#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/12/2011 21:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυτή δεν είναι η ΕυρώπηΤου Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Η ενωμένη Ευρώπη οικοδομήθηκε πάνω σε μια στρέβλωση. Αντίθετα σε αυτό που έλεγε ο Στρατάρχης Ντε Γκωλ. Ο μεγάλος αυτός ευρωπαίος ηγέτης, έλεγε, πως η Ευρώπη για να γίνει μεγάλη παγκόσμια δύναμη χρειάζεται κοινά σύνορα, κοινούς δημοκρατικούς θεσμούς, κεφάλαια και τεχνολογία, πρώτες ύλες και στρατό. Η Γερμανία είχε κεφάλαια, μαζί με την Γαλλία τεχνολογία και μαζί με μια σειρά χώρες μπορούσαν να συνεισφέρουν σε δημοκρατικές παραδόσεις και θεσμούς. Ο Ντε Γκωλ όμως αναφερόταν και σε πρώτες ύλες και Στρατό, γιατί ήξερε πως μόνο μια απέραντη χώρα, που είναι και Ορθόδοξη, μπορούσε να τα εισφέρει αυτά. Γι’ αυτό αναφερόταν σε μια Ευρώπη από τη Μάγχη ως τα Ουράλια. Προσέξτε, έλεγε «από τη Μάγχη..», άφηνε έξω τους περίεργους τύπους που οδηγούν ανάποδα κι αν η ημειρωτική Ευρώπη τους λέει καλημέρα, αυτοί απαντούν καληνύχτα. Αυτούς που κρέμαγαν δεκαοκτάχρονα ελληνόπουλα στην Κύπρο το 1955-59 για να διαφυλάξουν τα αποικιακά κλεψιμέϊκα.

Έβαζε λοιπόν ως πρόταγμα την πολιτική ενοποίηση κι ακολούθως τους υπόλοιπους υλικούς, οικονομικούς παράγοντες.

Κοινά σύνορα η Ευρώπη δεν έχει, όταν αρνείται να εγγυηθεί την νοτιοανατολική της εσχατιά, βάζοντας φραγμό στον επεκτατισμό της Τουρκίας. Αντιθέτως την κολακεύει, σε βάρος των συμφερόντων δυο μελών της Ένωσης. Ποιος θυμάται κιόλας την θρασεία δήλωση του Ερντογάν «Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι χριστιανικό οχυρό» ;  Τι κι αν η συντριπτική πλειοψηφία των λαών της είναι χριστιανοί; Τι κι αν οι δυο μεγάλοι πυλώνες του πολιτισμού της είναι η Ελληνορωμαϊκή παράδοση κι η χριστιανική πίστη;

Κοινοί δημοκρατικοί θεσμοί σημαίνει επίσης πραγματικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που να ψηφίζει νόμους κι όχι ευχολόγια. Θα σήμαινε ομοσπονδιοποίηση αλλά με παράλληλη διασφάλιση των συνόρων, των εθνικών πολιτισμών. Μια Ευρώπη των Λαών και των Πατρίδων. Και φυσικά, παράλληλα με τις εθνικές κυβερνήσεις, αληθινή κεντρική κυβέρνηση, που να εκλέγεται πανευρωπαϊκά αλλά και με θεσμικές δικλείδες ασφαλείας, ότι οι μεγάλοι δεν θα καταπιούν τους μικρούς.

Σε μια Ευρώπη χτισμένη πάνω στον Ελληνορωμαϊκό πολιτισμό, μια χριστιανική Ευρώπη, που θα εγγυόταν με στιβαρό χέρι τα ελληνικά σύνορα και θα προστάτευε την Κύπρο, ως αναπόσπαστα κομμάτια της, ποιος Έλληνας θα είχε πρόβλημα να εκχωρήσει εξουσίες για μια κοινή εξωτερική και οικονομική πολιτική, όταν θα υπήρχαν δημοκρατικοί θεσμοί και νομιμοποίηση; Με διασφαλισμένη την εθνική παιδεία και ταυτότητα, τον παραγωγικό πλουραλισμό, σε μια κοινότητα που θα συμπεριλάμβανε όλες τις κοιτίδες του σύγχρονου Δυτικού Πολιτισμού, οι ευρωπαίοι νέοι θα μπορούσαν να υπηρετούν σ’ ένα ισχυρό κοινό στρατό, αποτελούμενο από μονάδες των εθνικών στρατών.

Αυτά θα μπορούσαν να κάνουν την Ευρώπη πραγματικά κοινή Πατρίδα, με σύμβολο που δεν θα μοιάζει με σημαία αντιπροσωπείας αυτοκινήτων.

Αυτό που τελικά προτάχθηκε ήταν η οικονομική ενοποίηση, μ’ έναν τρόπο που οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα. Καμμία δημοκρατική νομιμοποίηση σε επίπεδο κεντρικών θεσμών και πανευρωπαϊκής διακυβέρνησης. Ισορροπίες μόνο, που αποδείχθηκαν σε βάθος χρόνου εύθραυστες και μια σαράφικη λογική με τεχνοκρατικό επίχρισμα. Τα λύσαμε με τους δασμούς, φτιάξαμε μ’ ένα περίεργο τρόπο ενιαίο ευρωπαϊκό

Χώρο Σένγκεν, όπου εμείς ταξιδεύουμε μόνο με ταυτότητα αλλά μαζί με το Δουβλίνο 2, αν το λέω καλά, μας έχουν μείνει στην Ελλάδα αμανάτι περί τα δυο εκατομμύρια μουσουλμάνοι κι όλο έρχονται αλλά κοινή Πατρίδα δεν φτιάξαμε.

Πατρίδα είναι αυτή για την οποία δακρύζεις όταν τραγουδάς τον Ύμνο της κι αντικρύζεις την Σημαία της.

Πατρίδα είναι αυτή που όταν επιστρέφεις και την διασχίζεις νοιώθεις μια οικεία συγκίνηση, αδελφοσύνη κι αλληλεγγύη με τους ανθρώπους της.

