#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/03/2011 11:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αρνούμαστε να θυσιάσουμε δυο γενιές Ελλήνων για το χρέος

Tο χρέος μας είναι και ειδεχθές και απεχθές, και  αρνούμαστε να θυσιάσουμε δυο γενιές Ελλήνων γι’αυτό
Της Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη*

Αξιέπαινη και εθνική η πρωτοβουλία υποβολής μήνυσης στη Moody’s. Έστω κι αν, όπως είναι ξεκάθαρο, πρόκειται για αντίδραση σε επίπεδο  εντυπώσεων και όχι θετικού αποτελέσματος. Σχετικά, με την Moody’s και τους συναφείς οργανισμούς της είναι, δυστυχώς, απαραίτητο να συνειδητοποιηθεί ότι  έχουμε να κάνουμε με κοράκια που προσελκύονται αυτόματα εκεί όπου υπάρχει αίμα. Έχουν αφεθεί, όλοι αυτοί, με το σύνολο άλλωστε του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, σε κατάσταση πλήρους ασυδοσίας και ξέφρενης κερδοσκοπίας. Σε πείσμα του ότι η δεύτερη μεγάλη οικονομική κρίση του 2007 προκλήθηκε, σε μεγάλο βαθμό, από τις δραστηριότητές τους, ούτε η Ευρώπη, αλλά ούτε ο Ομπάμα, μπόρεσαν (ή  θέλησαν) να βάλουν κάποια τάξη στην άκρως επικίνδυνη αυτή κατάσταση.

Η Moody’s, λοιπόν –και δεν θα μείνουμε φοβούμαι μόνο σ’αυτήν- απλώς εκμεταλλεύτηκε το, εδώ και ενάμισι χρόνο,  ελληνικό αδιέξοδο, στο οποίο μας οδηγούσε το από κάθε πλευρά επαίσχυντο και πλήρως αναποτελεσματικό Μνημόνιο, το οποίο υπογράφηκε, νύκτα προφανώς, και οπωσδήποτε χωρίς να αναγνωστεί προηγουμένως.

Από την πρώτη στιγμή, πολυάριθμοι ξένοι, αλλά  και Έλληνες οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και η υπογράφουσα, προσπαθήσαμε με άρθρα, βιβλία, συνεντεύξεις και ομιλίες, να εξηγήσουμε τους λόγους- απολύτως εμφανείς άλλωστε και σε επίπεδο πρωτοετών φοιτητών των οικονομικών- για τους οποίους το Μνημόνιο όχι μόνο δεν είναι λύση, αλλά είναι και η καταστροφή της Ελλάδας.

Οι ξένοι οικονομολόγοι αγνοήθηκαν πολυτελώς, ενώ οι Έλληνες αντιμετωπίστηκαν, ως εχθροί του Έθνους.

Στη συνέχεια, και επειδή, δυστυχώς, το  εγκληματικού περιεχομένου και αποικιοκρατικής υφής αυτό Μνημόνιο, που ξεπουλά βωμούς και εστίες, φέρει την υπογραφή και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, αλλά και του Διοικητή της Τ.Ε. το μόνο που έμενε να επιχειρηθεί, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διασωθούμε,  ήταν να επιδιώξουμε κατεπειγόντως, μια αναδιάρθρωση/αναδιαπραγμάτευση εφ’ολης της ύλης, με απώτερο πάνω απ’ όλα  στόχο την απαλλαγή μας από τρόικες κλπ, δηλαδή από το καταστρεπτικό Μνημόνιο.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή που θα μπορούσε, με καλούς χειρισμούς –και όχι βέβαια  με ευχαριστώ ενόσω μας εξυβρίζουν και μας εξαθλιώνουν- να αποβεί σωτήρια, αντιμετωπίστηκε από την Κυβέρνηση με σαφώς εχθρικό τρόπο, με το πάγιο  επιχείρημα ότι δήθεν «θα είναι καταστροφή για την Ελλάδα» και άλλα παρόμοια, χωρίς φυσικά και να παρέχονται  διευκρινήσεις του γιατί αυτή η λυσσαλέα άρνηση της μοναδικής ελπίδας που φάνταζε στον γκρίζο ορίζοντα του Μνημονίου.

Σπεύδω, στο σημείο αυτό, να προλάβω τον αντίλογο: «μα, δεν θα το δεχόταν οι εταίροι μας- δανειστές μας»! Θα ήταν απίθανο να μη δεχτούν, γιατί γνώριζαν ότι μας φόρτωσαν με όρους που ήταν εκ προοιμίου  αδύνατον να πραγματοποιηθούν. Αλλά, ίσως,  όχι και αδύνατον. Σ’αυτή τη δεύτερη  περίπτωση, και εκκινώντας από την ανελέητη πραγματικότητα ότι δηλαδή είμαστε ήδη σε χρεοκοπία με αναστολή 2-3 ετών, η  μοναδική μας διέξοδος όφειλε να είναι η δήλωση : «παύουμε  τις  πληρωμές τοκοχρεολυσίων και χρέους».

Τι θα γινόταν;

Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τι θα γινόταν, από τη στιγμή που οι δανειστές μας θα συνειδητοποιούσαν, ότι αντί για haircut 25-30% του χρέους τα χάνουν ΟΛΑ-ΟΛΑ. Αυτό θα ήταν το δικό μας περίστροφο, όχι το άλλο του κ. Πρωθυπουργού, που τελικά παρέμεινε ανενεργό.  Και, όχι μόνο, αλλά αρχίζει και το ξήλωμα Ευρωζώνης –Ευρώ. Δεν θα ήταν βεβαίως, διόλου μα διόλου αξιοπρεπής λύση για την Ελλάδα! Αλλά…το Μνημόνιο, που τόλμησαν να μας επιβάλλουν –βέβαια, λένε σε  κατ’ ιδίαν συζητήσεις: «Μα γιατί δεν αντιδράσατε;; γιατί δεν διαπραγματευτήκατε;; γιατί το υπογράψατε;;;γιατί δεν υπερασπιστήκατε διόλου τον εαυτό σας;;;» -  είναι το συνονθύλευμα αυτό αξιοπρεπές:;;;;;;

Η Moody’s –και η συντροφιά της- περίμενε υπομονητικά, με την απόλυτη φυσικά βεβαιότητα από την αρχή, ότι οι στόχοι του Μνημονίου, όλοι συλλήβδην, αποτελούσαν όνειρα θερινής νυκτός και πύργους στην άμμο. Γι’ αυτό και τα στοιχήματα περί χρεοκοπίας μας έφθασαν ήδη τα δισεκατομμύρια!  Και τώρα που το θέατρο σκιών του ότι «πάμε καλά», «έρχονται καλύτερες ημέρες», «οι θυσίες του λαού μας έχουν αντίκρισμα» κλπ. κλπ. έλαβε αναγκαστικά επίσημο και άκρως οδυνηρό  τέλος με την εμφάνιση της τέταρτης κεφαλής της Λερναίας Ύδρας του Μνημονίου, αυτήν δηλαδή που βγάζει την Ελλάδα στο σφυρί, η Moody’s –και η  παρέα της-  έκρινε ότι ήρθε επιτέλους η ώρα της! Και επιτέθηκε εναντίον μιας ακυβέρνητης, αμήχανης και κατακαημένης Ελλάδας. Μια Ελλάδας, που δέχθηκε επιπλέον αδιαμαρτύρητα να οδηγηθεί η αγορά εργασίας της στη ζούγκλα που επικρατούσε στις αρχές του 19ου αιώνα.

