#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/03/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βαδίζει η Ευρωζώνη προς διάλυση;Του Νίκου Αργεάδη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεμελιώθηκε σε 4 «ελευθερίες»:

Στην ελευθερία διακίνησης αγαθών, διακίνησης υπηρεσιών, διακίνησης κεφαλαίων και στην ελευθερία διακίνησης ανθρώπων.

Τα γεγονότα με την Κύπρο περιορίζουν την κίνηση κεφαλαίων. Αυτή την έννοια έχει η πρακτική στο πάγωμα και στη δήμευση των καταθέσεων. Πχ. οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν δάνεια, να κάνουν πληρωμές κλπ. Όλα αυτά είναι αναμενόμενα.

Ήδη οι ανασφάλιστοι καταθέτες, οι μέτοχοι τραπεζών, και οι ομολογιούχοι έχουν "εξοντωθεί" ή θα εξοντωθούν σύντομα. Θα έρθει και η σειρά των κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ. Ο Προκρούστης έχει πλήρως αφυπνιστεί.

Η Κύπρος καταστράφηκε από τους "ἑταἰρους" για 10 δις ευρώ!!

Ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων θα περιορίσει και θα στραγγαλίσει την διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών, όπως επίσης και την διακίνηση ανθρώπων.

Επομένως, η κατ’ ευφημισμόν «διάσωση» της Κύπρου θα είναι ουσιαστικά αργός θάνατος, -και με συνεχώς διογκούμενο και επομένως ανεξυπηρετίσιμο χρέος με προβλεπόμενη ύφεση 20% μέχρι το 2017- ο οποίος μάλλον είναι προτιμότερος από την κυβερνώσα ελίτ παρά ο «ξαφνικός» θάνατος από πτώχευση αλλά δίχως αυξανόμενο χρέος, που τώρα «αποφεύχθηκε».

Αυτό θα οφείλεται στην δημιουργία ενός ιδιόμορφου Κυπριακού «ευρώ» το οποίο δεν (θα) μπορεί να «φύγει» από το νησί για τους πιο πάνω λόγους. Ουσιαστικά θα είναι τοπικό νόμισμα. Πρωτότυπο για την Ευρώπη των λαών και των κρατών όπου όλοι θεωρούνται ισότιμοι (αλλά δεν έιναι ίσοι βεβαίως-βεβαίως). Θα έχουμε 2 ευρώ: αυτό της ηπειρωτικής Ευρώπης και το Κυπριακό, «ελέω» Γερμανίας.

Τα αποτελέσματα;

1) Το Κυπριακό ευρώ θα έχει μικρότερη αξία. Έτσι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης σε συνδιασμό με την αδυναμία αντιμετώπισης των ελλειμάτων θα φέρει, τι άλλο; μέτρα τα οποία θα φέρουν περισσότερη ύφεση  η οποία θα φέρει νέα μέτρα (μας θυμίζει κάτι η ανοησία αυτή;) για την «ανάκαμψη» και ούτω καθ’ εξής μέχρεις τελικής πτώσεως.

2) Η Κύπρος πρακτικά δεν (θα) είναι μέλος της ΕΖ πια. Αυτό εννοούν οι αξιολογικοί οίκοι.

Τι μπορεί να επισυμβεί;

Οι Κύπριοι θα προσπαθήσουν να συναλλαχθούν και με άλλα νομίσματα. Δεν ήταν τυχαία η θλιβερή προτροπή του Μπαγίς για υιοθέτηση της λίρας, ή των Ρώσσων για συμμετοχή στην Ασιατική ομάδα. Πιθανή η επιστροφή στην Λίρα αλλά μέχρι τότε δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί και η Αγγλική λίρα ή και το δολλάριο.

 

Συνέπεια; Η χρήση μόνο ρευστού για όλες τις συναλλαγές.
Ανάπτυξη της μαύρης αγοράς χρήματος.
Μάλλον κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος από την απόσυρση καταθέσεων. Με μηδενική εμπιστοσύνη αφού πρακτικά θα μπορούν να «βαζουν χέρι» στις καταθέσεις όποτε θέλουν η κατάθεση χρημάτων σε τράπεα θα ισοδυναμεί με ληστεία.
Αν θα θέλετε να πάτε διακοπές στην Κύπρο θα πρέπει να έχετε μια βαλίτσα με ευρώ, "καλά" ευρώ, όχι Κυπριακά, διότι αυτά θα είναι και δυσεύρετα και "ἀμαρτωλά".

 

Τι απ' όλα αυτἀ θα συμβεί; Κανείς δεν ξέρει αλλά ένα είναι βέβαιο: Οι πιθανότητες το σχοινί με το οποίο κρεμάστηκε η Κύπρος να ξαναχρησιμοποιηθεί είναι αυξημένες για κάθε χώρα την οποία η προτεσταντική Γερμανία θεωρεί "κακιά" και "ἁμαρτωλή".

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 29/03/2013 09:19:28

  Nίκο καλημέρα,λές,ὅτι ὅποιος πάει στήν Κύπρο πρέπει νά ἔχει
  μιά βαλίτσα ἀπό τά καλά εὐρώ,ὅποιος ὅμως ἔχει λογαριασμό στήν Κύπρο
  καί θέλει νά ἀναχωρήσει ἀπό τό νησί μέ τά λεφτά του,στόν καινούργιο
  λογαριασμό πού θά ἀνοίξει,στήν Ἑλλάδα ἄς ποῦμε,τά χρήματά του αὐτά
  θά ἔχουν μικρότερη ἀξία ἀπό τῶν ὑπολοίπων;

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Κυθήριος Τ. 29/03/2013 10:27:15

   Καλημέρα αγαπητέ φίλε.
   1) Αν δεν μπορείς να τα "εξάγεις", ναι, θα είναι σαν να έχουν μικρότερη αξία.
   2) Η αξία του χρήματος, της νομισματικής μονάδας, δεν είναι μόνο η αγοραία, στιε απ' ευθείας συναλλαγές αλλά και η δυνατότητα χρήσης της μέσω έμμεσων συναλλαγών, ειδικά αν είσαι επιχειρηματίας. Φυσικά αν είχες Κυπριακά ευρώ στην μία τσέπη και, φερ' ειπείν, Γερμανικά, θα έιχαν την ίδια αγοραία αξία, άλλά όχι την ίδια αξία χρήσης, αφού θα είχες περιορισμούς στη διακίνησή τους.
   Αν, λοιπόν, είχες 1 εκ ευρώ σε Γερμανική τράπεζα και 1 εκ. στην ΤΚ, και δεν μπορούσες να κάνεις ελεύθερες συναλλαγές με αυτά της ΤΚ, τότε ποιο "ευρώ" έχει μεγαλύτερη αξία;

   • Evangelos avatar
    Evangelos @ Νίκος Αργεάδης 29/03/2013 21:01:12

    τι εννοείς "κυπριακό" ευρώ ??? φαντάζομαι όχι το αστείο με τα 2 πρώτα ψηφία κλπ

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Κυθήριος Τ. 29/03/2013 11:06:08

   Το ζήτημα είναι πολιτικό με οικονομικά "όπλα". Η Κύπρος είναι μικρή και γι' αυτό το εφάρμοσαν εκεί. Όμως δημιουργήσηκε προηγούμενο με ψυχολογικές επιπτώσες επί όλων που δεν θα διαλυθούν αμέσως.
   Αν και επιφανειακά τα συμφέροντά τους φαίνονται να συγκλίνουν, κατά την γνώμη μου, συγκρούονται η Γερμανική εκδοχή του παραγωγικού καπιταλισμού με τον "απεχθή" Αγγλοσαξωνικό χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Νίκος Αργεάδης 29/03/2013 12:55:24

    Συγνώμη, αλλά δεν καταλαβαίνω την έννοια του περιορισμού διακίνησης κεφαλαίων εκτός κύπρου και γιατί το κυπριακό ευρώ θα είναι τοπικό νόμισμα.

    Έχω δουλέψει στην Κύπρο στο παρελθόν και η μισθοδοσία μου έμπαινε στην ALPHA BANK Κύπρου. Εννοείται, ότι τα λεφτά που μου έβαζαν οι κύπριοι, τα έβγαζα στην Ελλάδα από τα καταστήματα της ΑLPHA Ελλάδος, δίχως καμία απολύτως επιβάρυνση, χρησιμοποιώντας την χρεωστική κάρτα της κυπριακής Άλφα. Είναι δυνατόν αυτό να αλλάξει ή μήπως έχει ήδη αλλάξει;

    Σας έδωσα ένα παράδειγμα μεταφοράς χρημάτων εκτός κύπρου πολύ απλό. Η άλφα το 2010 που ήμουν στην Κύπρο, διαφήμιζε ότι όποιος έχει λεφτά σε αυτήν τα βγάζει δίχως επιβάρυνση στην Ελλάδα....

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ Γιώργος Αχαιός 29/03/2013 13:33:06

     "δεν καταλαβαίνω την έννοια του περιορισμού διακίνησης κεφαλαίων εκτός κύπρου και γιατί το κυπριακό ευρώ θα είναι τοπικό νόμισμα".

     Αν ζείς στην Κύπρο και για ένα Χ χρονικό διάστημα, μάλλον μεγάλο, δεν μπορείς να κάνεις συναλλαγές, ειδικά εμπορικές εύκολα λόγω των περιορισμών (διαβάστε τους περιορισμούς) τότε πως το ερμηνέυετε;
     Ατομικά, αν ζείς στην Γερμανία ή αλλού μπορείς να πάς στην τράπεζα και να πα΄ρεις "οσα" θέλεις, στην Κύπρο ΟΧΙ. Τι σημαίνει αυτό για έσας;

   • apergospastis avatar
    apergospastis @ Νίκος Αργεάδης 29/03/2013 13:32:15

    Μεταξύ των δυο ειδών καπιταλισμού υπάρχει και ο καπιταλισμός του μεσάζοντα, του εμπόρου, του εφοπλιστή, της μορφωμένης τάξης που διαμεσολαβεί μεταξύ της παραγωγής και διακίνησης αγαθών. Αυτός ο τόσο συκοφαντημένος 'μεταπρατισμός' που χρηματοδότησε τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και την κυριαρχία του Ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο για 200 χρόνια μέχρι το 1922. Εκεί βρισκόταν πάντα η θέση μας, άσχετα τί σκέφτονται (ορίτζιναλ ή ανανήψαντες Μαρξιστές) νεοφιλελεύθεροι οπαδοί της ταξικής ανάλυσης και του βίαιου 'αστικού' μετασχηματισμού της Ελληνικής κοινωνίας.

 2. Αντώνης avatar
  Αντώνης 29/03/2013 09:24:06

  Όχι δεν βαδίζει σε διάλυση.

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Αντώνης 29/03/2013 12:10:39

   Ευχή, Αντώνη; Ή κατάρα;

 3. Noger avatar
  Noger 29/03/2013 09:34:36

  Βαδίζει η Ευρωζώνη προς διάλυση; Απάντηση: Ως πρόβλεψη ΝΑΙ,
  με πιθανότητες επαλήθευσης γύρω στο 60%. Ξέρετε μήπως εσείς κάποιον
  τρόπο που μπορεί να σταματήσει μία αλυσιδωτή αντίδραση σε πυρηνικό
  όπλο, όταν γίνει η πυροδότηση? Απλώς δεν μπορώ να γνωρίζω το τελικό
  μέγεθος της καταστροφής και που αυτό εντοπίζεται κυρίως (κέντρο ή
  περιφέρεια).

 4. #Mara# avatar
  #Mara# 29/03/2013 09:35:22

  Καλά..., ότι αργά ή γρήγορα θα κουνήσουμε... μαντήλι στο ευρώ, αυτό είναι βέβαιο.

 5. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 29/03/2013 10:01:25

  Canada Economic Action Plan for 2013:
  "The Government proposes to implement a bail-in regime for systemically important banks. This regime will be designed to ensure that, in the unlikely event that a systemically important bank depletes its capital, the bank can be recapitalized and returned to viability through the very rapid conversion of certain bank liabilities into regulatory capital. This will reduce risks for taxpayers. The Government will consult stakeholders on how best to implement a bail- in regime in Canada. Implementation timelines will allow for a smooth transition for affected institutions, investors and other market participants."
  http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/#zFpKiQmYKfHYQDY0.99

  Τό αυτό αναμένεται νά συμβεί σύντομα καί στίς αμερικανικές τράπεζες, πρώην TBTF, μέ πρώτες τίς BofA καί C καί άρα, μέ δεδομένη τήν έκθεση τών μεγάλων ευρωπαικών τραπεζών στό αμερικάνικο χρέος καί τής γερμανικης άρνησης προώθησης τού ESM καί κεντρικού (ECB) ελέγχου τών υπερμοχλευμένων τραπεζών της:
  α) η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ώς πειραματόζωο-μοντέλο
  β) Η απάτη τού ευρώ καί τής ΕΖ καταρέει αποκαλυπτόμενη
  γ)Ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ ειδωλοκλάστης 29/03/2013 18:34:50

   Αρα η Κύπρος θυσιάστηκε προκειμένου νά βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα ΗΠΑ, ΕΖ (μέ υποτίμηση $&Ευρώ πρός γουάν) ενώ οι ρώσσοι ανταμοίβονται, σέ πρώτη φάση, ώς κύριοι μέτοχοι τής Τράπεζας Κύπρου.....

 6. Geros avatar
  Geros 29/03/2013 10:14:43

  Όλες οι αναλύσεις που κινούνται στα πλαίσια της λογικής που έχει και ο αρθρογράφος , καταλήγουν στο ότι όλα γίνονται λόγω προτεσταντικής ηθικής της Γερμανίας , νεοφιλελεύθερων εμμονών της Γερμανίας , στενοκεφαλιάς της Μέρκελ , παρωπίδων του Σόιμπλε και πάει λέγοντας.
  Μετά , στην προσπάθεια να κατανοήσουμε γιατί οι άλλοι βόρειοι τρελάθηκαν και συντάσσονται πίσω από μια αδιέξοδη πολιτική που βασίζεται σε εμμονές , αναγκαστικά θα καταλήξουμε σε χαρακτηρισμό και αυτών ως στενοκέφαλων προτεσταντών και ψυχαναγκαστικών νεοφιλελεύθερων.
  Δεν σταματάει όμως εκεί , για να εξηγηθεί γιατί όλοι οι νότιοι ακολουθούν τον αυτοκαταστροφικό δρόμο που επιβάλει ο βορράς καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ΟΛΟΙ οι ηγέτες του νότου είναι ή ηλίθιοι, ή δειλοί , ή προδότες , ή όλα τα παραπάνω μαζί.
  Βγάζει νόημα αυτό σε εσάς? Σε εμένα δεν βγάζει. Αυτή η ανάλυση των πραγμάτων οδηγεί σε ερμηνείες συνωμοσιολογικές και λογικές του στιλ: "κοίτα τι βλάκες που είναι όλοι , αν ήμουν εγώ καγκελάριος θα έλυνα το πρόβλημα χτες".
  Αν η θεώρηση της πραγματικότητας μας κάνει να καταλήγουμε σε συμπεράσματα ότι όλοι γύρω μας είναι άσχετοι , τρελοί , δειλοί και προδότες , τότε μάλλον αυτό που νομίζαμε ως πραγματικότητα δεν είναι πραγματικό.
  Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να απεγκλωβιστούμε από την απλοϊκή κατά την γνώμη μου ερμηνεία ότι η λύση του προβλήματος την Ευρωζώνης είναι σχετικά απλή και βασίζεται στην παροχή τεραστίων ποσών ρευστότητας από τον βορά προς τον νότο.
  Το βασικό πράγμα που παραβλέπουν αυτοί που πιστεύουν σε αυτήν την λύση είναι το ότι για μια τέτοια διάσωση ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Φυσικά υπήρχαν τα επιπλέον 7 δις που χρειάζονταν για να μην γίνει κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο , αλλά δεν υπάρχουν τα λεφτά για τις διασώσεις άλλων κρατών που προφανώς θα καταρρεύσουν στο μέλλον και αν η λύση "πληρώνουμε για τα πάντα εμείς" είχε περάσει στην Κύπρο θα είχαν και αυτοί δικαίωμα να το ζητήσουν για τις χώρες τους.
  Δεν χρεοκόπησε μόνο η Ελλάδα , χρεοκόπησε όλο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα , η Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια δεν παράγει τον πλούτο που θα δικαιολογούσε το βιοτικό της επίπεδο (με ελάχιστες εξαιρέσεις στην Σκανδιναβία που όμως και αυτοί ως εμπορικοί εταίροι δεν θα γλίτωναν από μια συνολική κατάρρευση). Τα χρέη που δημιούργησε το να ζούμε όλοι , βόρειοι και νότιοι πάνω από τις πραγματικές μας δυνατότητες έχουν διασκορπιστεί , σε ελλείμματα κρατών , σε ζημιές τραπεζών , σε χρέη ασφαλιστικών ταμείων και εταιρειών συνδεδεμένων με τον ένα ή άλλο τρόπο με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.
  Οι χώρες που μας κουνούν το χέρι και μιλούν για ζήλια απέναντι στους καλούς μαθητές είναι επίσης χρεοκοπημένες! Τι δηλαδή? Το να έχεις χρέος 80% του ΑΕΠ , ετήσιο έλλειμμα πάνω από τον ρυθμό ανάπτυξης και αναλογιστικά ελλείμματα ασφαλιστικών ταμείων μερικά τρις ευρώ δεν είναι χρεοκοπία?
  Η Μέρκελ δεν τρελάθηκε , δεν έχει εμμονές και δεν προσπαθεί να επιβάλει το τέταρτο ράιχ, οι υπόλοιποι βόρειοι δεν είναι μαριονέτες κανενός και οι νότιοι δεν είναι δειλοί προδότες. Απλά όλοι αυτοί διαχειρίζονται την χρεοκοπία ολόκληρης της Ευρωζώνης.

  Η Μέρκελ δεν προσπαθεί να κάνει το παλιό μοντέλο να ξαναλειτουργήσει , το παλιό μοντέλο χρεοκόπησε , προσπαθεί να στήσει ένα νέο με τους λιγότερους δυνατούς κραδασμούς.
  Όταν όλα θα τελειώσουν θα έχουμε μια Ευρωζώνη αυτών που μπορούν να την αντέξουν και κοινωνικά κράτη που θα βασίζονται στα πραγματικά εισοδήματα και όχι στην υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών μας.
  Το ξέρω ότι αναπολείτε όλοι σας εκείνη την πολύ "large" Ευρώπη , του τα χρήματα έρεαν , τα λάθη συγχωρούνταν και η αλληλεγγύη ήταν δεδομένη. Η Ευρώπη αυτή όμως πλήγηκε σε μια θάλασσα χρεών και καλά θα κάνουμε να προσαρμοστούμε σε καινούργιες πραγματικότητες.

  • euagelos avatar
   euagelos @ Geros 29/03/2013 12:45:01

   Εφόσον υπάρχουν χρέη, υπάρχουν και δανειστές. Μπορείτε να μας πείτε ποιοι είναι αυτοί και που βρίσκουν τα δανείσιμα κεφάλαια?

   • Geros avatar
    Geros @ euagelos 29/03/2013 13:12:43

    Είσαστε από αυτούς που πιστεύουν ότι οι τράπεζες είναι μεγάλοι κουμπαράδες αγαπητέ , αυτό σας οδηγεί σε λάθος διαπιστώσεις.
    Η απάντηση στο που βρίσκουν τα κεφάλαια που δανείζουν είναι ΠΟΥΘΕΝΑ, ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ.
    Όταν πάτε στην τράπεζα και δανείζεστε χίλια ευρώ η τράπεζα τα δημιουργεί εκ του μηδενός , είναι καινούργιο χρήμα. Την .... ληξιαρχική πράξη γέννησης των χρημάτων αυτών την υπογράφετε εσείς όταν υπογράφετε το συμβόλαιο με την τράπεζα. Τα χρήματα δηλαδή τα γεννά η υπόσχεση σας ότι θα τα αποπληρώσετε.
    Είναι λίγο πιο περίπλοκο από αυτό που σας περιέγραψα αλλά χοντρικά έτσι έχουν τα πράγματα.
    Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι σκάνε οι υποσχέσεις αποπληρωμής των κρατών , των ιδιωτών , όλων! Όταν δεν υπάρχει πια η υπόσχεση αποπληρωμής δεν υπάρχουν και τα χρήματα που αυτή δημιούργησε. Σαν αποτέλεσμα όλη η οικονομία συρρικνώνεται , το θέμα είναι αν αυτό γίνει ελεγχόμενα ή καταστροφικά. Στην Ευρώπη προσπαθούμε να κάνουμε ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ , δεν προσπαθεί καμία Merkel να μας επαναφέρει στην προτέρα κατάσταση. Αυτό δεν καταλαβαίνουν πολλοί και νομίζουν ότι οι εταίροι μας τρελάθηκαν.

    • apergospastis avatar
     apergospastis @ Geros 29/03/2013 13:36:40

     Ελεγχόμενα για ποιούς Γέρο; Αν σε 10 μέρες σου κουρεύουν 40% του λογαριασμού σου και 20% της οικονομίας σου, το λες ελεγχόμενα;

    • Δασκαλός avatar
     Δασκαλός @ Geros 29/03/2013 15:30:02

     Αν και εν μέρει αυτά που λέτε είναι σωστά, η σμίκρυνση δεν γίνεται με ομοιόμορφο και δίκαιο τρόπο!

     • Δασκαλός avatar
      Δασκαλός @ Δασκαλός 29/03/2013 15:33:59

      Χώρια ότι η όλη διαδικασία γίνεται κάπως "άγαρμπα ".

     • HeadWind avatar
      HeadWind @ Δασκαλός 29/03/2013 15:38:06

      Καταλάβατε; Δε φταίει η κάκιστη, ληστρική, ανήθικη, υστερόβουλη, εκβιαστική και απαράδεκτη τακτική της Μέρκελ. Η κακιά η ώρα φταίει.
      Γιατί η Μέρκελ, είναι μία πολύ έξυπνη και καλή κυρία που προσπαθεί να μας επαναφέρει. Όχι να μας εξοντώσει.
      Και όποιος διαφωνεί, απλά είναι άσχετος και χαζός. ΤΕΛΟΣ.

    • euagelos avatar
     euagelos @ Geros 29/03/2013 18:56:58

     Εφόσον οι τράπεζες δημιουργούν όπως λέτε χρήμα από το πουθενά και δημιουργούν φούσκες και κρίσεις, θα πρέπει να τους αφαιρεθεί το εκδοτικό προνόμιο και να περάσει στα έθνη-κράτη το συντομότερο δυνατόν. Βέβαια πολλοί το προσπάθησαν αυτό στο παρελθόν αλλά τους έφαγε η μαύρη γη. Κοσμούν όμως με τη φάτσα τους το δολάριο ΗΠΑ.

   • Φρέσκα Κουλούρια avatar
    Φρέσκα Κουλούρια @ euagelos 29/03/2013 15:22:20

    «Η Ευρωζώνη βαδίζει προς διάλυση.»
    Ο σωστός τίτλος.

    «Κατέρρευσε η Ευρωζώνη.»
    Τίτλος άρθρου του πολύ άμεσου μέλλοντος.

  • apergospastis avatar
   apergospastis @ Geros 29/03/2013 13:26:27

   Εξαιρετική ανάλυση, εκτός του μέρους που υπονοεί ότι η Μέρκελ με αυτοθυσία πάει να σώσει όλο το οικοδόμημα με τον τρόπο που θεωρεί σωστό. Αυτό είναι μια εξιδανικευμένη οπτική. Όλοι οι υπόλοιποι βλέπουμε μια εμμονική Γερμανική ηγεσία που με μια 'δημιουργική λογιστική' βαπτίζει τα δικά της συμφέροντα 'Ευρωπαϊκά' και κατόπιν προβάλλει τις δικές της εμπειρίες και λύσεις άγαρμπα πάνω στα προβλήματα ανταγωνιστικότητας των Νοτίων. Αυτό όμως δεν είναι πολιτική συνολικής διαχείρισης του προβλήματος μέσα σε μια κοινότητα εταίρων, είναι βίαιη αναπροσαρμογή από πάνω προς τα κάτω. Εν τέλει, αν δεν δω απομόχλευση ή πτώχευση ή bail in Γερμανικών τραπεζών δεν θα πειστώ ότι δεν είμαστε μάρτυρες ενός σχεδίου μεταφοράς πλούτου από τον Νότο στον Βορρά και μεταφοράς χρεών από τις τράπεζες στους λαούς (και τους βόρειους, οι οποίοι θρέφονται με χυδαία προπαγάνδα για τεμπέληδες νοτίους και ρώσους μαφιόζους για να κάθονται ήρεμοι).

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Geros 29/03/2013 13:35:43

   "ότι ΟΛΟΙ οι ηγέτες του νότου είναι ή ηλίθιοι, ή δειλοί , ή προδότες , ή όλα τα παραπάνω μαζί".

   Δεν είμαι ούτε συνωμοσιολόγος (της μόδας και αυτό από αυτους που θέλουν να μας κάνουν να πιστε΄ψουμε πως η Γερμανία...μας φροντίζει), ούτε τίποτα άλλο.

