#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/02/2011 14:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποκάλυψη: Όλη η αλήθεια για την συνέντευξη της Τρόϊκα

Τι φοβάται και σε τι ελπίζει η Τρόϊκα;Ειδικού Συνεργάτη

Η συμπεριφορά των εκπροσώπων  της τρόϊκας, στη συνέντευξη της περασμένης Παρασκευής, παραξένεψε πολλούς και προβλημάτισε περισσότερους.  Οντως,  υπερέβησαν τα εσκαμμένα.   Ουσιαστικά έδειξαν ότι   αυτοί αποφασίζουν.  Όμως, τι τους ώθησε  σ’ αυτή τη συμπεριφορά;

Στήριξη στον κ. Παπακωνσταντίνου

Η αλήθεια είναι ότι οι εκπρόσωποι της τρόϊκας ήθελαν, αφ’ ενός  να δείξουν ότι υπάρχει και άλλη διέξοδος, αν η πολιτική του μνημονίου καταρρεύσει και αφ’ ετέρου  να στηρίξουν τον κ. Παπακωνσταντίνου, που σηκώνει όλο το βάρος των διαπραγματεύσεων και έχει χρεωθεί το μνημόνιο.  Μάλιστα για τον Υπουργό Οικονομικών λένε τα καλύτερα: Τον θεωρούν «συνεργάσιμο, εργατικό και αξιόπιστο.» Για αυτό και συμφώνησαν να ανακοινώσουν οι ίδιοι το πρόγραμμα  για την περιουσία του δημοσίου. Για να τον στηρίξουν.

Οι εκτιμήσεις τους για αρκετούς  υπουργούς είναι αρνητικές. Για τον κ. Λοβέρδο έχουν θετική γνώμη, αλλά εκτιμούν ότι «εμφανίζει σημάδια κόπωσης και τελευταία έχει αρχίσει να υποχωρεί στις πιέσεις των συνδικαλιστών και των άλλων κοινωνικών ομάδων».

Για τη Λούκα Κατσέλη, την Τίνα Μπιρμπίλη και τον Δημήτρη Ρέππα (και κάποιους άλλους)  θεωρούν ότι «δημιουργούν προβλήματα στην εφαρμογή του Μνημονίου. Δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση». Πρόκειται για «πολιτικούς δεύτερης διαλογής με εμμονές και κομματικές αγκυλώσεις !!!».

Λέγεται ότι  θα επιθυμούσαν την  αντικατάστασή τους ή την μετακίνησή τους σε άλλα υπουργεία,  που θα έχουν λιγότερη εμπλοκή με την υλοποίηση του  μνημονίου. Την επιθυμία τους αυτή την γνωστοποίησαν και στον Πρωθυπουργό.

Για το πρόγραμμα του μνημονίου

Θεωρούν ότι , με τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, το πρόγραμμα του μνημονίου  δύσκολα θα πετύχει τους στόχους του. Δεν τα έχουν παρατήσει ακόμα. Προφανώς και δεν θέλουν να χρεωθούν την αποτυχία.

Πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία «έχει ανάγκη από μια εντυπωσιακή κίνηση που θα πείσει τις αγορές ότι συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές στην Ελλάδα.» Εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό:  « θα προσελκύσετε ξένα κεφάλαια, το χρηματιστήριο θα σημειώσει άνοδο, ενώ θα βελτιωθεί και η κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών».

Για αυτό και έβαλαν στο τραπέζι την πρόταση για  την «πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου» και «γενναίες αποκρατικοποιήσεις». Προφανώς και η πρόταση ήταν εις γνώσιν της κυβέρνησης. Αλλωστε χθές βράδυ το παραδέχθηκε και ο κ. Σαχινίδης.

Στο πρόγραμμα αυτό θα επιμείνουν  γιατί εκτιμούν  ότι εδώ που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, αποτελεί τη μοναδική διέξοδο.

Επιμήκυνση – επαναδιαπραγμάτευση επιτοκίων

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η μείωση του επιτοκίου δανεισμού  ουσιαστικά έχει κλειδώσει. Απομένουν κάποιες λεπτομέρειες.  Θεωρούν ότι αυτό θα δώσει πολύτιμες ανάσες στην κυβέρνηση και θα περιορίσει τις πιέσεις των αγορών.

Περί αυτού έχει πειστεί και η κα Μέρκελ, η οποία έχει πλέον αντιληφθεί ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και ότι η συνέχισή του μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις.

Η   ανακοίνωσή της συμφωνίας καθυστερεί επειδή η  Καγκελάριος της Γερμανίας  χρειάζεται πολιτικό χρόνο για να ξεπεράσει το σκόπελο των τοπικών εκλογών.  Αν δεν μεσολαβήσει κάτι απρόοπτο, η συμφωνία θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο.

