#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/09/2009 15:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί, αλήθεια, ο Καραμανλής είπε «απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο»;

Οικογενειοκρατία κατά διαπλοκής

 

Με τον ερχομό του Κ. Καραμανλή  εκ Παρισίων το 74 και την «αποκατάσταση» της δημοκρατίας, όλα έδειχναν ότι η Ελλάδα θα ξεπερνούσε τα πολιτικά προβλήματα του παρελθόντος και θα βίωνε μια ανοδική πορεία δίχως προσκόμματα. Θα συμφωνήσω ότι στην αρχή ο πρώτος Καραμανλής κατάφερε να φτιάξει  ένα κράτος το οποίο μπορούσε να σταθεί στα πόδια του και όλοι του αναγνωρίζουν ότι με την είσοδο της Ελλάδας στην Ε.Ε., η χώρα έκανε μεγάλα άλματα προς τα εμπρός. Σύντομα όμως, όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, τα άλματα αντί να συνεχιστούν προς τα εμπρός πήραν την κλασσική τους πορεία προς τα πίσω. Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατάλαβε  ότι θα έχανε από τον Α. Παπανδρέου, χωρίς δεύτερη σκέψη παρέδωσε τα όπλα και την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στον Γεώργιο Ράλλη. Διευκόλυνε έτσι την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία. Έκτοτε, η Ελλάδα θα ζήσει δύο καινούργια φαινόμενα. Το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας και το φαινόμενο της διαπλοκής.

Οπωσδήποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μια ηγετική φυσιογνωμία. Είναι όμως επίσης γεγονός, ότι η διαπλοκή εδραιώθηκε και γιγαντώθηκε επί της «δικής του» δεκαετίας του 80. Όλοι αυτοί που βλέπουμε σήμερα να ποδηγετούν την πολιτική ζωή του τόπου (Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Κόκκαλης, Αλαφούζος κλπ) τότε αναπτύχθηκαν και εδραιώθηκαν. Ο Α. Παπανδρέου χρησιμοποίησε στην αρχή την διαπλοκή για να κυβερνήσει, αλλά όταν έγινε πλέον ανεξέλεγκτη και απειλούσε και τον ίδιο, δημιούργησε τον Κοσκωτά (που του τον γνώρισαν ο γιος του ο Γιώργος με την μαμά του την Μάργκαρετ) για να τον βάλει σφήνα στο τερατούργημα που είχε δημιουργήσει. Δεν τα κατάφερε, με συνέπεια να χάσει την εξουσία.

Η Ελλάδα θα μπει έκτοτε σε πολιτικές περιπέτειες, αλλά η διαπλοκή θα συνεχίσει να γιγαντώνεται σε τέτοιο βαθμό, που οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα εξαρτώνται από αυτή. Οι όροι δεν τίθενται πλέον από τους πολιτικούς, αλλά από τους επιχειρηματίες. Έχοντας ως όχημα τα media, θα καταφέρουν να «υποτάξουν» τους πολιτικούς και να τους χρησιμοποιούν κατά το δοκούν.

Το 2004, ο Κώστας  Καραμανλής κέρδισε την εξουσία υποσχόμενος  την επανίδρυση του κράτους – ταυτισμένου στη συνείδηση του λαού με το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» - και την καταπολέμηση της διαπλοκής. Το μόνο πράγμα που εξάλειψε ήταν κάτι … σουβλάκια στου Μπαϊρακτάρη. Ακολούθησε ο λανθασμένος χειρισμός της κυβέρνησης στην υπόθεση του βασικού μετόχου, με αποτέλεσμα να χάσει την πρώτη και ποιο σημαντική μάχη κατά της διαπλοκής.

Με λίγα λόγια, ο Καραμανλής έβγαλε το πιστόλι αλλά δεν πυροβόλησε. Αυτό σήμανε και την αρχή του τέλους της θητείας του ως πρωθυπουργού. Οι κυβερνητικές γκάφες και τα διάφορα σκάνδαλα που ακολούθησαν (με αποκορύφωμα την υπόθεση Ζαχόπουλου και το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου) χρησιμοποιήθηκαν από τους αντιπάλους του και τα ΜΜΕ για να ολοκληρωθεί η αποδόμησή του

Οπωσδήποτε ο Καραμανλής έκανε πολλά λάθη. Δεν έχει υπάρξει, όμως, τουλάχιστον από την εποχή της μεταπολίτευσης και έπειτα, τέτοια σφοδρή επίθεση σε πρωθυπουργό. Πρωταγωνιστές αυτής της επίθεσης δεν ήταν μόνο το ΠΑΣΟΚ και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, αλλά και η Αγία Οικογένεια με τους άλλους βαρόνους της ΝΔ.

