#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/10/2010 05:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί τα “ορφανά του Καραμανλή” δεν πάνε τον ΣαμαράΌπως κάθε σύστημα εξουσίας, έτσι και ο “καραμανλισμός” είχε την ιεραρχία του. Τον αρχηγό στην κορυφή και μετά τους συμβούλους, τα στελέχη,  τους στυλοβάτες, τα εξαπτέρυγα του (κι αυτός) και στο κάτω κάτω της σειράς το πόπολο, τον απλό οπαδό. Και όπως κάθε σύστημα εξουσίας, έτσι και ο “καραμανλισμός” ήταν ιστορικά πεπερασμένος. Γεννήθηκε μέσα σε συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες και η διαδρομή του ολοκληρώθηκε όταν αυτές οι συνθήκες άλλαξαν (τέλος μεταπολίτευσης, εξάντληση του πολυσυλλεκτικού – πελατειακού κομματικού συστήματος κλπ).

Δεν θεωρούμε δηλαδή ότι η τραγική κατάληξη της διακυβέρνησης Καραμανλή ήταν μόνο το αποτέλεσμα “προσωπικών αδυναμιών”. Αυτές απλώς έκαναν πιο δραματικό και πιο καταστροφικό το τέλος μιας ολόκληρης εποχής.

Όπως όμως έγραφε και ο Κάρολος Μαρξ, η συνείδηση ωριμάζει πολύ αργότερα από την πραγματικότητα. Το παλιό αργεί να πεθάνει, συνυπάρχει για πολύ με το καινούργιο κλπ κλπ. Γι αυτό και οι παλιές ιδεολογίες καθυστερούν να ανταποκριθούν στα κελεύσματα των νέων συνθηκών και αργά ή γρήγορα καθίστανται  αντιδραστικές. Το ίδιο συμβαίνει και με τα “συστήματα” που έχουν κτισθεί πάνω σε ιδεολογίες

Εξηγούνται λοιπόν οι αντιστάσεις των “καραμανλικών” στην εποχή Σαμαρά. Κι αν στο επίπεδο της βάσης τα πράγματα είναι πιο αγνά και γι αυτό οι αλλαγές πιο γρήγορες, σε επίπεδο κορυφής η αντίσταση είναι ισχυρότερη επειδή διαπλέκονται και προσωπικά συμφέροντα.

Γι αυτό έχουμε γράψει πολλές φορές για το  καραμανλικό κατεστημένο που δεν πάει τον Σαμαρά. Και όταν λέμε “καραμανλικό κατεστημένο” δεν εννοούμε φυσικά τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό (Ο Καραμανλής κλείνει τα σενάρια ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ), ούτε φυσικά τον απλό κόσμο της παράταξης.

Εννοούμε εκείνους που έγιναν κάποιοι προσφέροντας πολυετείς υπηρεσίες στον “καραμανλισμό”, αλλά τώρα βρέθηκαν χωρίς ρόλο και αναζητούν αιτίες για να διαφοροποιηθούν από τη νέα ηγεσία και να δείξουν έτσι ότι υπάρχουν ακόμα.

Διαβάστε το σημερινό άρθρο στην “Καθημερινή” του κ. Στάμου Ζούλα με τον τίτλο “Χωρίς το «διά ταύτα» η πολιτική Σαμαρά¨. Όπου ο συγγραφέας κάνει τον εξής εκπληκτικό συλλογιστικό ακροβατισμό: Αφού πρώτα επικρίνει τον Σαμαρά επειδή πολιτικοποίησε τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη συνέχεια αυτοαναιρείται και αναφέρεται στο ενδεχόμενο “το προσκλητήριο Σαμαρά να έχει παλλαϊκή απήχηση και η Ν.Δ. να επιτύχει έναν εκλογικό θρίαμβο στην αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου”. Στην περίπτωση αυτή, συνεχίζει το άρθρο, “το λογικό είναι να αξιώσει (ο Σαμαράς) άμεση προσφυγή στις κάλπες, με το αιτιολογικό ότι το ΠΑΣΟΚ απώλεσε τη λαϊκή εμπιστοσύνη. Ωστόσο, ο ίδιος, μόλις προ 15νθημέρου στη Θεσσαλονίκη, απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό”. Πράγμα το οποίο ο συγγραφέας θεωρεί αντιφατικό για να καταλήξει έτσι στο συμπέρασμα ότι ο Σαμαράς δεν είναι …υπεύθυνος πολιτικός

Με άλλα λόγια κατά τον κ. Ζούλα ο Σαμαράς δεν ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση και δεν είναι …υπεύθυνος πολιτικός , επειδή δεν ζητά προσφυγή σε …πρόωρες εκλογές.

Αν έγραφε κάτι τέτοιο ένας νεοσσός της δημοσιογραφίας, ή ένας άπειρος μπλόγκερ, ούτε που θα μας απασχολούσε. Όμως ο κ. Ζούλας είναι παλαίμαχος της δημοσιογραφίας έχει διακριθεί σε αυτήν (όπως και άλλα μέλη της οικογένειας του) και ως εκ τούτου δεν δικαιούται να αγνοεί πράγματα που αντιλαμβάνεται ακόμα και κάθε πολίτης που δεν είναι “μέσα στα πράγματα”.

Ότι δηλαδή η ΝΔ βγαίνει από μια καταστρεπτική ήττα και δρα ακόμα σε ένα  απαξιωτικό κοινωνικό περιβάλλον. Και ότι καθήκον ενός πολιτικού “που δεν είναι Παπανδρέου, αλλά σοβαρός” είναι να συγκροτήσει πρώτα αυτή την  παράταξη ιδεολογικά, οργανωτικά και πολιτικά και μετά να κλιμακώσει την στρατηγική του. Και ότι το ζητούμενο δε είναι η επάνοδος απλώς της ΝΔ στην εξουσία, αλλά μια Νέα Μεταπολίτευση για μια νέα Ελλάδα, στόχος που απαιτεί την συγκρότηση ενός ισχυρού μπλοκ κοινωνικών δυνάμεων που θα την στηρίξουν. Στην μάχη αυτή οι επερχόμενες εκλογές είναι μόνο ένας σταθμός, του οποίου την έκβαση δεν μπορεί να προδικάσει κανείς. Και αν ακόμα μπορούσε, θα ήταν  ανόητο να αποκαλύψει απο τώρα ποιά θα είναι  τακτική του.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Ζούλας προτείνει στον Σαμαρά να γίνει ένας …Παπανδρέου που δεν σταμάτησε στιγμή να ζητά νέα εκλογική αναμέτρηση, μετά τις εκλογές του 2007. Νομίζει μήπως ότι είναι πολύ δύσκολο να βρει ο Σαμαράς έναν “Ρουσσόπουλο” και να αρχίσει τα εκλογικά πυροτεχνήματα προς άγραν ψήφων; Δυστυχώς όλοι γνωρίζουν σήμερα ότι αυτές οι επικοινωνιακές τακτικές συνέθλιψαν και τη ΝΔ και το κεφάλαιο της που λεγόταν “Καραμανλής”. Αυτές οι τακτικές και οι πρακτικές και εισηγήσεις των “καραμανλικών” σοφών και συμβούλων.

Αλλά είπαμε, δεν θα μας απασχολούσε το συγκεκριμένο άρθρο αν δεν υπογραφόταν από έναν δημοσιογράφο που θεωρείται και είναι εκπρόσωπος της “καραμανλικής σχολής”. Και αν και από αυτό το άρθρο όπως και από άλλα γεγονότα δεν σχηματίζαμε την εντύπωση ότι ανάμεσα στα διάφορα κατεστημένα που ούτε πήγαν, ούτε θα πάνε ποτέ τον Σαμαρά, είναι κι αυτό  ορισμένων “καραμανλικών”.

Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Και όπως έχουμε ξαναγράψει αυτές οι νοοτροπίες αδικούν κυρίως τον ίδιο τον Καραμανλή. Επειδή δεν εκφράζουν καμιά πολιτική, ή κοινωνική ανάγκη. Αλλά μόνον την αγωνία κάποιων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nina avatar
  nina 03/10/2010 06:07:23

  τα ψηφοδέλτια της ΝΔ βρίθουν από εκπροσώπους της Ντόρας και του Καραμανλή. ποιά αλλαγή και πιά ελπίδα ευαγγελίζετε ο Αντώνης? Πως περιμένει να τον ακολουθήσουν?

  • loretta avatar
   loretta @ nina 03/10/2010 12:05:46

   αυτο αγαπητη νινα μενει να αποδειχθει απο το πως θα κινουνται απο δω και περα....δηλ και τι πρεπει να κανει ο σαμαρας να βαλει μια γκιλοτινα στην εισοδο των γραφειων και κατα την εξοδο/εξοδο τους να τους παιρνει το κεφαλι???

   τοτε θα δικαιωνοταν η καθε μπακογιαννη του κομματος....λαθος σκεπτικο εχεις κατα την γνωμη μου.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ nina 03/10/2010 17:11:48

   εσύ όμως Νίνα τις μη-ντορικές μη-καραμανλικές επιλογές τις απαξιώνεις, όπως μας είπες σε άλλο άρθρο για τον Σαμαρά. Τελικά τι θέλεις ακριβώς? Να πεις απλώς το κατιτίς σου?

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ δρόμος 03/10/2010 17:12:16

    συγνώμη, για τον Κικίλια ήθελα να πω

 2. Nίκος Θ. avatar
  Nίκος Θ. 03/10/2010 06:12:01

  Η ιστορική στιγμή ήρθε. Ο Αντώνης Σαμαράς αναμορφώνει τη Νέα Δημοκρατία και την οδηγεί στο μέλλον. Οποιασδήποτε αντιστάσεις έχουν κατάληξη τον κάδο των αζήτητων. Τα νεκροταφεία είναι γεμάτα με αναντικατάστατους. Αντώνη Σαμαρά, μην καθυστερείς. Καθάρισε τη Νέα Δημοκρατία από την κόπρο του αυγείου.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Nίκος Θ. 04/10/2010 17:22:14

   Τι σχέση έχει η θέαση του καθρέφτη σας με το σχόλιο του κυρίου Νίκου Θ.?

 3. νεφέλη avatar
  νεφέλη 03/10/2010 06:21:19

  Αν και φέρεται ως "καραμανλικός" ο παλαίμαχος δημοσιογράφος, μάλλον δεν θέλει, να αποκωδικοποιήσει την σιωπή και τις αποστάσεις, που κρατά ο ΚΚ.
  Την σιωπή και τις αποστάσεις, που πρώτους κάποιους ... δικούς του, αφορά!

 4. aixmiros avatar
  aixmiros 03/10/2010 07:37:26

  ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ Ν'ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΑΜΟΥ ΖΟΥΛΑ???
  ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΖΟΥΛΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΣΜΟ....???
  ΕΛΕΟΣ ΚΥΡΙΕ ΦΑΚΤΟΡΑ...ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΙΗΤΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ..
  ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΖΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ...
  Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ?

  • loretta avatar
   loretta @ aixmiros 03/10/2010 12:06:53

   ε οχι και προσωπικη γνωμη ο παλαιμαχος ζουλας...!! μην τρελλλλαθουμε.

  • Factorx avatar
   Factorx @ aixmiros 03/10/2010 12:45:46

   αγαπητέ που ζεις;

  • spiros avatar
   spiros @ aixmiros 03/10/2010 13:44:47

   Ο Ζούλας και κάθε Ζούλας είναι εκφραστές ενός κατεστημένου συστήματος. Δεν έπαψε όμως ο συγκεκριμένος να υποστηρίζει τον Καραμα΄νλισμό και στο παρελθόν. Εμένα όμως με ανησυχεί περισότερο όταν από εγκεκριμένους Δημοσιογράφους διαβάζω επιχειρήματα με διαστρέβλωση της λογικής.