Για τις Εκλογές

Οι εκπρόσωποι της τρόϊκας, είχαν ενημερωθεί ότι η κυβέρνηση αναζητούσε αφορμή για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές την Ανοιξη.  Ούτε που θέλουν  να σκέφτονται το ενδεχόμενο αυτό.  Το μήνυμα τους προς τον Πρωθυπουργό ήταν σαφέστατο και κατηγορηματικό: «Οι εκλογές θα σας κοστίσουν 150 εκατ, ευρώ. Δεν θα σας δανείζουμε για να κάνετε εκλογές.  Θα χαλαρώσουν τα πάντα.  Η οικονομία σας θα απορυθμιστεί και θα καταρρεύσει. Επιπλέον δεν είναι σίγουρο ότι θα κερδίσετε τις εκλογές.  Υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθείτε σε παρατεταμένη ακυβερνησία.   Και αν ακόμα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, αυτή θα είναι αδύναμη και αναποτελεσματική. Εδώ έχετε αντιδράσεις μέσα στο ίδιο σας το κόμμα, θα τα βρείτε με τα άλλα κόμματα;  Στο κάτω –κάτω κανένα κόμμα, δεν ζήτησε εκλογές, Δηλώνουν μεν έτοιμοι, αλλά δεν ζητάνε εκλογές».

Για το λόγο αυτό υποχρεώθηκε χθές ο κ. Παπανδρέου να διαψεύσει με τόσο κατηγορηματικό τρόπο το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, οι εκπρόσωποι της τρόϊκας, στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να επιζητήσει μια ηρωϊκή έξοδο, αν πειστεί ό,τι η κατάσταση έχει ξεφύγει και αδυνατεί να την διαχειριστεί.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Panagiotis anagnostopoulos avatar
  Panagiotis anagnostopoulos 15/02/2011 14:26:26

  "Ο μοναδικός τρόπος για να ξεφύγουμε από τα προβλήματα μας είναι η ανάπτυξη (ανάπτυξη ή χρεοκοπία) – επιλέγοντας ίσως συνειδητά τη χρεοκοπία, εάν δεν μας επιτραπεί κάτι άλλο. Όλοι οι υπόλοιποι «δρόμοι» οδηγούν δυστυχώς στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να μετατραπεί η πάμπλουτη χώρα μας σε ένα άβουλο προτεκτοράτο, με εξαθλιωμένο, εξαγριωμένο και πεινασμένο «πλήθος» - σε έναν λαό δηλαδή, ο οποίος ποτέ ξανά δεν θα μπορέσει να γίνει ελεύθερος Πολίτης" (πηγή http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2282.aspx ).

  Όλα τα υπόλοιπα που λέγονται, οι στηρίξεις της Τρόικας και η εργατικότητα του υπουργού που αύξησε το 2009 το έλειμμα για να έχει περιθώρια το 2010, προκαλόντας μία τεράστια κρίση δανεισμού στην Ελλάδα, είναι χωρίς κανένα ουσιαστικό νόημα. Μόνο η ανάπτυξη θα σώσει την Ελλάδα και τίποτα άλλο.

  • pizza avatar
   pizza @ Panagiotis anagnostopoulos 15/02/2011 17:19:14

   Και πως θα γινη η αναπτυξη οταν υπαρχουν νομοι, συνδικατα, και γραφειοκρατεια που την εμποδιζουν?

 2. man8os avatar
  man8os 15/02/2011 14:32:00

  Αρα, εχουμε πεσει στον γκρεμο και μαδαμε τη μαργαριτα...

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/02/2011 14:45:55

  Για το ότι η Μπιρμπίλη έχει εμμονές, προσυπογράφω.

  Τώρα, όσον αφορά στο Μνημόνιο και όσο πιο αμερόληπτα μπορώ (θέλει προσπάθεια), όταν είσαι τεχνικά χρεοκοπημένος και ζητάς "ανάπτυξη" το τελυταίο πράγμα που κάνεις είναι 1) ΜΗ παραγωγικές επενδύσεις και 2) να κρβύνεις το ρεύμα. Το πρώτο ,απομυζά ρευστότητα που θα πήγαινε κάπου αλλού, το δεύτερο, πεθαίνει την υπόλοιπη οικονομία, απο βιομηχανία, τουρισμό, κατανάλωση τα πάντα.

  Να πει κάποιος στην Τρόϊκα, να δει την "Οικογενειακή Υπόθεση" για να εξηγήσει τις εμμονές της κυρίας Μπιρμπίλη. h++p://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=162651

 4. drider avatar
  drider 15/02/2011 14:57:24

  Αρχίζω αντίστροφα:

  Δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές την Άνοιξη. Να τις περιμένετε φθινόπωρο μεριά, όταν οι κοινωνικές αντιδράσεις θα έχουν κλιμακωθεί πλέον, καθώς θα έχει εκτιναχθεί η ανεργία στα νούμερα που έχουν προβλεφθεί για φέτος.

