#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/08/2010 13:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απλές σκέψεις για την ΟικονομίαΤου Νότη Α. Μηταράκη, για το Antinews*

Η Ελληνική οικονομία, αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην πρόσφατη ιστορία της. Αποτέλεσμα μιας τριακονταετίας, στην οποία πρώτον ξοδεύαμε ως χώρα περισσότερα από όσα παράγαμε και δεύτερον αυτά που παράγαμε τα παράγαμε ακριβά.

Το Κράτος μεγάλωνε διαρκώς, χωρίς όμως αυτό να το κάνει πιο παραγωγικό. Το Δημόσιο ξόδευε πολύ περισσότερα από όσα πρόσφερε στους πολίτες του. Οι πολίτες πλήρωναν πολύ περισσότερα (σε χρόνο & χρήμα) από όσα το Κράτος χρειαζόταν για να προσφέρει υπηρεσίες.

Η ανάγκες του Κράτους να ξοδέψει ήταν ανέκαθεν περισσότερες από τις δυνατότητες των πολιτών να εισφέρουν. Παράλληλα τα μη-φορολογικά έσοδα του Κράτους από άλλες πηγές, ήταν αρνητικά, αντί θετικά. Πλην εξαιρέσεων, η Δημόσια ακίνητη περιουσία παραμένει ανεκμετάλλευτη και οι δημόσιες επιχειρήσεις είναι ελλειμματικές. Κατά συνέπεια το Δημόσιο προσέφευγε σε διαρκή αύξηση του δανεισμού για να καλύψει το ετήσιο έλλειμμα. Αποτέλεσμα ήταν κάθε χρόνο να αυξάνει το ποσό που πληρώναμε σε τόκους, αφαιρώντας πόρους από άλλους τομείς όπως από την Παιδεία και την  Υγεία. Η μεγάλη αύξηση του δημοσίου χρέους πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1980.

Πριν προχωρήσω στο σήμερα, επιτρέψτε μου -  για να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει στην οικονομία μας -  να κάνω δύο διευκρινήσεις:

Πρώτον, το ετήσιο έλλειμμα κάθε χώρας, δηλαδή η διαφορά μεταξύ κρατικών εσόδων και εξόδων σε μια δεδομένη χρονιά, δημιουργείται από δύο διαφορετικούς λόγους. Ο λόγος που κάνουμε αυτή τη διαφοροποίηση είναι διότι απαιτούνται διαφορετικές λύσεις για την αντιμετώπιση όλων των  αιτιών. Από τη μια πλευρά έχουμε το λεγόμενο «διαρθρωτικό» έλλειμμα, το οποίο οφείλεται στη  λάθος δομή του Κράτους, δηλαδή στο μεγάλο και  αναποτελεσματικό Δημόσιο Τομέα, στην φοροδιαφυγή, στη σπατάλη και στη διαφθορά. Το «κυκλικό έλλειμμα» απ’ την άλλη οφείλεται στον οικονομικό κύκλο. Χρονιές χαμηλής ανάπτυξης μειώνουν τα φορολογικά έσοδα και αυξάνουν τα έξοδα κοινωνικής προστασίας. Το ανάποδο συμβαίνει στις λεγόμενες καλές χρονιές, στις οποίες το κυκλικό έχει θετικά στοιχεία και μετουσιώνεται σε πλεόνασμα.

Δεύτερον, όλες οι χώρες του κόσμου έχουν δημόσιο χρέος, είτε δανειζόμενες από τους πολίτες τους (εσωτερικό χρέος), είτε δανειζόμενες από το εξωτερικό (εξωτερικό χρέος), είτε, πιο συνηθισμένα, δανειζόμενες και από τις δυο πηγές. Δεν υπάρχει φόρμουλα που να υπολογίζει το μέγιστο δυνατό επίπεδο δανεισμού. Επί της αρχής βέβαια ο δανεισμός πρέπει να είναι χαμηλός, άλλως τα έξοδα τόκων μειώνουν τα διαθέσιμα της χρονιάς. Δηλαδή, δανειζόμαστε από τα παιδιά μας για να περνάμε καλύτερα εμείς σήμερα. Για να επιτύχει κανείς δανεισμό, με αξιοπρεπείς όρους, το κύριο ζητούμενο είναι η αξιοπιστία της χώρας.Το 2009, η Ελλάδα, όπως όλες οι δυτικές οικονομίες, αντιμετώπισε αύξηση του κυκλικού ελλείμματος, αλλά συνέχισε να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές, χάρη στην αξιοπιστία της χώρας μας. Το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην εξουσία χωρίς πρόγραμμα, όπως διαπιστώνεται. Παρόλο ότι οι εκλογές του 2009, πραγματοποιήθηκαν λόγω των δυσμενών συνθηκών της οικονομίας, το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι δεν είχε αντιληφτεί ότι υπάρχει πρόβλημα, αντιθέτως «λεφτά υπάρχουν».

Ξεκίνησε τη διακυβέρνηση με σημαντικότατες καθυστερήσεις.  Για παράδειγμα, τα έσοδα του Κράτους κατέρευσαν 13,3% το 4ο Τρίμηνο του 2009 (διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), έναντι υστέρησης 3,2% το πρώτο 9μηνο του 2009 (διακυβέρνηση ΝΔ).

Για λόγους πολιτικής εσωτερικής κατανάλωσης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αύξησε, με τις επιλογές της, το έλλειμμα του 2009 κατά 3,7% (από 9.9% σε 13.6%), κίνηση η οποία έπληξε την αξιοπιστία της χώρας, συνδυαστικά με το γεγονός ότι δεν είχε πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης και αντίθετα άρχισε πολιτική παροχών χωρίς σχεδιασμό. Παρόλη τη δυσμενή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, οι Αγορές παρέμεναν ανοικτές μέχρι τον Απρίλιο του 2010, αναμένοντας δείγματα προγράμματος και αποφασιστικότητας από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τελικά όμως, οι συνεχιζόμενοι λανθασμένοι χειρισμοί και το αρνητικό διεθνές κλίμα το οποίο η Κυβέρνηση δημιούργησε, την ανάγκασαν να προσφύγει στο ΔΝΤ, λύση την  οποία το ίδιο το ΠΑΣΟΚ πρότεινε. Δημιουργήθηκε μια τριμερής επιτροπή - Τρόικα (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) με στόχο να συνάψει με την Ελλάδα δανειακή σύμβαση ύψους 110 δις ευρώ, τα οποία θα παρείχαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο & οι χώρες της Ευρωζώνης (μεμονωμένα, όχι ως Ευρωπαϊκή Ένωση). Το κείμενο γράφτηκε υπό τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή για την Ελλάδα και, η Κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε αποτελεσματικά το μείγμα μέτρων.

