#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/01/2013 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βγαίνει ή δεν βγαίνει το πρόγραμμα της Τρόικα ; Του Κώστα Ροδινού

Απορώ που μερικοί εκπλήσσονται με την είδηση ό,τι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το κράτος, μόνο για το 2012, ανήλθαν σχεδόν στα 13 δις! Γιατί περίμενε κανένας  να αντέξουμε αυτή την ανελέητη φοροκαταιγίδα.

Ο στόχος της φτωχοποίησης

Ο Νομινίκ Στρος Καν, το είχε πεί ήδη από το 2010, αλλά εμείς κάναμε πως δεν  ακούγαμε, ότι με την ένταξη μας στο πρόγραμμα της τρόϊκας, η μόνη λύση ήταν η «εσωτερική υποτίμηση».

Αυτό σε απλά ελληνικά σήμαινε μείωση του βιοτικού επιπέδου, άρα φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Με τη μέθοδο της φτωχοποίησης θα μειώνονταν οι κρατικές δαπάνες,  άρα θα περιοριζόταν το έλλειμμα το οποίον, ως γνωστόν, παράγει χρέος!

Θα μειώνονταν, παράλληλα,  και οι ιδιωτικές δαπάνες, άρα θα περιοριζόταν και το  εμπορικό ισοζύγιο (οι εισαγωγές δηλαδή), άρα  θα παριοριζόταν ακόμα περισσότερο και το έλλειμμα.

Με τις δραστικές περικοπές  σε μισθούς και την εκθεμελίωση των εργασιακών σχέσεων, (που απέβλεπαν στη μείωση του μισθολογικού κόστους) θα ενισχύονταν η ….ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Άρα θα δημιουργούνταν προοπτικές για την ανάπτυξη της οικονομίας που θα έβγαζε τη χώρα από την κρίση.

Γιατί η απάντηση στην κρίση είναι η ανάπτυξη και όχι η διαρκής λιτότητα.

Όμως, από τη θεωρία μέχρι την πράξη η διαφορά είναι χαώδης.

Λάθος παραδοχές και εκτιμήσεις

Όλο αυτό που γίνεται στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια στηρίχθηκε στις παρακάτω παραδοχές:

Πρώτον, οι Έλληνες είναι φοροφυγάδες, άρα αυξάνοντας τη φορολόγηση θα αυξήσουμε και τα έσοδα.

Δεν τους είπε κάποιος για την περίφημη καμπύλη Λαφέρ;

Τη γνωρίζουν και οι πρωτοετείς φοιτητές!

Δεύτερον, ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολύ «λίπος», άρα διανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν για περικοπές. «Λίπος», όντως, υπήρχε, μόνο που κανένας δεν τόλμησε να το αντιμετωπίσει. Επιπλέον, μετά από τρία χρόνια λιτότητας και το  «λίπος» καίγεται, αλλά και τα …επίδοξα θύματα δημιουργούν …αντισώματα. Η δράση προκαλεί….αντίδραση!

Τρίτον, ότι οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα είναι αναποτελεσματικοί, άρα αν τους …βελτιώσουμε θα αυξηθούν και τα έσοδα! Και να ο Ραϊχενμπαχ, να ο …Φούχτελος, να οι Γερμανοί…συνταξιούχοι εφοριακοί! Ασκήσεις επι χάρτου για να βρισκόμαστε σε δουλειά! Αποτέλεσμα; Μηδέν!

Βαδίζοντας στα τυφλά

Που έπασχε αυτό το ….θεώρημα;

Πρώτον, δεν έλαβε υπ’ όψιν του ή υποτίμησε τους λεγόμενους «δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές», δηλαδή την επίπτωση των  μέτρων λιτότητας στην πραγματική οικονομία. Η ύφεση ξέφυγε από τον έλεγχο και από τη στιγμή που ξέφυγε η ύφεση, δεν υπήρχε περίπτωση τα έσοδα να είναι εντός των στόχων. Τον περασμένο Οκτώβριο, καθυστερημένα, ο επικεφαλής Οικονομολόγος του ΔΝΤ,Ολιβιέ Μπλανσάρ το είπε σχεδόν ευθέως ότι η τρόϊκα έκανε λάθος εκτιμήσεις. Όμως, και να μη το έλεγε ήταν τόσο προφανές που δεν χρειαζόταν η ...ομολογία  ενός…ειδικού.

Δεύτερον, το κακό είναι ό,τι  ακόμα και μετά από αυτή τη διαπίστωση η τρόϊκα συνέχισε τις πιέσεις προς την ίδια ακριβώς κατεύθυνση! Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις για να μη ξαναπέσουν έξω (που θα ξαναπέσουν) ζήτησαν πρόσθετα μέτρα και την αυτόματη ενεργοποίηση ισοδυνάμων, όταν διαπιστώνεται υστέρηση.

Αυτή η νοοτροπία εγκλώβισε την ελληνική οικονομία σε ένα σπιράλ αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης που την οδηγεί στην παράλυση.

Τρίτον, την τριετία της ύφεσης δεν πήραμε ούτε ένα αναπτυξιακό μέτρο! Γιατί πως θα έρθουν οι επενδύσεις όταν κάθε μήνα κατατίθεται στη Βουλή και ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο;

Ποιος επιχειρηματίας θα έρθει να επενδύσει όταν αυξάνεται η φορολογία την επιχειρήσεων, ενώ στις γειτονικές χώρες η  φορολόγηση είναι στο μισό;

Πως θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα όταν η ΔΕΗ αυξάνει το ρεύμα (άρα και το κόστος παραγωγής);

Πως θα διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα όταν το χαρτοβασίλειο της γραφειοκρατίας ζεί και βασιλεύει; Το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, εκτιμάται στο 6.8% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στα 14 δις!!!

Τέταρτον, εδώ και τρία χρόνια υποτίθεται ότι …αναμορφώνουμε τον …εισπρακτικό μηχανισμό! Έχετε δεί καμιά ουσιαστική αλλαγή; Ανακοινώνει μεταθέσεις εφοριακών ο κ. Μαυραγάνης και την επομένη ημέρα, το παίρνει πίσω! Εισηγείται ρυθμίσεις, τις οποίες λίγο αργότερα ανακαλεί! Ε, δεν γίνεται προκοπή έτσι!

Και η φορολογική συνείδηση δεν εμπεδώνεται γεμίζοντας τις φυλακές.

Η κόπωση του διαπραγματευτή

Το έχω γράψει και άλλες φορές, αυτές οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδος με την τρόϊκα ήταν άνισες και το αποτέλεσμα σχεδόν προδιαγεγραμμένο. Γιατί; Γιατί από την μια πλευρά η ελληνική κυβέρνηση ήταν σε θέση αδυναμίας και είχε απέναντι της κυνικούς διαπραγματευτές που έβλεπαν  νούμερα.

Όμως, μια κυβέρνηση πρέπει να έχει στο νού της και τους ανθρώπους.

Γιατί η οικονομική πολιτική δεν είναι κάτι γενικό και αφηρημένο. Άνθρωποι υφίστανται τις συνέπειες της.

Ύστερα  από μακροχρόνιες και επίπονες διαπραγματεύσεις επέρχεται η κόπωση οπότε κάθε πλευρά θέλει οπωσδήποτε κάποιο αποτέλεσμα για να δικαιολογήσει και τον κόπο που κατέβαλε  και το χρόνο που ανάλωσε στις διαπραγματεύσεις. Έτσι, κάθε αποτέλεσμα το εμφανίζαμε ως….επιτυχές ή καλύτερα το βαφτίσαμε ως τέτοιο! Γιατί δεν είχαμε την πολυτέλεια της αποτυχίας. Όμως, όταν η συμφωνία εξειδικεύονταν σε ….μέτρα πολιτικής, τότε άρχιζαν τα προβλήματα!

Πάρτε για παράδειγμα, το «κούρεμα του χρέους»; Καλή ιδέα! Η εφαρμογή της όμως είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και την διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων!

Ο σημερινός υπουργός των Οικονομικών, όπως δυστυχώς και οι προηγούμενοι, κάνουν το  λάθος να έχουν σχεδόν θεοποιήσει τις επιταγές της τρόϊκας. «Το είπε η τρόϊκα» ή «δεν μας αφήνει η τρόϊκα»! Δηλαδή, αν αύριο η τρόϊκα μας ζητήσει να κόψουμε τη δρομολόγηση πλοίων στην άγονη γραμμή επειδή κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό θα ….υπακούσουμε;

Επίσης, κάνουμε το λάθος κάθε αλλαγή να την βαφτίζουμε ..προκαταβολικά ως χαλάρωση! Πάρτε για παράδειγμα την ιστορία με το πετρέλαιο θέρμανσης. Ο κ. Στουρνάρας αρνείται να πάρει πίσω το μέτρο επειδή, λέει, διαφωνεί η τρόϊκα! Μα  γιατί δεν προτείνετε κάποιο ισοδύναμο μέτρο κύριε Υπουργέ; Εκεί σας θέλω! Και  όχι να μας λέτε τι θέλει η τρόϊκα!

Γιατί κάποια στιγμή πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν μέχρι που φτάνουν οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Η εκτίμησή μου είναι ότι έχουν προ πολλού ξεπεραστεί. Ο ελληνικός λαός στηρίζει ακόμα  την προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαράς με το περίσσευμα της αντοχής και της υπομονής του. Ας μην τον προκαλούμε άλλο γιατί πολλά νοικοκυριά είναι ήδη στο αμήν…

Μεταξύ οικονομίας και πολιτικής

Για να επανέλθω απ’ όπου ξεκίνησα. Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών (για το 2012 μόνο) προς το κράτος στα 13 περίπου δις, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες στα 9.35 δις, όποια συζήτηση για εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι μαγική εικόνα.

Υποτάσσουμε την οικονομία στην πολιτική. Ερμηνεύουμε με πολιτικούς όρους οικονομικά δεδομένα. Δεν θα είναι για πρώτη φορά, πολλοί το κάνουν άλλωστε.

Το καίριο ερώτημα, επομένως, είναι το εξής: «βγαίνει ή δεν βγαίνει το πρόγραμμα που ακολουθείται στην Ελλάδα;»

Από οικονομικής απόψεως, δεν βγαίνει και θα το διαπιστώσουμε όλοι όταν σε λίγες εβδομάδες αρχίσουν να καταφθάνουν  τα πρώτα εκκαθαριστικά!

Άρα, η έκβαση του προγράμματος θα αξιολογηθεί με πολιτικά και όχι οικονομικά κριτήρια. Η επιμονή στη λιτότητα είναι αδιέξοδη.

Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, έχουν την μοναδική ικανότητα να βαφτίζουν ως επιτυχία ακόμα και μια μεγάλη αποτυχία!

Με άλλα λόγια η τελική λύση θα είναι πολιτική!

Όμως, για να είναι η λύση αυτή θετική για τη χώρα πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα ενισχύουν τη διαπραγματευτική μας θέση.

Αυτό προϋποθέτει ένα άλλο σχέδιο και όραμα για έξοδο της Ελλάδος από την κρίση. Υπάρχει;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. βαγόνι avatar
  βαγόνι 18/01/2013 07:39:54

  Μιά πολύ εμπεριστατωμένη παρέμβαση που καταλήγει στο
  αυτονόητο...δεν βγαίνει πέρα!
  Υπάρχει όμως και μιά άλλη ανάγνωση, όπως,...τί απο αυτό
  βγαίνει πέρα,τί μπορεί να περάσει και τί όχι, πόσο μπορούμε
  να αντέξουμε μέχρι τις γερμανικές εκλογές, πότε μπορεί να
  ζητηθεί νέο κούρεμα που να μή θυμίζει PSI....ποιές κοινωνικές
  ομάδες πρέπει να πιεσθούν να αλλάξουν στάση, ποιές άλλες
  δεν έχουν περιθώρια αντοχής....τί μπορεί να σημαίνει η πολιτική
  ανάπτυξης και επανεκκίνησης σε φόντο γενικευμένης κρίσης
  στο δυτικό κόσμο....καί ..και...
  Μας αρέσει ή όχι, έχουμε ανάγκη απο σύνθετη πολιτική διαρκούς
  διαπραγμάτευσης, απο high politics και όχι απο επελαύνοντες
  βαρβάρους ή ευκαιριακές θέσεις....μπορούμε?

  • tarzan avatar
   tarzan @ βαγόνι 18/01/2013 08:54:12

   10000+

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 18/01/2013 07:40:54

  Bγαινει,βγαινει.Το 2012 βγηκε.Ο προυπολογισμος ηταν εντος στοχων.

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ ψυχραιμια 18/01/2013 11:15:49

   Ναι, ναι.
   Ο...προϋπολογισμός ήταν εντός ....στόχων,
   και οι ζωές μας ήτανε εκτός τροχιάς κι εκτός ελέγχου !!!
   Το πρόγραμμά τους ήτανε (και είναι) εκτός πραγματικότητας οι περισσότεροι γονάτισαν, αλλά του Ψυχραιμία και κάποιων άλλων, πιθανόν να τους ...βγήκε !!!! Άρα, ας πανηγυρίσουν αυτοί. Μόνοι τους !

   • Stef avatar
    Stef @ BLACKQUEEN 18/01/2013 12:08:26

    Αυτοί που φωνάζουν Βγαίνει!!! Βγαίνει!!! το πρόγραμμα, είναι από αυτούς που "σήκωσαν" τα παλτουδάκια των 1000 ευρώ από το ATTICA. Σε άλλο κόσμο, βολεμένοι, βαθυστόχαστοι και πάντα...αισιόδοξοι.

  • Λιογκος avatar
   Λιογκος @ ψυχραιμια 18/01/2013 13:57:05

   Καλό το αστείο... πολύ καλό! Έχετε και κανένα άλλο?

   • dim avatar
    dim @ Λιογκος 18/01/2013 16:47:31

    Το πρόγραμμα θα βγεί εκ των πραγμάτων, αν κάνουμε εμείς ως κράτος αυτά που μας αναλογούν... Υπάρχει ρητή δέσμευση στο πρόγραμμα, ότι αν οι στόχοι δεν πιαστούν εξαιτίας μεγαλύτερης ύφεσης από αυτή που έχει προβλέψει το πρόγραμμα, το κενό θα το καλύψουν οι δανειστές... Αν οι στόχοι δε πιαστούν εξαιτίας παραλείψεων δικών μας στην εφαρμογή συμφωνημένων πραγμάτων (πχ αποκρατικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις, κλείσιμο οργανισμών κλπ), τότε το κενό θα το καλύψουμε εμείς με επιπλέον μέτρα...

    Ας κάνουμε εμείς λοιπόν αυτό που πρέπει και που έτσι κι αλλιώς πρέπει να τα είχαμε κάνει από χρόνια (αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, περιορισμό δημόσιας σπατάλης, κλείσιμο οργανισμών κλπ), και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα... Αν βεβαιωθούν έσοδα πχ από τα εκκαθαριστικά κλπ, αλλά ο κόσμος δεν έχει να τα πληρώσει, και αυτό θα είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα που θα τη βλέπει η τρόικα, θα δεχθεί και η τρόικα τη ρύθμιση σε βάθος χρόνου αυτών των οφειλών, και θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό… Βέβαια τότε δεν θα μπορέσει το κράτος να δώσει το 70% του πλεονάσματος σε αποκατάσταση αδικιών, γιατί πολύ απλά δεν θα υπάρχει πλεόνασμα… Αυτοί που έχουν λοιπόν, πρέπει να πληρώνουν, γιατί άλλο το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, και άλλο το ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ, ώστε στο τέλος να κάνουμε «αληθινό ταμείο»…

    • Λιογκος avatar
     Λιογκος @ dim 18/01/2013 17:08:54

     Ναι άλλο το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, και άλλο το ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ...πως το ορίζεις αυτό όμως?