 5. Aggelos avatar
  Aggelos 03/10/2010 08:01:11

  Ο ζουλας ειναι ντορικος..μη γελιομαστε..φιλελευθερος..

  • Orestios avatar
   Orestios @ Aggelos 03/10/2010 10:52:20

   Νέοφιλελεύθερος.
   Καμία σχέση με τον φιλελευθερισμό δεν έχει η Ντόρα

   • oxoxo avatar
    oxoxo @ Orestios 03/10/2010 13:58:06

    Σωστά,Ορέστιε! Άλλο φιλελεύθερος κι άλλο νεοφιλελεύθερος. Όπως γράφει κι ο Bourdieu οι λεπτές διαφορές κάνουν τη διαφορά!

   • Kasut avatar
    Kasut @ Orestios 03/10/2010 17:32:25

    Και ποίες οι διαφορες φιλελευθερισμού και νεοφιλελευθερισμού?

   • Orestios avatar
    Orestios @ Orestios 03/10/2010 17:35:14

    Να διαβάσεις να ξεστραβωθείς.
    όλα έτοιμα τα περιμένεις Kasut

   • Kasut avatar
    Kasut @ Orestios 03/10/2010 17:42:32

    Επειδή είμαι περιορισμένης ευφυΐας και δεν καταλαβαίνω, θα προτιμούσα να μου το εξηγήσεις εσύ που το καταλαβαίνεις σε απλά ελληνικά

 6. karamanlikos avatar
  karamanlikos 03/10/2010 08:07:20

  Φίλε Φάκτορα, γκρινιάζεις πολύ και αυτό δεν είναι καλό σημάδι!!!
  Ξέρεις πολύ καλά ότι ο Σ. Ζούλας γράφει για τον Αλαφούζο, ο οποίος ως πλούσιος και με τραπεζικά δάνεια ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ υπερ του μνημονίου για τη σωτηρία του.... Ο Σαμαράς επέλεξε την αντιμνημονιακή στρατηγική και έγινε εχθρός...
  Συνεπώς, το ότι ο Ζούλας ήταν φίλος των Καραμανλήδων, σήμερα δεν έχει καμιά αξία. Αντίθετα, όλοι αυτοί υπάρχουν για να θυμίζουν ποιοί άφησαν μόνο του τον Καραμανλή όταν τον είχε ανάγκη η χώρα!
  Και μην ξεχνάς, ότι και σεις σπρώξατε λίγο τον μύλο τους... αφήσατε τον Καραμανλή μόνο του και τώρα αναζητάτε τη στήριξή του. Αυτός είναι σίγουρο, για το καλό της χώρας, θα στηρίξει απόλυτα τον Αντώνη... γι' αυτό να είστε σίγουροι και να σταματήσετε τις γκρίνιες... Οι καιροί απαιτούν εγρήγορση γιατί οι Πασόκοι είναι έτοιμοι να τα ξεπουλήσουν όλα... Βλέπετε τι γίνεται με τους Κινέζους...
  Όταν έκλεινε συμφωνίες ο Καραμανλής με τους Κινέζους, αυτοί πλήρωναν ακριβά, ενώ τώρα αγοράζοντας το χρέος της Ελλάδας μπαίνουν στο club των δανειστών και απαιτούν...
  Καληνύχτα σε όλους μας!

  • nick avatar
   nick @ karamanlikos 03/10/2010 09:37:39

   Σωστός φίλε...

  • pikras57 avatar
   pikras57 @ karamanlikos 03/10/2010 09:53:01

   σωστή η παρατήρηση φίλε. Κάποτε στον χώρο αυτό θα πρέπει να σταματήσουμε να βλεπουμε ...φαντάσματα!

  • Factorx avatar
   Factorx @ karamanlikos 03/10/2010 12:47:39

   Εγω θα σου πω για κάποιον εκδότη παραδοσιακά και δηθεν "Καραμανλικό" που συναντηθηκε κάποτε με τον Κώστα και του είπε: "εκεί που κάθεσαι κάθισαν και άλλοι που ΗΛΕΓΧΑ ΕΓΩ"

 7. Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ avatar
  Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ 03/10/2010 08:11:23

  Είμαι Σαμαρικός από το 1993, δε διακρίνω κόντρα μεταξύ του Σαμαρά και του Καραμανλή. Φρονώ ότι το όποιο πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας οφείλεται στον γέρο Καραμανλή ο οποίος έφτιαξε ένα κόμμα δίχως ιδεολογία και το μόνο πράγμα που τον ενδιέφερε ήταν η διαχείρηση της εξουσίας. Η γύμνια του φάνηκε το 1981 όταν η Ν.Δ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση και δεν υπήρχε τίποτε... Με την εκλογή του Φιλελεύθερου Κρητικού τα πράγματα μπλέξανε άσχημα. ο Καραμανλής ο 2ος κι αυτός ολοκλήρωσε στο βωμό της "κυβερνησιμότητας" την αποιδεολογικοποίηση υπό το Λούλιο κανονάρχιμα. Ο Σαμαράς είναι ο πρώτος ηγέτης της Ν.Δ. που έχει πετύχει την μεγαλύτερη ταύτιση με τη βάση των δεξιών ψηφοφόρων του κόμματος ενώ ταυτοχρόνως αργά αλλά πολύ σταθερά εμπεδώνει την προσέγγιση με τους πατριώτες κεντρώους, δίνωντας έτσι στη ν.δ. κινηματική δυναμική. Τώρα όσα γράφονται περί επανεμφάνισης του Κραμανλή δύο πράγματα συμβαίνουν. Τα εξαπτέρυγα πασχίζουν να δημιουργούν θέματα και ενδεχομένως ορισμένοι Καραμανλικοί που δεν έχουν εντός του κόμματος την πέραση που είχαν κάνουν όνειρα παλινόρθωσης. Το θέμα είναι οτι ο ίδιος ο Κααμανλής δεν έχει διάθεση να εμπλακεί γιατί δεν γουστάρει πια.

  • danaos avatar
   danaos @ Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ 03/10/2010 09:32:28

   Φιλε, εκανες ,ισως, την πιο εμπεριστατωμενη αναλυση για την εξελιξη της Ν.Δ. στην μεταπολιτευση..Αλλα μην υποτιμας την διαλυτικη δυναμη των διαφορων ανικανων ενδοκομματικων καρπαζαδων,που νοιωθουν οτι παραγκωνιζονται..Εστω και αν,κατα την γνωμη μου ,ο παραγκωνισμος αυτος θα πρεπει να γινη σαφεστερος και ταχυτερος...

 8. Y. avatar
  Y. 03/10/2010 08:25:35

  1. Κάπου είχε γραφεί, “...η παράταξη επιστρέφει στις αρχές του Καραμανλισμού από όπου προέρχεται και ο Αντώνης μας, τη μοναδική ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ-ΑΝΑΣΧΕΣΗ στα νεοφιλελεύθερα ρεύματα και πρωτοβουλίες. Ο Καραμανλισμός ήταν και είναι, πέρα και πάνω από πρόσωπα που κάποια στιγμή εκλήθησαν ή καλούνται να τον υπηρετήσουν (ΚΚ1, Έβερτ, ΚΚ2, Σαμαράς)…” (οπου κεφαλαία, δικά μου)
  Συμφωνώ με το διαχωρισμό “οπαδών του Καραμανλή”, και οπαδών του “Καραμανλισμού”
  2. Δεν υπάρχουν αντιστάσεις “καραμανλικών” στην εποχή Σαμαρά, αλλά αντιστάσεις από Ηρακλείς του Κώστα Καραμανλή (καμιά σχέση με τους οπαδούς του “Γηραιού”), άνευ εξουσιοδότησης και αυτόκλητα, τα κοινώς γλιφτρόνια που κάθε σύστημα εξουσίας διαθέτει, και επιθυμούν τη μακροημέρευση τους. Κατά συνέπεια, μη μπερδέυουμε τις βούρτσες με τις @ούτσες

 9. azxc avatar
  azxc 03/10/2010 08:33:13

  Καμία σχέση εδώ και καιρό ο Ζούλας με Καραμανλή

 10. Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ avatar
  Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ 03/10/2010 09:02:37

  Ο Καραμανλισμός όπως κι ο Παπανδρεϊσμός κατ' αρχάς δεν εκφράζουν ιδεολογία.
  Ο Καραμανλής (γέρος) ήταν όντως πολύ δυναμικός πράγμα που τον καθιστούσε ικανότατο διαχειριστή. Ο Αντρέας εξέφρασε ό,τι πιο φτηνό και ανόητο χαϊδεύοντας τα πιο χαμηλά ένστικτα και συμπλέγματα, ενός λαού που ο γέρο καραμανλής δεν είχε την δυνατότητα να διαμορφώσει (σε αντίθεση με τον Ι. Μεταξά π.χ. που είχε συνολική αντίληψη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό) και τον άφησε στην πνευματική μπίχλα.
  Για αυτό και κανείς τους δεν είναι δυνατό να χαρακτηριστεί Εθνάρχης.
  Είναι ζητούμενο λοιπόν για τον Αντώνη Σαμαρά να ξεπεράσει την διαχειριστική αντίλιψη του γέρου καραμανλή (και η Ε.Ο.Κ. ας μην το παραβλέπουμε με διαχειριστική λογική επελέγει) Πιστεύω ότι η παιδεία του του το επιτρέπει τα όσα είπε δε στην Δ.Ε.Θ. μου ενισχύουν την άποψη ότι μπορεί. Για αυτό καλό είναι όλοι οι κεντροδεξιοί να αφήσουμε τις τσιριμόνιες και να συστρατευτούμε ώστε να απαλαγούμε από την βαριά πολιτική χειμωνιά που περνά η πατρίδα μας.

 11. astefan avatar
  astefan 03/10/2010 09:08:40

  Πριν από δύο χρόνια,
  ήρθε στην Ελλάδα ο κινέζος πρόεδρος για να υπογράψει τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά.
  Όλο το ελληνικό κατεστημένο της υψηλής διανόησης της Ελλάδος σαμποτάρισε εκείνη την επίσκεψη. Θυμάμαι ότι στα πρωτοσέλιδα της Ελευθεροτυπίας και των Νέων, η επίσκεψη του κινέζου προέδρου ήταν μονόστηλο και εκείνο εξαφανισμένο. Μάλιστα η υπογραφή της συμφωνίας έχινε στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στο λιμάνι όπως είχε σχεδιαστεί γιατί οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ είχαν απειλήσει πώς θα πέσει ξύλο.

  Τώρα οι ίδιες εφημερίδες, μαζί με το ίδιο το κατεστημένο, προσπαθούν να μας πείσουν ότι,
  είναι η πρώτη φορά,
  από την εποχή της μάχης του Μαραθώνα που,
  κάποιος κινέζος αρχηγός έρχετε στην Ελλάδα και, μάλιστα,
  στις βαλίτσες του κουβαλάει δισεκατομμύρια
  για να σώσει τη χώρα.
  Και ενώ όλος αυτός ο συρφετός της μεταπολίτευσης, η περίφημη Γενιά του Πολυτεχνείου κοροϊδεύει, με το χειρότερο τρόπο, την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό,

  εσείς ασχολείστε με φαντασιώσεις.
  Για αυτό κυβερνάν ανενόχλητοι 30 χρόνια.
  Γιατί έχουν απέναντί τους, ερασιτέχνες.

