#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/05/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί δεν διατυπώθηκε ποτέ ένας ελληνικός συντηρητισμός;Με την αφορμή του άρθρου «Φιλελεύθεροι» ή «Συντηρητικοί»; αναπτύχθηκε ένας ενδιαφέρων διάλογος, ο οποίος υπογράμμισε το έλλειμμα διασάφησης των όρων που χρησιμοποιούμε για να συνεννοηθούμε οι ευρισκόμενοι δεξιώτερα του πολιτικού κέντρου. Πέρα από την ζωντάνια και γονιμότητα συγκεκριμένων τοποθετήσεων στα σχόλια, η «αύρα της Μεταπολίτευσης» πνέει ακόμα, με την ανιδεολογική προσπάθεια να οριστούν ιδεολογικοί όροι με νόρμες επεξηγήσεων ριζικά άσχετων με ιδεολογικές συντεταγμένες, όπως στην περίπτωση του ομιχλώδους καραμανλικού «ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού», σχετικά με το περιεχόμενου του οποίου σημειώθηκε τέλειο αδιέξοδο. Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να αναρωτηθούμε τί ακριβώς περιεχόμενο θα μπορούσε να έχει ένας νέος ελληνικός συντηρητισμός: το ερώτημα που πρέπει να τεθεί προ πάσης εργασίας είναι το γιατί δεν διατυπώθηκε ποτέ μέχρι σήμερα αυτός ο νέος ελληνικός συντηρητισμός.

«Διυλίζετε τον κώνωπα και θεωρητικολογείτε για το φύλο των αγγέλων, ενώ τα προβλήματά μας είναι απολύτως πρακτικά», θα μπορούσε να αντιτείνει ο καλοπροαίρετος συνομιλητής. Όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι εντελώς διαφορετικό το να προκύπτει φυσικά μια πολιτική πρόταση διαχείρισης των «δημοσίων πραγμάτων» από την ιδεολογία, δηλαδή από το κοσμοσύστημα ιδεών, αρχών και αξιών, και εντελώς διαφορετικό το να επαγγέλλεται ένας πολιτικός φορέας «καλύτερη διαχείριση» και «καλύτερες μέρες». Εν πολλοίς είναι η έκλειψη της ιδεολογίας είναι που κάνει την πολιτική να εκπίπτει σε προϊόν και την ουσία να υποκαθίσταται από την επικοινωνία. Η έκλειψη της ιδεολογίας είναι ταυτόχρονα και ένα από τα εργαλεία της κομματοκρατίας για να επιβάλλεται, να αναπαράγεται και να μακροημερεύει: το συγκεκριμένο όραμα και πρόταγμα απειλεί την διατήρηση και την συνοχή της κομματοκρατίας, πυλώνας της οποίας είναι ότι «εμείς» είμαστε καλύτεροι διαχειριστές από τους «άλλους», μετατρέποντας έτσι την πολιτική αρένα σε ανταγωνισμό «δημοκρατικών» φέουδων, όχι διαφορετικών στοχεύσεων, οραμάτων, προταγμάτων. Τα περισσότερα στελέχη της σημερινής κομματοκρατίας θα βρίσκονταν σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση αν εκαλούντο να διατυπώσουν συγκεκριμένα, πειστικά και με ιδεολογικούς όρους το πρόταγμα του φορέα τους για την κοινωνία: είναι απλώς διαχειριστές ή υπάλληλοι συστημάτων. Η διαχειριστική πολιτική μπορεί να υποσχεθεί μόνο ευημερία – ασχέτως με το αν μπορεί και να την εγγυηθεί. Η πραγματική πολιτική όμως δεν μπορεί παρά να εμφορείται από όραμα – το οποίο δεν μπορεί παρά να είναι συγκεκριμένο, μια συγκεκριμένη προτεινόμενη κατεύθυνση για την κοινωνία διαφορετική από τις άλλες, όχι ευχολόγια ή γενικολογίες. Η αναζήτηση της συγκεκριμένης ιδεολογίας λοιπόν καμακώνει την κομματοκρατία με το καμάκι του ήλιου, διότι διαχωρίζει την ήρα από το σιτάρι: αυτούς που θέλουν και μπορούν από τα καχεκτικά εκβλαστήματα της κομματοκρατίας...

Πίσω στο ερώτημα γιατί δεν διατυπώθηκε ποτέ ένας ελληνικός συντηρητισμός: στην Ελλάδα, και δη δεξιώτερα του κέντρου, παρατηρείται αενάως μια ιδιότυπη φοβία για την δόμηση γηγενούς πολιτικού προτάγματος. Πολλοί από εμάς ίσως να εντοπίζουν τον ιδεολογικό αυτευνουχισμό της Δεξιάς αποκλειστικά στην περίοδο της Μεταπολίτευσης, δεν είναι όμως έτσι: ήδη τα ιδρυτικά μας κόμματα, το «Γαλλικόν», το «Αγγλικόν» και το «Ρωσσικόν», εγκεντρίζουν την ελληνική πολιτική σκηνή στο βασίλειο του μεταπρατισμού, της μίμησης ξένων προτύπων, «μουρμουρίζοντας σπασμένες σκέψεις από ξένες γλώσσες», όπως κανοναρχεί θεοείκελος ο Σεφέρης. Στο παρόν σημείωμα θα προσπαθήσουμε να δούμε τις αιτίες πριν και πέρα από την Μεταπολίτευση.

Υφίστανται λοιπόν τρείς εγγενείς παραταξιακές δυσπλασίες, περίπου ανέκαθεν υπάρχουσες:

(α) Στην ελληνική Δεξιά παρατηρείται ένα μόνιμο πνευματικό χάσμα λαού (παραταξιακής «βάσης») και πολιτικής κεφαλής, πολιτικού «λαού και Κολωνακίου». Η «βάση» είναι παραδοσιοκεντρική (όχι ακριβώς traditionalist conservative), η κεφαλή μεταπρατική. Η «βάση» είναι συντηρητική, η «κεφαλή» ακκίζεται να αυτοπροσδιορίζεται φιλελεύθερη. Αδύνατον να προκύψει ιθαγενής πολιτική σκέψη... Αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στα πολιτικώς δεξιώτερα του κέντρου, αλλά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Σημειώνει διαυγώς ο Οδυσσέας Ελύτης: «Από τι πάσχουμε κυρίως; Θα σας το πω αμέσως: από μία μόνιμο, πλήρη και κακοήθη ασυμφωνία μεταξύ του πνεύματος της εκάστοτε ηγεσίας μας και του «ήθους» που χαρακτηρίζει τον βαθύτερο ψυχικό πολιτισμό του ελληνικού λαού στο σύνολό του! (…) Εχουμε την τάση να παρουσιαζόμαστε διαρκώς διαφορετικοί απ’ ό,τι πραγματικά είμαστε. Και δεν υπάρχει ασφαλέστερος δρόμος προς την αποτυχία, είτε σαν άτομο σταδιοδρομείς είτε σαν σύνολο, από την έλλειψη της γνησιότητας. Το κακό πάει πολύ μακριά. Όλα τα διοικητικά μας συστήματα, οι κοινωνικοί μας θεσμοί, τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, αρχής γενομένης από τους Βαυαρούς, πάρθηκαν με προχειρότατο τρόπο από έξω, και κόπηκαν και ράφτηκαν όπως όπως επάνω σ’ ένα σώμα με άλλες διαστάσεις και άλλους όρους αναπνοής» («Ελευθερία», 15 Ιουνίου 1958).

(β) Ο μεταπρατισμός αυτός έχει πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα στο πεδίο της ιδεολογίας: επιχειρείται να φορεθούν σαν καπέλο στους ενθάδε τάλαινες υπηκόους ιδεολογήματα άσχετα με τον τόπο, την παράδοσή του, την ψυχοσύνθεση του λαού του, τους ιστορικούς του εθισμούς. Με αποτέλεσμα άλλοτε την ηχηρή παραφωνία και άλλοτε, απλώς, την αποτυχία. Και για να μην νομίζουν κάποιοι ότι μιλώ πάλι για τον φιλελευθερισμό: δεν θα υπήρχε μεγαλύτερο καλαμπούρι από το ενδεχόμενο εγχείρημα μετεμφύτευσης της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας στο ελληνικό έδαφος ως «φυσιολογικής» ιδεολογίας του ελληνικού συντηρητισμού! Αυτό κι αν είναι ένα ξένο ιδεολόγημα: η «Χριστιανοδημοκρατία» προκύπτει από ρωμαιοκαθολικές και προτεσταντικές αντιλήψεις περί κοινωνίας, ανθρώπου, κράτους, ηθικής και θεσμών, και σε κάθε πτυχή της η αντίστοιχη αντίληψη που εκκρίνεται φυσικώ τω τρόπω από τον ορθόδοξο χριστιανισμό είναι η... αντίθετη! Η επιβολή ενός τέτοιου ξένου σώματος στην Ελλάδα ως «δεξιάς ιδεολογίας» θα ήταν πραγματικά χριστιανοπολιτικός παρενδυτισμός. Ο συντηρητισμός της Μάργκαρετ Θάτσερ συνίστατο εν πολλοίς στην επιρροή της από τις βικτωριανές αξίες. Ένας ελληνικός συντηρητισμός δεν θα συνίστατο φυσικά στην... εγκαθίδρυση βικτωριανών βρεττανικών αξιών! Κι όμως, η ετοιqμότητα της εκάστοτε ελλαδικής Δεξιάς για μεταπρατική μετεμφύτευση αποδεικνύεται πάντοτε ανεξάντλητη. Και λοιπά, και λοιπά, περίπου για κάθε εισαγόμενη μεταχειρισμένη ιδεολογία.

(γ) Ίσως η πιο καίρια εγγενής παραταξιακή δυσπλασία είναι η ακόλουθη: στο εξωτερικό, στις κοινωνίες όπου δομήθηκε ο διαχωρισμός σε «Δεξιά» και «Αριστερά» όπως τον ξέρουμε σήμερα αλλά και στην Αμερική, η Αριστερά είναι ταυτισμένη με την προάσπιση της συλλογικότητας, της κοινωνίας, κάτι που οι δεξιοί θεωρούν κολλεκτιβισμό, ενώ η Δεξιά με την προάσπιση της ελευθερίας και των συμφερόντων του ατόμου, της ελευθερίας κινήσεών του. Το κέντρο βάρους της Αριστεράς είναι στο Σύνολο και της Δεξιάς στο Άτομο. Στην Ελλάδα όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Η Δεξιά υπερασπίζεται την «παραδοσιακή» συλλογικότητα ως κοινωνία, ως έθνος με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά – μιλάει για οικογένεια, θεσμούς συνοχής, συλλογική παράδοση αιώνων, αυτά προσπαθεί να συντηρήσει. Ενώ η Αριστερά είναι που εισάγει ιδεολογικά τον ατομικισμό ως πολιτική πρόταση, με το βάρος στα «δικαιώματα του ατόμου» και στις επιλογές αυτοπροσδιορισμού του, στο άθροισμα ατόμων ως συντεχνίας που διεκδικεί δικαιώματα κλπ. (εδώ εκτίθενται εκ των πραγμάτων πολύ σχηματικά και περιληπτικά όλα αυτά, σε βαθμό αφέλειας). Στην Ελλάδα, κυρίως η Δεξιά προτάσσει το Σύνολο και την αξία του και κυρίως η Αριστερά τα δικαιώματα του Ατόμου και την αξία τους... Η Αριστερά εισάγει τον ατομικιστικό μηδενισμό των πάντων, που συλλογικά μεταφράζεται σε εθνομηδενισμό – και η παραταξιακή βάση της Δεξιάς προβάλλει αντίσταση (κι ας υπερασπίζεται ως υπουργός η κα. Γιαννάκου τον ρεπούσιο εισοδισμό στα σχολεία παντί τρόπω). Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η Δεξιά καθίσταται κολλεκτιβιστική! Εδώ θα ήταν ιδιαιτέρως διαφωτιστικά τα δοκίμια κοινωνικής οντολογίας του Θεόδωρου Ζιάκα, στα οποία αναλύεται εξαντλητικά το γιατί ο ελληνικός προσωποκεντρισμός είναι πέρα και από τον κολλεκτιβισμό και από την ατομοκρατία. Φυσικά εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε ένα «προστατευόμενο είδος», με όλα τα πρόσημα αλλαγμένα. Διασώζουμε όμως καίρια στοιχεία διαφοράς, διότι ερχόμαστε, ιστορικοκοινωνικά, «από αλλού» σε σύγκριση π.χ. με τον γαλλικό, τον αγγλικό ή τον γερμανικό λαό, στοιχεία που έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και συνέπειες στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο. Ε, αυτό η Δεξιά δεν λέει να το καταλάβει, «μουρμουρίζοντας σπασμένες σκέψεις από ξένες γλώσσες» ότι η Δεξιά προασπίζει το άτομο και η Αριστερά το σύνολο.... Προσπαθούν να «τρέξουν» τον ελληνικό λαό με λάθος... manual – με το «βιβλίο οδηγιών» άλλων λαών, ιστοριών, κοινωνιών!

Αυτό δεν σημαίνει, όπως ξαναείπαμε, κολλεκτιβισμό! Ούτε και «μεγάλο κράτος» (έχουμε άλλωστε ήδη διατυπώσει νύξεις σχετικά με το ενδεχόμενο ενός «φιλελεύθερου κοινοτισμού»). Ένας υποθετικός Έλληνας συντηρητικός δεν θα «συντηρούσε» την κατάσταση του άρρωστου κρατισμού, θα την άλλαζε τελείως, σμικραίνοντας ριζικά το κράτος: όχι όμως λόγω κάποιου θέσφατου για το «ελάχιστο κράτος» ή το μεγαλείο των ατόμων, αλλά επειδή οι συντηρητικές αξίες του θα ήταν ασυμβίβαστες με την αναξιοκρατία, την αναξιοπρέπεια, την αργομισθία και την αναποτελεσματικότητα του νεοελλαδικού κρατισμού και της σήψης του...

Ο συντηρητισμός δεν προτάσσει την «συντήρηση μιας κατάστασης», αλλά την διατήρηση κάποιων αξιών και την γονιμότητά τους για ριζικές αλλαγές. Όπως σημειώνει ο Βρεττανός Συντηρητικός Phillip Blond, «τι πρέπει να συντηρήσουν οι Συντηρητικοί: την οικογένεια, τις κοινωνικές σχέσεις, τους θεσμούς και τις παραδόσεις. Αν δεν το κάνουμε θα δημιουργήσουμε ανήθικα, απομονωμένα άτομα που επιδιώκουν τις πιο επιζήμιες μορφές κέρδους». Το ζητούμενο δεν είναι η επιστροφή σε κάποια παλιά εμφυλιακή «Δεξιά», αλλά η εφεύρεση μιας παράταξης που σήμερα εκπροσωπείται χωρίς να υφίσταται – ή, για την ακρίβεια, υφίσταται χωρίς να εκπροσωπείται... Συντηρητισμός για να αλλάξουν όλα, λοιπόν!

Όσο δε για την έννοια της «προόδου», όπως ορθοτόμησε φίλος σχολιαστής, «ο συντηρητικός δεν επιθυμεί την κατάργηση της συλλογικότητας, του συναισθήματος του συνανήκειν, την απάλειψη της ιστορικής μνήμης, της παράδοσης και των υγιών παραδοσιακών αξιών στο όνομα μιας ντετερμινιστικά θεωρούμενης αέναης «προόδου», την αντικατάσταση του πατριωτισμού με τον «φορολογικό» ή «πολιτικό» «πατριωτισμό», τη δικτατορία της πολιτικής ορθότητας (τον «κομμουνισμό του 21ου αιώνα»). Δεν πιστεύει πως η πορεία του ανθρώπου στη γη είναι a priori μια διαρκής πρόοδος ή μια διαρκής μάχη μεταξύ προόδου και συντήρησης, όπου τελικά πάντοτε νικά η πρόοδος». Ακριβώς!

Το ενδεχόμενο διατύπωσης ενός νέου ελληνικού συντηρητισμού θα χρειαζόταν πολλή, πολλή δουλειά. Τί χρειάζεται για να διατυπωθεί το πρόταγμα σε αξιακό και ιδεολογικό επίπεδο; Πρώτα απ’ όλα, διάβασμα, διάβασμα, διάβασμα – Μακρυγιάννη, τα πεζά του Ελύτη, τα πεζά του Σεφέρη, Ίωνα Δραγούμη, Θουκυδίδη, Παπαδιαμάντη, και άλλα πολλά. Αυτά τα «λογοτεχνήματα» δομούν πολιτική πρόταση – για όποιον έχει μάτια να κοιτάξει. (Φυσικά, αυτό δεν μπορούν να το κάνουν τα στελέχη του κομματικού σωλήνα – εξ ορισμού...)

Οι ανακατατάξεις της κρίσης είναι εξ ορισμού γόνιμες για τέτοιες διεργασίες. Είναι σαφές: ή τώρα ή ποτέ! Σε αυτά εδώ τα χρόνια που διανύουμε θα κριθεί το αν η ελληνική Δεξιά θα συνεχίζει να μουρμουρίζει «σπασμένες σκέψεις από ξένες γλώσσες» για όλο το επόμενο πολιτικό τέρμινο, ή αν θα καταφέρει να συλλαβίσει την αλήθεια της και να γεννήσει ένα ελληνικό πολιτικό πρόταγμα...