     • dim avatar
      dim @ Λιογκος 18/01/2013 17:45:52

      Πας με το εκκαθαριστικό σου στην εφορία, τους λες: Πέρυσι έβγαλα 15.000, φέτος έβγαλα 30% κάτω πχ... άρα 10.000... Και τα 10.000 τα χρειαζόμουνα για να ζήσω... Επομένως, χαράτσι ακινήτων πχ 1000 ευρώ, και ξαφνική αύξηση φορολογίας πχ 2000 ευρώ, σύνολο 3.000 ευρώ δε μπόρεσα να τη πληρώσω... Κάντε μου ρύθμιση, 50 ευρώ το μήνα, κάπως θα μπορέσω να τα βρίσκω, 3.000 μαζεμένα λυπάμαι ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΩ....

 3. Decodex avatar
  Decodex 18/01/2013 07:56:05

  Ας πουμε οτι δεν υπαρχει η Τροικα...νομιζετε οτι η πλειοψηφια των κυβερνητικων μελων, το πολιτικο συστημα, ο δημοσιος μηχανισμος και ενα μεγαλο μερος των Ελληνων, ειναι ικανοι να μας βγαλουν απο το τουνελ; Το προβλημα υπαρχει. Ο τροπος επιλυσης και Ιδιως η εφαρμογη πασχουν...
  Πολιτικη λυση σημαινει και αποφυγη του προβληματος κλεινοντας τα ματια; Η κλωτσαω για αλλη μια φορα τη μπαλα και οποιος την πιασει;

 4. TasosC avatar
  TasosC 18/01/2013 08:13:15

  Καλημέρα Κύριε Κώστα
  Άριστη Ανάλυση (ως συνήθως από εσάς).
  Καταλήγετε όμως σε ένα ''πονηρό'' (κατ΄ εμέ) και χιλιοειπωμένο συμπέρασμα: ΄΄Όμως, για να είναι η λύση αυτή θετική για τη χώρα πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα ενισχύουν τη διαπραγματευτική μας θέση. ΄΄
  Δηλαδή από τη στιγμή που δε βγαίνει, ως ένδειξη καλής θέλησης, να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε νέα μέτρα (τα αυτόματα που έλεγες) προσαρμογής αδιαμαρτύρητα; π.χ Νέες απολύσεις- διαθεσιμότητες , νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων (αυτές που έλεγε ο πρωθυπουργός ότι ήταν οι τελευταίες ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ), νέες αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων (σε λίγο -όχι μόνο τα παιδιά- αλλά και το γεγονός ότι έχουμε το θράσος να είμαστε παντρεμένοι θα είναι τεκμήριο διαβίωσης) ;
  Μήπως άθελά σας φτιάχνεται κλίμα , δήθεν για την τελευταία παρτίδα διαπραγμάτευσης;
  Κύριε Κώστα, είστε πολύ έξυπνος για να καταλάβετε ότι δεύτερος τέτοιος χειμώνας δεν βγαίνει για την χώρα.
  Και φυσικά δεν αναφέρομαι στην κυβέρνηση ή στην οποιαδήποτε κυβέρνηση.
  Δεν είμαι μελλοντολόγος, ούτε κανένας σοφός πολιτικός αναλυτής, για να προβλέψω ακριβώς τι θα συμβεί.
  Ζω απλά σε μία επαρχιακή πόλη της Μακεδονίας, έχω δύο παιδιά, και στην πολυκατοικία μου στα 4 από τα 10 διαμερίσματα (με παιδιά ), δεν ανάβουν καλοριφέρ αλλά τη βγάζουν με ένα ηλεκτρικό σώμα λαδιού στο δωμάτιο παιδιών για να μπορούν να διαβάσουν και να κοιμηθούν. Δύο άλλα έβαλαν, ξυλόσομπες και καίνε ότι βρουν.
  Άνθρωποι αξιοπρεπείς , δουλευταράδες (χωρίς δουλειά αναγκαστικά τώρα), που δεν τα έφαγαν μαζί τους. Για πρώτη φορά στη πόλη μου, στην Αθήνα και σε άλλες μεγαλουπόλεις της χώρας είναι δυστυχώς παλαιότερο φαινόμενο, φέτος άνθρωποι γνωστοί σε όλους ψάχνουν φανερά στα σκουπίδια ή και σιτίζονται στα σισίτια της εκκλησίας.
  Τόσο απλά και χωρίς άλλα λόγια.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ TasosC 18/01/2013 12:15:28

   Αγαπητέ Τάσο,
   η αποτυχία του προγράμματος οφείλεται περισσότερο στις εγγενείς αδυναμίες του.
   Επομένως, για την αποτυχία του φταίνε εξίσου και αυτοί που το σχεδίασαν και το επέβαλλαν.
   Και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ένα επιχείρημα που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική μας θέση.
   Επιπροσθέτως, αντι να τρέχουμε να συμμορφωθούμε προς τις επιταγές της τρόϊκας, καιρός να αρχίσουμε εμείς να θέτουμε ζητήματα με στόχο την ανάκαμψη και την ανάπτυξη

 5. Hrthe_to_telos avatar
  Hrthe_to_telos 18/01/2013 08:24:16

  Κυριε Ροδινε δεν σας αναγνωριζω.
  Δηλαδη με αλλα λογια μας λετε οτι η κυβερνηση δεν εχει σχεδιο και απλα υπακουει στις εντολες της τροικας.
  Ακομα βουιζουν στο αυτι μου τα 18 μετρα και τα Ζαπεια.
  Καθως και οτι τα 18 δις μετρα θα βρεθουν απο την περικοπη της σπαταλης :)
  Τι απεγιναν ολα αυτα?

  • ΝΙΚΟΣ avatar
   ΝΙΚΟΣ @ Hrthe_to_telos 18/01/2013 08:44:16

   ΠΟΛΥ ΟΡΘΑ ΤΑ ΛΕΤΕ κ.ΡΟΔΙΝΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΠΟΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΓΥΜΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΕ.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Hrthe_to_telos 18/01/2013 12:16:47

   αν δεν με αναγνωρίζετε σημαίνει οτι δεν με ....διαβάζετε (δεν είστε και υποχρεωμένος να το κάνετε) γιατί τα ίδια γράφω από το 2010!

 6. Νταβέλης avatar
  Νταβέλης 18/01/2013 08:54:56

  Πραγματικότητα δηλαδή εργολαβία - δικολαβία- ευλάβεια παρουσίασης- ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΞΑΣΤΕΡΙΑ ΜΩΡΕ?????????????????

 7. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 18/01/2013 09:04:19

  Βλέποντας έξω από το παράθυρό μου το πάνλευκο χιόνι να πέφτει (κάτι σαν τις πολιτικές λευκές επιταγές), δε βλέπω κάπου όραμα, παρά ένα παιχνίδι τακτικής καθυστερήσεων με τη συνταγή να παραμένει ίδια. Ίσως να φταίνε οι πυκνές νιφάδες...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 18/01/2013 12:18:01

   Καλημέρα Γιάννη,
   άρα εσύ δεν ..δικαούσαι για να διαμαρτύρεσαι!
   Ολο ...άσπρες μέρες ζείς!

 8. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 18/01/2013 09:08:20

  Κώστα, καλημέρα. Έτσι και χειρότερα.
  Φυσικά και δεν "βγαίνει" το "πρόγραμμα". Ναι μεν τα ελλείματα παράγουν χρέος αλλά η εσωτερική υποτίμηση έχει ρίξει την ζήτηση ακόμα περισσότερο που σε συνδιασμό με το αλλαλούμ στο φορολογικό και το αρνητικό κλίμα από τα ΜΜΕ δημιουργούν εφιαλτικές συνθήκες. Διότι η οικονομία, η κάθε οικονομία στηρίζεται κυρίως στο δίδυμο ζήτησης-προσφοράς. Η κλεπτοκρατία δεν εχει κατανοήσει τι συμβαίνει γι' αυτό πιστεύω, αν και το απεύχομαι, πως βαδίζουμε αργά αλλά σταθερά σε εκκωφαντικό κραχ.

  Και τι καλύτερη ευκαιρία για τα ξένα συμφέροντα από το να χρησιμοποιήσουν το πρόσχημα της εξορθολόγησης για να διαλύσουν (και) τον όποιο υγιή ιδιωτικό τομέα για να μπορέσουν να τον αλλώσουν εκ των ένδο.
  Οι 1,35 εκ. άνεργοι ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα κυρίως. Αντί να αρχίσουν με το τερατώδες ΠΑΣΟΚικό κράτος και τους κρατικοδίαιτους παρασιτούντες, διέλυσαν το υγιές κομμάτι της Ελληνικής οικονομίας στο΄ονομα της ανταγωνιστικότητας και αφήνοντας στο απυρόβλητο τον καρκίνο που λέγεταο Ελλαδικό κράτος, ακόμα...
  Είθε να κάνω λάθος αλλά το πράγμα θα φανεί μετά τον Απρίλη-Μάη.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Νίκος Αργεάδης 18/01/2013 12:18:31

   Καλημέρα Νίκο

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Κώστας Ροδινός 18/01/2013 13:10:46

    Καλημέρα, Κώστα.

 9. αργατεία avatar
  αργατεία 18/01/2013 09:13:27

  λίγο αργά μήπως την καταλάβατε την πραγματικότητα? έτσι θα γίνει η νέα μεταπολίτευση κλπ?

  • Hrthe_to_telos avatar
   Hrthe_to_telos @ αργατεία 18/01/2013 09:23:46

   Ε ναι. Οσοι επιζησουμε, θα την απολαυσουμε και εγω εχω σκοπο να επιζησω :) :)

   • BLACKQUEEN avatar
    BLACKQUEEN @ Hrthe_to_telos 18/01/2013 12:03:27

    :-) Τι γίνεται όμως όταν ο σκοπός σας, βρίσκεται σε σύγκρουση με τους σκοπούς τους;;; Εδώ είν το θέμα...

 10. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 18/01/2013 09:13:38

  Δηλαδή, αν αύριο η τρόϊκα μας ζητήσει να κόψουμε τη δρομολόγηση πλοίων στην άγονη γραμμή επειδή κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό θα ….υπακούσουμε;

  Πολύ φοβάμαι, Κώστα, ότι, ναι, θα υπακούσουν. Και σε κάτι νησάκια που είναι κοντά στα απέναντι παράλια, θα δρομολογήσουν απευθείας θαλάσσια συγκοινωνία οι Τούρκοι, για να πάρουν -σε πρώτη φάση- τις τοπικές αγορές.

 11. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 18/01/2013 09:15:53

  Άσχετο μεν με το θέμα σου, Κώστα, αλλά χθές παρακολουθώντας (μετά βίας) το θέατρο του θιάσου της Ελληνικής βουλής απογοητεύτηκα με το θέαμα αλλά κυρίως με την -απούσα- ουσία. Και η κορωνίδα; ο Βενιζέλος: Επηρμένος μέχρι αλλαζονίας, θρασύς και -συγγνώμη για τα "Γαλλικά" μου- εμφανώς ηλίθιος.
  Είπε "Μου λέτε γιατί πήρα αντίγραφο της λίστας στο σπίτι μου. Γιατί να μην το πάρω; Μήπως δεν έχω ψηφιακή φωτοτυπία των αμυντικών σχεδίων της χώρας από τη θητεία μου στο υπ.Άμυνας; Βεβαίως και έχω. Πώς πήγαινα στο ΚΥΣΕΑ και στο ΝΑΤΟ;"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Δεν ξέρω τι διάολο συμβαίναι αλλά πρόκειται περί επικίνδυνου ανθρώπου με μειωμένη ικανότητα, ιδίως ετά από 30!!! και χρόνια θητείας στα κοινά (λέμε τώρα) για να παίρνει και να κρατά κρατικά απόρρητα με αυτόν τον τρόπο. !!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Νίκος Αργεάδης 18/01/2013 12:19:06

   για τα χθεσινά μη με ....προκαλείς!

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Κώστας Ροδινός 18/01/2013 13:16:33

    Χα, χα, χα! Πρέπει οπωσδήποτε να γράψεις κάτι. Παρεπιπτόντως, δεν ξέρω αν το σκέφτηκες αλλά καθώς τους παρακολουθούσα αναρωτιόμουν αν είναι δυνατόν τέτοιου επιπέδου άνθρωποι να βρίσκονται στα ηνία της χώρας...

  • Γιάννης Μ. avatar
   Γιάννης Μ. @ Νίκος Αργεάδης 18/01/2013 12:36:03

   Δεν πρόκειται για άτομο με νειωμένη ικανότητα αγαπητέ αλλά για το φαινόμενο της άκρατης αλλαζονείας στο μεγαλείο του. Το να χαρακτηριστεί ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ είναι το ελάχιστο κατά την εκτίμησή μου

   • Γιώργος Καλογιάννης avatar
    Γιώργος Καλογιάννης @ Γιάννης Μ. 18/01/2013 17:01:17

    Μα κύριοι (καλοί μου άνθρωποι και οι τρεις σας), ο κύριος Βενιζέλος σήμερα συγκυβερνά την Ελλάδα !!!
    Με ποιόν συγκυβερνά ???
    Γιατί 'αρνούμαστε' να δούμε το πρόβλημα στην πλήρη του μορφή και ουσία ???

  • Θόδωρος XVII-VI-MMXII avatar
   Θόδωρος XVII-VI-MMXII @ Νίκος Αργεάδης 18/01/2013 17:46:12

   Συζητώντας με φίλους όλως τυχαίως σχετικά με το θέμα που αναφέρετε ακροθιγώς, καταλήξαμε τελικά ότι η παραγωγή κομματικών/πολιτικών στελεχών όλων των κομμάτων τόσα χρόνια από τον κομματικό σωλήνα, μοιάζει με την αναπαραγωγή (αιμομιξία) των μελών των βασιλικών οικογενειών στην Ευρώπη του Μεσαίωνα!

   Και στο τέλος (και βιολογικά αποδεικνυόμενο πέρα από τις ακατανόητες και καταστροφικές για τους λαούς τους ενέργειες τους και την θλιβερή ζωή τους σαν αρχηγοί κρατών κ.λ.π.) καταντούσαν μετά από 4, 5, 6 γενιές να είναι κρετίνοι, ανίκανοι και μισότρελοι!... Μέχρι που η οικονομία της φύσης τους εμπόδιζε να αναπαραχθούν και ησύχαζε ο δυστυχισμένος λαός τους..

   Αν δεν εμπλουτίζεται μια οποιαδήποτε ομάδα με νέα στοιχεία στο τέλος θα συρρικνωθεί και θα εκλείψει, αυτό γίνεται στο ζωϊκό βασίλειο, μέρος του οποίου αποτελούμε.

   Λέτε να ζούμε το κύκνειο άσμα των πολιτικών μας όπως τους ξέραμε?!!