Μέχρι τώρα η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί  είναι ότι τις πρόωρες εκλογές επέβαλε η διαπλοκή με την βοήθεια του Σουφλιά και τη Ντόρας.

Είναι όμως  έτσι;

Μήπως ο Κώστας και ο Γιώργος παίζουν μαζί για να ενισχύσουν τον δικομματισμό και να αντισταθούν έτσι στην διαπλοκή και τα σενάρια συγκυβέρνησης;

Μήπως ο Κώστας δίνει την ευκαιρία στον Γιώργο να κερδίσει αυτή την μάχη; Ξεκαθαρίζοντας, σιγά – σιγά το κόμμα του από τα εκσυγχρονιστικά βαρίδια για να ξεκαθαρίσει μετά και ο Καραμανλής το δικό του;

Μήπως ο Κώστας θέλει να πετάξει την καυτή πατάτα της οικονομικής κρίσης στα χέρια του Γιώργου, που όπως όλα δείχνουν δεν θα τα καταφέρει και να επιστρέψει θριαμβευτής;

Μήπως υπάρχουν και άλλοι λόγοι πιο σοβαροί από την Οικονομία που κάνουν τον Καραμανλή να λέει «απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο»; Οι εξελίξεις στα Εθνικά Θέματα πχ.

 Τα παραπάνω αποτελούν προβληματισμούς όχι μόνο δικούς μου, αλλά και άλλων σκεπτόμενων πολιτών,  μπροστά σε αυτά  τα πρωτοφανή γεγονότα που λαμβάνουν μέρος στη χώρα μας.  

 Σε κάθε περίπτωση η αντίσταση στην διαπλοκή προϋποθέτει κόμματα αρχών. Και μέχρι στιγμής ούτε ο Κώστας αλλά ούτε κι ο Γιώργος έχουν δείξει ότι θέλουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Επιμένουν και οι δυο στην παλιά καλή συνταγή της οικογενειοκρατίας  και της προσωπολατρίας.

Με λίγα λόγια, αντί να σπάσουν το απόστημα από τη ρίζα το συντηρούν με συνέπεια να θέτει τους όρους η διαπλοκή αντί να τους θέτουν οι ίδιοι. 

 Πάνος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. one avatar
  one 13/09/2009 15:26:32

  Χαζομάρες. Οι δεξιοί θα είναι μιά ζωή άσχετοι και θα τρώγονται σαν τα σκυλιά μεταξύ τους και δεν χρειάζεται να τους δείχνει εμπιστοσύνη κανένας. Φτάσαμε να έχουνε και αρχηγό τον Καραμανλή. Θα κυβερνούν τέσσερα χρόνια και το ΠΑΣΟΚ δεκαέξη. Καληνύχτα.

 2. andr3as avatar
  andr3as 13/09/2009 15:37:20

  Για να παταχθεί η διαπολοκή το μόνο που πρεπει να γίνει είναι να λειτουργήσει η δημόσια διοίκηση και η Δικαιοσύνη-αυτά και μόνο, πρώτη να τους τσιμπάει και να τους καθαρίζει,και η δεύτερη να τους τηγανίζει.
  Το κράτος είναι πανίσχυρο,αμα θέλει τουςτυλίγει σε μια κόλλα χαρτι και τους τελειώνει.
  Όλα τα άλλα είναι απλά οδοντόκρεμες...

 3. driblas avatar
  driblas 13/09/2009 16:02:26

  Τα πράγματα είναι πιό απλά:
  Και τον Κωστάκη (1997) και τον Γιωργάκη (2004) τους έβαλαν για αρχηγούς τα κόμματά τους για να σωθούν από τη διάσπαση.
  Ο Κωστάκης είναι έξυπνος και ειλικρινής, αλλά ξεροκέφαλος και άπειρος μάνατζερ.
  Ο Γιωργάκης είναι ο κλασσικός κουτοπόνηρος πελοποννήσιος πολιτικάντης που, παρόλη την πεπερασμένη του νοημοσύνη, ξέρει να φτιάχνει συμμαχίες με τους ισχυρούς.
  Η πλάστιγγα γέρνει μάλλον υπέρ του Γιωργάκη (μέχρι νεωτέρας από το μεγάλο αφεντικό).