Και τώρα;;;

Καλή είναι η μήνυση εναντίον της Moody’s. Γιατί, όχι;;; Αλλά, πέραν αυτής, θα έπρεπε να επιχειρήσουμε και κάτι πιο αποτελεσματικό, μια και πια χανόμαστε. Τι;; Είναι βέβαιο, ότι η εγκληματική  αβελτηρία μας έχει αδρανοποιήσει πολλά από τα αρχικά μας όπλα. Αλλά, τώρα, θα πρέπει να βάλουμε μπρος το ρητό «ο πνιγμένος δεν φοβάται το νερό». Και να αξιοποιήσουμε την υπέρτατη αδυναμία της Ευρωζώνης. Να ξεχάσουμε, βέβαια το δίλημμα  «Η Μνημόνιο ή χρεοκοπία» που το πιστέψαμε, χάρη στην πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ μας,  αν και ουδέποτε υπήρξε,  και να σταθούμε στα πόδια μας.

Εμείς, οι Έλληνες, μέσα ή έξω από την ΕΕ, μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη, αλλά πάντοτε με την Ακρόπολη, την πλούσια ιστορία μας, τα μοναδικά επιτεύγματά μας,  τις ακρογιαλιές μας,  αλλά βέβαια και το πλούσιο μας υπέδαφος, που όταν αρχίσει να αποδίδει πρέπει με νύχια και δόντια  να μείνει σε χέρια ελληνικά.

Εμείς, δεν είμαστε απλώς Ευρωπαίοι. Είμαστε αυτοί που έφτιαξαν την Ευρώπη των πολιτισμών. Αυτά, για να έχουμε θάρρος….να μπορούμε να αντικρύσουμε και να  αντικρούσουμε την κυρία Μέρκελ με αδιαφιλονίκητα επιχειρήματα.

Να της υπενθυμίσουμε ότι η Γερμανία μας χρωστά περίπου €172 δις. από ειδεχθή εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.

Να της υποδείξουμε ότι η κατάρρευση ολόκληρου του ευρωπαϊκού Νότου, που περιλαμβάνει και το πάλαι ποτέ  θαύμα του νεοφιλελευθερισμού, την Ιρλανδία, δεν είναι δυνατόν να οφείλεται στους τεμπέληδες, αλκοολικούς και ανάξιους Έλληνες.

Να της ψιθυρίσουμε  στο αυτί, της κυρίας Μέρκελ, για το τι είναι η  διαφθορά που συνδέεται με τη Siemens, με φρεγάτες που γέρνουν και με δάνεια προς την Ελλάδα, που προορίζονται να την βοηθήσουν, αλλά που  της δίδονται με επιτόκιο 5.5% όταν η Γερμανία τα δανείζεται με 1.5%.

Να της αποδείξουμε ότι το χρέος μας είναι και ειδεχθές και απεχθές, και ότι αρνούμαστε να θυσιάσουμε δυο γενιές Ελλήνων γι’αυτό, αλλά αντιθέτως  προτιμούμε να πάρουμε των ομματιών μας.

Μπορούμε ασφαλώς, και έχουμε  πάρα πολλά να πούμε…..πάρα πολλά. Αλλά, φυσικά, χρειαζόμαστε ηγέτες….

* Η κ. Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη είναι Πρώην Πρύτανης και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Πρόεδρος του Ιδρύματος Δελιβάνη

http://www.hellenicnews.com/gr/readnews.html?newsid=13421&lang=GR

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 10/03/2011 11:32:36

  "...με την Ακρόπολη, την πλούσια ιστορία μας, τα μοναδικά επιτεύγματά μας, τις ακρογιαλιές μας, αλλά βέβαια και το πλούσιο μας υπέδαφος..."

  Ένα απ'τα πατροπαράδοτα, τα αιώνια παραμύθια των Ελλήνων - με πρίγκιπες, με δράκο (Μέρκελ), με πόθους, με όνειρα και μουσική. Μ'αυτά μας νανούριζαν (και μας νανουρίζουν ακόμα)

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ τσώφλι πασατέμπου 10/03/2011 12:25:51

   Σου λέγανε για το ...πλούσιο υπέδαφος στα παραμύθια?
   Κρίμα!!!
   Είδες τί έπαθες?

   • τσώφλι πασατέμπου avatar
    τσώφλι πασατέμπου @ ΣΟΝ ΠΕΝ 10/03/2011 12:45:44

    Έτοιμο για... Σεϊχη του Κατάκωλου, σε βλέπω.

    Άσε τα διαμάντια ! Νά ρε, γιαυτό μας μισούν οι ξένοι, και μας ζηλεύουν, και θέλουν να μας αγοράσουν κοψοχρονιά. Ξεσκίζονται οι Γερμανοί με τους Αμερικάνους - και μπαίνει σφήνα και ο Σαρκοζύ. Στη δέ Ζάκυνθο αναβλύζει, παιδί μου, το πετρέλαιο αβέρτα, αλλά το ταπώνουνε για να μή χαλάσει τους μπαχτσέδες !

    Άμα ξέραμε...

    • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
     ΣΟΝ ΠΕΝ @ τσώφλι πασατέμπου 10/03/2011 13:07:36

     Χαίρε του ορθολογισμού το άπαρτο κάστρο,
     χαίρε του κοσμοπολιτισμού το υπέρλαμπρο άστρο.

     • Δημήτρης avatar
      Δημήτρης @ ΣΟΝ ΠΕΝ 10/03/2011 15:13:11

      Πολύ σωστός και εύστοχος.

  • engineer avatar
   engineer @ τσώφλι πασατέμπου 10/03/2011 21:26:34

   Πέστα ρε Τσώφλι, με αυτά τα παραμύθια μας μεγάλωναν και μας κοίμιζαν τόσα χρόνια! Με αυτά τα παραμύθια μας έψησαν να κάνουμε τους Ολυμπιακούς αγώνες για να μας τα φάνε. Με αυτά τα παραμύθια μας έπεισαν να σταματήσουμε να παράγουμε (έχουμε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τη θάλασσά μας, οι άλλοι έτρωγαν βελανίδια όταν..., δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι για το παρόν και το μέλλον!). Το βλέμμα στο παρελθόν ήταν η εθνική ιδεολογία. Με αυτά τα παραμύθια για μεγαλέξανδρους και αρχαία μεγαλεία μας έφτασαν μέχρι εδώ!
   Όταν οι άλλοι προόδευαν εμείςς λιαζόμαστε στις ακρογιαλιές, επαναπαυμένοι στα αρχαία μεγαλεία!