 12. thanasis avatar
  thanasis 18/01/2013 09:17:20

  Είναι να απορεί κανείς με την υποτέλεια των Ελλήνων πολιτών και πολιτικών. Ποτέ καμία κοινωνία δεν έλυσε τα προβλήματά της παρά μόνο με τις δικές της δυνάμεις. Οι ξένοι κοιτούν τα συμφέροντά τους και δρουν ως κατακτητές. Και είναι κατακτητές. Οποιοδήποτε πρόγραμμα και να εφαρμόζονταν , εφόσον είχε συνταχθεί απο αυτούς που έχουν συμφέρον να αρπάξουν και να λεηλατήσουν, δεν υπήρχε περίπτωση να βγει προς όφελος της χώρας. Είναι τόσο απλό. Η Ελλάδα, να μην τα ξαναλέμε, έπρεπε να "βαρέσει κανόνι" απλά και ωραία είτε το '09, είτε το '10, ΄11, '12 αλλά και τώρα δεν είναι αργά. Άρνηση νέας χρέωσης και διαπραγμάτευση με όρους κυρίαρχου κράτους είτε εντός είτε εκτός ευρωζώνης. Δεν είναι ταμπού. Δυστυχώς οι ευρωπαϊκές εμμονές, οι αυταπάτες και τα ατομικά συμφέροντα λίγων υπερίσχυσαν της λογικής και του δημοσίου συμφέροντος. Πάντα έτσι γίνονταν όμως σε αυτό τον τόπο.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ thanasis 18/01/2013 10:04:35

   Δεν υπαρχει εντος ή εκτος.Κανονι σημαινε εξοδο απο το ευρω.

   • thanasis avatar
    thanasis @ ψυχραιμια 18/01/2013 11:48:55

    Πολύ ωραία τότε! Ένα δημοψήφισμα έχοντας φροντίσει για μια τίμια ενημέρωση του λαού για το τι συμβαίνει σε κάθε περίπτωση και προχωράμε. Όπως είχαν κάνει άλλες χώρες για να αποφασιστεί η είσοδος ή όχι στην ευρωζώνη. Αλλά βλέπεις αυτό απαιτεί δημοκρατικό τρόπο σκέψης σε πολίτες και πολιτικούς. Κάτι που έχει εκλείψει προ πολλού σε αυτό τον τόπο.

 13. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 18/01/2013 09:17:51

  Η τακτική των καθυστερήσεων, Γιάννη, έχει έναν στόχο. Να βγουν... πάλλευκοι -σαν το χιόνι που βλέπεις να πέφτει- οι υπεύθυνοι που μας έφεραν σ' αυτό το σημείο.

 14. Aγγελος avatar
  Aγγελος 18/01/2013 09:28:00

  Καλημερα κύριε Ροδινέ. Αυτή είναι η πραγματική ανάλυση της κατάστασης που ελπίζω να γνωρίζουν όσοι ξέρουν απο οικονομικά στην κυβέρνηση.Αλλωστε antinews σίγουρα διαβάζουν... Το συμπέρασμά σας είναι επίσης σωστό. Τα ψέμματα τελειώνουν το πολύ σε δυό μήνες. Ας υποθέσουμε όμως οτι με το "δαιμόνιο της φυλής", " τα καταφέρνουμε" μέχρι το Σεπτέμβριο και τις Γερμανικές εκλογές, τις οποίες προφανώς κερδίζει η Μέρκελ.
  Μετά τι? Την επόμενη μέρα η Μέρκελ, έτσι χωρίς λόγο, ή μάλλον με μοναδική αιτία οτι εμείς οπι Ελληνες υποφέραμε τα πάνδεινα και φτύσαμε αίμα μέχρι να φτάσουμε στην επανεκλογή της, θα κάνει κωλοτούμπα και στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της περνώντας απο τη λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση στην δημοσιονομική χαλαρότητα και το τύπωμα χρήματος? Αυτό εκτός του ότι είναι αδύνατο, κανείς δεν το υποστηρίζει. Αρα η σκλαβιά θα συνεχιστεί μέχρι την επόμενη Γαλλική επανάσταση...

 15. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 18/01/2013 09:30:47

  http://www.antinews.gr/2013/01/14/199133/

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 18/01/2013 12:20:51

   το link είναι για το ....βαγόνι!

 16. tarmakadam avatar
  tarmakadam 18/01/2013 09:52:53

  σωστό ς

 17. rs avatar
  rs 18/01/2013 09:56:32

  κ. Ροδινέ,
  μήπως είστε ... ΣΥΡΙΖΑ και δεν το ξέρετε;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ rs 18/01/2013 12:19:59

   μήπως εσείς είστε .....νέος εδώ μέσα και δεν το ....ξέρετε;

   • rs avatar
    rs @ Κώστας Ροδινός 18/01/2013 17:35:04

    κ. Ροδινέ,
    ούτε νέος εδώ μέσα είμαι , ούτε και νέος βιολογικά.
    Ειδικά το δεύτερο με "βοηθάει" πάρα πολύ να ξεχωρίσω πότε γράφετε πολιτικά και πότε μικροπολιτικά!
    Το κείμενό σας είναι πράγματι εναργές. Και το σημαντικότερο;Δεν αναφέρει ούτε μία φορά το όνομα του Σαμαρά, ούτε και αναφέρεται έστω και υποδόρια στον ΣΥΡΙΖΑ.
    Και κάτι γενικότερο. Τα πάντα έχουν αναλυθεί και έχουν διατυπωθεί! Από κάθε δυνατή οπτική γωνία.
    Η υλοποίηση υπολείπεται. Ή καλύτερα. Οι προτεραιότητες.Και εδώ υπάρχουν πολλά αγκάθια.
    Πως να εξηγηθεί άραγε ότι προτάσσονται οι ¨φοροσυλλεκτικές" διατάξεις και όχι το φορολογικό εν γένει; Τι λογική είναι το, " αυξάνουμε την τιμή του πετρελαίου για να μην είναι ελκυστικό στους λαθρέμπορους", όταν δεν γίνεται κάτι εναντίων τους;
    Απλά δεν "μπορείτε" κ. Ροδινέ. Οι "οικονομικές λαθροχειρίες" κινούνται πάντα, μέσα και γύρω από τον χώρο της Δεξιάς.
    Με την ίδια θυμηδία που αντιμετώπισα την δήλωση της Αγγελοπούλου που αποποιήθηκε κάποια αγρομισθία, με την ίδια ακριβώς αντιμετωπίζω τις εκφράσεις των κυβερνητικών , "τα μέτρα πονάνε" "είναι αναγκαία" "δεν πρέπει να χαλαρώσουμε" "όταν δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα" κλπ κλπ

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ rs 19/01/2013 18:12:02

     αφού δεν είστε..νέος εδώ μέσα, τότε θα γνωρίζετε τις απόψεις μου. Τα ίδια γράφω από το 2010.

  • Λιογκος avatar
   Λιογκος @ rs 18/01/2013 13:56:06

   Δεν είναι, απλά είναι λογικός!!!

 18. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 18/01/2013 10:08:32

  Προς το παρόν το "πρόγραμμα" βγαίνει μια χαρά.
  Όπως μια χαρά έβγαινε από την αρχή.
  Όπως μια χαρά βγήκε σε όλες τις χώρες που εφαρμόστηκε πριν.

  Η επιθυμητή και σχεδιασμένη "εσωτερική υποτίμηση" είναι γεγονός:
  Με ύφεση, ανεργία, εξαθλίωση των μικρομεσαίων και μικρών, χτύπημα των μεσαίων.

  Όλα τ άλλα που κατά καιρούς ακούμε στα κανάλια, δήθεν άλλες προθέσεις, εξαγγελίες και στόχοι,
  είναι απλά επικοινωνιακή πολιτική για να γίνει δυνατόν να εφαρμοστεί ένα τέτοιο "πρόγραμμα",
  αναίμακτα.

 19. Διογένης avatar
  Διογένης 18/01/2013 10:19:06

  Νομίζω ότι από το περιεχόμενο του άρθρου προκύπτει διαφορετικό ερώτημα: Βγαίνουμε ή δεν βγαίνουμε ΕΜΕΙΣ με το πρόγραμμα της τρόικα; Διότι από όλα τα στοιχεία προκύπτει ότι βγαίνει το πρόγραμμα, ως πρόγραμμα και μάλιστα θα πάει πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις. Το έλεγα εγώ ως απλός πολίτης από τον Αύγουστο κιόλας, το έλεγαν σιγανά (αλλά το έλεγαν) συγκεκριμένα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, το έλεγαν πίσω από τις κουρτίνες οι Ευρωπαίοι στο ΔΝΤ πριν από την ψήφιση των μέτρων, μετά την ψήφιση των μέτρων άρχισε να το λέει και η κυβέρνησή μας, ενώ τώρα το είπε μέχρι και το ΔΝΤ ότι θα πάμε "καλύτερα από τις προβλέψεις".

  Ο προϋπολογισμός υποτίθεται ότι εκτελέστηκε λίγο καλύτερα από τους στόχους, όμως συγκεκριμένα στοιχεία του οικονομικού ρεπορτάζ λένε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει ένα είδος χρηματικού buffer, ώστε (όπως το ερμηνεύω) να μπορέσει να εκτελεστεί το 2013 χωρίς βαρίδια και η Ελλάδα να μπορέσει να δείξει μια απότομη βελτίωση που θα φέρει απότομη βελτίωση και θα λύσει τα χέρια της κυβέρνησης και ίσως να βγάλει και τη χώρα στις αγορές. Για σκεφθείτε π.χ. να κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2013 με πλεόνασμα (κανονικό, όχι πρωτογενές). Μην το αποκλείετε καθόλου. Κρατήστε το σχόλιό μου και θα με θυμηθείτε. Αν όχι πλεόνασμα, πάντως θα είμαστε πολύ κοντά σε πλεόνασμα.

  Κάποιος σχολιαστής είχε απαντήσει τις προηγούμενες ημέρες στη γνωστή ρήση ότι "ευημερούν οι αριθμοί, αλλά δυστυχούν οι άνθρωποι" οτι η ευημερία των αριθμών προηγείται της ευημερίας των ανθρώπων όπως αποδείχθηκε και ιστορικά για τη συγκεκριμένη ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου του Α΄. Δεν ξέρω πόσο απόλυτο είναι αυτό, όμως πιστεύω ότι θα δικαιωθεί και σε αυτή την συγκυρία. Όλο το ζητούμενο είναι να αντέξουμε το 2013 στα προσωπικά μας οικονομικά, να αντέξουμε και ψυχολογικά στην πίεση που μας ασκεί ήδη εδώ και τρία συναπτά έτη η οικονομική κρίση. Στη συνέχεια όλα θα πάνε καλύτερα, απότομα καλύτερα, όπως απότομα ήρθε και αυτή η οικονομική κρίση.

  • Γιάννης Μ. avatar
   Γιάννης Μ. @ Διογένης 18/01/2013 12:45:04

   Το πρόβλημα που δημιούργησε το χρέος είναι η δομή του κράτους και της σύνδεσής του με τους κομματικού μηχανισμούς. Όσο αυτά δεν τα αγγίζουν τα όποια μέτρα θα έχουν σαν αποτέλεσμα ύφεση και ξανά ύφεση.
   Πολύ σωστά περιγράφει ο αρθρογράφος κι εν συντομία, τις αποτρεπτικές παραμέτρους της πολυπόθητης ανάπτυξης
   Το όποιο μοντέλο θα πρέπει, όπως επίσης σωστά αναφέρθηκε, να είναι από Έλληνες για Έλληνες. Χωρίς λαϊκισμούς και εύκολες λύσεις αλλά προοπτική και όραμα κάτι που στερούνται τα μνημόνια ως αμιγώς τεχνοκρατικά εργαλεία

 20. τις avatar
  τις 18/01/2013 11:08:13

  Το κατά που εβάδιζε η χώρα ήταν πασίγνωστο στα ευρωπαικά κέντρα, που τώρα προσποιούνται άγνοια για τις δημιουργικές λογιστικές και τις οικονομικές πομφόλυγες των πολιτικών ηγεσιών, εδώ και δεκαετίες...
  Η απαραίτητη επιβληθείσα εσωτερική υποτίμηση, εφόσον δεν έγινε με όρους νομισματικής υποτίμησης αλλά με εξαφάνιση της παρουσίας χρήματος, έπρεπε να είναι στοχευμένη πρωτίστως και παραδειγματικώς στην παρασιτική οικονομία και την παράπλευρη “αναδιανομή”- που αντέχουν και δικαιούνται πλεονασματικές χώρες ( "πολιτιστικά", "αθλητικά", "επικοινωνιακά" κλπ κλπ άλλα "αναδιανεμητικά") και εν πάση περιπτώσει με εξασφαλισμένους όρους κατώτατων ζωτικών επιδοματικών βοηθημάτων για αυτούς που έχασαν αποδεδειγμένα κάθε εισόδημα, από όποιον τομέα που επλήγη και εάν προέρχονται, έως ότου τους υποδειχθή εργασία, οποιαδήποτε και οπουδήποτε, εντός της επικράτειας .
  Αυτά θα έπρεπε να ήσαν η κόκκινη διαπραγματευτική γραμμή με την τρόικα έναντι όλων των άλλων δικαιολογημένων υποχωρήσεων και επιβεβλημένων διαρθρωτικών ανατροπών που χρήζει η χώρα.
  Τότε ουδείς εχέφρων ηθικά δεν θα "εδικαιούτο διά να ομιλή".

  • τις avatar
   τις @ τις 18/01/2013 11:23:42

   ...κανείς εχέφρων...

 21. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 18/01/2013 11:28:45

  Η μαύρη αλήθεια είναι ότι η περίοδος "ανάπτυξης" 1990-2008 ήταν ακατάσχετη φούσκα κατανάλωσης και μη παραγωγικής συσσώρευσης, χωρίς καν δημιουργία νέου παραγωγικού υπόβαθρου, ιδιωτικού ή δημόσιου.
  Κατεξοχήν για την Ελλάδα, αλλά με διαφορετικούς βαθμούς για όλο τον Μεσογειακό Ευρωπαικό Νότο, απο Κύπρο μέχρι Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία.
  Σε τέτοιες καταστάσεις μόνος τρόπος μεσο-μακροπρόθεσμης σταθεροποίησης είναι η επάνοδος σε διατηρήσιμα μεγέθη ΑΕΠ κατά κεφαλήν και κυρίως της μεταβλητότητας του ΑΕΠ (δηλαδή αναπτυξιακών ρυθμών) σε σχέση με την παραγωγικότητα. "Τεχνικά", αυτό σημαίνει επάνοδο της καμπύλης που δείχνει την μεταβολή του ΑΕΠ, στον μακροπρόθεσμο κινητό μέσο όρο (π.χ. τριακονταετίας).
  Αυτό προυποθέτει μιας μορφής "εσωτερική υποτίμηση". Αλλά...

  Η ουσία του προβλήματος είναι αυτό που είπε προχθές στον κ. Γ. Μηλιό ο κ. Β. Σόϊμπλε και ο πρώτος είχε επιτέλους την σπάνια για πολιτικό εντιμότητα να μας το μεταφέρει: «Το Μνημόνο αξιώνει μόνο την επίτευξη των στόχων, δεν υπαγορεύει τους τρόπους, εμείς μπορούμε να διαλέξουμε όποιον τρόπο θέλουμε - π.χ. την φορολόγηση του πλούτου».
  Εντιμότητα, διότι το ρηθέν του κ. Σόϊμπλε αντιτίθεται στην ουσία με την μόνον ρητορικά "αντιμνημονιακη" γραμμή του κόμματος του κ. Μηλιού.

