#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/10/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απλά ..μαθήματα πολιτικής επικοινωνίας

Η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματεύεται, ο λαός να διαδηλώνει ειρηνικά   



Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή για την επίσκεψη της κ. Μέρκελ:

Τα μέτρα, η διαπραγμάτευση, η δόση, ακόμη κι οι ίδιες οι σχέσεις με την οικονομική και πολιτική ατμομηχανή της Ευρώπης, που είναι η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη κεφαλαιουχική και βιομηχανική δύναμη στην ήπειρο μας, είναι σε εξέλιξη, έγραψε ο Φαήλος:

Οι ανόητοι κάνουν απλές εξισώσεις με λάθος ή φαντασιακούς παράγοντες. Απευθύνονται μόνο στο θυμικό του απελπισμένου και θυμωμένου λαού μας.

Ορισμένοι επιθυμούν την Τρίτη η προσοχή του κόσμου να μην είναι στο πολιτικό αποτέλεσμα της επίσκεψης, στην βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων, στην κατανόηση από την Γερμανίδα καγκελάριο των ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού προβλήματος και στην διαπραγμάτευση, αλλά στις φλόγες μιας “εξέγερσης”.

Ωστόσο, πρώτιστο καθήκον του κράτους είναι η διασφάλιση του συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών στο συναθροίζεσθαι.

Θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία η Αστυνομία, προστατεύοντας την νόμιμη διαδήλωση, την δημόσια τάξη και το κύρος της χώρας, όχι απλά να κατεβάσει τις κουκούλες αλλά να ξεβρακώσει τους γνωστούς – άγνωστους, να τους μαντρώσει και να τους στείλει για φωτογράφηση και ντουγρού στον Εισαγγελέα.

Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι εικόνες χάους. Ο ελληνικός λαός δεν είναι ..εχθρός της Κυβέρνησης. Σύμμαχος της είναι. Και η διαδήλωση δικαίωμά του είναι, όχι …ποινικό αδίκημα, συμπληρώνει σε άλλη ανάρτηση ο Ροδινός:

Με τέτοια εκδήλωση θα αποτελούσε διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης ,που θα μπορούσε να αξιοποιήσει. Γιατί καμιά πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί με την κοινωνία απέναντι, πολύ δε περισσότερο να επιβληθεί διά της βίας.

Αν, όμως, έχουμε πάλι τα γνωστά με κουκουλοφόρους, επεισόδια και καταστροφές, τότε το μόνο μήνυμα που θα στείλουμε  θα είναι αυτό της  τυφλής βίας. Των αδικαιολόγητων καταστροφών.

Είναι, κατά συνέπεια, καθήκον της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε όσοι θέλουν, να διαδηλώσουν απρόσκοπτα. Θα πρόκειται για  τεράστια επιτυχία της, αν το καταφέρει!

Από την άλλη, ακόμα και όσοι διαφωνούν με την πολιτική της Μέρκελ, αναγνωρίζουν (ανεξαρτήτως επιδιώξεων και στόχων) ότι η επίσκεψή της στην Αθήνα, έστω αυτές τις λίγες ώρες, αποτελεί γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία

Ίσως είναι η πρώτη φορά που η διαπραγμάτευση γίνεται σε τόσο υψηλό επίπεδο και φαίνεται να γίνεται πια με πολιτικούς όρους.

Αν ο Πρωθυπουργός καταφέρει να μετατοπίσει τις διαπραγματεύσεις, από την αδιέξοδη  λογιστική προσέγγιση της τελευταίας τριετίας, σ’ ένα πολιτικό, αλλά ρεαλιστικό πλαίσιο, που δεν θα παραγνωρίζει τις αντοχές και τις δυνατότητες της κοινωνίας και της χώρας, τότε μπορεί να γίνει μια νέα αρχή.

Απλά ... μαθήματα πολιτικής επικοινωνίας!

Όλα αυτά δεν αποτελούν καταπληκτικές πολιτικές ανακαλύψεις. Απλά ...μαθηματικά είναι. Στοιχειώδη. Θυμάστε τι έκανε ο μακαρίτης Ανδρέας Παπανδρέου, για να πούμε μια καλή κουβέντα γι αυτόν; Έβαζε το ΠΑΣΟΚ και τις "άλλες δημοκρατικές δυνάμεις" να διαδηλώνουν κατά των βάσεων και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς έλεγε: "τι θέλετε να κάνω με πιέζει ο λαός".

 

Στην σημερινή όμως κυβέρνηση του ...μοναχικού Σαμαρά και μια σχετικά απλή υπόθεση, μπορεί να εξελιχθεί σε μείζονα κρίση.