   Μπορεί να μήν είναι τίποτα απ' όλα αυτά, αλλά, αποκλείεις να είναι ιδοτελείς, αφού το "ψωμί" τους το βγάζουν από την "επιχείρηση" Ευρώπη, ευρωζώνη κλπ;

   • Geros avatar
    Geros @ Νίκος Αργεάδης 29/03/2013 13:50:01

    Δεν σας κατάλαβα , τι εννοείτε όταν λέτε ότι βγάζουν το ψωμί τους? Πως ο Σαμαράς , ο Ραχόι και ο Κοέλιο βγάζουν το ψωμί τους από την επιχείρηση Ευρώπη? Κάθε μέρα τους βρίζουν οι πολίτες τους για τα αντιλαϊκά μέτρα που περνούν , τι σόι ψωμί είναι αυτό?

    • Noger avatar
     Noger @ Geros 29/03/2013 17:55:29

     Όταν εχεις πρωτογενή-πρωτογενή και άριστη πληροφόρηση, τότε υπάρχει τεράστια κερδοφορία που δεν υπάρχει αν κάθεσαι στον κήπο του σπιτιού σου (χρηματιστήρια, παράγωγα, συναλλάγματα κλπ).

     • Πέτρος avatar
      Πέτρος @ Noger 29/03/2013 20:20:18

      'Έτσι ακριβώς. Όχι περίπου.

  • Αθώρ avatar
   Αθώρ @ Geros 29/03/2013 13:57:05

   '' Το ξέρω ότι αναπολείτε όλοι σας εκείνη την πολύ “large” Ευρώπη , του τα χρήματα έρεαν , τα λάθη συγχωρούνταν και η αλληλεγγύη ήταν δεδομένη. Η Ευρώπη αυτή όμως πνίγηκε σε μια θάλασσα χρεών...''

   Όχι. απαιτούμε την Ευρώπη που θα μπορεί να διορθώνει λάθη χωρίς να εξολοθρεύει τους λαούς, την Ευρώπη που δε θα τη διαφεντεύουν ψυχασθενείς τιμωροί, εμμονικοί υπηρέτες των Goldman Sachs και των πολυεθνικών, την Ευρώπη που θα έχει να προσφέρει κοινό όραμα και αξιοπρεπή συμπόρευση προς το αύριο. Ότι και να λέτε, όσο και να το ...παλεύετε πολύ σύντομα, το ελεϊνό αυτό συμφεροντολογικό κλαμπάκι, θα διαλυθεί και πάμε γι άλλα.

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ Geros 29/03/2013 14:10:48

   @ Geros Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του πολύ περιεκτικού σχολίου σου στο blog μου;;;

  • mara avatar
   mara @ Geros 29/03/2013 14:19:33

   H νομισματική ένωση για να λειτουργήσει χρειάζεται 3 προυποθέσεις
   οικονομική ευελιξία,χρηματοπιστωτική αλληγεγγύη και πολιτισμική ομογένεια.
   Η ευρωζώνη δεν έχει τίποτα απο τα τρία. Οι φτωχές χώρες δεν μπορούν να γίνουν Γερμανία και η ΕΕ αδυνατεί; να βοηθήσει στην προσαρμογή των φτωχών χωρών.
   Η χρεοκοπία που περιγράφεται είναι η λειτουργία ενός μοντέλου πολιτικών επιλογών της Γερμανίας που απέτυχε. Είχαν τη δυνατότητα ΕΚΤ και Γερμανία να σταματήσουν αυτή τη κρίση εν γη γενέσει. Αλλά αυτές οι επιλογές θα είχαν όραμα μια ισότιμη Ευρώπη με κοινό νόμισμα , με σταθερότητα και ευημερία των λαών της που θα υπερέβαινε τις διχόνοιες , θα διασφαλίζε την ασφαλή διαβίωση των πολιτών και θα προωθούσε ισσοροπημένη
   οικονομική ανάπυξη. Η ευρωζώνη χρεοκόπησε ακριβώς γιατί δεν έκανε το αυτονότητα και παρέσυρε και το νομισμα της. Νεα και δυνατά οικοδομήματα δεν μπαίνουν ποτέ σε αποσαθρωμένα θεμέλια.

   • mara avatar
    mara @ mara 29/03/2013 17:21:46

    Το σχόλιο πάει στο Gero.

  • Αθώρ avatar
   Αθώρ @ Geros 29/03/2013 16:05:39

   @ Geros : '' Το ξέρω ότι αναπολείτε όλοι σας εκείνη την πολύ “large” Ευρώπη , του τα χρήματα έρεαν , τα λάθη συγχωρούνταν και η αλληλεγγύη ήταν δεδομένη. Η Ευρώπη αυτή όμως πνίγηκε σε μια θάλασσα χρεών...''
   Όχι. απαιτούμε την Ευρώπη που θα μπορεί να διορθώνει λάθη χωρίς να εξολοθρεύει τους λαούς, την Ευρώπη που δε θα τη διαφεντεύουν ψυχασθενείς τιμωροί, εμμονικοί υπηρέτες των Goldman Sachs και των πολυεθνικών, την Ευρώπη που θα έχει να προσφέρει κοινό όραμα και αξιοπρεπή συμπόρευση προς το αύριο. Ότι και να λέτε, όσο και να το ...παλεύετε πολύ σύντομα, το ελεϊνό αυτό συμφεροντολογικό κλαμπάκι, θα διαλυθεί και πάμε γι άλλα.

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Geros 29/03/2013 20:11:30

   @Geros
   Οταν βαζουμε στο ιδιο επιπεδο ενα Ντε Γκωλ με τους Σαρκοζι-Ολαντ και εναν Αντεναουερ με την Μερκελ τοτε τα επιχειρηματα μας στερουνται καθε σημασιας. Η κοροιδευουμε τον εαυτο μας η κοροιδευουμε τους αλλους.

  • dim avatar
   dim @ Geros 30/03/2013 00:51:27

   Μπράβο γέρο, πολύ καλά τα λες...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Geros 30/03/2013 01:09:03

   Εξαιρετικό σχόλιο (όπως πάντα θα έλεγα).

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ Geros 30/03/2013 01:52:01

   Εκπληκτίκο σχόλιο Geros! Όλη η ουσία σε ένα σχόλιο! Συγχαρητήρια!!!

  • Maniatis avatar
   Maniatis @ Geros 30/03/2013 21:51:27

   TELEIO!!!

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Geros 31/03/2013 00:38:54

   "Όλες οι αναλύσεις που κινούνται στα πλαίσια της λογικής που έχει και ο αρθρογράφος , καταλήγουν στο ότι όλα γίνονται λόγω προτεσταντικής ηθικής της Γερμανίας... ΟΛΟΙ οι ηγέτες του νότου είναι ή ηλίθιοι, ή δειλοί , ή προδότες , ή όλα τα παραπάνω μαζί.
   Βγάζει νόημα αυτό σε εσάς?".

   Μάλλον δεν μελετήσατε το άρθρο. Μελετήστε το προσεκτικά και μην γράφετε ό,τι νά 'ναι.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Geros 31/03/2013 20:01:44

   "Όλες οι αναλύσεις που κινούνται στα πλαίσια της λογικής που έχει και ο αρθρογράφος , καταλήγουν στο ότι όλα γίνονται λόγω προτεσταντικής ηθικής της Γερμανίας...".

   Λάθος αντιληφθήκατε αγαπητέ Γέρο. Δεν είναι αυτή η λογική μου. Οπως έγραψα σε άλλο σχόλιο πιο κάτω, η λογική αυτή είναι των Γερμανων, "τεμπέληδες", κλπ, κλπ. Και αυτή την λογική την προβάλλετε και σε μένα.

 7. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 29/03/2013 10:23:00

  ...και όταν μια μπίζνα πάει για διάλυση, ξέρετε τι συμβαίνει: Το "αφεντικό", πριν κλείσει το μαγαζί, κοιτάζει να μαζέψει ότι μπορεί, όσα μπορεί

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Ρύκιος 31/03/2013 13:08:44

   Ρυκιο ειπες τη πιο σωστη κουβεντα! Γι αυτο κι η Γερμανια επαναπατριζει τον χρυσο της απ την Αμερικη αρον αρον....το παει για κλεισιμο το μαγαζι.

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Ρηνα 31/03/2013 13:22:20

    Και αυτη η απαντηση προς το Ρυκιο ειναι και η απαντηση στην πραγματικη σωστη αναρτηση του γερου περι του πως δημιουργειται το λογιστικο χρημα και μετα κυκλοφορει ως πραγματικο, αλλα μεχρι πριν λιγα χρονια που οι Τραπεζες λειτουργουσαν με τη θεμελιωδη αυτη αρχη. Που απο πισω υπηρχε σημαντικο αντικρυσμα σε χρυσο, οχι ολο το χρημα που κυκλοφορουσε αλλα παντως σημαντικο μερος. Μετα αρχισαν οι λογιστικες φουσκες και ακροβασιες και η δημιουργια πλασματικου η πλαστου χρηματος ωσπου η Αμερικη το ειπε και Δημοσια. Και ειμαστε στη φαση που η μεν Γερμανια φαινεται να μαζευει το χρυσο της βασιζομενη στην παναρχαια σχεση του με τη παραγωγη χρηματος και την εμπιστοσυνη που δημιουργει, η δε Αμερικη προτασσει οτι πισω απο το δολλαριο της βρισκεται η ισχυροτερη χωρα του πλανητη και αυτο ειναι υπεραρκετο ως εγγυηση του νομισματος, οποτε μπορει να τυπωνει ανεξελεγκτα για τις αναγκες της.
    Εδω ομως που εχουμε φτασει ποιος θα επικρατησει; δυσκολο να πεις, αυτος που θα εχει την τελειοτερη τεχνολογια; αυτος που θα μπορει να παραταξει και να θρεψει ταυτοχρονα τετοιο στρατο που να σαρωσει τα παντα; μοιρασμα ισως μεταξυ ισοδυναμων; μονο ο Θεος γνωριζει το μελλον και εμεις παρακολουθουμε απλα το εργο με κομμενη την ανασα, γιατι εξελισσεται σε θριλερ....

 8. Γεωργία avatar
  Γεωργία 29/03/2013 10:53:35

  Το ευρώ δεν πάει σε διάλυση διότι το κόστος για τους γερμανούς είναι μεγάλο. Η ευρωζώνη σαφώς και θα διαλυθεί και οι χώρες που θα το χρησιμοποιούν θα είναι αυτές που θα θέλει η Γερμανία.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Γεωργία 29/03/2013 11:10:45

   Η Γερμανία σαφώς θέλει να έχει την κρίση, ή τις κρίσεις που δημιουργεί όπως της Κύπρου, ελεγχόμενες, γιατί έτσι κρατά σε έλεγχο την αξία του ευρώ εν σχέσει με το δολλάριο, γεγονός που ευνοεί τις εξαγωγές τις και ευνεοεί την μεταφορά πόρων προς αυτήν. Αυτή την έννοια έχουν:
   1) η ροή ανθρώπινου δυναμικού από την Ελλάδα και αλλού προς αυτλην, και
   2) Η ροή κεφαλαίων προς τις τράπεζές τις.
   Από την άλλη, όταν οι BRICS ξεκινήσουν να συναλλάσονται εκτός ευρώ ή δολλαρίου και η Κίνα ξεκινήσει το δικό της πεδίο συναλλαγών με το δικό της νόμισμα τότε δεν αποκλείω τίποτα...

   • Γεωργία avatar
    Γεωργία @ Νίκος Αργεάδης 29/03/2013 13:01:59

    Ανέφερες ένα μεγάλο πράγμα, που πολλοί δεν το έχουν συνειδητοποιήσει: για την ροή ανθρώπινου δυναμικού.
    Η ανεργία στην Ελλάδα είναι μία σκόπιμη εξέλιξη από τους δανειστές που έχει ως κύριο αντικειμενικό σκοπό την αποψίλωση του υψηλού σε στάνταρντς εργατικού δυναμικού.

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ Γεωργία 29/03/2013 14:11:32

     Πολύ σωστή επισήμανση. Τίποτε δε γίνεται τυχαία.

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Queen For The Black Side 29/03/2013 20:36:44

      Κατα την γνωμη μου αυτο αφορα ολη την Ευρωπη, στο συνολο της. Ηδη αρχισε η διαδικασια για την σκλαβοποιηση την Ελληνων των δυο ελληνικων κρατων. Θα ερθει τωρα η σειρα των υπολοιπων λαων του Νοτου. Στη συνεχεια θα ερθει η σειρα του Βορρα. Γινεται μια μεταλλαξη της Ευρωπης και μια μεταλλαξη της Ασιας. Η Ασια θα γινει αυτο που ηταν η Ευρωπη και η Ευρωπη αυτο που ηταν η Ασια. Ειναι τεραστιο δε το λαθος των νεοφιλελευθερων και των αδελφων τους μαρξιστων που νομιζουν οτι οι εξελιξεις αυτες καθοριζονται μονο απο οικονομικους λογους. Τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα και υπεισερχονται και αλλοι παραγοντες που δεν τους λαμβανουν υπ'οψη τα εγχειριδια των μαρξιστων και των νεοφιλελευθερων γιατι τους θεωρουν δημιουργημα των οικονομικων συνθηκων.

 9. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 29/03/2013 10:57:56

  Ή δεν καταλαβαίνουμε Ή κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε!
  Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο νομισματικός πόλεμος για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς. Δύο είναι οι αντιμαχόμενες πλευρές: το δολλάριο και το ευρώ. Το ευρώ δεν βρίσκεται σε πληθώρα και είναι συγκεντρωμένο στην ευρωζώνη ενώ αντίθετα το δολλάριο που έχει την πίτα είναι διασπαρμένο στις τσέπες των μεγάλων παικτών. ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία κ.α παίζουν με δολλάρια και δεν μπορούν να τσεπώσουν ευρώ γιατί η πολιτική των ευρωπαίων είναι σφικτή ελέω γαρ λιτότητας. Το ευρώ είναι ένα, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συγκεντρώσουν μεγάλα αποθέματα ευρώ οι ανταγωνιστές μας. Πώς; Συνεχίζοντας τη σκληρή γραμμή της λιτότητας. Ασφαλώς οι ανταγωνιστές ξεσηκώνουν εντός της ευρωζώνης κοινωνικές αντιδράσεις με γκρίνια για έλλειψη ρευστότητας κλπ κάτι που υποστηρίζει και το εν λόγω άρθρο. Θέσεις που στηρίζονται σε ανακρίβειες και ισοπεδωτικές άγνοιες των πραγμάτων μόνο κακό κάνουν στο νόμισμά μας και επομένως στην οικονομία μας και ασφαλώς στο μέλλον των παιδιών μας.

  • HeadWind avatar
   HeadWind @ Δεξιόχειρας 29/03/2013 15:31:44

   ''Ασφαλώς οι ανταγωνιστές ξεσηκώνουν εντός της ευρωζώνης κοινωνικές αντιδράσεις με γκρίνια για έλλειψη ρευστότητας κλπ''
   "Ο χορτάτος τον πεινασμένο δεν τον πιστεύει"
   Ελληνική παροιμία
   Καλή σας νύχτα.

   • Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας @ HeadWind 29/03/2013 22:15:49

    Λαϊκισμός.

    • HeadWind avatar
     HeadWind @ Δεξιόχειρας 30/03/2013 13:21:29

     Λαϊκισμό, βαφτίσανε οι Νεοφιλελεύθεροι κάθε φωνή της λογικής που απογυμνώνει τη φρίκη που υπερασπίζονται. Στην αρχή κάποιοι τσιμπήσανε και σιώπησαν...Τώρα όμως, είναι αργά. Δεν πιάνει πια. Πείτε μας και Ταλιμπάν. Αρκεί που υπερασπιζόμαστε την αλήθεια.

     • Δεξιόχειρας avatar
      Δεξιόχειρας @ HeadWind 31/03/2013 21:05:37

      Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί και ίσως εδώ να φέρει ευθύνη η επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης είναι ότι η ρευστότητα είναι ένα μέγεθος που δεν λύνει το πρόβλημα. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι αύριο η ευρωζώνη αλλάζει πολιτική και " ο πεινασμένος χορτάσει" αυτό θα είναι πρόσκαιρο. Το μόνο που θα έχει καταφέρει θα είναι ότι θα έχει εξασφαλίσει μία ακόμη μεγαλύτερη περίοδο πείνας η οποία πιθανόν να απασχολήσει τα παιδιά του ή τα εγγόνια του. Εάν είμαστε υποστηρικτές του " όσα φάμε όσα πιούμε και όσα αρπάξει ο κ@@@@ μας" θα πούμε έχει ο θεός και θα μεταθέσουμε το πρόβλημα για το μέλλον.

     • HeadWind avatar
      HeadWind @ Δεξιόχειρας 31/03/2013 23:01:32

      Δεν είμαι φυσικά υπέρ της μετάθεσης των προβλήμάτων που θα έπρεπε να είχαν λυθεί χθες. Η διαφωνία έγκειται στο οτι ο Ελληνικός λαός βουλιάζει στη μιζέρια και την απελπισία χωρίς να αντιμετωπίζονται οι αιτίες που αναπαράγουν τα αδιέξοδα. Αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί στην έξοδο του λαβύρινθου. Κύκλους κάνουμε γύρω απ΄τον εαυτό μας, το χρόνο και τις ζωές μας σπαταλάμε άδικα. Να πεινάσουμε, να ζοριστούμε, αλλά να ελέγχουμε εμείς το παιχνίδι και κάθε μέρα να κερδίζουμε λίγα μέτρα πρός το φως. Έτσι όπως έρπουμε, διώχνουμε άσκοπα τις μέρες. Τίποτε δεν καταφέρνουμε. Απλά όποιος δε ζορίζεται ιδιαίτερα, ματαιοπονεί για να εφησυχάζει.

    • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
     ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ Δεξιόχειρας 30/03/2013 15:58:09

     Τι λαϊκισμός Δεξιόχειρα; Ό,τι δε σου γουστάρει το περιφρονείς!! Μας έχει κουφάνει με το καινούργιο φασόλι ότι η λιτότητα επιβάλλεται για να μην πάνε τα ευρώ στα χέρια των ανταγωνιστών της Ευρώπης (Κινέζους και Αμερικανούς). Μα, αν είναι έτσι, σου έχω και εγώ μία λύση που πολλοί θα την υποδεχτούν με χαρά. Να κλείσεις τα σύνορα της Ευρώπης για τα κινέζικα και αμερικάνικα προϊόντα βάζοντάς τους υψηλότατους δασμούς και φόρους. Τότε να δεις ότι δεν θα μπουν ευρώ στις τσέπες των ανταγωνιστών. Γιατί δεν το κάνουν; Γιατί υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες και δεν μπορούν να το κάνουν φανερά γι' αυτό το κάνουν συγκαλυμμένα με προγράμματα λιτότητας και με στρατιές ανέργων; Αυτή θεωρείς ότι είναι η σοβαρή πολιτική τους την οποία προφανώς εσύ αποδέχεσαι και μάλιστα έρχεσαι να μας την καρφώσεις στο μυαλό. Ήμαρτον πια με τα άτομα σαν εσένα!!

  • Δασκαλός avatar
   Δασκαλός @ Δεξιόχειρας 29/03/2013 15:43:00

   Ο ημιμαθής,
   του αδαή,
   τον κουτσό - γραμματισμένο ,
   ω άσχετε.

   • Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας @ Δασκαλός 29/03/2013 22:12:53

    Αυτό με τους γιατρούς και τους δασκάλους το ξέρεις;

    • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
     ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ Δεξιόχειρας 30/03/2013 16:02:36

     Βγάλε όλα σου τα συμπλέγματα. Υπάρχουν ακόμα πτυχές του χαρακτήρα σου που δεν μας τις έχεις αποκαλύψει.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Δεξιόχειρας 31/03/2013 20:14:48

   "μόνο κακό κάνουν στο νόμισμά μας..."

   Χα, χα, χα! στο "νόμισμά μας". Το οποίο, θα προσθετα, έχει μικρότερη αξια εδώ και ειδικά στην Κύπρο, απ΄ότι στις "ενάρετες"¨χώρες (ο χαρακτηρισμός είναι δικός τους).
   Και ας μην βιαστούν εδώ μέσα να με βαφτίσουν αντιευρωπαϊστή. Τουναντίον, ακόμα πιστεύω σε κοινό ερωπαϊκό μέλλον, το οποίο όμως η "φίλη" Γερμανία ανατινάζει βαθμιαία. Γι' αυτό οι υπέρ της Γερμανίας "ευαίσθητοι" εδώ μέσα καλό είναι να εφαρμόσετε πνευματική ενδελέχεια με λίγο εθνικά κριτήρια. εκτός και αν εμποδίζεστε από "ανειλημμένες" υποχρεώσεις.

   • Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας @ Νίκος Αργεάδης 31/03/2013 20:38:44

    To υπονοούμενο της τελευταίας πρότασης το θεωρώ ατυχέστατο. Εάν κατά τα άλλα το μοναδικό που σας ξένισε ήταν η έκφραση "το νόμισμά μας" θεωρώ ότι το σχόλιό μου δεν απαντήθηκε επί της ουσίας. Διαφωνείτε για να διαφωνείτε. Φυσικά και είναι το νόμισμά μας. Υπάρχει αμφιβολία;

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ Δεξιόχειρας 31/03/2013 23:49:35

     Ειλικρινά συγγνώμη αν αισθάνεσαι προσβεβλημενος αλλά πρέπει να έχεις τους λόγους σου.
     Ναι, είναι το νόμισμά μας μέχρις τελικής πτωσεώς μας αγαπητέ φίλε. Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Τα αρνιά πάντα βαδίζουν ήρεμα μέχρις ότου μυρίσουν το αίμα των άλλων που σφάχτηκαν.

     ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ! Δεν ξέρω τι σας εμποδίζει να το δείτε κατάματα.

     Μα δεν μπορώ να κατανοήσω τόση υπερασπιση της Γερμανίας από έλληνες εκτός και αν έχουν αυτό που οι Αγγλοσάξωνες ονομάζουν vested interests. Μόνο έτσι εξηγούνται οι μέχρι παρεξηγήσεως θέσεις υπέρ της πολιτικής της.

     Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους.

     1) Κάποιος εδώ μέσα αποκάλεσε την εξαέρωση του 40% της Κυπριακής οικονομίας "προσαρμογή" σε νέο τραπεζικό σύστημα.
     2) Το Φιρίκι (με αυτά τα Λατινικά έχω ξεχάσει πως γράφεται στα ελληνικά) μίλησε για "Άγαρμπο βήμα προς την τραπεζική ενοποίηση". Όπως λέμε "συνωστισμός" στην παραλία της Σμύρνης το '22.
     Όσους ευφημισμούς και να χρησιμποποιήσετε η αλήθεια είναι α-λήθεια.
     Φιλικά

     • Δεξιόχειρας avatar
      Δεξιόχειρας @ Νίκος Αργεάδης 01/04/2013 12:05:41

      Άυτός που σε προσβάλλει λέγεται αγενής. Αυτός που σε προσβάλλει αφού πρώτα έχει ζητήσει συγγνώμη πώς λέγεται;
      Το ότι γράφετε επώνυμα μου είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι είστε ευγενείς. Έκανα λάθος.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Δεξιόχειρας 01/04/2013 15:06:59

      Δεν εννοώ εσάς ούτε και έιναι προσωπικό. Απλά με προβληματίζουν οι ανώδυνοι ευφημισμοί (άγαρμπη προσαρμογή την αποκάλεσε το Φιρίκι κλπ) μερικών εδώ μέσα για την βίαιη καταστροφή, ναι! και για την ληστεία, του 30-40 % της Κυπριακής οικονομίας με όρους σχεδόν νεοναζιστικούς περί "ενάρετων" βορείων" και διεφθαρμλενων νοτίων από την Γερμανία αλλά κυρίως με εκπλήσσει η ελαφρότητα με την οποία οι ίδιοι εδώ μέσα το προσπερνούν έντεχνα. και υιοθετούν την θέση της Γερμανίας.
      Αυτή η αντιμετώπιση δεν σας βάζει σε σκέψεις;

 10. Σχετικά Ασχετος avatar
  Σχετικά Ασχετος 29/03/2013 11:03:15

  Από τη στιγμή που επιχειρεί τραπεζική και αποσκοπεί σε δημοσιονομική ενοποίηση,η Ευρωζώνη απομακρύνεται από τον κίνδυνο της διάλυσης.

  • apergospastis avatar
   apergospastis @ Σχετικά Ασχετος 29/03/2013 13:35:02

   Το να πτωχεύουν μόνο οι τράπεζες του Νότου και να μεταφέρονται τα χρέη των τραπεζών του Βορρά στις πλάτες των λαών δεν λέγεται τραπεζική ενοποίηση, νταβατζηλίκι λέγεται.

 11. Noger avatar
  Noger 29/03/2013 11:06:12

  Το ευρώ διατηρεί μια ισοτιμία με τα αλλα νομίσματα γιατί το στηρίζει η ΕΚΤ.
  Ως πότε όμως η ΕΚΤ μπορεί να το στηρίζει και πόσα απαιτούνται για στήριξη σε απεριόριστο βάθος χρόνου, όταν οι αγορές το σορτάρουν?
  Η ισχύς ενός νομίσματος αντικατοπτρίζει την ισχύ της οικονομίας (της πραγματικής όμως και όχι αυτή της Κεντρικής Τράπεζας).
  Σε μια ευρωζώνη 17 χωρών που οι μισές περίπου έχουν εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα, πόση πραγματική ισχύ έχει το νόμισμα χωρίς τις διαρκείς παρεμβάσεις??