  Κατά την γνώμη μου, με το πρόγραμμα της τρόικα ή χωρίς αυτό, προυπόθεση για αναστροφή των πτωτικών ρυθμών του ΑΕΠ είναι η ίδια: Ρευστοποίηση ενός μέρους του ιδιωτικού πλούτου που προήλθε απο ιδιοποίηση δημόσιου δανεισμού. Με φορολογικό ή άλλο τρόπο. Αυτο που λέμε, "να καεί το λίπος". Μόνον τότε θα είναι ελκυστικό να επενδυθούν χρήματα σε παραγωγικές δραστηριότητες, χρήματα εγχώρια ή εισαγόμενα.
  Η Ελλάδα είναι χώρα λιμνάζοντος ιδιωτικού πλούτου (της μικρής μειοψηφίας).
  Κανένα πρόγραμμα, ούτε το υπάρχον κακό της τρόικα, ούτε άλλο καλό, δεν μπορεί να "βγεί" κάτω από τέτοιες συνθήκες. Η οικονομία έχει παγώσει γιατί αυτοί που έχουν ρευστό "το κρύβουν".
  Έχουμε συνθήκες "μαυραγοριτών της ειρήνης", με χρήμα καλά κρυμμένο, ανεκμετάλλευτο, στα "υπόγεια". Σαν το αλλοτινών εποχών λάδι.
  Ως γνωστόν, το χρήμα πουλιέται και αγοράζεται, είναι κι αυτό ένα εμπόρευμα. Όταν κάποιοι κρύβουν εμπορεύματα, πεινάει ο κόσμος.

  • blue nile avatar
   blue nile @ Uncle Stgm 18/01/2013 14:53:16

   Από το 1993 και μετά ο ιδιωτικός δανεισμός ήταν αναπόφευκτος γιατί οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς ήταν μικρότερες από τον οικογενειακό πληθωρισμό (τα προϊόντα εκείνα δηλαδή που είχαν σχέση με το καλάθι της νοικοκυράς και τις βασικές ανάγκες διαρκώς ακρίβαιναν πιο γρήγορα από τις αυξήσεις στους μισθούς).
   Οπότε η καταφυγή σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια που έτσι κι αλλιώς δίνονταν χαμηλότοκα ήταν αναπόφευκτη για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

   Με την έλευση του ευρώ οι πλεονασματικές χώρες μην έχοντας να αντιμετωπίσουν τον μπαμπούλα των υποτιμήσεων των ελλειμματικών χωρών αύξησαν τα πλεονάσματα τους ενώ οι ελλειμματικές χώρες αύξησαν τα ελλείμματα τους.

   Επειδή τώρα η ευρωζώνη δημιουργήθηκε χωρίς κάποιον θεσμοθετημένο μηχανισμό ανακύκλωσης πλεονασμάτων που θα οδηγούσε κάποιο ποσοστό των κερδών από τις βόρειες στις νότιες χώρες μέσω παραγωγικών επενδύσεων (ότι γίνεται στην δολαριακή ένωση δηλαδή) τα ελλείμματα των νοτίων μπορούσαν να επανατροφοδοτηθούν μόνο μέσω τραπεζικού δανεισμού.
   Όταν όμως με το κραχ του 2008 οι ευρωπαικές τράπεζες χρεοκόπησαν δεν μπορούσε να συνεχίζεται αυτός ο τρόπος.

   Τότε άρχισαν τα προβλήματα γιατί χώρες όπως η Ελλάδα η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είδαν το κόστος δανεισμού τους να απογειώνεται και τις οικονομίες τους να συρρικνώνονται.

   Οπότε τότε έπρεπε να γίνει κάποιου είδους δημοσιονομικής προσαρμογής.
   Το μνημόνιο ήταν καταδικασμένο να αποτύχει.
   Γιατί φόρτωνε το ελληνικό δημόσιο με νέα τεράστια δάνεια υπό όρους λιτότητας άρα μείωσης του ΑΕΠ που από την φορολόγηση του εισπράττει το κράτος τα έσοδα για να αποπληρώνει τα δάνεια.

   Αν κάτι έπρεπε να γίνει τότε έπρεπε να εφαρμοστεί αυτό που πρότειναν οι σοβαρότατοι Γερμανοί επιστήμονες του ινστιτούτου του Κιέλου:
   Να διασυνδεθεί ο ρυθμός αποπληρωμής των δανείων με τον ρυθμό ανάπτυξης.
   Ότι ίσχυσε δηλαδή για την Γερμανία το 1952 που τότε χρωστούσε υπερπολλαπλάσια από ότι η Ελλάδα το 2010.
   Ας ρωτήσει κάποιος τον κύριο Σόιμπλε αν στην Γερμανία το 1952 είχε επιβληθεί μνημόνιο που θα βρισκόταν τώρα;

   Όσο για το κάψιμο του λίπους.
   Το μνημόνιο φορολογεί αγρίως μισθωτούς συνταξιούχους και μικρομεσαίους οι οποίοι δεν είχαν λίπος.
   Αν θέλαμε να βρούμε το λίπος έπρεπε να τσακωθούν όσοι πολιτικοί δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τον πλουτισμό τους και να δημευτούν οι περιουσίες τους.
   Να βάλουμε και χέρι στους επιχειρηματίες της διαπλοκής.
   700 δις είναι ο ενεργητικός πλούτος των ελληνικών τραπεζών . Όποιος μπει στην ιστοσελίδα της τράπεζας της Ελλάδας μπορεί να το διαπιστώσει. Οι τράπεζες που στα καλά βάζουν τα χρήματα στα σεντούκια και στα δύσκολα απλώνουν σαν το ζητιάνο το χέρι στο κράτος.
   500 δις σύμφωνα με έκθεση του ΣΕΒ είναι η περιουσία των πολυεθνικών στην Ελλάδα.
   Κατ'έτος το ΣΔΟΕ έχει καταγράψει ότι διακινούνται 500 δις μέσω
   οφ σορ.
   Να μην ξεχάσουμε τα 600 δις ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel που δεν διαψεύστηκε.

   Μια μικρή ειδική εισφορά στα παραπάνω και θα μειώναμε τα ελλείμματα και θα βρίσκαμε πόρους για ανάπτυξη.

   Βλέπετε πόσο λίπος θα έπρεπε να καεί αντί να πλήττουμε την μεσαία τάξη...

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ blue nile 18/01/2013 16:03:56

    Συμφωνώ στα βασικά για μετά το 2008.
    Τα πριν το 2008 όμως ήταν κλασική φούσκα - κυρίως στεγαστική αλλά και καταναλωτική των μεγαλομεσαίων στρωμάτων (εύπορων ελευθεροεπεγγελματικών και εμπορικών, "εργατικής αριστοκρατίας" και "στελεχών" του δημόσιου αλλά και μιας πολύ πιό μικρής του ιδιωτικού τομέα). Υπήρξε ταξική συμμαχία τους με τους μεγαλοαστούς, εις βάρος των απλών εργαζομένων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
    Αυτούς όλους (ένα 20 -25% του πληθυσμού), η κρίση ακόμη δεν τους έθιξε ουσιαστικά.
    Με το υπαρκτό πολιτικό προσωπικό, η θέληση για ρευστοποίηση του λίπους φαίνεται ανύπαρκτη.
    Όπως ακριβώς ηταν ανύπαρκτη πριν το 2008 η πολιτική θέληση για δικαιότερη κατανομή, με ταυτόχρονη σχετική εγκράτεια απο τους αστούς.

 22. Ρηνα avatar
  Ρηνα 18/01/2013 11:32:20

  ....ακομα εναν ..χειμωνα, ραγιαδες, ραγιαδες....

 23. kosvag avatar
  kosvag 18/01/2013 11:44:37

  Κ. Ροδινέ,

  Όλοι απορούμε με την δήθεν έκπληξη κάποιων για τα ληξιπρόθεσμα.

  Δεν νομίζω ότι ‘’στον στόχο της φτωχοποίησης’’ υπάρχει διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης: η φτωχοποίηση ως εργαλείο είναι η δημιουργική καταστροφή άνευ συρράξεως και κατόπιν να λειτουργήσει νέο μοντέλο (ίσως το μοντέλο Ταιβάν στην περίπτωσή μας).
  Στη διαδικασία βολεύει α) για μη αναταραχές, βλ. κυβερνησημότητα & β) για επιτάχυνση της δημιουργικής καταστροφής, να πληρώνεται ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ η μισθοδοσία του στρατού του 50% των ψηφοφόρων που πάνε στην κάλπη (55+, κλ ομάδες). Πιστεύω ότι όλοι περίπου άκουσαν τον Στρος Καν (στην τελική τα ~ίδια είπαν και η Παπαρήγα, ο Τσίπρας κτλ) αλλά: ο στρατός έβλεπε συμφέρον στο τυρί που του έδειχνε η Λούκα Κ ότι θα πέσουν οι τιμές, τα ενοίκια κτλ ενώ περίπου θα πάγωνε ο μισθός του (δηλαδή υποσχέθηκε στον στρατό ότι με τον ίδιο μισθό θα έχει περισσότερα αγαθά & υπηρεσία από τον Ιδ. Τομέα).

  Για τα υπόλοιπα του άρθρου σας (Λάθος παραδοχές και εκτιμήσεις, Βαδίζοντας στα τυφλά, Η κόπωση του διαπραγματευτή, Μεταξύ οικονομίας και πολιτικής ) σας ''καταγγέλω'' για αντιγραφή, έχουν εντοπιστεί εξ’ αρχής στα Ζάππεια.

  Με εκτίμηση.

 24. Α avatar
  Α 18/01/2013 12:39:58

  Εικονική πραγματικότητα!
  Με το που κατέρρευσε η εικονική πραγματικότητα στην οποία μας άρεσε όλους να βρισκόμαστε, χωρίς να σκεφτόμαστε ότι δεν μπορεί παρά να καταρρεύσει μια οικονομία που ζει με δανεικά, που δεν παράγει τίποτα, προσγειωθήκαμε ανώμαλα.
  Αυτό ήταν δυστυχώς η Ελλάδα, ένα στρεβλό μοντέλο (μη) οικονομίας, αλλά αντί να το κριτικάρουμε έγκαιρα, αντί να πάρουμε μέτρα όταν ήταν ακόμα καιρός, εμείς περί άλλων τυρβάζαμε....
  Εμάς εδώ μας ενδιέφερε πως θα αυξάνεται ο μισθός των κρατικών υπαλλήλων, των παρατρεχάμενων του πολιτικού συστήματος, των κηφήνων...
  Επίσης μας ενδιέφερε να .. στήσουμε καμμιά ΜΚΟ, να παίρνουμε κρατικό χρήμα στο τζάμπα, να ψιλοκάνουμε κανένα δημόσιο έργο της πλάκας αλλά να το καλοπληρωθούμε κλπ...
  Τώρα προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα, που δυστυχώς είναι ζοφερή για μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.
  Θαύματα όμως δεν υπάρχουν, ούτε γυρισμός στο στρεβλό παρελθόν.
  Το μόνο που υπάρχει είναι να γίνονται βήματα , θετικά βήματα που ολοένα θα διορθώνουν τα κακώς κείμενα της Ελληνικής οικονομίας, ώσπου να φτάσουμε σ΄ένα ανεκτό, σ΄ένα καλό ή σ΄ένα καλύτερο επίπεδο ζωής.
  Άρα θα πρέπει, με υπομονή και επιμονή σους στόχους, να εργαστούμε όλοι, φροντίζοντας συγχρόνως με ευαισθησία και ανοχή να συντηρηθούν τα φτωχότερα στρώματα.
  Η πορεία είναι δύσκολη, αλλά είναι και η μοναδική.
  Ευδαιμονία του τύπου όπως πριν το 2009, που όλοι να εργαζόμαστε στο Δημόσιο, όλοι να έχουμε παχυλούς μισθούς, δεν υπάρχει.
  Αυτό που υπάρχει είναι να ¨δημιουργήσουμε¨ μόνοι μας , να παράγουμε , να στήσουμε επιχειρήσεις μικρές, μεσαίες και μεγάλες, να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας των νέων μας.
  Οι νέοι θα πρέπει να πάψουν να ψάχνουν δουλειά σε κάποιον εργοδότη, αλλά να γίνουν οι ίδιοι εργοδότες. Είναι αξιόλογοι, έχουν πολλά προσόντα, αλλά έχουν γαλουχηθεί στρεβλά, καθοδηγούμενοι από την γενιά των πατεράδων τους, με αξίες όπως ¨γίνε δημόσιος υπάλληλος¨ ή ¨να βρείς δουλειά σε κάποιον εργοδότη¨.

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ Α 18/01/2013 12:54:00

   '' να ¨δημιουργήσουμε¨ μόνοι μας , να παράγουμε , να στήσουμε επιχειρήσεις μικρές, μεσαίες και μεγάλες, να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας των νέων μας.''

   Να κάνω μία αφελή, αθώα και απλή ερώτηση;
   Η ...επιχειρηματικότητα στην οποία μας ωθείτε, δεν προϋποθέτει και εσωτερικό καταναλωτικό κοινό; Δηλαδή τι ακριβώς φαντάζεστε οτι θα παράγουμε και ποιός θα έχει την οικονομική δυνατότητα να το αγοράζει; Εγώ βλέπω γύρω μου καθημερινά ''επιχειρηματίες'' που απελπισμένοι βάζουν λουκέτο και αντιμετωπίζουν με τρόμο το αύριο..... Οι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι πολλοί επιχειρηματίες, δε νομίζω οτι αποτελούν την επιλογή της οικονομικής πολιτικής των πάνσοφων ταγών. Μεγάλες επιχειρήσεις και φθηνοί αναλώσιμοι υπαλληλίσκοι ειναι το όραμα. Κάνω λάθος;

  • Tabula Rasa avatar
   Tabula Rasa @ Α 18/01/2013 13:30:45

   Ανεδαφικά ευχολόγια ! Οι επιχειρήσεις βαράνε κανόνι, οι μικρομαγαζάτορες λουκετάρουν, ούτε τα προσωπικά τους ασφάλιστρα δεν πληρώνουν στα ταμεία, γιατί ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ πλέον ΕΣΟΔΑ. Τι είδους επιχείρηση μου προτείνετε να δημιουργήσω κα σε ποιόν θα πουλήσω το προϊόν της; Στον εξαθλιωμένο μισθωτό; Στον άνεργο; Στον στα όρια της επιβίωσης συνταξιούχο; Αν ήταν τόσο απλή η λύση, ''Γίνετε εργοδότες, όχι υπάλληλοι'', θα μας δανειοδοτούσαν οι Τραπεζιτοκλεφταράδες, με εγγύση τα μελλοντικά μας κέρδη. Το μοντελάκι που προτείνετε, είναι αυτό που μας τελείωσε. Κάθε γωνία και ψιλικατζίδικο, κάθε πλατεία και καφετέρια, κάθε λεωφόρος και εκατοντάδες ρουχοϋποδηματοπωλεία.
   Εύκολο να κατηγορείς τις άρρωστες παρελθούσες νοοτροπίες, δύσκολο να προτείνεις αποδοτικές και πραγματοποιήσιμες εναλλακτικές.
   ''Ευδαιμονία του τύπου όπως πριν το 2009, που όλοι να εργαζόμαστε στο Δημόσιο, όλοι να έχουμε παχυλούς μισθούς, δεν υπάρχει.''
   Είστε υψηλοσυνταξιούχος του δημοσίου;
   ''Ευδαιμονία'' καπιταλιστικού τύπου, του στυλ εργαζόμαστε σκληρά στον Ιδιωτικό τομέα και αμοιβόμαστε με υψηλούς μισθούς υπάρχει λέτε;
   Ιδ.Τομέας : 1.500.000 ΑΝΕΡΓΟΙ. Δεν υπήρξαμε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι, που νοσταλγούμε την εύφορη κοιλάδα της οκνηρίας. Δείτε γύρω σας. Το χάος βασιλεύει και προτάσεις που να μην περιέχουν το ασαφές ξόρκι ''ανάπτυξη'', δυστυχώς δεν παρουσιάστηκαν ακόμη.

