#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/08/2013 21:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αρχή μιας νέας δυναμικής στις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας οι συνομιλίες Ομπάμα-ΣαμαράΗ συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εξελίχθηκε ανέλπιστα ικανοποιητικά και φαίνεται ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις να εισέρχονται σε νέα φάση. «Μπορούμε πλέον να μιλάμε για την απαρχή μια νέας δυναμικής στις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας» δήλωσε στο Antinews καλά πληροφορημένη για τις συνομιλίες πηγή.

Ειδικά η φράση - μήνυμα του Ομπάμα ότι η λιτότητα δεν είναι η λύση τα λέει όλα: «Δεν μπορούμε απλώς να στρεφόμαστε στη λιτότητα ως στρατηγική. Είναι σημαντικό να έχουμε σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής για την αντιμετώπιση του χρέους και είναι εξίσου σημαντικό να επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας... οι χώρες που έχουν ανάπτυξη είναι πιο εύκολο να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Η φράση αυτή, όπως εκτίμησε και μερίδα του διεθνούς Τύπου, αποτελεί σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας της μονοδιάστατης πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία και ταυτόχρονα μήνυμα ισχυρότατης στήριξης στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που προσπαθεί να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Ομπάμα, λίγο προτού πάει διακοπές επέλεξε τη συνάντηση με τον Σαμαρά για να δηλώσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ανάπτυξη και δεν μπορεί η μόνη λύση να είναι η λιτότητα. Τι άλλο ήθελαν να κάνει δηλαδή; Να στείλει πυρηνικούς πυραύλους να κατεδαφίσουν το Βερολίνο; Η γερμανική διπλωματία θα το λάβει το μήνυμα και θα το αξιολογήσει σύντομα, αλλά σίγουρα όχι πριν τις εκλογές.

Τι ήθελε ο Έλληνας πρωθυπουργός από την προχθεσινή συνάντηση; Δύο βασικά πράγματα και άλλα δύο επιμέρους και τα πήρε όλα:

1. Πολιτική στήριξη στη ελληνική κυβέρνηση. Ο Ομπάμα του την παρείχε με θέρμη.

2. Αποδοκιμασία της σκληρής πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται. Ο Ομπάμα του την έδωσε απλόχερα, όπως αναφέραμε προηγουμένως.

3. Αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή με αφορμή τα ενεργειακά θέματα και τις άλλες γεωπολιτικές εξελίξεις.

4. Να δείξει ο Σαμαράς ότι είναι παράγοντας σταθερότητας. Ο Ομπάμα και η αμερικανική διπλωματία το πιστεύουν διότι αλλιώς κινδυνεύει και η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.

Ιδιαίτερα για το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή πρέπει να αναφερθεί η θερμή υποδοχή της πρωτοβουλίας που ανέπτυξε ο κ. Σαμαράς για την δημιουργία ενός άξονα Ελλάδα - Κύπρου - Ισραήλ στο ασταθές περιβάλλον της περιοχής. Οι Αμερικανοί συνομιλητές του υποδέχθηκαν την ιδέα με θέρμη, καθώς βλέπουν ότι πάει να παιχτεί χοντρό παιχνίδι στην  περιοχή και ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ο σταθεροποιητικός παράγοντας σε μια Μέση Ανατολή που φλέγεται .

"Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το γενικότερο περιβάλλον της Μεσογείου και των Βαλκανίων  – όπως το υπογράμμισε και ο Πρωθυπουργός μερικές φορές είναι ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Και η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο σαν σύμμαχος καθώς αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική αλλά και  στα ίδια τα Βαλκάνια"  δήλωσε σχετικά ο Ομπάμα.

Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο Ομπάμα για τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα που ανακαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα μπορούν να «επαναπροσδιορίσουν» αυτούς τους πόρους προκειμένου να καλύψουν τις Ευρωπαϊκές ανάγκες, ιδίως για φυσικό αέριο, είπε συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η ελληνική πλευρά εξήγησε επίσης ότι ενώ έγινε τόση φασαρία διεθνώς για τον αγωγό ΤΑΡ, αυτός μπορεί να καλύψει μόνο το 3% των αναγκών της Ευρώπης. Ενώ η Ελλάδα με την Κύπρο μπορούν να καλύψουν το 51% και το μισό από αυτό η Ελλάδα.