  • Tasos avatar
   Tasos @ Noger 29/03/2013 12:26:28

   Όσο ισχύ έχει και το δολάριο που κάθε τόσο ο Bernanke κάνει μια ωραία "ποσοτική χαλάρωση" και οι κρίσεις λύνονται ως δια μαγείας (ή τις ξεφορτώνεται στους κομπλεξικούς Ευρωπαίους).
   Η ΕΚΤ κινείται μέχρι εκεί που την αφήνει η Γερμανία. Βλαμμένοι δεν είναι, είναι όμως πιόνια. Το ευρώ διατηρεί την ισοτιμία που θέλει η Γερμανία και μόνο.
   Αλλιώς ήδη θα ήταν χαμηλότερα λόγω ενός ευρωομολόγου που θα σήμαινει φυσικά λιγότερο χρήμα για τη Γερμανία αλλά και σαφώς λιγότερα χαλια για τη περιφέρεια (κυρίως τη νότια).

 12. Tassos avatar
  Tassos 29/03/2013 11:59:01

  Βαδίζουμε για να έχουμε ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος από του χρόνου. Rogue states τύπου Κύπρου θα πρέπει να συμμορφωθούν και οι κάτοικοί τους να μάθουν καμμιά τέχνη.

  • Dal avatar
   Dal @ Tassos 29/03/2013 15:54:42

   Όχι εγώ προτείνω κάθε υποψηφία χώρα αλλά και οι υπάρχουσες να περνούν τους λαούς τους από Γερμανικό καθαρτήριο και μετά να συμμετέχουν στην ΕΖ με τους "ενάρετους".

   Οι Βέλγοι έχουν πρόβλημα, οι Ιταλοί επίσης, οι Καταλανοί και οι Βάσκοι επίσης , στη Ελλάδα δύο δήμοι σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τον Καλλικράτη και τούτοι θέλουν να ενοποιήσουν 300 εκατομμύρια με κοινό νόμισμα μάλιστα, υπό Γερμανική μπότα.

   Πρέπει να γίνει ένα διαζύγιο από κοινού για να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες. Ειδάλλως κατ' ευθείαν στο γκρεμό.

   Αφού τέλος οι Γερμαναράδες είναι οι ενάρετοι γιατί δεν ξεκουμπίζονται από την ΕΖ αυτοί; Τι παραμένουν μαζί με τους διεφθαρμένους;

 13. firiki2010 avatar
  firiki2010 29/03/2013 12:18:49

  Aυτό που έγινε στην Κύπρο μοιάζει ένα άγαρμπο βήμα προς την τραπεζική ενοποίηση. Εχουν προηγηθεί οι επίσης άγαρμπες προσπάθειες για δημοσιονομική τακτοποίηση σε διάφορες χώρες. Είναι προφανές ότι δίδεται Ευρωπαϊκή στήριξη όταν αυτός που στηρίζεται δείχνει διάθεση να κάνει 5 πραγματάκια κξαι ο ίδιος. Εμένα αυτά μου μοιάζει να σημαίνουν ότι πάμε προς περισσότερη ενοποίηση (που κάποια στιγμή θα σημαίνει και κοινοτικοποίηση των χρεών κλπ) και όχι διάλυση.
  Σ΄ αυτή βέβαια την πορεία οι άγαρμπες και μη επαρκώς εξηγούμενες από τους αρμόδιους προσπάθειες φέρνουν και άγαρμπες αντιδράσεις οπότε τα ατυχήματα είναι πιθανά. Το προβλεπόμενο κόστος τους τα αποτρέπει για την ώρα , αλλά χρειάζεται κάτι θετικό, κάτι οραματικό για να κάνει την ενοποιητική πορεία πιο ασφαλή και γρήγορη.

 14. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 29/03/2013 12:26:37

  Και τι πειράζει αν το συγκεκριμένο μαγαζί διαλυθεί; Έχει πλέον καταντήσει περισσότερο επιζήμιο, παρά χρήσιμο. Το ζήτημα είναι η Κύπρος να οδηγηθεί σε Δημοψήφισμα και να αποφασίσει ο Ελληνικός Κυπριακός λαός για το παρόν και το μέλλον του. Να ξεφύγει από τα νύχια των Τροϊκανομνημονίων και να μην αφεθεί στον αργό θάνατο, της χωρίς αποτέλεσμα υπερχρέωσης.
  '' Η Κύπρος καταστράφηκε από τους “ἑταἰρους” για 10 δις ευρώ!!''
  Η Κύπρος επιχειρείται να καταστραφεί απ' τους ''χυδαίους'', για το φυσικό της αέριο, και για να ελεγχθεί πολιτικά λόγω της σημαντικής γεωπολιτικής της θέσης.

 15. andreas avatar
  andreas 29/03/2013 13:00:55

  EKEINOI ΠΟΥ ΕΙΡΩΝΕΥΟΝΤΑΝ ΟΣΟΥΣ ΛΕΓΑΝΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
  Π.Κρούγκμαν: "Η ελληνική πολιτική ελίτ εξαθλίωσε τους Έλληνες μένοντας στο ευρώ"
  03/29/2013 -

  • Δεξιόχειρας avatar
   Δεξιόχειρας @ andreas 01/04/2013 12:11:48

   Η δήλωση αυτή μαζί με πολλές παρόμοιες άλλων είναι απόδειξη του γεγονότος ότι οι αμερικάνικοι κύκλοι λύσσαξαν με το ευρώ. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε τόσο πιο γρήγορα θα απεμπλακούμε από αυτά που μας κρατάνε πίσω.

 16. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 29/03/2013 13:13:00

  Η Ευρώπη βαδίζει σε δρόμο που στοχεύει να γίνει συμμάζεμα των οικονομικών και επιδιόρθωση των δομικών αδυναμιών της, με όσους αντέξουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάσταση ως είχε δε μπορούσε να συνεχιστεί. Ότι υπάρχουν φυγόκεντρες δυνάμεις δε μπορεί να αμφισβητηθεί, είναι όμως αναμενόμενο σε μια διαδικασία ξεσκαρταρίσματος. Τώρα για το αν οι φυγόκεντρες δυνάμεις θα είναι τόσο μεγάλες για να οδηγήσουν στην κατάρρευσή της, μόνο εικασίες μπορεί να γίνουν τώρα και όπως πάντα, ο καθένας εκφράζει τις ενδόμυχες επιθυμίες και τις προκαταλήψεις του, παρά ψύχραιμες προβλέψεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι όσοι εκφράζουν τη σιγουριά τους για τη διάλυση της ευρωζώνης, είτε είναι αγγλοσάξωνες ευρωσκεπτικιστές είτε είναι εγχώριοι του πατριωτικοορθόδοξοαριστεροδέξιου πνεύματος, απλά αυτό πάντα ήθελαν και αυτό εύχονται και τώρα, ούτε κεραία δεν άλλαξαν οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στις απόψεις τους που πάντα είχαν.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ MAYRO XABIARI 29/03/2013 13:21:05

   "Η Ευρώπη βαδίζει σε δρόμο που στοχεύει να γίνει συμμάζεμα των οικονομικών και επιδιόρθωση των δομικών αδυναμιών της...".

   Αν το "συμμάζεμα" σημαίνει την δική μας καταστροφή, τότε τι να πω. Δλδ, οι Γερμανοί έιναι φίλοι μας; Υπάρχουν Έλληνες που έτσι αντιλαμβάνονται τον πόλεμο αυτό;

   Αν είναι απλά "συμμάζεμα" (ποιανών εις βάρων ποιών;) τότε γιατί δεν το εφάρμοσαν πχ πρώτα στην Ιρλανδία;

   Το "ζήτημα" είναι καθαρά πολιτικό. και θέμα ηγεμονικών ανταγωνισμών. Η οικονομία είναι απλά οπλο, ανάμεσα στα άλλα...

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ Νίκος Αργεάδης 29/03/2013 14:26:32

    Το συμμάζεμα γίνεται αναγκαστικά, διότι κάποιες χώρες δεν μπορούν πλέον να δανεισθούν για τη χρηματοδότηση του χρέους και των ελλειμμάτων τους. Από που προκύπτει "κεκτημένο δικαίωμά τους" για την συνέχιση των πρακτικών τους, με τη χρηματοδότηση τους εκτός αγορών από άλλα μέλη της ΕΕ; Διότι εσείς την μη ικανοποίηση αυτού του "δικαιώματος" προφανώς εννοείτε με το "καταστροφή". Δεν ισχυρίζομαι ότι η επιχείρηση αυτή γίνεται με επιτυχία ή όχι, με φαντασία και σχέδιο ή όχι, αλλά εκ των πραγμάτων αυτός είναι ο στόχος διότι η πραγματικότητα δεν επιτρέπει τη συνέχιση της μέχρι τώρα κατάστασης. Μην είστε αφελής με κουβέντες περί φίλων, στη διεθνή σκηνή υπάρχουν κοινά ή αντικρουόμενα συμφέροντα. Για τη Γερμανία είναι συμφέρουσα η ύπαρξη της ευροζώνης, με την προυπόθεση ότι είναι βιώσιμες οι οικονομίες της. Το να ρίχνεις την αποτυχία του οικονομικού σου συστήματος σε ηγεμονικούς ανταγωνισμούς είναι απλά μια δικαιολογία για να μην αλλάξεις ότι είναι πασιφανές ότι πρέπει να αλλαχτεί στη χώρα σου και στην νοοτροπία - ιδεολογία (-ληψία) σου.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ MAYRO XABIARI 29/03/2013 15:10:43

     Μα δεν πρόκειται για συμμάζεμα, αν με εννοείς. Η χρηση υποκοιμενικών όρων όπως συμμάζεμα δείχνει πως δεν κατανοούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Πιστεύεις πως η Γερμανία θέλει να "συμμαζέψει" την Ελλάδα ή την Κύπρο;

     Δλδ, συμμάζεμα όπως "εταίροι";

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Νίκος Αργεάδης 29/03/2013 15:23:25

      Άδικα προσπαθείτε. Ποτέ δεν πρόκειται να δουν αυτοί που αρνούνται να σκεφτούν πέρα απ΄τις εμμονές τους. Μόνο όταν τους συνθλίψει (προσωπικά, γιατί των άλλων η καταστροφή δεν τους αγγίζει) η αγριότητα, ίσως αναγκαστούν. Τώρα, είναι ακόμη δέσμιοι της Νεοφιλελεύθερης αυταπάτης τους.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Νίκος Αργεάδης 29/03/2013 17:52:15

      «Ρευστοποίηση εν λειτουργία» μιας ολόκληρης χώρας είναι ο σωστός όρος για ό,τι συντελείται στην Κύπρο. Όλα τα άλλα είναι φιλελεύθεροι φερετζέδες.

     • MAYRO XABIARI avatar
      MAYRO XABIARI @ Νίκος Αργεάδης 29/03/2013 18:13:11

      "Συμμάζεμα" όπως όσο μπορώ μειώνω τις ανάγκες μου για δανεισμό, που κανείς ούτως η άλλως δεν μου κάνει. "Συμμάζεμα" όπως αυξάνω την ανταγωνιστικότητά μου με απελευθέρωση επαγγελμάτων κλπ μην τα λέμε όλα θα πιάσουμε άλλη κουβέντα τότε... :)

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ MAYRO XABIARI 01/04/2013 21:09:03

      Δεν χρειαζόμαστε καμμία τρόϊκα και κανένα ξένο για να συμμαζέψουμε τα του οίκου μας.
      Ό,τι συμβαίναι, ειδικά στην Κύπρο, μόνο συμμάζεμα δεν είναι. Είναι πολεμικές επιχειρήσεις με οικονομικα όπλα.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ MAYRO XABIARI 29/03/2013 15:22:06

     "Το να ρίχνεις την αποτυχία του οικονομικού σου συστήματος σε ηγεμονικούς ανταγωνισμούς...".

     Δεν έγραψα ούτε υποστήριξα ποτέ αυτό. Απλά η Γερμανία χρησιμοποιεί την δικιά μας (και) οικονομική αποτυχία ως ηγεμονικό όπλο εναντίον μας. Απλά, Θουκυδίδεια πράγματα.
     Αντί η ελίτ μας να εκμεταλευτεί τα πλεονεκτήματα του ευρω, χαμηλά επιτόκια, έυκολη κίνηση κεφαλαίων κλπ) για να στρώσει μια παραγωγική οκονομία και να αναδομήσει την Ελλάδα σε σύγχρονο κράτος, ειδικά σε υψηλές τεχνολογίες, τι έκανε; Εφτιαξε κομματικό σοβιετικών δομών με τάχα μου επίχρισμα δημοκρατίας και έφαγε, έφαγε και έφαγε και ακόμα δεν χορταίνει. Μόνο ο Τσοχατζόπουλος, εικάζεται πως έκλεψε 1 δισ!!!!!
     Δε μας έφταιγε η Γερμανία σ' αυτό αν τα μέλη της ελίτ εδώ ήταν διεφθαρμένα καθάρματα που χρησιμοποιούσαν την Ελλάδα ως χώρο δράσης και όχι ώς εθνικό κράτος με συμφέροντα. Η Γερμανία φρόντιζε τα συμφέροντά της και τα φροντιζε διαφθείροντας τα εδώ πεινασμένα ανθρωπάρια που έγιναν πολιτικοί. Μ' ακουσες ποτέ να ηθικολογώ εναντίον της κακιάς Γερμανίας; Ποτέ, απλά στηλιτεύω το γεγονός πως ένας υποτίθεται εταίρος μας εκτελεί πλέον όχι με σφαίρες αλλά οικονομικά. Τα πράγματα δεν είναι τόσο θολά όσο φάινονται. Εγώ κρίνω την πραγματικότητα από τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ και οχι από τις προθέσεις. Μόνο τα αποτελέσματα μετρούν. και αυτά λένε πως χειροτερέυουμε, δεν καλυτερέυουμε.
     Τι να πρωτοκάνει και ο Σαμαράς, ο μόνος ίσως "άσπιλος" πολιτικός; Τι να πρωτοδιορθώσει;

     • MAYRO XABIARI avatar
      MAYRO XABIARI @ Νίκος Αργεάδης 29/03/2013 18:15:49

      Σε αυτά δε βρίσκω πολλά για να διαφωνήσω. Υπάρχουν όμως και Γερμανοί ψηφοφόροι, κοινή γνώμη κοινοβούλια κλπ. Αν εσείς είσαστε στη θέση της ... Μέρκελ π.χ. και είχατε "αγαθές" προθέσεις, τι θα κάνατε για την Ελλάδα ή την Κύπρο;

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ MAYRO XABIARI 29/03/2013 19:03:47

      Και το '40 υπήρχαν αρκετοί Γερμανοί με "ἁγαθές"προθέσεις αλλά εμείς βιώσαμε μιά κατοχή με εκτελέσεις, δηώσεις, πείνα και ανέιπωτη καταστροφή. Όποιο ευφημισμό και να χρησιμοποοιήσετε, η πραγματικότητα δεν μεταβάλλεται:
      Η νέοι μας φεύγουν
      Η οικονομία δεν διορθώνεται με ασπιρίνες και υπερφορολόγηση
      κλπ, κλπ.
      Βασικά, έχουμε μαζική μεταφορά πόρων στην Γερμανία. ΦΤΩΧΑΙΝΟΥΜΕ, όλα τα άλλα είναι φιλολογίες.

     • MAYRO XABIARI avatar
      MAYRO XABIARI @ Νίκος Αργεάδης 29/03/2013 19:15:22

      Δεν απαντήσατε όμως τι θα κάνατε...

     • MAYRO XABIARI avatar
      MAYRO XABIARI @ MAYRO XABIARI 01/04/2013 14:53:02

      Βοηθάει όμως όταν προσπαθείς να αναλύσεις τα κίνητρα του άλλου, να σκεφτείς τι εναλλακτικές είχε ...

 17. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 29/03/2013 13:17:15

  1) Η καταστροφή της οικονομίας ενός κράτους κατά 40% (τόσο λένε πως ήταν το τραπεζικό της Κύπρου) δεν έιναι"τραπεζική ενοποίηση" αγαπητό Φιρίκι. Είναι πόλεμος.

  2) Αν η "ενοποίηση" όπως ονομάζεται ευφημιστικά σημαίνει την, για να το βάλω κομψά μιας και οι "Γερμανόφιλοι" εδώ μέσα πειράχθηκαν (πχ Γέρος πιο πάνω) συστολή, την αποψίλωση και καταστροφή των τραπεζων και την μεταφορά των πόρων τους σε Γερμανικές, τότε να μας λείπει.

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ Νίκος Αργεάδης 29/03/2013 14:03:04

   α) Ο ίδιος μίλησα για "άγαρμπες" προσπάθειες
   β) Οταν δεν λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα από τους άμεσα ενδιαφερομένους (και εμείς είχαμε καιρό και ακόμα περισσότερο οι Κύπριοι) φτάνουμε στις άγαρμπες προσπάθειες που όντως δημιουργούν "πολεμικές" συνθήκες.
   γ) Ενοποίηση σημαίνει τήρηση κοινών κανόνων ώστε να είναι δυνατή και να έχει νόημα η αλληλεγγύη.
   δ) Οργανισμοί που δεν μπορούν να σταθούν, οργανισμοί που στην ουσία λόγω των προβλημάτων τους "δεν υπάρχουν" πρέπει να συρρικνωθούν ή και να εξαφανιστούν.
   ε) Μήπως κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι απλώς η "Γερμανία" ; Βλέπετε πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διαφωνούν τουλάχιστον ως προς τους στόχους; Είδατε πολλούς να διαφωνούν με τον Κυπριακό χειρισμό;
   στ) Καλό είναι να μην μιλάμε για Γερμανόφιλους, έστω και εντός εισαγωγικών. Γιατί για κάποιους -ευτυχώς όχι για εσάς- η απόσταση μεταξύ "Γερμανόφιλων" και Γερμανοτσολιάδων, προδοτών κλπ είναι πολύ μικρή.

   • akenaton avatar
    akenaton @ firiki2010 29/03/2013 15:06:17

    Βρίσκω εξαιρετικά καίριο και συνετό το σχόλιό σας.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Νίκος Αργεάδης 29/03/2013 15:08:42

   Δεν υπάρχουν "γερμανόφιλοι" εδώ μέσα κ. Αργεάδη. Εσείς ειδικά, με το ειδικό βάρος που φέρετε τόσο για τα εξαιρετικά άρθα σας όσο και για τα μεστά σχόλιά σας δεν θα έπρεπε ποτέ να χρησιμοποιήσετε τέτοιο χαρακτηρισμό. Όλοι για το καλό της Ελλάδας πασχίζουμε, άσχετο αν έχουμε διαφορετικές οπτικές.
   Ευχαριστώ.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ akenaton 29/03/2013 18:59:47

    Αγαπητέ Ακένατον, σ'ευχαριστώ για την παρατήρηση αλλά δεν το εννοώ αρνητικά. Δεν "ἑπιτίθεμαι¨στην Γερμανία με τον γνωστό τρόπο μας εδώ στην Ελλάδα. Όπως έγραψα σε άλλο σχόλιο πιο πάνω, η Γερμανία φροντίζει το συμφέρον της. Αν και εμείς το φροντίζαμε δεν θα είχαμε το χέρι συνεχώς απλωμένο για δανεικά. Γνωρίζεις πως οι σχέσεις και μέσα στην ΕΕ είναι (και ήταν πάντα) σχέσεις ισχύος ανάμεσα σε κράτη με διαφορετικά συμφέροντα. Η ελίτ εδώ πίστεψε τα ψέμματα της για αλληλεγύη.
    Όταν επί 30 χρονια η ΕΕ έδινε πακτωλούς χρημάτων ήταν αλληλεγγύη.
    Αλλά επί 30 χρόνια η κλεπτοκρατία τ α μασούσε, για να το πω πεζά.
    Πάντως, μερικοί εδώ θε΄ψρησαν πως έπρεπε να υπερασπιστούν την Γερμανική πρακτική. Αυτό στηλίτευσα. Δεν μπορούν να μιλούν για "΄αγαρμπες προσπαθειες ενοποίησης ή όπως αλλιώς θέλουν να παρουσιάζουν την καταστρεπτική πολεμική των Γερμανών. Τ αποτελέσματα μετρούν.

    • firiki2010 avatar
     firiki2010 @ Νίκος Αργεάδης 29/03/2013 20:17:14

     Αν αγαπητέ κ Αργεάδη παραδέχεστε την επί 30ετία αλληλεγγύη της ΕΕ, πείτε μου πως θέλετε να αντιδράσει όταν παρα τις ειδοποιήσεις της και σε καιρό κρίσης κάποιοι που δεν αξιοποίησαν τα διάφορα Ευρωπαϊκά πακέτα εξακολουθούν να θέλουν να κάνουν το δικό τους;
     Θα διαφωνήσουμε υποψιάζομαι και στο τι αποτελεί την κλεπτοκρατία. Κατ΄ εμέ δεν είναι απλώς η ελίτ. Είναι και οι 50.000 μαϊμού συνταξιούχοι, οι οδηγοί τζιπ με επιδόματα τυφλότητας, διάφοροι διορισμένοι στο Δημόσιο κηφήνες, η ταβερνιάρισα της Υδρας, ο Μήτσος ο υδραυλικός κλπ
     Εχετε δίκιο. Τα αποτελέσματα μετρούν . Ατυχώς για την επιχειρηματολογία μου, ευτυχώς για την χώρα δεν είναι δυνατόν να "απολαύσετε" τα αποτελέσματα της έλλειψης αυτών των έστω άγαρμπων προσπαθειών.

     • akenaton avatar
      akenaton @ firiki2010 30/03/2013 00:30:05

      Με την τελευταία σας πρόταση τα λέτε όλα αγαπητέ φιρίκι.

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Νίκος Αργεάδης 29/03/2013 15:14:08

   @ Νίκος Αργεάδης : Μπράβο σας κ. Νίκο Αργεάδη, για το σημαντικότατο άρθρο και για τις ξεκάθαρες απαντήσεις-τοποθετήσεις σας στα σχόλια εκείνων που ματαίως προσπαθούν να σας αντικρούσουν.

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Queen For The Black Side 29/03/2013 21:17:48

    Και εγω μαζι σας!

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Queen For The Black Side 29/03/2013 21:45:58

    Βασίλισσα, σέυχαριστώ. Προσπαθώ να είμαι όσο γινεται πιο αντικειμενικός. Βλέπω τις εξελίξεις από την άποψη των αποτελεσμάτων, διότι αυτά μετρούν. Αρκετοί παραξηγούν την στάση μου.
    Όπως υποστήριξα σε ανάρτηση του Φαήλου, ο δογματισμός πρέπει να εκλέιψει. Πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα και όλα τα σενάρια.

    Πχ. τι μας συμφέρει μακροπρόθεσμα ως κράτος;
    Να μείνουμε ή να φύγουμε; και γιατί
    Χρησιμοποιούμε την γεωπολιτική μας θέση αποτελεσματικά; αν όχι γιατί όχι;
    Πως προστατευουμε τα συμφέροντά μας δίχως να δίνουμε αφορμές στους γείτονες;

    Οι δογματισμοί περιλαμβανουν και τις θρησκευτικού τύπου δηλώσεις όπως πχ. ἡ θέση μας είναι στην ευρώπη" κλπ. Μα έιναι αυτονόητο πως έχουμε θέση στην Ευρώπη αλλά όμως η γεωπολιτική μας θέση μας αναγκάζει να έχουμε και θέση στην ΝΑ Μεσόγειο.

    Όταν μιλώ για εθνικά συμφέροντα και μου "τσαμπουνάμε¨πως δεν πρεέπει να απομονωθούμε αν φύγουμε από την ευρωζώνη η απάντησή μου είναι πως η Σουηδία ή η δανία που δεν έιναι στην ένωση είναι απομονωμένες. Αφήνω δε καθαρά ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία που έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην Ευρώπη απ'ὀτι κουρελήδες και πενητες (λυπαμαι αλλά υτή είναι η αληθεια) όπως εμείς που σαν φτωχαδάκια παρακαλόυμε να μας κρα΄τησουν και ας μας μαστιγώνουν.
    Η αγωνία αυτή ανήκει μόνο στην κλεπτοκρατική ελιτ μας που ακόμα και τώρα ταυτίζει τα δικά της συμφέροντα με αυτά της χώρα

    Όταν το καταφέρουμε θα έχουμε εξυχρονιστεί και θα έχουμε και αθνική αυτοπεπιθεση. Δίχως αυτήν σε όποιον ακριβό και ΄σικ κλαμπ να μπούμε απλά θα μας ποδοπατούν ακόμα και οντότητες σαν τα Σκόπια.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Νίκος Αργεάδης 30/03/2013 00:33:38

     Μπερδεύετε το δόγμα με την στρατηγική. Για κάποιον του δικού σαε επιπέδου αυτό δεν μπορεί να είναι εκ παραδρομής. Αν έχετε να προτείνετε διαφορετική στρατηγική να την ακούσουμε. Αλλιώς, η ενωμένη ευρώπη δεν είναι δόγμα αλλά ίσως θα μπορούσε να γίνει το όραμά μας ως χώρα. Σίγουρα πάντως η στρατηγική μας περιλαμβάνει (μέχρι νεοτέρας που περιμένουμε να προτείνουν όλοι όσοι την αμφισβητούν) την παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
     Φιλικότατα.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Νίκος Αργεάδης 29/03/2013 21:49:41

   Κάντε τη σύγκριση με την συρρίκνωση της Ελληνικής οικονομίας το '40 με αυτό της Κύπρου και θα δέιτε πως σε οικονομικό επίπεδο η σημερινή συτρρίκνωση που θα επέλθει μετά την "διάσωση" θα έιναι χειρότερη. Εκτός και εάν οι υπάρχοντες πόροι αξιοποιηθούν ταχύτατα και αναπτυχθούν και άλλοι τομείς ειδικά εξαγωγικοί. Αλλά αυτά θέλουν χρονια, ενώ η επιπτώσεις από την επίθεση θα έιναι σχεδον άμεσες.