Σωτήρης Μητραλέξης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ραβινος avatar
  Ραβινος 11/05/2013 08:47:42

  Ειναι το 3ο κειμενο ενος εμπνευμενου αρθρογραφου του ΣΜ στο Antinews το οποιο θετει το ζητημα της αναθεωρησης της ιδεολογικης πλατφορμας της ''συντηρητικης '' παραταξης στις σωστες του διαστασεις του με την κατα την γνωμη μου ενσωματωση σ'αυτην της εννοιας του ριζοσπαστικου συντηρητισμου .Τα κομματικα κειμενα που εχω υποψη μου {μπορει να υπαρχουν και αλλα προερχονται απο 2 κατ εξοχην εκπροσωπους της φιλελευθερης πτερυγας με τον Α.Ανδριανοπουλο και της συντηρητικης πτερυγας απο τον Μ.Εβερτ} καιρος ειναι η ρηση του Α.Σαμαρα για το ''τελος της κυριαρχιας της αριστερης ιδεολογιας '' να μετενσαρκωθει σε πραξη ενταασοντας στην ομαδα επεξεργασιας της ιδεολογικης πλατφορμας της ΝΔ τον καθ'ολα αξιο Σωτηρη Μητραλεξη.Η αμαξα της ΝΔ πρεπει να αποκτησει ροδες =ιδεολογια ,η καροτσα =το περιεχομενο της οι κομματικοι ινστρουκτορες να ανανεωθουν με ξακκαθαρισμα της σαβουρας ,τα αλογα =το κομμα να αποκτησει ορμη και ο αμαξηλατης =ο Α.Σαμαρας να βρει χρονο να οδηγησει την αμαξα κρατωντας και κινωντας τα γκεμια με τροπο που να ξεχυθει αυτη στον καμπο των ψηφοφορων = του λαου.Α ..και κατι αλλο !Αυτο το thing tank της ΝΔ το ΙΔΚΚ ακομη κοιμαται μηπως ειναι ωρα να ξυπνησει απο το ληθαργο του ?Μπραβο σου για μια ακομη φορα ΣΜ!

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Ραβινος 11/05/2013 19:00:37

   Εὐχαριστῶ θερμά, ἀλλὰ ὁ ΣΜ θέλει;;; Θὰ σᾶς πῶ: καθόλου!

   Τὰ κόμματα ποὺ λειτουργοῦν ἔχοντα ὡς βάση τὸν «κομματικὸ σωλήνα» δὲν μποροῦν νὰ παραγάγουν ἰδεολογία, μόνο νὰ τὴν ἀξιοποιήσουν ὡς πρόσχημα καὶ ἄλλοθι. Ἐκεῖ ἡ ἀξιοσύνη μετριέται μὲ τὰ κομματικὰ ἔνσημα...

   Τὸ διακύβευμα εἶναι νὰ λάβει χώρα μιὰ ζύμωση «πάνω» καὶ «πέρα»...

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ Σωτ Μητραλ 13/05/2013 14:09:53

    Εξηγουμαι για του λογου το αληθες:

    ΟΤΑΝ παραγεται ιδεολογια ή προταγμα απο ενα τετοιο κομμα, δεν γινεται παρα να εκπεσει σε συνθημα ανευ περιεχομενου ή σε προσχημα και αλλοθι. Δειτε τον ορο "Νεα Μεταπολιτευση", ο οποιος προϋπηρχε του 2009 και ειχε ηδη αρκετα συγκεκριμενο περιεχομενο, βασικο σκελος του οποιου ηταν η παταξη της κομματοκρατιας. Απο την στιγμη που εγινε προταγμα μεγαλου κομματος, μπηκε ως "συνθημα" στο στομα των πλεον ασχετων με αυτο: στελεχων-δεινοσαυρων της Μεταπολιτευσης, μικρομεσαιων στελεχων του πιο σκληρου κομματισμου, νεολαιων-κλωνων, εν παση περιπτωσει αρχισε να αναπαραγεται απο τους πρεσβευτες του παλιου χανοντας σταδιακα το ριζοσπαστικο περιεχομενο του. Και χανοντας ετσι και τον "απειλητικο" χαρακτηρα του προταγματος... Το ιδιο και με την ιδιοφυη διατυπωση του προβληματος και της λυσης του, την "Επανιδρυση του Κρατους". Αυτα συμβαινουν σε τετοι περιπτωσεις...

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 11/05/2013 09:28:47

  Αν πρέπει να δοθεί απάντηση στο λεκτικό του ερωτήματος, η απάντηση είναι ότι "δεν διατυπώθηκε" για τον λόγο ότι οι αξίες αυτές δεν μπορεί να είναι αξίες ενός κομματικού χώρου, αλλά αξίες πανελλήνιες, για να μην πούμε πανανθρώπινες. Δεν δέχομαι να είναι ο Παπαδιαμάντης κτήμα μόνον "της δεξιάς", δεν γίνεται, πώς να το κάνουμε. Άλλο βέβαια ότι οι δεξιοί θα πρέπει να διαβάσουν πρωτίστως Παπαδιαμάντη.

  Το κακό είναι άλλο: με την αριστερά και τις αριστερογενείς δυνάμεις στο προσκήνιο, αυτές οι κάποτε πανελλήνιες και πανανθρώπινες αξίες έχουν εκτοπιστεί και έχουν αντικατασταθεί από άκρως υλιστικές προσεγγίσεις, στις οποίες ανταγωνίζεται εδώ και αρκετές δεκαετίες και η κάθε είδους δεξιά ή "δεξιά", νεοφιλελεύθερη ή μη. Η δεξιά έχει μπει σε άκρατο ανταγωνισμό υλισμού με την αριστερά, εξ ου και η πασοκοποίηση της ΝΔ, που εκφράστηκε στον μέγιστο βαθμό κατά την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή του νεώτερου.

  Σήμερα στην πραγματικότητα, το μόνο μη υλιστικό κόμμα στο ελλαδικό σκηνικό είναι η Χρυσή Αυγή. Γι' αυτό και έχει τόσο μεγάλη επιτυχία. Η Χ.Α. δεν μιλάει πρώτα για κοινωνική βοήθεια στους αναξιοπαθούντες κλπ., αλλά μιλάει πρώτα για πατρίδα. Δεν θέλει τους λαθρομετανάστες έξω επειδή παίρνουν τις δουλειές από τους Έλληνες, αλλά γιατί έτσι, ως αυτοσκοπό, απλώς επειδή δημιουργείται ένας αυθόρμητος φόβος από την ποσότητα και την καταγωγή των λαθρομεταναστών ότι "πάνε να μας πάρουν τον (ελληνικό) τόπο μας". Αυτό δεν έχει υλιστική προέκταση, ούτε συνειδητή ούτε ασυνείδητη. Είναι από μόνο του ένας φόβος, αντικατοπτρίζει από μόνο του μια πολιτική συνείδηση.

  Ο ελληνικός "συντηρητισμός", λοιπόν, αν θέλει να ξαναγίνει η Ελλάδα αυτό που ήταν πριν από 80 χρόνια, πριν ποτιστεί ο Έλληνας με το ιδεολογικό δηλητήριο του σοσιαλισμού και της αριστεροσύνης, ναι, πρέπει ασφαλώς να αναδείξει την υπεροχή της ελληνικής κληρονομιάς και του ελληνικού τρόπου έναντι όλων αυτών των ανοησίων (που δημιουργήθηκαν ως αντίδραση σε άλλες ανοησίες του δυτικού κόσμου), αλλά όχι ως "συντηρητικά", διότι με τον τρόπο αυτό θα αποκλείσει από την μετοχή σε αυτά όσους δεν αισθάνονται συντηρητικοί. Πρέπει λοιπόν κυρίως να λειτουργήσει, σε πολιτικό επίπεδο, αρνητικά και όχι θετικά. Δείχνοντας δηλαδή πόσο ανόητο είναι κάθε τι το αριστερό και πόσο βλαπτικό για τον μοναδικό ελληνικό τρόπο, που διαμορφώσαμε στο πέρασμα των αιώνων και που υπερέχει τόσο έναντι κάθε "αριστερού" ή "κεντρώου" ή "δεξιού" ή ο,τιδήποτε άλλου, αλλά και έναντι κάθε δυτικού πράγματος.

  Ακόμη και η εκπληκτική επιτυχία της Ελλάδας στο πρόγραμμα προσαρμογής του Μνημονίου, που σχεδιάστηκε εξαρχής ώστε να είναι θανατηφόρο και να μην πετύχει ποτέ για να λεηλατηθεί η Ελλάδα από τους οργανωτές της κρίσης, αποτελεί μια υπόρρητη επιτυχία του ελληνικού τρόπου. Το μόνο που μας μένει είναι να οργανωθούμε για να κατακτήσουμε τον πλανήτη. Πολιτισμικά, ηθικά και, ναι, ακόμη και οικονομικά, ως παράπλευρη συνέπεια. Ολόκληρο τον πλανήτη αυτή τη φορά, διότι στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου μας ξέφυγε αρκετά μεγάλο τμήμα του.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Διογένης 11/05/2013 15:45:43

   Τι εννοείτε " εκπληκτική επιτυχία της Ελλάδας στο πρόγραμμα προσαρμογής του Μνημονίου";
   Ελπίζω να είναι ειρωνική διατύπωση...
   Χθές διάβασα ένα γραπτό που υποστηρίζει τα εξής:
   "Ωστόσο, ούτε μέσα στην ελληνική κοινωνία ούτε από την ελληνική πολιτική τάξη ετοιμάζεται η μεταμνημονιακή Ελλάδα. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα πήρε μια μορφή εξαμβλωματική που προσαρμόζεται στο μνημόνιο, του οποίου ο ένας από τους δύο γονείς είναι αυτό το ίδιο. Από την άποψη αυτή, το πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, είναι μνημονιακό, και μάλιστα κατά τρόπο διττό. Δεν πρόκειται για απλό εθισμό του πολιτικού συστήματος στο μνημόνιο. Το πολιτικό σύστημα έχει τα χαρακτηριστικά των ιών: μεταλλάσσονται στα περιβάλλοντα αναπαραγωγής τους. Το μνημόνιο είναι ο νέος ξενιστής του πολιτικού συστήματος και η σχέση τους είναι σχέση συμβίωσης, με τη βιολογική έννοια. Το σημερινό πολιτικό σύστημα είναι η τερατώδης μετάλλαξη της πολιτικής, που υφίσταται χάρη στο μνημόνιο στο οποίο δίνει το πρόσωπο που του αναγνωρίζει η ελληνική κοινωνία. Το μνημόνιο, μέσα από τα φίλτρα της ελληνικής πολιτικής, είναι τόσο αντικοινωνικό επειδή η πολιτική μας τάξη είναι πρακτικά αντικοινωνική".
   "Ο ιός και ο ξενιστής" - του Αλ. Καλοκαιρινού
   h**p://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=510214
   Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον αρθρογραφο.
   Απο το μνημόνιο θα επιβιώσουμε, και κάποια στιγμή θ' απαλλαγούμε απο αυτό. Απο το πολιτικό μας σύστημα (και τις αντικοινωνικές και εγωιστικές νοοτροπίες που είναι διαδεδομένες μέσα στο "υπερκινητικό" τμήμα της κοινωνίας και στηρίζουν το πολιτικό σύστημα), αμφιβάλλω σφοδρότατα.

   • Β.Κ.Σ. avatar
    Β.Κ.Σ. @ Uncle Stgm 11/05/2013 20:27:21

    Αγαπητέ STGM -επ΄ ευκαιρείας και προσωπικά χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη- δεν ειρωνεύεται ο Διογένης, το εννοεί, και προσωπικά συμφωνώ απολύτως μαζί του. Είχανε σχεδιάσει το Μνημόνιο με σκοπό να τα φτύσουμε και να φύγουμε μόνοι μας. Και τελικώς ο Σαμαράς, όπως έγραψε ευφυώς ίσως ο Διογένης ή ο ΒΙΣ, λειτούργησε με τον πλέον αντιμνημονιακό τρόπο, υπηρετώντας το αποτελεσματικά πέραν από κάθε προσδοκία. Η εμμονή του για την κυβέρνηση ειδικού σκοπού του Παπαδήμου είχε να κάνει με το ένστικτό του πως η άνευρη διαχείριση του μνημονίου θα υπηρετούσε την προσδοκώμενη αποτυχία του.
    Όσο για τον αρθρογράφο που παραπέμπεις, η αλλαγή του πολιτικού συστήματος δεν θα γίνει επαναστικά, δεν το θέλει έτσι ο ελληνικός λαός και το απέδειξε με την σοφή ανοχή του στη μνημονιακή λαίλαπα, θα γίνει θεσμικά με υπομονή και επιμονή. Μόνον γεωπολιτικές μπορούν πλέον να ανατρέψουν αυτήν την προοπτική.

   • Αρχιμήδης1 avatar
    Αρχιμήδης1 @ Uncle Stgm 12/05/2013 01:09:17

    Aγαπητέ θειο, αλλη μια φορα εχεις ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ!!!

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Uncle Stgm 12/05/2013 07:16:19

    Η εκπληκτική επιτυχία έγκειται στο ότι η Ελλάδα "θα το βγάλει" το Μνημόνιο, θα ζήσει και δεν θα πεθάνει, όπως κατά βάθος σχεδίαζαν όσοι το σχεδίασαν, όσοι ήθελαν να ελέγξουν αυτήν εδώ την γωνιά του πλανήτη περισσότερο από όσο την ήλεγχαν ήδη. Ήδη το βγάζει, ήδη πετυχαίνει. Ο Σόιμπλε καμαρώνει ότι δήθεν είναι γερμανική επιτυχία αυτό, αλλά δεν είναι. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αν εφαρμοζόταν αυτά που εφαρμόστηκαν εδώ, θα είχε καταρρεύσει.

    Ως προς το άρθρο που παραπέμπετε: Δεν θα είναι το Μνημόνιο, τελικά, αλλά η έξοδος από το Μνημόνιο, ο θάνατος του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Όσοι ζήσαμε με το Μνημόνιο, γνωρίζουμε πια πολύ καλά βαθιά μέσα μας, ότι το υλικό με το οποίο φτιάχτηκε το Μνημόνιο ήταν τα ελλείμματα, τα χρέη, το πελατειακό σύστημα, οι παροχές. Αύριο, όταν με το καλό θα είμαστε έξω από το Μνημόνιο, θα είναι αδύνατον να συνεχιστεί το ίδιο μοτίβο όπως και παλαιότερα. Τι θα δώσουν τότε πια οι πολιτικοί στον λαό; Ο λαϊκισμός θα έχει τελειώσει. Ο κόσμος ρίχνει το τουπέ του, πιάνει σιγά σιγά δουλειές που πριν από τέσσερα χρόνια δεν θα έπιανε. Το δημόσιο δεν θα δώσει ξανά την πλουσιοπάροχη ένταξη μιας αφρόκρεμας (αρχικά) των Ελλήνων, που ταυτόχρονα την ευτελίζει και την διαφθείρει, ως προοπτική ζωής.

    Τότε το πολιτικό σύστημα θα πρέπει πάλι να μεταλλαχθεί, όπως σωστά λέει ο αρθρογράφος, μόνο που θα μεταλλαχθεί σε ένα νέο περιβάλλον που δεν θα υπάρχει πια η παλιά πελατειακότητα. Που ο πολιτικός που θα υπόσχεται πλεονάσματα στον προϋπολογισμό και όχι παροχές στον λαό, αυτός θα είναι ο πολιτικός που θα υπερψηφίζεται στις εκλογές.

    Όταν σήμερα ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει "η επιστροφή στην οικονομία του 2008 είναι αδύνατη", βλέπουμε ότι ο λαϊκισμός έχει πια σοβαρά όρια, που δεν είχε πριν. Σήμερα ο Έλληνας χρειάζεται πια να του δώσεις ασφάλεια και συλλογική προοπτική για το μέλλον. Μπορεί εγώ να πανηγυρίζω για τα οικονομικά στοιχεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο αγώνας της χώρας τελειώνει εδώ ή θα τελειώσει όταν θα βγούμε από το Μνημόνιο. Αντιθέτως, ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ, διότι όλα θα πάνε σε τελείως διαφορετική προοπτική από αυτή που κάποτε είχαν.

    Συνεπώς, στο νέο περιβάλλον, το πολιτικό σύστημα θα υποστεί δραματική συρρίκνωση και δεν θα είναι ο παράδεισος της πελατειακότητας που κάποτε ήταν. Θα έχει πολύ λιγότερη εξουσία στα χέρια του. Αυτό δεν είναι βέβαια μόνον καλό, είναι και κακό, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

 3. Αρχιμήδης1 avatar
  Αρχιμήδης1 11/05/2013 09:32:43

  Oι ιδεολογίες δεν επικρατούν λόγω καλού ή κακού μάρκετινγ, αλλά λόγω του ότι βρίσκουν απήχηση στην πλειοψηφία της κοινωνίας. Οταν ο "ιδεολόγος" τρώει και δεν μιλάει, ή λέει απλά "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε", δηλαδή ψέμματα για να τρώει, το αποτέλεσμα είναι να κυριαρχεί κατα κράτος η ιδεολογία του άλλου, που δεν θέλει ή δεν μπορεί να φάει...Το να ισχυριστείς πχ. οτι πιστεύεις σε μια κοινωνία χωρίς ανέργους όταν με την πολιτική σου δράση σε 3 χρόνια δημιουργείς 1.300.000 ανέργους, όχι μόνο απωθείς ιδεολογικά τον ψηφοφόρο, αλλά τον στέλνεις εξοργισμένο στον αντίπαλο. Με ποιά "ιδεολογία" θα τον επαναφέρεις?
  Η μόνη ιδεολογία γι αυτόν είναι να του δώσεις σταθερή εργασία. Ο,τι αλλο κι αν του προσφέρεις, ξέρει πλέον καλά οτι είναι ψέμμα...