Πατρίδα είναι αυτή για την οποία είσαι διατεθειμένος να πεθάνεις, αν χρειαστεί.

Είναι ολοφάνερο πως δεν φτιάξαμε μια τέτοια Ευρώπη. Το μεγαλύτερο της επίτευγμα δεν μπορεί να είναι το ενιαίο νόμισμα. Η μεγαλύτερη παράδοση της Ευρώπης δεν ήταν η νομισματοκοπία.

Η πολιτική ορθότητα, η στενά τεχνοκρατική και οικονομίστικη λογική, ειδικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, για την οικοδόμηση της, οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση, όπου η έκφραση της αλληλεγγύης είναι δανεικά αλλά με τσαμπουκά και σαρωτική επικυριαρχία των ισχυρών. Λέγε με Γερμανία.

Η Ευρώπη λοιπόν, αν επιβιώσει ή ακριβώς για να επιβιώσει, χρειάζεται κάτι άλλο, κάτι μεγαλειώδες. Να γίνει κοινή, αληθινή Πατρίδα. Που θα σέβεται τις επιμέρους Πατρίδες και θα τις προστατεύει. Όπου δεν θα υπάρχουν μικρές Πατρίδες που θα γίνονται λεία των ισχυρότερων.

Για να γίνει αυτό, χρειάζεται μια νέα Ευρωπαϊκή Ιδέα, που να έχει ρίζες στην Ιστορία, στις καρδιές, στις αξίες που είναι κοινές για τους Λαούς. Τα θεμέλια πρέπει πρωτίστως να είναι στις συνειδήσεις, όχι στα χαρτοφυλάκια. Αυτό δεν μπορούν να το κάνουν τεχνοκράτες, διότι αυτή η νέα κεντρική Ιδέα, που χρειάζεται η Ευρώπη, είναι κατεξοχήν πολιτική. Δεν διδάσκεται στο London School of Economics και δεν αποτελεί μέρος της ημερήσιας διάταξης στα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών. Πρέπει να ξέρεις Ιστορία, που είναι η αληθινή πολιτική επιστήμη.

Από πού λοιπόν θα ήταν φυσικό να ξεκινήσει αυτή η νέα Ευρωπαϊκή Ιδέα, αν όχι από την πηγή των πάντων; Μα, εμείς οι επαίτες των δόσεων, θα πουν κάποιοι; Από εδώ, από το Έθνος των δανειοληπτών, όπως μας κατάντησε η μεταπολιτευτική «παράγκα»; Γιατί όχι; Ο αληθινός πλούτος μας ήταν, είναι και θα είναι οι άνθρωποι μας, οι Έλληνες. Τα δαιμόνια μυαλά κι οι καρδιές τους. Από αυτά πάντα θα δίνουμε και ρέστα.

(Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία»)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Silence t. avatar
  Silence t. 18/12/2011 22:24:08

  Κοινή Ευρωπαϊκή κυβέρνηση που να εκλέγεται κεντρικά , πάρα πολύ σωστά , ίδιο φορολογικό σύστημα , ενιαίο (διευρωπαϊκό) μισθολόγιο , ίδια όρια ασφάλισης , όμοιο φ.π.α. , κλπ , κλπ . Δεν το ζητήσαμε εμείς , αυτοί θέλανε παγκοσμιοποίηση , μεγάλη και ενιαία Ευρώπη , που θα λειτουργεί και θα ''σκέφτεται'' ίδια .
  Όπως λοιπόν στον μικρόκοσμο της χώρας μας , ο πολίτης της Λάρισας , της Αθήνας , της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης έχει τους ίδιους κανόνες , απολαμβάνει τα ίδια προνόμια και έχει τις ίδιες υποχρεώσεις , έτσι αν θέλανε να μιλάνε για Ευρωπαϊκή , οικονομική και νομισματική ένωση , στην μεγαλύτερη χώρας μας (αστεία πράγματα) που είναι η Ευρώπη , αυτά θα έπρεπε να αποτελούν απαράβατη και θεμελιώδης προτεραιότητα , ισονομίας , δικαιοσύνης και ηρεμίας .
  Βέβαια από μία Ευρωπαϊκή ένωση που το κύριο και πρώτο μέλημα της , ήταν να εξυπηρετήσει και διαφυλάξει τα συμφέροντα της Κίνας (και γ@@ω τις ενώσεις) , θάβοντας μονομιάς όλο τον εμπορικό ιστό των χωρών της , τι να περιμένει κανείς .

  Απλά θα αναφέρω ότι οι τιτάνες της πολιτικής , που ηγούνται των βασικών χωρών της Ευρώπης σήμερα , παραλάβανε καμένη γη από κάτι ''γατάκια'' , ψευτοοραματιστές όπως , Χέλμουτ Κόλ , Ζισκάρ ντ Εστέν , Κωνσταντίνο Καραμανλή , Φελίπε Γκονζάλες , τι να περιμένει κανείς !!