Από την Παρασκευή ήταν γνωστή η έλευση της κ. Μέρκελ. Πρώτο θέμα, τα μέτρα ασφαλείας. Το εύλογο ερώτημα, στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν,  έπρεπε να  ήταν «πότε άλλοτε είχαμε έκτακτα μέτρα ασφαλείας λόγω αφίξεως υψηλού ξένου προσκεκλημένου;»

Το τελευταίο...παλιό όργανο, αν ρωτούσαν, θα τους έκλεινε πονηρά το μάτι και θα τους έλεγε μια μόνο λέξη: «Κλίντον»!

Αν ήμουν ...Δένδιας, ο αναστεναγμός ανακούφισης  θα έφτανε μέχρι τον ...Πέλεκα!

Τα μέτρα αυτά δεν τα είχε λάβει καμιά ...επάρατη Κυβέρνηση, αλλά μια κυβέρνηση της ...δημοκρατικής παράταξης. Με  ...πλάκα τα ένσημα στους αγώνες για τη δημοκρατία.

Στη συνέχεια το Γραφείο Τύπου του υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ή της Αστυνομίας, αδιάφορο, έπρεπε να βγάλει μια λιτή ανακοίνωση η οποία θα έλεγε: «Κατά τη διάρκεια της παραμονής  της κ. Μέρκελ στην Αθήνα, θα τεθούν σε ισχύ τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Bill Clinton!»

Και ύστερα, η κυβέρνηση, θα έκανε δηλώσεις, ή διαρροές στο εξής πνεύμα: «Σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα η ελεύθερη διαδήλωση των πολιτών. Είναι, όμως, και ευθύνη της πολιτείας να προστατεύει την κοινωνική γαλήνη και το δημόσιο συμφέρον.  Η πολιτεία θα πράξει το καθήκον της.  Είναι υποχρέωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων να περιφρουρήσουν τις συγκεντρώσεις τους.»

Τόσο, απλά!

Δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά και στην επικαιρότητα κυριάρχησε η -Αστυνομικός Διευθυντής να ομιλεί για απαγόρευση...συναθροίσεων! Κάποιος του το επέτρεψε όμως.

Και χρειάστηκε για μια ακόμα φορά να βγάλει ο έρμος Σαμαράς τα κάστανα από την φωτιά: «Όπως έχω υποχρέωση ο ίδιος ως πρωθυπουργός να δίνω τη μάχη για το καλό του τόπου, αντίστοιχα θα δίνω μάχη για το δικαίωμα των εργαζομένων να εκφράζονται ελεύθερα σε συγκεντρώσεις αρκεί αυτές να είναι ειρηνικές», δήλωσε χθες το βράδυ.

Είπε δηλαδή το αυτονόητο:"Η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματεύεται, ο λαός να διαδηλώνει ειρηνικά".

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πολίτης avatar
  Πολίτης 09/10/2012 07:53:32

  Ο κ. Δένδιας είναι ακόμα στην θέση του;

 2. ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ avatar
  ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ 09/10/2012 08:04:25

  Είπαμε.....Οι άνθρωποι είναι περιορισμένου βεληνεκούς (για να το πω ευγενικά), και ο κ. Αντώνης Σαμαράς πρέπει εκτός από το να τους κατευθύνει, διορθώνει, ελέγχει και να τους ΠΡΟΣΕΧΕΙ. Από ανικανότητα, ανοησία, αμετροέπεια, δόλο ???? , μπορούν να τον χρεώσουν με οτιδήποτε αρνητικό. Στο τσακ το έσωσε πάλι, αλλά η αρνητική εντύπωση, παρέμεινε. Τώρα όλοι λένε, πως τσέκαραν τις αντιδράσεις μας.

 3. unfair avatar
  unfair 09/10/2012 08:27:02

  Δεν ξέρω αν έχετε πάει σε κάποια διαδήλωση, μιας κ η πλειοψηφία [χιλιάδες] πάει ΕΙΡΗΝΙΚΑ!! κ επειδή μερικοί [ΠΟΙΟΙ!?] προκαλούν [κ αυτό όχι πάντα] πέφτουν δεκάδες δακρυγόνα!!! με αποτέλεσμα, ο κόσμος να μην θέλει να ξαναπάει [ανήκω σ' αυτούς]. Το "παιχνίδι" είναι σικέ.

 4. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 09/10/2012 08:47:59

  Περίμενα στις 05 Οκτ 310 ευρώ από το Μ Τ Στρατού (Γ΄τρίμηνο) προκειμένου να πληρώσω την ΔΕΗ.Ακόμη περιμένω,έχοντας 110 ευρώ για να βγάλω τον μήνα!!!Ποιός είναι πρωθυπουργός;Δεν έχω καμμία διάθεση για χιούμορ!