 4. Geros avatar
  Geros 11/05/2013 11:11:26

  Κατά την γνώμη μου η Ελληνική δεξιά έχει αυτοπροσδιοριστεί αρνητικά. Δηλαδή ξέρει τι ΔΕΝ είναι αλλά δεν ξέρει τι είναι.
  Οι παρατάξεις (αλλά και οι λαοί) που αυτοπροσδιορίζονται αρνητικά είναι καταδικασμένες να βιώνουν διχασμούς.
  Στην ουσία δεξιά λέμε σήμερα το σύνολο της μετεξέλιξης του μετεμφυλιακού αντικομμουνιστικού μπλόκ.
  Το μπλόκ αυτό όμως απόρριπτε τον κομμουνισμό ξεκινώντας από εντελώς διαφορετικές και αντικρουόμενες αφετηρίες.
  Τι σχέση έχουν οι δεξιοί του κριτικού ορθολογισμού του Popper (όλοι Δαρβινιστές και άθεοι) με τον θρησκευόμενο δεξιό που απορρίπτει τον κομμουνισμό με κεντρικό άξονα την στάση του για την θρησκεία?
  Τι σχέση έχει ο κράτιστης δεξιός που θέλει το κράτος πατερούλη με τον δεξιό της Αυστριακής σχολής των οικονομικών?
  Οι μεν θεωρούν τους δε λαθρεπιβάτες αλλά η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται ο ένας τον άλλο όσο η αριστερά είναι ισχυρή στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει ο φόβος φυσικά να γίνουμε μέρος ενός ανύπαρκτου παραπετάσματος , υπάρχει ο φόβος όμως μιας υπερδεκαετούς καταστροφικής διακυβερνήσεως από ένα αριστερό μπλόκ. Μιας διακυβερνήσεως στα πλαίσια του Σοσιαλιστικού απομονωτικού λαϊκισμού τύπου Βενεζουέλας (χωρίς τα έσοδα από τα πετρέλαια που αυτή έχει).
  Όσο ο φόβος υπάρχει θα κάνουμε στενή παρέα , μετά θα χωρίσουν οι δρόμοι μας όπως τα ζευγάρια που μένουν μαζί για τα παιδιά και όταν αυτά πάνε πανεπιστήμιο ή παντρευτούν παίρνει ο καθένας τον δρόμο του.
  Μετά θα έχουμε υποθέτω όπως και σε άλλες χώρες ένα σαφή διαχωρισμό μεταξύ χριστιανοδημοκρατών και φιλελευθέρων.

  Τέλος θα ήθελα να σχολιάσω την φράση :"Ένας υποθετικός Έλληνας συντηρητικός δεν θα «συντηρούσε» την κατάσταση του άρρωστου κρατισμού, θα την άλλαζε τελείως, σμικραίνοντας ριζικά το κράτος."
  Δεν νομίζω αγαπητέ ότι μια τέτοια λογική ταιριάζει στον Έλληνα γενικότερα για δυο λόγους , έναν θετικό και έναν αρνητικό.
  1. Ο Έλληνας έχει βαθιά μέσα του την έννοια της συγχώρεσης , προτάσσει την συγχώρεση και από την δικαιοσύνη ακόμα. Δεν καταδικάζει εύκολα , θα βρει ελαφρυντικά για τον υπάλληλο που του παρέχει κάκιστες υπηρεσίες , θα βρει μια εξαίρεση και θα πει "δεν είναι τελικά όλοι κακοί" μετατρέποντας τις εξαιρέσεις σε κανόνα και τον κανόνα σε εξαίρεση.
  2. Βαθιά μέσα τους πολλοί συμπολίτες μας θέλουν την αργομισθία του δημοσίου (όχι ότι όλοι οι δημόσιοι είναι αργόμισθοι προς Θεού) για την εαυτό τους ή την εύχονται για τα παιδιά τους. Γιατί να αλλάξουν ένα σύστημα που παρέχει αργομισθίες αφού αυτό είναι το όνειρο τους?

  • periopos avatar
   periopos @ Geros 11/05/2013 18:29:49

   Το πιο εύστροφο και εύστοχο σχόλιό σας

   • Β.Κ.Σ. avatar
    Β.Κ.Σ. @ periopos 11/05/2013 20:37:16

    Συμφωνώ -και αμέσως μετά ένα προηγούμενο για τα παιδιά του φαρμακοποιού του συντάγματος.

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 11/05/2013 12:03:16

  Καταρχήν:
  Μεταπολεμικά, στη Νότια Μεσογειακή Ευρώπη δεν υπάρχει πουθενά αυθεντικός συντηρητισμός, ούτε κάν στις ακραιφνείς ρωμαιοκαθολικές χώρες. Φυσικά και δεν ήταν αυθεντικός συντηρητισμός η σκανδαλιάρα και large Democristiana των Αντρεότι και η σεξομπαρόκ διάδοχη κατάταση του Μπερλούσκα - τον Μόρο που θα μπορούσε να είναι, τον φάγανε νωρίς.
  Ούτε συζήτηση για συντηρητισμό στην μεταφρανκική Ισπανία και μετασαλαζαρική Πορτογαλία.
  Ο Καραμανλής ο Πραγματικός που φαινομενικά θα μπορούσε (απο ιδεολογική άποψη είχε τις "σωστές παρέες", π.χ. Κ. Τσάτσος), στο πεδίο της πρακτικής έμπλεξε απο την αρχή με εργολάβους και μεσάζοντες εισαγωγών. Ως γνωστόν με αυτούς μπορείς να κάνεις τα πάντα, μέχρι και "σοσιαλισμό" (το απέδειξε ο ΑΓΠ), όχι όμως συντηρητισμό.
  Σε κοινωνίες με εγωισμό και ηδονισμό που ξεχειλίζουν, όπως του Νότου, είναι αδύνατο να φτιάξεις ιδεολογικά μπλόκ που εδράζονται σε κοινά αποδεκτή αξιολόγηση και "Καντιανές" εντολές καθολικής ισχύος. Συντηρητισμός δεν φτιάχτηκε για τον ίδιο λόγο που δεν φτιάχτηκε αυθεντικός φιλελευθερισμός και αυθεντικός μεταρρυθμιστικός σοσιαλισμός. Φτιάχτηκε όμως αντ' αυτών άγριος Μεσογειακός νεοφιλελευθερισμός με σοβιετικές προδιαγραφές, ημι-μπααθικός "σοσιαλισμός" και "εθνοκεντρικός" συντηρητισμός της μάσας και του "τα καλά και συμφέροντα".
  Τα πράγματα στην Ελλάδα ήταν λίγο χειρότερα απο Ιταλία και Ιβηρική, για όλα αυτά που γράφεις αγαπητέ κ. Μητραλέξη, της "μακράς διάρκειας".
  Μύθος όμως ότι η Δεξιά υπερασπίσθηκε την παραδοσιακή συλλογικότητα. Ιδεολογικος μύθος, δηλαδή ψευδής συνείδηση. Στην Ελλάδα η δεξιά ανέκαθεν είχε ως έμβλημα "ο καθένας είναι άξιος της τύχης του" και η θρυλούμενη συλλογικότητα ήταν απλώς πολιτική πατρωνεία, πελατειακό σύστημα σε μείγμα με σκληρή οικογενειοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ βρήκε πολλά έτοιμα και απλώς τα γενίκευσε και τα κορύφωσε. Δεν είναι τυχαίο, ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ΠΑΣΟΚικής εποχής ('Ζίμενς") έχει τις ρίζες του στην αρχή της πρώτης διακυβέρνησης της ΕΡΕ και συμμάχων - ως "Μαρκεζίμενς".
  Αλλαγές στην κοινωνική συνείδηση χρειαζόμαστε, για να προκύψουν μετά αλλαγμένοι ιδεολογικοί και πολιτικοί σχηματισμοί. Ποιός όμως νοιάζεται γι αυτές;

  • Siegfried avatar
   Siegfried @ Uncle Stgm 11/05/2013 13:51:03

   Στην Ελλάδα, κυρίως η Δεξιά προτάσσει το Σύνολο και την αξία του και κυρίως η Αριστερά τα δικαιώματα του Ατόμου και την αξία τους.

   Διαφωνώ ριζικά με το παραπάνω και συμφωνώ με τον Uncle. Και επικαλούμαι την μαρτυρία της παρούσας κυβέρνησης (κουκούλωμα σκανδάλου Siemens, ατιμωρησία Τσουκάτου και δεξιού ομολόγου του, βόλεμα γόνων και συγγενών, χαριστική εξόφληση εργολάβων που δεν έχουν πληρώσει φόρους και ΙΚΑ). Η εκάστοτε μεταπολιτευτική δεξιά κυβέρνηση προτάσσει τα συμφέροντα των χρηματοδοτών της και της κομματικής/οικογενειακής γραφειοκρατίας. Αν ενδιαφερόταν για το σύνολο, θα απαιτούσε πάνω απ' όλα ισονομία. Την είδε κανείς πουθενά; Εγώ προφάσεις για παράκαμψη του νόμου ΑΣΕΠ (Πεπονής) έβλεπα συνέχεια και εαρινές συνάξεις (αργόμισθων) αγροφυλάκων στα γραφεία της Αγρογής και των δεκάδων παρόμοιων άθλιων εξαιρέσεων. Τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ έκανε την αργομισθία και την μετριοκρατία (π.χ. φοιτητική επιδίωξη το δημοκρατικό 4,9) αγαθό περίπου όλου του Συνόλου, εξισώνοντας τους πάντες (προς τα κάτω) κι έτσι μας έστειλε μιαν ώρα νωρίτερα στο γκρεμό... Πέρα από τα ευφυολογήματα: η ταξική αλληλεγγύη ήταν και εξακολουθεί να είναι ιδεολογική παντιέρα της Αριστεράς (ασχέτως αν πολλές φορές η θεωρία δεν ακολουθείται από πράξεις), η Δεξιά σφυρίζει στο ρυθμό του "καθένας (με κάμποσο σπρώξιμο από οικογένεια, ή κόμμα ενδεχομένως) για πάρτη του".

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ Siegfried 11/05/2013 15:43:40

    Siegfried, ΟΛΟΚΛΗΡΟ το αρθρο βασιζεται στο σχημα οτι υφισταται οχι απλως διαφορα, αλλα αντιθεση αναμεσα στην "βαση" και στην "κορυφη". Η συγκεκριμενη αναφορα προφανως γινεται σχετικα με την βαση, οχι την κορυφη! Με την δεξια παραταξη, οχι τα δεξιαμκομματα που αξιωνουν οτι την εκπροσωπουν!

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Uncle Stgm 11/05/2013 13:55:01

   ""Μύθος όμως ότι η Δεξιά υπερασπίσθηκε την παραδοσιακή συλλογικότητα."" Εγω φαιω που δεν ημουν αρκετα σαφης: αναφερομαι στην βαση της παραταξης, στο συντηρητικο σκελος της κοινωνιας, οχι στις πολιτικες εκπροσωπησεις του. Αυτη την"βαση" ηθελε παντοτε να ειναι αναχωμα σε μια ατομικιστικη/μηδενιστικη αντιληψη περι κοινωνιας που προσφατως τουλαχιστον εισηγαγε κυριως η Αριστερα. Αυτο κανει και τωρα οταν επικαλειται, ισως καπως ατσαλα, το "τριπτυχο" αξιων της, χωρις να εννοει φυσικα "πού σαι Παπαδόπουλε" - αλλα δεν ξερει να το πει αλλιως, διοτι κανεις δεν εχει επιχειρησει την διατυπωση.

   • Β.Κ.Σ. avatar
    Β.Κ.Σ. @ Σωτ Μητραλ 11/05/2013 20:49:58

    Σωτήρη Μητραλέξη και η βάση της Αριστεράς υπερασπίσθηκε την παραδοσιακή συλλογικότητα. με μαρξιστική αντίληψη; ίσως, αν και αυτό είναι ίδιον της ηγεσίας, με ταξική αντίληψη; μάλλον, αλλά την παραδοσιακή συλλογικότητα υπερασπίσθηκε, και θα έλεγα με συγκινητικές εκφάνσεις ενίοτε -αλλά και με τραγικές σε στιγμές ρήξης αυτής της συλλογικότητας, όπως στον εμφύλιο...- αυτής της υπεράσπισης στη νεώτερη ιστορία μας...

  • Αρχιμήδης1 avatar
   Αρχιμήδης1 @ Uncle Stgm 12/05/2013 01:16:58

   Και όπως είπε και ο Μαρξ αγαπητέ θείε, οι αλλαγές στην οικονομία προηγούνται των αλλαγών στην ιδεολογία. Η καλύτερα αν θες, η οικονομική κατάσταση του πολίτη διαμορφώνει και την ιδεολογική του τοποθέτηση. Αρα ο άνεργος είναι ντεφάκτο αντισυστημικός-αντικυβερνητικός, εκτός αν είναι βλάξ...

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Αρχιμήδης1 12/05/2013 17:42:36

    Ο Μάρξ αγαπητέ, ήταν και παραμενει εξαιρετικός ανατόμος στη "συστημική" ανάλυση (οικονομία και εξουσία).
    Στην κοινωνιολογική ανάλυση όμως για την εξέλιξη σε βάθος χρόνου των "δρώντων συλλογικών υποκειμένων" (κοινωνικών τάξεων και της συμπεριφοράς τους), έπεσε εντελώς έξω.
    Π.χ. δεν υπάρχει πιά στην εποχή μας (τουλάχιστον στην Ευρωπαική και βορειο-Αμερικανική ήπειρο) "προλεταριάτο", με τα χαρακτηριστικά που πρόβλεπε ο Μάρξ.
    Όσο για τον άνεργο, το βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι ...ψάχνει να βρεί δουλειά. Τα λοιπά είναι μάλλον δευτερεύοντα. Μπορεί να είναι "αντισυστημικός-αντικυβερνητικός", μπορεί όχι. Συνήθως όμως στην εποχή μας "αντισυστημικά-αντικυβερνητικά" χαρακτηριστικά έχουν άλλα κοινωνικά στρώματα, π.χ. σχετικά καλά αμιεβόμενοι ή κερδίζοντες, που διαπιστώνουν ότι απειλούνται με οικονομική υποβάθμιση.
    Πέραν τουτου, "αντισυστημικός-αντικυβερνητικός" δεν είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ χαρακτηριστικό, αλλά κυρίως ψυχολογικό. Για να κάνεις πολιτική πρέπει να έχεις πολιτικό στόχο και να έχεις επιλέξει αντίπαλο.
    Στις Ελληνικές "πλατείες¨ των αγανακτισμένων υπήρχαν ελάχιστοι "πονηροί" που έκαναν τελικά πολιτική και άφθονοι χρήσιμοι ηλίθιοι που χρησιμοποιήθηκαν ως "προσάναμμα".

 6. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 11/05/2013 12:47:00

  Αφού η παλαιότερη καί ισχυρώτερη "αρχή" τού τόπου μας ήταν καί παραμένει η χρηματοπιστωτική, τουτέστιν η μή ελληνική "Τράπεζα τής Ελλάδος", τό ερώτημα πού θέτετε δέν μπορεί νά έχει απάντηση.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ειδωλοκλάστης 12/05/2013 17:50:59

   Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείτε, αλλά πάντως, η “Τράπεζα τής Ελλάδος” είναι η μοναδική Κεντρική Τράπεζα χώρας της ΕΕ, που είναι ....εισηγμένη στο Χρηματιστήριο.
   Μετά την ένταξη στο κοινό Ευρώ δεν είναι πιά Εκδοτική Τράπεζα. Ωστόσο παραμένει Κεντρική Τράπεζα, όπως όλων των χωρών της Ευρωζώνης: Δεν επενδύει, δεν δανείζει, δεν δέχεται καταθέσεις, άρα (όπως η προισταμένη της η ΕΚΤ) δεν αποσκοπεί σε ίδια κερδοφορία, αλλά μόνον έχει ρόλο ελεγκτικό και ενδιάμεσου "ιμάντα μεταβίβασης" μεταξύ ΕΚΤ και εμπορικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικό έδαφος.
   Είναι εξαιρετικά παράδοξο να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο η μετοχή μιας Κεντρικής Τράπεζας που απο τη φύση της δεν έχει κερδοφορία, ούτε κάν κύκλο εργασιών.

 7. MCA avatar
  MCA 11/05/2013 13:40:11

  Μήπως γιατί είναι ξενόφερτη έννοια και πολιτικός προσδιορισμός με τον οποίο δεν θέλουν να ταυτίζονται οι Έλληνες; Λέξεις όπως πατριωτικό, Εθνικό, κοινωνικό, φιλελεύθερο, Χριστιανοδημοκρατικό, λαϊκό , κεντροδεξιό, δεξιό, ριζοσπαστικό Ευρωπαϊκό, ,Ελληνικό κόμμα διαβάζονται ευχάριστα και είναι αντιπροσωπευτικά με καθαρά μηνύματα. Η λέξη συντήρηση στην Ελληνική γλώσσα είναι η χαρά του αριστερού ΄΄προοδευτικού΄΄. Θυμίζει κατάψυξη ψυγείου ή αραχνιασμένη σοφίτα. Αυτή η λέξη βολεύει και δίνει το άλλοθι του ΄΄προοδευτικού΄΄ σε όσους επιδιώκουν να διαλύουν παραδοσιακούς θεσμούς.

 8. ένδον avatar
  ένδον 11/05/2013 14:08:25

  Κύριε Μητραλέξη αδίκως πασχίζετε να φορέσετε μεταξωτό πουκάμισο και ημίψηλο καπέλο σε ένα κακοφορμισμένο πτώμα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που εναλλάσσονταν στην εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες δεν είχαν, ούτε ήθελαν να έχουν, σταθερή ιδεολογία ως μπούσουλα δράσης. Ήταν προσωποπαγείς σχηματισμοί με δείκτη πορείας το δοκούν του εκάστοτε επικεφαλής (που χαρακτηριζόταν ως μεγάλος, σιδερένιος, καταλληλότερος, εκσυγχρονιστής).