  • madprof avatar
   madprof @ Silence t. 19/12/2011 02:25:35

   Με τους Άθλιους του κυνόβιου της μεταπολίτευσης, που οδήγησαν την χώρα σε διεθνή διασυρμό, κοινωνική αποδόμηση και εκποίηση δεν κλείνουμε με μια ατάκα "μεταπολιτευτική «παράγκα»"! Δεν μπορεί να κλείσουν οι πληγές, στο κοινωνικό πτώμα της πατρίδας μας, με το "ψέκασα σκουπίστε τελειώσαμε". Με την "παράγκα" της Omerta, συνεχίζουν όλοι να συνδιαλέγονται και να διαπραγματεύονται αναγνωρησιμότητα πρώτα και officcia, που είναι ο σκοπός και αγιάζει τις κΟλοτούμπες. Για τους "άθλιους των Αθηνών", την "Ελλάδα στο δρόμο της Αργεντινής" δεν τελειώνεις με το "Τα κροκοδείλια δάκρυα της μπουρζουαζίας για την φτώχεια". Με ΤατιανοΤσιτσιολίνοδημαγωγούς, "Τζούλιες" και "-ούληδες" των διαπλεκόμενων τραπεζοεπιχειρηματολαμόγιων κατασπατάλησης και αρπαγής του δημόσιου χρήματος ενώ οι πολίτες πεθαίνουν από κρύο και πείνα εν έτι 2011 στην Ελλάδα της Ευρώπης, δεν κλείνεις με πολύχρωμες σημαιούλες και πολιτικές σημαδούρες. Με κορώνες και μεγάλα λόγια δεν λύνονται τα κοινωνικά, οικονομικά υπαρξιακά προβλήματα των πολιτών και της χώρας που υπέστησαν την εσχάτη προδοσία! Η επιμονή στο θυμικό, πατριωτικό, οικογενειακό, χριστιανικό φραγκέλιο είναι γνωστή και ξεπερασμένη από τον προηγούμενο αιώνα. Δώσανε οι πρόγονοί μας κι εμείς, όχι και τα παιδιά μας, Έλεος! Δεν φταίει η Ε.Ε. και οι θεσμοί της αν οι δικοί μας "ταγοί" διασπάθισαν αλόγιστα τα εκατοντάδες δις που απλόχερα μας δάνεισαν, με επιτόκιο δανεισμού ισότιμο των δικών τους, για να οικοδομήσουμε την πολιτεία Ελλάδα της Ευρωζώνης. Υπήρξε και συνεχίζετε (άγνωστο πότε και πως θα διακοπεί) το διαρκές έγκλημα της εσχάτης προδοσίας σε βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας των πολιτών και απαιτείται κάθαρση και άρα τιμωρία των υπευθύνων! Χρειάζεται πολιτική ηθική, ανιδιοτελή θέληση για το κοινό καλό, στρατηγική, πρόγραμμα και δράση. Υ.Γ. Αφιερωμένο σε όσους διεκδικούν τα ψηφουλάκια των δύσμοιρων συμπολιτών μας, το ποίημα "ΜΑΡΤΙΑΙ ΕΙΔΟΙ" του Κ.Π. Καβάφη, απλά για την ιστορία του πολιτικού και κοινωνικού κρεματόριου, που βιώνουμε! "Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή ....... κι όσο εμπροστά προβαίνεις , τόσο εξεταστική, προσεκτική να είσαι. Κι όταν θα φθάσεις στην ακμή σου, Καίσαρ πια ...... εξουσιαστής περίβλεπτος με συνοδεία, αν τύχει και πλησιάσει από τον όχλο κανένας Αρτεμίδωρος, που φέρνει γράμμα, ...μην λείψεις να σταθείς ...... κι ευθύς να τα γνωρίσεις τα σοβαρά γραφόμενα του Αρτεμίδωρου"

   • madprof avatar
    madprof @ madprof 19/12/2011 02:38:13

    Διόρθωση:
    "..... δεν κλείνεις με πολύχρωμες σημαιούλες και πολιτικές σημαδούρες που βυθίζονται με «αφορμή» το πρώτο εαρινό πανηγύρι για την επιτυχή εκστρατεία άλωσης της όποιας εξουσίας (sic!).
    ...."

 2. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 18/12/2011 22:31:42

  «Ο Ντε Γκωλ όμως αναφερόταν και σε πρώτες ύλες και Στρατό, γιατί ήξερε πως μόνο μια απέραντη χώρα, που είναι και Ορθόδοξη, μπορούσε να τα εισφέρει αυτά. Γι’ αυτό αναφερόταν σε μια Ευρώπη από τη Μάγχη ως τα Ουράλια.»

  Νά ήταν μιά εύκολη υπόθεση.
  Μετά τήν πτώση τού τείχους τού βερολίνου, αυτή τήν ιδέα τήν προώθησε ο πρόδρος τότε τής Deutsche Bank (τότε τήν ελέγχανε ακόμα οι γερμανοί) Herrhausen. Φρόντισε τότε η τρομοκρατική οργάνωση τής RAF νά τόν δολοφονήσει. Όπως δολοφόνησε καί τόν Punto καί αργότερα τόν διευθυντή τής Treuhandanstalt Rohwedder, ο οποίος είχε διαφοροποιημένη άποψη γιά τό ξεπούλημα τών περιουσιακών στοιχείων τής πρώην DDR. Όπως καί ο Lafontain, ο οποίος γλίτωσε τήν φυσική εξόντωση γιατί παράτησε όλα τά πολιτικά αξιώματα καί εξαφανίστηκε γιά δύο χρόνια από τήν πολιτική σκηνή τής Γερμανίας.
  Τό σύστημα έβαλε στήν «ορθή» οδό τούς πολιτικούς τής Γερμανίας καί τήν κυρία Birgit Breuel ( τής τραπεζικής οικογένειας Bush&Harrimann ) στήν διεύθυνση τής Treuhandanstalt (τό μοντέλο τής οποίας θέλουν νά επιβάλλουν καί γιά τήν εκποίηση τής ελληνικής δημόσιας περιουσίας), η οποία «κατάφερε» νά εκποιήσει όλα τά περιουσιακά στοιχεία τής πρώην σοσιαλιστικής DDR (χώρας 17 εκατ. ανθρώπων) καί νά εγγράψει (μετά τήν εκποίηση) ζημιές 180.000.000 Μάρκων.
  Έτσι γράφεται η γερμανική (ευρωπαϊκή) ιστορία.
  Επίσημα είναι αλλιώς.
  Όπως τήν γράφει η Wikipedia.

 3. Δικερως avatar
  Δικερως 18/12/2011 22:54:09

  Μμμμ,τι μου θυμισε ο Φαηλος!
  Αν και η Ευρωπη πηδηξε στην ραχη του Ιερου Ταυρου,ο Ταυρος ηταν αυτος
  που την βατεψε τελικα(τρια παιδια της εσπειρε ο καρπερος!).

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ Δικερως 18/12/2011 23:08:48

   Εισαι ο υπουργος?

