#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/03/2010 16:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποκάλυψη: Η αλήθεια για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

 Ειδικού Συνεργάτη

Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται μια έντονη συζήτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ποια είναι  η αλήθεια;

Στην κυβέρνηση από το Φθινόπωρο υπήρχε μια μειοψηφούσα άποψη (την υποστήριζε η κα. Κατσέλη) που πρότεινε  την άμεση προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ (που σήμαινε και μια άμεση ένεση ρευστότητας ύψους περίπου 25-30 δις). Η ιδέα απορρίφθηκε, αλλά παρασκηνιακά ζήτησαν να μάθουν τι θα σήμαινε στην πράξη, από πλευράς μέτρων, μια τέτοια απόφαση.

Διαπραγματευτικό όπλο ή πολιτική επιλογή;

Όταν τα spreads  άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα και η Ε.Ε. με τη συμπεριφορά της μάλλον έριχνε νερό στο μύλο των κερδοσκόπων,  στην κυβέρνηση ξανασυζήτησαν το θέμα.

Το σενάριο αυτό κατ’ αρχήν εξυπηρετούσε όσους θέλουν μια αποδυναμωμένη Ε.Ε. (ΗΠΑ, Ρωσία ,για αυτό  και η υπόδειξη Μεντβέντεφ).

Βόλευε, επίσης, και όσους στοιχημάτιζαν στην υποτίμηση του ευρώ.

Εξυπηρετούσε και την κυβέρνηση, ως μέσο πίεσης στου ευρωπαίους αδιάφορους εταίρους προκειμένου να  στηρίξουν την Ελλάδα ουσιαστικότερα.

Είχε, όμως , βάση;

Ας δούμε τώρα στην πράξη τι θα σήμαινε μια τέτοια κίνηση. Κατ’ αρχήν μια προσφυγή της Ελλάδος στο ΔΝΤ, θα προκαλούσε  την  κατάρρευση της ζώνης του ευρώ.

Το θέλουν αυτό η Γερμανία με τη Γαλλία; Η απάντηση είναι πώς όχι! Πέραν των όσων έχουν γραφτεί υπάρχει και κάτι άλλο που δεν  έχει  επαρκώς τονιστεί. Αν η Ελλάδα υποχρεωθεί να καταφύγει στο ΔΝΤ δημιουργείται  τετελεσμένο και για τις άλλες χώρες που στο μέλλον αντιμετωπίσουν προβλήματα. Και είναι αρκετές οι υποψήφιες… Το πουλόβερ θα αρχίσει να ξηλώνεται.

Αυτό η Ε.Ε. δε θα το επιτρέψει ποτέ, γιατί διαφορετικά δεν έχει λόγο ύπαρξης. Αυτοϋπονομεύεται και καταργείται στην πράξη.

Οι απαιτήσεις του Δ.Ν.Τ

Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικές από τις εισηγήσεις του ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση:

Σήμερα οι εφημερίδες γράφουν ότι οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ ζητούν την απόλυση 230.000 εργαζομένων από τον ευρύτερο  δημόσιο τομέα,  με κατάργηση θέσεων, ενοποίηση και συγχωνεύσεις οργανισμών, ΔΕΚΟ κ.λ.π.  Στο ΔΝΤ θα είναι ευτυχείς και με  150.000, αλλά από την κυβέρνηση διέρρευσαν φουσκωμένα  νούμερα για ευνόητους λόγους (υπενθυμίζω ότι πριν λίγο καιρό η Ρουμανία έκανε κάτι παρόμοιο).

Πλήρης αναδόμηση  στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου και εντοπίζεται ανεξέλεγκτη σπατάλη πόρων.

Άρση της μονιμότητας, πλην του στενού δημοσίου τομέα.

Εξίσωση ορίων ηλικίας για άνδρες και γυναίκες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με ενιαίο όριο συνταξιοδότησης τα  67.

Κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών. Ίσως επιβιώσουν 2-3 κατηγορίες.

Πλήρης κατάργηση 14ου και 13ου μισθού στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Φορολόγηση των αγροτών.

Φορολόγηση  όλων των εισοδημάτων   από το πρώτο ευρώ.  (ισχυρίζονται ότι έτσι θα εμπεδωθεί φορολογική συνείδηση)

Απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων.