 4. ange-ta avatar
  ange-ta 13/09/2009 17:16:38

  για όσους βαρεθούν να διαβάσουν ολόκληρο το αρθρο του κ. Μαρκεζίνη , αντιγράφω την τελευταία παράγραφο:

  Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τους κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από τις πρόωρες εκλογές. Δεν είμαι πολιτικός, αλλά, ως σκεπτόμενος άνθρωπος, δεν έχω διόλου πειστεί ότι η οικονομική κρίση είναι ο λόγος για την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος να αποφασίσει τη διενέργεια εκλογών.
  Η οικονομία βρίσκεται πράγματι σε άσχημη κατάσταση, όχι όμως τόσο όσο στο εξωτερικό. Φοβάμαι και, εξίσου, υποψιάζομαι ότι, σε εξωτερικό επίπεδο, υπάρχει μια μυστική επιθυμία άγνωστων δυνάμεων να μας ωθήσουν να υπογράψουμε πράγματα απολύτως απαράδεκτα. Τα ζητήματα της πΓΔΜ, του Αιγαίου και της Κύπρου καιροφυλακτούν στο σκοτάδι.

  • Χι avatar
   Χι @ ange-ta 13/09/2009 23:06:46

   Το άρθρο στο οποίο αναφέρεται το προηγούμενο σχόλιο (το οποίο αξίζει να διαβαστεί ολόκληρο):

   http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=15426&subid=2&pubid=6000887

 5. chgian avatar
  chgian 13/09/2009 17:46:11

  Η γνώμη του αρθρογράφου ότι οι πρόωρες εκλογές έγιναν για να
  ανασυνταχθούν τα δύο μεγάλα κόμματα και να καταπολεμήσουν την διαπλοκή,
  μοιάζει συνωμοσιολογικό και στερείται λογικής βάσης.

  Όπως λέει και ο Ανδρεας το κράτος μπορεί να υπερνικήσει κάθε
  μεγαλοσχήμονα καναλάρχη και εργολάβο. Το κράτος είναι ο
  πραγματικός γίγαντας, άλλο αν έχει μυαλό νάνου. Θα μπορούσε
  να μεταρρυθμιστεί ο βαθύς κρατικός μηχανισμός για να
  αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων στην ελλαδική κοινωνία. Αντί
  αυτού δεν έγινε τίποτα και βλέπουμε τον Σουφλιά παρέα με τον Μπόμπολα.

  Νομίζω πως τα εθνικά θέματα είναι μια πιο πιθανή αιτία. Ο ΚΚ
  δέχεται αφόρητες πιέσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής
  (πΓΔΜ, Κύπρος, Αιγαίο, αγωγοί) και θέλει να την κάνει όσο γίνεται πιο
  γρήγορα, για να μην γραφτει στην Ιστορία ως ο πρωθυπουργός
  των εθνικών υποχωρήσεων

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 13/09/2009 17:49:05

  Αντε παλι.Το 2004 ο Σημιτης και ο ΓΑΠ ειχαν ετοιμασει δυο ναρκες.
  Η μια λεγοταν σχεδιο Αναν και η αλλη συμφωνια Ελσινκι.Το σχεδιο προβλεπε να υπογραψει ο Καραμανλης τη διχοτομηση της Κυπρου και του Αιγαιου σε μια "δεξια παρενθεση" και μετα να ελθει ο ΓΑΠ για να φτιαξει την πολυεθνικη Ελλαδα.
  Αυτο ο Καραμανλης το απεφυγε,εριξε και ενα βετο στα Σκοπια και φευγει κατηγορουμενος μονο για σκανδαλα.Αυτα ομως ειναι τριχες.Ποιος θα θυμαται το Βατοπεδιο σε λιγα χρονια;οποτε το μπαλακι περνα παλι στον ΓΑΠ.
  Αυτος εχει ολα τα ατου να ολοκληρωσει τη δουλεια η μεγαλη πλειοψηφια των σημερινων πασοκων ενδιαφερονται μονο για τα οικονομικα τους ενω οι μεταναστες που θα ειναι οι νεοι ψηφοφοροι του επισης και ετσι ολοι θα ειναι ευχαριστημενοι.