  Βάλτε δίπλα - δίπλα τα πρωτοσέλιδα των Νέων και της Ελευθεροτυπίας, τότε και τώρα, και πολεμήστε για την απελευθέρωση της Ελλάδος.
  Μην ασχολείστε με τα "σου είπα και μου είπες".

  • Misha avatar
   Misha @ astefan 03/10/2010 09:50:28

   O εχθρός της Ελλάδας έχει όνομα και επώνυμο: Τράπεζες και ΜΜΕ.
   Όσο αυτοί παραμένουν ανέγγιχτοι θα ανεβοκατεβάζουν όποιον τους κάνει κέφι.

   • para;ellhnaw avatar
    para;ellhnaw @ Misha 03/10/2010 13:21:27

    την ώρα που εκείνοι που πρέπει να αντιδράσουν ασχολούνται με τρίχες.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ astefan 03/10/2010 09:59:20

   Οχι μονο αυτο.Εκαναν και διαδηλωσεις και επεισοδια.Η προοδευτικη διανοηση και οι εφημεριδες του ΠΑΣΟΚ ειναι απλως μια συμμορια που πουλαει ιδεες της πλακας για να επιπλεει.

   • ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
    ΓΙΑΝΝΗΣ @ ψυχραιμια 03/10/2010 23:05:29

    Γι αυτό φωνάζουμε συνέχεια εδώ μέσα: Μην δίνετε ούτε ευρώ για αυτές τις φυλλάδες. Να κλείσουν. Η φύση απεχθάνεται τα κενά. Θα αναγεννηθεί ο Ελληνικός τύπος.

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ astefan 03/10/2010 10:23:41

   Ό Κινέζος πρόεδρος κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα επί διακυβερνήσεως Ν.Δ. είχε ταξιδέψει μετά την Αθήνα στην Κρήτη όπου επισκέφθηκε αρχαιολογικούς χώρους ενώ συμμετείχε και στο ...μάζεμα ελιάς μαζί με την γυναίκα του. Αυτή του η δραστηριότητα δεν αναφέρθηκε πουθενά στα κατεστημένα ΜΜΕ, παρά μόνο στον τοπικό κρητικό τύπο.
   Μπορεί εύκολα να γίνει σύγκριση με τον σημερινό καταιγισμό προπαγάνδας περί της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού ( ο οποίος νομίζω είναι υφιστάμενος του προέδρου που είχε επισκεφθεί την Ελλάδα επί Ν.Δ.).

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Γιώργος 03/10/2010 10:38:53

    Eννοειται αυτο.Ηλθε ο Νο 3 ισχυροτερος ανθρωπος του κοσμου -αυτο ειναι ο Προεδρος της Κινας μετα των προεδρο των ΗΠΑ και της Ρωσιας -στην Ελλαδα και οι αλητες των ελληνικων ΜΜΕ εδειχαν Βατοπεδια.
    Και μετα εχεις καποιους να λενε να λυπηθουμε τους δημοσιογραφους των πρασινων εφημεριδων που κλεινουν.Να κλεισουν ολες.Ο Σαμαρας θα κριθει και απο το κατα ποσον θα αρνηθει καθε οικονομικη διευκολυνση στους σοσιαλησταρχους των ΜΜΕ.

   • Y. avatar
    Y. @ Γιώργος 03/10/2010 11:02:11

    @ ψυχραιμια
    Μη στεναχωριέσαι. Ο Σαμαράς είναι χρόνια στο κουρμπέτι, και ξέρει ΑΡΙΣΤΑ το τρόπο που “πολιτεύονται” τα ΜΜΕ. Δε θα εκτεθεί ο ίδιος. Θα βάλει τον ΚΚ να κάνει τη “βρώμικη δουλειά”, που είμαι σίγουρος ότι θα τη δεχθεί και μάλιστα επηυξημένα, για να βγάλει και το άχτι του, τώρα που είναι ελεύθερος από “πρέπει” και “είθιστε”

 12. nick avatar
  nick 03/10/2010 09:24:14

  Δεν υπάρχουν αυτά. Είναι φοβερό πως δγμιουργούμε θέματα χωρίς να υπάρχουν. Μόλις προχθες έγινε η δήλωση Καραμανλή: "δεν θα ανακόψω τη νικηφόρα πορεία Σαμαρά"...
  Και σήμερα μιλάμε για καραμανλικό κατεστημένο που δεν πάει τον Σαμαρά?
  Τέτοιο κατεστημένο δεν υπάρχει. Το ότι ένας δημοσιογράφος ενός συγκροτήματος γράφει αυτά που γράφει δε σημαίνει απαραίτητα και κάτι. Όλοι ξέρουμε πως λειτουργούν τα συγκροτήματα.
  Εμείς οι Καραμανλικοί στηρίξαμε στις 29/11 Σαμαρά και συνεχίζουμε να τον στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Το ίδιο κάνει και ο ίδιος ο Καραμανλής.-
  Μη δημιουργείτε θέματα εκ του μη όντως και μη δίνετε αφορμές για εσωστρέφεια. Μην κάνετε τους εχθρούς της παράταξης να χαίρονται.

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ nick 03/10/2010 11:12:05

   O Zούλας και ο κάθε Ζούλας ανήκει στο Αλαφουζέικο κατεστημένο...ούτε στο Καραμανλικό ούτε σε κανένα άλλο

  • Factorx avatar
   Factorx @ nick 03/10/2010 12:48:39

   διαβάζεις τι γραφω, η μιάμε στον αέρα. Άλλο ο Καραμανλής και άλλο το "καραμανλικό κατεστημένο" που θέλει να τον περιφλέρει ως Ελ Σιντ

   • nick avatar
    nick @ Factorx 03/10/2010 13:26:32

    Δεν υπάρχει "καραμανλικό κατεστημένο". Ο όρος είναι ανύπαρκτος. Αν υπήρχε, ο Καραμανλής δε θα έμενε απροστάτευτος στις χιλιάδες επιθέσεις που δέχτηκε από όλα τα καθεστωτικά συμφέροντα του τόπου.
    Επιμένω Φάκτορα: Μη δημιουργείτε θέματα εκ του μη όντως και μη δίνετε αφορμές για εσωστρέφεια...

   • Αφροδίτη avatar
    Αφροδίτη @ Factorx 03/10/2010 22:06:27

    nick,
    θα μου επιτρέψεις να σου πω, πως υπήρχε τέτοιο κατεστημένο, αποτελούμενο από τους ανέκαθεν βολεμένους και αριβίστες που στήριζαν τον Καραμανλή όσο ήταν δυνατός και ρούφαγαν από τη δύναμή του και φωτίζονταν από το φως του!
    Ήταν επόμενο κάποιοι από αυτούς να είναι ακόμα δίπλα του γιατί δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν, κάποιοι να κρύβονται επιμελώς περιμένοντας "εξελίξεις" και κάποιοι να ψάχνουν για νέα στηρίγματα!
    Το ότι ο Καραμανλής έμεινε απροστάτευτος, όπως λες, αποδεικνύει περίτρανα ότι κάτι τέτοιοι είναι πρώτα με τον “πολύτιμο» εαυτούλη τους και μετά με τον αρχηγό τους. Και «δρυός πεσούσης…» τα σαλιγκάρια κρύβονται στο καβούκι τους!

 13. Alex avatar
  Alex 03/10/2010 09:31:24

  Δεν μπορω να καταλαβω τη συνεχομενη συζητηση περι Καραμανλικων και Καραμανλισμου και Σαμαρα!Γιατι τετοια φαγουρα και γιατι πρεπει σωνει και καλα να υπαρχει θεμα.Θεωρουν καποιοι οτι απειλειται ο Σαμαρας?Αν ναι τοτε κανου τεραστιο λαθος και υποτιμουν καιυποσκαπτουν τον ιδιο το Σαμαρα.Μια παραταξη για δεκαετιες μεταπολεμικα εκφραστηκε και ηγηθηκε απο εναν ανθρωπο που εχει αφησει ανεξητιλα γραμμενο το ονομα του στην ιστορια τον Κων/νο Καραμανλη.Ειναι λογικο και ως ιδρυτητης του κομματος αυτη η πρωσοπικοτητα να συγκεντρωνει ακομα και μετα θανατον τη συσπειρωση την ιδεολογικη και πολιτκη στο πηρηνα της παραταξης.Καποιοι ομως δινουν την εντυπωση οτι πρεπει αν διαγραφει απο τη μνημη των οπαδων της παραταξης ο ορος Κραμαναλης-ικος-ισμος κτλ κτλ.Σαφως και ειμαι 100% σιγουρος οτι ο Σαμαμαρας δεν εχει σχεση με αυτο αντιθετως συσπειρωνει τα ονειρα και τις φιλοδοξιες για τη πολιτικη επικρατηση των οπαδωδ της Ν.Δ και ιδιαιτερως των ΄΄Καραμανλικων΄΄.Οσοι οψιμα θυμηθηκαν να πολεμησουν το ΄΄Καραμανλισμο΄΄υπονομευουν το Σαμαρα και τη Ν.Δ.Οι μονοι που οφελουντε ειναι το ΠΑΣΟΚ και η Ντορα που ως εκφραστης του νεοφιλελευθερισμου βλεποντας οτι ο μοναχικος δρομος δεν εχει διεξοδο ψαχνει τροπο να επανελθει στη Ν.Δ αφου πρωτα τη διαλυσει κα τη διχασει.Ετσι εξηγειται εν μερι γιατι ξαφνικα καποιοι θεωρουν οτι ο Κ.Κ2 μπορει να ενωσει την ευρυτερη παραταξη...πφφφ.Ο εχθρος δεν ειναι ο Καραμανλης ουτε και ο καραμαλισμος και οι αγνοι καραμανλικοι που ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΑΜΑΡΑ 100%.Ειανι το ΠΑΣΟΚ τα συγκροτηματα (ΜΜΕ) και καποιοι ασπονδυλοι και εκτοπισμενοι νεοφιλελευθεροι μαζι μα ΛΑΟ(Σ)υτζικους που δεν εχουν καν συνηδηση πατριωτικη.Σαφως και υπαρχουν ελαχιστοι περι το πρωην πρωθυπουργο ανικανοι και αποτυχημενοι που γνωριζουν οτι δεν εχουν ελπιδα πολιτικης επιβιωσης και με τη πρωτη ευκαιρια τρεχουν να συνταχθουν με αυτους που ΄΄διαδιδουν΄΄επανοδο...και αλλα τετοια φαιδρα αυτοι απλως δεν εχουν συνηδητοποιησει τ τελος τους.
  Τελειωνοντας δεν υπαρχει κανενας λογος να συζηταμε για καραμανλισμο.Υπαρχει θεμα να φυγει η χωρα απο το μνημονιο
  Υπαρχει Ο ΣΑΜΑΡΑΣ και πρεπει ΟΛΟΙ μας να συνταχθουμε ΜΑΖΙ ΤΟΥ για να βγακλει τη χωρα απο τοο μνημονιο και να οδηγησεο τη παραταξη στη νεα ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΠΟΡΕΙΑ που ηδη ξεκινησε.
  Ο ΣΑΜΑΡΑΣ δεν αμφισβητηται απο κανενα ψηφηστηκε απο τη βαση (μεταξυ τους και εγω) και αυτο ειναι το μεγαλυτερο συμβολαιο επιτυχιας και για τη παραταξη και για τη χωρα.Τερμα στην εσωστρεφεια..

  Υ.Γ. Καλο θα ηταν να μην ειναι καποιοι βασιλικοτεροι του βασιλεως γιατι αντι να υπηρετουν το βασιλια τον υπονομευουν.