Η Κυβέρνηση και η Τρόικα, δεν έλαβαν υπόψη, κατά το σχεδιασμό του προγράμματος, τον διαχωρισμό διαρθρωτικού (2009: 6,7%) και κυκλικού ελλείμματος  (2009: 3,2%), τα οποία απαιτούν διαφορετικά μέτρα. Για τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος, απαιτούνται μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, διαρθρωτικά μέτρα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και μέτρα περιορισμού φοροδιαφυγής και της  κρατικής σπατάλης. Για τη μείωση του κυκλικού ελλείμματος απαιτούνται μέτρα ανάταξης της οικονομίας. Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν αποτελεί λύση, διότι μειώνει την κατανάλωση (και σε κάποιες περιπτώσεις και τις εξαγωγές) με αποτέλεσμα να μειώνονται τελικά τα φορολογικά έσοδα.

Η Νέα Δημοκρατία, διαφώνησε με το κείμενο της σύμβασης το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και οι μέχρι σήμερα εξελίξεις δικαιώνουν τον Πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά. Η εφαρμογή του Μνημονίου οδηγεί την χώρα σε ύφεση, λόγω του μείγματος οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί, ύφεση η οποία δυσχεραίνει σημαντικά την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου. Η Νέα Δημοκρατία δεν άσκησε και δεν ασκεί  λαϊκιστική αντιπολίτευση. Πολύ νωρίς, στις αρχές του 2010, προτείναμε 23 μέτρα χαμηλού ή μηδενικού δημοσιονομικού κόστους, ώστε να αποφευχθεί η ύφεση. Βλέπαμε μπροστά, την κρίση της πραγματικής οικονομίας που ερχόταν. Δυστυχώς η Κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι δεν είχε την ίδια διορατικότητα.

Σήμερα, βλέπουμε την ύφεση να βαθαίνει, τα λουκέτα να αυξάνοντα και την ανεργία να φουντώνει. Και το Μνημόνιο να απαιτεί νέα ταμειακά μέτρα, το 2011. Η Νέα Δημοκρατία έχει ταχθεί κατά της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, των αντικειμενικών αξιών ακινήτων κατά της επιβολής έκτακτης εισφοράς στην Αγορά, μέτρα τα οποία θα επιβάλλει το Μνημόνιο το 2011.

Η Νέα Δημοκρατία δεν απέρριψε απλώς το Μνημόνιο. Πρότεινε και τη δική της ολοκληρωμένη εναλλακτική λύση. Πολύ συνοπτικά προτείναμε άλλο μείγμα πολιτικής:

Πρώτον: δεν χτυπάμε μόνο το έλλειμμα, χτυπάμε ταυτόχρονα και την ύφεση που μεγαλώνει το έλλειμμα. Απαιτούνται, όχι νέα ταμειακά μέτρα, αλλά μέτρα ανάταξης και ανάπτυξης, για να μην αφήσουμε το κυκλικό έλλειμμα να αυξάνεται, αλλά, αντίθετα να γίνει τελικά πλεόνασμα. Η Ελληνική Οικονομία έχει πάρα πολλές δυνατότητες, τις οποίες σήμερα πνίγει το Δημόσιο.

Δεύτερον: δεν χτυπάμε μόνο το έλλειμμα, χτυπάμε ταυτόχρονα και το χρέος. Απαιτούνται δράσεις αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου με στόχο τον περιορισμό του συσσωρευμένου χρέους. Ώστε να επιτευχτεί ταχύτερη επαναφορά στις αγορές ομολόγων και να μειωθούν τα επιτόκια και  οι τόκοι, για να μην σπαταλάμε σημερινά έσοδα για τα χρέη του παρελθόντος.

Τρίτον: πρέπει να αποκαταστήσουμε άμεσα ή το συντομότερο δυνατό αδικίες, που έγιναν από την εφαρμογή του Μνημονίου, χωρίς να εκτροχιάζουμε τη μείωση του ελλείμματος. Μειώνοντας την σπατάλη του Δημοσίου (η ΝΔ πρότεινε συγκεκριμένους κωδικούς του κρατικού προϋπολογισμού) να αποκαταστήσουμε αδικίες, όπως οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων.

Τέλος:  απαιτείται αναπτυξιακή προοπτική από τώρα. Όπως η μείωση της φορολογίας και η εφαρμογή σταθερού και απλού φορολογικού συστήματος σε βάθος χρόνου. Γιατί σήμερα - όπως επισημαίνει και η πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας - οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές πνίγουν την Ελληνική Ανταγωνιστικότητα και απαγορεύουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Όπως, η μείωση του ρυθμιστικού βάρους. Πρέπει να απλοποιήσουμε και να σταθεροποιήσουμε τις διαδικασίες ανάπτυξης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, ώστε να επιτρέψουμε την ανάπτυξη. Όχι βέβαια με ασυδοσία, αλλά με ουσιαστικούς κανόνες.  Όπως η αλλαγή νοοτροπίας του Δημοσίου, το οποίο πρέπει να βοηθάει την επιχειρηματικότητα και όχι να αποτελεί τροχοπέδη γραφειοκρατίας, αναποτελεσματικότητας και διαφθοράς.