  Πολλοί εξισώνουν τα δύο κόμματα ως "μία από τα ίδια": βόλεμα, ψηφοθηρία, βόλεμα. Αυτά πρέσβευαν, αυτά είχαν εκπαιδεύσει τον λαό να απαιτεί, αυτά ο τελευταίος απαιτούσε. Δεν βλέπετε ακόμα και τώρα που αρκετοί ψάχνουν έναν νέο χαρισματικό ηγέτη - προσέξτε όχι νέα ιδεολογία και πρακτική, νέο ηγέτη - για να τους λύσει μαγικά τα προβλήματά τους;

  Ας ελπίσουμε πως στην καμμένη γη θα ανθίσει κάτι καινούργιο και ελπιδοφόρο.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ένδον 11/05/2013 15:11:05

   Σωστός. Αυτά τα κόμματα εκπαίδευαν τον λαό αυτά να απαιτεί, αυτά ο τελευταίος απαιτούσε.
   Ωστόσο, ισχύει και αντίστροφα: Αυτά τα κόμματα δεν δέχθηκαν υπολογίσιμη πίεση της κοινωνίας ν' αλλάξουν, να γίνουν κάπως λιγότερο πελατειακά, κάπως λιγότερο "κόμματα παροχών", κάπως περισσότερο κόμματα χρηστής διαχείρισης - έστω αυτό. Η πιό σημαντική "μεταβλητή στην εξίσωση" δεν είναι τα κόμματα, ούτε οι ηγέτες, αλλά οι νοοτροπίες και η κοινωνική ηθική που διακινούνται σαν "ζωογόνο ρευστό" ανάμεσα σε πολίτες και κόμματα, κοινωνία και πολιτικό σύστημα.
   Δεν γίνεται να χτιστούν ιδεολογικοί σχηματισμοί και προγραμματικές πολιτικές στηριγμένες σε σταθερές και κοινά αποδεκτές αξιολογικές αρχές, χωρίς στοιχειωδώς "Καντιανή" κοινωνική ηθική, χωρίς Κατηγορική εντολή: "Πρέπει να πράττουμε έτσι ώστε η συμπεριφορά μας να μπορεί να είναι νόμος καθολικής ισχύος" (ή όπως διατυπώθηκε πολύ παλιότερα στο Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, "πρέπει να συμπεριφερόμαστε έτσι προς τους άλλους, όπως θα θέλαμε να συμπεριφέρονται οι άλλοι προς εμάς").
   Δεν γίνεται σε κοινωνίες με αξιακή σχετικοκρατία και εσωτερική "ιδιωτική ηθική" των επιμέρους ομάδων (από το κόμμα, τη συντεχνία και το τοπικιστικό σύνολο μέχρι την οικογένεια). Είναι αδύνατο στις χώρες του Μεσογειακού Νότου όσο δεν ξεπερνούν τον "μικροκολλεκτιβισμό της ομάδας" και τον "κοινοτισμό των καταφερτζήδων" με βάση το συμφεροντολογικό homo hominis lupus (και όχι με βάση την αλληλεγγύη).
   Δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί στη χώρα αυτή, πάσχουμε απο βαθύτατες συγχύσεις νοοτροπιών και αξιολογικών αρχών.

   • βαγόνι avatar
    βαγόνι @ Uncle Stgm 11/05/2013 17:02:53

    Καλή παρέμβαση!...άν και σε βρίσκω λίγο πεσιμιστή για
    τίς ενδογενείς αμαρτίες του μεσογειακού νότου...νομίζω,
    ότι χάθηκαν κάποια τραίνα στην αναγκαία συνομιλία
    της "καθ΄ημάς Ανατολής" και των πιό δημιουργικών
    στιγμών του Ευρωπαικού "Διαφωτισμού"...όχι τόσο
    στην σκέψη και στην τέχνη αλλά,κυρίως,στην καθημερινή
    ζωή...αυτό δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες συνεννόησης...!
    όπως και νά΄χει,"θαρσείν χρή,ταχ'αύριον έσεται άμεινον"!

   • Αρχιμήδης1 avatar
    Αρχιμήδης1 @ Uncle Stgm 12/05/2013 01:21:13

    Δηλαδή θείο αν ο λαός είναι κακός τον αλλάζουμε?
    Αν το κεφάλι μας οδηγεί στραβά, φταίνε τα πόδια που δεν το αναγκάζουν να στρίψει?

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Αρχιμήδης1 12/05/2013 17:31:11

     Αυτό που είπα είναι ότι λαός και "ελίτ" είναι ΣΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ένα σώμα. "Οι νοοτροπίες και η κοινωνική ηθική που διακινούνται σαν “ζωογόνο ρευστό” ανάμεσα σε πολίτες και κόμματα, κοινωνία και πολιτικό σύστημα", είναι το κοινό "αίμα" τους.
     ¨Η μαζί θ' αλλάξουν ή μαζί δεν θ' αλλάξουν. Η πολιτική είναι τέχνη της βραχείας διάρκειας, και σχετικά ανίσχυρη. Η παιδεία (με την ευρύτερη έννοια) είναι το καθοριστικό. Και είναι δυστυχώς καθηλωμένη σε χαμηλό επίπεδο.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ένδον 11/05/2013 15:46:01

   Ειστε σιγουρος οτι πασχιζω; Διαβασατε οποιαδηποτε αναφορα στην "ΝΔ";

   Πριν , κατα τη διαρκεια και μετα την κριση υφισταται η δεξια παραταξη (βαση), οπως και τα διαφορετικα κομματα που αξιωνουν οτι την εκπροσωπουν. Η παραπανω αναλυση γινεται περα απο την περιπτωσιολογια των εκαστοτε κομματων, ποσω δε μαλλον στην παρουσα μεταβατικη περιοδο.

 9. καπτεν avatar
  καπτεν 11/05/2013 15:06:08

  Στη δυτ. ευρωπη και μετα την επικρατηση του χρηματοπιστ.καπιταλισμου δημιουργηθηκαν κοινωνιες των 2/3 και με το 1% να κατεχει μεγαλη δυναμη. Οι χωρες που βρισκονται σε καλυτερη μοιρα απο οικονομικη και κοινων. αποψη ειναι αυτές οι οποιες ετυχε να κυβερνηθουν απο σοσιαλφιλελευθερους τυπου Γκονζαλεθ-Μπλερ- Σρεντερ (Στουρναρες δηλαδη) οι οποιοι προετοιμασαν συναινετικα το Κρατος στις αναγκες της παγκοσμιοποιησης-ανταγων/τας-μετατοπισης του καπιταλισμου στον Pacific ring, "βοηθώντας" τους εθνικους πρωταθλητες τους (Μεγαλες επιχειρησεις -το upper 1%) και διασφαλιζοντας ενα βατο μελλον στα 2/3 των λοιπων μισθωτών, με το τιμημα να πεφτει εις βαρος των ανέργων των φθινόντ. κλαδων και των partimers (ελαστικοποιησεις). Στην Ελλάδα κομμα εξουσιας πατριωτικο-συντηρητικο, χωρις να ανεχεται τις "ειδικες αναγκες" του 1%, και των ανοικτων αγορων δεν μπορει να υπαρξει. Ουτε καθαρό φιλελευθερο κομμα με προταγμα την ανοικτοτητα και την προσαρμογη στο "νεο παγκοσμιο χωριό των ανοικτων αγορων και της ανταγωνιστικοτητας". Λογω μεταβατικης εποχης (νεο 1929! + οικονομ.επιθεση απο BRICS), ενα ευρωπαικο "δεξιο" κομμα πρεπει να προτασσει τον "αχρι καιρου-" σοσιαλφιλελευθερο εκσυγχρονιστικο πραγματισμο με αξιακο background τα πνευματικα ιδεωδη του ακαταβλητου Ελληνισμου (πραγματικα ελευθερος κι αυτεξουσιος πολι-της και αταπεινωτο απο καθε εξουσια Προσωπο) vis a vis στη συγχρονη σκλαβια του πολιτη σε ΟΜΟΚΕΝΤΡΟΥΣ κι επαλληλλους εξουσιαστικους κυκλους: WallStreet-τραπεζ.κεφαλ, US Imperium/ηγεμονια, Berlin/Βορρας/ΕΚΤ, πολυεθνικες και Τραστ, εγχωρια ολιγοπωλια, εξουσια media και διαφημησης (ρεκορ παραγωγης για μαζικη καταναλωση ως αυτοσκοπό), ελιτιστικη παιδεία, ανασφάλεια στην εργασια, παντελής αδυναμια ανεργου, κυνισμος των "εντος" απεναντι στους περιθωριοποιημενους, ανασφαλιστους και handicape. Οπωσδηποτε χρειαζεται μελετη και βαθειες πνευματικες διεργασιες για να διατυπωθει ενας νεος ελληνικος συντηρητισμός. Τωρα που η 30χρονη Αριστερη Αυθεντια οπισθοχωρει (υπο το βαρος της κρισης (που εθρεψε) και απο την ιδεολογικη αντεπιθεση των εθνικιστων), σιγουρα θα υπαρξουν πολλές τετοιες επεξεργασιες.

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ καπτεν 11/05/2013 21:28:01

   Σέβας.

  • Αρχιμήδης1 avatar
   Αρχιμήδης1 @ καπτεν 12/05/2013 01:24:26

   Δηλαδή όσο η ανεργία αυξάνεται η 30χρονη Αριστερη Αυθεντια οπισθοχωρει (υπο το βαρος της κρισης (που εθρεψε) και απο την ιδεολογικη αντεπιθεση των εθνικιστων)??? Περίεργο...Εγώ πίστευα το αντίθετο...

 10. akenaton avatar
  akenaton 11/05/2013 15:26:29

  Αγαπητέ, ας προτείνουμε πολιτικές, μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές για την κεντροδεξιά διακυβέρνηση και ας αφήσουμε τα ιδεολογικά θέματα να ζυμωθούν αργότερα, όταν (και αν...) ξεθολώσει το συλλογικό συνειδητό της κοινωνίας.

  Για όνομα ...... μιλάμε για μια χώρα όπου η συντριπτική πλειοψηφία των (σταλινικών) κομμουνιστών είναι συγχρόνως και βαθιά θρησκευόμενοι !!!

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ akenaton 11/05/2013 16:42:36

   Είμαστε ένα απέραντο φρενοκομείο όπως είπε ο πατριάρχης της δεξιάς.
   Ο "καραμανλινσμός" χωράει σε ένα σοβαρό συντηρητικό χώρο?

  • Ελπιδοφορος avatar
   Ελπιδοφορος @ akenaton 11/05/2013 18:38:16

   Και υπέρ του Έθνους τους , εναντίον της πολυπολιτισμικότητας, υπέρ των Ελληνορθόδοξων παραδόσεων μας και πολλά άλλα που θα τους κατέτασσαν στην λαϊκή δεξιά εντελώς αντίθετα από αυτά που πρεσβεύουν οι κομμουνιστές.
   Ρωτήστε κάποιους που πολέμησαν στο πλευρό του ΕΑΜ και θα δείτε τι απαντήσεις θα πάρετε, αλλά η προπαγάνδα εναντίον της δεξιάς και υπέρ της αριστεράς που γίνεται σχεδόν από όλα τα ΜΜΕ αυτά τα καυτά θέματα τα υποκρύπτει έντεχνα.

   Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να πουν αλήθειες όλα τα πολιτικά κόμματα στους ψηφοφόρους τους όπως και η νέα δημοκρατία.
   Άλλη πολιτική είναι η φιλελεύθερη που κατά τη γνώμη μου είναι στο κέντρο και άλλο η δεξιά.
   Μάλλον πρέπει να διαχωριστούν διαφορετικά οτιδήποτε πιο δεξιό από την κεντροδεξιά θα χαρακτηρίζεται φασιστικό και θα είναι λάθος να απαξιώνουμε ως φασίστες τους μη φιλελεύθερους και είτε να οδηγούνται στο αντίθετο άκρο είτε να μην εκπροσωπούνται καθόλου.

   Πάντως το πατρίς Θρησκεία οικογένεια με τους φιλελεύθερους δεν κολλάει, όσο και εάν προσπαθεί κάποιος να τα κολλήσει.
   Στο τέλος καταλήγει – άποψη μου – ένας αχταρμάς με τα γνωστά αποτελέσματα.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ akenaton 11/05/2013 19:29:02

   Των φρονιμων τα παιδια πριν πεινασουν μαγειρευουν.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Σωτ Μητραλ 11/05/2013 19:55:47

    Αυτό είναι σωστό! Πέρα από τους οποιουσδήποτε δισταγμούς όλων μας, ίσως θα πρέπει να ανοίξουμε την συζήτηση επί συγκεκριμένων πλέον προτάσεων. Χορεύετε πρώτος; :)

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ akenaton 11/05/2013 20:08:20

     Μα βρε Ακενατων, ολες οι προτασεις επι του πρακτεου ειναι ηδη δεδομενες και πασιγνωστες: ξεριζωμα του κομματικου κρατους, προωθηση της παραγωγης και επιχειρηματικοτητας, μεταρρυθμισεις εξαρθρωσης της κομματοκρατιας, μη κρατικα μη κερδ ΑΕΙ, Energiewandel, απολυση αργομισθων, αποκεντρωση, ενθαρρυνση της γεννητικοτας, παντι τροπω παλιννοστηση της μαυρης οικονομιας στο νομιμο ΑΕΠ και αποτελεσματικη συλλογη των φορων ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΨΑΡΙΑ, αποκρατικοποιησεις ζημιογονων ΔΕΚΟ (οχι του νερου, πανω απο το πτωμα μου!), προνοιες και οργανα για την εφαρμογη των νομων (!), ισονομια (!), τετοια πραγματα... Πασιγνωστα! Τα γνωριζουμε. Δε χρειαζεται να τα διατυπωσουμε... Το θεμα ειναι ποιος θα τα κανει, και μεσα απο ποιες διεργασιες μπορουν να δημιουργηθουν αυτοι οι καποιοι.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Σωτ Μητραλ 11/05/2013 21:43:47

      Συγνώμη, εννοούσα απο ιδεολογία μεριά. Τούτα όλα τα έχουμε προτείνει πολλάκις όλοι μας. Σας βλέπω να επικεντρώνετε σε θέματα ιδεολογίας και γι αυτό πρότεινα να γίνετε λιγάκι πιο σαφής πλέον. Ίσως παρεξήγηση.

     • periopos avatar
      periopos @ akenaton 11/05/2013 21:54:55

      Τι μας λείπει άραγε;
      Σωστές προτάσεις και η εφαρμογή τους, ή μία ιδεολογική πλατφόρμα που θα τα ενστερνιστεί;

 11. Zugzwang avatar
  Zugzwang 11/05/2013 18:54:42

  "Αυτό κι αν είναι ένα ξένο ιδεολόγημα: η «Χριστιανοδημοκρατία» προκύπτει από ρωμαιοκαθολικές και προτεσταντικές αντιλήψεις περί κοινωνίας, ανθρώπου, κράτους, ηθικής και θεσμών, και σε κάθε πτυχή της η αντίστοιχη αντίληψη που εκκρίνεται φυσικώ τω τρόπω από τον ορθόδοξο χριστιανισμό είναι η… αντίθετη!"

  Ας μην ταυτιζουμε τους ρωμαιοκαθολικους με τους προτεσταντες! Υπαρχουν τερασιες διαφορες μεταξυ τους. Οπως υπαρχουν τεραστιες διαφορες μεταξυ προτεσταντων Δεν υπαρχει ενας προτεσταντισμος αλλα πολλοι προτεσταντισμοι. Εξ ου και οι τεραστιες διαφορες στην ηθικη και στην πολιτικη μεταξυ π.χ ενος βαπτιστη της Νοτιας Καρολινας και ενος κουακερου της Νεας Υορκης. Η μεταξυ ενος αγγλικανου χαï τσερτς του Λονδινου και ενος "φιλελευθερου" καλβινιστη του Εδιμβουργου. Η ακομα μεταξυ ενος Γερμανου "φιλελευθερου" "réformé και ενος Γερμανου λουθηρανιστη που πιστευει (ακομα) στην Αγια Τριαδα. Και, βεβαιως, Η τεραστια διαφορα που υπαρχει μεταξυ των ρωμαιοκαθολικων ολου του κοσμου που προσευχονται στην Παναγια και της πλειοψηφιας των προτεσταντων που δεν την αναγνωριζουν ως μεσολαβητρια.

  Εκτος αν μιλησουμε και εμεις οπως ο Αγιος Πειραιως για την Πανθρησκεια η την Παναιρεση οπου, με αρχηγο τον Παπα της Ρωμης, οικουμενιστες ορθοδοξοι, ρωμαιοκαθολικοι, παντος ειδους προτεσταντες, μωαμεθανοι, εβραιοι, ινδουïστες, ζαïνιστες, βουδιστες, ταοïστες, σιντοïστες κλπ κλπ λατρευουν ολοι μαζι τον Εωσφορο.

  Και μια και μιλαμε για τον Αγιο Πειραιως, την Τεταρτη που μας περασε εστειλε επιστολη με την οποια καταγγελλει την αιρεση του "οικουμενισμου" και ζητα την ektakth συγκληση της Ιερας Συνοδου.

 12. yianna avatar
  yianna 11/05/2013 19:08:33

  Διάβασα τα σχόλια όλων και αναρωτιέμαι μετά από αυτά που έχω βιώσει, τι σημαίνει Δεξιά και τι Αριστερά στην Ελλάδα. Να μου επιτρέψτε να απευθυνθώ και στους πιο θεωρητικούς σε αυτό το φιλόξενο μπλόγκ λέγοντας: Aς εφαρμόσουμε τα αυτονόητα και μετά ας ασχοληθούμε με την ιδεολογία. Αυτό που πρέπει να προταχθεί και στο Συνέδριο της ΝΔ είναι η εφαρμογή των αυτονόητων, να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε τις στρεβλώσεις. Είναι θαύμα πως έχουμε επιβιώσει μέχρι σήμερα, αμφιβάλλω εάν σε άλλη χώρα της ΕΕ συμβαίνουν αυτά που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ yianna 11/05/2013 23:31:45

   Δεν υπαρχουν "αυτονοητα"... Θεωρουμε οτι ειναι αυτονοητα μεχρι να κατσουμε να τα συζητησουμε.

 13. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 11/05/2013 19:17:37

  Moυ φαινεται οτι εχουμε εντελως ξεχασει την ιστορια μας.Η ελληνικη δεξια ΕΙΧΕ ιδεολογια σαφη και καθαρη μεχρι το 1974.Ηταν ο ελληνικος εθνικισμος και η βασιλεια.Δεν υπαρχει κανενα σχημα της δεξιας που να μην τα περιειχε αυτα και η βαση ηταν απολυτα πιστη και νομιμοφρων στην ιδεολογια του ελληνικου εθνικισμου και το συμβολο του κρατους,το βασιλια.
  Άλλα πραγματα δεν χρειαζονταν να ξερουν και να ψαχνουν οι δεξιοι.Ολα τα υπολοιπα ηταν τεχνικα ζητηματα - ειδικα τα οικονομικα - και θα τα ρυθμιζαν οι σπουδαγμενοι επιστημονες ωστε να αποκτησουμε "προτυπον βασιλειον εν Ανατολη,εφαμιλλον των ευρωπαικων" οπως ελεγαν το 19ο αιωνα.
  Η υποστηριξη του κρατους και του θρονου ξεχωριζε τους δεξιους απο τους υπολοιπους στην Ελλαδα.
  Αρα ελληνικος συντηρητισμος υπηρξε και σαφης και ευληπτος.Μετα το 1974 και τις κινησεις Καραμανλη βεβαιως η παραταξη αμφιταλαντευεται μεταξυ διαφορων φιλελευθερισμων και προτυπων οποτε εφθασε να αυτοκαθοριζεται αρνητικα : δεν ειναι σοσιαλιστικη οπως δηλωνουν ολοι οι υπολοιποι.