 18. Ξερολας Ελλην avatar
  Ξερολας Ελλην 29/03/2013 14:21:53

  ο αλλος λεει(δεξιοχειρας) οτι ο πολεμος ειναι νομισματικος δολλαριου με ευρω χεστ... η αμερικη να ασχοληθει με το ευρω οποτε τις καπνισει τιναζει στον αερα την ε.ε με τον δορυφορο της(αγγλια) απλα ειναι τα πραγματα η εξουσια θα ειναι παντα σε αυτον που ελεγχει πετρελαια και εχει τον ισχυροτερο στρατο ολα τα αλλα ειναι μπαρουφες η αμερικη αυτη την στιγμη ασχολειται αποκλειστικα με την ασια εκει ειναι ο κινδυνος για αυτους

  • Scarface avatar
   Scarface @ Ξερολας Ελλην 29/03/2013 18:41:08

   Απολυτα σωστος. Η ισχυς του δολλαριου ειναι η ισχυς του Αμερικανικου ναυτικου που ελεγχει τις θαλασσιες οδους και τα πετρελαια. Δεν ειναι τυχαιο οτι το αμερικανικο ναυτικο ειναι ο ισχυροτερος κλαδος των ενοπλων τους δυναμεων και ειναι δυνατοτερο απο το πολεμικο ναυτικο ολλων των υπολοιπων χωρων του κοσμου ΜΑΖΙ!!! Κατι που δεν παρατηρειται σε κανενα αλλο κλαδο των αμερικανικων ενοπλων δυναμεων. Οσο θα υπαρχουν 13-15 ομαδες κρουσης αεροπλανοφορων να ελεγχουν τους ωκεανους, το δολλαριο θα ειναι το ισχυροτερο νομισμα.

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Scarface 29/03/2013 21:47:08

    Ναι. Μεχρι τη στιγμη που η μοντερνα τεχνολογια της Ασιας θα ξεπερασει σε ποιοτητα και αποτελεσματικοτητα εκεινη της Αμερικης.
    Η δε Γερμανια, αφου δεν θελησε να φτιαξει μια πραγματικα ενωμενη Ευρωπη, γρηγορα θα υποβα8μισθει και θα γινει μια απλη περιφερειακη δυναμη. Τα μεγαθηρια BRICS καραδοκουν.

    • Scarface avatar
     Scarface @ Zugzwang 29/03/2013 22:09:50

     Γι'αυτο και ολες οι ενεργειες της αμερικης αποσκοπουν στην περικυκλωση της κινας και στη στερηση της προσβασης της σε φυσικους πορους. Πολεμος χωρις πετρελαιο δε γινεται (ακομα) και η ασια δεν εχει καθολου. Χωρια το γεγονος οτι η εμπειρια της αμερικης (και αρα και οι τακτικες χρησης των οπλων της) σε πολεμο ειναι αξεπεραστη. Τα τελευταια 200 χρονια πολεμουν συνεχεια, σχεδον καθε δεκαετια. Η εμπειρια που εχουν αποκομισει απο αυτο, δε θα ξεπεραστει ευκολα.
     Οσο για το οτι η ευρωπη, ενωμενη η οχι, δεν εχει μελλον σαν παγκοσμια δυναμη, συμφωνω.

 19. kosvag avatar
  kosvag 29/03/2013 15:22:21

  Είτε βαδίζει προς διάλυση είτε όχι, ένα κράτος οφείλει να είναι έτοιμο και για τις 2 πιθανότητες.

 20. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 29/03/2013 15:26:45

  Οι Γερμανοί μόνοι φταίνε. Οι κακοί Γερμανοί μόνο φταίνε. Οι πολύ κακοί Γερμανοί μόνο φταίνε.
  Οι Αμερικάνοι μόνο δέν φταίνε. Οι καλοί Αμερικάνοι μόνο δημιουργούν ανάπτυξη.
  Οι πολύ καλοί Αμερικάνοι «κόβουν» αβέρτα χρήμα καί τό «μοιράζουν» μέ τό ζόρι καί τόν τρόμο ανά τήν υφήλιο.
  Όχι στήν Ευρωζώνη. Όχι στό τέταρτο Ράϊχ. Όχι στήν προτεσταντική λιτότητα.
  Ναί στό «εθνικό» νόμισμα. Ναί στήν «ανάπτυξη» μετά τήν πλήρη ισοπέδωση. Ναί σέ οικονομία τριτοκοσμικής χώρας.

  Τί νά πρωτοθαυμάσω στίς διάφορες απόψεις «ειδικών» καί «μή ειδικών»;
  Τουλάχιστον οι «οικονομικές» απόψεις είναι πληκτρολογιακές καί όχι τρέχουσα οικονομική πολιτική.
  Πάντως όποιος φωνάζει περισσότερο καί σηκώνει τούς αντιμνημονιακούς τόνους στήν διαπασών θεωρείται a priori ποιό πατριώτης. Ποιό Έλληνας. Λεωνίδας, Αλέξανδρος καί βάλε.
  Οι υπόλοιποι ναιναίκοι. Πουλημένοι. Γερμανοτσολιάδες. Εφιάλτες. Προδότες.

  Σώσον Κύριε τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου.
  Ο θεός δέν τιμώρησε τόν λαόν Του καί γι' αυτό πάρθηκε η Πόλη.
  Είχαμε τούς Ενωτικούς καί τούς Ανθενωτικούς.
  Πολεμάνε αλλήλους μέχρι τίς μέρες μας.
  Οι Οθωμανοί καί η Δύση πάντα φταίγανε.
  Εμείς ποτέ. Άδολοι. Αθώοι. Αγγελικοί.

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ Ιαπετός 29/03/2013 18:17:23

   "Άδικα προσπαθείτε. Ποτέ δεν πρόκειται να δουν αυτοί που αρνούνται να σκεφτούν πέρα απ΄τις εμμονές τους. Μόνο όταν τους συνθλίψει (προσωπικά, γιατί των άλλων η καταστροφή δεν τους αγγίζει) η αγριότητα, ίσως αναγκαστούν. Τώρα, είναι ακόμη δέσμιοι της ψευτοπατριωτικής κρατικίστικης αυταπάτης τους."

   • Πέτρος avatar
    Πέτρος @ MAYRO XABIARI 29/03/2013 20:29:58

    @ Mπράβο σας που ξέρετε να εκτιμάτε τις σωστές τοποθετήσεις και τις κάνετε copy - paste. Ωστόσο κάνατε ολέθριο λάθος κατά την αντιγραφή, ως γνήσιος νεοφιλελεύθερος στρεψοδίκης!
    Το σωστό που σας εμπεριέχει, είναι : ''Τώρα, είστε ακόμη δέσμιος της Νεοφιλελεύθερης αυταπάτης σας.''

    • HeadWind avatar
     HeadWind @ Πέτρος 29/03/2013 20:47:15

     χαχαχα! Πολύ ωραίο Πέτρο.
     Στρεψοδίκες - Σοφιστές.

     • MAYRO XABIARI avatar
      MAYRO XABIARI @ HeadWind 29/03/2013 21:11:28

      Νέος κλώνος, ή έχασα επεισόδια;

    • MAYRO XABIARI avatar
     MAYRO XABIARI @ Πέτρος 29/03/2013 21:07:58

     Καλά έχετε πολύ πλάκα, νομίζετε ότι κοροϊδεύετε κανένα; .... Σε λίγο θα έλθει και ο TARAMAS να ποστάρει υπέρ μου...

     • HeadWind avatar
      HeadWind @ MAYRO XABIARI 30/03/2013 12:53:44

      Δεν πα να φωνάξεις και το τζατζικι φαντασιόπληκτο χαβιάρι;

    • MAYRO XABIARI avatar
     MAYRO XABIARI @ Πέτρος 29/03/2013 21:15:35

     Ότι πείτε βασίλισσα...

     • HeadWind avatar
      HeadWind @ MAYRO XABIARI 30/03/2013 12:50:06

      Βρε Δεξιόχειρα, λέγε με Άννα. Και δεν είμαι βασίλισσα ακόμη. πιόνι για την ώρα. Αλλά που θα πάει!

     • Δεξιόχειρας avatar
      Δεξιόχειρας @ HeadWind 30/03/2013 13:24:05

      Είμαστε τόσοι πολλοί που δεν θες να το πιστέψεις με τίποτα. Δεν είναι αργά πίστεψέ το: για δέκα χρόνια θα τρώς τον Σαμαρά στη μάπα.

     • HeadWind avatar
      HeadWind @ Δεξιόχειρας 30/03/2013 15:08:08

      Βρε Δεξιόχειρα, όλα καλά, εδώ έχασες όμως. Τον κ. Αντώνη Σαμαρά ειδικά, δεν καταβάλλω καμία απολύτως ιδιαίτερη προσπάθεια να τον ....υποστώ. Ευχαρίστησή μου :-). Αν αποφάσιζε δε να απαγκιστρωθεί (σύντομα) και από το Μερκελικό άρμα και να παίξει βάσει των δυνατοτήτων του -επί τέλους πιό αποφασιστικά- για μας, ακόμη καλύτερα. Και για 15 χρόνια δέχομαι να τον...υποστώ :-)!

     • TARAMAS avatar
      TARAMAS @ HeadWind 01/04/2013 11:31:22

      Είναι τόσο αξιοθρήνητο να μην μπορείτε να αντιληφθείτε, ότι η πρακτική με τα πολλά ψευδώνυμα και τους διαλόγους με τον εαυτό σας, είναι διαφανής και προκαλεί θυμηδία.

     • MAYRO XABIARI avatar
      MAYRO XABIARI @ HeadWind 01/04/2013 14:50:10

      :) :)

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ Πέτρος 01/04/2013 21:11:34

     Όπως και μερικά πτυχία σε ΑΕΙ copies κτώνται.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Ιαπετός 29/03/2013 19:06:26

   Ιαπετέ ξέρεις πως δεν το τοποθετώ έτσι το ζήτημα, αν και προσπαθουν εναγωνίως να με "παρασύρουν" σε τέτοιες απλουστέυσεις. Βλέπω μόνο τα αποτελέσματα επί της κοινωνίας και της οικονομίας μας.

 21. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 29/03/2013 15:54:27

  :-) Ωραίο !

 22. HeadWind avatar
  HeadWind 29/03/2013 15:57:38

  @ Δάσκαλος : Καταλάβατε τώρα; Η Μέρκελ είναι μιά καλή κυρία που θέλει να μας....συμμαζέψει. Εξ άλλου οι Γερμανοί, είναι ορκισμένοι φίλοι μας.

 23. foros1 avatar
  foros1 29/03/2013 16:01:22

  οσο η Γερμανία ελέγχει την ΕΚΤ, το ευρώ δεν διαλύεται, ακόμη και αν γινει το ατύχημα και καποιος φύγει απο αυτό.
  αν ομως υπάρξει πλειοψηφική αντίδραση και δυνατή πίεση να αλλάξει η πολιτική της ΕΚΤ, τοτε η Γερμανία (που καλού - κακού επαναπάτρισε και τον χρυσό της) πιθανότατα θα φύγει η ιδια με τους βορειους γείτονές της και θα επιστρέψει στο νέο μάρκο.
  αρα δεν εχει κανέναν ενδοιασμό να συνεχίσει να "συναιτίζει δια ροπάλου", με οπλο την διακοπή ρευστότητας, εναν - έναν τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

 24. mara avatar
  mara 29/03/2013 17:17:12

  @ ιαπετός
  Συμπερασμα: φταιμε εμείς
  Συγνώμη που οι λαοί δεν είναι οικονομικοί αναλυτές και διεστραμμένοι για να μπορούν να αναγνώσουν εγκαίρως τις άθλιες σκοπιμότητες οικονομικών δολοφόνων που τεχνιέντως δημιούργησαν αυτή τη κρίση για να αναλάβουν εκτός από την οικονομική κυριαρχία και την εξουσία των εθνών. Αν κάποιοι φταίνε γιατί δεν έπιασαν τα σημεία των καιρών ή που τα γνώριζαν και τα εξυπηρέτησαν δεν είναι οι πολίτες της κάθε χώρας αλλά οι κυβερνήσεις που σε αγαστή συνεργασία με goldman sacks κλπ οδήγησαν τις χώρες τους σε πλασματική ευημερία. Σ'αυτους να επιρρίψετε τις ευθύνες κ. Ιαπετε που κάποιοι τους επιτρέπουν να κυβερνούν ακόμα.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ mara 29/03/2013 20:33:59

   Οι λαοί δεν είναι οικονομικοί αναλυτές, αλλά βλέπουν καί τήν κοινωνία πού ζούν προς τά πού πάει. Δέν είναι άμοιροι ευθυνών. Άς θυμηθώ λίγο τά ανέκδοτα πού κυκλοφορούσαν πρίν μερικά χρόνια, όπως τό πιό σύντομο ανέκδοτο «Αλβανός τουρίστας», «γιά τά μπάζα», κ.ο.κ. Αυτά ήταν τά «δείγματα» τών κονομημένων τότε Ελλήνων έναντι τών τότε φτωχών Αλβανών. Ότι ζούσαν σέ ένα διαλυμένο κράτος χωρίς καμμιά παραγωγή, ποσώς ενοχλούσε τόν κόσμο. Ότι η κοινή λογική λέγει ότι δέν γίνεται νά ζούμε έτσι χωρίς νά παράγουμε τίποτα βρίσκονταν εκτός συζήτησης. Αλλά τό κεκτημένο, τό δικαίωμα απέναντι στό γκουβέρνο γιά γενική ευτυχία, όσο δυνατό πιό άκοπα, ήταν λαϊκή απαίτηση. Απολύτως αδιάφορο ήταν τό ύψος τής καθε κλεψιάς. Μερίδιο ήθελε ο κόσμος από τά κλεμμένα. Ηθελημένα συνένοχος έγινε στήν μεγάλη κλεψιά. Εθισμένος στήν αρπαχτή τού σήμερα. Τό χρηματιστήριο δέν συνέτισε τόν κόσμο. Όποιος τολμούσε νά εκφέρει αντίθετο λόγο στήν πυρά. Μήν θιχθεί ο άκοπος νεοπλουτισμός. Όλες οι συζητήσεις είχαν νά κάνουν μέ κυβικα, κινητά, διαμερίσματα, μαζονέτες, εξοχικά, διακοπές, πρόωρες συντάξεις καί αυξήσεις μισθών (τού δημοσίου εννοείται). Τί ωραία τό λέγανε. Νά συγκλίνουμε μέ τούς μισθούς τής Δύσης. Έτσι στό αραχτό. Χωρίς κάποια λογική προϋπόθεση. Κλείναμε αυτιά καί μάτια στήν φωνή τής λογικής. Γι'αυτό ο λαός ψήφισε «λεφτά υπάρχουν» καί μετά καταριόταν. Καί γι' αυτό τόν λόγο θά επιλέξει ξανά αυτούς πού υπόσχονται ότι θά μοιράσουν χρήματα πού δέν έχουν. Η δυστυχία καί η φτώχεια ήταν πρόβλημα τών φτωχών κοινωνιών. Εμείς είχαμε ανακαλύψει τό αεικίνητο τής οικονομικής ανάπτυξης. Καταναλώναμε μέ άνεση αυτό πού κάποιοι άλλοι παρήγαγαν μέ τήν ψευδαίσθηση ότι θά κρατήσει μιά ζωή. Εδώ εντάσσονται καί οι αφελείς απειλές, ότι θά μάς δανείζετε εσαεί καί υποχρεωτικά. Λογική: Άν δέν μάς δανείζετε, δέν θά καταναλώνουμε τά προϊόντα σας καί θά πεινάσετε. Εσείς παραγωγή, εμείς κατανάλωση. Φοβερό. Ακόμα καί τά παραμύθια έχουν μόνο αίσιο τέλος. Μέχρι τό αίσιο τέλος έχουμε αγώνα. Εμείς τόν καταργήσαμε καί αυτόν. Τά πάντα. Ξεπεράσαμε καί τά παραμύθια. Καί δημιουργούμε νέα από άλλο υλικό. Θά φύγουμε από τό ευρώ καί θά καταστραφείτε. Θά πάμε στήν δραχμή καί θά περνάμε ακόμα καλύτερα, είμαστε πλούσιοι καί μάς τά κλέβουν, θά πάμε μέ τούς Ρώσους, τούς Κινέζους, τούς Αμερικάνους (νά μάς ταΐζουν εννοείτε), Θά, θά, θά...
   Καλή η γνώση τών πραγμάτων. Χρειάζεται στήν κρίση.
   Η επίγνωση πότε θά έρθει;

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Ιαπετός 29/03/2013 21:31:56

    @Iapetos
    Δυστυχως τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα. Η υφεση αγγιζει και την Γερμανια. Και οπως εφαγε η Samsung την Nokia ετσι θα φαει και η Ασια την Ευρωπη. Δεν ειναι θεμα "εναρετων" (ποιων εναρετων; για βαλε τον Γερμανο η τον Σουηδο να δουλεψει με 40 βαθμος θερμοκρασια). Ειναι θεμα κοσμογονιας. Η Ευρωπη διαλυεται και οσο πιο γρηγορα το καταλαβουμε τοσο το καλυτερο για μας.

   • antinewsistas avatar
    antinewsistas @ Ιαπετός 29/03/2013 22:37:18

    "Μήν θιχθεί ο άκοπος νεοπλουτισμός. Όλες οι συζητήσεις είχαν νά κάνουν με κυβικά, κινητά, διαμερίσματα, μαιζονέτες, εξοχικά, διακοπές, πρόωρες συντάξεις καί αυξήσεις μισθών (τού δημοσίου εννοείται). Τί ωραία τό λέγανε."
    Σε κάποια άλλη ανάρτηση συσχολιαστής το είπε με τρεις λέξεις:"λούσο π@@σο και χορό".Τελεία.

    • Το Άλφα και το Ωμέγα avatar
     Το Άλφα και το Ωμέγα @ antinewsistas 30/03/2013 13:32:53

     Οι δικές σας συζητήσεις και των φίλων σας είχαν αυτό το περιεχόμενο. Απλά είσαστε περισσότεροι, κάνετε φασαρία και αυτομαστιγώνεστε απαιτώντας να κάνουμε το ίδιο κι εμείς. Όμως εμείς που ΔΕΝ τα φάγαμε μαζί σας, δεν θεωρούμε δίκαιο να πληρώσουμε τώρα τον αστρονομικό λογαριασμό της απληστίας σας. Γι αυτό θα φωνάζουμε και δεν θα ταυτιζόμαστε με τη φθορά σας. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

   • mara avatar
    mara @ Ιαπετός 30/03/2013 00:14:18

    @ιαπετός
    Η συλλογική ευθύνη είναι ένα πολύ καλό εργαλείο καταπίεσης και εξόντωσης λαών που χρησιμοποιείται με πολύ καλά αποτελέσματα.
    Φαντάζομαι η δική σας άποψη περί συλλογικής ευθύνης θα συμπεριλαμβάνει και τους Γερμανούς για τη κτηνωδία του Χίτλερ.

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ mara 30/03/2013 01:18:47

     Νομίζω ότι ήμουν σαφής.
     Έγραψα: Οι λαοί δεν είναι οικονομικοί αναλυτές, αλλά βλέπουν καί τήν κοινωνία πού ζούν προς τά πού πάει. Δέν είναι άμοιροι ευθυνών.

     Δηλαδή κατά τήν άποψή σου υπάρχει μόνο συλλογική ανευθυνότητα;
     Συλλογική ευθύνη μηδέν;
     Καί όταν εκφράζεται μαζικά μιά απαίτηση είναι συλλογικά ανεύθυνη ή υπεύθυνη;
     Όταν γίνεται ένα δημοψήφισμα ή ακόμα καί εκλογές, αποφασίζει η συλλογική ανευθυνότητα;

     Όσον αφορά τούς Γερμανούς:
     Όταν καίγανε τά μαγαζιά τών Εβραίων, τούς φτύνανε στούς δρόμους, τούς μαζεύανε σέ στρατόπεδα, μαζεύανε κάθε άτομο πού δέν ταίριαζε στό εθνικοσοσιαλιστικό πρότυπο καί αλλαλάζανε από αγαλλίαση, δέν έχουν καμμία συλλογική υπευθυνότητα;
     Δηλαδή ένα μεγάλο σύνολο ατομικά υπευθύνων δημιουργεί μιά συλλογική ανευθυνότητα;

     Τό τσιτάτο σου δέν είναι λάθος (όταν αναφέρεται σέ συγκεκριμένο τρόπο επίρριψης προκατασκευασμένων ή χαλκευμένων ευθυνών), αλλά ούτε καί πανάκεια διά πάσαν βολική χρήση.

     • mara avatar
      mara @ Ιαπετός 30/03/2013 11:44:21

      @ιαπετος
      Oταν εκφράζεται μαζικά μια απαίτηση είναι δημοκρατικό δικαίωμα κι όταν διενεργείται ένα δημοψήφισμα είναι υπέρτατη δημοκρατική διαδικασία. Υπάρχει ατομική ευθύνη δεν υπάρχει ενοχή. Αντιθέτως η συλλογική ευθύνη έχει καταβολές ολοκληρωτικών καθεστώτων.
      Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει ανασυρθεί εδώ και τρία χρόνια το παραμύθι της συλλογικής ευθύνης, ίσως όχι έτσι όπως την εννοείται εσείς, από την εξουσία για να χειραγωγήσει το λαό, να τον εμπλέξει στο έγκλημα της και να δώσει άλλοθι στην υπογραφή της που υποθήκευε το μέλλον των πολιτών. Και το χειρότερο είναι ότι αποδίδει καρπούς. Οσο περισσότερο τον πείθει τόσο πιο πολύ τον τιμωρεί.

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ mara 30/03/2013 13:39:15

      Πόσο συμφωνώ μαζί σας Μάρα! Όταν όλοι οι ενοχικοί ''μαζιταφάγανε'' κι οι υπεράνω τάχα αδέκαστοι τιμητές του νεοφιλελευθερισμού, απαιτούν να βράσουμε όλοι στο ζουμί της συνενοχής τους, να σκάσουμε και να πληρώσουμε, εκπλήσσομαι πραγματικά με την απλοϊκότητα του εγχειρήματος και την αναίδεια της πρόθεσης!!

     • mara avatar
      mara @ Queen For The Black Side 30/03/2013 14:58:44

      Aγαπητή μου βασίλισσα καλησπέρα.
      Ευχαριστώ. Κι εμένα με καλύπτουν τόσο πολύ οι τοποθετήσεις σας όσο και ο αντιρρήσεις σας που δεν χρειάζεται πολλές φορές να μπώ στη διαδικασία δικού μου σχολίου.

 25. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 29/03/2013 18:20:06

  "Το έγγραφο που έχει φτάσει στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα, έφερε στο φως η εφημερίδα «Έθνος» και αναφέρει ονόματα πολιτικών, δημάρχων, συνδικαλιστών οι οποίοι πήραν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και πέτυχαν να τα διαγράψουν προκαλώντας τεράστια ζημιά στις κυπριακές τράπεζες. Τις ίδιες τράπεζες που σήμερα βάζουν λουκέτο ή υφίστανται κουρέματα έως και 80%, βουλιάζοντας στην απόγνωση χιλιάδες καταθέτες αλλά και υγιείς επιχειρήσεις."

  Εδώ ποιοί είναι οι "οικονομικοί δολοφόνοι", η κυβέρνηση, οι τράπεζες, οι δήμαρχοι, οι συνδικαλιστές, ποιοί;

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ MAYRO XABIARI 30/03/2013 14:57:18

   Μαυρο χαβιαρι σου απαντω: πρωτον οι βιομηχανοι και δευτερον οι εκδοτες-καναλαρχες.

 26. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 29/03/2013 18:29:26

  Αν η Ελλάδα είχε 80 εκατομμύρια κατοίκους και θετικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, πως νομίζουμε ότι θα συμπεριφερόταν στους γείτονές της;

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Γιάννης Φαίλτωρ 29/03/2013 19:08:01

   Αγαπητέ Γιάννη, ο πολιτισμός μας δεν θα επετρεπε κάτι τέτοιο. Με το μέλι θα πιάναμε περισσότερες μύγες, αν με εννοέις.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Νίκος Αργεάδης 29/03/2013 19:15:58

    Εδώ διαφωνούμε. Το ερώτημα είναι βέβαια ρητορικό, αλλά το γεγονός ότι κατά την περίοδο από το 450 έως το 415 π.Χ, κατά την οποία ήκμασε ένας από τους λαμπρότερους πολιτισμούς της ιστορίας, δεν απέτρεψε τους εκλεπτυσμένους προγόνους μας να επιβάλλουν μια σκληρή, και σε πολλές περιπτώσεις κτηνώδη ηγεμονία στον αιγαιακό χώρο, με τη γνωστή βέβαια κατάληξη.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ Γιάννης Φαίλτωρ 29/03/2013 21:30:05

     Μιλώ διπλωματικά, όχι πραγματιστικά. Αγαπητέ Γιάννη, δεν μπορούμε να αποκλαύπτουμε όλα μας τα όπλα...