*O Νότης Μηταράκης είναι Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. stathis avatar
  stathis 30/08/2010 13:58:15

  Συμπληρώνω τις σκέψεις με κάποιες επίσης πολύ ενδιαφέρουσες http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-08-03-22-14-18-2010080326447/

  • stathis avatar
   stathis @ stathis 30/08/2010 13:59:42

   και το http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-08-16-23-06-13-2010081626712/

 2. klausevitz avatar
  klausevitz 30/08/2010 14:11:27

  Aυθεντικοί νεοφιλεύθεροι κατά όψιμων "νεοφιλελεύθερων"!
  Δεν θά'στε καλά, both of you!

 3. dimitris avatar
  dimitris 30/08/2010 14:12:39

  Τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Το ίδιο και οι εμβρυθείς επιστημονικές οικονομικές αναλύσεις. Η ουσία είναι μία. Ο νεοΈλληνας της μεταπολίτευσης έπαψε και να εργάζεται και να παράγει. Παρασιτισμός, μεταπτρατισμός, λούφα και παραλλαγή, λαμογιοποίηση, δημοσιο-υπαλληλοποίηση, διαφθορά, φοροδιαφυγή, ιδιοτέλεια. Στην πραγματική οικονομία. Η Έλλάδα έπρεπε να γίνει χώρα ξενοδόχων και σερβιτόρων. Στόχος επετεύχθη! σημ. Γιατί νομίζετε ο ΚΚ ο Β΄ο νωθρός το έριξε στα σουβλάκια;;;

  • Greekx avatar
   Greekx @ dimitris 30/08/2010 15:24:46

   Μόνος σου το σκέφτηκες όλο αυτό????
   ΜΠΡΑΒΟ

   • lampros avatar
    lampros @ Greekx 30/08/2010 23:02:21

    Διαφωνείς στο συμπέρασμα;

    Επίσης, το ελληνικό ερωτηματικό είναι το: ;

    Το άλλο είναι για τα αγγλικά ―και για τις ξανθές όταν στέλνουν SMS.

   • Julius avatar
    Julius @ Greekx 31/08/2010 12:59:18

    @lampros
    Το συμπερασμα σωστο, αλλα και το ονομα σου στα Ελληνικα ειναι
    Λαμπρος.

 4. Misha avatar
  Misha 30/08/2010 14:33:26

  Πιστεύομεν εις τας Αγοράς, τους θεούς τους παντοκράτορας, ποιητάς της ΕΕ και του ευρώ, νεοπτώχων τε και Γιάννηδων Αγιάννηδων.

  • factorx avatar
   factorx @ Misha 30/08/2010 14:49:44

   Misha, πέρα απο εξυπνάδες και τσιτατολογίες έχεις να προσφερεις τίποτα στον διάλογο;

  • Misha avatar
   Misha @ Misha 30/08/2010 15:06:57

   Tα έχουν πει άλλοι ικανότεροι εμού, Φάκτωρ:

   h--p://www.nomoneynodebt.gr/

   Kαι σε αυτά που λένε οι οικονομολόγοι της Πρωτοβουλίας, δεν έχω ακούσει κανένα πειστικό αντίλογο.Η αρνηση αναγνώρισης, και η επόμενη αναδιάρθρωση, του χρέους είναι ο μόνος δρόμος στον οποίο ή θα πάμε μόνοι μας ή θα μάς πάνε τέσσερεις, αφού μας εξαθλιώσουν.

   • factorx avatar
    factorx @ Misha 30/08/2010 15:35:05

    Καμία αντίρρηση. Τον εξοπλισμό του λαού με τανκς, πολυβόλα κλπ κππ για να επιβάλει την αρνηση πληρωμης του χρεους την έχετε προβλέψει; Αν ναι να συμμετασχω κι εγω. Αν οχι να δουμε πιο εφικτες λύσεις - και ρεαλιστικες

   • N Athanasiou avatar
    N Athanasiou @ Misha 30/08/2010 15:54:02

    Μisha, αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το χρέος της:
    (α) θα καταρεύσουν οι Ελληνικές Τράπεζες και οι ΄Ελληνες θα χάσουν τις καταθέσεις τους
    (β) δεν θα μπορέσουμε να ξαναδανεισθούμε για χρόνια και το έλλειμμα απο 3-4% ΑΕΠ (πρωτογενές) θα πρέπει να γινει 0% αμέσως
    (γ) θα είναι πολύ δύσκολο για την χώρα να σταθεί στο εξωτερικό

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 30/08/2010 15:55:22

    Φάκτωρ, το έχω ξαναγράψει 3-4 φορές στο φιλόξενο σάιτ σου.
    Πριν μερικές βδομάδες ο Χατζηνικολάου είχε δημοσιεύσει στην εφημερίδα του σχετικές συζητησεις του με βρυξελλιώτες και μετέφερε τα εξής άκρως διαφωτιστικά:
    Όταν ξεκίνησε το Μνημόνιο χρωστάγαμε περί τα 300 δις.Στος τέλος της 3ετιας θα χρωστάμε 450!!! Αυτό το ποσό είναι αδύνατον να εξοφληθεί.Τότε (δλδ μετά 3 χρόνια) θα γίνει, όπως του είπαν, μια σταση πληρωμων για μερικές εβδομάδες και επακόλουθη αναδιάρθρωση του χρέους.
    Αυτό που δεν είπε είναι ότι στο ενδιάμεσο τα ελληνικά ομόλογα θα εχουν αντικατασταθεί πλήρως με ενυπόθηκα δάνεια.

    Η πλήρης υποτέλεια, δηλαδή.

    Η άρνηση αναγνωρισης του χρέους είναι από μόνη της πυρηνική βόμβα στα θεμέλια του αγοραίου τυχοδιωκτισμού και εργαλείο επανεύρεσης του έλληνος τρόπου,μετά από πολλές δεκαετίες.
    Χωρίς αγορές και τράπεζες μπορούμε να επιβιώσουμε.Χωρίς γη κι ελευθερία ;

  • Άργος avatar
   Άργος @ Misha 30/08/2010 17:14:27

   Είναι ορθό ότι θα χρωστάμε περισσότερα, όπως λέχθηκε.

   Επίσης ορθή είναι η αναφορά στα εξοπλιστικά.