 14. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 11/05/2013 19:42:08

  Έχω την εντύπωση ότι τη διάθεση για ιδεολογικό προσδιορισμό το κάθε άτομο τη διαμορφώνει αντίστοιχα με την οικονομική του κατάσταση. Αυτά τα δύο πάνε μαζί. Μπορεί τα τελευταία τριάντα χρόνια μέχρι το μνημόνιο να ζήσαμε την κυριαρχία των αριστερίστικων παρόλων όμως η αλήθεια είναι ότι η οικονομική ευμάρεια καλλιέργησε ενδόμυχα το πνεύμα του ατομισμού, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, το ρεαλισμό, που τελικά οδήγησε στην ολοκληρωτική ήττα κάθε σοσιαλιστικού. Αντίθετα τα τελευταία τρία χρόνια που η οικονομική μας κατάσταση συρρικνώθηκε όλοι γίναμε σοσιαλιστές. Δεν είναι τυχαίο το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το φαινόμενο ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Και οι δύο εκθειάζουν τον κρατισμό ο οποίος θα ξαναμοιράσει χρήμα. Για τους λόγους αυτούς θεωρώ τη συζήτηση περί ιδεολογικής αναφοράς άκαιρη και ανεδαφική. Οι πολιτικές ιδεολογίες υπάρχουν για αυτούς που έχουν την πολυτέλεια ή την "τρέλα" να τις υπηρετούν. Για τις μάζες οι ιδεολογίες είναι κάτι πολύ σχετικό και τις περισσότερες φορές κάτι εντελώς αδιάφορο. Όσο η οικονομική μας κατάσταση είναι βαλτωμένη θα γκρινιάζουμε χρησιμοποιώντας σοσιαλιστικά συνθήματα ενώ μόλις φτιάξει θα προτάξουμε το προσωπικό μας συμφέρον. Η συζήτηση περί συντηρητισμού ή φιλελευθερισμού ή σοσιαλισμού είναι μια συζήτηση χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα.
  Υ.Γ: Με όσα ανέφερα εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο Έλληνας έχει την ιδανική ιδιοσυγκρασία για να εφαρμοστεί πάνω του ο άκρατος οικονομικός φιλελευθερισμός. Έχει μέσα του σοσιαλιστικά αποθέματα για συλλογικές δράσεις που θα καλύψουν τις ατέλειες ενός άκρατου φιλελευθερισμού και επιπλέον αρκετό συντηρητισμό για να μην παρασυρθεί σε ακρότητες φιλελεύθερων ηθών (ναρκωτικά, ομοφυλόφιλοι, σεξουαλική απελευθέρωση κ.α) που συναντά κανείς σε "ανεπτυγμένες" χώρες όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο.

  • Αρχιμήδης1 avatar
   Αρχιμήδης1 @ MantisKalhas 12/05/2013 01:27:20

   ΣΩΣΤΟΣ!!!!+++++++++++++

 15. αργατεία avatar
  αργατεία 11/05/2013 19:51:05

  "Ο μεταπρατισμός αυτός έχει πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα στο πεδίο της ιδεολογίας: επιχειρείται να φορεθούν σαν καπέλο στους ενθάδε τάλαινες υπηκόους ιδεολογήματα άσχετα με τον τόπο, την παράδοσή του, την ψυχοσύνθεση του λαού του, τους ιστορικούς του εθισμούς. Με αποτέλεσμα άλλοτε την ηχηρή παραφωνία και άλλοτε, απλώς, την αποτυχία. " 'μήπως και το μνημόνιο ως έξωθεν ραμένο κοστούμι που επιβάλλει αλλαγές στην οικονομία και στους θεσμούς δεν είναι ένας άλλος μεταπρατισμός....?

 16. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 11/05/2013 20:10:05

  Στη σημερινη συγκυρια οι εννοιες φιλελευθερος-δεξιος-κεντροδεξιος ειναι ουτοπια. Ειναι μυθος στη παρανοια της εποχης μας οτι ο Σαμαρας ασκει νεοφιλελευθερη πολιτικη, τη στιγμη που οποιος γνωριζει τις αρχες του φιλελευθερισμου δεν φορολογει αδιακριτως οτι.....κινειται και οτι ειναι σε ακινησια........αλλα ειναι εναντιον της φορολογικης επιδρομης και ειναι υπερ της αυτορρυθμισης της αγορας. Αυτο το μυθο τον συντηρει η ελιτ της ΠΑΛΑΙΟΣΟΒΙΕΤΙΑΣ και αλλα μπουμπουκια των ΜΜΕ-καποιοι μεγαλοι .....πανεπιστημιακοι ολοι προιοντα του συστηματος. Αυτο που κανει ο Σαμαρας σημερα το κανει........μαλλον απο αναγκη και νομιζω οτι το κανει παρα τη θεληση του. Ειναι ΜΕΓΑ λαθος οι ληστρικοι φοροι αδιακριτως αντι να μειωνονται οι κρατικες δαπανες των συντεχνιων και συμφεροντων του δημοσιου, που εξεθρεψε το συστημα. ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ ΤΟ ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ δεν εχει μελλον η χωρα, αυτο πιστευω το ξερει ο Σαμαρας και δεν χρειαζετε να μας το λενε οι απεξω. Αν........φτιαξουν τα πραγματα τοτε θα εχουμε ολη την ανεση......να προσδιορισουμε την ιδεολογια μας με γνωμονα την ΑΝΑΠΤΥΞΗ της χωρας και της ιδιωτικης οικονομιας και οχι του βαθεους κρατους που ζουμε εδω και δεκαετιες.

 17. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 11/05/2013 20:11:56

  Δεν τα ταυτισα, τι να κανουμε ομως που η Χριστιανοδημοκρατια στην Γερμανια οντως δομειται απο την "συναντηση" ρ/κ και προτεστ....

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Σωτ Μητραλ 11/05/2013 21:32:03

   Αυτο λεγεται συμμαχια. Δεν εχουν την ιδια αντιμετωπιση της ζωης, ουτε τα ιδια ηθικα και κοινωνικα ρεφλεξ ο ρωμαιοκαθολικος του Μοναχου με τον προτεσταντη του Αμβουργου (εχει Οκτομπερφιεστ το Αμβουργο;). Συμμαχησαν ομως πολιτικα και οι Βαυαροι κρατησαν και την ιδιαιτεροτητα τους. Δεν καταλαβαινω επομενως γιατι η Χριστιανοδημοκρατια ειναι εντελως αντιθετη με την Ορθοδοξη ψυχοσυνθεση μας. Εδω λοιπον τιθεται το θεμα της διαφορετικοτητας μας. Αν ειμαστε τοσο διαφορετικοι, τοτε εχει δικιο ο Αγιος Πειραιως αλλα και οσοι λενε οτι δεν ανηκουμε στην Δυση.

 18. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 11/05/2013 20:13:44

  Ας μην συζηταμε μονο για σημερα και αυριο, ας συζητησουμε λιγο και για μεθαυριο... Δεν λειτουργουν ανταγωνιστικα αυτα!

 19. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 11/05/2013 20:23:58

  Η πολιτική σκέψη της Ελληνικής δεξιάς στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια ήταν εγκλωβισμένη στα όρια της Ελληνικής επικράτειας και δέσμια των όσων λάμβαναν χώρα εντός της.Το ιδεολογικό της οπλοστάσιο άρχισε να εμπλουτίζεται (απεγκλωβίστηκε απο τον συντηρητισμό, τον "επαρχιωτισμό", τον παραδοσιακό, και τον εθνοκεντρικό της χαρακτήρα) μόνο όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προσπάθησε συστηματικά να αλλάξει την δομή του συντηρητικού χώρου και απο το Δόγμα "Ανήκομεν είς την Δύση" να προσδώσει στην ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα επιτακτικό χαρακτήρα Μέσω της ένταξης πίστευε πως θα μπορούσε να επιτύχει νέους ιδεολογικούς συσχετισμούς εντάσσοντας στην πολιτική σκέψη της Ελληνικής Δεξιάς "δυτικές" αξίες και συμπεριφορές αυτές του πλουραλισμού, του ορθολογισμού και του κράτους δικαίου. Δυστυχώς η προσπάθεια του αυτή δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα κυρίως λόγω του ότι στην Ελληνική κοινωνία-και όχι μόνο στη εκλογική βάση της Ν.Δ. είναι βαθιά ριζωμένα μετεμφυλιακά φοβικά σύνδρομα

  Παρά το γεγονός πως πολλοί για πολλούς λόγους δεν αγγίζουν την δεκαετία του 1990 λέγω καθαρά πως ο τότε πρωθυπουργός -με το παρελθόν που κουβαλούσε- έδωσε την χαριστική βολή στην ιδεολογική μετεξέλιξη της Ν.Δ.

  Στα επόμενα χρόνια βρεθήκαμε σε απέναντι σε έναν δεξιό χώρο ο οποίος και κατέθεσε "φρέσκιες" ιδέες - οφείλω δε να ομολογήσω με παρρησία - πως ο φιλελευθερισμός που η Ν.Δ. εξέπεμπε της προσέφερε το πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας των κινήσεων -και παρά το γεγονός ότι υπήρχε ισχυρός αντίλογος στην βάση της δημιουργικής κριτικής- αυτό μεταφράζονταν σε διείσδυση της σε ευρύτερους κοινωνικούς χώρους και κοινωνικά στρώματα Παρά το γεγονός πως στις τότε ιδέες της Ν.Δ. υπήρχαν κα στοιχεία ξένων ιδεολογημάτων τα οποία και φάνταζαν ορθώς εκτός ελληνικής πραγματικότητας είμαι πεπεισμένος πως μέσω της ιδεολογικής διαπάλης θα 'ηταν σε θέση να τα απομακρύνει έγκαιρα ώστε το ιδεολογικό της οικοδόμημα να είναι αυτό που άρμοζε στην Ελληνική κοινωνία Δυστυχώς την πραγματική Άνοιξη την διαδέχθηκε πολύ γρήγορα ο χειμώνας καθώς οι εξελίξεις της επέβαλλαν την συντηρητική αναδίπλωση και αναφέρομαι στο "Μακεδονικό" και στην παρουσία του τότε Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ο οποίος ήταν φορέας μιας παλαιοκομματικής νοοτροπίας και οποίος δεν αντιλήφθηκε πώς με το αναπτύξει δράση έξω απο τα όρια του θεσμού της εκκλησίας προκάλεσε τριγμούς στο ιδεολογικό οικοδόμημα της Ν.Δ..

  Όταν υποκύπτεις στην λογική της μή σύγκρουσης με ότι εγκλωβίζει την εξέλιξη της κοινωνίας -στο βωμό της διαχείρισης της εξουσίας - τότε αυτόματα χάνεις και την μαχητική σου ικανότητα και από διαμορφωτής των εξελίξεων γίνεσαι παθητικός θεατής τους

  Απέναντι στο ερώτημα τι θα χρειάζονταν για την διατύπωση ενός νέου ελληνικού συντηρητισμού δεν υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις και έτοιμες λύσεις.Υπάρχει όμως η βασική αναγκαιότητα μέσω της όποιας ιδεολογίας διαμορφωθεί η Ελλάδα να ξεπεράσει την πολύμορφη και πολυεπίπεδη κρίση που την ταλανίζει και να μετασχηματιστεί σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος.. Το να υπάρξει διαδικασία αυτογνωσίας και επανακαθορισμού του αξιακού υπόβαθρου σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο είναι κάτι σημαντικό όμως χρονικά δεν υπάρχουν τα περιθώρια , η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

  Μια αγαπημένη φράση στα χείλη πολλών Ελλήνων είναι "Ανοίξου στο λαό" . Έλληνες υπάρχουν οι όποιοι μπροστά στην ιστορική πρόκληση της επιβίωσης του Ελληνισμού αφήνουν στην άκρια το ότι μπορεί να χωρίζει και υπακούσουν στο ιερό χρέος του Εθνικώς απαράβατου και απαραβίαστου .Εμμονικοί Ελληνες στην ιδέα της σύνθεσης, της δημοκρατικής νομιμότητας, του δημοκρατικού πατριωτισμού με σεβασμό στην Δημοκρατία και τους θεσμούς, με πάθος για τον μετασχηματισμό της Ελληνικής κοινωνίας σε μια πιο δημοκρατική και πολιτική ώριμη Κοινωνία

  Πολλοί ίσως φοβηθούν πως αυτό το άνοιγμα, η Νέα Σύνθεση, θα προκαλέσει αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Ελληνικής Δεξιάς.Δεν γνωρίζω αν το ζητούμενο είναι η ιδεολογική καθαρότητα γνωρίζω όμως άριστα την επιτακτική αναγκαιότητα λύσεων η οποία προϋποθέτει και επιβάλλει την συνάντηση ιδεών, απόψεων, αξιών,αρχών .

  Βήματα πρός αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν από όλους και ή όποια ενσωμάτωση προκύψει - στην βάση της ισότιμης σχέσης και του αλληλοσεβασμού - θα προσφέρει στην Ελληνική κοινωνία ένα νέο ιδεολογικό μόρφωμα Ο όποιος πολιτικός χώρος θα μπορέσει να το μετασχηματίσει σε ιδεολογία του θα μπορέσει και να ασκήσει Ηγεμονία επί της Ελληνικής κοινωνίας .Παράλληλα δε η διεξαγωγή την πολιτικής πάλη με δημοκρατικές και συναινετικές μεθόδους θα αναγάγει τον νέο φορέα ως τον απόλυτο διαμορφωτή των πολιτικών εξελίξεων

 20. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 11/05/2013 20:39:42

  Θεωρώ κ. Μητραλέξη ότι προσπαθείτε να περιγράψετε έναν ιδιότυπο ''συντηρητικό σοσιαλφιλελευθερισμό". Η σκέψη σας βρίσκεται εγγύτερα όμως στη θεωρία του ''κοινοτισμού''. Ο τελευταίος επικεντρώνεται στο ''ηθικό έλλειμμα'' της κοινωνίας που παράγεται από την υλιστική αντίληψη των κοινωνικών σχέσεων και θεωρεί ότι η αιτία αυτής της ''κακής'' κοινωνικής πορείας βρίσκεται στην αλλοίωση της υπερδομής (μηχανιστική γνώση, διαζύγια, σεξουαλική απελευθέρωση κλπ) που μεταφέρεται και στην πολιτική (διαφθορά, πτώση ιδεολογιών κλπ) και πυρήνα της έχει την έκρηξη του ατομικισμού. Θα έλεγα ότι ο ''κοινοτισμός'' είναι μια Κεντροαριστερή -αμερικάνικη κατά βάση- κριτική στο φιλελευθερισμό και ειδικά στις πιο ελευθεριακές προεκτάσεις του. Ωστόσο, θεωρώ ότι ''κουμπώνει'' εύκολα και στη συντηρητική Δεξιά καθώς η κεντρική του ιδέα, η αναστροφή της ατομισκιστικής-υλιστικής πορείας βρίσκεται στην ενδυνάμωση των ''κοινοτήτων'', όπως το χωριό, η γειτονιά, η Εκκλησία κ.α. Γενικά, η επιστροφή σε κάθε μικρή σε μέγεθος συμμετεχόντων ''κοινωνία'' που ενδυναμώνει την αντι-υλιστική αλληλεγγύη και ο ρόλος του ατόμου περιορίζεται. Θεωρώ ότι σκέψη σας κ. Μητραλέξη είναι εγγύτερα σε αυτό το θεωρητικό ρεύμα, που επαναλαμβάνω δεν είναι κάτι ξένο για ένα Συντηρητικό Δεξιό.
  Υ.Γ. Επειδή διάβασα ένα μικρό βιογραφικό σας που υπάρχει ανεβασμένο στο ίντερνετ και φαίνεται και η θεωρητική σας κατάρτιση, και επειδή είμαστε και συνομήλικοι, παίρνω το θάρρος να σας κάνω μια παρατήρηση. Στο άρθρο σας "Φορολογία και Πατριωτισμός (;)- η θεμελιώδης παρανόηση'' επιχειρήσατε μια πρόχειρη -για τις δυνατότητές σας- απάντηση σε παλιότερο άρθρο του akenaton. Συμφώνησα σε μερικά σημεία κάτι που φαίνεται και στο σχόλιο που έγραψα αλλά η αφορμή που είχατε νομίζω ήταν η έννοια του ''φορολογικού πατριωτισμού'' και η τάση μερίδας -κυρίως- της Κεντροαριστεράς να θεωρεί ότι η φορολογική εντιμότητα είναι η μοναδική απόδειξη πατριωτισμού μακριά από το ευρύτερο εθνικό αξιακό πλαίσιο που έχει ο όρος. Ωστόσο, στα σχόλια αναπτύχθηκε ένας πραγματικά ουσιαστικός διάλογος Στη συνέχεια το άρθρο σας "Φιλελεύθεροι ή Συντηρητικοί'' αποτέλεσε μια σαφή καταγραφή της άποψής σας με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ένα γεμάτος ενδιαφέρον διάλογος με υψηλού επιπέδου σχόλια. Στο σημερινό σας άρθρο προσπαθείτε με ζήλο να κερδίσετε τον αναγνώστη χρησιμοποιώντας γεμάτες νόημα προτάσεις που σπάνια αποτελούν τη λογική κατάληξη της προηγούμενης σας πρότασης και δυστυχώς αυτή η επιλογή δε σας αφήνει να καταλήξετε σε ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα που θα αποτελούσε μια αφορμή έναρξης μιας ουσιαστικής συζήτησης στα σχόλια. Χωρίς να ξέρω τα κίνητρά σας, θεωρώ ότι με αυτή την επιλογή σας, αδικήσατε την αξιόλογη προσπάθειά σας!

