01/06/2009 09:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Από τη Β΄ Πανελλαδική στο μπάχαλο των βολεμένων…


_______________________________________________________________________________________________
Στη δεκαετία του '70, η βασική εσωτερική κριτική που αναπτύχθηκε μέσα στο ΚΚΕεσωτ.  - κυρίως στη νεολαία του, το «Ρήγα Φερραίο» - ήταν η αντίθεση προς τη «δεξιά γραμμή» του κόμματος τότε, που το κατέστησε «ουρά του Καραμανλή» και το συρρίκνωσε σε ποσοστά γύρω στο 2%.

Πράγματι, η μεγάλη πλειοψηφία του «Ρήγα» τότε (και σημαντική μερίδα του Κόμματος), μετά τις εκλογές του 1977 ζήτησε ουσιώδεις και έκτακτες εσωκομματικές διαδικασίες για την αλλαγή της πολιτικής του κόμματος. Φυσικά το Κόμμα αρνήθηκε, η νεολαία (που αποτελούσε το σύνολο ουσιαστικά των μαχόμενων δυνάμεων του κόμματος) επέμενε, και τελικώς η καθοδήγηση διέγραψε τα εκλεγμένα στελέχη της. Το σύνολο της οργάνωσης πήρε το μέρος των διαγεγραμμένων και προχώρησε στη Β΄ Πανελλαδική Διάσκεψη του Ρήγα Φερραίου.


Τι κριτική ασκούσε τότε η Β΄ Πανελλαδική;


Η κριτική της Β΄ Πανελλαδικής ήταν σαφέστατη:


Εγκαταλείψατε το κίνημα, απομακρυνθήκατε από τους αγώνες της νεολαίας. Εκλιπαρείτε τη Κυβέρνηση Καραμανλή να σας αποδεχθεί ως ισότιμο «εθνικό συνομιλητή». Εκλιπαρείτε το ΚΚΕ να σας αποδεχθούν ως «ισότιμη συνιστώσα στο χώρο της Αριστεράς». Εκλιπαρείτε και το ΠΑΣΟΚ να σας αποδεχθεί ως «ισότιμο συνεταίρο» της «Αλλαγής».


Αλλά κάθε μία από αυτές τις μείζονες επιδιώξεις σας αναιρεί τις υπόλοιπες και τελικώς οδηγείτε το κίνημα της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης» στην απόλυτη περιθωριοποίηση. Θέλετε «κοινωνικούς αγώνες» χωρίς συγκρούσεις, θέλετε «σοσιαλιστική αλλαγή» χωρίς αντιπαραθέσεις, θέλετε «Πολιτική» χωρίς αντιπαλότητες, θέλετε λαϊκές συσπειρώσεις χωρίς προτάγματα και χωρίς ιεραρχημένους στόχου.


Σαν ένα μεγάλο διαρκές πάρτι, όπου όλο και περισσότεροι θα έρχονται, όλο και περισσότεροι θα πείθονται από τη χειμαρρώδη αερολογία του Λεωνίδα Κύρκου, και τελικώς μια ωραία πρωία, όλη αυτή η βακχική γιορτή θα καταλήξει στην «απόλυτη μέθεξη»: Θα μας προκύψει «Σοσιαλισμός» χωρίς να το πολύ-καταλάβουμε. Μόνο που αυτό δεν ονομάζεται «Σοσιαλισμός» σύντροφοι, ονομάζεται όνειρο θερινής νυκτός! Και δεν έχει ανθρώπινο πρόσωπο, μάλλον με... «στρουμφάκι» μοιάζει!


Αυτά - πάνω κάτω - έλεγαν κι έγραφαν τότε, και λίγο αργότερα, τα ηγετικά στελέχη της Β΄ Πανελλαδικής. Και δεν είχαν και πολύ άδικο εδώ που τα λέμε...


Θα έλεγε κανείς ότι ο κ. Αλαβάνος (που τότε δεν είχε απολύτως καμία σχέση με όλα αυτά, ήταν εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή) και ο κ. Τσίπρας που τότε ήταν βρέφος, επανέφεραν πρόσφατα στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ  στη «γραμμή» της Β΄ Πανελλαδικής.


Όμως τα πράγματα ΔΕΝ είναι έτσι:


* Διότι η Β΄ Πανελλαδική ποτέ δεν ταυτίστηκε με τους «μπαχαλάκηδες» (που δεν υπήρχαν, τότε σε αυτή τη μορφή και αυτή την κλίμακα που υπάρχουν σήμερα).


* Η Β΄ Πανελλαδική (που πρωτοστάτησε λίγο αργότερα - 1979-80) στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος ενάντια στο Νόμο 815 - καταφέρνοντας και ο νόμος να ανακληθεί και ο υπουργός που τον πέρασε (ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης) να απομακρυνθεί από την Κυβέρνηση - ποτέ δεν ανέχθηκε να ταυτιστούν οι αγώνες με το πλιάτσικο και το σπάσιμο.


Η Β΄ Πανελλαδική και το κίνημα των καταλήψεων κατά του «Ν815» έδινε τότε μάχες σε πολλαπλά μέτωπα, χωρίς να απομονωθεί. Χτύπαγε την κυβερνητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας μέσα στα Πανεπιστήμια, χτυπιόταν με τα ΚΝΑΤ που πήγαιναν να ελέγξουν την «ανταρσία», κέρδιζε τη στήριξη της ΠΑΣΠ στο τέλος, συσπείρωνε τους «αριστεριστές» γύρω της χωρίς να τους αφήσει να ελέγξουν την κατάσταση ή να τη διαλύσουν, κέρδιζε τις Συνελεύσεις και κέρδισε και τη μάχη. Για να διαλυθεί αμέσως μετά, όταν άρχισε να πλησιάζει το τσουνάμι του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήταν κόμμα, αλλά ήξερε να καθοδηγεί ένα πραγματικό κίνημα.


O ΣΥΡΙΖΑ των Αλαβάνου- Τσίπρα, δεν ξέρει να καθοδηγεί ένα κίνημα. Θέλει απλώς να εκμεταλλευθεί οτιδήποτε για να ενισχύσει το κόμμα. Γι' αυτό και ταυτίστηκε με μπαχαλάκηδες. Υποτάχθηκε σε αυτούς, χωρίς πολιτικούς στόχους, χωρίς προτάγματα, χωρίς συμμαχίες, χωρίς τη συναίνεση της κοινωνίας. Χωρίς καμία λογική - έστω και την κοινή λογική.


Τώρα ψάχνονται γιατί ο κόσμος τους εγκαταλείπει...


Τα στελέχη της Β΄ Πανελλαδικής διέθεταν και Αριστερή Παιδεία και πείρα Κινήματος. Γι' αυτό και δεν κολάκευαν μπαχαλάκηδες, δεν υποκλίνονταν σε σαλταρισμένους «επαναστάτες χωρίς αιτία», ήξεραν να καθοδηγούν εξεγερμένους, αλλά ήξεραν να κερδίζουν την κοινωνία, όπως ήξεραν να κερδίζουν τις μάχες.


Συμπέρασμα: όταν δεν κάνεις αυτό που πρέπει στη στιγμή που πρέπει, αναγκάζεσαι να το κάνεις πολύ περισσότερο, σε λάθος στιγμή και με ολέθρια αποτελέσματα.,,


Η Αριστερή πολιτική θέλει αληθινούς αριστερούς, όχι βολεμένους συνταξιούχους ευρωβουλευτές κι ακόμα πιο βολεμένους «ρόκ-σταρ» της συμφοράς...


Θ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. left avatar
  left 01/06/2009 09:41:31

  Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει περίπου τα ποσοστά των προηγούμενων ευροεκλογών, και από όλη αυτή την ιστορία θα μείνει μόνο η φαντασιακή εγκατάλειψη του κόμματος από κάποιους φαντασιακούς ψηφοφόρους που ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ μόνο στη φαντασία των ΔΟΛιων γκαλοπατζήδων.

  Έστω κι έτσι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χρήσιμος, αφού προφανώς προκαλεί εξάρσεις χαράς και ευχαρίστησης να αναμασάται ότι "ο κόσμος εγκαταλείπει"

  Δεν ξέρω ο κύριος Θ.Κ. που γράφει το άρθρο πόσο "αληθινός αριστερός" είναι, υποθέτω όμως ότι οι "αληθινοί αριστεροί" δεν σπεύδουν λίγες μέρες πριν τις εκλογές να κάνουν μνημόσηνα.

  Και επίσης η Β' Πανελλαδική πέρασε κι αυτή στον ντενεκέ της ιστορίας, οπότε ο αυνανισμός τύπου "τι σπουδαίοι που ήμασταν εμείς κάποτε και τι λάθος που είστε εσείς τώρα" ας λείπει...

 2. donaE avatar
  donaE 01/06/2009 09:47:17

  Ωραιο κειμενο ΘΚ! Ουτε στο ονειρο του δεν μπορει να δει ο Τσιπρας εκεινη την εποχη ασχετο με την συνεχεια της.

 3. 12345 avatar
  12345 01/06/2009 09:54:08

  @2 "άσχετα με τη συνέχεια της";

  δηλαδή εγώ ως νεώτερος μπορώ να συμπεράνω ότι εκείνη η εποχή ήταν πολύτιμη για την αριστερά, απλά για να έχουν να διηγούνται στα εγγόνια τους οι συμμετέχοντες "εμείς τότε ήμασταν καταπληκτικοί"

  και για να κάνει καριέρα στο πασοκ κόσμος και κοσμάκης

 4. osaperas avatar
  osaperas 01/06/2009 09:57:52

  Ενδιαφέρον άρθρο μας αλλά δεν συμφωνώ ότι η (βλακώδης) στήριξη του συνασπισμού στους μπαχαλάκηδες θα είναι το καθοριστικό στόιχείο της ψηφου στον συναπισμό στις ερχόμενες εκλογές.