   Δεν θα ήταν ορθό επίσης ο φραγμός στην διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και με τις νομιμοφανείς (νοσοκομεία π.χ.) και με τις άλλες πρακτικές;
   --------------------
   Πολύ καλή η ανάλυση του κυρίως άρθρου ως διαφωτιστική. Το να εξηγούνται τα πράγματα και να προτείνονται θέσεις είναι στην κρίση του αναγνώστη να αξιολογεί πολιτικά, εάν δύναται.

   Θα ήταν επίσης ενδιαφέρον (προσωπικά ομολογώ ανοικτά) αντί για απαξιωτικές ταμπέλες, να διατυπωθούν αντεπιχειρήματα, προτάσεις, ιδέες.

   Θα είναι καλή υπηρεσία. Κι ο αναγνώστης μπορεί να αξιολογήσει, ένα δύναται.

   - Άργος

  • Misha avatar
   Misha @ Misha 30/08/2010 19:07:24

   Ν.Αthanassiou

   Δεν είναι έτσι τα πράγματα.Η Κίνα, η Ρωσία, η Λατ.Αμερική, ο αραβικός κόσμος θα είναι ανοιχτές αγορές έτσι κι αλλιώς.
   Γιατί είναι δύσκολο να παει το έλλειμμα στο ΑΕΠ από 3-4% στο 0%.Εδώ «σωζόμαστε » ανεβάζοντας το χρέος από 300 στα 450 δις και από το 110 στο 150%,οι 3 μονάδες θα μάς πειράξουν;

 5. ΣΤΕΝΤΩΡ avatar
  ΣΤΕΝΤΩΡ 30/08/2010 14:38:40

  Δεύτερον: δεν χτυπάμε μόνο το έλλειμμα, χτυπάμε ταυτόχρονα και το χρέος. Απαιτούνται δράσεις αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου με στόχο τον περιορισμό του συσσωρευμένου χρέους. Ώστε να επιτευχτεί ταχύτερη επαναφορά στις αγορές ομολόγων και να μειωθούν τα επιτόκια και οι τόκοι, για να μην σπαταλάμε σημερινά έσοδα για τα χρέη του παρελθόντος.
  ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΘΥΜΗΘΗΚΑΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ;;;;
  ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΟΥΣΑΤΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ..ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΡΑΥΟΠΕΔΑ ΚΛΠ.
  ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ.
  ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΡΙΟΙ....

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ ΣΤΕΝΤΩΡ 30/08/2010 16:32:13

   Μάλλον δεν γνωρίζεις ότι η πρακτική αξιοποίησης δημόσιας ιδιοκτησίας είναι διαχρονική και συνεχής, με διενέργεια εθνικών ή διεθνών διαγωνισμών για μακροχρόνια εκμίσθωση ακινήτων, μεταστέγαση δημοσίων υπηρεσιών κλπ. Αυτό που συζητείται εδώ είναι η εντατική εφαρμογή αντιστοίχων πρακτικών, με στόχο την πραγματοποίηση εσόδων χωρίς αποποίηση της κρατικής περιουσίας.

   • Greekx avatar
    Greekx @ δρόμος 30/08/2010 16:42:49

    Σώπα, τώρα κατάλαβα !!!!!!

 6. Bodinus1576 avatar
  Bodinus1576 30/08/2010 15:22:57

  Με το άρθρο αυτό έννοιες όπως το διαρθρωτικό και κυκλικό έλλειμμα, που στην παρουσίαση της πρότασης Σαμαρά φαντάζανε ακατάληπτες και είχαν γίνει αντικείμενο κριτικής ότι δήθεν είναι επιπέδου μεταπτυχιακού, καταδεικνύεται ότι μπορούν εύκολα να κατανοηθούν, αν υπάρξει συνεχής αναφορά τους. Τέτοια κείμενα πρέπει να υπάρξουν πολλά, για να διαδοθούν οι θέσεις της ΝΔ. Με μία παρουσίαση και μία δημοσίευση τέτοια ζητήματα δεν κατανοούνται στον επιθυμητό βαθμό. Ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουνε και άλλες τέτοιες δημισιεύσεις.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Bodinus1576 30/08/2010 16:39:05

   θα πρότεινα μάλιστα να μοιραστούν και στις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ, που έχουν μαύρα μεσάνυχτα, για ενημέρωση των μελών. Κύριε Μηταράκη, την πρόταση αυτή θα την κάνω και επίσημα, αν μου επιτρέπετε, μόλις ... επιστρέψει η τοπική μου από την θερινή ραστώνη (ο πρόεδρος πήγε διακοπές 4 μέρες, η Τ.Ο. 2,5 μήνες!)

 7. ΕΛΛΗΝ avatar
  ΕΛΛΗΝ 30/08/2010 15:23:52

  Ελπίζω με το '' μειώνοντας την σπατάλη του Δημοσίου '' να εννοείτε την σπατάλη που αφορά Μίζες-προμήθειες -Bonus....
  Και φυσικά λέγοντας προβληματικές Δημόσιες επιχειρήσεις δεν βάζετε κι εσείς όλες ανεξεραίτως τις επιχειρήσεις στο ίδιο τσουβάλι ( ελλειματικές και κερδοφόρες)
  Και ξεπουλώντας την Δημόσια περιουσία ( που έχει κέρδη και συνεισφέρει στον κρατικό κορβανά δίνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ Τράπεζες-ΔΕΗ- ΟΤΕ ....) έναντι πινακίου φακής.

 8. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 30/08/2010 15:27:46

  Νότη Μηταράκη, μπράβο σου. Εκλαικεύεις την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά κατά τρόπο ευνόητο στον μέσο αναγνώστη. Λυπάμαι που τόσο πολλοί βαρώνοι, μικροί και μεγάλοι, στη Νέα Δημοκρατία ποιούν την νήσσα και βρίσκονται σε λευκή απεργία. Ο νέος αρχηγός τους κληρονόμησε δυστυχώς και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα μας σήμερα. Το ταρακούνημα τους πρέπει να είναι έντονο, αφού το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διατήρηση του προ της 29ης Νοεμβρίου 2009 status quo.