Επιβολή ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.λ.π.)

Περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων (εισηγούνται 2 το πολύ τρία ταμεία)

Πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Ριζική αναδιάρθρωση του εθνικού συστήματος υγείας και του τρόπου λειτουργίας των κρατικών νοσοκομείων.

Ριζική αναδιοργάνωση του συστήματος παιδείας. Προτείνονται δίδακτρα στα πανεπιστήμια με κάποια πρόβλεψη για τα χαμηλά εισοδήματα.

Προτείνουν και άλλα  («τεχνικής φύσεως») θέματα τα οποία θα συρρικνώσουν το δημόσιο και θα καταστείλουν τις δημόσιες δαπάνες.

Τι θα κάνει η κυβέρνηση;

Είναι προφανές ότι  ακόμα και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, με την αμέριστη στήριξη των ΜΜΕ, θα είναι αδύνατο να σταθεί, αν επιχειρήσει  να περάσει αυτά τα μέτρα. (για αυτό στο παρασκήνιο άρχισαν δειλά-δειλά να ακούγονται σενάρια ευρύτερων κυβερνητικών σχημάτων)

Όπως, είναι επίσης βέβαιο ότι πολλά από τα μέτρα αυτά διαρρέονται για «τρομοκρατήσουν» τον κόσμο και να δημιουργήσουν την κατάλληλη ψυχολογία, ώστε όταν αποφασισθούν κάποια εξ αυτών, να  φανούν «ηπιότερα».

Εκτιμάται ότι  η κυβέρνηση κραδαίνει το σενάριο προσφυγής στο ΔΝΤ επειδή θέλει να εκβιάσει  ένα deal  οικονομικής στήριξης από την  Ε.Ε.

Γιατί και η Ευρώπη γνωρίζει, ότι αν το ΔΝΤ «καταλάβει» την Ελλάδα, τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και ποιος ξέρει ποιους άλλους θα παρασύρει στο διάβα του.

 Όμως, σε κάθε περίπτωση  η κυβέρνηση προετοιμάζει  την κοινή γνώμη για τα νέα μέτρα τα οποία θα κληθεί να πάρει εντός τους έτους, γιατί όπως όλοι πια παραδέχονται τα ληφθέντα δεν θα επαρκέσουν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 07/03/2010 16:35:06

  Να είμαστε ρεαλιστές. Αυτά είναι οι ευσεβείς πόθοι του ΔΝΤ αλλά δεν είναι όλα ρεαλιστικά μέτρα. Εξηγούμαι:
  Βαρέα ανθυγιεινά υπάρχουν διεθνώς. Π.χ. οι αεροσυνοδοί ειρηνικού βγαίνουν σε σύνταξη μετά από 15 χρόνια υπηρεσίας.
  13ος μισθός υπάρχει και στην Ευρώπη υπό μορφή μπονους.
  Φορολόγηση από το πρώτο Ευρώ δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη.
  Κλειστά επαγγέλματα δεν υπάρχουν. Όποιος έχει τα απαιτούμενα προσόντα και περνάει τις εξετάσεις μπορεί να ασκήσει ότι επάγγελμα θέλει. Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες όπως εντοπιότητα κλπ. αλλά δεν είναι του παρόντος.
  ΦΠΑ στις υπηρεσίες θα σημάνει 20%+ στις τιμές, πάνε καλά σε περίοδο κρίσης; Μετά θα πρέπει το κρατικό ταμείο να καλύπτει πλήρως το κόστος.
  Οι αγρότες πληρώνουν φόρο με αντικειμενικά κριτήρια. Αν εφαρμόσουν λογιστικό σύστημα ποιος θα καλύψει το κόστος για την τήρηση βιβλίων (λογιστές κλπ) και τι θα εκπίπτει; Όταν τα βάλουν κάτω θα δουν ότι θα μπαίνουν μέσα. Αλήθεια εκείνη η έρημη η ύπαιθρος έχει ρημάξει. Αφού κονομάνε τόσο καλά όλοι γιατί δεν πάει να μείνει ο κόσμος εκεί αλλά φεύγει;

  • νικος γεωργιοπουλος avatar
   νικος γεωργιοπουλος @ anonymous 07/03/2010 16:51:40

   Ρε παιδια ας ειμαστε σοβαροι. Σιγα μην κατσει να ασχοληθει το ΔΝΤ με τα ελληνικα πανεπιστημια και το πως λειτουργουν τα νοσοκομεια. Δεν θα ασχοληθουν [αν ερθουν] πανω απο μια ομαδα 4-5 τεχνικων συμβουλων. Νομιζετε οτι θα πανε στον Μουτζουρη στο ΕΜΠ, στο ΤΕΙ Κοζανης και στο καθε ΙΚΑ να κανουν ελεγχο?