  Θα χάσουν ψήφους και για τις θέσεις τους στα εθνικά κόμματα όπου εντελώς οπουρτονιστικά έχουν μαζεψει κάθε κομπλεξικό και άσχετο να εχει άποψη για το τι ειναι χώρα πατρίδα μακεδονία γκρουέφσκι κλπ

  Θα πάρουν ψήφους για το γεγονός ότι παρόλη την ανευθυνότητα που τους διακρίνει εξακολουθούν να είναι (για τους αριστερούς ψηφοφορους) πιο συμπαθείς από το ΚΚΕ.

  Σε μερικές μέρες θα ξέρουμε...(αλλά να μην ξεχνάμε ότι ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων δεν ακολουθεί πλέον τον παραδοσιακό δρόμο της επιρροής του από τα ΜΜΕ και ακόμη δεν εκφράζεται μέσα από στημένα ή όχι γκάλοπ)

 5. Θ.K.. avatar
  Θ.K.. 01/06/2009 09:58:18

  Οι Αριστεροί μικρέ μου φίλε και μνημόσυνα κάνουν, και γιορτές κάνουν, και πάρτυ κάνουν κι ότι θέλουν κάνουν. Αλλά ξέρουν να κάνουν και εξεγέρσεις - αληθινές εξεγέρσεις.
  Ξέρουν να πηγαίνουν και κόντρα στο κύμα - και να κερδίζουν.
  Γι' αυτό και δικαιούνται να κάνουν και μνημόσυνα και ό,τι άλλο θές ,χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα.
  Και κυρίως, χωρίς να δίνουν λογαρασμό σε όσους οριακούς και περιθωριακούς κάνουν ό,τι μπορούν για να ψαρεύουν ψιφαλάκια ακομα και στους υπονόμους.
  Όταν θα βγείτε απο τη θερμοκυτίδα της διαπλοκής κι απο την ψευδαίσθηση της παγκοσμιοποίησης, τότε θα ανοίξουν και τα ματάκια σας, θα ξελαμπικάρουν και τα μυαλουδάκια σας. Και τότε μπορεί - ίσως, λέμε, όρκο δεν παίρνουμε - να μπορείτε να συζητήσετε μαζί μας.
  Ως τότε άντε να ψαρέψετε κανένα φρικιό να σας ψηφίσει. Μόνο μη κάψετε πάλι τη μισή Αθήνα για να γλίψετε τα φρικιά.
  Κι άντε να καλοπιάσετε κανένα φανατικό μουσουλμάνο να πεί καλό λόγο για σας. Εσείς οι ίδιοι που λοιδωρείτε όσους Έλληνες θρησκεύονται έχετε γίνει παπαγάλοι των πιο φανατικών μουσουλμάνων στην Αθήνα.
  Άντε λοιπόν, τα κουβαδάκια σας και παίξτε παραπέρα.

 6. Θ.K.. avatar
  Θ.K.. 01/06/2009 10:01:19

  Το #5 ήταν απάντηση στο #1.
  Με το ssapera συμφωνώ. Και επαυξάνω.

 7. εγώ avatar
  εγώ 01/06/2009 10:02:09

  ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΠΟΤΕ ΤΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ

  ΟΤΑΝ ΠΕΡΙΣΕΥΕΙ Η ΧΑΙΡΕΚΑΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΗΛΟΣΠΑΡΑΓΜΟΣ

  ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  "ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ" ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΩΝΟΥΝ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΥΣ

 8. iu avatar
  iu 01/06/2009 10:03:09

  Β΄Πανελλαδική. Με άτυπο ηγέτη το Χρύσανθο Λαζαρίδη. Ξέρουμε πού κατάντησε και δαύτος. Χρηματιστηριακός αναλυτής, να βολοδέρνει καθημερινά πάνω από τα καπρίτσια του Dow-Jones. Μάθανε ότι γ... και πλακώσανε και οι σπεκουλαδόροι.

 9. donaE avatar
  donaE 01/06/2009 10:03:37

  Οχι μονο αναμνησεις,και οχι μονο καριερες.Αλλαξανε πολλα πραγματα στην καθημερινοτητα απο τοτε και με αφορμη ολα εκεινα.

 10. left avatar
  left 01/06/2009 10:07:23

  Κατ' αρχήν όταν ένας αρθρογράφος σπεύδει να απαντήσει στο πρώτο σχόλιο που γίνεται, χωρίς υπομονή να ακούσει και τα υπόλοιπα σχόλια, όταν σπεύδει να προκαταλάβει και να τραμπουκίσει, όταν δεν έχει την ψυχραιμία να παίρνει απόσταση από το άρθρο του και τις αντιδράσεις που αυτό προκαλεί, φανταστείτε πόσο απροκατάληπτος και συγκροτημένος είναι ο ίδιος. Και πόσο χωρίς θερμά προσωπικά κίνητρα.

  Κατα δεύτεροn, εκφράσεις όπως "τα κουβαδάκια σας και παίξτε παραπέρα" επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό που είπα, ότι διάφοροι απλά ονειρεύονται, με μεγάλο φθόνο, να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ ¨παραπέρα" , να εξαφανιστεί.

  Αμ δε....

 11. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 01/06/2009 10:08:01

  @osaperas: αυτές οι αλλεπάλληλες διασπάσεις και οι εσωτερικές έριδες είναι ακατανόητες για τους απέξω, από αυτό έπασχε πάντα η αριστερά, ενώ αντίθετα οι έριδες της δεξιάς εκτυλίσσονται στο εσωτερικό της, αλλά αλίευσα κάτι που δεν ήξερα από τη σημερινή ανάρτηση της ολυμπίας (σχετικά με την "συμπάθεια" ή μη προς το ΚΚΕ). Περιποιεί δε ιδιαίτερη τιμή στο Ριζοσπάστη παραθέτοντας ένα ρεπορτάζ του για το χωριό της Εύβοιας, το Μίστρο με τους 5 καμμένους στις φωτιές.

  " ... Η αφήγηση από τον Ριζοσπάστη. Να θυμήσουμε ότι όταν όλοι έκαναν πολιτική στις φλόγες, ΜΟΝΟ το ΚΚΕ έδωσε οδηγία σε όλα τα μέλη του Πανελλαδικά να τεθούν στη διάθεση των τοπικών αρχών στην πρώτη γραμμή της μάχης ..."

 12. osaperas avatar
  osaperas 01/06/2009 10:09:34

  @8 iu

  ;Όλοι μα ςαλλάζουμε στην ζωή μας. ΆΛλοι προς το καλύτερο κι άλλοι προς το χειρότερο. Το παρελθόν μας όμως μένει σταθερό και δεν αλλάζει. Αυτό είναι που ήταν τότε. Κι όταν κρίνουμε το παρελθόν , νομίζω ότι το παρόν πρέπει να το αφήνουμε στην άκρη.

  Δεν ξέρω τι κάνει σήμερα ο Λαζαρίδης και δεν έχω πρόβλημα να συμφωνήσω ότι δεν πράτει σωστα.

  Αλλά το τότε του Λαζαρίδη δεν έχει σχέση με το τώρα.

 13. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 01/06/2009 10:10:49

  Το μήνυμα θα είναι ηχηρό. Ακόμα και μετά το αναμενόμενο "ξεφούσκωμα" των δήθεν "οικολόγων" μέχρι την Κυριακή, ο σημερινός μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα μπορέσει να ψαρέψει ψήφους από όσους είχαν στραφεί στους "οικολόγους".

  Η (ακόμα και τώρα) εμμονή να υπερασπίζονται τους μπάχαλους του Δεκέμβρη και η αριστερίστικη στροφή που απομάκρυνε τον ΣΥΝ από το παραδοσιακό του φιλοευρωπαϊκό προφίλ, θα οδηγήσουν στη με-το-ζόρι εκλογή Χουντή, ενώ για την κυρία του αριστερίστικου γκρουπούσκουλου της δεύτερης θέσης δεν τίθεται καν θέμα εκλογής. Στις δε εθνικές εκλογές προβλέπεται πάλι "βραδιά θρίλερ" για τον ΣΥΝ.

  Sic transit gloria mundi...

 14. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/06/2009 10:14:12

  Τα εχουμε ξαναγραψει και εχουμε και διαφωνησει.
  Μεχρι τους αγωνες για το Ν.815 ποτε οι φοιτητες δεν εκαναν καταληψη για αιτηματα σπουδων.Καταληψη ειχε γινει στο Πολυτεχνειο το 73 επι χουντας φυσικα για θέματα δημοκρατιας.Αλλα για να περναμε πιο ευκολα μαθηματα ποτε δεν καναμε καταληψη αλλα αποχη απο τα μαθηματα.Οποιοι ηθελαν μπορουσαν να πανε.
  Με το Ν.815 για πρωτη φορα εγινε καταληψη με αιτημα να καταργηθει ενας νομος που δυσκολευε να παρουμε πτυχιο.Φυσικα η καταληψη αυτη δεν ειχε σχεση με τις σημερινες και υπηρχε περιφρουρηση και καθολου καταστροφες κλπ.Δεν παυει ομως για πρωτη φορα το βιαιο μετρο της καταληψης να χρησιμοποιειται για σκοπους συντεχνιακους-να περασουμε ευκολα το μαθημα.
  Ηταν το πρωτο σκαλι που μας εφερε στο σημερα.
  Και φυσικα οι πρωτοι αναρχοαυτονομοι πολυ πιο ήπιοι απο τους σημερινους τοτε εμφανισθηκαν.
  Αλλα μην τα ωραιοποιουμε γιατι θυμομαστε.

 15. osaperas avatar
  osaperas 01/06/2009 10:16:41

  @11 αλενάκι

  Νομίζω ότι στο παρελθόν οι έννοιες αριστερα και δεξιά είχαν διαφορετική φιλοσοφία και διαφορετική πρακτική.

  Με αυτή την έννοια λοιπόν είναι ίσως φυσιολογικό (ίσως όμως όχι σωστό) η διαφορά απόψεων να οδηγεί τους μεν σε διάσπαση τους. Για τους δε δεν μπορώ να θύμηθω από το παρελθόν πολλες περιπτώσεις ιδεολογικών διαφορών στη δεξια. Ίσως να μην έψαχναν τα πράγματα πολύ και δεν είχαν έντονες ιδεολογικές διαφορές.