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Νίκος Θ. 30/08/2010 18:07:09

   Niko,

   This Ultimate Time, The Greeks Are Pulling TOGETHER in Formation!
   http://www.pullingtogethermovie.com/

   With Kindest Regards,
   Dimi

 9. Orestios avatar
  Orestios 30/08/2010 16:52:41

  Ολοκληρωμένη πρόταση στην οποία θα πρέπει να τονιστεί η δήμευση περιουσιών (εγχώρια και μη) όλων των αγωνιστών της Ζίμενς και λοιπών σκανδάλων άμεσα.

 10. factorx avatar
  factorx 30/08/2010 17:17:00

  @Misha. Όλοι ξέρουν επίσης στα καφενεία οτι οι δανειστές (χώρες, κεφαλαιοκρατες) έκαναν ο,τι μπορουσαν για να μην πάμε σε αναδιαπραγμάτευση και κυκλοφορουν επίσης διάφορα αναπόδεικτα και για σχετικές μίζες δισεκατομμυρίων (δραχμών). Διότι αν πηγαίναμε σε αναδιαπραγμάτευση θα έχαναν τα λεφτά του.

  Η πραγματικότητα όμως (συγκεκριμένη αναλυση της συγκεκριμένης πραγματικότητας, θυμάσαι;) λέει οτι ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΛΑΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ πως λύνουμε το πρόβλημα με δεδομένο τον συσχετισμό δυνάμεων; Αυτό είναι το προσωρινό αντικείμενο της πολιτικής Σαμαρά και αυτό προσπαθεί να εμπεδώσει το άρθρο του Μηταράκη.

  Το να βγαινει τωρα κάποιος με μαξιμαλιστικά συνθήματα τύπου όλη η "εξουσία στα σοβιέτ¨ αν ήμουν ακόμα καθοδηγητής των Δυτικών Συνοικιών Αθήνας του ΚΚΕ θα τον καταδίκαζα ως "προβοκάτορα".

  Η πολιτική είναι πάντα η τεχνη του εφικτού, ακόμα και λίγο πριν καταλάβουμε τα χειμερινά ανάκτορα

  • Misha avatar
   Misha @ factorx 30/08/2010 19:08:16

   ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ (Ernesto ”che” Guevara)

 11. mar avatar
  mar 30/08/2010 17:17:14

  Ρίξτε μια ματιά σ'ένα ενδιαφέρον άρθρο
  http://taairetika.blogspot.com/2010/08/blog-post_20.html

 12. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 30/08/2010 17:31:34

  Δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις ούτε πλερέζες για την κρίση. Η ελληνική οικονομία έφαγε ληστρικό "στοπ" και τώρα διαλύεται βάσει σχεδίου. Η χώρα ρευστοποιείται στις πολύ χαμηλες τιμές που προκύπτουν από το χτύπημα. Συγκεκριμμένα το δημόσιο κατ΄εντολήν της διακυβέρνησης μέσα σε ένα χρόνο έριξε 78 δις στην τραπεζική καταβόθρα από χρήματα που δανείζεται από τοκογλύφους με ενέχυρο την ίδια την ελλάδα. Αυτό που έγινε ονομάζεται εσχάτη προδοσία και τιμωρείται με θάνατο από αιώνων πολλών όσα παπαγαλάκια και να λαλούν για τα "αίτια της κρίσης" δοξάζοντας την παγιωμένη ατιμωρησία.

 13. th.pr avatar
  th.pr 30/08/2010 18:34:09

  μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα........

 14. Dyer avatar
  Dyer 30/08/2010 20:10:43

  Factorx γράφεις:
  «Η Ελληνική Οικονομία έχει πάρα πολλές δυνατότητες, τις οποίες σήμερα πνίγει το Δημόσιο.»
  Η Ελληνική οικονομία δεν έχει πολλές δυνατότητες βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Η ανταγωνιστικότητα μέσα στην παγκοσμιοποίηση έχει τρις παράγοντες
  1. Χαμηλό Εργατικό κόστος (Κίνα). Στην Ελλάδα δεν υφίσταται τέτοιος παράγων και ελπίζω ούτε στο μέλλον
  2. Υψηλού επιπέδου τεχνολογία (Γερμανία). Δυστυχώς ούτε και από αυτό έχουμε, αφου ερεύνα σοβαρή ποτέ δεν είχαμε και τα πανεπιστήμια, κατά κανόνα, θεωρούσαν υποτιμητικό να ασχοληθούν με τις ανάγκες της παραγωγής.
  3. Φυσικές πλουτοπαραγωγικές πήγες. (Άραβες). Μου είναι αδιανόητο να πιστέψω ότι έχουμε και δεν βρήκαμε τόσα χρόνια τρόπο να τα εκμεταλλευτούμε.
  Η αλήθεια είναι ότι το κράτος έπνιγε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα με την οποία δεν ήταν διαπλεκόμενο. Για υποδομές παραγωγής και ανάπτυξης ούτε λόγος.
  Αφου λοιπόν έτσι όπως είναι τα πράγματα δεν μπορούμε να βάλουμε γκολ τουλάχιστον ας προσέξουμε να μη φάμε πολλά. Άμυνα φίλοι μου. Προστάτευε αυτά τα λίγα ευρω που μας έχουν μείνει. Σκεφτείτε που τα ξοδεύετε. Το ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για μια άλλη ανάπτυξη.

 15. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 30/08/2010 20:40:40

  ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ

  Και κάτι που πρέπει να απασχολεί πολλούς

  Μεγαλώσαμε, σπουδάσαμε, δουλέψαμε, δημιουργήσαμε και ο κόπος μας ανταμείφθηκε, άλλοτε καλά άλλοτε όχι και τόσο. Σήμερα ανήκουμε στους απόμαχους, που ζούν με κάποια σύνταξη, την οποία τολμούν και τσεκουρεύουν και ίσως και με κάποιο απόθεμα.

  Κανείς δεν αρνείται το τσεκούρεμα, αφού, όπως μας λένε, θα σώσει την Ελλάδα ξεπληρώνοντας τα χρεή της.

  Ελα όμως που ΚΑΝΕΙΣ και ΠΟΤΕ δεν μας είπε ότι, τον κόπο μας τον πλήρωναν τα χρεή της Ελλάδος και όχι ο πλούτος, που νομίζαμε ότι δημιουργούσαμε με την δουλειά, την παραγωγή και τον κόπο μας.