Γενικότερα, το ταξίδι του Σαμαρά, που δεν έχει τελειώσει, πρέπει να το δούμε μέσα και από τις υπόλοιπες επαφές οι οποίες χαρακτηρίζονται εξαιρετικές. Και με τα μεγάλα ξένα funds και με τον Τζον Κέρι. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε τις ευκαιρίες που έχει η Ελλάδα και ζήτησε ανάπτυξη ενώ απέδειξε ότι είναι παράγοντας σταθερότητας και μπορεί να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Μετά την Ουάσιγκτον, το ταξίδι του πρωθυπουργού συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή, στη Νέα Υόρκη, όπου ο κ. Σαμαράς θα έχει σειρά σημαντικών επαφών. Ειδικότερα, θα συναντηθεί διαδοχικά με τον δήμαρχο της αμερικανικής μεγαλούπολης κ. Μάικ Μπλούμπεργκ, το εκδοτικό επιτελείο της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, επιχειρηματίες από την ελληνική ομογένεια, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, καθώς και τον επικεφαλής του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου κ. Ντέιβιντ Χάρις.

Στο ενδιάμεσο προγραμματίζει να βρεθεί για λίγο στο Σημείο Μηδέν (Ground Zero) για συμβολικούς λόγους αλλά και για να δει το ανοικοδομούμενο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που είχε καταστραφεί μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους.

Β.Ζ. - Α.Ψ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. airman avatar
  airman 09/08/2013 22:35:42

  ''Ιδιαίτερα για το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή πρέπει να αναφερθεί η θερμή υποδοχή της πρωτοβουλίας που ανέπτυξε ο κ. Σαμαράς για την δημιουργία ενός άξονα Ελλάδα – Κύπρου – Ισραήλ στο ασταθές περιβάλλον της περιοχής.''
  Επίσης χθές υπεγράφη στη Λευκωσία το μνημόνιο συναντίληψης για τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων και ''Οι τρεις υπουργοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής σύνδεσης EuroAsia Interconnector, το οποίο διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2000 MW, μέσω της πόντισης σχετικού ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών.''
  Δεδομένου ότι η ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ εφάπτονται, είναι κομβικής σημασίας τέτοιου είδους εξελίξεις που συνδυάζουν τα εθνικά συμφέροντα με κοινά συμφέροντα ισχυρών γειτόνων (ως γνωστόν στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν διαρκείς φιλίες αλλά διαρκή συμφέροντα), καθόσον στρώνουν το ''χαλί'' οριοθέτησης της Ελληνικής ΑΟΖ η οποία εφάπτεται με την Κυπριακή. Μια εξέλιξη που ξορκίζει η Τουρκία υποστηρίζοντας ότι το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου δεν διαθέτει ΑΟΖ με στόχο να παραμβάλεται η δική της ΑΟΖ μεταξύ Ελληνικής και Κυπριακής, εφαπτόμενη με την Αιγυπτιακή. Δεν ήταν καθόλου τυχαία από την άποψη αυτή η στάση της Τουρκίας όσον αφορά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Άλλο ''Αδελφοί Μουσουλμάνοι'' και πολύ διαφορετικό το κοσμικό καθεστώς που δείχνει να επανέρχεται.
  Οπότε το καλώδιο μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας μπορεί να αποδειχθεί θηλία στο λαιμό της Τουρκίας. Συντονισμένες, αποφασιστικές και εύστοχες κινήσεις σε συνδυασμό με τη συγκυρία μπορεί να αλλάξουν άρδην τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή.
  Όμως το ''one man show'' που ανοίγει τους δρόμους δεν αρκεί από μόνο του για όλα. Πρέπει να ιδρώσουν κι άλλοι τη φανέλα.

 2. kapoios avatar
  kapoios 09/08/2013 23:10:21

  ΩΡΑΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ!!! στην πραξη τι γινεται?

 3. ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΛΛΑΣ avatar
  ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΛΛΑΣ 10/08/2013 13:04:41

  ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ
  1950 . ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ , ΜΠΛΑ, ΜΠΛΑ ,ΜΠΛΑ.
  ΟΙ *ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ* ΦΑΓΑΝΕ ΠΟΡΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ
  ΚΑΙ ΤΡΕΞΑΝΕ ΣΤΑ ΜΟΝΙΜΩΣ *ΘΥΜΑΤΑ* ΓΙΑ ΦΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
  ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ? ? ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΔΕΜΕΝΗ ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ *ΦΙΛΟΥ*.
  ΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΔΕΝ ΕΔΡΑΙΟΝΟΝΤΑΙ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ
  * ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕΝΕΣ * ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΜΑΧΟΥ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