  Σχετικά με αυτό που έγραψε ο ριζοσπάστης και τις φωτιές τι να σου πω αλενάκι. Είμαστε και σε προεκλογική περίοδο τώρα. αλλά κάπως μου θυμίζει ένα σύνθημα από το παρελθόν "η κνιτούλα η καλή καθαρίζει με ρολί". Ποτέ μου δεν συμφωνησα μαζί τους σε αυτή την λογική τους. Και δεν τους ψηφίζω-άσχετα εάν χαιρομαι όταν πανε καλά σε εκλογές γιατί είναι πάντα μία ελπίδα

 16. Factorx avatar
  Factorx 01/06/2009 10:17:01

  @donaE: σε τσακώσαμε. Β΄ Πανελλαδική μου ήσουν ε;

 17. Libo1917 avatar
  Libo1917 01/06/2009 10:17:44

  ΒΕΤΕΡΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ ..ΑΣΕ ΡΕ Θ.Κ

  ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
  ΣΟΥΣ ΝΕΟΥΣ, ΤΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΙΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ.
  ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ .

 18. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 01/06/2009 10:19:21

  Για να λέμε πάντως και του στραβού το δίκιο (που ίσως παραγνωρίζει ο αρθρογράφος Θ.Κ): μήπως η απεύθυνση της τότε Β΄ Πανελλαδικής ήταν τελείως διαφορετική σε σχέση με τη σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως τότε οι νεολαίοι ήταν βαθιά πολιτικοποιημένοι σε σχέση με τους σημερινούς, που φαντασιώνονται και ονειρώσσονται διάφορα χωρίς κανένα πραγματικό ιδεολογικό υπόβαθρο; (Εκτός κι αν θεωρούμε υπόβαθρο τους μπάφους και τις "Τρύπες".)

 19. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 01/06/2009 10:21:57

  @osaperas: η ακατάσχετη θεωρητικολογία της αριστεράς είναι ένα μείον. Από ένα σημείο και μετά μπερδεύεσαι με τις απόψεις τους. Για μένα περισσότερο μετράει η κοινωνική παρέμβαση κάποιου κόμματος.

 20. osaperas avatar
  osaperas 01/06/2009 10:23:45

  @19
  οκ αλλενακι

 21. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 01/06/2009 10:29:23

  @17 Libo1917:

  Σάμπως τότε οι νέοι είχαν δεδομένο το μέλλον τους; Δεν έβλεπαν ότι ο a la Graeca καπιταλισμός τούς επιφύλασσε (και τότε) κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας με τους βιομηχάνους να κάνουν πάρτυ ασυδοσίας ομνύοντας στα ονόματα των Καραμανλή και Ράλλη; Ή μήπως είχαν προεξοφλήσει 4 χρόνια νωρίτερα ότι το '81 θα ερχόταν στα πράγματα ο λαϊκιστής Αντρέας και θα άνοιγε τις πύλες των μαζικών διορισμών (με "φέσωμα" της εθνικής οικονομίας) σε ασφαλείς θέσεις του Δημοσίου;

  Ή μήπως, τελικά, η σημερινή "ανασφάλεια και μαυρίλα" αποτελεί επαρκή λόγο για να παρέχεται ανοχή -αν όχι πολιτική κάλυψη- σε απολιτίκ συμπεριφορές μπάχαλων;

 22. rs avatar
  rs 01/06/2009 10:31:37

  Είναι πολύ ωραία όταν κάθεσαι στις κερκίδες και βλέπεις τον λάκο με τα λιοντάρια αφ' υψηλού.
  Κάνεις κριτική επί παντός του επιστητού με σηκωμένο το φρύδι κουνώντας επιδεικτικά το δάχτυλο και αναφωνείς απαξιωτικά σαν άλλη Μαντάμ Σουσού "πτωχοί....!"
  Και παρεπιπτόντως αναφέρεις και τους ...αγώνες σου!!
  Θλιβερή παθογένεια της αριστεράς που έφτασε να την χλεβάζουν ο Καρατζαφέρης και οι οικολόγοι.
  Το ΠΑΣΟΚ απλώς λεηλατεί!!
  Αν δεν ήσασταν τόσο σίγουροι και τόοοοσο έξυπνοι, όλα θα ήταν διαφορετικά!!

 23. tiramola avatar
  tiramola 01/06/2009 10:33:22

  Η β Πανελλαδική συγκροτήθηκε και μάζεψε τότε σχεδόν το 60-70% της νεολαίας του Ρήγα Φεραίου του κόμματος του τότε ΚΚΕ εσωτερικού.
  Στα τέλη της δεκαετίας του '70, η "ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος Β' Πανελλαδική" (όπως ήταν το πλήρες όνομά της) είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο φοιτητικό κίνημα.
  Δημοσιεύματα της εποχής την συνέδεαν με την τρομοκρατία...
  Τα Ε.Α.Α.Κ έχουν τις ρίζες τους στην β Πανελλαδική.
  Αυτά για τους νεότερους...
  Εκείνο που μου προκαλεί εντύπωση όπως και άλλες φορές έχω γράψει είναι ο τρόπος που προσεγγίζεται η σχέση ΣΥΡΙΖΑ με τους 200-300 άγνωστους...
  Ξέρουμε όλοι ότι τις ημέρες της "εξέγερσης" του Δεκεμβρίου σχολεία έκλειναν και μαθητές κατέβαιναν στο κέντρο να διαδηλώσουν...
  Το τι ήθελαν οι μαθητές ουδείς ασχολείθηκε , αντιθέτως υπήρξε μιά οργανωμένη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από πολιτικά κόμματα , πλην ΠΑΣΟΚ , και ΜΜΕ για την σώνει και καλά καταδίκη των κινητοποιήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ....
  Εδώ δηλαδή συμβαίνει το εξής αδιανόητο...
  Ένα πολιτικό κόμμα τόλμησε να κάνει προσπάθεια ανάλησης του φαινομένου και βρέθηκε κατηγορούμενο για αυτό...
  Γιατί ?
  Τα συμπεράσματα δικά σας...
  Τα πρόβατα πρέπει να είναι κλεισμένα στο μαντρί και όταν βγουν για βοσκή να είναι υπό την αυστηρή επιτήρηση του τσοπάνη....
  Στο ρόλο του τσοπάνη ο καθωσπρεπισμός ενός σάπιου πολιτικού συστήματος που αποτελείται από λαμόγια , μιζαδόρους και πουλημένους πολιτικούς στην οικονομική ελίτ των νταβατζήδων.
  Και πρέπει να απολογηθεί ο Αλαβάνος για αυτό....
  Και οι αναλύσεις πέφτουν σύννεφο και μάλιστα από ποιούς....
  Από αυτούς που χρησιμοποιώντας αριστερη ρητορική σαν προκάλυμα έχοντας παρασκηνιακά προσκηνήσει την "κοινωνική δεξιά"...

 24. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/06/2009 10:34:37

  @αυριανιστης
  Eκεινη την εποχη το αγχος μεταξυ των φοιτητων προερχοταν απο φημες οτι με την ενταξη στην ΕΟΚ θα ερχονταν Ευρωπαιοι επιστημονες που δεν θα μπορουσαμε να τους ανταγωνισθουμε.Φυσικα αυτο αποδειχθηκε μπαρουφα.Δεν ηλθε κανεις.Αργοτερα θα μαθαιναμε οτι η μεταναστευση παντα ερχεται απο φτωχοτερες χωρες.

 25. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/06/2009 10:39:28

  @τιραμολα
  Oι μαθητες δεν κατεβαιναν εντελως μονοι τους.Τους συνοδευαν και καθηγητες που ηταν συριζαιοι-υπαρχουν και προκηρυξεις.
  Και αλλο να διαδηλωνεις και αλλο να πετροβολεις.
  Η "Ελευθεροτυπια" ειχε κυριο θεμα ΜΑΘΗΜΑ 1ον : Επιθεση σε τμηματα.Που προσκειται η εφημεριδα αυτη;

 26. en@s avatar
  en@s 01/06/2009 10:48:55

  κ.Θ.Κ, το τι κανει ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι καθαρα δικαιωμα του. Ποτε δεν προσπαθησαν να καβαντζωσουν την συγχρονη αριστερα στην ελλαδα οπως προσπαθει το ΚΚΕ. Συγχαριτηρια για οσα κανατε με την νεολαια Ρηγας Φεραιος και τους συντροφος σας, αλλα θυμηστε μου αν ειχατε τοτε "πρεσβητερους εκπροσωπους των δικαιωματων της αριστερας" να κατακρινουν καθε προσπαθεια σας λες και μανατζαρουν την πολιτικη ιδεολογια. Και να αναφερεται ποια ηταν τα κοινωνικα μεγεθη τοτε. Οπως και ποσοι εκ των συντροφων σας μετα την διαλυσει του ρηγα πηγαν στο ΠΑΣΟΚ και ποσοι στο ΚΚΕ...

  Φιλικα.

 27. mak avatar
  mak 01/06/2009 11:05:08

  πραγματικά λυπάμαι όταν διαβάζω αναλύσεις για τον Δεκέμβρη με όρους κομμάτων. τα γεγονότα του Δεκέμβρη ήταν μια αυθόρμητη εξέγερση. αντί να καθόμαστε να αναλύουμε τα μπάχαλα και ποιοι τα έκανα και αν υποκινούνται από το ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καλύτερο να μιλάμε για την κρατική βία, πως τη βιώνουμε καθημερινά και τι μπορεί να αλλάξει. αν δεν μπορείται να καταλάβεται τους νέους δεν φταίνε οι νεοι.