  Η επιμήκυνση δεν έχει "κλειδώσει" σε καμιά περίπτωση. Θα παραμείνει για καιρό ακόμα το "καρότο" για τον μετριασμό των αντιδράσεων στην εφαρμογή του μνημονίου. Βεβαίως, αν ποτέ αποφασιστεί, δεν θα αποτελεί βιώσιμη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, απλώς θα τα μεταθέσει χρονικά - με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

  Το μνημόνιο δεν έχει αποτύχει όπως γράφεται, αλλά πλέον η εφαρμογή του έχει φθάσει στο "κρίσιμο" σημείο, στην "ταμπακιέρα" αν θέλετε: δεν είναι η πρώτη φορά που το χρέος χρησιμοποιείται για την "οικονομική" υποδούλωση των λαών. Χιλιοδοκιμασμένη συνταγή από το ΔΝΤ, όπου η υποταγή επιβάλλεται "υποθηκεύοντας" τη δυνατότητα αναπτυξιακών μελλοντικών παρεμβάσεων. Η μόνη βιώσιμη λύση είναι η άρνηση παραχώρησης βασικών υποδομών, πλουτοπαραγωγικών πόρων, ελεύθερων δημόσιων χώρων. Είναι το σταμάτημα της επιτέλουμενης καταστροφής πριν να είναι πολύ αργά.

  Τέλος, θα συμφωνήσω ότι ουδόλως τους ενδιαφέρει ποιός είναι υπουργός, πρωθυπουργός, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κτλ., αρκεί το πρόγραμμα τους να εξελίσσεται με ταχύτητα και απρόσκοπτα. Εξ' άλλου πάντα υπάρχει η πιθανότητα να ξυπνήσουν οι "ιθαγενείς" και να τους στείλουν εκεί που πρέπει να τους στείλουν...

  • ΝΙΚΟΣ Λ. avatar
   ΝΙΚΟΣ Λ. @ drider 15/02/2011 15:53:46

   Πότε και πώς θα ξυπνήσουμε οι "ιθαγενείς";

   • drider avatar
    drider @ ΝΙΚΟΣ Λ. 15/02/2011 17:11:18

    Νομίζω ότι ήδη διαμορφώνονται κοινές συνισταμένες στη βάση ως προς τι έφταιξε και προς τα που θέλουμε να πάει αυτή η χώρα:

    1) Η προσφορά του κινήματος “δεν πληρώνω” στην κοινωνία είναι ότι προβλήθηκε η εξής ιδέα: ό,τι είναι παράλογο ως απαίτηση δεν θα γίνεται δεκτό από εδώ και πέρα. Σκεφτείτε την επέκταση του κινήματος στο επίπεδο των δημοσιονομικών και του χρέους - Δεν πληρώνω το επαχθές χρέος!

    2) Ο αγώνας των πολιτών στη Κερατέα που αποδεικνύει ότι οι συλλογικότητες μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά απέναντι στις αυθαιρεσίες της εξουσίας.

    3) Η σταδιακή αυτονόμηση της βάσης από τους υπάρχοντες πολιτικούς / συνδικαλιστικούς φορείς. Ο κόσμος δεν δέχεται πλέον να καπελώνεται... αυτό έχει διαφανεί από τις πορείες που κατέληξαν μπροστά στο κτίριο της ΓΣΕΕ και από τις δημοσκοπήσεις που απλώς δεν τους βγαίνουν πλέον τα μαθηματικά (αναγωγές, προσθέσεις, σενάρια συγκυβέρνησης κτλ.)

    4) Η αποδόμηση της κυριάρχης κουλτούρας περί ευρωμονοδρόμου. Καθίσταται ολοένα πιο φανερό ότι η συζήτηση περί της περαιτέρω οικονομικής ενοποίησης στην Ευρώπη πραγματοποείται σε συνθήκες σοβαρού δημοκρατικού ελλείματος - τα παραμύθια περί ισότιμων εταίρων γίνονται ολοένα λιγότερα πιστευτά, όταν οι μεν διαπραγμάτευονται από θέση ισχύος (δανειστές) επιβάλλοντας τους επαχθείς τους όρους στους πιο αδύνατους (δανειζόμενους).

    5) Η αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι το μνημόνιο δεν μας επιβλήθηκε για το καλό της χώρας, αλλά για το ξεπούλημα της. Η γενικευμένη αίσθηση ότι πρέπει να μπει ένα φρένο σε αυτή τη διαδικασία που θα είναι και ατελέσφορη στο κομμάτι της τιθάσευσης του χρέους και θα υπομονεύσει πρακτικά οιοδήποτε πιθανότητα μελλοντικών παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα.