 4. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 10/08/2013 14:11:33

  Τελικά, έχουμε τη νοοτροπία του πνιγμένου. Σας απελπισμένοι αντιμετωπίζουμε το καθετί περιμένοντας να μας τραβήξουν από τη κινούμενη άμμο.
  Και δε μπορούμε να καταλάβουμε πως Μεσσίες δεν υπάρχουν και θαύματα δεν γίνονται.
  Το ταξίδι του πρωθυπουργού καθευατό έχει ιδιαίτερη σημασία. Κύρια στρατηγικής φύσεως. Επομένως, δεν λύνει κάποιο άμμεσο πρόβλημά μας. Δεν μας σώζει από την κινούμενη άμμο...
  Ούτε βέβαια θα πρέπει να εκληφθεί το μνημόνιο Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος ως θηλιά στα πλευρά της Τουρκίας.
  Ας τελειώνουμε με το "Ιδού ο νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυχτός"...

 5. helios avatar
  helios 10/08/2013 17:13:55

  Μάστερ πλαν για Ανατ. Μεσόγειο με όπλο την ενέργεια


  Στρατηγική που προνοεί συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ-Τουρκίας-Ελλάδας ανέπτυξε στον Α.Σαμαρά ο Μπ. Ομπάμα στην Ουάσιγκτον – Η Άγκυρα παίρνει αέριο, ρυθμίζεται το κυπριακό και η τριμερής Λευκωσίας, Ιερουσαλήμ και Αθηνών είναι το αντιστάθμισμα
  

  Ο Μπ.Ομπάμα έδωσε πολύτιμη στήριξη στην πολιτική Σαμαρά για το μνημόνιο. Σημειώνεται, όμως, ότι τον κάλεσε στην Ουάσιγκτον αφού πρώτα η Ελλάδα και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για κατασκευή του TAP, του αγωγού που μεταφέρει αέριο μέσω Τουρκίας και Ελλάδας στην ΕΕ.

  Ένα γεωπολιτικό μάστερ πλαν που περιλαμβάνει λύσεις και πολιτικές ρυθμίσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με δέλεαρ την απρόσκοπτη εκμετάλλευση αποθεμάτων υδρογονανθράκων που διαθέτουν το Ισραήλ, η Κύπρος και ο Λίβανος στην περιοχή έχουν εκπονήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

  Ο σχεδιασμός, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newzup.net έχει ξεκινήσει εδώ και κάμποσα χρόνια, όταν διαφάνηκε ότι το Ισραήλ πρώτα και μετά η Κύπρος διαθέτουν φυσικό αέριο και ενδεχομένως πετρέλαιο, το οποίο θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Ευρώπη με αγωγούς μέσω Τουρκίας.

  Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, είχε την ευκαιρία την Πέμπτη το βράδυ να ακούσει τους αμερικανικούς σχεδιασμούς για την περιοχή στο ανώτατο επίπεδο. Πρώτα σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και στη συνέχεια με τον ίδιο τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

  Ο Αμερικανός πρόεδρος μάλιστα έσπευσε να αναφερθεί στο κυπριακό και να τονίσει πως έχει λάβει θετικά μηνύματα σχετικά με μια νέα προσπάθεια λύσης και από τις δυο κοινότητες του νησιού.

  Νυχτερινό τηλεφώνημα

  Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ήθελε τόσο πολύ να μεταφέρει τα όσα συζήτησε με τον Μπ. Ομπάμα στον Νίκο Αναστασιάδη, που τηλεφώνησε στον Πρόεδρο στη μία η ώρα, ξημερώματα Παρασκευής.

  Η ανακοίνωση το προεδρικού τονίζει ότι κ. Σαμαράς ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη και για συζητήσεις που είχε με τους κ.κ. Ομπάμα και Κέρι για το κυπριακό, αλλά “και για θέματα ενεργειακών συνεργασιών και ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου".

  Το πλάνο

  Το newzup.net αντιλαμβάνεται πως οι Αμερικανοί έχουν ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους στην περιοχή για το σχέδιο που έχουν εκπονήσει. Και μάλιστα η ενημέρωση είναι στο ανώτατο επίπεδο.

  Το πλάνο σήμερα βασίζεται στην ακόλουθη λογική.