   • Δικερως avatar
    Δικερως @ Δικερως 18/12/2011 23:10:07

    Αν εισαι,ανεβασε το στο opengov.

    • Δικερως avatar
     Δικερως @ Δικερως 18/12/2011 23:11:27

     Πλακα κανω.

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ Δικερως 18/12/2011 23:12:29

     Εσύ, είσαι ο μπάτσος του siteq

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Μανιάτης 18/12/2011 23:13:55

      Ο φόβος του διαφορετικού κυρίαρχος κι εδώ!

     • Δικερως avatar
      Δικερως @ Μανιάτης 18/12/2011 23:26:52

      What meαns siteq,I may ask?

     • madprof avatar
      madprof @ Δικερως 19/12/2011 16:47:19

      Τι τα θες τα αγγλικούλια και εκτίθεσαι (το συντακτικό λάθος είναι χειρότερο από ένα κατά λάθος "q");

    • Δικερως avatar
     Δικερως @ Δικερως 18/12/2011 23:22:34

     Για πες,για πες.

     • Δικερως avatar
      Δικερως @ Δικερως 18/12/2011 23:23:26

      Μη προτρεχετο η γλωττα της αναρτησεως.

     • Τιγράνης avatar
      Τιγράνης @ Δικερως 18/12/2011 23:39:42

      χαχαχαχαχα

     • Δικερως avatar
      Δικερως @ Δικερως 18/12/2011 23:49:43

      Τιγρανη,με ξεσκεπασε,τωρα ολοι
      ξερουν πως ειμαι ο μπατσος του
      siteq.

     • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
      Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Δικερως 19/12/2011 04:27:12

      Εμένα δε μ'ενοχλεί καθόλου αυτό !
      Αρκεί να μην είσαι γάβρος ή βάζελος.

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Δικερως 19/12/2011 11:41:37

      Ωραία η πλάκα, αλλά θεωρώ το site αυτό από λίγα σοβαρά.
      Θεωρώ την πλάκα χυδαιότητα σε μία κοινωνία που υποφέρει.

 4. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 18/12/2011 22:55:46

  Είναι γνωστό ότι την δεκαετία του 1950 και -60 οι ΗΠΑ πολέμησαν την ιδέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ντεγκόλ γνώριζε, όπως κι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες π.χ. ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. ότι η Μ. Βρετανία είναι ο Δούρειος Ίππος. Οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις των τελευταίων είκοσι ετών οδήγησαν σε βεβιασμένες αποφάσεις αναφορικά με την πορεία της ευρωπαϊκής συνεργασίας και ενοποίησης. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε σήμερα.
  Προφανώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπερεκτίμησαν τις αντοχές των θεσμών που θέσπιζαν ή υποτίμησαν το μένος των δυνάμεων εκείνων που δεν θέλουν με οιανδήποτε τρόπο την οικονομική ευρωστία της Ευρώπης ως ενωμένου παραγωγικού και καταναλωτικού χώρου κι επομένως ούτε την πολιτική και στρατιωτική της ισχύ ως ολοκληρωμένου ιστορικού και πολιτικού υποκειμένου.
  Για όσους γνωρίζουν το θεωρητικό πλαίσιο δόμησης της παγκοσμιοποίησης είναι σαφές πως η ΕΕ ως κυρίαρχο θεσμικά πολιτικό υποκείμενο αποτελεί εμπόδιο υλοποίησης των συμφερόντων που η παγκοσμιοποίηση επιδιώκει να εξυπηρετήσει.
  Ο μεγάλος μα ξεχασμένος Έλληνας θεωρητικός της έννοιας του Κράτους Νίκος Πουλαντζάς τοποθετείτε αρνητικά ως προς τις δυνατότητες επιτυχίας της τότε ΕΟΚ. Κι αυτό διότι προσέδιδε ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο του Κράτους στη διαμόρφωση ενός κοινωνικού συνόλου σε κυρίαρχο πολιτικό και ιστορικό υποκείμενο.
  Η άρνηση των Ευρωπαίων πολιτών και των άνευ οραμάτων ηγεσιών τους να προχωρήσουν έγκαιρα ήδη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 σε ένα ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο με λειτουργίες και χαρακτηριστικά του Κράτους και ταυτόχρονα η κουτοπόνηρη επιλογή των λαών και των ηγεσιών τους να υιοθετήσουν το ευρώ επέφεραν το προδιαγραμμένο αποτέλεσμα που σήμερα βιώνουμε.
  Κουτοπόνηρη επιλογή από την πλευρά των ηγετών, γιατί γνώριζαν ότι νόμισμα χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να ρυθμιστεί. Η κοινή δε δημοσιονομική πολιτική προϋποθέτει κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική. Δεν είχαν, όμως, τη ικανότητα να πείσουν τους λαούς τους για τι έπρεπε να γίνει και πήγαν με κουτοπονηριά να τους εξαναγκάσουν στην πορεία να αποδεχτούν μία μορφή Ομόσπονδου Κράτους.
  Οι λαοί κι αυτοί κουτοπόνηρα είδαν τα καθημερινά θετικά του κοινού νομίσματος, αδιαφόρησαν, όμως, για τις ιστορικές προεκτάσεις του εγχειρήματος.
  Σήμερα πλέον είμαστε στο σημείο που οι διαθέσεις των λαών της Ευρώπης συμπίπτουν με την κατάληξη του άρθρου του κ. Κρανιδιώτη. Πλακωμένοι όλοι με το στρώμα των εθνικών σημαιών φαντάζονται ως εθνικές οντότητες ο καθένας ξέχωρα και εξ ιδίων ότι «εγώ είμαι ο περιούσιος λαός της ευρωπαϊκής γης της Επαγγελίας. Ο ακολουθών εμέ την γην αυτήν θα αντικρίσει.»
  Ο εθνικός συντηρητισμός κατέστη κυρίαρχος ανά τους λαούς. Πρόκειται για φυσικό επακόλουθο της επικρατούσας αταξίας. Και αυτό ήταν το επιδιωκόμενο από την πλευρά των πρωταγωνιστών της παγκοσμιοποίησης. Οι λαοί της Ευρώπης αλληλοβρίζονται έτοιμοι να πλακωθούν. Ο στόχος επιτεύχθη.
  Αρχίζει η αποκαθήλωση της Ευρώπης και έρχεται γοργά και σταθερά η οικονομική εξαθλίωση όλων αρχίζοντας από τους ασθενέστερους.