   • Α avatar
    Α @ Tabula Rasa 18/01/2013 14:12:43

    Aκριβώς επειδή βλέπω πολύ καλά που βρίσκομαι και που πατάω, πιστεύω ακράδαντα αυτά που προανέφερα.
    Αυτό που θέλουμε από αυτή την κυβέρνηση είναι να φτιάξει το κατάλληλο περιβάλλον για το ¨επιχειρείν¨.
    Και δεν εννοούμε επιχειρήσεις ούτε τα ψιλικατζίδικα, ούτε υποχρεωτικά αυτές που θ΄απευθύνονται στην εγχώρια αγορά.
    Μιλάμε για επιχειρήσεις καινοτόμες, πάνω στην αγροτική παραγωγή, στην μεταποίηση, με εξαγωγικό χαρακτήρα.
    Άλλη λύση εκτός αυτής εγώ δεν βλέπω.
    Αν βλέπετε εσείς , καταθέστε την.

    • Α avatar
     Α @ Α 18/01/2013 14:33:00

     Σήμερα οι άνεργοι νέοι μας πτυχιούχοι ως επι τω πλείστον , θέλουν να βγούν έξω σε χώρες όπως η Γερμανία. Αλλά ας σκεφτούμε ότι η Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εδώ και μια 10ετία, δεν έκανε ούτε την παραμικρή αύξηση στους μισθούς.
     Εμείς θαυμάζουμε αυτές τις χώρες και θέλουμε εκεί να στείλουμε τα παιδιά μας.
     Όταν όμως θέλουμε να εφαρμόσουμε παρόμοιο μοντέλο στην Ελλάδα και να μην αποχωρούν τα παιδιά μας από την πατρίδα τους, δεν μας αρέσει.
     Επιτέλους τι μας αρέσει;

     • Aγγελος avatar
      Aγγελος @ Α 18/01/2013 15:27:38

      Kαμμία αύξηση στους μισθούς. Μέσος Γερμανικός μισθός 2500 ευρώ, γιαούρτι ΦΑΓΕ 50% Φθηνότερο απο την Ελλάδα.
      Εμείς βολευόμαστε και με 700 ευρώ αρκεί να μας παέι η Τρόικα τις τιμές στο μισό απο τη Γερμανία και δεν θέλουμε ποτέ αύξηση...

     • Α avatar
      Α @ Aγγελος 18/01/2013 15:49:01

      όχι να μη σε πάει η τρόϊκα πουθενά.
      Να είσαι εσύ άξιος επιχειρηματίας, να διαθέτεις το προϊόν σου όπως στο εξωτερικό και αν μπορείς να πληρώνεις και με μισθούς μεγαλύτερους απ΄ότι λέει η τρόϊκα. Δεν σου βάζει κανείς φραγμό προς τα πάνω. Δώσε ότι μισθούς γουστάρεις στο προσωπικό σου, αλλά πρέπει συγχρόνως να μπορείς να στέκεσαι στην αγορά.
      Δηλαδή δεν κατάλαβα, αν βγεί μια άλλη επιχείρηση και παράξει το ίδιο προϊόν με την μισή τιμή όπως πουλάει και στο εξωτερικό, δεν θα πέσουν οι τιμές; Αυτό είναι όμως το περιβόητο ¨σπάσιμο¨των καρτέλ και πρέπει με τον όποιο τρόπο να επιτευχθεί.
      Ανταγωνισμός μεν , αλλά και το κέρδος δεν πρέπει να καταλήγει σε αισχροκέρδεια και μάλιστα σ΄αυτές τις συνθήκες κρίσης.

     • BLACKQUEEN avatar
      BLACKQUEEN @ Α 18/01/2013 15:35:19

      ...Nα μας υπενθυμίζατε το ύψος των μη αυξανόμενων μισθών;
      Εμείς, Δεν θαυμάζουμε ΚΑΝΕΝΑΝ ( Εσείς, δεν ξέρω)και καθόλου ΔΕΝ θέλουμε να στείλουμε σε ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. Μέσα στον πανικό, τη μιζέρια και τα αδιέξοδα (που εντέχνως μας βοήθησαν να δημιουργήσουμε), αν δεν το έχετε καταλάβει, ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΙΜΑ που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας. Δεν είναι απόλυτα ορατό ;;;;

     • Α avatar
      Α @ BLACKQUEEN 18/01/2013 15:57:21

      τι περιμένετε, το ¨μάνα¨ εξ΄ουρανού;
      Εκτός τόπου και χρόνου, με γκρίνια και μιζέρια πάντα νομίζετε ότι θα προχωρήσουμε κανα βήμα παραπέρα.
      Κρατείστε την μεμψιμοιρία σας, κανένα δεν βοηθάει, πολύ δε περισσότερο τη νέα γενιά που μ΄αυτά και μ΄αυτά την καταντήσατε φοβική και αδρανή.

     • BLACKQUEEN avatar
      BLACKQUEEN @ Α 18/01/2013 16:01:17

      Και η ανεδαφική εκ του ασφαλούς υπεραισιοδοξία σας που εμφανίζει το βαθύ μαύρο ως ...πάλευκο βοηθάει;
      Να είμαστε ρεαλιστές εδώ στην άκρη της αβύσσου που στεκόμαστε. Μόνο τότε υπάρχει πιθανότητα να βρούμε λύση. Όχι όταν κρύβουμε το κεφάλι στην άμμο και ....προσευχόμαστε επί ματαίω!!!!

     • Tabula Rasa avatar
      Tabula Rasa @ Α 18/01/2013 16:21:07

      Προσωπικά, περιμένω ένα σοβαρό, ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμόσιμο σχέδιο που θα βασίζεται στην βαθειά γνώση των δεδομένων και στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας. Βλέπω όμως καθαρά που ακριβώς βρισκόμαστε, δεν είμαι στο απυρόβλητο όπως μάλλον είστε ο,η τυχερός-ή εσείς και δεν υπεραισιοδοξώ, γιατι οι αντικειμενικές συνθήκες δεν μου το επιτρέπουν.
      Η απαισιοδοξία όπως και έωλη υπεραισιοδοξία, είναι δύο πλευρές στο ίδιο νόμισμα κ. Α μου. Μπροστά πηγαίνει αυτός που εκτιμά σωστά τις συνθήκες και πράττει αναλόγως των δυνατοτήτων του. Ποτέ αυτός που αυτοπαραπλανάται και εφυσηχάζει οραματιζόμενος λύσεις που δεν υπάρχουν.

     • Α avatar
      Α @ Tabula Rasa 18/01/2013 16:31:56

      καλά εντάξει.
      Δεν υπάρχουν λύσεις, δεν υπάρχει τίποτα. Ας σταυρώσουμε τα χέρια κι ας περιμένουμε το χάρο νάρθει να μας πάρει.
      Τώρα είμαι ρεαλιστής;

     • BLACKQUEEN avatar
      BLACKQUEEN @ Tabula Rasa 18/01/2013 17:38:19

      Λύσεις σίγουρα υπάρχουν. Και το ζητούμενο είναι να τις βρούμε ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ, αποφεύγοντας την ευκολία του αναμασήματος των κλισέ, όπως και την καθησυχαστική, εγωϊστική μας υπεραισιοδοξία. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

    • BLACKQUEEN avatar
     BLACKQUEEN @ Α 18/01/2013 15:48:41

     ''Μιλάμε για επιχειρήσεις καινοτόμες, πάνω στην αγροτική παραγωγή, στην μεταποίηση, με εξαγωγικό χαρακτήρα.''
     Και να συμφωνήσω εν μέρει ( που συμφωνώ), αυτό που προτείνετε, δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας, ούτε στρέφει τους ανέργους στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Λέτε απλά αυτό που παντού διαβάζουμε ως πρόταση και που είναι ένα ωραίο ευχολόγιο. Πρόγραμμα σοβαρό και λεπτομερές χρειαζόμαστε, με όραμα, έμπνευση και ρεαλισμό. Στο παλιό μοντέλο, υπήρχαν χονδρικά, ο εξ΄ανάγκης αυτοαπασχολούμενος μικροεπιχειρηματίας (έμπορος), ο Ιδ.Υπάλληλος και ο δημόσιος υπάλληλος ως κατευθύνσεις επαγγελματικής απασχόλησης. (Τους μεγαλο- δεν τους αναφέρω, γιατί αυτοί ποτέ δεν χάνονται!!!) Τώρα, τι; Συγκεκριμένα. Που θα εργασθεί ο μαγαζάτορας που λουκετάρισε, ο απολυμένος Ιδ. ή και δημόσιος Υπάλληλος, ο νεοεισερχόμενος στην αγορά Επιστήμονας; Θεωρίες, υπάρχουν. Αλλά η άγρια καθημερινότητα τις κονιορτοποιεί, μαζί με την αναίτια αισιοδοξία και την εκ του ασφαλούς ...τιμητική διάθεση.
     Καλό σας απόγευμα αγαπητέ ''Α''.

    • Tabula Rasa avatar
     Tabula Rasa @ Α 18/01/2013 16:14:51

     Όλοι εργοδότες-επιχειρηματίες-εξαγωγείς; Πολύ ''ωραίο'', πολύ πρόχειρο και κυρίως πολύ μαγικό. Μπράβο. Το λύσαμε και το θέμα της ανεργίας που οφείλεται στην οκνηρία, την κακοδαιμονία και την τάση στο βόλεμα, των εργαζομένων.

    • ΦΩΤΕΙΝΗ avatar
     ΦΩΤΕΙΝΗ @ Α 19/01/2013 18:12:59

     Ετοιμάσου και εσύ, ειδοποίησε και όσους φίλους αγρότες έχεις, η κυβέρνηση έχει σχεδόν έτοιμο το περιβάλλον. Κάτι μερεμετάκια λείπουν και φύγαμε!

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Α 18/01/2013 14:59:12

   Δεν γίνεται να γίνουν όλοι εργοδότες.
   Αντίθετα, πρέπει να αποκτήσουμε επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζόμενους.
   Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύτιμες για κάθε οικονομία, αλλά στην Ελλάδα παραείναι μικρές και διεσπαρμένες. Χρειάζεται συγκέντρωση, οικονομίες κλίμακας. Και δεν γίνεται να λέμε "επιχειρήσεις" και να έχουμε μόνον ή κυρίως, ταβέρνες, μπάρ και χώρους διασκέδασης. Πρέπει να παράγουμε προιόντα, στον δευτερογενή και πρωτογενή τομέα.

   • Α avatar
    Α @ Uncle Stgm 18/01/2013 15:12:43

    Αντίθετα, πρέπει να αποκτήσουμε επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζόμενους.

    πως; Ποιοί θα τις στήσουν;
    Εγώ λέω οι νέοι. Θα επιδοτηθούν οι νέες επιχειρηματικές προσπάθεις.
    Αυτή πιστεύω είναι η πρόκληση και το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, χωρίς φόβον και πάθος...

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Α 18/01/2013 15:17:23

     Μακάρι, το εύχομαι.

  • Lambros avatar
   Lambros @ Α 18/01/2013 15:41:24

   Με τι κεφάλαιο θα γίνουν εργοδότες οι νέοι; Ο καθένας λέει το μακρυ του και το κοντό του εδω μέσα μου φαίνεται

   • Α avatar
    Α @ Lambros 18/01/2013 15:53:08

    M΄αυτό που θα πάρουν από τις τράπεζες (γι αυτό θέλουμε την εξυγίανση των τραπεζών, για να μπορούν να δανειοδοτούν και να παρέχουν ρευστότητα) και από τις επιδοτήσεις των αναπτυξιακών προγραμμάτων της ΕΕ. (ΕΣΠΑ).

   • BLACKQUEEN avatar
    BLACKQUEEN @ Lambros 18/01/2013 15:56:53

    Θα τους...δανείσουν οι αγαθές και άμωμες ανακεφαλαιοποιημένες Τράπεζες !!! Γι αυτό δεν μας ήπιαν το αίμα; Για να έχουν τα μέσα να ...χρηματοδοτούν την ...επιχειρηματικότητα. Αν τώρα εννοούσαν μονάχα εκείνην του Μπόμπολα, του Ψυχάρη και των λοιπών απατεώνων, τι να σας πω; Θα σας γελάσω... :-)

   • Tabula Rasa avatar
    Tabula Rasa @ Lambros 18/01/2013 16:24:50

    Τώρα. έρχονται τρέχοντας οι ...ανακεφαλαιοποιημένοι κρατικοδίαιτοι τοκογλύφοι, να συνδράμουν στην εσωτερική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα. Παρακαλώ μην μπαίνετε στο δρόμο τους και ανακόπτετε την προϋπάρχουσα ταχύτητά τους!! Πως είναι το όνομά σας; Ψυχάρης; Αμέσως το δάνειο. καραγκιοζόπουλε, εσένα θα το εξετάσουμε το ζήτημά σου.

 25. Θεόδωρος avatar
  Θεόδωρος 18/01/2013 12:49:30

  Το μόνο που "βγαίνει" είναι το 30ετές Σχέδιο (1976 - σήμερα). Οσοι δεν θέλουν ακόμη να το παραδεχθούν εθελοτυφλούν ή αποτελούν μέρος του. Τίποτε δεν υπήρξε και τίποτε δεν είναι τυχαίο στο "ελληνικό δράμα" το οποίο βαίνει "αισίως" προς το αποκρουστικό τέλος του. Ο ελληνικός λαός έχει "ραγιαδοποιηθεί" και η Ελλάδα - κατά τρόπο οριστικό και αμετάκλητο - δεν ανήκει πλέον στους Ελληνες. Αλλωστε, οι αυτόχθονες θα αντικατασταθούν σταδιακά από Ασιάτες και Αφρικανούς σύμφωνα με το σχέδιο του Ιμπραήμ Πασά (1824). Ο διεθνής παράγων θέλει το "οικόπεδο" αυτό "παρθένο", χωρίς περισπασμούς από τίτλους ιδιοκτησίας ιθαγενών και συναφείς οχλήσεις και διεκδικήσεις.

 26. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 18/01/2013 12:50:40

  Ασφαλως και δεν βγαινει το προγραμμα.

  Αν εβγαινε, απο περυσι θα ειχαμε αναπτυξη, το ελλειμμα θα ηταν κατω του 4,5% του ΑΕΠ, θα ειχαμε καταγραψει ως τωρα αποπληθωρισμο 10% και θα ειχαμε αλλο ενα 20% για τα επομενα 4 χρονια.

 27. blue nile avatar
  blue nile 18/01/2013 12:52:25

  Κε Κώστα την καλημέρα μου.

  Ότι δεν βγαίνει δεν βγαίνει είναι σίγουρο.

  Το ερώτημα είναι το τι θα μπορούσε να κάνει η σημερινή κυβέρνηση δεδομένου ότι η τρόικα (και πιο πολύ η ευρωπαική πλευρά της) δεν ήθελε με τίποτα να αποκλίνει από την καταστροφική θεραπεία που μας επιβλήθηκε.