  • Factorx avatar
   Factorx @ Alex 03/10/2010 12:49:43

   Αγαπητε μαθεε πρώτα να διακρίνεις τις ένοιες "καραμανλής" και "καραμανλισμός" και μετά κάνε αναλύσεις

   • Alex avatar
    Alex @ Factorx 04/10/2010 08:41:52

    Factorx

    Αν εγω δεν αμφισβητω τις προθεσεις σου ουτε τις αποψεις σου.Το κειμενο του Φαηλου με καλυψε απολυτα.Αν και με ειρωνευεσαι εγω αυτο που εχω να σου πω ειναι οτι στην ιδια οχθη ειμαστε,οχι απεναντι.

 14. aris. A avatar
  aris. A 03/10/2010 09:39:02

  Τα σενάρια της επανένωσης της κεντροδεξιάς προφανώς ξεκίνησαν από το περιβάλλον Μπακογιάννη που βλέπει να μην έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας το κόμμα που ετοιμάζει.

  Ηταν αναμενόμενο.

  Στον δρόμο προς τις εκλογές όταν πλέον θα κάνει το κόμμα θα δούμε γκάλοπ ότι παίρνει από 3 εως 5% και συνεχή δημοσιεύματα προς τον Σαμαρά να την πάρει πίσω για να πάρει το κρίσιμο ποσοστό που χρειάζεται και να γίνει κυβέρνηση.

  Μαζί με το περιβάλλον Μητσοτάκη ασφαλώς μια "ενωμένη κεντροδεξιά" θα ενδιέφερε και άχρηστους που είχε μαζέψει δίπλα τους ο Καραμανλής που σήμερα δεν έχουν ρόλο και μαζεύουν φανέλες στα αποδυτήρια.

  Η απάντηση του Σαμαρά πρέπει να είναι ένα ξερό όχι.

  Να μην κάνει το λάθος του Καραμανλή που τσίμπησε και έδωσε ρόλο σε όλη την σαβούρα με αποτελέσμα να τον υπονομεύσουν και να τον διασύρουν.

  Το στοίχημα του Σαμαρά δεν είναι να γίνει πρωθυπουργός.

  Το στοίχημα είναι να γίνει με όρους που θα του επιτρέψουν να κυβερνήσει με πρόγραμμα και αποτελεσματικότητα.

  Αμα είναι να ξαναζήσουμε την μετριότητα της κυβέρνησης Καραμανλή καλύτερα να μην γίνει πρωθυπουργός.

  Η ιστορία με την αντιπαράθεση με τον καρατζαφέρη πρέπει να σταματήσει.

  Αλίμονο αν ο Πρόεδρος απαντάει στον κάθε λούστρο.

  Οι οικονομικές εξελίξεις θα είναι τόσο ραγδαίες με υψηλή ανεργία και πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας για πολύ κόσμο που τα σενάρια που γράφονται θα έχουν την αξία χρησιμοποιημένου χαρτιού υγείας.

  Η στρατηγική πολιτική κίνηση του Σαμαρά ήταν ότι δεν υπόγραψε το μνημόνιο και σπάει την ομοφωνία που ήθελαν να επιβάλουν στον κόσμο.

  Η δεύτερη κίνηση είναι ότι ταρακούνησε στην ΔΕθ την πεποίθηση ότι το μνημόνιο ήταν μονόδρομος.

  Και μόνο το σπέρμα της αμφιβολίας που έριξε φτάνει και χαλάει την σούπα.
  Ηδη από τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι πολύς κόσμος ασπάζεται την γνώμη Σαμαρά.

  Αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί που φόβιζαν τον κόσμο έχουν πρόβλημα.

  Και κυρίως έχουν πρόβλημα να περάσουν τα νέα απεχθέστερα μέτρα που επιβάλει το μνημόνιο.
  Θα μπορούσαν να τα περάσουν εύκολα μόνο με το επιχείρημα του μνημονιακού μονόδρομου.

  Ο Σαμαράς πρέπει να πραγματεύεται μόνο με τον κόσμο.

  Επειδή διάβαζα πολλά χρόνια Καθημερινή είναι σαφές ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει τόση αξιοπιστία όσο και το Βήμα.

  Εχει καταντήσει μια εφημερίδα εξυπερέτησης των συμφερόντων των μετόχων της.

  Να λυπάσται αυτόν που έφτασε στην κορυφή χωρίς να παλέψει με θεούς και δαίμονες γιατί τότε δεν έχει τις αντοχές που χρειάζονται και πέφτει όπως ο Καραμανλής.

  Οσο περισσότερα εμπόδια βρει ο Σαμαράς τόσο καλύτερο είναι.

  Το ποτάμι της φτώχιας που έρχεται θα σαρώσει σενάρια και σχεδιασμούς θα παρασύρει τα κουτσαβάκια της πολιτκής και θα επιβιώσουν μόνο οι πολύ δυνατοί παίκτες.

  Αν ο Σαμαράς τα καταφέρει θα είναι και με πιστοποίηση δυνατός παίκτης.

  • loretta avatar
   loretta @ aris. A 03/10/2010 12:14:22

   aris m

   δεν μπορω παρα μονο να συμφωνησω μαζι σου...και να συμπληρωσω οτι οι λουστροι ηδη εχουν παρει τα κασελακια τους παραμασκαλα και τρεχουν.

   • aris. A avatar
    aris. A @ loretta 03/10/2010 12:32:17

    loretta

    Ακόμα και ο κόσμος που είναι άσχετος με την πολιτική και τα παρασκήνια είχαν προβλέψει ακριβώς τι θα κάνουν οι Μητσοτάκηδες και όσοι έχασαν την πρωτοκαθεδρία από τον Σαμαρά και ήθελαν πάντα την ΝΔ ένα καλό γωνιακό οικόπεδο.

    Παίζοντας το ίδιο παιχνίδι εδώ και χρόνια τους έχουν πάρει χαμπάρι και τα παιδιά.

    Το μεγάλο τους μειονέκτημα είναι ότι είναι ιδιαίτερα προβλέψιμοι.

    Η δυναμή τους φάνηκε στις εσωκομματικές εκλογές ειδικά στην Β Αθηνών που πήγαν όλοι με την Ντόρα και ο κόσμος ξέρεις που τους έγραψε.

    Από τον Σαμαρά περιμένω και επιπλέον παρεμβάσεις για σοβαρά προβλήματα που έχει η χώρα.

    Για παράδειγμα τι θα γίνει με τον δημόσιο τομέα που δεν λειτουργεί.

    Η χειρότερη εκδίκηση είναι η αδιαφορία.

    Εξάλου τώρα που τα κανάλια περνάνε κρίση Ντόρα και Καρατζαφέρης είναι χρήσιμοι για να γεμίζουν ώρες των εκπομπών.

   • Ratca avatar
    Ratca @ loretta 03/10/2010 15:36:13

    |Aμήν και πότε

 15. firiki2010.wordpress.com avatar
  firiki2010.wordpress.com 03/10/2010 09:50:54

  Απέφυγα συνειδητά να σχολιάσω στα τελευταία άρθρα που ασχολήθηκαν με τη σχέση Σαμαρά-Καραμανλή γιατί ήλπιζα ότι θα γινόταν αντιληπτό ότι ήταν μια εσωστρεφής συζήτηση που δημιουργεί και συντηρεί ένα ανύπαρκτο θέμα. Η συζήτηση όμως συνεχίζεται και θα υποκύψω στον πειρασμό να πω 1-2 πραγματάκια με αφορμή την ανάρτηση και τα σχόλια που προηγήθηκαν.
  Αφορμή για την ανάρτηση ήταν ένα άρθρο του Ζούλα που δεν κάνει καμμία αναφορά στον Καραμανλή, τον καραμανλισμό ή μια υποτιθέμενη αντιπαράθεση Σαμαρά-Καραμνλή και κριτικάρει μια συγκεκριμένη επιλογή Σαμαρα. Κι ενώ υπάρχουν 1002 τρόποι να υπερασπισθεί κανείς τη συγκεκριμένη επιλογή Σαμαρά η ανάρτηση προσπαθεί και φέρνει το θέμα σ΄ αυτή ακριβώς την ανύπαρκτη αντιπαράθεση. Γιατί?
  Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου δεν υπήρχε μέσα στη ΝΔ κάποο διακριτό ρεύμα «Σαμαρικων» (έτσι εξηγείται και γιατί ο Σαμαράς χρησιμοποιεί «Καραμανλικους ή ντορικούς» που παραπονιέται η πρώτη σχολιάστρια). Εν τούτοις ο Σαμαράς –χωρίς κάποια τάση γύρω του ή μηχανισμούς - εξελέγη αρχηγός (το γιατί δεν είναι του παρόντος). Ο μηχανισμος ή η τάση που σχηματίσθηκε γύρω του -και δεν μιλώ ούτε γι αυτούς που τον ψήφισαν , ούτε γι αυτούς που δεν τον ψήφισαν αλλά τον αποδεχθηκαν ανευ ετέρου σαν αρχηγό - φοβάμαι ότι ( επειδή η ύπαρξη «εχθρού» λειτουργεί ενοποιητικά και στην προσπάθεια εδραίωσης τους) από την πρώτη στιγμή ψάχνουν για εσωκομματικούς «εχθρούς» . Οχι ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, όχι ότι ολοι είναι ενθουσιασμένοι με τους χειρισμούς Σαμαρά, όχι ότι δεν υπάρχουν απολιτικές προσωπικές πικρίες και διαψευσθείσες φιλοδοξίες. Ομως το να ρίχνουμε διαρκώς «μπηχτές» και να αντιμετωπίζουμε σαν «εχθρό» μέχρι και ανθρώπους με τους οποίους επέλεξε να συνεργασθεί στενά ο ίδιος ο Σαμαράς (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Αβραμόπουλος) δεν εξυπηρετεί την παράταξη, περιθωριοποιεί καλοπροαίρετες διαφορετικές και πιθανώς χρήσιμες απόψεις και το χειρότερο μπορεί να λειτουργήσει σαν «αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία» Να δημιουρήσει -εκ του μηδενός - «εχθρούς».
  Η ΝΔ έχει αρχηγό. Τον κ Σαμαρά. Αυτό είναι το «πακετο». Νεα Δημοκρατία – Σαμαράς. Οποιος θέλει μένει ,όποιος θέλει φεύγει.Το τι θα γίνει αν συμβεί το ένα ή το άλλο σε 1-2-5 ή 15 χρόνια δεν είναι του παρόντος. Μπορεί να συμβεί οτιδήποτε ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν ΤΟΤΕ και τις ανάγκες που θα υπάρξουν ΤΟΤΕ. Θα μου πείτε κάποιοι προσπαθούν να διαμορφώσουν τις συνθήκες από τώρα. Οποιοι κι αν είναι αποπροσανατολίζουν, αποπροσανατολίζονται και αυτουπονομεύονται.
  Χθές ένας φόλος μου είπε. «Ουδείς αναντικατάστατος! Το κόστος αντικατάστασης διαφέρει!» Και τα αποτελέσματα της αντικατάστασης, θα προσέθετα. Κι αυτό ισχύει για ΟΛΟΥΣ . Τους πρώην, τους νυν και τους μέλλοντες.