 2. Ioustinianos avatar
  Ioustinianos 10/03/2011 11:37:27

  Μπορείτε εσείς να απαντήσετε πειστικά στο άρθρο αυτό του κ. Ζήρα; Αν ναι σας παρακαλώ κάντε το. Ιδού το άρθρο:

  ""Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις
  Tου Βασιλη Zηρα
  Βασικός κανόνας οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης είναι ότι κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις. Το τι ακριβώς δίνεις και τι ακριβώς παίρνεις καθορίζεται πρωτίστως από τη διαπραγματευτική σου θέση, την ισχύ που έχεις τη δεδομένη στιγμή. Αυτά είναι αυτονόητα για όλο τον κόσμο εκτός ίσως από το πολιτικό σύστημα της χώρας, που θεωρεί προφανώς ότι έχει μοναδικές διαπραγματευτικές δεξιότητες. Ετσι, η κυβέρνηση διαρρέει ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος ακόμη και να θέσει βέτο στη σύνοδο κορυφής εάν δεν υπάρξει συνολική λύση. Το τι ακριβώς εννοεί ο κ. Παπανδρέου με τον όρο συνολική λύση δεν προσδιορίζεται –ευτυχώς– με σαφήνεια. Για παράδειγμα, είναι για την Ελλάδα απαραίτητο συστατικό μιας συνολικής λύσης η επαναγορά χρέους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας; Ο κ. Παπανδρέου θα ασκήσει βέτο στην περίπτωση που η κ. Μέρκελ επιμένει να την απορρίπτει; Και έστω ότι επειδή οι Γερμανοί φοβήθηκαν το βέτο ή τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, θα μας δώσουν όλα όσα ζητούμε. Εμείς τι θα δώσουμε ως αντάλλαγμα; Πιθανόν τίποτα γιατί μπορούμε να αξιοποιήσουμε, στο πλαίσιο της συναίνεσης και της εθνικής προσπάθειας, τον κ. Αντώνη Σαμαρά που θα διεκδικήσει και επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου και επαναγορά χρέους και ευρωομόλογα (μάλιστα δύο ειδών, άλλα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και άλλα για την εξυπηρέτηση του χρέους) και, επιπλέον, αλλαγή των όρων του Μνημονίου.
  Με ελάχιστες εξαιρέσεις, ένα χρόνο μετά την προσφυγή στη βοήθεια της τρόικας, το πολιτικό προσωπικό επιμένει να μη λέει την αλήθεια. Αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις για την έξοδο από την κρίση. Oτι με κάποιο μαγικό τρόπο θα απαλλαγούμε εμείς από την υποχρέωση μείωσης του δημοσίου χρέους της χώρας μας και θα την αναλάβει η Ευρωζώνη.
  Οτι με τον ίδιο μαγικό τρόπο θα επιστρέψουμε στο χθες, στην ανάπτυξη με δανεικά, στη διαπλεκόμενη επιχειρηματικότητα, στον αυθάδη νεοπλουτισμό, στον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό, στη χρεοκοπημένη οικονομία της αρπαχτής. Αυτό το πολιτικό προσωπικό υπόσχεται επιστροφή στο χθες, επειδή φοβάται να εξηγήσει τι, γιατί και με ποιο τρόπο χρειάζεται να κάνουμε σήμερα. Επειδή, κυρίως, αδυνατεί να οραματισθεί το αύριο.
  Είναι προφανές ότι ακόμη κι αν η Ευρωζώνη συμφωνήσει να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα της Ελλάδας είτε γιατί θα φοβηθεί δήθεν το βέτο της κυβέρνησης είτε γιατί θα πεισθεί τάχα από την «επιθετική» διεκδίκηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα απομένουν πολλά να κάνουμε εμείς οι ίδιοι για να μειώσουμε το χρέος και να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Κι αυτά θα είναι και πάλι τα περισσότερα και τα πιο επώδυνα. Για να είναι, λοιπόν, πιο αξιόπιστοι, οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς, ας συμπληρώσουν στα όσα θέλει η Ελλάδα από την επικείμενη σύνοδο κορυφής αυτά που προτίθεται να κάνει η ίδια η χώρα.""

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Ioustinianos 10/03/2011 12:45:52

   "Οτι με τον ίδιο μαγικό τρόπο θα επιστρέψουμε στο χθες, στην ανάπτυξη με δανεικά, στη διαπλεκόμενη επιχειρηματικότητα, στον αυθάδη νεοπλουτισμό, στον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό, στη χρεοκοπημένη οικονομία της αρπαχτής".

   Από πότε αυτά έγιναν "χθές";
   Δηλαδή, έπαψαν να υφίστανται;
   Αν ναι, γιατί τόση υστέρηση εσόδων από ΦΠΑ; Η μήπως έπαψαν τα φακελλάκια και οι πληρωμές γιατρών και μαστόρων χωρίς αποδείξεις και δεν το αντιληφθήκαμε;

   • Misha avatar
    Misha @ ΒΙΣ 10/03/2011 13:44:59

    BIΣ

    Όσο ο καταδότης του Οτσαλάν, ο και πωλητής των Ιμίων παραμένει ασύδοτος να κραυγάζει «μαζί τα φάγαμε» επιδεικνύοντας εν ταυτώ και τον υπερμεγέθη κοιλιακό ύβο του, δικαιούται ο κάθε έλληνας να αρνείται να «συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις».

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ Misha 10/03/2011 15:33:50

     Η αλήθεια είναι οτι η ατιμωρησία που επιφυλάσσει για τον εαυτό του το πολιτικό σύστημα λειτουργεί διαβρωτικά, δεν αντιλέγω. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και περιπτώσεις μαύρου χρήματος προκλητικές, και δεν λέγω για τον μικρομαγαζάτορα που κοιτάει να γλιτώσει λίγο ΦΠΑ για να κρατήσει ανοιχτό το μαγαζί του και να πληρώσει το νοίκι-φούσκα.

     • Misha avatar
      Misha @ ΒΙΣ 10/03/2011 21:21:13

      Noμίζω πως το λέει ο Θουκυδίδης κάπου, πως όταν οι πολιτικοί είναι αχρείοι, τότε η εξαχρείωση τους διαβρέχει ολόκληρη την κοινωνία.
      Αν δεν λυθεί το ζήτημα του πλουτισμού των πολιτικών και της χρόνιας διαπλοκής τους με τους εργολήπτες δημοσίων έργων , τότε «δεν δικαιούνται δια να ομιλούν» περί «ηθικής» ,και μάλιστα ποιοι; Οι κατεξοχήν υπεύθυνοι!!! Οι συνδαιτημόνες του Μαντελη , του Ακη και του Χριστοφοράκου.

  • spiros avatar
   spiros @ Ioustinianos 10/03/2011 16:32:17

   Είναι ο μόνος που δεν ξέρει τι λέει και τι πρεσβεύει. Έχω γράψει πολλές φορές στον σταθμό οτι ο άνθρωπος είναι ψεύτης άσχετος και μοναδικό σκοπό έχει την κατηγορία όλων όσων δεν συμφωνούν μαζί του έστω και αν αυτό που λέει είναι ψέμα. Πλέον χειρότερο σημοσιογράφο δεν έχω ακούσει. Ακόμη και ο Μπάμπης έφτασε να λέει αλήθειες. Αυτός ακόμη κοιμάται.

 3. Ioustinianos avatar
  Ioustinianos 10/03/2011 11:37:55

  Δημοσιεύεται στη σημερινή Καθημερινή.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ioustinianos 10/03/2011 13:57:22

   Α, πες το μας βρε παιδάκι μου, να ξέρουμε τι "αξιοπιστία" έχει...

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 10/03/2011 11:38:37

  Δις ιζ Πάρτα. Κι απ την Moody's θα τα πάρουμε εμείς.