  • Hase avatar
   Hase @ anonymous 28/04/2010 14:03:52

   "Κλειστά επαγγέλματα δεν υπάρχουν"
   Σιγουρα "Όποιος έχει τα απαιτούμενα προσόντα και περνάει τις εξετάσεις μπορεί να ασκήσει ότι επάγγελμα θέλει."
   Αλλα τις ανωτερες αμοιβες τις προτεινει ο συλλογος και δεν μπορεις να παρεις μικροτερες. Αν π.χ. ενας μηχανικος κανει μια γνωματευση για καποιον χωρο, θα παρει την αμοιβη που του επιβαλλει ο συλλογος του, και φυσικα δεν υπαρχει ανταγωνισμος. Αν ομως θπαρξει ανοιγμα του επαγγελματος καποιος αλλος μηχανικος θα μπορουσε ανετα να κανει την ιδια δουλεια με τα ιδια λεφτα. Ο πελατης θα ψαξει μα βρει τον φτηνοτερο. Το ιδιο ισχυει και για τους συμβολαιογραφους και για ολα τα κλειστα επαγγελματα.
   Ο Στ. Μανος (τον οποιο δεν παω με τιποτα) καποτε ειχε πει, .. Δεν ειναι δυνατον ενας συμβολαιογραφος για μια δουλεια που κανει σε μια ωρα να αμοιβεται με 10000 Ε και για την ιδια τον ιδιο χρονο σε μια αλλη δουλεια (οπου το ακινητο που μεταβιβαζει ισως εχει πολλαπλη αξια) να παιρνει 100000Ε

 2. Swell avatar
  Swell 07/03/2010 16:43:01

  Nα ετοιμάζουμε τις κατσαρόλες...

 3. νικος γεωργιοπουλος avatar
  νικος γεωργιοπουλος 07/03/2010 16:44:33

  Απορω αν καποιους τους απασχολει το καλο της ΕΕ η της χωρας.

  • KNWD avatar
   KNWD @ νικος γεωργιοπουλος 07/03/2010 17:44:31

   Το μόνο που τους απασχολεί είναι να πάρουν τα δανεικά τους και αν πεθάνει και κόσμος στην πορεία, τους είναι αδιάφορο... αυτό τουλάχιστον έχει γίνει ήδη σε άλλες χώρες

 4. parsifal avatar
  parsifal 07/03/2010 17:01:40

  Με ποιό δηλαδή απο τα μέτρα που παρουσιάζονται ως εμπνεύσεως του ΔΝΤ θα διαφωνούσε ενας εχέφρων Ελλην πολίτης ?

 5. GAETANO avatar
  GAETANO 07/03/2010 17:06:36

  ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΟΙΩΣ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ .
  ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙ ΚΑΙ STAGERS ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ . ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ-ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ . 400.000 ΤΟ 2000 , 850.000 ΤΟ 2010 , 400.000 ΤΟ 2020 .

  ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΙ ΠΟΣΟΙ ΠΕΡΙΣΕΥΟΥΝ . ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΕΘΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ΠΟΥ ΘΑ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΑΣΧΟΛΗΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ ΣΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΑΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ .

  ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΠΕΡΙΤΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΕΓΟΔΑ ΣΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ( ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ ΟΤΕ ΚΛΠ ) ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΞΟΔΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΜΑΙ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ .
  ΘΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ . ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ 400.000 ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΖΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΑΠΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΣΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑΧΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ .
  ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΑΠΑΣΧΟΛΗΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΑ ΑΝΤΛΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΔΡΩΝΟΥΜΑΙ ΚΑΘΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ . ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ . ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ .
  ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ .
  ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΝΕΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ 10 ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΟΚΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΩΝ ΑΝΑΠΟΣΧΟΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ .
  ΟΙ STAGERS ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΜΟΛΙΣ ΛΗΓΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥΣ . ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΕΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΦΘΑΝΟΥΝ ΤΟ 70% ΤΟΥ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ .
  ΕΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΔΥΟ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ , ΞΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΟΥΝ ΟΛΟΝ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ .
  ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΟΚ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
  ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ " Η ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ Η ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ " .ΑΛΛΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ .

 6. KNWD avatar
  KNWD 07/03/2010 17:49:15

  Τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα τα έχει ζητήσει ήδη και η ΕΕ, ή έχουν δρομολογηθεί ήδη λόγω υιοθέτησης οδηγιών της ΕΕ

 7. fit for fun avatar
  fit for fun 07/03/2010 18:33:08

  Τυχεροί όσοι ζουν στην επαρχία, οι τάχα αδικημένοι που δεν έχουν στέγη καλατράβα. Τσάπα στο χέρι, επιστροφή στο χωράφι και την ανταλλακτική οικονομία.

 8. στ. τακης avatar
  στ. τακης 07/03/2010 19:01:26

  ΑΝ ΕΚΟΒΑΝ ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

 9. Balafara Hunter avatar
  Balafara Hunter 07/03/2010 19:17:04

  Δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση αν μετά το Πάσχα διαβάσουμε στην εφημερίδα, κάποια τέτοια αγγελία:

  "ΠΩΛΕΙΤΑΙ αρνί. Μερικώς φαγωμένο. Ψημένο πριν 6 ημέρες. Τα δύο πίσω πόδια άθικτα. Τιμή διαπραγματεύσιμη".

 10. Αθωος περαστικος avatar
  Αθωος περαστικος 07/03/2010 19:17:27

  Τι κανει μια κοινωνια ευημερουσα?
  Πρωτο και βασικοτερο η παραγωγη αγαθων που δημιουργει πλουτο. Ο οποιος εν συνεχεια μπορει να διανεμηθει στις κοινωνικες ομαδες που κατα περιπτωση βρισκονται σε μειονεκτικη θεση, να χρησιμοποιηθει για κοινωνικες παροχες, υγεια κια παιδεια.
  Δε φτανει ομως μονο αυτο. Ακριβως δευτερο προαπαιτουμενο και μαλιστα με βραχεια κεφαλη απο το πρωτο, ειναι ενα δικαιο φορολογικο συστημα, που να εχει συναμα τρομακτικες συνεπειες σε οσους εστω σκεφτονται να το εξαπατησουν. Ολες οι ευημερουσες χωρες του κοσμου εχουν στηριχθει πανω σε αυτο, τον Αλ καπονε στην Αμερικη η εφορια τον συνελαβε και τον εβαλε στη φυλακη και οχι το FBI.
  Λογικοι φορολογικοι συντελεστες, που να αποθαρρυνουν απο την αποκρυψη φορολογικων στοιχειων. Ας πουμε ενας ενιαιος φορολογικος συντελεστης για τα μεγαλα εισοδηματα στο 30% και 25% για τις επιχειρησεις.
  Απο κει και περα, οργανωση των ελεγκτικων μηχανισμων, με δημιουργια σωματων που να ελεγχουν τους ελεγχοντες (κατα τα προτυπα των εσωτερικων υποθεσεων της αστυνομιας) και θωρακιση του συστηματος με νομοθετικο πλαισιο που να διασφαλιζει οτι ο διαπραττων οικονομικο εγκλημα θα παει φυλακη για πολυ καιρο και η περιουσια του θα δημευθει.
  Σταδιακα και με το φοβο των ποινων και την παραδειγματικη τιμωρια των πρωτων τολμηρων, θα εμπεδωθει φορολογικη συνειδηση στον καθενα μας και οι ελεγχοι δε θα υπαρχει λογος να ειναι αυστηροτεροι, αλλα δειγματοληπτικοι, οποτε υα περιοριστει και το (αρχικα πολυ αυξημενο) κοστος λειτουργιας των ελεγκτικων μηχανισμων. Κατι αναλογο εχουν καταφερει στις ΗΠΑ, που ενας ελευθερος επαγγελματιας μπορει να ελεχθει ισως και 2 μονο φορες στην επαγγελματικη του σταδιοδρομια, αλλα γνωριζει πως αν συλληφθει να φοροδιαφευγει, τον περιμενει το Σαν Κουεντιν μαζι με βιαστες και δολοφονους.
  Η χωρα μας παραγει πλουτο, μπορει να καταφερει περισσοτερα με τα καταλληλα αναπτυξιακα μετρα, αλλα με αυτους τους φορολογικους συντελεστες που δινουν ισχυρο κινητρο και αυτους τους ελεγκτικους μηχανισμους, ειναι βεβαιο οτι και παλι θα αποτυχει να παρει εκεινα τα εσοδα που θα τη βγαλουν απο το αδιεξοδο.
  Δυστυχως εχουμε και μια αλλη αδυναμια, το δικαστικο συστημα που θα κριθει να δικασει ολους αυτους που θα συλλαμβανουν οι ελεγκτικοι μηχανισμοι, θα χρειαστουν και εκει αλλαγες που θα διασφαλισουν την απροσκοπτη λειτουργια του συστηματος.