 16. blue nile avatar
  blue nile 03/10/2010 09:52:24

  Χθες το μεσημέρι κατέβηκα για το συνήθες καφεδάκι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου συνάντησα νεαρή πολιτευόμενη της ΝΔ του περιβάλλοντος Ψωμιάδη.
  Αναπόφευκτα η κουβέντα στράφηκε στη πορεία των πολιτικών εξελίξεων και στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές όπου η συνομιλούσα δεν δήλωσε υποψηφιότητα.
  Στην παρατήρηση μου ότι ο Σαμαράς καλά πηγαίνει και ότι η παρουσία του στη ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα πορεία προς τους πολίτες μου δήλωσε απαγοητευμένη γιατί δεν κεφαλαιοποιείται η φθορά της κυβέρνησης.
  Δε πολυσυνέχισα... από τα λίγα που είπαμε και αν κατάλαβα καλά μάλλον εννοούσε το ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια πιο δημαγωγική αντιπολιτευτική ταχτική που θα φέρει το κόμμα γρηγορότερα στην εξουσία.
  Κάτι που το ακούω από πλείστους γνωστούς νεοδημοκράτες που με τα νέα δεδομένα του μνημονίου ονειρεύονται ξανά τα χαμένα οφίτσια. Κάτι σαν τους πασόκους δηλαδή που τα μαύρα για αυτούς χρόνια του ΚΚ σκέφτονταν και ενεργούσαν αναλόγως.
  Προτεραιότητα η επάνοδος στην εξουσία όχι η διατύπωση διαυγούς πολιτικού λόγου που θα πείσει για την αλήθεια του και θα συσπειρώσει ενώ μετά θα αποτελέσει το πλαίσιο του τρόπου διακυβέρνησης.
  Η εκλογή ή η επανεκλογή αποκλειστικός αυτοσκοπός, όλα τα άλλα απαραίτητα παρελκόμενα για την επίτευξη του τελικού στόχου που αγιάζει τα μέσα και τις μεθοδεύσεις.
  Δε είναι εύκολα εφικτή η αποδεσμοποίηση από χρόνιους εθισμούς, ανήκε κάποιος σε μια κομματική νεολαία ή στο κόμμα για να εξυπηρετήσει προσωπικές στοχεύσεις, προτεραιότητα η ανέλιξη ο υποσκελισμός αξιότερων με όπλο την κομματική κάλυψη ή στήριξη. Οι Καραμανλικοί σαφώς και αποτελούσαν ηπιότερα παραδείγματα σε σχέση με τους παρατρεχάμενους της θυγατέρας αλλά ακολούθησαν και αυτοί.
  Η παλιά ΝΔ μπήκε για τα καλά στο χορό που άνοιξαν οι προσκυνητές του πράσινου ήλιου αντιγράφοντας ις ανάγκες που καθόρισαν το αντίπαλο μοντέλο.
  Και έρχεται ο Σαμαράς που ουσιαστικά προσπαθεί να αποδομήσει τις υπάρχουσες νοοτροπίες κυρίως μιλώντας μια τελείως διαφορετική γλώσσα ενώ προωθεί νέους ανθρώπους σε σημαίνοντα πόστα. Να θυμηθούμε τη Τζότζολα τον επίκαιρο Κικίλια και να προυπαντήσουμε τους άλλους που ακόμα ίσως δεν είναι πολλοί, δεν είναι δυνατή ή σε ένα χρόνο ανατροπή καθεστηκυίων νοοτροπιών, δικτύων συμφερόντων, παγιωμένων συσχετισμών.
  Οι όποιες αντιδράσεις είναι ίσως και φυσιολογικές
  Ναι το παλιό αργεί να πεθάνει όμως καταλαβαίνει ότι τελειώνει και προσπαθεί να αντιδράσει με κάθε τρόπο.

  • firiki2010.wordpress.com avatar
   firiki2010.wordpress.com @ blue nile 03/10/2010 11:16:20

   Oι επισημάνσεις σου απολύτως σωστές! Προτεραιότητα δεν μπορεί να αποτελεί η "παντί τρόπω" άμεση επάνοδος στην εξουσία, αλλά η διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων που θα ΠΕΙΣΟΥΝ όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και η αποδόμηση των διάφορων ΠΑΣΟΚικών εμμονών και πρακτικών. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να ασκήσεις αποτελεσματικά πολιτικές που θα εκφράζουν τις ιδέες σου. Ο Σαμαράς δείχνει να ενστερνίζεται πλήρως αυτή την άποψη. Δυστυχώς κάποιοι αυτοπροσδιοριζόμενοι "Σαμαρικοί" όχι!
   (Εχω κάποιες επιφυλάξεις για τα συγκεκριμένα πρόσωπα που αναφέρεις. Δεν αρκεί να είσαι νέος και άφθαρτος.Πρέπει να ξέρεις, να μπορείς, να έχεις το "τσαγανό").

 17. antiochos avatar
  antiochos 03/10/2010 10:18:54

  To απολυτο δουλεμα απο τον ντοτορ ροδελ στο ΒΗΜΑ σημερα :
  " Aλλα ο μεγαλος επαινος ανηκει στον ελληνικο Λαο,ο οποιος εδειξε ψυχραιμια και αντοχη,προσαρμοστικοτητα απροσδοκητη και υπομονη απιστευτη ! "
  Αγρια χαρα,ειρωνια,φτυσιμο για την καταντια μας.Επιλεγμενες λεξεις-σφυρια..
  Κι απο την απεναντι πλευρα βλακωδης εσωστρεφεια-οξυγονο για τους διαλυτες.
  "Καραμανλικο κατεστημενο" και πρασινα αλογα.
  Δεν αρκει το ενωτικο πνευμα του κ.Σαμαρα;
  Ουτε η ξεκαθαρη δηλωση του κ.Καραμανλη;

 18. helas george avatar
  helas george 03/10/2010 10:50:07

  ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ Η ΑΠΟΧΟΥΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΑΝ ΟΙ ΓΕΡΟΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ (ΕΞΟΥ Κ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΛΑΟΠΛΑΝΟΣ) ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΑΙΤΩΡΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΓΑΝ ΨΑΧΝΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ(ΣΩΣΤΟ Η ΛΑΘΟΣ) ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑΙΝΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΝΑΖΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ?Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΚΛΕΙΨΕΙ Κ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΕΠΑΙΖΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Μ Η Τ Σ Ο Τ Α Κ Η Σ.Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΩΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΙΑ ΑΠΟ ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΓΕΝΕΩΝ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΠΕΡΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΣΜΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑΝΑΙ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΘΑΡΤΟ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ, Η ΝΤΟΡΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΦΤΑΣΑΝ!!!!!!!

 19. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 03/10/2010 10:52:19

  Ανήκουμε στη μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη. Είμαστε Καραμανλικοί όταν ο Καραμανλής είναι αρχηγός και Σαμαρικοί όταν είναι ο Σαμαράς. Δεν προσδιοριζόμαστε ως προς τα πρόσωπα, αλλά ως προς τις ιδέες, τις προτάσεις, τις αρχές, την ιστορική συνέχεια της παράταξης.

  • firiki2010.wordpress.com avatar
   firiki2010.wordpress.com @ ΓΙΑΝΝΗΣ 03/10/2010 11:17:04

   Αψογος!

 20. DeltaLamda avatar
  DeltaLamda 03/10/2010 11:06:35

  Βρίσκω ευστοχα τα σχόλια των "karamanlikos", "Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ", "aris. A" και κυρίως του Alex.
  Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο αφου ο τελευταίος με κάλυψε απολύτως.

  Το μόνο που θα μπορούσα να προσθεσω ισως ειναι οτι όσοι βουλευτές, πρωτοκλασάτοι και μη, θέλουν να “φαινονται” σοβαροι, μετρημενοι και δήθεν μετριοπαθείς “προσωπικότητες” προκειμένουν να εγγράφουν υποθήκες ενθεν και εκειθεν για να “παίξουν” στίς μελλοντικές πολιτικές φαντασιώσεις κάποιων, μην ξεχνούν οτι η συμβολή του καθενός στον αγώνα ΤΩΡΑ, αξιολογείται κάθε μέρα…

 21. Orestios avatar
  Orestios 03/10/2010 11:09:07

  Έχουν σκυλιάσει τα εξαπτέρυγα.
  Ξέρουν ότι έρχεται κατραπακιά.
  Προλαβαίνουν να ακυρώσουν τις εκλογές.

  • vardarskian avatar
   vardarskian @ Orestios 03/10/2010 11:28:26

   ή να αντικαταστήσουν το αποτέλεσμά τους με μιαν υπουργική απόφαση!
   Θα πάρουν και τα εύσημα από το mega γιατί απέφυγαν τα έξοδα μιας -περιττής- εκλογικής αναμέτρησης...

   • Orestios avatar
    Orestios @ vardarskian 03/10/2010 11:38:54

    Σωστά.

 22. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 03/10/2010 12:06:55

  Ασχολούμαστε τώρα με ένα συνταξιούχο δημοσιογράφο του Αλαφούζου και τον αναγορεύουμε σε παράγοντα με ρυθμιστικό ρόλο;
  Ελεος!
  Οταν ο Καραμανλής ο ίδιος κλείνει το θέμα με εκκωφαντικό τρόπο γιατί πρέπει να μας απασχολεί ο καθένας που λέει μια παρόλα για να παραμείνει στην επικαιρότητα;

 23. Karanus avatar
  Karanus 03/10/2010 12:09:22

  Ακαιρο το σχόλιο factora.Συμφωνώ με ΓΙΑΝΝΗ.

 24. Κώστας avatar
  Κώστας 03/10/2010 12:15:42

  Δεν υπάρχει Καραμανλισμός. Υπάρχει ο Κώστας Καραμανλής. Ενας πρώην πρωθυπουργός με πολλές επιτυχίες και αρκετές διαχειριστικές αποτυχίες που η ορχήστρα του Μνημονίου προσπάθησε ανεπιτυχώς να τον μετατρέψει σε αποδιοπομπαίο τράγο της ελληνικής οικονομίας. Η προσπάθεια απέτυχε-με τον Καραμανλή σιωπήλο- διότι ο Σαμαράς ξεκαθάρισε τους λογαριασμούς με το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ, υπερασπίζοντας όσα έπρεπε και αποστασιοποιούμενος από πρόσωπα και νοοτροπίες που δρούσαν στο όνομα του Καραμανλή ή με την ανοχή του ή λόγω της μη επαρκούς καθοδήγησής του μερικές φορές.
  Τώρα το ασκέρι του Μνημονίου(ΜΜΕ,ΛΑΟΣ,Φίλη Χριστοφοράκου) βρήκε καινούριο τροπάρι:"Επιστροφή Καραμανλή-ένωση Κεντροδεξιάς". Όμως, νομίζουν πως δεν αντιλαμβανόμαστε πως:
  1)το ΛΑΟΣ δημιουργήθηκε επί Κ.Κ και κόντρα στον Καραμανλή. Για αποχαυνωμένους τηλεθεατές του περνάει τον κόσμο ο τηλεπρόεδρος του ΛΑΟΣ;Μήπως θαρρεί πως ξεχάσαμε τις χυδαίες προσωπικές ύβρεις του κατά του Καραμανλή; 2)Η Φίλη Χριστοφοράκου και η αποχώρησή της δεν σηματοδοτεί κάποια διάσπαση στη βάση της Κεντροδεξιάς. Διότι ακόμη και όσοι την υποστήριζαν αντιλήφθηκαν πως κατά βάση επρόκειτο για μια πολιτικοεπικοινωνιακή φούσκα(που επιζούσε πολιτικά με ευθύνη και του Κώστα Καραμανλή που την έκανε ΥΠΕΞ, με αποτέλεσμα παραλίγο να γίνει αρχηγός πράγμα που θα οδηγούσε μια ιστορική παράταξη στο βούρκο), μια πολιτικός με ντοκτορά στην ίντριγκα και διατριβή στον πολιτικό αμοραλισμό.Το πολιτικό της δράμα και η με υστερικό τρόπο υπονόμευση της ΝΔ δεν πρέπει να απασχολεί την ΝΔ. Ας την αφήσουμε να συσκέπτεται με τον κ.Σκυλακάκη,τον Μαρκογιαννάκη, ας την θαυμάσουμε να χειροκροτά με μανία τον Μ.Βορίδη(του κατά δήλώσή της "ακραίου κόμματος")στο λόγο του υπέρ του Μνημονίου και γενικά ας την δούμε με συμπάθεια στην προσπάθεια αναβίωσης του κόμματος των Νεοφιλελευθέρων του 1977(έλα όμως που τώρα δεν υπάρχει Παύλος Βαρδινογιάννης...) 3)τα ΜΜΕ δεν διστάζουν να κυλιστούν στην αναξιοπρέπεια. Το ξέρουμε... Απανωτές συνεντεύξεις του τηλεπροέδρου του ΛΑΟΣ(σε μια σοβαρή χώρα δεν θα ήταν ούτε θυρωρός του Κοινοβουλίου)με Πρετεντέρη, Αυτιά, Χατζηνικολάου και λοιπούς τηλεαστέρες. Δείχνουν πόσο σέβονται τον τηλεθεατή τους με την προκλητική αβάντα σε έναν πολιτικό που αλλάζει απόψεις και θέσεις με συχνότητα μεγαλύτερη και από αυτήν με την οποία εναλάσσει το χρώμα της κόμης του από από κορακί σε κομοδινί.
  Τώρα το άσμα "επιστροφή Καραμανλή"=αποδυνάμωση Σαμαρά που τους πονάει τελείωσε.Το τελείωσε ο ίδιος ο Κ.Κ.Τώρα θα τους αποτελειώσει ο Αντώνης. Που στη ΔΕΘ έδειξε πως κάτι λιμά τύπου ΓΑΠ, Ντόρας, Καρατζαφέρη κλπ τους έχει για πρωινό. Ακόμη και με πιασμένο διαιτητή(ΜΜΕ) δεν κερδίζουν.Τους κατάλαβαν όλοι πλέον. Κάτι άλλο θα βρουν.Αλλά ο χρόνος τους τελειώνει. Γι'αυτό θα γίνουν πιο χολερικοί, πιο ύπουλοι, πιο αναξιοπρεπείς.