 5. neotera avatar
  neotera 10/03/2011 11:48:28

  Μπορούμε ασφαλώς, και έχουμε πάρα πολλά να πούμε…..πάρα πολλά. Αλλά, φυσικά, χρειαζόμαστε ηγέτες….
  Δυστυχώς η πολιτική διαδικασία "κορσές" που σμιλευτηκε με τη διαφθορά και την υπονόμευση επί 30 τόσα χρόνια δεν επέτρεψε σε κανένα πραγματικό ηγέτη να αναφανεί. Και η κατάσταση μέγιστης που βιώνουμε αποτελεί ευκαιρία, πλην ουδείς τολμά...
  Τώρα περιμένουμε να αναδειχθεί ηγεσια με βασανιστική διαδικασία ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟ ΛΑΟ.
  Σημ. Η Μαρία της Μαρίας στο όνομα της πολύ καλής συγγραφέως

  • neotera avatar
   neotera @ neotera 10/03/2011 11:49:27

   Συγνωμη, ξέχασα τα εισαγωγικά στην πρώτη φράση. Ειναι της συγγραφέως

 6. Misha avatar
  Misha 10/03/2011 11:49:41

  Eύγε !!!

  Η ουσία είναι τα όσα περιγράφονται με ακρίβεια παραπάνω:

  Το δίλημμα « Μνημόνιο ή χρεοκοπία» που το πιστέψαμε, χάρη στην πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ μας, ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ!
  Γιατί «το εγκληματικού περιεχομένου και αποικιοκρατικής υφής αυτό Μνημόνιο, που ξεπουλά βωμούς και εστίες,», είναι το ίδιο Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.

  Δυστυχώς όμως για να αντιδράσει κανείς στους διεθνείς τοκογλύφους και τις κυβερνήσεις φερέφωνα τους, πρέπει να έχει «άντερα».
  «Άντερα» σαν κι αυτά που επέδειξε ο Τάσσος απέναντι στις τεράστιες πιέσεις που δεχόταν από θεούς και δαίμονες, για να πεί το ΝΑΙ στο αποικιοκρατικό σχέδιο Ανάν, αλλά κι ο ΚΑΚ στο Βουκουρέστι.

  Θα βρούμε τον δικό μας Τάσσο που θα πεί δημοσίως και ευθαρσώς πως το «ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΟ» , συνεπώς και όλες οι εξ αυτού προερχόμενες δεσμεύσεις της χώρας;

  • factorx avatar
   factorx @ Misha 10/03/2011 12:33:22

   Misha που ήσουν τρεις ολόκληρες ημέρες;;;;;;

   • Misha avatar
    Misha @ factorx 10/03/2011 13:46:51

    Στη έρημο της Πετραία Αραβίας. Καλή Σαρακοστή Φάκτωρ.

 7. adrianou kostas avatar
  adrianou kostas 10/03/2011 12:08:43

  Εξαιρετικό άρθρο. Πρέπει να κάνουμε αμέσως αυτά που πρέπει, πρωτού είναι πολύ αργά και καταντήσουμε σαν την Ασία (http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2011-03-10-01-14-23-2011031034472/ ). Δεν είναι μόνο το μνημόνιο το πρόβλημα, αλλά το ΔΝΤ. Πρέπει λοιπόν να φύγει όσο ακόη είναι καιρός.

 8. Αστος avatar
  Αστος 10/03/2011 12:11:11

  Τι να τους κανουμε τους ηγετες.....
  Πρωτα απ'ολα χρειαζομαστε λαο, ενα λαο που δεν φοβαται ουτε γλυφει τους κυβερνωντες του, ενα λαο που θα τους αμφισβητει και θα αναγκαζει τους ηγετες να αποδηκνυουν στηνπραξη οτι αξιζουν την ψηφο του συνεχως.
  Κοινως ενα λαο με αρχ_δ_α και οχι εναν αρχ_δ_α λαο που ειμαστε εμεις σημερα.

  Ισως το καταφερουν με αυτους που ακολουθησουν μετα απο εμας....οτι και να'ναι αυτοι.

 9. skeptomenos avatar
  skeptomenos 10/03/2011 12:17:08

  Η Moody’s, και η κάθε Moody’s, είναι ένας «μηχανισμός» μετακίνησης του χρήματος από τους ηλίθιους στους έξυπνους.
  Συμπέρασμα για την νοημοσύνη της κάθε κοινωνίας, βγάζουν από την ηγεσία της.

 10. KK avatar
  KK 10/03/2011 12:26:57

  Κατά την γνώμη μου, εάν η Ευρώπη και δη ο κεντρικός της πυρήνας (Γαλλία, Γερμανία) ήθελαν όντως να τελειώσει η κρίση στην Ευρωζώνη θα μπορούσαν να το κάνουν σε μια νύχτα.
  Έχουν τους μηχανισμούς και την δύναμη να το κάνουν (ΕΚΤ κλπ) αλλά δεν το κάνουν διότι θέλουν να μειώσουν το κόστος εργασίας στην περιφέρεια τουλάχιστον στο μισό καθώς και το κόστος κτήσης πλουτοπαραγωγικών πόρων και γης τουλάχιστον στο 1/3 της αρχικής.
  Έτσι κρατώντας την περιφέρεια υπερδανεισμένη και στην ημιθανή αυτή κατάσταση τουλάχιστον για μια 20ετία, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν έδαφος πρόσφορο για μεταφορά κεφαλαίων και επενδύσεων στις χώρες αυτές με φθηνό εργατικό κόστος, στο ένα τρίτο του κόστους εργασίας του σκληρού πυρήνα (Γερμανία, Γαλλία), χωρίς τα ρίσκα των επενδύσεων σε μακρινές χώρες (κρίσεις, ασταθές περιβάλλον, υψηλά μεταφορικά) και με τα πλεονεκτήματα της ενιαίας οικονομικής ζώνης, με το ενιαίο νόμισμα, ενιαία φορολογία κλπ.

  Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε και πως θα αντιδράσουμε. Θα επιτρέψουμε τις χώρες μας να μετατραπούν στο φθηνό εργατικό δυναμικό της Ευρώπης;

  Δυστυχώς στον σχεδιασμό αυτό συμμετέχουν και Έλληνες πολιτικοί, προφανώς δέσμιοι Γαλλο-γερμανικών συμφερόντων (μίζες, δοσοληψίες κάτω από το τραπέζι, κλπ)

  Κατά την γνώμη μου η λύση θα προέλθει από μια μεγάλη ΑΝΑΤΡΟΠΗ της παρούσας κατάστασης με μέτρα όπως:

  - Μη έξοδος από το ΕΥΡΩ

  - Μη αναγνώριση των εξωτερικών οφειλών και Μονομερής παύση πληρωμών όλων των ξένων δανειστών πλην των Ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων.