   • HeadWind avatar
    HeadWind @ Νίκος Αργεάδης 29/03/2013 20:50:31

    Ακριβώς. Αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ πολιτισμένου και βάρβαρου. Το να ηγείσαι με την πειθώ κι όχι με το μαχαίρι.

    • HeadWind avatar
     HeadWind @ HeadWind 29/03/2013 20:51:00

     @Νίκος Αργεάδης

 27. Economist avatar
  Economist 29/03/2013 18:43:52

  Εάν ήμουν στη θέση των Κυπρίων, το μόνο που θα με ενδιέφερε θα ήταν να μην φάω τα λεφτά των καταθετών. Μπορεί να τα έκανα λίρες μπορεί να τα πλήρωνα σε πέντε χρόνια από το αέριο. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα τα έτρωγα όπως έγινε τώρα στην Κύπρο. Εάν χάσεις την αξιοπιστία σου είσαι τελειωμένος. Και πάρα πολλοί άνθρωποι σήμερα αισθάνθηκαν ότι οι Κύπριοι τους κορόιδεψαν και τους έφαγαν τα λεφτά.

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ Economist 29/03/2013 19:59:14

   Ποιά λεφτά? Τα ήδη φαγωμένα?...
   Δεν υπήρχε σάλιο στην κύπρο...Καμιά δεκαριά δίς ευρώ ήδη είχε μαζέψει το 2012 για να κρατηθεί εν ζωή...Αλλά τα μοιρασαν δανεικά και αγύριστα σε όποιον γούσταραν οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί τους.

   Φρέσκο χρήμα έφεραν προχθές στην κύπρο για να μην φουντάρει ολοσχερώς..ενοείται ότι δεν πρόκειται ποτέ να ξεπληρωθεί, αλλά αυτό ειναι άλλο θέμα.
   Αν δεν έφταναν οι νταλίκες με τα ευρά,δεν θα μιλούσαμε σήμερα για αξιομνημονευτη στάση των κυπρίων στις τράπεζες, γιατί απλά δεν θα υπήρχαν τράπεζες να περιμένουν στις ουρές για αναλήψεις..
   Είναι πολύ σκληρή η πραγματικότητα όταν δεν έχεις μία...Τζάμπα μαγκιές και τσαμπουκάδες ΔΕΝ...
   Αν ήταν εύκολο θα την είχαν κάνει όλοι έξω απο το ευρώ...Ομως μετά ποιός θα πλήρωνε τους υπερήφανους κατοίκους που θα περίμεναν πρωι πρωί να εισπράξουν τα επινίκια του ΟΧΙ?
   Ούτε μπορούσε να μοιράσει μπιτόνια με πετρέλαιο απο αυτό που ΘΑ βρεθεί..
   Με πορδές δεν βάφονται αυγά, έλεγαν οι παλιοί...
   Τώρα τα αγοράζουμε έτοιμα βαμμένα,αλλά χρειάζονται ευρώ..Κανεις δεν θα μας δώσει αυγά και θα δεχτεί να πληρωθεί με ομόλογα των κερδών του αερίου που θα βγεί το 2020...

   • Economist avatar
    Economist @ ορεσείβιος 29/03/2013 20:39:29

    Σε λίγο θα τελειώσουν και αυτά τα ευρώ που τους έδωσαν. Μήπως θα τους δώσουν και άλλα; Η πείνα θα έρθει ούτως ή άλλως πάντα όμως υπάρχει λύση. Υπάρχουν άνθρωποι που δημιουργούν ζωή από τα καμένα.

 28. ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ avatar
  ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 29/03/2013 18:46:18

  τετοια διαβαζω και στενοχωριεμαι ! Αν ειναι δυνατον και τι θα κανουμε χωρις Ευρω!!!

 29. Karenin avatar
  Karenin 29/03/2013 18:54:30

  Φαίνεται πώς όλο και ποιο πολλοί πιστεύουν πως για να φτιάξουν τα πράγματα στην χώρα πρέπει πρώτα να αλλάξουν στην Ευρώπη. Κατω λοιπόν απο διαφορετικές σημαίες κόσμος πολύς έτοιμος για σταυροφορία να αλλάξει το πολιτικό κλίμα στις ευρωπαικές χώρες. Για την θυσία βέβαια κάποιας Ιφιγένειας πριν την εκστρατεία ούτε λόγος.

 30. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 29/03/2013 20:52:44

  Έτος 2010 και ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών -μετά τη σαρωτική νίκη της Α.Μέρκελ στις εκλογες του Οκτωβρίου 2009- Σόιμπλε ανακαλύπτει ότι το συνολικό έλλειμμα της χώρας του ήταν 15% ΑΕΠ (πρωτογενές 10%)και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου 15,5% του ΑΕΠ. Οι αγορές δε θέλουν να ανατροφοδοτήσουν τα ελλείμματα με νέο δανεισμό και ο διεθνής τύπος πιέζει για λύση σωτηρίας ευρωπαϊκή, καθώς αν δεν προχωρήσει αυτή η λύση η Γερμανία θα καταστραφεί. Το πρόβλημα είναι αν η πιο ισχυρή χώρα της Ευρώπης, η Ελλάδα με τα συνεχή ρεκόρ εξαγωγών, θα δεχτεί να καλύψει τα ελλείμματα της Γερμανίας, αν θα συναινέσει η Ελλάδα τότε τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα προχωρήσουν στη θέσπιση ενός καινοφανούς μηχανισμού σωτηρίας που θα ονομάζεται τρόικα ή τριμερής μηχανισμός στήριξης. Μόλις η είδηση γίνεται γνωστή στην Ελλάδα, οι Έλληνες φορολογούμενοι αμέσως οργανώνουν διαδηλώσεις με μόνο στόχο την παροχή πολύ μεγαλύτερου πακέτου σωτηρίας στη Γερμανία από το ποσό που είχε σκοπό να δώσει η ελληνική κυβέρνηση του Γ.Α.Παπανδρέου, και τελικά η ελληνική κυβέρνηση υποκύπτει στην απαίτηση του ελληνικού λαού. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη γιγαντώνεται, η Ευρώπη των λαών είναι μια πραγματικότητα. Φυσικά υπήρχαν και οι οικονομολόγοι που έλεγαν ότι η προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση (2004-2009) την ίδια συνταγή είχε ακολουθήσει καθώς υπερδανειζόταν με αποτέλεσμα τα 2 τελευταία οικονομικά έτη 2008,2009 να έχει σημειώσει ρεκόρ δανεισμού και ελλειμμάτων, αλλά παραδόξως για τις κεϋνσιανές αντιλήψεις η Γερμανία και τις 2 χρονιές είχε ύφεση και το δημόσιο χρέος της αυξανόταν. Ευτυχώς, οι οικονομολόγοι αυτοί καταδικάστηκαν ως νεοφιλελεύθεροι και εκτίουν ποινή φυλάκισης 20 ετών σε γερμανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας. Μετά την τεράστια επιτυχία του γερμανικού προγράμματος, όλες οι χώρες της ευρωζώνης ήθελαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ελληνικής επινόησης με τη συμμετοχή ΕΚΤ-ΕΕ-ΔΝΤ καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγκάζονταν να περικόψουν δαπάνες και άρα να υποβάλουν τους λαούς τους σε λιτότητα για να καλύψουν τα ελλείμματά τους. Τελικά στο eurogroup του Φεβρουαρίου 2011 αποφασίστηκε να επιλεγούν 2 τυχερές χώρες που έπειτα από κλήρο θα έμπαιναν σε μνημόνιο, αυτές ήταν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου ήταν ο μόνος που δε θα είχε πρόβλημα για περαιτέρω αύξηση του ποσού σωτηρίας για καθε χώρα καθώς οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν θα είχαν καμία αντίρρηση να επιδείξουν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά την πρότασή του δεν ενέκρινε το ΔΝΤ που απείλησε με αποχώρηση από τα προγράμματα και έτσι μπήκε στο "συρτάρι" η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού. Το 2012 δεν πραγματοποιήθηκε κλήρωση για πακέτα σωτηρίας καθώς η ΕΚΤ έθεσε βέτο. Το Μάρτιο του 2013 ο νέος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου που διαδέχτηκε έναν κομμουνιστή πρωθυπουργό, υπέβαλε επίσημο αίτημα στήριξης για τις λουξεμβουργιανές τράπεζες που είχαν προβλήματα ανακεφαλαιοποίησης. Οι 2 πιο ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης, η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, με τους λαούς τους στο δρόμο να απαιτούν μεγαλύτερα πακέτα που δεν είχαν καθόλου τόκο αλλά θα είχαν ρήτρες 30ετούς ανάπτυξης (αν έχεις 30 χρόνια συνεχόμενο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 10%, τότε και μόνο τότε αρχίζεις να αποπληρώνεις τα δάνεια των πακέτων στήριξης). Με την ατσάλινη αλληλεγγύη των Ελλήνων και Κυπρίων φορολογουμένων προχώρησαν στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των λουξεμβουργιανών τραπεζών που είχαν χρήματα Ρώσων ολιγαρχών και το Λουξεμβούργο σώθηκε. Έτσι όλη η Ευρώπη έμαθε την αλληλεγγύη αλά γκρέκα,οι σχολιαστές-φορολογούμενοι του antinews πανηγύριζαν, η Ευρώπη σώθηκε,το αιώνιο μήνυμα του Ελληνισμού μεταλαμπαδεύτηκε παντού, ο Κέυνς αναστήθηκε,ο ήλιος άρχισε να βγαίνει από τη Δύση, και η Γη σταμάτησε να γυρίζει...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Συριζαλβανία του Χότζα 30/03/2013 00:44:14

   Α-ψ-ο-γ-ο-ς! Με κάνατε και χαμογέλασα.....

 31. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 29/03/2013 21:51:13

  Αγαπητέ Νίκο καλησπέρα.
  Το ερώτημα που απευθύνεται στη κεφαλή του αρχικού κειμένου θ'απαντηθεί από την ίδια τη ζωή.Η Γερμανία,κατά τη προσωπική μου γνώμη,θέλει να επιβάλλει το δικό της τρόπο πολιτικής σκέψης και οικονομικής δράσης παντού (χρησιμοποιώντας το ευρώ ως μέσο εξόντωσης κρατών),ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ και ταυτόχρονα ΠΟΔΟΠΑΤΩΝΤΑΣ κάθε έννοια ισοτιμίας μεταξύ κρατών-μελών σε μια διεθνή ένωση,όπως είναι η ευρωζώνη.Δεν θέλω να συνεχίσω πάνω σ'αυτό.Οι θέσεις μου είναι λίγο-πολύ γνωστές.
  Σίγουρα οι εξελίξεις δεν θ'αργήσουν.Δεν είμαι μάντης και θα ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνο να γίνει πρόβλεψη πότε θα μεταδοθεί η πυρκαγιά και που.Πάντως πολλά θα εξαρτηθούν από απρόβλεπτους παράγοντες οι οποίοι πολλαπλασιάζουν την ήδη συσσωρευμένη αστάθεια.
  Ο Ελληνισμός βάλλεται και πλήττεται από ενορχηστρωμένες επιθέσεις.Η Γερμανία ισοπεδώνει τα πάντα.Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς.Οι κομματικές ηγεσίες όλου του πολιτικού φάσματος (Ελλάδας και Κύπρου) απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις,χωρίς να τολμούν να τις συνδιαμορφώνουν στο ελάχιστο δυνατό.Δεν είναι του παρόντος να αναπτύξω τις σκέψεις μου πάνω σ'αυτό.
  Το τονίζω πάλι,με άλλα λόγια:Η κρίση είναι μεγάλη,διογκώνεται,ο Ελληνισμός εξουθενώνεται και το επίσης άσχημο (εκτός της τρομακτικής κρίσης της ευρωζώνης) είναι πως η γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου βράζει-κοχλάζει....

  • Το Άλφα και το Ωμέγα avatar
   Το Άλφα και το Ωμέγα @ Komis Montechristo 30/03/2013 12:21:43

   ''Ο Ελληνισμός βάλλεται και πλήττεται από ενορχηστρωμένες επιθέσεις.Η Γερμανία ισοπεδώνει τα πάντα.''
   Aυτό ακριβώς αγαπητέ Κόμη είναι που αρνούνται να δούν οι υποστηρικτές της άνευ όρων παραμονής μας στην Ευρωζώνη, άλλοι από ...αφέλεια, άλλοι από ...υπεραισιοδοξία, άλλοι από....άγνοια και άλλοι υπηρετώντας ... σκοπιμότητες.
   Αυτή η επισήμανή σας, που αποτελεί πλέον συνείδηση, είναι που ενώνει όλους εμάς και μας ωθεί να προτείνουμε πανεθνική άμυνα.

 32. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 29/03/2013 22:56:24

  ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΟΙΡΑΣΙΑ. ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΣ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ........ΙΣΩΣ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΗ ΚΑΙ.........ΚΑΤΑΡΑ. ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΑΝΟΕΙΤΕ ΝΑ ΣΦΑΓΙΑΖΕΤΕ Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑ 10 ΔΙΣ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΞΕΝΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΡΙΞΑΝ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ 30 ΔΙΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ!!!!!!!!! ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥΣ ΚΡΑΤΩΝ........ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ. ΕΧΩ ΤΗ ΕΛΠΙΔΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΤΕ, ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΣΥΝΤΡΙΒΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΝΑΖΙ.

 33. Απλός πολίτης avatar
  Απλός πολίτης 30/03/2013 07:22:20

  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου αγαπητέ. Κυβερνούν οι τράπεζες εδώ και χρόνια. Ας θυμηθούμε πόσα τηλεφωνήματα δεχόμασταν καθημερινά για έκδοση πιστωτικών καρτών!! Θυμόμαστε τις διαφημίσεις για εορτο- και διακοποδάνεια? Σε ποιο πιστοληπτικό έλεγχο είχαν βασιστεί οι εκδόσεις όλων αυτών των δανείων/καρτών? Σε κανέναν. Τα bonus των τραπεζιτών εξυπηρετούσαν! Και ποιούς προσπαθούν να προστατεύσουν τώρα? Πάλι τις τράπεζες. Γιατί δεν βάζουν χέρι στα bonus των τραπεζιτών? Γιατί τη διάσωση των τραπεζών/τραπεζιτών πρέπει να την πληρώσει ο φορολογούμενος ή ο καταθέτης?

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Απλός πολίτης 31/03/2013 12:57:44

   Τη διασωση των Τραπεζων τη θελουμε και τη χρειαζομαστε, τα bonus ομως που ειναι φανερα και κρυφα δεν τα θελουμε καθολου, αλλα εκει βλογανε τα γενεια τους και μπορει και αλλονων γενεια.....

 34. Geros avatar
  Geros 30/03/2013 07:48:28

  Φυσικά αγαπητέ.

 35. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 30/03/2013 08:27:27

  Ναι υπάρχει λύση...Να μην πάρουν τα ευρώ και να μοιράζουν μαρουλόφυλλα.Μόνο που και πάλι θα χρειαστεί να τα πληρώσουν με ευρά γιατί και τα μαρούλια εισαγόμενα είναι στην κύπρο.
  Εγώ με το φτωχό μου το μυαλο δεν βλέπω άλλη λύση, μάλλον και οι κύπριοι δεν μπόρεσαν να ανακαλύψουν κάποια άλλη λύση , ούτε το μαγικό λυχνάρι που θα γέμιζε ευρόδενδρα το νησί τους.
  Το να φανταζόμαστε επαναστάσεις, κούγκια και νίκες στο Κούρσκ είναι εύκολο..

 36. euagelos avatar
  euagelos 30/03/2013 08:48:11

  Επειδή η ανθρωπότητα προχωράει, προοδεύει πολύ αργά μέχρι που μπορεί να θεωρηθεί ότι μένει στάσιμη. Ως τώρα, πάντα τα λάθη ή απληστία των μεγάλων την πληρώνουν οι μικροί. Δεν επιτεύχθηκε ποτέ η ανθρώπινη ισότητα επί γης ούτε άλλαξαν οι σχέσεις αφέντη-δούλου. Επί ελέω θεων βασιλείας, τον παραλογισμό, απληστία των βασιλιάδων, στρατηγών, πλούσίων, τον πλήρωναν οι λαοί με τη ζωή τους σε πολέμους και σε ιερά εξέταση. Σήμερα, στην ελέω χρήματος εξουσίας, τον παραλογισμό και την απληστία των εξουσιαστών του χρήματος (των εκδοτών χρήματος και των αγορών), την πληρώνουν πάλι οι πολλοί, καθώς η σχέση αφέντη-δούλου δεν εξαφανίστηκε απλώς εξελίχθηκε.
  Αν δε σου κάνει κόπο, διάβασε το παρακάτω:
  http://www.epicurus2day.gr/index.php/economicsystem/202-2012-06-21-23-28-43

 37. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 30/03/2013 09:01:46

  Δεν λέω αυτά κε. Γέρο. Διαβάστε το προσεκτικά.

 38. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 30/03/2013 09:12:22

  Το αλληλεγγύη έπρεπε να το βάλω σε εισαγωγικά για να μην παρεξηγηθώ.
  Δεν πιστέυω πως δεν περίμεναν ανταλλάγματα δίνοντας πακτωλούς χρημάτων για 30 χρόνια.
  Οι 50 χιλ δεν εέιναι ελίτ. Οι εκγάθετοι ΠΑΣΟΚικοί και λοιποί τοποικοί "κομμισσαριοι"δεν είναι ελίτ. ¨ειναι απλά εκτελεστικά όργανα που λαδώνονταν για να ψευτολειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός και που δεν είχαν επιλογές γιατί απλά επιβίωναν. Γι'αυτό λέω και επιμένω πως φταίει η ηγεσία.
  Ελιτ είναι οι Πάγκαλοι και οι Βενιζέλοι κ.α αυτού του τόπου.
  Δεν συμμερίζομαι την Ναζιστικἠς έμπνευσης λογική που τα ρίχνει σε όλους.
  Ο Απλός ¨ελληνας που διεφθάρη από την ΠΑΣΟΚική αρχικά λαίλαπα ήθελε απλά ένα καλό εισόδημα που ΔΕΝ ΕΒΡΙΣΚΕ με άλλο τρόπο, περίθαλψη κλπ.
  Αντί να φτιάξουν ένα παραγωγικό μοντέλο οι ιθύνοντες των κομμάτων, έφτιαξαν μια λερναία κομματική ύδρα που κατάπινε ό,τι έβλεπε, χρήματα, ανθρώπων αξιοπρέπεια και τώρα καταστ΄ρεφει ΟΛΗ την χω΄ρα και ΟΛΟΥΣ μας.

 39. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 30/03/2013 09:20:34

  Σεβαστή η απόψή σου αλλά δεν νομίζω πως έτσι έιναι. Αν το δόγμα είναι μἐλος της ευρωζώνης πάση θυσία τότε λυπάμαι αλλά είμαστε ανεπαρκείς να κρίνουμε αντικειμενικά και δεν θα επιβιώσουμε σαν κράτος για πολύ.
  Αντιστρέφω το ερώτημα: Γιατί τα εθνικά συμφέροντα ορισμένων άλλων χωρών εξυπηρετούνται με την μη συμμετοχή και όχι της Ελλάδας; Γιατί η Πολωνία, φερ'ειπείν, που δεν είαι στο ευρώ αλλά μόνο στην ΕΕ είναι σε καλύτερη κατάσταση απ' οτι χώρες του ευρώ και με "καλύτερες"οικονομίες ΄'οπως η Γαλλία κ.α;
  Συμπέρασμα: Τα γεγονότα μας λένε πως η οικονομία είναι μόνο προπέτασμα γεωστρατηγικών συγκρούσεων που σ'αυτή την φάση γίνονται με κύριο όπλο τις οικονομικές σχέσεις. Δρν αποκλέιω στο μέλλον να γόινουν και πολεμικές, και δεν το προείπα μόνο εγώ αλλά ο Γιουνκέρ κ.α.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Νίκος Αργεάδης 30/03/2013 09:21:51

   "Αν το δόγμα είναι μἐλος της ευρωζώνης..."

   Αν το δόγμα είναι να είμαστε μέλος της ευρωζώνης, έπρεπε να γράψω.
   Φιλικά.

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Νίκος Αργεάδης 30/03/2013 10:35:09

   '' Τα γεγονότα μας λένε πως η οικονομία είναι μόνο προπέτασμα γεωστρατηγικών συγκρούσεων που σ’αυτή την φάση γίνονται με κύριο όπλο τις οικονομικές σχέσεις.''
   Αυτή ακριβώς η υποψία που έχει γίνει βεβαιότητα, είναι που υποχρεώνει τους περισσότερους από εμάς, να αντιμετωπίζουμε εντελώς αρνητικά πλέον και την Ευρωζώνη και την Ε.Ε της συμφεροντολογίας και τους ιδιοτελείς εκβιαστές ''εταίρους''. Από αίσθημα αυτοάμυνας και όχι από ...αντιΕυρωπαϊσμό. Τι ωφελεί να εθελοτυφλούμε από ανασφάλεια, αρνούμενοι να αντιμετωπίσουμε τους πασιφανείς πια κινδύνους που μας απειλούν, βουλιάζοντας στην αυταπάτη μιάς πλαστής ''ενότητας'' με λύκους ; Αφού αποτελούμε τον...μεζέ τους!

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Queen For The Black Side 30/03/2013 12:56:47

    Αγαπητή μου Βασίλισσα, δεν αντιμετωπίζω την ΕΕ αρνητικά με δογματικό τρόπο, όπως την αντιμετωπίζουν οι άνευ όρων ευρώπληκτοι.

    Αντιμετωπίζω την πορεία της τάχα μου ενωμένης ευρώπης με σκεπτικισμό και υποστηρίζω πως πρέπει ι να είμαστε ευέλικτοι ως προς τις ενέργειές μας για να επιβιώσουμε ως κράτος. Το σημερινό μοντέλο με το χέρι απλωμένο για δανεικά κάθε 3 μήνες δεν είναι πρόταση επιβίωσής μας, ούτε εντός αλλά ούτε και εκτός της ΕΕ.

   • Queen For The Black Side avatar
    Queen For The Black Side @ Queen For The Black Side 30/03/2013 13:25:48

    @ Nίκος Αργεάδης : Συμφωνώ μαζί σας, απλά είμαι λίγο πιό θυμωμένη :-)

 40. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 30/03/2013 09:23:10

  Δεν είναι δική μου ευθύνη να απαντ΄σηω τι θα έκανα.
  Φιλικά

 41. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 30/03/2013 09:25:06

  Μην ξεχνάς πως ηττήθηκαν στο Βιετνάμ παρ' ότι νικησαν σε όλες σχεδόν τις μάχες. Και ηττήθηκαν στρατιωτικά. Δεν είναι παντοδύναμοι όπως προσπαθεί να μας πείσει η προπαγάνδα τους.

  • Vee avatar
   Vee @ Νίκος Αργεάδης 30/03/2013 17:29:11

   Δεν είναι αλήθεια ότι ηττήθηκαν μόνο στρατιωτικά Νίκο. Τεράστιο ρόλο έπαιξε η ψυχολογία του μακροχρόνιου πολέμου και οι αντιδράσεις πίσω στις ΗΠΑ.

 42. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 30/03/2013 09:29:52

  Και λοιπόν;

  Δεν θα απολογηθούμε για φανταστικές "πραγματικότητες" μόνο και μόνο γιατί σας καίει να δικαιολογήσετε την Γερμανία.
  Εγώ είμαι περήφανος που

  1) Η ελλάδα δεν έκανε ποτε΄επιθετικούς πολέμους και γενοκτονίες θεωρώντας τον εαυτό της "ανώτερο", και
  2) Οι Έλληνες δεν είμαστε ρατσιστες όπως έιναι αυτοί, που μας εκτελούσαν υπό τα όμματα των Γερμανοτσολιάδων ακούγοντας Μότσαρτ.

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Νίκος Αργεάδης 30/03/2013 10:21:28

   Έεεεεετσι !!!