    6) Τέλος, η προοθούμενη απορρύθμιση του χώρου της εργασίας - περαιτέρω ελαστικοποίηση της, μείωση των πραγματικών αποδοχών, απαξίωση της ασφάλισης και των συντάξεων - μοιραία θα οδηγήσει στη διαμόρφωση κοινών αντιλήψεων σε μια εργατική βάση.

    Η κοινωνία θα ξεπεράσει τα “φοβικά” σύνδρομα που της καλλιεργούν συστηματικά:

    * Δεν φθαίνε για όλα τα προβλήματα στην Ελληνική επικράτεια οι μετανάστες (νόμιμοι και μόνιμοι).

    * Δεν είμαστε εναντίον των κοινωνικών ομάδων που διεκδικούν, δεν είμαστε όλοι σε μια συντεχνεία, ούτε μας αφορούν οι θεωρίες του “κοινωνικού αυτοματισμού”. Πρέπει να σταματήσουμε να δείχνουμε ο ένας τον άλλο. Πρέπει να δείξουμε προς τα πάνω, τους πραγματικούς υπεύθυνους.

    * Δεν μπορεί να μας υποχρεώσει κανείς να ξεπληρώσουμε το χρέος. Αν αυτό σημαίνει ότι η κοινωνία μας θα σταματήσει να είναι κοινωνία της αφθονίας, ας το πάρουμε απόφαση και να πορευτούμε στο μέλλον με άλλα μοντέλα ανάπτυξης.

   • JOHN.D avatar
    JOHN.D @ ΝΙΚΟΣ Λ. 15/02/2011 23:46:01

    This is a Way to get rid of them !!!!! see video
    Sobering_Video_demographic_problem_ms_061809.wmv

 5. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 15/02/2011 15:23:34

  T+10.
  Φυλακη ή σπιτια σας ολοι !!!! Αυτοι εδω του ΓΑΠ και ο ιδιος θα παει φυλακη. ΘΑ ειναι οι πρωτοι.. θα ματωσουν..
  Τ+1.

  Τ-... σας τελειωσε ο χρονος. Εκει στη ΝΔ 8α βαλουν φυλαλη τον Προβοπουλο για το Τ+10 ?????? Τον Τσουκρατο φυλακη ???

  ΠΠ

 6. sauraki avatar
  sauraki 15/02/2011 15:29:31

  Η διαδικασία δανεισμού από το ΔΝΤ έχει εφαρμοστεί και σε παρελθόν σε πολλές χώρες. Όλοι όσοι ενημερώνονται για τα διεθνή ζητήματα γνωρίζουν πως το ΔΝΤ εξυπηρετεί μόνο νεοφιλελεύθερες πολιτικές για την αφαίμαξη των λαών. Το γνώριζε από την πρώτη στιγμή και ο Global Thinker. Αυτή ήταν όμως η συμφωνία. Γιατί πιστεύετε έγινε πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και φλερτάρει και με άλλες μεγάλες θέσεις ? Δεν έβαλε απλά το ΔΝΤ στην Ελλάδα αλλά στην ευρωζώνη. Έκανε μεγάλο παιχνίδι αν καταλάβατε. Δε θα δραπετεύσει. Θα φύγει χαλαρά γιατί αυτό που έπρεπε να κάνει το έκανε.

  • Kostas D avatar
   Kostas D @ sauraki 15/02/2011 16:37:29

   Μην εισαι τοσο σιγουρος.... Την προδοσια πολλοι αγαπησαν, τον προδοτη κανενας!!
   Νομιζεις οι ιδιοι δεν ξερουν ποσο ευκολα εξαγοραζεται ο Γαπ....??
   Αλλες παρομοιες περιπτωσεις που πηραν θεση σε παγκοσμιους οργανισμους,
   τουλαχιστον σαν πρωθυπουργοι/ υπουργοι της χωρας τους ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ, κρατουσαν εστω προσχηματα..

 7. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 15/02/2011 15:49:03

  Με όλο το σεβασμό προς τον ειδικό συνεργάτη σας, δεν χρειάζεται ανάλυση για να πεισθούμε οτι το Μνημόνιο και η απορρέουσα πολιτική του ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ. Η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, δίνει ένα τελευταίο μαξιλάρι πρίν την επερχόμενη και βέβαιη κατάρευση.

 8. perastikos avatar
  perastikos 15/02/2011 16:11:55

  kala aftos o panagiotis anagnostopoulos o lagos tou Viliardou einai?