 5. rally monkey avatar
  rally monkey 18/12/2011 23:15:22

  Σε ποια ευρωπαικη χώρα υπαρχουν σημερα 'opinion leaders' με θεσεις και λογο στο ιδιο μηκος κυματος με αυτες του κ. Κρανιδιωτη.

  • Σπύρος Δούκας avatar
   Σπύρος Δούκας @ rally monkey 19/12/2011 17:41:42

   Καλησπέρα,
   Να υποθέσω από το σχόλιό σας, ότι επειδή η κυρίαρχη άποψη στην Ευρώπη, δεν συμφωνεί με το άρθρο του κ. Κρανιδιώτη, εσείς διαφωνείτε με το άρθρο;
   Στα τέλη του 19ου αιώνα, η κυρίαρχη άποψη των φυσικών της εποχής ήταν ότι, έχει εξαντληθεί το γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης αυτής και έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και προβλήματα της φυσικής. Η βεβαιότητά τους ήταν τέτοια ώστε, οι καλοί μαθητές της εποχής εκείνης, έπαψαν να προσέρχονται γι ασπουδές στη φυσική. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1905, όταν ο Αϊνστάιν δημοσίευσε την γενική και ειδική θεωρία της σχετικότητας, έγινε αντιληπτό ότι, από εκείνο το σημείο άρχιζε πάλι η φυσική και ακόμα και τώρα, μετά από 100 χρόνια, έχει περισσότερα ερωτήματα από απαντήσεις.
   Τις βεβαιότητες των "αυθεντιών της σκέψης", εγώ προσωπικά τις βλέπω με μεγάλη επιφυλακτικότητα, για να μην σου πω που τις γράφω.
   Η άποψη ότι, προέχει η βελτίωση της λειτουργίας και της δομής (η εμβάθυνση) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι θα πρέπει να ακολουθήσει η νομισματική και οικονομική ένωση, δεν είναι νέα.
   Δεν ακολουθήθηκε μέχρι τώρα. Κυριάρχησαν οι υποστηρικτές της αντίθετης άποψης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι απορριπτέα. Εγω πιστεύω ότι μόνον όταν η Ευρώπη ισχυροποιήσει τους Δημοκρατικούς θεσμούς και λειτουργήσει υπό το πνεύμα Ομοσπονδιακού κράτους, θα μπορέσει να δημιουργήσει κατά τον βέλτιστο τρόπο. Τότε θα μπορέσει να αναπτυχθεί κοινός Ευρωπαϊκός πολιτισμός και πλούτος.
   Ευχαριστώ
   Σ. Δούκας

 6. Ραβινος avatar
  Ραβινος 18/12/2011 23:30:09

  Κι'επειδη,
  - αυτα δεν μπορουν να γινουν απο μια Ευρωπη διχασμενη & γερμανοποιημενη .
  - ειμαστε η νοτιοανατολικη εσχατια χωρις εγγυησεις συνορων εδαφικων ,οικονομικων,αποτροπης λαθρομεταναστων .
  -ο,τι μας συμβαινει λογω βλακειας τα φορτωνουμε στην Ευρωπη
  -οι φιλελληνες μας τελειωσαν
  -ειμαστε ο σπορος που ποτε δεν πεθαινει
  τι μπορει να γινει για την Ελλαδα μας για να αποκτησουμε και παλι την χαμενη μας αξιοπρεπεια απο μονοι μας χωρις την Ευρωπη ?

 7. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 18/12/2011 23:59:04

  Μανιάτη, για την ακρίβεια ο Δίκερως είναι οπωροφύλαξ, με ειδικότητα στο κυνήγι των πρασινορόζ φρούτων...

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ Τιγράνης 19/12/2011 00:03:38

   Ειδικευομαι στις παπαγιες!

   • Τιγράνης avatar
    Τιγράνης @ Δικερως 19/12/2011 00:13:23

    Διαβάζω στη Βικιπαίδεια: "Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο οπωροφόρο δέντρο του οποίου το γονιδίωμα αποκρυπτογραφήθηκε". Άστο υπουργέ μου, ο τύπος είναι expert, ο Στιβ Ίργουιν των papaya...

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ Τιγράνης 19/12/2011 12:01:48

     Ειδικεύεται στις γραφικές παπαριές, όπως θα έλεγε ο Δ. Σαγοριανάκος.

 8. a.p. avatar
  a.p. 19/12/2011 02:31:58

  Γι' αυτους τους λογους , πιθανοτατα συντομα θα αποτελει παρελθον .....

 9. madprof avatar
  madprof 19/12/2011 03:28:36

  Διόρθωση εμπλουτισμού :
  "..... τα εκατοντάδες δις που απλόχερα μας επιδότησαν, επιχορήγησαν, δάνεισαν με επιτόκιο ...."