 25. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 03/10/2010 12:21:15

  Τί σημαίνει "καραμανλισμός"; Σημαινει, υποθέτω, μία ανανεωμένη, μη-βασιλική Δεξιά, που βασίζεται όμως στον κορμό της Δεξίας, άρρηκτα συνδεδεμένο με τον θρόνο από την εποχή του Διχασμού, αλλά που αποσιωπά ή αποποιείται αυτή τη σύνδεση. Δηλαδή, έχουμε μεν ένα θετικό βήμα (τον εκσυχρονισμό της Δεξιάς) και από την άλλη μία σχιζοειδή κατάσταση: Είναι η Δεξιά που περιφρονεί ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της, που αποτελούσαν και την πλειοψηφία παλιότερα.
  "Καραμανλισμός" είναι ένα είδος γκωλλισμού, αλλά "αλά γκρεκ". Δεν έχει την περηφάνεια και το σθένος του γκωλλισμού. Είναι η Δεξιά που αρνείται την ιστορία της, όχι μόνο τις κακές, αλλά και τις καλές πλευρές της. Είναι η διαρκώς απολογούμενη, ντροπιασμένη Δεξιά.
  Αυτό δηλώνει και ο όρος "Ριζοσπαστικός Φιλελευθερισμός" που είχε υιοθετήσει η ΝΔ ως πλατφόρμα ιδεολογική. Με απλά ελληνικά, "ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός" σημαίνει "ριζικός φιλελευθερισμός", δηλ. νεο-φιλελευθερισμός. Ηταν αυτή η ιδεολογική πλατφόρμα της ΝΔ του (γερου) Καραμανλή; Οχι φυσικά, ήταν γκωλλιστής. Κατά βάση ήταν παραδοσιακός Δεξιός, όχι νεο-φιλελεύθερος. Αλλά η ταμπέλα λειτουργούσε ως εξιλέωση έναντι της Αριστεράς: Έλεγε "Δεν είμαι Δεξιά, είμαι Ριζοσπαστικός Φιλελευθερισμός". Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Δηλαδή, ουδείς...
  Επί γέρο-Καραμανλή, όλοι οι Εσωτερικάκηδες (ΚΚΕ Εσ) είχαν καταλάβει όλες τις θέσεις κλειδιά σε κρίσιμους τομείς του Κράτους. Οχι υψηλόβαθμα στελέχη, αλλά μεσαίου βαθμού στελέχη, ικανά να διαμορφώσουν κλίμα, να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη, να προωθήσουν ομοίους τους.

  Συνέχεια αυτής της αυτο-ευνουχισμένης, ενοχικής Δεξιάς ήταν ο "Μεσαίος Χώρος" του ΚΚ του Βραχύ, ο οποίος φυσικά δεν είχε το πολιτικό εκτόπισμα του μπάρμπα του και αγόταν και φερόταν από Ρουσόπουλους (παλιός του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς), Λούληδες και Σουφλιάδες.
  Λοιπόν, ο "καραμανλισμός" έζησε όσο μπορούσε να ζήσει, δεν ήταν στο επίπεδο του γαλλικού "γκωλλισμού", εκφυλίστηκε επί ΚΚ του Βραχύ.
  Αν είναι να θεωρήσουμε ως βασικό εκπρόσωπό του τον Πάκη Παυλόπουλο ("ευχαριστούμε τους λαθρομετανάστες"), τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (από τη "νέα γενιά") και τον Στάμο Ζούλα, που τελευταία ούτε καταλαβαίνω τι θέλει να πει ακριβώς (μήπως γουστάρει τον ΓΑΠ και απλά φοβάται να το πει;), τότε ο "καραμανλισμός" είναι για τον κάλαθο αχρήστων της πολιτικής. Πλέον...
  Στην καλύτερη περίπτωση, είναι για ένα νοητό μουσείο των ιδεών. Αν, βέβαια, αποσαφηνιστεί ως ιδέα...

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΒΙΣ 03/10/2010 12:26:16

   Και ως προς αυτό που έγραψα για το "μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων της Δεξιάς" παλαιότερα και τους οποίους περιφρονούσε ο "καραμανλισμός", εννοούσα ότι ήταν οπαδοί της βασιλευομένης δημοκρατίας, αν όχι φανατικοί, τουλάχιστον μετριοπαθείς ή συμπαθούντες. Αυτή είναι η αλήθεια και κάντε μία πρόχειρη έρευνα μεταξύ ανθρώπων που είναι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ και είναι άνω των 50.

  • Y. avatar
   Y. @ ΒΙΣ 03/10/2010 17:10:59

   ΒΙΣ.. Λάθος ο “Καραμανλισμός” να οριοθετείται αποκλειστικά στα στενά πολιτικά πλαίσια. Πρωτίστως αφορά ένα κοινωνικό μοντέλλο που αναπτύχθηκε στη μεταπολεμική Ελλάδα (συνδεόταν με τη συμετοχή μας στην ευρωπαϊκή κοινωνία), και επηρέασε επί τω θετικώ τη χώρα και τους πολίτες της. Άλλο τώρα αν δε μπόρεσε και να υλοποιήσει το εξελικτικό του όραμα. Ανάκτορα, Τριανταφυλλίδηδες, ανένδοτοι, Ιουλιανά, χούντες, σταγωνίδια, “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”, “είπαμε, αλλά όχι και 500”, βολεύομαι, ζήμενς κλπ, κλπ. Σήμερα έχει διαβρωθεί ο κοινωνικός ιστός, ότι το χειρότερο για τις κοινωνίες. Από που να ‘ρχίσεις και που να τελειώσεις. Η απαξία της Ελλάδας είναι η κοινωνική πραγματικότητα που περνά, και όχι το χρέος ή το έλλειμμα.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Y. 03/10/2010 17:18:23

    "Η απαξία της Ελλάδας είναι η κοινωνική πραγματικότητα που περνά, και όχι το χρέος ή το έλλειμμα".
    Πολύ σωστό, γι' αυτό και κάνουν μέγιστο λάθος όσοι ισχυρίζονται ότι το Μνημόνιο θα δημιουργήσει μία "νέα Ελλάδα". Το Μνημόνιο αποσκοπεί στην αποπληρωμή του χρέους. Τελεία.

   • Y. avatar
    Y. @ Y. 03/10/2010 19:10:09

    Περιορίστηκα στο κοινωνιολογικό κομμάτι της φάσης. Μιας όμως και το θέτεις, η πεμπτουσία του Μνημονίου δεν είναι η πληρωμή του χρέους (το χρέος είναι η αιτιολογία), αλλά η δέσμευση και υποχρέωσή μας τώρα και μέχρι το επέκεινα, να ακολουθούμε οτιδήποτε επιτάσσεται από το σύστημα της παγκοσμιοποίησης κια πως οραματίζονται τις παγκόσμιες ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ εξελίξεις. Γιαυτό και μας επέβαλλαν (δημοκρατικώ δικαίω) τον Γιωργάκη

 26. Stelaras avatar
  Stelaras 03/10/2010 12:41:00

  Να βγάλει άμεσα τον Καραμανλή στη σέντρα πέρνοντας αποστάσεις απο τις μπαρούφες της Καθημερινής.
  http://www.iospress.gr/ios2010/ios20101003.htm

 27. Factorx avatar
  Factorx 03/10/2010 12:45:13

  @Ροδινός κ.α : λετε να εχω όρεξη να ασχοληθώ με έναν "συνταξιούχο" κυριακάτικα; Όπως εδώ διαβάζουν τον Κώστα, ή τον Φαήλο και τον Στρειντζ, έτσι και αλλου περιμένουν τους "σοφους" του καραμανλιστάν για να πάρουν γραμμή.

  Κατά τα άλλα. Επιμένω και υποστηρίζω το άρθρο επειδή ξέρω - και όσοι διαμαρτύρονται ξέρουν επίσης - ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Σαμαρά δεν είναι η Ντόρα και το Μητσοτακέικο. Είναι το "καραμανλικό κατεστημένο" (εκδότες, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες" (ΑΛΛΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ) που ασκούν ισχυρη επιρροή στην κοινή γνώμη και ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ.

  Αν δεν θέλετε να το βλέπετε αυτό, δικαίωμά σας και να πάει πάλι η ΝΔ ως πρόβατο επι σφαγή. Εμείς όμως δεν έχουμε κανένα λόγο να κρύψουμε κάτι εφόσον είμαστε σίγουροι ότι συμβαίνει.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Factorx 03/10/2010 13:03:39

   Φάκτορα,

   Οι ανύπαρκτοι αποκτούν αξία όταν τους επιλέγεις ως αντιπάλους!

   Νομίζεις ο,τι θα ασχοληθεί κανένας άλλος με τον κ. Ζούλα;

   Οπως κάποτε είχαμε τα "ορφανά του Σημίτη", τωρα έχουμε και τα "ορφανα του Καραμανλή". Ε, και λοιπόν;
   Δεν νομίζω ότι επηράζουν κανέναν άλλον εκτός από τη γνωστή μειοψηφία σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

   Κατά τη γνώμη μου ο Σαμαράς της Θεσσαλονίκης δεν κινδυνεύει απο κανέναν!

  • nick avatar
   nick @ Factorx 03/10/2010 13:32:10

   "Είναι το “καραμανλικό κατεστημένο” (εκδότες, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες” (ΑΛΛΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ) που ασκούν ισχυρη επιρροή στην κοινή γνώμη και ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ."