  Για μένα το παιχνίδι χάθηκε οριστικά και αμετάκλητα το 2010.
  Τότε δηλαδή που με το μνημόνιο Ι δεχθήκαμε να μετατρέψουμε ιδιωτικό χρέος προς τράπεζες που κουρεύεται σχετικά εύκολα σε δημόσιο χρέος προς κράτη που κουρεύεται πολύ δύσκολα.
  Το λογικό ήταν τότε να δεχτούμε κάποιο πιο βατό μνημόνιο όπως η Ιρλανδία και να γίνει ένα κούρεμα που θα καθιστούσε το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
  Τότε μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε γιατί οι εταίροι μας ήταν απροετοίμαστοι για το ενδεχόμενο μιας ελληνικής αποπομπής και κινδύνευαν να κάνουμε μονομερή στάση πληρωμών η οποία θα διέλυε ανεπιστρεπτί το ήδη χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.
  Δηλαδή στην διαπραγμάτευση τότε είχαμε τον τρόπο αν προκαλέσουμε μεγάλο πόνο σε περίπτωση που δεν εισακουστούν τα αιτήματα μας.

  Όταν ο Σαμαράς δέχτηκε την συγκυβέρνηση η χώρα είχε ήδη χρεοκοπήσει με το PSI και σε περίπτωση που συνέχιζε την αντιμνημονιακή του ρητορική (που προσωπικά είμαι σίγουρος ότι την πίστευε ) διαφαινόταν ο κίνδυνος ενός ξαφνικού bank ran.
  Να τρέξουν οι Έλληνες και να σηκώσουν ότι έχουν από τις τράπεζες με συνέπεια την κατάρρευση των πάντων.
  Είδαμε τι έγινε προεκλογικά όταν ο φόβος και μόνο της εκλογής Τσίπρα έκανε δις ευρώ να πετάξουν από τις τράπεζες προς άγνωστες κατευθύνσεις.

  Μετά που δημιουργήθηκε η συγκυβέρνηση η τρόικα δεν δέχτηκε να βάλει νερό στο κρασί της.
  Για μένα τότε η μόνη εφικτή λύση ήταν να προσπαθήσουμε να πιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς οριζόντιες περικοπές. Το δημόσιο δηλαδή για λίγους μήνες να μπορεί αν καλύπτει τα έξοδα του για λίγους μήνες.
  Περίπου χρειαζόταν 2,5 δις τα οποία μπορούσαν να βρεθούν από συμπίεση του μισθολογικού κόστους των υψηλά αμειβομένων.
  Κατ'αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να επαναδιαπραγματευτούμε το μνημόνιο χωρίς να φοβόμαστε την μη πληρωμή μισθών συντάξεων και προμηθευτών.

  Θα ήταν βέβαια σα να ισορροπούμε σε τεντωμένο σκοινί.
  Με το που η τρόικα θα διέκοπτε τις συνομιλίες μπορούμε να φανταστούμε τον πανικό του κόσμου μπροστά στο ενδεχόμενο μιας εξόδου από το ευρώ;
  Τι πιο φυσικό από το να προσπαθούν όλοι να εξάγουν ότι αποταμιεύσεις έχουν και όποιες επιχειρήσεις το μπορούσαν θα έφευγαν από τη χώρα.

  Όμως πλέον, τώρα που η αποτυχία του μνημονίου ΙΙΙ είναι πολύ πιθανή περιμένω από τον Σαμαρά να τολμήσει κάτι διαφορετικό.
  Κάπου μέσα μου είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει.

  Έτσι και αλλιώς με το μνημόνιο οδεύουμε προς λήξη.
  Και το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε στο ευρώ εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που επειδή δεν μπορεί να πετύχει, η προσπάθεια εφαρμογής του θα μας θέσει εκτός.

  Ο βρεγμένος την βροχή δεν τη φοβάται.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ blue nile 18/01/2013 14:45:58

   Μην ξεχνάμε, ότι μετά την επαναγορά ομολόγων, όλο σχεδόν το Ελληνικό Δημόσιο χρέος είναι αμφίπλευρα δημόσιο (αυτό που αποκαλούμε "διακρατικό"). Στην πραγματικότητα, σε λιγότερο απο 1 χρόνο, όλο σχεδόν θα διακρατείται απο τον Μόνιμο Ευρωπαικό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και την ΕΚΤ.
   Ακόμη και μεγάλο μέρος των Ελληνικών ιδιωτικών χρεών, μέσω του μηχανισμού target 2 "φορτώνεται" τελικά στην ΕΚΤ και τελικά στις κρατικές κεντρικές τράπεζες των πλεονασματικών χωρών (Γερμανία κτλ).
   Το ρίσκο της "αποτυχίας" έχει διασπαρεί σε όλη την Ευρωζώνη, έχουμε transferunion in progress, και μ' αυτή την έννοια, η έννοια μιας αποκελιστικά "Ελληνικής αποτυχίας" δεν υπάρχει πλέον ως πραγματικό αντικείμενο. Κανείς δεν θέλει να πυροβολήσει το πόδι του. Απλώς, άν δεν "βγαίνει" θα το αντικαταστήσουν με κάτι άλλο, και πάει λέγοντας. Μέχρι να "βγεί".
   Αλλου είναι πια ο κίνδυνος μη ελεγχόμενων καταστάσεων: Εκτός Ελλάδος, σε χώρες που λόγω οικονομικών μεγεθών δεν χωρούν στο Μηχανισμό, και είναι αδύνατο να διασπαρεί ΟΛΟ το χρέος τους μέσα στην Ευρωζώνη.
   Αλλά ως συνήθως, στη χώρα αυτή συζητάμε για πράγματα ανύπαρκτα πλέον, παρωχημένα. Και αποφεύγουμε να μιλήσουμε για τα πραγματικά της πραγματικής πραγματικότητας:
   Τι θα γίνει με τα έσοδα (φοροείσπραξη); Τι θα γίνει με την κοινωνική συνοχή (μείωση ανισοτήτων, λειτουργία δικαιοσύνης); Τι θα γίνει με τον σχεδιασμό βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης (με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα); Τι θα γίνει με το πολιτικό σύστημα (ακόμη αναρχομπάχαλο χωρίς τέλος); Τι θα γίνει με την διαφθορά, την ανισοπολιτεία, το πελατειακό κράτος;
   Είδατε μέσα στο πολιτικό προσωπικό σοβαρή συζήτηση για κάποιο από αυτά;

 28. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 18/01/2013 13:06:20

  Αγαπητέ Κώστα, στα Κευνσιανά οικονομικά υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα έννοια που λέγεται "παγίδα ρευστότητας" (liquidity trap):
  Η "παγίδα ρευστότητας" είναι μια κατάσταση που μπορεί να παρατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα επιτοκίου, όταν η ελαστικότητα ζήτησης χρήματος ως προς το επιτόκιο είναι άπειρη. Εκεί, δηλαδή, όπου όλοι αναμένουν αύξηση των επιτοκίων στο μέλλον και συνεπώς δεν επενδύουν . Αυτό σημαίνει ότι όλη η ποσότητα χρήματος διακρατείται ως περιουσιακό στοιχείο και για τη διενέργεια συναλλαγών.
  Ακόμη και άν αυξηθεί η προσφορά χρήματος, η επιπλέον αυτή ποσότητα προστίθεται στην ήδη μεγάλη ποσότητα ρευστών. Παρά την αύξηση της προσφοράς χρήματος, το επιτόκιο δεν μειώνεται με αποτέλεσμα να μην αυξάνονται οι επενδύσεις.
  Αυτό ακριβώς γίνεται εδώ και 4 χρόνια στις ΗΠΑ, όπου η FED αυξάνει την προσφορά χρήματος.
  Ωστόσο, το ίδιο συμβαίνει και στα καθ' ημάς, ακριβώς όπως περιγράφεται στα Κευνσιανά εγχειρίδια: Τα επιτόκια δανεισμού των εμπορικών τραπεζών απο την ΕΚΤ είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η παροχή βραχυπρόθεσμης ρευστοτητας απο την EKT έχει γίνει ...τριετούς διάρκειας και είναι συνεχής, είτε με τον συμβατικό μηχανισμό μέσω εγγυήσεων είτε με τον ELA. Αλλά η ρευστότητα λιμνάζει σε γερμανικά ή γαλλικά ομόλογα, αποθησαυρίζεται σε "ασφαλείς επενδυτικούς λιμένες" ή ανακυκλώνεται σε έντοκα γραμμάτια.
  Και η άλλη ρευστότητα, η ιδιωτική, των ραντιέρηδων, που δεν έρχεται απο την ΕΚΤ αλλά είναι εδώ και χρόνια παρκαρισμένη στο Λουξεμβούργο, στο City, στην Ελβετία ή πολύ πιό μακριά; Αυτή τελευταία πάει και "επενδύεται" κυρίως σε ακίνητα στο Λονδίνο, στο Βερολίνο, στην Πράγα, στη Λειψία...
  "Επενδύεται", επενδύεται μη παραγωγικά.
  Εν τω μεταξύ, αρχίζει να καταστρέφεται, να εκμηδενίζεται, η "επενδυμένη ρευστότητα" σε Ελληνικά ακίνητα: Οι ρυθμοί πτώσης των τιμών επιταχύνονται. Μεγάλο μέρος αυτης της "παγωμένης ρευστότητας" θα καταστραφεί πριν ρευστοποηθεί.
  Γράφει ο Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος:
  "Οδυνηρή συνέπεια αυτής της «παγίδας ρευστότητος» είναι η μη πραγματοποίηση επενδύσεων, η άνοδος της ανεργίας και η τάση αποθησαυρίσεως χρήματος – φαινόμενο που ήδη έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα και αποτελεί για την ελληνική οικονομία και κοινωνία μία πραγματική ωρολογιακή βόμβα την οποία, ως φαίνεται, κανείς δεν αποφασίζει να αφοπλίσει.
  h**p://www.europeanbusiness.gr/page.asp?pid=727

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Uncle Stgm 18/01/2013 13:44:24

   Tι μου θύμισες τώρα!
   Liguidity trap και Pigou Effect

 29. klik avatar
  klik 18/01/2013 13:19:43

  κ.Ροδινέ, αν και είστε... 200 ετών όπως φημολογείται, είναι κρίμα που δεν ασχολείστε με την πολιτική.
  Επίσης, είστε απόδειξη ότι οι νέες ιδέες δεν διατυπώνονται αναγκαστικά από νέους (σε ηλικία).

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ klik 18/01/2013 13:58:20

   200 ετών, ε;

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Κώστας Ροδινός 18/01/2013 18:07:36

    Αγαπητέ Κώστα, ο βρετανός πολιτικός Εντουαρντ Χάλιφαξ (1881-1959), έχει πει: “Kαλή Αγωγή, είναι αυτό που τελικά μένει, όταν έχουμε πιά ξεχάσει όλα όσα μας έχουν διδάξει”. Το έλλειμμα ετικέττας συμπεριφοράς χαρακτηρίζει ορισμένους "νέους", οι οποίοι προφανώς ζουν με τη ψευδαίσθηση της.. ανοσίας στον χρόνο. Με απεριόριστη εκτίμηση στο άτομό σου και ευχαριστίες για την Προστιθέμενη Αξία των Άρθρων σου.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ η Dimi 19/01/2013 18:13:59

     χαίρεται αγαπητή μου Dimi!

   • Αγροφύλακας avatar
    Αγροφύλακας @ Κώστας Ροδινός 19/01/2013 04:44:02

    200 ετων κουνελι, ειπε ο Λιας, αλλα τελικα δεν ηξεραν αν ειχε κεφαλι ο Λιας (Σπαρτιατικο ανεκδοτο)

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ klik 18/01/2013 13:58:48

   Ο Γκάνταλφ είναι;

 30. GSV avatar
  GSV 18/01/2013 13:36:45

  Σημαντικη ενδειξη της φτωχοποιησης της ελληνικης κοινωνιας ειναι ο πολυ μικρος πληθωρισμος που παρουσιαζουμε (μικροτερος στην ΕΕ). Θα επρεπε να μας προβληματιζει αυτο παρα να το θεωρουμε επιτυχια! Βλεπε τη καμπυλη φιλιπς οπου η μειωση του πληθωρισμου συσχετιζεται με την αυξηση της ανεργιας.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ GSV 18/01/2013 13:44:47

   Και στον πληθωρισμό έχουμε "τεχνικά" αναμενόμενη συμεπριφορά: "Η μπίλια κάθεται" στους μακροπρόθεσμους κινητούς μέσους όρους. Θα πάει και παρακάτω, θα υπερβάλλει καθοδικά.
   Είχαμε υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό, τώρα θα έχουμε "υπερβολικά" χαμηλό. Αναμενόμενη η υψηλή μεταβλητότητα.

   • DebbyTant avatar
    DebbyTant @ Uncle Stgm 18/01/2013 14:22:19

    Ναι κανε ορεξη μπαρμπα

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ GSV 18/01/2013 23:22:42

   Ειναι ενδειξη φτωχοποιησης ο μικρος ρυθμος ΑΥΞΗΣΗΣ των τιμων;

   Ενδειξη φτωχοποιησης θα ηταν ο αποπληθωρισμος (εσωτερικη υποτιμηση) που απο μονος του θα διορθωνε την φτωχοποιηση. Ομως, η Ελλαδα παραμενει χωρα που συνεχιζει να ανατιμαται εσωτερικα (δλδ. να πληθωριζεται). Να υπενθυμισω οτι οι ΗΠΑ οταν εχασαν το 1/4 του ΑΕΠ τους, ο σωρευτικος αποπληθωρισμος αγγιξε το 25%, οσο δηλαδη και η μειωση του ΑΕΠ. Η Ελλαδα για την τριετια της υφεσης και του μνημονιου ειχε τον μεγαλυτερο πληθωρισμο στην Ευρωζωνη. Με λιγα λογια, το μνημονιο δεν μας εκανε πιο ανταγωνιστικους αλλα ακομη λιγοτερο και μαλιστα με ρυθμο μεγαλυτερο των υπολοιπων κρατων του ευρω. Απο εδω πηγαζει η πεποιθηση μου οτι η Ελλαδα την δραχμη δεν την γλυτωνει με τιποτα και για αυτο λεω παντα οτι οι θυσιες των μισθων πηγαν ΧΑΜΕΝΕΣ στα περιθωρια κερδους των ελληνων επιχειρηματιων.

 31. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 18/01/2013 13:57:11

  Κλασικές οικονομικές υποθέσεις (του Pigou, μιλάμε για δεκαετία του 1940), ξεχασμένες, τώρα φαίνεται να επανέρχονται δριμύτερες...