  • alexei avatar
   alexei @ Κώστας Τ 09/10/2012 09:08:34

   θα περιμενεις φιλε μου οπως ολοι!

  • Κληρωτός avatar
   Κληρωτός @ Κώστας Τ 09/10/2012 20:08:17

   Eύχομαι και ελπίζω να ήσουν μάχιμος, δικαιούσαι τα τριπλάσια. Αν όχι πρέπει να επιστρέψεις και αυτά που πήρες!!!

   • Tintin avatar
    Tintin @ Κληρωτός 09/10/2012 21:51:14

    Αν δεν ησουν μαχιμος πεθανε...Ε, ρε που καταντησαμε... Κακομοιρη Ελλαδα!!!

 5. alexei avatar
  alexei 09/10/2012 09:05:52

  εαν σημερα η Μερκελ δεν κομισει εστω μια ελπιδα για αναδιαπραγματευση ή αναφερει τη λεξη προβλεπω δυσοιωνο το μελλον την κυβερνησης.

  η κυβερνηση επενδυσε πολλα στην επισκεψη, οτι δηθεν αλλαζει το κλιμα και λοιπες σαχλαμαριτσες, ενω δεν θα επρεπε! ελπιζω να μη μιλαμε για βατερλω

  • factorx avatar
   factorx @ alexei 09/10/2012 11:37:44

   Αυτα τα λες εσυ και βγάζεις μόνος σου τα συμπεράσματά σου. Προς το παρόν όλα τα ρεπορτάζ και οι διαρροές λένε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε μια δήλωση υπερ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρω και αυτή είναι η σημασία της επίσκεψης

 6. Πάνος avatar
  Πάνος 09/10/2012 09:32:05

  Bασικά ο λαός δεν ωφείλει τίποτα και σε κανέναν, οταν λοιδορείται και εξαπατάται συστηματικά τα τελευταία τρία χρόνια και αντιμετωπίζεται ως ιθαγενής, προφανώς θα ξεσπάσει, και αν δεν το κάνει τώρα, θα το κάνει στο μέλλον.

 7. θησεας avatar
  θησεας 09/10/2012 09:33:05

  ειναι ασχετο αλλα περιμενω μια απαντηση, ειναι σκανδαλαρα η ρυθμιση απαλαγης του χαρατσιου απο τις μεγαλες εταιριες ? και τι θα κανει το antinews γι αυτο ?

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ θησεας 09/10/2012 10:57:09

   Τό antinews κυβερνᾶ;

 8. πολιτης avatar
  πολιτης 09/10/2012 09:39:34

  σε μια διαπραγματευση συνηθως οι συμμετεχοντες κατι δινουν και κατι παιρνουν. εμεις μονο δινουμε και επαιτουμε καταληγοντας στο τελος να παιρνουμε αερα κοπανιστο. εφοσον δεν υπαρχει στη ατζεντα σχεδιο Β μην περιμενουμε κατι διαφορετικο κι αυτη τη φορα. η χωρα παραμενει ερμαιο των διαθεσεων και ιδιοτελων σκοπιμοτητων των αλλων. με αλλα λογια το καραβι ειναι χωρις μηχανη σιγουρα.....τωρα για καπετανιο δεν ξερω.......αλλα χωρις μηχανη ο οποιος καπετανιος ειναι διακοσμητικο στοιχειο.........