 11. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 07/03/2010 19:30:57

  Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να μειωθεί, αλλά είναι λάθος να μπαίνει στο τσουβάλι ένας δημόσιος υπάλληλος με πτυχία και μεταπτυχιακό, που είναι σε απόλυτα εξειδικευμένη θέση και ένας με πτυχίο λυκείου που συχνά είναι αργόμισθος. Επίσης, είναι ανάγκη να γίνει περιστολή εξόδων και υπαλλήλων σε ΟΤΑ. Εκεί είναι η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΠΑΤΑΛΗ.

  Μία καλή λύση για τους ΔΥ θα ήταν:
  1. Υποχρεωτικές μετατάξεις. Και όταν λέμε "υποχρεωτικές", εννοούμε υποχρεωτικές, υπό τον έλεγχο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
  2. Αυστηρός καθορισμός από υπηρεσίες του απαιτούμενου αριθμού υπαλλήλων, και πάλι υπό τον έλεγχο του Γ. Επιθεωρητή ΔΔ.
  3. Αυστηρότατη απαγόρευση νέων προσλήψεων μέχρι να συνταξιοδοτηθούν οι υπεράριθμοι.
  Στους ΟΤΑ η κατάσταση είναι οικτρή και χρειάζεται αυστηρότατος έλεγχος. Σε μεγάλο Δήμο στα δυτικά του Πειραιά η υπεύθυνη για τα πολιτιστικά με το ζόρι πήρε απολυτήριο Λυκείου. Κυριολεκτώ. Και περνάει πάααρα πολύ καλά...Καλά, μην φαντάζεστε ότι διοργανώνει και συναυλίες με έργα Μάλερ (του οποίου το όνομα της θυμίζει αόριστα γερμανική μάρκα οικιακών συσκευών, πάντως όχι συνθέτη).

  Για όσους ξέρους, η εν λόγω θέση σε πάρα πολλούς Δήμους έχει και τα τυχερά της από κάτι τραγουδιστές (επιπέδου Μαιζωνάκη, Κοκκίνου...) και συγκροτήματα που καλούνται για γιορτές και πανηγύρια και οι μάνατζερ των συγκροτημάτων το επιθυμούν διακαώς να κληθούν. Φίλος μου που υπηρετούσε σε ανάλογη θέση είχε αφήσει τους μάνατζερ άφωνους γιατί αρνείτο να πάρει μίζα!

  • anonymous avatar
   anonymous @ Μάρκο Τ 07/03/2010 20:00:12

   Εδώ υπεύθυνη για διανομή κοινοτικών κονδυλίων και δεν είχε πτυχίο. Και καθόριζε η άθλια τη ροή του χρήματος. Και μιλάμε για πολύ χρήμα.

 12. Γ Καισαριος avatar
  Γ Καισαριος 07/03/2010 19:44:57

  Να ειματσε ρεαλιστες ... εκει θα φτασουμε. Και οσοι δεν το βλεπουν, δεν βλεπουν καλα.