 32. MCA avatar
  MCA 18/01/2013 14:15:04

  Θα έθετα αλλιώς το ερώτημα.Αντέχει ή δεν αντέχει η Ελληνική κοινωνία;Και αν αντέχει,για πόσο καιρό ακόμα;Και τι θα συμβεί εάν εκραγεί;

  • Aγγελος avatar
   Aγγελος @ MCA 18/01/2013 16:46:29

   Απλούστατα οι Τραπεζίτες μόλις δούν οτι πάει να σκάσει η χύτρα, θα ανοίξουν μιά βαλβίδα, θα " ξανασωθεί" η Ελλάδα, η 'κυβέρνηση' θα ξαναπάρει παράταση κ.ο.κ. Η τέχνη της συντήρησης της δουλείας στην αυτοκρατορία είναι αρχαία υπόθεση και οι πρόγονοί μας απο τους πρώτους διδάξαντες...
   Η όλη ιστορία με τα PIIGS (γουρουνόπουλα) θυμίζει την ιστορία με τον Χότζα και τον κατή που τον υποχρέωνε να βάζει τα ζώα στο σπίτι του. Οταν ο Χότζας έφτασε στο αμήν, ο Κατής ήρεμα του είπε βγάλε τώρα...
   Αλλωστε ήδη, σταθερή δουλειά με 500 ευρώ το μήνα χωρίς ΙΚΑ ,θεωρείται δώρο εξ ουρανού στην Ελλάδα. Οταν ξεκινήσαμε την ΕΟΚ, χρειαστήκαμε 20 χρόνια να φτάσουμε στο 70% του μισθού "Βρυξελλών" . Τώρα μάλλον θα χρειαστούμε περισσότερα...Ολα τα συνηθίζει ο άνθρωπος. Ξέρουν οι πλούσιοι...Το 1% αυτής της γης που βάζει το υπόλοιπο 99% να ΔΟΥΛΕΥΕΙ, με χαρά μάλιστα...Εμείς δεν ξέρω αν καταλάβαμε...

  • Διογενης (ο αλλος) avatar
   Διογενης (ο αλλος) @ MCA 18/01/2013 16:52:59

   διαφορα θα συμβουν. ενα απο αυτα θα ειναι, χρυσα αυγα 30% (για να μη παω κ πιο πανω). και τοτε....τα πιασαμε τα λεφτα μας....

 33. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 18/01/2013 15:12:52

  Άρθρο απόλυτα εύστοχο.

 34. Geros avatar
  Geros 18/01/2013 15:57:47

  Ένα ακόμα άρθρο στην ατέλειωτη σειρά άρθρων με τίτλο "Μα καλά , δεν ήξεραν?".
  Έχω βαρεθεί να διαβάζω και να ακούω αναλύσεις επί αναλύσεων για το πόσο βλάκες ήταν αυτοί οι τροικανοί , πόσο προδότες αυτοί που τους άκουσαν , πόσο αδιέξοδα αυτά που πρότειναν και πόσο στον γκρεμό πηγαίνουμε.
  Όλα αυτά διανθισμένα με φράσεις του στιλ "και μικρά παιδιά ξέρουν ..." , "ούτε πρωτοετείς φοιτητής δεν θα ..." , "μα δεν καταλαβαίνουν ότι ...." και πάει λέγοντας.
  Μάθαμε (λέμε τώρα) και τους "δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές" και έδεσε το γλυκό ...
  Στον χορό δε αυτό της αγανάκτησης δεν είναι μόνο η παλαβή αριστερά και τα εξώγαμα του Χίτλερ που χορεύουν , με λύπη μου βλέπω και ανθρώπους της αγοράς να συμμετέχουν , ευτυχώς όχι όλοι.
  Γιατί το έχω βαρεθεί όλο αυτό?
  Γιατί είναι φτηνή , ανέξοδη , αδιέξοδη και εξυπνακίστικη κριτική και τίποτα άλλο. Είναι κριτική που γίνεται εκ του ασφαλούς , έξω από τον χορό , για να κουνάμε το δάχτυλο και να νιώθουμε ωραία! Είναι μια κριτική που αγνοεί σημαντικά στοιχεία , μερικά από τα οποία είναι τα ακόλουθα:

  1. Η κατάσταση στην οποία περιήλθε η Ελλάδα το 2009 δεν μπορούσε να αντιμετωπισθεί χωρίς πτώση του βιοτικού επιπέδου. Όποιος κατηγορεί το πρόγραμμα για το ότι φτωχύναμε θα πρέπει να παρουσιάσει εναλλακτικό που δεν συμπεριλαμβάνει πτώση του βιοτικού επιπέδου (και να μην συμπεριλαμβάνει επίσης την επέμβαση των Αρειανών προς όφελος μας).
  2. Η ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ πτώση του βιοτικού επιπέδου φέρνει επίσης αναγκαστικά πτώση εσόδων , αύξηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και πολλά άλλα πράγματα αλλά αυτό δεν την κάνει λιγότερο αναγκαστική.
  3. Η Ευρώπη δεν ήταν πολιτικά , διοικητικά , οικονομικά αλλά ούτε και ψυχολογικά έτοιμη για να αντιμετωπίσει την κρίση το 2009 οπότε θα ήταν αδύνατο να βρει τότε τις λύσεις που βρίσκει σήμερα.
  4. Οι λύσεις που δόθηκαν δεν είναι τέλειες και ούτε κανείς περίμενε να είναι μιας και έπρεπε να κρατήσουν ευχαριστημένους πολλούς την ίδια ώρα (διεθνείς οργανισμούς με αυστηρά καταστατικά , αγορές , τραπεζίτες , Ευρωπαϊκά κοινοβούλια με εκδικητικές τάσεις ...) , το να λέμε πόσο χαζοί είναι αυτοί που έδωσαν τις λύσεις αυτοί μόνο σοβαρό δεν είναι. Εμείς στην θέση τους δηλαδή θα τα κάναμε όλα αυτά καλύτερα? Αλήθεια?
  5. Πολλά από τα βήματα προς την λύση έπρεπε να μην επικοινωνηθούν μιας και κάτι τέτοιο θα τα ακύρωνε , η εύκολη κριτική του "μα δεν είναι αυτό ολοκληρωμένη λύση" (πρωταθλητής σε αυτό αναδείχθηκε ο Βαρουφάκης) είναι η κριτική του εξυπνάκια. Ναι ρε μεγάλε , όλοι αυτοί οι οργανισμοί , τα υπουργεία , τα ινστιτούτα , οι σοφοί που διαμόρφωσαν τις λύσεις δεν το κατάλαβαν ότι δεν είναι οριστική λύση το PSI , εσύ το βρήκες!
  6. Το πρόγραμμα μπορεί να κριθεί μόνο από την τελική του επιτυχία ή αποτυχία και όχι από το εάν πιάστηκαν οι στόχοι από την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο. Τελική επιτυχία κατά την γνώμη μου θα είναι μια Ελλάδα με βιώσιμο χρέος , καλούς ρυθμούς ανάπτυξης και συνολική πτώση του ΑΕΠ γύρω στο 30% , όλα τα αλλά είναι να είχαμε να λέγαμε.

  Όλοι ξέρουμε ότι η πτώση του ΑΕΠ δημιούργησε τεράστια κοινωνικά προβλήματα , ανεργία , κατάρρευση κρατικών παροχών (είχαν μάθει να λειτουργούν μόνο αν τα λεφτά δίνονταν με την σέσουλα βλέπεις) και δίκαιη αγανάκτηση , το θέμα είναι σαν κοινωνία τι θα αποφασίσουμε να κάνουμε , να λέμε έξω από τον χορό τραγούδια ή να βοηθήσουμε όσο μπορούμε ο καθένας μας?

  • akenaton avatar
   akenaton @ Geros 19/01/2013 00:08:43

   Αγαπητέ Geros, δεν έτυχε να σας το γράψω ως τώρα αλλά μετά από αυτό το σχόλιό σας, οφείλω να σας ευχαριστήσω για την ευστοχία, την λογική και την καθαρή εικόνα που μεταφέρουν τα γραφόμενά σας. Να είστε καλά.

   • Geros avatar
    Geros @ akenaton 19/01/2013 12:41:40

    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

  • Ανώνυμος avatar
   Ανώνυμος @ Geros 19/01/2013 09:29:15

   Το 30% στη πτώση του ΑΕΠ που γράφεις, είναι τελικά αυτό που προστέθηκε επί Αλογοσκούφη. Συμπεριέλαβε το άδηλο άουτπουτ από τις που@@νες, που κατά την εκτίμησή μου ήταν ακόμη μεγαλύτερο

 35. Διογενης (ο αλλος) avatar
  Διογενης (ο αλλος) 18/01/2013 16:51:15

  Αυτό προϋποθέτει ένα άλλο σχέδιο και όραμα για έξοδο της Ελλάδος από την κρίση. Υπάρχει;
  υπαρχει. λεγεται εξοδος της ελλαδος απο τη ζωνη του λυκοφωτος

 36. Καβαλιώτης avatar
  Καβαλιώτης 18/01/2013 17:02:58

  Aπό τη μία πλευρά (δεν βγαίνει το πρόγραμμα) διαβάζω θέσεις και επιχειρήματα και από την άλλη (βγαίνει, βγαίνει) ηθικολογίες και ευχές.

 37. Λιογκος avatar
  Λιογκος 18/01/2013 17:30:25

  Το καλό παιδί, το καλό αγόρι, ο εργάτης του δημοσίου καλού είπε:

  Οι Ολυμπιακοί Αγώνες κόστισαν στην χώρα μόλις 8,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων το καθαρό κόστος ήταν 4,5 δισ. ευρώ. Μόνο το ΦΠΑ που εισπράχθηκε από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν ανήλθε στα 3,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το κόστος των αγώνων να έχει αποσβεστεί και να προκύπτει τελικώς καθαρό όφελος για την ελληνική οικονομία.

  ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ: ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ, ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ!!!!

  • Ανώνυμος avatar
   Ανώνυμος @ Λιογκος 19/01/2013 09:37:01

   Μην ανησυχείς. Θα την κάνει μόνος του συμπράττοντας με Λοβέρδο, ο οποίος θα συμπράξει με το κλαμπ εκσυγχρονιστών, όπου επίτιμος συμπράτtων είναι ο Παπαδήμας, τον οποίο ετοιμάζουν στη θέση του Παπούλια
   (..ας μην φάνε, ετοιμάζουμε γλάρους)

 38. avanti avatar
  avanti 18/01/2013 17:37:21

  Ευτυχώς που υπάρχει και το πρόγραμμα της τρόϊκα, που λιτότητα ξελιτότητα τουλάχιστον έχει ένα στόχο το συμμάζεμα των δημοσίων δαπανών και ελλειμάτων αλλά και να γίνει μιά αρχή για είσπραξη εσόδων. Σε κανένα από τα παραπάνω οι προηγούμενες κυβερνήσεις - περιλαμβάνεται και η παρούσα - δεν έχουν δείξει την παραμικρή προθυμία να κάνουν καλά την δουλειά, μόνο λόγια, λόγια , λόγια.
  Ας κοιτάξουν λοιπόν να εφαρμόσουν όσα έχουν αποφασιστεί και ας τρίξει ο Σαμαράς τα δόντια σε όσους επιχειρηματίες έχουν τα λεφτουλάκια τους ασφαλισμένα σε παραδείσους να τα φέρουν και να ξαναεπενδύσουν στην χώρα, σε υγιείς βάσεις αυτή την φορά χωρίς τον κρατικό πατερούλη, τόσο απλά είναι τα πράγματα. Αλλωστε η λίστα λαγκάρντ είναι ένας καλός μπούσουλας και χρήσιμο εργαλείο!!!

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ avanti 18/01/2013 18:50:38

   Επενδύσεις με το στανιό (τρίξιμο δοντιών όπως αναφέρετε) δεν γίνονται. Σταθερό περιβάλλον χρειάζονται και ισονομία. Για αυτά δεν έχει κάνει κάτι η παρούσα κυβέρνηση και πιθανότατα (ως δέσμια συμφερόντων, επιλογών του παρελθόντος και συγκυριών) δεν μπορεί να κάνει.

  • ΦΩΤΕΙΝΗ avatar
   ΦΩΤΕΙΝΗ @ avanti 19/01/2013 18:33:14

   Ευτυχώς, ευτυχώς!!!

 39. ΝΠ avatar
  ΝΠ 18/01/2013 18:18:02

  τα σεβη μου κ.Ροδινέ.Π'αντα μαθαίνω από τα γραφτά σας.
  Εγκώμια: για τους:BLACKQUEEN ,blue nile,Διογενης,θείος,dim, dimi,....κ.ά.
  Δεν είναι α΄νάγκη να συμφωνει κάποιος για τις απόψεις τους.
  Όμως, είναι ... κόσμιοι και έχουν.. επιχειρήματα.
  Η μεγάλη δύναμη του σαϊτ,εκτός των άλλων,είναι οι σχολιαστές του,
  Ως πρός αυτό είναι..αξεπέραστο.Βλέπουν τη σκόνη του άλλοι...
  αριστεροί και δεξιοί.
  Φυλάχτε το ως κόρη οφθαλμού.
  Ενας αντικειμενικός; τρίτος...;

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ ΝΠ 19/01/2013 00:25:54

   NΠ, σας ευχαριστώ για τα εγκώμια.

  • BLACKQUEEN - ΜΜΧΙΙΙ avatar
   BLACKQUEEN - ΜΜΧΙΙΙ @ ΝΠ 19/01/2013 11:14:36

   Aγαπητέ ΝΠ, σας ευχαριστώ κι εγώ για τα καλά σας λόγια. :-)

 40. Θόδωρος XVII-VI-MMXII avatar
  Θόδωρος XVII-VI-MMXII 18/01/2013 18:22:53

  Διαβάζοντας το -ολίγον αφοριστικό, επιτρέψτε μου- αλλά εξόχως αφηγηματικό των περασμένων άρθρο σας, θα συμφωνήσω με αυτούς που υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και ούτε έβγαινε ποτέ. Δεν θα μπω σε συνομοσιολογικές συζητήσεις, αυτές τις αφήνω σε εκείνους που αγαπάν ιστορίες με φαντάσματα και τέτοια.
  Πιστεύω ότι η Τρόϊκα δεν ήρθε να μας εξοντώσει. Ήρθε όπως καλείς τον ηλεκτρολόγο να σου διορθώσει μια βλάβη. Ήρθε γατί εμείς την καλέσαμε! Μην το ξεχνάμε αυτό. Αλλά απέτυχε στην αποστολή της, γιατί δεν ήξερε ότι είχε να κάνει με Έλληνες, δλδ. με ανθρώπους που η νοοτροπία τους και η ιδιαιτερότητά τους δεν μοιάζει με κανενός άλλου στον κόσμο.
  Και ακόμα με δυνατά κατάλοιπα σοβιετοκρατίας στην πολιτική και κοινωνική ζωή της. "Στην Ευρώπη ανήκουν κι αυτοί, δεν μπορεί, θα εφαρμόσουμε την συνηθισμένη συνταγή", θα λέγαν. Κούνια που τους κούναγε!
  Δεν μιλάω μόνο για το ΔΝΤ, να μην παρεξηγιόμαστε..

  Το έχω αναφέρει ξανά και το επαναλαμβάνω:

  Μόνο αν κρατήσουμε την δημοσιονομική σταθερότητά μας (ακομα και -γιατί όχι- συνταγματικά με άρθρα στο Σύνταγμα που δεν θα αλλάζουν στο πέρασμα του χρόνου),
  απαλλάξουμε το "λίπος" από αυτούς που το 'χουν έστω και με το στανιό
  και παράξουμε/εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα (έδαφος, υπέδαφος, γεωστρατηγική θέση μας) της χώρας και ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ, ΤΟΤΕ ΘΑ 'ΜΑΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!
  Και θα διαπραγματευόμαστε ισότιμα στην παγκόσμια αρένα.