  ο ΣΥΡΙΖΑ επεχείρησε μια ανανέωση και εμπιστεύθηκε τη νέα γενιά στελεχών του. Απέτυχε και αυτό θα πληρώσει στο τέλος. αυτό δεν σημαίνει ότι το εγχείρημα ήταν λάθος. οι νέοι είναι ο μόνος φορέας αλλαγής. αυτοί θίγονται άλλωστε από τον εργασιακό μεσαίωνα που οδηγούμαστε. απλά αποδείχθηκε ότι όταν τα στελέχη αναδεικνύονται με τον παραδοσιακό τρόπο των κομμάτων (φοιτητικό κίνημα κλπ) σκέφτονται και λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. μιλάνε ξύλινα, συμπεριφέρονται οπορτουνιστικά.

 28. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/06/2009 11:09:08

  @enas
  Αν υπηρχαν πρεσβυτεροι;Οσοι θελεις.Ο Ν. 815 δεν θα επιχειρειτο να περασει αν δεν ειχε ο Φλωρακης συνθημα "πρωτοι στα μαθηματα πρωτοι στους αγωνες" και η ΚΝΕ προσπαθησε με ολα τα μεσα να αποτρεψει τις καταληψεις,ασχετα αν δεν εγινε.
  Αλλα οι πρεσβυτεροι ειχαν και αλλες ανησυχιες τοτε με εγκυκλιους που εβγαζε ο Φαρακος για "σταθερες ερωτικες σχεσεις".Εκεινη την εποχη οι γονεις δεξιοι και αριστεροι ηταν πολυ πιο αυστηροι σε παρομοια θεματα και υπηρχε και μια παρομοια ενταση.

 29. Χρυύσανθος Λαζαρίδης avatar
  Χρυύσανθος Λαζαρίδης 01/06/2009 11:23:39

  Με ενδιαφέρον πληροφορήθηκα την συζήτηση περί Β' Πανελλαδικης και σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε παρακολουθώ κι εγώ τακτικά τη συζήτηση του antinews και ενίοτε συμμετέχω.
  Πολλά απ' αυτά που λέει η ανάρτηση είναι σωστά. Αλλά στη συζήτηση αυτή δεν θέλω να συμμετάσχω.

  Επειδή κάπου προέκυψε το όνομά μου, να σας πώς δύο μόνο πράγματα.
  Πρώτον ναι είχα τη δυνατότητα να σταδιοδρομήσω επί ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν το ΈΚΑΝΑ. Απ' αυτούς που λένε διάφορα για μένα σήμερα δεν ξέρω πόσοι θα είχαν τις ίδιες ευκαιρίες και δεν θα τις εκμεταλλεύονταν.

  Δεύτερον, αυτό που αποκαλείται "Αριστερά" στις μέρες μας το έχω εγκαταλείψει προ πολλού. Ευτυχώς!
  Το γιατί δεν χρειάζεται να το εξηγήσω σε κανένα. Νομίζω ότι δεν έχει σχέση με την Αριστερά στην οποίά πίστεψα κάποτε. Εν πάση περιπτώσει, και μεγάλο μέρος του λαού που την πίστεψε τοτε την έχει εγκαταλείψει.
  Εμείς δεν χρειάζεται να απολογηθούμε. Δεν είμαστε δουλοπάρικοι που δραπετέψαμε απο το "φέουδο". Δεν είμαστε πρόβατα που την κοπανήσαμε απο το "κοπάδι" και αμολάνε τα τσοπανόσκυλα να μας μαζέψουν. Αυτοί πρέπει να απολογηθούν γιατί τα σκατώσανε...
  Πρέπει να απολογούμαι εγώ που κάποτε ανιδιοτελώς αγωνίστηκα για την Αριστερά κι ύστερα η Αριστερά αποδείχθηκε αυτό που είναι σήμερα;
  Ή μήπως πρέπει να απολογηθούν αυτοί, που δεν υπάρχει ψέμμα που δεν είπανε, δεν υπάρχει ανοησία που δεν διαπράξανε, δέν υπάρχει αυτοδιάψευση που δεν την υπέστησαν και αυτοδιαπόμπευση μπροστά στην οποία δίστασαν.

  Εγώ πρέπει να απολογηθώ γι' αυτά όλα; Μήπως πρέπει να απολογηθούν οι χιλιάδες σαν κι εμένα που δεν έσπευσαν να κάνουν καριέρα την αγωνιστική εμπειρία της νιότης τους;
  Ή μήπως κάποιοι άλλοι χρωστάνε να απολογηθούν και να ζητήσουν ταπεινά συγγνώμη; Κι αντ' αυτού ζητάνε και τα ρέστα από πάνω...

  Ναι, σπούδασε την οικονομετρία και εφαρμοσένα μαθηματικά και χρηματο-οικονομική ανάλυση. Και δούλεψα σχετικά - και στην Αμερική και εδώ.

  Τι σημαίνει αυτό; Ότι φταίω για τα "σκαμπανεβάσματα" του Dow Jones;
  Είστε με τα καλά σας;

  Τον καιρό που κατήγγελα τη "δεσπόζουσα θέση" των Τραπεζών στις κεφαλαιαγορές - πράγμα που μου στοίχιζε και επαγγελματικά τότε - ήλθε κανείς να με στηρίξει; Και τώρα που αυτά που τότε έλεγα βγήκαν πρέπει να... απολογηθώ κι από πάνω; Γιατί; Και σε ποιόν;

  Τον καιρό που καταδίκαζα την πολιτική Τρισέ (πολιτική δογματικού μονεταρισμού) στην Ευρώπη, είχα απέναντί μου διάφορους τάχα μου "αριστερούς" και τάχα μου "σοσιαλιστές" που έκαναν τουμπεκί ψηλοκομμένο. Ή με κόντραραν κι όλα...
  Τώρα που ο ίδιος ο Τρισέ ομολόγησε εμμέσως ότι η πολιτική του εκείνη ήταν λανθασμένη - και την άλλαξε - πάλι εγώ πρέπει να απολογηθώ; Είστε καλά;

  Καταλαβαίνω ότι δεν παρακολουθήσατε την σταδιοδρομία μου - ως οικονομολόγου. Κι ούτε εγώ το επιδίωξα, άλλωστε, διότι η δουλειά μου ως επαγγελματία δεν είναι "προς δημόσια κατανάλωση". Αλλά όχι και να μου τη λένε κάποιοι, χωρίς να ξέρουν ποιός είμαι και τι έκανα;

  Εγώ είναι το προβλημα της Αριστεράς σήμερα;
  Δεν νομίζω.
  Δεν εξαργύρωσα όσα έκανα προ τριακονταετίας για ένα λόγο μόνο: Για να μη τα φθείρω. Και για να μπορώ να τα επικαλούμαι για να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου από επιθέσεις θρασύτητας και άγνοιας.
  Και να θυμάστε:
  Ένας βεταράνος που δεν πεθανε ακομα είναι πάντα επικίνδυνος.
  Όσο για μένα εγώ δεν θεωρώ καν τον εαυτό μου βετεράνο. Ως τώρα προθερμανση έκανα. Και μαζι με μένα πολλοί άλλοι της "σειράς μου".
  Στο επόμενο "γύρισμα" μπροστά σας θα μας βρείτε.
  Να το θυμάστε αυτό...

 30. l
  l'ami du peuple 01/06/2009 11:35:45

  "ο,τι θυμαμαι χαιρομαι".
  εκει να δειτε μπαχαλακηδες κι ο κακος χαμος, το 78,79, 80 .
  ειδικη συζητηση στη βουλη! 19/12/80 "κολαση!"
  καταληψεις, φωτιες, σπασιματα, ξυλο...
  και η ΠΡΩΤΗ ηττα του ΚΚ α'.
  τωρα βεβαια, αν θυμηθει κανεις και ποιος του ΚΚΕ εσωτερικου εκανε τι στη τασκενδη, μπορει να κοψει κανενα παραπανω ψηφαλακι απ' το συριζα, ασε που και προπολεμικα μερικοι συριζαιοι ειχαν δραστηριοτητα. πεδιον δοξης λαμπρο για επιδεξιους.
  ο συριζα το μονο που θα πληρωσει - αν νοειται ως πληρωμη αυτο - ειναι το οτι μπηκε στο ματι ολονων των του συστηματος..
  και πουσαι η εαακ ειναι με το ναρ, πρωην κκε, οχι εσ..αλλα ποιος νοιαζεται να ειναι ακριβης;

 31. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 01/06/2009 11:36:13

  #10
  Για τον keft που παρεξηγήθηκε ένα πράγμα μόνο. Δεν παίρνω πίσω τίποτε. Και λίγα του είπα. Για να ξαναδιαβάσει το πρώτο σημείωμά του. Το βρίσκει κόσμιο; Εκείνα περί "σκουπιδοντενεκέ" είναι ψύχραιμο και νηφάλιο; Μήπως δεν καταλαβαίνει τι γράφει;
  Θίγεται όταν άλλοι του απαντούν με το στίλ του. Ας αλλάξει στίλ να του απαντούμε διαφορετικά.
  Αυτή η κακή συνήθεια μερικών (τάχα μου) αριστερών, ότι οι ίδιοι μπορούν να κατεβάζουν καντήλια και να καταγγέλουν τους πάντες, αλλά κανείς δεν μπορεί να τους καταγγείλει για το παραμικρό, αυτή την κακή συνήθεια να την κόψουν αμέσως, αν θέλουν συμμετοχή στον διάλογο.

  Βγήκαμε από την ίδια μήτρα, ξέρουμε τα κόλπα και δεν κολλώνουμε. Άσε που βγήκαμε από εποχή πιο δύσκολη, πιο σκληρή και πιο απαιτητική.
  Αν θέλουν διάλογο, θα μάθουν να φέρονται. Αν θέλουν μπινελίκια θα μάθουν να τα δέχονται.
  Εμείς είμαστε έτοιμοι και για τα δύο. Και του σαλονιού και του λιμανιού. Εντάξει;

 32. Χαράλαμπος avatar
  Χαράλαμπος 01/06/2009 11:51:32

  Ο μόνος πολιτικός λόγος που αρθρώθηκε μετα την μεταπολίτευση ήταν της Β΄ Πανελλαδικής. Ολοι οι άλλοι αναπαρήγαγαν κλισέ μοτίβα που δεν είχαν καμμία επαφή τότε με την πραγματικότητα. Εάν δεν είχε υπάρξει αυτή η οργάνωση τότε στο χώρο της Αριστεράς θα υπήρχε το ΚΚΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο λόγος της Β΄Πανελλαδικής βρήκε τότε απήχηση σε ένα μεγάλο κομάτι της νεολαίας ανεξάρτητα από πολιτική ένταξη. Η αμφισβήτηση των στερεοτύπων που έφερε ήταν αυτή που έκανε επίκαιρη τότε την νέα αριστερά. Θεωρώ ότι πρέπει να τιμάμε αυτούς τους αγωνιστές που ανιδιοτελώς συγκρούσθηκαν με το αριστερό κατεστημένο και μπόλιασαν με νέες ιδέες το χώρο αυτό.