 21. αργατεία avatar
  αργατεία 11/05/2013 21:13:57

  τα παλιά φαντάσματα νεκρανασταίνονται. Ένα από τα πρωτοπαλήκαρα του πασοκικού εκσυγχρονισμού, φίλους του Κ.Σημίτη και "αρχηγός" της "αποδομητικής" ιστοριογραφικής μπουρδολογίας, ο κ.Λιάκος, ξαναχτυπά με την δημιουργία νέου περιοδικού. Οι αποτυχημένοι του χθες με τις μηχανιστικές τους αφηγήσεις περί κοινωνίας και τις σάλτσες περί "αριστεράς και προόδου" δεν πρέπει να αφεθούν να πρωταγωνηστήσουν και πάλι στη νέα εποχή. Η ψευτοαριστερά και ο ψευτοεκσυγχρονισμός έχασαν την ηγεμονία τους και τώρα προσπαθούν να ανασυγκροτηθουν και να ξανα ηγεμονεύσουν. Η ιδεολογικοπολιτική αποτυχία ξανά στο προσκήνιο. ρίξτε μια ματιά εδώ
  http://www.chronosmag.eu/index.php/ls-s-fg-1.html

  • Σαρακατσανος avatar
   Σαρακατσανος @ αργατεία 12/05/2013 00:03:54

   ΛΕΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΠΕ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟ 14 ΝΑ ΜΥΡΙΣΤΗΚΑΝ ΨΗΤΟ........ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ...........ΕΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΓΝΩΣΙΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ........

 22. αργατεία avatar
  αργατεία 12/05/2013 01:21:06

  αγαπητέ Σαρακατσάνε αυτή είναι μια οπτική την οποία δεν είχα σκεφτεί όταν αναφερόμουν στην εν λόγω πρωτοβουλία, σε ευχαριστώ, δεν αποκλείεται η ερμηνεία που δίνεις να έχει βάση και να προετοιμάζονται ιδεολογικά από τώρα, στήνοντας μια νέα ομάδα επιστημόνων, δημοσιολογούντων, καλλιτεχνών, διανοουμένων κλπ προκειμένου να ηγεμονεύσουν στον χώρο της παραγωγής ιδεών και νοημάτων (και χρηματοδοτήσεων βεβαίως, ο οποίος είναι εξαιρετικά κρίσιμος για την πορεία των πολιτικών πραγμάτων μιας χώρας. Η παραγωγή ιδεών και σκέψης είναι κρίσιμο πεδίο της πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης. Μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια που ηγεμόνευσε η ομάδα Λιάκου μεσω των στενών σχέσεων με το Σημιτικό πασοκ, έβαλαν όλους τους ανθρώπους τους στα πανεπιστήμια όπου και άσκησαν μια ιδιότυπη ιδεολογική τρομοκρατία στο όνομα του "ορθολογισμού", του "εκσυγχρονισμού" και του "αντι-εθνικισμού". Η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας που επέφερε και την χρεοκοπία των ιδεών της ομάδας Σημίτη και του ίδιου του αρχηγού της, χρεωκόπησε και τις ιδέες τους και τα αφηρημένα ιδεολογικά αφηγήματά τους περί "ισχυρής ευρωπαϊκής Ελλάδας" και άλλα γαργαλητά....Το εν λόγω περιοδικό ίσως να αποτελέσει την αφετηρία μια προσπάθειας να ανασυγκροτηθούν και να ηγεμονεύσουν στον νέο κύκλο που δημιουργείται πλέον....άλλωστε το εισαγωγικό κείμενο του Λιάκου δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση, διαβάστε το προσεκτικά....οι κοινωνικές επιστήμες και ο χώρος των τεχνών δεν πρέπει να αφεθούν στα χέρια αυτής της γραφικής και ενίοτε φανατικής ομάδας γιατί τότε παλι κάποιοι θα κλαψουρίζουν για την νέα ιδεολογική ηγεμονία της νέας "αριστεράς" στην μετά μνημόνιο και κριση εποχή και όλες οι συζητήσεις περί τέλους της μεταπολίτευσης κλπ θα ναυαγήσουν μιας και οι ιδεολογικοί απόγονοί της θα ηγεμονεύσουν και πάλι....προσοχή!

 23. αργατεία avatar
  αργατεία 12/05/2013 01:27:49

  προτείνω να ρίξετε μια ματιά στην ελληνική μετάφραση του έργου του Μπένετικτ Άντερσον, Οι φαντασιακές κοινότητες και ειδικά στο επίμετρο όπου γράφει για την εισαγωγή και εφαρμογής της θεωρίας του στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και τις ιδεολογικοπολιτικές συνέπειές της, εξαιρετικά ενδιαφέρον.....όλα τα προηγούμενα τα αναφέρω όχι για να τα εντάξω σε μια στείρα παραδοσιακή αντιπαράθεση μεταξύ "δεξιάς"-"αριστεράς" αλλά στην προσπάθειά μου για να δούμε πιο κριτικά και ρεαλιστικά τα πράγματα και ειδικά αυτόν τον χώρο αλλά και για να συνειδητοποιήσουμε την σπουδαιότητα και τον ρόλο των κοινωνικών επιστημών και τον ανθρωπιστικών σπουδών για το πολιτικό παιχνίδι αλλά και για την αυτοκατανόησή μας....ένα πεδίο που δυστυχώς η λεγόμενη "δεξιά" το παραμέλησε και άφησε το πεδίο ανοικτό για να ηγεμονεύσει η λεγόμενη "αριστερά"....αλλά μήπως και αυτές οι δυο έννοιες πολιτικής ένταξης-δεξια, αριστερά- δεν ήταν εισαγώμενες....ένα άλλο είδος μεταπρατισμού για να επανέλθω στο κυρίως επιχείρημα αυτής της ανάρτησης. την καλησπέρα μου σε όλους

 24. Απορών avatar
  Απορών 12/05/2013 03:52:46

  Αγαπητέ κ. Μητραλέξη, για άλλη μια φορά τα συγχαρητήριά μου για τη γόνιμη συμβολή σε ένα διάλογο που θα πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να ανοίξει. Έχω κάποιες ερωτήσεις και κάποιες ενστάσεις:
  1. Γιατί επιμένεται στον όρο "συντηρητισμός" και "συντηρητική παράταξη"; Πραγματικά δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Τιμώ τους συντηρητικούς, ιδιαίτερα ο Hayek (ναι αυτός ο φιλελεύθερος) με βοήθησε να καταλάβω γιατί είναι πολύ λιγότερο ολοκληρωτικοί από τους "προοδευτικούς" (sic) καθώς έχουν κατά νου μια διαδικασία trial and error για την κοινωνική πρόοδο με μικρές αλλαγές οι οποίες προέρχονται από τη λαϊκή σοφία και όχι από κάποιον πεφωτισμένο νου (όπως είτε ομολογούν είτε όχι θα ήθελαν οι "προοδευτικοί" κτλ.). Ωστόσο, στην Ελλάδα, η αναφορά σε συντηρητισμό τί θα μπορούσε άλλο να προσφέρει πέρα από τη συσπείρωση οπαδών της μετεμφυλιακής δεξιάς, των ζωικών και του Σωτήρος, με σαφείς προτεσταντικές και πιετιστικές αναφορές και με ελάχιστη σχέση με την ελληνικότητα έτσι όπως φαντάζομαι πως την αντιλαμβάνεστε;
  2. Αναφέρεστε στο Ζιάκα: από το τριλεκτικό του σχήμα 1) κολεκτιβισμός / 2) ατομοκεντρισμός / 3) προσωποκεντρισμός, με ποια λογική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "συντηρητισμός" η επίκληση του 3ου πολιτισμικού σταδίου, ενός σταδίου στο οποίο υποθέτω αναφέρεστε όταν μιλάτε για ελληνικότητα αλλά το οποίο ήταν μοναδικό φαινόμενο στο χώρο της καθ' ημάς Ανατολής και εκφράστηκε μέσα από τις κοινότητές μας;
  3. Με δεδομένο ότι οι κοινότητές μας καταστράφηκαν από το νεοελληνικό κράτος (μετά από τη δολοφονία του Καποδίστρια) και αυτό που προτείνετε τελεί εν υπνώσει πως διασφαλίζετε ότι η πρότασή σας αν μετουσιωθεί σε κομματικό πρόγραμμα κυβερνητικής παράταξης δεν θα αποτελέσει αφορμή για μια κολεκτιβιστική υποστροφή; Τί εννοώ; Μα ότι για να αναπτυχθεί κοινοτισμός και ένα προσωποκεντρικό πολιτισμικό παράδειγμα, απαραίτητο στάδιο είναι η ανάπτυξη ατομοκεντρισμού και ο περιορισμός του κεντρικού εθνοκρατικού σχεδιαμού μέχρι εξαλείψεως! Θα έχετε υπόψιν ότι "των Ελλήνων οι κοινότητες" αναπτύχθηκαν κυρίως σε περιόδους όπου η κεντρική εξουσία ήταν είτε περιορισμένη είτε ανύπαρκτη (δηλαδή σε αυτοκρατορικά πλαίσια στα οποία αυτή περιοριζόταν σε θέματα άμυνας της αυτοκρατορίας και είσπραξης φόρων είτε στην Ανατολική Ρωμαϊκή είτε στην Οθωμανική).
  4. Κατόπιν τούτων, ως πολιτική πρόταση για κομματική παράταξη με κυβερνητικές βλέψεις θα έβλεπα μόνο μια ατομοκεντρική πρόταση με στόχο το κατά το δυνατόν περιορισμό της κεντρικής εξουσίας και του κεντρικού σχεδιασμού: τις κοινότητες είμαστε υποχρεωμένοι να τις φτιάξουμε εξαρχής από τα κάτω (σε επίπεδο ενορίας / χωριού / γειτονιάς κτλ.) ειδάλλως δεν θα είναι κοινότητες. Θα είναι το βαθύ χέρι του κράτους στις τσέπες και τις καρδίες των υπηκόων του, ιδεολόγημα αντίστοιχο με το Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών...

  Με λίγα λόγια, ενώ συμφωνώ με το στόχο σας, έχω ισχυρές ενστάσεις τόσο με την ονομασία του (καθώς όπως αναφέρω το θεωρώ ό,τι πιο προοδευτικό έχει υπάρξει ως απτή / πραγματική πρόταση οργάνωσης του κοινωνικού αν θεωρήσουμε τη τριλεκτική του Ζιάκα ως εξελικτική κλίματα) όσο και με την πρόταση υλοποίησης του στόχου αυτού (αφού όπως αναφέρω δεν φτιάχνονται κοινότητες από τα πάνω προς τα κάτω αλλά αντιστρόφως, το κράτος το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να αφήσει ελεύθερο χώρο για την ανάπτυξη των κοινοτήτων αλλιώς θα φτιάξουμε χωρίς να το πάρουμε είδηση μια νέα σοβιετία).

  Θεωρώ επίσης ατυχή την αντιπαραβολή συντηρητισμού / φιλελευθερισμού: ο φιλελευθερισμός βασίζεται στη λογική των συντηρητικών συνεχών αλλαγών στην κοινωνία σε μια διαδικασία trial and error και όχι σε μια διαδικασία βαθμωτών αλλαγών επιβαλλόμενες από μια πεφωτισμένη ηγεσία. Η ουσιαστική ένταση βρίσκεται ανάμεσα στο συντηρητισμό & φιλελευθερισμό σε αντίθεση με τον ολοκληρωτισμό ("συντηρητικό" ή "προοδευτικό").

  Αυτά τα ολίγα, με πραγματικό ενδιαφέρον για τις απόψεις σας και σε συμφωνία για το στόχο, αλλά με σοβαρές ενστάσεις. Εξάλλου, οι ενστάσεις "μου" είναι κοινός τόπος θεωρώ των θεωρητικών του κοινοτισμού και για αυτό και στα έργα τους υπάρχει έντονο το στοιχείο του αντικρατισμού (βλ. π.χ. Ίων Δραγούμης) οπότε ελπίζω να καταλαβαίνετε το πνεύμα μου...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Απορών 12/05/2013 14:11:07

   Οι ενστασεις σας ειναι πολυ ενδιαφερουσες. Επειδη και αλλοι ρωτανε "γιατι θελετε να τα ονομασετε όλα αυτα συντηρητισμο", επιφυλασσομαι να απαντησω εκτενεστερα ευκαιριας δοθεισης, ωστε μα μην αδικηθουν και οι καιριες ερωτησεις - μεινετε συντονισμενος!

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Σωτ Μητραλ 12/05/2013 15:31:56

    Πολυ φοβουμαι οτι ο Απορων και ο ΣωτΜητραλ ζουν και κινουνται σε καποιο παραλληλο Συμπαν. Μπορειτε να μου εξηγησετε παρακαλω σε ποιο πολιτισμικο σταδιο ανηκει η Ερυθρομαυρη Συμμαχια-Τσαμουρια, το νεο "ελληνικο" κομμα, υπο τους Τσεβαι και Μισι, που μπηκε στα σκαρια και ετοιμαζεται να ζητησει την αναγνωριση του απο την Πολιτεια; Απο την σωστη καταταξη του σε καποιο πολιτισμικο σταδιο θα εξαρτηθει και ο υπνος μου την προσεχη νυκτα. Εξ αλλου μονο θεωρητικα μπορω να ενδιαφερθw γι'αυτο αφου ο νομος για την "ρατσιστικη" βια θα μας απαγορευει να το "αντιπολιτευθουμε"...

 25. Α avatar
  Α 12/05/2013 11:02:33

  Η ιδεολογία ανά τους καιρούς αλλά και σήμερα επιχειρεί να εξηγήσει και να ντύσει τα οικονομικά συστήματα.
  Η βάση είναι το οικονομικό σύστημα , πως δηλαδή μια κοινωνία παράγει τον πλούτο και πως τον διανέμει.
  Άρα η πραγματική συζήτηση είναι τα οικονομικά συστήματα και πως αυτά προάγουν τις κοινωνίες και πως τις κάνουν να ευημερούν. Με την μετεξέλιξη και άνοδο της οικονομικής ευμάρειας των κοινωνιών στη συνέχεια αναπτύχθηκε ο πολιτισμός , οι επιστήμες, οι τέχνες, οι ιδέες , οι αξίες, τα πολιτικά συστήματα.
  Η πρόσφατη ιστορία της κατάληξης - κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού, απέδειξε ότι το οικονομικό μοντέλο του πλήρους κρατισμού απέτυχε και μαζί μ΄αυτό κατέρρευσε και η αρχική ιδέα περί ισότητας των μελών των κοινωνιών, ή περί ιδιαίτερων κοινωνικών ευργετημάτων του μοντέλου. Κι αυτό συνέβει επειδή κατά βάση εξαφανίστηκε το ατομικό κίνητρο , καταργήθηκε η προσωπική φιλοδοξία ανέλιξης του ατόμου.
  Το οικονομικό σύστημα που σήμερα επικρατεί και φαντάζει ως πολλά υποσχόμενο είναι το φιλελεύθερο δυτικότροπο , βασισμένο σε πολιτικά δημοκρατικά περιβάλλοντα.
  Ναι στην φιλελεύθερη οικονομία, που ανοίγει δρόμους στο άτομο σαν μονάδα που θέλει να εξελιχθεί και να προοδεύσει, αλλά μέσα σε συγκεκριμένο νομικό καθεστώς και με μικρό κράτος που θα παρεμβαίνει όμως εκεί που συμβαίνουν αδικίες και δεν λειτουργούν οι κανόνες.
  Έτσι και το άτομο νοιώθει απελευθερωμένο να δρα και να προοδεύει και η ανάπτυξη και η οικονομία ανεβαίνει, άρα και το κράτος μπορεί να διανέμει τον παραγόμενο πλούτο και να κάνει κοινωνική πολιτική που θ΄απολαμβάνουν όλα τα μέλη της κοινωνίας.
  Βέβαια ούτε αυτό το σύστημα είναι σωστό και πρέπει να βελτιωθεί, από τη στιγμή της παγκοσμιοποίησης και μετά, αφού επέτρεψε τον άκρατο αεριτζίδικο πλουτισμό των κερδοσκοπικών αγορών και την μετάδοση κρίσεων από χώρα σε χώρα με οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς.
  Εγώ θάθελα ένα σύστημα που θα προάγει το άτομο ως μονάδα, θα το απελευθερώνει ως προς τις επιλογές , αλλά μέσα σ΄ένα κοινωνικό σύνολο που συνεργάζεται και ευημερούν όλοι μαζί. Αυτό το σύστημα ονομάστε το όπως θέλετε , εγώ το ονομάζω κοινωνικό φιλελευθερισμό.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Α 12/05/2013 13:53:19

   Μα ξεκινατε με μια αμιγως μαρξιστικη και υστορικο-υλιστικη αναγνωση των πραγματων ("η ιδεολογια...διανεμει") - ε, εμεις οι δεξιοι τα βλεπουμε αλλιως!

   Και δεν ειναι τυχαιο οτι καταληγετε σε μια αμιγως φιλελευθερη...

 26. Γεωργία avatar
  Γεωργία 12/05/2013 12:06:55

  Ο λόγος είναι ο ίδιος με αυτόν του φιλελευθερισμού: η ιδεολογική επικράτηση της αριστεράς στα κέντρα ελέγχου, όπως είναι τα ΜΜΕ και το εκπαιδευτικό σύστημα.
  Πριν απο αυτό υπήρχε ο πατερναλιστικός συντηρητισμός, ο οποίος γκρεμίστηκε με τις ανοησίες της χούντας. Έννοιες όπως οικογένεια, παράδοση, οργανικισμός κλπ, λοιδωρήθηκαν και εξευτελίστηκαν.
  Σήμερα ο νέος ελληνικός συντηρητισμός, προσπαθεί να βρει διέξοδο στον νεοφιλελευθερισμό και στον νεοσυντηρητισμό. Και αντί να βρει τον ιδεολογικό δρόμο του σε αυτούς που ονομάζει ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ο κ. Μητραλέξης, ψάχνει να το βρει σε αποτυχημένες πολιτικές. Στην Ελλάδα, δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καθαρός συντηρητισμός ή φιλελευθερισμός. Είναι η κεντροδεξιά αυτή που υπάρχει ως ιδεολογικό καταφύγιο.