 7. Χι avatar
  Χι 13/09/2009 18:00:55

  Απελθέτω. :D

 8. mesaios daktylos avatar
  mesaios daktylos 13/09/2009 18:11:21

  "Μήπως ο Κώστας δίνει την ευκαιρία στον Γιώργο να κερδίσει αυτή την μάχη; Ξεκαθαρίζοντας, σιγά – σιγά το κόμμα του από τα εκσυγχρονιστικά βαρίδια για να ξεκαθαρίσει μετά και ο Καραμανλής το δικό του"

  Εκ του αποτελέσματος δεν στέκει αυτή η εκδοχή. Ο μεν Γιωργάκης κάνει ενα σχετικό ξεσκαρτάρισμα (αλλά κρατάει τον Γείτονα ή μήπως ο Γείτονας τον κρατάει;;) , αλλά ο Κωστάκης συνεχίζει με ...Εβερτ (πέθανε και ο Μπάλιος), με Σουφλιά και το κυριότερο με την οικογένεια Ανταμς.

  • maquis avatar
   maquis @ mesaios daktylos 13/09/2009 19:44:32

   Πέθανε ο Μπάλιος; Πότε;

 9. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 13/09/2009 18:56:22

  Μπράβο Πάνε. Είναι ωραίο να βλέπουμε ανθρώπους που τολμάνε να σκέπτονται.
  Τι δεν θέλουν να δουν κάποιοι:
  Το κλιμακούμενο ροκάνισμα του δικομματισμού. Εδώ θα είμαστε όμως.
  Από κει και πέρα ισχύει το "Ανάγκας και Θεοί πείθονται". Όμως η ανάγκη δεν αυτοκαθορίζεται, αλλά προϋποθέτει ερμηνεία. Εκεί ακριβώς παρεμβαίνει ο ρόλος του ενεργούντος υποκειμένου. Εάν ήταν δυνατόν να εξαντληθεί το υποκείμενο στα όρια της τυπικής λογικής, δεν θα υπήρχε ο μεγάλος γρίφος που λέγεται "άνθρωπος".
  Κατά τα άλλα ο Κώστας ούτε χαρίζει τίποτε, ούτε καυτή πατάτα πετάει.
  Αρχίζει να κατανοεί μια απλή αλήθεια. Κάθε μελλοντικός ηρωισμός διέρχεται από ένα τραγικό μονοπάτι. Και μόνο με συναίσθηση της τραγικότητας μπορούμε κάποτε να συναντήσουμε το μεγαλείο. Η πύλη της τραγικής χώρας λέγεται Οίστρος.
  Πάνε, αξίζεις. Ας κλαίνε και ας οδύρονται. Προχώρα.

 10. Θ.Π. avatar
  Θ.Π. 13/09/2009 19:06:46

  “Ανάγκας και Θεοί πείθονται”.

  σωστόοοοοοοςςς

 11. fantomas avatar
  fantomas 13/09/2009 19:08:20

  Εδω και καιρο δεν σχολιαζω.
  Σημερα ειμαι αναγκασμενος να πω......
  ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΝΟ.

 12. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/09/2009 19:24:09

  χμμμ... άσχετο από τα πολιτικά που αποφάσισα δεν με ενδιαφέρουν, η διαπλοκή ΔΕΝ ανδρώθηκε το 80. Το 60 ανδρώθηκε. Απλά άλλαξαν οι οικογένειες και φάνηκε η δύναμη των ιδιωτικών μήντια. Τα ολιγοπώλια και οι αποκλειστικές αντιπροσωπείες και το 3% των εξαγωγών και η λαθραία εξαγωγή συναλλάγματος των πειχειρηματιών που άνθισαν επί ΕΡΕ κατέρρευσε κατω από την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και τον πλουτισμό ατόμων σε βάρος των ίδιω των εταιριών τους. Πες το end gaming corporate strategy. Το κράτος της ΕΡΕ ήταν παντοδύναμο λόγω Υπουργείου Συντονισμού και μονοπωλίου ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ. Η αποστασία και η χούντα είναι σύμπτωμα της κατάρρευσης του ντόπιου κεφαλάιου της εποχής.