 13. anonymous avatar
  anonymous 07/03/2010 20:07:15

  Factor κοιταξε το email σου

 14. Orestios avatar
  Orestios 07/03/2010 20:31:07

  Αυτό είναι το σχέδιο τελικά?
  Πολύ ωραία πολιτική!
  Ο λαός τους στήριξε για το πρόγραμμά τους και όχι για να φέρουν το ΔΝΤ.
  Αυτό είναι πολιτική αγυρτία και σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιείται η κυβέρνηση του GAP από μια τέτοια απόφαση.
  Ο κόσμος θα αντιδράσει πολύ άσχημα για αυτή την αναξιοπρέπεια. Η προσβολή της λαϊκής ετυμηγορίας είναι αιτία εξέγερσης.

 15. Hase avatar
  Hase 07/03/2010 20:53:00

  Προτεινω να φορολογιθουν οι μακακιες. Καθε μακακια και ενα ευρω θα ελυνε το προβλημα και δεν θα χρειαζοντουσαν αλλα μετρα. Ο καθενας λεει το μακρυ του και το κοντο του.

 16. φιλαλήθης/philalethe00 avatar
  φιλαλήθης/philalethe00 07/03/2010 21:26:42

  Ούτε να το διανοούνται!!! Οι άνθρωποι είναι τελείως αμετανόητοι και ξεδιάντροπα υποστηρίζουν τις ίδιες δολοφονικές συνταγές.
  Επισημαίνω, τελείως ενδεικτικά
  α) από το σημερινό "Παρόν", στο αξιόλογο άρθρο του Στ. Παπαθεμελή:
  "Μας πάει ή όχι στο ΔΝΤ η Κυβέρνηση, η πολιτική της έχει όλη τη δυσοσμία του.
  Αυτό όπου πηγαίνει τα κάνει γης Μαδιάμ. Εισβάλλλει ως δύναμη Κατοχής. Υποκαθιστά πλήρως την εκλεγμένη Κυβέρνηση. Κυβερνά με τα πιο ακραία δόγματα του νεοφιλελευθερισμού: σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, πάση θυσία μείωση του ελλείμματος, ούτε υποψία αναπτυξιακού και αναδιανεμητικού προσανατολισμού στις επιλογές του. Και στις 68 χώρες που πήγε τις καταβαράθρωσε. Απώτερο παράδειγμα η Αργεντινή, εγγύτερο η Λετονία, ενδιάμεσο η Ουγγαρία. Το ΑΕΠ τους στο ναδίρ, η ανεργία στο ζενίθ, η φτώχεια επήλθε ως καταιγίδα. Πραγματικό τσουνάμι."
  β)Ο Τσουκνίδας:
  "Η Κυβέρνηση και οι άλλοι ταγοί του Ενδοτισμού, διαλαλούν ότι τα μέτρα τους ήταν μέτρα "Εθνικής Σωτηρίας". Τέτοια μέτρα όμως ουσιαστικά εμπνεύσεως ΔΝΤ, πέρα από την καταφανή τους αδικία, στην ουσία θα διογκώσουν τα διαθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας μέσω της κατακόρυφης ύφεσης που θα φέρουν και εν τέλει ενδέχεται να απογειώσουν το πραγματικό χρέος, για το οποίο υποτίθεται ότι λαμβάνονται. Αυτό ακριβώς έγινε μέχρι το 2001 στην Αργεντινή, όταν διαδοχικές κυβερνήσεις με την υπόδειξη και τις πιέσεις του ΔΝΤ, έπερναν ολοένα και πιο σκληρά μέτρα και η εθνική οικονομία ολοένα μαζί με τον λαό "βυθίζονταν".
  Μέχρι που ο λαός εξεγέρθηκε πραγματικά (όχι απεργία μιας μέρας μετά περιπάτου...) και μετά από κάποιες πολιτικές περιπέτειες βγήκε μια κυβέρνηση , όχι επαναστατική, απλά μετριοπαθής αλλά όχι ενδοτική. Επίσης δεν μπορούσε να αγνοήσει το μεγάλο τμήμα του λαού που είχε εξεγερθεί και ήταν πολιτικά ενεργό σε κάθε διαδικασία.
  Ακολούθησε πολιτική ακριβώς αντίθετη από τις επιταγές του ΔΝΤ, δηλαδή ενίσχυσης, κρατικού ελέγχου, και όχι "ανοίγματος" της εθνικής οικονομίας και έτσι μπόρεσε και συνέφερε την χώρα.
  Σίγουρα μπαίνοντας κανείς στο μάτι των πολυεθνικών, ρισκάρει την ευθεία επίθεσή τους. Όμως ακόμα και να χάσει κάποιο εισόδημα θα κρατήσει την ελευθερία του και την κυριαρχία του. Όχι τώρα που και το εισόδημά του χάνει, αλλά και το μέλλον του υποθηκεύει στις ορέξεις των πολυεθνικών."