   Ειλικρινά δεν έχω διαβάσει πιο ανακριβές κείμενο στο ANTINEWS. Που είναι τέλος πάντων αυτοι που αναφέρεις; Πες μας ποιους επιχειρηματίες εννοείς, ποιους δημοσιογράφους και ποιους εκδότες; Είχε ο Καραμανλής τέτοιο καθεστωτικό στρατό και δεν το ξέραμε; Είναι δυνατόν; Εμείς στην ίδια χώρα δε ζούμε τόσα χρόνια; Που τους ανακάλυψες ξαφνικά αυτούς αγαπητέ Φάκτορα?

 28. Factorx avatar
  Factorx 03/10/2010 12:55:48

  Και να σας πω και ένα πραγματικό περιστατικό. Πριν γινει πρωθυπουργός ο ΚΚ είχε πει σε κολητό του και γνωστό παράγοντα "φαντάζεσαι την στιγμή που θα πίνουμε σφηνάκια στο Μαξίμου". Μόλις λοιπόν το 2004 πήγε στο Μαξίμου τον κάλεσε και του είπε: "να το μπαρ φτιάξε σφυνάκια" (η "ανθρωπινη" πλευρα του ΚΚ).

  Πριν δυο εβδομάδες στην ΔΕΘ ο ίδιος ήταν επικεφαλής της ομάδας καμια δεκαριά προσώπων που μόλις μπήκε ο Καραμανλης στο Βελιδειο μαζευτηκαν γυρω του και άρχισαν να φωναζουν "κάνε υπομονη κανένα χρόνο και θα επιστρεψεις".

  Την ίδια στιγμή πολλοί παλαιοί και προσωπικοί φίλοι του ΚΚ δεν πήγαν στην ομιλία Σαμαρά επειδή δεν ήθελαν να συναντηθουν με τον ΚΚ που τους "διέλυσε". τα ίδια και τα αισθήματα του κόσμου, απο όσο διαπίσυτωστα εγω τουλαχιστον.

  Μιλάμε λοιπόν για συστήματα και συστηματάκια. Το αρθρο ασχολειται με το συστημα ΜΜΕ- διαπλοκης που κτυπαει τον Σαμαρά. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε

  • Orestios avatar
   Orestios @ Factorx 03/10/2010 13:04:10

   ewwwwwww!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Factorx 03/10/2010 13:08:45

   Εχουμε κέφι, μου φαίνεται,και αρχίσαμε τις αποκαλύψεις και τα ενδιαφέροντα ρεπορτάζ!

   Τα υποσυστηματάκια πολέμησαν τον Σαμαρά και όταν διεκικούσε την αρχηγία. Τι κατάφεραν;
   Μάλλον αύξησαν το ποσοστό του!

   Για να το κλείσουμε επειδή έχουμε και άλλες δουλειές.

  • Misha avatar
   Misha @ Factorx 03/10/2010 13:20:03

   Φάκτωρ

   Πολύ πριν γίνει αρχηγός , είχε πει σε πως είναι περίπου πεπρωμένο να έρθουν να τον παρακαλέσουν ν΄αναλάβει την αρχηγία.
   Όπως και έγινε.
   Βλέπεις αν σε λένε Παπανδρέου, Μητσοτάκη ή Καραμανλή έχεις κρατημένη 4ετία στο Μαξίμου.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Factorx 03/10/2010 14:04:36

   Εχουμε κληρονομική αβασίλευτη δημοκρατία.
   Τι τα θέλετε, ο ΚΚ ο Βραχύς ήταν ανεπαρκής, ήταν μετριότατος. Καλό παιδί, αλλά όχι για πρωθυπουργός.

 29. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 03/10/2010 13:09:10

  το “καραμανλικό στρατόπεδο" (στελέχη,βαρώνοι κτλ) αιφνιδιάστηκε με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2009...και επειδή δεν είχε αυτό προετοιμάσει έγκαιρα εναλλακτική, αξιόπιστη λύση για την διαδοχή του κυρίου Καραμανλή, αναγκάστηκε να στηρίξει τον κύριο Σαμαρά επιδιώκοντας να μην γίνει πρόεδρος της ΝΔ η κυρία Μπακογιάννη........προφανώς και με την εκλογή του κυρίου Σαμαρά το “καραμανλικό στρατόπεδο" θεώρησε ότι μπορεί να ελέγξει τον νέο πρόεδρο(διότι αυτός του χρωστάει την εκλογή του).....οπότε τώρα ο κύριος Σαμαράς, που ακολουθεί δική του αυτόνομη πορεία και δείχνει ότι δεν δέχεται εντολές από το "καραμανλικό στρατόπεδο"(να τονίσω πάλι εδώ ότι λέγοντας "καραμανλικό στρατόπεδο"δεν αναφέρομαι στους απλούς ψηφοφόρους της ΝΔ), βάλλεται ποικιλοτρόπως......

  • Factorx avatar
   Factorx @ δαιμονάκι 03/10/2010 13:18:33

   Μένω εκπληκτος με την ορθότητα του συλλογισμού σου !!!

 30. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 03/10/2010 13:11:27

  Πολύ ωραία σφήνα! Τελικά μήπως πρέπει να σε τσαντίζουν πιό συχνά για να βγάζεις άσους απ' το μανίκι?

  • Factorx avatar
   Factorx @ Professor Moriarty 03/10/2010 13:20:56

   Κοιτάξτε κ. καθηγητά. Προσπαθλησαμε να δώσουμε βάρος στην ουσία της ειδησης , στην αναλυση και την εμβάθυνση. Τωρα αν θέλετε παραπολιτικά βρείτε καμια διαφημιση να προσλαβω κανα δυο να γραφουν να απελευθερωθω εγώ κι εκει να δεις ....λαικισμο

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Factorx 03/10/2010 13:31:24

    Δεν υπονοούσα λαϊκισμό. Ίσα-ίσα πιστεύω ότι μερικές σύντομες παραπολιτικές ιστορίες ίσως να έχουν περισσότερη ουσία από μακροσκελείς πολιτικές αναλύσεις.

 31. ΓΙΑΝΝΑ avatar
  ΓΙΑΝΝΑ 03/10/2010 13:21:07

  Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΕΞΑΠΑΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΘΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΑΡΙΣΤΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ "ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ". ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΕΠΑΙΞΕ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΠΗΡΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΖΗΤΗΣΕ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ. ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΑΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΛΟΙΔΟΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΥΠΑΙΤΙΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ. Ο ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ- ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΗΣ ΣΑΠΙΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΤΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ. Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΘΥΜΟ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΘΕΜΑ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΠΟΣΑ ΠΑ'Ί'ΔΑΚΙΑ ΕΦΑΓΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΑΚΟΥΕΙ ΠΟΣΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΙΣΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ. ΕΜΕΝΑ ΒΕΒΑΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΜΑΛΛΟΝ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ.

 32. Factorx avatar
  Factorx 03/10/2010 13:35:44

  Αλλαξα τον τίτλο σε: Γιατί τα “ορφανά του Καραμανλή” δεν πάνε τον Σαμαρά"

  Ροδινέ έγραψες !!! "τα ορφανά του Καραμανλή" περνάνε στην ιστορία και κατοχυρώνεις αμεσως copyright

 33. ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΟΣ avatar
  ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΟΣ 03/10/2010 13:37:53

  Υπάρχει βέβαια και το σενάριο της δημιουργικής καταστροφής. Ο Σαμαράς πάντως θα τα καταφέρει, γιατί έχει οικονομικές και όχι νομικές γνώσεις, όπως όλοι οι υπόλοιποι. Αν δεν ενοχλεί, προτείνω κάτι άλλο στο http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2199.aspx . Νομίζω ότι είναι καλό να υπάρχουν διάφορες απόψεις, εκτός της πεπατημένης.

 34. Αφροδίτη avatar
  Αφροδίτη 03/10/2010 13:37:53

  Αγαπητέ Φάκτορα,
  ήταν επόμενο πως ένα τέτοιο άρθρο, που έθιξε λίγο τα «ιερά» και τα «όσια» της παράταξης, θα προκαλούσε ποικίλες αντιδράσεις στα σχόλια. Και επειδή κανείς μα απολύτως κανείς, δεν μπορεί να ξέρει το τί κρύβει η ψυχή του ανθρώπου, εγώ θα συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου!
  Υπάρχει αδιαμφισβήτητα ένα Καραμανλικό κατεστημένο, όπου τμήμα του – αυτό των βολεμένων- δεν είδε ποτέ ότι το μητσοτακέϊκο με τον υιοθετημένο τους Καρατζαφέρη, ροκάνιζαν από το 97’ τον Καραμανλή και πέρυσι προσέτρεξαν κάποιοι από αυτούς να στηρίξουν την υπονομεύτρια, στον αγώνα της για την αρχηγία! Πίστευαν ενδεχομένως ότι μαζί της είναι ευκολότερο να διασωθούν, ενώ για τον Αντώνη είχαν εμπεδώσει την άποψη ότι είναι ασυμβίβαστος και δεν σηκώνει πολλά-πολλά! Διόλου απίθανο αυτοί λοιπόν, εφόσον συνομιλούν ακόμα μαζί του, να του φουσκώνουν τα μυαλά ότι μπορεί να κάνει μια "ιστορική" επανάκαμψη ως σωτήρας! Και αυτό είναι ανθρώπινο να τον ανεβάζει ψυχολογικά, μετά από ένα τέτοιο σφυροκόπημα που έχει υποστεί για χίλια μύρια.
  Θ’ απογοητευτώ πολύ, εάν κάποτε αποδειχθεί ότι και εκείνος έχει μπει σε ένα τέτοιο παιχνίδι και κρατά σήμερα «ίσες» αποστάσεις από έναν Αντώνη που τον στήριξε ανεπιφύλακτα από το 2000 και από μία Ντόρα, που επισήμως από το 1997 στηρίζοντας τότε τον Σουφλιά, του έβαζε μέχρι προ ενός έτους πεπονόφλουδες ενώ συγκυβέρνησε μαζί του από το 2004 και εντεύθεν!
  Θα μου επιτρέψεις όμως να διαφωνήσω μαζί σου, στο ότι επικαλείσαι ότι το μητσοτακέϊκο δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Αντώνη! Για μένα ο ερχομός διά αλεξιπτώτου του επιτίμου στη ΝΔ, ήταν ότι χειρότερο της προέκυψε διότι εγκαθιδρύθηκε μια "άλλη" νοοτροπία, που ισοπέδωσε Αρχές και κατασκέυασε πληθώρα "γενίτσαρων"!