 33. l
  l'ami du peuple 01/06/2009 11:56:39

  τωρα με αυτα του λιμανιου και του σαλονιου και το ο μονος πολιτικος λογος και τα παρομοια ευτελιζουμε τη συζητηση.
  ο ιστορικα διαμορφωμενος συριζα ειναι η μονη ρεαλιστικη επιλογη για αυτον που δεν βολευεται στο καναπε και δεν διαθετει χιλιαστικα γονιδια.
  θα μπορουσε να ειναι και καλυτερος; φυσικα και θα μπορουσε, ασε που παντα μπορει και να βελτιωθει.

  τα υπολοιπα ειναι εκ του πονηρου, μερες που ειναι

 34. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 01/06/2009 11:57:16

  Ψυχραιμια,αοκυγα προχτες,μια καθηγητρια ενος πανεπιστημιου,οπυ ελεγε,κατι που το ξερουν ολοι οι παροικουντες στην Ιουρασαλημ,οτι δηλαδη το επιπεδο των φοιτητων,ειναι κακιστο,και γινεται χειροτερο οσο περναει ο καιρος.
  Οι "αριστεροι",για μενα,ειναι ο,τι συντηρητικοτερο υπαρχει στο κρατος μας.Αυτοι που δεν θελουν να γινει τιποτα καλυτερο.
  Μονο ευκολοτερο.
  Γι αυτο παμε κατα διαολου.

 35. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 01/06/2009 12:01:49

  @33 L' ami du peuple
  Σε ποιον "ιστορικά διαμορφωμένο ΣΥΡΙΖΑ" αναφέρεσαι; Σ' αυτόν που με μια μονοκοντυλιά διέγραψε και πέταξε στα σκουπίδια τις ιστορικές παραδόσεις της ανανεωτικής Αριστεράς;

 36. l
  l'ami du peuple 01/06/2009 12:06:20

  σε αυτον που υπαρχει.
  ασε τους αριστερους να μιλανε για την αριστερα συμπεριλαμβανομενων των παραδοσεων της και ιδιως για το τι ειναι καλο για το κομμα τους.

 37. rs avatar
  rs 01/06/2009 12:19:51

  @31 θ.Κ
  Επειδή ακριβώς αυτοπροσδιορίζεσαι "και του σαλονιού και του λιμανιού", κοινώς "μάγκας", αυτό ακριβώς θα έπρεπε να μην σε οδηγεί σε συμπεριφορές "τσαμπουκά".
  Και κάτι ακόμη. Καμία προϋπηρεσία δεν δικαιολογεί να δηλώνεις σαν κήνσορας "Η Αριστερή πολιτική θέλει αληθινούς αριστερούς, όχι βολεμένους συνταξιούχους ευρωβουλευτές κι ακόμα πιο βολεμένους «ρόκ-σταρ» της συμφοράς".
  Κριτική εντυπωσιασμού και σε στυλ "σας τά 'λεγα εγώ" έχουμε αρκετή. Απο πολίτες που θα κάνουν την διαφορά έχουμε ανάγκη.

  @29 Γεια σου Χρύσανθε!Χρόνια περιμένω αυτό το "γύρισμα"

 38. Libo1917 avatar
  Libo1917 01/06/2009 12:23:40

  ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΣΠΕΙΡΑΝ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΟΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΕΚΑΡΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ,ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΨΑΛΙΔΑΣ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΦΤΩΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟΥΣ..ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ...
  ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΛΗΒΕΙΟΙ ΕΝΩ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Ο ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΙΖΟΥΣΑ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ ΠΑΛΗΑΣ ΚΟΠΗΣ..

 39. donaE avatar
  donaE 01/06/2009 12:29:24

  @ 16 Factorx Μπα χειροτερα,... αλλα ειχε τα καλυτερα παιδια της εποχης.

 40. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 01/06/2009 12:34:39

  Ο Αλαβάνος...
  Ξέρει τί κάνει, έννοια σας.
  Το "αφουγκραστείτε τα παιδιά", εκείνος ο γλυκερός, λίγο σπαρακτικός - άν μου επιτρέπετε - τρόπος που τό'λεγε, δέν ξεχνιέται εύκολα. Κοιτάξτε πώς το πουλάει ο Λαζόπουλος : σάν φρέσκο κουλούρι !

  Αυτά τα "Ζητήστε συγγνώμη απ'τη νέα γενιά", αυτά τα "σας κλέψαμε το μέλλον σας", αυτό το μοιρολόϊ δέν σας ενοχλεί ακόμα ;

 41. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 01/06/2009 13:31:35

  Με ξέρετε από καιρό.
  Δεν είμαι "τσαμπουκάς".
  Αλλά οφείλουμε όλοι να είμαστε αυστηροί - και άτεγκτοι ακόμα - απέναντι στην προπέτεια και το θράσος.
  Το πρώτο σχόλιο αυτής της ανάρτησης μιλάει για "αυνανιζόμενους" Γίνεται διάλογος έτσι;
  ΔΕΝ γίνεται.
  Γίνεται διάλογος με τέτοια άτομα.
  Πολύ δύσκολο.
  Μπορούμε να αγνοήσουμε τέτοιο ύφος;
  Μπορούμε, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να το αγνοήσουμε.
  Διότι ήλθε να μας κάνει και "μάθημα" από πάνω.
  Εν πάση περιπτώσει όσοι δεν παλεύουμε για ψηφαλάκια, ούτε μάθαμε να γινόμαστε "δημοφιλείς", ξέρετε, σε μερικά πράγματα δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Ψοφάμε για διάλογο, αλλά αν μας χαλάνε το διάλογο με τέτοιες "ρουκέτες" τα παίρνουμε στο κρανίο.
  Πιστέψτε με, υπάρχουν περιπτώσεις που μερικά πράγματα ή τα ξεκόβεις νωρίς-νωρίς ή τα λουζεσαι για πάντα.
  Σε μερικούς κακομαθημένους πρέπει να δείξεις ότι ο κανόνας είναι ένας και δεν έχει εξαιρέσεις:
  Θέλεις διάλογο με επιχειρήματα, θα τον έχεις με το "σεις και με το σας". Θέλεις μπινελίκια; Τότε να είσαι έτοιμος να τα ακούσεις!

  Αυτό εννοούσα όταν έλεγα "και του λιμανιού και του σαλονιού" Αυτό δεν είναι"μαγκιά". Είναι ο μοναδικός τρόπος να περιφρουρήσεις το διάλογο απ' όσους δεν έμαθαν, δυστυχώς.
  Και το γεγονός οτι εν λόγω συμπλογκιστής μας ενοχλήθηκε που τα 'χωσα κανονικά, δείχνει ότι δεν πήγε ο λόγος χαμένος. Κι ότι ο ίδιος δεν είναι ανεπίδεκτος. ΠΟλλές φορές όταν κάποιος έχει φιλότιμο αλλά παραφέρεται, πρέπει να τον ταρακουνήσεις για να το βρεί...
  Πολλές φορές για να δείξεις στον άλλο την "ασχήμια" του πρέπει να του φέρεις τον καθρέφτη μπροστά στο πρόσωπό του και να τη δεί. Κι αν την καταλάβει, τότε μπορεί κι ο ίδιος να γίνει πιο "όμορφος".
  Τέλος πάντων, ανταλλάξαμε τα μπινελίκια μας και τις μαγκιές μας και ξεθυμάναμε.
  Αλλά ας συμφωνήσουμε ότι διάλογος με μπινελίκια δεν γίνεται...
  Αυτό αρκεί για την ώρα

 42. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 01/06/2009 13:51:35

  πάντως το πιο εμπεριστατωμένο και "σημερινό" με την έννοια του επίκαιρου σχόλιο το έκανε ο Τιραμόλα στο #23

 43. aris lalidis avatar
  aris lalidis 01/06/2009 14:03:07

  factor
  ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΛΛΑΣ-ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΡΗΤΩΡ ΣΤΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ-ΤΗΣ Β ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ;
  ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ ΑΥΤΗ Η ΨΥΧΗ;

 44. 1..2..3 avatar
  1..2..3 01/06/2009 14:10:39

  Προς θ.Κ.

  Ειδικά στο σχόλιο Νο 5 απαξιώνει ότι ψήγματα αλήθειας θα μπορούσε υπο προυποθέσεις να κουβαλάει η κύρια ανάρτηση του post.
  Eάν αυτή την αριστερά οραματίζεσαι κύριε Θ.Κ. να λείπει το βύσινο!!!
  Οπως και τα ΜΜΕ έτσι και εσείς διακρίνατε σχέσεις στοργής μεταξύ μπαχαλάκηδων τι σύμπτωση αγαπητέ!!
  Κυριακή κοντή γιορτή που λένε και ελπίζω να αναρτίσετε δευτέρα πρωί άλλο ένα σχόλιο για να δούμε και εμείς πόσο μέσα πέσατε στις προγνώσεις

 45. Προφήτης avatar
  Προφήτης 01/06/2009 14:13:00

  @43, ο Θόδωρος ο Πάλλας;
  Συνδικαλιζόταν στους δικηγόρους, αργότερα.