  http://tsouknida.blogspot.com/2010/03/blog-post_05.html

  Ορισμένοι, λυπάμαι που το λέω, αλλά πραγματικά δεν ξέρετε περί τίνος πράγματος μιλούμε... Και είναι τραγικό, ότι ο πρωθυπουργός έχει και ως σύμβουλο και φίλο(τον μνημονεύει στο δεύτερο βιβλίο του για την παγκοσμιοποίηση) τον Τζόζεφ Στίγκλιτς, που άσκησε τεκμηριωμένη δριμύτατη κριτική στο ΔΝΤ από σοσιαλφιλελεύθερης πλευράς.

 17. fit for fun avatar
  fit for fun 07/03/2010 21:55:32

  Τιτανικός, χρεωκοπία, εθνική κυριαρχία, είναι δηλώσεις υπαγορευμένες. Είναι ξεκάθαρο. Ανάλογες δηλώσεις πρωτοειπώθηκαν από πολιτικό της ΝΔ (στην προσφώνηση Μπενάκη στον Παπούλια) Ο ΚΚ είχε όλη την εικόνα μπροστά του ως και το τελευταίο πίξελ γι’αυτό και έφυγε και όλοι προσπαθούσαν τότε να ερμηνεύσουν την "ακατανόητη" απόφασή του. Ο ΓΑΠ είχε προϊεδεάσει στο ντιμπέιτ (κύριε Καραμανλή είναι αληθινά τα στοιχεία;). Άρα προς τι ο καυγάς ΠΑΣΟΚ-ΝΔ; Επειδή ήταν τόσο άχρηστοι και οι δύο; Όσοι δεν βλέπουν αυτή την εικόνα της απόλυτης συμπαιγνίας ή άρρωστοι πασόκοι είναι ή άρρωστοι δεξιοί.

 18. Underground avatar
  Underground 07/03/2010 22:02:24

  factorx: δεν είσαι καλά ενημερωμένος, αυτα που λες τα λένε οι "φίλοι σαρκοζί"

 19. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 21/04/2010 09:49:27

  Διαβάζω με προσοχή αυτά που αναφέρουν οι φίλοι, και μου κάνει εντύπωση το ότι υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως αν ελευθερωθούμε από τους "ΚΑΚΟΥΣ" (Κάποιους ολιγους δηλαδή, όχι όλους) τους δημόσιους υπαλλήλους θα σωθούμε.
  Αυτό έχει μια ΜΙΚΡΗ δώση αλήθειας όση δόση ακριβώς έχουν και τα φοροεισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης. Και να εξηγήσω :
  400.000 δημόσιοι υπάλληλοι που αναφέρθηκε πιο πάνω, σαν μη απασχολούμενοι, εαν παύσουν να πληρώνονται ώστε να γλυτώσουμε τους μισθούς τους, αυτό θα φέρει αλλαγές στην μικρή αγορά, ο φούρνοι θα χάσουν 400.000 πελάτες, οι χασάπιδες, τα μινι μαρκετ, τα περιπτερα, τα σουβλατζήδικα, τα ζαχαροπλαστεία όλοι οι μικροί θα χάσουν 400.000 και τις οικογένειές τους..... το αντέχουν άραγε, και αυτοί και οι 400.000.
  Αυτό κάνει και η κυβέρνηση, δεν κοιτάει το αύριο αλλά μια λύση για ΤΩΡΑ.
  ΑΝΤΙΘΕΤΑ
  Ας κοιτάξουμε πιο μακριά. Όσους φόρους και να βάλουμε κάποτε δεν θα έχουν άλλα να μας δώσουν.
  Αν όμως είχαμε κάποια παραγωγή και κάναμε εξαγωγές? Τότε όσο παράγαμε και όσο πουλούσαμε τόσο θα εισπράταμε....Αυτό να σας θυμήσω κάνει ακι η Γερμανία, από την οποία αν και μεσα στην κρίση, από αυτή ζητάμε λεφτά. Παράγει και εξάγει.
  Άρα η λύση θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα...επιδώτηση από τα κοινωτικά προγράμματα και μηχανισμοί στηριξης και ανάπτυξης για εταιρίες ΜΟΝΟ με παραγωγικό και εξαγωγικό χαρακτήρα. Αυξηση της φορολογίας ΜΟΝΟ σε αλυσίδες και εισαγωγικές εταιρίες, οι οποίοι πείρνουν τα χρήματα και τα πάνε στο εξωτερικό, και φορολόγηση στην εξαγωγή συναλάγματος λόγο του ότι εκατοντάδες χιλιάδες (περισσότεροι από τους ΚΑΚΟΥΣ δημόσιους υπαλλήλους) ξένοι εργάτες, Αλβανοί (λίγο) Πακηστανοί και τα λοιπά, εργάζονται και στέλνουν όλα τα χρήματα στις χώρες τους.