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ Νίκος Αργεάδης 30/03/2013 11:06:46

   @Νίκος Αργεάδης
   Συγγνώμη δικό σας δεν ήταν το κείμενο ή με γελούν τα μάτια μου; Αν ναι, γιατί στο κύριο άρθρο σας χρησιμοποιείτε πολιτικο-οικονομικά επιχειρήματα του σήμερα και στην απάντησή σας σε ένα υποθετικό κείμενο με πολιτικο-οικονομικά επιχειρήματα για το πως θα έβλεπαν οι Έλληνες φορολογούμενοι τη σωτήρια της γερμανικης/λουξεμβουργιανής/ιρλανδικής κλπ οικονομίας -που για εμένα είναι η ουσία όταν μιλάμε για την αλληλεγγύη που δε μας παρέχουν οι άλλοι- απαντάτε με επιχειρήματα Β'ΠΠ ή άλλα που είναι σωστά αλλά δεν έχουν σχέση με το κύριο άρθρο σας; Υπάρχει μήπως κάποια ειδική σχολή που φοιτήσατε με κύρια μάθηση τον τρόπο να πετά κάποιος τη μπάλα στην εξέδρα;

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Συριζαλβανία του Χότζα 30/03/2013 12:22:33

    Νομίζω αγαπητέ φίλε πως δεν κατανόησες το πνέυμα του άρθρου μου. Δεν ηθικολογώ.
    Αυτό το κάνουν οι Γερμανοί, ξεκινώντας από το Φόκους, το θυμάστε;
    Επίσης το κάνουν όσοι "δικαιολογούν" την οικονομική επιθετικότητά της, διότι στηρίζοντας της ουσιαστικά συμμερίζονται της αξιακές της αρχ΄λες περί "ενάρετων" βορείων και "κα΄κών" νότιων Ελλήνων κ.α.
    Και επιχειρηματολογώ μέ βάση τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ των ενεργειώτης και των δικών μας. Αυτά μετρούν για μένα, όλα τα άλλα είναι φιλολογία.
    Λοιπόν, όταν λέω πως κατέστρεψαν το 40% της Κυπριακής οικονομίας αυτό είναι αποτέλεσμα, και όταν εσείς εδώ μέσα ηθικολογείτε με ευχολόγια και δόγματα του τύπου "ζήτω το ευρώ" -προφανως μέρι τελικής πτώσεως- τότε δεν μπορω να επιχειρηματολογήσω. Οι δε προθέσεις τους με ενδιαφέρουν μόνο ως κατανόηση των ενεργειών τους.
    Τέλος δεν μπορούμε να επιχειρηματολογούμε με βάση φανταστικά σενάρια αν η Έλλάδα ήταν υπερδυναμη.
    Εσείς δεν βλέπετε το εκτύλιγμα των ηγεμονικών προθέσεων της Γερμανίας στις ενεργειές της;
    Αν υπήρχε πραγματικό ομοσπονδιακό συστημα θα έλεγα ναι, ας εκχωρήσουμε μέρος της εθνικής μας ανεξαρτησίας αρκεί, και το τονίζω, τα συμφέροντά μας ως Ελλαδα να καλύπτονται από την ομοσπονδιακή πρακτική, πράγμα το οποίο όχι μόο δεν συμβαίναι αλλα έχουμε μία χώρα υποτίθεται εταίρο να καταστρέφει εν μια νυκτι το 40 % της οικονομίας μιας άλλης χώρας μέλους και συζητάμε ακόμα; Σοβαρολογείτε;

    • Πέτρος avatar
     Πέτρος @ Νίκος Αργεάδης 30/03/2013 12:45:56

     χαχαχαχα. Ακόμη μπλα μπλα μπλα, τα Ευρωλιγούρια.
     Πόσα...γκολ πρέπει ακόμη να φάνε, για να εννοήσουν πως όταν χάνεις 8-0 και είσαι στις καθυστερήσεις, ΕΧΕΙΣ ΠΙΑ ΧΑΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ;
     Μπράβο Νίκο Αργεάδη.

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ Νίκος Αργεάδης 30/03/2013 12:57:30

     Τα δημοσιεύματα του Focus ήταν ρατσιστικά και χυδαία, όπως πολλά της Bild,αλλά και πάρα πολλά πολλών Ελλήνων συναδέλφων τους για ναζί Γερμανούς. Όλοι μαζί χτίζουν καριέρες πάνω στο μίσος και την προκατάληψη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα όταν μιλούν χυδαίοι ακροδεξιοί που αναπαράγουν τα βρωμιάρικα στερεότυπά τους σε κάθε χώρα. Τώρα σε σχέση με τα υπόλοιπα έχω καταθέσει την άποψή μου και σας παραπέμπω σε άλλα σχόλιά μου ή στο εκπληκτικό σχόλιο του Geros στο άρθρο σας με το οποίο συμφωνώ απόλυτα.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Συριζαλβανία του Χότζα 01/04/2013 00:02:13

      Μα οι Ναζί ήταν πραγαματικοτητα που μας κατέστρεψε και εξαφάνισες και μερικά εκατομύρια άλλων "κατώτερων" λαών.
      Ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα, με οικονομικό μανδύα, χρησιμποιεί ξανά η Γερμανία.
      Το μόνο που της απομένει είναι να μας κλήσει σταυρούς ή ασ΄τερια ως ανεπιθύμητους, μη ενάρετους κλπ, κλπ και να μας εγκλείσει σε στρατόπεδα ανανήψεως έστι ώστε να βρούμε το δρομο προς την Γερμανική τελειότητα.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Νίκος Αργεάδης 02/04/2013 16:00:01

      "Το μόνο που της απομένει είναι να μας κλήσει σταυρούς ή ασ΄τερια"

      Να μας κολλησει σταυρούς και αστέρια...".

    • akenaton avatar
     akenaton @ Νίκος Αργεάδης 30/03/2013 15:03:28

     Μόνοι τους βγάλανε τα ματάκια τους οι Κύπριοι, δεν το βλέπετε; Όπως κι εμείς άλλωστε. Όλα τα άλλα είναι κλαψουρίσματα κακομαθημένων παιδιών. Πάψτε τις κλάψες να δούμε πως θα σώσουμε την χώρα και τα τομάρια μας με δουλειά, συνέπεια, αξιοκρατία και ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ σε όλους τους τομείς. Τίποτε δεν πάει καλά δεν το βλέπετε; Οι απέξω κάνουν την δουλειά τους κι εμείς αντί να κάνουμε την δική μας, καθόμαστε και μυξοκλαίμε ότι τάχαμου μας αδικεί η Αγκέλα. ΗΜΑΡΤΟΝ !!!!!!!!!!!

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ akenaton 01/04/2013 21:14:48

      Σωστός!

 43. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 30/03/2013 10:51:52

  @ Νίκος Αργεάδης : Με καλύπτετε απόλυτα αγαπητέ Νίκο. Ο λόγος σας είναι σαφής, εμπεριστατωμένος, άμεσος, καθαρός και τα επιχειρήματά σας, πραγματικά ισοπεδωτικά για τους επίμονους εραστές της υποδούλωσής μας στην Ευρωλαγνεία. Το επιχείρημα δε, οτι βρισκόμαστε σε ένα σημείο που μας καθιστά στόχο των ευρύτερων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και πρέπει να μένουμε στη στρούγκα της Ευρωζώνης για να είμαστε ....''ασφαλείς'', αποτελεί ακόμη μία φενάκη των Ευρωπαθών, μιας και από ότι αποδείχτηκε πρόσφατα (Κύπρος), απλά το μέλος της Ε.Ε, αποτελεί πειθήνιο-εγκλωβισμένο θύμα, για το οποίο έτσι κι αλλιώς, αποφασίζουν οι ισχυροί, συναλλασσόμενοι αισχρά και εμπορευόμενοι ανήθικα τη ζωή, το παρόν και το μέλλον του. Η ''ασφάλεια'' της στρούγκας λοιπόν, δεν υπάρχει. Η παθητικότητα και η απραξία μας προσφέρει απλά την ευκαιρία και το χρόνο στο σφαγέα, να προγραμματίσει ανενόχλητος τη σφαγή μας.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Queen For The Black Side 30/03/2013 12:40:51

   Η στρούγκα αγαπητή Βασίλισσα ήταν πάντα το άλλοθι για παθητικότητα της ελλαδικής ελίτ που διαφένετυε τον τόπο τόσα χρόνια.
   Αυτή η ελίτ είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το ότι τα πλεονεκτηματα της συμμετοχής μας στην ΕΕ και στο ευρώ αργότερα τα μετέτρεψε σε μειονεκτήματα.
   Και το χειρότερο; δεν εχει κατανοήσει ή δεν θέλει να κατανοήσει τα λάθη της. Πιστέυω πως σαν μερος της υπερεθνικής εθρωπαϊκής ελίτ τα συμφέροντά της δεν ταυτίζονται εδώ και πολλά χρόνια με αυτά της Ελλαδας την οποία βλέπουν σαν χώρο και όχι σαν χώρα.

 44. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 30/03/2013 11:27:04

  Αγαπητέ Κόμητα, είναι ο νόμος του Murphy: "ο,τι δήποτε μπορεί να πάει στραβά θα πάει στραβα...".
  Μου κάνει εντύπωση γιατί μερικοί εδώ μέσα αφορμώντας από την φράση μου στο τέλος του κειμένου για την προτεσταντική Γερμανία θεώρησαν καθήκον τους να υπερασπιστούν τις πρακτικές της και αυτό είναι ύποπτο. Εγώ δεν έκανα αξιοκρατική κρίση της Γερμανίας ως Γερμανίας, όπως ρατσιστικά το ξεκίνησαν αυτοί (Το Φοκους το θυμόμαστε όπως και τα άλλα κύριοι εδώ μέσα;). Και το έκαναν σχεδον αποκλειστικά εναντίον μας ως Λαού, αρχής αρξάμενης φυσικά από τον ανεκδιήγητο και ανθέλληνα (το λέω με σιγουριά εδώ και πολλά χρονια) ΓΚΑΠ αλλά και άλλων που ακόμα και στο εξωτερικό συκοφαντούσαν την - λέμε τώρα- χώρα τους.
  Θέλουν εδώ μέσα μερικοί να μας πείσουν πως δεν βαλλόμαστε δίκην πολέμου με οικονομικά μέσα και πως η Γερμανία θέλει να "συγυρίσει" το σπίτι μας (το οποίο εμείς οι ίδιοι φυσικά δεν μπορούμε να βάλουμε σε τάξη, αλλα αυτό έιναι άλλο ζητημα).

  Και για να τελειώνουμε, σε μια πραγματική ένωση κανείς "εταίρος" δεν επιχειρολούσε να εκμεταλλευτεί την θέση αδυναμίας του άλλου, αυτό κάνουν οι εχθροί. Στον Συριζαλαβανό λέω πως αν τους ένοιαζε να φτιάξουν συνομοσπονδία ισοτίμων κρατών δεν θα έκαναν ό,τι έκαναν στο όνομα της δήθεν "σωτηρίας" και η ελλάδα δεν πιστε΄πυω πως θα συμπεριφερόταν όπως η Γερμανία, η οποία άλλωστε έχει μακρύ ιστορικό "φιλίας" με την Ευρώπη. Όσοι δεν το βλέπετε ή δεν θέλετε να το δείτε εξυπηρετείτε την προπαγανδα της.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Νίκος Αργεάδης 30/03/2013 11:59:27

   "επιχειρολούσε"

   Θα επιχειρούσε...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Νίκος Αργεάδης 30/03/2013 19:26:36

   Η αλληλεγγύη δεν είναι απροϋπόθετη αγαπητέ κ. Αργεάδη!
   Στον αδερφό σας τον ίδιο, θα δίνατε δανεικά στο χέρι ας πούμε 100.000 ευρώ αν ξέρατε ότι είναι χαρτοπαίχτης; Θα του δανείζατε μεγάλα ποσά αν ξέρατε ότι θα τα παίξει πάλι στα χαρτιά; Δεν θα του θέτατε ως προϋπόθεση να αλλάξει χούγια; Και μέχρι τότε δεν θα του διαχειριζόσασταν εσείς τα δανεικά; Ξαναλέω: στον αδερφό σας τον ίδιο. Σκεφτείτε το λιγάκι ..... Αν το κάνατε και έβγαινε ο χρεοκοπημένος στα χαρτιά και τις καταχρήσεις αδερφός σας να σας κατηγορήσει για ανάλγητο, η κοινωνία όλη θα του έριχνε και κανένα φάσκελο. Τώρα όμως κλαίμε για την έλλειψη αλληλεγγύης των γερμανών. Τα καλά και συμφέροντα.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ akenaton 30/03/2013 21:39:13

    Αγαπητέ Ακένατε, μιλω για την φιλολογία περί ευρώπης, κοινών στόχων, και του έρμου του ευρωπαικού κεκτημένου που το επικαλείτο η ελίτ μας πιο πολύ και από την της Παναγίας που κάνουν οι θρησκευόμενοι και τα οποία καλύπτουν έντεχνα εθνικές και εν πολλοίς εθνικιστικές πολιτικές.

    Απλά λέω πως δεν εκχωρείς εθνική κυριαρχία αν δεν υπαρχει εν ενεργεία ομοσπονδιακό σύστημα το οποίο φρον΄τιζει για τα συμ΄φεροντα της ομοσποδίας, και επομένως και της Ελλάδας. Πχ. στην Αμερική όταν το Οχάϊο έχει πρόβλημα η Fed δεν κουρεύει τις καταθέσεις των Οχαϊτών και δεν τους τιμωρεί με λιτότητα. Απλάπράγματα, τι δεν είναι κατανοητό;

    • akenaton avatar
     akenaton @ Νίκος Αργεάδης 31/03/2013 01:01:22

     Αν λέτε αυτό δεν εχουμε καμιά διαφωνία αγαπητέ. Αλλά επειδή είμαι καλός κι επιμελής αναγνώστης και του άρθρου σας και των σχολίων - απαντήσεών σας, συγχωρέστε με να σας πω ότι εντελώς άλλα κατάλαβα! Νόμιζα πως μιλούσατε επί της ουσίας και δυστυχώς όλα μου τα σχόλια ήταν κάτω από αυτήν την οπτική. Αν απλώς στηλιτεύετε μιαν επικαλούμενη φιλολογία και το μόνο που θέλετε να πείτε είναι ότι για την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας απαιτείται προηγουμένως συμφωνία ομοσπονδιοποίησης, τότε κι εγώ μαζί σας. Καθόσον δεν θεωρώ πως έχουμε παραχωρήσει ακόμη σπιθαμή εθνικής κυριαρχίας. Ό,τι γίνεται, γίνεται απολύτως με την δική μας σύμφωνη γνώμη και θέληση.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ akenaton 31/03/2013 18:23:12

      Αγαπητέ μου Ακενατε, μα είναι αυτονόητο, δεν έιναι; το άρθρο μου στηρίχθηκε σε δεδομένα αποτελεσμάτων των επιθετικών πολιτικών που ακολουθεί μια υποθετικά φίλη χώρα και που αποδεικυνεται χειρότερη και από εχθρός. Νομίζω πως δεν εχουμε συνειδοποιήσει πως μάλλον θα εξαερωθεί το 40% περιπου της Κυπριακής οικονομίας. Αυτό ούτε σε πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας -Κύπρου δεν θα συνέβαινε.
      Αν αυτό δεν είναι βάση συζήτησης, τότε δεν ξέρω τι είναι.
      Αυτό που με λυπεί περισσότερο είναι πως εδώ μέσα υπάρχουν Έλληνες (και δεν συμπεριλαμβάνω εσένα) που ουσιαστικά υπερασπίζονται τις Γερμανικές ενεργειες. Νομίζω πως τους έχω αποκαλύψει.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ akenaton 31/03/2013 18:25:07

      δεν θεωρώ πως έχουμε παραχωρήσει ακόμη σπιθαμή εθνικής κυριαρχίας".

      Φοβάμαι πως έχει ήδη επισυμβεί ντε φάκτο. Ο συμβολισμός δε έιναι οι συνατήσεις του πρωθυπουργού!!! με τους υπαλλήλους της ξένης τριανδρίας, κοινώς τρόϊκας.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Νίκος Αργεάδης 01/04/2013 01:41:14

      Κακώς συναντιέται ο Πρωθυπουργός μαζί τους. Αυτό είναι ίσως λάθος αλλά όχι εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Αν θέλουμε, φεύγουμε από το ευρώ και την ΕΕ αύριο κιόλας! Και ρίχνουμε και ένα μεγαλοπρεπές κανόνι στους δανειστές μας (άλλωστε, αργά ή γρήγορα θα τους το ρίξουμε). Μετά ...........

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ akenaton 01/04/2013 08:41:14

      Καλημέρα. Είναι συμβολικό εκχώρησης. Και δεν υπάρχει ουσιαστικότερο σύμβολο. Ο πρωθυπουργός να συναντιέται με τεχνικούς υπαλληλους των πιστωτών.

 45. #Mara# avatar
  #Mara# 30/03/2013 11:27:13

  Αγαπητέ μου Κόμη Καλημέρα!

  Εγώ θέλω να δώ μιά φορά να γράφεται ένα άρθρο (..χωρίς την γνωστή καταστροφολογία...) που θα αναφέρεται με σοβαρότητα στην περίπτωση που συμβεί το "ατύχημα", η "στραβή", το απρόβλεπτο...., πώς η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει. Τί πρέπει να κάνει.
  Γιατί δεν μπορεί να μην λαμβάνουμε υπ΄οψη μας το ενδεχόμενο αυτό.
  Εντάξει... λέμε πάσει θυσία στο ευρώ, για τους γνωστούς λόγους...΄, αλλά
  άς υποθέσουμε ότι παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης, τα πράγματα δεν πάνε καλά και φθάνουμε σε ένα αρνητικό σημείο. Ή τέλος πάντων συμβεί κάτι... που δεν μπορούμε τώρα να φανταστούμε.
  Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα δεχθούμε πιέσεις και τελεσίγραφα ανάλογα με αυτά της Κύπρου, ίσως και χειρότερα.....
  Έστω λοιπόν υποθετικά, ας υιοθετήσουμε το χειρότερο σενάριο.
  Πείτε ότι βρισκόμασταν σε αυτή τη θέση ΤΩΡΑ.
  ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΜΕ???? ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ... ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ???
  Τόσοι εξαιρετικοί αρθρογράφοι, άς γράψει ένας την άποψη του.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ #Mara# 30/03/2013 12:01:40

   Μόνο εικασίες μπορούμε από το βήμα αυτό να προσφέρουμε αγαπητή Μάρα. Τα εναλλακρικά σχέδια πρέπει να τα έχει η εκάστοτε κυβερνηση η οποια δεν θα πρέπει ΠΟΤΕ να αφοπλίζει τον λαό ψυχολογικά με μονόδρομους υποταγής.

   • Το Άλφα και το Ωμέγα avatar
    Το Άλφα και το Ωμέγα @ Νίκος Αργεάδης 30/03/2013 12:23:08

    '' δεν θα πρέπει ΠΟΤΕ να αφοπλίζει τον λαό ψυχολογικά με μονόδρομους υποταγής.''
    Σοφό!

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Νίκος Αργεάδης 30/03/2013 13:42:10

    Αγαπητοι Mara και Νικο Αργεαδη, οι αγωνιες σας εχουν ηδη πλημμυρισει τη ψυχη του κοσμου γι αυτο και οι απλοϊκες εκδηλωσεις του τυπου "στοιβαζω λαδι και τροφιμα".....κυριως απο ανθρωπους που εχουν παιδια. Στο πισω μερος του μυαλου τους ειναι τα καταστροφικα σεναρια, οτι δεν μπορει να τραβηξει ετσι επ απειρον. Οταν ξεκινησαμε με την τροϊκα λεγαμε οτι η κυβερνηση αγοραζει χρονο για να προλαβει να οργανωθει να ερθει η αναπτυξη. Φευ...τα πραγματα οδευουν προς καθαρση τραγωδιας γιατι ολοι φαινεται να εχουν παγωσει στο χρονο και απλα να παρακολουθουν αυτο που ερχεται, ισως ισως το μονο που μπορουν να προγραμματισουν ειναι ο τροπος αποχωρησης τους. Ισως ακομα και να τους τον εχουν προσδιορισει αλλοι κατα το -φυγε εσυ, ελα συ-, οποτε τι περιμενουμε πια; Ειμαι βεβαιη οτι ως συνηθως ο λαος εχει μερος της γνωσης και υπαρχουν σοβαρα πραγματα που αγνοουμε. Ομως αυτο που περιμενουν οι λαοι απο τους αρχηγους τους ειναι ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ για αυτα που ερχονται. Να μην βασιστουν στην ανθρωπιστικη βοηθεια απο τον ουρανο και να μας προφυλαξουν απο τις εσωτερικες εξεγερσεις. Ολη η αγωνια που φαγαμε αυτο το σιγα σιγα ηταν να μη γινουμε Αργεντινη και μετα απο τοσα αν δεν το καταφερουν και δραπετευσουν θα ειναι καταπτυστοι...
    Γι αυτο εγραψα σε αλλη αναρτηση μου οτι οταν δεν εχεις μπροστα σου ολα τα δεδομενα μονο στο Θεο μπορεις να ελπιζεις. Οι Τουρκοι ξεσαλωσαν και αμα τη στιγμη αυτη που ειναι στα πιο απανω τους και εμεις ξεχαρβαλωμενοι δεν κανουν τη κινηση τους, ποτε θα την κανουν; ενα ενα τα κλεινουν τα μετωπα τους....αυτες ειναι στοιχειωδεις σκεψεις πρωτοετους Πολιτικων Επιστημων, δεν χρειαζεται και πολυ νιονιο.
    Τωρα το οτι η μακρα περιοδος ησυχιας, δεν μας επιτρεπει αυτη τη στιγμη να διανοηθουμε πως θα εξελιχθουν τα πραγματα, δεν σημαινει και οτι δεν θα προχωρησουν...Νοιωθω οτι ειμαστε αποκομμενοι και απομονωμενοι απο τους παντες ως μιασματα της διεθνους σκηνης, ετσι τουλαχιστον μας ζωγραφισαν οι συμμαχοι μας. Μας τραβουν ενα ενα τα στηριγματα μας μεχρι να μας δωσουν τη τελικη σπρωξια. Οταν θα ειμαστε τελικα πεσμενοι και με καμμια ελπιδα ανατασης, τοτε ολοι θα θυμηθουν τη συμπονοια τους και θα ριχνουν κονσερβες απ τα ελικοπτερα....
    Λυπαμαι που υπερθεματησα του Κομη αλλα ετσι νοιωθω και εγω, τουλαχιστον αυτο τον καιρο. Μακαρι να γινει κατι ν αλλαξει τα δεδομενα αλλα μεχρι στιγμης φως πουθενα......

    • #Mara# avatar
     #Mara# @ Ρηνα 30/03/2013 18:45:39

     Αγαπητή Ρήνα, δεν έχω να συμπληρώσω τίποτα. Τα έγραψες όλα.
     Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε και ο θεός φυσικά... θα κάνει ότι θέλει....

   • #Mara# avatar
    #Mara# @ Νίκος Αργεάδης 30/03/2013 18:39:25

    Αγαπητέ Νίκο, εγώ ξέρω ένα πράγμα...
    Ο κόσμος είναι πολύ ανήσυχος και ειδικά μετά τα γεγονότα της Κύπρου, προετοιμάζεται όσο μπορεί ...και για τα χειρότερα.....
    Μακάρι ο θεός να φωτίσει αυτούς που κρατάνε τις τύχες μας στα χέρια τους, να μην μας πάρουν στον λαιμό τους.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ #Mara# 31/03/2013 18:17:40

     Το ξέρω Μάρα. Το βλεπω στον περίγυρό μου. Είναι σαν να περιμένουμε κάτι να επισυμβεί. Όμως δεν πτοούμαστε, είμαστε ψύχραιμοι.

 46. Afroditi P. avatar
  Afroditi P. 30/03/2013 11:54:14

  @Geros,

  γράφεις :
  '' για να εξηγηθεί γιατί όλοι οι νότιοι ακολουθούν τον αυτοκαταστροφικό δρόμο που επιβάλει ο βορράς καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ΟΛΟΙ οι ηγέτες του νότου είναι ή ηλίθιοι, ή δειλοί , ή προδότες , ή όλα τα παραπάνω μαζί.
  Βγάζει νόημα αυτό σε εσάς? Σε εμένα δεν βγάζει.''

  - Να κάνω και εγώ τα εξής ερωτήματα- ιστορικής μεν, διδακτικής δε - αξίας :

  1)Εβγαζε νόημα η εκστρατεία του Χίτλερ για υποδούλωση ( ''ενοποίηση την λέγανε ) όλης της Ευρώπης ? Και το γεγονός ότι πολλές χώρες τους άνοιξαν την πόρτα με ευκολία? Ενώ άλλες χώρες αντιστάθηκαν σθεναρά?

  2) Εβγαζε νόημα η Σοβιετική Ενωση, που εφάρμοσε την σοσιαλιστική δικτατορία σε διάφορους λαούς - και βέβαια πίστευε ότι θα διατηρηθεί για πάντα ?

  Και, σε σχέση με το σοβιετικό καθεστώς, να δούμε εδώ τι λέει, μεταξύ άλλων, ο Βλαντιμίρ Μπουκόφσκυ, που έζησε τόσα χρόνια σε σοβιετικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, και βέβαια έχει την εμπειρία να διακρίνει τις ομοιότητες μεταξύ Σοβιετικής Ενωσης και Ευρωπαϊκής Ενωσης :

  '' Η Ευρώπη κυβερνάται από μιά δωδεκάδα αυτοδιορισμένων κυβερνητών , που δεν είναι εκλεγμένοι, ούτε είναι υπόλογοι σε κανέναν, και ανακυκλώνονται μεταξύ τους , και με τους ομοϊδεάτες τους. Αυτοί συνεδριάζουν, και αποφασίζουν, εν κρυπτώ''

  ''Στη Σοβιετική ένωση, μας έλεγαν ότι χρειαζόμαστε την ένωση, για να αποφύγουμε την ένταση και τον πόλεμο μεταξύ κρατών. Τα ίδια σας λένε και στην Ε.Ε."

  ''Στη Σοβιετική ένωση, μας λεγανε ότι δημιουργούν μιά Νέα ιστορική Οντότητα- τον Σοβιετικό λαό. Επρεπε να ξεχάσουμε τις παραδόδεις και τις ιδιαιτερότητες μας, και να γίνουμε ''Σοβιετικοί''. Το ίδιο σκοπεύει να κάνει η Ε.Ε. - να απορρίψετε τις εθνικές ταυτότητες, και να είστε μόνον ''Ευρωπαίοι''

  ''Η Ευρώπη είναι η Σοβιετικη ένωση , μεταμφιεσμένη με Δυτική στολή.''