 9. kakofonix avatar
  kakofonix 15/02/2011 16:14:34

  Οι 3 μέρες που συγκλόνισαν την κυβέρνηση

  Η μοιραία γκάφα του κ. Παπακωνσταντίνου, σίγουρα δεν ήταν η πρώτη, αλλά μάλλον ήταν η τελευταία του. Γεμάτος αυτοπεποίθηση, προσήλθε στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, παίζοντας το χαρτί του ecofin.

  Εδώ και πολλούς μήνες, αντιλαμβανόμενος την προσωπική του ανεπάρκεια, πάσχιζε να παρουσιάσει ένα καλό νέο στην κυβέρνηση. Πίστεψε ότι με την επιμήκυνση του χρέους θα είχε πετύχει το στόχο του, πλην όμως οι Γερμανοί δεν του έκαναν το χατίρι. Αδυνατούσε να κατανοήσει τη λογική των Γερμανών και ήταν τόσο σίγουρος για την ‘’επιτυχία’’ της επιμήκυνσης, που την είχε διαρρεύσει στα μέσα εδώ και μήνες.

  Η επόμενη εναλλακτική του λύση, ήταν μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, μέσω της επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, με χαμηλές τιμές. Αυτό θα ελάφρυνε το χρέος και θα έδινε μια παράταση ζωής λίγων μηνών στην οικονομία, τις τράπεζες και τα ταμεία. Για να το πετύχει αυτό χρειαζόταν κεφάλαια. Ζεστό χρήμα.

  Όλες του οι ελπίδες στράφηκαν γύρω από το μηχανισμό EFSF. Αν κατόρθωνε, με τη συνδρομή των υπόλοιπων νότιων, την ενίσχυση του μηχανισμού, θα μπορούσε να εκβιάσει την άντληση κεφαλαίων από εκεί. Οι Γερμανοί όμως, τον προσγείωσαν και πάλι. Τότε ήταν που του έδωσαν μια διέξοδο στο τούνελ. Αν όντως δεν μπορούσε να κερδίσει χρόνο με άλλο τρόπο και αν πράγματι πίστευε ότι έπρεπε πάση θυσία να αποφύγει μια κλασσική αναδιάρθρωση, υπήρχε λύση: Η εκποίηση φιλέτων του δημοσίου.

  Η ιδέα δεν ήταν καθόλου κακή. Άλλωστε με την αξιοποίηση της στάσιμης περιουσίας του δημοσίου, συμφωνούσε ακόμα και η αντιπολίτευση, ενώ και ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος και συναινούσε.

  Όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τη δόση του Μαρτίου, ο κ. Παπακωνστασντίνου ήταν απόλυτος. Στις έντονες πιέσεις τους απαντούσε ότι τη Δευτέρα στο ecofin θα έπαιρνε χρήματα, 50 δις συγκεκριμένα, από το EFSF και θα κάλυπτε τη ζητούμενη μείωση του χρέους με επαναγορά ομολόγων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προχωρούσε σε πώληση δημόσιας περιουσίας.

  Για τις μυστικές του διαπραγματεύσεις δεν είχε ενημερώσει ούτε τον Πρωθυπουργό, ούτε άλλους συναδέλφους του υπουργούς. Άλλωστε είχε ζητήσει και είχε δια νόμου πετύχει να δεσμεύει αυτός τη χώρα, χωρίς να απαιτείται η έγκριση του κοινοβουλίου ή του υπουργικού συμβουλίου.

  Οι εκπρόσωποι της Τρόικας, έχοντας ενημερωθεί από τον κ. Γιουνκέρ για τις γερμανικές εισηγήσεις του ecofin, απέρριψαν τις αιτιάσεις του Έλληνα υπουργού και προχώρησαν τόσο στη σκληρή συνέντευξη τύπου, όσο και σε γλαφυρές συνεντεύξεις στο σύνολο του Κυριακάτικου τύπου.

  Όταν το περιεχόμενο των δηλώσεων έγινε γνωστό, υπουργοί, βουλευτές και απλοί πολίτες έγιναν έξαλλοι. Ο Πρωθυπουργός έπεσε από τα σύννεφα και η κυβέρνηση απειλήθηκε με ανατροπή από τα ίδια τα μέλη της. Ο Πρωθυπουργός αναζήτησε αμέσως τον υπουργό του και του ζήτησε εξηγήσεις. Εκείνος έριξε τις ευθύνες στην Τρόικα και διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό ότι συζήτησε για αξιοποίηση και όχι για εκποίηση.

  Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο ένας μετά τον άλλον, διαβεβαίωναν τον αρχηγό τους ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε τέτοιου είδους εκβιασμό από τους Ευρωπαίους. Μπορεί λέγανε να εξαναγκάστηκαν να ψηφίσουν το μνημόνιο, αφού ήταν μονόδρομος, αλλά σε εκχώρηση ελληνικού εδάφους δεν επρόκειτο να προχωρήσουν ποτέ. Ο Πρωθυπουργός αντιλήφθηκε ότι το παιχνίδι είχε χαθεί. Τότε έδωσε αμέσως εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εκδώσει μια ασυνήθιστα σκληρή δήλωση ενάντια στην Τρόικα τα ξημερώματα. Παράλληλα ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός προπαγάνδας και έγινε προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις, εστιάζοντας στη λέξη ‘’αξιοποίηση’’. Ο μηχανισμός λειτούργησε άψογα, ωστόσο η ανακοίνωση του εκπροσώπου ήταν τόσο σκληρή, που δημιουργούσε εσκεμμένα πολεμικό κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές της. Οπωσδήποτε σε ανάλογη περίπτωση αρκεί, στη διπλωματική γλώσσα, ένα ‘’η κυβέρνηση ενοχλήθηκε από τη συνέντευξη των εκπροσώπων και εκφράζει τη δυσαρέσκειά της. Κάτι τέτοιο θα ήταν ήδη μια σκληρή ανακοίνωση. Το ‘’η συμπεριφορά των εκπροσώπων ήταν απαράδεκτη’’, στη διπλωματία σημαίνει ρήξη.

  Στο ecofin, οι ευρωπαίοι υπουργοί περίμεναν τον κ. Παπακωνσταντίνου στη γωνία. Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας και εστίασε την προσοχή του στο μέλλον του EFSF. Πράγματι ο Έλληνας υπουργός, άκουγε με ανακούφιση την απόφαση για ενίσχυση, έστω και ισχνή, του μηχανισμού και πίστεψε ότι ο εφιάλτης είχε τελειώσει. Όμως για κακή του τύχη, στα ψιλά γράμματα υπήρχε ένας γερμανικός όρος: Η ενίσχυση του μηχανισμού θα ξεκινούσε από το 2013, συνεπώς η χρήση του δεν αφορούσε το ελληνικό πρόβλημα. Τα χειρότερα δεν είχαν τελειώσει.

  Αμέσως μετά τη σύνοδο, ο κ. Γιουνκέρ αποφάσισε να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια της Τρόικας και να δώσει μια ηχηρή απάντηση στο τελεσίγραφο της ελληνικής κυβέρνησης. Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απαίτησε την πώληση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου για τη μείωση του χρέους. Η δήλωση αυτή άδειαζε τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό οικονομικών και επανέφερε την κατάσταση στην πραγματική διάσταση ισχύος.

  Στο μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός. Ο Πρωθυπουργός καταλάβαινε ότι ο υπουργός τους εκτός από γκάφα, είχε υποπέσει και σε απιστία. Δύο πράγματα του απέμειναν. Είτε να παραιτηθεί, είτε να συνεχίσει τη ρήξη μέχρι τέλους και όπου βγάλει.

  Έκανε τότε δηλώσεις, ότι όχι μόνο δεν θα επιτρέψει την πώληση ελληνικής γης, αλλά θα απαγορέψει τέτοιου είδους εκποιήσεις συνταγματικά, ρίχνοντας ευθέως αιχμές και κατά της γερμανικής πρότασης περί οικονομικής διακυβέρνησης.

  Ο πόλεμος Ελλάδας – Τρόικας είχε ξεκινήσει και όλοι περίμεναν τα γερμανικά αντίποινα: Πρόταση αποπομπής από το ευρώ; Απόσυρση χρηματοδότησης ελληνικών τραπεζών; Ακύρωση τέταρτης δόσης;

  • Factorx avatar
   Factorx @ kakofonix 15/02/2011 16:17:32

   Κακοφωνίξ, είναι δικο σου το κειμενο;

   • kakofonix avatar
    kakofonix @ Factorx 15/02/2011 16:31:48

    Nαι

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ kakofonix 15/02/2011 17:00:26

   Ο Παπανδρέου ήταν ενήμερος για την πρόταση των 50 δις.
   Το παραδέχθηκαν χθέ βράδυ στην "Ανατροπή" και ο Πεταλωτής και ο Σαχινίδης.

   • kakofonix avatar
    kakofonix @ Κώστας Ροδινός 15/02/2011 17:08:27

    Κώστα, δώσε βάση στις λεπτομέρειες. Η πηγή μου λέει το εξής: Ναι μεν ο Παπανδρέου ήταν ενήμερος περί των 50 δις, του το είχαν πλασάρει όμως για ενοικίαση, lease back, παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ και λοιπές αμερικανιές. Το παιδί, πήρε πρωτοβουλία, χωρίς να ενημερώσει ότι θα συναινούσε σε απευθείας πωλήσεις. Έπαιξε κι έχασε, γιατί πίστευε ότι θα απέφευγε τις αναγκαστικές πωλήσεις, μέσω του μηχανισμού στήριξης. Ήταν τόσο σίγουρος, που δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει κανέναν και επιπλέον αδυνατούσε να πιστέψει ότι θα τον εξέθεταν κατά τέτοιο τρόπο. Πάρτε οποιονδήποτε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να σας πει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το τι χαμός έγινε. Έμοιαζε με πραξικόπημα.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ kakofonix 15/02/2011 17:21:13