 10. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 19/12/2011 08:04:24

  Ο καθηγητής και φιλόσοφος Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος είχε πει ότι το μόνο που παρήγαγε διαχρονικά η Ελλάδα ήταν προσωπικότητες. Με αυτή τη βάση, οι κατάλληλες ηγετικές και πνευματικές προσωπικότητες της Ελλάδας θα είναι η προσφορά της στην αληθινή ευρωπαϊκή ενοποίηση των δημοκρατικών θεσμών με εννιαίο πνευματικό υπόβαθρο που θα επαναβαπτίζει την Ευρώπη στις τρεις ρίζες της: τον κλασσικό Ελληνισμό, το ρωμαικό δίκαιο και την χριστιανική πνευματικότητα όπως αυτή διασώζεται σχετικά ανόθευτη στην ορθόδοξη παράδοση. Παρεμπιμπτόντως, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η Παιδεία στην Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει εθνική (όχι εθνικιστική αλλά όμως εθνική) απαλλασσόμενη από τα αριστερόζ ρεπούσια παπανδρεικά αμερικάνικα και διαμαντοπουλίστικα ανιστόρητα πειράματα.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 19/12/2011 08:09:05

   Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα με τον Θεοδωρακόπουλο κινείτο και ο έτερος θεωρητικός της μη αριστερόστροφης πολιτικής, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος. Βιβλία τους κυκλοφορούν, όχι βέβαια τόσο άφθονα όπως Πουλατζάδων, Κονδύληδων, Καστοριάδηδων και λοιπών της γαλλικής φοιτητικής ζωής

   • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
    ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 19/12/2011 08:24:37

    και γερμανικής όσον αφορά τον Κονδύλη. Η τραγική λόγω αυτοκτονίας προσωπικότητα Πουλαντζά, ο Καστοριάδης και ο Κονδύλης ασχολήθηκαν με το κομμάτι του μαρξισμού χάνοντας την πνευματική ρίζα και τις πανευρωπαϊκές αξίες επικεντρώνοντας στην έρευνα πάνω σε ένα μονοσήμαντο ιστορικουλιστικό ουτοπική σύστημα, τελικά ατελέσφορο προσφέροντας εύστοχες επισημάνσεις στην κοινωνική δομή και δυναμική της Ευρώπης αλλά ελάχιστες λύσεις

    • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
     ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 19/12/2011 08:25:56

     ουτοπικό

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 19/12/2011 11:39:00

     Δεν αναφέρομαι στον Πουλαντζά ως διανοούμενο της αριστεράς. Αυτό με αφήνει αδιάφορο. Αναφέρομαι στο επιστημονικό του έργο. Οι αναλύσεις του γύρω από τον χαρακτήρα και τον ρόλο του σύγχρονου Κράτους είναι μοναδικές. Δεν είναι τυχαίο ότι μελετάται ακόμη σε αμερικάνικα πανεπιστήμια. Οι έννοιες μαρξισμός κτλ. δεν εξυπηρετούν πλέον τίποτα το δημιουργικό και είναι κενές περιεχομένουν.
     Εξυπηρετούν μόνο την ομαδοποίηση και τον φανατισμό.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 19/12/2011 08:10:52

   ενιαίο (ορθογραφία)

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 19/12/2011 08:13:14

   Όταν λέω ρωμαϊκό δίκαιο εννοώ την παράδοση του δικαίου και όχι φυσικά την επιστροφή στο αρχαίο δίκαιο

 11. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 19/12/2011 08:41:00

  Φαήλε, καλημέρα: Εξαιρετικό όπως πάντα. Περιγράφεις τον νεοταξικό μμηδενισμό στην Ευρωπαϊκή του έκδοση. Οπου οι αξίες, ειδικά οι εθνικές, αντικαθίστανται από νούμερα δημοσιονομικά και οικονομικούς στόχους. Γι΄αυτό και οι ζηή των ανθρώπων δεν εχει καμμιά αξία εκτος της εμπορικής.

 12. Αννίτα avatar
  Αννίτα 19/12/2011 09:10:27

  Φαήλο θα σου δώσω κι εγώ μια άλλη εικόνα της Ευρώπης, αυτή που θάπρεπε να έχουμε όλοι κατά νου.
  Από την αρχαιότητα εως σήμερα ο ανθρωπος βρίσκεται σε εξελικτικά στάδια όσον αφορά την προσωπικότητα του, την κοινωνία με τους νόμους στην οποία ζει, τις επιδράσεις που δέχεται από άλλους πολιτισμούς.
  Ο άνθρωπος γίνεται σημείο αναφοράς των πολυποίκιλων οικονομικοπολιτικών συστημάτων. Μέτρο όλων αυτών των πνευματικών αναζητήσεων και ανησυχιών ήταν κ θα είναι ο άνθρωπος.
  Η Ρώμη υπήρξε το πρώτυπο οργανωμένης κοινωνίας και εξουσίας.
  Η συγκρότησαη θεσμών και των δομών της φέρει έντονο το ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ Κ ΙΔΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΡΩΜΑ.
  Ακόμη και εκεί που η Ρώμη είναι ιδιαίτερα περήφανη στα επιτεύγματα του ΝΟΜΙΚΟΥ της πολιτισμού και Διοικητικής οργάνωσης, ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ.
  Στα τέλη του 5ου π.χ αι. οι Ρωμαίοι έστειλαν νομικούς απεσταλμένους στην Αθήνα να ΑΝΤΙΓΡΑΨΟΥΝ ΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
  Γι αυτό ο Θουκιδίδης είχε πει: ΕΜΕΙΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ.!!!!!!!!!
  Η κοινωνία και το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκαν στην Ευρώπη των φυλών αποτέλεσαν στην σύζευξη του παλιού με το νέο. Ετσι ο Ελληνορωμαϊκός πολιτισμός δεν ΕΣΒΗΣΕ ΠΟΤΕ.
  ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ Κ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕςΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΩΝ.
  Με πρωτοβουλίες του Ιουστινιανού σε όλους τους τομείς, η Ελληνορωμαϊκή αυτοκρατορία ΑΝΑΣΤΗΛΩΘΗΚΕ. Από το ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ του Δημοσίου οργάνωσε με ΕΠΙΤΥΧΙΑ την επιχείρηση της αποκατάστασής της.......................
  Αναμόρφωσε τον κρατικό μηχανισμό αφού κατάργησε την αγορά αξιωμάτων κ τα συμβούλια. ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΡΩΜΑΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΕΙΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΓΙΝΕ Η ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.
  Η ελληνορωμαϊκή αυτοκρατορία ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΆ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΑΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ. ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΑΝΤΕΞΕ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.........................................
  Κάποτε πίστευα πως ο Ευρωπαίος δεν χαρακτηρίζεται από την φυλή η την γλώσσα αλλά από την ΑΝΑΠΤΥΞΗ του πνεύματος του, απ τον τρόπο που σκέφτεται, που δημιουργεί και αγαπά.
  Κάποτε θα έλεγα πως: Οπου υπάρχει Ευρωπαϊκό πνέυμα εμφανίζεται το μέγιστο των αναγκών του ανθρώπου, δηλ: της εργασίας, της απόδοσης, της φιλοδοξίας , των σχέσεων και ανταλλαγών.
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΕΥΡΥΤΗΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ,με μέγιστες ανάγκες βαθυστόχαστες, αλλά και καλλιτέχνες που δημιουργούν επιστήμη.
  ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΠΩ: Δεν είμαστε ολοκληρωμένοι Ευρωπαίοι μας λείπει η λεπτή ισχυρή δράση στην οποία οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος της ευφυϊας μας, η σταθερόητα των γνώσεων μας.
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ αλλά και μια μέθοδο σκέψης που τείνει να αναφέρει όλα τα πράγματα στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.
  ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ, ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΓΓΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ΕΚΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ.
  Με όπλα τον ορθό λόγο και την πίστη στην βελτίωση του ανθρώπου ΑΣΚΩΝΤΑΣ κριτική στο πολιτικό και πνευματικό κατεστημένο κάθε εποχής μπορούμε να αισιοδοξούμε.
  Είμαστε ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ της ατομικής ελευθερίας και εκφραστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με την ΕΥΡΥΤΗΤΑ πνεύματος που μας διακρίνει ως ΕΛΛΗΝΕΣ θα κατακτήσουμε πάλι τον κόσμο.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • madprof avatar
   madprof @ Αννίτα 19/12/2011 10:31:32