  Η νέα διαπλοκή ξεκίνησε με τα νέα τζάκια του ΑΓΠ αλλά ψείρες. Ανδρώθηκε με την χαρά των Ελλήνων αρχικά για τον 9.84 και το Μεγκα και τον Αντέννα, σε συνδυασμό με τα πακέττα ντελόρ. Για θυμηθείτε... δάκρυα ευτυχίας ελεύυθερης ραδιοφωνίας.

  Τώρα τι σκοπούς είχε το σύστημα όταν προώθησε τον ΚΚ δεν ξέρω, αλλά έχω μια υποψία. Το σύστημα ήξερε ότι είναι πιο εκβιάσιμος από τον Σημίτη που μας χάρισε μεν στους Γερμανούς αλλά πρέπει να τσίνησε με τους δικούς μας στα τελευταία του.

  Το σημερινό σύστημα διαλύεται από μόνο του με την ύφεση. Θα μείνουν μόνο τα λίγα φυσικά μονοπώλια, που δεν έιναι πλέον της ...ΕΡΕ ή του Πασόκ αλλά των γνωστών και μη εξαιρετέων διαπλεκομένων. Αυτά τα μπίζνες θα διαλυθούν όταν οι διάδοχοι των σημερινών αφεντικών τα κάνουν μαντάρα. Θα γίνει και αυτό.

  Μπορεί να μην αρέσει στον έναν ή τον άλλον που απαισιοδοξώ, αλλά εδώ είστε, εδώ είμαι, αν έχουμε ζωή θα τα δούμε αυτά που λέω.

  Η παρατήρηση για την καυτή πατάτα είναι σωστότατη, αλλά ΟΛΟ το σύστημα δουλέυει να μην την πάρει κανείς.

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ archaeopteryx 13/09/2009 19:46:08

   Πολύ σημαντικές, εύστοχες και βαθυστόχαστες διαπιστώσεις.
   Και μια θεωρία περί της καυτής πατάτας:
   Η πατάτα ενώ είναι ήδη καυτή, αναμένεται να γίνει αναμμένο κάρβουνο. Ένα σώμα σε μεγάλη θερμοκρασία μπορεί να το πιάσει κάποιος εάν φοράει γάντια για πολύ σύντομο διάστημα. Άρα η πατάτα προορίζεται να γίνει μπαλάκι σε ένα παίγνιο του τύπου με τον ξύλινο κόπανο. Όσο αφορά τους στεναγμούς που θα προκαλέσει, μάλλον ούτε οι αναστενάρηδες μπορούν να τους αντέξουν.

 13. Shalai avatar
  Shalai 13/09/2009 23:13:32

  Γιατί δεν είναι, και ούτε ήταν ποτέ διατεθειμένος να δώσει το αίμα του για την χώρα.

  Το ξέρω, ακούγεται βαρύ για τα σημερινά δεδομένα, αλλά μιας και πιάσαμε το Ευαγγέλιο...

  Πολιτικός είναι, και ο πολιτικός σήμερα τάζει και υπόσχεται και όταν έχεις ζήσει 20 χρόνια ΠΑΣΟΚ, τον πιστεύεις. Γιατί θες να τον πιστέψεις.

  Σιγά μη ρισκάρει την καριέρα του για μας.

  Ο μεν θείος μάς υποχρέωσε φέρνοντας τον Α. Παπανδρέου... (και μην ακούω υπερβολές για βήματα μπροστά... ο οποιοσδήποτε παραλάβει ένα σπίτι άστα να πάνε, ένα ξεσκόνισμα και ένα βασικό συγύρισμα θα μπορεί να το κάνει! Ειδικά αν έχει πείρα από παριζιάνικα σαλόνια...)

  Ο δε ανηψιός μάς υποχρέωσε φέρνοντας τώρα τον Γ. Παπανδρέου...

  Και καθόμαστε και σκεφτόμαστε το άσκεφτο όταν μια γύρα είτε στα καφενεία είτε στα μπλογκς, σου φέρνει την απίστευτη εκείνη αναγούλα που σου προκαλεί σήμερα (όπως και χτες) ο μέσος Έλληνας ψηφοφόρος. Ένας παράγοντας που κακώς μέχρι στιγμής δεν έχετε κάτσει να αναλύσετε και να προσμετρήσετε "σε αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα που λαμβάνουν μέρος στη χώρα μας".