 9. parsifal avatar
  parsifal 09/10/2012 09:55:40

  Προφάσεις εν αμαρτίαις... Γνωρίζωμε οτι η τρικομματική κυβέρνηση εχει προαποφασίσει να ικανοποιήσει κάθε απαίτηση των "εταίρων και δανειστών", οπως πάντοτε, ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, απο καταβολής ελληνικού (ψευδο)κράτους το επραττε. Ετσι "διαπραγματεύθηκε" και ο Ανδρέας τις βάσεις, εκλεισε τις ...αχρηστες (π.χ. Ν. Μάκρη, αχρηστη μετά την επικράτηση των δορυφορικών επικοινωιών) και φυσικά κράτησε την αναντικατάστατη Σούδα και το Ακτιο οπως ακριβώς προέβλεπαν τα νέα 'δόγματα" της "συμμαχίας". Τα περί "πιέσεων" απο το πεζοδρόμιο ως διαπραγματευτικό χαρτί είναι για να αυτοηδονίζεται η αριστερά, για να εχει και αυτή τους νενομισμένους οργασμούς της συμμετοχής στην ...εξωτερική πολιτική της χώρας.
  Η εκάστοτε αρχουσα ελίτ - διότι περί τάξεως δεν πρόκειται - ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ εξαρτημένη και "διαχειρίσιμη" απο τους φίλους, συμμάχους, εταίρους, δανειστές κλπ. διότι κήδεται ενός και μόνον πράγματος : Της επιβιώσεως και της αναπαραγωγής της.
  Οπότε ας αφήσωμε τις "παροτρύνσεις σε αλλότρια ακολασία" των "ειρηνικών_διαδηλώσεων_που_δίνουν_επιχειρήματα_στην_κυβέρνηση" και ας συνειδητοποιήσωμε ενα πράγμα, οτι θα μας πάνε γ@μιώντας εως οτου η "επικίνδυνος διατομή" που λέμε στην λεβητοποιία σκάσει γιατί η πίεση θα εχει υπερβεί τις προυπολογιζόμενες αντοχές... Εχομε ακόμη δρόμο και σήμερα οι "φιλήσυχοι" πολίτες, η κρίσιμη μάζα που θα μπορούσε να δείξει στην κυρία αυτή τα πραγματικά συναισθήματα του εθνους θα είναι στις δουλειές τους, στις τηλεοράσεις και στους καναπέδες τους, μετρώντας τα εναπομείνανατα για πληρωμές χαρατσιών, φόρων , πετρελαίου κλπ.
  Ευελπιστώ στην παράδοση ανοχής της διαφορετικής γνώμης του αντινέα...

 10. H pena tis logikhs avatar
  H pena tis logikhs 09/10/2012 11:28:39

  Άσχετο αλλά γιατί ο Σαμαράς πρέπει να υποδεχτεί προσωπικά την Αντουανέτα στο αεροδρόμιο ;
  Αυτή εκεί τον υποδέχτηκε ;
  Το πρωτόκολλο δεν ορίζει να την περιμένει στο Μέγαρο Μαξίμου όπως και τους άλλους ηγέτες ;

  • factorx avatar
   factorx @ H pena tis logikhs 09/10/2012 11:30:45

   δεν είδες τα αγηματα στην υποδοχή του Σαμαρά στο Βερολίνο;

   • H pena tis logikhs avatar
    H pena tis logikhs @ factorx 09/10/2012 11:40:28

    Ναι τα είδα , όπως και τον κόσμο που παρακολουθούσε πίσω από την περίφραξη στα 10 μέτρα απόσταση, στο αεροδρόμιο ήταν ; Έχω δει στην Ηρώδου Αττικού αγήματα ,γιατί όχι και τώρα ;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ factorx 09/10/2012 11:46:26

    Αυτοί όμως "ήταν πάνω στα δένδρα και έτρωγαν βελανίδια όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες" (και εμπορευόμασταν λαθραίο καλαμπόκι).
    Ίσοι είμαστε για να έχουμε και ίσες τιμές;

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Ο Θείος 09/10/2012 13:03:54

     Ὁ σεβασμός καί οἱ τιμές πᾶνε ἀνάλογα μέ τά οἰκονομικά μεγέθη καί τά χρέη κάθε χώρας Θεῖε;

     • Νικόλας avatar
      Νικόλας @ Κυθήριος 10/10/2012 12:28:37

      Προφανώς. Το ίδιο σέβεσαι έναν φτωχό το ίδιο έναν πλούσιο; Τον ίδιο σεβασμό θα έχει ο Σαμαράς στο Βερολίνο με τον Ομπάμα στο Βερολίνο;

    • aixaigis avatar
     aixaigis @ Ο Θείος 09/10/2012 22:17:49

     Aμάν βρε Θείε... Τέλος πάντων,θα μας πεις κάποτε " Με το Γιάννη είσαι, ή με το θεριό ;;;"

 11. gEO75 avatar
  gEO75 09/10/2012 11:39:05

  Καταρχήν η οποιαδήποτε δήλωση πολιτικού, ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού έχει χάσει κάθε έννοια σοβαρότητας, από την στιγμή που οι αναντιστοιχίες μεταξύ λόγων και έργων είναι σχεδόν δεδομένες. Το αστείο είναι ότι πολλοί αυτό το "άλλα λέμε - άλλα κάνουμε" το ονομάζουν υψηλή πολιτική! Στον τίτλο του άρθρου αναφέρεται : "Η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματεύεται, ο λαός να διαδηλώνει ειρηνικά". Όταν η διαπραγμάτευση κοντεύει να γίνει παραμυθάκι για κομματικά παιδάκια, ο λαός τι πρέπει να κάνει?