   Ποιές "πνευματικές" τροφές, πλούσιες σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία χαϊβανόσκονης είσαι εθισμένη; Τι "πνευματικό" νέκταρ πίνεις και δεν μας δίνεις βρε Αννίτα; Πάντως η Πάνια σίγουρα δεν είσαι, γιατί αυτή στροφάρη, τουλάχιστον!

 13. JOHN avatar
  JOHN 19/12/2011 09:21:06

  @Μανιατης. Δουρειος ιππος στην Ευρωπη αποδεικνυεται οτι δεν ειναι η Βρετανια,αλλα η Γερμανια με το ευρω που σχεδιασε.Γιατι το κοινο νομισμα την βοηθεισε ν αποκτησει πλουτο θαβοντας με αλλειματα τους υπολοιπους.Τα περι αλληλεγγυης κλπ ειναι απλως ευχολογια και μπροστα στην ωμη πραγματικοτητα ειναι λογια κουλτουριαριδων κενα περιεχομενου.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ JOHN 19/12/2011 11:27:24

   Η Γερμανία δεν χρειάζεται να είναι Δούρειος Ίππος, γιατί κατέχει κυρίαρχη θέση. Στο κείμενό μου δεν ανέφερα την λέξη αλληλεγγύη. Τα κράτη είναι αλληλέγγυα στο βαθμό που αυτό εξυπηρετεί τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Η αποτυχία του εγχειρήματος της ΕΕ οφείλεται ακριβώς στο ότι δεν υπάρχει ισόρροπη εξυπηρέτηση των επί μέρους εθνικών συμφερόντων.

 14. Κεφαλλονίτης avatar
  Κεφαλλονίτης 19/12/2011 09:26:44

  Σωστός είδες πως λέει ο γιατρός; Από εδώ και πέρα ότι θελήσει ο «Κύριος».
  Μόνο που δυστυχώς δεν είναι ο Κύριος των εικόνων.
  Με την «πέμπτη φάλαγγα» τι θα κάνει ο μισοπατριώτης μου (από μάνα);
  Αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή.
  Και το δεύτερο η ΑΟΖ, τα πετρέλαια, να μας τα πάρουν στην ξευτίλα μπας και ησυχάσουμε και εμείς και αυτοί. Και προσοχή μη γίνουμε νέο ΙΡΑΚ !
  Τόσα χρόνια αλήθεια γιατί οι Ευρωπαίοι αδιαφορούσαν; Ή δεν μπορούσαν ίσως;
  Γιατί αν συνέβαινε το δεύτερο θα γελάσει το πικραμένο χειλάκι μας με τις εξελίξεις!
  Γιατί τότε δεν ήταν Ευρώπη, αλλά Κουραδοευρώπη με ημερομηνία λήξης.
  ‘Όσο για το πόθεν έσχες φίλτατε Κρανιδιώτη μάλλον έχει πετάξει το πουλάκι δε νομίζεις;
  Μόνο της μάνας μου τα κοτόπουλα θα βρούνε!

 15. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 19/12/2011 11:45:48

  Πολύ ωραίο κείμενο!

 16. ΑΝΤΙΣΘΕΝΗΣ avatar
  ΑΝΤΙΣΘΕΝΗΣ 19/12/2011 12:04:17

  Between the conception
  and the creation
  Between the emotion
  and the response
  Falls the shasow
  For thine is the Kingdom

  This is the way the world ends...
  Not with a bang but a whimper...

  Για να θυμηθούμε τον μεγάλο T.S.Eliot

  • madprof avatar
   madprof @ ΑΝΤΙΣΘΕΝΗΣ 19/12/2011 17:17:25

   Αντισθένη, συγκρίνεις το naϊf κείμενο του T.S.Eliot (αλήθεια, ποιο το πνευματικό - φιλοσοφικό απόσταγμά του;) με το ποίημα “ΜΑΡΤΙΑΙ ΕΙΔΟΙ” του Κ.Π. Καβάφη, που βρίσκονται τυχαία στα σχόλιά μας, στο άρθρο;
   Και αν "ναι" εξήγησέτο μου, please!