  - Υπογραφή Μνημονίου μεταξύ Ελληνικού Κράτους και Ελλήνων Πολιτών με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και την οικονομική ανάταση και ως εγγύηση προς τους πολίτες του το Ελληνικό Κράτος θα μετατρέψει σε κρατικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας όλα τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας καθώς και όλο τον επιχειρηματικό δανεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προσωπικό έως 50 ατόμων και ανάληψη της εξόφλησης των, ώστε με τον τρόπο αυτό το Ελληνικό κράτος να αποδείξει εμπράκτως την θεμελιώδη αξία ότι η ύπαρξή του ως οντότητα έχει ως μέγιστη προτεραιότητα την εξυπηρέτηση και το εφ ζην των πολιτών του.
  Από μία τέτοια κίνηση θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο κλίμα εμπιστοσύνης των Ελλήνων προς το κράτος τους και μέγιστη ενδυνάμωση της φορολογικής συνείδησης και της συλλογικής προσπάθειας για οικονομική ανάταση.
  Η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων θα αποτελέσει κόλαφο όλων όσων το απαξιώνουν, αποδεικνύοντας ότι είναι σε θέση και έχει την ισχύ να αναδιανείμει τον παραγόμενο πλούτο του.

  Είμαι σίγουρος ότι όλα τα παραπάνω χρέη που περιέγραψα είναι πολύ λιγότερα από τα δάνεια που καλούμαστε να πληρώσουμε στους διεθνείς τοκογλύφους, τους οποίους άνετα θα μπορέσουν να αποζημιώσουν οι Ευρωπαίοι και μη εμπνευστές της σημερινής οικονομικής κατάστασης!

  Ελπίζω να βρεθεί πολιτικός άνδρας ικανός να υψώσει το ανάστημα και να πράξει τα παραπάνω!

  • Ermippos avatar
   Ermippos @ KK 10/03/2011 15:57:05

   KK
   + ogdonda okto ekatommiria triakosies peninta tris xiliades oktakosia evdominda dio
   (diladi +88.353.872 !!!!!)
   Elpizo na diavazoun aftes tis grammes stin Singrou.
   Ante giati prepei agfto to provlima epitleolus na epilithi.
   Ke pali sigxaritiria.

 11. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 10/03/2011 12:55:44

  Από "Το μεγάλο μας τσίρκο"
  του Ιάκωβου Καμπανέλη


  "Στολίστηκαν οι ξένοι τραπεζίτες,
  ξυρίστηκαν οι Έλληνες μεσίτες.
  Εφτά ο τόκος πέντε το φτιασίδι,
  σαράντα με το λάδι και το ξύδι
  κι αυτός που πίστευε και καρτερούσε,
  βουβός φαρμακωμένος στέκει και θωρεί
  τη λευτεριά που βγαίνει στο σφυρί.

  Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,
  μην έχεις πια την πείνα για καμάρι.
  Οι αγώνες πούχεις κάνει δεν φελάνε
  το αίμα το χυμένο αν δεν ξοφλάνε.
  Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,
  η πείνα το καμάρι είναι του κιοτή,
  του σκλάβου που του μέλλει να θαφτεί".

 12. zame avatar
  zame 10/03/2011 13:17:56

  αυτές οι χώρες που χρεοκοπήσανε..ΝΑ καταγγέλλουν ΟΜΑΔΙΚΑ τον Διεθνή χρηματοπιστοτικονομισματικο σύστημα..Ως ΘΥΜΑΤΑ της ΝΟΜΙΜΟΦΑΝΟΥΣ αλλά ΑΝΗΘΙΚΗΣ & ΑΠΛΗΣΤΗΣ νοοτροπίας του...και δεν θα ειναι μονες τους..γιατι εχει παρει Διεθνεις Διαστασεις & μαζευτήκανε πολλα. http://www.usuncut.org/about

 13. farmakotriftis avatar
  farmakotriftis 10/03/2011 13:20:13

  Υπεροχο αρθρο και συγχαρητηρια στη κ.Νεγρεποντη....να ειστε σιγουρη οτι θα βρεθει ο ανθρωπος που θα εμπνευσει αυτο το λαο,αλλωστε αυτο δειχνει και η ιστορια αυτου του τοπου...

 14. ΓΑΝΤΙ avatar
  ΓΑΝΤΙ 10/03/2011 13:23:20

  Πολυ πολυ σωστα!!! Ειμαι οικονομολόγος είχα και έχω την ίδια άποψη με την συναδελφο .Δυστυχώς ακόμη και στελεχη της Ν.Δ. όταν ανέπτυσα επιχειρήματα κατά της υπογραφής του μνημονίου με κοιτουσαν σαν να ήθελα να καταστραφεί η χώρα!!!!!!!! Δεν αγνοήθηκαν μόνο οι ανεξάρητοι οικονομολόγοι( ακούγανε ευλαβικά μονο τους συνεργάτες των τραπεζών και των πιστωτών μας τους στρατευμένους οικονομολόγους) ΑΓΝΟΗΘΗΚΕ Η ΛΟΓΙΚΗ!!!!

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ ΓΑΝΤΙ 10/03/2011 13:34:13

   Tα στελέχη της Ν.Δ ακούγανε πατριωτισμό και βγάζανε σπειριά για 25 χρόνια.
   Μη περιμένετε από τη σημερινή ανθρωπογεωγραφία του κόμματος να δείτε διαφορετικά πράγματα.
   Χρειάζονται εντελώς νέα πρόσωπα.
   Μην περιμένετε καλλιγραφία από της μυλωνούς τον κώλο.

   • Pikis avatar
    Pikis @ ΣΟΝ ΠΕΝ 10/03/2011 13:48:33

    ΣΟΝ ΠΕΝ είσαι φοβερός!!!
    Έχεις συγγένεια με τον γνωστό ηθοποιό-σκηνοθέτη;

    • αχ κουλα!! avatar
     αχ κουλα!! @ Pikis 10/03/2011 14:37:59

     πρωτα ξαδελφια, αδελφων παιδια, απο του πατερα την πλευρα, γι' αυτο και το επιθετο.
     Εξωτερικα ο δικος μας στο πιο ομορφο!!!

   • Δημήτρης avatar
    Δημήτρης @ ΣΟΝ ΠΕΝ 10/03/2011 15:25:52

    Σον ούτε σε εκατό χρόνια δε θα 'αποαριστεροποιηθεί' η ΝΔ αν δεν αποφασίσει να συνεργαστεί με τους λίγους πραγματικούς διανοούμενους που έχουν απομείνει στην Ελλάδα.Τα ονόματά τους είναι γνωστά, αν ήθελε θα τους είχε προσελκύσει, μιλάω για άτομα που έχουν αντιδράσει και στο Μνημόνιο και στον αφελληνισμό της παιδείας και στην πνευματική διάλυση της κοινωνίας και στις συνεχείς υποχωρήσεις προς τον τουρκικό επεκτατισμό. Την ιδεολογία την αντιμετωπίζεις με τη γνώση.

 15. Agiatolax avatar
  Agiatolax 10/03/2011 13:30:56

  1. Σύσταση επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος. Μονομερής ΑΡΝΗΣΗ πληρωμής του εάν αποδειχθεί επαχθές ή απεχθές.

  2. Έξοδος από το Ευρώ - υιοθέτηση Εθνικού Νομίσματος ( Δραχμή ) για πλήρη έλεγχο της Οικονομίας.


  3. Εθνικοποίηση Της Τράπεζας της Ελλάδος ( που είναι ιδιωτική ) και μιας σειράς άλλων Μεγάλων Τραπεζών.