     Κακοφωνίξ
     Από την Παρασκευή το βράδυ κάποιοι επιχειρούν να "αδειάσουν" τον Παπκωνσταντίνου.
     Του την έχουν στημένη άλλωστε από καιρό.
     Πιθανότατα αυτοί τα διαδίδουν.
     Επιμένω, όμως, οτι ο Παπανδρέου ήξερε.
     Απλά, όπως, όλοι τους αιφνιδιάστηκαν από το μέγεθος των αντιδράσεων και έχουν χάσει τη μπάλλα! Κυριολεκτικώς!

  • Έλεος avatar
   Έλεος @ kakofonix 15/02/2011 17:13:50

   «...ο κ. Γιουνκέρ αποφάσισε να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια της Τρόϊκας και να δώσει μια ηχηρή απάντηση στο τελεσίγραφο της ελληνικής κυβέρνησης. Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απαίτησε την πώληση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου για τη μείωση του χρέους... »
   Ο κ. Γιουνκερ δεν είπε αυτό.
   Είπε, ότι σημειώσαμε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποδείξει την ύπαρξη δημοσίου χρέους, βάζοντας προτεραιότητα σε προγράμματα ιδιωτικοποίησης και με την πώληση στην επόμενη πενταετία περιουσιακών στοιχείων αξίας περίπου 50 δις.
   http://www.antinews.gr/2011/02/15/85731/

   Δηλαδή η πρόταση ήταν της κυβέρνησης.
   Δυστυχώς όλα τα ΜΜΕ παρουσιάζουν την πρόταση για εκποίηση, ως απαίτηση των ευρωπαίων και ΔΝΤ.

   • kakofonix avatar
    kakofonix @ Έλεος 15/02/2011 17:58:03

    Έχεις ένα μεγάλο δίκιο. Πράγματι είναι πρόταση της κυβέρνησης. Για την ακρίβεια είναι ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ της κυβέρνησης στην ΑΠΑΙΤΗΣΗ της τρόικας για ''αναδιάρθρωση τώρα''. Ήταν το τελευταίο χαρτί του Παπακωνσταντίνου. Αν δούμε πέρα από τα γεγονότα, το δίλημμα είναι τώρα Πωλήσεις ή Πτώχευση; Μην εκπλαγείτε αν η προπαγάνδα στοχεύσει τώρα ακριβώς εκεί (έχω την πεποίθηση ότι άρχισε ήδη)

    • Aris. A avatar
     Aris. A @ kakofonix 15/02/2011 19:58:15

     kakofonix

     Για να καταλαβαίνουμε και όσοι δεν είμαστε στα πράγματα.

     Αποψε που ο Παπανδρέου με νόμο αποφάσισε να μην πωλείται γη τι σημαίνει που έκαψε έναν από τους δύο δρόμους η πώληση ή πτώχευση μας έμεινε ο δεύτερος.

     • kakofonix avatar
      kakofonix @ Aris. A 15/02/2011 21:26:09

      Εκτός αν καταφέρει να μας πείσει (εκλογές, δημοψήφισμα, απλή προπαγάνδα) ότι τελικά μας συμφέρει η πώληση.
      Με το ''πτώχευση'' μην εντυπωσιάζεσαι, πρόκειται για τη μορφή της αναδιάρθρωσης, που έτσι κι αλλιώς είναι στο πρόγραμμα (κάποια στιγμή). Το ζητούμενο είναι να μη φάμε κατακέφαλα καί την πώληση καί την πτώχευση (το πρώτο δεν αποκλείει το δεύτερο, απλώς το παρατείνει).

      Φάκτορα, αν γράψω κάτι σχετικά. που πρέπει να το στείλω;

  • Έλεος avatar
   Έλεος @ kakofonix 15/02/2011 17:42:25

   http://taxalia.blogspot.com/2011/02/blog-post_446.html

   Δέστε τον Μιχελάκη τι λέει για τον ΓΑΠ και την πρόταση απευθείας πωλήσεως.

 10. ΑΓΡΟ avatar
  ΑΓΡΟ 15/02/2011 16:52:04

  ΕΝΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ!!!!
  ΘΑ ΠΝΙΓΟΥΜΕ ΑΠ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ.