  Οι θεωρίες και οι σκέψεις και αναφορές του κ. Μηταράκη ευσταθούν, ΑΛΛΑ μας έρχονται δυστυχώς ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ και το χειρότερο

  περιγράφουν με ακρίβεια την διάλυση που μας περιμένει

  ΠΕΛΙΑΣ

 16. undercover gpr avatar
  undercover gpr 30/08/2010 20:45:24

  Να μας πουν οι επίδοξοι Τσε Γκεβάρα με τι είδους επιχειρήματα θα αρνηθούμε την αναγνώριση του Δ.Χ

  Οι Αργεντίνοι είχαν , εμείς?

  • Μisha avatar
   Μisha @ undercover gpr 30/08/2010 20:52:57

   Άκουσε τις ομιλίες των οικονομολόγων στο

   h--p://www.nomoneynodebt.gr/

   και θα βρείς και λόγους και διεξόδους.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Μisha 30/08/2010 21:23:43

    Γνωρίζω καλύτερα από εσένα (λόγω γνωστικού αντικειμένου) τις απόψεις και του Καζάκη και του Λαπαβίτσα και όλων των σεβαστών οικονομολόγων αυτής της κίνησης.

    Εγώ ρωτώ με ποια νομικά επιχειρήματα.

    Η Αργεντίνοι είχαν δυνατά επιχειρήματα ύστερα από τις κρατικοποιήσεις ιδιωτικόυ τραπεζικού χρέους (το οποίο είχε δημιουργηθεί από παραρτήματα αμερικάνικων τραπεζών με αργεντίνικο ΑΦΜ)

    Εμείς δεν έχουμε να επικαλεστούμε τίποτα.Εκτός αν πας με τον Άκη παρέα και τους δώσει τα 2-3 εκατ. ευρώ που έφαγε.

    Κάτι καλύτερο από παραπομπές δεν έχουμε?

   • Μisha avatar
    Μisha @ Μisha 30/08/2010 21:34:28

    Τα νομικά επιχειρήματα τα χρειάζεσαι έναντι ποίου;
    Υπάρχει κάποιου είδους Χάγη, όπου θα προσφυγουμε;
    Η άρνηση αναγνώρισης χρέους είναι πολιτική πράξη, όχι νομικίστικη.
    Τα νομικά επιχειρήματα είναι αμάχητα όσον αφορά το κατοχικό μνημόνιο και εκτέθηκαν ήδη στο ΣτΕ.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Μisha 30/08/2010 22:00:15

    Α καλά.

    Άλλο μνημόνιο,άλλο Δ.Χ,άλλο εκδόσεις ομολόγων και αναδιαπραγμάτευση και γενικά καλό το ίντερνετ για ενημέρωση και πηγή γνώσης αλλά μεγαλύτερη παγίδα επιφανειακής γνώσης δεν έχει ξαναυπάρξει.

 17. Γιωργης avatar
  Γιωργης 30/08/2010 20:57:53

  μ'αυτον τον μπουλη και μ'αυτες τις ανοησιες θα σωσει τη χωρα ο Σαμαρας?
  να κλαψω,να γελασω,ή να μεταναστευσω?

  • geothe avatar
   geothe @ Γιωργης 30/08/2010 21:29:47

   Ενώ με τον άντρακλα τον Παπακωνσταντίνου σου έρχεται να προχωρήσεις μπροστά και να πέσεις οικειοθελώς στο γκρεμό!

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Γιωργης 30/08/2010 22:23:51

   να πεις εσύ τα σωστότερα, για να ακολουθήσουμε εσένα

 18. mitsosms avatar
  mitsosms 30/08/2010 21:00:37

  Όλα καλά στην ανάρτηση αυτή, όμως δεν υπάρχει πουθενά ο τρόπος επίτευξης των αναφερόμενων. Η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου δεν είναι ακριβώς η λύση γιατί υπάρχει η αβεβαιότητα της δυνατότητας αξιοποίησης και του αντιτίμου αυτής σε περιόδους ύφεσης.
  Για το ΦΠΑ και τις αντικειμενικές συμφωνώ απόλυτα.
  Για τα λουκέτα διαφωνώ όμως. Οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι επιχειρήσεις που κλείσανε δεν ήταν υγιείς. Μια υγιής επιχείρηση δεν κλείνει σε τρεις μήνες εφαρμογής του μνημονίου.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ mitsosms 30/08/2010 22:27:26

   Μήτσο, πώς φαίνεται ότι έχεις τόση σχέση με την επιχειρηματικότητα, όση η γιαγιά μου με το Κέιπ Κανάβεραλ ...

 19. ataktos avatar
  ataktos 30/08/2010 22:10:13

  H παγκόσμια φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με μεταναστευτικές εφόδους στον παραδείσιο καπιταλισμό της Δύσης, ούτε με την αναδιανομή της φτώχειας(μεταξύ φτωχών και φτωχότερων....) και την παράλληλη αύξηση του πλούτου...