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΘΝΟΣ-ΚΡΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.


  http://www.youtube.com/watch?v=RpuEjMnc49c&feature=related

  Η λιγοτερο επωδυνη και η μοναδικη λυση που θα προσφερει αναπτυξη μακροπροθεσμα

  http://www.youtube.com/watch?v=99MQy7Sj2VU

 16. Pikis avatar
  Pikis 10/03/2011 13:47:41

  Γελάω όταν διαβάζω τα μανιφέστα των μετά Χριστό προφητών. Που ήταν όλοι αυτοί οι "διανοούμενοι", "αναλυτές", "πεφωτισμένοι", "πατριώτες" πριν από 5-6 χρόνια; Η οικονομική κατηφόρα της χώρας δεν άρχισε πριν από 1-2 άντε 3 χρόνια. Έχει τουλάχιστον 20 έτη ωρίμανσης. Κάθε φορά που ένας υπουργός έβαζε την υπογραφή του, η Ελλάδα έπαιρνε κλίση προς τα κάτω. Τι να πρωτοθυμηθώ. Τα "επιδόματα"; Τα τεκμαρτά επαγγέλματα; Την Ολυμπιάδα; Το "Euro 2004"; Το χάιδεμα των ΔΕΚΟ; Τις καθαρίστριες της Ολυμπιακής; Τα "κλειστά" επαγγέλματα; Τις άγαμες θυγατέρες; Τις "αναπηρικές" συντάξεις; Τις "αντιστασιακές" συντάξεις; ΄
  Τα παραδείγματα είναι άπειρα και κοινώς γνωστά.
  Όλοι ξέραμε εδώ και πολλάααα χρόνια ότι η Ελλάδα είναι φούσκα. Πλούτιζε ο τεμπέλης και λιμοκτονούσε ο εργατικός. Γιατί τότε οι σημερινοί μας "διαφωτιστές" δεν έβγαζαν κουβέντα;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Pikis 10/03/2011 14:05:30

   Ούτε εγώ πάντως είδα κάτι υπερνεοφιλελεύθερους να διαμαρτύρονται για το εγκληματικό πανηγυράκι της κυρα-Γιάννας όταν αυτό γινόταν. Απεναντίας, ο (εκλεγείς δοτά με το ΠΑΣΟΚ πριν από λίγους μήνες), μια χαρά την είχε αξιοποιήσει τη διαπίστευση ελεύθερης εισόδου στις VIP θέσεις των σταδίων, η οποία του είχε χορηγηθεί ως βουλευτής...

  • αχ κουλα!! avatar
   αχ κουλα!! @ Pikis 10/03/2011 14:50:04

   πεστα βρε Piki,
   και ελεος επιτελους με τις εκθεσεις ιδεων για το μεγαλο γενος!!!
   Τωρα τι κανουμε?

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ Pikis 10/03/2011 15:18:57

   η νεγρεπόντη προφήτευε προ Χριστού. Δες το 'τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας', εκδόσεις το οικονομικόν-σμπίλιας, 2007. περιέχει άρθρα της από το 1996. τα έλεγε και τα ξανάλεγε αλλά οι κυβερνήσεις την έγραφαν κανονικά

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ Pikis 11/03/2011 08:25:44

   Δε σου δινόταν η ευκαιρία να τους ακούσεις.
   Τα έλεγαν σε κάτι λαθρόβια κανάλια και στις παρέες τους.
   Ήταν κομμένοι από παντού.
   Είχες ακούσει π.χ για δίκτυο 21?

 17. farmakotriftis avatar
  farmakotriftis 10/03/2011 14:02:27

  φιλε "τσωφλι πασατεμπου" η ιστορια και ο πολιτισμος της Ελλαδος δεν ειναι παραμυθια, διδασκονται στα καλυτερα πανεπιστημια του κοσμου.....παραμυθια ειναι αυτα που μας σερβιρουν αυτοι οι απιθανοι τυποι του e-gov που ξεπουλανε τη χωρα χωρις ιχνος ντροπης.

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ farmakotriftis 10/03/2011 15:31:29

   άσε τον, ζει στον πλανήτη που δεν έχει έθνη, διαφορετικές κοινωνίες ή σύνορα

 18. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/03/2011 14:15:22

  "τα παιδια μενουν ανεργα γιατι πρεπει να προσαρμοστουν"-Θοδωρας !!!

  ΠΠ

 19. zame avatar
  zame 10/03/2011 14:34:27

  και μια λεπτομερια ..ΟΧΙ μέσω του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, τα ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ δάνεια σε ΕΝΥΠΟΘΗΚΑ δάνεια.(.. οπως συνεβη με τα 110.)

 20. lypon avatar
  lypon 10/03/2011 14:41:46

  Αγαπητοί, πολύς κόσμος στεναχωρήθηκε όταν πήραμε την Ολυμπιάδα. Πολύς κόσμος πρόβλεπε από τότε τη στιγμή της επίδοσης του λογαριασμού.

  Αλλά κανείς δεν μας άκουγε, κανείς δε μας έδινε βήμα. Σε ποιούς αρέσει ο Κακών Άγγελος; Ενώ σε όλους άρεσε ο Σημίτης και η Γιάννα και ο ''εθνικός στόχος'' να πετύχει η Ολυμπιάδα, να μην ξεφτιλιστούμε ως χώρα. Μπορεί και να ήταν η τελευταία φορά που λειτούργησε το φιλότιμο σε μεγάλη κλίμακα, από τότε δεν έχω άλλο δείγμα ...

  Τέλος πάντων. Το σύστημα στο Ελλάντα έχει γίνει ασταθές, φοβούμαι, και μπορεί να τουμπάρει ανά πάσα στιγμή. Ένας πανικός μόνο να ξεπροβάλλει και θα τρέχουμε όλοι μαζί.

  Καλή μας τύχη.

 21. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 10/03/2011 15:24:42

  Η κα Δελιβάνη είναι ακριβώς όπως πρέπει να είναι ένας "αριστερός πατριώτης". Από την αριστερά προέρχεται και πρέπει να το υπογραμμίσουμε!

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 10/03/2011 15:30:13

   υπάρχουν αριστεροί πατριώτες, δεν είναι όλοι οι αριστεροί μαρξιστές και εθνομηδενιστές. τα επιχειρήματά της σε ενδιαφέρουν;

  • Αιμιλια Σ. avatar
   Αιμιλια Σ. @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 10/03/2011 15:30:43

   εχεις πολυ μεγαλο κολλημα με τις ταμπελες.
   Αν λεει σωστα πραγματα σε πειραζει απο που προερχεται?
   Και ο Αλογοσκουφης προερχοταν απο τη Δεξια και ειδαμε τα καλα του!!!!

 22. Σταράτα avatar
  Σταράτα 10/03/2011 15:42:58

  25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ

 23. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/03/2011 16:28:48

  Να το θεσω λιγο διαφοερτικα???
  Η εχεις-κρατας τη δουλεια σου ή κανεις παιδια !! οκ? δε βγαινει.

  ΠΠ

 24. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/03/2011 16:45:05

  Γλεντι Ρωμεικο ( Ζαμπετας )

  ...............Όμως ο Χάρος δε μιλάει,
  το κούτελό του μόνο κουνάει,
  τη πελατεία του τη κερνάει,
  μ' αξιοπρέπεια όλους κοιτάει

  Πες μας, Χάρε τι συμβαίνει
  τι έχουν πάθει οι πεθαμένοι,
  τι έχουν πάθει οι πεθαμένοι
  και γλεντούν ρωμέικα...????!!!!!!!