 46. donaE avatar
  donaE 01/06/2009 14:15:42

  @ 41 Ειναι οντως επιφανειακο να αντιμετωπιζεις την ιστορια σαν μνημοσυνο και σαν ντενεκε με αχρηστα.Το χθες γεννα το σημερα καθε στιγμη.Οποιος θυμαται την πολωση και τον παραλογισμο που εζησε η γενια της μεταπολιτευσης,εξηγει την κατοπινη πορεια της.Οπως επισης της αναγνωριζει την απελευθερωση απο αυτη την πολωση.Αλλα μου φαινεται πως δεν πρεπει πια να εξηγουμαστε για τιποτα,οποιος θελει ψαχνει και βρισκει.Και οσο αφορα την τυχη πολλων μας 'αλλοι χαθηκανε,αλλοι βγαλανε λεφτα,και αλλοι γινανε πολυ ευτυχισμενοι' οπως λεει και η συγγραφεας.

 47. Προφήτης avatar
  Προφήτης 01/06/2009 14:27:11

  @29
  Χρύσανθε, στην ουσία, μαζί σου.
  Στη στάση σου να απαντήσεις διαφωνώ, γιατί :
  στους εχθρούς σου δε χρειάζεται να δικαιολογείσαι γιατί έτσι κι αλλιώς δε θέλουν να ακούσουν ενώ στους δικούς σου ανθρώπους δε χρειάζεται γιατί δεν το έχουν ανάγκη.

  Τι να εξηγείς; Και σε ποιους; Σ' αυτούς που θεωρούν τους κοινωνικούς αγώνες κάτι μεταξύ videogame και show της Αννίτας Πάνια ;

 48. element avatar
  element 01/06/2009 14:31:51

  Ωραίος ο Θ.Κ. !

  Πρώτα χρησιμοποιεί γλώσσα αφοριστική, χοντροκομμένη, που αρμόζει σε ενημέρωση τύπου αυριανής "συνταξιούχοι βολεμένοι", "μπαχαλάκηδες", και γενικώς μια γλώσσα που δείχνει ΕΜΠΑΘΕΙΑ.
  Γιατί άραγε;

  Άσε που στο @5 μας δείχνει καθαρά και ξάστερα τις αληθινές προθέσεις του, που δεν είναι άλλες από το να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ παραπέρα. Μου θύμισε γέρο που κυνηγάει με τη μαγκούρα τη νέα γενιά, που ΤΟΛΜΗΣΕ να αναλύσει το Δεκέμβρη με άλλους όρους.

  Ας μας πούνε οι νοσταλγοί της Β Πανελλαδικής τί είναι αυτό που τους κάνει να χύνουν τόση χολή, απέναντι σε χιλιάδες νέους, φοιτητές και εργαζόμενους, που όχι, δεν είναι βολεμένοι, δεν είναι Τσίπρας ή Αλαβάνος, απλά παλεύουνε, με τον τρόπο που κρίνουνε.

  Ας μας πούνε οι παλιοί και γνησιότεροι από μας αριστεροί, σε μας τους θολομπάχαλους, με πιο άλλο τρόπο να αγωνιστούμε.

  Και ας μας πούνε, και αυτό δεν το ρωτάω ειρωνικά, αλλά με πραγματικό ενδιαφέρον: επειδή στην αριστερά είμαστε (υποτίθεται) για τη βελτίωση της ζωής της εργατικής τάξης, πριν από κάθε τι άλλο, αυτή η Β Πανελλαδική συνέβαλε να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο για τη ζωή της μοδίστρας, της καθαρίστριας, του αποθηκάριου;

 49. anti-kouvelis avatar
  anti-kouvelis 01/06/2009 14:43:57

  Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΙΣ ΝΕΑΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΗΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΑ ΕΙΧΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΦΤΩΧΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΖΗΜΙΕΣ

  ΟΛΟΙ ΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ, ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΥΒΡΕΩΝ ΠΟΥ ΕΚΤΟΞΕΥΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ, ΣΥΝΙΘΗΣΤΕ ΤΟ!

 50. stelios avatar
  stelios 01/06/2009 15:12:35

  Eτυχως που υπαρχουν οι Καφετζοπουλοι-Τρεμοπουλοι να ανεβασουν τον πυχη της γελοιοτητας εκει που δε φτανει ο ΣΥΡΙΖΑ οσο και να προσπαθει.
  Δε φταιν οι μπαχαλακηδες,οταν αφηνεις τα λαμογια
  της Siemens να εξαφανιστουν και παρατεινεις για 6 μηνες την προφυλακιση 18χρονου για επεισοδια το Δεκεμβριο,με την καταθεση αστυνομικου να τον απαλλασει ουσιαστικα απο κακουργηματικη πραξη,τοτε να περιμενουμε τα χειροτερα.

 51. commento avatar
  commento 01/06/2009 17:29:11

  Το χειρότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ότι στήριξε τους μπαχαλάκηδες αλλά ότι προσπάθησε να δείξει ότι στηρίζει τους αγώνες κατανοώντας τους μπαχαλάκηδες. Όμως ο Δεκέμβρης δεν ήταν οι μπαχαλάκηδες ήταν οι καθημερινές διαδηλώσεις και η πολιορκία τω μπατσων από τους μαθητές. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν ήταν εκεί στος αγώνες για να ξέρει για αυτό και έλεγε ότι ήθελαν να δείξουν τα ΜΜΕ από τον Δεκέμβρη. ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ συνηθίστε το : το ξεπούλημα των αγώνων είναι το πολιτικο κόστος. Το άρθρο είναι έγκυρο.

 52. Προφήτης avatar
  Προφήτης 01/06/2009 18:32:37

  @48 element
  Το ερώτημά σου είναι σπαραχτικό.
  Δεν υπάρχει μια ορθή απάντηση.
  Θα έλεγα, για τη σημερινή εποχή, γίνε ο ίδιος καλύτερος.
  Διάβαζε, μάθε, βοήθα. Έτσι βελτιώνεις τη ζωή των ανθρώπων στους οποίους θέλεις να προσφέρεις.

  Δεν είναι μόνο κινηματική η συνεισφορά.
  Οι εποχές διαφέρουν.
  Σε άλλες εποχές, δεν χρειάζεται να αναρωτηθείς τι να κάνεις - σε πηγαίνει το ρεύμα της Ιστορίας από μόνο του. Πόλεμοι, αντιστάσεις, πολυτεχνεία.

  Σήμερα τα κινήματα έχουν απονευρωθεί, κάτι καινούριο προσπαθεί να γεννηθεί αλλά δεν...
  Ο κόσμος είναι βολεμένος και δεν θέλει να ξεβολευτεί.

  Δες αυτή την είδηση.
  "Μαθήματα προσφοράς από φοιτητές
  Δωρεάν φροντιστηριακή υποστήριξη σε παιδιά πολύτεκνων οικογενειών από... παιδιά πολύτεκνων οικογενειών"
  [http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_31/05/2009_316585]

  Μην αυταπατάσαι : προσφέρουν περισσότερα από 10 indymedia.
  Αυτοί είναι επαναστάτες. Κάνουν καλύτερους τους ανθρώπους, κι αυτοί με τη σειρά τους θα βελτιώσουν "τη ζωή της μοδίστρας, της καθαρίστριας, του αποθηκάριου".

  Κι αν το θεωρείς "ατομικές λύσεις", δεν αποδεικνύονται πάντοτε καλύτερες οι συλλογικές.

 53. mikrh_loulou avatar
  mikrh_loulou 01/06/2009 18:44:37

  η παραμύθα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τους μπαχαλάκηδες θα γραφτεί στο υποσυνείδητο αυτού του λαού με τόση επανάληψη από μεριάς σας, θα το λένε οι γιαγιάδες στα μικρά παιδιά, φάε παιδί μου γιατί θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα σου πάρει τη τζαμαρία. 'Ελεος πια, πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορείτε να κάνετε και κάνετε μάγκα τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα στα δικά μας, μήπως ο αρθρογράφος και ο Χρύσανθος μπορούν να μου πούν ποιός τίμιος γέρος είχε και τότε πάρει τη μαγκούρα και προσπαθούσε να συνετίσει τα Κωλόπαιδα της πανελλαδικής? ναι βρε, ο Κύρκος ήταν, όπβς και τώρα προσπαθεί να συνετίσει τα κωλόπαιδα του Τσίπρα. Μήπως τότε η πανελλαδική δεν ασχολήθηκε με τους μπαχαλάκηδες επειδή ήταν η ίδια που τα έκανε μπάχαλο? Ποιοί είστε εσείς που μιλΆτε, αυτή η γενιά της Β πανελλαδικής σήμερα ή αριστεριστές είναι ή στηρίζουν κριτικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ ανήκω στην πρώτη ομάδα, αν συνεχίσετε τις προβοκάτσιες θα σας ρίξω όχι τσιμέντα που έριχνα το 79, αλλά μία ψήφο ΣΥΡΙΖΑ να! ( Τι λες βρε Χρύσανθε σοβαρά? Που ήσουν παιδί μου τόσα χρόνια, εγώ μόνο στο δίκτυο 21 σε θυμάμαι και να προβλέπεις σαν καλό παπαγαλάκι πως το χρηματιστήριο Σημίτη θα φτάσει τις 7000 μονάδες, θυμήθηκες τα παλιά και έχεις και άποψη για την πορεία της αριστεράς? Προτιμώ να την ακούσω από τον Δαφέρμο, από τον Τρίμη, από τον Κάσδαγλη, εσύ μίλα με την Κανέλη για τούρκους και για τον σόρος. άντε πια...)