 20. τηλέμαχος αναγνώστου avatar
  τηλέμαχος αναγνώστου 30/08/2010 22:16:21

  Για όποιον δεν κατάλαβε η θεώρηση της ΝΔ είναι πιο νεοφιλελεύθερη από του πασοκ (πάντα ήταν, αλλά υπήρχε μια επίδα να έχουν βάλει μυαλό με την τελευταία κρίση). Το πόνημα λέει τα γνωστά για το σπάταλο κράτος και το ότι θα σωθούμε αν διαχειρισθεί η ΝΔ τα ακίνητα του Δημοσίου καλύτερα από τους πασόκους. Προσθέτει και τη νεοφιλελεύθερη πανάκεια για μείωση της φορολογίας, περισσότερη ασυδοσία για τις επιχειρήσεις (μείωση του ρυθμιστικού βάρους λέγεται αυτό στα νεοφιλελεύθερα)και καθάρισε.
  "Τέλος: απαιτείται αναπτυξιακή προοπτική από τώρα. Όπως η μείωση της φορολογίας και η εφαρμογή σταθερού και απλού φορολογικού συστήματος σε βάθος χρόνου. Γιατί σήμερα – όπως επισημαίνει και η πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας – οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές πνίγουν την Ελληνική Ανταγωνιστικότητα και απαγορεύουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Όπως, η μείωση του ρυθμιστικού βάρους".
  Αυτό που αγνοεί ή σκόπιμα αποσιωπά η ΝΔ είναι το ότι συστηματικά για τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια αλλά και παλιότερα το σπάταλο ελληνικό κράτος ξόδευε και ξοδεύει μικρότερο μέρος του ΑΕΠ (2-4% περίπου) από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (ΕΕ-15). Εκεί που διαφέρει σημαντικά είναι στο ότι τα φορολογικά έσοδα (και συγκεκριμένα ο φόρος εισοδήματος των πλουσίων, των αυτοαπασχολουμένων, κλπ και των κερδών των ΑΕ) υστερούν θεαματικά (κατά 7% του ΑΕΠ) από τον ευρωπαϊκό μέσοο όρο. Αυτό δημιουργεί ετήσια ελλείμματα περίπου 5% του ΑΕΠ που συσσωρευμένα έχουν γίνει αυτό το δυσβάστακτο χρέος. Δεν είναι ότι έχουμε σπάταλο κράτος γενικά (έχουμε όσον αφορά τους εξοπλισμούς, τα ιατρικά μηχανήματα, κα)είναι ότι τα κοινωνικά στρώματα που στηρίζουν τα κόμματα εξουσίας δεν πληρώνουν φόρους τους φόρους που τους αναλογούν. Όποιος θέλει να τους μειώσει ακόμη περισσότερο πάει να μας ρίξει πιο βαθιά στη βαρβαρότητα του ΔΝΤ και της τρόϊκας.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ τηλέμαχος αναγνώστου 30/08/2010 22:37:19

   δηλαδή κάποιοι δεν πληρώνουν αρκετά, ώστε να εξασφαλίσει το κράτος-πατερούλης τη θέση εργασίας σου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύεις να βρεθείς αύριο υποχρεωμένος να αναζητήσεις μόνος σου τα προς το ζειν, όπως εκείνοι? Αίσχος! Στη Σιβηρία, γρήγορα, όλοι τους!

   • τηλέμαχος αναγνώστου avatar
    τηλέμαχος αναγνώστου @ δρόμος 30/08/2010 22:47:26

    Σου απαντώ καλοπροαίρετα: κάποιοι(ξέρεις ποιοί) πληρώνουν πολύ λίγα ή και καθόλου σε σχέση με το μέσο όρο της ευρώπης. Ξοδεύει το κράτος αρκετά, αλλά πάντως λιγότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να το έλλειμμα και το χρέος. Το κράτος-πατερούλης στο οποίο αναφέρεσαι είναι ο μέσος όρος του γαλλικού, του σουηδικού, του βρετανικού, του ισπανικού κράτους, κλπ. Έχεις κανένα πρόβλημα με αυτό; Η Σιβηρία σαν τόπος εξορίας έπαψε να υπάρχει εδώ και είκοσι χρόνια. Τίποτε καινούργιο;

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ δρόμος 30/08/2010 22:56:03

    ξέρεις πότε θα μου απαντήσεις καλοπροαίρετα? Όταν θα έχεις ολοκληρώσει επιτυχώς δεκαετία επιτυχούς διαχείρισης της επιχείρισης που θα έχεις στήσει με τον κόπο σου, χωρίς χορηγείες και βοηθήματα. Μέχρι τότε ίσως να έχω καταφέρει να πληροφορηθώ την ακριβή έννοια του μέσου όρου στον οποίον αναφέρεσαι, καθότι μου διαφεύγει.

   • τηλέμαχος αναγνώστου avatar
    τηλέμαχος αναγνώστου @ δρόμος 30/08/2010 23:09:52

    Αύριο κιόλας πάω στην εφορία για έναρξη. Αν είσαι ικανοποιημένος με το επιχείρημα "δεν δικαιούται να ομιλεί όποιος δεν έχει διαχειρισθεί επιτυχώς επιχείρηση για δέκα χρόνια" τότε πάω πάσο.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ δρόμος 30/08/2010 23:14:19

    Εδώ μας κυβερνούν άνθρωποι που δεν διαχειρίστηκαν ούτε ψιλικατζίδικο, και συ απαιτείς 10ετή προϋπηρεσία για να εκφέρει ο άλλος γνώμη; Αν ήταν γόνος θα του τα έλεγες αυτά ή θα βαρούσες προσοχή;

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ δρόμος 30/08/2010 23:20:00

    δεν αρνήθηκα σε κανέναν το δικαίωμα της γνώμης, αμφισβητώ όμως το καλοπροαίρετο της απάντησής του, όσο και την αυθεντία των "πληροφοριών" που μας μεταβιβάζει. Είναι πολύ εύκολο να εκφέρεις οικονομικές θεωρίες από τη σιγουριά της εξασφαλισμένης (από άλλους) μισθοδοσίας.