 11. Hydra4ever avatar
  Hydra4ever 15/02/2011 16:58:08

  Την πλήρη συνένευξη της Τρόικα δημοσίευσε προς τιμή της η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  ώστε οι Ελληνες οιθαγενείς να μάθουν τι τελικά ελέχθηκε.Δέν βρηκα σε κανένα άλλο μέσο την πλήρη συνέντευξη .Ισως να κάνω λάθος .Αλλά θα είναι λιγοστά .
  Αυτό δέν ήταν τυχαίο.Εδωσε την δυνατότητα στα ελεγχόμενα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης να κάνουν επιλεκτική επιλογή ώστε ο κιτρινισμός και λαικισμός να δώσουν τα ρέστα τους

 12. kakofonix avatar
  kakofonix 15/02/2011 17:02:06

  Πράγματι έγιναν πολλές διαρροές, κυρίως από συνεργάτες βουλευτών και από δημοσιογράφους του ρεπορτάζ. Η πλάκα είναι ότι οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές και κάποιοι (πολλοί) έμεναν ξεκρέμαστοι. Ο Θεοδωράκης στο protagon είχε πάρει το non paper για ''αξιοποίηση'' και ανέβασε άρθρο πριν τη διάψευση Γιουνκέρ και τη δήλωση Παπανδρέου! Στο mega τα ίδια. Τώρα όλοι περιμένουν την κατραπακιά από τη Μέρκελ και τρέμουν. Ακόμα και εδώ, αν δείτε τα χθεσινά post, υπάρχει σύγχυση. Εδώ που τα λέμε, ούτε μέντιουμ δε βγάζει άκρη με όσα γίνονται.

 13. kakofonix avatar
  kakofonix 15/02/2011 17:33:56

  Συμφωνώ με αυτό που λες και κρατάω πολλές επιφυλάξεις. Άλλωστε ο ίδιος ο ΓΑΠ είχε αναφερθεί σε πωλήσεις στο συνέδριο του Economist. Εδώ όμως υπάρχει μία μεγάλη διαφορά. Οι πωλήσεις που απαιτεί η Τρόικα είναι αναγκαστικές εκποιήσεις, κάτι σαν τους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς των τραπεζών. Ενώ αυτά που έλεγε ο ΓΑΠ ήταν ''last year'' και αφορούσαν σε ένα μελλοντικό ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης που περιελάμβανε και πωλήσεις (θεμιτό). Τώρα παίζεται χοντρό παιχνίδι γιατί:
  1. Η κυβέρνηση πιέζεται ασφυκτικά να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.
  2. Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε μέσο να αποτρέψει την αναδιάρθρωση, τόσο για λόγους εσωτερικής αναταραχής, όσο και γιατί έχει παίξει το χαρτί των τραπεζών και με την αναδιάρθρωση τις χάνει οριστικά.
  3. Οι Γερμανοί έχουν πεισμώσει, είναι αρνητικοί σε όλα (ίσως και λόγω εκλογών) και έστειλαν τελεσίγραφο: Ή αναδιάρθρωση ή αναγκαστική εκποίηση για να πάρετε παράταση

  Η γκάφα έγκειται στο ότι το παιδί παραμύθιαζε ΓΑΠ και υπουργικό ότι ελέγχει πλήρως την κατάσταση.

  Ασφαλώς σε εκποίηση γης δεν πρόκειται να συναινέσει κανένας σοβαρός άνθρωπος και ο ΓΑΠ προχώρησε στα αυτονόητα (και μπράβο του, αν τελικά τηρήσει τη δέσμευση). Ωστόσο παραμένει το πρόβλημα που εύστοχα επισήμανε ο ΔΣΑ. Η σύμβαση....

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ kakofonix 15/02/2011 17:52:49

   Τώρα συμφωνούμε!

   • kakofonix avatar
    kakofonix @ Κώστας Ροδινός 15/02/2011 18:19:09

    Φρονώ ότι συμφωνούμε γενικώς, μόνο που διαφέρει μερικώς ο τρόπος!!!

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 15/02/2011 18:22:05

    Ο "τρόπος" είναι θέμα απ' την εποχή των Olympians!

 14. Tzanoudis Ilias avatar
  Tzanoudis Ilias 15/02/2011 19:57:38

  Ρε παιδια εχω ενα ερωτημα μεχρι ποτε θα δανειζομαστε για να ξεπληρωνουμε τα τοκοχρεωλησια μονο.Το κεφαλαιο ποτε θα το ξεπληρωσουμε αφου δεν παραγουμε τιποτα για να εχουμε κερδη.Μας εβαλαν σε αυτο το φαυλο κυκλο για να μας εξαθλιωσουν και να αρπαξουν τα πλουτη της χωρας και στο τελος να μας χρησιμοποιησουν και σα ''κολιγους' αφου εμεις δεν ειμαστε αξιοι να ειμαστε''τσιφλικαδες''.Αδερφια βαστατε ερχονται μαυρα χρονια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.