 54. ... avatar
  ... 01/06/2009 19:21:01

  Ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τα ΕΑΑΚ ,που λέει και ο φίλος παραπάνω, κέρδισε την αποτροπή της αναθεώρησης του Σ16. Για αντίστοιχο θέμα δεν υπερηφανεύεται και ο αρθρογράφος ΘΚ; Όλες τις συνελεύσεις τις έπαιρναν τα κοινά πλαίσια και μπλόκαραν μια ολόκληρη πολιτική της ΝΔ, άσχετα αν συμφωνεί κανείς ή όχι με αυτή. Αλλά αυτό δεν μετράει, δεν ανήκει στα κινήματα, το ξέχασα. Γίνεται γαργάρα μπροστά στα "τέρατα" του Δεκέμβρη. Που και εκεί τι έκανε ο ΣΥΝ; Απλά έλεγε να εξηγήσουμε όλο αυτό το φαινόμενο. Και φυσικά υποστήριζε τις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις, πράγμα λογικό και θεμιτό, σε αντίθεση με την στάση του ΚΚΕ, που μόνο στους νέους δεν απευθυνόταν, αλλά στα πιο συντηρικά μέρη της κοινωνίας. Βέβαια, στην προσπάθειά του υποστήριξης των μαθητών, και αιτιολόγησης της συμπεριφοράς των "μπαχαλάκηδων", υπέπεσε σε υπερβολές, είχε όμως απέναντί του όλο το πολιτικό κατεστημένο, δικαιολογημένα ή μη, οπότε αναγκαστικά τράβαγε το σκοινί.

  Οι πιο ενοχλητικές δηλώσεις πάντως είναι αυτές του Αυριανιστή και του Προβοκάτωρ, που μειώνουν τις νέες γενιές επιδεικτικά. Ποιοι μιλάνε για πολιτικοποίηση; Αυτοί που έχουν φέρει την Ελλάδα σε αυτά τα χάλια. Αλλά τέλος πάντων, δεν έχει νόημα να μοιράζουμε πιστοποιητικά πολιτικοποίσης, τα οποία μόνο έριδες μπορούν να δημιουργούν και δεν συμβάλλουν καθόλου στο διάλογο.

  Προβοκάτωρ, θα ήθελα να σε ρωτήσω, είναι περισσότεροι οι νέοι σε σχέση με παλιότερα που κάνουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά ή όχι; Το επίπεδο των νέων καθηγητών και δασκάλων είναι ανώτερο από των παλαιότερων ή όχι; φυσικά οι απαντήσεις και στα δύο είναι καταφατικές. Και αυτό το βλέπουν όλοι, και προπάντως οι γονείς και οι μαθητές. Επομένως το μέσο επίπεδο των νέων επιστημόνων είναι σαφώς ανώτερο από το αντίστοιχο των παλαιοτέρων.

  Πάντως ο ΣΥΝ, άσχετα από τις μπαρούφες που πετάει που και που, είναι ότι πιο προοδευτικό υπάρχει ανάμεσα στα ελληνικά κόμματα, και ειδικά σε ό,τι άφορα τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, βλέπε γάμος ομοφυλοφίλων, περιβάλλον, διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας, αποποινικοποίηση ελαφριών ναρκωτικών, θέματα κρατουμένων κ.λπ.

 55. element avatar
  element 01/06/2009 20:07:29

  @52 Προφήτης,

  δεν απορρίπτω καθόλου τις διάφορες μορφές δράσης, όπως ο εθελοντισμός, ή ακόμη και η αυτοβελτίωση.

  από την άλλη πλευρά όμως
  όταν κανείς είναι πρωτίστως αντικαπιταλιστής,
  έχει πεισθεί δηλαδή απολύτως ότι χωρίς σύγκρουση
  με το καπιταλιστικό μοντέλο κάθε αριστερή προοπτική είναι αδύνατη

  με ποιούς να συστρατευτεί;

  με την Αλέκα που στην δική της επανάσταση "δεν θα σπάσει ούτε τζάμι", περιμένοντας τον μέγα επαναστάτη Μάκη Μαίλη να οργανώσει την εργατιά για τη μεγάλη ανατροπή; με τη Λιάνα, που θέλει να κηδευτεί, λέει, σε θρησκευτική κηδεία με το μισό φέρετρο σκεπασμένο με την ελληνική και το άλλο μισό με την κομμουνιστική σημαία; με το ΚΚΕ ολόκληρο που μισεί κάθε αγώνα που δεν διευθύνει το ίδιο και σπεύδει να χαιδεύει τα αυτιά των μικροαστών με όρους πατριδολαγνείας και θρησκολαγνείας;

  με τους "ανανεωτές" που φτάσανε στο σημείο δια στόματος Κουβέλη τις μέρες των επεισοδίων να δηλώνουν ότι "απέτυχαν οι μηχανισμοί καταστολής;" με την αριστερά δηλαδή που είναι ένα πασοκ που ακόμη δεν μπορεί να δεχτεί ότι είναι πασοκ, γιατί έχει μάθει να ναρκισεύεται ως αριστερό; και αν είναι έτσι, γιατί να μη πάρω το καθαυτό πασοκ;

  με το πασοκ; αυτό ας μην το αναλύσω, είναι περιττό, ας πω μόνο ότι το πασοκ εξέθεσε εαυτόν με το δίλημα "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα". είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που ένα κόμμα αυτοχαρακτηρίζεται βάρβαρο....

  υπάρχει ένα σωρό νέος κόσμος που δεν θέλει να γίνει η ελλάδα ούτε απεραντο άσυλο λαθρομεταναστών ούτε φωτιά και λάβα

  αυτός ο κόσμος όμως ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

  και ούτε καν ο ΣΥΡΙΖΑ του δίνει μια στέγη
  απλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έσπευσε να εκδώσει πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης, όπως κάνανε τα άλλα κόμματα

  και αυτό τον κάνει αρκετά συμπαθή σε όσους θέλουνε τη ρήξη

  τη ρήξη με τις διάφορες όψεις του καπιταλισμού, μία από τις οποίες είναι και η ηθική της σπασμένης βιτρίνας

  το μέλλον θα δείξει

 56. N.Z. avatar
  N.Z. 01/06/2009 21:29:37

  Να εξηγιόμαστε:
  Όσοι αγωνίστηκαν κατά της χούντας, δεν σας χρωστάνε τίποτε. Αν νομιζετε ότι σας χρωστάνε, κάνετε λάθος.
  Όσοι αγωνίστηκαν από τις γραμμές της Β' Πανελλαδικής ενάντια στον αυταρχισμό της τότε δεξιάς, αλλά και τις τότε Αριστεράς, επίσης δεν σας χρωστάνε τίποτε. Και δεν έχουν να σας απολογηθούνε για τίποτε.

  Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι δεν πολυκαταλαβαίνετε τι θα πεί αγώνες. Γιατί όταν κατεβαίνεις να "διαδηλώσεις" και να πετροβολάς μια ευνουχισμένη αστυνομία που κάθεται και σε κυττάει δεν καταλαβαίνεις τι θα πεί να παίρνεις ρίσκα κάθα φορά που κατεβαίνεις ενάντια σε μια αστυνομία που πυροβολάει και σκοτώνει.

  Ούτε καταλαβαίνετε τι θα πεί να συλλαμβάνεσαι και να βασανίζεσαι. Γιατί την εποχή εκείνη (επί χούντας και αμέσως μετά) δεν κατέφθαναν δεκάδες ακριβοπληρωμένοι δικηγόροι να απαλλάξουν τα "παιδιά" που πιάνονται και ξαναπιάνονται και πάντα απαλλάσονται.
  Εκείνο τον καιρό ήταν αλλιώς.
  Και γι' αυτό μη κάνετε συγκρίσεις με πράγματα που δεν καταλαβαίνετε.

  Όσον αφορά εκείνους που μιλάνε για την "ηθική των σπασμένων βιτρίνων" είναι αυτό ακριβώς που εννοούσα. Με τέτοια "σαλταρισμένα" μυαλά, είναι προφανές ότι δεν καταλαβαίνετε τίποτε και δεν πάτε πουθενά.
  Συγγνώμη που θα σας το πώ, παιδιά, αλλά το σκέπτονται πολλοί εγώ θα σας το πώ κι όλα: Δεν είστε εσείς - με τέτοια μυαλά - η "Αριστερά". Εσείς είστε η ΑΡΡΩΣΤΙΑ της Αριστεράς. Και φοβάμαι δεν είστε κάν παιδική αρρώστια. Μάλλον γεροντική.

 57. mikrh_loulou avatar
  mikrh_loulou 01/06/2009 22:24:48

  και εγώ φοβάμαι ν.ζ πως όπου ναναι πλησιάζεις τον (μικρο)αστισμό και τον κοινωνικό εκφασισμό.

 58. στίγμα avatar
  στίγμα 01/06/2009 22:26:44

  @56

  Όλα αυτά απλώς για να πεις ότι τα νέα παιδιά είναι άρρωστα;

  Ο Καρατζαφέρης το λέει πολύ πιο λιτά και περιεκτικά...

 59. Βασιλική Σ. avatar
  Βασιλική Σ. 01/06/2009 23:27:51

  Να πούμε και λίγο τα πράγματα με το ονομά τους;
  Η αριστερά στον τόπο μας υπέστη ειδεχθείς και χυδαίες διώξεις (ο πλέον σφύζων κοινωνικός ιστός της ελληνικής κοινωνίας του μεσοπολέμου αλλώθηκε και εξανδραποδίστηκε ανελέητα) .
  Ο κόσμος που την αποτελούσε ανήκε στην εργατική και στην μικρομεσοαστική τάξη. Κάποια στιγμή κατάλαβαν πως η μεν πρώτη χρειαζόταν ένα κόμμα στο οποίο δεν θα νοιώθει άβολα ο εργάτης και η δε δεύτερη ένα κόμμα που δεν θα νοιώθει άβολα ο μικρομεσαιοαστός. Χωρίς βέβαια να αποκλείεται για λόγους ιδιοσυγκρασίας ο μεν εργάτης να νοιώθει άνετα στο δεύτερο κόμμα, ο δε μικρομεσαιοαστός στο πρώτο. Με την μεταπολίτευση το μεν κόμμα αποφάσισε να είναι συνεπές στην ηθική των καθαρών εργατικών αγώνων έως αηδίας, βλ. ΚΝΑΤ το δε άλλο να ενταχθεί παντοιοτρόπως μέσα στους μηχανισμούς της εξουσίας εξαργυρώνοντας την με κόπους και διώξεις αποκτημένη πνευματική υπεροχή. Το μεν πρώτο παραμένει μονολιθικό για κάποιους σταθερή αξία για άλλους, το δε δεύτερο ως σκιώδης πνευματική εξουσία διεκδικεί και την έξωθεν καλή μαρτυρία. Και φυσικά αυτή του η ανάγκη το έκανε θύμα των ορέξεων των νταβάδων της εξουσίας, το ανεβάσανε στα 17% με ρελάνς τύπου αλέξις και το ρίξανε στην πάγια δοκιμασία που οφείλει να φέρει εις πέρας ένας μόλις χρισμένος εξουσιαστής, βλ. Ίμια του Σημίτη και Πατριάρχη Αλεξανδρείας του ΚΚ. Το ρίξανε στα Δεκεμβριανά και το κάψανε. Διότι φυσικά το σύστημα που φέρνει τον ΓΑΠ στην εξουσία θέλει έναν υπάκουο συνεταίρο και υπήρχαν ενδείξεις πως υπάρχουν ακόμη δυνάμεις στο συγκεκριμένο κόμμα που δεν θα ήταν γεςμαν. Δυνάμεις που έχουν ζήσει στο πετσί τους την απέχθεια της οικογένειας Παπανδρέου για την αριστερά. Έτσι οι νταβάδες της εξουσίας μέσα σε τέσσερεις μήνες μόνο θεριέψαν ένα εξάβλωμα, σαν έτοιμο από καιρό να το αντικαταστήσει για να παίξει τον ρόλο του υπάκουου και βολικού συνεταίρου. Η συνέχεια στις οθόνες μας.