  ΠΠ

 25. Agiatolax avatar
  Agiatolax 10/03/2011 17:39:33

  KK δεν ειναι ασχημες οι αποψεις σου , αλλα να ξερεις οτι στο ευρω αποκλειεται η αναδιαρθωση χρεων γιατι θα ζητησουν και αλλες χωρες , θα ειναι δυο φορες χειροτερο απο μεμονομενες εξουδους χωρων διοτι

  Α)Οι ισχυρες χωρες της ευρωζωνης θα χρεωθουν μια αναδιαρθωση τρις ευρω ,ειναι σιγουρο οτι θα ζητησουν και αλλες χωρες αργοτερα , οποτε φανταζεσαι τι θα γινει απο τους πολιτες των ισχυρων χωρων , κανονικη επανασταση

  Β)Η ευρωζωνη θα χασει παντελως την αξιοπιστια της αφου θα εχει απωλεσει καθε κανονα και καταστατικο των συνθηκων που εχουν ψηφιστει (μααστριχ - λισαβωνας)

  Γιαυτο οι φιλανδοι λενε οτι στην ευρωζωνη πρεπει να μεινουν μονο οι χωρες που εχουν ΑΑΑ και ισχυρες οικονομιες

  Εμεις για να ειμασταν βιωσιμοι στη ευρωζωνη θα επρεπε

  α)Κουρεμα χρεους 70% , απευθειας δανεισμος απο ΕΚΤ ατοκα η το πολυ 1%

  β)το υπολοιπο του χρεους θα επιμηκυνθει με περιοδο αποπληρωμης 10 ως 20 χρονια και χωρις πανωτοκια

  γ)Μπορουμε ετσι να υπογραφαμε ενα μνημονιο με συγκεκριμενους ορους με την εε και ας ελεγχουν την οικονομια μας , με τον ορο οτι δεν θα πειραχθουν μισθοι συνταξεις , οι δεκο θα εχουν δημοσιο χαρακτηρα και θα υπαρχει στοιχειωδες κοινωνικο κρατος σε υγεια , εκπαιδευση , εργασιακα δικαιωματα και χωρις φυσικα το συμφωνο ανταγωνιστικοτητας

  Αυτα δεν προκειται να γινουν ουτε στο 10% , οποτε θα σου πουνε , μνημονια επ απειρον μεχρι οσο αντεξεις και βελπουμε (επιμηκυνση - επαναγορα)
  Στο τελος μας πετανε σαν στημμενη λεμονοκουπα

  Γιαυτο η δραχμη φανταζει λιγοτερη επωδυνη λυση , θα απογοητευτειτε οσοι περιμενετε κουρεματα και χαμηλα επιτοκια απο την συνοδο κορυφης

  Αρχισα να πιστευω το ενδεχομενο οτι συντομα θα βαρεσουμε ειτε κανονι απο μονοι μας , ειτε να μας προτεινουν οι ιδιοι να αποχωρησουμε απο το ευρω με καποιους ορους , ωστε να περισωσουν το κακο για αυτους ( μεγαλη διασπαση της ευρωζωνης)

 26. sirmar avatar
  sirmar 10/03/2011 17:54:17

  Η κ. Δελιβανη δεν μας λέει πως φτάσαμε εδώ και να απαιτήσουμε να δούμε ποιοι
  Έχουν το χρήμα. Και ο ΚΚ φώναζε μέτρα αλλά τον γράφαμε. Ο ΓΑΠ έλεγε λέφτα υπάρχουν.
  Μην ζητάμε ευθηνές από τον μεροκαματιαρή
  Να απαιτήσουμε να βγάλουν τα ονόματα όλες οι υπηρεσίες και αυτοί που έβγαλαν τα 25 δις έξω να δούμε πόσοι πολιτικοί είναι και υψηλόβαθμα στελέχη είναι.
  Για στον ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΜΙΝΙ το είδατε πως τους έτσουξε στους λεβέντες και λεβέντισσες. Μέχρι τον άνθρωπο τον είπαν καταδότη με μαύρη κουκούλα.
  Μπορεί να το κάνουν όλοι αυτό να δούμε που είναι τα λεφτά και να πληρώσουν η να τα γυρίσουν πίσω η να τα κατάσχεση και να τα πουλά με ομολόγα ώστε να πέσει το χρέος.

  • Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη avatar
   Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη @ sirmar 28/04/2011 13:37:28

   Δυστυχώς...κι εγώ όπως ίσως και άλλοι τα λεγαμε από το '80. Αλλά, ποιός μας άκουγε; Τώρα, όμως, πρέπει να γίνει κάτι, γιατί διαφορετικά χανόμαστε.
   Πάντως, διαβάστε παλαιότερα έργα μου, καθώς και την Εισαγωγή στο τελευταίο βιβλιαράκι μου Αντι-Μνημονιακά και θα δείτε ότι "λέω και πως φθάσαμε". Όσο για τους Ολυμπιακούς, σε ημερίδα της Κομοτηνής πρίν τους Ολυμπιακούς είπα ότι "θα έπρεπε να το ξανασκεφθούμε" για να εισπράξω από παρόντα πολιτικό ότι....είμαι μίζερη που έχω δισταγμούς.....

 27. barman avatar
  barman 10/03/2011 17:57:34

  Για σας
  παρακολουθώ σαν αναγνώστης καιρό τώρα την παρέα σας, αισθάνθηκα την ανάγκη να παρέμβω διαβάζοντας τις απαντήσεις του Αχ. Μπέου στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις περιβόητες κασσέτες. Μια απο τις απαντήσεις του αφορούσε την ανάληψη απο αυτόν της ομάδας του Ολυμπιακού Βόλου και για το αν θέλουν να τον τελειώσουν με αφορμή αυτή την υπόθεση . Ταιριάζει γάντι για το τι μορφής ηγέτη χρειάζεται η Ελλάδα στην παρούσα στιγμή <>.
  Οι τεχνοκράτες μας διάλυσαν . Θέλουμε ανθρώπους με κοινό νου, ρεαλισμό, όραμα και αντίληψη για το τι περνάει ο κόσμος τώρα, ετσι ώστε σύντομα να ορθοπεταλίσουμε και να ευημερήσουμε πραγματικά πλέον, διότι έχουμε τα φόντα.