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ Γεωργία 12/05/2013 14:46:11

   Πέρα από ποιές είναι αποτυχημένες πολιτικές και ποιές όχι, το γεγονός ότι καταλήγεις στο ίδιο -περίπου- συμπέρασμα με αυτό που έγραψα στο σχόλιό μου στο άρθρο ''Φιλελεύθεροι ή Συντηρητικοί" με κάνει να ανησυχώ...

 27. Άναυδος avatar
  Άναυδος 12/05/2013 15:45:24

  Εύστοχος τίτλος. Εξαιρετικό άρθρο.
  Σημαντικά σχόλια.
  Σιγά-σιγά τελευταία συναντώ τέτοια εξαιρετικά άρθρα που είναι άδηλα κομμάτια μιας ευρύτερης ιδεολογικο-πνευματικής συζήτησης, η οποία είναι αίτημα στον Δεξιό χώρο.

  Το κομβικό περιβάλλον σήμερα είναι το εξής

  - Η Ευρώπη είναι μια ταραγμένη πολιτική σούπα που ευελπιστεί οτι κάποτε θα μορφοποιηθεί και θα οδηγηθεί στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
  - Ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, αν και όταν και όποτε γίνει, θα ευνοήσει περισσότερο τα μικρά κράτη μέλη.
  - Η Ελλάδα βρίσκεται με τελματωμένο και εν πολλοίς απαξιωμένο πολιτικό σκηνικό. Ουδείς από τους αντιπάλους, αν δεν αναμορφώσει κάτι ριζικά, είναι σε θέση να πείσει το μεγάλο πλήθος .

  Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

  Στο επίπεδο των δύο βασικών αντίπαλων παρατάξεων, αν η μία αναμορφωθεί σε κάτι ελκυστικό η άλλη θα έχει το πλεονέκτημα να απαντήσει τελευταία. Έτσι ουδείς το αποφασίζει πρώτος και η ομφαλοσκόπηση όλων επί τα αυτά συνεχίζεται. Όμως θα συμβεί.

  Παράδειγμα

  Για παράδειγμα, πως θα σας φαινόταν αν ένας χώρος της Αριστεράς κατάφερνε να βγει από την σοβιετο-πασοκική του μούχλα και ευαγγελιζόταν ένα σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο, ας πούμε νοοτροπίας και επιπέδου Σουηδίας. Αν κατάφερνε να πείσει σε αυτό για τις αγνές του προθέσεις (πράγμα τρομερά δύσκολο σήμερα, αλλά το θέτω για την ανάγκη της εισήγησης) αυτόματα αυτό θα έπρεπε να απαντηθεί με κάτι αντίστοιχων αξιώσεων από τον χώρο της Δεξιάς, της Συντηρητικής παράταξης.

  Τα πρώτα γίνονται πρώτα

  Η Συντηρητική παράταξη, όμως, για να απαντήσει σε κάτι τέτοιο, όπως στο μοιραίο του παραδείγματος, πρέπει ήδη από πριν να έχει μετέλθει μια διαδικασία αυτο-ταυτοποίησης. Εδώ και ο εύστοχος τίτλος και οι σκέψεις του άρθρου.
  Χωρίς την ευρύτερη ιδεολογικο-πνευματική συζήτηση, άρα τοποθέτηση ταυτότητας, άρα καθορισμό της ιδεολογικής βάσης συσπείρωσης, εν τέλει μια διακριτή και ορατή κολώνα διαλεκτικής προσήλωσης για τον πολύ κόσμο, η συντηρητική παράταξη δεν θα μπορέσει να απαντήσει στην πρόκληση όταν αυτή μοιραία θα συμβεί.
  Μοιραία θα συμβεί η πρόκληση γιατί, όπως όλοι λέμε συνέχεια, η φύση και η πολιτική μισούν τα κενά.

 28. kaneis avatar
  kaneis 12/05/2013 18:40:48

  Αρκετά καλό το άρθρο, αλλά τείνει να συγκεράσει πολλά ιδεολογικά ρεύματα μαζί που δεν «παντρεύονται». Για παράδειγμα η υπεράσπιση του ατομισμού είναι πρόταγμα του φιλελευθερισμού και οχι του συντηρητισμού. Ο συντηρητισμός μιλάει για το συλλογικό αλλά από άλλη σκοπιά από ότι ο σοσιαλισμός. Έτσι δεν μπορείς να εναλλάσεις έννοιες όπως το άτομο, ή η παράδοση μιλώντας πότε για φιλελευθερισμό και πότε για συντηρητισμό σα να είναι το ίδιο πράγμα. Υπάρχει μια εννοιακή σύγχυση στο άρθρο. Ο συντηρητισμός ήρθε ως ένα βαθμό ως αντίδραση στον φιλελευθερισμό (Burke, Reflections on the revolution in France). Από την άλλη στον αντίποδα της φιλελεύθερης αντι-κουλτούρας του '60 αναπτύχθηκε ο νεοσυντηρητισμός του Irving Kristol και του Norman Podhoretz που η πλατφόρμα του περιλαμβάνει 1) την περικοπή φόρων για να τονωθεί η οικονομία, 2) την επιβολή της ηθικότητας για να δημιουργηθεί μια καλύτερη κοινωνία των πολιτών και 3) την επιθετική οικοδόμηση κράτους (nation-building) και εξαγωγή της δημοκρατίας, σαν βασική εξωτερική πολιτική.
  Προς τα που κλείνει η βασική γραμμή του άρθρου;

 29. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 12/05/2013 19:26:38

  Δεν ειναι αρθρο, ειναι αρθρα σε συνεχειες, κα αυτο απαντα και στην ερωτηση...

 30. Απορών avatar
  Απορών 12/05/2013 19:36:59

  Ιδιαίτερα με εσάς προσπαθώ να είμαι συντονισμένος! Θεού θέλοντος και χρόνου επιτρέποντος...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Απορών 15/05/2013 11:47:44

   Ριξτε μια ματια: http://www.antinews.gr/2013/05/15/215890/

 31. Απορών avatar
  Απορών 12/05/2013 19:38:10

  Πολύ φοβάμαι αγαπητέ Zugzwang ότι... έχετε δίκιο! Και αναλύω ανωτέρω τους λόγους... το κοινοτιστικό όραμα δεν μπορεί να αποτελέσει κομματική προγραμματική διακήρυξη...

 32. Απορών avatar
  Απορών 12/05/2013 19:49:46

  Χαχα... εύγε κ. Μητραλέξη!
  Όποιος πάρει στα σοβαρά το Μαρξ, αν είναι σοβαρός, μετά από τη διάψευση των εγελιανών προφητειών του, δεν μπορεί παρά να μείνει purος οικονομικά φιλελεύθερος, με την αυτονομημένη οικονομία ανά χείρας να του γνέφει ως εγελιανή Ιδέα!

 33. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 12/05/2013 19:58:00

  Το κεφάλαιο το οποίο οι ΕθνΚΤ της ζώνης του ευρώ έχουν καταβάλει στην ΕΚΤ ανέρχεται σε 7.529.282.289,35 ευρώ και αναλύεται ως εξής:
  
  Εισφορά των ΕθνΚΤ της ζώνης του ευρώ στο κεφάλαιο της ΕΚΤ ΕθνΚΤ.
  Κλείδα κατανομής % Καταβεβλημένο κεφάλαιο (€)

  -Nationale Bank van België/Banque Nationale de Belgique
  2,4256 261.010.384,68

  -Deutsche Bundesbank
  18,9373 2.037.777.027,43

  -Eesti Pank
  0,1790 19.261.567,80

  -Banc Ceannais na hÉireann/Central Bank of Ireland 1,1107 119.518.566,24

  -Τράπεζα της Ελλάδος
  1,9649 211.436.059,06

  -Banco de España
  8,3040 893.564.575,51

  -Banque de France
  14,2212 1.530.293.899,48

  -Banca d’Italia
  12,4966 1.344.715.688,14

  -Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου
  0,1369 14.731.333,14

  -Banque centrale du Luxembourg
  0,1747 18.798.859,75

  -Bank Ċentrali ta’ Malta/Central Bank of Malta
  0,0632 6.800.732,32

  -De Nederlandsche Bank
  3,9882 429.156.339,12

  -Oesterreichische Nationalbank
  1,9417 208.939.587,70

  -Banco de Portugal
  1,7504 188.354.459,65

  -Banka Slovenije
  0,3288 35.381.025,10

  Národná banka Slovenska
  0,6934 74.614.363,76

  -Suomen Pankki - Finlands Bank
  1,2539 134.927.820,48

  Η Τράπεζα της Ελλάδος συμμετέχει στήν ΕΚΤ με ποσοστό συμμετοχής 1,9649 % .

  Η κατανομή των καθαρών κερδών και ζημιών της ΕΚΤ μεταξύ των ΕθνΚΤ της ζώνης του ευρώ πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 33 του Καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (βλ. το νομικό πλαίσιο):

  Κατανομή των καθαρών κερδών και ζημιών της ΕΚΤ
  33.1. Τα καθαρά κέρδη της ΕΚΤ μεταβιβάζονται με την ακόλουθη σειρά:

  α) ένα ποσό το οποίο καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του καθαρού κέρδους μεταβιβάζεται στα γενικά αποθεματικά με ανώτατο όριο το 100% του κεφαλαίου,

  β) το υπόλοιπο καθαρό κέρδος διανέμεται μεταξύ των μεριδιούχων της ΕΚΤ, κατ’ αναλογία προς τα καταβεβλημένα μερίδιά τους.

  33.2. Σε περίπτωση ζημίας της ΕΚΤ, η ζημία αυτή μπορεί να καλυφθεί από το γενικό αποθεματικό της ΕΚΤ και, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, από το νομισματικό εισόδημα του αντίστοιχου οικονομικού έτους, κατ’ αναλογία και μέχρι το ύψος των ποσών που κατανέμονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες σύμφωνα με το άρθρο 32.5.

  Αγαπητέ Uncle Stgm.
  Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέθεσαν εγγυήσεις συνολικού ύψους 2,448 τρις ευρώ το 2012, από 1,824 τρις ευρώ το 2011. Εγγυήσεις φυσικά γιά χρήματα πού δανείσθηκαν από τήν ΕΚΤ, μέ τόκο φυσικά.
  2,448 τρις ευρώ το 2012!!!

  Δηλαδή η ΕΚΤ είναι η Εκδοτική Τράπεζα γιά τό σύνολο τής ευρωζώνης καί η Τράπεζα της Ελλάδος συμμετέχει μέ ποσοστό συμμετοχής 1,9649 % στό σύνολο τών κερδών πού πραγματοποιεί η ΕΚΤ στήν ευρωζώνη. Επειδή τά επιτόκια τής ΕΚΤ ρυθμίζουν τήν κυκλοφορία τού χρήματος στήν ευρωζώνη καί επειδή μόνον η ΕΚΤ μπορεί νά δημιουργεί χρήματα από τόν αέρα, μπορεί νά φανταστείς πόσο υψηλά μπορεί νά είναι τά κέρδη της, ιδιαίτερα σέ περιόδους υψηλών επιτοκίων.
  Πολλές κεντρικές τράπεζες έχουν ένα μόνο μέτοχο καί αυτός είναι τό δημόσιο. Έτσι τά κέρδος από τά επιτόκια πού ρυθμίζουν τήν κυκλοφορία τού χρήματος πολύ λογικά επιστρέφει στά δημόσια ταμεία. Η Τράπεζα της Ελλάδος όμως έχει πολλούς μετόχους. Τό κράτος (μαζί μέ τούς κρατικούς οργανισμούς) μπορεί νά κατέχει τό μέγιστο 35% τών μετοχών της. Οι υπόλοιποι μέτοχοι είναι ιδιώτες καί καρπώνονται -αφορολόγητα μάλιστα!!!- τά κέρδη πού αναλογούν στό μερίδιο συμμετοχής της στήν ΕΚΤ. Από ίδρυσης ελληνικού κράτους καί μέχρι σήμερα η κεντρική μας τράπεζα είναι στήν ουσία ιδιωτική. Η ίδια τράπεζα εξέδιδε τήν δραχμή, τήν τόκιζε καί μάς τήν δάνειζε. Τό χρέος δικό μας, τά κέρδη τού τοκισμού αλλού. Νά μήν μάς διαφεύγει δέ ότι τήν δανειακή σύμβαση τήν υπέγραψε ο πρόεδρος τής Τράπεζας της Ελλάδος καί ο Υπουργός Οικονομικών, ώς εγγυητής από τήν πλευρά τού ελληνικού κράτους!!! Οι εγγυήσεις μόνον τούς ενδιέφεραν καί τό μνημόνιο είναι οι υποχρεώσεις τού εγγυητή έναντι τής Τράπεζας της Ελλάδος ότι θά πληρώνει μέ συνέπεια τούς τόκους καί θά μπορεί νά αναχρηματοδοτεί μέ επιτυχία στό μέλλον τό χρέος του. Τό χρέος δέν πρόκειται νά πληρωθεί από κανέναν καί ποτέ. Πίστωση είναι. Ο βαθμός πίστωσης ενδιαφέρει μόνον τού τραπεζίτες, ώστε ο πιστωτικός τόκος νά αποπληρώνεται μέ χρήματα πού οι ίδιοι εκ τού μηδενός πάλι δημιουργούν. Η ιδιωτική Τράπεζα της Ελλάδος μόνο χονδρά κέρδη θά έχει καί θά τά μοιράσει αφορολόγητα στούς ξένους μεγαλομετόχους της.

  Η Τράπεζα της Ελλάδος δέν είναι ελληνική. Ούτε τώρα, ούτε όταν τύπωνε καί δάνειζε δραχμές. Ιδιωτική επιχείρηση τών επιφανών εξουσιαστών στήν αποικία τους μέ τό όνομα Ελλάδα είναι. Τίποτα περισσότερο.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Ιαπετός 13/05/2013 10:36:18

   Τι Ελληνική ή μη Ελληνική! Αυτό δεν είναι κάν Κεντρική Τράπεζα, άν είναι όπως το περιγράφετε...
   Κεντρική Τράπεζα που διανέμει μερίσματα σε ιδιώτες μετόχους; Είναι κάτι σαν μονόκερως ή ωοτόκος αρκούδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.
   Είναι δυνατόν; Τα "επιτοκιακά κέρδη" που πραγματοποιεί η ΕΚΤ, μοιράζονται σε ιδιωτες μετόχους της ΤτΕ; Αυτό απαγορεύεται απο τις Συνθήκες της ΕΕ - κανείς δεν το έχει προσέξει !!!
   Άν ισχύουν, ούτε κάν Εκδοτική Τράπεζα επι δραχμής ήταν. Η δραχμή δεν ήταν κάν νόμισμα. Ομόλογο ιδιωτικού τραπεζικού οργανισμού ήταν.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Ιαπετός 13/05/2013 10:52:26

   Ιδού, Βαξεβάνης!
   h**p://www.koutipandoras.gr/9242/%CE%B7-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1.html

   Ως γνωστόν, η ΤτΕ ιδρύθηκε το 1927. Μέχρι τότε εκδοτική Τράπεζα ήταν η ΕΤΕ, όντας ταυτόχρονα και εμπορική. Οι διεθνείς οργανισμοί το θεωρούσαν ασυμβατότητα, με αποτέλεσμα να ιδρυθεί η ΤτΕ ως μη εμπορική τράπεζα με εκδοτικές κτλ αρμοδιότητες.
   Τα ονόματα μετόχων που κυκλοφορούν (Γεώργιος Σταύρου, Ρότσιλντ, Ζωσιμάς, Εϋνάρδος, Θεόδωρος Ράλλης κτλ) αφορούν την Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), δηλαδή τα πρό 1927.
   Νεότερα νέα υπάρχουν;

   • ειδωλοκλάστης avatar
    ειδωλοκλάστης @ Uncle Stgm 13/05/2013 16:42:29

    Η ΕΤΕ, μετέπειτα ΤτΕ, ιδρύθηκε καί ανήκει στούς "Ρότσιλντ" (τουτέστιν κόκκινη ασπίδα- γερμ.). Η παρουσία τους, μέ διαφορετικά επώνυμα καί ψευδώνυμα, στόν γεωγραφικό χώρο τής σημερινής Ελλάδας, ξεκινά περί τών αρχών τού 16ου αιώνα (Ζάκυνθος/Κέρκυρα) αλλά ενισχύεται ιδιαίτερα περί τό 1770 καί μετά.Είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στήν Ελληνική Επανάσταση.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ ειδωλοκλάστης 14/05/2013 12:13:25

     Η ΤτΕ δεν είναι η ΕΤΕ. Καμμία σχέση.
     Η νέα εκδοτική τράπεζα ΤτΕ ιδρύθηκε καταναγκαστικά το 1927 (λόγω διεθνών συνθηκών δεν μπορούσε η ΕΤΕ να είναι και εμπορική και εκδοτική τράπεζα), οπότε η ΕΤΕ παρέμεινε αποκλειστικά η εμπορική τράπεζα "Εθνική" που ξέρουμε σήμερα.
     Για τον Γ. Σταύρου δεν έχετε ακούσει;

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ ειδωλοκλάστης 14/05/2013 12:25:16

     Τα Ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία (ο μεγαλύτερος μέτοχος σήμερα, τόσο στην ΕΤΕ όσο και στην ΤτΕ - βλέπε το μετοχολόγιο της πρώτης και την "δραστηριότητα" της πρώην ΔΕΚΑ με τα ομόλογα Δημοσίου στην δεύτερη), λέγονται "Rotschild";
     Οι θεωρίες συνωμοσίας που περιστρέφονται γύρω από τους διάφορους κλάδους αυτης της οικογένειας, είναι διεθνώς άπειρες. Ως ορθολογιστής, δεν αποκλείω εντελώς να έχουν κατακτήσει και τον πλανήτη Κρόνο, με τους δακτυλίους του. Αλλά μέχρι να πάρω τις τεκμηριωμένες αποδείξεις, θα θεωρώ απείρως πιθανότερο ότι δεν το έχουν κάνει (ακόμη).