 41. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 18/01/2013 19:25:20

  Εδώ και οι ξένοι που ήλθαν, άλλαξαν γνώμη κι έφυγαν (π.χ. RTL, Credit Agricole, FNAC). Φανταστείτε έναν όμιλο ηλεκτρονικών μέσων (τυχαίο το παράδειγμα) που θέλει να έλθει και να φτιάξει ένα κανάλι εδώ. Μπορείτε να συγκεντρώσετε σε ένα κείμενο όλο το πλέγμα νόμων που αφορούν τον συγκεκριμένο επιχειρηματικό κλάδο (συχνότητες, υποδομές/κεραίες, εργοδοτικό/φορολογικό/ασφαλιστικό καθεστώς) χρησιμοποιώντας λιγότερο από 5000 πυκνογραμμένες σελίδες; Αμφιβάλλω. Κατά τα λοιπά αναμένουμε επενδύσεις, που σημειωτέον λόγω καθίζησης της εσωτερικής αγοράς πρέπει να στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά σε εξαγωγές. Πολυνομία (χωρίς ισονομία) και ρευστό περιβάλλον παντού (ακόμη κσι στο θέμα του νομίσματος) με τη γραφειοκρατία πανταχού παρούσα (κοιτάξτε τι απαιτείται για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης από κάτοικο πολυκατοικίας για να βεβαιωθείτε). Άρα οι επενδύσεις καθίστανται εκ των πραγμάτων όνειρα χειμερινής νυκτός...

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ Αντίθεσις 18/01/2013 23:30:24

   Η FNAC (οπως και η Carrefour), αμφοτερες Γαλλικες, εφυγαν γιατι πιστεψαν οτι η ελληνικη φουσκα που εφερναν προϊον που το πουλαγαν 100 ευρω στην Γαλλια του κατωτατου μισθου 1.200 ευρω και του πουλαγαν 190 ευρω στην Ελλαδα του κατωτατου μισθου 750 ευρω θα σκασει. Ελα, ομως, που για να σκασει η φουσκα πρεπει να θελει αυτος που την φουσκωνει. Αυτος ειναι και ο λογος που με μειωση μισθων 35% και με νομισμα συνεχως ανατιμουμενο παλι η Ελλαδα για την τριετια που μας περασε ηταν σωρευτικως η πιο πληθωριστικη οικονομια της Ευρωζωνης. Εγω μπορω να παω και στοιχημα οτι αν απο αυριο εχουμε ολοι μηνιατικο 50 ευρω, τοτε οι τιμες θα εκτιναχθουν σε διαστημικα επιπεδα. Η επιπτωση των αλλαγων ελληνικων μισθων στον πληθωρισμο ειναι σε απολυτη τιμη. Ειτε μειωσεις 25% ειτε αυξησεις 25% τους μισθους θα βγει το ιδιο αποτελεσμα.

   • Ανώνυμος avatar
    Ανώνυμος @ Φοιτητης 19/01/2013 09:42:59

    Για τη Κάρφουρ όχι μόνο δεν έφυγε, αλλά στη Γαλλίδα μαμά μπήκε η Μαρινόπουλος με 50%

 42. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 18/01/2013 19:44:21

  Αὐτό γίνεται ἤδη Αὐριανιστή μου,γιά γιατρούς καί φάρμακα,ἀλλά καί ἄλλες προμήθειες δέν πᾶνε ἀπέναντι;

 43. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 18/01/2013 20:00:55

  Συμπαράσταση στόν κ. Μητσοτάκη;

 44. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 18/01/2013 21:16:05

  Παθογένειες στην ισορροπία του σαπλάϊ-ντιμάντ στη ποσοτική θεωρία χρ΄ηματος. Φαινόμενο που παρατηρείται όταν οι οικονομίες λειτουργούν σε μονοπωλιακό ή/και ολιγοπωλιακό περιβάλλον, και όπου ο κρατικός παρεμβατισμός και οι ρυθμιστικές αρχές σιγοντάρουν (..συνειδητά ή ασυνείδητα) στο παιχνίδι τους

 45. Μαθηματικός avatar
  Μαθηματικός 18/01/2013 21:45:31

  Μπα σε καλό σου.....
  Γελάσαμε !!!!!

 46. spartan avatar
  spartan 18/01/2013 23:15:35

  Το προγραμμα απετυχε παταγωδως γιατι ηταν σχεδιασμενο να αποτυχει!
  επρεπε να φτωχοποιηθει και να εξαθλιωθει τελειως ο Ελληνικος Λαος
  ωστε να αποδεχτει η εστω να μην εχει τις "δυναμεις" να αντιδρασει σε αυτα που ερχονται....

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ spartan 18/01/2013 23:46:57

   spartan πολυ σωστα, αυτο ειναι το επιμυθιον της υποθεσης....Ερχονται πολλα και ειμαστε πολυ μικροι πια για να αντιδρασουμε.Σε πρακτικο επιπεδο λιγα μπορουμε να κανουμε.Σε πνευματικο ομως πολλα, οπως αλλαγη νοοτροπιας ας πουμε;

   • spartan avatar
    spartan @ Ρηνα 19/01/2013 00:14:35

    Πολύ σωστά Ρήνα.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Ρηνα 19/01/2013 10:06:26

    Συμφωνῶ καί μέ τούς δυό σας.

 47. Πέτρος avatar
  Πέτρος 19/01/2013 00:24:36

  Τα παιδιά του Σημιτάκου αποδομούν αργά και σταθερά την Νέα Δημοκρατία και το κόσμο της. Ήδη ξεχνάμε τα στατιστικά μαγειρέματα για να μπούμε στην ΟΝΕ ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν κόστισαν τίποτα. Φυσικά και φταίει ΜΟΝΟ ο Καραμανλής για το κατάντημά μας (όχι οτι δεν έχει ευθύνες). ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ... ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΦΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ και δυστυχώς σε βλέπω να πηγαίνεις σαν πρόβατο για σφαγή. ΤΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΙΑ προστατεύουν τα τομάρια τους. Ελπίζω μόνο να μην δουμε για σένα στο μέλλον κάποια ψηφοφορία για σένα και τότε ο ΜΠΕΝΥ θα έχει εξαερωθεί για να στο ανταποδόσει!!!

 48. Αγροφύλακας avatar
  Αγροφύλακας 19/01/2013 04:35:43

  Κανένα πρόβλημα με τον διάλογο και την πολιτικοοικονομική ανάλυση, αλλά η λογική μου λέει ότι η ενημέρωση και εκπαίδευση του πολιτών είναι τόσο διαστρεβλωμένη ώστε κάθε συζήτηση πλέον περιττεύει και ότι οδηγούμεθα σύντομα σἐ ολική καταστροφή και εμφύλιο αλληλοσπαραγμό. Η ελπίδα και ο συναισθηματισμός μου λέει ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και ότι απλά τα έχω παίξει. Ιδωμεν. Δυστυχώς, ὀμως, έχω βγει και σωστός στο παρελθόν.

 49. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 19/01/2013 13:00:51

  Η πτώση του ΑΕΠ κατά 30 % που αναφέρει ο Geros συμφωνεί και με πιθανές προβλέψεις που προκύπτουν απο τα εργαλεία της "Τεχνικής Ανάλυσης".
  Δες την καμπύλη μεταβολής του ΑΕΠ και τις μεσο-μακροπρόθεσμες τάσεις (1960 - 2012). Άν κόψεις 30 % απο τα 350 δις $ (peak της φούσκας 2000 - 2008), το ΑΕΠ "κάθεται" λίγο κάτω απο τα 250 δις $, δηλαδή στα 180 - 190 δις Ευρώ. Έτσι συναντά τους μεσο-μακροπρόθεσμους κινητούς μέσους όρους και λίγο παρακάτω την μεσο-μακροπρόθεσμη ανοδική γραμμή τάσης.
  Το άδηλο output από sex und drugs and guns που "πρόσθεσε" στο ΑΕΠ ο Alogo είναι ολοφάνερο στο διάγραμμα. Θα έλεγα όμως ότι απλώς συνεισέφερε εκτραχηλιστικά σε μια εκρηκτική φούσκα στην οποία ούτως ή άλλως τρομπάριζαν πολλές τρόμπες (οικοδομή, καταναλωτικά δανεια κτλ).
  Οι οικονομίες δεν είναι σαν "οδοντωτά τραίνα τύπου Διακοφτού", μόνιμα ανηφορικά. Μοιάζουν πιό πολύ με "τρενάκι του τρόμου των λούνα πάρκ". Με βουνά και χαράδρες.
  Οικονομολογούντες, μελετάτε Schumpeter, μελετάτε Marx, μελετάτε Κοντράτιεφφ, μελετάτε Κέυνς.
  Παλιοί και παραδοσιακοί, αλλά έχουν προβλέψει πάρα πολλά απο τα νέα συμβαίνοντα.

 50. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 19/01/2013 13:02:54

  ΑΕΠ 1960 -2012:
  http://www.google.gr/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:GRC&dl=en&hl=enl&q#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:GRC&ifdim=region&hl=el&dl=en&ind=false

  • Ανώνυμος avatar
   Ανώνυμος @ Uncle Stgm 19/01/2013 20:32:38

   Επί της ουσίας σου
   1. 2006 =262 δις
   2011=299 δις
   Τουτέστιν, η μείωση στο 14%
   2. Τα μάκρος δεν κρίνονται με τεχνικές αναλύσεις (..ειδικά σε βάθος 40 ετών). Αυτές μπήκαν στη φρασεολογία και χρήση από τουε γκουρού της Γουόλ και απόφοιτους των 3Α πανεπιστημίων και είναι φρούτο των ασχολούμενων με χαρτιά (..πλην του εθνικού χρέους όπως αντικατοπτρίζεται στα ομόλογα που τρέχουν στην αγορά)
   3. Όσο για τα Διακοφτό, δείξε μου μια δυθτική οικονομία που τα μάκρος του έχουν την αυτή τεχνική συμπεριφορά, ακόμη και με το καλύτερο χαρτί, του πιο υγειούς Χρ.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Ανώνυμος 20/01/2013 09:17:07

    Κι όμως άν δεις το τυπικό μάκρο ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμο διάγραμμα (αυτό είναι μεσοπρόθεσμο), ανεβοκατεβαίνει σαν αναθεωρημένη καμπύλη κύματος Κοντράτιεφ-Σουμπέτερ !
    Και πισω απο τις τεχνικές αναλύσεις υπάρχουν βεβαίως τα fundamentals...
    http://visioninnovation313.wordpress.com/schumpeters-shifts/
    Δες και άλλες χώρες στο μενού του διαγράμματος του google. Απλώς η Ελληνική περίπτωση είναι υπερβολικά "δραματοποιημένη". Όσο πιό χοντρή η φούσκα, τόσο πιό άσχημο ξεφούσκωμα.

 51. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 19/01/2013 21:50:44

  Από την στιγμή που η Ελλάδα μπήκε στο Ευρώ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ, η μοίρα της ήταν προγραμμένη. Χάσαμε το ΕΡΓΑΛΕΙΟ με το οποίο διορθώναμε κατά τακτά διαστήματα τις επιπτώσεις των γελοίων χειρισμών των οικονομικών μας από τον απίστευτο θίασο των ασχέτων που τους "οραματίζονται" (τρανό παράδειγμα η αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου θερμάνσεως, που, ήδη, κόστισε πολύ στην οικονομία μας (και όχι μόνον) και συνεχίζει) και καταφέραμε, ενώ το 1990 μία MERCEDES κόστιζε όσο ένα διαμέρισμα, το 2008 να κοστίζει όσο ένα δωμάτιό του, αν και εμείς διαμερίσματα κατασκευάζαμε, όχι MERCEDES. Και, μου κάνει οδυνηρή εντύπωση ότι, πραγματικοί επαΐοντες, όπως και εσείς, εξ' όσων έχω καταλάβει, περί τα πολλά, πλην του προφανούς, τυρβάζουν.
  Έστω! Πρέπει, λοιπόν, κατά τους "σοφούς", να κάνουμε "υποτίμηση". Αλλά, η "εσωτερική" είναι απείρως οδυνηρότερη και δυσκολότερη από την "κλασσική". Και απείρως δολιότερη, γιατί αφήνει την "μαύρη" οικονομία ανέγγιχτη, ενώ η "κλασσική" αφαιρεί αξία και από το κρυφό χρήμα.
  Ανάπτυξη δεν θα δούμε, αν δεν γίνουμε ΚΑΙ σοβαροί ΚΑΙ φθηνοί. Το "σοβαροί" παίρνει χρόνο και ξεβόλεμα των "ημετέρων", ενώ το "φθηνοί" παλεύεται μέσω της εξαθλίωσης των αμοιβών, που, επειδή δεν μπορεί να επιβληθεί στους ιδιώτες (το απαγορεύει και η ΕΕ), αφιέμεθα να την "εμπεδώσουμε" μόνοι μας. Εν τω μεταξύ, κάθε επιχείρηση, που καταρέει, συμπαρασύρει και άλλες, που εξαρτώνται από την λειτουργία της. Τελικά, πάλι το Δημόσιο, που είναι και η ρίζα του κακού, αναδεικνύεται ως καλύτερη επαγγελματική επιλογή (και ζημιώθηκε λιγότερο). Και οι λύσεις, που θα απέδιδαν το 2009-10 δεν θα αποδώσουν ανάλογα τώρα. Φαύλος κύκλος...

 52. Λιντζ avatar
  Λιντζ 20/01/2013 21:55:19

  Βγαίνει ο Τόμσεν κ παπαγαλίζει οτι "μπορει να χρειασθουν νεα μετρα 4 δις".

  Το ανησυχητικο δεν ειναι αυτο που λεει ο Τομσεν. Το ανησυχητικο (κ ερωτηματικο) ειναι οτι κανενας απο την κυβερνηση δεν βγαινει να διαψευσει τον Τομσεν, και να πει "ΤΕΡΜΑ, ηταν οι τελευταιες περικοπες που εγιναν και δεν εχει αλλες".

  Μην ακουσω τα κλασσικα της "διπλωματιας" εναντι των δανειστων κ οτι δεν προκαλουμε ποτε τον "δανειστη" μας κ αλλα τετοια παπαγαλιστικα. Σας υπενθυνμιζω προ διμηνου την εκθεση της Τροικας που προεβλεπε περικοπες στην Αμυνα μας, κ υπηρξε διαψευση απο επισημα κυβερνητικα χειλη (οχι δελτιο Τυπου αναγκαστικα, αλλα υπηρξε διαψευση).

  Για τα μετρα των 4 δις, γιατι τετοια εκκοφαντικη σιωπη κυριοι???

 53. Κ. Γαλλής avatar
  Κ. Γαλλής 01/02/2013 19:02:05

  Το πρόγραμμα ασφαλώς δεν βγαίνει. Χρειάζεται γενναίο κούρεμα του κράτους και όταν λέμε κούρεμα εννοούμε με την ψιλή, όπως παλιά κούρευαν τους μαθητές.
  ΄Ελα όμως που το κράτος απαρτίζεται κατά βάση από την πελατεία των κομμάτων, των τοπικών αρχόντων και τους προστευόμενους των οικονομικών πατρώνων και ως εκ τούτου το πρόβλημα είναι δυσεπίλητο.
  Συνεπώς η λύση είναι πολιτική. Αλλά για να φθάσουμε σε πολιτική λύση επιβάλλεται πρώτα να συμμαζέψουμε τα του οίκου μας, διότι οι εταίροι μας στην ΕΕ δεν είναι αφελείς και δεν πρόκειται να ρίξουν νερό σε ένα βαρελι που δεν έχει πάτο. Αυτό ας το καταλάβουμε καλά και να αφήσουμε την αμπελοσοφία στην άκρη. Τι θα πεί δεν βγαίνει εφόσον δεν υπάρχει άλλη λύση!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.