 21. neotera avatar
  neotera 30/08/2010 22:39:07

  Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι τα περί επιχειρημάτων. Τα προβλήματά μας ξεκινούν και καταλήγουν στη διαφθορά, για την εξυπηρέτηση της οποίας και την ολοκλήρωση του έργου της ΑΛΗΤ που έχει συνασπιστεί με τη Γκόλντμαν και Σια, τελειώνουμε σαν κράτος. Και οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες της Δύσης παρείχαν ρευστότητα στις τράπεζες, αλλά καμμία όλα τα λεφτά της κυριολεκτικώς, όπως εδώ. Τα 78 δις, που έδωσαν κωστάκης (μέχρις εκεί ίσως είναι δικαιολογημένα τα 28 πρώτα δις) και γιωργάκης - 15 το Πάσχα, 25 μόλις ξεκίνησαν τα μπάνια του λαού και 5+5 για "κλείσιμο θέσεων" με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια λες κι είναι στραγάλια, την ώρα που ξεζουμίζεται ο λαός και καταστρέφονται οι ζωές μας για 2 δις... Μας βάζει παράλληλα να δανειζόμαστε με τοκογλυφικούς όρους με ενέχυρο την ίδια τη χώρα ολόκληρη την οποία πάει να διαμελήσει και να ξεπουλήσει, εδώ περιλαμβάνεται το έδαφος η εθνική κυριαρχία, τα μνημεία πολιτισμού. Πρόκειται για εγκληματίες του κοινού ποινικού νόμου, πέρα από την προδοσία έναντι του συντάγματος με σάλτσα από παγκόσμια διακυβέρνηση. Ο γιωργάκης και τα επηρμένα καθάρματα που τον ακολουθούν έφεραν συνειδητά την καταστροφή της οικονομίας της ελλάδας ενεργώντας υπέρ ξένων δυνάμεων και συμφερόντων. Αν συνεχίσουν με τις λαϊκές καταθέσεις του ΤΤ και την Αγροτική με τα υποθηκευμένα χωραφια ίσως να μην προφτάσουν να παραπεμφθούν σε ειδικό δικαστήριο, όπως το επισήμανε και δικός τους πασοκόγυφτος συνδικαληστής... Τι άλλα επιχειρήματα χρειάζονται προς τους όποιους ξένους που γνωρίζουν ότι από δεκαετίες ειμαστε η πιό διεφθαρμένη χώρα της ευρώπης από το πανεύλογο "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΑΡΣΗ"? Για ελάτε στα σύγκαλά σας που θέλετε μερικοί λόγω υπερσυντηρητισμού να τιμωρηθούμε όλοι για τα εγκλήματα της Μαφίας μας, η οποία με σχέδιο μακρόχρονο μας έφερε εδώ...

 22. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 31/08/2010 00:55:33

  Η όποια συζήτηση αναπτύσσεται αναφορικά με την «κρίση της οικονομίας» επικεντρώνεται συχνά σε προβληματισμούς που έχουν να κάνουν κυρίως με ότι συνέβη στο παρελθόν ή με ότι θα ήταν ευκταίο να επικρατήσει στο μέλλον, πρόκειται για την μια πλευρά του ίδιου νομίσματος, η άλλη πλευρά είναι τα δομικά αίτια που οδήγησαν τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.
  Ένα στοιχείο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι η πολιτική επιρροή των μμε και ο ρόλος τους στην επικράτηση του νεοφιλελευθέρου σοσιαλισμού.
  Σήμερα είναι γνωστό σε όλους ότι ο διευρυμένος ρόλος των μαζικών μέσων ενημέρωσης δημιούργησε συνθήκες για τον έλεγχο από ομάδες πίεσης του πολιτισμικού, οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι. ο ρόλος των μαζικών μέσων ενημέρωσης ως μηχανισμός υποστήριξης και διαμεσολάβησης πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων οδήγησε και σε σταδιακό μετασχηματισμό των κομμάτων, από φορείς κοινωνικής αντιπροσώπευσης τα κόμματα μετεξελιχθήκαν σε φορείς νομιμοποίησης πολιτικών που καμιά σχέση δεν είχαν με τα κοινωνικά συμφέροντα, σε αυτό το πλαίσιο η πάλη των τάξεων ιδιαίτερα στην ελληνική πραγματικότητα εμπορευματοποιήθηκε και σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει τηλεοπτικές ανάγκες.
  Η εξέλιξη αυτή είχε επιπτώσεις τόσο στην οικονομία από τη στιγμή που ο κάθε μεγαλοπαράγοντας μπορούσε να επιβάλλει τη δική του «ατζέντα» στη δημόσια ζωή όσο και στα κόμματα. Η υποκατάσταση των αποφάσεων θεσμικών οργάνων ή η παράκαμψη τους από «επιθυμίες» απαξίωσε ή οδήγησε σε κρίση νομιμοποίησης όλες τις κοινωνικές – αντιπροσωπευτικές οργανώσεις. Έτσι και σε αρκετές περιπτώσεις φτάσαμε σε σημείο να ονομάζεται λαϊκή θέληση η οργανωμένη διαφθορά. Σε αυτό το σημείο η βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης και η αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων ενθάρρυνε την υπερβολή, τροφοδότησε την κατάρρευση του κράτους και έδωσε το δικαίωμα στον καθένα που μπορούσε να λειτουργεί ασύδοτα και πάντα χωρίς κανέναν έλεγχο. Όταν το 2004 η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας η δύναμη των ομάδων συμφερόντων αποδείχθηκε ισχυρότερη των θεσμικών οργάνων [όλοι θυμόμαστε την περιπέτεια του βασικού μετόχου κ.α] με αποτέλεσμα η επανίδρυση του κράτους, παρά τα υποσχόμενα, να κωλυσιεργήσει σημαντικά.
  Από τις εκλογές του περασμένου χρόνου και μετά η κατάσταση άλλαξε άρδην, αποκλειστικό κριτήριο ύπαρξης και βιωσιμότητας της κοινωνίας μας, ανεξάρτητα κοινωνικής τάξης, έγινε η τρόικα και το μνημόνιο, η τύχη του ελληνικού λαού εξαρτάται πλέον από τις προθέσεις των υπερεθνικών κέντρων που έχουν θέσει την ελληνική οικονομία υπό περιορισμό, δεν θα ήταν υπερβολή αν πούμε ότι έχουν επιβάλει στη χώρα ένα ιδιότυπο οικονομικό εμπάργκο με συγκεκριμένα πλαίσια και άγνωστο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Σήμερα λίγους μήνες μετά την εφαρμογή του μνημονίου μια ματιά στις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας πείθει και τον πλέον δύσπιστο για τις δραματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, η κοινωνία βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

  Έτσι καταλήγω να πω ότι η μόνη πολιτική πρόταση που μπορεί να υποστηρίξει τις σκέψεις του Νότη Μηταράκη είναι η κατάθεση από τη ΝΔ πρότασης για διεξαγωγή προώρων εκλογών.

 23. Enzo avatar
  Enzo 31/08/2010 13:16:15

  στην Ελλαδα ειναι ολοι τους κρυφοαριστεροι gay γιαυτο δεν παμε μπροστα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.