 17. jone fileas avatar
  jone fileas 19/12/2011 17:23:34

  Δικαίωμα στην Ευρώπη έχουν πρώτα και κύρια αυτοί που την απελευθέρωσαν σε δύο παγκόσμιους πολέμους με χιλιάδες νεκρούς και τεράστια οικονομική καταστροφή.Και αυτοί είναι οι πέρα από τη Μάγχη ,οι Βρετανοί,και όχι αυτοί που δεν άντεξαν ούτε 3 μέρες και προσκύνησαν δηλαδή οι Γάλλοι.
  Και τώρα για μια ακόμη φορά προσκυνημένοι οι Γάλλοι,σκύβουν στο Δ Ράιχ μιας γερμανοποιημένης Ευρώπης.Οι Βρετανοί μπορεί να έχουν τις συντηρητικές τους ιδιομορφίες και να επιδιώκουν και αυτοί όπως όλοι οι λαοί τα συμφέροντά τους,τουλάχιστον όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε τη δημοκρατική τους παράδοση ούτε τους αγώνες και τις θυσίες τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ευρώπης.Ο Σαρκοζί όταν εξευτέλιζε λεκτικά τον Κάμερον έπρεπε να φέρει στη μνήμη του τις μέρες του Ιουνίου του 1944 που οι δυνάμεις των Βρετανών και των Αμερικάνων έκαναν έναν από τους μεγαλύτερους άθλους στην παγκόσμια ιστορία με την απόβαση στην Νορμανδία για να τους απελευθερώσουν.Το ίδιο και η Μέρκελ όταν αντιμετώπιζε όταν τον αντιμετώπισε με τη γνωστή γερμανική φασιστική και περιφρονητική νοοτροπία έπρεπε να θυμηθεί τη συνθήκη που οι νικητές του πολέμου χάρισαν στη Γερμανία το 62 % του χρέους της και το υπόλοιπο θα το πλήρωνε άτοκα όταν θα είχε ανάπτυξη,ένώ της έδωσαν και πακτωλούς χρημάτων για να αναπτυχθεί.
  Την ιστορία κ Κρανιδιώτη πρέπει να τη διαβάζεις απ'όλες τις μεριές.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ jone fileas 20/12/2011 08:59:56

   Φοβερή η λογική σου. Σύμφωνα με αυτήν ακόμη μεγαλύτερο δικαίωμα στην Ευρώπη είχε ο Στάλιν κι ο Κόκκινος Στρατός.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 20/12/2011 11:18:05

    Κατάφεραν να φέρουν τους λαούς να αλληλοκατηγορούνται.
    Ποίοι;
    Οι μίστες της εξουσίας.

 18. tsechos avatar
  tsechos 19/12/2011 23:18:27

  Ναι κύριοι όσο κι αν δεν θέλετε να το πιστέψετε αυτή είναι η καπιταλιστική Ευρώπη. Τώρα δείχνει το αποκρουστικό πρόσωπο της. Και όσο και να ψάχνετε να βρείτε τους λόγους που έγινε έτσι η απάντηση είναι απλή. Ακριβώς γιατι είναι ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ tsechos 20/12/2011 11:11:09

   Η δε σοσιαλιστική Ευρώπη ευημερούσε...
   Αν η πραγματικότητα ήταν τόσο απλή θα είχαν λυθεί όλα τα προβλήματα!

 19. Αννίτα avatar
  Αννίτα 20/12/2011 09:39:54

  MADPROF, απ το σχόλιο σου καταλαβαίνω σίγουρα πως δεν γνωρίζεις την φιλοσοφία της ένδοξης ιστορίας μας και σίγουρα δεν καταλαβαίνεις το νόημα της, που σκοπό έχει να καταλάβουμε όλοι πως η Ελλάδα πάντα έβαζε τις βάσεις νομικές, ιστορικές και πολιτικές σε όλη την ευρώπη του χθες. Που σκοπό έχει να καταλάβουμε βάσει όλων των ιστορικών γεγονόντων την ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ.
  Το μυαλό μου στροφάρει με 180 μοίρες όλη την ημέρα και δεν κοιμάμαι. Εκτιμώ την πατρίδα μου και μαθαίνω απ τα πάλαι ποτε ιστορικά γεγονόντα, που αν καθόσουν να σκεφτείς κι εσύ θα έβλεπες πως μπορούν να δώσουν λύσεις κ στην σημερινή Ελλάδα. Οσο για την Πάνια ακουστά την έχω, δεν ξέρω τι ακριβώς κάνει κ ούτε θέλω να μάθω διότι διαφέρουμε σε πολλά, το μόνο κοινό μας στοιχείο είναι οτι το μυαλό κ των δυο μας στροφάρει κ νάσαι βέβαιος γι αυτό!!!!!!!!!!!!

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Αννίτα 20/12/2011 11:12:28

   Και γιατί φτάσαμε εώς εδώ;

  • madprof avatar
   madprof @ Αννίτα 20/12/2011 13:46:07

   "Το μυαλό μου στροφάρει με 180 μοίρες όλη την ημέρα και δεν κοιμάμαι."
   Κοίταξέ το, σου λείπουν οι υπόλοιπες, έως τις 360 (sic!). Εμμέσως στο είπα, χρειάζεσαι επειγόντως "αγρανάπαυση"!
   ΥΓ. Όσο, για την φιλοσοφική μου επάρκεια και τις ιστορικές μου γνώσεις, άστο, γιατί αποτελούν την πλειονότητα των μη εγκύκλιων μελετών μου.

 20. jone fileas avatar
  jone fileas 20/12/2011 10:40:02

  Η δική σου λογική είναι ακόμη πιο φοβερή που επικαλείσαι τον κόκκινο στρατό για να συκοφαντήσεις τις θυσίες και τους ηρωικούς αγώνες των λαών της Ευρώπης για την ελευθερία απέναντι στο ναζισμό ανεξάρτητα ποιος ήταν ηγέτης στη κάθε χώρα.Αυτές οι λογικές είναι τουλάχιστο επικίνδυνες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.