  Συνεργασία του Ισραήλ, της Κύπρου και της Τουρκίας για ανόρυξη του αερίου που διαθέτουν οι δύο πρώτες χώρες και μεταφορά του στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της τουρκικής επικράτειας
  Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα πάντα με τη λογική των Αμερικανών, όλοι οι παίκτες θα έβγαιναν κερδισμένοι οικονομικά, ενώ εκ των πραγμάτων θα λυνόταν το Κυπριακό και θα εξομαλύνονταν οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία
  Στο σχεδιασμό θα μπορεί να μπει αργότερα και ο Λίβανος, ο οποίος διαθέτει επίσης πλούσια αποθέματα αερίου. Σε αυτή την περίπτωση το δέλεαρ του ενεργειακού οικονομικού όφελους θα έδινε διέξοδο στη χρόνια διαμάχη του Ισραήλ με το Λίβανο
  Στην ίδια συνισταμένη θα μπορούσε συμπεριληφθεί και η Αίγυπτος, η οποία είναι η πρώτη χώρα της ευρύτερης περιφέρειας που εκμεταλλεύθηκε τα αποθέματα υδρογονανθράκων που διαθέτει
  Τέλος, οι ΗΠΑ ευνοούν και την υλοποίηση μιας τριμερούς συνεργασίας, Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας για σύνδεσή τους με δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος. Ήδη υπεγράφη την Πέμπτη μνημόνιο για την πόντιση καλωδίου που θα συνδέει τις τρεις χώρες. Η συγκεκριμένη τριμερής, σύμφωνα με τη λογική των Αμερικανών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα και εξισορροπιστικός παράγοντας προς τη συνεργασία των υπολοίπων παικτών με την Τουρκία για το θέμα του αγωγού.

  Η πρόσκληση προς Σαμαρά

  Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έλαβε τελικά την πρόσκληση να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, μόνο αφού έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας για την κατασκευή του αγωγού TAP, ο οποίος θα μεταφέρει αζέρικο ή άλλο αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.

  Η ελληνική κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της στις ΗΠΑ, επεδίωκαν για έξι μήνες να συναντηθεί ο κ. Σαμαράς με τον κ. Ομπάμα. Τελικά το ραντεβού ορίστηκε όταν “έκλεισε” ο ΤΑΠ και μπήκε ένα μεγάλο κομμάτι του ενεργειακού μάστερ πλαν των ΗΠΑ στη θέση του.

 6. Ανδρεας45 avatar
  Ανδρεας45 11/08/2013 06:28:58

  Πιστευω οτι οι συνομιλιες ηταν πολυ επικοδομιτικες και τα ωφελη απο την συναντησι αρκετα καλα.Ομως ενα που εχω να παρατηρησω, ειναι η γλωσσα του σωματος του κ.Σαμαρα.Εδειχνε σαν ψαρι εξω απο το νερο. Καποιος ειδικος νομιζω πρεπει να αναλαβη να τον κατατοπιση σχετικα,πως πρεπει να καθεται και να φερεται,σε τοσο σοβαρες συνομιλιες.

  • Heaven avatar
   Heaven @ Ανδρεας45 12/08/2013 00:55:39

   και συ που ήσουν να του πεις πως να στέκεται?
   κρίμα, θα τον είχες βοηθήσει τοοοσο πολυ!!!
   (το ητα (η) γιατί το σκοτώνεις, μανία τοχεις???)

   • Γιώργης Α. avatar
    Γιώργης Α. @ Heaven 12/08/2013 09:55:35

    Να αναλάβη, κατατοπίση , σωστό είναι διατηρεί παλαιότερο τρόπο γραφής της υποτακτικής. Βλέπεις ότι προτιμά αυτή τη γραφή η οποία βασίζεται στην αρχαία απότε είναι εξ ορισμού σωστή και αποδεκτή. Αλλά τόνους δεν εμφανίζει για κάποιο λόγο.

  • Γιώργης Α. avatar
   Γιώργης Α. @ Ανδρεας45 12/08/2013 09:49:05

   E ναι σαν να μην τον βόλευε η καρέκλα, σαν να είχε άγχος και σαν να ήταν φοβισμένος. Ενώ ο Μπάμιας, ήταν και εντός έδρας, σίγουρος και σταθερός, ( και από θέση ισχύος). Είναι φυσιολογική η αντίδραση του σαμαρά και δείχνει ακριβώς με τι προθέσεις πάμε στις συνομιλίες και τι πρέπει να περιμένουμε πάντα από τέτοια γεγονότα. Να θυμίσω και μια εμφάνιση του Σιμίτι στο λευκό οικο τότε που αλλαζε το νόμισμα.... ντροπή, μην πηγαίνετε καθόλου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.