  Γιατί έτσι όπως τα λέτε είναι. Πρωτοφανή. Απίστευτα πράγματα, δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις.

  Όλη η χώρα έχει βρωμίσει και μόνο οι ψηφοφόροι μπορούν να κάνουν κάτι...

  Αλλά... όταν το μέσο iq του έλληνα μπλόγκερ είναι του παπατζον...
  Όταν το μέσο iq του έλληνα αναγνώστη τρέχει κάθε Κυριακή πρωί να αγοράσει το ΠΘ είτε για να δει τσόντα τον Ζαχόπουλο είτε για να διεγερθεί με την πρόστυχη δημοσιογραφία γενικά...
  Όταν το μέσο iq του έλληνα τηλεθεατή στήνεται κάθε βράδυ στις 8 στο mega που αποφασίζει τι θα φάμε και τι θα πιούμε είτε πολιτικά, είτε πολιτιστικά... κοινωνικά εν γένει...


  Όταν ο Γείτονας γελάει ακόμα στην υγειά μας... και οι "εκσυγχρονιστές" κυκλοφορούν ελεύθεροι... ενώ το κόμμα που τους ανέδειξε αύριο πάει να γίνει κυβέρνηση!!!

  Όταν ο Καρατζαφύρερ στέλνει την Τζαβέλλα (και μάλιστα ως επικεφαλής) στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ενώ για το ελλληνικό κατεβαίνει με μπροστάρη των μέχρι χτες διοικητή της των μεγάλων χιμπατζήδων σχολής... (επίσης ως επικεφαλής)

  Όταν η Αριστερά αλλού πατά και αλλού βρίσκεται πότε από βρώμικα παιχνίδια πότε από αγιάτρευτα σύνδρομα... Συνήθως από όλα αυτά μαζί.

  Καθόμαστε και συζητάμε τι ακριβώς;;

  Αυτοί πόσοι να είναι; Επιχειρηματίες και πολιτικοί, βαρώνοι και μη μαζί με τα σόγια τους;

  100; 300; 1.000; 5.000; 100.000;

  Εμείς πόσοι να είμαστε;


  Γραμμένους μας έχει και ο ΚΚ.

  Αλλά γραμμένο έχουμε και εμείς εκείνο το χαμένο στην μελαγχολία των καιρών "Ας είμαστε ρεαλιστές. Ας ζητάμε το αδύνατο".

  Αν κάποιοι το έγραψαν σε ένα τετράδιο, ή απλά στα παλιά τους τα παπούτσια... Αδιάφορο είναι όσο πράξη δεν γίνεται.

  Συγγνώμη για την πολυλογία. Εκτιμώ πολύ το antinews και την πολιτική κρίση των περισσοτέρων. Απλώς αισθάνομαι, και φοβάμαι πως το μεγάλο πρόβλημα και η μεγάλη λύση είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Σε τελική ανάλυση...

 14. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 14/09/2009 09:51:36

  Ότι ενισχύεται ο δικομματισμός ενισχυεται, αυτό είναι σίγουρο.
  Έχει δίκιο ο Πάνος.
  Όμως έτσι συμβαίνει πάντα σε εθνικές εκλογές, γιατί η ψήφος δεν είναι χαλαρή και η τωρινή μας κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

  Νεποτισμός-κορπορατιβισμός-μιντιαλισμός-ατομικός κυνισμός. Αυτές είναι οι τέσσερις βασικές πληγές. Ο κομματισμός έπεται αυτών.

  Θεωρώ όμως τον ατομικό κυνισμό που επικράτησε σταδιακά στην ελληνική κοινωνία και εκφράστηκε ανοιχτά με τη βοήθεια των μίντια τη δεκαετία του '90 τη χειρότερη πληγή όλων.

  Επιχειρήσεις υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα, αυτοκράτορες, αυλές, προπαγανδιστές και γελωτοποιοί (ΜΜΕ) επίσης.
  Χωρίς τον ατομικό κυνισμό όμως δεν θα έβρισκαν τόσο πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν και να απειλούν τόσο πολύ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.