 20. αλεκος avatar
  αλεκος 24/04/2010 14:39:25

  καλα όλα αυτά.....
  Τώρα που μπήκαμε στο ΔΝΤ όμως....?????
  Κατανοώ πλήρως και μου φαίνεται ή μάλλον μου φαινότανε λογικό να μην αφήσει η ΕΕ να συμβεί κάτι τέτοιο.... έλα όμως που το άφησε....
  Τώρα τι γίνεται...

  • ataktos avatar
   ataktos @ αλεκος 24/04/2010 14:56:40

   τα παράπονα σου παρακαλώ στο www.gap.gr

 21. Κωνσταντινος avatar
  Κωνσταντινος 25/04/2010 18:11:07

  .....μια σωστη πολιτικη στρατηγικη ,θα μπορουσε να βγαλει την χωρα απο το τελμα
  Τι εχει να "πουλησει" η Ελλαδα"??
  Λαδι,ελια,φετα,ποροκαλι????
  Κανενας απο ολους τουσ εξυπνους δεν σκεφτηκε οτι σε καμια χωρα του κοσμου δεν βρισκες 16 χιλιαδες χιλιομετρα αξιοποημιμη ακτη ???θα μπορουσε να αξιοποιηθει και να φερει εκατομ. .τουριστες.
  Αυτο μονο μπορουμε να πουλησουμε και δεν το πουλαμε σωστα.
  Ακομη και οι τουρκοι με λιγα παραλια στα νοτια μας εχουν παρει τον τουρισμο.Η εθνικη μας υπερηφανεια βλεπεις δεν μας αφηνει να δουμε καθαρα!!
  Δεν θελει κανεις να το δει αυτο
  Ολα ειναι παρατημενα μεσα στην βρωμια!!!
  Καποτε ενας ελληνας ξενιτεμενος στον Καναδα σε ηλικια 70 ετων επεστρεψε στην Ελλαδα .Δεν θα ξεχασω ποτε αυτο που μου ειπε οταν τον ρωτησα" πως βλεπεις την Ελλαδα"?? ΑΓΙΟΣ ΤΟΠΟΣ ...ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ"!!!
  Ο τουρισμος σ αυτη την χωρα ειναι το Α και το Ω!!!

 22. xristosp avatar
  xristosp 30/04/2010 12:59:01

  Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΛΑΟ (ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛ.ΛΟΥΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ)ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΙΩΤΘΩΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ:
  1ΟΝ. ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΖΙΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΥΡΓΩΝ,ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΣΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΙΠΟΤΑ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
  2ΟΝ.ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΓΙΑ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΗΜΕΝΟΙ.
  3ΟΝ. ΝΑ ΔΟΣΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΩΣΤΕ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΗ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΗΜΑ(ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΡΑΡΜΕΝΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ,ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΗΛΕΙ ΘΑ ΩΡΕΙ ΤΟΝ ΜΠΕΛΑ ΤΟΥ.
  4ΟΝ. ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΜΟΝΟ ΠΟΛΑ ΜΠΟΝΟΥΣ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ
  5ΟΝ. ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΤΑ ΓΡΑΨΩ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.