 28. barman avatar
  barman 10/03/2011 18:21:41

  Επαναποστέλλω με τις δηλώσεις Μπέου
  Για σας
  παρακολουθώ σαν αναγνώστης καιρό τώρα την παρέα σας, αισθάνθηκα την ανάγκη να παρέμβω διαβάζοντας τις απαντήσεις του Αχ. Μπέου στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις περιβόητες κασσέτες. Μια απο τις απαντήσεις του αφορούσε την ανάληψη απο αυτόν της ομάδας του Ολυμπιακού Βόλου και για το αν θέλουν να τον τελειώσουν με αφορμή αυτή την υπόθεση . Ταιριάζει γάντι για το τι μορφής ηγέτη χρειάζεται η Ελλάδα στην παρούσα στιγμή. Πήρα, έλεγε ο Μπέος, μια ομάδα που πριν από δυόμισι χρόνια χρωστούσε σε όποιον μιλούσε ελληνικά, είχε 53 προσφυγές και βρισκόταν στην τελευταία θέση. Μέχρι τώρα έχουμε πληρώσει 1.400.000 ευρώ. Και δεν μιλάμε για ρυθμίσεις, αλλά για ΙΚΑ κτλ. Δεν χρωστάει σε κανέναν, παίζει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο.
  Φέρτε τεχνοκράτες όπως ο Κιντής. Να χρεώνουν τις ομάδες 150 εκατ. ευρώ. Να έχουν ένα γραφείο Ταρζανία, που πληρώνουν οι φουκαριάρες οι ομάδες, να κρατάνε το προφίλ τους. Σάπιοι μέσα τους. Αυτούς θέλετε; Για να πει κάποιος οτι δεν θέλει τον Μπέο, αν βρεθεί κάποιος να πει οτι έχω κάνει εγκληματικές πράξεις. Να έρθει ένας να το πει.......
  Οι τεχνοκράτες μας διάλυσαν . Θέλουμε ανθρώπους με κοινό νου, ρεαλισμό, όραμα και αντίληψη για το τι περνάει ο κόσμος τώρα, ετσι ώστε σύντομα να ορθοπεταλίσουμε και να ευημερήσουμε πραγματικά πλέον, διότι έχουμε τα φόντα.

  • Pikis avatar
   Pikis @ barman 11/03/2011 09:58:30

   Δεν μας λέει ο Μπέος που βρήκε τα λεφτά να κάνει τον παράγοντα. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν γνωστός "προστάτης" στη Ν. Σμύρνη!

 29. Γιώργος Αντωνίου avatar
  Γιώργος Αντωνίου 10/03/2011 19:26:04

  Ας μην γελιόμαστε.

  Οι οικοι αξιολόγησης, οι κεντρικές τράπεζες, το ΔΝΤ, η παγκόσμια τράπεζα και οι μυστικές υπηρεσίες που επιβλέπουν την εφαρμογή των υποχρεωτικών υπερδανεισμών ανήκουν στα ίδια προσωπα.

  Στον κοσμο του χρήματος υπάρχουν οι νικητές που επιζούν, οι γλύφτες που εξασφαλίζουν τα κερδη των νικητών και έρπονται και οι χαμένοι που πεθαίνουν.

  Μαντέψτε σε ποια κατηγορία είμαστε εμεις που μας έκαναν να πιστέψουμε πως νικήσαμε οταν μας έβαλαν στην ευρωζώνη ...

  Τωρα λοιπον που τα πράματα ξεκαθαρίσανε, πρεπει να σταματήσουμε αμέσως καθε πληρωμή για να προστατεύσουμε το κρατος μας και τους ανθρώπους μας, ΣΗΜΕΡΑ.
  Γιατί υριο μπορεί να ειναι αργα.

  • Misha avatar
   Misha @ Γιώργος Αντωνίου 10/03/2011 21:22:30

   ++++++

   • Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη avatar
    Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη @ Misha 28/04/2011 13:40:20

    Για άμεση διακοπή πληρωμών, συμφωνώ. Αύριο, όταν η χώρα μας μπεί σε "ελεγχόμενη πτώχευση" θα είναι πολύ....πάρα πολύ αργά.

 30. Giorgos avatar
  Giorgos 10/03/2011 19:47:23

  "Tο χρέος μας είναι και ειδεχθές και απεχθές, και αρνούμαστε να θυσιάσουμε δυο γενιές Ελλήνων γι’αυτό"

  i erotisi mou einai: kai pws tha to ekthilosoume "emprakta"?

 31. st.takis avatar
  st.takis 10/03/2011 19:50:15

  ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΗ Η Ε.Ε ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΙς ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΩΝ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ?

 32. brankaleon avatar
  brankaleon 10/03/2011 20:02:37

  Όσο ακόμη υπάρχει η δήθεν ελπίδα, ότι μπορούμε να την σκαπουλάρουμε με κουρέματα και επιμηκύνσεις, αυτό δείχνει σε αυτούς που ταλένε ότι κάποιος από απέναντι τους πιστεύει.
  Άλλωστε γι' αυτό τα λένε.
  Το χρέος είναι δόλιο και επαίσχυντο, αφού όλα τα γνώριζαν και όλα τα υπέθαλπταν.
  Το όλον ζήτημα εντοπίζεται στην αμερικανο-ευρωπαϊκή διαπάλη, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι εμείς θα πληρώσουμε τα γαμησιάτικα.
  ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΜΠΟΡΝΤΕΛΟ ΠΤΩΧΕΥΕΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ.

 33. vel avatar
  vel 10/03/2011 22:24:27

  χαιρετώ την παλιά μου καθηγήτρια!

 34. korto51 avatar
  korto51 11/03/2011 12:10:25

  Με λύπη και θυμό διαβάζω τα όσα αναφέρει η κ.Δελιβάνη.Με ξενίζει η κατά την γνώμη μου αμετροέπεια του ύφους για το θέμα που διάλεξε."αρνούμαστε να θυσιάσουμε..." μα ήδη έχει γίνει!!! Αιθεροβάμων όποιος το αντίθετο υποστηρίξει.Αυτό όμως που περισσότερο με ενοχλεί είναι ότι με μεγάλη ευκολία πολλοί κατηγορούν την Μέρκελ τον Στρος Καν και οποιοδήποτε άλλον δεν μας ..κάνει."Ανάλγητη" η Μέρκελ!! Ετσι η Μέρκελ αλλιώς η Μέρκελ.Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως θεωρώ αισχρή αυτή την τοποθέτηση.Εμείς πρέπει να εστιάζομε σταθερά ανυποχώρητα όχι στους έξω αλλά στους μέσα που οδήγησαν την χώρα εδω που βρίσκόμαστε τώρα. Έπρεπε κ.Δελιβάνη να αρνηθείτε πολλά πολύν καιρό πρίν τώρα είναι αργά.Μπορούμε να αρχίσουμε να φτιάχνουμε κάτι για το αύριο φωνάζοντας για την φοροδιαφυγή μας για την διαφθορά μας για την γραφειοκρατία μας για την ανικανότητα των βουλευτών μας των ηγετών μας για την κραυγαλέα ανεπάρκεια του πολιτικού μας συστήματος. Την siemens κ.Δελιβάνη, τα υποβρύχια και όλα τα άλλα που μας πλήγωσαν δεν τα δημιούργησε η Μέρκελ. Θα τολμήσετε να ισχυριστείτε ότι το επίπεδο διαφθοράς στην Γερμανία είναι το ίδιο με αυτό της Ελλάδας? Εκεί να στραφεί το βλέμμα σας.Στην διαφθορά που σίγουρα είδατε και βλέπετε στον περίγυρό σας,που αθροισμένη με ότι βλέπουμε και ανεχόμαστε όλοι μας φέρνουν την χώρα μας στον πάτο. Η Ακρόπολη? οι αρχαίοι μας? ντροπή ντροπή σε όλους όσους τους επικαλούνται για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Αλλά είναι πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουν όμως που είναι τα κότσια?? Ενώ αν κατηγορούμε τους "έξω"?? Εύγε στους φτηνιάρικα τολμηρούς που ανέξοδα κραυγάζουν και έτσι βοηθούν τον κατήφορο ακόμη πιό πολύ κατήφορος να γίνει καθώς δεν επιτρέπουν αλλαγή πορείας. Αλλά το ψάρι από το κεφάλι βρωμά. Η ηγεσία του τόπου είναι ανεπαρκής.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.