  ''Ομως, η Ε.Ε, έχει ήδη βάλει τον σπόρο της ίδιας της της καταστροφής. Και όταν θα καταρρεύσει - γιατί θα καταρρεύσει - θα αφήσει πίσω της οικονομικά αλλά και εθνικά, συντρίμια''

  Και καταλήγει ο Μπουκόφσκυ :

  ''Εχω ζήσει στο μέλλον σας. Και αυτό το '' μέλλον'' απέτυχε.''

  Η ομιλία του Μπουκόφσκυ- όπου αναφέρει όλες τις ομοιότητες της ΕΣΣΔ με Ε.Ε., εδώ :

  http://www.ecpofi.com/2012/09/vladimir-bukovsky-european-union-new.html

  Μην αναρωτιέσαι λοιπόν, '' τι νόημα έχει? ''

  Προφανώς, έχει νόημα , και για αυτούς που την εξασκούν, αλλά και για αυτούς τους ηγέτες που επιλέγουν να την δέχονται - από ιδιοτέλεια, από φόβο, ή και από ιδεολογία.
  Και ίσως είναι δευτερεύον να αναλύσουμε τα κίνητρα του καθενός.

  Το συμπέρασμα όμως - το οποίο έγινε πλέον ''ηλίου φαεινότερον'' μετά την απόφαση ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ της οικονομίας της Κύπρου- είναι ένα :

  Το μοντέλο της Ευρώπης που εφαρμόζεται τώρα , δεν έχει καμμία σχέση με τις ευρωπαϊκές αρχές που ΝΟΜΙΖΑΜΕ ότι υπήρχαν, και τις οποίες, με συνοπτικές διαδικασίες, καταργούν σε κάθε Eurogroup.

  Οσον δε αφορά τις καταστροφικές συνέπειες των αποφάσεων για την Κύπρο- αλλά και άλλες τις χώρες του Νότου- υπάρχουν πλείστες όσες οικονομικές αναλύσεις, για όσους δεν φορούν παρωπίδες.

 47. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 30/03/2013 14:55:54

  Λοιπόν για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους (και ορισμένους νεοφερμένους σχολιαστούληδες, οι οποίοι μας κάνουν μαθήματα πατριωτισμού).
  Το να μυξοκλαίμε συνεχώς για την κακιά Γερμανία, δεν οδηγεί πουθενά. Πιο πάνω έθεσα ένα ρητορικό ερώτημα για να δηλώσω ότι είναι φυσικό για μια χώρα η οποία νοιώθει ισχυρό το γεωπολιτικό της δυναμικό να προσπαθεί να επιβάλλει τις επιδιώξεις της δια της βιας. Αυτό γινόταν από πάντα και είναι παντελώς άσχετο από το πολιτιστικό επίπεδο του ισχυρού. Η άνοδος και η πτώση της Αθηανϊκής αυτοκρατορίας είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα.
  Συνεπώς, όποιος δε θέλει να γίνεται βορρά στα δόντια του εκάστοτε ισχυρότερου, οφείλει να γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει κάτι γι'αυτό. Ο μοναδικός τρόπος είναι να φροντίσει να μη βρεθεί εκτεθειμένος σε περιόδους κρίσης - οι οποίες πάντοτε κάνουν την εμφάνισή τους. Και για να μη βρεθεί εκτεθειμένος πρέπει να έχει φροντίσει από πριν να εκμεταλλευτεί τους διάφορους (ανθρώπινους και φυσικούς) πόρους που διαθέτει ώστε να διαμορφώσει ένα γεωπολιτικό δυναμικό ισχύος το οποίο θα είναι τόσο αναγκαίο στον εκάστοτε ισχυρό ώστε να τον αφήνει τουλάχιστον στην ησυχία του. Αυτό στο οικονομικό πεδίο σημαίνει ότι οφείλει να προσανατολίζει τις δραστηριότητές του με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παράγει λιγότερα απ' όσα καταναλώνει και να παράγει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Μια μικρή χώρα για να καταφέρει να επιβιώσει οφείλει να σκέπτεται και να πράττει έτσι.
  Εμείς εδω δεν πράξαμε τίποτε από αυτά τα τελευταία τριάντα και βάλε χρόνια.
  Αλλά είναι βαθειά ριζωμένη η τάση που έχουμε να μας φταίνε πάντα οι άλλοι. Οι σύμμαχοι φταίνει για την απώλεια της Μικράς Ασίας, οι Άγγλοι φταίνε για τον εμφύλιο, οι Αμερικανοί φταίνει για την απώλεια της Κύπρου, οι Γερμανοί φταίνει για τη χρεοκοπία μας. Εμείς, επειδή έχουμε μεγάλο πολιτισμό άμα λάχει, δε φταίμε σε τίποτε.
  Και για να τελειώνουμε και το παραμύθι με το μεγάλο μας πολιτισμό, για πείτε μου ρε λεβέντες, ένα μεγάλο συγγραφέα της εποχής μας, ένα μεγάλο ποθητή της εποχής μας, ένα μεγάλο συνθέτη της εποχής μας, ένα μεγάλο θεατρικό συγγραφέα της εποχής μας, ένα μεγάλο αρχιτέκτονα της εποχής μαςε, έναμεγάλο γλύπτη της εποχής μας, ένα μεγάλο ζωγράφο της εποχής μας; Της εποχής μας όχι της γενιάς του 30 ούτε καν της μεταπολεμικής γενιάς. Έχουμε παρουσιάσει κάτι στο χώρο της τέχνης που να σημαίνει κάτι σε παγκόισμια κλίμακα; Όχι. Έχουμε να παρουσιάσουμε κάτι στο χώρο της τεχνολογίας και των επιτημών; Όχι. Και μην αναφερθεί κανείς για τον τάδε ή τον δείνα συμπατριώτη μας που δρα εκτός Ελλάδος μεμονωμένα. Μήπως οι Γερμανοί εμπόδισαν κάποιον να γράψει ένα σπουδαίο βιβλίο; Μήπως οι Αμερικανοί εμπόδισαν κάποιπον να γράψει μια σοπυδαία μουσική; Κι αν ρωτήσεις στο δρόμο ποιος είναι ο Σωκράτης το πιθανότερο είναι να σου πουν ότι είναι σέντερ μπακ και παίζει στη Βέρντερ Βρέμης. Αν ρωτήσεις ποιος είναι ο Πλούταρχος θα σου πουν ότι είναι τραγουδιστής που λέει ερωτικά τραγούδια (και είναι και καλό παιδί).
  Την παράδοσή μας την μετατρέψαμε σε φολκλόρ. Τη θρησκεία μας σε συμβατική υποχρέωση. Τη γλώσσα μας σε απλό εργαλείο επικοινωνίας. Τον πολιτισμό μας σε άλλοθι.
  Είμαστε λοιπόν για τα μπάζα; Όχι. Αλλά είμαστε πολλοί επιεικείς με τους εαυτούς μας ρε παιδιά. Σαν τα κακομαθημένα παιδιά που έχουν έτοιμη τη δικαιολογία στο στόμα μόλις ανακαλύψει η μαμά ότι άδειασε το βάζο με το γλυκό.
  Δεν είναι κακή η παρακμή. Αλλά για να την ξεπεράσεις πρέπει πρώτα να την παραδεχτείς.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Γιάννης Φαίλτωρ 30/03/2013 21:47:08

   Αγαπητέ Γιάννη, δεν μυξοκλαιω, απλά επισημαίνω τα αποτελεσματα 1) της παθητικής μας συμμετοχής σε κλάμπ πλούσιο ως επαίτες και 2) της επιθετικής πολιτικής των υποτιθέμενων εταίρων. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που με αντιπροσωπεύει ο Ηρακλής.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Νίκος Αργεάδης 30/03/2013 22:40:11

    Νικο μου δεν αναφερομαι σε σενα αλλα σε διαφορους φυσεκλοφορους που απ' το πρωι ως το βραδυ βριζουν την κακια Γερμανια. Αυτο εκτονωνει το θυμικο αλλα δεν απαντα στο τι δεον γενεσθαι.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ Γιάννης Φαίλτωρ 31/03/2013 00:47:45

     Απεμπλοκή με πολιτικές που αντιμετωπίζπουν σε βάθος χρόνου τα στρατηγικά μας προβλήματα:
     1) Το Δημογραφικό. Είναι η βάση για μακροχρονια ανάπτυξη.
     2) Το οικονομικό αλλά μέσω σαρωτικής αναδιάρθρωσης του κράτους.
     3) Της παιδείας

     Τέλος, πρέπει να ανακτήσουμε την χρηματοπιστωτική μας ανεξαρτησία είυε εντός είτε εκτόςε ευρώ.. Δίχως αυτή θα είμαστε έρμαια του κάθε ηγεμονιστή.

 48. xristos avatar
  xristos 30/03/2013 15:04:45

  Καλησπέρα.Θα ήθελα να δώσω μια κοινωνικη διάσταση,δεν ξερω κατά πόσο αυτό είναι αποδεκτό στο συγκεκριμένο θέμα.
  Γεννημένος το 1984,μορφωμένος με θυσίες από μια μικροαστική οικογένεια.Μορφωμένος με κόπους τεράστιους δικούς μου και της οικογένειάς μου σε ελληνικά Πανεπιστήμια.
  Στα ελληνικά ΜΜΕ ακούω για γεννιά που θυσιάζεται ή πρέπει να θυσιαστεί.Ομιλούν για γεννιά ανθρώπων,για γεννιά ανθρώπων που είχε όνειρα,για παράδειγμα στα 30 του να είναι οικογενειάρχης με 2 παιδιά, σα στατιστικό. Άπιαστο όνειρο.
  Γεννήθηκα όσο η Ελλάδα ήταν μέλος της ΕΟΚ-ΕΕ.Βίωσα μόνο την ειρήνη,τη συνεργασία των κρατών,το γεγονός ότι εύκολα συναναστράφηκα συνομίληκους από όλη την Ευρώπη με ιδέες κοινωνικές, όχι όλες αποτιμώμενες σε χρήμα. Είναι κακό αυτό;Για μένα είναι ευλογία.
  Όντας περήφανος για την καταγωγή μου - η οποία αποτελεί κράμα του Ελληνισμού από δύο διαφορετικές προελεύσεις του-θα ήθελα,να προτάσσεται η Ευρώπη της Ειρήνης και της Κοινωνινικής Συμφιλίωσης. Πέρα από οικονομικούς όρους, τους οποίους μπορώ να ερμηνέυσω -με συγχωρειτε για τον εγωισμό-,αντικειμενικά,καθώς δε διακυβεύεται η περιουσία μου-δε διαθέτω.
  Αγαπώ την Πατρίδα όσο τίποτα.Αλλά δυσανασχετώ.Μας έχετε στο περιθώριο.Η γαννιά των 30 είναι η πλάεον πολύτιμη...

 49. Κ. Γαλλής avatar
  Κ. Γαλλής 30/03/2013 19:15:54

  Αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρέος της Κύπρου ανέρχεται περίπου στο 70-80 0/0 του ΑΕΠ, συνεπώς είναι διαχειρίσιμο.
  Το πρόβλημα της Κύπρου προέκυψε από την κακή διαχείριση και ουσιαστικά την πτώχευση της Λαϊκής και εν μέρει της Κύπρου. Οι τράπεζες αυτές είναι που δημιούργησαν το πρόβλημα. Ανοίχτηκαν σε μονοπάτια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος που δεν γνώριζαν και σε συνδυασμό με την κάκιστη διαχείριση το πλήρωσαν ακριβά. ΄Ολα όμως είναι διαχειρίσιμα και με μιά καλή εσωτερική υποτίμηση, που βλέπω ότι οι κύπριοι το έχουν αντιληφθεί σύντομα, εν αντιθέσει με εμάς που χρειαστήκαμε τρία χρόνια, θα εξέλθουν από την κρίση.
  ΄Οσον αφορά το κούρεμα των καταθέσεων άνω των εκατό χιλιάδων ευρώ σε βάρος των μετόχων, των ανασφάλιστων καταθέσεων και των επενδυτών το μέτρο προβλέπεται από σχετική οδηγία της ΕΕ και δεν πρέπει να μας ξενίζει.
  Τέλος να σημειώσω ότι η ΕΕ δεν θα διαλυθεί, οι Κασσάνδρες θα διαψευσθούν και οι ρώσοι δεν θα φύγουν από το νησί ( το γιατί το αφήνω να το μαντέψετε).

 50. Orgilos avatar
  Orgilos 30/03/2013 19:28:50

  Καθόμαστε και συζητούμε για την Ευρώπη της «αλληλεγγύης» η οποία δήθεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Ξεχνούμε βέβαια ότι ο υπερδανεισμός σε εμάς τους «γλεντζέδες» και σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση και τα θαλασσοδάνεια, γινόταν προκειμένου οι πολύ ανταγωνιστικές και «ηθικές» εταιρείες της Γερμανίας και γενικώτερα των Βορείων χωρών να έχουν μία έτοιμη αγορά και η Γερμανία να αποκτά τα θηριώδη πλεονάσματα. Αν είχαμε σφιχτή οικονομία και στην Ελλάδα και οι άλλες χώρες, πού θα πούλαγε ακριβώς τα προϊόντα της η Γερμανία για να γίνει τόσο «ανταγωνιστική»; Πετρέλαιο δεν έχει, σοβαρούς φυσικούς πόρος δεν έχει, άρα γινόταν ανταγωνιστική με την ποιότητα των προϊόντων της. Άρα η Γερμανία είχε γίνει ΗΔΗ ανταγωνιστική και είχε ήδη επικρατήσει «βελούδινα» των υπολοίπων της Ε.Ε. Φυσικά στην εποχή των παχέων αγελάδων φαινόταν χαζός όποιος μιλούσε εναντίον της πολιτικής της Ε.Ε. ή ήταν κομμουνιστής οπότε σε κάθε περίπτωση ο λόγος του εξ αρχής δεν είχε πέραση.

  Τώρα που η Γερμανία δείχνει τα δόντια της και πλέον λειτουργεί στυγνά τυραννικά, πολλοί ξύπνησαν και θυμήθηκαν τα περί τετάρτου Ράϊχ. Οι άλλοι πάλι οι φιλοευρωπαϊστές θυμήθηκαν να κατηγορήσουν τους κακούς και τεμπέληδες Νοτίους οι οποίοι όμως ποιό ακριβό αμάξι αγόραζαν; Mercedes και Porsche Cayenne αγόραζαν… Συνεπώς λοιπόν και οι δύο απόψεις έχουν δίκιο από το μέρος τους. Και εμείς χτίζαμε παλάτια στην άμμο, αλλά όσο εμείς χτίζαμε τα παλάτια στην άμμο, οι Γερμανοί εδραίωναν την οικονομική τους κυριαρχία. Εμείς πληρώνουμε βέβαια τώρα και από μία πλευρά ίσως και δικαίως, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι και οι Γερμανοί δεν έχουν από την πλευρά τους ευθύνη για την κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε. Όταν χτίζεις την κυριαρχία σου πάνω στην εκμετάλλευση αυτών τους οποίους δήθεν ονομάζεις «εταίρους», τότε δε θα αργήσει η στιγμή που όταν αυτοί παύσουν να έχουν την ανάγκη σου, θα σε γκρεμίσουν και μάλιστα θα κάνεις και πολύ θόρυβο…

  Τί πρέπει λοιπόν να κάνει τώρα η Κύπρος και η Ελλάδα; Να σηκωθούν να φύγουν από την Ε.Ε.; Όχι βέβαια. Προς το παρόν αφού τουλάχιστον έχουμε κρατηθεί ζωντανοί και δεν έχουμε υποστεί βαριές ήττες στα μεγάλα εθνικά ζητήματα (εκεί εγώ ανησυχώς περισσότερο), τότε ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα. Το τέρας της Γερμανίας βρυχάται δυνατά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι πάντοτε ισχυρό όσο και ο βρυχηθμός του. Έχει ο καιρός γυρίσματα.

  Εγώ ήμουν εξ αρχής σκεπτικός απέναντι στο «ηρωϊκό» «ΟΧΙ» αν και συναισθηματικά τα ΟΧΙ με ελκύουν περισσότερο από τα ΝΑΙ. Το πρώτο σχέδιο ήταν πολύ μαλακό, ιδίως για τους μικροκαταθέτες (αν το σκεφθείς καλά δηλαδή, 7% στα 1000€ είναι μόλις 70€.) Αν πίστευα ότι η πατρίδα μου θα πάρει ανάσα, εγώ δε θα είχα πρόβλημα να τα θυσιάσω. Αλλά μάλλον τείνω να πιστεύσω ότι προτάθηκε αυτή η λύση προκειμένου να απορριφθεί όπως και έγινε και τελικά να προταθεί η ακόμα χειρότερη, δηλαδή η πιστολιά. Επιμένω όμως, τίποτε δεν έχει χαθεί ακόμη. Η κυριαρχία των Γερμανών είναι μεν ισχυρή, αλλά πολύ επισφαλής.

  Τελειώνοντας, να πω ότι εξ αρχής η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ε.Ε. για μένα είναι απαράδεκτη. Οι ίδιοι οι ιθύνοντες της Ε.Ε. με κομπασμό αναφέρονται στο ευρωπαϊκό όραμά τους ως συνέχεια του οράματος του Καρλομάγνου. Είχε καμμία θέση η Ελλάδα (τότε Βυζάντιο) στο όραμα του Καρλομάγνου; Καμμία απολύτως. Το αντίθετο μάλιστα, εξ αρχής έδειξε ο Καρλομάγνος ότι συγκροτεί αντίπαλο στρατόπεδο. Το ότι ο γραικυλισμός μας και η δυτικολατρεία λόγω κυρίως της επικράτησης του υλιστικού τρόπου ζωής μας έκανε να θεωρούμε ότι θα ήμασταν εμείς ισότιμο μέλος στην Ε.Ε. των Βρυξελλών(!) δε σημαίνει ότι αυτές οι ψευδαισθήσεις κάποια στιγμή δε θα διαλύονταν. Η ευθύνη λοιπόν για τις δημοσιονομικές παρεκτροπές είναι όντως όλη δική μας, όχι όμως επειδή δεν ήμασταν «σωστοί» Ευρωπαίοι, αλλά επειδή δεχθήκαμε να γίνουμε κι εμείς άλλο ένα καρούλι στην τευτονική μηχανή η οποία θέλει να επικρατήσει στην Ευρώπη ολοκληρωτικά μόνο και μόνο επειδή γλυκαθήκαμε με κάποια πρόσκαιρα ωφέλη.

 51. Albert avatar
  Albert 30/03/2013 21:28:35

  Αγαπητέ αρθρογράφε, φίλοι και φίλες σχολιαστές, η απάντηση στην ερώτηση σας είναι ΌΧΙ. Όχι η ευρωζώνη δεν βαδίζει προς διάλυση.

  Η ερώτηση αυτή δεν είναι παρά μια προτροπή να κηρύξουμε την παρτίδα χαμένη και να γυρίσουμε ο καθένας στη φωλιά του. Είμαι σίγουρος ότι οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί δε διακατέχονται από τέτοια ηττοπάθεια. Μάλιστα, η ευρωζώνη είναι στημένη κουτσά, και τώρα μοιάζε να κινείται προς δυσάρεστη κατεύθυνση, αλλά συγγνώμη κανείς δεν είπε ότι θα είναι εύκολο να πάρεις τόσο ανόμοιες χώρε και να τις βάλει να λειτουργούν ομαλά σε ένα σύνολο.

  Ναι, η Γερμανία αξιοποιεί την θέση ισχύος της προκειμένου να εκκινήσει τη μακρά και ταραχώδη διαδικασία ουσιαστικής ευρωπαϊκής ενοποίησης, και ναι το κάνει με πρωσική κομψότητα... Όσοι δε συμπαθούμε την προοπτική γερμανοποίησης της Ευρώπης, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε όμως, ότι η συλλογική ηγεσία απαιτεί και ανάλογη συμμετοχή. Θα είναι μια επίπονη και διαρκής προσπάθεια, αλλά οι περιφερειακές χώρες δεν έχουν το περιθώριο να αυτοτοποθετηθούν στο περιθώριο των εξελίξεων. Θα διορθώσουν όσα στραβά τους μπορούν, θα συνεργαστούν μεταξύ τους και θα επιδιώξουν διορθωτικές παρεμβάσεις. Θα αποτελέσουν την "αντιπολίτευση" που θα ελέγχει ότι η Γερμανία ρίχνει το βάρος της προς όφελος της Ευρώπης και όχι της ίδιας.

  Εμείς εδώ στην Ελλάδα μπορούμε να κολλάμε στο ότι ένας Γερμανός μας λέει τι να κάνουμε. Μπορούμε όμως να το δούμε και από την άλλη πλευρά. Ο Γερμανός μας λέει τον τρόπο για να αλλάξουμε και να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε μαζί του. Είναι μεγάλος πειρασμός να μεμψιμοιρούμε και να εκτοξεύουμε κατάρες. Αλλά αυτός ο δρόμος οδηγεί στην παρακμή και το μαρασμό. Δε θέλω να ζήσω σε τέτοιο περιβάλλον. Αρνούμαι να δεχτώ ότι επειδή η προηγούμενη γενιά θέλησε να γλεντήσει λίγο παραπάνω, εγώ είμαι καταδικασμένος στη μιζέρια.

  Ευτυχώς τα κράτη δεν είναι άνθρωποι, που δύσκολα αποβάλουν τις ιδεοληψίες τους. Εμείς μπορούμε να στείλουμε καλύτερους πολιτικούς στην κυβέρνηση, μπορούμε να απαιτήσουμε πιο πολλά από αυτούς. Θέλει αρετή και τόλμη ρε σεις. Θέλει έλεγχο και λογοδοσία. Θέλει ενημέρωση από την πλευρά των πολιτών (κάτι που λείπει, αν κρίνω από τα σχόλια που γράφονται στο διαδίκτυο). Αν κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που είναι μπροστά μας, και βοούν για την αναγκαιότητα τους, μπορεί να μη γίνουμε Σουηδία, αλλά θα μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στο μεγάλο παζάρι που θα γίνει στα επόμενα 10 χρόνια και να διαμορφώσουμε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Albert 31/03/2013 00:31:18

   Ειναι αληθεια οτι αγνοουμε τα ουσιωδη. Αγνοουμε οτι η υφεση αγγιζει τωρα και την Γερμανια. Αγνοουμε οτι το 52 0/0 των Γερμανων φοβουνται για τις καταθεσεις τους στις τραπεζες. Αγνοουμε οτι οι BRICS ετοιμαζονται να δημιουργησουν δικο τους ΔΝΤ και τη δικη τους τραπεζα για να αποφυγουν την δυτικοκρατουμενη World Bank. .
   Αγνοουμε επισης οτι, μετα την ελαφρια βιομηχανια, η βαρεια ευρωπαικη βιομηχανια περασε στα χερια των ασιατων βιομηχανων και οτι ετοιμαζεται να περασει στον ελεγχο τους και η βιομηχανια υψηλης τεχνολογιας. Οι θεσεις εργασιας κλεινουν στην Δυτικη Ευρωπη σε ανησυχητικο ρυθμο και εμεις περιμενουμε την σωτηρια μας απο την Ε.Ε και την Ευροζωνη που πυροβολησε το ποδι της με την διασπαση του ευρω και την δημιουργια ενος ευρω του Βορρα και ενος ευρω του Νοτου.
   Sic transit gloria mundi.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Albert 31/03/2013 01:06:48

   Τελικά, μένω με την γλυκιά γεύση πως δεν έχει χαθεί τίποτε. Υπάρχουν ευτυχώς αρκετές νηφάλιες και λογικές φωνές. Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να μην λένε ψέμματα. Ένα μέρος (υπολογίσιμο) τελικά της κοινωνίας μας φαίνεται ότι ξυπνά. Πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα όλα αυτά.

 52. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 30/03/2013 22:22:04

  Το Όχάιο δεν πουλάει όμως τρέλλα αγαπητέ Αργεάδη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
  Ούτε πληρώνει αργόσχολους και άσχετους υπαλλήλους .
  Και εκεί η σωτηρία δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση.Οι εντολές της κεντρικής κυβέρνησης δεν τίθενται καν ΄προς συζήτηση.
  Στέλνουν ντόλαρας για να μην κλέισει το μαγαζί αλλά δίνουν και τις αντίστοισες εντολές.
  εμείς θέλουμε αλληλεγγύη και συνενόηση μόνο όταν πρόκειται να εισπράξουμε.Ετσι μάθαμε τόσα χρόνια τώρα.
  Οταν μας λένε οι των βρυξελών να βάλουμε λίγη τάξη στο μαγαζί, να μετράμε επιτέλους όσους πληρώνουμε επαναστατούμε.
  ακόμη συζητάμε αν πρέπει να απολυθούν απο το δημόσιο παιδεραστές δάσκαλοι, κλέφτες εφοριακοί, πλαστογράφοι υπάλληλοι και δεν συμαζεύεται.Εί ναι δυνατόν να μπορεί να το καταλάβει καταρχάς ένας βόρειος αυτό το τρελό?
  να πληρώνουμε μισθό σε φυλακισμένο υπάλληλο για κακουργήματα περί την υπηρεσία του?
  Εχουν διοριστεί ένα σωρό βύσματα με πλαστά πτυχία, εκτος ασεπ κλπ.Τέσερα χρόνια τώρα προσπαθούμε να τους κρατούμε στην δουλειά και να τους πληρώνουμε με εισφορές και χαράτσια..
  Κατά τα άλλα μας φταίει η μέρκελ που επιμένει πριν μας δώσει τα λεφτά να διώξουμε επιτέλους αργόσχολους και παράνομους, και εμείς έχουμε καταφέρει το ακατόρθωτο,
  Να μην κάνουμε τίποτε προς την κατεύθυνση αυτή.
  Αν το μάθουν αυτό στο Οχάιο θα πηδήξουν όλοι στον Νιαγάρα...

