης Ευρώπης ως παίκτη στο διεθνή καταμερισμό Ισχύος και στον ανταγωνισμό για την κατανομή των φυσικών πόρων της Γης στον 210 αιώνα, τότε εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα πως θα ήταν ευχής έργον ένα μίνιμουμ ιστορικής συμφωνίας για τη θέση της μικρής μας χώρας σε αυτό τα παίγνιο. Οι γεοπολιτικοί και οι δημογραφικοί παράγοντες είναι αμείλικτοι απένταντι σε εκείνους που έχουν μετατρέψει τις ιδέες τους σε δογματικές δοξασίες. Αυτό ισχύει και για τους φιλελεύθερους και για τους μαρξιστές.
  Δεν είναι δυνατό να προσαρμόσεις το σώμα στο ρούχο που σου αρέσει αλλά να ράψεις ένα ρούχο που να ταιριάζει στην εκάστοτε περίσταση.
  Πολύ φοβούμαι ότι οι δογματικοί και των δύο πλευρών αλλά και οι Ξένοι Φίλοι θα έκαναν ότι ήταν δυνατό για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο.
  Πάντως, σε τέτοιους είδους ενδεχόμενες προσεγγίσεις έχει σημασία ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο από πλευράς εκλογικής δύναμης και σε τι έκταση θα είναι η διαφορά πρώτου και δεύτερου. Εκ των πρωτέρων δεν μπορείς να λες ότι θα προσέλθεις σε συννενεόηση γιατί χάνεις τη δυναμική σου. Αλλά δεν πρέπει να αποκλείεις τέτοια σενάρια αν η δυναμική των γεγονότων σε οδηγεί προς τα εκεί.

  • tak avatar
   tak @ Γιάννης Φαίλτωρ 01/06/2012 09:40:15

   Καλημέρα Γιάννη! Ευήκοα μεν ώτα, αλλά ... έασον αυτά χαίρειν! Αλίμονο (τρις) αν κάτσει κανείς να ασχοληθεί με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ιδιαίτερα όταν είναι και έξω από την πολιτιστική σου βάση...

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ tak 01/06/2012 12:13:38

    Καλημέρα tak. Αυτό που προτείνει η ανάρτηση δεν είναι εκ των προτέρων απορριπτέο ως ιδέα. Αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι το ζήτημα και το Ελληνικό κράτος δεν μπορεί να κάνει πολλά επ' αυτού. Ούτε και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι φαίνονται ικανοί να το αντιμετωπίσουν. Και επαναλαμβάνω, πίσω από το ζήτημα του ενιαίου νομίσματος λανθάνει η θέση της Ευρώπης στο διεθνές στερέωμα. Διάλυση ή πολιτική ενοποίηση; Εμείς από την άλλη οφείλουμε, όπως λέει πιο πάνω και ο Μύστης, να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν την κρατική μας υπόσταση και να εξασφαλίσουμε την εεσωτερική τάξη. Γι' αυτό άμεσα δεν πρέπει να συνεχιστεί η ανηλεής οριζόντια οικονομική αφαίμαξη η οποία οδηγεί σε εσωτερική αναρχία. Χωρίς ηρεμία στο εσωτερικό μέτωπο δεν μπορείς να χαράξεις εξωτερική πολιτική ή οποιαδήποτε πολιτική.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Γιάννης Φαίλτωρ 01/06/2012 12:59:20

     Καλημέρα Γιάννη,
     Εκ των προτέρων και προεκλογικά κανένα κόμμα δεν μπορεί να πεί ρητά ότι θα προσέλθει σε συννενόηση.
     Ωστόσο, άν δοθεί προς τα μέσα και προς τα έξω, και ανεξάρτητα από τον κομματικό ανταγωνισμό, ένα μήνυμα με σαφές νόημα του τύπου "το Ευρώ είναι το εθνικό μας νόμισμα - αλλά η Ευρωζώνη δεν σώζεται άν συνεχίζει τις μέχρι τώρα πολιτικές", αυτό θα έχει καταλυτική επίδραση: Όχι μόνον θα "ηρεμήσει" την αστάθεια θέσεων και χωρίς νόημα υπερκινητικότητα εντός της χώρας, αλλά θα δράσει ευεργετικά και προς την Ευρωζώνη. Θα είναι ισχυρή ένδειξη θέλησης και ορθολογισμού. Ισχυρή και επειδή θα είναι απρόοπτη, από απρόοπτη χώρα - πηγή.
     Οι διαφορετικές πολιτικές κουλτούρες της χώρας μας, και η "δεξιά' και η ¨αριστερή", πρέπει να υπερβάλλουν εαυτόν. Αυτό που μπορεί να τις εξαναγκάσει, είναι κυρίως το ένστικτο αυτοσυντήρησής τους.
     Έχω την αίσθηση, ότι μετά από μια εθνική κατάρρευση στο μέσο μιας κατάρρευσης της ηπείρου, αυτά που επέσεισε ως φόβητρο ο κ. Κον Μπεντίτ έχουν περισσότερες πιθανότητας να συμβούν απ' ότι φανταζόμαστε. Και αυτό θα είναι η απονέκρωση τόσο της "δεξιάς" όσο και της ¨αριστερής" πολιτικής κουλτούρας - όπως τις γνωρίζουμε - για ένα ικανό χρονικό διάστημα.
     Δυστυχώς, το ένστικτο αυτοσυντήρησης αφυπνίζεται μόνον στις 12 παρά 1 λεπτό.

     • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
      Γιάννης Φαίλτωρ @ Ο Θείος 01/06/2012 13:18:30

      Καλημέρα Θείε.
      Κάποτε, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον πρωθυπουργό της Μ. Βρεττανίας Μακμίλαν τι είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει την πτώση μιας κυβέρνησης. Κι εκείνος απάντησε: "Τα γεγονότα, νεαρέ μου. Τα γεγονότα!"
      Ο χρόνος τρέχει. Συμφωνώ με αυτό που λες για το εσωτερικό μέτωπο. Από την άλλη νομίζω ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προς την κατεύθυνση μιας Ομοσπονδιακής Ευρώπης. Το επιβάλλουν οι γεωπολιτικές και οι δημογραφικές συνθήκες. Είναι έτοιμοι; Άγνωστο.

 78. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/06/2012 11:43:57

  Συμβιβασμος θα μπορουσε να υπαρξει με τη ΔΗΜΑΡ.Ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι κομμα ταραχοποιων και δημαγωγων παλαιοπασοκικου τυπου.

 79. victoria (true) avatar
  victoria (true) 01/06/2012 13:36:33

  Δεν έχεις άδικο.

 80. Βασιλης avatar
  Βασιλης 01/06/2012 16:12:57

  Τωρα που το σκεφτομαι εχω μια ερωτηση. Μεγαλοι Ελληνες επαναστατες. Προτιματε τον αλλο αλλα αγνωστο δρομο ή το συνηθισμενο που τρωμε 2 χρονια τωρα με βλεψη για ενα σιγουρα καταμαυρο μελλον; Καλυτερα μιας ωρας ελευθερη ζωη παρα 40 χρονια σκλαβιας και φυλακης. Τι θα εκαναν οι προγονοι μας; Σιγουρα θα ψηφιζαν αντιμνημονιακα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.