  • Factorx avatar
   Factorx @ Αφροδίτη 03/10/2010 14:13:59

   Αφροδίτη, εννοώ τώρα. Η ντόρα είναι τελειωμένη

 35. nick avatar
  nick 03/10/2010 13:43:14

  Λοιπόν νομίζω οτι ο κόσμος της ΝΔ και τα στελέχη της έχουν μια μεγάλη πληγή:Συμπεριφέρονται σαν κυρά-κατίνες,κουτσομπόλες της γειτονιάς (τσόκαρα).Η μια κουτσομπολεύει την άλλη,μαλλώνουν,γίνονται βούκινο,ασχολούνται με κάθε απίθανη μα...ία του κάθε ξεφτίλα και προκοπή δεν βλέπουν.Μας πήραν χαμπάρι τα ΜΜΕ και το ΠΑΣΟΚ και κυβερνάνε ανενόχλητοι.Δεν τους αδικώ.Καλά μας κάνουν,καλά να πάθουμε.Αντι να ασχολούμαστε με τους δοσίλογους της πράσινης πολυκατοικίας ασχολούμαστε με κάθε έμαν που βγαίνει και πλασάρει ευφάνταστα σενάρια.Σχέδιο είναι ρε!ΞΥΠΝΗΣΤΕ!ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Factorx avatar
   Factorx @ nick 03/10/2010 14:15:37

   δεν μου λες φίλε που δεν εισαι κατίνβα, ή κουτσομπόλα; Ειδες κανέναν "σμαρικό" να ερπιτίθεται αναίτια σε κανέναν; Εγω δεν είδα - αντιθετωες γεμισε κοτούλες η Ρηγίλλης. Τα κανλάλια όμως και τα ΜΜΕ δεν τα βλέπεις;

   • nick avatar
    nick @ Factorx 03/10/2010 14:32:33

    Έγω είδα μέσα από τα ΜΜΕ της διαπλοκής να λέει ο πρόεδρος-κωλοτούμπας μια κοτσάνα (περί επιστροφής Καραμανλή), να βγαίνει ο ίδιος ο Καραμανλής και να λέει "δε θα ανακόψω τη νικηφόρα πορεία Σαμαρά" και ξαφνικά το Antinews να ανακαλύπτει "Καραμανλικό κατεστημένο" που δεν πάει το Σαμαρά.
    Εγώ ότι και να γράψεις Φάκτορα, και τον Καραμανλή εκτιμώ βαθύτατα, και τον Σαμαρά στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις και θα συνεχίσω να τον στηρίζω γιατί έχω αντιληφθεί ότι πρόκειται περί πολύ μεγάλου ηγέτη.
    Και αυτό δεν το αντιλήφθηκα τώρα ξαφνικά, αλλά από τότε που στο ίδρυμα "Κωνσταντίνος Καραμανλής" - όταν κανείς δεν τον υπολόγιζε ως πιθανό επόμενο πρόεδρο της ΝΔ - μίλησε για κοινωνικό φιλελευθερισμό. Ο Σαμαράς φίλε είναι πολύ πιο μπροστά από όλους εμάς εδώ μέσα.
    Μη δημιουργείς εσωστρέφεια χωρίς λόγο και μη δίνεις τροφή στα εξαπτέρυγα και τα παπαγαλάκια τους.

 36. oxoxo avatar
  oxoxo 03/10/2010 14:01:38

  Το άρθρο έθιξε μηχανισμούς κι όχι τα ιερά και όσια της παράταξης. Καιρός να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την ίρα απ' το στάρι.

  • Αφροδίτη avatar
   Αφροδίτη @ oxoxo 03/10/2010 17:44:17

   οχοχο, αν αναφέρεσαι σε εμένα που πιο πάνω μιλάω για θίξιμο “ιερών» και «οσίων», θα πρέπει να είδες και τα εισαγωγικά που περικλείουν τις λέξεις. Αυτά λοιπόν που εννοώ εγώ και που αναφέρεις εσύ ως «μηχανισμούς» είναι τα ίδια πράγματα.

 37. ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ 03/10/2010 14:25:14

  Η Ν.Δ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕ. Ο ΚΟΡΜΟΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΑΝ ΤΗΝ Ε.Ρ.Ε. ΒΕΒΑΙΑ, Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΤΟ 74 ΣΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ "ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Η ΤΑΝΚΣ" ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ, ΕΠΕΙΔΗ Η ΔΕΞΙΑ ΕΙΧΕ ΤΑΥΤΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ, ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ

  "ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ" ΝΑ ΚΥΝΗΓΗΣΕΙ ΟΠΟΙΟΝ ΔΗΛΩΝΕ ΔΕΞΙΟΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ Ή ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΗ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΟΠΟΙΟΣ ΔΗΛΩΝΕ "ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΚΑΝ ΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ "ΔΙΝΑΝΕ" ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ.

  ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΙΚΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΝΤΟΡΑ, ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ. ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΟΤΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ. ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΕΛΕΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ. ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΔΩΣΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ.

 38. Δεξιός avatar
  Δεξιός 03/10/2010 15:37:52

  Αν δεν αποκηρυχθούν μετά βδελυγμίας όλοι οι συμμέτοχοι στο δημοσιογραφικό κατεστημένο, όλη η Junta των δημοσιογράφων, δε βλέπει προκοπή τούτος ο τόπος. Αυτό ήταν το μεγάλο στοίχημα του Καραμανλή και απέτυχε παταγωδώς, διότι φοβήθηκε. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα του Σαμαρά και θα τον δούμε τί θα κάνει.
  "Στολίστηκαν οι ξένοι τραπεζίτες
  ξυρίστηκαν οι Έλληνες μεσίτες
  εφτά ο τόκος δέκα το φτιασίδι
  σαράντα με το λάδι και το ξύδι
  ....
  Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι
  μην έχεις πια την πείνα για καμάρι
  οι αγώνες πούχεις κάμει δε φελάνε
  το αίμα το χυμένο αν δεν ξοφλάνε
  Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι
  η πείνα το καμάρι είναι του κιοτή
  του σκλάβου που του μέλλει να θαφτή."

  Ας πάρει ο Σαμαράς τα παραπάνω λόγια του Ιακώβου Καμπανέλη από το "Μεγάλο μας Τσίρκο" κι ας τα κάνει ύμνο και θούριο για την καινούρια Ελλάδα

 39. DIANE avatar
  DIANE 03/10/2010 15:41:40

  Θα συμφωνήσω με τον Μιχαήλ Ηλιουπ. γιατί κι εγώ ιδεολογικά ανήκω στην Δεξιά, από την οποία προέκυψαν σπουδαίοι ηγέτες μέχρι σήμερα -τους ξέρετε- και διαπαιδαγώγησε αρκετές γενιές με βάση το σύνθημα Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια. Οι σοφοί της μας άφησαν παρακαταθήκες, οι εύρωστοι οικονομικά εδώρισαν περιουσίες και άφησαν μνημεία για την Πατρίδα μας, οι καλλιτέχνες της και οι λόγιοί της μας κληρονόμησαν σημαντικώτατα έργα, που δεν φθείρονται από τον χρόνο.
  Φυσικά, σε κάθε παράταξη ή κόμμα, από πολύ παλιά ως σήμερα παρεισφρύουν "ζιζάνια" να πούμε? βραχύβια και ακίνδυνα για τη ΝΔ ειδικά. Οι οπαδοί και ψηφοφόροι της ενσυνείδητα και ψύχραιμα την υποστηρίζουν και θα την υποστηρίζουν, όσες διεργασίες κι αν υποστεί λόγω συγκυριών, ειδικών καταστάσεων κ.ά/
  Οσο για τη χρησιμότητα του άρθρου πιστεύω ότι σωστά έπραξε ο αρθρογράφος δίνοντάς μας την ευκαιρία να προβληματιστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις να διαφωνήσουμε ή να συμφωνήσουμε επιβεβαιώνοντας τελικά το αμέριστο ενδιαφέρον και την ακλόνητη θέση μας υπέρ της παράταξης αυτής.

 40. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 03/10/2010 18:44:14

  Εγώ ανήκω στην ΝΔ. Ψήφισα Καραμανλή1, ψήφισα Καραμανλή 2, και ψήφισα με 1000 Σαμαρά.
  Δηλώνω υπεύθυνα ότι δεν θα ψήφιζα ποτέ Ντόρα Μπακογιάννη.

  Θεωρώ ότι όσοι ανήκαν και συνεχίζουν να ανήκουν στη ΝΔ δεν κάνουν διαχωρισμό Καραμανλή-Σαμαρά. Οπως ακριβώς έκαναν και οι δύο τελευταίοι στις μεταξύ τους σχέσεις.

 41. thanos avatar
  thanos 03/10/2010 18:50:44

  Ο Καραμανλής είναι κεφάλαιο για την παράταξη, από οποιαδήποτε άλλη θέση ΕΚΤΟΣ του αρχηγού της Ν.Δ. Οποιαδήποτε θέση θελήσει και συμφωνήσει με το Σαμαρά έχει να προσφέρει πολλά.
  Πολλά προσέφερε προχθές, αμέσως μετά τις εμετικές δηλώσεις Καρατζαφέρη, τον οποίο να δείτε πως θα καταρεύσει στις επόμενες εκλογές (βουλευτικές).
  Και μη σπέρνετε ζιζάνια του τύπου ¨ορφανά του Καραμανλή¨, όταν ο Κ.Κ. τα έχει ... αποκληρώσει.

 42. george_T avatar
  george_T 03/10/2010 19:44:34

  Δε νομίζω ότι απειλείται ο Σαμαράς από τον Καραμανλή. Τα "ορφανά" θα μπορούσαν ίσως να του δημιουργήσουν προβλήματα, πρέπει όμως πρώτα να δημιουργηθεί συγκεκριμένος πόλος (ο οποίος δεν υπάρχει) και δε νομίζω ότι παρόντος του ΚΚ στη ΝΔ θα δημιουργηθεί. Εγώ πάντως δεν βλέπω ότι υπάρχουν ισχυροί και σοβαροί εκπρόσωποι του Καραμανλή για να δημιουργήσουν προβλήματα

  Αναφορικά δε με τον Καραμανλισμό, όπως τον αντιλαμβάνομαι, αφορά μια περισσότερο κεντροδεξιά προσέγγιση στην πολιτική, τόσο στον τρόπο έκφρασης όσο και στο περιεχόμενο. Και για να γίνω περισσότερο σαφής εννοώ πολιτική που να δίνει προτεραιότητα στην ατομική πρωτοβουλία, στις αρχές του καπιταλισμού και στην ελεύθερη αγορά, χωρίς όμως να δημιουργεί και τεράστιες κοινωνικές ανισότητες.

  Νομίζω όμως ότι το βασικό στοιχείο του Καραμανλισμού, είναι ο τρόπο άσκησης εξουσίας, δηλαδή αποφυγή μιας σκληρής και απόλυτης εξουσίας, η οποία θα αποτρέπει τον διάλογο και τη διαφορετική άποψη, τις διώξεις, το αστυνομικό κράτος. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε δηλητηριάσει την πολιτική σκηνή με πλήθος σκανδάλων, με προσπάθεια η πολιτική εξουσία να γίνει φυσικός δικαστής, με εξεταστικές επιτροπές, με τηλεδικαστήρια. Ο Καραμανλής όταν έλεγε τους πρωθυπουργούς δεν τους στέλνεις στη φυλακή, νομίζω ότι βαθύτερα αυτό εννοούσε. Δεν μπορείς να ποινικοποιείς την πολιτική και οι πολιτικοί να λειτουργούν ως δικαστές. Ο Καραμανλισμός λοιπόν για μένα περισσότερο σηματοδοτεί το "ύφος" της εξουσίας και λιγότερο το περιεχόμενο της φιλελεύθερης προσέγγισης στο οποίο νομίζω οι περισσότεροι συγκλίνουν.

 43. Kώστας Θ. avatar
  Kώστας Θ. 04/10/2010 12:27:15

  Για μένα τον Σαμαρά τον εξέλεξε ο απλός (καραμανλικός σε πολύ μεγάλο βαθμό) νεοδημοκράτης. Ο Σαμαράς είναι η συνέχεια της παράταξης που προσπαθεί να διατηρήσει ότι καλό και αγνό διαθέτει. Είμαι σίγουρος ότι ο ΚΚ χαίρεται να βλέπει τον Σαμαρά αρχηγό της ΝΔ.
  Το τι κάνουν οι παρατρεχάμενοι και οι γλύφτες, που οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ταχθεί με την Ντόρα γιατί έτσι νόμιζαν ότι θα διασωθούν, είναι πρόβλημα τους. Δεν τους χρειαζόμαστε. Αφήστε που αυτοί θα «προσαρμοσθούν» μόνοι τους μόλις διαπιστώσουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.