 53. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 31/03/2013 00:51:02

  "Το Όχάιο δεν πουλάει όμως τρέλλα αγαπητέ Αργεάδη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ούτε πληρώνει αργόσχολους και άσχετους υπαλλήλους .."

  Κάνεις μεγάλο λάθος αγαπητέ Ορεσείβιε. Άνοιξε το us.gov και δες τα πεπραγμένα. Το πόση διαφθορά υπάρχει δεν θα το πιστέψεις. Και αυτό μετά από 200 χρόνια προσπάθειας να φτιάξουν κράτος.

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ Νίκος Αργεάδης 31/03/2013 08:44:24

   Δηλαδή, θα πιάσουν έναν κρατικό υπάλληλο να κλέβει το ταμείο, θα γίνει η δίκη του μετά απο 3 χρόνια, θα τον κλείσουν στην φυλακή ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ?
   Η θα μετράνε 3 χρόνια πόσους υπαλλήλους πληρώνουν και δεν θα μπορούν να το τελειώσουν?
   Θα υπάρχει επιχειρηματίας που χρωστάμει ένα εκατομύριο δολάρια στην εφορία και θα μπορεί να συνεχιζει να λειτουργεί χωρίς να δίνει σέντς?
   Τι να αναφέρει κανείς?
   Πουλάμε τρέλλα 50 χρόνια τώρα στα αμερικανάκια και στους ευρωπαίους,απλά τώρα αγρίεψαν τα πράγματα και δεν περνάει η τρέλλα μας.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ ορεσείβιος 31/03/2013 10:51:39

    Συγχέεις σκοπίμως τα πράγματα. Το ότι τους χώνουν στην ψειρού σχεδον άμεσα (μπορεί να πάρει και 1-2 χρονια να εκδικαστεί λόγω προσφυγώ ειδικά από τους υψηλά αμοιβόμενους δικηγόρους) δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει διαφθορά. Υπάρχει και παραυπάρχει, απλά στην ελλάδα μας αρέσει να αυτομαστιγωνόμαστε, καλή ώρα, όταν συγκρινόμαστε με τους "ανώτερους" Δυρικούς. Αυτή η εξιδανίκευση των Δυτικών, ειδικά των Αγγλοσαξόνων πρέπει να σταματήσει γιατί δεν μεταφέρει την ορθή εικόνα.

 54. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 31/03/2013 11:08:22

  Αγαπητέ Ορεσείβιε, επιχειρηματολογώ πάντοτε με διασταυρωμένα δεδομένα έτσι ώστε ο καθείς να μπορεί να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.

  Δείτε εδώ: h--p://blogs.hbr.org/cs/2012/12/how_corruption_is_strangling_us_innovation.html

  και εδώ: http://ras.sagepub.com/content/78/2/329.abstract

  Συνήθως στην Ελλάδα καταπίνουμε αμάσητα τους δείκτες διαφθοράς που εκδίδονται μάλλον από ελεγχζόμενες ΜΚΟ (συνήθως Αμερικάνικες) με προφανείς πολιτικούς σκοπούς.
  Προσέξτε πως το ορίζουν: Λένε percepτion of corruption, δλδ αντίληψη διαφθοράς.  Εδώ: http://www.transparency.org/cpi2012/results

  • Albert avatar
   Albert @ Νίκος Αργεάδης 31/03/2013 16:26:18

   Μάλιστα, έχουν και στις ΗΠΑ διαφθορά, για φαντάσου φίλε μου... H διαφθορά στη χώρα μας δεν είναι και τόσο σοβαρή, το ότι μιλάμε γι΄ αυτήν όμως την κάνει σοβαρό πρόβλημα. Μάλιστα, μάλιστα.

   (Το us.gov είναι η "φιλική προς τον πολίτη" σελίδα της αμερικανικής κυβέρνησης, όχι παραπομπή για πεπραγμένα σχετικά με τη διαφθορά στη χώρα αυτή. 200 χρόνια να φτιάξουν κράτος? Επομένως καλά είμαστε εμείς, φέεεεεεταα... Επίσης, θα ήταν χρησιμότερο να κάνετε παραπομπές σε άρθρα, όχι σε περιλήψεις νομικών βιβλίων τα οποία δεν μπορούμε να αγοράσουμε).


   Επίσης γιατί να εμπιστευτώ εσάς και την ερμηνεία σας, και όχι το transparency.org?

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Albert 31/03/2013 18:06:14

    Ξένε φίλε (ή ό,τι άλλο είσαι) μην εξάγεις αυθαίρετα συμπεράσματα. Και σε παρακαλώ να διαβάζεις ΕΝΤΙΜΑ ό,τι γράφεται. Ειδάλλως, μην ακάνεις κόπο να γράφεις αερολογίες.
    Φιλικά

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Albert 31/03/2013 18:08:43

    Διότι το τρανπάρενσυ.οργκ χρηματοδοτείται...ξέρεις από ποιούς. Εμένα να μην με πιστέψεις αλλά να διαβάσεις ΕΝΤΙΜΑ διαφορετικά δεδομένα και μετά να εξάγεις συμεπράσματα, αλλιώς θα συμπεράνω πως έισαι ηλεκτονιοκαλλικάντζαρος...
    Φιλικά

    • Albert avatar
     Albert @ Νίκος Αργεάδης 31/03/2013 19:44:08

     Διαβάζω εντιμότατα. Το σχόλιο μου αναφέρεται στο συγκεκριμένο σχόλιο σας, στο οποίο κάνετε μια άσφαιρη παραπομπή στο usa.gov, και απαξιώνετε δια υπονοούμενου μια άλλη πηγή. Εγώ δεν ξέρω από ποιους χρηματοδοτείται το transparency.org, εσείς που ξέρετε λοιπόν πείτε μας.

     Φιλικά.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Albert 31/03/2013 20:06:30

      Δεν υποχρεούμαι να κάνω ο,τι δήποτε. Ισχύουν όλα όσα έγραψα για το θέμα.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Νίκος Αργεάδης 31/03/2013 20:07:38

      Και δεν θέλω να μιλάω για αυτονόητα πράγματα.

     • Albert avatar
      Albert @ Νίκος Αργεάδης 31/03/2013 20:28:33

      Καλά, να μη σας κακοκαρδίσω, σας αφήνω στη μακαριότητά σας.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Albert 31/03/2013 23:32:34

      Σας ευχαριστώ. Να που υπάρχουν και Γερμανοί καλόψυχοι.

     • Albert avatar
      Albert @ Albert 01/04/2013 01:24:08

      @στην από κάτω απάντηση.

      Καλόψυχοι "Γερμανοί" υποθέτω ότι υπάρχουν πολλοί. Με την "επιχειρηματολογία" σας σίγουρα τους κάνετε καλή παρέα.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Albert 01/04/2013 11:49:27

      Κε. Άλμπερτ, δεν ξεκίνησα εγώ τον ειρωνικό τόνο και φυσικά δεν έχω πρόθεση να πορσβάλλω κανέναν αλλά δεν μπορω να μην απαντήσω. Προσπάθησα να επικεντρωθώ στο θεμελιώδες ζήτημα των επιπτώσεων που (θα) έχει η οικονομική επιθετικότητα της Γερμανίας. Απλά αναρωτιέμαι πως έιναι δυνατόν να υπάρχουν Έλληνες που πιστεύουν (ακόμα) πως θέλουν να μας "νοικοκυρέψουν" (ακούγεται δε πατρονιστικό αν και η αλήθεια είναι ότι εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε αυτονοικοκυρευτούμε). Κάτι δεν "κολλάει".

      Και δεν το λεώ εγώ. Μην πιστεψετε εμένα αλλά διαβάστε και αυτά:

      1) http://www.euro2day.gr/specials/opinions/132/articles/767139/Article.aspx

      2) http://karlwhelan.com/blog/?p=870

      3) http://www.forbes.com/sites/karlwhelan/2013/03/18/cyprus-deposit-levy-no-panic-yet-but-scary-long-term-consequences/

 55. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 31/03/2013 17:07:56

  Το ότι υπάρχει διαφθορά όπου υπάρχουν άνθρωποι είναι κάτι το αναμενόμενο.
  Ομως αυτό που συμβαίνει στο μπαχαλιστάν ξεπερνά κάθε όριο.
  Σε οποιαδήποτε χώρα κάποιος μπορεί να υποδηθεί τον τυφλό ενώ βλέπει μια χαρά..Μπορεί να καταφέρει να ξεγελάσει ή να πληρώσει και κάποιον γιατρό και να πάρει σύνταξη τυφλού.
  Ομως να παίρνει σύνταξη τυφλού και συγχρόνως να έχει επαγγελματικό δίπλωμα ταξιτζή, να υποβάλει φορολογικές δηλωσεις ως ταξιτζής και να εισπράτει συγχρόνως σύνταξη τυφλου μάλλον δεν μπορεί να γίνει στο Οχάιο και σε κανένα σοβαρό κρατος.
  Αυτό είναι το σοβαρό ζήτημα με την δική μας περίπτωση αγαπητέ Αργεάδη.
  Και στην κύπρο υπήρξε διαπλοκή πολιτικών και επιχειρηματιών αλλά κράτος υπάρχει..
  Σε μας το μπαχαιστάν είναι μια χίμαιρα αφρικανικής αναρχίας, κουμουνιστικής γραφειοκρατίας και ευκαιριακής φεουδαρχίας.
  Και το ωραίο είναι ότιν ΔΕΝ θέλουμε να το παραδεχτούμε και ΟΥΤΕ να το αλλάξουμε.
  Οσο και αν μας πιέζουν να βάλουμε μια στοιχειώδη τάξη, τουλάχιστον να ξέρουμε ΄πόσους και ποιούς πληρώνουμε, 4 χρόνια τώρα αντιστεκόμαστε.
  Είτε με ευρώ΄είτε με δραχμή αυτή η οπερέττα κράτους πρέπει να αλλάξει.
  Τα λαμόγια μας,που αποτελούν την ελίτ διοίκησης του μορφώματος αυτού δεν θέλουν να το αλλάξουν επειδή τους βολεύει.
  Φοβάμαι όμως ότι βολεύει και την πλειονότητα του κόσμου και γιαύτό δεν υπάρχει ουσιαστική κοινωνική πίεση αλλαγής ενός σάπιου συστήματος διοίκησης και εξουσίας.
  Οπου σταματάει η λογική αρχίζει το ελληνικό δημόσιο...οποιοσδήποτε έλληνας ζέι στον τόπο αυτό το γνωρίζει, το εκμεταλεύεται όποτε μπορεί ,στεναχωριέται μερικές φορές,αλλά έχει συνηθίσει και πολλοί απο εμάς αισθάνονται υπέροχα μέσα στο μπαχαλιστάν μας.
  Αν βγούμε δηλαδή απο ευρώ και μνημόνια πιστεύει κανείς ότι όλα θα διορθωθούν και θα αποκτήσουμε επιτέλους ένα σοβαρό κράτος και διοίκηση?
  Εδώ μας έχουν με το μαχαίρι στο λαιμό και δεν μπορούμε να διώξουμε έναν παιδεραστή δάσκαλο.
  Κόβουμε συντάξεις γερόντων και δεν τολμούμε να κόψουμε την σύνταξη αγά..μητων κορασίδων και μας φταίει η τρόικα γιαυτό?Η μέρκελ μας διατάζει να κρατάμε κλειστό το σύστημα των μεταφορών για να διευκολυνθούν οι κτελητζήδες ?
  Ο σόιμπλε έχει φτιάξει νόμους που αν καταλάβεις με μια καρέκλα το πεζοδρόμιο το κράτος μπορεί να σε πάει φυλακή και συγχρόνως δίνει το πεζοδρόμιο στους περιπτεράδες για να στήσουν μαγαζιά και να πουλάνε απο φυτοφάρμακα μέχρι καλάζνικωφ?
  Αν θέλουμε να εθελοτυφλούμε ,ναι είμαστε ένα υπέρχο κράτος και όλοι οι κακοί ξένοι ζήλεψαν την οργάνωση και το σύστημα μας γιαυτό μας εκδικούνται.
  Η ουσία έιναι όμως ότι το σύστημα ελλάδα όπως την ξέραμε έχει τελειώσει, και η δική μας ελίτ ελπίζει ότι θα διασωθεί με την βοήθεια πάντα του κυρίαρχου λαού.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ ορεσείβιος 31/03/2013 18:15:47

   δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω άλλο. Και το Λακωνίζειν εστίν σαφές (εκτός του φιλοσοφείν). To the point, που λένε και στο χωριό μου.
   Φιλικά.
   Δεν επιχειρώ να "απαλύνω" τις δικές μας παραλέιψεις και λάθη, απλά λέω πως τα πράγματα δεν είναι τόσο καθαρά στις έντιμες και "ανώτερες" χώρες, σαν την Γερμανία και άλλες. Και το λέω διότι στην ελλάδα είναι σχεδόν αξιωματικό πως οι -προς έλλειψη καλύτερου όρου- Δυτικοί θεωρούνται υπόδειγμα εν σχέσει προς του ιθαγενείς. Αυτή η νοοτροπια και ιδεολογία είναι ΄΄ο,τι χειρότερο έχει έχει παράξει η μεταπρατική κλεπτοκρατική τάξη αυτών που επιβίωσαν της κατοχής και του εμφυλίου, οι πληγεςλ των οποιων ακόμα μας κατατρέχουν.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Νίκος Αργεάδης 31/03/2013 20:05:11

    εννοώ"ανώτεροι" σε εξιδανικευμένο και ιδεατό επίπεδο το οποίο αναγάγουν σε χάρακα σύγκρισης όλοι όσοι εδώ ντρέπονται για το "τσεμπέρι" της μανας τους, που λέει ο Κ. Ζουράρις. Φυσικά έχουν δομές καλύτερες σε πολλά από εμας, καλύτερη δημόσια διοίκηση κλπ και αυτά πρέπει να προσαρμόσουμε αλλά όχι να πιθηκίζουμε ιδεοληπτικά την "ανωτερώτητά" τους όπως κάνουν οι Ρεπουσηδες και μερικοί εδώ μέσα. Αυτά είναι διακριτά.

    • ορεσείβιος avatar
     ορεσείβιος @ Νίκος Αργεάδης 01/04/2013 12:56:08

     Ενας ακόμη "καλοκαιρινός" επαναστάτης , δυτικοφάγος, που δεν έχει σε πολυ εκτίμηση τους βάρβαρους αυτούς, για τον κο ζουράρι τον καθηγητή αναφέρομαι.
     Εβίωσε βέβαια μερικά φεγγάρια κάποιας μορφής καθηγητικήν σε κάποιο πανεπιστήμιο των παρισίων και έκτοτε περιφέρει την δόξα και τα κλέη του καθηγητή των παρισίων (των βαρβάρων), ανα τας τηλεοπτικάς ρήμας ημών των μοναδικών και περιούσιων ανθρώπων της οικουμένης..
     Εκτός απο το τσεμπέρι της μαμάς του υπερηφανευόταν προφανώς και δια την φεράρι του μπαμπά του..

     Ας αφήσουμε δυτικούς και ανατολικούς λοιπόν,και ας δούμε τα δικά μας χάλια...Πρεπει να τα αλλάξουμε όλα και δεν κάναμε σχεδόν τίποτε.
     Οχι γιατί δεν μπορούμε μόνο, αλλά γιατί κατα βάθος δεν θέλουμε να χαλάσουμε το μπαχαλιστάν μας.
     Αν διαλυθεί η ευροζώνη ,φυσικά δεν χρειάζονται αλλαγές και μεταρυθμίσεις..

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ ορεσείβιος 01/04/2013 14:58:06

      "Αν διαλυθεί η ευροζώνη ,φυσικά δεν χρειάζονται αλλαγές και μεταρυθμίσεις.."
      Συμφωνώ με όλα (εκτός βεβαίως των σχολίων για τον Κ. Ζουράρι) εκτός του τελευταίου.

      Αγαπητέ φίλε,, αν διαλυθεί η ευρωζώνη τοτε είναι που θα πρέπει η ελίτ να σφίξει το ζωνάρι της και να γίνει επί τέλους πραγματική ελίτ με όραμα. Αλλά δεν το βλέπω γιατί η ίδια ελίτ μας κατέστρεψε (όχι δεν μου φταίνε οι Γερμανοί και οι άλλοι).
      Με καίει που δεν έχουμε δική μας χρηματοπιστωτική πολιτική αλλά κατά τα άλλα βαυκαλιζόμαστε πως έχουμε ανεξαρτησία και ότι είμαστε ισότιμοι φερ' ειπείν με την Γερμανία στην ΕΕ.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Νίκος Αργεάδης 01/04/2013 16:05:12

    Αγαπητέ Νίκο,
    δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα με ανθρωπολογικούς και ηθικολογικούς όρους, καλοί, κακοί, τίμιοι, διεφθαρμένοι. κτλ.
    Οι ένθρωποι είναι παντού το ίδιο. Βέβαια, η Β. Ευρώπη έχει χαρακτηριστικά λόγω ιστορίας, γεωγραφίας και κλίματος που δημιουργούν διαφορετικές κοινωνικές συμπεριφορές.
    Το κλίμα είναι σημαντικός παράγοντας, όπως είχε κι Μοντεσκιέ επισημάνει, στη διαμόρφωση του κοινωνικού πολιτισμού, των ηθών και εθίμων. Π.χ. επιβάλει στους βορειοευρωπαίους πειθαρχία γιατί το κρύω σκοτώνει...
    Τώρα, αν κάποιοι θέλουν να βάλουν τους λαούς της Ευρώπης εκ νέου σε αιματηρή κοκορομαγία, δεν πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία. Και οι νέοι επίδοξοι κυβερνήτες του πλανήτη αυτό επιθυμούν.
    Ασχετα με το τι θα γίνει, θα διαλυθεί ή όχι η ευρωζώνη, η Δημοκρατία της Διαφθοράς (αυτό το πολίτευμα έχουν σε Ελλάδα και Κύπρο) πρέπει να τελειώνει. Και επ αυτού η ουσία για το μέλλον της Ελλάδος.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ Μανιάτης 01/04/2013 21:23:18

     Αγαπητέ Μανιάτη, αν πρόσεξες το άρθρο, και τα σχόλια, δεν το τοποθετώ ανθρωπολογικά και προσηλώνομαι στα αποτελέσματα ης πολιτικής της Γερμανίας. Αυτοί ξεκίνησαν με αξιολογικούς όρους μέσω ελεγχόμενων περιοδικών όπως το φόκους, μίλησαν ως "ενάρετοι" εναντίον των διεφθαρμένων νοτίων.
     όταν λοιπόν η οικονομία μου νόν συρρικνωθεί κατά 20-30% λόγω ενός "εταίρου" όπως βαυκαλίζεται να την αποκαλέι η ελλίτ μας εδώ, τότε μπορώ να χαρακτηρίσω τα αποτελέσματα κακά και δεν είναι γενικός ανθρωπολογικός χαρακτηρισμός.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ Μανιάτης 01/04/2013 21:24:32

     Συμφωνώ, εδικά με το " η Δημοκρατία της Διαφθοράς (αυτό το πολίτευμα έχουν σε Ελλάδα και Κύπρο) πρέπει να τελειώνει. Και επ αυτού η ουσία για το μέλλον της Ελλάδος."

 56. elenh kapakh avatar
  elenh kapakh 01/04/2013 08:30:36

  isos

 57. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 01/04/2013 15:03:13

  Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με την ολική κρίση του κοινωνικού μοντέλου που αναπτύχθηκε μετά τον Β΄ΠΠ. Η είσοδος στο διεθνή καταμερισμό εργασίας νέων ισχυρών παικτών, όπως της Κίνας, περιορίζει τους οικονομικούς πόρους της Ευρώπης πάνω στους οποίους δομήθηκε το κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο. Ο λεγόμενος Τρίτος Κόσμος περνάει στον έλεγχο της Κίνας. Η οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης είναι η απεγνωσμένη προσπάθεια των Κρατών της για αυτοπροστασία από τις δραματικές αλλαγές που ο νέος διεθνής καταμερισμός εργασίας φέρνει. Βέβαια, η διαδικασία ολοκλήρωσης και ένωσης παρουσιάζει συμπτώματα πανικού. Οι αλλαγές στον περιβάλλοντα χώρο της είναι τα τελευταία 25 χρόνια δραματικές. Τα πλεονάσματα τέλειωσαν και το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος διογκώνονται.
  Τα μικρά κράτη και τα εθνικά νομίσματα είναι απλώς πασατέμπος στην αμείλικτη δυναμική του ιστορικού γίγνεσθαι.
  Την Ευρώπη δεν την κυβερνάει καμία Μέρκελ. Την Ευρώπη την κυβερνάει ο αμείλικτος νόμος λειτουργίας του Κεφαλαίου.

 58. GLAD avatar
  GLAD 01/04/2013 15:50:36

  Θυμάμαι ότι όχι πολλά χρόνια προ κρίσης , η Γαλλία (νομίζω ο Σαρκοζί) είχε εισάγει προφανώς για τους δικούς της γεωστρατηγικούς λόγους , την ιδέα της Μεσογειακής Ένωσης .
  Ανεξάρτητα βέβαια από το ότι έκτοτε όλη η νότια Μεσόγειος έγινε σμπαράλια - και άρα για ποία Ένωση να μιλάμε - , το εντυπωσιακό τότε ήταν ότι πετάχτηκε σαν κόκορας από το πουθενά και απαίτησε να έχει γνώμη για το θέμα και η "Μεσογειακή?" Γερμανία.
  Για τους αδαείς μπορεί να έκανε απλά εντύπωση αυτό , αλλά τώρα είναι προφανές ότι τότε η Γαλλία πρωτίστως έφαγε γερή σφαλιάρα και θα έπρεπε όλοι να αναμένουν την συνέχεια και ιδιαιτέρως οι χώρες της Νότιας Ευρώπης.
  Προσωπικώς δεν γνωρίζω τίποτα περισσότερο για το θέμα και θα με ενδιέφερε να μάθω κάτι περισσότερο από όποιον γνωρίζει , διότι νομίζω ότι έχει την σημασία του.

 59. Nik avatar
  Nik 01/04/2013 18:06:29

  Μάλλον έχουν ανακατευτεί οι έννοιες της αξίας με την διακίνηση συναλλάγματος. Πριν το Ευρώ είχαμε του κόσμου τα νομίσματα στην Ελλάδα, που ενίοτε τα αγοράζαμε παράνομα για κάποια ανάγκη. Το δολλάριο τότε, παρά τις απαγορεύσεις διακίνησης, δεν είχει μικρότερη αξία εντός ή εκτός της χώρας. Μην δραματοποιούμε καταστάσεις χωρίς λόγο. Αλλωστε ο περιορισμός στην διακίνηση κεφαλαίων είναι προσορινός.

  Επίσης να θυμόμαστε ότι η Κυπριακή Λίρα απέκτησε αξία ενώ βρισκόταν υπό καθεστώς περιορισμού από το 1974 και για πολλά χρόνια μετά.

  Η διάρκεια της κρίσης στην Κύπρο εξαρτάται άμεσα από την επιχειρηματική ευελιξία που θα επιδείξουν οι επιχειρηματίες. Ευτυχώς εκεί δεν υπάρχουν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που υπάρχουν εδώ. Είναι βέβαιο ότι σε μερικούς μήνες θα μιλάμε για το εντυπωσιακή ανάκαμψη. Και είναι εξίσου βέβαιο ότι ο τομέας που θέλει να συρρικνώσει η Γερμανία, αυτός των υπηρεσιών και των εταιρικών διευκολύνσεων θα παραμείνει ισχυρός και κερδοφόρος. Η Κύπρος δεν ανέπτυξε τον κλάδο αποκλειστικά και μόνο για τραπεζικούς λόγους. Ηδη διαφαίνονται περιπτώσεις που η εταιρική δομή παραμένει στην Κύπρο ενώ η τραπεζική έχει μεταφερθεί σε πιο "ασφαλή" προς το παρόν χώρα. Αυτά θα γίνονται ενόσω υπάρχουν κεφάλαια και αγορές που δεν ελέγχουν οι Γερμανοί και τα τσιράκια τους.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Nik 06/04/2013 10:13:05

   Όχι αγαπητέ, δεν έχουν ανακατευτεί. Αν δεν μπορείς να διακινήσεις το χρημα (σου) είναι σαν
   1) να είσαι εκτός ευρωζώνης, και
   2) σαν να έχει μικρότερη αξία ως μονάδα ανταλλαγής, όχι ως αγοραίο νόμισμα.
   Αν δεν μπορείς να το κατανοήσεις, λυπάμαι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.