 12. θησεας avatar
  θησεας 09/10/2012 12:09:54

  οχι δεν κυβερνα αλλα παιρνει θεση ,καταγγελει κ σχολιαζει ανεξαρτητα απο κομματικες θεσεις, δεν τα κανει α-βα-βα ,τουλαχηστον ετσι νομιζω....

 13. Ζωροάστρης avatar
  Ζωροάστρης 09/10/2012 12:19:21

  Δεν είπε "η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματεύεται" είπε το χιλιοειπωμένο, γενικό και αόριστο: "δίνω τη μάχη για το καλό του τόπου".

  Δυστυχώς δεν υπάρχει Ελληνική κυβέρνηση εδώ και χρόνια.
  Το μόνον που ξέρουν οι έλληνες "πολιτικοί" είναι να ροκανίζουν τον χρόνο μήπως και πέσουν τίποτα δανεικά για να κάνουν "πολιτική".

  Αλλά το ροκάνισμα του χρόνου δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη, ούτε για την έλευση των "πολυπόθητων" για το κατεστημένο δανεικών, ούτε για το καλό της πατρίδας μας.

 14. alexei avatar
  alexei 09/10/2012 12:43:11

  Αγαπητε φιλε Φακτορα,

  Ξεκιναω με το "εαν", εαν το παρατηρησες γραφω υποθετικα, ετοιμαζομαι για το χειροτερο σεναριο.

  Αν δεν κομιστει καποιο καλο νεο τοτε η αποδομοιση της κυβερνησης θα ειναι συντομη και αποτομη. το ξερουν ηδη και στο Μαξιμου φανταζομαι και το συζηταν μεχρι και οι πετρες

  Ενα προβλημα που εχουμε αρκετοι νεοδημοκρατες, απο οσο εχω δει, ειναι το γεγονος οτι δεχονται την αντιθετη αποψη για να γινει συνθεση. ετσι την πατησαμε ουκ ολιγες φορες στο παρελθον..

 15. loukaslouk63 avatar
  loukaslouk63 09/10/2012 14:37:57

  ναι διαδηλωστε ειρηνικα οπως παντα τα τρια τελευταια χρονια.μην βηξετε,μην κλ@σετε για να μην σας πουν απολιτιστους.οταν θα μας εχουν παρει και τα σωβρακα πολιτισμενα θα μπορουμε να πουμε στα παιδια μας που δεν βρισκουν δουλεια και στους γονεις μας που δεν μπορουν να παρουν συνταξη οτι τα κατεβασαμε πολιτισμενα,οτιμπορει να ζουμε αθλια αλλα ειμαστε πολιτισμενοι.ετσι μας θελουν ολοι αυτοι που γραφουν τετοιες αθλιοτητες. πολιτισμενους,δηλαδη προβατα.

  • The Third Man avatar
   The Third Man @ loukaslouk63 09/10/2012 14:51:12

   ΤΟΤΕ Δάγκωσε το λαρύγκι των διπλανών σου για να μην σε πουν πολιτισμένο.
   Ὀλοι οι πιθηκάνθρωποι μαζί θα κάνουμε την μεγάλη διαφορά με το να αλυκτούμε ο ένας στο αυτί του άλλου. Δηλάδή ΤΙΠΟΤΕ!

 16. roadrunner avatar
  roadrunner 09/10/2012 14:50:50

  "Αν ήμουν …Δένδιας, ο αναστεναγμός ανακούφισης θα έφτανε μέχρι τον …Πέλεκα!"
  FactorX, τελευταία τα δυσκολέψατε τα άρθρα ...όλο άγνωστες λέξεις και άγνωστα κύρια ονόματα βάζετε. Τί είναι και που βρίσκεται ο ..."Πέλεκας" όπους θα φτάσει ο αναστεναγμός ;

 17. roadrunner avatar
  roadrunner 09/10/2012 15:02:14

  Καλά το αποσύρω το προηγούμενο σχόλιο. Εννοείς τον τόπο κατατωγής του Δένδια.

 18. Κ. Βέρος avatar
  Κ. Βέρος 09/10/2012 17:42:03

  Είναι στην Κέρκυρα και πάμε εκεί (όταν είμαστε στο νησί) γιατί έχει ωραίο ηλιοβασίλεμα ..... ο Δένδιας ξέρει.

 19. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 09/10/2012 19:09:08

  "Η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματεύεται, ο λαός να διαδηλώνει ειρηνικά"

  Συμφωνώ απόλυτα

 20. vagmyl avatar
  vagmyl 09/10/2012 20:16:16

  Ο λαός διαδήλωσε ειρηνικά. Η Κυβέρνηση (τι) διαπραγματεύτηκε ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.