 60. donaE avatar
  donaE 01/06/2009 23:32:45

  Για μια ελεγχομενη αριστερα,ε?

 61. Προφήτης avatar
  Προφήτης 01/06/2009 23:59:42

  @60 dona, για ΚΑΜΜΙΑ αριστερά.

 62. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 02/06/2009 07:15:43

  #57
  Όταν κατηγορείτε τους άλλους για μικροαστιστικό εσείς ως τι μιλάτε. Ως εκπρόσωποι του... προλεταριάτου;
  Σιγά μη σκισετε κανένα καλσόν!
  Δεν έχετε καταλάβει ότι για όλη την υπόλοιπη κοινωνία ο φασισμός και το αυγό του φιδιού είστε εσείς! Αυτό που θυμίζει άνοδο του φασισμού στην εξουσία είναι η "ηθική των σπασμένων βιτρίνων" που επικαλείστε. Για μας τους υπόλοιπους, φασίστες είστε εσείς.
  Δεν τρομάζετε κανένα. Ενοχλείτε και ενοχλείτε αφόρητα διότι ακριβώς η αυθαιρεσία σας και ο αυταρχισμός σας θυμίζει βολονταρισμό της "νύχτας των σπασμένων κρυστάλλων", αν έχετε ακουστά. Παρεμπιπτόντως και οι φαιοχίτωνες αντιμετώπιζαν τους υπόλοιπους συμπολίτες τους που ενοχλούνταν ως "μικροαστούς". Στους δε πρώτους λόγους του Χίλτερ η κατηγορία περί¨"μικροαστισμού" είχε την τιμητική της. Ακομα περισσότερο και στους λόγους του Μουσολίνι. Έτσι συνεχίστε. Σε καλό δρόμο είστε...

  #57
  Όχι βέβαια. Τα νέα παιδιά δεν είναι άρρωστα. Αρρώστια είστε ΕΣΕΙΣ. Αλλά δεν έχετε καμία σχέση με τα νέα παιδιά. Νομίζετε ότι εκπροσωπείτε τη νεολαία. Κάνετε λάθος! Η νεολαία δεν έχει σχέση ούτε με το πλιάτσικο, ούτε με τις σπασμένες βιτρίνες, ούτε με τις κουκούλες. Η νεολαία που έχει όντως αγωνίες για το μέλλον που ξημερώνει, γνωρίζει πολύ καλά ότι εσείς δεν είστε λύση. Είστε μέρος του προβλήματος.
  Η νεολαία θέλει ευκαιρίες και προοπτική για το μέλλον. Εσείς που κλείνετε τα σχολεία που καίτε τα Πανεπιστήμια, που διαλύετε το κέντρο των πόλεων, που χαϊδολογάτε όσους σπάντε και λεηλατούν, είστε εχθρολθι της νεολαίας.

  Μπορείτε να κολακεύετε τους νέους. Αλλά ποιός σας είπε πως η νεολαία δεν καταλαβαίνει την κολακεία σας; Ποιός σας είπε ότι η νεολαία δεν καταλαβαίνει ότι με ξεσηκωμούς μπαχαλάκηδων δεν λύνεται το πρόβλημά της. Μάλλον γίνεται χειρότεροι.

  Όχι οι νέοι δεν είναι άρρωστοι. Και γι' αυτό έχουν καταλάβει ότι η ΑΡΡΩΣΤΙΑ είστε εσείς.

 63. mikrh_loulou avatar
  mikrh_loulou 02/06/2009 08:53:30

  ναι ξέρω, ν.ζ τα διαβάζω στην ιστοσελίδα της νεολαίας του Καρατζαφέρη, δεν χρειάζεται να μου επαναλαμβάνεις τα επιχειρήματα. άσε όλη την αριστερά ήσυχη, ασχολείσου με τους ιδεολογικά συγγενείς σου, πες μας για την Τζαβέλα.

 64. Ν.Ζ. avatar
  Ν.Ζ. 02/06/2009 10:43:06

  Δεν έχω σχέση με το ΛΑΟΣ και δεν με ενδιαφέρει η Τζάβέλλα. Για να καταλάβεις τι κούφιος "αριστερός" είσαι, πολύ θα χαιρόσουν, αν όλοι όσοι διαφωνούν μαζί σου πήγαιναν ή ανήκαν στην άκρα δεξιά.
  Αλλά έπεσες σε ανθρώπους που δεν μασάνε. Ο κύριος λόγος που σας θεωρώ επικίνδυνος είναι διότι κάνετε ό,τι μπορείτε για να σπρώξετε τους πάντες δεξιότερα. Αλλά δεν θα σας περάσει. Εσείς θα μετακινηθείτε στο περιθώριο δεν θα σπρώξετε την κοινωνία στα Δεξιά. Άλλωστε σε πολλές θέσεις ΕΣΕΙΕ είστε Η Δεξιά. Κι αυτό είναι το χειρότερο. Γιατί δεν το έχει υποπτευθεί κάν...

 65. reality Vs thlereality avatar
  reality Vs thlereality 02/06/2009 12:11:08

  Για όσους είναι ακόμη ενεργοί - έστω και ως παρατηρητές - και δεν παρακολουθούν την κοινωνία απ' τα τηλεπαράθυρα, είναι φανερό ότι η πλειοψηφία των παραπάνω σχολίων γίνεται από "τηλεορασόπληκτους".
  Άκου έκει "κάηκε η μισή Αθήνα", πλιάτσικα, κτλ !
  Γελάει ο κόσμος... [οχι αυτός που βλέπει την πραγματικότητα μέσα από το πρίσμα της TV]

  Όσο για τους "αριστερούς" που ενοχλούνται από τα παιδάκια που πετάνε πέτρες στα τμήματα, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά, είναι πολύ δύσκολο να τα βάλεις με το αυθονότερο στοιχείο στο σύμπαν.

  Κι όσο για τους παππούδες που κάνουν σχόλια του τύπου "δεν ξέρετε τι πα να πει καταστολή" , είναι προφανές ότι δεν έχουν μυρίσει δακρυγόνο ποτέ στη ζωή τους, ότι δεν έχουν νοσηλευτεί ποτέ στην εντατική, ότι δεν ξέρουν να μετράνε τους πολιτικούς κρατούμενους, ότι δεν έχουν ακούσει για ανήλικους που διώκονται με τον αντιτρομοκρατικό όντας προφυλακισμένοι, ότι δεν έχουν ακούσει για τα δεκάδες μαχαιρώμτα και ξυλοδαρμούς απ΄ τα ελληνόψυχα νιάτα που τυγχάνει να είναι και δημόσιοι υπάλληλοι με μπλε στολές σε πολλές περιπτώσεις, οι οποίοι εν ηπυρεσία πυροβολούσαν ακόμα και on camera!

  Σε ό,τι αφορά τα του ΣΥΝ συμφωνώ και αναπαράγω το σχόλιο παραπάνω : "ο ΣΥΡΙΖΑ επεχείρησε μια ανανέωση και εμπιστεύθηκε τη νέα γενιά στελεχών του. Απέτυχε και αυτό θα πληρώσει στο τέλος. αυτό δεν σημαίνει ότι το εγχείρημα ήταν λάθος. οι νέοι είναι ο μόνος φορέας αλλαγής. αυτοί θίγονται άλλωστε από τον εργασιακό μεσαίωνα που οδηγούμαστε. απλά αποδείχθηκε ότι όταν τα στελέχη αναδεικνύονται με τον παραδοσιακό τρόπο των κομμάτων (φοιτητικό κίνημα κλπ) σκέφτονται και λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. μιλάνε ξύλινα, συμπεριφέρονται οπορτουνιστικά."

  Ο Τσίπρας απλά δεν μπορεί και δεν μπορούσε ποτέ (άμα σε παίρνουν στο ψιλό σε ένα αμφιθέτρο 200 ατομών...), το πρόβλημα είναι ότι ο Τσίπρας ήταν ό,τι καλύτερο διαθέτει ο ΣΥΝ στη νεολαία του...

  Επισης ενδεικτικό για το επίπεδο "αριστεροσύνης" των σχολιαστών είναι ότι ούτε τα στοιχείωδη δεν γνωρίζουν. Τα ΕΑΑΚ αποτελούνται απο ΝΑΡ και Συσπειρώσεις, οι οποίες είναι, χοντρικά, η συνέχεια (ιστορικά) της Β' Πανελλαδικής.

 66. Βατάτζης avatar
  Βατάτζης 29/02/2012 00:20:14

  Μήπως σήμερα (29-2-2012) να αναθεωρήσετε την βασική θέση του παραπάνω άρθρου;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.