 34. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 12/05/2013 21:52:57

  Ο διάλογος είναι πολύ ενδιαφέρων και μόνο και μόνο το ότι τίθενται τέτοια θέματα προς συζήτηση, είναι θετικό.
  Θα έλεγα, όσον με αφορά, ότι ποτέ μου δεν με έπεισε η εκθείαση του κοινοτιστικού πλαισίου της Τουρκοκρατίας, επειδή οι κοινότητες αυτές ήταν ουσιαστικά συσσωματώσεις που εξυπηρετούσαν φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς ή ήταν πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Η Ύδρα, λ.χ., είχε ολιγαρχική οργάνωση, τα Ψαρά δημοκρατικότερη. Η Πελοπόννησος είχε άλλο σύστημα διοίκησης σε σχέση με τη Ρούμελη (μιλάμε για τις χριστιανικές κοινότητες, το "μιλλέτ" των "Ρουμ"). Και υπήρχαν περιοχές όπου η κοινοτική οργάνωση ήταν υποτυπώδης, ήταν ουσιαστικά η ενορία των υποτελών χριστιανών, των τζιμμή. Η οποία ενορία αποδεκατιζόταν ή και καταργείτο σε περιπτώσεις εξισλαμισμού (πάμπολλες τον 17ο-18ο αιώνα στη Δυτική Ελλάδα, Αλβανία, Μακεδονία). Δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινοτικό σύστημα υπονοώντας έναν θεσμό με ομοιογένεια.
  Το ελληνικό κράτος αναπτύχθηκε συγκεντρωτικά, για πολλούς και διάφορους λόγους, που δεν είναι επί του παρόντος να εκθέσουμε. Ο ίδιος ο Καποδίστριας αυτό το σύστημα είχε υπ΄όψη του, το συγκεντρωτικό. Η απελευθέρωση των αλύτρωτων ελληνικών εδαφών εκπορεύθηκε από το κέντρο, από την Αθήνα, και προήλθε κυρίως με θυσίες στρατιωτών από τα ελεύθερα ελληνικά εδάφη. Θα έλεγα ότι μόνο η Κρήτη κέρδισε την ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος με το σπαθί της, αφού όμως και εκεί είχαν σταλεί σώματα από την ελεύθερη Ελλάδα. Και οι Μικρασιάτες, από τους Ελλαδίτες περίμεναν την απελευθέρωση, όπως και προηγουμένως οι Ηπειρώτες και οι Μακεδόνες από τους παλαιο-ελλαδίτες απελευθερώθηκαν. Άρα, ήταν επόμενο η Αθήνα να καταστεί μία πρωτεύουσα πόλη με βαρύνουσα σημασία. Κάτι που κατέληξε στον υδροκεφαλισμό, βέβαια, λόγω των αδυναμιών του ελληνικού κράτους και του πελατειακού συστήματος.
  Αν δει κανείς τα πράγματα καθαρά, είτε μας αρέσει, είτε όχι, η περίπτωση της Ελλάδας μοιάζει αρκετά με αυτήν της Γαλλίας ως προς τη θέση της πρωτεύουσας σε σχέση με το σύνολο της χώρας. Γιατί λοιπόν να μην αναζητήσουμε κάποια θετικά στοιχεία στον γαλλικό συνητηρητισμό που ταιριάζουν στα καθ' ημάς; Προσωπικά, παρακολουθώντας κάπως τη γαλλική συντηρητική σκέψη, είτε στο πρωτότυπο, είτε σε μετάφραση, βρήκα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα σοβαρό ελληνικό συντηρητικό κόμμα. Θα συνιστούσα σε όλους τους προβληματιζόμενους να διαβάσουν το βιβλίο του Jean-François Mattéi, "Η εσωτερική βαρβαρότητα", που έχει μεταφραστεί στην ελληνική, με καλή επιμέλεια και καλό σχολιασμό.

  • Απορών avatar
   Απορών @ ΒΙΣ 12/05/2013 23:10:35

   Αγαπητέ ΒΙΣ, δύο παρατηρήσεις μονάχα:
   1. "Δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινοτικό σύστημα υπονοώντας έναν θεσμό με ομοιογένεια.": Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς καθώς ομοιογένεια υπάρχει όπου κάτι επιβάλλεται άνωθεν. Η ελευθερία προϋποθέτει την προσωπική ετερότητα κοινωνικής οργάνωσης.
   2. Για το γαλλικό συντηρητισμό: είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός καθώς (και χωρίς να έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα) αυτός προέρχεται από τα κατάλοιπα του Ancien Régime, δηλαδή των κατά Ρωμανίδη Φράγκων κατακτητών των Ρωμαίων, των καταπιεστών φεουδαρχών . Με ποια λογική θα έπρεπε να ταυτιστούμε με τους απογόνους τους; Ο αγγλοσαξωνικός συντηρητισμός είναι αρκετά πιο κοντά σε εμάς...
   3. Ο συγκεντρωτισμός του Καποδίστρια θεωρώ πως οφείλεται στις δικτατορικές εξουσίες που ορθώς του παραχωρήθηκαν λόγω του πολέμου. Αν κρίνουμε από την Ελβετία, καθόλου συγκεντρωτικό μοντέλο δεν νομίζω να είχε κατά νου για την μελλοντική απελευθερωμένη Ελλάδα...

   • Απορών avatar
    Απορών @ Απορών 12/05/2013 23:10:53

    Στην πορεία γίνανε τρεις...

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Απορών 13/05/2013 09:27:46

    Το θέμα είναι πολύ μεγάλο, αλλά ελλείψει χρόνου θα απαντήσω σύντομα.
    1. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ελευθερία σε συνθήκες υποτέλειας. Το κοινοτικό σύστημα αναπτύχθηκε, όπως αναπτύχθηκε, ανόμοια ή και σχεδόν καθόλου, σε συνθήκες υποτέλειας, για να μην πω δουλείας, υπό τη σκιά του νόμου του Ισλάμ. Οι μετέχοντες δεν ήταν πολίτες, ήταν υποτελείς υπήκοοι, τζιμμήδες (τζιμμί), απλώς ανεκτοί αλλόθρησκοι ως λαοί της Βίβλου. Υπόκειντο σε χίλιες δυο διακρίσεις. Όταν ένας οποιοσδήποτε Τούρκος μπορούσε καθ' οδόν να αρπάξει τα ψάρια που μόλις είχε αγοράσει ο ίδιος ο αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου Ζυγομαλάς (επικαλούμενος μάλιστα το "ο έχων δύο χιτώνας"!) στον Γαλατά και στη συνέχεια να ξυλοφορτώσει τον διαμαρτυρόμενο (τα αναφέρει ο ίδιος σε επιστολή του στον γερμανό ελληνιστή και λατινιστή Μαρτίνο Κρούσιο ή Martin Kraus), νομίζω δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το καθεστώς στο οποίο βρίσκονταν οι Έλληνες και γενικά οι χριστιανοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Άρα, το κοινοτικό σύστημα δεν διαμορφώθηκε ανομοιογενώς λόγω ελεύθερης επιλογής, αλλά λόγω συνθηκών. Είμαι φανατικά υπέρ της διατύπωσης ιστορίας πρώτιστα βάσει πηγών και όχι πρώτιστα βάσει ιδεολογημάτων.
    2. Ο Ρωμανίδης ήταν καλός θεολόγος και ένας βαθύτατα πνευματικός άνθρωπος, αλλά όχι τόσο καλός ιστορικός. Η ιστορική του αφήγηση σε μεγάλο βαθμό εκκινεί από ορισμένα ιδεολογήματα. Τα περί Φράγκων που καταπίεσαν τους απλούς γαλατορωμαίους χωρικούς και που εξελίχθηκαν στους μετέπειτα ευγενείς, δεν αντέχουν σε καμία ιστορική κριτική. Λίγη σοβαρή γαλλική ιστορία αν γνωρίζει κανείς, θα γελάσει (γιατί τότε οι χωρικοί ξεσηκώθηκαν σε μία τεράστια έκταση της δυτικής Γαλλίας υπέρ του βασιλιά; Αφήνω τις περιπτώσεις "ευγενοποιήσεως" αστών πριν από την Επανάσταση...). Βέβαια, ο γαλλικός συντηρητισμός ξεκινά, όντως, από το Ancien Régime, αλλά δεν παραμένει εκεί, εξελίσσεται. Δεν ταυτίζεται πλέον καθόλου ο γάλλος συντηρητικός με τους βασιλόφρονες légitimistes. Αλλά μήπως ο αγγλοσαξωνικός συντηρητισμός δεν ξεκινά από αντίθεση προς τη Γαλλική Επανάσταση; Τί είναι ο Burke, του οποίου το έργο, ευτυχώς, μεταφράστηκε στην ελληνική;
    Εντούτοις, δεν δογματίζω, υπάρχουν και στον αγγλοσαξωνικό κόσμο εξαίρετα κείμενα που ανήκουν στο κλίμα του compassionate conservatisme (θα το μετέγραφα ως "κοινωνιοκρατικός συντηρητισμός"). Διάβαζα κάποια εξαίρετα κείμενα του αγγλοεβραίου γιατρού και δοκιμιογράφου Theodore Dalrymple, έχω δύο βιβλία του με τέτοια δοκίμια που μου έκαναν εντύπωση. Τέτοιος συντηρητικός λόγος απουσιάζει στην Ελλάδα, δυστυχώς. Ούτε καν μεταφράστηκαν αυτά τα βιβλία στην ελληνική.
    Προσωπικά, πάντως, πιστεύω στη σύνθεση και την αναδημιουργία, όχι στον μιμητισμό, όχι στην κοραϊκή μετακένωση. Γιατί να πάρουμε ως πρότυπο τον Κοραή και όχι τον Ευγένιο Βούλγαρη ή τον άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως, με το τεράστιο συγγραφικό του έργο; Υπάρχουν στοιχεία στα καθ' ημάς, από την πλούσια πολιτισμική μας παράδοση, που μπορούν να ενταχθούν δημιουργικά σε μία νεοελληνική μετα-κρισιακή δημοκρατική συντηρητική πρόταση. Αλλά, όπως υπονοεί και ο Σ. Μ., με Αβραμόπουλους και Μιλτιάδηδες Βαρβιτσιώτηδες τέτοια πρόταση δεν μπορεί να υπάρξει...

    • Απορών avatar
     Απορών @ ΒΙΣ 13/05/2013 20:12:44

     Εν συντομία λόγω ελλείψεως χρόνου:
     1. Τα κοινά των Ελλήνων έλκουν την καταγωγή του αρκετά πιο παλαιά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία οπότε δεν μπορούμε με ευκολία να πούμε ότι αποτελούν καρπό υποτέλειας. Επιπλέον, συμφωνώ προφανώς "υπέρ της διατύπωσης ιστορίας πρώτιστα βάσει πηγών και όχι πρώτιστα βάσει ιδεολογημάτων" αλλά και εναντίον της εξαγωγής γενικών συμπερασμάτων από το μερικό. Σαφώς και η πηγή σας ισχύει, αλλά για στο συγκεκριμένο χωροχρονικό πλαίσιο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ισχύει και για τις παραδουνάβιες περιοχές στις οποίες οι Έλληνες ήταν κυβερνήτες για παράδειγμα και οι Ρουμάνοι ακόμα μας το φυλάνε ή για την περιφέρεια της αυτοκρατορίας καθόλην τη διάρκειά της;
     2. Σαφώς έχετε δίκιο για το Ρωμανίδη, δεν φημίζεται για την επιστημοσύνη των ιστορικών του προσεγγίσεων. Ωστόσο, το γενικό πλαίσιο που σκιαγραφεί ρίχνει νέο φως στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής ιστορίας θεωρώ πολύ πιο διαφωτιστικό (αν και όχι επιστημολογικά άρτια, πως θα μπορούσε άλλωστε αφού την ιστορία, δηλαδή τις πηγές, τις γράφουν οι νικητές;) από την τρέχουσα αντίληψη περί απλών γλωσσικών διαφορών. Είναι μεγάλη συζήτηση όμως αυτή... Οι χωρικοί πολλές φορές συμμαχούσαν με τη βασιλεία ιδιαίτερα όταν η βασιλεία ήταν σε ένταση με τους φεουδάρχες (το είδαμε και στην κομμούνα της Θεσσαλονίκης χωρίς φεουδαρχία δυτικού τύπου εκεί). Ο αγγλοσαξωνικός συντηρητισμός έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να ακολούθησε σταδιακές αλλαγές εκφράζοντας την κάθε φορά καθεστυκία τάξη και αποδεχόμενος τις αλλαγές αυτές άρα έχει σαφή φιλελεύθερα χαρακτηριστικά (για άλλη μια φορά θεωρώ ότι η ερμηνευτική του Ρωμανίδη βοηθάει για την κατανόηση του φαινομένου) ενώ δεν συνέβη το ίδιο με το γαλλικό συντηρητισμό ο οποίος σαφώς και δεν εκφράζει σήμερα πλέον το Ancien Regime (πως θα μπορούσε άλλωστε;). Εκεί που ο αγγλικός συντηρητισμός εκφράζει ένα πιο φιλελεύθερο / ατομοκεντρικό / προτεσταντικό πνεύμα, ο γαλλικός εκφράζει ένα πιο αντιφιλελεύθερο / κολεκτιβιστικό / ρωμαιοκαθολικό πνεύμα ακριβώς σε αντίθεση με τα πιο ακραία προτάγματα της Γαλλικής Επανάστασης (ενώ ο αγγλοσαξωνικός συντηρητισμός έλκει την καταγωγή του από πολύ παλαιότερα).
     Ως προς τα υπόλοιπα θα έλεγα πως συμφωνώ μαζί σας. Ομολογώ πως ο συντηρητισμός δεν ήταν στα άμεσα ενδιαφέροντά μου και όσο τον ανακαλύπτω τόσο περισσότερο με εντυπωσιάζει το πόσο πιο φιλελεύθερος τελικά είναι από τη λεγόμενη προοδευτική σκέψη (και αυτό είναι μεγάλη συζήτηση επίσης). Και φυσικά, συμφωνώ με τις αναφορές σας... Σχηματίσατε την άποψη ότι είμαι Κοραϊκός; Απεταξάμην!

 35. fitsoulas avatar
  fitsoulas 13/05/2013 01:01:32

  Νομίζω ότι δε διατυπώθηκε ποτέ ένας ελληνικός συντηρητισμός μέχρι τώρα γιατί περιμέναμε την επιστροφή του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Νέα Δημοκρατία

 36. Albert avatar
  Albert 13/05/2013 10:52:56

  Κατ'αρχήν ο συντηρητισμός -όπως τον έννοείτε κ. Μητραλέξη- είναι παράγωγο πεύμα. Υπάρχει ή υπήρχε ποτέ στην χώρα μας κάτι αξιο να "συντηρηθεί"?

  Συνεπώς, ήταν (και πιθανόν να είναι ακόμα) πολύ νωρίς.

  Όπερ σημαίνει:
  Δεδομένου ότι ο ρεπουμπλικανισμός είναι η μήτρα αυτού που μεταγενέστερα καλείται συντηρητισμός, και δεδομένου ότι ο ρεπουμπλικανισμός προϋποθέτει αυτογνωσία, αίσθηση ταυτότητας και κοινότητας, αντίληψη ιστορικότητας, έναν στοιχειώδη κοσμοπολιτισμό, κάποιου είδους επαγγελματική κατάρτιση, και προπαντός μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων-πολιτών με την ικανή καλλιέργεια που εξασφαλίζει τα παραπάνω, μπορούμε να συνοψίσουμε ότι για την εμφάνιση οποιουδήποτε συντηρητισμού απαιτείται αστική τάξη, που θα διατρέξει τον αναγκαίο ιστορικό χρόνο και θα "γεννήσει" τον ρεπουμπλικανισμό (που φτάχνει τους θεσμούς, δηλαδή το Κράτος) και λίγο αργότερα τον φιλελευθερισμό (που βάζει όρια στο Κράτος, δηλαδή στη σχέση θεσμών και πολιτών).

  Η χώρα μας σκόνταφτε πάντα στην κρίσιμη μάζα. Αστική τάξη υπήρχε, σε νησιά όπως η Σύρος και η Χίος (βλ. Ν.Δήμου, "Η χαμένη Τάξη", αναφέρω το βιβλίο ως ένδειξη εκτίμησης προς τον Ν.Δ.), άλλα και στην Αθήνα κατα περιόδους (τέλη 19ου αιώνα, προπολεμικά, μεταπολεμικά). Όμως είτε απεδείχθη περιορισμένη τοπικά και δυστυχώς και χρονικά, είτε υπήρξε ελιτίστικη ως προς την κοινωνική θέση αδιαφορώντας για το "λαό", είτε φέρθηκε με ιδιοτέλεια ως προς την πολιτική θέση εξαργυρώντας την με κατάληψη του Κράτους (μεταπολεμική δεξιά). Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι συμφορές που βρήκαν τη χώρα, οι ευρωπαϊκοί και λοιποί πόλεμοι που παρεμπόδισαν γενικά την ομαλή ιστορική εξέλιξη. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι κάποιες άλλες συμφορές (Διχασμοι, μικρασιατική καταστροφή, χούντες, εμφύλιος) ήταν εν πολλοίς προϊόντα εσωτερικών έριδων.

  Πιστεύω οτι η σημερινή συγκυρία, με σταθερή Δημοκρατία, σημαντικό επίπεδο γνώσης, ευημερίας αλλά και εμπειρίας, να γεννήσει την πρώτη αστική τάξη της χώρας, που θα αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και επικράτειας.

 37. stamoschios avatar
  stamoschios 13/05/2013 14:12:12

  Γιατί οι ελαφροδεξιούληδες θα τον αποκαλέσουν φασίστα και ακραίο. Θα του φορτώσουν όλα τα αμαρτήματα από γενέσεως κόσμου, θα τον λοιδορήσουν δεόντως. Όταν προτιμάτε τα ¨καθαρά χέρια¨ του καπετάν γιώτη και της ρεπούση τι περιμένετε κύριοι να δημιουργηθεί νεοσυντηρητικός χώρος.; Ούτε καν στα σχολεία διδάσκεται ο ρομαντισμός και όλα τριγυρίζουν γύρω από τον διαφωτισμό. όλο βολταίρος βολταίρος και καθόλου Χέρντερ.

 38. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 13/05/2013 18:25:12

  ιδρύθηκε από καί ανήκει στούς

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.